JÄRVI-POHJANMAAN POTKU-HANKE LOPPURAPORTTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄRVI-POHJANMAAN POTKU-HANKE LOPPURAPORTTI"

Transkriptio

1 JÄRVI-POHJANMAAN POTKU-HANKE LOPPURAPORTTI Lakeuden POTKU-hanke Väli-Suomen POTKU Hanketyöntekijä Riikka Orava Järvi-Pohjanmaan terveyskeskus (17)

2 Sisältö YLEISTÄ 1. HANKKEEN ORGANISOITUMINEN JÄRVI-POHJANMAALLA 3 2. JÄRVI-POHJANMAAN TAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN POTK- HANKKEEN TAVOITTEIDEN MUKAISESTI Terveyshyötymalli sisältyy Järvi-Pohjanmaan strategiaan Yhteistyötä yli kunnan hallintorajojen sekä yksityisten ja kolmannen sektorin kanssa Järvi-Pohjanmaan terveyskeskus on sitoutunut terveyshyötymallin mukaiseen toimintaan Terveyshyötymallin tavoitteet ja mittarit on sovittu ja otettu käyttöön johtamisessa Pitkäaikaissairaille potilaille on Järvi-Pohjanmaalla potilaan kanssa yhdessä laadittu yksilöllinen ja strukturoitu hoitosuunnitelma Järvi-Pohjanmaalla on otettu käyttöön omahoidon työkaluja Järvi-Pohjanmaalla on pitkäaikaissairaalle potilaalle määritelty hoidon toteutuksesta vastaava työntekijä, joka on merkitty hoitosuunnitelmaan Järvi-Pohjanmaalla pitkäaikaissairaan terveyskeskuskäynti on ennalta suunniteltu ja vastuut määritelty Terveyskeskusten palveluvalikoima on rakennettu potilaiden palvelutarpeen mukaisesti Kehittämistyössä otetaan käyttöön vaikuttavaksi todetut lähestymistavat ja menetelmät Järvi-Pohjanmaalla käytetään päätöksenteossa Käypä hoitosuosituksia ja muita näyttöön perustuvia tietolähteitä Noudatetaan yhteisesti sovittuja kirjaamiskäytänteitä Avainasiakkaat määritellään ja tunnistetaan tietojärjestelmän avulla Viestintä Verkostoituminen 17 LIITTEET (17)

3 1. Osahankkeen organisoituminen Järvi-Pohjanmaalla Järvi-Pohjanmaa on vuoden 2009 alusta muodostettu Alajärven kaupungin sekä Soinin ja Vimpelin kunnan muodostama yhteistoiminta-alue Etelä-Pohjanmaalla. Asukasluku on noin Alueella on 4 terveysasemaa n km päässä toisistaan. Kunnat ovat itsenäisiä mutta palvelujen tuottaminen on siirretty yhteisiin lautakuntiin. Perusturva muodostuu sosiaali- ja terveystoimesta. Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta alueen tavoitteita ovat elinkeinoelämän toiminta edellytysten kehittäminen, itsenäisten kuntien yhteistyö, tasapuolisuus ja lähipalvelujen säilyminen. Tavoitteena on myös toiminnan tehokkuuden ja tuottavuuden lisääminen. Yhteisen palvelutuotannon tavoitteena on myös pienempi vaihtoehtoinen kustannusten kasvukehitys. ( Peruspalvelujohtaja esitti perusturvalautakunnalle osallistumista Potku-hankkeeseen. Perusturvalautakunnan tehdessä myönteisen päätöksen, Eija-Kellokoski-Kari osallistui Lakeuden Potkun ohjausryhmän jäsenenä toukokuulta joulukuulle vs. peruspalvelujohtaja Arja Lassila toimi Lakeuden Potkun ohjausryhmän jäsenenä, 2012 tammikuulla vaihtui avopuolen osastonhoitaja Aino Ylitalo. Hanke aloitettiin 2010 yhden hanketyöntekijä sairaanhoitaja Riikka Oravan 50 % työpanoksella marraskuussa hanketyöntekijän työpanos nostettiin 80%. Vuonna 2012 huhtikuussa hankkeeseen tuli mukaan myös määräaikaisesti 20% työpanoksella sairaanhoitaja Sari Laitila ja lääkäri Hannu-Jaakko Södervik. Tiivis yhteistyö Lakeuden Potkun muiden osahankkeiden kanssa toteutui yhteisissä hanke palavereissa, yhteisissä koulutuksissa, videoneuvotteluissa, sähköpostitse sekä puhelimitse. Ajoittain olen tehnyt yhteistyötä lähellä sijaitsevien yksittäisten osahankkeiden kanssa. Potkun Järvi-Pohjanmaan ohjausryhmä kokoontui ensimmäisen kerran Tarkoituksena oli koota moniammatillinen ryhmä. Ohjausryhmän jäsenet vuonna 2010: Peruspalvelujohtaja Eija Kellokoski-Kari Ylilääkäri Hannu-Jaakko Södervik Osastonhoitaja Aino Ylitalo Hanketyöntekijä Riikka Orava Lääkäri Kari Ahokas Sairaanhoitaja Marja Leppälä Sairaanhoitaja Milaja Ketonen Sairaanhoitaja Riitta Yli-Sikkilä 3(17)

4 Hankkeen aluksi terveyshyötymallista ja Potkun yleisistä tavoitteista tiedotettiin perusturvalautakunnalle, joillekin paikallisille järjestöille, henkilöstölle ja asukkaille sekä etsittiin mahdollisia yhteistyö muotoja toisten hankkeiden kanssa. Tiedottaminen terveyshyötymallista ja Potkun yleisistä tavoitteista: INFOT LÄSNÄ Henkilöstö 15 (+ 14 yksittäisille) 230 henkilöä Perusturvalautakunta 2 18 henkilöä Järjestöt 2 (7 eri järjestöä) 44 henkilöä Muut paikalliset hankkeet 4 5 henkilöä Yksityiset hoivakodit 3 23 henkilöä Kaupunkilaiset ja kuntalaiset Lehtijuttuja 10 kpl Kotisivutiedottaminen 2 Paikalliset teemapäivät ja messut Food and life messut Tiedottaminen henkilöstölle jatkui koko hankkeen ajan. Ryhmiä perustettaessa pyrimme saamaan edustuksen jokaisesta terveyskeskuksesta. 348 henkilöä Järvi-Pohjanmaan työryhmät: Kokoontumiset Jäsenmäärä Ohjausryhmä 5 9 (osallistujat vaihtuneet) Iki-hyvä työryhmä 5 11 Hoitosuunnitelma työryhmä 3 7 Hoitopolku työryhmät Työikäisen depressio (liite 1) 3 5 Päihdepotilas, riippuvuus (liite 2) 3 5 Mielialahäiriöt, depressio (liite 3) 3 5 Muistihäiriöt (liite 4) 3 2 DM II riskiryhmien tunnistus(liite 5) 4 4 Sepelvaltimotauti potilas (liite 6) 1 4 Verenpainepotilas (liite 7 ja 8) 1 4 Astma (Liite 9) 1 5 Lääke-ryhmä 3 8 Savuton leikkaus 1 4 4(17)

5 2 Järvi-Pohjanmaan tavoitteiden toteutuminen Potku hankkeen tavoitteiden mukaisesti. TAVOITE 2.1 Terveyshyötymalli sisältyy Järvi-Pohjanmaan strategiaan Terveyshyötymalli on kirjattu terveyskeskuksen vuosittaiseen toimintasuunnitelmaan. Tavoitteena oli Potkun yleiset tavoitteet sekä erityisesti sydänpotilaan hoitopolku. Lakeuden Potkussa on erityisesti keskitytty omahoidon ja palveluvalikoiman komponentteihin. Terveyshyötymalli on ollut osana toimintojen kehittämistä. Tavoitteet ovat suuria ja vaativat hanketta pidemmän ajan että päämäärä saavutetaan. Kyse on kuitenkin laajasta ja kokonaisvaltaisesta ajatusten ja toimintamallien muutoksesta johon kaksi vuotta on lyhyt aika. Terveyshyötymallin mukainen toiminta on koettu tärkeäksi ja oikeaksi suunnaksi. 2.2 Yhteistyötä yli kunnan hallintorajojen sekä yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa. Erilaisia yhteistyö muotoja etsitty mm. seuraavien hankkeiden kanssa, VAPA, KAMPA, E-resepti ja Järvi-Pohjanmaan palvelutuotannon kehittämispilotti hanke. Järvi-Pohjanmaan vapaa-aikatoimen kanssa eri hankkeet järjestivät Vimpeliin messut Hyvinvointia maaseudulle johon myös Potkun Järvi-Pohjanmaan osahanke osallistui. Kauppakeskus Maxissa ja Vimpelin apteekissa järjestimme Potkun teemaviikon aikana teemapäivän. Tarkoituksena oli tiedottaa Potkusta, herätellä ihmisiä omahoitoon, tiedottaa terveellisistä valinnoista sekä tiedottaa oikeudesta hoitosuunnitelmaan. Tämä antoi myös sysäyksen tiiviimpään yhteistyöhön terveyskeskuksen ja apteekin välillä. Vimpelin Apteekki toivoi jatkossa tiiviimpää yhteistyötä terveyskeskuksen ja apteekin välillä. E-resepti otetaan käyttöön Järvi-Pohjanmaalla, joten Potku on ollut yhteistyössä myös Alajärven apteekin sekä E-resepti projektin kanssa. Pitkäaikaislääkitys ja reseptin uusimis- käytännöt ovat vahvasti sidoksissa suunniteltuihin vastaanottokäytäntöihin ja työnjakoon sekä omahoidon toteutumiseen.. Vimpelissä on aloitettu yhteistyötä perusturvan ja vapaa-aikatoimen välillä. Ikihyvä-elintaparyhmiin osallistuneet saavat puoleen hintaan kuntosalilipun omalle ajalle jolloin paikalla on vapaa-aikatoimesta liikunnan ohjaaja. Vimpelissä on etuna pieni kunta missä henkilöstö tuntee toisensa yli hallintorajojen. 5(17)

6 Järvi-Pohjanmaa on tehnyt yhteistyötä Seinäjoen keskussairaalan Terveyden edistämisen toimintayksikön kanssa sekä erikoissairaanhoidon perusterveydenhuollon yksikön kanssa. Yhdessä nämä muodostavat kokonaisuuden nimeltään Aksila. Jokapäiväinen uutisointi eri dieeteistä, kolesterolista ja ravitsemuksesta on saanut henkilöstön ajoittain epäilemään osaamistaan. Yhteistyössä Aksilan kanssa järjestettiin ravitsemus koulutusta henkilöstölle, osallistujia oli 45 henkeä terveyskeskuksesta ja ravitsemus puolelta. Henkilöstö koki saaneensa varmuutta nojautua kouluoppeihin ja lisäävän motivaatiota keskustella potilaiden kanssa kolesterolilääkityksestä. Savuton leikkaus tuodaan käytäntöön Aksilan ja Lakeuden Potkun yhteistyönä myös Järvi- Pohjanmaalle. Yhteistyö sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon organisaatioiden kanssa sairaanhoitopiirin alueella on ollut yksi parhaista kokemuksista joita Potku on mahdollistanut. Työntekijä taso on voinut oikeasti tutustua toisenlaisiin toiminta tapoihin, saada apua, tukea ja malleja, kuinka järjestää toimintoja. Myös tiiviin verkoston luominen antaa varmasti hyvää pohjaa myös jatkoa ajatellen. Olemme ottaneet käyttöön mm. Hankeylilääkäri Raimo Rintalan muokkaama vanhuksen Yt-lasku kaavake. Yleistilan lasku: ohje henkilökunnalle, on tarkoitus toimia muistikorttina kun tehdään arvioita onko kyseessä päivystys vai muuten hoidettava tilanne. Kehittävä vertaisvierailu tehtiin 2012 Järvi-Pohjanmaalta Saarijärvelle tutustumaan aluehoitaja malliin. Mukana oli osastonhoitaja, hanketyöntekijä sekä kolme vastaanoton työntekijää. Tarkoituksena oli etsiä uudenlaisia, laadukkaita tapoja toimia. Saarijärven koko ja maantieteellinen sijoittuminen vastaa omaa organisaatiotamme, sijainti eri sairaanhoitopiirin alueella taas antoi erilaista näkökulmaa. Vierailun arvioinnin anti arvioidaan tänä syksynä. Työterveyshuollon kanssa aloitettu myös tiiviimpää yhteistyötä elintapa ohjauksen osalta. Myös fysioterapian kanssa tehty yhteistyötä Ikihyvä-elintapaohjauksen saralta. Sydänliiton paikallisosastojen kanssa aloiteltu yhteistyötä. Kaksi sydänliiton vapaaehtoista osallistui Tulppa-koulutukseen. SEAMK eli Seinäjoen ammattikorkeakoulusta on tulossa lopputyönä Sanna Neirolan ja Marjo Harjun tekemä Terveelliset elämäntavat hoitomuotona kohonneen verenpaineen ja kohonneen kolesterolin omahoidossa kirjallisuus katsauksena. Järvi-Pohjanmaan hanketyöntekijä ollut osallisena muun Lakeuden Potkun kanssa tekemässä terveys- ja hoitosuunnitelman kuvausta REA-työkalun avulla Innokylään. 6(17)

7 2.3 Järvi-Pohjanmaan terveyskeskus on sitoutunut terveyshyötymallin mukaiseen toimintaan Peruspalvelujohtaja on ollut Lakeuden Potkun ohjausryhmässä tekemässä päätöksiä sekä vienyt tietoa perusturvalautakunnalle ja mahdollistaa resurssien ja talouden kannalta tarvittavat toimet. Hankkeen aluksi peruspalvelujohtaja osallistui myös Potkun seminaareihin. Haasteena on ollut hankkeen aikana johdon vaihtuvuus. Myös hallinnolle ja luottamushenkilöille on esitetty kutsuja tilaisuuksiin joita järjestetty koko Potkun yhteisiä, Lakeuden Potkun ja myös Järvi-Pohjanmaan omia tilaisuuksia. Keskijohto on ollut aktiivisesti mukana seminaareissa ja koulutuksissa koko hankkeen ajan. Henkilöstölle on annettu mahdollisuus osallistua laajassa mittakaavassa työajan puitteissa koulutuksiin, seminaareihin ja omiin sisäisiin työryhmiin. Yhteistyötä tai ainakin mahdollisuus on tarjottu, Etelä-Pohjanmaan eri organisaatioiden välillä. Materiaaleja ja innovaatioita on vaihdettu ja päästy tutustumaan toisten toimintaan. 2.4 Terveyshyötymallin tavoitteet ja mittarit on sovittu ja otettu käyttöön johtamisessa Sydänpotilaan hoitopolku Järvi-Pohjanmaa on ollut osana Conmedicin valtimotautien laatuverkostoa jota kautta saimme tietoa laadullisesta toiminnastamme sekä hyviä ehdotuksia parantaa ilman taloudellisia panostuksia toimintaamme. Se antoi mahdollisuuden tutustua toimintoihin, käytäntöihin ja innovaatioihin helposti ympäri Suomea. Olemme hyödyntäneet tätä kautta tullutta materiaalia sekä myös omaksuneet uudenlaista ajattelutapaa. Mittaus toteutettiin syyskuulla Tulokset tukivat omia havaintojamme, mutta antoivat selkeää numeraalista tietoa jota voi käyttää päätösten tukena. Erityisesti esille nousi muuta aluetta runsaampi sepelvaltimotauti potilaiden määrä diabeetikoissa. Esille nousi mm. tarve henkilöstön motivointiin kolesterolin hoidossa, varhainen tunnistaminen sekä ennaltaehkäisy. Muutokset on koettu tarpeelliseksi ja ehdotukset on kirjattu sekä löytäneet tiensä kirjattuihin hoitopolkuihin mutta vielä täysimittaisesti emme ole saaneet niitä käytäntöön diabeetikoiden varhaisempaa tunnistusta lukuun ottamatta. Verenpainepotilaat on hoidettu meillä keskimääräistä paremmin Conmedicin analyysin mukaan, joten lopetimme turhat hoitajakäynnit ainoastaan verenpainemittaus tarkoituksessa mikäli potilaan kognitiiviset taidot ovat normaalilla tasolla. Itsemittaus pisteet ovat jo vuosia vastaanoton puolella olleet meillä käytössä, joten yhtenäistimme verenpainemittausohjeen (Liite 8) jota jokaisen työntekijän olisi tarkoitus ohjata potilaalle. Tätä myötä myös verenpainepotilaan hoitopolkua päivitettiin ja kirjattiin auki. 7(17)

8 Sepelvaltimotauti potilaan hoitopolku on tehty kirjallisesti, mutta käyttöönoton organisointi on kesken. Haasteita on tuonut henkilöstön vaihtuvuus hankkeen kannalta tärkeimmissä työpisteissä. Myös hyperlinkkien hyödyntämien mahdollistaisi tarkemman tiedon tuottamisen. Helpoimmaksi vaihtoehdoksi on noussut fraasien hyödyntäminen sairaskertomukseen, mutta järjestelmä vaihtuu muutaman kuukauden kuluttua sekä epätietoisuus KanTa arkistosta on estänyt toteuttamasta näitä muistilistoja. Rambolin ulkoinen arviointi toteutettiin ACIC ja PACIC Terveyshyötymallia mittaavat ACIC ja PACIC mittarit toimivat hankkeen virallisina mittareina. ACIC kysely suunnattiin avoterveydenhuollon henkilöstölle, keskijohdolle sekä johdolle jotka täyttivät kyselyn ryhmissä. Ensimmäisen PACIC kyselyn aikana vain muutama hoitosuunnitelma oli tehtynä, joten kysely suunnattiin kahdelle potilaalle joille tehtiin hoitosuunnitelma, 11 kpl Ikihyvä-elintapaohjaus ryhmäläisille. Uusinta kysely tehtiin samoille potilaille. Kaikki eivät palauttaneet kyselyä. Sari Takalan väitöskirjaa varten ACIC-kysely toistettiin sähköisenä versiona. 2.5 Pitkäaikaissairaille potilaille on Järvi-Pohjanmaalla potilaan kanssa yhdessä laadittu yksilöllinen ja strukturoitu hoitosuunnitelma. Järvi-Pohjanmaan tavoitteena on parantaa pitkäaikaissairaiden palvelua. Osana sitä on omahoidon lisääminen ja tärkeimpänä elementtinä terveys- ja hoitosuunnitelma. Määrällisiä tavoitteita ei asetettu. Terveys- ja hoitosuunnitelman tausta ajatusta tuotiin esille lyhyillä tietoiskuilla vastaanottojen palaverissä, terveydenhoitajien palaverissä ja lääkäri palavereissa. Välitettiin henkilöstölle sähköpostitse lehti artikkeleita aiheesta, jätettiin artikkeleita sosiaalitilan pöydälle sekä tuotiin asiaa muutenkin esille jokaisessa mahdollisessa yhteydessä. Tarkoituksena oli herättää henkilöstössä tietoisuus. Varsinaisen hoitosuunnitelma käytäntöön ja koulutukseen on käytetty pajakoulutus menetelmää. Raimo Rintala piti lääkäreille pajan terveys- ja hoitosuunnitelmista. Hoitajille on ollut tarjolla kolme paja-koulutusta sekä kolme keskustelu tilaisuutta. Koulutusta ollut myös tarjolla työtapoihin esim. Motivoivan haastattelun koulutus sekä Voimaannuttava työote. Erityisenä haasteena aluksi oli sairaskertomus järjestelmä joka on erilainen kuin muulla alueella, joten emme voineet hyödyntää muiden tekemää työtä sekä puuttuvat ATK sivut. Aluksi hanketyöntekijä yhdessä atk henkilön kanssa sopivat tiivistelmäsivun käytöstä ja THL:n määrittelemät otsikot merkittiin fraaseina. Haasteena oli sopivan sivun puuttuminen, eli ainoastaan tiivistelmä sivu oli päivitettävissä. Eräs terveysasemista oli käyttänyt tiivistelmä sivua aktiivisesti alkuperäiseen tarkoitukseen, joten sieltä nousi runsaasti vastustusta tämän sivun käyttämiseen. Myös atk:n varoitukset että tietoja voi kadota mikäli fraaseja muutellaan, sai lykkäämään laajan käytännön opetuksen aloitusta. Aluksi hanketyöntekijä teki muutaman hoitosuunnitelman opetellakseen itse käytännössä kuinka niitä tehdään. Koska atk listoja suurkäyttäjistä ei saanut käyttää potilaiden tunnistamiseen, asiakkaat valikoituivat sattuman varaisesti. 8(17)

9 Perustettiin hoitosuunnitelma työryhmä jossa oli edustus jokaiselta Järvi-Pohjanmaan vastaanotolta. Ryhmä koostui ainoastaan hoitajista koska krooninen lääkäreiden resurssipula / vastahakoisuus ei tuonut ryhmään yhtään lääkäriä. Ryhmän kanssa lähdettiin keskustelemalla avaamaan terveys- ja hoitosuunnitelmaa, sovittiin että jokainen ryhmän jäsen tekee edes yhden hoitosuunnitelman. Monet epävarmuustekijät estivät hoitosuunnitelman tekoa. Vain yksi hoitosuunnitelman alku syntyi tästä ryhmästä. Kotisairaanhoidolle järjestettiin esittelyä hoitosuunnitelmasta ja sieltä syntyi jokaiselta hoitosuunnitelma. Valitettavasti osalta on jäänyt tilastoimatta Potku potilaaksi. THL julkaisi viralliset otsikot, joten tiivistelmä-sivun fraasit saivat virallisen muotonsa. Pajakoulutukset alkoivat myös. Perustettiin uusi hoitosuunnitelma työryhmä jonka tuloksena kahden terveysaseman hoitajan vastaanoton hoitajat alkoivat tekemään omalta osaltaan hoitosuunnitelmia. Hanketyöntekijä on seurannut määrää ja hoitosuunnitelmien sisältöä. Laadun arviointi on ollut hankalaa koska hoitosuunnitelmia ei saatu tehtyä loppuun puuttuvan lääkäripanoksen vuoksi. Lisäresursseja saatiin keväällä 2012 joka suunnattiin terveys- ja hoitosuunnitelmien tekemiseen. Vimpelin terveysasemalla lääkärien vakanssit ovat täynnä joten lääkärit on saatu sitoutettua mukaan, organisaation muiden terveysasemien resurssipula kuitenkin vaikuttaa myös heidän työhönsä. Syksyn aikana kokeillaan erilaisia vaihtoehtoja suunnitellusta vastaanotosta ja yhteisvastaanotosta. Hoitosuunnitelmia on tehty varmasti 20 kpl potilaan ja hoitajan voimin ja 14 kpl yhteistyössä potilas, hoitaja ja lääkäri. Jotkut potilaat ovat olleet hämmentyneitä tilanteessa joka ei etene perinteisen vastaanoton mallilla, vaikka heitä olikin varoitettu etukäteen, että tarkoitus on saada myös heidän näkemyksensä. Henkilöstöltä palautetta: - Hienoa että potilasta lähestytään tältä kannalta. Erityisesti miesten oli vaikea nimetä tavoitteita, hoitaja pelkäsi itse johdatelleensa tavoitteiden määrittelyä. Keskustelu tutun potilaan kanssa tehnyt tilanteen luontevammaksi. Lääkärin puute, suunnitelma jäänyt vajaaksi. Niin paljon löytynyt hoitamattomia asioita että omahoito osuus jäänyt vajaaksi suunnitelmaa tehdessä. Poiki runsaasti lisää lääkäri, hoitaja ja laboratorio vierailuja. Luonteva keskustelu kärsii mikäli kirjaa samalla. Ylimääräistä työtä tulee kun pitää erikseen kirjoittaa puhtaaksi ja lähettää kotiin paperit. Asian voisi yksinkertaistaa, otsikoita liikaa Ajan ja resurssien puute. Uskalluksen puute kun ei vielä täsmällisiä ohjeita aluksi ollut. Kokemus kaksinkertaisen työn tekemisestä. Puutteita työtavoissa ja taidoissa. Pelkkä ajattelutavan omaksuminen vaatii aikaa. Puutteelliset ATK järjestelmät 9(17)

10 2.6 Järvi-Pohjanmaalla on otettu käyttöön omahoidon työkaluja Omahoitoa tukevat koulutukset henkilöstölle: KOULUTUS OSALLISTUJIA Muutosvalmennus koulutus 1 Tulppa-ryhmäohjaaja koulutus 2 Ikihyvä-ryhmäohjaaja koulutus 9 Ravitsemuskoulutus 45 Valtimotautien laatuverkosto valtakunnallinen 1 Valtimotautien laatuverkoston alueellinen koulutus (2 eri koulutusta) 5 Valtimotautien laatumittaus paikallinen palautetilaisuus 25 Tupakasta vieroitus koulutus 11 Kirjaamisen koulutus 13 Motivoivan haastattelun koulutus 5 Voimaannuttavan työotteen koulutus 2 THL oppimisfoorumi 1 Hoitosuunnitelma pajat 4 kpl 26 Suurkäyttäjä -koulutus 1 Tietoa ja taitoa kansansairauksien hoitoon Depressio Sydämen vajaatoiminta Astma Reuma T2D OSALLISTUJIA videoyhteys 3 5 videoyhteys 21 5 videoyhteys Järvi-Pohjanmaalla on otettu Ikihyvä-ryhmäohjaus laajasti käyttöön. Terveyshyötymallin mukaisesti on pyritty kehittämään uudenlaisia toimintoja tukemaan potilaiden omahoitoa. Henkilöstölle on suunnattu motivointia, tiedostusta sekä koulutusta erilaisista työtavoista. Lakeuden Potkun kautta saimme 5 henkilöä Ikihyvä-ryhmäohjaus koulutukseen, myöhemmin vielä 4 lisää. Koska erityisiä perinteitä ei vastaanoton puolella ollut ryhmäohjaukseen, antoi se mallin ryhmien vetämiseen ja koska koulutus oli erittäin innostavaa, löytyi myös motivaatiota ja halua hyödyntää sitä. Koska jo ilman mittareita oli tunnistettu tarve diabeetikoiden riskiryhmien tunnistamiseen, saimme vietyä nämä kaksi asiaa rinnakkain. Soinin terveysasema oli jo pitkään tehnyt töitä asian eteen, joten saimme heidän mallinsa muokattua ja levitettyä hoitajavetoisesti koko organisaatioon. Keskijohto on ollut tiiviisti mukana mahdollistamassa ryhmäohjauksen toteutumisen. 10(17)

11 Suurimman haasteen toi ryhmien organisointi. Koska kyseessä on laaja alue, täytyi ryhmät pyörähtää käyntiin monella eri paikkakunnalla. Useita palavereja järjestettiin, puhelinta ja sähköpostia hyödynnettiin, Päijät-Hämeen nettisivuilta otettiin mallia, sovittiin käytännöistä, potilaiden tunnistamisesta, potilas aineksesta, laboratorio kokeista, niiden tulkinnasta ja rajoista milloin ohjautuu mihinkin paikkaan ja palvelun piiriin ohjaamisesta. (Liite 11) Haasteita toi se ettei sairaskertomusjärjestelmää osattu hyödyntää täysimittaisesti. Organisaatiossa ei ollut esimerkiksi otettu käyttöön sähköisiä jonojärjestelmiä. Myös palveluvalikoimaa ei ollut missään auki kirjoitettuna joten työntekijöiden tieto perustui omaan ammattitaitoon ja organisaation tuntemiseen omalta tasoltaan. Koska odottelimme päätöstä pitkään siirtymisestä toiseen sairaskertomusjärjestelmään, päätimme edetä perinteisen paperi-ilmoittautumisen kautta, mikä taas söi henkilöstöresurssia ja turhautti monia työntekijöitä. Myös kirjeiden ja ohjeiden levittäminen henkilöstölle koettiin työlääksi, koska ei ole hyödynnetty tietotekniikan sovelluksia, mikä olisi soveltunut uuden palvelun organisoimiseen koko henkilöstölle. Hyödynsimme lähinnä papereita sekä sähköpostia sekä kasvokkain tapahtuvaa motivointia henkilöstölle. Yhdeltä terveysasemalta puuttuivat fyysiset tilat ryhmän vetämiseen, vei aina ryhmän alkaessa ja loppuessa yli 30 min aikaa järjestää ja siivota tila kuntoon. Laajempi tiedotustilaisuus järjestettiin lääkäreille. Tämä oli heikoin vaikuttamisen muoto. Myös hoitajien motivoiminen ryhmien vetämiseen mukaan nykyisillä työaikajärjestelyillä tuotti ongelmia. Asia ratkaistiin siten että ryhmät järjestettiin kolmessa terveyskeskuksessa päiväaikaan, mikä taas tuottaa työssä käyville potilaille ongelmia ja ryhmät muodostuvat pienemmiksi. Vimpelin ryhmissä osallistuminen on ollut ahkerinta ja ryhmät suurimpia. Täällä kyettiin järjestämään iltaryhmät. Ikihyvä ryhmistä on tullut paljon positiivista palautetta henkilöstöltä ja ryhmäläisiltä. Koulutus antoi hyvät valmiudet lähteä vetämään ryhmää, erityisesti se ettei tarvinnut asettautua yksin alttiiksi, vähensi kynnystä ryhmän vetämiseen. Henkilöstö on kokenut työtavan virkistävän erilaiseksi arjen pyörityksessä, kuntalaisia on itse tullut jopa kysymään mahdollisuutta osallistua ryhmään puskaradion toimittua. T2D-riskitestin käyttö on vakiintunut työterveyshuoltoon sekä perheneuvolaan Potkun aikana. Ryhmiä on tarkoitus pyöriä 6 kpl vuodessa, vähintään 10 potilasta ryhmässä. Ryhmien määrän olemme saavuttaneet ensimmäisen vuoden jälkeen. Tilaisuus on tarjottu n. 14 potilaalle /ryhmä. (Liitteet 12 ja 13) Ikihyvä- elintapaohjaus ryhmät Järvi-Pohjanmaalla Koulutettuja ohjaajia Ryhmiä Ryhmäläisiä Ryhmien palveluntarve on muuttunut alkuperäisestä. Henkilöstön vaihtuvuuden vuoksi (sairaslomat, äitiyslomat, opiskelu jne.) ja erilaisista sijoittumisesta johtuen sekä väliaikaisesta puutteesta johtuen on diabeetikoita ohjautunut ryhmiin, tarkoituksena säästää diabeteshoitajan aikoja. Olemme keskustelleet mahdollisuudesta perustaa oma ryhmä diabeetikoille ja seuraavaksi on tarkoitus perustaa oma ryhmä raskausajan diabeetikoille toivomuksena että äidit kykenevät siirtämään oppinsa myös perheelleen. Tällä hetkellä heille ei tarjota elintapaohjausta. Nykyisen tiedon tulvan aikana on ollut herättävää huomata, miten vähän terveistä elintavoista oikeasti tiedetään. 11(17)

12 Jatkossa täytyy varmasti miettiä diabeteshoitajan työn järjestämistä henkilöstöresurssia säästävämmäksi. Erilaiset ryhmäohjausmuodot tulevat toivottavasti olemaan osa organisaatiomme arkea. Tarkoituksena on kokeilla myös kevyempiä ryhmäohjaus muotoja. Olemme keskustelleet mahdollisuudesta käyttää Suupohjan verenpaineryhmä mallia. Tulppa- ryhmät eivät käynnistyneet koulutuksesta huolimatta. Erääksi esteeksi nousi se ettei potilaita tunnistettu. Edelleen palveluvalikon puuttuminen näkyi esteenä. Pieni organisaatio ei myöskään kyennyt kerralla omaksumaan monenlaista uutta toiminta muotoa ja nykyisillä järjestelmillä näin pienellä aikataululla jälleen aloittamaan massiivista tiedotusta, vaikka tämä olisi ehdottomasti kuulunut pää tavoitteeseemme sydänpotilaan hoidosta. Koska hanketyöntekijä on ainoa jolla ajan käytön puolesta on ollut mahdollisuus lähteä rakentamaan järjestelmiä, Potkun päätös ettei hanketyöntekijöitä Tulppa-koulutettu saattoi olla eräänä esteenä ryhmän toteutumiselle. Myöskään asiantuntijahoitajien vastaanoton kehittyminen ei ole edennyt toivotulla tavalla joka on ollut esteenä ryhmän syntymiselle Muut omahoitoa tukevat palvelut Olemme hyödyntäneet Kaksneuvoisen kuntayhtymässä kehitettyä omahoitolomaketta hoitosuunnitelma käynnin tueksi. Tarkoituksena on herättää potilas jo ennen vastaanottoa ajattelemaan omahoidon tavoitteita ja mahdollisia keinoja sekä miettimään omaa motivaatiotaan sairautensa hoitoon. Osa potilaista on täyttänyt lomakkeen, osa on tuonut tyhjänä. Kaikki ovat kuitenkin lukeneet sen lävitse. Omahoitolomakkeeseen kuuluu kotilääkitys osio jonka potilas itse kotona päivittää. Kotilääkitys osio sisältää myös luontaistuote, hivenaine ja reseptivapaat lääkkeet. Kaikki potilaat ovat kirjanneet lääkkeensä. Virheellisesti täytettyjä kotilääkitys listoja on kuitenkin saapunut, esim. keskussairaala vastaa reuman hoidosta, asiakas ei ole laittanut listalle reuma lääkkeitään. Lääkitys on kuitenkin vielä tarkistettava, mutta ehkä saamme tällä korostettua potilaille lääkelistan tärkeyden sekä vastuutettua potilasta. Verenpaineen itsemittaus pisteitä on ollut jo useamman vuoden ajan vastaanotoilla. Vimpelin terveysasema kehitti omaa ITE-pistettään Ikihyväryhmien myötä. Potku-hankkeen aikana olemme tehneet työterveyshuoltoon myös ITE-pisteen, jossa mahdollisuus verenpaineen ja painon seurantaan sekä elintapa ohjeistuksia. Pisteen kehittäminen jatkuu edelleen. Järvi-Pohjanmaan Intra sivuille on lisätty linkkejä erilaisiin riskitesteihin. Aksilan terveyden edistämisen yksikön tuottama Arjen rytmi- juliste otetaan ohjauksen avuksi kouluterveyden huollossa tämän syksyn aikana. 2.7 Järvi-Pohjanmaalla on pitkäaikaissairaalle potilaalle määritelty hoidon toteutuksesta vastaava työntekijä, joka on merkitty hoitosuunnitelmaan. Jokaiseen tehtyyn hoitosuunnitelmaan on merkitty vastaava työntekijä. Potilaalla lukee paperissaan vastuuhenkilön nimi, joka todellisuudessa toteutuukin pienillä 12(17)

13 terveysasemilla. Alajärvellä on kiertävä henkilöstö yhteispäivystyksessä ja vastaanotolla, joten hoitajan vastaanotolla saattaa olla kuka tahansa, joten perusajatus ei toteudu. Puhelinnumero on kuitenkin sama riippumatta työntekijästä. Vastaavaa sydänhoitajaa emme ole nimenneet sairaanhoitopiiriin. Ilmoitimme vain hoitajan vastaanoton puhelinnumeron. Ongelmia on tuottanut Alajärvellä erityisesti hoitajan vastaanoton huonot työtilat. Vakituinen henkilöstö kieltäytyy työskentelemästä pitkäaikaisesti niissä tiloissa. Myös erilainen työaikamuoto hoitajan vastaanotolla on saanut vakihenkilöstön välttelemään paikkaa. Pestiä ovat hoitaneet lähinnä sijaiset. Vakituisen henkilöstön ohjautuminen vuorotyöhön päivittäin eri työpisteessä on vaikeuttanut asioiden etenemistä. Laajat selvittelyt ovat käynnissä ongelman ratkaisemiseksi. 2.8 Järvi-Pohjanmaalla pitkäaikaissairaan terveyskeskuskäynti on ennalta suunniteltu ja vastuut määritelty. Potkun aikana on pyritty kirjallisesti kuvaamaan eri sairauksien hoitopolkuja että ne vastaisivat kysymykseen Kuka tekee, mitä tekee, milloin tekee. Pyrkimyksenä on että hoitopolun kykenee ammattilainen ymmärtämään alle 2 min. Olemme käyttäneet värikoodeja tarkoituksena että hoitoprosessien kuvaamisen täydentyessä ja työnjaon kuvailu kirjallisesti hyperlinkkien avulla voi ammattiryhmät helposti tunnistaa oman värinsä. Suurimpia haasteita on ollut kuvata potilaiden vastuita ja yhteistyökumppaneita näkyville. Työ jatkuu edelleen. Työryhmät ovat koostuneet hoitajista ja hoitopolkua on lääkäri täydentänyt ja tarkastanut. Tarkoituksena on saada käyttöön työkalu, josta jokainen voi tarkistaa kuinka ohjataan asiakas kerralla oikeaan paikkaan. Lääkäripuutteen vuoksi osa viroista toimii keikkalääkäri voimin ja vaihtuvuus näissä on suurta. Toivomme hoitopolkujen auttavan uusia työntekijöitä toimimaan alueellamme toivotulla tavalla. Kuvaukset eivät ole vielä valmiita, kehittämistyö jatkuu. Hoitopolkuja tehtäessä olemme hyödyntäneet Lakeuden Potkun kaikkien organisaatioiden mahdollisesti tekemää työtä sekä Conmedicin valtimotautien laatujärjestelmän kautta saatua koulutusta että malleja. Tämä on säästänyt aikaa, antanut uusia innovaatioita ja erityisesti säästänyt omia resursseja. Tarvetta hoitopoluille on ollut. Organisaatiossa on jo erittäin pitkälle prosessoituja järjestelmiä, mutta kaikki vakituinenkaan henkilöstö läpi organisaation ei ole niitä hallinnut. Kirjattuja hoitopolkuja on viety käsistä jo ennen kuin ne olivat valmiita. Tarkoitus ei ole tehdä lukittua hoitopolkua vaan karttoja minkä avulla potilaat ohjautuvat kerralla oikeaan paikkaan ja mitä voidaan myös käyttää apuna toimintoja kehitettäessä ja tiedotettaessa sekä perehdytettäessä henkilöstöä. Jälleen nousi sama ongelma kuin muidenkin tavoitteiden kohdalla, kuinka saada laajalle henkilöstölle ohjeistus helposti saataville, näkyville ja muokattavaksi organisaation kehittyessä. Jälleen tietojärjestelmät nousivat esille. Toivomme Potku II aikana näiden ongelmien selvittelyn 13(17)

14 etenevän. Vimpelin terveyskeskus lähtee kokeilemaan hoitosuunnitelmaa tehdessä heille sopivimpaa vastaanotto muotoa. Ensimmäiset hoitosuunnitelmat lääkärin kanssa yhteistyönä on tehty valmistellun vastaanoton kautta. 2.9 Terveyskeskusten palveluvalikoima on rakennettu potilaiden palvelutarpeen mukaisesti Aikaisemmin on kuvattu palveluvalikon laajentumista. Palveluvalikon tekeminen näkyväksi henkilöstölle on jatko kehitetty kaavake Soinin lääkärin vastaanotolta, josta lääkäri tai hoitaja voi ruksia sopivia vaihtoehtoja potilaalle. Vastaanoton kaavake on aluksi kehitetty tarkoituksena helpottaa viestintää lääkärin, potilaan ja vastaanoton hoitajan välillä. (Liite 14) Kokonaista Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen palveluvalikoimaa yhteen paikkaan koottuna ei intra sivuilta löydy, palvelut ovat eri otsikoiden alla. Odotamme mielenkiinnolla Tampereen kaupungin sovellutusta asiasta. Hankkeen aikana nousi toistuvasti esille tiedotuksen tarve kuntalaisille. Perinteinen lehti tiedotus ei enää tavoita kaikkia kuntalaisia. Myös suullista toivetta kuntalaisilta on tullut tehokkaammasta netti tiedottamisesta. Pyritty tehostamaan netti tiedotusta ja ideoitu tiedotus kirjasesta joka talouteen esim. vuosittain. Tänä syksynä on äitiysneuvolasta tullut kyselyn kautta tietoa että neljä isää peräkkäin oli merkinnyt kohdan ettei ole tietoa mitä palveluita on käytettävissä ja mistä niitä saa Kehittämistyössä otetaan käyttöön vaikuttavaksi todetut lähestymistavat ja menetelmät Erilaisten terveysasemien yhdistyminen on tuonut haasteita mutta myös paljon positiivista. Soinin ja Lehtimäen terveysasemilla on pitkään tehty kehitystyötä pitkäaikaissairaiden hoidon ja ennaltaehkäisyn puolesta. Vimpelin terveysasema on pitkään käyttänyt valmistellun vastaanoton mallia. Alajärvi on perinteisesti keskittynyt päivystykseen, jonka sisällä on tehty edistyksellistä kehittämistoimintaa. Tavat kehittää sekä painopistealueet, ovat olleet hyvin erilaisia eri terveysasemilla. Johto on hankkeen aikana suhtautunut positiivisesti kehittämiseen vaikka niukkojen resurssien kanssa taistelu on lähes päivittäistä. Kehitystyö on perustunut lähinnä perinteisiin työryhmiin sekä palavereihin. Myös koulutusta ja tiedotusta on käytetty runsaasti. Myös paja-koulutusta olemme saaneet kokeilla Kaksineuvoisen johdolla. 14(17)

15 2.11 Järvi-Pohjanmaalla käytetään päätöksenteossa Käypä hoito-suosituksia ja muita näyttöön perustuvia tietolähteitä. Terveyskeskuksessa on pitkään ollut vakiintuneen käytäntönä käyttää Käypä hoito-suosituksia sekä Terveysporttia Noudatetaan yhteisesti sovittuja kirjaamiskäytäntöjä. Hankkeen aikana on Terveys- ja hoitosuunnitelmaa varten Tiivistelmä lehdelle, joka näkyy myös HOI / YLE lehdellä myös kirjaajasta riippuen. Luotu fraasit THL:n ohjeen mukaan. Diagnoosilista Hoidon tarve Hoidon tavoite Hoidon seuranta ja keinot Seuranta ja arviointi Seuraava kontrolli Vastuuhenkilö Päiväys Allekirjoitus Liitteet: Lääkelista, laboratoriotulokset, mittaukset. Potilailta on tullut viestiä että jotkut Suomen terveyskeskukset eivät ole olleet tietoisia asiasta ja eivät ole hyväksyneet hoitosuunnitelmaa maksusitoumukseksi, keskustellaan parhaillaan asiasta jos fraaseihin liitetään: Toimii maksusitoumuksena, laskutusosoite valmiina, laki pykälä mikä mahdollistaa asian Järvi-Pohjanmaa on osallistunut Lakeuden Potkussa toteutettuun diagnoosien merkitsemisen mittaukseen. Tuloksia ei ole vielä saatu 2.13 Avainasiakkaat määritellään ja tunnistetaan tietojärjestelmän avulla Järvi-Pohjanmaalla ei ole tietojärjestelmän avulla tunnistettu potilaita. Potilaiden tunnistus on tapahtunut vastaanottotoiminnassa. 15(17)

16 3. Viestintä Järvi-Pohjanmaan sisäisessä viestinnässä on käytetty hyväksi sähköpostia, puhelinta, tapaamisia ja kahvipöytäkeskusteluja osana laajempia infoja. Palaverit ja niiden muistiot levitettynä henkilöstölle ovat olleet tukena sisäisessä viestinnässä. Kirjallinen materiaali on levitetty sähköpostitse ja ajoittain aivan paperiversiona. Järvi-Pohjanmaan henkilöstön sisäisessä Intrassa on nyt varattu paikka tuotetulle materiaalille, mutta hankala sisäänkirjautuminen koetaan esteenä sen sujuvalle käytölle. Materiaalia ei ole vielä alettu ajamaan sisälle. Vuoden vaihteessa sairaskertomusjärjestelmä muuttuu Effica:ksi. Mahdolliset sovellutukset materiaalin upottamiseksi ovat vielä auki. Vielä ei ole selvinnyt, voimmeko muuttaa materiaalin sellaisenaan Effica-puuhun. On myös selvittämättä, miten materiaalin muokkaus tapahtuu organisaation toimintojen kehittyessä. Järvi-Pohjanmaalle on tullut vuonna 2012 videoneuvottelulaitteisto jota on voitu myös hankkeessa hyödyntää, on kyetty tarjoamaan useammalle työntekijälle mahdollisuus osallistua koulutuksiin. Väestölle suunnattu ulkoinen viestintä on tapahtunut lehdistötiedottein, lehti jutuin, teema ja messupäivillä. Olemme tiedottaneet myös järjestöille toiminnastamme. Myös henkilökohtaisella tasolla on tiedotettu Potku-potilaille. Hanketyöntekijänä olen kokenut henkilöstön sisäisen viestinnän vaikeimmaksi asiaksi. Monet järjestelmät, hajallaan oleva tieto, henkilöstön eri tasoinen valmius hyödyntää tietotekniikkaa, henkilöstön sitouttaminen niiden käyttöön ja vaikeudet saada asianomaiset yhtä aikaa saman pöydän ääreen ovat tuoneet haasteita. Koska olemme vielä tuore organisaatio maantieteellisesti, hallinnollisesti ja poliittisesti, on niiden polkujen selvittely myös vienyt aikaa ja ajoittain ollut epätietoisuutta voinko jatkaa asioiden viemistä käytäntöön koska on epäselvää kuka voi tehdä päätöksen, onko minulla lupa työstää asiaa, minne asiat viedään koska hallinnon ja työntekijöiden monenkertaisen vaihtumisen myötä ohjausryhmä ei ole voinut toimia oletetulla tavalla. Henkilökohtaisesti olen joutunut hankkeen myötä opettelemaan runsaasti erilaisia tietoteknisiä taitoja ja tietoisuus niiden hyödyntämisestä / mahdollisuuksista on kasvanut. Koska organisaatioilta palaa runsaasti rahaa tietojärjestelmien ylläpitoon, toivoisin että voisimme hyödyntää niitä täysimittaisesti. Osaamisen taso henkilöstöllä on hyvin kirjavaa, joten täyttä hyötyä ei niistä saada. 16(17)

17 4. Verkostoituminen Parhaimmaksi asiaksi näen Lakeuden Potkussa verkostoitumisen sairaanhoitopiirin eri organisaatioiden kesken. Jatkossa toivoisin tiiviimpää yhteistyötä eri organisaatioiden kanssa, tällä hetkellä kaikki tekevät hieman eri tavalla samaa asiaa kohdaten samat haasteet. Nyt olemme saaneet hyödynnettyä toisten tekemää työtä muokkaamalla sitä oman organisaation tarpeisiin. Olemme saaneet myös vertaistukea toisiltamme sekä vertailupohjaa. Olisi hienoa jos alueelle saisi yhtenäisen tavan tehdä asiat, henkilöstö liikkuu aiempaa enemmän joten perehdyttäminen olisi helpompaa sekä laadullisesti turvatumpaa ja säästäisi jokaisen työtekijä tason aikaa ja voimia. Lähes jokaisessa hanketyöntekijä palaverissa tuotiin esille miten toivottiin enemmän yhteisiä käytäntöjä. Suurimpia haasteita toisten tekemän työn hyödyntämiseen toi erilaisesti rakennetut hallinnot ja eri tasoiset resurssit sekä talojen sisäinen kulttuuri. Järvi-Pohjanmaa oli uusi organisaatio hankkeen alussa, Potku on ollut osana hitsaamaan omien erilaisten terveysasemien tapoja samanlaiseksi. Sivuasemilta tuli heti Potkun aluksi kiitosta siitä, että henkilöstö sai mahdollisuuden kehittää omaa työtään, levittää omaa osaamistaan ja sopia yhteisiä käytänteitä oman organisaation eri terveysasemien välillä. Järvi-Pohjanmaan muodostuessa oli sorruttu tyypilliseen virheeseen eli pienet terveysasemat pakotettiin muuttamaan käytäntöjään suurimman tapaan tehdä asiat. Potkun myötä olemme saaneet edistyksellisiä ja kehittyneitä tapoja levitettyä myös pieniltä terveysasemilta suurempaan päin. Potkun hanketyöntekijät ovat kaikki organisaation pitkäaikaisia työntekijöitä, joten sinänsä aikaa ei kulunut talon sisäisten asioiden selvittelyihin. Yhteistyötä ja verkostoja laajemmin on kuvattu kohdassa (17)

OSAHANKE POTKU toiminnan yhteenveto

OSAHANKE POTKU toiminnan yhteenveto 1(7) OSAHANKE POTKU toiminnan yhteenveto 1.11.2012 30.6.2014 Sari Ketola Järvi-Pohjanmaan perusturva Pohjanmaan potku2 Sisältö 1. Rekrytointi - hankehenkilöstö... 2 2. Kokoukset... 2 3. Tiedotus ja viestintä

Lisätiedot

Terveys- ja hoitosuunnitelma osana pitkäaikaissairaan hoitoprosessia

Terveys- ja hoitosuunnitelma osana pitkäaikaissairaan hoitoprosessia Terveys- ja hoitosuunnitelma osana pitkäaikaissairaan hoitoprosessia Terveyskeskusten johdon neuvottelupäivät 7.-8.2.2013 Erja Oksman hankejohtaja Väli-Suomen POTKU -hanke POTKU -hanke Väli-Suomen Kaste-hanke

Lisätiedot

Ylä-Savon toimintasuunnitelma 2011-2012 1/6

Ylä-Savon toimintasuunnitelma 2011-2012 1/6 Ylä-Savon toimintasuunnitelma 2011-2012 1/6 Terveyshyötymallin mukaisen toiminnan kehittäminen ja levittäminen PAINOPISTEALUE TAVOITE TOIMINTATAPA AIKATAULU VASTUUHENKILÖT/ TOIMIJAT Päätöksenteon tuki

Lisätiedot

ELINTAPAOHJAUKSEN PROSESSI JÄRVI-POHJANMAAN TK:SSA

ELINTAPAOHJAUKSEN PROSESSI JÄRVI-POHJANMAAN TK:SSA ELINTAPAOHJAUKSEN PROSESSI JÄRVI-POHJANMAAN TK:SSA Elintapaohjauksen määritelmä: Tavoitteena ylläpitää ja edistää terveyttä ja hyvinvointia Elintapaohjauksella tuetaan riskihenkilöitä tekemään terveyttä

Lisätiedot

Terveysasemien asiakasvastaava -toiminta

Terveysasemien asiakasvastaava -toiminta Terveysasemien asiakasvastaava -toiminta Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille II -hanke Halko-koulutus 12.11.2015 Tarve ja kohderyhmä Tarve kehittää terveysasemien työtä vastaamaan paremmin

Lisätiedot

Tammelakeskuksen terveysasema, POTKU 4 hankkeen raportti

Tammelakeskuksen terveysasema, POTKU 4 hankkeen raportti Tammelakeskuksen terveysasema, POTKU 4 hankkeen raportti Tammelakeskuksen terveysasema sijaitsee Tampereen kaupungin keskustassa. Aseman väestöpohja on noin 40 000 asukasta. Asiakaskunta on pääosin ikäihmisiä.

Lisätiedot

Koulutuskysely esimiehille huhtikuu 2015 Koko Tervis- alue

Koulutuskysely esimiehille huhtikuu 2015 Koko Tervis- alue Koulutuskysely esimiehille huhtikuu 2015 Koko Tervis- alue Vastaajien määrä maakunnittain (N=17) Pohjois- Savo 11, vastannut 8 (53 % oman alueen osalta) Pohjois- Karjala 17, vastannut 6 (35 % oman alueen

Lisätiedot

Kansanterveyshoitaja avainasiakkaan omahoidon tukijana. 22.3.2012 Seija Tuura, kansanterveyshoitaja/ kehittäjätyöntekijä, Kainuun Rampeosahanke

Kansanterveyshoitaja avainasiakkaan omahoidon tukijana. 22.3.2012 Seija Tuura, kansanterveyshoitaja/ kehittäjätyöntekijä, Kainuun Rampeosahanke Kansanterveyshoitaja avainasiakkaan omahoidon tukijana 22.3.2012 Seija Tuura, kansanterveyshoitaja/ kehittäjätyöntekijä, Kainuun Rampeosahanke asiakastapaaminen kestää ehkä 30-60 min x 2/ vuosi // miten

Lisätiedot

Kainuun omahoitolomake

Kainuun omahoitolomake Kainuun omahoitolomake Täytäthän ystävällisesti tämän omahoitolomakkeen ennen tuloasi hoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Lomake on pohjana, kun yhdessä laadimme Sinulle hoitosuunnitelman, johon kirjaamme

Lisätiedot

POTKU hanke potilas kuljettajan paikalle. Ohjausryhmä 13.2.2012 hankejohtaja Erja Oksman

POTKU hanke potilas kuljettajan paikalle. Ohjausryhmä 13.2.2012 hankejohtaja Erja Oksman POTKU hanke potilas kuljettajan paikalle Ohjausryhmä 13.2.2012 hankejohtaja Erja Oksman Yleistä POTKU II: päätös helmikuun lopussa POTKU arvioitu hyväksi hankkeeksi! Avin valvonnallinen ohjauskäynti huhtikuussa

Lisätiedot

LAPUA POTKU -hanke LOPPURAPORTTI

LAPUA POTKU -hanke LOPPURAPORTTI LAPUA POTKU -hanke LOPPURAPORTTI LAKEUDEN POTKU osahanke, VÄLI-SUOMEN POTKU Lapua 1.4.2010 31.10.2012 Sisältö 1. OSAHANKKEEN ORGANISOITUMINEN LAPUAN TERVEYSKESKUKSESSA... 3 2. OSAHANKKEIDEN TAVOITTEIDEN

Lisätiedot

OMAHOITOLOMAKE Liite 3

OMAHOITOLOMAKE Liite 3 OMAHOITOLOMAKE Liite 3 Sinulle on varattu seuraava aika: Sairaanhoitajan vastaanotolle: Aika lääkärille ilmoitetaan myöhemmin Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytä tämä omahoitolomake

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen avainasiakkaiden tarpeisiin Sote-johdon neuvottelupäivät 2.2.2016

Osaamisen kehittäminen avainasiakkaiden tarpeisiin Sote-johdon neuvottelupäivät 2.2.2016 Osaamisen kehittäminen avainasiakkaiden tarpeisiin Sote-johdon neuvottelupäivät 2.2.2016 Juha Luomala, Verson johtaja Risto Raivio, Päijät-Hämeen perusterveydenhuollon yksikön johtaja Työpajan tavoite,

Lisätiedot

AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa

AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa Anna-Leena Ruotsalainen AHOT:lla eli aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisella ja tunnustamisella tarkoitetaan opiskelijan

Lisätiedot

KOTONA TÄYTETTÄVÄ OMAHOITOLOMAKE AJOKORTTITARKASTUKSEEN TULEVALLE

KOTONA TÄYTETTÄVÄ OMAHOITOLOMAKE AJOKORTTITARKASTUKSEEN TULEVALLE Vaasan kaupunki Vähänkyrön terveysasema Vähänkyröntie 11, 66500 Vähäkyrö puh. 06 325 8500 KOTONA TÄYTETTÄVÄ OMAHOITOLOMAKE AJOKORTTITARKASTUKSEEN TULEVALLE Sinulle on varattu seuraavat ajat ajokorttitodistukseen

Lisätiedot

Muistio Tampere Cumulus 14.-15.11.13. Väli-Suomen POTKU 2 Projektipäälliköiden suunnittelupäivät

Muistio Tampere Cumulus 14.-15.11.13. Väli-Suomen POTKU 2 Projektipäälliköiden suunnittelupäivät Muistion laati Mari Sisso Väli-Suomen POTKU 2 Projektipäälliköiden suunnittelupäivät Muistio Tampere Cumulus 14.-15.11.13 Läsnä: Margaretha Backman Gunilla Nyman-Klavus Mari Harju Erja Oksman Jukka Karjalainen

Lisätiedot

FSHKY Häme POTKU toiminnan yhteenveto

FSHKY Häme POTKU toiminnan yhteenveto 1(12) FSHKY Häme POTKU toiminnan yhteenveto 1.11.2012 31.10.2014 Jenni Rouhiainen Aluekoordinaattori FSHKY 2(12) Sisältö Rekrytointi hankehenkilöstö... 3 Kokoukset... 3 Tiedotus ja viestintä... 9 Verkostoituminen

Lisätiedot

TERVEYSKESKUKSEN TOTEUTUNUT MONIAMMATILLINEN (lääkärit ja muu henkilöstö) AJALTA 1.1-30.6.2014

TERVEYSKESKUKSEN TOTEUTUNUT MONIAMMATILLINEN (lääkärit ja muu henkilöstö) AJALTA 1.1-30.6.2014 AJALTA.-30.6.04 Päivämäärä Tilaisuuden otsikko tai aihe Tilaisuuden sisällön painopistealue, esim. talon tapojen laatiminen, hoitoketjujuurrutus, kliininen koulutus, työyhteisön, tietojärjestelmäkoulutus

Lisätiedot

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Riikka Hirvasniemi, TtM, projektipäällikkö Anne Rajala, th, projektityöntekijä Kehittämistyön tausta KASTE- ohjelma Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelma 2007-2017

Lisätiedot

Asiakaslähtöisen potilasturvallisen hoidon toteuttamisen haasteet

Asiakaslähtöisen potilasturvallisen hoidon toteuttamisen haasteet Asiakaslähtöisen potilasturvallisen hoidon toteuttamisen haasteet Anne Kanerva Kliinisen hoitotyön asiantuntija, TtM Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, psykiatrian toimialue Asiakaslähtöisyys Asiakas ainoa

Lisätiedot

Sydämen vajaatoimintapotilaan ohjauksen kehittämistyö

Sydämen vajaatoimintapotilaan ohjauksen kehittämistyö Sydämen vajaatoimintapotilaan ohjauksen kehittämistyö Projektikoordinaattori Sydämen vajaatoimintapotilaan potilasohjauksen kehittämistyön taustaa Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella vajaatoimintaa

Lisätiedot

Hankkeen arviointi ja alueellinen verkostomalli. Kymenlaakson Muisti - ja dementiaverkostohanke: Loppuseminaari 10.3.2008 Arja-Tuulikki Wilén

Hankkeen arviointi ja alueellinen verkostomalli. Kymenlaakson Muisti - ja dementiaverkostohanke: Loppuseminaari 10.3.2008 Arja-Tuulikki Wilén Hankkeen arviointi ja alueellinen verkostomalli Kymenlaakson Muisti - ja dementiaverkostohanke: Loppuseminaari 10.3.2008 Arja-Tuulikki Wilén Kymenlaakson Muisti - ja dementiaverkostohanke 2.06-31.3.08

Lisätiedot

POHJANMAAN POTKU toiminnan yhteenveto

POHJANMAAN POTKU toiminnan yhteenveto 1(12) KUNTAYHTYMÄ KAKSINEUVOINEN POHJANMAAN POTKU toiminnan yhteenveto Ajalta 1.11.2012 31.10.2014 Salme Annala, hanketyöntekijä 30.06.2014 2(12) Sisältö Rekrytointi - hankehenkilöstö...3 Kokoukset...3

Lisätiedot

KUNTAYHTYMÄ KAKSINEUVOINEN POTKU I LOPPURAPORTTI. LAKEUDEN POTKU osahanke VÄLI-SUOMEN POTKU 1.4.2010 31.10.2012

KUNTAYHTYMÄ KAKSINEUVOINEN POTKU I LOPPURAPORTTI. LAKEUDEN POTKU osahanke VÄLI-SUOMEN POTKU 1.4.2010 31.10.2012 KUNTAYHTYMÄ KAKSINEUVOINEN POTKU I LOPPURAPORTTI LAKEUDEN POTKU osahanke VÄLI-SUOMEN POTKU 1.4.2010 31.10.2012 Tuire Hautanen, hanketyöntekijä Salme Annala, hanketyöntekijä 13.9.2012 Sisältö 1. HANKKEEN

Lisätiedot

ASTMAPOTILAAN HOITOPOLKU: HENGITYSHOITAJA/ASTMALÄÄKÄRI

ASTMAPOTILAAN HOITOPOLKU: HENGITYSHOITAJA/ASTMALÄÄKÄRI Astmapotilaan hoidon aloitus ja hoitopolku Simon terveysasemalla ASTMAPOTILAAN HOITOPOLKU: HENGITYSHOITAJA/ASTMALÄÄKÄRI Terveyskeskuksessa on jo ennestään käytössä suhteellisen hyvin toimiva astmapotilaan

Lisätiedot

Kuusiokuntien terveyskuntayhtymä OSAHANKE POHJANMAAN POTKU toiminnan yhteenveto

Kuusiokuntien terveyskuntayhtymä OSAHANKE POHJANMAAN POTKU toiminnan yhteenveto () Kuusiokuntien terveyskuntayhtymä OSAHANKE POHJANMAAN POTKU toiminnan yhteenveto..0-0..0 Maria Keto Satu Mäkelä () Sisältö Rekrytointi - hankehenkilöstö... Kokoukset... Tiedotus ja viestintä (esim. tilaisuudet,

Lisätiedot

VÄLI-SUOMEN POTKU LOPPURAPORTTI Seinäjoen terveyskeskus POTKU- osahanke 1.4.2010-31.10.2012

VÄLI-SUOMEN POTKU LOPPURAPORTTI Seinäjoen terveyskeskus POTKU- osahanke 1.4.2010-31.10.2012 Seinäjoen terveyskeskus VÄLI-SUOMEN POTKU LOPPURAPORTTI Seinäjoen terveyskeskus POTKU- osahanke 1.4.2010-31.10.2012 Hanketyöntekijät: Alanen Merja, Koivukoski Anna-Maija ja Rajala Johanna 1 Lukijalle Seinäjoen

Lisätiedot

Keuhkoahtaumapotilaan ohjaus kuntoon

Keuhkoahtaumapotilaan ohjaus kuntoon Keuhkoahtaumapotilaan ohjaus kuntoon Minna Virola, sairaanhoitaja, projektityöntekijä, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP), Oulaskankaan sairaala Sairaanhoitajapäivät, Helsinki 17.3.2011 24.10.2011

Lisätiedot

POTKU hanke potilas kuljettajan paikalle. POTKU -ohjausryhmä 7.12.2010 hankejohtaja Erja Oksman hankesuunnittelija Mari Sisso

POTKU hanke potilas kuljettajan paikalle. POTKU -ohjausryhmä 7.12.2010 hankejohtaja Erja Oksman hankesuunnittelija Mari Sisso POTKU hanke potilas kuljettajan paikalle POTKU -ohjausryhmä 7.12.2010 hankejohtaja Erja Oksman hankesuunnittelija Mari Sisso 8.10. seminaarin palautteet Seuraava seminaari pidetään keväällä Kaikki yhteensä

Lisätiedot

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi Ovet Omaishoitajavalmennus Keinoja omaishoitajan tukemiseksi Minäkö omaishoitaja? Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen on hoitajan ja hoidettavan etu: antaa omaiselle mahdollisuuden jäsentää tilannetta,

Lisätiedot

Kaaos vai käytettävyys

Kaaos vai käytettävyys Kaaos vai käytettävyys Arto Virtanen SLL e-health valiokunta Tk-lääkäri Nurmijärven tk Stakes 6.11.2008 Oma kokemus Vuosittain vuodesta 1985 alkaen 3500 normaalin työajan käyntiä Näistä neuvolakäyntejä

Lisätiedot

HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA. 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla

HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA. 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla 2 Johdanto Tämän hoitotyön toimintaohjelman tavoitteena on toimia suunnannäyttäjänä alueelliselle kehittämiselle ja yhteistyölle ennakoiden tulevia

Lisätiedot

Kansalaisten ja asiakkaiden näkemykset valinnanvapaudesta ja palvelujen integraatiosta

Kansalaisten ja asiakkaiden näkemykset valinnanvapaudesta ja palvelujen integraatiosta Kansalaisten ja asiakkaiden näkemykset valinnanvapaudesta ja palvelujen integraatiosta Anna-Mari Aalto ja Laura Hietapakka Mitä valinnanvapaus tuo tullessaan näkökulmia sote-uudistukseen seminaari 15.3.2016

Lisätiedot

Loppuraportti Hyvä Potku -hanke Kokkolan ja Kruunupyyn terveysasemilla 2014-2015

Loppuraportti Hyvä Potku -hanke Kokkolan ja Kruunupyyn terveysasemilla 2014-2015 Loppuraportti Hyvä Potku -hanke Kokkolan ja Kruunupyyn terveysasemilla 2014-2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 KOKKOLA... 1 KRUUNUPYY... 3 2 HYVÄ POTKU -HANKE KOKKOLAN JA KRUUNUPYYN TERVEYSASEMILLA 5 LÄHTÖTILANNE...

Lisätiedot

Omahoidon jalkauttamisen kokemuksia

Omahoidon jalkauttamisen kokemuksia Omahoidon jalkauttamisen kokemuksia Päivi Pesola 11.9.2012 Kajaani VISIO miksi Oulun Omahoitopalvelu Palvelut ovat kuntalaisten saatavilla 24/7, ilman että tarvitsee lähteä kotoa asioimaan tai jonottaa

Lisätiedot

Asiakasvastaavana terveyskeskuksessa sairaanhoitaja, asiakasvastaava Tiina Byman,

Asiakasvastaavana terveyskeskuksessa sairaanhoitaja, asiakasvastaava Tiina Byman, Asiakasvastaavana terveyskeskuksessa sairaanhoitaja, asiakasvastaava Tiina Byman, Järvenpään kaupunki radanvarteen rakennettu asukkaita 41 000 kaksi terveysasemaa Asiakasvastaava täydennyskoulutus 30op

Lisätiedot

Hoitosuunnitelma-auditointityökalu. Potku2-seminaari 10.9.2013 Jukka Karjalainen, Heli Keränen, Jenni Kaarniaho, Mervi Vähälummukka

Hoitosuunnitelma-auditointityökalu. Potku2-seminaari 10.9.2013 Jukka Karjalainen, Heli Keränen, Jenni Kaarniaho, Mervi Vähälummukka Hoitosuunnitelma-auditointityökalu Potku2-seminaari 10.9.2013 Jukka Karjalainen, Heli Keränen, Jenni Kaarniaho, Mervi Vähälummukka Terveys- ja hoitosuunnitelma Hoidon tarve Hoidon tavoite Hoidon toteutus

Lisätiedot

Nimi ja syntymäaika: Terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolle :

Nimi ja syntymäaika: Terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolle : OMAHOITOLOMAKE Nimi ja syntymäaika: pvm: Sinulle on varattu seuraavat ajat vastaanottokäynnille: Terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolle : Lääkärin vastaanotolle: Mitä on omahoito? Omahoito

Lisätiedot

Nordea Suunnistuskoulu 2015. Yhteenveto

Nordea Suunnistuskoulu 2015. Yhteenveto Nordea Suunnistuskoulu 2015 Yhteenveto Suunnistuskoulu Kaudella 2015 suunnistuskoulu järjesti 14 suunnistustilaisuutta, niistä 4 iltarastien yhteydessä. Vakituisia ohjaajia oli 19 ja oppilaita 96. Suunnistuskoulun

Lisätiedot

KOTOA KOTIIN. - Avoterveydenhuollon näkökulmia kotiutuksen kehittämiseen. Marika Riihikoski, Projektityöntekijä, PPPR - hanke 11.6.

KOTOA KOTIIN. - Avoterveydenhuollon näkökulmia kotiutuksen kehittämiseen. Marika Riihikoski, Projektityöntekijä, PPPR - hanke 11.6. KOTOA KOTIIN - Avoterveydenhuollon näkökulmia kotiutuksen kehittämiseen Marika Riihikoski, Projektityöntekijä, PPPR - hanke 11.6.2015 Projektin taustat ja pilotti Tarkastelun kohteena ne asiakkaat, jotka

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet kuntoutuksen ja työhyvinvoinnin erikoislehti Työhyvinvoinnin vuosikymmenet Työyhteisö keskeisessä roolissa: SAIRAUSPOISSAOLOT PUOLITTUIVAT VERVE 1965-2015 Palvelujärjestelmän MONIMUTKAISUUS HÄMMENTÄÄ TYÖKYKYJOHTAMINEN

Lisätiedot

POTKU hanke potilas kuljettajan paikalle. POTKU -ohjausryhmä 15.2.2011 hankejohtaja Erja Oksman hankesuunnittelija Mari Sisso

POTKU hanke potilas kuljettajan paikalle. POTKU -ohjausryhmä 15.2.2011 hankejohtaja Erja Oksman hankesuunnittelija Mari Sisso POTKU hanke potilas kuljettajan paikalle POTKU -ohjausryhmä 15.2.2011 hankejohtaja Erja Oksman hankesuunnittelija Mari Sisso Väliraportointi katsaus osahankkeittain Lakeus: Resurssit: 100 % projektipäällikkö,

Lisätiedot

Hyvä Potku 2014-2015 Kaijonharjun terveysasema

Hyvä Potku 2014-2015 Kaijonharjun terveysasema Hyvä Potku 2014-2015 Kaijonharjun terveysasema Työryhmä: ph Päivi Metso, Sinikka Tauriainen, sh Titta Pyttynen, Sari Pekkanen, Tarja Tiusanen, lääkäri Marianne Riekki, Marianne Rasi, Saara Kuula, Tuula

Lisätiedot

Terveyden edistäminen Kainuussa

Terveyden edistäminen Kainuussa Terveyden edistäminen Kainuussa Kainuulaiset järjestöt 4.12.2013 Terveyteen vaikuttavat tekijät Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kunnassa ja kuntayhtymässä Järjestöt, yhdistykset Terveyden edistämisen

Lisätiedot

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä HYVÄ POTKU LOPPURAPORTTI LUUMÄEN TERVEYSASEMALLA 2015 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä Luumäen terveysasemasta 2. Mukaan Hyvä Potku hankkeeseen

Lisätiedot

Väestön mielipiteet hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta

Väestön mielipiteet hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta Väestön mielipiteet hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta Kyselyn toteutus Lääkäriliitto selvitti marraskuussa 2014 kansalaisten käsityksiä hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta. Tutkimuksen

Lisätiedot

SYDÄNPOTILAAN sekundaaripreventio ja kuntoutus HOITOPOLKU TAMPEREEN TERVEYSKESKUKSESSA / 2009 Sari Torkkeli

SYDÄNPOTILAAN sekundaaripreventio ja kuntoutus HOITOPOLKU TAMPEREEN TERVEYSKESKUKSESSA / 2009 Sari Torkkeli LIITE 5 SYDÄNPOTILAAN sekundaaripreventio ja kuntoutus HOITOPOLKU TAMPEREEN TERVEYSKESKUKSESSA / 2009 Sari Torkkeli TAYS Sydänkeskus TULPPA/Fysioterapia Epikriisi potilaalle, HASA, tk, tth, sydänyhdyshenkilölle

Lisätiedot

KIIMINGIN TERVEYSKESKUS TUPAKASTA VIEROITUKSEN HOITOPOLKU

KIIMINGIN TERVEYSKESKUS TUPAKASTA VIEROITUKSEN HOITOPOLKU KIIMINGIN TERVEYSKESKUS TUPAKASTA VIEROITUKSEN HOITOPOLKU 10.9.2010 Lääkärit Irma Honkamaa ja Matti Mäntymaa Lääke-edustaja Hanne Tegelberg, Phizer Sairaanhoitajat Anne Leinonen ja Tiina Lehmikangas (Muokattu

Lisätiedot

Pohjoinen hyvinvointialue. Palautteet ja kehittämisideat tilaisuuksiin osallistujilta

Pohjoinen hyvinvointialue. Palautteet ja kehittämisideat tilaisuuksiin osallistujilta Pohjoinen hyvinvointialue Palautteet ja kehittämisideat tilaisuuksiin osallistujilta Mitä hyvää on nykyisissä palveluissa? Hyvä palvelu; ammattitaitoiset työntekijät; kaikki palvelut pelaavat Haukiputaalla

Lisätiedot

Härkätien terveyskeskuksen astman hoitopolun kehittämishanke

Härkätien terveyskeskuksen astman hoitopolun kehittämishanke Härkätien terveyskeskuksen astman hoitopolun kehittämishanke Sairaanhoitaja (astmahoitaja) Katja Matikka Terveyskeskuslääkäri Maarten de Vocht 9.3.2017 Härkätien kartalla Valtakunnallisen astma-ohjelman

Lisätiedot

Yhteisön sitouttamisen prosessin konseptointi eli POTKUA KAIKILLE

Yhteisön sitouttamisen prosessin konseptointi eli POTKUA KAIKILLE Yhteisön sitouttamisen prosessin konseptointi eli POTKUA KAIKILLE Care is a journey, not a visit Liisa Länsipuro 21.6.2011 POTKUA kaikille projektin tausta Terveydenhuollossa kymmeniä (satoja) hankkeita,

Lisätiedot

ETELÄ-LAPPI RYTMIÄ EHKÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN - VUOSIKELLO SOPPAA, SAIPPUAA JA MIELEKÄSTÄ TEKEMISTÄ PÄIHTEETÖNTÄ PÄIVÄTOIMINTAA

ETELÄ-LAPPI RYTMIÄ EHKÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN - VUOSIKELLO SOPPAA, SAIPPUAA JA MIELEKÄSTÄ TEKEMISTÄ PÄIHTEETÖNTÄ PÄIVÄTOIMINTAA SOPPAA, SAIPPUAA JA MIELEKÄSTÄ TEKEMISTÄ PÄIHTEETÖNTÄ PÄIVÄTOIMINTAA KEHITTÄJÄ- ASIAKAS- REKRYTOINTI RYTMIÄ EHKÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN - VUOSIKELLO PÄIHDETIETOA IKÄIHMISILLE - tapahtumat PÄIHDEPALVELU- POLKU

Lisätiedot

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi Tulokset kyselystä -potilasversioiden kehittämiseksi Tiina Tala, Mari Honkanen, Kirsi Tarnanen, Raija Sipilä 30.9.2015 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Sisältö 1 Kyselyn tavoite... 3 2 Kyselyn vastaajat...

Lisätiedot

Lastensuojelun, perhetyön ja -neuvonnan, terveyskeskuksen ja koulun erityishenkilöstön työpaja

Lastensuojelun, perhetyön ja -neuvonnan, terveyskeskuksen ja koulun erityishenkilöstön työpaja 1 Onnistunut työ tekee hyvää: Akaan kaupungin lasten, nuorten ja perheiden palvelujen sekä henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämishanke 2014-2016. Lastensuojelun, perhetyön ja -neuvonnan, terveyskeskuksen

Lisätiedot

Ohjeistus palvelu- ja hoitosuunnitelman laatimiseen TPA Tampere: PAHOSU

Ohjeistus palvelu- ja hoitosuunnitelman laatimiseen TPA Tampere: PAHOSU Ohjeistus palvelu- ja hoitosuunnitelman laatimiseen 26.5.2016 1 Perustieto Tietää, miksi palvelu- ja hoitosuunnitelma tehdään Tietää, minne ja miten palveluja hoitosuunnitelma laaditaan Tietää, milloin

Lisätiedot

PAKASTE HANKKEEN TULOKSIA

PAKASTE HANKKEEN TULOKSIA PAKASTE HANKKEEN TULOKSIA PERUS- TERVEYDENHUOLLON KEHITTÄMINEN TERVEYDEN EDISTÄMINEN SOSIAALITYÖ 7.10.2011 1 Perusterveydenhuollon kehittäminen 1.9.2009-31.10.2011 PaKaste 1 Kuntalähtoistä kehittämistyötä

Lisätiedot

Kehittäjän kokemukset

Kehittäjän kokemukset ASSI-hanke - Asiakaslähtöisten omahoitoa ja etähoitoa tukevien sähköisten palvelujen ja palveluprosessien käyttöönoton innovaatiot perusterveydenhuollossa, 1.10.2012-31.12.2014 Kehittäjän kokemukset Hankkeen

Lisätiedot

Ravitsemuskoulutuskysely sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille

Ravitsemuskoulutuskysely sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille Ravitsemuskoulutuskysely sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille Riikka Suorajärvi-Bron Kehittämissuunnittelija TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti PTH-TE-yksikkö Aksila Tavoitteet Tavoitteena

Lisätiedot

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Etelä-Savon RAMPE osahankkeessa toteutettiin moniammatillisen tiimityön valmennusta simulaatio oppimisympäristössä

Lisätiedot

Ikihyvä - ryhmänohjaaja koulutus

Ikihyvä - ryhmänohjaaja koulutus Ikihyvä - ryhmänohjaaja koulutus Ikihyvä ryhmänohjaaja koulutus sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille Vahvista osaamistasi asiakaslähtöisen elintapaohjauksen toteuttamisessa Ota tavoitteellinen

Lisätiedot

EP Ikä-sote 29.4.2016. Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen

EP Ikä-sote 29.4.2016. Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen EP Ikä-sote 29.4.2016 Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen 2 -Onni asuu kotona VISIO Jokaisen vastuu omasta hyvinvoinnistaan, omaehtoinen toiminta ja omahoito, 3- sektori ja vapaaehtoistoiminta, sähköiset

Lisätiedot

Työnimenä: Kanta-asiakkaat. Paljon terveyspalveluja käyttävien palvelujen kehittäminen Torniossa (kehittämisen taustaa)

Työnimenä: Kanta-asiakkaat. Paljon terveyspalveluja käyttävien palvelujen kehittäminen Torniossa (kehittämisen taustaa) Työnimenä: Kanta-asiakkaat Paljon terveyspalveluja käyttävien palvelujen kehittäminen Torniossa (kehittämisen taustaa) Asiakasnäkökulma Asiakkaalle tarjotaan yksilöllisesti laadittava hoitosuunnitelma

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus toiminta-aika Tavoite Perheiden kokonaisvaltaisen auttamismallien kehittäminen ja verkostomaisen

Lisätiedot

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI TURUN LOPPURAPORTTI AMMATTIKORKEAKOULU Hyvinvointipalvelut Usability of Shopping Centers -projekti 20.12.2008 1 (3) PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Usability of Shopping Centers Hyvinvointipalvelut 20.12.2008

Lisätiedot

POTILAIDEN TERVEYDEN EDISTÄMINEN SAIRAALASSA - Kysely kirurgian klinikan hoitohenkilökunnalle. Taustatiedot. 1) Sukupuolesi?

POTILAIDEN TERVEYDEN EDISTÄMINEN SAIRAALASSA - Kysely kirurgian klinikan hoitohenkilökunnalle. Taustatiedot. 1) Sukupuolesi? POTILAIDEN TERVEYDEN EDISTÄMINEN SAIRAALASSA - Kysely kirurgian klinikan hoitohenkilökunnalle Taustatiedot 1) Sukupuolesi? Nainen Mies 2) Mikä on ikäsi? vuotta 3) Mikä on nykyinen tehtävänimikkeesi? apulaisosastonhoitaja

Lisätiedot

Hoitohenkilökunnan asenteet päihdeasiakkaita kohtaan alueen ensiavuissa ja tk:n poliklinikoilla (osa tuloksista alustavia)

Hoitohenkilökunnan asenteet päihdeasiakkaita kohtaan alueen ensiavuissa ja tk:n poliklinikoilla (osa tuloksista alustavia) Hoitohenkilökunnan asenteet päihdeasiakkaita kohtaan alueen ensiavuissa ja tk:n poliklinikoilla (osa tuloksista alustavia) Aluekoordinaattori Anne Heikkilä Etelä Kymenlaakso anne.heikkila@kotka.fi 15.11.2011

Lisätiedot

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta 2/2013 Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta lappi Lisätietoja antaa Projektipäällikkö Virpi Vaarala Lapin ELY-keskus, Rovaniemi virpi.vaarala@ely-keskus.fi +358 295 037

Lisätiedot

HOITOKÄYTÄNNÖT YHTENÄISIKSI Riikka Hirvasniemi TtM Projektipäällikkö Pisara Oulu osahanke Perusterveydenhuollon asiantuntemus

HOITOKÄYTÄNNÖT YHTENÄISIKSI Riikka Hirvasniemi TtM Projektipäällikkö Pisara Oulu osahanke Perusterveydenhuollon asiantuntemus HOITOKÄYTÄNNÖT YHTENÄISIKSI 29.4.2010 Riikka Hirvasniemi TtM Projektipäällikkö Pisara Oulu osahanke Perusterveydenhuollon asiantuntemus HANKEORGANISAATIO Tekes: Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä

Lisätiedot

Miten asiakkaan ääni kuuluu terveydenhuollon palveluissa?

Miten asiakkaan ääni kuuluu terveydenhuollon palveluissa? Asiakkaan osallisuus kuntatoimijan näkökulmasta Seinäjoki Areena 14.1.2013 Miten asiakkaan ääni kuuluu terveydenhuollon palveluissa? Pohjanmaan Potku -hanke Nykyisiä hyviä käytänteitä Tulppa- ja Ikihyvä-ryhmät

Lisätiedot

Kanta-Hämeen keskussairaalan ja TAYS:n yhteistyöhankkeet. Sairaalapäivät 20.11.2012 Markku Järvinen Johtajaylilääkäri

Kanta-Hämeen keskussairaalan ja TAYS:n yhteistyöhankkeet. Sairaalapäivät 20.11.2012 Markku Järvinen Johtajaylilääkäri Kanta-Hämeen keskussairaalan ja TAYS:n yhteistyöhankkeet Sairaalapäivät 20.11.2012 Markku Järvinen Johtajaylilääkäri KHSHP Fimlab laboratorioiden yhteistyöhanke Markku Järvinen, johtajaylilääkäri, KHSHP

Lisätiedot

Työnjako ja. sosiaali- ja. tehtävän siirrot. terveydenhuollossa

Työnjako ja. sosiaali- ja. tehtävän siirrot. terveydenhuollossa Työnjako ja tehtävän siirrot sosiaali- ja terveydenhuollossa Yksityissektorilla työskentelevien bioanalyytikkojen ja laboratoriohoitajien koulutuspäivät 15.-16.4.2016, Tampere Mervi Flinkman, sh, TtT Työvoimapoliittinen

Lisätiedot

VARHAIN VANHEMMAKSI. - Uusi toimintamalli äitiysneuvolaan ja aikuissosiaalityöhön. PaKaste perusterveydenhuollon työskentelyjakso 27.9.2010-30.10.

VARHAIN VANHEMMAKSI. - Uusi toimintamalli äitiysneuvolaan ja aikuissosiaalityöhön. PaKaste perusterveydenhuollon työskentelyjakso 27.9.2010-30.10. VARHAIN VANHEMMAKSI - Uusi toimintamalli äitiysneuvolaan ja aikuissosiaalityöhön PaKaste perusterveydenhuollon työskentelyjakso 27.9.2010-30.10.2010 th Mirja Lanne TYÖSKENTELYJAKSON AIHE JA TAVOITTEET

Lisätiedot

Terveyttä mobiilisti -seminaari 8.12.2011 VTT. Ville Salaspuro ville.salaspuro@mediconsult.fi Mediconsult OY

Terveyttä mobiilisti -seminaari 8.12.2011 VTT. Ville Salaspuro ville.salaspuro@mediconsult.fi Mediconsult OY Terveyttä mobiilisti -seminaari 8.12.2011 VTT Ville Salaspuro ville.salaspuro@mediconsult.fi Mediconsult OY Medinet mahdollistaa sähköisen hoidon ammattilaisen ja potilaan välillä. Medinet toimii myös

Lisätiedot

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kyselyn taustaa - Toiveet ja tarpeet yhteistyön tiivistämiseen ja yhteiseen toimintamalliin

Lisätiedot

Lääkäripulassa palvelujen hallintaan. Sakari Ritala ja Anu Mutka

Lääkäripulassa palvelujen hallintaan. Sakari Ritala ja Anu Mutka Lääkäripulassa palvelujen hallintaan Sakari Ritala ja Anu Mutka Mistä lähdettiin liikkeelle Ensimmäinen laatumittaus 2005 2006 aloitettiin hoitokäytäntöjen hiominen Tiedot vuodelta 2005 ja 2006. Standarditaso

Lisätiedot

henkilöstön kanssa. Osallistujia 6. Valmennuksessa yht. 8 tapaamista jotka sijoittuvat aikavälille 18.9.2014 12.2.2015.

henkilöstön kanssa. Osallistujia 6. Valmennuksessa yht. 8 tapaamista jotka sijoittuvat aikavälille 18.9.2014 12.2.2015. Länsi Lappi i/ Kuntien yhteiset t alueelliset lli KUNTOUTTAVAN TYÖTOIMINNAN ALUEELLINEN TYÖ Kuntouttavan työtoiminnan alueellinen verkosto ottaa Vantaan Koppi hankkeesta koppia ja kokeilee 12 viikon ajan

Lisätiedot

Vertaistuutorointi Lapin ammattiopisto, aikuiskoulutus. Yksin opintonsa aloittavan vertaistuutorointi

Vertaistuutorointi Lapin ammattiopisto, aikuiskoulutus. Yksin opintonsa aloittavan vertaistuutorointi Vertaistuutorointi Lapin ammattiopisto, aikuiskoulutus Yksin opintonsa aloittavan vertaistuutorointi VÄYLÄ -hanke 17.1.2012 2 (15) Sisältö 1. Vertaistuutori aikuiskoulutuksessa... 3 2. Miksi tarvitaan

Lisätiedot

VÄLI-SUOMEN POTKU LOPPURAPORTTI LAKEUDEN POTKU

VÄLI-SUOMEN POTKU LOPPURAPORTTI LAKEUDEN POTKU VÄLI-SUOMEN POTKU LOPPURAPORTTI LAKEUDEN POTKU Kuusiokuntien terveyskuntayhtymä 1.4.2010 31.10.2012 Sisältö 1. OSAHANKKEEN ORGANISOITUMINEN... 3 2. OSAHANKKEIDEN TAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN POTKU HANKKEEN

Lisätiedot

KASTE / Kotona kokonainen elämä Tulokset 2015

KASTE / Kotona kokonainen elämä Tulokset 2015 KASTE / Kotona kokonainen elämä Tulokset 2015 Sara Haimi-Liikkanen Kehittämiskoordinaattori Etelä-Kymenlaakson toiminnallinen osakokonaisuus Asiakaspalaute osallistava haastattelu Vanhuspalvelulaissa (2013)

Lisätiedot

Ikihyvä ryhmänohjaajakoulutus ja Rovaniemellä

Ikihyvä ryhmänohjaajakoulutus ja Rovaniemellä Ikihyvä ryhmänohjaajakoulutus 14.-15.5. ja 27.5.2013 Rovaniemellä Ikihyvä ryhmänohjaajakoulutus Vahvista osaamistasi asiakaslähtöisen elintapaohjauksen toteuttamisessa Ota tavoitteellinen toimintatapa

Lisätiedot

HILJAINEN TIETO KONKARILTA NOVIISILLE (Hiljaisen tiedon siirtyminen autetussa asumisessa projekti 2005-2006)

HILJAINEN TIETO KONKARILTA NOVIISILLE (Hiljaisen tiedon siirtyminen autetussa asumisessa projekti 2005-2006) HILJAINEN TIETO KONKARILTA NOVIISILLE (Hiljaisen tiedon siirtyminen autetussa asumisessa projekti 2005-2006) Projektityö on ollut osa Johtamisen erikoisammattitutkinnon suorittamista 2005-2007 Projektin

Lisätiedot

SILMÄLEIKKAUSTIEDOTUS

SILMÄLEIKKAUSTIEDOTUS 1(5) SILMÄLEIKKAUSTIEDOTUS Teille on varattu kaihileikkausaika oheisen ajanvarauskirjeen mukaan Vaasan keskussairaalan silmäyksikköön, joka sijaitsee A-rakennuksessa, 6. kerroksessa. Sairaanhoitaja soittaa

Lisätiedot

Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011

Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011 Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011 Arviointi- ja koulutusyksikkö 15.11.2011 1 Arvioinnin toteutus n arviointi- ja koulutusyksikkö toteuttanut arviointia vuosien 2009-2011 aikana.

Lisätiedot

Alajärven kaupunki Kutsu

Alajärven kaupunki Kutsu Alajärven kaupunki Kutsu 10.1.2012 Tiedotusvälineille Kaupunginhallituksen tiedotustilaisuus Aika Tiistai 17.1.2012 klo 13.00 Paikka Asiat Kaupunginhallituksen kokoushuone Perusturva tiedottaa: - Rasvasairauksien

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN TARKOITUKSELLINEN ARKI KIVELÄN VANHUSTENKESKUKSESSA

IKÄIHMISTEN TARKOITUKSELLINEN ARKI KIVELÄN VANHUSTENKESKUKSESSA IKÄIHMISTEN TARKOITUKSELLINEN ARKI KIVELÄN VANHUSTENKESKUKSESSA Kehittämisprojekti Logoterapeuttisen ajattelun hyödyntämisestä muistisairaiden hoidossa Kaija Ketonen, Sari Joensuu & Kirsi Salmi Vanhustyön

Lisätiedot

TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ

TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ Hopeakirstu-projekti hyvinvoinnin edistäjänä Marja-Leena Heikkilä Opinnäytetyö Hyvinvointipalvelut Geronomikoulutus 2018 Opinnäytetyön tarkoitus ja tavoite

Lisätiedot

7.5.2012 VANH 8 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 9 VANH 9 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 9

7.5.2012 VANH 8 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 9 VANH 9 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 9 2/2012 7.5.2012 Asiat VANH 8 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 9 VANH 9 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 9 VANH 10 KUULTO -KUNTIEN KULTTUURITOIMINNAN KEHITTÄMISHANKE 10 VANH 11 VUODEN 2012 TOIMINTASUUNNITELMAN

Lisätiedot

TEHOTANOLLA TERVEYTTÄ VUOROTYÖHÖN 25.5.2012. Työterveyshoitaja Ulla Kauppinen

TEHOTANOLLA TERVEYTTÄ VUOROTYÖHÖN 25.5.2012. Työterveyshoitaja Ulla Kauppinen TEHOTANOLLA TERVEYTTÄ VUOROTYÖHÖN 25.5.2012 Työterveyshoitaja Ulla Kauppinen 1 Lappeenrannan työterveys ry perustettu v. 1975 Suomen Työterveys ry:n jäsen Toimii non-profit periaatteella Yritysasiakkaita

Lisätiedot

Kysely kansanterveyshoitajille 2011 Yhteenvetoraportti, N=18, Julkaistu: 19.5.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Kysely kansanterveyshoitajille 2011 Yhteenvetoraportti, N=18, Julkaistu: 19.5.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Kysely kansanterveyshoitajille 2011 Yhteenvetoraportti, N=18, Julkaistu: 19.5.2011 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Valitse terveysasema, jolla työskentelet Seutu I 9 50,00% Seutu II 3 16,67% Seutu III

Lisätiedot

Esitys Puolarmetsän terveysasemapalvelujen hankinta 10.3.2014

Esitys Puolarmetsän terveysasemapalvelujen hankinta 10.3.2014 Esitys Puolarmetsän terveysasemapalvelujen hankinta 10.3.2014 ENNAKKOARVIOINTI (IHMISIIN KOHDISTUVIEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI, IVA) ESPOON SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMESSA 1. Ennakkoarvioinnin tarve (tulosyksikkö

Lisätiedot

Pienin askelin kohti paremmuutta XI Terveydenhuollon laatupäivä 2.4.2014

Pienin askelin kohti paremmuutta XI Terveydenhuollon laatupäivä 2.4.2014 Pienin askelin kohti paremmuutta XI Terveydenhuollon laatupäivä 2.4.2014 ylilääkäri Susanna Pitkänen 2.4.2014 www.tuusula.fi 1 Tuusula Perustettu v. 1643 38 000 asukasta, kasvu 450 as/vuosi 3 terveysasemaa:

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Hyvä potku hanke. Myllyojan terveysaseman loppuraportti

Oulun kaupunki. Hyvä potku hanke. Myllyojan terveysaseman loppuraportti Oulun kaupunki Hyvä potku hanke Myllyojan terveysaseman loppuraportti 2014-2015 SISÄLLYS 1 Myllyojan terveysaseman esittely ja hankkeen lähtökohdat... 3 2 Havaitut ongelmat ja kehittämiskohteet... 3 3

Lisätiedot

TOIVO-TOIMINTAMALLI TYÖPAJOJEN SUUNNITTELU- JA ARVIOINTIKEHIKKO!

TOIVO-TOIMINTAMALLI TYÖPAJOJEN SUUNNITTELU- JA ARVIOINTIKEHIKKO! SUUNNITELMA (LUONNOS) Työpajan/toiminnan järjestäjä/vastuutaho Nimi, organisaatio Turun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijat Satu Heikkinen, Kukka Olsoni ja Anna-Maija Saariaho

Lisätiedot

Hyviä hoitokäytäntöjä EPSHP:ssä, Going for Gold

Hyviä hoitokäytäntöjä EPSHP:ssä, Going for Gold Hyviä hoitokäytäntöjä EPSHP:ssä, Going for Gold Reetta-Maija Luhta, ennaltaehkäisevän päihdetyön koordinaattori, perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikkö Aksila, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Lisätiedot

NYKYTILA-ANALYYSI LÄNSI-POHJAN TILANTEESTA

NYKYTILA-ANALYYSI LÄNSI-POHJAN TILANTEESTA NYKYTILA-ANALYYSI LÄNSI-POHJAN ALUEEN MUISTISAIRAIDEN SA A HOIDON O TILANTEESTA Saara Bitter KEMI-TORNIO-KEMINMAA-TERVOLA annika@lapinmuistiyhdistys.fi YLITORNIO annika@lapinmuistiyhdistys.fi Kunnat ja

Lisätiedot

Suurkäyttäjien hoito- ja palveluketjujen rakentaminen Oulunkaarella HUCCO

Suurkäyttäjien hoito- ja palveluketjujen rakentaminen Oulunkaarella HUCCO Suurkäyttäjien hoito- ja palveluketjujen rakentaminen Oulunkaarella HUCCO Heavy Users Care Chains in OuluArc Tiedotussuunnitelma OULUNKAAREN SEUTUKUNTA Ii Pudasjärvi Utajärvi Vaala Yli-Ii Piisilta 1, 91100

Lisätiedot

Erikoissairaanhoidon tehtävät hoitosuunnitelman tekemisessä Hanna Kuusisto hallintoylilääkäri neurologian el, dos, LT, FT Kanta-Hämeen keskussairaala

Erikoissairaanhoidon tehtävät hoitosuunnitelman tekemisessä Hanna Kuusisto hallintoylilääkäri neurologian el, dos, LT, FT Kanta-Hämeen keskussairaala Erikoissairaanhoidon tehtävät hoitosuunnitelman tekemisessä Hanna Kuusisto hallintoylilääkäri neurologian el, dos, LT, FT Kanta-Hämeen keskussairaala 2017 Pitkäaikaissairaan terveys- ja hoitosuunnitelma

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLTOLAIN LAAJENNUS TULEE VOIMAAN 1.1.2014

TERVEYDENHUOLTOLAIN LAAJENNUS TULEE VOIMAAN 1.1.2014 TERVEYDENHUOLTOLAIN LAAJENNUS TULEE VOIMAAN 1.1.2014 Asiakkaan valinnan mahdollisuudet laajenevat edelleen 1.5.2011 alkaen on ollut mahdollista valita hoidosta vastaava terveysasema oman kunnan tai yhteistoiminta-alueen

Lisätiedot

Pisara-Diapoliksen tulokset ja kokemukset

Pisara-Diapoliksen tulokset ja kokemukset Pisara-Diapoliksen tulokset ja kokemukset 12.11.2013 Jouni Rahko, yleislääketieteen erikoislääkäri Salli Saulio, diabeteshoitaja Taustaa Pisara-hankkeelle Diabeteksen hoito ei ole kallista, mutta puutteellisesta

Lisätiedot

Muistio. Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä)

Muistio. Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä) Muistio 1(5) Asiakasraati Aika Keskiviikko 25.2.2016 kello 16.00 18.00 Paikka Osallistujat Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä) Seppo Ranta, asiakasraadin puheenjohtaja, johtajaylilääkäri

Lisätiedot