Rakennusvalvonta Oulu. Pekka Seppälä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rakennusvalvonta Oulu. Pekka Seppälä 29.10.2013"

Transkriptio

1 Rakennusvalvonta Oulu Pekka Seppälä

2 TULEVAISUUDEN TALON LAATUPOLKU PERUSTANA ENERGIAVIISAS MAANHANKINTA, KAAVOITUS JA YHDYSKUNTARAKENNE Energiankulutusta voidaan pienentää huomioimalla valintoja seuraavan laatupolun mukaisesti. Valintoja ei tule tehdä kosteudenkestävyyden ja sisäilmaston kustannuksella., Pekka Seppälä

3 RAKENNUSPROSESSIN KOSTEUDENHALLINTA Tilastotietojen mukaan noin 50 %:ssa asuinnoissa ja 70 %:ssa kouluissa on korjausta edellyttäviä kosteusvaurioita. Järkevämpää on alkaa suunnata huomio rakennuskannan laadun ja kosteuden sietokyvyn parantamiseen kuin ongelmista johtuvien seuraamusten jatkuvaan hoitoon.

4 KOSTEUSONGELMAN SYNTY Kosteusongelmia voi syntyä, jos hankkeen rakennuttamisessa/ohjauksessa, suunnittelussa, työmaalla tai rakennuksen ylläpidossa tai käytössä tehty virhe, jota ei ole huomattu tai asiallisesti hoidettu. Olisi suotavaa omaksua rakentamiseen ns. kuivaketju, joka vastaa elintarvikkeiden kylmäketjua.

5 KOSTEUSONGELMAN SYNTY Eräs merkittävä syy kosteus ja homeongelmien syntymiseen ovat asenteet. Muutosvastarinta uusia laadukkaampia rakentamistapoja vastaan on suuri ja kosteudenhallinnan uudet ja toimivat menettelytavat ohitetaan toteamalla, että näin on aina ennenkin tehty ja niin tehdään nytkin. ennen === > nyt

6 KOSTEUSONGELMAN SYNTY Asennemuutoksen pitäisi lähteä erityisesti rakennuttajasta, jonka hankkeen tavoiteasettelussa tulisi asettaa kosteudenhallintaan liittyviä selkeitä laatumäärityksiä ja huolehtia niiden toteuttamisesta. Kunnallinen rakennusvalvonta voi tukea laaturakentamista edellyttämällä lupaehdoissa hankekohtaista, riittävän kattavaa kosteudenhallintasuunnitelmaa.

7 KOSTEUSONGELMAN SYNTY Kosteuslaatuluokituksessa on eräitä systemaattisia menettelytapoja ja ratkaisuja kosteusongelman hallintaan ja homevaurion estämiseen. Perusperiaatteet pohjautuvat Oulun rakennusvalvonnan kehittämään ennakoivaan laadunohjaukseen, joka on ollut käytössä vuodesta 2004 lähtien, sekä työmaan kosteudenhallinnan mallirunkoon 2001, päivitetty 2008.

8 TAVOITE Tavoitteena on määrittää kosteuslaatuluokka vakiintuneiden mittausten kuten lämpökuvauksen ja tiiveysmittauksen tuloksista ja täydentää sitä suunnitteluratkaisujen ja työmaan kosteuden hallinnan arvioinnilla ja seurannalla sekä ilmanvaihdon säädöillä ja mittauksilla. Kosteuslaatuluokituksen kehittäminen alkoi Oulun rakennusvalvonnassa vuonna 2007 lämpökuvaus ja tiiveysmittausten tulosten analysoinnin yhteydessä. V 2011 luokitusta jatkojalostettiin ja julkaistiin RIL 250 julkaisussa

9 TAVOITE Paremman energiatehokkuuden tavoittelu edellyttää tehokkaampaa kosteusriskien hallintaa. Kosteuslaatuluokitus energiatodistuksen rinnalla antaa paremman kuvan kohteen kokonaislaadusta kuin energiatodistus yksinään.

10 HAASTEET Haasteena rakenteet tekniikka käyttö pilkottu vastuu

11 HAASTEET Parhaimmat rakennuspaikat on rakennettu. Rakentaminen siirtyy alueille, joissa on epäedulliset kosteusolosuhteet. Rakentamisen ohjauksessa ei riittävästi edellytetä rakennuksen ympäristön kosteusteknistä suunnittelua. Pintavedet, kasvit ja läjitetty lumi ovat liian lähellä julkisivuja.

12 HAASTEET Ennen ulkovaippa oli yksiaineinen massiivirakenne. Nykyään rakenteet ovat pääosin kerroksellisia, jotka ovat herkempiä suunnittelu, rakennus ja käyttövirheille kuin vanhat massiivirakenteet. Ilmanvaihtojärjestelmä osataan kohtalaisen hyvin suunnitella, mutta laitteita säätää ja huoltaa laiminlyödään. Laitteiden käyttöönotto opastus on puutteellista. Seurauksena on satunnaisesti toimiva ilmanvaihto, mistä useasti aiheutuu rakenteisiin kosteusrasitus.

13 HAASTEET Ennen taloon kannettiin ämpärillä vesi sisään ja toisella ulos. Sauna oli pihanperällä ja keskellä taloa oli massiivinen tulisija, jonka läpi virtasi runsaasti sisäilmaa ja korvausilma virtasi rakenteiden läpi kuvaten rakenteita ja sisäilmaa. Nyt pyykkihuolto, saunominen ym. kosteutta tuottavat toiminnat ovat siirtyneet asuntoon. Viisihenkisen perheen kuluttama vuotuinen vesimäärä on niin suuri, että jos talon viemäri suljettaisiin vuodeksi, niin talo täyttyisi vedellä, siis litraa/ vuosi. Jos vesestä edes 1 promille joutuu rakenteisiin, on kosteusvaurio todennäköistä.

14 HAASTEET Rakennushankkeet pilkotaan useampien osapuolten tehtäviksi, jolloin vastuu hämärtyy. Aikataulut tehdään kaiken muun kuin laaturakentamisen ehdoilla. Rakentamisen kustannustehokkuutta on pyritty parantamaan, mutta tämä on valitettavasti liian usein tapahtunut laadun ja kosteudenhallinnan kustannuksella.

15 TULEVAISUUDEN TALOJEN HAASTEET Tulevaisuuden talojen haasteet

16 TULEVAISUUDEN TALOJEN HAASTEET Ilmastomuutoksen hidastaminen on haaste. Rakentamista ohjaavat lait tulevat edellyttämään lähes nollaenergiatasoa sekä uudis että korjausrakentamisessa. Ollaanko valmiita??? Vielä ei ole riittävästi kokemusta ja tietoa. Tulevaisuuden talojen toteutus on kosteusteknisesti haastavaa. Ulkovaipan sisäpinnan ilmatiiveyden sekä ulkopuolisen sääsuojauksen merkitys kasvaa, jotta rakenne pysyy riittävän kuivana.

17 TULEVAISUUDEN TALOJEN HAASTEET Ilmastonmuutoksen arvioidaan vaikuttavan Suomessa tällä vuosisadalla siten, että lämpötila nousee, suhteellinen kosteus kasvaa, talvet ovat lauhempi, sademäärät, viistosateet, tuulet ja tulvat lisääntyvät, vedenpinta nousee. Nämä kaikki tulevaisuuden muutokset ovat kosteudenhallinnan kannalta epäsuotuisia.

18 KUIVAKETJU YHTEISTYÖ Rakennusprosessin kuivaketju edellyttää yhteistyötä

19 KUIVAKETJU YHTEISTYÖ Rakentamisen kuivaketju, joka on analoginen elintarvikkeiden kylmäketjulle. Rakennuksen kuivaketjusta huolehtiminen tarkoittaa käytännössä mm. sitä, että hankkeen laatutaso on määritetty, on sidottu osaavat suunnittelijat, rakentajat ja valvojat ja on varattu riittävästi resursseja ja aikaa toimenpiteille. Suunnittelu ja rakentaminen määräysten vähimmäistasoa ja totuttua rakennustapaa noudattaen voi tuottaa toimivan lopputuloksen, mutta epäonnistumisen riskit ovat erittäin suuret.

20 KUIVAKETJU YHTEISTYÖ Rakennushankkeeseen ryhtyvä ennakoivalla laadunmäärityksellä luo pohjan hankkeen onnistumiselle ja laatutasolle. Tähän tarpeeseen Oulun rakennusvalvonta on kehittänyt pientalon ennakoivan laadunohjauksen, jota on käytetty vuodesta 2005 lähtien koko oululaisen pientalorakentamisen ohjauksessa. Oulussa vastaava ennakoivan ohjauksen käytäntö on otettu käyttöön pari vuotta sitten myös suurten rakennushankkeiden suunnittelun aloituskokouksissa.

21 KUIVAKETJU YHTEISTYÖ Perusongelma on, että rakennusten rakennusfysikaaliseen toimintaan liittyvät ilmiöt tunnetaan puutteellisesti. Kosteudenhallinnan kannalta kriittisiä rakenteita ei suunnitella riittävän hyvin tai pahimmassa tapauksessa niitä ei suunnitella lainkaan.

22 KUIVAKETJU YHTEISTYÖ Ongelmia syntyy myös, kun työmaan sääsuojaus on laiminlyöty tai hoidettu puutteellisesti. Pinnoitettavuusmittaus tehdään väärillä menetelmillä tai mittauksia ei tehdä lainkaan. Rakenteiden kuivumisaikojen laiminlyönti johtaa melkein väistämättä ongelmiin.

23 KUIVAKETJU YHTEISTYÖ Rakennuksen puutteellinen ilmanvaihto aiheuttaa sisäilmasto ongelmia. Alimitoitettu ilmanvaihto voi nostaa tilojen kosteutta merkittävästi, mikä luo olosuhteet homeille ja rakennepäästöille. Sisäilmasto ongelmaa syntyy myös, jos korvausilma tulee epäpuhtaiden venttiilien tai ulkovaipan rakojen kautta.

24 KUIVAKETJU YHTEISTYÖ Valmista rakennusta pitää käyttää siinä käyttötarkoituksessa, johon se on suunniteltu, ja sitä pitää huoltaa laaditun huoltokirjan ja suunnitelmien mukaisesti. Rakennuksen kuivaketju saadaan pysymään ehjänä koko rakennuksen elinkaaren ajan, kun jokainen osapuoli toimii kosteudenhallintasuunnitelman mukaisesti.

25 KOSTEUSLAATULUOKITUS Rakennusprosessin kosteuslaatuluokitus

26 KOSTEUSLAATULUOKITUS Suunnitelmien ja toteutustietojen perusteella voidaan määritellä rakennuksen kosteuslaatuluokka (A D). Menettely perustuu seuraaviin laatutekijöihin: 1. Rakennuksen ilmanpitävyys 2. Kylmäsiltojen määrä 3. Rakenteiden kuivumiskyky 4. Työmaan kosteudenhallinta 5. Talotekniikan toimivuus

27 KOSTEUSLAATULUOKITUS Rakennuksen ilmanpitävyyden ja kylmäsiltojen määrän arviointiperusteet saadaan ilmatiiviys ja lämpökuvausmittauksesta. Rakenteiden kuivumiskyvyn arvioi rakennesuunnittelija materiaalitietojen ja rakenneanalyysien perusteella. Työmaan kosteudenhallinnan laatu arvioidaan vastaavan työnjohtajan tai valvojan dokumentoinnin perusteella. Talotekniikan toimivuuden arvioi LVI suunnittelija ilmanvaihto ja lämmityslaitteiden säätöarvojen ja mittaustulosten perusteella käyttäen arviointiperusteena sisäilmaluokituksen mukaisia viitearvoja. Pääsuunnittelija kerää eri vastuutahoilta mittaustulokset yhteen, määrittää lopullisen kosteuslaatuluokan ja liittää sen rakennuksen käyttöönoton yhteydessä rakennuksen dokumentteihin energiaselvityksen/energiatodistuksen rinnalle. Liitteeksi tulee em. tahojen allekirjoittamat arvioinnin perusteet.

28 KOSTEUSLAATULUOKITUS ARVIOINTI Kokonaisarviointi perustuu heikoimman lenkin periaatteeseen. Esimerkiksi osa alueiden arviointitulos: A A B A A A D tuottaa lopputuloksen D. Kosteuslaatuluokituksen kriteerit (asteikkojen raja arvojen tarkennukset edellyttävät mallinnuksia ja kenttämittauksia) [4], [5]: 1) ILMANPITÄVYYDEN, Q 50 (1/H), ARVIOINTIASTEIKKO <0,6 A, kiitettävä 0,6 B, erittäin hyvä 1 2 C, hyvä 2 3 D, tyydyttävä lievästi riskialtis 3 4 E, välttävä riskialtis > 4 F, huono erittäin riskialtis

29 KOSTEUSLAATULUOKITUS 2) KYLMÄSILTOJEN ARVIOINTIASTEIKKO (lämpötilaindeksi TI) 2.1) indeksi seinän ja katon aluelämpötiloille: A, kiitettävä B, erittäin hyvä C, hyvä D, tyydyttävä lievästi riskialtis E, välttävä riskialtis 80 F, huono erittäin riskialtis 2.2) indeksi lattian aluelämpötiloille: 100 A, kiitettävä 99 B, erittäin hyvä C, hyvä D, tyydyttävä lievästi riskialtis E, välttävä riskialtis 92 F, huono erittäin riskialtis 2.3) indeksi pistemäisille vioille: A, kiitettävä B, erittäin hyvä C, hyvä D, tyydyttävä lievästi riskialtis E, välttävä riskialtis 61 F, huono erittäin riskialtis 2.4.) lämpötilaindeksi ikkunoiden, ovien ja läpivientien liitoksille ja tiivistepinnoille: A, kiitettävä B, erittäin hyvä C, hyvä D, tyydyttävä lievästi riskialtis E, välttävä riskialtis 61 F, huono erittäin riskialtis

30 KOSTEUSLAATULUOKITUS 3) RAKENTEIDEN KUIVUMISKYKY A B E F kiitettävä erittäin hyvä, kun rakenteen kuivumiskausi alkaa viimeistään huhtikuussa, päättyy aikaisintaan syyskuussa ja rakenteen kosteuspitoisuus on vuodesta toiseen laskeva. välttävä huono (erittäin riskialtis), kun rakenteen kuivuminen alkaa kesäkuussa, päättyy elokuussa ja rakenteen kosteuspitoisuus ei ole vuodesta toiseen laskeva 4) TYÖMAAN KOSTEUDENHALLINTA A B C D E F Kiitettävä, kun rakennus tehdään sääsuojassa (telttarakenne tai oma kattorakenne). Rakennusmateriaalit on sääsuojattu irti maasta ja tuuletus toimii. Betonirakenteiden kuivumisaikaarviot ja pinnoitettavuusmittaukset tehdään. Erittäin hyvä, kun rakenteet ja rakennusmateriaalit sääsuojataan erillisillä peitteillä aina kun työt sen sallivat. Käytetyt rakennusmateriaalit eivät vaurioidu kastuessa (esim. kivirakenteet, tiilet). Kastuneet rakennusmateriaalit kuivataan ja varmistetaan mittauksin niiden kelpoisuus. Hyvä, kun rakenteet ja rakennusmateriaalit sääsuojataan erillisillä peitteillä aina kun työt sen sallivat. Kastuneet vaurioherkät rakennusmateriaalit vaihdetaan, esim. kartonkipintaiset kipsilevyt ja vettyneet lämmöneristeet. Tyydyttävä (lievästi riskialtis), kun rakenteet ja rakennusmateriaalit sääsuojataan erillisillä peitteillä aina kun työt sen sallivat. Kastuneet rakennusmateriaalit vain kuivataan, vaikka rakenteessa on materiaaleja, joiden ominaisuudet muuttuvat kastuessa. Välttävä huono (erittäin riskialtis), kun rakenteita ja materiaaleja ei sääsuojata ja kastuneita materiaaleja ei vaihdeta eikä kuivata.

31 KOSTEUSLAATULUOKITUS 5) ILMANVAIHDON HALLINTA A B Kiitettävä erittäin hyvä, kun ilmanvaihdon suunnitelmissa on huomioitu ulkovaipan hyvä ilmanpitävyys. Ilmanvaihto suunnitellaan siten, ettei sisätilaan synny yli 5 Pa alipainetta eikä ylipainetta. Ilmanvaihdon käyttöönoton säädössä on tarkistettu ilmamäärien lisäksi ulko ja sisäilman paine ero, jonka pitää olla sisällä alipaineinen 2 5 Pa. E F Välttävä huono (erittäin riskialtis), kun ilmanvaihto on suunniteltu siten, että 2 5 Pa paine eron saavuttaminen suunnitelluilla ilmamäärillä ei toteudu. Ilmanvaihtoa ei säädetä ennen käyttöönottoa tai ilmanvaihto säädetään yli 5 Pa alipaineiseksi tai ylipaineiseksi sisäilman suhteen.

32 YHTEENVETO YHTEENVETO On erittäin tärkeää, että kosteudenhallinta koskee koko rakennusprosessia: rakennuttamista/tilaamista, suunnittelua, työmaatoteutusta, valvontaa ja dokumentointia. Näin luodaan kiinteistön ylläpidolle ja käytölle hyvät toimintaedellytykset. Onnistunutta lopputulosta edistää osaltaan nykymuotoisen energiatodistuksen rinnalle kehitettävä kosteuslaatuluokitus, jonka määrittämiseen jo nyt on käytettävissä mittaus ja analyysimenetelmät. Kosteuslaatuluokituksen laajempi käyttöönotto edellyttää jatkotutkimuksia eli arviointiasteikkojen tarkempaa analyysia ja kenttämittauksia.

33 RAKENNUSPROSESSIN KOSTEUDENHALLINTA Rakennuttajan laatuvalinnat Työmaan kosteudenhallinta Oikea asuminen ja ylläpito Laadukas suunnittelu riskien minimointi Laitteiden säätö ja käytön opastus

34 KIITOS Kiitos Kysymyksiä? Pekka Seppälä, TkL Laatupäällikkö Oulun rakennusvalvonta

35 Oulun RESCA hankkeen lyhyt esittely

36 RESCA UUSIUTUVAN ENERGIAN PILOTTIALUE Rakennusvalvonnan tavoitteena on RESCA (Renewable Energy in City Areas) hankkeen luoda uusiutuvien energialähteiden käytölle pientaloissa toimivia ja kustannustehokkaita toimintamalleja, joita hyödynnetään koko Oulun rakentamisen laadunohjauksessa. Yritykset ja oppilaitokset voivat kehittää pilottialueella omia tuotteitaan erilaisiin energialähteisiin soveltuviksi sekä harjoittaa tutkimustoimintaa. Tontit myönnettiin yrityksille, jotka täyttivät pilottialueen kriteerit: Energiatehokkuus (rakenteet, arkkitehtuuri, tilatehokkuus) Valmius nollaenergiaan Innovatiivisuus Samanarvoisten hakijoiden välillä suoritettiin arvonta lisätietoja:

37 RESCA UUSIUTUVAN ENERGIAN PILOTTIALUE Hankkeelle avattu uudet nettisivut Eri hankkeista tehdään hankekortit nettisivuille, ensimmäinen hankekortti laitettu esille Alueen tontinkäyttösuunnitelmat viimeistelyssä Elokuun lopulla pidettiin rakentajien ohjauspalaverit Ensimmäiset tonttisopimukset tehty viikolla 38 Pilottialueen rakentaminen käynnistyy syyslokakuussa 2013

38 RESCA UUSIUTUVAN ENERGIAN PILOTTIALUE Alueelle tehtyjä suunnitelmia:

39 RESCA UUSIUTUVAN ENERGIAN PILOTTIALUE PILOTTIALUEEN ENERGIARATKAISUJA Talot vähintään matalaenergiatasoa Kolme lähes nollaenergiataloa Hybriditaloja: hyödynnetään mm. aurinkoenergiaa, maalämpöä, bioenergiaa kuten vesitakkoja ja LTO piippuja jne. CHP korttelikohtainen yhdistetty sähkön ja lämmöntuotanto puuhakkeella (referenssinä Kempeleen ekokylä)

40 RESCA UUSIUTUVAN ENERGIAN PILOTTIALUE KAIKILLE YHTEISET PERUSKRITEERIT Energia arkkitehtuuri ja ilmaisenergioiden hyödyntäminen, tilatehokkuus Energiatehokas rakennus, pieni lämpöhäviö (vähintään Oulun tavoitetaso ks. Energiakortti) Tutkitut, toimintavarmat ja turvalliset rakenteet Vesikiertoinen lämmönjakotapa Maapiirillä ilmanvaihdon esilämmitys Varalämmönlähteenä varaava takka Valmius sähkön tuottamiseen sähkökatkon aikaan (akut, generaattori jne.) Muuntojoustava tekninen tila Talossa on valmius kytkeä uusiutuvia energialähteitä, kuten aurinkojärjestelmiä (talon suuntaus sellainen, että etelään/länteen on vapaita ja varjostamattomia pintoja).

41 TULEVAISUUDEN TALON LAATUPOLKU Kaava onnistumiseen energiatehokkuuden saavuttelussa: Kokonaisvaltainen suunnittelu + Ratkaisujen optimointi Parempi energiatehokkuus KUSTANNUKSET MINIMIIN

42 RESCA UUSIUTUVAN ENERGIAN PILOTTIALUE PILOTTIALUEEN TONTINSAAJAT Yhdyskunta ja ympäristöpalvelut

43 Tommi Riippa

44 LAADUNOHJAUS UUDISRAKENTAMISESSA Perusta esiteltiin vuoden 2005 asuntomessuilla Perustyökaluna suunnittelu- ja arviointijärjestelmä Lisänä ympäristöopas, laatukortit ja energialaskuri Tavoitteena oli luoda yhteinen kieli suunnittelijoiden ja rakentajaperheen välille Voi! Jos olisin tämänkin tiennyt ennen rakentamista, olisin tehnyt toisin! 2

45 LAADUNOHJAUS UUDISRAKENTAMISESSA Laadunohjaus sisältää 8 tilaisuutta, joissa käydään asiantuntijoiden johdolla läpi sekä talon tekniseen että arkkitehtoniseen laatuun vaikuttavia asioita Teknisen laadun osa-alueet: Kosteudenkestävyys Sisäilmasto Energiatehokkuus Ekologisuus 3

46 LAADUNOHJAUS UUDISRAKENTAMISESSA Heti kaupungin tonttijaon jälkeen keväällä ja syksyllä, avoin kaikille Etusivun ilmoituksella Kalevan sunnuntainumerossa kutsutaan kaikki rakentajaperheet mukaan suunnittelijoineen Ammattilaiset mukana esittäytymässä rakennuttajille 4

47 LAADUNOHJAUS UUDISRAKENTAMISESSA Teknisen laadun osien rinnalle rakennettu asuttavuuden laadunmäärittely Asuttavuuden laadun osa-alueet: Elinkaari Piha Toimivuus Viihtyisyys Pientalon laadunarviointi ja seuranta (SeRA) pilottikäytössä Resca-hankkeessa 5

48 MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS Siihen saakka korjausrakentamisessa rakennusvalvonnat kuntakohtaisesti soveltaneet uudisrakentamisen määräyksiä -> Vaihtelua kunnittain hurjasti Nyt vaaditaan rakennus- tai toimenpidelupaa, aina jos korjauksella voidaan merkittävästi vaikuttaa rakennuksen energiatehokkuuteen! Rakennusvalvonnan mahdollisuudet vaikuttaa myös korjausrakentamisen laatuvalintoihin parantuivat huomattavasti 6

49 ENERGIAKORJAUS toimimaan kuntotutkijana! toimimaan suunnittelijana! toimimaan työnjohtajana! toimimaan tutkimuslaitoksena! antamaan rakennusalan perusopetusta! 7

50 ENERGIAKORJAUS huolehtimaan, että rakennuttajalla on hankkeen vaativuuteen nähden riittävän pätevät asiantuntijat = kuntotutkijat, suunnittelijat ja työnjohto että hankkeen vaativuuteen nähden riittävät selvitykset ja suunnitelmat on tehty että em. suunnitelmat on tehty riittävän ajoissa että lakia ja säädöksiä noudatetaan että työnjohto hoitaa työn aikana heille asetetut velvoitteet Oulun rakennusvalvonnan tavoitteena saada prosessi oikealle polulle alusta lähtien! 8

51 ENERGIAKORJAUKSEN OHJAAMINEN Korjausrakentamisen tietolaarin kehityksessä mukana Ympäristöministeriö Eri aiheista yleiskortteja ja teknisiä kortteja Energiapainotteinen näkökulma, sisäilmaa ja kosteusvarmaa rakentamista unohtamatta, kokonaisuuden hallintaa painottaen Huom! Vanhat RakMK:n osat 9

52 ENERGIAKORJAUKSEN OHJAAMINEN Keväällä pidettiin 9 korjausseminaaria Arvot ja osapuolet Kuntotutkimukset ja työmaan laadunvarmistus Lisäeristäminen Onnistuneita kohteita Energiamuodon valinta Hybridit ja uusiutuva energia Ikkunat ja ovet Tiiveys Ilmanvaihto Halukkaat voineet tulla myös neuvonpitoon ympäristötalolle 10

53 ENERGIAKORJAUKSEN OHJAAMINEN Edellisen energiakriisin aikaan tehtiin hyvää tarkoittaen paljon uusia ja pahoja ongelmia Ilmanvaihdosta pelkkä säästökohde Kosteusfysiikan unohtaminen Kokonaisuuden unohtaminen jne. jne. Energiatehokkuuden parantamiseen pakottaminen on silti iso mahdollisuus! 11

54 ENERGIAKORJAUKSEN OHJAAMINEN Korjausten muuttuminen laajemmin luvanvaraisiksi tarkoittaa toivottavasti myös: parempia kuntotutkimuksia ja selvityksiä parempia suunnittelijoita ja suunnitelmia parempaa ja kattavampaa valvontaa työmaille rakennusvalvonnoille mahdollisuutta tarttua ongelmiin ja hoksauttaa myös rakennuttajaa järjettömien korjausten vähenemistä Mutta millä ihmeellä me saamme suomalaiset myös pitämään taloistaan parempaa huolta? 12

55 PARIN VIIME VUODEN AIKAISIA LAKI- JA ASETUSMUUTOKSIA Ajantasainen koko maankäyttö- ja rakennuslaki /132 linkkejä laki- ja asetusmuutoksiin: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi rakennusten energiatehokkuudesta Laki 958/2012 maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta Ympäristöministeriön asetus 4/13 rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä BED0-42F2-9AD2-5BE3036A6EAD%7D/31396 Laki 50/2013 rakennuksen energiatodistuksesta Valtioneuvoston asetus 170/2013 rakennuksen energiatodistuksen laatijan pätevyydestä ja kevennetyn energiatodistusmenettelyn edellytyksistä Ympäristöministeriön asetus 176/2013 rakennuksen energiatodistuksesta RakMK D3 (Ympäristöministeriön asetus 2/11 rakennusten energiatehokkuudesta) Ympäristöministeriön asetus 1/13 RakMK D3/kohdan kumoamisesta Valtioneuvoston asetus 9/2013 rakennuksissa käytettävien energiamuotojen kertoimien lukuarvoista D392547F%7D/31392 Ympäristöministeriön asetus 5/13 RakMK D3/kohtien (27,28), 2.1.4, 3.3.2, 3.3.5, ja muuttamisesta RakMk D5, Rakennuksen energiakulutuksen ja lämmitystehontarpeen laskenta, Ohjeet 2012 (YM 6/13) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (rakennustuoteasetus) Laki 954/2012 eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä Laki 955/2012 maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta Jätelaki 646/

56 ENERGIAKORJAUS.INFO 14

57 PIENTALONLAATU.FI 15

Rakennusvalvonta Oulu. Pekka Seppälä 29.10.2013

Rakennusvalvonta Oulu. Pekka Seppälä 29.10.2013 Rakennusvalvonta Oulu Pekka Seppälä 29.10.2013 TULEVAISUUDEN TALON LAATUPOLKU PERUSTANA ENERGIAVIISAS MAANHANKINTA, KAAVOITUS JA YHDYSKUNTARAKENNE Energiankulutusta voidaan pienentää huomioimalla valintoja

Lisätiedot

RESCA OULU Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia konseptit perusrakentajille

RESCA OULU Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia konseptit perusrakentajille RESCA OULU Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia konseptit perusrakentajille RESCA hankkeen tavoite Rakennusvalvonnan tavoitteena on RESCA (Renewable Energy Solutions in City Areas) -hankkeen myötä

Lisätiedot

Ennakoiva laadunohjaus osaksi rakennusvalvontaa

Ennakoiva laadunohjaus osaksi rakennusvalvontaa Ennakoiva laadunohjaus osaksi rakennusvalvontaa Rakentamisen energiatehokkuutta voidaan parantaa, jopa enemmän kuin laki vaatii kunhan riskit hallitaan. Oulun rakennusvalvonta Pekka Seppälä Laatupäällikkö

Lisätiedot

Ennakoiva laadunohjaus osaksi rakennusvalvontaa

Ennakoiva laadunohjaus osaksi rakennusvalvontaa Ennakoiva laadunohjaus osaksi rakennusvalvontaa Rakentamisen energiatehokkuutta voidaan parantaa, jopa enemmän kuin laki vaatii kunhan riskit hallitaan. Oulun rakennusvalvonta Pekka Seppälä Laatupäällikkö

Lisätiedot

KOKEMUKSIA KOSTEUDENHALLINTAMENETTELYISTÄ. Petri Mannonen

KOKEMUKSIA KOSTEUDENHALLINTAMENETTELYISTÄ. Petri Mannonen KOKEMUKSIA KOSTEUDENHALLINTAMENETTELYISTÄ Petri Mannonen MIKÄ ON JOSKUS MENNYT PIELEEN KOSTEUDENHALLINNASSA Päällysteet irtoilevat ja käryävät Huono sisäilma - hometta Ikkunat huurtuvat Saumat halkeilevat

Lisätiedot

Energiatehokas koti -seminaari Energiaviisas rakentaminen 7.4.2011

Energiatehokas koti -seminaari Energiaviisas rakentaminen 7.4.2011 Energiatehokas koti -seminaari Energiaviisas rakentaminen 7.4.2011 1 Laatua matalaenergiarakentamiseen Helsinki 7.4.2011 Millaista ohjausta rakennuttajat tarvitsevat energiatehokkuudesta? Oulun rakennusvalvonta

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Tommi Riippa 14.11.2013

RAKENNUSVALVONTA. Tommi Riippa 14.11.2013 Tommi Riippa 14.11.2013 MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS Nyt vaaditaan rakennuslupa, jos korjauksella voidaan merkittävästi vaikuttaa energian kulutukseen. Lupakynnys aleni! Yleensäkin korjausten yhteydessä

Lisätiedot

Energiatehokkuusvaatimusten kiristämisen vaikutus rakennusterveyteen. Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Eduskunta

Energiatehokkuusvaatimusten kiristämisen vaikutus rakennusterveyteen. Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Eduskunta Energiatehokkuusvaatimusten kiristämisen vaikutus rakennusterveyteen Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Eduskunta 19.10.2016 Valmisteilla olevat säädökset HE maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

Rakennusvalvonta laadun mahdollistajana

Rakennusvalvonta laadun mahdollistajana Rakennusvalvonta laadun mahdollistajana Rakentamisen energiatehokkuutta ja muuta laatutasoa voidaan parantaa enemmän kuin laki vaatii, kunhan riskit hallitaan. Tommi Riippa, Energiakorjausneuvoja Markku

Lisätiedot

RIL 250-2011 Kosteudenhallinta ja homevaurion estäminen - ammattilaisen ja jokamiehen työkalu Hometalkoot/työmaakokous 1.1.2013

RIL 250-2011 Kosteudenhallinta ja homevaurion estäminen - ammattilaisen ja jokamiehen työkalu Hometalkoot/työmaakokous 1.1.2013 RIL 250-2011 Kosteudenhallinta ja homevaurion estäminen - ammattilaisen ja jokamiehen työkalu Hometalkoot/työmaakokous 1.1.2013 Gunnar Åström RIL Julkaisun lähtökohta (v. 2008) Jatkuvia kosteuteen liittyviä

Lisätiedot

Aikaa kestävä rakennus, energiatehokas ja ympäristöystävällinen

Aikaa kestävä rakennus, energiatehokas ja ympäristöystävällinen Aikaa kestävä rakennus, energiatehokas ja ympäristöystävällinen 1 Oma-Koti messu 25.3.2010 Millaista ohjausta rakennuttajat tarvitsevat energiatehokkuudesta? Mitä opin, mitä tekisin toisin? Oulun rakennusvalvonta

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013 Krista Niemi 27.2.2013 Kosteudenhallinnalla tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joilla pyritään estämään haitallisen kosteuden kertyminen rakennukseen Kosteudenhallinnan tavoitteena on Estää kosteusvaurioiden

Lisätiedot

Laatupäällikkö Pekka Seppälä Oulun rakennusvalvonta

Laatupäällikkö Pekka Seppälä Oulun rakennusvalvonta Laatupäällikkö Pekka Seppälä Oulun rakennusvalvonta Ennakoiva laadunohjaus rakennusvalvonnan suuri mahdollisuus vähän hyödynnetty www.pientalonlaatu.fi Energiajunior laskentaohjelma Energiakortti Tiiveyskortti

Lisätiedot

Pekka Seppälä. Oulun rakennusvalvonnan johtaja. Tausta: TkL (talonrakennus), rakennusalan eri tehtävissä yli 35 v

Pekka Seppälä. Oulun rakennusvalvonnan johtaja. Tausta: TkL (talonrakennus), rakennusalan eri tehtävissä yli 35 v Pekka Seppälä Oulun rakennusvalvonnan johtaja Tausta: TkL (talonrakennus), rakennusalan eri tehtävissä yli 35 v Rakennusprosessin katkeamaton kuivaketju on edellytys hyvälle sisäilmalle Pekka Seppälä 3

Lisätiedot

RAKENTAMISEN LAATU Rakennusvalvonnan näkökulma

RAKENTAMISEN LAATU Rakennusvalvonnan näkökulma RAKENTAMISEN LAATU Rakennusvalvonnan näkökulma Tarkastusinsinööri Timo Laitinen 24.5.2012 Rakennusvalvonnan tehtävät Rakennusvalvonnan tehtävänä on valvoa ja ohjata rakentamista sekä huolehtia kaupunkikuvasta.

Lisätiedot

Aikaa kestävä rakennus, energiatehokas ja ympäristöystävällinen

Aikaa kestävä rakennus, energiatehokas ja ympäristöystävällinen Aikaa kestävä rakennus, energiatehokas ja ympäristöystävällinen 1 Hajautettu energiatuotanto kestävä rakentaminen Vaasa 15.4.2010 Millaista ohjausta rakennuttajat tarvitsevat energiatehokkuudesta? Mitä

Lisätiedot

Energiaviisas rakentaminen ASTA 12.2.2011

Energiaviisas rakentaminen ASTA 12.2.2011 Energiaviisas rakentaminen ASTA 12.2.2011 1 Ennakoiva rakentamisen laadunohjaus ja vaikuttavuus Tampere 12.2.2011 Millaista ohjausta rakennuttajat tarvitsevat energiatehokkuudesta? Oulun rakennusvalvonta

Lisätiedot

Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys syyskuu 2014

Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys syyskuu 2014 Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys syyskuu 2014 Hankkeen tavoitteet Rakennusvalvonnan tavoitteena on jo loppuneen RESCA (Renewable Energy Solutions in City Areas) hankkeen, sekä tulevaisuuden

Lisätiedot

Rakennus- tai toimenpideluvan tunnus

Rakennus- tai toimenpideluvan tunnus RAKENNUKSEN KORJAUS- JA MUUTOSTYÖN ENERGIASELVITYS Luontipäivämäärä Muutospäivämäärä Muutostunnus Muutosselite Rakennus- tai toimenpideluvan tunnus Lupatunnus Rakennuskohde Kaupunginosa Rakennuksen Juokseva

Lisätiedot

Seudullisen rakentamisen ja asumisen sähköinen palvelu

Seudullisen rakentamisen ja asumisen sähköinen palvelu Seudullisen rakentamisen ja asumisen sähköinen palvelu Yksityiskohtainen esittely Sisältö Pientalonlaadun kokonaisuuden yleisesittely Seudullisen rakentamisen ja asumisen palvelun yleisesittely Seudullisen

Lisätiedot

Energiavaatimukset uudis- ja korjausrakentamisen lupamenettelyssä

Energiavaatimukset uudis- ja korjausrakentamisen lupamenettelyssä Energiavaatimukset uudis- ja korjausrakentamisen lupamenettelyssä Johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki Rakennusvalvonta, Järvenpää p. 0403152581 Järvenpään kaupunki Tekijä, muokkaa Perustyylissä

Lisätiedot

Rakennusaikainen kosteuden hallinta eli rakentamisen kuivaketju rakennusvalvonnan näkökulmia

Rakennusaikainen kosteuden hallinta eli rakentamisen kuivaketju rakennusvalvonnan näkökulmia Rakennusaikainen kosteuden hallinta eli rakentamisen kuivaketju rakennusvalvonnan näkökulmia Hannu Mönkkönen tarkastusinsinööri TAVOITTEENA TURVALLINEN JA TERVEELLINEN RAKENNUS Rakennuksen kosteuslähteet

Lisätiedot

Energiatehokkuusvaatimusten kiristämisen vaikutus rakennusterveyteen. Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Eduskunta

Energiatehokkuusvaatimusten kiristämisen vaikutus rakennusterveyteen. Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Eduskunta Energiatehokkuusvaatimusten kiristämisen vaikutus rakennusterveyteen Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Eduskunta 19.10.2016 Valmisteilla olevat säädökset HE maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista

Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista Sisäilmastoseminaari 15.3.2018 Messukeskus, Helsinki Yli-insinööri Katja Outinen Asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta

Lisätiedot

SISÄILMAONGELMAT - MITEN PÄÄSEMME NÄISTÄ EROON KORJAUSRAKENTAMISELLA

SISÄILMAONGELMAT - MITEN PÄÄSEMME NÄISTÄ EROON KORJAUSRAKENTAMISELLA SISÄILMAONGELMAT - MITEN PÄÄSEMME NÄISTÄ EROON KORJAUSRAKENTAMISELLA, 040-5857534, e-mail, Hannu.Kaariainen@oamk.fi Yleisöosastokirjoituksia riittää, oheinen on 15.2.2016 Aamulehti 2 Mikä on hometalo Vaurioasteen

Lisätiedot

Ympäristöministeriön kuulumisia. COMBI-yleisöseminaari , Tampereen ammattikorkeakoulu Yli-insinööri Jyrki Kauppinen, ympäristöministeriö

Ympäristöministeriön kuulumisia. COMBI-yleisöseminaari , Tampereen ammattikorkeakoulu Yli-insinööri Jyrki Kauppinen, ympäristöministeriö Ympäristöministeriön kuulumisia COMBI-yleisöseminaari 26.1.2017, Tampereen ammattikorkeakoulu Yli-insinööri Jyrki Kauppinen, ympäristöministeriö Puhutaan normeista ja niiden suuresta määrästä sekä normien

Lisätiedot

Oikein varustautunut pysyy lämpimänä vähemmällä energialla

Oikein varustautunut pysyy lämpimänä vähemmällä energialla Oikein varustautunut pysyy lämpimänä vähemmällä energialla Energiatehokkuuteen liittyvät seikat sisältyvät moneen rakentamismääräyskokoelman osaan. A YLEINEN OSA A1 Rakentamisen valvonta ja tekninen tarkastus

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS OSANA ASUMISTA JA RAKENTAMISTA. Energiatehokkuusvaatimukset uudisrakentamisen lupamenettelyssä

ENERGIATEHOKKUUS OSANA ASUMISTA JA RAKENTAMISTA. Energiatehokkuusvaatimukset uudisrakentamisen lupamenettelyssä ENERGIATEHOKKUUS OSANA ASUMISTA JA RAKENTAMISTA Energiatehokkuusvaatimukset uudisrakentamisen lupamenettelyssä Jari Raukko www.kerava.fi 1 15.4.2011 2 Uudisrakentamisen energiatehokkuuden perusvaatimustaso

Lisätiedot

Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys elokuu 2014

Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys elokuu 2014 Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys elokuu 2014 Tavoitteet Rakennusvalvonnan tavoitteena on jo loppuneen RESCA (Renewable Energy Solutions in City Areas) hankkeen, sekä tulevaisuuden

Lisätiedot

Mervi Abell Lupa-arkkitehti Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto RI, RA

Mervi Abell Lupa-arkkitehti Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto RI, RA Mervi Abell Lupa-arkkitehti Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto RI, RA Rakennustarkastusyhdistyksen ohje: Kosteusvauriokorjausten lupamenettely Mervi Abell Rakennustarkastusyhdistys RTY ry. projektiryhmä

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Energiakorjausneuvoja Tommi Riippa

RAKENNUSVALVONTA. Energiakorjausneuvoja Tommi Riippa Energiakorjausneuvoja Tommi Riippa PIENTALOJEN ENERGIAKORJAUKSEN OSAPUOLET Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että... Vastaa periatteessa kaikesta! Vastuun jakamiseksi ja ongelmien välttämiseksi

Lisätiedot

Tommi Riippa Energiakorjausneuvoja rakennusterveysasiantuntija 12.4.2014

Tommi Riippa Energiakorjausneuvoja rakennusterveysasiantuntija 12.4.2014 Miksi kodistaan kannattaa pitää huolta? Tommi Riippa Energiakorjausneuvoja rakennusterveysasiantuntija 12.4.2014 KOULURAKENNUKSET VETO-ONGELMIA 42 %:SSA RIITTÄMÄTÖN ILMANVAIHTO 40 %:SSA TUNKKAINEN ILMA

Lisätiedot

AA (ERITTÄIN VAATIVA) C (VÄHÄINEN) B (TAVANOMAINEN) A (VAATIVA) AA A B C 1

AA (ERITTÄIN VAATIVA) C (VÄHÄINEN) B (TAVANOMAINEN) A (VAATIVA) AA A B C 1 Korjausrakentamisen energiaselvityslomake, toimenpide- tai rakennuslupaa varten koskevat asiakirjat, perustuu asetukseen YM 4/13 (TIEDOT TÄYTETÄÄN TYHÄÄN KENTTÄÄN) RAKENNUTTAJA RAKENNUSPAIKAN OSOITE KIINTEISTÖTUNNUS

Lisätiedot

Kuivaketju 10. Kuinka minimoin kosteusriskit jo rakennusvaiheessa

Kuivaketju 10. Kuinka minimoin kosteusriskit jo rakennusvaiheessa Kuivaketju 10 Kuinka minimoin kosteusriskit jo rakennusvaiheessa Pientalorakentajien laadunohjaus, syksy 2018 Esa Kankaala, tarkastusinööri, Oulun rakennusvalvonta Uusi YM:n asetus edellyttää rakennushankkeelta

Lisätiedot

Lämpöpumppujen rooli korjausrakentamisen määräyksissä

Lämpöpumppujen rooli korjausrakentamisen määräyksissä Lämpöpumppujen rooli korjausrakentamisen määräyksissä Vantaa, Fur Center, 28.11.2013 Yli-insinööri Jyrki Kauppinen Maankäyttö- ja rakennuslain muutos tuli voimaan 1.1.2013 Olennaiset tekniset vaatimukset

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus 4/13 rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä

Ympäristöministeriön asetus 4/13 rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä Ympäristöministeriön asetus 4/13 rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä Rakentaja seminaari, Joensuu 11.6.2013 Yli-insinööri Jyrki Kauppinen Europe's population density:

Lisätiedot

Rakentamisen säädökset muuttuvat, terveellisyyteen liittyvät asetukset. Asiamies Jani Kemppainen

Rakentamisen säädökset muuttuvat, terveellisyyteen liittyvät asetukset. Asiamies Jani Kemppainen Rakentamisen säädökset muuttuvat, terveellisyyteen liittyvät asetukset Asiamies Jani Kemppainen Rakentamismääräyskokoelman uusiminen RakMK lakkasi olemasta 1.1.2018 Perustuu Maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

Korjausrakentamiselle määräykset

Korjausrakentamiselle määräykset KORJAUSRAKENTAMISEN MÄÄRÄYKSET TALOYHTIÖN MITÄ, MITEN JA MILLOIN Korjausrakentamiselle määräykset Energiatehokas korjaaminen on osa kiinteistön normaalia korjausrakentamista ja kiinteistön kunnossapitoa

Lisätiedot

Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys 2015

Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys 2015 Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys 2015 Hankkeen tavoitteet Rakennusvalvonnan tavoitteena on jo loppuneen RESCA (Renewable Energy Solutions in City Areas) hankkeen, sekä Tulevaisuuden

Lisätiedot

METSTA, LIV, SKOL etc. Eurokoodiseminaari 1 EUROKOODI 2013 SEMINAARI

METSTA, LIV, SKOL etc. Eurokoodiseminaari 1 EUROKOODI 2013 SEMINAARI METSTA, LIV, SKOL etc. Eurokoodiseminaari 1 EUROKOODI 2013 SEMINAARI METSTA, LIV, SKOL etc. Eurokoodiseminaari 2 YLEISTÄ EU:n tasolla eräs perusvaatimuksia on kilpailun esteiden poistaminen sekä tavaroiden

Lisätiedot

Energiatehokkuuden parantaminen korjausrakentamisen yhteydessä

Energiatehokkuuden parantaminen korjausrakentamisen yhteydessä Energiatehokkuuden parantaminen korjausrakentamisen yhteydessä Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Paasitorni, Helsinki Yli-insinööri Jyrki Kauppinen Keinot energiansäästämiseen rakennuksissa ovat ajalle ominaisia

Lisätiedot

Uusien rakentamismääräysten vaikutus sisäilmastoon. Sisäilmastoluokitus 2018 julkistamistilaisuus Säätytalo Yli-insinööri Katja Outinen

Uusien rakentamismääräysten vaikutus sisäilmastoon. Sisäilmastoluokitus 2018 julkistamistilaisuus Säätytalo Yli-insinööri Katja Outinen Uusien rakentamismääräysten vaikutus sisäilmastoon Sisäilmastoluokitus 2018 julkistamistilaisuus 14.5.2018 Säätytalo Yli-insinööri Katja Outinen Suomen rakentamismääräyskokoelma uudistui 1.1.2018 Taustalla

Lisätiedot

Energiatehokkuus osana asumista ja rakentamista

Energiatehokkuus osana asumista ja rakentamista Energiatehokkuus osana asumista ja rakentamista Pornainen 21.9.2011 Päivi Kauppinen-Ketoja Toimialajohtaja, rakennusvalvonta ja ympäristönsuojelu Pornainen, Pukkila, Askola, Myrskylä Rakennusvalvonta muutosten

Lisätiedot

Oulussa uutta ajattelua, rakennusvalvonnat hakevat kumppaneita. Oulun Malli

Oulussa uutta ajattelua, rakennusvalvonnat hakevat kumppaneita. Oulun Malli Oulussa uutta ajattelua, rakennusvalvonnat hakevat kumppaneita Oulun Malli Tapani Mäkikyrö, dipl.ins. 23.2.2015 Oulussa uutta ajattelua, rakennusvalvonnat hakevat kumppaneita Rakennusvalvonnan Oulun Malli

Lisätiedot

A4 Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje

A4 Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje Energiatehokkaan rakennuksen voi toteuttaa monin eri tavoin huolellisen suunnittelun ja rakentamisen avulla. Useat rakentamismääräysten osat ohjaavat energiatehokkuuteen. Kokonaisenergiatarkastelu koskee

Lisätiedot

Helsingin Rakennusvalvonta 100v. (1912-2012) Uusiutuvien energiamääräysten soveltaminen Helsingin Rakennusvalvonnassa. Teemu Kuusinen, LVI-insinööri

Helsingin Rakennusvalvonta 100v. (1912-2012) Uusiutuvien energiamääräysten soveltaminen Helsingin Rakennusvalvonnassa. Teemu Kuusinen, LVI-insinööri Helsingin Rakennusvalvonta 100v. (1912-2012) Uusiutuvien energiamääräysten soveltaminen Helsingin Rakennusvalvonnassa Teemu Kuusinen, LVI-insinööri Mikä on rakennusvalvonnan rooli? MRL 21 (Kunnan rakennusvalvontaviranomainen)

Lisätiedot

Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla)

Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla) Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla) Tuula Syrjänen DI, rakennusterveysasiantuntija 3 / 2 / 2015 Hyvän sisäilman osatekijät Estetään ulkoa

Lisätiedot

Kosteusturvallisuus rakentamisen ohjauksessa

Kosteusturvallisuus rakentamisen ohjauksessa Kosteusturvallisuus rakentamisen ohjauksessa Energiatehokkaan puukerrostalon kosteusturvallisuus -seminaari 28.5.2018 Hotel Kämp, Peilisali Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Suomen rakentamismääräyskokoelma

Lisätiedot

Asuinkerrostalojen energiakorjaukset Olli Teriö

Asuinkerrostalojen energiakorjaukset Olli Teriö Asuinkerrostalojen energiakorjaukset Olli Teriö 10.1.2018 Agenda Poimintoja laeista ja asetuksista (Herättämään keskustelua) Esimerkkejä energiatehokkuuden parantamisesta Esimerkki korjauksen taloudellisuuden

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN ENERGIATEHOKKUUS

TULEVAISUUDEN ENERGIATEHOKKUUS TULEVAISUUDEN ENERGIATEHOKKUUS SUURI MAHDOLLISUUS VAI HALLITSEMATON RISKI ERA 17: Rakentamisen energiatehokkuus 2012 2020 Rakentamisen energiamääräykset 1.7.2012 Hoksauttava rakentamisen ohjaus Helsinki

Lisätiedot

Rakennustekniset. uudistukset rakennusten. terveellisyyden. turvaamiseksi Jani Kemppainen

Rakennustekniset. uudistukset rakennusten. terveellisyyden. turvaamiseksi Jani Kemppainen Rakennustekniset uudistukset rakennusten terveellisyyden turvaamiseksi 19.10.2016 Jani Kemppainen Kosteus haastaa rakentamisen alusta loppuun, kaikki ketjun lenkit tärkeitä Tilaaja kertoo omat vaatimuksensa

Lisätiedot

Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys marraskuu 2014

Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys marraskuu 2014 Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys marraskuu 2014 Hankkeen tavoitteet Rakennusvalvonnan tavoitteena on jo loppuneen RESCA (Renewable Energy Solutions in City Areas) hankkeen, sekä

Lisätiedot

Energiansäästö vanhemmissa rakennuksissa

Energiansäästö vanhemmissa rakennuksissa Energiansäästö vanhemmissa rakennuksissa Kulttuuriympäristöseminaari 24.10.2013 Johanna Rinne - johanna.s.rinne@turku.fi ENEMMÄN ENERGIASTA I Kuluttajien energianeuvonta I eneuvonta.fi Esityksen sisältö

Lisätiedot

Rakennusten painesuhteiden merkitys, mittaaminen ja hallinta. Lari Eskola Marko Björkroth

Rakennusten painesuhteiden merkitys, mittaaminen ja hallinta. Lari Eskola Marko Björkroth Rakennusten painesuhteiden merkitys, mittaaminen ja hallinta Lari Eskola Marko Björkroth 21.5.2019 Rakennusten paine-erojen merkitys Energiatehokkuus Ilmasto Rakennusten tiiviys Ilmanvaihto Radon Rakenteet

Lisätiedot

Julkisen rakennuskannan tervehdyttäminen Itä- Suomessa

Julkisen rakennuskannan tervehdyttäminen Itä- Suomessa Julkisen rakennuskannan tervehdyttäminen Itä- Suomessa Terveiden tilojen vuosikymmen seminaari 17.4.2018 Kuopio, Itä-Suomen aluehallintovirasto Yli-insinööri Katja Outinen Lainsäädäntö luo puitteet terveellisille

Lisätiedot

HE maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi lähes nollaenergiarakentaminen Lainsäädäntöneuvos Riitta Kimari

HE maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi lähes nollaenergiarakentaminen Lainsäädäntöneuvos Riitta Kimari HE maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi lähes nollaenergiarakentaminen 14.3.2016 Lainsäädäntöneuvos Riitta Kimari Laki maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen

Lisätiedot

Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet

Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet MRL MRA RakMk LAKI ASETUS MÄÄRÄYS OHJE SELOSTUS 1.1.2000 MRL & MRA 1.5.2000 RakMk A1 2000 Rakennustyön valvonta, määräykset ja ohjeet 1.5.2000 RakMk A4

Lisätiedot

Työmaatoteutuksen keskeisimpiä riskejä

Työmaatoteutuksen keskeisimpiä riskejä Työmaatoteutuksen keskeisimpiä riskejä Kuivaketju10 -seminaari, työmaatoteutus Oulu 14.10.2015 Perttu Pitkälä Kehityspäällikkö, Skanska Oy Rakentamisen valmistelu Tavoitteista toimenpiteiksi Suunnitellaan

Lisätiedot

Ilmastotavoitteet ja rakennusosien käyttöikä :

Ilmastotavoitteet ja rakennusosien käyttöikä : Rak-C3004 Rakentamisen tekniikat Rakenteellinen energiatehokkuus. Hannu Hirsi. Rakenteellisella energiatehokkuudella tarkoitetaan rakennuksen tilojen lämmitystarpeen pienentämistä arkkitehtuurin ja rakenneteknisin

Lisätiedot

Oma koti ja sen suunnittelijat

Oma koti ja sen suunnittelijat Oma koti ja sen suunnittelijat oma koti kullan kallis joka tapauksessa kallis loppujen lopuksi laadukas rakentaminen on edullista, koska sen on kerralla hyvin suunniteltu ja tehty omakotiperheestä rakennuttajaperhe

Lisätiedot

Rakennuksen kosteusteknistä toimivuutta käsittelevän asetuksen valmistelutilanne

Rakennuksen kosteusteknistä toimivuutta käsittelevän asetuksen valmistelutilanne Rakennuksen kosteusteknistä toimivuutta käsittelevän asetuksen valmistelutilanne Rakennusvalvonnan ajankohtaispäivä 12.12.2016 Savoy-teatteri, Helsinki Yli-insinööri Katja Outinen Tausta Voimassa oleva

Lisätiedot

KORJAUSRAKENTAMISEN MÄÄRÄYKSET TALOYHTIÖN MITÄ, MITEN JA MILLOIN ENERGIA-ASIANTUNTIJA PETRI PYLSY KIINTEISTÖLIITTO

KORJAUSRAKENTAMISEN MÄÄRÄYKSET TALOYHTIÖN MITÄ, MITEN JA MILLOIN ENERGIA-ASIANTUNTIJA PETRI PYLSY KIINTEISTÖLIITTO KORJAUSRAKENTAMISEN MÄÄRÄYKSET TALOYHTIÖN MITÄ, MITEN JA MILLOIN ENERGIA-ASIANTUNTIJA PETRI PYLSY KIINTEISTÖLIITTO Korjausrakentamiselle määräykset Energiatehokas korjaaminen on osa kiinteistön normaalia

Lisätiedot

Kiinteistöposti 20 vuotta -juhlaseminaari 10.4.2013. Finlandia talo, Helsinki Yli-insinööri Jyrki Kauppinen

Kiinteistöposti 20 vuotta -juhlaseminaari 10.4.2013. Finlandia talo, Helsinki Yli-insinööri Jyrki Kauppinen Kiinteistöposti 20 vuotta -juhlaseminaari 10.4.2013 Finlandia talo, Helsinki Yli-insinööri Jyrki Kauppinen Hallitusohjelman ilmasto- ja energia-asioita Pitkän aikavälin tavoitteena on hiilineutraali yhteiskunta

Lisätiedot

Julkisivun energiakorjaus. JSY Kevätkokous 8.5.2012 Stina Linne

Julkisivun energiakorjaus. JSY Kevätkokous 8.5.2012 Stina Linne Julkisivun energiakorjaus JSY Kevätkokous 8.5.2012 Stina Linne Esityksen sisältö Korjausrakentamisen osuus energiansäästötalkoissa Rakennusten lämpöenergian kulutus Julkisivun energiakorjaukset Korjausten

Lisätiedot

Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys 2015

Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys 2015 Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys 2015 Hankkeen tavoitteet Rakennusvalvonnan tavoitteena on jo loppuneen RESCA (Renewable Energy Solutions in City Areas) hankkeen, sekä Tulevaisuuden

Lisätiedot

Rakentamisen uudet energiamääräykset. Uusi ja Vanhaan Omakotitaloon 2017

Rakentamisen uudet energiamääräykset. Uusi ja Vanhaan Omakotitaloon 2017 Rakentamisen uudet energiamääräykset Uusi ja Vanhaan Omakotitaloon 2017 Mikä on energiatodistus? Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen myynti- ja vuokraustilanteessa.

Lisätiedot

Lisälämmöneristäminen olennainen osa korjausrakentamista

Lisälämmöneristäminen olennainen osa korjausrakentamista Lisälämmöneristäminen olennainen osa korjausrakentamista Energiatodistusten laatijoiden ajankohtaispäivä 16.5.2019 Tuomo Ojanen, VTT Esityksen sisältö Rakennuksen tehtävä Hyvin lämmöneristetty ulkovaippa

Lisätiedot

Energiatehokkuuden ja sisäilmaston hallinta ja parantaminen

Energiatehokkuuden ja sisäilmaston hallinta ja parantaminen Energiatehokkuuden ja sisäilmaston hallinta ja parantaminen TkT Risto Ruotsalainen, tiimipäällikkö Rakennusten energiatehokkuuden palvelut VTT Expert Services Oy Rakenna & Remontoi -messujen asiantuntijaseminaari

Lisätiedot

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Kuivaketju 10 Virtain kaupungin keskuskeittiö 20.6.2017 Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Sisällys 1. Kuivaketju10... 2 1.1. Kuivaketju10... 2 1.2. Kuivaketjun hallitseminen... 2 1.3. Rakennushankkeen erityispiirteet...

Lisätiedot

Rakennuksen kosteusteknistä toimivuutta koskevan asetuksen valmistelu

Rakennuksen kosteusteknistä toimivuutta koskevan asetuksen valmistelu Rakennuksen kosteusteknistä toimivuutta koskevan asetuksen valmistelu Sisäilmastoseminaari 2017 15.3.2017 Helsingin Messukeskus, Kokoustamo Yli-insinööri Katja Outinen Kosteusmääräysten päivityksen tausta

Lisätiedot

Lähes nollaenergiarakennukset Valmistelun organisointi. Rakentaminen

Lähes nollaenergiarakennukset Valmistelun organisointi. Rakentaminen Lähes nollaenergiarakennukset Valmistelun organisointi Rakentaminen 30.9.2014 EPBD lähes nollaenergiarakennus 2 art. 2 alakohta: lähes nollaenergiarakennuksella tarkoitetaan rakennusta, jolla on erittäin

Lisätiedot

Kuinka asumisessa tulee varautua ilmastonmuutokseen?

Kuinka asumisessa tulee varautua ilmastonmuutokseen? Kuinka asumisessa tulee varautua ilmastonmuutokseen? ENNAKOI, VARAUDU, SOPEUDU MITEN JÄRJESTÖT VIESTIVÄT ILMASTONMUUTOKSEEN SOPEUTUMISESTA? SISÄLTÖ: Ilmastonmuutoksen huomioiminen uudis- ja korjausrakentamisessa

Lisätiedot

KORJAUSRAKENTAMISEN MÄÄRÄYKSET

KORJAUSRAKENTAMISEN MÄÄRÄYKSET KORJAUSRAKENTAMISEN MÄÄRÄYKSET Taloyhtiön mitä, miten ja milloin Petri Pylsy, Kiinteistöliitto Korjausrakentamiselle määräykset Tähän saakka korjausrakentamisessa on kuntakohtaisesti rakennusvalvonta soveltanut

Lisätiedot

KUIVAKETJU10. Kuivaketju10-toimintamalli rakennushankkeen kosteudenhallintaan

KUIVAKETJU10. Kuivaketju10-toimintamalli rakennushankkeen kosteudenhallintaan KUIVAKETJU10 Kuivaketju10-toimintamalli rakennushankkeen kosteudenhallintaan Kuivaketju10 ajankohtaispäivä Oulu 29.9.2017 Sami Saari Rakentamisen Laatu RALA ry Kukaan ei (kai) tilaa, suunnittele, toteuta,

Lisätiedot

Rakentamisen määräykset ja viranomaisyhteistyö, missä mennään? Jani Kemppainen

Rakentamisen määräykset ja viranomaisyhteistyö, missä mennään? Jani Kemppainen Rakentamisen määräykset ja viranomaisyhteistyö, missä mennään? Jani Kemppainen YM asetus Osan aiempi nimi Valmistelutilanne Ohjeen tilanne VNA suunnittelulle ja työnjohdolle, YMA suunnitelmista ja selvityksistä

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS 25.03.2009 ATT 1

ENERGIATEHOKKUUS 25.03.2009 ATT 1 ENERGIATEHOKKUUS Rakennusten energiatehokkuuden parantamisen taustalla on Kioton ilmastosopimus sekä Suomen energia ja ilmastostrategia, jonka tavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen. EU:n

Lisätiedot

Rakennusten energiatehokkuus. Tulikivi Oyj 8.6.2011 Helsinki Mikko Saari VTT Expert Services Oy

Rakennusten energiatehokkuus. Tulikivi Oyj 8.6.2011 Helsinki Mikko Saari VTT Expert Services Oy Rakennusten energiatehokkuus Tulikivi Oyj 8.6.2011 Helsinki Mikko Saari VTT Expert Services Oy 6.6.2011 2 Mitä on rakennusten energiatehokkuus Mitä saadaan (= hyvä talo) Energiatehokkuus = ----------------------------------------------

Lisätiedot

Rakentamisen uudet määräykset

Rakentamisen uudet määräykset Rakentamisen uudet määräykset LVI- treffit 3.10.2014 Ympäristöministeriö Maarit Haakana EU:n 2020 tavoitteet ja rakennukset Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) Uusiutuvien energialähteiden edistämistä

Lisätiedot

Kosteus rakentamisessa ja rakennuksissa

Kosteus rakentamisessa ja rakennuksissa Kosteus rakentamisessa ja rakennuksissa Terve talo -rakentamisen ohjauksen neuvottelupäivä ELY keskuksessa 13.11.2014 Erkki Aalto, RAKLI ry Kuivat rakennukset ja rakenteet suunnittelun, rakentamisen ja

Lisätiedot

Kestävää kehitystä ja rakentamismääräyksiä. Hirsirakentaminen osana nykyaikaista puurakentamista!

Kestävää kehitystä ja rakentamismääräyksiä. Hirsirakentaminen osana nykyaikaista puurakentamista! WOODPOLIS www.woodpolis.fi Since 2006 Kestävää kehitystä ja rakentamismääräyksiä. Hirsirakentaminen osana nykyaikaista puurakentamista! Hirsirakentaminen 2000- luvulla Suomessa ja mailmalla- seminaari.

Lisätiedot

HE 220/2016 vp MRL:n muuttamisesta Lähes nollaenergiarakennukset. Ympäristövaliokunta Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos

HE 220/2016 vp MRL:n muuttamisesta Lähes nollaenergiarakennukset. Ympäristövaliokunta Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos HE 220/2016 vp MRL:n muuttamisesta Lähes nollaenergiarakennukset Ympäristövaliokunta 8.11.2016 Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos Valmisteilla olevat säädökset HE maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta

Lisätiedot

Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa?

Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa? Tutkimus: Ulkovaipan lämpötalouteen vaikuttavat korjaustoimenpiteet käytännössä Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa? Stina Linne Tekn. yo betoni visioi -seminaari

Lisätiedot

Kestäväksi Rakennettu Suomi Yhtenäiset käytännöt

Kestäväksi Rakennettu Suomi Yhtenäiset käytännöt Syyskuu - teemakuukausi rakentajille LIITTEET 21.8.2018 Päivitetty 24.8.2018 Liitteissä on kuvattu kosteudenhallinnan teemakuukauden pääpiirteitä, kokonaisvaltaista kosteudenhallintaketjua sekä kosteudenhallintaselvityksen

Lisätiedot

Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa?

Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa? Tutkimus: Ulkovaipan lämpötalouteen vaikuttavat korjaustoimenpiteet käytännössä Stina Linne Tekn. yo Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa? betoni visioi -seminaari

Lisätiedot

Korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimukset

Korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimukset Korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimukset PIDÄ HUOLTA messuseminaari OMA KOTI messut 12.4.2013 Helsinki Suomen Omakotiliitto Rakennusneuvos Erkki Laitinen Hallitusohjelman ilmasto- ja energia-asioita

Lisätiedot

PIENTALON KORJAUSINFO

PIENTALON KORJAUSINFO PIENTALON KORJAUSINFO Oulun rakennusvalvonnan järjestämä tietoisku pientalonsa korjaamista suunnitteleville. LA 29. 9.2018 klo 9 12. Tervetuloa! PIENTALON KORJAUSINFO Ohjelma la 29.9.2018 klo 9.00 12.00

Lisätiedot

Rakennustyönaikainen kosteudenhallinta

Rakennustyönaikainen kosteudenhallinta Rakennustyönaikainen kosteudenhallinta Ajankohtaisia kuulumisia rakennusvalvonnasta Seminaari 9.10.2014 Kai Miller yli-insinööri Helsingin rakennusvalvonta Kosteudenhallinnasta Kosteudenhallinta on ollut

Lisätiedot

Ikkunat energiaviisaassa PUU-KÄPYLÄ

Ikkunat energiaviisaassa PUU-KÄPYLÄ Ikkunat energiaviisaassa ii korjaamisessa PUU-KÄPYLÄ Pirjo Pekkarinen-Kanerva, arkkitehti SAFA Helsingin rakennusvalvontavirasto 2011 Kansainvälisiä ja kansallisia sopimuksia EU-tavoite vuoteen 2020 mennessä

Lisätiedot

Lähes nollaenergiarakennus RET: Riskien hallinta energiatehokkaassa rakentamisessa Mikko Nyman VTT Expert Services Oy

Lähes nollaenergiarakennus RET: Riskien hallinta energiatehokkaassa rakentamisessa Mikko Nyman VTT Expert Services Oy Lähes nollaenergiarakennus 13.5.2013 RET: Riskien hallinta energiatehokkaassa rakentamisessa Mikko Nyman VTT Expert Services Oy 29.5.2013 2 Motivointi lähes nollaenergiarakennuksille (EPBD) Rakennukset

Lisätiedot

gradia.fi Jyväskylän seudun alueseminaari Tilaamalla laatua

gradia.fi Jyväskylän seudun alueseminaari Tilaamalla laatua Jyväskylän seudun alueseminaari 14.2.2019 Tilaamalla laatua Korjausvelka on suuri, arviolta 30-50 miljardia euroa (ROTI-raportti 2017) Merkittävässä osassa koko Suomen kiinteistökannasta on ilmennyt jossain

Lisätiedot

Kosteusmääräysten (RakMk C2) toimivuuden arviointityön tuloksia 11.3.2015

Kosteusmääräysten (RakMk C2) toimivuuden arviointityön tuloksia 11.3.2015 Kosteusmääräysten (RakMk C2) toimivuuden arviointityön tuloksia Petri Mannonen 11.3.2015 Sisäilmastoseminaari 20.4.2015 Taustaa Kosteusmääräysten päivitystarpeen taustalla kolme tekijää: Maankäyttö- ja

Lisätiedot

Kosteudenhallintaan liittyvät toimintatavat

Kosteudenhallintaan liittyvät toimintatavat Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 2018 5.2.2018 Savoy-teatteri Kosteudenhallintaan liittyvät toimintatavat Aimo Nousiainen tarkastusinsinööri, DI Helsingin rakennusvalvonta YM:n asetus rakennusten

Lisätiedot

Tulevaisuuden talojen haasteita onnistuuko energiasuunnittelu? Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia

Tulevaisuuden talojen haasteita onnistuuko energiasuunnittelu? Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tulevaisuuden talojen haasteita onnistuuko energiasuunnittelu? Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Laatupäällikkö Pekka Seppälä 8.10.2014 RESCA hanke Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Oulun

Lisätiedot

Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma

Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma Pientaloteollisuus ry Tavoitteet, suunta ja mahdollisuudet Määritelmien selkeyttäminen ja määritelmiin sisältyvät haasteet Suunnittelun

Lisätiedot

Energiatehokkuusvaatimukset ja rakennusterveys

Energiatehokkuusvaatimukset ja rakennusterveys TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Energiatehokkuusvaatimukset ja rakennusterveys Tuomo Ojanen, erikoistutkija Miimu Airaksinen, tutkimusprofessori Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Sairaat talot, sairaat

Lisätiedot

E7, Ilmanvaihtolaitteistojen paloturvallisuus uusiminen, Workshop 4

E7, Ilmanvaihtolaitteistojen paloturvallisuus uusiminen, Workshop 4 Suomen rakentamismääräyskokoelman uusiminen 2013-2017 E7, Ilmanvaihtolaitteistojen paloturvallisuus uusiminen, Workshop 4 21.1.2015 Yli-insinööri Jyrki Kauppinen Maankäyttö ja rakennuslain muutos voimaan

Lisätiedot

Energiatehokkuuden hallinta rakennustyömaalla. Build up Skills Workshop 24.5.2012 Tampere Minna Kuusela TTS

Energiatehokkuuden hallinta rakennustyömaalla. Build up Skills Workshop 24.5.2012 Tampere Minna Kuusela TTS Energiatehokkuuden hallinta rakennustyömaalla Build up Skills Workshop 24.5.2012 Tampere Minna Kuusela TTS Build up Skills- kysely: Energiatehokuuden hallinta rakennustyömaalla Mikä on rakennustyömailla

Lisätiedot

Pientalon energiatehokkuus ja määräykset

Pientalon energiatehokkuus ja määräykset Pientalon energiatehokkuus ja määräykset Elvari päätöstilaisuus 5.10.2015, Helsinki Yli-insinööri Jyrki Kauppinen Uuden pientalon sallittu E-luvun yläraja riippuu asunnon koosta 300 250 Ei täytä E-lukuvaatimusta

Lisätiedot

Lähes nollaenergiarakentaminen. - YM:n visio ja tarpeet. nzeb työpaja 22.8.2013. Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö

Lähes nollaenergiarakentaminen. - YM:n visio ja tarpeet. nzeb työpaja 22.8.2013. Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Lähes nollaenergiarakentaminen (nzeb) - YM:n visio ja tarpeet nzeb työpaja 22.8.2013 Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Ajan lyhyt oppimäärä I kehitysjakso 2007-2013 II kehitysjakso 2013-2018

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Tommi Riippa

RAKENNUSVALVONTA. Tommi Riippa Tommi Riippa 19.9.2013 MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS Muutettujen osien sisältö melkein tuplaantui Tarkempia määräyksiä mm. rakenteiden lujuudelle, paloturvallisuudelle, terveellisyydelle, turvallisuudelle,

Lisätiedot