Henkilöstötilinpäätös 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Henkilöstötilinpäätös 2015"

Transkriptio

1 Henkilöstötilinpäätös 2015 Henkilöstö- ja kehittämistoiminnot in yt-johtoryhmä in johtokunta DM Kuvat: Fotolia ja 2016

2 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto in strategian toteuttaminen henkilöstojohtamisen keinoin Strategian ja strategisten osaamisten tuoreutus Organisaatiomuutos Great Place to Work Esimiestyö ja johtaminen Osaamisen kehittäminen ja uudistaminen Rekrytointi Perustietoa henkilöstöstä ja henkilöstöpolitiikasta Henkilöstörakenne Ikärakenne ja eläköityminen Tasa-arvo Palvelussuhteen laatu, kesto ja vaihtuvuus Koulutusrakenne Palkitseminen ja sen kehittäminen Palkkausjärjestelmän soveltaminen Työhyvinvointi Työhyvinvoinnin edistäminen Sairauspoissaolot Joustava työaika Henkilöstöliikunta ja virkistystoiminta Henkilöstökulut Henkilöstöjohtamisen kehittämisen painopisteet

3 3 1. Johdanto auttaa suomalaisia yrityksiä kasvuun ja menestymään kansainvälisessä kilpailussa. Tavoitteenamme on vauhdittaa innovaatiovetoista viennin kasvua ja luoda Suomesta houkutteleva innovaatioympäristö. in vuoden 2015 henkilöstöjohtamisen punaisena lankana on ollut asiakaskeskeisyyden lisäksi jatkuvan kehittämisen teema. Olemme valmistelleet vuoden 2016 uuden organisaation yhdessä henkilöstön kanssa parannuskohdat tunnistaen. Toimintaympäristön muuttuessa olemme tuoreuttaneet strategiaamme osallistavasti. Monia asiakastyöhön liittyviä kokeiluja on tehty eri puolilla organisaatiota. Myös Leanin työkaluja on otettu käyttöön päivittäisjohtamisessa. Monia niin asiakasrajapintaan kuin arkipäivään liittyvää aloitteita on toteutettu aloitepankkitoiminnan kautta. Tämä dokumentti kokoaa yhteen vuoden 2015 keskeiset henkilöstöjohtamisen toimenpiteet, tunnusluvut ja edellisten vuosien vertailutiedot. Olemme pyrkineet toteuttamaan arvojamme kaikessa tekemisessämme: innostamme uudistumaan, vaikutamme näkemyksellämme ja toimimme vastuullisesti. 2. in strategian toteuttaminen henkilöstojohtamisen keinoin 2.1. Strategian ja strategisten osaamisten tuoreutus in strategiaa tuoreutettiin nopealla ja kevyellä prosessilla syksyllä. Muutoksia toimintaympäristössä oli näköpiirissä hallitusohjelman kärkihankkeiden, iin kohdistuvien leikkausten, tiivistyvän Team Finland -yhteistyön, Ruoholahteen muuton sekä uuden organisaatiorakenteen myötä. Strategian tuoreutustyössä oli mukana noin 20 hengen strategiaryhmä ja in johtoryhmä. Työtä tehtiin pientiimeissä ja työpajoissa. Uudistettu strategia julkaistiin johtoryhmän strategiamanifestina henkilöstölle. Tärkeimmiksi päämääriksi asetettiin innovaatioihin perustuva viennin kasvu ja houkutteleva innovaatioympäristö. Strategia käsiteltiin syksyllä koko henkilöstön vastuualuepäivillä. Näin jokainen pääsi vaikuttamaan siihen, minkälaisen muodon strategian yksikkökohtainen toteutus saa.

4 4 Strategiaprosessin ohessa kiteytettiin myös in strategiset osaamiset ja toimintakulttuurin piirteet. Strategiset osaamiset kuvaavat in strategian toteutumisen kannalta tärkeimmät osaamisalueet. Osaamisen kehittämisen hankkeet issä pohjautuvat näihin valintoihin. Strategisiksi osaamisiksi valittiin sparrausosaaminen, tuote- ja palveluosaaminen, liiketoiminnan näkökulma, substanssiosaaminen, muutosketteryys sekä verkostot ja vaikuttaminen. Sparrausosaaminen Liiketoiminnan näkökulma Palvelu- ja tuoteosaaminen Substanssiosaaminen Muutosketteryys (resilienssi) Verkostot ja vaikuttaminen Kuva 1. in strategiset osaamiset in toimintakulttuurin piirteiksi tiivistettiin kulttuuri, jossa: 1) haastamme asiakkaitamme menestymään 2) kehitymme rohkeasti kokeillen 3) pääsemme parempiin tuloksiin yhteistyöllä 4) tuomme toimintamme vaikutuksia näkyvästi esiin. Vuoden tekesläisen 2015 valintakriteerit nostettiin in strategiasta: vuoden tekesläinen on ennakkoluuloton, asiakasta arvostava, luotettava ja vastuuntuntoinen, aktiivinen tiedonjakaja ja asioiden koordinoija, joka laittaa itsensä likoon. Valinta tehtiin henkilöstön tekemien ehdotusten perusteella. Vuonna 2015 Vuoden tekesläiseksi valittiin asiantutija Jussi Kajala, joka on ravistellut ennakkoluulottomasti vanhoja toimintatapoja, tuonut uutta dynamiikkaa ja raikkaita ajatuksia iin Organisaatiomuutos Kevään 2015 aikana vastuualueiden tilaisuuksissa ja johtoryhmässä arvioitiin organisaatiota ja toimintaa edellisenä vuonna uudistetun strategian valossa. Asiakaskeskeisyys ja joustava sisäinen yhteistyö otettiin organisaation kehittämisen lähtökohdaksi. Vastuualueiden organisaatiopohdintojen ja in LUX-projektin (palvelumuotoilu- ja Leanprojektit) asiakashaastattelujen pohjalta johtoryhmä hahmotteli uudistetun organisaatiomallin. Sitä sai vapaasti kommentoida henkilöstötilaisuuksissa ja in Yammerissa. Lopputuloksena oli kesäkuussa päätetty organisaatiomalli, jolla pyrittiin ratkaisemaan parhaalla mahdollisella tavalla kehittämistä vaativat asiat ja säilyttämään toimivat asiat alkaen uudistetussa organisaatiossa on kuusi vastuualuetta entisen yhdentoista asemesta. Mallin rakennuksen lähtökohtana oli asiakas. Uudella organisaatiolla haluttiin varmistaa, että asiakas saa mahdollisimman paljon lisäarvoa asioinnista in kanssa.

5 5 Vastuualuejohtajien sekä keskijohdon tehtävät avattiin loppukesästä ja alkusyksystä sisäiseen ilmoittautumismenettelyyn. Tehtävät ovat määräaikaisia. Lisäksi sisäiseen hakumenettelyyn avattiin runsaasti määräaikaisia asiatuntijatehtäviä, esim. ohjelma- ja asiakkuuspäälliköiden tehtäviä. Vastuualuejohtajat valmistelivat henkilöstön sijoittumisen vastuualueille. Henkilöstöllä oli mahdollisuus ilmoittaa muutostoiveensa, mikäli halusi vaihtaa toisen vastuualueen tehtäviin tai muuten suunnata osaamistaan uudella tavalla. Uusi organisaatio tuli voimaan ja on voimassa asti. Kuva 2. in organisaatio alkaen Great Place to Work toteutti yhdessä Great Place to Work Finlandin kanssa Trust Index -henkilöstökyselyn. Suomen parhaat työpaikat listaukseen ei osallistunut vuonna Great Place to Workin Trust Index -kyselyn tulokset valmistuivat syksyllä. Kyselyyn vastasi 308 henkeä, 79 % tekesläisistä. in tulokset olivat yli suomalaisten työpaikkojen keskiarvon. Johtoryhmä, henkilöstöjärjestöjen edustajat sekä vastuualueet ja yksiköt käsittelivät tulokset. Tulosten perusteella tunnistettiin toiminnan vahvuudet ja kehityskohdat sekä nähtiin, miten aiemmin sovitut kehittämisteemat olivat edenneet ja olivatko ne riittäviä. Parhaat tulokset kyselyn perusteella tulivat itsenäisestä ja vastuullisesta työstä sekä ystävällisestä ja avoimesta työilmapiiristä. issä työskentely koettiin tärkeäksi Suomelle, ja tekesläisten mielestä he työskentelevät ainutlaatuisella näköalapaikalla elinkeinoelämään ja tutkimusmaailmaan. Tulosten perusteella eniten kehitettävää oli toiminnan tavoitteiden määrittelyssä, töiden tasapuolisessa jakamisessa sekä arvostuksen ja tunnustuksen antamisessa.

6 6 Henkilöstöjärjestöt valmistelivat johtoryhmälle näkemyksensä talon tason kehittämisen kohteista ja toimivat kaikille tekesläisille kanavana näkemysten kokoamisessa. Kehittämisen kohteita puitiin kaikille avoimessa kysely- ja keskustelutunnilla. Muun muassa yhteisen suunnan vahvistaminen, kaksisuuntaisen palautteen lisääminen ja kokeiluista oppiminen nostettiin käytännön tekemisten fokusalueiksi. Kyselyn tuloksia hyödynnettiin seuraavan vuoden toimintaa suunniteltaessa. Nopeat parannukset toteutettiin heti loppuvuoden aikana. 67 % Kuva 3.in sijoitus Trust Index -kokonaispisteissä Esimiestyö ja johtaminen in henkilöstöjohtamisen periaatteet uudistettiin alkuvuodesta. Periaatteeissa on kuvattu pitkän tähtäimen tavoitetilaa toimintatapojen, esimiestyön ja johtamisen sekä työn tekemisen näkökulmasta. Avainkohtia ovat mm.: o o o o o o o Keskitymme kaikessa toiminnassamme niihin asioihin, jotka tuottavat arvoa asiakkaillemme Erilaisia näkemyksiä arvostava keskustelu ja kuuntelu Yhteistyöhön hakeutuminen, toinen toisiltamme oppiminen Selkeät tavoitteet Työssä oppiminen Jokainen työntekijä on oman työnsä paras asiantuntija ja uudistaja Jokaisella tekesläisellä on aktiivinen rooli oman osaamisensa uudistajana ja hyvinvoinnista huolehtimisessa (esimiehet innostavat ja kannustavat)

7 7 Esimiestyössä ja johtamisessa keskeisinä periaatteina korostettiin vision selkeää viestintää, Leanajattelun ja työkalujen eteenpäiviemistä, kiitoksen antamisen tärkeyttä, kyvykkyyksien ja osaamisen johtamista sekä työvireestä huolehtimista niin omasta kuin yksikköläisten. Näiden periaatteiden käytäntöönpanon edistämiseksi esimiehet osallistuivat erilaisiin työpajoihin ja valmennuksiin, joissa aiheina on ollut mm. asiakaskeskeisyys ja Lean. VISIO TYÖVIRE LEAN KYVYKKYYDET KIITOS Kuva 4. Johtamisen periaatteet toimintakulttuurin eteenpäinviemiessä 2.5. Osaamisen kehittäminen ja uudistaminen Osaamisen kehittämistä issä ohjaa periaate, jonka mukaan valtaosa oppimisesta tapahtuu työssä kehittymisen kautta. Yhdessä oppiminen, esimerkiksi verkostot, yhdessä tekeminen ja coaching, ovat myös tärkeä osaamisen kehittämisen keino. Arviolta vain 10 % kaikesta osaamisen kehittymisestä tapahtuu koulutuksen kautta. Viime vuosina on panostettu mallin mukaisesti erityisesti tehtäväkierron edistämiseen ja kehittämiseen. Tietyt asiantuntijatehtävät täytetään lähtökohtaisesti määräaikaisesti 2 3 vuodeksi. Vuoden aikana tehtäväkierron myötä saman vaativuustason tai vaativampiin tehtäviin siirtyi 6,3 % henkilöstöstä ja organisaatiouudistuksen yhteydessä vuoden 2016 alusta noin 10 % henkilöstöstä siirtyy uusiin tehtäviin. Myös in ulkomaan toimipisteet tarjoavat hyviä mahdollisuuksia projektiluonteisiin tehtäviin, ja henkilöstöä kannustetaan niihin. Henkilövaihtoa ja tehtäväkiertoa kumppaniorganisaatioiden (mm. Finnvera, Sitra Finpro ja työ- ja elinkeinoministeriö) kanssa jatkettiin ja laajennettiin entisestään.

8 8 Kuva 5. Osaamisen kehittämisen periaate Osaamisen kehittämisen painopisteen suuntaaminen heijastuu henkilöstön koulutusaktiivisuuteen, joka oli vuonna 2015 oli 4,3 päivää henkilötyövuotta kohden. Koulutusaktiivisuus laski vuodesta 2014, jolloin se oli 4,8 päivää/htv. Vastaava luku valtion organisaatioissa vuonna 2014 oli 4,5 päivää/htv. tuksen kautta. Kouluttautumisen osalta painopiste oli LUX-projektissa: asiakaskokemuksen ja toimintatavan kehittäminen palvelumuotoilun ja Leanin keinoin. Henkilöstölle järjestettiin työpajoja ja valmennuksia palvelumuotoiluun ja asiaksymmärrykseen sekä Lean-työkaluihin liittyen. Lisäksi lähes koko henkilöstö osallistui resilienssi-osaamista käsittelevään valmennukseen Rekrytointi Ukoisissa rekrytoinneissa hakijamäärä oli erittäin hyvällä tasolla: tehtäviin saatiin keskimäärin 101 hakemusta/haku. Suuri hakijamäärää johtunee osaltaan yleisestä työllisyystilanteesta, mutta kertoo myös in houkuttelevuudesta työnantajana. Työnantajamielikuvaa seurataan mm. ulkoisten tutkimusten avulla esimerkisksi Universumin työnantajamielikuvatutkimuksilla. Universumin nuorten ammattilaisten rankingissa vuonna 2015 in sijoitus nousi 36 sijaa ylöspäin 21:nneksi IT-ammattilaisten arvioimana. Teknisen alan ammattilaisten arvioissa sijoittui sijalle 29 (vuonna 2014 sijoitus 41) ja myös kaupallisen alan ammattilaisen arvioinneissa sijoitus parani edellisestä vuodesta. in sijoittuminen Universumin opiskelijatutkimuksessa sen sijaan ei ollut toivutulla tasolla. Opiskelijoiden suuntaan työnantajamielikuvaa pyrittiin aktiivisesti parantamaan tarjoamalla heille asiantuntijuutta kehittäviä harjoittelutehtäviä sekä lopputyöpaikkoja. Kaiken kaikkiaan opiskelijaharjoittelijoita ja lopputyöntekijöitä palkattiin 15. Opiskelijaharjoittelijat ovat ille tärkeitä sanansaattajia tulevaisuuden työntekijöiden keskuudessa sekä tuovat uudistavaa ja tuoretta näkökulmaan asioihin.

9 9 3. Perustietoa henkilöstöstä ja henkilöstöpolitiikasta 3.1. Henkilöstörakenne Henkilöstörakennetta kuvaavissa tilastoissa on mukana iin palvelussuhteessa oleva henkilöstö Helsingissä ja ulkomaan toimipisteissä. Henkilöstömäärä oli vuoden 2015 lopussa 284 henkilöä, joista 9 työskenteli ulkomaan yksiköissä (Bryssel, Pietari, Washington DC, Piilaakso, Peking, Shanghai ja Hong Kong). Ulkomaan yksiköiden henkilöstöstä kahdeksan oli lähetettyjä ja yksi paikalta palkattu työntekijä. Lisäksi Team Finland yhteistyökumppaneiden kanssa yhteisiä resursseja oli Munchenissä, Taiwanissa, Tokiossa, Intiassa ja Etelä-Afrikassa. Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskukseen Valtoriin siirtyi istä lukien kolme henkilöä. Henkilötyövuosikertymä vuonna 2015 oli 285,3 henkilötyövuotta, eli htv-määrä pysyi miltei ennallaan edelliseen vuoteen nähden. in henkilöstötilinpäätöksen tiedoissa ei ole mukana ELY-keskuksissa in tehtävissä ja ohjauksessa työskentelevää henkilöstöä, koska he ovat palvelussuhteessa ELY-keskukseen. Vuoden 2015 lopussa heitä oli yhteensä 103. Vuoden 2015 aikana ELY-verkoston kautta tuli uusia toimintoja ja uusia henkilöitä in ohjaukseen. Uudet toiminnot ovat keksintötoiminnan edistäminen, pk- yritysten yhteisvientihankkeiden rahoitus ja aktivointitehtävät sekä Team Finlandiin liittyvien kansainvälistymistehtävien edistäminen pk-yrityksille. Henkilöstön jakautuminen eri tehtäväryhmiin on esitetty kuvassa 6. Aiempaan vuoteen verrattuna johdon ja keskijohdon osuus henkilöstä pieneni jonkun verran ja asiatuntijatehtävissä toimivien osuus lisääntyi. 4,2 % 3,9 % 6,3 % 24,3 % Johto Esimiehet Asiantuntijat Toimihenkilöt Harjoittelija 61,3 % Kuva 6. Eri tehtäväryhmien osuus henkilöstöstä

10 Ikärakenne ja eläköityminen Henkilöstön keski-ikä oli vuoden 2015 lopussa 49,3 vuotta. Yli 45-vuotiaiden osuus oli 68 %. Henkilöstö ikäryhmittäin on esitetty kuvassa 7. Valtiolla keski-ikä oli 46,3 vuotta vuoden 2014 lopussa Kuva 7. Henkilöstö ikäryhmittäin Vanhuuseläkkeelle on siirtymässä seuraavan kymmenen vuoden aikana 29,9 % henkilöstöstä (85 henkilöä), kun laskennalliseksi eläkkeelle jäämisiäksi on arvioitu 65 vuotta ja jo tiedossa oleva eläkkeelle jäänti on otettu huomioon (kuva 8). Vuonna 2016 tiedossa oleva muutto uusiin toimitiloihin on vaikuttanut eläköitymishalukkuuteen vuonna Johto/ esimies Asiantuntijat Toimihenkilöt Kuva 8. Ennuste vanhuuseläkkeelle jäävien määrästä (hlöitä) vuosina

11 Tasa-arvo Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus sisältyvät in henkilöstöjohtamisen periaatteisiin, kouluttautumisperiaatteisiin ja palkkapolitiikkaan. Tasa-arvon toteutumista seurataan myös vuosittaisessa organisaatiotyytyväisyystutkimuksessa. in tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma uudistetaan vuonna Alla yhteenveto keskeisistä tasa-arvotunnusluvuista. Tasa-arvo eri mittareilla Naisten osuus henkilöstöstä (%) 54,2 52,6 54,7 Naisten osuus johdosta (%) 36,4 33,3 35,3 Naisten osuus keskijohdosta (%) 44,4 38,9 42,9 Naisten osuus asiantuntijoista (%) 43,1 42,4 43,5 Naisten osuus koordinoivissa tehtävissä (%) - 85,1 86,0 Naisten osuus toimistohenkilöstöstä (%) - 76,5 84,2 Naisten osuus toimihenkilöistä (%) * 84,1 Koulutustasoindeksi, naiset / miehet 6,1 / 7,0 6,0 / 6,9 6,0 / 6,9 Koulutuspäiviä/htv, naiset / miehet 4,3 / 3,6 5,2 / 4,3 5,9 / 4,6 Keskimääräinen ikä n/m 48,5 / 50,2 47,5 / 49,4 47,1 / 49,1 Naisten keskipalkka miesten keski-palkasta saman vaativuustason tehtävässä 99,5 % 98,3 % 98,9 % Tehtävien vaativuustasojen keskiarvo n/m 17,5 / 19,3 17,3 / 19,2 17,2 / 19,3 Suoriutumisarvioiden keskiarvo n/m 3,1/3,1 3,0 / 3,1 3,1 / 3,2 Kuva 9. Tasa-arvoa kuvaavia mittareita vuosina , * henkilöstöryhmittely muuttunut Palvelussuhteen laatu, kesto ja vaihtuvuus Henkilöstöstä 55,6 % oli työsopimussuhteisia ja 44,4 % virkasuhteisia. Työsopimussuhde oli pääasiallinen palvelussuhteen muoto hanketyön asiantuntijatehtävissä. Muu henkilöstö oli pääosin virkasuhteessa. Henkilöstöstä 10,6 %:lla oli määräaikainen palvelussuhde. Lukuun on laskettu vain aidosti määräaikaiset eli henkilöt, joilla ei ole taustavirkaa tai -tehtävää issä. Määräaikaisista noin puolet oli harjoittelijatehtäviin palkattuja. Henkilöstön keskimääräinen palvelusaika omassa organisaatiossa (tekes-ikä) oli vuoden 2015 lopussa 12,7 vuotta. Yli kymmenen vuotta palveluksessa olleiden osuus oli 60,0 %. Lähtövaihtuvuus vuonna 2015 oli 8,1 % (kuva 10). Tässä luvussa ovat mukana myös puolen vuoden harjoittelijat, jotka kasvattavat vaihtuvuuslukua. Jos harjoittelijoita ei lasketa mukaan, vaihtuvuus on 3,1 % ja pelkästään vakituisen henkilöstön lähtövaihtuvuus oli 1,7 %. Luonnollinen poistuma, jossa on mukana myös eläkkeelle jääneet, oli 10,1 %.

12 tulovaihtuvuus lähtövaihtuvuus Kuva 10. Lähtö- ja tulovaihtuvuus (%) 3.5. Koulutusrakenne in henkilöstö on korkeasti koulutettua (kuva 11). Vähintään ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita oli 74,2 %. Koulutustasoindeksi oli 6,5 (naisilla 6,1 ja miehillä 7,0). Valtiolla koulutustasoindeksi oli 5,3 vuonna ,7 % 4,4 % 15,4 % 58,8 % 9,6 % 8,1 % perusaste keskiaste alin korkea-aste alempi kk-aste ylempi kk-aste jatkotutkinto Kuva 11. Henkilöstö koulutusasteen mukaan Koulutusaloittain tarkasteluna kaikki tutkinnot huomioon ottaen (keskiasteen tutkinnoista alkaen) yleisin koulutusala oli kaupallinen ja yhteiskuntatieteellinen ala, seuraavaksi yleisin tekniikan ala ja kolmantena luonnontieteellinen ala (kuva 12).

13 13 4% 3% 2% Kaupallinen ja yhteiskuntatieteellinen 6% Tekniikan ala 43% Luonnontieteellinen Humastinen 41% Maa- ja metsätalousala Terveysala Kuva 12. Henkilöstö koulutusalan mukaan Palkitseminen ja sen kehittäminen Palkitsemisen kokonaisuus issä koostuu sekä aineellisista että aineettomista palkitsemisen keinoista. Aineettomaan palkitsemiseen kuuluu työn sisältö, mahdollisuudet kehittymiseen, työn ja muun elämän tasapaino sekä henkilöstöedut. Rahallinen palkitseminen muodostuu vaativuuteen ja suoriutumiseen perustuvasta palkasta sekä mahdollisuudesta kertapalkkioon. Yksilötason kertapalkintamalli otettiin käyttöön vuonna 2015 ja samalla uudistettiin työsuorituksen arviointikriteerit. Kertapalkkiota voidaan maksaa vuositason tavoitteiden ylittämisestä tai muusta poikkeuksellisesta suoriutumisesta. Malli valmisteltiin yhdessä henkilöstön edustajien kanssa Palkkausjärjestelmän soveltaminen Henkilöstö jakaantui eri vaativuustasoille kuvan 14 mukaisesti. Vaativuustasoille sijoittuivat mm. assistentti- ja koordinoivat tehtävät. Vaativuustasoille sijoittuvat ylempää korkeakoulututkintoa edellyttävät asiantuntijatehtävät. Esimiestehtävät ja vaativat asiantuntijatehtävät sijoittuvat vaativuustasoille Nainen Mies Kuva 14. Henkilöstön sijoittuminen (hlöitä) eri vaativuustasoille

14 14 Keskimääräinen suoriutumisarvio vuoden 2015 lopussa oli 3,11 viisiportaisella asteikolla, jossa 3 on hyvä, odotuksien mukainen suoriutuminen. Keskiarvo oli naisilla 3,09 ja miehillä 3,14. Palkkausjärjestelmän toimivuutta arvioidaan työnantajan ja henkilöstön edustajien yhteisessä arviointi- ja kehittämisryhmässä. Ryhmä seuraa palkkausjärjestelmän yhdenmukaista soveltamista, tarkastelee palkkauksen kilpailukykyä ja kehittää palkkausjärjestelmää Työhyvinvointi Työhyvinvoinnin edistäminen issä työhyvinvointi nähdään osana johtamista ja työpaikan arkea. Työhyvinvoinnin edellytyksiä ovat selkeät vastuut, ajantasainen osaaminen sekä vuorovaikutteinen työyhteisö, jossa jokainen voi kokea saavansa osakseen arvostusta ja tukea työnsä tekemiseen. Työhyvinvointia edistetään mm. kehittämällä esimiestytötä, organisaatiokulttuuria, työympäristöä ja toimintatapoja sekä osaamista. Työn ja muun elämän yhteensovittamista tuetaan joustavilla työaika- ja etätyökäytännöillä. Henkilöstölle tarjotaan myös kattava työterveyshuolto, liikuntamahdollisuuksia, kulttuuritapahtumia sekä Hupitoimikunnan järjestämiä yhteisiä tilaisuuksia. Työterveyshuollon yhteistyökumppanina toimi Aava Pasila. Vuonna 2015 panostettiin varhaisen tuen mallin aktiiviseen hyödyntämiseen työhyvinvoinnin tukemisessa. Esimiehille järjestettiin varhaisesta tuesta valmennus- ja keskustelutilaisuus. Työterveyspsykologi ohjasi mindfulness-ryhmiä, joihin osallistui yhteensä 32 henkilöä. Ryhmät kokoontuivat työpaikalla parin kuukauden aikana puoli tuntia kerrallaan. Osallistujat antoivat hyvää palautetta ryhmistä ja kokivat työhyvinvointinsa parantuneen usealla osa-alueella. Vuonna 2015 työterveyshuollon kustannukset olivat nettona Kelan palautukset huomioiden euroa eli 494 euroa henkilötyövuotta kohden (kuva 15). Kustannukset laskivat edellisvuodesta 19 %. Syynä kustannusten laskuun on mm. työterveyshuollossa käyntien tuntuva väheneminen. Myöskään terveystarkastuksia ei vuonna 2015 tehty yhtä laajasti kuin aiempina vuosina. in työtervesyhuollon kustannukset ovat kuitenkin edelleen jonkin verran korkeammat kuin valtiolla keskimäärin valtio 2014 Kuva 15. Työterveyshuollon nettomenot

15 Sairauspoissaolot in henkilöstö oli vuonna 2015 keskimäärin 7,0 työpäivää sairaana henkilötyövuotta kohden (kuva 16), kun edellisenä vuonna sairauspäiven määrä oli 5,9 päivää. Kasvu selittyy pitkien sairaustapausten lisääntymisellä. Toisaalta työhönpaluuta pitkittyneiltä sairauslomilta onnistuttiin myös tukemaan yhteistyössä työterveyshuollon ja esimiesten kanssa. Sairauspäivien määrä oli edelleen alhaisempi kuin valtionhallinnossa keskimäärin (8,9 päivää vuonna 2014). Sairaustapauksista 79,8 % johtui 1-3 päivän poissaoloista. Vuonna 2015 kokonaan ilman sairauspoissaoloja oli 38,6 % henkilöstöstä. Työtapaturmista johtuvia sairauslomia oli lisäksi yhteensä 0,2 työpäivää henkilötyövuotta kohden. 12,0 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0, sairauspäivät/htv sairauspäivät/htv valtio Kuva 16. Sairauspoissaolot issä ja valtiolla vuosina Joustava työaika in työaikamallin tavoitteena on tukea tehokasta ja joustavaa työajan käyttöä sekä työn ja yksityiselämän yhteensovittamista. Joustavuutta tuovat liukuva työaika, saldo- ja tasoitusvapaat, etätyömahdollisuus sekä tarvittaessa ylityö. issä on ollut mahdollista tehdä etätyötä jo yli kymmenen vuoden ajan. Etätyö on mahdollista kaikissa henkilöstöryhmissä, mutta työstä lähtevät tarpeet rajaavat etätyömahdollisuutta. Säännöllistä etätyötä voi tehdä pääsääntöisesti yhtenä päivänä viikossa ja satunnaisesti enemmänkin. Etätyötä tehtiin keskimäärin 10,6 päivää henkilötyövuotta kohden. Vuonna 2015 yhteensä 14 henkilöä oli perhevapaalla (äitiys-, isyys- tai hoitovapaalla) ja 15 henkilöä osittaisella hoitovapaalla. Osa-aikaeläkkeellä oli vuoden lopussa neljä henkilöä. Vuorotteluvapaata käytti kuusi henkilöä. Vanhuuseläkkeelle jäi vuonna 2015 kuusi henkilöä. Tehty työaika oli vuonna ,5 % kokonaistyöajasta. Vuosiloma-ajan osuus oli 17,9 %, sairauspoissaolojen 2,8 % ja koulutusajan 1,7 % kokonaistyöajasta (kuva 17).

16 16 2,8 1,7 0,1 tehty työaika 17,9 vuosilomat sairauspoissaolot 77,5 koulutus muut palkalliset poissaolot Kuva 17. Työajan jakautuminen vuonna Henkilöstöliikunta ja virkistystoiminta Henkilöstöliikuntaan kannustettiin liikuntakerhotoiminnalla ja liikuntaseteleillä. Liikuntakerjojen lajivalikoima oli kattava: astangajooga, hydrobic, kestävyysliikunta/suunnistus, kuntotanssi, salibandy, tennis ja pilates. in tuki kerholiikuntaan oli 65 %:lla kustannuksista. Kerhotoimintaan osallistui yli kolmannes henkilöstöstä. Henkilöstöliikuntaa tuettiin 87 eurolla henkilötyövuotta kohden. Vuosittain vaihtuva Hupitoimikunta huolehti osaltaan henkilöstön virkistäytymisestä järjestämällä erilaisia tapahtumia mm. kesäpäivän ja pikkujoulun. Kulttuurikerho organisoi mm. teatteri- ja konserttikäyntejä. Virkistystoiminnan kulut olivat vuositasolla 52 euroa henkilötyövuotta kohden. Henkilöstöruokailua tuettiin lounaskompensaation kautta 180 eurolla henkilötyövuotta kohden.

17 Henkilöstötuloslaskelma Htv Kust. / htv Htv Kustannukset Kustannukset Kust. / htv muutos % kust./htv Palkkakulut kotimaassa 276, , ,3 % Palkat Palkkiot Ylityökorvaukset Lapsen syntymä ja hoito Sairaus- ja tapaturma-ajanpalkat Virkistystoiminta Työsuojelu ja yhteistoiminta Muiden palkallisten vapaiden ajan palkat Matka-ajan palkat Sivukulut /. Kela-korvaukset Palkkakulut ja muut korvaukset ulkomailla 8, , ,5 % Palkat Ylityökorvaukset 0 0 Paikallis- puoliso- ja lapsikorotukset Lapsen syntymä ja hoito 0 0 Sairaus- ja tapaturma-ajanpalkat 0 0 Muiden palkallisten vapaiden ajan palkat 0 0 Matka-ajan palkat Sivukulut /. Muut Kela-korvaukset (asettautumis- ja varustautumiskorvaukset, muuttokustannukset sekä muutto- ja kotilomamatkat) Asumiskulut./. vuokrapidätykset Lasten koulutuskorvaukset ja perheenjäsenten terveydenhuolto Osaamispääoman kehittämiskulut 285, , ,4 % Koulutusajan palkat **) Sivukulut Koulutuskulut Uusiutumiskulut 285, , ,1 % Loma-ajan palkat (sis.lomakorvaukset) Lomarahat Sivukulut Työterveyshuollon kulut /. Kela korvaukset Virkistystoiminnan kulut (sisältää liikuntapalvelut) Rekrytointikulut Henkilöstökulut yhteensä 285, , ,3 % **) ei sisällä koulutukseen liittyviä matkakuluja Huom! Laskelmasta puuttuvat eriteltyinä ulkomaiden osalta mm. sairausajan palkat ja kela-korvaukset, tiedot sisältyvät erittelyyn "Palkkakulut kotimaassa".

18 18 4. Henkilöstöjohtamisen kehittämisen painopisteet 2016 Vuoden 2016 henkilöstöjohtamisen painopisteet tulevat strategialähtöisesti olemaan asiakaskeskeisyyden kasvattamisessa ja toimintakulttuurin vahvistamisessa. Tahtotilanamme on luoda kulttuuri jossa 1) haastamme asiakkaitamme menestymään 2) kehitymme rohkeasti kokeillen 3) pääsemme parempiin tuloksiin yhteistyöllä 4) tuomme toimintamme vaikutuksia näkyvästi esiin Näiden vahvistamiseksi tulemme panostamaan asiakaskeskeisyyteen liittyviin osaamisen kehittämisen hankkeisiin. Viestinnässä ja aloitetoiminnassa korostamme rohkeita kokeiluita ja opettelemme tapaa, millä tehokkaasti jaamme kokeiluiden oppeja. Strategian keskeisten painopisteiden lisäksi toimintakulttuuriin liittyvät asiat otetaan myös huomioon tavoitteen asetannassa sekä palautteen antamisessa. Vuoden 2016 yksi keskeinen asia tulee olemaan muutto uusiin toimitiloihin ja siihen liittyvä yhteistyön kasvaminen Team Finland -kumppaneiden kanssa. Moni henkilöstön kehittämiseen liittyvä hanke tulee liittymään kasvavaan yhteistyöhän ja uuden työyhteisön muodostumiseen Ruoholahdessa.

19 19 LIITE 1 HENKILÖSTÖRAKENNE Valtio 2014 Henkilöstön määrä Henkilötyövuodet (htv) 285,3 285,6 284,7 285,7 284,2 Henkilöstömäärä vuoden lopussa (hlöä) Ulkomaanyksiköiden henkilöstömäärä vuoden lopussa (hlöä) Ely-keskusten innovaatiot ja kansainvälistyvä liiketoiminta vastuualueilla henkilöstömäärä vuoden lopussa (hlöä) Henkilöstöryhmät Valtio 2014 Ylimmän johdon (johtoryhmä) osuus henkilöstöstä (%) 3,9 4,2 4,2 2,8 2,7 1,7 Muiden esimiesten osuus henkilöstöstä (%) 6,3 6,3 7,3 14,4 13,6 6,2 Johdon ja esimiesten osuus henkilöstöstä (%) 10,2 10,5 11,5 17,2 16,3 7,9 Asiantuntijoiden osuus henkilöstöstä (%) 61,3 61,3 60,5 56,0 55,1 39,7 Muissa tehtävissä työskentelevien osuus henkilöstöstä (%) 28,5 28,2 28,0 26,8 28,6 44,5 Johtamisjänne (alaisten määrä/ esimies) 9,8 9,4 8,7 9,9 8,8 Ikärakenne Henkilöstön keski-ikä (v) 49,3 48,4 48,0 47,8 47,0 46,3 Yli 45-vuotiaiden osuus henkilöstöstä (%) 68,3 67,2 65,7 64,8 60,2 57,3 Palvelussuhteen kesto ja laatu Henkilöstön keskimääräinen palvelusaika issä (v) 12,7 11,7 11,0 10,8 10,1 Vakinaisten osuus henkilöstöstä (%) 89,4 93,7 93,1 96,5 96,6 87,3 Määräaikaistenosuus henkilöstöstä (ilman taustatehtävää) (%) 10,6 6,3 6,9 3,5 3,4 12,7 Virkasuhteisten osuus henkilöstöstä (%) 44,4 46,0 47,8 47,5 47,6 87,4 Lähtövaihtuvuusprosentti (%) 8,1 7,3 3,2 5,8 4,4 Tulovaihtuvuusprosentti (%) 4,5 5,9 6,3 6,1 5,4 Luonnollinen poistuma (%) 10,1 8,3 4,9 8,2 7,1

20 20 Koulutusrakenne Koulutustasoindeksi (1-7) 6,5 6,4 6,4 6,4 6,4 5,3 Keskiasteen tai alemman korkea-asteen koulutuksen saaneiden osuus henkilöstöstä (%) Korkeakoulututkinnon (alempi, ylempi ja jatkotutkinnot) suorittaneiden osuus henkilöstöstä (%) 14,0 14,7 14,9 15,9 15,9 49,4 82,4 79,8 80,7 79,2 79,6 45,6 - jatkotutkinnon suorittaneiden osuus henkilöstöstä (%) 15,4 15,3 14,9 14,8 15,3 4,5 Tasa-arvo Naisten osuus henkilöstöstä (%) 54,2 52,6 54,7 54, ,6 Naisten osuus johdosta (%) 36,4 33,3 35,3 25,0 25,0 33,9 Naisten osuus keskijohdosta (%) 44,4 38,9 42,9 36,4 35,6 24,7 Naisten osuus asiantuntijoista (%) 43,1 42,4 43,5 45,5 45,2 51,2 Naisten keskipalkka suhteessa miesten keskipalkkaan samantasoisissa tehtävissä (%) 99,5 98,3 98,9 99,0 99,6 98,1 OSAAMISEN KEHITTÄMINEN JA REKRYTOINTI Valtio 2014 Koulutuspäivien määrä (pv/htv) 4,3 4,8 5,3 7,2 7,5 4,5 Koulutuskustannukset ilman koulutusajan palkkoja ( /htv) Ulkoisten rekrytointien määrä (kpl) Sisäinen vaihtuvuus (%) 6,3 3,5 18,7 2,4 6,5 3,2 Hakijoiden määrä keskimäärin /per haku ulkoisissa rekrytoinneissa (kpl) , TYÖHYVINVOINTI JA SAIRAUSPOISSAOLOT Sairauspoissaolojen määrä (pv/htv) 7,0 5,9 4,9 6,0 6,5 8,9 Sairauspoissaolojen pituus (pv/tapaus) 4,7 3,5 3,1 3,1 3,1 4,4 1-3 pv sairaustapaukset kaikista sairaustapauksista (%) 79,8 81,5 83,4 84,9 81,3 76,2 Terveysprosentti (ilman sairaspoissaoloja olleiden osuus henkilöstöstä) (%) 38,6 41,1 43,9 36,9 38,4 37,9 Virkistys- ja vapaa-ajantoiminnan kustannukset ( /htv)

21 21 Työajan käyttö Tehtyjen työtuntien osuus säännöllisestä työajasta (%) 77,5 80,3 79,5 78,2 78,4 78,2 Vuosilomien osuus teoreettisesta säännöllisestä työajasta (%) 17,9 15,0 15,6 15,4 15,1 14,8 Sairauspoissaolojen osuus teoreettisesta säännöllisestä työajasta (%) 2,8 2,3 2,0 2,4 2,5 3,7 Koulutusten osuus teoreettisesta säännöllisestä työajasta (%) 1,7 1,9 2,1 2,9 3,0 1,8 Etätyöpäivien määrä vuodessa henkilötyövuotta kohden 11,0 12,8 12,3 10,5 9,1 HENKILÖSTÖKULUT Valtio 2014 Palkat (varsinainen palkkasumma sivukuluineen) Palkkakulut ( /htv) Palkkakulujen osuus toimintamenoista (%) 70,1 68,4 64,9 66,3 66,0 Osaamispääoman kehittämiskulut ( /htv) Työterveydenhuollon kustannukset nettona ( /htv) Henkilöstökulut yhteensä (henkilötyövuoden hinta) ( /htv) Henkilöstökulujen osuus toimintamenoista (%) 73,4 72,3 69,1 70,7 70,3 Matkustus Matkakulut ( /htv) Matkakulujen osuus toimintamenoista (%) 3,8 3,8 4,1 4,6 4,7 Toimintamenot Toimintamenot ( /htv)

LIITE 2 HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2013

LIITE 2 HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2013 LIITE 2 HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2013 1 SISÄLLYSLUETTELO 1.1 Johdanto... 3 1.2 Henkilöstön määrä... 3 1.2.1 Koko- ja osa-aikaisen henkilöstön määrä... 3 1.2.2 Vakinaisen ja määräaikaisen henkilöstön määrä...

Lisätiedot

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2010

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2010 HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2010 Päivi Hakulinen SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 4 2. Tehokas TUKES... 4 Henkilöstö... 4 Keski-ikä... 5 Vaihtuvuus... 6 Työaika... 6 3. Osaava ja oppiva TUKES... 7 Osaaminen ja

Lisätiedot

Koulutusaste 2004. Koulutuspohja

Koulutusaste 2004. Koulutuspohja TURVATEKNIIKAN KESKUS Helsinki..2 Laatinut: Päivi Hakulinen ja Seppo Vaalavuo HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS VUODELTA 2. YLEISTÄ Henkilöstömäärä Turvatekniikan keskuksen henkilöstömäärä vuoden 2 lopussa oli henkilöä

Lisätiedot

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2009

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2009 TURVATEKNIIKAN KESKUS HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2009 Päivi Hakulinen Seppo Vaalavuo SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 4 2. Tehokas TUKES... 4 Henkilöstömäärä... 4 Keski-ikä... 5 Vaihtuvuus... 6 Työaika... 7

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus 31.03.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus 31.03.2014 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 31.03.2014 Sivu 1 / 1 1405/01.00.02/2014 94 Henkilöstökertomus vuodelta 2013 Valmistelijat / lisätiedot: Jere Kunnas, puh. 046 877 3285 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Kaupunginjohtaja

Lisätiedot

Palvelussuhde 31.12. Miehet Naiset Yhteensä Muutos-% ed. vuodesta

Palvelussuhde 31.12. Miehet Naiset Yhteensä Muutos-% ed. vuodesta 1 2 Johdanto Kaupunginhallitus hyväksyi Alavuden kaupungin henkilöstöohjelman 2015 2020 kokouksessaan 18.5.2015. Henkilöstötyön tavoitteena on, että Alavuden kaupunki on houkutteleva ja vastuullinen työnantaja,

Lisätiedot

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1 : HENKILÖSTÖRESURSSIT Henkilöstömäärä Henkilöstön lukumäärä vuoden 246 78767 4,0 41,8 82,0 256,0 12938,0 78767 Henkilöstön lukumäärän %-muutos edellisen vuoden lopusta 2,5-3,0-100,0-6,8-1,9 2,4 370,8-3,0

Lisätiedot

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1 : HENKILÖSTÖRESURSSIT Henkilöstömäärä Henkilöstön lukumäärä vuoden 240 81210 4,0 39,0 82,0 227,0 13364,0 81210 Henkilöstön lukumäärän %-muutos edellisen vuoden lopusta 2,6-1,9-64,2-4,4-0,7 2,4 150,0-1,9

Lisätiedot

Henkilöstötilinpäätöksen tunnusluvut vuodelta 2004

Henkilöstötilinpäätöksen tunnusluvut vuodelta 2004 Henkilöstötilinpäätöksen tunnusluvut vuodelta 2004 Erja Laurila Organisaatio: ARKISTOLAITOS T1. Nykyiset henkilöstöpanokset euroa 2004 Henkilöstöpanokset vuonna 2004 Tunnusluku 2 Henkilöstön lukumäärä

Lisätiedot

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1 : Taso 3 2940300 Arkistolaitos : HENKILÖSTÖRESURSSIT Henkilöstömäärä Henkilöstön lukumäärä vuoden 318 86383 3,0 29,0 64,0 224,0 5536,0 86383 Henkilöstön lukumäärän %-muutos edellisen vuoden lopusta -29,1-100,0-3,4

Lisätiedot

Henkilöstötilinpäätös 2016

Henkilöstötilinpäätös 2016 Henkilöstötilinpäätös 2016 Toiminnan tuki in yt-johtoryhmä 13.2.2017 in johtokunta 1.3.2017 DM 1750824 2017 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 in strategian toteuttaminen henkilöstöjohtamisen keinoin...

Lisätiedot

Henkilöstötilinpäätös 2011

Henkilöstötilinpäätös 2011 Henkilöstötilinpäätös 2011 Henkilöstöpalvelut Tekesin yt-johtoryhmä 20.2.2012 Tekesin johtokunta 9.3.2012 DM 914554 Tekes 2012 2 Sisällysluettelo 1. Henkilöstötilinpäätöksen tarkoitus... 4 2. Henkilöstöjohtaminen...

Lisätiedot

Henkilöstövoimavarojen arviointi. suositus henkilöstöraportoinnin kehittämiseen

Henkilöstövoimavarojen arviointi. suositus henkilöstöraportoinnin kehittämiseen Henkilöstövoimavarojen arviointi suositus henkilöstöraportoinnin kehittämiseen Suosituksen tavoitteet Tämä suositus tukee strategista henkilöstöjohtamista sekä henkilöstön ja työyhteisöjen jatkuvaa kehittämistä

Lisätiedot

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2008. Osaamisen ja sivistyksen asialla

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2008. Osaamisen ja sivistyksen asialla HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2008 Osaamisen ja sivistyksen asialla SISÄLTÖ Sivu JOHDANTO TIIVISTELMÄ.. 1 1 HENKILÖSTÖPANOKSET 1.1 Henkilöstömäärä.. 2 1.2 Henkilöstörakenne 1.2.1 Henkilöstöryhmät.. 3 1.2.2 Sukupuolijakauma..

Lisätiedot

JOUTSASOPIMUS JA LOMAUTUKSET

JOUTSASOPIMUS JA LOMAUTUKSET JOUTSAN HENKILÖSTÖKERTOMUS VUODELTA 2015 SISÄLLYSLUETTELO JOUTSASOPIMUS JA LOMAUTUKSET 1 1. HENKILÖSTÖN MÄÄRÄ JA JAKAUMA SEKTOREITTAIN. 2 2. IKÄ-JA SUKUPUOLIJAKAUMA.. 3 3. IKÄRAKENNE 4 4. PALVELUSSUHTEEN

Lisätiedot

Henkilöstötilinpäätös 2014

Henkilöstötilinpäätös 2014 Henkilöstötilinpäätös 2014 Henkilöstöpalvelut in yt-johtoryhmä 23.2.2015 in johtokunta 6.3.2015 DM 1389731 2015 2 Sisällysluettelo 1. Katsaus henkilöstöjohtamiseen 2014... 3 2. Henkilöstöjohtaminen...

Lisätiedot

SYYTTÄJÄLAITOKSEN HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2010

SYYTTÄJÄLAITOKSEN HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2010 SYYTTÄJÄLAITOKSEN HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä... 5 2 Keskeiset havainnot vuodesta 2010... 5 3 Henkilöstö... 9 3.1 Henkilöstön kokonaismäärä... 9 3.1.1 Kokonaismäärä syyttäjänvirastoissa...

Lisätiedot

HENKILÖSTÖKERTOMUS 2011

HENKILÖSTÖKERTOMUS 2011 HENKILÖSTÖKERTOMUS Henkilöstö hallinnonaloittain 31.12. 2010 toistaiseksi määräajatetyt työllis- yhteensä toistaiseksi määräajan työllistetyt yhteensä Hallintotoimi 8 2 10 8 2 0 10 Perusturvatoimi 51 16

Lisätiedot

Henkilöstötilinpäätös 2013

Henkilöstötilinpäätös 2013 Henkilöstötilinpäätös 2013 Henkilöstöpalvelut in yt-johtoryhmä 24.2.2014 in johtokunta 11.4.2014 DM 1218568 2014 Kuvat: Susanna Lehto 2 Sisällysluettelo 1. Henkilöstötilinpäätöksen tarkoitus... 3 2. Henkilöstöjohtaminen...

Lisätiedot

IÄSTÄ VOIMAA TYÖHÖN Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin työkaarimalli

IÄSTÄ VOIMAA TYÖHÖN Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin työkaarimalli IÄSTÄ VOIMAA TYÖHÖN Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin työkaarimalli Työhyvinvointiviikko, 28.1.2015 työhyvinvointisuunnittelija Saija Jokinen Työhyvinvointiviikko, 28.1.2015 Iästä voimaa työhön työhyvinvointisuunnittelija

Lisätiedot

SASKIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2013 2016. 1. Tausta

SASKIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2013 2016. 1. Tausta SASKIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2013 2016 1. Tausta SASKin historian ensimmäinen henkilöstöstrategia oli laadittu vuosiksi 2009 2011. Henkilöstöön liittyviä asioita oli linjattu aikaisemminkin erilaisissa dokumenteissa

Lisätiedot

Valtionhallinnon ylin johto numeroin kesäkuussa 2013

Valtionhallinnon ylin johto numeroin kesäkuussa 2013 Valtionhallinnon ylin johto numeroin kesäkuussa 2013 Valtion työmarkkinalaitos Veli-Matti Lehtonen Syyskuu 2013 2 Sisältö 1 Valtionhallinnon ylimmän johdon määrä ja rakenne... 3 2 Vanhuuseläköityminen

Lisätiedot

TASA- ARVOSUUNNITELMA

TASA- ARVOSUUNNITELMA TASA- ARVOSUUNNITELMA Kaupunginhallituksen 2.10.2012 165 hyväksymä Haapajärven kaupungin tasa-arvosuunnitelma Tasa-arvolain 6a.n mukaan tasa-arvosuunnitelma on selvitys työpaikan tasaarvotilanteesta ja

Lisätiedot

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1 : HENKILÖSTÖRESURSSIT Henkilöstömäärä Henkilöstön lukumäärä vuoden 240 72984 4,0 44,8 92,0 245,5 11937,0 72984 Henkilöstön lukumäärän %-muutos edellisen vuoden lopusta 2,1-0,9-100,0-5,7-2,1 1,3 66,2-0,9

Lisätiedot

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1 : HENKILÖSTÖRESURSSIT Henkilöstömäärä Henkilöstön lukumäärä vuoden 235 73676 4,0 40,0 77,0 240,0 12048,0 73676 Henkilöstön lukumäärän %-muutos edellisen vuoden lopusta -4,5-6,5-100,0-8,7-2,8 1,2 114,7-6,5

Lisätiedot

HENKILÖSTÖRAPORTTI 2012

HENKILÖSTÖRAPORTTI 2012 HENKILÖSTÖRAPORTTI 2012 2 Sisällys 1 Toimintavuosi 2012... 3 2 Tunnusluvut... 3 2.1 Henkilöstön määrä ja rakenne... 3 2.2 Henkilöstön ikä... 3 2.3 Palvelussuhteen pituus... 4 2.4 Vaihtuvuus... 4 2.5 Eläkeelle

Lisätiedot

AMKEn luovat verkostot -seminaari 15.5.2012, Aulanko. Ennakointitiedon lähteitä henkilöstösuunnitteluun. Lena Siikaniemi henkilöstöjohtaja

AMKEn luovat verkostot -seminaari 15.5.2012, Aulanko. Ennakointitiedon lähteitä henkilöstösuunnitteluun. Lena Siikaniemi henkilöstöjohtaja AMKEn luovat verkostot -seminaari 15.5.2012, Aulanko Ennakointitiedon lähteitä henkilöstösuunnitteluun Lena Siikaniemi henkilöstöjohtaja PHKKn visio 2017 Olemme oppimisen ja kestävän uudistamisen kansainvälinen

Lisätiedot

-15,0-3,9 0,3 Henkilötyövuosien määrä vuoden aikana 17,9 771, ,2 Henkilötyövuosien määrän %-muutos edellisestä vuodesta

-15,0-3,9 0,3 Henkilötyövuosien määrä vuoden aikana 17,9 771, ,2 Henkilötyövuosien määrän %-muutos edellisestä vuodesta Henkilöstötilinpäätöksen tunnusluvut viraston sisällä2017 Tarkastelujoukko: 621011 VarastokirjastoViraston org. rakenne Virastotyyppi: 47 Kulttuuripalvelut Virasto VirastotyyppiYksikköValtio HENKILÖSTÖRESURSSIT

Lisätiedot

Henkilöstötilinpäätös 2013

Henkilöstötilinpäätös 2013 Henkilöstötilinpäätös 2013 Henkilöstöpalvelut in yt-johtoryhmä 24.2.2014 in johtokunta 11.4.2014 DM 1218568 2014 2 Sisällysluettelo 1. Henkilöstötilinpäätöksen tarkoitus... 3 2. Henkilöstöjohtaminen...

Lisätiedot

Henkilöstöraportti 2014

Henkilöstöraportti 2014 Henkilöstöraportti 2014 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto 3 2 Henkilöstön määrä ja rakenne 3 2.1 Henkilöstömäärä 3 2.2 Henkilöstö sopimusaloittain 4 2.3 Virka- ja työvapaat ja kokonaistyöaika 5 2.4 Ikäjakauma

Lisätiedot

Hallintoyksikkö SUOMEN AKATEMIAN HALLINTOVIRASTON HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2012

Hallintoyksikkö SUOMEN AKATEMIAN HALLINTOVIRASTON HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2012 Hallintoyksikkö SUOMEN AKATEMIAN HALLINTOVIRASTON HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 1. HENKILÖSTÖPANOKSET... 3 1.1 PALVELUSSUHTEIDEN MÄÄRÄ JA HENKILÖTYÖVUODET... 3 1.3 SUKUPUOLIRAKENNE...

Lisätiedot

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1 Taso 3 HENKILÖSTÖRESURSSIT Henkilöstömäärä Henkilöstön lukumäärä 237 123219 1,0 8,0 33,5 108,0 7390,0 123219 Henkilöstön lukumäärän %-muutos edellisen vuoden lopusta Henkilötyövuosien määrä vuoden aikana

Lisätiedot

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1 Taso 3 HENKILÖSTÖRESURSSIT Henkilöstömäärä Henkilöstön lukumäärä 252 122200 1,0 14,0 43,0 118,3 7819,0 122200 Henkilöstön lukumäärän %-muutos edellisen vuoden lopusta -0,8-100,0-4,1 0,0 4,5 528,6-0,8 Henkilötyövuosien

Lisätiedot

-4,8-2,2-0,9 Henkilötyövuosien määrä vuoden aikana 18,3 804, ,0 Henkilötyövuosien määrän %-muutos edellisestä vuodesta

-4,8-2,2-0,9 Henkilötyövuosien määrä vuoden aikana 18,3 804, ,0 Henkilötyövuosien määrän %-muutos edellisestä vuodesta Henkilöstötilinpäätöksen tunnusluvut viraston sisällä2016 Tarkastelujoukko: 621011 VarastokirjastoViraston org. rakenne Virastotyyppi: 47 Kulttuuripalvelut Virasto VirastotyyppiYksikköValtio HENKILÖSTÖRESURSSIT

Lisätiedot

Henkilöstötilinpäätös 2017

Henkilöstötilinpäätös 2017 Henkilöstötilinpäätös 2017 Toiminnan tuki Innovaatiorahoituskeskus Business Finlandin yt-johtoryhmä 16.2.2018 Innovaatiorahoituskeskus Business Finlandin johtokunta 26.2.2018 DM 1948815 2018 2 Sisällysluettelo

Lisätiedot

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2008

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2008 TURVATEKNIIKAN KESKUS HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2008 Koonneet: Päivi Hakulinen Seppo Vaalavuo SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 4 2. Tehokas TUKES... 4 Henkilöstömäärä... 4 Keski-ikä... 5 Vaihtuvuus... 6 Työaika...

Lisätiedot

SUOMEN PANKKI HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2

SUOMEN PANKKI HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2 Suomen Pankki Henkilöstötilinpäätös 1997 SUOMEN PANKKI HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2 HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 1997 Tarkoitus Henkilöstötilinpäätös antaa Suomen Pankin johdolle, esimiehille, henkilöstöasioista vastaaville

Lisätiedot

ENONTEKIÖN KUNNAN HENKILÖSTÖRAPORTTI VUODELTA 2010

ENONTEKIÖN KUNNAN HENKILÖSTÖRAPORTTI VUODELTA 2010 ENONTEKIÖN KUNNAN HENKILÖSTÖRAPORTTI VUODELTA 2010 1 Henkilöstöraportissa olevat tiedot perustuvat kunnan palkanlaskennasta kerättyihin tietoihin 31.12.2010 tilanteesta. Luvut sisältävät ko. päivänä kunnan

Lisätiedot

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2005

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2005 HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2005 1 Uusi palkkausjärjestelmä, tuottavuusohjelma ja Opetushallituksen strategian valmistelu olivat asioita, jotka saivat konkreettista sisältöä vuoden 2005 aikana ja jotka tulevat

Lisätiedot

Henkilöstötilinpäätöksen tunnusluvut viraston sisällä 2015 Tarkastelujoukko: Varastokirjasto Viraston org. rakenne

Henkilöstötilinpäätöksen tunnusluvut viraston sisällä 2015 Tarkastelujoukko: Varastokirjasto Viraston org. rakenne HENKILÖSTÖRESURSSIT Henkilöstömäärä Henkilöstön lukumäärä 21 807 73676 Henkilöstön lukumäärän %-muutos edellisen vuoden lopusta -16,0 3,2-6,5 Henkilötyövuosien määrä vuoden 22,7 806,0 73132,0 Henkilötyövuosien

Lisätiedot

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1 Taso 3 HENKILÖSTÖRESURSSIT Henkilöstömäärä Henkilöstön lukumäärä 286 120931 2,0 26,0 58,0 137,3 7825,0 120931 Henkilöstön lukumäärän %-muutos edellisen vuoden lopusta 13,5-1,0-100,0-4,8 0,0 3,8 383,3-1,0

Lisätiedot

HENKILÖSTÖKERTOMUS 2003 Henkilöstöstrategian toteutumisen seurantaa ja arviointia

HENKILÖSTÖKERTOMUS 2003 Henkilöstöstrategian toteutumisen seurantaa ja arviointia HENKILÖSTÖKERTOMUS 2003 Henkilöstöstrategian toteutumisen seurantaa ja arviointia JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO SISÄLLYS JOHDANTO HENKILÖSTÖVOIMAVARAT Henkilöstön määrä ja rakenne Virkarakenne Kansainvälistyvä

Lisätiedot

Valtionhallinnon ylin johto numeroin huhtikuussa 2016

Valtionhallinnon ylin johto numeroin huhtikuussa 2016 Valtionhallinnon ylin johto numeroin huhtikuussa 2016 Valtion ylimmän johdon määrä ja rakenne Valtion työmarkkinalaitos Seija Korhonen Kesäkuu 2016 2 1 Valtionhallinnon ylimmän johdon määrä ja rakenne

Lisätiedot

Henkilöstökertomus 2010

Henkilöstökertomus 2010 2011 Henkilöstökertomus 2010 Henkilöstöosasto Henkilöstökertomus 2010 Liikennevirasto Helsinki 2011 Kannen kuvat: Liikenneviraston kuva-arkisto ISBN 978-952-255-654-7 Liikennevirasto PL 33 00521 HELSINKI

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta 12.5.2009 liite nro 4 (1/18) Kaupunginvaltuusto 22.6.2009 liite nro 4 (1/18) Yhteistyötoimikunta 04.05.2009 HENKILÖSTÖRAPORTTI

Tarkastuslautakunta 12.5.2009 liite nro 4 (1/18) Kaupunginvaltuusto 22.6.2009 liite nro 4 (1/18) Yhteistyötoimikunta 04.05.2009 HENKILÖSTÖRAPORTTI Tarkastuslautakunta 12.5.29 liite nro 4 (1/18) Kaupunginvaltuusto 22.6.29 liite nro 4 (1/18) Yhteistyötoimikunta 4.5.29 HENKILÖSTÖRAPORTTI VUODESTA 28 Tarkastuslautakunta 12.5.29 liite nro 4 (2/18) Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

SYSMÄN KUNTA. Hallintopalvelukeskus

SYSMÄN KUNTA. Hallintopalvelukeskus SYSMÄN KUNTA Hallintopalvelukeskus HENKILÖSTÖRAPORTTI 2008 1. JOHDANTO 3 2. HENKILÖSTÖN MÄÄRÄ JA RAKENNE 3 2.1. Henkilöstön määrä 3 2.2. Henkilöstön määrä palvelukeskuksittain 4 2.3. Määräaikaisen henkilöstön

Lisätiedot

Henkilöstökertomus 2014

Henkilöstökertomus 2014 Henkilöstökertomus 2014 Sairaanhoitopiirin valtuusto 8.6.2015 Juha Jääskeläinen Henkilöstöjohtaja Henkilöstökertomus 2014 Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän 17. henkilöstökertomus henkilöstökertomuksen

Lisätiedot

Henkilöstön uudistuminen ja työkyky Strateginen päämäärä Kehittää henkilöstön osaamista ja luoda vetovoimainen työnantajakuva Tavoite

Henkilöstön uudistuminen ja työkyky Strateginen päämäärä Kehittää henkilöstön osaamista ja luoda vetovoimainen työnantajakuva Tavoite Näkökulma Henkilöstön uudistuminen ja työkyky Strateginen päämäärä Kehittää henkilöstön osaamista ja luoda vetovoimainen työnantajakuva Tavoite 2012-2014 Toimenpiteet 2012 Tavoitetaso 2012 Toteutuma 31.12.2012

Lisätiedot

4,2-23,6-3,0 Henkilötyövuosien määrä vuoden aikana 24,4 801, ,6 Henkilötyövuosien määrän %-muutos edellisestä vuodesta

4,2-23,6-3,0 Henkilötyövuosien määrä vuoden aikana 24,4 801, ,6 Henkilötyövuosien määrän %-muutos edellisestä vuodesta Henkilöstötilinpäätöksen tunnusluvut viraston sisällä 2014 Tarkastelujoukko: 621011 Varastokirjasto Viraston org. rakenne Virastotyyppi: 47 Kulttuuripalvelut Vaihtuvuustiedot on tilapäisesti poistettu

Lisätiedot

VARASTOKIRJASTO HTP:N TUNNUSLUVUT NYKYISET HENKILÖSTÖPANOKSET

VARASTOKIRJASTO HTP:N TUNNUSLUVUT NYKYISET HENKILÖSTÖPANOKSET VARASTOKIRJASTO HTP:N TUNNUSLUVUT 1998-2005 1.NYKYISET HENKILÖSTÖPANOKSET 2003 2004 2005 HENKILÖSTÖPANOKSET Henkilöstön lukumäärä vuoden lopussa 25 24 23 Henkilöstön lukumäärän %-muutos ed. vuoden lopusta

Lisätiedot

SYSMÄN KUNTA Kvalt. 6.6.2011 Liite nro 1. Hallintopalvelukeskus

SYSMÄN KUNTA Kvalt. 6.6.2011 Liite nro 1. Hallintopalvelukeskus SYSMÄN KUNTA Kvalt. 6.6.2011 Liite nro 1 Hallintopalvelukeskus HENKILÖSTÖRAPORTTI 2010 1. JOHDANTO 3 2. HENKILÖSTÖN MÄÄRÄ JA RAKENNE 3 2.1. Henkilöstön määrä 2.2. Henkilötyövuosi 4 2.3. Henkilöstön määrä

Lisätiedot

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1

Yhteensä Minimi Alakvartiili Q1 : Hallinnonala 24 Ulkoasiainministeriö (hala) HENKILÖSTÖRESURSSIT Henkilöstömäärä Henkilöstön lukumäärä vuoden 1549 1549 561,0 667,8 774,5 881,3 988,0 78767 Henkilöstön lukumäärän %-muutos edellisen vuoden

Lisätiedot

Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta

Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta Liite 1. Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta Kouvolan kaupunki Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta 1 1. Miehet ja naiset Kouvolan kaupungin henkilöstöstä naisia on 83,9 % ja

Lisätiedot

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2006 LAPIN YLIOPISTO

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2006 LAPIN YLIOPISTO HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2006 LAPIN YLIOPISTO Hyväksytty Lapin yliopiston hallituksen kokouksessa 9.3.2007 2 Sisällys TAUSTAKSI...3 1. Henkilöstön määrä ja rakenne...4 1.1 Henkilöstön työpanos...4 1.2 Vakituiset

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 101. Kaupunginhallitus 21.03.2016 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 101. Kaupunginhallitus 21.03.2016 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 21.03.2016 Sivu 1 / 1 1116/2016 01.00.02 101 Henkilöstökertomus vuodelta 2015 Valmistelijat / lisätiedot: Jere Kunnas, puh. 046 877 3285 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Kaupunginjohtaja

Lisätiedot

TASKUTILASTO. Henkilöstön määrä - rakenne - palkat - työvoimakustannukset MARRASKUUSSA 2005 VALTION BUDJETTITALOUS

TASKUTILASTO. Henkilöstön määrä - rakenne - palkat - työvoimakustannukset MARRASKUUSSA 2005 VALTION BUDJETTITALOUS TASKUTILASTO Henkilöstön määrä - rakenne - palkat - työvoimakustannukset MARRASKUUSSA 2005 VALTION BUDJETTITALOUS Valtion työmarkkinalaitos Kesäkuu 2006 3 SISÄLLYS Tiedot ovat marraskuun 2005 viimeiseltä

Lisätiedot

Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto. Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017. Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12.

Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto. Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017. Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12. Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017 Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12.2015 / 18 1 Tasa-arvosuunnitelma vuosille 2016-2017 Tasa-arvotilanteen selvitys

Lisätiedot

Henkilöstötilinpäätös 2011 Dnro 373/01 00 02/12

Henkilöstötilinpäätös 2011 Dnro 373/01 00 02/12 Henkilöstötilinpäätös 2011 Dnro Dnro 2 (9) Johdanto Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksen (Palkeet) toisen toimintavuoden henkilöstötilinpäätös 2011 on edellisvuoden tapaan erillinen

Lisätiedot

E/362/111/2009 2.7.2009. Geologian tutkimuskeskuksen henkilöstökertomus 2008

E/362/111/2009 2.7.2009. Geologian tutkimuskeskuksen henkilöstökertomus 2008 E/362/111/2009 2.7.2009 Geologian tutkimuskeskuksen henkilöstökertomus 2008 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Saatteeksi Vuoden 2008 lopussa GTK teki päätöksen organisaatiomuutoksista, jotka koskivat lähinnä esikunnan

Lisätiedot

Välityömarkkinat työnantajan näkökulmasta

Välityömarkkinat työnantajan näkökulmasta Välityömarkkinat työnantajan näkökulmasta Kaikkien työpanosta tarvitaan yhteistyötä ja vastuullisuutta rakennetyöttömyyden nujertamiseksi, Rovaniemi 27.3.2012 Kaija Pulkkinen Elinkeinoelämän keskusliitto

Lisätiedot

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2009. Osaamisen ja sivistyksen asialla

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2009. Osaamisen ja sivistyksen asialla HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2009 Osaamisen ja sivistyksen asialla SISÄLTÖ Sivu JOHDANTO TIIVISTELMÄ.. 1 1 HENKILÖSTÖPANOKSET 1.1 Henkilöstömäärä.. 2 1.2 Henkilöstörakenne 1.2.1 Henkilöstöryhmät.. 3 1.2.2 Sukupuolijakauma..

Lisätiedot

0,0 4,5 4,8 0,0 5,0 Muiden esimiesasemassa olevien henkilöiden %-osuus henkilöstöstä vuoden lopussa

0,0 4,5 4,8 0,0 5,0 Muiden esimiesasemassa olevien henkilöiden %-osuus henkilöstöstä vuoden lopussa Henkilöstötilinpäätöksen tunnusluvut 2008-2012 Tarkastelujoukko: Virasto 621011 Varastokirjasto Vaihtuvuustiedot on tilapäisesti poistettu raportilta. 2008 2009 2010 2011 2012 HENKILÖSTÖRESURSSIT Henkilöstömäärä

Lisätiedot

Henkilöstötilinpäätös

Henkilöstötilinpäätös Henkilöstötilinpäätös x Finanssivalvonnan henkilöstötilinpäätös 2015 Sisällys Johdanto 3 Organisaatio 4 Henkilöstömäärä ja -rakenne 4 Ikärakenne 5 Sukupuolijakauma 5 Rekrytoinnit ja henkilöstön vaihtuvuus

Lisätiedot

Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret

Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret Finlands FN-Ungdom UN Youth of Finland Strategia 2016-2018 Suomen YK-nuoret ry on poliittisesti sitoutumaton valtakunnallinen nuorisojärjestö, jonka tehtävänä on tiedottaa

Lisätiedot

JOUTSAN HENKILÖSTÖKERTOMUS VUODELTA 2013

JOUTSAN HENKILÖSTÖKERTOMUS VUODELTA 2013 JOUTSAN HENKILÖSTÖKERTOMUS VUODELTA 2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. HENKILÖSTÖN MÄÄRÄ JA JAKAUMA SEKTOREITTAIN. 1 2. IKÄ-JA SUKUPUOLIJAKAUMA.. 2 3. IKÄRAKENNE 3 4. PALVELUSSUHTEEN KESTO 3 5. HENKILÖSTÖMENOT 4

Lisätiedot

Geologian tutkimuskeskus

Geologian tutkimuskeskus HenkilöstöKERTOMUS 2011 Geologian tutkimuskeskus Sisältö Johdanto... 3 Henkilöstövoimavarojen johtaminen GTK:ssa... 4 GTK:n strategiset tavoitteet... 4 GTK:n henkilöstöstrategiset tavoitteet... 4 Henkilöstöresurssit...

Lisätiedot

TURVATEKNIIKAN KESKUS HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2006

TURVATEKNIIKAN KESKUS HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2006 TURVATEKNIIKAN KESKUS HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2006 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 4 2. Tehokas TUKES... 4 Henkilöstömäärä... 4 Keski-ikä... 5 Vaihtuvuus... 6 Työaika... 6 3. Osaava ja oppiva TUKES... Pätevyys

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA

KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.5. 1 JOHDANTO Henkilöstöohjelmalla tuetaan Kokkolan kaupunkistrategian toteuttamista. Henkilöstöohjelmalla tuodaan näkyväksi kaupunkistrategian

Lisätiedot

Kunnalliset palkat ja henkilöstö

Kunnalliset palkat ja henkilöstö Kunnalliset palkat ja henkilöstö Tilastoesite syyskuu 2015 www.kt.fi Henkilöstömenot 21 miljardia euroa Vuonna 2015 kuntien ja kuntayhtymien henkilöstömenot ovat arviolta 21 miljardia euroa, josta palkkakustannukset

Lisätiedot

Valtion henkilöstökertomus 2012. Mikko Lintamo Valtion työmarkkinalaitos

Valtion henkilöstökertomus 2012. Mikko Lintamo Valtion työmarkkinalaitos Valtion henkilöstökertomus 212 Mikko Lintamo Valtion työmarkkinalaitos Elokuu 213 Sisältö 1 Johdanto... 2 2 Henkilöstörakenne... 2 2.1 Henkilöstön määrä... 2 2.2 Sukupuolirakenne... 4 2.3 Ikärakenne...

Lisätiedot

Lean Leadership -valmennusohjelma

Lean Leadership -valmennusohjelma Lean Leadership -valmennusohjelma Näkökulmia johtajuuteen Tule kehittämään ja kehittymään! Valmennuksen tavoitteet Arjen kehittäminen: yksinkertaisilla kehitystoimenpiteillä merkittäviä parannuksia Henkilöstö

Lisätiedot

TURVATEKNIIKAN KESKUS

TURVATEKNIIKAN KESKUS TURVATEKNIIKAN KESKUS Helsinki.3. HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS VUODELTA 3. YLEISTÄ Henkilöstömäärä Turvatekniikan keskuksen henkilöstömäärä vuoden 3 lopussa oli henkilöä (vuonna henkilöä). Henkilötyövuosia kertyi

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017. Raisio KASVUN PAIKKA

RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017. Raisio KASVUN PAIKKA RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017 Raisio KASVUN PAIKKA TULEVIEN VUOSIEN HENKILÖSTÖHALLINNOLLISIA HAASTEITA Niukat taloudelliset resurssit Henkilöstön eläköityminen Henkilöstön saatavuus ja

Lisätiedot

TYÖTTÖMYYS ALUEITTAIN

TYÖTTÖMYYS ALUEITTAIN TILASTOJA 22 2012 Helsingin kaupunki Tietokeskus HELSINGIN TYÖTTÖMYYS ALUEITTAIN 31.12.2011 Työttömyysaste % ja työttömien lukumäärä Helsingissä osa-alueittain 31.12.2011 Työttömien lukumäärä Helsingin

Lisätiedot

Palkitsemisen tila ja muutos Suomessa 2008

Palkitsemisen tila ja muutos Suomessa 2008 Palkitsemisen tila ja muutos Suomessa 2008 Toteuttajat: Tutkijat Aino Salimäki & Tina Sweins Tutkimusassistentit Jouko Heiskanen & Antti Salimäki Ohjaajat: Professorit Matti Vartiainen & Tomi Laamanen

Lisätiedot

Suuntana parempi työelämä Työterveyshuolto työpaikan hyvinvoinnin tukena

Suuntana parempi työelämä Työterveyshuolto työpaikan hyvinvoinnin tukena Suuntana parempi työelämä Työterveyshuolto työpaikan hyvinvoinnin tukena, asiantuntija, FM Työelämäryhmän loppuraportti Työterveysyhteistyön kehittäminen Työnantajan, työterveyshuollon ja työntekijän tiivis

Lisätiedot

Sisällys. 7. Toiminnan tunnuslukuja... 20 LÄHTEET... 27

Sisällys. 7. Toiminnan tunnuslukuja... 20 LÄHTEET... 27 Sisällys TAUSTAKSI... 2 1. Henkilöstön määrä ja rakenne... 3 1.1 Henkilöstön työpanos... 3 1.2 Vakituiset ja määräaikaiset... 4 1.3 Sivutoiminen tuntiopetus... 5 1.4 Ikärakenne... 6 1.5 Osa-aikaisuudet...

Lisätiedot

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Hyväksytty hallituksessa 30.05.2013 43 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 TASA-ARVOSUUNNITELMAN TARKOITUS JA TAVOITE... 3 3 TASA-ARVOKYSELYN

Lisätiedot

Yhtymävaltuuston perehdytysseminaari Sairaanhoitopiirin henkilöstöresurssit. Timo Tammilehto Henkilöstöjohtaja

Yhtymävaltuuston perehdytysseminaari Sairaanhoitopiirin henkilöstöresurssit. Timo Tammilehto Henkilöstöjohtaja Yhtymävaltuuston perehdytysseminaari 16.8.2017 Sairaanhoitopiirin henkilöstöresurssit Timo Tammilehto Henkilöstöjohtaja Sairaanhoitopiirin virkojen ja toimien määrän kehitys vuosina 2011 2016 2011 2012

Lisätiedot

Osaamisen johtaminen NCC:ssä Henkilöstöjohtaja Kristiina Kero. NCC Rakennus Oy Kristiina Kero

Osaamisen johtaminen NCC:ssä Henkilöstöjohtaja Kristiina Kero. NCC Rakennus Oy Kristiina Kero Osaamisen johtaminen NCC:ssä Henkilöstöjohtaja 28.1.2011 1 NCC-konserni Kotimarkkina-aluetta ovat Pohjoismaat. Toimintaa on myös Saksassa, Baltiassa ja Pietarissa. NCC-konserni Liikevaihto 4,9 Mrd Henkilöstö

Lisätiedot

Tasa arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Mustasaaren kunta 2016 2018

Tasa arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Mustasaaren kunta 2016 2018 Tasa arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma Mustasaaren kunta 2016 2018 Käsittelyt: Työsuojelutoimikunta 20.10.2015 Yhteistyötoimikunta 16.11.2015 Henkilöstöjaosto 24.11.2015 Kunnanhallitus 19.1.2016 Kunnanvaltuusto

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu Henkilöstöstrategia vuosille 2016 2018 1 2 Sisältö 1. Henkilöstöstrategiamme tarkoitus... 4 2. Henkilöstöstrategiamme päämäärä,

Lisätiedot

Ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneiden osaaminen FUAS-ammattikorkeakouluissa. Teemu Rantanen 7.3.2012

Ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneiden osaaminen FUAS-ammattikorkeakouluissa. Teemu Rantanen 7.3.2012 Ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneiden osaaminen FUAS-ammattikorkeakouluissa Teemu Rantanen 7.3.2012 Taustaa YAMK-tutkinto edelleen kohtuullisen uusi ja paikoin heikosti tunnettu > Tarvitaan myös tutkimustietoa

Lisätiedot

PALKKAUSJÄRJESTELMÄ JA SEN TAVOITE- JA TOIMINTAOHJELMA KAUDELLE 2014-2017

PALKKAUSJÄRJESTELMÄ JA SEN TAVOITE- JA TOIMINTAOHJELMA KAUDELLE 2014-2017 HALLITUS 40 03.03.2014 PALKKAUSJÄRJESTELMÄ JA SEN TAVOITE- JA TOIMINTAOHJELMA KAUDELLE 2014-2017 105/01/01/01/2014 HALL 40 Taustaa Vuoden 2013 tilinpäätöksen mukaan HUS:n henkilöstömäärä oli 31.12.2013

Lisätiedot

Maaliskuu 2012 Ville-Valtteri Handolin Valtion työmarkkinalaitos Valtiovarainministeriö. Valtion henkilöstökertomus 2011

Maaliskuu 2012 Ville-Valtteri Handolin Valtion työmarkkinalaitos Valtiovarainministeriö. Valtion henkilöstökertomus 2011 Maaliskuu 212 Ville-Valtteri Handolin Valtion työmarkkinalaitos Valtiovarainministeriö Valtion henkilöstökertomus 211 Sisältö 1 Johdanto... 2 2 Henkilöstörakenne... 2 2.1 Henkilöstön määrä... 2 2.2 Osa-aikaiset

Lisätiedot

Henkilöstöön panostaminen

Henkilöstöön panostaminen Henkilöstöön panostaminen Tavoitteet vuodelle 2014 Kehitetään sisäisiä toimintamalleja tehostamaan parhaiden käytäntöjen ja osaamisen jakamista. Jatketaan työvälineiden ja järjestelmien kehitystyötä tukemaan

Lisätiedot

Henkilöstö - riski ja voimavara Onko hallittavissa?

Henkilöstö - riski ja voimavara Onko hallittavissa? Tapiolan tehtävänä on tuottaa asiakkailleen etuja sekä Tapiolan näkemys yritystoiminnan riskialueista kestäviä hyvinvoinnin ja menestyksen ratkaisuja. Yksilö Työyhteisö Kansainvälisyys Liiketoiminnan muutokset

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI HENKILÖ STÖ TILASTÖ- JA VUÖDELTA 2015

LAPUAN KAUPUNKI HENKILÖ STÖ TILASTÖ- JA VUÖDELTA 2015 LAPUAN KAUPUNKI HENKILÖ STÖ TILASTÖ- JA VUÖDELTA 2015 Henkilöstömäärät Ikäjakauma Poissaolot Työtapaturmat Henkilöstömäärän kehitys Kokonaishenkilöstömäärä 31.12.2014 972 Kokonaishenkilöstömäärä 31.12.2015

Lisätiedot

Henkilöstöraportti. Tilastotiedot

Henkilöstöraportti. Tilastotiedot Henkilöstöraportti 8. 10. 2018 Tilastotiedot 2017 www.hel.fi Henkilöstöraportin tilasto-osio 2 Sisällys 3 Lukijalle 4 Henkilöstötilastot 4 Henkilöstö yhteensä toimialoittain 5 Kuukausipalkkainen henkilöstö

Lisätiedot

HENKILÖSTÖKERTOMUS 2015

HENKILÖSTÖKERTOMUS 2015 HENKILÖSTÖKERTOMUS 2015 1 2 Sisältö 1. Johdanto 4 2. Henkilöstön määrä ja rakenne 31.12. 5 3. Johtaminen 6 4. Henkilöstön osaaminen ja ammattitaito 7 5. Työhyvinvoinnin edistäminen 7 6. Henkilöstökustannukset

Lisätiedot

Henkilöstösuunnitelma 2016

Henkilöstösuunnitelma 2016 Henkilöstösuunnitelma 2016 Yt-toimikunta 16.11.2015 Kunnahallitus 16.11.2015 Kunnanvaltuusto 30.11.2015 1 SISÄLLYS 1. Henkilöstösuunnitelman tavoite... 3 2. Henkilöstöpoliittiset linjaukset... 3 3. Työvoimatarpeen

Lisätiedot

Työelämä Toimintaympäristön seuranta. Maija Lyly-Yrjänäinen, Päivi Järviniemi

Työelämä Toimintaympäristön seuranta. Maija Lyly-Yrjänäinen, Päivi Järviniemi Työelämä 2020 Toimintaympäristön seuranta 2012 2017 Maija Lyly-Yrjänäinen, Päivi Järviniemi Työelämän toimintaympäristön kehitys hankkeen painopisteiden mukaan Kehittämistoimet työpaikalla Vaikutusmahdollisuudet

Lisätiedot

Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015

Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015 1 ( 5) Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015 Eduskunta Sosiaali- ja terveysvaliokunta Sosiaalialan ammattikorkeakouluverkoston lausunto hallituksen esitykseen (HE 354/2014 vp) laiksi sosiaalihuollon ammattihenkilöistä

Lisätiedot

Päätoimisia vuoden 2015 lopussa oli yhteensä 412, mikä oli 8 henkeä pienempi kuin edellisvuonna.

Päätoimisia vuoden 2015 lopussa oli yhteensä 412, mikä oli 8 henkeä pienempi kuin edellisvuonna. 1/19 HENKILÖSTÖRAPORTTI 2.1. Henkilöstön määrä ja rakenne 2.1.1. Henkilöstön määrä Vakinaisen henkilöstön määrä 31.12.2015 oli 336, muutos edellisvuoteen oli + 5 henkilöä. Määräaikaisten (sis. palkkatuella

Lisätiedot

Parempi työelämä uudelle sukupolvelle

Parempi työelämä uudelle sukupolvelle Parempi työelämä uudelle sukupolvelle strategia 2013 2016 1 Kannen kuva: Samuli Siirala ISBN 978-952-5628-61-6 2 Visio: Parempi työelämä uudelle sukupolvelle Akavan opiskelijat ovat olemassa jotta uusi

Lisätiedot

Poolian Palkkatutkimus 2013 05/2013

Poolian Palkkatutkimus 2013 05/2013 Poolian Palkkatutkimus 2013 05/2013 Palkkatutkimuksen taustoja Palkkatutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa työnhakijoidemme nykyistä palkkatasoa ja verrata sitä heidän koulutukseensa ja työkokemukseensa

Lisätiedot

Osaamisen kehittymisen arviointi. Leena Nuuttila, henkilöstön kehittämispäällikkö Helsingin Energia ESR-Futurex hankkeen seminaari 6.6.

Osaamisen kehittymisen arviointi. Leena Nuuttila, henkilöstön kehittämispäällikkö Helsingin Energia ESR-Futurex hankkeen seminaari 6.6. Osaamisen kehittymisen arviointi Leena Nuuttila, henkilöstön kehittämispäällikkö Helsingin Energia ESR-Futurex hankkeen seminaari 6.6.2012 Helsinki Helsingin Energia Yksi Suomen suurimmista energiayrityksistä.

Lisätiedot

Henkilöstöraportti 2015

Henkilöstöraportti 2015 Kunnanhallitus 2.5.2016 109 Yt-toimikunta SISÄLLYSLUETTELO HENKILÖSTÖRAPORTTI... 3 JOHDANTO... 3 HENKILÖSTÖRESURSSIT... 3 Henkilöstön määrä ja rakenne... 3 Henkilöstö hallinnonaloittain... 4 Henkilötyövuodet...

Lisätiedot

TOIVAKAN KUNNAN HENKILÖSTÖKERTOMUS

TOIVAKAN KUNNAN HENKILÖSTÖKERTOMUS TOIVAKAN KUNNAN HENKILÖSTÖKERTOMUS 2012 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. TOIVAKAN KUNNAN HENKILÖSTÖSTRATEGIA... 4 3. HENKILÖSTÖ... 5 3.1. HENKILÖSTÖN MÄÄRÄ... 5 3.2. HENKILÖSTÖN SUKUPUOLIJAKAUMA...

Lisätiedot