Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY Väliraportti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY Väliraportti"

Transkriptio

1 Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY Väliraportti

2 2 (14) Sisällys 1 Johdanto Hankkeen toimijat, kohderyhmät ja organisointi Hankkeen tavoitteet, toimenpiteet ja tulokset Yhteistyö erityisopetuksen rajatun erityistehtävän saaneiden koulutuksen järjestäjien kanssa Yhteistyö kehittämiskumppaneiden kanssa Työelämälähtöisen koulutuksen tukeminen Koulutuksen nivelvaiheiden tukeminen Asiantuntijapalveluiden laadun ja vaikuttavuuden arviointi ja kehittäminen Yhteistyö tutkimustahojen kanssa, selvitystoiminta ja muu yhteistyö Johtopäätökset LIITTEET LIITE 1. Koulutuksen järjestäjäkohtainen toiminta ja tulokset LIITE 2. Hankkeen työsuunnitelmat LIITE 3. Talouden toteutuminen

3 3 (14) 1 Johdanto Tämä väliraportti kuvaa Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä -jatkohankkeen (YTY4) toteutumista ensimmäisellä seurantakaudella Hankkeessa on jatkettu ammatillisen erityisopetuksen asiantuntijapalveluiden kehittämistä ja toteuttamista, mille on luotu perusta aiemmissa YTY-hankkeissa vuodesta 2011 lähtien. Erityisenä painopisteenä YTY4- hankkeessa on työelämälähtöisen koulutuksen vahvistaminen ja koulutuksen nivelvaiheiden tukeminen ammatillisen erityisopetuksen asiantuntijapalveluiden avulla. Kuluneena seurantakautena hanketta toteutettiin rinnatusten YTY3-hankkeen kanssa. Näiden kahden hankkeen tavoitteet, toimintamalli ja toimijat ovat suurelta osin samat, vain hankkeiden työvaiheet erosivat toisistaan. YTY3-hankkeessa kevätkausi 2015 oli toimenpiteiden toteuttamisen ja toiminnan arvioinnin aikaa. YTY4-hankkeessa taas suunniteltiin ja valmisteltiin syksyllä 2015 käynnistyviä toimenpiteitä. Tässä väliraportissa esitellään tiiviisti YTY4-hankkeen tähänastinen toiminta. Laajemmat esittelyt ja arvioinnit YTY-hankkeiden tavoitteista, toimintamallista ja periaatteista, tuloksista ja vaikutuksista löytyvät YTY3-hankkeen loppuraportista, joka on toimitettu opetus- ja kulttuuriministeriöön samaan aikaan tämän raportin kanssa. Hankkeen toteuttamisesta vastaa ammatillisten erityisoppilaitosten (AMEO) kumppanuusverkosto yhteistyössä erityisopetuksen rajatun erityistehtävän saaneiden koulutuksen järjestäjien kanssa. Toiminta-alueena on koko Suomi. 2 Hankkeen toimijat, kohderyhmät ja organisointi Hankkeen toteuttajina toimivat edelleen seuraavat ammatilliset erityisoppilaitokset, jotka muodostavat AMEO-verkoston Ammattiopisto Luovi Bovallius-ammattiopisto Keskuspuiston ammattiopisto Kiipulan ammattiopisto Validia Ammattiopisto Lisäksi AMEO-verkostoon kuuluvat Optima Samkommun ja Aitoon koulutuskeskus, jotka toimivat hankkeessa yhteistyökumppaneina seuraavien erityisopetuksen rajatun erityistehtävän saaneiden koulutuksen järjestäjien ohella (jatkossa: rajatun erityistehtävän oppilaitokset): Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö (Helsingin Diakoniaopisto) Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä (JEDU)

4 4 (14) Päijät-Hämeen koulutuskonserni -kuntayhtymä (Koulutuskeskus Salpaus) Rovaniemen koulutuskuntayhtymä (Lapin Ammattiopisto) Savon koulutuskuntayhtymä (Savon ammatti- ja aikuisopisto) Hanketta hallinnoi aiempaan tapaan Invalidisäätiön ylläpitämä Keskuspuiston ammattiopisto. Hankkeen toimintaa ohjaa ja arvioi ohjausryhmä, joka oli yhteinen YTY3-hankkeen ohjausryhmän kanssa. Ohjausryhmän kokoonpano säilyy edelleen samana, mutta sitä täydennetään syksyllä 2015 VALTERI-verkoston edustuksella. Ohjausryhmä kokoontui seurantakaudella kaksi kertaa. Hankkeen valtakunnallinen organisointi YTY4-hankkeen hankeorganisaatio ja -hallinto rakennettiin tarkoituksella aikaisempaa kevyemmäksi. Tavoitteena on, että erityisopetuksen asiantuntijapalveluita voidaan jatkossakin toteuttaa joustavasti osana AMEO-oppilaitosten toimintaa, ilman erillistä valtakunnallista hankeorganisaatiota. Hankehallinnosta vapautunut rahoitus on suunnattu hankkeen kohderyhmille tarjottavien asiantuntijapalveluiden kehittämiseen ja toteuttamiseen. Valtakunnallinen YTY-projektiryhmä yhdessä AMEO-verkoston asiantuntijapalvelutyötyhmän puheenjohtajan kanssa on vastannut hankkeen toiminnan suunnittelusta, toteuttamisesta, alueellisen toiminnan ohjaamisesta, tiedottamisesta ja raportoinnista. Asiantuntijapalvelutyöryhmän puheenjohtajana kuluneella seurantakaudella on toiminut kehittämispäällikkö Marja Jäntti Bovalliusammattiopistosta. Projektiryhmän muodostavat AMEO-verkoston asiantuntijapalvelutyöryhmän jäsenet ja alueelliset YTY-vastaavat. Projektiryhmän vetäjänä on toiminut Marja Jäntti. Kevennetyssä toimintamallissa hankkeella ei ole projektipäällikköä, vaan hankkeen sisällöllisiä ja toiminnallisia koordinointivastuita on jaettu AMEO-verkoston toimijoiden kesken alla olevassa taulukossa esitetyllä tavalla: Taulukko 1. Hankkeen vastuualueet ja koordinaattorit HANKKEEN OSATAVOITE/TOIMENPIDEKOKONAISUUS Työelämälähtöistä koulutusta tukevien asiantuntijapalveluiden kehittäminen ja toteuttaminen Nivelvaiheita tukevien asiantuntijapalveluiden kehittäminen ja toteuttaminen Yhteistyö rajatun erityistehtävän oppilaitosten kanssa Valtakunnallinen kehittäminen ja vaikuttamistyö Yhteistyö tutkimus- ja selvitystoiminnassa Asiantuntijapalveluiden laadun ja vaikuttavuuden kehittäminen ja arvioiminen Viestintä ja markkinointi, julkaisut KOORDINAATTORI Päivi Korhonen, Kiipulan ammattiopisto Liisa Metsola, Keskuspuiston ammattiopisto Marja Jäntti, Bovallius-ammattiopisto Seija Eskola, Validia Ammattiopisto Sanna Wenström, Ammattiopisto Luovi Vastuukoordinaattorit laativat työsuunnitelman oman vastuualueensa toteuttamisesta. Työsuunnitelmat löytyvät liitteestä 2.

5 5 (14) Hankkeen toteuttamista ovat edelleen tukeneet AMEO-verkoston johtoryhmä sekä muut työryhmät, erityisesti asiantuntijapalvelutyöryhmä, viestintätyöryhmä ja laatutyöryhmä. Hankkeen alueellinen organisointi Osahankkeiden organisointia on jatkettu aiempien YTY-hankkeiden mukaisesti: osahankkeen vetäjä/projektipäällikkö vastaa alueellisen yhteistyön ja toiminnan suunnittelusta, toteuttamisesta, arvioinnista ja raportoimisesta yhdessä oppilaitoksen projektiryhmän kanssa. Osahankkeen projektipäällikkö laatii osahankkeen toimintasuunnitelman yhteistyössä kehittämiskumppaneiden kanssa alueellisten tarpeiden pohjalta. Kuvaukset oppilaitoskohtaisista hankeorganisaatioista ja alueellisista toteutuksista löytyvät liitteestä 1. Kohderyhmät Hankkeen toimenpiteet suunnataan seuraaville kohderyhmille: ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen sekä VALMA- ja nivelvaihekoulutuksen opetus- ja ohjaushenkilöstö, johto sekä työelämäverkostot (pääasiallisin kohderyhmä) työpajojen ohjaushenkilöstö YTY4-hankkeen uuden painopisteen, koulutuksen nivelvaiheiden tukemisen myötä, asiantuntijapalveluita suunnataan myös seuraaville toimijoille: perusopetuksen yläkoulujen opetus- ja ohjaushenkilöstö ammatilliseen koulutukseen ja nivelvaiheen koulutuksiin ohjaavat toimijat tuetuille ja avoimille työmarkkinoille ohjaavat toimijat Näiden kohderyhmien lisäksi asiantuntijapalveluita voidaan toteuttaa erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille sekä edellä lueteltujen tahojen sidosryhmille ja verkostoille silloin, kun ne toimivat yksilöllisten opinto- ja työllistymispolkujen toteuttamisen osapuolina. 3 Hankkeen tavoitteet, toimenpiteet ja tulokset YTY4-hankkeen tavoitteena on vakiinnuttaa erityisopetuksen asiantuntijapalvelut pysyväksi osaksi ammatillisen erityisopetuksen kehittämistä ja palvelujärjestelmää alueellisesti ja valtakunnallisesti. Lisäksi tavoitteena on kehittää erityisopetuksen asiantuntijapalvelutoiminnan laadunhallintaa ja tuloksellisuuden seurantaa niin, että hankkeen tuloksista ja vaikuttavuudesta voidaan kertoa selkeästi ja läpinäkyvästi.

6 6 (14) Edellä esitettyihin tavoitteisiin pyritään seuraavien osatavoitteiden ja toimenpiteiden avulla: 1) Jatketaan ammatillisen erityisopetuksen asiantuntijapalveluiden kehittämistä ja toteuttamista tarvelähtöisesti kehittämiskumppanuudessa. Palveluilla tuetaan erityisesti työelämälähtöisen koulutuksen suunnittelua ja toteuttamista sekä koulutuksen nivelvaiheiden, etenkin perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen siirtymistä. Lisäksi palveluiden kehittämisessä huomioidaan ammatillisen koulutukset ajankohtaiset uudistukset. 2) Rajatun erityistehtävän oppilaitosten erityisopetuksen asiantuntemusta hyödynnetään palveluiden kehittäjinä ja toteuttajina AMEO-oppilaitosten rinnalla. Yhteistyö näiden kahden toimijaverkoston kesken vakiinnutetaan. 3) Jatketaan palveluiden laadunhallinnan kehittämistä, vaikuttavuuden arviointia sekä saadun tiedon pohjalta palveluiden laadun ja vaikuttavuuden parantamista. 4) Vahvistetaan kehittämis- ja palvelutoiminnan ja erityisopetuksen asiantuntijapalveluiden näkyvyyttä ja aktiivista markkinointia hankkeen uusille kohderyhmille sekä niille ammatillisen koulutuksen järjestäjille, jotka eivät vielä ole osallistuneet hankkeen kehittämisyhteistyöhön ja palveluihin. 5) Jatketaan ammatillisen erityisopetuksen valtakunnallista kehittämis- ja vaikuttamistyötä sekä yhteistyötä tutkimus- ja selvitystoiminnassa. Seuraavalla sivulla olevassa toteutussuunnitelmassa esitetään kootusti hankkeen tavoitteet ja tarkennetut toimenpiteet.

7 7 (14) Taulukko 2. YTY4-hankkeen toteutussuunnitelma: tavoitteet ja toimenpiteet Tavoitteet 1. Asiantuntijapalveluiden kehittäminen ja toteuttaminen tarvelähtöisesti kehittämiskumppanuudessa ajankohtaiset uudistukset huomioiden 1a. Työelämälähtöisten asiantuntijapalveluiden kehittäminen ja toteuttaminen 1b. Nivelvaiheen asiantuntijapalveluiden kehittäminen ja toteuttaminen 2. Yhteistyön vakiinnuttaminen rajatun erityistehtävän oppilaitosten kanssa 3. Asiantuntijapalveluiden laadun ja vaikuttavuuden kehittäminen ja arvioiminen 4. Viestintä ja tiedottaminen, julkaisut Toimenpiteet Alueellisten kehittämiskumppanuuksien jatkaminen / syventäminen ja toiminnan vakiinnuttaminen Palveluiden aktiivinen tarjoaminen ja toteuttaminen koulutuksen järjestäjille ja muille hankkeen kohderyhmille Valtakunnallinen kehittäminen - opettajan työelämäohjausosaaminen - osaamisperusteisuuden huomioiminen - aikuiskoulutus Alueellinen kehittäminen ja toteuttaminen Valtakunnallinen kehittäminen - opinto-ohjaajat asiantuntijapalveluiden kehittäjinä ja toteuttajina - nivelvaiheyhteistyön hyvien käytäntöjen koonti Alueellinen kehittäminen ja toteuttaminen Osana toimenpidekokonaisuuksia 1, 2 ja 3 Alueellinen kehittäminen ja toteuttaminen Alueelliset painopisteet, esim. ruotsinkieliset palvelut ja materiaalit maahanmuuttajien erityinen tuki ja ohjaus Asiantuntijapalveluiden laadun ja vaikuttavuuden/tuloksellisuuden arviointimalli, jatkuva parantaminen (AMEO) 1 2 julkaisun toteuttaminen Näkyvyys valtakunnallisissa tapahtumissa (AEO-päivät, Educa-messut) Näkyvyys alueellisissa tapahtumissa 5. Kehittäminen ja vaikuttamistyö, yhteistyö tutkimus- ja selvitystoiminnassa Valtakunnallinen kehittäminen ja vaikuttamistyö(vain AMEO): Ammatilliset opettajakorkeakoulut, VALTERI-koulut, Opetushallitus Alueellinen tutkimus- ja kehittämisyhteistyö (myös rajatun erityistehtävän oppilaitokset) Yllä olevaa toteutussuunnitelmaa täydentää viisi työsuunnitelmaa, joissa esitetään tarkemmat toimenpiteet, aikataulu, vastuuhenkilöt, resurssit ja mittarit. Työsuunnitelmat löytyvät liitteestä 2.

8 8 (14) Hankkeen ensimmäisellä seurantakaudella toiminta eteni hankesuunnitelman mukaisessa aikataulussa. Toteutunut toiminta oli seuraavaa: hankkeen organisoituminen yhteistyösopimusten, toteutussuunnitelmien ja budjettien laatiminen hankkeesta tiedottaminen valtakunnallisesti ja alueellisesti alueellisten kehittämisfoorumien täydentäminen uusien kohderyhmien edustajilla, esim. perusopetuksen ja nivelvaiheiden toimijat hankkeen painopisteiden mukaisten palveluiden suunnittelu ja toteuttamisen aloittaminen Toteutuneet asiantuntijapalvelut Seurantakaudella toteutuneet asiantuntijapalvelut toteutettiin pääsääntöisesti YTY3-hankkeen rahoituksella. Näin toimittiin, jotta saatiin varmistettua YTY3-rahoituksen käyttö ennen YTY4- rahoituksen käyttöön siirtymistä. Ainoastaan Ammattiopisto Luovi ja Keskuspuiston ammattiopisto kirjasivat YTY4-hankkeelle nivelvaiheen toimijoille suunnattuja palveluita alla olevassa taulukossa esitetyllä tavalla. Taulukko 3. YTY4-hankkeessa toteutuneiden asiantuntijapalveluiden ja palveluihin osallistuneiden määrät ( ) Ammattiopisto Luovi Keskuspuiston ammattiopisto Yhteensä Asiantuntijapalvelut (kpl) Palveluihin osallistuneet (hlöt) Keväällä 2015 toteutuneiden palveluiden asiakkaina oli kuusi eri organisaatiota. Palveluiden toteutusmuodot ja sisällölliset teemat olivat seuraavat: 13 konsultaatioita ja 2 koulutusta 11 palvelua liittyi työpajayhteistyöhön sekä osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen 4 palvelua liittyi koulutuksesta työelämään -nivelvaiheen tukemiseen Muiden kumppaniorganisaatioiden kanssa suunnitellut palvelut toteutetaan hankkeen jälkimmäisellä seurantakaudella elokuusta 2015 lähtien.

9 9 (14) 4 Yhteistyö erityisopetuksen rajatun erityistehtävän saaneiden koulutuksen järjestäjien kanssa YTY4-hankkeessa on jatkettu yhteistyötä erityisopetuksen rajatun erityistehtävän oppilaitosten kanssa. Yhteistyön suunniteltu aloitettiin jo hankkeen suunnitteluvaiheessa järjestetyssä hankesuunnittelukokouksessa. Rajatun erityistehtävän oppilaitosten asiantuntemusta palveluiden kehittäjinä ja toteuttajina sekä alueellisen erityisopetuksen kehittämisen tukijoina hyödynnetään AMEOoppilaitosten rinnalla. Alkuvuonna 2015 solmittiin yhteistyösopimukset toimijoiden välillä. Rajatun erityistehtävän oppilaitokset laativat kevään aikana organisaatiokohtaiset toteutussuunnitelmat, joihin sisältyy valtakunnallinen työskentely ja alueellinen asiantuntijapalveluiden kehittämisyhteistyö. Toteutussuunnitelmat hyväksyttiin hankkeen projektiryhmässä. Toteutussuunnitelmien perusteella määriteltiin hankkeen toimijakohtaiset rahoitusosuudet. Rajatun erityistehtävän oppilaitosten aikaisempaa vahvempi rooli näkyy myös YTY-rahoitusosuuksissa: oppilaitoksille on varattu rahoitusta yhteensä , joka on lähes puolet enemmän kuin YTY3-hankeessa. (YTY3-hankkeessa rajatun erityistehtävän oppilaitosten laskuttama rahoitusosuus oli ). AMEO-oppilaitosten ja rajatun erityistehtävän oppilaitosten yhteistyön vahvistamiseksi sekä tavoitteiden, roolien ja tehtävien selkeyttämiseksi hankkeessa järjestetään YTY-yhteistyöpäivät Päivien tarkoituksena on myös sopia ja kuvata valtakunnallinen yhteistyömalli näiden kahden verkoston välillä. Yhteistyön muotoja ovat esimerkiksi YTY-yhteiskokoukset (toteutus verkkokokouksina), osaamisen jakamisen päivät sekä julkaisujen ja materiaalien valmistaminen. Yhteistyömallien toimivuutta ja tuloksellisuutta arvioidaan hankkeen loppuarvioinnin yhteydessä. YTY3- ja YTY4-hankkeiden yhteisenä toimintana keväällä 2015 toteutui kaksi YTY-yhteiskokousta ja yksi osaamisen jakamisen päivä. YTY4-hankkeessa yhteistyön painopiste on alueellisessa toiminnassa. AMEO-oppilaitokset ja rajatun erityistehtävän oppilaitokset ovat jatkaneet alueellista yhteistyötä YTY3-hankkeessa rakentuneissa kumppanuuksissa (kuvio 1 seuraavalla sivulla). Alueellinen yhteistyö toteutui keväällä 2015 aluekokouksina ja -tapaamisina, joissa suunniteltiin yhteistyössä alueella toteutettavia erityisopetuksen asiantuntijapalveluita sekä erityisopetuksen kehittämisverkostojen tukemista. YTY3-loppuarvioinnissa rajatun erityistehtävän oppilaitosten yhdyshenkilöt toivoivat tukea kehittämiskumppanuuksien hankkimiseen ja yhteistyön rakentamiseen alueen muiden oppilaitosten kanssa. Hyviä käytäntöjä esitellään YTY-yhteistyöpäivillä Rajatun erityistehtävän oppilaitosten osaamisen ja vahvuuksien hyödyntämistä pyritään lisäämään aluetoiminnassa.

10 10 (14) Ammattiopisto Luovi Bovalliusammattiopisto Keskuspuiston ammattiopisto Kiipulan ammattiopisto Ammattiopisto Validia Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU Lapin ammattiopisto Savon ammatti- ja aikuisopisto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU Savon ammatti- ja aikuisopisto Helsingin Diakoniaopisto Koulutuskeskus Salpaus Optima Samkommun Kuvio 1. AMEO-oppilaitosten ja rajatun erityistehtävän oppilaitosten alueelliset kumppanuudet Keskuspuiston ammattiopiston ja Helsingin Diakoniaopisto yhteistyössä painopisteenä on maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tuen tarpeen tunnistaminen ja tukeminen asiantuntijapalveluiden avulla. Validia Ammattiopisto ja Optima Samkommun ovat jatkaneet ruotsinkielisille oppilaitoksille tarjottavien asiantuntijapalveluiden toteuttamista. Lisäksi Validia tukee Optimaa ruotsinkielisen erityisopetuksen asiantuntijapalveluyksikön kehittämisessä, esimerkiksi järjestämällä benchmarkkauskäyntejä Validia Ammattiopistoon syksyllä 2015 ja keväällä Asiantuntijapalvelujen tiedotus- ja koulutusmateriaalien kääntäminen ruotsin kielelle on aloitettu ja jatkuu edelleen. 5 Yhteistyö kehittämiskumppaneiden kanssa Yhteistyötä alueellisten kumppanien kanssa on jatkettu aiemmissa YTY-hankkeissa hyväksi havaitun mallin mukaan. Kumppanuudet ovat olleet organisaatiokohtaisia tai useampien toimijoiden kumppanuusverkostoja. Ensimmäisellä seurantakaudella yhteistyö kehittämiskumppanien kanssa oli pääosin asiantuntijapalveluiden suunnittelua. Kehittämiskumppanuus toimintatapana on arvioitu toimivaksi ja tulokselliseksi (esim. kehittämiskumppanien arvio YTY3-loppuarvioinnin yhteydessä keväällä 2015). Olemassa olevia kehittämiskumppanuuksia syvennetään ja uusia kumppanuuksia luodaan esimerkiksi koulutuksen nivelvaiheiden toimijoiden kanssa. Kehittämiskumppanuuden periaatteita ja toimintatapoja on esitelty tarkemmin YTY3-loppuraportissa.

11 11 (14) Joillakin alueilla on ollut nähtävissä, että AMEO-oppilaitoksen rooli on vahvistunut alueellisen erityisopetuksen kehittämisessä, verkostojen koordinoinnissa ja yhteisen kehittämisen mahdollistamisessa verkostoissa. YTY3-hankkeen vaikuttavuuden arvioinneissa kehittämiskumppanit kokivat AMEO-oppilaitoksen neutraaliksi alueyhteistyön koordinaattoriksi. Seurantakauden päättyessä 65 % Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjistä toimii aktiivisina ammatillisen erityisopetuksen kehittämiskumppaneina. Lisäksi yksittäisiin asiantuntijapalveluihin on osallistunut opetus- ja ohjaushenkilöstöä niistä oppilaitoksista, jotka eivät vielä toimi kehittämiskumppaneina. YTY4-hankkeessa aktiivisten kehittämiskumppaneiden ja palveluihin osallistujien määrää pyritään lisäämään aktiivisella tiedotuksella. (ks. viestinnän ja markkinoinnin työsuunnitelma, liite 2.) Syksyllä 2015 päivitetään myös ammatillisen koulutuksen järjestäjäluettelo. Ajantasaisen luettelon avulla palveluita voidaan tehokkaammin markkinoida myös niille koulutuksen järjestäjille, jotka ovat tähän asti jääneet niiden ulkopuolelle. Toisena yhteisen kehittämisen kohteena YTY4-hankkeessa on kehittämiskumppaneilta kerättävä loppuarviointi koskien hankkeen toimintaa, tuloksia ja vaikuttavuutta sekä kehittämiskumppanuutta. YTY3-hankkeessa kehittämiskumppanien loppuarvioinnin vastausprosentti jäi alhaiseksi (28 %). 6 Työelämälähtöisen koulutuksen tukeminen Työelämälähtöisen koulutuksen tukemista on jatkettu kehittämällä ja toteuttamalla aiheeseen liittyviä erityisopetuksen asiantuntijapalveluita. YTY3-hankkeessa työelämälähtöisen koulutuksen osaaminen jäsennettiin seitsemään sisältöteemaan (ks. YTY3-loppuraportti). Työelämälähtöisyyden huomioiminen sisältyy toki vahvana myös muihin erityisopetuksen asiantuntijapalveluiden sisältöihin. Keväällä 2015 AMEO-oppilaitokset valmistautuivat voimaan tulleiden ammatillisen koulutuksen ja erityisopetuksen uusien määräysten ja asetusten vaatimiin muutoksiin. Osaamisperusteisuus, koulutuksen suunnittelun ja toteuttamisen työelämälähtöisyys sekä ammatillisen erityisopetuksen uuden määritelmän soveltaminen ovatkin tärkeä lähtökohta YTY4-hankkeen palvelujen kehittämisessä. Asiantuntijapalveluilla on tärkeä rooli uudistusten käyttöön oton tukemisessa alueilla. YTY3-hankkeessa kehitettyjä koulutuskokonaisuuksia (Ohjauskoulutus ja YTO-aineiden integrointi työssäoppimisjaksolla) tarjotaan syksystä 2015 lähtien asiantuntijapalveluina koko Suomessa. Myös VATES-säätiön kanssa yhteistyössä kehitettyä Duunivalmennuksen ABC -koulutusta aletaan levittää ja toteuttaa syksyllä.

12 12 (14) 7 Koulutuksen nivelvaiheiden tukeminen Koulutuksen nivelvaiheiden siirtymiä tukevien asiantuntijapalveluiden kehittäminen on aloitettu kokoamalla keskeisiä kehittämiskumppaneita, kuten perusopetuksen yläkoulujen toimijoita sekä nivelvaiheen ohjaustyötä tekeviä ja toisen asteen koulutuksiin ohjaavia toimijoita. Myös alueellisia kehittämisverkostoja on perustettu (esim. VALMA-verkosto, KUNTO-verkosto) tai jo olemassa olevia verkostoja on täydennetty perusopetuksen ja nivelvaiheen toimijoilla. Verkostoissa ja kumppanuuksissa on kartoitettu nivelvaiheiden tukemiseen liittyviä tarpeita. Palvelutarpeita kartoitettiin myös valtakunnallisissa tapahtumissa: hankkeen toimijat tekivät gallupkyselyn Erityisopetuksen kansallisilla kehittämispäivillä ja Ohjauksen kehittämispäivillä keväällä Päivien osallistujilta kysyttiin, millaista tukea he toivovat AMEO-oppilaitoksilta. Vastaajien (38 hlöä) esittämät tarpeet on huomioitu palveluiden kehittämisessä. Yhteistyö nivelvaiheiden ohjauksen kannalta keskeisten Ohjaamo-hankkeiden kanssa on aloitettu usealla toimialueella. Yhteistyötä tehdään ja osaamista jaetaan myös muiden alueellisten hankkeiden kanssa esimerkiksi Yhdessä takuuseen -hanke Uudellamaalla ja NET-hankkeet Oulun seudulla ja pääkaupunkiseudulla. Myös yhteistyötä VALTERI-verkoston ja Valtakunnallisen työpajayhdistyksen kanssa jatketaan nivelvaiheiden kehittämiseen liittyen. Hankkeessa vahvistetaan AMEO-oppilaitosten ja rajatun erityistehtävän oppilaitosten opinto-ohjaajien roolia nivelvaiheisiin liittyvien asiantuntijapalveluiden kehittäjinä, toteuttajina sekä palveluiden markkinoijina. Nivelvaiheen asiantuntijapalveluista tiedottaminen uusille kohderyhmille on tärkeää myös alueellisissa ja valtakunnallisissa tapahtumissa. Hyviä malleja nivelvaiheyhteistyön toteuttamisesta alueilla kootaan yhteen. Kooste julkaistaan ameo.fipalvelusivustolla. 8 Asiantuntijapalveluiden laadun ja vaikuttavuuden arviointi ja kehittäminen Kuluneella seurantakaudella asiantuntijapalveluiden laadunhallintaa ja vaikuttavuuden arviointia on kehitetty YTY3- ja 4-hankkeiden yhteistoteutuksena. Toimenpiteet ja tulokset on esitelty YTY3- hankkeen loppuraportissa. Keväällä 2015 laadittiin työsuunnitelma laadunhallinnan ja vaikuttavuuden arvioinnin jatkokehittämisestä YTY4-hankkeessa (liite 2). Työsuunnitelma sisältää seuraavat toimenpiteet:

13 13 (14) asiantuntijapalveluprosessin laadun mittareiden kokoaminen ja kehittäminen vaikuttavuuden arviointimallin vakiinnuttaminen käytäntöjen vakiinnuttaminen valtakunnallisen arviointitiedon keräämisessä ja analysoinnissa sekä tiedottamisessa ohjeet mittareiden käytöstä ja vaikuttavuuden arvioinnista toimivien järjestelmien käyttöönotto valtakunnallisen arviointitiedon koonnille ja raportoinnille käytännön sopiminen arviointitiedon analysointiin 9 Yhteistyö tutkimustahojen kanssa, selvitystoiminta ja muu yhteistyö Yhteistyötä tutkimus- ja kehittämistahojen kanssa on jatkettu valtakunnallisesti ja alueilla. Yhteistyötä tehdään ammatillisten opettajakorkeakoulujen, yliopistojen ja muiden tutkimus- ja kehittämistahojen kanssa. Seurantakaudella toteutunut toiminta on raportoitu YTY3-hankkeen loppuraportissa ja YTY4- osahankkeiden väliraporteissa (liite 1). Opetushallituksen kanssa on sovittu seuraavien tukimateriaalien laatimisesta tai kommentoinnista syksyllä 2015: Mukautettujen opintojen tavoitteet, arviointi ja opetus -virikeaineiston päivittäminen aineisto laaditaan Opetushallituksen ohjauksessa Ammatillisen erityisopetuksen käsikirja Opetushallituksen tuottaman käsikirjan kommentointi YTY3-hankkeessa aloitettiin yhteistyö Valtion erityiskoulujen eli VALTERI-koulujen kanssa. Yhteistyön tavoitteena on kehittämisyhteistyö perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen nivelvaiheessa sekä osaamisen jakaminen asiantuntijapalvelutoimintaan liittyen. VALTERI-koulujen yhdistymisen vuoksi yhteistyö on ollut tauolla YTY4-hankkeen ajan, mutta sitä pyritään käynnistämään uudelleen syksyllä Alueellista yhteistyötä VALTERI-koulujen kanssa on tehty kuluneella seurantakaudella entiseen tapaan. Alueilla on tehty yhteistyötä myös muiden kehittämishankkeiden kanssa osaamisen jakamiseksi sekä yhteisten tapahtumien, kokousten ja foorumien järjestämiseksi.

14 14 (14) 10 Johtopäätökset Ammatillisen erityisopetuksen asiantuntijapalveluiden kehittämistä ja toteuttamista on jatkettu aiemmissa YTY-hankkeissa luodun mallin mukaan. Palvelut ja erityisopetuksen kehittämisen tuki kohdennettiin edelleen pääosin opetus- ja ohjaushenkilöstölle, oppilaitosten johdolle sekä alueellisille kehittämisverkostoille. Uusina kehittämiskumppaneina mukaan tulivat perusopetuksen ja koulutuksen nivelvaiheiden toimijat. Hankkeen ensimmäisen seurantakauden toiminta ja toimenpiteet olivat pääosin YTY3-hankkeen kanssa yhteisiä. Yhteistyömallia rajatun erityistehtävän oppilaitosten kanssa kehitettiin edelleen ja näiden oppilaitosten resursseja asiantuntijapalveluiden markkinoijina, kehittäjinä ja toteuttajina omalla alueellaan lisättiin. Lisäksi rajatun eritystehtävän oppilaitosten roolia ja tehtäviä hankkeessa selkiytetään. Työelämälähtöistä koulutusta on vahvistettu suunnittelemalla erityisopetuksen asiantuntijapalveluita tarvelähtöisesti. Palveluiden kehittämisessä ja tuotteistamisessa on kartoitettu kumppanioppilaitosten ja heidän työelämäverkostojensa ja -kumppaniensa tarpeita sekä hyödynnetty tuetun työllistämisen asiantuntijaorganisaatioita. Nähtävissä on, että työelämälähtöisen koulutuksen toteuttamista tukevien asiantuntijapalveluiden kysyntä kasvaa ammatillisen koulutuksen tutkinnon uudistuksen tultua voimaan Erityisopetuksen asiantuntijapalveluilla on tärkeä rooli ammatillisen koulutuksen uusien määräysten ja asetusten toimeenpanon tukemisessa ammatillisen koulutuksen kentällä. Asiantuntijapalveluiden laadunhallinta ja vaikutusten arvioinnin kehittäminen on edennyt seurantakaudella tavoitteiden mukaisesti ja sitä jatketaan edelleen niin, että hankkeen päätyttyä asiantuntijapalveluiden laadunhallinnan prosessi on kuvattu, laadunhallinnan mittareita on kehitetty ja palveluiden ja hankkeen tuloksista sekä vaikuttavuudesta voidaan esittää selkeää tietoa. Kokonaisuuden näkökulmasta arvioiden YTY4-hankkeessa on edetty hankesuunnitelman mukaisesti. Toiminnassa on keskitytty alueilla tapahtuvaan asiantuntijapalveluiden suunnitteluun sekä kehittämiskumppanien hankkimiseen ja heidän tarpeidensa kartoittamiseen. Hankkeen rahoituksesta on seurantakauden loppuun mennessä käytetty 6 %. Pääosa toiminnasta syntyneistä kustannuksista kohdennettiin YTY3-hankkeelle. Elokuussa 2015 käynnistynyt asiantuntijapalveluiden ja muiden toimenpiteiden toteuttaminen alkaa tuottaa kustannuksia myös YTY4-hankkeelle.

Ammatillisen erityisopetuksen asiantuntijapalvelut, YTY-hankeen helmiä. Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät

Ammatillisen erityisopetuksen asiantuntijapalvelut, YTY-hankeen helmiä. Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Ammatillisen erityisopetuksen asiantuntijapalvelut, YTY-hankeen helmiä Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 21. 22.4.2016 Helsinki YTY Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY-HANKKEET

Lisätiedot

YTY4-projektin toteutussuunnitelma Kiipulan alueellinen suunnitelma, 30.3.2015 1.12.2014-30.6.2016

YTY4-projektin toteutussuunnitelma Kiipulan alueellinen suunnitelma, 30.3.2015 1.12.2014-30.6.2016 YTY4-projektin toteutussuunnitelma Kiipulan alueellinen suunnitelma, 30.3.2015 1.12.2014-30.6.2016 YTY 4 -hankkeessa tähdätään ammatillisten erityisoppilaitosten palvelu- ja kehittämistoiminnan kehittämiseen

Lisätiedot

YTY4-projektin toteutussuunnitelma Kiipulan alueellinen suunnitelma, (päivitetty )

YTY4-projektin toteutussuunnitelma Kiipulan alueellinen suunnitelma, (päivitetty ) YTY4-projektin toteutussuunnitelma Kiipulan alueellinen suunnitelma, 30.3.2015 (päivitetty 17.11.2015) 1.12.2014-30.6.2016 YTY 4 -hankkeessa tähdätään ammatillisten erityisoppilaitosten palvelu- ja kehittämistoiminnan

Lisätiedot

Ammatillisten erityisoppilaitosten asiantuntijapalvelut ja kehittämiskumppanuus

Ammatillisten erityisoppilaitosten asiantuntijapalvelut ja kehittämiskumppanuus Ammatillisten erityisoppilaitosten asiantuntijapalvelut ja kehittämiskumppanuus Seija Eskola Asiantuntijapalveluiden työryhmän pj Kehittämispäällikkö Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus Ammatillisen

Lisätiedot

Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä. Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY3

Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä. Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY3 Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY3 Väliraportti 1.12.2013 31.7.2014 2 (14) Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Hankkeen toimijat ja kohderyhmät...

Lisätiedot

Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY 2

Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY 2 Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY 2 Väliraportti 1.12.2012 30.8.2013 1 Tiivistelmä Väliraportissa kuvataan Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä -jatkohankkeen (YTY2)

Lisätiedot

YTY 3 Yksilöllisten opintopolkujen toteuttaminen yhteistyössä - toimintasuunnitelma 2014-2015

YTY 3 Yksilöllisten opintopolkujen toteuttaminen yhteistyössä - toimintasuunnitelma 2014-2015 YTY 3 Yksilöllisten opintopolkujen toteuttaminen yhteistyössä - toimintasuunnitelma 2014-2015 YTY 3 -hankkeessa tähdätään ammatillisten erityisoppilaitosten palvelu- ja kehittämistoiminnan kehittämiseen

Lisätiedot

Verkoston puheenvuorot

Verkoston puheenvuorot Verkoston puheenvuorot 15.11.2012 Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä Taustalla ammatillisilla erityisoppilaitoksilla on lakisääteinen erityisopetuksen ohjaus-, tuki- ja kehittämistehtävä

Lisätiedot

Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY Loppuraportti

Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY Loppuraportti Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY 4 1.12.2014 30.6.2016 Loppuraportti Sisällys 1 Johdanto... 3 2 YTY4-hanke osana YTY-hankkeiden kokonaisuutta... 4 3 Toimijat, kohderyhmät ja organisointi...

Lisätiedot

Laatua ja vaikuttavuutta yhdessä kehittäen ja tehden! - Ammatillisen erityisopetuksen laadun ja vaikuttavuuden arviointi

Laatua ja vaikuttavuutta yhdessä kehittäen ja tehden! - Ammatillisen erityisopetuksen laadun ja vaikuttavuuden arviointi Laatua ja vaikuttavuutta yhdessä kehittäen ja tehden! - Ammatillisen erityisopetuksen laadun ja vaikuttavuuden arviointi Marjut Huttunen Erityisopetuksen kehittämispäivät 23.-24.4.2014, Rinnakkaisseminaari

Lisätiedot

Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY Loppuraportti

Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY Loppuraportti Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY3 1.12.2013 30.6.2015 Loppuraportti 2 (25) Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Hankkeen toimijat, kohderyhmät ja organisointi... 4 3 Hankkeen tavoitteet ja

Lisätiedot

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Kaija Miettinen FT, johtaja Bovallius-ammattiopisto Opetushallitus 17.1.2012 Klo 10.20 11.30 16.1.2012 kaija.miettinen@bovallius.fi

Lisätiedot

Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta

Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta Avoimesti verkossa Avoimet ammatilliset opinnot -hanke 1.4.2018 31.7.2020 Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta Tavoite Selvitetään, mitä Avoimet ammatilliset opinnot - palvelun

Lisätiedot

Ammatillinen erityisopetus tänään, tulevaisuuden näkymiä ja haasteita Ammatillisen erityisopetuksen yhteistyö sekä Ammattiopisto Luovi

Ammatillinen erityisopetus tänään, tulevaisuuden näkymiä ja haasteita Ammatillisen erityisopetuksen yhteistyö sekä Ammattiopisto Luovi Ammatillinen erityisopetus tänään, tulevaisuuden näkymiä ja haasteita Ammatillisen erityisopetuksen yhteistyö sekä Ammattiopisto Luovi Ammatillisen koulutuksen laatuverkoston tapaaminen 23.11.2010, Oulu

Lisätiedot

Vamos via Valma! - loppuselvitystä

Vamos via Valma! - loppuselvitystä Vamos via Valma! - loppuselvitystä Hankeaika: 1.8.2015 31.12.2016 31.3.2017 Hakuryhmän nimi: Työelämälähtöisen, osaamisperusteisen, yksilöllisen ja joustavan ammatillisen peruskoulutuksen uudistusten toimeenpanon

Lisätiedot

Opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen kehittämisen toimenpideohjelma

Opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen kehittämisen toimenpideohjelma HAKUTIEDOTE 1 (5) Ammatillisen koulutuksen järjestäjät Ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanoa tukevan opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen kehittämisen verkostohankkeen käynnistäminen PARASTA

Lisätiedot

Sujuvuutta siirtymiin työpajojen ja koulutuksen järjestäjien välisellä yhteistyöllä

Sujuvuutta siirtymiin työpajojen ja koulutuksen järjestäjien välisellä yhteistyöllä Sujuvuutta siirtymiin työpajojen ja koulutuksen järjestäjien välisellä yhteistyöllä Valtakunnalliset työpajapäivät 19.4.2018 Rinnakkaisseminaari 2: Osaamisen tunnistaminen ja yhteistyö koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä kokemuksia YTYhankkeesta

Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä kokemuksia YTYhankkeesta Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä kokemuksia YTYhankkeesta Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 23.4.2013 Seija Eskola Asiantuntijapalveluiden työryhmän pj Invalidiliiton Järvenpään

Lisätiedot

PedaVälkky hanke

PedaVälkky hanke PedaVälkky hanke 16.6.2015-31.12.2016 Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Työryhmä 1: AOTavastia, Hyria ja Ypäjä Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen toimintatapojen vertaismentorointi ja käytännön

Lisätiedot

Opinnoista töihin -teema Erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan opintojen nivelvaiheiden ja vastuiden maakunnallinen toimintamalli

Opinnoista töihin -teema Erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan opintojen nivelvaiheiden ja vastuiden maakunnallinen toimintamalli 1 SAVON OTE -HANKKEEN ITSEARVIOINTI Savon OTE -hankkeen itsearviointi on tehty oheista Innokylän arviointimittaria käyttäen. Siinä käydään läpi tulosten ja pilottien itsearviointi teemoittain. Opinnoista

Lisätiedot

Ammatillisten erityisoppilaitosten kansainvälisyystyöryhmä. Ammattikoulutuksen kansainvälisyyspäivät Tallinna

Ammatillisten erityisoppilaitosten kansainvälisyystyöryhmä. Ammattikoulutuksen kansainvälisyyspäivät Tallinna Ammatillisten erityisoppilaitosten kansainvälisyystyöryhmä Ammattikoulutuksen kansainvälisyyspäivät 7.11.2012 Tallinna Kansainvälisyystyöryhmä - Perustettu 2002 - Yhteinen tavoite ja tehtävät > toimintasuunnitelma

Lisätiedot

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa 1.2.2009-31.12.2012 Toimintalinja 3: Työmarkkinoiden toimintaa edistävien osaamis-, innovaatio- ja palvelujärjestelmien kehittäminen Tilannekatsaus

Lisätiedot

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA!

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! SUJUVAT SIIRTYMÄT ALOITUSSEMINAARI 16.2.2016 Elise Virnes 1 Etunimi Sukunimi Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset toimenpidekokonaisuudet 2014-2020 Erityistavoite

Lisätiedot

Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet klo

Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet klo Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet 11.9.2014 klo 12.30-15.30 Osaamisperusteisten tutkinnon perusteiden toimeenpano Oppimisympäristöjen kehittäminen ja monipuolistaminen

Lisätiedot

Tavoitteena hyvä elämä ja yksilölliset reitit työelämään - Miten arvioimme näiden saavuttamista?

Tavoitteena hyvä elämä ja yksilölliset reitit työelämään - Miten arvioimme näiden saavuttamista? Tavoitteena hyvä elämä ja yksilölliset reitit työelämään - Miten arvioimme näiden saavuttamista? Laatua laivalla 22.-24.8.2012 Ryhmä A4) 22.8.2012 klo 17.10 19.00 Marjut Huttunen, Kuvaus esityksestä Esityksessä

Lisätiedot

Kaivannais- ja energiateollisuuden TYKE-hanke Kai Ollila

Kaivannais- ja energiateollisuuden TYKE-hanke Kai Ollila Kaivannais- ja energiateollisuuden TYKE-hanke 2012 16.5.2013 Kai Ollila Mitä on TYKE-toiminta? Toiminnalla tarkoitetaan yrityksille ja julkisyhteisöille, erityisesti pienyrityksille tarjottavia osaamisen

Lisätiedot

Valtionavustuksella tukea laatustrategian toimeenpanoon

Valtionavustuksella tukea laatustrategian toimeenpanoon LAATUA LAIVALLA Miten edistämme toiminnan vaikuttavuutta? ammatillisen koulutuksen laatuseminaari 22.-24.8.2012, laatuverkosto Valtionavustuksella tukea laatustrategian toimeenpanoon Opetusneuvos Leena

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA. Arviointineuvos Aila Korpi. Työelämätoimikuntien puheenjohtajiston tapaaminen , Opetushallitus

ARVIOINTISUUNNITELMA. Arviointineuvos Aila Korpi. Työelämätoimikuntien puheenjohtajiston tapaaminen , Opetushallitus ARVIOINTISUUNNITELMA Arviointineuvos Aila Korpi Työelämätoimikuntien puheenjohtajiston tapaaminen 5.9.2018, Opetushallitus Kansallinen koulutuksen arviointikeskus, Karvi Koulutuksen ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

ORGANISAATION NIMI LISÄLISTA 9/ PAIKKA Tampereen palvelualan ammattiopisto (TPA), Koulukatu 18, Tampere

ORGANISAATION NIMI LISÄLISTA 9/ PAIKKA Tampereen palvelualan ammattiopisto (TPA), Koulukatu 18, Tampere ORGANISAATION NIMI LISÄLISTA 9/2017 1 LISÄLISTA ON TARKASTAMATON JA ALLEKIRJOITTAMATON AIKA 26.09.2017 16:00 PAIKKA Tampereen palvelualan ammattiopisto (TPA), Koulukatu 18, Tampere KÄSITELLYT ASIAT Asia

Lisätiedot

AMEO-strategia

AMEO-strategia AMEO-strategia 2022 9.10.2018 AMEOn missio ja visio AMEO-missio Ammatillisen erityisopetuksen tulevaisuuden rakentaja AMEO-visio Kaikille yhdenvertainen, saavutettava ja osallistava ammatillinen koulutus

Lisätiedot

Ohjelma: 8:30 Aamupala 9:00 Tilaisuuden avaus ja selvityksen lähtökohdat, projektipäällikkö Sanna Pensonen Katsaus laadullisen selvityksen tuloksiin,

Ohjelma: 8:30 Aamupala 9:00 Tilaisuuden avaus ja selvityksen lähtökohdat, projektipäällikkö Sanna Pensonen Katsaus laadullisen selvityksen tuloksiin, Ohjelma: 8:30 Aamupala 9:00 Tilaisuuden avaus ja selvityksen lähtökohdat, projektipäällikkö Sanna Pensonen Katsaus laadullisen selvityksen tuloksiin, tutkija Jukka Vehviläinen Sujuvat siirtymät tulevaisuudessa,

Lisätiedot

Uraohjaus2020, hankkeen perustiedot

Uraohjaus2020, hankkeen perustiedot Uraohjaus2020 Uraohjaus2020, hankkeen perustiedot Euroopan sosiaalirahasto (ESR), Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

HOPSY-aktiivinen opiskelija hyvinvoivassa oppimisympäristössä

HOPSY-aktiivinen opiskelija hyvinvoivassa oppimisympäristössä HOPSY-aktiivinen opiskelija hyvinvoivassa oppimisympäristössä Hanke-esittely Anu Tuovinen, hankekoordinaattori SATAEDU Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivät 23.-24.11.2011 Tampere Yhteistyöverkosto

Lisätiedot

Maahanmuuttajataustaisten työllistymisen tueksi

Maahanmuuttajataustaisten työllistymisen tueksi Maahanmuuttajataustaisten työllistymisen tueksi OSSI - osaaminen esiin hanke 1.8.2015-31.1.2018 Projektipäällikkö Siru Kilpilampi 2.10.2015 Ossi -hankkeessa tuotetaan ohjaus- ja koulutusmalli, joka edistää

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

Vertaisarviointimalli Välkky-verkostolle ja sen kumppaneille. Vertaisarvioinnilla tulosta hanke Janne Hietanummi

Vertaisarviointimalli Välkky-verkostolle ja sen kumppaneille. Vertaisarvioinnilla tulosta hanke Janne Hietanummi Vertaisarviointimalli Välkky-verkostolle ja sen kumppaneille Vertaisarvioinnilla tulosta hanke Janne Hietanummi Vertaisarvioinnilla tulosta hankeverkosto - Malli kehitettiin koko Välkky-verkosto ja sen

Lisätiedot

Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhankkeen valtakunnallinen verkosto

Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhankkeen valtakunnallinen verkosto Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhankkeen valtakunnallinen verkosto Kokeilun päätavoitteet Tuottaa uusia testattuja toimintamalleja ja -tapoja laajamittaisen työssäoppimisen toteuttamiseen Nina Eskola,

Lisätiedot

Kirje 05.10.2015. Valtionavustukset nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimeenpanemiseksi 2015 ja 2016

Kirje 05.10.2015. Valtionavustukset nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimeenpanemiseksi 2015 ja 2016 Kirje OKM/64/592/2015 05.10.2015 Jakelussa mainituille Viite Asia Valtionavustukset nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimeenpanemiseksi 2015 ja 2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö on vuonna

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen kehittäminen: valtionavustustusten käynnistämisinfo klo

Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen kehittäminen: valtionavustustusten käynnistämisinfo klo Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen kehittäminen: valtionavustustusten käynnistämisinfo 11.9.2014 klo 12.00-15.30 Marget.Kantosalo@oph.fi www.oph.fi Aloitustilaisuuden tavoitteita: Tukea käynnistyvien

Lisätiedot

14.2.2012. Laatua ammatilliseen koulutukseen pohjoisessa (LAMPPU-hanke) Rovaniemen koulutuskuntayhtymä

14.2.2012. Laatua ammatilliseen koulutukseen pohjoisessa (LAMPPU-hanke) Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Toimintasuunnitelma 1 (5) LAMPPU-hankkeen tarkennettu toimintasuunnitelma Hankkeen nimi (koulutuksen järjestäjä) Koordinaattorin yhteystiedot (LAMPPU-hanke) Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Yhteyshenkilö

Lisätiedot

Amispalaute -päättökysely Tulosten yhteenveto

Amispalaute -päättökysely Tulosten yhteenveto Amispalaute -päättökysely Tulosten yhteenveto Tulokset 1.7.2018-30.6.2019 Opiskelijapalaute - Amispalautekyselyt Ammatillisen koulutuksen opiskelijapalaute kuvaa ammatillisten perustutkintojen, ammattitutkintojen,

Lisätiedot

Opiskeluhuolto työpaikoille -hyviä käytäntöjä

Opiskeluhuolto työpaikoille -hyviä käytäntöjä Opiskeluhuolto työpaikoille -hyviä käytäntöjä Itä-Suomen opiskeluhuollon päivät 6.-7.6. 2018, Iisalmi Anu Häikiö, opiskeluhuollon asiantuntija, Riveria Matti Ilvonen, kuraattori, Kainuun ammattiopisto

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen katselmus

Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmuksen lomakkeen täyttöohje: Pedagogista katselmusta käytetään pedagogisen johtamisen arvioinnin ja kehittämisen työkaluna. Arviointi on hyvä

Lisätiedot

Eturivin taitajia Strategia Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto

Eturivin taitajia Strategia Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto Eturivin taitajia Strategia 2015-2017 Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto Eturivin taitajia Opiskelijan parhaaksi Työelämän parhaaksi Laadukasta koulutusta, joustavasti ja uudistuen Osaava,

Lisätiedot

Alueellisen laatuverkoston (LAMPPU-hanke) ensimmäinen tapaaminen 16.1.2012 Rovaniemellä

Alueellisen laatuverkoston (LAMPPU-hanke) ensimmäinen tapaaminen 16.1.2012 Rovaniemellä 1 MUISTIO 1 Alueellisen laatuverkoston () ensimmäinen tapaaminen 16.1.2012 Rovaniemellä Aika Maanantai 16.1.2012 klo 10:00 16:00 Paikka Lapin ammattiopisto Porokatu 35, Neuvotteluhuone 121 96400 ROVANIEMI

Lisätiedot

KOORDINOIJAN TILANNEKATSAUS

KOORDINOIJAN TILANNEKATSAUS hyvinvointiteknologian koulutuskokeilut 2014-2018 KOORDINOIJAN TILANNEKATSAUS Verkostopäivä 21.11.2014 Marja Veikkola, koulutuskokeilujen koordinaattori (Osekk) Koulutuskokeilujen koordinointi Opetushallitus

Lisätiedot

Ammatillisten opintojen suorittaminen työpajalla

Ammatillisten opintojen suorittaminen työpajalla Ammatillisten opintojen suorittaminen työpajalla Ammatillisten oppilaitosten ja työpajojen välinen yhteistyön toimintamalli Hämeenlinnan seudulla Tämä julkaisu on toteutettu osana Yty-hankkeen toimintaa.

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan konsensussopimus. Uraohjaus- ja verkostotyömalli ammattiin valmistuville erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille

Keski-Uudenmaan konsensussopimus. Uraohjaus- ja verkostotyömalli ammattiin valmistuville erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille Keski-Uudenmaan konsensussopimus Uraohjaus- ja verkostotyömalli ammattiin valmistuville erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille Sisällys Työikäisistä suomalaisista noin 1,9 miljoonalla, eli yli puolella

Lisätiedot

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus AMMATILLISEN PERUS- JA LISÄKOULUTUKSEN VALTIONAVUSTUSHANKKEIDEN 2014 ALOITUSTILAISUUS 11.9.2014 Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus Opetusneuvos Vaikuttavuus Ei ole vain yhtä määritelmää siitä, mitä

Lisätiedot

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilujen tilannekatsaus ja koonti vuoden 2015 väliraportista

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilujen tilannekatsaus ja koonti vuoden 2015 väliraportista Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilujen tilannekatsaus ja koonti vuoden 2015 väliraportista Perustason ensihoidon kokeilujen yhteistyöpäivä 26.9.2016 Marja Veikkola,

Lisätiedot

1. Oppilaitoksella on kansainvälisyysstrategia tai se on osa oppilaitoksen strategiaa.

1. Oppilaitoksella on kansainvälisyysstrategia tai se on osa oppilaitoksen strategiaa. Vertaisarviointikriteerit Arviointialue: Kansainvälisyystoiminta ja strategia versio 1.0./13.9.2016 Kansainvälisen toiminnan suunnittelu 1. Oppilaitoksella on kansainvälisyysstrategia tai se on osa oppilaitoksen

Lisätiedot

Tavoitteet 1 (6) Versio Ammattikoulutus Y-tunnus:

Tavoitteet 1 (6) Versio Ammattikoulutus Y-tunnus: Tavoitteet 1 (6) LAMPPU2015-hanke Rovaniemen koulutuskuntayhtymän osahankkeen tavoitteet Koulutuksen järjestäjän tiedot Rovaniemen koulutuskuntayhtymä LAMPPU2015-hankkeen koordinaattoritehtävien lisäksi

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Hankkeen vaikuttavuuden

Lisätiedot

LAMPPU-hanke 3. verkostotapaaminen klo 12 ilinc verkkokokous TERVETULOA!

LAMPPU-hanke 3. verkostotapaaminen klo 12 ilinc verkkokokous TERVETULOA! LAMPPU-hanke 3. verkostotapaaminen 2.5.2012 klo 12 ilinc verkkokokous TERVETULOA! Asialista 1. Tapaamisen avaus 2. Läsnäolijoiden toteaminen 3. Esityslistan hyväksyminen 4. Osahankkeiden tilannekatsaukset

Lisätiedot

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko tarjoaa mainion tilaisuuden toteuttaa tapahtumia yhteistyössä oman alueen eri organisaatioiden kanssa.

Lisätiedot

Lahjakkaiden opiskelijoiden opintopolut

Lahjakkaiden opiskelijoiden opintopolut Lahjakkaiden opiskelijoiden opintopolut Valmennusohjelma alueellisille, ammatillista huippuosaamista kehittäville yhteistyöverkostoille Valmennusohjelman tavoitteet Valmennusohjelman tavoitteena on kehittää

Lisätiedot

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa 1.2.2009-31.12.2011 Toimintalinja 3: Työmarkkinoiden toimintaa edistävien osaamis-, innovaatio- ja palvelujärjestelmien kehittäminen Tilannekatsaus

Lisätiedot

Vertailtavaa tietoa koulutuksen vaikutuksesta opiskelijoiden elämänlaatuun, työllistymiseen ja jatkopolkuihin ammatillisessa erityisopetuksessa

Vertailtavaa tietoa koulutuksen vaikutuksesta opiskelijoiden elämänlaatuun, työllistymiseen ja jatkopolkuihin ammatillisessa erityisopetuksessa Vertailtavaa tietoa koulutuksen vaikutuksesta opiskelijoiden elämänlaatuun, työllistymiseen ja jatkopolkuihin ammatillisessa erityisopetuksessa - AEO-mittarit ja portaali Ammatillisen koulutuksen laatuverkosto

Lisätiedot

Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta Kuntien näkemyksiä kehittämistoiminnan tuloksista

Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta Kuntien näkemyksiä kehittämistoiminnan tuloksista Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta 2008-2012 Kuntien näkemyksiä kehittämistoiminnan tuloksista Tehostetun ja erityisen tuen kehittämistoiminta Kehittämistoiminnassa mukana oleville opetuksen

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimatoimien tukeminen

Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimatoimien tukeminen HAKUTIEDOTE 1 (5) Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimatoimien tukeminen Taustaa Säädösperusta Valtionavustuslaki (688/2001) Valtion talousarvioesitys 2019 Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta

Lisätiedot

Monet polut Työelämään hanke (ESR) Tukea kotoutumiseen

Monet polut Työelämään hanke (ESR) Tukea kotoutumiseen Monet polut Työelämään hanke (ESR) 1.11.2016-31.12.2018 Tukea kotoutumiseen Monet polut työelämään -hanke 1.11.2016-31.12.2018 (ESR) Tukea kotoutumiseen Kootut toimintamallit Tekijät: Peltonen Mirja, Rintala

Lisätiedot

Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY2

Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY2 Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä YTY2 Loppuraportti 1.12.2012 30.6.2014 1 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Hankkeen toimijat ja kohderyhmät... 3 3 Tavoitteet ja tulokset... 5 4 Kehittämiskumppanuudella

Lisätiedot

Elinikäisen ohjauksen koordinaatio. Harri Haarikko

Elinikäisen ohjauksen koordinaatio. Harri Haarikko Elinikäisen ohjauksen koordinaatio Harri Haarikko 30.10.2014 Elinikäisen ohjauksen kehittämisen strategiset tavoitteet (OKM 2011) 1) Ohjauspalveluita on tasapuolisesti saatavilla ja ne vastaavat asiakkaiden

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutusta koskevien selvitysten tuloksia Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund

Oppisopimuskoulutusta koskevien selvitysten tuloksia Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Oppisopimuskoulutusta koskevien selvitysten tuloksia 3.6.2015 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Käsiteltävät selvitykset: Selvitys nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimenpideohjelman tuloksellisuudesta

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA. SOS Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin

VIESTINTÄSUUNNITELMA. SOS Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin VIESTINTÄSUUNNITELMA SOS Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin VÄLI-SUOMEN SOS-HANKE 2011-2013 Kuva Niina Raja-aho Päivi Krook Maarit Pasto SOS-HANKE JA SEN TAVOITTEET SOS Syrjäytyneestä osalliseksi

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen kehittämislinjaukset ja kansainvälistyminen. Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Ammatillisen koulutuksen kehittämislinjaukset ja kansainvälistyminen. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen kehittämislinjaukset ja kansainvälistyminen Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillinen koulutus: Hallitusohjelman ja KESU-luonnoksen painopisteet Koulutustakuu osana yhteiskuntatakuuta

Lisätiedot

Kriteeristön esittely

Kriteeristön esittely Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin aikataulu ja käytännön järjestelyt Kriteeristön esittely Sari Mikkola Koulutuskeskus Salpaus Laadunhallintajärjestelmien itsearviointi 2015 Lähtökohta Itsearviointi

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

Valkeakosken ammattiopisto Vertaisarvioinnin kriteerit ja niiden käyttö - Nostoja työpaikalla järjestettävän koulutuksen vertaisarvioinneista

Valkeakosken ammattiopisto Vertaisarvioinnin kriteerit ja niiden käyttö - Nostoja työpaikalla järjestettävän koulutuksen vertaisarvioinneista Valkeakosken ammattiopisto Vertaisarvioinnin kriteerit ja niiden käyttö - Nostoja työpaikalla järjestettävän koulutuksen vertaisarvioinneista Vertaisarvioinnilla tulosta verkosto Janne Hietanummi Vertaisarvioinnilla

Lisätiedot

Ylitalo Arto Kuntayhtymän johtaja

Ylitalo Arto Kuntayhtymän johtaja Opetushallitus, PL 380, 00531 Helsinki OPH Selvityslomake erityisavustus Hankeryhmä > selvitys valtionavustuksen käytöstä Koulutustaso * Ammatillinen koulutus Hakuryhmä * Muu, mikä? Mikä? * Laatustrategian

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJANUOREN KOULUTUSPOLUN MONET MUTKAT SUORIKSI 13.12.2011. Projektikoordinaattori Anu Parantainen Maahanmuuttajanuorten VaSkooli -hanke

MAAHANMUUTTAJANUOREN KOULUTUSPOLUN MONET MUTKAT SUORIKSI 13.12.2011. Projektikoordinaattori Anu Parantainen Maahanmuuttajanuorten VaSkooli -hanke MAAHANMUUTTAJANUOREN KOULUTUSPOLUN MONET MUTKAT SUORIKSI 13.12.2011 Projektikoordinaattori Anu Parantainen Maahanmuuttajanuorten VaSkooli -hanke 1 Esityksen rakenne Maahanmuuttajanuorten koulutusmahdollisuuksien

Lisätiedot

Työpajojen ja verkko-osallistujien havainnot ja muutosehdotukset reformin teemoista kesäkuussa 2016

Työpajojen ja verkko-osallistujien havainnot ja muutosehdotukset reformin teemoista kesäkuussa 2016 Työpajojen ja verkko-osallistujien havainnot ja muutosehdotukset reformin teemoista kesäkuussa 2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö Opetushallitus Raportti 30.6.2016 Janne Jauhiainen ja Anu Valtari / Fountain

Lisätiedot

Yhdessä kohti onnistunutta toteutusta. Ylijohtaja Mika Tammilehto Oulu

Yhdessä kohti onnistunutta toteutusta. Ylijohtaja Mika Tammilehto Oulu Yhdessä kohti onnistunutta toteutusta Ylijohtaja Mika Tammilehto Oulu 27.9.2017 TARVELÄHTÖISTÄ KOULUTUSTA Työpaikalla järjestettävä koulutus Oppisopimuskoulutus Koulutussopimukseen perustuva koulutus

Lisätiedot

TALOTEKNIIKAN VERKOSTOLLA TULOSTA

TALOTEKNIIKAN VERKOSTOLLA TULOSTA TALOKS www.taloks.fi TALOTEKNIIKAN VERKOSTOLLA TULOSTA 2008 Hankkeen tavoitteet Kehittää alan koulutustarjontaa siten että pystytään vastaaman työelämän osaamistarpeisiin riippumatta siitä missä päin Suomea

Lisätiedot

VERKOSTOYHTEISTYÖ, KEHITTÄMIS- JA PALVELUKESKUSTOIMINTA

VERKOSTOYHTEISTYÖ, KEHITTÄMIS- JA PALVELUKESKUSTOIMINTA VERKOSTOYHTEISTYÖ, KEHITTÄMIS- JA PALVELUKESKUSTOIMINTA Polkuja työelämään seminaari 20.3.2007 Seija Eskola Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus Tapani Hiltunen Keravan ammattiopisto Sisältö Ammatillisen

Lisätiedot

Osaamista työvoimapoolista

Osaamista työvoimapoolista Osaamista työvoimapoolista Hankesuunnitelman tiivistelmä Eeva Maijala 11.10.2018 Sisältö 1. Perustiedot 2. Hankkeen tarve 3. Tavoitteet 4. Uutuus- ja lisäarvo 5. Kohderyhmä 6. Toimenpiteet 7. Tulokset

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuurinministeriön ja Opetushallituksen hankepäivä

Opetus- ja kulttuurinministeriön ja Opetushallituksen hankepäivä Opetus- ja kulttuurinministeriön ja Opetushallituksen hankepäivä 7.5.2019 Teemapaja: Ammatillisen koulutuksen johtaminen Opetushallitus Tuula Sumkin Vaikuttavuus vaikuttavuusketju (Sitra) 16/05/2019 Opetushallitus

Lisätiedot

29.10.2014/Marjut Huttunen

29.10.2014/Marjut Huttunen Toimivaa laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukevan järjestelmän itsearviointi Luovissa kevään 2014 pilotissa - Alueellinen perehdytystilaisuus 29.10.2014 Oulu Toimivaa laadunhallintaa ja

Lisätiedot

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 2

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 2 Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2015 TIEDOTUSTILAISUUS 6.2.2015 Ryhmä 2 Opetushallituksen valtionavustustoiminta Ammatillisen koulutuksen valtionavustushankkeet tukevat kansallisen

Lisätiedot

Lahden diakonian instituutti. Vastuuta ottamalla opit 3- hanke. Loppuraportti 2.6.2014 31.12.2015. Lahden Diakoniasäätiö, sosiaali- ja terveyspalvelut

Lahden diakonian instituutti. Vastuuta ottamalla opit 3- hanke. Loppuraportti 2.6.2014 31.12.2015. Lahden Diakoniasäätiö, sosiaali- ja terveyspalvelut Lahden diakonian instituutti Vastuuta ottamalla opit 3- hanke Loppuraportti 2.6.2014 31.12.2015 Lahden Diakoniasäätiö, sosiaali- ja terveyspalvelut Anne-Maria Karjalainen kehittämisvastaava Lahden diakonian

Lisätiedot

OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI Tilaisuuden avaus

OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI Tilaisuuden avaus OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI 19.- 20.4.2012 Helsinki, Hilton Strand Tilaisuuden avaus Aulis Pitkälä Pääjohtaja Oppilaan- ja opinto-ohjaus elinikäisen oppimisen tukena Oppilaan- ja

Lisätiedot

Verkostotyö kehittämisen ja vaikuttamisen välineenä.

Verkostotyö kehittämisen ja vaikuttamisen välineenä. Verkostotyö kehittämisen ja vaikuttamisen välineenä Yleistä TPY:ssä - 228 jäsentä (toukokuu 2015) - Strategia vuosille 2015 2020 - Yhdistyksen keskeiset toimintaperiaatteet ovat tulevaisuuteen katsominen,

Lisätiedot

Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun

Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun Tilannekartoitus ammatillisen toisen asteen koulutuksen ja AMK:n välisen siirtymävaiheen opintojen ja ohjauksen toteuttamisesta Sanna Lappalainen,

Lisätiedot

Suunnitelman laatija(t): Hannu Sääskilahti, Eero Kukkonen, Juha Nikkinen, Samuli Pirkkiö, Eino Jaakola. 1 Hankkeen tavoitteet... 2

Suunnitelman laatija(t): Hannu Sääskilahti, Eero Kukkonen, Juha Nikkinen, Samuli Pirkkiö, Eino Jaakola. 1 Hankkeen tavoitteet... 2 1 (5) Päivämäärä: 17.11.2008 Osahankkeen nimi Suunnitelman laatija(t): Hannu Sääskilahti, Eero Kukkonen, Juha Nikkinen, Samuli Pirkkiö, Eino Jaakola Toimintamallin kehittäminen työssäoppimisen ajantasaiseen,

Lisätiedot

Ammatillinen reformi ja opettaja

Ammatillinen reformi ja opettaja Ammatillinen reformi ja opettaja Lauri Kurvonen OAJ 26.9.2018 26.9.2018 1 Sisällys Opettajan työn ydintehtävät Reformin tuki ja toteutus Toimintaympäristön muutokset Lähde: Kunnas 2005 Opettajan työssä

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti

Lisätiedot

Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi

Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi Rahoittaja: #OPEKE OPEKE AMMATILLISEN OPETTAJANKOULUTUKSEN UUDISTAMINEN Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi 27.9.2017 Mikä OPEKE on? Valtakunnallinen kehittämishanke, jossa kehitetään ja uudistetaan

Lisätiedot

Tilannekatsaus 1 (6) Teema 6: Jatkuva oppiminen, innovointi ja parantaminen. LAMPPU2015-hanke

Tilannekatsaus 1 (6) Teema 6: Jatkuva oppiminen, innovointi ja parantaminen. LAMPPU2015-hanke Tilannekatsaus 1 (6) Teema 6: Jatkuva oppiminen, innovointi ja parantaminen Koulutuksen järjestäjä arvioi omaa nykyistä laatu- ja toimintajärjestelmänsä mm. pilotoimalla OKM:n valmisteilla olevia laatujärjestelmäkriteereitä.

Lisätiedot

LAMPPU-hanke 5. verkostotapaaminen klo 13 ilinc verkkokokous TERVETULOA!

LAMPPU-hanke 5. verkostotapaaminen klo 13 ilinc verkkokokous TERVETULOA! LAMPPU-hanke 5. verkostotapaaminen 11.9.2012 klo 13 ilinc verkkokokous TERVETULOA! Asialista 1. Tapaamisen avaus 2. Läsnäolijoiden toteaminen 3. Esityslistan hyväksyminen 4. LAMPPU-jatkohankkeen suunnittelu,

Lisätiedot

Oppimisvalmiuksien ja kielitaidon merkitys ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa

Oppimisvalmiuksien ja kielitaidon merkitys ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa Oppimisvalmiuksien ja kielitaidon merkitys ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa 23.11.2016 Neuvotteleva virkamies Ulla-Jill Karlsson Ammatillisen koulutuksen osasto Mitä reformissa tavoitellaan?

Lisätiedot

MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011

MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011 MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011 Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Toimiva alkuvaiheen neuvonta- ja ohjauspiste Kotkassa Maahanmuuttajien

Lisätiedot

Työohjelman hanke-esittely Kestävän liikkumisen koulutus-, valistus- ja tiedotustyön

Työohjelman hanke-esittely Kestävän liikkumisen koulutus-, valistus- ja tiedotustyön Hanke-esittely 1/5 Työohjelman hanke-esittely Kestävän liikkumisen koulutus-, valistus- ja tiedotustyön kehittäminen Lapissa Hanke-esittely 2/5 Sisältö 1 HANKKEEN SISÄLTÖ... 3 2 HANKKEEN TOTEUTTAMINEN...

Lisätiedot

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN Työelämän kehittämis- ja palvelutoiminta uudistuu -seminaari 3.11.2010 Hilton Helsinki Strand Hallitusneuvos Merja Leinonen merja.leinonen@minedu.fi

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon osaamisalan kokeilun yhteistyöpäivä Ajankohtaiskatsaus

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon osaamisalan kokeilun yhteistyöpäivä Ajankohtaiskatsaus Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon osaamisalan kokeilun yhteistyöpäivä Ajankohtaiskatsaus Jyväskylän aikuisopisto, 16.2.2016 Aira Rajamäki, OPH/AMPA Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

Knuuti Eeva-Maija Talousjohtaja

Knuuti Eeva-Maija Talousjohtaja Opetushallitus, PL 380, 00531 Helsinki OPH Selvityslomake erityisavustus Hankeryhmä > selvitys valtionavustuksen käytöstä Koulutustaso * Ammatillinen koulutus Hakuryhmä * Muu, mikä? Mikä? * Laatustrategian

Lisätiedot

Tietoa kaikille! https://livestream.com/ammattiopistoluovi/tietoakaikille

Tietoa kaikille! https://livestream.com/ammattiopistoluovi/tietoakaikille Tietoa kaikille! https://livestream.com/ammattiopistoluovi/tietoakaikille Tietoisesti kohti muutoksia Ammatillisen koulutus Toimintaympäristö Koulutuksen järjestäjän/oppilaitoksen missio, visio, arvot

Lisätiedot

Perustason ensihoidon kokeilujen tilannekatsaus. Perustason ensihoidon kokeilujen jaosto Marja Veikkola, koordinoija

Perustason ensihoidon kokeilujen tilannekatsaus. Perustason ensihoidon kokeilujen jaosto Marja Veikkola, koordinoija Perustason ensihoidon kokeilujen tilannekatsaus Perustason ensihoidon kokeilujen jaosto 2.11.2016 Marja Veikkola, koordinoija Perustason ensihoidon kokeilut PÄÄTTYNEET KOULUTUKSET JA VALMISTUNEET KOULUTUKSEN

Lisätiedot

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA Ylijohtaja Mika Tammilehto 5.10.2018 Uusi ammatillinen koulutus 1.1.2018 alkaen Uusia mahdollisuuksia Joustava palvelutarjonta:

Lisätiedot