LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO"

Transkriptio

1 Ohje 1 (6) Antopäivä: Voimaantulopäivä: Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Muutostiedot: Kumoaa ohjeet AKE 11/2008 ja TRAFI/4625/2012 Soveltamisala: Auto-, rahoitus- ja vakuutusalan rekisteröintitehtävien suorittajat LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO 1.Yleistä liikennevakuuttamisesta Liikenteessä käytettävällä ajoneuvolla tulee olla voimassaoleva liikennevakuutus. Asiakas merkitsee voimassaolevan liikennevakuutuksen alkamispäivämäärän ja vakuutusyhtiön rekisteröintitodistukseen. Vakuutusyhtiön tulee välittää rekisteröinnin yhteydessä käytettävän liikennevakuutuksen tiedot vakuutustietovarastoon (VATI). Liikennevakuutustietojen muutokset vakuutusyhtiö tekee käyttöliittymällä tai muuten sähköisesti ja tiedot välittyvät ajoneuvoliikennerekisteriin. Mikäli liikennevakuutus on otettu myöhemmin kuin 7 päivän kuluessa ajoneuvon luovutuspäivämäärästä, ilmoittaa järjestelmä automaattisesti vakuuttamattomasta ajasta Liikennevakuutuskeskukselle (LVK) korotetun vakuutusmaksun perimistä varten. Ryhmäliikennevakuutuksissa (varastovakuutus) vakuuttamattomuusaika lasketaan poikkeavasti eli luovutuspäivästä ilmoituspäivään, ei vakuutuksen alkamispäivään. Liikennevakuutustietojen muutosta koskeva ilmoitus voidaan tehdä 30 vuorokautta aikaisemmin kuin uusi liikennevakuutus alkaa tai viimeistään 7 vuorokauden kuluessa uuden liikennevakuutuksen alkamisesta. Tehtäessä haltijasta omistaja muutosta, jossa vakuutuksenottaja säilyy ennallaan ja vakuutusyhtiö vaihtuu, uusi liikennevakuutus voi alkaa 30 vuorokauden kuluessa ilmoituspäivästä. Tällöin edellinen vakuutus päättyy uuden liikennevakuutuksen alkamispäivää edeltävään päivään. Esim. ajoneuvon haltijan maksettua rahoituksen loppuun, haltija saa omistusoikeuden ja liikennevakuutus pysyy usein ennallaan. Haltija voi kuitenkin ottaa ajoneuvolleen uuden liikennevakuutuksen haltijasta omistajaksi tapahtuman yhteydessä ja liikennevakuutus voi alkaa 30 vuorokauden kuluessa ilmoituspäivästä. Koenumerovakuutus on aina yksilöity tietylle koenumerotodistukselle ja ryhmäliikennevakuutus on yksilöity tietylle yritykselle/henkilölle (ei ajoneuvokohtaisia).

2 Ohje 2 (6) 2.Vakuutuksenottaja Vakuutuksenottajatieto merkitään ajoneuvoliikennerekisteriin omistaja- ja haltijatietojen lisäksi. Vakuutuksenottaja on henkilö tai yritys, jonka kanssa vakuutussopimus solmitaan ja jonka nimissä vakuutuskirja on. Vakuutuksenottajan on oltava joku rekisteriin merkittävistä omistajista tai haltijoista. LTJ:stä ATJ:ään konvertoiduilla ajoneuvoilla ei ole vakuutuksenottajatietoa. Vakuutuksenottajatieto tallennetaan rekisteriin ATJ-ajan ensimmäisessä rekisteröinnissä. Tietoa ei kuitenkaan tallenneta tilanteissa, joissa vakuutustietoihin ei tule muutoksia, mm. käytön muutoksessa. Vakuutusyhtiö tekee pelkkää liikennevakuutustietojen muutosta koskevan rekisteriilmoituksen teknisellä käyttöyhteydellä (REKI-käyttöliittymä) tai muutoin sähköisesti (sovellus-sovellus yhteys). 3. Vakuutustietovarasto Vakuutusyhtiöt välittävät tiedot VATIin niistä myöntämistään liikennevakuutuksista, jotka vaativat asiakkaalta erillisen rekisteri-ilmoituksen (esim. omistajan vaihdos, haltijan muutos, haltija muuttuu omistajaksi). Järjestelmä passivoi käytetyn liikenne- tai koenumerovakuutuksen VATIsta rekisteröintisuoritteen tallennuksessa pois lukien ryhmäliikennevakuutukset tai siirtolupaan käytetyt vakuutukset. 4. Rekisteröinnissä käytettävä liikennevakuutus Rekisteröinnin yhteydessä käytetään VATIsta annettu liikennevakuutus tai jatketaan ajoneuvon voimassaolevaa liikennevakuutusta. Liikennevakuutus tulee tehdä ennen ajoneuvon rekisteröintiä. Ryhmäliikennevakuutusta voidaan käyttää ajoneuvon liikennevakuutuksena, kun ajoneuvon omistaja on autoliike, ajoneuvojen maahantuoja tai rahoitusyhtiö, jolla on ryhmäliikennevakuutus. Ryhmäliikennevakuutusta ei voida kuitenkaan hyväksyä ajoneuvon liikennevakuutukseksi, mikäli omistajaksi/haltijaksi merkitään yksityinen henkilö tai yritys, jolla ei ole ryhmäliikennevakuutusta, koska ajoneuvo ei tällöin kuulu ryhmäliikennevakuutuksen piiriin Uusi liikennevakuutus VATIsta Rekisteröinnin yhteydessä järjestelmä tarkastaa voimassaolevan liikennevakuutuksen VATIsta ja hakee tiedot ajoneuvon vakuutustiedoiksi. Rekisteröijän tulee verrata asiakkaan ilmoittamaa liikennevakuutusta sekä VATIsta löytynyttä vakuutustietoa. Mikäli VATIsta löytyi hakuehdoilla useampi liikennevakuutus, järjestelmä näyttää käyttäjälle VATIsta löytyneet liikennevakuutukset luettelona. Jos käyttäjä on valinnut ryhmäliikennevakuutuksen, tuo järjestelmä liikennevakuutuksen alkamispäivän oletusarvoksi rekisteröinnin ilmoituspäivän. Ilmoitusosassa ilmoitettua liikennevakuutuksen alkamispäivää (mahdollisesti eriävä) ei saa muuttaa järjestelmään.

3 Ohje 3 (6) 4.2. Liikennevakuutus jatkuu Voimassaoleva liikennevakuutus voi jatkua, jos vakuutuksenottaja säilyy ennallaan. Liikennevakuutus voi myös jatkua, kun konvertoidulle (viimeisin tieto LTJ:stä) ajoneuvolle tehdään haltija muuttuu omistajaksi rekisteröinti tai liikennekäyttöönotto. Tehtäessä haltija muuttuu omistajaksi muutosta, myös ryhmäliikennevakuutus voi jatkua, kun vakuutuksenottaja säilyy ennallaan Liikennevakuutus tallennetaan Mikäli rekisteröijän vakuutusasiamiehenä myymä liikennevakuutus ei tietoliikenneongelmien takia ole välittynyt VATIin, voi rekisteröijä syöttää liikennevakuutustiedot REKIin rekisteröinnin yhteydessä Valtiokonttorin liikennevakuutus Mikäli ajoneuvon haltijana (tai omistajana) on valtion organisaatio (ei kuitenkaan liikelaitos), voidaan vakuutusyhtiönä käyttää Valtiokonttoria. Näitä liikennevakuutuksia ei löydy VATIsta ja rekisteröijä voi syöttää ne REKIin rekisteröinnin yhteydessä. Vakuutuksen ottajaksi merkitään haltijana (tai omistajana) oleva valtion organisaatio Green Cardin käyttö liikennevakuutuksen todisteena loppuu Green Cardia ei hyväksytä rekisteröintitapahtuman yhteydessä ajoneuvon liikennevakuutuksen todisteena tai tämän jälkeen alkaneissa vakuutuksissa tai tätä ennen myönnetyt Green Cardit hyväksytään rekisteröinnissä asti. Green Cardista on tarkastettava liikennevakuutuksen alkamispäivä ja vakuutuksenottaja. Green Cardiin merkitty vakuutuksen päättymispäivä ei koske liikennevakuutusta. Green Card hyväksytään rekisteröintiasiakirjojen liitteeksi alkuperäisenä tai jäljennöksenä (maksuton liite). 5. Liikennevakuutustietojen muutos Ajoneuvon liikennevakuutustietojen muutokset eli tieto vakuutusyhtiön tai vakuutuksenottajan muutoksesta tehdään käyttöliittymällä tai muuten sähköisesti ja ne välittyvät vakuutusyhtiöstä ajoneuvoliikennerekisteriin. Ajoneuvon omistaja tai haltija asioi vakuutusyhtiön kanssa, voimassaolevaa rekisteröintitodistuksen ilmoitusosaa ei tarvita eikä muutoksesta tehdä maksullista rekisteri-ilmoitusta. Tehdystä muutoksesta ei myöskään tulostu uutta rekisteröintitodistusta. Vakuutusyhtiön vastuulla on vakuutustietojen muutosta tekevän asiakkaan vahva tunnistaminen. Tieto uudesta vakuutusyhtiöstä tulostuu rekisteröintitodistuksen tekniseen osaan seuraavan tulostuksen, esim. määräaikaiskatsastuksen, yhteydessä alkaen ei liikennevakuutustietojen muutosta saa tehdä ilmoituksen laadulla Muu muutos muutoin kuin ajoneuvon käytön muuttuessa. Ilmoitus vakuutusyhtiön vaihdosta voidaan tehdä 30 vuorokautta aikaisemmin kuin uusi liikennevakuutus alkaa tai viimeistään 7 vuorokauden kuluessa uuden liikennevakuutuksen alkamisesta.

4 Ohje 4 (6) Jotta liikennevakuutustietojen muutos voidaan vakuutusyhtiön toimesta välittää sähköisesti ajoneuvoliikennerekisteriin, tulee seuraavien edellytysten toteutua: - ajoneuvon vakuutusyhtiön ja liikennevakuutuksen alkamispäivämäärän tai vakuutuksenottajan ja liikennevakuutuksen alkamispäivämäärän on muututtava - uuden liikennevakuutuksen alkamispäivämäärän tulee olla uudempi kuin ajoneuvoliikennerekisterissä olevan liikennevakuutuksen - vakuutuksenottajan on oltava joko ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja tai haltija - ajoneuvon rekisteritunnuksen pitää olla voimassa. Seuraavat ajoneuvon tiedoissa olevat tapahtumat estävät sähköisen liikennevakuutustietojen muutoksen: - luovutusilmoitus - tavallinen liikennekäytöstäpoisto, kun rekisteritunnuksen ja liikennevakuutuksen voimassaolo on päättynyt - viranomaispoisto, vaurioituneena poisto, kunnan poisto, ulkomaille poisto tai Ahvenanmaan poisto - lopullinen poisto (tuhoutunut, romutettu tai itse purettu/tuhottu) - viretieto - anastus - muutoskiellot Toimintamalli, kun liikennevakuutus on alkanut tai tätä ennen Mikäli vakuutusyhtiön tai vakuutuksenottajan vaihdoksen yhteydessä otettava uusi liikennevakuutus alkaa tai tätä ennen, toimitaan kuten ennen. Ajoneuvon omistajan tai haltijan on tehtävä rekisteri-ilmoitus liikennevakuutustietojen muutoksesta rekisteröintitoimipisteessä. Maksullinen rekisteri-ilmoitus tehdään rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla ja ilmoitus on tehtävä 7 vuorokauden sisällä uuden liikennevakuutuksen alkamispäivämäärästä. Muutoksesta tulostuu uusi rekisteröintitodistus. Rekisteröijä tekee liikennevakuutustietojen muutoksen ajoneuvoliikennerekisterissä ilmoituksen laadulla Muu muutos ja toimittaa rekisteröintiasiakirjat digitoitaviksi. Green Card hyväksytään ajoneuvon liikennevakuutuksen todisteena liikennevakuutustietojen muutoksissa, jos liikennevakuutus on alkanut tai tätä ennen. Rekisteri-ilmoitus on tehtävä 7 päivän määräajan kuluessa liikennevakuutuksen alkamisesta. Ellei rekisteri-ilmoitusta tehdä määräajassa, liikennevakuutus raukeaa Erityisrekisterissä olevan ajoneuvon liikennevakuutuksen muutos alkaen Siirtovakuutuksen, koenumerovakuutuksen tai vientirekisterissä olevan ajoneuvon liikennevakuutuksen muutoksia ei voi välittää sähköisesti vakuutusyhtiöstä. Näiden liikennevakuutusten muutokset tehdään Trafissa. Asiakas hoitaa liikennevakuutustietojen muutoksen vakuutusyhtiössään ja vakuutusyhtiö lähettää muutoksesta ilmoituksen Trafiin.

5 Ohje 5 (6) 5.3. Ryhmäliikennevakuutetun ajoneuvon liikennevakuutuksen ja käytön muutos alkaen Ryhmäliikennevakuutetun ajoneuvon liikennevakuutuksen muutoksesta ei tarvitse tehdä rekisteri-ilmoitusta. Vakuutusyhtiö voi asiakkaan halutessa tehdä ilmoituksen liikennevakuutuksen muutoksesta sähköisesti ajoneuvoliikennerekisteriin. Ilmoitus on tehtävä jokaiselle ajoneuvolle erikseen. Ryhmäliikennevakuutetun ajoneuvon käytön muutos vaatii uuden liikennevakuutuksen. Ajoneuvon omistajan on tehtävä muutoksesta maksullinen rekisteri-ilmoitus rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla. Rekisteröijä tekee rekisteröinnin ajoneuvoliikennerekisterissä ilmoituksen laadulla Muu muutos ja toimittaa rekisteröintiasiakirjat digitoitaviksi. Asiakkaalle tulostetaan uusi rekisteröintitodistus. 6. Liikennevakuutuksen raukeaminen Vakuutussopimuslain nojalla vakuutusyhtiö voi katsoa liikennevakuutuksen rauenneeksi sen alkamispäivästä väärin annettujen tietojen vuoksi. Liikennevakuutuksen raukeamismenettely on vakuutusyhtiöiden ja LVK:n välinen toimintamalli, jossa Trafi ohjeistaa ainoastaan järjestelmään tehtävän viretiedon ja sallittujen rekisteröintitapahtumien osalta. Vakuutusyhtiö huolehtii LVK:lle liikennevakuutuksen raukeamisesta tehtävistä ilmoituksista. Vakuutusyhtiö vie liikennevakuutuksen raukeamisesta REKI-järjestelmässä ajoneuvon tietoihin seuraavanlaisen viretiedon: Vakuutusyhtiö XX Oy on katsonut ajoneuvon liikennevakuutuksen rauenneeksi sen alkamispäivästä pp.kk.vuosi lukien. Ajoneuvolle saa tehdä rekisteröintitoimenpiteitä VAIN Trafin tähän liittyen antaman ohjeistuksen mukaisesti. Vireen laatijan tietoja ei saa antaa asiakkaalle. Asiakas saa tarvittaessa lisätietoja vakuutusyhtiöstään. Toimintamalli vakuutusyhtiöissä: Ajoneuvolle, jolla on mainittu viretieto, on sallittua tehdä vain alla esitellyt rekisteröintitapahtumat. Kohdissa 1, 2 ja 3 mainittujen rekisteröintitapahtumien päivittämisen yhteydessä rekisteröijällä on oikeus poistaa viretieto kokonaan järjestelmästä. 1. Liikennekäytöstäpoisto, joissa rekisteritunnus ja liikennevakuutus päättyvät Tällaisia poistoja ovat esimerkiksi - tavallinen liikennekäytöstäpoisto, kun rekisterikilvet palautetaan poiston yhteydessä rekisterikilvet on jo palautettu/haltuunotettu rekisterikilvet merkitään kadonneiksi esim. anastuksen yhteydessä. - liikennekäytöstäpoisto, jossa ajoneuvon rekisteritunnus ja liikennevakuutus päättyvät ilman rekisterikilpien palautustakin kuten vaurioituneena poisto. - lopullinen poisto (kierrätysoperaattorit päivittävät).

6 Ohje 6 (6) 2. Liikennekäytöstäpoisto ilman rekisterikilpien palautusta ja muutosrekisteröinti Liikennekäytöstäpoisto ilman rekisterikilpien palautusta on sallittu, kun samalla tehdään muutosrekisteröinti (esim. omistajan vaihdos), jossa ajoneuvolle otetaan uusi liikennevakuutus. 3. Muutosrekisteröinti, jossa ajoneuvolle tehdään uusi liikennevakuutus Muutosrekisteröinti voi liittyä esim. omistaja- tai haltijatietojen muutokseen. Liikennevakuutus ei saa jatkua muutosrekisteröinnin yhteydessä, vaan ajoneuvolle on ehdottomasti tehtävä uusi liikennevakuutus. 4. Luovutusilmoitus Luovutusilmoituksen päivittämisen yhteydessä viretietoa ei saa poistaa järjestelmästä (päivittäminen ei vaadi viretiedon poistoa). Toimintamalli autoliikkeissä ja rahoitusyhtiöissä: Ajoneuvolle, jolla on mainittu viretieto, on sallittua tehdä vain alla esitellyt rekisteröintitapahtumat. Alla mainittujen rekisteröintitapahtumien päivittämisen yhteydessä vire voidaan poistaa järjestelmästä. Viretiedon poistoa varten rekisteröijän on oltava yhteydessä Trafin kumppanineuvontaan. 1. Liikennekäytöstäpoisto, joissa rekisteritunnus ja liikennevakuutus päättyvät Tällaisia poistoja ovat esimerkiksi - tavallinen auton liikennekäytöstäpoisto, kun rekisterikilvet on jo palautettu/haltuunotettu. - liikennekäytöstäpoisto, jossa ajoneuvon rekisteritunnus ja liikennevakuutus päättyvät ilman rekisterikilpien palautustakin kuten vaurioituneena poisto (vakuutusyhtiöt päivittävät). - lopullinen poisto (kierrätysoperaattorit päivittävät). 2. Liikennekäytöstäpoisto ilman rekisterikilpien palautusta ja muutosrekisteröinti Liikennekäytöstäpoisto autolle ilman rekisterikilpien palautusta on sallittu, kun samalla tehdään muutosrekisteröinti (esim. omistajan vaihdos), jossa ajoneuvolle otetaan uusi liikennevakuutus. 3. Muutosrekisteröinti, jossa ajoneuvolle tehdään uusi liikennevakuutus Muutosrekisteröinti voi liittyä esim. omistaja- tai haltijatietojen muutokseen. Liikennevakuutus ei saa jatkua muutosrekisteröinnin yhteydessä, vaan ajoneuvolle on ehdottomasti tehtävä uusi liikennevakuutus. Toni Pallaspuro yksikönpäällikkö Reijo Jälkö lakimies JAKELU Auto-, rahoitus- ja vakuutusalan rekisteröintejä suorittavat toimipaikat

LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO

LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO Ohje 1 (6) Antopäivä: 25.5.2012 Voimaantulopäivä: 26.5.2012 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: 26.5.2012-25.5.2017 Muutostiedot: Kumoaa ohjeen AKE 25/2008 ja TRAFI/4626/2012

Lisätiedot

Rekisteröinnistä perittävät maksut

Rekisteröinnistä perittävät maksut Ohje 1 (5) Antopäivä: 1.6.2011 Voimaantulopäivä: 1.6.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: 1.6.2011-31.12.2016 Muutostiedot: Kumoaa ohjeen TRAFI/33471/03.04.03.01/2010

Lisätiedot

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset Päiväys/Datum/Date 17.2.2010 Ohje / Auto-, rahoitus- ja vakuutusalan rekisteröintitehtävien suorittajat Dnro/Dnr/Ind.no. Viite/Referens/Ref TRAFI/3034/03.04.03.01/2010 Sisältöalue: Ajoneuvojen rekisteröinti

Lisätiedot

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset Ohje 1 (6) Antopäivä: 24.10.2012 Voimaantulopäivä: 1.11.2012 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ohjeen TRAFI/2996/2010 Soveltamisala: Katsastustoimipaikkojen

Lisätiedot

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset Päiväys/Datum/Date 17.2.2010 Ohje / Katsastustoimipaikkojen rekisteröintitehtävien suorittajat Dnro/Dnr/Ind.no. Viite/Referens/Ref TRAFI/2996/03.04.03.01/2010 Sisältöalue: Ajoneuvojen rekisteröinti Toimivallan

Lisätiedot

Prosessi 1: Siirtolupa ja ajoneuvon ensirekisteröinti

Prosessi 1: Siirtolupa ja ajoneuvon ensirekisteröinti Prosessikuvaukset 1(19) 24.3.2006 Prosessi 1: Siirtolupa ja ajoneuvon ensirekisteröinti Prosessissa käydään läpi käytettynä maahantuodulle ajoneuvolle myönnettävä pitkä siirtolupa, ajoneuvon rekisteröintikatsastus

Lisätiedot

Vakuutustiedot REKIssä

Vakuutustiedot REKIssä Vakuutustiedot REKIssä Vakuutusalan prosessi-info 29.3.2006 Hanna Hakanen Vakuutus REKIssä Voimassaoleva liikennevakuutus todennetaan rekisteröinnin yhteydessä kolmella vaihtoehtoisella tavalla automaattinen

Lisätiedot

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET. Syksy 2008 Katsastustoimipaikat

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET. Syksy 2008 Katsastustoimipaikat KYSYMYKSET JA VASTAUKSET Syksy 2008 Katsastustoimipaikat Rekisterikilpi ja siirtolupa K: Kun ulkomaiset kilvet palautetaan Suomeen rekisteröinnin yhteydessä, historiatietoihin jää vain merkintä "Muu muutos".

Lisätiedot

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä AJONEUVOHALLINTOKESKUS Ennakkotehtävä 1 AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...3 ATJ Aloitussivu...4 Rekisteröinnin päävalikko...5 Ensirekisteröinti...6 Rekisteritietojen haku...6

Lisätiedot

Vakuutusyhtiöt AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI

Vakuutusyhtiöt AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Vakuutusyhtiöt AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...3 ATJ Aloitussivu...4 Rekisteröinnin päävalikko...5 Ensirekisteröinti...6 Rekisteritietojen haku...6 Ajoneuvon ensirekisteröinnin

Lisätiedot

Tullin ATJ-koulutus Prosessimuutoksista Siirtoluvan myöntäminen järjestelmässä

Tullin ATJ-koulutus Prosessimuutoksista Siirtoluvan myöntäminen järjestelmässä Tullin ATJ-koulutus Prosessimuutoksista Siirtoluvan myöntäminen järjestelmässä 20.9.2007 ja 21.9.2007 Sähköinen vakuutustietovarasto VATI Liikennevakuutuksen todistemerkistä luopuminen Vakuutustietovarasto

Lisätiedot

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...2 ATJ Aloitussivu...3 Rekisteröinnin päävalikko...4 Liikennekäytöstäpoisto...5 Rekisteritietojen haku...5 Omistajuuden perustiedot...6

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (6) Antopäivä: 16.9.2015 Voimaantulopäivä: 21.9.2015 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: TRAFI/23887/03.04.03.02/2013 Soveltamisala: Rekisteröintitehtävien

Lisätiedot

tapauksiin lisätty muutama ohje Poistettu näpyttelyohje, omistajien/haltijoiden lukumäärä ja 2.3. Muut omistajat ja haltijat

tapauksiin lisätty muutama ohje Poistettu näpyttelyohje, omistajien/haltijoiden lukumäärä ja 2.3. Muut omistajat ja haltijat KTP-OHJEKANSION ATJ-OHJEET Muuttunut tieto Rekisteröinnin ohjekansio 1. 2.1. Rekisteriin merkittävistä yrityksistä ja yhteisöistä Uusi ohje (yhdistetty kaksi ohjetta) 2.2. Omistajan ja haltijan ikä- ja

Lisätiedot

Rekisteröintikoulutus Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt 2009

Rekisteröintikoulutus Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt 2009 Rekisteröintikoulutus Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt 2009 Koulutuspaikat: 06.10.2009 Helsinki / VR Auditorio 08.10.2009 Tampere / Scandic City 13.10.2009 Kuopio / Hotelli Puijonsarvi 15.10.2009 Oulu /

Lisätiedot

Autoliikkeiden ja rahoitusyhtiöiden koulutuskierros kevät 2012

Autoliikkeiden ja rahoitusyhtiöiden koulutuskierros kevät 2012 Autoliikkeiden ja rahoitusyhtiöiden koulutuskierros kevät 2012 Ajankohtaista Trafista 2 Trafin organisaatio 1.1.2012 alkaen Hallinto Pääjohtaja Viestintä Liikennejärjestelmä Sääntely Vaatimustenmukaisuus

Lisätiedot

REKIn tavoitteet ja keskeiset muutokset. Lunastuspoistajat

REKIn tavoitteet ja keskeiset muutokset. Lunastuspoistajat REKIn tavoitteet ja keskeiset muutokset Lunastuspoistajat Tavoitteet REKIn kehittämisen tavoitteet Rekisterin ajantasaisuuden ja luotettavuuden edistäminen Sähköisen tiedonvälityksen lisääminen Myöhemmin

Lisätiedot

ATJ kertauskoulutus syksy 2008. Vakuutusyhtiöt

ATJ kertauskoulutus syksy 2008. Vakuutusyhtiöt ATJ kertauskoulutus syksy 2008 Vakuutusyhtiöt AKEn organisaatio 15.8.2008 Ylijohtaja Kari Wihlman Ylijohtajan esikunta Viestintä- ja kehitysjohtaja Riitta-Liisa Linnakko Tutkimusjohtaja Juhani Intosalmi

Lisätiedot

Siirtolupa- ja vakuutustiedot REKI0136...60 Rekisteröinnin yhteenveto REKI0110...62

Siirtolupa- ja vakuutustiedot REKI0136...60 Rekisteröinnin yhteenveto REKI0110...62 1 SIIRTOLUPA SIIRTOLUPA...1 Uuden siirtoluvan myöntäminen...3 Siirtolupatietojen haku REKI0131...3 Siirtolupatietojen haku valmistenumerolla...4 Siirtolupatietojen haku REKI0131...4 Uusi siirtolupa Ajoneuvon

Lisätiedot

Rekisteröinnin peruskoulutus. Vakuutusyhtiöt

Rekisteröinnin peruskoulutus. Vakuutusyhtiöt Rekisteröinnin peruskoulutus Vakuutusyhtiöt Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi Virasto on liikennejärjestelmän sääntely- ja valvontatehtävistä vastaava hallinto- ja turvallisuusviranomainen, jonka toimiala

Lisätiedot

Rekisteröintikoulutus. Vakuutusyhtiöt

Rekisteröintikoulutus. Vakuutusyhtiöt Rekisteröintikoulutus Vakuutusyhtiöt Ajoneuvojen rekisteröinti 2007 Yksikönpäällikkö vt. Simo Karppinen Sihteeri Anne Takamaa Lakimies Reijo Jälkö Leni Hoffldt Järjestelmäas.tuntija Kaj Kamila Lakimiesharjoittelija

Lisätiedot

ATJ kertauskoulutus syksy 2008. Katsastustoimipaikat

ATJ kertauskoulutus syksy 2008. Katsastustoimipaikat ATJ kertauskoulutus syksy 2008 Katsastustoimipaikat AKEn organisaatio 15.8.2008 Ylijohtaja Kari Wihlman Ylijohtajan esikunta Viestintä- ja kehitysjohtaja Riitta-Liisa Linnakko Tutkimusjohtaja Juhani Intosalmi

Lisätiedot

Kyselyjälleenmyyjäkumppanien koulutus Selvennykseksi

Kyselyjälleenmyyjäkumppanien koulutus Selvennykseksi Kyselyjälleenmyyjäkumppanien koulutus 6.9.2007 Tietosisällöstä ja muutokset LTJ-> ATJ Rekisteröintilainsäädönnön muutokset Marja Koskinen Selvennykseksi Ajoneuvoluokka = N3/Kuorma-auto, M1/Henkilöauto

Lisätiedot

Henkilötietojärjestelmä HENKI

Henkilötietojärjestelmä HENKI Henkilötietojärjestelmä HENKI Rekisteröinnin peruskurssi Vakuutusyhtiöt 4.11.2009 1 Henkilötietojärjestelmä (HENKI) Henkilötietojärjestelmässä päivitetään yksityisten henkilöiden ja yritysten tietoja HENKIssä

Lisätiedot

Tiedote 14/2007 katsastustoimipaikoille. Selain- ja tulostusasetukset. Toimintaohjeita järjestelmävirheisiin

Tiedote 14/2007 katsastustoimipaikoille. Selain- ja tulostusasetukset. Toimintaohjeita järjestelmävirheisiin Tiedote 14/2007 katsastustoimipaikoille 21.11.2007 Selain- ja tulostusasetukset Järjestelmän toiminnan ja tulostamisen osalta on erittäin tärkeää, että selain ja tulostusasetukset on tehty AKEn ilmoittamalla

Lisätiedot

Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info

Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info 24.11.2015 Esa Aaltonen Reijo Jälkö Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutoksen tavoitteet VAkuuttaminen ja REkisteröinti Sähköiseksi Asiointi

Lisätiedot

Vinkkejä autokauppaan

Vinkkejä autokauppaan Vinkkejä autokauppaan Sisältö Ostamassa käytettyä autoa? 3 Jos ostat 5 Ostamisen jälkeen 9 Jos myyt 10 2 Kannen kuva: Trafi. Ostamassa käytettyä autoa? Kun ostat käytettyä autoa, sinun on syytä ottaa huomioon

Lisätiedot

Henkilötietojärjestelmä HENKI. Rekisteröinnin peruskurssi Vakuutusyhtiöt

Henkilötietojärjestelmä HENKI. Rekisteröinnin peruskurssi Vakuutusyhtiöt Henkilötietojärjestelmä HENKI Rekisteröinnin peruskurssi Vakuutusyhtiöt Henkilötietojärjestelmä (HENKI) Henkilötietojärjestelmässä päivitetään yksityisten henkilöiden ja yritysten tietoja HENKIssä voidaan

Lisätiedot

REKIn tavoitteet ja keskeiset muutokset. Katsastustoimipaikat

REKIn tavoitteet ja keskeiset muutokset. Katsastustoimipaikat REKIn tavoitteet ja keskeiset muutokset Katsastustoimipaikat Tavoitteet REKIn kehittämisen tavoitteet Rekisterin ajantasaisuuden ja luotettavuuden edistäminen Sähköisen tiedonvälityksen lisääminen Myöhemmin

Lisätiedot

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Rekisteröinnin koulutus. Autoliikkeet ja rahoitusyhtiöt

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Rekisteröinnin koulutus. Autoliikkeet ja rahoitusyhtiöt AJONEUVOHALLINTOKESKUS Rekisteröinnin koulutus Autoliikkeet ja rahoitusyhtiöt Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ REKISTERÖINNISTÄ...1 2. AUTOLIIKKEIDEN JA RAHOITUSYHTIÖIDEN REKISTERÖINTIOIKEUDET...1 2.1. Autoliikkeiden

Lisätiedot

Rekisteröintiasioita. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt

Rekisteröintiasioita. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Rekisteröintiasioita Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Valtuuttaminen Valtuutuksen perusteella valtuutettu voi edustaa valtakirjan antajaa Valtuutuksen laajuus riippuu valtakirjan

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti 1 (7) Antopäivä: 28.12.2015 Voimaantulopäivä: 4.1.2016 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: TRAFI/49966/03.04.03.02/2015 Soveltamisala: Rekisteröintitehtävien

Lisätiedot

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Rekisteröinnin koulutus. Vakuutusyhtiöt

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Rekisteröinnin koulutus. Vakuutusyhtiöt AJONEUVOHALLINTOKESKUS Rekisteröinnin koulutus Vakuutusyhtiöt Sisällysluettelo: 1. YLEISTÄ REKISTERÖINNISTÄ... 1 2. VAKUUTUSYHTIÖIDEN REKISTERÖINTIOIKEUDET... 1 2.1. Vakuutusyhtiöiden rekisteröinnissä

Lisätiedot

KOENUMEROREKISTERÖINTI Päävalikko...2 Ilmoituksen laadut...2 Koenumerotietojen haku REKI Koenumerotodistuksen muutosrekisteröinti...

KOENUMEROREKISTERÖINTI Päävalikko...2 Ilmoituksen laadut...2 Koenumerotietojen haku REKI Koenumerotodistuksen muutosrekisteröinti... 1 KOENUMEROREKISTERÖINTI Päävalikko...2 Ilmoituksen laadut...2 Koenumerotietojen haku REKI0168...2 Koenumerotodistuksen muutosrekisteröinti...3 Koenumerotietojen haku REKI0168...3 Koenumerotodistuksen

Lisätiedot

Rekisteröintiasioita. Koulutuskierros syksy 2010 Katsastustoimipaikat

Rekisteröintiasioita. Koulutuskierros syksy 2010 Katsastustoimipaikat Rekisteröintiasioita Koulutuskierros syksy 2010 Katsastustoimipaikat Lopullinen poisto Ajoneuvolaki 66 e : Ajoneuvolle tehdään lopullista poistoa koskeva merkintä rekisteriin vain, jos ajoneuvosta on annettu

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi. Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003), Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2

Voimassa: Toistaiseksi. Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003), Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2 1 (6) TRAFI/9652/03.04.03.03/2014 Antopäivä: 28.4.2014 Voimaantulopäivä: 28.4.2014 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003), Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009)

Lisätiedot

Laturi. - sähköinen vakuutushakemus

Laturi. - sähköinen vakuutushakemus - sähköinen vakuutushakemus Haku 1. Järjestelmä tarjoaa vakuutuksenalkamispäiväksi kuluvaa päivää vakuutusta ei voi laittaa voimaan takautuvasti vakuutus voidaan teknisesti syöttää järjestelmään, niin

Lisätiedot

Katsastustoimipaikat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI

Katsastustoimipaikat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Katsastustoimipaikat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI -järjestelmään...4 ATJ Aloitussivu...5 Rekisteröinnin päävalikko...6 Ensirekisteröinti...7 Rekisteritietojen haku...7 Ajoneuvon ensirekisteröintitiedot...8

Lisätiedot

Koulutus suoramarkkinointikumppanien myyntihenkilöille 23.11.2006. ATP s. 3-24 LTJ-ATJ s. 25-33 Ajoneuvojen rekisteröinnin muutosesitykset s.

Koulutus suoramarkkinointikumppanien myyntihenkilöille 23.11.2006. ATP s. 3-24 LTJ-ATJ s. 25-33 Ajoneuvojen rekisteröinnin muutosesitykset s. Koulutus suoramarkkinointikumppanien myyntihenkilöille 23.11.2006 ATP s. 3-24 LTJ-ATJ s. 25-33 Ajoneuvojen rekisteröinnin muutosesitykset s. 34-42 Ohjelma: * AKEn tilannekatsaus * Lupakäytännöt * AKEn

Lisätiedot

Rekisteriin merkittävistä yrityksistä ja yhteisöistä

Rekisteriin merkittävistä yrityksistä ja yhteisöistä Ohje 1 (5) Antopäivä: 13.2.2013 Voimaantulopäivä: 13.2.2013 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ohjeen AKE 92/2007 Soveltamisala: Katsastustoimipaikkojen

Lisätiedot

Ohje 1 (6) Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003), Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2

Ohje 1 (6) Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003), Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2 Ohje 1 (6) Antopäivä: 2.11.2017 Voimaantulopäivä: 2.11.2017 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003), Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2 Muutostiedot: Muutetaan

Lisätiedot

Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti. Koulutuskierros KTP, syksy 2010 Iris Kantolinna / Reijo Jälkö

Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti. Koulutuskierros KTP, syksy 2010 Iris Kantolinna / Reijo Jälkö Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti Koulutuskierros KTP, syksy 2010 Iris Kantolinna / Reijo Jälkö Pesän osakkaat Määräävät yhdessä kuolinpesän omaisuudesta

Lisätiedot

If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Netso-käyttäjän IFA-ohje

If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Netso-käyttäjän IFA-ohje If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Netso-käyttäjän IFA-ohje voimassa 13.11.2010 alkaen Tässä ohjeessa kerrotaan Netsoon linkitetystä Ifin vakuutusliittymästä IFAsta. Sisäänkirjautuminen Netsoon 1. Kirjoita selaimeesi

Lisätiedot

KATSASTUSASIAKIRJOJEN ARKISTOINTI JA LÄHETTÄMINEN DIGITOI- TAVAKSI

KATSASTUSASIAKIRJOJEN ARKISTOINTI JA LÄHETTÄMINEN DIGITOI- TAVAKSI 1 (6) Antopäivä: 05.05.2013 Säädösperusta: Voimaantulopäivä: 05.05.2013 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa/muuttaa määräyksen/ohjeen AKEn ohje 618/208/2008;

Lisätiedot

Ajankohtaista rekisteröinnist. innistä Trafin kumppaniseminaari 29-30.9.2011

Ajankohtaista rekisteröinnist. innistä Trafin kumppaniseminaari 29-30.9.2011 Ajankohtaista rekisteröinnist innistä Trafin kumppaniseminaari 29-30.9.2011 Liikennevälineiden rekisteröinnin tehtävät Ajoneuvojen rekisteröinti ja rekisterikilvet Sopimuskumppanien ohjeistus, koulutus

Lisätiedot

Ajankohtaista Trafista

Ajankohtaista Trafista Ajankohtaista Trafista Rekisteröinnin koulutuskierros 2013 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Pääjohtaja Strategia Sääntely ja kehittäminen Luvat ja hyväksynnät Valvonta Tietovarannot Viestintä Henkilöluvat

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen rekisteröinnistä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta

Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen rekisteröinnistä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Muistio 1 (6) LPO Kaisa Männistö ja Laura Sarlin 21.9.2015 LVM077:00/2014 Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen rekisteröinnistä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Valtioneuvoston

Lisätiedot

Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti

Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti Ohje 1 (8) Antopäivä: 1.4.2011 Voimaantulopäivä: 4.4.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: 3.4.2016 Muutostiedot: Kumoaa ohjeen TRAFI/959/2011 Soveltamisala: Katsastustoimipaikkojen

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi Ohje 1 (8) Antopäivä: Voimaantulopäivä: 1.2.2013 1.2.2013 Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003) Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Päivitetty ohje Soveltamisala: Uuden ajoneuvoveron sekä liikennekäytöstä

Lisätiedot

Vesikulkuneuvon rekisteröinti

Vesikulkuneuvon rekisteröinti 1 (5) Antopäivä: 23.8.2016 Voimaantulopäivä: 26.8.2016 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki vesikulkuneuvorekisteristä (424/2014): 8 :n 3 momentti, 11 :n 1 momentti, 12 :n 1 momentti, 13 :n 5 momentti,

Lisätiedot

Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali

Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi on Pohjantähden selainpohjainen vakuutushakemusjärjestelmä, jolla välitetään liikenne- ja ajoneuvovakuutushakemukset

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO SIIRTOLUPA -OHJEESEEN

SISÄLLYSLUETTELO SIIRTOLUPA -OHJEESEEN SISÄLLYSLUETTELO SIIRTOLUPA -OHJEESEEN SIIRTOLUPA... 2 1. TARKOITUS, JOIHIN SIIRTOLUPA MYÖNNETÄÄN... 2 1.1. AJONEUVON KATSASTUKSEEN TAI KORJAAMOLLE VIENTI... 2 1.2. MAAHANTUODUN AJONEUVON SIIRTO TUONTIPAIKALTA

Lisätiedot

Laturi. Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali

Laturi. Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Kirjautuminen järjestelmään netso.fi sivujen kautta Netsoon kirjautumisen jälkeen valitaan Netson etusivulta Pohjantähden logo.

Lisätiedot

Liikenteen turvallisuusvirasto Katsastustoimipaikat

Liikenteen turvallisuusvirasto Katsastustoimipaikat Liikenteen turvallisuusvirasto 1.1.2010 Katsastustoimipaikat 2010 20.10.2010 1 Rautatiet Työterveyshuollon ammattihenkilöt Liikkuvan kaluston haltijat Liikkuvan kaluston katsastusyritykset Radanpidon yritykset

Lisätiedot

Ajoneuvoveron valvontaohje

Ajoneuvoveron valvontaohje Ohje 1 (7) Antopäivä: 12.12.2011 Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003) Voimaantulopäivä: 12.12.2011 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Uusi ohje Soveltamisala: Uuden ajoneuvoveron sekä liikennekäytöstä

Lisätiedot

LIIKENNEVAKUUTUKSEN HAKEMATTA JÄÄMISESTÄ AIHEUTUI VAHINKOA EDUNVAL- VONNASSA OLEVALLE HENKILÖLLE

LIIKENNEVAKUUTUKSEN HAKEMATTA JÄÄMISESTÄ AIHEUTUI VAHINKOA EDUNVAL- VONNASSA OLEVALLE HENKILÖLLE 27.1.2012 Dnro 2748/4/10 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Mikko Sarja LIIKENNEVAKUUTUKSEN HAKEMATTA JÄÄMISESTÄ AIHEUTUI VAHINKOA EDUNVAL- VONNASSA

Lisätiedot

Kalustoyksikön rekisteröinti

Kalustoyksikön rekisteröinti Määräys 1 (11) Antopäivä: 16.11.2011 Voimaantulopäivä: 16.11.2011 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 75 Komission päätös, 107/2011/EU, kansallista rekisteriä koskevasta yhteisestä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ajoneuvojen rekisteröintitoiminnasta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ajoneuvojen rekisteröintitoiminnasta annettua lakia. Lakiin tehtäisiin

Lisätiedot

Ajoneuvojen romutus Trafin kumppaniseminaari 29-30.9.2011

Ajoneuvojen romutus Trafin kumppaniseminaari 29-30.9.2011 Ajoneuvojen romutus Trafin kumppaniseminaari 29-30.9.2011 Romuautojen kierrätys Suomessa Tuottajayhteisö Suomen Autokierrätys Oy hoitaa autojen valmistajien ja maahantuojien puolesta henkilö- ja pakettiautojen

Lisätiedot

OHJE KILPIEN LISÄÄMISESTÄ ATJN KILPIVARASTOON

OHJE KILPIEN LISÄÄMISESTÄ ATJN KILPIVARASTOON OHJE KILPIEN LISÄÄMISESTÄ ATJN KILPIVARASTOON Kilpiä voidaan joutua lisäämään kilpivarastotiedoksi mm. alla mainituissa tilanteissa. Sarjakilpivarastoon: - Tunnus on määräytynyt ajoneuvolle LTJn aikaisessa

Lisätiedot

AJONEUVOJEN VAKUUTTAMINEN JA REKISTERÖINTI SÄHKÖISEKSI

AJONEUVOJEN VAKUUTTAMINEN JA REKISTERÖINTI SÄHKÖISEKSI AJONEUVOJEN VAKUUTTAMINEN JA REKISTERÖINTI SÄHKÖISEKSI järjestelmäuudistuksen ilmastovaikutukset, tilannekatsaus v. 2014 2016 muutokseen 6.4.2017 The Natural Step 2 Johdanto Ajoneuvolla on oltava voimassaoleva

Lisätiedot

Murskaamot AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI

Murskaamot AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Murskaamot AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...2 ATJ Aloitussivu...3 Rekisteröinnin päävalikko...4 Liikennekäytöstä poisto...5 Rekisteritietojen haku...5 Omistajuuden perustiedot...6

Lisätiedot

Prosessien toipumissuunnitelma 31.8.2007 KAURA 31.8.2007 0.1. Björn Ziessler. Copyright Ajoneuvohallintokeskus 1(7)

Prosessien toipumissuunnitelma 31.8.2007 KAURA 31.8.2007 0.1. Björn Ziessler. Copyright Ajoneuvohallintokeskus 1(7) KAURA Prosessien toipumissuunnitelma 0.1 Björn Ziessler 1(7) 1. Yleistä Tässä suunnitelmassa kuvataan KAURA kehitysprojektin AT1 prosessien toipuminen tilanteissa, jolloin ATJ järjestelmät eivät ole käytettävissä

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi Ohje 1 (7) Antopäivä: Voimaantulopäivä: 1.2.201 1.2.201 Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/200) Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Uusi ohje Soveltamisala: Ajoneuvoveron sekä liikennekäytöstä poistettujen

Lisätiedot

Yleistä ATJ-järjestelmästä

Yleistä ATJ-järjestelmästä Yleistä ATJ-järjestelmästä ATJ-järjestelmän käyttöönottokoulutus Tullille 20.9.2007 ja 21.9.2007 ATJ Ajoneuvoliikenteen tietojärjestelmä PALKO-hanke on AKEn tietojärjestelmien ja prosessien uudistamishanke,

Lisätiedot

Ajoneuvon ensirekisteröinti

Ajoneuvon ensirekisteröinti Ohje 1 (9) Antopäivä: 11.3.2011 Voimaantulopäivä: 15.3.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: 14.3.2016 Muutostiedot: Kumoaa ohjeen AKE 14/2009 Soveltamisala: Katsastustoimipaikkojen

Lisätiedot

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen Ohje 1 (5) Antopäivä: 27.5.2011 Voimaantulopäivä: 27.5.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Voimassa: toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ohjeen 759/208/2009, 26.6.2009 Soveltamisala:

Lisätiedot

Liikennevakuutuslain uudistaminen

Liikennevakuutuslain uudistaminen Liikennevakuutuslain uudistaminen Liikenneoikeuspäivä 27.10.2015 Hannu Ijäs Sosiaali- ja terveysministeriö Liikennevakuutus Suomessa Nykyinen laki tuli voimaan 1960. Liikennevakuutus perustuu monilta osin

Lisätiedot

Voit hakea asiakasta nimellä sivun alapalkissa Tarkennettu haku -valinnalla tai sivun yläpalkissa olevalla valinnalla Haut.

Voit hakea asiakasta nimellä sivun alapalkissa Tarkennettu haku -valinnalla tai sivun yläpalkissa olevalla valinnalla Haut. 1 2 Syötetään haettavan tai lisättävän yrityksen Y-tunnus (tai asiakasnumero). Asiakasnumero on A+8 merkkiä tai 8 merkkiä ja kohta Asiakasnumero rastitettuna. Järjestelmä antaa jokaiselle henkilölle ja

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 338. Tasavallan presidentin asetus. Annettu Helsingissä 7 päivänä toukokuuta 2004

SISÄLLYS. N:o 338. Tasavallan presidentin asetus. Annettu Helsingissä 7 päivänä toukokuuta 2004 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 12 päivänä toukokuuta 2004 N:o 338 344 SISÄLLYS N:o Sivu 338 Tasavallan presidentin asetus Itävallan, Belgian, Tanskan, Suomen, Saksan, Kreikan, Irlannin,

Lisätiedot

Liite 1 Luovutettavat tiedot tietotasolla

Liite 1 Luovutettavat tiedot tietotasolla 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 A B C D Liite 1 Luovutettavat tiedot tietotasolla Tietoryhmä Tietonimi Kuvaus ajovakaudenhallinta Kyllä/ei tieto siitä, onko ajoneuvolla ajonvakausjärjestelmä.

Lisätiedot

Liite 3 Oheistulostuksen testaus Ohje Kaj Kamila 15.11.2007

Liite 3 Oheistulostuksen testaus Ohje Kaj Kamila 15.11.2007 Asetuksia selaimen (Internet Explorer) käyttöön ja tulostukseen ATJ:ssa Ohessa lyhyet kuvaukset tiedossa olevista ongelmakohdista ja ratkaisuista. 1. Järjestelmä ei aina poista edellisen aloitetun rekisteröinnin

Lisätiedot

KTP Koulutuskierros syksy 2011. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

KTP Koulutuskierros syksy 2011. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. KTP Koulutuskierros syksy 2011 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Trafin organisaatio 1.1.2012 alkaen 16.11.2011 2 Liikennevälineiden rekisteröinnin tehtävät Ajoneuvojen rekisteröinti ja rekisterikilvet

Lisätiedot

Jälleenmyyjien usein kysymiä kysymyksiä romutuspalkkiokokeilusta

Jälleenmyyjien usein kysymiä kysymyksiä romutuspalkkiokokeilusta Jälleenmyyjien usein kysymiä kysymyksiä romutuspalkkiokokeilusta Romutettava auto ja romutustodistus 1. Voiko romutuspalkkion saada mistä tahansa romutettavasta autosta? Romutetun auton pitää olla henkilöauto

Lisätiedot

Hyvä asiakkaamme. Sisältö. Olet hankkinut uuden ajoneuvon osamaksurahoituksella.

Hyvä asiakkaamme. Sisältö. Olet hankkinut uuden ajoneuvon osamaksurahoituksella. Hyvä asiakkaamme Olet hankkinut uuden ajoneuvon osamaksurahoituksella. Tervetuloa asiakkaaksemme! Olemme keränneet sinulle osamaksusopimukseesi ja osamaksulla hankitun ajoneuvon käyttöön liittyviä hyödyllisiä

Lisätiedot

AJONEUVOJEN VAKUUTTAMINEN JA REKISTERÖINTI SÄHKÖISEKSI

AJONEUVOJEN VAKUUTTAMINEN JA REKISTERÖINTI SÄHKÖISEKSI AJONEUVOJEN VAKUUTTAMINEN JA REKISTERÖINTI SÄHKÖISEKSI järjestelmäuudistuksen ilmastovaikutukset 2014-2018 Finanssialan Keskusliiton (FK), Liikennevakuutuskeskus (LVK) ja Liikenteen turvallisuusvirasto

Lisätiedot

Tietovarannot-toimiala

Tietovarannot-toimiala Tietovarannot Ylijohtaja Olli Lindroos Tietovarannot-toimiala Tietovarannot a ot Liikennerekisterit Tietopalvelu Tietohallinto 4 johtavaa asiantuntijaa Liikennetieto Asiointipalvelut 4 johtavaa asiantuntijaa

Lisätiedot

Datahub webinaarit Sopimusten ilmoitus

Datahub webinaarit Sopimusten ilmoitus Datahub webinaarit 2017 Sopimusten ilmoitus 29.3.2017 Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238 2 Webinaarin eteneminen

Lisätiedot

Autoveron vientipalautus

Autoveron vientipalautus Autoverotuksen asiakasohje 13 Autoveron vientipalautus www.tulli.fi 1.1.2015 Korvaa elokuussa 2014 julkaistun ohjeen Autoveron vientipalautus Tämä ohje koskee vientipalautuksen hakemista, kun Suomessa

Lisätiedot

Siirtyminen LTJ:stä ATJ:ään Yliheiton toimintaohje AKEn kumppaneille

Siirtyminen LTJ:stä ATJ:ään Yliheiton toimintaohje AKEn kumppaneille Siirtyminen LTJ:stä ATJ:ään Yliheiton toimintaohje AKEn kumppaneille 1.8 TALLENNUSPAIKKA: KUHA: MUUTOSHISTORIA Versio Päiväys Laatija Muutoksen kuvaus / hyväksyjä 1.8 Björn Ziessler Lisätty Katsastuksen

Lisätiedot

A7-0199/ Ehdotus direktiiviksi (COM(2012)0381 C7-0187/ /0185(COD))

A7-0199/ Ehdotus direktiiviksi (COM(2012)0381 C7-0187/ /0185(COD)) 28.6.2013 A7-0199/ 001-011 TARKISTUKSET 001-011 esittäjä(t): Liikenne- ja matkailuvaliokunta Mietintö Vilja Savisaar-Toomast Ajoneuvojen rekisteröintiasiakirjat A7-0199/2013 (COM(2012)0381 C7-0187/2012

Lisätiedot

Folksam. Folksam Vahinkovakuutus Oy LIIKENNEVAKUUTUSEHDOT 21F. Voimassa 2.9.2015 alkaen

Folksam. Folksam Vahinkovakuutus Oy LIIKENNEVAKUUTUSEHDOT 21F. Voimassa 2.9.2015 alkaen Folksam Folksam Vahinkovakuutus Oy LIIKENNEVAKUUTUSEHDOT 21F Voimassa 2.9.2015 alkaen SISÄLTÖ 1. Vakuutusehtojen soveltamisala 2. Vakuutuksen voimassaoloalue 3. Vakuutuksen sisältö 4. Vakuutussopimus 5.

Lisätiedot

Liikennevakuutusten bonusjärjestelmät

Liikennevakuutusten bonusjärjestelmät Liikennevakuutusten bonusjärjestelmät 2017 Hanna Salo FINE Sisällys 1 Johdanto 3 2 Liikennevakuutus ja kaskovakuutus 3 3 Vakuutusmaksut ja niihin vaikuttavat tekijät 4 5 Liikennevakuutusten bonusvertailu

Lisätiedot

Lennonjohtajan ja lennonjohtajaoppilaan lupakirja

Lennonjohtajan ja lennonjohtajaoppilaan lupakirja 1 (5) Antopäivä: 29.1.2013 Säädösperusta: Voimaantulopäivä: 1.2.2013 Voimassa: Toistaiseksi Tämä ilmailumääräys on annettu ilmailulain (1194/2009) 45, 46, 119 ja 120 :n nojalla ottaen huomioon lennonjohtajien

Lisätiedot

Selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille Liikenne- ja viestintävaliokunta Hallintojohtaja Juhani Nikula

Selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille Liikenne- ja viestintävaliokunta Hallintojohtaja Juhani Nikula Selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018-2021 Liikenne- ja viestintävaliokunta 23.5.2017 Hallintojohtaja Juhani Nikula Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Selonteko julkisen talouden

Lisätiedot

Tiedote 10/2007 katsastustoimipaikoille. ATJ:n käyttöönotto

Tiedote 10/2007 katsastustoimipaikoille. ATJ:n käyttöönotto Tiedote 10/2007 katsastustoimipaikoille 16.10.2007 ATJ:n käyttöönotto Uusi ajoneuvoliikenteen tietojärjestelmä (ATJ) otetaan käyttöön 12.11.2007. Rekisteröinnin tietojärjestelmä REKI ja kilpijärjestelmä

Lisätiedot

Säännösten pakottavuus

Säännösten pakottavuus Liikennevakuutuskeskus 8.4.2017 2 Säännösten pakottavuus Uusi pakottava sääntely Sopimusehto, joka poikkeaa tämän lain säännöksistä vakuutuksenottajan, vakuutetun, vahinkoa kärsineen tai muun korvaukseen

Lisätiedot

Koenumerokilvet ja valvonta. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt

Koenumerokilvet ja valvonta. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Koenumerokilvet ja valvonta Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Koenumerokilvet Koenumerokilvet voidaan myöntää mm. autokauppaa tai korjausta harjoittavalle yritykselle Koenumerokilvillä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 252/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvojen rekisteröintitoiminnasta ja ajoneuvolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki ajoneuvojen

Lisätiedot

Romutuspalkkiokampanja 2018

Romutuspalkkiokampanja 2018 Romutuspalkkiokampanja 2018 Romutuspalkkiokampanjan ohjeita kuluttajille, romuautojen vastaanottopisteille, maahantuojille ja autoliikkeille Sisällys Kuluttajat... 2 Romuautojen vastaanottopisteet... 3

Lisätiedot

REKISTERIIN MERKITTÄVISTÄ YRITYKSISTÄ JA YHTEISÖISTÄ

REKISTERIIN MERKITTÄVISTÄ YRITYKSISTÄ JA YHTEISÖISTÄ MÄÄRÄYS OHJE Päivämäärä Nro 23.10.2007 AKE 92/2007 Sisältöalue Ajoneuvojen rekisteröinti Toimivallan säädösperusta Laki Ajoneuvohallintokeskuksesta 2 Kohderyhmät Rekisteröintitehtävien suorittajat Voimassaoloaika

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 890. Laki

SISÄLLYS. N:o 890. Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2007 Julkaistu Helsingissä 18 päivänä lokakuuta 2007 N:o 890 899 SISÄLLYS N:o Sivu 890 Laki Kansainvälisen merenpohjajärjestön erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan lainsäädännön

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINTO 164. SUORITUSTILAISUUS MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET 15.5.2013 1. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut asetuksen koskien

Lisätiedot

Koneturva tuotteet 2013

Koneturva tuotteet 2013 Koneturva tuotteet 2013 jkjk Kun rahoitat moottorityökonehankinnan Sampo Rahoituksen kautta, voit kätevästi liittää siihen kattavan Koneturva-vakuutuksen. vakuutus maksetaan kätevästi kuukausittain rahoituserien

Lisätiedot

MOOTTORIAJONEUVOERITYISEHTO 306: AUTOLIIKKEEN VAPAA- EHTOINEN TURVA

MOOTTORIAJONEUVOERITYISEHTO 306: AUTOLIIKKEEN VAPAA- EHTOINEN TURVA Moa 1 MOOTTORIAJONEUVOERITYISEHTO 306: AUTOLIIKKEEN VAPAA- EHTOINEN TURVA 1.1.2014 306.1 MYÖNTÄMISPERUSTEET Yritykselle, jonka kaupparekisteriin ilmoitettuun toimintaan kuuluu ajoneuvokauppa (= moottoriajoneuvot

Lisätiedot

Liikennevakuutuksen ohjeita ja päätöksiä VOIMASSA ALKAEN LIIKENNEVAKUUTUSKESKUS, LIIKENNEVAKUUTUSYKSIKKÖ

Liikennevakuutuksen ohjeita ja päätöksiä VOIMASSA ALKAEN LIIKENNEVAKUUTUSKESKUS, LIIKENNEVAKUUTUSYKSIKKÖ Liikennevakuutuksen ohjeita ja päätöksiä VOIMASSA ALKAEN 1.1.2018 LIIKENNEVAKUUTUSKESKUS, LIIKENNEVAKUUTUSYKSIKKÖ LIIKENNEVAKUUTUKSEN OHJEITA JA PÄÄTÖKSIÄ 06.04.18 1 (25) LIIKENNEVAKUUTUKSEN OHJEITA JA

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1 VAKUUTUSEHTOJEN SOVELTAMISALA 6 SUOMEN VAHINKOVAKUUTUS OY:N VASTUUN ALKAMINEN 2 VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLOALUE 7 VAKUUTUSMAKSU 6

SISÄLLYSLUETTELO 1 VAKUUTUSEHTOJEN SOVELTAMISALA 6 SUOMEN VAHINKOVAKUUTUS OY:N VASTUUN ALKAMINEN 2 VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLOALUE 7 VAKUUTUSMAKSU 6 VAKUUTUSEHDOT 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 VAKUUTUSEHTOJEN SOVELTAMISALA 4 6 SUOMEN VAHINKOVAKUUTUS OY:N VASTUUN ALKAMINEN 6 2 VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLOALUE 4 7 VAKUUTUSMAKSU 6 3 LIIKENNEVAKUUTUSSOPIMUKSEN VOIMASSAOLOAIKA

Lisätiedot

SOPIMUSTYÖNANTAJAN TYEL-VUOSI-ILMOITUKSET TIEDOSTONA

SOPIMUSTYÖNANTAJAN TYEL-VUOSI-ILMOITUKSET TIEDOSTONA 1 (7) SOPIMUSTYÖNANTAJAN TYEL-VUOSI-ILMOITUKSET TIEDOSTONA Eteran sopimustyönantaja voi tehdä TyEL-työsuhde- ja vuosi-ilmoituksen tiedostomuodossa. Kuvauksen mukaisen tiedoston voi lähettää Eteran vakuutuspalvelussa

Lisätiedot

LIIKENNEVAKUUTUKSEN OHJEITA JA PÄÄTÖKSIÄ 23.12.15 1 (23)

LIIKENNEVAKUUTUKSEN OHJEITA JA PÄÄTÖKSIÄ 23.12.15 1 (23) LIIKENNEVAKUUTUKSEN OHJEITA JA PÄÄTÖKSIÄ 23.12.15 1 (23) LIIKENNEVAKUUTUKSEN OHJEITA JA PÄÄTÖKSIÄ Liikennevakuutuskeskuksen hallituksen ja vakuutusjaoston päätökset ja suositukset on koottu asiaryhmittäin

Lisätiedot

Syötetään haettavan tai lisättävän henkilön henkilötunnus, keinohenkilötunnus, K-tunnus tai asiakasnumero.

Syötetään haettavan tai lisättävän henkilön henkilötunnus, keinohenkilötunnus, K-tunnus tai asiakasnumero. 1 2 Syötetään haettavan tai lisättävän henkilön henkilötunnus, keinohenkilötunnus, K-tunnus tai asiakasnumero. Asiakasnumero on A+8 merkkiä tai 8 merkkiä ja kohta Asiakasnumero rastitettuna. Järjestelmä

Lisätiedot