VÄHITTÄISKAUPAN HANKKEIDEN VAIKUTUSTEN ARVI- OINTI - PÄIVITYS 2010

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VÄHITTÄISKAUPAN HANKKEIDEN VAIKUTUSTEN ARVI- OINTI - PÄIVITYS 2010"

Transkriptio

1 FCG Finnish Consulting Group Oy Alavuden kaupunki VÄHITTÄISKAUPAN HANKKEIDEN VAIKUTUSTEN ARVI- OINTI - PÄIVITYS 2010 Raportti 305-P12597P001

2 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti I SISÄLLYSLUETTELO 1 Työn tausta ja tarkoitus Tarkastelualue Myymälähankkeiden kuvaus Kaavoitustilanne ja yhdyskuntarakenne Maakuntakaava Keskustan osayleiskaava Asemakaavoitus Yhdyskuntarakenne Väestö ja ostovoima Väestömäärä ja väestöennusteet Ostovoima ja ostovoiman kasvuarvio Kaupan nykytila ja kehitysnäkymät Kaupan nykytila Myymäläverkko Vähittäiskaupan myynti Ostovoiman siirtymät Kaupan kehitysnäkymät Kaupan yleiset kehitysnäkymät Kaupan kehitysnäkymät Alavudella Kaupan laskennallinen liiketilan lisätarve Liikennejärjestelmän nykytilanne Vaikutusten arviointi Vaikutusten arvioinnin lähtökohdat Kaupan toiminta- ja kehitysedellytykset Palvelutarjonnan kehitys ja ostovoiman siirtymät Palvelujen saavutettavuus Kaupan palveluverkko Liikenteelliset vaikutukset Liikennemäärät ja liikenteen suuntautuminen Vaikutukset liikenneverkon toimivuuteen ja turvallisuuteen Yhteenveto ja johtopäätökset Lähdeluettelo LIITE 1: Erikoiskaupan toimialaryhmät ja toimialat LIITE 2: Kaupan käsitteitä ja määritelmiä... 36

3 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 1 ALAVUDEN KAUPUNKI VÄHITTÄISKAUPAN HANKKEIDEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI - PÄIVITYS Työn tausta ja tarkoitus Alavuden kaupungin toimeksiannosta tehtiin vuonna 2008 tuolloin vireillä olleiden Himanen 2 alueen vähittäiskaupan hankkeiden kaupallisten ja liikenteellisten vaikutusten arviointi. Himasen alueen kaupallinen kehittäminen jatkuu ja nyt on vireillä Himanen 3 alueen asemakaavoitus. Tämän selvityksen tarkoituksena on päivittää vuoden 2008 selvityksen ostovoimalaskelmat ja ennusteet vuoden 2010 tilanteeseen ja arvioida päivittäistavarakaupan ja erikoiskaupan nykytilannetta ja kehitysnäkymiä sekä nyt vireillä olevien kaupan hankkeiden vaikutuksia Alavuden vähittäiskaupan palveluverkkoon aina vuoteen 2030 saakka. Selvitys on laadittu Alavuden kaupungin toimeksiannosta. Työhön on tilaajan puolelta osallistunut kaavasuunnittelija Sakari Tanttari ja maankäyttöinsinööri Kimmo Toivola. FCG Finnish Consulting Group Oy:ssä selvityksen ovat tehneet yo-merkon. Kirsti Toivonen, DI Sakari Mustalahti ja FM Taina Ollikainen.

4 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 2 2 Tarkastelualue Selvityksen tarkastelualueena on Alavuden lisäksi Kuortane ja Töysä. Tarkastelualue on valittu sen perusteella, mihin asiointien arvioidaan nykyisellään pääasiallisesti suuntautuvan ja mihin Alavuden kaupan kehittämisen vaikutusten arvioidaan ulottuvan. Ensisijaisesti on ajateltu muutoksia, jotka voivat heijastua vähittäiskaupan palvelujen saavutettavuuteen. Vaikutukset ovat luonnollisesti merkittävimpiä lähimpänä olevilla alueilla ja lievenevät etäisyyden kasvaessa. Tarkastelualue on sama kuin aiemmassa selvityksessä. Alavuden ja Töysän kuntien kesken on meneillään kuntaliitosselvitys. Selvitystyön tavoitteeksi on asetettu, että kunnat voisivat yhdistyä vuoden 2013 alusta. Kuva 1. Tarkastelualue on merkitty kartalle punaisella rajauksella. Pohjakartta: Karttakeskus.

5 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 3 3 Myymälähankkeiden kuvaus Asemakaavoitettava alue (Himanen 3) on kokonaispinta-alaltaan noin 8 hehtaaria. Kaavan tavoitteena on vastata liike-elämän tarpeisiin mahdollistamalla monipuolinen kaupan toimijoiden sijoittuminen Himasen alueelle. Näin pyritään saamaan aikaan vetovoimainen kaupan aluekokonaisuus, joka vahvistaa Alavuden kaupungin kaupallista imagoa. Alueen kehittämisellä tavoitellaan myös monipuolisen tarjonnan aikaansaamaa synergiaetua. Uusien liikealueiden on tarkoitus vastata kaupan toimijoiden tonttikysyntään pidemmällä aikavälillä ja aluekokonaisuus rakentuu vähitellen kysynnän mukaan. Himasen alueelle on joulukuussa 2010 avattu uusi S-market ja ABCliikenneasema. S-marketin länsipuolella on rakenteilla liiketilaa, johon sijoittuu maatalouskoneiden myynti- ja huoltoliike, pienkoneiden (mopot, mopoautot, puutarhakoneet, polkupyörät) myynti- ja huoltoliike, maataloustarvikeliike ja rekkojen pesulinja. Nyt vireillä olevan Himanen 3 alueen asemakaavaan on alustavasti suunniteltu uutta rakennusalaa yhteensä noin k-m 2. Alueelle mahdollisesti sijoittuvien yritysten toimialat ja pinta-alatarpeet eivät ole vielä tiedossa. Uusi kaupan liiketila tulisi pääosin erikoiskaupan ja tilaa vievän erikoiskaupan, mutta osin myös mahdollisesti päivittäistavarakaupan käyttöön. Osa tilaa vievästä kaupasta voi olla myös sellaisilla kaupan toimialoilla, jotka eivät ole mukana tämän selvityksen ostovoima- yms. laskelmissa, esim. auto- ja konekauppa. Kuva 2. Ideakuva rakennusten mahdollisesta sijoittelusta asemakaavoitettavana olevalle Himanen 3 -alueelle. Sinisellä merkitty rakennus on jo toteutunut S-market ja ABC-liikenneasema. Ideakuva: Alavuden kaupunki.

6 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 4 Kuva 3. Ideakuva viistokuvana. Kuva havainnollistaa lähinnä rakennusten massoittelua suunnitellun kerrosalan puitteissa ja sijoittelua tonteilla. Rakennusten toteutus arkkitehtuurin, värityksen ja sijoittelun osalta voi olla toteutuessaan toisenlainen. S-market pysäköintialueineen on kuvassa etualalla. Ideakuva: Alavuden kaupunki. Töysässä on Tuurinportin liikealueella vahvistuneissa asemakaavoissa kaupan toiminnoille varattua uutta vähittäiskaupan rakennusoikeutta yhteensä noin k-m 2. Asemakaavan mukaan alueelle saa sijoittaa myös vähittäiskaupan suuryksiköitä. Alueelle tavoitellaan esim. auto- ja autotarvikekauppaa, huonekalu- ja sisustusliikkeitä, kodinkoneliikkeitä, rautakauppoja, maatalousja konekauppoja, urheilutarvikeliikkeitä jne.

7 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 5 Kuva 4. Tuurinportin alueen uudet kaupan toiminnoille varatut tontit. Lähde: Luettu Viime vuosina Alavuden vähittäiskaupan myymäläverkossa tapahtuneet merkittävimmät muutokset (vertailukohtana Himanen 2 alueen asemakaavan kaupallisten ja liikenteellisten vaikutusten arviointi , päivitys , FCG Planeko Oy) ovat: - uusi K-supermarket ja sen yhteydessä Alko Kuulantiellä - uusi S-market Alavus ja ABC liikennemyymälä sis. lähikaupan, ravintolapalvelut ja polttoaineenjakelun Himasen alueella - ydinkeskustasta on lopettanut S-market Kyntäjä ja ABCliikennemyymälä (polttoaineenjakelu paikalla säilyy) Entisen S-marketin liiketilojen jatkokäyttö ei ole vielä selvillä ja tilat ovat toistaiseksi tyhjillään. Kunta tavoittelee kortteliin ensisijaisesti liiketoimintaa, mutta pitkällä tähtäimellä liiketilojen tilalle voisi sijoittua myös asumista.

8 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 6 4 Kaavoitustilanne ja yhdyskuntarakenne 4.1 Maakuntakaava Ympäristöministeriö on vahvistanut Etelä-Pohjanmaan 1. maakuntakaavan ja se on lainvoimainen. Kaavoituksen kohteena oleva alue sijoittuu seutukuntakeskuksen keskustatoimintojen alueelle (c-sk/kohdemerkintä). Merkinnällä osoitetaan keskustatoimintojen alue, jossa on/jonne suunnitellaan seutukuntakeskuksen tasoisia keskustatoimintoihin kuuluvia kaupan, palvelujen ja hallinnon alueita. Merkinnän alueelle voidaan sijoittaa vähittäiskaupan suuryksiköitä. Vähittäiskaupan suuryksiköiden sijoitus ja mitoitus määritellään kunnan kaavoituksessa. Kuva 5. Ote Eetelä-Pohjanmaan 1. maakuntakaavasta. (Lähde: Etelä- Pohjanmaan liitto 1. maakuntakaava). Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavassa Alavus on osoitettu seutukuntakeskukseksi. Taajamatoimintojen alueeksi on merkitty Alavuden asemanseutu. Lisäksi Alavudelle on erikseen osoitettu seuraavat kylät: Pollari: Alavuden itä-kaakkoisosan talouskylä. Rantatöysä: teollisuusvaltainen väkirikas kyläyhteisö Sulkava-Sapsalampi: maatalousvaltainen kaupungin eteläosan talouskylä, loma-asutuspainotus. Seinäjärvi: pieni mutta aktiivinen ja aluerakenteellisesti merkittävä kylä, loma-asutuspainotus.

9 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 7 Sydänmaa: maatalousvaltainen kaupungin luoteisosan talouskylä. Lomaasutuspainotus. Taipalus: maatalousvaltainen kaupungin länsiosan talouskylä. Kuortane ja Töysä on osoitettu maakuntakaavassa kuntakeskuksiksi. Tuuri on merkitty keskustatoimintojen alakeskukseksi (ca). Kuortaneen keskustan ja Alavuden välillä on Mäyryn ja Ylijoen kylät, joita on kuvailtu seuraavasti: Mäyry: kunnan keskiosien aktiivinen talouskylä. Ylijoki: eteläinen talouskylä, kehittämisessä huomioitava alueen teollisuus. 4.2 Keskustan osayleiskaava 4.3 Asemakaavoitus Himanen 3 alue sijaitsee keskustan osayleiskaavan palvelujen ja hallinnon alueella (P). Osayleiskaava on valtuuston hyväksymä ja se on oikeusvaikutukseton. Himanen 3 alueelle on vireillä asemakaavan muutos. Kaava-alue on pintaalaltaan yhteensä noin 8 hehtaaria. Asemakaavatyön tavoitteena on osoittaa tontteja yritys- ja asumiskäyttöön keskustan läheisyydestä. Kuva 6. Himanen 3 alueen asemakaavan alustava rajaus kartalla punaisella. Karttaesitys: Alavuden kaupunki. Kaavahankkeella osoitetaan tontteja liike-elämän uusia rakentamistarpeita varten valtatie 18:n pohjoispuoliselta alueelta. Kysyntää on vauhdittanut Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan hanke Piirantien itäpuolella. Himanen 3 alueen kaavahanke kiinteyttää Koliston ja Rekolan yritysalueiden sekä uuden S - Marketin muodostaman palvelukokonaisuuden ja luo mahdollisuuksia hyödyntää näkyvän kauppapaikan synergiaetua. Samalla vahvistuu Alavuden kaupunkimainen imago. Tarkoituksena on taata tonttitarjontaa liike-elämän tarpeisiin aivan keskustan tuntumasta pitkälle tulevaisuuteen, jotta kaupallisten toimintojen hajaantuminen saataisiin estettyä.

10 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 8 Asemakaavassa osoitettava rakennusoikeus on alustavien suunnitelmien mukaan yhteensä k-m 2. Asemakaavassa ratkaistaan myös Ritolantien uusi linjaus sekä tutkitaan mahdolliset alueen sisäiset kevyen liikenteen yhteystarpeet. 4.4 Yhdyskuntarakenne Kuva 7. Alustava kaavaluonnos. Lähde: Alavuden kaupunki. Alavus kuuluu Etelä-Pohjanmaan maakuntaan, jonka maakuntakeskus on Seinäjoki. Alavudelta on Seinäjoelle matkaa 53 km. Maakuntatason keskusverkkorakenteessa Alavus on seutukuntakeskus. Töysä on kuntakeskus ja Tuurin kylä on alakeskus. Etäisyys Tuuriin on 7 km. Alavuden taaja-asutus on sijoittunut valtatien 18 ja kantatie 66 risteysalueen ympärille, asemanseudulle ja Rantatöysän kylään. Taaja-asutuksella tarkoitetaan vähintään 200 asukkaan taajaan rakennettua aluetta. Kuvassa 8 on esitetty yhdyskuntarakenteen seurantajärjestelmästä (lähde: SYKE) muodostettu taaja-asutus ja kylämäinen asutus Alavudella ja Töysässä. Rajaus perustuu 250 x 250m ruudukkoon, jossa huomioidaan asukasluvun lisäksi rakennusten lukumäärä, kerrosala ja keskittyneisyys. Kylämäinen asutus kuvaa taajamien ulkopuolisen haja-asutusalueen rakennus- ja asutustihentymät, joissa on vakituista asutusta.

11 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 9 Kuva 8. Taaja-asutus (kirkas punainen) ja kylämäinen asutus (vaaleampi punainen) Alavudella. Lähde: YKR/SYKE. Suunnittelualue on merkitty kartalle keltaisella symbolilla. Asutuksen laajenemisalueita on valtatie 18 eteläpuolella itä-länsisuunnassa mm. Tervasmäki, Salmenvuori ja Kumola. Vuonna 2009 Alavudella oli lähes 600 yritystä ja 400 maatilaa. Kaupan alan yritysten osuus on lähes 20 %, rakennusalan yritysten osuus lähes 16 % ja teollisuusyritysten osuus lähes 13 %. Teollisuusyrityksistä 21 valmistaa metallituotteita ja 16 saha- ja puuteollisia tuotteita. Erityisesti rakennustuotteita (runko- ja julkisivurakenteita sekä ikkunoita ja ovia) valmistetaan useammassakin yrityksessä Alavudella. Tunnetuimpia yrityksiä ovat Alavus Ikkunat Oy, Alavuden Betoni Oy, Fenestra Oy, St. Gobain Glass Finland, Riikku Rakenteet Oy, HTR- Steel Oy, Alavus Alufront Oy ja Normek Oy.

12 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 10 5 Väestö ja ostovoima 5.1 Väestömäärä ja väestöennusteet Tarkastelualueella asui vuoden 2009 lopussa yhteensä noin asukasta. Alavuden väestömäärä on noin 60 % koko tarkastelualueen väestöstä. Tilastokeskuksen ennusteen (Väestöennuste 2009) mukaan vuoteen 2020 mennessä Alavuden väestömäärä vähenee 3 % ja Kuortaneen noin 6 %. Töysän väkimäärä kasvaa ennusteen mukaan noin 5 %. Vuodesta 2020 eteenpäin vuoteen 2030 asti Alavuden väestömäärän väheneminen hidastuu ollen noin 1 %:n luokkaa tarkasteluajanjaksolla. Koko tarkastelualueen väkimäärä on ennusteen mukaan vuonna 2020 noin ja vuonna 2030 noin asukasta. Jos kuntaliitos Töysän kanssa toteutuu, uuden muodostettavan kunnan väkiluku pysyy Tilastokeskuksen ennusteista laskien koko tarkasteluajanjakson lähes ennallaan. Tilastokeskuksen väestöennusteet ovat ns. demografisia trendilaskelmia, joissa lasketaan mikä olisi alueen tuleva väestö, jos viime vuosien väestönkehitys jatkuisi samanlaisena. Alavuden kaupungin omien tavoitteiden mukaan kaupungin väkimäärän väheneminen olisi hitaampaa. Taulukko 1. Väestö vuonna 2009 ja väestöennuste vuosille 2020 ja (Tilastokeskus. Väestöennuste 2009). Muutos Muutos Kunta % 2030 % Alavus % % Kuortane % % Töysä % % Yhteensä % % Yli 65-vuotiaita oli Alavudella vuonna 2009 noin 22 % väestöstä ja ennusteen mukaan osuus on kasvamassa vuoteen 2030 mennessä yli 30 %:iin. (2020/28 % ja 2030/32 %). Nykytilanteessa Alavuden keskustaajamassa asuu noin asukasta eli noin 40 % koko kunnan väkimäärästä. Voidaan olettaa, että kun yli 65- vuotiaiden osuus tulevaisuudessa kasvaa, keskustaajaman väkiluku kasvaa ja haja-asutusalueiden pienenee. Tilastokeskuksen kesämökit -tilaston mukaan Alavudella on loma-asuntoja 1429 kappaletta (vuoden 2009 tieto) ja kaupungin rekistereiden mukaan runsaat 800 näistä on ulkopaikkakuntalaisten omistuksessa. Jos oletetaan talouksien keskikooksi 2,2 henkilöä /loma-asunto, ulkopaikkakuntalaisia mökkiläisiä on noin henkilöä. Jos lisäksi oletetaan, että he viipyvät paikkakunnalla keskimäärin kuukauden vuodessa, lisää heidän osuutensa laskennallisesti Alavuden kokonaisväestömäärää noin 147 hengellä.

13 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti Ostovoima ja ostovoiman kasvuarvio Ostovoima ja sen kehitys ovat perusta kaupan palveluverkon kehittämiselle ja kaupan investoinneille. Ostovoima on arvioitu väestömäärän ja asukaskohtaisten kulutuslukujen perusteella. Kulutuslukuina on käytetty Tuomas Santasalo Ky:n Vähittäiskauppa Suomessa 2008 julkaisun ostovoimalukuja. Ostovoiman kehitys on arvioitu edellisessä kohdassa esitetyn Tilastokeskuksen väestöennusteen sekä kulutuksen kasvuarvioiden kautta. Kulutuksen kasvuarviona on käytetty päivittäistavarakaupassa 1 % / vuosi ja erikoiskaupassa 2,5 % / vuosi. Kulutuksen osalta on päädytty käyttämään melko maltillisia kasvuennusteita johtuen tarkasteluajanjakson pituudesta. Vaikka kulutuksen kasvu on ollut voimakasta aivan viime vuosiin asti, maltillisilla kasvuennusteilla voidaan tasata mahdollisen taloudellisen tilanteen aikaansaamia vaihteluita kulutuskäyttäytymisessä. Yleisen taloudellisen tilanteen vaikutus näkyy yleensä selvemmin erikoiskaupan kehityksessä, kuin päivittäistavarakaupassa. Jaottelu tilaa vievään erikoiskauppaan ja muuhun erikoiskauppaan käy tarkemmin ilmi liitteestä 2. Taulukko 2. Laskelmissa käytetyt kulutusluvut ( /asukas/vuosi) ja kasvuarviot (%/vuosi). Kulutusluvut, /asukas Kasvuarvio %/vuosi Päivittäistavarakauppa ,0 % Tilaa vaativa kauppa ,5 % Muu erikoiskauppa ,5 % Ostovoimatarkasteluissa on pidettävä mielessä, että ostovoima kuvaa kuluttajien ostovoimapotentiaalia tietyllä alueella. Se ei kerro suoraan, missä tämä potentiaali toteutuu myyntinä. Koko vähittäiskaupan ostovoima oli vuonna 2009 Alavudella noin 51 milj. ja koko tarkastelualueella noin 90 milj.. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan arvioitu vähittäiskaupan ostovoiman kasvu on vv Alavudella yhteensä noin 9 milj. ja koko tarkastelualueella noin 17 milj.. Aikajaksolla ostovoima kasvaisi Alavudella noin 12 milj. ja koko tarkastelualueella noin 22 milj.. Koko tarkasteluajanjaksolla vähittäiskaupan ostovoiman kasvu on Alavudella yhteensä noin 21 milj. ja koko tarkastelualueella arviolta yhteensä noin 39 milj..

14 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 12 Taulukko 3. Päivittäistavarakaupan ostovoima ja ostovoiman kasvu, milj. (vuoden 2009 rahassa). Ostovoima milj. Muutos Ostovoima milj. Muutos Kunta Alavus 23,1 24,9 1,8 27,3 2,4 Kuortane 9,8 10,2 0,5 10,9 0,7 Töysä 8,0 9,3 1,4 10,7 1,4 Yhteensä 40,9 44,5 3,6 48,9 4,4 Taulukko 4. Tilaa vaativan erikoiskaupan ostovoima ja ostovoiman kasvu, milj. (vuoden 2009 rahassa). Ostovoima milj. Muutos Ostovoima milj. Muutos Kunta Alavus 11,0 13,9 2,9 17,6 3,7 Kuortane 4,6 5,7 1,1 7,1 1,4 Töysä 3,8 5,2 1,4 6,9 1,7 Yhteensä 19,4 24,8 5,4 31,6 6,8 Taulukko 5. Muun erikoiskaupan ostovoima ja ostovoiman kasvu, milj. (vuoden 2009 rahassa). Ostovoima milj. Muutos Ostovoima milj. Muutos Kunta Alavus 17,0 21,6 4,6 27,3 5,8 Kuortane 7,2 8,8 1,7 11,0 2,1 Töysä 5,9 8,1 2,2 10,7 2,6 Yhteensä 30,1 38,5 8,4 49,0 10,5

15 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 13 6 Kaupan nykytila ja kehitysnäkymät 6.1 Kaupan nykytila Myymäläverkko Päivittäistavarakauppa Vuoden 2009 lopussa tarkastelualueella oli yhteensä 12 päivittäistavarakaupan myymälää. Alavudella oli seitsemän päivittäistavarakaupan yksikköä. Vuoden 2009 aikana on kaksi pienmyymälä kokoluokan päivittäistavarakauppaa lopettanut toimintansa. Päivittäistavaramyymälöiden kokonaismäärä on säilynyt lähes samana vuoden 2006 lopun tilanteeseen nähden. Kuva 9. Alavuden keskustaajaman päivittäistavaramyymälät. Sinisellä värillä on osoitettu suunnittelualue (Himanen 3 alueen asemakaavoitettava alue). Pohjakartta: Alavuden kaupunki. Myymälätyypeittäin tarkasteltuna Alavuden myymälöistä yksi on kokoluokan iso supermarket myymälä. Se on juuri uusiin tiloihin Himasen alueelle siirtynyt S-market. Uuden S-marketin yhteydessä toimii myös ABCliikennemyymälä. Uudehko K-supermarket aivan ydinkeskustassa on kokoluokan pieni supermarket myymälä. Sen lisäksi ydinkeskustassa on Valintatalo ja asemanseudulla on Siwa.

16 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 14 Taulukko 6. Päivittäistavaramyymälät myymälätyypeittäin Alavudella, Kuortaneella ja Töysässä vuoden 2009 lopussa. (Lähde: A.C. Nielsen Finland Oy). Alavus Kuortane Töysä Tarkastelualue yht. Hyper- Tavara- market talo Supermarket Iso >1000 m Valintamyymälä Pieni m Iso m Pieni m2 Pienmyymälä Erikoismyymälä 0 Yhteensä Vuoden 2009 aikana Seinäjärven kyläkauppa on lopettanut toimintansa. Alavudella toimii edelleen kaksi kyläkauppaa (Taipalus/Kaukola ja Sulkavankylä). Kuva 10. Päivittäistavarakaupan myymäläverkko tarkastelualueella vuoden 2009 lopussa. (Lähde: A. C. Nielsen Finland Oy, pohjakartta: Logica/MML).

17 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 15 Asukaslukuun suhteutettuna tarkastelualueella oli keskimäärin 1388 asukasta yhtä päivittäistavaramyymälää kohti. Koko Suomen vastaava tunnusluku vuonna 2009 oli 1360 asukasta yhtä päivittäistavaramyymälää kohti. Päivittäistavaramyymälöiden lisäksi päivittäistavaroita myydään huoltoasemilla, ns. laajan tavaravalikoiman myymälöissä ja kioskeissa. Vuoden 2009 lopussa tarkastelualueella oli viisi huoltoasemaa, joissa myydään päivittäistavaroita. Yksi sijaitsi Alavudella, yksi Kuortaneella ja kolme Töysässä. Laajan tavaravalikoiman myymälöitä oli tarkastelualueella yhteensä 2, toinen Alavudella ja toinen Töysässä (A.C.Nielsen Finland Oy). Kioskirekisterin tiedot vuodelta 2009 eivät olleet käytettävissä selvitystä tehdessä. Erikoiskauppa Erikoiskaupan luokitukset ja laskelmat pohjautuvat Tilastokeskuksen toimipaikkarekisteriin, jossa on käytetty vuoden 2008 toimialaluokitusta (TOL 2008-nimikkeistö: Erikoiskaupan toimialaryhmät ja toimialat, liite 1). Kaikki tilastoissa olevat tilaa vaativan kaupan toimialan myymälät eivät ole ympäristöministeriön suosituksen mukaisia tilaa vaativan kaupan yksiköitä, mutta niitä ei ole mahdollista tilastoista erotella. Autokauppa on jätetty tarkastelujen ulkopuolelle, koska merkittävä osa myynnistä on yritysten välistä kauppaa. Myös rautakaupassa osa myynnistä suuntautuu toisille yrityksille, mutta rautakauppa on mukana tarkasteluissa. Taulukko 7. Tarkastelualueen erikoiskaupan myymälät. (Lähde: Tilastokeskus, toimipaikkarekisteri, TP15-tiedot ). Alkot, apteekit ym. Muu erikoiskauppa Muotikauppa Tietotekninen kauppa Tilaa vaativa erikoiskauppa Muu tilaa vaativa kauppa Muu erikois-huonekalukauppkauppa Kodinkonekauppa Rautakauppa Erikoiskauppa yhteensä Alavus Kuortane Töysä Tarkastelualue yht Toimipaikkarekisterin tiedoissa saattaa olla jonkun verran puutteita. Koska tilastot perustuvat yritysten omiin ilmoituksiin, myös mm. toimialoissa saattaa olla epätarkkuutta. Alavuden keskustassa on kohtalainen erikoiskaupan tarjonta. Sieltä löytyy mm. kukkakauppoja, kangaskauppa, kirjakauppa, kodinkoneliike, apteekki, alko, huonekaluliikkeitä, tietokoneliike, optikkoliike, valokuvausliike ja pari lahjatavaraliikettä. Ydinkeskustan alueelta löytyy myös pääosa julkisista ja kaupallisista palveluista; mm. kunnantalo, linja-autoasema, kulttuurikeskus, valtion virastotalo, Kela, useampia pankkeja, ravintoloita ja vakuutusyhtiöitä. Tilaa vievä kauppa on keskittynyt Virtaintien (kantatie 66) itäpuolelle. Asemanseudulla on kaksi erikoiskauppaa.

18 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti Vähittäiskaupan myynti Kuva 11. Kuulantien varren liiketiloja. Töysän kunnassa, noin kuuden kilometrin päässä Alavuden keskustasta, sijaitseva Tuurin kylä muodostaa valtakunnallisestikin tarkasteltuna merkittävän kaupallisen ja matkailullisen keskittymän, jonka vaikutukset ulottuvat laajalle alueelle. Keskeinen kaupallinen toimija Tuurissa on Veljekset Keskisen kyläkauppa, joka on myynniltään Suomen toiseksi suurin tavaratalo Helsingin Stockmannin jälkeen. Kyläkaupan ympärille on syntynyt kaupallinen kokonaisuus, joka käsittää noin 60 yritystä. Alueella toimii mm. vaate- ja kenkäkauppoja, alko, apteekki, kultasepänliike, optikkoliike, autokauppa ja puutarhamyymälä. Lisäksi alueelta löytyy matkailupalveluiden (hotelli, karavaanarialue jne) lisäksi useita ravintoloita ja lääkäriasema. Vähittäiskaupan kokonaispintaala on nykyisellään noin k-m 2. Päivittäistavarakauppa Tarkastelualueen päivittäistavaramyynnistä toteutui A. C. Nielsen Finland Oy:n tilastojen mukaan vuonna 2009 Alavudella 25 %, Töysässä 66 % ja Kuortaneella 10 %. Päivittäistavaramyyntiin on laskettu mukaan päivittäistavaramyymälöiden myynnin lisäksi myös laajan tavaravalikoiman myymälöiden ja huoltoasemien päivittäistavaramyynti. Tarkastelualueen vuoden 2009 päivittäistavaramyynnistä toteutui päivittäistavaramyymälöissä 97 %, laajan tavaravalikoiman myymälöissä 2 % ja huoltoasemilla 1 %. Myymälätyypeittäin tarkasteltuna Alavuden päivittäistavaramyymälöiden vuoden 2009 päivittäistavaramyynnistä 82 % toteutui supermarketeissa, 8 % valintamyymälöissä ja 10 % pienmyymälöissä.

19 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 17 Päivittäistavaramyynti myymälätyypeittäin (%) Supermarket 82 % Valintamyymälä 8 % Pienmyymälä 10 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Kuva 12. Päivittäistavaramyynti myymälätyypeittäin Alavudella vuonna 2009 (Lähde: A. C. Nielsen Finland Oy). Päivittäistavarakaupan myyntitehokkuus ( /my-m2/vuosi) oli vuonna 2009 Alavudella ja koko tarkastelualueella hiukan alle maan keskiarvon. Korkea myyntitehokkuus kertoo yleensä siitä, että päivittäistavarakaupan pinta-ala on alimitoitettu, ja että kilpailua ei ole. Alhainen myyntitehokkuus puolestaan on yleensä merkki päivittäistavarakaupan ylimitoituksesta ja kireästä kilpailutilanteesta. Erikoiskauppa Ostovoiman siirtymät Tilastokeskuksen toimipaikkarekisterin aineiston perusteella arvioituna tarkastelualueen erikoiskaupan myynnistä toteutui vuonna 2009 Alavudella noin 20 %, Kuortaneella noin 5 % ja Töysässä noin 75 %. Toimialakohtaista tarkastelua ei voida tehdä, koska lain mukaan Tilastokeskus ei saa luovuttaa liikevaihtotietoa yrityksistä, joita ko. kunnassa/toimialalla on alla kolme kappaletta. Kaupan markkinatilannetta ja kaupan vetovoimaisuutta voidaan tarkastella vertaamalla ostovoimaa ja myynnin arvoa. Kun ostovoiman siirtymä on positiivinen eli myynti suurempi kuin ostovoima, kaupan palvelut ovat vetovoimaisia ja alue saa ostovoimaa muualta. Kun ostovoiman siirtymä on negatiivinen eli myynti pienempi kuin ostovoima, ostovoimaa siirtyy muualle. Päivittäistavarakauppa Päivittäistavarakaupan ostovoiman siirtymä oli Alavudella negatiivinen (-26 %) eli ostovoimaa virtaa pois Alavudelta. Myös Kuortaneen ostovoiman siirtymä on negatiivinen (-32 %). Voidaan arvioida, että Alavuden asukkaat tekevät päivittäistavarakaupan ostoksia oman kunnan lisäksi Seinäjoelta ja Töysästä (Tuurista). Töysän ostovoiman siirtymä on positiivinen. Töysän päivittäistavarakaupan myynti on noin viisinkertainen kuntalaisten omaan ostovoi-

20 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 18 maan nähden. Koko tarkastelualueen päivittäistavarakaupan pinta-alasta 60 % sijoittuu Töysään ja pääosin Tuuriin. Koko tarkastelualueen päivittäistavarakaupan myynnistä toteutuu 66 % Töysässä. Alavuden osuus on 25 % ja Kuortaneen 10 %. Myynteihin on laskettu mukaan myös huoltoasemien ja laajan tavaravalikoiman myymälöiden päivittäistavaramyynti. Erikoiskauppa Alavuden erikoiskaupan tilanne ostovoiman siirtymien osalta näyttäisi käytettävissä olevan tilastotiedon perusteella olevan lähellä tasapainotilaa. On kuitenkin oletettavissa, että tilastoissa on jonkun verran epätarkkuutta ja ostovoimaa virtaan Alavudelta ainakin jonkun verran Tuuriin. Töysän erikoiskaupan myynti on huomattavasti suurempi kuin kuntalaisten ostovoima. Tuuriin virtaa eri selvitysten mukaan ostovoimaa jopa useiden satojen kilometrien päästä eikä pelkästään lähimmistä naapurikunnista. Taulukko 8. Erikoiskaupan ostovoiman siirtymät tarkastelualueella. Ostoiman Ostovoima Myynti siirtymä Kunta milj. milj. milj. % Alavus 28,0 28,7 0,7 2 % Kuortane 11,8 6,4-5,4-46 % Töysä 9,6 127,1 117, % Yhteensä 49,4 162,1 112,7 228 % 6.2 Kaupan kehitysnäkymät Kaupan yleiset kehitysnäkymät Päivittäistavarakaupassa hypermarkettien ja isojen supermarkettien merkitys kasvaa edelleen lähitulevaisuudessa. Hypermarkettien koko ei enää kasva oleellisesti ja markkinoille tulee myös aiempaa pienempiä hypermarketteja. Päivittäistavarakaupassa viime vuosien kehityspiirteisiin on kuulunut myös se, että on alettu perustaa uusia pienmyymälöitä, etenkin suurimmilla kaupunkiseuduilla. Laadukkaiden pienmyymälöiden merkitys on ollut kasvussa ja kasvaa edelleen tulevaisuudessa. Suurten ja pienten myymälöiden merkityksen kasvaessa keskikokoisten päivittäistavaramyymälöiden asema heikkenee. Alle 400 m 2 :n myymälöiden toimintaedellytyksiä on parantanut osaltaan mm. vapaa sunnuntaiaukiolo. Alle sadan neliön pienmyymälöiden suosio on ollut kasvussa viime aikoina ja vain ne ovat saaneet olla auki vaikka kellon ympäri. Uusi aukiololaki tuli voimaan vuoden 2009 alussa. Kaikki vähittäiskaupat saavat olla auki sunnuntaisin ympäri vuoden ja pienet, alle 400 neliön kaupat, saavat olla auki täysin vapaasti. Nettikaupan merkitys tulee pitkällä ajanjaksolla kasvattamaan merkitystään myös päivittäistavarakaupassa. Edellytyksenä kuitenkin on, että kuljetuspalvelut saadaan logistisesti ja taloudellisesti kannattavaksi ja että myös tavaroiden vastaanottopää kehittyy. Tämä tarkoittaa sitä, että taloissa on riittävät ja tarkoitukseen soveltuvat tavaroiden vastaanottotilat. Erikoiskaupassa nettikauppa vahvistuu nopeammin ja selkeämmin kuin päivittäistavarakaupassa, vaikka eri toimialojen välillä onkin eroja. Etenkin kansainvälinen nettikauppa kasvaa. Suomeen saattaa myös tulla nettikaupan näytemyymälöitä (esim.

21 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 19 tavarataloja, joissa on vain vaatteiden sovituskappaleet ja tuotteet tilataan netin välityksellä). Tällaisia näytemyymälöitä on jo esimerkiksi Saksassa. Erikoiskaupassa myymälöiden valikoimat monipuolistuvat ja kasvavat. Tämä merkitsee mm. sitä, että myymäläkoko kasvaa ja kauppakeskukset vahvistuvat. Samalla erikoistuminen, niin yksittäisten myymälöiden kuin pienten kauppakeskustenkin, lisääntyy. Myös hybridikaupat lisääntyvät ja avaimet käteen -periaate yleistyy. Nähtävissä on myös, että Suomeen tulee muutama suuri outlet -keskus ja että hyvinvointi- ja vapaa-ajan palveluihin sekä elämyksellisyyteen liittyvä kauppa lisääntyy. Tilaa vaativa erikoiskauppa on tällä hetkellä ja tulevaisuudessakin erittäin voimakkaasti kasvava erikoiskaupan toimiala. Tilaa vaativan kaupan alalle tulee jatkuvasti uutta tarjontaa ja uusia toimialakeskittymiä rakennetaan. Saavutettavuuden merkitys korostuu ja tilaa vaativan erikoiskaupan ketjut pyrkivät keskittämään myymälöitä lähelle toisiaan. Mikäli kaavat ja tonttitarjonta antavat mahdollisuuden, tilaa vaativan erikoiskaupan hankkeet tulevat sijoittumaan jo syntyneille tai uusille vetovoimaisille palvelualueille, kaupunkien reuna-alueille hyvien liikenneyhteyksien varteen. Avainasioita ovat riittävän suuret tontit, hyvä saavutettavuus ja näkyvyys. Hallitus on antanut esityksen maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi siten, että sijainnin ohjauksen piiriin otetaan myös paljon tilaa vaativan erikoistavaran kauppa. Lakiesityksessä ehdotetaan, että maakuntakaavoissa tulisi esittää kaupan enimmäismitoitus. Muutoksen tavoitteena on selkeyttää vähittäiskaupan ohjauksen kokoamalla vähittäiskaupan säännökset erilliseen lukuun. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan keväällä Kaupan kehitysnäkymät Alavudella Alavuden päivittäistavarakaupan ja erikoiskaupan kehittämisen ja laajentumisen erityisenä haasteena on Tuurin alueen kaupan monipuolinen tarjonta ja vetovoima. Tuurin kaupallinen keskittymä palvelee koko maakuntaa ja säilyttänee tulevaisuudessakin asemansa, jota voidaan verrata maakuntatason kaupallisiin keskuksiin (Seinäjoki, Tampere). Tuurinportin kaupallisten toimintojen laajentuminen ja lisääntyminen kiristää entuudestaan Alavuden kaupan kilpailutilannetta ja kaventaa jonkun verran kehitysnäkymiä. Toisaalta voidaan nähdä, että Tuuriin voi sijoittua sellaisia uusia erikoiskaupan toimijoita (keskustahakuisen erikoiskaupan tai tilaa vievän erikoiskaupan), joita ei muuten esim. Alavudelle ehkä saataisi. Päivittäistavarakaupan tarjonta Alavuden keskustan alueella on väestöpohjaan nähden tällä hetkellä varsin kattava, kun sekä K-ryhmällä että S- ryhmällä on uudehkot marketit. Niiden sijainti takaa päivittäistavarakaupan lähipalvelut laajasti keskustassa ja sen tuntumassa olevalle asutukselle. Koska sekä K-market, että S-market ovat uudehkoissa liiketiloissa ja uusilla paikoilla, näiden myynnin kehittymisestä ja kilpailutilanteen kehittymisestä voidaan tehdä johtopäätöksiä vasta muutaman vuoden kuluttua tilanteen vakiinnuttua. S-marketilla on mahdollisuus laajentua nykyisellä tontilla, koska siinä on jonkun verran käyttämätöntä rakennusoikeutta. Alavuden nykyiseen väestöpohjaan ja väestöennusteisiin nähden kunnan nykyinen päivittäistavarakaupan myymäläkapasiteetti riittänee pitkälle tulevaisuuteen. Tilaa vievän erikoiskaupan myymälöille liikenteellisesti hyvä sijainti, hyvä saavutettavuus ja riittävät pysäköintitilat ovat tärkeitä sijoittumisperusteita. Himasen alue kokonaisuudessaan tarjoaa juuri tilaa vievälle erikoiskaupalle hyvät sijoittumismahdollisuudet, koska se sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien

22 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 20 varrella, mutta lähellä ydinkeskustaa. Erikoiskaupan kehittymisedellytyksiä Alavudella voidaan parantaa profiloitumalla ja erikoistumalla Tuurin alueen kaupalliseen tarjontaan nähden. Alavuden keskustan kaupallisen vetovoiman säilyttäminen ja vahvistaminen on suuri haaste. Keskustan vetovoima ja elävyys on riippuvainen kaupallisten, kulttuuristen ja julkisten palvelujen tarjonnan muodostamasta kokonaisuudesta ja monipuolisuudesta. Keskustan kehitykseen vaikuttavat myös hyvin monet muut tekijät, kuten riittävä väestöpohja, liikenne- ja pysäköintijärjestelyt, fyysinen ympäristö, liiketilojen tarjonta sekä liikkeiden ja palveluiden vetovoima ja aukioloajat. Alavudella ollaankin käynnistämässä keskustaympäristön kehittämisselvitystä, jonka tavoitteena on viihtyisyyden lisääminen. Keskustan kehittämisessä on tärkeää, että kunnan, yrittäjien, kiinteistönomistajien ja muiden toimijoiden kesken tehdään tiivistä yhteistyötä ja näin huolehditaan keskustan jatkuvasta kehittämisestä. Jos Alavuden ja Töysän kuntaliitos toteutuu, se saattaa tulevina vuosina vaikuttaa nykyisten kuntakeskusten ja muiden kaupallisten painopisteiden profiiliin ja rooliin kaupan palveluverkossa Kaupan laskennallinen liiketilan lisätarve Ostovoiman kasvu mahdollistaa kaupan paremmat toimintamahdollisuudet. Nykyiset yritykset voivat kasvattaa myyntiään ja uusille yrityksille voi syntyä riittävät toimintaedellytykset. Kaupan mitoitustarve arvioitiin ostovoiman kasvuennusteen perusteella muuttamalla kasvu liiketilan lisätarpeeksi kaupan keskimääräisen myyntitehokkuuden ( /myynti-m 2 ) avulla. Arvioitu tilantarve kuvaa liiketilan lisätarpeen suuruusluokkaa tilanteessa, jossa kaikki ostovoiman kasvu kohdistuu uusperustantaan. Käytännössä osa ostovoiman kasvusta kohdistuu nykyisten yritysten myynnin kasvuun ja vain osa vaatii uutta liiketilaa. Toisaalta myymäläkannan poistuma ja alueen ulkopuolelta tuleva ostovoima lisäävät liiketilan tarvetta. Kaupan toimintaedellytysten kannalta on tärkeää, että kaavoituksella mahdollistetaan riittävä ja joustava liiketilarakentaminen ja laajentamismahdollisuudet myös pitkällä tähtäimellä. Tähän voidaan varautua noin 30 %:n kaavallisella ylimitoituksella. Keskeinen tilatarpeeseen vaikuttava tekijä on myyntitehokkuus. Myyntitehokkuus vaihtelee myymälätyypeittäin. Näin ollen myös uusperustannan rakenne vaikuttaa lopulliseen tilatarpeeseen.

23 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 21 Liiketilan lisätarpeen arvioinnissa on käytetty seuraavia laskentaoletuksia: - myyntialan muunto kerrosalaksi kertoimella 1,53 - päivittäistavarakaupan keskimääräinen myyntitehokkuus /my-m 2 - erikoiskaupan keskimääräinen myyntitehokkuus /my-m 2 - kokonaan uusperustantaa - ei myymäläpoistumaa - 30 %:n kaavallinen ylimitoitus - päivittäistavarakaupassa tavoitteena nykyisen ostovoiman vuodon supistuminen 30 %:lla (vuonna 2009 arviolta -26 %, supistuminen noin - 18 %:iin) Vähittäiskaupan (ilman autokauppaa) liiketilan lisätarve on Alavudella vuosina noin k-m 2 ja vuosina noin k-m 2 eli yhteensä koko tarkastelujaksolla noin k-m 2. Koko tarkastelualueella (Alavus, Kuortane, Töysä) liiketilan lisätarve vuosina on noin k-m 2 ja vuosina noin k-m 2 eli yhteensä noin k-m 2. Alavuden ja Töysän yhteenlaskettu vähittäiskaupan liiketilantarvearvio tarkasteluajanjaksona on k-m 2. Liiketilantarvearvioita tarkasteltaessa on syytä muistaa, että luvut ovat suuntaa-antavia ja ilmoittavat ainoastaan suuruusluokan, ei tarkkaa lisätilan tarvetta. Taulukko 9. Laskennallinen liiketilan lisätarve Päivittäistavarakauppa ostovoiman Erikoiskauppa yhteensä ostovoiman Tilaa vaativa erikoiskauppmuu erikoiskauppa ostovoiman ostovoiman Kunta kasvu milj. k-m2 kasvu milj. k-m2 kasvu milj. k-m2 kasvu milj. k-m2 Alavus 1, , , , Kuortane 0, , , , Töysä 1, , , , Yhteensä 3, , , , Taulukko 10. Laskennallinen liiketilan lisätarve Päivittäistavarakauppa Erikoiskauppa yhteensä Tilaa vaativa erikoiskauppa Muu erikoiskauppa Kunta ostovoiman kasvu milj. k-m2 ostovoiman kasvu milj. k-m2 ostovoiman kasvu milj. k-m2 ostovoiman kasvu milj. k-m2 Alavus 2, , , , Kuortane 0, , , , Töysä 1, , , , Yhteensä 4, , , , Päivittäistavarakauppa Taulukko 11. Laskennallinen liiketilan lisätarve Erikoiskauppa yhteensä Tilaa vaativa erikoiskauppa Muu erikoiskauppa Kunta ostovoiman kasvu milj. k-m2 ostovoiman kasvu milj. k-m2 ostovoiman kasvu milj. k-m2 ostovoiman kasvu milj. k-m2 Alavus 4, , , , Kuortane 1, , , , Töysä 2, , , , Yhteensä 8, , , , Vieraspaikkakuntalaisten loma-asukkaiden päivittäistavarakaupan ostovoiman kasvu vastaisi arviolta noin 900 k-m 2 :n lisätarvetta vuoteen 2030 mennessä.

24 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 22 Ostovoiman kasvun ja sitä kautta liiketilatarpeen arviointiin liittyy monia epävarmuustekijöitä. Muutokset ostovoiman kehityksessä muuttavat myös kaupan lisärakentamisen tarvetta. Tästä johtuen liiketilan lisätarvelaskelmia voidaan pitää vain suuntaa-antavina suuruusluokka-arvioina.

25 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 23 7 Liikennejärjestelmän nykytilanne Kaava-alue sijaitsee Alavuden keskustaajaman pohjoisosassa, valtatien 18 ja kantatien 66 liittymän luoteispuolella. Alueelta on matkaa Alavuden ydinkeskustaan noin 1 km ja Asemanseudulle noin 3 km. Suunnittelualueelle on kulku molemmilta pääteiltä. Valtatieltä 18 on liittymä Himasentielle. Liittymässä on valtatiellä vasemmalle kääntymiskaista lännestä tultaessa. Lisäksi liittymään on tarkoitus rakentaa valtatielle oikealle kääntymiskaista vuonna Kantatieltä 66 etelän suunnasta alueelle pääsee Kirjapainonkujan ja Kolistontien kautta. Kantatien ja Kirjapainonkujan liittymä on pääsuunnassa kanavoitu tasoliittymä. Pohjoisen suunnasta kulku alueelle Aholahdentien ja Piirantien kautta. Kantatien ja Aholahdentien liittymässä on erillinen kääntymiskaista kantatieltä Piirantielle pohjoisessa tultaessa. Liittymässä ei ole kääntymiskaistaa vasemmalle. Suunnittelualueelta on myös katuyhteys Alavuden keskustaan Piirantien ja Kolistontien kautta, ja tätä reittiä pitkin edelleen suurimpaan osaan Alavuden keskustaajamaa. Keskimääräinen vuorokausiliikenne vuonna 2010 oli valtatiellä 18 suunnittelualueen kohdalla, kantatien liittymän länsipuolella noin ajoneuvoa vuorokaudessa. Kantatiellä 66 keskimääräinen vuorokausiliikenne alueen kohdalla, valtatien liittymän pohjoispuolella oli noin ajoneuvoa vuorokaudessa. Ennustetut liikennemäärät suunnittelualueen kohdalla vuonna 2030 ovat valtatiellä 18 noin ajoneuvoa vuorokaudessa ja kantatiellä 66 noin ajoneuvoa vuorokaudessa. Nopeusrajoitus Himasen kohdalla on kummallakin tiellä 80 km/h, ja molemmat tiet ovat valaistut. Katujen (Aholahdentie, Himasentie, Piirantie, Telekuja) nykyisistä liikennemääristä ei ole olemassa laskentatietoa. Nykyisiä liikennemääriä voidaan karkeasti arvioida ympäristön maankäytön perusteella. Alueen länsipuolella on Rekolan teollisuusalue, kun taas pohjoispuolella on vähäistä teollisuutta ja asumista. Piirantien itäpuolelle on avattu joulukuussa 2010 S-market sekä ABC-liikenneasema. Nykyisten liikennemäärien arvioinnissa on soveltuvilta osin hyödynnetty Himanen 2 alueen asemakaavan kaupallisten ja liikenteellisten vaikutusten arviointia. Karkealla tasolla alueen katujen liikennemäärien voidaan arvioida olevan seuraavat: Kolistontiellä ajoneuvoa vuorokaudessa, Aholahdentie kantatien 66 liittymässä ajoneuvoa vuorokaudessa ja Himasentie valtatien 18 liittymässä ajoneuvoa vuorokaudessa. Kevyen liikenteen yhteydet alueelle ovat varsin kattavat. Aholahdentien, Piirantien ja Kolistontien varressa kulkee kevyen liikenteen väylä, jota pitkin pääsee Alavuden keskustaan ja edelleen muualle keskustaajamaan. Suunnittelualueelle Telekujan varrella ei ole kevyen liikenteen väylää. Katuverkon lisäksi valtatien 18 ja kantatien 66 varrella on kevyen liikenteen väylät. Valtatien kevyen liikenteen väylä on sen eteläpuolella, joten kulku siltä alueelle on Kolistontien ja Rekolantien alikulkujen kautta. Valtatien 18 varren itään päin kulkeva kevyen liikenteen väylä on suorin yhteys keskustaajaman itäisiin osiin. Kantatien 66 kevyen liikenteen väylä kulkee tien länsipuolella, ja siltä on yhteys alueelle Aholahdentien kautta. Kantatien kevyen liikenteen väylä jatkuu pohjoiseen aina Asemanseudulle asti. Alueen ympäristössä pääteillä ei ole linja-autopysäkkejä, joten lähimmät pysäkit ovat Alavuden keskustassa. Linja-autoliikenne alueella on melko vähäistä ja on keskittynyt koululaiskuljetuksiin ja kaukoliikenteeseen.

26 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 24 8 Vaikutusten arviointi 8.1 Vaikutusten arvioinnin lähtökohdat Vaikutusten arviointi on tehty asiantuntija-arviona olemassa oleviin suunnitelmiin ja selvityksiin sekä tilasto-, rekisteri- ja tutkimustietoihin perustuen. Vaikutusten arvioinnissa on sovellettu ympäristöministeriön Kauppa kaavoituksessa -oppaan tarkastelukokonaisuuksia. Selvityksessä on arvioitu Alavuden Himanen 3 alueen asemakaavoituksella mahdollistettavien kaupan toimintojen vaikutukset: - kaupan toiminta- ja kehitysedellytyksiin, - palvelutarjonnan kehitykseen ja ostovoiman siirtymiin, - palvelujen saavutettavuuteen, - kaupan palveluverkkoon - liikennemääriin, liikenneverkkoon ja sen toimivuuteen ja turvallisuuteen. Himanen 3 alueen asemakaavamuutoksella mahdollistetaan alustavien suunnitelmien mukaan yhteensä k-m 2 :n uutta rakennusoikeutta. Uusi liiketila tulisi pääosin erikoiskaupan ja tilaa vievän erikoiskaupan, mutta osin myös mahdollisesti päivittäistavarakaupan käyttöön. Osa tilaa vievästä kaupasta voi olla myös sellaisilla kaupan toimialoilla, joita ei ole mukana ostovoima- yms. laskelmissa, esim. auto- ja konekauppa. Arvioinnissa on huomioitu myös Tuurinportin alueen uusi kaupan potentiaali; rakennusoikeutta yhteensä noin k-m 2. Tuurin kaupallisten toimintojen laajentamisen vaikutukset ulottuvat naapurikuntien lisäksi maakunnan rajojen yli. Vaikutusten arvioinnissa on tarkasteltu Himasen alueen kaupallisen jatkokehittämisen vaikutuksia verrattuna tarkasteluhetkellä vallitsevaan tilanteeseen. 8.2 Kaupan toiminta- ja kehitysedellytykset Ostovoiman kasvua ja liiketilan lisätarvetta tarkastelemalla voidaan hahmottaa, kuinka suuri on se markkinoiden kasvu, jonka jakajaksi uudet kaupan hankkeet tulevat. Kohdassa on esitetty ostovoiman kasvun pohjalta arvioitu laskennallinen liiketilan lisätarve. Himasen alueen kaupan toiminnot jakavat osittain samaa ostovoimapotentiaalia, kuin Tuurin kauppakeskusalueen nykyiset ja mahdolliset uudet liikkeet. Koko tarkastelualueen vähittäiskaupan ostovoiman kasvun pohjalta arvioitu liiketilan lisätarve on vuoteen 2030 mennessä k-m 2. Tiedossa olevien Himasen ja Tuurinportin hankkeiden yhteenlaskettu kerrosala on noin k-m 2. Käytännössä voidaan olettaa, että koko kerrosala ei toteudu tässä arvioinnissa mukana olevina vähittäiskaupan toimialojen liiketiloina eikä ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Toisaalta Tuurin kauppakeskus palvelee paljon laajempaa asiakaskuntaa, kuin tämän selvityksen tarkastelualueen asukkaat. Kaupan toiminta- ja kilpailuedellytysten turvaamiseksi on kuitenkin tärkeää, että kaavalla mahdollistetaan riittävä ja joustava liikerakentaminen ja laajennusmahdollisuudet myös pitkällä tähtäimellä.

27 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 25 Tuurin kauppakeskuksen nykyinen tarjonta ja mitoitus sekä laajennusmahdollisuudet huomioiden on todettava, että Himasen alueen kaupallisten toimintojen rooli kaupan palveluverkossa on lähinnä paikallinen ja alue palvelee enimmäkseen Alavuden asukkaita. Jos Himasen alueen koko rakennusoikeus toteutuu kaupan toimintoina, riittää Alavuden ostovoiman kasvun aikaansaama liiketilan lisätarve (koko tarkastelujaksolla noin k-m 2 ) kattamaan hankkeiden liiketilan lisäyksen vasta pitkällä tähtäimellä. Ostovoiman kasvun pohjalta arvioituna hankealueelle sopiva paljon tilaa vievän kaupan liiketilan kokonaismitoitus olisi noin k- m 2 vuoteen 2030 mennessä. Mahdollisia haitallisia vaikutuksia voidaan ehkäistä toteuttamalla Himasen alueen kokonaisuus vaiheittain, niin että kaupan pinta-alan lisäys vastaa ostovoiman kasvusta johtuvaa liiketilan lisätarvetta. Mikäli koko pinta-alan lisäys toteutuu kaupan liiketiloina ja liian lyhyellä aikavälillä, kaupan kilpailutilanne kiristyy ja myymälöiden toiminta- ja kehitysedellytykset voivat heikentyä. Tärkeää on määrittää Alavuden keskustalle ja Himasen alueelle sellainen kaupallinen profiili, että ne täydentävät toistensa tarjontaa ja kilpailevat mahdollisimman vähän keskenään tai Tuurin kauppakeskusalueen kanssa. 8.3 Palvelutarjonnan kehitys ja ostovoiman siirtymät Vaikutusta kaupan palvelutarjonnan kehitykseen ja ostovoiman siirtymiin on vaikea arvioida, koska alueelle mahdollisesti sijoittuvien yritysten toimialat ja pinta-alatarpeet eivät ole vielä tiedossa. Nykytilanteeseen nähden Alavuden erikoiskaupan palvelutarjonta lisääntyy ja monipuolistuu Himasen alueen hankkeiden myötä. Himasen alueen kaupan tarjonta kilpailee Tuurin kauppakeskuksen ja Seinäjoen kaupan alueiden kanssa erikoiskaupan asiakkaista. Jos alueelle saadaan vetovoimaisia kaupan toimijoita erikoiskaupan aloilta, joita ei nykyisellään ole Alavudella tai Tuurissa, se voisi vähentää paikkakuntalaisten asiointitarvetta Seinäjoen suuntaan. Alueelle saattaisi tulla lisää asiointeja Kuortaneelta ja Peräseinäjoelta, joista nykyiselläänkin asioidaan oman kunnan ulkopuolella. 8.4 Palvelujen saavutettavuus Kaupan palvelujen saavutettavuutta voidaan tarkastella sekä fyysisenä ilmiönä (etäisyytenä myymälään) että koettuna saavutettavuutena, joka kuvaa asiaa pelkkää etäisyyttä moniulotteisemmin. Koettu saavutettavuus voidaan määritellä vaivaksi, jonka kotitalous kokee tavaroita hankkiessaan. Jos tavaroiden hankkiminen aiheuttaa paljon vaivaa, on saavutettavuus huono, mikäli se aiheuttaa vähän vaivaa, on saavutettavuus hyvä (Spåre ja Pulkkinen 1997). Saavutettavuuden tarkastelu painottuu yleensä päivittäistavarakauppaan ja fyysisen saavutettavuuden tarkasteluun. Erikoiskaupassa palvelujen fyysinen saavutettavuus ei ole samalla tavalla keskeinen kuin päivittäistavarakaupassa, koska niissä asioidaan harvemmin. Fyysistä saavutettavuutta tärkeämpi on tarjonnan monipuolisuus ja vertailumahdollisuudet. Palvelutarjonnan lisääntyessä palvelujen koettu saavutettavuus paranee.

28 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti 26 Suunnittelualue on melko hyvin saavutettavissa molemmilta pääteiltä, erityisesti valtatieltä 18. Kantatieltä 66 etelästä tultaessa reitti alueelle kulkee Alaveuden ydinkeskustan läpi. Muista suunnista tultaessa kulku alueelle on suoraan pääteiden liittymistä. Alavuden keskustaajaman alueelta kulku alueelle on lähinnä Kolistontien kautta, joka on johdonmukainen reitti alueelle. Kevyen liikenteen kannalta alue on hieman ydinkeskustasta sivussa. Kuitenkin kevyen liikenteen verkosto alueelle niin keskustaajamasta kuin Asemanseudulta on kattava ja turvallisesti järjestetty. Lisäksi koko keskustaajama ja asemanseutu ovat pyöräilyetäisyydellä (alle 5 km) suunnittelualueesta, joten alueen saavutettavuutta kevyen liikenteen kannalta voidaan pitää melko hyvänä. Kaupan sijainnin merkitys tulee entisestään kasvamaan ilmastomuutokseen varautumisen ja liikenteen vähentämistavoitteiden myötä. Keskustaajamassa kaupan palvelut ovat mahdollisimman monelle saavutettavissa myös kävellen/pyöräillen. Mikäli keskustayrittäjät siirtävät toimintansa Himasen alueelle uusiin, hyvien liikenneyhteyksien varrella oleviin tiloihin, voi ydinkeskustan kaupallinen tarjonta vähentyä. Tämä vaikuttaisi erityisesti ydinkeskustassa asuvien vanhusten, liikuntarajoitteisten ja autottomien talouksien palvelutarjontaan. 8.5 Kaupan palveluverkko Alavuden kaupan palveluverkko muodostuu kahdesta alueesta. Ydinkeskustassa on yksityisten ja julkisten palveluiden ohella päivittäistavarakauppaa ja keskustahakuista erikoiskauppaa. Himasen alueella ja sen eteläpuolella Kolistontien varrella on toinen kaupan alue, jossa on päivittäistavarakaupan lisäksi tilaa vievän erikoiskaupan toimijoita. Nyt suunnitteilla oleva hanke vahvistaa tätä rakennetta. Uudet kaupan hankkeet vahvistavat Himasen alueen kaupallista imagoa ja laajentavat jo olemassa olevaa kaupan aluetta. Alueelle sijoittuvista toimialoista riippuu, muuttuuko kaupan alueelliset painotukset nykyiseen palveluverkkoon nähden merkittävästi. Tuurin kauppakeskus on nykytilanteessa Alavuden asukkaiden tärkeä asioimiskohde ja osa kaupan palveluverkkoa myös tulevaisuudessa. Ilman Alavuden oman kaupallisen toiminnan kehittämistä saattaa olla uhkana, että Tuurin alueen vetovoima vaikuttaa kielteisesti Alavuden nykyisten myymälöiden toiminta- ja kehittymisedellytyksiin.

29 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti Liikenteelliset vaikutukset Liikennemäärät ja liikenteen suuntautuminen Hankkeen ennustettu liikennemäärä vaihtelee voimakkaasti riippuen siitä, millaisia toimintoja alueelle tulee. Liikennemäärä vaihtelee huomattavasti riippuen siitä, millaista toimintaa alueelle sijoittuu. Liikennemäärä on suurin, mikäli toiminnot painottuvat keskustahakuiseen erikoiskauppaan sekä halpamyymälöihin. Toimintojen luonteesta riippuen voidaan hankkeen ennustetun liikennemäärän arvioida olevan välillä ajoneuvoa vuorokaudessa. Raskaan liikenteen osuus kokonaisliikenteestä on arviolta 1-10 %. Kaavassa ei ole tarkemmin ohjattu alueen toimintojen luonnetta, joten liikenteelliset tarkastelut on tehty tällä vaihteluvälillä verraten niitä vuoden 2030 ennustetilanteeseen. Noin puolet alueen liikenteestä ( ajon./vrk) suuntautuu katuverkkoa (Kolistontie) pitkin etelään, ja edelleen Kuulantien liittymästä hajaantuu Alavuden keskustaajaman alueelle sekä vähäisessä määrin keskustan liittymien kautta kantatielle 66. Aholahdentien kautta kantatielle 66 kulkisi noin 30 % liikenteestä ( ajon./vrk). Tästä liikenteestä suuri osa kulkisi kantatietä pohjoiseen Asemanseudulle. Noin 20 % marketin ja liikenneaseman liikenteestä ( ajon./vrk) kulkisi Himasentien kautta valtatielle 18. Raskas liikenne kulkisi pääosin suoraan Aholahdentien tai Himasentien kautta pääteille, katuverkon kautta keskustan läpi kulkevan raskaan liikenteen määrä olisi vähäinen. Kun otetaan huomioon katujen nykyinen liikenne karkealla tasolla, niin vuonna 2030 liikennemäärä Aholahdentiellä kantatien 66 liittymässä olisi ajon./vrk ja Himasentiellä valtatien 18 liittymässä ajon./vrk. Himasentien liittymässä kääntyvä liikenne jakautuu tasaisesti molempien suuntien kesken. Aholahdentien liittymässä taas kaksi kolmasosaa kääntyvästä liikenteestä tulee pohjoisesta, ja kolmannes etelästä. Pohjoisen suunnan liikennettä kasvattaa Asemanseudun ja Rantatöysän alueilta tuleva liikenne. Kolistontien liikennemäärä vuonna 2030 olisi ajon./vrk. Katujen liikennemäärän kasvu nykytilanteeseen verrattuna olisi %, mutta kokonaisliikennemäärät pysyvät melko matalina. Pääteiden liittymien arvioidut liikennemäärät on esitetty kuvassa Himasentie Aholahdentie Valtatie Kantatie Kuva 13. Arvioidut keskimääräiset vuorokausiliikennemäärät pääteiden liittymissä vuonna Pääteiden liikennemäärät on arvioitu nykyisten liikennemäärien pohjalta.

Salon kaupallinen selvitys Maankäyttö- ja elinkeinorakenneseminaari

Salon kaupallinen selvitys Maankäyttö- ja elinkeinorakenneseminaari Salon kaupallinen selvitys 2011 Maankäyttö- ja elinkeinorakenneseminaari 3.3.2011 Salon kaupallisen selvityksen sisältö 1. Kaupan sijainnin ohjaus 2. Kaavoitustilanne ja yhdyskuntarakenne 3. Ostovoima

Lisätiedot

Kanta-Hämeen vähittäiskaupan palveluverkkoselvitys Tiivistelmä 2.7.2010

Kanta-Hämeen vähittäiskaupan palveluverkkoselvitys Tiivistelmä 2.7.2010 Kanta-Hämeen vähittäiskaupan palveluverkkoselvitys Tiivistelmä 2.7.2010 2 Palveluverkon kehittämisen lähtökohdat Kanta-Hämeen päivittäistavarakaupan myymäläverkko muodostui vuoden 2009 lopussa yhteensä

Lisätiedot

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1 Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys 31.3.2014 Page 1 Kaupan palveluverkkoselvityksessä: Selvitettiin Kainuun kaupan palvelurakenteen ja yhdyskuntarakenteen kehitys, nykytilanne ja kehitysnäkymät Laadittiin

Lisätiedot

Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta

Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta Asemakaavan muutos Rajamäki, Kylänpää Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta 29.9.2015 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Johdanto... 3 2. Kaupan nykytilanne Rajamäellä... 4 3. Kaupan liiketilatarve

Lisätiedot

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Jyväskylän kaupunki Kaupallinen palveluverkkoselvitys Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Tiivistelmä, kesäkuu 2010 Selvityksen sisältö 1. Kaupan sijainnin ohjaus 2. Kaavoitustilanne ja yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS Naantalissa Luolalan kaupunginosassa on korttelissa 7 tontit 4, 5 ja 6 osoitettu liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi kaavamerkinnällä (K-1). Korttelialueelle

Lisätiedot

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Kauppa Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Satakunnan aluerakenne ja keskusverkko 2009, tarkistetun palvelurakennetilaston mukaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 kaupan ratkaisut perustuvat

Lisätiedot

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Kauppa Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Satakunnan aluerakenne ja keskusverkko 2009, tarkistetun palvelurakennetilaston mukaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 tavoitteet - maakunnan tarkoituksenmukainen

Lisätiedot

METTALANMÄEN KAUPPAKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Kaupallisten vaikutusten arviointi

METTALANMÄEN KAUPPAKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Kaupallisten vaikutusten arviointi FCG Planeko Oy 25.9.2009 RAAHEN KAUPUNKI METTALANMÄEN KAUPPAKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaupallisten vaikutusten arviointi 147-D2758 FCG Planeko Oy 2 (17) RAAHEN KAUPUNKI METTALANMÄEN KAUPPAKESKUKSEN

Lisätiedot

Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013

Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013 Mitoituksen päivitys 2013 1 Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013 Vuoreksen kaupunginosa on lähtenyt jo rakentumaan. Vuoreskeskus on ensimmäisiltä osiltaan rakentunut ja myös muita

Lisätiedot

Kauppa. Yleisötilaisuus Karviassa Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti

Kauppa. Yleisötilaisuus Karviassa Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti Kauppa Yleisötilaisuus Karviassa 8.2.2017 Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti Satakunnan kokonaismaakuntakaava - Hyväksyttiin 2009 - YM vahvistuspäätöksellä voimaan 30.11.2011 - KHO: 13.3.2013 -kaupan

Lisätiedot

Kauhavan kaupan palveluverkkoselvitys. Mäki-Hannuksen alue

Kauhavan kaupan palveluverkkoselvitys. Mäki-Hannuksen alue Kauhavan kaupunki Kauhavan kaupan palveluverkkoselvitys Mäki-Hannuksen alue Yleiskaavaselostuksen liite SUUNNITTELUTOIMISTO ALUETEKNIIKKA OY Sivu 1/20 Johdanto Seuraavassa on tarkasteltu kaupan palveluverkkoa

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto Kankaanpään kaupunki Kulttuurikorttelin liikerakennushanke Lausunto 10.10.2014 Kankaanpään kulttuurikorttelin liikerakennushanke Kankaanpään ydinkeskustaan suunnitellaan Kulttuurikortteli 20:een liikerakennushanketta.

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska, kaupallinen selvitys

Kauppakeskus Veska, kaupallinen selvitys LIITE 6 PIRKKALAN KUNTA Kauppakeskus Veska, kaupallinen selvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Raportti Sisällysluettelo 1 Asemakaavamuutoksen sisältö... 2 2 Nykytilanne ja kehitysnäkymät...

Lisätiedot

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus Pikku Huopalahti Kaupallinen mitoitus 24.9.2014 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Pikku Huopalahden kaupallinen rakenne 2014... 3 2. Pikku Huopalahden kehittäminen... 7 3. Pikku Huopalahden markkinoiden

Lisätiedot

Niskanperän OYK kaupallinen selvitys

Niskanperän OYK kaupallinen selvitys ROVANIEMEN KAUPUNKI Niskanperän OYK kaupallinen selvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26781 Raportti Sisällysluettelo 1 TAVOITTEET JA YLEISET LÄHTÖKOHDAT... 1 1.1 Tausta ja tavoitteet...

Lisätiedot

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus 22.4.2013, Helsinki, Laituri Pekka Normo, Ympäristöministeriö VÄHITTÄISKAUPAN PALVELUT - KESKUSTA-ALUEET, LÄHIKAUPAT,

Lisätiedot

LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark )

LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark ) LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark. 7.12.2016) Lähtökohdat Pieksämäen merkittävin tilaa vaativan kaupan alue on kehittynyt Pieksämäen kantakaupungin ja Naarajärven taajamakeskusten

Lisätiedot

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B Lausunto 1 (4) 8.3.2017 Dnro 148/05.01/2017 Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta Elina Kurjenkatu 11 B 10300 Karjaa Lausuntopyyntö 7.2.2017 Lepin liikealue, itäisen osan

Lisätiedot

MUSTASAAREN KUNTA. Kaupallinen selvitys. Loppuraportti

MUSTASAAREN KUNTA. Kaupallinen selvitys. Loppuraportti MUSTASAAREN KUNTA Kaupallinen selvitys Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P25031 Loppuraportti Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 1.1 Selvityksen tausta ja tavoitteet... 1 1.2 Kaupan sijainninohjaus...

Lisätiedot

Seinäjoen vähittäiskaupan selvitykset

Seinäjoen vähittäiskaupan selvitykset SEINÄJOEN KAUPUNKI Seinäjoen vähittäiskaupan selvitykset Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P22981 Loppuraportti 1 (73) Sisällysluettelo 1 TAUSTA JA TAVOITTEET... 3 2 VÄHITTÄISKAUPAN KOKONAISMITOITUKSEN

Lisätiedot

SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS

SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS Kuntakehityslautakunta 22.4.2015 KAAVALUONNOS KAAVAEHDOTUS 15.4.2014 PALAUTE OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA Nähtävillä 22.5. 27.6.2014 Lausuntoja 23 Muistutuksia 20 Pääasiat lausunnoissa

Lisätiedot

Eteläportin asemakaavamuutoksen kaupallinen selvitys

Eteläportin asemakaavamuutoksen kaupallinen selvitys JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Eteläportin asemakaavamuutoksen kaupallinen selvitys Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P38152 Loppuraportti 1 (33) Sisällysluettelo 1 SELVITYKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

Saukkola Eteläinen alue Asemakaava ja asemakaavan muutos. Kaupallinen selvitys 19.4.2012

Saukkola Eteläinen alue Asemakaava ja asemakaavan muutos. Kaupallinen selvitys 19.4.2012 Saukkola Eteläinen alue Asemakaava ja asemakaavan muutos Kaupallinen selvitys 19.4.2012 Nummi-Pusulan kunta Kaupallinen selvitys 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 2 KAUPAN NYKYTILAN ANALYYSI 3 2.1 Vähittäiskaupan

Lisätiedot

Kanta-Hämeen kaupan palveluverkkoselvityksen täydennys. Humppilan matkailukeskuksen mitoitus

Kanta-Hämeen kaupan palveluverkkoselvityksen täydennys. Humppilan matkailukeskuksen mitoitus Kanta-Hämeen kaupan palveluverkkoselvityksen täydennys Humppilan matkailukeskuksen mitoitus 7.12.2017 SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Nykyinen palveluverkko... 4 3. Humppilan matkailukeskus... 6 3.1. Humppilan

Lisätiedot

Outlet-kylän liikenneselvitys

Outlet-kylän liikenneselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA HUMPPILAN KUNTA Outlet-kylän FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 15.1.2014 P22086 1 (5) Miettinen Tuomas 15.1.2014 Sisällysluettelo 1 Kaava-alueen sijainti... 2 2 Lähtökohdat... 2

Lisätiedot

Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys. Luonnos 31.3. 2014

Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys. Luonnos 31.3. 2014 Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys Luonnos 31.3. 2014 LÄHTÖKOHTIA Kivistön kauppakeskuksen päämarkkina-alue on Kivistön suuralue. Muu lähimarkkina-alue kattaa seuraavat alueet: Myyrmäen

Lisätiedot

Vähittäiskauppaa koskevien MRL:n muutosten arviointi SYKEn seurantatietojen, tutkimusten ja selvitysten perusteella

Vähittäiskauppaa koskevien MRL:n muutosten arviointi SYKEn seurantatietojen, tutkimusten ja selvitysten perusteella Vähittäiskauppaa koskevien MRL:n muutosten arviointi SYKEn seurantatietojen, tutkimusten ja selvitysten perusteella Antti Rehunen Suomen ympäristökeskus SYKE Eduskunnan ympäristövaliokunta 7.2.2017 Vähittäiskaupan

Lisätiedot

YLIVIESKA KAUPAN TILASTOT

YLIVIESKA KAUPAN TILASTOT YLIVIESKA KAUPAN TILASTOT Lisätietoja: Tiina Kuokkanen, tiina.kuokkanen@ramboll.fi; 050 543 8788 PAIKALLISMARKKINA-ALUE Ylivieskan ydinvaikutusalueeseen kuuluu Ylivieska, Alavieska, Sievi ja Nivala Toissijaiseen

Lisätiedot

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014 NOUSIAISTEN KUNTA Kaitaraisten yritysalueen asemakaavan liikenneselvitys Työ: 26725 Tampere 20.1.2014 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 Y-tunnus: 0564810-5

Lisätiedot

KAAVAHANKKEIDEN KAUPALLISET VAIKUTUKSET

KAAVAHANKKEIDEN KAUPALLISET VAIKUTUKSET Hollolan kunta KAAVAHANKKEIDEN KAUPALLISET VAIKUTUKSET Kuntakeskuksen liikekorttelit (Prisma) K-Citymarket ja Naisten pukutehdas Loppuraportti 4.4.2012 FCG Finnish Consulting Group Oy 2 (31) SISÄLTÖ 1

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Nivalan kaupunki NIVALAN YLEISKAAVA. Kaupallinen selvitys

FCG Finnish Consulting Group Oy. Nivalan kaupunki NIVALAN YLEISKAAVA. Kaupallinen selvitys FCG Finnish Consulting Group Oy Nivalan kaupunki NIVALAN YLEISKAAVA Kaupallinen selvitys FCG Finnish Consulting Group Oy Kaupallinen selvitys I SISÄLLYSLUETTELO 1 Selvityksen tausta ja tarkoitus... 1 2

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI. Kaupallinen selvitys. Loppuraportti

RAUMAN KAUPUNKI. Kaupallinen selvitys. Loppuraportti RAUMAN KAUPUNKI Kaupallinen selvitys Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Loppuraportti 1 (27) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 1.1 Selvityksen tausta ja tavoitteet... 3 1.2 Kaupan sijainninohjaus...

Lisätiedot

Lausunto, kaupalliset palvelut Vuohkalliossa

Lausunto, kaupalliset palvelut Vuohkalliossa Heinolan strateginen yleiskaava 2035 Lausunto, kaupalliset palvelut Vuohkalliossa 3.9.2014 Strateginen yleiskaava Heinolan strategisessa yleiskaavassa 2035 kunnan kehitystä hahmotellaan yleispiirteisesti

Lisätiedot

Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä

Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä Uudenmaan 2.vaihemaakuntakaava Valtuustoon 20.3, sitten vahvistettavaksi TEEMAT 1. Metropolialueen

Lisätiedot

LÄNSI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA Taustaselvitys

LÄNSI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA Taustaselvitys LAPIN LIITTO LÄNSI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA Taustaselvitys Vähittäiskaupan suuryksikköalueiden vaikutukset keskustaan 2.4.2012 Lapin liitto LÄNSI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA JOHDANTO Lapin liitto on laatimassa maakuntakaavaa

Lisätiedot

Savarin alueen laajentumisen asemakaavamuutos

Savarin alueen laajentumisen asemakaavamuutos 12.3.2009 Savarin alueen laajentumisen asemakaavamuutos Lausunto kaupallisista vaikutuksista 2 1. Kaavahanke Ylivieskan Savarin alueella on vireillä asemakaavan muutos- ja laajennushanke. Savarin alue

Lisätiedot

Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Liite 1

Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Liite 1 50 Liite 1 Selvityksessä käytettyjä käsitteitä Supermarket Hypermarket Supermarket on pääosin itsepalveluperiaatteella toimiva ruoan myyntiin keskittyvä päivittäistavaramyymälä, jonka myyntipinta-ala on

Lisätiedot

Kaupan nykytila ja viimeaikainen kehitys SYKEn seurantatietojen perusteella

Kaupan nykytila ja viimeaikainen kehitys SYKEn seurantatietojen perusteella Kaupan nykytila ja viimeaikainen kehitys SYKEn seurantatietojen perusteella Antti Rehunen SYKE KAUPAN KESKUSTELUTILAISUUS Kaavajärjestelmän ja rakentamisen lupajärjestelmän sujuvoittamisen sidosryhmätilaisuus

Lisätiedot

Päivittäistavaramyymälät Oulunkylässä ja lähialueilla vuoden 2010 alussa (AC Nielsen 2009).

Päivittäistavaramyymälät Oulunkylässä ja lähialueilla vuoden 2010 alussa (AC Nielsen 2009). KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Yleissuunnitteluosasto Anne Karlsson 28.3.2011 Patolan päivittäistavarakaupan selvitys Päivittäistavarakaupan myymäläverkko alueella Patola kuuluu Oulunkylän peruspiiriin. Oulunkylän

Lisätiedot

LAHDEN YLEISKAAVA Kaupan tarpeet ja mitoitus. Maakuntakaavan kaupan ryhmä P H Liitto. Veli Pekka Toivonen

LAHDEN YLEISKAAVA Kaupan tarpeet ja mitoitus. Maakuntakaavan kaupan ryhmä P H Liitto. Veli Pekka Toivonen LAHDEN YLEISKAAVA 2025 Kaupan tarpeet ja mitoitus Maakuntakaavan kaupan ryhmä 17.3.2011 P H Liitto Veli Pekka Toivonen Luonnosvaihtoehdot olivat nähtävillä joulukuussa 2010 LUONNOSVAIHTOEHDOT PALAUTE Luonnosvaihtoehdot

Lisätiedot

Vähittäiskaupan ohjaus

Vähittäiskaupan ohjaus Vähittäiskaupan ohjaus Kaavoituksen ja rakentamisen lupien sujuvoittaminen -työryhmä 25.11.2015 Pekka Normo Ympäristöministeriö Vähittäiskaupan ohjaus, nykytilanne MRL -muutos 2011, keskeinen sisältö Kauppaa

Lisätiedot

Seinäjoen vähittäiskaupan selvitykset

Seinäjoen vähittäiskaupan selvitykset SEINÄJOEN KAUPUNKI Seinäjoen vähittäiskaupan selvitykset Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P22981 Loppuraportti 1 (73) Sisällysluettelo 1 TAUSTA JA TAVOITTEET... 3 2 VÄHITTÄISKAUPAN KOKONAISMITOITUKSEN

Lisätiedot

Kemiönsaaren kaupallisten palvelujen tarve ja mitoitus. FM, KTM Susanna Harvio, AIRIX Ympäristö Oy

Kemiönsaaren kaupallisten palvelujen tarve ja mitoitus. FM, KTM Susanna Harvio, AIRIX Ympäristö Oy Kemiönsaaren kaupallisten palvelujen tarve ja mitoitus FM, KTM Susanna Harvio, AIRIX Ympäristö Oy TAVOITE JA LÄHTÖKOHDAT 2 TAVOITE JA LÄHTÖKOHDAT SELVITYKSEN TAVOITE Tavoitteena on muodostaa arvio kaupan

Lisätiedot

Espoon keskuksen ja sen lähiympäristön päivittäistavarakaupan selvityksen päivittäminen Mikkelän Takomon osalta

Espoon keskuksen ja sen lähiympäristön päivittäistavarakaupan selvityksen päivittäminen Mikkelän Takomon osalta ESPOON KAUPUNKI Espoon keskuksen ja sen lähiympäristön päivittäistavarakaupan selvityksen päivittäminen Mikkelän Takomon osalta Loppuraportti Espoon kaupunki FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P33964 Loppuraportti

Lisätiedot

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE 4.8.2015 SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE LIIKENNE Tarkastus 01 Päivämäärä 4/8/2015 Laatija Mari Kinttua Tarkastaja Jukka Räsänen Hyväksyjä Tuomas Lehteinen

Lisätiedot

OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA 1. Valmistelun tulokset Uudenmaan liiton mukaan Karjaan kaavaluonnoksen ei tule ylittää seudullisesti merkittävän

Lisätiedot

Oulun seudun kaupallinen palveluverkko 2030

Oulun seudun kaupallinen palveluverkko 2030 Oulun seudun kaupallinen palveluverkko 2030 Haukipudas Kiiminki Anne Leskinen, 27.1.2011 Hailuoto Oulunsalo Oulu Kempele Lumijoki Liminka Tyrnävä Muhos Kaupalliset selvitykset seudun yleiskaavan taustalla

Lisätiedot

NURMON ABC-MYYMÄLÄN ASEMAKAAVAN LIIKENTEELLINEN SELVITYS

NURMON ABC-MYYMÄLÄN ASEMAKAAVAN LIIKENTEELLINEN SELVITYS FCG Finnish Consulting Group Oy Etelä-Pohjanmaan osuuskauppa NURMON ABC-MYYMÄLÄN ASEMAKAAVAN LIIKENTEELLINEN SELVITYS Raportti, luonnos 3773-P11136 ABC-myymälä 26.2.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy

Lisätiedot

SEINÄJOEN NURMON KAUPUNGINOSAKESKUKSEN KAUPALLINEN SELVITYS

SEINÄJOEN NURMON KAUPUNGINOSAKESKUKSEN KAUPALLINEN SELVITYS FCG Finnish Consulting Group Oy Seinäjoen kaupunki SEINÄJOEN NURMON KAUPUNGINOSAKESKUKSEN KAUPALLINEN SELVITYS Nurmon kaupan alue Loppuraportti 18.1.2010 Seinäjoen kaupunki 1 ALKUSANAT Seinäjoen nykyinen

Lisätiedot

SELVITYS PÄIVITTÄISTAVARAKAUPAN SIJOITTUMISESTA HIRVASKANKAALLE

SELVITYS PÄIVITTÄISTAVARAKAUPAN SIJOITTUMISESTA HIRVASKANKAALLE Vastaanottaja Lemminkäinen Äänekosken kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 12.2.2019 SELVITYS PÄIVITTÄISTAVARAKAUPAN SIJOITTUMISESTA HIRVASKANKAALLE selvitys päivittäistavarakaupan sijoittumisesta

Lisätiedot

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1(10) 15.11.2010 MUISTIO PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1. Yleistä Painokankaan-Karanojan osayleiskaava-alue (kuva 1) sijaitsee valtatien 10, Orsitien ja valtatien 3 eteläpuolella. Alueen toteutuneen

Lisätiedot

Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä

Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä Ramboll Knowledge taking people further --- Jyväskylän kaupunki Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä Lokakuu 2008 Sisällys Tiivistelmä 1 1. Johdanto 5 2. Osayleiskaava-alue

Lisätiedot

Lahdesjärvi, asemakaavamuutos: kaupallisten vaikutusten arviointi

Lahdesjärvi, asemakaavamuutos: kaupallisten vaikutusten arviointi TAMPEREEN KAUPUNKI Lahdesjärvi, asemakaavamuutos: kaupallisten vaikutusten arviointi Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P36255 Loppuraportti 1 (24) Sisällysluettelo 1 SELVITYKSEN TAUSTA JA

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Kirkonkylä, k 2061 t 1

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Kirkonkylä, k 2061 t 1 Kaavatunnus 2-236 Asianumero 144/10.02.03/2014 ASRA.ltk: 8.4.2014 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Kirkonkylä, k 2061 t 1 Asemakaavan muutos koskee korttelin 2061 tonttia 1. Asemakaavan muutoksella muodostuvat

Lisätiedot

Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin. Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE

Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin. Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE Keskusta-alueet ja vähittäiskauppa kaupunkiseuduilla sekä näkökulmia asutuksen ja palveluverkon muutoksiin Antti Rehunen ja Ville Helminen SYKE TÄYDENNYSRAKENTAMISEN SEMINAARI 28.5.2014 Keskusta-alueiden

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Himanen 3- alueen asemakaava. Alavuden kaupunki / Ympäristöpalvelut

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Himanen 3- alueen asemakaava. Alavuden kaupunki / Ympäristöpalvelut OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alue Himanen 3- alueen asemakaava Maankäyttö- ja rakennuslain 63 1 momentin mukaan kaavaa laadittaessa tulee laatia kaavan tarkoitukseen ja merkitykseen nähden

Lisätiedot

Kokkolan kaupan palveluverkon mitoitusselvitys

Kokkolan kaupan palveluverkon mitoitusselvitys KOKKOLAN KAUPUNKI Kokkolan kaupan palveluverkon mitoitusselvitys Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Loppuraportti 1 (32) Sisällysluettelo 1 SELVITYKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET... 2 2 KAUPAN PALVELUVERKON

Lisätiedot

Ruskon suuryksikkö, kaupallinen selvitys

Ruskon suuryksikkö, kaupallinen selvitys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A NCC SUOMI OY Ruskon suuryksikkö, kaupallinen selvitys Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Loppuraportti 1 (24) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 2 1.1 Selvityksen

Lisätiedot

Takumäentie Takumäenkuja Pälkäneentie (Kt 57) Tölkkimäentie Vt 3. Wartiamäentie (mt 130)

Takumäentie Takumäenkuja Pälkäneentie (Kt 57) Tölkkimäentie Vt 3. Wartiamäentie (mt 130) Takumäenkuja asemakaavamuutos 2523, Pullerinmäki, liikennetarkastelu 30.12.2015 Liikennetarkastelu on tehty Takumäenkujan asemakaavan muutosta varten (kohteen sijainti liitteessä 1). Kaavan tarkoituksena

Lisätiedot

NUMMELAN PRISMAN LAAJENNUS Asemakaavan kaupallisten vaikutusten arviointi 5.2.2008. Suur-Seudun Osuuskauppa TUOMAS SANTASALO Ky

NUMMELAN PRISMAN LAAJENNUS Asemakaavan kaupallisten vaikutusten arviointi 5.2.2008. Suur-Seudun Osuuskauppa TUOMAS SANTASALO Ky NUMMELAN PRISMAN LAAJENNUS Asemakaavan kaupallisten vaikutusten arviointi 5.2.2008 Suur-Seudun Osuuskauppa TUOMAS SANTASALO Ky Nervanderinkatu 5 D 38, 00100 Helsinki www.s-kanava.net/sso www.tuomassantasalo.fi

Lisätiedot

MUSTASAAREN KUNTA. Logistiikka-alueen ja Laajametsän alueiden liikennetuotos. Tampere, 7.11.2011. Työ: 23687

MUSTASAAREN KUNTA. Logistiikka-alueen ja Laajametsän alueiden liikennetuotos. Tampere, 7.11.2011. Työ: 23687 MUSTASAAREN KUNTA Logistiikka-alueen ja Laajametsän alueiden liikennetuotos Työ: 23687 Tampere, 7.11.2011 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 TAMPERE Puhelin 010 241 4000 Telefax 010 241 4001 www.airix.fi

Lisätiedot

Mikkelin kaupan mitoitus kaupunginosittain

Mikkelin kaupan mitoitus kaupunginosittain 30.8.2018 Mikkelin kaupan mitoitus kaupunginosittain SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Liiketilatarve vuoteen 2025 ja 2035... 4 3. Kaupan alueiden kehittäminen... 5 3.1. Karila... 5 3.2. Visulahti... 6 3.3.

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu 1.11.2011 Liikenneselvitys 1 (3) M. Karttunen Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja

Lisätiedot

Nurmeksentienpuiston asemakaavan muutos, kaupallinen selvitys ja vaikutusten arviointi

Nurmeksentienpuiston asemakaavan muutos, kaupallinen selvitys ja vaikutusten arviointi JOENSUUN KAUPUNKI Nurmeksentienpuiston asemakaavan muutos, kaupallinen selvitys ja vaikutusten arviointi Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P33019 Loppuraportti 1 (21) Sisällysluettelo 1 SELVITYKSEN

Lisätiedot

EURAN KUNTA. Euran keskustan osayleiskaavan kaupallinen selvitys

EURAN KUNTA. Euran keskustan osayleiskaavan kaupallinen selvitys EURAN KUNTA Euran keskustan osayleiskaavan kaupallinen selvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P19915 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 1.1 Selvityksen tausta ja tavoitteet... 1 1.2 Kaupan sijainninohjaus...

Lisätiedot

Keski-Suomen liitto Keski-Suomen 4. vaihemaakuntakaava KAUPALLISTEN SELVITYSTEN TÄYDENTÄMINEN

Keski-Suomen liitto Keski-Suomen 4. vaihemaakuntakaava KAUPALLISTEN SELVITYSTEN TÄYDENTÄMINEN FCG Finnish Consulting Group Oy Keski-Suomen liitto Keski-Suomen 4. vaihemaakuntakaava KAUPALLISTEN SELVITYSTEN TÄYDENTÄMINEN Äänekoski 8.5.2012 FCG Finnish Consulting Group Oy 2 (33) SISÄLTÖ 1 ÄÄNEKOSKEN

Lisätiedot

Ilmajoen kunta / Ruokakesko Oy ILMAJOEN KAUPALLINEN SELVITYS

Ilmajoen kunta / Ruokakesko Oy ILMAJOEN KAUPALLINEN SELVITYS Ilmajoen kunta / Ruokakesko Oy ILMAJOEN KAUPALLINEN SELVITYS 3.5.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy 2 (37) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 1.1 TYÖN TOTEUTUS... 3 1.2 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN TARKOITUS JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

ETELÄ-TUUSULAN KAUPALLINEN SELVITYS

ETELÄ-TUUSULAN KAUPALLINEN SELVITYS FCG Planeko Oy Tuusulan kunta ETELÄ-TUUSULAN KAUPALLINEN SELVITYS 9.6.2009 www.aanekoski.fi www.aanekoski.fi Tuusulan kunta 1 FCG Planeko Oy ALKUSANAT Tehtävänä oli arvioida Focus-alueen osayleiskaavan

Lisätiedot

PERHELÄN KORTTELI KAUPALLISEN KEHITTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT

PERHELÄN KORTTELI KAUPALLISEN KEHITTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT Kuva: Stockmann Group, Kenneth Luoto/ Flickr PERHELÄN KORTTELI KAUPALLISEN KEHITTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT TIEDOTUSTILAISUUS 3.6.2015 SISÄLTÖ 01 Järvenpään vaikutusalue 02 Kaupan kysyntä ja tarjonta 03 Kauppakeskuksen

Lisätiedot

Saarenkylän Citymarketin laajennushanke

Saarenkylän Citymarketin laajennushanke 3.12.2007 Saarenkylän Citymarketin laajennushanke Kaupalliset vaikutukset 2 Sisältö Sisältö...2 Yhteenveto...3 1. Selvityksen tavoite ja lähtökohdat...5 1.1. Selvityksen tavoite... 5 1.2. Hankkeen kuvaus...

Lisätiedot

KAUHAVAN OSAYLEISKAAVAN KAUPALLINEN SELVITYS

KAUHAVAN OSAYLEISKAAVAN KAUPALLINEN SELVITYS KAUPALLINEN SELVITYS 27.10.2017 NINA AARRAS 1 (19) S w e co Y m p ä r is t ö O y Ilmalanportti 2, 00240 Helsinki Mäkelininkatu 17 A, 90100 Oulu PL 453, 33101 Tampere Uudenmaankatu 19 A, 20700 Turku w ww.

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan kaupan palveluverkon mitoitusselvityksen päivitys

Keski-Pohjanmaan kaupan palveluverkon mitoitusselvityksen päivitys KESKI-POHJANMAAN LIITTO Keski-Pohjanmaan kaupan palveluverkon mitoitusselvityksen päivitys Loppuraportti Oulun kaupunki FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P33315 Loppuraportti 1 (32) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Pudasjärven keskustan kaupan alan selvitys

Pudasjärven keskustan kaupan alan selvitys PUDASJÄRVEN KEHITYS OY Pudasjärven keskustan kaupan alan selvitys Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P37399 Loppuraportti 1 (30) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 1.1 Selvityksen tausta ja tarkoitus...

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUS

YLEISÖTILAISUUS MAANTIEN 16685 PALOKANORREN PARANTAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE - RITOPOHJANTIE, JYVÄSKYLÄ. TIESUUNNITELMA. SUUNNITTELUKOHTEEN SIJAINTI SUUNNITTELU KOHDE SIJAITSEE NOIN 7KM PÄÄSSÄ JYVÄSKYLÄN KESKUSTASTA

Lisätiedot

Teräsmäen teollisuusalueen liikenteen vaikutusten arviointi osana Ylistaron yleiskaavaa 2020

Teräsmäen teollisuusalueen liikenteen vaikutusten arviointi osana Ylistaron yleiskaavaa 2020 FCG Planeko Oy YLISTARO Teräsmäen teollisuusalueen liikenteen vaikutusten arviointi osana n yleiskaavaa 2020 31.10.2008 1 (9) FCG Planeko Oy 30.10.2008 Teräsmäen teollisuusalueen liikenteen vaikutusten

Lisätiedot

VIITASAARI ASEMAKAAVAN MUUTOS, KAUPALLISTEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI VIITASAARI ASEMAKAAVAN MUUTOS, KAUPALLISTEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

VIITASAARI ASEMAKAAVAN MUUTOS, KAUPALLISTEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI VIITASAARI ASEMAKAAVAN MUUTOS, KAUPALLISTEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI VIITASAARI ASEMAKAAVAN MUUTOS, KAUPALLISTEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI Vastaanottaja Viitasaaren kaupunki Asiakirjatyyppi Loppuraportti Päivämäärä 27.6.2014 VIITASAARI ASEMAKAAVAN MUUTOS, KAUPALLISTEN VAIKUTUSTEN

Lisätiedot

Niskanperän liittymäselvitys

Niskanperän liittymäselvitys LAPIN ELY-KESKUS Niskanperän liittymäselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28789 Raportti 1 (7) Saara Aavajoki Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Nykytilanteen liikennejärjestelyt... 1 2.1

Lisätiedot

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT 2017 27.7.2017 1 VERONALAISET TULOT /TULONSAAJA/VUOSI VALTIOVERONALAISET TULOT, MUKAAN LUKIEN VEROVAPAAT OSINGOT JA KOROT. LÄHDE: TILASTOKESKUS, VERONALAISET TULOT Veronalaiset tulot ml. verovapaat 2005

Lisätiedot

Muuttuva vähittäiskauppa yhdyskuntarakenteessa. Antti Rehunen Urban Zone 2 -loppuseminaari 13.6.2014

Muuttuva vähittäiskauppa yhdyskuntarakenteessa. Antti Rehunen Urban Zone 2 -loppuseminaari 13.6.2014 Muuttuva vähittäiskauppa yhdyskuntarakenteessa Antti Rehunen Urban Zone 2 -loppuseminaari 13.6.2014 Näkökulmia vähittäiskauppaan ja yhdyskuntarakenteen vyöhykkeisiin 1 Vähittäiskaupan toimipaikkojen sijoittuminen

Lisätiedot

Teollisuusalueen asemakaavan muutos

Teollisuusalueen asemakaavan muutos TUUSNIEMEN KUNTA Teollisuusalueen asemakaavan muutos Kaavaselostus, luonnos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 673-P35521 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kaavaselostus, luonnos 1 (10) Sisällysluettelo 1 PERUS-

Lisätiedot

FCG Planeko Oy. Lapin liitto TUNTURI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA KAUPAN SELVITYS 2592-D1959

FCG Planeko Oy. Lapin liitto TUNTURI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA KAUPAN SELVITYS 2592-D1959 FCG Planeko Oy Lapin liitto TUNTURI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA KAUPAN SELVITYS 2592-D1959 Loppuraportti 17.2.2009 Lapin liitto, FCG Planeko Oy 1 ALKUSANAT Tehtävänä oli laatia Tunturi-Lapin maakuntakaavatyötä

Lisätiedot

Keski-Suomen ja Pohjois-Savon kaupallinen palveluverkko. Maakuntavertailua

Keski-Suomen ja Pohjois-Savon kaupallinen palveluverkko. Maakuntavertailua Keski-Suomen ja Pohjois-Savon kaupallinen palveluverkko Maakuntavertailua KESKI-SUOMEN LIITTO POHJOIS-SAVON LIITTO 25.10.2006 TUOMAS SANTASALO Ky Väestön vuosimuutos Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa vuoteen

Lisätiedot

Tuurinportti ja Tuurin yleiskaavan laajennus

Tuurinportti ja Tuurin yleiskaavan laajennus Luonnos 30.11.2009 Tuurinportti ja Tuurin yleiskaavan laajennus Kaupalliset ja sosiaaliset vaikutukset 2 Sisältö Sisältö...2 Yhteenveto...3 1. Selvityksen tavoite ja lähtökohdat...5 1.1. Selvityksen tavoite...

Lisätiedot

Liittyminen laajempaan kontekstiin

Liittyminen laajempaan kontekstiin Liittyminen laajempaan kontekstiin E-18 Yrityslohja Ympäristösi parhaat tekijät 2 Kartalle näkyviin myös meidän kohdeliittymät Pallukat eivät erotu ihan riittävästi taustakartasta. Lisää kontrastia. 3

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy

FCG Finnish Consulting Group Oy FCG Finnish Consulting Group Oy JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KAURAMÄEN OSAYLEISKAAVA ETELÄPORTIN KAUPALLINEN SELVITYS RAPORTTI FCG Finnish Consulting Group Oy Eteläportin kaupallinen selvitys 2 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Lausunto asemakaavaehdotuksesta, L65 Lempolan kauppapuisto

Lausunto asemakaavaehdotuksesta, L65 Lempolan kauppapuisto Lausunto UUDELY/12124/2017 02.04.2019 Julkinen Lohjan kaupunki kaavapalaute/a)lohja.fi Viite: lausuntopyyntö 15.1.2019 Lausunto asemakaavaehdotuksesta, L65 Lempolan kauppapuisto Lohjan kaupunki on pyytänyt

Lisätiedot

Kunnanhallitus liite 2. Kantatien 62 ja maantien liittymän liikenteellinen toimenpideselvitys, Puumala

Kunnanhallitus liite 2. Kantatien 62 ja maantien liittymän liikenteellinen toimenpideselvitys, Puumala Kunnanhallitus 18.4.2017 72 liite 2 Kantatien 62 ja maantien 15139 liittymän liikenteellinen toimenpideselvitys, Puumala Projektin sisältö ja tekijät Työssä selvitettiin kantatien 62 ja maantien 15139

Lisätiedot

YLÖJÄRVEN KAUPAN PALVELUVERKKOSELVITYS

YLÖJÄRVEN KAUPAN PALVELUVERKKOSELVITYS Ylöjärven kaupunki Loppuraportti 2.1.2012 Päivitetty 23.10.2012 3.1 Väestömäärä ja väestöennuste 3.3 Arvio ostovoimasta ja sen kehityksestä 2020 ja 2030 4.2.2 Arvio liiketilan lisätarpeesta 2020 ja 2030

Lisätiedot

EKOLIITU - HÄMEENLINNAN SEUDUN KESTÄVÄN JA TURVALLISEN LIIKKUMISEN SUUNNITELMA VÄESTÖ JA YHDYSKUNTARAKENNE

EKOLIITU - HÄMEENLINNAN SEUDUN KESTÄVÄN JA TURVALLISEN LIIKKUMISEN SUUNNITELMA VÄESTÖ JA YHDYSKUNTARAKENNE EKOLIITU - HÄMEENLINNAN SEUDUN KESTÄVÄN JA TURVALLISEN LIIKKUMISEN SUUNNITELMA VÄESTÖ JA YHDYSKUNTARAKENNE Sisältö Väestökehitys ja -ennuste Väestön ikärakenteen muutoksia Asutuksen sijoittuminen Asukasmäärän

Lisätiedot

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen Genimap Oy, lupa L4377 Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii Mika Räsänen Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii 1 1 LÄHTÖKOHDAT Tehtävä Tehtävänä on tarkastella liittymän toimivuutta

Lisätiedot

Kokemuksia vyöhykemenetelmästä Uudenmaan maakuntakaavatyössä Maija Stenvall. MAL verkosto Oulu 13.11.2012

Kokemuksia vyöhykemenetelmästä Uudenmaan maakuntakaavatyössä Maija Stenvall. MAL verkosto Oulu 13.11.2012 Kokemuksia vyöhykemenetelmästä Uudenmaan maakuntakaavatyössä Maija Stenvall MAL verkosto Oulu 13.11.2012 Valtakunnallisen alueluokittelun (VALHEA-malli) 2 tarkentaminen raideliikenteen osalta menetelmän

Lisätiedot

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys, Kajaanin täydennysosa

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys, Kajaanin täydennysosa KAJAANIN KAUPUNKI Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys, Kajaanin täydennysosa Loppuraportti 4.12.2013 Loppuraportti 4.12.2013 1 (39) Sisällysluettelo 1 TAUSTA JA TAVOITTEET... 2 2 KAUPAN PALVELUVERKON

Lisätiedot

Liikenteellinen arviointi

Liikenteellinen arviointi Uudenmaan kaupan palveluverkko Liikenteellinen arviointi Tiivistelmä 7.5.2012 Strafica Oy/Hannu Pesonen Liikennearvioinnin sisältö ja menetelmä Uudenmaan kaupan liikenteellinen arviointi on laadittu rinnan

Lisätiedot

KYYJÄRVEN KIRKONKYLÄN YLEISKAAVA PALETIN ASEMAKAAVA. Yleiskaavan kaupallinen selvitys ja asemakaavan kaupallisten vaikutusten arviointi

KYYJÄRVEN KIRKONKYLÄN YLEISKAAVA PALETIN ASEMAKAAVA. Yleiskaavan kaupallinen selvitys ja asemakaavan kaupallisten vaikutusten arviointi FCG Finnish Consulting Group Oy Kyyjärven kunta KYYJÄRVEN KIRKONKYLÄN YLEISKAAVA PALETIN ASEMAKAAVA Yleiskaavan kaupallinen selvitys ja asemakaavan kaupallisten vaikutusten arviointi 30.6.2010 FCG Finnish

Lisätiedot

Kortteli 114 asemakaava Liikennetarkasteluja ja vaikutuksia. Liikenneinsinööri Sari Piela

Kortteli 114 asemakaava Liikennetarkasteluja ja vaikutuksia. Liikenneinsinööri Sari Piela Kortteli 114 asemakaava Liikennetarkasteluja ja vaikutuksia Liikenneinsinööri Sari Piela 05.11.2015 LIIKENNELASKENNAT ST1 LÄHEISYYDESSÄ 5.11.2015 2 Liikennelaskennat JUHOLANKADUN JA URHEILUKADUN RISTEYS

Lisätiedot

Erikoiskaupan liiketilatarpeiden ennustaminenkuluttajien ostovoimasta. Tuomas Santasalo erikoiskaupan tutkija. Kaupan tutkimuspäivä 26.1.

Erikoiskaupan liiketilatarpeiden ennustaminenkuluttajien ostovoimasta. Tuomas Santasalo erikoiskaupan tutkija. Kaupan tutkimuspäivä 26.1. Erikoiskaupan liiketilatarpeiden ennustaminenkuluttajien ostovoimasta Tuomas Santasalo erikoiskaupan tutkija Kaupan tutkimuspäivä 26.1.2012 Kauppaan kohdistuva ostovoima asukasta kohden maakunnittain 2010

Lisätiedot

Muutokset vähittäiskaupan sääntelyyn

Muutokset vähittäiskaupan sääntelyyn Muutokset vähittäiskaupan sääntelyyn Touko Linjama Alueidenkäytönasiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus POPELY / Touko Linjama / 21.9.2017 MRL 1.5.2017 saakka MRL 9 a luku: Vähittäiskauppaa koskevat

Lisätiedot

Kauppa ja kaavoitus. Suomen Ympäristöoikeustieteen Seuran ympäristöoikeuspäivä Klaus Metsä-Simola

Kauppa ja kaavoitus. Suomen Ympäristöoikeustieteen Seuran ympäristöoikeuspäivä Klaus Metsä-Simola Kauppa ja kaavoitus Suomen Ympäristöoikeustieteen Seuran ympäristöoikeuspäivä 8.9.2011 OTL 2 Kauppa ja kaavoitus Esityksen sisältö Johdanto Maankäyttö- ja rakennuslain muutos 15.4.2011 Uusi 9 a luku Tausta

Lisätiedot

Vähittäiskaupan näkymät Myyrmäessä. Myyrmäen yritystilaisuus Joni Heikkola, yleiskaavasuunnittelija

Vähittäiskaupan näkymät Myyrmäessä. Myyrmäen yritystilaisuus Joni Heikkola, yleiskaavasuunnittelija Vähittäiskaupan näkymät Myyrmäessä Myyrmäen yritystilaisuus 17.11.2016 Joni Heikkola, yleiskaavasuunnittelija Vähittäiskaupan nykytila Myyrmäessä Myyrmäen keskusta toimii kaupallisena keskuksena Länsi-

Lisätiedot