Työyhteisön pedagogisten käytänteiden havainnointi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työyhteisön pedagogisten käytänteiden havainnointi"

Transkriptio

1 Työyhteisön pedagogisten käytänteiden havainnointi Valtaknnalliset serakntien varhaiskasvatksen nevottelpäivät KT, lto Elina Fonsén Asiantntijaossknta Ed-O-Matic/

2 Pedagogiikan laat - kenen vastlla? Porina: Mitä on hyvä varhaiskasvats, millaista on hyvä pedagogiikkaa? Kka tai mikä tekee pedagogiikasta hyvää ja miten sitä totetaan?

3 Varhaiskasvatksen pedagoginen JOHTAJUUS...voidaan laajasti katsottna pitää kaiken sisällöllisen kehittämisen yläkäsitteenä. Ei rajoit vain johtajan toimintaan, vaan siihen liittyy koko henkilöstön vast varhaiskasvatstyön laadsta. (Hjala & Fonsén 2011, ) Elina Fonsén 2014

4 Pedagogiikka rakent tavoitteellisessa vorovaiktksessa Elina Fonsén Millainen kasvattaja olen? KASVATTAJA Ammatilliss, kolts, työssäoppiminen sensitiivisyys (herkkyys kohdata lapsi) Persoonalliss, kiinnostksen kohteet, taidot, kehitys, päivän fiilis LAPSI PEDAGOGIIKKA Arjen tilanteiden rakentaminen Toiminnan kehittäminen arvioiden tavoitteiden totetmista Snnitelmalliset: Valtaknnallinen vas jne. Lapsesta nosevat ja Tilanteesta syntyvät TAVOITTEET Miten hyvin tnnen lapset? Tnnenko toiminnan tavoitteet?

5 Mitä kasvattajan pitäisi hallita?

6 Ammatillinen vorovaiktsvast Vorovaiktsta tapaht koko ajan työyhteisössä, työkavereiden, lasten, lasten vanhempien, esimiehen ja yhteistyökmppaneiden kanssa Hyvä tahto välittäminen Vaikeksista holimatta pidetään yllä hyvää shdetta ja ollaan kiinnostneita toisen asioista ja hyvinvoinnista Ihmisen knnioits Erilaisten ihmisten arvostaminen, erilaisten arvojen ja näkemysten knnioittaminen Vast omista ajatksista, tnteista ja teoista Inhimilliset perstnteet ja niiden käsittely ymmärtäminen -hallinta Oikein kleminen ymmärtäminen Klenko, mitä halan klla? Tarkentavat kysymykset, toistaminen Tärkeiden asioiden sanominen rehellisyys Ei vältellä negatiivisten asioiden käsittelyä, mistetaan hienotnteiss Lähde: Kiesiläinen, L Vorovaiktsvast

7 Kohtaamisen taso? Tlkinta lapsesta ja tilanteista? Ns. dialogifilosofian määrittely Minä-Se -shde vs. Minä-Sinä shde (Bber 1986, 25 27)

8 Lähikehityksen vyöhykkeen tnnistaminen (Vygotsky) lapsen vorovaiktksessa Lähikehityksen vyöhyke: Taidot, joita lapsi ei vielä itsenäisesti osaa, mtta joihin hän kykenee atettna. Kasvattajan tehtävänä on asetta lapsen rinnalle ja eläytyä lapsen potentiaalisiin kykyihin, joihin lapsi jri nyt kykenee atettna. Mitä lapsi oppii tänään aikisen kanssa, osaa hän homenna itse. (Kanninen ja Sigfrids 2012) Esikielellisen kommnikaation havaitseminen!

9 Lapseen virittäytyminen Kn kasvattaja ymmärtää lapsen yksilöllisen tavan reagoida asioihin, tntee temperamentin piirteet, tnnistaa ydintnteet reaktioiden alta ja on knnellt aamn klmiset, hän on virittäytynyt lapsen tnteisiin ja kokemksiin. Lapselle tlee hyväksytyksi tlemisen tnne. Hän on omana itsenään arvokas, tlee kllksi ja ymmärretyksi ja milla on hyviä aikeita häntä kohtaan. Hyvää virittäytymisyhteyttä ylläpidetään päivän mittaan, jolloin kyetään ymmärtämään lapsen mielialaa ja mtoksia tnnelmissa Kanninen ja Sigfrids Tnne mint! Trva ja tnteet lapsen silmin.

10 Nykytietämyksen mkaan liiallinen mkatvs ja tottelevaiss leikki-iässä voi jopa olla kehitysriski (Boris ym. 2004). Se voi peittää alleen itsetnnon ptetta, trvatonta kiintymystä sekä soranaista kaltoinkohtela, johon liittyy tyypillisesti aikisen liika tnkeilevs. (Kanninen ja Sigfrids 2012, 95)

11 Emotionaalinen saatavilla olo ja lapsen oman tilan salliminen säännöt ja rajat Emotionaalinen saatavilla olo antaa myös tilaa lapselle. Sensitiivinen aikinen ei tnkeile, vaan antaa lapselle tilaa. Lapsen annetaan etsiä itse ratkaisja tilanteisiin ja konflikteihin, tetaan näin itsetnnon kehitystä. Aikinen kitenkin ohjaa ja säätelee tilanteita, opettaa ja kasvattaa, mtta jättää riittävästi tilaa lapsen itsemääräämisoikedelle. Kasvatkselliseen vorovaiktkseen kl myös perstellt kiellot ja rajat. Näitä ei kitenkaan käytetä vallan välineenä, vaan lasta kannstetaan myös etsimään itse oikeita vaihtoehtoja, pnnitsemaan hyviä ja honoja vaihtoehtoja.

12 Trvallinen ryhmä (Repo 2014) Aikisen läsnäolo takaa hyvän vapaan leikin Lapsen tlee tntea klvansa ryhmään Ryhmässä hyvä vorovaikts ja ilmapiiri; paljon positiivista kannstamista kieltojen sijaan Homioidaan hyvät vorovaiktksen tavat ja kannstetaan siihen => oppiminen tapaht onnistmisten katta Mielekäs tekeminen vähentää kisaamisaikaa (vs. paljon vapaata oleila)

13 Pedagogiikka pedagogiset toimintatavat Ulkoisesti kopioitja malleja vai mietittyä kasvatsfilosofiaa? Mikä on esim. leikkitaln perimmäinen tarkoits?

14 Rakenteet Hyvät rakenteet kantavat ongelmatilanteiden yli Miten arki rakennetaan pedagogisesti toimivaksi? Keskeistä: toiminnan kriittinen tarkastel asetettjen tavoitteiden valossa Mitkä ovat keskeisiä tavoitteita?

15 Toiminnan snnitteln lähtökohdat Arjen rakentaminen toimivaksi (tavoitteita tkevaksi: lapsen hyvinvointi, hyvä kasv ja oppimisen edellytysten tkeminen) Millaisilla rakenteilla tätä on mahdollista tottaa kriittinen tarkastel nykyisin käytänteisiin totetko? Talon tavat = organisaation klttri = aikojen saatossa tehtyjä ratkaisja Onko pedagogisesti persteltavissa?

16 Esimerkki desta ttkimstiedosta vanhoille käytänteille: Lara Repo ja kisaamisttkims Jäähypenkityksen todelliset vaiktkset: ei vähennä kisaamista! Pehmeät rankaist: keskstel ja vaihtoehtoisten toimintatapojen miettiminen toimii kisaamista ehkäisevästi Millaisen käyttäytymismallin aikinen antaa jäähypenkityksessä? Mitä mieltä olet?

17 Arviointiin perstva varhaispedagogiikan snnittelprosessi (Fonsén, Heikka, Elo 2014) Teoksessa: Heikka, Fonsén, Elo & Leinonen (toim.) Osallisden pedagogiikka varhaiskasvatksessa 5. Pedagogiikan snnittel ja opetssnnitelman kehittäminen 1. Havainnointi Varhaiskasvattaja havainnoi oppimisen ja tavoitteiden näköklmasta merkityksellisiä tapahtmia ryhmässä 4. Tiimin yhteinen keskstel, jossa arvioidaan totetntta pedagogiikkaa ja pohditaan tlevaa alstavan snnitelman pohjalta 3. Dokmenttien analyysi ja alstavan snnitelman tekeminen tiimipalaveria varten 2. Dokmentointi Tehdään monipolisia menetelmiä käyttäen ja eri näköklmista

18 Millaisia rakenteita teillä on? Pienryhmätoimintaa? Pershoidon tilanteet? Päivärytmin rakentminen? Snnitteln rakenteet? Toiminnan sisällöt? Kinka paljon toimintaa ohjaavat vakiintneet rakenteet (näin on ollt tapana tehdä)? Vai onko toiminnalle mietityt pedagogiset persteet?

19 Lapsen oikeksien sopims - määrittää lapsen osallistta Lapsen oikedet on kirjatt YK:n lapsen oikeksien sopimkseen, joka on valtioita sitova ihmisoikessopims. Somi on ratifioint sopimksen vonna 1991 Ratifioimalla sopimksen valtio sitot mttamaan lakinsa ja toimintansa sopimsta vastaaviksi. Sopimksen lkopolella on ainoastaan kolme maata Etelä- Sdan, Somalia ja Yhdysvallat. Sopimksessa on neljä yleistä periaatetta: Syrjimättömyys (artikla 2) Lapsen edn homioiminen (artikla 3) Oikes elämään ja kehittymiseen (artikla 6) Lapsen näkemysten knnioittaminen (artikla 12) Lähde: (

20 Lapsen oikeksien sopimksessa mm. 12. Lapsella on oikes ilmaista omat mielipiteensä kaikissa itseään koskevissa asioissa ja ne on otettava homioon lapsen iän ja kehitystason mkaisesti. 13. Lapsella on oikes ilmaista mielipiteensä, knhan ne eivät lokkaa miden oikeksia. Lapsella on oikes saada tietoa. 14. Lapsella on oikes ajatksen-, omantnnon- ja skonnonvapateen. Valtion tlee knnioittaa vanhempien lapselle antamaa ohjasta tämän oikeden käyttämisessä. 15. Lapsilla on oikes järjestäytyä ja toimia yhdistyksissä. 16. Lapsella on oikes yksityisyyteen, kotirahaan ja kirjesalaisteen. Hänen knniaansa tai mainettaan ei saa halventaa. 17. Lapsella on oikes saada tietoa esim. television, radion ja lehtien välityksellä. Valtiolla on velvolliss rohkaista tiedotsvälineitä tottamaan lapsen hyvinvointia ja kehitystä tkevaa aineistoa. Lasta tlee sojella hänen hyvinvointinsa kannalta vahingolliselta aineistolta.

21 Elina Fonsén 2014 Osalliss Osallistminen osallistaminen osalliss Osallisden monilotteiss: 1) Valtaistmisen aste Tieto-osalliss (annetaan tietoa toiminnan tastoista ja tavoitteista sekä vaihtoehtoisista toimintatavoista) => valtaistminen vaikttamaan Osalliss materiaaleihin ja resrsseihin 2) Osallisden aihe ja vaiktspiiri Ketä kaikkia se tilanne, toiminta tai asia koskee, johon osallisttaan ja johon vaiktetaan. (Henkilökohtaisesta lasten keskinäiseen ja laajempaan yhteisöön) => Tnne omasta osallisdesta, yhteenklvdesta, hyväksytyksi tlemisesta ja vaikttamisesta omassa yhteisössä Lähde: Trja, L Lasten osalliss varhaiskasvatksessa.

22 Elina Fonsén 2014 Lähde: Trja, L Lasten osalliss varhaiskasvatksessa Teoksessa Hjala & Trja (toim.) Varhaiskasvatksen käsikirja.

23 Millaista tlkintaa lasten osallisdesta voi tehdä mielestäsi näistä kvista?

24 Seraava dia Shierin (2001) Osallisden tasomalli. Somentant Jonna Leinonen Leinonen, J. (2010). Lapsen osallisden mahdollistaminen päiväkodin toimintaklttrissa. Pro-Grad-ttkims. Helsingin Yliopisto. Ladattavissa: Varhaiskasvattajien ammatillisden merkitys lapsen osallisden tkemisessa: aikisen ja lapsen arkipäiväisissä kohtaamisissa, lapsen klemisessa, leikin ja vorovaiktksen tkemisessa ja vallan jakamisessa lasten kanssa.

25 Lähde: Jonna Leinonen

26 Toiveiden p, Kangasala Vatialan päiväkoti 2014

27 Lasten toiveita piharemonttiin, Kangasala Vatialan päiväkoti 2014

28 Osallisden elementtejä Osalliss ei ole pelkkä toiveiden tynnyri Pienten lasten kllksi tleminen vaatii läsnäoloa ja havainnointia Sanattomat aloitteet, tarpeet tlevat homioidksi Osalliss on myös osallistta ryhmän jäsenyydestä Osalliss on yhteistä nevottela Lasten keskinäisen leikin ja lkoiln havainnointi tärkeää

29 Osalliss klmisena yhteisöön Ø Ø Vertaisryhmän jäsenyys liittyminen ryhmään Millaisilla toimintatavoilla lasten osallistta voidaan tkea, jotta kaikkien lasten osalliss totetisi Erityislapset tasavertaisina toimijoina? Toiminnan organisoinnin kysymykset? (Lkekaa seraavan dian episodi)

30 Lasten on aika valita missä honeessa he halavat leikkiä seraavien parin tnnin ajan. Ensin soritetaan nimenhto ja esitellään valittavana olevat tilat. Albert kiskii kahden mn lapsen kanssa He snnittelevat leikkivänsä yhdessä ja valitsevansa rakentelhoneen. Kn opettaja kysyy kka halaa mennä rakentelhoneeseen?, Albert ystävineen nostaa nopeasti kätensä ja htavat minä, minä! Moni mkin lapsista halaa kyseiseen honeeseen, valinta oss Albertin ystävien ja kahden mn lapsen kohdalle. Albert jää siis penkille. Leikkien valinta jatk ja väki Albertin ympärillä vähenee. Kn kaikki leikkipaikat on käyty läpi, Albert ist yhä penkillä mtaman mn lapsen kanssa. Opettaja kysyy heiltä: Minne te halaisitte mennä? ja esittää mtamia vaihtoehtoja. Jos ette osaa päättää, niin minn täytyy laittaa teidät jonnekin. Albert ilmoitta halavansa lähteä los ja kävele hitaasti pkemaan. (Kjorholt ja Seland 2012, ) Kääntänyt Piia Roos, käsikirjoits teokseen Osallisden pedagogiikka (2014)

31 Kasvattajien tapa ohjata lasta (Eira Shonen) Lapsilähtöinen ohjas; aikinen reagoi ja vastaa lapsen aloitteisiin, mtta ei ole itse aktiivinen aloitteen tekijä Aikisjohtoinen ohjas; aikinen ohjaa lapsen toimintaa ja sntaa lapsen homiota tahtomalleen taholle Vorovaiktteinen ohjas; lasten intentioiden lkeminen leikkialoitteiden tekeminen edellisen pohjalta rohkais toistamaan, matkimaan vorottel, kysymykset, pyynnöt, kommentointi

32 Välttämättömät epäonnistmiset Jokainen kohtaaminen on erilainen, aina ei voi onnista Epäonnistmiset ovat työssä kehittymisen kannalta välttämättömiä! Vastn kantaminen ja epäonnistmisen myöntäminen lähtökohtana Keskstel ja tilanteen analysointi kollegojen kanssa parasta koltsta ihmisshdetyössä Avoimen ja sallivan keskstelklttrin lominen työyhteisöön avainasemassa Epäonnistmiskeskstelja tlee voida käydä ilman syyllisyyden tnnetta Lähde: Kiesiläinen, L Vorovaiktsvast

33 Ammatillisia Arvioinnin työvälineitä Aikisen sitotminen vorovaiktkseen lapsen kanssa (Adlt Engagement Scale AES, Pascal, C. ym. 1995) Esim. Leena Tahkokallion väitöskirjasta löytyy (liite 5 s.263) Lapsen toimintaan sitotminen (The Leven involvement scale for yong children - LIS-YC 1994) myös: Myös Leena Tahkokallion väitöskirjassa (liite 4 s.260) Marjatta Kallialan ttkimkset: Kato Ma! Kohtaako aikinen lapsen päiväkodissa? 2008, Lapss hoidossa Kontekstianalyysi (Pihlaja) Työkalja päivähoidon erityiskasvatkseen (Pihlaja ja Kont (toim.)2001, s ) %C3%B6kalja_STM.pdf

34 AES Aikisen sitotminen vorovaiktkseen lapsen kanssa 1. Aikisen sensitiivisyys (herkkyys) (arvioiasteikko1-5): kinka arvostavasti aikinen kohtaa lapsen? tleeko lapsi kllksi? reagoiko aikinen lapsen esittämiin asioihin? vastaako aikisen toiminta sensitiivisesti lapsen tnnetiloihin? taso 5 korkea taso 4 taso 3 taso 2 melko korkea vaihdellen melko matala taso 1 matala myönteinen äänensävy myönteiset eleet ja katsekontakti lämmin ja osoittaa kiintymystä knnioittaa ja arvostaa lasta rohkaisee ja keh tnnistaa lapsen tarpeita ja holenaiheita kntelee ja vastaa lapselle negatiivinen äänensävy kylmä ja etäinen ei knnioita lasta kritisoi ja torj lapsen ei ole myötämielin lapsen tarpeille ja holenaiheille ei kntele tai vastaa lapselle

35 2. aktivoinnin taso: miten aikinen vorovaiktksessa lähtee rikastamaan lapsen aloittamaa ajatsklka? motivoiko ja stimloiko aikinen lasta jatkamaan keskstela? laajentaako ja rikastaako aikinen vorovaiktsta omilla homioillaan? taso 5 korkea taso 4 taso 3 taso 2 melko korkea vaihdellen energinen ja elävä virittää tarkoitksenmkaisesti sovittaa yhteen lapsen kiinnostkset ja havainnot motivoi lasta stimloi keskstela, vorophela, aktiivistta ja ajattela jakaa ja laajentaa lapsen toimintaa voi olla nonverbaalinen melko matala taso 1 matala rtiininomainen ptt energia ja into ei sovita yhteen lapsen kiinnostksia ja havaintoja ptt aktivoinnin rikkas ja selkeys on sekava ei viritä tarkoitksenmkaisesti spistaa, vähentää vorophela, aktiivistta ja ajattela

36 3. lapsen atonomian tason salliminen: miten aikinen antaa lapsen valinnoille tilaa? rohkaiseeko aikinen lapsen aloitteellistta ja omia kokeilja? rohkaiseeko aikinen lapsia nevottelemaan ristiriitatilanteissa aikisen määräämien ratkaisjen sijaan? taso 5 korkea taso 4 taso 3 taso 2 melko korkea vaihdellen melko matala taso 1 matala sallii lapsen valita ja tkee valintoja tottaa tilaisksia kokeilille rohkaisee lapsen aloitteellistta ja vastllistta rohkaisee lasta nevottelemaan konflikteista ja säännöistä ei anna lapsen valinnoille ja kokeilille tilaa ei rohkaise lapsen ideoita ei anna lapselle vastta ei salli lapsen arvioida toiminnan laata on atoritaarinen ja dominoiva jäykästi pakottaa sääntöihin ja rajoitksiin, nevottelja ei sallita

37 Mistä Hyvä arki rakent? Pedagogisen kesksteln ylläpitäminen Mietityt rakenteet Lapseen virittyvä positiivinen vorovaikts Erilaisden knnioittaminen Kasvattajan kyky kehittyä ja kehittää omaa työyhteisöään Hyvä pedagoginen johtajs!!

38 Parrila, S. & Fonsén, E. (toim.) 2016 Varhaiskasvatksen pedagoginen johtajs Käsikirja käytännön työhön (jlkaistaan ) kampanjahintaan 42 (normaalisti 49 ) Kiitos mielenkiinnostasi!

Oppimisympäristö lähtee ihmisistä miten rakentaa oppimisen iloa tukeva oppimisympäristö

Oppimisympäristö lähtee ihmisistä miten rakentaa oppimisen iloa tukeva oppimisympäristö Oppimisympäristö lähtee ihmisistä miten rakentaa oppimisen iloa tukeva oppimisympäristö Kouvola 14.2.2015 FT Eira Suhonen Erityispedagogiikka Systeeminen näkökulma oppimisympäristöön Perustuu ekologiseen

Lisätiedot

Kasvattajan merkitys lapsen hyvinvoinnille päivähoidossa

Kasvattajan merkitys lapsen hyvinvoinnille päivähoidossa Kasvattajan merkitys lapsen hyvinvoinnille päivähoidossa VKK- osallisuusseminaari 22.10.2010 FT, yliopistonlehtori Eira Suhonen Erityispedagogiikka Luennon teemat Turvallinen kasvuympäristö Päiväkoti kasvuympäristönä

Lisätiedot

Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä

Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä LTO, KT Piia Roos (KT Liisa Ahonen) Mitä uusi Vasu tuo tullessaan? 1 Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas juuri sellaisena kuin

Lisätiedot

Ilo ja oppiminen näkyviksi

Ilo ja oppiminen näkyviksi Ilo ja oppiminen näkyviksi -pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä LTO, KT Piia Roos www.piiaroos.fi Nyt on pedagogiikan aika! Miten määrittelemme pedagogiikkaa? Mitä se tarkoittaa varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Kasvun kikatusta leikin lumoissa

Kasvun kikatusta leikin lumoissa Kasvun kikatusta leikin lumoissa Tarkastelukiikarissa toimintakulttuurin kehittäminen ja sitä ohjaavat periaatteet Osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Inklusiivisessa toimintakulttuurissa edistetään

Lisätiedot

Oriveden kylien kumppanuuspöytä ENSIMMÄINEN KOKOONTUMINEN KARPINLAHDEN KOULU

Oriveden kylien kumppanuuspöytä ENSIMMÄINEN KOKOONTUMINEN KARPINLAHDEN KOULU Oriveden kylien kmppanspöytä ENSIMMÄINEN KOKOONTUMINEN 8.11.2018 KARPINLAHDEN KOULU Illan ohjelma 1. Kahvit 2. Tilaisden avas; mikä on kmppanspöytä (elinvoimajohtaja Pirkko Lindström) 3. Esittäytymiskierros

Lisätiedot

KANNUSTAVA KOMMUNIKOINTI LAPSEN ITSETUNNON VAHVISTAJANA. PÄIJÄT-HÄMEEN VARHAISKASVATTAJA tapahtuma 19.5.2015 Piia Roos (Janniina Elo)

KANNUSTAVA KOMMUNIKOINTI LAPSEN ITSETUNNON VAHVISTAJANA. PÄIJÄT-HÄMEEN VARHAISKASVATTAJA tapahtuma 19.5.2015 Piia Roos (Janniina Elo) KANNUSTAVA KOMMUNIKOINTI LAPSEN ITSETUNNON VAHVISTAJANA PÄIJÄT-HÄMEEN VARHAISKASVATTAJA tapahtuma 19.5.2015 Piia Roos (Janniina Elo) KANNUSTAVA KOMMUNIKOINTI? Puhumista Lapsen ja aikuisen välillä ITSETUNTO?

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Tavoitteet Tärkeimpiä arvoja meillä ovat välittäminen, turvallisuus ja itsensä toteuttaminen. Toimintaamme

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma 3 Lapsen vasu osaksi varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma 3 Lapsen vasu osaksi varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma 3 Lapsen vasu osaksi varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa Luennoitsija Noora Heiskanen KM, väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopisto Osa 3 Osa 2 Osa 1 Videoluennolla pohdimme

Lisätiedot

Lapsen kuuleminen - tunnetason ulottuvuuksia

Lapsen kuuleminen - tunnetason ulottuvuuksia Lapsen kleminen - tnnetason lottvksia Virpi Lahtiharj Lastenpsykiatrian psykologi Helsingin yliopistollinen keskssairaala (Helsingin kapngin sosiaalivirasto/ Perheoikedelliset asiat) Lapsen oikes tlla

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

Supervoimat käyttöön Supersankari-gallerian avulla VETÄJÄT NINA MAUNU JA TIINA HOSKARI JYVÄSKYLÄ OSAAVA VERME ELONKORJUU -SEMINAARI

Supervoimat käyttöön Supersankari-gallerian avulla VETÄJÄT NINA MAUNU JA TIINA HOSKARI JYVÄSKYLÄ OSAAVA VERME ELONKORJUU -SEMINAARI Spervoimat käyttöön Spersankari-gallerian avlla VETÄJÄT NINA MAUNU JA TIINA HOSKARI JYVÄSKYLÄ 20.9.2016 OSAAVA VERME ELONKORJUU -SEMINAARI Tapahtman tavoitteet Tnnistetaan oman ammatillisen minän vahvksia,

Lisätiedot

Inclusive Pedagogy in Arts-Europe Project (IPA-E)

Inclusive Pedagogy in Arts-Europe Project (IPA-E) Inclsive Pedagogy in Arts-Erope Project (IPA-E) SML:n kevätpäivät, Lappeenranta 10.-12.4.2019 Esko Kappinen, Annkka Knttila, Elina Vetoniemi Kopion konservatorio IPA-E 1.9.2017 31.3.2019 Erasms+ - hanke,

Lisätiedot

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa.

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Päivähoidon laatukriteerit Hakeminen Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Henkilökunta tuntee päivähoitoyksikkönsä

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointia tukevat yhteistyörakenteet kunnan palveluihin. Lape-Kick off Vaasa, Tiia Krooks

Lasten ja perheiden hyvinvointia tukevat yhteistyörakenteet kunnan palveluihin. Lape-Kick off Vaasa, Tiia Krooks Lasten ja perheiden hyvinvointia tkevat yhteistyörakenteet knnan palvelihin Lape-Kick off 25.9. 2017 Vaasa, Tiia Krooks Lähtötilanteen kvas Pohjanmaan maaknnassa srin osa perheistä selviää arjessaan omilla

Lisätiedot

Pedagoginen tiimi toimintamalli kehittämistyössä ja johtamisen välineenä

Pedagoginen tiimi toimintamalli kehittämistyössä ja johtamisen välineenä Pedagoginen tiimi toimintamalli kehittämistyössä ja johtamisen välineenä EIJA KAMPPURI LASTENTARHANOPETTAJA, KM VARHAISKASVATUKSEN JOHTAJUUSFOORUMI 17.5.2018, JOENSUU Työpajan sisältö 2 esitellään pedagoginen

Lisätiedot

Globaalimuutos ja tulevaisuuden maantieteet. Sirpa Tani Maantieteen ja ympäristökasvatuksen professori Helsingin yliopisto

Globaalimuutos ja tulevaisuuden maantieteet. Sirpa Tani Maantieteen ja ympäristökasvatuksen professori Helsingin yliopisto Globaalimtos ja tlevaisden maantieteet Sirpa Tani Maantieteen ja ympäristökasvatksen professori Helsingin yliopisto Tastaa tälle tapahtmalle Maantieteen päivät ei vain ttkijoille, vaan myös maantieteen

Lisätiedot

Hoitoketjut sotealueella. Jukka Mattila Johtajaylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri

Hoitoketjut sotealueella. Jukka Mattila Johtajaylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri Hoitoketjt sotealeella Jkka Mattila Johtajaylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri 23.11.2017 Valinnanvapaslakilonnos Lasntokierroksella 15.12.2017 asti 4 Asiakkaan oikes valita Asiakkaalla on oikes valita

Lisätiedot

Lapsi, sinä olet tähti!

Lapsi, sinä olet tähti! Lapsi, sinä olet tähti! Lapsen osallisuus varhaiskasvatuksessa LTO, KT Piia Roos www.piiaroos.fi Päälle liimatut menetelmät vs. toimintakulttuurin kriittinen arviointi Mukaillen Fonsen & Parrila 2016 1.

Lisätiedot

MITEN PERHEPÄIVÄHOIDON PEDAGOGIIKKAA VOIDAAN JOHTAA? KT Elina Fonsén Ediva oy/tampereen yliopisto Elina.fonsen@ediva.fi

MITEN PERHEPÄIVÄHOIDON PEDAGOGIIKKAA VOIDAAN JOHTAA? KT Elina Fonsén Ediva oy/tampereen yliopisto Elina.fonsen@ediva.fi MITEN PERHEPÄIVÄHOIDON PEDAGOGIIKKAA VOIDAAN JOHTAA? KT Elina Fonsén Ediva oy/tampereen yliopisto Elina.fonsen@ediva.fi MITÄ JOHDETAAN, KUN JOHDETAAN PERHEPÄIVÄHOIDON PEDAGOGIIKKAA? Millaista on perhepäivähoidon

Lisätiedot

Mielenlukutaitoa lapsen kohtaamiseen

Mielenlukutaitoa lapsen kohtaamiseen Mielenlukutaitoa lapsen kohtaamiseen Lapset ensin. Mielenlukutaitoa! Opas turvallisen lapsiryhmän rakentamiseen Mielenlukutaitoa! on varhaiskasvattajille tarkoitettu opas mentalisaatioon perustuvasta työtavasta.

Lisätiedot

Yhteistyötä teatterista & Taiteesta tuotteeksi -hankkeet

Yhteistyötä teatterista & Taiteesta tuotteeksi -hankkeet Yhteistyötä teatterista & Taiteesta totteeksi -hankkeet Iisalmi, Keitele, Kirvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä 10.8.2015 10.03.2016 Sisällys Johdanto... 3 Yhdistystoiminta ja osallistminen...

Lisätiedot

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Työyhteisöllämme on yhteiset tavoitteet. Asettamamme tavoitteet pyrimme saavuttamaan yhteisillä toimintamalleilla ja käytännöillä.

Lisätiedot

RYHMÄN TAUSTAA. Nuoruusiässä paljon univaikeuksia. Unihäiriöt ilmenevät usein mielenterveyden häiriöiden kanssa

RYHMÄN TAUSTAA. Nuoruusiässä paljon univaikeuksia. Unihäiriöt ilmenevät usein mielenterveyden häiriöiden kanssa HYVÄN UNEN RYHMÄ HYKS NUORISOPSYKIATRIASSA FYSIOTERAPEUTTI ANNINA LAHTI FYSIOTERAPEUTTI, PSYKOTERAPEUTTI MARKO KUUKASJÄRVI, FYSIOTERAPEUTTI VIRPI VÄHÄKANGAS, FYSIOTERAPEUTTI MARIA SEPPÄLÄ SÄHKÖPOSTI: ETUNIMI.SUKUNIMI@HUS.FI

Lisätiedot

Prososiaalisen käyttäymisen vahvistaminen leikissä VKK-Metro 3.3.2015

Prososiaalisen käyttäymisen vahvistaminen leikissä VKK-Metro 3.3.2015 Prososiaalisen käyttäymisen vahvistaminen leikissä VKK-Metro 3.3.2015 FT, yliopistonlehtori Eira Suhonen Erityispedagogiikka Luennon teemat Turvallisessa ympäristössä on hyvä leikkiä Leikki vuorovaikutuksellisena

Lisätiedot

Ryhmäkohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman (ryhmävasun) laatiminen ja käyttöönottaminen Porin kaupungin päiväkodeissa. Marja Saine

Ryhmäkohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman (ryhmävasun) laatiminen ja käyttöönottaminen Porin kaupungin päiväkodeissa. Marja Saine Ryhmäkohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman (ryhmävasun) laatiminen ja käyttöönottaminen Porin kaupungin päiväkodeissa. Marja Saine Valtakunnalliset linjaukset Kuntatason linjaukset Yksikkötason suunnitelmat

Lisätiedot

JOHTAJUUS LASTENTARHANOPETTAJAN NÄKÖKULMASTA

JOHTAJUUS LASTENTARHANOPETTAJAN NÄKÖKULMASTA JOHTAJUUS LASTENTARHANOPETTAJAN NÄKÖKULMASTA 23.9.2017 Yliopistonlehtori Elina Fonsén Helsingin yliopisto / Asiantuntijaosuuskunta Edu-O-Matic elina.fonsen@helsinki.fi JOHTAJUUS - LEADERSHIP Pedagoginen

Lisätiedot

Hyvinvointipäiväkoti - toimintamalli

Hyvinvointipäiväkoti - toimintamalli Hyvinvointipäiväkoti - toimintamalli kokemuksellista hyvinvointitietoa arvioiva malli - mukana lapset, henkilöstö ja huoltajat Tuula Herranen 2018 alueellinen suunnittelija Hyvinvointipäiväkoti toimintamallin

Lisätiedot

Millaiset rakenteet pitävät pedagogiikan kunnossa? Varhaiskasvatuksen VIII Johtajuusfoorumi Piia Roos & Janniina Elo, Tampereen yliopisto

Millaiset rakenteet pitävät pedagogiikan kunnossa? Varhaiskasvatuksen VIII Johtajuusfoorumi Piia Roos & Janniina Elo, Tampereen yliopisto Millaiset rakenteet pitävät pedagogiikan kunnossa? Varhaiskasvatuksen VIII Johtajuusfoorumi 2.4.2014 Piia Roos & Janniina Elo, Tampereen yliopisto TYÖELÄMÄN JATKUVA MUUTOS HAASTAA KEHITTÄMÄÄN (Launis,

Lisätiedot

HYVÄ PÄIVÄ, PAHA PÄIVÄ - perhepäivähoitajien kokemuksia arjesta 25.9.2014 KT Sanna Parrila, Ediva www.ediva.fi

HYVÄ PÄIVÄ, PAHA PÄIVÄ - perhepäivähoitajien kokemuksia arjesta 25.9.2014 KT Sanna Parrila, Ediva www.ediva.fi HYVÄ PÄIVÄ, PAHA PÄIVÄ - perhepäivähoitajien kokemuksia arjesta 25.9.2014 KT Sanna Parrila, Ediva www.ediva.fi Perhepäivähoidon kehittämisseminaari 24.-25.9.2014 Työpäiväkirja-aineisto: kerätty keväällä

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2017 Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatus tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista ja edistää lapsen ja hänen perheensä hyvinvointia Pyhäjärven

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Yhdessä keskustellen luomme avoimen ja vuorovaikutuksellisen ilmapiirin lasten, vanhempien ja työntekijöiden välille. Toimintakulttuurimme

Lisätiedot

Tesomajärven koulusta Tesoman kouluksi

Tesomajärven koulusta Tesoman kouluksi Tesomajärven kolsta Tesoman kolksi Tesomajärven kol aloitti toimintansa v.1967 Kola käytiin kahdessa vorossa, parhaimmillaan kola kävi yli 1000 oppilasta Tesomajärven alakoln liitettiin myöhemmin Ikrin

Lisätiedot

Päijät-Hämeen ja Mäntsälän museoiden työryhmän kokous SOPENKORVEN KOKOELMAKESKUS

Päijät-Hämeen ja Mäntsälän museoiden työryhmän kokous SOPENKORVEN KOKOELMAKESKUS Päijät-Hämeen ja Mäntsälän mseoiden työryhmän kokos 10.4.2019 SOPENKORVEN KOKOELMAKESKUS Asialista 10.4.2019 1. Kokoelmaohjelmien kokoelmien historiaa, kehitystä ja nykytilaa koskevan osden lyhyt käsittely,

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Helsingin hengessä sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen

Helsingin hengessä sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen Helsingin hengessä sopa ja sovittela työyhteisön arkeen Helsingin kapngin toimintaohje ristiriitojen rakentavaan käsittelyyn ja sovitteln Tässä oppaassa määritellään, mitä ovat epäasiallinen kohtel ja

Lisätiedot

LEIKKIKOONTI. Espoo, Helsinki ja Vantaa sekä ohjaajat

LEIKKIKOONTI. Espoo, Helsinki ja Vantaa sekä ohjaajat LEIKKIKOONTI Espoo, Helsinki ja Vantaa sekä ohjaajat 21.5.2014 ESITYKSEN JÄSENTELY 1. Leikin filosofisia lähtökohtia 2. Leikki ja oppiminen 3. Leikki ja didaktiikka 4. Leikki ja pedagogiikka 5. Leikin

Lisätiedot

Mulla on idea! Lasten osallisuus toiminnan suunnittelussa ja arvioinnissa. LTO, KT Piia Roos

Mulla on idea! Lasten osallisuus toiminnan suunnittelussa ja arvioinnissa. LTO, KT Piia Roos Mulla on idea! Lasten osallisuus toiminnan suunnittelussa ja arvioinnissa LTO, KT Piia Roos www.piiaroos.fi Roos, P. 2015. Lasten kerrontaa päiväkotiarjesta Miten lapset kertovat ja millaisena päiväkotiarki

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintamme keskiössä on hyvinvoiva lapsi. Meille on tärkeää, että kaikki kokevat tulevansa arvostetuiksi omana itsenään. Aikuisten

Lisätiedot

Loppuraportti. Projektin nimi: Haukanmaa Masterplan Projektipäällikkö: Merja Galler

Loppuraportti. Projektin nimi: Haukanmaa Masterplan Projektipäällikkö: Merja Galler Loppraportti Projektin nimi: Hakanmaa Masterplan Projektipäällikkö: Merja Galler Hankkeen nimi: Hakanmaa Masterplan Hankkeen totetsaika: Tokok 2016 - Jolk 2016 Avstksen saajan nimi: Toivakan Knta Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

KOULUTUSKESKUS. Hyväksytty kuntayhtymän hallituksessa X.X.2019 JEDU.FI

KOULUTUSKESKUS. Hyväksytty kuntayhtymän hallituksessa X.X.2019 JEDU.FI KOULUTUSKESKUS 21 9-20 1 htymän 0 y 2 a t e n l l i k s s o olt nnitelma v aaksojen k s ä t n ti s e i - ja v ti n i o n i k k ar Jokil m Hyväksytty kntayhtymän hallitksessa X.X.2019 JEDU.FI 1 Markkinointi-

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

Päijät-Hämeen ja Mäntsälän museoiden työryhmän kokous MUSEOKIOSKI

Päijät-Hämeen ja Mäntsälän museoiden työryhmän kokous MUSEOKIOSKI Päijät-Hämeen ja Mäntsälän mseoiden työryhmän kokos 8.4.2019 MUSEOKIOSKI Asialista 8.4.2019 1. Kokoelmaohjelmien kokoelmien historiaa, kehitystä ja nykytilaa koskevan osden lyhyt käsittely, mikäli tässä

Lisätiedot

MARKKINOINTI SOSIAALISESSA MEDIASSA. Opas Pajulahden Seikkailupuistoon

MARKKINOINTI SOSIAALISESSA MEDIASSA. Opas Pajulahden Seikkailupuistoon MARKKINOINTI SOSIAALISESSA MEDIASSA Opas Pajlahden Seikkailpistoon Heini-Maria Salo Opinnäytetyö Tokok 2018 Matkailn koltsohjelma Tampereen ammattikorkeakol TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakol Matkailn

Lisätiedot

Taskilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Taskilan päiväkodin toimintasuunnitelma Taskilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Yhdessä keskustellen luomme avoimen ja vuorovaikutuksellisen ilmapiirin lasten, vanhempien ja työntekijöiden välille. Toimintakulttuurimme

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittäminen pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa

Leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittäminen pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa Leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittäminen pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa VKK-Metro Pääkaupunkiseudun kehittämis- ja koulutusyhteistyö 2014-2016 Helsingin kaupungin aineistopankki

Lisätiedot

Tesomajärven koulusta Tesoman kouluksi

Tesomajärven koulusta Tesoman kouluksi Tesomajärven kolsta Tesoman kolksi Tesomajärven kol aloitti toimintansa v.1967 Kola käytiin kahdessa vorossa, parhaimmillaan kola kävi yli 1000 oppilasta Tesomajärven alakoln on liitetty myöhemmin Ikrin

Lisätiedot

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Pedagogisen johtajuuden päätavoite on lapsen hyvä kasvu, oppiminen ja hyvinvointi. Pedagogisella johtajuudella tarkoitetaan laajasti ymmärrettynä oppimiskulttuurin kehittämistä, organisaation

Lisätiedot

Johtaminen laadun tuottajana

Johtaminen laadun tuottajana Johtaminen laadun tuottajana Varhaiskasvatuksen seminaari 15.11.2010 Eeva Hujala Tampereen yliopisto 2010 JOHTAJUUS varhaiskasvatuksessa on toimijoiden sitouttamista perustehtävän tavoitteelliseen kehittämiseen

Lisätiedot

Oppimisympäristö lähtee ihmisistä miten rakentaa oppimisen iloa tukeva oppimisympäristö

Oppimisympäristö lähtee ihmisistä miten rakentaa oppimisen iloa tukeva oppimisympäristö Oppimisympäristö lähtee ihmisistä miten rakentaa oppimisen iloa tukeva oppimisympäristö Lahti 19.5.2015 FT Eira Suhonen Erityispedagogiikka Luennon teemat Systeeminen näkemys oppimisympäristöön Säätelytaidot

Lisätiedot

Matkalla yhteiseen osallisuuteen - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja & Erika Niemi

Matkalla yhteiseen osallisuuteen - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja & Erika Niemi Matkalla yhteiseen osallisuuteen - kohti uudenlaista toimintakulttuuria Elina Kataja & Erika Niemi Mitä osallisuus tarkoittaa? Kohtaamista, kunnioittavaa vuorovaikutusta, äänen antamista, mielipiteiden

Lisätiedot

Ulkomaalaistaustainen ehkäisyneuvolassa. Tuire Saloranta TKL Vantaan perhesuunnittelun vastuulääkäri

Ulkomaalaistaustainen ehkäisyneuvolassa. Tuire Saloranta TKL Vantaan perhesuunnittelun vastuulääkäri Ulkomaalaistastainen ehkäisynevolassa Tire Saloranta TKL Vantaan perhesnnitteln vastlääkäri Ulkomaalaistastaiset Esim. Vantaalla n 14% väestöstä Venäjältä, Virosta, Somaliasta, Irakista, Syyriasta, Kiinasta,

Lisätiedot

Kohtaamiset nuoren vahvuuksiksi ja voimavaroiksi

Kohtaamiset nuoren vahvuuksiksi ja voimavaroiksi Kohtaamiset nuoren vahvuuksiksi ja voimavaroiksi Valtakunnalliset lastensuojelupäivät 30.9.2014 Hämeenlinna Pixabay Minna Rytkönen TtT, TH, tutkija, Itä-Suomen yliopisto, hoitotieteen laitos minna.rytkonen@uef.fi

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Röntgenhoitajan rooli säteilyaltistuksen oikeutuksessa

Röntgenhoitajan rooli säteilyaltistuksen oikeutuksessa Röntgenhoitajan rooli säteilyaltistksen oiketksessa ULLA NIKUPAAVO, RÖNTGENHOITAJA, TTK, HUS-KUVANTAMINEN TERVEYDENHUOLLON RÖNTGENTOIMINNAN ASIANTUNTIJOIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄT 13.-14.4.2015 Oiketkseen liittyvät

Lisätiedot

Leikki interventiona. Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa. Eira Suhonen 6.6.06

Leikki interventiona. Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa. Eira Suhonen 6.6.06 Leikki interventiona Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa Eira Suhonen 6.6.06 Erityispedagogiikka Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Interventio laaja-alainen systemaattinen

Lisätiedot

Uraohjaukseen tarvitaan oikea-aikaisuutta ja monikanavaisuutta

Uraohjaukseen tarvitaan oikea-aikaisuutta ja monikanavaisuutta Uraohjas2020-hanke, Uraohjasta kartoittaneen kyselyn tlokset Joona Tarja, Mäkelä Pentti ja Venhovaara Pirjo Uraohjakseen tarvitaan oikea-aikaistta ja monikanavaistta Keväällä 2018 kysyimme ammatillista

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Osallisuuden pedagogiikka varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa 3/5, Osallisuus toiminnan suunnittelun ja eheytetyn toiminnan näkökulmasta

Osallisuuden pedagogiikka varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa 3/5, Osallisuus toiminnan suunnittelun ja eheytetyn toiminnan näkökulmasta Osallisuuden pedagogiikka varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa 3/5, Osallisuus toiminnan suunnittelun ja eheytetyn toiminnan näkökulmasta Elina Kataja ja Opetushallitus Projektityöskentely eheytettynä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaunokki-Metsätähti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaunokki-Metsätähti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaunokki-Metsätähti 2017 2018 Toimintakulttuuri Lapsen on koettava olonsa turvalliseksi. Hän voi luottaa aikuisiin ja tietää saavansa oikeudenmukaista

Lisätiedot

Tiimityö jaettua vai jakamatonta vastuuta? Vaasa 11.6.2015

Tiimityö jaettua vai jakamatonta vastuuta? Vaasa 11.6.2015 Tiimityö jaettua vai jakamatonta vastuuta? Vaasa 11.6.2015 Petteri Mikkola Koko päivä pedagogiikkaa Lapsen itsetunnon ja minäkuvan vahvistaminen Lapsen sosiaalinen asema on aina aikuisten vastuulla Yhteinen

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Oppimisen haasteet ja mahdollisuudet terveysalan simulaatioissa

Oppimisen haasteet ja mahdollisuudet terveysalan simulaatioissa Oppimisen haasteet ja mahdollisdet terveysalan simlaatioissa Marianne Teräs, THM, FT Aikiskasvatksen dosentti Helsingin yliopisto Esitys 18.9.2015 Somen elvytysvasthenkilöiden valtaknnallinen 10 v jhlasymposimi

Lisätiedot

Työrauha tavaksi Itsearviointimateriaali

Työrauha tavaksi Itsearviointimateriaali Työrauha tavaksi Itsearviointimateriaali Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus 2009 Työrauha tavaksi kouluyhteisön itsearviointi Lyhyt virittäytyminen aiheeseen ennakointikysymysten avulla/

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

VASUtyö Salossa Anna-Kaisa Törrönen ja Saana Kallioniemi.

VASUtyö Salossa Anna-Kaisa Törrönen ja Saana Kallioniemi. VASUtyö Salossa 2017 Anna-Kaisa Törrönen ja Saana Kallioniemi Mitä olemme jo tehneet Kentän näkökulma: vanhojen lomakkeiden läpikäynti, mitä hyvää, mitä kehitettävää? Selkeys, prosessinomaisuus, pedagogisuus

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli 2017-2018 TERVETULOA VY KOLKKA-TANELIIN! Päiväkodit Kolkka ja Taneli ovat toimineet yhdessä varhaiskasvatusyksikkönä 1.8.2017 alkaen. Kolkassa

Lisätiedot

Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma

Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Mitä toimintakulttuuri tarkoittaa meillä? Hyväksymme erilaisuuden ja kohtaamme toisemme tasa-arvoisesti. Arjessa ja toiminnassa korostuu

Lisätiedot

OSALLISUUDEN JOHTAMINEN Marianna Kokko ja Susanna Grönberg Lopen kunta

OSALLISUUDEN JOHTAMINEN Marianna Kokko ja Susanna Grönberg Lopen kunta OSALLISUUDEN JOHTAMINEN Marianna Kokko ja Susanna Grönberg Lopen kunta 21.11.2018 2 MITÄ ON OSALLISUUS? viitekehys, THL työpaperi 33/2017 Käsitettä on kutsuttu sateenvarjokäsitteeksi, joka kokoaa näkökulmia

Lisätiedot

Työkalupakista apua arkeen

Työkalupakista apua arkeen Työkalupakista apua arkeen Valtakunnalliset seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät Seinäjoella 20.-21.9.2018 Raija Ojell, KKP ja Tiina Haapsalo, Nuori kirkko ry Mikä on Vasu kirkossa? Mitä ajatuksia

Lisätiedot

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet.0.0 JS Partners Oy Toimiva työyhteisö selkeät tavoitteet ja yhteiset pelisäännöt tarkoituksenmukaiset työvälineet

Lisätiedot

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu kokopäiväpedagogiikkaan; jokainen hetki tukee lapsen kehitystä ja oppimista. Kasvattajat mahdollistavat lasten

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tulevaisuus

Varhaiskasvatuksen tulevaisuus Varhaiskasvatuksen tulevaisuus Kulttuurinen moninaisuus ja palvelut Työelämän muutokset ja palvelut Rahalliset tuet, palvelut Kenen tuottamat palvelut (julkinen, yksityinen) Lasten, vanhempien ja ammattilaisten

Lisätiedot

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA 5.2.2016 Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö 2 10.2.2016 Keskeinen lähtökohta työhyvinvoinnille yksilö yhteisöllisyyden rakentajana ja yhteisöllisyys yksilön tukena arvostava

Lisätiedot

Osallisuuden pedagogiikka - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja, LTO, KM, Päiväkoti Kuusimäki, Lempäälä

Osallisuuden pedagogiikka - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja, LTO, KM, Päiväkoti Kuusimäki, Lempäälä Osallisuuden pedagogiikka - kohti uudenlaista toimintakulttuuria Elina Kataja, LTO, KM, Päiväkoti Kuusimäki, Lempäälä elina.kataja@lempaala.fi Kasvatuksen ydinkysymykset Millaisia lapsia haluamme kasvattaa?

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 Arvioinnin kokonaisuus Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 2 Velvoite arviointiin

Lisätiedot

Turvallista koulumatkaa!

Turvallista koulumatkaa! Trvallista kolmatkaa! Kolkljetkset hallinto-oikeden näköklmasta Lonais-Somen alehallintovirasto 23.5.2017 Hallinto-oikestomari Hannele Sarell ja hallinto-oikestomari Marja Peltoniemi Trn hallinto-oikes

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

Asumissosiaalinen työote

Asumissosiaalinen työote 31.3.2017 Asumissosiaalinen työote Heli Alkila Asunto ensin - periaate Uudistuva ammatillisuus Laajentuva työyhteisö Arvot, unelmat, valta ja eettisyys: Unelmat antavat suunnan tekemiselle. Mikä on minun

Lisätiedot

OSALLISUUSTUTKIMUKSEN SATOA TUULIKKI VENNINEN JA JONNA LEINONEN, VKK-Metro. Lapsen osallisuus pääkaupunkiseudun päiväkodeissa

OSALLISUUSTUTKIMUKSEN SATOA TUULIKKI VENNINEN JA JONNA LEINONEN, VKK-Metro. Lapsen osallisuus pääkaupunkiseudun päiväkodeissa OSALLISUUSTUTKIMUKSEN SATOA TUULIKKI VENNINEN JA JONNA LEINONEN, VKK-Metro Lapsen osallisuus pääkaupunkiseudun päiväkodeissa Tulosten pohjalta lasten osallisuus voidaan kuvata seuraavalla tavalla: Lapsella

Lisätiedot

Lapsi, sinä olet tähti!

Lapsi, sinä olet tähti! Lapsi, sinä olet tähti! Lapsen kuuleminen ja osallisuus varhaiskasvatuksessa LTO, KT Piia Roos www.piiaroos.fi Kasvatuksen päämäärä? Mitä lapsi tarvitsee voidakseen hyvin? Mitä me aikuiset ajattelemme?

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme keskeinen tekijä on toistemme arvostaminen. Annamme lapsille leikkitilaa

Lisätiedot

ITSEARVIOINTI HENKILÖKUNNALLE. Arviointiasteikko: 1 - Ei koskaan 3 - Joskus 5 Johdonmukaisesti

ITSEARVIOINTI HENKILÖKUNNALLE. Arviointiasteikko: 1 - Ei koskaan 3 - Joskus 5 Johdonmukaisesti ITSEARVIOINTI HENKILÖKUNNALLE Arviointiasteikko: 1 - Ei koskaan 3 - Joskus 5 Johdonmukaisesti 1. Tervehdin lasta henkilökohtaisesti ja positiivisesti nimeltä heidät tavatessani. 1 2 3 4 5 2. Vuorovaikutukseni

Lisätiedot

Mitä kuuluu? Lasten osallisuus varhaiskasvatuksen arjessa. Piia Roos (LTO, KT )

Mitä kuuluu? Lasten osallisuus varhaiskasvatuksen arjessa. Piia Roos (LTO, KT ) Mitä kuuluu? Lasten osallisuus varhaiskasvatuksen arjessa Piia Roos (LTO, KT ) www.piiaroos.fi Kasvatuksen päämäärä? Kuva: Kristiina Louhi Roos, P. 2015. Lasten kerrontaa päiväkotiarjesta Miten lapset

Lisätiedot

Kielitaidon tasot ja aihekokonaisuudet

Kielitaidon tasot ja aihekokonaisuudet Kielitaidon tasot ja aihekokonaisdet Yksikön päällikkö, opetsnevos Leena Nissilä Osaamisen ja sivistyksen asialla ARVIOINTI JA VIITEKEHYS Eroopan nevosto jlkaisi vonna 2001 asiakirjan Common Eropean Framework

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Rikas, rakas, köyhä leikki leikin mahdollisuudet varhaiskasvatuksessa

Rikas, rakas, köyhä leikki leikin mahdollisuudet varhaiskasvatuksessa Rikas, rakas, köyhä leikki leikin mahdollisuudet varhaiskasvatuksessa Marjatta Kalliala Pirkanmaan VARHAISKASVATTAJA 2015 Tampere, 21.4.2015 Lähtökohta: Lapset tuovat leikin mukanaan tullessaan päiväkotiin

Lisätiedot

OSALLISUUDEN JOHTAMINEN. Marianna Kokko Varhaiskasvatuspäällikkö

OSALLISUUDEN JOHTAMINEN. Marianna Kokko Varhaiskasvatuspäällikkö OSALLISUUDEN JOHTAMINEN Marianna Kokko Varhaiskasvatuspäällikkö MITÄ ON OSALLISUUS? VIITEKEHYS, THL työpaperi 33/2017 Käsitettä on kutsuttu sateenvarjokäsitteeksi, joka kokoaa näkökulmia ja lähestymistapoja.

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Nuolialan päiväkoti on Pirkkalan suurin, 126- paikkainen päiväkoti. Nuolialan päiväkoti sijaitsee osoitteessa Killonvainiontie 2. Toiminta päiväkodilla alkoi 2.1.2009 avoimilla

Lisätiedot

Ilo kasvaa liikkuen Käpälämäessä

Ilo kasvaa liikkuen Käpälämäessä Ilo kasvaa liikkuen Käpälämäessä Kasvattajayhteisön asenne kohti sallivaa ja kannustavaa liikkumisympäristöä Meillä saa! Kaikki lähti käytävistä v. 2011 valmistunut, 127- paikkainen päiväkoti Sijaitsee

Lisätiedot

Ounasrinteen päiväkoti Kasvua ja oppimista arjessa pienryhmätoiminnan

Ounasrinteen päiväkoti Kasvua ja oppimista arjessa pienryhmätoiminnan Ounasrinteen päiväkoti Kasvua ja oppimista arjessa pienryhmätoiminnan keinoin Mitä ajattelet ja sanot minusta, sitä luulet minusta; sinä olet sellainen minulle miten minut näet. Usko kuitenkin, että mitä

Lisätiedot

Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista. Opetushallitus

Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista. Opetushallitus Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista Opetushallitus Verkkokommentointi VASU2017 Opetushallituksen nettisivuilla oli kaikille kansalaisille avoin mahdollisuus osallistua perusteprosessiin

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Jokainen lapsi on rikkaus ja arvokas omana itsenään. Kuuntelemme ja kohtaamme lapset ja perheet

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Onnenkenkä sijaitsee Orimattilassa Pennalan kylässä. Vieressä toimivat koulu sekä kaupungin päiväkoti, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Lasten kanssa teemme retkiä

Lisätiedot