Ulkomaankaupan maksutavat ja vakuudet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ulkomaankaupan maksutavat ja vakuudet 18.10.2013"

Transkriptio

1 Ulkomaankaupan maksutavat ja vakuudet OP-Pohjola- ryhmä Liisa Multanen

2 Agenda 1. Ulkomaankaupan maksutavat 2. Ulkomaankaupan vakuudet 3. Yhteystiedot 4. Trade Finance caset

3 Pohjola Pankki

4 4 Pohjola Pohjola on suomalainen finanssipalvelukonserni, jonka perustehtävä on edistää asiakkaidensa taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Pohjola tarjoaa yritys- ja yhteisöasiakkaille monipuoliset pankki-, vahinkovakuutus- ja varainhoitopalvelut. Yksityishenkilöille Pohjola tarjoaa kattavat vahinkovakuutus- ja private banking -palvelut. Pohjola on osa OP-Pohjola-ryhmää, joka on johtava finanssiryhmä Suomessa. Sen muodostavat itsenäiset osuuspankit ja ryhmän keskusyhteisö OP-Pohjola osk tytär- ja lähiyhteisöineen.

5 5 Pohjola osana OP-Pohjola-ryhmää Ryhmäohjaus Valvonta Jäsenosuuspankit Vähittäispankkitoiminta Omistus 100 % OP-Pohjola osk Riskienhallinta Strategiset omistukset OP-Pohjola-ryhmän luottolaitokset vastaavat toistensa veloista ja sitoumuksista. Yhteisvastuu ei koske ryhmän vakuutusyhtiöitä. OP-Palvelut Oy Tuote- ja palvelukehitys Tukitoiminnot Kiinnitysluottopankkitoiminta OP-Asuntoluottopankki Oyj OP- Henkivakuutus Oy Henkivakuuttaminen Muut tytäryhtiöt Suurin osakkeenomistaja Pohjola-konserni Yrityspankkitoiminta Markets Vahinkovakuuttaminen Varainhoito Treasury Finanssivalvonta valvoo OP-Pohjola-ryhmää konsolidoidusti.

6 6 Pohjolan Trade Finance -ratkaisut Pohjola tarjoaa kattavat palvelut kotimaan takauksista ulkomaankaupan rahoitusratkaisuihin saakka. Palvelut vientiin Palvelut tuontiin Kotimaan vakuudet Kansainvälinen verkosto Räätälöidyt ratkaisut Vientiremburssit Standbyremburssit Remburssien diskonttaus & rahoitus Perittävät Takaukset Avalisoitujen vekselien diskonttaus Tuontiremburssit Standby remburssit Perittävät Takaukset Tuontiremburssien rahoitus Kaupalliset takaukset Viranomaistakaukset Omat konttorit Baltiassa Laaja kumppaniverkosto ICC- ja Unicoyhteistyö China Desk Riskien arviointi Riskeiltä suojautuminen Riskien jako partnerien kanssa Räätälöidyt rahoitusratkaisut Räätälöidyt koulutukset Tuotekoulutukset Pohjolan verkkopalveluilla hallinnoit yrityksen dokumenttimaksuja ja takauksia helposti ja tehokkaasti.

7 Ulkomaankaupan maksutavat

8 Välineitä riskienhallintaan Remburssi Takaus Vakuutus & Finnvera Kaupan vaihe Riski Kauppasopimus Ennakkomaksu Johdannaiset Vahinkovakuutus Tarjousriski Tarjouksen sisältämät ehdot Valmistusajan riski Kaupan peruuntuminen Kuljetusriski Tavaran kuljetuksen ongelmat Vastapuoliriski Maariski Toimitusriski Valuuttariski Kauppakumppanin kyvyttömyys hoitaa velvollisuutensa Kohdemaan poliittinen ja taloudellinen vakaus Myyjä ei toimita tavaraa kauppasopimuksen mukaisesti Valuuttakurssien vaihtelut Hyödykeriski Raaka-aineiden hintavaihtelut Juridinen riski Eri maiden lainsäädäntö ja normisto Takuuajan riski Takuuaikana tapahtuneet poikkeamat Riskit ja suojautumiskeinot on määriteltävä kauppasopimusvaiheessa. 8

9 Maksutapojen vertailu 9 Maksutapa Riskit Käyttötilanne Maksumääräys ja SWIFT-sekki Ostajan maksukyky ja -halu Poliittinen riski ostajan maasta Vakiintuneet kauppakumppanit Perittävä Avista (D/P) Maksuajallinen (D/A) Maksuajallinen (D/A) + ostajan pankin takaama vekseli Ostajan maksukyky ja -halu Poliittinen riski ostajan maasta Ostajan pankin maksukyky Poliittinen riski ostajan maasta Vakiituneet kauppakumppanit & tavara ei ole valmistettu ostajalle Remburssi Vahvistamaton Ostajan pankin maksukyky Poliittinen riski ostajan maasta Vakiintumattomat kauppakumppanit Vahvistettu Eroavaiset asiakirjat Tavara voi olla räätälöity ostajalle

10 10 Vientiperittävällä lisäturvaa maksun saantiin. Myyjä voi varmistaa, ettei ostaja saa haltuunsa tavaraan oikeuttavia asiakirjoja, ennen kuin on suorittanut maksun tai hyväksynyt asetetun vekselin. Lisäksi myyjä voi tarjota ostajalle maksuaikaa ja saada itselleen kilpailuedun.

11 11 Tuontiperittävällä maksuaikaa. Ostajan käyttöpääoman hallinta tehostuu, koska maksu suoritetaan vasta tavaran toimituksen jälkeen. Lisäksi ostaja voi varmistaa, että saa haltuunsa kaiken tarvitsemansa dokumentaation.

12 12 Miksi maksutavaksi remburssi? 1 Ostajan ja myyjän suhde 2 Taloudellinen ja poliittinen tilanne 3 Maantieteellinen etäisyys 4 Kaupan kohde Remburssi suojaa ostajan luottoriskiltä, pankki- ja maariskiltä sekä dokumenttiriskiltä

13 13 Vientiremburssilla varmistut etukäteen maksusta. Vientiremburssi suojaa myyjää ostajariskin lisäksi kauppakumppanin maan ja pankin taloudelliselta ja poliittiselta riskiltä.

14 14 Tuontiremburssilla varmistat kauppatavaran saannin turvallisesti ja omien ehtojesi mukaisesti. Remburssin avulla ostaja voi osoittaa maksukykynsä ja saada tarvittaessa maksuaikaa.

15 15 Mitkä ovat remburssin edut? Remburssilla voi tehostaa sekä myyjän että ostajan käyttöpääoman hallintaa ei vain riskienhallinnan väline! Edut myyjälle Myyjä saa etukäteen varmuuden maksusta edellyttäen, että remburssin ehdot täyttyvät Voi suunnitella ennakkoon tuotantoa, remburssi on peruuttamaton Mahdollisuus nopeaan suoritukseen/diskonttaukseen Voi edellyttää remburssia, jossa ostaja maksaa työn edistymisen myötä Vahvistettu remburssi on myyjän oman pankin sitoumus, suojaa maa- ja pankkiriskiltä Edut ostajalle Ostaja osoittaa maksukykynsä ja luottokelpoisuutensa avaamalla remburssin Nopea maksutapa, mahdollisuus käteisalennuksen Tavaran oikea-aikainen laivaus voidaan määrittää remburssissa Ostaja voi varmistua ennakkoon, että saa täydellisen maahantuontiin vaadittavan dokumentaation (esim. lisenssit ja alkuperätodistukset) Remburssin avulla tuoja saa tavaran ja viejä rahat mahdollisimman yksinkertaisella tavalla

16 Ulkomaankaupan vakuudet

17 17 Takauksen avulla edunsaaja varmistaa saavansa korvauksen mahdollisessa sopimusrikkomustilanteessa. Pankkitakaus voidaan antaa esimerkiksi toimituksen, kauppahinnan maksun, takuuajan tai muun sopimusvelvoitteen täyttämisen vakuudeksi.

18 18 Miksi pankkitakaus? 1 Sopimusosapuolten suhde Vastapuoliriski, maa- ja pankkiriski 2 Kauppatapa Urakkasopimuksista laivanrakennukseen 3 Maantieteellinen etäisyys Lainsäädäntö ja mahdolliset keskuspankkimääräykset eri maissa 4 Takauksen edunsaajan sisäinen takauspolitiikka Kauppakumppanilta edellytetään takaus Takaus suojaa edunsaajaa taattavan oletetussa sopimusrikkomustilanteessa. Takaussitoumuksen sisältö määrittää takaajan maksuvelvoitteen. Ota yhteyttä Pohjolaan, ennen kuin sovit takaustekstistä kauppakumppanin kanssa.

19 19 Vientiin liittyviä takauksia 1 Tarjoustakaus Korvaa vahingon, joka tilaajalle saattaa aiheutua, jos viejä peruuttaa tarjouksensa tai ei allekirjoita tarjouksen hyväksymisen jälkeen sopimusta. 2 Ennakkomaksuntakaus Turvaa tilaajalle ennakkomaksun takaisinsaannin, jos toimitus ei ole ollut sopimuksen mukainen tai jos toimitusta ei tapahdu. 3 Toimitustakaus Korvaa vahingon, joka tilaajalle saattaa aiheutua, jos toimitus ei ole ollut sopimuksen mukainen. 4 Takuuajan takaus Korvaa vahingon, joka tilaajalle aiheutuu, jos viejä ei korjaa mahdollisia puutteita tai vikoja takuuajan kuluessa. Pankkitakaus ulkomaille annetaan viejän puolesta tämän ulkomaisen sopimuskumppanin hyväksi.

20 20 Tuontiin liittyviä takauksia 1 Maksun takaus Yksittäisen toimituksen tai kauppahinnan maksun vakuus myyjälle. 2 Tilivelkatakaus Jatkuvan tuonnin vakuus tavaran maksusta myyjälle. Limiittityyppinen, annetaan usein vuodeksi kerrallaan. 3 Tullitakaus Tullimaksujen maksamisen vakuudeksi annettu takaus tuontikaupassa. Limiittityyppinen, annetaan usein vuodeksi kerrallaan. 4 Pankkitakaus helpottaa kaupankäyntiä ulkomaille.

21 Rakentamiseen ja kotimaan kauppaan liittyviä takauksia 21 1 Urakointiin liittyvät takaukset 2 Toimituksiin liittyvät takaukset Urakkatakaus, työ- ja takuuaikainen toimitus- ja takuuaikainen 3 Muihin sopimuksiin liittyvät takaukset Esimerkiksi vuokratakaus vuokranmaksun vakuudeksi vuokranantajalle 4 Viranomaistakaukset Maa-aineslupatakaus, rakennuslupatakaus, valmismatkaliiketakaus (Kuluttajavirastolle) jne. Takausten hallinnointi sujuu kätevästi pankkitakausten verkkopalvelun kautta. Verkkopalvelu on osa Pohjolan Yrityspalveluita.

22 22 Takaus vakuudeksi kauppakumppanilta Millä varmistat kauppakumppanisi sopimusvelvoitteiden täyttämisen? Vaihtoehtoina kauppakumppanin yritystakaus, ulkomaisen pankin takaus tai Pohjolan takaus. Onko saatu takaus yritykselle riittävä vakuus? Takaus ulkomaiselta pankilta Kuinka suuri on maa- ja pankkiriski? Onko takaus pätevästi annettu? Mitä lakia sovelletaan riitatilanteessa? Kuinka vaatimus tehdään pätevästi? Maksaako takaajapankki vaatimuksen perusteella? Takaus Pohjolasta Pohjola tekee luottopäätöksen ulkomaisen pankin riskistä tapauskohtaisesti. Pohjola kantaa maa- ja pankkiriskin asiakkaan puolesta. Yritys saa Pohjolan takauksen Suomen lain alla ja asiakkaan hyvaksymällä tekstillä. Takaus luotettavasta suomalaisesta pankista kattamaan kauppakumppanin sopimusriskiä.

23 23 Standby-remburssi on remburssin muotoinen pankkitakaus. Standby-remburssi on pankin sitoumus, joka annetaan vakuudeksi ostajan maksukyvystä tai myyjän sopimusvelvoitteiden täyttämisestä.

24 24 Standby-remburssi ulkomaankaupassa Standby-remburssi viennissä Ulkomainen avaajapankki (ostajan pankki) takaa suomalaiselle myyjälle eli remburssinsaajalle maksun remburssissa vaadittuja asiakirjoja vastaan. Pohjola voi vahvistaa standbyremburssin. Standby-remburssi tuonnissa Avaajapankki eli Pohjola takaa suomalaisen ostajan puolesta myyjälle eli remburssinsaajalle maksun remburssissa vaadittuja asiakirjoja vastaan. Vahvistettu standby-remburssi suojaa myyjää maa-, pankki- ja asiakirjariskiltä.

25 Kansainväliset finassipakotteet ja muu säätely

26 26 Kansainväliset finanssipakotteet Kansainvälisillä finanssipakotteilla tarkoitetaan pakotteiden kohteena olevien tahojen varojen tai muiden taloudellisten resurssien jäädyttämistä YK:n turvallisuusneuvosto on merkittävin pakotteita asettava taho, mutta myös EU tai yksittäiset valtiot voivat asettaa pakotteita Finanssipakotteiden lisäksi on myös muita kansainvälisiä pakotteita, mm. vienti- ja tuontikiellot sekä lento- ja matkustuskiellot Terrorismin rahoittamisella tarkoitetaan varojen antamista tai keräämistä suoraan tai välillisesti terrorismin rahoittamiseen Toisin kuin rahanpesussa, terrorismin rahoittamiseen käytettävät varat voivat olla alunperin laillisesti hankittuja, mutta niitä käytetään lain vastaisesti terrorismin rahoittamiseen Rahoitusjärjestelmän käyttöä terrorismin rahoittamiseen pyritään estämään kansainvälisillä finanssipakotteilla

27 27 EU ja OFAC -pakotteet EU Pakotteet OFAC-pakotteet YK:n turvallisuusneuvoston päätökset kansainvälisistä finanssipakotteista pannaan EU:ssa täytäntöön EU:n neuvoston asetuksina Office of Foreign Assets Control (OFAC) -nimisen viranomaisen listaukset tahoista, joiden varat tulee jäädyttää Asetusten tarkoittamien henkilöiden, järjestöjen ja yhteisöjen varat tulee jäädyttää ilman erillistä päätöstä USA:ssa toimivat pankit jäädyttävät maksut, joita välitetään listatuille tahoille myös USA:n ulkopuolelta Ulkoasiainministeriöllä on Suomessa päävastuu YK:n ja EU:n talouspakotteiden noudattamisen valvonnan koordinoinnista USA:n kansallisen lainsäädännön (USA Patriot Act) perusteella USA:n viranomaiset voivat asettaa sanktioita myös ulkomaisille rahoituslaitoksille ons/list/version4/global/e_ctlview.html

28 28 KYC ja AML KYC - Know Your Customer Kansainvälisten vienti- ja tuontipakotteiden osalta jokaisen yrityksen tulee olla selvillä ko. rajoitusten sisällöstä ja merkityksestä yrityksen liiketoiminnalle Suomessa pakotteita valvova toimivaltainen viranomainen on Ulkoasiainministeriö. Ulkoasianministeriön pakotteita koskevaa informaatiota =15555&contentlan=1&culture=fi-FI AML - Anti-Money Laundering Rahanpesulla tarkoitetaan toimintaa, jossa rikoksella hankitun rahan alkuperä pyritään häivyttämään Erilaisin liiketoimin varojen siirto saadaan näyttämään lailliselta Rahanpesu on osa järjestäytynyttä rikollisuutta, ja sellaisena myös osa kansainvälistä rikollisuutta Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen perustuu kansainvälisiin standardeihin Suomessa Finanssivalvonnan tehtävänä on valvoa, että sen valvottavien menettelytavat täyttävät lakien asettamat vaatimukset

29 TF Caset

30 30 Case: Teknologiateollisuuden vientiyritys Yrityksen vientikauppa Intiaan. Myyjän tavoitteena on suojautua ostajariskiltä ja saada maksu mahdollisimman nopeasti. Intialainen ostaja tarvitsee 180 päivän maksuajan. Myyjä muutti remburssin maksuajallisen saatavan käteissuoritukseksi diskonttaamalla maksuajan ja maksamalla diskonttauksen kustannuksen. Ostaja sai lyhytaikaisen, toimituksen jälkeisen rahoituksen. Maksuajan tarjoaminen intialaiselle ostajalle oli kilpailukeino kaupan saamiseksi. Myyjä sai maksun mahdollisimman nopeasti. Diskonttauksella myyjältä poistui maksuajan korko- ja valuuttariski. Pohjola Pankin vahvistama vientiremburssi suojaa myyjää maa- ja pankkiriskeiltä sekä remburssin asiakirjariskiltä.

31 31 Case: Ympäristöalan vientiyritys Yrityksen vientikauppa Turkkiin. Myyjän tavoitteena on suojautua ostajariskiltä ja saada maksu mahdollisimman nopeasti. Turkkilainen ostaja tarvitsee kaupan toteuttamiseen 360 päivän toimituksen jälkeisen maksuajan. Ostajan pankki ja Pohjola Pankki sopivat rahoituksen hinnoittelun sekä rahoitusajan ennen remburssin avausta. Ostaja maksoi rahoituksen kustannukset. Yleisesti käytetty rahoitustapa useissa maissa. Myyjä sai maksun heti toimituksen tapahduttua. Ulkomainen ostaja sai tarvitsemansa maksuajan. Vakiintunut rahoitusdokumentaatio remburssin ehdoissa. Käteissuoritus myyjälle ei maksuajan korko- ja valuuttariskiä.

32 Case: Maksuajan järjestäminen tuontiremburssin avulla 32 Pienkoneiden osto Kiinasta Kauppahinnan maksu aina ennakkoon Tuoja ei saanut ennakkomaksulle eikä toimitukselle pankkitakausta. Ei suojaa toimitus- eikä toimittajariskille. Tuojan käyttöpääomaa sitoutui ennen valmistusta ja tavarantoimitusta. Tuontivolyymi kasvoi, ja tuoja halusi vaihtoehdon ennakkomaksuille. Tuoja neuvotteli kiinalaisen myyjän kanssa remburssikaupasta. Myyntivolyyminsa kasvattamiseksi myyjä suostui muuttamaan maksutavan ennakkomaksuista remburssiin. Toimittajariskin hallinta tehostui - tavaran oikea-aikainen laivaus voidaan määritellä remburssissa. Maksuehtoja saatiin pidennettyä. Maksuajallinen tuontiremburssi vapauttaa käyttöpääomaa ja tehostaa riskienhallintaa.

33 Referenssit

34 Referenssejä Trade Finance -ratkaisuissa Kuusakoski Oy Core Partner in Trade Finance Services Outokumpu Core Partner in Trade Finance Services Andritz Oy Core Partner in Trade Finance Services Outotec Oyj Core Partner in Commercial Guarantees and Trade Finance Services YIT Oyj Nokia Solutions and Networks SRV Yhtiöt Oyj Normet Oy Core Partner in Commercial Guarantee Services Core Partner in Trade Finance Services Core Partner in Commercial Guarantee Services Core Partner in Trade Finance Services

35 Yhteystiedot

36 36 Yhteystiedot / Trade Finance Liisa Multanen Manager Trade Finance Sales and Structuring liisa.multanen@pohjola.fi Tel GSM Group documentarycredits@pohjola.com guarantee@pohjola.com

37 Kiitos!

38 Vastuunrajoitus Tässä materiaalissa esitetyt näkemykset ovat indikatiivisia ja tarkoitettu ainoastaan keskustelun pohjaksi. Tämä esitys ei ole tarjous, ja sen tarkoitus on ainoastaan auttaa alustavasti arvioimaan esitellyn tuotteen ominaisuuksia ja sen soveltuvuutta asiakkaan tarkoituksiin. Tarvittaessa asiakkaan tulee kääntyä oman neuvonantajan puoleen. Pohjola Pankki Oyj (Pohjola) ei toimi juridisena, taloudellisena, tilintarkastuskysymysten tai verotuksen neuvonantajana. Pohjola on käyttänyt materiaalissa tietolähteitä, joita se pitää luotettavina ja joiden oikeellisuuden ja luotettavuuden se on pyrkinyt parhaansa mukaan varmistamaan, mutta se ei kuitenkaan voi taata niiden oikeellisuutta tai luotettavuutta. Pohjola pidättää oikeuden täydentää ja muuttaa esityksen sisältöä milloin tahansa. Tämä materiaali on luottamuksellinen ja tarkoitettu vain asiakkaan omaan käyttöön. Materiaalin jakaminen tai lainaaminen asiakasyrityksen ulkopuolelle edellyttää Pohjolan kirjallista etukäteistä lupaa.

Lappeenranta University of Technology 13.9.2010 Pohjola Bank plc Trade Finance Eeva Jalonen eeva.jalonen@pohjola.com

Lappeenranta University of Technology 13.9.2010 Pohjola Bank plc Trade Finance Eeva Jalonen eeva.jalonen@pohjola.com Lappeenranta University of Technology 13.9.2010 Pohjola Bank plc Trade Finance Eeva Jalonen eeva.jalonen@pohjola.com OP-Pohjola-ryhmän rakenne Omistajajäsenet Yli 200 jäsenosuuspankkia OP-KESKUS OSK OP-Rahastoyhtiö

Lisätiedot

Kaupan rahoitus Venäjälle ja muualle haasteet ja mahdollisuudet Joensuu 23.2.2010

Kaupan rahoitus Venäjälle ja muualle haasteet ja mahdollisuudet Joensuu 23.2.2010 Kaupan rahoitus Venäjälle ja muualle haasteet ja mahdollisuudet Joensuu 23.2.2010 Eila Raatikainen Nordea Trade Finance Finland Lähtökohdat Kohdemaan taloudellinen ja poliittinen tilanne Uskaltaako ostaja

Lisätiedot

Maksutavan ja rahoitusratkaisun valinta - riskien hallintaa sekä kilpailukeino

Maksutavan ja rahoitusratkaisun valinta - riskien hallintaa sekä kilpailukeino Maksutavan ja rahoitusratkaisun valinta - riskien hallintaa sekä kilpailukeino 1 28.11.2016 Maksuehdon ja rahoitusratkaisun määrittävät Markkinatilanne Vastapuoli Kaupan kohde Viennin kohdemaa Oma näkökulma

Lisätiedot

Osuuspankin kansainväliset palvelut. Ratkaisuja yrityksen toiminnan tukemiseksi

Osuuspankin kansainväliset palvelut. Ratkaisuja yrityksen toiminnan tukemiseksi Osuuspankin kansainväliset palvelut Ratkaisuja yrityksen toiminnan tukemiseksi 29.09.2016 Vesa Rosendahl Yrityspankinjohtaja Jaana Mustonen Maksuliikeasiantuntija 2 OPn kautta maailmalle Yli 2500 kansainvälistä

Lisätiedot

Ulkomaankaupan maksutavat rahoitusta ja riskienhallintaa. Kati Jolkkonen I Trade Finance 8.5.2015 kati.jolkkonen@nordea.com

Ulkomaankaupan maksutavat rahoitusta ja riskienhallintaa. Kati Jolkkonen I Trade Finance 8.5.2015 kati.jolkkonen@nordea.com Ulkomaankaupan maksutavat rahoitusta ja riskienhallintaa Kati Jolkkonen I Trade Finance kati.jolkkonen@nordea.com Sisältö Trade Finance yksikkö Nordeassa Kansainvälisen kaupan toimintaympäristö ja riskit

Lisätiedot

Viennin rahoitusjärjestelyt Team Finlandin aluefoorumi, Oulu

Viennin rahoitusjärjestelyt Team Finlandin aluefoorumi, Oulu Viennin rahoitusjärjestelyt Team Finlandin aluefoorumi, Oulu REMBURSSIEN KÄYTTÖ VIENTIKAUPOISSA 14.4.2016 2 Kansainvälisen kaupan maksutavat Viejän näkökulma Riskittömin Ennakkomaksu Ennen tavaran laivausta

Lisätiedot

Vienti vetämään. Suomen ja suomalaisten menestyminen maailmalla. Oulu Toimitusjohtaja TkT Pauli Heikkilä Finnvera Oyj

Vienti vetämään. Suomen ja suomalaisten menestyminen maailmalla. Oulu Toimitusjohtaja TkT Pauli Heikkilä Finnvera Oyj Vienti vetämään Suomen ja suomalaisten menestyminen maailmalla Oulu 10.5.2017 Toimitusjohtaja TkT Pauli Heikkilä Finnvera Oyj 2 Pk-yrityksen ulkopuolisen rahan lähteet Lähde: Pk-barometri 1/2017 Kasvuhakuiset

Lisätiedot

Rahoitusratkaisuja vientiin

Rahoitusratkaisuja vientiin Rahoitusratkaisuja vientiin Monipuolisia vienninrahoituspalveluja vientiyrityksille ja rahoittajille Finnvera edistää suomalaista vientiä tarjoamalla yrityksille sekä vientiä rahoittaville pankeille monipuolisia

Lisätiedot

Kansainvälisellä kaupalla kasvua OP:n kv-aamubrunssi Salossa Aluepäällikkö Jyrki Isotalo, Finnvera Oyj

Kansainvälisellä kaupalla kasvua OP:n kv-aamubrunssi Salossa Aluepäällikkö Jyrki Isotalo, Finnvera Oyj Kansainvälisellä kaupalla kasvua OP:n kv-aamubrunssi Salossa 24.01.2018 Aluepäällikkö Jyrki Isotalo, Finnvera Oyj Kilpailukykyä, rahoitusta ja riskinhallintaa 2 Yksikään kannattava vientikauppa ei saisi

Lisätiedot

Grow, go global! Teollisuuden Survival Kit Kasvun ja kansainvälistymisen selviytymispaketti. Finnvera Oyj Anneli Soppi

Grow, go global! Teollisuuden Survival Kit Kasvun ja kansainvälistymisen selviytymispaketti. Finnvera Oyj Anneli Soppi Grow, go global! Teollisuuden Survival Kit Kasvun ja kansainvälistymisen selviytymispaketti Finnvera Oyj Anneli Soppi Finnveran rahoitustoiminta Asiakkaat Paikalliset pienyritykset Kotimarkkinayritykset

Lisätiedot

Yksikään hyvä hanke ei saisi jäädä toteutumatta rahoituksen puutteen takia.

Yksikään hyvä hanke ei saisi jäädä toteutumatta rahoituksen puutteen takia. Yksikään hyvä hanke ei saisi jäädä toteutumatta rahoituksen puutteen takia. Yrityksen elinkaari Finnveran monipuoliset rahoituspalvelut yrityksen eri vaiheisiin. Liiketoiminnan aloittaminen - Lainat ja

Lisätiedot

Kasvuun!! Kuinka pankki ja Finnvera voivat auttaa yritystä onnistumaan kasvupolulla

Kasvuun!! Kuinka pankki ja Finnvera voivat auttaa yritystä onnistumaan kasvupolulla Kasvuun!! Kuinka pankki ja Finnvera voivat auttaa yritystä onnistumaan kasvupolulla Team Finland Road Show Kotka 10.10.2018 Markus Laakkonen/Finnvera Anu Joukainen/Handelsbanken Finnvera pähkinänkuoressa

Lisätiedot

Ulkomaankaupan maksutavat ja Finnveran vientitakuut yrityksen riskienhallinnassa

Ulkomaankaupan maksutavat ja Finnveran vientitakuut yrityksen riskienhallinnassa 1 Ulkomaankaupan maksutavat ja Finnveran vientitakuut yrityksen riskienhallinnassa KIVI 2009 - Kotka 3.11.2009 Erno Ihto, kasvu- ja kansainvälistymisrahoitus Finnvera Oyj 2 Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö,

Lisätiedot

Ostajariski ja rahoitus viennissä: uhka vai mahdollisuus?

Ostajariski ja rahoitus viennissä: uhka vai mahdollisuus? Ostajariski ja rahoitus viennissä: uhka vai mahdollisuus? RIIHIMÄEN-HYVINKÄÄN KAUPPAKAMARIN FINANSSILOUNAS 25.1.2018 Hotel Sveitsi, Hyvinkää Erno Ihto Tavoitteena pk-yritysten viennin kaksinkertaistaminen

Lisätiedot

Finnveran kv-kasvun ja vientikaupan rahoitus Kv-kasvun ja rahoituksen aamupäivä. Seija Pelkonen Turun aluekonttori 12.3.2014

Finnveran kv-kasvun ja vientikaupan rahoitus Kv-kasvun ja rahoituksen aamupäivä. Seija Pelkonen Turun aluekonttori 12.3.2014 Finnveran kv-kasvun ja vientikaupan rahoitus Kv-kasvun ja rahoituksen aamupäivä Seija Pelkonen Turun aluekonttori 12.3.2014 Agenda Finnvera Oyj ja avainluvut Finnveran rooli kv-kasvun rahoituksessa Vientikaupan

Lisätiedot

Ostajarahoituksella ja maksuajalla kilpailukykyä

Ostajarahoituksella ja maksuajalla kilpailukykyä BUUSTIa kasvuun ja vientiin! Ostajarahoituksella ja maksuajalla kilpailukykyä MENESTYKSEKKÄÄSTI MAAILMALLA 21.11.2017 Sibeliustalo, Lahti Erno Ihto Tavoitteena pk-yritysten viennin kaksinkertaistaminen

Lisätiedot

Finnveran rahoitusmahdollisuudet Venäjän liiketoiminnassa KiVi 2009 Turku 12.11.2009 Jari Mehto 16.11.2009

Finnveran rahoitusmahdollisuudet Venäjän liiketoiminnassa KiVi 2009 Turku 12.11.2009 Jari Mehto 16.11.2009 1 Finnveran rahoitusmahdollisuudet Venäjän liiketoiminnassa KiVi 2009 Turku 12.11.2009 Jari Mehto Finnvera Oyj 2 Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, jonka tavoitteena on edistää suomalaisten

Lisätiedot

Finnveran rooli yrityksen viennissä ja kansainvälistymisessä. Team Finland kiertue - Lapista maailmalle Rovaniemi 5.9.

Finnveran rooli yrityksen viennissä ja kansainvälistymisessä. Team Finland kiertue - Lapista maailmalle Rovaniemi 5.9. Finnveran rooli yrityksen viennissä ja kansainvälistymisessä Team Finland kiertue - Lapista maailmalle Rovaniemi 5.9.2018 Erno Ihto Finnvera pähkinänkuoressa Finnvera on Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö

Lisätiedot

Pankki asiakkaan kumppanina kansainvälistymisessä

Pankki asiakkaan kumppanina kansainvälistymisessä Pankki asiakkaan kumppanina kansainvälistymisessä Tommi Harjula, Corporate Strategy & Development Salla-Mari Rönkkö, Trade Finance Jussi Niemelä, Yksikönjohtaja Trade Portal & Club tukevat Nordean arvontarjontaa

Lisätiedot

Pk-yritykset maailmalle roadshow Nordean tuella kansainvälisille markkinoille

Pk-yritykset maailmalle roadshow Nordean tuella kansainvälisille markkinoille Pk-yritykset maailmalle roadshow Nordean tuella kansainvälisille markkinoille Harri Korhonen 3.5.2017 Nordea apunasi kansainvälistymisessä Trade Portal Trade Club Analyysi 360 Käyttöpääoman rahoitus Ulkomaan

Lisätiedot

Finnveran työkalut viennin rahoitukseen

Finnveran työkalut viennin rahoitukseen Finnveran työkalut viennin rahoitukseen Cleantech verkostot viennin ja kansainvälistymisen tukena tilaisuus, 18.11.2015 Mikkeli 1 18.11.2015 Kansainvälisellä kaupalla kasvua Vientikauppojen rahoitus ja

Lisätiedot

Pk-yritykset maailmalle roadshow Autamme sinua ja yritystäsi kansainvälistymään. Juha Aitos

Pk-yritykset maailmalle roadshow Autamme sinua ja yritystäsi kansainvälistymään. Juha Aitos Pk-yritykset maailmalle roadshow Autamme sinua ja yritystäsi kansainvälistymään Juha Aitos 20.9.2017 Autamme Sinua toimimaan joustavasti kansainvälisillä markkinoilla Tee ostaminen asiakkaallesi helpoksi

Lisätiedot

Finnveran rahoituspalvelut vientiin ja kansainvälistymiseen KiVi 2009 Pori 11.11.2009 Jari Mehto 18.11.2009

Finnveran rahoituspalvelut vientiin ja kansainvälistymiseen KiVi 2009 Pori 11.11.2009 Jari Mehto 18.11.2009 1 Finnveran rahoituspalvelut vientiin ja kansainvälistymiseen KiVi 2009 Pori 11.11.2009 Jari Mehto Finnvera Oyj 2 Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, jonka tavoitteena on edistää suomalaisten

Lisätiedot

Finnveran ratkaisuja vientikauppaan. Aluejohtaja Juha Ketola

Finnveran ratkaisuja vientikauppaan. Aluejohtaja Juha Ketola Finnveran ratkaisuja vientikauppaan Aluejohtaja Juha Ketola 9.5.2017 Yksikään kannattava vientikauppa ei saisi jäädä toteutumatta rahoituksen puutteen takia. Finnvera pähkinänkuoressa Finnvera on Suomen

Lisätiedot

Mitä vähemmän riskejä, sitä paremmat yöunet rahoituksen suunnittelu osana vientitoimintaa

Mitä vähemmän riskejä, sitä paremmat yöunet rahoituksen suunnittelu osana vientitoimintaa Mitä vähemmän riskejä, sitä paremmat yöunet rahoituksen suunnittelu osana vientitoimintaa Arktisuus elintarvikeviennin kärkenä (ARVI) -seminaari 25.10.2018 Laura Laine, rahoituspäällikkö, Finnvera Oyj

Lisätiedot

Pk-yritykset maailmalle roadshow Autamme sinua ja yritystäsi kansainvälistymään. Timo Kalliomäki

Pk-yritykset maailmalle roadshow Autamme sinua ja yritystäsi kansainvälistymään. Timo Kalliomäki Pk-yritykset maailmalle roadshow Autamme sinua ja yritystäsi kansainvälistymään Timo Kalliomäki 2.10.2017 Draft Tutki uusia markkinoita Arvioi markkinoiden potentiaalia Tuonti- ja vientivirrat Markkinaraportit

Lisätiedot

Finnvera lyhyesti. Pertti Lähdeaho Finnvera Oyj

Finnvera lyhyesti. Pertti Lähdeaho Finnvera Oyj 1 Finnvera lyhyesti Pertti Lähdeaho Finnvera Oyj 2 Finnveran rooli Edistää suomalaisten yritysten kilpailukykyä Rahoitusratkaisuja yritystoiminnan alkuun, muutoksiin, kasvuun ja kansainvälistymiseen Lainoja,

Lisätiedot

Iso toimitus alkamassa, miten hoidan mahdolliset rahoitustarpeet?

Iso toimitus alkamassa, miten hoidan mahdolliset rahoitustarpeet? Iso toimitus alkamassa, miten hoidan mahdolliset rahoitustarpeet? Yritysten aamukahvit Raahe Kari Ollikainen ja Esko Kujala Oulun yrityskonttori Eurolaina Yleisimmin käytetty perustuote investointien ja

Lisätiedot

Rahoituspalvelut Kiinaan FECC 5.6.2007. Rahoituspäällikkö Leena Tonttila

Rahoituspalvelut Kiinaan FECC 5.6.2007. Rahoituspäällikkö Leena Tonttila Rahoituspalvelut Kiinaan FECC 5.6.2007 Rahoituspäällikkö Leena Tonttila Esityksen sisältö Finnvera Finnvera lyhyesti Viejän rahoittaminen Saatavien vakuuttaminen Ostajan rahoittaminen Etabloituminen, toiminnan

Lisätiedot

Raaka-aineiden tulevaisuudennäkymät

Raaka-aineiden tulevaisuudennäkymät Raaka-aineiden tulevaisuudennäkymät Pohjola Markets Tämä materiaali on luottamuksellinen ja saattaa sisältää vaitiolovelvollisuuden piiriin kuuluvaa tai muuten suojattua tietoa. Materiaalin kopiointi,

Lisätiedot

Kaatuvatko vientikaupat rahoitusosaamisen puutteeseen?

Kaatuvatko vientikaupat rahoitusosaamisen puutteeseen? TIEDOT JULKAISUVAPAITA 3.6. KLO 9.00 Kaatuvatko vientikaupat rahoitusosaamisen puutteeseen? Vientikaupan rahoitusbarometri 8 Finnvera, Keskuskauppakamari ja Kansainvälinen kauppakamari ICC 3.6.8 Tutkimuksen

Lisätiedot

Komission ilmoitus. annettu 16.12.2014, Komission ohjeet asetuksen (EU) N:o 833/2014 tiettyjen säännösten soveltamisesta

Komission ilmoitus. annettu 16.12.2014, Komission ohjeet asetuksen (EU) N:o 833/2014 tiettyjen säännösten soveltamisesta EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 16.12.2014 C(2014) 9950 final Komission ilmoitus annettu 16.12.2014, Komission ohjeet asetuksen (EU) N:o 833/2014 tiettyjen säännösten soveltamisesta FI FI Komission ohjeet

Lisätiedot

Pohjolan Osuuspankki paikallinen kumppanisi. Yrityspalvelut.

Pohjolan Osuuspankki paikallinen kumppanisi. Yrityspalvelut. Pohjolan Osuuspankki paikallinen kumppanisi. Yrityspalvelut. Lähinnä menestystä. Lähialueesi yritysten menestyksessä mukana jo 90 vuotta Pohjolan Osuuspankki on markkinajohtaja toimialueellaan henkilöasiakkaiden

Lisätiedot

Finnveran rahoituspalvelut pk-yrityksille. Jari Mehto 21.11.2014

Finnveran rahoituspalvelut pk-yrityksille. Jari Mehto 21.11.2014 Finnveran rahoituspalvelut pk-yrityksille Jari Mehto 21.11.2014 Finnveran palvelut Pk-yritysrahoitus Vientikauppojen rahoitus Pääomasijoituksia Rahoitamme liiketoimintaa, jolla on kannattavuuden edellytykset

Lisätiedot

Ratkaisuja vientikaupan rahoitukseen ja riskienhallintaan. Yrityssalo Kansainvälistymispäivä Henna Karlsson

Ratkaisuja vientikaupan rahoitukseen ja riskienhallintaan. Yrityssalo Kansainvälistymispäivä Henna Karlsson Ratkaisuja vientikaupan rahoitukseen ja riskienhallintaan Yrityssalo Kansainvälistymispäivä 4.6.2019 Henna Karlsson Finnvera pähkinänkuoressa Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö ja virallinen

Lisätiedot

Finnveran rahoitusmahdollisuudet Venäjän liiketoiminnassa Jari Mehto

Finnveran rahoitusmahdollisuudet Venäjän liiketoiminnassa Jari Mehto 1 Finnveran rahoitusmahdollisuudet Venäjän liiketoiminnassa Jari Mehto Finnveran palvelut vientiin ja kansainvälistymiseen 2 Yrityksen omat rahoitustarpeet Venäjän viennissä Vientitakuut Venäjälle Saatavien

Lisätiedot

Finnvera kasvun ja viennin rahoittajana

Finnvera kasvun ja viennin rahoittajana TechnoGrowth TG 2.0: Sawosta Maailmalle Pre-event Finnvera kasvun ja viennin rahoittajana Y-Paja, Iisalmi Heidi Nousiainen, rahoituspäällikkö Heidi.nousiainen@finnvera.fi Finnvera täydentää rahoitusmarkkinoita

Lisätiedot

Finnveran rooli vientikauppojen. Arktisten alueiden mahdollisuudet pk-yrityksille Oulu 12.11.2015 Rahoituspäällikkö Erno Ihto

Finnveran rooli vientikauppojen. Arktisten alueiden mahdollisuudet pk-yrityksille Oulu 12.11.2015 Rahoituspäällikkö Erno Ihto Finnveran rooli vientikauppojen rahoittamisessa Arktisten alueiden mahdollisuudet pk-yrityksille Oulu 12.11.2015 Rahoituspäällikkö Erno Ihto Finnvera täydentää rahoitusmarkkinoita ja auttaa suomalaisia

Lisätiedot

KiVi-tilaisuus 1.12.2011, Jyväskylä Afrikan mahdollisuudet Finnvera Mika Relander, aluepäällikkö 2.12.2011

KiVi-tilaisuus 1.12.2011, Jyväskylä Afrikan mahdollisuudet Finnvera Mika Relander, aluepäällikkö 2.12.2011 1 KiVi-tilaisuus 1.12.2011, Jyväskylä Afrikan mahdollisuudet Finnvera Mika Relander, aluepäällikkö Finnveran palvelut 2 Lainoja ja takauksia Vientitakuita Pääomasijoituksia Rahoitamme liiketoimintaa, jolla

Lisätiedot

FINNVERAN RAHOITUS VENÄJÄLLE

FINNVERAN RAHOITUS VENÄJÄLLE FINNVERAN RAHOITUS VENÄJÄLLE 25.11.2005 Aatos Matikainen 7.11.2006 1 Toiminnan tarkoitus Finnveran tehtävänä on rahoituksen keinoin edistää yritysten vientiä ja kansainvälistymistä pk-yritysten toimintaa

Lisätiedot

Viennin rahoitusjärjestelyt /Team Finland - Valuuttasaatavien turvaaminen 14.4.2016

Viennin rahoitusjärjestelyt /Team Finland - Valuuttasaatavien turvaaminen 14.4.2016 Viennin rahoitusjärjestelyt /Team Finland - Valuuttasaatavien turvaaminen 14.4.2016 OP Markets Johdannais- ja valuuttamyynti Jukka Rajavaara 040 526 6342 Jukka.rajavaara@op.fi Markets Agenda 1. Asiakkaiden

Lisätiedot

Yrityskaupan rahoitus ja vakuudet. Jukka Juntunen 3.2.2010

Yrityskaupan rahoitus ja vakuudet. Jukka Juntunen 3.2.2010 Yrityskaupan rahoitus ja vakuudet Jukka Juntunen Nordean rooli yrityskaupassa Rahoituspaketin kokoaminen Neuvonantajaverkoston kokoaminen Ostajan rahoittaminen Ostokohteen rahoittaminen Ostokohteen vakuuttaminen

Lisätiedot

Startti, kasvu tai toimivan ostaminen miten rahoitan?

Startti, kasvu tai toimivan ostaminen miten rahoitan? Startti, kasvu tai toimivan ostaminen miten rahoitan? Team Finland talo 14.9.2017 Janne Koivuniemi Finnvera Oyj Finnveran rooli pk-yritysten rahoituksessa Finnvera tarjoaa rahoituspalveluita erityisesti

Lisätiedot

Finnveran rahoitusmahdollisuudet Venäjän liiketoiminnassa. Joensuu 23.2.2009 Leena Tonttila

Finnveran rahoitusmahdollisuudet Venäjän liiketoiminnassa. Joensuu 23.2.2009 Leena Tonttila 1 Finnveran rahoitusmahdollisuudet Venäjän liiketoiminnassa Joensuu 23.2.2009 Leena Tonttila Finnvera Oyj 2 Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, jonka tavoitteena on edistää suomalaisten yritysten

Lisätiedot

Finnvera, ratkaisuja pk yritysten toiminnan tueksi kasvussa, kansainvälistymisessä ja finanssikriisin pyörteissä

Finnvera, ratkaisuja pk yritysten toiminnan tueksi kasvussa, kansainvälistymisessä ja finanssikriisin pyörteissä Finnvera, ratkaisuja pk yritysten toiminnan tueksi kasvussa, kansainvälistymisessä ja finanssikriisin pyörteissä Varsinais-Suomen Teknologiateollisuus ry:n tilinpäätöskokous 19.3.2009 Esityksen sisältö:

Lisätiedot

Asiakasriskit ja rahoitus: kasvua pk-yritysten vientiin? Oulun kauppakamarin seminaari 16.10.2013. Erno Ihto Pk- ja kansainvälistymisrahoitus

Asiakasriskit ja rahoitus: kasvua pk-yritysten vientiin? Oulun kauppakamarin seminaari 16.10.2013. Erno Ihto Pk- ja kansainvälistymisrahoitus Asiakasriskit ja rahoitus: kasvua pk-yritysten vientiin? Oulun kauppakamarin seminaari 16.10.2013 Erno Ihto Pk- ja kansainvälistymisrahoitus Finnvera Oyj Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, joka

Lisätiedot

Kasvua Venäjältä - kansainvälistymisseminaari KiVi 2009 Hämeenlinna 24.3.2009 Erno Ihto, Kasvu- ja kansainvälistymisrahoitus

Kasvua Venäjältä - kansainvälistymisseminaari KiVi 2009 Hämeenlinna 24.3.2009 Erno Ihto, Kasvu- ja kansainvälistymisrahoitus 1 Kasvua Venäjältä - kansainvälistymisseminaari KiVi 2009 Hämeenlinna 24.3.2009 Erno Ihto, Kasvu- ja kansainvälistymisrahoitus Finnvera 2 Edistää suomalaisten yritysten kilpailukykyä Rahoitusratkaisuja

Lisätiedot

Kasvun, kilpailukyvyn ja kansainvälistymisen rahoittaja. Lohjan elinkeinopäivä 12.5. Markus Laakkonen

Kasvun, kilpailukyvyn ja kansainvälistymisen rahoittaja. Lohjan elinkeinopäivä 12.5. Markus Laakkonen Kasvun, kilpailukyvyn ja kansainvälistymisen rahoittaja Lohjan elinkeinopäivä 12.5. Markus Laakkonen 1 Finnvera täydentää rahoitusmarkkinoita ja auttaa suomalaisia luomaan uutta. 2 16.5.2 Luottamuksellinen

Lisätiedot

Yrittäjien aamukahvit Kinnossa Kouvola Innovation Oy Vientisaatavien rahoittaminen

Yrittäjien aamukahvit Kinnossa Kouvola Innovation Oy Vientisaatavien rahoittaminen Yrittäjien aamukahvit Kinnossa Kouvola Innovation Oy Vientisaatavien rahoittaminen 7.2.2017 Pyry Huhtanen Pienet yritykset tarvitsevat suuria yrityksiä enemmän käteistä, sillä niiden kyky tuottaa liiketoiminnan

Lisätiedot

OSAKEKAUPPAKIRJA. Lappeenrannan kaupungin. Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n. välillä. (jäljempänä Kauppakirja )

OSAKEKAUPPAKIRJA. Lappeenrannan kaupungin. Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n. välillä. (jäljempänä Kauppakirja ) OSAKEKAUPPAKIRJA Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n välillä (jäljempänä Kauppakirja ) 1. Kaupan osapuolet 1.1 Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy (y-tunnus 0433221-3), Valtakatu 44,

Lisätiedot

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.10 Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Rahoitustarkastukselle RA4.10 dnro 14/120/2006 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Kansainvälinen viitekehys 5 4 Normiperusta

Lisätiedot

Yritysten rahoitusmahdollisuudet, IoT Campus Salo Yksikään hyvä hanke ei saa jäädä toteutumatta rahoituksen puutteen takia.

Yritysten rahoitusmahdollisuudet, IoT Campus Salo Yksikään hyvä hanke ei saa jäädä toteutumatta rahoituksen puutteen takia. Yritysten rahoitusmahdollisuudet, IoT Campus Salo 26.3.2019 Yksikään hyvä hanke ei saa jäädä toteutumatta rahoituksen puutteen takia. Finnvera pähkinänkuoressa Finnvera on Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö

Lisätiedot

Finnvera rahoittajana. Miksi, mitä, miten ja kenelle?

Finnvera rahoittajana. Miksi, mitä, miten ja kenelle? 1 Finnvera rahoittajana Miksi, mitä, miten ja kenelle? Kirkkaana mielessä!! Kannattavuus Kumppanuus Vaikuttavuus Myöntämämme rahoitus on vieraan pääoman ehtoista ja päätös perustuu ensisijaisesti kannattavuusarvioon.

Lisätiedot

Finnveran rahoituspalvelut vientiin ja kansainvälistymiseen

Finnveran rahoituspalvelut vientiin ja kansainvälistymiseen Finnveran rahoituspalvelut vientiin ja kansainvälistymiseen 1 Finnvera Oyj 2 Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, jonka tavoitteena on edistää suomalaisten yritysten kilpailukykyä Täydentää rahoitusmarkkinoita

Lisätiedot

Yrityskaupan rahoitus

Yrityskaupan rahoitus Yrityskaupan rahoitus Sami Heikkilä, Pohjois-Suomen Yritysalue 26/3/2015 Nordean rooli yrityskaupassa Rahoituspaketin kokoaminen Neuvonantajaverkoston kokoaminen Ostajan rahoittaminen Ostokohteen rahoittaminen

Lisätiedot

Finnvera kasvun ja kansainvälistymisen rahoittajana. Aluejohtaja Pauli Piilma 17.2.2015

Finnvera kasvun ja kansainvälistymisen rahoittajana. Aluejohtaja Pauli Piilma 17.2.2015 Finnvera kasvun ja kansainvälistymisen rahoittajana Aluejohtaja Pauli Piilma 17.2.2015 Finnveran alueet ja toimipisteet Etelä-Suomi (Helsinki) Aluejohtaja Markus Laakkonen, puh. 029 460 2110 Asiakkuuspäällikkö

Lisätiedot

Omistusjärjestelyjen rahoitus 9.11.2011 Satu Mäkelä

Omistusjärjestelyjen rahoitus 9.11.2011 Satu Mäkelä Omistusjärjestelyjen rahoitus 9.11.2011 Satu Mäkelä 2 Yleistä Finnverasta Omistusjärjestelyjen yleisyys ja tavallisimmat ongelmat Mihin Finnvera kiinnittää huomiota omistusjärjestelyjä rahoittaessaan Esimerkkejä

Lisätiedot

Omistajanvaihdos: oikotie yrittäjyyteen ja kasvuun

Omistajanvaihdos: oikotie yrittäjyyteen ja kasvuun Omistajanvaihdos: oikotie yrittäjyyteen ja kasvuun Finnvera täydentää rahoitusmarkkinoita ja auttaa suomalaisia luomaan uutta. 2 28.11.2 Luottamuksellinen / Tekijä Finnvera pähkinänkuoressa Finnvera on

Lisätiedot

Luottotappiot jarruttavat viennin kasvua

Luottotappiot jarruttavat viennin kasvua Luottotappiot jarruttavat viennin kasvua Vientikaupan rahoitusbarometri 0 Finnvera, Keskuskauppakamari ja Kansainvälinen kauppakamari ICC 5.6.0 Tutkimuksen lähtökohta ja toteutus Vientikaupan rahoitusbarometri

Lisätiedot

Sinä teet sopimuksia me takaamme ne. nordicguarantee.fi

Sinä teet sopimuksia me takaamme ne. nordicguarantee.fi Sinä teet sopimuksia me takaamme ne. nordicguarantee.fi Yritys Sinä teet sopimuksia me takaamme ne. Nordic Guarantee tarjoaa nimensä mukaisesti takauksia. Takaukset ovat ydinliiketoimintaamme ja asiakkaitamme

Lisätiedot

SANOMA OYJ Y-tunnus 15243611 Internet-osoite: sanoma.com

SANOMA OYJ Y-tunnus 15243611 Internet-osoite: sanoma.com SIJOITUSESITE SANOMA OYJ Y-tunnus 15243611 Internet-osoite: sanoma.com YRITYSTODISTUSOHJELMA 800.000.000 EUROA Sopimus yritystodistusten liikkeeseenlaskemisesta on allekirjoitettu 8.9.2003 ja sitä viimeksi

Lisätiedot

Finnvera kasvun ja kansainvälistymisen rahoittajana

Finnvera kasvun ja kansainvälistymisen rahoittajana Finnvera kasvun ja kansainvälistymisen rahoittajana Messukeskus 25.8.2015 Unto Väkeväinen Finnvera Oyj Finnvera Oyj Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, joka täydentää yksityisen sektorin tarjoamia

Lisätiedot

OP Kymenlaakso. Pankinjohtaja, yritysasiakkuudetmatti Arola

OP Kymenlaakso. Pankinjohtaja, yritysasiakkuudetmatti Arola OP Kymenlaakso Pankinjohtaja, yritysasiakkuudetmatti Arola 4.4.2017 OP lyhyesti Noin 1,7 miljoonaa omistaja-asiakasta Noin 170 osuuspankkia Hyperpaikallinen digitaalinen finanssiryhmä Asiakkaidensa omistama

Lisätiedot

Maariskien arviointi Finnverassa Neuvottelukuntien kevätseminaari 31.5.2011. Ulkomaiset riskit ja riskinottopolitiikka

Maariskien arviointi Finnverassa Neuvottelukuntien kevätseminaari 31.5.2011. Ulkomaiset riskit ja riskinottopolitiikka Maariskien arviointi Finnverassa Neuvottelukuntien kevätseminaari 31.5.2011 Ulkomaiset riskit ja riskinottopolitiikka Riskityypit 2 Pankkiriskit Yritysriskit kaupalliset riskit - luottoriskit Toimintaympäristö

Lisätiedot

ULKOMAANKAUPAN MAKSUTAVAT

ULKOMAANKAUPAN MAKSUTAVAT Opinnäytetyö (AMK) Liiketoiminnan logistiikka Hankintojen johtaminen 2013 Blerta Rama ULKOMAANKAUPAN MAKSUTAVAT Remburssi OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketoiminnan logistiikka

Lisätiedot

Pankki asiakkaan kumppanina kasvussa ja kansainvälistymisessä Nordea, Helsingin Yritysalue

Pankki asiakkaan kumppanina kasvussa ja kansainvälistymisessä Nordea, Helsingin Yritysalue Pankki asiakkaan kumppanina kasvussa ja kansainvälistymisessä Nordea, Helsingin Yritysalue Jarmo Törhönen, Aluejohtaja 3.11.2017 Harkitsetko investoimista? SME Initiative Finland takausohjelma pk-yrityksille

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Mikä on valuuttariski ja mitä sille voi tehdä

Mikä on valuuttariski ja mitä sille voi tehdä Mikä on valuuttariski ja mitä sille voi tehdä 17.4.2015 Antti Toivainen Nordea Markets Mikä on valuuttariski ja mitä sille voi tehdä 1. Valuuttariski on riski joka syntyy siitä, että: yrityksellä on euroalueen

Lisätiedot

Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen

Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen Matti Estola Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus Luento 8: Pankkikriisien ja -konkurssien torjuntakeinot Pankkikriisien ja konkurssien syyt 1) Luototetaan asiakkaita,

Lisätiedot

Rahoitusratkaisuja suomalaisyritysten vientiin Latinalaiseen Amerikkaan

Rahoitusratkaisuja suomalaisyritysten vientiin Latinalaiseen Amerikkaan Rahoitusratkaisuja suomalaisyritysten vientiin Latinalaiseen Amerikkaan Finnvera oyj Mika Relander, aluepäällikkö Latinalainen Amerikka Helmikuu 2017 Finnvera (ja tytäryritys Suomen Vientiluotto) - Suomen

Lisätiedot

Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana 26.11.2013 Vesa Mäkinen

Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana 26.11.2013 Vesa Mäkinen 1 Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana 26.11.2013 Vesa Mäkinen 27.11.2013 Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana 2 Yleistä Finnverasta Finnveran rahoitus

Lisätiedot

Finnveran viennin rahoituspalvelut pk-yritykselle

Finnveran viennin rahoituspalvelut pk-yritykselle Finnveran viennin rahoituspalvelut pk-yritykselle Helsingin seudun kauppakamari 1.6.2017 Erno Ihto 1 Suomen tavaravienti vuonna 2015 Tullin tilaston mukaan Suomen tavaravienti on keskittynyttä: 10 suurinta

Lisätiedot

Annukka Ylikulju REMBURSSI MAKSUTAPANA JA RISKIENHALLINTA- KEINONA ULKOMAANKAUPASSA

Annukka Ylikulju REMBURSSI MAKSUTAPANA JA RISKIENHALLINTA- KEINONA ULKOMAANKAUPASSA Annukka Ylikulju REMBURSSI MAKSUTAPANA JA RISKIENHALLINTA- KEINONA ULKOMAANKAUPASSA Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Kansainvälisen kaupan koulutusohjelma Kesäkuu 2010 TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ

Lisätiedot

Maksuliikenne ja kassanhallinta Venäjällä

Maksuliikenne ja kassanhallinta Venäjällä Maksuliikenne ja kassanhallinta Venäjällä Pohjois-Karjalan Kauppakamari Kevätkokous 22.5.2013 Sami Hirvonen Cash Management-johtaja Danske Bank Oyj Savo-Karjalan Finanssikeskus Sisältö Danske Bank-konsernin

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Tausta-aineistoa: Hallituksen ehdotus yhtiökokoukselle: Finda Oy:n tytäryhtiön omistamien DNA Oyj:n osakkeiden myynti Telenor Mobile Holding AS:lle

Tausta-aineistoa: Hallituksen ehdotus yhtiökokoukselle: Finda Oy:n tytäryhtiön omistamien DNA Oyj:n osakkeiden myynti Telenor Mobile Holding AS:lle Tausta-aineistoa: Hallituksen ehdotus yhtiökokoukselle: Finda Oy:n tytäryhtiön omistamien DNA Oyj:n osakkeiden myynti Telenor Mobile Holding AS:lle 15. Hallituksen ehdotus yhtiökokoukselle Yhtiön tytäryhtiön

Lisätiedot

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä laiksi valtion vientitakuista

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä laiksi valtion vientitakuista Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä laiksi valtion vientitakuista (HE 215/2000 vp). Talousvaliokunta on antanut asiasta mietinnön (TaVM 5/2001 vp). Nyt koolla oleva

Lisätiedot

Viennin rahoitusjärjestelyt /Team Finland - Valuuttasaatavien turvaaminen

Viennin rahoitusjärjestelyt /Team Finland - Valuuttasaatavien turvaaminen Viennin rahoitusjärjestelyt /Team Finland - Valuuttasaatavien turvaaminen 24.5.2016 OP Yrityspankki Johdannais- ja valuuttamyynti Jukka Rajavaara 040 526 6342 Jukka.rajavaara@op.fi Markets Agenda 1. Yrityksien

Lisätiedot

Vientikaupan rahoitus ohjelma Kasvun ja viennin rahoitus seminaari. Erno Ihto Pk- ja kansainvälistymisrahoitus

Vientikaupan rahoitus ohjelma Kasvun ja viennin rahoitus seminaari. Erno Ihto Pk- ja kansainvälistymisrahoitus Vientikaupan rahoitus ohjelma Kasvun ja viennin rahoitus seminaari Erno Ihto Pk- ja kansainvälistymisrahoitus 4.3.2014 Finnvera Oyj Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, joka täydentää yksityisen

Lisätiedot

Työkaluja omistusvaihdoksen rahoitukseen

Työkaluja omistusvaihdoksen rahoitukseen Työkaluja omistusvaihdoksen rahoitukseen - miten onnistun yrityskaupassa? Hannu Puhakka 3.5.2017 Outokummun teollisuuskylä, Kuvernöörinkatu 1 2 Jatkaja /ostaja Luopuja /myyjä Ennen vaihtumista Vaihtumisen

Lisätiedot

Hämeen Venäjän kaupankilta Tekninen maahantuonti Ruplatoimitukset Venäjälle etabloitumatta

Hämeen Venäjän kaupankilta Tekninen maahantuonti Ruplatoimitukset Venäjälle etabloitumatta Hämeen Venäjän kaupankilta 16.5.2016 Tekninen maahantuonti Ruplatoimitukset Venäjälle etabloitumatta Hämeen Venäjän kaupankilta 16.5.2016 Luennoitsijan esittely ILP-Group-konsernin esittely Viejän toimitusvaihtoehdot

Lisätiedot

6068/16 team/hkd/vb 1 DGG 1B

6068/16 team/hkd/vb 1 DGG 1B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. helmikuuta 2016 (OR. en) 6068/16 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 5783/1/16 REV 1 Asia:

Lisätiedot

Sijoitusesite. ELTEL AB liikkeeseenlaskija yhtiötunnus 556728-6652, kotipaikka: Tukholma, Ruotsi www.eltelgroup.com

Sijoitusesite. ELTEL AB liikkeeseenlaskija yhtiötunnus 556728-6652, kotipaikka: Tukholma, Ruotsi www.eltelgroup.com 1 (5) Sijoitusesite ELTEL AB liikkeeseenlaskija yhtiötunnus 556728-6652, kotipaikka: Tukholma, Ruotsi www.eltelgroup.com YRITYSTODISTUSOHJELMA 100 MILJOONAA EUROA Sopimus yritystodistusten liikkeeseenlaskemisesta

Lisätiedot

Finnvera. Rahoitusratkaisuja suomalaisyritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen. Aura Jyrki Isotalo

Finnvera. Rahoitusratkaisuja suomalaisyritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen. Aura Jyrki Isotalo Finnvera Rahoitusratkaisuja suomalaisyritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen Aura 21.10.2016 Jyrki Isotalo 1 Finnvera täydentää rahoitusmarkkinoita ja auttaa suomalaisia luomaan uutta. 2 Finnvera pähkinänkuoressa

Lisätiedot

Startti yrittäjyyteen seminaari Rahoitusratkaisut Imatra 6.5.2014

Startti yrittäjyyteen seminaari Rahoitusratkaisut Imatra 6.5.2014 Startti yrittäjyyteen seminaari Rahoitusratkaisut Imatra 6.5.2014 Finnvera Oyj Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, joka täydentää yksityisen sektorin tarjoamia rahoituspalveluja Finnvera ja sen

Lisätiedot

Cleantech-rahoitus Finnveran näkökulmasta. Kansallinen cleantech -investointifoorumi 13.12.2012 toimitusjohtaja Pauli Heikkilä, TkT

Cleantech-rahoitus Finnveran näkökulmasta. Kansallinen cleantech -investointifoorumi 13.12.2012 toimitusjohtaja Pauli Heikkilä, TkT Cleantech-rahoitus Finnveran näkökulmasta Kansallinen cleantech -investointifoorumi 13.12.2012 toimitusjohtaja Pauli Heikkilä, TkT Finnveran palvelut Pk-yritysrahoitus (3 mrd ) Lainat ja takaukset Viennin

Lisätiedot

TeamFinland rahoitus mahdollisuudet kansainvälistymiseen. Nyt Saksaan tilaisuus

TeamFinland rahoitus mahdollisuudet kansainvälistymiseen. Nyt Saksaan tilaisuus TeamFinland rahoitus mahdollisuudet kansainvälistymiseen Nyt Saksaan tilaisuus 30.5.2017 Tapio Kinnunen 30.5.2017 Pohjois-Karjalan ELY-keskus www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala 29.5.2017 2 3 Team Finland

Lisätiedot

VIENTI- JA TUONTITOIMINTA Syksy 2010

VIENTI- JA TUONTITOIMINTA Syksy 2010 VIENTI- JA TUONTITOIMINTA Syksy 2010 WRAP-UP Sami Saarenketo KURSSIKUVAUS Opettaja(t): Professori KTT Sami Saarenketo, vierailevia luennoitsijoita (OP-Pohjola, Tulli, Outotec ) Suoritustavat Luentoja ja

Lisätiedot

Rahoitusmarkkinat Brasiliassa Opas pk-viejälle

Rahoitusmarkkinat Brasiliassa Opas pk-viejälle Rahoitusmarkkinat Brasiliassa Opas pk-viejälle Rahoitusmarkkinat 2 Tunne asiakkaasi 3 Ennakkomaksu ostajalta 4 Maksuajan myöntäminen 5 Vekselit rahoitusinstrumentteina 5 Remburssi maksutapana 6 Pitkä maksuaika

Lisätiedot

Suomen Pankkiiriliike. Yritysesittely

Suomen Pankkiiriliike. Yritysesittely Suomen Pankkiiriliike Yritysesittely Suomen Pankkiiriliike Suomen Pankkiiriliikkeen toiminta on käynnistynyt vuonna 1997 ja sen palveluksessa on valtakunnallisesti noin 80 kokenutta asiantuntijaa. Yritys

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

1. YRITYSTEN TILIEN EHDOT MUUTOKSET

1. YRITYSTEN TILIEN EHDOT MUUTOKSET 1. YRITYSTEN TILIEN EHDOT Määritelmät Lisätty seuraavat määritelmät: - Maksutoimeksianto: Maksutoimeksianto on asiakkaan tai maksunsaajan pankilleen antama määräys toteuttaa maksutapahtuma tilisiirtona,

Lisätiedot

Ajankohtaista Eviran vientipalveluista ja viennin viranomaisvaatimuksista

Ajankohtaista Eviran vientipalveluista ja viennin viranomaisvaatimuksista Ajankohtaista Eviran vientipalveluista ja viennin viranomaisvaatimuksista Arktisuudesta potkua elintarvikevientiin seminaari 3.5.2017 Sanna Kiuru, Evira Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran rooli viennin

Lisätiedot

AEO. Authorised Economic Operator. Vastavuoroisen tunnustaminen tilannekatsaus. AEO-toimijapäivä 3.9.2014 1

AEO. Authorised Economic Operator. Vastavuoroisen tunnustaminen tilannekatsaus. AEO-toimijapäivä 3.9.2014 1 T AEO Authorised Economic Operator Vastavuoroisen tunnustaminen tilannekatsaus AEO-toimijapäivä 1 1) AEO-ohjelmien vertailu teoriassa TUNNUSTAMISEN VAIHEET - hakemus-, arviointiprosessi, kriteerit ja edut

Lisätiedot

Osakemarkkinoiden näkymät ja suositukset

Osakemarkkinoiden näkymät ja suositukset Osakemarkkinoiden näkymät ja suositukset Sijoitusnäkymät ja suositukset perustuvat Sijoitussuositukset 27.8.2018 -raporttiin Kim Gorschelnik, pääanalyytikko Elokuu 2018 Lähde: S-Pankki (FIM) Analyysimetodi

Lisätiedot

eq Hoivakiinteistöt Toimitilaratkaisuja hoivayrityksille Amos Janhunen Salkunhoitaja amos.janhunen@eq.fi +358 40 7092836 2.4.

eq Hoivakiinteistöt Toimitilaratkaisuja hoivayrityksille Amos Janhunen Salkunhoitaja amos.janhunen@eq.fi +358 40 7092836 2.4. eq Hoivakiinteistöt Erikoissijoitusrahasto Toimitilaratkaisuja hoivayrityksille Amos Janhunen Salkunhoitaja amos.janhunen@eq.fi +358 40 7092836 2.4.2014 TEM 1 Tausta eq Hoivakiinteistöt on Suomen ensimmäinen

Lisätiedot

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-syyskuu 2010

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-syyskuu 2010 Tammi-syyskuu 2010 OP-Pohjola-ryhmän rakenne Avainlukuja Tulos Neljännesvuositarkastelu Vakavaraisuus Tase Luotot ja asiakasvarat Asiakkaat ja jäsenet ym Sisällysluettelo Tuote- ja palvelukehitys Tukitoiminnot

Lisätiedot

Standardi RA1.2. Määräysvallan hankkiminen Euroopan talousalueen ulkopuolisessa maassa sijaitsevasta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.2. Määräysvallan hankkiminen Euroopan talousalueen ulkopuolisessa maassa sijaitsevasta. Määräykset ja ohjeet Standardi Määräysvallan hankkiminen Euroopan talousalueen ulkopuolisessa maassa sijaitsevasta yrityksestä Määräykset ja ohjeet dnro 5/120/2006 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Standardin tavoite

Lisätiedot

Kansainväliset pakotteet

Kansainväliset pakotteet Kansainväliset pakotteet EU:n vientivalvonta ja pakotteet 5.3.2013 Ulkoasiainministeriö Oikeuspalvelu Kansainvälisen oikeuden yksikkö OIK-10@formin.fi, p. 09 160 55742 Johdanto 1. Yleistä pakotteista Tavoitteet

Lisätiedot

Maatalouden riskienhallinta Suomessa. Rami Palin 22.4.2009

Maatalouden riskienhallinta Suomessa. Rami Palin 22.4.2009 Maatalouden riskienhallinta Suomessa Rami Palin 22.4.2009 1 Sisältö Nordea ja hyödykejohdannaiset Kokonaisvaltaista riskienhallintaa Nordeasta Esimerkki rapsin hintariskin suojaamisesta Hyödykesuojauksen

Lisätiedot