ANALYYSIN TÄYDENTÄMINEN KIINTOAINEPÄÄSTÖN LASKENNASTA, PIENI MÄNTYNEVAN TURVETUOTANTO (hallinto-oikeus 14/0111/2)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ANALYYSIN TÄYDENTÄMINEN KIINTOAINEPÄÄSTÖN LASKENNASTA, PIENI MÄNTYNEVAN TURVETUOTANTO (hallinto-oikeus 14/0111/2)"

Transkriptio

1 1 (12) ANALYYSIN TÄYDENTÄMINEN KIINTOAINEPÄÄSTÖN LASKENNASTA, PIENI MÄNTYNEVAN TURVETUOTANTO (hallinto-oikeus 14/0111/2) 1. Arvioitu kiintoainepäästö Toiminnanharjoittajan arvion mukaan tuotannosta aiheutuva vuotuinen kiintoainepäästö on tuotantovaiheessa 1320 kg. Olen aiemmassa analyysissäni osoittanut että päästölaskennassa on seuraavat puutteellisuudet: - Luonnonhuuhtouman laskenta on tehty väärin - Rankkasateiden aiheuttamat hetkelliset kiintoaineskuormituspiikit on jätetty ottamatta huomioon näytteenotossa ja kuormituslaskennassa - Lumien sulamisesta johtuvan tulvahuipun aiheuttama kuormitus on jätetty ottamatta huomioon koska näytteitä ei ole otettu silloin kun routa on sulanut ja lumien sulamisen aiheuttama valumahuippu on menossa - Turvepölyn laskeutuminen eristysojiin ja siitä aiheutuva kuormitus on jätetty ottamatta huomioon - Sarka-, reuna- ja kokoojaojien ym. tuotantoalueen sisäisten ojastojen ja altaiden kaivun aiheuttama kuormitus (=kunnostusvaihe) on arvioitu ennalta suunnitellun ohjelman mukaisten näytteiden oton perusteella ja lasketaan tuotantoaikaisen kuormituksen funktiona. Oikeampi tapa on arvioida kuormitus ottamalla huomioon kaivumäärät ja suolla olevan veden pinnan taso sekä ottaa näytteet kaivutyön aikana havaittujen kiintoainesvirtausten tapahtuessa. - Eristysojien seinämien ja pohjan eroosion aiheuttamaa kuormitusta ei oteta lainkaan huomioon. Perustelen seuraavassa löytämieni lisätietojen perusteella että Pöyryn määrittämien ominaiskuormien perusteella laskettu kiintoainepäästö on virheellinen. 2. Ylivirtaamien vaikutus kiintoainekuormitukseen on tiedetty 2.1 Sallantauksen pro gradu (1983) Tutkimuksen mukaan ylivirtaamatilanteet ovat ratkaisevassa asemassa arvioitaessa kiintoainepäästöjä: - Kiintoainekuormitus on erittäin suuressa määrin riippuvainen ylivalumista ja esim. sateen rankkuudesta ylivalumien aikana, joten keskimääräisiä huuhtoumia ei ole mahdollista esittää. Sääolosuhteet on tuotu aina esille kiintoaineskuormitusta käsiteltäessä ja tulosten tulkinnassa - Määrävälein tapahtuvan näytteenoton ongelmana on usein huuhtoumien kannalta vähämerkityksellisten alivalumien painottuminen suhteettomasti ja lyhytaikaisten ylivalumajaksojen jääminen lähes näytteittä. - Korkeimmat pitoisuudet ajoittuvat nousevan valunnan ja suurimpien valumahuippujen ajalle, joten pääosa kiintoainekuormituksesta tulee varsin lyhyenä aikana. - Myös kesä-lokakuussa korkeimmat kiintoainepitoisuudet on yleensä havaittu ylivalumapäivinä ja nousevan valunnan aikaan

2 2 (12) - Täten lyhyiden ylivalumajaksojen merkitys kiintoainehuuhtouman kannalta on kiintoaineen huuhtoutumiselle alttiilla alueilla täysin määräävä. Mikäli näytteenotto näillä alueilla ei kata suurimpia valumahuippuja, ei kiintoainekuormitusta ole mahdollista edes suuruusluokalleen arvioida. Sallantauksen Pro gardun tutkimuksen johtoryhmässä oli mm. tuotantopäällikkö Tapani Pekuri ja alustavan käsikirjoituksen on lukenut mm. FL Pirkko Selin, molemmat silloisesta VAPO:sta. 2.2Vesi- ja ympäristöhallituksen (1991) valvontaohje nro 64 Eri vaiheessa olevien turvesoiden keskimääräiset kesäaikaiset ominaiskuormitusluvut (g/ha d) kiintoaine, tuotantovaihe normaalikesä 234 sateinen kesä 652 rankkasateen aikainen 6000 ts. rankkasateen aikainen ominaiskuormitusluku on n. 25 kertainen normaali kesän aikaiseen. 2.3 VAPO:n muistio laaditussa VAPO:n muistiossa Savonnevan ja Kaijansuon kuormitustutkimus vuonna 1993: tarkennus rankkasadeajan näytteenottoon mainitaan mm. seuraavaa: Tavoitteena on saada ylivirtaamatilanteista vesinäytteet virtaaman nousu-, huippu- ja laskuvaiheesta. Mielellään ylivirtaamakaudet saisivat olla suuruudeltaan erilaisia, jolloin saataisiin tietoa kriittisten kuormitustekijöiden, kiintoaineen, ja fosforin ja ph:n pitoisuuksista vaihtelevien sade- ja virtaamaolosuhteissa. (neuvottelussa Sakari Pennal ja Anssi Eloranta Keski- Suomen vesi- ja ympäristöpiiri, Pirkko Selin, Jari Marja-aho, Lauri Ijäs VAPO Oy) 2.4 Kuormitusraportit Seuraavassa pari esimerkkiä 1990 luvun kuormitusraporteoista Saarijärven reitin turvetuotantoalueiden yhteistarkkailu vuosi 1998: Etelä-Pohjanmaan Vesitutkijat Oy: Kaijansuo A:n (1998) kiintoainekuormituksesta mm. seuraavaa: Kaijansuo A:lla ominaiskuormitusluvut kasvoivat vuosikymmenen ennätysarvoihin, sillä poikkeuksellisen suurten vesimäärien ohella myös kuivatusvesien ravinne- ja kiintoainepitoisuudet olivat ajoittain hyvin korkeita (jolloin harva näytteenottoväli on saattanut kasvattaa kuormituslukuja liikaakin. Saarijärven reitin turvetuotantoalueiden yhteistarkkailu vuosi 1993: Etelä-Pohjanmaan Vesitutkijat Oy:

3 3 (12) Kaijansuolta ja Savonnevalta on kesän aikana otettu useammin näytteitä kuin niiden tarkkailu edellyttäisi. Ylimääräisillä näytteillä on pyritty mm. selvittämään sadekausien aikaista kuormitusta. Kaijansuo Turvetuotantoalueen ainekuormitus on yleensä huipussaan lumensulamisvesien tai sateiden aiheuttamien virtaamahuippujen aikana. Myös Kaijansuon tuloksissa on selvästi havaittavaissa miten ravinne- ja kiintoainehuuhtoumat kohosivat jyrkästi kevättulvan (toukokuun alku) ja kesäisten sadekausien jälkeen Ahvenlamminsuo Suurimmat ainehuuhtoumat osuivat valumahuippuihin joita oli ainakin toukoja heinäkuussa Savonneva Savonnevan ainehuuhtoumien huiput ajoittuivat heinäkuun alkupulolelle, elokuun alkupuolelle ja lokakuun puoliväliin jolloin satoi runsaasti. (tarkkailu siis keväisen tulvan aikainen päästö puuttuu. Rankkasateet ja ). Vuoden 1988 raportissa mainitaan, että Savonnevan tuotannossa olevilla lohkoilla tehtyjen havaintojen mukaan tuotantokauden aikana sattui muutamia rankkoja sateita, jotka kuljettivat pintavaluman mukana jyrsöksiä ojiin. Tällaisia jaksoja on kirjattu kolme: (sadanta 33 mm), (40 mm) ja 28.7 (40 mm). Elokuun 14. alueella satoi myös rankasti (34 mm), mutta siltä päivältä ei ole mainintaa jyrsösten huuhtoumista. (Huom. Em. tulvien aiheuttamia päästöjä ei ole otettu huomioon päästölaskennassa koska näytteet otettiin kolmelta eri näytteenottopaikalta vain 17.5 ja ). 2.5 Kiintoainepäästöjen määrät Savonneva 1993 lohkot 1-4 kiintoaine g/ha d (liite 3/3) ts. kuormitus kasvoi 9-28 kertaiseksi Kaijansuo A 1998 kiintoaine g/ha d ts. kuormitus kasvoi kertaiseksi Hetkellisten ylivalumien vaikutus kiintoainekuormitukseen on siis tiedetty mutta miksi tätä asiaa ei ole otettu huomioon turvetuotannon päästöjä koskevassa näytteenotossa ja laskennassa? Sama asia on tullut esille ns. TASO-tutkimuksessa.

4 4 (12) TASO tutkimuksen alustavista tuloksista selviää, että mikäli hetkellisen ylivaluman aikana otetaan vain yksi näyte, antaa se täysin väärän kuvan kokonaispäästöstä. Seuraava diagrammi kuvaa tilannetta. Manuaalisella näytteenotolla on vaikea saada kiintoainepiikkejä mitattua. Seuraavassa kappaleessa 3 esitän perusteet sille, että Pöyryn raportin mukaiset ominaiskuormat eivät ole edustavia ja saattavat antaa täysin väärän kuvan kokonaispäästöstä kiintoaineen osalta. 3. Kiintoainepäästöjen ominaiskuormitusluvut eivät ole edustavia ja antavat väärän kuvan kokonaispäästöistä Olen perustellut useissa turvetuotannon kiintoainekuormitusta koskevissa analyyseissäni eri turvetuotantoalueiden ympäristölupahakemusten käsittelyprosesseissa sitä, että ominaiskuormat eivät ole edustavia, eivätkä siten kaikissa tapauksissa anna edes oikeata suuruusluokkaa kiintoainepäästöstä. Seuraavassa lisäperustelut väitteelleni sen jälkeen, kun olin saanut käyttööni Kalmunevan (Keuruu) päästölaskennan tulokset vuosilta Vuonna 2012 Vapo Länsi-Súomen alueella oli tuotannossa ha. Kun otetaan huomioon levossa ja valmistelussa sekä tuotannosta poistuneet suot, oli kokonaispinta-ala n ha. Ominaiskuormitussoiden mittapadon valuma-alue oli n ha. Ominaiskuormitussoiden näytteenoton ja virtaamamittausten perusteella lasketaan pääosin ns. ominaiskuormat joiden perusteella lasketaan turvetuotannon kokonaispäästöt. Seuraavassa esimerkissä käsittelen Keuruun Kalmunevan kiintoainepäästön arviointia ominaiskuormilla ja näytteenotolla. Kalmunevan kiintoainepäästöt Päästöjä on mitattu vuosina Jyväskylän yliopiston ympäristötutkimuskeskuksen työnä. Mittauksista on laskettu päästöarvio v touko-syyskuulle ja v touko-lokakuulle, ei siis koko vuodelle.

5 5 (12) Merkittävää on mm. se, etteivät huhtikuiset tulvatilanteet ole mukana mittauksissa eivätkä siis päästölaskelmissakaan. brutto ,1 tonnia (touko-syyskuu), 16,6 g/m² a ,97 tonnia (touko-lokakuu) 10, ,6 tonnia ( ) 21, ,2 tonnia ( ) 27,6 Vuoden 1999 jälkeen Kalmunevan aiheuttama kiintoainekuormitus on arvioitu Läntisen Suomen turvetuotannon ominaiskuormitussoiden kuormitustarkkailun tulosten pohjalta seuraavasti. Nämä arviot antavat ymmärtää, että kiintoainekuormissa olisi tapahtunut jyrkkä pudotus vuosiin verrattuna, vaikka tuotanto-olosuhteissa ja vesienkäsittelyssä ei ole tapahtunut muutoksia. Tuotantoalan pieneneminen ei selitä päästöjen vähenemistä. brutto netto luonnonhuuhtouma kg/a ,98 g/m² a 2739 kg/a 4,40 g/m² a 1,58 g/m² a , ,24 1, , ,62 1, , ,67 1, , ,65 0,84 Vuonna 2011 aloitettiin näytteenotto ja sen tuloksena laskettiin kiintoainepäästöksi: kg/a 16,3 g/m² a 9424 kg/a 15,2 g/m² a 1,1 g/m² a Vastoin näytteenottoa ja päästölaskennan lopputulosta (netto 9241 kg) esitetään ympäristölupahakemuksessa, että tuleva vuosikuormitus netto = 1404 kg. Vuosittaiseen yhteenvetoraporttiin (2011) merkitään Kalmunevan päästöksi vuodelle 2011; netto 1382 kg! Kauden laskennasta puuttuu ELY:n näytteenotto , mikä ilmenee seuraavasta diagrammista:

6 6 (12) Ylläolevasta diagrammista näkee selvästi, että ottaen huomioon kiintoainespitoisuudet ei kesällä 2011 kuormituslaskentaa varten otettu ainuttakaan rankkasateiden aiheuttaman ylivaluman aikaista näytettä. ELY-keskuksen toimesta otettu rankkasateen jälkeinen näyte (silloinkin suurin osa kuormituksesta oli jo virrannut pois) otettiin huomioon päästölaskennassa vasta marraskuussa Marraskuussa 2013 vuoden 2011 kiintoainepäästö korjattiin arvoon brutto kg. Seuraavassa esitettyyn diagrammiin on piirretty vuosien ja 2011 päästölaskennan tulokset. Koska vuoden 1996 tulos perustuu vain 6 näytteeseen, näytteenottoväli pisimmillään liki 2 kuukautta, on päästölaskennan tulos laskennan suorittajan mielestä selvästi epätarkempi kuin vuoden 1995 tulos.

7 7 (12) Olen lisännyt vuosien ja v Kalmunevan mitatut kiintoainepäästöt kuvaan 8. Kuvan on alun perin ollut Pöyryn raportissa Selvitys Keuruun Martinjärven ja Suojärven valuma-alueiden turvetuotantosoiden kuormitusosuudesta ja arvio soiden kuivatusvesien vaikutuksesta järvien tilaan (16WWE1409 pvm ) mikä raportti on liitekohtana ( 5) VAPO:n laatimassa Kalmunevan ympäristölupahakemuksessa v Kalmunevan kiintoainepäästö vuosina on diagrammin pylväikön ylin osa. Diagrammissa on esitetty myös ominaiskuormilla lasketut Loukkusuon, Majasuon, Mustasuon ja Tupasuon kiintoainekuormitus vuosina Kuvan 8 diagrammista ilmenee selvästi, että vuosina lasketut kiintoainepäästöt ovat täysin virheelliset. Toiminnanharjoittaja ei ole ollut selvillä aiheuttamistaan päästöistä mainittuna aikana.

8 8 (12) Edelleen diagrammista selviää, että ominaiskuormituslukuihin perustuvalla päästölaskennalla saadaan täysin virheellinen kuva Kalmunevan kiintoainepäästöstä. Yksistään Kalmunevan (60 ha) kuormitusosuus on vuonna 2011 suurempi kuin koko valuma-alueen kaikkien soiden (Tupa-, Maja-, Musta-, Loukkusuon ja Kalmunevan (yhteensä 400 ha) ominaiskuormien perusteella laskettu kiintoainepäästö vuosina 2001, 2002, 2007, 2008, 2009 ja Seuraavassa diagrammissa on esitetty Kalmunevan osalta kiintoainekuorman laskentatulokset näytteenottoon ( , 2011, 2012) ja ominaiskuormitusarvoihin ( ) perustuvina. Diagrammin kuvaamista kiintoainepäästöistä vuosilta puuttuvat talven aikaiset päästöt. Koska vuosien 1995 ja 1996 luvuista puuttuvat myös lumien sulamisen aiheuttamat päästöt, on tämän ajan arvioitua päästöä lisätty 3500 kg. Lisäksi pitää ottaa huomioon, että v kiintoainepäästössä on mukana vain yksi rankkasateen aiheuttama päästö ( ). Vapon ja Pöyryn väite, että Kolmenkymmenen vuoden jaksolla Kalmunevan yhteenlaskettu Suojärveen kulkeutunut kiintoaineskuorma (netto) on arvion mukaan 278 tonnia. Selvityksen jatkoväite, että Kiintoainesmäärä on oikeassa suhteessa myös vuoden 2011 tarkkailutulosten perusteella laskettuun vuosikuormitukseen (v ,2 t/a.) on täysin virheellinen. Sitä paitsi Vapo/Pöyry on joutunut mittaustulosten mukaisesti korjaamaan vuoden 2011 kiintoainekuorman suuruudeksi 16,4 tonnia.

9 9 (12) Voidaan arvioida, että Kalmunevan vuosittainen kiintoainepäästö vuoteen 2011 saakka on ollut suuruusluokaltaan vuosittain keskimäärin 17,5 tonnia eikä suinkaan ominaiskuormien avulla laskettu n. 2 tonnia per vuosi. 4. Rankkasateet Olen aiemmissa analyyseissäni väittänyt, että nykyisin käytetyt ominaiskuormitusluvut ovat virheelliset, koska rankkasateiden aikana on ominaiskuormitussoilta otettu vain n. 23 näytettä vuosina , vaikka sinä ajanjaksona niillä soilla on ollut arviolta 900 hetkellistä ylivalumatilannetta. Pöyryn laskemat ominaiskuormitusluvut perustuvat em. ajanjaksoon. Ympäristölupia on haettu ja myönnetty alkaen Pöyryn raportin ja sen päivityksen mukaisesti ( PÖYRY 9M609100, VAPO Turvetuotantoalueiden vesistökuormituksen arviointi YVA-hankkeissa ja ympäristölupahakemuksissa - Yhteenveto tutkimusten ja kuormitustarkkailujen tuloksista). Länsi-Suomen turvetuotannon kuormitustarkkailuraporttien mukaan Länsi-Suomessa Vapolla on ollut ominaiskuormitustarkkailusuota. Länsi-Suomen turvetuotannon kuormitustarkkailuraporttien mukaan Länsi- Suomessa on koko ajanjaksolla ( ) otettu vain 22 erillistä rankkasadenäytettä. Näytteen kiintoainespitoisuus ja näytteenoton aikainen valuma on mainittu, mikäli se esiintyy kuormitustarkkailuraportissa. pvm ka mg/l valuma l/s km² 2003: Jämiänkeidas ,9 1,6 Satamakeidas uusi ,0 Latikka-Ristineva ,5 Sompaneva ,5 2004: Helmikäisenkeidas ,8 16, ,9 64,5 Iso-Korvaneva ,5 Jämiänkeidas , ,8 Lintujärven ap ,5 Satamakeidas ,0 15,9 2005: 0 kpl 2006: 0 kpl 2007: 0 kpl 2008: Jämiänkeidas ,7 Satamakeidas ,7 2009: Jämiänkeidas ,0 Satamakeidas ,7 2010: Jämiänkeidas , ,1

10 10 (12) Satamakeidas , , ,5 Helmiäisenkeidas ,2 5, Helmiäisenkeidas , ,9 15,9 Vuosien 2003 ja 2004 kiintoainespitoisuuksista ja valumista voi päätellä, että rankkasadenäytteet on otettu joko sateen alussa tai aivan sen lopussa, jolloin tuotantoalueen irtonainen turveaines on jo virrannut sadeveden mukana pois. Ainoastaan Latikka-Ristinevalla ja Sompanevalla ( ) mitatut valumat kuvaavat rankkasateen aiheuttamaa hetkellistä ylivalumaa. (Vertaa valumia TASO tutkimuksen yhteydessä kuva 9. Virtaamat l/s vastaavat valumia l/s km² mitkä kuvaavat hetkellisiä ylivalumia). 5. Yhteenveto Toiminnanharjoittajan pitää olla riittävästi selvillä toimintansa aiheuttamista päästöistä. Kalmunevalla toiminnanharjoittaja ei ole ollut vuoteen 2010 mennessä, paitsi , selvillä turvetuotantoalueen aiheuttamista päästöistä, koska ominaiskuormien perusteella lasketut päästöt ovat suuruusluokaltaan täysin virheelliset. Lähes kaikkien turvetuotantoalueiden kiintoainespäästöt ovat suuruusluokaltaan suuremmat kuin toiminnanharjoittaja ja viranomaiset ovat julkisuudessa ilmoittaneet. Hetkellisten ylivalumien aiheuttamat päästöt (rankkasateet) on jätetty ottamatta huomioon! Lisäksi useissa tapauksissa keväinen huippuvalunta jää ottamatta huomioon, koska se usein jää viikon välein otetun näytteenottokertojen väliin. Kiintoainespäästöarviosta puuttuvat myös turvepölyn aiheuttama ja eristysojien kautta tuleva kuormitus, vaikka eristysojat kaivetaan nimenomaan turvetuotantoaluetta varten ja ne pitäisi siksi ottaa huomioon päästöarvioinnissa. Kiintoaineen osalta ns. ominaiskuormat eivät ole edustavia ja niitä käytettäessä voidaan saada täysin väärä arvo tapahtuneesta tai tulevasta päästöstä. Pitää ottaa huomioon, että ominaiskuormitusluvut perustuvat ns. pysyviltä päästötarkkailusoilta otettuihin näytteisiin. Näiden osuus koko turvetuotannosta on n %. Kalmunevan pinta-ala on noin tuhannesosa Suomen koko turvetuotannon pinta-alasta. Kuinka suuressa osassa ilman pysyvää päästötarkkailua olevilla turvetuotantoalueilla on samansuuruiset päästöt kuin Kalmunevalla?

11 11 (12) Pysyvillä päästötarkkailusoillakin hajonta on suurta, kuten seuraavasta taulukosta ilmenee. Taulukossa on esitetty ns. pysyvien päästötarkkailusoiden kiintoainepäästöjen minimi- ja maksimiarvot vuosittain kaikkien eri vesienkäsittelymenetelmien että erikseen pintavalutuksen osalta. (VAPO Läntisen Suomen kuormitusraportit ) vuosi minimipäästö g/m² a maksimipäästö g/m² a kerroin 2003 kaikki 0,6 20,8 pintavalutus 1,4 20,8 14, kaikki 0,9 21,9 pintavalutus 1 6,3 6, kaikki 0,7 27,8 pintavalutus 1,3 5,6 4, kaikki 1,5 10,7 pintavalutus 1,5 10,7 7, kaikki 0,8 9,6 pintavalutus 1,2 5,4 4, kaikki 1,2 10,8 pintavalutus 1,2 5,3 4, kaikki 0,4 13,9 pintavalutus 0,4 10, kaikki 0,4 6,3 pintavalutus 0,5 4,4 8, kaikki 0,4 13,4 pintavalutus 0,4 5 12, kaikki 0,4 22 pintavalutus 0,5 9,2 18,4 Taulukon arvoja tarkasteltaessa on otettava huomioon, että hetkellisten ylivalumien aikana näytteitä ei ole käytännössä otettu vuosina Vuonna 2012 on otettu näytteitä hetkellisten ylivalumien aikana, mutta ei tiedetä, onko se tapahtunut nousevan valunnan aikana, jolloin pääosa kiintoainepäästöstä tapahtuu. Turvetuotantoalueiden kiintoainespäästöt vaihtelevat vuosittain riippuen tuotantoalueelta jyrsittävän turpeen ominaisuuksista ja hetkellisten ylivalumien intensiteetistä sekä lukumäärästä. Edellä esitetyn analyysin perusteella on kuitenkin selvää, että ominaiskuormitusluvut eivät voi kuvata suurta suojoukkoa, vaan ne kuvaavat tilannetta ainoastaan ko. suolla. Ominaiskuormitusarvioita ei voi yleistää kuvaamaan koko turvetuotantoa erilaisilla soilla. Pieni Mäntynevan vuosittainen kiintoainepäästö 1320 kg saattaa tapahtua yhden vuorokauden aikana.

12 12 (12) Miten voidaan varmistaa että kesäaikainen kemikalointi puhdistaa vedet ympäristöluvassa määritellyllä tavalla kun jo itse laskeutusaltaalta virtaavan veden kiintoainepitoisuuden vaihtelu on suuri ja kiintoaineen määrä saattaa olla moninkertainen ( tonnia)? Kemikaloinnista on hyvin vähän referenssejä. Pöyryn raportin (16UEC0218) TURVETUOTANTOALUEIDEN VESISTÖKUORMITUKSEN ARVIOINTI mukaan, läntisen Suomen alueella oli kemikalointi vesienkäsittelynä vain Haapasuolla ja Haukinevalla. Kiintoainepitoisuudet vaihtelivat 7,3 19 mg/l, näissäkään ei ole näytteitä otettu ylivirtaamatilanteissa. Koska Pieni Mäntynevan turvetuotantoalueen (kuten kaikkien turvetuotantoalueiden) päästöjen määrän arviointi on hyvin epävarmaa, on niihin asennettava jatkuvatoiminen virtaaman ja päästön mittaus. Lisäksi mittakaivo ja vesienkäsittelyrakenteet on mitoitettava kerran 40:ssä vuodessa esiintyvän suurimman vuorokautisen rankkasateen mukaisesti.. Multialla DI Jaakko Koppinen Tanulantie 2 as. 1, Multia jaakko.koppinen1@gmail.com

Multia Muuttuvatko Uitamonjärvi, Laajanlampi ja Tarhapäänjärvi laskeutusaltaiksi?

Multia Muuttuvatko Uitamonjärvi, Laajanlampi ja Tarhapäänjärvi laskeutusaltaiksi? Multia Muuttuvatko Uitamonjärvi, Laajanlampi ja Tarhapäänjärvi laskeutusaltaiksi? Uitamonjärvi -tilavuus 2,5 Mm³ -tuot.valunta 59/82 Mm³ Tarhapäänjärvi -tilavuus 8 Mm³ -tuot.valunta 132/184Mm³ Laajanlampi

Lisätiedot

TURVETUOTANNON PÄÄSTÖISTÄ PINTAVESIEN TOIMENPIDEOHJELMAN TAVOITTEET YLIVIRTAMATILANTEET

TURVETUOTANNON PÄÄSTÖISTÄ PINTAVESIEN TOIMENPIDEOHJELMAN TAVOITTEET YLIVIRTAMATILANTEET TURVETUOTANNON PÄÄSTÖISTÄ PINTAVESIEN TOIMENPIDEOHJELMAN TAVOITTEET YLIVIRTAMATILANTEET Turvetuotannon aikoina Ähtärissä on rankkasateita (yli 20 mm/vrk) esiintynyt 85 kpl (Ilmatieteen laitos, Myllyniemi).

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Liite ESMOSTENSUON YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS ISAVI/453/2016 ANALYYSI PÄÄSTÖLASKENNASTA 1.

Kaupunginhallitus Liite ESMOSTENSUON YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS ISAVI/453/2016 ANALYYSI PÄÄSTÖLASKENNASTA 1. Kaupunginhallitus 4.7.2016 Liite 6 267 1 ESMOSTENSUON YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS ISAVI/453/2016 ANALYYSI PÄÄSTÖLASKENNASTA 1. OMINAISKUORMAT Käsittelen seuraavassa ominaiskuormia Känsi-Suomen alueen päästölaskentatulosten

Lisätiedot

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN OMINAISKUORMITUSSELVITYS

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN OMINAISKUORMITUSSELVITYS Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN OMINAISKUORMITUSSELVITYS 2011-2015 15.2.2017 Ominaiskuormitusselvityksen taustaa Turvetuotannon vesistöön kohdistuvaa kuormitusta arvioidaan olemassa olevien tarkkailuaineistojen

Lisätiedot

Viite: Pielavesi, Ventosuo nro 33/2014/1, dnro ISAVI/7/04.08/2013

Viite: Pielavesi, Ventosuo nro 33/2014/1, dnro ISAVI/7/04.08/2013 1/5 Iisalmen Luonnon Ystäväin Yhdistys ry (ILYY) Iisalmen luontomuseo, Kirkkopuistonkatu 9, 74100 IISALMI iisalmi.luontomuseo@gmail.com p. 017-818 387, 0407212618 Y-tunnus 0758532-0 MUUTOKSENHAKU Vaasan

Lisätiedot

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS 2014-2015 15.2.2017 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Selvityksen tausta ja lähtöainesto 2. Ylivirtaamatilanteet ja niiden määritys 3. Virtaaman vaikutus vedenlaatuun

Lisätiedot

Turvetuotannon vesistövaikutukset totta vai tarua? Anneli Wichmann

Turvetuotannon vesistövaikutukset totta vai tarua? Anneli Wichmann Turvetuotannon vesistövaikutukset totta vai tarua? Anneli Wichmann Turvetuotanto ja veden väri Ojitusten osuus soista Veden väri Vapon tuotantosuot Lähde: www.ymparisto.fi Soiden käyttö ja turvetuotannon

Lisätiedot

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU 2014. Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna 2014. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU 2014. Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna 2014. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU 2014 16X236418 korjattu 13.11.2015 VAPO OY Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna 2014 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella Vapo Oy Läntisen Suomen turvetuotannon

Lisätiedot

Kokemuksia jatkuvatoimista mittauksista turvetuotantoalueilla. 13.2.2013 Jaakko Soikkeli

Kokemuksia jatkuvatoimista mittauksista turvetuotantoalueilla. 13.2.2013 Jaakko Soikkeli Kokemuksia jatkuvatoimista mittauksista turvetuotantoalueilla 13.2.2013 Jaakko Soikkeli Maankäytön aiheuttama kuormitus Suomen soilla ja turvemailla - Käsittää n. 33 % maa-alasta 20.5.2013 Fosforipäästölähteet,

Lisätiedot

RISTIPALONSUON TURVETUOTANTOALUEEN KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖTARKKAILURAPORTTI VUODELTA 2017

RISTIPALONSUON TURVETUOTANTOALUEEN KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖTARKKAILURAPORTTI VUODELTA 2017 TAINIKOSKI OY RISTIPALONSUON TURVETUOTANTOALUEEN KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖTARKKAILURAPORTTI VUODELTA 217 EUROFINS AHMA OYOY Projektinro: 2879 ii i TAINIKOSKI OY RISTIPALONSUON TURVETUOTANTOALUEEN KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖTARKKAILURAPORTTI

Lisätiedot

Turvetuotannon vesistökuormitus

Turvetuotannon vesistökuormitus Turvetuotannon vesistökuormitus Turvetuottajien vesiensuojelukoulutus, 24.4.2012 Ansa Selänne ja Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Sisältö Mitä vesistökuormitus on? Mitä

Lisätiedot

Bioenergia ry

Bioenergia ry 1.5.217 Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS Virtaaman vaikutus vedenlaatuun, kuormitukseen sekä puhdistustehoihin vuosien 214 215 tarkkailuaineistojen perusteella Jäkäläsuon pintavalutuskenttä

Lisätiedot

Turvetuotannon vesistövaikutukset ja vesiensuojelutoimenpiteet. TASO hankkeen aloitusseminaari Saarijärvi Jaakko Soikkeli

Turvetuotannon vesistövaikutukset ja vesiensuojelutoimenpiteet. TASO hankkeen aloitusseminaari Saarijärvi Jaakko Soikkeli Turvetuotannon vesistövaikutukset ja vesiensuojelutoimenpiteet TASO hankkeen aloitusseminaari Saarijärvi 21.6.2011 Jaakko Soikkeli Turvetuotanto Saarijärven reitillä, muu maankäyttö ja luontainen vedenlaatu

Lisätiedot

No 1586/17 VAPO OY:N UUDENMAAN ALUEEN TURVETUOTANNON PÄÄSTÖ- JA VESISTÖTARKKAILUN VUOSIRAPORTTI Lappeenrannassa 20. päivänä kesäkuuta 2017

No 1586/17 VAPO OY:N UUDENMAAN ALUEEN TURVETUOTANNON PÄÄSTÖ- JA VESISTÖTARKKAILUN VUOSIRAPORTTI Lappeenrannassa 20. päivänä kesäkuuta 2017 No 1586/17 VAPO OY:N UUDENMAAN ALUEEN TURVETUOTANNON PÄÄSTÖ- JA VESISTÖTARKKAILUN VUOSIRAPORTTI 2016 Lappeenrannassa 20. päivänä kesäkuuta 2017 Niina Hätinen tutkija SISÄLTÖ FINAS-akkreditointipalvelun

Lisätiedot

Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan suhteen. Puupolttoaineet 22 % Öljy 24 % Muut 2 %

Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan suhteen. Puupolttoaineet 22 % Öljy 24 % Muut 2 % Sitoumus 121212 Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, noin 405 TWh (Tilastokeskus) Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan suhteen Puupolttoaineet 22 % Öljy 24 % Muut 2 % Ydinenergia 16 % Sähkön

Lisätiedot

ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA

ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA Tmi Kairatuuli/ 2015 1 JOHDANTO Isojoen Urakointi Oy:llä on tuotannossa Isojoen Sulkonkeitaalla noin 36 ha:n suuruinen turvetuotantoalue. Sulkonkeitaan

Lisätiedot

Miten tehostaa vesiensuojelua? Maakuntakaava ja turpeenkaivu? Risto Sulkava, FT Suomen luonnonsuojeluliitto, pj

Miten tehostaa vesiensuojelua? Maakuntakaava ja turpeenkaivu? Risto Sulkava, FT Suomen luonnonsuojeluliitto, pj Miten tehostaa vesiensuojelua? Maakuntakaava ja turpeenkaivu? Risto Sulkava, FT Suomen luonnonsuojeluliitto, pj Metsätalous Turvemailta karkaa eniten päästöjä vesistöihin. Kantojennosto aiheuttaa turpeennostoalueeseen

Lisätiedot

Laskentaohjesuositus turvetuotannon tarkkailuihin

Laskentaohjesuositus turvetuotannon tarkkailuihin Laskentaohjesuositus turvetuotannon tarkkailuihin Sirkka Tattari, Jari Koskiaho, Maiju Kosunen TASO hankkeen Loppuseminaari, 11.11.2013 Jyväskylä 1 Virtaama Pitoisuus Kuukausikeskiarvomenetelmä Kuukausikeskiarvomenetelmässä

Lisätiedot

Teurisuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Kangasniemi Turvetuote PeatBog Oy

Teurisuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Kangasniemi Turvetuote PeatBog Oy 1 Puulan kalastusalue Y-tunnus 1456262-9 Seppo Pöyry, hallituksen puheenjohtaja Mikonkatu 5 50100 MIKKELI seppopoyry@hotmail.com puh: 0440 454146 MUISTUTUS Diaarinumero: Hakemuksen nimi: Hakija: ISAVI/977/2015

Lisätiedot

VEDENLAADUN SEURANTA JA RAVINNEVALUMIEN EHKÄISY

VEDENLAADUN SEURANTA JA RAVINNEVALUMIEN EHKÄISY VEDENLAADUN SEURANTA JA RAVINNEVALUMIEN EHKÄISY TIINA TULONEN, SARI UUSHEIMO, LAURI ARVOLA, EEVA EINOLA Lammin biologinen asema, Helsingin yliopisto Ravinneresurssi päivä 11.4.2017 Mustiala HANKKEEN TAVOITE:

Lisätiedot

VAPO OY AHOSUON TURVETUOTANTOALUEEN KUORMITUSLASKENTA JA PITOISUUSLI- SÄYKSET ALAPUOLISESSA VESISTÖSSÄ. Vastaanottaja Vapo Oy

VAPO OY AHOSUON TURVETUOTANTOALUEEN KUORMITUSLASKENTA JA PITOISUUSLI- SÄYKSET ALAPUOLISESSA VESISTÖSSÄ. Vastaanottaja Vapo Oy Vastaanottaja Vapo Oy Asiakirjatyyppi Ympäristövaikutusten arviointiselostus, Liite 5 Päivämäärä 8.3.2013 VAPO OY AHOSUON TURVETUOTANTOALUEEN KUORMITUSLASKENTA JA PITOISUUSLI- SÄYKSET ALAPUOLISESSA VESISTÖSSÄ

Lisätiedot

Havaintoja maatalousvaltaisten valuma-alueiden veden laadusta. - automaattiseurannan tuloksia

Havaintoja maatalousvaltaisten valuma-alueiden veden laadusta. - automaattiseurannan tuloksia Havaintoja maatalousvaltaisten valuma-alueiden veden laadusta - automaattiseurannan tuloksia 2005-2011 Esityksen sisältö Yleistä automaattisesta veden laadun seurannasta Lepsämänjoen automaattiseuranta

Lisätiedot

Veden laadun seuranta TASO-hankkeessa

Veden laadun seuranta TASO-hankkeessa Veden laadun seuranta TASO-hankkeessa TASO-hankkeen päätösseminaari 11.11.213 Pia Högmander, Keski-Suomen ELY-keskus Automaattiset veden laadun seuranta-asemat 6 maankäyttömuodoltaan erilaista kohdetta,

Lisätiedot

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU 2016 10100630-001 14.6.2017 VAPO OY Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna 2016 Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella 2 Vapo Oy Läntisen Suomen turvetuotannon

Lisätiedot

Kuinka turvetuotannolla vähennetään vesistökuormitusta

Kuinka turvetuotannolla vähennetään vesistökuormitusta Kuinka turvetuotannolla vähennetään vesistökuormitusta Puhdas Vesi projekti Vapo Oy:n vastuullisuusseminaari TOTEUTUS 10-12-14 1, Projektipäällikkö Turvetuotanto - yksi kuormittaja muiden joukossa Valtakunnallisesti

Lisätiedot

Metsätalouden ja turvetuotannon vedenlaadun seuranta TASO-hankkeessa

Metsätalouden ja turvetuotannon vedenlaadun seuranta TASO-hankkeessa Metsätalouden ja turvetuotannon vedenlaadun seuranta TASO-hankkeessa Limnologipäivät 11.4.2013 Pia Högmander & Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus TASO-hanke Metsätalouden

Lisätiedot

Turvetuotannon vesiensuojelun toteutuminen. Aluepäällikkö Hannu Salo Ähtävänjokirahaston 20- vuotisjuhlaseminaari Lappajärvi 29.8.

Turvetuotannon vesiensuojelun toteutuminen. Aluepäällikkö Hannu Salo Ähtävänjokirahaston 20- vuotisjuhlaseminaari Lappajärvi 29.8. Turvetuotannon vesiensuojelun toteutuminen Aluepäällikkö Hannu Salo Ähtävänjokirahaston 20- vuotisjuhlaseminaari Lappajärvi 29.8.2013 Esityksen rakenne Yleistä turvetuotannon vesiensuojelusta Turvetuotannon

Lisätiedot

Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan suhteen. Puupolttoaineet 22 % Öljy 24 % Muut 2 %

Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan suhteen. Puupolttoaineet 22 % Öljy 24 % Muut 2 % Sitoumus 121212 Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, noin 405 TWh (Tilastokeskus) Puupolttoaineet 22 % Öljy 24 % Muut 2 % Ydinenergia 16 % Sähkön nettotuonti 3 % Vesivoima 3 % Turve 6 % Hiili

Lisätiedot

Jatkuvatoiminen vedenlaadunmittaus tiedonlähteenä. Pasi Valkama

Jatkuvatoiminen vedenlaadunmittaus tiedonlähteenä. Pasi Valkama Jatkuvatoiminen vedenlaadunmittaus tiedonlähteenä Esityksen sisältö Yleistä automaattisesta veden laadun seurannasta Lepsämänjoen automaattiseuranta 2005-2011 Ravinne- ja kiintoainekuormituksen muodostuminen

Lisätiedot

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo LUPAHAKEMUKSEN TÄYDENNYS, LIITE 5 1111188-2 16.3.217 Draft 2. KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo Lupahakemuksen täydennys, kohta 48 Täydennys mallinnusraporttiin 1 Korkeimmat pitoisuudet 216 kesällä

Lisätiedot

Kiintoaineen ja humuksen mallintaminen. Markus Huttunen ja Vanamo Seppänen 11/11/2013

Kiintoaineen ja humuksen mallintaminen. Markus Huttunen ja Vanamo Seppänen 11/11/2013 Kiintoaineen ja humuksen Nitrogen loading from forested catchments mallintaminen Markus Huttunen ja Vanamo Seppänen 11/11/213 Marie Korppoo VEMALA catchment meeting, 25/9/212 21.11.213 VEMALA vedenlaatumalli

Lisätiedot

1. Näytteenotto ja aineistojen käsittely

1. Näytteenotto ja aineistojen käsittely JOKIohjelman raportti Ojavesiseuranta vuonna 218 1. Näytteenotto ja aineistojen käsittely Ojavesiseuranta aloitettiin JOKIohjelman toiminta-alueella 17.4.218 ja viimeinen näytteenottopäivä oli 5.11.218.

Lisätiedot

Turvetuotannon vesiensuojelurakenteet ja niiden teho Anssi Karppinen, Suomen ympäristökeskus

Turvetuotannon vesiensuojelurakenteet ja niiden teho Anssi Karppinen, Suomen ympäristökeskus Turvetuotannon vesiensuojelurakenteet ja niiden teho Anssi Karppinen, Suomen ympäristökeskus Luonnonvarainstituutti ja Bioenergiakeskus Saarijärvi 6.9.2013 Turvetuotannossa käytettävät vesiensuojeluratkaisut

Lisätiedot

TALVIVAARA SOTKAMO OY

TALVIVAARA SOTKAMO OY RAKENTAMISEN TARKKAILU 2011 16WWE0993 15.3.2012 TALVIVAARA SOTKAMO OY TALVIVAARAN KAIVOKSEN TARKKAILU 2011 Osa II b Rakentamisvaiheen aikainen tarkkailu Talvivaara Sotkamo Oy Osa II b Rakentamisvaiheen

Lisätiedot

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna Hämeen ELY-keskuksen alueella

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna Hämeen ELY-keskuksen alueella TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU 2015 16X236418 10.6.2016 VAPO OY Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna 2015 Hämeen ELY-keskuksen alueella Vapo Oy Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailun

Lisätiedot

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna Pirkanmaan ELY-keskuksen alueella

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna Pirkanmaan ELY-keskuksen alueella TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU 216 1163-1 25.7.217 VAPO OY Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna 216 Pirkanmaan ELY-keskuksen alueella 1 Vapo Oy Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailun

Lisätiedot

BioTar uusia menetelmiä turvemaiden vesistövaikutusten tarkkailuun

BioTar uusia menetelmiä turvemaiden vesistövaikutusten tarkkailuun BioTar uusia menetelmiä turvemaiden vesistövaikutusten tarkkailuun Kommenttipuheenvuoro 13.5.2014 Teija Hakalahti-Sirén Vapo Oy / clean waters Eri maankäytön vaikutusten erottaminen toisistaan on vaikeaa,

Lisätiedot

TASO-hankkeen esittely

TASO-hankkeen esittely TASO-hankkeen esittely Soiden ja turvemaiden vesistövaikutukset 17.10.2012 Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus TASO-hanke Turvetuotannon ja metsätalouden vesiensuojelun valtakunnallinen

Lisätiedot

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna Hämeen ELY-keskuksen alueella

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna Hämeen ELY-keskuksen alueella TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU 2016 10100630-001 15.6.2017 VAPO OY Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna 2016 Hämeen ELY-keskuksen alueella 1 Vapo Oy Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailun

Lisätiedot

Veikö syksyn sateet ravinteet mennessään?

Veikö syksyn sateet ravinteet mennessään? Veikö syksyn sateet ravinteet mennessään? - Tuloksia vedenlaadun seurannasta RaHahankkeessa Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Esityksen sisältö Vedenlaadun seuranta

Lisätiedot

Mitattua tietoa jatkuvatoimisesta vedenlaadun tarkkailusta

Mitattua tietoa jatkuvatoimisesta vedenlaadun tarkkailusta Vapo Oy:n vastuullisuusseminaari TOTEUTUS 10-12-14 Mitattua tietoa jatkuvatoimisesta vedenlaadun tarkkailusta Arto Mäkinen Projektipäällikkö, Metso Automation Sisältö Metson jatkuvatoimisen mittauspalvelun

Lisätiedot

Turvetuotannon vesienkäsittely

Turvetuotannon vesienkäsittely Turvetuotannon vesienkäsittely Puula forum 7.7.2016 Tomi Yli-Kyyny 1 Vapo Oy 2016 Vesienkäsittelyrakenteet 2 Vapo Oy 2016 Jokainen hehtaari vaikuttaa 3 Kuva Sisäinen Vapo Clean Internal Waters Vapo Oy

Lisätiedot

Puula-forum Kalevi Puukko

Puula-forum Kalevi Puukko Puulan Kalastusalue on lakisääteinen yhteistoimintaelin, jonka jäseniä ovat kalavesien omistajat sekä ammatti- ja virkistyskalastuksen edustajat. Puulan kalastusalueen vesipinta-ala on noin 33 km², joka

Lisätiedot

Iijoen ja Siuruanjoen turvetuotantoalueiden käyttö-, päästö- ja vaikutustarkkailuraportti vuodelta 2013

Iijoen ja Siuruanjoen turvetuotantoalueiden käyttö-, päästö- ja vaikutustarkkailuraportti vuodelta 2013 AHMA YMPÄRISTÖ OY Projektinro: 10776 VAPO OY, TURVERUUKKI OY, KUIVA-TURVE OY, LATVASUON TURVE KY, PUDASJÄRVEN TURVETYÖ OY, RASEPI OY, TURVETUOTE PEAT-BOG OY, POLAR-SAMMAL OY käyttö-, päästö- ja vaikutustarkkailuraportti

Lisätiedot

Turvetuotannon selvitykset ja toimenpiteet kesällä TASO hankkeen kuulumisia , Karstula Jaakko Soikkeli

Turvetuotannon selvitykset ja toimenpiteet kesällä TASO hankkeen kuulumisia , Karstula Jaakko Soikkeli Turvetuotannon selvitykset ja toimenpiteet kesällä 2011 TASO hankkeen kuulumisia 13.10.2011, Karstula Jaakko Soikkeli KESÄN 2011 SELVITYKSET JA TOIMENPITEET 19.10.2011 - Vesistökartoitukset Saarijärven

Lisätiedot

Lausunto 15.4..2013. TURVETUOTANNON YMPÄRISTÖNSUOJELUOHJE- työryhmän ehdotus 20.3.2013

Lausunto 15.4..2013. TURVETUOTANNON YMPÄRISTÖNSUOJELUOHJE- työryhmän ehdotus 20.3.2013 1 Lausunto 15.4..2013 TURVETUOTANNON YMPÄRISTÖNSUOJELUOHJE- työryhmän ehdotus 20.3.2013 Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää mahdollisuudesta lausua ja toteaa turvetuotannon ympäristönsuojeluohjeen lausuntoversiosta

Lisätiedot

Martinjärven päästöpäivä

Martinjärven päästöpäivä Martinjärven päästöpäivä 17.8.212 Ansa Selänne Keski-Suomen ELY-keskus Keski-Suomen ELY-keskuksen puheenvuoro Puheenvuoron sisältö Turvetuotannon valvonnasta Turvetuotannon päästötarkkailun periaatteet

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007

Tampereen kaupunki Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007 Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007 Mikko Kajanus Suunnitteluinsinööri 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Maankäyttövaihtoehto 2... 3 2.1 Valuma

Lisätiedot

Turvetuotannon kuormitukseen vaikuttavat tekijät

Turvetuotannon kuormitukseen vaikuttavat tekijät Turvetuotannon kuormitukseen vaikuttavat tekijät TASO-hankkeen julkaisujen esittelytilaisuus 9.5.2012 Jyväskylässä Kaisa Heikkinen FT, erikoistutkija Suomen ympäristökeskus TASO- hankkeen julkaisu Turvetuotannon

Lisätiedot

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna Hämeen ELY-keskuksen alueella

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna Hämeen ELY-keskuksen alueella TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU 2014 16X236418 25.9.2015 VAPO OY Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna 2014 Hämeen ELY-keskuksen alueella Vapo Oy Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailun

Lisätiedot

Turpeenkaivun haitta-arvioinnin sudenkuopat. Risto Sulkava, FT Suomen luonnonsuojeluliitto, pj

Turpeenkaivun haitta-arvioinnin sudenkuopat. Risto Sulkava, FT Suomen luonnonsuojeluliitto, pj Turpeenkaivun haitta-arvioinnin sudenkuopat Risto Sulkava, FT Suomen luonnonsuojeluliitto, pj Vesistöpäästöjen huomioimisessa on paljon liian paljon ongelmia! 90% x 90% virhe: 1. 90% päästöistä syntyy

Lisätiedot

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna Keski-Suomen ELY-keskuksen alueella

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna Keski-Suomen ELY-keskuksen alueella TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU 215 16X29125 1.8.216 Korjattu tulostaulukoiden osalta 23.1.217 VAPO OY Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna 215 Keski-Suomen ELY-keskuksen alueella 1 Vapo

Lisätiedot

LIITE 9 Luupuveden valuma-alueen turvetuotannon kuormitusselvitys

LIITE 9 Luupuveden valuma-alueen turvetuotannon kuormitusselvitys LIITE 9 Luupuveden valuma-alueen turvetuotannon kuormitusselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA VAPO OY, PAIKALLISET POLTTOAINEET Luupuveden valuma-alueen turvetuotannon kuormitusselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

Etelä Pohjanmaan turvetuotannon vesistövaikutusten arviointi

Etelä Pohjanmaan turvetuotannon vesistövaikutusten arviointi Etelä Pohjanmaan turvetuotannon vesistövaikutusten arviointi Osa 1: Kuormitustarkastelu. Toukokuu 2014 Julkaisu B:55 ISBN 978 951 766 207 9 ISSN 1239 0607 Etelä Pohjanmaan liitto 2014 2 (149) RAPORTTI

Lisätiedot

Turvetuotannon vesiensuojelun haasteet Vesienhoidon- ja merenhoitopäivät

Turvetuotannon vesiensuojelun haasteet Vesienhoidon- ja merenhoitopäivät Turvetuotannon vesiensuojelun haasteet Vesienhoidon- ja merenhoitopäivät 4-5.9.2012 Ansa Selänne Keski-Suomen ELY-keskus Alustuksessa tuon esille seuraavia turvetuotannon vesiensuojeluun liittyviä haasteita/kysymyksiä

Lisätiedot

peltovaltaiselta ja luonnontilaiselta valuma

peltovaltaiselta ja luonnontilaiselta valuma Ravinnehuuhtoumien muodostuminen peltovaltaiselta ja luonnontilaiselta valuma alueelta Tuloksia vedenlaadun seurannasta RaHa hankkeessa Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry RaHahankkeen

Lisätiedot

TASO. TASO-hanke TASOA TURVETUOTANNON JA METSÄTALOUDEN VESIENSUOJELUUN

TASO. TASO-hanke TASOA TURVETUOTANNON JA METSÄTALOUDEN VESIENSUOJELUUN TASO TASO-hanke TASOA TURVETUOTANNON JA METSÄTALOUDEN VESIENSUOJELUUN Turvetuotannon vesistökuormitus ja vesiensuojelu Turvetuotannon aiheuttama ravinne- ja kiintoainekuormitus voi olla paikallisesti merkittävää.

Lisätiedot

TOTEUTUS Tomi Yli-Kyyny Kolmen vuoden yhteenveto Vapon ympäristölupauksista

TOTEUTUS Tomi Yli-Kyyny Kolmen vuoden yhteenveto Vapon ympäristölupauksista TOTEUTUS 10-12-14 Tomi Yli-Kyyny Kolmen vuoden yhteenveto Vapon ympäristölupauksista Vapon ympäristösitoumukset 2011 TOTEUTETUT YMPÄRISTÖSITOUMUKSET 1. 100 % BAT turvetuotannon vesiensuojelussa 2. Turvetuotannon

Lisätiedot

Asia: Kirjallinen palaute koskien Etelä-Savon 2. vaihemaakuntakaavan valmisteluaineistoa

Asia: Kirjallinen palaute koskien Etelä-Savon 2. vaihemaakuntakaavan valmisteluaineistoa 1 Kyyveden kalastusalue LY tunnus 1101854-8 10.3.2016 c/o isännöitsijä Yrjö Takkinen Keskustie 59 A 5 51 600 Haukivuori Puhelin 0400 268 146 Etelä-Savon maakuntaliitto kirjaamo@esavo.fi Mikonkatu 5 50100

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan turvetuotannon vesistövaikutusten arviointi

Pohjois-Pohjanmaan turvetuotannon vesistövaikutusten arviointi Pohjois-Pohjanmaan turvetuotannon 2012 2040 vesistövaikutusten arviointi Osa 1: Kuormitustarkastelu. Toukokuu 2013 2 (140) RAPORTTI Tilaaja Pohjois-Pohjanmaan liitto Sepänkatu 20 90100 Oulu Konsultti WSP

Lisätiedot

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna Keski-Suomen ELY-keskuksen alueella

VAPO OY TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna Keski-Suomen ELY-keskuksen alueella TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU 214 16X236418 2.11.215 VAPO OY Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna 214 Keski-Suomen ELY-keskuksen alueella 1 Vapo Oy Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailun

Lisätiedot

KUULUTUS Esitys Huosiossuon turvetuotantoalueen velvoitetarkkailuohjelman kalataloustarkkailusta

KUULUTUS Esitys Huosiossuon turvetuotantoalueen velvoitetarkkailuohjelman kalataloustarkkailusta KUULUTUS VARELY/3424/5723/2016 17.5.2018 Esitys Huosiossuon turvetuotantoalueen velvoitetarkkailuohjelman kalataloustarkkailusta Asia Ohjelmaesitys on toimitettu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalousviranomaiselle

Lisätiedot

Käsitys metsäojituksen vesistökuormituksesta on muuttunut miksi ja miten paljon?

Käsitys metsäojituksen vesistökuormituksesta on muuttunut miksi ja miten paljon? Käsitys metsäojituksen vesistökuormituksesta on muuttunut miksi ja miten paljon? Mika Nieminen Uudisojitus 0 ha Päätehakkuu 15 20 000 ha Kunnostusojitus 60 000 ha Lannoitus< 10 000 ha P, 130 Mg Luonnontilaisen

Lisätiedot

Ravinteiden reitti pellolta vesistöön - tuloksia peltovaltaisten valuma-alueiden automaattimittauksista

Ravinteiden reitti pellolta vesistöön - tuloksia peltovaltaisten valuma-alueiden automaattimittauksista Ravinteiden reitti pellolta vesistöön - tuloksia peltovaltaisten valuma-alueiden automaattimittauksista Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Esityksen sisältö Automaattinen veden laadun

Lisätiedot

Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden vaikutukset vesistöissä

Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden vaikutukset vesistöissä Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden vaikutukset vesistöissä - tuloksia LOHKO-hankkeesta Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Mistä tänään puhutaan? LOHKO- ja LOHKO

Lisätiedot

OLHAVANJOEN TARKKAILU X LUONNOS VAPO OY

OLHAVANJOEN TARKKAILU X LUONNOS VAPO OY OLHAVANJOEN TARKKAILU 214 16X199572 21.4.215 LUONNOS VAPO OY Olhavanjoen turvetuotannon päästö- ja vesistötarkkailu v. 214 1 Vapo Oy, Olhavanjoen turvetuotannon päästö- ja vesistötarkkailu v. 214 Sisältö

Lisätiedot

Iisalmen Luonnon Ystäväin Yhdistys ry 10.1.2014 Iisalmen luontomuseo Kirkkopuistonkatu 9 74100 Iisalmi

Iisalmen Luonnon Ystäväin Yhdistys ry 10.1.2014 Iisalmen luontomuseo Kirkkopuistonkatu 9 74100 Iisalmi 1/5 Iisalmen Luonnon Ystäväin Yhdistys ry 10.1.2014 Iisalmen luontomuseo Kirkkopuistonkatu 9 74100 Iisalmi KORKEIN HALLINTO-OIKEUS korkein.hallinto-oikeus@oikeus.fi Vastaselitys Sonkajärven Jauhosuo, 18.12.2013,

Lisätiedot

Kunnostusojituksen vesistökuormitus ja -vaikutukset. Samuli Joensuu Jyväskylä

Kunnostusojituksen vesistökuormitus ja -vaikutukset. Samuli Joensuu Jyväskylä Kunnostusojituksen vesistökuormitus ja -vaikutukset Samuli Joensuu Jyväskylä 16.4.2013 Vesistöjen tila ja kuormituslähteet Massa-ja Yhdyskunnat paperiteollisuus Typpi t/a 10 % 2 % Turkistarhaus Muu teollisuus

Lisätiedot

TOSKA hankkeen tuloksia Täydennysojitus savipellolla

TOSKA hankkeen tuloksia Täydennysojitus savipellolla TOSKA hankkeen tuloksia Täydennysojitus savipellolla Salaojituksen neuvottelupäivät 2017, Ähtäri 23.- 24.3.2017 24.3.2017 Jyrki Nurminen Salaojituksen tutkimusyhdistys ry Toimivat salaojitusmenetelmät

Lisätiedot

VAPO OY JA KEKKILÄ OY Läntisen Suomen turvetuotannon vesistötarkkailu vuonna 2013 Hämeen ja Uudenmaan ELY -keskusten alueella

VAPO OY JA KEKKILÄ OY Läntisen Suomen turvetuotannon vesistötarkkailu vuonna 2013 Hämeen ja Uudenmaan ELY -keskusten alueella VESISTÖTARKKAILU 2013 16WWE1868 27.6.2014 VAPO OY JA KEKKILÄ OY Läntisen Suomen turvetuotannon vesistötarkkailu vuonna 2013 Hämeen ja Uudenmaan ELY -keskusten alueella Vapo Oy ja Kekkilä Oy Läntisen Suomen

Lisätiedot

Hulevesien määrän ja laadun vaihtelu Lahden kaupungin keskusta- ja pientaloalueilla

Hulevesien määrän ja laadun vaihtelu Lahden kaupungin keskusta- ja pientaloalueilla Lahden tiedepäivä 11.11.2014 Hulevesien määrän ja laadun vaihtelu Lahden kaupungin keskusta- ja pientaloalueilla Marjo Valtanen, Nora Sillanpää, Heikki Setälä Helsingin yliopisto, Ympäristötieteiden laitos,

Lisätiedot

Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna 2014

Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna 2014 TURVETUOTANNON PÄÄSTÖTARKKAILU 2014 16X236418 korjattu 13.11.2015 VAPO OY Läntisen Suomen turvetuotannon päästötarkkailu vuonna 2014 Yhteenveto tarkkailuista Hämeen ja Uudenmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan,

Lisätiedot

Kainuun ELY-keskuksen alueen turvetuotantosoiden päästö- ja vaikutustarkkailu Oulujärven valuma-alueella v. 2010 9M609244 31.3.

Kainuun ELY-keskuksen alueen turvetuotantosoiden päästö- ja vaikutustarkkailu Oulujärven valuma-alueella v. 2010 9M609244 31.3. Kainuun ELY-keskuksen alueen turvetuotantosoiden päästö- ja vaikutustarkkailu Oulujärven valuma-alueella v. 21 9M69244 31.3.211 9M69244 Kainuun ELY-keskuksen alueen turvetuotantosoiden päästö- ja vaikutustarkkailu

Lisätiedot

Teurisuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Kangasniemi Turvetuote PeatBog Oy

Teurisuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Kangasniemi Turvetuote PeatBog Oy 1 Puulan kalastusalue Y-tunnus 1456262-9 Kalevi Puukko, hallituksen puheenjohtaja Mikonkatu 5 50100 MIKKELI kalevi.puukko@pp1.inet.fi puh: 044 5505301 Suonteen kalastusalue Y-tunnus-0745696-7 Jukka Manninen,

Lisätiedot

Turvetuotannon valvonnasta

Turvetuotannon valvonnasta Turpeenoton vesistövaikutukset -seminaari ja kansalaistapaaminen Jyväskylä 16-17.3.2012 Ansa Selänne Keski-Suomen ELY-keskus Alustuksen sisältö 1. Yleistä valvonnasta ja valvonnan keinoista 2. Turvetuotanto

Lisätiedot

Vapo Oy. Turvetuotantoalueiden vesistökuormituksen arviointi YVAhankkeissa ja ympäristölupahakemuksissa

Vapo Oy. Turvetuotantoalueiden vesistökuormituksen arviointi YVAhankkeissa ja ympäristölupahakemuksissa 6.11.2009 Vapo Oy Turvetuotantoalueiden vesistökuormituksen arviointi YVAhankkeissa ja ympäristölupahakemuksissa Yhteenveto tutkimusten ja kuormitustarkkailujen tuloksista 1 Turvetuotantoalueiden vesistökuormituksen

Lisätiedot

VAPO OY JA KEKKILÄ OY Läntisen Suomen turvetuotannon vesistötarkkailu vuonna 2013 Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella

VAPO OY JA KEKKILÄ OY Läntisen Suomen turvetuotannon vesistötarkkailu vuonna 2013 Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella VESISTÖTARKKAILU 2013 16WWE1868 23.6.2014 VAPO OY JA KEKKILÄ OY Läntisen Suomen turvetuotannon vesistötarkkailu vuonna 2013 Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella Vapo Oy ja Kekkilä Oy Läntisen Suomen

Lisätiedot

VAPO OY Läntisen Suomen turvetuotannon vesistötarkkailu vuonna 2011 Pirkanmaan ELY-keskuksen alueella

VAPO OY Läntisen Suomen turvetuotannon vesistötarkkailu vuonna 2011 Pirkanmaan ELY-keskuksen alueella VESISTÖTARKKAILU 2011 16WWE1725 20.6.2012 VAPO OY Läntisen Suomen turvetuotannon vesistötarkkailu vuonna 2011 Pirkanmaan ELY-keskuksen alueella Vapo Oy Läntisen Suomen turvetuotannon vesistötarkkailun

Lisätiedot

A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ympäristölupahakemus, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ESAVI/6010/2015

A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ympäristölupahakemus, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ESAVI/6010/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 41 16.12.2015 A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ympäristölupahakemus, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ESAVI/6010/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 41 A. Ahlström

Lisätiedot

Joroisselän valuma-alueen kuormitustarkasteluja sekä vedenlaatu/kuormitusaineiston täydennysaineistoja v

Joroisselän valuma-alueen kuormitustarkasteluja sekä vedenlaatu/kuormitusaineiston täydennysaineistoja v Joroisselän valuma-alueen kuormitustarkasteluja sekä vedenlaatu/kuormitusaineiston täydennysaineistoja v.2012 + Pertti Manninen ja Antti Haapala, Etelä-Savon ELY -keskus Kuormitusarviot/ kuormitusosuudet

Lisätiedot

VAPO OY JA KEKKILÄ OY Läntisen Suomen turvetuotannon vesistötarkkailu vuonna 2013 Pirkanmaan ELY-keskuksen alueella

VAPO OY JA KEKKILÄ OY Läntisen Suomen turvetuotannon vesistötarkkailu vuonna 2013 Pirkanmaan ELY-keskuksen alueella VESISTÖTARKKAILU 2013 16WWE1868 27.6.2014 VAPO OY JA KEKKILÄ OY Läntisen Suomen turvetuotannon vesistötarkkailu vuonna 2013 Pirkanmaan ELY-keskuksen alueella Vapo Oy ja Kekkilä Oy Läntisen Suomen Pirkanmaan

Lisätiedot

TURPEENOTON VAIKUTUKSET JOKIVESISTÖJEN JA VAASAN VESIALUEIDEN TILAAN

TURPEENOTON VAIKUTUKSET JOKIVESISTÖJEN JA VAASAN VESIALUEIDEN TILAAN TURPEENOTON VAIKUTUKSET JOKIVESISTÖJEN JA VAASAN VESIALUEIDEN TILAAN SLL-POHJANMAAN PIIRI RY / TEEMU TUOVINEN 5.4.2017 Soiden käyttö Suomessa Läntisessä Suomessa turvetuotanto on maamme korkein 1,9% (Etelä-

Lisätiedot

Suon ennallistamisen vaikutus valumaveden laatuun. Markku Koskinen

Suon ennallistamisen vaikutus valumaveden laatuun. Markku Koskinen Suon ennallistamisen vaikutus valumaveden laatuun Markku Koskinen 11. helmikuuta 2008 1 Tulokset Tulokset on jaettu mitattuihin pitoisuuksiin ja laskettuihin huuhtoumiin. Pitoisuudet on edelleen jaettu

Lisätiedot

OLHAVANJOEN TARKKAILU WWE VAPO OY. Olhavanjoen turvetuotannon päästö- ja vesistötarkkailu v. 2011

OLHAVANJOEN TARKKAILU WWE VAPO OY. Olhavanjoen turvetuotannon päästö- ja vesistötarkkailu v. 2011 OLHAVANJOEN TARKKAILU 211 16WWE143 3.3.212 VAPO OY Olhavanjoen turvetuotannon päästö- ja vesistötarkkailu v. 211 Vapo Oy, Olhavanjoen turvetuotannon päästö- ja vesistötarkkailu v. 211 Sisältö 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Case Vapo. Ahti Martikainen Viestintä ja yhteiskuntasuhteet 10.4.2013

Case Vapo. Ahti Martikainen Viestintä ja yhteiskuntasuhteet 10.4.2013 Case Vapo Ahti Martikainen Viestintä ja yhteiskuntasuhteet 10.4.2013 Sitoumus 121212 Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, noin 405 TWh (Tilastokeskus) Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan

Lisätiedot

soveltuvuus turvetuotannon kosteikolle TuKos- hankkeen loppuseminaari 1.9.2011 Heini Postila Oulun yliopisto, Vesi- ja ympäristötekniikan laboratorio

soveltuvuus turvetuotannon kosteikolle TuKos- hankkeen loppuseminaari 1.9.2011 Heini Postila Oulun yliopisto, Vesi- ja ympäristötekniikan laboratorio Ympärivuotisen pumppauksen ja vesienkäsittelyn soveltuvuus turvetuotannon kosteikolle TuKos- hankkeen loppuseminaari 1.9.2011 Heini Postila Oulun yliopisto, Vesi- ja ympäristötekniikan laboratorio Esityksen

Lisätiedot

VAPO OY JA PELSON VANKILA

VAPO OY JA PELSON VANKILA LIMINGANLAHDEN TARKKAILU 2012 16UEC0078 2.5.2013 VAPO OY JA PELSON VANKILA Liminganlahden kuormittajien käyttö-, päästö- ja vaikutustarkkailu vuonna 2012 1 Liminganlahden kuormittajien käyttö-, päästö-

Lisätiedot

Ravinnerenki. Mallinnus työvälineenä huuhtouman vähentämisessä, tutkimuskohteena Pohjois-Savo Markus Huttunen SYKE

Ravinnerenki. Mallinnus työvälineenä huuhtouman vähentämisessä, tutkimuskohteena Pohjois-Savo Markus Huttunen SYKE Ravinnerenki Mallinnus työvälineenä huuhtouman vähentämisessä, tutkimuskohteena Pohjois-Savo 4.10.2016 Markus Huttunen SYKE RavinneRenki: kuormituksen mallinnus Suomen ympäristökeskuksessa (SYKE) on jo

Lisätiedot

LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE

LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE 2018-2025 YKSITYISET TURVETUOTTAJAT POHJANLUMME KY SEINÄJOKI 2018 1 JOHDANTO 1 Lakajoen (Lapua ja Kuortane) kalataloudellinen

Lisätiedot

Vesijärven ulkoinen ravinnekuormitus lasku-uomien vedenlaadun seurannan 2008 2015 perusteella arvioituna

Vesijärven ulkoinen ravinnekuormitus lasku-uomien vedenlaadun seurannan 2008 2015 perusteella arvioituna Vesijärven ulkoinen ravinnekuormitus lasku-uomien vedenlaadun seurannan 2008 2015 perusteella arvioituna Juhani Järveläinen Lahden tiedepäivä 10.11.2015 Esityksen sisältö Taustaa Vesijärven lasku-uomien

Lisätiedot

TURVERUUKKI OY, VAPO OY, PAAVOLAN TURVE KY Siikajoen turvetuotantoalueiden käyttö-, päästö- ja vesistötarkkailu v. 2014

TURVERUUKKI OY, VAPO OY, PAAVOLAN TURVE KY Siikajoen turvetuotantoalueiden käyttö-, päästö- ja vesistötarkkailu v. 2014 TARKKAILURAPORTTI 214 16UEC112 27.5.215 TURVERUUKKI OY, VAPO OY, PAAVOLAN TURVE KY Siikajoen turvetuotantoalueiden käyttö-, päästö- ja vesistötarkkailu v. 214 2 Turveruukki Oy, Vapo Oy, Paavolan Turve

Lisätiedot

VAPO OY:N POHJOIS-KARJALAN TURVETUOTANTOALUEIDEN TARKKAILUOHJELMAN TULOKSET VUONNA 2013

VAPO OY:N POHJOIS-KARJALAN TURVETUOTANTOALUEIDEN TARKKAILUOHJELMAN TULOKSET VUONNA 2013 Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy G 3794.52 Vapo Oy VAPO OY:N POHJOIS-KARJALAN TURVETUOTANTOALUEIDEN TARKKAILUOHJELMAN TULOKSET VUONNA 2013 Lauri Heitto 18.11.2014 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO...6 2.

Lisätiedot

19.7.2014 Puula-forum Kalevi Puukko

19.7.2014 Puula-forum Kalevi Puukko Puulan Kalastusalue on lakisääteinen yhteistoimintaelin, jonka jäseniä ovat kalavesien omistajat sekä ammatti- ja virkistyskalastuksen edustajat. Puulan kalastusalueen vesipinta-ala on noin 330 km², joka

Lisätiedot

TURVERUUKKI OY, VAPO OY, MEGATURVE OY, JUKUTURVE OY, AP-PEAT OY Pyhäjoen turvetuotantoalueiden päästötarkkailu v. 2012

TURVERUUKKI OY, VAPO OY, MEGATURVE OY, JUKUTURVE OY, AP-PEAT OY Pyhäjoen turvetuotantoalueiden päästötarkkailu v. 2012 TARKKAILURAPORTTI 212 16UEC14 15.3.212 TURVERUUKKI OY, VAPO OY, MEGATURVE OY, JUKUTURVE OY, AP-PEAT OY Pyhäjoen turvetuotantoalueiden päästötarkkailu v. 212 Pyhäjoen turvetuotantoalueiden päästötarkkailu

Lisätiedot

Kunnostusojitustarve, ojituksen aiheuttama kuormitus ja vesiensuojelu Hannu Hökkä Metla/Rovaniemi

Kunnostusojitustarve, ojituksen aiheuttama kuormitus ja vesiensuojelu Hannu Hökkä Metla/Rovaniemi Kunnostusojitustarve, ojituksen aiheuttama kuormitus ja vesiensuojelu Hannu Hökkä Metla/ Kunnostusojitustarve Pohjois-Suomessa VMI11 (2009-2013): kunnostustarve on 117000 ha/v, josta Pohjois-Suomessa 45%,

Lisätiedot

Turvetuotannon ympärivuotinen valumavesien käsittely

Turvetuotannon ympärivuotinen valumavesien käsittely Turvetuotannon ympärivuotinen valumavesien käsittely Heini Postila Oulun yliopisto, Vesi- ja ympäristötekniikan laboratorio Seminaari 30.3.2010 Uusia keinoja virtaamien ja talviaikaisen ravinnekuormituksen

Lisätiedot

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 3.12.2014 Johdanto Heinijärven ja siihen laskevien ojien vedenlaatua selvitettiin vuonna 2014 Helsingin yliopiston

Lisätiedot

ETELÄ-POHJANMAAN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUKSEN (ELY-KESKUS) TOIMIVALTA

ETELÄ-POHJANMAAN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUKSEN (ELY-KESKUS) TOIMIVALTA 1(5) PÄÄTÖS tarkkailusuunnitelman hyväksymisestä Dnro EPOELY/3027/2015 Annettu julkipanon jälkeen Vaasassa 24.10.2018 ASIA Huhdannevan (Lapua) turvetuotantoalueiden tarkkailuohjelman hyväksyminen HAKIJA

Lisätiedot

OLHAVANJOEN TARKKAILU WWE VAPO OY. Olhavanjoen turvetuotannon päästö- ja vesistötarkkailu v. 2012

OLHAVANJOEN TARKKAILU WWE VAPO OY. Olhavanjoen turvetuotannon päästö- ja vesistötarkkailu v. 2012 OLHAVANJOEN TARKKAILU 212 16WWE1778 2.5.213 VAPO OY Olhavanjoen turvetuotannon päästö- ja vesistötarkkailu v. 212 Vapo Oy, Olhavanjoen turvetuotannon päästö- ja vesistötarkkailu v. 212 Sisältö 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

KYYJÄRVEEN LASKEVIEN UOMIEN AINEVIRTAAMA-TUTKIMUS. Tuomo Laitinen, FM 18.12.2012

KYYJÄRVEEN LASKEVIEN UOMIEN AINEVIRTAAMA-TUTKIMUS. Tuomo Laitinen, FM 18.12.2012 KYYJÄRVEEN LASKEVIEN UOMIEN AINEVIRTAAMA-TUTKIMUS Tuomo Laitinen, FM 18.12.2012 Sisällys 1. Tutkimuksen taustaa... 2 2. Aineisto ja menetelmät... 2 2.1 Laskentaperusteet... 3 2.2 Virtaaman mittaus... 3

Lisätiedot