enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2015-2016 Ver. 1.10.2015"

Transkriptio

1 enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver Mikko Ripatti Tapio Heino Mikko Horila Jani Kiviharju Ari Myllyviita Hannu Juuso Marjut Kleemola Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari

2 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat jatkavat yhteistyötään enorssisopimuksen mukaisesti. Tavoitteena on vahvistaa yhteistyömuotoja, joiden myötä kehitetään ja jaetaan pedagogista asiantuntijuutta, osaamista ja materiaaleja ohjatusta harjoittelusta, tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnasta, tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytöstä, opetussuunnitelmista sekä täydennyskoulutuksesta. Toiminnan tukemiseksi ja viestikanavaksi ylläpidetään enorssi.fi-portaalia. Portaali palvelee sekä opettajaopiskelijoita että harjoittelun ohjaajia ym. opettajankouluttajia. Portaali on kaikkien opettajien käytössä ja siihen kuuluu myös englanninkielinen sivuston osa (FTTS Finnish Teacher Training Schools) palvelemaan ei-suomenkielisiä käyttäjiä. 2. TOIMINTA-ALUEET, TAVOITTEET JA SISÄLLÖT Lukuvuonna jatketaan painotusta tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoimintaan sekä pyritään henkilöstön laajamittaiseen TVT-taitojen kehittämiseen ja verkoston vahvistamiseen hankkeiden myötä. Samalla olemassa olevaa toimintaa pyritään tekemään entistäkin näkyvämmäksi ja kartoitetaan uusia yhteistyömuotoja. Kullekin toimintaryhmälle on nimetty koordinaattori, joka kantaa päävastuun ryhmän vuosittaisen toiminnan työnjaosta sekä tavoitteiden täyttymisestä. 1 OHJATTU HARJOITTELU Toiminnan tavoite: 1.1 Ohjaajakoulutuksen jatkaminen ja kehittäminen Toiminnan sisältö: Koulutuksia järjestetään tänä vuonna seuraavan periaatteen mukaan: moduuli 1:een (Ohjauksen perusteet) perustuvia koulutuksia koulukohtaisesti pilotoidaan TVT-painotteista ohjaajakoulutusta koulukohtaisesti. järjestetään kevyempiä mentorointeja uusille ohjaajille järjestetään Helsingin enorssi-seminaarin yhteydessä preseminaaripäivä, jossa vahvistetaan sekä ohjaajakouluttajien teoriaosaamista että käytännön kouluttajantaitoja. Suunnitellaan, kehitetään ja pilotoidaan erilaisia teemamoduuleja, mm. TVT- ja vertaisryhmämentorointimoduulit. 1.2 Harjoittelun ohjauksen kehittäminen 1.3 Ohjatun harjoittelun palautejärjestelmän kehittäminen Kehitetään ja laajennetaan edelleen ohjaajakoulutusportaalia ohjaajien, ohjaajakouluttajien ja opettajaopiskelijoiden työvälineeksi ja materiaalipankiksi. Palautteiden keräämisessä käytetään elomake-palvelua. Lukuvuoden aikana uudistetaan kyselylomake yhdessä TutKoKe-ryhmän kanssa. Uusittu kysely otetaan käyttöön Harjoittelukyselyn tuloksia hyödynnetään koulun toiminnan kehittämisessä ja koulukohtaisten ohjaajakoulutusten sisällöissä.

3 2 TUTKIMUS-, KOKEILU- JA KEHITTÄMISTOIMINTA (TutKoKe) Toiminnan tavoite: 2.1 Yksikkökohtaisten TutKoKe-strategioiden toteuttaminen Toiminnan sisältö: TutKoKe-koordinaattorit organisoivat tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoimintaa omissa yksiköissään yhteistyössä oman yliopiston eri laitosten ja muiden toimijoiden kanssa. 2.2 TutKoKe-toiminnan yhteistyön ja näkyvyyden lisääminen Jatketaan harjoittelukoulujen TutKoKe-verkoston yhteistyötä järjestämällä verkostotapaaminen keväällä 2016 Jyväskylässä. Järjestetään syksyn enorssi-seminaarin yhteydessä TutKoKesymposium. Kehitetään harjoittelukoulujen TutKoKe-toimintaa esitteleviä julkaisukanavia ottamalla käyttöön verkkolehti. Julkaistaan harjoittelukoulujen vuosikirja syksyllä 2016 (Jyväskylä) 2.3 Ohjatun harjoittelun palautejärjestelmän kehittäminen 2.4. TutKoKe ja täydennyskoulutuksen järjestäminen Jatketaan valtakunnallisen harjoittelukyselyn uudistamista yhdessä Ohjaajakoulutus-työryhmän kanssa. Uusittu kysely otetaan käyttöön syksyllä Harjoittelukoulut järjestävät täydennyskoulutusta sekä yksiköittäin että yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa.

4 3 OPETUSSUUNNITELMATYÖ Toiminnan tavoite: 3.1. Perusopetuksen OPS 2016 työskentely enorssiverkostossa Toiminnan sisältö: Harjoittelukouluissa jatketaan koulukohtaista perusopetuksen opetussuunnitelmatyötä OPH:n tiekartan mukaisesti yhteistyössä opettajankoulutusyksiköiden sekä enorssi-verkoston kanssa. Paikallista OPS-prosessia dokumentoidaaan enorssi-verkoston OPS-työkalupakkiin. Paikallinen OPS-työ, työkalupakki 3.2 Valtakunnallinen ja alueellinen vaikuttaminen, sekä koulutuspalveluiden tarjoaminen Toteutetaan alueellista OPStuki2016- ja LOPStuki2016 täydennyskoulutusta yhteistyössä OPH:n ja AVI:en kanssa. Paikallista opetussuunnitelmatyötä tehdään yhteistyössä kuntapuolen kanssa. Opettajaksi opiskelevat osallistetaan OPStyöhön osana ohjattua harjoittelua. Täydennyskoulutuksen tarjoamisen hankehaku tehdään joulukuussa OPS2016, LOPS2016, uusi hankehaku 3.3 Tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminta opetussuunnitelmatyössä Käynnistetään opetussuunnitelmatyöhön liittyvää tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoimintaa yhdessä eri normaalikoulujen, opettajankoulutuksen henkilöstön sekä TutKoKe-koordinaattorien kanssa. OPSiin liittyvä TutKoKe-toiminta 3.4 TVT-työryhmän osaamisen hyödyntäminen OPStyössä 3.5 TVT:n hyödyntäminen OPS-työssä TVT/OPS-yhteistyösuunnitelman laatiminen ja toteuttaminen opetussuunnitelmatyössä. Ryhmien välinen yhteistyö (esim. 4.3 TVT-strategia) Hyödynnetään uutta opetusteknologiaa opetussuunnitelmatyössä ja -koulutuksissa.

5 4 TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN Toiminnan tavoite: 4.1 Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön kehittäminen Toiminnan sisältö: Kokeillaan, kehitetään ja sovelletaan teknologiaa kouluympäristössä, ohjatussa harjoittelussa ja opetuksessa (laitteet, ohjelmistot ja palvelut) TVT-strategian mukaisesti. Osallistutaan ajankohtaisiin tutkimushankkeisiin ja haetaan aktiivisesti lisärahoitusta eri kanavien kautta. Huomioidaan tulevan hallitusohjelman painotukset ja sen mukanaan tuomat kehitystarpeet. 4.2 Verkko-opetus Suunnitellaan, kehitetään ja järjestetään monimuotoista verkkoopetusta lukiossa ja perusasteella. Edelleen kehitetään lukiokoulutuksen verkkokurssitarjontaa ja aktivoidaan verkkokurssitarjottimen käyttöä. Pyritään tukemaan uusien verkkokurssien syntymistä verkkokurssikoulutuksella ja toimijoiden tapaamisella. Lisätään opettajaopiskelijoille ohjausta ja mahdollisuuksia osallistua verkko-opetuksen suunnitteluun ja toteutukseen. 4.3 TVT-strategian kehittäminen ja seuranta 4.4 Osaava-ohjelma, Norssiope.fi-hanke Saatetaan loppuun harjoittelukoulujen yhteinen tieto- ja viestintätekniikan strategia. Yhteiseen strategiaan laaditaan liitteiksi ohjelmointipolku sekä oppilaiden osaamistavoitteita kuvaava osaamiskartta. Kehitetään, päivitetään ja arvioidaan koulukohtaisia TVT-strategioita. Jatketaan enorssin ja Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Norssiope.fi-yhteistyöhanketta V-vaiheeseen. Hankkeessa laajennetaan harjoittelukoulun henkilöstön TVT-taitoja ja jaetaan asiantuntijuutta. Hankkeen viidennen ja viimeisen vaiheen päättyessä pyritään vakiinnuttamaan Norssiope.fi-toiminta (osaamisen kehittäminen ja varmistaminen sekä TVTtäydennyskoulutus ja tuki) osaksi harjoittelukoulujen arkea. 4.5 Lukiohanke (LUTO) Tulevaisuuden lukion avoin toimintakulttuurihanke LUTO jatkuu. Hanke painottaa yhteisöllistä työskentelytapaa ja jakamisen kulttuuria kaikissa harjoittelukoulujen lukioissa. Hankkeessa kokeillaan, testataan ja kehitetään eri oppimisalustojen, digitaalisten välineiden, e-materiaalien ja sähköisten kokeiden toimivuutta. Jatketaan aineryhmien kokoontumisia. LUTOhankkeen päätyttyä toimintaa jatketaan TOMAS-hankkeen muodossa, jossa painopisteenä on lukion yhteisöllinen toimintakulttuuri ja monipuolinen arviointi sähköisessä ympäristössä. 4.6 Muut yhteistyöhankkeet Toimitaan yhteistyössä erilaisten verkostohankkeiden kanssa ja osana niitä (esim. Future Classroom Network-hanke, Oppimaisema 2.0-hanke, SiTEC 3-hanke)

6 TOIMINTASUUNNITELMA Tavoitteiden pohjalta järjestetään toimintaa lukuvuonna seuraavasti: Johtoryhmä Vastaa yhteistyöverkoston toiminnasta asetettujen tavoitteiden ja ohjaavien asiakirjojen suuntaisesti. Vastaa hankkeen taloudesta. Kehittää yhteistyötä: OKL:t, OKM, OPH, SOOL ym. Projektivastaava koordinoi kaikkea käytännön toimintaa, valmistelee seminaarit, kokoukset, asiakirjat ym., ylläpitää ja kehittää portaalia, tiedottaa jne. Tavoitteena on tukea kansainvälistymiseen liittyvää toimintaa verkostojen kautta. Johtoryhmään lukuvuonna kuuluvat: Mikko Ripatti (pj) Savonlinnan normaalikoulu (1.10. alkaen Tapio Heino, Rauman normaalikoulu), Mikko Horila Tampereen yliopiston normaalikoulu (sihteeri), Marjut Kleemola Turun normaalikoulu, Hannu Juuso Oulun normaalikoulu, Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo (1.10. alkaen Ari Myllyviita, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu), Juha-Matti Turpeinen, Oulun opettajankoulutuslaitos, Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu, Petteri Mulari Lapin harjoittelukoulu. Itä-Suomen yliopiston edustaja nimetään myöhemmin. Seminaarit ja tapaamiset: enorssin syysseminaari ja TutKoKe-symposium Tampereella enorssin kevätseminaari ja Norssiope.fi-päätösseminaari Helsingissä Harjoittelukyselytyöryhmän kokoontuminen sekä uudelleen keväällä Oppilaskuntatapaaminen Helsingissä Norssiope.fi-koordinaattoreiden päätösseminaari TutKoKe-koordinaattorien tapaaminen Jyväskylässä keväällä Ohjaajakoulutuksen ryhmän kokoontuminen keväällä 2016 Verkko-opetuksen kehittämisseminaari keväällä 2016 Harjoittelukoulujen jatko-opiskelijoiden kesäkoulu Vaasassa kesäkuussa enorssi.fi-portaalin kehittäminen Opettajankouluttajien kiinnostuksen herättäminen Yhteinen tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminta näkyväksi Sisällön laajentaminen ja palvelujen kehittäminen FTTS.fi-osion kehittäminen ja täydentäminen Työryhmät ja niiden keskeiset tavoitteet: Tarkemmat suunnitelmat löytyvät enorssi-portaalista (Yhteistyöverkosto -> Arkisto -> , sekä ). Yhdyshenkilöt harjoittelukouluilla Ajankohtaisen tiedotuksen lisääminen Tiedonkulku täsmällistä ja oikein kohdentuvaa (opettajat, opiskelijat, johtoryhmä) Portaalin koulukohtaisten tietojen päivittäminen Henkilökohtaiset palaverit, rekrytointi projekteihin, seminaarijärjestelyt jne. Portaalin yksikkökohtaisten yhteystietojen ylläpitäminen (yhdyshenkilö, opettajankoulutuksen yhdyshenkilö, TutKoKe-koordinaattori, OPS-koordinaattori, TVT-vastaava, ohjaajakoulutuksen vastuuhenkilö, opetusharjoittelun arviointiryhmä) Yhdyshenkilöt OKL:ssa Ajankohtaisen tiedotuksen lisääminen Tiedonkulku täsmällistä ja oikein kohdentuvaa (henkilöstö, opiskelijat, johto) Henkilökohtaiset palaverit, rekrytointi projekteihin, seminaarijärjestelyt jne.

7 TALOUSSUUNNITELMA Lukuvuosi Budjetti Siirtynyttä rahaa vuodelle lukuvuodelle ,72 Harjoittelukoulujen maksuosuudet ,28 Käytössä yhteensä ,00 Taloussuunnitelma Yhteistyöverkoston budjetti lukuvuodelle ,00 1. Vuosiviikkotuntikohdennukset Koordinaattori Nimi Yksikkö Korvaus (vvt) Projektivastaava Mikko Horila Tampere 6 Ohjaajakoulutuksen ryhmän Katriina Vartiainen Turku 2 koordinointi ja portaalin ylläpito OKL-yhteistyö Juha Turpeinen Oulun OKL 1 Verkko-opetuksen koordinointi Irmeli Kaustio Turku 1 OPS-työryhmän koordinointi Heli Lepistö Savonlinna 2 TutKoKe-ryhmän koordinointi Hannu Juuso Oulu 1 TutKoKe-uutisten toimittaminen Olli-Pekka Salo Jyväskylä 1 TutKoKe-verkkolehden toimittaminen Sanna Isopahkala Tampere 1 TVT-ryhmän toiminnan koordinointi Mikko Horila Tampere - yhteensä =15vvt Vuosiviikkotuntikohdennukset yhteensä (15 * 2500,00 ) ,00 2. Muut kulut Seminaarit 3000,00 Matkustus ja päivärahat 4000,00 Sijaiskulut 2000,00 Materiaali, ATK -laitteet ja palvelut 1000,00 Hallinto 500,00 TVT-ryhmä 3000,00 TutKoKe-ryhmä 3000,00 OPS-ryhmä 3000,00 Ohjaajakoulutuksen ryhmä 3000,00 Oppilaskuntatoiminta 1500,00 Harjoittelukyselyn laatiminen 3000,00 Verkko-opetuksen kehittämisseminaari 1000,00 Muut satunnaiset menot 2000,00 Kansainvälistyminen 1500,00 Muut kulut yhteensä ,00 Kaikki kulut yhteensä ,00 Raumalla Tapio Heino, johtava rehtori enorssin pj.

8 Lisäksi enorssi-toimintaa tapahtuu mm. seuraavissa ryhmissä/toimintamuodoissa: Oppilaskuntatoiminta, kansalaisvaikuttaminen ja osallistava koulu Yhteisöllisyyden ja vuorovaikutuksen lisääminen Oppilaskuntatoiminnan kehittäminen Hyvien käytänteiden jakaminen Oppilaskuntapäivät keväällä 2016 Helsingissä Kodin ja koulun yhteistyö Toimivien käytänteiden etsiminen ja kokeileminen Ohjatun harjoittelun yhdistäminen toimintaan Tiedon jakaminen portaalissa Liikkuva koulu Tiedon jakaminen portaalissa Koulukohtaisten yhteyshenkilöiden kartoittaminen Ajankohtaisista hankkeista tiedottaminen Majakka-koulu verkosto Tiedon jakaminen portaalissa Koulukohtaisten yhteyshenkilöiden kartoittaminen Ajankohtaisista hankkeista tiedottaminen

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2016-2017 Ver. 1.10.2016 Tapio Heino Mikko Horila Marita Hokkanen Ari Myllyviita Hannu Juuso Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut,

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2014-2015 Ver. 29.9.2014

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2014-2015 Ver. 29.9.2014 enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2014-2015 Ver. 29.9.2014 Mikko Ripatti Mikko Horila Jani Kiviharju Hannu Juuso Marjut Kleemola Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari 1. TOIMINTA

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2013-2014 Ver. 19.12.2013

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2013-2014 Ver. 19.12.2013 enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2013-2014 Ver. 19.12.2013 Mikko Ripatti Mikko Horila Jani Kiviharju Pasi Kurttila Marjut Kleemola Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari 1. TOIMINTA

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2012-2013 Ver. 10.10.2012 Mikko Ripatti Mikko Horila Jani Kiviharju Pasi Kurttila Marjut Kleemola Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari 1. TOIMINTA

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS)

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) 2010-2011 22.9.2010 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat jatkavat yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi.

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS)

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2017-2018 2.10.2017 Tapio Heino Sampo Forsström Mikko Horila Ari Myllyviita Hannu Juuso Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut,

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS)

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) 2011-2012 1.11.2011 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat jatkavat yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS)

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2018-2019 8.10.2018 Heikki Ervast Sampo Forsström Mikko Horila Jani Kiviharju Olli-Pekka Salo Hannu Juuso Juha-Matti Turpeinen Jannika Sarimo 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut,

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS)

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) 2009 2010 24.09.2009 1. HANKE Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat jatkavat yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi.

Lisätiedot

Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat lisäävät yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi.

Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat lisäävät yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi. Sivu 1/5 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2008 2009 1. HANKE Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat lisäävät yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi.

Lisätiedot

enorssi johtoryhmän kokous 22.3.2012 klo 9.00 ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk

enorssi johtoryhmän kokous 22.3.2012 klo 9.00 ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk enorssi johtoryhmän kokous 22.3.2012 klo 9.00 ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk Johtoryhmä: Mikko Ripatti (pj) Mikko Horila (sihteeri) Jani Kiviharju Pasi Kurttila Marjut Kleemola Marita Kontoniemi

Lisätiedot

OPS2016. enorssin pre- ja kevätseminaari 27-29.4.2016 Viikin normaalikoulu

OPS2016. enorssin pre- ja kevätseminaari 27-29.4.2016 Viikin normaalikoulu OPS2016 enorssin pre- ja kevätseminaari 27-29.4.2016 Viikin normaalikoulu Osallistujat 1. Anne Ervast Lapin yliopiston harjoittelukoulu 2. Satu Kumpulainen Lapin yliopiston harjoittelukoulu 3. Jaana Kuokkanen

Lisätiedot

Toimintakertomus, lukuvuosi Tapio Heino, enorssin johtoryhmän puheenjohtaja. Mikko Horila enorssin projektivastaava

Toimintakertomus, lukuvuosi Tapio Heino, enorssin johtoryhmän puheenjohtaja. Mikko Horila enorssin projektivastaava Toimintakertomus, Tapio Heino, enorssin johtoryhmän puheenjohtaja Mikko Horila enorssin projektivastaava toukokuu 2016 Sisällysluettelo 1. ENORSSI... 2 1.1 Lukuvuoden 2015 2016 painopistealueet... 2 1.2

Lisätiedot

TVT-RYHMÄN MUISTIO

TVT-RYHMÄN MUISTIO TVT-RYHMÄN MUISTIO 27.4.2017 Ryhmä Horila Mikko Kiviharju Jani Sjölund Jari Tammi Tuomo Nurmi Elisa Kullas Sampsa Luodeslampi Tero Myllyviita Ari Sipilä Nina Ollikainen Ilpo Komu Aleksi Broman Lars Metsälä

Lisätiedot

enorssi johtoryhmän kokous klo ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk

enorssi johtoryhmän kokous klo ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk enorssi johtoryhmän kokous 22.3.2012 klo 9.00 10.05 ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk Johtoryhmä: Mikko Ripatti (pj) Mikko Horila (sihteeri) Jani Kiviharju Pasi Kurttila Marjut Kleemola Marita Kontoniemi

Lisätiedot

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukihanke/tukikoulutus

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukihanke/tukikoulutus OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukihanke/tukikoulutus Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu Ulla Ilomäki-Keisala ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi 040-189 8959 MIKÄ ON? OPStuki

Lisätiedot

enorssin syysseminaari Joensuussa Didaktiikka, OPS ja TVT koulun keskiössä

enorssin syysseminaari Joensuussa Didaktiikka, OPS ja TVT koulun keskiössä Osallistujaluettelo yksiköittäin (ver. 18.4.2014) 1. Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo yläkoulu ja lukio 2. Tuula Koskimies-Sirén Helsingin normaalilyseo lukio 3. Tiia Karpin Helsingin normaalilyseo

Lisätiedot

Osallistujat, enorssi seminaari 28. 29.04.2011, Helsinki ver. 21.4.2011

Osallistujat, enorssi seminaari 28. 29.04.2011, Helsinki ver. 21.4.2011 Osallistujat, enorssi seminaari 28. 29.04.2011, Helsinki ver. 21.4.2011 1. Ilpo Ollikainen Jyväskylän normaalikoulu TVT kehittäminen ja verkko opetus 2. Minna Myrsky Nyberg Turun normaalikoulu Ohjaajakoulutus

Lisätiedot

Rauman enorssi-seminaariin ilmoittautuneet (tilanne )

Rauman enorssi-seminaariin ilmoittautuneet (tilanne ) Rauman enorssi-seminaariin ilmoittautuneet (tilanne 15.4.2015) 1 Marko van den Berg Helsingin normaalilyseo 2 Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo 3 Tuula Koskimies-Sirén Helsingin normaalilyseo 4 Veli-Pekka

Lisätiedot

Norssiope.fi juhlaseminaari ja enorssin kevätseminaari, osallistujaluettelo (27.4.2016)

Norssiope.fi juhlaseminaari ja enorssin kevätseminaari, osallistujaluettelo (27.4.2016) Norssiope.fi juhlaseminaari ja enorssin kevätseminaari, osallistujaluettelo (27.4.2016) 1 Kiviharju Jani Helsingin normaalilyseo 2 Hyvönen Olli Helsingin normaalilyseo 3 van den Berg Marko Helsingin normaalilyseo

Lisätiedot

LUOVUUDEN MONET KASVOT

LUOVUUDEN MONET KASVOT LUOVUUDEN MONET KASVOT SYYSSEMINAARI 28.-30.8.2019 JOENSUU TYÖRYHMÄ TYÖ- JA KOULUTUSSEMINAARI Osallistujat 28.8.2019 1. Ervast Anne anne.ervast@ulapland.fi Lapin yliopiston harjoittelukoulu 2. Haring Minna

Lisätiedot

enorssi - harjoittelukoulujen yhteistyöverkosto - opettajilta, opettajille

enorssi - harjoittelukoulujen yhteistyöverkosto - opettajilta, opettajille enorssi - harjoittelukoulujen yhteistyöverkosto - opettajilta, opettajille Mitä yliopistojen harjoittelukoulut ovat? Norssit ovat yliopistojen harjoittelukouluja. Yliopistolain perusteella erityistehtäväksi

Lisätiedot

MIKÄ ON? Jaana Inki /Ulla

MIKÄ ON? Jaana Inki /Ulla MIKÄ ON? OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukikoulutus on enorssin ja kaikkien harjoittelukoulujen yhteisesti toteuttama koulutuskokonaisuus, jossa harjoittelukouluverkosto toimii paikallisen

Lisätiedot

Ohjaajakoulutus ENORSSI-SEMINAARI ROVANIEMI VS. SAVONLINNA JA TAVOITTEET VS. TOTEUTUS

Ohjaajakoulutus ENORSSI-SEMINAARI ROVANIEMI VS. SAVONLINNA JA TAVOITTEET VS. TOTEUTUS Ohjaajakoulutus ENORSSI-SEMINAARI ROVANIEMI VS. SAVONLINNA 7.-8.9.2017 JA 18.-20.4.2018 TAVOITTEET VS. TOTEUTUS Lukuvuosi 2017-2018 Toiminnan tavoite 1. Ohjaajakoulutusten suunnittelu ja toteuttaminen

Lisätiedot

enorssin kevätseminaari Savonlinnassa Tutkoke-työryhmän muistio

enorssin kevätseminaari Savonlinnassa Tutkoke-työryhmän muistio enorssin kevätseminaari Savonlinnassa 25. 27.4. 2018 Tutkoke-työryhmän muistio Läsnä Sanna Isopahkala (pj.) (Tampere) Marko van den Berg (pj.) (Helsinki, Normaalilyseo) Sanna Patrikainen (Helsinki, Viikki)

Lisätiedot

Toimintakertomus, lukuvuosi Mikko Ripatti, enorssin johtoryhmän puheenjohtaja. Mikko Horila enorssin projektivastaava

Toimintakertomus, lukuvuosi Mikko Ripatti, enorssin johtoryhmän puheenjohtaja. Mikko Horila enorssin projektivastaava Toimintakertomus, lukuvuosi 2010 2011 Mikko Ripatti, enorssin johtoryhmän puheenjohtaja Mikko Horila enorssin projektivastaava kesäkuu 2011 Sisällysluettelo 1. ENORSSI... 2 1.1 Lukuvuoden 2010 2011 painopistealueet...

Lisätiedot

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukikoulutus

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukikoulutus OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukikoulutus Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi 040-189 8959 OPStuki 2016 II-vaihe Hyvinvoiva koulu perusteista

Lisätiedot

OPS-työryhmä. enorssin kevätseminaari Savonlinna. enorssi/ops-ryhmä

OPS-työryhmä. enorssin kevätseminaari Savonlinna. enorssi/ops-ryhmä OPS-työryhmä enorssin kevätseminaari 18. 20.4.2018 Savonlinna Osallistujat Rantala Seppo - Joensuun normaalikoulu Kukkonen Merja - Joensuun normaalikoulu Rintala, Arja - Joensuun normaalikoulu Savolainen

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE (Hyväksytty enorssin johtoryhmässä )

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE (Hyväksytty enorssin johtoryhmässä ) Sivu 1/6 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2006 2007 (Hyväksytty enorssin johtoryhmässä 14.09.2006) 1. HANKE: enorssi - harjoittelukoulujen yhteistyöverkosto Harjoittelukoulujen yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Perusopetuksen kehittämiskouluverkosto

Perusopetuksen kehittämiskouluverkosto Perusopetuksen kehittämiskouluverkosto Uudistuva koulu Uusi pedagogiikka, uusi toimintakulttuuri, uusi oppiminen Tulevaisuuden peruskoulu Hallitusohjelma 2015 OPS 2016 Paikallinen opetuksen järjestäjän

Lisätiedot

Jaettu asiantuntijuus tulevaisuuden opettajankoulutuksen voimavarana enorssin kevätseminaari Turussa

Jaettu asiantuntijuus tulevaisuuden opettajankoulutuksen voimavarana enorssin kevätseminaari Turussa Osallistujat yksiköittäin Jani Kiviharju Olli Hyvönen Ilomaki-Keisala Ulla Riia Palmqvist Okkonen-Sotka Päivi Anja Huurinainen-Kosunen Tapani Saarinen Sari Muhonen Ari Myllyviita Merja Auvinen Sampo Forsström

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat uudistuvat! OPStuki 2016 -koulutuksen toinen aalto alkamassa tervetuloa!

Opetussuunnitelmat uudistuvat! OPStuki 2016 -koulutuksen toinen aalto alkamassa tervetuloa! 17.11.2014 Opetussuunnitelmat uudistuvat! OPStuki 2016 -koulutuksen toinen aalto alkamassa tervetuloa! OPStuki 2016 Hyvinvoiva koulu Perusteista paikalliseksi opetussuunnitelmaksi Tukikoulutus on enorssi-verkoston

Lisätiedot

1. enorssin kevätseminaari Raumalla

1. enorssin kevätseminaari Raumalla enorssi johtoryhmän ja Norssiope.fi johtoryhmän kokous 28.1.2015 klo 10.00 15.00 Helsingin normaalilyseo, tila B201 ACP osoitteessa http://connect.funet.fi/enorssi enorssin johtoryhmä: Mikko Ripatti (pj)

Lisätiedot

OPS-PROSESSI. Ulla Ilomäki-Keisala luokanlehtori Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi

OPS-PROSESSI. Ulla Ilomäki-Keisala luokanlehtori Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi OPS-PROSESSI Ulla Ilomäki-Keisala luokanlehtori Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi 1.9.2011 1 Lukuvuosi 2010-2011 1.9.2011 2 Oppilaan tuen muutokset enorssi -koulutus

Lisätiedot

Peruskoulujen tasa-arvo hanke

Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, joka kohdennetaan koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin Hankekokonaisuus,

Lisätiedot

Paikallisen opetussuunnitelmatyön tukikoulutus

Paikallisen opetussuunnitelmatyön tukikoulutus Paikallisen opetussuunnitelmatyön tukikoulutus Opetussuunnitelmatyö lähestyy! Tule keskustelemaan, hakemaan uutta tietoa ja hyviä työkaluja OPStuki 2016 -koulutuksesta! OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön

Lisätiedot

Kouvolan työpaja 1. Ohjelma: *) Kahvitauko työskentelyn lomassa

Kouvolan työpaja 1. Ohjelma: *) Kahvitauko työskentelyn lomassa Kouvolan työpaja 1 Ohjelma: 8.45 9.15 Aamukahvit 9.15 9.20 Tervetuloa! (Virve Schmarzoch) 9.20 9.45 Mikä on OPStuki 2016? 9.45 12.00 Opetussuunnitelma 2016 Mikä muuttuu? 12.00 13.00 Lounas (omakustanteinen)

Lisätiedot

Mikko Horila, Tampere Tuomo Tammi, Tampere Janne Nissinen, Tampere Ilpo Ollikainen, Jyväskylä Kimmo Nyyssönen, Joensuu Mika Mononen, Joensuu Sampo

Mikko Horila, Tampere Tuomo Tammi, Tampere Janne Nissinen, Tampere Ilpo Ollikainen, Jyväskylä Kimmo Nyyssönen, Joensuu Mika Mononen, Joensuu Sampo TVT-RYHMÄ 30.8.2018 Mikko Horila, Tampere Tuomo Tammi, Tampere Janne Nissinen, Tampere Ilpo Ollikainen, Jyväskylä Kimmo Nyyssönen, Joensuu Mika Mononen, Joensuu Sampo Forsström, Joensuu Elisa Nurmi, Rauma

Lisätiedot

Ops-kehittäminen ENORSSI ROVANIEMI

Ops-kehittäminen ENORSSI ROVANIEMI Ops-kehittäminen ENORSSI ROVANIEMI 7. 8.9.2017 Mukana Huurinainen-Kosunen Anja HY:n Viikin normaalikoulu Ilomäki-Keisala Ulla- HY:n Viikin normaalikoulu Kukkonen Merja Joensuun normaalikoulu Rantala Seppo

Lisätiedot

OHJAAJAKOULUTUSTYÖRYHMÄN TOIMINTA OHJAAJAKOULUTUS

OHJAAJAKOULUTUSTYÖRYHMÄN TOIMINTA OHJAAJAKOULUTUS OHJAAJAKOULUTUSTYÖRYHMÄN TOIMINTA 2016-2017 OHJAAJAKOULUTUS 1. Toiminnan tavoitteet: TAVOITTEET Suunnitellaan ja toteutetaan erilaisia ohjauskoulutuksia koulukohtaisesti. Tavoitteena on kouluttaa jokainen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja

Lisätiedot

Harjoittelukoulun viestintäkulttuurin muutos

Harjoittelukoulun viestintäkulttuurin muutos enorssin oppimisympäristöseminaari, Turun normaalikoulu Harjoittelukoulun viestintäkulttuurin muutos Office365- ja Teamsympäristön käyttöönotto Ari Myllyviita, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu

Lisätiedot

Tervetuloa YVI-sirkukseen!

Tervetuloa YVI-sirkukseen! Tervetuloa YVI-sirkukseen! Henkekumppanien logot Jonna hoitaa tämän! YVIn tavoitteet suomalaisessa opettajankoulutuksessa: 1. Pedagogiset valmiudet, itsearviointimittariston kehittäminen 2. Verkostoyhteistyö

Lisätiedot

Opettajankoulutuslaitos, Rauma. VERME-hankkeen Vastuullinen johtaja Tuula Laes Koordinaattori Susanne Leväniemi

Opettajankoulutuslaitos, Rauma. VERME-hankkeen Vastuullinen johtaja Tuula Laes Koordinaattori Susanne Leväniemi Opettajankoulutuslaitos, Rauma VERME-hankkeen Vastuullinen johtaja Tuula Laes Koordinaattori Susanne Leväniemi Miksi VERME? Kukaan ei ole valmis koulutuksesta valmistuttuaan. Eikä koskaan. Oppiminen jatkuu

Lisätiedot

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita Joustava perusopetus - taustaa ja perusteita Paasitorni 27.9.2010 Jopo-toiminnan taustaa Ensimmäiset 26 kuntaa käynnistivät toiminnan vuonna 2006. Lukuvuonna 2007-2008 toimintaa oli 72:ssa kunnassa. Lukuvuonna

Lisätiedot

HALLITUSOHJELMAN VAIKUTUS KORKEAKOULUJEN RAKENTEISIIN

HALLITUSOHJELMAN VAIKUTUS KORKEAKOULUJEN RAKENTEISIIN HALLITUSOHJELMAN VAIKUTUS KORKEAKOULUJEN RAKENTEISIIN Johtaja Anita Lehikoinen Johdon IT-strategiaseminaari Jyväskylä 30.10.2007 OPETUSMINISTERIÖ /15.11.2007/1. KORKEAKOULUJEN RAKENTEELLINEN KEHITTÄMINEN

Lisätiedot

OPS 2016-prosessi Savonlinnan normaalikoululla

OPS 2016-prosessi Savonlinnan normaalikoululla OPS 2016-prosessi Savonlinnan normaalikoululla http://www.oph.fi/ops2016 OPS 2016 avoin, demokraattinen prosessi PROSESSI ALKAA OPS-TYÖRYHMÄ Koordinaattori: Merja Kuosmanen Jäsenet: Pirkko Valkonen, Marjo-

Lisätiedot

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus KUTSU PU 1802B 11.9.2013 OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus Arvoisa vastaanottaja Opetussuunnitelmatyö lähestyy! Tule keskustelemaan, hakemaan uutta tietoa ja hyviä

Lisätiedot

ESI-, PERUS- JA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAPROSESSI TURUSSA 2012-2016

ESI-, PERUS- JA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAPROSESSI TURUSSA 2012-2016 lv 12-13 ESI-, PERUS- JA LISÄOPETUSTA KOSKEVA VALTAKUNNALLINEN TYÖ Pohdittavat teemat PAIKALLINEN TYÖ TURUSSA 2012 kesä ja Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen tavoitteista ja

Lisätiedot

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä?

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? TieVie1.9.2006 AKATEEMISET Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? Yhteiskäyttöinen oppimateriaali ja tuutoreiden vertaistuki verkkoopetuksessa Katja Pura OY Sisältö Esitys perustuu Akateemiset verkkokurssin

Lisätiedot

POLKU maahanmuuttajan polku kotoutumisen kautta työelämään

POLKU maahanmuuttajan polku kotoutumisen kautta työelämään POLKU maahanmuuttajan polku kotoutumisen kautta työelämään 1.1.2013 31.12.2014 (24 kk) Toteuttaja: Rahoitus: Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos Itä-Suomen ohjelmaosio, ESR TL 4, Kainuun ELY-keskus

Lisätiedot

Pohjanmaan Sulkapalloilijat ry. Toimintasuunnitelma 2016

Pohjanmaan Sulkapalloilijat ry. Toimintasuunnitelma 2016 Pohjanmaan Sulkapalloilijat ry Toimintasuunnitelma 2016 Varsinainen toiminta Yhdistyksen tarkoituksena on edistää sulkapallon harrastus- ja kilpailutoimintaa Pohjanmaan alueella. Tarkoituksensa toteuttamiseksi

Lisätiedot

enorssi harjoittelukoulujen verkostoyhteistyöhanke Pentti Mankinen Esimerkkejä asioista, joita on vastustettu raivokkaasti mitä - missä milloin

enorssi harjoittelukoulujen verkostoyhteistyöhanke Pentti Mankinen Esimerkkejä asioista, joita on vastustettu raivokkaasti mitä - missä milloin enorssi harjoittelukoulujen verkostoyhteistyöhanke Pentti Mankinen mitä - missä milloin Esimerkkejä asioista, joita on vastustettu raivokkaasti kehruukone rokotus sähkö radio puhelin tietokone bioteknologia

Lisätiedot

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus KOULUTUSKIRJE LSSAVI / 05.12.01/5.9.2013 OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus Arvoisa vastaanottaja Opetussuunnitelmatyö lähestyy! Tule keskustelemaan, hakemaan uutta

Lisätiedot

Yhdessä erilainen. Jyväskylän museoiden pedagoginen strategia ja toimintasuunnitelma 2009-2015

Yhdessä erilainen. Jyväskylän museoiden pedagoginen strategia ja toimintasuunnitelma 2009-2015 Yhdessä erilainen Jyväskylän museoiden pedagoginen strategia ja toimintasuunnitelma 2009-2015 Pedastrategiaa koostavat museolehtorit Raija Manninen, Suomen Käsityön museo Tuula Vuolio-Vallenius, Keski-Suomen

Lisätiedot

Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015. Ilmari Hyvönen

Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015. Ilmari Hyvönen Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015 Ilmari Hyvönen Digitalisaatio ja korkeakoulut Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset tuottavat opetuksen ja tutkimuksen avulla sen tiedon ja osaamisen,

Lisätiedot

Koulutusasiainvaliokunta

Koulutusasiainvaliokunta Mietintö 1 (6) Koulutusasiainvaliokunta Yleinen koulutuspolitiikka ja ammatillinen edunvalvonta Esitykset 6.1.1 6.1.11 Kaikella koulutustoiminnallaan liitto tähtää siihen, että edunvalvonta- ja järjestötyö

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Toimintakulttuuri kehittyy opetussuunnitelman uudistumisen kautta yhteisin tavoittein ja yhdessä toimien

Toimintakulttuuri kehittyy opetussuunnitelman uudistumisen kautta yhteisin tavoittein ja yhdessä toimien Kouluviihtyvyyttä lisäävien oppilasprojektien toteuttaminen Yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen vahvistaminen Toimintakulttuuri kehittyy opetussuunnitelman uudistumisen kautta yhteisin tavoittein ja yhdessä

Lisätiedot

Savonlinnan normaalikoulun OPS 2016-prosessi

Savonlinnan normaalikoulun OPS 2016-prosessi Savonlinnan normaalikoulun OPS 2016-prosessi Ops- koordinaattori Merja Kuosmanen TIEKARTTA 10.10.2014 Savonlinnan normaalikoulun ops- työ OPS2016-PROSESSI LUKUVUOSI 2013-2014 Opetushenkilöstö Opettajaopiskelijat

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) JUHTA 10.5.2016 JulkICT Mistä on kyse? AUTA on kokeiluhanke, jolla etsitään uutta toimimallia asiakkaiden

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS Suomen harjoittelukoulujen yhteistyöverkoston enorssin toteuttamiseksi sopimusosapuolet ovat sopineet seuraavaa:

YHTEISTYÖSOPIMUS Suomen harjoittelukoulujen yhteistyöverkoston enorssin toteuttamiseksi sopimusosapuolet ovat sopineet seuraavaa: YHTEISTYÖSOPIMUS Suomen harjoittelukoulujen yhteistyöverkoston enorssin toteuttamiseksi sopimusosapuolet ovat sopineet seuraavaa: 1. SOPIMUKSEN KOHDE JA TARKOITUS Sopimuksen kohteena olevan verkostoyhteistyön

Lisätiedot

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Kulttuurin rooli uuden Valtakunnallisen Opetussuunnitelman perusteissa Kulttuurinen osaaminen

Lisätiedot

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013 Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013 Ohjelmaan osallistuvat kaikki Pirkanmaan toisen asteen oppilaitokset, lukiot ja ammatillinen koulutus, nuorisoasteen- ja aikuiskoulutus.

Lisätiedot

Prosessin tasot a) valtakunnallinen taso b) alueellinen taso

Prosessin tasot a) valtakunnallinen taso b) alueellinen taso OPS- uudistus Prosessin tasot a) valtakunnallinen taso - oph - oph: n kanssa yhteistyössä ohjausryhmä - norssien koordinaattorit - kouluttajien koulutus ( 4 moduulia) b) alueellinen taso - kouluttajat

Lisätiedot

Prosessit etyön kehittämisessä

Prosessit etyön kehittämisessä Prosessit etyön kehittämisessä Hanna Alila, Oulun yliopisto 15.4.2011 Hanke lyhyesti eprosessit-hankkeen päätavoitteena on tutkia empiirisesti vuorovaikutus- ja etäteknologoita caseorganisaatioiden johtamisessa

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden laadinta yleissivistävässä koulutuksessa Opetusneuvos Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS

Opetussuunnitelman perusteiden laadinta yleissivistävässä koulutuksessa Opetusneuvos Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS Opetussuunnitelman perusteiden laadinta yleissivistävässä koulutuksessa 14.02.2011 Opetusneuvos Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS Opetussuunnitelman perusteiden uudistamistyö Opetussuunnitelman perusteiden

Lisätiedot

Kehittämisohjelma prosessina kunnan tasolla

Kehittämisohjelma prosessina kunnan tasolla Oulun kaupunki Opetustoimi Erityisen tuen keskus - 2008 Kehittämisohjelma prosessina kunnan tasolla Raimo Salo Erityisen tuen keskus Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689 MAAHANMUUTTAJIEN

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

MEILLÄ TEHDÄÄN VAPAA AIKAPALVELUJEN SUUNNITELMA

MEILLÄ TEHDÄÄN VAPAA AIKAPALVELUJEN SUUNNITELMA MEILLÄ TEHDÄÄN VAPAA AIKAPALVELUJEN SUUNNITELMA JOHDANTO Vuoden 2015 aikana on tehty ensimmäinen Alavuden vapaa aikapalveluiden suunnitelma otsikolla Meillä tehdään. Se perustuu kesäkuussa 2014 hyväksyttyyn

Lisätiedot

Lohjan OPS2016- prosessi

Lohjan OPS2016- prosessi Lohjan OPS2016- prosessi Lukuvuosi 2012-2013 lokakuu Sivistysjohtaja asettaa opetussuunnitelman ohjausryhmän, ohjausryhmä aloittaa työnsä Sivistysjohtaja, ohjausryhmän jäsenet Sähköinen Google Drive alusta

Lisätiedot

OPS-TYÖ LUKUVUONNA

OPS-TYÖ LUKUVUONNA TIINA VÄLIKANGAS OPS-TYÖ LUKUVUONNA 2016-2017 Tiina Välikangas LÄHTÖTILANNE Opetussuunnitelman toteutumista tulee seurata ja sen jalkauttamista tukea. HAASTEET OPS-prosessissa havaittu, että toimintakulttuurissa

Lisätiedot

Norssi eli Oulun normaalikoulun lukio. Rehtori Eija Kumpulainen

Norssi eli Oulun normaalikoulun lukio. Rehtori Eija Kumpulainen Norssi eli Oulun normaalikoulun lukio Rehtori Eija Kumpulainen Norssissa on perusaste ja lukio, yhteensä noin 1160 oppilasta ja opiskelijaa Alakoulut Linnamaalla ja Koskelassa, 641 oppilasta Yläkoulu ja

Lisätiedot

Maanantai 13.4.2015 klo 19.00. Kunnanvirasto, kokoushuone 2

Maanantai 13.4.2015 klo 19.00. Kunnanvirasto, kokoushuone 2 Koululautakunta Maanantai 13.4.2015 klo 19.00 Kunnanvirasto, kokoushuone 2 1 Kokouksen avaus 2 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 Pöytäkirjantarkastajien valinta 4 Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen

Lisätiedot

Puheenjohtajapalaveri 10.1.2014

Puheenjohtajapalaveri 10.1.2014 Puheenjohtajapalaveri 10.1.2014 Lukiokoulutuksen saavutettavuus hyvä. Alueen lukioverkko on opiskelijamääriin nähden laaja. Saavutettavuus toteutuu pienemmälläkin verkolla. Isot lukiot sijaitsevat Porissa

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

SIDOSRYHMÄMARKKINOINTI YRITYSPÄIVÄ

SIDOSRYHMÄMARKKINOINTI YRITYSPÄIVÄ PROJEKTISUUNNITELMA SIDOSRYHMÄMARKKINOINTI YRITYSPÄIVÄ Laatija: Päiväys: Luottamuksellisuus: julkinen/salainen Versio: Hyväksynyt: C:\Documents and Settings\SaijaP\Local Settings\Temporary Internet Files\OLKE\aikataulu

Lisätiedot

TutKoKe-ryhmän muistio / Turku

TutKoKe-ryhmän muistio / Turku TutKoKe-ryhmän muistio / Turku 31.8.2018 Heikki Happosen puheenvuoro: Erilaisten TutKoKe-symposiumien sarja lähti liikkeelle Joensuusta. Nyt koko verkosto keskustelee TutKoKe-kielellä. TutKoKe-symposium

Lisätiedot

Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015

Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015 Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015 Opiskelijavastaavan tehtävät Koordinoi ja vastaa laadukkaasta näyttöön perustuvasta opiskelijan harjoittelujakson suunnittelusta,

Lisätiedot

Strategia vuosille 2013 2017 Tarkistetut tavoitteet 2016. Strategiset päämäärät:

Strategia vuosille 2013 2017 Tarkistetut tavoitteet 2016. Strategiset päämäärät: 1 Strategia vuosille 2013 2017 Tarkistetut tavoitteet 2016 Missio: Neuvoston tehtävä on tukea ja kehittää yliopistokirjastoja tutkimusta ja opetusta edistävinä asiantuntijaorganisaatioina. Neuvosto on

Lisätiedot

TOIMENKUVAKARTTA SEURAN JOHTO

TOIMENKUVAKARTTA SEURAN JOHTO TOIMENKUVAKARTTA POSITIIVISUUS LUOTETTAVUUS ONNISTUMINEN YHTEISÖLLISYYS TOIMENKUVAN SISÄLTÖ / Puheenjohtaja Johtokunnan kokoon kutsuminen ja seuran toiminnan johtaminen Seuran toiminnan kehittäminen Vastaa

Lisätiedot

TOTEUTUNEET OHJAAJAKOULUTUKSET 2009-

TOTEUTUNEET OHJAAJAKOULUTUKSET 2009- TOTEUTUNEET OHJAAJAKOULUTUKSET 2009- Päivämäärä Koulutuksen nimi Kohderyhmä Laajuus 12.3.2014 MOD2 Ohjauksen erilaisia mahdollisuuksia 4/4 n, Itä-Suomen ja Tampereen yliopiston 11.3.2014 Moduuli 3 (Joensuu)

Lisätiedot

Tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan strategia

Tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan strategia Turun normaalikoulu 08.03.2016 Tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan strategia 2016-2020 1 Toiminnan perusta Turun normaalikoulu (TNK) on Turun yliopiston koulu ja kasvatustieteiden tiedekunnan laitos,

Lisätiedot

MUISTIO: Arviointiseminaari Turussa Osallistujat:

MUISTIO: Arviointiseminaari Turussa Osallistujat: MUISTIO: Arviointiseminaari Turussa 02.-03.05.2005 Osallistujat: 1. Mikko Horila HML 2. Tuomo Tammi HML 3. Olli Määttä HKI 4. Pasi Kurttila Oulu 5. Anne Heikkilä ROV 6. Päivi Okkonen-Sotka Viikki 7. Aarno

Lisätiedot

JARI KETTUNEN JA TIINA VÄLIKANGAS TUTOROPETTAJAT

JARI KETTUNEN JA TIINA VÄLIKANGAS TUTOROPETTAJAT JARI KETTUNEN JA TIINA VÄLIKANGAS TUTOROPETTAJAT 19.4.2017 OPPIMISEN EDISTÄMINEN JA KEHITTÄMINEN PORVOOSSA OPETUSTOIMEN OHJAUSRYHMÄ - Strategia, kehittämispäämäärät ja arviointi - -Kokonaisuuden koordinointi

Lisätiedot

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO SISÄLLYS Johdanto...1 1 Toimenpide-ehdotusten toteutuminen ja kv-henkilöstöpalveluiden kehittyminen...2

Lisätiedot

Uraseurantahankkeiden ohjausryhmän 1. kokous

Uraseurantahankkeiden ohjausryhmän 1. kokous Uraseurantahankkeiden ohjausryhmän 1. kokous Helsinki 12.1.2016 Merja Ukkola Ohjausryhmän kokoonpanosta tavoitteena mahdollisimman laaja-alainen asiantuntemus valinta asiantuntemuksen perusteella ja läheltä

Lisätiedot

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014 Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014 TIEDOTUSTILAISUUS 25.2.2014 Ryhmä 2 Ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen Osaamisperusteisten tutkinnon perusteiden toimeenpano Uudistettujen

Lisätiedot

Ajankohtaista opetushallinnosta

Ajankohtaista opetushallinnosta Ajankohtaista opetushallinnosta Pääjohtaja Aulis Pitkälä Rovaniemi 13.9.2016 Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2018 2013 2014 2015 2016 2017 2018 si-, perus- ja lisäpetuksen ops-perusteet

Lisätiedot

Kieltenopetus ja Erasmus+ -ohjelma. NELLIP-hankkeen workshop 21.3.2014, Omnia Hannele Nevalampi CIMO

Kieltenopetus ja Erasmus+ -ohjelma. NELLIP-hankkeen workshop 21.3.2014, Omnia Hannele Nevalampi CIMO Kieltenopetus ja Erasmus+ -ohjelma NELLIP-hankkeen workshop 21.3.2, Omnia Hannele Nevalampi CIMO 2/2009 Erasmus+ 2-2020 Erasmus+ Koulutus Nuoriso Urheilu Budjetti 14.8 mrd (+43%) 3/2010 Jatkuvuutta & jotain

Lisätiedot

Yhdessä kohti tulevaa

Yhdessä kohti tulevaa Yhdessä kohti tulevaa enorssi enorssi e NORSSI enorssi enorssi 2OOO 2O15 enorssi-verkoston juhlakirja Toimittanut: Sanna Isopahkala Yhdessä kohti tulevaa enorssi-verkoston juhlakirja Toimittanut Sanna

Lisätiedot

Satakunnan taidetoimikunta -asiantuntija ja vaikuttaja. Päivi Setälä Satakunnan taidetoimikunta 12.12.2014

Satakunnan taidetoimikunta -asiantuntija ja vaikuttaja. Päivi Setälä Satakunnan taidetoimikunta 12.12.2014 Satakunnan taidetoimikunta -asiantuntija ja vaikuttaja Päivi Setälä Satakunnan taidetoimikunta 12.12.2014 Taidetoimikunnan tehtävät Alueelliset taidetoimikunnat ovat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelimiä,

Lisätiedot

Opettajan vastuu ja velvollisuudet 16.4.2014. Markku Pyysiäinen Helsingin normaalilyseo Helsingin yliopisto

Opettajan vastuu ja velvollisuudet 16.4.2014. Markku Pyysiäinen Helsingin normaalilyseo Helsingin yliopisto Opettajan vastuu ja velvollisuudet 16.4.2014 Markku Pyysiäinen Helsingin normaalilyseo Helsingin yliopisto Opetushallinto - Eduskunta: lait (mm. oppiaineluettelo) - OKM: asetukset ja määrärahat - OPH:

Lisätiedot

Tavoite Keskeiset toimenpiteet Mittarit/Arviointi Vastuu

Tavoite Keskeiset toimenpiteet Mittarit/Arviointi Vastuu LIIKUNNAN JA TERVEYSTIEDON OPETTAJAT RY TOIMINTASUUNNITELMA 2016 1. Liiton uuden strategian mukaiset valinnat 2. Vuoden 2016 toiminnan tärkeimmät tavoitteet Tavoite Keskeiset toimenpiteet Mittarit/Arviointi

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUJEN JOHTOSÄÄNTÖ. Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön

HELSINGIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUJEN JOHTOSÄÄNTÖ. Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön JOHTOSÄÄNTÖ 1(7) HELSINGIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUJEN JOHTOSÄÄNTÖ Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön. Sisällys 1 Yleistä... 2 2 Harjoittelukoulujen hallinnollinen asema...

Lisätiedot

Koulu 3.0. Sosiaalisen median hyödyntäminen perusopetuksessa

Koulu 3.0. Sosiaalisen median hyödyntäminen perusopetuksessa Koulu 3.0 Sosiaalisen median hyödyntäminen perusopetuksessa Tavoitteet Keskeisenä tavoitteena on etsiä ja löytää pedagogisesti perusteltuja ratkaisuja sosiaalisen median välineiden ja ohjelmistojen hyödyntämiseen

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAKAUDELLE 2015-2016

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAKAUDELLE 2015-2016 sivla 15.9.2015 ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAKAUDELLE 2015-2016 Kunnan velvollisuus on järjestää esiopetusta oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna. 1.1.2015 voimaan tulleen lakimuutoksen

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminnan ajankohtaiset kysymykset

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminnan ajankohtaiset kysymykset Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminnan ajankohtaiset kysymykset POHJOIS-SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUKSEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 27.2.2014 Pirjo Sarvimäki STM Sosiaalihuollon kehittämistoimintaa

Lisätiedot

Helsingin normaalilyseon TVT-strategian toteutussuunnitelma 2016

Helsingin normaalilyseon TVT-strategian toteutussuunnitelma 2016 Helsingin normaalilyseon TVT-strategian toteutussuunnitelma 2016 Sisällys Helsingin normaalilyseon TVT-strategian toteutussuunnitelma 2016... 0 1. Tieto- ja viestintäteknologian (TVT) tavoitteet ja kehittämistoiminta

Lisätiedot