Jälleenmyyjien usein kysymiä kysymyksiä romutuspalkkiokokeilusta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jälleenmyyjien usein kysymiä kysymyksiä romutuspalkkiokokeilusta"

Transkriptio

1 Jälleenmyyjien usein kysymiä kysymyksiä romutuspalkkiokokeilusta Romutettava auto ja romutustodistus 1. Voiko romutuspalkkion saada mistä tahansa romutettavasta autosta? Romutetun auton pitää olla henkilöauto (M1- tai M1G-luokka). Myös matkailuautot kuuluvat M1- luokkaan. Lisäksi romutuspalkkion saajan eli uuden auton ostajan tai haltijan pitää olla romutetun auton ajoneuvoliikennerekisteriin merkitty viimeinen omistaja. 2. Voiko romutuspalkkion saada jo ennen 1.7. romutetusta autosta? Tällaisesta autosta ei saa romutuspalkkiota, sillä romutustodistuksen ja uuden auton tilaussopimuksen on oltava päivättyjä aikaisintaan 1. päivänä heinäkuuta 2015 ja viimeistään 31. päivänä joulukuuta Voiko romutuspalkkion saada kuka tahansa, joka esittää romutustodistuksen uuden auton oston yhteydessä? Romutustodistus kirjoitetaan aina ajoneuvoliikennerekisteriin merkitylle omistajalle, ei auton romutukseen luovuttajalle. Vain auton ajoneuvoliikennerekisteriin merkitty romutetun auton omistaja voi hyödyntää romutuspalkkion. Ajoneuvoliikennerekisteriin voi tehdä omistajanvaihdoksen katsastustoimistolla ennen auton romuttamista. Jos auto on jo ehditty romuttaa, omistajaa ei voi enää vaihtaa. 4. Voiko romutuspalkkion luovuttaa toiselle henkilölle? Romutuspalkkiota ei ole mahdollista suoraan luovuttaa toiselle henkilölle. Uudella autolla voi kuitenkin olla toinen henkilö omistajana tai haltijana kunhan romutetun auton omistaja on näistä toinen. 5. Pitääkö romutettava autoa omistaa jonkun tietyn ajan ennen romuttamista? Ei tarvitse. Käytännössä on mahdollista hankkia jostain romutettava auto ja viedä se viralliseen romutuspisteeseen ja hyötyä romutuspalkkiosta uuden auton hankinnassa. Romutuspalkkion voi saada vain, jos on merkitty romutettavan auton omistajaksi myös ajoneuvoliikennerekisteriin, joten ennen romuttamista on huolehdittava siitä, että auton omistajanvaihdos näkyy ajoneuvoliikennerekisterissä. Omistajan vaihdos on tehtävä ennen romuttamista ja sen voi tehdä katsastusasemalla 6. Mihin asiakas voi viedä autonsa romutettavaksi saadakseen romutustodistuksen? Romutustodistuksen saa kaikista Suomen Autokierrätyksen verkostoon kuuluvista vastaanotto- ja asiointipisteistä. Auton asianmukaisen kierrättämisen voi hoitaa myös netin kautta pankin verkkopalvelutunnusten avulla. Suomen Autokierrätyksen vastaanottopaikoista löytyy lisätietoa osoitteesta Uusien autojen jälleenmyyjiä suositellaan selvittävän lähimmät vastaanottopisteet, joihin he voivat pyytää asiakkaan olevan yhteydessä. Useimmat vastaanottopaikat järjestävät tarvittaessa kuljetuksen veloituksetta, jos romuauto ei ole liikennekelpoinen.

2 7. Mitä romutustodistukselle tehdään, kun asiakas hyödyntää romutuspalkkion? Uuden auton jälleenmyyjä pyytää asiakkaalta alkuperäisen romutustodistuksen ja ottaa siitä kopion asiakkaalle. Asiakkaan on tuotava romutustodistus viimeistään kaupantekohetkellä myyjälle. Romutustodistus lähetetään skannattuna tai postitse uuden auton maahantuojalle, joka on velvoitettu säilyttämään todistuksia kahden vuoden ajan. Jos jälleenmyyjä lähettää maahantuojalle sähköisesti romutustodistuksen, jälleenmyyjän tulee säilyttää arkistossa alkuperäinen paperimuotoinen romutustodistus kahden vuoden ajan. 8. Millainen on romutustodistus? Romutustodistus on Trafin virallinen lomake, jonka auton ajoneuvoliikennerekisteriin merkitty omistaja saa luovuttaessaan auton viralliseen vastaanottopisteeseen. Vain viralliset vastaanottopisteet poistavat ajoneuvon myös ajoneuvoliikennerekisteristä, jolloin auto merkitään romutetuksi. Alla olevassa linkissä on malli romutustodistuksesta: 9. Mitä eroa on vastaanottotodistuksella ja romutustodistuksella? Auton omistaja saa virallisen Trafin romutustodistuksen, kun auto on poistettu ajoneuvoliikennerekisteristä. Osassa vastaanottopisteistä auton omistaja saa aluksi vastaanottotodistuksen, jossa on samoja tietoja kuin romutustodistuksessa. Vastaanottotodistus annetaan usein myös siinä tapauksessa, jossa vastaanottopiste järjestää romuauton kuljetuksen esimerkiksi auton omistajan kotoa vastaanottopisteeseen. Saatuaan vastaanottotodistuksen auton omistajalle lähetetään yleensä noin kahden viikon kuluessa virallinen romutustodistus. Vastaanottotodistusta voidaan käyttää dokumenttina romutuksesta, mutta näissäkin tapauksissa auton myyjän tulee pyytää alkuperäinen romutustodistus asiakkaalta viimeistään kaupan teon yhteydessä. 10. Voiko asiakas vielä ajaa romutettavalla autollaan uuden auton luovutushetkeen asti, jos auto on liikennekelpoinen? Asiakas voi hyvin käyttää romutettavaa autoaan kaupantekohetkeen asti. Viimeistään kaupantekohetkellä, jolloin uusi auto luovutetaan asiakkaalle, asiakkaalla tulee olla mukanaan romutustodistus. Jos asiakas ei tuo kaupantekotilaisuuteen romutustodistusta, romutuspalkkiota ei voida myöntää ja tilaus- ja kauppasopimus on tehtävä uudelleen ilman euron alennusta. 11. Voiko kertaalleen romutetun auton rekisteröidä uudelleen? Romutuksen kautta lopullisesti ajoneuvoliikennerekisteristä poistettua autoa ei voi enää rekisteröidä uudelleen ajoneuvoliikennerekisteriin. 12. Voiko romutustodistuksen saada myös autosta, jossa ei ole kilpiä? Jos auto on poistettu rekisteristä ennen vuotta 2007, mutta sitä ei ole romutettu, siitä saa normaaliin tapaan romutustodistuksen, vaikka autolla ei olisikaan enää rekisterikilpiä. Näitä romutustodistuksia voi hyödyntää myös romutuspalkkioon, mutta tässä tapauksessa ajoneuvoliikennerekisteriin ei voi enää tehdä omistajanvaihdosta. Näin ollen romutuspalkkion voi tällaisesta autosta saada vain se henkilö, joka on ollut tämän auton viimeinen rekisteriin merkitty omistaja.

3 13. Voiko palkkion saada myös ulkomaille rekisteröidystä romutettavasta autosta? Romutuspalkkion saajan pitää olla romutetun auton Suomen ajoneuvoliikennerekisteriin viimeiseksi merkitty omistaja, joten ulkomailla rekisteröidyn ajoneuvon romuttamisesta ei voi saada romutuspalkkiota. Ulkomaille rekisteröidyn auton voi jättää kierrätykseen samaan tapaan kuin kotimaassa rekisteröidyn auton ja siitä saa vastaanottopisteestä romutustodistuksen. 14. Saanko romutuspalkkion autosta, joka on rekisteröity Ahvenanmaalle? Romutettavan auton tulee olla rekisteröity Manner-Suomen ajoneuvoliikennerekisteriin ja myös uusi auto täytyy rekisteröidä Manner-Suomen ajoneuvoliikennerekisteriin. Näin ollen romutuspalkkiota ei voi käyttää Ahvenanmaalle rekisteröityihin eikä Ahvenanmaalle myytäviin autoihin. 15. Pitääkö romutettavan auton olla ollut liikennekäytössä 10 vuotta? Romutuspalkkiokokeilua koskevassa laissa on määritelty, että romutettavan henkilöauton tulee olla ollut liikennekäytössä vähintään 10 vuotta. Lain tulkinnassa on kuitenkin päätetty, että riittää, että auto on ollut käytössä 10 vuotta. Näin ollen auton ensimmäisestä käyttöönottoajankohdasta tulee olla kulunut vähintään 10 vuotta. Romutuspalkkion ehdot uuden auton hankinnalle 16. Pitääkö romutuspalkkiolla hankittavan henkilöauton olla uusi? Hankittavan auton tulee olla ensirekisteröimätön eli myös esittelyauto käy, jos sitä ei ole vielä ensirekisteröity. 17. Voiko romutuspalkkiolla ostaa minkä tahansa uuden henkilöauton? Romutuspalkkio myönnetään vain sellaisen uuden henkilöauton hankintaan, jonka CO2-päästöt ovat enintään 120 g/km tai jonka käyttövoimana on joko kokonaan tai osittain korkeaseosetanoli (flexifuel), metaani (maa- tai biokaasu) tai sähkö (täyssähköauto tai ladattava hybridi). 18. Voiko asiakas käyttää useita romutustodistuksia ja saada useita romutuspalkkioita uuden auton hankinnassa? Romutuspalkkio on laissa sidottu uuden auton hankintaan siten, että yhden uuden auton ostoon voi saada vain yhden romutuspalkkion. 19. Voiko yritys tai yhteisö hyödyntää romutuspalkkion? Ei voi. Romutuspalkkio voidaan myöntää vain yksityishenkilölle. Jos romutettavan auton omistajaksi on merkitty esimerkiksi asiakkaan omistama yritys, auton omistajan vaihdos on tehtävä ennen auton romuttamista katsastusasemalla, jos asiakas haluaa hyödyntää romutuspalkkion itselleen ostamaansa autoon.

4 20. Milloin uusi auto on ensirekisteröitävä? Romutuspalkkio voidaan hyödyntää vain sellaiseen uuteen autoon, joka ehditään ensirekisteröidä ennen viimeistä mahdollista valtion avustuksen laskutusajankohtaa, joka on Valtion avustusta koskevan laskun on oltava päivätty viimeistään tälle ajankohdalle. Trafi edellyttää, että henkilöauto on ehditty ensirekisteröidä ennen kuin valtionavustus voidaan laskuttaa, joten uuden auton pitää olla rekisteröitynä tammikuun loppuun mennessä. Kokeilun loppupuolella romutuspalkkiota voidaan käytännössä käyttää vain uusiin autoihin, jotka ehditään varmuudella rekisteröimään ennen tammikuun loppua. Tilaussopimus ja kaupanteko 21. Miten romutuspalkkio merkittään tilaus- ja kauppasopimukseen? Valtion euron osuus palkkiossa merkitään hinnoittelussa ja tilaussopimuksessa kohtaan etumaksu tilattaessa. Autoalan 500 euron osuus palkkiosta merkitään joko suoraan erillisenä alennuksena tai omana lisävarusterivinään. Lisäksi kohtaan tilaussopimuksen kohtaan lisätietoja kirjataan, että kyse on romutuspalkkiosta. 22. Onko euron palkkio veroton vai verollinen? Valtion euron osuus romutuspalkkiosta on arvonlisäveroton läpikulkuerä, joka käsitellään verotuksellisesti valtion avustuksena. Kuluttaja saa romutuspalkkiona kaupan yhteydessä euron hyvityksen arvonlisäverollisesta kauppahinnasta romutustodistusta vastaan. Autoalan oma osuus (500 euroa sisältäen alv:n) käsitellään auton arvonlisäverollisesta ja autoverottomasta hinnasta vähennettävänä alennuksena. Autoliikkeet ja maahantuojat sopivat keskenään autoalan osuuden jakautumisesta maahantuojan ja jälleenmyyjän kesken. 23. Jos asiakas on jo ehtinyt tilata kriteerit täyttävän uuden auton ennen heinäkuun alkua, voiko tilaussopimuksen peruuttaa ja tehdä uuden kampanja-ajalle? Romutuspalkkiolain mukaisesti tilaussopimuksen on oltava tehty Laissa ei ole estettä sille, että asiakas ja jälleenmyyjä mahdollisuuksien mukaan yhdessä sopivat peruuttavansa aiemmin tehdyn tilaus- ja kauppasopimuksen. Tämä edellyttää lisäksi asiasta sopimista maahantuojan kanssa. Tämän jälkeen osapuolet voivat tehdä uuden sopimuksen, joka on päivätty kampanja-ajalle. 24. Voiko romutuspalkkiota hyödyntää, jos uutta autoa hankkiessa jättää vanhan auton vaihdossa? Kyllä, laki ei sulje vaihtoautojen käyttöä pois. Romutuspalkkiolla ostetussa autossakin kysymys on normaaleista autokaupan käytännöistä, joissa osa maksusta voidaan hoitaa vaihtoautolla. 25. Voiko romutuspalkkion hyödyntää osamaksulla ostettavaan autoon? Kyllä voi. Tällaisessa tapauksessa auton omistajaksi kirjataan rahoitusyhtiö osamaksusopimuksen ajaksi, mutta riittää, että auton haltija on sama henkilö kuin romutetun auton omistaja.

5 26. Miten toimitaan, jos asiakas peruu romutuspalkkion hyödyntämisen? Jos asiakas päättääkin tilaus- ja kauppasopimuksen solmimisen jälkeen, että ei romutakaan autoaan, auton tilaus- ja kauppasopimus pitää uusia siten, että sieltä poistetaan maininta romutuspalkkion hyödyntämisestä. Myyjän on myös poistettava romutustodistusta koskevat tiedot ROPA-järjestelmästä, jotta valtion avustusta ei maksettaisi maahantuojalle ja jouduttaisi perimään sitä jälkikäteen takaisin. ROPA-tietojärjestelmä 27. Miksi romutuspalkkiossa on erillinen ROPA-tietojärjestelmä? Miksi sitä on tarpeen käyttää, vaikka maahantuoja näkee tilaus- ja kauppasopimuksestakin, että kaupassa hyödynnetään romutuspalkkiota? ROPA-tietojärjestelmä on perustettu romutuspalkkiokokeilun etenemisen seurantaan ja romutustodistusten tarkistamiseen. Koska romutuspalkkion valtion osuus on budjetoitu 3 miljoonaan euroon, on tärkeää että Trafilla on ajantasainen tieto siitä, kuinka monta palkkiota on käytetty. Lisäksi rekisterin avulla voidaan varmistaa, että samaa romutustodistusta ei hyödynnetä useaan kertaan kokeilun aikana. Vain kirjaamalla romutustodistuksen tiedot ROPA-järjestelmään jälleenmyyjäliikkeet voivat varmistaa, että Trafi voi tilittää niille maahantuojan kautta valtion osuuden romutuspalkkiosta. 28. Miten saan tunnukset ROPA-järjestelmään? Kaikille merkkiliikkeille lähetetään sähköpostitse rekisteröitymislinkki ROPA-järjestelmään, joka on netissä osoitteessa Myyjä klikkaa rekisteröitymislinkkiä ja tallentaa web-lomakkeelle oman sähköpostiosoitteensa. Myyjälle lähetetään sähköpostitse omat yksilöidyt linkit rekisterin ylläpitoon. Tietosuojasyistä ylläpitolinkit vanhentuvat joka yö, jonka jälkeen ROPA:an rekisteröidytään yllä olevien ohjeiden mukaan uudelleen. Tallenna siis saamasi rekisteröitymislinkki esimerkiksi selaimelle. Tarkemmat ohjeet ROPA-järjestelmän käytöstä: pa 29. Mitä tietoja ROPA-järjestelmään kirjataan? ROPA-järjestelmään kirjataan romutustodistuksesta romutetun auton VIN-numero sekä uuden auton tehdastilausnumero, merkki ja malli. 30. Milloin romutustodistuksen tiedot pitäisi kirjata rekisteriin? Tiedot tallennetaan järjestelmään mahdollisimman pian sen jälkeen, kun auton tilaus- ja kauppasopimus on tehty. Näin voidaan varmistaa, että tieto käytetystä romutuspalkkiosta siirtyy ajantasaisesti Trafiin ja maahantuojalle. Jos asiakas ei vielä tuolloin tuo mukanaan romutustodistusta, romutettavan auton VINnumero kirjataan rekisteriin romutettavan auton rekisteriotteesta. Jos asiakas on jo luovuttanut autonsa vastaanottopisteeseen, mutta ei ole vielä saanut romutustodistusta, VIN-numero saadaan vastaanottotodistuksesta.

ROPA-rekisteri. Romutuspalkkioiden kampanjarekisteri. web: www.netwheels.fi sähköposti: tuula.arelahti@netwheels.fi 1

ROPA-rekisteri. Romutuspalkkioiden kampanjarekisteri. web: www.netwheels.fi sähköposti: tuula.arelahti@netwheels.fi 1 ROPA-rekisteri Romutuspalkkioiden kampanjarekisteri web: www.netwheels.fi sähköposti: tuula.arelahti@netwheels.fi 1 Miksi erillinen rekisteri? varmistaa, että samaa romutustodistusta ei käytetä moneen

Lisätiedot

Ajoneuvon ensirekisteröinti

Ajoneuvon ensirekisteröinti Ohje 1 (9) Antopäivä: 11.3.2011 Voimaantulopäivä: 15.3.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: 14.3.2016 Muutostiedot: Kumoaa ohjeen AKE 14/2009 Soveltamisala: Katsastustoimipaikkojen

Lisätiedot

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Rekisteröinnin koulutus. Vakuutusyhtiöt

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Rekisteröinnin koulutus. Vakuutusyhtiöt AJONEUVOHALLINTOKESKUS Rekisteröinnin koulutus Vakuutusyhtiöt Sisällysluettelo: 1. YLEISTÄ REKISTERÖINNISTÄ... 1 2. VAKUUTUSYHTIÖIDEN REKISTERÖINTIOIKEUDET... 1 2.1. Vakuutusyhtiöiden rekisteröinnissä

Lisätiedot

Tervetuloa ICT-tuottajaosuuskunnan jäseneksi! ICT-tuottajaosuuskunta Pasilanraitio 9 B 00240 Helsinki Puh 010 249 1700 www.ict-tuottajaosuuskunta.

Tervetuloa ICT-tuottajaosuuskunnan jäseneksi! ICT-tuottajaosuuskunta Pasilanraitio 9 B 00240 Helsinki Puh 010 249 1700 www.ict-tuottajaosuuskunta. Tervetuloa ICT-tuottajaosuuskunnan jäseneksi! ICT-tuottajaosuuskunta Pasilanraitio 9 B 00240 Helsinki Puh 010 249 1700 www.ict-tuottajaosuuskunta.fi 1 (22) Sisältö 1 Hyvä ICT-tuottajaosuuskunnan jäsenyritys...

Lisätiedot

arvonlisäverotus ja ilmoitusmenettely viennissä ja tuonnissa

arvonlisäverotus ja ilmoitusmenettely viennissä ja tuonnissa Ahvenanmaan veroraja Arvonlisäverotus www.tulli.fi 24.2.2015 Korvaa ohjeen 10.12.2012 Ahvenanmaan veroraja arvonlisäverotus ja ilmoitusmenettely viennissä ja tuonnissa Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3

Lisätiedot

Myyntireskontra. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Myyntireskontra. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Myyntireskontra Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Myyntireskontra...3 1.1 Myyntireskontran hyötyjä käyttäjälle...3 1.2 Aloitusohjeita myyntireskontran käyttäjälle...4

Lisätiedot

Ostolaskut ja ostoreskontra

Ostolaskut ja ostoreskontra Ostolaskut ja ostoreskontra Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom ostolaskut ja ostoreskontra...3 1.1 Ostoreskontran hyötyjä käyttäjälle...3 1.2 Ostolasku ja Ostoreskontraoletukset...4

Lisätiedot

Savalanche-käyttöohje

Savalanche-käyttöohje Savalanche-käyttöohje Perusta verkkokauppa ja hyödynnä uudet jakelukanavat Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Savalanche-palvelun pikaohje... 3 3. Savalanche-palveluun rekisteröityminen... 5 4. Kauppiaaksi

Lisätiedot

Opas keskitettyyn alv-minipalvelupisteeseen

Opas keskitettyyn alv-minipalvelupisteeseen EUROOPAN KOMISSIO VEROTUKSEN JA TULLILIITON PÄÄOSASTO Välillinen verotus ja verohallinto Arvonlisävero Bryssel 23. lokakuuta 2013 Opas keskitettyyn alv-minipalvelupisteeseen Sisällysluettelo Taustaa...

Lisätiedot

Laskua koskevat vaatimukset arvonlisäverotuksessa (Dnro 1731/40/2003)

Laskua koskevat vaatimukset arvonlisäverotuksessa (Dnro 1731/40/2003) Verohallituksen ohje Laskua koskevat vaatimukset arvonlisäverotuksessa (Dnro 1731/40/2003) 1. Yleistä laskutussäännöksistä 2. Kirjanpito ja tositteet 3. Laskunantovelvollisuus 3.1 Myynnit, joista myyjän

Lisätiedot

Muuttotilanteita koskevat ET:n linjaukset

Muuttotilanteita koskevat ET:n linjaukset SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Heinimäki, Piispanen 14.3.2013 MUISTIO 1(5) Muuttotilanteita koskevat ET:n linjaukset Tähän ohjeeseen on kerätty yhteen Energiateollisuus ry:n ohjeet asiakkaan muuttoprosessin hoitamiseksi.

Lisätiedot

Saksalaisen Tuontiauton Ostajan Opas

Saksalaisen Tuontiauton Ostajan Opas Saksalaisen Tuontiauton Ostajan Opas Sisältö Tuontiauto vs. Suomi-auto... 2 Tuontiauton oikea hinta... 2 Saksan automarkkinoista... 3 Saksalaisen auton dokumentit... 4 Saksalaisen ajoneuvon katselmointi

Lisätiedot

CO 2 -perusteinen autovero

CO 2 -perusteinen autovero Autoverotuksen asiakasohje 25 -perusteinen autovero www.tulli.fi 18.8.2014 Korvaa heinäkuussa 2012 julkaistun ohjeen -perusteinen autovero Henkilö- ja pakettiautoista ensirekisteröinnin yhteydessä kannettava

Lisätiedot

OHJE. VerohallintoL (1557/95) 2 2 mom. 30.6.2003

OHJE. VerohallintoL (1557/95) 2 2 mom. 30.6.2003 OHJE Valtuutussäännös Päivämäärä VerohallintoL (1557/95) 2 2 mom. 30.6.2003 Voimassaolo Vastaanottaja Toistaiseksi Verovirastot Korvaa normin (nro, pvm) Dnro 1731/40/2003 Asia Laskua koskevat vaatimukset

Lisätiedot

RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET

RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET Raportointi ja kausitoimet Yleistä i YLEISTÄ... 5 RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET YLEISESTI... 5 KAUSITOIMET... 6 KAUSITOIMET YLEISESTI... 6 ILTATOIMET... 6 YLEISTÄ... 6 PÄIVÄN KASSARAPORTTI...

Lisätiedot

Saapumisen ja poistumisen ilmoitukset: Ajankohtaiset usein kysytyt kysymykset (UKK eli FAQ)

Saapumisen ja poistumisen ilmoitukset: Ajankohtaiset usein kysytyt kysymykset (UKK eli FAQ) 1 Laatija ja ylläpitäjä: Turvatietojen asiakasprojekti Päivitetty 23.1.2012 Saapumisen ja poistumisen ilmoitukset: Ajankohtaiset usein kysytyt kysymykset (UKK eli FAQ) Tässä dokumentissa on kerätty Tullilta

Lisätiedot

11 LASKUTUS. Yleinen laskutusjärjestelmä. Dafo Versio 10 LASKUTUS. Käyttöohje

11 LASKUTUS. Yleinen laskutusjärjestelmä. Dafo Versio 10 LASKUTUS. Käyttöohje 11 Laskutusjärjestelmällä voidaan muodostaa erilaisia laskuja asiakkaille. Laskujen erilaista käyttäytymistä järjestelmässä ohjaa perustiedoissa olevat laskutyypit. Laskutyypin perustiedoissa on kerrottu,

Lisätiedot

Ostajalle: Sisällysluettelo. Välityspalkkio 14 Asunnon hinnan määrittely 15 Asunnon myymisen yhteydessä esitettävät asiakirjat

Ostajalle: Sisällysluettelo. Välityspalkkio 14 Asunnon hinnan määrittely 15 Asunnon myymisen yhteydessä esitettävät asiakirjat Sisällysluettelo Pääset valitsemaasi aihealueeseen otsikkoa klikkaamalla. Johdanto 2 Ostajalle: Asunnon etsiminen 2 Mitkä ovat asuntokaupan eri vaiheet? 3 Hyvä muistaa ennen ostotarjouksen tekemistä 3

Lisätiedot

LYONESS-JÄSENYYDEN YLEISET EHDOT

LYONESS-JÄSENYYDEN YLEISET EHDOT LYONESS-JÄSENYYDEN YLEISET EHDOT Muutettu: marraskuu 2014 Johdanto A. Lyoness Europe AG, joka on rekisteröity St. Gallenin kantonin kaupparekisteriin yhtiörekisterinumerolla CH 170.3.026.427-4 ja jonka

Lisätiedot

Weecos Palvelun käyttöohjeet myyjille wesupport@weecos.com

Weecos Palvelun käyttöohjeet myyjille wesupport@weecos.com Weecos Palvelun käyttöohjeet myyjille wesupport@weecos.com YLEISTÄ OMA TARINA YLEISNÄKYMÄT KIELTEN HALLINTA YHTEYSTIETOJEN HALLINTA SALASANAN VAIHTO MYYJÄN JA ASIAKKAAN VÄLINEN KOMMUNIKOINTI KAUPAN RAKENTAMINEN

Lisätiedot

SUORAVELOITUKSESTA E-LASKUUN JA SUORAMAKSUUN Kysymyksiä ja vastauksia

SUORAVELOITUKSESTA E-LASKUUN JA SUORAMAKSUUN Kysymyksiä ja vastauksia 1 (9) SUORAVELOITUKSESTA E-LASKUUN JA SUORAMAKSUUN Kysymyksiä ja vastauksia TAUSTA 1) Koska suoraveloitus päättyy? Suoraveloitus päättyy tammikuun lopussa 2014. Pankit hylkäävät aineistot, joissa suoraveloituksen

Lisätiedot

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47)

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47) 1 (47) 1 Käyttöönotto... 3 1.1 Rekisteröityminen... 3 1.2 Asetukset... 3 1.3 Nämä on hyvä tietää... 5 1.3.1 Päivämääräkentät... 5 1.3.2 Hakukentät... 5 1.3.3 Pikanäppäimet... 5 1.3.4 Suositeltu selain

Lisätiedot

Fivaldi käsikirja. Myynnin perustiedot. Tilaustenkäsittely, myyntireskontra ja sopimuslaskutus MYYNNIN PERUSTIEDOT

Fivaldi käsikirja. Myynnin perustiedot. Tilaustenkäsittely, myyntireskontra ja sopimuslaskutus MYYNNIN PERUSTIEDOT Tilaustenkäsittely, myyntireskontra ja sopimuslaskutus MYYNNIN PERUSTIEDOT 1 Sisällysluettelo sivu YLEISTÄ... 4 Laskutuksen käyttöönoton työjärjestys lyhyesti... 4 Mistä myynnin perustiedot avautuvat?...

Lisätiedot

Rekisterit YRITYSREKISTERI

Rekisterit YRITYSREKISTERI Rekisterit YRITYSREKISTERI 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Yleistä... 3 Ylävalikko... 4 Toiminnot... 4 Tietue... 4 _Perustiedot... 4 Yritysryhmät välilehti... 5 Postitusryhmät välilehti... 7 Perustiedot

Lisätiedot

Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry Vuokraopas Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle selkosuomeksi

Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry Vuokraopas Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle selkosuomeksi Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry Vuokraopas Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle selkosuomeksi Sisällys Johdanto... 1 Ennen vuokrasopimuksen tekemistä... 3 Asunnon ja avainten luovutus...

Lisätiedot

LASKUTUS JA MYYNTIRESKONTRA

LASKUTUS JA MYYNTIRESKONTRA LASKUTUS JA MYYNTIRESKONTRA Laskutus ja myyntireskontra Sisällys 1 Sisällys YLEISTÄ... 6 MYYNTIRESKONTRA KOKONAISUUTENA... 7 LASKUTUKSEN PERUSTIETOJEN ASETTAMINEN... 8 YLEISTÄ... 8 KASSA-ALENNUSTEN KÄYTTÖ

Lisätiedot

Melan vakuutusyksikkö / LV 15.10.2010. Ohje apurahan myöntäjälle. Miten myönnetyt apurahat ilmoitetaan Melaan?

Melan vakuutusyksikkö / LV 15.10.2010. Ohje apurahan myöntäjälle. Miten myönnetyt apurahat ilmoitetaan Melaan? Melan vakuutusyksikkö / LV OHJE 15.10.2010 Ohje apurahan myöntäjälle Miten myönnetyt apurahat ilmoitetaan Melaan? 1.10.2010 OHJE 2 (8) Sisältö 1 Apurahan myöntäjän velvollisuus antaa tietoja... 3 2 Ilmoitusvelvollisuus

Lisätiedot

SUKKA TUKKU. Tiedot KAIKKI, MITÄ SINUN TARVITSEE TIETÄÄ SUKKATUKUN VARAINHANKINNASTA. Helppo TAPA. Kaikille tuotteilla 1-vuoden takuu

SUKKA TUKKU. Tiedot KAIKKI, MITÄ SINUN TARVITSEE TIETÄÄ SUKKATUKUN VARAINHANKINNASTA. Helppo TAPA. Kaikille tuotteilla 1-vuoden takuu SUKKA TUKKU Tiedot KAIKKI, MITÄ SINUN TARVITSEE TIETÄÄ SUKKATUKUN VARAINHANKINNASTA Helppo TAPA ANSAITA rahaa koululuokille ja yhdistyksille Kaikille tuotteilla 1-vuoden takuu TERVETULOA SUKKATUKKUUN!

Lisätiedot

Finvoice verkkolaskutus

Finvoice verkkolaskutus AutoFutur ja KoneFutur Finvoice verkkolaskutus Käyttöohje Päivitetty 23.8.2011 Finvoice verkkolasku käyttöohje - 1 - SISÄLLYS YLEISTÄ... 3 KÄYTTÖÖNOTTO... 4 YLEISTÄ... 4 TOIMINNON REKISTERÖIMINEN KÄYTTÖÖN...

Lisätiedot

Muuttotavaroiden ja muuttoajoneuvojen tuonti Suomeen

Muuttotavaroiden ja muuttoajoneuvojen tuonti Suomeen Asiakasohje www.tulli.fi huhtikuu 2012 8 Muuttotavaroiden ja muuttoajoneuvojen tuonti Suomeen Tämä ohje koskee maahanmuuttajien tuomien tavaroiden tulli- ja autoverotuskysymyksiä. Ohjeessa selvitetään

Lisätiedot