Kaulan ja ohimoluun paraganglioomat. Maaret Ojalehto, Tapani Tikkakoski ja Topi Siniluoto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kaulan ja ohimoluun paraganglioomat. Maaret Ojalehto, Tapani Tikkakoski ja Topi Siniluoto"

Transkriptio

1 Katsaus Kaulan ja ohimoluun paraganglioomat Maaret Ojalehto, Tapani Tikkakoski ja Topi Siniluoto Paraganglioomat ovat harvinaisia, useimmiten pään ja kaulan alueella sijaitsevia neuroendokriinisia kasvaimia. Niiden osuus tämän alueen kasvaimista on 0.6 %. Paraganglioomista 80 % sijaitsee kaulavaltimon haarautumiskohdassa tai kaulalaskimoaukossa. Suurin osa näistä kasvaimista on hyvänlaatuisia, hormonaalisesti inaktiivisia eli katekoliamiineja erittämättömiä, hitaasti kasvavia muutoksia. Paraganglioomat ovat usein pitkään oireettomia, mikä viivästyttää niiden diagnosointia. Kuvantamismenetelmistä diagnosoinnissa käytetään kaikukuvausta, tietokonetomografiaa, magneettikuvausta ja angiografiaa. Paraganglioomien preoperatiivinen embolisaatio vähentää leikkauksenaikaista verenvuotoa ja lyhentää leikkausaikaa. Embolisaatiohoito tulee keskittää yliopistosairaalaan kokeneelle toimenpideradiologille. Paragangliot ovat hermojen ja verisuonten lähellä sijaitsevia kemoreseptoreita, joita on kaikkialla kehossa. Sikiökehityksellisesti ne ovat peräisin hermostopienan soluista ja täten neuroektodermaalista alkuperää (Rao ym. 1999). Kaulan ja pään alueella paragangliot sijaitsevat suurten suonten (yhteinen kaulavaltimo, sisempi ja ulompi kaulavaltimo) läheisyydessä tai vagushermon kulkua seuraten. Vartalon alueella niiden sijainti on parasympaattisten hermojen vierellä perivertebraali-periaortaalilinjalla. Paraganglioiden kasvaimilla on useita nimityksiä, kuten kemodektooma, kromaffiinia sisältämätön paragangliooma ja apudooma, mutta nimitystä paragangliooma suositetaan (Balatsouras ym. 1992, Wax ja Briant 1992, Rao ym. 1999). Paraganglioomat voivat sijaita missä tahansa kehon osassa, jossa on tätä kudosta. Useimmiten ne sijaitsevat pään ja kaulan alueella, jossa niiden neljä yleisintä sijaintipaikkaa ovat kaulavaltimon haarautumiskohta (glomus caroticum -tuumorit), kaulalaskimoaukko (glomus jugulare -tuumorit), vagushermon vierusta (vagaaliset paraganglioomat) ja välikorva (glomus tympanicum -tuumorit) (Rao ym. 1999). Muita mahdollisia paikkoja ovat mm. sella turcica, käpylisäke, sinus cavernosus, cauda equina, kurkunpää, silmäkuoppa, kilpirauhanen, nenänielu ja pehmeä suulaki (Rao ym. 1999, Taira ym. 2000). Vartalon alueella paraganglioomia esiintyy välikarsinassa ja retroperitoneaalialueella (Dunn ym. 1986, Mena ym. 1993). Epidemiologia Paraganglioomien ilmaantuvuus on huipussaan keski-iässä (Derchi ym. 1992, Rao ym. 1999). Naisilla paraganglioomia esiintyy kertaa enemmän kuin miehillä kasvaimen sijaintipaikan mukaan vaihdellen. Paraganglioomia on sporadista ja autosomissa vallitsevasti perityvää muotoa, jossa geenin penetranssi on kuitenkin epätäydellinen (Wax ja Briant 1992, Rao ym. 1999). Familiaalisten kasvainten osuus on 7 9 %, ja suurin osa niistä Duodecim 2001;117:

2 A Kuva 1. A) Potilas on 40-vuotias mies, jolla on molemminpuolinen kaulavaltimon haarautumiskohdan paragangliooma. Kaikukuvassa näkyy niukkakaikuinen kasvain (tähti) oikean sisemmän kaulavaltimon (nuoli) takana. B) Karotisangiografiassa sama kasvain (tähti) on runsassuoninen ja kaulavaltimon haarautumiskohta on levennyt. C) Mikrokatetrin kautta tehty varjoaineruiskutus a. pharyngea ascendensiin (nuoli) ennen embolisaatiota. D) Karotisangiografialöydös embolisaation jälkeen. A. pharyngea ascendensin suonittamalla alueella teknisesti hyvin onnistunut embolisaatiolöydös. A. thyreoidea superiorin (nuoli) suonittaman alueen embolisaatiota ei tehty sisemmän kaulavaltimon läheisyyden vuoksi. Kuvat julkaistaan The Laryngoscope -lehden luvalla. B sijaitsee kaulavaltimon haarautumiskohdassa. Familiaalisessa muodossa multisentristen kasvainten osuus on yli 30 %, sporadisessa muodossa vain noin 10 %. Pään ja kaulan alueen paraganglioomista 2 13 % on pahanlaatuisia (Derchi ym. 1992), ja ne voivat lähettää etäpesäkkeitä mm. keuhkoihin, kalloon, rintarangan nikamiin ja kaulan imusolmukkeisiin (Rao ym. 1999). Paikallisen uusiutumisen esiintyvyydeksi on arvioitu glomus jugulare -tuumoreissa jopa 50 %, vagaalisissa paraganglioomissa 17 % ja glomus caroticus -tuumoreissa 10 %. Ekstra-adrenaalisista paraganglioomista vain 1 3 % on endokriinisesti aktiivisia ja erittää katekoliamiineja (Caldemeyer ym. 1997). Tämä lisää usein sairastavuutta ja kuolleisuutta (Rao ym. 1999). Oireet Kaulavaltimon haarautumiskohdan paraganglioomien klassinen ilmentymä on kivuton, palpoitavissa oleva, lateraalinen kaulan pehmytkudoskasvain muutoin oireettomalla potilaalla (Wax ja Briant 1992, Rao ym. 1999). Nämä kasvaimet sijaitsevat leukakulman alapuolella, ovat kiinnittyneet vertikaalisesti ja ovat lateraalisesti liikkuvia. Pehmytkudoskasvaimen sykkeen pitäisi aina herättää epäily paraganglioomasta. Muita kaulavaltimon haarautumiskohdan paraganglioomien oireita ovat äänen käheys, stridor, kielipareesit ja nielemisvaikeudet. Vagaaliset paraganglioomat ovat niin ikään hitaasti kasvavia lateraalisia kaulan kasvaimia, jotka sijaitsevat yleensä leukakulman takana, ja lähes puolella potilaista ne ulottuvat suuontelon 262 M. Ojalehto ym.

3 C D puolelle (Rao ym. 1999). Aivohermo-oireet n. vaguksesta, n. hypoglossuksesta, n. accesoriuksesta tai n. glossopharyngeuksesta ovat yleisimmät ilmentymät. Yleisin syy sykkivään tinnitukseen, johon usein liittyy tärykalvon takana näkyvä runsasverisuoninen kasvain, on glomus jugulare-tympanicum -kasvain (Caldemeyer ym. 1997). Muita tämän alueen paraganglioomien ilmentymiä ovat konduktiivinen kuulovika, huimaus ja korvan seudun kiputilat. Aivohermopareeseja ilmenee taudin edetessä (Rao ym. 1999). Kuvantaminen Paraganglioomat ovat kiinteitä, ympäristöstään hyvin erottuvia, lohkoisia kasvaimia, joilla on fibroottinen pseudokapseli (Rao ym. 1999). Vaikka ne ovat yleensä homogeenisia, niissä voi olla myös nekroottisia tai kystisiä alueita. Kaikilla radiologisilla kuvantamismenetelmillä kasvainten runsassuonisuus on selvästi todettavissa. Kaulan alueen kasvainta epäiltäessä kaikukuvaus on ensisijainen kuvantamismenetelmä. Kaikututkimuksessa kaulavaltimon haarautumiskohdan paraganglioomat ja vagaaliset paraganglioomat kuvautuvat kiinteinä, niukkakaikuisina ja heterogeenisina ekspansioina, jotka rajautuvat tarkasti ympäristöönsä nähden (kuva 1A) (Mäkäräinen ym. 1986, Shulak ym. 1989, Derchi ym. 1992). Kaulavaltimon haarautumiskohdan paraganglioomat leventävät bifurkaatiota (kuva 1), kun taas vagaaliset paraganglioomat painavat sekä sisempää että ulompaa kaulavaltimoa anteromediaalisuunnassa (kuva 2). Kaulan ja ohimoluun paraganglioomat 263

4 Molemmat kasvaintyypit voivat myös kasvaa sisemmän ja ulomman kaulavaltimon ympärille. Tavallinen harmaakuvanäyttö osoittaa joskus kasvaimessa pieniä verisuonirakenteita, mutta muutoksen varsinainen runsassuonisuus tulee esille väridoppler- tai dupleksidopplertutkimuksella (Shulak ym. 1989, Derchi ym. 1992). Tietokonetomografiassa (TT) kaulan paraganglioomat kuvautuvat tarkkarajaisina pehmytkudoskasvaimina. Niiden runsassuonisuus johtaa tuumorin tasaiseen ja voimakkaaseen latautumiseen varjoaineella (Rao ym. 1999). Joskus varjoaineella latautuminen voi olla epähomogeenista paikallisten kystien, trombien tai verenvuotojen takia. TT-kuvissa kaulalaskimoaukon paraganglioomat näkyvät aluksi aukon laajentumisena ja luureunojen epäsäännöllisyytenä (Caldemeyer ym. 1997, Rao ym. 1999). Kasvaimen koon suurentuessa aukko muuttuu tyypillisesti»koinsyömän» näköiseksi (kuva 3) ja sen läheisyydessä sijaitseva luinen labyrintti tuhoutuu. Glomus tympanicum -tuumoreissa ei luudestruktio ole tyypillinen piirre, vaan TT:ssä todetaan erillinen pieni kasvain promontorium tympanin ja täryontelon alueella. TT on erinomainen menetelmä ohimoluun eheyden arvioimisessa, ja se auttaa jugulotympaanisten glomustuumoreiden anatomian selvittelyssä ennen leikkausta. Pienten glomus tympanicum -tuumoreiden arvionnissa pelkkä TT on usein riittävä kuvantamismetodi (Rao ym. 1999). Magneettikuvauksessa paraganglioomat näkyvät T1-painotteisissa kuvissa niukkasignaalisina ja T2-painotteisissa kuvissa runsassignaalisina (Caldemeyer ym. 1997, Rao ym. 1999). T2-kuvissa todetaan tyypillinen»suolaa ja pippuria» -muutos, jossa»pippuri» edustaa verenvirtauksesta johtuvia signaalikatoalueita.»suolaa» ovat hitaasta virtauksesta tai hemorragiasta johtuvat runsassignaaliset alueet (kuva 3). Paraganglioomat latautuvat tehosteaineella tasaisesti ja voimakkaasti TT:tä vastaavasti. Angiografia on paraganglioomien paras ja tarkin kuvantamismenetelmä (Balatsouras ym. 1992, Rao ym. 1999, van den Berg ym. 2000). Se paljastaa herkästi pienet ja multippelit kasvaimet sekä mahdollistaa kasvaimen koon ja Kuva vuotiaan naisen vasemmanpuoleisessa karotisangiografiassa todettiin vasemman sisemmän kaulavaltimon takana runsassuoninen kasvain (nuoli). Kaulavaltimon haarautumiskohta on tyypillisesti kaventunut, mikä sopii n. vaguksen paraganglioomaan. Vertaa kuvaan 1B. Kuva julkaistaan The Laryngoscope -lehden kuvalla. suonituksen tarkan arvioinnin. Angiografiassa todetaan laajentuneet syöttövaltimot, kasvaimen voimakas verenvirtaus sekä nopea tyhjentyminen laskimokiertoon (Rao ym. 1999). Se on myös luotettavin preoperatiivinen kuvantamismenetelmä osoittamaan kasvaimen mahdollisen invaasion sisempään kaulavaltimoon. Tuoreen artikkelin mukaan magneettiangiografian erotuskyky ei riitä syöttösuonien arviointiin eikä se täten korvaa katetriangiografiaa (van den Berg ym. 2000). 264 M. Ojalehto ym.

5 A B C D Kuva 3. A) 35-vuotiasta miestä on vaivannut oikean korvan tukkoisuus ja sykkeen tahdissa ilmenevä suhina puoli vuotta. Aksiaalisuunnan tietokonetomografiakuva osoittaa kaulalaskimoaukon (nuoli) reunat ja ohimoluun syöpyneeksi. Kasvain ulottuu välikorvaan ja korvakäytävän alueelle (tähti). B) T2-painotteisessa aksiaalisuunnan magneettikuvassa kasvain näkyy runsassignaalisena (nuoli). Mastoideuslokerossa on hieman eritettä (tähti). C) Verisuonet näkyvät niukkasignaalisina pisteinä (nuoli) tehostuvan kasvaimen sisällä, T1-painotteinen aksiaalikuva varjoaineella. D) Sivusuunnan karotisangiografialöydös (ruiskutus ulompaan kaulavaltimoon). Kasvain on runsassuoninen (nuoli) ja arteria pharyngea ascendens on suurin huoltava suoni. Kasvain sai suonitusta myös vastakkaisen puolen nikamavaltimoalueelta. Erotusdiagnostiikka Kaulan alueen paraganglioomien erotusdiagnostisina vaihtoehtoina tulevat useimmiten kysymykseen kaulavaltimoiden alueella olevat hermotupen kasvaimet, imusolmukemetastaasit, absessit ja laskimotromboosi sekä lateraalinen kaulakysta (Rao ym. 1999). Munuais- ja kilpirauhassyövän etäpesäkkeet voivat muistuttaa TT:ssä ja MK:ssa läheisesti paraganglioomia, mutta niiden sijainti ei ole paraganglioomille tyypillinen. Harvinaisempia erotusdiagnostisia vaihtoehtoja ovat kaulan alueella lipooma, liposarkooma ja hibernooma. Kaulan ja ohimoluun paraganglioomat 265

6 Anatominen vaihtelu aiheuttaa suuren osan kaulalaskimoaukon alueen muutoksista. Näitä normaalivariantteja ovat epäsymmetrisesti laajentunut aukko ja korkealle nouseva bulbus venae jugularis. Myös kaulalaskimon tromboosi tulee muistaa erotusdiagnostisena vaihtoehtona. Verisuonirakenteiden anatomisen vaihtelun aiheuttamat luumuutokset näkyvät TT:ssä kaulalaskimoaukon sileinä, ehjinä reunoina. Neoplastisia muutoksia tällä alueella ovat hermotupen kasvaimet, meningeoomat, etäpesäkkeet (munuais- ja kilpirauhassyöpä), multippeli myelooma ja lymfooma. Etäpesäkkeet aiheuttavat TT:ssä todettavan laajan luudestruktion, joka ei kuitenkaan seuraa paraganglioomien tavallisia leviämisreittejä. Välikorvassa esiintyy glomus tympanicum -tuumoreiden ohella muitakin pahan- ja hyvänlaatuisia kasvaimia (Balatsouras ym. 1992, Rao ym. 1999). Hyvänlaatuisia muutoksia ovat kolesteroligranulooma, kolesteatooma ja neurinooma. Pahanlaatuisista kasvaimista ainoastaan epidermoidikarsinooma on merkittävä. Hoito Paraganglioomia hoidettiin 1900-luvun puoliväliin saakka pääasiassa sädettämällä (Rao ym. 1999). Nykyisin leikkaus on korvannut sädehoidon, jota annetaan palliatiivisena hoitona eiresekoitaviin kasvaimiin, jäännöstuumoreihin leikkauksen jälkeen sekä sisemmän kaulavaltimon tukkiviin kasvaimiin. Sädehoito voi tulla kysymykseen palliatiivisena vaihtoehtona potilaille, jotka kieltäytyvät leikkauksesta tai ovat sopimattomia leikattavaksi. Paragangliooman kirurginen poisto on ainoa lopullisesti parantava hoito. Kaulavaltimon haarautumiskohdan tuumoreiden kirurgisen poiston yhteydessä ilmenee aivohermohalvauksia %:lla potilaista (Rao ym. 1999). Perioperatiivisen aivoinfarktin riski on 1 %, ja perioperatiivinen kuolleisuus vaihtelee alle 1 %:sta aina 29 %:iin eri aineistojen mukaan (LaMuraglia ym. 1992, Rao ym. 1999). Preoperatiivinen embolisaatio ja sen komplikaatiot Schick ym. kuvasivat ensimmäisen onnistuneen kaulan paragangliooman embolisaation jo vuonna 1980, mutta embolisaatiot ovat edelleen harvinaisia toimenpiteitä. Potilasmäärät ovat vaihdelleet yhdestä yhteentoista (Schick ym. 1980, LaMuraglia ym. 1992, Tikkakoski ym. 1997). Preoperatiivisen embolisaation on todettu vähentäneen merkitsevästi leikkauksen aikaista verenvuotoa, pienentäneen kasvaimen kokoa ja lyhentäneen leikkausaikaa sekä kaulan paraganglioomissa että glomus jugulare -tuumoreissa (Murhpy ja Brackmann 1989, Rao ym. 1999). Verisuonirakenteeltaan paraganglioomat jaetaan yksi- ja monilokeroisiin (Rao ym. 1999). Monilokeroisissa jokaista lokeroa huoltaa oma valtimo, jotka kaikki on embolisoitava täydellisen tuloksen aikaansaamiseksi. Embolisaatiossa käytetään useimmiten polyvinyylialkoholipartikkeleja, joiden koko vaihtelee välillä µm:n (Valavanis 1986, LaMuraglia ym. 1992, Tikkakoski ym. 1997). Myös Gelfoampartikkeleita tai -puuteria on käytetty (Valavanis 1986, Smith ym. 1988). Eri lähteiden mukaan embolisaatiolla on vähennetty kasvaimien suonitusta % (Tikkakoski ym. 1997, Rao ym. 1999). Paragangliooman kirurginen poisto suositellaan suoritettavaksi yhden tai kahden päivän kuluttua embolisaatiosta, jotta toimenpiteen aiheuttama kudosturvotus ehtii vähentyä. Leikkaus pitää kuitenkin suorittaa kahden viikon kuluessa embolisaatiosta, jotta vältytään kasvainta huoltavien suonien rekanalisaatiolta ja kollateraalien muodostumiselta (Smith ym. 1988). Preoperatiivisen embolisaation mahdollisia komplikaatioita ovat toimenpiteen jälkeinen kuume ja korvakipu (jopa 80 %:lla potilaista), aivoiskemia sekä aivohermohalvaukset (Valavanis 1986). Omassa yhdeksän potilaan aineistossamme ei vakavia komplikaatioita todettu (Tikkakoski ym. 1997). Komplikaatioiden välttämiseksi vaarallisten valtimoyhteyksien huomioiminen sisemmän ja ulomman kaulavaltimon sekä vertebrobasilaarialueen välillä on tärkeää. Tämä onnistuu hyvin läpivalaisuohjauksessa käyttä- 266 M. Ojalehto ym.

7 mällä paraganglioomaa huoltavien valtimoiden katetrisaatiossa mikrokatetreja (Seppänen ym. 1993). Embolisaatiohoito tulee keskittää yliopistosairaalaan kokeneelle toimenpideradiologille. Lopuksi Pään ja kaulan alueen paraganglioomat voivat aiheuttaa diagnostisen ongelman harvinaisuutensa ja oireiden myöhäisyyden vuoksi. Tämän vuoksi ne usein pääsevät kasvamaan kookkaiksi. Preoperatiivinen tarkka diagnoosi ennen kaulan alueen kasvainten leikkausta on tärkeää perioperatiivisten riskien minimoimiseksi. Kaulan paraganglioomien diagnostiikassa riittävät useimmiten kaikukuvaustutkimus ja angiografia. Ohimoluun paraganglioomien diagnostiikassa kannattaa hyödyntää tietokonetomografian, magneettikuvauksen ja angiografian mahdollisuudet. Leikkauksenaikaisen verenvuodon vähentämiseksi preoperatiivinen embolisaatio on suositeltavaa, eikä radiologien ja korvalääkärien yhteistyötä saa unohtaa leikkausta suunniteltaessa. Kirjallisuutta Caldemeyer KS, Mathews VP, Azzarelli B, Smith RR. The jugular foramen: a review of anatomy, masses, and imaging characteristics. Radio- Graphics 1997;17: Balatsouras DG, Eliopoulos PN, Economou CN. Multiple glomus tumours. J Laryngol Otol 1992;106: Derchi LE, Serafini G, Rabbia C, ym. Carotid body tumors: US evaluation. Radiology 1992;182: Dunn GD, Sapsford RN, Hemingway AP, ym. Functioning middle mediastinal paraganglioma (phaechromocytoma) associated with intercarotid paragangliomas. Lancet 1986;1: LaMuraglia GM, Fabian RL, Brewster DC, ym. The current surgical management of carotid body paragangliomas. J Vasc Surg 1992; 15: Mena J, Bowen JC, Hollier LH. Metachronous bilateral nonfunctional intercarotid paraganglioma (carotid body tumor) and functional retroperitoneal paraganglioma: Report of a case and review of the literature. Surgery 1993;114: Murhpy TP, Brackmann DE. Effects of preoperative embolization on glomus jugulare tumors. Laryngoscope 1989;99: Mäkäräinen H, Päivänsalo M, Hyrynkangas K, Leinonen A, Siniluoto T. Sonographic patterns of carotid body tumors. J Clin Ultrasound 1986;14: Rao AB, Koeller KK, Adair CF. Paragangliomas of the head and neck: Radiologic-pathologic correlation. RadioGraphics 1999; 19: Schick PM, Hieshima GB, White RA, ym. Arterial catheter embolization followed by surgery for large chemodectoma. Surgery 1980;87: Shulak JM, O Donovan PB, Paushter DM, Lanzieri CF. Color flow doppler of carotid body paraganglioma. J Ultrasound Med 1989; 8: Seppänen S, Kuurne T, Somppi E, ym. Mikrokatetrit embolisaatiohoidon uudet täsmäinstrumentit. Duodecim 1993;109: Smith RF, Shetty PC, Reddy DJ. Surgical treatment of carotid paragangliomas presenting unusual technical difficulties: the value of preoperative embolization. J Vasc Surg 1988;7: Taira H, Takasita M, Yoshida S, ym. MR appearance of paraganglioma of the cauda equina. Acta Radiol 2000;41: Tikkakoski T, Luotonen J, Leinonen S, ym. Preoperative embolization in the management of neck paragangliomas. Laryngoscope 1997; 107: Valavanis A. Preoperative embolization of the head and neck: Indications, patient selection, goals, and precautions. AJNR 1986;7: van den Berg R, Wasser MNJM, van Gils APG, ym. Vascularization of head and neck paragangliomas: comparison of three MR angiographic techniques with digital subtraction angiography. AJNR 2000;21: Wax MK, Briant DR. Carotid body tumors: a review. J Otolaryngol 1992; 21: MAARET OJALEHTO, LL, sairaalalääkäri maojalehto@iobox.com Länsi-Pohjan keskussairaala, radiologian osasto Kauppakatu Kemi TAPANI TIKKAKOSKI, dosentti, apulaisylilääkäri Keski-Pohjanmaan keskussairaala, radiologian osasto Mariankatu Kokkola TOPI SINILUOTO, dosentti, apulaisylilääkäri OYS:n radiologian klinikka Kajaanintie Oulu Kaulan ja ohimoluun paraganglioomat 267

Sykkivän tinnituksen kuvantamisdiagnostiikka. Tapani Tikkakoski, Michaela K. Bode, Pertti Siponen ja Topi Siniluoto

Sykkivän tinnituksen kuvantamisdiagnostiikka. Tapani Tikkakoski, Michaela K. Bode, Pertti Siponen ja Topi Siniluoto Katsaus Sykkivän tinnituksen kuvantamisdiagnostiikka Tapani Tikkakoski, Michaela K. ode, Pertti Siponen ja Topi Siniluoto Sykkivän tinnituksen yleisimmät kuvantamismenetelmin todettavat syyt ovat verisuonivariaatiot,

Lisätiedot

Kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen multimodaliteettikuvantaminen Sami Kajander

Kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen multimodaliteettikuvantaminen Sami Kajander Kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen multimodaliteettikuvantaminen Sami Kajander Radiologi Valtakunnallinen PET-keskus, Turku TT +aika- ja paikkaerotuskyky +nopeus +saatavuus +hinta +keuhkot +useimmat vatsan

Lisätiedot

Suoliston alueen interventioradiologiaa

Suoliston alueen interventioradiologiaa Suoliston alueen interventioradiologiaa Erkki Kaukanen, radiologi, KYS rtg Toimenpideradiologia = endovasculaariset tekniikat akuutti ja krooninen suoliston iskemia visceraalialueen aneurysmat suoliston

Lisätiedot

Pään ja kaulan alueen. SPECT/CT alueen vartijaimusolmuke ja kilpirauhassyövän metastaasien kuvaus)

Pään ja kaulan alueen. SPECT/CT alueen vartijaimusolmuke ja kilpirauhassyövän metastaasien kuvaus) Pään ja kaulan alueen SPECT/CT (hyperparatyreoosi,, pään ja kaulan SPECT/CT alueen vartijaimusolmuke ja kilpirauhassyövän metastaasien kuvaus) CT- ja fuusiokuvantamisen perusteet isotooppilääkäreille.

Lisätiedot

Yleensä äänihuulen liikkumattomuus on seuraus

Yleensä äänihuulen liikkumattomuus on seuraus Tapausselostus Toispuolisen äänihuulihalvauksen harvinainen syy Leena-Maija Aaltonen, Antti Markkola, Harri Keski-Säntti, Juha Hernesniemi, Erkki Vilkman ja Heikki Rihkanen Toispuolinen äänihuulihalvaus

Lisätiedot

Valtimoiden kuvantaminen

Valtimoiden kuvantaminen Valtimoiden kuvantaminen Duodecim 1997;113(20):2021 Pekka Keto, Arto Haapanen, Timo Kallio Katsaus Angiografia on edelleen verisuonten perustutkimusmenetelmä. Se mahdollistaa verisuonipuuston laajan kuvaamisen.

Lisätiedot

Sarkoomaresekaatin käsittely. Maria Laari HUSLAB

Sarkoomaresekaatin käsittely. Maria Laari HUSLAB Sarkoomaresekaatin käsittely Maria Laari HUSLAB Sarkoomaresekaatin käsittely preoperatiiviset biopsiat leikkauspreparaatti tuorenäyttenä formaliinifiksoidun näytteen käynnistys PAD lausunto Preoperatiiviset

Lisätiedot

ESSENTIAL TO KNOW; eli mitä oppijan tulee ymmärtää, hallita ja osata käyttää tilanteessa kuin tilanteessa

ESSENTIAL TO KNOW; eli mitä oppijan tulee ymmärtää, hallita ja osata käyttää tilanteessa kuin tilanteessa ESSENTIAL TO KNOW; eli mitä oppijan tulee ymmärtää, hallita ja osata käyttää tilanteessa kuin tilanteessa hallitsee röntgenlähetteen laatimisen tietää säteilyturvallisuuden keskeiset periaatteet (mm. ymmärtää

Lisätiedot

Kasvainsairauksien kirurginen hoito

Kasvainsairauksien kirurginen hoito Kasvainsairauksien kirurginen hoito Sari Mölsä Diplomate of European College of Veterinary Surgeons Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Eläintenhoitajaseminaari 2013 Eläinlääketieteellinen tiedekunta

Lisätiedot

Pään ja kaulan alueen tuumoreiden leikekuvantaminen ja kaulan normaali anatomia

Pään ja kaulan alueen tuumoreiden leikekuvantaminen ja kaulan normaali anatomia Pään ja kaulan alueen tuumoreiden leikekuvantaminen ja kaulan normaali anatomia Antti Markkola HUS-Röntgen, Meilahti Pään ja kaulan syövät Runsaat 600 tapausta vuodessa yleisimmät: suuontelo-, huuli-,

Lisätiedot

Potilasesite Robottitekniikkaan perustuvaa tarkkuussädehoitoa Kuopiossa

Potilasesite Robottitekniikkaan perustuvaa tarkkuussädehoitoa Kuopiossa Potilasesite Robottitekniikkaan perustuvaa tarkkuussädehoitoa Kuopiossa 2 Tarkkuussädehoitoa Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) sädehoitoyksikössä sijaitsee Pohjoismaiden ensimmäinen robottitekniikkaan

Lisätiedot

IAP Kuopio 27.9.2007. Mesenkymaalisia. kasvaimia iholla, ja vähän v n muuallakin Jyrki Parkkinen ja Tom BöhlingB

IAP Kuopio 27.9.2007. Mesenkymaalisia. kasvaimia iholla, ja vähän v n muuallakin Jyrki Parkkinen ja Tom BöhlingB IAP Kuopio 27.9.2007 Mesenkymaalisia kasvaimia iholla, ja vähän v n muuallakin Jyrki Parkkinen ja Tom BöhlingB Pehmytkudoskasvainten patologiaa Valtaosa pehmytkudoskasvaimista benignejä, malignit harvinaisia,

Lisätiedot

Luutuumorit IAP Turku Tom Böhling HUSLAB/Peijas-Hyvinkää ja HY

Luutuumorit IAP Turku Tom Böhling HUSLAB/Peijas-Hyvinkää ja HY Luutuumorit IAP Turku 7.5.2010 Tom Böhling HUSLAB/Peijas-Hyvinkää ja HY Luutuumori tiimi älä tee diagnoosia yksin Ortopedi Radiologi Onkologi Geneetikko ja Patologi -kliiniset tiedot/löydökset -natiivi-rtg,

Lisätiedot

Sisusvaltimorungon dissektoituma: rintaja ylävatsakivun harvinainen syy

Sisusvaltimorungon dissektoituma: rintaja ylävatsakivun harvinainen syy Tapausselostus Kimmo Oikari, Tapani Tikkakoski ja Mari Niemi Sisusvaltimorungon dissektoituma: rintaja ylävatsakivun harvinainen syy Kuvaamme potilaan, jolla verisuonten varjoainekuvaus paljasti rinta-

Lisätiedot

Lisämunuaisten kirurginen hoito Dos. Juhani Sand Kirurgian, Gastroenterologian ja Syövänhoidon toimialue TAYS Lisämunuaiskirurgia Tiivistä yhteistyötä endokrinilogin kanssa Endokriinista kirurgiaa Tiivisyhteistyö

Lisätiedot

COPYRIGHT MARTINE VORNANEN. Tämän materiaalin julkinen esittäminen ilman tekijän lupaa on kielletty!

COPYRIGHT MARTINE VORNANEN. Tämän materiaalin julkinen esittäminen ilman tekijän lupaa on kielletty! COPYRIGHT MARTINE VORNANEN Tämän materiaalin julkinen esittäminen ilman tekijän lupaa on kielletty! PAPILLAN JA ULKOISTEN SAPPITEIDEN KASVAIMET MARTINE VORNANEN PSHP LABORATORIOKESKUS ULKOISTEN SAPPITEIDEN

Lisätiedot

LYMFOSYTOOSIT SANOIN JA KUVIN. Pentti Mäntymaa TAYS, Laboratoriokeskus

LYMFOSYTOOSIT SANOIN JA KUVIN. Pentti Mäntymaa TAYS, Laboratoriokeskus LYMFOSYTOOSIT SANOIN JA KUVIN Pentti Mäntymaa TAYS, Laboratoriokeskus Lymfosytoosin määritelmä veren lymfosyyttien määrä >3.5 x 10 9 /l lymfosyyttien kohonnut %-osuus erittelyjakaumassa voi johtua joko

Lisätiedot

Selkäpotilas TYKS:ssa Lähetteen vaatimukset ja potilaan hoito. Alueellinen koulutus 21.4.2016 Katri Pernaa

Selkäpotilas TYKS:ssa Lähetteen vaatimukset ja potilaan hoito. Alueellinen koulutus 21.4.2016 Katri Pernaa Selkäpotilas TYKS:ssa Lähetteen vaatimukset ja potilaan hoito Alueellinen koulutus 21.4.2016 Katri Pernaa Vuonna 2015 n 5000 poliklinikkakäyntiä degeneratiivisten selkäsairauksien vuoksi Näistä viidennes

Lisätiedot

Sakrumin pahanlaatuisten luukasvainten kirurginen hoito

Sakrumin pahanlaatuisten luukasvainten kirurginen hoito Sakrumin pahanlaatuisten luukasvainten kirurginen hoito Toni-Karri Pakarinen 1, Piia Suomalainen 1, Hannu Kuokkanen 2, Minna Laitinen 1 1 Sarkoomayksikkö, Tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuualue, TAYS

Lisätiedot

RADIOLOGIAAN ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN LOKIRJA Oppimistavoitteet

RADIOLOGIAAN ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN LOKIRJA Oppimistavoitteet RADIOLOGIAAN ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN LOKIRJA Oppimistavoitteet YO KOULUTUSPAIKAT OSASTOT Sivu THORAX Röntgen 1 Meilahti 2 VATSA Röntgen 2 Mei 3 KORVA Röntgen 2 Mei 4 URO Röntgen 2 Mei 5 ANGIO Röntgen 3 Mei

Lisätiedot

Jukka Perälä OYS, toimenpideradiologia

Jukka Perälä OYS, toimenpideradiologia Jukka Perälä OYS, toimenpideradiologia Hypervaskulaarisen tuumorin devaskularisaatio Preoperatiivinen Leikkausvuodon vähentäminen Demarkaatio -> ekskiisio helpottuu Palliatiivinen Kivun lievitys Aktiivin

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon ultraäänitutkimukset, läheteindikaatiot

Perusterveydenhuollon ultraäänitutkimukset, läheteindikaatiot Perusterveydenhuollon ultraäänitutkimukset, läheteindikaatiot ULTRAÄÄNITUTKIMUKSET Kiireellisyysluokitus! (päivystys/ei-päivystys). Sovi päivystytutkimuksesta/ajankohdasta tutkimuksen tekevän yksikön kanssa

Lisätiedot

TUTKI 2-KOTITEHTÄVÄN PALAUTUS Tiina Immonen BLL lääketieteellinen biokemia ja kehitysbiologia

TUTKI 2-KOTITEHTÄVÄN PALAUTUS Tiina Immonen BLL lääketieteellinen biokemia ja kehitysbiologia TUTKI 2-KOTITEHTÄVÄN PALAUTUS 19.3.2014 Tiina Immonen BLL lääketieteellinen biokemia ja kehitysbiologia Tehtävän suoritus Palautuksia: 51 Tiivistelmien keskipituus 97 sanaa hyvä! OTSIKOT Otsikko tutkimuksen

Lisätiedot

Kuvantaminen akuutissa ja kroonisessa pankreatiitissa. Eila Lantto HUS-Kuvantaminen

Kuvantaminen akuutissa ja kroonisessa pankreatiitissa. Eila Lantto HUS-Kuvantaminen Kuvantaminen akuutissa ja kroonisessa pankreatiitissa Eila Lantto HUS-Kuvantaminen Roche Oy (koulutusmatka, luentopalkkio) Kuvantamisen rooli diagnostiikassa ja seurannassa (EUS, ERCP ei käsitellä) Kuvantamismenetelmän

Lisätiedot

Primovist (dinatriumgadoksetaatti) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Primovist (dinatriumgadoksetaatti) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Primovist (dinatriumgadoksetaatti) 05/2013, Versio 2.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO 2. Julkisen yhteenvedon osiot 2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Magneettikuvaus (MK) on yksi useasta

Lisätiedot

Ultraäänen kuvausartefaktat. UÄ-kuvantamisen perusoletukset. Outi Pelkonen OYS, Radiologian Klinikka 29.4.2005

Ultraäänen kuvausartefaktat. UÄ-kuvantamisen perusoletukset. Outi Pelkonen OYS, Radiologian Klinikka 29.4.2005 Ultraäänen kuvausartefaktat Outi Pelkonen OYS, Radiologian Klinikka 29.4.2005 kaikissa radiologisissa kuvissa on artefaktoja UÄ:ssä artefaktat ovat kaikuja, jotka näkyvät kuvassa, mutta eivät vastaa sijainniltaan

Lisätiedot

Mitä pitäisi tietää rintasyövän hoidosta ja seurannasta?

Mitä pitäisi tietää rintasyövän hoidosta ja seurannasta? Mitä pitäisi tietää rintasyövän hoidosta ja seurannasta? Suomen yleislääkäriyhdistys 13.05.2016 Päivi Salminen-Peltola osastonylilääkäri HUS Hyvinkään sairaala Sisältö Lähettäminen ja tutkimukset perusterveydenhuollossa

Lisätiedot

Korva-, nenä- ja kurkkutautien osaamistavoitteet lääketieteen perusopetuksessa:

Korva-, nenä- ja kurkkutautien osaamistavoitteet lääketieteen perusopetuksessa: Korva-, nenä- ja kurkkutautien osaamistavoitteet lääketieteen perusopetuksessa: Ryhmittely 1) Ymmärrettävä, hallittava ja osattava käyttää tai soveltaa 2) Tiedettävä, tunnistettava 3) Erityisosaamista

Lisätiedot

Tekonivelinfektion riskitekijät. Teija Puhto Sis. ja inf. el Infektioiden torjuntayksikkö Operatiivinen tulosalue, OYS

Tekonivelinfektion riskitekijät. Teija Puhto Sis. ja inf. el Infektioiden torjuntayksikkö Operatiivinen tulosalue, OYS Tekonivelinfektion riskitekijät Teija Puhto Sis. ja inf. el Infektioiden torjuntayksikkö Operatiivinen tulosalue, OYS Yleistä Infektion kehittymiseen vaikuttavat monet eri tekijät Riskiin vaikuttaa potilas-,

Lisätiedot

TERVEYS ALKAA TIEDOSTA NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI

TERVEYS ALKAA TIEDOSTA NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI TERVEYS ALKAA TIEDOSTA NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI 1 RINTAOIREET JA RINTOJEN SEURANTA Jokaisen naisen on syytä pitää huolta rintojensa terveydestä. Rintakuvauksiin tullaan yleensä joko oireettomille tehdyn

Lisätiedot

OYS, sisätautien klinikka ENDOPÄIVÄT Ä 2008

OYS, sisätautien klinikka ENDOPÄIVÄT Ä 2008 Kilpirauhassyövän i seuranta Eija Eloranta OYS, sisätautien klinikka ENDOPÄIVÄT Ä 2008 Kilpirauhassyöpä p 1% kaikista syövistä naisilla > miehillä yleisin endokriininen syöpä (90%) Ilmaantuvuudessa merkittävä

Lisätiedot

Thorax NSO SISÄLTÖ. röntgenkuvauksen indikaatiot ja. Thorax-röntgenkuvauksen indikaatiot

Thorax NSO SISÄLTÖ. röntgenkuvauksen indikaatiot ja. Thorax-röntgenkuvauksen indikaatiot THX1 kuvantulkinta 2013 SISÄLTÖ Thorax NSO thorax-kuvauksen indikaatiot ja tekniikka (makuu- ja pystythorax) thorax-kuvan systemaattinen analysointi thorax-lausunnon komponentit nenän sivuonteloiden röntgenkuvauksen

Lisätiedot

NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI TERVEYS ALKAA TIEDOSTA

NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI TERVEYS ALKAA TIEDOSTA NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI TERVEYS ALKAA TIEDOSTA 1 RINTAOIREET JA RINTOJEN SEURANTA Nainen huolehdi rintojesi terveydestä. Rintakuvauksiin tullaan yleensä joko oireettomille tehdyn seulontatutkimuksen

Lisätiedot

Yleistä. Pään ja kaulan alueen syöpien. Etiologia. Oireet ja löydökset. Tutkiminen, levinnäisyysselvitykset. Diagnoosi

Yleistä. Pään ja kaulan alueen syöpien. Etiologia. Oireet ja löydökset. Tutkiminen, levinnäisyysselvitykset. Diagnoosi Yleistä Pään ja kaulan alueen syöpien onkologinen hoito 600 uutta tapausta Suomessa vuosittain yleisimmät: kurkunpää, huuli, nielu, suuontelo, kieli esiintyvyys vaihtelee eri puolilla maailmaa Euroopassa,

Lisätiedot

Kaulakyhmy ohutneulabiopsia diagnostiikassa ja hoidon suunnittelussa

Kaulakyhmy ohutneulabiopsia diagnostiikassa ja hoidon suunnittelussa Timo Atula, Jussi Tarkkanen ja Katri Aro TEEMA: SYTOLOGIA Kaulakyhmy ohutneulabiopsia diagnostiikassa ja hoidon suunnittelussa Selvitettäessä aristamattoman kaulakyhmyn syytä ovat tutkimuksen lähtökohtina

Lisätiedot

Korva sijaitsee ohimoluussa, joka on eräs ihmisen

Korva sijaitsee ohimoluussa, joka on eräs ihmisen Katsaus Eero Ilkko, Heikki Löppönen, Osmo Tervonen, Juhani Pyhtinen ja Virpi Karhula Kuulon heikkenemisen syyn selvittäminen ja nykyaikainen korvakirurgia asettavat kuvantamisdiagnostiikalle uusia vaatimuksia.

Lisätiedot

Appendisiitin diagnostiikka

Appendisiitin diagnostiikka Appendisiitti score Panu Mentula LT, gastrokirurgi HYKS Appendisiitin diagnostiikka Anamneesi Kliiniset löydökset Laboratoriokokeet Ł Epätarkka diagnoosi, paljon turhia leikkauksia 1 Insidenssi ja diagnostinen

Lisätiedot

Eila Lantto HUS-Kuvantaminen

Eila Lantto HUS-Kuvantaminen Eila Lantto HUS-Kuvantaminen } Mitä sattumalöydöksellä tarkoitetaan? } Sattumalöydösten esiintyminen ja merkitys } Miten sattumalöydökseen tulisi suhtautua, jos se löytyy Maksasta Sappirakosta Pernasta

Lisätiedot

Hallitsemattoman nenäverenvuodon embolisaatiohoito

Hallitsemattoman nenäverenvuodon embolisaatiohoito Hallitsemattoman nenäverenvuodon embolisaatiohoito Juho Mäntylä Syventävien opintojen kirjallinen työ Tampereen yliopisto Lääketieteen yksikkö Joulukuu 2011 Tampereen yliopisto Lääketieteen yksikkö MÄNTYLÄ

Lisätiedot

Feokromosytoomapotilaan anestesia

Feokromosytoomapotilaan anestesia Feokromosytoomapotilaan anestesia Leila Niemi-Murola dosentti, MME, lääkärikouluttajan erityispätevyys, AFAMEE kliininen opettaja Clinicum, HY ja TutKA, HYKS Feokromosytooma Insidenssi 1/400 000 - verenpainetautia

Lisätiedot

Kuvanlaatu eri tutkimuksissa SPECT-TT ja PET-TT. Kirsi Timonen ylilääkäri, ksshp Kiitos Eila Lantolle!

Kuvanlaatu eri tutkimuksissa SPECT-TT ja PET-TT. Kirsi Timonen ylilääkäri, ksshp Kiitos Eila Lantolle! Kuvanlaatu eri tutkimuksissa SPECT-TT ja PET-TT Kirsi Timonen ylilääkäri, ksshp Kiitos Eila Lantolle! Miksi kuvanlaatuun kiinnitetään huomiota? Oikeutusarviointi. Onko TT-tutkimus yleensä oikeutettu? Tarvittavan

Lisätiedot

Fer$litee$n säästävä munasarjasyöpäkirurgia. Erikoislääkäri, LT Annika Auranen TYKS Naistenklinikka GKS koulutuspäivät 27.9.2013

Fer$litee$n säästävä munasarjasyöpäkirurgia. Erikoislääkäri, LT Annika Auranen TYKS Naistenklinikka GKS koulutuspäivät 27.9.2013 Fer$litee$n säästävä munasarjasyöpäkirurgia Erikoislääkäri, LT Annika Auranen TYKS Naistenklinikka GKS koulutuspäivät 27.9.2013 Sidonnaisuudet kahden viimeisen vuoden ajalta LT, naistentau$en ja synnytysten

Lisätiedot

HPV-rokote tulee rokotusohjelmaan mitä, kenelle, miksi?

HPV-rokote tulee rokotusohjelmaan mitä, kenelle, miksi? HPV-rokote tulee rokotusohjelmaan mitä, kenelle, miksi? Tuija Leino THL Kerron tässä alkavasta rokotusohjelmasta rokotteesta Miksi otettu ohjelmaan? Miltä taudilta suojaudutaan? Miksi otettu ohjelmaan

Lisätiedot

Heini Savolainen LT, erikoistuva lääkäri KYS

Heini Savolainen LT, erikoistuva lääkäri KYS Heini Savolainen LT, erikoistuva lääkäri KYS Komplisoitumaton Komplisoitunut diver tikuliitti = akuutti diver tikuliitti, johon liittyy absessi, fistelöinti, suolitukos tai vapaa puhkeama. Prevalenssi

Lisätiedot

PET-tutkimusten vaikuttavuus ja kustannukset. Esko Vanninen palvelualuejohtaja Kuopion yliopistollinen sairaala

PET-tutkimusten vaikuttavuus ja kustannukset. Esko Vanninen palvelualuejohtaja Kuopion yliopistollinen sairaala PET-tutkimusten vaikuttavuus ja kustannukset Esko Vanninen palvelualuejohtaja Kuopion yliopistollinen sairaala ISI Web of Science: hakusana PET/CT N = 4974, 27.4.2010 Mihin diagnostisia menetelmiä tarvitaan?

Lisätiedot

AIVOKASVAIN Tietoa sairastuneelle. Helena Vainio 2018

AIVOKASVAIN Tietoa sairastuneelle. Helena Vainio 2018 AIVOKASVAIN Tietoa sairastuneelle Helena Vainio 2018 AIVOT Ihmisen aivot ovat herkkää kudosta, joka ei juurikaan uusiudu niiden vaurioituessa. Se, mille alueelle ja kuinka nopeasti aivoja vaurioittava

Lisätiedot

Tarvitaanko preoperatiivisia tutkimuksia rutiinisti?

Tarvitaanko preoperatiivisia tutkimuksia rutiinisti? Tarvitaanko preoperatiivisia tutkimuksia rutiinisti? Antti Haavisto antti.haavisto@phsotey.fi Päijät-Hämeen keskussairaala 26.4.2012 Preoperatiiviset tutkimukset Lab päiväkirurgiassa Onko mahdollista vähentää

Lisätiedot

SUUN, NIELUN, KURKUNPÄÄN JA KAULAN KLIININEN ANATOMIA JA TUTKIMINEN. Prof. Antti Mäkitie Korva-, nenä- ja kurkkutaudit HYKS

SUUN, NIELUN, KURKUNPÄÄN JA KAULAN KLIININEN ANATOMIA JA TUTKIMINEN. Prof. Antti Mäkitie Korva-, nenä- ja kurkkutaudit HYKS SUUN, NIELUN, KURKUNPÄÄN JA KAULAN KLIININEN ANATOMIA JA TUTKIMINEN Prof. Antti Mäkitie Korva-, nenä- ja kurkkutaudit HYKS ORL / KNK / ÖNH / HNO Otologia Rinologia Laryngologia Suu ja nielu Endoskopiat

Lisätiedot

Urologiset vammat. Hanna Vasarainen HUS Urologian klinikka 5.2.2010

Urologiset vammat. Hanna Vasarainen HUS Urologian klinikka 5.2.2010 Urologiset vammat Hanna Vasarainen HUS Urologian klinikka 5.2.2010 Munuaisvammat Kaikista vammoista munuaisen osuus on 1 5 % Vatsavammojen yhteydessä munuaisvamma 10 20 %:lla 30 50 % virtsa- ja sukuelinvammoista

Lisätiedot

Idiopaattisen skolioosin luokittelu ja erikoissairaanhoidon tutkimukset. Anne Salonen TAYS

Idiopaattisen skolioosin luokittelu ja erikoissairaanhoidon tutkimukset. Anne Salonen TAYS Idiopaattisen skolioosin luokittelu ja erikoissairaanhoidon tutkimukset Anne Salonen TAYS Idiopaattisen skolioosin luokittelu Ikä Primaarikäyryys Luokitusjärjestelmät Luokittelu iän perusteella I Infantiili

Lisätiedot

GYNEKOLOGINEN SYÖPÄ 10.5.2016

GYNEKOLOGINEN SYÖPÄ 10.5.2016 GYNEKOLOGINEN SYÖPÄ 10.5.2016 kohtusyöpä munasarjasyöpä kohdunkaulasyöpä ulkosynnyttimien syöpä gynekologisten syöpien hoito on HUS-alueella keskitetty NKL:lle KOHTUSYÖPÄ naisten 3. yleisin syöpä; 800-900

Lisätiedot

Residuan diagnostiikka ja hoito. GKS 27.09.2012 Sari Silventoinen

Residuan diagnostiikka ja hoito. GKS 27.09.2012 Sari Silventoinen Residuan diagnostiikka ja hoito GKS 27.09.2012 Sari Silventoinen Aiheita O Synnytyksen jälkeinen O Mitä jos istukasta puuttuu pala? O Keskeytyksen ja keskenmenon lääkkeellisen hoidon jälkeinen residua

Lisätiedot

Tervekudosten huomiointi rinnan sädehoidossa

Tervekudosten huomiointi rinnan sädehoidossa Tervekudosten huomiointi rinnan sädehoidossa Onkologiapäivät 30.8.2013 Sairaalafyysikko Sami Suilamo Tyks, Syöpäklinikka Esityksen sisältöä Tervekudoshaittojen todennäköisyyksiä Tervekudosten annostoleransseja

Lisätiedot

Mitä onkologi toivoo patologilta?

Mitä onkologi toivoo patologilta? Mitä onkologi toivoo patologilta? Mikä PAD-lausunnossa vaikuttaa kilpirauhassyövän hoitoon Hanna Mäenpää, dos HUS, Syöpätautien klinikka Onkologian trendejä Entiteetit pirstoutuvat pienemmiksi: lisää tietoa

Lisätiedot

Ihotuumorin biopsia vai leikkaushoito

Ihotuumorin biopsia vai leikkaushoito Ihotuumorin biopsia vai leikkaushoito Tiina Jahkola HYKS Plastiikkakirurgian klinikka Malignit ihokasvaimet - tavalliset insidenssi Suomessa v. 2004 Levyepiteelikarsinooma = okasolusyöpä = ca spinocellulare

Lisätiedot

Paksu- ja peräsuolisyövän PET/CT

Paksu- ja peräsuolisyövän PET/CT Paksu- ja peräsuolisyövän PET/CT Marko Seppänen, dos, oyl Isotooppiosasto ja Valtakunnallinen PET-keskus TYKS http://www.turkupetcentre.fi Paksu- ja peräsuolisyövän PET/CT Preoperatiiviset levinneisyysselvitykset

Lisätiedot

Seminooman sädehoito. Paula Lindholm Tyks, syöpätaudit

Seminooman sädehoito. Paula Lindholm Tyks, syöpätaudit Seminooman sädehoito Paula Lindholm Tyks, syöpätaudit Miten seminooma leviää? 85% kliininen stage I ja 11% st II para-aortaali-imusolmukkeet Ipsilateraaliset parailiakaaliset Ipsilateraalinen munuaishilus

Lisätiedot

LT Kirsi Rinne KYS, Naistenklinikka

LT Kirsi Rinne KYS, Naistenklinikka LT Kirsi Rinne KYS, Naistenklinikka Episiotomia Kuvannut ensimmäisenä Sir Fielding Ould v. 1742 -yleisin naisille tehtävä kirurginen toimenpide -tarkoituksena lyhentää synnytyksen II vaiheen kulkua -estää

Lisätiedot

Sappirakon ja sappiteiden syövän kuvantamisdiagnostiikka. Heljä Oikarinen

Sappirakon ja sappiteiden syövän kuvantamisdiagnostiikka. Heljä Oikarinen Katsaus Sappirakon ja sappiteiden syövän kuvantamisdiagnostiikka Heljä Oikarinen Sappirakon tai sappiteiden syöpä pitäisi löytää jo varhaisvaiheessa. Yleensä helposti saatava kaikukuvaus on hyvä alkuvaiheen

Lisätiedot

Drug targeting to tumors: Principles, pitfalls and (pre-) cilinical progress

Drug targeting to tumors: Principles, pitfalls and (pre-) cilinical progress Drug targeting to tumors: Principles, pitfalls and (pre-) cilinical progress Twan Lammers, Fabian Kiessling, Wim E. Hennik, Gert Storm Journal of Controlled Release 161: 175-187, 2012 Sampo Kurvonen 9.11.2017

Lisätiedot

Kilpirauhasen kirurgiaa. Ilkka Heiskanen kirurgi, erikoislääkäri Vatsaelinkirurgian klinikka HYKS / Jorvin sairaala

Kilpirauhasen kirurgiaa. Ilkka Heiskanen kirurgi, erikoislääkäri Vatsaelinkirurgian klinikka HYKS / Jorvin sairaala Kilpirauhasen kirurgiaa Ilkka Heiskanen kirurgi, erikoislääkäri Vatsaelinkirurgian klinikka HYKS / Jorvin sairaala Esityksen kulku johdanto anatomiaa kirurgin kannalta lukuja leikkaustapa imusolmukekirurgiaa

Lisätiedot

Ihon alla tuntuva patti on varsin tavanomainen

Ihon alla tuntuva patti on varsin tavanomainen Mari Nummela, Pauliina Hartiala, Tarja Niemi ja Seppo K. Koskinen Pehmytkudospatit ovat yleisyytensä vuoksi diagnostinen haaste terveydenhuollossa. Valtaosa ihonalaisista muutoksista, esimerkiksi lipoomat

Lisätiedot

Neuroradiologia. Mikko Kallela Juha Halavaara

Neuroradiologia. Mikko Kallela Juha Halavaara Neuroradiologia Mikko Kallela Juha Halavaara Jaksokirja - oppimistavoi6eet Tunnistaa yleisimmät päivystysaikaisen TT-tutkimuksen tyypilliset löydökset (aivoinfarkti, aivoverenvuotojen eri tyypit, aivokontuusio

Lisätiedot

Kolmoishermosärky eli Trigeminusneuralgia

Kolmoishermosärky eli Trigeminusneuralgia Kolmoishermosärky eli Trigeminusneuralgia Kolmoishermo eli nervus trigeminus on kasvojen alueen kolmihaarainen tuntohermo. Kummallakin puolen kasvoja on oma kolmoishermo. Kolmoishermosärky on tämän hermon

Lisätiedot

Lisäkilpirauhasadenooman kirurginen hoito

Lisäkilpirauhasadenooman kirurginen hoito tieteessä Heikki Kiviniemi LKT, kirurgian dosentti OYS, kirurgian klinikka heikki.kiviniemi@ppshp.fi Eija Eloranta LL, sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri OYS, medisiininen tulosalue Jyrki Mäkelä

Lisätiedot

PEF-TYÖPAIKKASEURANTA AMMATTIASTMAN DIAGNOSTIIKASSA. Kosteusvaurioastma-koulutus kevät 2010 Keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström

PEF-TYÖPAIKKASEURANTA AMMATTIASTMAN DIAGNOSTIIKASSA. Kosteusvaurioastma-koulutus kevät 2010 Keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström PEF-TYÖPAIKKASEURANTA AMMATTIASTMAN DIAGNOSTIIKASSA Kosteusvaurioastma-koulutus kevät 2010 Keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström PEF= Peak expiratory flow eli uloshengityksen huippuvirtaus

Lisätiedot

Entry-tekniikat GKS 23.9.2010

Entry-tekniikat GKS 23.9.2010 Entry-tekniikat Päivi Härkki GKS 23.9.2010 Laparoskopia Vakavien komplikaatioiden riski laparoskopioissa 0.3% 50% laparoskopian vakavista komplikaatioista johtuu sokkona tehtävästä alkuvaiheesta/entrystä

Lisätiedot

Paksunsuolen stenttihoito siltahoito ja palliaatio

Paksunsuolen stenttihoito siltahoito ja palliaatio Paksunsuolen stenttihoito siltahoito ja palliaatio Heikki Huhtinen, LT TYKS, vatsaelinkirurgian ja urologian klinikka Gastroenterologiayhdistyksen syyskokous 20.9.2013, Kuopio Sidonnaisuudet Tutkimusrahoitusta

Lisätiedot

REFLUKSISAIRAUS eli NÄRÄSTYS. Ilari Airo

REFLUKSISAIRAUS eli NÄRÄSTYS. Ilari Airo REFLUKSISAIRAUS eli NÄRÄSTYS MITÄ REFLUKSI TARKOITTAA? Mahalaukun tai ohuensuolen sisällön pääsy ruokatorveen ilman oksentamista fysiologinen refluksi kenellä tahansa sopivissa olosuhteissa patologinen

Lisätiedot

Rintojen kuvantaminen. 2016 LT, radiologi Katja Hukkinen

Rintojen kuvantaminen. 2016 LT, radiologi Katja Hukkinen Rintojen kuvantaminen 2016 LT, radiologi Katja Hukkinen Kuvantamistavat Mammografia (2D), tomosynteesi (3D) Ultraääni, ABUS Magneettikuvantaminen Rinta-TT TT Oireet Kyhmy Ihon, nännin uusi ja konstantti

Lisätiedot

KEUHKOSYÖVÄN SEULONTA. Tiina Palva Dosentti, Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, Väestövastuulääkäri, Kuhmoisten terveysasema

KEUHKOSYÖVÄN SEULONTA. Tiina Palva Dosentti, Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, Väestövastuulääkäri, Kuhmoisten terveysasema KEUHKOSYÖVÄN SEULONTA Tiina Palva Dosentti, Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, Väestövastuulääkäri, Kuhmoisten terveysasema Seulonta on tiettyyn väestöryhmään kohdistuva tutkimus, jolla pyritään

Lisätiedot

Ventrikkeli ca primaari vartalon ct, strukturoitu lausunto, alustava versio 1/2017

Ventrikkeli ca primaari vartalon ct, strukturoitu lausunto, alustava versio 1/2017 Ventrikkeli ca primaari vartalon ct, strukturoitu lausunto, alustava versio 1/2017 Tuumori: sijainti: kardia, corpus, antrum, pylorus morfologia: polyyppi, ulseraatio, paikallinen seinämäpaksuuntuma, semi/sirkulaarinen

Lisätiedot

Opas sädehoitoon tulevalle

Opas sädehoitoon tulevalle Opas sädehoitoon tulevalle Satakunnan keskussairaala Syöpätautien yksikkö / sädehoito 2014 Teksti ja kuvitus: Riitta Kaartinen Pekka Kilpinen Taru Koskinen Syöpätautien yksikkö / sädehoito Satakunnan keskussairaala

Lisätiedot

Todetun hormonihäiriön syyksi epäilty aivolisäkeadenooma

Todetun hormonihäiriön syyksi epäilty aivolisäkeadenooma KATSAUS Sellan alueen kuvantaminen Eero Ilkko, Eija Pääkkö, Juhani Laitinen ja Juhani Pyhtinen Sellan alueen sairauksien toteaminen ja aivolisäkekasvainten kirurginen hoito edellyttävät kudosmuutosten

Lisätiedot

Yleisimmät idiopaattiset interstitiaalipneumoniat ja tavalliset keuhkovauriot - avainasemassa moniammatillisuus

Yleisimmät idiopaattiset interstitiaalipneumoniat ja tavalliset keuhkovauriot - avainasemassa moniammatillisuus Yleisimmät idiopaattiset interstitiaalipneumoniat ja tavalliset keuhkovauriot - avainasemassa moniammatillisuus 12.11.2015 IAP Tampere Airi Jartti Elisa Lappi-Blanco Sidonnaisuudet Luentopalkkioita Oy

Lisätiedot

FINPOP- katsaus. GKS Nina Mattsson El, Oyl K- HKS

FINPOP- katsaus. GKS Nina Mattsson El, Oyl K- HKS FINPOP- katsaus GKS 23.9.2016 Nina Mattsson El, Oyl K- HKS FINPOP 2015 Finnish National Survey of Pelvic Organ Prolapse Surgery Selvittää gynekologisten laskeumaleikkausten 1) indikaatiot, 2) leikkausmenetelmät,

Lisätiedot

Aorttaläpän ahtauma. Tietoa sydämen anatomiasta sekä sairauden diagnosoinnista ja hoidosta

Aorttaläpän ahtauma. Tietoa sydämen anatomiasta sekä sairauden diagnosoinnista ja hoidosta Aorttaläpän ahtauma Tietoa sydämen anatomiasta sekä sairauden diagnosoinnista ja hoidosta Potilaan kokemuksia aorttaläpän ahtaumasta En ikinä unohda sitä hetkeä, kun lähdin pois kardiologini vastaanotolta

Lisätiedot

STERIILI KERTAKÄYTTÖINEN PYROGEENITÖN Steriloitu höyryllä Ei saa käyttää, ellei pakkaus ole avaamaton ja ehjä

STERIILI KERTAKÄYTTÖINEN PYROGEENITÖN Steriloitu höyryllä Ei saa käyttää, ellei pakkaus ole avaamaton ja ehjä Bead Block STERIILI KERTAKÄYTTÖINEN PYROGEENITÖN Steriloitu höyryllä Ei saa käyttää, ellei pakkaus ole avaamaton ja ehjä KUVAUS: Bead Block -tuotteet ovat sarja bioyhteensopivia, hydrofiilisiä, resorboitumattomia

Lisätiedot

Haiman kirurgiaa. Tuula Kiviluoto HYKS Kirurginen sairaala

Haiman kirurgiaa. Tuula Kiviluoto HYKS Kirurginen sairaala Haiman kirurgiaa Tuula Kiviluoto HYKS Kirurginen sairaala 22.11.2012 oireita Costello, E. & Neoptolemos, J. P. (2011) New insights for early intervention and detection Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol.

Lisätiedot

SAV? Milloin CT riittää?

SAV? Milloin CT riittää? SAV? Milloin CT riittää? Evl Akuuttilääketiede To Sidonnaisuudet Ei sidonnaisuuksia 1 Potilastapaus 28- vuotias nainen vastaanotolla klo 12 Hypotyreoosi, hyvässä hoitotasapainossa Lääkityksenä Thyroxin

Lisätiedot

Keuhkoahtaumataudin varhaisdiagnostiikka ja spirometria. Esko Kurttila Keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri

Keuhkoahtaumataudin varhaisdiagnostiikka ja spirometria. Esko Kurttila Keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri Keuhkoahtaumataudin varhaisdiagnostiikka ja spirometria Esko Kurttila Keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri Epidemiologia N. 10%:lla suomalaisista on keuhkoahtaumatauti Keuhkoahtaumatauti

Lisätiedot

Pohjois-Suomen syntymäkohorttitutkimus Yleisöluento , Oulu

Pohjois-Suomen syntymäkohorttitutkimus Yleisöluento , Oulu Pohjois-Suomen syntymäkohorttitutkimus Yleisöluento 12.11.2016, Oulu TUKI- JA LIIKUNTAELIMISTÖN SAIRAUDET (TULES) Professori Jaro Karppinen TUKI- JA LIIKUNTAELIMISTÖ Tuki- ja liikuntaelimistöön kuuluvat

Lisätiedot

Sakari Hietanen TYKS/Gynekologinen syövänhoito

Sakari Hietanen TYKS/Gynekologinen syövänhoito Sakari Hietanen TYKS/Gynekologinen syövänhoito Ei sidonnaisuuksia 900 Kohdun runko- osan syövän insidenssi 800 700 600 500 400 300 200 100 0 1957-1961 1962-1966 1967-1971 1972-1976 1977-1981 1982-1986

Lisätiedot

IAP syyskokous 2008 Lasiseminaari

IAP syyskokous 2008 Lasiseminaari IAP syyskokous 2008 Lasiseminaari Tapaus 1 45 vuotias mies, ei aiempia sairauksia. Oikean kiveksen 3,5 cm läpimittainen tuumori. 14.11.2008 CD99 Inhibin Ki67 AE1/AE3 14.11.2008 Muita immunovärjäyksiä

Lisätiedot

Myoomien embolisaatiohoito. Valmistautumis- ja kotihoito-ohje myoomaembolisaatioon tulevalle naiselle

Myoomien embolisaatiohoito. Valmistautumis- ja kotihoito-ohje myoomaembolisaatioon tulevalle naiselle Myoomien embolisaatiohoito Valmistautumis- ja kotihoito-ohje myoomaembolisaatioon tulevalle naiselle 1 Opas toteutettu kätilötyön opinnäytetyönä Nella Tiihonen & Tanja Toivari Savonia ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

STERIILI KERTAKÄYTTÖINEN PYROGEENITÖN

STERIILI KERTAKÄYTTÖINEN PYROGEENITÖN 0086 TM Embolisaatioon perustuva lääkehoitojärjestelmä KÄYTTÖOHJE DC Bead Embolisaatioon perustuva lääkehoitojärjestelmä STERIILI KERTAKÄYTTÖINEN PYROGEENITÖN Suomi KÄYTTÖOHJE DC Bead Embolisaatioon perustuva

Lisätiedot

EEG:N KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET SAIRAUKSIEN DIAGNOSTIIKASSA MAIJA ORJATSALO, ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI, HUS-KUVANTAMINEN LABQUALITY DAYS 9.2.

EEG:N KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET SAIRAUKSIEN DIAGNOSTIIKASSA MAIJA ORJATSALO, ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI, HUS-KUVANTAMINEN LABQUALITY DAYS 9.2. EEG:N KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET SAIRAUKSIEN DIAGNOSTIIKASSA MAIJA ORJATSALO, ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI, HUS-KUVANTAMINEN LABQUALITY DAYS 9.2.2017 SISÄLLYSLUETTELO EEG-tutkimuksen esittely EEG-tutkimuksen käyttö sairauksien

Lisätiedot

Selkärangan metastaasien kirurginen hoito - milloin ja miten?

Selkärangan metastaasien kirurginen hoito - milloin ja miten? 1 Selkärangan metastaasien kirurginen hoito - milloin ja miten? Jyrki Kankare LT, kirurgian, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Osastonylilääkäri Töölön sairaala HYKS - HUS jyrki.kankare@hus.fi

Lisätiedot

Leena Raulisto Radiologian erikoislääkäri HUS-röntgen

Leena Raulisto Radiologian erikoislääkäri HUS-röntgen Leena Raulisto Radiologian erikoislääkäri HUS-röntgen h h Film säteet kulkevat lyhyemmän matkan kuvausaika lyhenee, liikehäiriö jää pois säteilyn hajonta vähenee sädeannos pienenee kuvan kontrasti paranee

Lisätiedot

Toispuolisen sensorineuraalisen kuulovian syyn paikantaminen

Toispuolisen sensorineuraalisen kuulovian syyn paikantaminen Näin tutkin Toispuolisen sensorineuraalisen kuulovian syyn paikantaminen Heikki Rihkanen, Hans Ramsay, Timo Marttila, Antti Markkola, Göran Blomstedt ja Jukka Ylikoski Akustikusneurinooma eli vestibulaarihermon

Lisätiedot

KATSAUS. Magneettikuvaus tarkentaa ylävatsan diagnostiikkaa. Juha Halavaara ja Pekka Tervahartiala

KATSAUS. Magneettikuvaus tarkentaa ylävatsan diagnostiikkaa. Juha Halavaara ja Pekka Tervahartiala KATSAUS Magneettikuvaus tarkentaa ylävatsan diagnostiikkaa Juha Halavaara ja Pekka Tervahartiala Magneettikuvaus vahvakenttälaitteilla ja nykyaikaisilla pintakeloilla antaa tarkan käsityksen ylävatsan

Lisätiedot

Peräsuolisyövän kuvantaminen hoitopäätösten avain

Peräsuolisyövän kuvantaminen hoitopäätösten avain TEEMA SUOLISTOSYÖPÄ NÄIN TUTKIN Ritja Savolainen Peräsuolisyövän kuvantaminen hoitopäätösten avain Peräsuolen laadukas magneettikuvaus ja tutkimustulosten ilmoittaminen strukturoidun lausunnon muodossa

Lisätiedot

MEDIASTINUMIN ANATOMIAA, NORMAALILÖYDÖKSIÄ JA VARIAATIOITA. Radiologi Tuula Vierikko Tays

MEDIASTINUMIN ANATOMIAA, NORMAALILÖYDÖKSIÄ JA VARIAATIOITA. Radiologi Tuula Vierikko Tays MEDIASTINUMIN ANATOMIAA, NORMAALILÖYDÖKSIÄ JA VARIAATIOITA Radiologi Tuula Vierikko Tays Sidonnaisuudet kahden viimeisen 2 vuoden ajalta LT, radiologian erikoislääkäri Päätoimi TAYS radiologia, ayl Sivutoimet

Lisätiedot

Synnytysvuotojen embolisaatiohoidot. Hannu Manninen KYS Kliininen radiologia

Synnytysvuotojen embolisaatiohoidot. Hannu Manninen KYS Kliininen radiologia Synnytysvuotojen embolisaatiohoidot Hannu Manninen KYS Kliininen radiologia Obsteriset embolisaatiot Tekniikka: potilasesimerkkejä Tulokset, komplikaatiot Säderasitus Embolisaatiot ja myöhemmät raskaudet

Lisätiedot

Hoidetun rintasyöpäpotilaan seuranta

Hoidetun rintasyöpäpotilaan seuranta Hoidetun rintasyöpäpotilaan seuranta Tavoitteet Seurannassa pyritään rintasyövän mahdollisen paikallisen uusiutumisen ja vastakkaisen rinnan uuden syövän varhaiseen toteamiseen. Oireettomalle potilaalle

Lisätiedot

23.9.2010 GKS 2010 Reita Nyberg

23.9.2010 GKS 2010 Reita Nyberg Laparoskopia raskauden aikana el Reita Nyberg Naistentautien ja synnytysten vastuualue, TAYS Taustaa 1 odottaja / 500-635 tarvitsee vatsan alueen kirurgiaa muusta kuin obstetrisesta syystä appendisiitti,

Lisätiedot

Proteesikomplikaatoiden SPECT- ja PET/CT. Jukka Kemppainen

Proteesikomplikaatoiden SPECT- ja PET/CT. Jukka Kemppainen Proteesikomplikaatoiden SPECT- ja PET/CT Jukka Kemppainen Proteesikirurgiasta n. 8% proteesien laitoista on revisioita Näistä 70% tehdään irtoamisen takia Toiseksi tärkein revisioiden syy on tulehdus 1/3

Lisätiedot

Sylkirauhasten taudit

Sylkirauhasten taudit Katsaus Timo Atula Sylkirauhasten taudit Yksi tavallisimmista sylkirauhasten taudeista on sylkikivitauti, joka esiintyy erityisesti leuanalussylkirauhasessa. Ohuet puolijäykät tähystimet mahdollistavat

Lisätiedot