Haaga-Helia ammattikorkeakoulu RN Sisällys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Haaga-Helia ammattikorkeakoulu RN Sisällys"

Transkriptio

1 MS Word 2016

2 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Ohje Sisällys 1 Asiakirjan asetukset Reunukset Tulostussuunta Viivain Sarkaimet Riviväli Tyhjä rivi tekstin ylä- ja alapuolella Vasen sisennys Riippuva sisennys Kirjasin Ylä- ja alaindeksi Ajatusviiva Ohjausmerkit Tilapalkki File-valintanauha Tallenna eri nimellä tai tiedostomuodossa Tallennusasetukset Tunnisteet Ylätunniste ja sivunumerointi Alatunniste Tiedoston lisääminen asiakirjaan Rakenneosat Ylätunnisteen tallennus rakenneosaksi Tekstin kopiointi ja siirtäminen Asiakirjan kieliasu Tavutus Oikeinkirjoitus ja kielioppi Automaattinen korjaus Liikkuminen asiakirjassa Siirry-toiminto Näppäinkomentoja siirtymiseen Etsi/korvaa Palstat Palstojen tasaus Taulukot... 6

3 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Ohje 9.1 Taulukon lisääminen Taulukon muotoilut Kuvat Kuviot Valmiit kuviot, kaaviot, WordArt, SmartArt, Anfangi ja symbolit Tyylit Tyylin käyttö Tyylillä muotoiltujen tekstien valinta ja tyylin korvaaminen Tyylin muokkaaminen Kuvaotsikot Sisällysluettelo Osan vaihto Sivun vaihto Erilainen ylä- tai alatunniste Sivunumerointi alkaen tietyltä sivulta Otsikoiden numerointi Numeroimaton otsikko Sisällysluettelon lisääminen Sisällysluettelon päivitys... 11

4 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Ohje 1 (11) Word 2016-ohjelmaikkunan osia Pikatyökalut Valintanauhat Viivain Avainpainike Zoomaus -liukusäädin Tilapalkki 1 Asiakirjan asetukset Suomen Standardisoimisliiton julkaisema Standardi SFS 2487 sisältää ohjeet asiakirjan tunnistetiedoista ja tekstin vakioasettelusta. 1.1 Reunukset Hyvä tapa on tehdä asiakirjat voimassa olevan standardin mukaisesti. Haaga-Heliassa on laadittu ohjeet harjoitustöiden, raporttien ja opinnäytetyön kirjoittamiseen. Ohjeet perustuvat SFS standardiin. Asiakirjan marginaalit ovat seuraavat: ylämarginaali 1 cm, vasen 2 cm, ala vähintään 1 cm ja oikea 1-1,5 cm. Marginaalit laitetaan Layout -valintanauhasta > Margins > Custom Margins. Oletusmarginaalit asetetaan kohdasta Set As Default. 1.2 Tulostussuunta Layout >Orientation > Portrait (pysty) tai Landscape (vaaka). 1.3 Viivain Viivaimen saa esille View-valintanauhan Ruler-painikkeesta.

5 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Ohje 2 (11) 1.4 Sarkaimet 1.5 Riviväli 1.6 Tyhjä rivi tekstin ylä- ja alapuolella 1.7 Vasen sisennys 1.8 Riippuva sisennys Sarkaimet näkyvät viivaimessa. Sarkaimet voi asettaa suoraan hiirellä napsauttamalla viivaimen päällä tai Layout > Paragraph-ryhmän avainpainikkeesta (oikeasta alanurkasta) > Tabs. Home > Paragraph-ryhmän painike Line and Paragraph Spacing tai Home > Paragraph-ryhmän avainpainike > Line Spacing tai Layout > Paragraphryhmän oikeasta alanurkasta > Line Spacing. Home > Paragraph-ryhmän avainpainike > Spacing > Before- ja Afterkohdissa voidaan määritellä tekstin ylä- ja alapuolelle tyhjäksi jätettävä tila. Kun käytetään riviväliä 1, kohdissa tulee olla 0 pt. Vasen sisennys sisentää koko kappaleen vasemmalta Ctrl + M. Sisennyksen poisto tapahtuu Ctrl + Vaihto + M. Toinen vaihtoehto on Home > Paragraph-ryhmän avainpainike > Indentation > Left 4,6 cm. Asiakirjoissa teksti sisennetään kohtaan 4,6 cm. Riippuvassa sisennyksessä teksti sisentyy niin, että Enter-näppäimellä kohdistin palaa takaisin vasempaan reunaan. Jokaisen kappaleen alussa teksti sisennetään sisennettävään kohtaan sarkainnäppäimellä. Riippuva sisennys laitetaan Ctrl + T tai Home > Paragraph-ryhmän avainpainike > Special > Hanging By 4,6 cm. Asiakirjoissa teksti sisennetään kohtaan 4,6 cm. Riippuva sisennys poistetaan Ctrl + Vaihto + T. 1.9 Kirjasin Oletuskirjasin laitetaan Home > Font-ryhmän avainpainike > Valitaan kirjasin ja määritellään oletuskirjasimeksi Set As Default Ylä- ja alaindeksi Kirjoita teksti ja valitse ennen indeksiä Home > Font-ryhmästä joko Superscript tai Subscript Ajatusviiva Ajatusviivaa käytetään virkkeissä välimerkkinä, rajakohtia ilmaistaessa (2 5 metriä) tai osoittamaan poisjätettyä tekstinosaa. Ajatusviiva lisätään tekstiin joko näppäinyhdistelmällä Ctrl+- tai Alt (molemmissa käytetään numeronäppäimistöä). Yhdysmerkkiä käytetään puolestaan tavuviivana ja yhdyssanoissa.

6 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Ohje 3 (11) 1.12 Ohjausmerkit 1.13 Tilapalkki Ohjausmerkit saa näkyviin Home > Show /Hide. Ohjausmerkit eivät näy tulostettaessa. Kuvaruudun alareunan tilapalkissa näkyy tietoja esillä olevasta asiakirjasta (sivujen määrä, sanojen määrä, etäisyys yläreunasta jne.). Näkyvät tiedot voi itse valita tilapalkin päällä hiiren oikealla painikkeella. 2 File-valintanauha 2.1 Tallenna eri nimellä tai tiedostomuodossa 2.2 Tallennusasetukset Ensimmäisenä valintanauhana on File, jonka alta löytyvät monet perustoiminnot: tallennus, asiakirjan avaaminen uusi asiakirja, asiakirjan sulkeminen, tietoa asiakirjasta, aiemmin tehtyjä asiakirjoja, uusi asiakirja, tulostus ja tiedoston jakaminen ryhmälle ja sähköpostiin. File > Save as tai Save as. Kohdasta Save as type voi valita tallennusversion. File-valintanauhasta Options-kohdasta Save-välilehden alta löytyvät tallentamiseen liittyvät asetukset, kuten oletustallennusmuoto sekä kuinka usein suoritetaan automaattinen tallennus. Options-kohdasta löytyy monia muitakin asetuksia esim. Quick Access Toolbar -kohdasta voi muokata pikatyökaluja. 3 Tunnisteet 3.1 Ylätunniste ja sivunumerointi Insert > Header > Edit Header > Poista ylätunnisteesta ylimääräiset sarkaimet (vedä hiirellä alaspäin ja pudota) ja kirjoita ylätunnistetiedot (asiakirjan nimi kohtaan 9,2 cm). Juokseva sivunumero (sarkainkohtaan 16,1 cm) laitetaan kohdasta Header & Footer Tools/Insert > Page Number > Current Position > Plain Number. Juoksevan sivunumeron jälkeen laitetaan välilyönti ja sulkuihin kokonaissivumäärä. Kokonaissivumäärä löytyy Header & Footer Tools /Insert > Quick Parts > Field > NumPages. Päiväys tulee riville 4 sarkainkohtaan 9,2 cm (Header & Footer Tools/Insert > Date and Time) ja sen jälkeen laitetaan ylätunnisteeseen kolme tyhjää riviä, jolloin vastaanottajatiedot tai varsinainen teksti (myös seuraavilla sivuilla) alkavat aina oikeasta kohdasta.

7 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Ohje 4 (11) 3.2 Alatunniste Kuva 1. Ylätunniste Insert > Footer > Edit Footer, poista tarvittaessa ylimääräiset sarkaimet (vedä hiirellä ala ja pudota ) ja laita alkuun kolme tyhjää riviä. Kirjoita osoite ja muut tiedot sarkainkohtiin. Alatunnisteen kirjainkoko voi olla 1 2 pistettä pienempi kuin asiakirjan tekstin. Viiva tekstin ja alatunnisteen väliin saadaan Home > Paragraph-ryhmästä Borders > Bottom/Top Border. 3.3 Tiedoston lisääminen asiakirjaan Insert > Object > Create from File. 4 Rakenneosat 4.1 Ylätunnisteen tallennus rakenneosaksi Rakenneosat ovat valmiita asiakirjan osia, joita voidaan käyttää tavallisissa asiakirjoissa ja malleissa. Esim. ylä- ja alatunnisteet ovat tyypillisiä rakenneosia. Kirjoita ylätunnisteen tiedot ja aktivoi teksti > Insert > Quick Parts > Save Selection to Quick Part Gallery. Kirjoita rakenneosan nimi Name-ruutuun. Valitse valikoimaksi Headers ja luokaksi General. Hyväksy oletustallennussijainti. Kun ylätunnistetta tarvitaan, valitaan Insert > Header > oma malli on valmiiden mallien lopussa. 5 Tekstin kopiointi ja siirtäminen Kopioinnissa teksti aktivoidaan > Copy (Ctrl + C) > Paste (Ctrl + V). Kun teksti halutaan siirtää, aktivoidaan teksti > Cut (Ctrl + X)> Paste (Ctrl + V).

8 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Ohje 5 (11) 6 Asiakirjan kieliasu 6.1 Tavutus 6.2 Oikeinkirjoitus ja kielioppi Oletuksena tavutus ei ole käytössä. Tavutus otetaan käyttöön Layout-välilehdeltä > Page Setup > Hyphenation > Automatic tai Hyphenation Options > rastita kohta Automatically hyphenate document. Kun tekstiin laitetaan molempien reunojen tasaus, on tärkeää, että teksti on tavutettu hyvin. Joskus on tarpeellista lisätä itse tavuviivoja, jotta sanojen väleihin ei jää suuria välejä. Valitse seuraavan rivin ensimmäisen sanan tavutuskohta ja lisää siihen itse tavuviiva Ctrl + tavuviiva. Tavuviiva poistuu automaattisesti, jos tekstiä muokataan ja tavuviiva on tarpeeton. Oletuksena Word näyttää virheellisesti kirjoitetut sanat punaisella alleviivauksella, jonka kohdalla avattavasta (hiiren oikea puoli) pikavalikosta voi tarkistaa ohjelman korjausehdotukset. Jos sopiva korjaus löytyy, valitaan se, jolloin virhe korjataan tekstiin. Kieliasu voidaan tarkistaa myös, kun koko asiakirja on valmis. Tarkistuksen voi aloittaa mistä kohtaa tekstiä tahansa F7-painikkeella tai Review > Spelling and Grammar > Spelling-luettelossa tarjotaan vaihtoehtoja sanalle. Jos vaihtoehtoja ei ole, kirjoitetaan uusi sana vanhan päälle ja valitaan Resume. Ignore-painikkeella ohitetaan korjaus ja Ignore All -panikkeella ohitetaan tekstissä olevat kaikki vastaavat kohdat. Kielioppivirheet näkyvät sinisellä alleviivauksella. Myös kieliopin korjausehdotukset näkyvät pikavalikossa. Asiakirjan oikeinkirjoitus- ja kielioppivirheitä voidaan käsitellä myös napsauttamalla tilarivillä näkyvää kieliasun tarkistuksen kuvaketta, mikäli se on näkyvissä. Tällöin avataan pikavalikko, jossa on korjausehdotus tai selitys tekstikohdistinta lähinnä olevalle virheelle. Kuvakkeen uusi napsautus tuo näkyviin korjausehdotuksen seuraavalle virheelle jne. 6.3 Automaattinen korjaus Kieliasuun liittyvät korjausasetukset löytyvät File > Options > Proofing-työkalut. Automaattisia korjauksia voidaan määritellä File > Options > Proofing > AutoCorrect Options. 7 Liikkuminen asiakirjassa 7.1 Siirry-toiminto Home-valintanauha > Editing-ryhmässä Find > Go To > Go To -välilehti > valitse esim. Page ja anna sivun numero.

9 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Ohje 6 (11) 7.2 Näppäinkomentoja siirtymiseen 7.3 Etsi/korvaa Ctrl + Home asiakirjan alkuun Ctrl + End asiakirjan loppuun Ctrl + Page Up edellisen sivun alkuun Ctrl + Page Down seuraavan sivun alkuun Vaihto + F5 edelliseen tekstin muokkauskohtaan. Etsi ja korvaa -toiminnon avulla voidaan etsiä merkkijono tai korvata se tarvittaessa toisella. Home-valintanauha Find tai Replace > Find What, kirjoita etsittävä merkkijono Find What -ruutuun. Kirjoita Replace with -kohtaan korvaava ilmaus. More-painikkeesta saat lisävalintoja. 8 Palstat 8.1 Palstojen tasaus Valitse tekstin kohdalla (aktivoi haluttu teksti) Layout-valintanauha > Columns > valitse palstojen määrä. Palstat voidaan tasata niin, että siirretään tekstiä toiseen palstaan. Kohdistin laitetaan kohtaan, mikä halutaan siirtää seuraavalle palstalle > Ctrl + Vaihto + Enter tai Layout > Breaks > Column. 9 Taulukot 9.1 Taulukon lisääminen 9.2 Taulukon muotoilut Insert-välilehti > Table. Aktivoi tarvittava määrä rivejä ja sarakkeita. Kun taulukko on tehty ja kohdistin on taulukon sisäpuolella, tulee valintanauhariville Table Tools > Design ja Layout. Layout-valintalehdeltä lisätään, poistetaan, yhdistetään ja jaetaan rivejä ja sarakkeita. Design-välilehdellä on taulukon muotoiluun tarvittavia työkaluja. Taulukossa liikutaan joko nuolinäppäimillä tai sarkain (Tab)-näppäimellä. 10 Kuvat Kuvat lisätään Insert-välilehdeltä > Picture > haetaan kuva tietokoneelta tai Officen Online-sivuilta Insert > Online Pictures > Insert Pictures > kirjoitetaan hakusana.

10 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Ohje 7 (11) Kun kuva on aktiivinen, valintanauhoihin tulee Picture Tools -työkalut. Wrap Text -kohdasta valitaan sopiva tekstin rivitys, jolloin kuva pysyy paikallaan tai sen voi helposti siirtää tekstiin oikeaan paikkaan. Kuvan väritys voidaan vaihtaa Picture Tools > Color. Valinnoista löytyy mm. Washout. 11 Kuviot Erilaisia valmiita kuvioita löytyy kohdasta Insert > Shapes. Valitaan kuvio ja piirretään se hiirellä oikeaan kohtaan. Kun kuvio halutaan kopioida samalle kohdalle vertikaalisesti tai horisontaalisesti, vedetään se hiirellä Ctrl + Vaihto -näppäimet alhaalla. Kuvioon voi kirjoittaa tekstiä. Useita kuvioita saa aktiiviseksi valitsemalla ne Vaihto- tai Ctrl-näppäintä alhaalla pitäen. Kuvioiden värejä voi muuttaa Drawing Tools > Shape Styles -työkalut. Kuvioiden sijaintia tai paikkoja voi tasata tai siirtää kohdasta Drawing Tools > Arrange-ryhmä > Align. 12 Valmiit kuviot, kaaviot, WordArt, SmartArt, Anfangi ja symbolit Insert-valintanauha> Shapes, SmartArt, Chart, WordArt, DropCap (anfangi eli kappaleen alussa oleva iso kirjain) tai Symbol Lisää elementtejä SmartArt-kuvioihin saa SmartArt Tools > Design > Add Shape. 13 Tyylit 13.1 Tyylin käyttö Tekstin muotoilussa voidaan käyttää valmiita tyylejä. Tyylejä voi myös muokata itse omaan käyttöön sopiviksi. Sisällysluettelon tekeminen edellyttää otsikkotyylien käyttöä. Haluttu tyyli valitaan otsikkoon tai tekstiin klikkaamalla tekstiin > Home-valintanauha > valitaan Styles-vaihtoehdoista esim. Heading 1 tai Heading 2. Mikäli sama tyyli valitaan peräjälkeen useampaan paikkaan, valinnan voi tehdä F4-painikkeella.

11 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Ohje 8 (11) 13.2 Tyylillä muotoiltujen tekstien valinta ja tyylin korvaaminen Avataan pikavalikko (hiiren oikea puoli) tyylin päällä Styles-ryhmässä. > Select All (valitaan kaikki esiintymät). Kaikki samalla tyylillä tehdyt tekstit on nyt valittu. Valitaan tyylivaihtoehdoista uusi tyyli Tyylin muokkaaminen Tyylejä voi muokata. Avaa pikavalikko Styles-pikatyylivaihtoehdoista oikean tyylin päällä > Modify > Format > muutoksia voi tehdä mm. kirjasimeen, kappale-, sarkain-, reunus- ja numerointimäärityksiin. Kuva 2. Tyylin muokkaaminen 13.4 Kuvaotsikot Tyylejä voi muokata myös seuraavasti: Laita kohdistin sellaisen tekstin päälle, jossa on muutettava tyylin malli jo voimassa. Home > mene Styles ryhmän oikean vaihtoehdon päälle > hiiren vasen puoli >Update xxx to Match Selection. Taulukoille, kuvioille ja kuville lisätään kuvaotsikot. Taulukon otsikko tulee taulukon yläpuolelle ja kuvioiden ja kuvien otsikot niiden alapuolelle. References-valintanauha > Insert Caption > Label-kohdasta valitaan oikea vaihtoehto tai New Label -kohdasta kirjoitetaan uusi vaihtoehto > Ok. Ohjelma numeroi taulukot, kuviot ja kuvat omiksi numerosarjoiksi. Numeron jälkeen tulee piste ja kirjoitetaan otsikko. Jos kuva/taulukko jne. on aktivoitu ennen otsikon lisäämistä, voi otsikon sijainnin valita kohdasta Position.

12 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Ohje 9 (11) Kuva 3. Kuvaotsikko 14 Sisällysluettelo 14.1 Osan vaihto Sisällysluetteloa varten lisätään uusi sivu tekstin alkuun Layout > Breaks > Section Breaks: Next Page. Opinnäytetyöt ja muut raportit voivat jakautua osiin esimerkiksi seuraavasti: Sivun vaihto Osan vaihto Osan vaihto Kansilehti Osa 1 Sisällysluettelo Varsinainen teksti alkaa Osa 2 Teksti jatkuu Liitteet Osa 3 Kuvio 1. Raportin osajakoesimerkki 14.2 Sivun vaihto Ctrl + Enter tai Layout > Breaks > Page

13 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Ohje 10 (11) 14.3 Erilainen ylä- tai alatunniste Asiakirjaan voidaan laittaa erilainen ylä- tai alatunniste eri sivuille. Asiakirja jaetaan osiin käyttämällä osan vaihtoa Page Layout > Breaks > Next Page. Lisätään tunniste esim. asiakirjan toiselle sivulle. Ylä- tai alatunnisteessa valitaan Header and Footer Tools -työkaluista Link To Previous -kohdasta yhteys edelliseen tunnisteeseen pois. Sen jälkeen voidaan tehdä erilainen tunniste Sivunumerointi alkaen tietyltä sivulta Kuva 4. Yhteys edellisiin tunnisteisiin Lisätään sivunumerointi alatunnisteeseen Header & Footer Tools > Page Number > Current Position > Plain Number. Numerointi saadaan alkamaan halutusta numerosta Page Number > Format Page Numbers > Start at Otsikoiden numerointi Kuva 5. Sivunumeroinnin alkaminen Määritellään tekstin otsikot otsikkotyyleillä Heading 1, Heading 2 jne. Otsikoiden numeronniksi valitaan Home > Paragraph-ryhmästä Multilevel List - työkalusta oikea numerointivaihtoehto.

14 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Ohje 11 (11) Kuva 6. Otsikkotyylien numerointi Tarvittaessa otsikkotyylejä voi muokata Numeroimaton otsikko Raporteissa ja opinnäytetöissä sekä Lähteet- että Liitteet-otsikot ovat mukana sisällysluettelossa, mutta niissä ei ole otsikkonumerointia. Lähteet- ja Liitteet-otsikot saadaan sisällysluetteloon laittamalla niille otsikkotyyli Heading 1. Liite 1, Liite 2 jne. saadaan sisällysluetteloon laittamalla niille otsikkotyyli Heading 2. Numeroinnit otetaan pois Home > Paragraph-ryhmä > Multilevel List -kohdasta Sisällysluettelon lisääminen Lisätään sisällysluettelo References > Table of Contents> valitaan valmiista malleista sopiva. Sisällysluettelo koostuu useasta tyylistä TOC1, TOC 2 jne. Jos halutaan muutoksia asetteluihin, ne tehdään tyyleihin Sisällysluettelon päivitys Sisällysluettelon yläpuolelta tai hiiren oikealta puolelta valitaan Update Table. Voidaan päivittää sivunumerot tai koko sisällysluettelo.

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) RAPORTIN TMS. PITKÄN ASIAKIRJAN TEKEMINEN WORD:LLÄ Raportin reunukset ja sarkaimet Raportin kirjoittaminen Laita reunukset: Page Layout, Margins (Sivun asettelu,

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Word Sisällysluettelo

SISÄLLYSLUETTELO. Word Sisällysluettelo Word 2013 Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 1 Otsikoiden merkitseminen... 1 Ylä- ja alatunnisteet: sisällysluettelosivulla ja tekstissä erilainen ylätunniste... 1 Sisällysluettelon

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI

SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI Word 2013 Sisällysluettelo, kuvien ja taulukoiden numerointi SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI SISÄLLYSLUETTELO... 1 Otsikoiden merkitseminen... 1 Ylä- ja alatunnisteet:

Lisätiedot

YLÄ JA ALATUNNISTE...

YLÄ JA ALATUNNISTE... Word 2013 Ylä- ja alatunniste YLÄ- JA ALATUNNISTE YLÄ JA ALATUNNISTE... 1 Ylätunnisteen tekeminen... 1 Oman ylätunnisteen tekeminen ja tallentaminen rakenneosaksi... 4 Alatunnisteen tekeminen... 4 Erilainen

Lisätiedot

REUNUKSET, PIKANÄPPÄIMET, OIKEINKIRJOITUS JA TAVUTUS

REUNUKSET, PIKANÄPPÄIMET, OIKEINKIRJOITUS JA TAVUTUS Word 2013 Asiakirjan laatiminen ja muokkaaminen REUNUKSET, PIKANÄPPÄIMET, OIKEINKIRJOITUS JA TAVUTUS REUNUKSET, PIKANÄPPÄIMET, OIKEINKIRJOITUS, TAVUTUS... 1 Uuden asiakirjan avaaminen... 1 Asiakirjan reunusten

Lisätiedot

Word ohje Word2010. Jari Laru, yliopisto-opettaja. Asko Pekkarinen, lehtori

Word ohje Word2010. Jari Laru, yliopisto-opettaja. Asko Pekkarinen, lehtori Word ohje Word2010 Jari Laru, yliopisto-opettaja Asko Pekkarinen, lehtori Kasvatustieteiden tiedekunta, Oulun yliopisto, 2012 Sisällys Sivuasetukset... 1 Marginaalit... 1 Osion luominen sisällysluetteloa

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

HAAGA-HELIA Ohje 1 (5) Baku Backman Word

HAAGA-HELIA Ohje 1 (5) Baku Backman Word HAAGA-HELIA Ohje 1 (5) Word 2010 aloitukseen ohjeita Yleistä Viivaimet Asetukset Oletusfontti Riviväli Marginaalit Jos sinulla on käytössäsi itse tehty pohja (Template) niin sinulla on valmiina standardin

Lisätiedot

KAPPALEMUOTOILUT. Word Kappalemuotoilut

KAPPALEMUOTOILUT. Word Kappalemuotoilut Word 2013 Kappalemuotoilut KAPPALEMUOTOILUT KAPPALEMUOTOILUT... 1 Tekstin tasaaminen... 1 Sisentäminen... 1 Koko kappaleen sisentäminen... 2 Sisennyksen poistaminen... 2 Riippuva sisennys (sivuotsikko)...

Lisätiedot

HARJOITUSTYÖ ITKP101 Ronja Saarinen

HARJOITUSTYÖ ITKP101 Ronja Saarinen HARJOITUSTYÖ ITKP101 Ronja Saarinen ITKP101-Harjoitustyö Ronja Saarinen ronjaemmiwilhelmiina@gmail.com Asiakirjamalli Asiakirjamalli (engl. Template) tarkoittaa valmista asiakirjapohjaa, josta löytyvät

Lisätiedot

Metropolia Ammattikorkeakoulu Sonja Merisalo

Metropolia Ammattikorkeakoulu Sonja Merisalo Sisällysluettelo 3. Tekstinkäsittely... 2 3.1 Ylimääräisten rivinvaihtojen poistaminen... 2 3.2 Pääotsikko, alaotsikko... 2 3.3 Sarkaimet... 2 3.4 Riippuva sisennys... 3 3.5 Rivitys, kappalevaihto, sivunvaihto...

Lisätiedot

TYYLIT. Word Tyylit

TYYLIT. Word Tyylit Word 2013 Tyylit TYYLIT TYYLIT... 1 Pikatyylien käyttäminen... 1 Tyylimuotoilun poistaminen... 2 Tyylin muokkaaminen... 2 Uuden tyylin luominen muotoillusta tekstistä... 2 Uuden tyylin luominen valintataulussa...

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä:

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: KSAO Liiketalous 1 Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: tekstin tasaus sisennys riviväli; kappaleen sisäiset rivivälit kappaleiden

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Asiakirjan rakenne ja sen esilletuominen tekstinkäsittelyohjelmassa

Asiakirjan rakenne ja sen esilletuominen tekstinkäsittelyohjelmassa Asiakirjan rakenne ja sen esilletuominen tekstinkäsittelyohjelmassa Yleistä Demon tavoitteena on oppia käyttämään tekstinkäsittelyohjelmaa asiakirjan rakenteen luomiseen ja esittämiseen. Harjoitus on tehty

Lisätiedot

Marginaali: Sivujen asetukset säädetään kohdasta 2007+: Sivun asettelu > Marginaalit > Mukautetut reunukset (Page Layout > Margins

Marginaali: Sivujen asetukset säädetään kohdasta 2007+: Sivun asettelu > Marginaalit > Mukautetut reunukset (Page Layout > Margins WORD-OHJE HALLINTOTIETEELLISTEN TÖIDEN KIRJOITTAJILLE (päivitetty 9.12.2014) 1 Kaikki nämä asetukset on tehty hallintotieteiden Word-mallipohjaan http://www.uva.fi/fi/for/student/materials/writing_guidelines/administrative_sciences/,

Lisätiedot

Oppimistehtävän kirjoittaminen (SFS 2487 uusi standardisuositus)

Oppimistehtävän kirjoittaminen (SFS 2487 uusi standardisuositus) Ohje Päivi Klimenko 1.9.2009 Oppimistehtävän kirjoittaminen (SFS 2487 uusi standardisuositus) Ohje Päivi Klimenko 1.9.2009 Sisällys 1 uudet omaisuudet... 4 2 Perusasetukset... 6 3 Nimiösivu... 8 3.1 Ylätunniste...

Lisätiedot

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

Oppimistehtävän kirjoittamisen Word-ohje (SFS 2487 uusi standardisuositus)

Oppimistehtävän kirjoittamisen Word-ohje (SFS 2487 uusi standardisuositus) Ohje Päivi Klimenko 15.9.2012 Oppimistehtävän kirjoittamisen Word-ohje (SFS 2487 uusi standardisuositus) Ohje Päivi Klimenko 15.9.2012 Sisällys 1 Käyttöliittymä ja asetukset... 4 2 Perusasetukset... 5

Lisätiedot

Oppimistehtävän kirjoittamisen Word-ohje (SFS 2487 uusi standardisuositus)

Oppimistehtävän kirjoittamisen Word-ohje (SFS 2487 uusi standardisuositus) Ohje Päivi Klimenko 1.9.2011 Oppimistehtävän kirjoittamisen Word-ohje (SFS 2487 uusi standardisuositus) Ohje Päivi Klimenko 1.9.2011 Sisällys 1 Käyttöliittymä ja asetukset... 4 2 Perusasetukset... 5 3

Lisätiedot

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007 Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi Word 2007 Perttu Suhonen 2008 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelon tekeminen...5 1.1 Monitasoinen numerointi...5 1.2 Otsikkotyylien

Lisätiedot

Oppimistehtävän kirjoittaminen

Oppimistehtävän kirjoittaminen Ohje Päivi Klimenko 20.5.2008 Oppimistehtävän kirjoittaminen (SFS 2487 uusi standardisuositus, Laurean uusi brändi) Ohje Päivi Klimenko 20.5.2008 Sisällys 1 Perusasetukset... 3 2 Nimiösivu... 5 2.1 Yhden

Lisätiedot

Tekstinkäsittely. Microsoft Word 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008

Tekstinkäsittely. Microsoft Word 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 Tekstinkäsittely PERUSMATERIAALI Microsoft Word 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

Kuva liikennemerkistä 1. Aleksanteri Numminen. aleksanteri.numminen@gmail.com ITKP101

Kuva liikennemerkistä 1. Aleksanteri Numminen. aleksanteri.numminen@gmail.com ITKP101 Kuva liikennemerkistä 1 Aleksanteri Numminen aleksanteri.numminen@gmail.com ITKP101 31.1.2016 1. Asiakirjan kieleen liittyvät työkalut... 1 1.1. Tyylien kielen valinta... 1 1.2. Oikeinkirjoituksen tarkastaminen...

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki.

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Asiakirjan valmistelu Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Tarkista, ettei dokumentissa ole peräkkäisiä

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT PowerPoint 2013 Taulukko, kaaviot, SmartArt-kuviot Sisällysluettelo TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT TAULUKOT... 1 Taulukon muotoileminen... 1 Taulukon koon muuttaminen... 2 Rivien valitseminen... 2 Sarakkeiden

Lisätiedot

ESIKATSELU, TULOSTAMINEN, TUNNISTEET

ESIKATSELU, TULOSTAMINEN, TUNNISTEET Excel 2013 Tulostaminen Sisällysluettelo ESIKATSELU, TULOSTAMINEN, TUNNISTEET TULOSTAMINEN JA TULOSTUSASETUKSET... 1 Esikatselu ja tulostaminen... 1 Reunuksien määrittäminen, keskittäminen... 2 Ylä- ja

Lisätiedot

Tekstinkäsittelystä II. Tekstinkäsittelyohjelmien edistyneempiä piirteitä Tuki ryhmätyölle

Tekstinkäsittelystä II. Tekstinkäsittelyohjelmien edistyneempiä piirteitä Tuki ryhmätyölle Tekstinkäsittelystä II Tekstinkäsittelyohjelmien edistyneempiä piirteitä Tuki ryhmätyölle Edistyneempiä piirteitä Harjoituksen 5 avulla käsitellään o Kieleen liittyvät apuvälineet tekstin tavutus tekstin

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, FYSIIKAN LAITOS. Microsoft Word Käyttöohje. Jasmin Kilpeläinen

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, FYSIIKAN LAITOS. Microsoft Word Käyttöohje. Jasmin Kilpeläinen JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, FYSIIKAN LAITOS Microsoft Word 2016 Käyttöohje Jasmin Kilpeläinen 8.5.2019 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Wordin perusasetukset... 2 2.1 Tekstin ja kappaleiden asettelu... 2 2.2 Otsikoiden

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 2 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit * Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043)

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Asiakirjan rakenne ja sen esilletuominen tekstinkäsittelyohjelmassa Yleistä Harjoitusten tavoitteena on oppia käyttämään tekstinkäsittelyohjelmaa asiakirjan

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

KUVAT. Word 2013. Kuvat

KUVAT. Word 2013. Kuvat Word 2013 Kuvat KUVAT KUVAT... 1 Kuvatiedoston lisääminen... 1 Microsoftin-kuvien lisääminen... 1 Koon muuttaminen ja kääntäminen... 2 Kuvan siirtäminen... 2 Tekstiin tasossa... 2 Kelluva kuva, tekstin

Lisätiedot

1 Opinnäytetyön graafiset ohjeet. 2 Sivun asetukset. 3 Sivunumerointi. 4 Otsikot

1 Opinnäytetyön graafiset ohjeet. 2 Sivun asetukset. 3 Sivunumerointi. 4 Otsikot 1 1 Opinnäytetyön graafiset ohjeet Metropolia Ammattikorkeakoulun opinnäytetöissä noudatetaan seuraavia graafisia ohjeita. Graafiset ohjeet on tehty Metropolian opinnäytetyöryhmässä. Näiden graafisten

Lisätiedot

Opinnäytetyön kirjoittaminen Wordilla

Opinnäytetyön kirjoittaminen Wordilla Ohje Päivi Klimenko 1.11.2009 Opinnäytetyön kirjoittaminen Wordilla Ohje Päivi Klimenko 1.11.2009 Saatesanat Tämä ohje on suunniteltu Laurean opinnäytetyön kirjoittamisen ohjeeksi tekstinkäsittelyohjelma

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

Tämä dokumentti on tehty pohjaan Muistiopohja_logolla.ott

Tämä dokumentti on tehty pohjaan Muistiopohja_logolla.ott Muistio 1 (5) Asiakirjapohjien dokumentaatio Asiakirjapohjien tiedostot Tämä dokumentti kuvaa joukon SFS 2487 -standardin mukaisia OpenOfficeasiakirjapohjia. Pohjat on laatinut Martti Karjalainen oikeusministeriön

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Sarkain ohjeisiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen

WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Sarkain ohjeisiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Sarkain ohjeisiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 2 Sisällys Sisällys 1. Yleistä... 3 1.1 Office- ohjelmien muuttaminen suomen kielelle... 3 1.2 Wordin oma ohjetoiminto...

Lisätiedot

WORD 2013 PERUSTEET...

WORD 2013 PERUSTEET... Word 2013 WORD 2013 PERUSTEET... 1 Word-ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Valintanauha... 2 Pikavalikoima... 3 Pikavalikot... 3 Näkymät, zoomaus... 3 Valintanauhan välilehdet...

Lisätiedot

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10 Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta Standardiasiakirjan asettelut Microsoft Word 2007 ja 2010 versioissa Word ohjelman oletusasetukset ovat sellaiset, että suomalaisen

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman

Lisätiedot

Sanna Huikari TUTKIELMANTEKIJÄN MICROSOFT WORD 2007/2010 -OHJE

Sanna Huikari TUTKIELMANTEKIJÄN MICROSOFT WORD 2007/2010 -OHJE Sanna Huikari TUTKIELMANTEKIJÄN MICROSOFT WORD 2007/2010 -OHJE Opintomoniste Elokuu 2012 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 5 2 OPINNÄYTE.DOTX (THESIS.DOTX) -ASIAKIRJAMALLI... 7 2.1 Asiakirjamallin tallentaminen...

Lisätiedot

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015 MUOTOSEIKKOJA Mitä asetuksia käytän? Tyypillisimpiä fontteja ovat Times New Roman (fonttikoko 12) tai Arial (fonttikoko 11). Käytä riviväliä 1,5, jotta asettelu on selkeä ja teksti on myös tältä osin helppolukuista.

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 Sisällys 1 Tekstinkäsittelyohjelma... 1 2 Tekstinkäsittelyprosessi... 2 3 Word-tekstinkäsittelyohjelman käyttöliittymä...

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

Ylä- ja alatunniste. Tunnisteen kirjoittaminen. Tunnisteen muokkaaminen

Ylä- ja alatunniste. Tunnisteen kirjoittaminen. Tunnisteen muokkaaminen 1 Ylä- ja alatunniste Tunniste on tekstiä tai grafiikkaa, joka toistuu automaattisesti määritysten mukaan sivulta toiselle. View Print Layout näytössä ja esikatselussa tunnisteet näkyvät omilla paikoillaan.

Lisätiedot

Wordin perusteet. Office Word 2007. Aarno Hyvönen 21.8.2010

Wordin perusteet. Office Word 2007. Aarno Hyvönen 21.8.2010 Kotiope.com 1 Wordin perusteet Office Word 2007 Aarno Hyvönen 21.8.2010 Kotiope.com 2 Wordin perusteet Word-ohjelman käynnistäminen 1.napsauta windows-käynnistä painiketta ja valitse kaikki ohjelmat 2.

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ (4 h) Tietohallintokeskus Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ (4 h) Tietohallintokeskus Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ (4 h) Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 4 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 1 WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 2 Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 OFFICE- OHJELMIEN MUUTTAMINEN SUOMEN KIELELLE... 3 1.2 WORDIN OMA OHJETOIMINTO... 3 1.3 WORDIN IKKUNAN

Lisätiedot

Wordin perusteet. Office Word 2010. Aarno Hyvönen 4.6.2014

Wordin perusteet. Office Word 2010. Aarno Hyvönen 4.6.2014 Kotiope.com 1 Wordin perusteet Office Word 2010 Aarno Hyvönen 4.6.2014 Kotiope.com 2 Word-ohjelman käynnistäminen Klikkaa käynnistä-kaikki ohjelmat-microsoft Office- Microsoft Office Word tai Klikkaa käynnistä

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja Väitöskirja -mallipohja Ohje: Word 2003 -versiolle Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö Miksi tyylit ovat käteviä? Miten toimii asiakirjamallipohja? Miten lisään tekstiä: a) kirjoitan itse

Lisätiedot

Ensimmäinen sivu, Oletus, Alaviite, Loppuviite, Hakemisto, HTML Marginaalit: vasen 2,0 cm; oikea 1,0 cm; ylä 1,0 cm; ala 1,0 cm.

Ensimmäinen sivu, Oletus, Alaviite, Loppuviite, Hakemisto, HTML Marginaalit: vasen 2,0 cm; oikea 1,0 cm; ylä 1,0 cm; ala 1,0 cm. - 1 - Tämä dokumentti on muokattu oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 3. Asennuskäsikirja. Julkaisu on ilmestynyt 10.3.2009 sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2009:5.

Lisätiedot

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla)

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) T A M P E R E E N Y L I O P I S T O Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) Kasvatustieteiden yksikkö Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma NIMI NIMINEN

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

LibreOffice Writer perusteita

LibreOffice Writer perusteita LibreOffice Writer perusteita Käytetään Digabi-käyttöjärjestelmää (DigabiOS) ja harjoitellaan LibreOfficen käyttöä. 1. Ohjelman käynnistys Avaa Sovellusvalikko => Toimisto => LibreOffice Writer. Ohjelma

Lisätiedot

TEKSTINKÄSITTELYN ALKEET

TEKSTINKÄSITTELYN ALKEET TEKSTINKÄSITTELYN ALKEET Tekijät Juuso Sihvola, Tuukka Grönholm, Matti Lehmuskoski, Niko Ollila ja Miikka Alakoski Sisällys 1 Tiedoston avaaminen ja sulkeminen... 4 1.1 Tiedoston avaaminen... 4 1.2 Tiedoston

Lisätiedot

Jussi Heikkilä TUTKIELMANTEKIJÄN MICROSOFT OFFICE 2013 WORD -OHJE

Jussi Heikkilä TUTKIELMANTEKIJÄN MICROSOFT OFFICE 2013 WORD -OHJE OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU Jussi Heikkilä TUTKIELMANTEKIJÄN MICROSOFT OFFICE 2013 WORD -OHJE Syyskuu 2015 (Alkuperäinen opintomoniste Sanna Huikari, elokuu 2012) SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 6 2 OPINNÄYTE.DOTX

Lisätiedot

Microsoft Office 2010: Word

Microsoft Office 2010: Word Microsoft Office 2010: Word 2 / 8 Sisällysluettelo 1 Word-perusasioita, jotka on syytä tietää... 3 1.1 Tekstin kirjoittaminen, korjaaminen, valinta ja kielenhuolto... 3 1.2 Kappaletekstin käsittely...

Lisätiedot

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Tehtävä 1 (8) PowerPoint

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Tehtävä 1 (8) PowerPoint HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Tehtävä 1 (8) POWERPOINT-etätehtävä Tee seuraavanlainen diasarja. Etsi kuvat, voit käyttää mitä kuvia tahansa. Liitä niihin muotoilut ym. Teema Sivupohja Laita diasarjaan

Lisätiedot

Aulikki Hyrskykari, Antti Sand, Juhani Linna Informaatiotieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto

Aulikki Hyrskykari, Antti Sand, Juhani Linna Informaatiotieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto H5: Tehtävänanto Taustamateriaali tähän harjoitukseen on yhteinen edellisen harjoituksen kanssa. Tästä harjoituksesta palautetaan kaksi dokumenttia, kolme tiedostoa: T1: Tekstin muokkausta: H5T1.docx ja

Lisätiedot

AbiWord 2.8.1 -moniste

AbiWord 2.8.1 -moniste AbiWord 2.8.1 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Näppäimistö...1 Tulostumattomien merkkien näyttäminen...1 Tekstin kirjoittamisen perussäännöt...1 Kumoaminen...1 Näkymät ja zoomaus...2 Sivun asetukset...2

Lisätiedot

PERUSTEET. Sisällysluettelo

PERUSTEET. Sisällysluettelo Excel 2013 Perusteet Sisällysluettelo PERUSTEET EXCELIN OMINAISUUDET... 1 KÄYTTÖLIITTYMÄ... 1 Ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Valintanauha ja välilehdet... 2 Ryhmä... 2 Pikavalikoima...

Lisätiedot

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko Fonttimuotoilut Kun haluat muotoilla jonkin sanan tai osan tekstistä, sinun pitää ensin "maalata" ko. alue. Maalaaminen tapahtuu vetämällä alueen yli hiiren ykköspainike alas painettuna. Maalattu alue

Lisätiedot

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut 9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut Aloitus -välilehdellä Kappale -ryhmästä löytyvät kaikki kappalemuotoilut. Huomaa, että kappalemuotoilut ovat aina voimassa seuraavaan kappalemerkkiin asti. Kappalemerkki

Lisätiedot

Word. Vinkki: hierarkiatason noston voit tehdä myös kätevästi Replace- toiminnon avulla, koska otsikot on merkitty tähdillä. (Miten?

Word. Vinkki: hierarkiatason noston voit tehdä myös kätevästi Replace- toiminnon avulla, koska otsikot on merkitty tähdillä. (Miten? Word Tässä harjoituksessa opiskellaan tekstinkäsittelyohjelman tehokasta käyttöä dokumenttien käsittelyssä. Esitettyjen käyttötapojen hyödyt tulevat parhaiten näkyviin käsiteltäessä suuria tietomääriä

Lisätiedot

Opinnäytetyön kirjoittaminen Wordilla

Opinnäytetyön kirjoittaminen Wordilla Ohje Päivi Klimenko 30.10.2012 Opinnäytetyön kirjoittaminen Wordilla Ohje Päivi Klimenko 30.10.2012 Saatesanat Tämä Laurean opinnäytetyön kirjoittamisen ohje on suunniteltu Microsoft Word 2010 versioon

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

1. Mittayksikön muuttaminen. 2. Perusasiakirjan luominen. 3. Apuviivat jokaiselle sivulle (tehdään Master Page osioon) InDesign Perusteet 1

1. Mittayksikön muuttaminen. 2. Perusasiakirjan luominen. 3. Apuviivat jokaiselle sivulle (tehdään Master Page osioon) InDesign Perusteet 1 InDesign Perusteet 1 1. Mittayksikön muuttaminen 1. InDesignin mittayksiköt on muutettava tuumista millimetreihin. 2. Jos mikään asiakirja ei ole auki, muutos tehdään kaikkiin tuleviin asiakirjoihin. Jos

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO. Väitöskirja kuosiin. IT-palvelut Kirjasto

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO. Väitöskirja kuosiin. IT-palvelut Kirjasto Väitöskirja kuosiin IT-palvelut soile.vaananen@jyu.fi Kirjasto liisa.halttunen@jyu.fi Koulutuksen kulku Word-väitöskirjamallipohja (Soile) miten saat mallipohjan käyttöön miten mallipohja toimii kirjoitusprosessin

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

TEKSTINKÄSITTELY Aloitusharjoitus

TEKSTINKÄSITTELY Aloitusharjoitus TEKSTINKÄSITTELY Aloitusharjoitus Kirjoita teksti, jossa kerrot lyhyesti, max. ½ sivua, mitä kaikkea olet tietokoneiden kanssa tähän mennessä puuhastellut. Mitä jo osaat ja mitä tarvitsisi vielä oppia?

Lisätiedot

TEKSTINKÄSITTELYTEHTÄVIÄ, OSA 1

TEKSTINKÄSITTELYTEHTÄVIÄ, OSA 1 TEKSTINKÄSITTELYTEHTÄVIÄ, OSA 1 1 Perustekstejä Tehtävän tarkoituksena on varmistaa tietty perusosaaminen tekstinkäsittelystä sekä lisäksi tässä tulee mukaan myös hiukkasen suomen kielen oikeinkirjoitustakin.

Lisätiedot

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Taso 1 1 MICROSOFT Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Tuomas Seitsemän veljeksen Tuomas on vakaa ja vahva kuin tammi. Hänellä ei ole juuri mielikuvitusta, hän ei keksi mitään itse, vaan ideat tulevat

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen Tekstinkäsittely 1 Peruskäyttö Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman esittely Tekstinkäsittelyprosessi Tekstin

Lisätiedot

Aulikki Hyrskykari Informaatiotieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto

Aulikki Hyrskykari Informaatiotieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto H4: Tehtävänanto Tekstinkäsittelyn perusharjoitus Ennen kuin aloitat harjoituksen teon, lue siihen liittyvä taustamateriaali. LibreOfficen ja sen kielipaketin asennus käsiteltiin luennolla. Tällä kerralla

Lisätiedot

2 Otsikoiden numerointi ja otsikkotasot Otsikot voidaan numeroida automaattisesti.

2 Otsikoiden numerointi ja otsikkotasot Otsikot voidaan numeroida automaattisesti. Sisällys 1 Tyylit (tärkeä):... 2 2 Otsikoiden numerointi ja otsikkotasot... 4 3 Viivaimen käyttäminen (jokseenkin tärkeä):... 6 4 Sisennys/marginaali:... 6 5 Erikoismerkkien näyttäminen:... 7 6 Rivivaihto

Lisätiedot

MS Visio 2016 liiketoimintaprosessien piirtämisessä

MS Visio 2016 liiketoimintaprosessien piirtämisessä MS Visio 2016 liiketoimintaprosessien piirtämisessä http://office.microsoft.com/fi-fi/ammattitason-kaaviointiohjelmisto-microsoft-visio-fx103472299.aspx Sisällys Johdanto... 1 Vision käynnistäminen...

Lisätiedot

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen Word 2013 Piirtäminen IIRTÄMINEN PIIRTÄMINEN... 1 Piirto-objektien muotoileminen... 1 Muotoilutyökalut... 2 Tekstin tasaaminen objektin sisään, koko... 4 Objektien järjestyksen muuttaminen... 5 Kuvan osien

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö Näppäimistö 2005 Päivi Vartiainen 1 Kohdistimen ohjausnäppäimistö Funktionäppäimistö Kirjoitusnäppäimistö Numeronäppäimistö Kohdistimen ohjausnäppäimistöllä siirretään hiiren osoitinta ruudulla. Kohdistin

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo Excel 2010 Taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN RYHMITTÄMINEN... 1 Ryhmän luominen... 1 Ryhmän purkaminen... 1 Tietojen kirjoittaminen, muotoilu ym.... 1 Tietojen kopioiminen taulukosta

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

TEEMA 3 TEKSTIDATAN KÄSITTELY JA JULKAISEMINEN LUENTO 5 TEKSTINKÄSITTELY

TEEMA 3 TEKSTIDATAN KÄSITTELY JA JULKAISEMINEN LUENTO 5 TEKSTINKÄSITTELY TEEMA 3 TEKSTIDATAN KÄSITTELY JA JULKAISEMINEN LUENTO 5 TEKSTINKÄSITTELY TIEY4 Tietotekniikkataidot Kevät 2019 Juhani Linna 3.4.2019 LUENTO 5 2.4.2019 Tällä luennolla Taustaa harjoituksiin 7 ja 8: 1. Yleistä

Lisätiedot

WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Angfagiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen

WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Angfagiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 1 WORD 2016 pikaohje. PÄIVIYTETTY Angfagiin asti. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 2 Sisällys Sisällys 1. Yleistä... 3 1.1 Office- ohjelmien muuttaminen suomen kielelle... 3 1.2 Wordin oma ohjetoiminto...

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

Jatkoa asiakirjan rakenteen esilletuomiseen ja sisällön korostaminen tekstinkäsittelyohjelmassa

Jatkoa asiakirjan rakenteen esilletuomiseen ja sisällön korostaminen tekstinkäsittelyohjelmassa Jatkoa asiakirjan rakenteen esilletuomiseen ja sisällön korostaminen tekstinkäsittelyohjelmassa Yleistä Tämä harjoitus on kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa jatketaan edellisen kerran asiakirjan rakenteen

Lisätiedot

Sivueditorin käyttöohje

Sivueditorin käyttöohje Sivueditorin käyttöohje Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ja ylläpitää sivuja silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Aloittaaksesi tarvitset

Lisätiedot

Sini Jatta Suonio 7/1/2010

Sini Jatta Suonio 7/1/2010 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, FYSIIKAN LAITOS Microsoft Word 2007 Käyttöohje Sini Jatta Suonio 7/1/2010 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Wordin perusasetukset... 2 2.1 Tekstin ja kappaleiden asettelu...2 2.2

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

PERUSTEET. Sisällysluettelo

PERUSTEET. Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Perusteet Sisällysluettelo PERUSTEET POWERPOINT PERUSTEET... 1 Ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Pikavalikoima... 2 Pikavalikot... 2 Näkymät, zoomaus... 2 Valintanauha...

Lisätiedot