Kuopion seudun viisaan liikkumisen hanke

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuopion seudun viisaan liikkumisen hanke"

Transkriptio

1 Kuopion seudun viisaan liikkumisen hanke Jani Reinikainen Joukkoliikennepäällikkö Kuopion kaupunki

2 Viisaan liikkumisen hanke Kuopion kaupungin, Siilinjärven kunnan ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen yhteistyönä on käynnistynyt viisaan liikkumisen toteuttamishanke. Viisaalla liikkumisella tarkoitetaan jalankulun, pyöräilyn, joukkoliikenteen ja kimppakyytien lisäksi oikeaa ajotapaa henkilöautolla. Hankkeen tavoitteena on vähentää joko suoraan tai välillisesti alueen hiilidioksidipäästöjä ja energiankulutusta lisäämällä kestävien liikkumismuotojen houkuttelevuutta henkilöautoiluun nähden. Hanke liittyy moneen käynnissä olevaan hankkeeseen ja tukee kaupungin strategisia tavoitteita.

3 Kuopion kaupungin strategia 2020 Itä-Suomen liikennestrategia Kuopion ilmastopoliittinen ohjelma Siilinjärven kuntastrategia ja toimintasuunnitelma Savilahden vähähiilinen energiamalli Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennestrategia Savilahtiprojekti Matkakeskus Lumitin Green School FISU Hanke tukee kaupungin strategisia tavoitteita ja jo käynnissä olevia kestävään liikkumiseen tukeutuvia hankkeita.

4 Hankkeen rahoitus Hankkeen arvioidut kokonaiskustannukset ovat 1,67 M, johon ELY-keskus on myöntänyt EU:n aluekehitysrahoitusta 70 % eli 1,17 M. Kuopion ja Siilinjärven kustannusosuus on 0,50 M. Rahoitus on myönnetty 2,5 vuodeksi ajalle Hankkeen rahoitus tulee kahden rahoituspäätöksen kautta, joita ovat Kuopion seudun viisaan liikkumisen investointihanke ja Kuopion seudun viisaan liikkumisen toimintamallin laatiminen

5 Hankkeen osahankkeet Hanke koostuu viidestä osahankkeesta: 1. Informaatiohankkeessa rakennetaan avoin informaatioalusta, joka toimii muiden osahankkeiden perustana. Alustan avulla Kuopion kaupunkiseudulla on mm. mahdollisuus siirtyä joukkoliikenteen, pyöräilyn, pysäköinnin ja kunnossapidon reaaliaikaiseen informaatiojärjestelmään. 2. Älykäs kaupunkipyöräjärjestelmä rakennetaan osaksi seudullista joukkoliikennejärjestelmää, ja se koostuu kaupunkipyöristä, pyöräasemista, pyöräparkeista ja pyörien varaus- ja informaatiojärjestelmästä. 3. Liikkuminen palveluna (MaaS), uudet maksutavat ja Apps-sovellukset rakennetaan osaksi alueen liikkumisjärjestelmää. MaaS-palvelupaketteja muodostetaan liikenneinformaatiosta, liikennepalveluista ja yrityspalveluista. Olennainen osa järjestelmää ovat mobiilit Apps-sovellukset, joilla liikkumispalveluja hallinnoidaan ja maksetaan. 4. Viisaan liikkumisen toimintamallin rakentamisessa laaditaan Savilahden alueen yrityksille, niiden työntekijöille ja opiskelijoille liikkumissuunnitelmat viisaan liikkumistavan lisäämiseksi. 5. Graafisen ilmeen luomisella saadaan kaikille hankkeessa syntyville viisaan liikkumisen palveluille yhtenäinen ilme.

6 Osahanke 1: Informaatioalusta ja informaatiojärjestelmät ja -palvelut (1/2) Hankekokonaisuus 1: Joukkoliikenteen, pyöräilyn ja pysäköinnin asiakaslähtöinen informaatiojärjestelmä Hankekokonaisuuden palvelut on kuvattu alla. Hankekokonaisuuden 1 kustannukset vuosille ovat yhteensä noin euroa ja ne jakautuvat palveluittain seuraavasti: - Digitaalinen avoin informaatioalusta. Alusta koostuu mm. joukkoliikenteen aikataulutiedoista, pyöräily n tiedoista, pysäköinnin tiedoista ja kunnossapitotiedoista. Kaikkien osakokonaisuuksien toiminta perustuu tämän järjestelmän avoimeen dataan ja digitaaliseen palvelualustaan. Palvelualusta sisältää myös avoimet rajapinnat datan jakeluun kolmansille osapuolille. Informaatioalustan toteutuksen laite-, palvelin-, ohjelmisto- ja rajapintakustannukset ovat noin euroa. Laitteet ja palvelimet toimivat samalla muiden osahankkeiden palveluiden digitaalisena palvelualustana. - Joukkoliikenteen ja pyöräilyn internetsivut ja mobiilipalvelut. Käyttöliittymältään kehittyneet internetsivut, jotka tarjoavat loppukäyttäjille reaaliaikaista tietoa joukkoliikenteestä ja pyöräilystä. Käyttöliittymään integroidaan myös muut tämän osakokonaisuuden palvelut. Internetsivujen ja mobiiliapplikaation toteutuksen kustannukset ovat noin euroa. - Joukkoliikenteen ja pyöräilyn reittiopas. Käyttöliittymältään kehittynyt reittiopas, jossa on joukkoliikenteen lisäksi myös jalankulku ja kävely yhtenä kokonaisuutena ja karttapalveluna. Reittiopas integroidaan joukkoliikenteen ja pyöräilyn internetsivuihin ja toteutuskustannukset ovat noin euroa. - Joukkoliikenteen reaaliaikainen informaatiojärjestelmä. Informaatiojärjestelmä sisältää ajoneuvolaitteet, reaaliaikapalvelut, internet- ja mobiilipalvelut sekä näyttölaitteet tärkeimmillä pysäkeillä (tori, Savilahti, Matkakeskus). Järjestelmä sisältää reaaliaikasovelluksen, ajoneuvolaitteet ohjelmistoineen ja näyttölaitteet tiedonsiirtojärjestelmineen. Reaaliaikaisen informaatiojärjestelmän kustannukset laitteineen ja asennuksineen ovat noin euroa.

7 Osahanke 1: Informaatioalusta ja informaatiojärjestelmät ja -palvelut (2/2) - Kaupunkipyöräjärjestelmän informaatiopalvelu. Palvelu tuottaa reaaliaikaista informaatiota kaupunkipyöräjärjestelmän palvelusta, kaupunkipyörien varaustilanteista ja sijainneista, kaupunkipyöräasemien täyttöasteista jne. Hanke kytkeytyy osakokonaisuuteen 2. Käyttöliittymät integroidaan osaksi joukkoliikenteen ja pyöräilyn internetsivuja. Informaatiopalvelun suunnittelun ja käyttöliittymien toteutuksen kustannukset ovat noin euroa. - Pyöräpysäköintijärjestelmän informaatiopalvelu. Palvelu tuottaa reaaliaikaista informaatiota pyöräpysäköintipaikkojen tilasta ja palveluista. Hanke kytkeytyy osakokonaisuuteen 2. Käyttöliittymät integroidaan osaksi joukkoliikenteen ja pyöräilyn internetsivuja. Informaatiopalvelun suunnittelun ja käyttöliittymien toteutuksen kustannukset ovat noin euroa. - Pysäköinnin reaaliaikainen informaatiojärjestelmä. Järjestelmä tuottaa reaaliaikaista informaatiota pysäköintipaikkojen tilanteesta ja ennusteet lähitulevaisuuden tilanteesta (esimerkiksi milloin alueen oletetaan olevan täynnä). Käyttöliittymien suunnittelu ja toteutus, rajapintojen toteutus mahdollisesti jo olemassa oleviin pysäköintilaskentajärjestelmiin ja tarvittavien laskentalaitteiden kustannukset ovat noin euroa. - Käyttäjät tiedontuottajina -palvelujärjestelmä. Palvelun loppukäyttäjien tuottamalla tiedolla täydennetään informaatiojärjestelmän tietoja ja toteutetaan häiriötiedotusta. Palvelun suunnittelun ja pilotoinnin kustannukset ovat noin euroa. - Kävely- ja pyöräilyväylien kunnossapitotietojen reaaliaikainen informaatiojärjestelmä. Järjestelmä kerää edellä mainittujen väylien kunnossapitotiedot yhteen ja jakaa ne muiden sovellusten käyttöön. Kustannukset rajapintojen toteutukselle kunnossapitourakoitsijoiden järjestelmiin ovat noin euroa.

8 Osahanke 2: Älykäs kaupunkipyöräjärjestelmä Hankekokonaisuus 2: Älykäs kaupunkipyöräjärjestelmä Kaupunkipyöräjärjestelmä on osa seudullista joukkoliikennejärjestelmää. Hankekokonaisuuden 2 käyttöliittymät integroidaan osaksi joukkoliikenteen asiakaskäyttöliittymiä, jotka toteutetaan osakokonaisuudessa 1. Hankekokonaisuuden 2 järjestelmät käyttävät siten hyväksi hankkeessa 1 toteutettavaa teknistä palvelualustaa. Hankekokonaisuus 2 koostuu seuraavista osioista. Sen kustannukset vuosille ovat yhteensä noin euroa. Kustannukset jakautuvat osioittain seuraavasti: - Kaupunkipyöräjärjestelmä koostuu kaupunkipolkupyöristä, kaupunkipolkupyöräasemista sekä kaupunkipolkupyörien varausja informaatiojärjestelmästä. Kaupunkipolkupyörät tulevat olemaan osa joukkoliikennejärjestelmää. Kaupunkipolkupyörien avulla joukkoliikenteen asiakkaat voivat kulkea joukkoliikennematkan viimeisen kilometrin kaupunkipolkupyörällä. Matkustajat maksavat kaupunkipolkupyörien käytön joukkoliikenteen Waltti-matkakortilla tai luottokortilla. Kaupunkipyörä voi olla sähköpyörä tai tavallinen pyörä. Käyttäjät on otettava mukaan päättämään, kumpaa pyörämallia he haluavat. Osa pyöristä voidaan korvata myös Kickbike-potkulaudoilla ja/tai sähköpotkulaudoilla. Kaupunkipolkupyörien, kaupunkipyöräasemien, mahdollisten sähköpyörien latauspisteiden sekä kaupunkipolkupyörien rekisteröitymis- ja informaatiojärjestelmän sekä kaupunkipyöräjärjestelmän operoinnin kustannukset ovat noin euroa. - Kaupunkipyöräjärjestelmän tueksi kehitetään pyöräpysäköintiverkostoa, joka liittyy osaksi joukkoliikennejärjestelmää ja joukkoliikenteen ja pyöräilyn informaatiojärjestelmää. Pyöräpysäköintiverkosto koostuu keskeisten pysäkkien yhteyteen rakennetuista, katetuista pyöräpysäköintipaikoista sekä infonäytöistä. Joukkoliikenteen matkustajat voivat jättää omat polkupyöränsä pyöräparkkeihin. Pyöräpysäköintipaikkojen yhteyteen toteutetaan erilaisia älykokeiluja digitalisaation keinoin. Pyöräparkit voidaan halutessa varustaa myös sähköpyörien latauspisteillä. Katettujen pyöräpysäköintipaikkojen ja niiden informaatiojärjestelmän toteutuksen kustannukset ovat noin euroa.

9 Osahanke 3: Liikkuminen palveluna (MaaS), uudet maksutavat ja apps-sovellukset Hankekokonaisuus 3: Liikkuminen palveluna (MaaS), uudet maksutavat ja apps-sovellukset Liikkuminen palveluna on osa Kuopion kaupunkiseudun asukkaiden ja matkailijoiden liikkumisjärjestelmää. Liikkuminen palveluna käsittää perinteisen, kiinteäreittisen joukkoliikenteen, kaupunkipolkupyörien ja kutsujoukkoliikenteen lisäksi maaseutualueen kuljetuksia. Olennainen osa ovat myös mobiilit apps-sovellukset, joilla liikkumispalveluja hallinnoidaan ja maksetaan. Toimivat MaaS-palvelut edellyttävät innovatiivisia apps-sovelluksia, joiden avulla asiakkaat hankkivat palvelut ja maksavat palveluista. Hankekokonaisuuden 3 kustannukset vuosille ovat yhteensä noin euroa. Hankkeen aluksi MaaS- ja apps-palveluja kehittäviä yrityksiä kannustetaan ideoimaan Kuopion olosuhteissa toimivia MaaS-palveluja. Tämän jälkeen käydään markkinavuoropuhelut, joissa kartoitetaan hankkeesta kiinnostuneet yritykset ja niiden MaaS- ja apps-ideat. Ideoita voivat olla mm. maaseutualueen henkilö-, pientavara- ja ruokakuljetuksiin liittyvät sovellukset sekä yritysten ja tapahtumajärjestäjien kerta-/kausituotepalvelupaketit (esim. matkaliput + sisäänpääsymaksut). Markkinavuoropuhelujen jälkeen päätetään etenemis- ja hankintatapa. Edetä voidaan joko järjestämällä innovaatiokilpailu, sopimalla T&K-hankinnasta valittujen yritysten kanssa tai em. etenemistapojen yhdistelmällä. Mahdollisesta kilpailun palkintosummasta ( ) vastaa kaupunki. Toteutukseen valitaan vähintään kolme ehdotusta, joiden tulee olla liiketoiminnallisesti elinkelpoisia. Tavoitteena on luoda MaaS-toimijoille elinkelpoista liiketoimintaa. Valittujen yritysten kanssa lähdetään kehittämään yhdessä MaaS- ja apps-palveluja T&K-hankintatapaa noudattaen. Haettu rahoitus ( ) ei kata kaikkia kehityskustannuksia, vaan yritysten tulee järjestää loppurahoitus omana rahoituksenaan ja/tai hyödyntää Tekesin rahoitusohjelmia.

10 MaaS-palvelukokonaisuuden rakentuminen Käyttäjät MaaS-palveluntarjoajat Palvelupaketit MaaS-informaatioalusta Liikenne- palvelut Informaatiojärjestelmät ja -palvelut Yrityspalvelut

11 Yritysten uudet liiketoimintamahdollisuudet Yrityksille avautuu hankkeen myötä erinomainen mahdollisuus innovoida ja pilotoida seudulla uusia liikkumiseen liittyviä ratkaisuja ja sovelluksia, sekä kehittää uusia liiketoimintamahdollisuuksia yhdessä kaupungin ja muiden yritysten kanssa. Liiketoimintamahdollisuuksia tarjoutuu muun muassa IT-, sensori-, kamera-, tiedonsiirto-, terveys-, hyvinvointi-, kuljetus-, palvelumuotoilu- ja logistiikka-alan yrityksille ja start-upeille. Tavoitteena on liiketoimintaekosysteemi, joka hyödyttää kuntia organisaatioina, asukkaita, yrityksiä ja toiminnan eri kehittäjätahoja. Konkreettisia esimerkkejä uusista avautuvista mielenkiintoisista liiketoimintamalleista ja -mahdollisuuksista: - datan avaaminen, digitaalisuus, appsit ja niiden hyödyntäminen erilaisissa liikkumiseen liittyvissä sovelluksissa - osallistuminen liikenteen ja liikkumisen reaaliaikaisen informaatiopalvelualustan toteutukseen ja siihen liittyviin osajärjestelmiin (esimerkiksi linja-autojen paikannus, sensoriteknologia, tiedonsiirto jne.) - uudet palvelut yhdistettynä palvelumuotoiluun ja liikkumisoperaattoreiden palveluihin - uuteen teknologiaan perustuvat informaationäytöt ja mobiiliaikataulupalvelut - uudentyyppiset matkaketjupalvelut (esim. juna-taksi-kävely, pyöräily-linja-auto) ja palvelupaketit (esim. matkalippu + tapahtuman pääsylippu) - Car Share-malli ja kimppakyytipalvelu, innovatiiviset reitit, asiakaslähtöinen pysäköintipalvelu ja latauspisteet - kaupunki-/palaveripyörät yhdistettynä reittisuunnitteluun ja muuhun pyöräilyinfoon - ilmanlaatuseurantapalvelu viisaille liikkujille - uudet maksutavat eri sovelluksissa - kaupan alan uudet palvelut (ostokset, kotiin/työpaikalle kuljetukset jne.) - hyvinvointiliikkuminen (ikääntyvät ihmiset uusine tarpeineen ja vaatimuksineen ovat lisääntyvä ikäryhmä)

12 Osahanke 4 ja 5: Viisaan liikkumisen toimintamallin kehittäminen ja graafisen ilmeen luominen Toimintamalli rakentuu kahden kokonaisuuden kehittämisestä. Kehittämisen kokonaisuudet on esitetty alla. Kustannukset vuosille ovat yhteensä Yritysten ja sen työntekijöiden sekä opiskelijoiden tarpeisiin kehitetään toimintamalli, joka lisää viisaan liikkumisen käyttöä. Mukaan valitaan 1-2 paikallista liikkumissuunnitelmia yrityksille laativaa toimijaa ja suunnitelmat laaditaan Savilahden kampusalueen 5-10 yritykselle ja 1-2 kahdelle oppilaitoksen opiskelijoille. Opiskelijoiden ja työssäkäyvien toimintamallin kehittämisen, pilotoinnin ja ohjeistuksen laatimisen kustannukset ovat noin euroa. - Viisaan liikkumisen graafisen ilmeen kehittäminen. Lopputuloksena syntyy Kuopion seudun viisaalle liikkumiselle yhtenäinen ilme, jota hyödynnetään kaikissa viisaan liikkumisen sateenvarjon alle syntyvissä palveluissa (joukkoliikenteen ja pyöräilyn internetsivut ja mobiilipalvelut, joukkoliikenteen ja pyöräilyn reittiopas, joukkoliikenteen reaaliaikainen informaatiojärjestelmä, kaupunkipyöräjärjestelmä, käyttäjät tiedontuottajina -palvelu, kävely- ja pyöräilyväylien kunnossapitotietojen reaaliaikainen informaatiojärjestelmä). Viisaan liikkumisen graafisen ohjeen toteuttamiskustannukset ovat noin Hankkeen aikana saadut opit ja parhaat käytännöt hyödynnetään ohjeistuksessa. Ohjeistus laaditaan siten, että se on käytettävissä koko Kuopion kaupunkiseudulla. Se toteutetaan interaktiivisena, jolloin uudet toimijat voivat sitä edelleen kehittää hankkeen päätyttyä. Hankkeen aikana laaditaan Roadmap toimintamallien jatkokäytölle ja edelleen kehittämiselle.

13

14 Tavoitteena on parantaa pyöräilyn olosuhteita keskustassa ja lisätä siten pyöräilyn houkuttelevuutta keskustaan suuntautuvilla matkoilla. Samalla pyöräilijöiden tietoisuutta on lisättävä sen suhteen, että usein keskustan kiertäminen on kaikkein nopein ja turvallisin vaihtoehto, jos keskustassa ei ole tarvetta pysähtyä. Yhteys Savilahteen on tärkeä.

15 Kaupunkilaiset mukaan pyörän valintaan (tavallinen/sähkö, käyttöönotto, pyöräiltävyys, luovutus). Osana Walttia, osana Kuopio-Savilahti -akselia, yrityksille mahdollisuus saada logo pyörään pyörää ja 3-5 pyöräasemaa + lyhyille matkoille Kickbike ja/tai sähköpotkulaudat. Investointi on 2/3 ja ylläpitopalvelu 1/3 (jos hankitaan 2+2 vuodelle). Järjestelmä ei ole käytössä talviaikaan. Tilaajalla tulee olla mahdollisuus lunastaa järjestelmä kahden vuoden kuluttua tai optiovuosien jälkeen.

16 Kuvaa ei voi näyttää. IMAGOA JA UUSIA KÄYTTÄJIÄ Kolmelle graafisen alan toimistolle toteutetaan rajoitetulla menettelyllä kilpailu Kuopion seudun viisaan liikkumisen ilmeestä ja ulkoasusta (logo, nimi, väri, typografia, slogan jne.) -> kaupunkilaiset mukana tuomaroinnissa. Toteutetaan uusi ilme valittuihin sovelluskohteisiin. Esimerkiksi linjat 4 ja 8 ja keskeiset pysäkit, internet- ja mobiilipalvelut, linjakartat, aikataulut. Markkinointi ja kampanjat ovat tärkeitä ja kuuluu tähän osaalueeseen. 50 % Kuopion seudun asukaista tunnistaa viisaan liikkumisen ilmeen, ovat siitä ylpeitä ja tuntevat sen omakseen

17 Aktivoidaan 2-3 paikallista toimijaa laatimaan liikkumissuunnitelmia 10 yrityksille ja kahdelle oppilaitokselle. Hankkeeseen mukaan lähtevät yritykset saavat tukea liikkumissuunnitelmien laadintaan 50 % saavat aiheeseen liittyen julkisuutta ja Työpaikka, joka liikuttaa viisaasti -sertifikaatin. Lisäksi pyritään saamaan lehdistö mukaan tekemään juttuja mukana olevista yrityksistä tarjotaan mahdollisuus saada logo kaupunkipyöriin.

18 Liikkuminen palveluna (Maas) on tulevaisuutta ja sitä kehitetään laajasti useassa yrityksessä ja usealla eri foorumilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Kuopion seutu on hyvin kiinnostunut tämän hankkeen yhteydessä tarjoamaan palveluntuottajalle markkinapaikkaa. Waltti-järjestelmä on otettu käyttöön Kuopion seudulla. On rohkeasti katsottava tulevaisuuteen. Mobiililippusovellukset ovat tätä päivää- -> tulevaisuudessa käyttäjän ei tarvitse lainkaan näyttää mobiililaitetta esimerkiksi linja-autoon noustessaan tai siitä poistuessaan, vaan maksujärjestelmä osaa tehdä veloituksen käyttäjän taskussa tai laukussa olevasta laitteesta. Kun osa-alueen 1 yhteydessä on saatu kerätty riittävän hyvä viisaan liikkumisen tietovarasto, niin järjestetään Apps-kilpailu. Tähän kannattaa yhdistää myös muita avoimia tietovarastoja. Palveluntuottajien kuuleminen on merkittävä osa tätä toimenpidekokonaisuutta.

19 VIISAS LIIKKUMINEN ON KANSALAISTAITO, JOKA OPITAAN JO KOULUSSA Luodaan käytäntö ja materiaali koululaisten viisaan liikkumisen kasvatukselle. Avainasemassa ovat innostavat roolimallit, jotka jäävät lasten mieliin -> Kuopion kaupunginteatteri mukaan Viisaan liikkumisen kotitehtävänä oppilas tekee bussi- tai pyörämatkan vanhempansa kanssa ja kirjoittaa siitä matkakertomuksen. Palvelun kilpailutuksessa arvostellaan palvelun tarjoajan esitys, jolloin koululaiset ja vanhemmat osallistuvat. Palautetta myös kerätään valmennukseen osallistuneilta sekä heidän vanhemmiltaan. Määrällisenä tavoitteena on noin koululaisen (kakkos-/kolmosluokkalaisen) tavoittaminen vuosittain. Samalla viesti tavoittaa myös vähintään aikuista.

20 Hankkeen valmisteluaikataulu 4-12/2015 Toteuttamisohjelman laadinta 12/2015 Joukkoliikennelautakunta hyväksyi suunnitelmaluonnoksen rahoitushakemuksen pohjaksi 2/2016 Esittely kaupunginhallituksen suunnittelukokouksessa 2/2016 EAKR-rahoitushakemuksen jättö 1 4/2016 Hakemuksen/suunnitelman päivittäminen 4/2016 EAKR-rahoitushakemuksen jättö 2 6/2016 Rahoituspäätös (ELY) 6/2016 Suunnitelman hyväksyminen kaupunkirakennelautakunnassa 7/2016 Suunnitelman hyväksyminen kaupunginhallituksessa 6-10/2016 Projektipäällikön, projektiasiantuntijan ja asiakasarvovastaavan valinta sekä ohjaus- ja projektiryhmien muodostaminen 11/2016 Hanke käynnistyy, projektipäällikkö ja projektiasiantuntija aloittavat

Päättymispäivämäärä

Päättymispäivämäärä 1 (6) Valintaesitys Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Hankkeen julkinen nimi Kuopion seudun viisaan liikkumisen investointihanke Hakemusnumero 302527 Saapumispäivämäärä 28.4.2016

Lisätiedot

Kuopion seudun viisas liikkuminen. Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2015

Kuopion seudun viisas liikkuminen. Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2015 Kuopion seudun viisas liikkuminen Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2015 KÄYTTÖ- KYNNYKSEN ALENTAMINEN (NYKYISTEN ESTEIDEN POISTAMINEN) https://vimeo.com/105731318 TIETOISUU -DEN LISÄÄ- MINEN ASIAKKAAN

Lisätiedot

liikkumaan viisaasti. On erittäin tärkeää, että asukkaat ja yritykset ovat mukana myös jatkossa palveluita toteutettaessa.

liikkumaan viisaasti. On erittäin tärkeää, että asukkaat ja yritykset ovat mukana myös jatkossa palveluita toteutettaessa. 1 Kuopion seudun viisaan liikkumisen hanke 2016 2019 Viisaalla liikkumisella tarkoitetaan mm. jalankulkua, pyöräilyä, joukkoliikennettä ja kimppakyytiä, mutta myös henkilöauton järkevää käyttöä sekä taloudellista

Lisätiedot

KUOPION SEUDUN VIISAAN LIIKKUMISEN TOTEUTTAMISOHJELMA 22.12.2015

KUOPION SEUDUN VIISAAN LIIKKUMISEN TOTEUTTAMISOHJELMA 22.12.2015 KUOPION SEUDUN VIISAAN LIIKKUMISEN TOTEUTTAMISOHJELMA 22.12.2015 Sisällysluettelo Esipuhe 1. Toimenpideohjelmalla tavoiteltavia vaikutuksia 2. Toimenpidekokonaisuuksien valinta 3. Toimenpidekokonaisuuksien

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 9825/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 9825/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2018 1 (1) 225 Asianro 9825/08.00.00/2018 Kaupunkipyörien käyttömaksut Kaupungininsinööri Ismo Heikkinen Rakentamisen ja kunnossapidon tukipalvelut Yleistä kaupunkipyöräjärjestelmästä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 8317/08.01.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 8317/08.01. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) 51 Asianro 8317/08.01.00/2016 Aiesopimus joukkoliikenteen kehittämisestä ja rahoituksesta vuosille 2017-2018 Suunnittelupäällikkö Tanja Leppänen KT-suunnittelu

Lisätiedot

Liikennepalvelulaki ja kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma = Kohti kestävää liikkumista.

Liikennepalvelulaki ja kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma = Kohti kestävää liikkumista. Liikennepalvelulaki ja kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma = Kohti kestävää liikkumista. Neuvotteleva virkamies Elina Immonen Suunnittelija Veikko Vauhkonen 1 Liikennepalvelulaki: asiakas keskiössä,

Lisätiedot

Ylivieskan viisaan liikkumisen suunnitelma koululaisten näkökulmasta. Hautaniemi Päivi

Ylivieskan viisaan liikkumisen suunnitelma koululaisten näkökulmasta. Hautaniemi Päivi Ylivieskan viisaan liikkumisen suunnitelma koululaisten näkökulmasta 11.09.2018 Viisas liikkuminen Mitä se on ja miksi sitä edistetään? 2 Viisas liikkuminen tarkoittaa turvallista, tarkoituksenmukaista,

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen aktivointi Keski-Suomen kaupungeissa. Jämsän tavoitteet ja toimenpiteet

Liikkumisen ohjauksen aktivointi Keski-Suomen kaupungeissa. Jämsän tavoitteet ja toimenpiteet Liikkumisen ohjauksen aktivointi Keski-Suomen kaupungeissa Jämsän tavoitteet ja toimenpiteet 1 Kestävän liikkumisen visio Kestävän liikkumisen tavoitteet Jämsästä tunnettu liikuntakaupunki Kaupunki on

Lisätiedot

HENKILÖLIIKENTEEN PALVELUIDEN KEHITTÄMINEN

HENKILÖLIIKENTEEN PALVELUIDEN KEHITTÄMINEN HENKILÖLIIKENTEEN PALVELUIDEN KEHITTÄMINEN Jenni Eskola 15.1.2015 TAUSTAT JA TAVOITTEET Hankkeen tavoitteena on kehittää menetelmiä henkilöliikenteen asiakkaiden tarpeiden ymmärtämiseen ja muuntaa ne vaateiksi

Lisätiedot

Työpaikkojen liikkumisen ohjaus LIVE -ryhmätyö 17.3.2011. Helsingin seudun liikenne, Anna Ruskovaara

Työpaikkojen liikkumisen ohjaus LIVE -ryhmätyö 17.3.2011. Helsingin seudun liikenne, Anna Ruskovaara Työpaikkojen liikkumisen ohjaus LIVE -ryhmätyö 17.3.2011 Helsingin seudun liikenne, Anna Ruskovaara 14.3.2011 Työpaikat aiheuttavat 27 % henkilökilometreistä 28 % 18 % 4 % työ koulu, opiskelu työasia 6

Lisätiedot

TransSmart seminaari 11.11.2015 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi

TransSmart seminaari 11.11.2015 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Palvelevan joukkoliikennejärjestelmän tarpeet digitaalisille palveluille ja reaaliaikaiselle informaatiolle TransSmart seminaari 11.11.2015 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi HSL TransSmart yhteistyö Älykäs

Lisätiedot

Tuplataan joukkoliikenne Esimerkkejä Ruotsista ja Suomesta

Tuplataan joukkoliikenne Esimerkkejä Ruotsista ja Suomesta Tuplataan joukkoliikenne Esimerkkejä Ruotsista ja Suomesta Liikenne ja maankäyttö 8.10.2015 Pekka Aalto PLL Marja Rosenberg Liikennevirasto Sisältö 1. Mitä Ruotsissa on tehty ja saavutettu 2. Mitä Suomessa

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen keinovalikoima Helsingin seudulla

Liikkumisen ohjauksen keinovalikoima Helsingin seudulla Liikkumisen ohjauksen keinovalikoima Helsingin seudulla Väylät ja liikenne 2012 Tarja Jääskeläinen, HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Liikkumisen ohjaus edistää kestävää liikkumista kannustamalla

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (11) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (11) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2016 1 (11) Julkinen Kokoustiedot Aika torstai klo 15:00-16:25 Paikka Valtuustotalo, lautakuntien kokoushuone Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Veijo Karkkonen, puheenjohtaja

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017 Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017 Paula Väisänen, Valonia/Varsinais-Suomen liitto, kestävän liikkumisen asiantuntija 22.3.2017, paula.vaisanen@valonia.fi, p. 044 907 5986 Liikkumisen ohjauksen

Lisätiedot

JOUSI - valtakunnallinen joukkoliikenteen yhteistoimintaryhmä

JOUSI - valtakunnallinen joukkoliikenteen yhteistoimintaryhmä JOUSI - valtakunnallinen joukkoliikenteen yhteistoimintaryhmä Kärkitavoitteet Julkisen liikenteen kehittämishankkeet JOUSI-ohjausryhmän tehtävänä on koordinoida, ohjata ja seurata neljän hankkeen toteutumista.

Lisätiedot

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Itä-Suomen liikennestrategia Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Ihmisten liikkuminen -näkökulma 1 Strategia on kaikkien toimijoiden yhteinen

Lisätiedot

Jyväskylä Fiksujen liikkujien kaupunki

Jyväskylä Fiksujen liikkujien kaupunki Jyväskylä Fiksujen liikkujien kaupunki Liikkumisen ohjauksen hankesuunnitelma 2018 Jyväskylän kaupunki Hankkeen tausta Jyväskylän kaupunki on viime vuosina vienyt määrätietoisesti eteenpäin liikkumisen

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön toimet kestävän liikenteen edistämiseksi

Liikenne- ja viestintäministeriön toimet kestävän liikenteen edistämiseksi Liikenne- ja viestintäministeriön toimet kestävän liikenteen edistämiseksi Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Kestävän liikkumisen korttelit ja kiinteistöt työpaja 6.11.2009 Miksi toimia

Lisätiedot

Viitasaaren kestävän liikkumisen tavoitteet ja toimenpiteet. Liikkumisen ohjauksen aktivointi Keski-Suomen kaupungeissa

Viitasaaren kestävän liikkumisen tavoitteet ja toimenpiteet. Liikkumisen ohjauksen aktivointi Keski-Suomen kaupungeissa Viitasaaren kestävän liikkumisen tavoitteet ja toimenpiteet Liikkumisen ohjauksen aktivointi Keski-Suomen kaupungeissa 1 Viitasaaren kestävän liikkumisen visio: Kestävästi liikkumalla rikkautta ihmisten

Lisätiedot

HKL:n toiminta ja kehitysajatukset uusien palveluiden tehtäväkentällä

HKL:n toiminta ja kehitysajatukset uusien palveluiden tehtäväkentällä HKL:n toiminta ja kehitysajatukset uusien palveluiden tehtäväkentällä Liikennelabra seminaari Ville Lehmuskoski, toimitusjohtaja 24.11.2017 HKL toimii poikkeuksellisen kasvavalla kentällä Kantakaupunki

Lisätiedot

Miten vastataan joukkoliikenteen kasvavaan suosioon? Joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita / Tampereen kaupunki

Miten vastataan joukkoliikenteen kasvavaan suosioon? Joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita / Tampereen kaupunki Miten vastataan joukkoliikenteen kasvavaan suosioon? Joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita / Tampereen kaupunki Miten ruuhkaliikenteen laatuongelmaan joukkoliikenteessä tulisi suhtautua? ihmiset roikkuisivat

Lisätiedot

Sähkökäyttöisiin tai muihin energiatehokkaisiin ajoneuvoihin pohjautuvan liikennejärjestelmän vaihtoehtojen ja vaikutusten arviointi

Sähkökäyttöisiin tai muihin energiatehokkaisiin ajoneuvoihin pohjautuvan liikennejärjestelmän vaihtoehtojen ja vaikutusten arviointi SYÖKSY Päätösseminaari 21.9.2011 Sähkökäyttöisiin tai muihin energiatehokkaisiin ajoneuvoihin pohjautuvan liikennejärjestelmän vaihtoehtojen ja vaikutusten arviointi Tampereen teknillinen yliopisto Hanna

Lisätiedot

Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen datan käyttömahdollisuudet liikenteessä

Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen datan käyttömahdollisuudet liikenteessä Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen n käyttömahdollisuudet liikenteessä Liikenneinsinööri Mika Kulmala Tampereen kaupunki Tarvitaan uusia innovatiivisia ratkaisuja liikkumiseen ja liikenteeseen

Lisätiedot

Valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus Tulosten esittely

Valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus Tulosten esittely Valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus 2016 Tulosten esittely 8.3.2018 Tutkimus lyhyesti Vuodesta 1974 alkaen noin 6 v. välein toteutettu kyselytutkimus. Tutkimus antaa yleiskuvan suomalaisten liikkumisesta

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (15) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (15) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2017 1 (15) Julkinen Kokoustiedot Aika torstai klo 15:00-15:45 Paikka Valtuustotalo, kokoushuone 1 (Suokatu 42) Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Sakari Pääkkö, puheenjohtaja

Lisätiedot

NYKYINEN SUUNTA. edellytykset. vaikutukset

NYKYINEN SUUNTA. edellytykset. vaikutukset NYKYINEN SUUNTA Joukkoliikenteen uudet mobiilipalvelut helpottavat matkustamista Luonto ja virkistysreitit ovat suosittuja liikkumispaikkoja Auto on kätevin tapa liikkua. Kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteelläkin

Lisätiedot

Äänekosken kestävän liikkumisen tavoitteet ja toimenpiteet. Liikkumisen ohjauksen aktivointi Keski-Suomen kaupungeissa

Äänekosken kestävän liikkumisen tavoitteet ja toimenpiteet. Liikkumisen ohjauksen aktivointi Keski-Suomen kaupungeissa Äänekosken kestävän liikkumisen tavoitteet ja toimenpiteet Liikkumisen ohjauksen aktivointi Keski-Suomen kaupungeissa 1 Äänekosken kestävän liikkumisen tavoitteet Kaupungin päättäjät ja virkamiehet ovat

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 7.6.2013 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja

Lisätiedot

Innovaatiosetelin pilotointi Tampereen seudulla

Innovaatiosetelin pilotointi Tampereen seudulla Innovaatiosetelin pilotointi Tampereen seudulla 2016-2017 pilotoidaan konkreettisesti innovaatioseteliä pkyritysten kanssa yhteistyössä rakennetaan digitaalinen palvelualusta seteleiden hakemiseksi, myöntämiseksi

Lisätiedot

HSL-tietoisku: Uusi Avoin reittiopas ja pysäkkikuulutukset. Kerkko Vanhanen, VAMPO-seminaari 3.6.2015

HSL-tietoisku: Uusi Avoin reittiopas ja pysäkkikuulutukset. Kerkko Vanhanen, VAMPO-seminaari 3.6.2015 HSL-tietoisku: Uusi Avoin reittiopas ja pysäkkikuulutukset Kerkko Vanhanen, VAMPO-seminaari 3.6.2015 HSL-liikenteessä tehdään päivittäin noin miljoona nousua joukkoliikennevälineisiin Infopalveluilla paras

Lisätiedot

Mitä on viisas liikkuminen ja miksi se koskee myös työpaikkoja? Taneli Varis, Motiva Oy

Mitä on viisas liikkuminen ja miksi se koskee myös työpaikkoja? Taneli Varis, Motiva Oy Mitä on viisas liikkuminen ja miksi se koskee myös työpaikkoja? Taneli Varis, Motiva Oy Työmatkaliikenne Suomessa Suomalaiset tekevät keskimäärin 2,9 matkaa päivässä, matkoista joka neljäs on työmatka

Lisätiedot

PASTORI Edulliset ja älykkäät liikkujan palvelut kansalaisille ja yrityksille

PASTORI Edulliset ja älykkäät liikkujan palvelut kansalaisille ja yrityksille Edulliset ja älykkäät liikkujan palvelut kansalaisille ja yrityksille Keskustelutilaisuus kansallisesta älyliikenteen strategiasta eduskunnassa 17.2.2010 Johtava tutkija Matti Roine, VTT 2 Tämä on jo mahdollista

Lisätiedot

LIIKKUMISEN OHJAUS OPPILAITOKSESSA

LIIKKUMISEN OHJAUS OPPILAITOKSESSA LIIKKUMISEN OHJAUS OPPILAITOKSESSA SUOMALAISET LIIKKEESSÄ Liikenne aiheuttaa viidenneksen (20%) Suomen hiilidoksidipäästöistä. Lentoliikenteen päästöt ovat viisinkertaiset junaan verrattuna Kaikista suomalaisten

Lisätiedot

Liikennepalveluihin liittyvä lainsäädäntö ja sääntelyn tavoitteet

Liikennepalveluihin liittyvä lainsäädäntö ja sääntelyn tavoitteet Liikennepalveluihin liittyvä lainsäädäntö ja sääntelyn tavoitteet Voimaantulon ja jatkovaiheiden aikataulut Paikallisliikennepäivät Lappeenranta 22.9.2017 Iida Huhtanen, LVM 1 Esityksen sisältö Liikennepalvelulain

Lisätiedot

Helsingin seudun liikenne

Helsingin seudun liikenne Helsingin seudun liikenne Tavoitteet markkinapaikka työnantajille tuotteiden ja palvelujen löytäminen liikkumissuunnitelma ja kokeilut osallistuvissa yrityksissä työmatkakysely liikkumisagenttien koulutus

Lisätiedot

Avoin data Henna-Kaisa Stjernberg

Avoin data Henna-Kaisa Stjernberg Avoin data 2030 Henna-Kaisa Stjernberg 1876 1927 1902 1800-l Tiedon välittäminen muuttuu ajassa 2000 some Tieto digitalisoituu 1980 luvun lopulla alle 1% maailman varastoidusta tiedosta oli digitaalisessa

Lisätiedot

Työpaikan liikkumissuunnitelman hyödyt euroina. Webinaari Mari Päätalo Valpastin Oy

Työpaikan liikkumissuunnitelman hyödyt euroina. Webinaari Mari Päätalo Valpastin Oy Työpaikan liikkumissuunnitelman hyödyt euroina Webinaari Mari Päätalo Valpastin Oy Työn tausta ja tavoitteet Työ on osa Työpaikkojen liikkumisen ohjauksen T&K - hankekokonaisuutta, jota rahoittavat Liikenteen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 7063/08.00.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 7063/08.00. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2017 1 (1) 3 Asianro 7063/08.00.00/2015 joukkoliikennestrategia 2025 Päätöshistoria 15.12.2016 52 Suunnittelupäällikkö Tanja Leppänen KT-suunnittelu Heinäkuun alussa 2014

Lisätiedot

Verkoston kartoitus ja jatkoaskeleet. 18.11.2015 Jukka Talvi

Verkoston kartoitus ja jatkoaskeleet. 18.11.2015 Jukka Talvi Verkoston kartoitus ja jatkoaskeleet 18.11.2015 Jukka Talvi www.cafepress.com Voisko älyliikenne olla Oulun juttu? Selvitys huhti-elokuu 2015 Liiketoimintamahdollisuudet Toimijaverkosto Esitys tavoitteista

Lisätiedot

Turun seudun jatkuva liikennejärjestelmätyö Toiminta 2016 ja toimintasuunnitelma 2017

Turun seudun jatkuva liikennejärjestelmätyö Toiminta 2016 ja toimintasuunnitelma 2017 Turun seudun jatkuva liikennejärjestelmätyö Toiminta 2016 ja toimintasuunnitelma 2017 19.1.2017 Liikennejärjestelmätyön organisointi Viisaan liikkumisen alatyöryhmä Työ- ja ohjausryhmät 2016 Ohjausryhmä

Lisätiedot

Miten liikennejärjestelmätyöllä voi edistää kestävää työmatkaliikkumista. Viisaan liikkumisen verkosto

Miten liikennejärjestelmätyöllä voi edistää kestävää työmatkaliikkumista. Viisaan liikkumisen verkosto Miten liikennejärjestelmätyöllä voi edistää kestävää työmatkaliikkumista Viisaan liikkumisen verkosto 11.5.2017 8.5.2017 Esityksessä luvassa Liikennejärjestelmätyö Itä-Suomessa Kestävän työmatkaliikkumisen

Lisätiedot

Ajankohtaista älyliikenteestä. Neuvotteleva virkamies Leif Beilinson

Ajankohtaista älyliikenteestä. Neuvotteleva virkamies Leif Beilinson Ajankohtaista älyliikenteestä Neuvotteleva virkamies Leif Beilinson 31.5.2011 Liikenteen valkoinen kirja EU:n liikennepolitiikan haasteet v. 2050 mennessä: kilpailukyky ja kestävyys Öljypohjaisten polttoaineiden

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus

Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Sisältö INKA yleisesti Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Kaupungin rooli Rahoitus Esimerkkiprojekteja Mikä INKA on? Tausta Tavoitteena

Lisätiedot

Saarijärven kestävän liikkumisen tavoitteet ja toimenpiteet. Liikkumisen ohjauksen aktivointi Keski-Suomen kaupungeissa

Saarijärven kestävän liikkumisen tavoitteet ja toimenpiteet. Liikkumisen ohjauksen aktivointi Keski-Suomen kaupungeissa Saarijärven kestävän liikkumisen tavoitteet ja toimenpiteet Liikkumisen ohjauksen aktivointi Keski-Suomen kaupungeissa 1 Saarijärven kestävän liikkumisen tavoitteet Kaupungin päättäjät ja virkamiehet ovat

Lisätiedot

Miten me kuljemme töihin? Keski-Suomen sairaanhoitopiirin työmatkaliikenteen henkilöstökyselyn tulokset

Miten me kuljemme töihin? Keski-Suomen sairaanhoitopiirin työmatkaliikenteen henkilöstökyselyn tulokset Miten me kuljemme töihin? Keski-Suomen sairaanhoitopiirin työmatkaliikenteen henkilöstökyselyn tulokset Ville Voltti 13.11.2014 Työmatkojen kulkutapajakauma, keskussairaala 0 % 8 % Auto, yksin Auto, kimppakyyti

Lisätiedot

Waltti - Joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmä hanke Tilannekatsaus

Waltti - Joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmä hanke Tilannekatsaus Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2014 Ilkka Kankkunen Toimitusjohtaja TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy 29.10.2014 Waltti - Joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmä hanke Tilannekatsaus 2 Waltti-hanke

Lisätiedot

JOUSI - valtakunnallinen joukkoliikenteen yhteistoimintaryhmä

JOUSI - valtakunnallinen joukkoliikenteen yhteistoimintaryhmä JOUSI - valtakunnallinen joukkoliikenteen yhteistoimintaryhmä Pietari Pentinsaari Liikenteenharjoittajatilaisuus 5.11.2015 JOUSI-ryhmän taustaa Ryhmä asetettiin 13.3.2012 Alan eri toimijat laaja-alaisesti

Lisätiedot

KAUPUNKIPYÖRÄ-KONSEPTI Mahdollisuus erilaisissa kunnissa

KAUPUNKIPYÖRÄ-KONSEPTI Mahdollisuus erilaisissa kunnissa KAUPUNKIPYÖRÄ-KONSEPTI Mahdollisuus erilaisissa kunnissa Näkökulmia hyödyntäen Liikenneviraston Kaupunkipyörän toimintamalli ja mahdollisuudet suomalaisittain suurissa kaupungeissa -selvitystä KAUPUNKIPYÖRÄN

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Joensuun seudulla liikkumisen ohjauksen toimenpitein ( )

Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Joensuun seudulla liikkumisen ohjauksen toimenpitein ( ) Taulukko 1. Hankkeen yleiset tiedot. I Hanke: Hankkeen nimi ja kuvaus (mm. kesto ja tyyppi) Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Joensuun seudulla liikkumisen ohjauksen toimenpitein (2012-2013) Hanke on toiminnallinen:

Lisätiedot

BigData - liikenne esimerkkinä. Tietoyhteiskunta-akatemia Ostrobotnia, Helsinki 14.3.2016

BigData - liikenne esimerkkinä. Tietoyhteiskunta-akatemia Ostrobotnia, Helsinki 14.3.2016 BigData - liikenne esimerkkinä Tietoyhteiskunta-akatemia Ostrobotnia, Helsinki 14.3.2016 Public Dig Data & Internet of Things Liikenne esimerkkinä Tieto Corporation Public @LeilaLehtinen Leila.Lehtinen@tieto.com

Lisätiedot

Digitaalisten palveluiden kehittyminen Turun seudun joukkoliikenteessä

Digitaalisten palveluiden kehittyminen Turun seudun joukkoliikenteessä Digitaalisten palveluiden kehittyminen Turun seudun joukkoliikenteessä 08.03.2016 Jari Paasikivi Kehittämispäällikkö Turun kaupunki, Ympäristötoimiala 8.3.2016 1 Sisältö 1. Palvelujen ja tekniikan kehittyminen

Lisätiedot

Helsingin seudun liikenne

Helsingin seudun liikenne Helsingin seudun liikenne Työpaikkojen viisaan liikkumisen markkinapaikan ja palvelu- ja tuotekokeilujen toimintamallin kehittäminen 2 Esittäjän nimi Hankkeen tavoitteet markkinapaikka työnantajille verkkosivuille

Lisätiedot

Älyliikenteen innovaatio-, kokeilu- ja kehitysympäristö

Älyliikenteen innovaatio-, kokeilu- ja kehitysympäristö Älyliikenteen innovaatio-, kokeilu- ja kehitysympäristö ITS Factory lyhyesti Älyliikenteen yhteistyöverkosto aloittanut Tampereella jo 2006 (Tampere region ITS - TRITS) ITS Factory perustettu 2012 Mukana

Lisätiedot

Yhteiskäyttöpyörät -palvelupajat

Yhteiskäyttöpyörät -palvelupajat Julkinen puoli mahdollistajana (esim. lainsäädäntö, kaupunki antaa toimilupia jne.) Markkinat Käyttäjät päättävät 1 Markkinat Onko pyöriä joka asemalla? Vai keskittyvätkö palautukset yhteen paikkaan? Pyörien

Lisätiedot

Digitalisoituvan liikenteen tulevaisuusnäköaloja Pirkanmaalla. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy

Digitalisoituvan liikenteen tulevaisuusnäköaloja Pirkanmaalla. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Digitalisoituvan liikenteen tulevaisuusnäköaloja Pirkanmaalla Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Teknologioiden valtavirtaistuminen 2 Tulevaisuus on muutakin kuin teknologiaa Arvo 1 Arvo

Lisätiedot

Henkilöliikennetutkimus 2016 MATKAKETJUT JA LIIKKUMINEN PALVELUNA

Henkilöliikennetutkimus 2016 MATKAKETJUT JA LIIKKUMINEN PALVELUNA Henkilöliikennetutkimus 01 MATKAKETJUT JA LIIKKUMINEN PALVELUNA Faktakortti laadittu helmikuussa 018 Joustavuutta matkantekoon Uusilla liikennepalveluilla tarkoitetaan tässä faktakortissa liikkuminen palveluna

Lisätiedot

Keskisuurten kaupunkiseutujen aiesopimuksen seurantapalaveri

Keskisuurten kaupunkiseutujen aiesopimuksen seurantapalaveri Keskisuurten kaupunkiseutujen aiesopimuksen seurantapalaveri 2018 20.11.2018 Virastouudistus Esityksessä ehdotetaan, että Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Viestintävirasto sekä Liikenneviraston tietyt

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KUNNISSA VUONNA 2013 LAPIN LIIKENNETURVALLISUUSTOIMIJA 2013/11/13

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KUNNISSA VUONNA 2013 LAPIN LIIKENNETURVALLISUUSTOIMIJA 2013/11/13 LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KUNNISSA VUONNA 2013 TOIMIJATYÖN TAVOITTEET 2013-2015 Ylläpitää aktiivista ja näkyvää liikenneturvallisuustyötä Kehittää tiedotusta eri keinoin Aktivoida kuntaryhmien toimintaa

Lisätiedot

Joukkoliikenne. Pyöräliikenne. Tarja Jääskeläinen, HSL

Joukkoliikenne. Pyöräliikenne. Tarja Jääskeläinen, HSL Joukkoliikenne Pyöräliikenne Tarja Jääskeläinen, HSL Taustoja PKS-kuntien TAVOITE: Pyöräilyn kulkutapaosuus 15 % 3 HLJ 2015: Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma Turvallinen ja laadukas seudullinen

Lisätiedot

Tampereen keskusta muutoksessa KEHTO-foorumi Tampere

Tampereen keskusta muutoksessa KEHTO-foorumi Tampere Tampereen keskusta muutoksessa KEHTO-foorumi 28.-29.3.2019 Tampere Ari Vandell, Suunnittelupäällikkö Tampereen keskusta muutoksessa liikennemäärien kehittyminen ja kulkumuotokohtaiset tavoitteet, SUMP

Lisätiedot

Liikkuminen palveluna onko kuntasi valmis siihen? Stella Aaltonen Turun kaupunki

Liikkuminen palveluna onko kuntasi valmis siihen? Stella Aaltonen Turun kaupunki Liikkuminen palveluna onko kuntasi valmis siihen? Stella Aaltonen Turun kaupunki Keskeisimmät tavoitteet Fiksun liikkumisen kaupunkitasoinen viestintä Kupittaalle luodaan liikkumispiste Toimiva MaaS-ekosysteemi

Lisätiedot

Viisaat valinnat työmatkaliikenteessä

Viisaat valinnat työmatkaliikenteessä Viisaat valinnat työmatkaliikenteessä miten työnantaja voi edistää kestäviä kulkutapoja? Energiatehokkuus logistiikassa ja liikkumisessa -seminaari 19.4.2011 Anna Ruskovaara, ympäristöasiantuntija Helsingin

Lisätiedot

Liikkuminen palveluina Mobility as a Service

Liikkuminen palveluina Mobility as a Service Mobility as a Service Suomesta älyliikenteen innovaatioalusta Suomeen kehitetään maailman ensimmäinen avoin innovaatioalusta liikkumisen palveluille. Tekes kokoaa -yhteisön, johon mukaan tulevien yritysten

Lisätiedot

Yhteiskäyttöautoilun edistämissuunnitelma

Yhteiskäyttöautoilun edistämissuunnitelma Yhteiskäyttöautoilun edistämissuunnitelma Tarja Jääskeläinen, HSL Miksi yhteiskäyttöautoilua kannattaa tukea? Osa kestävää liikennejärjestelmää Ympäristöhyödyt: vähemmän ja uudempia autoja vähemmän hiilidioksipäästöjä

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016 Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016 Paula Väisänen, VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus/varsinais-suomen liitto 22.3.2016 Koko Turku liikkuu -kampanja

Lisätiedot

Liikennekaaren maksujärjestelmien yhteentoimivuusvaatimukset ovat täsmentymässä

Liikennekaaren maksujärjestelmien yhteentoimivuusvaatimukset ovat täsmentymässä Liikennekaaren maksujärjestelmien yhteentoimivuusvaatimukset ovat täsmentymässä yli-insinööri Maria Rautavirta LVM/Tieto-osasto/Tietoliiketoimintayksikkö Liikennekaari lupauksia asiakkaalle Teknologia,

Lisätiedot

LIIKKUMISEN OHJAUS YRITYKSISSÄ

LIIKKUMISEN OHJAUS YRITYKSISSÄ LIIKKUMISEN OHJAUS YRITYKSISSÄ SUOMALAISET LIIKKEESSÄ Liikenne aiheuttaa viidenneksen (20%) Suomen hiilidoksidipäästöistä. Lentoliikenteen päästöt ovat viisinkertaiset junaan verrattuna Kaikista suomalaisten

Lisätiedot

Viisas liikkuminen ja liikkumisen ohjaus? 24.9.2013 Sara Lukkarinen, Motiva Oy

Viisas liikkuminen ja liikkumisen ohjaus? 24.9.2013 Sara Lukkarinen, Motiva Oy Viisas liikkuminen ja liikkumisen ohjaus? 24.9.2013 Sara Lukkarinen, Motiva Oy Esityksen sisältö Lähtökohdat viisaan liikkumisen työlle Mitä on viisas liikkuminen ja liikkumisen ohjaus? Liikkumisen ohjauksen

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus kaupan alalla -esiselvityksen tuloksia

Liikkumisen ohjaus kaupan alalla -esiselvityksen tuloksia LISÄÄ KAUPPAMATKOJA PYÖRÄILLEN OVATKO PYÖRÄILIJÄT HYVIÄ ASIAKKAITA? Lähde: Cycle logistics Liikkumisen ohjaus kaupan alalla -esiselvityksen tuloksia Sara Lukkarinen, Suomi pyöräilee tietoisku 7.3.2014

Lisätiedot

Esittely: Helsinki Region Infoshare Seudun tietovarannot avoimiksi. Ville Meloni ja Pekka Vuori

Esittely: Helsinki Region Infoshare Seudun tietovarannot avoimiksi. Ville Meloni ja Pekka Vuori Esittely: Helsinki Region Infoshare Seudun tietovarannot avoimiksi Ville Meloni ja Pekka Vuori 6.6.2011 Hankkeen yhteenveto Avataan Helsingin seutua koskevaa tietoa kaikkien saataville, vapaasti ja maksutta

Lisätiedot

Katsaus HSL:n digikehitykseen & Kaupunkipyörät Tarja Jääskeläinen, HSL

Katsaus HSL:n digikehitykseen & Kaupunkipyörät Tarja Jääskeläinen, HSL Katsaus HSL:n digikehitykseen & Kaupunkipyörät 2017 Tarja Jääskeläinen, HSL 1 Esittäjän nimi Poimintoja HSL:n digipalveluista 2 HSL-sovellus lanseeraus keväällä Liput Kerta-, vuorokausi- ja 30 vrk:n liput

Lisätiedot

LIIKKUMISEN OHJAUS KUNNAN TYÖPAIKALLA

LIIKKUMISEN OHJAUS KUNNAN TYÖPAIKALLA LIIKKUMISEN OHJAUS KUNNAN TYÖPAIKALLA SUOMALAISET LIIKKEESSÄ Liikenne aiheuttaa viidenneksen (20%) Suomen hiilidoksidipäästöistä. Lentoliikenteen päästöt ovat viisinkertaiset junaan verrattuna Kaikista

Lisätiedot

Case: Helsinki Region Infoshare - pääkaupunkiseudun tiedot avoimiksi

Case: Helsinki Region Infoshare - pääkaupunkiseudun tiedot avoimiksi Case: Helsinki Region Infoshare - pääkaupunkiseudun tiedot avoimiksi Projektipäällikkö Ville Meloni Forum Virium Helsinki 5.4.2011 Hankkeen yhteenveto Avataan Helsingin seutua koskevaa tietoa kaikkien

Lisätiedot

Laadukasta kävely- ja pyöräilyinfrastruktuuria investointituen vauhdittamana Mitä tavoitellaan, miksi ja miten?

Laadukasta kävely- ja pyöräilyinfrastruktuuria investointituen vauhdittamana Mitä tavoitellaan, miksi ja miten? Laadukasta kävely- ja pyöräilyinfrastruktuuria investointituen vauhdittamana Mitä tavoitellaan, miksi ja miten? Liikenne ja maankäyttö 8.10.2019 Kati Hyvärinen Kestävän liikkumisen asiantuntija TAUSTAA

Lisätiedot

Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus

Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus 27.10.2016 Tampereen kaupungin innovaatiopolitiikka Tampere on kaupunkistrategiansa ja elinvoimasuunnitelman mukaisesti lähtenyt voimakkaasti uudistamaan elinkeino-,

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN LIIKENNEPALVELUT LUODAAN TÄNÄÄN

TULEVAISUUDEN LIIKENNEPALVELUT LUODAAN TÄNÄÄN TULEVAISUUDEN LIIKENNEPALVELUT LUODAAN TÄNÄÄN UUTTA LIIKETOIMINTAA JA PAREMPIA PALVELUITA AVOINTEN RAJAPINTOJEN AVULLA Liikenteen reaaliaikaiset rajapinnat 6Aika 2015-2017 SAATE 2015 2017 Projektikoordinaattorina

Lisätiedot

Älyä liikenteeseen ja viisautta liikkujille

Älyä liikenteeseen ja viisautta liikkujille Kohti uutta liikennepolitiikkaa Älyä liikenteeseen ja viisautta liikkujille Logistics 13 -seminaari 9.4.2013 Marko Forsblom Uusi liikennepolitiikka vastaa haasteisiin ja hyödyntää mahdollisuudet Automaattinen

Lisätiedot

Käyttäjää varten. Vähemmän päästöjä. Turvallisuus. Viihtyisämpi Kaupunkitila. Kestävä liikennejärjestelmä. Lisää liikkumisen sekakäyttöä

Käyttäjää varten. Vähemmän päästöjä. Turvallisuus. Viihtyisämpi Kaupunkitila. Kestävä liikennejärjestelmä. Lisää liikkumisen sekakäyttöä Käyttäjää varten parempia olosuhteita Vähemmän päästöjä Lisää liikkumisen sekakäyttöä Turvallisuus Viihtyisämpi Kaupunkitila Kestävä liikennejärjestelmä 25.4.2018 Maija Rekola 1 +30 % Kävelymatkoja Tavoitteet

Lisätiedot

Miksi HEILI-ohjelma 3.6.2003. Yli-insinööri Seppo Öörni Liikenne- ja viestintäministeriö

Miksi HEILI-ohjelma 3.6.2003. Yli-insinööri Seppo Öörni Liikenne- ja viestintäministeriö Miksi HEILI-ohjelma 3.6.2003 Yli-insinööri Seppo Öörni Liikenne- ja viestintäministeriö 1 HEILI Henkilöliikenteen info-ohjelma Edistää yhteistyötä henkilöliikenteen tiedotuspalveluiden ja joukkoliikenteen

Lisätiedot

VAASA Liikkumisen ohjauksen loppuraportti 01/2019

VAASA Liikkumisen ohjauksen loppuraportti 01/2019 VAASA Liikkumisen ohjauksen loppuraportti 01/2019 2 Näille perustamme: Energisyys Hyvinvointi Nopealiikkeisyys Historiallisuus Kansainvälisyys VAASA lukuina 3 67 392 120 97 asukasta eri kansalaisuutta

Lisätiedot

Vuoden 2012 toiminnan arviointi

Vuoden 2012 toiminnan arviointi Vuoden 2012 toiminnan arviointi Alatyöryhmien toiminnalliset tavoitteet Liikenneturvallisuus-alatyöryhmän erityistavoitteet Seudullisen liikenneturvallisuussuunnitelman laadinnan saattaminen loppuun ja

Lisätiedot

Poimintoja hallitusohjelmasta

Poimintoja hallitusohjelmasta Joukkoliikenteen kehittäminen kaupunkiseuduilla mitä edellytyksiä valtio luo? Jenni Eskola, Liikennevirasto Iida Huhtanen, liikenne- ja viestintäministeriö Liikenne ja maankäyttö 2015 8.10.2015 1 Poimintoja

Lisätiedot

Tampereen kaupungin päiväkotimatkat

Tampereen kaupungin päiväkotimatkat Tampereen kaupungin päiväkotimatkat Kyselyn tuloksia 1 Yhteenveto Vastauksia kerätty 16.4. 2.5.2018 välisenä aikana Surveypal-kyselyllä. Vanhemmille suunnattuun kyselyyn saatu yhteensä 1291 vastausta 92

Lisätiedot

Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä!

Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Tarjouksessa ja valtionavustushakemuksessa esitetty työn sisältö TYÖKOKONAISUUS 1. Asukas- ja toimijayhteistyö ERILLISET TYÖVAIHEET Eri osapuolten kutsuminen mukaan

Lisätiedot

Helsinki Region Infoshare Pääkaupunkiseudun tiedon avaaminen

Helsinki Region Infoshare Pääkaupunkiseudun tiedon avaaminen Helsinki Region Infoshare Pääkaupunkiseudun tiedon avaaminen Projektipäällikkö Ville Meloni Forum Virium Helsinki 2.11.2011 - MML Paikkatietomarkkinat 2011 Helsinki Region Infoshare Kehitetään tiedontuottajien

Lisätiedot

Apulaispormestari Timo Hanhilahti Live-tilaisuus 17.4.2012

Apulaispormestari Timo Hanhilahti Live-tilaisuus 17.4.2012 Liikenne osana Tampereen ilmasto- ja energiatehokkuustyötä Apulaispormestari Timo Hanhilahti Live-tilaisuus 17.4.2012 Miten yhdistetään kaupungin kasvu ja ekotehokkuus? Haaste 1: Tampereelle tulee 45 000

Lisätiedot

Yleiskuva liikenteen muutoksesta Suomessa

Yleiskuva liikenteen muutoksesta Suomessa Yleiskuva liikenteen muutoksesta Suomessa HTM, projektiasiantuntija Heli Siirilä Vaasan yliopisto Levón-instituutti MoveIT Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 Koldioxidsnål transportservice

Lisätiedot

6Aika-strategian esittely

6Aika-strategian esittely 6Aika-strategian esittely Toukokuu 2014 Suurimpien kaupunkien kestävän kehittämisen strategia Uuden EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden 2014 2020 yhtenä painopisteenä kestävä kaupunkikehittäminen. Toteutus

Lisätiedot

Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Kuopiossa KierRe-hanke

Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Kuopiossa KierRe-hanke Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Kuopiossa KierRe-hanke 20.9.2019 KierRe Kuopiossa Resurssiviisaus viedään osaksi resurssiviisauden kaupungin päätöksentekoa, talousarviota ja toiminnan

Lisätiedot

Älykäs liikkuja älykkäässä liikenneympäristössä: tamperelaisia älyliikennetoimijoita Liikenneinsinööri Mika Kulmala Tampereen kaupunki

Älykäs liikkuja älykkäässä liikenneympäristössä: tamperelaisia älyliikennetoimijoita Liikenneinsinööri Mika Kulmala Tampereen kaupunki Älykäs liikkuja älykkäässä liikenneympäristössä: tamperelaisia älyliikennetoimijoita 25.9.2013 Liikenneinsinööri Mika Kulmala Tampereen kaupunki Tarpeet ja taustat Tarvitaan älykkäitä liikkujia ja älykäs

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 7863/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 7863/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/2017 1 (1) 77 Asianro 7863/02.08.00.01/2017 Kaupunkipyöräjärjestelmän käyttöönotto ja kustannukset Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen Kaupunkisuunnittelun tukipalvelut

Lisätiedot

Liikennevirasto Motiva - Aula Research Helena Suomela, Motiva Oy

Liikennevirasto Motiva - Aula Research Helena Suomela, Motiva Oy Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta kestävän liikkumisen muotoihin ja työmatkojen liikkumiseen tulokset 2018 Yritys- ja kuntapäättäjien näkemyksiä kestävästä liikkumisesta 2016 Liikennevirasto Motiva

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen integrointi liikenne- ja ilmastostrategioihin

Liikkumisen ohjauksen integrointi liikenne- ja ilmastostrategioihin Liikkumisen ohjauksen integrointi liikenne- ja ilmastostrategioihin Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö LIVE-tilaisuus 19.11.2013 LVM:n ilmastopoliittinen ohjelma ILPO (2009) Liikenne-

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 509/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 509/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2019 1 (1) 6 Asianro 509/08.01.00/2018 Kuopion ja Siilinjärven yhteistoimintasopimuksen toteutuminen vuonna 2018 Joukkoliikennepäällikkö Kaisu Matinniemi Henkilökuljetusten

Lisätiedot

Citylogistiikka. Stella Aaltonen hankepäällikkö CIVITAS ECCENTRIC Turun kaupunki

Citylogistiikka. Stella Aaltonen hankepäällikkö CIVITAS ECCENTRIC Turun kaupunki Citylogistiikka Stella Aaltonen hankepäällikkö CIVITAS ECCENTRIC Turun kaupunki Turun seudun liikennejärjestelmätyö Suunnittelua ohjaavat linjaukset Suunnittelua ohjaava linjaus: Tie ja katuverkon Priorisoidaan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 7063/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 7063/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2017 1 (1) 40 Asianro 7063/08.00.00/2015 Kaupunkirakennelautakunnan lausunto Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennestrategia 2025 -luonnoksesta Va. kaupunkisuunnittelujohtaja

Lisätiedot

Sähköisen liikenteen ratkaisut - tuloksia. Loppuseminaari Elli Kotakorpi

Sähköisen liikenteen ratkaisut - tuloksia. Loppuseminaari Elli Kotakorpi Sähköisen liikenteen ratkaisut - tuloksia Loppuseminaari 29.8.2016 Elli Kotakorpi Sähköisen liikenteen ratkaisut- Tampere näyttää suuntaa - Osapuolet: Joukkoliikenneyksikkö, TKL, Yleisten alueiden suunnittelu,

Lisätiedot

Kävely ja pyöräily yhteiskunnan voimavarana. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner

Kävely ja pyöräily yhteiskunnan voimavarana. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner Kävely ja pyöräily yhteiskunnan voimavarana Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner 1 Miksi kävelyä ja pyöräilyä tulisi edistää? Ilmastosyyt: Kansallinen energia- ja ilmastostrategia (2016): liikenteen

Lisätiedot