HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 1 SAIRAANHOITOPIIRI ESITYS VUODEN 2010 TALOUSARVIOKSI JA TALOUSSUUNNITELMAKSI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 1 SAIRAANHOITOPIIRI ESITYS VUODEN 2010 TALOUSARVIOKSI JA TALOUSSUUNNITELMAKSI"

Transkriptio

1 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 1 HALLITUS ESITYS VUODEN 2010 TALOUSARVIOKSI JA TALOUSSUUNNITELMAKSI /02/02/00/01/2009 HALL 229 Talousarviossa määritellään kuntayhtymän taloussuunnittelukauden tavoitteet ja esitetään ne voimavarat, jotka ovat käytettävissä tavoitteiden saavuttamiseksi sekä ne investoinnit, joilla ohjataan sairaaloiden toimintakapasiteetin määrää, laatua ja sijaintia. Talousarvioesityksen valmistelussa ovat lähtökohtana olleet valtuuston joulukuussa 2008 hyväksymä strategia, sairaanhoitoalueiden ja liikelaitosten laatimat omat strategiat sekä talousarvio HUS:n strategiset päämäärät ovat: Potilaslähtöinen, vaikuttava ja oikea-aikainen erikoissairaanhoito Korkeatasoinen tutkimus ja opetus yhteistyössä Helsingin yliopiston, muiden korkeakoulujen ja ammattioppilaitosten kanssa Moniammatillista asiantuntijayhteisöä kannustava ja arvostava johtaminen Alan vetovoimaisin monien mahdollisuuksien työpaikka Toimintatapojen ja rakenteiden jatkuva parantaminen Luottamukseen perustuva kuntayhteistyö ja ennakoitavissa oleva tasapainoinen talous. Hallitus kävi vuoden 2010 talousarvioesityksestä lähetekeskustelun kokouksessaan ja käsitteli talousarvioesitystä 2010 ja taloussuunnitelmaa ensimmäisen kerran kokouksessaan Hallitus päätti: hyväksyä esityslistan liitteenä olleen talousarvio- ja taloussuunnitelmaesityksen jatkovalmisteltavaksi hallituksen kokoukseen. hyväksyä, että synnytystoiminnan uudelleen järjestelyn taloudelliset ja toiminnalliset vaikutukset arvioidaan talousarvioesityksessä, joka käsitellään hallituksen kokouksessa, perustuen hallituksen tekemään päätökseen synnytystoiminnan kehittämisestä. pyytää talousarvioesityksestä lausunnot psykiatrisen sairaanhoidon lautakunnalta, vähemmistökieliseltä lautakunnalta ja henkilöstötoimikunnan henkilöstöedustajilta siten, että ne ovat käytettävissä hallituksen kokouksessa Talousarvioesitys 2010 ja taloussuunnitelma ( ) on esityslistan liitteenä 3. Talousarvion ja taloussuunnitelman rakenne ja sitovuudet

2 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 2 Taloussuunnitelma esitetään kolmen vuoden suunnittelukaudelle, joista ensimmäinen on talousarviovuosi. Valtuusto hyväksyy hallituksen esityksestä talousarviossa kuntayhtymälle sekä toiminnalliset että taloudelliset tavoitteet. Talousarvion tuloslaskelmaosassa esitetään kuntayhtymän visio, strategiset päämäärät, tavoiteasetanta tuloskortin neljästä näkökulmasta sekä tuloslaskelma ja palvelutavoitteet. Sitovana taloudellisena tavoitteena esitetään vahvistettavaksi kuntayhtymän ulkoiset toimintakulut ilman liikelaitoksia, sisältäen ostot liikelaitoksilta ja tytäryhtiöiltä. Käyttötalousosassa esitetään sairaanhoitotoiminnan sekä opetus-, tutkimusja kehittämistoiminnan HUS-tasoiset tavoitteet. Käyttötalousosaan sisältyvät viiden sairaanhoitoalueen ja HUS-Tilakeskuksen talousarviot ja tuloskortit sekä konsernihallinnon tuloslaskelma. Yksiköille asetettuja tavoitteita ovat tuottavuuden 2 %:n kasvu, toimintakulujen talousarvion mukainen enimmäismäärä ja tilikauden tulostavoite, joka on sairaanhoitoalueilla nolla HYKS-sairaanhoitoaluetta lukuun ottamatta. Kuntayhtymätasolla sitova taloudellinen tavoite on kuntayhtymän ulkoiset toimintakulut ilman liikelaitoksia, sisältäen ostot liikelaitoksilta ja tytäryhtiöiltä. Sairaanhoitoalueille asetettuja sitovia tavoitteita ovat tilikauden nollatulos-tavoite lukuun ottamatta HYKS-sairaanhoitoaluetta ja tuottavuustavoite. Sairaanhoitoalueiden toimintakuluihin sisällytetään 2 %:n tuottavuustavoite alustavan jäsenkuntien palvelusuunnitelmaehdotuksen mukaisesti sekä sisällyttämällä suunnitelmiin mahdolliset kuntaneuvotteluissa sovitut toiminnalliset ja hoitopalvelujen tarpeista johtuvat muutokset. Sairaanhoitoalueille asetettava taloudellinen tavoite on talousarvion mukainen toimintakulujen enimmäismäärä. HYKS-sairaanhoitoalue tekee (Hallitus ) vuonna 2010 alijäämäisen käyttösuunnitelman. Liikelaitosten talousarviot ja taloussuunnitelmat ovat osa HUS:n talousarviota. Liikelaitosten talousarviot noudattavat kuntayhtymän talousarvion rakennetta. Liikelaitoskohtaisesti asetetut tavoitteet koskevat tilikauden tulosta; nollatulos tuottavuuden 2 %:n kasvua liikelaitoksiin sijoitetun peruspääoman tuottoa, peruspääoman korko 3 % sekä palvelujen hintatason muutoksia. Liikelaitosten hintatason muutoksille esitetyt tavoitteet: Liikelaitos Tavoite %-muutos HUS-Apteekki Hintatason muutos (ilman velvoitevarastointia) + 1,2 % - 3,0 % HUS-Röntgen Hintatason muutos + 1,2 % HUSLAB Hintatason muutos - 0,5 % Ravioli Hintatason muutos; - HYKS-sairaanhoitoalue - muut sh-alueet - 0,6 % 0 % HUS-Desiko Hintatason muutos - 0,1 %

3 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 3 HUS-Logistiikka Hintatason muutos - 1,5 % HUS-Tietotekniikka Hintatason muutos - 6,0 % HUS-Lääkintätekniikka Hintatason muutos - 2,0 % HUS-Servis Hintatason muutos - 1,0 % Valtuusto päättää kuntayhtymän talousarvion yhteydessä liikelaitoskohtaiset tavoitteet. Liikelaitosten johtokunnat vahvistavat liikelaitoksien omat talousarviot, jotka noudattavat valtuuston linjauksia. Tytäryhtiöistä toiminnallisia ja taloudellisia tavoitteita asetetaan HUS-Kiinteistöt Oy:lle ja Uudenmaan Sairaalapesula Oy:lle. Taloudellisiksi tavoitteiksi asetettiin tuottavuuden 2 %:n kasvu. Investointiosassa esitetään kuntayhtymän suunnittelukauden investoinnit, ml. myös mahdollisesti leasing-rahoituksella hankittavat. Investointiosan sitovia tavoitteita ovat investointien yhteismäärä ja valtuuston vahvistettavaksi kuuluvat vähintään 10 miljoonan euron hankkeiden määrärahat hankekohtaisesti. Rahoitusosassa esitetään kuntayhtymän rahoitustilanne. Rahoitusosan sitovia tavoitteita ovat pitkäaikaisen lainakannan muutos sekä antolainojen lisäys tytäryhtiöille. Talousarvion liitteenä esitetään tiedot asukaslukuperusteisista maksuista ja jäsenkuntien palveluiden käytöstä, väestökehityksestä, tuotteistuksen ja hinnoittelun periaatteet sekä poistosuunnitelma. Valtuuston hyväksyttyä kuntayhtymän talousarvion sairaanhoitoalueiden lautakunnat hyväksyvät oman sairaanhoitoalueensa tulosyksikkökohtaiset käyttösuunnitelmat. Jäsenkuntien palvelusuunnitelmat Jäsenkuntien palvelusuunnitelmat valmisteltiin kevään ja syksyn aikana kuntien jatkuvasti kiristyvässä taloustilanteessa. Sairaanhoitoalueiden johdolla käydyissä neuvotteluissa saavutettu näkemys palvelusuunnitelmien euromääräisestä tasosta johtaa palvelujen kysynnän ja tarjonnan väliseen epätasapainoon, joka pääosin koskee Helsinkiä, Espoota ja Vantaata. Yhteistyössä kuntien kanssa on mm. kuntaneuvotteluissa etsitty aktiivisesti ratkaisuja, joilla HUS pystyy edelleen tuottamaan potilaille oikea-aikaiset ja vaikuttavat erikoissairaanhoitopalvelut. HUS-tasoinen, huhtikuussa 2009 valmisteltu kuntakohtainen palvelusuunnitelmaehdotus sisältää tavoitteeksi asetetun 2 %:n tuottavuuden kasvun. Euromääräinen palvelusuunnitelma on ryhmitelty tuotteistuksen periaatteiden mukaisesti kunnittain DRG-, hoitopäivä- ja käyntituotteiden määriksi. Kuntaneuvottelut Sairaanhoitoalueiden johto ja asiantuntijat neuvottelivat kevään ja syksyn aikana vuoden 2010 palvelusuunnitelmista jäsenkuntien edustajien kanssa kuntakohtaisesti. Neuvotteluissa selvitettiin kuntien palvelutarpeissa mahdollisesti tapahtuneet muutokset ja käsiteltiin suunnitellut toiminnalliset muutokset vuodelle 2010.

4 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 4 Jäsenkuntien näkemykset vuoden 2010 palvelusuunnitelmiksi valmisteltiin syyskuun puoliväliin mennessä. HUS:n alustavaan palvelusuunnitelma-ehdotukseen verrattuna jäsenkuntien palvelusuunnitelmien loppusumma 1 189,5 milj. euroa on 32,7 milj. euroa (-2,7 %) pienempi kuin HUS:n alustava ehdotus ja 31,9 milj. euroa (-2,7 %) pienempi kuin 2009 vuosiennuste ( 9+3 ). Palvelusuunnitelmien loppusumma palvelusuunnitelmaehdotukseen ja vuoden 2009 palvelusuunnitelmiin verrattuna merkitsee sitä, että vuoden 2010 aikana on panostettava potilasohjaukseen ja toteutettava taloudellisia ja toiminnallisia sopeuttamistoimenpiteitä, rakenteellisia muutoksia sekä toimintojen keskittämisiä ja supistamisia. Vuoden 2010 keskeiset toiminnalliset muutokset Sairaanhoitoalueiden palvelusuunnitelmiin hyväksytyt ja talousarvioihin sisältyvät toiminnalliset muutokset esitetään yksityiskohtaisesti sairaanhoitoalueiden talousarvioissa. HYKS-sairaanhoitoalue Lasten- ja nuorten oikeuspsykiatrisen osaamiskeskuksen toiminnan vahvistaminen Lastenklinikan teho-, anestesia- ja leikkausosaston uudisrakennushankkeeseen liittyvä henkilöstöresursointi Neuropsykologinen tutkimus osana aivovammojen hoitoa Sytostaattipoliklinikan lääkäriresurssin lisääminen Anestesiakonsultaatiotoiminta Haartmanin sairaalan päivystyksessä Synnytystoiminnan lisääminen alkaen Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalue Yhteispäivystyksen laajentaminen (Seurantaosastolle tilat -hanke vuonna 2011) Apuvälinekeskus; sairaanhoitoalue ja kunnat yhdistävät toimintansa Synnytystoiminnan siirto Hyksiin ja Lohjan sairaalaan alkaen Lohjan sairaanhoitoalue Lastenpsykiatrian työryhmän perustaminen Vihtiin Kaihileikkaus- ja endoproteesi -leikkaustoiminnan lisääminen Synnytystoiminnan lisääminen alkaen Hyvinkään sairaanhoitoalue Hematologian ja onkologian palvelukapasiteettia lisätään Kirurgian takapäivystys jaetaan pehmytosakirurgian ja tukielinkirurgian päivystyksiksi Lastentaudeille käynnistetään 24/7 sairaalapäivystys Kuntoutusosastopalveluja tarjotaan entistä laajemmin koko HUS:lle Sairaanhoitoalueen ravintokeskuksen toiminnan siirtäminen Raviolin tehtäväksi Porvoon sairaanhoitoalue Tekonivelleikkaustoiminnan vakiinnuttaminen ja lisääminen Lastentautien ja lastenpsykiatrian yhteinen neuropsykiatrisen toiminnan kehittämishanke (asiantuntijatiimin perustaminen)

5 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 5 Tuotteistuksen ja hinnoittelun periaatteet sekä laskutus- ja sopimuskäytäntö Tuotteistuksessa noudatetaan yhtenäisiä periaatteita sairaanhoitopiirin kaikissa sairaaloissa. Erikoissairaanhoidon palveluiden tuotteistus perustuu NordDRG-ryhmiteltyihin tuotteisiin, hoitopäivä- ja avohoitokäyntituotteisiin sekä suoriteperusteiseen laskutukseen. Palvelujen tuotteistuksen ja hinnoittelun periaatteisiin on tehty joitakin lisäyksiä, täsmennyksiä ja teknisiä päivityksiä. Valtuuston kokouksessaan päättämiä uusia somaattisia ja psykiatrisia avohoitokäyntituotteita ovat: Potilasryhmäkäynti yhden tai useamman työntekijän toteuttamaa hoitosuunnitelman mukaista avohoitoa asiakasryhmälle (esim. psykiatria-, reuma- ja diabetesryhmä). Potilasryhmäkäynti kirjataan yhtenä käyntinä kutakin potilasta kohti. Potilasryhmäkäynti merkitään ajanvarauskäynniksi. Mikäli ryhmäkäyntiin osallistuu omaisia tai perheenjäseniä, ei heistä kirjata käyntejä eikä kuntaa laskuteta. Ryhmävastaanotto useamman työntekijän toteuttamaa (henkilökuntaa paikalla kaksi tai enemmän) hoitosuunnitelman mukaista avohoitoa asiakkaalle (potilaita aina vain yksi). Kotikäynti on ajanvarauskäynti, jonka sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö tekee asiakkaan kotiin tai siihen verrattavaan asuinpaikkaan, esimerkiksi vanhainkotiin tai asuntolaan. Erillisten sopimusten mukaisen laskutuksen tarkennukset: Mikäli omien jäsenkuntien ja HUS:n erityisvastuualueiden potilaiden hoidon ja valtakunnallisten velvoitteiden jälkeen jää ylimääräistä kapasiteettia, voidaan sitä käyttää palvelujen tuottamiseen ulkopuolisille ja Palveluista tehdään erillinen sopimus, jossa määritellään hoitopalveluista veloitettava hinta, mahdollisen siirtokuljetuksen kustannusten maksaja ja muut kustannusvastuut sellaisessa tilanteessa, jossa potilaan hoito poikkeaa alunperin suunnitellusta. Lasten ja nuorten seksuaalirikoksiin liittyvät oikeuspsykiatriset tutkimukset (ns. seri-tutkimukset) Vuoden alusta tuli voimaan lakimuutos (Laki lapseen kohdistuneen seksuaalirikoksen selvittämisen järjestämisestä), jossa sairaanhoitopiirille on määritelty tutkimusten järjestämisvastuu. Ennakkorahoitus saadaan lääninhallitukselta ja tasaus tehdään jälkikäteen vuosittain. Lopullinen ja ennakkolaskutus tapahtuisi samoilla hinnoilla. Tutkimuksia tehdään kaikilla sairaanhoitoalueilla. Koska kyseinen toiminta poikkeaa luonteeltaan merkittävästi tavallisesti sairaalassa annettavasta hoidosta ja tutkimuksista, joissa potilas käy polikliinisilla käyneillä tai on vuodeosastohoidossa, ei tätä toimintaa voida

6 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 6 tuotteistaa samoilla tuotteilla. Seri-tutkimuksissa suurin osa resursseista menee potilaan tapaamisten ulkopuolella tapahtuvaan työhön. Näistä tutkimuksista aiheutuneet kustannukset korvataan HUS:lle lapsen seksuaalisen hyväksikäytön selvittämisen järjestämisestä annetun lain nojalla valtion varoista. Pientyöryhmän tuotteistuksen muutosesityksen mukaisesti lasten ja nuorten seksuaalirikoksiin liittyvät oikeuspsykiatriset tutkimukset ns. seri-tutkimukset on jatkovalmisteltu asiantuntijoiden näkemysten pohjalta neljäksi uudeksi tuotteeksi, jotka voidaan hinnoitella erikseen. Uudet tuotteet ovat: työnohjaus, koulutus konsultaatio oikeuspsykologinen / -psykiatrinen tutkimus, perus oikeuspsykologinen / -psykiatrinen tutkimus, laaja Lasten oikeuspsykiatrisen osaamiskeskuksen vastuulla on myös HUS-alueella tehtäväalueeseensa liittyvä työnohjaus sekä kouluttaminen. Valtuuston päätettäväksi esitetään päätettyjen lisäksi seuraavat muutokset: Luku 4; Muiden palveluntuottajien tuottamat palvelut Hoidosta, jonka potilas hankkii HUS:n antamalla palvelusetelillä, laskutetaan potilaan kotikunnalta palvelusetelin arvo tai HUS-hinnaston mukainen hinta riippuen valittavasta laskutustavasta. Laskuun lisätään käsittelymaksu. Luku 4; Erillisten sopimusten mukainen laskutus Tilanteessa, jossa ulkomailla asuva, itsemaksava potilas hakeutuu ei-kiireelliseen hoitoon Husiin ja hänet voidaan ym. velvoitteiden täyttämisen vaarantumatta ottaa hoitoon, pyydetään potilaalta etukäteen joko vakuutusyhtiön antama maksusitoumus tai vakuustalletus, jolla katetaan potilaan hoidon suunnitellut kustannukset sekä mahdollisen komplikaation kustannukset tai vakuutta, joka kattaa myös syntyvän lapsen mahdollisesti tarvitseman sairaalahoidon kustannukset. Riittävänä vakuutena voidaan pitää alunperin suunnitellun hoidon/toimenpiteen viisinkertaisia kustannuksia. Siirtoviivemaksut-käytäntö Valtuusto hyväksyi Tuotteistuksen ja hinnoittelun periaatteet vuodelle dokumentin kokouksessaan kesäkuussa. Samassa yhteydessä päätettiin, että ylikäyttömenettelystä luovutaan alkaen. Tämä perustui toimitusjohtajan asettaman ylikäyttötyöryhmän esitykseen, jossa ehdotettiin mm. että hoitojaksohinnoittelussa ei ole enää sakkokannustinta ja, että pitkittyneestä käytöstä maksetaan todellisten kustannusten mukaisesti. Tämän mahdollistamiseksi vuonna 2010 koko HUS:ssa hinnoittelu tapahtuu samoin perustein. Myös muualla kuin HYKS:n sairaaloissa otetaan käyttöön suoriteperusteisen hinnoittelun mahdollisuus. Lisäksi erityistapauksissa voidaan yläkustannusraja asettaa tavallisesta kustannusrajasäännöstä poiketen alemmalle tasolle sellaisissa DRG-ryhmissä, joihin ryhmittyy sellaisia jatkohoitoa tarvitsevia potilaita,

7 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 7 joiden jatkohoito perusterveydenhuollossa (tai sosiaalitoimessa) ei ole järjestynyt hoidon porrastuksen mukaisesti. Näissä DRG-ryhmissä on potilaita sairausryhmistä: aivoverenkierron häiriöt, aivovammat, keuhkosairaudet, sydänsairaudet, alkoholihepatiitti tai maksakirroosi, lonkan- tai polven tekonivelleikkaukset tai -murtumat, verisuonileikkaukset ja munuais- ja virtsateiden infektiot. Siirtoviivepäivistä ei jatkossa enää tule kunnille rahallista seuraamusta, jolla voitaisiin kattaa pitkittyneestä hoidosta syntyneet todelliset kustannukset, joten nämä kustannukset siirtyvät osaksi DRG-tuotteiden kustannuksia niissä DRG-ryhmissä, joihin näiden potilaiden hoito ryhmittyy. Jos siirtoviivepäivien määrä pysyy suunnilleen samalla tasolla kuin ylikäyttöpäivien määrä on ollut, on odotettavissa, että hoitojaksojen keskipituus kasvaa ja vastaavasti keskihinta nousee suhteellisesti saman verran kuin hoitojaksot pitenevät. Kuntalaskutuskäytäntö Kuntalaskutuskäytäntöön ei esitetä muutoksia. Tilikauden tuloksen käsittelystä päätetään valtuustossa tilinpäätöksen yhteydessä. Talousarvioesitys Talousarviolla toteutetaan kuntayhtymän ja yksiköiden omia strategisia päämääriä. Talousarvion tuloskortisto on sairaanhoitoalueen tai liikelaitoksen strategiasta johdettu. Talousarviossa asetetuilla tavoitteilla ohjataan kuntayhtymän, sairaanhoitoalueiden, HUS-Tilakeskuksen ja liikelaitosten sekä tytäryhtiöiden toimintaa ja taloutta. HUS:n toiminnan ja talouden avaintavoitteet vuonna 2010: Toiminnan laadun, tuottavuuden ja kustannustehokkuuden parantaminen prosessimaisen toimintatavan lisääminen ja valittujen prosessien suorituskyvyn säännöllinen mittaaminen sairaanhoitopiiritasoisen toimintakoordinaation lisääminen valituilla erikoisaloilla, koko HUS:n kapasiteetin optimaalinen hyödyntäminen rakenteellisten muutosten avulla potilaan hoitoketjun tehokas hallinta ja saumaton rajapinta perusterveydenhuoltoon tiedolla johtamisen lisääminen Kolmiosairaalan käyttöönotto investointiohjelmalle asetettujen tavoitteiden toteutuminen Potilas- ja asiakastyytyväisyyden parantaminen Omistajien luottamuksen lisääminen toiminnan läpinäkyvyydellä Henkilötyön tuottavuuden ja organisaation kehityksen edistäminen työnantajakuvaa ja työhyvinvointia kehittämällä Toiminnallista ja taloudellista vastuuta tukevan sekä sitä selkiinnyttävän uuden johtamisjärjestelmän onnistunut käyttöönotto kaikissa yksiköissä Hoitotakuulain velvoitteiden täyttäminen sekä kiireellisen hoidon tavoitteiden toteuttaminen palveluiden kysynnän ja tarjonnan välisen tasapainon hallinta päivystyksen kokonaissuunnitelman mukaisten parhaiden käytäntöjen käyttöönotto ja toteuttaminen

8 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 8 Tilaaja-tuottaja -mallin hyvien toimintatapojen vakiinnuttaminen osaksi jokapäiväistä toimintaa Liiketoimintayksiköiden hintatason säännöllinen vertailu ja analysointi muihin alan toimijoihin verrattuna Synnytystoimintojen hallittu ja onnistunut uudelleenjärjestely hallituksen päätöksen mukaisesti Näyttöön perustuva toiminta (tutkimus ja opetus) ja toiminnan vaikuttavuuden säännöllinen arviointi. Sairaanhoitoalueet ovat HYKS-sairaanhoitoaluetta ja Lohjan sairaanhoitoaluetta lukuun ottamatta valmistelleet talousarvioesityksensä nollatulokseen. Myös HUS-Tilakeskuksen ja liikelaitosten talousarvioesityksissä tilikauden tulostavoite on nollatulos. HYKS-sairaanhoitoalueen tilikauden 2010 tulostavoite on hallituksen päätöksen mukaisesti alijäämäinen. Lohjan sairaanhoitoalueen talousarviosta muodostui 360 tuhatta euroa ylijäämäinen synnytystoimintojen uudelleenjärjestelyn seurauksena. Kuntayhtymän budjetoitu tilikauden tulos on 41,1 miljoonaa euroa alijäämäinen. Toimintatuotot Myyntituotot Myyntituotot muodostuvat pääosin jäsenkunnilta ja muilta asiakkailta saatavista palvelutuloista (1 189,5 milj. euroa) sekä valtion maksamasta erityisvaltionosuudesta. Erityisvaltionosuudesta tutkimustoimintaan kohdistetun osuuden ennakoidaan alenevan 1,6 milj. eurolla (4,6 %) vuoden 2009 talousarviotasosta valtion toimenpiteiden seurauksena. Palvelutulot sisältävät jäsenkunnille tuotettavien erikoissairaanhoitopalvelujen myynnin lisäksi myös palvelujen myynnin muille sairaanhoitopiireille ja muille laitoksille sekä muiden sairaanhoidollisten palvelujen myynnin mm. kuntien perusterveydenhuollolle. Maksutuotot HUS voi päättää asiakasmaksujen suuruudesta asiakasmaksulaissa ja asetuksessa säädetyissä rajoissa. Hallitus päätti ( 177) vuoden 2009 asiakasmaksuista todeten, että HUS:ssa asiakasmaksuja tarkistetaan jatkossa asiakasmaksuasetuksen perusteella tehtävien indeksitarkistusten mukaan, ellei hallitus erikseen toisin päätä. Indeksitarkistukset tehdään joka toinen vuosi ja ne tulevat voimaan tarkistusvuotta seuraavan vuoden tammikuun 1 päivänä. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisee pääsääntöisesti kansaneläkeindeksiin sidotut tasamaksut ja maksukaton euromäärät säädöskokoelmassa marraskuun 2009 aikana ja STM:n tarkistamat määrät tulevat voimaan vuoden 2010 alusta. Tuet ja avustukset Valtionavustukset ovat vuosina Etelä-Suomen lääninhallituksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön myöntämiä kehittämishankkeiden valtionavustuksia sekä lasten ja nuorten psykiatriseen hoitoon ja kuntoutukseen tarkoitettuja valtionavustuksia. Tuet ja avustukset sisältävät arvion vuodelle 2010 siirtyvistä kesken olevien hankkeiden

9 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 9 valtionavustuksista. Vuonna 2010 mahdollisesti myönnettävien uusien valtionavustuksien osuutta ei ole sisällytetty talousarvioesitykseen. Tukiin ja avustuksiin on sisällytetty myös arvioitu osuus KELA:n maksamasta korvauksesta työterveyshuollolle sekä lahjoitusvaroista ja muista avustuksista. Muut toimintatuotot Muut toimintatuotot koostuvat pääosin vuokratuotoista. Toimintakulut Henkilöstökulut Palkkoihin ja palkkioihin on budjetoitu keskimäärin 3,9 %:n työehtosopimusperusteinen kustannustason nousu vuodelle Henkilösivukuluihin (sivukulu-% 22,75 %) on budjetoitu 6 % vähemmän kuin talousarviossa Henkilösivukulujen lasku pudottaa henkilöstökulujen kustannustason nousun vuodelle ,8 prosenttiin. Palvelujen ostot Palvelujen ostoihin on budjetoitu vuoden 2009 ennusteeseen ( 9+3 ) verrattuna 10,2 milj. euroa (5,2 %) vähemmän sekä vuoden 2009 talousarvioon verrattuna 3,6 milj. euroa (2,0 %) enemmän. Aineet, tarvikkeet ja tavarat Aineiden ja tarvikkeiden talousarvio-osuuden kasvu johtuu lääke- ja hoitotarvikekustannusten (noin 10 %) sekä energiakulujen kasvusta. Vuoden 2009 talousarvioon verrattuna kasvu on 17,3 milj. euroa (6,6 %), mutta 8,7 milj. euron (3,1 %) lasku vuoden 2009 ennusteeseen ( 9+3 ) verrattuna. Rahoituserät ja poistot Korkotuotot ja kulut on budjetoitu talousarvion valmisteluvaiheen (lokakuu 2009) voimassaolevalla korkotasolla. Uusien, vuonna 2010 nostettavien lainojen korkoarviona on käytetty 2 %:n vuosikorkoa ja 3 %:n vuosikorkoa vuosina Korkokuluja kasvattaa investointien rahoittamiseksi tarvittavan pitkäaikaisen lainakannan kasvu. Kuntayhtymän korkotuottoja kasvattavat mm. HUS-Kiinteistöt Oy:lle vuosina myönnetyt lainat. Perussopimuksen mukaan peruspääomalle maksetaan korkoa, jonka suuruudesta päättää valtuusto. Talousarvion valmistelussa on korkona käytetty vuoden 2009 talousarvion mukaista kiinteää 3 %:n korkoa, joka on otettu huomioon palveluiden hinnoittelussa. Tuloslaskelmassa peruspääomalle maksettava korko näkyy rivillä muut rahoituskulut. Vuoden 2010 arvioitu poistotaso nousee 7 % verrattuna vuoden 2009 talousarvioon ja ennusteeseen verrattuna 12 %. Kasvu perustuu toteutuneisiin sekä talousarviovuodelle esitettyihin investointeihin. Poistojen laskennassa on noudatettu talousarvion liitteenä olevaa poistosuunnitelmaa. Hoitopalvelumäärät Jäsenkunnille suunnitellut palvelut

10 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 10 Jäsenkuntien asukkaille suunnitellaan tuotettavan DRG-tuotetta, joka on tuotetta enemmän kuin palvelusuunnitelmissa 2009 ja DRG-tuotetta vähemmän kuin vuosiennusteessa Suunniteltu käyntien määrä, käyntiä, on käyntiä vähemmän kuin vuoden 2009 suunnitelmissa ja käyntiä vähemmän kuin vuosiennusteessa Jäsenkuntien hoitopäivien suunnitelma, hoitopäivää on hoitopäivää vähemmän kuin vuodelle 2009 suunnitellut, ennuste vuodelle 2009 on hoitopäivää. Kaikille maksajille suunnitellut palvelumäärät yhteensä TP 2008 TA 2009 Ennuste 2009 TAE 2010 Muutos-% TAE2010/TA09 NordDRG-tuotte et ,6 % Hoitopäivät *) Avohoitokäynnit ,1 % ,3 % *) Hoitopäivätuotteisiin sisältyvät psykiatriset ja kuntoutuksen hoitopäivät sekä hengityshalvauspotilaiden hoitopäivät, ei sisällä ylikäyttöpäiviä TP 2008 TA ja Ennuste 2009 eikä siirtoviivepäiviä TAE 2010 Palvelut muille asiakkaille Sairaanhoitopiiri tuottaa merkittävän määrän palveluita muille sairaanhoitopiireille ja muille asiakkaille, kuten vakuutusyhtiöille. Palvelutuotannon muille maksajille on suunniteltu olevan 113,5 milj. euroa (100 milj. euroa vuonna 2009). Pääosa on HYKS-sairaanhoitoalueen tuottamia palveluita. Hoitopalveluiden todellisen käytön erityisesti Helsingin, Espoon ja Vantaan osalta arvioidaan toteutuvan vuoden 2010 aikana volyymiltaan suurempana kuin mitä jäsenkuntien ja muiden maksajien tilausten (kaikki yhteensä 1 303,1 milj. euroa, josta jäsenkunnat 1 189,5 milj. euroa) perusteella on suunniteltu. Henkilöstösuunnitelma Vuoden 2010 henkilöstösuunnitelma koostuu pääasiassa käytännön henkilöstötoimenpiteistä, joiden tavoitteena on mm. tuloksellisuuden lisääminen ja työn tekeminen aikaisempaa enemmän säännöllisenä työaikana omalla henkilökunnalla. Joistakin työvoimakapeikoista ja lyhytaikaisten sijaisten rekrytointiongelmista huolimatta HUS on edelleen haluttu työnantaja, joka myös kouluttaa lukuisia terveydenhuollon ammattilaisia opiskelijoista ja harjoittelijoista erikoistuviin lääkäreihin. Yleinen taloudellinen ja yhteiskunnallinen tilanne on parantanut työvoiman saatavuutta. Toimintaympäristössä ja hoitomenetelmissä tapahtuvat muutokset ja teknologian nopea kehitys vaativat henkilöstöltä vankkaa osaamista ja kykyä omaksua uusia toimintatapoja.

11 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 11 Sairaanhoitopiirin palveluksessa oli henkilöä, joista vakinaisia 81 %. Vakinaisen henkilöstön prosentuaalinen lähtövaihtuvuus on HUS:ssa noin 7 %. Vanhuuseläkkeelle eläke-ennusteen perusteella vuonna 2010 jää 374 henkilöä. Keskimääräinen eläkkeelle jäämisikä on HUS:ssa noussut vuosittain ja vuonna 2008 se oli 62,5 vuotta. Vuodelle 2010 arvioitu keskimääräinen henkilöstömäärä on henkilöä, johon sisältyy myös erityisvaltionosuudella palkattava henkilöstö (noin 200 henkilöä). Pitkän aikavälin henkilöstösuunnitelmissa arvioidaan HUS:n palveluksessa vuonna 2011 olevan henkilöä ja vuonna 2012 yhteensä henkilöä. Henkilöstökustannukset, jotka muodostavat 64 % kuntayhtymän toimintakuluista, ovat myös olennainen osa henkilöstösuunnittelua. Henkilöstömäärään vuoden 2010 talousarvioesityksessä on lisäystä HUS-kuntayhtymän tasolla vuoden 2009 talousarvioon verrattuna 171 henkilöä (0,8 %). Henkilötyövuosia arvioidaan vuonna 2010 tehtäväksi Tammi-syyskuun tietojen pohjalta tehty vuokratyövoiman vuosiennuste 2009 on noin 15,5 miljoonaa euroa, mikä vastaa keskituntikustannusta käyttäen noin 258 henkilötyövuotta ja on noin 1,6 % HUS:n henkilötyövuosista. Vuoden 2010 talousarvioesityksessä on vuokratyövoiman käyttöön varattu 14,6 miljoonaa euroa, jonka arvioidaan olevan noin 245 henkilötyövuotta. Investointiohjelma ja investointien rahoittaminen Vuosien investointiohjelma perustuu sairaalakapasiteetin hallinnan ja kehittämisen sekä uusien investointien HUS-strategiaa tukeviin tavoitteisiin. Jäsenkuntien vaikeutunut taloustilanne ja sen lähivuosien näkymät ohjaavat suoraan sairaanhoitopiirin järjestämien palvelujen ja investointien rahoitusmahdollisuuksia. Investointiohjelma on laadittu vuoden 2010 osalta kuntayhtymän hallituksen asettamaan enintään 135 milj. euron raamiin. Kuntatalouden tilanteesta johtuen HUS:ssa on viety läpi hyvin tiukka, myös jo monia aloitettuja hankkeita koskeva priorisointi. Sen tuloksena HUS investoi vuosina vain kohteisiin, joiden käyttötarve ja toiminnallinen sekä taloudellinen merkitys on voitu todeta pysyväksi tai riittävän pitkäksi suhteessa hankkeen tai hankinnan kokonaiskustannuksiin, takaisin maksuun ja tulosvaikutukseen. Sairaanhoitopiirin kustannusten hallinta edellyttää omavaraisuusasteen pitämistä kohtuullisella tasolla ja jatkossakin investointiohjelman ja sen rahoitusvaihtoehtojen kriittistä arviointia. Investointien vuotuinen määrä liikelaitokset mukaan lukien pidetään milj. eurona, vaikka suurten rakennushankkeiden ajoittuminen lähivuosiin lisää paineita investointitason nostamiseen. Liikelaitosten investoinnit, jotka esitetään osana niiden vuoden 2010 talousarvioesityksiä ovat seuraavat: Liikelaitos euroina HUS-Apteekki 180 HUSLAB HUS-Röntgen 8 830

12 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 12 Poistosuunnitelma Ravioli 360 HUS-Desiko 180 HUS-Logistiikka 390 HUS-Tietotekniikka HUS-Lääkintätekniikka 170 HUS-Servis 160 Yhteensä Liikelaitosten investoinnit valmistellaan konsernihallinnon ohjeistaman ja talousarvioasiakirjassa päätetyn raamin mukaisesti. Liikelaitosten johtokunnat päättävät alle euron pienten hankkeiden investointiohjelmasta. Hallitus päättää kaikkien yksiköiden investointiohjelmasta euroa 10 miljoonaa euroa hankekohtaisesti. Valtuusto päättää kustannusarvioltaan yli 10 miljoonan euron hankkeita koskevasta investointiohjelmasta. Investointiosan sitovia tavoitteita ovat konsernihallinnon, HUS-Tilakeskuksen ja sairaanhoitoalueiden investointien yhteismäärä kustannusarvioltaan vähintään 10 milj. euron investoinnit hankekohtaisesti Hallitus vahvistaa vuoden 2010 talousarvion hyväksymisen jälkeen suurten, kustannusarvioltaan vähintään euron hankkeiden ohjelman, ja voi toimintavuoden kuluessa tarkistaa investointisuunnitelmaa sen kokonaisraamin rajoissa. Vähintään 10 milj. euron investoinnit ovat kuitenkin hankekohtaisesti valtuuston nähden sitovia. Poistosuunnitelmaan esitetään vähäisiä tarkistuksia, jotka perustuvat Kirjanpitolautakunnan kuntajaoksen antamaan yleisohjeeseen ja sen tulkinnan selkiyttämiseen sairaanhoitopiirissä. Poistosuunnitelmaan on muun ohessa lisätty palkka- ja kehittämiskulujen aktivointia koskevia täsmennyksiä voimaan tulevassa poistosuunnitelmassa esitetään muutettavaksi yhden hyödykelajin poistoaikaa: puhelinkeskuksen taloudellinen käyttöaika muutetaan 10 vuodesta 5 vuodeksi johtuen nykyaikaisten tietojärjestelmäpohjaisten laitteiden aikaisempaa nopeammasta uusimistarpeesta. Vuosien taloussuunnitelmat Taloussuunnitelmat on laadittu kuntayhtymätasolla. Suunnitelma ei sisällä toimintojen siirtoja tai laajentamista, vaan lähtökohtana on vuoden 2009 talousarvion mukainen toiminnan rakenne ja laajuu. Jäsenkuntatulojen kasvuksi on arvioitu 0 % vuosille 2011 ja Muiden tulojen kasvuksi on arvioitu 1 % vuoden 2011 suunnitelmassa ja 0 % vuoden 2012 suunnitelmassa. Henkilöstökulujen työehtosopimusperusteisena kasvuprosenttina on käytetty 2 % vuosien 2011 ja 2012 suunnitelmissa. Vuosille on asetettu kahden prosentin tuottavuuden kasvutavoite.

13 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 13 Talousarvioesityksestä annetut lausunnot Talousarvion toimeenpano Talousarvioesityksestä on saatu lausunnot psykiatrisen sairaanhoidon lautakunnalta, vähemmistökieliseltä lautakunnalta ja henkilöstötoimikunnan henkilöstöjärjestöjen valmisteluryhmältä, listan liite 4. Talousarviossa hyväksyttävien talous- ja palvelutavoitteiden sekä valtuuston päättämien tuotteistuksen periaatteiden mukaisesti valmisteltava hinnasto esitetään hallitukselle joulukuussa. Vuoden 2010 tuotehintoihin sisällytetään 2 %:n tuottavuuden kasvutavoite. Hallitus hyväksyy valtuuston hyväksymään talousarvioon perustuvat sairaanhoitoalueiden sekä konsernihallinnon ja HUS-Tilakeskuksen käyttösuunnitelmat osana valtuuston päätösten toimeenpanoa. Kunkin sairaanhoitoalueen lautakunta hyväksyy oman alueensa tulosyksiköiden käyttösuunnitelmat tammi-helmikuussa Päätösesitys Halitus päättää esittää, että valtuusto päättäisi merkitä tiedoksi psykiatrisen sairaanhoidon lautakunnan, vähemmistökielisen lautakunnan sekä henkilöstötoimikunnan henkilöstöedustajien antamat lausunnot vuoden 2010 talousarvioesityksestä ja vuosien taloussuunnitelmasta, merkitä tiedoksi liikelaitosten talousarviot 2010 ja taloussuunnitelmat investointisuunnitelmineen osana kuntayhtymän talousarviota, hyväksyä talousarvion ja taloussuunnitelman rakenteen, hyväksyä esityslistan liitteenä 3 olevan esityksen kuntayhtymän talousarvioksi 2010 ja taloussuunnitelmaksi , vahvistaa, että kuntayhtymän ulkoiset toimintakulut ilman liikelaitoksia, sisältäen ostot liikelaitoksilta ja tytäryhtiöiltä ovat enintään 1 529,146 miljoonaa euroa (talousarvioasiakirjan liite 7), vahvistaa talousarviossa sairaanhoitoalueille ja HUS-Tilakeskukselle asetettavat tulos- ja tuottavuustavoitteet, joita ovat tilikauden nollatulos HYKS-sairaanhoitoaluetta ja Lohjan sairaanhoitoaluetta lukuun ottamatta sekä 2 %:n tuottavuuden kasvutavoitteet, vahvistaa liikelaitoksille HUS:n talousarvion käyttötalousosassa asetetut tulos- ja tuottavuustavoitteet sekä sisäisten palvelujen hintatason muutoksia koskevat tavoitteet, vahvistaa, että kuntayhtymän, ilman liikelaitoksia, laitehankkeiden, tietojärjestelmähankkeiden ja rakennushankkeiden enimmäismäärä on 114,97 milj. euroa, valtuuttaa hallituksen päättämään, että laitehankkeissa voidaan käyttää leasing-rahoitusta, jos se osoittautuu kokonaistaloudellisesti kannattavaksi.

14 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 14 Valtuusto päättää rahoitusosassa, että kuntayhtymän lainakannan muutos on enintään euroa. että liikelaitokset maksavat 3 %:n koron niihin sijoitetulle peruspääomalle. että liikelaitosten rahoitustilannetta seurataan HUS-kuntayhtymässä clearing-tilien kautta. Clearingtilin päivittäiselle saldolle lasketaan hyvityskorkoa kuukausittain jälkikäteen yhden viikon Euribor-koron mukaisena. Clearingtilillä voi olla lyhytaikaisesti myös velkasaldoa, jolloin veloituskorko on Euribor 1 kk + 0,50 % p.a. että liikelaitosten investointeihinsa tarvitsema pitkäaikainen lainarahoitus järjestetään HUS-kuntayhtymän sisäisenä antolainana liikelaitoksille ja lainalle maksetaan lainannostoajankohtana erikseen määriteltävää korkoa. Lisäksi valtuusto päättää että peruspääomalle maksetaan 3 %:n korko jäsenkuntien syyskuun ennakkolaskutuksen yhteydessä (talousarvioasiakirjan liite 8), myöntää hallitukselle oikeuden ottaa pitkäaikaista lainaa euroa, myöntää hallitukselle oikeuden päättää lainojen ennenaikaisesta takaisinmaksamisesta, myöntää hallitukselle oikeuden antaa HUS-Kiinteistöt Oy:lle enintään 9,0 milj. euroa ja Uudenmaan Sairaalapesula Oy:lle enintään 2,5 milj. euroa pitkäaikaista lainaa, myöntää hallitukselle oikeuden ottaa vuonna 2009 HUS-kuntayhtymän maksuvalmiuden turvaamiseksi lyhytaikaista luottoa enintään yhden vuoden takaisinmaksuajalla rahoituslaitosten edullisimpia ehtoja noudattaen siten, että maksuvalmiuslainan kokonaismäärä kerrallaan on enintään 67,2 miljoonaa euroa, hyväksyä seuraavat talousarvioasiakirjan liitteessä 2 esitetyt tuotteistuksen ja hinnoittelun muutokset valtuuston hyväksymien tuotteistuksen ja hinnoittelun periaatteita koskevien muutosten lisäksi Liitteen 2 luku 4; Muiden palveluntuottajien tuottamat palvelut Hoidosta, jonka potilas hankkii HUS:n antamalla palvelusetelillä, laskutetaan potilaan kotikunnalta palvelusetelin arvo tai HUS-hinnaston mukainen hinta riippuen valittavasta laskutustavasta. Laskuun lisätään käsittelymaksu. Liitteen 2 luku 4; Erillisten sopimusten mukainen laskutus Tilanteessa, jossa ulkomailla asuva, itsemaksava potilas hakeutuu ei-kiireelliseen hoitoon Husiin ja hänet voidaan ym. velvoitteiden täyttämisen vaarantumatta ottaa hoitoon, pyydetään potilaalta

15 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 15 etukäteen joko vakuutusyhtiön antama maksusitoumus tai vakuustalletus, jolla katetaan potilaan hoidon suunnitellut kustannukset sekä mahdollisen komplikaation kustannukset. Synnyttämään tulevalta äidiltä edellytetään sellaista vakuutusta tai vakuutta, joka kattaa myös syntyvän lapsen mahdollisesti tarvitseman sairaalahoidon kustannukset. Riittävänä vakuutena voidaan pitää alunperin suunnitellun hoidon/toimenpiteen viisinkertaisia kustannuksia. hyväksyä talousarvioasiakirjan liitteenä 9 olevan poistosuunnitelman noudatettavaksi alkaen, hyväksyä jäsenkunnilta ja muilta sairaanhoitopiireiltä perittävän myrkytystietokeskuksen toiminnasta aiheutuvat kustannukset asukasluvun suhteessa talousarvion liitteen 3 mukaisesti siten, että maksu erääntyy maksettavaksi , että lääkäri- ja pelastushelikopteritoimintaan liittyvästä lääkinnällisestä toiminnasta aiheutuvat kustannukset laskutetaan Helsinkiä lukuun ottamatta jäsenkunnilta asukasluvun suhteessa talousarvion liitteen 4 mukaisesti siten, että maksu erääntyy maksettavaksi , ja että Helsinkiin ja muiden sairaanhoitopiirien alueille suuntautuneista hälytyksistä veloitetaan hälytyskohtainen maksu. hyväksyä asukasluvun perusteella perittäväksi jäsenkunnilta kalliin hoidon tasausmaksua 28 euroa asukasta kohden talousarvion liitteen 5 mukaisesti siten, että ennakko erääntyy maksettavaksi Asian käsittely Merkittiin, että pöydälle jaettiin liitteeseen 2 korjatut sivut 14-16, 81, 85 ja 197 sekä otteen HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunnan päätöksestä ja Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueen lautakunnan tarkastamaton pöytäkirjanote Merkittiin, että esittelijä tarkisti esityksensä perusteluja siten, että pöytäkirjan s. 27 esitettyä liikelaitosten hintatason muutosta HUS-Apteekin osalta tarkistettiin ko. kohdasta ilmenevällä tavalla. pöytäkirjan s. 30 palvelusetelin kuntalaskutuskohtaan ja s. 39 päätösesityksen ao. kohtaan lisättiin "tai HUS-hinnaston mukainen hinta riippuen valittavasta toteutustavasta" ja että vastaavan sisältöinen tarkistus tehdään talousarvioasiakirjan ao. kohtaan. päätösesitystä lisäämällä sen loppuun yhden kappaleen päätöksestä lähemmin ilmenevällä tavalla. Asiasta käydyn keskustelun kuluessa jäsen Zilliacus-Tikkanen ehdotti jäsen Yltävän kannattamana, että HUS:n vuoden 2010 talousarvioesitykseen sisällytettäisiin määrärahat Länsi-Uudenmaan sairaalan synnytystoimintaa varten Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueen lautakunnan esittämällä tavalla. Puheenjohtaja teki äänestysesityksen, ken kannattaa esittelijän ehdotusta äänestää "jaa", ken kannattaa Zilliacus-Tikkasen ehdotusta äänestää "ei". Äänestysesitys hyväksyttiin. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä annettiin 12 "jaa" ääntä ja 4 "ei" ääntä, yhden jäsenen ollessa poissa kokouksesta. Täten esittelijän esitys oli tullut hyväksytyksi. Vähemmistöön

16 HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJANOTE 16 kuuluivat jäsenet Pietari Jääskeläinen, Jukka Pihko, Zilliacus-TIkkanen ja Yltävä. Äänestyspöytäkirja on pöytäkirjan liitteenä 1, 229. Päätös Esitys hyväksyttiin. Lisäksi hallitus edellytti saavansa tammikuussa 2010 tiedoksi talousarvioesitykseen 2010 sisältyvien rationointitavoitteiden edellyttämät toimenpiteet kustannusvaikutuksineen. Lisätietoja Mari Frostell, puh

VALTUUSTON KOKOUKSEN 15.12.2010 PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO. Valtuuston kokouksessa 15.12.2010 käsitellyt asiat:

VALTUUSTON KOKOUKSEN 15.12.2010 PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO. Valtuuston kokouksessa 15.12.2010 käsitellyt asiat: HALLITUS 206 15.12.2010 VALTUUSTON KOKOUKSEN 15.12.2010 PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO 14/00/02/00/01/2010 HALL 206 Valtuuston kokouksessa 15.12.2010 käsitellyt asiat: 1 Kokouksen avaaminen 2 Nimenhuuto ja ääniluettelon

Lisätiedot

Hallituksen tehtäviin kuuluu kuntalain 39 :n 2 kohdan mukaan vastata valtuuston päätösten täytäntöönpanosta.

Hallituksen tehtäviin kuuluu kuntalain 39 :n 2 kohdan mukaan vastata valtuuston päätösten täytäntöönpanosta. HALLITUS 177 14.12.2016 VALTUUSTON PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO HALL 177 HUS/2403/2016 Hallituksen tehtäviin kuuluu kuntalain 39 :n 2 kohdan mukaan vastata valtuuston päätösten täytäntöönpanosta. Kuntalain

Lisätiedot

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI TAMMI-HELMIKUU 2015

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI TAMMI-HELMIKUU 2015 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 21 14.04.2015 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI TAMMI-HELMIKUU 2015 9/00/02/00/02/2015 HYKS 21 HYKS-sairaanhoitoalueen tammi-helmikuun 2015

Lisätiedot

VALTUUSTON KOKOUKSEN 13.12.2012 PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO. 1 Kokouksen avaaminen. 2 Nimenhuuto ja ääniluettelon hyväksyminen

VALTUUSTON KOKOUKSEN 13.12.2012 PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO. 1 Kokouksen avaaminen. 2 Nimenhuuto ja ääniluettelon hyväksyminen HALLITUS 188 13.12.2012 VALTUUSTON KOKOUKSEN 13.12.2012 PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO HALL 188 Valtuuston kokouksessa 13.12.2012 käsitellyt asiat: 1 Kokouksen avaaminen 2 Nimenhuuto ja ääniluettelon hyväksyminen

Lisätiedot

Perussopimuksen mukaan erikoissairaanhoidon palvelujen hinnoitteluperusteet päättää valtuusto ja sairaalakohtaiset hinnat hyväksyy hallitus.

Perussopimuksen mukaan erikoissairaanhoidon palvelujen hinnoitteluperusteet päättää valtuusto ja sairaalakohtaiset hinnat hyväksyy hallitus. HALLITUS 178 16.12.2015 ESITYS VUODEN 2016 PALVELUHINNASTOKSI 613/02/05/00/02/2014 HALL 178 Palveluiden tuotteistus vuonna 2016 Palveluiden hinnoittelun tavoitteet ja hintataso Perussopimuksen mukaan erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 78

Espoon kaupunki Pöytäkirja 78 07.11.2016 Sivu 1 / 1 1924/2016 00.04.01.00 78 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) yhtymäkokouksen 18.11.2016 kokousedustajan määrääminen ja toimiohjeen antaminen Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

ESITYS HUS-KUNTAYHTYMÄN VUODEN 2016 TALOUSARVION SITOVIEN TAVOITTEIDEN MUUTTAMISESTA

ESITYS HUS-KUNTAYHTYMÄN VUODEN 2016 TALOUSARVION SITOVIEN TAVOITTEIDEN MUUTTAMISESTA VALTUUSTO 27 14.12.2016 ESITYS HUS-KUNTAYHTYMÄN VUODEN 2016 TALOUSARVION SITOVIEN TAVOITTEIDEN MUUTTAMISESTA VALT 27 HUS/1094/2016 2016 talousarvion kuntayhtymätasoinen sitovuus Vuoden 2016 talousarvio

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

Valtuuston kokouksessa 11.12.2013 käsitellyt asiat:

Valtuuston kokouksessa 11.12.2013 käsitellyt asiat: HALLITUS 193 11.12.2013 VALTUUSTON 11.12.2013 KOKOUKSEN PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO 21/00/02/00/01/2013 HALL 193 Valtuuston kokouksessa 11.12.2013 käsitellyt asiat: 1 Kokouksen avaaminen 2 Nimenhuuto ja ääniluettelon

Lisätiedot

Yhteenveto HYKS:n keskeisistä tuotanto- ja talousluvuista 1-6/2016

Yhteenveto HYKS:n keskeisistä tuotanto- ja talousluvuista 1-6/2016 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 35 23.08.2016 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUMA TAMMI-KESÄKUU 2016 19/02/02/00/08/2016 HYKS 35 HYKS-sairaanhoitoalueen tammi-kesäkuun 2016 seurantaraportin

Lisätiedot

ESITYS HUS-KUNTAYHTYMÄN VUODEN 2016 TALOUSARVION MUUTTAMISESTA

ESITYS HUS-KUNTAYHTYMÄN VUODEN 2016 TALOUSARVION MUUTTAMISESTA VALTUUSTO 12 15.06.2016 ESITYS HUS-KUNTAYHTYMÄN VUODEN 2016 TALOUSARVION MUUTTAMISESTA 312/02/02/00/01/2015 VALT 12 HUS:n valtuusto hyväksyi kokouksessaan 16.12.2015 ( 44) vuoden 2016-2018 talousarvion

Lisätiedot

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille Hallitus 51 13.11.2013 Hallitus 75 04.12.2013 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille 2015-2017 H 51 (Valmistelija: talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen)

Lisätiedot

LOHJAN SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA TALOUSARVIO 2017

LOHJAN SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA TALOUSARVIO 2017 LOHJAN SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 55 27.10.2016 TALOUSARVIO 2017 LOHLTK 55 Sairaanhoitopiirin hallitus käsitteli ensi vuoden talousarvion valmistelun periaatteita ja tavoiteasetantaa kokouksessaan 13.6.2016

Lisätiedot

2014 talousarvion valmistelun lähtökohdat ja jäsenkuntien maksuosuudet. Kuntatilaisuus 9.4.2013 Mari Frostell

2014 talousarvion valmistelun lähtökohdat ja jäsenkuntien maksuosuudet. Kuntatilaisuus 9.4.2013 Mari Frostell 2014 talousarvion valmistelun lähtökohdat ja jäsenkuntien maksuosuudet Kuntatilaisuus 9.4.2013 Mari Frostell Johtamisen tietoperusta (toiminta ja talous) Strategia Talous Toiminta HUS-Total-päivittäisraportointi

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN 2020-2021 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 1. Yleiset laadintaperusteet SAVUKOSKEN KUNTA Kunnan talousarvio ja taloussuunnitelma laaditaan suunnittelukaudelle 2019-2021.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/2015 1 (5) 805 HSY -kuntayhtymän toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotus vuosille 2016-2018 HEL 2015-007268 T 00 01 06 Päätös päätti merkitä tiedoksi liitteinä 2 ja 3 olevat

Lisätiedot

Valmistelun lähtökohtia. Talousarvion 2017 yksityiskohtainen erittely. resursseja jonkin verran uudella tavalla.

Valmistelun lähtökohtia. Talousarvion 2017 yksityiskohtainen erittely. resursseja jonkin verran uudella tavalla. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 4/2016 1 (1) 42 153/02.02.00/2016 Taloussuunnitelman 2017-2019 valmistelu Kuntayhtymän hallitus 18.4.2016 42 Valmistelun lähtökohtia Kuntayhtymän hallituksen

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018 Yhtymähallitus 30.10. 156 LIITE 1 OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu Talousjohtajan katsaus Toimintaluvut Sairaanhoidossa saapuneiden lähetteiden määrät sekä käyntimäärät ovat lisääntyneet edelliseen

Lisätiedot

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI TAMMI-MAALISKUU 2016

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI TAMMI-MAALISKUU 2016 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 23 03.05.2016 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI TAMMI-MAALISKUU 2016 19/02/02/00/08/2016 HYKS 23 HYKS-sairaanhoitoalueen tammi-maaliskuun

Lisätiedot

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille Hallitus 51 13.11.2013 Hallitus 75 04.12.2013 Yhtymävaltuusto 26 18.12.2013 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille 2015-2017 H 51 (Valmistelija: talousjohtaja

Lisätiedot

Talousarvioesityksen sisältö ja asemointimalli

Talousarvioesityksen sisältö ja asemointimalli Talousarvioesityksen sisältö ja asemointimalli 12.6.2015 Sisältö 1 Talousarvioesityksen sisältö ja asemointimalli: Toimiala... 3 Toimiala... 3 Tuloslaskelma ja määrällinen henkilöstön tarve... 3 Toimialan

Lisätiedot

Valtuusto 4/2018. Perjantai klo Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken yksikkö Piilolantie 17, Äänekoski, auditorio

Valtuusto 4/2018. Perjantai klo Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken yksikkö Piilolantie 17, Äänekoski, auditorio KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ KOKOUSKUTSU ASIALUETTELO Valtuusto 4/2018 KOKOUSTIEDOT Aika Paikka Perjantai 14.12.2018 klo 13.00 Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken yksikkö Piilolantie 17, Äänekoski,

Lisätiedot

Tilinpäätös Valtuustoseminaari Talousjohtaja Elisa Kusmin

Tilinpäätös Valtuustoseminaari Talousjohtaja Elisa Kusmin Valtuustoseminaari 12. 13.6.2019 Talousjohtaja Elisa Kusmin TA 2018 TA muutos Muutettu TA 2018 TP 2018 Ero Toteuma% MÄÄRÄTAVOITTEET Avohoito kuntalask.käynnit, omat * 236 507 13 640 250 147 276 584 26

Lisätiedot

Elokuu 8/2017 Osavuosikatsaus II

Elokuu 8/2017 Osavuosikatsaus II Elokuu 8/2017 Osavuosikatsaus II Kysyntä Hoidossa olleet potilaat Avohoitokäynnit Hoitojaksot Hoitopäivät Hoidon tarpeen arviointia odottavat Hoitoa odottavat Maksut ja laskutukset Kehitysvammahuolto Psykiatrian

Lisätiedot

Elokuu. Osavuosikatsaus II. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit

Elokuu. Osavuosikatsaus II. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit Elokuu Osavuosikatsaus II Kysyntä Hoidossa olleet potilaat Avohoitokäynnit Hoitojaksot Hoitopäivät Hoidon tarpeen arviointia odottavat Hoitoa odottavat Maksut ja laskutukset Kehitysvammahuolto Psykiatrian

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI ELOKUU 2017

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI ELOKUU 2017 OSAVUOSIKATSAUS TAMMI ELOKUU 2017 TOIMINNAN KEHITYS TAMMI-ELOKUU 2017 Lähetteitä kertyi tammi-elokuussa 6,2 % enemmän, kuin vuonna 2016 vastaavana ajanjaksona. Palveluja saaneiden eri henkilöiden lukumäärä

Lisätiedot

2 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI, TAMMI-HUHTIKUU 2016

2 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI, TAMMI-HUHTIKUU 2016 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 07.06.2016 2 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI, TAMMI-HUHTIKUU 2016 19/02/02/00/08/2016 HYKS Lautakuntaa on tarkoitus tässä kokouksessa informoida

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille Kunnanhallitus 140 19.09.2016 Kunnanhallitus 169 31.10.2016 Kunnanhallitus 211 28.11.2016 Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille 2018-2019 240/02.02.00/2016 Kunnanhallitus

Lisätiedot

KYSin talous 2017 ja 2018 sekä kertaluonteiset erät

KYSin talous 2017 ja 2018 sekä kertaluonteiset erät KYSin talous 2017 ja 2018 sekä kertaluonteiset erät Kari Janhonen, 14.03.2018 5.4.2018 1 Tilinpäätös 2017 5.4.2018 2 5.4.2018 3 Sitovat tavoitteet Valtuusto muutokset talousarvioon 22.5.2017, 10 (suun

Lisätiedot

HALLITUS ESITYS VUODEN 2017 PALVELUHINNASTOKSI HALL 180 HUS/2400/2016

HALLITUS ESITYS VUODEN 2017 PALVELUHINNASTOKSI HALL 180 HUS/2400/2016 HALLITUS 180 14.12.2016 ESITYS VUODEN 2017 PALVELUHINNASTOKSI HALL 180 HUS/2400/2016 Palveluiden tuotteistus vuonna 2017 Palveluiden hinnoittelun tavoitteet ja hintataso Perussopimuksen mukaan erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

VUOSI 2012 Tilinpäätöksen yhteenveto

VUOSI 2012 Tilinpäätöksen yhteenveto VUOSI 2012 Tilinpäätöksen yhteenveto Hoitopalvelut Tilinpäätös 2012 11.2.2013 Tuotettujen palvelujen määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna, lukuun ottamatta hoitopäiviä, joiden määrä väheni suunniteltua

Lisätiedot

TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015

TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 215 TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA Käyttötalous ja rahoitus Vuoden 215 käyttösuunnitelmassa liikevaihto on 197,7 milj. euroa, talousarviossa

Lisätiedot

HUS:n valtuusto hyväksyi kokouksessaan vuoden talousarvion ja taloussuunnitelman kuntayhtymätasoisena.

HUS:n valtuusto hyväksyi kokouksessaan vuoden talousarvion ja taloussuunnitelman kuntayhtymätasoisena. VALTUUSTO 9 29.04.2015 ESITYS HUS-KUNTAYHTYMÄN VUODEN 2015 TALOUSARVION JA INVESTOINTISUUNNITELMAN 2015-2018 MUUTTAMISESTA 238/02/02/00/01/2014 VALT 9 HUS:n valtuusto hyväksyi kokouksessaan 11.12.2014

Lisätiedot

VALTUUSTO

VALTUUSTO VALTUUSTO 42 16.12.2015 ESITYS KUNTAYHTYMÄN VUODEN 2015 TALOUSARVION MUUTTAMISESTA, TUKIPALVELUYKSIKÖIDEN SISÄISTEN ASIAKASPALAUTUSTEN PERIAATTEIDEN VAHVISTAMISESTA, TILIKAUDEN TULOKSEN KÄSITTELYSTÄ JA

Lisätiedot

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUMA TAMMI-SYYSKUU /02/02/00/08/2016

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUMA TAMMI-SYYSKUU /02/02/00/08/2016 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 46 25.10.2016 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUMA TAMMI-SYYSKUU 2016 19/02/02/00/08/2016 HYKS 46 HYKS-sairaanhoitoalueen tammi-syyskuun 2016 seurantaraportin

Lisätiedot

VUODEN 2015 TILINTARKASTUKERTOMUS, TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN TILIKAUDELLA

VUODEN 2015 TILINTARKASTUKERTOMUS, TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN TILIKAUDELLA Yhtymäkokous 3 24.05.2016 VUODEN 2015 TILINTARKASTUKERTOMUS, TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN TILIKAUDELLA 1.1. - 31.12.2015 106/02.020.201/2013 Yhtymäkokous 3 Hallitus 37 29.3.2016

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNKI 81 Taloussuunnitelma LÄNSI-UUDENMAAN PELASTUSLAITOS -LIIKELAITOS

ESPOON KAUPUNKI 81 Taloussuunnitelma LÄNSI-UUDENMAAN PELASTUSLAITOS -LIIKELAITOS ESPOON KAUPUNKI 81 LÄNSI-UUDENMAAN PELASTUSLAITOS -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2017 2019 ESPOON KAUPUNKI 82 LÄNSI-UUDENMAAN PELASTUSLAITOS -LIIKELAITOS Pelastuslain 24 :n mukaisesti kunnat

Lisätiedot

Väestömuutokset, tammi-syyskuu

Väestömuutokset, tammi-syyskuu Iitin kunta Talouskatsaus Tammi-syyskuu 71/2.1.2/216 2.1.216 Kunnanhallitus 31.1.216 Väestön kehitys ja väestömuutokset 216 Luonnollinen väestön lisäys Syntyn Kuolleet eet vuosi21 63 1 1 nelj. 16 2 nelj

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Toimiohjeen antaminen edustajalle Eteva kuntayhtymän yhtymäkokoukseen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Toimiohjeen antaminen edustajalle Eteva kuntayhtymän yhtymäkokoukseen 09.12.2013 Sivu 1 / 1 4437/00.04.02/2013 87 Toimiohjeen antaminen edustajalle Eteva kuntayhtymän yhtymäkokoukseen Valmistelijat / lisätiedot: Maija Havo, puh. 050 337 3645 Juha Lappalainen, puh. 050 575

Lisätiedot

Väestömuutokset 2016

Väestömuutokset 2016 Iitin kunta 715/2.1.2/216 Talouskatsaus 21.11.216 Tammi-lokakuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 216 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku Syntyn

Lisätiedot

Talousarvion vuodelle 2012 ja taloussuunnitelman vuosille laadinnan lähtökohdat

Talousarvion vuodelle 2012 ja taloussuunnitelman vuosille laadinnan lähtökohdat Talousarvion vuodelle 2012 ja taloussuunnitelman vuosille 2013-2014 laadinnan lähtökohdat Loviisan kaupungin talousnäkymät. Huhtikuun toteumatietojen perusteella tilikaudelle 2011 ennustetaan noin 0,9

Lisätiedot

Väestömuutokset 2016

Väestömuutokset 2016 Iitin kunta 715/2.1.2/216 Talouskatsaus 29.12.216 Tammi-marraskuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 216 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku

Lisätiedot

Talousarvion 2015 yksityiskohtainen erittely. resursseja jonkin verran uudella tavalla. 2. Kustannustason muutosten määrittely

Talousarvion 2015 yksityiskohtainen erittely. resursseja jonkin verran uudella tavalla. 2. Kustannustason muutosten määrittely Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 4/2015 1 (1) 55 171/02.02.00/2015 Taloussuunnitelman 2016-2018 valmistelu Kuntayhtymän hallitus 20.4.2015 55 Valmistelun lähtökohtia Kuntayhtymän hallituksen

Lisätiedot

Huhtikuu 4/2017. Osavuosikatsaus I. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit

Huhtikuu 4/2017. Osavuosikatsaus I. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit Huhtikuu 4/2017 Osavuosikatsaus I Kysyntä Hoidossa olleet potilaat Avohoitokäynnit Hoitojaksot Hoitopäivät Hoidon tarpeen arviointia odottavat Hoitoa odottavat Maksut ja laskutukset Kehitysvammahuolto

Lisätiedot

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TALOUSARVIO 2013 SEKÄ TALOUSSUUNNITELMA 2013 2015

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TALOUSARVIO 2013 SEKÄ TALOUSSUUNNITELMA 2013 2015 ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TALOUSARVIO 2013 SEKÄ TALOUSSUUNNITELMA 2013 2015 Toiminta-ajatus Espoo Kaupunkitekniikka-liikelaitos rakentaa ja ylläpitää katu- ja viheralueita sekä kiinteistöjen

Lisätiedot

HOITOPALVELUJEN TUOTTEISTUKSEN JA HINNOITTELUN PERIAATTEET VUODELLE 2011

HOITOPALVELUJEN TUOTTEISTUKSEN JA HINNOITTELUN PERIAATTEET VUODELLE 2011 Hyväksytty valtuustossa 16.6.2010 Valtuusto 15.12.2010, LIITE 4 Fullmäktige BILAGA Valtuuston 16.6.2010 hyväksymiin periaatteisiin ehdotetut lisäykset näkyvissä muutosmerkinnöin. HOITOPALVELUJEN TUOTTEISTUKSEN

Lisätiedot

SUUREN ORGANISAATION JOHTAMINEN

SUUREN ORGANISAATION JOHTAMINEN HUS Helsingin yliopistollinen sairaala SUUREN ORGANISAATION JOHTAMINEN Juha Tuominen 23.5.2019 HUS lukuina 2018 LIIKEVAIHTO 2,3 mrd. 1/3 24:n jäsenkunnan asukkaista käytti HUSin palveluja 2 500 sairaansijaa

Lisätiedot

Valtuuston kokouksessa käsitellyt asiat:

Valtuuston kokouksessa käsitellyt asiat: HALLITUS 81 17.06.2015 VALTUUSTON KOKOUKSEN 17.6.2015 PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO 21/00/02/00/01/2013 HALL 81 Valtuuston kokouksessa 17.6.2015 käsitellyt asiat: 1 Kokouksen avaaminen 2 Nimenhuuto ja ääniluettelon

Lisätiedot

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017 ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS Toiminta Espoo Kaupunkitekniikka-liikelaitos rakentaa ja ylläpitää kustannustehokkaasti

Lisätiedot

KYSin kuntakierros 2017

KYSin kuntakierros 2017 KYSin kuntakierros 2017 Kari Janhonen 21.4.2017 1 Tilinpäätös 2016 21.4.2017 2 21.4.2017 3 Sitovat tavoitteet Valtuusto sitovien tavoitteiden muutos 12.12.2016, 16 muutokset talousarvioon 12.12.2016, 17

Lisätiedot

Väestömuutokset, tammi-huhtikuu

Väestömuutokset, tammi-huhtikuu Iitin kunta Talouskatsaus Tammi-huhtikuu 715/.1./16 31.5.16 Kunnanhallitus 6.6.16 Väestön kehitys ja väestömuutokset 16 Luonnollinen väestön lisäys Syntyn Kuolleet eet vuosi15 63 15 tammi16 helmi16 6 Kuntien

Lisätiedot

HOITOPALVELUJEN TUOTTEISTUKSEN JA HINNOITTELUN PERIAATTEET VUODELLE 2010

HOITOPALVELUJEN TUOTTEISTUKSEN JA HINNOITTELUN PERIAATTEET VUODELLE 2010 HELSINGIN JA UUDENMAAN Hyväksytty valtuustossa 11.6.2009 SAIRAANHOITOPIIRI HOITOPALVELUJEN TUOTTEISTUKSEN JA HINNOITTELUN PERIAATTEET VUODELLE 2010 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 2 TUOTTEISTUKSEN PERIAATTEET...

Lisätiedot

Vuoden 2014 talousarviovalmistelun näkymät

Vuoden 2014 talousarviovalmistelun näkymät Vuoden 2014 talousarviovalmistelun näkymät 13.2.2013 Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen Vuoden 2014 TA:n raamin valmistelun eteneminen Talouden tasapainotarkastelu talous- ja suunnittelukeskuksessa Ehdotus

Lisätiedot

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi marraskuu Kh Nettomaahanmuutto. lähtömuutto

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi marraskuu Kh Nettomaahanmuutto. lähtömuutto Iitin kunta 45/02.01.02/2013 Talouskatsaus 10.2.2014 Tammi marraskuu Kh. 17.2.2014 Väestön kehitys ja väestömuutokset 2013 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys

Lisätiedot

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-syyskuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-syyskuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto Iitin kunta 45/02.01.02/2013 Talouskatsaus 28.11..2013 Tammi-syyskuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 2013 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku

Lisätiedot

Kuntaneuvottelut syksy 2014

Kuntaneuvottelut syksy 2014 Kuntaneuvottelut syksy 2014 10.11.2014 klo 09.00-12.00 Loimaan alueen kunnat Loimaa, Oripää, Lieto, Koski Tl, Marttila, Tarvasjoki, Pöytyä, Aura, Punkalaidun 10.11.2014 klo 13.00-16.00 Uudenkaupungin alueen

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys. Sopimusohjauksen kehysseminaari Talousjohtaja Aija Suntioinen

Toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys. Sopimusohjauksen kehysseminaari Talousjohtaja Aija Suntioinen Toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys Sopimusohjauksen kehysseminaari 25.4.2017 KATSAUS TOIMINNAN JA TALOUDEN KEHITYKSEEN Toiminnan kehitys Volyymin kasvu jatkunut pidemmän aikaa

Lisätiedot

TA Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

TA Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä TA-2017 Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä TA17 LÄHTÖKOHDAT Perustamissuunnitelma 1/2016: Kuntayhtymän tavoitteena on saavuttaa keskiarvoisesti ennakoitavaan kustannuskehitykseen nähden

Lisätiedot

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-elokuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-elokuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto Iitin kunta 45/02.01.02/2013 Talouskatsaus 30.9.2013 Tammi-elokuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 2013 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku

Lisätiedot

TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016

TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016 TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016 SIIKAJOEN KUNTA Kunnanhallitus 24.8.2015 TALOUSARVION 2016 SEKÄ VUOSIEN 2017 2018 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAN VALMISTELU- JA KÄSITTELYAIKATAULU Yleistä Palkat Kunnanhallitus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset ja kirjelmät

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset ja kirjelmät 20.03.2013 Sivu 1 / 1 890/00.01.01/2013 30 terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset ja kirjelmät Valmistelijat / lisätiedot: Hietanen Tommi, puh. (09) 816 23001 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

KÄYTTÖSUUNNITELMAT vuodelle 2013

KÄYTTÖSUUNNITELMAT vuodelle 2013 KÄYTTÖSUUNNITELMAT vuodelle 2013 Hallitus 11.1.2013 Sivut Käyttösuunnitelmat 1-5 Suoritteet 6-8 ERIKOISSAIRAANHOIDON VASTUUALUE Keskussairaalan käyttösuunnitelma 2013 10/2012 ENNUSTE 2012 enn121-ta13 Myyntituotot

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2015

Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2015 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 30 Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2015 Asianro 248/02.06.01/2016 Hallintopäällikkö Anne Rantala 2.3.2016: Teknisen lautakunnan vuoden 2015 tilinpäätös on valmisteltu

Lisätiedot

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti Kasvatus- ja opetuslautakunta 69 21.10.2014 Hyvinvointitoimikunta 53 05.11.2014 Lausunto Karkkilan kaupungin talousarviosta vuodelle 2015 122/02.02/2014 Kasvatus- ja opetuslautakunta 21.10.2014 69 Esittelijä

Lisätiedot

Talouden seurantaraportti tammimarraskuu Tähän tarvittaessa otsikko

Talouden seurantaraportti tammimarraskuu Tähän tarvittaessa otsikko Talouden seurantaraportti tammimarraskuu Tähän tarvittaessa otsikko 2016 vt talousjohtaja Jerry Retva 9.1.2017 Koko kunta - Toteumavertailu - Tulosennuste Lautakunnat - Kuukausiseuranta - perinteinen kumulatiivinen

Lisätiedot

SAIRAALOIDEN HOITOTOIMINNAN TUOTTAVUUS. Kustannuslaskenta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä Virpi Alander

SAIRAALOIDEN HOITOTOIMINNAN TUOTTAVUUS. Kustannuslaskenta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä Virpi Alander SAIRAALOIDEN HOITOTOIMINNAN TUOTTAVUUS Kustannuslaskenta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä Virpi Alander Kustannusyhteyshenkilöiden työkokous 5.5.2010 HUS:n organisaatio Konsernihallinnon tulosalue

Lisätiedot

Toiminnan ja talouden näkymiä

Toiminnan ja talouden näkymiä Liite 3 Toiminnan ja talouden näkymiä 2018-2019 Kuntaneuvottelut 27.4.2018 Heli Lähteenmäki Hoidettujen potilaiden määrän kehitys 2012-2017 225 000 220 000 215 000 210 000 205 000 200 000 195 000 190 000

Lisätiedot

VAKKA-SUOMEN VESI LIIKELAITOS. Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma 2015-2017

VAKKA-SUOMEN VESI LIIKELAITOS. Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma 2015-2017 VAKKA-SUOMEN VESI LIIKELAITOS Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma 2015-2017 Vakka-Suomen Veden johtokunta 2.10.2014 1 Sisällysluettelo Tuloslaskelma 2015-2017... 2 Myyntituotot 2015-2017... 3 Rahoituslaskelma

Lisätiedot

Muutos-% TOT/EDV Palvelutuotanto lkm TOT 1/2016

Muutos-% TOT/EDV Palvelutuotanto lkm TOT 1/2016 KUUKAUSIRAPORTTI 1/2016 1 (5) Tunnusluvut Tukipalveluyksikön tunnusluvut TOT 1/2016 TA 1/2016 TOT 1/2015 Poikkeama-% TOT/ TA Muutos-% TOT/EDV Palvelutuotanto lkm - Laskutusosuudella painotettu volyymimuutos

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL Kankaanpään kaupunki Talousarvion toteutumisvertailu syyskuu 2015 1 (22) Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma,

Lisätiedot

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 10 15.02.2011 VUODEN 2010 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS 194/02/02/00/08/2010

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 10 15.02.2011 VUODEN 2010 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS 194/02/02/00/08/2010 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 10 15.02.2011 VUODEN 2010 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS 194/02/02/00/08/2010 HYKS 10 Vuoden 2010 talousarvio ja taloussuunnitelma 2010-2012

Lisätiedot

Käyttösuunnitelman valmistelu 2019 ja talousarvion muutokset. Tilinpäätös Jarkko Raatikainen Talousjohtaja

Käyttösuunnitelman valmistelu 2019 ja talousarvion muutokset. Tilinpäätös Jarkko Raatikainen Talousjohtaja Käyttösuunnitelman valmistelu 2019 ja talousarvion muutokset Tilinpäätös 2018 Jarkko Raatikainen Talousjohtaja 18.3.2019 Vuoden 2019 talousarvio hyväksyttiin valtuustossa 10.12.2018 Käyttösuunnitelmassa

Lisätiedot

TOT 1-7/2016 TA 1-7/2016

TOT 1-7/2016 TA 1-7/2016 KUUKAUSIRAPORTTI 1-7/2016 1 (5) Tukipalveluyksikön tunnusluvut Palvelutuotanto 1000 eur TOT 1-7/2016 TA 1-7/2016 TOT 1-7/2015 % TOT/ TA TOT/EDV Hoito- ja yleistarvikkeet 92 458 87 158 89 285 6,1 % 3,6

Lisätiedot

Kokonaistuotanto kasvoi tammikuussa ,7 % edelliseen vuoteen verrattuna ja teollisuustuotanto väheni 5,1 %.

Kokonaistuotanto kasvoi tammikuussa ,7 % edelliseen vuoteen verrattuna ja teollisuustuotanto väheni 5,1 %. TALOUDELLINEN TILANNE 1.1. - 31.3.2015 Yleinen tilanne USA:n talouskasvun arvioidaan olevan kuluvana vuonna noin 3,2-3,7 %. USA:n korkojen nosto saattaa alkaa siten arvioitua aikaisemmin eli viimeisimpien

Lisätiedot

Muutos-% TOT/EDV Palvelutuotanto lkm TOT 2/2016

Muutos-% TOT/EDV Palvelutuotanto lkm TOT 2/2016 KUUKAUSIRAPORTTI 2/2016 1 (5) Tunnusluvut Tukipalveluyksikön tunnusluvut TOT 2/2016 TA 2/2016 TOT 2/2015 Poikkeama-% TOT/ TA Muutos-% TOT/EDV Palvelutuotanto lkm - Laskutusosuudella painotettu volyymimuutos

Lisätiedot

Kuukausikatsaus tammi-heinäkuu 2019

Kuukausikatsaus tammi-heinäkuu 2019 Kuukausikatsaus tammi-heinäkuu 2019 Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä 18.9.2019 Yleistilanne Tulokertymä hieman parantunut Kuntien maksuosuuksien muutosta ei ole huomioitu Henkilöstökulut

Lisätiedot

Raportointi jäsenkunnille. Tammi-maaliskuu 2015

Raportointi jäsenkunnille. Tammi-maaliskuu 2015 Raportointi jäsenkunnille Tammi-maaliskuu 2015 Eksoten tulos Q1 2015 Kausi Jäsenkuntien maksuosuudet Toimintakate Tulos Alijäämä Raportointikokous BUDJ TOT/ENN BUDJ TOT/ENN BUDJ TOT/ENN BUDJ TOT/ENN 3/2014

Lisätiedot

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntakokous

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntakokous Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntakokous 17.5.2019 Sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen 17.5.2019 LUONNOS, TYÖVERSIO 1 Yliopistosairaalan toiminta vaatii noin miljoonan asukkaan väestöpohjan

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011 Talousarvion tuloslaskelmaosan toteutumisvertailu 2011 osa I Sisältää liikelaitoksen, sisältää sisäiset erät, keskinäiset sisäiset eliminoitu Alkuperäinen Talousarvio-

Lisätiedot

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen talousarvio vuodelle 2017 ja taloussuunnitelma

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen talousarvio vuodelle 2017 ja taloussuunnitelma Jokilaaksojen pelastuslaitoksen johtokunta 39 07.10.2016 Jokilaaksojen pelastuslaitoksen talousarvio vuodelle 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2020 Jokilaaksojen pelastuslaitoksen johtokunta 07.10.2016 39

Lisätiedot

Tammi-heinäkuun tulos 2016

Tammi-heinäkuun tulos 2016 Tammi-heinäkuun tulos 2016 Eksote Tammi-heinäkuun tulos ja ennuste 2016 EKSOTE 2016 Tammi-heinäkuu Koko vuosi milj. EUR Toteuma Budjetti Erotus Ennuste Budjetti Erotus Jäsenkuntatuotot 263,2 263,0 0,2

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.7.211 Maakunnan talousarvio 211 ja toimintasuunnitelma 211 214 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 29.11.21 74. Käyttösuunnitelma

Lisätiedot

Väestömuutokset, tammi kesäkuu

Väestömuutokset, tammi kesäkuu Iitin kunta 546/02.01.02/2015 Talouskatsaus 25.8.2015 Tammi kesäkuu Kunnanhallitus 7.9.2015 Väestön kehitys ja väestömuutokset 2015 Luonnollinen Kuntien välinen Netto Väestönlisäys Väkiluku väestön lisäys

Lisätiedot

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI TOUKOKUU 216 KAUPUNKI/KONSERNI TOIMINTATUOTOT JA KULUT ELINVOIMA JA TYÖPAIKAT Perustetut ja lakanneet yritykset, Salo Kaupunginhallituksen tuloskortin strategiset tavoitteet: 1. Elinvoima ja työpaikat

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI, TAMMI-LOKAKUU 2016

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI, TAMMI-LOKAKUU 2016 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 58 22.11.2016 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI, TAMMI-LOKAKUU 2016 19/02/02/00/08/2016 HYKS 58 Lautakuntaa informoidaan tässä kokouksessa

Lisätiedot

Sitovien tavoitteiden tarkistaminen ja talousarviomuutokset valtuuston toimivallan osalta

Sitovien tavoitteiden tarkistaminen ja talousarviomuutokset valtuuston toimivallan osalta Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 3/2018 1 (1) 29 107/02.02.00.00/2017 Sitovien tavoitteiden tarkistaminen ja talousarviomuutokset valtuuston toimivallan osalta Kuntayhtymän valtuusto 29 Kuntayhtymän

Lisätiedot

Lähetteet Elektiivisten lähetteiden kokonaislukumäärä oli heinäkuun lopulla 1 000, mikä on 44 vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Lähetteet Elektiivisten lähetteiden kokonaislukumäärä oli heinäkuun lopulla 1 000, mikä on 44 vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Lyhyet kommentit HUS:n palvelujen käytöstä 1-7/2016 KARKKILA Elektiivisten lähetteiden kokonaislukumäärä oli heinäkuun lopulla 1 000, mikä on 44 vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

TA 2013 Valtuusto

TA 2013 Valtuusto TA 2013 Valtuusto 12.11.2012 26.11.2012 www.kangasala.fi 1 26.11.2012 www.kangasala.fi 2 TALOUSARVIO 2013 Muutos % ml. vesilaitos TA 2013 TA 2012/ milj. TA 2013 Kokonaismenot 220,3 5,7 ulkoiset Toimintakulut

Lisätiedot

Huhtikuu. Osavuosikatsaus I. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit

Huhtikuu. Osavuosikatsaus I. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit Huhtikuu Osavuosikatsaus I Kysyntä Hoidossa olleet potilaat Avohoitokäynnit Hoitojaksot Hoitopäivät Hoidon tarpeen arviointia odottavat Hoitoa odottavat Maksut ja laskutukset Kehitysvammahuolto Psykiatrian

Lisätiedot

Kuukausikatsaus tammi-toukokuu 2019

Kuukausikatsaus tammi-toukokuu 2019 Kuukausikatsaus tammi-toukokuu 2019 Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä 18.6.2019 Yleistilanne Tulot talousarvion mukaiset Kuntien maksuosuuksien muutosta ei ole huomioitu Henkilöstökulut

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2018 SIIKAJOEN KUNTA

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2018 SIIKAJOEN KUNTA Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2018 SIIKAJOEN KUNTA Kunnanhallitus 21.8.2017 TALOUSARVION 2018 SEKÄ VUOSIEN 2019 2020 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAN VALMISTELU- JA KÄSITTELYAIKATAULU

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2019 SIIKAJOEN KUNTA

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2019 SIIKAJOEN KUNTA Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2019 SIIKAJOEN KUNTA Kunnanhallitus 20.8.2018 TALOUSARVION 2019 SEKÄ VUOSIEN 2019 2021 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAN VALMISTELU- JA KÄSITTELYAIKATAULU

Lisätiedot

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI HEINÄKUU 216 KAUPUNKI/KONSERNI TOIMINTATUOTOT JA KULUT ELINVOIMA JA TYÖPAIKAT Perustetut ja lakanneet yritykset, Salo Kaupunginhallituksen tuloskortin strategiset tavoitteet: 1. Elinvoima ja työpaikat

Lisätiedot

KYSin kuntakierros 2016

KYSin kuntakierros 2016 KYSin kuntakierros 2016 Kari Janhonen 30.3.2016 1 Tilinpäätös 2015 30.3.2016 2 Jäsenkunnat: kuntakortti Tammi - joulukuu 2015 KYS Kertymä 2014 2015 Muutos kunta 15/14 (%) Taloussuunn. yli/ali (%) Muutos

Lisätiedot

Kuntayhtymän hallitus

Kuntayhtymän hallitus Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 10/2017 1 (1) Kuntayhtymän hallitus 59 24.4.2017 139 107/02.02.00/2017 Taloussuunnitelman 2018-2019 valmistelu Päätöshistoria Kuntayhtymän hallitus 24.4.2017

Lisätiedot

Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE 2015 Kklk Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/1.

Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE 2015 Kklk Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/1. Kaupunginkirjasto TALOUSARVION TOTEUTUMISENNUSTE 2015 Kklk 21.4.2015 Laatija: AT tilivuosi 2015/1. ennuste KAUPUNGINKIRJASTO Talous Tulosbudjetti 1. ennuste 2. ennuste 3. ennuste 4. ennuste Ero TB/1. ENN

Lisätiedot

Sitovuustason määrärahat. Työpanokset ja henkilötyövuodet

Sitovuustason määrärahat. Työpanokset ja henkilötyövuodet TOIMINNAN JA TALOUDEN RAPORTTI 1 12 KK Satakunnan sairaanhoitopiiri johdon raportti 1-12 kk Talousjohtajan katsaus Toimintaluvut Hoitopäivien määrä on toteutunut 103,9 verrattuna talousarviolukuun ja kasvanut

Lisätiedot