MOPY:n puheenjohtaja Kaija Turunen avasi tilaisuuden. Käytiin esittelykierros.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MOPY:n puheenjohtaja Kaija Turunen avasi tilaisuuden. Käytiin esittelykierros."

Transkriptio

1 KoKa kahvila Kahvila Elle MUISTIO Paikalla: Marjaana Manninen (kunnanvaltuutettu ja sivistyslautakunnan jäsen), Mervi Heikkinen (tukipalveluiden erityisasiantuntija), Janne Mäkinen (opetuspäällikkö), Pekka Lintonen (sivistysjohtaja), Taina Ahonen (rehtori), Marko Lipponen (rehtori), Jussi Heikkilä (kunnanvaltuutettu ja erityisopettaja), Eeva Karhi (pääluottamusmies ja aineenopettaja), Vesa Lehmonen (MOPY:n hallituksen jäsen ja luokanopettaja), Tuula Vinberg (MOPY:n hallituksen jäsen ja erityisopettaja), Hanna Heiman (varaluottamusmies ja luokanopettaja), Kirsi Hietala (MOPY:n hallituksen jäsen ja erityisluokanopettaja), Elina Koivunen-Könnilä (MOPY:n hallituksen jäsen ja luokanopettaja), Kaija Turunen (MOPY:n puheenjohtaja ja aineenopettaja), Marja Teppinen (kunnanvaltuutettu), Hanna Laine (MOPY:n sihteeri ja luokanopettaja MOPY:n puheenjohtaja Kaija Turunen avasi tilaisuuden. Käytiin esittelykierros. Puheenjohtaja Turunen kertoi sivistyslautakunnan ja kunnanvaltuuston päätöksestä. Mervi Heikkinen esitteli erityisopetuksen uudistusta: - Miksi muutosta tarvitaan? oppilaiden tarpeet ovat muuttuneet, tarvitaan psykiatrista asiantuntemusta lakimuutokset: perusopetuslaki sekä oppilas- ja opiskelijahuoltolaki opetussuunnitelmauudistus askel kohti lähikouluajatusta - kaksi aluetta: Hyökännummen ja keskustan alueet -> oman alueen oppilaat Hyökännummi: nyt kaksi erityisluokanopettajaa ja kaksi avustajaa -> yksi erityisluokanopettaja lisää + kiertävä psykiatrinen sairaanhoitaja 50% Hyökännummella + avustajaresurssia tarpeen mukaan - ratkaisumalleja ja -vaihtoehtoja monenlaisia - Mäkinen: Oppilaiden tarve muuttunut, psykiatrinen tuki ei ole valtakunnallisesti uusi asia. Keskustan alue: - malli alkaa jo syksyllä 2014, 1.luokan erityisluokka aloittaa (Myllymäki/Ehnroos 5 luokaa, Riihenmäki 4 luokkaa) Heikkilä: tuo haasteita aineenopetukseen - Kuntouttava erityisopetus Kiertävä psykiatrinen sairaanhoitaja tarkoitettu 1-6 luokille, jotta voidaan käydä omassa lähikoulussa tukee oppilaita, joilla esim. masennusta. sairaanhoitaja työpariksi, integroitu oppilaan omaan luokkaan tuki tulee oppilaan luo

2 tekee yhteistyötä luokanopettajan/luokanvalvojan/aineenopettajien sekä oppilashuoltohenkilöstön kanssa Heikkinen: Yhteistyö lastensuojelun kanssa? Sairaanhoitaja ryhtyy luomaan tukiverkkoa, jos sitä ei oppilaan kohdalla jo ole. Heiman: miten kiertävän sairaanhoitajan resurssi riittää? Oppilas tarvitsee tukea ehkä koko ajan. Mäkinen: Merkkarin käyttöä on tarkoitus selkiyttää ja ajankäyttöä/ohjausta selvitetään. Psykiatrisen sairaanhoitajan toimenkuva: - tuen arviointi ja asiantuntijuus - konsultaatio - monialaiseen asiantuntijaryhmään osallistuminen - oppilashuoltoryhmään osallistuminen kutsuttaessa - osallistuminen luokkien päivittäiseen työskentelyyn Heikkinen: ei voi olla vain konsultoiva, toivottavasti toimenkuva kehittyy Hietala: sanotaan, että koulu kuntouttaa, mutta perhekotien pitäisi ottaa vastuuta kuntoutuksesta, koulu on opetusyksikkö, ei kuntouttava yksikkö Laine: perusturvan ja sivistyspuolen tehtävän jako -> Heikkinen: haluamme tehostaa yhteistyötä perusturvan kanssa, työnjakoa hyvällä yhteishengellä - oppilaan kuntouttaminen oppitunnin aikana Heikkilä: yläkoulussa kuntoutusta keskellä koulupäivää, hankaloittaa opetuksen toteuttamista Manninen: henkilö sitoutuu oppilastyöhön, ei hallinnollinen henkilö, vaan läsnä oppilaan ja luokan arjessa; oppilaalle ei saa tulla psykiatrisen sairaanhoidon rekisteriä Heikkinen: sairaanhoitaja ei tule kirjaamaan asioita, vaan hänet rinnastetaan enemmän avustajaan. Laine: koulutusta opettajille haastavien lasten kohtaamiseen tarvitaan Mäkinen: ajateltava enemmän apuresurssina Ahonen: kyse voi olla esim. äkillisen trauman kokeneesta oppilaasta, haastavimmat tapaukset ohjautuvat pienluokille Manninen: oppilas ei voi teoreettisesti kieltäytyä tukipalveluista - vanhempien kanssa tehtävä yhteistyö Turunen: Miten resurssi jaetaan? Heikkinen: Erilaisia malleja, viikoittain, osaviikoittain, päivittäin (aamu- ja iltapäivä). Esimies huolehtii työhyvinvoinnista ja oppilaiden ja koulun edusta. Työaika 38,25h - Kuntouttavan luokan tarkoitus tarkoitettu 5-9 luokkalaisille oppilaille, (kriisi) oppilaspaikkaa ei ole oppilaan lopullinen luokka, vaan suunnitellun luokkajakson aikana haastava tilanne yritetään saada tasapainottumaan, arvioidaan oppilaan koulukuntoisuutta ja mietitään hänelle sopivaa koulumuotoa tavoitteena kuntouttaa oppilasta siten, että paluu omaan luokkaan on mahdollinen Turunen: Kuinka pitkiä jaksoja? Heikkinen: tukijakso 3kk, saadaan pitkälti kartoitettua tilannetta, maksimi on vuosi.

3 Koivunen-Könnilä: Voiko perhe kieltäytyä? Heikkinen: Huoltajia kuullaan, opetuspäällikkö tekee päätöksen, jos huoltaja kieltäytyy, lautakunta päättää - kuntouttavan luokan henkilökunta: erityisluokanopettaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, koulunkäyntiavustaja Heikkilä: Miksi tuollainen jako? Heikkinen: Opiskelu ei enää onnistu perinteisenä, erilaiset työskentelymenetelmät, otetaan OPS käyttöön eli karsitaan turha pois ja keskitytään vain OPS:n perussisältöihin Hietala: Tilakysymys, millä luodaan oikea ympäristö? Sosiaaliset suhteet vaikuttavat, voisiko kuntouttava luokka olla jossain muualla kuin kouluympäristössä? Minkälaiset tilat? Manninen: Sairaalakoulun ja erityisluokan välimuoto Lipponen: Ehnroos sopiva paikka, tukea myös välituntikohtaamisiin Karhi: Kartoitus vastaavanlaisista ratkaisuista tehty, tarve tuolle henkilömäärälle luokassa tarpeen. klo Ahonen ja Lipponen poistuivat Heiman ja Mäkinen: Hyvä ratkaisu lapselle ja luokanopettajalle (kaikille opettajille) - Psykiatrinen sairaanhoitaja: arvioi ja toimii asiantuntijana osallistuu arkiseen työskentelyyn kuntouttaminen oppituntien aikana vanhempien kanssa tehtävä yhteistyö hoitotahojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa tehtävä yhteistyö oppilaan vastaanottaminen kuntouttavaan luokkaan integroitumisen seuranta oppilashuoltotyöhön osallistuminen konsultaatio Vinberg: Miten oppilaat valikoituvat kuntouttavaan luokkaan? Heikkinen: Prosessin pohdinta vielä kesken, nopeampi ja hitaampi polku kehitteillä, ohjeistus tulossa. Manninen: Kuka on psykiatrisen sairaanhoitajan esimies ja mitä hän tekee koulujen loma-aikoina? Mäkinen: Lähiesimies on tuksu. Heikkinen: Loma-ajoilla yhteistyö perusturvan kanssa (perheneuvola) Heikkilä: Tämä ilmeisesti halpaa, miten perusturva osallistuu kustannuksiin? Mäkinen: Emme tee perusturvan hommia, vaan lapset tarvitsevat koulussa tukea. Laine: Ohjeistus kohdalleen, jotta perusturvan ja sivistyspuolen työnjako pysyy selkeänä. Vinberg: Miten opettaja informoi huoltajia psykiatrisen sairaanhoitajan läsnäolosta?

4 Heikkinen: Huoltajan kanssa hyvä yhteistyö tärkeää, luokallekin pitää kertoa, että sairaanhoitaja luokassa. - avustajia nyt 56,61oppilasta/avustaja, muutos 62,76 oppilasta/avustaja, suhdeluku yleisopetuksessa 109 oppilasta/avustaja Heikkilä: Mäntsälän vahvuus on avustajat, määräaikaisten pitää saada tietää hyvissä ajoin, jatkuuko työsuhde kesän jälkeen vai ei. Mäkinen: Olen samoilla linjoilla, viime vuonna vakinaistettiin 21 avustajaa. Hietala: Tuhannen taalan paikka saada osaavat ja hyvät työntekijät tehtävään. Turunen: Kelpoisuusvaatimukset? Heikkinen: Psykiatrinen sairaanhoitaja on erikoistunut alaansa Manninen: Voi olla tunkua sairaanhoitajissa, koska ei 3-vuorotyötä. Olen huolissani erityisopettajien rekrytoinnista ja osaamisesta. Mäkinen: On opettajien markkinat. Laaja-alaisilla varataan aikaa suunnitteluun ja yhteistyöhön. Karhi: Joissain kunnissa ostettu koulutusta erityisopettajien koulutukseen. Manninen: Täydennyskoulutuksen strategiaa odotetaan lautakuntaan. Lintonen: KUUMA-kunnat järjestivät koulutusta yhteisesti jyvittäen erityisopettajakoulutuspaikkoja. Heikkilä: Erityisopetuksen toimenkuva pitää olla selkeä, koko vuoden osalta, muuten ei jaksa. Pitää osata hakeutua tarpeen mukaan muihin hommiin. Heiman: Koulutusta pitää olla, VESOt ovat olleet pettymys. Oma osuus koulutuksen maksusta on liian suuri, enemmän työnantajan tukea. Lintonen kertoi yleisesti valmisteilla olevista asioista: - kuntauudistus tulossa loppusuoralle. 8 kuntaa, mahdollinen kuntaliitos. kuntaliitoksen avulla vastataan kustannustason nousuun sopeuttamistarve 150 milj., n. 10milj. Mäntsälän osuus (kokonaisbudjetti vähän yli 100milj.) konsultti laskenut, että Mäntsälässä olisi 3 koulua (1000 oppilasta/koulu) - ei järkeä, juuri uusia kouluja otettu käyttöön, laskennalliset mallit ei ainoa juttu - uudistamme kouluverkkoa, kolme pääkoulua (yläkouluja) + syöttävät koulut Heikkilä: Konsultin laskelma, tilasäästöohjelma, tehdäänkö koulua vai tehotuotantosikalaa? Pedagoginen näkökulma pidettävä vahvasti mukana. Lintonen: Olemme sanoutumassa visiosta irti, teemme suunnitelmia - Ehnroos on prioriteetti

5 - hallitus valmistelemassa toisen asteen ja vapaan sivistyksen uudistuksia, luvat uusitaan eri pohjalta ja perusteilta vuodesta 2017 alkaen vaikutus Mäntsälään ei tiedossa, mutta tod.näk. muutoksia pitää olla vähintään 500 opp. yksiköistä yhteistyö Keudan kanssa, kuntayhtymä? - SOTE-uudistus yms. haetaan sitä, että kunnat yhdistyy - palvelut jäävät Mäntsälään jossain muodossa klo Heiman poistui. Hietala: Edelleenkö yhtenäiskouluja kehitteillä? Ruotsissa suuntaus jo toisenlainen Lintonen: Ei kustannussäästöä, vaan pedagogista merkitystä yhtenäiskoululla. Mäkinen: Voimia ja jaksamista kevään viimeisiin rutistuksiin. Ja työn iloa! Turunen: MOPY tekee mielellään yhteistyötä lautakunnan ja viranhaltijoiden kanssa. Manninen: Kiitos tarjouksesta, emme osaa lautakunnassa osaa tehdä kaikkia tärkeitä päätöksiä, toivomme käytännön tietoa. Mäkinen: Rehtorijohtoinen työskentely myös toimivaa.

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

Vaativan erityisen tuen järjestelyt / Lempäälän kunta, opetuspalvelut - kuntouttava luokka. Toimintasuunnitelma

Vaativan erityisen tuen järjestelyt / Lempäälän kunta, opetuspalvelut - kuntouttava luokka. Toimintasuunnitelma Vaativan erityisen tuen järjestelyt / Lempäälän kunta, opetuspalvelut - kuntouttava luokka Toimintasuunnitelma Toiminnan kuvaus Pienryhmän toiminta on yksilöllistä vaativaa erityisopetusta, joka perustuu

Lisätiedot

Intensiivisen tuen järjestelyt/ Lempäälän kunta, opetuspalvelut - minikuntouttava 3-6. Toimintasuunnitelma

Intensiivisen tuen järjestelyt/ Lempäälän kunta, opetuspalvelut - minikuntouttava 3-6. Toimintasuunnitelma Intensiivisen tuen järjestelyt/ Lempäälän kunta, opetuspalvelut - minikuntouttava 3-6 Toimintasuunnitelma 07.02.2018 3.-6.lk Pienryhmässä opiskelee 6 8 oppilasta Pienryhmän työjärjestys laaditaan siten,

Lisätiedot

Intensiivisen tuen järjestelyt Joustoluokka 7-9 Lempäälän kunta, opetuspalvelut

Intensiivisen tuen järjestelyt Joustoluokka 7-9 Lempäälän kunta, opetuspalvelut Intensiivisen tuen järjestelyt Joustoluokka 7-9 Lempäälän kunta, opetuspalvelut Toimintasuunnitelma 14.2.2018 Mari Luosa, vastaava tukipalvelukoordinaattori Vuosiluokat 7-9 intensiivisen tuen joustoluokka

Lisätiedot

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen - oppilaslähtöinen näkökulma Helsinki 27.4.2012 Marja Kangasmäki Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Tehostettu tuki Yleinen tuki Oppimisen ja koulunkäynnin

Lisätiedot

ALVA- Alueellinen vaativan erityisen tuen oppilashuolto ja opetus.

ALVA- Alueellinen vaativan erityisen tuen oppilashuolto ja opetus. ALVA- Alueellinen vaativan erityisen tuen oppilashuolto ja opetus https://www.youtube.com/watch?v=riios5jk9so Lähtötilanne ALVA-toimintamallin kehittämistyö on toteutettu viiden kunnan (Mäntsälä, Järvenpää,

Lisätiedot

VAATIVAN ERITYISEN TUEN LAPSET KOULUPOLULLA - ALVA-MALLI. Reija Laine, apulaisrehtori, sairaalakoulu, HUS

VAATIVAN ERITYISEN TUEN LAPSET KOULUPOLULLA - ALVA-MALLI. Reija Laine, apulaisrehtori, sairaalakoulu, HUS VAATIVAN ERITYISEN TUEN LAPSET KOULUPOLULLA - ALVA-MALLI Reija Laine, apulaisrehtori, sairaalakoulu, HUS ALVA- Alueellinen vaativan erityisen tuen oppilashuolto ja opetus https://www.youtube.com/watch?v=riios5jk9so

Lisätiedot

ALVA- Alueellinen erityisen vaativan tuen oppilashuolto ja opetus

ALVA- Alueellinen erityisen vaativan tuen oppilashuolto ja opetus Tiivistelmä Loppuraportin pohjalta 06/2018 - Alueellinen erityisen vaativan tuen oppilashuolto ja opetus Toimintamallin kuvaus toimintamallin kehittämistyö on toteutettu viiden KUUMAkunnan yhteistyönä

Lisätiedot

Erityisopetuksen ja tuen malli Jämsän perusopetuksessa. Tammikuu 2015

Erityisopetuksen ja tuen malli Jämsän perusopetuksessa. Tammikuu 2015 Erityisopetuksen ja tuen malli Jämsän perusopetuksessa Tammikuu 2015 Organisaatiokaavio Opetuksen ja tuen johtotiimi 2101 oppilasta 1. Aluetiimi 1147 Paunun yläkoulu 449 Juokslahti 50 Kaipola 139 Vitikkala

Lisätiedot

Intensiivisen tuen pienluokat. Vaativan erityisen tuen järjestelyt Lempäälän kunta, opetuspalvelut

Intensiivisen tuen pienluokat. Vaativan erityisen tuen järjestelyt Lempäälän kunta, opetuspalvelut Intensiivisen tuen pienluokat Vaativan erityisen tuen järjestelyt Lempäälän kunta, opetuspalvelut Toimintasuunnitelma Tukipalvelukoordinaattorit, 2018 Intensiivisen tuen pienluokat Perustaminen mahdollistui

Lisätiedot

Kota- hanke. Kohdennetun tuen antaminen

Kota- hanke. Kohdennetun tuen antaminen Kota- hanke Kohdennetun tuen antaminen 1 Joustava yksilöllisen llisen oppimisen pienryhmä Toiminnan tavoitteena on: Lähikouluperiaatteen turvaaminen/säilytt ilyttäminen ja soveltaminen Torkinmäen koululle

Lisätiedot

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus Tuki annetaan mahdollisuuksien mukaan omassa tutussa ympäristössä ja luokassa. Tarpeen kasvaessa tukimuotoja voidaan lisätä joustavasti ja päinvastoin. Tuen kolmiportaisuus Peruskouluissa 3 Tuen kolmiportaisuus

Lisätiedot

MAOL 17.11.2012. Ajankohtaiskatsaus Koulutusjohtaja Heljä Misukka

MAOL 17.11.2012. Ajankohtaiskatsaus Koulutusjohtaja Heljä Misukka MAOL 17.11.2012 Ajankohtaiskatsaus Koulutusjohtaja Heljä Misukka Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013 2014 2015 2016 Esi-, 2017 perus- ja lisäopetuksen opsin perusteet

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

Kouluyhteisön kehittämistyön tuloksia eriyttämisessä ja arvioinnissa case Muurame

Kouluyhteisön kehittämistyön tuloksia eriyttämisessä ja arvioinnissa case Muurame Kouluyhteisön kehittämistyön tuloksia eriyttämisessä ja arvioinnissa case Muurame Helsinki, 26.4. 2012 KT, ohjaava opettaja Marjatta Mikola (Haukkarannan ohjauspalvelut) KM, erityisluokanopettaja Tiina

Lisätiedot

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA korostaa ennalta ehkäisevän ja varhaisen tuen merkitystä tehostettu tuki (yleisten tukitoimenpiteiden tehostaminen määrällisesti ja laadullisesti sekä opetuksen järjestäminen

Lisätiedot

4. HOJKS ohje PERUSTIEDOT. Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: Isä Osoite: Puhelin: äiti Osoite: Puhelin:

4. HOJKS ohje PERUSTIEDOT. Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: Isä Osoite: Puhelin: äiti Osoite: Puhelin: 4. HOJKS ohje PERUSTIEDOT Luokanvalvoja: Työpuhelin: Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: Isä Osoite: Puhelin: äiti Osoite: Puhelin: Erityisen tuen päätöspäivä: Päätöksen tekijä: Opetuksen

Lisätiedot

1. Kolmiportainen tuki

1. Kolmiportainen tuki 1 1. Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Suunnataan pedagogiseen selvitykseen perustuen, opetuspäällikön päätöksellä oppilaalle, jonka selviytyminen perusopetuksesta edellyttää yksilöllisiä opetusjärjestelyjä.

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset Joensuun seudun opetussuunnitelma Keskeiset uudistukset Opetussuunnitelman käyttöönotto Uuden opetussuunnitelman mukainen opetus alkaa kaikissa kouluissa 1.8.2016 Luokissa 1-6 uusi opetussuunnitelma kokonaisuudessaan

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUSOPETUSASETUKSEN MUUTTAMISESTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUSOPETUSASETUKSEN MUUTTAMISESTA OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Opetusneuvos 5.5.2014 Jussi Pihkala VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUSOPETUSASETUKSEN MUUTTAMISESTA 1 Johdanto 2 Nykytila Koulunkäyntiavustajien lukeminen osaksi opettaja-oppilassuhdetta

Lisätiedot

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto 11.2.2013 Arja Korhonen Järvenpään kaupunki Arja Korhonen 1 Kolmiportaisen tuen tavoitteena: Oppilaita tuetaan suunnitelmallisesti etenevän ja vahvistuvan

Lisätiedot

Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä

Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä JOPO Joustava perusopetus 1/2 Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä Uudenmaankatu 17 Rehtori Janne Peräsalmi 05800 Hyvinkää Vehkojan koulu 0400-756276 janne.peräsalmi@hyvinkää.fi

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

Täyttöluvat varhaiskasvatus- ja opetuspalveluiden virkoihin ja toimiin

Täyttöluvat varhaiskasvatus- ja opetuspalveluiden virkoihin ja toimiin Koulutuslautakunta 37 27.03.2014 Koulutuslautakunta 46 29.04.2014 Koulutuslautakunta 55 22.05.2014 Täyttöluvat varhaiskasvatus- ja opetuspalveluiden virkoihin ja toimiin Koula 27.03.2014 37 Vuoden 2014

Lisätiedot

Joustavat tukimuodot. Kasvun ja oppimisen tuki

Joustavat tukimuodot. Kasvun ja oppimisen tuki Joustavat tukimuodot Kasvun ja oppimisen tuki OPPILAIDEN OHJAUTUMINEN JOUSTAVIEN TUKIPALVELUJEN PIIRIIN Joustavat tukipalvelut voivat myös olla osa tehostetun tai erityisen tuen järjestämisprosessia Oppimiseen

Lisätiedot

Tarja Ängeslevä-Furst / Laaja-alainen erityisopettaja Paula Loukkola / Erityisluokanopettaja

Tarja Ängeslevä-Furst / Laaja-alainen erityisopettaja Paula Loukkola / Erityisluokanopettaja Tarja Ängeslevä-Furst / Laaja-alainen erityisopettaja Paula Loukkola / Erityisluokanopettaja KOULUMME Yhtenäisperuskoulu Oppilasmäärä 794 Alakoulu 436 Yläkoulu 358 Jaksojärjestelmä Neljä jaksoa Oppitunnit

Lisätiedot

Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013

Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013 Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013 Erityisasiantuntija Riitta Rajala, Opetushallitus JOUSTAVA KOULUPÄIVÄ SEMINAARI 23.1.2013

Lisätiedot

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus Eurajoen kunta / koulutoimi PERUSKOULUN TOIMINTAKERTOMUS Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015 Rikantilan koulu A. TILASTOLLISET ASIAT 1. Peruskoulun oppilaiden lukumäärä kevätlukukauden 2014 päättyessä Oppilasmäärä

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa 1.4 (s 9) Koulun tasaarvosuunnitelma Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa laaditaan erilliseksi liitteeksi.

Lisätiedot

Yhteistyö nuorisopsykiatrian kanssa Eksoten alueella. nuorisopsykiatrian

Yhteistyö nuorisopsykiatrian kanssa Eksoten alueella. nuorisopsykiatrian Yhteistyö nuorisopsykiatrian kanssa Eksoten alueella Riitta Aalto psykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislää ääkäri, psykoterapeutti 5.10.2012 Nuorisopsykiatrian yksikkö nyt Sihti 13-23v max 5 käyntik

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

Virpi Louhela-Risteelä & Sari Koskenkari. Copyright 2009.

Virpi Louhela-Risteelä & Sari Koskenkari. Copyright 2009. Virpi Louhela-Risteelä & Sari Koskenkari Copyright 2009. Pedagoginen kehittämistyö (Kuulluksi tulemisen pedagogiikka, Louhela 2012) Opetusmetodinen kehittämistyö (NeliMaaliopetusmetodi 2009) Opettaja-oppilassuhteiden

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen. Kivirannan koulu

Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen. Kivirannan koulu Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen Kivirannan koulun moniammatillinen yhteistyö joustavasti ja tavoitteellisesti Kivirannan koulu Oppilaita 320 16 opetusryhmää 2 pienryhmää luokanopettajia 16, kieltenopettajia

Lisätiedot

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä.

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä. Kalevankankaan koulu Henkilökuntakokous 25.5.2011 TURVALLINEN OPISKELUYMPÄRISTÖ JA JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE Perusopetuslain 29 :n mukaan opetukseen osallistuvilla

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 3/2016. Sivistyslautakunta 18.04.2016 1

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 3/2016. Sivistyslautakunta 18.04.2016 1 ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 3/2016 Sivistyslautakunta 18.04.2016 1 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et Maanantai 18.04.2016 klo 18.00 Kunnanviraston kokoushuone Inkinen Anneli Oksanen Annika

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Ajankohtaistilanne perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta ja koulun kerhotoiminta

Lisätiedot

Oppilaan yleinen, tehostettu, erityinen tuki. Tea Kiviluoma

Oppilaan yleinen, tehostettu, erityinen tuki. Tea Kiviluoma Oppilaan yleinen, tehostettu, erityinen tuki Tea Kiviluoma 7.2.2018 Kolmiportainen tuki lakiin 2010. Tuki on määritelty asteittain muuttuvaksi, mitä kuvataan yleisen, tehostetun (POL 16a ) ja erityisen

Lisätiedot

Lukuvuonna tehdyt OPS-muutokset:

Lukuvuonna tehdyt OPS-muutokset: Lukuvuonna 2017-2018 tehdyt OPS-muutokset: Tekstistä muutettu seuraavat termit koko opsiin: - Vihreä Lippu-raati Ympäristöneuvosto - Oppilaskunnan hallitus Oppilasparlamentti - Taito- ja taideaineet Taide-

Lisätiedot

Järjestötapaaminen -VIP-verkostotyö Jussi Pihkala

Järjestötapaaminen -VIP-verkostotyö Jussi Pihkala Järjestötapaaminen -VIP-verkostotyö 09.10.2018 Jussi Pihkala OKM:n vaativan erityisen tuen kehittämisryhmä teki 12 ehdotusta syksyllä 2017 muun muassa VIPverkostojen käynnistäminen Kaikkia ehdotuksia viedään

Lisätiedot

Kukkulan koulu. https://peda.net/jyvaskyla/kukkulankoulu. Vararehtori Nea Porsanger-Rintala. Kukkulan koulu

Kukkulan koulu. https://peda.net/jyvaskyla/kukkulankoulu. Vararehtori Nea Porsanger-Rintala. Kukkulan koulu Kukkulan koulu https://peda.net/jyvaskyla/kukkulankoulu Vararehtori Nea Porsanger-Rintala 07.11.2017 Kukkulan koulu Kukkulan koulu on sairaalakoulu ja yksi Jyväskylän kaupungin kouluista. Kukkulan koulussa

Lisätiedot

NORSSIN OPPILAS-JA OPISKELUHUOLTO

NORSSIN OPPILAS-JA OPISKELUHUOLTO NORSSIN OPPILAS-JA OPISKELUHUOLTO OPPILAS- JA OPISKELUHUOLLON OSA-ALUEET YHTEISÖLLINEN OPISKELUHUOLTO yhteisöllistä, ensisijaisesti ehkäisevää työtä YKSILÖKOHTAINEN OPISKELUHUOLTO yksilöllistä tukea monialaista

Lisätiedot

Kommunikointirata 2013

Kommunikointirata 2013 Kommunikointirata 2013 Webinaari 19.9.2014 Avaimet osallisuuteen Taina Honkanen Keskustelun aiheet Mitä jäi mieleen edellisistä Kommunikointirata - koulutusosioista Ideoita ja suunnitelmia jaettavaksi

Lisätiedot

ANOMUS SAIRAALAKOULUN AVO-OPPILASPAIKALLE

ANOMUS SAIRAALAKOULUN AVO-OPPILASPAIKALLE Rovaniemen sairaalakoulu ANOMUS SAIRAALAKOULUN AVO-OPPILASPAIKALLE Oppilas Sukunimi ja etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) Henkilötunnus Kotikunta Koulu Koulu ja kunta Opettaja Luokka-aste Puhelin Rehtori

Lisätiedot

PERUSOPETUSLAKI. 2 luku. Kunta opetuksen järjestäjänä

PERUSOPETUSLAKI. 2 luku. Kunta opetuksen järjestäjänä PERUSOPETUSLAKI 2 luku. Kunta opetuksen järjestäjänä 4 3mom. Sairaalan sijaintikunta on velvollinen järjestämään sairaalassa potilaana olevalle oppilaalle opetusta siinä määrin kuin se hänen terveytensä

Lisätiedot

Ohje HOJKS:n laadintaan

Ohje HOJKS:n laadintaan Ohje HOJKS:n laadintaan Luonnos 1 HOJKS 1.1 Perustiedot 1.2 Asiakirja 1.3 Opetuksen ja tukitoimien järjestäminen 1.4 Tukimuodot 1.5 Oppiaineet 1.6 Muut palvelut 1.7 Laatimisessa on hyödynnetty seuraavia

Lisätiedot

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6.

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6. Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 1 Soveltaminen Tämä johtosääntö kattaa sivistystoimen päävastuualueen. Johtosäännön määräyksiä sovelletaan opetus- ja kulttuuritoimeen, varhaiskasvatukseen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (6) Kaupunginvaltuusto Asianro 2717/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (6) Kaupunginvaltuusto Asianro 2717/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2017 1 (6) Kasvun ja oppimisen lautakunta 39 21.11.2017 Kaupunginhallitus 211 4.12.2017 82 Asianro 2717/12.00.01.00/2017 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Erityisopetuksen tila

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 2/2014 11

PÖYTÄKIRJA 2/2014 11 Sivistystoimen suomenkielinen jaosto PÖYTÄKIRJA 2/2014 11 Aika 11.03.2014 kl. 18.30 Paikka Metsäkulman koulu Käsiteltävät asiat 9 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 133 10 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Ohjaus ja konsultaatio erityisopettajan työssä

Ohjaus ja konsultaatio erityisopettajan työssä Ohjaus ja konsultaatio erityisopettajan työssä Helsinki, 24.5.2014 Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Kehittämispäällikkö, työnohjaaja Marjatta Mikola Eri ammattiryhmiin kuuluvien työntekijöiden

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Vaativan erityisen tuen opetuksen Toimintasuunnitelman laatiminen. Lempäälä

Vaativan erityisen tuen opetuksen Toimintasuunnitelman laatiminen. Lempäälä Vaativan erityisen tuen opetuksen Toimintasuunnitelman laatiminen Lempäälä 1 Taustalla vaikuttavat Kuntastrategia: Huolehdimme siitä, että kouluissa ja päiväkodeissa pystytään huomioimaan jokainen lapsi

Lisätiedot

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki eriyttäminen opetuksessa huomioidaan oppilaan opetusta voidaan

Lisätiedot

Mikä ihmeen laaja-alainen erityisopettaja? Työpaja AEO-päivät 5-6.10.12 Lappeenranta

Mikä ihmeen laaja-alainen erityisopettaja? Työpaja AEO-päivät 5-6.10.12 Lappeenranta Mikä ihmeen laaja-alainen erityisopettaja? Työpaja AEO-päivät 5-6.10.12 Lappeenranta Suunnistuksen perusviisaudet Jollei tiedä, missä on, on aivan sama minne menee Suunta on tärkeämpi kuin kova vauhti

Lisätiedot

Alueellisen yhteistyön malli

Alueellisen yhteistyön malli Alueellisen yhteistyön malli Savonlinnan seutu OPPIMISEN JA HYVINVOINNIN TUKI (Kelpo + oppilaanohjaus + oppilashuolto) KORJAAVASTA KOHTI ENNALTAEHKÄISEVÄÄ TOIMINTAA Savonlinnan seudun hankkeet (lisäksi

Lisätiedot

Koulu/päiväkoti: Oppilas: Hyväksytty Opetuslautakunta 13.6.2012 37

Koulu/päiväkoti: Oppilas: Hyväksytty Opetuslautakunta 13.6.2012 37 Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS) (salassa pidettävä) Koulu/päiväkoti: Oppilas: Henkilötiedot Päiväys Oppilas Sukunimi Etunimi Syntymäaika Osoite Puhelin/sähköposti Koulun/päiväkodin

Lisätiedot

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Pienryhmän erityisluokanopettaja Kati Evinsalo Yhdessä osallisuuteen Yläkoulun kehitysvammaisten nuorten pienryhmässä kahdeksan 13-17-vuotiaan (7.-9.lk) nuoren ja

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Osa alue Ydinkohdat Tavoitearvot Mittarit Seuranta. oppilaitoskohtaisen oppilashuoltoryhmän toimintaan.

Osa alue Ydinkohdat Tavoitearvot Mittarit Seuranta. oppilaitoskohtaisen oppilashuoltoryhmän toimintaan. Terveydenhoito Oppilashuoltoon osallistuminen terveydenhoitaja osallistuu oppilaitoskohtaisen oppilashuoltoryhmän toimintaan. Terveystarkastus kaikille vuosiluokille Toteutuu vuosittain Laaja terveystarkastus

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014 Lielahden koulu tänään Oppilaita on yhteensä 577-264 oppilasta vuosiluokilla 1-6 - 313 oppilasta vuosiluokilla 7-10 Luokkia - 7. luokkia

Lisätiedot

LIITE 1. (O ph, 20 13) LIITE 2/1. Kalajoen kaupunki Kalajoentie 5, KALAJOKI p (0)

LIITE 1. (O ph, 20 13) LIITE 2/1. Kalajoen kaupunki Kalajoentie 5, KALAJOKI p (0) 1 LIITE 1 (O ph, 20 13) LIITE 2/1 2 LIITE 2/2 PEDAGOGINEN ASIANTUNTIJARYHMÄ: ENNEN PALAVERIA: LUOKANOPETTAJA/ AINEENOPETTAJA LAATII TARVITTAESSA YHTEISTYÖSSÄ MUIDEN OPPILASTA OPETTAVIEN OPETTAJIEN KANSSA

Lisätiedot

Voimaa yhdessä tekemisestä, alueellinen toimintamalli. VIP-verkosto,

Voimaa yhdessä tekemisestä, alueellinen toimintamalli. VIP-verkosto, Voimaa yhdessä tekemisestä, alueellinen toimintamalli VIP-verkosto, 14.2.2019 Yhteisöllinen oppilashuolto Koulukohtaisen opiskeluhuoltoryhmän (KOR) työskentelystä Työn tavoitteena on opiskelijan ja yhteisön

Lisätiedot

Konsultoiva seuranta ja jälkiohjaustutkimus

Konsultoiva seuranta ja jälkiohjaustutkimus Konsultoiva seuranta ja jälkiohjaustutkimus Kalliomaan koulun osaprojekti syksy 05 lokakuu 06 Miksi tällainen projekti? Nivelvaihetyöskentelyn täsmentäminen on ollut koulun painopistealueita viimeiset

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki Marjatta Takala

Kolmiportainen tuki Marjatta Takala Kolmiportainen tuki Marjatta Takala 14.9.2011 1 Integraatio ja inkluusio Meillä on erityiskouluja ja -luokkia Integroitujen määrä lisääntyy koko ajan Inkluusio tavoitteena Erityinen tuki Tehostettu tuki

Lisätiedot

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne.

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne. YLEINEN TUKI Aloitetaan HETI tuen tarpeen ilmetessä. Ei vaadi testausta tai päätöstä. On yksittäinen pedagoginen ratkaisu sekä ohjaus- ja tukitoimi, jota toteutetaan joustavasti. Tuki järjestetään opettajien

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 2012

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 2012 Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 2012 Riitta Erkinjuntti, Meilahden yläaste, Helsinki Sirpa Lautjärvi, Sophie Mannerheimin koulu, Helsinki o Tehostetusta tuesta erityiseen Pedagoginen selvitys,

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu

Koulutulokkaiden vanhempainaamu Koulutulokkaiden vanhempainaamu Keskiviikko klo 8.30 10 TERVETULOA! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 672 oppilasta 36 luokkaa (POR) 60 päätoimista

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu Lielahden koulu Oppilaita on yhteensä 607 - yläkoulussa 324 - alakoulussa 283 Luokkia - 7. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta - 8. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta

Lisätiedot

PALAUTE KOULUSTA 1 (6)

PALAUTE KOULUSTA 1 (6) 1 (6) PALAUTE KOULUSTA Hyvä opettaja, Oppilas on tulossa Satakunnan keskussairaalan lastenneurologian yksikköön tutkimuksiin. Koulutilanteen kartoitus on osa tutkimusta ja yhteistyö opettajan kanssa on

Lisätiedot

Oppilas opiskelee toiminta-alueittain

Oppilas opiskelee toiminta-alueittain Opetuksen järjestäjä HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (HOJKS) Oppilas opiskelee toiminta-alueittain Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT Oppilaan

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Ohjaus- ja konsultaatiopalvelut

Ohjaus- ja konsultaatiopalvelut Ohjaus- ja konsultaatiopalvelut Rovaniemen kaupunki Esi- ja perusopetus Marja-Leena Karjalainen, KM, varhaiskasvatuksen konsultoiva, ohjaava opettaja Kaija Törmänen, KM,, ohjaava opettaja Hyvä päiväkoti-

Lisätiedot

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt 1 Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt Kasvatus- ja sivistyslautakunta 31.8.2011 64 2 SISÄLLYS 1. SÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE...3 1.1. Järjestyssääntöjen tarkoitus...3 1.2. Viittaukset

Lisätiedot

Oppimisen ja koulun käynnin tuki

Oppimisen ja koulun käynnin tuki Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri / Valteri-koulu Oppimisen ja koulun käynnin tuki Erityisasiantuntemus: autismin kirjo, neuropsykiatriset häiriöt, kieli ja kommunikointi, kuuleminen, näkeminen, liikkuminen

Lisätiedot

Sivistysjohtaja Matti Hursti kirjoitti lautakunnalle:

Sivistysjohtaja Matti Hursti kirjoitti lautakunnalle: Sivistysjohtaja Matti Hursti kirjoitti lautakunnalle: TA-esitykset pohjautuvat aina kentän tarpeisiin. Tarpeiden kartoitus on talousarviovalmistelun perusrutiini, jossa itse olen ollut osallisena niin

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu. Tiistai klo

Koulutulokkaiden vanhempainaamu. Tiistai klo Koulutulokkaiden vanhempainaamu Tiistai 15.5.2018 klo 8.30-10 TERVETULOA! WELCOME! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 683 oppilasta 36 luokkaa

Lisätiedot

Opintielle pienluokan kautta

Opintielle pienluokan kautta Opintielle pienluokan kautta Pienluokkatoiminnan arviointitutkimus Katja Jokinen Jyväskylän yliopisto Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Tutkimuksen lähtökohdat Omat kokemukset erityisluokanopettajana

Lisätiedot

Jokivarren koulu. Orimattila. Antti Ketonen, perusopetuksen rehtori

Jokivarren koulu. Orimattila. Antti Ketonen, perusopetuksen rehtori Jokivarren koulu Orimattila Antti Ketonen, perusopetuksen rehtori Yhtenäinen peruskoulu Vuosiluokat 1 9 (esiopetusta koulun yhteydessä) Perusopetuksessa oppilaita noin 600 joista erityisluokilla noin 80

Lisätiedot

Ohjaus ja konsultaatio osana osaamisen kehittämistä

Ohjaus ja konsultaatio osana osaamisen kehittämistä Ohjaus ja konsultaatio osana osaamisen kehittämistä Turun perusopetus Tuija Vänni erityisopettaja OPS 2016 koordinaattori 1 Turun perusopetus lv. 2013-2014 Oppilaita n. 12 600 josta n. 10% tehostetun tuen

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA Kokouspäivä Sivu Sivistyslautakunta 27.05.2009 2 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

RAUTALAMMIN KUNTA Kokouspäivä Sivu Sivistyslautakunta 27.05.2009 2 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN Sivistyslautakunta 27.05.2009 2 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN Sivltk 34 Puheenjohtaja toteaa kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJAT Sivltk 35 Pöytäkirjan

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI Kasvun ja oppimisen palvelualue 4.2.2016

KUOPION KAUPUNKI Kasvun ja oppimisen palvelualue 4.2.2016 1 KUOPION KAUPUNKI Kasvun ja oppimisen palvelualue 4.2.2016 Perusopetuksen rehtorit ja koulusihteerit, päiväkodinjohtajat KOULUKULJETUSTEN HOITO LUKUVUONNA 2016-2017 Koulun rehtori ja päiväkodinjohtaja

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

ETAPPI-TUKI 03/12/2018

ETAPPI-TUKI 03/12/2018 ETAPPI-TUKI Etappi-tuki on tarkoitettu Vaasan kaupungin omille oppilaille 1-9lk:lle Etappi-tukeen haetaan alueellisen ertu-ryhmän kautta hakemuksella Etappi-tuki on tarkoitettu niille oppilaille, joiden

Lisätiedot

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Ops-koordinaattori Tuija Vänni 16.3.2016 Vänni 2016 1 4.3: Eriyttäminen opetussuunnitelman perusteissa ohjaa työtapojen valintaa perustuu

Lisätiedot

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 15.3 Vuosiluokkien 7-9 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 15.3.1 Siirtyminen kuudennelta luokalta

Lisätiedot

ORIPÄÄN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro Sivu Sivistyslautakunta 5/2016 46

ORIPÄÄN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro Sivu Sivistyslautakunta 5/2016 46 ORIPÄÄN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro Sivu Sivistyslautakunta 5/2016 46 Kokousaika 15.6.2016 kello 18.00 18.09 Kokouspaikka Oripään koulun atk-luokka Läsnä Kulmanen Matti, puheenjohtaja Isotalo Päivi, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI Opettajatyöpäivä Lauantai 29.10.2016 Raija-Liisa Hakala ja Taina Huhtala YLEINEN TUKI: Eriyttäminen Joustavat ryhmittelyt Tiimiopettajuus Samanaikaisopetus Tukiopetus Ohjaus-

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Pienryhmän erityisluokanopettaja Kati Evinsalo Yhdessä osallisuuteen Yläkoulun erityistä tukea tarvitsevien nuorten pienryhmässä kahdeksan 13-17-vuotiaan (7.-9.lk)

Lisätiedot

AntiVirus koulunkäyntiä. AntiVirus + sairastapauksen sattuessa & Riia Palmqvist. Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu

AntiVirus koulunkäyntiä. AntiVirus + sairastapauksen sattuessa & Riia Palmqvist. Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu koulunkäyntiä sairastapauksen sattuessa & + Riia Palmqvist etäkoulunkäyntiä sairastapauksen sattuessa Käynnistyy koululla, kun OHR-ryhmä saa tiedon, että oppilas joutuu olemaan pitkään poissa sairauden

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia Erja Vitikka 25.11.2014 1 Ops-uudistuksen keskeisiä lähtökohtia Pedagoginen uudistus Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan? Kysymykseen MITEN opitaan?

Lisätiedot

Koulunkäyntikyky, opetuksen järjestäminen ja haastavat tilanteet

Koulunkäyntikyky, opetuksen järjestäminen ja haastavat tilanteet Kuvakoko 910 x 405 pikseliä Koulunkäyntikyky, opetuksen järjestäminen ja haastavat tilanteet Tarja Hiltunen, konsultoiva erityisluokanopettaja, Tiernan koulu Niina Oksman, apulaisjohtaja, Tiernan koulu

Lisätiedot

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS www.nurmijarvi.fi ELOKUU 7. luokkalaisten ryhmäyttämiset syyskuun SYYSKUU Vanhempainilta 7. luokkalaisten huoltajille lokakuun loppuun Alueen vastaava nuoriso-ohjaaja

Lisätiedot

Erityisopetuksen tulevaisuus

Erityisopetuksen tulevaisuus Erityisopetuksen tulevaisuus 1 Erityisopetuksen kehittämisryhmän ja vanhempaintoimikuntien kuntalaisaloite 1. Kolmiportaisen tuen ja erityisopetuksen kehittäminen Imatran kaupungissa 2. Voidaanko tuen

Lisätiedot

Joustavat tukimuodot. Kasvun ja oppimisen tukipalvelut

Joustavat tukimuodot. Kasvun ja oppimisen tukipalvelut Joustavat tukimuodot Kasvun ja oppimisen tukipalvelut OPPILAIDEN OHJAUTUMINEN JOUSTAVIEN TUKIPALVELUJEN PIIRIIN Joustavat tukipalvelut voivat myös olla osa tehostetun tai erityisen tuen järjestämisprosessia

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus

Kuulemistilaisuus Tervon kunta Kuulemistilaisuus 15.4.2019 Tervon kunta yläkouluselvitys 2018-2019 Petteri Ristikangas kunnanjohtaja Kunnanhallitus asetti yläkouluselvitys toimikunnan valmisteluryhmäksi toimikaudelle 7.11.2018-31.3.2019.

Lisätiedot

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Esityslista hyväksyttiin kokouksen työjärjestykseksi.

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Esityslista hyväksyttiin kokouksen työjärjestykseksi. VANHEMPAINYHDISTYKSEN JOHTOKUNNAN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA Aika 12.5.2015 klo 18.00 Paikka Läsnä Kirjaston neuvottelutila Timo Väisänen Nina Havakka Susanna Tiilikainen Annukka Monthan-Kosonen Maija Pusenius

Lisätiedot

KINNULAN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Sivu Sivistyslautakunta Nro 3/19.4.2011

KINNULAN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Sivu Sivistyslautakunta Nro 3/19.4.2011 KOKOUSPÖYTÄKIRJA Sivu Nro 3/19.4.2011 Kokousaika 19.4.2011 klo 19.00 20.18 Kokouspaikka Kunnanvirasto, valtuustosali Jäsenet Saapuvilla olleet jäsenet (merkintä, kuka toimi puheenjohtajana) x = läsnä -

Lisätiedot