Lieksan kaupunki. KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA nro:tta/2002 ===================================================================== 1 (7)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lieksan kaupunki. KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA nro:tta/2002 ===================================================================== 1 (7)"

Transkriptio

1 Lieksan kaupunki KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA nro:tta/2002 ===================================================================== 1 (7) LIEKSAN KAUPUNGIN TYKY-OHJELMA 2002 Kaupunginhallitus hyväksynyt Voimaantulo TYÖKYKYÄ YLLÄPITÄVÄ TOIMINTA STM:n määritelmän mukaan työpaikkojen työkykyä ylläpitävä toiminta on työnantajan, yhteistyöorganisaatioiden ja työntekijöiden yhteistyötä, jolla pyritään tukemaan työkykyä. Toiminta kohdistuu henkilöstön terveyteen, toimintakykyyn, motivaatioon ja ammattitaitoon sekä työn, työympäristön ja työyhteisön kehittämiseen. Työkykyä ylläpitävällä toiminnalla pyritään tukemaan työntekijän työkykyä läpi heidän työuransa. Samalla toiminnan tavoitteena on, että työyhteisöt kykenevät hallitsemaan ja kehittämään omatoimisesti työtään, työkykyään ja terveyttään sekä lisäämään sosiaalista tukea työyhteisössä. Tämän kautta pyritään siihen, että yksilöiden ja työyhteisöjen toimintakyky paranee ja siten työpaikan toimivuus ja tuottavuus paranevat. TYKY-toiminta nähdään tänä päivänä laajana kokonaisuutena, johon sisältyvät seuraavat toimenpiteet. 1. työkuorman keventäminen ja työympäristön parantaminen 2. työyhteisön toimivuuden, työn organisoinnin ja erityisesti esimiestyön kehittäminen sekä 3. työntekijän terveyttä ja toimintakykyä vahvistavien elintapojen omaksu-minen Edellä olevaa voidaan kuvata seuraavalla sivulla olevalla kaaviokuvalla.

2 2 (tämä sivu on kopioitu erikseen, puuttuu yksi kuvio keskeltä ja nuolet alateksistä) Yksilön terveyden ja voimavarojen edistäminen Työn ja työympäristön kehittäminen Työyhteisön ja -organisaation toimivuuden parantaminen Ammatillisen osaamisen edistäminen HYVÄ TYÖKYKY JA TERVEYS TYÖN KORKEA LAATU JA TUOTTAVUUS HYVÄ ELÄMÄNLAATU JA HYVINVOINTI HYVÄ ELÄKEKYKY, AKTIIVINEN JA MIELEKÄS "KOLMAS IKÄ"

3 3 Työkykyä ylläpitävä toiminta kohdistuu * kaikkiin työtekijöihin riippumatta terveydentilasta tai työ- ja toimintakyvystä * työntekijöihin ja työyhteisöihin, joita uhkaa työ- ja toimintakyvyn aleneminen ja * työntekijöihin, joiden työ- ja toimintakykyä sairaudet, viat tai vammat ovat jo heikentäneet. Seuraavassa esiteltävä Lieksan kaupungin TYKY-ohjelma on valmisteltu yhteistyössä ammattijärjestöjen, työterveyshuollon, työsuojeluorganisaation ja kaupungin henkilöstöhallinnon kesken. TOTEUTETTAVAT TOIMENPITEET Työntekijään kohdistuvat hankkeet 1. PEREHDYTTÄMISTOIMINTA Toiminta saatetaan ajan tasalle. Tulokasopas ja perehdyttämisohjeet uusitaan työyhteisökohtaisen perehdyttämistoiminnan tueksi. Perehdyttämistehtäviä suorittaville järjestetään päivän mittainen koulutustapahtuma. Tulokaskurssi järjestetään uusille kaupungin palvelukseen tuleville viranhaltijoille/työntekijöille tarpeen mukaan. Uutena toimintana kehitetään kaupungin palveluksessa yli 20 vuotta työskennelleille viranhaltijoille/työntekijöille päivän mittainen perehdyttämiskoulutus. Toteuttamisvastuu kaupunginkanslia/henkilöstöhallinto. Kustannuksia perehdyttämiskoulutuksen järjestämisestä aiheutuu noin LIIKUNTA-AKTIVITEETTIEN LISÄÄMINEN Järjestetään liikuntasuoritusten säännönmukainen seuranta liikuntakortin avulla. Liikuntakortin palauttaneiden kesken arvotaan vuosittain joitakin palkintoja. Fyysisen kunnon seuranta järjestetään (lihaskuntotestaukset, kävelytestit) siten, että ne liittyvät työpaikkojen ja yksilöiden työ- ja toimintakyvyn tukemiseen.

4 4 Liikunta-aktiviteettien lisäämiseen liittyen palkataan työllistämistuella hieroja. Vastuu kaupunginkanslia/henkilöstöhallinto/liikuntatoimi/työterveyshuolto. Kustannuksia työllistämistuella palkattavien palkkamenot. 3. HENKILÖSTÖN YHTEENKUULUVUUDENTUNTEEN LISÄÄMINEN Jatketaan hyväksi havaittua käytäntöä Kuntaliiton ansiomerkkien ja esinelahjojen luovuttamiseksi henkilöstölle. Kustannukset noin /vuosi. Mahdollisuudet järjestää perinteisiä liikuntailtapäiviä turvataan. Pikkujoulu, kesätapahtuma yms. järjestetään. Kustannukset /vuosi. Vastuu kaupunginkanslia/henkilöstöhallinto, palvelukeskukset. 4. KUNTOUTUSTOIMINTA 4.1. Kuntoremontti Viikon mittaisia kuntoremontteja tarjotaan henkilöstölle resurssien sallimissa puitteissa. Lieksan kaupungin oma kuntoremonttitoiminta käynnistetään täydentämään kysyntää Aslak-kuntoutus (ammatillisesti syvennetty lääketieteellinen kuntoutus) Kuntoutuskursseja haetaan KELAlta vuosittain toukokuun loppuun mennessä tarpeen mukaan. Kullekin kurssille voidaan ottaa kaupungin viranhaltijaa/työntekijää. Kuntoutukseen valituille myönnetään palkaton virkavapaa ja KELA maksaa ns. kuntoutusrahan ja matkakustannusten korvausta. Tehdään yhteistyössä naapurikuntien kanssa. Kuntoutusprosessi edellyttää tiivistä yhteistyötä kuntoutujan, työpaikan ja työyhteisön välillä.

5 4.3. Tyk-kuntoutusprosessi (työkykyä ylläpitävä ja parantava valmennus) Haetaan KELAlta tarpeen mukaan. Pyritään aikaansaamaan kaksi ryhmää vuosittain. Ryhmäkoko voi olla 6-8 henkeä. TYK-kuntoutuksen tarve lisääntyy kaupungin palveluksessa olevan henkilöstön ikääntyessä. Ryhmätyk-kuntoutuksen lisäksi haetaan tarpeen mukaan yksilötyk-kuntoutuksia. Kuntoutusajan edut ovat samat kuin ASLAK-kuntoutuksessa. TYK-kuntoutusprosessin vaikuttavuus edellyttää sekä yksilön kuntouttamista että työyhteisöön kohdistuvia toimia. Toteuttamisvastuu työterveyshuolto ja kaupunginkanslia Muu kuntoutustoiminta - työpaikalla toteutettava työkokeilutoiminta - työpaikalla toteutettava työhön valmennus - uudelleenkoulutus 5 5. TYÖTERVEYSHUOLTO Toimintaa kehitetään uuden työterveyshuoltolain mukaisesti. Työterveyshuolto toteutetaan kokonaisvaltaisena työterveyshuoltona. Toimintasuunnitelma tarkistetaan vuosittain ja palvelukeskuksittain. 6. INFLUENSSAROKOTUKSET Kaupungin henkilöstölle tarjotaan vuosittain mahdollisuus saada influenssarokotus puoleen hintaan. Hepatiittirokotukset annetaan veritartuntavaarallisessa työssä oleville. Toteuttamisvastuu työterveyshuolto. Kustannukset vuositasolla noin PÄIHDEOHJELMA UUDISTETAAN Toteuttamisvastuu työterveyshuolto, työsuojelu ja henkilöstöhallinto.

6 6 Työyhteisöihin kohdistuvat hankkeet 1. TYÖYHTEISÖVALMENNUS Kaupungin kehittämishankkeesta (98/99) tehtiin monipuolinen ja konkreettinen loppuraportti. Tulevina vuosina haastatellaan ainakin ne työyhteisöt, jotka olivat kehittämishankkeessa mukana. Tarkoituksena on tarkistaa, miten saadut eväät toimivat nyt käytännössä, mitkä asiat kaipaavat vielä hiomista ja millaista tukea työyhteisöt mahdollisesti tarvitsevat. Erityisesti kiinnitetään huomiota työn sujuvuuteen ja työntekijöiden jaksamista tukeviin asioihin. Toteutusvastuu terveyskeskuspsykologi, apulaiskaupunginsihteeri ja työsuojelupäällikkö. Ei välittömiä kustannuksia. Lieksan kaupunki on mukana valtakunnallisessa työelämän kehittämisohjelman hankkeessa "Kunnalliset kehittämisorganisaatiot muutoksessa". 2. ESIMIESTOIMINNAN KEHITTÄMINEN Muuttuvissa tilanteissa ja työntekijöiden ikääntyessä johtaminen on uusien haasteiden edessä. Esimiesten jaksamisen ja työyhteisöjen toimivuuden turvaamiseksi kehitetään erimuotoista koulutusta johtamisen tarpeista lähtien. Sisällöt koskevat laajasti ihmisten johtamisen menetelmiä, yhteistyötaitojen hiomista omassa yksikössä ja yhteistyökumppaneiden kesken, tiedottamiseen ja työn hallintaan laajasti liittyviä kysymyksiä. Esimiesten työnohjauksen tarve tulisi myös kartoittaa sekä tarkentaa mahdollinen tuen tarve mm. kehittämiskeskustelujen yhteydessä. Koulutusta suunnataan kaupungin johtoryhmälle ja keskijohdolle. Kehittämiskeskustelut ovat jatkuva, työyhteisöjen normaalin toimintaan kuuluva toimintamuoto. Esimiestoiminnan kehittämiseksi luodaan useamman vuoden mittainen koulutusohjelma, jonka sisällöt ovat hyvin monimuotoiset ja toimintamuodot joustavat. Kustannuksiin varataan riittävät resurssit vuosille Toteutusvastuu apulaiskaupunginsihteeri, terveyskeskuspsykologi ja työsuojelupäällikkö.

7 7 3. "ULOSLÄMPIÄMINEN" Pyritään kaupungin eri työyhteisöissä toimivia henkilöitä tutustuttamaan muiden kaupungin työyhteisöjen toimintaan. Toteuttamistapoina voi olla esimerkiksi työyhteisöjen yhteistoiminta yli palvelukeskusrajojen toteutettaessa virkistysiltapäiviä. Kaupungin sisäisessä tiedottamisessa voidaan kaupungin työyhteisöjä esitellä. Lisäksi mahdollistetaan määräaikainen työtehtävien/ työyhteisön vaihto kaupungin palveluksessa oleville henkilöille. Toteuttamisvastuu kaupunginkanslia/henkilöstöhallinto ja palvelukeskukset. 4. VUODEN TYÖYHTEISÖ Työyhteisöjen työmotivaation kehittämiseksi kehitellään järjestelmä, jonka puitteissa valitaan sovituin kriteerein vuoden työyhteisö Lieksan kaupungissa. Valittava työyhteisö voi olla sellainen, joka on kehittänyt toimintaansa eniten kokonaisuutena, ennalta sovitun kriteerin kohdalla tms. Palkintona luovutetaan esimerkiksi ryhmäkohtainen virkistäytymispaketti tms. Organisointivastuu kaupungin yhteistyötoimikunta. Kustannukset vuositasolla noin KOULUTUSTOIMINTA Kiinnitetään erityistä huomiota koulutustoiminnan johdonmukaisuuteen, suunnitelmallisuuteen ja tarkoituksenmukaisuuteen. Korostetaan keskitetyn koulutuksen merkitystä. Vuoden 2000 aikana käytyjen kehittämiskeskustelujen yhteydessä koottu osaamistarveaineisto muodostaa perustan koulutustoiminnan kehittämiselle. Pidemmällä aikavälillä pyritään siihen, että jokaisella kaupungin palveluksessa olevalla vakinaisella viranhaltijalla/työntekijällä olisi henkilökohtainen kehittämissuunnitelma. Toteuttamisvastuu kaupunginkanslia/henkilöstöhallinto, palvelukeskukset.

Mitä työikäisten kuntoutuksen kehittämisessä on tapahtunut?

Mitä työikäisten kuntoutuksen kehittämisessä on tapahtunut? Mitä työikäisten kuntoutuksen kehittämisessä on tapahtunut? Terveysosasto, kuntoutusryhmä, suunnittelija Leena Penttinen ja Tutkimusosasto, johtava tutkija Riitta Seppänen-Järvelä 30.9.2014 TK2-hankkeen

Lisätiedot

Työterveyshuollon muutokset 1.6.2012

Työterveyshuollon muutokset 1.6.2012 Työterveyshuollon muutokset 1.6.2012 Päivärahan hakuajan lyheneminen Lausunto 90 sairauspäivärahapäivän jälkeen Elise Kivimäki 17.1.2012 Hallitusohjelmasta lainmuutokseksi Hallitusohjelman mukaan työterveyshuoltoa

Lisätiedot

Työnantajan yleiset velvollisuudet (Työturvallisuuslaki)

Työnantajan yleiset velvollisuudet (Työturvallisuuslaki) Työturvallisuuden toteuttaminen Työturvallisuuslaki Työnantajan vastuu ja työntekijän velvollisuudet Työsuojelun toimintaohjelma Perehdytys Työnantajan yleiset velvollisuudet (Työturvallisuuslaki) Työnantajan

Lisätiedot

Fysioterapia Työterveyshuollossa. Marika Pilvilä Opiskelija Terveystieteen laitos Oulun yliopisto

Fysioterapia Työterveyshuollossa. Marika Pilvilä Opiskelija Terveystieteen laitos Oulun yliopisto Fysioterapia Työterveyshuollossa Marika Pilvilä Opiskelija Terveystieteen laitos Oulun yliopisto Työfysioterapeutin viikkoajanvaraus esimerkki maanantai tiistai keskiviikko torstai perjantai 8.30 Terveystarkastus

Lisätiedot

TUNNUSMERKKEJÄ VALMIUDET OSAAMISEN JOHTAMISEEN

TUNNUSMERKKEJÄ VALMIUDET OSAAMISEN JOHTAMISEEN OSAAMISEN JOHTAMINEN = LAAJA KOKONAISUUS HALLITA JA OHJATA KAIKKEA SITÄ TIETOA, TAITOA JA KOKEMUSTA, MIKÄ ON ORGANISAATIOSSA OLEMASSA, HANKITTAVISSA JA MUUTETTAVISSA TUNNUSMERKKEJÄ - avoimuus - arvojen

Lisätiedot

Yhdessä työkyvyn tukena

Yhdessä työkyvyn tukena Lausuntovelvoite tiivistää yhteistyötä työpaikoilla Yhdessä työkyvyn tukena Helsinki 04.12.2012 Ylilääkäri Kyösti Haukipuro Kela/Etelä-Suomen vakuutusalue 1 Taustaa 1 Valtiovalta ja työmarkkinajärjestöt

Lisätiedot

Eurajoen kehitysvammahuolto 1.1.2017 alkaen. Vastuut ja roolit. 26.2.2016 AK

Eurajoen kehitysvammahuolto 1.1.2017 alkaen. Vastuut ja roolit. 26.2.2016 AK 1 Eurajoen kehitysvammahuolto 1.1.2017 alkaen. Vastuut ja roolit. 26.2.2016 AK Viranhaltija, luottamuselin Roolit Vastuualueet, kumppanuudet Erityispalvelupäällikkö (kehitysvammahuolto, uusi tehtävä, johon

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ MÄÄRÄYS 27.1.2011 HENKILÖSTÖOSASTO OHJE VM/125/00.00.00/2011

VALTIOVARAINMINISTERIÖ MÄÄRÄYS 27.1.2011 HENKILÖSTÖOSASTO OHJE VM/125/00.00.00/2011 VALTIOVARAINMINISTERIÖ MÄÄRÄYS 27.1.2011 HENKILÖSTÖOSASTO OHJE VM/125/00.00.00/2011 Sisältöalue Työterveyshuolto Maksuton sairaanhoito Säännökset joihin määräysten/ohjeiden antaminen perustuu Valtioneuvoston

Lisätiedot

HENKILÖSTÖSTRATEGIA KANGASALAN SEURAKUNTA Henkilöstöstrategia Hyväksytty kirkkoneuvostossa 9.12.2014 Hyväksytty kirkkovaltuustossa 18.12.

HENKILÖSTÖSTRATEGIA KANGASALAN SEURAKUNTA Henkilöstöstrategia Hyväksytty kirkkoneuvostossa 9.12.2014 Hyväksytty kirkkovaltuustossa 18.12. HENKILÖSTÖSTRATEGIA Henkilöstöstrategia Hyväksytty kirkkoneuvostossa 9.12.2014 Hyväksytty kirkkovaltuustossa 18.12.2014 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 VISIO... 1 3 ARVOT... 1 4 STRATEGISET KOHTEET...

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille www.johtamisverkosto.fi

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille www.johtamisverkosto.fi Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille www.johtamisverkosto.fi 28.10.2014 MARJUKKA LAINE, TYÖTERVEYSLAITOS 0 Verkoston lähtökohta ja tehtävät Hallitusohjelma 2011: Perustetaan Työterveyslaitoksen

Lisätiedot

Koulutusasiainvaliokunta

Koulutusasiainvaliokunta Mietintö 1 (6) Koulutusasiainvaliokunta Yleinen koulutuspolitiikka ja ammatillinen edunvalvonta Esitykset 6.1.1 6.1.11 Kaikella koulutustoiminnallaan liitto tähtää siihen, että edunvalvonta- ja järjestötyö

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja

Lisätiedot

Tunnistetaanko työttömän palvelutarpeet? Miten työtön ohjautuu terveydenhuoltoon?

Tunnistetaanko työttömän palvelutarpeet? Miten työtön ohjautuu terveydenhuoltoon? Tunnistetaanko työttömän palvelutarpeet? Miten työtön ohjautuu terveydenhuoltoon? Työttömän henkilön hoito ja palveluprosessi -koulutus 8.12.2015 Katariina Korkeila Turun hyvinvointitoimiala, terveyspalvelut

Lisätiedot

HENKILÖSTÖEDUT Merkkipäivien muistamisen ja työkykyä ylläpitävän toiminnan ohjeet. Savonlinnan kaupunki

HENKILÖSTÖEDUT Merkkipäivien muistamisen ja työkykyä ylläpitävän toiminnan ohjeet. Savonlinnan kaupunki HENKILÖSTÖEDUT Merkkipäivien muistamisen ja työkykyä ylläpitävän toiminnan ohjeet Savonlinnan kaupunki 1 Sisällys JOHDANTO... 2 1. VIRANHALTIJAT JA TYÖNTEKIJÄT... 3 1.1. Merkkipäivät 50- ja 60 -vuotispäivät...

Lisätiedot

Ajankohtaista psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa

Ajankohtaista psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa Ajankohtaista psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa Psykososiaalisen kuormituksen valvontaan valmistunut valtakunnallinen valvontaohje, jonka tarkoitus on yhdenmukaistaa ja tehostaa psykososiaalisen

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 25.8.2008 Voimaantulo: 1.9.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1 LUKU 2 SOVELTAMISALA 2 1 Soveltamisala 2 2 LUKU 2 TOIMINTA-AJATUS JA JOHTAMINEN 2 2 Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Helsingin seurakuntayhtymän työllistämisen tuki -hanke. 10.5.2016 Diakonian päällikkö Kirsi Rantala

Helsingin seurakuntayhtymän työllistämisen tuki -hanke. 10.5.2016 Diakonian päällikkö Kirsi Rantala Työtä Kohti Helsingin seurakuntayhtymän työllistämisen tuki -hanke Tausta Helsingin seurakuntayhtymän seurakuntien yhteisessä työssä tehtiin vuonna 2005 periaatepäätös osatyökykyisten palkkaamisesta seurakuntiin

Lisätiedot

Katja Noponen Oy Yksilöllisen valmennuksen avulla avoimille työmarkkinoille Kuntoutussäätiö 13.4.2011, Katja Noponen

Katja Noponen Oy Yksilöllisen valmennuksen avulla avoimille työmarkkinoille Kuntoutussäätiö 13.4.2011, Katja Noponen Katja Noponen Oy Yksilöllisen valmennuksen avulla avoimille työmarkkinoille Kuntoutussäätiö 13.4.2011, Katja Noponen Menestys syntyy vastuullisesta toiminnasta. Katja Noponen Oy, hyvän työn tekijä. PÄHKINÄNKUORESSA

Lisätiedot

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO SISÄLLYS Johdanto...1 1 Toimenpide-ehdotusten toteutuminen ja kv-henkilöstöpalveluiden kehittyminen...2

Lisätiedot

Kuka tukee yksilön työuraa tulevaisuudessa?

Kuka tukee yksilön työuraa tulevaisuudessa? Kuka tukee yksilön työuraa tulevaisuudessa? Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti 17.3.2016 17.3.2016 1 Sote -uudistus on toiminnallinen uudistus, jossa keskiössä ihminen ja tämän mahdollisuus saada asiakaskeskeisiä,

Lisätiedot

Kunta-alan strategisen hyvinvoinnin kehittämisohjelma

Kunta-alan strategisen hyvinvoinnin kehittämisohjelma Hankeraportti - Hyvinkään kaupunki Kunta-alan strategisen hyvinvoinnin kehittämisohjelma Hyvinkään kaupunki Kunta-alan strategisen hyvinvoinnin kehittämisohjelma on Työsuojelurahaston tukema neljän kaupungin

Lisätiedot

Miten voin palvella? Valtiokonttorin Kaiku-työnantajapalvelut

Miten voin palvella? Valtiokonttorin Kaiku-työnantajapalvelut Miten voin palvella? Valtiokonttorin Kaiku-työnantajapalvelut Valtiokonttori Työnantajapalvelut Valtiokonttorin Kaiku-palveluiden ydintehtävä on tukea työyhteisöjen kehittämistä toimiviksi ja hyvinvoiviksi.

Lisätiedot

TerveysInfo. Työturvallisuuskeskus/julkaisumyynti

TerveysInfo. Työturvallisuuskeskus/julkaisumyynti TerveysInfo Ajetaanko tandemilla? Mentorointi työyhteisössämme Oppaan tarkoituksena on innostaa työsuojelun ja työhyvinvoinnin kehittämistehtävissä toimivia ja etenkin esimiehiä tutustumaan mentorointiin

Lisätiedot

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Mikä on liikkumissuunnitelma ja miksi se kannattaa tehdä? Liikkumissuunnitelma antaa konkreettisen suunnan Liikkumissuunnitelma

Lisätiedot

OAJ:n Työolobarometrin tuloksia 31.1.2014

OAJ:n Työolobarometrin tuloksia 31.1.2014 OAJ:n Työolobarometrin tuloksia 31.1.2014 OAJ:n Työolobarometrin perustiedot Kysely toteutettiin loka-marraskuussa 2013 Kyselyn vastaajia 1347 Opetusalan ammattijärjestön ja Finlands Svenska Lärarförbundin

Lisätiedot

Perehdytys. monikulttuurisessa sosiaali- ja terveydenhuollon työyhteisössä. perehdytys. Kansainvälistyvä sosiaali- ja terveydenhuolto

Perehdytys. monikulttuurisessa sosiaali- ja terveydenhuollon työyhteisössä. perehdytys. Kansainvälistyvä sosiaali- ja terveydenhuolto Perehdytys monikulttuurisessa sosiaali- ja terveydenhuollon työyhteisössä Kansainvälistyvä sosiaali- ja terveydenhuolto Sisällys Perehdytyksen tarkoitus 3 Perehdytyksen merkitys 4 Perehdytyksen kehittäminen

Lisätiedot

NUORTEN TYÖSSÄOPPIMIS- JA OPPISOPIMUSUUDISTUKSEN VALTIONAVUSTUSTEN ALOITUSSEMINAARI

NUORTEN TYÖSSÄOPPIMIS- JA OPPISOPIMUSUUDISTUKSEN VALTIONAVUSTUSTEN ALOITUSSEMINAARI EK:n puheenvuoro NUORTEN TYÖSSÄOPPIMIS- JA OPPISOPIMUSUUDISTUKSEN VALTIONAVUSTUSTEN ALOITUSSEMINAARI 11.2.2014 Mirja Hannula mirja.hannula@ek.fi Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset (18.10.2012) koulutuksen

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNGIN KEHITYSKESKUSTELUOHJE

RAAHEN KAUPUNGIN KEHITYSKESKUSTELUOHJE RAAHEN KAUPUNKI Merinätkelmä (Lathyrus japonicus) kukassa kesäkuun loppupuolella. Kuvattu Taskussa. Kuva Leena Harju RAAHEN KAUPUNGIN KEHITYSKESKUSTELUOHJE Yhteistyötoimikunta 12.5.2016 Hallintolautakunta

Lisätiedot

Auli Korhonen, neuvotteleva virkamies, TEM Hyvinvointialan toimialatietopäivä, Joensuu 2.2.2011

Auli Korhonen, neuvotteleva virkamies, TEM Hyvinvointialan toimialatietopäivä, Joensuu 2.2.2011 HYVÄ hanke - missä mennään? Auli Korhonen, neuvotteleva virkamies, TEM Hyvinvointialan toimialatietopäivä, Joensuu 2.2.2011 Hyvinvointialan työ- ja elinkeinopoliittinen kehittäminen - HYVÄ 2010 PÄÄTAVOITE

Lisätiedot

Asteen verran paremmin

Asteen verran paremmin yhdessä paremmmin Asteen verran paremmin Humap361 perustuu moderniin systeemiseen johtamisajatteluun, jonka lähtökohtana on yhteistyösuhteiden ja koko työyhteisön kehittäminen. me lupaamme Vastuullinen

Lisätiedot

TYÖKYVYTTÖMYYSELÄKKEEN JA

TYÖKYVYTTÖMYYSELÄKKEEN JA B2 LAUSUNTO TYÖKYVYTTÖMYYSELÄKKEEN JA AMMATILLISEN KUNTOUTUKSEN HAKEMINEN TYÖELÄKEYHTIÖLTÄ Timo Aro Master of Science (Harvard) Vakuutuslääketieteen Dosentti (HY), Vakuutuslääketieteen erityispätevyys

Lisätiedot

Hyvä työ pidempi työura Kokemuksia lähikuntoutuksesta

Hyvä työ pidempi työura Kokemuksia lähikuntoutuksesta Hyvä työ pidempi työura Kokemuksia lähikuntoutuksesta Murikka 28.5.2014 Annu Tuominen, Global HR Director, Normet Group Oy Normet lyhyesti Palvelu- ja tuoteratkaisuja maanalaiseen tunneli- ja kaivosliiketoimintaan

Lisätiedot

Työuran uurtaja ryhmämenetelmä

Työuran uurtaja ryhmämenetelmä Työuran uurtaja ryhmämenetelmä Jukka Vuori, johtaja Salla Toppinen Tanner, pääasiallinen tutkija Tommy Larvi, tuotevastaava Anna Vanhala, asiakasvastaava sähköpostiosoitteet muotoa: nimi.sukunimi@ttl.fi

Lisätiedot

DEFUSING ESIMIEHEN TYÖKALUNA Helsinki 31.5.2016. klo 11.30-12.00. Asemamestari Antti Kosonen

DEFUSING ESIMIEHEN TYÖKALUNA Helsinki 31.5.2016. klo 11.30-12.00. Asemamestari Antti Kosonen DEFUSING ESIMIEHEN TYÖKALUNA Helsinki 31.5.2016. klo 11.30-12.00 Tekninen jälkipuinti Ei saa sekoittaa keskenään henkisen jälkipuinnin kanssa Tekninen jälkipuinti jo rutiinia lähes jokaisen tehtävän jälkeen

Lisätiedot

RATKO-malli & tutkimus- ja kehittämishankkeen taustaa

RATKO-malli & tutkimus- ja kehittämishankkeen taustaa TUTKITTUA TIETOA TYÖTEHTÄVIEN RÄÄTÄLÖINNISTÄ RATKO-mallin soveltaminen työyhteisössä Kyvyt käyttöön päivät Tampere 14.10.2015 RATKO-malli & tutkimus- ja kehittämishankkeen taustaa Minna Tarvainen 2 1 Työntekijä

Lisätiedot

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä annetun lain muuttamisesta 678/2015 Hallituksen esitys HE 161/2014 vp Työelämä-

Lisätiedot

-kansanterveysohjelma Esitteitä 2001:8

-kansanterveysohjelma Esitteitä 2001:8 Terveys 2015 -kansanterveysohjelma Esitteitä 2001:8 Terveys 2015 -kansanterveysohjelma Valtioneuvosto hyväksyi toukokuussa 2001 periaatepäätöksen Terveys 2015 -kansanterveysohjelmasta, joka linjaa Suomen

Lisätiedot

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Asiantuntija- ja keskustelutilaisuus narkolepsialasten vanhemmille ja aikuispotilaille 4.2.2011 Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren,

Lisätiedot

KUNTIEN LIIKUNTAVIRANHALTIJOIDEN TYÖKOKOUS JOENSUU 26.11.2015

KUNTIEN LIIKUNTAVIRANHALTIJOIDEN TYÖKOKOUS JOENSUU 26.11.2015 KUNTIEN LIIKUNTAVIRANHALTIJOIDEN TYÖKOKOUS JOENSUU 26.11.2015 Mitkä ovat kuntanne suurimmat haasteet liikuntaan liittyvissä asioissa tulevaisuudessa? Talous - Harrastamisen kustannusten nousu - Liikuntapaikkaverkoston

Lisätiedot

Kuntatyöntekijöiden työhyvinvointi 2012

Kuntatyöntekijöiden työhyvinvointi 2012 Kuntatyöntekijöiden työhyvinvointi Aineisto Aineisto kerättiin puhelinhaastatteluna keväällä. Haastateltavina oli noin 1000 kuntatyöntekijää. Tutkimus on toteutettu vertailukelpoisella tavalla vuosina

Lisätiedot

Työtön eri palveluissa Kuntoutus työllistymisen tukena

Työtön eri palveluissa Kuntoutus työllistymisen tukena Työtön eri palveluissa Kuntoutus työllistymisen tukena Sirpa Syrjäläinen asiantuntija, kuntoutuspalvelut Varsinais-Suomen TE-toimisto 1 TE-palvelut www.te-palvelut.fi 2 1 Ammatillisen kuntoutuksen tarpeen

Lisätiedot

Jarmo Lahti 6.2.2009. Kehittäjyyden vahvistaminen henkilöstön edustajan tehtävässä - tutkimus- ja kehittämishanke vuosina 2007-2009

Jarmo Lahti 6.2.2009. Kehittäjyyden vahvistaminen henkilöstön edustajan tehtävässä - tutkimus- ja kehittämishanke vuosina 2007-2009 Jarmo Lahti 6.2.2009 Kehittäjyyden vahvistaminen henkilöstön edustajan tehtävässä - tutkimus- ja kehittämishanke vuosina 2007-2009 Yhteistyössä Työsuojelurahasto 110 000 ERTO 82 000 Valmennuspalvelut Työterveyslaitokselta:

Lisätiedot

Ikääntyvät arvokas voimavara työnantajalle ja yhteiskunnalle eläkevalmennus osaksi työhyvinvointitoimintaa

Ikääntyvät arvokas voimavara työnantajalle ja yhteiskunnalle eläkevalmennus osaksi työhyvinvointitoimintaa Ikääntyvät arvokas voimavara työnantajalle ja yhteiskunnalle eläkevalmennus osaksi työhyvinvointitoimintaa Uudista ja uudistu tapahtuma 24.11.2015 Wanha Satama, Saija Ohtonen-Jones TÄYTTÄ ELÄMÄÄ ELÄKKEELLÄ

Lisätiedot

HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunnan kokous 8.3.2016 Oheismateriaali B HYKS-SAIRAANHOITOALUE TULOKSET HENKILÖSTÖRYHMITTÄIN

HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunnan kokous 8.3.2016 Oheismateriaali B HYKS-SAIRAANHOITOALUE TULOKSET HENKILÖSTÖRYHMITTÄIN HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunnan kokous 8.3.2016 Oheismateriaali B HYKS-SAIRAANHOITOALUE TULOKSET HENKILÖSTÖRYHMITTÄIN Löydätte yksikkönne tulokset kalvosarjan alussa ja tämän jälkeen vertailut. Erot

Lisätiedot

HE 67/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sairausvakuutuslakia

HE 67/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sairausvakuutuslakia HE 67/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sairausvakuutuslain 13 luvun 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sairausvakuutuslakia siten, että

Lisätiedot

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2016 ja kevät 2017

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2016 ja kevät 2017 Hyvinvointi ja palveluala Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Otavankatu 4 50100 MIKKELI SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE syksy 2016 ja kevät 2017 Työelämän edustajina,

Lisätiedot

YHTEINEN OTE alkoholi-, huume- ja

YHTEINEN OTE alkoholi-, huume- ja YHTEINEN OTE alkoholi-, huume- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin vähentämiseen EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN LAKI JA TOIMINTAOHJELMA TIETOA KUNTAPÄÄTTÄJÄLLE www.thl.fi/ ehkaisevapaihdetyo Tehoa haittojen ehkäisyyn,

Lisätiedot

Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 liikelaitoskuntayhtymä

Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 liikelaitoskuntayhtymä Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 Työsuojelutoimikunta 13.01.2014 Aika 13.01.2014 klo10:30-12:00 Paikka NordLabin yhtymähallinnon neuvotteluhuone, Medipolis 5B, Kiviharjuntie 11,

Lisätiedot

Ammatillinen kuntoutus- Voimaa työvoimaan

Ammatillinen kuntoutus- Voimaa työvoimaan Ammatillinen kuntoutus- Voimaa työvoimaan Terveyskeskuksen näkökulma Terveyskeskuslääkäri Tuula Sassi, Sotkamon terveysasema Sisältö Perusterveydenhuollon rooli ammatilliseen kuntoutukseen ohjaamisessa

Lisätiedot

Seuraava askel tuottavuus ja työelämän laatu suomalaisilla työpaikoilla. Eeva Liisa Inkeroinen Tuottavuuden pyöreä pöytä 16.3.2010

Seuraava askel tuottavuus ja työelämän laatu suomalaisilla työpaikoilla. Eeva Liisa Inkeroinen Tuottavuuden pyöreä pöytä 16.3.2010 Seuraava askel tuottavuus ja työelämän laatu suomalaisilla työpaikoilla Eeva Liisa Inkeroinen Tuottavuuden pyöreä pöytä 16.3.2010 Tuottavuuden pyöreä pöytä perustettiin vuonna 2007 edistämään pitkäjänteisesti

Lisätiedot

Järjestämissuunnitelma hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työvälineenä. TERVESOS 2012 Tampere 9.5.2012

Järjestämissuunnitelma hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työvälineenä. TERVESOS 2012 Tampere 9.5.2012 Tampere-talo 8. 9.5.2012 Järjestämissuunnitelma hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työvälineenä TERVESOS 2012 Tampere 9.5.2012 Terveydenhuoltolaki Lain tarkoituksena on edistää ja ylläpitää väestön

Lisätiedot

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa 23.9.2014 Irma Paso vakuutussihteeri, kuntoutuksen etuusvastaava Kela, Oulun vakuutuspiiri Ammatillinen kuntoutusjärjestelmä Suomessa 1/2 Kuntoutuksen

Lisätiedot

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2016

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2016 Pohjois-Karjalan pelastuslaitos -liikelaitos TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2016 ENSIHOITOPALVELUT TULOSALUE www.pkpelastuslaitos.fi Pohjois-Karjalan pelastuslaitos -liikelaitos etunimi.sukunimi@pkpelastuslaitos.fi

Lisätiedot

oma arvio työkykynsä ja työhyvinvointinsa tilasta tällä hetkellä. Vastaaminen on vapaaehtoista ja se tehdään nimettömänä.

oma arvio työkykynsä ja työhyvinvointinsa tilasta tällä hetkellä. Vastaaminen on vapaaehtoista ja se tehdään nimettömänä. Yksilö tutka 2.0. Yksilö tutkalla kartoitetaan mikä on työntekijän oma arvio työkykynsä ja työhyvinvointinsa tilasta tällä hetkellä. Vastaaminen on vapaaehtoista ja se tehdään nimettömänä. Kyselyssä on

Lisätiedot

KYYJÄRVEN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA. 1. Toimintaohjelman tavoite

KYYJÄRVEN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA. 1. Toimintaohjelman tavoite KYYJÄRVEN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA 1. Toimintaohjelman tavoite Kyyjärven kunnan työsuojelutoiminnan tavoitteena on taata kaikille kunnan työntekijöille terveelliset ja turvalliset työolot ja

Lisätiedot

HENKILÖSTÖ PALVELUTUOTANNON VOIMAVARANA

HENKILÖSTÖ PALVELUTUOTANNON VOIMAVARANA HENKILÖSTÖ PALVELUTUOTANNON VOIMAVARANA Luottamushenkilövalmennus 12.2.2013 SEINÄJOEN KAUPUNKI Raija Ranta 12.2.2013 www.seinajoki.fi 1 HENKILÖSTÖ / Rakenne HENKILÖSTÖN MÄÄRÄ 31.12.2012 Vakinaiset 3 127

Lisätiedot

Liite 1 (6) 27.1.2015

Liite 1 (6) 27.1.2015 Liite 1 (6) Liite 1 Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain sekä vapaasta sivistystyöstä annetun

Lisätiedot

Ajankohtaista koulutuspolitiikassa. Johtaja Mika Tammilehto Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue 9.12.

Ajankohtaista koulutuspolitiikassa. Johtaja Mika Tammilehto Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue 9.12. Ajankohtaista koulutuspolitiikassa Johtaja Mika Tammilehto Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue 9.12.2013 Hallituksen rakennepoliittinen ohjelma Suomen kokonaistuotanto jää tänä

Lisätiedot

HENKILÖSTÖ- JA TYÖHYVINVOINTIOHJELMA 2020

HENKILÖSTÖ- JA TYÖHYVINVOINTIOHJELMA 2020 HENKILÖSTÖ- JA TYÖHYVINVOINTIOHJELMA 2020 Kh KANGASALAN KUNNAN HENKILÖSTÖOHJELMA 2020 1. Johdanto Kangasalan kunnan onnistumissuunnitelma - kuntastrategia 2020 on hyväksytty valtuustossa syyskuussa 2013.

Lisätiedot

Yritysten kehittämispalvelut Uudellamaalla. Uudenmaan ELY-keskus 2015

Yritysten kehittämispalvelut Uudellamaalla. Uudenmaan ELY-keskus 2015 Yritysten kehittämispalvelut Uudellamaalla Uudenmaan ELY-keskus 2015 1 Yritysten kehittämispalvelut ovat ELY-keskuksen tarjoamia konsultointi- ja koulutuspalveluja, joiden avulla tuetaan pk-yrityksiä niiden

Lisätiedot

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ARJESSA 17.3.2010. Sirkka-Liisa Kärki

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ARJESSA 17.3.2010. Sirkka-Liisa Kärki TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ARJESSA 17.3.2010 Sirkka-Liisa Kärki TYÖELÄMÄ JA KOULUTUS Työelämän vaikutusmahdollisuuksia koulutukseen lisätty- kasvava merkitys - koulutuksen työelämävastaavuus

Lisätiedot

Learning cafen yhteenveto. Helsinki 23.1.2014

Learning cafen yhteenveto. Helsinki 23.1.2014 Learning cafen yhteenveto Helsinki 23.1.2014 Miten ohjaamme asiakkaita ammatilliseen kuntoutukseen? Tieto tulleista muutoksista (palveluntuottajat), tiedon jakaminen sidosryhmille/ammattilaisille ja asiakkaille

Lisätiedot

Terveysosasto, kuntoutusryhmä. Ammatillisesti syvennetty lääketieteellinen kuntoutus eli ASLAK-kurssi 12. Voimassa

Terveysosasto, kuntoutusryhmä. Ammatillisesti syvennetty lääketieteellinen kuntoutus eli ASLAK-kurssi 12. Voimassa Ammatillisesti syvennetty lääketieteellinen kuntoutus eli ASLAK-kurssi 12 Voimassa 1.1.2012 ASLAK-prosessi Aloite Yleensä työterveyshuollosta tai työpaikalta Suunnittelukokous Työterveyshuolto Työpaikka

Lisätiedot

Henkilöstö ja koulutussuunnitelma

Henkilöstö ja koulutussuunnitelma Henkilöstö ja koulutussuunnitelma 2 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Henkilöstön rakenne ja määrä... 3 Palvelussuhteen luonne... 3 Henkilöstön lukumäärä kustannuspaikoittain... 4 Viraston henkilöstö jakaantuu

Lisätiedot

Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen

Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen Mäntykangas 2 Kysely toteutettiin strukturoidulla lomakkeella

Lisätiedot

ROVAPOLUT - monikulttuuriset mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen Rovaseudulla 1.11.2008 31.10.2012

ROVAPOLUT - monikulttuuriset mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen Rovaseudulla 1.11.2008 31.10.2012 ROVAPOLUT - monikulttuuriset mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen Rovaseudulla 1.11.2008 31.10.2012 Projektin hallinnoija Rovaniemen koulutuskuntayhtymä/ Lapin ammattiopisto Rahoittaja

Lisätiedot

Luottamushenkilöiden jaksaminen. Työympäristöseminaari Murikka 27.5.2014

Luottamushenkilöiden jaksaminen. Työympäristöseminaari Murikka 27.5.2014 Luottamushenkilöiden jaksaminen Työympäristöseminaari Murikka 27.5.2014 Mistä voin itse huolehtia? Varmista osaamisesi: Murikan kurssit! Hyödynnä vertaistuki: työpaikan luottamushlöt, ammattiosasto Nuku

Lisätiedot

Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma 2013-2016

Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma 2013-2016 Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma 2013-2016 Päivitys vuosille 2014-2016 LSHP perusterveydenhuollon yksikkö Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Yleiset tavoitteet Vuonna 2017 sosiaalipalvelut,

Lisätiedot

Vastuut, tarvittavat toimenpiteet ja suositukset. Ihmiskauppa suomalaisessa työelämässä -seminaari

Vastuut, tarvittavat toimenpiteet ja suositukset. Ihmiskauppa suomalaisessa työelämässä -seminaari Vastuut, tarvittavat toimenpiteet ja suositukset Ihmiskauppa suomalaisessa työelämässä -seminaari Vastaanottokeskukset Auttamisjärjestelmän koordinointi, ylläpito ja kehittäminen on annettu tehtäväksi

Lisätiedot

PÄIHDEONGELMA LÄHEISEN TYÖSSÄJAKSAMISEN NÄKÖKULMASTA

PÄIHDEONGELMA LÄHEISEN TYÖSSÄJAKSAMISEN NÄKÖKULMASTA PÄIHDEONGELMA LÄHEISEN TYÖSSÄJAKSAMISEN NÄKÖKULMASTA Päihdetiedotusseminaari 9.6.2016 Jaana Vastamäki Alkoholiongelmaisen muille aiheuttamat haitat - Kuinka laajalle ne ulottuvat? (THL) 53 % 15 69-vuotiaista

Lisätiedot

Lapset puheeksi työtapa Porin perusturvan perussosiaalityössä

Lapset puheeksi työtapa Porin perusturvan perussosiaalityössä Lapset puheeksi työtapa Porin perusturvan perussosiaalityössä 11.05.2016 / Porin perusturva, sosiaali- ja perhepalvelut /aikuissosiaalityön päällikkö Krista Virtanen Haluatko onnelliseksi porilaiseksi?

Lisätiedot

Tutkimuksen lähtökohtana toimintaympäristön muutos o o o o o Ammattikorkeakoulut käyvät läpi rakenteellista muutosta -> strategisen ja tavoitteellisem

Tutkimuksen lähtökohtana toimintaympäristön muutos o o o o o Ammattikorkeakoulut käyvät läpi rakenteellista muutosta -> strategisen ja tavoitteellisem Strategiapohjainen osaamisen johtaminen 3.5.2016 Heidi Ahokallio-Leppälä Tutkimuksen lähtökohtana toimintaympäristön muutos o o o o o Ammattikorkeakoulut käyvät läpi rakenteellista muutosta -> strategisen

Lisätiedot

Kela kuntouttaja 2009

Kela kuntouttaja 2009 Kela kuntouttaja 2009 1 Kelan kuntoutuspalvelut työ- ja toimintakyvyn Pohjois-Suomen vakuutusalue näkökulmasta Työ- ja toimintakyky Terveet työntekijät Työkykyongelmia ennakoivat merkit 100 % Kelan palvelut

Lisätiedot

TerveysInfo. Työturvallisuuskeskus

TerveysInfo. Työturvallisuuskeskus TerveysInfo Ajetaanko tandemilla? Mentorointi työyhteisössämme Oppaan tarkoituksena on innostaa työsuojelun ja työhyvinvoinnin kehittämistehtävissä toimivia ja etenkin esimiehiä tutustumaan mentorointiin

Lisätiedot

Työssäoppiminen - talous- etiikka

Työssäoppiminen - talous- etiikka Työssäoppiminen - talous- etiikka! Soili Nevala Asiantuntija SuPer ry SuPerin eettinen työryhmä Työssäoppiminen Osa perustutkinnon vaatimasta ammattitaidosta opitaan oppilaitoksen ulkopuolella työpaikoilla

Lisätiedot

Työpaikka/työ- tai päivätoimintapaikka:

Työpaikka/työ- tai päivätoimintapaikka: KUNTAYHTYMÄ KAKSINEUVOINEN Palvelusuunnitelma 1 (5) Palvelusuunnitelma Palvelusuunnitelma on asiakkaan tai asiakkaan ja hänen edustajansa kanssa yhteistyössä tehty yhteenveto hänen elämänsä tämänhetkisestä

Lisätiedot

Inarin kunnan työhyvinvoinnin toimintasuunnitelma vuosille 2012-2014

Inarin kunnan työhyvinvoinnin toimintasuunnitelma vuosille 2012-2014 Suunnitelma 1 (10) Inarin kunnan työhyvinvoinnin toimintasuunnitelma vuosille 2012-2014 Inarin kunta toteutti lokakuun 2011 aikana henkilöstön sähköisen työhyvinvointikyselyn. Kyselyyn vastasi 335 henkilöstön

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin yhteistyökumppanuus Savonlinnan kaupunki

Työhyvinvoinnin yhteistyökumppanuus Savonlinnan kaupunki Työhyvinvoinnin yhteistyökumppanuus Savonlinnan kaupunki Työstä terveyttä ja elinvoimaa! -seminaari 23.4.2015 Kruunupuisto Henkilöstösihteeri Susanna Laine Sisältö Strategia Henkilöstö Työhyvinvointiohjelma

Lisätiedot

Kuntoutus monialaisen verkoston yhteistyönä

Kuntoutus monialaisen verkoston yhteistyönä Kuntoutus monialaisen verkoston yhteistyönä Raija Kerätär 2.11.2015 www.oorninki.fi Kuntoutus Järvikoski 2013 Korjaavaa tai varhaiskuntoutuksellista toimintaa, joka käynnistyy Työ- ja toimintakykyisyyden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminnan ajankohtaiset kysymykset

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminnan ajankohtaiset kysymykset Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminnan ajankohtaiset kysymykset POHJOIS-SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUKSEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 27.2.2014 Pirjo Sarvimäki STM Sosiaalihuollon kehittämistoimintaa

Lisätiedot

Perheystävällinen työpaikka -ohjelma: Perheystävällisyyden itsearviointilomake

Perheystävällinen työpaikka -ohjelma: Perheystävällisyyden itsearviointilomake Perheystävällinen työpaikka -ohjelma: Perheystävällisyyden itsearviointilomake Organisaatio, henkilöstö/johto, pvm Tämän dokumentin tarkoituksena on toimia pohjana työpaikan perheystävällisyyden itsearvioinnille

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Osaamiskartan laatiminen ja kehitystyön prosessi lähti liikkeelle osana laajempaa laadun

Lisätiedot

Monimuotoisuus Lapin sairaanhoitopiirissä

Monimuotoisuus Lapin sairaanhoitopiirissä Monimuotoisuus Lapin sairaanhoitopiirissä 12.11.2013 Ulla Hiltunen Lapin sairaanhoitopiirin toiminnan tarkoituksena on tuottaa ja hankkia alueensa väestön tarpeiden mukaista erikoissairaanhoitoa tukien

Lisätiedot

TYÖKYVYN HALLINTA JA VARHAINEN TUKI ROVANIEMEN KAUPUNKI

TYÖKYVYN HALLINTA JA VARHAINEN TUKI ROVANIEMEN KAUPUNKI TYÖKYVYN HALLINTA JA VARHAINEN TUKI ROVANIEMEN KAUPUNKI Rovaniemen kaupungin tavoitteena on työntekijöidensä työkyvyn edistäminen työuran kaikissa vaiheissa ennakoivan ja varhaisen työkyvyn tuen avulla.

Lisätiedot

Orientointia opiskeluun ja osaamisen tunnistamista ensimmäisen vuoden harjoittelun osalta

Orientointia opiskeluun ja osaamisen tunnistamista ensimmäisen vuoden harjoittelun osalta TAMK Sosionomikoulutus, Sosionomi (AMK) 16ASO ENNAKKOTEHTÄVÄ 1 TAMMIKUU 2016 Orientointia opiskeluun ja osaamisen tunnistamista ensimmäisen vuoden harjoittelun osalta Tämän ennakkotehtävän tavoitteena

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE TYÖTERVEYSHUOLLON HENKILÖSTÖLLE AMMATILLISEEN JA LÄÄKINNÄLLISEEN KUNTOUTUKSEEN OHJAUTUMISESTA TYÖTERVEYSHUOLLOSSA

TOIMINTAOHJE TYÖTERVEYSHUOLLON HENKILÖSTÖLLE AMMATILLISEEN JA LÄÄKINNÄLLISEEN KUNTOUTUKSEEN OHJAUTUMISESTA TYÖTERVEYSHUOLLOSSA TOIMINTAOHJE TYÖTERVEYSHUOLLON HENKILÖSTÖLLE AMMATILLISEEN JA LÄÄKINNÄLLISEEN KUNTOUTUKSEEN OHJAUTUMISESTA TYÖTERVEYSHUOLLOSSA TYÖKYVYN VARHAINEN TUKI Työterveyshuoltolain (1383/2001) perusteella työterveyshuollon

Lisätiedot

Miten esimies voi edistää yhdenvertaisuutta kansainvälistyvässä työyhteisössä?

Miten esimies voi edistää yhdenvertaisuutta kansainvälistyvässä työyhteisössä? Miten esimies voi edistää yhdenvertaisuutta kansainvälistyvässä työyhteisössä? Tutkija Päivi Vartiainen tutkimushanke, Tampereen yliopisto, kasvatustieteiden yksikkö Kulttuurien välisen työn valmiuksien

Lisätiedot

Toimijaverkostot. Anne Kuvaja Kehittämispäällikkö Työnantaja- ja henkilöstöpolitiikkayksikkö Itä-Suomen aluehallintovirasto 26.10.

Toimijaverkostot. Anne Kuvaja Kehittämispäällikkö Työnantaja- ja henkilöstöpolitiikkayksikkö Itä-Suomen aluehallintovirasto 26.10. Toimijaverkostot aluehallinnon myllerryksessä Anne Kuvaja Kehittämispäällikkö Työnantaja- ja henkilöstöpolitiikkayksikkö Itä-Suomen aluehallintovirasto lli i t 26.10.2011 Mitä aluehallinnon a muutoksessa

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Työelämäpalvelut Harri Mikkonen 1. Tutkintokoulutus Ylempi (AMK) Tutkintoon johtava aikuiskoulutus Avoin ammattikorkeakoulu 2. Täydennyskoulutus Erikoistumisopinnot

Lisätiedot

Pk-yritys hyvä työnantaja 2009

Pk-yritys hyvä työnantaja 2009 Pk-yritys hyvä työnantaja 2009 Suomen Yrittäjät 8.7.2009 6.7.2009 1 Yritysten määrä kokoluokittain 2007 Keskisuuret yritykset (50-249 hlöä) 2 396; 0,9 % Pienyritykset (10-49 hlöä) 14 578; 5,8 % Suuryritykset

Lisätiedot

AIKUISTEN AVOMUOTOISEN MIELENTERVEYSKUNTOUTUKSEN KEHITTÄMISHANKE (AMI)

AIKUISTEN AVOMUOTOISEN MIELENTERVEYSKUNTOUTUKSEN KEHITTÄMISHANKE (AMI) AIKUISTEN AVOMUOTOISEN MIELENTERVEYSKUNTOUTUKSEN KEHITTÄMISHANKE (AMI) 01. Ohjaajan nimi 02. Kyselyyn vastaamisen päivämäärä 03. Kuntoutuslaitos 1 Arinna Oy 2 Avire-Kuntoutus Oy 3 KK-Kunto Oy, Lappeenrannan

Lisätiedot

Prosessit etyön kehittämisessä

Prosessit etyön kehittämisessä Prosessit etyön kehittämisessä Hanna Alila, Oulun yliopisto 15.4.2011 Hanke lyhyesti eprosessit-hankkeen päätavoitteena on tutkia empiirisesti vuorovaikutus- ja etäteknologoita caseorganisaatioiden johtamisessa

Lisätiedot

27.3.2014. Niina Kaukonen, vanhuspalvelujen johtaja Tapio Anttonen, vanhuspalvelujen ylilääkäri

27.3.2014. Niina Kaukonen, vanhuspalvelujen johtaja Tapio Anttonen, vanhuspalvelujen ylilääkäri 27.3.2014, vanhuspalvelujen johtaja Tapio Anttonen, vanhuspalvelujen ylilääkäri Veteraanien lukumäärä Mikkelin PTY( Mikkeli, Hirvensalmi ja Puumala) 274, (Mikkeli 214, Hirvensalmi 9, Puumala 24), joista

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 11.11.2013 Voimaan 1.1.2014 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala 1 Sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisen sosiaali-

Lisätiedot

Ajankohtaista kunta-alalta. Taija Hämäläinen

Ajankohtaista kunta-alalta. Taija Hämäläinen Ajankohtaista kunta-alalta Taija Hämäläinen 2010 Kuntakenttä myllerryksessä 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 1. Kuntarakennelaki 478/2013 Kuntien selvitykset 2. Valtionosuusjärjestelmän uudistaminen

Lisätiedot

Kuurojen työllisyyden ja yrittäjyyden edunvalvonta ja tukeminen

Kuurojen työllisyyden ja yrittäjyyden edunvalvonta ja tukeminen Kuurojen työllisyyden ja yrittäjyyden edunvalvonta ja tukeminen Ulla Sivunen, projektikoordinaattori, Invalidiliitto / Kuurojen liitto Teuvo Kaartti, työvalmentaja, Kuurojen palvelusäätiö sr TYÖLLISYYSKOORDINAATTOORIN

Lisätiedot

Malminkartanon kehittämishetki 7.6.2013 Asiakasosallisuus monitoimijaisessa yhteistyössä Tiina Muukkonen Riikka Pyykönen

Malminkartanon kehittämishetki 7.6.2013 Asiakasosallisuus monitoimijaisessa yhteistyössä Tiina Muukkonen Riikka Pyykönen Malminkartanon kehittämishetki 7.6.2013 Asiakasosallisuus monitoimijaisessa yhteistyössä Tiina Muukkonen Riikka Pyykönen 1 Kehrä II 2011-2013 Asiakasosallisuus monitoimijaisen Tavoitteet : yhteistyössä

Lisätiedot

ymmärtää lapsuuden arvon ainutkertaisuuden edistää omalla toiminnallaan lapsen kasvurauhaa tukee lapsen itsetuntoa ja minäkuvan kehittymistä

ymmärtää lapsuuden arvon ainutkertaisuuden edistää omalla toiminnallaan lapsen kasvurauhaa tukee lapsen itsetuntoa ja minäkuvan kehittymistä 1 Lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinto VALINNAISET TUTKINNON OSAT ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVIEN LASTEN JA HEIDÄN PERHEIDENSÄ OHJAUS JA TUKEMINEN Näytön antaja Arvioija: Paikka ja aika: AMMATTITAITOVAATIMUS

Lisätiedot

Työterveyshuollon merkitys terveydenhuollossa

Työterveyshuollon merkitys terveydenhuollossa Työterveyshuollon merkitys terveydenhuollossa Timo Hujanen Kelan tutkimusosasto Kelan seminaari 9.6.2011 Helsinki 1 Kommentteja julkisesta keskustelusta Hyvää palvelua nopeasti ja vaivattomasti? Kaikille

Lisätiedot