Käytäntöjä, huomioita ja suosituksia Kotomaatti-koulutuksen pilottikoulutuksista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käytäntöjä, huomioita ja suosituksia Kotomaatti-koulutuksen pilottikoulutuksista"

Transkriptio

1 Minna Hallikainen ja Leila Rapo-Jääskeläinen Ammatillinen kotoutumiskoulutus Kotomaatti (ESR ) Etelä-Savon ammattiopisto Käytäntöjä, huomioita ja suosituksia Kotomaatti-koulutuksen pilottikoulutuksista TAUSTAA Etelä-Savon ammattiopistossa pilotoitiin maahanmuuttajien ammatillista kotoutumiskoulutusta vuosina Koulutukset järjestettiin Euroopan Sosiaalirahaston ja Etelä-Savon ELY-keskuksen tuella. Pilottikoulutus järjestettiin kaksi kertaa. Koulutus kesti 200 päivää. Ohjaava jakso (100 päivää) sisälsi valmiuksia kehittäviä opintoja suhteessa koulutusalaan ja tavoiteammattiin ryhmämuotoisena opetuksena. Ammatillisen jakson aikana (100 päivää) opiskelijat olivat oman tavoiteammattinsa mukaisesti eri koulutusaloille harjoittelemaan käytännössä opiskelua tutkintoon valmistavassa koulutuksessa. Ammatillinen jakso auttoi muodostamaan realistisen kuvan omista valmiuksista. Opiskelijoilla oli mahdollisuus suorittaa jo yksi tutkinnonosa valmiuksiensa mukaisesti. Koulutuksiin osallistui yhteensä 2x14 opiskelijaa. Ryhmät olivat monimuotoisia. Ensimmäisessä ryhmässä oli opiskelijoita 10 eri kansalaisuudesta ja tavoiteammatteja heillä oli 8 eri koulutusalalta. Toisessa ryhmässä oli myös opiskelijoita 10 eri kansalaisuudesta ja tavoiteammatteja oli 7 eri koulutusalalle. Yhteistyötä tehtiin yhteensä 12 eri tutkinnon opettajien kanssa. Vastuuopettaja Leila Rapo-Jääskeläinen sekä Kotomaatti-hankkeen projektipäällikkö Minna Hallikainen ovat koonneet kokemusten ja palautteiden pohjalta näitä huomioita ja suosituksia, jotka toivomme jatkossa otettavan huomioon koulutuksen toteuttamisessa. Palautetta ovat antaneet opiskelijat sekä koulutuksen ohjaavan ja ammatillisen koulutuksen jaksojen opettajat. Koulutuksen rakennetta ja sisältöjä esitellään tarkemmin liitteenä olevassa kuvassa. Koulutusta on tiivistetty pilottikoulutusten jälkeen niin, että jatkossa se voitaisiin toteuttaa 180 päivän kokonaisuutena. KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄ Kotomaatti-koulutuksen perusedellytys on, että koulutuksen järjestäjällä on ohjaavan koulutuksen lisäksi ammatillista koulutustarjontaa.

2 2 KOULUTUKSEN TAVOITE Opiskelija saa ammatilliseen tutkintoon johtavan koulutuspaikan tai työllistyy. Koulutuksen avulla vahvistetaan opiskelijan itseohjautuvuutta, opiskeluvalmiuksia ja elinikäisen oppimisen avaintaitoja sekä kehitetään ammatillista kielitaitoa ja osaamista. Opiskelija on itse aktiivinen oppija ja toimija, joka saa koulutuksen aikana riittävästi henkilökohtaista ohjausta. Opiskelijan kanssa laaditaan yhteistyössä tavoitteellinen ja realistinen jatkosuunnitelma. Pilottikoulutusten opiskelijoista 81 % on aloittanut ammatilliset opinnot ja 9 % työllistynyt. KOHDERYHMÄ Kohderyhmä on lähtömaastaan ammatillista koulutusta ja/tai osaamista omaavat tai ammatillisesta koulutusalastaan selvillä olevat aikuiset maahanmuuttajat, joiden valmiudet eivät riitä vielä ammatillisiin opintoihin. Kahteen Kotomaatti-koulutukseen osallistuneet 28 opiskelijaa edustivat 16 eri kansalaisuutta. Opiskelijat olivat asuneet Suomessa 2-12 vuotta. Heistä seitsemän oli muuttanut Suomeen pakolaisina, kuusi työmuuttajina, viisi paluumuuttajina ja loput 10 perhesyistä. Aikaisempi koulutustausta vaihteli 4 vuoden peruskoulusta aina korkeakoulututkintoon. Pilottiryhmissä opiskelleiden maahanmuuttajien kielitaito vaihteli koulutuksen alussa välillä A2.1 B1.1. Kokemuksemme mukaan jos hakeutujan kielitaito on heikompi kuin A2.2, sitä voi kompensoida hakeutujan aiempi osaaminen suunnitellulta ammattialalta. Pilottiryhmissä oli mukana sekä suoraan kotoutumiskoulutuksesta tulleita että työssä olleita, työttömäksi jääneitä maahanmuuttajia. Pilottiryhmät olivat ns. sekaryhmiä, johon hakeutuvien tavoiteammatteja ei ollut määritelty kouluttajan taholta etukäteen. Koulutus oli opiskelijalähtöistä. Opiskelijat sijoittuivat ammatillisen koulutuksen jaksolla useille eri koulutusaloille. Sekaryhmän etu oli siinä, että pystyimme poimimaan yhteistyössä TE-toimiston kanssa Kotomaatti-koulutukseen ne opiskelijat, joilla oli selkeä suunnitelma tavoiteammatista ja jotka hyötyivät eniten yksilöllisestä ohjauksesta. Jatkossa voitaisiin kokeilla ryhmiä, joihin haetaan ennalta sovitusti 2-3 eri koulutusalalle tähtääviä opiskelijoita. Koulutusalojen tulisi olla suhteellisen hyvin työllistäviä aloja. KOULUTUKSEN RYTMITYS Kotomaatti-koulutus on tärkeää rytmittää alkamaan siten, että ammatillisen koulutuksen jakso alkaa samaan aikaan kuin ammatillisen koulutuksen uudet ryhmät aloittavat opiskelun. Tämä tarkoittaa Etelä-Savon ammattiopistossa käytännössä esimerkiksi seuraavaa: - Aloitus syksyllä: Ohjaava jakso (80 päivää), ammatillinen jakso (100 päivää)

3 3 - Aloitus keväällä: Ohjaava jakso (80 päivää), ammatillinen jakso (100 päivää). Välissä kesätauko, jolloin opiskelijoita autetaan löytämään oman alan kesätyötä tai työkokeilupaikka. ENNEN KOULUTUSTA Suositeltavaa on, että opiskelija on ollut työkokeilussa tavoiteammatissaan ennen koulutuksen aloittamista. KOULUTUKSEEN HAKEUTUMINEN Koulutukseen voivat hakeutua kohderyhmään kuuluvat maahanmuuttajat. Kotomaatin piloteissa lähes kaikkien hakeutujien kielitaito, oppimisvalmiudet ja matematiikka testattiin Testipisteen alkukartoitustestistön avulla, koska alkukartoitusta ei ollut tehty heille aikaisemmin. Suositamme, että TE-toimisto välittää asiakkaan luvalla koulutuksen järjestäjälle alkukartoituksessa saadut tai vastaavat tulokset, mikäli alkukartoituksesta tai muista tuloksista ei ole kulunut kohtuuttomasti aikaa. Tämä auttaa huomattavasti koulutusvalinnoissa sekä koulutuksen henkilökohtaistamisessa ja tarvittavan lisäohjauksen rakentamisessa. KOULUTUKSEN KOTIPESÄ Pilottikoulutuksissa huomattiin, että Kotomaatin-tyyppinen nivelvaiheen koulutus haki paikkaansa oppilaitoksen sisällä. Onko se kotoutumiskoulutusta vai ammatillista koulutusta? Mielikuvan tasolla voidaan kuvata eroa siinä, työnnetäänkö kotoutumiskoulutuksesta kohti ammatillista koulutusta vai vedetäänkö ammatillisesta koulutuksesta ammatilliseen? Saadun kokemuksen pohjalta suositamme, että tällainen koulutus olisi osa ammatillista koulutusta. Vielä voimassa oleva Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta, 8 b ( /247) sanoo seuraavaa: Opiskeluvalmiuksia parantavat opinnot Osana näyttötutkintoon valmistavaa koulutusta voidaan järjestää opintoja, joiden tarkoituksena on mahdollistaa näyttötutkinnon tai sen osan suorittaminen ja näyttötutkintoon valmistavaan koulutukseen osallistuminen niissä tapauksissa, joissa opiskelijalla ei ole riittäviä opiskeluvalmiuksia. Opiskeluvalmiuksia parantavat opinnot voivat päätoimisina kestää enintään kuuden kuukauden ajan. Koulutuksen järjestäjä päättää opiskeluvalmiuksia parantavien opintojen järjestämisestä ja sisällöstä.

4 4 KOULUTUKSEN VASTUUOPETTAJA Kokemuksemme mukaan Kotomaatti-koulutuksen vastuuopettajan tulee olla ammatillinen opettaja. Vastuuopettajalla on tärkeää olla laaja-alaista osaamista eri koulutusaloista sekä hyvät verkostot oppilaitoksen sisällä ja työelämään. Opiskelijoiden palautteen mukaan heille oli merkityksellistä se, että koulutuksen alusta lähtien he kokivat olevansa vahvasti matkalla kohti ammatillista koulutusta. Tämä vaikuttaa myönteisesti opiskelijan asennoitumiseen ja motivoitumiseen. Vastuuopettajan tulee voida vaikuttaa ohjaavan jakson lukujärjestyksen rakentamiseen erityisesti pedagogisesta näkökulmasta. Ensimmäisessä pilottikoulutuksessa vastuuopettajalla oli vähemmän lähiopetusta ryhmälle kuin toisessa pilotissa. Suositamme, että vastuuopettajalla on riittävästi lähiopetusta ja kontaktointia opiskelijoiden kanssa jotta syntyy luottamusta ja ohjauksellinen ote säilyy koko koulutuksen ajan. Silloin vastuuopettaja voi myös reagoida riittävän nopeasti erilaisiin tilanteisiin. Molemmissa pilottiryhmissä oli esimerkiksi opiskelijoita, joiden tavoiteammatti vaihtui koulutuksen aikana. Vastuuopettaja vastaa koulutuksen kokonaisuudesta hakeutumisvaiheesta aina sen loppuun saakka. Ohjaavalla jaksolla hän on näkyvä toimija, ammatillisella jaksolla taustatuki opiskelijoille ja ammattiopettajille. Vastuuopettajan rooli korostuu ammatillisella jaksolla erityisesti opiskelijoiden jatkopolkujen rakentamisessa. Suositamme, että tähän varataan resurssia esimerkiksi lisäohjauksen kautta. YHTEISTYÖ JA ROOLIT TOIMIJOIDEN VÄLILLÄ Kotomaatti-koulutus pohjautuu eri toimijoiden väliseen tiiviiseen yhteistyöhön. Oppilaitoksen ulkopuolella yhteistyö TE-toimiston kanssa on erityisen tärkeää hakeutumisvaiheessa ja jatkopolkujen suunnittelussa. Yhteistyötä tarvitaan myös koulutuksen jälkeen, jos opiskelijan jatkopolun toteutuminen vaatii lisää aikaa tai muuttuu. Muita tärkeitä toimijoita ovat työssäoppimispaikat, joille Kotomaatti-tyyppinen koulutus on uutta. Koulutusmallin avaamiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä se auttaa työssäoppimisjaksoilla opiskelijaa saamaan tarvitsemaansa ohjausta, rakentavaa palautetta ja arviointia. Oppilaitoksen sisäpuolella yhteistyön sujuminen ei ole itsestäänselvyys. Mitä paremmin oma ja toisten toimijoiden roolit ja vastuut ovat selvillä jokaisella, sitä paremmin koulutus ja sen tavoitteet onnistuvat. Opiskelijan kasvu itseohjautuvuuteen ja vastuunottaminen omasta oppimisesta ovat keskeisiä piilo-opetussuunnitelman tavoitteita. Koulutusta toteuttavilta opettajilta tarvitaan ohjausta ja tukea sekä kärsivällisyyttä ja ymmärrystä oikeassa kohdassa huomioiden opiskelijoiden yksilöllisyys. Toisaalta opiskelijoille tulee tehdä selväksi koulutuksen rajat. Opettajien tulee olla tarpeen tullen

5 5 tiukkoja mutta ymmärtäviä. Ohjauksellinen työote on merkityksellinen opiskelijan kannalta, ja siksi sen määrittelyyn yhdessä olisi hyvä käyttää aikaa. Kotomaatin pilottikoulutuksissa ohjaavaa jaksoa toteuttivat kotoutumiskoulutuksen opettajat yhdessä vastuuopettajan kanssa. Ammatillisen koulutuksen jaksolla päävastuu kunkin opiskelijan etenemisestä siirtyi ammattiopettajille. Uuden tyyppinen nivelvaiheen koulutus haastoi kaikkia toimijoita tulemaan pois omalta mukavuusalueeltaan ja oppimaan toisenlaista lähestymistä koulutuksen toteuttamiseen. Kotoutumiskoulutuksen opettajien on tärkeää peilata opetustaan ja omaa rooliaan opiskelijan ammatillisessa koulutuksessa tarvitsemiin valmiuksiin. Vastaavasti ammatillisen opettajan on tärkeää ymmärtää, että Kotomaatin opiskelija on vasta kehittämässä valmiuksiaan. Osalla opiskelijoista valmiudet olivat jo riittävän hyvät ensimmäisen tutkinnonosan suorittamiseen, osalla valmiudet kehittyivät hapuillen. Silloin tarvitaan mm. kielitietoista opetusta ja ohjausta. Ammatillisen koulutuksen rooli korostuu Kotomaatti-koulutuksessa. Koulutuspäälliköiden ja opettajien on oltava riittävän aikaisin selvillä ammatillisen koulutuksen jaksolla aloittavista Kotomaattiopiskelijoista, jotta heidän mukana olonsa aloittavassa ryhmässä voidaan ennakoida. Kotomaatin vastuuopettajalla on tärkeä tehtävä tässä yhteistyön rakentamisessa jo ohjaavan jakson aikana. Hyviä käytäntöjä olivat mm. opiskelijoiden tutustumiskäynnit koulutusaloille sekä kummiopettajien nimeäminen jo ohjaavan jakson aikana. Ammattiopettajien ja ammatillisen koulutuksen jaksoille siirtyvien Kotomaatti-opiskelijoiden on tärkeää tavata viimeistään ohjaavan jakson loppuvaiheessa. Suositamme, että opettajilla on yhteisesti muodostettu ja jaettu käsitys siitä, miten kutakin opiskelijaa voidaan tukea hänen yksilöllisellä polullaan ja ammatillisessa kasvussa hyvällä ohjauksellisella työotteella. Tähän tarvitaan työaikaa, joka tulee huomioida resursoinnissa. Yhteistyössä on syytä muistaa huomioida myös opintosihteerit, kts. kohta Wilma. TIEDONKULKU Hyvällä tiedonkululla edistetään Kotomaatti-koulutuksen onnistumista ja vältetään väärinkäsityksiä puolin ja toisin. Suositamme, että vastuuopettaja huolehtii tarvittavasta tiedonkulusta erityisesti ammatillisen koulutuksen koulutuspäälliköiden, opettajien ja opintosihteerien kanssa heti ohjaavan koulutuksen alusta lähtien. Tietoa tarvitaan mm. koulutuksesta, käytännöistä sekä opiskelijoista ja heidän yksilöllisistä tavoitteistaan.

6 6 WILMA Pilottikoulutusten kokemusten mukaan Wilma ei toimi Kotomaatin opiskelijoilla tiedonvälittäjänä ohjaavan ja ammatillisen jakson välillä. Ongelmallista oli se, että opiskelijaa ei voitu liittää samaan aikaan kahteen eri koulutukseen Wilmassa. Opiskelijan perusryhmä oli Kotomaatti, mutta ammatillisen koulutuksen jakson aikana hän olisi tarvinnut kaiken sen tiedon, mitä ammattiopettaja välitti muulle ryhmälle Wilman kautta. Ohjaavalla jaksolla tehty henkilökohtaistaminen ei myöskään välittynyt ammatillisen jakson opettajalle. Suositamme, että Wilman toimivuuteen tämän tyyppisessä koulutuksessa kiinnitetään huomiota ja siihen tehdään mahdollisia parannuksia. VERTAISTUKI Hyvä käytäntö oli pyytää alalla jo opiskelevia maahanmuuttajia käymään ryhmässä ja kertomaan kokemuksiaan ammatillisessa koulutuksessa opiskelusta. Vertaistuki rohkaisi ja motivoi pilottikoulutusten opiskelijoita omien valmiuksien kehittämisessä. Suosittelemme tätä lämpimästi myös jatkossa. OHJAAVAN KOULUTUKSEN JAKSO Ohjaavan koulutuksen sisällöt on lueteltu erikseen liitteenä olevassa kuvassa. Nostamme sieltä esiin joitain yksittäisiä opintokokonaisuuksia, joiden toteutuminen on erityisen tärkeää. Tietotekniikka Pilottikoulutuksissa mukana olleilla opiskelijoilla oli suuret vaihtelut tietotekniikan valmiuksissa. Tietotekniikan opetuksesta ei siten voida supistaa opetustunteja. Ohjaavan koulutuksen tulee taata opiskelijoille tietotekniikkavalmiudet ammatillista koulutusta ja työelämää varten. Ammatilliset lupakoulutukset Pilottikoulutuksissa opetussuunnitelmaan oli rakennettu sisälle mahdollisuus suorittaa ammatillisia lupakoulutuksia henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Tämä oli onnistunut ratkaisu. Lupakoulutukset valmensivat opiskelijoita hyvin ammatilliseen koulutukseen ja tukivat ammatillisuuden kasvua. Työssäoppiminen Tavoitteellinen, ohjattu, arvioitu ja itsearvioitu työssäoppimisjakso ohjaavan jakson aikana on opiskelijalle tärkeä ammatillisen kasvun takia. Ensimmäisen pilottiryhmän palautteiden pohjalta jaksotimme toisen ryhmän työssäoppimisen niin, että ohjaavan jakson alkupuolella oli lyhyt noin yhden viikon ja loppupuolella pidempi noin neljän viikon työssäoppiminen mallilla 4+1. Mikäli koulutusta järjestetään jatkossa lyhennetyllä mallilla ( päivää), työssäoppimista voitaisiin kokeilla

7 7 esimerkiksi mallilla 3 päivää alussa ja 3 viikkoa lopussa (3+2). Kokemuksemme mukaan työssäoppiminen mm. selkeyttää ja varmistaa opiskelijoille alan valintaa, avaa työtehtäviä ja konkretisoi työelämän pelisääntöjä. Useilla opiskelijoilla ensimmäisen ohjaavan jakson työssäoppimispaikka oli sama johon mentiin toisella eli ammatillisen koulutuksen jaksolla. Vastuuopettajan monipuoliset työelämäverkostot auttoivat löytämään hyviä työssäoppimispaikkoja. Pilottikoulutuksissa työssäoppimispaikat valittiin opiskelijoiden henkilökohtaisten tilanteiden mukaan. Opiskelijoita oli yrityksissä, kaupungin työpaikoissa, työpajoilla ja oppilaitoksessa. Oppilaitoksessa tapahtuva työssäoppiminen on perusteltua silloin, kun opiskelijalla on vain vähän tai ei ollenkaan kokemusta tavoiteammatistaan, ja oppilaitoksen tarjoama oppimisympäristö on riittävän monipuolinen. Emme voi olla korostamatta liikaa opiskelijalähtöisen ohjauksen merkitystä työssäoppimisjaksojen aikana. Pilottikoulutuksissa työssäoppimispaikoilla käytiin pidemmillä top-jaksoilla keskimäärin 3-4 kertaa. Ensimmäisellä kerralla tehtiin sopimus yhdessä työpaikkaohjaajan ja opiskelijan kanssa. Tässä yhteydessä käytiin tarkasti läpi sopimuksen lisäksi pilottikoulutuksen idea sekä opiskelijan yksilölliset tavoitteet, työpaikan käytännöt ym. Toinen ja kolmas ohjauskäynti keskittyivät opiskelijan oppimisen ohjaamiseen ja viimeinen käynti oli arviointikeskustelu. Työssäoppimisen ohjaukseen panostaminen hyödyttää monilla eri tavoilla. Se sitouttaa eri osapuolia, selventää opiskelijan tavoitteita ja työssäoppimisen suunnitelmallisuutta, avaa käytännön asioita (esim. työtehtävät, työvuorot, työpaikan pelisäännöt, turvavarusteet, veronumero, vakuutus jne.) ja auttaa reagoimaan nopeasti mahdollisissa ongelmatilanteissa. Pilottikoulutuksissa todettiin, että ammatillisen koulutuksen tavoin hyvin valmisteltu ja ohjattu työssäoppiminen valmisti opiskelijoita ammatillisen koulutuksen työssäoppimisjaksoille. Itseohjautuvuus ja itsearviointitaidot Pilottikoulutuksissa kiinnitettiin huomiota opiskelijan itseohjautuvuuden ja itsearviointitaitojen kehittymiseen. Kokemuksiemme mukaan itseohjautuvuuden kehittyminen kulkee vuorovaikutuksessa ammatillisen kasvun kanssa. Myös tämä puoltaa aikaisemmin mainittua suositusta siitä, että koulutuksessa painottuvat ammatilliset opinnot. Itsearviointitaitojen kehittämisessä käytettiin näitä pilottikoulutuksia varten kehitettyä OpiskelijaTutkaa. Opiskelijat vastasivat koulutuksen aikana kolme kertaa samoihin kysymyksiin, joiden avulla he arvioivat tavoitteiden selkeyttä, luottamusta omiin mahdollisuuksiin, kielitaidon ja muun osaamisen riittävyyttä, työkykyä ja voimavaroja, työnhakutaitoja ja verkostoja, läheisiltä saatua tukea

8 8 sekä opiskeluun ja työllistymiseen vaikuttavia aineellisia tekijöitä. Arviointiasteikko oli välillä 0 5 (ei ollenkaan erittäin hyvin). Itsearviointia tehtiin kolme kertaa: koulutuksen alussa, puolessa välissä ja lopussa. Tuloksista piirrettiin jokaisella kerralla kuvio, jota käytettiin ohjauksen välineenä. Piirrokset kuvasivat hyvin myös niitä sisäisiä prosesseja, joita opiskelijat koulutuksen aikana kävivät läpi. Opiskelijat antoivat hyvää palautetta OpiskelijaTutkasta. Suositamme jatkossa sen käyttämistä sekä opiskelijan itsearvioinnin että ohjaamisen välineenä. SIIRTYMINEN OHJAAVALTA JAKSOLTA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JAKSOLLE Pilottikoulutuksista saatujen kokemusten pohjalta suositamme, että koulutuksessa valmistellaan hyvin opiskelijoiden siirtyminen ohjaavalta jaksolta ammatilliselle jaksolle. Tavoitteena on, että opiskelija siirtyy hallitusti ja ohjatusti ammatilliselle jaksolle. Opiskelijan kannalta katsottuna hän siirtyy turvallisesta ryhmästä ammatillisen koulutuksen ryhmään, jolloin ryhmän vertaistuki jää pois. Tämä voi aiheuttaa monenlaista jännitystä esim. suomen kielen riittämisestä tai yksin jäämisestä. Ammattiopettajien tulee taas olla selvillä siitä, millaisella opiskelijastatuksella Kotomaatin opiskelija on. Käytännössä opiskelija sujuvaa siirtymää ohjaavalta jaksolta ammatilliselle jaksolle voidaan edistää mm. seuraavasti: Tiedonkulku ja yhteistyö Koulutusaloille on tärkeää toimittaa tietoa riittävän ajoissa tulevista Kotomaatin opiskelijoista. Tämä tarkoittaa käytännössä tiedotusta heti ohjaavan jakson alussa. Opiskelijan mahtuminen mukaan aloittaviin opetusryhmiin ei ole itsestäänselvyys, siksi tässä tarvitaan hyvää ennakointia ja yhteistyötä opettajien ja koulutuspäälliköiden kanssa. Pilottikoulutuksissa tiedonkulussa ja yhteistyössä käytettiin mm. kohdennettuja tiedotteita, sähköpostikeskusteluja ja tapaamisia. Hyvä käytäntö oli koulutuspäälliköiden nimeämä yhteys/kummiopettaja. Ohjaavan jakson aikana oli tärkeää saada ennakkoon selville ammatillisen jakson tulevat tutkinnonosat, jolloin opiskelijat pystyivät ennakkoon tutustumaan tutkinnonperusteisiin, ammattikieleen ja sanastoon. Osa opiskelijoista oli jo ohjaavan jakson aikana tutustumassa koulutusalaan. On tärkeää järjestää tapaaminen tulevan ammattiopettajan ja opiskelijan välillä viimeistään ohjaavan jakson lopussa. Käytännössä järjestimme ryhmätapaamisen, johon oli kutsuttu kaikki kummiopettajat. Esittelimme heille koulutuksen, tutustuimme kahvikupin ääressä ja opiskelijat olivat valmistelleet kysymyksiä opettajille. Tilaisuus auttoi purkamaan jännitystä ja madalsi kynnystä aloittaa ammatillinen jakso. Maahanmuuttajien koulutuksessa on hyvä muistaa, että itsestäänselvyyksiä ei voi olla. Käytännön tasolla opiskelijan on tärkeää tietää mahdollisimman konkreettisesti ja yksiselitteisesti, milloin ammatillisen koulutus alkaa ja missä hänen pitää silloin olla.

9 9 AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JAKSO Kotomaatti-opiskelija osana valmistavan koulutuksen ryhmää Pilottikoulutukset oli rakennettu niin, että Kotomaatti-koulutuksen opiskelija aloitti ammatillisen jakson aina uuden, ammatilliset opinnot aloittavan ryhmän mukana. Tällöin koulutuksen aloittaminen oli kaikille uutta ja Kotomaatti-koulutuksen opiskelija oli mukana alusta lähtien yhtenä opiskelijana muiden joukossa. Kotomaatti-koulutuksen opiskelija on tärkeää ottaa ammatillisen koulutuksen ryhmään mukaan yhden-vertaisesti ja kiinnittää huomiota ryhmäytymiseen. Pilottikoulutuksissa Wilma tuotti haasteita (kts. Wilma), joita ei ole edelleenkään ratkaistu. Ammattiopettajien on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että opiskelija saa lukujärjestykset ja muun ryhmälle arjessa suunnatun tiedotuksen sujuvasti. Yhteistyö jatkuu Ammatillisen koulutuksen jaksolla tarvitaan edelleen hyvää yhteistyötä opiskelijan, ammattiopettajan ja Kotomaatin vastuuopettajan välillä. Suositamme, että kaikissa käytännön asioissa järjestetään tarvittaessa matalalla kynnyksellä tapaamisia. Vastuuopettaja on taustalla ja tarvittaessa tukena opiskelijalle ja ammattiopettajalle. Lisäohjaus ja muut tukitoimet Työvoimakoulutuksessa opiskelijalla on mahdollisuus saada lisäohjausta, jota opettajat voivat antaa havaitessaan tarvetta esim. opitun kertaamiselle ja tutkintosuunnitelman laatimiseen. Kotomaattikoulutuksessa lisäohjauksen merkitys on suuri, sillä opiskelijat ovat vasta kartuttamassa valmiuksiaan opiskella ammatillisia opintoja. Pilottikoulutuksissa oli käytössä suomi toisena kielenä-tukea ammatillisten opintojen rinnalla joka toinen viikko. Suosittelemme, että myös jatkossa suomen kielen lisäohjausta järjestetään jossain muodossa. Koulutusalalla tarvittava ammattisuomi kehittyy parhaiten alan opinnoissa. Pilottikoulutusten aikana moni opettaja kertoi ottaneensa tietoisesti käyttöön selkeää suomea, selkomateriaaleja, ymmärryksen varmistamista jne. Hyvä käytäntö on myös antaa opiskelijalle etukäteen tunnilla käsiteltävät materiaalit, jolloin hän voi tutustua niihin ennakolta ja keskittyä muistiinpanojen tekemisen sijaan kuuntelemaan opetusta. Suosittelemme lämpimästi näiden käytäntöjen jatkumista ja eteenpäin leviämistä koko oppilaitoksessa. Tutkinnonosan suorittaminen Pilottikoulutuksissa opiskelijalla oli mahdollisuus suorittaa tutkinnonosa, jos hänen valmiutensa riittivät siihen. Tutkintotilaisuuteen valmistautuminen ja tutkinnonosan suorittaminen ovat hyvää

10 10 harjoitusta opiskelijalle ja konkretisoivat hänelle omia valmiuksia suhteessa koulutuksen vaatimuksiin. Tutkinnonosia suoritti molemmissa ryhmissä noin puolet osallistujista. Suosittelemme, että tämä mahdollisuus säilyy vastaavantyyppisessä koulutuksessa myös jatkossa. OPISKELIJAN JATKOPOLUT Pilottikoulutuksissa tehtiin hanketyönä ammatillisen koulutuksen puolessa välissä ohjauskeskustelut jokaisen opiskelijan kanssa. Opiskelija sai kertoa omia tuntemuksiaan koulutuksen sujumisesta, valmiuksistaan sekä sen hetkisistä jatkosuunnitelmistaan. Tämän kierroksen jälkeen tavattiin jokaisen ammattiopettajan kanssa ja kuultiin hänen näkemyksiään samoista asioista. Suunnitelmista tehtiin yhteenveto, joka lähetettiin TE-toimistoon. Jatkopolkujen rakentamiseen ja yhteistyöhön eri toimijoiden kanssa on syytä varata resurssia vastuuopettajalle noin 40 h. Opiskelijan on tärkeää tietää ammatilliseen koulutukseen hakeutumisen periaatteista ja saada tarvittaessa tukea tähän. Esedussa pilottikoulutuksiin osallistuneiden piti hakea opiskelupaikkaa ammatilliseen koulutukseen valmistavasta koulutuksesta samalla tavalla kuin muidenkin hakeutujien, ml. oppilaitoksen oma kielitesti. Toisaalta koulutukseen hakeutuminen oli helpompaa, koska useat pilottikoulutuksiin osallistuneet olivat suorittaneet jo yhden tutkinnonosan ja heidät tunnettiin koulutusalalla. Joidenkin hakeutujien kohdalla heille voitiin tarjota esim. opintonsa keskeyttäneiden aloituspaikkoja. Osa pilottikoulutuksiin osallistuneista pystyi joustavin järjestelyin jatkamaan samassa ammatillisen koulutuksen ryhmässä, jossa he olivat aloittaneet. KOULUTUKSEN PÄÄTTÄMINEN Pilottikoulutuksissa käytettiin neljä päivää koulutuksen lopussa koulutuksen päättämiseen. Opiskelijat palasivat koulutusaloilta taas yhteen. Ensimmäisenä päivänä käytiin läpi kuulumiset, keskusteltiin koulutuksen kokonaisuudesta sekä arvioitiin sitä. Opiskelijoiden antama palaute pilottikoulutuksista on ollut merkityksellistä. Kahtena seuraavana päivänä tehtiin jatkosuunnitelmia, jossa työvälineenä olivat henkilökohtaiset haastattelut (1h/opiskelija) ja OpiskelijaTutka. Viimeisenä päivänä opiskelijat tekivät Opal-palautteet ja viettivät koulutuksen päätösjuhlaa. KOULUTUKSEN JÄLKEEN Pilottikoulutuksissa tehtiin koulutuksen päättymisen jälkeen vielä yhteistyötä opiskelijan, koulutusalojen, TE-toimiston ja työpaikkojen kanssa jatkopolkujen käynnistämisessä Käytännössä tämä tarkoitti esimerkiksi sen varmistamista, että opiskelija sai TE-toimiston päätöksellä oikeuden opiskella työttömyystuella. Joidenkin opiskelijoiden hakeutumisvaihe oli vielä kesken, ja sen etenemiseksi tehtiin yhteistyötä. Muutaman opiskelijan kohdalla aloitettiin työkokeilupaikan

11 11 etsiminen, kun tavoiteammatin mukaista ammatillista koulutusta ei vielä alkanut ja opiskelija joutuu odottamaan uutta hakua puolen vuoden ajan. Suosittelemme, että koulutuksen päättymisen jälkeen opiskelijaa ei jätetä yksin, vaan hänelle tarjotaan tarvittaessa tukea. Oppilaitoksen kannalta kyseessä on vain vähäinen ajan käyttö, mutta opiskelijan jatkopolun toteutumisen kannalta sillä on suuri merkitys.

12 HAKEUTUMINEN KOTOMAATTI-KOULUTUS 80 pv KOTOMAATTI KOULUTUTUS 100 pv KOULUTUKSEN JÄLKEEN 12 KUVA: Ammatillinen kotoutumiskoulutus Kotomaatti Lähtötason testaus Kielitaito Jopa A2.1, jos toiminnallisuuteen painottuva koulutus, hyvin työllistävä ammatti, aikaisempaa osaamista alalta A2.2 B1.1, jos teoreettisesti vaativa koulutus, uusi ammatti Matematiikka ja oppimisvalmiudet suhteessa tavoiteammattiin Haastattelu Motivaatio, osaaminen, työkokeilut, huomioon alan työllistävyys suhteessa tavoiteammattiin OHJAAVA JAKSO Henkilökohtaistaminen, osaamisen tunnistaminen Lähtötason testaus ATK suhteessa tavoiteammattiin Valmiuksia kehittäviä opintoja suhteessa koulutusalaan ja tavoiteammattiin Opiskelu näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa Itseohjautuvuus ja itsearviointitaidot Ammatillinen suomi Matematiikka Ammatilliset lupakoulutukset ATK Yhteiskuntatietous Työelämätietous Työnhakuvalmennus Työkunto ja työhyvinvointi Työssäoppiminen Arviointi ja jatkosuunnitelmat AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JAKSO Opiskelu tutkintoon valmistavassa koulutuksessa Omien valmiuksien kehittäminen Realistinen kuva tutkintoon valmistavasta koulutuksesta Mahdollisuus suorittaa yksi tutkinnonosa Ammattisuomi Yhteistyö jatkopolkujen suunnittelussa Opiskelija, vastuuopettaja ja ammatilliset opettajat Työssäoppimispaikka ja oppilaitos Oppilaitos ja TEtoimisto Seuranta Tarvittaessa tuki koulutukseen hakeutumiseen, työn hakemiseen, työkokeiluun jne. Tiivis ohjausprosessi, minäpystyvyyden tukeminen

OPISKELIJATUTKA OHJAUKSEN JA ITSEARVIOINNIN TUKENA

OPISKELIJATUTKA OHJAUKSEN JA ITSEARVIOINNIN TUKENA Minna Hallikainen Kotomaatti Ammatillinen kotoutumiskoulutus-hanke.. 8..7 OPISKELIJATUTKA OHJAUKSEN JA ITSEARVIOINNIN TUKENA Taustaa Etelä-Savon ammattiopiston Kotomaatti hankkeessa (ESR 7) pilotoitiin

Lisätiedot

Kuvasanakirja. näyttötutkinnoista ja henkilökohtaistamisesta

Kuvasanakirja. näyttötutkinnoista ja henkilökohtaistamisesta Kuvasanakirja näyttötutkinnoista ja henkilökohtaistamisesta Suomen koulutusjärjestelmä Yliopisto- ja korkeakoulututkinnot Ammattikorkeakoulututkinnot Työelämä Erikoisammattitutkinnot Lukio/ Ylioppilastutkinto

Lisätiedot

Valmentaudu tuleviin opintoihin!

Valmentaudu tuleviin opintoihin! Valmentaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2015 2016 Koe tekemisen, osaamisen ja onnistumisen iloa! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) Valmentavassa

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Työssäoppimisen kyselyt, ISKUT oppilaitokset

Työssäoppimisen kyselyt, ISKUT oppilaitokset Työssäoppimisen valmistelu ja suunnittelu Työssäoppimisen kyselyt, ISKUT oppilaitokset ver 21.11.2013 Taustamuuttujina opiskelijatiedoissa ovat mm. tutkinnon nimi, työssäoppimispaikan nimi, suoritetaanko

Lisätiedot

TEEMAHAASTATTELU / TYÖNANTAJA. Yleistä oppilaitosyhteistyöstä

TEEMAHAASTATTELU / TYÖNANTAJA. Yleistä oppilaitosyhteistyöstä TEEMAHAASTATTELU / TYÖNANTAJA Yleistä oppilaitosyhteistyöstä - Kokemukset oppilaitosyhteistyöstä - Yhteistyön muodot - Työssäoppimisjaksojen mahdollistaminen - Työssäoppimisjaksoon valmistautuminen työpaikalla

Lisätiedot

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen Terttu Virtanen Aikuiskoulutusjohtaja Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ammatillisen aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen oleellinen osa oppilaitosten

Lisätiedot

Henkilökohtaistamisen prosessi

Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistaminen, osaamisen osoittaminen ja osaamisen arviointi ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti Tampere 14-15.11.2017 Henkilökohtaistaminen ennen reformia

Lisätiedot

Opinnollistaminen yhteistyö ja osaamisen

Opinnollistaminen yhteistyö ja osaamisen Opinnollistaminen yhteistyö ja osaamisen tunnistaminen mahdollisuus ja haaste Reitti ammattiin hanke, vuodesta 2010 1.10.2017 Reitti ammattiin palvelu Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsi Hämeenlinnan

Lisätiedot

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Pvm 4.12.2009 Helsinki Opetushallitus 1 Työelämään valmentautuminen ja

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteuttaminen

Työssäoppimisen toteuttaminen Työssäoppimisen toteuttaminen 1 Sisällöt Määritelmät Valmistautuminen työssäoppimisen ohjaamiseen Mitä meidän työyhteisössä voi oppia? Yhteistyö oppilaitoksen kanssa Tutkinnon perusteiden merkitys työssäoppimisessa

Lisätiedot

NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013

NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013 NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013 1. Y1 OPPILAITOS -Toimiala / yksikkö 2. Y2. Ikä 3. S0 Valmistutko tänä kevään? 4. S 1a Millaisen arvioit elämäntilanteesi olevan 4 kuukauden kuluttua valmistumisesi

Lisätiedot

Työpaikoilla oppimisen monet muodot Määrä lisääntyy laatua kehittämällä?

Työpaikoilla oppimisen monet muodot Määrä lisääntyy laatua kehittämällä? Työpaikoilla oppimisen monet muodot Määrä lisääntyy laatua kehittämällä? Sampon neuvottelukuntien seminaari, Imatra 6.9.2017 Projektipäällikkö Maija Savolainen, Savon ammatti- ja aikuisopisto maija.savolainen@sakky.fi

Lisätiedot

Valmentavat koulutukset VALMA JA TELMA kenelle ja miten?

Valmentavat koulutukset VALMA JA TELMA kenelle ja miten? Valmentavat koulutukset VALMA JA TELMA kenelle ja miten? Taustaksi toisen asteen tutkinto edellytys jatko-opinnoille ja/tai siirtymiselle työelämään tavoite, että kaikki jatkavat peruskoulusta toiselle

Lisätiedot

Avoimesti ammattiin joustavasti työelämään

Avoimesti ammattiin joustavasti työelämään Avoimesti ammattiin joustavasti työelämään 10-11.4.2014 TOTEUTTAJAT: RAHOITTAJA: Etelä-Savon ammattiopisto ja Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto Etelä-Savon ELY-keskus KOKONAISBUDJETTI: 981 761 euroa

Lisätiedot

TOTEUTTAJAT: RAHOITTAJA: KOKONAISBUDJETTI. Etelä-Savon ammattiopisto ja Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto. Etelä-Savon ELY-keskus.

TOTEUTTAJAT: RAHOITTAJA: KOKONAISBUDJETTI. Etelä-Savon ammattiopisto ja Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto. Etelä-Savon ELY-keskus. TOTEUTTAJAT: RAHOITTAJA: KOKONAISBUDJETTI Etelä-Savon ammattiopisto ja Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto Etelä-Savon ELY-keskus 676 690 euroa 1/9 KESKEINEN TAVOITE: Matalan kynnyksen koulutustarjonnan

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Oulun TOPPI Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan

Lisätiedot

Työpaja 2: Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Työpaja 2: Työpaikalla tapahtuva oppiminen MAAHANMUUTTAJAT AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA 14. 15.3.2017 Työpaja 2: Työpaikalla tapahtuva oppiminen Maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson, Pohjois-Savon ELY-keskus Vastaava asiantuntija Sari Turunen-Zwinger,

Lisätiedot

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Kaikissa toisen asteen

Lisätiedot

Tampereen seudun ammattiopisto Ohjaus ja hakeutuminen VALMAAN Pauliina Sarhela

Tampereen seudun ammattiopisto Ohjaus ja hakeutuminen VALMAAN Pauliina Sarhela Tampereen seudun ammattiopisto Ohjaus ja hakeutuminen VALMAAN 7.4.2017 Pauliina Sarhela Yhteistyökumppanit Työelämä TreduNavi-hakupalvelu:tietoa ja Yhteistyökumppanit ohjausta hakeutumisesta Tutkintoja

Lisätiedot

Sisältö Mitä muuta merkitään?

Sisältö Mitä muuta merkitään? HOKSin rakenne Asetuksen (673/2017, 9 ) kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan ainakin seuraavat tiedot: 1) suoritettava tutkinto tai valmentava

Lisätiedot

LUOTSATEN TYÖSSÄOPPIMAAN

LUOTSATEN TYÖSSÄOPPIMAAN TYÖSSÄOPPIMISEN OHJAUSPROSESSI LUOTSATEN TYÖSSÄOPPIMAAN LaVaTo laatua ja valinnaisuutta työssäoppimiseen Loppuseminaari 15.11.2012 Hillevi Kivelä, Vaasanammattiopisto ammattiopisto Työssäoppimisen laatukriteereitä

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan ja

Lisätiedot

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Sisältö 1. Suomen koulutusjärjestelmä 2. Ammattitaidon hankkiminen (näyttötutkinto ja ammatillinen peruskoulutus) 3. Arviointi KORKEAKOULUTUTKINTO

Lisätiedot

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA OPISKELUPAIKAN VALINTA ON ISO PÄÄTÖS, MUTTA LOPPUELÄMÄÄSI SE EI LUKITSE. UNELMA-AMMATIIN VOI PÄÄTYÄ MONTAA ERI REITTIÄ JA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA. KATSO ARMANIN TARINA TÄSTÄ

Lisätiedot

Työvaltaisen väylän kehittäminen ammatillisiin opintoihin

Työvaltaisen väylän kehittäminen ammatillisiin opintoihin Työvaltaisen väylän kehittäminen ammatillisiin opintoihin Opit työssä Projektin kesto 1.1.2015-31.5.2017 Rahoittaja Hämeen ELY-keskus Toteuttajat Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto (hallinnoija) Kouvolan

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Erilaisten oppijoiden polut ja tukitoimet aikuisena ammatillisessa koulutuksessa

Erilaisten oppijoiden polut ja tukitoimet aikuisena ammatillisessa koulutuksessa Erilaisten oppijoiden polut ja tukitoimet aikuisena ammatillisessa koulutuksessa 30.8.2017 Kirsi Ek Projektipäällikkö, Noheva ESR Kiipulan ammattiopisto 2 Noheva ESR Noheva hanke pohjautuu PIAAC-tutkimukselle.

Lisätiedot

TERV ETULOA

TERV ETULOA 2 TERV ETULOA VALINTAINFOON 3 Video näyttötutkinnosta SUOMEN KOULUTUSJÄRJESTELMÄ 4 Y L I O P I S T O T J A T I E D E K O R K E A K O U L U T A M M AT T I K O R K E A K O U L U TYÖELÄMÄ Erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

Työssäoppimisen (TOP) palaute 2014-2015

Työssäoppimisen (TOP) palaute 2014-2015 Työssäoppimisen (TOP) palaute 2014-2015 TOP palaute Työssäoppimisesta palautetta antoi yhteensä 431 opiskelijaa ja 16 työpaikkaohjaajaa Kokonaisarvio työssäoppimisesta asteikolla 1-5: opiskelijat 4,19

Lisätiedot

OPAL: Laatuvertailun tulokset

OPAL: Laatuvertailun tulokset 1 / 6 5.4.2016 10:14 OPAL: Laatuvertailun tulokset Takaisin Koulutuksia Opiskelijoita Kansallinen, ESR, Ammatillinen, Nonstop, Rintamakoulutus, , Päättymispäivämäärä 01.01.2015 jälkeen, Päättymispäivämäärä

Lisätiedot

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON TIE NÄYTTÖTUTKINTOON Käytännönläheinen opiskelijan opas Porvoon Kauppaoppilaitos Yrityspalvelu Företagsservice Opistokuja 1, 06100 Porvoo www.pkol.fi 019-5740700 yp@ pkol.fi 1 Opas on tarkoitettu opiskelemaan

Lisätiedot

Poluttamo oma digipolku oppimiseen

Poluttamo oma digipolku oppimiseen Poluttamo oma digipolku oppimiseen Omnian AMK-polkukokeilu Jarmo Aho 9.11.2018 Ammatillisista opinnoista korkeakouluun teknisillä aloilla Ammatilliset opiskelijat eivät ole tasasuhtaisessa asemassa kaksoistutkinnon

Lisätiedot

OPAL: Laatuvertailun tulokset

OPAL: Laatuvertailun tulokset Laatuvertailun tulokset 1 / 6 15.1.2015 12:41 OPAL: Laatuvertailun tulokset Takaisin Koulutuksia Opiskelijoita Kansallinen, ESR, Ammatillinen, Nonstop, Rintamakoulutus, , Päättymispäivämäärä

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Onnistunut työssäoppiminen M.O.T. -hankkeen hyviä käytäntöjä

Onnistunut työssäoppiminen M.O.T. -hankkeen hyviä käytäntöjä Onnistunut työssäoppiminen M.O.T. -hankkeen hyviä käytäntöjä Liisi Mattila ja Anu Parantainen 22.4.2016 M.O.T. monenlaisia oppijoita työpaikalla Mukana menossa: Turun kaupungin sivistystoimiala, ammatillinen

Lisätiedot

Tarvittavan ammattitaidon hankkimisen henkilökohtaistaminen

Tarvittavan ammattitaidon hankkimisen henkilökohtaistaminen Tarvittavan ammattitaidon hankkimisen henkilökohtaistaminen Luokka Prosessin tarkoitus Prosessin omistaja Prosessin asiakkaat ja sidosryhmät Prosessin asiakastarpeet ja -odotukset Prosessin lähtötilanne

Lisätiedot

ALOITUSKYSELY Kysytään viimeistään yhden kuukauden kuluessa siitä, kun henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma on hyväksytty.

ALOITUSKYSELY Kysytään viimeistään yhden kuukauden kuluessa siitä, kun henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma on hyväksytty. OPISKELIJAPALAUTEKYSYMYKSET 2018 1(6) Vastausasteikko: (5) täysin samaa mieltä (4) jokseenkin samaa mieltä (3) osin samaa osin eri mieltä (2) jokseenkin eri mieltä (1) täysin eri mieltä Punaisella kirjoitettuja

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen ja näyttöjen kehittäminen

Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen ja näyttöjen kehittäminen Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen ja näyttöjen kehittäminen Maahanmuuttajien ammatillinen koulutus 19. 20.3.2009, Helsinki Opetushallitus Ulla Nieminen, Koulutuskeskus Salpaus Taustaa Osuma-projekti,

Lisätiedot

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Näyttötutkinnot Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Tietoa näyttötutkinnoista tutkintoja järjestävistä oppilaitoksista työvoimatoimistoista oppisopimustoimistoista kirjastoista

Lisätiedot

1. Johdanto Hyvinkään Opisto on vuonna 1927 perustettu vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa kaikille avointa koulutusta. Hyvinkään Opisto tarj

1. Johdanto Hyvinkään Opisto on vuonna 1927 perustettu vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa kaikille avointa koulutusta. Hyvinkään Opisto tarj 1. Johdanto Hyvinkään Opisto on vuonna 1927 perustettu vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa kaikille avointa koulutusta. Hyvinkään Opisto tarjoaa kaikille avoimia suomen kielen kursseja pääsääntöisesti

Lisätiedot

Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi

Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä työryhmässä keskusjärjestötasolla. Neuvottelut

Lisätiedot

Oppimisen aikainen arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi. Markku Kokkonen Opetushallitus

Oppimisen aikainen arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi. Markku Kokkonen Opetushallitus Oppimisen aikainen arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus L ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998, 8 ) Koulutuksen järjestäjä päättää näyttötutkintoon valmistavan

Lisätiedot

Onnistunut työssäoppiminen M.O.T. -hankkeen hyviä käytäntöjä

Onnistunut työssäoppiminen M.O.T. -hankkeen hyviä käytäntöjä Onnistunut työssäoppiminen M.O.T. -hankkeen hyviä käytäntöjä Liisi Mattila ja Anu Parantainen 3.5.2016 M.O.T. monenlaisia oppijoita työpaikalla Mukana menossa: Turun kaupungin sivistystoimiala, ammatillinen

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Valmentavien ja valmistavien opetussuunnitelmien perusteiden yhteiset. Opetusneuvos Ulla Aunola

Valmentavien ja valmistavien opetussuunnitelmien perusteiden yhteiset. Opetusneuvos Ulla Aunola Valmentavien ja valmistavien opetussuunnitelmien perusteiden yhteiset piirteet OPS-infot 23.11.2009 2009 Opetusneuvos Ulla Aunola Ammattikoulutuksen kehittäminen L 630/98 3 Vammaisille ill opiskelijoille

Lisätiedot

Monikulttuurisuus näyttötutkinnoissa

Monikulttuurisuus näyttötutkinnoissa Monikulttuurisuus näyttötutkinnoissa KT 1.9.2016 Taustaa Valtioneuvoston asetus ammatilliseen aikuiskoulutukseen liittyvästä henkilökohtaistamisesta 1.8.2015 Näyttötutkinto-opas 2015 Näyttötutkinto-oppaan

Lisätiedot

Nuoret ja aikuiset, yhdessä osaamista hankkimassa Kirsi Malmstedt, Etelä-Savon ammattiopisto

Nuoret ja aikuiset, yhdessä osaamista hankkimassa Kirsi Malmstedt, Etelä-Savon ammattiopisto Nuoret ja aikuiset, yhdessä osaamista hankkimassa Kirsi Malmstedt, Etelä-Savon ammattiopisto 23.11.2017 Nuorten ja aikuisten yhdessä oppiminen Reformi kannustaa yhdessä oppimiseen Yksi laki, jossa lähtökohtana

Lisätiedot

OPPISOPIMUS ESEDU / Oppisopimuspalvelut / AT

OPPISOPIMUS ESEDU / Oppisopimuspalvelut / AT OPPISOPIMUS www.esedu.fi/oppisopimus www.oppisopimus.fi 21.11.2018 ESEDU / Oppisopimuspalvelut / AT 1 Mitä oppisopimuskoulutus on? Oppisopimuskoulutus on työssä tapahtuvaa ammatillista koulutusta, jota

Lisätiedot

Valmistaudu tuleviin opintoihin!

Valmistaudu tuleviin opintoihin! Valmistaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2017 2018 Oletko vailla opiskelupaikkaa? Ei hätää, tarjolla on useita mahdollisuuksia! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava

Lisätiedot

Tervetuloa Omnian aikuisopistoon

Tervetuloa Omnian aikuisopistoon Tervetuloa Omnian aikuisopistoon Hyvinvointi Liike-elämä Palvelut Tekniikka ja taito Video Näyttötutkinnosta https://www.youtube.com/watch?v=4rg3c 3Krpko&feature=youtu.be Omnian aikuisopiston toimipisteet

Lisätiedot

Teemaryhmä 1: Opiskelijavalinnat ja kielitestaus (Ariadne I) Juhani Pirttiniemi Katariina Männikkö Marjut Kuokkanen

Teemaryhmä 1: Opiskelijavalinnat ja kielitestaus (Ariadne I) Juhani Pirttiniemi Katariina Männikkö Marjut Kuokkanen Teemaryhmä 1: Opiskelijavalinnat ja kielitestaus 15.03.2017 (Ariadne I) Juhani Pirttiniemi Katariina Männikkö Marjut Kuokkanen Tarvitaanko kielitestausta opiskelijavalinnoissa ammatillisen koulutukseen?

Lisätiedot

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TI 1.2.2011 TYÖSSÄ OPPIMISEN OHJAAMINEN 8.00 -> Linjastoaamiainen (ruokala, Rustholli) 9.00 -> Työpaikkaohjaajan tietoperusta 9.30 -> Oppimis- ja

Lisätiedot

Oppimisvalmiuksien ja kielitaidon merkitys ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa

Oppimisvalmiuksien ja kielitaidon merkitys ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa Oppimisvalmiuksien ja kielitaidon merkitys ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa 23.11.2016 Neuvotteleva virkamies Ulla-Jill Karlsson Ammatillisen koulutuksen osasto Mitä reformissa tavoitellaan?

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto AIKUISKOULUTUKSEN LAATU- JA VAIKUTTAVUUS, OPISKELIJAPALAUTE 2016 Vastausprosentti: 50 % 1. Koulutuksen sisällöt ja tavoitteet Sivu 1 / 10 1. Koulutuksen sisällöt ja

Lisätiedot

ELY-keskukset ja yhteistyö ammatillisen koulutuksen kanssa

ELY-keskukset ja yhteistyö ammatillisen koulutuksen kanssa ELY-keskukset ja yhteistyö ammatillisen koulutuksen kanssa Maahanmuuttajat ammatillisessa koulutuksessa 15.3.2017 Maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson Pohjois-Savon ELY-keskus Valtion ja kunnan roolit

Lisätiedot

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA Ylijohtaja Mika Tammilehto 5.10.2018 Uusi ammatillinen koulutus 1.1.2018 alkaen Uusia mahdollisuuksia Joustava palvelutarjonta:

Lisätiedot

KOTOUTUMISKOULUTUS MAAHANMUUTTAJILLE - OHJAUS KOTOUTUMISEN TUKENA. Sanna Matikainen OAKK

KOTOUTUMISKOULUTUS MAAHANMUUTTAJILLE - OHJAUS KOTOUTUMISEN TUKENA. Sanna Matikainen OAKK KOTOUTUMISKOULUTUS MAAHANMUUTTAJILLE - OHJAUS KOTOUTUMISEN TUKENA Sanna Matikainen OAKK 30.5.2016 MAAHANMUUTTAJAKOULUTUS OAKK:SSA OAKK:n maahanmuuttajakoulutukseen on osallistunut vuodesta 1989 alkaen

Lisätiedot

Avoin ammattiopisto. Stadin ammattiopiston avointen opintojen toimintamalli

Avoin ammattiopisto. Stadin ammattiopiston avointen opintojen toimintamalli Avoin ammattiopisto Stadin ammattiopiston avointen opintojen toimintamalli Taustaa Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän Nuorten tuki hanke Ohjaamo malli Nuorten pitkäkestoinen ohjaus ja tuki http://avoinammattiopisto.ning.com/page/ohjaamo-1

Lisätiedot

OPPIMAISEMAFESTIVAALI 2017 Joustavuus eri oppimisympäristöissä

OPPIMAISEMAFESTIVAALI 2017 Joustavuus eri oppimisympäristöissä OPPIMAISEMAFESTIVAALI 2017 Joustavuus eri oppimisympäristöissä Yksilöllisen ja joustavan oppimisen tukeminen Sami Pirhonen projektipäällikkö Itä-Savon koulutuskuntayhtymä/ Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto AIKUISKOULUTUKSEN LAATU JA VAIKUTTAVUUS, OPISKELIJAPALAUTE kevät 2017 Vastausprosentti: 42,4 % 1. Koulutuksen sisällöt ja tavoitteet 1. Sivu 1 / 10 1. Koulutuksen sisällöt

Lisätiedot

työpaikkaohjaajan opas

työpaikkaohjaajan opas työpaikkaohjaajan opas LUKIJALLE Tähän oppaaseen on koottu ohjauksessa huomioitavat ydinasiat, jotka antavat vinkkejä työssä tapahtuvan oppimisen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Paljon lisämateriaalia

Lisätiedot

Suositus henkilökohtaistamisen ohjaukseen näyttötutkinnon eri vaiheissa

Suositus henkilökohtaistamisen ohjaukseen näyttötutkinnon eri vaiheissa Suositus henkilökohtaistamisen ohjaukseen näyttötutkinnon eri vaiheissa Ohjauksen palvelutuokiot Satakunnan Opin ovi ja yhteistyötä koulutukseen! Satakunnan Opin ovi ja yhteistyötä koulutukseen! projektit

Lisätiedot

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen (työpaja 4) Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Oulu 27.9.2017 Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta, jossa tunnistetaan ja

Lisätiedot

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin YHDESSÄ Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin AMISTO 2.1.2014 Anu Raudasoja HAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu 1.1.2014 YHDESSÄ Teemat: 1. Tutkinnon perusteista OPSiin 2. OPSista HOPSiin

Lisätiedot

Ohjaava opettaja -osaajamerkki

Ohjaava opettaja -osaajamerkki Ohjaava opettaja -osaajamerkki Osaajamerkkikuvake Kriteerit Ohjaava opettaja -osaamismerkki koostuu seitsemästä osaamismerkistä. Saavutettuasi osaamismerkkien taitotasot saat Ohjaava opettaja -osaajamerkin.

Lisätiedot

Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen

Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen Ammatillisen aikuiskoulutuksen ja näyttötutkintotoiminnan kehittämisseminaari Maaliskuu 2016 Markku Kokkonen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus

Lisätiedot

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma 19.3.2009 Pirkko Laurila Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon perusteiden ja koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman hierarkia Laki ja asetukset Ammatillisen

Lisätiedot

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015 opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Säädökset Hallitus antoi eduskunnalle 23.10.2014 esityksen ammatillisesta

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto AIKUISKOULUTUKSEN LAATU- JA VAIKUTTAVUUS, OPISKELIJAPALAUTE kevät 2016 Vastausprosentti: 46,0 % Koulutuksen sisällöt ja tavoitteet Sivu 1 / 11 Koulutuksen sisällöt

Lisätiedot

Arviointi aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteissa. Yksikön päällikkö, opetusneuvos Leena Nissilä

Arviointi aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteissa. Yksikön päällikkö, opetusneuvos Leena Nissilä Arviointi aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteissa Yksikön päällikkö, opetusneuvos Leena Nissilä Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus uudessa kotoutumislaissa

Lisätiedot

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano 3. 4.12.2009, Helsinki Liisa Metsola Ammattikoulutuksen kehittäminen-yksikkö Liiisa.metsola@oph.fi Opetussuunnitelman

Lisätiedot

ERITYISOPETUS JA ERITYINEN TUKI NYT. Leena Selkivuori JAMK/AOKK Hämeenlinna

ERITYISOPETUS JA ERITYINEN TUKI NYT. Leena Selkivuori JAMK/AOKK Hämeenlinna ERITYISOPETUS JA ERITYINEN TUKI NYT Leena Selkivuori JAMK/AOKK 2.11. Hämeenlinna Erityisopetuksena järjestettävän opetuksen osuus (2015 Tike) Koulutuslaji OPS-perusteinen ammatillinen peruskoulutus n.

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Suunnittelun lähtökohdat Suunnittelun pohjana aina voimassa oleva

Lisätiedot

Tervetuloa työpaikkakouluttajien valmennukseen!

Tervetuloa työpaikkakouluttajien valmennukseen! OPPISOPIMUS Tervetuloa työpaikkakouluttajien valmennukseen! KEUDA 1 1.4.2015 OPPISOPIMUS Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Omistajakunnat Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula sekä

Lisätiedot

Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen

Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen Ammattiosaaminen 2025 visio, AMKEn tulevaisuusvaliokunta Visio voi toteutua, jos 1. ammatillinen koulutus

Lisätiedot

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 Kuntoutuksen mahdollisuudet ja rooli syrjäytymisen ehkäisyssä 17.2.2011 Pirjo Kannisto Opetusministeriön linjauksia tulevaisuuden oppisopimuskoulutukseen

Lisätiedot

Mitä ja miten ammattiin opiskeleva oppii ja mikä muuttuu uuden lainsäädännön myötä

Mitä ja miten ammattiin opiskeleva oppii ja mikä muuttuu uuden lainsäädännön myötä Mitä ja miten ammattiin opiskeleva oppii ja mikä muuttuu uuden lainsäädännön myötä 5.10.2017 Pirjo Kauhanen pirjo.kauhanen@jao.fi Kuva: Mathias Falk / Skills Finland AMISreformi Koulutukseen joustavasti

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus

Työpaikkaohjaajakoulutus Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ilmoittautuminen: www.osao.fi/koulutuskalenteri Lisätietoja: Anu Hultqvist Koulutuspäällikkö, OSAO anu.hultqvist@osao.fi Koulutuksen toteutus Kontaktiopetuksena: Oppilaitoksella

Lisätiedot

Opinnollistaminen oppilaitoksen näkökulmasta

Opinnollistaminen oppilaitoksen näkökulmasta Opinnollistaminen oppilaitoksen näkökulmasta Marjut Nyström, lehtori Keskuspuiston ammattiopisto 23.9.2015 Erityisesti Sinulle Opinnollistamisen määritelmä Opinnollistamisella tarkoitetaan ammatillisen

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto AIKUISKOULUTUKSEN LAATU- JA VAIKUTTAVUUS, OPISKELIJAPALAUTE KEVÄT 2015 Vastausprosentti: 43 % Koulutuksen sisällöt ja tavoitteet Sivu 1 / 10 Koulutuksen sisällöt ja

Lisätiedot

Työssäoppimisen (TOP) prosessi. Omnian ammattiopisto. Päivitys Omnian ammattiopiston johtoryhmä

Työssäoppimisen (TOP) prosessi. Omnian ammattiopisto. Päivitys Omnian ammattiopiston johtoryhmä Työssäoppimisen (TOP) prosessi Omnian ammattiopisto Päivitys 11.11.2014 Omnian ammattiopiston johtoryhmä Työssäoppimisen (TOP) toteuttamisprosessi 1. SOVELTAMISALUE - Prosessia sovelletaan kaikissa Omnian

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Mitä on ohjaus nuorisotakuussa Elise Virnes 25.9.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys Petri Sotarauta 28.11.2017 2 #AMISREFORMI REFORMI PÄHKINÄNKUORESSA Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta voimaan 1.1.2018 Yksi näyttöön perustuva ja

Lisätiedot

Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula. PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi

Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula. PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi Keski-Uudenmaan nuorisotakuun kuntakokeilu 2016 Sisällys PARKKI -kokeilu... 3 Suunnittelu

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Työpaikkaohjaaja kouluttajakoulutus Veijo Kykkänen Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisten perustutkintojen opetussuunnitelmaperusteisessa koulutuksessa osa opiskelijan arviointia.

Lisätiedot

Valmistavien ja valmentavien koulutusten uudistus, VALMA säädösmuutokset Nivala

Valmistavien ja valmentavien koulutusten uudistus, VALMA säädösmuutokset Nivala Valmistavien ja valmentavien koulutusten uudistus, VALMA säädösmuutokset Nivala 13.3.2015 Valma-työryhmä: Hannele Siekkinen, Jaana Haikara, Tytti Sydänmetsä, Paula Jaakkonen, Arto Huuskonen, Ritva Joki-Kolehmainen

Lisätiedot

Amispalaute -päättökysely Tulosten yhteenveto

Amispalaute -päättökysely Tulosten yhteenveto Amispalaute -päättökysely Tulosten yhteenveto Tulokset 1.7.2018-30.6.2019 Opiskelijapalaute - Amispalautekyselyt Ammatillisen koulutuksen opiskelijapalaute kuvaa ammatillisten perustutkintojen, ammattitutkintojen,

Lisätiedot

Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015. Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö

Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015. Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015 Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö MITÄ on VALMA? Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus (vakinaistui 2010, perusteet), Ammattistartti Maahanmuuttajien

Lisätiedot

OHJAUSPYSÄKKI ONNIKKA

OHJAUSPYSÄKKI ONNIKKA OHJAUSPYSÄKKI ONNIKKA Suunnittelijat Heli Kamppari ja Anni Itähaarla Koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea Kotofoorumi 18.4.2013 2 MAAHANMUUTTAJIEN KOULUTUSTA BRAHEASSA 22 VUOTTA Asioimistulkkikoulutus

Lisätiedot

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA!

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! SUJUVAT SIIRTYMÄT ALOITUSSEMINAARI 16.2.2016 Elise Virnes 1 Etunimi Sukunimi Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset toimenpidekokonaisuudet 2014-2020 Erityistavoite

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS AIKUISKOULUTUS OPISKELIJAPALAUTEKYSELYIDEN TULOKSET 2009 Tyytyväisyysindeksi on saatu laskemalla täysin ja osittain vastausten prosenttiosuudet yhteen. Jos tyytyväisyysindeksi on alle 50 %, se on merkitty

Lisätiedot

KOTOUTUMISKOULUTUS EDUPOLISSA Porvoo

KOTOUTUMISKOULUTUS EDUPOLISSA Porvoo KOTOUTUMISKOULUTUS EDUPOLISSA Porvoo 22.11. 2016 KOTOUTUMISKOULUTUS Kotoutumiskoulutus toteutetaan Opetushallituksen kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan (OPH 1/011/2012) Toteutuksessa

Lisätiedot

Oppimisen aikainen arviointi Osallistumistodistukset

Oppimisen aikainen arviointi Osallistumistodistukset Oppimisen aikainen arviointi Osallistumistodistukset Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi L ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998,

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISTAMINEN JA ARVIOINTI OPPISOPIMUSKOULUTUKSESSA

HENKILÖKOHTAISTAMINEN JA ARVIOINTI OPPISOPIMUSKOULUTUKSESSA HENKILÖKOHTAISTAMINEN JA ARVIOINTI OPPISOPIMUSKOULUTUKSESSA 19 20.11.2009 Koulutuspäivien avauspuheenvuoro, Henkilökohtaistaminen säädöksissä Opetusneuvos Lea Lakio Lea Lakio 19.11.2009 www.oph.fi HENKILÖKOHTAISTAMINEN

Lisätiedot

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) maahanmuuttaja-asiakkaan osaamisen tunnistamisen ja vahvistamisen sekä ohjauksen tukena

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) maahanmuuttaja-asiakkaan osaamisen tunnistamisen ja vahvistamisen sekä ohjauksen tukena Osaamista maahanmuuttajille työelämälähtöisesti (OSMA) -hanke 1.8.2016-31.7.2019 Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) maahanmuuttaja-asiakkaan osaamisen tunnistamisen ja vahvistamisen

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen reformista

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen reformista Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen reformista Media-alan koulutuksen kehittämispäivä 22.11.2016 Anne Liimatainen anne.liimatainen@oph.fi Esitys pohjautuu OKM:n materiaaleihin, www.minedu.fi Ammatillinen

Lisätiedot

TYÖPAIKKOHJAAJAKOULUTUKSEN (2ov) PERUSMALLI VARSINAIS-SUOMESSA

TYÖPAIKKOHJAAJAKOULUTUKSEN (2ov) PERUSMALLI VARSINAIS-SUOMESSA 1 LIITE 1 Työssäoppimisen alueelliseen sopimukseen TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUKSEN. TYÖPAIKKOHJAAJAKOULUTUKSEN (2ov) PERUSMALLI VARSINAIS-SUOMESSA 1. Koulutuksen toteutustapa ja kohderyhmä Koulutukset toteutetaan

Lisätiedot