enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2014-2015 Ver. 29.9.2014"

Transkriptio

1 enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver Mikko Ripatti Mikko Horila Jani Kiviharju Hannu Juuso Marjut Kleemola Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari

2 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat jatkavat yhteistyötään enorssisopimuksen mukaisesti. Tavoitteena on vahvistaa yhteistyömuotoja, joiden myötä kehitetään ja jaetaan pedagogista asiantuntijuutta, osaamista ja materiaaleja ohjatusta harjoittelusta, tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnasta, tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytöstä, opetussuunnitelmista sekä täydennyskoulutuksesta. Toiminnan tukemiseksi ja viestikanavaksi ylläpidetään enorssi.fi-portaalia. Portaali palvelee sekä opettajaopiskelijoita että harjoittelun ohjaajia ym. opettajankouluttajia. Portaali on kaikkien opettajien käytössä ja siihen lisätään myös englanninkielinen sivuston osa (FTTS Finnish Teacher Training Schools) palvelemaan ei-suomenkielisiä käyttäjiä. 2. TOIMINTA-ALUEET, TAVOITTEET JA SISÄLLÖT Lukuvuonna jatketaan painotusta tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoimintaan sekä pyritään henkilöstön laajamittaiseen TVT-taitojen kehittämiseen ja verkoston vahvistamiseen hankkeiden myötä. Samalla olemassa olevaa toimintaa pyritään tekemään entistäkin näkyvämmäksi ja kartoitetaan uusia yhteistyömuotoja. Kullekin toimintaryhmälle on nimetty koordinaattori, joka kantaa päävastuun ryhmän vuosittaisen toiminnan työnjaosta sekä tavoitteiden täyttymisestä. 1 OHJATTU HARJOITTELU 1.1 Ohjaajakoulutuksen jatkaminen ja Koulutuksia järjestetään tänä vuonna seuraavan periaatteen mukaan: moduuli 1:een (Ohjauksen perusteet) perustuvia koulutuksia koulukohtaisesti pilotoidaan TVT-painotteista ohjaajakoulutusta koulukohtaisesti. Suunnitellaan, kehitetään ja pilotoidaan erilaisia teemamoduuleja, mm. TVT- ja vertaismentorointimoduulit. 1.2 Harjoittelun ohjauksen Kehitetään ja laajennetaan edelleen ohjaajakoulutusportaalia ohjaajien, ohjaajakouluttajien ja opettajaopiskelijoiden työvälineeksi ja materiaalipankiksi. Siirretään ohjaajakoulutusportaali enorssi-portaalin yhteyteen ja kehitetään sen sisältöä ja käytettävyyttä edelleen. 1.3 Ohjatun harjoittelun palautejärjestelmän Palautteiden keräämisessä käytetään elomake-palvelua. Lukuvuonna käytetään ns. peruskyselyä, jotta pitkittäisvertailu mahdollistuu. Lukuvuoden aikana käynnistetään kyselylomakkeen uudistamisprosessi yhdessä TutKoKe-ryhmän kanssa. Uusittu kysely otetaan käyttöön Harjoittelukyselyn tuloksia hyödynnetään koulun toiminnan kehittämisessä ja koulukohtaisten ohjaajakoulutusten sisällöissä.

3 2 TUTKIMUS-, KOKEILU- JA KEHITTÄMISTOIMINTA (TutKoKe) 2.1 Yksikkökohtaisten TutKoKe- strategioiden toteuttaminen ja päivittäminen 2.2 TutKoKe-toiminnan yhteistyön ja näkyvyyden lisääminen TutKoKe-koordinaattorit organisoivat tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoimintaa omissa yksiköissään yhteistyössä oman yliopiston eri laitosten ja muiden toimijoiden kanssa. Kehitetään ja yhdenmukaistetaan harjoittelukoulujen tutkimus-, kokeilu- ja kehittämisstrategiat ja linkitetään strategiat enorssin portaaliin. Kehitetään asiantuntija- ja julkaisurekisteriä sekä jatketaan harjoittelukoulujen TutKoKe-verkoston yhteistyötä järjestämällä verkostotapaamisia ja osallistumalla seminaareihin. Kehitetään harjoittelukoulujen TutKoKe-toimintaa esitteleviä julkaisukanavia (enorssi-portaali, Oppimaisema.fi, TutKoKe-wiki, TutKoKe-uutiset) ja harjoittelukoulujen kansainvälistä näkyvyyttä. Kehitetään harjoittelukoulujen yhteisjulkaisua, asetetaan valmisteluryhmä valmistelemaan referee-tason artikkelin julkaisua. Jatketaan TutKoKe-toimintaa esittelevän uutiskirjeen julkaisemista. Ohjeistus TutKoKe-toiminnan koordinoimiseksi omassa yksikössä. Selvitetään mahdollisuutta koota normaalikoulujen TutKoKe-toimintaa tukevaa asiantuntijaverkostoa eri yliopistoista. 2.3 Ohjatun harjoittelun palautejärjestelmän 2.4. TutKoKe ja täydennyskoulutuksen järjestäminen Lukuvuoden aikana käynnistetään valtakunnallisen harjoittelukyselyn kyselylomakkeen uudistamisprosessi yhdessä Ohjaajakoulutuksen-ryhmän kanssa. Uusittu kysely otetaan käyttöön Harjoittelukoulut järjestävät täydennyskoulutusta sekä yksiköittäin että yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa. 3 OPETUSSUUNNITELMATYÖ 3.1. Perusopetuksen OPS 2016 työskentely enorssiverkostossa Harjoittelukouluissa jatketaan koulukohtaista perusopetuksen opetussuunnitelmatyötä OPH:n tiekartan mukaisesti yhteistyössä opettajankoulutusyksiköiden sekä enorssiverkoston kanssa. Paikallista ops-prosessia dokumentoidaaan enorssiverkoston OPS-työkalupakkiin. Kun valtioneuvosto on tehnyt päätöksen lukion tuntijaosta, kootaan eri yksiköistä lukion OPS-koordinaattorit yhteen yhteisen prosessin aloittamiseksi. 3.2 Valtakunnallinen ja alueellinen vaikuttaminen, sekä koulutuspalveluiden tarjoaminen 3.3 OPS tukimateriaalin hyödyntäminen Toteutetaan alueellista OPStuki2016-täydennyskoulutusta yhteistyössä OPH:n ja AVI:en kanssa. Paikallista opetussuunnitelmatyötä tehdään yhteistyössä kuntapuolen kanssa. Opettajaksi opiskelevat osallistetaan OPS-työhön osana ohjattua harjoittelua. Käytetään verkoston tuottamaa tukimateriaalia OPS-työhön liittyvässä koulukohtaisessa työskentelyssä ja toteutettavissa koulutuksissä, sekä kerätään käyttökokemuksia tukimateriaalista.

4 3.4 Tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminta opetussuunnitelmatyössä 3.5 TVT:n hyödyntäminen OPS- työssä Käynnistetään opetussuunnitelmatyöhön liittyvää tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoimintaa yhdessä eri normaalikoulujen, opettajankoulutuksen henkilöstön sekä TutKoKe-koordinaattorien kanssa. Uuden opetusteknologian hyödyntäminen opetussuunnitelmatyössä ja- koulutuksissa. 4 TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN 4.1 Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön 4.2 Osaava-ohjelma, Norssiope.fi-hanke Kokeillaan, kehitetään ja sovelletaan jatkuvasti kehittyvää teknologiaa kouluympäristössä, ohjatussa harjoittelussa ja opetuksessa (laitteet, ohjelmistot ja palvelut). Osallistutaan ajankohtaisiin tutkimushankkeisiin ja haetaan aktiivisesti lisärahoitusta eri kanavien kautta. Jatketaan enorssin ja Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Norssiope.fi-yhteistyöhanketta IV-vaiheeseen. Hankkeessa laajennetaan harjoittelukoulun henkilöstön TVT-taitoja ja jaetaan asiantuntijuutta. Käynnistetään Norssiope.fi V-hankkeen suunnittelu. Koulutuksia suunnataan alueellisesti avoimemmin myös oman yksikön henkilöstön ulkopuolelle. Toteutetaan IIIvaiheessa suunniteltu ohjaajakoulutuksen TVT-moduuli. 4.3 SiTEC 3 -hanke enorssin ja Oulun normaalikoulun yhteistyöhankkeet jatkuvat. Harjoittelukoulut ovat mukana koordinoimassa itec- hankkeen tulosten levittämistä ja itec- kouluverkoston perustamista sekä FCS- koulutuksia. 4.4 Oppimaisema hanke Opetushallituksen rahoittamien tila- ja kalustehankkeiden koordinointitehtävä jatkuu oppimaisema 2.0 hankkeella. Hanketta koordinoi Oulun normaalikoulu. Hankekauden aluksi luodaan harjoittelukoulujen oma projektikorttimalli oppimaisema.fipalveluun enorssin kokeilu- ja kehittämistoiminnan näkyvyyden parantamiseksi. 4.5 Verkko-opetus Suunnitellaan ja järjestetään monimuotoista verkko-opetusta lukiossa ja perusasteella. Edelleenkehitetään lukiokoulutuksen verkkokurssitarjontaa ja aktivoidaan verkkokurssitarjottimen käyttöä. 4.6 TVT-strategian ja seuranta Lisätään opettajaopiskelijoille ohjausta ja mahdollisuuksia osallistua verkko-opetuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Järjestetään keväällä 2015 verkko-opetuksen kehittämisseminaari. Kehitetään, päivitetään ja arvioidaan koulukohtaisia TVTstrategioita. 4.7 Lukiohanke (LUTO) Tulevaisuuden lukion avoin toimintakulttuurihanke LUTO jatkuu. Hanke painottaa yhteisöllistä työskentelytapaa ja jakamisen kulttuuria kaikissa harjoittelukoulujen lukioissa. Hankkeessa kokeillaan, testataan ja kehitetään eri oppimisalustojen, digitaalisten välineiden, e-materiaalien ja sähköisten kokeiden toimivuutta. Jatketaan aineryhmien kokoontumisia.

5 TOIMINTASUUNNITELMA Tavoitteiden pohjalta järjestetään toimintaa lukuvuonna seuraavasti: Johtoryhmä Vastaa yhteistyöverkoston toiminnasta asetettujen tavoitteiden ja ohjaavien asiakirjojen suuntaisesti. Vastaa hankkeen taloudesta. Kehittää yhteistyötä: OKL:t, OKM, OPH, SOOL ym. Projektivastaava koordinoi kaikkea käytännön toimintaa, valmistelee seminaarit, kokoukset, asiakirjat ym., ylläpitää ja kehittää portaalia, tiedottaa jne. Tavoitteena on tukea kansainvälistymiseen liittyvää toimintaa verkostojen kautta. Johtoryhmään lukuvuonna kuuluvat: Mikko Ripatti (pj) Savonlinnan normaalikoulu, Mikko Horila Tampereen yliopiston normaalikoulu (sihteeri), Marjut Kleemola Turun normaalikoulu, Hannu Juuso Oulun normaalikoulu, Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo, Juha-Matti Turpeinen, Oulun opettajankoulutuslaitos, Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu, Petteri Mulari Lapin harjoittelukoulu Seminaarit ja tapaamiset: enorssin syysseminaari Oulussa enorssin arviointiseminaari Raumalla TutKoKe-symposium Joensuussa Harjoittelukyselytyöryhmän kokoontuminen keväällä 2015 Ohjaajakoulutuksen ryhmän kokoontuminen keväällä 2015 OPS-koordinaattorien kokoontuminen tammikuussa 2015 Verkko-opetuksen kehittämisseminaari keväällä 2015 Oppilaskuntatoiminta, osallistaminen ja kansalaisvaikuttaminen Oppilaskuntapäivät keväällä 2015 Tampereella oppilaskuntatoiminnan vahvistaminen enorssi.fi-portaalin Opettajankouluttajien kiinnostuksen herättäminen Yhteinen tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminta näkyväksi Sisällön laajentaminen ja palvelujen FTTS-sivuston uusiminen ja siirtäminen osaksi enorssi.fi-portaalia Työryhmät ja niiden keskeiset tavoitteet: Tarkemmat suunnitelmat löytyvät enorssi-portaalista (Yhteistyöverkosto -> Arkisto -> sekä ). Yhdyshenkilöt harjoittelukouluilla Ajankohtaisen tiedotuksen lisääminen Tiedonkulku täsmällistä ja oikein kohdentuvaa (opettajat, opiskelijat, johtoryhmä) Portaalin koulukohtaisten tietojen päivittäminen Henkilökohtaiset palaverit, rekrytointi projekteihin, seminaarijärjestelyt jne. Portaalin yksikkökohtaisten yhteystietojen ylläpitäminen (yhdyshenkilö, opettajankoulutuksen yhdyshenkilö, TutKoKe-koordinaattori, OPS-koordinaattori, TVTvastaava, ohjaajakoulutuksen vastuuhenkilö, opetusharjoittelun arviointiryhmä) Yhdyshenkilöt OKL:ssa Ajankohtaisen tiedotuksen lisääminen Tiedonkulku täsmällistä ja oikein kohdentuvaa (henkilöstö, opiskelijat, johto) Henkilökohtaiset palaverit, rekrytointi projekteihin, seminaarijärjestelyt jne. TYHY Tyhy-toiminnan yksiköissä Tyhy-suunnitelmien ajantasaistaminen Materiaalin toimittaminen portaaliin

6 TALOUSSUUNNITELMA Lukuvuosi Budjetti Siirtynyttä rahaa vuodelle lukuvuodelle ,00 Harjoittelukoulujen maksuosuudet ,00 Käytössä yhteensä ,00 Taloussuunnitelma Yhteistyöverkoston budjetti lukuvuodelle ,00 1. Vuosiviikkotuntikohdennukset Koordinaattori Nimi Yksikkö Korvaus (vvh) Projektivastaava Mikko Horila Tampere 6 Ohjaajakoulutuksen ryhmän Katriina Vartiainen Turku 1 koordinointi Ohjaajakoulutuksen materiaalien Markus Leppiniemi Jyväskylä 1 siirto enorssi-portaaliin OKL-yhteistyö Juha Turpeinen Oulun OKL 1 Verkko-opetuksen koordinointi Irmeli Kaustio Turku 1 OPS-työryhmän koordinointi Heli Lepistö Savonlinna 2 TutKoKe-ryhmän koordinointi Hannu Juuso Oulu 1 TutKoKe-uutisten toimittaminen Olli-Pekka Salo Jyväskylä 1 yhteensä =14vvh Vuosiviikkotuntikohdennukset yhteensä (14 * 2000,00 ) ,00 2. Muut kulut Seminaarit 5000,00 Matkustus ja päivärahat 4000,00 Sijaiskulut 2000,00 Materiaali, ATK -laitteet ja palvelut 2000,00 Hallinto 500,00 TVT-ryhmä 2000,00 TutKoKe-ryhmä 3000,00 OPS-ryhmä 4000,00 Ohjaajakoulutuksen ryhmä 2000,00 Oppilaskuntatoiminta 1000,00 TYHY-toiminta 1000,00 Harjoittelukyselyn laatiminen 2000,00 Verkko-opetuksen kehittämisseminaari 1000,00 Muut kulut 2000,00 Kansainvälistyminen 2500,00 Muut kulut yhteensä ,00 Kaikki kulut yhteensä ,00 Savonlinnassa Mikko Ripatti, johtava rehtori enorssin pj.

7 Lisäksi enorssi-toimintaa tapahtuu mm. seuraavissa ryhmissä/toimintamuodoissa: Osallistava koulu Yhteisöllisyyden ja vuorovaikutuksen lisääminen Oppilaskuntatoiminnan Hyvien käytänteiden jakaminen Oppilaskuntien tapaaminen Kielten opetuksen Kielten opettajien verkostuminen Harjoittelun ja ohjauksen Materiaalin toimittaminen ja julkaiseminen portaalissa Erilaisen oppijan tuki Monikulttuurisuusopetuksen Ohjatun harjoittelun Yhteisen materiaalin toimittaminen portaaliin Kodin ja koulun yhteistyö Toimivien käytänteiden etsiminen ja kokeileminen Ohjatun harjoittelun yhdistäminen toimintaan Tiedon jakaminen portaalissa Yrittäjyyskasvatus Portaalin ylläpitäminen Ajankohtaisista hankkeista tiedottaminen

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2013-2014 Ver. 19.12.2013

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2013-2014 Ver. 19.12.2013 enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2013-2014 Ver. 19.12.2013 Mikko Ripatti Mikko Horila Jani Kiviharju Pasi Kurttila Marjut Kleemola Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari 1. TOIMINTA

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS)

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) 2010-2011 22.9.2010 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat jatkavat yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi.

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2012-2013 Ver. 10.10.2012 Mikko Ripatti Mikko Horila Jani Kiviharju Pasi Kurttila Marjut Kleemola Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari 1. TOIMINTA

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS)

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) 2011-2012 1.11.2011 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat jatkavat yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2016-2017 Ver. 1.10.2016 Tapio Heino Mikko Horila Marita Hokkanen Ari Myllyviita Hannu Juuso Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut,

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS)

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) 2009 2010 24.09.2009 1. HANKE Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat jatkavat yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi.

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS)

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2017-2018 2.10.2017 Tapio Heino Sampo Forsström Mikko Horila Ari Myllyviita Hannu Juuso Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut,

Lisätiedot

Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat lisäävät yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi.

Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat lisäävät yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi. Sivu 1/5 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2008 2009 1. HANKE Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat lisäävät yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi.

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS)

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2018-2019 8.10.2018 Heikki Ervast Sampo Forsström Mikko Horila Jani Kiviharju Olli-Pekka Salo Hannu Juuso Juha-Matti Turpeinen Jannika Sarimo 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut,

Lisätiedot

enorssi johtoryhmän kokous 22.3.2012 klo 9.00 ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk

enorssi johtoryhmän kokous 22.3.2012 klo 9.00 ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk enorssi johtoryhmän kokous 22.3.2012 klo 9.00 ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk Johtoryhmä: Mikko Ripatti (pj) Mikko Horila (sihteeri) Jani Kiviharju Pasi Kurttila Marjut Kleemola Marita Kontoniemi

Lisätiedot

enorssi - harjoittelukoulujen yhteistyöverkosto - opettajilta, opettajille

enorssi - harjoittelukoulujen yhteistyöverkosto - opettajilta, opettajille enorssi - harjoittelukoulujen yhteistyöverkosto - opettajilta, opettajille Mitä yliopistojen harjoittelukoulut ovat? Norssit ovat yliopistojen harjoittelukouluja. Yliopistolain perusteella erityistehtäväksi

Lisätiedot

enorssi johtoryhmän kokous klo ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk

enorssi johtoryhmän kokous klo ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk enorssi johtoryhmän kokous 22.3.2012 klo 9.00 10.05 ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk Johtoryhmä: Mikko Ripatti (pj) Mikko Horila (sihteeri) Jani Kiviharju Pasi Kurttila Marjut Kleemola Marita Kontoniemi

Lisätiedot

Toimintakertomus, lukuvuosi Tapio Heino, enorssin johtoryhmän puheenjohtaja. Mikko Horila enorssin projektivastaava

Toimintakertomus, lukuvuosi Tapio Heino, enorssin johtoryhmän puheenjohtaja. Mikko Horila enorssin projektivastaava Toimintakertomus, Tapio Heino, enorssin johtoryhmän puheenjohtaja Mikko Horila enorssin projektivastaava toukokuu 2016 Sisällysluettelo 1. ENORSSI... 2 1.1 Lukuvuoden 2015 2016 painopistealueet... 2 1.2

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2015-2016 Ver. 1.10.2015

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2015-2016 Ver. 1.10.2015 enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2015-2016 Ver. 1.10.2015 Mikko Ripatti Tapio Heino Mikko Horila Jani Kiviharju Ari Myllyviita Hannu Juuso Marjut Kleemola Juha Turpeinen Marita Kontoniemi

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE (Hyväksytty enorssin johtoryhmässä )

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE (Hyväksytty enorssin johtoryhmässä ) Sivu 1/6 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2006 2007 (Hyväksytty enorssin johtoryhmässä 14.09.2006) 1. HANKE: enorssi - harjoittelukoulujen yhteistyöverkosto Harjoittelukoulujen yhteiskunnallinen

Lisätiedot

LUOVUUDEN MONET KASVOT

LUOVUUDEN MONET KASVOT LUOVUUDEN MONET KASVOT SYYSSEMINAARI 28.-30.8.2019 JOENSUU TYÖRYHMÄ TYÖ- JA KOULUTUSSEMINAARI Osallistujat 28.8.2019 1. Ervast Anne anne.ervast@ulapland.fi Lapin yliopiston harjoittelukoulu 2. Haring Minna

Lisätiedot

enorssin syysseminaari Joensuussa Didaktiikka, OPS ja TVT koulun keskiössä

enorssin syysseminaari Joensuussa Didaktiikka, OPS ja TVT koulun keskiössä Osallistujaluettelo yksiköittäin (ver. 18.4.2014) 1. Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo yläkoulu ja lukio 2. Tuula Koskimies-Sirén Helsingin normaalilyseo lukio 3. Tiia Karpin Helsingin normaalilyseo

Lisätiedot

Toimintakertomus, lukuvuosi Mikko Ripatti, enorssin johtoryhmän puheenjohtaja. Mikko Horila enorssin projektivastaava

Toimintakertomus, lukuvuosi Mikko Ripatti, enorssin johtoryhmän puheenjohtaja. Mikko Horila enorssin projektivastaava Toimintakertomus, lukuvuosi 2010 2011 Mikko Ripatti, enorssin johtoryhmän puheenjohtaja Mikko Horila enorssin projektivastaava kesäkuu 2011 Sisällysluettelo 1. ENORSSI... 2 1.1 Lukuvuoden 2010 2011 painopistealueet...

Lisätiedot

TVT-RYHMÄN MUISTIO

TVT-RYHMÄN MUISTIO TVT-RYHMÄN MUISTIO 27.4.2017 Ryhmä Horila Mikko Kiviharju Jani Sjölund Jari Tammi Tuomo Nurmi Elisa Kullas Sampsa Luodeslampi Tero Myllyviita Ari Sipilä Nina Ollikainen Ilpo Komu Aleksi Broman Lars Metsälä

Lisätiedot

Ohjaajakoulutus ENORSSI-SEMINAARI ROVANIEMI VS. SAVONLINNA JA TAVOITTEET VS. TOTEUTUS

Ohjaajakoulutus ENORSSI-SEMINAARI ROVANIEMI VS. SAVONLINNA JA TAVOITTEET VS. TOTEUTUS Ohjaajakoulutus ENORSSI-SEMINAARI ROVANIEMI VS. SAVONLINNA 7.-8.9.2017 JA 18.-20.4.2018 TAVOITTEET VS. TOTEUTUS Lukuvuosi 2017-2018 Toiminnan tavoite 1. Ohjaajakoulutusten suunnittelu ja toteuttaminen

Lisätiedot

OPS2016. enorssin pre- ja kevätseminaari 27-29.4.2016 Viikin normaalikoulu

OPS2016. enorssin pre- ja kevätseminaari 27-29.4.2016 Viikin normaalikoulu OPS2016 enorssin pre- ja kevätseminaari 27-29.4.2016 Viikin normaalikoulu Osallistujat 1. Anne Ervast Lapin yliopiston harjoittelukoulu 2. Satu Kumpulainen Lapin yliopiston harjoittelukoulu 3. Jaana Kuokkanen

Lisätiedot

MIKÄ ON? Jaana Inki /Ulla

MIKÄ ON? Jaana Inki /Ulla MIKÄ ON? OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukikoulutus on enorssin ja kaikkien harjoittelukoulujen yhteisesti toteuttama koulutuskokonaisuus, jossa harjoittelukouluverkosto toimii paikallisen

Lisätiedot

enorssin kevätseminaari Savonlinnassa Tutkoke-työryhmän muistio

enorssin kevätseminaari Savonlinnassa Tutkoke-työryhmän muistio enorssin kevätseminaari Savonlinnassa 25. 27.4. 2018 Tutkoke-työryhmän muistio Läsnä Sanna Isopahkala (pj.) (Tampere) Marko van den Berg (pj.) (Helsinki, Normaalilyseo) Sanna Patrikainen (Helsinki, Viikki)

Lisätiedot

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukihanke/tukikoulutus

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukihanke/tukikoulutus OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukihanke/tukikoulutus Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu Ulla Ilomäki-Keisala ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi 040-189 8959 MIKÄ ON? OPStuki

Lisätiedot

Osallistujat, enorssi seminaari 28. 29.04.2011, Helsinki ver. 21.4.2011

Osallistujat, enorssi seminaari 28. 29.04.2011, Helsinki ver. 21.4.2011 Osallistujat, enorssi seminaari 28. 29.04.2011, Helsinki ver. 21.4.2011 1. Ilpo Ollikainen Jyväskylän normaalikoulu TVT kehittäminen ja verkko opetus 2. Minna Myrsky Nyberg Turun normaalikoulu Ohjaajakoulutus

Lisätiedot

OPS-työryhmä. enorssin kevätseminaari Savonlinna. enorssi/ops-ryhmä

OPS-työryhmä. enorssin kevätseminaari Savonlinna. enorssi/ops-ryhmä OPS-työryhmä enorssin kevätseminaari 18. 20.4.2018 Savonlinna Osallistujat Rantala Seppo - Joensuun normaalikoulu Kukkonen Merja - Joensuun normaalikoulu Rintala, Arja - Joensuun normaalikoulu Savolainen

Lisätiedot

Norssiope.fi juhlaseminaari ja enorssin kevätseminaari, osallistujaluettelo (27.4.2016)

Norssiope.fi juhlaseminaari ja enorssin kevätseminaari, osallistujaluettelo (27.4.2016) Norssiope.fi juhlaseminaari ja enorssin kevätseminaari, osallistujaluettelo (27.4.2016) 1 Kiviharju Jani Helsingin normaalilyseo 2 Hyvönen Olli Helsingin normaalilyseo 3 van den Berg Marko Helsingin normaalilyseo

Lisätiedot

Rauman enorssi-seminaariin ilmoittautuneet (tilanne )

Rauman enorssi-seminaariin ilmoittautuneet (tilanne ) Rauman enorssi-seminaariin ilmoittautuneet (tilanne 15.4.2015) 1 Marko van den Berg Helsingin normaalilyseo 2 Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo 3 Tuula Koskimies-Sirén Helsingin normaalilyseo 4 Veli-Pekka

Lisätiedot

1. enorssin kevätseminaari Raumalla

1. enorssin kevätseminaari Raumalla enorssi johtoryhmän ja Norssiope.fi johtoryhmän kokous 28.1.2015 klo 10.00 15.00 Helsingin normaalilyseo, tila B201 ACP osoitteessa http://connect.funet.fi/enorssi enorssin johtoryhmä: Mikko Ripatti (pj)

Lisätiedot

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukikoulutus

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukikoulutus OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukikoulutus Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi 040-189 8959 OPStuki 2016 II-vaihe Hyvinvoiva koulu perusteista

Lisätiedot

OPS-PROSESSI. Ulla Ilomäki-Keisala luokanlehtori Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi

OPS-PROSESSI. Ulla Ilomäki-Keisala luokanlehtori Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi OPS-PROSESSI Ulla Ilomäki-Keisala luokanlehtori Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi 1.9.2011 1 Lukuvuosi 2010-2011 1.9.2011 2 Oppilaan tuen muutokset enorssi -koulutus

Lisätiedot

Kouvolan työpaja 1. Ohjelma: *) Kahvitauko työskentelyn lomassa

Kouvolan työpaja 1. Ohjelma: *) Kahvitauko työskentelyn lomassa Kouvolan työpaja 1 Ohjelma: 8.45 9.15 Aamukahvit 9.15 9.20 Tervetuloa! (Virve Schmarzoch) 9.20 9.45 Mikä on OPStuki 2016? 9.45 12.00 Opetussuunnitelma 2016 Mikä muuttuu? 12.00 13.00 Lounas (omakustanteinen)

Lisätiedot

Jaettu asiantuntijuus tulevaisuuden opettajankoulutuksen voimavarana enorssin kevätseminaari Turussa

Jaettu asiantuntijuus tulevaisuuden opettajankoulutuksen voimavarana enorssin kevätseminaari Turussa Osallistujat yksiköittäin Jani Kiviharju Olli Hyvönen Ilomaki-Keisala Ulla Riia Palmqvist Okkonen-Sotka Päivi Anja Huurinainen-Kosunen Tapani Saarinen Sari Muhonen Ari Myllyviita Merja Auvinen Sampo Forsström

Lisätiedot

enorssi harjoittelukoulujen verkostoyhteistyöhanke Pentti Mankinen Esimerkkejä asioista, joita on vastustettu raivokkaasti mitä - missä milloin

enorssi harjoittelukoulujen verkostoyhteistyöhanke Pentti Mankinen Esimerkkejä asioista, joita on vastustettu raivokkaasti mitä - missä milloin enorssi harjoittelukoulujen verkostoyhteistyöhanke Pentti Mankinen mitä - missä milloin Esimerkkejä asioista, joita on vastustettu raivokkaasti kehruukone rokotus sähkö radio puhelin tietokone bioteknologia

Lisätiedot

Ops-kehittäminen ENORSSI ROVANIEMI

Ops-kehittäminen ENORSSI ROVANIEMI Ops-kehittäminen ENORSSI ROVANIEMI 7. 8.9.2017 Mukana Huurinainen-Kosunen Anja HY:n Viikin normaalikoulu Ilomäki-Keisala Ulla- HY:n Viikin normaalikoulu Kukkonen Merja Joensuun normaalikoulu Rantala Seppo

Lisätiedot

Paikallisen opetussuunnitelmatyön tukikoulutus

Paikallisen opetussuunnitelmatyön tukikoulutus Paikallisen opetussuunnitelmatyön tukikoulutus Opetussuunnitelmatyö lähestyy! Tule keskustelemaan, hakemaan uutta tietoa ja hyviä työkaluja OPStuki 2016 -koulutuksesta! OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön

Lisätiedot

OHJAAJAKOULUTUSTYÖRYHMÄN TOIMINTA OHJAAJAKOULUTUS

OHJAAJAKOULUTUSTYÖRYHMÄN TOIMINTA OHJAAJAKOULUTUS OHJAAJAKOULUTUSTYÖRYHMÄN TOIMINTA 2016-2017 OHJAAJAKOULUTUS 1. Toiminnan tavoitteet: TAVOITTEET Suunnitellaan ja toteutetaan erilaisia ohjauskoulutuksia koulukohtaisesti. Tavoitteena on kouluttaa jokainen

Lisätiedot

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus KUTSU PU 1802B 11.9.2013 OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus Arvoisa vastaanottaja Opetussuunnitelmatyö lähestyy! Tule keskustelemaan, hakemaan uutta tietoa ja hyviä

Lisätiedot

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus KOULUTUSKIRJE LSSAVI / 05.12.01/5.9.2013 OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus Arvoisa vastaanottaja Opetussuunnitelmatyö lähestyy! Tule keskustelemaan, hakemaan uutta

Lisätiedot

OPS 2016-prosessi Savonlinnan normaalikoululla

OPS 2016-prosessi Savonlinnan normaalikoululla OPS 2016-prosessi Savonlinnan normaalikoululla http://www.oph.fi/ops2016 OPS 2016 avoin, demokraattinen prosessi PROSESSI ALKAA OPS-TYÖRYHMÄ Koordinaattori: Merja Kuosmanen Jäsenet: Pirkko Valkonen, Marjo-

Lisätiedot

Koulu 3.0. Sosiaalisen median hyödyntäminen perusopetuksessa

Koulu 3.0. Sosiaalisen median hyödyntäminen perusopetuksessa Koulu 3.0 Sosiaalisen median hyödyntäminen perusopetuksessa Tavoitteet Keskeisenä tavoitteena on etsiä ja löytää pedagogisesti perusteltuja ratkaisuja sosiaalisen median välineiden ja ohjelmistojen hyödyntämiseen

Lisätiedot

Mikko Horila, Tampere Tuomo Tammi, Tampere Janne Nissinen, Tampere Ilpo Ollikainen, Jyväskylä Kimmo Nyyssönen, Joensuu Mika Mononen, Joensuu Sampo

Mikko Horila, Tampere Tuomo Tammi, Tampere Janne Nissinen, Tampere Ilpo Ollikainen, Jyväskylä Kimmo Nyyssönen, Joensuu Mika Mononen, Joensuu Sampo TVT-RYHMÄ 30.8.2018 Mikko Horila, Tampere Tuomo Tammi, Tampere Janne Nissinen, Tampere Ilpo Ollikainen, Jyväskylä Kimmo Nyyssönen, Joensuu Mika Mononen, Joensuu Sampo Forsström, Joensuu Elisa Nurmi, Rauma

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden laadinta yleissivistävässä koulutuksessa Opetusneuvos Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS

Opetussuunnitelman perusteiden laadinta yleissivistävässä koulutuksessa Opetusneuvos Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS Opetussuunnitelman perusteiden laadinta yleissivistävässä koulutuksessa 14.02.2011 Opetusneuvos Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS Opetussuunnitelman perusteiden uudistamistyö Opetussuunnitelman perusteiden

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan strategian toimeenpanosuunnitelma 2013 2016 OULUN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULU

Tieto- ja viestintätekniikan strategian toimeenpanosuunnitelma 2013 2016 OULUN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULU Tieto- ja viestintätekniikan strategian toimeenpanosuunnitelma 2013 2016 OULUN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULU Harjoittelukoulut ovat asiantuntija- ja edelläkävijäyhteisöjä tieto- ja viestintätekniikan laaja-alaisessa

Lisätiedot

Savonlinnan normaalikoulun OPS 2016-prosessi

Savonlinnan normaalikoulun OPS 2016-prosessi Savonlinnan normaalikoulun OPS 2016-prosessi Ops- koordinaattori Merja Kuosmanen TIEKARTTA 10.10.2014 Savonlinnan normaalikoulun ops- työ OPS2016-PROSESSI LUKUVUOSI 2013-2014 Opetushenkilöstö Opettajaopiskelijat

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat uudistuvat! OPStuki 2016 -koulutuksen toinen aalto alkamassa tervetuloa!

Opetussuunnitelmat uudistuvat! OPStuki 2016 -koulutuksen toinen aalto alkamassa tervetuloa! 17.11.2014 Opetussuunnitelmat uudistuvat! OPStuki 2016 -koulutuksen toinen aalto alkamassa tervetuloa! OPStuki 2016 Hyvinvoiva koulu Perusteista paikalliseksi opetussuunnitelmaksi Tukikoulutus on enorssi-verkoston

Lisätiedot

OPETUSMINISTERIÖLLE enorssi-hankkeen raportti toimintavuodelta JOHDANTO

OPETUSMINISTERIÖLLE enorssi-hankkeen raportti toimintavuodelta JOHDANTO OPETUSMINISTERIÖLLE 30.01.2005 enorssi-hankkeen raportti toimintavuodelta 2004 1. JOHDANTO Harjoittelukoulujen yhteistyöverkosto enorssi on toiminut hanke-esityksen tavoitteiden suuntaisesti. Harjoittelukoulut

Lisätiedot

OPS-TYÖ LUKUVUONNA

OPS-TYÖ LUKUVUONNA TIINA VÄLIKANGAS OPS-TYÖ LUKUVUONNA 2016-2017 Tiina Välikangas LÄHTÖTILANNE Opetussuunnitelman toteutumista tulee seurata ja sen jalkauttamista tukea. HAASTEET OPS-prosessissa havaittu, että toimintakulttuurissa

Lisätiedot

Erilaisen oppijan tuki Arviointiseminaari Hki / Tallinna (Ko. työryhmä aloitti toimintansa )

Erilaisen oppijan tuki Arviointiseminaari Hki / Tallinna (Ko. työryhmä aloitti toimintansa ) Erilaisen oppijan tuki Arviointiseminaari Hki / Tallinna 24.-25.04.2008 (Ko. työryhmä aloitti toimintansa 31.8.2006) Tavoitteet Erityisopetuksen kehittäminen perusopetuksessa (opetusharjoittelun näkökulma),

Lisätiedot

Tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan strategia

Tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan strategia Turun normaalikoulu 08.03.2016 Tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan strategia 2016-2020 1 Toiminnan perusta Turun normaalikoulu (TNK) on Turun yliopiston koulu ja kasvatustieteiden tiedekunnan laitos,

Lisätiedot

Tehtäväni Kangasalan kunnassa ja Vatialan koulussa: luokanopettaja, avustava rehtori, TVT koordinaattori

Tehtäväni Kangasalan kunnassa ja Vatialan koulussa: luokanopettaja, avustava rehtori, TVT koordinaattori Isä, voinko käyttää konetta hetken? Miksi? Mun pitää ladata koulun sivuilta mun kotitehtävä ja tulostaa se! Tiedätkö muka kuinka se tehdään? Valmis! Kiitos isä! Kun olin sinun ikäisesi, meidän piti kopioida

Lisätiedot

Turun normaalikoulun TVT-suunnitelma

Turun normaalikoulun TVT-suunnitelma Versio 1.0 20.5.2008 Turun normaalikoulun TVT-suunnitelma Koulun strategiaan pohjautuen vuosille 2008-2012 08 Turun normaalikoulun TVT-suunnitelma koulun strategian pohjalta vuosille 2008-2012 Tässä tiedostossa

Lisätiedot

Prosessin tasot a) valtakunnallinen taso b) alueellinen taso

Prosessin tasot a) valtakunnallinen taso b) alueellinen taso OPS- uudistus Prosessin tasot a) valtakunnallinen taso - oph - oph: n kanssa yhteistyössä ohjausryhmä - norssien koordinaattorit - kouluttajien koulutus ( 4 moduulia) b) alueellinen taso - kouluttajat

Lisätiedot

PERUSTUTKINNOT AMMATILLISEN KOULUTUKSEN MENESTYSTEKIJÄKSI , Oulu

PERUSTUTKINNOT AMMATILLISEN KOULUTUKSEN MENESTYSTEKIJÄKSI , Oulu PERUSTUTKINNOT AMMATILLISEN KOULUTUKSEN MENESTYSTEKIJÄKSI 22.9.2009, Oulu Työelämälähtöisten perustutkintojen toteuttaminen - Opetussuunnitelmat ja näyttötutkintojen järjestämissuunnitelmat johtamisen

Lisätiedot

Toimintakulttuuri kehittyy opetussuunnitelman uudistumisen kautta yhteisin tavoittein ja yhdessä toimien

Toimintakulttuuri kehittyy opetussuunnitelman uudistumisen kautta yhteisin tavoittein ja yhdessä toimien Kouluviihtyvyyttä lisäävien oppilasprojektien toteuttaminen Yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen vahvistaminen Toimintakulttuuri kehittyy opetussuunnitelman uudistumisen kautta yhteisin tavoittein ja yhdessä

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUJEN JOHTOSÄÄNTÖ. Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön

HELSINGIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUJEN JOHTOSÄÄNTÖ. Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön JOHTOSÄÄNTÖ 1(7) HELSINGIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUJEN JOHTOSÄÄNTÖ Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön. Sisällys 1 Yleistä... 2 2 Harjoittelukoulujen hallinnollinen asema...

Lisätiedot

Organisatorinen muutos

Organisatorinen muutos Organisatorinen muutos 22.11.2001 TieVie-kouluttajakoulutus Helsingin yliopisto Projektipäällikkö Janne Sariola Teemat Lähtökohtia Miksi strategia? Mitä? Sisällöt Miten? Toimenpiteet Miksi? Strategisen

Lisätiedot

MUISTIO: Arviointiseminaari Turussa Osallistujat:

MUISTIO: Arviointiseminaari Turussa Osallistujat: MUISTIO: Arviointiseminaari Turussa 02.-03.05.2005 Osallistujat: 1. Mikko Horila HML 2. Tuomo Tammi HML 3. Olli Määttä HKI 4. Pasi Kurttila Oulu 5. Anne Heikkilä ROV 6. Päivi Okkonen-Sotka Viikki 7. Aarno

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS Suomen harjoittelukoulujen yhteistyöverkoston enorssin toteuttamiseksi sopimusosapuolet ovat sopineet seuraavaa:

YHTEISTYÖSOPIMUS Suomen harjoittelukoulujen yhteistyöverkoston enorssin toteuttamiseksi sopimusosapuolet ovat sopineet seuraavaa: YHTEISTYÖSOPIMUS Suomen harjoittelukoulujen yhteistyöverkoston enorssin toteuttamiseksi sopimusosapuolet ovat sopineet seuraavaa: 1. SOPIMUKSEN KOHDE JA TARKOITUS Sopimuksen kohteena olevan verkostoyhteistyön

Lisätiedot

Harjoittelukoulun viestintäkulttuurin muutos

Harjoittelukoulun viestintäkulttuurin muutos enorssin oppimisympäristöseminaari, Turun normaalikoulu Harjoittelukoulun viestintäkulttuurin muutos Office365- ja Teamsympäristön käyttöönotto Ari Myllyviita, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän tieto- ja viestintätekniikan (TVT) strategia

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän tieto- ja viestintätekniikan (TVT) strategia Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän tieto- ja viestintätekniikan (TVT) strategia työkappale 20.5.2011 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tieto- ja viestintätekniikka oppimisessa... 1 2 KPEDUn tieto- ja viestintätekniikan

Lisätiedot

Lohjan OPS2016- prosessi

Lohjan OPS2016- prosessi Lohjan OPS2016- prosessi Lukuvuosi 2012-2013 lokakuu Sivistysjohtaja asettaa opetussuunnitelman ohjausryhmän, ohjausryhmä aloittaa työnsä Sivistysjohtaja, ohjausryhmän jäsenet Sähköinen Google Drive alusta

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Hankeseminaari. Avaus. 6.11.2014 Kimmo Koskinen & Juho Helminen

Hankeseminaari. Avaus. 6.11.2014 Kimmo Koskinen & Juho Helminen Hankeseminaari Avaus 6.11.2014 Kimmo Koskinen & Juho Helminen Oppimisympäristöjen kehittäminen ja TVT:n opetuskäyttö sekä laite- ja tietoverkkohankinnat - valtionavustukset hankkeille Oppimisympäristöjen

Lisätiedot

Lukion kehittäminen. Johtaja Jorma Kauppinen Opetustoimen henkilöstökoulutus/tiedotustilaisuus Helsinki

Lukion kehittäminen. Johtaja Jorma Kauppinen Opetustoimen henkilöstökoulutus/tiedotustilaisuus Helsinki Lukion kehittäminen Johtaja Jorma Kauppinen Opetustoimen henkilöstökoulutus/tiedotustilaisuus Helsinki 10.11.2014 Suomalainen opetussuunnitelmajärjestelmä - Lukiolaki (629/1998) ja lukioasetus (810/1998)

Lisätiedot

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013 Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013 Ohjelmaan osallistuvat kaikki Pirkanmaan toisen asteen oppilaitokset, lukiot ja ammatillinen koulutus, nuorisoasteen- ja aikuiskoulutus.

Lisätiedot

Itsearviointi ja laadunhallinta

Itsearviointi ja laadunhallinta Itsearviointi ja laadunhallinta Case yliopiston koulu Joensuun normaalikoulu Johtava rehtori, KT UEF Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen itsearviointi- ja laadunhallintakäytänteet Kuopio 7.2.2017 Koulun

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMATYÖN KÄYNNISTÄMINEN LAPIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUSSA. Lehtorit Satu Kumpulainen ja Laura Salmela

OPETUSSUUNNITELMATYÖN KÄYNNISTÄMINEN LAPIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUSSA. Lehtorit Satu Kumpulainen ja Laura Salmela OPETUSSUUNNITELMATYÖN KÄYNNISTÄMINEN LAPIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUSSA Lehtorit Satu Kumpulainen ja Laura Salmela Opetussuunnitelman perusteiden uudistamisella halutaan vastata voimakkaasti muuttuvan

Lisätiedot

Osaamisen kehittämistä suunnitelmallisesti Opekan avulla

Osaamisen kehittämistä suunnitelmallisesti Opekan avulla Osaamisen kehittämistä suunnitelmallisesti Opekan avulla Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät 8.12.2014 Harri Jurvela, Tampereen kaupunki Raisa Valtaoja, Tampereen kaupunki Yhteistyössä Espoo Helsinki

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

TutKoKe-ryhmän muistio / Turku

TutKoKe-ryhmän muistio / Turku TutKoKe-ryhmän muistio / Turku 31.8.2018 Heikki Happosen puheenvuoro: Erilaisten TutKoKe-symposiumien sarja lähti liikkeelle Joensuusta. Nyt koko verkosto keskustelee TutKoKe-kielellä. TutKoKe-symposium

Lisätiedot

Koulun strategian osa-alueet joita työryhmä erityisesti toteuttaa:

Koulun strategian osa-alueet joita työryhmä erityisesti toteuttaa: epeda-työryhmä Puheenjohtaja ja jäsenet: Jari Sjölund, pj Maria Broholm Mari Hanski Anu Isotalo Marjut Kleemola Katri Sarlund Jukka Valtanen Katrina Vartiainen Sanna Vierimaa Nina Hyytiäinen, opiskelijajäsen

Lisätiedot

Rauman normaalikoulu on Turun yliopiston alainen kaksisarjainen harjoittelukoulu. Normaalikoulu on muuttunut yhtenäiskouluksi elokuussa 2012.

Rauman normaalikoulu on Turun yliopiston alainen kaksisarjainen harjoittelukoulu. Normaalikoulu on muuttunut yhtenäiskouluksi elokuussa 2012. Rauman normaalikoulu on Turun yliopiston alainen kaksisarjainen harjoittelukoulu. Normaalikoulu on muuttunut yhtenäiskouluksi elokuussa 2012. Oppilaita koulussa on n. 370. Opetusharjoittelijoita lukuvuoden

Lisätiedot

Katsaus koulujen tekniikkahankintoihin mitä hankitaan, miksi hankitaan ja kuka päättää mitä hankitaan? MKKO HORILA

Katsaus koulujen tekniikkahankintoihin mitä hankitaan, miksi hankitaan ja kuka päättää mitä hankitaan? MKKO HORILA Katsaus koulujen tekniikkahankintoihin mitä hankitaan, miksi hankitaan ja kuka päättää mitä hankitaan? MKKO HORILA Harjoittelukoulujen TVT-strategian visio Harjoittelukoulut ovat asiantuntija- ja edelläkävijäyhteisöjä

Lisätiedot

Ajankohtaista. koulutuksesta. varhaiskasvatuksesta ja. Johtaja Jorma Kauppinen, Opetushallitus Tiedon Kumppanuusfoorum Jyväskylä 24.8.

Ajankohtaista. koulutuksesta. varhaiskasvatuksesta ja. Johtaja Jorma Kauppinen, Opetushallitus Tiedon Kumppanuusfoorum Jyväskylä 24.8. Ajankohtaista varhaiskasvatuksesta ja koulutuksesta Johtaja Jorma Kauppinen, Opetushallitus Tiedon Kumppanuusfoorum Jyväskylä 24.8.2017 Varhaiskasvatus 24/08/2017 Opetushallitus 2 Varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Tehtävä Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tehtävänä on tarjota

Lisätiedot

It-Peda - verkosto TieVie - Turku. Lauri.Saarinen

It-Peda - verkosto TieVie - Turku. Lauri.Saarinen It-Peda - verkosto 6.9.2002 TieVie - Turku Lauri.Saarinen Lauri.Saarinen@hkkk.fi Mikä IT-Peda? IT-Peda -verkosto on Suomen yliopistojen opetusteknologiayksikköjen (tai vastaavien) verkosto, joka on aloittanut

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Tervetuloa YVI-sirkukseen!

Tervetuloa YVI-sirkukseen! Tervetuloa YVI-sirkukseen! Henkekumppanien logot Jonna hoitaa tämän! YVIn tavoitteet suomalaisessa opettajankoulutuksessa: 1. Pedagogiset valmiudet, itsearviointimittariston kehittäminen 2. Verkostoyhteistyö

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014. Lahden nuorisovaltuusto

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014. Lahden nuorisovaltuusto TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014 sivu 2 / 8 Toimintasuunnitelma ja talousarvioehdotus vuodelle 2014 SISÄLLYSLUETTELO 3. VUODEN 2014 TOIMINNAN PAINOPISTEET 1. PARANNETAAN NUORISOVALTUUSTON

Lisätiedot

JOENSUUN NORMAALIKOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNOLOGIAN STRATEGIA

JOENSUUN NORMAALIKOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNOLOGIAN STRATEGIA JOENSUUN NORMAALIKOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNOLOGIAN STRATEGIA 2017-2019 Työryhmä Anja Kareinen Sampo Forsström Sisällys 1. Joensuun normaalikoulun TVT-visio... 2 2. Tieto- ja viestintäteknologian tavoitteet

Lisätiedot

Kehittämisohjelma prosessina kunnan tasolla

Kehittämisohjelma prosessina kunnan tasolla Oulun kaupunki Opetustoimi Erityisen tuen keskus - 2008 Kehittämisohjelma prosessina kunnan tasolla Raimo Salo Erityisen tuen keskus Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689 MAAHANMUUTTAJIEN

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Koulutuksen sähköisten palveluiden kehittäminen kuntien ja valtion yhteistyönä. Tuula Haatainen, varatoimitusjohtaja

Koulutuksen sähköisten palveluiden kehittäminen kuntien ja valtion yhteistyönä. Tuula Haatainen, varatoimitusjohtaja Koulutuksen sähköisten palveluiden kehittäminen kuntien ja valtion yhteistyönä Tuula Haatainen, varatoimitusjohtaja Yhteinen tahtotila oppilaat hallitsevat tieto- ja viestintätekniikkaa teknologia on läsnä

Lisätiedot

TOTEUTUNEET OHJAAJAKOULUTUKSET 2009-

TOTEUTUNEET OHJAAJAKOULUTUKSET 2009- TOTEUTUNEET OHJAAJAKOULUTUKSET 2009- Päivämäärä Koulutuksen nimi Kohderyhmä Laajuus 12.3.2014 MOD2 Ohjauksen erilaisia mahdollisuuksia 4/4 n, Itä-Suomen ja Tampereen yliopiston 11.3.2014 Moduuli 3 (Joensuu)

Lisätiedot

Rauman normaalikoulun strategia

Rauman normaalikoulun strategia 2020 Rauman normaalikoulun strategia Rauman normaalikoulu hyväksytty 19.6.2017 SISÄLLYSLUETTELO: 1 RAUMAN NORMAALIKOULU... 2 2 RAUMAN NORMAALIKOULUN STRATEGIAN PERUSTA... 2 2.1 Turun yliopiston strategia...

Lisätiedot

Yhdessä kohti tulevaa

Yhdessä kohti tulevaa Yhdessä kohti tulevaa enorssi enorssi e NORSSI enorssi enorssi 2OOO 2O15 enorssi-verkoston juhlakirja Toimittanut: Sanna Isopahkala Yhdessä kohti tulevaa enorssi-verkoston juhlakirja Toimittanut Sanna

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Opstuki2016- työpaja III

Opstuki2016- työpaja III Opstuki2016- työpaja III TULEVAISUUDEN KOULU -OPETTAJUUS MUUTOKSESSA- Savonlinna 10.4.2014 Merja Kuosmanen PÄIVÄN TAVOITTEET: Tulevaisuuden koulu- opettajuus muutoksessa 1. Tietoa, työkaluja oman paikallisen

Lisätiedot

Alueelliset lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten yhteistyö- ja oppimisverkostot 2005-2006. Hankkeen kriteeristö /arviointikohteet

Alueelliset lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten yhteistyö- ja oppimisverkostot 2005-2006. Hankkeen kriteeristö /arviointikohteet Alueelliset lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten yhteistyö- ja oppimisverkostot 2005-2006 Hankkeen kriteeristö /arviointikohteet Arviointityökalu oppilaitosverkostojen välisiä vertaiskäyntejä varten

Lisätiedot

EN ESPAÑOL! - PROJEKTIESITTELY esimerkki espanjan opetuksen kehittämihankkeesta. OPH:N Kansainvälistämisprojektin esittely

EN ESPAÑOL! - PROJEKTIESITTELY esimerkki espanjan opetuksen kehittämihankkeesta. OPH:N Kansainvälistämisprojektin esittely EN ESPAÑOL! - PROJEKTIESITTELY esimerkki espanjan opetuksen kehittämihankkeesta OPH:N Kansainvälistämisprojektin esittely EN ESPAÑOL! projekti 2009-2010 Opetushallitus on myöntänyt valtionavustusta peruskoulujen

Lisätiedot

Yhteisiä tekoja. www.tyohyvinvointifoorumi.fi

Yhteisiä tekoja. www.tyohyvinvointifoorumi.fi Yhteisiä tekoja www.tyohyvinvointifoorumi.fi www.tyohyvinvointifoorumi.fi 1 Työhyvinvointifoorumi on hyvien käytäntöjen jakamista ja niistä oppimista verkostotapaamisia ja yhteistyön vahvistamista valtakunnallista,

Lisätiedot

3.1 Sopimus astuu voimaan, kun sopimusosapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

3.1 Sopimus astuu voimaan, kun sopimusosapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen. YHTEISTYÖSOPIMUS Suomen harjoittelukoulujen yhteistyöverkoston enorssin toteuttamiseksi sopimusosapuolet ovat sopineet seuraavaa: 1. SOPIMUKSEN KOHDE JA TARKOITUS Sopimuksen kohteena olevan verkostoyhteistyön

Lisätiedot

KOULUTUSTA, OHJAUSTA JA VERTAISTUKEA OPETUSHENKILÖSTÖLLE

KOULUTUSTA, OHJAUSTA JA VERTAISTUKEA OPETUSHENKILÖSTÖLLE Suomenkielisen perusopetuksen VERKKOPETOTOIMINTA KOULUTUSTA, OHJAUSTA JA VERTAISTUKEA OPETUSHENKILÖSTÖLLE 2016-2017 Sisällysluettelo sivu 2 Verkkopetoinfoa 3 Miten koulut voivat hyödyntää verkkopetoja?

Lisätiedot

Suomen harjoittelukoulujen tieto- ja viestintätekniikan strategia 2013-2016

Suomen harjoittelukoulujen tieto- ja viestintätekniikan strategia 2013-2016 Suomen harjoittelukoulujen 2013-2016 Hyväksytty enorssin johtoryhmän kokouksessa 3.10.2012 ja käsitelty johtavien rehtorien kokouksessa 29.11.2012. Prosessi verkossa: http://enorssi-tvt.wikispaces.com/

Lisätiedot

Olli Vesterinen, projektipäällikkö, OKM

Olli Vesterinen, projektipäällikkö, OKM Olli Vesterinen, projektipäällikkö, OKM 31.10.2016 OSAAMISEN JA KOULUTUKSEN KÄRKIHANKE 1 Uusi peruskoulu -ohjelma on osa Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin -kärkihanketta

Lisätiedot

Norssi eli Oulun normaalikoulun lukio. Rehtori Eija Kumpulainen

Norssi eli Oulun normaalikoulun lukio. Rehtori Eija Kumpulainen Norssi eli Oulun normaalikoulun lukio Rehtori Eija Kumpulainen Norssissa on perusaste ja lukio, yhteensä noin 1160 oppilasta ja opiskelijaa Alakoulut Linnamaalla ja Koskelassa, 641 oppilasta Yläkoulu ja

Lisätiedot