Excel 2007 jatkokurssi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Excel 2007 jatkokurssi"

Transkriptio

1 Excel 2007 jatkokurssi Suomenkielinen materiaali, suomenkielinen ohjelma

2 Excel 2007 fi-fi 2 / 31 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 Tiedostomuodot... 3 Pikatyökalurivin mukauttaminen... 4 Excelin asetukset... 5 Käyttäjän asetukset... 5 Lisäasetukset... 6 Valvontakeskus... 6 Funktiot... 7 Yleistä funktioista... 7 Funktiokaavan luominen... 8 JOS (IF) funktio SUMMA.JOS (SUMIF) funktio LASKE.JOS (COUNTIF)-funktio LASKE (COUNT), LASKE.A (COUNTA) ja LASKE.TYHJÄT (COUNTBLANK) funktiot ITSEISARVO (ABS) funktio KETJUTA (CONCATENATE) funktio PIENI (SMALL) ja SUURI (LARGE) funktiot TULO (PRODUCT) funktio PYÖRISTÄ (ROUND) funktio Phaku (VLOOKUP) funktio Vhaku (HLOOKUP) funktio MAKSU (PMT) funktio JA (AND) funktio TAI (OR) funktio NYT (NOW) funktio TÄMÄ.PÄIVÄ (TODAY) funktio Päivämäärät ja ajat Päivämäärien ja ajan käsittely Päivämäärän ja ajan muotoilukoodit Laskentataulukon suojaus Ehdollinen muotoilu Syöttörajoitteet kelpoisuustarkistus Malli (template)... 30

3 Excel 2007 fi-fi 3 / 31 Tiedostomuodot Microsoft Excel 2007 tallentaa tiedostot, omassa uudessa tallennusmuodossa. Tallennusmuoto ei ole yhteensopiva Excelin aikaisempien versioiden kanssa. Tiedostomuoto.xlsx.xlsm.xltm.xlam.xlsb.xls,.xlt Kommentit Oletustiedostomuoto Työkirja ei voi sisältää makroja Työkirja voi sisältää makroja Excel 2007 mallityökirja Excel 2007 mallityökirja joka voi sisältää makroja Binäärinen tallennusmuoto. Avautuu nopeammin kuin.xlsx-tiedosto. Ero näkyy isoilla tiedostoilla. Vanhoja (Excel ) tiedostomuotoja. Vanhoilla ohjelmaversioilla tehdyt työkirjat avautuvat tähän muotoon (yhteensopivuustila). Tallentaminen PDF-tiedostona Vanhoihin Office-versioihin on saatavissa lisäohjelma (FileFormatConverters.exe) jonka avulla niillä voi käsitellä Office 2007 / Excel 2007 tiedostoja. Microsoftin sivuilta on ladattavissa lisäohjelma (SaveAsPDFandXPS.exe) jonka avulla tiedoston voi tallentaa myös PDF-muodossa. Tallennus tapahtuu tavalliseen tapaan, tiedostomuodoksi valitaan.pdf. PDF (Portabel Document Format) tiedostot ovat luettavissa esim. Acrobat Reader-ohjelmalla.

4 Excel 2007 fi-fi 4 / 31 Pikatyökalurivin mukauttaminen Pikatyökaluriville voidaan tuoda uusia painikkeita seuraavalla tavalla 1. Napsauta hiiren oikealla painikkeella pikatyökalurivin päällä. 2. Valitse pikavalikosta vaihtoehto Mukauta pikatyökaluriviä. 3. Valitse komento jonka haluat lisätä pikatyökaluriville. 4. Napsauta Lisää-painiketta. 5. Siirrä tarvittaessa komentoa ylös/alaspäin oikean alareunan ylös- tai alas-painikkeilla. Pikatyökaluriville on lisätty muutamia painikkeita

5 Excel 2007 fi-fi 5 / 31 Excelin asetukset Käyttäjän asetukset Excelin asetukset löytyvät Office-valikon napsauttamalla alareunan Ecxelin asetukset -painiketta. Näytä pikavalikoima valinnan yhteydessä. Napsautettaessa hiiren oikeaa painiketta valinnan päällä pikavalikon lisäksi tulee esiin pikavalikoima työkaluja. Ota reaaliaikainen esikatselu käyttöön. Erilaiset muotoilujen vaikutus taulukon ulkonäköön näytetään jo valinnan aikana. Näytä kehitystyökalut valintanauhassa. Jos työskentelet makro-ohjelmoinnin kanssa, haluat ehkä pitää tämän valintanauhan näkyvissä. Asetus vaikuttaa kaikkiin MS Office-ohjelmiin. Omat luettelot-painike Voit lisätä omia luetteloita. Ohjelmassa on alun perin Windowsin maa-asetusten kielen mukaan viikonpäivät ja kuukaudet. Voit lisätä oman luettelon kirjoittamalla sen Luettelon osat-kenttään ja napsauttamalla Lisää-painiketta.

6 Excel 2007 fi-fi 6 / 31 Lisäasetukset Näytä nolla soluissa, jotka sisältävät nolla-arvon. Poistamalla valinnan voit piilottaa taulukosta siinä turhaan näkyvät nolla-arvot (esim. matkalasku-lomakkeesta). Valvontakeskus Napsauta Excelin asetukset, Valvontakeskus, Valvontakeskuksen asetukset, Makrojen asetukset. Valitse vaihtoehto Poista käytöstä kaikki makrot ja ilmoita.

7 Excel 2007 fi-fi 7 / 31 Funktiot Yleistä funktioista Ohjelma sisältää suuren joukon funktioita esim. matematiikan, ja rahoituksen alueelta. Funktiot yksinkertaistavat vaativien laskutoimitusten suorittamista. Kaavat-välilehdellä on näkyvissä funktioihin liittyviä painikkeita. Esim. =KESKIARVO(A5:C20) Palauttaa alueella A5:C20 olevien lukujen keskiarvon. Funktioitten ketjuttaminen =MAKSU(10%;36;40000) Yksi tai useampi argumentti. Argumentit erotetaan toisistaan puolipisteellä ; Argumentit sijoitetaan sulkujen sisään. Funktion nimi Yhtäsuuruusmerkki MAKSU-funktio palauttaa annuiteettilainan maksuerän suuruuden. Argumentteina voidaan käyttää soluviittauksia (esim. A5) tai vakioita (esim. lukua 36). Argumenttina voi myös olla kaava tai toinen funktio. Funktion kirjoitussääntöjä (syntaksia) on noudatettava. Funktiokaavassa ei saa olla välilyöntejä. Jos funktion nimi on virheellinen näytetään solussa virheilmoitus #NIMI? Yleisimmät funktiot löytyvät myös napsauttamalla Aloita-välilehdellä Summapainikkeen oikealla puolella olevaa nuolta. Esimerkki Sisäkkäiset funktiot Esimerkki Suurimman ja pienimmän luvun erotus =MAKS(B10:H19)-MIN(B10:H19) JA-funktiota käytetään Jos-funktion sisällä osana totuus-testiä. =JOS(JA(B2="x";B3="x");"Erikoisalennus";"Ei lisäalennusta")

8 Excel 2007 fi-fi 8 / 31 Funktiokaavan luominen Ohjattu funktion luominen Valitse solu johon haluat luoda kaavan. Napsauta Lisää funktio-painiketta kaavarivillä. Valitse funktio jota haluat käyttää. Määrittele funktion argumentit. Ikkunan alaosassa näkyy valittuun argumenttiin liittyviä ohjeita. Funktion palauttama lopputulos näkyy argumenttiluettelon alapuolella. Kaavan lopputulos näkyy ikkunan alaosassa. Kun kaava on hyväksytty OK-painikkeella, lopputulos näkyy kaavasolussa. Kaava on näkyvissä kaavarivillä.

9 Excel 2007 fi-fi 9 / 31 Funktion täydentäminen kaavaa kirjoitettaessa Funktiokaava voidaan luoda myös kirjoittamalla. Kirjoittamisen aikana kaavaa on mahdollista täydentää ohjelman näyttämillä vaihtoehdoilla. Kirjoittamisen aikana on myös näkyvissä funktioon liittyvä ohjeteksti ja argumenttiluettelo. Kaavan kirjoittaminen on aloitettu. Kaavaluettelo on näkyvissä, haluttu vaihtoehto voidaan valita luettelosta. Kaavan kirjoittaminen jatkuu, korko-argumentti on määritelty ja kirjoitettu puolipiste (;). Solu B5 on valittu, ohjeteksti näyttää argumentin nimen. Kaava on valmis hyväksyttäväksi.

10 Excel 2007 fi-fi 10 / 31 JOS (IF) funktio Laskennan yhteydessä tulee usein esille tilanteita jossa lähtöarvot vaikuttavat siihen miten lopputulos lasketaan. Esim. kantaasiakassaa suuremman alennuksen kuin muut asiakkaat jne. Jos sinun pitää laskennassa huomioida tällaisia asioita voit käyttää funktiota JOS (IF). =JOS(Totuus_testi;arvo_jos_tosi;arvo_jos_epätosi) Funktiossa käytetään kolmea argumenttia: Totuustesti Totuustesti tehdään käyttämällä vertailuoperaattoreita. Vertailuoperaattorit > suurempi kuin >= suurempi tai yhtäsuuri kuin < pienempi kuin <= pienempi tai yhtäsuuri kuin = yhtäsuuri kuin <> erisuuri kuin Totuustesti palauttaa on loogisen arvon TOSI EPÄTOSI jos ehto täyttyy (eng. true) jos ehto ei täyty (eng. false) Esimerkkejä Testi Lopputulos =10 > 2 TOSI =10 < 2 EPÄTOSI =A5 > B15 Antaa tuloksen TOSI jos solun arvo on suurempi kuin solun B15 arvo. ="a" > "b" EPÄTOSI, kirjaimen a koodi on pienempi kuin b-kirjaimen

11 Excel 2007 fi-fi 11 / 31 Arvo_jos_tosi Tämä osa funktiokaavasta toteutetaan jos totuustesti antaalopputulokseksi arvon TOSI. Argumenttina voi olla esimerkiksikaava jonka lopputulos näytetään solussa. Argumentiksi voidaan myös antaa merkkijono (teksti) joka näytetään jos ehto täyttyy. Arvo_jos_epätosi Tämä osa funktiokaavasta toteutetaan jos totuustesti antaa lopputulokseksi arvon EPÄTOSI. Esimerkkejä =JOS(A5>B6;"Tavoite saavutettu";"ei onnistunut") Kaavasolussa näytetään teksti "Tavoite saavutettu" jos solun A5 arvo on suurempi kuin solun B6 arvo. Muuten solussa näytetään teksti "Ei onnistunut". Huomaa että merkkijonot (teksti), joka näytetään solussa, kirjoitetaan lainausmerkkeihin. =JOS(A5=>5000;10;0) kaavasoluun palautetaan luku 10 jos solun A5 sisältö täyttää kaavassa olevan ehdon. Muuten soluun palautetaan luku 0. Luku voi olla esim. alennusprosentti ja solussa A5 on laskun loppusumma. =JOS(A5>5000:A5*0,1;0) Jos kaavassa oleva ehto täyttyy, soluun palautetaan kaavan A5*0,1 lopputulos. Muuten soluun palautetaan luku 0. =JOS(A5= x ; Kanta-asiakas ; ) Jos solussa A5 on merkki x kaava palauttaa tekstin Kantaasiakas. Jos solussa ei ole merkkiä x saavat peräkkäiset lainausmerkit saavat solun näyttämään tyhjältä. (Solu ei kuitenkaan ole tyhjä siinä on kaava joka on joissain tapauksissa otettava huomioon).

12 Excel 2007 fi-fi 12 / 31 SUMMA.JOS (SUMIF) funktio SUMMA.JOS-funktio laskee ehdot täyttävien solujen summan. =SUMMA.JOS(alue;ehdot;summa_alue) Alue Ehdot on tarkasteltava alue. voivat olla lukuja, lausekkeita tai tekstiä. Ehdot määrittävät, mitkä solut lasketaan summaan. Ehtona voi olla esimerkiksi 32, ">32", "<="&F1 tai "autot". Summa_alue sisältää yhteenlaskettavat solut. Tämän argumentin solujen arvot lasketaan yhteen, jos argumentin alue sisältämät solut vastaavat antamiasi ehtoja. Jos argumenttia summa_alue ei määritetä, funktio laskee yhteen argumentin alue määrittämät solut. Esimerkki Esimerkissä on laskettu eri tuotteiden myynti yhteensä. Alue-argumenttina on tuotteiden nimet (A2:A8). Ehto on tuotteen nimi esim. Pöytä. Summa-alue on myynti euroina sarakkeen tiedot (C2:C8) Kun funktio löytää alue-argumentin solusta ehdon täyttävä tiedon se lisää yhteissummaan summa-alueen vastaavalta riviltä löytyvän luvun.

13 Excel 2007 fi-fi 13 / 31 LASKE.JOS (COUNTIF)-funktio Palauttaa määritellyltä alueelta niitten solujen lukumäärän joitten sisältö vastaa antamiasi ehtoja. =LASKE.JOS(alue;ehto) Alue Ehto on solualue jonka solujen sisältö tutkitaan on ehto jonka pitää täyttyä jotta laskurin arvoa kasvatettaisiin. Esimerkkejä =LASKE.JOS(B10:B15;"KKC") Solussa näytetään luku 2 jos kahdessa alueen B10:B15 solussa on merkkijono (teksti) KKC. =LASKE.JOS(B10:B15;">100") Solussa näytetään luku 3 jos solujen B10:B15 sisältönä on 67, 102, 134, 99, 106. =LASKE.JOS(B10:B15;">"&A3) Laskee alueelta B10:B15 niiden solujen lukumäärän joiden arvo on suurempi kuin solussa A3 oleva arvo. HUOM! "&"-merkki soluviittauksen yhteydessä yllä olevassa kaavassa.

14 Excel 2007 fi-fi 14 / 31 LASKE (COUNT), LASKE.A (COUNTA) ja LASKE.TYHJÄT (COUNTBLANK) funktiot =LASKE(alue) Palauttaa sellaisten alueella olevien solujen lukumäärän joissa on luku. =LASKE.A(alue) Palauttaa niitten alueella olevien solujen lukumäärän joihin on syötetty tietoja (lukuja, tekstiä, kaavoja). =LASKE.TYHJÄT(alue) Palauttaa alueella olevien tyhjien solujen lukumäärän HUOM! Solun arvo 0 ei ole tyhjä solu. Kaavasolu ei myöskään ole tyhjä solu. Alueen tiedot B B26 20 B27 Ville B28 B29 0 B B Kaava =LASKE(B25:B31) =LASKE.A(B25:B31) =LASKE.TYHJÄT(B25:B31) Palauttaa 5 6 1

15 Excel 2007 fi-fi 15 / 31 ITSEISARVO (ABS) funktio Itseisarvo palauttaa luvun itseisarvon eli luvun ilman etumerkkiä. Esimerkki =ITSEISARVO(-35) palauttaa arvon 35 =ITSEISARVO(C5) palauttaa solussa C5 olevan luvun ilman etumerkkiä. KETJUTA (CONCATENATE) funktio Ketjuta funktion avulla voidaan yhdistää erillisiä merkkijonoja yhdeksi yhtenäiseksi merkkijonoksi. Esimerkki Solu B2 C2 Tieto Ville Virtanen =KETJUTA(B2;" ";C2) Palauttaa soluun tuloksen: Ville Virtanen Huomaa että myös välilyönti on esimerkissä ketjutettu! Yhdistämisoperaattori Sama lopputulos saataisiin yhdistämisoperaattorilla &. =B2& &C2

16 Excel 2007 fi-fi 16 / 31 PIENI (SMALL) ja SUURI (LARGE) funktiot =PIENI(matriisi;k) Palautta alueelta "matriisi" k:nneksi pienimmän arvon. =SUURI(matriisi;k) Palauttaa alueelta "matriisi" k:nneksi suurimman arvon Esimerkki Alueella B10:B15 on seuraavat arvot: 12, 35, 7, 189, 56, 256 =PIENI(B10:B15;2) palauttaa toiseksi pienimmän arvon = 12 =SUURI(B10:B15;3) palauttaa 3. suurimman arvon = 56 TULO (PRODUCT) funktio =TULO (luku1;luku2 ) Palauttaa valittujen lukujen tulon Luku1 ja Luku2 voivat olla useampia lukuja sisältäviä alueita. Esimerkki Alueella B10:B13 on seuraavat arvot: 2, 3, 6, 2. =TULO(B10:B13) palauttaa lukujen tulon: = 2*3*6*2 = 72

17 Excel 2007 fi-fi 17 / 31 PYÖRISTÄ (ROUND) funktio Muotoilu Solujen sisällön muotoilu vaikuttaa ainoastaan tietojen esitys tapaan, esim. siten että luvut näytetään ja tulostetaan kahden desimaalin tarkkuudella. Lukujen laskentatarkkuuteen muotoilu ei vaikuta, sisäisesti laskenta tapahtuu 14 desimaalin tarkkuudella. Pyöristäminen Pyöristäminen voidaan tehdä PYÖRISTÄ (ROUND)-funktiolla. Pyöristettäessä luku katkaistaan haluttuun tarkkuuteen ja laskennassa käytetään pyöristettyä, epätarkempaa arvoa. Pyöristämistä tarvitaan esim. laskun loppusuman pyöristyksessä. Funktion käyttäminen =PYÖRISTÄ(luku;numerot) Luku Numerot pyöristettävä luku tarkkuus, desimaalien lukumäärä 0 pyöristää lähimpään kokonaislukuun negatiivinen luku pyöristää lähimpään10, 100, 1000-lukuun jne. Esimerkkejä =PYÖRISTÄ(23,567;2) lopputulos 23,57 =PYÖRISTÄ(23,567;0) lopputulos 24 (joka voidaan muotoilla siten, että luku näytetään kahden desimaalin tarkkuudella 24,00). =PYÖRISTÄ(14267;-3) lopputulos

18 Excel 2007 fi-fi 18 / 31 Phaku (VLOOKUP) funktio =PHAKU(hakuarvo;taulukko_alue;sar_indeksi_nro;alue_haku) Hakee taulukkoalueen ensimmäisestä sarakkeesta hakuarvon perusteella tiedon joka samalla rivillä johon haku pysähtyy. Arvo palautetaan sarakeindeksin mukaisesta sarakkeesta. Hakuarvo Taulukko_alue Sar_indeksi_nro Alue_haku Huom! Arvo jonka perusteella taulukko_alueelta haetaan vastaus. Taulukkoalue jolta tiedot haetaan. Sen sarakkeen numero josta vastaus haetaan. Sarakenumero lasketaan taulukkoalueen sisällä. TOSI = hakuarvoa lähinnä pienempi arvo palautetaan. Oletusarvo jos argumenttia ei määritellä. EPÄTOSI = vain hakuarvon kanssa täysin sama arvo hyväksytään. Taulukko kannattaa lajitella siten että 1. sarakkeen tiedot ovat nousevassa järjestyksessä. Vhaku (HLOOKUP) funktio Hakuarvon (B3) mukaisesti tutkitaan hakusaraketta ylhäältä alaspäin. Kun hakusarakkeesta löytyy ensimmäinen arvo joka on suurempi kuin hakuarvo, palataan yksi rivi ylöspäin. Vastauksena palautetaan samalta riviltä taulukkoalueen sarakeindeksin osoittamasta sarakkeesta arvo. =VHAKU(hakuarvo;taulukko_alue;rivi_indeksi_nro;alue_haku) Toimii samalla tavoin kuin PHAKU mutta taulukkoaluetta tutkitaan riveittäin.

19 Excel 2007 fi-fi 19 / 31 MAKSU (PMT) funktio Annuiteettilainan maksuerän suuruuden voit laskea Excelin funktiolla MAKSU. Annuiteettilainan maksuerän suuruus on sama koko luoton takaisinmaksuajan. Maksuerä koostuu lyhennyksestä ja korosta. =MAKSU(korko;erien_lukumäärä;nykyarvo;loppuarvo;tyyppi) Korko Erien_lukumäärä Maksuerän pituuden mukainen korko. Jos maksut tapahtuvat kuukausittain käytetään kuukausikorkoa. Korko ilmoitetaan desimaalilukuna esim. vuosikorko 9% ilmoitetaan lukuna 0,09. Maksuerien lukumäärä. Jos maksut tapahtuvat vuosittain vuosien lukumäärä. Jos maksut tapahtuvat kuukausittain käytetään kuukausien lukumäärää erien lukumääränä.. Koron ilmoittamistavan ja erien lukumäärän on vastattava toisiaan. Nykyarvo Loppuarvo Tyyppi Lainasumma euroina. Lainan (maksun) suuruus laina-ajan lopussa. Yleensä 0 jolloin tämä argumentti voidaan jättää huomioimatta. Yleensä 0 jolloin tämä argumentti voidaan jättää huomioimatta. Esim. =MAKSU(12/100;5;25000) Vuosikorko 12% Laina-aika 5 vuotta Lainan suuruus Maksut kerran vuodessa =MAKSU(12/100/12;5*12;25000) Sama laina mutta nyt maksut tapahtuvat kerran kuukaudessa.

20 Excel 2007 fi-fi 20 / 31 JA (AND) funktio Palauttaa arvon TOSI, jos kaikki funktion argumentit ovat tosia, ja arvon EPÄTOSI, jos yhden tai useamman argumentin arvo on EPÄTOSI. =JA(totuus1;totuus2; ) Esimerkki =JA(TOSI; TOSI) Kaikkien argumenttien arvo on TOSI. =JA(TOSI; EPÄTOSI) Yhden argumentin arvo on EPÄTOSI. =JA(2+2=4; 2+3=5) Kaikki argumentit antavat tulokseksi arvon TOSI. TAI (OR) funktio Palauttaa totuusarvon TOSI, jos jokin argumentti on TOSI, ja totuusarvon EPÄTOSI, jos kaikkien argumenttien arvo on EPÄTOSI. =TAI(totuus1;totuus2; ) Esimerkkejä =TAI(TOSI) Yksi argumentti on TOSI. =TAI(1+1=1;2+2=5) Kaikkien argumenttien arvo on EPÄTOSI. TAI ja JA funktioita käytetään usein toisten funktioitten sisällä. JOS-funktion totuustesti argumentin on palautettava arvo TOSI, jotta asiakas saisi Erikoisalennuksen. JA-funktio palauttaa arvon tosi jos kumpikin ehto on voimassa samanaikaisesti. Kaava solussa B5. JOS-funktion totuustesti argumentin on palautettava arvo TOSI, jotta asiakas saisi alennuksen. TAI-funktio palauttaa arvon tosi jos jompikumpi ehto on voimassa. Kaava solussa B12.

21 Excel 2007 fi-fi 21 / 31 NYT (NOW) funktio Funktio palauttaa tämän hetken päiväyksen ja kellonajan. Funktiolle ei määritellä argumentteja. =NYT() NYT funktion palauttamaa päivämäärä / aikatieto voidaan muotoilla halutulla tavalla. Solussa voi siten näkyä esimerkiksi päivämäärä tai kellonaika. TÄMÄ.PÄIVÄ (TODAY) funktio Funktio palauttaa tämän hetken päiväyksen. Funktiolle ei määritellä argumentteja. =TÄMÄ.PÄIVÄ() Kummankin funktion palauttama arvo päivitetään aina kun laskentataulukon kaavat lasketaan uudelleen (tietoja syötetään tai muutetaan taulukossa, työkirja avataan jne.)

22 Excel 2007 fi-fi 22 / 31 Päivämäärät ja ajat Kalenterifunktioiden avulla voidaan tehdä päivämääriin ja kellonaikoihin perustuvia laskutoimituksia. Taulukkolaskentaohjelmat tallentavat päivämäärät järjestysnumeroina (lukuina). Yleisesti käytetään ns järjestelmää jossa Järjestysnumero Päivämäärä Kokonaislukuosa ilmaisee päivämäärään ja desimaaliosa kellonajan. Päivämäärän järjestysnumero muotoiltuna siten, että päivämäärä ja aika on näkyvissä. Funktioluokassa kalenteri on mm. seuraavia funktioita. Muuttuva päiväys laiteta =TÄMÄ.PÄIVÄ() Palauttaa kuluvan päivän järjestysnumeron. Sulkujen sisään ei argumentteja. Muuttuva päiväys kellonajalla =NYT() Palauttaa kuluvan päivän ja kellonajan järjestysnumeron. Sulkujen sisään ei laiteta argumentteja Muuttuvien kalenterifunktioiden palauttama arvo päivitetään aina kun taulukko lasketaan uudestaan (esim. tietojen muuttuessa). Päivämäärän ja ajan syöttäminen Päivämäärissä päivä, kuukausi ja vuosi erotetaan toisistaan pisteellä, esim Kellonajoissa tunnit, minuutit ja sekunnit erotetaan toisistaan kaksoispisteellä, esim. 13:36.

23 Excel 2007 fi-fi 23 / 31 Päivämäärien ja ajan käsittely Kahden päivämäärä välinen aika, kellonaikojen erotus Päivämäärälaskuissa näytetään kaavasolussa usein päivämäärä. Muotoile vastaus käyttäen tavallista lukumuotoilua. Tunteina ja minuutteina ilmoitetun aja muuttaminen luvuksi Solussa oleva aika ilmoitetaan desimaalilukuna jossa luku 1 vastaa 24 tuntia. Jos olet laskenut esim. kuluneen ajan 6:13 tuntia, on solussa itse asiassa luku 0, Jos haluat muuntaa tämän tunneiksi se on kerrottava luvulla 24. Aikojen yhteenlasku 24 tunnin sääntö Jos yhteenlaskettavat ajat ylittävät 24 tuntia siirrytään seuraavan vuorokauden puolelle. Jos kaavasolu muotoillaan muotoilukoodilla [t]:mm ohjelma ei ota huomioon vuorokauden vaihtumista.

24 Excel 2007 fi-fi 24 / 31 Päivämäärien ja aikojen kirjoittaminen kaavoihin Jos aikoja ja päivämääriä kirjoitetaan suoraan kaavaan, ne on syötettävä kaavaan oikeassa muodossa. Päivämäärä on myös syötettävä kokonaisuudessaan. =LASKE.JOS(H5:H15; < ) Päivämäärän ja ajan muotoilukoodit Myös päivämäärän muotoilulle voidaan tehdä oma muotoilukoodi. Päivät, kuukaudet ja vuodet erotetaan toisistaan pisteellä. Koodi haluttu esitysmuoto: k kuukaudet muodossa 1-12 kk kuukaudet muodossa kkk kuukaudet muodossa tammi-joulu kkkk kuukaudet muodossa tammikuu-joulukuu kkkkk kuukauden ensimmäinen kirjain näkyy p päivät muodossa 1-31 pp päivät muodossa ppp päivät muodossa ma-su pppp päivät muodossa maanantai-sunnuntai vv vuodet muodossa vvvv vuodet muodossa Myös tunneille, minuuteille ja sekunneille voidaan tehdä oma esitystapa. Tunnit, minuutit ja sekunnit erotetaan toisistaan kaksoispisteellä. t tunnit muodossa 0-23 tt tunnit muodossa m minuutit muodossa 0-59 mm minuutit muodossa s sekunnit muodossa 0-59 ss sekunnit muodossa [t]:mm kulunut aika tunneissa [mm]:ss kulunut aika minuuteissa [ss] kulunut aika sekunneissa Samaa päivämäärää on muotoiltu eri tavoin

25 Excel 2007 fi-fi 25 / 31 Laskentataulukon suojaus Laskentataulukon solut voidaan lukita tahattomia muutoksia vastaan. Voit myös määritellä solut joita ei lukita kun taulukko suojataan. Tällä tavoin voit luoda taulukon johon käyttäjät voivat syöttää tietoja vain määrättyihin soluihin mutta esim. kaavasolujen sisällön muuttaminen ei onnistu. Solujen lukitusmäärittelyn muuttaminen Kaikki taulukon solut lukitaan jos laskentataulukko suojataan. Tämän takia sinun on ensin määriteltävä ne solut joihin tietoja saa muuttaa. Solujen suojaus 1. Valitse solu tai solualue joiden tietoja haluat muuttaa myös taulukon suojauksen jälkeen. 2. Valitse solun /solualueen pikavalikosta komento [Muotoile solut ] ja klikkaa Suojaus-välilehteä. Poista Lukittu-valinta. Jos haluat, etteivät kaavat näy kaavarivillä valitse Piilotettu. Klikkaa OK-painiketta. Taulukon suojaus Klikkaa Tarkista nauhan muutokset ryhmän Suojaa taulukko painiketta. Valitse mitkä taulukon osat haluat suojata. Voit myös antaa salasanan jota tarvitaan kun suojaus puretaan. Suojauksen poistaminen Klikkaa muutokset ryhmän Poista taulukon suojaus painiketta.

26 Excel 2007 fi-fi 26 / 31 Ehdollinen muotoilu Ehdollisen muotoilun avulla voit tehdä muotoilun joka vaihtuu solun sisällön muuttuessa. Tällä tavoin voit esim. tehdä muotoilun joka tuo esiin toleranssialueen ylittävät ja alittavat arvot punaisella. 1. Valitse solu tai solualue jonka haluat muotoilla. 2. Ehdollinen muotoilu löytyy Aloitus välilehden Tyyli-ryhmästä. 3. Valitse tilanteeseen sopiva solujen korostussääntö. 4. Kirjoita arvo tai klikkaa solua jossa raja-arvo on. 5. Valitse muotoilu valmiista vaihtoehdoista tai mukauta muotoilua. Samalle alueelle voi kohdistua useita eri sääntöjä.

27 Excel 2007 fi-fi 27 / 31 Sääntöjen hallitseminen Ehdollinen muotoilun valikon viimeisillä vaihtoehdoilla voidaan hallita ehdollisen muotoilun sääntöjä. Poista säännöt vaihtoehdolla voidaan säännöt poistaa valitulta alueelta tai koko laskentataulukosta. Hallitse sääntöjä vaihtoehdolla voit muuttaa tai poistaa samalle alueelle kohdistuvia yksittäisiä sääntöjä.

28 Excel 2007 fi-fi 28 / 31 Syöttörajoitteet kelpoisuustarkistus Kelpoisuustarkistuksen avulla voidaan soluun syötettävää tietoa rajoittaa määrättyjen sääntöjen mukaan ja siten vähentää virheellisten tietojen määrää laskentataulukossa. 1. Valitse solu tai solualue johon haluat määritellä kelpoisuustarkistuksen. 2. Valitse Tiedot välilehden Datatyökalut ryhmästä Tietojen kelpoisuuden tarkistaminen painikkeen valikosta vaihtoehto Tietojen kelpoisuuden tarkistaminen. Lukuarvon rajoittaminen Valitulle solualueelle voidaan syöttää lukuja välillä 0-0,17 (0 % - 17 %). Päivämäärän rajoittaminen Valitulle solualueelle voidaan syöttää päivämääriä välillä tämä päivämäärä.

29 Excel 2007 fi-fi 29 / 31 Tekstisyötön rajoittaminen luettelon avulla Esimerkissä soluun syötettävä tieto on luettelon avulla rajoitettu arvoihin Karjaa, Tammisaari ja Pohja. Lähde on taulukon alue johon hyväksyttävät arvot on syötetty allekkain. Sanoma välilehdellä voidaan kirjoittaa sanoma (ohje) joka tulee näkyviin soluun siirryttäessä. Virhesanoma välilehdelle kirjoitetaan sanoma joka tulee näkyviin jos syöttö ei täytä ehtoja. Tyyli kohdasta voidaan valita mihin syöttövirhe johtaa. Lopetus/Varoitus/Tiedotus

30 Excel 2007 fi-fi 30 / 31 Malli (template) Yrityksissä tehdään usein samanlaisina toistuvia taulukoita. Tällaisia ovat esimerkiksi - matkalaskut - tuntilistat - laskut - erilaiset viikko, kuukausi- jne. raportit - tilaukset Työskentelyä nopeuttaa huomattavasti jos kaikilla on käytettävissä valmis mallitaulukko johon tiedot täytetään. Malliin voidaan tehdä valmiiksi lomakemuotoilut, tiedon syöttöä helpottavat asetukset, suojaukset jne. Samoin mallien avulla voidaan yhdenmukaistaa raportointia ja työskentelyä yleensäkin. Mallin luominen Tee työkirjan taulukoihin haluamasi laskentapohjat, syötä muuttuvat arvot ja kaikki alkuarvot sekä toistuva teksti valmiiksi, lisää myös kuvat. Laadi soluihin tarvittavat kaavat ja tee muut haluamasi muotoilut ja asetukset valmiiksi. Poista lopuksi kaikki muuttuvat arvot. Jätä vakioarvot ja kaavat taulukkoon. Poista tarpeettomat taulukot ja suojaa tarvittavat taulukot, tallenna työkirja mallina (template). Mallin tallentaminen Mallin tallennusmuoto onexcel-malli.xltx (tai.xltm jos makrot ovat käytössä). Tallennettaessa mallia sen oletustallennuspaikka vaihtelee Windows-käyttöjärjestelmästä ja lähiverkkoratkaisusta riippuen. Yksittäisessä koneessa jossa on Winodws XP käyttöjärjestelmä, tallennuspaikka on kansiossa C:\Document and Settings \ käyttäjätunnus \Application Data \Microsoft\Templates. Tallennettaessa tähän kansioon malli tulee näkyviin suoraan Officevalikon komennolla Uusi / omat mallit. Malli voidaan myös tallentaa lähiverkon jaettuun kansioon josta kaikki voivat käyttää sitä.

31 Excel 2007 fi-fi 31 / 31 Mallin käyttäminen Klikkaa Office-painiketta ja valitse Uusi. Klikkaa omat mallitvaihtoehtoa ikkunan vasemmassa laidassa. Kun klikkaat ok-painiketta, valitsemastasi mallista luodaan kopio, jonka kanssa työskentelet. Mallin avaaminen ja muokkaaminen Jos sinun pitää muuttaa mallia voita avata sen tavalliseen tapaan Office-painikkeen avaa-komennolla.

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2007 SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2007 SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 Taulukkolaskenta SYVENTÄVÄ MATERIAALI Microsoft Excel 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

FUNKTIOITA. Sisällysluettelo

FUNKTIOITA. Sisällysluettelo Excel 2013 Funktioita Sisällysluettelo FUNKTIOITA FUNKTIOITA... 1 Keskiarvo-funktio... 1 Minimi ja maksimi... 1 Lukumäärä... 1 IF-funktio (JOS)... 2 IF-funktion tekeminen funktioluettelon avulla... 2 IF-funktio,

Lisätiedot

KAAVAT. Sisällysluettelo

KAAVAT. Sisällysluettelo Excel 2013 Kaavat Sisällysluettelo KAAVAT KAAVAT... 1 Kaavan tekeminen... 2 Kaavan tekeminen osoittamalla... 2 Kaavan kopioiminen... 3 Kaavan kirjoittaminen... 3 Summa-funktion lisääminen... 4 Suorat eli

Lisätiedot

Excel funktiot. Sisällys

Excel funktiot. Sisällys Excel 2016 -funktiot 6.2.2018 Markku Könkkölä J Y / Tietohallintokeskus Soluihin viittaaminen Sisällys Laskentakaavojen kirjoittaminen, kopiointi ja arvojen vakiointi Funktioiden käyttö: Laskenta Merkkijonot

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Vuokko Vanhala-Nurmi, 2009 Excel jatko

SISÄLTÖ. Vuokko Vanhala-Nurmi, 2009 Excel jatko Excel 2007 Sisällysluettelo SISÄLTÖ LASKENTA AIKA-ARVOILLA... 2 Ajan käsittely kaavoissa... 2 Päiväykset... 2 Vuosi, tunti, päivä... 3 LOOGISET FUNKTIOT... 4 IF-funktio (JOS)... 4 IF-funktion tekeminen

Lisätiedot

Juha Haataja 4.10.2011

Juha Haataja 4.10.2011 METROPOLIA Taulukkolaskenta Perusteita Juha Haataja 4.10.2011 Lisätty SUMMA.JOS funktion käyttö (lopussa). Tavoite ja sisältö Tavoite Taulukkolaskennan peruskäytön hallinta Sisältö Työtila Omat kaavat,

Lisätiedot

Excel 2010 -funktiot. Sisällys

Excel 2010 -funktiot. Sisällys Excel 2010 -funktiot 5.11.2015 Markku Könkkölä J Y / Tietohallintokeskus Soluihin viittaaminen Sisällys Laskentakaavojen kirjoittaminen, kopiointi ja arvojen vakiointi Funktioiden käyttö: Laskenta Merkkijonot

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2010 PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 24.1.

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2010 PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 24.1. Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI Microsoft Excel 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Taulukkolaskenta Microsoft

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen OKLV120 Demo 7 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Tekstin sanat allekkain Kirjoita teksti Wordiin tai kopioi teksti, laitetaan teksti joka sana eri riville Valitse Muokkaa > Etsi ja korvaa

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI

Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI Microsoft Excel 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

MICROSOFT EXCEL 2010

MICROSOFT EXCEL 2010 1 MICROSOFT EXCEL 2010 Taulukkolaskentaohjelman jatkokurssin tärkeitä asioita 2 Taulukkolaskentaohjelmalla voit Käyttää tietokonetta ruutupaperin ja taskulaskimen korvaajana Laatia helposti ylläpidettäviä

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 CSE-A1111 16.9.2015 CSE-A1111 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 16.9.2015 1 / 26 Mahdollisuus antaa luentopalautetta Goblinissa vasemmassa reunassa olevassa valikossa on valinta Luentopalaute.

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat MS Excel ja LO Calc H6: Lomakkeen solujen visuaalisten ja sisältöominaisuuksien käsittely ja soluviittausten perusteet Taulukkolaskennan perusteita

Lisätiedot

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo Excel 2010 Taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN RYHMITTÄMINEN... 1 Ryhmän luominen... 1 Ryhmän purkaminen... 1 Tietojen kirjoittaminen, muotoilu ym.... 1 Tietojen kopioiminen taulukosta

Lisätiedot

ARVOSANA-HARJOITUKSEN RATKAISU

ARVOSANA-HARJOITUKSEN RATKAISU ARVOSANA-HARJOITUKSEN RATKAISU Tee allaoleva taulukko. Arvosana-sarakkeeseen pitää tehdä sellainen jos-funktio. joka määrittää arvosanaksi Hylätty tai Hyväksyttty. Jos pisteet ovat vähintään 10, arvosanaksi

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat MS Excel ja LO Calc H6: Lomakkeen solujen visuaalisten ja sisältöominaisuuksien käsittely ja soluviittausten perusteet Taulukkolaskennan perusteita

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 Sisällys 1 Tekstinkäsittelyohjelma... 1 2 Tekstinkäsittelyprosessi... 2 3 Word-tekstinkäsittelyohjelman käyttöliittymä...

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskennan perusteet Yleistä Tämä harjoitus käsittelee taulukkolaskentaohjelman perustoimintoja. Harjoitus sisältää laskentakaavan muodostamisen, suoran ja suhteellisen viittauksen, taulukon muotoilun

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 26.1.2011 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 26.1.2011 1 / 34 Luentopalaute kännykällä käynnissä! Ilmoittaudu mukaan lähettämällä ilmainen tekstiviesti Vast

Lisätiedot

Excel-harjoitus 1. Tietojen syöttö työkirjaan. Taulukon muotoilu

Excel-harjoitus 1. Tietojen syöttö työkirjaan. Taulukon muotoilu Excel-harjoitus 1 Tietojen syöttö työkirjaan Kuvitteellinen yritys käyttää Excel-ohjelmaa kirjanpidon laskentaan. He merkitsevät taulukkoon päivittäiset ostot, kunnostuskulut, tilapäistilojen vuokramenot,

Lisätiedot

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ Tässä ohjeessa esitetään kuinka Excel-taulukkolaskentaan luodaan makro ja annetaan muutama vinkki makron käyttöön. Ohje koostuu seuraavasti: 1. Mikä makro

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

PERUSTEET. Sisällysluettelo

PERUSTEET. Sisällysluettelo Excel 2013 Perusteet Sisällysluettelo PERUSTEET EXCELIN OMINAISUUDET... 1 KÄYTTÖLIITTYMÄ... 1 Ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Valintanauha ja välilehdet... 2 Ryhmä... 2 Pikavalikoima...

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Excel pivot. Sisällys

Excel pivot. Sisällys Excel 2016 -pivot Markku Könkkölä JY / Digipalvelut Sisällys Mikä on pivot Tiedot sopivaan muotoon ja alue taulukoksi Pivot-taulukon luonti ja kenttien valinta Kenttien muotoilu, suodatukset, ryhmittelyt

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet KSAO Liiketalous 1. 5 Rivitunnus (65 536 riviä) 14 Edellisten vierityspainikkeet. 6 Solu 15 Taulukon vierityspalkit

Taulukkolaskennan perusteet KSAO Liiketalous 1. 5 Rivitunnus (65 536 riviä) 14 Edellisten vierityspainikkeet. 6 Solu 15 Taulukon vierityspalkit KSAO Liiketalous 1 Perusteet 1110 12 9 1 2 8 3 4 18 5 7 6 14 13 16 15 15 17 1 Vakiotyökalurivi Vakio 10 vastaa Enter -näppäintä 2 Muotoilutyökalurivi Motoilu 11 vastaa Esc näppäintä 3 Työkirjan otsikkorivi

Lisätiedot

OpenOffice.org Base 3.1.0

OpenOffice.org Base 3.1.0 OpenOffice.org Base 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Tietokannan luominen...1 2 Taulukon eli taulun luominen...3 3 Kysely...9 4 Raportti...14 1 Tietokannan luominen Tietokanta on kokoelma tietoja, joilla on yhteys

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin.

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin. Pikaopas Microsoft Visio 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Päivitetyt mallit Mallien avulla voit nopeasti

Lisätiedot

Python-ohjelmointi Harjoitus 2

Python-ohjelmointi Harjoitus 2 Python-ohjelmointi Harjoitus 2 TAVOITTEET Kerrataan tulostuskomento ja lukumuotoisen muuttujan muuttaminen merkkijonoksi. Opitaan jakojäännös eli modulus, vertailuoperaattorit, ehtorakenne jos, input-komento

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Taso 1 1 MICROSOFT Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Tuomas Seitsemän veljeksen Tuomas on vakaa ja vahva kuin tammi. Hänellä ei ole juuri mielikuvitusta, hän ei keksi mitään itse, vaan ideat tulevat

Lisätiedot

LUENTO 7 TAULUKKOLASKENTA I

LUENTO 7 TAULUKKOLASKENTA I LUENTO 7 TAULUKKOLASKENTA I TIEY4 TIETOTEKNIIKKATAIDOT KEVÄT 2017 JUHANI LINNA ANTTI SAND 24.10.2017 LUENTO 7 24.10.2017 Tällä luennolla 1. Teema 4 Taulukkolaskenta Miksi? Harjoitukset 2. Taustaa yksilöharjoitukseen

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 27.1.2010 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 27.1.2010 1 / 37 If-käsky toistokäskyn sisällä def main(): HELLERAJA = 25.0 print "Anna lampotiloja, lopeta -300:lla."

Lisätiedot

Taulukoita ja kaavioita MS Excelillä Keijo Salakari 7. maaliskuuta 2006

Taulukoita ja kaavioita MS Excelillä Keijo Salakari 7. maaliskuuta 2006 Taulukoita ja kaavioita MS Excelillä Keijo Salakari 7. maaliskuuta 2006 Plasmatelevision hintoja 3 000,00 2 900,00 2 800,00 2 700,00 2 600,00 2 500,00 2 400,00 2 300,00 32" 37" 42" 2 (33) Microsoft Excel

Lisätiedot

Anne-Mari Näsi 15.2.2010 EXCELIN PIKAKÄYTTÖOHJE (EXCEL 2007)

Anne-Mari Näsi 15.2.2010 EXCELIN PIKAKÄYTTÖOHJE (EXCEL 2007) Anne-Mari Näsi 15.2.2010 EXCELIN PIKAKÄYTTÖOHJE (EXCEL 2007) TAULUKON NIMEÄMINEN 1. Klikkaa hiiren kakkospainikkeella Taul1 eli taulukon nimen kohdalla. Valitse kohta Nimeä uudelleen. 2. Kirjoita taulukolle

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Siirtyminen Access 2010 -versioon

Siirtyminen Access 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Access 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Access 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 7.2.2011 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 7.2.2011 1 / 39 Kännykkäpalautetteen antajia kaivataan edelleen! Ilmoittaudu mukaan lähettämällä ilmainen tekstiviesti

Lisätiedot

TTS kannattavuuslaskentaohjelma

TTS kannattavuuslaskentaohjelma TTS kannattavuuslaskentaohjelma Käyttöönotto TTS kannattavuuslaskentaohjelma on suunniteltu yrittäjän apuvälineeksi yrityksen keskeisten kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnuslukujen

Lisätiedot

emulli- ohjelman asennus ja aloitusohje

emulli- ohjelman asennus ja aloitusohje emulli asennusohje 0 (c) Jyri Tuovinen 2014 emulli- ohjelman asennus ja aloitusohje SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 1 2. Laite- sekä ohjelmistovaatimukset... 1 3. Käytössäsi olevan Excel- version todentaminen...

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5) Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (2/5) Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (3/5)

Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5) Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (2/5) Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (3/5) Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5) Aiemmin olemme jo antaneet muuttujille alkuarvoja, esimerkiksi: int luku = 123; Alkuarvon on oltava muuttujan tietotyypin mukainen, esimerkiksi int-muuttujilla kokonaisluku,

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 28.1.2009 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 28.1.2009 1 / 28 Esimerkki: murtoluvun sieventäminen Kirjoitetaan ohjelma, joka sieventää käyttäjän antaman murtoluvun.

Lisätiedot

Microsoft Excel 2010 perusteet

Microsoft Excel 2010 perusteet Microsoft Excel 2010 perusteet Suomenkielinen materiaali, suomenkielinen ohjelma KOULUTUSMONISTE 2 / 40 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 SISÄLLYSLUETTELO... 2 2 Työskentely-ympäristö... 3 3 Pikatyökalurivin mukauttaminen...

Lisätiedot

H6: Tehtävänanto. Taulukkolaskennan perusharjoitus. Harjoituksen tavoitteet

H6: Tehtävänanto. Taulukkolaskennan perusharjoitus. Harjoituksen tavoitteet H6: Tehtävänanto Taulukkolaskennan perusharjoitus Ennen kuin aloitat harjoituksen teon, lue siihen liittyvä taustamateriaali. Se kannattaa käydä läpi kokeilemalla samalla siinä annetut esimerkit käyttämässäsi

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 2 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit * Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

Excel syventävät harjoitukset 31.8.2015

Excel syventävät harjoitukset 31.8.2015 Yleistä Excel on taulukkolaskentaohjelma. Tämä tarkoittaa sitä että sillä voi laskea laajoja, paljon laskentatehoa vaativia asioita, esimerkiksi fysiikan laboratoriotöiden koetuloksia. Excel-ohjelmalla

Lisätiedot

TEKNINEN OHJE VAIHTOTASETIETOJEN TIEDOSTORAPORTOINTIIN EXCEL-TYÖKIRJALLA

TEKNINEN OHJE VAIHTOTASETIETOJEN TIEDOSTORAPORTOINTIIN EXCEL-TYÖKIRJALLA TEKNINEN OHJE VAIHTOTASETIETOJEN TIEDOSTORAPORTOINTIIN EXCEL-TYÖKIRJALLA SUOMEN PANKKI Rahoitusmarkkina- ja tilasto-osasto 1 / 10 Versio Pvm Päivittäjä 1.0 20.2.2007 Härkönen, Tony 1.1 24.2.2007 Huhtaniska,

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2 PERUSLASKUJA Matemaattisten lausekkeiden syöttäminen: Kirjoita ilman välilyöntejä /+^2 Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti :n jälkeen / +^2 Kopioi molemmat matematiikka-alueet ja liiku alueen sisällä

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

Uudessa Excel-2007 on muutettuja / uusia ominaisuuksia jotka tulee huomioida kun Excel-2003 tehtyjä sovelluksia otetaan käyttöön Excel-2007:ssä.

Uudessa Excel-2007 on muutettuja / uusia ominaisuuksia jotka tulee huomioida kun Excel-2003 tehtyjä sovelluksia otetaan käyttöön Excel-2007:ssä. Ohjelmien käyttö Excel-2007 (Päivitetty 17.11.2010) Sisältö: 1. Johdanto 2. Ohjelmien käyttö ilman konvertointia Excel-2007:ssä. 3. Excel-2003 tiedoston konvertointi Excel-2007 tiedostoksi. 1. Johdanto

Lisätiedot

Siirtyminen OneNote versioon

Siirtyminen OneNote versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft OneNote 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin OneNote 2007. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto Versio k15 Näin laadit ilmastodiagrammin Libre Officen taulukkolaskentaohjelmalla. Ohje on laadittu käyttäen Libre Officen versiota 4.2.2.1. Voit ladata ohjelmiston omalle koneellesi osoitteesta fi.libreoffice.org.

Lisätiedot

Excel 2010 ja QlikView. Mihin ja milloin pivot:ia voi käyttää

Excel 2010 ja QlikView. Mihin ja milloin pivot:ia voi käyttää Excel 2010 ja QlikView 6.11.2012 Markku Könkkölä J Y / IT -palvelut Mihin ja milloin pivot:ia voi käyttää Datan pitää olla listamuotoinen ts. otsikkorivi ja sen alla tietorivit ilman tyhjiä välejä. Jokaisella

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 25.1.2010 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 25.1.2010 1 / 41 Valintakäsky if Tähänastiset ohjelmat ovat toimineen aina samalla tavalla. Usein ohjelman pitäisi

Lisätiedot

Muuttujien määrittely

Muuttujien määrittely Tarja Heikkilä Muuttujien määrittely Määrittele muuttujat SPSS-ohjelmaan lomakkeen kysymyksistä. Harjoitusta varten lomakkeeseen on muokattu kysymyksiä kahdesta opiskelijoiden tekemästä Joupiskan rinneravintolaa

Lisätiedot

Kansiomaksaminen. 1. Uuden maksun ja kansion tekeminen...2. 2. Maksun tietojen tarkistaminen...3. 3. Maksun hyväksyminen ja kansion sulkeminen...

Kansiomaksaminen. 1. Uuden maksun ja kansion tekeminen...2. 2. Maksun tietojen tarkistaminen...3. 3. Maksun hyväksyminen ja kansion sulkeminen... Kansiomaksaminen Voit maksaa Business Onlinessa kahdella tavalla: perinteisesti tai kansiomaksaminen avulla. On suositeltavaa, että käytät pääsääntöisesti vain jompaa kumpaa tapaa, jotta maksuja ei jää

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 CS-A1111 26.9.2018 CS-A1111 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 26.9.2018 1 / 21 Oppimistavoitteet: tämän luennon jälkeen Osaat kirjoittaa for-käskyn avulla ohjelman, joka toistaa haluttua

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 20.1.2010 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 20.1.2010 1 / 40 Arvon pyytäminen käyttäjältä Käyttäjän antaman arvon voi lukea raw_input-käskyllä. Käskyn sulkujen

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 9.2.2009 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 9.2.2009 1 / 35 Listat Esimerkki: halutaan kirjoittaa ohjelma, joka lukee käyttäjältä 30 lämpötilaa. Kun lämpötilat

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Vuokko Vanhala-Nurmi, 2013 Excel jatko

SISÄLTÖ. Vuokko Vanhala-Nurmi, 2013 Excel jatko Excel 2013 Sisällysluettelo SISÄLTÖ PIVOT-TAULUKKO... 2 Pivot-taulukkoraportti... 2 Pivot-taulukon kokoaminen... 2 Pivot-taulukon muokkaaminen... 4 Kenttien otsikoiden ja jäsentelypainikkeiden piilottaminen...

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

TEEMA 2 TAULUKKODATAN KÄSITTELY JA TIEDON VISUALISOINTI LUENTO 3

TEEMA 2 TAULUKKODATAN KÄSITTELY JA TIEDON VISUALISOINTI LUENTO 3 TEEMA 2 TAULUKKODATAN KÄSITTELY JA TIEDON VISUALISOINTI LUENTO 3 TIEY4 Tietotekniikkataidot Kevät 2019 Juhani Linna 20.3.2019 TÄLLÄ LUENNOLLA Taustaa harjoituksiin 4 ja 5: 1. Harjoitusten 4 ja 5 esittely

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 21.1.2009 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 21.1.2009 1 / 32 Tyypeistä Monissa muissa ohjelmointikielissä (esim. Java ja C) muuttujat on määriteltävä ennen

Lisätiedot

RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje Ohje 21.01.2008 0.1 Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta...

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Tiedostojen toimittaminen FINASiin 1(7)

Tiedostojen toimittaminen FINASiin 1(7) Tiedostojen toimittaminen FINASiin 1(7) Hyvä tekninen arvioija Haluamme FINAS - akkreditointipalvelussa varmistaa asiakkaiden tietojen luottamuksellisuuden säilymisen. Arviointiaineistot ja selosteet toimitetaan

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta PIKAOHJE PDF-XChange PRO 1. PDF TIEDOSTON LUOMINEN - Voit tulostaa haluamasi dokumentin PDF-tiedostoksi valitsemalla tulostimeksi ohjelman mukana asentuneen virtuaalitulostimen PDF-XChange Standardin.

Lisätiedot

Pikaopas. Ohjeiden etsiminen Hae ohjesisältöä napsauttamalla kysymysmerkkiä.

Pikaopas. Ohjeiden etsiminen Hae ohjesisältöä napsauttamalla kysymysmerkkiä. Pikaopas Microsoft Access 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Näyttökoon muuttaminen tai tietokannan sulkeminen

Lisätiedot

Siirtyminen Excel 2010 -versioon

Siirtyminen Excel 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Excel 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Excel 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy Office 365 Web Apps Ohjelmat verkossa 1 Sisältö Esittely ja ohjelmat Yleiset toiminnot Word Web App Excelin Web App PowerPointin Web App 2 Esittely ja Ohjelmat Mitä ovat Web Appit? Office Web Apps SharePoint

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Excel helpoksi hankintojen maailmassa. Ymmärrystä ja tehoa Excel-työskentelyyn.

Excel helpoksi hankintojen maailmassa. Ymmärrystä ja tehoa Excel-työskentelyyn. Excel helpoksi hankintojen maailmassa Ymmärrystä ja tehoa Excel-työskentelyyn. Päivän kulku lyhyesti 2 OSIO 1 Excel-työskentelyn tehokas suunnittelu Asetukset, perusteet ja yleistoiminnot Harjoitustaulukko

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

I. Ristiintaulukointi Excelillä / Microsoft Office 2010

I. Ristiintaulukointi Excelillä / Microsoft Office 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Liiketalous Kuopio Tutkimusmenetelmät Likitalo & Mäkelä I. Ristiintaulukointi Excelillä / Microsoft Office 2010 Tässä ohjeessa on mainittu ensi Excelin valinnan/komennon englanninkielinen

Lisätiedot

TEEMA 2 TAULUKKODATAN KÄSITTELY JA TIEDON VISUALISOINTI

TEEMA 2 TAULUKKODATAN KÄSITTELY JA TIEDON VISUALISOINTI TEEMA 2 TAULUKKODATAN KÄSITTELY JA TIEDON VISUALISOINTI Aulikki Hyrskykari & Juhani Linna LUENTO 3 11.9.2018 TÄMÄ VIIKKO o o Ensimmäinen vertaisarvioinnin määrä-aika umpeutui eilen arviointiin saa lisä-aikaa,

Lisätiedot

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion 2020 Fusion What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of 17 2020 Fusion Uusi 2020 Fusion 6 nopeuttaa ja helpottaa työskentelyäsi: Täysin uudistettu renderöinti Useiden tuotteiden muokkaus samalla

Lisätiedot

Taulukkolaskenta (30 pistettä)

Taulukkolaskenta (30 pistettä) Taulukkolaskenta (30 pistettä) Yleistä Tehtävässä käsitellään koiranäyttelyn budjettia varten tehtyä Excel -työkirjaa. Käytä kaavan kopiointia ja kiinteitä viittauksia aina kun mahdollista. Käytettävät

Lisätiedot

Larppa-laskutusohjelma v1.1 Ohje

Larppa-laskutusohjelma v1.1 Ohje Larppa-laskutusohjelma v1.1 Ohje Larppa-laskutusohjelma Larppa-laskutusohjelma on tarkoitettu pienen yrityksen laskujen tulostamiseen ja arkistointiin. Ohjelma tarvitsee Microsoft Excel ohjelman toimiakseen

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

Vektorit. Vektorin luominen... 192 Vektorin tuominen näyttöön... 195 Vektorin koon ja alkioiden muokkaaminen... 195 Vektorin poistaminen...

Vektorit. Vektorin luominen... 192 Vektorin tuominen näyttöön... 195 Vektorin koon ja alkioiden muokkaaminen... 195 Vektorin poistaminen... 12 Vektorit Vektorin luominen... 192 Vektorin tuominen näyttöön... 195 Vektorin koon ja alkioiden muokkaaminen... 195 Vektorin poistaminen... 196 TI -86 M1 M2 M3 M4 M5 F1 F2 F3 F4 F5 192 Luku 12: Vektorit

Lisätiedot

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen Tekstinkäsittely 1 Peruskäyttö Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman esittely Tekstinkäsittelyprosessi Tekstin

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot