Siirtyminen LTJ:stä ATJ:ään Yliheiton toimintaohje AKEn kumppaneille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Siirtyminen LTJ:stä ATJ:ään Yliheiton toimintaohje AKEn kumppaneille"

Transkriptio

1 Siirtyminen LTJ:stä ATJ:ään Yliheiton toimintaohje AKEn kumppaneille 1.8

2 TALLENNUSPAIKKA: KUHA: MUUTOSHISTORIA Versio Päiväys Laatija Muutoksen kuvaus / hyväksyjä 1.8 Björn Ziessler Lisätty Katsastuksen MAK-kohtaan osio Ajoneuvoluokka MUU käyttö Esa Luoto Tarkennettu ensimmäisen vaiheen TPERA-ajolistaa Esa Luoto Päivitetty vero- ja vikatietoja koskevia kohtia kappaleessa 3.2 Määräaikaiskatsastus yliheiton aikana Olli Lindroos AT1-prosessinomistajien ja Sirpa Koskenveden katselmointikommentit Hanna Hakanen, Esa Luoto, Olli Lindroos, Juhani Puurunen, Aino Varhimo, Björn Ziessler Käyttöönoton siirto ja vaiheistettu käyttöönotto (vihreällä) Juhani Puurunen Tekhyn päivitykset (punaisella) Esa Luoto Pari viilausta Esa Luoto Antin lähdön jälkeiset viilaukset Antti Lehikoinen Alkuperäisen työstäminen & hyväksyttäminen JAKELU AT1-prosessinomistajat 2(26)

3 Sisällysluettelo 1. Yleistä Ajoneuvojen rekisteröinti Rekisteröinnin määräaika Rekisteröinnin toimintamalli Rekisteröintiasiakirjat Omistusoikeusselvitys Liikennevakuutuksen voimassaolo Autovero ja tullauspäätökset Asiakashinnan periminen ja käsittelijän merkinnät Rekisteri-ilmoitusten tietojen syöttö Ensirekisteröinneistä Liikennekäytöstäpoisto ja liikennekäyttöönotto Siirtoluvat Rekisterikilvet ja siirtomerkit Rekisteri-ilmoitusten vastaanottaminen autokaupassa ja rahoitusyhtiössä Ajoneuvoverotus LTJ:n aikana vastaanotetut rekisteri-ilmoitukset Katsastusyritykset tilityksestä laskutukseen Vaiheistettu käyttöönotto Ajoneuvojen katsastaminen Vaiheistettu käyttöönotto Määräaikaiskatsastus yliheiton aikana Rekisteröintikatsastus yliheiton aikana Muutoskatsastus ja teknisten tietojen korjaus yliheiton aikana Vikatilastointi yliheittovaiheen ajalta Katsastussuoritteiden tilastointi yliheittovaiheen ajalta Ennakkoilmoittajien toiminta yliheiton aikana Taustaa Ajoneuvotyyppihyväksyntä Tyyppitietojen tallennus Ennakkoilmoitus Tyyppirekisteriotteen käyttö Tietopalvelun käyttö Suorakyselykäyttäjät Nettikyselykäyttäjät Vakuutusyhtiöt Liikennevakuutuskeskus (LVK) Tulli Ahvenanmaa Ennakkoilmoittajat Tilastokeskus Jälleenmyyjät Suoramarkkinointikumppanit Kyselyjälleenmyyjät Markkinatiedon jälleenmyyjät EU-rekisteröintiviranomaiset Asiakirjapalvelu kansalaisille Yhteystiedot Vaiheistettu käyttöönotto Toimintamalli ATJ:n käytön aloitukseen asti Käytön laajentaminen tai siirtyminen rajoitetumpaan käyttöön ongelmatilanteessa Tuotantokäyttö koeajalla 1. vaihe Tuotantokäyttö koeajalla 2. vaihe Tuotantokäyttö koeajalla 3. vaihe (26)

4 7.6. Tuotantokäyttö koeajalla 4. vaihe Liitteet (26)

5 1. Yleistä Tämä suunnitelma sisältää toimintaohjeet AKEn kumppaneille yliheittovaiheen ajalle. Ohjeissa kuvataan tavanomaisesta poikkeavat toimintatavat, joita noudatetaan sinä väliaikana, jolloin nykyinen tieliikenteen tietojärjestelmä LTJ on vain kyselykäytössä ja ATJ:n ajoneuvojärjestelmiä valmistellaan tuotantokäyttöön ( = yliheittovaihe ). Järjestelmien käyttökatko kestää välisen ajan. LTJ:n päivityskäyttö päättyy ja ATJ:n päivityskäyttö ajoneuvojärjestelmien osalta alkaa Käyttökatkon aikana LTJ on kyselytilassa mutta sen sisältämiä tietoja ei voi enää päivittää. LTJ:n tietoja käytettäessä on myös huomattava että LTJ:n sisältämä tieto on tuoreimmillaankin sinne päivitettyä. LTJ:n käyttö kuljettajajärjestelmien osalta jatkuu välisenä aikana tapahtuu yliheiton aikana kerääntyneiden tietojen syöttäminen ATJ-tietojärjestelmään. Oheisessa kuvaajassa on esitetty käyttöönoton päivämäärät ja vaiheet. LTJ Käyttökatko ATJ Vaiheistettu käyttöönotto & käyttökatkon aikaisten tapahtumien syöttö ATJ:ään Tässä oheistuksessa kuvataan yliheiton ajalle suunnitellut menettelyt prosessikohtaisesti sekä määritellään silloin käytössä olevan vaihtoehtoisen prosessin lomakkeet ja muu apumateriaali. Lisäksi kuvataan AT1-tuotantokäytön vaiheittainen aloitus Järjestelmien käyttäjämääriä ja kuormaa lisätään neljässä vaiheessa asteittain. Tavoitteena on hallittu ja rajattu käyttöönotto, joka helpottaa ongelmien ja virheiden korjaamista sekä tasaa järjestelmätuen kuormaa. Seuraavissa luvuissa on kerrottu yksityiskohtaisesti miten toimitaan eri prosesseissa yliheiton aikana. Ensin esitellään rekisteröinnin toimintamallit. Tämän jälkeen esitellään katsastajien, ennakkoilmoittajien ja tietopalvelun käyttäjien toimintaa yliheiton aikana. Lopuksi esitellään vaiheistetun käyttöönoton aikataulu kaikkien järjestelmien ja kumppaneiden osalta. 5(26)

6 2. Ajoneuvojen rekisteröinti Ajoneuvotietojärjestelmän (ATJ) uudet osat, ajoneuvojen rekisteröintijärjestelmä (REKI) ja rekisterikilpien hallinnointijärjestelmä (KILPI), otetaan käyttöön Nykyisen tieliikenteen tietojärjestelmän (LTJ) rekisteröintija kilpisovellukset ovat tuotantokäytössä saakka. Uusitut säädökset tulevat voimaan , jolloin otetaan käyttöön uudet toimintamallit. Em. päivämäärien välisen ajan eli LTJ on pelkästään kyselykäytössä, eikä rekisteröintejä tai kilpitilauksia voida päivittää. Yliheiton aikana ei tehdä muitakaan päivityksiä, kuten anastusta, vakuutuksen tai verojen maksamattomuutta koskevia rajoituksia. Asiakas voi jättää rekisteri-ilmoituksen yliheittovaiheen aikana katsastustoimipaikalle. Autoliikkeet ja rahoitusyhtiöt voivat vastaanottaa myymiensä ja ostamiensa ajoneuvojen rekisteri-ilmoituksia. Tulli ja katsastustoimipaikat myöntävät manuaalisia siirtolupia. Murskaamot vastaanottavat romuautojen lopullista poistoa koskevia ilmoituksia romutustodistuksella. Vakuutusyhtiöt eivät ota vastaan ilmoituksia yliheiton aikana. Kumppanit päivittävät yliheittovaiheen aikana vastaanotetut rekisteriilmoitukset uuteen ATJ:ään sen käyttöönoton jälkeen Rekisteröinnin määräaika Rekisteri-ilmoitus tulee normaalisti jättää 7 päivän sisällä muutoksen tapahtumisesta. Ajoneuvojen rekisteröintiasetukseen on tehty siirtymäsäännös, jonka mukaan rekisteri-ilmoituksen tekemisen määräaikaa pidennetään, mikäli määräaika päättyy yliheittokauden aikana. Rekisteri-ilmoituksen, jonka normaali määräaika päättyy ajalla , voi jättää määräajassa vielä Määräajan väliaikaisella pidentämisellä pyritään vähentämään asiakkaiden tarvetta tulla asioimaan rekisteröintiasioissa yliheittokauden aikana, jolloin toimipaikoilla on odotettavissa ruuhkaa. Rekisteröinnin määräajan pidennys ei koske liikennevakuuttamista Rekisteröinnin toimintamalli Asiakkaan jättäessä rekisteri-ilmoituksen siirtymäkauden aikana, tulee tarkastaa rekisteröinnin edellytykset, tehdä tarvittavat käsittelijän merkinnät, antaa asiakkaalle rekisteröintitodistuksen tai ennakkoilmoitustodistuksen tekninen osa tai väliaikaistodistus liikenteessä käytettäväksi ja periä asiakkaalta rekisteröinnin asiakashinta. Väliaikaistodistuksen tai teknisen osan antaminen ei ole vielä rekisteröintipäätös. Mikäli rekisteröintipäätöstä ei voida tehdä ATJ:ssa, tulee asiakkaan palauttaa väliaikaiskuitti sekä mahdollisesti annetut rekisterikilvet Rekisteröintiasiakirjat Rekisteri-ilmoituksia otetaan vastaan rekisteröintitodistuksella, ennakkoilmoitustodistuksella tai rekisteröintikatsastustodistuksella. Tyyppirekisteriotteen käyttö ensirekisteröintiasiakirjana päättyy, eikä sitä voida ottaa vastaan enää yliheiton aikana Väliaikaistodistus tai tekninen osa rekisteröintiasiakirjana 6(26)

7 Jos asiakas tekee rekisteri-ilmoituksen yliheiton aikana annetulla väliaikaistodistuksella tai teknisellä osalla (kun rekisteröintiä ei ole vielä päivitetty) toimitaan seuraavasti: - rekisteröijän tulee olla yhteydessä väliaikaistodistuksen antaneeseen toimipaikkaan - väliaikaistodistuksen antanut toimipaikka päivittää rekisteröinnin ja oheistulostaa rekisteröintitodistuksen (tällöin rekisteröintitodistus ei mene entiselle omistajalle) - väliaikaistodistuksen antanut toimipaikka ilmoittaa välittömästi suoritetusta rekisteröinnistä ja tuhoaa rekisteröintitodistuksen - väliaikaistodistuksen vastaanottanut toimipaikka suorittaa rekisteröinnin. Rekisteröitäessä ei tehdä katoamisilmoitusta, vaan rekisteröinnin yhteydessä täytetään ja allekirjoitetaan rekisteröinnin apulomake sekä tarvittaessa LTJ:n tyhjä rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa Kadonnut rekisteröintiasiakirja Ilmoitus voidaan ottaa vastaan katsastustoimipaikalla, vaikka rekisteröintiasiakirjat ovat kadonneet. Asiakkaan tulee täyttää katoamisilmoitus ja allekirjoittaa LTJ:n tyhjä rekisteröintitodistuslomake, johon rekisteröijä on täyttänyt ajoneuvon ja rekisteriin merkityn omistajan/haltijan perustiedot. Asiakkaalta tulee periä maksu normaaliin tapaan kahdesta rekisteröintitoimenpiteestä Omistusoikeusselvitys Omistusoikeusselvitys vaaditaan rekisteriin merkitystä omistajasta lähtien. Tarkastus tulee tehdä kyselykäytössä olevasta LTJ:stä Liikennevakuutuksen voimassaolo Liikennevakuutuksen voimassaolo tarkastetaan liikennevakuutuksen todistemerkistä. Vakuutuksenottaja tulee olla merkittynä todistemerkkiin tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosaan. Mikäli tietoa vakuutuksenottajasta ei ole merkitty, voidaan sitä kysyä rekisteri-ilmoituksen jättäjältä. Ilman vakuutuksenottaja-tietoa ei rekisteri-ilmoitusta voida ottaa vastaan, sillä rekisteröintiä ei voida jälkikäteen päivittää uuteen rekisteröintijärjestelmään ilman kyseistä tietoa. Vakuutuksenottajan tulee olla jokin uusista omistajista tai haltijoista. Jos rekisteröijä myy asiakkaalle uuden liikennevakuutuksen vakuutusasiamiehenä, tulee ilmoitusosaan muistaa kirjoittaa myöhemmin tehtävää päivitystä varten kaikki tarvittavat tiedot: vakuutusyhtiö, vakuutuksen alkamispäivä ja vakuutuksenottaja. Yliheiton aikana vastaanotettavissa rekisteröinneissä vakuutus voi jatkua vain ilmoituksenlaadulla haltijasta omistaja. Tällöin vakuutuksen ottaja tulee merkitä rekisteröintiasiakirjaan Autovero ja tullauspäätökset Kun katsastustoimipaikalla vastaanotetaan autoverollisen ajoneuvon ensirekisteröintiä koskeva rekisteröintikatsastustodistus, tulee tarkastaa tullista, että autovero on maksettu. Tarkastus tehdään soittamalla tullin autoveropuhelimeen ja saamalla faksivarmistus. Autoverottomien ajoneuvojen kohdalla toimitaan normaalin käytännön mukaisesti. 7(26)

8 Asiakashinnan periminen ja käsittelijän merkinnät LTJ ATJ yliheiton prosessit Käsittelijän merkintöihin on kiinnitettävä yliheiton aikana erityistä huomiota. Rekisteröijä merkitsee ilmoitusosaan rekisteri-ilmoituksen jättäjän nimen, henkilöllisyystunnuksen neljä viimeistä merkkiä ja asiakirjan, josta henkilöllisyys on tarkastettu sekä perityn asiakashinnan. Samalla asiakkaalta on hyvä pyytää puhelinnumero, josta hänet tavoittaa, mikäli rekisteröinnin päivityksessä tulee ongelmia ATJ:n käyttöönoton jälkeen. Asiakkaalle annetaan rekisteröintitodistuksen tai ennakkoilmoitustodistuksen tekninen osa käsittelijän merkinnöin varustettuna tai väliaikaistodistus. Asiakkaalla oleva todistus on voimassa siihen saakka, kunnes asiakas saa uuden rekisteröintitodistuksen postitse, kuitenkin enintään 30 päivää. Tapauksissa, joissa ei ole rekisteröinti- tai muuta todistusta, jonka perusteella rekisteri-ilmoitus myöhemmin päivitetään järjestelmään, käytetään rekisteröinnin apulomaketta. Esim. kun poliisi tuo haltuunottamansa rekisterikilvet ja rekisteröintitodistuksen teknisen osan katsastustoimipaikalle, toimipaikalla täytetään apulomake. Apulomakkeen avulla rekisterimerkintä päivitetään ATJ:ään käyttöönoton jälkeen ja se lähetetään digitoitavaksi Rekisteri-ilmoitusten tietojen syöttö Ennen ATJ:n päivityskäytön alkamista tehdään järjestelmään ajoja ja päivitetään sovellus-sovellus-yhteydellä päivitettävät tiedot ajantasalle, kuten anastukset ja vakuutuksen maksamattomuudet. Kun yliheiton aikana vastaanotettu rekisteri-ilmoitus päivitetään ATJ:ään, voi järjestelmässä näkyä jokin uusi rajoitustieto, jota ei ollut vielä väliaikaiskuittia annettaessa. Päivittynyt anastus-, ulosmittaus- tai muu muutoskieltoa koskeva tieto estää rekisteröinnin päivittämisen. Yliheiton aikana vastaanotettuja rekisteri-ilmoituksia päivitettäessä kannattaa rekisteröintitodistus ohjata keskitettyyn tulostukseen. Yliheiton aikana vastaanotettujen rekisteri-ilmoitusten päivittäminen uuteen ATJ:n REKI-järjestelmään tulee tehdä ajalla Mitä pidemmälle päivitysten tekeminen venyy sitä enemmän syntyy uusia ongelmia ajoneuvojen jälleenluovutusten yhteydessä Ensirekisteröinneistä Ensirekisteröintiä koskevan ilmoituksen voi ottaa vastaan vain ennakkoilmoitustodistuksella tai rekisteröintikatsastustodistuksella. Tyyppirekisteriotteella ensirekisteröintiä ei voida tehdä, vaan ajoneuvo tulee rekisteröintikatsastaa tai ennakkoilmoittaa. Rekisteröintikatsastus on voitu tehdä joko ennen LTJ:n käytön päättymistä tai yliheiton aikana. Jos katsastus on tehty yliheiton aikana, ei asiakkaalla ole tulostettua rekisteröintikatsastustodistusta. Tällöin katsastusmiehen on pitänyt käsin täyttää tyhjälle rekisteröintikatsastustodistuslomakkeelle (ilmoitusosa) tiedot, joiden avulla ensirekisteröinti voidaan suorittaa. Minimitiedot ilmoitusosalla ovat: valmistenumero, ajoneuvoluokka/-laji, merkki, malli, käyttöönottopäivä, rekisterikilven koko, tuontimaa sekä autoveroon liittyvät mahdolliset huomautukset ja rajoitukset esim. muuttoautotieto ja autoverovapaus diplomaattiajoneuvona. Mikäli ennakkoilmoitettu ajoneuvo katsastetaan, tulee ilmoitusosassa olla tieto katsastuksesta. Jos kyseessä on LTJ:n aikana katsastettu ajoneuvo, on sille katsastuksen yhteydessä määräytynyt rekisteritunnus. Näitä tunnuksia ei konvertoida ATJ:ään. Asiakkaalle ilmoituksen jättämisen yhteydessä annettu uusi rekis- 8(26)

9 teritunnus tulee kirjata todistukselle viivakoodin yläpuolelle ja viivakoodi tulee yliviivata. Ongelmien välttämiseksi tulee asiakastiedotuksella pyrkiä siihen, että ensirekisteröinti tehtäisiin samalla toimipaikalla, jossa yliheiton aikainen katsastus on tehty Liikennekäytöstäpoisto ja liikennekäyttöönotto 2.5. Siirtoluvat Yliheiton aikana ei enää tehdä rekisteristä poistoja ja uudelleenrekisteröintejä. Asiakas voi tehdä auton liikennekäytöstäpoiston palauttamalla rekisterikilvet tai jättämällä ne autoon kiinni. Ilmoitusosaan tulee kirjoittaa, palautettiinko rekisterikilvet poiston yhteydessä vai ei. Manuaalisia siirtolupia myönnetään yliheiton aikana katsastus- ja tullitoimipaikoilla. Siirtolupien ja siirtovakuutuksen asiakashintojen laskemiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Yliheiton jälkeen siirtoluvat päivitetään toimipaikoilla ATJ:ään takautuvilla päivämäärillä Rekisterikilvet ja siirtomerkit Rekisterikilpien tilaaminen päättyy kaksi viikkoa ennen yliheiton alkua. Toimipaikkojen tulee tilata rekisterikilpiä ja siirtomerkkejä riittävästi varastoon etukäteen. AKEssa voidaan tehdä yksittäiskilpitilauksia yliheiton alkuun saakka, joten poikkeustapauksissa tulee olla yhteydessä AKEn sopimustiimiin. Kadonneen/turmeltuneen kilven tilalla voi käyttää itsetehtyä kilpeä normaalikäytännön mukaisesti. Katsastustoimipaikoilla tulee huolehtia, että yliheiton alkaessa varastossa on kaikkia kilpityyppejä, jotta yliheiton aikana tehtävässä konversiossa (tietojen siirto LTJ:stä ATJ:ään) muodostuu järjestelmään automaattisesti tarvittavat kilpivarastot. Mikäli jotain kilpityyppiä ei ole varastossa yliheiton alkaessa, ei tälle kilpityypille muodostu kilpivarastoa järjestelmään. Katsastustoimipaikan on varmistettava, että kaikki tilatut ja toimitetut rekisterikilvet on vastaanottokuitattu (rekisteritunnusten on oltava varastotietona). Yliheiton aikana käytettävät rekisterikilvet ja siirtomerkit kannattaa ottaa kilpivaraston loppupäästä. ATJ:n käyttöönoton jälkeen tehtävissä päivityksissä tulee järjestelmän tarjoama rekisteritunnus vaihtaa oikeaksi. ATJ:n käyttöönoton jälkeen vastaanotetuissa rekisteröinneissä tulee kiinnittää huomiota siihen, että järjestelmän tarjoama rekisterikilpi on todella kilpivarastossa, eikä sitä ole jo annettu asiakkaalle yliheiton aikana Rekisteri-ilmoitusten vastaanottaminen autokaupassa ja rahoitusyhtiössä Ajoneuvojen rekisteröintioikeudet omaavat autoliikkeet ja rahoitusyhtiöt voivat vastaanottaa myymiensä ja ostamiensa ajoneuvojen rekisteriilmoituksia yliheiton aikana ja rekisteröidä ne yliheiton päätyttyä. Autoliikkeet ja rahoitusyhtiöt eivät kuitenkaan voi päivittää rekisteriilmoituksia seuraavissa tapauksissa: - ensirekisteröinti 9(26)

10 2.8. Ajoneuvoverotus LTJ ATJ yliheiton prosessit - myyntivarastoon rekisteröitävät ajoneuvot, joita ei voida rekisteröidä seitsemän päivän kuluessa muutoksesta - liikennekäytöstäpoisto tai - liikennekäyttöönotto. Näissä tapauksissa autoliikkeen rekisteröijä tarkastaa rekisteröinnin edellytysten täyttymisen, perii asiakkaalta rekisteröintimaksun ja tekee käsittelijän merkinnät rekisteröintiasiakirjojen molempiin osiin ohjeistuksen mukaisesti. Asiakas saa ennakkoilmoitus- tai rekisteröintitodistuksen teknisen osan liikenteessä käytettäväksi. Autoliike vie yliheittokauden aikana vastaanottamansa ilmoitusosat katsastustoimipaikalle päivitettäväksi yliheiton aikana tai heti yliheiton päätyttyä. Autoliike pitää kirjaa toimittamistaan ilmoitusosista/ajoneuvoista. Katsastustoimipaikka vastaanottaa ilmoitusosat, leimaa ne ja perii autoliikkeeltä rekisteröintimaksut. Katsastustoimipaikka päivittää rekisteröinnit ATJ:ään sen käyttöönoton jälkeen. Yliheiton aikana AKE ei lähetä ajoneuvoverolippuja eikä myöskään veromaksuja voida kirjata järjestelmään. Yliheiton aikana ei myöskään eräänny veroja eikä veron maksamista voi käytännössä tietojärjestelmästä tarkistaa. Yliheiton aikana kertyneet maksut kirjataan järjestelmään yliheiton päättymisen jälkeen. Yliheiton jälkeen ATJ:stä näkyvät käyttökiellon lisäksi myös tiedot erääntyneistä ja pian erääntyvistä veroista, jotka ovat maksamatta. Jos yliheiton jälkeen ilmenee, että ajoneuvo on yliheiton aikana otettu liikennekäyttöön tai sille on myönnetty siirtolupa, vaikka ajoneuvosta on ollut erääntynyttä ajoneuvoveroa suorittamatta, toimenpidettä ei kuitenkaan peruuteta. Ajoneuvovero viitekorkoineen on kuitenkin suoritettava, jotta ajoneuvoa saisi käyttää liikenteessä LTJ:n aikana vastaanotetut rekisteri-ilmoitukset Toimipaikoilla tulee huolehtia siitä, että kaikki mennessä vastaanotetut rekisteri-ilmoitukset saadaan myös päivitettyä LTJ:ään viimeistään Toimipaikoilla on kiinnitettävä erityisesti huomiota siihen, että LTJ:ään päivitettyjen rekisteri-ilmoitusten asiakirjat toimitetaan digitoitavaksi päivittäin. Asiakirjoja, joita ei ole digitoitu ennen yliheiton alkamista , ei pystytä enää yhdistämään sitä vastaavaan LTJ:n rekisteröintitapahtumaan Katsastusyritykset tilityksestä laskutukseen Katsastustoimipaikat tilittävät AKElle entiseen tapaan kaikista LTJ:ään tehdyistä päivityksistä saakka. ATJ:ään päivitetyt rekisteröinnit laskutetaan AKEsta uuden käytännön mukaisesti kuukausittain Vaiheistettu käyttöönotto ATJ:n käyttöönotto tapahtuu vaiheistetusti ajalla Kumppanikohtaisesta vaiheistuksesta kerrotaan tarkemmin ohjeen lopussa kohdassa 7. 10(26)

11 3. Ajoneuvojen katsastaminen Ajoneuvojen katsastusjärjestelmä (KATSA) otetaan vaiheittain käyttöön ATJ:n ajoneuvojärjestelmien osana. Nykyisen tieliikenteen tietojärjestelmän (LTJ) katsastussovellus on tuotantokäytössä saakka. Em. päivämäärien välisen ajan eli LTJ on pelkästään kyselykäytössä. Siirtymäjakson (=yliheiton) aikana katsastustehtävien suorittaminen loppuun saakka ei ole kaikissa tapauksissa mahdollista, koska mm. teknisiä tietoja ei tällöin ole mahdollista syöttää tietojärjestelmään. Katsastuksiin liittyviä teknisiä tarkastuksia ja katsastuspäätöksiä voidaan tehdä tavanomaiseen tapaan, mutta esimerkiksi myöhempää tietojen tallennusta varten sovelletaan manuaalimenettelyjä ja erityisjärjestelyjä jäljempänä tarkemmin kuvatulla tavalla. Osa yliheittovaiheen prosesseista edellyttää katsastusasemilla ATJjärjestelmään tehtävää tietojen syöttöä jälkikäteen. Nämä tiedot on syötettävä ATJ:hin mahdollisimman pian tuotantokäytön alkaessa, viimeistään Myös mahdolliset tulosteet ATJ:stä tulee toimittaa asiakkaalle mahdollisimman pian. Seuraavassa esitellään menettelyt yliheiton aikana eri katsastustyypeissä Vaiheistettu käyttöönotto Uusi KATSA-järjestelmä otetaan käyttöön vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa klo 8:00 KATSAa alkaa käyttää yksi toimipaikka A- katsastukselta ja yksi toimipaikka K1-katsastajista sekä kaikki pelkästään selaimella KATSAa käyttävät toimipaikat. Ensimmäisen vaiheen kolmannessa aallossa klo 8:00 KATSAa ryhtyvät käyttämään 50% A- katsastuksen ja 50% K1-katsastajien toimipaikoista sekä kaikki ProKatsastus järjestelmän käyttäjät. Toisen vaiheen ensimmäisessä aallossa klo 8:00 siirtyvät loputkin katsastustoimipaikat päivittämään ATJ:ta. Käyttöönoton vaiheistuksesta on kuvattu yleisellä tasolla tässä dokumentissa omassa kappaleessa Määräaikaiskatsastus yliheiton aikana Yliheiton aikana tulee ottaa huomioon väliaikaismenettelyt seuraavissa toiminnoissa: - vero- ja maksutietojen kysely LTJ:stä - Ajoneuvoluokka MUU käyttö - rekisteröintitodistuksen leimaaminen ja tulostus - vikatietojen syöttö - katsastusasiakirjojen arkistointi - oman toimistosovelluksen käyttö ja katsastustietojen siirto ATJ:hin vero- ja maksutietojen kysely LTJ:stä Ajalla ajoneuvoveron maksamattomuutta ei valvota. (Jos LTJ-kyselystä käy ilmi, että veroja on maksamatta, huomautetaan asiakasta, mutta katsastus ei keskeydy.) Vastaavasti kun määräaikaiskatsastuksen hyväksyntätietoa syötetään ATJ:hin jälkikäteen, 11(26)

12 katsastuspäätöstä ei myöskään muuteta tällä välin ATJ:hin mahdollisesti tulleiden uusien vero- tai maksutietojen nojalla. Ajoneuvoluokka MUU käyttö Ajoneuvoilla, joilla ei ole LTJ:ssä ajoneuvoluokkaa, on yliheiton aikaisten määräaikaiskatsastusten syöttämisessä käytettävä ajoneuvoluokkaa MUU (huom. suurin kirjaimin). Toiminnassa on myös huomioitava, että LTJ-aikaisen rekisteröintitodistuksen ajoneuvoluokka-kentässä oleva tieto ei välttämättä ole sama kuin LTJ-kyselyllä saatava tieto. Tällöin on käytettävä LTJ-kyselyllä saatavaa tietoa rekisteröintitodistuksella olevan tiedon sijaan. rekisteröintitodistuksen leimaaminen ja tulostus Hyväksytyn määräaikaiskatsastuksen jälkeen voimassaolevalle rekisteröintitodistukselle tehdään katsastusmerkinnät perinteiseen tapaan leimaamalla. Myös mahdolliset korjauskehotukset ja muut huomautukset merkitään käsin todistukselle. Määräaikaiskatsastuksessa hyväksytyille ajoneuvoille ei tulosteta (järjestelmä estää tulostuksen katsastuspäivämäärän perusteella) uutta rekisteröintitodistusta yliheiton aikana. Katsastustoimipaikan rekisteröintivirkailijalta voidaan tilata uusi rekisteröintitodistus entisen merkinnöistä täyttyneen todistuksen tilalle. Tällöin uusi rekisteröintitodistus tulostetaan ja toimitetaan ajoneuvon omistajalle tai haltijalle toimipaikalta vasta yliheiton jälkeen. vikatietojen syöttö Mikäli katsastusasemalla on käytössään oma toimistojärjestelmä, vikatiedot toimitetaan uutta prosessia noudattaen ATJ:hin muiden katsastustietojen ohella. Määräaikaiskatsastuksen vikatiedot syötetään myös ATJtietojärjestelmään yliheiton aikana katsastetuista ajoneuvoista. katsastusasiakirjojen arkistointi Määräaikaiskatsastuksen ( ja valvontakatsastuksen ) asiakirjat arkistoidaan edelleen katsastustoimipaikalla, eikä kyseisiä asiakirjoja jatkossakaan lähetetä AKElle digitoitavaksi. oman toimistosovelluksen käyttö ja katsastustietojen siirto ATJ:hin Katsastusaseman oman toimistojärjestelmän käytössä on otettava huomioon se, että yhteys ATJ:hin ei toimi yliheiton aikana, eikä tietoja ole saatavissa muuten kuin LTJ:n kyselyiden kautta. Määräaikaiskatsastuksen tulosteet jäävät sen vuoksi saamatta (ks. kohta rekisteröintitodistuksen leimaaminen ja tulostus). Heti ensimmäisen käyttöönottovaiheen alkaessa klo 8:00 alkaen voidaan katsastustiedot hakea myös SOSO-kyselyinä KATSA-järjestelmästä kaikilla toimistojärjestelmää käyttävillä toimipaikoilla. Yliheittovaiheen aikana katsastusaseman omaan järjestelmään kertyneet määräaikaiskatsastustiedot toimitetaan ATJ-järjestelmään mahdollisimman pian kun se on teknisesti mahdollista. Tästä tietojen toimittamisesta on sovittava TEn projektipäällikön Sirpa Koskenveden puh ) kanssa erikseen kuormitus- ym. haittavaikutusten minimoimiseksi. Myös vaiheittaisen käyttöönoton aikaisista katsastustietojen siirroista on sovittava Sirpa Koskenveden kanssa. 12(26)

13 3.3. Rekisteröintikatsastus yliheiton aikana Yliheiton aikana tulee ottaa huomioon väliaikaismenettelyt seuraavissa toiminnoissa: - ennakoiva tiedottaminen ATJ:n käyttöönottoon liittyen - tyyppitietojen kyselyt LTJ:stä ja WVTA:sta - teknisten tietojen kerääminen lomakepohjalle ja manuaaliset tarkistuslaskelmat - väliaikainen RK-todistus asiakkaalle - tietojen tallennus ATJ:hin jälkikäteen ja todistusksen tulostaminen - asiakkaan yhteystietojen kirjaaminen - katsastusasiakirjojen arkistointi Vastaavasti alla kuvatulla tavalla hoidetaan myös vientikatsastukset ja kiinnitystarkastukset. Yliheiton jälkeisessä tietojen syöttämisessä on huomioitava, että erityisesti rekisteröintikatsastukset on tallennettava mahdollisimman pian käyttökatkon jälkeen. Tämä siksi, että usein rekisteröintikatsastuksen jälkeen seuraa myös ajoneuvon rekisteröinti, jota ei ole mahdollista tallentaa järjestelmään, ennekuin itse ajoneuvon tiedot on tallennettu. Vastaavasti alla kuvatulla tavalla hoidetaan myös vientikatsastukset ja kiinnitystarkastukset. ennakoiva tiedottaminen ATJ:n käyttöönottoon liittyen AKEn yleinen PALKO-tiedotus valmistelee ja hoitaa ATJ:n käyttöönottoon liittyvää tiedotusta. Tarkoituksena on informoida katsastusasemien asiakkaita ATJ:n ajoneuvojärjestelmien käyttöönottoon liittyvästä käyttökatkosta ja sen vaikutuksista katsastuspalveluiden mahdolliseen ruuhkautumiseen. Erityisesti yliheittovaiheen aikana rekisteröintikatsastuksen (RK) suhteellisen suuret tietomäärät voivat aiheuttaa ongelmia, koska tekniset tiedot joudutaan tallettamaan väliaikaisesti paperimuotoisena tai muuhun vaihtoehtoiseen sähköiseen tallennusvälineeseen. Edellä olevasta johtuen katsastusasemien on tarpeen ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin katsastuskysynnän siirtämiseksi yliheittovaiheen ulkopuolelle. AKEn tiedotustoimia täydentämään katsastusasemia kehotetaan tiedottamaan asiakkaita paikallisesti tulevasta tietojärjestelmän käyttökatkosta ja sen vaikutuksista rekisteröintikatsastuksen läpimenoaikoihin. tyyppitietojen kyselyt LTJ:stä ja WVTA:sta Ajoneuvojen LTJ:n tyyppitiedot ovat selattavissa myös yliheittovaiheen ajan entiseen tapaan LTJ:stä ja yliheiton jälkeen TYYTIn LTJ-tyyppitietojen kyselystä, mutta näiden tietojen hyödyntäminen rekisteröintikatsastuksessa edellyttää usein tietojen manuaalista uudelleen syöttämistä. Käyttöön otettavan ATJ:n Tyyppihyväksyntäjärjestelmään (TYYTI) siirretään Suomessa tallennetuista LTJ:n tyyppitiedoista ns. aktiivikäytössä olevien ajoneuvotyyppien (merkin edustajien tuontiohjelmissaan oleviksi ilmoittamat ajoneuvotyypit sekä EY-tyyppihyväksytyt M1- ja L-luokkien tyypit) tiedot. Muut tätä vanhemmat tyyppitiedot jäävät ns. selailukäyttöön. Tämän vuoksi rekisteröintikatsastustietojen syöttö jälkikäteen KATSAjärjestelmään edellyttää usein mm. käytettyjen kuorma-autojen osalta tietojen syöttämistä yksi kerrallaan uudelleen ilman mitään ohjelmallisesti 13(26)

14 siirrettäviä pohjatietoja. Henkilöautojen osalta ATJ:ssä on mahdollista hakea teknisiä tietoja selattavaksi myös WVTA-järjestelmästä. Tällöinkin tiedot on kuitenkin siirrettävä KATSA-järjestelmään manuaalisesti. teknisten tietojen kerääminen lomakepohjalle ja manuaaliset tarkistuslaskelmat ATJ:n ajoneuvojärjestelmien yliheittovaiheessa mitään tyyppitietoja ei ole saatavissa ohjelmallisesti muuten kuin LTJ:n ja WVTA:n näytönkuvina tulostamalla. Hyväksytyn RK:n jälkeen asiakkaalle on annettava todistus rekisteröintikatsastuksessa todetuista teknisistä tiedoista. Tätä varten liitteenä on malli Word-lomakkeista, johon voi tarvittaessa syöttää ajoneuvon rekisteröintikatsastuksessa kerätyt tekniset tiedot. Alkuperäiset kappaleet lomakkeista annetaan asiakkaalle päätöksen liitteeksi ja kopiot säilytetään tietojen myöhempää yliheiton jälkeistä rekisteriin tallennusta varten. Tietoja kirjattaessa tulee tarkastaa, että tiedot eivät ole keskenään ristiriitaisia (esim. tieliikenteessä sallittu massa ei saa olla suurempi kuin teknisesti sallittu vastaava massa). Raskaan kaluston kytkentöjen yhteydessä on tarvittaessa syytä selvittää sallitut kytkentämitat ja massat manuaalilaskelmin. Lopulliset kytkentätiedot ajoneuvolle lasketaan ohjelmallisesti tietojen yliheiton jälkeisen syötön yhteydessä. katsastuksesta annettavat asiakirjat Sekä hyväksytyssä että hylätyssä rekisteröintikatsastuksessa asiakkaalle annetaan liitteenä listaus katsastuksessa kirjatuista teknisistä tiedoista. Tämä listaus voi olla esimerkiksi edellisessä kohdassa mainittu Wordlomake (johon on kirjattu rekisteriin merkittävät tekniset tiedot) tai rekisteristä poistetulla ajoneuvolla kopio aiemmasta rekisteriotteesta. Liitteet on yksilöitävä kyseistä ajoneuvoa ja rekisteröintikatsastusta koskeviksi sekä leimattava ja allekirjoitettava. Hyväksytystä rekisteröintikatsastuksesta asiakkaalle annetaan väliaikainen katsastustodistus rekisteröintiä varten. Hyväksyntäasetuksen edellyttämä ajoneuvon teknisiä tietoja sisältävä todistus on annettava asiakkaalle myös yliheittovaiheen aikana suoritetuista hyväksytyistä rekisteröintikatsastuksista. Koska katsastustodistusta ei ole mahdollista tulostaa LTJ:stä eikä ATJ:sta, annetaan hyväksytystä rekisteröintikatsastuksesta asiakkaalle LTJ rekisteröintikatsastustodistuspohja (Osa II / Ilmoitusosa), johon on (esim. käsin) täytetty vähintään seuraavat tiedot, C.3 Rekisteröintikatsastustodistus; Kelpaa rekisteröintiin xx.xx.xxxx saakka (määräaikalain mukaan),"ei oikeuta käyttämään liikenteessä". E Valmistenumero J Ajoneuvoluokka (ajoneuvolaji) D1 Merkki D3 Kauppanimi B Käyttöönottopäivä Lisätietoja ja huomautuksia kohtaan: o Veroehdot / -rajoitukset, tuontimaa sekä autoilla rekisterikilven koko 14(26)

15 o Katsastuksen hyväksynyt toimipaikka sekä päivämäärä, katsastajan allekirjoitus ja leima Hylätystä rekisteröintikatsastuksesta asiakkaalle annetaan tarkastuskortti asianmukaisine merkintöineen. tietojen tallennus ATJ:hin jälkikäteen ja todistus Katsastajan on tallennettava tekemiinsä katsastuksiin liittyvät tiedot ATJtietojärjestelmään. Tietojen jatkokäsittelyn ( mm. rekisteröinti ) kannalta on tärkeää, että yliheittovaiheen aikana hyväksyttyjen ajoneuvojen rekisteröintikatsastustiedot syötetään mahdollisimman pian, kun ATJ:n päivityskäyttö tulee mahdolliseksi. Myös hylätyt katsastukset on talletettava järjestelmään. Tietojen syötön jälkeen ajoneuvolle tulostuu rekisteröintikatsastusta koskeva todistus, kun päätös katsastuksesta talletetaan ATJ-järjestelmään (koskee myös hylättyä rekisteröintikatsastusta). Kyseinen jälkikäteen tulostettu todistus on toimitettava asiakkaalle. Tietoja jälkikäteen talletettaessa on katsastuspäivä muutettava järjestelmään todellista katsastuspäivää vastaavaksi, sillä järjestelmässä katsastuspäivän oletusarvona on kuluva päivä. asiakkaan yhteystietojen kirjaaminen Koska rekisteröintikatsastuksen tietojen tallennuksen yhteydessä tulostuu myös lopullinen rekisteröintikatsastustodistus, tulee asiakkaan ajoneuvon katsastukseen esittäneen henkilön yhteystiedot kirjata, jotta todistus voidaan katsastustoimipaikalta toimittaa oikealle henkilölle. katsastusasiakirjojen arkistointi Rekisteröintikatsastuksen asiakirjojen arkistointi on ATJ:n myötä siirtymässä AKEn hoidettavaksi, mutta yliheittovaiheen aikana tehtyjen katsastusten osalta asiakirjat jäävät vielä katsastustoimipaikalla säilytettäväksi. Koska rekisteröintikatsastuksen tuloste ( rekisteröintikatsastustodistus ) annetaan asiakkaalle eikä ATJ-järjestelmästä tulostu "katsastuskirjaa" kuten LTJ:stä, on yliheiton aikaisten ajoneuvojen rekisteröintikatsastustodistusten teknisistä osista syytä ottaa kopio toimipaikan arkistoon katsastusasiakirjojen yhteyteen Muutoskatsastus ja teknisten tietojen korjaus yliheiton aikana Yliheiton aikana tulee ottaa huomioon väliaikaismenettelyt seuraavissa toiminnoissa: - teknisten tietojen muuttaminen rekisteröintitodistusta korjaamalla ja manuaaliset tarkistuslaskelmat - väliaikainen rekisteröintitodistus asiakkaalle - tietojen tallennus ATJ:hin jälkikäteen ja todistuksen tulostaminen - katsastusasiakirjojen arkistointi Teknisten tietojen muuttaminen rekisteröintitodistusta korjaamalla sekä manuaaliset tarkistuslaskelmat Hyväksytyn muutoskatsastuksen ja teknisten tietojen korjauksen jälkeen asiakkaalle on annettava todistus muutetuista teknisistä tiedoista. Yleensä muutos kohdistuu vain muutamiin tietoihin rekisterissä, ja tämän vuoksi muutokset voidaan yliheittovaiheen aikana kirjata ylös asiakkaalla olevaan 15(26)

16 LTJ ATJ yliheiton prosessit rekisteröintitodistukseen. Mikäli muutostietoja on paljon, käytetään vapaamuotoista liitettä teknisten tietojen kirjaamiseksi. Raskaan kaluston kytkentöjen yhteydessä on tarvittaessa syytä selvittää sallitut kytkentämitat ja massat manuaalilaskelmin. Lopulliset kytkentätiedot ajoneuvolle lasketaan ohjelmallisesti tietojen yliheiton jälkeisen syötön yhteydessä.. väliaikainen rekisteröintitodistus asiakkaalle Alkuperäinen muutetuilla tiedoilla (muutokset tehdään käsin), leimalla ja muutospäiväyksellä varustettu rekisteröintitodistus annetaan asiakkaalle katsastuspäätöksen liitteeksi ja kopiot asiakkaalle annetuista asiakirjoista säilytetään katsastusasemalla tietojen myöhempää rekisteriin tallennusta varten. tietojen tallennus ATJ:hin jälkikäteen ja todistus Katsastajan on tallennettava tekemiinsä katsastuksiin liittyvät tiedot ATJtietojärjestelmään. Tietojen jatkokäsittelyn ( mm. rekisteröinti ) kannalta on tärkeää, että yliheittovaiheen aikana hyväksyttyjen ajoneuvojen katsastustiedot syötetään mahdollisimman pian ATJ:n päivityskäytön tultua mahdolliseksi. Myös hylätyt muutoskatsastukset on tallennettava järjestelmään (ajoneuvolle viedään vireilläolo -rajoitustieto ja hylätty katsastuspäätös), mutta muutokseen liittyviä teknisiä tietoja ei syötetä järjestelmään ennen kuin katsastus hyväksytään. Tarvittaessa käytetään viretietoa hylkäyksen syiden dokumentoimiseksi. Tietojen syötön jälkeen ajoneuvolle tulostuu muutoskatsastusta tai teknisten tietojen korjausta koskeva todistus, kun katsastuspäätös/ muutoskatsastustapahtuma talletetaan ATJ-järjestelmään (koskee myös hylättyä muutoskatsastusta). Kyseinen jälkikäteen tulostettu todistus on toimitettava asiakkaalle. Tietoja jälkikäteen talletettaessa on katsastuspäivä muutettava järjestelmään todellista katsastuspäivää vastaavaksi, sillä järjestelmässä katsastuspäivän oletusarvona on kuluva päivä. katsastusasiakirjojen arkistointi Muutoskatsastuksen ja teknisten tietojen korjauksen asiakirjojen arkistointi on ATJ:n myötä siirtymässä AKEn hoidettavaksi, mutta yliheittovaiheen aikana tehtyjen katsastusten osalta asiakirjat jäävät vielä katsastustoimipaikalla säilytettäväksi. Koska rekisteröintikatsastuksen tuloste ( rekisteröintitodistus ) annetaan asiakkaalle eikä ATJ-järjestelmästä tulostu "katsastuskirjaa" kuten LTJ:stä, on yliheiton aikaisten ajoneuvojen rekisteröintitodistusten teknisistä osista syytä ottaa kopio toimipaikan arkistoon katsastusasiakirjojen yhteyteen Vikatilastointi yliheittovaiheen ajalta AKEn ohjeistuksen mukaista vikatilastointia ( 2 krt vuodessa ) noudatetaan niihin katsastuksiin, jotka on tehty ennen yliheittovaihetta eli ns. LTJaikana. LTJ:ssä tehtyjen katsastusten tilasto toimitetaan AKElle perinteisellä Excel-taulukolla. Tähän taulukkoon ei sisällytetä 2.11 tai sen jälkeen suoritettujen määräaikaiskatsastusten vikatietoja. ATJ:ssä vikatilastot muodostetaan tallennettujen määräaikaiskatsastusten tietojen perusteella Katsastussuoritteiden tilastointi yliheittovaiheen ajalta AKEn ohjeistuksen mukaista suoritetilastoja ( raportointi1 krt kuukaudessa ) lähetetään niistä katsastuksista, jotka on tehty ennen yliheittovaihetta eli 16(26)

17 ns. LTJ-aikana. Marraskuun 2007 tilasto toimitetaan AKElle perinteisellä Excel-taulukolla mennessä. Tähän taulukkoon ei sisällytetä tai sen jälkeen suoritettujen katsastusten suoritetietoja. ATJ:ssä suoritetilastot muodostetaan tallennettujen katsastusten tietojen perusteella ja tämä edellyttää, että myös hylätyt ( päätöstiedot ) ja keskeytetyt katsastukset tallennetaan tietojärjestelmään. 17(26)

18 4. Ennakkoilmoittajien toiminta yliheiton aikana LTJ ATJ yliheiton prosessit 4.1. Taustaa Ajoneuvojen tyyppitieto- ja ennakkoilmoitusjärjestelmät otetaan käyttöön ATJ:n ajoneuvojärjestelmien osana. Nykyisen tieliikenteen tietojärjestelmän (LTJ) sovellukset ovat tuotantokäytössä saakka. Em. päivämäärien välisen ajan eli LTJ on pelkästään kyselykäytössä, eikä sen tietoja voi päivittää. Tässä luvussa esitellään ajoneuvotyyppihyväksyntä-, tyyppitietojen tallennus- ja ennakkoilmoitus prosessien toimintaa yliheiton aikana Ajoneuvotyyppihyväksyntä Viimeisten LTJ tyyppihyväksyntähakemusten tulee saapua AKEen ja niihin liittyvien ajoneuvojen tarkastusten on oltava tehty 11 päivää ennen käyttökatkon alkua (22.10.). Näin varmistetaan, että hakemukset saadaan käsiteltyä ja tiedot vietyä LTJ:ään ennen konversiopoimintoja. Ajoneuvotyyppihyväksyntään liittyviä toimintoja ei yliheiton käyttökatkon aikana voi tehdä lukuun ottamatta ajoneuvojen tarkastuksia Tyyppitietojen tallennus 4.4. Ennakkoilmoitus LTJ muotoisia tyyppitietojen tallennushakemuksia voi tehdä asti. Jos kaikkia hakemuksia ei ehditä käsitellä ennen käyttökatkon alkua, kirjaukset voidaan tehdä ATJ:ään käyttökatkon jälkeen. Tyyppitietojen tallennukseen liittyviä toimintoja ei yliheiton käyttökatkon aikana voi tehdä. Viimeisten LTJ ennakkoilmoitusten eräajo ajetaan järjestelmään , joten ennakkoilmoitustiedostojen pitää olla toimitettu AKEen iltaan mennessä. Yliheiton käyttökatkon aikana, alkaen 5.11., voi ATJ välityspalveluun lähettää ATJ muotoisia ennakkoilmoitustiedostoja. Ne ajetaan järjestelmään käyttökatkon lopussa. Myös ATJ - ennakkoilmoitustodistusten postitus aloitetaan jo yliheiton loppuvaiheessa. Muuta ennakkoilmoitukseen liittyvää toimintaa ei yliheiton aikana voi tehdä Tyyppirekisteriotteen käyttö Tyyppirekisteriotetta voi käyttää uuden ajoneuvon ensirekisteröintiin yliheiton käyttökatkon alkuun asti. Sen jälkeen ensirekisteröinnin voi tehdä katsastus- tai ennakkoilmoitustodistuksella. 18(26)

19 5. Tietopalvelun käyttö Ajoneuvojen suorakäyttötietopalvelu- (TPSUO) ja erätietopalvelujärjestelmät (TPERA) otetaan käyttöön ATJ:n ajoneuvojärjestelmien osana. Nykyisen tieliikenteen tietojärjestelmän (LTJ) sovellukset ovat tuotantokäytössä saakka. Em. päivämäärien välisen ajan eli LTJ on pelkästään kyselykäytössä, eikä LTJ:n tietopalvelun tietoja voi päivittää. LTJn kyselykäyttö jatkuu vielä jälkeen vaiheistetun käyttöönoton ajan. Tässä esitellään tietopalvelun käyttöä ja toimintaa käyttäjäryhmittäin yliheiton aikana Suorakyselykäyttäjät 5.2. Nettikyselykäyttäjät 5.3. Vakuutusyhtiöt LTJ päivitykset päättyvät perjantaiaamuna LTJ ajoneuvotietojen osalta jatkuu kyselykäyttö jatkuu vaiheistetun käyttöönoton ajan eli vähintään asti. AKElaisilla kyselykäyttö jatkuu tämänkin jälkeen, mutta on huomioitava, että tiedot eivät päivity jälkeen. Asiakas voi aloittaa ATJ kyselykäytön vaiheistetun käyttöönoton aikataulussa. Laskutusasiakkaiden sopimukset on irtisanottu siten, että irtisanominen tulee voimaan, kun Web-palvelut siirretään ATJ:hin vaiheistetun käyttöönoton neljännessä vaiheessa. Asiakkaille ilmoitettiin, että luovumme laskutuskäytöstä uuden järjestelmän käyttöönoton yhteydessä. Jatkossa on mahdollista ainoastaan verkkopankkimaksu. Muita yhteyksiä järjestelmään voi tiedustella kyselyjälleenmyyjiltä. Verkkopankkikyselyt suljetaan vaiheistetun käyttöönoton neljännen vaiheen alkaessa TRAP-sovelluksesta. Tällöin verkkiopankkikyselyt siirtyvät TPWeb sovellukseen. Mikäli joudumme priorisoimaan tehtäviä, voidaan nettikyselyt ottaa käyttöön vasta myöhemmin. Ne on tarkoitus kuitenkin saada käyttöön ennen Tilanteesta tiedotetaan nettisivuilla palvelun yhteydessä tapahtuneista muutoksista toimitetaan vakuutusyhtiöille LTJaikaiset muutostiedot vastaisena yönä toimitetaan vakuutusyhtiöille lähtötilanneaineisto. Tarkka päivämäärä varmistuu myöhemmin muutostietoja ei toimiteta Ensimmäiset ATJ-aikaiset muutostiedot toimitetaan tallennetuista ja tapahtuneista muutoksista vastaisena yönä. Tällöin on huomioitava, että katkon aikaisia tapahtumia tallennetaan vähintäänkin välisenä aikana ja nämä tulevat muutostietoihin sitä mukaan kun ne on ehditty tallentaa eri katsastusyrityksissä. Tästä johtuen tapahtumapäivä voi olla mikä hyvänsä katkon aikainen päivä. 19(26)

20 5.4. Liikennevakuutuskeskus (LVK) 5.5. Tulli 5.6. Ahvenanmaa 5.7. Ennakkoilmoittajat 5.8. Tilastokeskus Tyyppitiedot toimitetaan tyyppitietojen lähtötilannepoiminta. - Tyyppitietojen päivityksiä aletaan toimittaa lähtien päivittäin. Määräajan ylitykset - Viimeinen LTJ-aikainen poiminta tehdään ATJ poiminnat aloitetaan ja tehdään päivittäin. Siirtoluvat - Viimeinen LTJ-aikainen poiminta tehdään ATJ poiminnat aloitetaan ja tehdään päivittäin. Ensirekisteröinnit tullille toimitetaan viimeisin LTJ aikainen poiminta ensirekisteröinneistä lähtien aloitetaan ATJ aikaisten ensirekisteröintitietojen toimittaminen päivittäin. Katkon aikaisia ensirekisteröintejä tallennetaan vähintäänkin välisenä aikana ja nämä tulevat muutostietoihin sitä mukaan kun ne on ehditty tallentaa eri katsastusyrityksissä. Tästä johtuen ensirekisteröintipäivä voi olla mikä hyvänsä katkon aikainen päivä.. Tyyppitiedot toimitetaan tyyppitietojen lähtötilannepoiminta. Tarkka päivämäärä varmistuu myöhemmin. - Tyyppitietojen päivityksiä aletaan toimittaa lähtien päivittäin. Ensirekisteröinnit tiedostoennakkoilmoittajille - Viimeinen LTJ ajo tehdään Ensimmäinen ATJ-ajo tehdään ajetaan LTJ -muotoinen ensirekisteröintitiedosto ajalta ja viimeisin LTJ -muotoinen kantatilastotiedosto. - TPERA kannanlatauksen jälkeen ajetaan ATJ-muotoinen kantatilastopoiminta konvertoiduista tiedoista. 20(26)

21 5.9. Jälleenmyyjät LTJ ATJ yliheiton prosessit - Seuraavat ATJ kantapoiminnat tehdään normaalin aikataulun mukaisesti neljännesvuosittain, joten seuraava poiminta on ATJ ensirekisteröintipoiminnat tehdään myös normaalin aikataulun mukaisesti kuukausittain Suoramarkkinointikumppanit Viimeinen LTJ aikainen poiminta tehdään TPERA kannanlatauksen jälkeen ajetaan ATJ-muotoinen poiminta konvertoiduista tiedoista Ensimmäinen ATJ aikainen poiminta tehdään marraskuun puolessa välissä ja tarkka päivämäärä tarkentuu myöhemmin Kyselyjälleenmyyjät Trap-tietokanta päivitetään viimeisen kerran aamulla Tietokanta pidetään toiminnassa tarvittaessa marraskuun loppuun asti. Kumppanit kytkevät uudet palvelut ATPSUO kantaan vaiheistetun käyttöönoton aikataulun mukaisesti Markkinatiedon jälleenmyyjät ajetaan LTJ-muotoinen ensirekisteröintitiedosto ajalta ja viimeisin LTJ-muotoinen kantatilasto alkaen ajetaan ensirekisteröinnit päivittäin. - TPERA kannanlatauksen jälkeen ajetaan ATJ-muotoinen kantatilastopoiminta konvertoiduista tiedoista. - Seuraavat ATJ kantapoiminnat tehdään normaalin aikataulun mukaisesti kuukausittain, joten seuraava poiminta on EU-rekisteröintiviranomaiset Syyskuussa ilmoitetaan, että tuontiautojen rekisteröinneistä tietojen toimitus aloitetaan sähköpostitse. Toimitukset aloitetaan marraskuussa Asiakirjapalvelu kansalaisille Palvelutoiminta ei muutu yliheiton aikana. 21(26)

22 6. Yhteystiedot Tiedotteet ja ohjeet: Järjestelmien käyttöön liittyvät ongelmat: ATJ-järjestelmätuki puh tai Järjestelmätuki on avoinna klo Prosessiin ja yliheittoon liittyvissä kysymyksissä auttavat AKEn soittoringit. AKE tiedottaa vaiheistetun käyttöönoton etenemisestä kumppanisivuillaan. Lisätietoja käyttöönoton vaiheistuksesta antavat - Hanna Hakanen (ajoneuvojen rekisteröinti, REKI- ja KILPI-järjestelmät), puh Juhani Puurunen (ajoneuvojen tyyppihyväksyntä ja ennakkoilmoittaminen, TYYTI- ja ENNI- järjestelmät), puh Aino Varhimo (ajoneuvotietopalvelu TP-järjestestelmät), puh Björn Ziessler (ajoneuvojen katsastus, KATSA-järjestelmä), puh (26)

23 7. Vaiheistettu käyttöönotto 7.1. Toimintamalli ATJ:n käytön aloitukseen asti Kukin kumppani jatkaa toimintaansa yliheiton käyttökatkon aikaisten toimintamallien mukaisesti, kunnes pääsee aloittamaan ATJ:n käytön. Jos joudutaan palaamaan rajoitetumpaan käyttöön, eivätkä kaikki ATJ:n käytön aloittaneet kumppanit voi käyttää järjestelmiä, nämä kumppanit palaavat yliheiton aikaisen toimintamallin mukaiseen toimintaan. Tämä vaatisi erityisesti katsastajilta valmiutta palata keräämään määräaikaiskatsastustapahtumia omiin järjestelmiinsä myöhempää purkua varten Käytön laajentaminen tai siirtyminen rajoitetumpaan käyttöön ongelmatilanteessa Järjestelmien kuormaa ja suorituskykyä seurataan tiiviisti ensimmäisten tuotantopäivien aikana. Tarkistuspisteet päivittäin klo 12:00 ja 17:00, joissa käydään läpi tilanne ja tehdään päätökset käytön laajentamisesta tai rajoittamisesta. Kun ongelma on saatu poistettua, lisätään järjestelmien käyttöä tässä suunnitelmassa esitetyssä järjestyksessä Tuotantokäyttö koeajalla 1. vaihe Yliheiton aikana käynnistynyt toiminta jatkuu (tiedostoennakkoilmoitukset, vakuutusten maksamattomuustiedot, poliisin so-so käyttö). Akelaisten käyttöä eikä VEROn suorakäyttöä rajoiteta. TPERAn tapahtumapoiminta-ajot ajetaan yöllä ja aineistot ovat noudettavissa välityspalvelusta aamulla - Ensirekisteröinnit ennakkoilmoittajille - Ensirekisteröinnit Tullille - Vakuutusmuutostapahtumat - Määräajan ylitykset ja Siirtolupatiedot LVK:lle - Tyyppitietopäivitykset - PV:lle toimitettavat ajoneuvotapahtumat - Ensirekisteröintitilastotiedot markkinatietojälleenmyyjille LTJ:n ajoneuvotiedot ovat kyselykäytössä ja TRAP normaalissa käytössä (tiedot eivät päivity enää alkaen). AN-järjestelmien suorakäyttö (selainkäyttö + so-sot) aloitetaan vaiheittain 4 aallossa 1. aalto klo 08:00 13:00 - Tulli aloittaa aamulla yhdessä toimipisteessä siirtolupien tallentamisen ja TPSUO-kyselyt (myös so-so). - Poliisi aloittaa TP-SUO-kyselyt. - A-Katsastuksen ja K1-Katsastajien käyttäjistä yhdessä toimipisteessä sekä selainkatsastajilla (9 kpl) aloitetaan sekä rekisteröinti että katsastus (TPSUO, KATSAn so-so kyselyt sallittu kaikille). 23(26)

24 - Yhdessä MetroAuto Oy:n toimipisteessä aloitetaan rekisteröinti jatpsuokyselyt. - Vakuutustietoja välittävät jälleenmyyjät voivat tehdä vakuutusyhtiöille tarjottavia sovellus sovellus-kyselyitä. - Vakuutusyhtiöt aloittavat VATI-päivitykset sovellus sovellus-yhteyksin. - LVK aloittaa VATI-päivitykset ja TPSUO-kyselyt aalto ( klo 13:00, klo 08:00 ja 13:00) - Lisätään käyttäjiä Tullin uusista toimipisteistä. - Lisätään käyttäjiä MetroAuton uusista toimpisteistä aallossa lisätään käyttäjiksi 50 % A-Katsastuksesta toimipaikoista, 50 % K1-Katsastajien toimipaikoista sekä ProKatsastuksen kaikki käyttäjät ( klo 08:00) ja nämä toimipaikat aloittavat rekisteröinnit, katsastukset ja TPSUO-kyselyt. - Veljekset Laakkonen Oy:n käyttäjät aloittavat rekisteröinnit ja TPSUOkyselyt aallossa 4 ( klo 13:00). Iltaisin klo jälkeen puretaan määräaikaiskatsastustapahtumia, joita ei ole voitu tallentaa ATJ:iin reaaliaikaisesti. Jos vaiheen aikana ilmenee ongelmia kuormankeston kanssa, niin lopetetaan VATI-päivitykset ja katsastusten tallentaminen Tuotantokäyttö koeajalla 2. vaihe Jos kaikki on mennyt hyvin vaiheessa 1., lisätään käyttäjien ja käytettävissä olevien sovellusten määrää 2 aallossa. 1. aalto klo 08:00 13:00 - Lisätään loput A-Katsastuksen, K1-Katsastajien toimipisteet, hjotka aloittavat rekisteröinnit, katsastukset ja TPSUO-kyselyt. - Loput Tullin toimipisteet - Rahoitusyhtiöt aloittavat rekisteröinnit ja TPSUO-kyselyt. - Ajoneuvovalmistajien edustajat aloittavat tyyppihyväksynnät ja selainennakkoilmoitusten tekemisen. - Seuraavat autoliikkeet aloittavat rekisteröinnit ja TPSUO-kyselyt. OM aloittaa TPSUO-kyselyt. - OM aloittaa TPSUO-kyselyt. 2. aalto klo 13:00 - Lisätään käyttäjiä uusista autoliikkeistä. LTJ:n ajoneuvotiedot ovat kyselykäytössä ja TRAP normaalissa käytössä (tiedot eivät päivity enää alkaen). Päivittäiset eräajot (tiedostoennakkoilmoitukset, vakuutusten maksamattomuus, Tietopalvelun tapahtuma-ajot ym.) jatkuvat. Uutena eräajona mukaan otetaan Tietopalvelun Tyyppitietopäivitykset tapahtuma-ajo. Jos tulee ongelmia kuormankestossa ja/tai suorituskyvyssä, vähennetään käyttöä asteittain siten, että tarvittaessa palataan maanantain tilanteeseen. 24(26)

Prosessien toipumissuunnitelma 31.8.2007 KAURA 31.8.2007 0.1. Björn Ziessler. Copyright Ajoneuvohallintokeskus 1(7)

Prosessien toipumissuunnitelma 31.8.2007 KAURA 31.8.2007 0.1. Björn Ziessler. Copyright Ajoneuvohallintokeskus 1(7) KAURA Prosessien toipumissuunnitelma 0.1 Björn Ziessler 1(7) 1. Yleistä Tässä suunnitelmassa kuvataan KAURA kehitysprojektin AT1 prosessien toipuminen tilanteissa, jolloin ATJ järjestelmät eivät ole käytettävissä

Lisätiedot

LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO

LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO Ohje 1 (6) Antopäivä: 25.5.2012 Voimaantulopäivä: 26.5.2012 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: 26.5.2012-25.5.2017 Muutostiedot: Kumoaa ohjeet AKE 11/2008 ja TRAFI/4625/2012

Lisätiedot

AKEn tilannekatsaus. Sisältö. ATJ:n kenraaliharjoitukset. Yliheitto eli siirtyminen LTJ:stä ATJ:hin. ATJ:n tuotantokäytön vaiheistettu aloitus

AKEn tilannekatsaus. Sisältö. ATJ:n kenraaliharjoitukset. Yliheitto eli siirtyminen LTJ:stä ATJ:hin. ATJ:n tuotantokäytön vaiheistettu aloitus AKEn tilannekatsaus Kyselyjälleenmyyjien koulutustilaisuus 6.9.2007 Sisältö ATJ:n kenraaliharjoitukset Yliheitto eli siirtyminen LTJ:stä ATJ:hin ATJ:n tuotantokäytön vaiheistettu aloitus 2 Kenraaliharjoitus

Lisätiedot

Prosessi 1: Siirtolupa ja ajoneuvon ensirekisteröinti

Prosessi 1: Siirtolupa ja ajoneuvon ensirekisteröinti Prosessikuvaukset 1(19) 24.3.2006 Prosessi 1: Siirtolupa ja ajoneuvon ensirekisteröinti Prosessissa käydään läpi käytettynä maahantuodulle ajoneuvolle myönnettävä pitkä siirtolupa, ajoneuvon rekisteröintikatsastus

Lisätiedot

LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO

LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO Ohje 1 (6) Antopäivä: 25.5.2012 Voimaantulopäivä: 26.5.2012 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: 26.5.2012-25.5.2017 Muutostiedot: Kumoaa ohjeen AKE 25/2008 ja TRAFI/4626/2012

Lisätiedot

Rekisteröinnistä perittävät maksut

Rekisteröinnistä perittävät maksut Ohje 1 (5) Antopäivä: 1.6.2011 Voimaantulopäivä: 1.6.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: 1.6.2011-31.12.2016 Muutostiedot: Kumoaa ohjeen TRAFI/33471/03.04.03.01/2010

Lisätiedot

Yleistä ATJ-järjestelmästä

Yleistä ATJ-järjestelmästä Yleistä ATJ-järjestelmästä ATJ-järjestelmän käyttöönottokoulutus Tullille 20.9.2007 ja 21.9.2007 ATJ Ajoneuvoliikenteen tietojärjestelmä PALKO-hanke on AKEn tietojärjestelmien ja prosessien uudistamishanke,

Lisätiedot

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset Päiväys/Datum/Date 17.2.2010 Ohje / Auto-, rahoitus- ja vakuutusalan rekisteröintitehtävien suorittajat Dnro/Dnr/Ind.no. Viite/Referens/Ref TRAFI/3034/03.04.03.01/2010 Sisältöalue: Ajoneuvojen rekisteröinti

Lisätiedot

Vakuutustiedot REKIssä

Vakuutustiedot REKIssä Vakuutustiedot REKIssä Vakuutusalan prosessi-info 29.3.2006 Hanna Hakanen Vakuutus REKIssä Voimassaoleva liikennevakuutus todennetaan rekisteröinnin yhteydessä kolmella vaihtoehtoisella tavalla automaattinen

Lisätiedot

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET. Syksy 2008 Katsastustoimipaikat

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET. Syksy 2008 Katsastustoimipaikat KYSYMYKSET JA VASTAUKSET Syksy 2008 Katsastustoimipaikat Rekisterikilpi ja siirtolupa K: Kun ulkomaiset kilvet palautetaan Suomeen rekisteröinnin yhteydessä, historiatietoihin jää vain merkintä "Muu muutos".

Lisätiedot

Tullin ATJ-koulutus Prosessimuutoksista Siirtoluvan myöntäminen järjestelmässä

Tullin ATJ-koulutus Prosessimuutoksista Siirtoluvan myöntäminen järjestelmässä Tullin ATJ-koulutus Prosessimuutoksista Siirtoluvan myöntäminen järjestelmässä 20.9.2007 ja 21.9.2007 Sähköinen vakuutustietovarasto VATI Liikennevakuutuksen todistemerkistä luopuminen Vakuutustietovarasto

Lisätiedot

REKIn tavoitteet ja keskeiset muutokset. Lunastuspoistajat

REKIn tavoitteet ja keskeiset muutokset. Lunastuspoistajat REKIn tavoitteet ja keskeiset muutokset Lunastuspoistajat Tavoitteet REKIn kehittämisen tavoitteet Rekisterin ajantasaisuuden ja luotettavuuden edistäminen Sähköisen tiedonvälityksen lisääminen Myöhemmin

Lisätiedot

KATSASTUSASIAKIRJOJEN ARKISTOINTI JA LÄHETTÄMINEN DIGITOI- TAVAKSI

KATSASTUSASIAKIRJOJEN ARKISTOINTI JA LÄHETTÄMINEN DIGITOI- TAVAKSI 1 (6) Antopäivä: 05.05.2013 Säädösperusta: Voimaantulopäivä: 05.05.2013 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa/muuttaa määräyksen/ohjeen AKEn ohje 618/208/2008;

Lisätiedot

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset Päiväys/Datum/Date 17.2.2010 Ohje / Katsastustoimipaikkojen rekisteröintitehtävien suorittajat Dnro/Dnr/Ind.no. Viite/Referens/Ref TRAFI/2996/03.04.03.01/2010 Sisältöalue: Ajoneuvojen rekisteröinti Toimivallan

Lisätiedot

Yleistä ATJn käytöstä

Yleistä ATJn käytöstä Yleistä ATJn käytöstä 2.10.2007 Yliheitto 12.9.2007 Ajoneuvojen katsastaminen Ajoneuvojen katsastusjärjestelmä (KATSA) otetaan vaiheittain käyttöön 12.11.2007-14.11.2007 LTJn katsastussovellus on tuotantokäytössä

Lisätiedot

Tiedote 14/2007 katsastustoimipaikoille. Selain- ja tulostusasetukset. Toimintaohjeita järjestelmävirheisiin

Tiedote 14/2007 katsastustoimipaikoille. Selain- ja tulostusasetukset. Toimintaohjeita järjestelmävirheisiin Tiedote 14/2007 katsastustoimipaikoille 21.11.2007 Selain- ja tulostusasetukset Järjestelmän toiminnan ja tulostamisen osalta on erittäin tärkeää, että selain ja tulostusasetukset on tehty AKEn ilmoittamalla

Lisätiedot

tapauksiin lisätty muutama ohje Poistettu näpyttelyohje, omistajien/haltijoiden lukumäärä ja 2.3. Muut omistajat ja haltijat

tapauksiin lisätty muutama ohje Poistettu näpyttelyohje, omistajien/haltijoiden lukumäärä ja 2.3. Muut omistajat ja haltijat KTP-OHJEKANSION ATJ-OHJEET Muuttunut tieto Rekisteröinnin ohjekansio 1. 2.1. Rekisteriin merkittävistä yrityksistä ja yhteisöistä Uusi ohje (yhdistetty kaksi ohjetta) 2.2. Omistajan ja haltijan ikä- ja

Lisätiedot

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä AJONEUVOHALLINTOKESKUS Ennakkotehtävä 1 AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...3 ATJ Aloitussivu...4 Rekisteröinnin päävalikko...5 Ensirekisteröinti...6 Rekisteritietojen haku...6

Lisätiedot

REKISTERÖINTIKATSASTUKSEN ALOITTAMINEN, RAJOITUSTIEDOT, KATSASTUKSEN PÄÄTTÄMINEN JA JATKAMINEN

REKISTERÖINTIKATSASTUKSEN ALOITTAMINEN, RAJOITUSTIEDOT, KATSASTUKSEN PÄÄTTÄMINEN JA JATKAMINEN REKISTERÖINTIKATSASTUKSEN ALOITTAMINEN, RAJOITUSTIEDOT, KATSASTUKSEN PÄÄTTÄMINEN JA JATKAMINEN REKISTERÖINTIKATSASTUKSEN ALOITTAMINEN... 2 KATSASTUKSEN PÄÄVALIKKO... 2 AJONEUVON HAKU (REKISTERÖINTIKATSASTUS)...

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (6) Antopäivä: 16.9.2015 Voimaantulopäivä: 21.9.2015 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: TRAFI/23887/03.04.03.02/2013 Soveltamisala: Rekisteröintitehtävien

Lisätiedot

REKIn tavoitteet ja keskeiset muutokset. Katsastustoimipaikat

REKIn tavoitteet ja keskeiset muutokset. Katsastustoimipaikat REKIn tavoitteet ja keskeiset muutokset Katsastustoimipaikat Tavoitteet REKIn kehittämisen tavoitteet Rekisterin ajantasaisuuden ja luotettavuuden edistäminen Sähköisen tiedonvälityksen lisääminen Myöhemmin

Lisätiedot

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset

Liikennekäytöstäpoisto ja poiston aikaiset muutokset Ohje 1 (6) Antopäivä: 24.10.2012 Voimaantulopäivä: 1.11.2012 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ohjeen TRAFI/2996/2010 Soveltamisala: Katsastustoimipaikkojen

Lisätiedot

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...2 ATJ Aloitussivu...3 Rekisteröinnin päävalikko...4 Liikennekäytöstäpoisto...5 Rekisteritietojen haku...5 Omistajuuden perustiedot...6

Lisätiedot

Rekisteröintikatsastus. L-luokan ajoneuvo

Rekisteröintikatsastus. L-luokan ajoneuvo Rekisteröintikatsastus L-luokan ajoneuvo Kirjautuminen / katsastuksen päävalikko L3-luokan rekisteröintikatsastus variantti- ja versiotietojen pohjalta Käytettynä maahantuotu Ahtimen jälkiasennus Kirjaudu

Lisätiedot

Kyselyjälleenmyyjäkumppanien koulutus Selvennykseksi

Kyselyjälleenmyyjäkumppanien koulutus Selvennykseksi Kyselyjälleenmyyjäkumppanien koulutus 6.9.2007 Tietosisällöstä ja muutokset LTJ-> ATJ Rekisteröintilainsäädönnön muutokset Marja Koskinen Selvennykseksi Ajoneuvoluokka = N3/Kuorma-auto, M1/Henkilöauto

Lisätiedot

Rekisteröintiasioita. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt

Rekisteröintiasioita. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Rekisteröintiasioita Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Valtuuttaminen Valtuutuksen perusteella valtuutettu voi edustaa valtakirjan antajaa Valtuutuksen laajuus riippuu valtakirjan

Lisätiedot

Lisäohje katsastusalan työtehtävistä

Lisäohje katsastusalan työtehtävistä Lisäohje katsastusalan työtehtävistä Ohje ATJ-oikeuksien hallintaan 16.11.2009 1.3 TALLENNUSPAIKKA: ATJ:/Järjestelmäkirjat/Muut yhteiset järjestelmät/sopimuskumppanihallinta/7 Käyttäjän ja käytön ohjeet

Lisätiedot

Rekisteröintikoulutus Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt 2009

Rekisteröintikoulutus Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt 2009 Rekisteröintikoulutus Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt 2009 Koulutuspaikat: 06.10.2009 Helsinki / VR Auditorio 08.10.2009 Tampere / Scandic City 13.10.2009 Kuopio / Hotelli Puijonsarvi 15.10.2009 Oulu /

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti 1 (7) Antopäivä: 28.12.2015 Voimaantulopäivä: 4.1.2016 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: TRAFI/49966/03.04.03.02/2015 Soveltamisala: Rekisteröintitehtävien

Lisätiedot

Katsastusasiakirjojen arkistointi ja lähettäminen digitoitavaksi

Katsastusasiakirjojen arkistointi ja lähettäminen digitoitavaksi Päivämäärä MÄÄRÄYS OHJE Nro 27.4.2009 620/208/2009 Sisältöalue Toimivallan säädösperusta Kohderyhmät Katsastajat Voimassaoloaika 29.4.2008 Kumoaa/muuttaa määräyksen/ohjeen AKEn ohje 618/208/2008; 21.5.2008

Lisätiedot

Vakuutusyhtiöt AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI

Vakuutusyhtiöt AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Vakuutusyhtiöt AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...3 ATJ Aloitussivu...4 Rekisteröinnin päävalikko...5 Ensirekisteröinti...6 Rekisteritietojen haku...6 Ajoneuvon ensirekisteröinnin

Lisätiedot

Katsastajien prosessiohjeet KATSA

Katsastajien prosessiohjeet KATSA Katsastajien prosessiohjeet KATSA 5.6.2009 0.5 Milla Palmroos TALLENNUSPAIKKA: ATJ:/Prosessikuvaukset/Ajoneuvoprosessit/Katsastus MUUTOSHISTORIA Versio Päiväys Laatija Muutoksen kuvaus / hyväksyjä 0.5

Lisätiedot

OHJE KILPIEN LISÄÄMISESTÄ ATJN KILPIVARASTOON

OHJE KILPIEN LISÄÄMISESTÄ ATJN KILPIVARASTOON OHJE KILPIEN LISÄÄMISESTÄ ATJN KILPIVARASTOON Kilpiä voidaan joutua lisäämään kilpivarastotiedoksi mm. alla mainituissa tilanteissa. Sarjakilpivarastoon: - Tunnus on määräytynyt ajoneuvolle LTJn aikaisessa

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan liikenteessä

Lisätiedot

KATSAn selaustoiminnot, katsastusten korjaukset ja mitätöinti

KATSAn selaustoiminnot, katsastusten korjaukset ja mitätöinti KATSAn selaustoiminnot, katsastusten korjaukset ja mitätöinti Koulutus 15.11.2006 Heini Lehtonen järjestelmäasiantuntija Ajoneuvon teknisten tietojen selaus Ajoneuvon teknisten tietojen selauksessa voidaan

Lisätiedot

Murskaamot AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI

Murskaamot AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Murskaamot AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...2 ATJ Aloitussivu...3 Rekisteröinnin päävalikko...4 Liikennekäytöstä poisto...5 Rekisteritietojen haku...5 Omistajuuden perustiedot...6

Lisätiedot

Tiedote 10/2007 katsastustoimipaikoille. ATJ:n käyttöönotto

Tiedote 10/2007 katsastustoimipaikoille. ATJ:n käyttöönotto Tiedote 10/2007 katsastustoimipaikoille 16.10.2007 ATJ:n käyttöönotto Uusi ajoneuvoliikenteen tietojärjestelmä (ATJ) otetaan käyttöön 12.11.2007. Rekisteröinnin tietojärjestelmä REKI ja kilpijärjestelmä

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi. Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003), Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2

Voimassa: Toistaiseksi. Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003), Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2 1 (6) TRAFI/9652/03.04.03.03/2014 Antopäivä: 28.4.2014 Voimaantulopäivä: 28.4.2014 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003), Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009)

Lisätiedot

Määräaikaiskatsastussuoritteen avaaminen ikkunalle (KATSA010) on lisätty

Määräaikaiskatsastussuoritteen avaaminen ikkunalle (KATSA010) on lisätty Tiedote katsastajille 1/2011 13.1.2011 ATJ:ssä käyttökatko 16.1.2011 kello 08.00 16.00 Ajoneuvoliikenteen tietojärjestelmään (ATJ) tehdään uuden version käyttöönotto 16.1.2011. ATJ ei ole tuotantokäytössä

Lisätiedot

Koenumerokilvet ja valvonta. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt

Koenumerokilvet ja valvonta. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Koenumerokilvet ja valvonta Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Koenumerokilvet Koenumerokilvet voidaan myöntää mm. autokauppaa tai korjausta harjoittavalle yritykselle Koenumerokilvillä

Lisätiedot

Koulutus suoramarkkinointikumppanien myyntihenkilöille 23.11.2006. ATP s. 3-24 LTJ-ATJ s. 25-33 Ajoneuvojen rekisteröinnin muutosesitykset s.

Koulutus suoramarkkinointikumppanien myyntihenkilöille 23.11.2006. ATP s. 3-24 LTJ-ATJ s. 25-33 Ajoneuvojen rekisteröinnin muutosesitykset s. Koulutus suoramarkkinointikumppanien myyntihenkilöille 23.11.2006 ATP s. 3-24 LTJ-ATJ s. 25-33 Ajoneuvojen rekisteröinnin muutosesitykset s. 34-42 Ohjelma: * AKEn tilannekatsaus * Lupakäytännöt * AKEn

Lisätiedot

ATJ kirjautuminen, käyttäjätunnukset, käyttäjätuki ja koulutusympäristö

ATJ kirjautuminen, käyttäjätunnukset, käyttäjätuki ja koulutusympäristö ATJ kirjautuminen, käyttäjätunnukset, käyttäjätuki ja koulutusympäristö 15.8.2007 Kirjautuminen Kirjautumissivu https://atj.ake.fi 2 Käyttöoikeudet Henkilökohtaiset tunnukset ja salasana ei saa luovuttaa

Lisätiedot

Ohje 1 (6) Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003), Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2

Ohje 1 (6) Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003), Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2 Ohje 1 (6) Antopäivä: 2.11.2017 Voimaantulopäivä: 2.11.2017 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003), Laki liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2 Muutostiedot: Muutetaan

Lisätiedot

Siirtolupa- ja vakuutustiedot REKI0136...60 Rekisteröinnin yhteenveto REKI0110...62

Siirtolupa- ja vakuutustiedot REKI0136...60 Rekisteröinnin yhteenveto REKI0110...62 1 SIIRTOLUPA SIIRTOLUPA...1 Uuden siirtoluvan myöntäminen...3 Siirtolupatietojen haku REKI0131...3 Siirtolupatietojen haku valmistenumerolla...4 Siirtolupatietojen haku REKI0131...4 Uusi siirtolupa Ajoneuvon

Lisätiedot

Katsastustoimipaikat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI

Katsastustoimipaikat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Katsastustoimipaikat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI -järjestelmään...4 ATJ Aloitussivu...5 Rekisteröinnin päävalikko...6 Ensirekisteröinti...7 Rekisteritietojen haku...7 Ajoneuvon ensirekisteröintitiedot...8

Lisätiedot

Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus

Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus 16.2.2012 Versio 1.2 Copyright Liikenteen turvallisuusvirasto TALLENNUSPAIKKA: MUUTOSHISTORIA Versio Päiväys Laatija Muutoksen kuvaus / hyväksyjä 1.2 16.2.2012 Ville Korhonen

Lisätiedot

A7-0199/ Ehdotus direktiiviksi (COM(2012)0381 C7-0187/ /0185(COD))

A7-0199/ Ehdotus direktiiviksi (COM(2012)0381 C7-0187/ /0185(COD)) 28.6.2013 A7-0199/ 001-011 TARKISTUKSET 001-011 esittäjä(t): Liikenne- ja matkailuvaliokunta Mietintö Vilja Savisaar-Toomast Ajoneuvojen rekisteröintiasiakirjat A7-0199/2013 (COM(2012)0381 C7-0187/2012

Lisätiedot

Yksittäishyväksyntä ja komponenttiluettelo

Yksittäishyväksyntä ja komponenttiluettelo Yksittäishyväksyntä ja komponenttiluettelo Komponenttiluettelo ikkuna yleistä Täytetään KATSAssa yksittäishyväksynnän yhteydessä Ikkunalle pääsee siirtymään Navigointi-, Perustiedot - ja Katsastustapahtuma

Lisätiedot

Infotilaisuus

Infotilaisuus Infotilaisuus AT1-aikataulu Tietopalvelun palvelut, raportointi ja kustannukset ATJ:n käyttöoikeudet ATJ-testaukset ja kenraaliharjoitukset sekä käyttöönoton yliheitto AT1-tilanne PALKO kokonaisaikataulu

Lisätiedot

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen Ohje 1 (5) Antopäivä: 27.5.2011 Voimaantulopäivä: 27.5.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Voimassa: toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ohjeen 759/208/2009, 26.6.2009 Soveltamisala:

Lisätiedot

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Rekisteröinnin koulutus. Autoliikkeet ja rahoitusyhtiöt

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Rekisteröinnin koulutus. Autoliikkeet ja rahoitusyhtiöt AJONEUVOHALLINTOKESKUS Rekisteröinnin koulutus Autoliikkeet ja rahoitusyhtiöt Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ REKISTERÖINNISTÄ...1 2. AUTOLIIKKEIDEN JA RAHOITUSYHTIÖIDEN REKISTERÖINTIOIKEUDET...1 2.1. Autoliikkeiden

Lisätiedot

Rekisteröintikoulutus. Vakuutusyhtiöt

Rekisteröintikoulutus. Vakuutusyhtiöt Rekisteröintikoulutus Vakuutusyhtiöt Ajoneuvojen rekisteröinti 2007 Yksikönpäällikkö vt. Simo Karppinen Sihteeri Anne Takamaa Lakimies Reijo Jälkö Leni Hoffldt Järjestelmäas.tuntija Kaj Kamila Lakimiesharjoittelija

Lisätiedot

Rahoitusalan ATJ-info

Rahoitusalan ATJ-info Rahoitusalan ATJ-info 17.5.2006 PALKO-hankkeen eteneminen (R-L Linnakko), s. 2 6 Ajoneuvojen rekisteröinnin keskeiset muutokset (H Hakanen), s. 7 21 ATJ:n käyttöönotto & prosessiprojekti (A Lehikoinen),

Lisätiedot

Henkilötietojärjestelmä HENKI

Henkilötietojärjestelmä HENKI Henkilötietojärjestelmä HENKI Rekisteröinnin peruskurssi Vakuutusyhtiöt 4.11.2009 1 Henkilötietojärjestelmä (HENKI) Henkilötietojärjestelmässä päivitetään yksityisten henkilöiden ja yritysten tietoja HENKIssä

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään ajoneuvolain (1090/2002) ja ajoneuvojen katsastustoiminnasta annetun lain (957/2013) 5

Lisätiedot

ATJ kertauskoulutus syksy 2008. Katsastustoimipaikat

ATJ kertauskoulutus syksy 2008. Katsastustoimipaikat ATJ kertauskoulutus syksy 2008 Katsastustoimipaikat AKEn organisaatio 15.8.2008 Ylijohtaja Kari Wihlman Ylijohtajan esikunta Viestintä- ja kehitysjohtaja Riitta-Liisa Linnakko Tutkimusjohtaja Juhani Intosalmi

Lisätiedot

Vinkkejä autokauppaan

Vinkkejä autokauppaan Vinkkejä autokauppaan Sisältö Ostamassa käytettyä autoa? 3 Jos ostat 5 Ostamisen jälkeen 9 Jos myyt 10 2 Kannen kuva: Trafi. Ostamassa käytettyä autoa? Kun ostat käytettyä autoa, sinun on syytä ottaa huomioon

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta

Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen 3 Määräaikaiskatsastusvelvollisuus 1. Ajoneuvolain 51 :ssä tarkoitettu määräaikaiskatsastusvelvollisuus koskee autoja (M- ja N-luokan ajoneuvot),

Lisätiedot

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus SELAINENNAKKOILMOITUKSEN IKKUNANKUVAT 1(24) 2.2.2010 Selainennakkoilmoitus ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus Yleistä ENNI-järjestelmästä ENNI-järjestelmän vakiopainikkeita Selainennakkoilmoitus

Lisätiedot

ATJ kertauskoulutus syksy 2008. Vakuutusyhtiöt

ATJ kertauskoulutus syksy 2008. Vakuutusyhtiöt ATJ kertauskoulutus syksy 2008 Vakuutusyhtiöt AKEn organisaatio 15.8.2008 Ylijohtaja Kari Wihlman Ylijohtajan esikunta Viestintä- ja kehitysjohtaja Riitta-Liisa Linnakko Tutkimusjohtaja Juhani Intosalmi

Lisätiedot

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Rekisteröinnin koulutus. Vakuutusyhtiöt

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Rekisteröinnin koulutus. Vakuutusyhtiöt AJONEUVOHALLINTOKESKUS Rekisteröinnin koulutus Vakuutusyhtiöt Sisällysluettelo: 1. YLEISTÄ REKISTERÖINNISTÄ... 1 2. VAKUUTUSYHTIÖIDEN REKISTERÖINTIOIKEUDET... 1 2.1. Vakuutusyhtiöiden rekisteröinnissä

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään ajoneuvolain (1090/2002) ja ajoneuvojen katsastustoiminnasta annetun lain (957/2013) 5

Lisätiedot

N3 Kuorma-auto XOG-923 GBL-934 YV2F4B2C3TA Yksityinen

N3 Kuorma-auto XOG-923 GBL-934 YV2F4B2C3TA Yksityinen 1 (5) Ajoneuvon tiedot XOG-923 Kuorma-auto Volvo Lähde: Liikenneasioiden rekisteri 04.02.2019 12:39 Huomautukset Määräaikaiskatsastus suorittamatta/hyväksymättä Perustiedot Ajoneuvoluokka Rekisteritunnus

Lisätiedot

Ajoneuvoveron valvontaohje

Ajoneuvoveron valvontaohje Ohje 1 (7) Antopäivä: 12.12.2011 Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003) Voimaantulopäivä: 12.12.2011 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Uusi ohje Soveltamisala: Uuden ajoneuvoveron sekä liikennekäytöstä

Lisätiedot

Ajoneuvon tiedot. BIA-530 Kuorma-auto Volvo. Lähde: Ajoneuvoliikennerekisteri :44. Huomautukset. Liikenteestä poisto

Ajoneuvon tiedot. BIA-530 Kuorma-auto Volvo. Lähde: Ajoneuvoliikennerekisteri :44. Huomautukset. Liikenteestä poisto 1 (6) Ajoneuvon tiedot BIA-530 Kuorma-auto Volvo Lähde: Ajoneuvoliikennerekisteri 03.01.2018 10:44 Huomautukset Liikenteestä poisto Määräaikaiskatsastus suorittamatta Viretieto Perustiedot Ajoneuvon tila

Lisätiedot

KOENUMEROREKISTERÖINTI Päävalikko...2 Ilmoituksen laadut...2 Koenumerotietojen haku REKI Koenumerotodistuksen muutosrekisteröinti...

KOENUMEROREKISTERÖINTI Päävalikko...2 Ilmoituksen laadut...2 Koenumerotietojen haku REKI Koenumerotodistuksen muutosrekisteröinti... 1 KOENUMEROREKISTERÖINTI Päävalikko...2 Ilmoituksen laadut...2 Koenumerotietojen haku REKI0168...2 Koenumerotodistuksen muutosrekisteröinti...3 Koenumerotietojen haku REKI0168...3 Koenumerotodistuksen

Lisätiedot

Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali

Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi on Pohjantähden selainpohjainen vakuutushakemusjärjestelmä, jolla välitetään liikenne- ja ajoneuvovakuutushakemukset

Lisätiedot

Tervetuloa M1-luokan tyyppitietojen tallentamista koskevaan seminaariin! sivu 2. Ajankohtaista PALKO-asioista (Ziessler) sivu 6

Tervetuloa M1-luokan tyyppitietojen tallentamista koskevaan seminaariin! sivu 2. Ajankohtaista PALKO-asioista (Ziessler) sivu 6 Sisällys Tervetuloa M1-luokan tyyppitietojen tallentamista koskevaan seminaariin! sivu 2 Ajankohtaista PALKO-asioista (Ziessler) sivu 6 Edellytykset tallennusasiakkaalle (Suomela) sivu 14 Valmistajan edustajan

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia ATJ-aikaisesta ennakkoilmoittamisesta

Kysymyksiä ja vastauksia ATJ-aikaisesta ennakkoilmoittamisesta Valmistajat ja valmistajien edustajat ATJ-käyttöönotto Kysymys vastaus-luettelo Kysymyksiä ja vastauksia ATJ-aikaisesta ennakkoilmoittamisesta Nro Kysymys / Vastaus Vastaaja Vastauspvm 1 Saako ennakkoilmoitustiedostossa

Lisätiedot

Ajoneuvon tiedot. FIP-450 Pakettiauto Toyota Hilux-4x4. Lähde: Ajoneuvoliikennerekisteri :18. Rajoitukset ja huomautukset

Ajoneuvon tiedot. FIP-450 Pakettiauto Toyota Hilux-4x4. Lähde: Ajoneuvoliikennerekisteri :18. Rajoitukset ja huomautukset 1 (5) Ajoneuvon tiedot FIP-450 Pakettiauto Toyota Hilux-4x4 Lähde: Ajoneuvoliikennerekisteri 27.6.2018 22:18 Rajoitukset ja huomautukset Ajoneuvo on ajo- tai käyttökiellossa Ajoneuvovero erääntynyt Määräaikaiskatsastus

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi Ohje 1 (8) Antopäivä: Voimaantulopäivä: 1.2.2013 1.2.2013 Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/2003) Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Päivitetty ohje Soveltamisala: Uuden ajoneuvoveron sekä liikennekäytöstä

Lisätiedot

AT1 kokonaisuus. AT1 Ohry. Valvontaryhmät - Projekti- ja ylläpitosopimukset. Sopimuskumppaniyhteistyöryhmät

AT1 kokonaisuus. AT1 Ohry. Valvontaryhmät - Projekti- ja ylläpitosopimukset. Sopimuskumppaniyhteistyöryhmät AT1-tilannekatsaus AT1 kokonaisuus Käyttöönoton tekniset työryhmät - Kumppanien liittyminen Valvontaryhmät - Projekti- ja ylläpitosopimukset AT1 Ohry Liittyvien AKEn järjestelmien ylläpitoryhmät Ajoneuvo-LTJ

Lisätiedot

Tullin infotilaisuus ATJ:n vaikutuksesta autoverotukseen

Tullin infotilaisuus ATJ:n vaikutuksesta autoverotukseen Tullin infotilaisuus ATJ:n vaikutuksesta autoverotukseen Sisällys Ajoneuvon ensirekisteröinnin edellytyksistä 2.4.2006 jälkeen ja sopimuksista Tullin kanssa (Ziessler) sivu 2 Rekisteröity autoverovelvollinen

Lisätiedot

Rekisteröintiasioita. Koulutuskierros syksy 2010 Katsastustoimipaikat

Rekisteröintiasioita. Koulutuskierros syksy 2010 Katsastustoimipaikat Rekisteröintiasioita Koulutuskierros syksy 2010 Katsastustoimipaikat Lopullinen poisto Ajoneuvolaki 66 e : Ajoneuvolle tehdään lopullista poistoa koskeva merkintä rekisteriin vain, jos ajoneuvosta on annettu

Lisätiedot

Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus

Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus Versio 1.0 Copyright Liikenteen turvallisuusvirasto TALLENNUSPAIKKA: MUUTOSHISTORIA Versio Päiväys Laatija Muutoksen kuvaus / hyväksyjä 1.0 Essi Laakso Lisätty ohjeeseen

Lisätiedot

Tietopalvelun ATJ - prosessiohjeet

Tietopalvelun ATJ - prosessiohjeet ATP Tietopalvelun ATJ - prosessiohjeet 1.1 Hyväksytty Varhimo Aino TALLENNUSPAIKKA: ATJ:/Prosessikuvaukset/Tietopalveluprosessit/AKEtieto/Prosessiohjeet MUUTOSHISTORIA Versio Päiväys Laatija Muutoksen

Lisätiedot

Ajoneuvotekniikka. Tiedote 2/2007 katsastajille. ETA-valtiosta tuodun ajoneuvon rekisteröintitodistus. rekisteröintikatsastuksessa

Ajoneuvotekniikka. Tiedote 2/2007 katsastajille. ETA-valtiosta tuodun ajoneuvon rekisteröintitodistus. rekisteröintikatsastuksessa Ajoneuvotekniikka Tiedote 2/2007 katsastajille 24.1.2007 ETA-valtiosta tuodun ajoneuvon rekisteröintitodistuksen vaatiminen rekisteröintikatsastuksessa Muutos voimaan 1.2.2007 1.2.2007 alkaen tulee asiakkaan

Lisätiedot

LIITE 2 Versio 1.9. Ennakkoilmoitusohje

LIITE 2 Versio 1.9. Ennakkoilmoitusohje LIITE 2 Versio 1.9 Ennakkoilmoitusohje Tässä ennakkoilmoitussopimuksen liitteessä kuvataan Ennakkoilmoittajan liittymistä Ennakkoilmoittajaksi, ennakkoilmoituksen tekemistä internet-selaimella, ennakkoilmoituksen

Lisätiedot

Valmistajan edustajan prosessit. AKE-MP seminaari Björn Ziessler

Valmistajan edustajan prosessit. AKE-MP seminaari Björn Ziessler Valmistajan edustajan prosessit AKE-MP seminaari 6.9.2005 Björn Ziessler 9.9.2005 2 Tarve prosessien kuvauksille Valmistajan edustajan tyyppirekisteriotteella rekisteröidyt ja ennakkoilmoittamat ajoneuvot

Lisätiedot

Henkilötietojärjestelmä HENKI. Rekisteröinnin peruskurssi Vakuutusyhtiöt

Henkilötietojärjestelmä HENKI. Rekisteröinnin peruskurssi Vakuutusyhtiöt Henkilötietojärjestelmä HENKI Rekisteröinnin peruskurssi Vakuutusyhtiöt Henkilötietojärjestelmä (HENKI) Henkilötietojärjestelmässä päivitetään yksityisten henkilöiden ja yritysten tietoja HENKIssä voidaan

Lisätiedot

Ajoneuvoveron käyttövoimaveroa kannetaan henkilö-, paketti- ja kuorma-autoista, jotka käyttävät polttoaineena muuta kuin moottoribensiiniä.

Ajoneuvoveron käyttövoimaveroa kannetaan henkilö-, paketti- ja kuorma-autoista, jotka käyttävät polttoaineena muuta kuin moottoribensiiniä. 1 (6) Ajoneuvon tiedot HIN-913 Kuorma-auto Scania Lähde: Ajoneuvoliikennerekisteri 27.6.2018 22:23 Rajoitukset ja huomautukset Ajoneuvo on ajo- tai käyttökiellossa Ajoneuvovero erääntynyt Määräaikaiskatsastus

Lisätiedot

Vakuutusalan ja AKE:n ATJ-työryhmän kokous 1/2005 (9.8.2005)

Vakuutusalan ja AKE:n ATJ-työryhmän kokous 1/2005 (9.8.2005) Vakuutusalan ja AKE:n ATJ-työryhmän kokous 1/2005 () Pöytäkirja Aika: klo 9.00-11.10. Paikka: AKE/Diesel Läsnä: Lauri Linna LVK / Asiantuntija Markku Kallio Lähivakuutus / Asiantuntija Eero Viitanen Pohjantähti

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO SIIRTOLUPA -OHJEESEEN

SISÄLLYSLUETTELO SIIRTOLUPA -OHJEESEEN SISÄLLYSLUETTELO SIIRTOLUPA -OHJEESEEN SIIRTOLUPA... 2 1. TARKOITUS, JOIHIN SIIRTOLUPA MYÖNNETÄÄN... 2 1.1. AJONEUVON KATSASTUKSEEN TAI KORJAAMOLLE VIENTI... 2 1.2. MAAHANTUODUN AJONEUVON SIIRTO TUONTIPAIKALTA

Lisätiedot

Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info

Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info 24.11.2015 Esa Aaltonen Reijo Jälkö Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutoksen tavoitteet VAkuuttaminen ja REkisteröinti Sähköiseksi Asiointi

Lisätiedot

Vaurioituneen ajoneuvon katsastukseen liittyvät säädökset ja ohjeet

Vaurioituneen ajoneuvon katsastukseen liittyvät säädökset ja ohjeet Ajoneuvolaki 1090/2002 7 Ajoneuvon rakenteen muuttaminen, ajoneuvon rakentaminen ja vaurioituneen ajoneuvon katsastaminen Jos ajoneuvon alkuperäisistä osista vaihdetaan 50 prosenttia tai enemmän, ajoneuvolle

Lisätiedot

Laturi. - sähköinen vakuutushakemus

Laturi. - sähköinen vakuutushakemus - sähköinen vakuutushakemus Haku 1. Järjestelmä tarjoaa vakuutuksenalkamispäiväksi kuluvaa päivää vakuutusta ei voi laittaa voimaan takautuvasti vakuutus voidaan teknisesti syöttää järjestelmään, niin

Lisätiedot

Ajoneuvoveron tarkastaminen ATP:stä

Ajoneuvoveron tarkastaminen ATP:stä Ajoneuvoveron tarkastaminen ATP:stä Ajoneuvoveron rakenne ja määrä Ajoneuvoveron rakenne Suomessa ajoneuvorekisteriin merkittävät autot ovat ajoneuvoverollisia (ei veroteta traktoreita, mopoja tmv.) Rekisterissä

Lisätiedot

EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ. Projektin toteuttajan yhteystietojen ylläpito ja salasanan vaihtaminen

EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ. Projektin toteuttajan yhteystietojen ylläpito ja salasanan vaihtaminen EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ Projektin toteuttajan yhteystietojen ylläpito ja salasanan vaihtaminen Käyttöohje projektien toteuttajille SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä järjestelmästä...3

Lisätiedot

If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Netso-käyttäjän IFA-ohje

If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Netso-käyttäjän IFA-ohje If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Netso-käyttäjän IFA-ohje voimassa 13.11.2010 alkaen Tässä ohjeessa kerrotaan Netsoon linkitetystä Ifin vakuutusliittymästä IFAsta. Sisäänkirjautuminen Netsoon 1. Kirjoita selaimeesi

Lisätiedot

VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi

VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi VA-järjestelmän käyttöohje Käyttäjän kirjauduttua Va-järjestelmään palvelun etusivulla näkyy oman yrityksen ilmoitukset 14 vuorokauden ajalta.

Lisätiedot

Ajoneuvoveron käyttövoimaveroa kannetaan henkilö-, paketti- ja kuorma-autoista, jotka käyttävät polttoaineena muuta kuin moottoribensiiniä.

Ajoneuvoveron käyttövoimaveroa kannetaan henkilö-, paketti- ja kuorma-autoista, jotka käyttävät polttoaineena muuta kuin moottoribensiiniä. 1 (5) Ajoneuvon tiedot SJY-512 Henkilöauto Toyota Prius Lähde: Liikenneasioiden rekisteri 23.10.2018 11:13 Verotiedot Käyttövoima Bensiini/Sähkö Veron peruste Päästöt (g/km) 104 Perusvero /päivä 0.457

Lisätiedot

Autoliikkeiden ja rahoitusyhtiöiden koulutuskierros kevät 2012

Autoliikkeiden ja rahoitusyhtiöiden koulutuskierros kevät 2012 Autoliikkeiden ja rahoitusyhtiöiden koulutuskierros kevät 2012 Ajankohtaista Trafista 2 Trafin organisaatio 1.1.2012 alkaen Hallinto Pääjohtaja Viestintä Liikennejärjestelmä Sääntely Vaatimustenmukaisuus

Lisätiedot

AJONEUVOVERON VALVONTAOHJE

AJONEUVOVERON VALVONTAOHJE MÄÄRÄYS OHJE Päivämäärä Nro 14.3.2008 tta Sisältöalue Uuden ajoneuvoveron sekä entisen dieselja ajoneuvoveron valvonta ja ajoneuvon käytön estäminen Toimivallan säädösperusta Ajoneuvoverolaki 1281/2003

Lisätiedot

PALKO-tilaisuus tietopalvelujälleenmyyjille

PALKO-tilaisuus tietopalvelujälleenmyyjille PALKO-tilaisuus tietopalvelujälleenmyyjille 5.4.2005 Riitta-Liisa Linnakko: Ajoneuvoprojektien tilanne (s. 2-9) Aino Varhimo: Tietopalvelut (s. 10-21) Markku Noukka: ATJ:n sovellus-sovellus-yhteydet ja

Lisätiedot

Tietovarannot-toimiala

Tietovarannot-toimiala Tietovarannot Ylijohtaja Olli Lindroos Tietovarannot-toimiala Tietovarannot a ot Liikennerekisterit Tietopalvelu Tietohallinto 4 johtavaa asiantuntijaa Liikennetieto Asiointipalvelut 4 johtavaa asiantuntijaa

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi Ohje 1 (7) Antopäivä: Voimaantulopäivä: 1.2.201 1.2.201 Säädösperusta: Ajoneuvoverolaki (1281/200) Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Uusi ohje Soveltamisala: Ajoneuvoveron sekä liikennekäytöstä poistettujen

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 338. Tasavallan presidentin asetus. Annettu Helsingissä 7 päivänä toukokuuta 2004

SISÄLLYS. N:o 338. Tasavallan presidentin asetus. Annettu Helsingissä 7 päivänä toukokuuta 2004 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 12 päivänä toukokuuta 2004 N:o 338 344 SISÄLLYS N:o Sivu 338 Tasavallan presidentin asetus Itävallan, Belgian, Tanskan, Suomen, Saksan, Kreikan, Irlannin,

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus ATJtiedostoennakkoilmoittajille

Tiedotustilaisuus ATJtiedostoennakkoilmoittajille Tiedotustilaisuus ATJtiedostoennakkoilmoittajille 16.6.2005 - Aikataulu ja projektit (s. 2 9) - Ajoneuvojärjestelmien tietojärjestelmäarkkitehtuuri (s. 10 16) - Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus ATJ:ssä

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen rekisteröinnistä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta

Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen rekisteröinnistä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Muistio 1 (6) LPO Kaisa Männistö ja Laura Sarlin 21.9.2015 LVM077:00/2014 Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen rekisteröinnistä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Valtioneuvoston

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (7) Antopäivä: 17.06.2015 Voimaantulopäivä: 01.07.2015 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Muutostiedot: Soveltamisala: O-luokan ajoneuvot Sisällysluettelo

Lisätiedot