Tiimityö jaettua vai jakamatonta vastuuta? Vaasa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiimityö jaettua vai jakamatonta vastuuta? Vaasa 11.6.2015"

Transkriptio

1 Tiimityö jaettua vai jakamatonta vastuuta? Vaasa Petteri Mikkola

2 Koko päivä pedagogiikkaa Lapsen itsetunnon ja minäkuvan vahvistaminen Lapsen sosiaalinen asema on aina aikuisten vastuulla Yhteinen kasvatus- ja työkulttuuri luodaan puheella - koko tiimin pitää ymmärtää!

3 Jukka Mäkelä ja Nina Sajaniemi Positiivisen psykologian voima Kun yksi lapsi saa lohdutusta, auttaa se myös muita lapsia ei siis ole muilta pois! - Pienet lapset eivät pysty säätelemään itseään joutuessaan epämukavuustilaan ja heidän käyttäytymisensä alkaa muuttua reaktiiviseksi. Kieltämisen, moittimisen tai ryhmästä poistamisen sijasta lapsi pitää houkutella uuteen yhteyteen, koska hän ei siihen itse pysty. - Toivo on osa ihmismielen toimintaa, jonka ylläpitämiseksi tarvitaan joustavia aivorakenteita. Taidon voi oppia ja se on itse asiassa yhteyden palautumisen ennakointia. Arvokas elämä Frank Martela Itsensä toteuttaminen: -Vapaaehtoisuus, se mitä pääsen tekemään kumpuaa itsestäni ja saan toteuttaa itseäni. Tuo esiin sitä, kuka olen ihmisenä. -Kyvykkyys, saan asioita aikaiseksi ja osaan tehdä. Olen taitava, hallitsen ja asiat menevät eteenpäin. Kehityn ja opin lisää. Toisiin ihmisiin: -Läheisyys, ympärillä on ihmisiä joista välitän ja minusta välitetään. Syvä yhteys lähellä oleviin ihmisiin. On vaikeaa pitää itseään arvokkaana, jos ympäröivä yhteisö ei arvosta. -Hyvän tekeminen, kokemus siitä, että se mitä teen tuottaa hyvää muille. Ei ainakaan tuota pahaa muille.

4 - Pienryhmätoiminta - kasvattajat kiinnittyvät ohjaamaan toimintaa - Kun ei ole seilaavia aikuisia, ei ole seilaavia lapsia vrt. jumppa - Kasvattaja liittää, ohjaa, huolehtii ryhmäprosessista. - Leikkitauluun myös aikuisen kuva, kiinnittää aikuisen!

5 Poikkeustilanteiden pedagogiikka Työyhteisöllä ja tiimeillä(parit) oltava suunnitelma poikkeustilanteiden varalle

6 Leikki on lapselle mielentila. Päivähoidossa leikki mahdollistuu, jos aikuisen mielessä on tilaa lapsen leikille! - Miten aikuinen ohjaa, havainnoi, tukee, osallistuu leikkiin? Vrt. ohjaan ulkona ja sisällä lasten leikkejä tai valvon leikkejä! - Leikin haasteellisuus lapselle ja aikuiselle: Leikissä lapsi esittää leikkitekoja (toiminnallisia ketjuja) leikkivälineillä, tietyssä roolissa, vuorovaikutuksessa toisten lasten kanssa ja rakentaa samaan aikaan tarinaa, johon ei ole olemassa tarkkaa käsikirjoitusta. Leikki ei siis ole helppoa! - Lapsen sosiaalinen rooli on aina aikuisen vastuulla > kaikkien kanssa leikitään > aikuisen tehtävänä ohjata ja varmistaa, ei voi jättää lapsen vastuulle! Vrt. aikuisilla sovitut tiimit.

7 Pedagoginen vastuu tiimissä: - Tiimin työkulttuurin ylläpitäminen ja kehittäminen = yhteinen kasvatusnäkemys ( mitä juuri nämä lapset tarvitsevat ja miten aikuisina toimimme, että se mahdollistuu), LTO/ryhmisvastaava/PPH - Toimivan tiimin edellytyksenä säännölliset tiimipalaverit, joissa arvioidaan tehtyä työtä ja puhutaan työtavoista ja lapsista. LTO/ryhmisvastaava/PPH vastaa tiimipalaverin rajoista, aika on käytettävä ammatilliseen keskusteluun ja työn arviointiin. - Hyvän vuorovaikutuksen pedagogisten työtapojen mallintaminen ( esim. lasta arvostava ja kannustava vuorovaikutus sekä leikkipedagogiikka) - Työtiimin konfliktien ja jännitteiden käsittely ja sujuvan arjen varmistaminen - Oppimisympäristön kehittäminen yhdessä muun tiimin kanssa - Toimivan yhteistyön ja dialogin rakentaminen perheiden suuntaan - Ryhmävasu varmistamassa lasten osallisuuden ja mielenkiinnonkohteiden toteutumisen

8 Tiimipalaverin ajankäyttö- tiimivastaava vastaa rajoista 20 min Mitä lapsiryhmälle kuuluu? Miten me aikuisina tuemme lapsiryhmän prosessia "Kiitos palautteesta" - palautekierros tiimissä. Ymmärrän palautteen tärkeyden ja osaan ottaa palautetta vastaan 30 min Pienryhmien prosessit ja mahdolliset kysymykset Yksittäisen lapsen / perheen tilanne. Mahdollinen apu, tuki - kuka, miten? 10 min. Seuraavalle viikolle sovittava Seuraavassa tiimissä palattava

9 Tiimityössä jokaisen työntekijän osaamista vahvistetaan yhteisen perustehtävän puitteissa. Jokainen tuo työhön oman erityisosaamisensa ja samalla oppii muilta. Kaikki tekee kaikkea työtavassa työ puuroutuu,osaaminen kapenee ja syntyy erilaisia todellisuuksia. LTO:n tehtävänä varmistaa, että jokainen käyttää ammattiosaamistaan ja oppii uutta. Toimiva tiimi LTO PPH Kaikki tekee kaikkea LH PPH LH / LTO PPH LTO LH Avustaja LH PPH Avustaja PPH

10 - Hyvä työilmapiiri tulee yhteisen, selkeän perustehtävän kautta Yhteinen ymmärrys työn merkityksistä ja sisällöistä - Toimiva tiimi on oleellinen osa hyvää pedagogiikkaa Jokaisen työntekijän vastuulla vahvistaa sujuvaa yhteistyötä ei lisätä jännitteitä! - Jaettu johtajuus Oman ammatillisuuden kannattelu jokaisen työntekijän vastuulla. Vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot.

11 Vaatii työyhteisöltä Sitoutumista vuorovaikutukseen ja yhteiseen pedagogiikkaan - Miten varmistamme, ettei velttoa pedagogiikkaa, jolloin aikuisten ammatillisuus valuu mukavuusalueelle, kodinomaiseen oleskeluun, eikä tarjoa lapsen psyykkeelle ja ryhmäprosessin ohjaukselle sellaista kannattelua, jota lapsi tarvitsisi. - Vaihtuva tai pysyvä pienryhmä ryhmäyttäminen aina aikuisen vastuulla - Seilaavat aikuiset Työvuorojen suunnittelua ja ymmärrys kokonaisuudesta - Pienryhmien toiminta-aika, pysyvyyttä (rauhaa) ja muutosta (liittäminen), aikuisen roolit oltava selkeät - Kenen ehdoilla: aikuinen ( olisi kiva ) vai lapsen ja ryhmän tarpeet? - Koskaan ei voi ihan tarkkaan tietää, mitä työvuoro tuo tullessaan mielikuvat työstä oltava riittävän joustavia! Toiminnan suunnittelu ja organisointi - Logistiikka ja tilojen hyödyntäminen päivällä sisätilat, piha ja ympäristö joustavasti ja monipuolisesti käyttöön. Viitsinkö ja jaksanko aktiivinen aikuinen sisällä ja ulkona!