Sivistyspalvelut, strateginen tulosohjausasiakirja , I-taso

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sivistyspalvelut, strateginen tulosohjausasiakirja , I-taso"

Transkriptio

1 Sivistyspalvelut, strateginen tulosohjausasiakirja , I-taso 1. SOPIMUSOSAPUOLET Tämän sopimuksen osapuolia ovat Rovaniemen kaupunginhallitus ja sivistyksen toimialaan kuuluvat koulutuslautakunta ja vapaa-ajanlautakunta. 2. SOPIMUKSEN TARKOITUS Tällä sopimuksella kaupunginhallitus ja toisena osapuolena koulutuslautakunta ja vapaa-ajanlautakunta sopivat hallintosäännössä määriteltyä sivistyksen toimialaa koskevista tavoitteista, kehittämisestä ja resursseista. 3. LYHYT KUVAUS TOIMINNASTA Sivistyspalvelut Toimialan kuvaus: Sivistyspalveluiden toimiala järjestää koulutus-, varhaiskasvatus- ja vapaa-ajan palveluita em. palvelualueilla. Varhaiskasvatuspalvelujen tavoitteena on tarjota kaikille lapsille turvallinen, terveellinen, monipuolinen, lapsen kehitystason huomioon ottava kasvatus, oppimis- ja hoivaympäristö. Lasten kotihoidon valinnan mahdollisuutta tuetaan kehittämällä varhaiskasvatuksen vaihtoehtoisia palvelumuotoja ja avoimia palveluja. Varhaiskasvatuspalveluita järjestetään sekä omana toimintana että palvelusetelijärjestelmän kautta sekä järjestämisen periaatteiden että palveluhankintastrategian mukaisesti. Perusopetuspalveluiden tavoitteena ovat laadukkaat koulutuspalvelut ja hyvät oppimistulokset sekä jatkoopintokelpoisuus. Kaupungissa toimii oman perusopetuksen lisäksi Lapin yliopiston harjoittelukoulu ja Steinerkoulu. Lukiokoulutuspalvelujen tavoitteena ovat korkeatasoiset koulutuspalvelut ja hyvät oppimistulokset sekä jatkoopintokelpoisuus. Osana toisen asteen koulutuksen rakenne- ja rahoitusuudistusta lukiokoulutuksen järjestämisluvat haetaan ja uudistetaan vuoden 2018 aikana. Lukiokoulutuspalvelut tuottaa koulutuspalveluja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammattilukiokoulutukselle. Muiden koulutuspalvelujen (Lapin musiikkiopisto, Kuvataidekoulu ja Rovaniemen kaupungin kansalaisopisto) yleistavoitteena on musiikin ja kuvataiteen laajan ja yleisen oppimäärän mukaisen opetuksen antaminen, kansanopistopalvelujen tukeminen sekä monipuolisten kansalaisopistopalvelujen järjestäminen koko kaupungin alueella.

2 Kulttuuripalveluissa kunnan tehtävänä on edistää, järjestää ja tukea kirjasto-, museo-, orkesteri- ja yleistä kulttuuritoimintaa, teatteria ja tanssia sekä omaehtoista kulttuuritoimintaa. Kaupunki tukee omaehtoista kulttuurityötä avustamalla 3. sektorin kulttuuri- ja taidetoimintaa. Aluelautakunnille tuotetaan kulttuuripalveluita kunkin aluelautakunnan kanssa sovitulla tavalla. Liikuntapalveluiden tehtävänä on edistää kaupunkilaisten hyvinvointia ja viihtyvyyttä tarjoamalla laadukkaat liikuntamahdollisuudet. Kaupunki tukee omaehtoista liikunta- ja urheilutoimintaa avustamalla 3. sektorin liikuntaja urheilupalvelujen tuottajia. Aluelautakunnille tuotetaan terveysliikuntapalveluita kunkin aluelautakunnan kanssa sovitulla tavalla. Nuorisopalvelut edistävät lasten ja nuorten yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia, tarjoavat tietoa, toimintaa ja pedagogista ohjausta osallisuutta ja kasvua tukevin keinoin sekä luovat toimintaedellytyksiä, kehittävät ja ennakoivat tulevaa. Aluelautakunnille tuotetaan nuorisopalveluita kunkin aluelautakunnan kanssa sovitulla tavalla.

3 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOSTEKIJÄT Koulutuspalvelut: Koulutuslautakunta, vapaa-ajanlautakunta Investointien suunnittelussa on huomioitava eri rahoitus- ja rakentamisvaihtoehdot sekä kaupungin keskipitkän ja pitkän aikavälin tulorahoitus ja rahoitusasema. Kouluverkkoa kehitetään alueellisen palvelutarpeen mukaisesti. Kaikkien koulutuspalvelujen palveluverkkoratkaisujen perustana ovat monikäyttöiset tilat. Palveluverkon rakenteen tulee olla taloudellisesti kestävällä pohjalla. Koulutuspalveluissa on kehitettävä tuottavuutta ja henkilöstörakennetta. Perusopetuksessa muutos-, kehittämis- ja investointitarpeita on sekä palvelutarpeen muutosten että kestävän talouden vaatimusten vuoksi Keskusta-Ounasjoen koulualueella sekä Ounasvaaran ja Saaren alueilla. Keskusta- Ounasjoen alueen kouluratkaisuun liittyy Lapin Yliopiston harjoittelukoulun mahdollinen muuttaminen yhtenäiseksi peruskouluksi. Digitalisaation edistämiseksi resursoinnissa on huomioitava sekä verkko- että laitteistoratkaisuissa. Perusopetuksen järjestämisen periaatteet päivitetään 2106 aikana. Palveluverkkoselvitys päivitetään vuoden 2016 aikana. Lukiokoulutuksen järjestämisluvat haetaan ja päätetään vuoden 2018 alusta. Rovaniemen lukiot osallistuvat maakunnalliseen yhteistyöhön toisen asteen uudistusten valmistelun yhteydessä. Tämä edellyttää mm. verkkoopetukseen liittyvän yhteistyön kehittämistä muiden kuntien kanssa sekä lisääntyvää yhteistyötä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa. Lukiokoulutuksessa on valmistauduttava selvittämään rahoitusuudistuksen vaikutuksia mm. palveluverkkoon ja lukion erityistehtäviin kuten urheiluakatemiatoimintaan ja IB-lukiokoulutukseen. Lukiokoulutuksen opiskelijamäärät ovat suunnittelukaudella alimmillaan johtuen peruskoulun päättävän ikäluokan supistumisesta alle 650 opiskelijan. Digitalisaation edistämiseksi resursointi on huomioitava sekä verkko-, että laitteistoratkaisuissa.

4 Kansalaisopistopalveluiden järjestämiseen liittyvän selvitystyön valmistuttua tehdään ratkaisu palveluiden järjestämismallista vuoden 2016 aikana. Tavoitteena on järjestää ja tuottaa kansalaisopistopalvelut kuntalaisille monipuolisesti ja kattavasti nykyistä toimintamallia tuottavammin ja taloudellisemmin. Varhaiskasvatuspalvelut: Kaikissa investoinneissa ja niiden suunnittelussa on huomioitava eri rahoitus- ja rakentamisvaihtoehdot sekä kaupungin keskipitkän ja pitkän aikavälin tulorahoitus ja rahoitusasema. Lisäksi varhaiskasvatuksen Investointien suunnittelussa on huomioitava oman tuotannon palvelutarjonta ja palveluseteliyritysten tuotannon osuus siten, että alueella on tarjolla molempia palvelumuotoja järjestämisen periaatteiden mukaisesti. Digitalisaation edistämiseksi resursoinnissa on huomioitava sekä verkko- että laitteistoratkaisuissa. Yhteistyötä kehitetään 3. sektorin kanssa. Tuntiperusteinen päivähoitomaksu on käytössä ympärivuorokautisessa- ja viikonloppuhoidossa. Sen kokeilua laajennetaan koskemaan iltahoitoa sekä selvitetään mahdollisuutta kokeiluun jossakin normaalin aukioloajan päiväkodissa. Varhaiskasvatuspalveluissa on kehitettävä tuottavuutta ja henkilöstörakennetta. Järjestämisen periaatteet päivitetään vuoden 2016 aikana. Palveluverkkoselvitys päivitetään vuoden 2016 aikana. Vapaa-ajan palvelut: Investointien suunnittelussa on huomioitava eri rahoitus- ja rakentamisvaihtoehdot sekä kaupungin keskipitkän ja pitkän aikavälin tulorahoitus ja rahoitusasema. Lisäksi investointien suunnittelussa on huomioitava eri väestöryhmien palvelutarve. Nuorten parissa toimivien työntekijöiden yhteistä kehittämisprosessia nuorten palveluohjauksen parantamiseksi jatketaan. Kulttuuripalveluiden markkinointia ja palvelutuottajien markkinoinnin yhteistyötä sekä tuotteistamista kehitetään

5 tulorahoituksen lisäämiseksi. Kuntalaisten osallisuutta edistetään kulttuurin keinoin ja samalla pyritään tavoittamaan uusia palveluiden käyttäjiä. Kulttuuripalvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta painotetaan myös monikanavaisen tuottamisen avulla. Tuetaan kolmannen sektorin toimijoiden palvelujen kehittämistyötä vapaa-ajan palvelujen toiminta-alueella. Liikuntapalveluissa on huomioitava erityisesti seurayhteistyö ja liikuntapalveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta kehitetään monikanavaisen tuottamisen avulla. Liikuntapalvelujen tuotteistamista ja yhteistyötä eri palvelutuottajien kanssa kehitetään tulorahoituksen lisäämiseksi. Toteutuminen Koulutuspalvelut: Koulupalveluiden kehittämistä tehdään alueellisen palvelutarpeen pohjalta. Ounasrinteen monitoimitalo on otettu käyttöön ja alueen koulujärjestelyistä sovitaan yhdessä Ounasvaaran koulun kanssa. Ounasjoen ja Meltauksen koulut on suunniteltu monitoimimallin mukaan. Keskusta Ounasjoen alueen palveluverkkoselvitys valmistui vuoden 2017 alussa. Eri rahoitus- ja rakentamisvaihtoehdot selvitetään Ylikylän koulua koskevan hankesuunnitelman yhteydessä. Saaren alueen palveluverkkoselvitystä jatketaan vuoden 2017 aikana. Koulujen verkkojen nopeuksia on nostettu Napapiirin yläasteella, Nivavaaran koululla, Viirinkankaan koululla, Hirvaan koululla ja Yläkemijoen koululla. Langattomia tukiasemia on useilla kouluilla. Laitemäärän tavoitteena on yksi laite kahta oppilasta kohden. Tähän tavoitteeseen ei ole vielä päästy. Perusopetuksen järjestämisperiaatteet on hyväksytty lautakunnassa kesäkuussa Palveluverkkoselvitys päivitettiin vuoden 2016 aikana ja se käsiteltiin lautakunnan kokouksessa TVT-tutortoiminta käynnistyy OPH:n avustuksen turvin. Perusopetuksen opetusryhmien pienentämiseen ja erityisopetuksen laadun kehittämiseen myönnetyillä OKM:n avustuksilla on tuettu perusopetusryhmien toimintaa. Lukiokoulutuksen järjestämislupien haku siirtyy valtakunnallisesti vuoden 2018 puolelle; samassa yhteydessä erityistehtävistä ja niiden rahoituksesta päätetään uudestaan. Maakunnallista yhteistyötä on aloiteltu Lapin liiton järjestämän seminaarin puitteissa. Verkko-opetusta kehitetään LUKE-hankkeen puitteissa. Lapin yliopiston harjoittelukoulu muuttuu yhtenäiseksi peruskouluksi alkaen, mikä vaikuttaa osaltaan Keskusta Ounasjoen palveluverkon mitoitukseen. Peruskouluista valmistuneista kaikki saivat toisen asteen opiskelupaikan vuonna Lukioissa oli negatiivisia keskeytyksiä 1%. Kansalaisopistopalveluiden järjestämiseen liittyvä selvitystyö on kesken.

6 Varhaiskasvatuspalvelut: Varhaiskasvatuspalveluiden kehittämistä tehdään alueellisen ja keskitettyjen palvelutarpeiden pohjalta. Keskitettyjä palveluita ovat vuorohoito, varhaiserityiskasvatuksen integroidut ryhmät ja saamenkielinen varhaiskasvatus. Varhaiskasvatusyksiköiden verkkojen nopeuksia on nostettu ja hankittu langattomia verkkoja yksiköihin, joissa on otettu käyttöön tieto- ja viestintäteknologiaa esiopetuksessa. Hoitoaikaperusteisen päivähoitomaksun kokeilua päiväryhmissä on siirretty elokuulle Varhaiskasvatuspalveluiden tuottavuutta on parannettu palvelusetelitoiminnan lisäämisellä, oman toiminnan osittaisella vähentämisellä sekä oman toiminnan tehostamisella. Tehostaminen on tapahtunut avustavan henkilöstön määrän vähentämisellä ja kerhotoiminnan lisäämisellä. Kesäajan lasten maksuttomat poissaolot ovat vaikuttaneet siten, että määräaikaista henkilöstöä on voitu vähentää ja sijaiskulut ovat pienentyneet. Varhaiskasvatuksen järjestämisen periaatteet on päivitetty joulukuussa Palveluverkkoselvitys päivitettiin vuoden 2016 aikana ja se käsiteltiin lautakunnan kokouksessa Vapaa-ajan palvelut:

7 5. TOIMINNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA JA VAIKUTUSTEN ENNAKKOARVIOINTI Koulutuslautakunta, vapaa-ajanlautakunta Sivistyspalveluissa lähes kaikkeen päätöksentekoon liittyvään valmistelutyöhön sisältyy vaikutusten ennakkoarviointia. Valmistelussa huomioidaan eri vaihtoehtojen vaikutus eri väestöryhmiin. Laajojen palveluverkkoon vaikuttavien muutosten osalta laaditaan erikseen vaikutusten ennakkoarviointi. Sivistyspalveluissa on päätetty seuraavista kehittämissuunnitelmista: 1. Osallisuus- ja osallistumissuunnitelmat sekä vaikutusten ennakkoarviointi palveluverkko- ja investointiratkaisuissa 2. Henkilöstösuunnitelmat ja henkilöstötuottavuuden kehittäminen 3. Tuotantorakenteen ja tuotteistamisen kehittäminen 4. Verkostoyhteistyön kehittäminen 5. Digitalisaation edistäminen, sähköisen toimintaympäristön ja -työkalujen kehittäminen 6. Yhteistyön kehittäminen III sektorin ja yritysten sekä muiden sidosryhmien kanssa Merkittävät kehittämishankkeet: Vapaa-ajan palvelut Sosiaalista osallisuutta parantavat palveluinnovaatiot seuratyössä hanke Koha-järjestelmä, Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto Ohjaamo-toiminta Lapin lastenkulttuuriverkoston toiminta Koulutuspalvelut Koulutuksellinen tasa-arvo Sosku-hanke

8 Päätetyt tuottavuustoimenpiteet Koulutuslautakunta Yhteensä Koulutuspalvelut Varhaiskasvatuspalvelut Yhteensä Vapaa-ajan lautakunta 2016 Kulttuurin toimenpiteet 235 Liikuntapalvelujen toimenpiteet 220 Yhteensä 455 Toteutuminen Koulutuspalvelut: Palveluverkkoon liittyvä vaikutusten ennakkoarviointi sisältyy tarveselvityksiin. Lasten ja nuorten osallisuutta on edistetty kehittämällä oppilaskuntien ja nuorisovaltuuston työskentelyä. Opetussuunnitelman uudistamisessa ovat oppilaat ja nuoret olleet mukana. Lapsiystävällinen kunta mallissa on koulutettu Lastenoikeuksien kouluttajia Rovaniemelle. He aloittavat työnsä syksyllä Koulupalveluiden henkilöstösuunnitelma laaditaan vuosittain. Henkilöstötuottavuutta voidaan kehittää palveluverkkoratkaisuilla. Verkostoyhteistyötä on lisätty erityisesti talon sisällä valmisteltaessa palveluverkkovaihtoehtoja ja palveluverkkoselvitystä. Digitalisaatio on osa opetussuunnitelmia ja sitä on toteutettu parantamalla koulujen verkkoyhteyksiä, hankkimalla laitteita sekä kouluttamalla henkilöstöä. Yhteistyö III sektorin kanssa on entisellä tasolla. Koulutuslautakunnan hyväksymät tuottavuustoimenpiteet ovat toteutuneet seuraavasti: Muurolan lukion toiminta lakkasi lukuvuoden alussa. Perusopetuspalvelujen osalta Oikaraisen koulun

9 toiminnan siirto Koskenkylään on toteutettu lukukauden alusta lukien. Saaren alueen koulupalveluissa ei ole tapahtunut muutoksia. Oman toiminnan tehostamista tapahtui jonkin verran, mutta tavoitteesta jäätiin. Määräaikaisia koulunkäynninohjaajan toimia on voitu jättää täyttämättä. Kansalaisopiston ostopalvelusopimusta on pienennetty 5 %:lla edelliseen vuoteen verrattuna. Kaupungin kansalaisopiston toimintakuluja on vähennetty suunnitellulla tavalla. Koulujen pihainvestoinnit toteutuivat arvioitua pienempin lopulta tekemättä. Kehittämisrahoituksen osalta asetetut muut tavoitteet jäivät toteutumatta ja kulut kasvoivat (mm. kasvavat laite ja atk-kustannukset). Varhaiskasvatuspalvelut: Oman toiminnan tehostaminen on tapahtunut avustavan henkilöstön määrän vähentämisellä ja kerhotoiminnan lisäämisellä. Kesäajan lasten maksuttomat poissaolot ovat vaikuttaneet siten, että määräaikaista henkilöstöä on voitu vähentää ja sijaiskulut ovat pienentyneet. Kolmen oman yksikön

10 (Ritari, Mäkiranta ja Saarenhelmi) toiminta on siirretty kokonaan palvelusetelille ja neljän yksikön (Katajaranta, Karinrakka, Syväsenvaara, Oikarainen) toiminta on keskitetty alueiden muihin kunnallisiin ja yksityisiin päiväkoteihin. Palvelusetelisäästöt toteutuivat arvioitua suurempina. Kerhotoiminnassa vuonna 2016 oli 126 lasta ja vuonna 2015 oli 121 lasta. Rovaniemi-lisän maksaminen on lopetettu. Rovaniemi-lisän maksamisen lopettaminen ei lisännyt päivähoitopalvelujen kysyntää arvioidulla tavalla. Palveluverkkoon liittyvä vaikutusten ennakkoarviointi sisältyy tarveselvityksiin. Lasten osallisuutta on edistetty päiväkodeissa monenlaisin eri tavoin, esimerkiksi Vaaranlammen ja Ounasrinteen päiväkodeissa on toteutettu lasten demokratiakasvatuksen ohjelmaa. Varhaiskasvatuksen laatukysely on tehty keväällä 2016 ja sen tuloksia hyödynnetään yksikköjen ja koko varhaiskasvatuksen kehittämissuunnitelmissa. Varhaiskasvatuspalveluiden henkilöstösuunnitelma laaditaan vuosittain. Henkilöstötuottavuutta voidaan kehittää palveluverkkoratkaisuilla. Henkilöstötuottavuutta kehitetään myös kehittämällä koko varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria kohti inhimillisesti tehokasta oppivaa yhteisöä, jossa ytimessä on toimijoiden laaja osallisuus. Varhaiskasvatuksessa käytetään asiakastyössä lähes 100 %:sti sähköisiä palveluita. Sähköisiä palveluita kehitetään koko ajan toimivammiksi ja asiakasystävällisemmiksi. Palveluseteliyrittäjien kanssa tapahtuvaa yhteistyötä on kehitetty ja heidän kanssaan järjestetään säännöllisiä kuukausittaisia tapaamisia palveluiden kehittämiseksi.

11

12 6. TAVOITTEET Koulutuslautakunnan ja vapaa-ajanlautakunnan kaupunginvaltuuston strategisia painotuksia tukevat tavoitteet (ml. toimialan strategiset horisontaaliset tavoitteet) Kaupunkistrategian tavoite Toimialan keskeiset toimenpiteet (myös TALTTO) Arviointi etenemisestä Toteutuminen Alueen elinvoimaisuus: Koulutus-, tutkimus-, kehittämisja innovaatiotoiminta Toimialan keskeiset tavoitteet talousarvio- ja suunnitteluvuosille (str. toteuttavissa ohjelmissa) 1. Yhteistyö eri koulutuspalveluita tuottavien toimijoiden kanssa 1. II asteen koulutuksen yhteistyö Yhteistyö ammattikorkeakoulutuksen kanssa Yhteistyö yliopiston kanssa 1. Hankkeet Yhteistyömuoto ja arvio toiminnan toteutumisesta vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä 1. Yhteistyö Lapin yliopiston StarT - hankkeessa, LUMA. Uuden OPS:n mukainen opetus, arviointi ja toiminta kouluissa, monialaiset opinnot. Uuden Esiops:n mukainen opetus. Vetovoimaisuus 2. Laadukkaat sivistyspalvelut 2. Järjestämisen periaatteet, ohjelmat 2. Järjestämisen periaatteet, ohjelmat 2. Perusopetuksen järjestämisen periaatteet on päivitetty ja hyväksytty kesäkuussa Lasten ja nuorten osallisuutta on mahdollistettu kouluttamalla lapsia ja nuoria, Lapsiystävällinen kunta - toiminta Varhaiskasvatuksen järjestämisen periaatteet on päivitetty joulukuussa Hyvinvointi-, liikunta- ja kulttuurimatkailun kehittäminen 3. Vapaa-ajan palveluiden tuotteistamisen kehittäminen 3. Kävijä- ja käyttäjämäärät 3.

13 Kansainvälisyys 4. Kansainvälinen näkyvyys ja verkostot 4. Vapaa-ajan palveluiden markkinointiyhteistyö Koulutuksen kansainväliset yhteistyöhankkeet 4. Arvio toiminnan toteutumisesta vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä 4. Useilla kouluilla on kansainvälisiä yhteistyökouluja. Kestävä talous Yritysten kilpailukyky: 5. Rahoituskyvyn mukaiset palvelut 5. Tuottavuusinnovaatiot ja - toimenpiteet, kokonaistuottavuuden kehittäminen, monituottajamallin kehittäminen Talousraportointi ja osavuosikatsaukset 5. Ounasrinteen monitoimitalo on rakennettu monituottajamallin mukaisesti; talossa toimivat koulu, esiopetus, kirjasto, nuoriso, liikuntaja terveydenhoitopalvelut. Ounaskosken koulu ja Meltauksen koulu on suunniteltu monitoimijamallin mukaisesti. Yritysten toimintamahdollisuudet 6. Palveluiden järjestäminen strategian ja periaatteiden mukaisesti 7. Monituottajamallin kehittäminen 6. Palvelusetelitoiminnan kehittäminen 7. Palvelujen hankinta III-sektorilta ja yrityksiltä, Yhteistyö palvelujen tuottamisessa Vapaa-ajan palvelujen avustustoiminta 6. Palveluseteliyritysten määrä, arvio vuosittain 7. Hankinnan määrä vuosittain Tuotettujen palveluiden määrä Jaettujen avustusten määrä 6. Palveluseteliyrityksiä on lisätty niitä oli 23. Varhaiserityiskasvatuksen resurssia on lisätty kahden erityisopettajan verran vastaamaan palveluseteliyritysten tarvetta. 7. Koulupalveluissa palveluita on hankittu III-sektorilta entinen määrä, mm. Iltapäivätoimintaa ja kerhotoimintaa

14 8. Paikallisten toimijoiden huomioiminen hankinnoissa 8. Hankintojen suunnittelu 8. Paikallisten toimijoiden osallistuminen kilpailuun, arvio kilpailutusten yhteydessä 8. Hankinnat kilpailutetaan kaupungin hankintapalvelujen toimesta, varhaiskasvatus- ja koulutuspalvelut käyttävät paikallisia kilpailutettuja hankintapaikkoja Asukkaiden hyvinvointi: Monipuoliset työllistymisen mahdollisuudet 9. Kaikkien nuorten saaminen koulutukseen ja työelämään 9. Nuorten parissa toimivan henkilöstön yhteistyön ja yhteistyöverkostojen kehittäminen 9. perusopetuksen jatko-opintoihin pääseminen koulupudokkaiden määrä II-asteella, arvio vuosittain Nuorisotyöttömyys 9. Kevään 2016 peruskouluista valmistuneista kaikki saivat II-asteen opiskelupaikan. Lukioissa negatiivisia keskeytyksiä tarkastelujaksolla n. 1%. Nuorisotyöttömiä oli vuoden 2016 lopussa 618 nuorta, edellisen vuoden lopussa määrä oli 712 nuorta, joten nuorisotyöttömien määrä on laskenut. Ennaltaehkäisevä toiminta ja hyvinvointierojen kaventaminen 10. Asiakaslähtöinen toimintamalli 10. Eri toimijoiden verkostotyön ja palveluiden kehittäminen Varhainen puuttuminen ja erityisryhmien tuki 10. arvio toteutumisesta vuosittain Erityisryhmien palvelutarpeen määrä, arvio vuosittain 10. Verkostotyötä ja palveluita kehitetty hyvinvointihankkeissa: EMOK- ja SOSKU-hankkeissa sekä Oppilas- ja opiskeluhuollon ohjausryhmätyöskentelyssä. Kokoaikaista erityisopetusta tarvitsevien oppilaiden määrä noussut. Hyvinvoinnin vuosikello otettu käyttöön kouluissa. Kouluterveyskysely järjestetään keväällä 2017, kysely laajenee alakouluikäisiin. Toiminta Ohjaamohankkeessa

15 Sujuvan arjen palvelut 11. Osallisuuden tukeminen ja vaikuttamisen edellytysten parantaminen 11. Osallisuussuunnitelmat 11. Suunnitelmat 11. Lasten ja nuorten osallisuutta edistetään toteuttamalla Asukkaiden osallisuuden ja vaikuttamisen kehittämisohjelman periaatteita sekä Lapsi- ja nuorisopoliittisen ohjelman periaatteita. Kaupungin yleisten lähipalveluperiaatteiden ja toimialakohtaisten periaatteiden mukaan osallisuus on keskeinen hyvinvointia ja terveyttä tuottava tekijä. 12. Aktiivinen elämänkaari painopisteenä lapset, nuoret ja ikäihmiset 12. Matalan kynnyksen vapaa-ajan palvelut erityisesti lapsille ja nuorille 12. Arvio palvelujen toteutumisesta vuosittain 12. Viihtyisä elinympäristö: Toimiva yhdyskuntarakenne; asuminen, liikenne ja palvelut 13. Toimiva ja laadukas palveluverkko; 13. Palveluverkkosuunnitelmat, ohjelmat 13. Asiakaskyselyt vuosittain 13. Asiakaskysely on toteutettu varhaiskasvatuspalveluissa keväällä 2016 ja koulupalveluissa se toteutetaan kevään 2017 aikana. Palveluverkkomuutoksia koskevia asukas- ja asiakastilaisuuksia on järjestetty Ylikylässä, Muurolassa, Vaaranlammella, Sinetässä ja Meltauksessa koulupalveluissa. Varhaiskasvatuksessa vanhemmille tehtiin kysely palveluverkosta ja varhaiskasvatuksen toimintaympäristöistä, jota hyödynnetään tarveselvityksissä.

16 14. Monitoimijuuden lisääminen 14. Palveluverkon kehittäminen eri toimijoiden yhteistyönä 14. Arvio toteutumisesta vuosittain 14. Monitoimijamallin mukainen toiminta on aloitettu Ounasrinteen koululla vuoden 2017 alusta lukien. 15. Sidosryhmäyhteistyön lisääminen tavoitteena osallisuus, turvallisuus, vastuu ja välittäminen elinympäristöstä 15. Asukkaiden osallisuus ja kuuleminen, vaikutusten ennakkoarviointi palveluverkon muutoksissa 15. Osallisuussuunnitelmat ja vaikutusten ennakkoarvioinnin toteutuminen 15. Koulupalveluiden palveluverkon muutoksissa on järjestetty osallistumismahdollisuuksia ja kuulemisia alueen lasten huoltajille ja muille asukkaille. Koulut tekevät tiivistä yhteistyötä vanhempain toimikuntien ja vanhempien kanssa. Vaikutusten ennakkoarviointia on tehty perheisiin, kuljetuksiin, oppimiseen, turvallisuuteen ja sidosryhmiin liiittyen osana valmistelumateriaalia ja tarveselvitystä.

17 7. SIVISTYKSEN TOIMIALAN TOIMINNAN JA TALOUDEN RISKIT TALOUSARVIOVUONNA JA SUUNNITTELUKAUDELLA Koulutuslautakunta ja vapaa-ajanlautakunta Perusopetus: - palveluverkon kehittämisratkaisut eivät toteudu - investointien vaikutus käyttötalousmenojen kasvuun - rakennusten kunto Lukiopalvelut: - valtion rahoitusperusteiden muutokset Muut koulutuspalvelut: - valtionosuuksien maksuperusteiden muutokset - investointien vaikutus käyttötalousmenojen kasvuun Varhaiskasvatus: - rakennusten kunto - investointien vaikutus käyttötalousmenojen kasvuun - työvoiman saatavuus Kulttuuripalvelut: - valtionosuuksien maksuperusteiden muutokset - ulkoisen tulorahoituksen tavoitteet eivät toteudu Liikuntapalvelut: - Investointien määrän kasvu - ylläpitokustannusten kasvu Toteutuminen Koulutuspalvelut: Perusopetus: Palveluverkkoratkaisut eivät ole toteutuneet suunnitellulla tavalla. Saaren koulujen osalta prosessi on kesken, koska Syväsenvaaran koulu jatkaa toistaiseksi toimintaansa. Rakennusten huonon kunnon vuoksi sisäilmaongelmista on aiheutunut kustannuksia korjausrakentamisen, väliaikaisten tilojen ja henkilöstön sairauspoissaolojen takia. Alakorkalon koulu joudutaan todennäköisesti purkamaan öljyvahingon vuoksi. Kaikkia investointeja ei ole voitu huomioida taloussuunnittelussa.

18 Lukiopalvelut: valtion rahoitus pysynyt samalla tasolla vuoteen 2015 verrattuna. Tulevassa rahoituslaissa aikuisten lukiokoulutuksen rahoitus pienenee. Muut koulutuspalvelut: Muissa koulutuspalveluissa ei ole tapahtunut oleellisia muutoksia. Varhaiskasvatus: Palveluverkkoratkaisut ovat toteutuneet suunnitellulla tavalla. Ainostaan Oikaraiseen suunniteltu palvelusetelillä toimiva ryhmäperhepäiväkoti ei toteutunut tilapuutteen takia. Rakennusten huonon kunnon vuoksi sisäilmaongelmista on aiheutunut kustannuksia korjausrakentamisen ja henkilöstön sairauspoissaolojen takia. Kelpoisten sijaisten saaminen on ollut välillä haasteellista. Vapaa-ajan palvelut:

Sivistyspalvelut, strateginen tulosohjausasiakirja , I-taso

Sivistyspalvelut, strateginen tulosohjausasiakirja , I-taso Sivistyspalvelut, strateginen tulosohjausasiakirja 2016 2019, I-taso 1. SOPIMUSOSAPUOLET Tämän sopimuksen osapuolia ovat Rovaniemen kaupunginhallitus ja sivistyksen toimialaan kuuluvat koulutuslautakunta

Lisätiedot

VAPAA-AJANLAUTAKUNTA Käyttösuunnitelma 2018

VAPAA-AJANLAUTAKUNTA Käyttösuunnitelma 2018 VAPAA-AJANLAUTAKUNTA Käyttösuunnitelma 2018 Vapaa-ajanlautakunta 19.12.2017 Sisällysluettelo 2 Vapaa-ajanlautakunta yhteensä 3 Kulttuuripalvelut 4 Liikuntapalvelut 6 Nuorisopalvelut 8 2 VAPAA-AJANLAUTAKUNTA

Lisätiedot

5. KOULUTUSLAUTAKUNNAN TOIMINTA JA TALOUS

5. KOULUTUSLAUTAKUNNAN TOIMINTA JA TALOUS 5. KOULUTUSLAUTAKUNNAN TOIMINTA JA TALOUS Koulutuslautakunnan perustehtävät Varhaiskasvatuspalvelut: Varhaiskasvatus on suunnitelmallinen ja tavoitteellinen kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostama

Lisätiedot

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä Toimiala: toimialajohtaja HYVINVOINTI Hyvinvointijohtaja 2,1 hlöä Toimialan keskitetyt palvelut mm. henkilöliikennesihteeri 31.12.2017 saakka Palvelualueet: palvelualuejohtajat HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Koulutuslautakunta Talousarvio 2017

Koulutuslautakunta Talousarvio 2017 Koulutuslautakunta Talousarvio 2017 100,00 90,00 80,00 Toteumat ja talousarviot (Ei sisällä aluelautakunnan resurssia) 80,68 47,70 85,64 49,60 90,03 90,15 51,65 51,41 91,87 52,60 93,13 52,92 94,50 93,79

Lisätiedot

VAPAA-AJANLAUTAKUNTA Käyttösuunnitelman toteuma 2016

VAPAA-AJANLAUTAKUNTA Käyttösuunnitelman toteuma 2016 VAPAA-AJANLAUTAKUNTA Käyttösuunnitelman toteuma 2016 Vapaa-ajanlautakunta 28.2.2017 Sisällysluettelo VAPAA-AJANLAUTAKUNTA YHTEENSÄ... 3 KULTTUURIPALVELUT... 4 LIIKUNTAPALVELUT... 6 NUORISOPALVELUT... 8

Lisätiedot

Strateginen tulosohjausasiakirja , II-taso

Strateginen tulosohjausasiakirja , II-taso Strateginen tulosohjausasiakirja 2016 2019, II-taso 1. SOPIMUSOSAPUOLET Tämän sopimuksen osapuolia ovat koulutuslautakunta ja koulutuslautakunnan alaiset palvelualueet (varhaiskasvatus ja koulutus). 2.

Lisätiedot

Strategia Koululautakunta

Strategia Koululautakunta Strategia 2016 2020 Koululautakunta Strategiset pääteemat Kasvava, viihtyisä ja vetovoimainen elinympäristö -Houkuttelevat asumisen edellytykset -Monipuoliset, helposti saatavilla olevat ja laadukkaat

Lisätiedot

Strategia Koululautakunta

Strategia Koululautakunta Strategia 2016 2020 Koululautakunta Strategiset pääteemat Kasvava, viihtyisä ja vetovoimainen elinympäristö -Houkuttelevat asumisen edellytykset -Monipuoliset, helposti saatavilla olevat ja laadukkaat

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS 2018 SODANKYLÄNTIEN ALUELAUTAKUNTA

PALVELUSOPIMUS 2018 SODANKYLÄNTIEN ALUELAUTAKUNTA PALVELUSOPIMUS 2018 SODANKYLÄNTIEN ALUELAUTAKUNTA PALVELUSOPIMUS 2018 1. Sopimusosapuolet Tämän sopimuksen osapuolia ovat Rovaniemen kaupungin Alueelliset palvelut/ ja Sivistyspalvelut. 2. Sopimuksen tarkoitus

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

Koulutuslautakunta. Valtuustoseminaari

Koulutuslautakunta. Valtuustoseminaari Koulutuslautakunta Valtuustoseminaari 16.9.2013 VARHAISKASVATUS Kaupungin päiväkoteja 32 Ostopalvelupäiväkoteja 13 Perhepäivähoitajia 45 Kaupungin ryhmäperhepäiväkoteja 3 Avointa päiväkotitoimintaa 6 toimipisteessä

Lisätiedot

Osavuosikatsaus

Osavuosikatsaus 26 Koulutuslautakunta Suunnittelukauden keskeiset tavoitteet Keskeiset toimenpiteet vuonna 2017 Mittari / arviointi Varhaiskasvatuspalvelut 1. Uusi esiopetus- ja varhaiskasvatussuunnitelma käytäntöön Esiopetus-

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 898 100 26 106 631 4,8 % 1,2 % -0,1 % 100,8 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 460-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella toimialajohtaja ja palvelualuejohtaja sopivat kasvatus-

Lisätiedot

Esiopetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien jalkauttaminen. Uusien arviointimenetelmien käyttöönotto Koulutuksien järjestäminen

Esiopetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien jalkauttaminen. Uusien arviointimenetelmien käyttöönotto Koulutuksien järjestäminen 30 Koulutuslautakunta Suunnittelukauden keskeiset tavoitteet Varhaiskasvatuspalvelut 1. Uusi esiopetus- ja varhaiskasvatussuunnitelma käytäntöön Keskeiset toimenpiteet vuonna Esiopetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien

Lisätiedot

Sivistyspalvelut. Tarkastuslautakunta / / 2013

Sivistyspalvelut. Tarkastuslautakunta / / 2013 Sivistyspalvelut Tarkastuslautakunta 17.12.2014 164 / 00.02.01 / 2013 Perustiedot Sivistyspalveluihin kuuluu: Varhaiskasvatus ( perhepäivähoito, päiväkotihoito ja esiopetus) Perusopetus Lukio Vapaa sivistystyö:

Lisätiedot

TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA

TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA YLEISHALLINTO Turvataan säädösten ja valtuuston päätösten mukaiset resurssit palveluyksiköille

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 834 500 26 025 986 4,8 % 1,2 % -0,4 % 100,7 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 557-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 1 4 / 2017

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 1 4 / 2017 2017 ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 1 4 / 2017 1 SISÄLLYS 1 KOULUTUSLAUTAKUNTA YHTEENSÄ... 1 1.1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN TALOUDEN TOTEUMA PALVELUALOITTAIN...

Lisätiedot

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella pääprosessia edustava palvelujohtaja ja palvelutuotantoa

Lisätiedot

Strateginen tulosohjausasiakirja , I-taso

Strateginen tulosohjausasiakirja , I-taso Strateginen tulosohjausasiakirja 2015 2018, I-taso 1. SOPIMUSOSAPUOLET Tämän sopimuksen osapuolia ovat Rovaniemen kaupunginhallitus ja Rovaniemen aluelautakunnat: Alakemijoen, Alaounasjoen, Ranuantien,

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaikkien sivistyskaupunki Oppiva sivistyskaupunki Elinvoimainen sivistyskaupunki Innovatiivinen sivistyskaupunki Espoo on sivistyskaupunki

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011 2016 9.2.2012 Helsinki Heli Jauhola Hallitusohjelma ja Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2016 Tulosyksikkö 1 -taso KEHITTÄMIS- JA HALLINTOPALVELUT Tulosyksikkö 1: Hallinto - vastuuhenkilö: talous- ja hallintopäällikkö HALLINTO TP 2014 TA+M

Lisätiedot

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Ulla Silventoinen, Liikuntatoimen ylitarkastaja, PSAVI 7.12.2016 1 Valtionavustukset liikunnan tukemiseen Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Kehittämisavustukset:

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

Sivistyslautakunta KAUPUNKISTRATEGIAN VÄLIARVIOINTI

Sivistyslautakunta KAUPUNKISTRATEGIAN VÄLIARVIOINTI Sivistyslautakunta 103 16.11.2016 KAUPUNKISTRATEGIAN VÄLIARVIOINTI SIVLK 16.11.2016 103 Valmistelu ja lisätiedot: kehittämispäällikkö Tuija Öberg 040 5538 654 tai tuija.oberg@porvoo.fi Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017 2017 ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017 1 SISÄLLYS 1 KOULTUSLAUTAKUNTA YHTEENSÄ... 1 1.1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN TALOUDEN TOTEUMA PALVELUALOITTAIN...

Lisätiedot

POP perusopetus paremmaksi

POP perusopetus paremmaksi POP perusopetus paremmaksi Oppilaan ohjauksen hankkeen koordinaattoritapaaminen 19.8.2009 Opetusneuvos Irmeli Halinen Osaamisen ja sivistyksen asialla POP - ohjelman merkitys Perusopetus paremmaksi ohjelmassa

Lisätiedot

Opetussuunnitelmatyöllä lukiokoulutuksen kehittämiseen Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Opetussuunnitelmatyöllä lukiokoulutuksen kehittämiseen Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetussuunnitelmatyöllä lukiokoulutuksen kehittämiseen 11.11.2015 Pääjohtaja Aulis Pitkälä Lukion opetussuunnitelman perusteiden valmistelun lähtökohtia Valtioneuvoston asetus (942/2014) Tavoitteet 2 Kasvu

Lisätiedot

1. Tehdään selvitys urheilutalo - uimahallin vaihtoehtoisista toimintamalleista.

1. Tehdään selvitys urheilutalo - uimahallin vaihtoehtoisista toimintamalleista. Vapaa-aikalautakunta Strategian toteutumista tukevat toiminnalliset tavoitteet: 1. Tehdään selvitys urheilutalo - uimahallin vaihtoehtoisista toimintamalleista. Toteutuminen: Selvitys vaihtoehtoisista

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS 2017 KOULUTUSLAUTAKUNTA Koulutuslautakunta. Janne Juotasniemi

TILINPÄÄTÖS 2017 KOULUTUSLAUTAKUNTA Koulutuslautakunta. Janne Juotasniemi TILINPÄÄTÖS 2017 KOULUTUSLAUTAKUNTA 1.3.2018 Koulutuslautakunta Janne Juotasniemi SISÄLLYSLUETTELO 1.TULOSOHJAUS II: KÄYTTÖTALOUSARVION TOTEUTUMINEN 2017... 1 1.1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN KÄYTTÖTALOUSARVION

Lisätiedot

LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA

LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA LAPE HANKE TUOMO LUKKARI, MUUTOSAGENTTI Ω OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ OVATKO LAPSET JA NUORET ITSESSÄÄN JO

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2021 Hyvinvoinnin johtoryhmä JOHDANTO Hyvinvointipalvelut tuottaa palveluja kaikille kuntalaisille. Palvelut pidetään houkuttelevina ja luotettavina. Palvelutoiminnan

Lisätiedot

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjätoiminto Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjän perusta Maakunta vastaa asukkaan laissa

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen.

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. I luku Tehtäväalue 1 Tehtäväalue Sivistystoimen toimialan tehtävänä

Lisätiedot

Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella

Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella Keskusta-Ounasjoen palveluverkkoselvitys Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella Koulutuslautakunta 17.12.2015 148 Ylikylän Vennivaaran alueen

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan seminaari Ohjausryhmä Johtoryhmä Sivistyslautakunta Liite no 2

Sivistyslautakunnan seminaari Ohjausryhmä Johtoryhmä Sivistyslautakunta Liite no 2 SIVISTYSTOIMEN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT vv. 2016- Kriittiset menestystekijät: Asiat, joissa on onnistuttava, jotta tavoitteet toteutuisivat. Kriittiset menestystekijät ovat tärkeitä ja sellaisia joihin

Lisätiedot

Nuorten kuuleminen ja osallisuus. Siiloista kokonaisuuteen Pori Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki

Nuorten kuuleminen ja osallisuus. Siiloista kokonaisuuteen Pori Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki Nuorten kuuleminen ja osallisuus Siiloista kokonaisuuteen 9.2.2018 Pori Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki KAUPUNKISTRATEGIA 2017-2025 VISIO 2025 - Hulluna Huittisiin! Huittinen on turvallinen

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Tavoitteena nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut

Tavoitteena nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut Tavoitteena nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut Hankekokonaisuuden neljä osiota 1. Toimintakulttuurin muutos 2. Perhekeskustoimintamalli 3. Varhaiskasvatus,

Lisätiedot

Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella

Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella 2014-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella pääprosessia edustava toimialajohtaja

Lisätiedot

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Tehtävä Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tehtävänä on tarjota

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Ajankohtaistilanne perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta ja koulun kerhotoiminta

Lisätiedot

LAPE-teesien taustamateriaali yhdyspintatyön varmistamiseksi. Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena

LAPE-teesien taustamateriaali yhdyspintatyön varmistamiseksi. Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena LAPE-teesien taustamateriaali yhdyspintatyön varmistamiseksi Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Sivistystoimi kunta-maakunta -yhteistyössä Kunnat vastaavat jatkossakin

Lisätiedot

Ajankohtaista opetushallinnosta

Ajankohtaista opetushallinnosta Ajankohtaista opetushallinnosta Pääjohtaja Aulis Pitkälä Rovaniemi 13.9.2016 Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2018 2013 2014 2015 2016 2017 2018 si-, perus- ja lisäpetuksen ops-perusteet

Lisätiedot

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma 1 Huittisten kaupunki Kasvatus- ja opetuspalvelut Arviointisuunnitelma 2019 2021 2 Sisällysluettelo 1. Taustaa... 3 2. Laatutyön organisointi... 3 3. Arvioinnin vuosikello... 4 4. Arvioinnin tasot... 6

Lisätiedot

Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä

Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä Palveluverkkomuutosten taustalla I Toiminnan laatu Kaiken palvelutuotannon ja toiminnan lähtökohtana pitää olla kuntalainen (tuotantolähtöisyys

Lisätiedot

Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym. tilaisuuksien järjestäminen ja kehittäminen

Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym. tilaisuuksien järjestäminen ja kehittäminen Ii- instituutti liikelaitos Johtokunta 4.11.2014, liite 1. Ii-instituutti -liikelaitoksen johtokunnan toimintasuunnitelma: Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym.

Lisätiedot

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite ja sen toteutuminen. Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite ja sen toteutuminen. Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty Tulosalue: **HALLINTO ja sen toteutuminen Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty Avoimuus, julkisuus Todentaminen Pöytäkirjat julkaistaan verkossa Resurssien hallinta Kustannusten

Lisätiedot

Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys

Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys Varhaiskasvatuksen ryhmä 11.12.2017 Hyvinvointipalvelujen työryhmä 14.12.2017 ja 8.2.2018 Kuntajohtajakokous 23.2.2018 Seudullisen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

HUITTISTEN KAUPUNKI KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT ARVIOINTISUUNNITELMA

HUITTISTEN KAUPUNKI KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT ARVIOINTISUUNNITELMA HUITTISTEN KAUPUNKI KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT ARVIOINTISUUNNITELMA 2016 2018 Sisällysluettelo sivu Taustaa 3 Laatutyön organisointi 3 Arvioinnin vuosikello 4 Arvioinnin tasot 6 Arviointikohteet vuosina

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU...2 TOIMINNAN YLEISET PERUSTEET...2 1 Toiminta-ajatus...2 2 LUKU...2 ORGANISAATIO...2 2 Lautakunnat...2 3 Lautakunnan kokoonpano...3

Lisätiedot

Hilkka Halonen. toimitusjohtaja Meriva sr.

Hilkka Halonen. toimitusjohtaja Meriva sr. Hilkka Halonen toimitusjohtaja Meriva sr hilkka.halonen@meriva.com Hyvinvointi määritelmät Elintaso tulot, asuminen, työllisyys, koulutus ja terveys Yhteisyyssuhteet paikallis- ja perheyhteisyys, ystävyyssuhteet

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS 2018 ALAOUNASJOEN ALUELAUTAKUNTA

PALVELUSOPIMUS 2018 ALAOUNASJOEN ALUELAUTAKUNTA PALVELUSOPIMUS 2018 ALAOUNASJOEN ALUELAUTAKUNTA PALVELUSOPIMUS 2018 1. Sopimusosapuolet Tämän sopimuksen osapuolia ovat Rovaniemen kaupungin Alueelliset palvelut/ ja Sivistyspalvelut. 2. Sopimuksen tarkoitus

Lisätiedot

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 luonnos 27.8.2014

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 luonnos 27.8.2014 Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 luonnos 27.8.2014 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella pääprosessia edustava palvelujohtaja

Lisätiedot

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto Leena Nousiainen / Rondo Training Oy 11.1.2013 Pori Keskeisiä linjauksia Uuteen lakiin ehdotetaan koottavaksi lainsäädännössä nyt hajallaan olevat oppilas-

Lisätiedot

Kauhajoen sivistyspalveluiden uudistaminen 2015 2017

Kauhajoen sivistyspalveluiden uudistaminen 2015 2017 Kauhajoen sivistyspalveluiden uudistaminen 2015 2017 Kehittämishankkeen lähtökohtana on Kauhajoen kaupungin sivistyspalveluiden kehittäminen ja uudistaminen. Hallintopalvelut, varhaiskasvatuspalvelut,

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017 2017 ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017 1 SISÄLLYS 1 KOULTUSLAUTAKUNTA YHTEENSÄ... 1 1.1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN TALOUDEN TOTEUMA PALVELUALOITTAIN...

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/2010

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/2010 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/ SIVISTYSPALVELUKESKUS SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN HALLINTO Toiminta-ajatus Hallinto luo hyvät edellytykset sivistyspalvelujen tuottamiselle,

Lisätiedot

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen Pirjo Koivula Opetusneuvos 1 Perusopetuslain

Lisätiedot

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut Ohjausryhmän seminaari 4.2.2014 Nykytilan kuvaus / Varhaiskasvatus Kunta Päivähoidossa olevien lasten määrä / Päiväkodit

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

Pyhäjoella virtaa Pyhäjoen kuntastrategia

Pyhäjoella virtaa Pyhäjoen kuntastrategia Pyhäjoella virtaa 2030 Pyhäjoen kuntastrategia Toimintaympäristömme VAHVUUDET 1. Hanhikivi 1-investoinnit alueelle ja liikenneyhteyksiin 2. Kunnan talous on vakaa 3. Hyvät ja toimivat peruspalvelut 4.

Lisätiedot

Perusopetuksen järjestämisperiaatteet. Valtuustoseminaari

Perusopetuksen järjestämisperiaatteet. Valtuustoseminaari Perusopetuksen järjestämisperiaatteet Valtuustoseminaari 18. 19.3.2013 Opetuspalveluiden toiminnasta Tilaaja Koulutuslautakunta Sopimus Tuottaja Koulupalvelukeskus Toiminta perustuu sopimusohjausmalliin

Lisätiedot

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Verkosto: Hankasalmi Joutsa Jyväskylä Jämsä Kannonkoski Karstula Keuruu Kinnula

Lisätiedot

Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus Toimenpiteet ja suunnitelma

Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus Toimenpiteet ja suunnitelma Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus 2017-2020 Toimenpiteet ja suunnitelma Hyvinvointityö Tyrnävällä Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen osana kaikkea kunnan toimintaa Osallisuuden ja yhteisöllisyyden

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017 2017 ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017 1 SISÄLLYS 1 KOULTUSLAUTAKUNTA YHTEENSÄ... 1 1.1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN TALOUDEN TOTEUMA PALVELUALOITTAIN...

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluiden talousarviotoimenpiteiden vaikutukset vuodelle 2019

Varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluiden talousarviotoimenpiteiden vaikutukset vuodelle 2019 Varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluiden talousarviotoimenpiteiden vaikutukset vuodelle 2019 Koulutuslautakunta 23.8.2018 VARHAISKASVATUS- JA KOULUTUSPALVELUT Hallinnon lomautukset (10 pv/hlö) Varhaiskasvatuspalvelut

Lisätiedot

Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa. opetusneuvos Aki Tornberg

Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa. opetusneuvos Aki Tornberg Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa opetusneuvos Aki Tornberg Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen ja päivähoitopalvelujen lainsäädännön valmistelu, hallinto ja ohjaus siirretään sosiaali- ja terveysministeriöstä

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulma yhteistyöhön ja yhdyspinnoille

Opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulma yhteistyöhön ja yhdyspinnoille Opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulma yhteistyöhön ja yhdyspinnoille Kuntamarkkinat 14.9.2017 Irmeli Myllymäki, projektipäällikkö Opetus- ja kulttuuriyksikkö ONNISTUVA SUOMI TEHDÄÄN LÄHELLÄ Opetus ja

Lisätiedot

2.1. Hyvinvointipalvelut

2.1. Hyvinvointipalvelut 2.1. Hyvinvointipalvelut Tulosalueet: Toiminta-ajatus Hyvinvoinnin hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Hyvinvointipalvelujen tehtävänä on eri-ikäisten kuntalaisten hyvinvointitarpeiden

Lisätiedot

0,0 % TP2012 TP2013 TA2014 TAE2015 TOT. TOIMINTAKATTEEN KASVU % 5,6 % 2,2 % 2,4 % 1,5 %

0,0 % TP2012 TP2013 TA2014 TAE2015 TOT. TOIMINTAKATTEEN KASVU % 5,6 % 2,2 % 2,4 % 1,5 % Koulutuslautakunta Valtuustoseminaari 15.9.2014 Esityksen sisältö 1.Missä ollaan: - talousarvioesityksen 2015 tilanne - talousvertailua muihin kaupunkeihin 2. Esitykset keskeisistä toimenpiteistä talouden

Lisätiedot

KÄYTTÖTALOUSOSA, Talousarvio 2008, Taloussuunnitelma 2009-2010. A) Toimielin: Vapaa-ajanlautakunta B) Puheenjohtaja: Tapio Vanhainen

KÄYTTÖTALOUSOSA, Talousarvio 2008, Taloussuunnitelma 2009-2010. A) Toimielin: Vapaa-ajanlautakunta B) Puheenjohtaja: Tapio Vanhainen TA 1 KÄYTTÖTALOUSOSA, Talousarvio 2008, Taloussuunnitelma 2009-2010 A) Toimielin: Vapaa-ajanlautakunta B) Puheenjohtaja: Tapio Vanhainen C) Palvelualue: Vapaa-aikakeskus D) Vastuuhenkilö: Tapio Miettunen

Lisätiedot

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus Kaupungin ydin- ja tukiprosessit Kaupunginhallitus 28.5.2018 Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 Prosessien työstäminen Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 2 Uuden Järvenpään prosessien

Lisätiedot

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita 7 ESIOPETUKSEEN HAKEMINEN 7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita Kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden

Lisätiedot

Tulevaisuuden palvelumalli 2025, kaakon palvelualue (Kaukajärvi, Annala, Haihara, Hervanta, Hervantajärvi, Rusko, Lukonmäki, Vuores, Hallila)

Tulevaisuuden palvelumalli 2025, kaakon palvelualue (Kaukajärvi, Annala, Haihara, Hervanta, Hervantajärvi, Rusko, Lukonmäki, Vuores, Hallila) Tulevaisuuden palvelumalli 2025, kaakon palvelualue (Kaukajärvi, Annala, Haihara, Hervanta, Hervantajärvi, Rusko, Lukonmäki, Vuores, Hallila) Kaukajärven asukastilaisuus 30.3.2016 Kehittämisjohtaja Kari

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Palvelukokonaisuudet KASVATUKSEN JA KOULUTUKSEN TOIMIALAN VUODEN 2016 BUDJETTIVOLYYMIT JA HENKILÖSTÖMÄÄRÄT Budjetti 2016 Henkilöstö Varhaiskasvatus 412 000 000 6 455

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013 Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto Järvenpään kaupunki PALVELUOHJELMA 1 Palvelujen järjestäminen Kaupungin ydintoimintoja ovat palvelutarpeen

Lisätiedot

Sivistystoimiala. Kasvatus- ja opetuslautakunta

Sivistystoimiala. Kasvatus- ja opetuslautakunta Sivistystoimiala Kasvatus- ja opetuslautakunta Toimintamenojen/-tulojen tai nettomenojen poikkeamat Toimintatuloissa ennustetaan talousarvioylitystä n. 2,8 milj., josta valtionosuutena saatavat erityisavustusrahoituspäätökset

Lisätiedot

Tuottavuusmittareiden seuranta ja hyödyntäminen kunnan taloudessa ja toiminnassa

Tuottavuusmittareiden seuranta ja hyödyntäminen kunnan taloudessa ja toiminnassa Tuottavuusmittareiden seuranta ja hyödyntäminen kunnan taloudessa ja toiminnassa Kuntatuottavuuden ja tuloksellisuuden vaikuttajafoorumi 6.11.2012 Tarja Saarelainen, dosentti, HTT, tarkastuspäällikkö KONSERNIRAKENNE

Lisätiedot

Painopistealueet ja kehittämiskohteet sekä toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset 2014:

Painopistealueet ja kehittämiskohteet sekä toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset 2014: Oheismateriaali / koultk 10.9.2013 72 Sivistyspalvelujen talousarvio 2014 Sanalliset kuvaukset ja tunnusluvut Vastuualue / tehtäväalue: Yhteispalvelut: Matti Hursti Yhteispalvelut-vastuualue tuottaa sivistysosaston

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Palvelumalli 2020 Sivistys- ja kulttuuripalvelut. Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä

Palvelumalli 2020 Sivistys- ja kulttuuripalvelut. Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä Palvelumalli 2020 Sivistys- ja kulttuuripalvelut Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä Sivistys- ja kulttuuripalveluiden palvelumalli 2020 Selvityksen tavoitteet: Palveluiden asiakaslähtöinen ja

Lisätiedot

TUUSULAN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA VUOSILLE

TUUSULAN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA VUOSILLE TUUSULAN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA VUOSILLE 2013-2016 2016 SEURANTA, Ohjausryhmä käsitellyt 25.4.2017 HYVINVOINTISUUNNITELMAN TAVOITTEET, TOIMENPITEET JA SEURANTA v. 2016 Lasten ja nuorten

Lisätiedot

Lukion ja ammatillisen koulutuksen rakenteet ravistuksessa

Lukion ja ammatillisen koulutuksen rakenteet ravistuksessa Lukion ja ammatillisen koulutuksen rakenteet ravistuksessa Kuntamarkkinat Jorma Suonio Tuotantojohtaja, toisen asteen koulutus 10.9.2014 Jorma Suonio 16 vuotiaiden väestöennuste Tampere + naapurikunnat

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

Kuntaliiton laskelmat ja näkemyksiä oppivelvollisuudesta käytävään keskusteluun

Kuntaliiton laskelmat ja näkemyksiä oppivelvollisuudesta käytävään keskusteluun Kuntaliiton laskelmat ja näkemyksiä oppivelvollisuudesta käytävään keskusteluun Kuntaliiton tiedotustilaisuus 20.4.2018 Johtaja Terhi Päivärinta KOULUTUS ON JATKUMO Kunta vastaa eri palveluiden järjestämisestä.

Lisätiedot

Lukio Suomessa - tulevaisuusseminaari

Lukio Suomessa - tulevaisuusseminaari Lukio Suomessa - tulevaisuusseminaari Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 11.4.2012 Korkeatasoinen lukiokoulutus kattavasti koko maassa nuoren ulottuvilla. 2 11.4.2012 Tuula Haatainen Lukio tai ammatillinen

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Kehittämispäivä Projektipäällikkö Minna Tuominen, Perusopetuspalvelut

Kehittämispäivä Projektipäällikkö Minna Tuominen, Perusopetuspalvelut Koulutuksellinen tasa-arvo kehittämishanke 2013-2015 Kehittämispäivä 20.8.2014 Projektipäällikkö Minna Tuominen, Perusopetuspalvelut Koulutuksellinen tasa-arvo -hankkeessa kehitetään lasten ja nuorten

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUT

ROVANIEMEN KAUPUNKI RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUT 2016 ROVANIEMEN KAUPUNKI TILINPÄÄTÖS 1.1. 31.12.2016 1 ROVANIEMEN KAUPUNKI TILINPÄÄTÖS 2016 SISÄLLYS 1. KÄYTTÖTALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1.-31.12.2016... 3 2. RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUJEN TULOSKORTTI/TILINPÄÄTÖS

Lisätiedot

Strateginen tulosohjausasiakirja , II-taso

Strateginen tulosohjausasiakirja , II-taso Strateginen tulosohjausasiakirja 2016 2019, II-taso 1. SOPIMUSOSAPUOLET Tämän sopimuksen osapuolia ovat Rovaniemen kaupungin vapaa-ajanlautakunta ja vapaa-ajanlautakunnan alaiset palvelualueet (kulttuuri-,

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 2/2018 Sivistystoimiala

OSAVUOSIKATSAUS 2/2018 Sivistystoimiala KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA Tilivelvollinen viranhaltija: toimialajohtaja Timo Jalonen Tilivelvollisen viranhaltijan arvio talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Keskeiset

Lisätiedot