SENSORINEN INTEGRAATIO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SENSORINEN INTEGRAATIO"

Transkriptio

1 SENSORINEN INTEGRAATIO taustateoria ja terapia

2 Aistitoiminta lapsen käyttäytymistä ohjaamassa - sensorisen integraation näkökulma, TtM, ft, SI-terapeutti

3 Ihmisen keskushermoston sensorinen integraatio Sensorinen integraatio on neuraalinen prosessi, jossa keskushermostomme jäsentää aistitietoa yksilön kehosta sekä ympäristöstä ja mahdollistaa kehon tehokkaan ja tarkoituksenmukaisen käytön arkielämän eri toiminnoissa. Sensorinen integraatio tapahtuu keskushermostossa, joka koostuu yksittäisistä hermosoluista, selkäytimestä ja aivoista.

4 Eri aistielimet ja -järjestelmät vastaanottavat ärsykkeitä / aistimuksia, jotka tulkitaan, yhdistetään ja yhdenmukaistetaan keskushermostossa. Keskushermosto valitsee, lisää, estää, vertailee ja yhdistelee aistitietoa joustavalla, jatkuvasti muuntuvalla tavalla eli tehokkaasti toimiva keskushermosto käsitelee ja yhdistelee aistitietoa.

5 Ihmisen sensorinen aistitieto välittyy keskushermostoon lähiaistien eli liike- ja tasapainoaistin (vestibulaarijärjestelmä), asentotunnon (proprioseptiikka), tuntoaistin (taktiilinen järjestelmä) kautta sekä kaukoaistien kuulo-, näkö- haju- ja makuaistien kautta. Näiden aistien avulla ihminen tekee havaintoja ympäristöstään ja näin ollen ne ohjaavat ihmisen toimintaa.

6 Sensorisessa integraatiossa voidaan erottaa viisi toisiinsa liittyvää vaihetta: - sensorinen rekisteröinti eli aistien kautta keskushermostoon välittyvä tieto ympäristöstämme ja kehomme sisältä - orientaatio - aistimusten tulkinta - reaktiotavan organisointi ja - reaktion toteuttaminen.

7 Sensorisesta rekisteröinnistä on kyse silloin, kun ihminen ensimmäisen kerran tiedostaa jonkin aistimuksen. Aistimuksen rekisteröintikynnykseen vaikuttavat ensisijaisesti ihmisen vireystila sekä henkisen jaksamisen taso. Vireystilan ollessa korkealla tai henkisen ahdistuksen lisääntyessä ihminen voi rekisteröidä sellaisia asioita, joihin ei toisenlaisessa tilanteessa kiinnittäisi mitään huomiota tai kiinnittäisi vähemmän huomiota.

8 Sensorisen orientaation avulla ihminen kykenee päättämään, millaiseen aistitietoon tulee kiinnittää huomiota ja millaiseen ei tarvitse kiinnittää huomiota. Ihmisen tehokkaasti toimiva keskushermosto säätelee ja tasapainottaa sensorisia aistimuksia suhteessa meneillään olevaan suoritukseen. Jos keskushermosto ei osaisi valita aistimuksia tärkeysjärjestyksessä, ihminen ei kykenisi valitsemaan suoritukselleen oleellisia aistimuksia ja toiminta olisi kaoottista. Vaikeimmassa tapauksessa tarkoituksenmukainen toiminta jäisi toteuttamatta.

9 Aistimusten tulkinta takaa sen, että ihminen kykenee päättämään millaisiin aistimuksiin pitää reagoida ja millaisiin ei. Jos aistimusten tulkinta keskushermostossa on puutteellista, on ihmisen keskushermosto koko ajan virittyneessä pakene tai taistele tilassa.

10 Reaktiotavan organisoinnissa keskushermoston toiminta takaa sen, reagoimmeko erilaisiin ärsykkeisiin motorisesti toiminnalla, emotionaalisesti vai kognitiivisesti. Vaikeus reaktiotavan organisoinnissa aiheuttaa sen, että aistimuksiin reagointitapa ei välttämättä ole asianmukaista.

11 Sensorisen integraation viimeinen vaihe on varsinaisesta reaktion toteutuksesta päättäminen eli reagoimmeko aistimukseen motorisesti toimimalla, emotionaalisesti vai kognitiivisesti. Aistimukseen reagointi riippuu motorisesta suunnittelukyvystä eli kyvystä suorittaa tarkoituksenmukaista toimintaa. Tehokkaasti toimiva sensorinen integraatio edistää itsesäätelyä ja tarkkaavaisuutta sekä motorista suunnittelua, motorisia taitoja ja oppimista.

12 Vaikka ihmisen keskushermoston toiminnasta tiedetään jo melko paljon ja tutkimuksen apuna on kehittynyt teknologia, kaikkea yksittäisten sensoristen aistimusten ja motoristen toimintojen yhteydestä ei vieläkään osata täysin selittää. Vasta viimeisen 20 vuoden aikana on neurotieteellinen tutkimus sekä käytännössä havaitut aistitiedon käsittelyn ongelmat on pystytty yhdistämään. Käytännön tilanteiden havainnointi lapsen toiminnassa on aina ensiarvoisen tärkeää! VANHEMPIEN ROOLI TIEDON TUOTTAMISESSA!!!

13 Sensorisen integraation terapiamenetelmän tausta Amerikkalainen toimintaterapeutti, kehityspsykologian tohtori Jane Ayres kehitti sensorisen integraation teorian selittämään käyttäytymisen ja neuraalisen toiminnan välistä suhdetta. Oppimisella Ayres tarkoitti laajasti kaikkea oppimista, ei vaan pelkästään akateemisten taitojen oppimista Ayres korosti, että sensorisen integraation teoria ei ole koskaan valmis, vaan se muuttuu sitä mukaan, kun tietoisuus ihmisen aivotoiminasta ja sen vaikutuksista oppimiseen ja käyttäytymiseen lisääntyy.

14 Teoria muodostuu kolmesta, osittain päällekkäisistä väittämistä: teorian mukaan oppiminen on riippuvaista yksilön kyvystä ottaa aistitietoa ympäristöstä ja kehonsa liikkeistä, kyvystä prosessoida ja integroida tätä aistitietoa keskushermostossaan sekä kyvystä käyttää aistitietoa käyttäytymisen suunnitteluun ja jäsentämiseen. - käytännössä tämä tarkoitta, että kehitys etenee suotuisasti ja käyttäytyminen on tarkoituksenmukaista ja jäsentynyttä, tyytyväinen lapsi.

15 2. teorian mukaan yksilön käyttäytymisen suunnittelussa ja tuotoksessa ilmenee puutteita, jos yksilöllä on puutteita aistitiedon prosessoinnissa ja integroinnissa. - nämä puutteet vaikeuttavat yksilön kykyä käsitteiden muodostukseen sekä motorista oppimista. - tämän seurauksena lapsella havaitaan heikentyneet motoriset taidot ja kuitenkaan lapsella ei ole osoitettavissa aivovauriota eli keskushermoston rakenteessa näkyvää poikkeamaa vaan kyse on keskushermoston toiminnallisesta poikkeamasta.

16 3. teorian mukaan mahdollisuus lisättyyn aistitiedon vastaanottoon tarkoituksenmukaisen toiminnan sekä käyttäytymisen suunnittelun ja tuottamisen yhteydessä, parantaa keskushermoston kykyä prosessoida ja integroida aistiärsykkeitä. - tämän menettelyn avulla luodaan mahdollisuus lisääntyvään käsitteiden ja motoristen taitojen oppimiseen ja tarkoituksena on siis tarjota lapselle mielekästä ja merkityksellistä toimintaa hänen kehitystään ohjaamaan.

17 Sensorisen integraation teoria selittää kaikkien aistijärjestelmien keskushermostolle välittämää tietoa, mutta keskeisimpinä ovat: - tasapainoelimen (vestibulaarinen) - tuntoaistin (taktiilinen) ja - syvätuntojärjestelmän (proprioseptiivinen) kautta välittyvä aistitieto ja sen käsittely keskushermostossa. Näiden kolmen järjestelmän välittämän tiedon prosessoinnin tapahduttua keskushermostossa moitteettomasti myös yksilön itsesäätely toimii hyvin ja motorinen toiminta on tarkoituksenmukaista.

18 Lapsen sensorinen integraatio kehittyy ikään kuin palikkatorni. Jokainen sensorisen integraation uusi taso rakentuu jo olemassa olevan tason päälle ja ylemmät tasot tarvitsevat alempien tasojen tukea kyetäkseen toimimaan moitteettomasti.

19 Sensorisen integraation suotuisalle kehitykselle vaaditaan kykyä säädellä iholta tulevia tuntoaistimuksia, erityisesti yllättäviä kevyitä kosketuksia, sekä erotella ja tunnistaa koskettamalla esineiden fyysisiä ominaisuuksia (taktiilinen aisti). Suotuisa kehitys edellyttää lapsen kykyä mukautua kehollaan painovoiman ja asennon muutoksiin sekä mukautua äkillisiin tasapainon muutoksiin (vestibulaarinen aisti). Lapsen pitää olla tietoinen oman kehon eri osista ja kyetä liikuttamaan lihaksia ja raajojaan hallitusti eli koordinoidusti (proprioseptiivinen aisti).

20 Lapsen kehon oikean ja vasemman puolen pitää toimia moitteettomasti yhteistyössä (bilateraalinen koordinaatio). Lapselta edellytetään myös kykyä vuorovaikutukseen fyysisen ympäristön kanssa eli hänen on kyettävä suunnittelemaan, järjestämään ja toteuttamaan uusia liikesarjoja sekä kyetä tekemään kulloisessakin tilanteessa tarkoituksenmukaisia toimintoja. Tämä kaikki mahdollistaa lapselle aina uusien, monimutkaisempien taitojen oppimisen Jokaisella lapsella on sisäinen tarve osallistua aktiiviseen toimintaan ja näin itse edistää omaa sensorista integraatiotaan.

21 Liike- ja tasapainoaistin sekä asentotunnon kautta välittyvän aistitiedon käsittelykyky Välikorvan tasapainoelin, vestibulaarinen järjestelmä, antaa tietoa liikkeestä, painovoimasta ja pään asennon muutoksista. Tiedon avulla ihminen erottaa liikkuuko hän vai onko hän paikallaan. Lisäksi tasapainoelimen kautta saadaan tieto liikkeen suunnasta ja nopeudesta. Keskushermoston on kyettävä käsittelemään tasapainoelimen välittämää tietoa täsmällisesti, jotta ihminen kykenee käyttämään kuulo- ja näköaistiaan tehokkaasti, muuttamaan tarkoituksenmukaisesti asentoaan, säilyttämään tasapainon, suunnittelemaan toimintoja, rauhoittumaan ja ylipäätään ohjaamaan käyttäytymistään

22 Syvätuntoaistin, proprioseptiivisen järjestelmän, avulla ihminen selviytyy toiminnoistaan. Sen avulla ihmisellä on tiedostamaton tunne kehon asennosta. Syvätunnon avulla ihminen tietää ruumiinosien asennon, niiden suhteen toisiinsa sekä muihin ihmisiin ja esineisiin. Syvätunnon avulla ihminen kykenee säätelemään liikkeitään ja liikkeisiin tarvittavan lihasvoiman määrää. Liike- ja tasapaino järjestelmä ja syvätunto järjestelmä toimivat niin voimakkaasti yhteistyössä, ettei niiden toimintaa ole mahdollista erottaa toisistaan. Syvätuntoaistimusten avulla on mahdollista vähentää yliherkkää reagointia muille aistimuksille!

23 Esimerkiksi: lapsilla, joilla on havaittu sensorisen aistitiedon prosessoinnin ongelmaa 3-vuotiaana, on kehityshistoriansa varhaisina merkkeinä ollut huomionkiinnittämisen vaikeutta sekä näköaistimuksen käsittelyn vaikeutta sekä liikkumisessa ylivilkkautta. - samaa heikkoutta liike- ja tasapainoaistin sekä asentotunnon kautta välittyvän aistitiedon käsittelykyvyssä on havaittu heikon itsesäätelyn omaavien lasten seurantatutkimuksessa. - lapsilla, joilla 8- ja 11-kuukauden iässä oli heikko itsesäätelykyky havaittiin 4-vuotiaana tasapainon hallinan heikkoutta, motorisen suunnittelun vaikeutta sekä motorisen kehityksen viivästymää.

24 Drillen (1972) oli ensimmäinen lapsen neurologisen kehityksen tutkijoista, joka kuvasi pienipainoisena syntyneiden lasten poikkeavan sensomotorisen oireilun ja nimesi tämän ilmiön transient dystonia oireeksi. Oireyhtymän neurologiset piirteet lapsella ilmenevät ärtyvyytenä ja hermostuneisuutena. Lapsi säpsähtää herkästi asennon muuttuessa tai voimakkaammalle äänelle. Lapsen pään hallinta on heikkoa ja raajat jännittyvät tarpeettomasti, kun häntä käsitellään. Kannateltaessa hän seisoo ikäänsä nähden liian hyvin. Myöhemmin tutkijat ovat esittäneet Drillenin löydöksen mahdollisesti kuvastavan juuri lapsen heikkoa sensorisen aistitedon prosessointikykyä.

25 Pinta- ja syvätunnon kautta välittyvän aistitiedon käsittelykyky Kosketus on ihmisen kehityksessä henkiinjäämisen edellytys sekä ensimmäinen kommunikaatiotapa. Se toimii jo kohdussa ja vastasyntynyt kykenee tuntoaistinsa avulla hakeutumaan kohti ravinnonlähdettä, sillä tuntoaistin avulla lapsi kääntää päänsä äidin rintaa kohti. Tuntoaistin avulla vauva alkaa muodostamaan vastavuoroista tunnesidettä häntä hoivaaviin vanhempiinsa ja erilaisten tuntemusten keskushermostollisen käsittelyn kautta lapsi oppii aisioiden merkityksiä.

26 Ihon tuntoaistimusten lisäksi syvemmillä tuntoreseptoreilla ihminen kykenee tunnistamaan painetta, kipua sekä eri lämpötiloja. Näin ollen hyvin toimiva tuntoaistijärjestelmä on edellytys turvalliselle selviytymiselle päivittäisessä elämässä.

27 Pintatuntoreseptorit toimivat kiinteässä yhteistyössä syvätuntojärjestelmän kanssa eikä näiden järjestelmien toimintaa voida helposti erottaa toisistaan. Tuntoaistijärjestelmällä ja etenkin sen yhteydellä asentotuntojärjestelmään (proprioseptiivinen järjestelmä) on keskeinen vaikutus ihmisen motoriseen suunnitteluun, sillä näiden tuntoreseptoreiden avulla ihminen kykenee: - paikallistamaan kosketuksen - tunnustelemaan tavaroita - tunnistamaan vartalonsa ja raajojen liikkeitä - hahmottamaan oman kehonsa ympäröivässä tilassa - säilyttämään tasapainon liikkuessaan.

28 Tuntoaistijärjestelmän välittämän tiedon heikko tai epätarkoituksenmukainen keskushermostollinen käsittelykyky johtaa heikkoon motoriseen suunnitteluun samalla heikentäen pienen lapsen sensomotorista kehitystä. Tutkimuksilla on osoitettu leikki-iässä havaitulla sensorisen aistitiedon prosessointivaikeuksilla olevan lapsen varhaisvaiheiden kuvauksista löytynyt mainintoja kosketuksen yliherkkyydestä, syömisongelmista sekä ylivilkkaasta käyttäytymisestä.

29 Esimerkkejä: Tutkimuksissa on havaittu, että ylivilkkailla lapsilla (ADHD) on erilainen sensoristen aistimusten käsittelykyky kuin verroikeillaan ja ylivilkkaiden lasten tarvitsevan selvästi voimakkaamman aistiärsykkeen ennenkuin he reagoivat aistimukselle.

30 Autististen lasten on osoitettu reagoivan poikkeavasti erityisesti kuulo-, näkö- ja kosketusaistimuksille. Tutkittaessa autistisia ja kehitysviiveisiä vuotiaita lapsia on havaittu, että poikkeavasti kosketukseen reagoivat lapset käyttäytyvät kaavamaisesti ja joustamattomasti. Heillä on monotoninen puhetapa, näön käyttöön liittyvää kaavamaisuutta sekä poikkeavaa tunnekäyttäytymistä.

31 FragileX oireyhtymää sairastavat vuotiaat poikien tutkimukset ovat osoittaneet, että aistikokemuksiin välttelevästi reagoivien poikien osallistuminen koulutyöskentelyyn, itsestähuolehtimiseen sekä leikkeihin ja peleihin osallistuminen oli vähäistä vuotiaita Asperger oireyhtymää sairastavia tyttöjä ja poikia tutkiessa on havaittu, että näiden lasten sensorisiin aistimuksiin reagointi oli heikompaa kuin terveiden verrokkilasten reagtiot.

32 Itsesäätely Itsesäätely tarkoittaa keskushermoston kykyä saavuttaa, ylläpitää ja muunnella vireystiloja. Vireystilojen säätelyn kehittymiseen vaikuttaa kyky säädellä ympäristöstä tulevia aistiärsykkeitä. Kehittynyt vireystilojen säätelykyky on edellytys, jotta ihminen pystyy keskittymään tehtäviin, kontrolloimaan impulsseja, sietämään turhautumista sekä tasapainottelemaan erilaisten tunnereaktioiden välillä. Nämä kyvyt ovat perusedellytys lapsen sensomotoriselle kehitykselle. Itsesäätelyn on toimittava moitteettomasti, jotta lapsella on mahdollisuus suunnata voimavarojaan sensomotoristen taitojen harjoitteluun.

33 Lapsen turvallisen kiintymyssuhteen muodostumisen taustalle vaadittava kyky vuorovaikutukseen edellyttää lapselta kykyä käsitellä sensorisia aistimuksia ja vastata sensoriseen palautteeseen. Sensoriset palautteet vakiintuvat varhaisvaiheiden hoivatilanteissa Keskushermoston sensorinen integraatio ohjaa lapsen valmiuksia kiintymyssuhteen muodostamiseen ensimmäisen kahden vuoden aikana.

34 Heikosti toimiva itsesäätely aiheuttaa lapselle jäsentymättömän olotilan. Tämä näkyy ensisijaisesti lapsen itkuisuutena, ärtyvyytenä ja levottomuutena Jäsentymätön olotila estää lasta kiinnostumasta ympäristön virikkeistä ja näin hidastaa ja vaikeuttaa lapsen motoristen taitojen harjoittelua.

35 Joillakin ihmisillä on matalampi kynnys aistimusten vastaanottoon ja tällöin jo pienikin aistiärsyke saa aikaan vasteen ihmisen käyttäytymisessä. Tällöin ihminen välttelee tilanteita, joissa hän kokee saavansa liikaa aistiärsykkeitä. Joillakin ihmisillä on korkea kynnys aistiärsykkeille ja he vaativat voimakkaan aistiärsykkeen ennenkuin aistimus vaikuttaa heidän käyttäytymiseensä. Tällöin ihminen hakeutuu tilanteisiin, joissa hän kokee saavansa riittävästi aistimuksia toimintansa eteenpäin viemiseksi. Vireystila ja stressi ovat myös tekijöitä, mitkä vaikuttavat ihmisen aistimuskynnykseen. Väsyneenä ja stressaantuneena jokin aistimus voi häiritä ihmisen käyttäytymistä ja toimintaa huomattavasti enemmän kuin levänneenä.

36 Tarkoituksenmukainen motoriikka Motorinen suunnittelu perustuu kehosta ja ympäristöstä tuleviin aistimuksiin sekä ihmisen neuraalisesta kyvystä vastata näihin aistimuksiin. Motoriseen suunnitteluun vaikuttavat myös kielellinen kehitys, muisti ja kognitiiviset ajattelutaidot. Motorisen suunnittelun vaiheet ovat: - toiminnan ideointi - kehon asennon määrittäminen sensorisen palautteen avulla - toiminnan aloittaminen - toiminnan eri vaiheiden sarjoittaminen - toimintavaiheiden asianmukainen järjestäminen sekä - toiminnan lopettaminen.

37 Heikko motorinen koordinaatiokyky on aivan erillinen motorisen kehityksen osa-alueensa eikä sillä välttämättä ole yhteyttä heikkoon sensorisen aistitiedon käsittelykykyyn. On kuitenkin arvioitu, että pelkästään sensomotorinen kömpelyys voi olla viite heikosta aistitiedon käsittelykyvystä ja olla yhteydessä heikentyneeseen huomionkiinnittämiskykyyn, oppimisvaikeuksiin sekä häiritä lapsen psykososiaalista kehitystä. Näin ollen sekä lapsen heikkoon hieno- että karkeamotoriseen kehitykseen tulee aina kiinnittää erityistä huomiota.

38 Käyttäytymishäiriöiden rinnalla poikkeavasti sensorisiin aistimuksiin reagoivilla ja heikon motorisen kehityksen omaavilla lapsilla on havaittu myöhemmällä iällä olevan oppimisvaikeuksia, lähinnä puheen kehityksessä, lukemaan oppimisessa ja luetun ymmärtämisessä.

39 Esimerkki: Keskoslapset ovat potilasryhmä, jonka kehitystä seurattaessa on kiinnitetty erityistä huomiota lapsen tarkoituksenmukaiseen motoriikkaan ja sensomotoriseen kehitykseen. Kehittyneen perinataalihoidon myötä keskoslasten oirekuva on muuttunut ja keskoslasten neurologiset oireet ovat aikaisempaa lievempiä. Sensomotorisen kehityksen lisäksi tutkimuksellinen mielenkiinnonkohde näiden lasten kohdalla on suuntautunut kouluiässä heidän käyttäytymiseen erilaisissa aistiärsykkeitä sisältävässä ympärisössä sekä emotioiden hallintakykyyn. On saatu viitteitä siitä, että keskosena syntyneiden lasten aistimusten käsittelykyky on erilainen kuin täysiaikaisena syntyneillä lapsilla ja reagointi eri aistimuksille voi olla ylireagoivaa tai toisaalta alireagoivaa samanikäisiin verrokkilapsiin nähden.

40 Normaalistikin kehittyvien ja tarkoituksenmukaisesti toimivien lasten keskuudessa voidaan havaita yksilöllisiä eroja sensoristen aistimusten reagointitavassa. Yleisesti ottaen lapsen kehitystä tarkastellaan aina kokonaisuutena eikä yksittäisinä osa-alueina. Yksittäisellä poikkeamalla ei välttämättä ole heikentävää vaikutusta lapsen kokonaiskehitykseen. Sensorisen aistitiedon toimintaa tarkastelevat tutkimukset ja käytännön havainnot ovat paljolti kohdistuneet tiettyihin lastenneurologisiin diagnoosiryhmiin. Tällaisia diagnooseja ovat mm. autismi, ADHD, Asperberg, Down ja FragileX oireyhtymät sekä keskoslasten kehitys.

41 Sensorisen integraation teoriaan perustuva terapia tuottaa sitä paremman tuloksen mitä nuorempana lapsen ongelma havaitaan ja terapia aloitetaan. Lapsen keskushermoston kehittymisen kannalta niin sanottu herkkyyskausi SIterapian aloittamiselle on 4-vuoden ikä. SI-terapian aloittamisen edellytyksenä on, että lapselle on tehty kansainvälisesti normitettu SIPT-testi (Sensory Integration and Praxis Tests), testistö on normitettu vuotiaille lapsille ja testin käyttöoikeudet on vain SIPT-testikoulutuksen käyneellä terapeutilla.

42 Miten lapsi pääsee SIPT-arviointiin? Lapsen ongelmien luonteesta ja laajuudesta riippuen arviointi ja kokonaiskuntoutussuunnitelman tekeminen tapahtuu tavallisimmin terveyskeskuksen tai sairaalan kuntoutustyöryhmässä, yliopistollisen sairaalan foniatrian, lastenneurologian tai -psykiatrian yksiköissä. Käytännöt vaihtelevat kuitenkin paikkakunnittain. Lapsi voi ohjautua terapeutin arviointiin myös neuvolan, koululääkärin, yksityislääkärin, terveyskeskuksen tai sairaalan lähettämänä. Yksityispuolella tapahtuvan arvioinnin korvaa yleisimmin: julkinen terveydenhuolto: terveyskeskus / sairaala. Tällöin lapsi saa terveyskeskuksesta tai sairaalasta maksusitoumuksen yksityiselle terapeutille. Jotkut harvat lasten vakuutukset saattavat korvata arvioinnin.

43 Lapsen sensorisen integraation terapia (SI-terapia) on aina lääkinnällistä kuntoutusta, useimmiten toimintaterapiaa, joskus myös fysioterapiaa. Terapeutilla tulee olla erikoistumiskoulutus sensorisen integraation teoriaan ja terapiaan. Koulutukseen pääseminen puolestaan on edellyttänyt terapeutilta kliinistä kokemusta lasten terapiasta ja syventymistä lasten terapiaan. Koulutus järjestetään nykyisin ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopintoina. Opiskelu on laajuudeltaan 38 opintopistettä ja se sisältää teoriaopintoja, harjoitustöitä ja kliinistä harjoittelua. (Aististimulaatio tai ulkoapäin ohjattu toistuva aistien kehittämisohjelma ei ole sensorisen integraation terapiaa.)

44 Keskeistä terapiassa on se, että terapeutti ohjaa toimintaa, tilaa ja tilannetta niin, että lapsen motivaatio on mahdollisimman vahva ja lapsi kokee itse suunnittelevansa ja toteuttavansa toiminnan eli leikin. Keskeistä on lapsen oma aktiivinen osallistuminen toimintaan. Lapsen itseohjautuvuutta hyödynnetään terapiassa aina, kun se on tavoitteiden suuntaista. Ulkopuolisen silmin terapia saattaa näyttää sujuvalta hauskalta leikiltä, johon lapsi osallistuu innolla, mutta todellisuudessa terapeutti ohjaa tilannetta hyvin intensiivisesti, analysoiden lapsen toimintaa ja ollen koko ajan valmiina tukemaan lapsen kehitystä eteenpäin.

45 SI-terapia toteutetaan sensorisesti rikastetussa, eli runsaasti aistikokemuksia sisältävässä ja toimintamahdollisuuksia tarjoavassa terapiaympäristössä. Terapiatila houkuttelee lasta aktiiviseen toimintaan vaatien häneltä kuin huomaamatta runsasta kehon aistien käyttöä Terapiassa käytetään monipuolisesti sensorisen integraation terapian välineistöä, erilaisia koko kehon käyttöön eri tavoin houkuttelevia isokokoisia terapiavälineitä: keinuja, liukuja, suuria renkaita ja kookkaita tyynyjä/palikoita.

46 Terapeutti muokkaa lapsen terapiaympäristöä koko ajan niin, että vahvistamista vaativat kehityksen alueet tulevat käyttöön. Toiminnan haasteellisuus puolestaan vastaa lapsen kykyjä ja terapian tavoitteita niin, että lapsi joutuu yrittämään ja ponnistelemaan, mutta siten että hän onnistuu.

47 Terapeutti auttaa lapsen vanhempia sekä tarvittaessa myös päivähoitoa / koulua ymmärtämään lapsen vaikeuksia ja etsimään keinoja, joilla tukea lapsen täysipainoisempaa osallistumista arjen toimintoihin kuten leikkeihin ja peleihin. Terapian kesto vaihtelee lapsen ongelmien ja edistymisen mukaan useimmiten puolesta vuodesta kolmeen vuoteen. Terapia voidaan toteuttaa yhtäjaksoisena tai jaksotettuna. Terapiakerran pituus on 60 min.

48 Terapian toteuttaminen suunnitellaan ja sovitaan yksilöllisen arvioinnin pohjalta yhteistyössä lapsen vanhempien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Ympäristön ohjaaminen on tärkeä osa sensorisen integraation viitekehykseen pohjautuvaa terapiaa. Yleensä terapiajaksot toteutuvat perusterveydenhuollon palveluna, mutta käytännössä pidemmät terapiat toteutuvat useimmiten ostopalveluna yksityisellä puolella. Lisätietoja: Suomenkielinen kirjallisuus: Aistimusten aallokossa. A. Jean Ayres (suom. 2015, PS-kustannus) Tahatonta tohellusta Sensorisen integraation häiriö lapsen arkielämässä. Carol Stock Kranowitz. (suom. 2003, PS-kustannus)

Sisällys. I osa Sensorinen integraatio ja aivot

Sisällys. I osa Sensorinen integraatio ja aivot Aistimusten aallokossa Sisällys Alkusanat... 15 Esipuhe... 20 Suomalaisen asiantuntijan puheenvuoro... 22 I osa Sensorinen integraatio ja aivot Luku 1. Mitä on sensorinen integraatio? Johdanto aiheeseen..............................................

Lisätiedot

KEHOLLISUUS LEIKISSÄ. Sensorisen integraation kehitys ja vaikutus lapsen toimintakykyyn 7.5.2015 Anja Sario

KEHOLLISUUS LEIKISSÄ. Sensorisen integraation kehitys ja vaikutus lapsen toimintakykyyn 7.5.2015 Anja Sario KEHOLLISUUS LEIKISSÄ Sensorisen integraation kehitys ja vaikutus lapsen toimintakykyyn 7.5.2015 Anja Sario Kehollisuus: Havainto on enemmän kuin aistimus, se on synteettinen (kokonaiskuva), moniaistinen,

Lisätiedot

Sisällys. Suomenkielisen käännöksen alkulause... 11 Esipuhe...13 Johdanto...19 Kuinka kirjaa käytetään?...25

Sisällys. Suomenkielisen käännöksen alkulause... 11 Esipuhe...13 Johdanto...19 Kuinka kirjaa käytetään?...25 Sisällys Suomenkielisen käännöksen alkulause........................ 11 Esipuhe...13 Johdanto...19 Kuinka kirjaa käytetään?...25 OSA I Sensorisen integraation eli aistitiedon käsittelyn häiriön tunnistaminen

Lisätiedot

Carol Stock Kranowitz

Carol Stock Kranowitz Carol Stock Kranowitz Tahatonta tohellusta Sensorisen integraation häiriö lapsen arkielämässä PS-kustannus Kustantajan yhteystiedot PS-kustannus PL 303 Kekkolantie 11 B 40101 Jyväskylä 40520 Jyväskylä

Lisätiedot

ADHD-oireinen lapsi ja aistit. Katariina Berggren, toimintaterapeutti (SI), järjestösuunnittelija

ADHD-oireinen lapsi ja aistit. Katariina Berggren, toimintaterapeutti (SI), järjestösuunnittelija ADHD-oireinen lapsi ja aistit Katariina Berggren, toimintaterapeutti (SI), järjestösuunnittelija Aistijärjestelmät Näköaisti Kuuloaisti Haju ja makuaistit Vestibulaarinen aistijärjestelmä (liike ja painovoima)

Lisätiedot

Psyykkinen toimintakyky

Psyykkinen toimintakyky Psyykkinen toimintakyky Toimintakyky = ihmisen ominaisuuksien ja ympäristön suhde : kun ympäristö vastaa yksilön ominaisuuksia, ihminen kykenee toimimaan jos ihmisellä ei ole fyysisiä tai psykososiaalisia

Lisätiedot

Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely

Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely Lähtökohtia Tavoitteena asiakkaan osallisuuden lisääminen. Asiakkaan kokemusmaailmaa tulee rikastuttaa tarjoamalla riittävästi elämyksiä ja kokemuksia. Konkreettisten

Lisätiedot

Aistisäätely kehittyy

Aistisäätely kehittyy Aistisäätely kehittyy Keskosvanhempien yhdistys Kevyt MLL Meilahden yhdistys ry 2007 Aistisäätely kehittyy Keskoslapsen vanhemmille, Kevyt-yhdistys on teettänyt tietolehtisen keskosvanhempien tueksi arkea

Lisätiedot

Aistit. Kaisa Tiippana Havaintopsykologian yliopistonlehtori. Luento Aistit ja kommunikaatio-kurssilla 12.9.

Aistit. Kaisa Tiippana Havaintopsykologian yliopistonlehtori. Luento Aistit ja kommunikaatio-kurssilla 12.9. Aistit Kaisa Tiippana Havaintopsykologian yliopistonlehtori kaisa.tiippana@helsinki.fi Luento Aistit ja kommunikaatio-kurssilla 12.9.2017 Aivokuoren alueita /eke/? /epe/? /ete/? Havainto Havainto on subjektiivinen

Lisätiedot

ETNIMU-projektin, aivoterveyttä edistävän kurssin 5.osa. Aistit.

ETNIMU-projektin, aivoterveyttä edistävän kurssin 5.osa. Aistit. ETNIMU-projektin, aivoterveyttä edistävän kurssin 5.osa Aistit. Aistien maailma Ympäristön havainnointi tapahtuu aistien välityksellä. Tarkkailemme aistien avulla jatkuvasti enemmän tai vähemmän tietoisesti

Lisätiedot

Haastavat nuoret haastavat meidät toimimaan. Jokainen edistysaskel on monta kertaa suurempi, kuin miltä se aluksi näyttää (Kauppila 2003).

Haastavat nuoret haastavat meidät toimimaan. Jokainen edistysaskel on monta kertaa suurempi, kuin miltä se aluksi näyttää (Kauppila 2003). ERILAISET OPPIJAT Haastavat nuoret haastavat meidät toimimaan Jokainen edistysaskel on monta kertaa suurempi, kuin miltä se aluksi näyttää (Kauppila 2003). Perustana aito kohtaaminen Nuoren tulee kokea

Lisätiedot

Loikkien ketteräksi. Motoriikan kehittämisestä tukea tulevaisuuteen

Loikkien ketteräksi. Motoriikan kehittämisestä tukea tulevaisuuteen Loikkien ketteräksi Motoriikan kehittämisestä tukea tulevaisuuteen Helena Viholainen, Tutkijatohtori, KT, elto Jyväskylän yliopisto, Erityispedagogiikka MIKSI TUKEA MOTORISTA KEHITYSTÄ? 26.10.2011 Tampere

Lisätiedot

Pelin kautta opettaminen

Pelin kautta opettaminen Pelin kautta opettaminen Pelin kautta opettaminen Pelaamaan oppii vain pelaamalla?? Totta, mutta myös harjoittelemalla pelinomaisissa tilanteissa havainnoimista, päätöksentekoa ja toimintaa. Pelikäsitystä

Lisätiedot

LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan

LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan 1. Motoriset taidot Kehon hahmotus Kehon hallinta Kokonaismotoriikka Silmän ja jalan liikkeen koordinaatio Hienomotoriikka Silmän ja käden

Lisätiedot

Liikehallintakykytestaus

Liikehallintakykytestaus Liikehallintakykytestaus ketteryys, tasapaino ja liikkuvuus Marjo Rinne TtT, tutkija, ft Liikehallintakyky Liikkeen hallintaan vaikuttavia tekijöitä osa selittyy perintötekijöillä, mutta harjoittelulla

Lisätiedot

Neuropsykiatristen potilaiden kuntoutuksen lähtökohdat. Jukka Loukkola Neuropsykologi OYS neuropsykiatrian poliklinikka

Neuropsykiatristen potilaiden kuntoutuksen lähtökohdat. Jukka Loukkola Neuropsykologi OYS neuropsykiatrian poliklinikka Neuropsykiatristen potilaiden kuntoutuksen lähtökohdat Jukka Loukkola Neuropsykologi OYS neuropsykiatrian poliklinikka Mitä on neuropsykiatria? Potilaan ongelmilla neuraalinen perusta ja siihen liittyen

Lisätiedot

Joka sadas meistä on autismin kirjollaaspergernuoren. Elina Havukainen Autismi- ja Aspergerliitto ry

Joka sadas meistä on autismin kirjollaaspergernuoren. Elina Havukainen Autismi- ja Aspergerliitto ry Joka sadas meistä on autismin kirjollaaspergernuoren sosiaaliset valmiudet Elina Havukainen edistää ja valvoo autismin kirjon henkilöiden ja heidän perheidensä yleisiä yhteiskunnallisia oikeuksia ja tasa-arvoa.

Lisätiedot

Lataa Tahatonta tohellusta - Carol Stock Kranowitz. Lataa

Lataa Tahatonta tohellusta - Carol Stock Kranowitz. Lataa Lataa Tahatonta tohellusta - Carol Stock Kranowitz Lataa Kirjailija: Carol Stock Kranowitz ISBN: 9789524510707 Sivumäärä: 294 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 36.86 Mb Sensorisen integraation häiriö seuraa

Lisätiedot

Toimintakyky. Toimiva kotihoito Lappiin , Heikki Alatalo

Toimintakyky. Toimiva kotihoito Lappiin , Heikki Alatalo Toimintakyky Toimiva kotihoito Lappiin 10.4.2018, 19.4.2018 Mitä toimintakyky on? Mitä ajatuksia toimintakyky käsite herättää? Mitä toimintakyky on? Toimintakyky tarkoittaa ihmisen fyysisiä, psyykkisiä

Lisätiedot

Oppimisvaikeudet ja tunneelämän. -yhteyksien ymmärtäminen

Oppimisvaikeudet ja tunneelämän. -yhteyksien ymmärtäminen Oppimisvaikeudet ja tunneelämän ongelmat -yhteyksien ymmärtäminen Nina Kultti-Lavikainen Lastentutkimusklinikka Niilo Mäki Instituutti & Jyväskylän perheneuvola Kognitiivinen psykoterapeutti, neuropsykologi

Lisätiedot

Kertausta aivovammojen oireista

Kertausta aivovammojen oireista Toiminta takkuaa, auttaako terapia? Toimintaterapeutti Kari Löytönen 16.4.2013 Kertausta aivovammojen oireista (Tenovuon, Raukolan ja Ketolan luennot) Aivovamman tyypillinen oirekokonaisuus Poikkeava väsyvyys,

Lisätiedot

Toiminnallisen näönkäytön tutkiminen lastenneurologisella osastolla ja poliklinikalla

Toiminnallisen näönkäytön tutkiminen lastenneurologisella osastolla ja poliklinikalla Toiminnallisen näönkäytön tutkiminen lastenneurologisella osastolla ja poliklinikalla NÄÄKKÖ NÄÄ 2011 Sh Sarianne Karulinna, Lh Anne Nastolin HYKS Lastenneurologinen Kuntoutusyksikkö CP-hankkeen tavoite

Lisätiedot

14 Tahatonta tohellusta

14 Tahatonta tohellusta Esipuhe Ihmisen aivot ja mieli ovat kietoutuneet kauniisti yhteen. Emme voisi tuntea, ajatella emmekä toimia ilman monimutkaista aivotoimintaa, ja pienimmätkin muutokset aivotoiminnassa voivat vaikuttaa

Lisätiedot

AIVOJUMPPA BRAIN GYM. 20.8.2014 Eija Määttä ja Lea Torvinen Muistiluotsi Kainuu

AIVOJUMPPA BRAIN GYM. 20.8.2014 Eija Määttä ja Lea Torvinen Muistiluotsi Kainuu AIVOJUMPPA BRAIN GYM 20.8.2014 Eija Määttä ja Lea Torvinen Muistiluotsi Kainuu Mitä aivojumppa on? Menetelmän on kehittänyt kalifornialainen kasvatustieteiden tohtori P.E.Dennison yhdessä vaimonsa Gail

Lisätiedot

Neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren kohtaaminen ja arjen tukeminen

Neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren kohtaaminen ja arjen tukeminen Neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren kohtaaminen ja arjen tukeminen Kemi 4.9.2015 Marja Koivusalo, lastenneurologian erikoislääkäri, Kolpeneen palvelukeskus Lasten ja nuorten normaali kehitys Normaalin

Lisätiedot

Akateemiset opiskelutaidot, 2 op (ARTS-A0104) Helena Kurkela, KM helena.kurkela@aalto.fi

Akateemiset opiskelutaidot, 2 op (ARTS-A0104) Helena Kurkela, KM helena.kurkela@aalto.fi Akateemiset opiskelutaidot, 2 op (ARTS-A0104), KM helena.kurkela@aalto.fi 2. Luento ma 7.9. klo 14.00 15.30 (Otaniemi) ke 7.10. klo 15.00 16.30 (Arabia) * Opiskelukyky * Ajankäytön suunnittelu * Oppimisvaikeudet

Lisätiedot

Lataa Aistimusten aallokossa - A. Jean Ayres. Lataa

Lataa Aistimusten aallokossa - A. Jean Ayres. Lataa Lataa Aistimusten aallokossa - A. Jean Ayres Lataa Kirjailija: A. Jean Ayres ISBN: 9789524511803 Sivumäärä: 345 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 29.38 Mb Sensorisen integraation häiriö on aivojen toimintahäiriö,

Lisätiedot

Aistit ja aistitiedon käsittelyn ongelmia kouluikäisillä. Toimintaterapeutti Maria Kananen 17.1.2008 Vaasan AMK

Aistit ja aistitiedon käsittelyn ongelmia kouluikäisillä. Toimintaterapeutti Maria Kananen 17.1.2008 Vaasan AMK Aistit ja aistitiedon käsittelyn ongelmia kouluikäisillä Toimintaterapeutti Maria Kananen 17.1.2008 Vaasan AMK Aistit Aivoihin tulee aistitietoa kaikkialta kehostamme Jokainen aistimus on tietolähde, joka

Lisätiedot

Kilpailut, pelit ja leikit taidon oppimisen tukena. Martti Iivonen

Kilpailut, pelit ja leikit taidon oppimisen tukena. Martti Iivonen Kilpailut, pelit ja leikit taidon oppimisen tukena Martti Iivonen Mikä on tärkeää lapsiurheilussa? Intohimon synnyttäminen Hauska ja kannustava ilmapiiri Mahdollisuus saada oppia uusia liikuntataitoja

Lisätiedot

Somaattisen sairauden poissulkeminen

Somaattisen sairauden poissulkeminen Psykoosit Psykoosit Yleisnimitys: todellisuudentaju selvästi vääristynyt ongelma, jossa ihmisellä on heikentynyt kyky erottaa aistien kautta tulevat ärsykkeet omista mielikuvista vaikeus erottaa, mikä

Lisätiedot

Havaintomotoriikan harjoittelu koripalloa hyödyntäen

Havaintomotoriikan harjoittelu koripalloa hyödyntäen Havaintomotoriikan harjoittelu koripalloa hyödyntäen Tavoitteet Tutustua havaintomotorisen harjoittelun perusteisiin Esitellä havaintomotorista harjoittelua käytännössä erilaisten harjoitteiden, leikkien

Lisätiedot

5 vuotiaan kokonaiskehityksen seuranta ja arviointilomake

5 vuotiaan kokonaiskehityksen seuranta ja arviointilomake Rovaniemen kaupunki Päivähoidon palvelukeskus 1 5 vuotiaan kokonaiskehityksen seuranta ja arviointilomake Lapsen nimi: syntymäaika: Neuvola: Lomakkeen täytössä ja keskustelussa mukana: Päivähoidon yhteyshenkilö:

Lisätiedot

Mitä diagnoosin jälkeen?

Mitä diagnoosin jälkeen? Mitä diagnoosin jälkeen? Yksilöllisyyden huomioiminen Struktuurin merkitys alussa tärkeää toimintaa ohjattaessa Rutiinien esiintyminen ja hyödyntäminen Konkreettinen kielenkäyttö ja tarvittaessa muiden

Lisätiedot

Neuropsykiatrisen asiakkaan kohtaaminen. Asko Niemelä Psykiatrian erikoislääkäri Lastensuojelupäivät 2017 Seinäjoki

Neuropsykiatrisen asiakkaan kohtaaminen. Asko Niemelä Psykiatrian erikoislääkäri Lastensuojelupäivät 2017 Seinäjoki Neuropsykiatrisen asiakkaan kohtaaminen Asko Niemelä Psykiatrian erikoislääkäri Lastensuojelupäivät 2017 Seinäjoki 16.2.2017 Ymmärretyksi, kuulluksi tuleminen 2 Neuropsykiatrisia häiriöitä Psyykkisen kehityksen

Lisätiedot

Psykoosisairauksien tuomat neuropsykologiset haasteet

Psykoosisairauksien tuomat neuropsykologiset haasteet Psykoosisairauksien tuomat neuropsykologiset haasteet Hyvinkään sairaala 19.11.2015 Neuropsykologian erikoispsykologi Laila Luoma laila.luoma@hus.fi 1 Neuropsykologian kohteena on aivojen ja käyttäytymisen

Lisätiedot

Liikunta varhaiskasvatuksessa kehityksen ja oppimisen tukena

Liikunta varhaiskasvatuksessa kehityksen ja oppimisen tukena Liikunta varhaiskasvatuksessa kehityksen ja oppimisen tukena LitT Anneli Pönkkö Lasten liikunta- ja terveyskasvatuksen keskus Kajaanin opettajankoulutusyksikkö, Oulun yliopisto Virpiniemien urheiluopisto

Lisätiedot

Sisällys. Liikkuminen ja lapsen kokonais valtainen kasvu ja kehitys. Esipuhe...11 Johdanto... 15

Sisällys. Liikkuminen ja lapsen kokonais valtainen kasvu ja kehitys. Esipuhe...11 Johdanto... 15 Sisällys Esipuhe...11 Johdanto... 15 Liikkuminen ja lapsen kokonais valtainen kasvu ja kehitys Fyysinen kasvu ja kehitys...25 Kehon koko...25 Kehon koon muutokset...26 Kehityksen tukeminen eri ikävaiheissa...28

Lisätiedot

Harjoite 2: Oman kilpailuvireen ja kilpailujännityksen tarkastelu

Harjoite 2: Oman kilpailuvireen ja kilpailujännityksen tarkastelu Harjoite 2: Oman kilpailuvireen ja kilpailujännityksen tarkastelu Tavoitteet 30-60 minuuttia, käy kotitehtäväksi Harjoituslomake ja kynä Aiempien valmistautumiseen liittyvien harjoitteiden lomakkeet Harjoitteen

Lisätiedot

Adoptio ja nuoruusikä. HELSINKI 26.1.2016 Pirkko Lehto-Salo psykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, FT

Adoptio ja nuoruusikä. HELSINKI 26.1.2016 Pirkko Lehto-Salo psykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, FT Adoptio ja nuoruusikä HELSINKI 26.1.2016 Pirkko Lehto-Salo psykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, FT Luennon sisältö Yleisesti nuoruusiästä Adoptiolapsen kehityksen tiettyjä ominaispiirteistä

Lisätiedot

Kahdet aivot ja psyykkinen trauma

Kahdet aivot ja psyykkinen trauma Kahdet aivot ja psyykkinen trauma Kirsi Eskelinen neuropsykologian erikoispsykologi, PsL Joensuu 20.9.2017 1 Lähde:http://www.lefthandersday.com/tour2.html 2 3 Limbinen järjestelmä - tunneaivot Pihtipoimu

Lisätiedot

Nimi ja syntymäaika:

Nimi ja syntymäaika: 1 LAPSEN JA NUOREN TILANTEEN ARVIOINTI OMAISHOIDON TUKEA MYÖNNETTÄESSÄ Nimi ja syntymäaika: TÄYTTÖOHJE: Arvio suhteutetaan lapsen kohdalla samanikäisten lasten toimintaan ja nuorten kohdalla samanikäisen

Lisätiedot

Lähetekriteerit HUSin Foniatrian poliklinikalle

Lähetekriteerit HUSin Foniatrian poliklinikalle HYKS, Silmä-korvasairaala Pää- ja kaulakeskus Foniatrian poliklinikka Lähetekriteerit HUSin Foniatrian poliklinikalle Foniatrian erikoisalan numero lähetettä tehdessä on 57. Foniatrian alaan kuuluvat äänen,

Lisätiedot

Sisällys. Liikkuminen ja lapsen kokonais valtainen kasvu ja kehitys. Esipuhe...11 Johdanto... 15

Sisällys. Liikkuminen ja lapsen kokonais valtainen kasvu ja kehitys. Esipuhe...11 Johdanto... 15 Sisällys Esipuhe...11 Johdanto... 15 Liikkuminen ja lapsen kokonais valtainen kasvu ja kehitys Fyysinen kasvu ja kehitys...25 Kehon koko...25 Kehon koon muutokset...26 Kehityksen tukeminen eri ikävaiheissa...28

Lisätiedot

Arjen hurmaa ympäristöstä. Osallistumisen hurmaa loppuseminaari 3.11.2014 Kotka Dos. Erja Rappe HY

Arjen hurmaa ympäristöstä. Osallistumisen hurmaa loppuseminaari 3.11.2014 Kotka Dos. Erja Rappe HY Arjen hurmaa ympäristöstä Osallistumisen hurmaa loppuseminaari 3.11.2014 Kotka Dos. Erja Rappe HY Ympäristö Fyysinen ympäristö: luonnollinen ja rakennettu Sosiaalinen ympäristö: suhteet ihmisten välillä,

Lisätiedot

Liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta, Viveca. TAITOVALMENNUS valmentajien täydennyskoulutus

Liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta, Viveca. TAITOVALMENNUS valmentajien täydennyskoulutus Liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta, Viveca TAITOVALMENNUS valmentajien täydennyskoulutus taitovalmennus valmentajien täydennyskoulutus, 20 op Jyväskylän yliopiston liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta

Lisätiedot

KEHO MUISTAA MIKSI LIIKKUMALLA OPPII. Anita Ahlstrand

KEHO MUISTAA MIKSI LIIKKUMALLA OPPII. Anita Ahlstrand KEHO MUISTAA MIKSI LIIKKUMALLA OPPII Anita Ahlstrand LIIKKUMINEN JA OMAN KEHON KÄYTTÖ OPPIMISTILANTEESSA tarkkaavaisuus ja vireystila säilyy paremmin - keskittyminen on helpompaa eri aistien käyttö yhtä

Lisätiedot

KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet. Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU

KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet. Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU KYKYVIISARIkeskeiset käsitteet KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU www.ttl.fi 2 Mitä työkyky on? Työkyky rakentuu

Lisätiedot

LiikuntaLoikka-projekti Kiteen varhaiskasvatuksessa

LiikuntaLoikka-projekti Kiteen varhaiskasvatuksessa LiikuntaLoikka-projekti Kiteen varhaiskasvatuksessa 1.3.-31.12.2018 Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset Lapsi tarvitsee vähintään kolme tuntia liikkumista joka päivä kehittyäkseen ja voidakseen hyvin

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA KESKUS- JA ÄÄREISHERMOSTO SÄÄTELEVÄT ELIMISTÖN TOIMINTAA Elimistön säätely tapahtuu pääasiassa hormonien ja hermoston välityksellä Hermostollinen viestintä on nopeaa ja täsmällistä

Lisätiedot

NELJÄVUOTIAAN LAPSEN KASVU JA KEHITYS. Vanhempien, varhaiskasvatuksen ja neuvolan havainnointi- ja tiedonsiirtolomake

NELJÄVUOTIAAN LAPSEN KASVU JA KEHITYS. Vanhempien, varhaiskasvatuksen ja neuvolan havainnointi- ja tiedonsiirtolomake 1 NELJÄVUOTIAAN LAPSEN KASVU JA KEHITYS Vanhempien, varhaiskasvatuksen ja neuvolan havainnointi- ja tiedonsiirtolomake LAPSEN HENKILÖ TIEDOT / VARHAISKAS- VATUKSEN TIEDOT Lapsen nimi Varhaiskasvatuspaikka

Lisätiedot

Perseveraatiota vähentävät harjoitukset

Perseveraatiota vähentävät harjoitukset KOMMUNIKAATIO Ihmiset kommunikoivat keskenään sanallisesti ja sanattomasti. Halvauksen jälkeen potilaalla voi kasvolihasten toispuoleisesta toimimattomuudesta johtuen olla vaikeuksia sanattomassa kommunikaatiossa.

Lisätiedot

TUKEA VARHAISEEN VANHEMMUUTEEN. Äitiyshuollon alueellinen koulutuspäivä 16.4.2015 Anne Murtojärvi

TUKEA VARHAISEEN VANHEMMUUTEEN. Äitiyshuollon alueellinen koulutuspäivä 16.4.2015 Anne Murtojärvi TUKEA VARHAISEEN VANHEMMUUTEEN Äitiyshuollon alueellinen koulutuspäivä 16.4.2015 Anne Murtojärvi Varhaisella vuorovaikutuksella tarkoitetaan kaikkea lapsen ja vanhempien yhdessä olemista, kokemista ja

Lisätiedot

SENSOMOTORINEN KUNTOUTUS

SENSOMOTORINEN KUNTOUTUS SENSOMOTORINEN KUNTOUTUS Hannu Hätinen Hannu Hätinen Peku Oy 1 20.4.2009 Johdanto MITÄ SENSOMOTORINEN KUNTOUTUS ON Hannu Hätinen Peku Oy 2 20.4.2009 Aikataulu Aistijärjestelmä Motorinen kehitys Refleksijärjestelmä

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi. Erityisen monipuolista opiskelua

Ammattiopisto Luovi. Erityisen monipuolista opiskelua Ammattiopisto Luovi Erityisen monipuolista opiskelua HAAPAVESI 6.9.2013 Oppimisvaikeudet Oppimisvaikeuksilla tarkoitetaan sitä, että oppijalla on vaikeuksia saavuttaa opiskelun tavoitteet, tai tavoitteiden

Lisätiedot

Sisällys PSYKOLOGIA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN IHMISIÄ. Psykologia tutkii ihmisen toimintaa. Psykologiassa on lukuisia osa-alueita ja sovelluskohteita

Sisällys PSYKOLOGIA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN IHMISIÄ. Psykologia tutkii ihmisen toimintaa. Psykologiassa on lukuisia osa-alueita ja sovelluskohteita Sisällys I 1 PSYKOLOGIA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN IHMISIÄ 10 Psykologia tutkii ihmisen toimintaa 12 Mielen tapahtumat ja käyttäytyminen muodostavat ihmisen toiminnan Psykologian suuntaukset lähestyvät ihmistä

Lisätiedot

JOHDATUS RATSASTUSTERAPIAAN

JOHDATUS RATSASTUSTERAPIAAN JOHDATUS RATSASTUSTERAPIAAN Anne Rautio-Honkavaara HIPPOTHERAPY Hippos = hevonen Therapy = terapia, hoito Ratsastusterapia on yksilöllistä, suunnitelmallista ja tavoitteellista kuntoutusta. Ratsastusterapeutin

Lisätiedot

KUN LUKEMINEN ON HANKALAA. Helena Sorsa

KUN LUKEMINEN ON HANKALAA. Helena Sorsa KUN LUKEMINEN ON HANKALAA Helena Sorsa Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet Lukivaikeus dysleksia fonologinen häiriö: henkilö ei kykene muuttamaan lukemaansa puheeksi näkee sanat, mutta ei löydä äänneasua

Lisätiedot

LASTEN TUNTOAISTIN SÄÄTELYPULMIEN JA NIITÄ HELPOTTAVIEN KEINOJEN KARTOITUS - kysely erityislastentarhanopettajille

LASTEN TUNTOAISTIN SÄÄTELYPULMIEN JA NIITÄ HELPOTTAVIEN KEINOJEN KARTOITUS - kysely erityislastentarhanopettajille LASTEN TUNTOAISTIN SÄÄTELYPULMIEN JA NIITÄ HELPOTTAVIEN KEINOJEN KARTOITUS - kysely erityislastentarhanopettajille Maarit Söderena Erityispedagogiikan pro gradu -tutkielma Kevätlukukausi 2015 Kasvatustieteiden

Lisätiedot

Kielenkehityksen vaikeudet varhaislapsuudessa. Tiina Siiskonen KT, erityisopettaja

Kielenkehityksen vaikeudet varhaislapsuudessa. Tiina Siiskonen KT, erityisopettaja Kielenkehityksen vaikeudet varhaislapsuudessa Tiina Siiskonen KT, erityisopettaja Miten kielenkehityksen vaikeudet ilmenevät? Kielenkehityksen vaikeudet näkyvät kielen ymmärtämisessä ja tuottamisessa eri

Lisätiedot

Yhteiskehittelyllä oivalluspomppuja kuntoutusymmärryksessä

Yhteiskehittelyllä oivalluspomppuja kuntoutusymmärryksessä Yhteiskehittelyllä oivalluspomppuja kuntoutusymmärryksessä - järjestävän tahon näkökulma 7.9.2017 LAPSEN OIKEUS OSALLISTUA KUNTOUTUKSEENSA LOOK- HANKKEEN JUHLASEMINAARI Riikka Peltonen, ohjauksesta vastaava

Lisätiedot

Motiivi-sarjan kurssien 2-5 alustavat sisältösuunnitelmat Luvuilla työnimet

Motiivi-sarjan kurssien 2-5 alustavat sisältösuunnitelmat Luvuilla työnimet Motiivi-sarjan kurssien 2-5 alustavat sisältösuunnitelmat Luvuilla työnimet Motiivi 2 Kehittyvä ihminen I Johdatus kehityspsykologiaan 1. Kehityspsykologian perusteet Mitä kehityspsykologia on? Kehitys

Lisätiedot

SELKOESITE. Autismi. Autismi- ja Aspergerliitto ry

SELKOESITE. Autismi. Autismi- ja Aspergerliitto ry SELKOESITE Autismi Autismi- ja Aspergerliitto ry 1 Mitä autismi on? Autismi on aivojen kehityksen häiriö. Autismi vaikuttaa aivojen eri alueilla. Autismiin voi olla useita syitä. Autistinen ihminen ei

Lisätiedot

KEHITYSVAMMAISEN MIELENTERVEYSHÄIRIÖT JA KÄYTTÄYTYMINEN. Anneli Tynjälä Johtava psykologi, psykoterapeutti VET PKSSK

KEHITYSVAMMAISEN MIELENTERVEYSHÄIRIÖT JA KÄYTTÄYTYMINEN. Anneli Tynjälä Johtava psykologi, psykoterapeutti VET PKSSK KEHITYSVAMMAISEN MIELENTERVEYSHÄIRIÖT JA KÄYTTÄYTYMINEN Anneli Tynjälä Johtava psykologi, psykoterapeutti VET PKSSK 1 HAASTAVASTA KÄYTTÄYTYMISESTÄ ja MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖISTÄ KEHITYSVAMMAISILLA Kehitysvammaisista

Lisätiedot

Ohjaaminen ja mentalisaatio

Ohjaaminen ja mentalisaatio Ohjaaminen ja mentalisaatio Läheisen ohjaus terapiatyössä 14.5.2018 Elina Kärkölä, HuK, puheterapeutti, itsenäinen ammatinharjoittaja Mentalisaatio on kahden kokemusmaailman, oman mielen ja toisen mielen

Lisätiedot

Perusliikuntataitojen kehittäminen

Perusliikuntataitojen kehittäminen Perusliikuntataitojen kehittäminen Suunnistusliiton seminaari 5.2.2011 Taitoharjoittelun teesejä (jotka eivät pidä paikkaansa) Lajitekniikan kehittämiseen tarvitaan runsaasti valmentajan ohjeita. Vain

Lisätiedot

Nuorena vanhemmaksi kiintymyssuhde ja sen varhainen tukeminen Hanna Lampi. Theraplayterapeutti Psykoterapeutti

Nuorena vanhemmaksi kiintymyssuhde ja sen varhainen tukeminen Hanna Lampi. Theraplayterapeutti Psykoterapeutti Nuorena vanhemmaksi kiintymyssuhde ja sen varhainen tukeminen Hanna Lampi Toimintaterapeutti (AMK) Theraplayterapeutti Psykoterapeutti Teinivanhemmuus voi olla valinta tai yllätys Merkitys kiintymyssuhteen

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU)

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU) Lapsen nimi: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU) Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan jokaiselle varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle yhdessä huoltajien kanssa. Se on henkilöstön ja

Lisätiedot

Foniatrian alaan kuuluvat äänen, puheen, kielen ja nielemisen häiriöt. Foniatria on ollut itsenäinen erikoisala Suomessa vuodesta 1948.

Foniatrian alaan kuuluvat äänen, puheen, kielen ja nielemisen häiriöt. Foniatria on ollut itsenäinen erikoisala Suomessa vuodesta 1948. HYKS, Silmä-korvasairaala Pää- ja kaulakeskus Foniatrian yksikkö 4.1.2019 Foniatrian lähetekriteerit Erikoisalan koodi on 57 Foniatrian alaan kuuluvat äänen, puheen, kielen ja nielemisen häiriöt. Foniatria

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 23/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Asia/

Helsingin kaupunki Esityslista 23/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Asia/ Helsingin kaupunki Esityslista 23/2017 1 (5) 5 Palvelusetelin käyttöönotto lasten ja aikuisten toimintaterapian järjestämisessä HEL 2017-012928 T 06 00 00 Päätösehdotus päättää, että palveluseteli on 2.3.2018

Lisätiedot

MILLAISESTA NÄKÖKULMASTA AISTITIEDON KÄSITTELYN HÄIRIÖITÄ JA NIIDEN APUKEINOJA TARKASTELLAAN?

MILLAISESTA NÄKÖKULMASTA AISTITIEDON KÄSITTELYN HÄIRIÖITÄ JA NIIDEN APUKEINOJA TARKASTELLAAN? MILLAISESTA NÄKÖKULMASTA AISTITIEDON KÄSITTELYN HÄIRIÖITÄ JA NIIDEN APUKEINOJA TARKASTELLAAN? ELLA MUTANEN SOT12 SYVENTÄVÄ PORTFOLIO, KEVÄT 2015 PORTFOLION LÄHTÖKOHDAT Oma kiinnostus Opinnäytetyö aiheeseen

Lisätiedot

Kommunikaatio-ohjaus osaksi puhevammaisen ihmisen arkea. Eija Roisko Kehitysvammaliitto/Tikoteekki

Kommunikaatio-ohjaus osaksi puhevammaisen ihmisen arkea. Eija Roisko Kehitysvammaliitto/Tikoteekki Kommunikaatio-ohjaus osaksi puhevammaisen ihmisen arkea Eija Roisko Kehitysvammaliitto/Tikoteekki 12.5.2017 Kommunikoinnin palvelut nyt Kommunikoinnin peruskartoitus Terveydenhuolto Puheterapia -palvelut

Lisätiedot

Pää edellä: MITÄ OPIMME AIVOJEN KASVATUKSESTA? Vauvafoorumi Tiina Huttu ja Kirsi Heikkinen

Pää edellä: MITÄ OPIMME AIVOJEN KASVATUKSESTA? Vauvafoorumi Tiina Huttu ja Kirsi Heikkinen Pää edellä: MITÄ OPIMME AIVOJEN KASVATUKSESTA? Vauvafoorumi 10.11.2017 Tiina Huttu ja Kirsi Heikkinen Käytäntö on joskus kaukana ihanteista Tieto aivojen kehityksestä auttaa huomaamaan, mistä kaikesta

Lisätiedot

AISTITIEDON KÄSITTELYN TUKEMINEN LEIKKIPUISTOYMPÄRISTÖSSÄ

AISTITIEDON KÄSITTELYN TUKEMINEN LEIKKIPUISTOYMPÄRISTÖSSÄ AISTITIEDON KÄSITTELYN TUKEMINEN LEIKKIPUISTOYMPÄRISTÖSSÄ Opasvihko sensomotorisista hiekkalaatikkoleikeistä Anni Savolainen Opinnäytetyö Maaliskuu 2012 Toimintaterapian koulutusohjelma Sosiaali-, terveys-

Lisätiedot

KUULON HARJOITTELU DYSFASIALAPSELLA, HOIDON SEURANTA HERÄTEVASTETUTKIMUKSIN

KUULON HARJOITTELU DYSFASIALAPSELLA, HOIDON SEURANTA HERÄTEVASTETUTKIMUKSIN KUULON HARJOITTELU DYSFASIALAPSELLA, HOIDON SEURANTA HERÄTEVASTETUTKIMUKSIN Suur-Helsingin Sensomotorinen Keskus Puh: 09-484644 2 TUTKIMUS Esittelemme seuraavassa yhteenvedon tutkimuksesta, joka on tehty

Lisätiedot

Tekemällä oppii mutta entä jos ei opikaan? Ida Mälkönen, TtM, ft, koulutuskoordinaattori Innostun liikkumaan Suomen CP-liitto ry

Tekemällä oppii mutta entä jos ei opikaan? Ida Mälkönen, TtM, ft, koulutuskoordinaattori Innostun liikkumaan Suomen CP-liitto ry Tekemällä oppii mutta entä jos ei opikaan? Ida Mälkönen, TtM, ft, koulutuskoordinaattori Innostun liikkumaan Suomen CP-liitto ry Innostun liikkumaan (2013-2017) Lisää onnistumisen tunteita ja osallisuutta

Lisätiedot

Aivotutkimus kielenoppimisen edistäjänä

Aivotutkimus kielenoppimisen edistäjänä Aivotutkimus kielenoppimisen edistäjänä 15.3.2018 Kaisa Lohvansuu, FT JYU. Since 1863. 1 -Kieli ja aivot -Aivotutkimus: Mitä tutkitaan ja miksi? -Mitä hyötyä aivotutkimuksesta on? JYU. Since 1863. 2 Aivotutkimuksen

Lisätiedot

Lapsen tyypillinen kehitys. -kommunikaatio -kielellinen kehitys

Lapsen tyypillinen kehitys. -kommunikaatio -kielellinen kehitys Lapsen tyypillinen kehitys -kommunikaatio -kielellinen kehitys Kielellinen kehitys Vauvalla on synnynnäinen kyky vastaanottaa kieltä ja tarve olla vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa Kielellinen kehitys

Lisätiedot

Autismikirjo. Tausta, diagnostiikka ja tutkimus. Tero Timonen Maija Castrén Mari Ärölä-Dithapo. Tutustu kirjaan verkkokaupassamme NÄYTESIVUT

Autismikirjo. Tausta, diagnostiikka ja tutkimus. Tero Timonen Maija Castrén Mari Ärölä-Dithapo. Tutustu kirjaan verkkokaupassamme NÄYTESIVUT NÄYTESIVUT Maija Castrén Mari Ärölä-Dithapo Autismikirjo Tausta, diagnostiikka ja tutkimus Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Sisällys Aluksi Tutustu kirjaan verkkokaupassamme

Lisätiedot

Autismikuntoutus ja kehittäminen ta 6:lla. Autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa

Autismikuntoutus ja kehittäminen ta 6:lla. Autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Autismikuntoutus ja kehittäminen ta 6:lla Autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Autismin kirjo ja kuntoutus Autismin kirjo on neurologisen kehityksen häiriö, joka aiheuttaa pulmia henkilön aistikokemuksiin,

Lisätiedot

KOSKETUS. -tunteiden tulkki. Pirkko Säily

KOSKETUS. -tunteiden tulkki. Pirkko Säily KOSKETUS -tunteiden tulkki Pirkko Säily Sana koskettaa merkitsee fyysisen kontaktin luomista tai tunteisiin vetoamista Kosketuksessa on aina kyseessä vuorovaikutustapahtuma, jossa on vähintään kaksi osa

Lisätiedot

Keksikää mahdollisimman monta:

Keksikää mahdollisimman monta: Keksikää mahdollisimman monta: Mitkä tekijät vaikuttavat ihmisten terveyskäyttäytymiseen eli minkä tekijöiden perusteella terveyteen liittyviä valintoja tehdään tai jätetään tekemättä? Terveyskäyttäytyminen

Lisätiedot

AISTIRIKAS ARKI. Opas lapsen aistisäätelyn tukemiseen OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO SOSIAALI-, TERVEYS- JA LIIKUNTA-ALA

AISTIRIKAS ARKI. Opas lapsen aistisäätelyn tukemiseen OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO SOSIAALI-, TERVEYS- JA LIIKUNTA-ALA OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO SOSIAALI-, TERVEYS- JA LIIKUNTA-ALA AISTIRIKAS ARKI Opas lapsen aistisäätelyn tukemiseen T E K I J Ä / T : Emmi Honkanen Oili Koikkalainen SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Psyykkisten rakenteiden kehitys

Psyykkisten rakenteiden kehitys Psyykkisten rakenteiden kehitys Bio-psykososiaalinen näkemys: Ihmisen psyykkinen kasvu ja kehitys riippuu bioloogisista, psykoloogisista ja sosiaalisista tekijöistä Lapsen psyykkisen kehityksen kannalta

Lisätiedot

pyöräile keinu kiipeile kokeile innostu hallitse!

pyöräile keinu kiipeile kokeile innostu hallitse! pyöräile keinu kiipeile kokeile innostu hallitse! LUKIJALLE Varhaislapsuus on kallisarvoista oppimisen ja kehityksen aikaa. Lapsi oppii leikkimällä, liikkumalla, peuhaamalla, tutkimalla ja kokeilemalla.

Lisätiedot

Motoriset taidot ja oppiminen. Timo Jaakkola, LitT, psykologi Liikuntatieteiden laitos, JY

Motoriset taidot ja oppiminen. Timo Jaakkola, LitT, psykologi Liikuntatieteiden laitos, JY Motoriset taidot ja oppiminen Timo Jaakkola, LitT, psykologi Liikuntatieteiden laitos, JY Perusopetuslaki (21.8.1998/628, 2 ): Opetuksen tavoitteet Tässä laissa tarkoitetun opetuksen tavoitteena on tukea

Lisätiedot

Traumaattinen aivovamma Lasten ja aikuisten kurssit

Traumaattinen aivovamma Lasten ja aikuisten kurssit Traumaattinen aivovamma Lasten ja aikuisten kurssit Palveluntuottajien koulutus 14.11.2018 Pirjo K. Tikka Vastaava suunnittelija Kela, kuntoutuspalvelujen ryhmä Aivovammakurssit vuoden 2019 alusta alkaen

Lisätiedot

Kognitiivinen psykologia tutkii tiedonkäsittelyä. Neuropsykologia tutkii aivojen ja mielen suhdetta MITEN AIVOT TOIMIVAT?

Kognitiivinen psykologia tutkii tiedonkäsittelyä. Neuropsykologia tutkii aivojen ja mielen suhdetta MITEN AIVOT TOIMIVAT? SISÄLLYS I IHMINEN KÄSITTELEE JATKUVASTI TIETOA 10 1 Kognitiivinen psykologia tutkii tiedonkäsittelyä 12 Ympäristöön sopeudutaan kognitiivisten toimintojen avulla Kaikki asiat eivät tule tietoisuuteen

Lisätiedot

VARHAINEN VUOROVAIKUTUS. KYMPPI-hanke 2007-2011 Turun ammattikorkeakoulu Terveys-AIKO Kätilöopiskelijat Kati Korhonen & Jenni Rouhiainen

VARHAINEN VUOROVAIKUTUS. KYMPPI-hanke 2007-2011 Turun ammattikorkeakoulu Terveys-AIKO Kätilöopiskelijat Kati Korhonen & Jenni Rouhiainen VARHAINEN VUOROVAIKUTUS KYMPPI-hanke 2007-2011 Turun ammattikorkeakoulu Terveys-AIKO Kätilöopiskelijat Kati Korhonen & Jenni Rouhiainen Varhainen vuorovaikutus on jatkumo, joka alkaa jo raskausaikana ja

Lisätiedot

1. DIAGNOSOIDUT OPPIMISEN VAIKEUDET PALOKUNTA- NUORELLA AD/HD = TARKKAAVAISUUS- JA YLIVILKKAUSHÄIRIÖ:

1. DIAGNOSOIDUT OPPIMISEN VAIKEUDET PALOKUNTA- NUORELLA AD/HD = TARKKAAVAISUUS- JA YLIVILKKAUSHÄIRIÖ: PALOTARUS SUURLEIRI 2010 / PADASJOKI MINILUENNOT /Taru Laurén / 5.-9.7.2010 1. DIAGNOSOIDUT OPPIMISEN VAIKEUDET PALOKUNTA- NUORELLA AD/HD = TARKKAAVAISUUS- JA YLIVILKKAUSHÄIRIÖ: A = ATTENTION = HUOMIO

Lisätiedot

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöt työelämän ja ammatillisen kuntoutuksen haasteina

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöt työelämän ja ammatillisen kuntoutuksen haasteina Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöt työelämän ja ammatillisen kuntoutuksen haasteina Ammatillisen kuntoutuksen päivät 17.-18.9. 2014 Verve, Oulu Liisa Paavola Neuropsykologian erikoispsykologi, FT Pitäisi

Lisätiedot

KÄDEN TAITOJA KEHITTÄVÄÄ TOIMINTAA KÄSIEN YHTEISTYÖTÄ EDISTÄVÄT LEIKIT, (KOORDINAATIO)

KÄDEN TAITOJA KEHITTÄVÄÄ TOIMINTAA KÄSIEN YHTEISTYÖTÄ EDISTÄVÄT LEIKIT, (KOORDINAATIO) 4-5 -vuotias Käden taitojen kehittymisessä merkityksellistä: - käsien perusliikkeiden eriytyminen - kahden käden yhteistyötaidot - kolmisormiotteen kehittyminen, kätisyys eriytymässä Silmien ja käsien

Lisätiedot

Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus

Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus Jaana Salminen, johtava puheterapeu3 Helsingin kaupunki, Kehitysvammapoliklinikka jaana.salminen@hel.fi 1 Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus

Lisätiedot

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Dosentti Elina Kontu Helsingin yliopisto Opettajankoulutuslaitos,

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen KEMIA Kemian päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T2 ohjata ja

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

Level 2 Movement Efficiency for Neck and Shoulder

Level 2 Movement Efficiency for Neck and Shoulder Level 2 Movement Efficiency for Neck and Shoulder ( Niskan ja olkanivelen koko liikerata ja hallittu liikkuvuus: pinnalliset stabiloivat lihakset ja pinnalliset mobilisoivat lihakset) MOVE WELL TO LIVE

Lisätiedot

Onko näyttöä, että kansainvälisten adoptiolasten laitoshoidon pituudella on vaikutusta sensorisen integraation häiriön syntyyn?

Onko näyttöä, että kansainvälisten adoptiolasten laitoshoidon pituudella on vaikutusta sensorisen integraation häiriön syntyyn? Onko näyttöä, että kansainvälisten adoptiolasten laitoshoidon pituudella on vaikutusta sensorisen integraation häiriön syntyyn? Tutkimusten taustat ja laitossijoituksen seuraukset aiempien tutkimusten

Lisätiedot

Mitä on taitovalmennus?

Mitä on taitovalmennus? Mitä on taitovalmennus? Ekologinen malli motorisesta kontrollista/oppimisesta Taitovalmentajan tehtävänä on tehdä itsestään tarpeeton Opeta urheilijat oppimaan! Luo olosuhteet ja tilanne, jossa oppiminen

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen 1 FYSIIKKA Fysiikan päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta fysiikan opiskeluun T2 ohjata

Lisätiedot

Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot Työkirja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin (ops 2014) Ilmaisun monet muodot Toiminnan lähtökohtana ovat lasten aistimukset, havainnot ja kokemukset. Lapsia kannustetaan kertomaan ideoistaan, työskentelystään

Lisätiedot