Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti"

Transkriptio

1 Ohje 1 (8) Antopäivä: Voimaantulopäivä: Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Muutostiedot: Kumoaa ohjeen TRAFI/959/2011 Soveltamisala: Katsastustoimipaikkojen rekisteröintitehtävien suorittajat Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ 2. OSAKKAAT 2.1. Lakimääräiset perilliset 2.2. Leski 2.3. Yleistestamentin saaja 2.4. Toissijaiset perilliset 3. PERUKIRJA 4. ERILAISET KUOLINPESÄTAPAUKSET 4.1. Kuolinpesässä vain yksi osakas 4.2. Yksi kuolinpesän osakkaista rekisteröi ajoneuvon nimiinsä 4.3. Uusi omistaja saanut ajoneuvon perinnönjaossa 4.4. Kuolinpesä luovuttaa ajoneuvon ulkopuoliselle 4.5. Ajoneuvon omistusoikeuden siirtyminen testamentin perusteella 4.6. Pesänselvittäjä, pesänjakaja tai testamentin toimeenpanija luovuttaa ajoneuvon 4.7. Leski saanut ajoneuvon tasinkona pesän osituksessa 4.8. Alaikäiset lapset kuolinpesän osakkaina 4.9. Ajoneuvon ostaminen kuolinpesän nimiin 5. PERINNÖNJÄTTÄJÄ LUOVUTTANUT AJONEUVON ENNEN KUOLEMAANSA 6. MUITA TAPAUKSIA LIITELUETTELO Taulukko: Kuolinpesiin liittyvien rekisteröintien luovutuspäivämäärät ja asiakirjat Liikenteen turvallisuusvirasto Trafiksäkerhetsverket Finnish Transport Safety Agency Hakaniemenranta/Hagnäskajen 6, PL/PB/P.O. Box 320, Helsinki/Helsingfors, Finland. Puh./Tfn/Tel (0) , fax +358 (0) Y-tunnus/FO-nummer/ Busines ID:

2 Ohje 2 (8) 1 YLEISTÄ Ajoneuvoliikennejärjestelmään ei tarvitse tehdä rekisteri-ilmoitusta ajoneuvon omistusoikeuden siirtymisestä kuolinpesälle. Tieto henkilön kuolemasta päivittyy väestörekisteristä suoraan ajoneuvoliikennejärjestelmään, jolloin henkilön tilalle rekisteriin tulee hänen kuolinpesänsä. Kuolinpesälle lähetetään Liikenteen turvallisuusvirastosta (Trafi) kirje, jossa osakkaalle ilmoitetaan, ettei rekisteröinti kuolinpesän nimiin ole tarpeellista. Samalla kirjeessä selvitetään, että rekisteri-ilmoitus on kuitenkin tehtävä seitsemän päivän kuluessa siitä, kun ajoneuvon omistusoikeus on siirtynyt kuolinpesältä uudelle omistajalle. 2 OSAKKAAT Kuolinpesän hallussa olevasta omaisuudesta määräävät normaalisti kuolinpesän osakkaat yhdessä. Mikäli jakamattoman kuolinpesän omaisuutta halutaan myydä tai muutoin luovuttaa, tulee kaikkien kuolinpesän osakkaiden suostua luovutukseen. Kuolinpesän osakkaat käyvät ilmi perukirjasta. Pesän osakkaita ovat seuraavassa lueteltavat vainajan oikeudenomistajat. 2.1 Lakimääräiset perilliset Perilliset on perintökaaressa jaettu etuoikeusjärjestyksessä ryhmiin. Jos tietystä ryhmästä ei ole perillistä, saavat perinnön seuraavan ryhmän perilliset. Kunkin ryhmän sisällä on lisäksi oma etuoikeusjärjestyksensä. Vainajan lakimääräisiä perillisiä ovat: rintaperilliset eli lapset, sijaan tulijoinaan lapsenlapset jne. leski, mikäli vainaja oli kuollessaan naimisissa eikä häneltä jäänyt rintaperillistä vanhemmat sisarukset, sijaan tulijoinaan heidän jälkeläisensä isovanhemmat, sijaan tulijoinaan heidän lapsensa. Jos lakimääräisiä perillisiä ei ole, eikä perittävä ole tehnyt testamenttia, perintö menee valtiolle, jonka etuja hoitaa Valtiokonttori. Vainajan serkut eivät peri. Perillinen, joka on sitovasti luopunut perinnöstään perittävän kuoleman jälkeen, ei ole kuolinpesän osakas. Luopumisella tarkoitetaan sitä, että perillinen vetäytyy pesästä määräämättä omaisuudesta millään tavalla, ja hänen sijaansa pesänosakkaiksi tulevat hänen perillisensä. Perintöosuuden luovutuksella tarkoitetaan sitä, että perillinen luovuttaa osuutensa pesästä nimetylle henkilölle. Perintöosuuden luovuttaja on yhä edelleen pesän osakas. 2.2 Leski Leski on kuolinpesän osakas seuraavissa tapauksissa: 1. ositusta ei ole toimitettu eikä puolisoilla ole avio-oikeuden kokonaan poissulkevaa avioehtoa leski on osakkaana osituksen toimittamiseen saakka myös entinen aviopuoliso on ex-puolisonsa kuolinpesän osakas, mikäli omaisuuden ositusta ei ole toimitettu

3 Ohje 3 (8) 2. leski on lähin perillinen perinnönjättäjällä ei ole rintaperillistä eikä hän ole määrännyt omaisuudestaan testamentilla avioehto ei poista lesken asemaa perillisenä ensiksi kuolleen puolison mahdollisia muita perillisiä (vanhemmat ja sisarukset) nimitetään tässä tapauksessa toissijaisiksi perillisiksi, ks. alla kohta 2.4. leskellä ei kuitenkaan ole perintöoikeutta, jos perittävän kuollessa avioerohakemus oli vireillä 3. leski on yleistestamentin saajana leskellä ei kuitenkaan ole perintöoikeutta, jos perittävän kuollessa avioerohakemus oli vireillä. HUOM! Osituksessa jaetaan omaisuus lesken ja kuolinpesän välillä. Kuolinpesä itsessään voi siis säilyä jakamattomana, vaikka ositus olisikin tehty. 2.3 Yleistestamentin saaja Yleistestamentti eli yleisjälkisäädös on testamentti, jossa saajalle annetaan: koko jäämistö, määräosa (murto-osa) siitä, tai jäännös, joka jää jäljelle muiden määräysten täyttämisen jälkeen. Yleistestamentilla annettavaa omaisuutta ei siten määritellä yksityiskohtaisesti. Se selviää lopullisesti vasta perinnönjaossa, jossa yleistestamentti täytetään. Yleistestamentin saaja asetetaan testamentilla perillisen asemaan, eli hänestä tulee kuolinpesän täysivaltainen osakas. HUOM! Erityistestamentiksi eli legaatiksi nimitetään jälkisäädöstä, jolla annetaan tietty esine omistusoikeuksin (esinelegaatti), arvomäärä (rahalegaatti) taikka omaisuutta omistusoikeutta vähäisemmin oikeuksin (käyttö- tai tuotto-oikeustestamentti). Erityistestamentin saajasta eli legataarista ei tule kuolinpesän osakasta toisin kuin yleistestamentin saajasta. Jos kuitenkin erityisjälkisäädöksen saaja on perillisen asemassa, hän on viimeksi mainitulla perusteella osakas Toissijaiset perilliset Toissijaiset perilliset (perinnönjättäjän vanhemmat ja sisarukset) ovat ensiksi kuolleen puolison perillisiä, mutta vasta eloonjääneen puolison kuolinpesän osakkaita. Toissijaiset perilliset merkitään kuitenkin perukirjan osakasluetteloon, vaikka he eivät ole pesän osakkaita. Toissijaisten perillisten suostumus ajoneuvon myyntiin vaaditaan vasta, kun ajoneuvo myydään pesästä viimeksi kuolleen puolison jälkeen.

4 Ohje 4 (8) Toissijaisten perillisten suostumusta ei tarvita, kun leski rekisteröi ajoneuvon omistukseensa leski myy ajoneuvon kuolinpesän ulkopuolelle. Toissijaisten perillisten on kuitenkin hyväksyttävä testamentti, jos ensiksi kuollut puoliso on tehnyt testamentin jollekin muulle kuin puolisolleen. Toissijaisten perillisten hyväksyntä tarvitaan myös silloin, kun puolisoiden välisessä keskinäisessä testamentissa ei ole toissijaismääräystä eli leski saa testamentilla täyden omistusoikeuden ja ensiksi kuolleen puolison suku suljetaan perinnöstä ulos. 3 PERUKIRJA Rekisteröitäessä ajoneuvoa kuolinpesän nimiin tai kuolinpesän luovuttaessa ajoneuvon edelleen on perusasiakirjana perukirja. Perukirjasta ilmenevät kuolinpesän osakkaat. Perukirjan osakasluettelo voidaan myös vahvistaa maistraatissa. Perunkirjoitus tulee pitää kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Perukirja laaditaan lähinnä perintöverotusta varten. Perukirjassa on lueteltu mm. vainajan oikeudenomistajat sekä varat ja velat. Pesän varat ja velat ilmoittaa ns. pesän ilmoittaja, joka on pesän parhaiten tunteva henkilö. Varojen arvon määrittävät kaksi uskottua miestä. Näiden kaikkien kolmen tulee allekirjoittaa perukirja. Mikäli kuolinpesän osakkaat myyvät ajoneuvon ennen perunkirjoituksen pitoa, tulee rekisteröintiä varten hankkia sukuselvitys osakkaiden selvittämiseksi. Sukuselvitys koostuu vainajan virkatodistuksista, jotka hankitaan vainajan kotipaikkojen seurakunnista tai rekisteritoimistoista siitä lähtien kun vainaja on täyttänyt 15 vuotta. Sukuselvitys hyväksytään vain siihen saakka kunnes perunkirjoitus on toimitettu. Kun kuolinpesä myy tai kun sen nimiin ostetaan ajoneuvo, tulee rekisteröintitodistuksen liitteeksi toimittaa perukirjan jäljennös (tai lyhennysjäljennös) tai jäljennös maistraatin vahvistamasta osakasluettelosta. Perukirjasta on ilmettävä vähintään: kuolinpesän osakkaat (kuolinpesän osakkaat voivat ainoastaan yhdessä päättää kuolinpesään kuuluvan omaisuuden luovuttamisesta tai omaisuuden hankkimisesta kuolinpesän nimiin) perunkirjoituksessa ilmoitetut asiakirjat (tarkistetaan löytyykö testamenttia, avioehtoa tai muuta luovutukseen vaikuttavaa asiakirjaa). Luovutukseen vaikuttava asiakirja on liitettävä rekisteröintiasiakirjoihin, ellei sen sisältö käy nimenomaisesti ilmi perukirjasta. allekirjoitukset. HUOM! - Perukirjasta tulee ilmetä yllä mainitut tiedot siten, ettei synny epäselvyyttä tietojen eheydestä. - Viranomaisten tai uskottujen miesten antamat/allekirjoittamat perukirjalyhennelmät voidaan hyväksyä, kunhan tarvittavat tiedot ilmenevät. Myös kopio lyhennelmästä kelpaa.

5 Ohje 5 (8) Koska ajoneuvoliikennerekisteri on julkinen rekisteri, on perukirja vapaasti kaikkien tilattavissa, kun se on rekisteröintiasiakirjojen liitteenä. 4 ERILAISET KUOLINPESÄTAPAUKSET Käytännössä esiintyy hyvin erilaisia rekisteröintitapauksia, joissa kuolinpesä on osallisena. Jäljempänä on pyritty luettelemaan näistä tärkeimmät. 4.1 Kuolinpesässä vain yksi osakas osakasluettelosta tai sukuselvitys vainajasta. Mikäli pesän ainoa osakas (lakimääräinen perillinen tai testamentinsaaja) haluaa rekisteröidä ajoneuvon omistukseensa, merkitään luovutuspäiväksi se päivä, jonka osakas ilmoittaa luovutuspäiväksi, esim. vakuutuksen alkamispäivä. 4.2 Yksi kuolinpesän osakkaista rekisteröi ajoneuvon nimiinsä osakasluettelosta tai sukuselvitys vainajasta sekä luovutus muilta osakkailta. Luovutuspäivä on se päivä, jona muut osakkaat ovat luovuttaneet ajoneuvon yhdelle pesän osakkaista. 4.3 Uusi omistaja saanut ajoneuvon perinnönjaossa Jos perinnönjako on pesänjakajan tekemä, riittää rekisteröintiin lainvoimainen perinnönjakokirja. Jos osakkaat tekevät perinnönjakokirjan keskenään, vaaditaan liitteeksi perukirjan sivu, josta käy ilmi kuolinpesän osakkaat, tai maistraatin vahvistama osakasluettelo. Luovutuspäivä on se päivä, jolloin perinnönjako on tullut lainvoimaiseksi. Perinnönjako voi saada lainvoiman kahdella eri tavalla: 1. Perinnönjakokirjan allekirjoituspäivänä, jos kaikki pesän osakkaat ovat sen hyväksyneet ja sitoutuneet olemaan sitä moittimatta. 2. Kuuden kuukauden kuluttua pesänjakajan tekemästä toimitusjaosta, jos kukaan osakkaista ei ole sitä moittinut. Osoituksena lainvoimaisuudesta tulee esittää tuomioistuimen antama lainvoimaisuustodistus, joka osoittaa, että tuomioistuimessa ei ole vireillä perinnönjaon moitekannetta. Normaalisti hyväksynnässä käytetään ilmaisua hyväksyn ja sitoudun olemaan moittimatta. Riittävänä voidaan kuitenkin pitää myös ilmaisua hyväksyn. 4.4 Kuolinpesä luovuttaa ajoneuvon ulkopuoliselle osakasluettelosta tai sukuselvitys vainajasta sekä luovutus kaikilta osakkailta. Luovutuspäivä on se päivä, jolloin perilliset luovuttavat ajoneuvon kolmannelle.

6 Ohje 6 (8) 4.5 Ajoneuvon omistusoikeuden siirtyminen testamentin perusteella osakasluettelosta tai sukuselvitys vainajasta sekä jäljennös lainvoimaisesta (omistusoikeus)testamentista. Jos testamentti on hallintaoikeustestamentti, ei sitä tarvitse liittää asiakirjoihin. Testamenttia ei tarvitse liittää asiakirjoihin myöskään silloin, kun sen sisältö ja lainvoimaisuus käyvät nimenomaisesti ilmi perukirjasta. Jos testamentti on yleistestamentti, pysyy kuolinpesä jakamattomana perinnönjaon toimittamiseen asti. Luovutuspäivänä käytetään tässä tapauksessa päivää, jolloin pesänosakkaat ovat sopineet luovutuksesta. Luovutuspäivä ei kuitenkaan voi olla aikaisempi kuin se, jolloin testamentti sai lainvoiman. Jos testamentti on erityistestamentti, käytetään luovutuspäivänä sitä päivää, jona testamentti sai lainvoiman. Testamentti voi saada lainvoiman kahdella eri tavalla: 1. Kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun testamentti on annettu tiedoksi kaikille perillisille, eikä kukaan ole sitä moittinut. Määräajan kuluttua testamentin saajan tulee hakea vainajan kotipaikan tuomioistuimelta lainvoimaisuustodistus, jonka hän saa, mikäli kukaan ei ole testamenttia moittinut. Rekisteröinnissä tulee vielä kuitenkin tarkistaa, että viimeisestä tiedoksiannosta on kulunut kuusi kuukautta lainvoimaisuustodistuksen antamiseen. Tuomioistuimet eivät tätä välttämättä tarkista, vaan he saattavat antaa todistuksen jo ennen kuuden kuukauden umpeen kulumista. 2. Kaikki perilliset ovat testamentin hyväksyneet (ja sitoutuneet olemaan sitä moittimatta). Tällöin testamentti saa lainvoiman sinä päivänä, jolloin viimeinen perillinen on testamentin hyväksynyt. Mikäli joku kuolinpesän osakkaista ei ole oikeustoimikelpoinen tai häntä ei ole tavoitettu, tulee hänelle tarvittaessa hakea edunvalvoja, joka osakkaan puolesta voi ottaa testamentin tiedoksi ja hyväksyä sen. 4.6 Pesänselvittäjä, pesänjakaja tai testamentin toimeenpanija luovuttaa ajoneuvon Pesänselvittäjä, pesänjakaja tai testamentin toimeenpanija luovuttaa ajoneuvon allekirjoittamalla luovutusasiakirjan. Luovutuspäivä on sama kuin allekirjoituspäivä, jos ei muuta ole sovittu. Luovutuksen lisäksi: pesänselvittäjältä oikeuden määräyskirja pesänjakajalta tuomioistuimen lupa myyntiin testamentin toimeenpanijalta lainvoimainen testamentti. Testamentin lainvoimaisuuden osoittamiseksi vaaditaan liitteeksi perukirjan jäljennös (tai lyhennysjäljennös) tai jäljennös maistraatin vahvistamasta osakasluettelosta tai sukuselvitys vainajasta. 4.7 Leski saanut ajoneuvon tasinkona pesän osituksessa Liitteeksi perukirjan sivu, josta käy ilmi pesän osakkaat, tai jäljennös maistraatin vahvistamasta osakasluettelosta tai sukuselvitys vainajasta, sekä lainvoimainen osituskirja. Osituskirjan

7 Ohje 7 (8) lainvoimaisuuden voi osoittaa kahdella eri tavalla: lainvoimaisuustodistuksella tai lesken ja kaikkien perillisten hyväksynnällä. Luovutuspäivä on osituksen lainvoimaisuuden päivä. 4.8 Alaikäiset lapset kuolinpesän osakkaina Holhoustoimilain mukaan edunvalvoja ei saa edustaa vajaavaltaista oikeustoimessa, jonka toisena osapuolena on edunvalvoja itse tai hänen puolisonsa tai joku, jota edunvalvoja edustaa. Tämän ns. intressiristiriidan johdosta leski ei saa rekisteröidä ajoneuvoa omistukseensa, ellei lapsille ole oikeudessa määrätty edunvalvojaa, joka allekirjoittaa lasten puolesta erillisen luovutuskirjan tai ositus- tai perinnönjakokirjan. Leski voi sitä vastoin rekisteröidä ajoneuvon kuolinpesän tai lasten nimiin ja merkitä itsensä haltijaksi. Lasten edunvalvojana leski saa myös luovuttaa ajoneuvon ulkopuoliselle henkilölle. 4.9 Ajoneuvon ostaminen kuolinpesän nimiin Kuolinpesän ostaessa ajoneuvon vaaditaan kaikkien kuolinpesän osakkaiden allekirjoitus. osakasluettelosta tai sukuselvitys vainajasta sekä kauppakirja tms. 5 PERINNÖNJÄTTÄJÄ LUOVUTTANUT AJONEUVON ENNEN KUOLEMAANSA Mikäli perinnönjättäjä on luovuttanut ajoneuvon ennen kuolemaansa, mutta uusi omistaja ei ole rekisteröinyt ajoneuvoa ennen kuolemaa, muuttaa väestörekisteristä tuleva ilmoitus ajoneuvon omistajaksi kuolinpesän. Henkilön, joka on saanut ajoneuvon omistusoikeuden ennen vainajan kuolemaa, tulee esittää seuraavanlainen selvitys asiasta: Luovutustodistus tms., josta luovutus käy ilmi. Luovutustodistuksesta tulee ilmetä, että luovutuspäivä on ennen kuolemaa. Perukirjaa ei vaadita, koska ajoneuvo ei ole pesän omaisuutta. Ennen omistajan vaihdon tekemistä rekisteröijän tulee olla yhteydessä Trafin rekisteröintiyksikköön. 6 MUITA TAPAUKSIA Yhden pesänosakkaan allekirjoitus riittää seuraavissa tapauksissa: vakuutusyhtiön vaihdos kuolinpesä merkitään haltijasta omistajaksi liikennekäytöstä poisto (kun rekisterikilvet palautetaan) tulostetaan rekisteröintitodistus kadonneen tilalle rekisteritunnuksen vaihto (mm. rekisterikilpien anastustapauksissa) ajoneuvon käytön muutos luovutusilmoituksen tekeminen kuolinpesän puolesta (perinnönjättäjä tai pesä myynyt ajoneuvon).

8 Ohje 8 (8) Liitteeksi perukirjan sivu, josta käy ilmi kuolinpesän osakkaat. HUOM! Kun tehdään liikennekäytöstä poisto ilman rekisterikilpien palauttamista tai liikennekäyttöön otto, tulee kaikkien kuolinpesän osakkaiden allekirjoittaa rekisteri-ilmoitus. Simo Karppinen yksikönpäällikkö Reijo Jälkö lakimies JAKELU Rekisteröintejä suorittavat katsastustoimipaikat

Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti. Koulutuskierros KTP, syksy 2010 Iris Kantolinna / Reijo Jälkö

Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti. Koulutuskierros KTP, syksy 2010 Iris Kantolinna / Reijo Jälkö Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti Koulutuskierros KTP, syksy 2010 Iris Kantolinna / Reijo Jälkö Pesän osakkaat Määräävät yhdessä kuolinpesän omaisuudesta

Lisätiedot

OHJEITA KUOLINPESÄN ASIOITA HOITAVALLE

OHJEITA KUOLINPESÄN ASIOITA HOITAVALLE OHJEITA KUOLINPESÄN ASIOITA HOITAVALLE Läheisen menettäminen on tilanne, joka surun keskelläkin vaatii omaisilta paljon käytännön järjestelyitä. Tästä ohjeesta löytyvillä neuvoilla haluamme helpottaa kuolinpesään

Lisätiedot

OHJEITA KUOLINPESÄN ASIOITA HOITAVALLE

OHJEITA KUOLINPESÄN ASIOITA HOITAVALLE OHJEITA KUOLINPESÄN ASIOITA HOITAVALLE Läheisen menettäminen on tilanne, joka surun keskelläkin vaatii omaisilta paljon käytännön järjestelyitä. Tästä ohjeesta löytyvillä neuvoilla haluamme helpottaa kuolinpesään

Lisätiedot

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset Ohje 1 (6) Antopäivä: 24.10.2012 Voimaantulopäivä: 1.11.2012 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ohjeen TRAFI/2996/2010 Soveltamisala: Katsastustoimipaikkojen

Lisätiedot

Rekisteriin merkittävistä yrityksistä ja yhteisöistä

Rekisteriin merkittävistä yrityksistä ja yhteisöistä Ohje 1 (5) Antopäivä: 13.2.2013 Voimaantulopäivä: 13.2.2013 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ohjeen AKE 92/2007 Soveltamisala: Katsastustoimipaikkojen

Lisätiedot

OHJEITA KUOLINPESÄN ASIOITA HOITAVALLE

OHJEITA KUOLINPESÄN ASIOITA HOITAVALLE OHJEITA KUOLINPESÄN ASIOITA HOITAVALLE Läheisen menettäminen on tilanne, joka surun keskelläkin vaatii omaisilta paljon käytännön järjestelyitä. Tästä ohjeesta löytyvillä neuvoilla haluamme helpottaa kuolinpesään

Lisätiedot

OHJEITA KUOLINPESÄN ASIOITA HOITAVALLE

OHJEITA KUOLINPESÄN ASIOITA HOITAVALLE OHJEITA KUOLINPESÄN ASIOITA HOITAVALLE Läheisen menettäminen on tilanne, joka surun keskelläkin vaatii omaisilta paljon käytännön järjestelyitä. Tästä ohjeesta löytyvillä neuvoilla haluamme helpottaa kuolinpesään

Lisätiedot

TEKISINKÖ TESTAMENTIN? Diabetesliitto ja Diabetestutkimussäätiö Lahti Asianajaja Harri Jussila

TEKISINKÖ TESTAMENTIN? Diabetesliitto ja Diabetestutkimussäätiö Lahti Asianajaja Harri Jussila TEKISINKÖ TESTAMENTIN? Diabetesliitto ja Diabetestutkimussäätiö Lahti 28.11.2018 Asianajaja Harri Jussila ESITYKSEN SISÄLTÖ Kuka on äänessä? Kuka perii perittävän varallisuuden? Entä jos perillisiä ei

Lisätiedot

MENETTELYOHJEITA KUOLLEEN OIKEUDENOMISTAJAN PERILLISILLE. 1. Tekijänoikeudellisen suojan voimassaolo

MENETTELYOHJEITA KUOLLEEN OIKEUDENOMISTAJAN PERILLISILLE. 1. Tekijänoikeudellisen suojan voimassaolo MENETTELYOHJEITA KUOLLEEN OIKEUDENOMISTAJAN PERILLISILLE 1. Tekijänoikeudellisen suojan voimassaolo Tekijänoikeus sekä ns. lähioikeudet ovat kestoltaan määräaikaisia. Eri oikeudet ovat voimassa seuraavasti:

Lisätiedot

Rekisteröinnistä perittävät maksut

Rekisteröinnistä perittävät maksut Ohje 1 (5) Antopäivä: 1.6.2011 Voimaantulopäivä: 1.6.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: 1.6.2011-31.12.2016 Muutostiedot: Kumoaa ohjeen TRAFI/33471/03.04.03.01/2010

Lisätiedot

Ohjeita kuolinpesän asioita hoitavalle

Ohjeita kuolinpesän asioita hoitavalle Ohjeita kuolinpesän asioita hoitavalle Läheisen menettäminen on tilanne, joka omaisten surusta huolimatta vaatii paljon käytännön järjestelyitä. Tästä ohjeesta löytyvillä neuvoilla haluamme helpottaa kuolinpesään

Lisätiedot

Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut 8.11.2014

Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut 8.11.2014 Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut 8.11.2014 Etelä Pohjanmaan Osuuspankki Suvi Katariina Kangastie Sisältö Perimysjärjestys Testamentti Edunvalvontavaltuutus Lakipalvelut 3 Perimysjärjestys Testamentti

Lisätiedot

MENETTELYOHJEITA KUOLLEEN OIKEUDENOMISTAJAN PERILLISILLE. 1. Tekijänoikeudellisen suojan voimassaolo

MENETTELYOHJEITA KUOLLEEN OIKEUDENOMISTAJAN PERILLISILLE. 1. Tekijänoikeudellisen suojan voimassaolo MENETTELYOHJEITA KUOLLEEN OIKEUDENOMISTAJAN PERILLISILLE 1. Tekijänoikeudellisen suojan voimassaolo Tekijänoikeus sekä ns. lähioikeudet ovat kestoltaan määräaikaisia. Eri oikeudet ovat voimassa seuraavasti:

Lisätiedot

Rekisteröintiasioita. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt

Rekisteröintiasioita. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Rekisteröintiasioita Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Valtuuttaminen Valtuutuksen perusteella valtuutettu voi edustaa valtakirjan antajaa Valtuutuksen laajuus riippuu valtakirjan

Lisätiedot

LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO

LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO Ohje 1 (6) Antopäivä: 25.5.2012 Voimaantulopäivä: 26.5.2012 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: 26.5.2012-25.5.2017 Muutostiedot: Kumoaa ohjeet AKE 11/2008 ja TRAFI/4625/2012

Lisätiedot

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset Päiväys/Datum/Date 17.2.2010 Ohje / Katsastustoimipaikkojen rekisteröintitehtävien suorittajat Dnro/Dnr/Ind.no. Viite/Referens/Ref TRAFI/2996/03.04.03.01/2010 Sisältöalue: Ajoneuvojen rekisteröinti Toimivallan

Lisätiedot

Kuka minut perii? 21.9.2012 OTK, VT Minna Kuohukoski, SAMK. Satakunnan ammattikorkeakoulu Satakunta University of Applied Sciences

Kuka minut perii? 21.9.2012 OTK, VT Minna Kuohukoski, SAMK. Satakunnan ammattikorkeakoulu Satakunta University of Applied Sciences Kuka minut perii? 21.9.2012 OTK, VT Minna Kuohukoski, SAMK Perillinen oltava elossa perittävän kuolinhetkellä (Perintökaari 40/1965, 1 L 1 ) ei merkitystä oikeustoimikelpoisuudella, syyntakeisuudella,

Lisätiedot

Testamentista. Ohjeita testamentista sinulle, jolle evankeliointi on tärkeää. Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla.

Testamentista. Ohjeita testamentista sinulle, jolle evankeliointi on tärkeää. Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla. Testamentista Ohjeita testamentista sinulle, jolle evankeliointi on tärkeää. Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla. Perintö, jonka jätämme jälkeemme voi olla tärkeä asia lähimmäisillemme.

Lisätiedot

Avioehtosopimus verotuksen kannalta Avioero tulossa, kannattaisiko avioehto purkaa?

Avioehtosopimus verotuksen kannalta Avioero tulossa, kannattaisiko avioehto purkaa? Avioehtosopimus verotuksen kannalta Avioero tulossa, kannattaisiko avioehto purkaa? lakimies Georg Rosbäck Veromaksajat Avio-oikeus, mitä se on? Puolisoilla lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen,

Lisätiedot

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja 11.1. Avioehto Marica Twerin/Maatalouslinja Avio-oikeus Avioliiton solmimisella ei ole vaikutusta puolisoiden omistusoikeuteen. Yhteisesti hankittu omaisuus tai yhteisesti taatut velat ovat yhteisiä. Avio-oikeudella

Lisätiedot

Saantoselvitys ja osakeluettelomerkinnät

Saantoselvitys ja osakeluettelomerkinnät Saantoselvitys ja osakeluettelomerkinnät Ammattilaisten koulutusiltapäivä Katri Salokorpi Lakimies Suomen Kiinteistöliitto OSAKELUETTELO AOYL 2:12 Hallituksen on ylläpidettävä yhtiön osakkeista osakeluetteloa.

Lisätiedot

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset Päiväys/Datum/Date 17.2.2010 Ohje / Auto-, rahoitus- ja vakuutusalan rekisteröintitehtävien suorittajat Dnro/Dnr/Ind.no. Viite/Referens/Ref TRAFI/3034/03.04.03.01/2010 Sisältöalue: Ajoneuvojen rekisteröinti

Lisätiedot

Oikeudet ja velvollisuudet ovat perheen turva. Avioliitto, avoliitto ja rekisteröity parisuhde ovat erilaisia

Oikeudet ja velvollisuudet ovat perheen turva. Avioliitto, avoliitto ja rekisteröity parisuhde ovat erilaisia Oikeudet ja velvollisuudet ovat perheen turva Avioliitto, avoliitto ja rekisteröity parisuhde ovat erilaisia t.1 s.63 Omaisuuden osalta: avioliitossa omaisuuden ja velkojen erillisyys, mutta avioliitossa

Lisätiedot

KUOLINPESÄN PANKKIASIAT. Oma Säästöpankki auttaa sinua vaikeinakin aikoina. Huolehdimme puolestasi, että lain edellyttämät asiakirjat ovat kunnossa.

KUOLINPESÄN PANKKIASIAT. Oma Säästöpankki auttaa sinua vaikeinakin aikoina. Huolehdimme puolestasi, että lain edellyttämät asiakirjat ovat kunnossa. KUOLINPESÄN PANKKIASIAT Oma Säästöpankki auttaa sinua vaikeinakin aikoina. Huolehdimme puolestasi, että lain edellyttämät asiakirjat ovat kunnossa. HOIDETTAVAT ASIAT ENNEN PERUNKIRJOITUSTA AUTAMME PANKKIASIOIDEN

Lisätiedot

Sijoittajan perintöverosuunnittelu

Sijoittajan perintöverosuunnittelu Sijoittajan perintöverosuunnittelu Katariina Sorvanto Lakimies Veronmaksajat Mistä perintö- ja lahjaveroa maksetaan? Yleensä kun joko perinnönjättäjä tai -saaja tai lahjanantaja tai -saaja asui kuolinhetkellä/lahjoitushetkellä

Lisätiedot

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja Avioehto Marica Twerin/Maatalouslinja Avio-oikeus Avioliiton solmimisella ei ole vaikutusta puolisoiden omistusoikeuteen. Yhteisesti hankittu omaisuus tai yhteisesti taatut velat ovat yhteisiä. Avio-oikeudella

Lisätiedot

Kuolinpesän osakkaille

Kuolinpesän osakkaille Kuolinpesän osakkaille Opas kuolinpesän osakkaille Läheisen poismenon aiheuttaman surun lisäksi omaisilla on kannettavanaan vastuu monista kuolemantapaukseen liittyvistä käytännön asioista. Tämä opas

Lisätiedot

Perusasioita jäämistöstä, testamenteista sekä edunvalvonnasta

Perusasioita jäämistöstä, testamenteista sekä edunvalvonnasta Perusasioita jäämistöstä, testamenteista sekä edunvalvonnasta Helsinki 29.9.2015 Asianajotoimisto Reims & Co Oy AVIOLIITOSTA JA AVIO-OIKEUDESTA - Puolisot saavat avio-oikeuden toistensa omaisuuteen avioliittoon

Lisätiedot

Jussi Kari OTM, Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja 050 327 9584 jussi.kari@turre.com

Jussi Kari OTM, Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja 050 327 9584 jussi.kari@turre.com Kiitos Turre Legalin valitsemisesta perunkirjoituksen järjestäjäksi. Perunkirjoituksessa uskottuina miehinä toimivat: Jussi Kari OTM, Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja 050 327 9584 jussi.kari@turre.com

Lisätiedot

Testamenttilahjoituksessa huomioitavaa

Testamenttilahjoituksessa huomioitavaa Testamenttilahjoituksessa huomioitavaa Testamenttilahjoituksella voit poiketa lakimääräisestä perimysjärjestyksestä tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Voit halutessasi lahjoittaa testamentilla omaisuuttasi

Lisätiedot

Avio-oikeus jäämistösuunnittelussa

Avio-oikeus jäämistösuunnittelussa Avio-oikeus jäämistösuunnittelussa Lakipäivät avajaistapahtuma 9.10.2017 Juhani Laine lakimies, tiiminvetäjä, OTT 11.10.2017 1 Jäämistösuunnittelu mitä se on? Toimenpiteitä, joilla vaikutetaan jäämistön

Lisätiedot

Varallisuussuhteet perhe ja jäämistöoikeudellisessa valossa. Keskeinen lainsäädäntö. Avioliittolain peruslähtökohdat

Varallisuussuhteet perhe ja jäämistöoikeudellisessa valossa. Keskeinen lainsäädäntö. Avioliittolain peruslähtökohdat Varallisuussuhteet perhe ja jäämistöoikeudellisessa valossa Keskeinen lainsäädäntö Avioliittolaki (234/1929). Laki rekisteröidystä parisuhteesta (950/2001). Laki avopuolisoiden yhteystalouden purkamisesta

Lisätiedot

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt. Metsäpäivä Tapiola Clas Stenvall

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt. Metsäpäivä Tapiola Clas Stenvall Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt Metsäpäivä Tapiola 03.09.2016 Clas Stenvall Kuolinpesä Kuolinpesän muodostaa kuolleen henkilön kaikki omaisuus Kuolinpesää hallinnoi osakkaiden väliaikainen henkilöyhteenliittymä

Lisätiedot

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt. Polvelta toiselle messut 8.11.2014 Seinäjoki Seppo Niskanen

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt. Polvelta toiselle messut 8.11.2014 Seinäjoki Seppo Niskanen Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt Polvelta toiselle messut 8.11.2014 Seinäjoki Seppo Niskanen Miksi kuolinpesässä kannattaa tehdä omistusjärjestelyjä? Päätöksenteko hakkuu- ja hoitotöistä saattaa

Lisätiedot

TEOSTON ASIAKKUUS TEKIJÄN KUOLTUA JA OIKEUDENOMISTAJATIETOJEN ILMOITTAMINEN TEOSTOLLE

TEOSTON ASIAKKUUS TEKIJÄN KUOLTUA JA OIKEUDENOMISTAJATIETOJEN ILMOITTAMINEN TEOSTOLLE TEOSTON ASIAKKUUS TEKIJÄN KUOLTUA JA OIKEUDENOMISTAJATIETOJEN ILMOITTAMINEN TEOSTOLLE Tekijänoikeuden voimassaoloaika Teoston asiakkuus Tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan ja 70 vuotta hänen kuolinvuotensa

Lisätiedot

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt Polvelta toiselle -messut Mikkeli 14.4.2014 Seppo Niskanen Tarkkana jo perunkirjoitusvaiheessa Perukirjassa luetellaan vainajan (ja lesken) omaisuus Arvoina kannattaa

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (6) Antopäivä: 16.9.2015 Voimaantulopäivä: 21.9.2015 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: TRAFI/23887/03.04.03.02/2013 Soveltamisala: Rekisteröintitehtävien

Lisätiedot

Kuolinpesän pankkiasiat

Kuolinpesän pankkiasiat Kuolinpesän pankkiasiat Ohjeita pesän asioita hoitavalle Danske Bank Oyj Rekisteröity kotipaikka ja osoite Helsinki, Hiililaiturinkuja 2, 00075 DANSKE BANK Y-tunnus 1730744-7 Puh. 010 546 0000 www.danskebank.fi

Lisätiedot

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen Vesa Puisto Lakimies 3.5.2016 Taustaksi Asumisoikeusasuminen on eräänlainen omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto Asumisoikeusasumista

Lisätiedot

REKISTERIIN MERKITTÄVISTÄ YRITYKSISTÄ JA YHTEISÖISTÄ

REKISTERIIN MERKITTÄVISTÄ YRITYKSISTÄ JA YHTEISÖISTÄ MÄÄRÄYS OHJE Päivämäärä Nro 23.10.2007 AKE 92/2007 Sisältöalue Ajoneuvojen rekisteröinti Toimivallan säädösperusta Laki Ajoneuvohallintokeskuksesta 2 Kohderyhmät Rekisteröintitehtävien suorittajat Voimassaoloaika

Lisätiedot

Lanssitie 1, 95200 Simo puh. 0102319920 www.rantakaira.fi, Y- tunnus 0192996-2

Lanssitie 1, 95200 Simo puh. 0102319920 www.rantakaira.fi, Y- tunnus 0192996-2 ARVOISA OSAKKEENOMISTAJA Rantakairan Sähkö Oy:n osakkeet liitetään arvo- osuusjärjestelmään Rantakairan Sähkö Oy:n varsinainen yhtiökokous, joka pidettiin 10.05.2012, päätti liittää yhtiön osakkeet arvo-

Lisätiedot

Saantoselvitys ja osakeluettelomerkinnät

Saantoselvitys ja osakeluettelomerkinnät Saantoselvitys ja osakeluettelomerkinnät Ammattilaisten koulutusiltapäivä Kaisu Terkki Lakimies Suomen Kiinteistöliitto OSAKEKIRJA JA OSAKELUETTELO OSAKEKIRJA Painettava turvapainossa, jos yhtiöjärjestys

Lisätiedot

21.2.2011 PERUNKIRJOITUS JA PERINNÖNJAKO

21.2.2011 PERUNKIRJOITUS JA PERINNÖNJAKO PERUNKIRJOITUS JA PERINNÖNJAKO Perimysjärjestys Parenteeli- ja sijaantuloperiaate 1. Rintaperilliset -ottolapset, 1.1.1980 -au-lapset, 1.10.1976 -rajaton sijaantulo-oikeus 2. Leski 3. Vanhemmat ja sisarukset

Lisätiedot

Otanko perinnön vastaan? Veroedut perinnöstä luopumisessa

Otanko perinnön vastaan? Veroedut perinnöstä luopumisessa Otanko perinnön vastaan? Veroedut perinnöstä luopumisessa lakimies Tero Hämeenaho Veronmaksajain Keskusliitto ry Perinnöstä luopumisen veroedut Perintöä ei ole pakko ottaa vastaan. Perinnöstä luopujaa

Lisätiedot

Perukirja. Verotuksen näkökulmasta

Perukirja. Verotuksen näkökulmasta Perukirja Verotuksen näkökulmasta Sisällysluettelo 2 Perukirja Ilmoittaminen Perunkirjoitusvelvollisuus Perunkirjoitus Lisäaikojen hakeminen Perukirjasta tulee ilmetä Perukirjan liitteet Valtakirja Toimita

Lisätiedot

Perukirja! Paikka:!!!! Päivämäärä:!!

Perukirja! Paikka:!!!! Päivämäärä:!! Perukirja Paikka: Päivämäärä: PERUKIRJA PERUKIRJA Sivu2/12 Sisällysluettelo$ 1. PERINNÖNJÄTTÄJÄ...3 2. PESÄNOSAKKAAT...3 3. USKOTUTMIEHET...3 4. PERUNKIRJOITUKSESTAILMOITETTU...3 5. PESÄNILMOITTAJAJAPERINTÖVEROILMOITUKSENVASTAAVA...4

Lisätiedot

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan.

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan. YLEISIÄ OHJEITA VALTUUTETULLE Seuraavat ohjeet perustuvat edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain (648/2007) säännöksiin sellaisina kuin ne lain voimaan tullessa 1.11.2007 olivat. Valtuutetun on oma-aloitteisesti

Lisätiedot

Kalustoyksikön rekisteröinti

Kalustoyksikön rekisteröinti Määräys 1 (11) Antopäivä: 16.11.2011 Voimaantulopäivä: 16.11.2011 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 75 Komission päätös, 107/2011/EU, kansallista rekisteriä koskevasta yhteisestä

Lisätiedot

Varmista elämän sujuminen kriisissäkin. Marica Twerin/Maatalouslinja

Varmista elämän sujuminen kriisissäkin. Marica Twerin/Maatalouslinja Varmista elämän sujuminen kriisissäkin Marica Twerin/Maatalouslinja Avioehto Avio-oikeus Avioliiton solmimisella ei ole vaikutusta puolisoiden omistusoikeuteen. Yhteisesti hankittu omaisuus tai yhteisesti

Lisätiedot

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja Avioehto Marica Twerin/Maatalouslinja Avio-oikeus Avioliiton solmimisella ei ole vaikutusta puolisoiden omistusoikeuteen. Yhteisesti hankittu omaisuus tai yhteisesti taatut velat ovat yhteisiä. Avio-oikeudella

Lisätiedot

LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO

LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO Ohje 1 (6) Antopäivä: 25.5.2012 Voimaantulopäivä: 26.5.2012 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: 26.5.2012-25.5.2017 Muutostiedot: Kumoaa ohjeen AKE 25/2008 ja TRAFI/4626/2012

Lisätiedot

Yksinkertaistetusti perukirjan täyttö koostuu seuraavista eri vaiheista:

Yksinkertaistetusti perukirjan täyttö koostuu seuraavista eri vaiheista: Esimerkki perukirja Tämän perukirjan täyttö on esitetty perukirjanetissa.fi -sivustolla Tämän valmiiksi täytetyn perukirjan tarkoitus on näyttää teille miltä valmis perukirja näyttää. Tässä perukirjassa

Lisätiedot

Sukupolvenvaihdokseen valmistavat askeleet

Sukupolvenvaihdokseen valmistavat askeleet Sukupolvenvaihdokseen valmistavat askeleet Joe Gummerus Legal Counsel Sukupolvenvaihdosstrategiat Tavoitteena ja strategiana voi olla esimerkiksi: Mahdollistaa ja sallia omistuksen siirtyminen seuraavalle

Lisätiedot

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET. Syksy 2008 Katsastustoimipaikat

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET. Syksy 2008 Katsastustoimipaikat KYSYMYKSET JA VASTAUKSET Syksy 2008 Katsastustoimipaikat Rekisterikilpi ja siirtolupa K: Kun ulkomaiset kilvet palautetaan Suomeen rekisteröinnin yhteydessä, historiatietoihin jää vain merkintä "Muu muutos".

Lisätiedot

Edunvalvontavaltakirja ja testamentti

Edunvalvontavaltakirja ja testamentti Edunvalvontavaltakirja ja testamentti Polvelta toiselle - Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut 30.9.2017 Pankkilakimies, VT Johanna Heikkinen, OP KAINUU Edunvalvontavaltakirja Miten varaudun oman toimintakykyni

Lisätiedot

PERINTÖ JA TESTAMENTTI

PERINTÖ JA TESTAMENTTI MATTI NORRI PERINTÖ JA TESTAMENTTI KÄYTÄNNÖN KÄSIKIRJA Talentum Helsinki 2010 Kuudes, uudistettu painos 2010 Talentum Media Oy ja Matti Norri Piirrokset: Ahti Susiluoto ja Markku Annila Taitto: Maria Mitrunen

Lisätiedot

Legaatinsaajan. oikeusasemasta. Tapani Lohi

Legaatinsaajan. oikeusasemasta. Tapani Lohi Legaatinsaajan oikeusasemasta Tapani Lohi TALENTUM Helsinki 2011 2011 Talentum Media Oy ja Tapani Lohi Kansi: Outi Pallari Taitto: NotePad ISBN 978-952-14-1500-5 Kariston Kirjapaino Oy 2011 pääpiirteittäin

Lisätiedot

Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa

Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa 17.3.2010 Mia Fager www.turunseurakunnat.fi 1 Hautasoikeus Hautaoikeus ~ oikeus tulla haudatuksi Jokaisella on oikeus saada

Lisätiedot

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2015

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2015 Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2015 Kurssitehtävät Kaikissa tehtävissä voit lähteä siitä, että perittävän oikeudenomistajat vetoavat osituksessa tai jaossa kaikkiin mahdollisiin lahjoihin

Lisätiedot

VARAUDU AJOISSA Perintö ja lahja verosuunnittelun välineinä. Jari Oivo

VARAUDU AJOISSA Perintö ja lahja verosuunnittelun välineinä. Jari Oivo VARAUDU AJOISSA Perintö ja lahja verosuunnittelun välineinä Jari Oivo PERINTÖ- JA LAHJAVERO PERINTÖ- JA LAHJAVERO ERIYTETTY VEROTETTAVAN PERINNÖN ALARAJA 20.000 EUROA HELPOTUKSIA LESKELLE JA ALAIKÄISILLE

Lisätiedot

Maatilojen laki- ja sopimuspäivä IsoValkeinen

Maatilojen laki- ja sopimuspäivä IsoValkeinen Maatilojen laki- ja sopimuspäivä 13.2.2017 IsoValkeinen Avioikeus - mikä se on? Avioehto -sopimus maatilan toiminnan jatkumisen tae myös erotilanteessa Testamentti - suunnittelun väline Edunvalvontavaltuutus

Lisätiedot

Perintöverotus pähkinänkuoressa

Perintöverotus pähkinänkuoressa Perintöverotus Sisällysluettelo Perintöverotus pähkinänkuoressa Perunkirjoituksesta perintöverotukseen Perukirja Liitä perukirjaan Perintöveron määräytyminen Perintöverotuspäätös Omaisuus ja vähennykset

Lisätiedot

Tässä teille helposti täytettävä perukirja

Tässä teille helposti täytettävä perukirja Tässä teille helposti täytettävä perukirja Lue perukirjan täyttöohjeet perukirjanetissa.fi -sivulta Voitte täyttää perukirjan tietokoneellanne tai tulostamisen jälkeen käsin. Kuolemantapauksen jälkeen

Lisätiedot

Esimerkki naimattoman henkilön testamentista ystävänsä hyväksi:

Esimerkki naimattoman henkilön testamentista ystävänsä hyväksi: 1 Esimerkki naimattoman henkilön testamentista ystävänsä hyväksi: Allekirjoittanut Liisa Marjatta Virtanen (031256-4828) määrään viimeisenä tahtonani, että omaisuuteni on kokonaisuudessaan menevä täydellä

Lisätiedot

Sanna Sveholm OPAS ALAIKÄISEN RINTAPERILLISEN ASEMAAN KUOLINPESÄN OSAKKAANA

Sanna Sveholm OPAS ALAIKÄISEN RINTAPERILLISEN ASEMAAN KUOLINPESÄN OSAKKAANA Sanna Sveholm OPAS ALAIKÄISEN RINTAPERILLISEN ASEMAAN KUOLINPESÄN OSAKKAANA Liiketalouden koulutusohjelma 2012 OPAS ALAIKÄISEN RINTAPERILLISEN ASEMAAN KUOLINPESÄN OSAKKAANA Sveholm, Sanna Satakunnan ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

KUOLINPESÄN PANKKIASIAT

KUOLINPESÄN PANKKIASIAT KUOLINPESÄN PANKKIASIAT Pankin palveluiden myynti kuolinpesän osakkaille Siiri Lahtinen Opinnäytetyö Helmikuu 2015 Liiketalous Oikeudellinen asiantuntijuus TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Liiketalouden

Lisätiedot

TESTAMENTTI, AVIOEHTO JA EDUNVALVONTA- VALTAKIRJA. Pykälät tutuiksi maatiloille päivä 13.11.2012

TESTAMENTTI, AVIOEHTO JA EDUNVALVONTA- VALTAKIRJA. Pykälät tutuiksi maatiloille päivä 13.11.2012 1 TESTAMENTTI, AVIOEHTO JA EDUNVALVONTA- VALTAKIRJA Pykälät tutuiksi maatiloille päivä 13.11.2012 Avio-oikeus ja puolisoiden varallisuussuhteet Miten avioliitto vaikuttaa omistussuhteisiin? Avioliitto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kaupunginkanslia. 108 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kaupunginkanslia. 108 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 19.10.2018 Oikeuspalvelut 108 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen HEL 2018-010498 T 02 07 02 Oike PK 20181030 Päätös Päätöksen perustelut

Lisätiedot

Koulutusiltapäivä isännöitsijöille

Koulutusiltapäivä isännöitsijöille Koulutusiltapäivä isännöitsijöille Lahti 5.10.2011 Kristel Pynnönen Suomen Kiinteistöliitto ry Sisältö Osakeluettelomerkintä Autopaikat, jakaminen ja irtisanominen Sovittelumenettelylaki Pelastuslaki Osakeluettelomerkintä

Lisätiedot

Perintösuunnittelu Vero

Perintösuunnittelu Vero Perintösuunnittelu Vero2018 13.3.2018 Juhani Laine lakimies, tiiminvetäjä, OTT 14.3.2018 1 Perintösuunnittelu mitä se on? Perintösuunnittelu jäämistösuunnittelu Perittävä vaikuttaa eläessään omin toimenpitein

Lisätiedot

ESIMERKKI Perukirja Päivämäärä

ESIMERKKI Perukirja Päivämäärä Perukirja Paikka Kiteellä Päivämäärä 25.2.2015 ESIMERKKI Sisällysluettelo Johdanto-osa 1. Perinnön jättäjä 3 2. Pesän osakkaat 3 3. Uskotut miehet 3 4. Perunkirjoituksesta ilmoitettu 3 5. Pesän ilmoittaja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kaupunginkanslia. 157 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kaupunginkanslia. 157 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 157 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen HEL 2017-002264 T 02 07 02 Päätös Päätöksen perustelut Va. kaupunginlakimies päätti ottaa kaupungin

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) 132 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen HEL 2016-007359 T 02 07 02 Oiken PK 20161656 Päätös Päätöksen perustelut päätti ottaa kaupungin

Lisätiedot

KUOLINPESÄN ASIOIDEN HOITAMINEN PANKIN NÄKÖKULMASTA HANDELSBANKEN KOTKA

KUOLINPESÄN ASIOIDEN HOITAMINEN PANKIN NÄKÖKULMASTA HANDELSBANKEN KOTKA KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalous / Juridiikka ja julkishallinto Anna Pieninkeroinen KUOLINPESÄN ASIOIDEN HOITAMINEN PANKIN NÄKÖKULMASTA HANDELSBANKEN KOTKA 2013 TIIVISTELMÄ KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

YLEISTÄ. Testamentin teko-ohjeet. Miksi on syytä tehdä testamentti?

YLEISTÄ. Testamentin teko-ohjeet. Miksi on syytä tehdä testamentti? Testamentin teko-ohjeet YLEISTÄ Miksi on syytä tehdä testamentti? Sukulaisten perintöoikeus on rajoitettu omiin jälkeläisiin, vanhempiin, sisaruksiin, sisarusten lapsiin, isovanhempiin ja heidän lapsiinsa

Lisätiedot

avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta

avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 201/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Riikka Latva KUOLINPESÄN PÄIVITTÄISTEN PANKKIASIOIDEN HOITO. Liiketalouden koulutusohjelma Yritysjuridiikan suuntautumisvaihtoehto 2017

Riikka Latva KUOLINPESÄN PÄIVITTÄISTEN PANKKIASIOIDEN HOITO. Liiketalouden koulutusohjelma Yritysjuridiikan suuntautumisvaihtoehto 2017 Riikka Latva KUOLINPESÄN PÄIVITTÄISTEN PANKKIASIOIDEN HOITO Liiketalouden koulutusohjelma Yritysjuridiikan suuntautumisvaihtoehto 2017 KUOLINPESÄN PÄIVITTÄISTEN PANKKIASIOIDEN HOITO Latva, Riikka Satakunnan

Lisätiedot

KORVAUSHAKEMUS KUOLEMANTAPAUKSESSA/ LOMAKE 1 Edunsaajat hakevat korvauksen itse

KORVAUSHAKEMUS KUOLEMANTAPAUKSESSA/ LOMAKE 1 Edunsaajat hakevat korvauksen itse KUOLEMANTAPAUKSESSA/ LOMAKE 1 Edunsaajat hakevat korvauksen itse 1 (3) Sopimusta koskevat tiedot Vakuutuksenottaja Sopimusnumero - Vakuutuksenottajan henkilö- tai Y-tunnus Vakuutettu (edunjättäjä) Vakuutetun

Lisätiedot

Perintösuunnittelu Vero

Perintösuunnittelu Vero Perintösuunnittelu Vero2017-15.3.2017 Juhani Laine lakimies, tiiminvetäjä, OTT 16.3.2017 1 Perintösuunnittelu mitä se on? Perintösuunnittelu jäämistösuunnittelu Perittävä vaikuttaa omin toimenpitein tulevan

Lisätiedot

Opas kuolinpesän osakkaalle

Opas kuolinpesän osakkaalle Suvi-Maria Kasi Opas kuolinpesän osakkaalle Liiketalous ja matkailu 2014 2 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalous, oikeushallinto TIIVISTELMÄ Tekijä Suvi-Maria Kasi Opinnäytetyön nimi Opas kuolinpesän osakkaalle

Lisätiedot

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 4/2008

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 4/2008 Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 4/2008 Loppukuulustelujen 18.4. ja 25.4.2008 tulokset Eronen Taisto Färkkilä Maria Huotari Harri Isoahde Henri Jokineva Eeva Kapanen Ritva Ketola Antti

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) 131 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen HEL 2016-008895 T 02 07 02 Oike PK20161781 Päätös Päätöksen perustelut päätti ottaa kaupungin

Lisätiedot

Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info

Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info 24.11.2015 Esa Aaltonen Reijo Jälkö Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutoksen tavoitteet VAkuuttaminen ja REkisteröinti Sähköiseksi Asiointi

Lisätiedot

Maria Mäntysaari TIEDONKERUULOMAKE PERUNKIRJOITUSTA VARTEN

Maria Mäntysaari TIEDONKERUULOMAKE PERUNKIRJOITUSTA VARTEN Maria Mäntysaari TIEDONKERUULOMAKE PERUNKIRJOITUSTA VARTEN Liiketalouden koulutusohjelma 2015 TIEDONKERUULOMAKE PERUNKIRJOITUSTA VARTEN Mäntysaari, Maria Satakunnan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016. Kuolinpesä metsän omistajana

Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016. Kuolinpesä metsän omistajana Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016 Kuolinpesä metsän omistajana Projektineuvoja Jorma Kyllönen Tietoinen metsänomistus -hanke 2 Kuolinpesä Puhekielessä perikunta Itsenäinen verotusobjekti,

Lisätiedot

Ikääntymisen ennakointi ja varautuminen elämän ehtoopuoleen

Ikääntymisen ennakointi ja varautuminen elämän ehtoopuoleen Ikääntymisen ennakointi ja varautuminen elämän ehtoopuoleen Sisältö Hoitotahto Valtakirjavaltuutus Edunvalvonta Testamentti HOITOTAHTO Omasta hoidosta määrääminen etukäteen Suostuminen annettuun hoitoon

Lisätiedot

Veroinfoa perukirjan laadinnasta, 16.3.

Veroinfoa perukirjan laadinnasta, 16.3. Veroinfoa perukirjan laadinnasta, 16.3. Verkkoseminaarissa esitetyt kysymykset vastauksineen. Kuolinpesään kuuluu edellisiltä sukupolvilta jakamatta jääneitä ns. niittypalstoja, joita kukaan perillisistä

Lisätiedot

KORVAUSHAKEMUS KUOLEMANTAPAUKSESSA

KORVAUSHAKEMUS KUOLEMANTAPAUKSESSA 1 (6) Sopimusta koskevat tiedot Vakuutuksenottaja Sopimusnumero Vakuutuksenottajan henkilö- tai Y-tunnus Vakuutettu (edunjättäjä) Vakuutetun henkilötunnus Kuolinsyy Kuolinpäivä Yhteyshenkilön tiedot Yhteyshenkilön

Lisätiedot

Kansainvälistyvät perhesuhteet

Kansainvälistyvät perhesuhteet Kansainvälistyvät perhesuhteet Juha Auvinen asianajaja, varatuomari, LL. M. Eur. Yleisiä huomioita avioliittolaki, perintökaari, kansainväliset sopimukset (EU, Pohjoismaat) kansainvälinen yksityisoikeudellinen

Lisätiedot

Testamentti Tekoja ihmisarvon puolesta

Testamentti Tekoja ihmisarvon puolesta TESTAMENTTIOPAS Testamentti Tekoja ihmisarvon puolesta Me Kirkon Ulkomaanavussa olemme kiitollisia siitä, että haluat pohtia testamenttilahjoitusta työllemme. Oikeaan ihmisyyteen kuuluu yhteisvastuu niin

Lisätiedot

TESTAMENTTI. kertoo hyvän tahdon

TESTAMENTTI. kertoo hyvän tahdon TESTAMENTTI kertoo hyvän tahdon Saaristomeren Suojelurahasto Sisältö Alkusanat 3 Anna Saaristomerelle tulevaisuus 4 Testamenttitermejä 6 Perintökaaren määräyksistä 8 Rintaperilliset ja näiden jälkeläiset

Lisätiedot

Päätös. Laki. rekisterihallintolain muuttamisesta

Päätös. Laki. rekisterihallintolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 118/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi rekisterihallintolain ja eräiden maistraatin toimivallan määräytymistä koskevia säännöksiä sisältävien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden

Lisätiedot

Perhe- ja perintöoikeutta pääpiirteissään 2015

Perhe- ja perintöoikeutta pääpiirteissään 2015 Perhe- ja perintöoikeutta pääpiirteissään 2015 26.5.2015 1 Yleistä perimyksestä Kuolemantapauksen jälkeen perittävän omaisuus siirtyy uudelle omistajalle joko perintöoikeuden tai testamentin nojalla. Mikäli

Lisätiedot

Perhe- ja perintöoikeutta sekä perintö- ja lahjaverotusta pääpiirteissään

Perhe- ja perintöoikeutta sekä perintö- ja lahjaverotusta pääpiirteissään 6.2.2017 Päivi Kaari johtava lakimies Veronmaksajain Keskusliitto ry/verotieto Oy Perhe- ja perintöoikeutta sekä perintö- ja lahjaverotusta pääpiirteissään 1. Lakimääräiset perilliset 1.1. Rintaperilliset

Lisätiedot

Jenna Kaikkonen KUOLINPESÄN HALLINTO JA PANKKIASIOINTI

Jenna Kaikkonen KUOLINPESÄN HALLINTO JA PANKKIASIOINTI Jenna Kaikkonen KUOLINPESÄN HALLINTO JA PANKKIASIOINTI Liiketalouden koulutusohjelma 2015 KUOLINPESÄN HALLINTO JA PANKKIASIOINTI Kaikkonen, Jenna Satakunnan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

Perhe- ja perintöoikeutta pääpiirteissään 2013

Perhe- ja perintöoikeutta pääpiirteissään 2013 Perhe- ja perintöoikeutta pääpiirteissään 2013 14.1.2013 Yleistä perimyksestä Kuolemantapauksen jälkeen perittävän omaisuus siirtyy uudelle omistajalle joko perintöoikeuden tai testamentin nojalla. Mikäli

Lisätiedot

ELÄMÄ ON JATKUVA POLKU Diabetestutkimussäätiön testamenttiopas

ELÄMÄ ON JATKUVA POLKU Diabetestutkimussäätiön testamenttiopas ELÄMÄ ON JATKUVA POLKU Diabetestutkimussäätiön testamenttiopas Miksi diabetestutkimusta tehdään? Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetes on Suomessa yleisempi kuin missään muualla maailmassa. Joka vuosi noin

Lisätiedot

Maatilojen laki- ja sopimuspäivä. Jorma Jokipii Lapinlahti,

Maatilojen laki- ja sopimuspäivä. Jorma Jokipii Lapinlahti, Maatilojen laki- ja sopimuspäivä Jorma Jokipii Lapinlahti, 13.12.2017 SÄÄSTÖPANKKI OPTIAN LAKIPALVELUT perhe- ja perintöoikeudelliset palvelut avioehdot sopimukset eron varalle testamentit edunvalvontavaltuutukset

Lisätiedot

KORVAUSHAKEMUS KUOLEMANTAPAUKSESSA

KORVAUSHAKEMUS KUOLEMANTAPAUKSESSA 1 (6) Sopimusta koskevat tiedot Vakuutuksenottaja Sopimusnumero - Vakuutuksenottajan henkilö- tai Y-tunnus Vakuutettu (edunjättäjä) Vakuutetun henkilötunnus Kuolinsyy Kuolinpäivä Yhteyshenkilön tiedot

Lisätiedot

Asia: HE72/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle perinnönjaon oikaisua ja omaisuuden palautusvelvollisuutta koskevaksi lainsäädännöksi

Asia: HE72/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle perinnönjaon oikaisua ja omaisuuden palautusvelvollisuutta koskevaksi lainsäädännöksi 1 Asia: HE72/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle perinnönjaon oikaisua ja omaisuuden palautusvelvollisuutta koskevaksi lainsäädännöksi Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys eduskunnalle

Lisätiedot