Sastamalan kaupunki/sotesi. Hyvä vastaanotto-hanke. Hoitajien ja lääkärien vastaanotto, pääterveysasema

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sastamalan kaupunki/sotesi. Hyvä vastaanotto-hanke. Hoitajien ja lääkärien vastaanotto, pääterveysasema"

Transkriptio

1 Sastamalan kaupunki/sotesi Hyvä vastaanotto-hanke Hoitajien ja lääkärien vastaanotto, pääterveysasema Osallistujat: Anne Kantola, johtava hoitaja Satu Miettola, vs avohoidon ylilääkäri Päivi Peuraniemi, va vastaava sairaanhoitaja asti Satu Heino, sairaanhoitaja Susanna Lunkka, vastaava sairaanhoitaja alkaen

2 1. JOHDANTO Sastamalan kaupunki muodostui v.2009 Vammalan kaupungin, Mouhijärven, Suodenniemen ja Äetsän kuntien yhdistyessä. Vuoden 2013 alusta kaupunkiin liittyi lisäksi Kiikoisten kunta. Kaupungin asukasluku on Terveydenhuollon palveluista vastaa Sastamalan sosiaali- ja terveyspalvelut Sotesi, joka tuottaa palvelut myös Punkalaitumen kunnan asukkaille. Punkalaitumen asukasluku v oli Näin Sotesin alueen väestöpohjaksi muodostuu runsas asukasta. Entisen Vammalan pääterveysasemalla toimii Sastamalan pääterveysasema. Lisäksi kaupungissa toimii neljä sivuterveysasemaa ja Punkalaitumella yksi. Henkilöstön työtyytyväisyys ennen työparimalliin siirtymistä oli huono erityisesti sairaanhoitajilla. Työstä puuttuivat selkeät raamit ja hoitajat kaipasivat muutosta työskentelytapaan. Päivystys koki suuren muutoksen alkoi yhteispäivystys ja keväällä 2011 päivystys siirtyi kokonaan aluesairaalan tuottamaksi. Hankkeen käynnistyessä vastaanotolla oli vielä käytössä aikatyyppinä ns. kiireelliset lääkärinajat, mutta niistä luovuttiin kokonaan keväällä Päivystys tuotetaan ostopalveluna, mutta terveyskeskuksen lääkärit päivystävät sovitusti aluesairaalan päivystyksessä maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo Päivystäminen on tärkeä osa nuorten lääkärien koulutusta ja näin päivystämismahdollisuus on terveyskeskukselle merkittävä rekrytointivaltti. Aluesairaala sijaitsee pääterveysaseman välittömässä läheisyydessä, aivan seinän takana. Terveyspalvelujen neuvontapuhelin otettiin käyttöön parimalliin siirryttäessä. Puhelimeen vastaa vastaanoton lähihoitaja maanantaista torstaihin klo 8 15 ja perjantaisin klo Työpaikan tiedot ja työparimalliin siirtyminen Hankkeen käynnistyessä Vammalassa, pääterveysasemalla oli muutos jo hyvää vauhtia käynnissä. Väestövastuumalli oli purettu jo aikaisemmin. Hoitaja-lääkäri työparimallia oltiin ottamassa käyttöön ( alkaen). Parityöskentelyä oli pilotoitu marraskuusta 2012 lähtien. Parityöskentelyyn siirtymisen alkuvaiheessa luovuttiin päivystysajoista asteittain kokonaan ja kaikki toiminta siirtyi ajanvarauksella toimivaksi.

3 Samalla hoitajille vakiintuivat selkeät puhelinajat. Lääkäritilanne oli lähtötilanteessa varsin hyvä ja T3-mediaani lääkärille oli 18 päivää. Pääterveysaseman vastaanotolla työskenteli hankkeen alussa 9 terveyskeskuslääkäriä, 8 sairaanhoitajaa, joista yksi vastaavan hoitajan tehtävissä, 2 terveydenhoitajaa, 6 lähihoitajaa ja 3 osastonsihteeriä. Helmikuussa diabetesneuvolan kaksi terveydenhoitajaa olivat siirtyneet työskentelemään vastaanoton työpareihin. Uuteen malliin siirtyminen vaatii paljon etukäteissuunnittelua. Koska asiakkaat olivat tähän asti oppineet tulemaan suoraan vastaanotolle, piti puhelinasioinnin rinnalla säilyttää fyysinen neuvontapiste asiointia varten. Tätäkin varten remontoitiin työtila. Myöhemmin tähän asiointipisteeseen otettiin käyttöön vuoronumerolaite. Parimallia valmisteltiin mm. remontoimalla uusia työhuoneita. Vanhasta kipsaushuoneesta ja toimenpidehuoneesta tehtiin huone yhdelle lääkärille, varastosta remontoitiin huone hoitajan käyttöön. Lisäksi työhuoneiden välille tehtiin ovia parityöskentelyn helpottamiseksi. Neuvontapisteelle tehtiin työtila ilmoittautumisen läheisyyteen. Samoin neuvontapuhelimeen vastaajalle järjestettiin asianmukainen työpiste. Vanhasta tarkkailutilasta tehtiin yksi työhuone, joka palvelee vaihtuvia työntekijöitä kuten ravitsemusterapeutti, syöpäsairaanhoitaja, uusi lääkäri tms. Tupakastavierotusvastaanottoa pitävät hoitajat saivat työhuoneen. Hoitajien työnkuvia oli mietittävä uudelleen. Aikaisemmin lähihoitajat olivat työskennelleet hoidollisissa tehtävissä mm. päivystyksessä. Työparimallissa hoitajan työ on määritelty selkeästi sairaanhoitajan työksi. Ilmoittautumisessa on yksi lähihoitaja ottaen vastaan kaikki ajanvarauksella tulevat asiakkaat. Hänen toimenkuvaansa kuuluu myös kaikki laskutukseen liittyvät asiat; vastaanotolla on mahdollisuus maksaa kaikkia Sotesin asiakasmaksuja. Näin viidelle lähihoitajalle oli löydettävä uudenlainen työnkuva. Terveyspalvelujen neuvontapuhelimeen vastaa yleisesti maamme terveyskeskuksissa sairaanhoitaja. Meillä neuvontapuhelin muodostui lähihoitajan työksi. Samoin palvelupisteessä työskentelee lähihoitaja hoitaen mm. reseptiasiakkaat. Myös vastaava hoitaja vaihtui ja vastaanotolle saatiin vakituinen esimies. Henkilökunnalle suunniteltiin osastotunnit kuukausittain. Osastotunneilla käsiteltiin esim. eri erikoisalojen potilaiden erityistarpeita, jotta jokainen pari pystyisi palvelemaan erilaisia asiakkaita asianmukaisesti.

4 Henkilökunnan työtyytyväisyys mitattiin maaliskuussa viikoilla 10 ja 11 kouluarvosanamittarilla. Hoitajien arvosanojen keskiarvo oli 6,4 ja 5,5, kun taas lääkärien vastaavat lukemat olivat 7,9 ja 8,3. 2. TAVOITTEET 2.1. Lääkäriaikojen saatavuuden paraneminen Selkeä ykköstavoite oli lääkäriaikojen saatavuuden parantaminen. T3-aikaa alettiin mitata systemaattisesti helmikuun 2013 alusta lähtien. Mittauksen alussa T3 mediaani oli 18 ja tavoitteeksi asetettiin 7 marraskuuhun 2013 mennessä Listautumismalli Paljon palveluja käyttäviä, monisairaita ja sairautensa suhteen huonossa hoitotasapainossa olevia potilaita alettiin listauttaa eri pareille diagnoosinsa mukaan. Tavoitetaso on 500 listautettua potilasta/työpari. Sastamalassa tämä tarkoittaa, että noin 30% asiakkaista listautuu jollekin työparille. Esimerkiksi astmaatikot ja COPDpotilaat alettiin listauttaa keuhkotautien erikoislääkärille ja keuhkosairauksiin erikoistuneelle sairaanhoitajalle. Lisäksi hoitaja kouluttautui lisää ketjulähettitoiminnan ja sairaanhoitopiirin koulutusten kautta. Mainittakoon, että nämä potilaat olisivat tämän toiminnan puuttuessa erikoissairaanhoidon piirissä ja nyt heidät voidaan hoitaa omassa terveyskeskuksessa. Samoin tyypin1 -diabeetikot ja insuliinihoitoiset tyypin2 -diabeetikot listautettiin kahdelle diabetekseen erikoistuneelle työparille. Vastaanotolle sijoittui kaksi diabetekseen erikoistunutta terveydenhoitajaa parityöhön. Toukokuun lopussa diabetestiimiin lisättiin yksi sairaanhoitaja. Hänen toimenkuvansa muodostuu muiden asioiden kuin diabeteksen hoidosta. Myös päihdeongelmaiset ja korvaushoidossa olevat pyrittiin listauttamaan omille pareilleen, samoin kuin sydämen vajaatoimintapotilaat Työajan selkeytyminen Lääkäreillä oli paljon ajanvaraustyyppejä. Uuteen malliin siirryttäessä aikatyyppejä järkeistettiin ja vähennettiin. Luonnollisesti suunniteltiin puheluajat sekä aikaa kirjallisiin töihin, koulutuksiin ym. Myös ruokatauot suunniteltiin aikatauluihin.

5 2.4. Hoitajavastaanotot Sairaanhoitajavastaanotot tulivat itsenäisiksi vastaanotoiksi lääkärien vastaanottojen rinnalle. Hoitajavastaanotot oli aikaisemmin suunniteltu vain vastaanottoa varten ja lähes poikkeuksetta aikatyypit olivat 30 minuutin mittaisia vastaanottoaikoja. Uuteen malliin mentäessä hoitajille suunniteltiin vastaanottoaikojen lisäksi erikseen aikatyypit myös toimenpideavustuksia varten, kirjallisia töitä varten sekä konsultaatioita varten. Aikatyyppeihin sisällytettiin yksi kiireellinen aika/päivä. Samoin hoitajien puhelinajat määriteltiin kiinteiksi asiointiajoiksi. Aamupäivällä klo otettiin vastaan ajanvarauksia ja iltapäivän klo ajalle tulivat muut asiat, kuten laboratorioja röntgenvastausten tiedustelut sekä reseptien uusiminen. Gynekologiset potilaat keskitettiin työparille, missä työskentelee kätilö ja terveyskeskuslääkäri. Vastaanotolla hoidetaan mm. sukupuolitautiasiakkaita ja erilaisista muista gynekologisista ongelmista kärsiviä asiakkaita. Potilaiden INR-seuranta tiedettiin paljon aikaavieväksi ja sille suunniteltiin päivittäiseen ohjelmaan oma aikansa iltapäivälle. Tavoitteena jo tässä vaiheessa oli, että INRseuranta siirtyisi lähitulevaisuudessa hoitajan työksi. Kaikki vastaanoton sairaanhoitajat kävivät INR-koulutuksen, joka toteutettiin terveyskeskuslääkärin toimesta ja toistettiin kolmesti, että kaikki pääsivät koulutukseen. INR-seuranta siirtyi sairaanhoitajien tehtäväksi tehtäväsiirrolla Lisäksi vastaanotoilla markkinoitiin Marevanpotilaille omaseurannan mahdollisuutta ja ensimmäinen ryhmä kokoontui marraskuussa Tupakastavierotusvastaanotot käynnistettiin keväällä 2013 ja kaksi lähihoitajaa kouluttautui tähän tehtävään. Vastaanottopäiviä on ollut 1/viikko joustaen väliin kumpaankin suuntaan. SPAT- ja ICPC luokitukset ovat tulleet uutena asiana hoitajavastaanottojen tilastointiin Hoitosuunnitelmat Listautuneilla potilailla pitäisi olla voimassaoleva hoitosuunnitelma. Hoitosuunnitelmaaikaresurssi määriteltiin 60min lääkärin vastaanottoajaksi. Suunnitelmien aikaansaamiseksi otettiin käyttöön valmistellut vastaanotot ja lisäksi hoitosuunnitelmaksi hyväksyttiin kevyempikin vaihtoehto; aina ei tarvita suunnitelman tekemiseen yhtä pitkää aikaa.

6 2.6. Työtyytyväisyys Alkumittauksissa kevättalvella työtyytyväisyys oli huonolla tasolla erityisesti hoitajien kohdalla. Uudelta työskentelytavalta odotettiin paljon. 3. HAASTEET Diabeteshoitajien siirtyminen fyysisesti uuteen paikkaan oli haasteellista sekä hoitajille että asiakkaille. Työparityöskentely oli täysin uutta. Tablettihoitoisten diabeetikoiden siirtyminen muille työpareille toi paljon uuden opettelua myös sairaanhoitajille, koska kyseessä oli täysin uusi potilasryhmä. Muutama hoitaja kävi asian tiimoilta päivän tai kahden koulutuksen. Alusta lähtien hankala asia on ollut sijaisjärjestelyt. Aikojen peruminen ja siirtäminen syö suhteellisen paljon työaikaa, oli poissaolija sitten lääkäri tai hoitaja. Aina on myös potilaita, jotka eivät voi odottaa seuraavaan viikkoon tai edes päivään, kuten päivittäin haavahoitoa tarvitsevat. Lähihoitajien sopeutuminen uusiin tehtäviin ja vanhoista tehtävistä pois osoittautui suureksi haasteeksi. Toisaalta työhön on tullut uusia, mieleisiä vivahteita, esim. tupakanvieroitushoitajien osalle. Oma kiinnostus ja halu kehittyä ajan hengessä on ollut suuri apu uuteen sopeutumisessa. Osa lähihoitajista ei ole kokenut mielekkäänä tietokoneen suurta osuutta hoitotyön arjessa. Lähihoitajilta on poistunut paljon suoraan potilashoitoon liittyviä työtehtäviä, mutta paljon on jäänytkin. Kuulontutkimukset, endoskopioissa ja ligeerauksissa avustaminen ovat esimerkiksi tällaisia tehtäviä. Lähihoitajan toimenkuvaan kuuluvat myös ravitsemussuunnittelijan ohjelmien sekä silmänpohjakuvausten organisointi ja näiden potilaiden kutsuminen. Osalla lähihoitajista on aikaisemminkin osa työstä ollut toimistotyötä. Neuvontapuhelimeen vastaa lähihoitaja. Suurimmassa osassa maassamme tätä tehtävää hoitaa sairaanhoitaja, mutta meillä ratkaisu on koettu hyväksi ja toimivaksi. Lääkäreiden ymmärrystä hoitajan tehtävästä parimallissa selvennettiin mm. yhteisissä kokouksissa. Hoitajan työn muuttuminen itsenäisemmäksi vastaanottotyöksi oli muutamille lääkäreille suuri haaste, kun hoitaja ei voinut enää olla koko ajan saatavilla. Kaikkien piti siis opetella täysin uusi toimintatapa pika-crp:n otattaminen hoitajalla ei enää onnistunutkaan saman tien.

7 Asukkaiden informointi toimintatavan muutoksesta on ensiarvoisen tärkeää. Terveyskeskuksen oviin kiinnitettiin infolappuja jo kuukautta ennen uuden mallin käyttöönottoa. Myös paikallisissa lehdissä informoitiin asiasta useaan kertaan ja parimallista tehtiin yksi isompi juttu. Joukkokirjettä kaupungin alueella suunniteltiin, mutta sen painamiseen ja jakamiseen ei saatu lupaa. Sastamalassa hämmennystä on herättänyt päivystykseen hakeutumisen muuttuminen; kun perusterveydenhuollon päivystys on kokonaisuudessaan aluesairaalassa ja kaikki kiireellinen hoito tapahtuukin seinän sillä puolella. Asukkaiden on ollut opeteltava uusi toimintatapa, terveyskeskukseen ei enää kävellä, vaan ajan hoitajalle tai lääkärille saa soittamalla. 4. MITTAUKSET Ensimmäinen lääkäriaikojen kysyntä mittaus tehtiin keväällä Tällöin ilman aikaa jäi 21 soittajaa/viikko. Toukokuun seminaarissa pohdittiin, miten saataisiin aika jokaiselle ajan tarvitsevalle. Päätettiin, että OMA aikoja karsittaisiin ja näin vapautettaisiin vastaanottoaikoja vastaamaan kysyntää. Seuraava mittaus tehtiin viikolla 23. Siinä tilanne oli edellistä mittausta parempi. Edelleen tehostettiin hoidon tarpeen arviointia puhelimessa ja tarjottiin aktiivisemmin sairaanhoitajan aikoja potilaille. Viikoilla 33 ja 34 suoritetussa kysyntämittauksessa tilanne oli kevättä huomattavasti parempi. Lääkäriaikojen kysyntää mitattiin erillisellä lomakkeella (liite 1.) Lääkäriaikojen saatavuutta kuvaavaa T3-aikaa alettiin mitata systemaattisesti helmikuun 2013 alusta lähtien. Mittauksen alussa T3 mediaani oli 18 ja tavoitteeksi asetettiin 7 marraskuuhun 2013 mennessä. T3-aika on vaihdellut välillä

8 Kuva 1. T3-aika. Kesällä 2013 myös hoitajien vapaiden aikojen tilannetta alettiin mitata viikoittain. Hoitaja-aikoja on ollut saatavilla hyvin; vain poikkeustilanteessa hoitajalle pääsy on kestänyt yli 1 päivää. Tällöin on ollut paljon poissaoloja esim. koulutusten tai sairauslomien vuoksi. Sekä lääkärien että hoitajien ensimmäinen vapaa aika ja T3 päivitetään viikoittain myös Sotesin nettisivuille. Potilastyytyväisyyden mittaamista varten hankittiin vastaanotolle happy-or-not laite huhtikuussa Raportteja on saatu viikosta 23 lähtien ja asiakkaat ovat olleet palveluun hyvin tyytyväisiä. Kesän ja alkusyksyn ajan mittarin kysymys oli: Tyytyväisyytesi palveluumme tänään mittarin kysymys vaihdettiin: Saitteko riittävästi ohjeita ja neuvontaa. Kysymyksen vaihtuminen ei sanottavasti vaikuttanut tuloksiin, vaan asiakkaat ovat HappyOrNot raporttien mukaan hyvin tyytyväisiä terveysaseman palveluun. Tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä on ollut systemaattisesti yli 80% vastaajista. Raportti päivitetään viikoittain myös Sotesin nettisivuille.

9 Tyytyväisyytenne palveluumme tänään? Viikot 30 39/2013 Saitteko riittävästi ohjeita ja neuvontaa? Viikot 40 44/2013 Kuva 2. HappyOrNot mittaustulokset. Työtyytyväisyyttä on mitattu viikoittain kouluarvosanamittarilla alkaen toukokuun 2013 alusta. Hoitajien arvosanat ovat asettuneet välille 6,6 7,9 ja lääkärien välille 7,6 8,6. Lähtötilanteesta on työtyytyväisyys tällä mittarilla mitaten noussut erityisesti hoitajilla, joilla lähtötilanteessa arvosanojen keskiarvo oli 5,5. Tyytyväisyysmittauslomakkeista tulleita sanallisia palautteita on käsitelty osastokokouksessa.

10 Kuva 3. Henkilökunnan työtyytyväisyys. Syksyllä 2013 kolmannen seminaarin jälkeen syntyi idea lääkäreiden kirjallisen työn mittaamisesta (liite 2.) ja se toteutettiin viikolla 38. Mittauksen perusteella voitiin todeta, että aikatauluihin oli suunniteltu kirjallisille töille paljon aikaa, jota ei kuitenkaan tähän työhön käytetty. Päätettiin, että lääkäreiden kirjallisiin töihin varattu aika rajataan viiteen tuntiin viikossa ja näin saadaan enemmän aikaa vastaanottokäyttöön. 5. TULOKSET JA JATKOSUUNNITTELUA Lääkäreiden T3-aikaa ei ole saatu toivotusti lyhyemmäksi. Lääkäreiden aikataulusuunnittelu on väliin haasteellista. Terveysaseman lääkärit hoitavat myös lääkärineuvolat, koululaistarkastukset sekä opiskelijaterveydenhuoltoa, joten vastaanottoaikoja jää rajallisesti varsinkin tietyille lääkäreille. Myös lääkäreiden vaihtuvuus tuo oman haasteensa. Syksyllä T3 lyheni hetkeksi alle 20 vuorokauteen hankkeen aikana tehtyjen työtapamuutosten vuoksi. Syksyn 2013 lähestyessä loppuaan näyttäytyy lääkäreiden saatavuus hankaloituvan uutta vuotta kohti mentäessä. Rekrytointia on tehostettu. Lääkäreiden työtyytyväisyys pääterveysasemalla on ollut hyvä koko hankkeen ajan. Haasteita on lääkäreiden saatavuudelle asettanut aikaisemminkin sivuterveysasemien miehittäminen ; on selvää, ettei uutta lääkäriä voida sijoittaa työskentelemään yksin. Työyhteisön tuki on

11 oleellinen asia, kun mietitään työntekijän työhön sitoutumista, oli kyseessä sitten minkä ammattialan edustaja tahansa. Lääkäripula asettaa suuret haasteet työparimallille. Saattaa kulua useita viikkoja, että hoitaja työskentelee parissa yksin. Tällöin mallin toteuttaminen on lähes mahdotonta, kun ei omaa paria ole. Potilaiden hoitaminen hankaloituu, jonotusajat pitkittyvät entisestään ja parimallin tavoitteena oleva tuttuus häviää. Myös potilaat kokevat turhauttavana, kun vastassa on joka kerralla uusi lääkäri. Hoitajalle listautuminen on tässä tilanteessa potilaalle äärimmäisen tärkeää. Silti lääkärin tarve on varsinkin monisairaalla potilaalla väliin suuri. Hoitosuunnitelman merkitys kasvaa, kun listautumismalli ei toimi täydellisesti ja potilas joutuu vaihdellen eri lääkärin vastaanotolle. Hoitosuunnitelmien tekoa onkin tehostettava kaikkien työparien toiminnassa, koska niiden hyödystä on saatu selkeää näyttöä Potku-hankkeen mittauksissa. HappyOrNot raportit antavat viikoittain tuntuman hyvästä palvelutyytyväisyydestä. Kuitenkin asiakkaat antavat negatiivista palautetta asioiden muuttumisesta hankalampaan suuntaan, kun tulevat esim. infoluukulle hoitamaan asioitaan. Onko kuitenkin niin, että saatuaan purkaa ahdistuksensa jollekin, ulko-ovella laitteen luona tekee jo mieli painaa hymynaamaa? Palvelu voidaan kokea hyväksi, vaikkei Sastamalalainen osaakaan pukea kokemaansa sanoiksi. Asiakastyytyväisyyttä mittaamaan hankittu laite on tullut pääterveysasemalle jäädäkseen. Tulevaisuudessa laite tulee kiertämään mm. fysioterapiaosaston käytössä. Hankkeen aikana käytössä olleet mittaukset on koettu hyviksi työvälineiksi. Niiden käyttöä tullaan jatkamaan, mutta harvennetusti. Koska vapaat ajat on nyt viikoittain viety Sotesin nettisivuille, tullaan ne sinne viemään jatkossakin aina kuukauden vaihtuessa. Näin T3-arvosta tulee pysyvä mittari ja sen avulla voimme arvioida oman toimintamme tehokkuutta sen lisäksi, että se tuo informaatiota asiakkaiden käyttöön. Kysyntää tullaan jatkossakin mittaamaan kahdesti vuodessa sekä hoitajien että lääkärien ajanvarauksen osalta. Jatkossa voimme pohtia mittarin avulla mm. vuodenaikojen vaikutusta kysyntään. Mittaukset ovat muodostuneet toiminnan kehittämisen perusedellytykseksi ja asettuneet jäädäkseen. Toiminnan jatkuva arviointi on välttämätön työkalu.

12 Liite 1. Lääkäriaikojen kysyntä. Hyvä vastaanotto projekti Viikko 33 ja 34 Pvm Nimi KAIKKIEN LÄÄKÄREIDEN AJANVARAUKSET P U H E L I M E S S A LVO OMA hoisuu PUH2 EI AIKAA: päivystyspotilas muu syy mistä syystä ei saanut aikaa (jos ei päivystyspotilas)

13 Liite 2.Kirjallisiin töihin kulunut aika minuutteina viikolla 38 Reseptit RTG/Lab INR Lausunto/Lähete yht. ma 16.9 ti 17.9 ke 18.9 to 19.9 pe 20.9

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä HYVÄ POTKU LOPPURAPORTTI LUUMÄEN TERVEYSASEMALLA 2015 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä Luumäen terveysasemasta 2. Mukaan Hyvä Potku hankkeeseen

Lisätiedot

HYVÄ VASTAANOTTO Kierros 4, 2015

HYVÄ VASTAANOTTO Kierros 4, 2015 HYVÄ VASTAANOTTO Kierros 4, 2015 Loppuraportti Valkeakosken sosiaali- ja terveyskeskus Yleistä Valkeakosken kaupungissa on n. 21 200 asukasta. Valkeakosken sosiaali- ja terveyskeskuksessa on yksi terveysasema.

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Hyvä potku hanke. Myllyojan terveysaseman loppuraportti

Oulun kaupunki. Hyvä potku hanke. Myllyojan terveysaseman loppuraportti Oulun kaupunki Hyvä potku hanke Myllyojan terveysaseman loppuraportti 2014-2015 SISÄLLYS 1 Myllyojan terveysaseman esittely ja hankkeen lähtökohdat... 3 2 Havaitut ongelmat ja kehittämiskohteet... 3 3

Lisätiedot

Loppuraportti Hyvä Potku -hanke Kokkolan ja Kruunupyyn terveysasemilla 2014-2015

Loppuraportti Hyvä Potku -hanke Kokkolan ja Kruunupyyn terveysasemilla 2014-2015 Loppuraportti Hyvä Potku -hanke Kokkolan ja Kruunupyyn terveysasemilla 2014-2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 KOKKOLA... 1 KRUUNUPYY... 3 2 HYVÄ POTKU -HANKE KOKKOLAN JA KRUUNUPYYN TERVEYSASEMILLA 5 LÄHTÖTILANNE...

Lisätiedot

Hyvä Potku kehittämistyön raportti Kaakkurin terveysasema 2014 2015

Hyvä Potku kehittämistyön raportti Kaakkurin terveysasema 2014 2015 Hyvä Potku kehittämistyön raportti Kaakkurin terveysasema 2014 2015 Työryhmä: Broström Eila, sh Hernetkoski Maili, lh Niskakangas Peppina, tkl Paaso Saara, sh Pikkarainen Mari, tkl Pennanen Harri, tkl

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI. Hyvä potku-hanke Limingan terveyskeskuksessa

LOPPURAPORTTI. Hyvä potku-hanke Limingan terveyskeskuksessa LOPPURAPORTTI Hyvä potku-hanke Limingan terveyskeskuksessa Sisällys 1.Johdanto... 3 1.1 Liminka kuntana... 3 1.2 Limingan terveyskeskus... 3 2. Hyvä Potku-hanke... 4 2.1 Hyvä Potku-hanke Limingassa...

Lisätiedot

Kuntatalo 8.2 2013 Johtava ylilääkäri Johanna Stenqvist Kirkkonummen tk

Kuntatalo 8.2 2013 Johtava ylilääkäri Johanna Stenqvist Kirkkonummen tk Kuntatalo 8.2 213 Johtava ylilääkäri Johanna Stenqvist Kirkkonummen tk Tavoite: Hyvä vastaanotto-projekti syksy 21-kevät 211 Vastaanottojen lääkäreiden ja hoitajien aikojen saatavuuden parantaminen Jonojen

Lisätiedot

Hyvä Potku 2014-2015 Kaijonharjun terveysasema

Hyvä Potku 2014-2015 Kaijonharjun terveysasema Hyvä Potku 2014-2015 Kaijonharjun terveysasema Työryhmä: ph Päivi Metso, Sinikka Tauriainen, sh Titta Pyttynen, Sari Pekkanen, Tarja Tiusanen, lääkäri Marianne Riekki, Marianne Rasi, Saara Kuula, Tuula

Lisätiedot

Terveysasemalle voi varata aikoja myös sähköisesti. Länsi-Vantaan terveysasemien lääkärin- ja hoitajavastaanoton

Terveysasemalle voi varata aikoja myös sähköisesti. Länsi-Vantaan terveysasemien lääkärin- ja hoitajavastaanoton Terveysasemalle voi varata aikoja myös sähköisesti Länsi-Vantaan terveysasemien lääkärin- ja hoitajavastaanoton sähköinen ajanvaraus Länsi-Vantaan terveysasemien lääkärin- ja hoitajavastaanoton sähköinen

Lisätiedot

Diabetesliiton asiantuntijaryhmän raportti: T1DM hoidosta, hoitojärjestelyistä ja kehittelytarpeista 2014

Diabetesliiton asiantuntijaryhmän raportti: T1DM hoidosta, hoitojärjestelyistä ja kehittelytarpeista 2014 Mikä muuttui Diabeteskeskuksen myötä? Suvimarja Aranko, erikoislääkäri Espoon Diabeteskeskuksen vastuulääkäri Diabetesliiton asiantuntijaryhmän raportti: T1DM hoidosta, hoitojärjestelyistä ja kehittelytarpeista

Lisätiedot

Tammelakeskuksen terveysasema, POTKU 4 hankkeen raportti

Tammelakeskuksen terveysasema, POTKU 4 hankkeen raportti Tammelakeskuksen terveysasema, POTKU 4 hankkeen raportti Tammelakeskuksen terveysasema sijaitsee Tampereen kaupungin keskustassa. Aseman väestöpohja on noin 40 000 asukasta. Asiakaskunta on pääosin ikäihmisiä.

Lisätiedot

Hyvä Potku-työryhmä 21.4.2015

Hyvä Potku-työryhmä 21.4.2015 ROVANIEMEN KAUPUNKI Hyvä Potku Loppuraportti Hyvä Potku-työryhmä 21.4.2015 Loppuraportissa kuvataan avovastaanoton kehittämistyötä Hyvä Potku-hankkeessa 10.9.2014-13.5.2015 2 1. OSALLISTUJAT Hyvä Potku

Lisätiedot

Hyvä Isokyröläinen! Perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen

Hyvä Isokyröläinen! Perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen PÄIVITETTY 2016 Hyvä Isokyröläinen! Perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen perusteella Seinäjoen kaupunki. Tässä esitteessä kerrotaan järjestettävien

Lisätiedot

ESPOON KESKUKSEN VASTAANOTTOTOIMINTA HYVÄ VASTAANOTTO -HANKE SAMARIAN TERVEYSASEMALLA 9.2.2010-30.11.2010

ESPOON KESKUKSEN VASTAANOTTOTOIMINTA HYVÄ VASTAANOTTO -HANKE SAMARIAN TERVEYSASEMALLA 9.2.2010-30.11.2010 LOPPURAPORTTI 5.11.2010 /JL, HMT, HL ESPOON KESKUKSEN VASTAANOTTOTOIMINTA HYVÄ VASTAANOTTO -HANKE SAMARIAN TERVEYSASEMALLA 9.2.2010-30.11.2010 Osallistujat: Helena Lappalainen, apulaisylilääkäri Liselott

Lisätiedot

Uudet toimintamallit käyttöön yhteistyössä asiakkaiden ja henkilöstön kanssa Ylä-Savon SOTE kuntayhtymässä

Uudet toimintamallit käyttöön yhteistyössä asiakkaiden ja henkilöstön kanssa Ylä-Savon SOTE kuntayhtymässä ASSI-hanke - Asiakaslähtöisten omahoitoa ja etähoitoa tukevien sähköisten palvelujen ja palveluprosessien käyttöönoton innovaatiot perusterveydenhuollossa, 1.10.2012-31.12.2014 Uudet toimintamallit käyttöön

Lisätiedot

Kansalaisten ja asiakkaiden näkemykset valinnanvapaudesta ja palvelujen integraatiosta

Kansalaisten ja asiakkaiden näkemykset valinnanvapaudesta ja palvelujen integraatiosta Kansalaisten ja asiakkaiden näkemykset valinnanvapaudesta ja palvelujen integraatiosta Anna-Mari Aalto ja Laura Hietapakka Mitä valinnanvapaus tuo tullessaan näkökulmia sote-uudistukseen seminaari 15.3.2016

Lisätiedot

(Valmistelija: Kunnanjohtaja Karoliina Frank, p. 040 330 6002)

(Valmistelija: Kunnanjohtaja Karoliina Frank, p. 040 330 6002) LOPEN KUNNAN TERVEYSPALVELUT Kunnanhallitus 25.4.2016 ( 78): Lopen kunnanhallitus keskusteli kokouksessaan 30.3.2016 kohdassa muut asiat Lopen kunnan terveyspalveluista. Keskustelun pohjana oli kuntalaiskeskustelu

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017 1

NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017 1 NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017 1 Vanhusneuvosto 29.05.2017 KÄSITELLYT ASIAT Sivu 10 Klaukkalan terveysaseman toiminnan esittely / asiantuntijasairaanhoitaja Merja Tuominen 11 Edellisen kokouksen pöytäkirjan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (6) Kaupunginvaltuusto Kj/32 27.11.2013

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (6) Kaupunginvaltuusto Kj/32 27.11.2013 Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (6) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 18.11.2013 1226 HEL 2013-007690 T 00 00 03 Päätös Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Hyvä Potku loppuraportti. Kontiolahden terveysasema

Hyvä Potku loppuraportti. Kontiolahden terveysasema Hyvä Potku loppuraportti Kontiolahden terveysasema Hyvä Potku loppuraportti Kontiolahden terveysasema Apulaisylilääkäri Riitta Myyry Lääkäri Tomi Kiiala Sairaanhoitaja Leena Lukkarinen Sairaanhoitaja Tea

Lisätiedot

HYVÄ VASTAANOTTO LOPPURAPORTTI Kierros 5, 2012. Keravan terveyskeskus Suun terveydenhoito

HYVÄ VASTAANOTTO LOPPURAPORTTI Kierros 5, 2012. Keravan terveyskeskus Suun terveydenhoito HYVÄ VASTAANOTTO LOPPURAPORTTI Kierros 5, 2012 Keravan terveyskeskus Suun terveydenhoito SISÄLLYS 1. JOHDANTO 2. LÄHTÖTILANNE 3. TAVOITTEET 4. MITTAUKSET 4.1 Tasapainolaskurimittaukset 4.2 Tulokset tasapainolaskurista

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet kuntoutuksen ja työhyvinvoinnin erikoislehti Työhyvinvoinnin vuosikymmenet Työyhteisö keskeisessä roolissa: SAIRAUSPOISSAOLOT PUOLITTUIVAT VERVE 1965-2015 Palvelujärjestelmän MONIMUTKAISUUS HÄMMENTÄÄ TYÖKYKYJOHTAMINEN

Lisätiedot

Diabetesliiton kuntoutus ja koulutustoiminta. 1.3.2014 Outi Himanen, koulutuspäällikkö

Diabetesliiton kuntoutus ja koulutustoiminta. 1.3.2014 Outi Himanen, koulutuspäällikkö Diabetesliiton kuntoutus ja koulutustoiminta 1.3.2014 Outi Himanen, koulutuspäällikkö Diabetesliiton kuntoutus ja koulutus tarjoaa Kuntoutusta ja sopeutumisvalmennusta diabeetikoille asiakaslähtöistä hoidonohjausta

Lisätiedot

MIELENTERVEYS JA PÄIHDEPALVELUT

MIELENTERVEYS JA PÄIHDEPALVELUT MIELENTERVEYS JA PÄIHDEPALVELUT Mielenterveys ja päihde SAStyöryhmä Puheenjohtaja 0400 447 633 Terveyskeskus Päivystysajanvaraus ma su 8 22 (06) 2413 3200 Terveyskeskus Ei kiireellinen ajanvaraus ma pe

Lisätiedot

Hoitotakuun toteutuminen yleisterveydenhuollossa terveyskeskuksissa

Hoitotakuun toteutuminen yleisterveydenhuollossa terveyskeskuksissa Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008 1 Hoitotakuun toteutuminen yleisterveydenhuollossa terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille, lokakuu 2008 Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008

Lisätiedot

Terveys- ja hoitosuunnitelma osana pitkäaikaissairaan hoitoprosessia

Terveys- ja hoitosuunnitelma osana pitkäaikaissairaan hoitoprosessia Terveys- ja hoitosuunnitelma osana pitkäaikaissairaan hoitoprosessia Terveyskeskusten johdon neuvottelupäivät 7.-8.2.2013 Erja Oksman hankejohtaja Väli-Suomen POTKU -hanke POTKU -hanke Väli-Suomen Kaste-hanke

Lisätiedot

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen 2015 - Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen Oma valtuustokauden tavoite Tulostavoite / tavoite Mittari / arviointikriteeri Seuranta 30.4. Työn tuottavuus Sote-palveluissa paranee Tuottavuus

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon asiakkuuden uudet ulottuvuudet. Tampere

Perusterveydenhuollon asiakkuuden uudet ulottuvuudet. Tampere Perusterveydenhuollon asiakkuuden uudet ulottuvuudet Tampere 17.4.2008 Erja Wiili Peltola, Stakes erja.wiili peltola@stakes.fi Kari Puro, Duodecim 2007;123: Kun perusterveydenhuolto ei toimi, ontuu koko

Lisätiedot

Kysely kansanterveyshoitajille 2011 Yhteenvetoraportti, N=18, Julkaistu: 19.5.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Kysely kansanterveyshoitajille 2011 Yhteenvetoraportti, N=18, Julkaistu: 19.5.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Kysely kansanterveyshoitajille 2011 Yhteenvetoraportti, N=18, Julkaistu: 19.5.2011 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Valitse terveysasema, jolla työskentelet Seutu I 9 50,00% Seutu II 3 16,67% Seutu III

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2011 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 18.1.2011

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2011 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 18.1.2011 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2011 1 35 MUUTOSVAATIMUS PERUUTTAMATTOMASTA VASTAANOTTOAJASTA PERITTÄVÄÄ MAKSUA KOSKEVASTA PÄÄTÖKSESTÄ Terke 2010-2721 Esityslistan asia TJA/35 TJA Terveyslautakunta päätti

Lisätiedot

Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana

Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Selvitys 1 (5) Sosiaali- ja terveyskeskus Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana Toiminnan taustaa ja käsitteen määrittelyä: Mielenterveyskuntoutuja tarkoittaa

Lisätiedot

Hyvä Potku Siilaisen terveysasemalla, Joensuun terveyskeskuksessa 2014-2015

Hyvä Potku Siilaisen terveysasemalla, Joensuun terveyskeskuksessa 2014-2015 Hyvä Potku Siilaisen terveysasemalla, Joensuun terveyskeskuksessa 2014-2015 Siilaisen terveysasema, Joensuu Heiskanen Maili, osastonhoitaja Katajavuori Tuulia, apulaisylilääkäri Kosunen Tiina, sairaanhoitaja

Lisätiedot

Hyvä vastaanotto. Loppuraportti. Tampereen tk, Linnainmaan terveysasema

Hyvä vastaanotto. Loppuraportti. Tampereen tk, Linnainmaan terveysasema Hyvä vastaanotto Loppuraportti Tampereen tk, Linnainmaan terveysasema Sisältö Mikä on hyvä vastaanotto hanke?...3 Linnainmaan terveysasema...4 Lähtökohdat Hyvä vastaanotto hankkeeseen...4 Ongelmien kartoitus...5

Lisätiedot

Pisara-Diapoliksen tulokset ja kokemukset

Pisara-Diapoliksen tulokset ja kokemukset Pisara-Diapoliksen tulokset ja kokemukset 12.11.2013 Jouni Rahko, yleislääketieteen erikoislääkäri Salli Saulio, diabeteshoitaja Taustaa Pisara-hankkeelle Diabeteksen hoito ei ole kallista, mutta puutteellisesta

Lisätiedot

Kuinka käytät Lieksan terveyskeskuksen poliklinikan palveluita?

Kuinka käytät Lieksan terveyskeskuksen poliklinikan palveluita? Kuinka käytät Lieksan terveyskeskuksen poliklinikan palveluita? Päivystys Aika päivystykseen varataan aina ensisijaisesti puhelimitse. Hoidon tarpeen arvioinnin suorittaa aina sairaanhoitaja, joka ohjaa

Lisätiedot

OMAHOITOLOMAKE Liite 3

OMAHOITOLOMAKE Liite 3 OMAHOITOLOMAKE Liite 3 Sinulle on varattu seuraava aika: Sairaanhoitajan vastaanotolle: Aika lääkärille ilmoitetaan myöhemmin Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytä tämä omahoitolomake

Lisätiedot

NYKYTILA-ANALYYSI LÄNSI-POHJAN TILANTEESTA

NYKYTILA-ANALYYSI LÄNSI-POHJAN TILANTEESTA NYKYTILA-ANALYYSI LÄNSI-POHJAN ALUEEN MUISTISAIRAIDEN SA A HOIDON O TILANTEESTA Saara Bitter KEMI-TORNIO-KEMINMAA-TERVOLA annika@lapinmuistiyhdistys.fi YLITORNIO annika@lapinmuistiyhdistys.fi Kunnat ja

Lisätiedot

K A R V I A I S E N PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ TÄRKEIMPIÄ PUHELINNUMEROITA JA YHTEYSTIETOJA. Tiedot on tarkoitettu lähinnä vihtiläisille ikäihmisille.

K A R V I A I S E N PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ TÄRKEIMPIÄ PUHELINNUMEROITA JA YHTEYSTIETOJA. Tiedot on tarkoitettu lähinnä vihtiläisille ikäihmisille. PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ K A R V I A I S E N TÄRKEIMPIÄ PUHELINNUMEROITA JA YHTEYSTIETOJA Tiedot on tarkoitettu lähinnä vihtiläisille ikäihmisille. Tiedot on koottu Karviaisen 27.4.2010 päivittämästä palveluoppaasta.

Lisätiedot

HYVÄ VASTAANOTTO KESKUSTAN TERVEYSASEMA, OULU LOPPURAPORTTI

HYVÄ VASTAANOTTO KESKUSTAN TERVEYSASEMA, OULU LOPPURAPORTTI HYVÄ VASTAANOTTO 28.9.2011 26.09.2012 KESKUSTAN TERVEYSASEMA, OULU LOPPURAPORTTI 1 Sisällysluettelo 2. Sisällysluettelo 3. Yleistä Osallistujat 4. Ongelmat 5. Tavoitteet 6. Keinot 7. Toteutus 8. Mittauksia

Lisätiedot

Loppuraportti 2014-2015

Loppuraportti 2014-2015 Loppuraportti 2014-2015 Oulaisten terveyskeskus Heidi Veteläinen Sanna Röyttä Maarit Nylund Sisällysluettelo 1. Johdanto 2 2. Oulaisten kaupunki 3 3. Oulaisten perusturva 3 4. Pohjois-pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Lisätiedot

Elinkeinoelämän keskusliitto ja Palvelualat Ry, kutsuvierastilaisuus Finlandia talo, 28.11.2009

Elinkeinoelämän keskusliitto ja Palvelualat Ry, kutsuvierastilaisuus Finlandia talo, 28.11.2009 Case Keminmaa Yksityiset palvelut julkisessa palveluntuotannossa Elinkeinoelämän keskusliitto ja Palvelualat Ry, kutsuvierastilaisuus Finlandia talo, 28.11.2009 Puhujat Keminmaan kunnan esittely ja taustaa

Lisätiedot

Ajankohtaista Pukinmäen terveyspalveluista ja Malmin sairaalan tilanteesta 17.4.2012

Ajankohtaista Pukinmäen terveyspalveluista ja Malmin sairaalan tilanteesta 17.4.2012 Ajankohtaista Pukinmäen terveyspalveluista ja Malmin sairaalan tilanteesta 17.4.2012 Pukinmäen terveysasema- ja neuvolapalvelut Malmin terveysasema 19 lääkärin terveysasema, jossa hyvä työvoimatilanne

Lisätiedot

Hoitotakuun toteutuminen terveyskeskuksissa (ei sisällä suun terveydenhuoltoa) Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille, huhtikuu 2008

Hoitotakuun toteutuminen terveyskeskuksissa (ei sisällä suun terveydenhuoltoa) Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille, huhtikuu 2008 Hoitotakuun toteutuminen terveyskeskuksissa (ei sisällä suun terveydenhuoltoa) Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille, huhtikuu 2008 Selvitys Kysely toteutettiin huhtikuussa 2008 Luonteeltaan selvitys:

Lisätiedot

Ravitsemuskoulutuskysely sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille

Ravitsemuskoulutuskysely sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille Ravitsemuskoulutuskysely sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille Riikka Suorajärvi-Bron Kehittämissuunnittelija TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti PTH-TE-yksikkö Aksila Tavoitteet Tavoitteena

Lisätiedot

Hoitohenkilökunnan asenteet päihdeasiakkaita kohtaan alueen ensiavuissa ja tk:n poliklinikoilla (osa tuloksista alustavia)

Hoitohenkilökunnan asenteet päihdeasiakkaita kohtaan alueen ensiavuissa ja tk:n poliklinikoilla (osa tuloksista alustavia) Hoitohenkilökunnan asenteet päihdeasiakkaita kohtaan alueen ensiavuissa ja tk:n poliklinikoilla (osa tuloksista alustavia) Aluekoordinaattori Anne Heikkilä Etelä Kymenlaakso anne.heikkila@kotka.fi 15.11.2011

Lisätiedot

AvoHILMOn käsite- ja luokituskysymyksiä

AvoHILMOn käsite- ja luokituskysymyksiä AvoHILMOn käsite- ja luokituskysymyksiä 26.10.2010 26.10.2010 Pirjo Tuomola 1 AvoHILMO-luokitusten ylläpito ja kehittäminen AvoHILMOssa käytettävistä luokituksista ja niiden kehittämisestä vastaa pth avohoidon

Lisätiedot

Väestön mielipiteet hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta

Väestön mielipiteet hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta Väestön mielipiteet hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta Kyselyn toteutus Lääkäriliitto selvitti marraskuussa 2014 kansalaisten käsityksiä hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta. Tutkimuksen

Lisätiedot

Kuntalaisaloite/Pohjois-Kuoreveden asukkaille Ylä-Pirkanmaan terveydenhuoltoalueen palveluja

Kuntalaisaloite/Pohjois-Kuoreveden asukkaille Ylä-Pirkanmaan terveydenhuoltoalueen palveluja Kaupunginhallitus 76 07.03.2011 SoTe -tilaajalautakunta 30 28.04.2011 Kuntalaisaloite/Pohjois-Kuoreveden asukkaille Ylä-Pirkanmaan terveydenhuoltoalueen palveluja 1651/06.00.00/2010 Khall 76 Valmistelija:

Lisätiedot

Diabetesseulontaa ja varhaista hoitoa outokumpulaisittain

Diabetesseulontaa ja varhaista hoitoa outokumpulaisittain Diabetesseulontaa ja varhaista hoitoa outokumpulaisittain Kansallinen Diabetesfoorumi 2012 Helsinki 15.5.2012 Hilkka Tirkkonen Yleislääketieteen erikoislääkäri, diabeteksen hoidon erityispätevyys Outokumpu

Lisätiedot

HYVÄ VASTAANOTTO -HANKE LOPPURAPORTTI Nastolan terveysasema Suun terveydenhuolto

HYVÄ VASTAANOTTO -HANKE LOPPURAPORTTI Nastolan terveysasema Suun terveydenhuolto 2013 HYVÄ VASTAANOTTO -HANKE LOPPURAPORTTI Nastolan terveysasema Suun terveydenhuolto Sisällys 1. Johdanto 2. Lähtötilanne 3. Tavoitteet 4. Mittaukset 4.1 Tasapainolaskurimittaukset 4.2 Tulokset tasapainolaskurista

Lisätiedot

Terveysasemien toimistot ovat avoinna normaalisti klo 8.00-15.00. Yhteystiedot liitteessä 1.

Terveysasemien toimistot ovat avoinna normaalisti klo 8.00-15.00. Yhteystiedot liitteessä 1. TERVEYSKESKUKSEN TOIMINTA KESÄLLÄ 2008 Hämeenlinnan kaupungissa, Hauholla, Parolassa, Kalvolassa ja Rengossa terveysasemat ovat auki koko kesän. Pappilanniemen terveysasema on suljettu 23.6.- 3.8.2008.

Lisätiedot

TERVEYSKESKUKSEN VASTAANOTTOTOIMINTOJEN KEHITTÄMINEN 2015

TERVEYSKESKUKSEN VASTAANOTTOTOIMINTOJEN KEHITTÄMINEN 2015 1 Arja Heittola Marita Marttila Sari Koistinen 12.1.2015 TERVEYSKESKUKSEN VASTAANOTTOTOIMINTOJEN KEHITTÄMINEN 2015 1. KONSULTTISELVITYKSESTÄ: Erikoissairaanhoidon poliklinikkakäyntimäärät korkeat kautta

Lisätiedot

Lauritsalan pilotin tilannekatsaus

Lauritsalan pilotin tilannekatsaus Lauritsalan pilotin tilannekatsaus 7.3.2014 Minna Lignell, Marja Kosonen, Ritva Simpanen, Satu Simolin Taustalla palveluverkkouudistus Eksoten johtoryhmä on määritellyt organisaation strategianmukaiset

Lisätiedot

Talousarvio & taloussuunnitelma 2016 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO

Talousarvio & taloussuunnitelma 2016 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto, Paula Sundqvist, Sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille

Lisätiedot

Raision yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen järjestäminen

Raision yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen järjestäminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 449/00.04.01/2012 150 Raision yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen järjestäminen Tiivistelmä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

Muistisairauksien hoito ja päivittäisissä toiminnoissa tukeminen

Muistisairauksien hoito ja päivittäisissä toiminnoissa tukeminen Muistisairauksien hoito ja päivittäisissä toiminnoissa tukeminen (Versio 1) - Oulun kaupunki Sote tuotanto 24.1.2014 Muistisairauksien hoito ja päivittäisissä toiminnoissa tukeminen Luokka Tarkoitus Prosessin

Lisätiedot

Kansalaisille suunnattujen palvelujen leviäminen. Prof. Jarmo Reponen, FinnTelemedicum /MIPT Oulun yliopisto

Kansalaisille suunnattujen palvelujen leviäminen. Prof. Jarmo Reponen, FinnTelemedicum /MIPT Oulun yliopisto Kansalaisille suunnattujen palvelujen leviäminen Prof. Jarmo Reponen, FinnTelemedicum /MIPT Terveydenhuollon tietojärjestelmien organisaatiokysely 2017 Osa THL:n koordinoimaa STEPS 2.0 tutkimuskokonaisuutta

Lisätiedot

LÄÄKÄRIN JA HOITAJAN TIIMITYÖ RINTASYÖVÄN HOIDOSSA

LÄÄKÄRIN JA HOITAJAN TIIMITYÖ RINTASYÖVÄN HOIDOSSA LÄÄKÄRIN JA HOITAJAN TIIMITYÖ RINTASYÖVÄN HOIDOSSA Erikoislääkäri Anna- Liisa Kautio ja sairaanhoitaja Elina Rinkineva TAYS Syöpätautien poliklinikka 1 9.6.2014 9.5.2014 TYÖPARITYÖSKENTELY Omat vierekkäiset

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNGIN TERVEYDENHUOLLON PALVELUT

KEMIN KAUPUNGIN TERVEYDENHUOLLON PALVELUT KEMIN KAUPUNGIN TERVEYDENHUOLLON PALVELUT Esitteen kuvat Tiina Laukkanen 2 KEMIN KAUPUNGIN TERVEYDENHUOLLON PALVELUT KEMIN KAUPUNGIN VASTAANOTTOPALVELUT LÄÄKÄRIEN JA SAIRAANHOITAJIEN VASTAANOTOT Avoinna

Lisätiedot

Omahoidon jalkauttamisen kokemuksia

Omahoidon jalkauttamisen kokemuksia Omahoidon jalkauttamisen kokemuksia Päivi Pesola 11.9.2012 Kajaani VISIO miksi Oulun Omahoitopalvelu Palvelut ovat kuntalaisten saatavilla 24/7, ilman että tarvitsee lähteä kotoa asioimaan tai jonottaa

Lisätiedot

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Satasairaala Syöpätautien yksikkö Päivitys 2/19 Syöpätautien poliklinikka Sisällys Syöpätautien vastuualue... 3 Potilaana syöpätautien poliklinikalla... 4 Yleistä

Lisätiedot

Kotkansaaren ja Länsi-Kotkan terveysasemat HYVÄ VASTAANOTTO 2010

Kotkansaaren ja Länsi-Kotkan terveysasemat HYVÄ VASTAANOTTO 2010 Kotkansaaren ja Länsi-Kotkan terveysasemat HYVÄ VASTAANOTTO 2010 Reima Lavikainen ylilääkäri Saija Hämäläinen osastonhoitaja Kristina Könönen osastonhoitaja Janica Miettinen sairaanhoitaja Sirpa Borodulin

Lisätiedot

HAKEMUS RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄN PERUSTERVEYDENHUOLLON YMPÄRIVUOROKAUTISEN PÄIVYSTYKSEN JÄRJESTÄMISEEN 1.6.

HAKEMUS RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄN PERUSTERVEYDENHUOLLON YMPÄRIVUOROKAUTISEN PÄIVYSTYKSEN JÄRJESTÄMISEEN 1.6. Sosiaali- ja terveysministeriö Lääkintöneuvos Timo Keistinen Hallintoneuvos Anne Koskela Viitteet: Asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä (annettu 23.9.2014)

Lisätiedot

Sivu Kohta Vanha Uusi Muutoksen tyyppi

Sivu Kohta Vanha Uusi Muutoksen tyyppi Hilmo- 2019 - oppaaseen 16.11.2018 tehdyt muutokset Sivu Kohta Vanha Uusi Muutoksen tyyppi 1.3 Tiedonkeruuta ohjaavat 7 lait suorittaminen (Euroopan parlamentin ja neuvoston tietosuoja-asetuksen (2016/679)

Lisätiedot

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Satakunnan keskussairaala Syöpätautien yksikkö Päivitys 4/2015 Syöpätautien poliklinikka Sisällys Syöpätautien vastuualue... 3 Potilaana syöpätautien poliklinikalla...

Lisätiedot

Oulun Mielenterveys- ja päihdepalvelut muutosten pyörteissä

Oulun Mielenterveys- ja päihdepalvelut muutosten pyörteissä Oulun Mielenterveys- ja päihdepalvelut muutosten pyörteissä Johtamisen tiekartta hanke Loppuseminaari 29.9.2014 Sirkku Pikkujämsä Terveysjohtaja, Oulun kaupunki Oulun kaupungin tavoitteet mielenterveys-

Lisätiedot

Paraisten kaupunki Tilinpäätös 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO

Paraisten kaupunki Tilinpäätös 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Paula Sundqvist, sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille kuntalaisille ja kiireellinen

Lisätiedot

Perusturvalautakunta Kunnanhallitus

Perusturvalautakunta Kunnanhallitus Perusturvalautakunta 7 28.01.2016 Kunnanhallitus 43 15.02.2016 Kunnan vastaus aluehallintovirastolle selvityspyyntöön ESAVI/4431/05.07.03/2015, Kirkkonummen kunnan suun terveydenhuollon kuukausikohtainen

Lisätiedot

4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake

4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake 1 4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytäthän ystävällisesti tämän omahoitolomakkeen ennen suunnitellulle kontrollikäynnille

Lisätiedot

Paraisten kaupunki Kolmannesvuosiraportti elokuu 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO

Paraisten kaupunki Kolmannesvuosiraportti elokuu 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Katariina Korhonen HÄLSOVÅRD / Förändr.budget /Muutettu talousarvio Förverkligat / Prognos / Social- och hälsovårdsnämnden Käyttö % Ennuste Sosiaali- ja terveyslautakunta

Lisätiedot

eomahoidon käyttöohje

eomahoidon käyttöohje eomahoidon käyttöohje 1. KIRJAUTUMINEN eomahoitoon Pääset eomahoito-palveluun Nurmijärven kotisivujen kautta: www.nurmijarvi.fi -> Perhe ja hyvinvointi -> Terveyspalvelut -> Sähköiset palvelut Varmenna

Lisätiedot

Hyvä Isokyröläinen! Vuoden 2009 alusta perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen

Hyvä Isokyröläinen! Vuoden 2009 alusta perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen PÄIVITETTY 2015 Hyvä Isokyröläinen! Vuoden 2009 alusta perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen perusteella Seinäjoen kaupunki. Tässä esitteessä

Lisätiedot

Omasote kenen oma? Sähköinen hyvinvointi- ja asiointipalvelu asiakkaan tukena Pohjois-Suomen hoitotiedepäivät Kajaanissa

Omasote kenen oma? Sähköinen hyvinvointi- ja asiointipalvelu asiakkaan tukena Pohjois-Suomen hoitotiedepäivät Kajaanissa Omasote kenen oma? Sähköinen hyvinvointi- ja asiointipalvelu asiakkaan tukena 11.5.2017 Pohjois-Suomen hoitotiedepäivät Kajaanissa Kristiina Taskinen erikoissuunnittelija, FM Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 72

Espoon kaupunki Pöytäkirja 72 05.06.2012 Sivu 1 / 1 1552/01.01.01/2012 72 Valtuustokysymys Espoon terveysasemien rekrytoinnista (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Heinänen Tuula, puh. (09) 816 23332 Kumpulainen Tuija, puh. (09)

Lisätiedot

Avohoitotoiminnan kehittäminen PSHP:ssä

Avohoitotoiminnan kehittäminen PSHP:ssä Avohoitotoiminnan kehittäminen PSHP:ssä Sirpa Salin, projektipäällikkö, TtT, PSHP 6.9.2011 Sirpa Salin 1 Tavoitteena on Kehittää poliklinikkatoimintaa aiempaa Tuottavammaksi Vaikuttavammaksi Laadukkaammaksi

Lisätiedot

Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut YTLTK 26.3.2014 liite 5

Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut YTLTK 26.3.2014 liite 5 Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut YTLTK 26.3.2014 liite 5 Juankosken, Kaavin, Lapinlahden, Maaningan, Rautavaaran, Siilinjärven ja Tuusniemen ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue ja Kuopion

Lisätiedot

Muutokset ja toiminnan rajaukset Kainuun soten palvelupisteissä kesällä 2015

Muutokset ja toiminnan rajaukset Kainuun soten palvelupisteissä kesällä 2015 Hallitus 91 06.05.2015 Muutokset ja toiminnan rajaukset Kainuun soten palvelupisteissä kesällä 2015 H 91 1. Terveyden ja sairaudenhoitopalvelut Aikuisten mielenterveyspalveluiden ja riippuvuuksien hoito:

Lisätiedot

Kiireellinen ja kiireetön terveydenhoito Tampereella Milloin omalle terveysasemalle? Milloin Ensiapu Acutaan?

Kiireellinen ja kiireetön terveydenhoito Tampereella Milloin omalle terveysasemalle? Milloin Ensiapu Acutaan? Kiireellinen ja kiireetön terveydenhoito Tampereella Milloin omalle terveysasemalle? Milloin Ensiapu Acutaan? HYVINVOINTIPALVELUT Kiireellinen ja kiireetön terveydenhoito Tampereella 2 TÄRKEÄT PUHELINNUMEROT

Lisätiedot

Käyntien odotusajat Salo, THL AVOHILMO perusterveydenhuollon lääkärit Käynnit Aika: 2015 09/2015 Palvelumuoto: Sairaanhoito Avosairaanhoito

Käyntien odotusajat Salo, THL AVOHILMO perusterveydenhuollon lääkärit Käynnit Aika: 2015 09/2015 Palvelumuoto: Sairaanhoito Avosairaanhoito 276/06.00.00/2016 Vastaus Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntöön hoitoonpääsyn toteutumisesta perusterveydenhuollossa Lounais-Suomen aluehallintoviraston pyytää kirjeellään LSAVI/3818/05.07.03/2015

Lisätiedot

Kolmannesvuosiraportti elokuu 2015 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO

Kolmannesvuosiraportti elokuu 2015 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto, Paula Sundqvist, sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille

Lisätiedot

Muutoksia maksuttomien hoitotarvikkeiden jakeluun 1.11.2013 alkaen

Muutoksia maksuttomien hoitotarvikkeiden jakeluun 1.11.2013 alkaen 1.11.2013 SODANKYLÄN TERVEYSKESKUS TIEDOTTAA Muutoksia maksuttomien hoitotarvikkeiden jakeluun 1.11.2013 alkaen Sodankylän kunnan perusturvalautakunta on hyväksynyt uudet ohjeet maksuttomien hoitotarvikkeiden

Lisätiedot

Vastaus valtuustoaloitteeseen 2/2010: Terveyskeskuksen ajanvarauksen parantaminen. Valtuustoaloitteita koskeva sääntely

Vastaus valtuustoaloitteeseen 2/2010: Terveyskeskuksen ajanvarauksen parantaminen. Valtuustoaloitteita koskeva sääntely Perusturvalautakunta 65 4.0.03 Kunnanhallitus 488 8..03 Kunnanvaltuusto 68 9..03 Vastaus valtuustoaloitteeseen /00: Terveyskeskuksen ajanvarauksen parantaminen 04/06.0.00/0 Perusturvalautakunta 4.0.03

Lisätiedot

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle 2 3 Lukijalle Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa sinua sairautesi seurannassa ja antaa lisäksi tietoa sinua hoitavalle hoitohenkilökunnalle hoitotasapainostasi.

Lisätiedot

1.5.2011 voimaan tullut terveydenhuoltolaki antaa mahdollisuuden valita terveysasema, jolta saa tarvitsemansa terveydenhuollon palvelut:

1.5.2011 voimaan tullut terveydenhuoltolaki antaa mahdollisuuden valita terveysasema, jolta saa tarvitsemansa terveydenhuollon palvelut: Hyvä hämeenlinnalainen! 1.5.2011 voimaan tullut terveydenhuoltolaki antaa mahdollisuuden valita terveysasema, jolta saa tarvitsemansa terveydenhuollon palvelut: Terveydenhuoltolaki Luku 6 47 Henkilö voi

Lisätiedot

OMA LÄÄKÄRISI MATINKYLÄ

OMA LÄÄKÄRISI MATINKYLÄ OMA LÄÄKÄRISI MATINKYLÄ Esittely 10.12.2018 Suurpellon ja Henttaan asukkaille Wera Sinkkonen ESITTÄYTYMINEN Wera Sinkkonen Oma Lääkärisi Vastaava lääkäri Yleislääketieteen erikoislääkäri Oma Lääkärisi

Lisätiedot

Hyvä vastaanotto -hanke Loppuraportti

Hyvä vastaanotto -hanke Loppuraportti Hyvä vastaanotto -hanke Loppuraportti 5.9.2012 Töölön terveysasema Markku Lehikoinen, Tuulia Meriniemi, Cinzia Sarti, Juhani Sorvo, Hillevi Tanhuanpää, Mikko Valkonen ja Shari Vierto Sisällysluettelo:

Lisätiedot

Puhelutiedot 2015, Joensuun terveysasemat

Puhelutiedot 2015, Joensuun terveysasemat Puhelutiedot 215 kuukausitt Soitetut ja hoidetut puhelut terveysasemittain, Joensuun terveysasemat Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Soitetut Hoidetut

Lisätiedot

TERVEYSPALVELUIDEN SAATAVUUS N keskiarvo

TERVEYSPALVELUIDEN SAATAVUUS N keskiarvo LIITE 6 1(2) Taulukko 2. Aloitusvaiheen tulosten keskiarvot ja keskihajonnat. TERVEYSPALVELUIDEN SAATAVUUS N keskiarvo keskihajonta Henkilökunnan riittävyys 32 2,99 6,75 Henkilökuntaa on riittävästi 32

Lisätiedot

Systemaattinen hoito ja hoidonohjaus. Asiakasnäkökulma hoidon laadun kehittämiseen

Systemaattinen hoito ja hoidonohjaus. Asiakasnäkökulma hoidon laadun kehittämiseen Systemaattinen hoito ja hoidonohjaus Asiakasnäkökulma hoidon laadun kehittämiseen 1 Diabetesta sairastavien hoidon laadun ulottuvuudet Prosessit Resurssit Tulokset Vaikuttavuus Potilaskeskeisyys Oikea-aikaisuus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25 17.02.2016 Sivu 1 / 1 259/2016 06.00.00 25 Selvitys aluehallintovirastolle hoitoonpääsyn toteutumisesta Espoon perusterveydenhuollossa ja suun terveydenhuollossa Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Kumpulainen,

Lisätiedot

Pikapoli - uusi vastaanoton toimintamalli saatavuuden parantamiseksi. Ylilääkäri Outi Pohjola 28.11.2014 Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Rovaniemi

Pikapoli - uusi vastaanoton toimintamalli saatavuuden parantamiseksi. Ylilääkäri Outi Pohjola 28.11.2014 Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Rovaniemi Pikapoli - uusi vastaanoton toimintamalli saatavuuden parantamiseksi Ylilääkäri Outi Pohjola 28.11.2014 Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Rovaniemi Mikä on pikapoli? Uusi hoitajavetoinen malli tarjota

Lisätiedot

Hyvä vastaanotto Bra Mottagning

Hyvä vastaanotto Bra Mottagning Hyvä vastaanotto Bra Mottagning Rajakylän terveysasema 2012-2015 LOPPURAPORTTI Työryhmä: Arponen Jesse, tkl Kahelin Hilkka, lh Kaupinmäki Eija, tkl Karppinen Pirjo, sh Karppinen Anita, th Ollila Virpi,

Lisätiedot

Potilashoidon vuosikertomus 2015 Turunmaan sairaala

Potilashoidon vuosikertomus 2015 Turunmaan sairaala Potilashoidon vuosikertomus 2015 Turunmaan sairaala Turunmaan sairaala (TMS) Sairaala on toiminut sairaanhoitopiirin liikelaitoksena vuoden 2006 alusta alkaen. Se tarjoaa erikoissairaanhoidon palveluita

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 24. Valtuusto 28.01.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 24. Valtuusto 28.01.2013 Sivu 1 / 1 Valtuusto 28.01.2013 Sivu 1 / 1 4468/06.00.00/2012 Sosiaali- ja terveyslautakunta 116 22.11.2012 Kaupunginhallitus 375 17.12.2012 24 Valtuustokysymys reumapotilaiden hoidon turvaamisesta Valmistelijat

Lisätiedot

Omahoitopalvelut muutos hoitoprosesseissa

Omahoitopalvelut muutos hoitoprosesseissa Omahoitopalvelut muutos hoitoprosesseissa Eila Erkkilä, hyl Terveydenhuollon laatupäivä 25.3.2015 Suomen nuorin väestö Keski-ikä on 37,4 vuotta Asukasluku 196 361 (1.1.2015) alle 18 23 % 18-64 63 % yli

Lisätiedot

Käypä hoito -indikaattorit, depressio

Käypä hoito -indikaattorit, depressio 1 Käypä hoito -indikaattorit, depressio Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat Depressio Käypä hoito suositukseen (2014). Käypä hoito -työryhmä on nostanut suosituksesta keskeisiksi implementoitaviksi

Lisätiedot

Talousarvio & taloussuunnitelma 2015 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO

Talousarvio & taloussuunnitelma 2015 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto, Paula Sundqvist, vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito

Lisätiedot

ASTMAPOTILAAN HOITOPOLKU: HENGITYSHOITAJA/ASTMALÄÄKÄRI

ASTMAPOTILAAN HOITOPOLKU: HENGITYSHOITAJA/ASTMALÄÄKÄRI Astmapotilaan hoidon aloitus ja hoitopolku Simon terveysasemalla ASTMAPOTILAAN HOITOPOLKU: HENGITYSHOITAJA/ASTMALÄÄKÄRI Terveyskeskuksessa on jo ennestään käytössä suhteellisen hyvin toimiva astmapotilaan

Lisätiedot

/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake

/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake 1 23.11.2011/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytäthän ystävällisesti tämän omahoitolomakkeen ennen suunnitellulle kontrollikäynnille

Lisätiedot

MÄNTYNUMMEN TERVEYSASEMAN

MÄNTYNUMMEN TERVEYSASEMAN 2011-2012 MÄNTYNUMMEN TERVEYSASEMAN HYVÄ VASTAANOTTOPROJEKTI LOHJAN TERVEYSKESKUS Mäntynummen terveysasema 2011-2012 LOHJAN TERVEYSKESKUKSEN MÄNTYNUMMEN TERVEYSASEMAN HYVÄVASTAANOTTOHANKEEN LOPPURAPORTTI

Lisätiedot