OPETUSPALVELUJEN TOIMINTAKERTOMUS 2010

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPETUSPALVELUJEN TOIMINTAKERTOMUS 2010"

Transkriptio

1 OPETUSPALVELUJEN TOIMINTAKERTOMUS 2010

2

3 Päävastuualueen johtajan katsaus Opetuslautakunnan vuoden 2010 toteuma oli ylijäämäinen n Toimintamenot toteutuivat 97,73 %:lla budjetoidusta eli alitusta muodostui talousarvioon nähden n Toimintatuotot jäivät puolestaan n alle budjetoidun (käyttö- % 94,19). Tuottojen alittumisessa merkittävin tekijä vuoden 2010 alusta toteutettu valtionosuusjärjestelmän muutos, joka toi muutoksia kotikuntalaskutukseen. Toisaalta valtiovalta tilitti opetustoimelle kotikuntakorvauksia Muhokselle sijoitetuista vieraspaikkakuntalaisista oppilaista n e ja toisaalta Muhoksen opetustoimi maksoi samaisia korvauksia Muhokselta toisiin kuntiin sijoitetuista oppilaista n vuonna Oppilaiden kotikuntia laskutetaan siten, että todellisista koulukohtaisista keskimääräisistä toteutuneista kustannuksista vähennetään valtionosuudet eli kotikuntakorvaukset.

4 Valtionosuusjärjestelmän muutos pienensi sijoittajakunnilta laskutettavaa osuutta opetuskustannuksista, mikä näkyi tulojen pienenemisenä. Myös päivähoidon tulokertymä jäi alle arvioidun. Huomattavaa on, että muuta perusopetusta lukuun ottamatta kaikki opetustoimen sitovuustasot alittivat talousarvion Erityisen merkittävä talousarvion alitus tapahtui päivähoidossa toteuman ollessa % budjetoidusta (alitus n ). Lisäksi on otettava huomioon, että vuoden 2010 lopullinen toteuma sisälsi opetuspalvelujen osalta toteutetun n suuruisen talousarvion leikkauksen. Sitovuustasoittain ylijäämät / alijäämät: - Hallinto 94,29 % - Kirkonkylän koulu 99,80 % - Muu perusopetus 102,40 % - Erityisopetus/laitoskoulut 98,86 % - Yläkoulu 99,33 % - Lukio 95,11 % - Päivähoito 93,98 % Opetustoimen ylijäämän pääasiallinen selittävä tekijä on päivähoidon toimintakulujen alittuminen henkilöstökulujen ja yksityisen kotihoidontuen osalta. Asia selittyy sillä, että talousarvion laadintavaiheessa syksyllä 2009 käytettiin pohjana vuoden 2009 talousarviossa ollutta olettamaa perhepäivähoidontarpeen ja yksityisen kotihoidontuen menovaraumasta, joka ilmeisesti oletettiin toteutuvan myös vuonna Muun perusopetuksen talousarvioylitys (n ) on selitettävissä mm. ylityksillä osalla kouluista henkilöstökuluissa (erityisesti sijaiskustannuksissa), koulukuljetuskustannuksissa, yllättävissä ATK-ohjelmien hankinnoissa, kouluruokailuun liittyvissä kuluissa ja vuokrissa (esim. Korivaara ) Lisäksi toiminta tuotot jäivät alle arvioidun n Vuoden 2010 keskeisimpiä kehittämiskohteita opetustoimessa olivat erityisopetus (etenkin Kelpo-hankkeen kautta), opinto-ohjauksen ja kerhotoiminnan kehittämishankkeet ja lukiossa Tulevaisuuden koulu verkko-oppimisen hanke. Erityisopetuksen osa-alueella Muhos toimi edelleenkin aktiivisesti seutukunnallisessa Kelpo-hankkeessa. Kyseisen kehittämistoiminnan perustavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin.

5 Päivähoidon osalta kehittämistoiminta näkyi erityisesti uusien tilojen osalta, joilla vastattiin kasvavaan päivähoitopaikkojen kysyntään Muhoksella. Koivulehdon päiväkoti aloitti toimintansa alkaen ja käyttöikänsä lopun saavuttanut Muhostien päiväkoti suljettiin samalla päivämäärällä. Lisäksi perhepäivähoidossa tehtiin työajan seurantaan liittyviä kehittämistoimenpiteitä siirtymällä sähköiseen työajan seurantaan alkaen. Oppilaanohjauksen kehittämishankkeen painopisteenä on perusopetuksen vuosiluokkien 6 9 oppilaanohjaus ja siinä erityisesti opintojen- ja ammatinvalinnan ohjaus. Kerhotoiminnan kehittämishankkeen tavoitteena on edelleen saada aikaan monipuolista, lapsen ja nuoren kasvua tukevaa vapaa-ajan toimintaa, joka monipuolistaa lapsen ja nuoren iltapäivää. Kaksi viimeksi mainittua hanketta aloittivat loppuvuodesta Aktiivinen osallistuminen näihin projekteihin auttaa kehittämään Muhoksen opetustoimen palveluita vastaamaan paremmin lasten ja nuorten tarpeisiin kasvavassa kunnassa. Vuoden 2009 alusta alkaen opetuspalveluiden talouden seuranta on ollut uusien haasteiden edessä, kun aiempiin sitovuustasoihin tuli mukaan myös päivähoito. Todettakoon tässä yhteydessä, että pelätty talouden ennakoimattomuuden kasvu ei ole päivähoidon siirron jälkeen toteutunut, vaan pikemminkin on käynyt niin, että opetuspalveluiden talouden seuranta on vakautunut ja suuria muutoksia vuoden 2010 aikana ei tapahtunut suuntaan tai toiseen. Esimerkiksi merkit talousarvion alittamisesta oli nähtävillä jo elokuussa Alkuvuodesta 2010 ennustetut talousarvion ylitystarpeet osoittautuivat virhearvioinneiksi. Seutukatsaus Opetustoimessa seutuyhteistyö on organisoitunut sivistystiimin-nimellä kulkevaan yhteistoimintaelimeen. Siinä ovat jäseninä seudun kuntien opetus-/sivistystoimesta vastaavat viranhaltijat. Puheenjohtajana on vuonna 2010 toiminut Oulun kaupungin opetuspäällikkö Pekka Pasanen. Mukana ovat useimmiten seutuhallinnon valmistelijat sekä kulloinkin käsiteltävänä olevien hankkeiden vastuutahot. Tiimi on kokoontunut noin kerran kuukaudessa. Sivistystiimi on käsitellyt mm.

6 EU ohjelmakauden hankkeita Useita seudullisia hankkeita (esim. seuraavia) Oppilaanohjauksen seudullista hanketta Verkko-oppimisen hanketta Tukeva-hanketta Seudullista lukiohanketta Seudullista sähköistä oppimissuunnitelmaa Oulun seudun Lapsi- ja nuorisopoliittista ohjelmaa Ruotsinkielisen perusopetuksen järjestämistä seudulla Monikuntaliitosta Erityisen tuen keskusta mahdollisuuksia seutukunnalliseen yhteistyöhön Työaikojen seudullista koordinointia (mm. koulujen työ-ja loma-aikojen osalta) Lisäksi mainittakoon, että Oulun seudun sivistystiimi suoritti tervehdyskäynnin Pohjois-Suomen ELY-keskukseen lääninsivistysneuvos Pertti Kokkosen siirtyessä eläkkeelle. Seudullinen yhteistyö on ollut tiivistä ja tuloksellista Muhoksen kunnan kannalta. Em. hankkeet parantavat mm. kunnasta toisen siirtyvän oppilaan asemaa ja auttavat kehittämään seudun kuntien opetuspalveluiden laatua. Lisäksi opettajien koulutus yhteisten teemojen alla on lisännyt mm. seudun lukioiden keskinäistä yhteistyötä ja tunnettuutta. Talouden tasapainottamisohjelma Vuoden 2010 aikana opetuspalveluissa toteutettiin kahta eri talouden tasapainottamisohjelmaa Muhoksen kunnanvaltuuston hyväksymää talouden tasapainottamisohjelmaa ja Muhoksen kunnanhallituksen käynnistämää talouden tasapainot tamis ohjelmaa. Uutta talouden tasapainottamisohjelmaa on käsitelty opetuslautakunnassa Vanhemman ohjelman (kunnanvaltuusto ) mukaisia toimenpiteitä toteutettiin seuraavasti:

7 Kohde Vastuu Aikataulu säästö / tuotto euroina 1 Logistiikan sopeuttamisohjelma rehtorit Kouluverkon kehittäminen luottamushenkilöt, hallinto, kouluverkkotyöryhmä Perusopetuksen henkilöstörakenteen ja tuntikehyksen selvittäminen ja mahdollinen sopeuttaminen 4 Lukion kustannusrakenteen selvittäminen ja mahdollinen sopeuttaminen 5 Sisäliikuntatilojen tarpeen arviointi ja investointihankkeiden sopeuttaminen hallinto, rehtorit ja luottamushenkilöt opetuspalvelujohtaja ja luottamushenkilöt opetuspalvelut ja tekninen toimi Asiakasmaksujen päivittäminen hallinto Uimaopetuksen määrällinen tarkastelu rehtorit ja luottamus-henkilöt kevät Muiden oppilashuollon kustannusten selvittäminen hallinto Työssäjaksamiseen panostaminen kaikki Logistiikan sopeuttamisohjelma koulujen alkamis- ja loppumisaikojen yhtenäistäminen kuljetusoppilaiden sijoittaminen samalle luokalle koulukuljetusperiaatteiden tarkistaminen taloudellisesta lähtökohdasta Toteutuneet toimenpiteet 2010: Koulukuljetusten osalta uimahallikuljetuksissa on onnistuttu saamaan kilpailutuksen kautta kustannustehokas toteutus lukuvuosille ja Uimahallikyytejä on vähennetty yhdistämällä uimavuoroja ja toisaalta karsimalla käyntikertoja.

8 Erikoistaksikuljetukset Muhoksen kunnan ulkopuolisiin koulutusyksiköihin ovat kuitenkin lisänneet kuljetuskustannuksia. 2. Kouluverkon kehittäminen kouluverkkopäätöksen toteuttaminen Toteutuneet toimenpiteet 2010: Kouluverkkosuunnitelman päivittäminen -Muhoksen kunnanvaltuuston hyväksyntä Perusopetuksen henkilöstörakenteen ja tuntikehyksen selvittäminen ja mahdollinen sopeuttaminen virkamääräysten kestoajan tarkastelu taloudellisesta näkökulmasta jakotuntien myöntämisperusteiden yhtenäistäminen tukiopetusresurssien oikea kohdentaminen kouluittain Muhoksen kunnan valtuuston kouluverkkopäätöksen toteuttaminen 4. Lukion kustannusrakenteen selvittäminen ja mahdollinen sopeuttaminen toimenpiteitä jatketaan edelleen lukion tuntikehyksen sopeuttaminen vastaamaan oppilasmäärää seutukunnallisen yhteistyön syventäminen Toteutuneet toimenpiteet 2010: Lukion tuntikehyksen sopeuttaminen oppilasmäärän laskuun (opetuslautakunta ). 5. Sisäliikuntatilojen tarpeen arviointi ja investointihankkeiden sopeuttaminen Tekniseltä toimelta pyydetään selvitys Mäntyrannan koulun tilojen käytöstä ja suunnitelma vapautuneiden tilojen käytölle. 6. Asiakasmaksujen päivittäminen materiaalimaksujen käyttöönoton selvittäminen lukion osalta aamu- ja iltapäivätoiminnan maksujen säännöllinen tarkistaminen lastensuojelulain perusteella sijoitettujen oppilaiden kotikunnan laskuttaminen Toteutuneet toimenpiteet 2010: Aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuja on tarkistettu opetuslautakunnassa ja päivähoidon asiakasmaksuja Yksityisen kotihoidon kuntalisää on korotettu opetuslautakunnassa ja

9 Lastensuojelulain perusteella sijoitettujen oppilaiden kotikuntia laskutettiin noin Uimaopetuksen määrällinen tarkastelu esi- ja perusopetuksen uimaopetuksen antamisen määrän selvittäminen Toteutuneet toimenpiteet 2010: Oppilaiden uimakertojen määrää on hieman vähennetty yhdistämällä käyntikertoja. 8. Muiden oppilashuollon kustannusten selvittäminen selvitetään mistä johtuu Price Water House Coopers:n tekemän Sivistys- ja vapaa-aikatoimen talouden ja toiminnan selvityksen 2007 Muhoksen kunnasta, esitetty muiden oppilashuoltokustannusten suuri ero vertailukuntiin tarvittaessa kustannuksia alentavat toimenpiteet 9. Työssäjaksamiseen panostaminen selvitetään millä keinoilla pystyttäisiin parantamaan työssäjaksamista. panostamisella pyritään vähentämään sairauspoissaoloja ja sijaiskustannuksia Toteutuneet toimenpiteet: Toimenpiteiden suunnittelu ja toiminta jatkuu yhdessä koko kunnan henkilöstöpolitiikan kanssa. ZEF-arviointityökalun käyttäminen. Päivitetyn ohjelman (kunnanhallitus ja opetuslautakunta ) mukaisia toimenpiteitä toteutettiin seuraavasti: Kohde Vastuu Aikataulu säästö / tuotto euroina 1 Logistiikan sopeuttamisohjelma rehtorit Palveluverkon kehittäminen hallinto ja luottamushenkilöt Perusopetuksen henkilöstörakenteen ja tuntikehyksen selvittäminen ja mahdollinen sopeuttaminen 4 Lukion kustannusrakenteen selvittäminen ja mahdollinen sopeuttaminen hallinto, rehtori ja luottamushenkilöt opetuspalvelujohtaja ja luottamushenkilöt

10 5 Hallintorakenteen selkeyttäminen ja sopeuttaminen luottamushenkilöt, pva-johtaja Kalustoinvestoinneissa säästäminen pva-johtaja Asiakasmaksujen päivittäminen hallinto Muiden oppilashuollon kustannusten selvittäminen hallinto Työssä jaksamiseen panostaminen kaikki Yhteistyön tehostaminen hallintokunnan sisällä kaikki Kestävän kehityksen huomioiminen arjen toiminnoissa kaikki Logistiikan sopeuttamisohjelma koulujen alkamis- ja loppumisaikojen yhtenäistäminen kuljetusoppilaiden sijoittaminen samalle luokalle koulukuljetusperiaatteiden tarkistaminen taloudellisesta lähtökohdasta Toteutuneet toimenpiteet 2010: Koulukuljetusten toteuttamisen valvontaa tehostettiin syksyn 2010 aikana. Kuljetuksia seurattiin kuukausittain ja tehtiin korjaavia toimenpiteitä, kuten vaihdettiin kuljetusmuotoa. Taksiyrittäjien kanssa pidettiin neuvotteluja. 2. Palveluverkon kehittäminen joustava oppilaaksiottoalueiden tarkastelu päivähoitostrategian valmistuminen kouluverkkotarkastelun päivittäminen olosuhteiden muuttuessa 3. Perusopetuksen henkilöstörakenteen ja tuntikehyksen selvittäminen ja mahdollinen sopeuttaminen virkamääräysten kestoajan tarkastelu taloudellisesta näkökulmasta jakotuntien myöntämisperusteiden yhtenäistäminen tukiopetusresurssien oikea kohdentaminen kouluittain

11 4. Lukion kustannusrakenteen selvittäminen ja mahdollinen sopeuttaminen toimenpiteitä jatketaan edelleen lukion tuntikehyksen sopeuttaminen vastaamaan oppilasmäärää seutukunnallisen yhteistyön syventäminen Toteutuneet toimenpiteet 2010: Yhteistyön kehittäminen Oulujokilaakson lukioiden kanssa tiivistyy mm. yhteisiä kursseja suunnitteilla. 5. Hallintorakenteen selkeyttäminen ja sopeuttaminen joustava hallintorakenteen sopeuttaminen kaikilla tasoilla esim. eläkkeelle jäännin yhteydessä hallinnon toimitilojen keskittäminen yhteen paikkaan 6. Kalustoinvestoinneissa säästäminen vuoden 2010 kalustoinvestoinneista jätetään käyttämättä :a Toteutuneet toimenpiteet 2010: Tavoite toteutunut. 7. Asikasmaksujen päivittäminen materiaalimaksujen käyttöönoton selvittäminen lukion osalta aamu- ja iltapäivätoiminnan maksujen säännöllinen tarkistaminen päivähoidon maksuperusteiden säännöllinen tarkistaminen 8. Muiden oppilashuollon kustannusten selvittäminen oppilashuollon kustannusten jatkuva tarkastelu tarvittaessa kustannuksia alentavat toimenpiteet avustajaresurssin joustava tarkastelu koko opetuspalvelujen sisällä 9. Työssäjaksamiseen panostaminen selvitetään millä keinoilla pystyttäisiin parantamaan työssäjaksamista. panostamisella pyritään vähentämään sairauspoissaoloja ja sijaiskustannuksia TYKY-toiminnan kehittäminen

12 Toteutuneet toimenpiteet 2010: Kunnan yhteiset työhyvinvointi- ja työtyytyväisyyskyselyt toteutettu syksyn aikana. Hallintokuntakohtaiset toimenpideohjelmat laaditaan kevään 2011 aikana. 10. Yhteistyön tehostaminen hallintokunnan sisällä koko hallintokunnan yhteiset koulutukset avustajaresurssin oikea kohdentaminen toimintatapojen ja -valtuuksien yhtenäistäminen Toteutuneet toimenpiteet 2010: Koko hallintokuntaa koskevan koulutuksen suunnittelu keväälle 2011 ja opetuspalveluiden johtoryhmän uudelleenorganisointia. 11. Kestävän kehityksen huomioiminen arjen toiminnoissa kierrätyksen lisääminen energiaa ja vettä säästävät toimenpiteet yksiköissä oppikirjojen kierrätyksen tehostaminen kestävän kehityksen tehostettu huomioiminen kasvatustoiminnassa Toteutuneet toimenpiteet 2010: Toimenpiteet näkyvät arjen toiminnassa. Toteutus jatkuu.

OSAVUOSIKATSAUS / OPETUSLAUTAKUNTA. Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut

OSAVUOSIKATSAUS / OPETUSLAUTAKUNTA. Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut 1 OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.2011 / OPETUSLAUTAKUNTA Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut 2 3 Päävastuualueen johtajan katsaus Talousarvion toteutuminen Laskennallisella tasaisen kulutuksen vauhdilla tammi-elokuun

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS / OPETUSLAUTAKUNTA. Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut

OSAVUOSIKATSAUS / OPETUSLAUTAKUNTA. Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut 1 OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 31.8.2011 / OPETUSLAUTAKUNTA Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut 2 3 Päävastuualueen johtajan katsaus Talousarvion toteutuminen Laskennallisella tasaisen kulutuksen vauhdilla tammi-elokuun

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.2015 / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS-PALVELUT

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.2015 / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS-PALVELUT OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.2015 / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS-PALVELUT 1 OPETUS- JA VARHAISKASVASTUSPALVELUT YHTEENSÄ 2 3 Päävastuualueen johtajan katsaus Laskennallisella tasaisella kertymällä tammi-huhtikuun

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS-PALVELUT

OSAVUOSIKATSAUS / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS-PALVELUT OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 31.8.2016 / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS-PALVELUT 1 2 3 4 Päävastuualueen johtajan katsaus Laskennallisella tasaisella kertymällä tammi-huhtikuun toteuma olisi 66,67 %. Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelujen

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS- PALVELUT

OSAVUOSIKATSAUS / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS- PALVELUT OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.2016 / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS- PALVELUT 1 OPETUS- JA VARHAISKASVATUSPALVELUT YHTEENSÄ 2 3 Päävastuualueen johtajan katsaus Laskennallisella tasaisella kertymällä tammi-huhtikuun

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2016 OPETUS- JA VARHAISKASVATUSPALVELUT

TOIMINTAKERTOMUS 2016 OPETUS- JA VARHAISKASVATUSPALVELUT TOIMINTAKERTOMUS 2016 OPETUS- JA VARHAISKASVATUSPALVELUT Päävastuualueen johtajan katsaus Opetus- ja varhaiskasvatuspalveluiden vuoden 2016 talousarvion toteuma oli (98,41%) ja se jäi plussalle 273.776.50.

Lisätiedot

KELPO- muutosta kaivataan

KELPO- muutosta kaivataan KELPO- muutosta kaivataan Erityisopetukseen otettujen tai siirrettyjen oppilaiden määrän kasvu Yleisten tuen muotojen käyttäminen niukahkoa Sosio- emotionaalisen oirehtimisen lisääntyminen Kuntien toisistaan

Lisätiedot

Talouden ja resurssien suunnittelu osana johtamista Kuntataso

Talouden ja resurssien suunnittelu osana johtamista Kuntataso Talouden ja resurssien suunnittelu osana johtamista Kuntataso Eero Väätäinen 5.6.2013 Helsinki, Finlandia-talo Kuva: Tiina Kujala Eero Väätäinen, Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2013 1 Tilanne 1.5.2013

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-8/2017 Siv.ltk LIITE 40 Sivistystoimi / Miehikkälän kirjanpito

Osavuosikatsaus 1-8/2017 Siv.ltk LIITE 40 Sivistystoimi / Miehikkälän kirjanpito Osavuosikatsaus 1-8/2017 Siv.ltk 26.9.2017 69 LIITE 40 Sivistystoimi / Miehikkälän kirjanpito 40 Sivistyslautakunta 400 Hallinto Sivistystoimen toteutumaan 1-8/2017 perustuvaa kustannusten tasausta Virolahden

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2010 Helsinki Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö HE 109/2009 laiksi perusopetuslain muuttamisesta on edelleen eduskunnan käsiteltävänä voimaantulo?

Lisätiedot

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Tehtävä Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tehtävänä on tarjota

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 3.5 SIVISTYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: KOULUTUS, VARHAISKASVATUS JA VAPAA-AJANTOIMINTA VASTUUHENKILÖ: Sivistysjohtaja Sivistysosasto Ta+muutos Toteutunut

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

Miehikkälän vammaisoppilaiden ja ap/ip-toiminnan valtionosuus vähennetään vasta loppulaskussa.

Miehikkälän vammaisoppilaiden ja ap/ip-toiminnan valtionosuus vähennetään vasta loppulaskussa. Osavuosikatsaus 1-8/2017 40 Sivistystoimi / Virolahden kirjanpito Siv.ltk 26.9.2017 69 LIITE 40 Sivistyslautakunta Sivistystoimen toteutumaan 1-8/2017 perustuvaa kustannusten tasausta Virolahden ja Miehikkälän

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (5) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (5) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 10/2015 1 (5) 11 Ennakkoilmoitus yksityisille sopimuskouluille perusopetuksen vuoden 2016 korvauksesta HEL 2015-010549 T 02 05 01 00 Päätösehdotus päättää hyväksyä korvauksen

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Tp Talousarv Sivistystoimen hallinto 0003 TULOSLASKELMA 3000 TOIMINTATUOTOT TOIMINTAKULUT

Tp Talousarv Sivistystoimen hallinto 0003 TULOSLASKELMA 3000 TOIMINTATUOTOT TOIMINTAKULUT Joroisten kunta Sivu 1 00030100 Sivistystoimen hallinto 3000 TOIMINTATUOTOT 125 638 4000 TOIMINTAKULUT -130 309-8 688 4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -4 671-8 688 6999 VUOSIKATE -4 671-8 688 8499 TILIKAUDEN TULOS

Lisätiedot

POP perusopetus paremmaksi

POP perusopetus paremmaksi POP perusopetus paremmaksi Kehittämiskokonaisuudet 2008 Osaamisen ja sivistyksen asialla POP - ohjelman merkitys Perusopetus paremmaksi ohjelmassa pyritään parantamaan erityisesti opetuksen laatua Toimenpiteet

Lisätiedot

KASVATUS- JA OPETUSTOIMI Talousarvio Koonti vastuualueittain

KASVATUS- JA OPETUSTOIMI Talousarvio Koonti vastuualueittain KASVATUS- JA OPETUSTOIMI Talousarvio 2017-2018 Koonti vastuualueittain Toimialan yhteiset KS 2016 TA 2017 TA 2018 Muutos, % %-os Toimintatulot 0 0 0 0,0 0,0 Toimintamenot 1 711 541 480 011 473 996-72,0

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tilannekatsaus talousarvion 2015 pohjaksi

Varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tilannekatsaus talousarvion 2015 pohjaksi Koulutuslautakunta 60 13.08.2014 Koulutuslautakunta 65 08.09.2014 Koulutuslautakunta 76 23.09.2014 Varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tilannekatsaus talousarvion 2015 pohjaksi 395/02.01.00/2014 Koulutuslautakunta

Lisätiedot

POP perusopetus paremmaksi

POP perusopetus paremmaksi POP perusopetus paremmaksi Oppilaan ohjauksen hankkeen koordinaattoritapaaminen 19.8.2009 Opetusneuvos Irmeli Halinen Osaamisen ja sivistyksen asialla POP - ohjelman merkitys Perusopetus paremmaksi ohjelmassa

Lisätiedot

OPETUSLAUTAKUNTA TALOUSARVION PERUSTELUT 2012

OPETUSLAUTAKUNTA TALOUSARVION PERUSTELUT 2012 OPETUSLAUTAKUNTA TALOUSARVION PERUSTELUT 2012 Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut tiliryhmittäin Budj Budj Bu-muutos Budj Tilinp Muutos % TOIMINTATUOTOT 2012 2011 2011 2011 yht. 2010 11>12 MYYNTITUOTOT

Lisätiedot

Lukuvuosi Esi- ja perusopetuksen opetustunnit (tuntikehys) SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT rehtorit , sivistyslautakunta 27.3.

Lukuvuosi Esi- ja perusopetuksen opetustunnit (tuntikehys) SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT rehtorit , sivistyslautakunta 27.3. Lukuvuosi 2018-2019 Esi- ja perusopetuksen opetustunnit (tuntikehys) SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT rehtorit 14.3.2018, sivistyslautakunta 27.3.2018 TA 2018 VALMISTELU Perusopetus Toimintaa ja taloutta

Lisätiedot

Sivistystoimi. Tilinpäätös 2017 Käyttösuunnitelma 2018

Sivistystoimi. Tilinpäätös 2017 Käyttösuunnitelma 2018 Sivistystoimi Tilinpäätös 217 Käyttösuunnitelma 218 1 8 1 6 1 4 1 2 1 8 6 4 2 VARHAISKASVATUS Varhaiskasvatus, toimintatuotot TP217/TA217, Tuet ja avust., vuokrat TOIMINTATUOTOT Myyntituotot Maksutuotot

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (6) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (6) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 12/2016 1 (6) 8 Ennakkoilmoitus yksityisille sopimuskouluille perusopetuksen vuoden 2017 korvauksen arvioidusta suuruudesta HEL 2016-011403 T 02 05 01 00 Päätösehdotus päättää

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus

Kuulemistilaisuus Tervon kunta Kuulemistilaisuus 15.4.2019 Tervon kunta yläkouluselvitys 2018-2019 Petteri Ristikangas kunnanjohtaja Kunnanhallitus asetti yläkouluselvitys toimikunnan valmisteluryhmäksi toimikaudelle 7.11.2018-31.3.2019.

Lisätiedot

Painopistealueet ja kehittämiskohteet sekä toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset 2014:

Painopistealueet ja kehittämiskohteet sekä toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset 2014: Oheismateriaali / koultk 10.9.2013 72 Sivistyspalvelujen talousarvio 2014 Sanalliset kuvaukset ja tunnusluvut Vastuualue / tehtäväalue: Yhteispalvelut: Matti Hursti Yhteispalvelut-vastuualue tuottaa sivistysosaston

Lisätiedot

Talousarv Päiväkotihoito 0003 TULOSLASKELMA 3000 TOIMINTATUOTOT TOIMINTAKULUT

Talousarv Päiväkotihoito 0003 TULOSLASKELMA 3000 TOIMINTATUOTOT TOIMINTAKULUT Joroisten kunta Sivu 1 00030510 Päiväkotihoito 3000 TOIMINTATUOTOT 193 300 4000 TOIMINTAKULUT -1 583 622 4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -1 390 322 6999 VUOSIKATE -1 390 322 8499 TILIKAUDEN TULOS -1 390 322 8800

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Kasvatus- ja koulutuslautakunta Asia/

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Kasvatus- ja koulutuslautakunta Asia/ Helsingin kaupunki Esityslista 5/2017 1 (5) 9 Ennakkoilmoitus yksityisille sopimuskouluille vuoden 2018 korvauksen arvioidusta suuruudesta HEL 2017-011442 T 02 05 01 00 Päätösehdotus päättää hyväksyä korvauksen

Lisätiedot

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen Pirjo Koivula Opetusneuvos 1 Perusopetuslain

Lisätiedot

Yhteinen lapsi yhteiset käytännöt

Yhteinen lapsi yhteiset käytännöt Yhteinen lapsi yhteiset käytännöt Oppilashuollon kehittäminen Järvenpäässä Hanna Saarinen ja Marja Yliniemi 29.4.2010 Hanna Saarinen, Marja Yliniemi 1 Järvenpää pähkinänkuoressa sijaitsee keskisellä Uudellamaalla

Lisätiedot

Lastensuojelun kustannusten jako asiakasmaksut, perintä ja kuntien välinen kustannusvastuu sosiaali- ja opetustoimessa

Lastensuojelun kustannusten jako asiakasmaksut, perintä ja kuntien välinen kustannusvastuu sosiaali- ja opetustoimessa Lastensuojelun kustannusten jako asiakasmaksut, perintä ja kuntien välinen kustannusvastuu sosiaali- ja opetustoimessa Lastensuojelulain perusteella sijoitettujen oppilaiden kotikunnan maksuosuuden määräytyminen

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS 2016

KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS 2016 KARKKILAN KAUPUNKI KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS 2016 Kasvatus- ja opetuslautakunta Kasvatus- ja opetuslautakunnan tehtävänä on huolehtia koulutuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämisestä.

Lisätiedot

PERUSOPETUS PAREMMAKSI Oppilaanohjauksen kehittäminen. Juhani Pirttiniemi. Opetushallitus Helsinki

PERUSOPETUS PAREMMAKSI Oppilaanohjauksen kehittäminen. Juhani Pirttiniemi. Opetushallitus Helsinki PERUSOPETUS PAREMMAKSI Oppilaanohjauksen kehittäminen Juhani Pirttiniemi Opetushallitus 15.3.2010 Helsinki Oppilaanohjauksen painopistealueita Kasvatuksellinen ohjaus Oppimiseen ja opiskeluun ohjaus Uranvalinnanohjaus

Lisätiedot

Yhteistoiminnat opetuspalveluissa

Yhteistoiminnat opetuspalveluissa Yhteistoiminnat opetuspalveluissa Taulukko 41 jne. Mikko Mehtonen Erityisasiantuntija Kuntaliitto - kuntatalous Esi- ja perusopetus Esi- ja perusopetus (taulukot 01, 41 ja 51) valtionosuudet maksetaan

Lisätiedot

Vuoden 2012 talousarvio / palvelusopimus / Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut

Vuoden 2012 talousarvio / palvelusopimus / Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 76 05.10.2011 Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 87 19.10.2011 Vuoden 2012 talousarvio / palvelusopimus / Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut Opetvarh 76 Sivistys-

Lisätiedot

Koulutuslautakunta. Valtuustoseminaari

Koulutuslautakunta. Valtuustoseminaari Koulutuslautakunta Valtuustoseminaari 16.9.2013 VARHAISKASVATUS Kaupungin päiväkoteja 32 Ostopalvelupäiväkoteja 13 Perhepäivähoitajia 45 Kaupungin ryhmäperhepäiväkoteja 3 Avointa päiväkotitoimintaa 6 toimipisteessä

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo:

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo: KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 14.4.2014 Voimaantulo: 1.6.2014 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. LUKU, LAUTAKUNTA... 3 1 Toimiala... 3 2 Lautakunnan kokoonpano ja

Lisätiedot

Koulutuslautakunta Koulutuslautakunta Opetuksen suunnittelu lv , perusopetuksen säästöt 680/12.00.

Koulutuslautakunta Koulutuslautakunta Opetuksen suunnittelu lv , perusopetuksen säästöt 680/12.00. Koulutuslautakunta 93 08.12.2016 Koulutuslautakunta 1 02.02.2017 1 Opetuksen suunnittelu lv. 2017-2018, perusopetuksen säästöt 680/12.00.01/2016 Koulutuslautakunta 08.12.2016 93 Perusopetuksen toiminnasta

Lisätiedot

Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella

Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella 2014-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella pääprosessia edustava toimialajohtaja

Lisätiedot

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Peruskoulutus

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Peruskoulutus 1 (5) Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Peruskoulutus Tilivelvolliset: Sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan jäsenet, sivistysjohtaja, perusopetuksen rehtori Tulosyksiköt Peruskoulutus ( Kohteet Arppe, Hutsi,

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

Kuukausiraportti 10/2017. Kasvatus- ja opetuslautakunta

Kuukausiraportti 10/2017. Kasvatus- ja opetuslautakunta Kuukausiraportti 10/2017 Kasvatus- ja opetuslautakunta Talousraportti 10/2017, laskennallinen toteutuma 83,3% Tulosyksikkö 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain toimeenpano Euran kasvatus- ja opetuspalveluissa

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain toimeenpano Euran kasvatus- ja opetuspalveluissa Kasvatus- ja opetuslautakunta 39 18.06.2014 Kunnanhallitus 134 11.08.2014 Valtuusto 29 29.09.2014 Oppilas- ja opiskelijahuoltolain toimeenpano Euran kasvatus- ja opetuspalveluissa 1305/12.01.03/2014 Kasvope

Lisätiedot

1. Käynnistetään ja toteutetaan erityisopetusta koskeva auditointi. Selvitys ja toimenpide-ehdotukset

1. Käynnistetään ja toteutetaan erityisopetusta koskeva auditointi. Selvitys ja toimenpide-ehdotukset Sivistyslautakunta Strategian toteutumista tukevat toiminnalliset tavoitteet 1. Käynnistetään ja toteutetaan erityisopetusta koskeva auditointi. Selvitys ja toimenpide-ehdotukset valmistuvat 30.4.2017

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulu Askolan kouluverkko

Tulevaisuuden koulu Askolan kouluverkko Tulevaisuuden koulu Askolan kouluverkko Kouluverkkotyöryhmän työskentelyn lähtökohdat: Kaikissa alakouluissa investointitarve Oppilasmäärien kasvu Opetussuunnitelmauudistus LUONNOS Strategia ja opetussuunnitelma

Lisätiedot

Opetushallitus Opetushallitus pukeutui morsiusunelmaan (Tekniikka ja talous) Opetushallitus muutti pitsilinnaan (Helsingin Sanomat)

Opetushallitus Opetushallitus pukeutui morsiusunelmaan (Tekniikka ja talous) Opetushallitus muutti pitsilinnaan (Helsingin Sanomat) Opetushallitus 2009 Opetushallitus pukeutui morsiusunelmaan (Tekniikka ja talous) Opetushallitus muutti pitsilinnaan (Helsingin Sanomat) 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Ajankohtaista perusopetuksessa

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty:

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 12.3.2012 Voimaantulo: johtosääntö muilta osin tulee voimaan 1.4.2012, mutta luottamushenkilöorganisaatiota koskevat muutokset

Lisätiedot

Vuoden 2012 talousarvio / palvelusopimus / Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut

Vuoden 2012 talousarvio / palvelusopimus / Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 76 05.10.2011 Vuoden 2012 talousarvio / palvelusopimus / Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut Opetvarh 76 Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan talousarvio/palvelusopimus

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

Ei lisäresurssia, olemassa olevien kohdentaminen. Nykyinen taso säilytetään. Ei lisäresurssia, Nykyinen

Ei lisäresurssia, olemassa olevien kohdentaminen. Nykyinen taso säilytetään. Ei lisäresurssia, Nykyinen Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen perusopetuksen tulosalueella Mahdollistetaan monipuolinen ja korkeatasoinen kasvatus ja opetus Perusresurssien turvaaminen Kaikille lapsille ja oppilaille taataan

Lisätiedot

Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017

Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017 Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017 Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Jari Kettunen Koulutusjohtaja Suomenkielisen koulutusjaosto TEHTÄVÄT Hallintosäännön mukaan koulutusjaostot:

Lisätiedot

Tuen kolmiportaisuus

Tuen kolmiportaisuus Tuen kolmiportaisuus Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho & Katja Räisänen 13.4.2017 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, 61 lähtökohtana sekä opetusryhmän että kunkin oppilaan vahvuudet ja oppimis-

Lisätiedot

SIVVLK 4 Sivistysvaliokunta 16.1.2012 Valmistelija: sivistysjohtaja Suvi-Päivikki Hiipakka, suvi-paivikki.hiipakka(at)sipoo.fi

SIVVLK 4 Sivistysvaliokunta 16.1.2012 Valmistelija: sivistysjohtaja Suvi-Päivikki Hiipakka, suvi-paivikki.hiipakka(at)sipoo.fi Valtuusto 19 27.02.2012 Talousarviomuutos 2011/Sivistysvaliokunta 15/02.02.00/2012 SIVVLK 4 Sivistysvaliokunta 16.1.2012 Valmistelija: sivistysjohtaja Suvi-Päivikki Hiipakka, suvi-paivikki.hiipakka(at)sipoo.fi

Lisätiedot

VUOSITTAINEN SUUNNITELMA UTAJÄRVEN KUNTA UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015. Lukuvuosi _2015-2016 R1 21 R2 9 R3 18 R4 4. Yhteensä 52 1/7

VUOSITTAINEN SUUNNITELMA UTAJÄRVEN KUNTA UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015. Lukuvuosi _2015-2016 R1 21 R2 9 R3 18 R4 4. Yhteensä 52 1/7 1/7 UTAJÄRVEN KUNTA Liite UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015 Lukuvuosi _2015-2016 OPETUSSUUNNITELMAN TOTEUTTAMINEN opetustunnit yleisopetus vkt sltk myöntänyt 136 käytössä 136 opiskelijamäärä vuosiluokittain

Lisätiedot

VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.4.2014

VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.4.2014 VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.4.2014 Päävastuualueen johtajan katsaus Vapaa-aikapalveluiden toimintotasoiset sitovuustasot ovat vapaa-aikapalveluiden hallinto, kirjastopalvelut, kulttuuripalvelut,

Lisätiedot

Lisätietoja asiasta/päätöksestä antaa vt. sivistystoimenjohtaja p

Lisätietoja asiasta/päätöksestä antaa vt. sivistystoimenjohtaja p Kasvatus- ja opetuslautakunta 84 08.09.2015 Kasvatus- ja opetuslautakunta 93 17.09.2015 Kasvatus- ja opetuslautakunta 102 27.10.2015 KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN TALOUSARVIO V. 2016 Kola 84 Valmistelija vt.

Lisätiedot

Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely

Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely Kirkkonummen kunta Sivistyspalvelut LUKUVUOSISUUNNITELMA 20-20 Koulun nimi Yhteystiedot Koulun osoite ja rehtorin yhteystiedot Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely

Lisätiedot

2.1 - Peruskoulun tonttia kunnostetaan vuokratyövoimalla. Miten kustannukset ilmoitetaan taulukossa 41?

2.1 - Peruskoulun tonttia kunnostetaan vuokratyövoimalla. Miten kustannukset ilmoitetaan taulukossa 41? 2. Syventävä - opetustoimen tiedonkeruu 2.1 - Peruskoulun tonttia kunnostetaan vuokratyövoimalla. Miten kustannukset ilmoitetaan taulukossa 41? kiinteistöjen ylläpito, sar. 02 2.2 - Minkä rivien tulee

Lisätiedot

Ruotsinkielisen peruskouluverkoston kehittäminen Pohjois-Kirkkonummella Oitbacka skolan lakkauttaminen (kv)

Ruotsinkielisen peruskouluverkoston kehittäminen Pohjois-Kirkkonummella Oitbacka skolan lakkauttaminen (kv) Kunnanhallitus 126 10.04.2017 Ruotsinkielisen peruskouluverkoston kehittäminen Pohjois-Kirkkonummella Oitbacka skolan lakkauttaminen (kv) Kunnanhallitus 10.04.2017 126 Ruotsinkielinen varhaiskasvatus-

Lisätiedot

TA 2018 VALMISTELU OPETUSPALVELUT

TA 2018 VALMISTELU OPETUSPALVELUT OPETUSPALVELUT OPPILASMÄÄRÄ KOULUN ALKAESSA 2012-2017 luokka-aste 13.8.2012 13.8.2013 7.8.2014 11.8.2015 11.8.2016 10.8.2017 0 371 383 397 403 402 412 1 351 376 380 395 389 402 2 327 355 384 382 395 393

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta 22 14.05.2012 Kunnanvaltuusto 23 04.06.2012 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus 2.4.2012 68 Kunnan tilinpäätöksen tulee

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN VARHAIS- KASVATUKSEN JA SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN VIRANHALTIJOILLE

RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN VARHAIS- KASVATUKSEN JA SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN VIRANHALTIJOILLE Ratkaisuvallan delegointi suomenkielisen 3.1.1 1 (6) RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN VARHAIS- KASVATUKSEN JA SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN VIRANHALTIJOILLE RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN

Lisätiedot

Alueellisen yhteistyön malli

Alueellisen yhteistyön malli Alueellisen yhteistyön malli Savonlinnan seutu OPPIMISEN JA HYVINVOINNIN TUKI (Kelpo + oppilaanohjaus + oppilashuolto) KORJAAVASTA KOHTI ENNALTAEHKÄISEVÄÄ TOIMINTAA Savonlinnan seudun hankkeet (lisäksi

Lisätiedot

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti Kasvatus- ja opetuslautakunta 69 21.10.2014 Hyvinvointitoimikunta 53 05.11.2014 Lausunto Karkkilan kaupungin talousarviosta vuodelle 2015 122/02.02/2014 Kasvatus- ja opetuslautakunta 21.10.2014 69 Esittelijä

Lisätiedot

Svenska skolanin ja varhaiskasvatuksen tilaratkaisujen talousvaikutukset sekä johtopäätökset

Svenska skolanin ja varhaiskasvatuksen tilaratkaisujen talousvaikutukset sekä johtopäätökset Svenska skolanin ja varhaiskasvatuksen tilaratkaisujen talousvaikutukset sekä johtopäätökset Svenska skolan- taustaa Koululla pitkät historialliset perinteet Oppilasmäärä on ollut viime vuosina laskeva,

Lisätiedot

TÄYTTÖLUPIEN HAKEMINEN KOULUTOIMEN VIRKOIHIN JA TYÖSOPIMUSSUHTEISIIN TEHTÄVIIN

TÄYTTÖLUPIEN HAKEMINEN KOULUTOIMEN VIRKOIHIN JA TYÖSOPIMUSSUHTEISIIN TEHTÄVIIN Koulutuslautakunta 20 29.04.2014 Kunnanhallitus 105 12.05.2014 Kunnanhallitus 124 26.05.2014 TÄYTTÖLUPIEN HAKEMINEN KOULUTOIMEN VIRKOIHIN JA TYÖSOPIMUSSUHTEISIIN TEHTÄVIIN Koulutuslautakunta 29.04.2014

Lisätiedot

KÄYTTÖTALOUS OPETUSVIRASTO KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT SUOMENKIELINEN LUKIOKOULUTUS

KÄYTTÖTALOUS OPETUSVIRASTO KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT SUOMENKIELINEN LUKIOKOULUTUS KÄYTTÖTALOUS 2017 4 02 OPETUSVIRASTO 22 591 000 697 011 000 4 02 02 KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT 22 121 000 602 720 000 SUOMENKIELINEN PERUSOPETUS JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA 10 517 000 341 520 500 93 301 500

Lisätiedot

Kunnanhallitus Selvityspyyntö / sivistystoimi

Kunnanhallitus Selvityspyyntö / sivistystoimi Kunnanhallitus 12.9.2016 Selvityspyyntö 27.6.2016 / sivistystoimi - v. 2016 Tähän meno- tarvittaessa ja tulokehitys otsikko - palveluiden ostojen kehitys varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta erilliset

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.8.2008 (ilman liikelaitoksia)

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.8.2008 (ilman liikelaitoksia) 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.8.2008 (ilman liikelaitoksia) Maakunnan talousarvio 2008 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 13.12.2007 135. Sosiaali- ja terveystoimialan osalta on hyväksyttyä

Lisätiedot

No 7/2017 SIVISTYSLAUTAKUNTA sivu 1. Kunnantalo, Lautakuntien huone

No 7/2017 SIVISTYSLAUTAKUNTA sivu 1. Kunnantalo, Lautakuntien huone KONNEVEDEN KUNTA KOKOUS ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA No 7/2017 SIVISTYSLAUTAKUNTA sivu 1 KOKOUSAIKA 1.11.2017 klo 18.00 18.35 KOKOUSPAIKKA Kunnantalo, Lautakuntien huone JÄSEN: VARAJÄSEN: Antti Waris, pj x Heikki

Lisätiedot

Matti Lohen koulu, Rautalampi 30.10.2009

Matti Lohen koulu, Rautalampi 30.10.2009 RAUTALAMMIN KUNTA PÖYTÄKIRJA Nro 8 / 2009 Sivistyslautakunta Sivu 1 (11) KOKOUSTIEDOT OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Aika Paikka Keskiviikko 21.10.2009 klo 17.00-19.53 Matti Lohen koulu Emma Ilomäki Seija

Lisätiedot

Oppilas opiskelee toiminta-alueittain

Oppilas opiskelee toiminta-alueittain Opetuksen järjestäjä HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (HOJKS) Oppilas opiskelee toiminta-alueittain Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT Oppilaan

Lisätiedot

KANGASALA Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus ja esiopetus LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA TEHOSTETTUA TAI ERITYISTÄ TUKEA VARTEN

KANGASALA Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus ja esiopetus LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA TEHOSTETTUA TAI ERITYISTÄ TUKEA VARTEN 1 KANGASALA Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus ja esiopetus LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA TEHOSTETTUA TAI ERITYISTÄ TUKEA VARTEN pvm / 20 SALASSAPIDETTÄVÄ Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta Tehostetun

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallituksen päätös: Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Liite 104

Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallituksen päätös: Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Liite 104 48, KVSTO 11.6.2018 18:00 ST: 118/2018 SOPIMUS YHTEISEN KOULUTOIMEN JA HALLINNON JÄRJESTÄMISESTÄ JA KUS- TANNUSTEN JAOSTA KARIJOEN KUNNAN JA KRISTIINANKAUPUNGIN KESKEN (MS/NG/RH/REN) (Kaupunginhallitus

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA (ilman liikelaitoksia)

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA (ilman liikelaitoksia) 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 30.9.2008 (ilman liikelaitoksia) Maakunnan talousarvio 2008 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 13.12.2007 135. Sosiaali- ja terveystoimialan osalta on hyväksyttyä

Lisätiedot

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ Sivistyslautakunta 56 31.05.2017 VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ SIVLK 31.05.2017 56 Valmistelija: varhaiskasvatusjohtaja Leila Nyberg, leila.nyberg@porvoo.fi; 0400

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Taulukko 41: Opetus (30451, 30551, 31051)

Taulukko 41: Opetus (30451, 30551, 31051) Taulukko 41: Opetus (30451, 30551, 31051) Sisällytä kustannuksiin: opetustoiminnan ja siihen välittömästi liittyvän muun toiminnan kustannukset (esim. tukiopetus, oppilaanohjaus) erityisopetuksen (9-vuotinen

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2014

Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2014 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 25 Teknisen lautakunnan tilinpäätös 2014 Asianro 279/02.06.01/2015 Vs. hallintopäällikkö Sami Koskikallio 25.2.2015: Teknisen lautakunnan vuoden 2014 tilinpäätös on valmisteltu

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011 2016 9.2.2012 Helsinki Heli Jauhola Hallitusohjelma ja Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 290 27.8.2018 111 Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 27.8.2018 290 Asianro 55/02.02.02/2018 Talousjohtaja Anna-Kristiina

Lisätiedot

OPETUSLAUTAKUNTA TALOUSARVION PERUSTELUT 2013

OPETUSLAUTAKUNTA TALOUSARVION PERUSTELUT 2013 OPETUSLAUTAKUNTA TALOUSARVION PERUSTELUT 2013 Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut tiliryhmittäin Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut sitovuustasoittain Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut Toiminnan kuvaus

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2016 Tulosyksikkö 1 -taso KEHITTÄMIS- JA HALLINTOPALVELUT Tulosyksikkö 1: Hallinto - vastuuhenkilö: talous- ja hallintopäällikkö HALLINTO TP 2014 TA+M

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI Opettajatyöpäivä Lauantai 29.10.2016 Raija-Liisa Hakala ja Taina Huhtala YLEINEN TUKI: Eriyttäminen Joustavat ryhmittelyt Tiimiopettajuus Samanaikaisopetus Tukiopetus Ohjaus-

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

(LUVIAN KUNTA) Tehtäväalueittain menot, ympyrät, :55: KUM TOT

(LUVIAN KUNTA) Tehtäväalueittain menot, ympyrät, :55: KUM TOT LUVIAN KUNTA ( 1216 KUM TOT ) Tehtäväalueittain menot, ympyrät, 15.2.2017 14:55:36 (EUR) HALLINTO, SIVISTYSLAUTAKUNTA (00000600) 1216 KUM TOT 204 503.18 PERUSKOULUTUS (00000605) 2 857 158.38 MUU KOULUTUS

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

SUOMENKIELISEN PERUSOPETUKSEN PALVELU- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2015 / Jatkoselvitys

SUOMENKIELISEN PERUSOPETUKSEN PALVELU- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2015 / Jatkoselvitys SUOMENKIELISEN PERUSOPETUKSEN PALVELU- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2015 / Jatkoselvitys Vaasan kaupunki Suomenkielinen koulutoimi Lokakuussa 2015 Sisällys: 1. Lautakunnan toimeksianto 2. Alueen 1 alakoulujen

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Joustavan perusopetuksen toiminta Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien yhteydessä

Lisätiedot

Ylä-Malmin alueen koulupalvelut Asukasilta

Ylä-Malmin alueen koulupalvelut Asukasilta Ylä-Malmin alueen koulupalvelut Asukasilta 21.9.2015 Ylä-Malmin pk Pohjola (1-4 lk) Ylä-Malmin pk Talvela (5-9 lk) Kotinummen ala-asteen koulu Asukasilta klo 18.00-20.00 Tervetuloa Taustaa Aluepäällikkö

Lisätiedot

Sipoon kunta Sivistysvaliokunta- Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2017

Sipoon kunta Sivistysvaliokunta- Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2017 Sipoon kunta Sivistysvaliokunta- Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2017 1 Sivistysvaliokunna osavuosikatsaus Sivistysosaston osavuosikatsaus on osa koko kunnan kahdeksan kuukauden talous ja toimintaraportointia,

Lisätiedot

Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%)

Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%) KOULUTUSLAUTAKUNTA 70 Toimiala: Sivistyspalvelukeskus/ Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%) Vastuuhenkilö: Anu-Liisa Kosonen 2013 2014 2015 2016 2016

Lisätiedot

SIVISTYSTOIMEN OSAVUOSIRAPORTTI

SIVISTYSTOIMEN OSAVUOSIRAPORTTI SIVISTYSTOIMEN OSAVUOSIRAPORTTI 1.1. 3.6.218 Sivistystoimen hallinto Valtuustoon nähden sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet Sivistystoimen yhteistyö saumatonta ja esimiesten saatavilla oleva

Lisätiedot

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallintopalvelut KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN TIEDOTE

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallintopalvelut KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN TIEDOTE 1 KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN Kauhavan kaupungin talousarvio vuodelle 2017 oli noin 0,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kaupunginhallitukselle 28.3.2018 esiteltävä vuoden 2017 tilinpäätös on

Lisätiedot