KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015"

Transkriptio

1 KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 Kaupunkirakennelautakunnan käyttösuunnitelman päätöskokous

2

3 Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/ (9) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 239/ /2015 Kaupunkiympäristön palvelualueen talousarvion käyttösuunnitelma 2015 Henkilöstö ja talouspäällikkö Anne Simonen Ruuskanen Johdon tukipalvelut kyp 1. Käyttötalous Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan talousarvion vuodelle 2015 sekä toiminta ja taloussuunnitelman vuosille Lautakuntien tehtävänä on hyväksyä palvelualueiden käyttö ja hankesuunnitelmat. Suunnitelmien ja tavoitteiden asettamisen tulee perustua valtuuston talousarviossa asettamiin tavoitteisiin. Käyttösuunnitelmiin tulee sisällyttää talouden tasapainottamiseksi toteutettavat toiminnan sopeuttamis ja tehostamistoimenpiteet ja ne tulee kohdentaa asianmukaisesti. Yksiköiden tulee määrittää toimenpiteiden etenemisestä vastaavat henkilöt. Mikäli toimenpiteet edellyttävät erillistä päätöksentekoa, tulee ne valmistella huolellisesti ja viivytyksettä päätöksentekoon siten, että toimenpiteiden toteuttaminen mahdollistaa parhaan mahdollisen toiminnallisen ja taloudellisen tuloksen vallitsevassa taloudellisessa tilanteessa. Toimenpiteiden ja niiden vaikutusten toteutumista seurataan kuukausiraportoinnin ja osavuosikatsausten yhteydessä. Lautakunnat hyväksyvät käyttö ja hankesuunnitelmissa valtuuston päättämän talousarvion määrärahojen ja tuloarvioiden jaon palvelualueensa avainprosesseille sekä tarvittaessa palveluprosesseille, hankkeille ja kohteille ja hyväksyvät samalla niille tavoitteet. Käyttö ja mahdollisia investointihankesuunnitelmia laadittaessa lautakuntien ja palvelualuejohtajien on huolehdittava, että palvelualueen toiminta suunnitellaan valtuuston päättämien määrärahojen ja tuloarvioiden puitteissa ja että palvelualueille asetettavat osatavoitteet tukevat osaltaan kaupunginvaltuuston hyväksymien strategisten tavoitteiden toteuttamista. Lautakuntien ja kaupunginhallituksen asettamat osatavoitteet, osamäärärahat ja osatuloarviot sitovat toimielimen alaista viranhaltijaa ja työntekijää samalla tavoin kuin muukin toimielimen tekemä päätös.

4 Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/ (9) Kaupunkirakennelautakunta Käyttö ja hankesuunnitelmat on laadittava siten, että talousarviovuoden aikana voidaan seurata talousarvion toteutumista kunkin yksikön osalta valtuustoon nähden sitovia määrärahoja, tuloarvioita tai toimintakatetta vastaavasti. Samalla tavoin lautakuntien ja kaupunginhallituksen asettamien tavoitteiden toteutumista tulee voida seurata. Kaupunkiympäristön ja hyvinvoinnin edistämisen palvelualueiden sekä konsernipalvelun talousarvioihin sisältyy avainprosessina tai palveluprosessina nettositovia yksiköitä, joiden sitovuustasona on toimintakate. Näiden yksiköiden käyttösuunnitelmat tulee laatia valtuuston päättämään talousarvioon. Talousarvioon sisältyvät kohdentamattomat tasapainottamis ja sopeutustoimenpiteet on valmisteltava ja sisällytettävä käyttösuunnitelmiin siten, että niiden toteutuminen on seurattavissa talousarviovuoden aikana. Lautakunnat ja tilivelvolliset viranhaltijat ovat vastuussa palvelualueensa toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteuttamisesta. Investointihankkeiden budjetoinnissa tulee huomioida investoinnista aiheutuvat menot ja rahoitusosuuksina tai omaisuuden myyntinä saatavat tulot. Hankesuunnitelmat tulee hyväksyä viimeistään käyttösuunnitelmien hyväksymisen yhteydessä. Käyttö ja hankesuunnitelmista tulee ilmetä sitovuustaso lautakuntaan nähden. Palvelualueiden osalta lautakuntien tulee hyväksyä käyttösuunnitelmat viimeistään tammikuun 2015 loppuun mennessä. Lautakuntien hyväksymät käyttösuunnitelmat annetaan kaupunginhallitukselle tiedoksi ja samassa yhteydessä kaupunginhallitus hyväksyy konsernipalvelun ja vetovoimaisuuden palvelualueen käyttösuunnitelmat. Kaupunginvaltuustolle järjestetään infotilaisuus käyttösuunnitelmista alustavan aikataulun mukaan Toiminnan painopisteet Tonttitarjonnan riittävyyden ja monipuolisuuden varmistaminen edellyttää kaupungin kasvuohjelman mukaisten alueiden sekä täydennysrakentamisalueiden asemakaavoitusta ja kunnallistekniikan rakentamista sekä aktiivista maanhankintaa. Painopisteenä on myös maankäyttösopimusten tekeminen täydennysrakentamis ja muutoskaava alueilla. Savilahti, Lehtoniemen pohjoisosa ja Hiltulanlahti ovat suunnittelun painopisteinä vuoden 2015 toiminnassa. Suunnittelussa näkyy entistäkin korostuneemmin täydennysrakentaminen. Kunnallistekninen rakentaminen painottuu Keilanrannan, Keilanrinteen, Maljalahden ja Hiltulanlahden asuntoalueille. Savilahden 70 ha:n keskeisen maa alueen siirryttyä kaupungille, on käynnistetty ja resursoidaan lähivuosille alueen suunnittelun erillinen hanke. Kävelykeskustan rakentamistyöt viimeistellään vuonna 2015.

5 Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/ (9) Kaupunkirakennelautakunta Ilmastopoliittisen ohjelman ja energiatehokkuussopimuksen toteuttaminen sekä kestävän kehityksen huomioon ottaminen on edelleen tärkeä painopistealue. Ilmastopoliittiseen ohjelmaan sisältyvien tavoitteiden toteuttaminen ja seuranta edellyttävät myös työkalujen kehittämistä ilmastovaikutusten tunnistamiseen ja arviointiin suunnittelun apuvälineiksi sekä mahdollisimman tarkkaa tietoa kasvihuonekaasupäästöjen kehityksestä. Myös luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja edistäminen sekä vieraslajien torjunta ovat painopisteinä. Pysäköintitoiminta Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti kaupungin pysäköintilaitoksissa, kadunvarsilla ja muilla pysäköintialueillaan tapahtuva maksullinen pysäköintiliiketoiminta siirtyy Kuopion Pysäköinti Oy:n hoidettavaksi. Sopimus pysäköintitoiminnan operoinnista laaditaan liikkeen luovutus tyyppiseksi henkilöstön siirtymisen, voimassaolevien sopimusten siirtämisen sekä osapuolten oikeuksien ja velvollisuuksien osalta. Henkilöstön osalta järjestelyn toteuttamista on valmisteltu siten, että kaupungin pysäköintitoimintaa hoitavan henkilöstön kanssa on käyty lakisääteiset yhteistoimintaneuvottelut koskien suunniteltua järjestelyä ja sen periaatteita. Yhteistoimintaneuvottelut on tältä osin saatettu yksimielisesti päätökseen Järjestelyä koskevan päätöksenteon jälkeen on vielä käynnistettävä erilliset yhteistoimintaneuvottelut koskien henkilöstön siirtymistä Kuopion Pysäköinti Oy:n palvelukseen kaupungin ja Kuopion Pysäköinti Oy:n välillä tehdyn sopimuksen nojalla. Tavoiteaikataulun mukaan toiminta siirtyy Kuopion Pysäköinti Oy:lle mennessä. Toiminta jatkuu keskeytyksettä siirron yhteydessä. Kaupunkiympäristön palvelualue hoitaa pysäköinnin operointia siirtohetkeen saakka ja maksaa pysäköintilaitoksista sekä kadunvarsien lippuautomaateista ja muusta tarvittavasta laitteistosta tältä ajalta vuokraa Kuopion Pysäköinti Oy:lle, vastaa toiminnan käyttökuluista ja kerää pysäköintitulot. Siirron tapahduttua tehdään tekninen talousarviomuutos kaupunkiympäristön palvelualueen osalta. Keskeisimmät toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi Varmistaakseen hankitun maaomaisuuden mahdollistaman tulovirran, palvelualue suuntaa resursseja erityisesti tuloa tuottaviin toimenpiteisiin. Suunnittelulla, tonttituotannolla ja kunnallistekniikan rakentamisella sekä koko prosessin tiiviillä yhteistyöllä varmistetaan tonttivarannon riittävyys ja houkuttelevuus. Samalla kiinnitetään entistäkin enemmän huomiota tuleviin hoito ja ylläpitokustannuksiin. Maaomaisuuden ja kaupungin käytöstä poistuvien kiinteistöjen jalostusta ja myyntiä tehostetaan edelleen mm. aktiivisella yhteistyöllä rakentajien kanssa.

6 Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/ (9) Kaupunkirakennelautakunta Kaupunkirakenteen tiivistämiseksi lisätään täydennysrakentamista. Tuottavuushyödyt tulevat sekä investoinneissa että käyttötaloudessa. Samalla mahdollistetaan toimiva, kustannustehokas ja energiatehokas palvelurakenne ja edistetään Kuopion kaupunkirakennemallin kävelykaupunki, joukkoliikennekaupunki, autokaupunki kehitystä. Kaupunkiympäristön palvelualueella on pystytty viime vuosina eri toimenpitein hillitsemään henkilöstö ja toimitilakulujen kasvua. Henkilöstön tiimiyttämisen ja vastuuttamisen jatkamiseksi sekä tuotto ja kustannustietoisuuden lisäämiseksi käynnistetään talousosaamista vahvistavaa sisäistä koulutusta. Toimitiloja tiivistetään vuosina siten, että koko palvelualueen henkilöstö voidaan sijoittaa nykyiseen toimitaloon. Ohessa edistetään jousto ja etätyötä myös työhyvinvoinnin ja ekologisuuden näkökulmasta. Toimitila ja työskentelyratkaisuissa kuten muussakin toiminnassa toteutetaan energiatehokkuutta. Asiakaspalvelun ja kaupungin henkilöstövoimavarojen tuottavan käytön parantamiseksi kehitetään edelleen sähköisiä palveluita. Mm. rakennuslupahakemuksien siirtäminen pääosin verkkoon ja maksujärjestelmien kehittäminen vaativat panostusta vuosina Tuottavuushyödyt alkavat näkyä merkittävämmin vuoden 2016 aikana. Yhteistyön sujuvoittamiseksi ja resurssien ohjauksen varmistamiseksi toteutetaan vuoden 2015 aikana hyvinvoinnin edistämisen palvelualueen ulkoilu ja virkistyspalveluiden yksikön sijoittuminen yhteisiin tiloihin kaupunkiympäristön palvelualueen kanssa. Tavoitteena on tiimiytyminen yli palvelualuerajan ja sen myötä asiakaslähtöisyyden, suunnittelun ja toteutuksen sekä resurssien yhteiskäytön myötä saavutettava tuottavuus ja tehokkuus. Myös yleiskaavoituksen ja asemakaavoituksen saumaton yhteistyö on syytä varmistaa. Kunnossapidon lähivuosien keskeinen haaste on kustannusten optimointi. Optimointia jatketaan laajentamalla alueurakkamallia ja parantamalla edelleen tilaajaosaamista. Alueurakoinnin osalta suunnitellaan pohjoisen alueen kilpailuttamista vuonna Käyttösuunnitelman laskentaperusteet Palkkamenojen budjetoinnissa on otettu huomioon voimassa olevien sopimusten mukainen palkkakehitys ja henkilötyövuosien vähennystavoite. Käyttösuunnitelmaan on varattu varhaiseläkemenoperusteinen varhe maksu ja eläkemenoperusteinen maksu eläkevakuutuksen ilmoittamien määrien mukaisesti. KUEL maksu on 17,20 % palkkasummasta ja muut henkilösivukulut laskettuina palkkasummasta ovat: sosiaaliturvamaksu 2,08 % työttömyysvakuutusmaksu 3,15 %

7 Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/ (9) Kaupunkirakennelautakunta tapaturmavakuutusmaksu 0,46 % Sisäiset vuokrat on budjetoitu tilakeskuksen kanssa tehtyjen vuokrasopimusten mukaisina ja atk palvelut Istekki Oy:n kanssa tehtyjen sopimusten mukaisina. Muut sisäiset erät on budjetoitu niin, että ne ovat samansuuruiset palvelun ostajalla ja myyjällä. Työllisyysmäärärahojen käyttöä koordinoi keskitetysti työllistymisen yksikkö ja määräraha on budjetoitu kokonaisuudessaan työllistymisen yksikön kustannuspaikalle. Työllistymisen yksiköllä on sekä tuloja että menoja koskeva seuranta ja raportointivastuu työllistämismäärärahojen toteutumisesta. Palvelualueet eivät tee työllistämisen määrärahamuutoksia mutta palvelualueet voivat seurata työllistämismäärärahojen käyttöä palveluprosessi tasoisesti. Henkilöstö Kaupunki on asettanut henkilöstöohjelmassaan tavoitteeksi tuloksellisuuden ja työelämän laadun samanaikainen kehittämisen. Tässä työssä esimies ja työyksikön henkilöstö ovat itse avainasemassa. He voivat yhdessä vaikuttaa työpaikkansa henkilöstökustannuksiin vähentänen mm. tekemättömän työn kustannuksia (sairauspoissaolot, työtapaturmat, työkyvyttömyyseläkkeet, työterveyshuolto). Henkilöstötyön tuottavuuden näkökulmasta tavoitteena on, että esimies kehittää omia taitojaan henkilöstöjohtamisessa ja työntekijä omia työyhteisötaitojaan. Esimiesten henkilöstöjohtamistaitojen painopisteitä ovat ennakoiva henkilöstösuunnittelu sisäisen liikkuvuuden kehittäminen henkilöstön suunnitelmallinen hankinta ja vähentäminen varautuminen henkilöstön saatavuuteen osaamisen johtaminen ja kehittäminen kannustava palkkaus työhyvinvoinnin johtaminen ja edistäminen strategisen henkilöstötiedon tuottaminen ja käyttäminen henkilöstön työyhteisötaitojen painopisteitä ovat kehitys ja arviointikeskustelu työpaikkakokous

8 Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/ (9) Kaupunkirakennelautakunta tiimityötaidot yhteistyötaidot tuottavuuden ja toiminnan henkilöstölähtöinen kehittäminen Kaupunkiympäristön vastuualueet ovat laatineet henkilöstösuunnitelmat, joissa on huomioitu henkilöstöohjelman mukaiset tavoitteet ja toimenpiteet pidemmälle aikavälille. Henkilöstön asemaan vaikuttavana toimenpiteenä kaupunginvaltuuston hyväksymä talousarvio sisältää kaupunkitasolla 5 M :n henkilöstötyön tuottavuutta lisäävän säästövelvoitteen. Säästövelvoite on kohdennettu palvelualueille, taseyksiköille ja liikelaitoksille bruttoansioiden (aj ) ja asiakaspalvelujen ostomäärärahojen (v talousarvio) suhteessa. Kaupunkiympäristön palvelualueen säästövelvoite toteutetaan seuraavilla toimenpiteillä: rekrytointien viivästyttämisellä sijaisten / määräaikaisten käyttöä vähentämällä lomapalkkavelkaa vähentämällä Maaningan kuntaliitos Talousarvion valmistelu toteutettiin yhteistyössä Maaningan viranhaltijoiden kanssa samaa ohjetta noudattaen erillisiin valmistelupohjiin Kuopion kaupungin organisaatiorakenteen mukaisena. Valmisteltu aineisto yhdistettiin kaupunginjohtajan esitysvaiheessa yhdeksi esitykseksi, joten käyttösuunnitelma sisältää nyt sekä Kuopion että Maaningan määrärahat sekä henkilöstön kaupunginhallituksen hyväksymän sijoitussuunnitelman mukaisena. Kaupunkiympäristön palvelualueelle siirtyi vuoden alusta Maaningalta 3 henkilöä. Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintatuotot ja kulut vuodelle 2015 TOT 2013 TA 2014 KS 2015 Tulot Menot Netto

9 Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/ (9) Kaupunkirakennelautakunta Investoinnit Investoinnit painottuvat uusille asuinalueille Keilanrannan, Keilanrinteen, Maljalahden ja Hiltulanlahden asuntoalueille. Maanhankinnan määrärahaa on lisätty normaalitasoon verrattuna. Investointimäärärahat vuodelle 2015 kokonaisuudessaan ovat:

10 Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/ (9) Kaupunkirakennelautakunta Maa ja vesialueet (brutto) Yhdyskuntarakentaminen Urheilu ja virkistysalueet Lähiliikuntapaikat Yleiset alueet ja puistot Satama Kunnallistekniikka yht. - Uudisrakentaminen - Elinkeinoalueet - Saneeraus - Kävelykeskusta - Muut TA (netto) (12,8 M ) TA / KS (netto) (6 M ) (HYV) 225 (HYV) Koneet ja kalusto YHTEENSÄ Investointien kohdeluettelot hyväksyessään lautakunta määrittelee ko. määrärahojen käyttökohteet. Liiteaineistossa on esitetty yhdyskuntarakentaminen kokonaisuudessaan, mutta urheilu ja virkistysalueiden sekä lähiliikuntapaikkojen rakentamisen kohteista päättää hyvinvoinnin edistämisen lautakunta. Kaupunkiympäristön palvelualueen vuoden 2015 talousarvion käyttösuunnitelma on esitelty kaupunkirakennelautakunnalle käyttösuunnitelmaseminaarissa Vaikutusten arviointi Esitys Esitän, että lautakunta hyväksyy kaupunkiympäristön palvelualueen talousarvion käyttösuunnitelman ja investointien kohdeluettelot vuodelle Liitteet 1 239/2015 Käyttösuunnitelma Valmistelija

11 Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/ (9) Kaupunkirakennelautakunta Anne Simonen Ruuskanen puh etunimi.sukunimi(at)kuopio.fi Päätösehdotus Palvelualuejohtaja Jarmo Pirhonen Lautakunta hyväksyy henkilöstö ja talouspäällikön esityksen. Päätös Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Merkitään, että ympäristöjohtaja Lea Pöyhönen poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn jälkeen.

12 Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 Sivu 1. TALOUSARVION SITOVUUSMÄÄRÄYKSET 5 2. KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUEEN KUVAUS 7 3. AVAINPROSESSIEN TOIMINNAN PAINOPISTEET SEKÄ TOIMINNALLISET TAVOITTEET JA TOIMENPITEET Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut 17 Rakentamisen kunnossapidon palvelut 25 Maaomaisuuden hallintapalvelut 34 Ympäristö- ja rakennusvalvontapalvelut MÄÄRÄRAHOJEN ERITTELY AVAINPROSESSEITTAIN TULOSLASKELMAT AVUSTUKSET MITTARIT HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA INVESTOINNIT Investointien kohdeluettelot INFORMATIIVINEN AINEISTO 83 Kaupunkiympäristön palvelualueen tulot ja menot tileittäin 85 Ostopalvelujen erittely 89 Avainprosessien määrärahat palveluprosesseittain 91 3

13 Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue 4

14 1. TALOUSARVION SITOVUUS Talousarvion sitovuus (Kaupunkiympäristön palvelualuetta koskevat osat valtuuston hyväksymän talousarvion sitovuusmääräyksistä) Talousarviossa valtuusto hyväksyy kunnan toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Toiminnassa ja taloudessa on noudatettava talousarviota. Talousarvioon tehtävistä muutoksista päättää valtuusto. Tehtävät on hoidettava taloudellisesti ja järkevästi ja vastuu toiminnallisesta ja taloudellisesta tuloksesta on määriteltävä selkeästi. Toiminnallisen ja taloudellisen vallan ja vastuun hajauttaminen ovat välttämättömiä joustavan ja tuloksellisen toiminnan edellytyksiä. Vastuu toiminnallisesta ja taloudellisesta tuloksesta on johtosääntöjen ja delegointipäätösten mukaisesti jokaisella yksiköllä ja yksilöllä. Toiminta- ja taloussuunnitelmilla osoitetaan toiminnan ja talouden tavoitteet. Lautakunnat hyväksyvät käyttö- ja hankesuunnitelmissa talousarviossa päätettyjen määrärahojen ja tuloarvioiden jaon palvelualueensa avainprosesseille sekä tarvittaessa palveluprosesseille, hankkeille ja kohteille ja hyväksyvät samalla niille tavoitteet. Lauta- ja johtokunnat hyväksyvät tulosbudjettinsa valtuuston päättämien sitovien erien mukaisina. Käyttö- ja mahdollisia investointihankesuunnitelmia laadittaessa lautakuntien ja palvelualuejohtajien on huolehdittava, että palvelualueen toiminta suunnitellaan valtuuston päättämien määrärahojen ja tuloarvioiden puitteissa ja että palvelualueille asetettavat osatavoitteet tukevat osaltaan kaupunginvaltuuston hyväksymien strategisten tavoitteiden toteuttamista. Käyttösuunnitelmiin tulee sisällyttää talouden tasapainottamiseksi toteutettavat toiminnan sopeuttamis- ja tehostamistoimenpiteet. Mikäli toimenpiteet edellyttävät erillistä päätöksentekoa, tulee ne valmistella huolellisesti ja viivytyksettä päätöksentekoon siten, että toimenpiteiden toteuttaminen mahdollistaa parhaan mahdollisen toiminnallisen ja taloudellisen tuloksen vallitsevassa taloudellisessa tilanteessa. Lauta- ja johtokunnat sekä tilivelvolliset viranhaltijat ovat tulosvastuussa palvelualueensa, taseyksikkönsä tai liikelaitoksen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteuttamisesta. Tilivuoden aikana toiminta tulee toteuttaa siten, että talousarvioon ei tarvita valtuustoon nähden sitovien määrärahojen lisäyksiä tai tuloarvion vähennyksiä. Mikäli talousseurannan yhteydessä ilmenee määrärahavajetta tai ennakoidaan tuloarvion alittuvan, tulee välittömästi valmistella ja toteuttaa toimenpiteet tilanteen oikaisemiseksi palvelualueen talousarvion puitteissa. Talousarviossa pysymiseksi on tarvittaessa tarkistettava palvelualueen toiminta- ja käyttösuunnitelmia. Lautakuntien ja palvelualueiden johtoryhmien tulee seurata säännöllisesti talousarvion toteutumista ja ryhtyä välittömiin toimenpiteisiin tilanteen niin vaatiessa. 5

15 Kaupunginvaltuustoon nähden sitovia eriä ovat bruttobudjetoiduilla yksiköillä toimintatulojen ja menojen yhteissummat sekä nettobudjetoiduilla yksiköillä toimintakate. Kaupunginhallituksella on kuitenkin oikeus seurannan perustaksi muuttaa sellaisia palvelualueiden välisiä tuloarvioita ja määrärahoja, joilla ei ole kaupunkitasolla vaikutusta toimintakatteeseen sekä sellaisia ulkopuolisella rahoituksella toteutettavien hankkeiden tuloarvioita ja määrärahoja, joilla ei ole vaikutusta palvelualueen talousarvion toimintakatteeseen. Kaupunkiympäristön palvelualueella noudatetaan bruttositovuutta kuitenkin niin, että palvelualueen sisällä alueelliselle rakennusvalvonnalle on valtuusto osoittanut määrärahat nettomääräisenä. Investointien sitovuus ja toimintaperiaatteet Investointiosan menot ja tulot ovat valtuustoon nähden sitovia hankkeiden osalta. Hankkeet voivat olla yksilöityjä tai suurempia kokonaisuuksia. Vastuu hankkeiden määrärahojen riittävyydestä on kunkin yksikön vastuullisella toimielimellä. Investointihankkeen rahoituspäätös on tehtävä varaamalla määräraha talousarviossa tai talousarviomuutoksena ennen toteuttamis- ja rakentamispäätöstä. Ne hankkeet, joihin ei talousarviossa sisälly valtionosuuksia tai muuta ulkopuolista rahoitusta, voidaan toteuttaa ilman valtionosuutta. Talousarviossa annetaan valtuutus jatkaa tilinpäätöksessä 2014 todettavia keskeneräisiä hankkeita vuoden 2014 talousarviomäärärahan puitteissa, vaikka hankkeeseen ei vuoden 2015 talousarviossa olisi määrärahaa. Tarvittavat talousarviomuutokset tuodaan valtuuston käsiteltäviksi vuoden 2015 aikana. Sitovuus kaupunkirakennelautakuntaan nähden (Lautakunnan päätös) Kaupunkirakennelautakuntaan nähden sitovia ovat määrärahat avainprosessien (=vastuualueiden) loppusummien tasolla. Samoin lautakuntaan nähden sitovia ovat käyttösuunnitelman toiminnalliset tavoitteet avainprosesseittain. Käyttösuunnitelmassa investointien kohdeluettelot ovat lautakuntaan nähden sitovia. 6

16 2. KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE TA 2015 TOIMINTA-AJATUS Kaupunkiympäristön palvelualue huolehtii kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja hallinnasta sekä käyttökelpoisena pitämisestä. Se huolehtii myös ympäristön terveellisyydestä, turvallisuudesta ja luonnon monimuotoisuudesta. Palvelualue vastaa myös kaupungin maa- ja vesiomaisuuden hallinnasta, asumisen edistämisestä sekä ympäristönsuojelun ja ympäristöterveydenhuollon, rakennusvalvonnan, kiinteistönmuodostuksen, jätehuollon, vesihuollon ja joukkoliikenteen viranomaistehtävistä, kaupungin henkilökuljetuspalvelujen järjestämisestä sekä kaupungin paikkatietopalveluista. Palvelualueeseen sisältyvät seuraavat avainprosessitason vastuualueet: Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut, rakentamisen ja kunnossapidon palvelut, maaomaisuuden hallintapalvelut, ympäristö- ja rakennusvalvontapalvelut sekä johdon tukipalvelut. TOIMINTAYMPÄRISTÖ JA SEN MUUTOKSET Kuopion kasvu jatkuu vahvana. Valtakunnallisissa vertailuissa kaupunki on mm. asukasmäärän suhteellisen kasvun perusteella kärkisijoilla. Kuopioon muuttohalukkuuden lisäksi myös asukastyytyväisyys on tiukkenevasta taloudesta huolimatta pysynyt hyvällä tasolla. Palvelualueen toiminta toteuttaa merkittävältä osin kaupungin kasvu- ja kilpailukykystrategian tavoitteita infrastruktuurin, tonttitarjonnan, liikennejärjestelmän sekä kaupunkiympäristön toimivuuden ja laadun osalta. Toiminta vaikuttaa voimakkaasti kaupungin vetovoimaisuuteen ja asiakastyytyväisyyteen. Tärkeä osa kaupungin kasvuohjelman toteuttamisessa on riittävän asunto- ja yritystonttitarjonnan säilyttäminen. Asuntotuotanto on nyt strategian mukaisella tasolla. Asuntotuotannon nousu on lisännyt tonttien kysyntää ja tonttivaranto on huvennut. Asemakaavoitusprosesseja ja osin myös rakentamista ovat viivästyttäneet ennakoimattomien ympäristöselvitysten aiheuttamat mittavat lisätyöt ja täydennysrakentamiskaavoituksen vaativammat ja aikaa vievemmät kaavaprosessit. Kasvun säilyttämisen kannalta tärkeässä asemassa on työpaikkojen lisääminen, joten hyvälle tasolle saatu elinkeinorakentamisen mahdollistava yritysalueiden suunnittelu ja toteutus on myös varmistettava. Tonttituotanto ja etenkin täydennysrakentamisen lisääminen vaativat pitkäjänteistä lisäpanostusta tonttituotantoketjuun sekä erilaisiin ympäristö- ym. selvityksiin. Kaupunkiympäristön palvelualueen toiminnassa näkyy edelleen lisääntyvä alueellinen yhteistoiminta. Seudulliset ja alueelliset viranomaistoiminnot, kumppanuusselvitykset sekä tulevat kuntaliitokset laajentavat toiminta-aluetta. Kuntaliitos Maaningan kanssa otetaan huomioon palvelualueen toiminnassa. 7

17 Talouden reunaehtojen kiristyessä osana priorisointityötä tarkastellaan palvelujen tuotantotapoja sekä myös palvelun tasoa ja määrää. Toimintatapojen uudistamista (mm. sähköinen asiointi, kumppanuushankkeet) ja asiakaslähtöisyyttä edistää mm. karttapohjainen asiakaspalautejärjestelmä, jossa asiakkaat voivat sähköisesti itsepalveluna lähettää palautetta ja seurata oman asiansa etenemistä. Kuopio osallistuu vuosina rakennuslupahakemusten sähköisen asioinnin pilottiryhmään. Sähköisen asioinnin laajentaminen vaatii erityisesti vuosina panostuksia, joiden tuottavuusvaikutukset tulevat näkymään laajemmin vuoden 2016 jälkeen. Kaupungin toimitilojen käyttöön liittyvien tarpeiden muuttuessa korostuu tarve kiinteistöjen uusiokäyttöön ja myyntiin. Kiinteistökehitysryhmä työskentelee tiiviissä yhteistyössä tilakeskuksen kanssa kaupungin kiinteistöomaisuuden kulujen ja riskien karsimiseksi sekä tuoton lisäämiseksi. Valmistelussa otetaan huomioon käynnissä olevat palveluverkkotarkastelut. Vesihuoltolain muutoksella on vaikutusta kaupungin toimintaan ja vesihuollon resursointiin, mm. hulevesien kokonaishallinnan osalta. Seudullinen joukkoliikenne on kilpailutettu alkaen. Joukkoliikenne ja henkilökuljetusten järjestäminen ovat toiminnan luonteen ja merkittävien taloudellisten vaikutusten vuoksi tarkoituksenmukaista organisoida omaksi palveluyksikökseen. Jätehuollon viranomaispalveluissa jatketaan jätelainsäädännön ja kuntien jätepoliittisen ohjelman edellyttämää kiinteistöjen jätehuollon järjestämisen kattavaa seurantaa. Tämän myötä asiakaspalvelun tarve kasvaa. TUOTTAVUUTTA LISÄÄVÄT TOIMENPITEET Varmistaakseen hankitun maaomaisuuden mahdollistaman tulovirran, palvelualue suuntaa resursseja erityisesti tuloa tuottaviin toimenpiteisiin. Suunnittelulla, tonttituotannolla ja kunnallistekniikan rakentamisella sekä koko prosessin tiiviillä yhteistyöllä varmistetaan tonttivarannon riittävyys ja houkuttelevuus. Samalla kiinnitetään entistäkin enemmän huomiota tuleviin hoito- ja ylläpitokustannuksiin. Maaomaisuuden ja kaupungin käytöstä poistuvien kiinteistöjen jalostusta ja myyntiä tehostetaan edelleen mm. aktiivisella yhteistyöllä rakentajien kanssa. Kaupunkirakenteen tiivistämiseksi lisätään täydennysrakentamista. Tuottavuushyödyt tulevat sekä investoinneissa että käyttötaloudessa. Samalla mahdollistetaan toimiva, kustannustehokas ja energiatehokas palvelurakenne ja edistetään Kuopion kaupunkirakennemallin kävelykaupunki, joukkoliikennekaupunki, autokaupunki kehitystä. Kaupunkiympäristön palvelualueella on pystytty viime vuosina eri toimenpitein hillitsemään henkilöstö- ja toimitilakulujen kasvua. Henkilöstön tiimiyttämisen ja vastuuttamisen jatkamiseksi sekä tuotto- ja kustannustietoisuuden lisäämiseksi käynnistetään talousosaamista vahvistavaa sisäistä koulutusta. Toimitiloja tiivistetään vuosina siten, että koko palvelualueen henkilöstö voidaan sijoittaa nykyiseen toimitaloon. Ohessa edistetään jousto- ja etätyötä myös työhyvinvoinnin ja ekologisuuden näkökulmasta. Toimitila- ja työskentelyratkaisuissa kuten muussakin toiminnassa toteutetaan energiatehokkuutta. 8

18 Asiakaspalvelun ja kaupungin henkilöstövoimavarojen tuottavan käytön parantamiseksi kehitetään edelleen sähköisiä palveluita. Mm. rakennuslupahakemuksien siirtäminen pääosin verkkoon ja maksujärjestelmien kehittäminen vaativat panostusta vuosina Tuottavuushyödyt alkavat näkyä merkittävämmin vuoden 2016 aikana. Sähköinen asiointi lisää ja tasavertaistaa palvelutarjontaa myös laajenemisalueilla. Lisäksi tavoitteena on kehittää laajenemisalueilla uusia kevyempiä toimintamalleja. Yhteistyön sujuvoittamiseksi ja resurssien ohjauksen varmistamiseksi toteutetaan vuoden 2015 aikana hyvinvoinnin edistämisen palvelualueen ulkoilu- ja virkistyspalveluiden yksikön sijoittuminen yhteisiin tiloihin kaupunkiympäristön palvelualueen kanssa. Tavoitteena on tiimiytyminen yli palvelualuerajan ja sen myötä asiakaslähtöisyyden, suunnittelun ja toteutuksen sekä resurssien yhteiskäytön myötä saavutettava tuottavuus ja tehokkuus. Myös yleiskaavoituksen ja asemakaavoituksen saumaton yhteistyö on syytä varmistaa. Kunnossapidon lähivuosien keskeinen haaste on kustannusten optimointi. Optimointia jatketaan laajentamalla alueurakkamallia ja parantamalla edelleen tilaajaosaamista. Alueurakoinnin osalta suunnitellaan pohjoisen alueen kilpailuttamista vuonna Kaupungin asiakaspalvelu on tällä hetkellä hajautettu useaan toimipaikkaan. Kaupunkiympäristön palvelualueen vastuulle on tullut myös liitoskuntien asiakaspalvelupisteet. Kaupunkitasoisesti tulisikin miettiä palvelujen kokoamista ja tarkoituksenmukaista tarjontaa. TOIMINNAN PAINOPISTEET Taloudellisten ja toiminnallisten haasteiden lisääntyessä on ensiarvoisen tärkeää kehittää vuorovaikutusta asiakkaiden ja asukkaiden kanssa. Mm. maankäytössä ja täydennysrakentamisessa hankkeiden hyväksyttävyyttä lisää aito ja oikea-aikainen keskustelu. Tämä sekä käyttöönotetun palautejärjestelmän tehokas hyödyntäminen edistävät tiedon kulkua ja vuorovaikutusta. Asukkaiden omaehtoista toimintaa ja osallistumista asuinympäristönsä kehittämiseen tuetaan mm. talkoorahalla. Vaikutusten arviointia mm. ilmastovaikutukset ja yritysvaikutukset kehitetään edelleen. Tonttitarjonnan riittävyyden ja monipuolisuuden varmistaminen edellyttää kaupungin kasvuohjelman mukaisten alueiden sekä täydennysrakentamisalueiden asemakaavoitusta ja kunnallistekniikan rakentamista sekä aktiivista maanhankintaa. Painopisteenä on myös maankäyttösopimusten tekeminen täydennysrakentamis- ja muutoskaava-alueilla. Savilahti, Lehtoniemen pohjoisosa ja Hiltulanlahti ovat suunnittelun painopisteinä vuoden 2015 toiminnassa. Suunnittelussa näkyy entistäkin korostuneemmin täydennysrakentaminen. Kunnallistekninen rakentaminen painottuu Keilanrannan, Keilanrinteen, Maljalahden ja Hiltulanlahden asuntoalueille. Savilahden 70 ha:n keskeisen maa-alueen siirtyessä kaupungille, käynnistetään ja resursoidaan lähivuosille alueen suunnittelun erillinen hanke. Kävelykeskustan rakentamistyöt viimeistellään vuonna Kaupunki on viime vuosina talousarvioissaan tukeutunut vahvasti arvotonttien myynneistä saataviin myyntivoittoihin. Kaupungin omistamien arvotonttien määrä on rajallinen ja lähivuosina myyntivoitot tulevat väistämättä pysyvästi laskemaan viimeisten vuosien tasosta merkittävästi. Jokainen arvotontin myynti on myös pois tulevista vuokratuotoista, 9

19 jotka pitkällä aikavälillä tarkasteltuna ovat kaupungille tuottoisampia kuin tonttien myynti. Tontteja vuokraamalla maapohjan omistus säilyy kaupungilla, jolloin voidaan myös paremmin ohjata tulevaisuuden maankäyttöä ja kaupungin kehittymistä. Maanhankintaa toteutetaan laajentumisalueilla suunnitelmien mukaisen asunto- ja yritysrakentamisen mahdollistamiseksi. Maa- ja metsäomaisuudesta saatavat tulot varmistetaan pitkäjänteisen maapolitiikan ehdoilla. Metsäsuunnitelmakausi on päättymässä ja uusi metsäsuunnitelma valmistuu vuonna 2015 aikana. Tässä yhteydessä hyödynnetään vuonna 2013 tehdyn METSOinventoinnin tulokset. Kaupungin maaomaisuuden lisääntyessä myös metsämaata on kaupungin omistuksessa enemmän. Pinta-alasta ja metsän kasvusta johtuen metsän myyntitulo voitaneen nostaa vuodesta 2016 alkaen joitakin satojatuhansia euroja korkeammalle tasolle. Kunnossapidossa suurin haaste on kustannusten optimointi ja kuitenkin riittävä ja turvallinen palvelutason tarjonta, erityisesti väylien käyttäjille ympäri vuoden. Tämä edellyttää kunnossapidon sopimuskokonaisuuksien alueellista uudelleentarkastelua. Infrarakenteiden kunnossapidon laiminlyönnit rakenteiden vanhentuessa johtavat ennenaikaiseen kulumiseen, vaurioitumiseen ja palvelutason alenemiseen. Infran osalta on ajauduttu korjausvelkakierteeseen. Korjausvelan lyhentäminen tulee lähivuosina rasittamaan sekä investointirahoitusta että käyttötaloutta. Lähes väistämättömään kunnossapidon hoitotasojen laskuun haetaan mahdollisimman vähän asukkaita rasittavia vaihtoehtoja mm. jatkamalla väylien hoidon asettamista tärkeysjärjestykseen esimerkiksi käyttömäärien mukaan. Vuoden 2015 aikana on tehtävä suunnitelma kunnossapitoalueiden kilpailuttamisesta sekä suunnitelma siitä, mitä hallintajärjestelmiä kunnossapitoon tosiasiallisesti tarvitaan ja miten ne kytketään yhteen jo olemassa olevien järjestelmien kanssa. Teknisten järjestelmien lisäksi käytössä oleva palautejärjestelmä on eräs tällainen järjestelmä. Palautejärjestelmä on otettu käyttöön vuonna Vesihuollon kehittämissuunnitelman toimenpiteiden toteuttaminen edellyttää lisääntyvää yhteistyötä vesihuoltolaitosten ja viranomaisten kesken. Neuvontaa tehostetaan yhteistyössä muiden tahojen kanssa erityisesti haja-asutusalueiden jätevesihuollon sekä ympäristöterveydenhuollon lainsäädännön muuttuessa. Hulevesien hallinta tulee aiheuttamaan lisäkustannuksia (maksut, hallinnolliset kustannukset), joiden nettovaikutusta on vielä vaikea arvioida. Rakentajien ohjauksessa pääpaino on rakennusten terveellisyydessä ja omatoimisen asumisen tukemisessa. Ilmastopoliittisen ohjelman ja energiatehokkuussopimuksen toteuttaminen sekä kestävän kehityksen huomioon ottaminen on edelleen tärkeä painopistealue koko kaupunkitasolla. Ilmastopoliittiseen ohjelmaan sisältyvien tavoitteiden toteuttaminen ja seuranta edellyttävät myös työkalujen kehittämistä ilmastovaikutusten tunnistamiseen ja arviointiin suunnittelun apuvälineiksi sekä mahdollisimman tarkkaa tietoa kasvihuonekaasupäästöjen kehityksestä. Myös luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja edistäminen sekä vieraslajien torjunta ovat painopisteinä. Joukkoliikenteen osalta tavoitteena on koululaiskuljetusten ja haja-asutusalueiden joukkoliikenteen parempi integroiminen kuntaliitokset huomioiden. Kuopion Pysäköinti Oy:n toiminnan ja rahoituksen järjestelyt on tavoitteena toteuttaa vuoden 2014 lopussa. Kuopion kaupungin pysäköintitoiminta siirretään yhtiöön. 10

20 Kaupunginvaltuusto päättää järjestelystä joulukuussa Ratkaisulla on merkittäviä vaikutuksia kaupunkiympäristön palvelualueen vuoden 2015 talousarvioon ja toimintaan. Jätehuollon viranomaispalvelujen keskeisimpiä tehtäviä vuonna 2015 on jo vaiheittain aloitettu kiinteistöjen jätehuollon järjestämisen seuranta. Seurannalla varmistetaan, että kaikki asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöt ovat järjestetyn jätehuollon piirissä ja palvelut ovat jätehuoltomääräysten mukaisia. TOIMINNAN PAINOPISTEIDEN VAIKUTUKSET OSAAMIS- JA HENKILÖSTÖTARPEESEEN Toimintamuutoksista johtuen tilaajaosaamista ja hankehallintaa tulee edelleen vahvistaa. Tilaajaosaaminen edellyttää myös verkostoitumista valtakunnallisiin ja kansainvälisiin kehittämishankkeisiin ja tarvitsee kilpailuttamis- ja viestintäosaamista. Lisääntyvistä tehtävistä huolimatta henkilöstötarpeeseen vastataan ensisijaisesti sisäisin järjestelyin. Rekrytointitilanteissa hyödynnetään mahdollisuudet tehtäväkuvien laajentamiseen ja tehtävien yhdistämiseen. Kaupungin kasvuohjelman ja tonttituotannon turvaaminen vaatii sekä henkilötyöpanoksen että maan hankintaan varattavien investointien lisäystä. Henkilöstön talousosaamista lisätään ensisijaisesti sisäisellä koulutuksella. Lisäksi edistetään henkilöstön monitaitoisuutta ja tuetaan henkilöstöä ottamaan vastaan yhä laajenevia tehtäväkokonaisuuksia. Vuorovaikutustaidot, tiedonkulku ja kokonaisvaltainen ympäristöosaaminen sekä ekotehokkuuden hallinta korostuvat. Näiden taitojen ylläpitäminen ja hyödyntäminen edellyttävät työssä jaksamiseen panostamista mm. koulutuksen, palkitsemisen ja työhyvinvoinnin osalta. HENKILÖSTÖN JA OSAAMISEN SAATAVUUS Lähivuosina on vaihtuvuutta useissa erityisosaamista vaativissa tehtävissä. Rekrytoinnissa tavoitteena olevasta mentorointivaiheesta joudutaan taloudellisista syistä useissa tapauksissa luopumaan. Ostopalvelujen käyttö ja kumppanuudet edellyttävät riittäviä ohjausresursseja. Edistääkseen tulevaisuuden työvoiman saatavuutta kaupunkiympäristön palvelualue tarjoaa harjoittelupaikkoja alan opiskelijoille. SUUNNITELMA ULKOISTEN PALVELUJEN KÄYTÖSTÄ Rakentamisen ja kunnossapidon palveluissa on pysäköinnin järjestämistä lukuun ottamatta siirrytty tilaaja-tuottajajärjestelmään. Suunnittelupalvelut hoidetaan pääosin omana työnä. Maaomaisuuden hallintapalveluissa sekä ympäristö- ja rakennusvalvontapalveluissa käytetään ostopalveluja mm. puunkorjuussa, mittaus- ja tutkimuspalveluissa, eläinlääkintähuollossa ja laboratoriopalveluissa. Ostopalvelujen osuus kaupunkiympäristön palvelualueella kasvaa joukkoliikenteen järjestämisen mallin 11

21 muututtua. Uudessa järjestelmässä kaupunki ostaa palvelut liikennöitsijöiltä ja saa lipputulot.. 12

22 Kaupunkiympäristön palvelualue: Vetovoima, kilpailukyky ja kasvu: Taulukko 1 Kriittiset menestystekijät Arviointikriteeri Vuosittain seurattava mittari Tavoite Toimenpiteet Ohjelma Vahva ja monipuolinen Yritystonttien tarjonta Yritysrakentamisen määrä, Kasvuohje elinkeinoelämä. tonttivaranto lma Innovaatio- ja opiskelukaupunki Kampus kärkihanke 2020 Suunnittelun ja toteutumisen eteneminen Kuopiossa on riittävä ja monipuolinen yritystonttivaranto. Uusien alueiden suunnittelussa huomioidaan niiden toteutettavuus ja kaavataloudelliset seikat Kampus alueen suunnittelu etenee, siten että alueen asuntorakentaminen on aloitettavissa vuonna 2018 ja vireillä olevat toimitilahankkeet on toteutettavissa aikataulun mukaisesti. Monipuolinen yritystonttien kaavoitus ja aktiivinen maanhankinta kasvualueilla sekä uusien alueiden rakentaminen. Suunnittelussa ja vaikutusten arvioinneissa painotetaan tehokkuutta ja kustannustietoisuutta. Savilahden alueella asemakaavoitus etenee. Kokonaisuutta ohjaava projekti etenee. Kasvuohje lma Kuopio-kuva Kasvua ja vetovoimaa tukeva markkinointi Imagotutkimukset, yöpymiset, muuttoliike Ylläpidetään kaupungin houkuttelevuutta ja positiivista Kuopio kuvaa Edistetään toimivaa, vetovoimaista, terveellistä ja monimuotoista kaupunkiympäristöä Kasvuohje lma 13

23 Kaupunkiympäristön palvelualue: Asukkaat ja palvelut: Taulukko 1 Kriittiset menestystekijät Arviointikriteeri Vuosittain seurattava mittari Tavoite Toimenpiteet Ohjelma Tulevaisuuteen suunnattu ja Asuntotonttien tarjonta Asuntorakentamisen määrä, Kasvuohje kestävä kaupunkirakenne. tonttivaranto lma Asuntotonttien tarjonta mahdollistaa Kuopion kaupungin kasvun ja noin asunnon vuosittaisen rakentamisen Monipuolinen asuntotonttien kaavoitus ja aktiivinen maanhankinta kasvualueilla sekä uusien alueiden rakentaminen. Tulevaisuuteen suunnattu ja kestävä kaupunkirakenne. Tulevaisuuteen suunnattu ja kestävä kaupunkirakenne. Tulevaisuuteen suunnattu ja kestävä kaupunkirakenne. Lähiöiden ja keskustaajamien omaleimaisuus ja täydennysrakentaminen Lähiöiden ja keskustaajamien omaleimaisuus ja täydennysrakentaminen Joukkoliikenteen toimivuus ja kustannusvastaavuus Rakentamisen määrä Asukasluvun kehitys Käynnissä olevat lähiöuudistushankkeet Rakentamisen määrä Asukasluvun kehitys Käynnissä olevat lähiöuudistushankkeet Joukkoliikenteen käyttäjämäärä Täydennysrakentamista suunnataan kaupunginosiin, joissa se ei edellytä palvelujen lisärakentamista vaan tukeutuu päätettyjen verkostosuunnitelmien mukaiseen palvelutarjontaan. Täydennysrakentamista suunnataan kaupunginosiin, joissa se ei edellytä palvelujen lisärakentamista vaan tukeutuu päätettyjen verkostosuunnitelmien mukaiseen palvelutarjontaan. Joukkoliikenteen käyttäjämäärät kasvavat. Monipuolisen tonttivarannon varmistaminen. Lähiöiden täydennysrakentamisen suunnittelua tehostetaan ja ympäristön parantamisen suunnittelua jatketaan energiatehokkuus huomioiden. Taajamia kehitetään olemassa olevan infran ja palvelutarjonnan hyödyntämiseksi Asiakaslähtöiset, kysyntää tukevat reitti- ja palvelutarjonta Tuottavuu sohjelma Tuottavuu sohjelma Tuottavuu sohjelma Asiakaslähtöiset ja ennaltaehkäisevät palvelut. Palvelujen asiakaslähtöisyys Luodaan edellytyksiä asukkaiden osallisuuteen ja vaikuttamiseen. Kaupunkitasoista asiakaspalvelua kootaan ja sen palvelukonseptia uudistetaan. Asukkaiden aktivointi vuorovaikutukseen mm. sähköisen palautejärjestelmän avulla. Osallistutaan kaupunkitasoisen selvityksen tekemiseen. Tuottavuu sohjelma Kaupunkiympäristön palvelualue: Resurssit, johtaminen ja henkilöstö: Taulukko 1 14

24 Kriittiset menestystekijät Arviointikriteeri Vuosittain seurattava mittari Tavoite Toimenpiteet Ohjelma Tasapainoinen talous Tilikauden tulos Tilikauden tulos Investointien tulorahoitus Talous on tasapainossa valtuustokauden lopussa. Investointien pitkäjänteinen ennakointi, toteutuksen oikeaaikaisuus ja kustannustehokkaat suunnitteluratkaisut. Tuottavuu sohjelma Tasapainoinen talous Tuottavuuden kehittyminen Tuottavuusmittarit Toimintakate Palvelujen laatutasoja tarkastellaan kustannuskehityksen hallitsemiseksi. Maaomaisuuden tuoton tasaisen kertymän varmistaminen. Talvikunnossapidon tason arviointiselvitys Tehokas kilpailuttaminen Tuottavuu sohjelma Budjetin pitävyys HTV kehitys Henkilöstömenojen osuus toimintakuluista Palvelurakenteita ja palveluprosesseja kehitetään tuottavammiksi ja vaikuttavammiksi. Budjettitietoisuutta ja talousymmärrystä parannetaan kaikilla tasoilla. Henkilöstötarvetta vähennetään uusilla toimintatavoilla ja tuottavuustoimenpiteillä. Henkilöstöresurssin oikea käyttö suunnitellaan pidemmän tähtäimen henkilöstösuunnitelmilla. Muut tuottavuusohjelman toimenpiteet Kaupunkiympäristön palvelualueen ja hyvinvoinnin edistämisen palvelualueen yhteistyön tiivistäminen Palvelualueen sisäinen koulutus Kehitetään sähköisiä palveluja Oma toiminta ja henkilöstön käyttö sekä palvelujen ostaminen mitoitetaan kokonaistaloudellisesti edullisimmin. 15

25 Tasapainoinen talous Palveluverkon ja toimitilojen käytön tehokkuus Tilankäytön tehokkuus Myytyjen kiinteistöjen määrä ja arvo Tilojen vuokrausaste Palveluverkostojen ja tilojen käytön tehokkuutta lisätään edelleen. Tarpeettomista tiloista luovutaan (myynti, ulosvuokraus). Otetaan enemmän kaupungin omia kiinteistökohteita kaavoitusohjelmaan. Palvelualueen henkilöstön kokoaminen valtuustovirastotalolle sekä asiakaspalvelupisteisiin. Tuottavuu sohjelma Tasapainoinen talous Henkilöstötyön tuottavuus HTV kehitys Työkyvyttömyyskustannusten osuus palkkasummasta Työhyvinvointikysely Henkilöstön suorityskyky paranee ja työkyvyttömyyskustannusten osuus palkkasummasta vähenee Henkilöstöohjelman toteuttaminen Henkilöstö ohjelma Työhyvinvointityön painopisteenä on ennalta ehkäisevä toiminta ja ammatillinen koulutus. Tasapainoinen talous Hankintojen hallinta Toimintakulujen kehitys Ostopalveluja tarkastellaan kriittisesti osana talouden tasapainottamista. Määrätietoinen kokonaisjohtaminen Kokonaisjohtaminen Budjetin pitävyys Toimintaa, taloutta ja henkilöstöä suunnitellaan ja johdetaan pitkäjänteisesti ja kokonaisuus huomioiden. Tehokas kilpailutus, oman työn ja ostopalvelujen taloudellisuuden jatkuva tarkastelu. Osaamiskartoitusten hyödyntäminen ja laajentaminen Resurssien yhtenäiskäytön varmistaminen Tuottavuu sohjelma Henkilöstö ohjelma 16

26 3. AVAINPROSESSIEN TOIMINNAN PAINOPISTEET SEKÄ TOIMINNALLISET TAVOITTEET JA TOIMENPITEET Suunnittelupalvelut TOIMINTA-AJATUS Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut huolehtii asemakaavoituksesta, kunnallistekniikan, viheralueiden, satamien, venerantojen, urheilu-, ulkoliikunta- ja leikkipaikkojen ja muiden yleisten alueiden yleis- ja toteutussuunnittelusta ja suunnitteluttamisesta, liikennejärjestelmän suunnittelusta, vesihuollon järjestämisestä ja yleisestä kehittämisestä sekä joukkoliikenteestä ja kaupungin keskitetyistä henkilökuljetuspalveluista. Strategisena tehtävänä on varmistaa kaupungin kasvuohjelman edellyttämä tonttitarjonnan monipuolisuus ja riittävyys, kaupungin saavutettavuus sekä houkuttelevuus asuin-, yritys- ja opiskeluympäristönä. TOIMINTAYMPÄRISTÖ JA SEN MUUTOKSET Kaupunkistrategia edellyttää mm. asuin- ja yritystonttivarannon monipuolistamista, Savilahden kampusalueen kehittämishankkeita, täydennysrakentamisen vahvistamista, lähiöiden ja keskustaajamien kehittämistä, kaavojen toteutettavuutta ja taloudellisuutta sekä haja-asutusalueiden asiointiliikenteen turvaamista. Annetut resurssit eivät mahdollista tavoiteltua strategista tonttivarannon kasvattamista. Lisäksi on huomioitava Maaningan kuntaliitoksen aiheuttamat toimenpiteet. Asuntotuotannon nousu 500 asunnon tasosta n asuntoon vuodessa on nostanut parina viime vuonna huomattavasti tonttien kysyntää. Kysyntää vastaava tonttivaranto on käynyt kriittisen vähäiseksi sekä kerros- että pientalotonttien osalta, mikä vaarantaa Kuopion kasvuedellytyksiä. Tuotannon kasvu edellyttäisi pitkäjänteistä panostusta tonttituotantoon, jotta tonttivaranto mahdollistaa asuntotuotannon pysyvän n. 900 asunnon vuositasolla. Kasvutavoitteiden toteuttaminen edellyttää lähivuosina erityisesti asuntotuotantoalueiden kaavoitusta, täydennysrakentamis- ja yritystonttikaavoitusta sekä kaavamuutoksia keskusta-alueelle. Kunnallisteknisen suunnittelun resurssin puutteellisuus aiheuttaa aikatauluongelmia kaavoitusohjelman toteuttamisessa ja rakentamisen toteutussuunnittelussa. Kasvualuesuunnittelun lisäksi infrastruktuurin kunnon kohentaminen edellyttäisi kunnallistekniikan ja yleisten alueiden saneeraussuunnittelun osuuden lisäämistä. Ilmastopoliittinen ohjelma ja lainsäädäntö edellyttävät energiatehokkuutta, mm. täydennysrakentamisen osuuden lisäämistä, liikennepolitiikan kehittämistä sekä hulevesien ja tulvariskien entistä parempaa hallintaa. Valittu joukkoliikenteen järjestämistapa (alueellinen käyttöoikeussopimus) 17

27 edellyttää joukkoliikenneyksikköön vähintään yhden henkilön lisäystä, koska viranomaisen vastuut kasvavat. Budjetissa tulee varautua joukkoliikenteen asiakaspalvelun turvaamiseksi myös lisääntyvään viranomaistoimintaan, mm. matkustajainformaation, tiedottamisen sekä maksu- ja lippujärjestelmän hoitamisessa. Vesihuoltolain muutoksella tulee olemaan vaikutusta kaupungin toimintaan ja vesihuollon resursointiin, mm. hulevesien kokonaishallinnan osalta. Vesihuollon avustusrahojen riittävyys laajenevassa kaupungissa tulisi taata, jotta maaseutualueiden vesihuolto pystytään järjestämään teknis-taloudellisesti järkevästi. Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää vanhentuneiden asemakaavojen jatkuvaa arviointia sekä liitoskuntien asemakaavojen päivittämistä. Strateginen maankäytön suunnittelu edellyttäisi yleissuunnittelun vahvistamista mm. liikenne- ja viheraluejärjestelmäsuunnittelussa. Asuntotuotannon pitkäjänteinen ohjelmointi edellyttää yhteisen valmistelun kehittämistä esimerkiksi ns. "Kymppi -ohjelmalla". Suunnitelmiin liittyvien asiakirjojen määrä on kasvanut sekä työkohteiden valvonta lisääntynyt. Seudullinen joukkoliikenne mukaan lukien henkilökuljetusten järjestäminen on suuren meno- ja tulovolyymin sekä oman lautakunnan takia tarkoituksenmukaista organisoida omaksi palveluyksikökseen. Henkilötyövuosien vähentämistavoite edellyttäisi ostopalvelujen osuuden lisäämistä palvelu- ja hankintaohjelman mukaisesti, mutta oma työ on katsottu edullisemmaksi erityisesti osallistamista edellyttävissä täydennysrakentamistyyppisissä suunnittelutöissä. TOIMINNAN PAINOPISTEET Asunto- ja yritystonttien riittävä ja monipuolinen tonttivaranto - Savilahden kampusalueen suunnittelu - Lehtoniemen pohjoisosan asemakaavoitus ja tontinluovutuskilpailut, Hiltulanlahden 2- vaiheen ja Hepomäen yritysalueen asemakaavoitus - investointikohteiden suunnittelu mm. Lehtoniemen ja Hiltulanlahden asuntoalueilla - Kymppiohjelman valmistelu - ympäristö- ja rakennushistorialliset selvitykset Joukkoliikenteen toimivuus ja kustannusvastaavuus - koulukuljetusten ja haja-asutusalueiden joukkoliikenteen integroiminen kuntaliitokset huomioiden - joukkoliikenne- ja henkilökuljetuspalvelujen organisointi palveluyksiköksi Lähiöiden ja keskustaajamien omaleimaisuus ja täydennysrakentaminen - lähiöuudistushankkeisiin osallistuminen - vanhentuneiden asemakaavojen tarkistus 18

28 - täydennysrakentamisalueiden asemakaavoitus ja yleisten alueiden suunnittelu mm. rakentamattomien Y- tonttien osalta Puijonlaaksossa, Jynkässä ja Kelloniemessä - keskuspuistojen ja lähiliikunta-alueiden suunnittelu keskustassa, Puijonlaaksossa, Särkiniemessä ja Jynkässä Ennaltaehkäisevät ja omaehtoisuuteen kannustavat palvelut - liikennepoliittisen ohjelman laatiminen - liikenneturvallisuustyö - esteettömyyden edistäminen suunnittelussa - vesihuollon kehittämissuunnitelman toimenpiteiden toteutus Kasvun ja vetovoimaisuuden tukeminen - kaikessa suunnittelussa edistetään toimivan, vetovoimaisen ja terveellisen kaupunkiympäristön muodostumista. Tasapainoinen talous - tuottavuusohjelman toteuttaminen - tonttivarannon kasvattaminen - kaupungin kiinteistökehityskohteiden asemakaavan muutokset - kaavatalouden ja toteutettavuuden huomiointi suunnittelussa Määrätietoinen kokonaisjohtaminen - CAF itsearvioinnin kehittämistoimenpiteet - prosessikuvausten hyödyntäminen TOIMINNAN PAINOPISTEIDEN VAIKUTUKSET OSAAMIS- JA HENKILÖSTÖTARPEESEEN Strategiset tavoitteet edellyttävät asemakaavoituksen, yleissuunnittelun ja investointien suunnittelun resurssien vahvistamista. Vesihuollon ja henkilökuljetusten viranomaistoiminnan tuottaminen edellyttää resursointia. Suunnittelupalvelujen tilaajaosaaminen tarvitsee verkostoitumista valtakunnallisiin ja kansainvälisiin kehittämishankkeisiin sekä viranomaisiin ja tarvitsee kilpailuttamisosaamis- ja viestintätukea. Tuotannosta vastaavat tarvitsevat koulutusta mm. ekotehokkuuden ja hankeosaamisen osalta sekä viranomaisyhteistyötä. Suunnittelijoiden osaamistarpeissa korostuvat hankehallinta, ympäristöosaaminen ja ekotehokkuuden hallinta. Suunnitteluavustajien osaamisen hyödyntäminen, moniosaamisen kehittäminen ja varahenkilöjärjestelmän täydentäminen ovat kehittämiskohteina. Eläköityvien tilalle tulisi palkata työntekijöitä, joiden tehtävänkuva on monipuolinen. Moniosaamisen lisääminen edellyttää myös koulutusmahdollisuuksien 19

29 lisäämistä, työssäjaksamisen tukemista ja kannustavaa palkkausta. Resurssien käytön tehostamiseksi tarvitaan hanketoiminnan kehittämistä ja tiimitoiminnan edellytysten luomista. HENKILÖSTÖN JA OSAAMISEN SAATAVUUS Suunnittelupalvelujen henkilöstöstä saavuttaa eläkeiän v seitsemän henkilöä. Vapautuvien resurssien korvaaminen osaamistarpeiden mukaisesti on välttämätöntä kaupungin kasvuohjelman toteuttamiseksi. SUUNNITELMA ULKOISTEN PALVELUJEN KÄYTÖSTÄ Suunnittelupalvelut mukaan lukien investointien suunnittelu hoidetaan pääosin omana työnä. Ostopalvelujen ohjaus ja päätöksenteon valmistelu sitoo asiantuntijaresursseja siten, että oma työ tulee perustehtävissä kokonaistaloudellisesti edullisemmaksi. Ostopalveluja tarvitaan kehittämishankkeiden ideointiin, erityissuunnitteluun ja ruuhkahuippujen tasaamiseen. Yhteistyö rakennuttajien oman suunnittelun kanssa lisääntyy mm. tontinluovutus- ja suunnittelukilpailuilla. 20

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 362/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 362/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2018 1 (1) 3 Asianro 362/02.02.02/2018 Kaupunkiympäristön palvelualueen talousarvion käyttösuunnitelma 2018 Henkilöstö- ja talouspäällikkö Anne Simonen-Ruuskanen Kaupunkiympäristön

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 7879/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 7879/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2016 1 (1) 205 Asianro 7879/02.02.02/2016 Kaupunkiympäristön palvelualueen talousarvion käyttösuunnitelma 2017 Henkilöstö- ja talouspäällikkö Anne Simonen-Ruuskanen Kaupunkiympäristön

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 8331/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 8331/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2013 1 (1) 231 Asianro 8331/02.02.02/2013 Kaupunkiympäristön palvelualueen talousarvion käyttösuunnitelma 2014 Henkilöstö- ja talouspäällikkö Anne Simonen-Ruuskanen Johdon

Lisätiedot

KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2016

KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2016 KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2016 Kaupunkirakennelautakunnan käyttösuunnitelmaseminaari 25.11.2015 Kaupunkirakennelautakunnan käyttösuunnitelman päätöskokous 2.12.2015

Lisätiedot

KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015

KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 Kaupunkirakennelautakunnan käyttösuunnitelman päätöskokous 21.1.2015 Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue KÄYTTÖSUUNNITELMA

Lisätiedot

KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2014

KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2014 KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2014 Kaupunkirakennelautakunnan käyttösuunnitelman päätöskokous 11.12.2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/2013 1 (7) Kaupunkirakennelautakunta

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIAN ALUSTAVAT TAVOITTEET VUODELLE 2015

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIAN ALUSTAVAT TAVOITTEET VUODELLE 2015 KUOPION KAUPUNKISTRATEGIAN ALUSTAVAT TAVOITTEET VUODELLE 2015 Kuopion kaupungin strategisia painotuksia lähivuosille ja vuodelle 2015 on valmisteltu palvelualueiden johtoryhmien seminaarissa sekä Kuopion

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 6353/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 6353/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (1) 155 Asianro 6353/02.02.02/2015 Talousarvion 2016 valmistelutilanne kaupunkiympäristön palvelualueella Henkilöstö- ja talouspäällikkö Anne Simonen-Ruuskanen Kaupunkiympäristön

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIA. hyväksytty päivitetty 2013

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIA. hyväksytty päivitetty 2013 KUOPION 2020 KAUPUNKISTRATEGIA hyväksytty 2010 - päivitetty 2013 Arvot/ toimintaperiaatteet toimivat organisaation toiminnan ohjenuorina ROHKEUS Rohkeutta on tehdä asioita toisin kuin muut erottua, olla

Lisätiedot

Kasvun ja oppimisen palvelualue 2016

Kasvun ja oppimisen palvelualue 2016 Kaupunginhallitus 5.10.2016 Kuopion kaupungin talousarvio 2016 sekä vuosien 2016-2019 toimintaja taloussuunnitelma Sivu 87: sivun loppuun lisätään kasvun ja oppimisen palvelualueen toiminnalliset tavoitteet

Lisätiedot

KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE KUOPION KAUPUNKISEUDUN JOUKKOLIIKENTEEN TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2016

KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE KUOPION KAUPUNKISEUDUN JOUKKOLIIKENTEEN TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2016 KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE KUOPION KAUPUNKISEUDUN JOUKKOLIIKENTEEN TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2016 Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta 26.11.2015 Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön

Lisätiedot

Kaupunkiympäristön palvelualue

Kaupunkiympäristön palvelualue Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminta-ajatus Kaupunkiympäristön palvelualue huolehtii kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja hallinnasta sekä käyttökelpoisena pitämisestä. Se huolehtii

Lisätiedot

Jätehuollon viranomaispalvelujen osavuosikatsaus

Jätehuollon viranomaispalvelujen osavuosikatsaus Jätehuollon viranomaispalvelujen osavuosikatsaus 30.8.2014 (1-2/2014) Vs. palvelupäällikön katsaus Budjettitilanne Kaupunkiympäristön palvelualueen palvelualuejohtajan katsaus Kaupunkiympäristön palvelualueen

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013 Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto Järvenpään kaupunki PALVELUOHJELMA 1 Palvelujen järjestäminen Kaupungin ydintoimintoja ovat palvelutarpeen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 1744/ /2014. Kaupunkirakennelautakunta 19.3.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 1744/ /2014. Kaupunkirakennelautakunta 19.3. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2014 1 (1) 125 Asianro 1744/10.00.00/2014 Maanhankinnan määrärahat 2014 Kaupunkirakennelautakunta 19.3.2014 62: Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Maaomaisuuden hallintapalvelut

Lisätiedot

VUODEN 2017 TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA

VUODEN 2017 TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODEN 2017 TALOUSARVION KÄYTTÖSUUNNITELMA Ympäristö ja rakennuslautakunta 17.11.2016 Ympäristö- ja rakennusvalvontapalvelut Toiminta-ajatus Ympäristö- ja rakennusvalvontapalvelut huolehtii ympäristönsuojelun,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta Asianro 1371/02.02/2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta Asianro 1371/02.02/2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2017 1 (1) 18 Asianro 1371/02.02/2017 Hyvinvoinnin edistämisen palvelualueen vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden sekä sisäisen valvonnan toteutuminen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (1) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 7086/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (1) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 7086/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2016 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 110 20.12.2016 110 Asianro 7086/02.02.00/2016 Perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueiden käyttösuunnitelman sekä isäntäkuntapalveluiden

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 2160/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 2160/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2017 1 (1) Kaupunginhallitus 209 4.12.2017 81 Asianro 2160/02.02.02/2017 Talousarviomuutokset Päätöshistoria Kaupunginhallitus 4.12.2017 209 Va. talousjohtaja Jaana Kuuva

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/ (6) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 7086/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/ (6) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 7086/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/2016 1 (6) 110 Asianro 7086/02.02.00/2016 Perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueiden käyttösuunnitelman sekä isäntäkuntapalveluiden talousarvion hyväksyminen vuodelle

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2015

Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2015 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 30 Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2015 Asianro 248/02.06.01/2016 Hallintopäällikkö Anne Rantala 2.3.2016: Teknisen lautakunnan vuoden 2015 tilinpäätös on valmisteltu

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2012 Nro 4 KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala 2 Toimintaperiaatteet Tässä taloussäännössä annetaan

Lisätiedot

Toiminnan suunnittelu ja talousarvion 2019 valmistelutilanne

Toiminnan suunnittelu ja talousarvion 2019 valmistelutilanne Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/2018 1 (1) 19 Asianro 7662/02.02.00/2018 Toiminnan suunnittelu ja talousarvion 2019 valmistelutilanne Yleistä toiminnan ja talouden suunnittelusta Palvelupäällikkö

Lisätiedot

Ympäristö- ja rakennusvalvontapalvelut

Ympäristö- ja rakennusvalvontapalvelut Ympäristö- ja rakennusvalvontapalvelut Ympäristöjohtaja Lea Pöyhösen katsaus ajalta 1.1.-31.12.2015 Toiminta Toiminta eteni vuonna 2015 pääosin suunnitellusti ja toiminnalliset tavoitteet toteutuivat pääosin.

Lisätiedot

TEKNINEN OSASTO TALOUSARVIO KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 TOHOLAMMIN KUNTA

TEKNINEN OSASTO TALOUSARVIO KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 TOHOLAMMIN KUNTA TEKNINEN OSASTO TALOUSARVIO KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 TOHOLAMMIN KUNTA Tekninen johtaja 11.2.2015 VASTUUALUE TEKNINEN OSASTO HALLINTO JA TOIMISTO ESEEN HALLINTO JA TOIMISTO KUULUVAT YKSIKÖT IT-YKSIKKÖ RUOKAHUOLTO

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 7550/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 7550/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) 59 Asianro 7550/00.01.02.00/2015 Palvelualueorganisaation jatkokehittäminen / Kasvun ja oppimisen palvelualue Henkilöstö- ja hallintopäällikkö Pekka Savolainen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8562/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8562/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 223 16.12.2015 19 Asianro 8562/10.00.02.01/2015 Maa-alueen varaaminen Hatsalasta ja yhteistoimintasopimuksen tekeminen / Health City Finland

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 30/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5469/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 30/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5469/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 30/2015 1 (1) 357 Asianro 5469/02.02.02/2015 Talousarviomuutokset vuodelle 2015 Talousarviopäällikkö Pirjo Salmelainen Talous- ja strategiapalvelu Talousarviomuutoksia vuodelle

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/2013 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 173 09.10.2013. 173 Asianro 6689/10.00.02.01/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/2013 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 173 09.10.2013. 173 Asianro 6689/10.00.02.01/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja /0 () 7 Asianro 89/0.00.0.0/0 Alueen varaaminen Männistön kaupunginosan korttelista 0 (Untamonkatu) / Kuopion Vanhustenkotiyhdistys ry Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Maaomaisuuden

Lisätiedot

MYRSKYLÄN KUNNAN VISIO 2020

MYRSKYLÄN KUNNAN VISIO 2020 Kunnanhallitus 30.5.2011 91 LIITE 37 Valtuusto 13.6.2011 15 LIITE 18 MYRSKYLÄN KUNTA MYRSKYLÄN KUNNAN VISIO 2020 JA STRATEGIA VISION TOTEUTUMISEKSI Kunnan visio 2020 Myrskylä on viihtyisä asuinkunta kohtuullisten

Lisätiedot

Yhdyskunta ja ympäristöpalvelut

Yhdyskunta ja ympäristöpalvelut Toiminnalliset tavoitteet Yhdyskunta ja ympäristöpalvelut Tontinluovutusmäärät investoinnit Joukkoliikennepalvelutaso rahoitus Ympäristötavoitteet Prosessien käytännön yhteistyö hyvinvointi 1 Tulot 43

Lisätiedot

2015 - Tilakeskus-liikelaitos Resurssit ja johtaminen

2015 - Tilakeskus-liikelaitos Resurssit ja johtaminen Espoo 05-11-2014 2015 - Tilakeskus-liikelaitos Resurssit ja johtaminen Kaupunkikonsernin talous on tasapainossa. Osaava ja uudistuskykyinen henkilöstö kehittää palvelujen laatua ja tuottavuutta. Valtuustokauden

Lisätiedot

Kuntatekniikka Tulosalue huolehtii kunnallistekniikan, liikuntapaikkojen ja ulkoilureittien sekä taajaman liikenneja viheralueiden ja kunnosta.

Kuntatekniikka Tulosalue huolehtii kunnallistekniikan, liikuntapaikkojen ja ulkoilureittien sekä taajaman liikenneja viheralueiden ja kunnosta. Toiminta-ajatus Ilomantsin rakennettu ympäristö on hyvin hoidettu ja viihtyisä. Sisäisille asiakkaille annettavilla palveluilla tuetaan kunnan peruspalveluiden tuottamista. Toiminta-ajatus tulosalueittain

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/2013 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 89 22.10.2013. 89 Asianro 7575/02.02.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/2013 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 89 22.10.2013. 89 Asianro 7575/02.02.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/2013 1 (1) 89 Asianro 7575/02.02.00/2013 Talousarviomuutokset 2013 / perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueet Kaupungin talousarvion sitovuusmääräysten mukaan bruttobudjetoiduilla

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta Asianro 6328/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta Asianro 6328/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2017 1 (1) 21 27.9.2017 26 25.10.2017 34 Asianro 6328/02.02.00/2017 Hyvinvoinnin edistämisen palvelualueen vuoden 2018 talousarvioesitys / Tilannekatsaus Päätöshistoria 27.9.2017

Lisätiedot

KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 YM PÄRISTÖLU PALAUTAKU NTA

KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 YM PÄRISTÖLU PALAUTAKU NTA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 YM PÄRISTÖLU PALAUTAKU NTA Forssan kaupunki Talousarvio ja -suunnitelma 2015-2017 TOIMIALA PALVELU TILIVELVOLLINEN 50 YHDYSKUNTAPALVELUT 600 RAKENNUSVALVONTA JA YMPÄRISTÖPALVELUT

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Henkilöstöohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto HENKILÖSTÖOHJELMA 1 Henkilöstöohjelman lähtökohdat Johtamisvisio Linjakas johtajuus ja yhteinen sävel.

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2013

Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2013 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 30 Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2013 Asianro 191/02.06.01/2014 Tiivistelmä Teknisen lautakunnan talouden sopeutustoimenpiteet sisältävä talousarvio toteutui laaditun

Lisätiedot

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1. TALOUTTA JA TOIMINTAA KOSKEVAT OHJEET JA SÄÄNNÖT Kaupungin taloudenhoitoa ja sen järjestämistä ohjaavat kuntalain 8. luku, kirjanpitolaki ja asetus, kirjanpitolautakunnan

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (1) Kaupunginhallitus 148 11.05.2015. 148 Asianro 1341/10.02.03/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (1) Kaupunginhallitus 148 11.05.2015. 148 Asianro 1341/10.02.03/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 78 29.4.2015 148 Asianro 1341/10.02.03/2015 Asemakaavaehdotus / Keilanrinne Päätöshistoria Kaupunkirakennelautakunta 25.2.2015 40 Suunnittelujohtaja

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) 30 Asianro 4790/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) 30 Asianro 4790/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) 30 Asianro 4790/02.02.00/2015 Vuoden 2016 talousarvion valmistelu Vuoden 2016 talousarviovalmistelu on käynnistetty kevään 2015 aikana kaupunginjohtajan johtoryhmässä,

Lisätiedot

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE 1. SITOVUUDEN MÄÄRITTELY Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava valtuuston hyväksymää talousarviota. Talousarvion käyttötalousosassa on asetettu kunnan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (1) Kaupunginhallitus 124 25.03.2013. 124 Asianro 1519/10.00.02/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (1) Kaupunginhallitus 124 25.03.2013. 124 Asianro 1519/10.00.02/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (1) 124 Asianro 1519/10.00.02/2013 Maljalahden rantakerrostalotonttien tarjousten hyväksyminen ja esisopimusten tekeminen Kaupunkirakennelautakunta 20.3.2013 49: Kiinteistöjohtaja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 23.10.2013 Sivu 1 / 1 1031/02.02.02/2013 116 Teknisen lautakunnan vuoden 2013 syyskuun seurantaraportti ja käyttösuunnitelman tarkistaminen kiinteiden rakenteiden ja laitteiden (94)

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3343/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3343/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/2017 1 (1) 70 Asianro 3343/10.00.02.00/2017 Tontin 297-2-1-3 varaaminen / Lujatalo Oy Vs. kiinteistöjohtaja Lauri Lytsy Maaomaisuuden hallintapalvelujen tukipalvelut Lujatalo

Lisätiedot

Jyväskylän maapolitiikan ja maankäyttöpolitiikan linjaukset. 24.1.2013 Ora Nuutinen Kaupunkirakennepalvelut/Maankäyttö Tontit ja maanhallinta

Jyväskylän maapolitiikan ja maankäyttöpolitiikan linjaukset. 24.1.2013 Ora Nuutinen Kaupunkirakennepalvelut/Maankäyttö Tontit ja maanhallinta Jyväskylän maapolitiikan ja maankäyttöpolitiikan linjaukset 24.1.2013 Ora Nuutinen Kaupunkirakennepalvelut/Maankäyttö Tontit ja maanhallinta maapolitiikka Käsitteitä kaupungin suorittamaa maanhankintaa,

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuusto 13.11.2014 108 1 Kemijärvi 2020 Vedenvälkettä ja vihreää kultaa Kemijärven kaupunki on vuonna 2020 Itä-Lapin elinvoimainen palvelu- ja seutukuntakeskus, joka hyödyntää maantieteellistä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2013 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 50 20.03.2013. 50 Asianro 1905/10.00.02.04/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2013 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 50 20.03.2013. 50 Asianro 1905/10.00.02.04/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2013 1 (1) 50 Asianro 1905/10.00.02.04/2013 Nilsiässä sijaitsevien rakennuspaikkojen luovutusehdot Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Maaomaisuuden hallintapalvelut Kuopion kaupungin

Lisätiedot

Asianro 4539/10.00.01/2014. Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Maaomaisuuden hallintapalvelut

Asianro 4539/10.00.01/2014. Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Maaomaisuuden hallintapalvelut Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2014 1 (1) 150 Asianro 4539/10.00.01/2014 Maa-alueiden ostaminen Savilahdesta Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Maaomaisuuden hallintapalvelut Suomen valtio omistaa Savilahdessa

Lisätiedot

Kaupunkiympäristön palvelualue

Kaupunkiympäristön palvelualue 1 Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminta-ajatus Kaupunkiympäristön palvelualue huolehtii kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja hallinnasta sekä käyttökelpoisena pitämisestä. Se huolehtii

Lisätiedot

VUODEN 2017 TALOUSARVIOESITYKSEN VALMISTELU

VUODEN 2017 TALOUSARVIOESITYKSEN VALMISTELU VUODEN 2017 TALOUSARVIOESITYKSEN VALMISTELU + = nettomenoja vähentävä (supistaa menoja tai lisää tuloja) TA Muutokset/ ESITYS Htv PALVELUALUE: Kaupunkiympäristön palvelualue Toimintatulot 47 123 123 1

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Talousarvion noudattamista koskevat ohjeet Talousarvion sitovuuden osalta kaupunginhallitus esittää noudatettavaksi

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

VUODEN 2016 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2017-2018 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2016 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2017-2018 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET Talouspalvelut 1.6.2015 Palvelukeskuksille VUODEN 2016 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2017-2018 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET KÄYTTÖTALOUSOSA Kunnan toimintaa ja taloutta ohjataan vähintään kolmeksi vuodeksi

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2018

Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2018 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 31 Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2018 Asianro 305/02.06.01/2019 Hallintopäällikkö Anne Rantala 25.2.2019: Teknisen lautakunnan vuoden 2018 tilinpäätös on oheismateriaalina.

Lisätiedot

Inkoo 2020 18.6.2015

Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoon missio Inkoon kunta luo edellytyksiä inkoolaisten hyvälle elämälle sekä tarjoaa yritystoiminnalle kilpailukykyisen toimintaympäristön. Kunta järjestää inkoolaisten peruspalvelut

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-8/2016

Osavuosikatsaus 1-8/2016 Liikelaitos Vastuuhenkilö Vs. liikelaitoksen johtaja Päivi Takkinen Toiminta ja siinä tapahtuneet olennaiset muutokset Kiinteistöpalvelujen palvelusopimusten arvo on yht. 33 083 062 euroa. Uusina asiakaskohteina

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 3: Muutosohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto MUUTOSOHJELMA 1 Muutosohjelman lähtökohdat Strategiset päämäärät Järvenpäätä johdetaan strategialähtöisesti

Lisätiedot

Kaupunkiympäristön palvelualueen johtaminen ja organisointi

Kaupunkiympäristön palvelualueen johtaminen ja organisointi Kaupunkiympäristön palvelualueen johtaminen ja organisointi 1 KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUEEN TEHTÄVÄT... 2 2 KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUEEN ORGANISOINTI... 2 3 JOHTAMINEN... 4 4 VASTUUHENKILÖIDEN TEHTÄVÄT...

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 7156/08.01.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 7156/08.01. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2018 1 (1) 58 Asianro 7156/08.01.00/2018 Joukkoliikenteen talousarvioiden 2019 esitykset Joukkoliikennepäällikkö Kaisu Matinniemi Henkilökuljetusten järjestäminen Yleistä

Lisätiedot

OHJE VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN SEKÄ VUODEN 2018 TALOUSARVION JA KÄYTTÖSUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN SEKÄ VUODEN 2018 TALOUSARVION JA KÄYTTÖSUUNNITELMAN LAATIMISEKSI OHJE VUOSIEN 2018 2022 TALOUSSUUNNITELMAN SEKÄ VUODEN 2018 TALOUSARVION JA KÄYTTÖSUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Suunnittelujärjestelmän kokonaisuus Strategia Kaupunkistrategia vuosille 2014-2025 hyväksyttiin

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 7063/08.00.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Asianro 7063/08.00. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2017 1 (1) 3 Asianro 7063/08.00.00/2015 joukkoliikennestrategia 2025 Päätöshistoria 15.12.2016 52 Suunnittelupäällikkö Tanja Leppänen KT-suunnittelu Heinäkuun alussa 2014

Lisätiedot

Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta

Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Kaupunginvaltuusto 65 19.06.2017 Tekninen lautakunta 79 31.08.2017 Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Kaupunginvaltuusto 19.06.2017 65 TARK.LTK

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2014

Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2014 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 25 Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2014 Asianro 279/02.06.01/2015 Vs. hallintopäällikkö Sami Koskikallio 25.2.2015: Teknisen lautakunnan vuoden 2014 tilinpäätös on valmisteltu

Lisätiedot

Talousarvio ja taloussuunnitelma 2016-2018

Talousarvio ja taloussuunnitelma 2016-2018 Asra 8.9.2015 Talousarvio ja taloussuunnitelma 2016-2018 Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta Rakennusvalvonta Sivu 2 TP 2014 TA+muutokset 2015 TA 2016 2017 2018 Toimintatuotot 319 908 404 100 354 000

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 210 02.12.2015. 210 Asianro 8005/02.05.00.00/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 210 02.12.2015. 210 Asianro 8005/02.05.00.00/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (1) 210 Asianro 8005/02.05.00.00/2015 Pysäköinnin taksatarkistukset 2016 alkaen Kaupungininsinööri Ismo Heikkinen Rakentamisen ja kunnossapidon tukipalvelut Pysäköintitaksojen

Lisätiedot

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014.

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014. MYNÄMÄEN KUNTA Kh 19.1.2015 1 Vuoden 2015 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet Talousarvio Talousarvion käsittelyä, hyväksymistä, velvoittavuutta, sisältöä ja rakennetta sekä talousarvioperiaatteita koskevat

Lisätiedot

Lohjan kaupunki. Kaupunkisuunnittelulautakunta TALOUSARVIO 2016 Käyttösuunnitelma

Lohjan kaupunki. Kaupunkisuunnittelulautakunta TALOUSARVIO 2016 Käyttösuunnitelma Lohjan kaupunki Kaupunkisuunnittelulautakunta TALOUSARVIO 2016 Käyttösuunnitelma Kaupunkisuunnittelulautakunta 8.12.2015 1 1 KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNNAN SITOVAT TAVOITTEET... 2 2 KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNNAN

Lisätiedot

KAUPUNKIRAKENNELAUTAKUNTA Vastuuhenkilö: tekninen johtaja. 210 Kaupunkirakennelautakunnan yhteiset palvelut Vastuuhenkilö: tekninen johtaja

KAUPUNKIRAKENNELAUTAKUNTA Vastuuhenkilö: tekninen johtaja. 210 Kaupunkirakennelautakunnan yhteiset palvelut Vastuuhenkilö: tekninen johtaja KAUPUNKIRAKENNELAUTAKUNTA Vastuuhenkilö: tekninen johtaja 210 Kaupunkirakennelautakunnan yhteiset palvelut Vastuuhenkilö: tekninen johtaja Kaupunkirakennelautakunta järjestää tekniset palvelut ja siinä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 18/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 224 16.12.2015. 224 Asianro 8457/10.00.02.01/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 18/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 224 16.12.2015. 224 Asianro 8457/10.00.02.01/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 18/2015 1 (1) 224 Asianro 8457/10.00.02.01/2015 Tonttien 297-25-80-1 (Jynkän koulu) ja 297-43-17-1 (Karttulan koulu) vuokraaminen / Kiinteistö Oy Kuopion Koulutilat Kiinteistöjohtaja

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 6341/ /2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 6341/ /2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2014 1 (1) 184 Asianro 6341/10.00.02.01/2014 Asuntotontin 297-20-16-2 maanvuokrasopimuksen esisopimuksen laatiminen ja tontin vuokraaminen / Niiralan Kulma Oy Kiinteistöjohtaja

Lisätiedot

Liikenne- ja viheralueet

Liikenne- ja viheralueet Liikenne- ja viheralueet Kaupunkirakennelautakunnan perehdytystilaisuus 24.1.2013 Kaupungininsinööri Markku Kemiläinen 25.1.2013 KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT Tukipalvelut JOHDON TUKI Palvelupiste Hannikainen

Lisätiedot

Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit

Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit Esi- ja perusopetuksen kehittämisverkoston päätösseminaari katse kohti tulevaisuutta 11.5.2006 Tampere Veli-Matti Kanerva, kehityspäällikkö Kasvatus- ja

Lisätiedot

ORIMATTILA. Kaupunkistrategia

ORIMATTILA. Kaupunkistrategia ORIMATTILA Kaupunkistrategia 2020 Kaupunginvaltuusto 7.6.2011 Kaupunginvaltuusto 18. - 19.11.2011 Kaupunginvaltuusto 20.2.2012 Strategiatyöryhmä 20.5.2013 Kaupunginhallitus 27.5.2013 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta Valtuustoseminaari 23.5.2017 Miksi? Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen Toiminnan kehittäminen ja parantaminen Toiminnan taloudellisuus ja tuloksellisuus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (6) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/ kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (6) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/ kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2018 1 (6) 380 Talousarvion toteutumisennusteet vuonna 2018 kaupunkiympäristön toimialalla HEL 2018-004193 T 02 02 01 Päätös Käsittely päätti merkitä tiedoksi kaupunkiympäristön

Lisätiedot

Selostus tekijöistä, jotka olennaisesti vaikuttavat toimialan valtuustokauden kehyksen toteutumiseen Tasapainotussuunnitelmien onnistuminen tähän asti

Selostus tekijöistä, jotka olennaisesti vaikuttavat toimialan valtuustokauden kehyksen toteutumiseen Tasapainotussuunnitelmien onnistuminen tähän asti TALOUDEN TOTEUTUMISEN RAPORTOINTI TEKNINEN TOIMI Selostus tekijöistä, jotka olennaisesti vaikuttavat toimialan valtuustokauden kehyksen toteutumiseen Tasapainotussuunnitelmien onnistuminen tähän asti Eurotavoitteen

Lisätiedot

Henkilöstösuunnitelma liitetään osaksi taloussuunnitelmaa.

Henkilöstösuunnitelma liitetään osaksi taloussuunnitelmaa. Talouspalvelut 8.8.2016 Palvelukeskuksille VUODEN 2017 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2018-2019 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET Kunnan toimintaa ja taloutta ohjataan vähintään kolmeksi vuodeksi laadittavalla

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103. Rakennuslautakunta 20.08.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103. Rakennuslautakunta 20.08.2015 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 20.08.2015 Sivu 1 / 1 103 Rakennuslautakunnan vuoden 2015 seurantaraportti I (Kh) Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Nyyssönen, puh. 050 344 5063 Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816 26600

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 102 05.06.2013. 102 Asianro 4064/10.00.02.08/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 102 05.06.2013. 102 Asianro 4064/10.00.02.08/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (1) 102 Asianro 4064/10.00.02.08/2013 Pihlajalaakson 2. vaiheen kerros- ja rivitalotonttien vuokrausehdot Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Maaomaisuuden hallintapalvelut

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 10 Asianro 144/02.02.02/2012. Kaupunginhallitus 3.12.2012 459:

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 10 Asianro 144/02.02.02/2012. Kaupunginhallitus 3.12.2012 459: Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 10 Asianro 144/02.02.02/2012 Vuoden 2012 talousarviomuutokset Kaupunginhallitus 3.12.2012 459: Talousarviopäällikkö Pirjo Salmelainen Talous- ja strategiapalvelu

Lisätiedot

KAUPUNKIRAKENNELAUTAKUNTA Vastuuhenkilö: tekninen johtaja. 210 Kaupunkirakennelautakunnan yhteiset palvelut Vastuuhenkilö: tekninen johtaja

KAUPUNKIRAKENNELAUTAKUNTA Vastuuhenkilö: tekninen johtaja. 210 Kaupunkirakennelautakunnan yhteiset palvelut Vastuuhenkilö: tekninen johtaja KAUPUNKIRAKENNELAUTAKUNTA Vastuuhenkilö: tekninen johtaja 210 Kaupunkirakennelautakunnan yhteiset palvelut Vastuuhenkilö: tekninen johtaja Kaupunkirakennelautakunta järjestää tekniset palvelut ja siinä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 7093/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 7093/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/2015 1 (1) 180 Asianro 7093/10.00.02.00/2015 Tarjousten perusteella myytävät omakotitontit Julkulassa sekä Saaristokaupungin Lehtoniemessä ja Rautaniemessä Kiinteistöjohtaja

Lisätiedot

2.8. YMPÄRISTÖTOIMEN TOIMIALA

2.8. YMPÄRISTÖTOIMEN TOIMIALA 2.8. YMPÄRISTÖTOIMEN TOIMIALA Toimiala vastaa Joroisten kunnan ympäristötoimen viranomaispalvelujen tuottamisesta. Ympäristötoimen toimialaan kuuluvat rakennusvalvonta, ympäristönvalvonta, maa-ainesasiat

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 104 10.06.2015. 104 Asianro 4028/10.00.02.00/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 104 10.06.2015. 104 Asianro 4028/10.00.02.00/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2015 1 (1) 104 Asianro 4028/10.00.02.00/2015 Maljalahden rantakerrostalotonttien tarjouskilpailu 2015 Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Maaomaisuuden hallintapalvelujen tukipalvelut

Lisätiedot

Strateginen sopimus

Strateginen sopimus KIINTEISTÖTOIMIALAN STRATEGINEN SOPIMUS 1. SOPIMUKSEN JA TOIMINNAN KUVAUS Sopijatahot Turun kaupungin kaupunginhallitus ja Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta Sopimuksen tarkoitus Määritellä Kiinteistöliikelaitoksen

Lisätiedot

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti Kasvatus- ja opetuslautakunta 69 21.10.2014 Hyvinvointitoimikunta 53 05.11.2014 Lausunto Karkkilan kaupungin talousarviosta vuodelle 2015 122/02.02/2014 Kasvatus- ja opetuslautakunta 21.10.2014 69 Esittelijä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 176 24.09.2014. 176 Asianro 5990/10.00.02.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 176 24.09.2014. 176 Asianro 5990/10.00.02.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/2014 1 (1) 176 Asianro 5990/10.00.02.00/2014 Asuntotontin 297-33-5-1 (Kärängänkatu 2) myynti / Rakennusliike Lapti Oy Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Maaomaisuuden hallintapalvelut

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 2569/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 2569/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 44 9.4.2015 Ympäristö- ja rakennuslautakunta 7.5.2015 Kaupunginhallitus 179 1.6.2015 53 Asianro 2569/00.01.02/2015 Muutosehdotus

Lisätiedot

Talousarvion rakenne, toiminnan ja talouden sitovuus sekä seuranta (5-9) (Nämä ovat talousarviokirjaa täydentäviä asioita)

Talousarvion rakenne, toiminnan ja talouden sitovuus sekä seuranta (5-9) (Nämä ovat talousarviokirjaa täydentäviä asioita) Kaupunginvaltuusto 19.12.2016 Liite 2 155 KAUPUNGINVALTUUSTON KOKOUS 19.12.2016 Talousarvion 2017 käsittelyjärjestys 1. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan puheenvuoro 2. Kaupunginjohtajan talousarvioesittely

Lisätiedot

Ympäristöviraston tammi - kesäkuun 2016 toimintaraportti

Ympäristöviraston tammi - kesäkuun 2016 toimintaraportti n tammi - kesäkuun 2016 toimintaraportti Tehtäväalueiden vastuuhenkilöiden antamien raporttien perusteella toiminta etenee kokonaisuutena suunnitellusti ja hyväksytyt strategiset ja operatiiviset tavoitteet

Lisätiedot

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus Kaupungin ydin- ja tukiprosessit Kaupunginhallitus 28.5.2018 Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 Prosessien työstäminen Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 2 Uuden Järvenpään prosessien

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3972/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3972/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/2017 1 (1) 102 Asianro 3972/10.00.02.01/2017 Kallioaineksen otto-oikeuksien luovuttaminen sekä alueen vuokraaminen kallioaineksen varastointi- ja toiminta-alueeksi kiinteistöstä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 117 26.06.2013. 117 Asianro 4839/10.00.02.09/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 117 26.06.2013. 117 Asianro 4839/10.00.02.09/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (1) 117 Asianro 4839/10.00.02.09/2013 Omakotitonttien luovuttaminen vuoden 2014 rakentamiseen Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Maaomaisuuden hallintapalvelut Kaupungilla

Lisätiedot

Kuukausiseuranta ja toteumaennuste HELMIKUU Kaupunginhallitus

Kuukausiseuranta ja toteumaennuste HELMIKUU Kaupunginhallitus Kuukausiseuranta ja toteumaennuste HELMIKUU 2019 Kaupunginhallitus 25.3.2019 Ennuste helmikuu 2019 Helmikuun toteuman perusteella tehdyn ennusteen mukaan koko vuosi on toteutumassa hyvin lähelle talousarvioon

Lisätiedot

Yhtymähallitus 204 23.10.2012. Vuoden 2012 talousarviomuutokset 542/02.02.00/2012. Yhall 19.6.2012 135

Yhtymähallitus 204 23.10.2012. Vuoden 2012 talousarviomuutokset 542/02.02.00/2012. Yhall 19.6.2012 135 Yhtymähallitus 204 23.10.2012 Vuoden 2012 talousarviomuutokset 542/02.02.00/2012 Yhall 19.6.2012 135 Valmistelija: Talous- ja hallintojohtaja Seija Kärkkäinen, seija.karkkainen(at) ylasavonsote.fi, puh

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN 2020-2021 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 1. Yleiset laadintaperusteet SAVUKOSKEN KUNTA Kunnan talousarvio ja taloussuunnitelma laaditaan suunnittelukaudelle 2019-2021.

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN LAUTAKUNNAN TALOUSARVION VUODELLE 2016

LASTEN JA NUORTEN LAUTAKUNNAN TALOUSARVION VUODELLE 2016 Lasten ja nuorten lautakunta 88 29.09.2015 LASTEN JA NUORTEN LAUTAKUNNAN TALOUSARVION VUODELLE 2016 Lasten ja nuorten lautakunta 29.09.2015 88 Lasten ja nuorten lautakunnan talousarviota on valmisteltu

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2015 1 (1) Kaupunginhallitus 201 15.06.2015. 201 Asianro 4028/10.00.02.00/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2015 1 (1) Kaupunginhallitus 201 15.06.2015. 201 Asianro 4028/10.00.02.00/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 104 10.6.2015 201 Asianro 4028/10.00.02.00/2015 Maljalahden rantakerrostalotonttien tarjouskilpailu 2015 Päätöshistoria Kaupunkirakennelautakunta

Lisätiedot