Palvelu- ja vuosisuunnitelma. Asunto- ja kiinteistölautakunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Palvelu- ja vuosisuunnitelma. Asunto- ja kiinteistölautakunta"

Transkriptio

1 Palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 Asunto- ja kiinteistölautakunta

2 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 1 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma vuodelle 2017 Palvelu- ja vuosisuunnitelmat ovat strategisen johtamisjärjestelmän asiakirjoja, joissa määritellään toimintaa koskevat pitkän aikavälin strategiset tavoitteet ja linjaukset sekä toimenpiteet niiden toteuttamiseksi. Palvelu- ja vuosisuunnitelmilla tarkennetaan vuosittain talousarviota ja siinä asetettuja toiminnan ja talouden tavoitteita. Palveluja vuosisuunnitelmat ovat välineitä kaupunginhallituksen, lautakuntien ja johtokuntien alaisen toiminnan johtamiseen. Palvelu- ja vuosisuunnitelmat koostuvat kahdesta osasta. Palvelusuunnitelmassa määritellään lautakunnan alaisen toiminnan pitkän aikavälin strategiset tavoitteet sekä linjaukset koskien hankintoja ja toiminnan kehittämistä. Palvelusuunnitelmat tarkistetaan vuosittain osana toiminnan ja talouden suunnittelua. Vuosisuunnitelmassa tarkennetaan pitkän aikavälin tavoitteet ja linjaukset vuosittaisiksi tavoitteiksi ja toimenpiteiksi sekä esitetään talous ja talouden sitovat erät. Palvelu- ja vuosisuunnitelmasta raportoidaan sen hyväksyneelle toimielimelle kolme kertaa vuodessa niiltä osin kun tiedot ovat saatavissa. Kokonaisuutena asiakirjasta raportoidaan vuoden lopun tilanteesta.

3 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2 Sisällys Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma vuodelle Sisällys... 2 Palvelusuunnitelma... 3 Asunto- ja kiinteistölautakunnan tehtävät ja lautakunnan alainen organisaatio... 3 Kaupunkistrategia... 4 Toimintasuunnitelmat... 8 Hankintalinjaukset... 9 Strateginen kehittäminen...10 Vuosisuunnitelma...11 Asunto- ja kiinteistölautakunnan talous...11 Riskienhallinta...12 Talousarvion 2017 sitovat toiminnan tavoitteet...12 Suunnitelma henkilöstö- ja työvoimakustannussäästöjen aikaansaamiseksi...13 Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka...14 LIITTEET Hankintasuunnitelma

4 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 3 Palvelusuunnitelma Palvelusuunnitelmassa kuvataan asunto- ja kiinteistölautakunnan strategiset tavoitteet ja hankintoja koskevat linjaukset, jotka perustuvat kaupunkistrategiaan sekä kaupunginhallituksen hyväksymiin toimintasuunnitelmiin. Asunto- ja kiinteistölautakuntaa koskevia strategisia linjauksia on tehty kaupunkirakenne ja ympäristösuunnitelmassa sekä elinvoimasuunnitelmassa. ASUNTO- JA KIINTEISTÖLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA LAUTAKUNNAN ALAINEN ORGANISAATIO Asunto- ja kiinteistölautakunnan tehtävänä on maapolitiikan osalta kaupungin maaomaisuuden kehittämisestä vastaaminen, maapoliittisten linjausten valmistelu ja seuranta sekä maanomistajan tavoitteiden asettaminen, maapolitiikan toimeenpano ja kaupungin maa- ja vesialueiden edunvalvonta. Asuntopolitiikan osalta tehtävänä on asuntopolitiikan linjausten valmistelu ja seuranta, edunvalvonta ja asumisen kehittäminen, sisältäen sosiaalisen vuokraasumisen ja erityisryhmien asumisen kehittämisen sekä asuinalueiden negatiivisen eriytymiskehityksen ennaltaehkäisyyn liittyvän valmistelun ja seurannan. Asunto- ja kiinteistölautakunta huolehtii asuntolainsäädännön ja siihen liittyvien säännösten mukaisista viranomaistehtävistä ja käyttää näissä asioissa viranomaiselle kuuluvaa ratkaisuvaltaa. Asunto- ja kiinteistölautakunnan lopullinen tehtäväkokonaisuus määrittyy hallintosäännön hyväksymisen yhteydessä. Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen uudessa organisaatiossa asunto- ja kiinteistölautakunnan järjestämät palvelut kuuluvat kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmään. Asunto- ja kiinteistöpalvelut sijoittuvat maa- ja asuntopolitiikan palvelukokonaisuuteen. Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue aloittaa toimintansa uudella organisaatiolla Poliittisten toimielinten osalta uusi organisaatio astuu voimaan kesäkuussa 2017 asunto- ja kiinteistölautakunnan ja elinvoima- ja osaamislautakunnan aloittaessa toimintansa. Ennen uusien toimielinten perustamista palvelualueen asioista vastaavat osaamis- ja elinkeinolautakunta, yhdyskuntalautakunta sekä kaupunginhallitus voimassa olevien johtosääntöjen mukaisesti. Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue vastaa vastuualueelleen kuuluvista tehtävistä ja lisäksi palvelualue vastaa vastuualueensa lautakuntien toimialaan kuuluvien asioiden valmistelusta ja asiakasohjauksen järjestämisestä. Elinvoiman palvelualueella hoidetaan Tampereen kaupungin tekemän yhteistoimintasopimuksen perusteella myös ammatillisen koulutuksen yhteistoiminta-alueen tehtäviä. Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen organisaatio Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen palveluryhmiä ovat ammatillinen koulutus, lukiokoulutus, työllisyydenhoito, yritys- ja yhteiskuntasuhteet, kiinteistöt tilat ja asuntopolitiikka sekä kehitysohjelmat. Kehitysohjelmista palvelualueelle sijoittuvat Smart Tampere, Viiden tähden keskusta, Hiedanranta sekä työllisyyskokeilu.

5 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 4 KAUPUNKISTRATEGIA Yhteinen Tampere näköalojen kaupunki -kaupunkistrategia on kaupungin ylin toimintaa ohjaava asiakirja. Kaupunkistrategiassa on määritelty kaupungille visio ja visiota tarkentavat strategiset painotukset sekä kaupungin toimintatavat. Päämäärille on asetettu koko valtuustokauden kattavia tavoitteita mittareineen. Tampereen kaupunkistrategia sisältää kaupunginvaltuuston tekemät, kaupungin toiminnan kannalta keskeiset linjaukset. Se luo pohjan kaupungin strategiselle johtamiselle ja kehittämiselle. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Yhteinen Tampere -kaupunkistrategian elokuussa 2013.

6 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 5 Yhdessä tekeminen Kaupunkistrategian tavoite vuosille Palvelujen käyttäjien, palvelutuottajien ja muiden sidosryhmien mahdollisuuksia osallistua palvelujen kehittämiseen ja päätöksentekoon on parannettu Henkilöstön mahdollisuuksia oman työn ja palvelujen kehittämiseen on parannettu Kuntalaisten ja yhteisöjen omaehtoista toimintaa on mahdollistettu Kaupungin tuottama tieto on avointa Kaupunkiseudun hallintomalli on uudistettu. Ennaltaehkäisy ja hyvinvointierojen kaventaminen Kaupunkistrategian tavoite vuosille Liikkumisen perusedellytyksiä ja mahdollisuuksia kulttuuri- ja luontokokemuksiin on vahvistettu ja terveyttä edistävää neuvontaa on parannettu. Toimiva perusterveydenhuolto on hillinnyt erikoissairaanhoidon kustannusten kasvua siten, että perusterveydenhuollon osuus terveydenhuollon kustannuksista nousee 1 prosenttiyksikköä vuosittain (2012=24,6 %). Ikäihmisistä vähintään 92 prosenttia asuu kotona (2012=91,2 %), vähintään 6 prosenttia on tehostetussa palveluasumisessa (2012=4,1 %) ja enintään 2 prosenttia on pitkäaikaisessa laitoshoidossa (2012=4,7 %). Perheitä on tuettu niin, että lapset ja nuoret voivat asua kotona ja perhehoidon osuus sijaishuollosta on vähintään 62 prosenttia (2012=54,6 %). Hyvinvointierot ovat kaventuneet ja nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyys ovat vähentyneet. Pitkäaikaisasunnottomuus on poistettu Elinvoima ja kilpailukyky Kaupunkistrategian tavoite vuosille Yritysten synnyn, kasvun ja kansainvälistymisen edellytyksiä vahvistavaa toimintaympäristöä on rakennettu yhdessä elinkeinoelämän ja tutkimus- ja koulutuslaitosten kanssa.

7 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 6 Yritystontti- ja toimitilatarjonta on kasvanut vuosittain 5 prosenttia. Tampereen raideliikenneyhteyksiä on vahvistettu ja lentoliikenneyhteyksien määrä on kasvanut vuosittain 10 prosenttia. Koulutuksen kansainvälisyyttä, vetovoimaisuutta ja työelämälähtöisyyttä on lisätty. Keskustan elinvoima on vahvistunut. Tampereen asema kulttuuri-, kongressi-, tapahtuma- ja matkailukaupunkina on vahvistunut Kestävä yhdyskunta Kaupunkistrategian tavoite vuosille Keskustan ja aluekeskusten aseman vahvistaminen palvelukeskittyminä sekä sähköisten palvelujen lisääminen ovat tehostaneet palvelujen saavutettavuutta ja palveluverkkoa. Joukkoliikenteen käyttö on lisääntynyt siten, että kulkutapaosuus on 22 prosenttia vuonna 2016 (2012 = 19%). Kävely ja pyöräily ovat lisääntyneet siten, että yhteenlaskettu kulkutapaosuus on 34 prosenttia vuonna (2012=Kävely 25 %, pyöräily 6 %). Yhdyskuntarakenteen täydentäminen on lisännyt alueiden viihtyisyyttä ja elinvoimaa. Yli 70 prosenttia kaavoitetusta asuinkerrosalasta sijoittuu keskuksiin, ratavyöhykkeille ja joukkoliikenteen laatukäytäville. Asuntokanta on monipuolinen, ja kaupungissa on riittävästi opiskelija-asuntoja sekä kohtuuhintaisia vuokraasuntoja. Kaupungin kiinteistöjen energiakulutus on pienentynyt keskimäärin 1,5 prosenttia vuodessa. Uusiutuvien energialähteiden osuus on kasvanut. Hiilidioksidipäästöjen määrä on vähentynyt 17 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Luonnonsuojelualueita on lisätty.

8 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 7 Tasapainoinen talous ja uudistuva organisaatio Kaupunkistrategian tavoite vuosille Tilikausien tulos on positiivinen. Tulorahoitus on riittävä. Tuottavuuden paranemista on tuettu hyödyntämällä tieto- ja viestintäteknologiaa, parantamalla työhyvinvointia sekä lisäämällä kannusteita työntekijöille ja työyhteisöille. Palveluja on priorisoitu ja sopeutettu taloustilanteeseen, ja hallintoon käytetyn työajan määrä on pienentynyt. Kaupungin pormestarimalli ja tilaaja tuottaja-malli on arvioitu ja uudistettu. Henkilöstön osaamisen kehittämisessä ja rekrytoinneissa on huomioitu tulevaisuuden muuttuvat osaamistarpeet. Vastuullinen ja kannustava johtaminen on tukenut talouden tasapainottamista ja rakentanut motivoivaa työympäristöä.

9 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 8 TOIMINTASUUNNITELMAT Palvelusuunnitelma pohjautuu kaupunginhallituksen hyväksymiin toimintasuunnitelmiin, jotka kokoavat yhteen tavoitteet ja toimenpiteet hyvinvoinnin ja elinvoiman ja kilpailukyvyn edistämiseksi ja kaupunkiympäristön kehittämiseksi vuosina Toimintasuunnitelmat tarkentavat Yhteinen Tampere näköalojen kaupunki kaupunkistrategiaa. Kaupunkirakenne- ja ympäristösuunnitelma Kaupunkirakenne- ja ympäristösuunnitelmassa on kuusi painopistealuetta, jotka ovat kaupunki kasvaa kestävällä tavalla, asuminen on houkuttelevaa ja kohtuuhintaista, kestävä liikkuminen on helppoa, Tampere on joukkoliikennekaupunki, Keskusta on elävä ja vetovoimainen sekä elinkeinoelämän toimintamahdollisuuksia kehitetään. Kaupunkirakenne- ja ympäristösuunnitelma sisältää 23 yhdyskuntalautakuntaa koskevaa tavoitetta sekä tavoitteita tarkentavat toimenpiteet. Alla on esitetty asunto- ja kiinteistölautakunnan tehtäväalueelle kohdistuvat kaupunkirakenne- ja ympäristösuunnitelman painopisteet ja tavoitteet vuosille Kaupunkirakenne- ja ympäristösuunnitelma Painopiste Tavoite Kaupunki kasvaa kestävällä tavalla Valmistuvat kaavat vastaavat kaupungin kasvun edellyttämää rakentamisen määrää sekä asunto-ohjelmassa määriteltyä tavoiteltavaa talotyyppijakaumaa Maankäyttö, asuminen, liikenne ja palvelut suunnitellaan entistä tiiviimmässä ja määrämuotoisemmassa yhteistyössä Tampereella ja kaupunkiseudulla. Maankäytön suunnittelu on vuorovaikutteista ja sujuvaa. Asuminen on houkuttelevaa ja kohtuuhintaista Asuntojen ja asuinympäristöjen toteutukset ovat korkeatasoisia, houkuttelevia ja innovatiivisia. Asuntomarkkinat ovat sosiaalisesti ja alueellisesti tasapainoiset ja houkuttelevat. Alueiden segregaatiokehitys on hidastunut. Pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi ja asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseksi järjestetään tarvittavat asunnot. Erityisryhmien asuminen on turvattu osoittamalla erityisryhmille esteettömiä vuokraasuntoja kaupunkielämän ja heidän tarvitsemiensa palveluiden äärestä. Elinkeinoelämän toimintamahdollisuuk sia kehitetään Tuotanto- ja palvelutoiminnalle varatut alueet sekä tonttitarjonta vastaavat tuotanto- ja palvelutoiminnan tarpeita

10 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 9 HANKINTALINJAUKSET Kaupunkistrategian mukaan monituottajamalli ja oman palvelutoiminnan kehittäminen tukevat palvelujen hankinnan tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Palvelujen hankinnan lähtökohtana on oman palvelutoiminnan ja ostopalvelujen tasavertainen asema. Hankinnan periaatteet Hankinnan periaatteet koskevat kaikkia toimintayksiköitä ja liikelaitoksia, ja niihin on koottu keskeiset strategiset linjaukset, jotka ohjaavat palvelujen hankintaa ja kilpailutusta. Periaatteet on esitelty tarkemmin talousarviokirjan strategiaosassa. Periaatteita on viisi: Tampereen kaupunki käyttää julkisia varoja tehokkaasti ja parantaa hankintojen vaikuttavuutta edistää hankintatoiminnallaan innovaatioiden ja uuden liiketoiminnan syntymistä sekä vahvistaa alueen elinvoimaa tekee hankintoja vastuullisesti ja kestävän kehityksen näkökulmat huomioiden parantaa hankintatoimen tuloksellisuutta panostamalla osaamisen kehittämiseen kehittää sekä monituottajamallia että omaa palvelutoimintaa. Lautakuntakohtaiset hankintalinjaukset Hankintalinjaukset Toistuvasti käytettäviä konsulttipalveluita hankitaan pääsääntöisesti kaupunkikonsernin yksiköistä tai kilpailutettua puitesopimushankintaa hyödyntäen. Tilojen ylläpitoon ja tilojen toteutukseen tarvittavat palvelut hankitaan Tilakeskuksesta.

11 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 10 STRATEGINEN KEHITTÄMINEN Kaupungin kehittämistoimintaa johdetaan projektimallilla. Malli koskee kehittämis- ja tutkimusprojekteja sekä strategiaa toteuttavia kehitysohjelmia. Kaupungin projektit luokitellaan neljään kehittämiskokonaisuuteen, jotka ovat organisaation toimintakyky, elinvoima ja kilpailukyky, hyvinvointi sekä kaupunkirakenne ja -ympäristö. Kaupunginhallitus päättää kehittämisen strategisista tavoitteista ja resursoinnista. Kaupunginvaltuusto ohjaa projektikokonaisuutta osana talousarvioprosessia ja talousarvion hyväksymisen yhteydessä. Projektisalkkujen painopisteet on johdettu kaupunkistrategiasta. Salkkujen kehittämisteemat ja painotukset tarkistetaan vuosittain osana toiminnan ja talouden suunnittelua. Elinvoimakokonaisuuden painopisteinä ovat kaupungin vetovoimaisuuden ja innovatiivisuuden kehittäminen sekä yritysten syntyä, kasvua ja kansainvälistymistä edistävän toimintaympäristön rakentaminen. Vuoden 2017 kehittämisteemoina ovat älykkään kaupungin eri osa-alueet, kaupungin vetovoimaisuuden vahvistaminen, yritystoimintaympäristöjen kehittäminen sekä digitalisaation ja avoimen datan hyödyntäminen. Tampereen kaupungin digi-ohjelma Vuonna 2017 käynnistetään kaupunkitasoinen muutosohjelma edistämään kaupungin toiminnan digitalisointia. Ohjelman tavoitteena on pyrkiä uudistamaan kaupunkia asiakaslähtöisesti, ennustettavasti, toistettavasti ja pysyvästi digitalisaatiota hyödyntäen. Ohjelmalla parannetaan kaupungin toiminnan tuottavuutta ja mahdollistetaan henkilötyövuosien vähentäminen. Ohjelmassa rakennetaan toimintamalleja ja kehitetään osaamista, joiden avulla voidaan hallitusti toteuttaa suuri määrä nopearytmisiä kokeiluja kumppanuuksia ja teknologian mahdollisuuksia hyödyntämällä. Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueella digitalisaation painopisteet liittyvät älykäs Tampere -ekosysteemin toimintamallien ja rakenteen kehittämiseen, kaupunkimarkkinoinnin sekä matkailu- ja tapahtumatoiminnan uudistamiseen sekä työllisyyspalvelujen uudistamiseen. Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palvelukokonaisuuden osalta painopisteenä on lisäksi kaupungin tilojen ja alueiden avaaminen yleisön käyttöön digitaalisen palvelun kautta. Kokeilun määrittelytyötä toteutetaan yhdessä hyvinvointipalvelujen kanssa. Palvelukokonaisuus osallistuu lisäksi maankäytön kokonaisprosessin digitalisointiin, jossa yhtenä kokeiluna on vapaiden yritystonttien näkymän rakentaminen paikkatietoa hyödyntäen.

12 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 11 Vuosisuunnitelma Vuosisuunnitelmassa esitetään asunto- ja kiinteistölautakunnan tuloslaskelma, investoinnit ja erikseen sitovat kohteet sekä kuvaus riskienhallinnasta koko lautakunnan tasolla. Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän osalta kuvataan toiminta ja organisaatio, suunniteltu palvelutuotanto, toiminnan ja talouden tavoitteet ja toimenpiteet sekä kehittämisen painopisteet. Lisäksi kuvataan toiminnan keskeiset tunnusluvut sekä talous. ASUNTO- JA KIINTEISTÖLAUTAKUNNAN TALOUS Tuloslaskelma (1 000 euroa) TA 2017 VS 2017 Myyntitulot Maksutulot Vuokratulot Muut toimintatulot Toimintatulot yhteensä Valmistus omaan käyttöön Toimintamenot Henkilöstömenot Palkat ja palkkiot Henkilösivumenot Eläkemenot Muut henkilösivumenot Palvelujen ostot Aineet, tarvikkeet ja tavarat Avustukset Vuokramenot Muut toimintamenot Toimintamenot yhteensä Toimintakate Rahoitustulot ja -menot 15 Poistot ja arvonalentumiset Tilikauden tulos Tilikauden ylijäämä (alijäämä) Sitovat erät Käyttötalous (1 000 euroa) TA 2017 VS 2017 Hiedanranta, toimintakate Asunto- ja kiinteistölautakunta, muu, toimintakat Investoinnit (1 000 euroa) TA 2017 VS 2017 Investointimenot Pysyvien vastaavien luovutustulot

13 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 12 Investoinnit (1 000 euroa) TA 2017 VS 2017 Hiedanranta, nettoinvestoinnit Viiden tähden keskusta, nettoinvestoinnit Asunto- ja kiinteistölautakunta muut, nettoinves RISKIENHALLINTA Riskienhallinnan toimintatavasta ja riskiprofiilin käytöstä riskienhallinnan menetelmänä annetaan konserniohje vuoden 2017 aikana. Ohjeen edellyttämät toimet toteutetaan vuoden 2017 aikana. Merkittävimmät talouden riskit liittyvät maa-alueiden rakennuskelpoiseksi saattamiseksi toteutettaviin pilaantuneen maan puhdistuksiin sekä valmistelussa olevaan tilaomaisuuden siirtoon uudelle palvelualueelle. Pilaantuneiden maiden osalta tehdään tarvittavat selvitykset ja puhdistussuunnitelmat riittävän ajoissa, jotta toimenpiteet voidaan toteuttaa oikea-aikaisesti ja kustannustehokkaasti. Vuoden 2016 tilinpäätöksen jälkeen inventoidaan Tilakeskuksesta siirtyvä tilaomaisuus. Tilaomaisuuden inventointiin saattaa sisältyä ennakoimattomien alaskirjausten riski. Tilaomaisuuden tasearvon tulee vastata siihen kohdistettujen investointien tulontuottamiskykyä, muussa tapauksessa tuottamaton tasearvo tulee kirjata alas. Asunto- ja yritystonttien tavoitteen mukaiseen luovuttamiseen vaikuttaa kysynnän lisäksi vahvistuvien asemakaavojen määrä ja niihin liittyvien yhdyskuntarakenteeseen kohdentuvien investointien oikea-aikainen ajoitus. Erityisryhmien asumisen järjestämiseen liittyy SOTE- ja maakuntauudistuksen toteuttavan lainvalmistelun aikataulun ja seurannaisvaikutusten ennakointiriski, jota on pyritty hallitsemaan jatkamalla näiden hankkeiden valmistelua oikeaaikaisen käynnistymisen varmistamiseksi. Investointeja toteutetaan harkiten ja tavoitteena on vuoden 2017 aikana selvittää, kuinka valmistelussa olevat, SOTE-palveluiden piiriin kuuluvat erityisryhmien asumishankkeiden jatkovalmistelu siirretään valmisteilla olevalle maakuntien palvelukeskukselle. TALOUSARVION 2017 SITOVAT TOIMINNAN TAVOITTEET Taulukossa on esitetty ne talousarvion sitovat toiminnan tavoitteet, jotka kohdistuvat elinvoima- ja osaamislautakunnan alaiseen toimintaan ja joiden toteutus on vastuutettu elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtajalle ja apulaispormestarille. Kaupunkistrategian tavoite Yritystontti- ja toimitilatarjonta on kasvanut vuosittain 5 prosenttia. Talousarvion 2017 sitova tavoite Yritystonttitarjontaa on lisätty kysyntää vastaavasti Toimenpiteet 2017 Heti luovutettavissa olevia tontteja on tarjolla Ruskossa, Tarasteella, Kolmenkulmassa ja Linnainmaalla. Valmistelussa on uutta tonttitarjontaa Lahdesjärvellä ja Kolmenkulmassa.

14 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 13 Asuntokanta on monipuolinen, ja kaupungissa on riittävästi opiskelija-asuntoja sekä kohtuuhintaisia vuokraasuntoja. 570 uuden kohtuuhintaisen asunnon rakentaminen on käynnistynyt Luovutettavaksi suunnitellusta asuinrakennusoikeudesta ke-m2 luovutetaan kohtuuhintaiseen vuokraasuntorakentamiseen. Tilikausien tulos on positiivinen Palveluja on priorisoitu ja sopeutettu taloustilanteeseen, ja hallintoon käytetyn työajan määrä on pienentynyt Tuottavuuden paranemista on tuettu hyödyntämällä tieto- ja viestintäteknologiaa, parantamalla työhyvinvointia sekä lisäämällä kannusteita työntekijöille ja työyhteisöille Omakoti- ja pientalotontteja on haettavissa 130 kappaletta vuoden 2017 aikana Asunto- ja kiinteistölautakunnan tilikauden tulos on vuosisuunnitelman mukainen. Työvoimakustannukset elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueella ovat vuosisuunnitelman mukaiset. Tuottavuutta on parannettu elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueella digitalisoitumista ja toimintamallin uudistusta hyödyntämällä Tontteja asetetaan haettavaksi kahdesti vuodessa. Omakotitontit, jotka jäävät hakematta, tulevat jatkuvaan hakuun. Vuonna 2017 omakotitontteja on tarjolla Vuoreksessa, Etelä-Hervannassa ja Kämmenniemessä. Tavoitteelle ei määritellä erillisiä toimenpiteitä palvelu- ja vuosisuunnitelmassa. Valtuustolle ja lautakunnalle raportoidaan tilikauden tuloksesta. Tavoitteelle ei määritellä erillisiä toimenpiteitä palvelu- ja vuosisuunnitelmassa. Valtuustolle ja lautakunnalle raportoidaan työvoimakustannusten toteutumisesta. Kaupungin tiloja ja alueita avataan yleisön käyttöön digitaalisen palvelun kautta. Osana maankäytön kokonaisprosessin digitalisointia rakennetaan vapaiden yritystonttien näkymä kaupunkilaisten käyttöön paikkatietoa hyödyntäen. SUUNNITELMA HENKILÖSTÖ- JA TYÖVOIMAKUSTANNUSSÄÄSTÖJEN AIKAANSAAMISEKSI Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän organisaatio on muodostettu aiemman asuntotoimen, kiinteistötoimen sekä joistakin Tilakeskus liikelaitoksen kiinteistökehityksen ja tilapalveluiden tehtävistä. Uuden palveluryhmän organisaatiota rakennettaessa on tarkasteltu tiedossa olevia eläköitymisiä ja määritetty tarvittavat korvaavat ja uudet rekrytoinnit uudistuvan organisaation tarpeisiin. Työvoimakustannuksiin kohdentuvien säästöjen osalta noudatetaan annettuja konsernimääräyksiä.

15 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 14 KIINTEISTÖT, TILAT JA ASUNTOPOLITIIKKA Asunto- ja kiinteistölautakunnan alaiset palvelut sijoittuvat kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka - palveluryhmään. Palveluryhmä muodostuu kolmesta yksiköstä: kiinteistötoimi, asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot sekä tilaomaisuuden hallinta. Toiminnan kuvaus Keskeiset tehtävät ovat maa- ja asuntopolitiikan valmistelu ja toteutus, palvelutilaverkkojen suunnittelu yhteistyössä tiloissa toimivien palvelutoimialojen kanssa sekä kaupungin tilaomaisuuden hallinta. Vuoden 2017 aikana Tilakeskuksessa oleva tilaomaisuus siirtyy Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän vastuulle. Kehittämisen painopisteet vuodelle 2017 Kaupungin digi-ohjelman mukaisesti Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palvelukokonaisuuden osalta kehittämisen painopisteenä on kaupungin tilojen ja alueiden avaaminen yleisön käyttöön digitaalisen palvelun kautta. Kokeilun määrittelytyötä toteutetaan yhdessä hyvinvointipalvelujen kanssa. Palvelukokonaisuus osallistuu lisäksi maankäytön kokonaisprosessin digitalisointiin, jossa yhtenä kokeiluna on vapaiden yritystonttien näkymän rakentaminen paikkatietoa hyödyntäen. Suunniteltu palvelutuotanto Asunto- ja kiinteistölautakunnan aloittaessa toimintansa kesäkuussa kaupungin tilaomaisuus siirtyy Tampereen Tilakeskus liikelaitoksesta Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän vastuulle. Aiemmin kiinteistötoimessa ollut tilaomaisuus liitetään olemassa olevaan Haahtela - kiinteistötietojärjestelmään ja tiloja hallinnoidaan yhtenä kokonaisuutena. Muutosten johdosta valmistellaan talousarviomuutosesitys kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi. Tilaomaisuuden siirtoon saakka tilojen vuokraukseen liittyvät tulot ja menot ovat osa Tilakeskus Liikelaitoksen talousarviota. Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka, toimintakate (1000 euroa) Tulot Menot Toimintakate Maapolitiikka Tilaomaisuuden hallinta Kiinteistötoimi Asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka, yhteiset Yhteensä Kiinteistötoimi Kiinteistötoimi valmistelee ja toteuttaa maapolitiikan linjauksia. Linjausten mukaisesti yksikkö hoitaa maaomaisuuden edunvalvontaa sekä kiinteistökehittämistä. Maapolitiikan toimilla luodaan edellytyksiä palveluiden, asumisen ja elinkeinoelämän rakentamiselle sekä kehittämiselle. Yksikkö osallistuu maankäytön, asumisen, liikenteen ja palveluiden (PALM) pitkän aikavälin ajoituksen ja investointien ohjelman kehittämiseen ja vuosittaiseen laatimiseen. Maapolitiikan toteutus on kiinteä osa maankäytön kokonaisprosessia alkaen maanhankinnasta, mahdollistajana maankäyttöön ja sen kehittämiseen liittyvien sopimusten kautta sekä lopulta lopputuotteena syntyneiden tonttien luovutuksin. Kiinteistötoimi toimii tiiviissä yhteistyössä kaupunkiympäristön kehittämisen palvelualueen kanssa. Ulkoisia asiakkaita ovat mm. maata vuokraavat ja ostavat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt.

16 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 15 Kaupunki hankkii raakamaata kantakaupungin ja Nurmi-Sorilan alueella asemakaavattomilta alueilta rakennesuunnitelman ja yleiskaavoitusohjelman kasvusuunnilta. Kaupunki hankkii aktiivisesti myös kaavoitettuja alueita. Kaupunki kehittää alueita itse sekä hankkii edelleen luovutettavaksi asemakaavoitettua maata osana maankäyttösopimuskorvauksia. Kiinteistötoimi neuvottelee rakentamisen mahdollistavista sopimuksista, joista esimerkkinä ovat maankäyttösopimukset sekä hankekehityssopimukset. Vuoden 2017 aikana maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia yhdyskuntarakentamisen kustannusten korvaamiseksi laadittavia maankäyttösopimuksia tulee tehtäväksi mm. Kalevan sekä Tohlopin Abloyn alueelle. Sopimukset laaditaan asemakaavamuutosten edetessä ehdotusvaiheeseen. Hankekehityssopimuksista neuvotellaan maapolitiikan linjausten mukaisesti mm. sellaisissa kaupungin maalle tehtävissä asemakaavamuutoksissa, joissa hankekehittäjä vastaa rakentamisen vaatimista kynnysinvestoinneista. Vastineeksi kaupunki luovuttaa kehittäjälle rakennusoikeutta, joka syntyy kaupungin omistamalle asemakaavoitetulle maalle. Tontteja luovutetaan omakotirakentamiseen, yhtiö- ja osuuskuntamuotoiseen asuntorakentamiseen sekä yritys- ja palvelutilatuotantoon. Kiinteistötoimi luovuttaa tontteja maapolitiikan linjausten mukaisesti. Vuonna 2017 järjestetään tontinluovutuskilpailu Hervannan pohjoisakselilla. Arkkitehtuurikilpailuja järjestetään Pyynikintorilla ja Kalevassa Sarvijaakonaukiolla. Vuoreksessa tonttihaun yhteydessä edellytetään rakennussuunnittelun osalta viitesuunnitelmien arviointia. Ranta-Tampellassa tontin ostajat velvoitetaan järjestämään arkkitehtuurikutsukilpailu. Vuoden 2017 tavoitteet tontinluovutuksen osalta ovat: - omakotitontteja luovutetaan 130 tonttia - yhtiömuotoiseen asuntorakentamiseen luovutetaan rakennusoikeutta ke-m2 - toimitilarakennusoikeutta tarjotaan luovutettavaksi n ke-m2 ja teollisuus ja varastorakentamisen rakennusoikeutta n ke-m2 Kaupungin palvelutuotannolle tarpeettoman kiinteistöomaisuuden realisointia jatketaan. Asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot Yksikkö valmistelee, koordinoi ja toteuttaa asuntopolitiikkaa sekä suorittaa siihen liittyvää edunvalvontaa. Asuntopolitiikan keinoin varmistetaan kaupungin väestönkasvun edellyttämä asuinrakentaminen, asuntotuotannon kilpailun syntyminen ja asumisen kohtuuhintaisuus. Tavoitteena on edistää asumisvaihtoehtojen monipuolisuutta, sosiaalisen asuntotuotannon ja erityisryhmien asumisen kehittämistä sekä ehkäistä asuinalueiden negatiivista eriytymiskehitystä. Yksikön tehtäviä hoidetaan yhteistyössä valtion, seutukunnan, kaupungin sekä omistaja, rakennuttaja- ja rakentajatahojen kanssa. Tehtävässä huomioidaan valtakunnalliset ja kaupunkitason tavoitteet maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) osalta sekä kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation tuomat mahdollisuudet. Yksikkö hoitaa asuntolainsäädännössä kaupungille asetetut viranomaistehtävät. Näitä ovat mm. ARA-vuokra- ja asumisoikeusasuntojen asukasvalintojen valvonta, valtion tai kaupungin varoista myönnettyjen henkilökohtaisten asuntolainojen takaisinperintä ja laina-aikaiset muutokset, avustukset sosiaalisen asumisen tukemiseen ja hissien rakentamiseen vanhoihin kerrostaloihin. Yksikkö vastaa palveluryhmän osalta kaupungin maankäytön, asumisen, liikenteen ja palveluiden (PALM) pitkän aikavälin ajoituksen ja investointien ohjelman kehittämisestä ja vuosittaisesta laatimisesta. Työssä tarkastellaan mm. asuntotuotannon ja väestösuunnitteen, palveluverkkojen ja palvelutilaverkkojen sekä infrastruktuurin aluetason ja merkittävien kynnysinvestointien keskinäiset riippuvuudet. PALM-ohjelmointityöllä varmistetaan kaupungin kilpailukykyinen kasvu ja arvioidaan kaupungin kasvusta aiheutuvat talouden vaikutukset.

17 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 16 Yksikkö vastaa PALM-ohjelmoinnin edellyttämien palvelutilojen tarveselvitysten ja hankesuunnitelmien valmistelusta sekä palvelutilaverkon kehittämisestä yhteistyössä tiloissa toimivien Hyvinvoinnin palvelualueen palveluryhmien sekä konsernin talousyksikön kanssa. Vuosittain laaditaan kaupungin talousarviovalmistelun yhteydessä Talonrakennusohjelma ja siihen liittyvien hankkeiden perustelut. Talonrakennusohjelmassa esitetään vahvistettavan talousarvion lisäksi suunnitelma kolmen talousarviovuotta seuraavan vuoden palvelutilahankkeista. Asiakasyhteistyötä Talonrakennusohjelmaan liittyen tehdään Tilakeskuksen kanssa yhteistyössä järjestettävissä tilaseurantaryhmissä kolmesti vuodessa. Vuoden 2017 keskeinen tavoite on: - edistää Kiinteistötoimen tontinluovutusta siten, että kaupungin luovuttamasta asuinrakennusoikeudesta ke-m2 suunnataan kohtuuhintaiseen vuokra-asuntotuotantoon. Tilaomaisuuden hallinta Yksikön päätehtävä on hallinnoida ja kehittää pitkäjänteisesti tilaomaisuutta kaupungin palveluiden ja kaupunkilaisten tarpeisiin ja huolehtia tiloihin liittyvistä vuokrausjärjestelyistä ja sopimuksista sekä tarpeettoman tilaomaisuuden realisoinnista tai purkamisesta. Lisäksi valmistellaan uudisrakennus- ja perusparannusinvestointeihin liittyvät investointisopimukset hyvinvointipalveluiden talonrakennushankkeiden hankesuunnitelman yhteydessä. Yksikkö huolehtii torivalvonnasta sekä Kauppahallin toiminnan järjestämisestä sekä kaupunkitilan tapahtuma- ja myyntikäyttöön tarvittavien maanomistajan lupien valmistelusta ja tähän liittyvän asiakaspalvelun kehittämisestä. Tapahtumatoiminnan osalta yhteistyötä tehdään Visit Tampere Oy:n kanssa. Vuoden 2017 aikana kaupungin tilaomaisuus siirtyy Tampereen Tilakeskus liikelaitoksesta Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän vastuulle. Aiemmin kiinteistötoimessa ollut tilaomaisuus liitetään olemassa olevaan Haahtela - kiinteistötietojärjestelmään ja tiloja hallinnoidaan yhtenä kokonaisuutena. Kaupungin palvelutuotannolle tarpeettoman tilaomaisuuden realisointia jatketaan. Vuoden 2017 keskeiset tavoitteet ovat: - Tilakeskus Liikelaitoksen tilaomaisuuden inventointi ja hallittu siirto palveluryhmään yhteistyössä ao. liikelaitoksen kanssa - Palveluryhmän ja Tilakeskuksen välisen kiinteistöpalvelusopimuksen laatiminen - Aiemmin Kiinteistötoimen taseessa olevien rakennusten yksilöinti ja kohteiden perustaminen Haahtelakiinteistötietojärjestelmään - Osana strategiaprosessia kaupungin tilastrategian laatiminen ottaen huomioon SOTE- ja maakuntauudistuksen seurannaisvaikutukset - Yhdistetyn omaisuuden uudelleen salkutus: palvelutilaverkossa pidettävä kohde, palvelutilaverkossa tarpeellinen kehitettävä kohde, kehittämisen kautta realisoitava kohde, ilman kehittämistä realisoitava kohde, kaupunkikuvallinen kohde (ei vuokralaista esim. piiput), purettava kohde, vuokrakohteesta luopuminen, muu kohde (esim. vuokrattu kaupunkikonsernin ulkopuolelle) - Kaupungin toteuttamat SOTE- ja maakuntauudistuksen selvitys- ja valmistelutehtävät, jotka liittyvät suunniteltuun palvelutilojen vuokraukseen maakunnan palvelukeskukselle - Varmistaminen osaltaan, että kaupungin tilaomaisuuteen kohdentuvan korjausvelka ei kasva - tavoitetta seurataan Trellum korjausvelkaindeksin avulla

18 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 17 Talous Tuloslaskelma (1 000 euroa) TA 2017 VS 2017 Myyntitulot Maksutulot Vuokratulot Muut toimintatulot Toimintatulot yhteensä Valmistus omaan käyttöön Toimintamenot Henkilöstömenot Palkat ja palkkiot Henkilösivumenot Eläkemenot Muut henkilösivumenot Palvelujen ostot Aineet, tarvikkeet ja tavarat Avustukset Vuokramenot Muut toimintamenot Toimintamenot yhteensä Toimintakate Rahoitustulot ja -menot 15 Poistot ja arvonalentumiset Tilikauden tulos Tilikauden ylijäämä (alijäämä) Investoinnit AINEELLISET HYÖDYKKEET VS 2017 Maa- ja vesialueet Maanhankinta ja luovutus sekä maaomaisuuden edunvalvonta Viiden tähden keskusta Hiedanranta INVESTOINNIT YHTEENSÄ NETTOINVESTOINNIT YHTEENSÄ Pysyvien vastaavien hyödykkeiden luovutustulot INVESTOINTIEN RAHAVIRTA 600

19 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 18 Tunnusluvut Tunnusluvut VS 2017 Vaikuttavuus Tilaomaisuuteen kohdentuva korjausvelka (m ) 297 Talous Tilikauden tulos (1000 euroa) Henkilöstö Palkalliset henkilötyövuodet 37,2 Henkilöstömenot (1000 euroa) 1931 Toiminnan laajuus Toiminnan laajuutta kuvaavat keskeiset tunnusluvut - luovutettujen omakotitonttien määrä (kpl) yhtiömuotoiseen asuntorakentamiseen luovutettu rakennusoikeus (ke-m2) kohtuuhintaiseen vuokra-asuntotuotantoon luovutettu osuus edellisestä (ke-m2) toimitilarakentamiseen luovutettu rakennusoikeus (ke-m2) teollisuus- ja varastorakentamiseen luovutettu rakennusoikeus (ke-m2)

20 HANKINTASUUNNITELMA VUOSI 2017/Asunto- ja kiinteistölautakunta Täytetään siltä osin kuin tiedot saatavilla HANKINNAN KOHDE Kiinteistöjen arviointi- ja välityspalvelut sekä niihin liittyvät konsulttupalvelut - puitesopimushankinta Tilojen ylläpitoon ja tilojen toteutukseen tarvittavat palvelut hankitaan Tilakeskuksesta. VASTUUHENKILÖ NYKYINEN SOPIMUSKAUSI PÄÄTTYY KILPAILUTUKSEN VALMISTELU KÄYNNISTYY (ARVIO) HANKINNAN ENNAKOITU ARVO ARVIO SOPIMUSKAUDEN PITUUDESTA (V) Niko Suoniemi päättynyt E Virpi Ekholm uusi ei kilpailuteta, tavoiteperusteinen hankinta toistaiseksi TARVE TOTEUTTAA INNOVATIIVISENA HANKINTANA (K/E) E MAHDOLLINEN YHTEISTYÖ Kaupungin muut samankaltaisia palveluita tarvitsevat yksiköt tai yhtiöt Kaupungin muut samankaltaisia palveluita tarvitsevat yksiköt tai yhtiöt MUUTA HUOMIOITAVAA/ LISÄTIETOJA Tulee voimaan, kun tilaomaisuus on siirretty palveluryhmän vastuulle. Pilaantuneen maan puhdistamiseen ja jätteen vastaanottoon liittyvät hankinnat Heli Toukoniemi kilpailutetaan kohdekohtaisesti tai käytetään olemassaolevia tarkoitukseen soveltuvia sopimuksia erillisen suunnitelman mukaan kilpailutetaan kohdekohtaisesti tai käytetään olemassaolevia tarkoitukseen soveltuvia sopimuksia erillisen suunnitelman mukaan kilpailutetaan kohdekohtaisesti tai käytetään olemassaolevia tarkoitukseen soveltuvia sopimuksia erillisen suunnitelman mukaan E Kaupungin muut samankaltaisia palveluita tarvitsevat yksiköt tai yhtiöt

21

Palvelu- ja vuosisuunnitelman osavuosikatsaus. Asunto- ja kiinteistölautakunta

Palvelu- ja vuosisuunnitelman osavuosikatsaus. Asunto- ja kiinteistölautakunta Palvelu- ja vuosisuunnitelman osavuosikatsaus Asunto- ja kiinteistölautakunta Tammi-huhtikuu 2017 1 Strategisen johtamisjärjestelmän asiakirjat KAUPUNKISTRATEGIA VISIO JA TOIMINTATAVAT STRATEGINEN OHJAUS

Lisätiedot

Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta

Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2018 Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta 20.12.2017 Strateginen johtamisjärjestelmä TAMPEREEN STRATEGIA VISIO JA TAVOITELTAVAT TULOKSET

Lisätiedot

Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 1 ASUNTO- JA KIINTEISTÖLAUTAKUNNAN PALVELU- JA VUOSISUUNNITELMAN OSAVUOSIKATSAUS

Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 1 ASUNTO- JA KIINTEISTÖLAUTAKUNNAN PALVELU- JA VUOSISUUNNITELMAN OSAVUOSIKATSAUS Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 1 ASUNTO- JA KIINTEISTÖLAUTAKUNNAN PALVELU- JA VUOSISUUNNITELMAN OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-HUHTIKUU 2017 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu-

Lisätiedot

6/26/2017. Tuloslaskelma (1 000 euroa) TA Investoinnit (1 000 euroa) TA xxx

6/26/2017. Tuloslaskelma (1 000 euroa) TA Investoinnit (1 000 euroa) TA xxx 6/26/2017 xxx Tuloslaskelma (1 000 euroa) TA 2018 Myyntitulot 0 Maksutulot 0 Tuet ja avustukset 0 Vuokratulot 0 Muut toimintatulot 0 Toimintatulot yhteensä 0 Valmistus omaan käyttöön 0 Toimintamenot Henkilöstömenot

Lisätiedot

Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2018 talousarvioesitys

Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2018 talousarvioesitys Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2018 talousarvioesitys Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue koostuu kuudesta palveluryhmästä: ammatillinen koulutus, lukiokoulutus, työllisyyden hoidon palvelut,

Lisätiedot

Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 1 ASUNTO- JA KIINTEISTÖLAUTAKUNNAN PALVELU- JA VUOSISUUNNITELMAN OSAVUOSIKATSAUS

Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 1 ASUNTO- JA KIINTEISTÖLAUTAKUNNAN PALVELU- JA VUOSISUUNNITELMAN OSAVUOSIKATSAUS Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 1 ASUNTO- JA KIINTEISTÖLAUTAKUNNAN PALVELU- JA VUOSISUUNNITELMAN OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-JOULUKUU 2017 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu-

Lisätiedot

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunginvaltuuston talous ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

Valmistelija / lisätiedot: Rantanen Teppo T. Valmistelijan yhteystiedot Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh ,

Valmistelija / lisätiedot: Rantanen Teppo T. Valmistelijan yhteystiedot Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh , Tampere Ote pöytäkirjasta 2/2018 1 (7) Kaupunginhallitus, 19, 15.01.2018 Asunto- ja kiinteistölautakunta, 72, 13.12.2017 Kaupunginhallitus, 10, 08.01.2018 19 Asunto- ja maapolitiikan linjaukset 2018-2021

Lisätiedot

Asunto- ja kiinteistölautakunta Palvelu- ja vuosisuunnitelma 2018

Asunto- ja kiinteistölautakunta Palvelu- ja vuosisuunnitelma 2018 1 Asunto- ja kiinteistölautakunta Palvelu- ja vuosisuunnitelma 2018 2 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2018 Johdanto... 4 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelusuunnitelma...

Lisätiedot

Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 1 ASUNTO- JA KIINTEISTÖLAUTAKUNNAN PALVELU- JA VUOSISUUNNITELMAN OSAVUOSIKATSAUS

Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 1 ASUNTO- JA KIINTEISTÖLAUTAKUNNAN PALVELU- JA VUOSISUUNNITELMAN OSAVUOSIKATSAUS Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 1 ASUNTO- JA KIINTEISTÖLAUTAKUNNAN PALVELU- JA VUOSISUUNNITELMAN OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-ELOKUU 2017 Asunto- ja kiinteistölautakunnan palvelu-

Lisätiedot

Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen

Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Kaupunginhallitus 26.6.2017 1 21.6.2017 Uusi strategia ja talousarvio 2018 Tampereen uutta strategiaa laaditaan parhaillaan. Strategia ulottuu vuoteen

Lisätiedot

Korjauslista vuoden 2019 talousarvioon,

Korjauslista vuoden 2019 talousarvioon, Sivu 1 / 20 Korjauslista vuoden 2019 talousarvioon, 19.11.2018 Jäljessä on listattu korjatut kohdat (ei alkuperäistä esitystä), ellei muuta ole mainittu. Yleiset lähtökohdat s. 3-4) Esipuhe Talousarviossa

Lisätiedot

Vastaanottopalvelut

Vastaanottopalvelut Vastaanottopalvelut 2018 1 Tervetuloa! Vastaanottopalvelujen palvelulinjan päällikkö, johtava ylihammaslääkäri Eeva Torppa-Saarinen Vastaanottopalvelut käsittää Vastaanottotoiminnan palvelut Suun terveydenhuollon

Lisätiedot

Talousarvion 2016 toiminnalliset tavoitteet

Talousarvion 2016 toiminnalliset tavoitteet Talousarvion 2016 toiminnalliset tavoitteet Kaupunginvaltuuston seminaari 4.5.2015 Matias Ansaharju, strategiasuunnittelija Konserniohjausyksikkö Toiminnalliset tavoitteet - perustana kuntalaki 65 Talousarviossa

Lisätiedot

Suuntaviivat maa- ja asuntopolitiikan sekä tilastrategian valmisteluun

Suuntaviivat maa- ja asuntopolitiikan sekä tilastrategian valmisteluun Suuntaviivat maa- ja asuntopolitiikan sekä tilastrategian valmisteluun KHSUKO 22.5.2017 Kaupungin jory 9.5.2017 EKI jory 24.4.2017 22.5.2017 1 Aiemmat linjaukset ja sitoumukset Maapolitiikan linjaukset

Lisätiedot

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017 ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS Toiminta Espoo Kaupunkitekniikka-liikelaitos rakentaa ja ylläpitää kustannustehokkaasti

Lisätiedot

ELINVOIMAN JA KILPAILUKYVYN PALVELUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ

ELINVOIMAN JA KILPAILUKYVYN PALVELUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ TAMPEREEN KAUPUNKI TRE:52/00.01.01/2017 ELINVOIMAN JA KILPAILUKYVYN PALVELUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ Hyväksytty 31.8.2017, palvelualueen johtaja Teppo Rantanen Voimaan 31.8.2017 Palvelualueen tehtävät, organisaatio

Lisätiedot

Tampereen kaupungin talouskatsaus 5/2019. Kaupunginhallitus

Tampereen kaupungin talouskatsaus 5/2019. Kaupunginhallitus Tampereen kaupungin talouskatsaus 5/ Kaupunginhallitus 24.6. Kaupungin tilikauden tulos Milj. euroa Tot 1-5 / 2018 Tot 1-5 / 2018 Enn Toimintatuotot 174,3 184,7 450,5 448,2 4,7 Toimintakulut -685,9-702,5-1

Lisätiedot

ELINVOIMAN JA KILPAILUKYVYN PALVELUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ

ELINVOIMAN JA KILPAILUKYVYN PALVELUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ TAMPEREEN KAUPUNKI TRE:52/00.01.01/2017 ELINVOIMAN JA KILPAILUKYVYN PALVELUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ Hyväksytty 19.1.2017, palvelualueen johtaja Teppo Rantanen 6 Voimaan 19.1.2017 Palvelualueen tehtävät, organisaatio

Lisätiedot

13 Toimivallan siirto elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen viranhaltijoille. Valmistelija / lisätiedot: Rantanen Teppo T

13 Toimivallan siirto elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen viranhaltijoille. Valmistelija / lisätiedot: Rantanen Teppo T Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2017 1 (8) Asunto- ja kiinteistölautakunta, 13, 16.08.2017 Kaupunginhallitus, 364, 05.06.2017 13 Toimivallan siirto elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen viranhaltijoille

Lisätiedot

21 Toimivallan siirto elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen viranhaltijoille - päätöksen korjaus. Valmistelija / lisätiedot: Rantanen Teppo T

21 Toimivallan siirto elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen viranhaltijoille - päätöksen korjaus. Valmistelija / lisätiedot: Rantanen Teppo T Tampere Ote pöytäkirjasta 2/2017 1 (7) Asunto- ja kiinteistölautakunta, 21, 12.09.2017 Kaupunginhallitus, 364, 05.06.2017 21 Toimivallan siirto elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen viranhaltijoille

Lisätiedot

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaminen ja organisointi

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaminen ja organisointi Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaminen ja organisointi 1 ELINVOIMAN JA KILPAILUKYVYN PALVELUALUEEN TEHTÄVÄT... 2 2 ELINVOIMAN JA KILPAILUKYVYN PALVELUALUEEN ORGANISOINTI... 2 3 JOHTAMINEN...

Lisätiedot

Tampereen projektitoiminnan tilannekatsaus

Tampereen projektitoiminnan tilannekatsaus Tampereen projektitoiminnan tilannekatsaus Kaupunginhallituksen suunnittelukokous 18.4.2017 1 Tampereen kaupungin projektikokonaisuuden tilanne keväällä 2017 Projektimalli on Tampereen kaupungin kehittämistoiminnan

Lisätiedot

Liikelaitokset ja tytäryhteisöt, omistajaohjaus. Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen

Liikelaitokset ja tytäryhteisöt, omistajaohjaus. Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen Liikelaitokset ja tytäryhteisöt, omistajaohjaus Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen Tampereen liikelaitokset ja tytäryhteisöjä Tampereen Raitiotie Oy Konsernin avainlukuja 5 liikelaitosta:

Lisätiedot

Valmistelija / lisätiedot: Ekholm Virpi Johanna

Valmistelija / lisätiedot: Ekholm Virpi Johanna Tampere Ote pöytäkirjasta 2/2018 1 (6) 24 Asunto- ja maapolitiikan linjaukset 2018 2021 TRE:7669/00.01.02/2017 Valmistelija / lisätiedot: Ekholm Virpi Johanna Valmistelijan yhteystiedot Kiinteistöjohtaja

Lisätiedot

Lähiön kehittäminen kaupunkistrategiassa tapaus Tesoma

Lähiön kehittäminen kaupunkistrategiassa tapaus Tesoma Lähiön kehittäminen kaupunkistrategiassa tapaus Tesoma Lähiöstrategiaseminaari, Helsinki 10.2.2015 Tanja Koivumäki, Tampereen kaupunki Tesoma aluekehitysohjelman kohdealue & aluekeskuksen vaikutusalue

Lisätiedot

Kouvolan talouden yleiset tekijät

Kouvolan talouden yleiset tekijät Tilinpäätös 2013 1 Kouvolan talouden yleiset tekijät 2 Väestökehitys Kouvolassa 2009-2017 3 Väestöennuste ikäryhmittäin 2015-2040 Ikäryhmä Muutos-% 2015/2040 0-14 -12,3 15-65 -17,1 65-20,4-12 % - 17 %

Lisätiedot

Organisaatiokuvat päivitetty

Organisaatiokuvat päivitetty Organisaatiokuvat 1.1.2019 - päivitetty 29.04.2019 - Tampereen kaupungin organisaatio 1.1.2019 KAUPUNGINVALTUUSTO KAUPUNGINHALLITUS Keskusvaalilautakunta Tarkastuslautakunta Kaupunginhallituksen konsernijaosto

Lisätiedot

Organisaatiokuvat

Organisaatiokuvat Organisaatiokuvat 1.1.2018 Tampereen kaupungin organisaatio 1.1.2018 KAUPUNGINVALTUUSTO KAUPUNGINHALLITUS Keskusvaalilautakunta Tarkastuslautakunta Kaupunginhallituksen konsernijaosto PORMESTARI Tarkastustoimikunta

Lisätiedot

ORGANISAATIOKUVAT

ORGANISAATIOKUVAT ORGANISAATIOKUVAT 1.1.2019 Tampereen kaupungin organisaatio 1.1.2019 KAUPUNGINVALTUUSTO KAUPUNGINHALLITUS PORMESTARI Tarkastustoimikunta Sisäinen tarkastus Keskusvaalilautakunta Tarkastuslautakunta Kaupunginhallituksen

Lisätiedot

9 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Valmistelija / lisätiedot: Kristiina Järvelä

9 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Valmistelija / lisätiedot: Kristiina Järvelä Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2017 1 (5) 9 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 TRE:6210/02.02.01/2016 Valmistelija / lisätiedot: Kristiina Järvelä Valmistelijan yhteystiedot

Lisätiedot

Organisaatiokuvat alkaen

Organisaatiokuvat alkaen Organisaatiokuvat 1.6.2017 alkaen Tampereen kaupungin organisaatio 1.6.2017 KAUPUNGINVALTUUSTO KAUPUNGINHALLITUS Keskusvaalilautakunta Tarkastuslautakunta Kaupunginhallituksen konsernijaosto PORMESTARI

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto MUUTOSOHJELMA 1 Muutosohjelman lähtökohdat Strategiset päämäärät Järvenpäätä johdetaan strategialähtöisesti

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-8/2016

Osavuosikatsaus 1-8/2016 Oheismateriaali nro 1 Osavuosikatsaus 1-8/2016 Liikelaitos Vastuuhenkilö Tilaliikelaitos Toimitilajohtaja Timo Oksanen Toiminta ja siinä tapahtuneet olennaiset muutokset Tilaliikelaitos huolehtii Kouvolan

Lisätiedot

Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2019 talousarvioesitys. Asunto- ja kiinteistölautakunta. Toimintaympäristön muutokset

Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2019 talousarvioesitys. Asunto- ja kiinteistölautakunta. Toimintaympäristön muutokset Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2019 talousarvioesitys Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue koostuu seitsemästä palveluryhmästä: ammatillinen koulutus, lukiokoulutus, työllisyyspalvelut, yhteiskuntasuhteet

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-8/2016

Osavuosikatsaus 1-8/2016 Liikelaitos Vastuuhenkilö Vs. liikelaitoksen johtaja Päivi Takkinen Toiminta ja siinä tapahtuneet olennaiset muutokset Kiinteistöpalvelujen palvelusopimusten arvo on yht. 33 083 062 euroa. Uusina asiakaskohteina

Lisätiedot

Joukkoliikennelautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2018

Joukkoliikennelautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2018 Joukkoliikennelautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2018 Joukkoliikennelaut akunt a 7.9.2017 Joukkoliikennelautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2018 Sisällysluettelo Joukkoliikennelautakunnan talousarvioesitys

Lisätiedot

Maapolitiikan pääperiaatteet. Kymppi-Moni työpaja 15.2.2012

Maapolitiikan pääperiaatteet. Kymppi-Moni työpaja 15.2.2012 Maapolitiikan pääperiaatteet Kymppi-Moni työpaja 15.2.2012 Maapoliittinen ohjelma Maapoliittinen ohjelma on asiakirja, jossa valtuusto määrittelee maapoliittiset tavoitteet ja periaatteet. Sipoon kunnan

Lisätiedot

Palvelu- ja vuosisuunnitelmien osavuosikatsaus Elinvoima- ja osaamislautakunta

Palvelu- ja vuosisuunnitelmien osavuosikatsaus Elinvoima- ja osaamislautakunta Palvelu- ja vuosisuunnitelmien osavuosikatsaus Elinvoima- ja osaamislautakunta Tammi-huhtikuu 2017 1 Strategisen johtamisjärjestelmän asiakirjat KAUPUNKISTRATEGIA VISIO JA TOIMINTATAVAT STRATEGINEN OHJAUS

Lisätiedot

Tampereen tonttitarjonta ja asuntotuotantoon liittyvät tavoitteet

Tampereen tonttitarjonta ja asuntotuotantoon liittyvät tavoitteet Tampereen tonttitarjonta ja asuntotuotantoon liittyvät tavoitteet Kaupunkiseudun tonttipäivä 27.4.2017 Maankäyttöpäällikkö Heli Toukoniemi Tampereen kaupungin organisaatio 1.6.2017 Keskusvaalilautakunta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (7) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (7) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/ Helsingin kaupunki Esityslista 6/2017 1 (7) 3 Kaupunkiympäristön toimialan talousarvion toteutumisennuste sekä toiminnan osavuotiskatsaus 2/2017 (a-asia) HEL 2017-009167 T 02 02 01 Päätösehdotus Tiivistelmä

Lisätiedot

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talous ja strategiaryhmä 7.1.2009 I 1 Talouden seuranta ja raportointi 7.1.2009 I 2 Tuloslaskelma Kunnassa tuloslaskelman tehtävä on osoittaa, riittääkö tuottoina

Lisätiedot

Työllisyydenhoidon kehitysohjelma. Kaupunkiseudun työllisyyspalvelut

Työllisyydenhoidon kehitysohjelma. Kaupunkiseudun työllisyyspalvelut Työllisyydenhoidon kehitysohjelma Kaupunkiseudun työllisyyspalvelut Raportointi Kaupungin johtoryhmälle 11.4. ja KH Sukolle 18.4. 1 Kehitysohjelman tilanteen yleiskuvaus Päätös työvoima- ja yrityspalvelujen

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA OULUN KAUPUNKISEUDULTA. yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen

NÄKÖKULMIA OULUN KAUPUNKISEUDULTA. yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen NÄKÖKULMIA OULUN KAUPUNKISEUDULTA yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen 13.12.2017 tilaa, valoa ja pohjoista voimaa H A U K I P U D A S, K I I M I N K I, O U L U, O U L U N S A L O, Y L I - II Pohjois- Pohjanmaan

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013 Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto Järvenpään kaupunki PALVELUOHJELMA 1 Palvelujen järjestäminen Kaupungin ydintoimintoja ovat palvelutarpeen

Lisätiedot

Seutuhallituksen kokous Seutusihteeri Pohjonen Vuoden 2016 toiminnan toteutuminen

Seutuhallituksen kokous Seutusihteeri Pohjonen Vuoden 2016 toiminnan toteutuminen 71 TALOUSARVIORAAMI VUODELLE 2017, EHDOTUS Seutusihteeri Pohjonen 28.4.2016 Seutuyhteistyön vuosisuunnittelua ohjaavat seutustrategia, rakennesuunnitelma 2040 ja MAL3-sopimus. Vuonna 2010 hyväksytty seutustrategia

Lisätiedot

ORIMATTILA. Kaupunkistrategia

ORIMATTILA. Kaupunkistrategia ORIMATTILA Kaupunkistrategia 2020 Kaupunginvaltuusto 7.6.2011 Kaupunginvaltuusto 18. - 19.11.2011 Kaupunginvaltuusto 20.2.2012 Strategiatyöryhmä 20.5.2013 Kaupunginhallitus 27.5.2013 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Uuden sukupolven organisaatio

Uuden sukupolven organisaatio Uuden sukupolven organisaatio Kaupunkiorganisaation palvelujen järjestämistason perusrakenne ja luottamushenkilöorganisaation toimielinrakenne Organisaatiotoimikunta 30.08.2010 Muutosjohtaja Risto Kortelainen

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2016, alustava arvio tuloksesta

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2016, alustava arvio tuloksesta Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2016, alustava arvio tuloksesta Kaupungin tiedotustilaisuus 23.2.2017 Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seija Kuikka Kaupunginjohtaja Timo Halonen Talousjohtaja Heikki Siira

Lisätiedot

4 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 (Yhteistoimintaalueen. Valmistelija / lisätiedot: Savisaari Lauri

4 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 (Yhteistoimintaalueen. Valmistelija / lisätiedot: Savisaari Lauri Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2017 1 (5) 4 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 (Yhteistoimintaalueen asia) TRE:6210/02.02.01/2016 Valmistelija / lisätiedot: Savisaari Lauri

Lisätiedot

2015 - Tilakeskus-liikelaitos Resurssit ja johtaminen

2015 - Tilakeskus-liikelaitos Resurssit ja johtaminen Espoo 05-11-2014 2015 - Tilakeskus-liikelaitos Resurssit ja johtaminen Kaupunkikonsernin talous on tasapainossa. Osaava ja uudistuskykyinen henkilöstö kehittää palvelujen laatua ja tuottavuutta. Valtuustokauden

Lisätiedot

10 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Valmistelija / lisätiedot: Tirronen Anniina

10 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Valmistelija / lisätiedot: Tirronen Anniina Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2017 1 (5) 10 2017 TRE:6210/02.02.01/2016 Valmistelija / lisätiedot: Tirronen Anniina Valmistelijan yhteystiedot Controller Vesa-Matti Kangas, puh. 050 566 4477, strategiacontroller

Lisätiedot

TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015

TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 215 TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA Käyttötalous ja rahoitus Vuoden 215 käyttösuunnitelmassa liikevaihto on 197,7 milj. euroa, talousarviossa

Lisätiedot

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Kaupunkistrategian lähtökohtia 1. Kaupunkistrategia = Oulun kaupungin strategia (ei vain kaupunkiorganisaation strategia) Kuntalaiset aktiivisina

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-4/2016

Osavuosikatsaus 1-4/2016 Osavuosikatsaus 1-4/ Liikelaitos Vastuuhenkilö Liikelaitoksen johtaja Jari Horppu Toiminta ja siinä tapahtuneet olennaiset muutokset Kiinteistöpalvelujen palvelusopimusten arvo on yht. 33 083 062 euroa.

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2017

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2017 Saimaan rannalla. Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2017 Kaupunginhallitus 26.3.2018 Kaupunginvaltuusto 11.6.2018 Keskeiset tapahtumat vuonna 2017 Uusi luottamushenkilöorganisaatio ja palvelualueorganisaatiomalli

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2015 Taloussuunnitelma 2015-2017. Teknisen tuotannon liikelaitos KOUVOLAN KAUPUNKI. Liikelaitosten johtokunta 24.9.

TALOUSARVIO 2015 Taloussuunnitelma 2015-2017. Teknisen tuotannon liikelaitos KOUVOLAN KAUPUNKI. Liikelaitosten johtokunta 24.9. KOUVOLAN KAUPUNKI TALOUSARVIO 2015 Taloussuunnitelma 2015-2017 Liikelaitosten johtokunta 24.9.2014 1 Liikelaitokset Vastuuhenkilö Toimielin Liikelaitoksen johtaja Jari Horppu Liikelaitosten johtokunta

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUT

ROVANIEMEN KAUPUNKI RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUT 2016 ROVANIEMEN KAUPUNKI TILINPÄÄTÖS 1.1. 31.12.2016 1 ROVANIEMEN KAUPUNKI TILINPÄÄTÖS 2016 SISÄLLYS 1. KÄYTTÖTALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1.-31.12.2016... 3 2. RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUJEN TULOSKORTTI/TILINPÄÄTÖS

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 4: Talousohjelma

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 4: Talousohjelma Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 4: Talousohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto Järvenpään kaupunki TALOUSOHJELMA 1 Talousohjelman tausta ja lähtökohdat Järvenpään kaupunki TALOUSOHJELMA

Lisätiedot

Palvelualueiden organisointiesitykset Kaupunginhallituksen suunnittelukokous

Palvelualueiden organisointiesitykset Kaupunginhallituksen suunnittelukokous Palvelualueiden organisointiesitykset Kaupunginhallituksen suunnittelukokous 1 Palvelualueiden organisoinnin eteneminen Palvelualueiden johtajat aloittivat 1.6.2016. Kaupunginhallituksen suunnittelukokous

Lisätiedot

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma 2015 2016 Kunnanhallitus 11.11. 12.11.2013 Vuosikate, poistot ja nettoinvestoinnit 2006 2016 (1000 euroa) 12 000 10 000 8 000 6 000 4 000 2 000 0-2 000-4 000 2006

Lisätiedot

ASUNTO-OHJELMA VUOSILLE

ASUNTO-OHJELMA VUOSILLE ASUNTO-OHJELMA VUOSILLE lokakuu 2018 2 Sisällys 1. JOHDANTO... 3 2. MAANHANKINTA, KAAVOITUS JA TONTTIEN LUOVUTUS... 3 2.1 Maanhankinta... 3 2.2 Kaavoitus... 3 2.3 Tonttien luovutus... 4 3. UUSTUOTANTO...

Lisätiedot

Strategian tiivistys Kaupunginhallitus

Strategian tiivistys Kaupunginhallitus Strategian tiivistys Kaupunginhallitus 21.3. Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää. Lappeenrantalaiset kehittävät aktiivisesti yritysystävällistä yliopisto-

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN TILALIIKELAITOS TOIMINTASUUNNITELMA. 1. Johdanto

KEMIJÄRVEN TILALIIKELAITOS TOIMINTASUUNNITELMA. 1. Johdanto 1 KEMIJÄRVEN TILALIIKELAITOS TOIMINTASUUNNITELMA 1. Johdanto Liikelaitoksen tehtävänä on vastata kaupungin omistuksessa tai hallinnassa olevista toimitiloista ja yritystiloista ja niihin välittömästi liittyvistä

Lisätiedot

Talouden reunaehdot ja vuoden 2018 talousarvion laadinta. Lautakuntaseminaari

Talouden reunaehdot ja vuoden 2018 talousarvion laadinta. Lautakuntaseminaari Talouden reunaehdot ja vuoden 2018 talousarvion laadinta Lautakuntaseminaari Talousarviovalmistelun aikataulu syksy 2017 2 Talousarviovalmistelussa esiin nousseita asioita Menojen kasvua on viime vuosina

Lisätiedot

Valtioneuvoston asuntopoliittinen toimenpideohjelma vuosille 2012-2015 (- MAL aiesopimusmenettely) Kaisa Mäkelä 6.6.2012

Valtioneuvoston asuntopoliittinen toimenpideohjelma vuosille 2012-2015 (- MAL aiesopimusmenettely) Kaisa Mäkelä 6.6.2012 Valtioneuvoston asuntopoliittinen toimenpideohjelma vuosille 2012-2015 (- MAL aiesopimusmenettely) Kaisa Mäkelä 6.6.2012 Valtioneuvoston asuntopoliittinen toimenpideohjelma vuosille 2012-2015 Hallituksen

Lisätiedot

Hankinnoilla työllistämisen malli Tampereella

Hankinnoilla työllistämisen malli Tampereella Hankinnoilla työllistämisen malli Tampereella Työllisyyspalvelut 1 Ilona Sola Tampereen kaupungin hankintojen periaatteet määritellään talousarviossa Kaupungin hankintojen periaatteet koskevat palvelualueita,

Lisätiedot

KAUPUNKIRAKENNELAUTAKUNTA Vastuuhenkilö: tekninen johtaja. 210 Kaupunkirakennelautakunnan yhteiset palvelut Vastuuhenkilö: tekninen johtaja

KAUPUNKIRAKENNELAUTAKUNTA Vastuuhenkilö: tekninen johtaja. 210 Kaupunkirakennelautakunnan yhteiset palvelut Vastuuhenkilö: tekninen johtaja KAUPUNKIRAKENNELAUTAKUNTA Vastuuhenkilö: tekninen johtaja 210 Kaupunkirakennelautakunnan yhteiset palvelut Vastuuhenkilö: tekninen johtaja Kaupunkirakennelautakunta järjestää tekniset palvelut ja siinä

Lisätiedot

Pyhäjoella virtaa Pyhäjoen kuntastrategia

Pyhäjoella virtaa Pyhäjoen kuntastrategia Pyhäjoella virtaa 2030 Pyhäjoen kuntastrategia Toimintaympäristömme VAHVUUDET 1. Hanhikivi 1-investoinnit alueelle ja liikenneyhteyksiin 2. Kunnan talous on vakaa 3. Hyvät ja toimivat peruspalvelut 4.

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012 Tuloslaskelma 2012 2011, ulkoinen koko kunta osa I 2012 2011 kasvu % Toimintatuotot Myyntituotot 51 644 46 627 10,8 % Maksutuotot 8 451 8 736-3,3 % Tuet ja avustukset

Lisätiedot

Innovatiivisuus kaupungin käytäntönä; strateginen näkökulma

Innovatiivisuus kaupungin käytäntönä; strateginen näkökulma Innovatiivisuus kaupungin käytäntönä; strateginen näkökulma Laatua, tehokkuutta ja uutta liiketoimintaa innovatiivisilla hankinnoilla seminaari Oulu 18.1.2017 klo 12.30 15.45, Scandic Oulu Päivi Laajala,

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIA. hyväksytty päivitetty 2013

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIA. hyväksytty päivitetty 2013 KUOPION 2020 KAUPUNKISTRATEGIA hyväksytty 2010 - päivitetty 2013 Arvot/ toimintaperiaatteet toimivat organisaation toiminnan ohjenuorina ROHKEUS Rohkeutta on tehdä asioita toisin kuin muut erottua, olla

Lisätiedot

Korjauslista vuoden 2017 talousarvioon,

Korjauslista vuoden 2017 talousarvioon, Sivu 1 / 15 Korjauslista vuoden 2017 talousarvioon, 2.11.2016 s. 3) Esipuhe, viimeinen kappale, päivitetty nettoinvestointien summa: Kun nettoinvestoinnit ovat 197 204,9 miljoonaa euroa, kasvaa lainamäärä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (8) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/ vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja Silja Hyvärinen

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (8) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/ vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja Silja Hyvärinen Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2017 1 (8) 82 Kaupunkiympäristön toimialan talousarvion toteutumisennuste sekä toiminnan osavuotiskatsaus 2/2017 HEL 2017-009167 T 02 02 01 Päätös Käsittely päätti merkitä

Lisätiedot

Kuntakokous

Kuntakokous Kuntakokous 10.05.2017 Kari Janhonen, talousjohtaja 12.5.2017 1 Tilinpäätös 2016 12.5.2017 2 Sitovat tavoitteet Kuntalaskutus, 303,7 M, ta:n mukainen Investoinnit, 53,7 M, alitus 0,4 M Ylijäämä, 0,9 M,

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus Seutuhallitus Strategian elementit STRATEGIA (hyväksytään valtuustoissa) Missio ja visio Strategian pääviestit ja tavoitteet Lisää kilpailukykyä Kasvulle

Lisätiedot

Talousarvion rakenne, toiminnan ja talouden sitovuus sekä seuranta (5-9) (Nämä ovat talousarviokirjaa täydentäviä asioita)

Talousarvion rakenne, toiminnan ja talouden sitovuus sekä seuranta (5-9) (Nämä ovat talousarviokirjaa täydentäviä asioita) Kaupunginvaltuusto 19.12.2016 Liite 2 155 KAUPUNGINVALTUUSTON KOKOUS 19.12.2016 Talousarvion 2017 käsittelyjärjestys 1. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan puheenvuoro 2. Kaupunginjohtajan talousarvioesittely

Lisätiedot

113 Yhdyskuntalautakunnan ja Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017

113 Yhdyskuntalautakunnan ja Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 Tampere Ote pöytäkirjasta 6/2017 1 (5) Kaupunginhallitus, 113, 13.02.2017 Kaupunginhallitus, 76, 06.02.2017 113 joukkoliikennelautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 TRE:6213/02.02.01/2016 Kaupunginhallitus,

Lisätiedot

Strateginen sopimus

Strateginen sopimus KIINTEISTÖTOIMIALAN STRATEGINEN SOPIMUS 1. SOPIMUKSEN JA TOIMINNAN KUVAUS Sopijatahot Turun kaupungin kaupunginhallitus ja Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta Sopimuksen tarkoitus Määritellä Kiinteistöliikelaitoksen

Lisätiedot

Strateginen sopimus 2018, aluepelastuslaitos

Strateginen sopimus 2018, aluepelastuslaitos Strateginen sopimus 2018, aluepelastuslaitos 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Lyhyt kuvaus toiminnasta (kh) Laadukkaat pelastustoiminta-, turvallisuus- ja ensihoitopalvelut tuotetaan Varsinais-Suomessa ammattitaitoisesti,

Lisätiedot

HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus 23.1.2017 Kaupunginvaltuusto 30.1.2017 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 STRATEGISET ARVOT... 3 Avoimuus... 3 Kestävä kasvu... 3 Kuntalaislähtöisyys... 3 Uudistumisvalmius... 3

Lisätiedot

Yhteinen Tampere Uudistusten vuosi 2015. näköalojen kaupunki

Yhteinen Tampere Uudistusten vuosi 2015. näköalojen kaupunki Yhteinen Tampere Uudistusten vuosi 2015 näköalojen kaupunki Pormestari Anna-Kaisa Ikosen esitys vuoden 2015 talousarvioksi Tampereen kaupunkistrategia 2025 27.10.2014 Tampere 2015 talousarvion lähtökohdat

Lisätiedot

Lempäälän Vesi-liikelaitos TA 2017 TA 2018 TS 2019 TS 2020 Investoinnit

Lempäälän Vesi-liikelaitos TA 2017 TA 2018 TS 2019 TS 2020 Investoinnit Lempäälän Vesi-liikelaitos TA 2017 TA 2018 2019 2020 Investoinnit 2018-2020 2 210 000 2 905 000 2 845 000 2 900 000 Investoinnin nimi 2017 2018 2019 2020 Investoinnit 2 210 000 2 905 000 2 845 000 2 900

Lisätiedot

ASUNTO- POLITIIKKA. Selvityksen tausta ja tavoite SOSIAALISESTI KESTÄVÄT KAUPUNGIT

ASUNTO- POLITIIKKA. Selvityksen tausta ja tavoite SOSIAALISESTI KESTÄVÄT KAUPUNGIT Selvityksen tausta ja tavoite SOSIAALISESTI KESTÄVÄT KAUPUNGIT ASUNTO- POLITIIKKA TAVOITE: Kartoitetaan Jyväskylässä toimivien rakennusliikkeiden ja rakennuttajien näkemyksiä asuntopolitiikasta, asuinalueiden

Lisätiedot

Kasvun ja oppimisen palvelualue 2016

Kasvun ja oppimisen palvelualue 2016 Kaupunginhallitus 5.10.2016 Kuopion kaupungin talousarvio 2016 sekä vuosien 2016-2019 toimintaja taloussuunnitelma Sivu 87: sivun loppuun lisätään kasvun ja oppimisen palvelualueen toiminnalliset tavoitteet

Lisätiedot

Hallintoyksikkö Päätöksenteon kehittäminen ja toimielinpalvelut

Hallintoyksikkö Päätöksenteon kehittäminen ja toimielinpalvelut Toimielinten vuosiraportti 2018 Hallintoyksikkö Päätöksenteon kehittäminen ja toimielinpalvelut Yleisesti Tampereen kaupungin toimielinten vuosiraportti sisältää kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen,

Lisätiedot

Kaupunkistrategian valmistelu ja vuorovaikutus

Kaupunkistrategian valmistelu ja vuorovaikutus Kaupunkistrategian valmistelu ja vuorovaikutus Strategiapäällikkö Marko Karvinen 2.5.2017 asukasilta 1 Kaupunkistrategia Helsingissä Uusi kuntalaki määrää kuntastrategiasta Johtamisjärjestelmän uudistamisessa

Lisätiedot

Strategiset painopisteet hyvinvoinnin palvelualueella. Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Johtaja Taru Kuosmanen

Strategiset painopisteet hyvinvoinnin palvelualueella. Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Johtaja Taru Kuosmanen Strategiset painopisteet hyvinvoinnin palvelualueella Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari 6.6.2016 Johtaja Taru Kuosmanen 1 Tampereen kaupungin organisaatio 1.6.2017 Kaupunginvaltuusto PORMESTARI

Lisätiedot

Oriveden kaupunkistrategia 2030 Aktiivisten ihmisten kiinnostava kaupunki luonnon keskellä.

Oriveden kaupunkistrategia 2030 Aktiivisten ihmisten kiinnostava kaupunki luonnon keskellä. Oriveden kaupunkistrategia 2030 Aktiivisten ihmisten kiinnostava kaupunki luonnon keskellä. Kvalt 27.11.2017 Strategia on toiminnan tärkein ohjausväline Oriveden kaupunkistrategia on toimintasuunnitelma,

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kaupunginvaltuusto 4.3.2014 16 Voimaantulo 1.4.2014 2 1. LAINSÄÄDÄNTÖPERUSTA JA SOVELTAMISALA Kuntalain 13 :n

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030. Pekka Hinkkanen 20.4.2010

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030. Pekka Hinkkanen 20.4.2010 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030 Pekka Hinkkanen 20.4.2010 Ohjelman lähtökohdat: Asuntopoliittisen ohjelman konkreettisia tavoitteita ovat mm.: Asuntotuotannossa varaudutaan 91 000

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

KYSin kuntakierros 2017

KYSin kuntakierros 2017 KYSin kuntakierros 2017 Kari Janhonen 21.4.2017 1 Tilinpäätös 2016 21.4.2017 2 21.4.2017 3 Sitovat tavoitteet Valtuusto sitovien tavoitteiden muutos 12.12.2016, 16 muutokset talousarvioon 12.12.2016, 17

Lisätiedot

Kuukausiseuranta ja toteumaennuste HELMIKUU Kaupunginhallitus

Kuukausiseuranta ja toteumaennuste HELMIKUU Kaupunginhallitus Kuukausiseuranta ja toteumaennuste HELMIKUU 2019 Kaupunginhallitus 25.3.2019 Ennuste helmikuu 2019 Helmikuun toteuman perusteella tehdyn ennusteen mukaan koko vuosi on toteutumassa hyvin lähelle talousarvioon

Lisätiedot

Elinkeino- ja kuntakehityskeskus

Elinkeino- ja kuntakehityskeskus TP TA+muutokset TA TS TS Tuloslaskelma 2015 2016 2017 2018 2019 Toimintatuotot 32 347 41 900 31 900 31 900 31 900 Myyntituotot 6 379 15 900 7 400 7 400 7 400 Maksutuotot 19 611 20 000 20 000 20 000 20

Lisätiedot

Jyväskylän maapolitiikan ja maankäyttöpolitiikan linjaukset. 24.1.2013 Ora Nuutinen Kaupunkirakennepalvelut/Maankäyttö Tontit ja maanhallinta

Jyväskylän maapolitiikan ja maankäyttöpolitiikan linjaukset. 24.1.2013 Ora Nuutinen Kaupunkirakennepalvelut/Maankäyttö Tontit ja maanhallinta Jyväskylän maapolitiikan ja maankäyttöpolitiikan linjaukset 24.1.2013 Ora Nuutinen Kaupunkirakennepalvelut/Maankäyttö Tontit ja maanhallinta maapolitiikka Käsitteitä kaupungin suorittamaa maanhankintaa,

Lisätiedot

Talousarvio 2019 YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA NAANTALIN KAUPUNKI

Talousarvio 2019 YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA NAANTALIN KAUPUNKI Talousarvio 2019 YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA 19.9.2018 NAANTALIN KAUPUNKI Toimielin: YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA Tulosalue: Rakentamisen valvonta- ja neuvonta Vastuuhenkilö: Rakennustarkastaja

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 2/2018 Sivistystoimiala

OSAVUOSIKATSAUS 2/2018 Sivistystoimiala KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA Tilivelvollinen viranhaltija: toimialajohtaja Timo Jalonen Tilivelvollisen viranhaltijan arvio talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Keskeiset

Lisätiedot

Rock, rauta ja rakkaus

Rock, rauta ja rakkaus Kaupunkistrategia Rock, rauta ja rakkaus Elinvoimasuunnitelma Pohjautuu Yhteinen Tampere näköalojen kaupunki -kaupunkistrategiaan 2025 SISÄLLYS ELINVOIMASUUNNITELMAN TARKOITUS 3 SUUNNITELMAN LAADINTAPROSESSI

Lisätiedot