Hgin työväenopisto FM Jussi Tuovinen. Yleiskatsaus kognitiiviseen semiotiikkaan, sen teoriaan ja käytännön sovelluksiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hgin työväenopisto FM Jussi Tuovinen. Yleiskatsaus kognitiiviseen semiotiikkaan, sen teoriaan ja käytännön sovelluksiin"

Transkriptio

1 Hgin työväenopisto FM Jussi Tuovinen Yleiskatsaus kognitiiviseen semiotiikkaan, sen teoriaan ja käytännön sovelluksiin

2 Lähtökohtia Mikä on suurin selvittämätön filosofinen ongelma? Entä tieteellinen? Elämän arvoitus... Elämän tarkoitus... Maapallon ulkopuolinen elämä... Maailman rajat... Teoria kaikesta...

3 Tietoisuus Mitä tietoisuus on? Onko tietoisuutta olemassa? Tietoisuuden ontologinen asema Perinteinen mieli/ruumis kysymys Lähestytty niin filosofian, teologian kuin luonnontieteenkin näkökulmasta

4 Ontologisia perusasenteita Mitä todellisuus on? Materialismi: todellisuus on ainetta. Naturalismi: luonto on kaiken käsittävä eikä ole olemassa mitään yliluonnollista. Fysikalismi: kaikki maailman ilmiöt pohjimmiltaan fysikaalisia. Idealismi: todellisuus on henkeä.

5 Ontologisia perusasenteita II Onko todellisuus olemassa? Realismi / objektivismi: todellisuus on olemassa tajunnasta riippumatta. Subjektivismi: todellisuuden olemassaolo riippuu tajunnasta. Konstruktivismi: todellisuus on olemassa, mutta miten sen koemme riippuu tajunnasta.

6 Ontologisia perusasenteita III Kuinka monta todellisuutta on olemassa? Monismi: yksi (kreikan sanasta monos). Dualismi: kaksi (kaksijakoinen todellisuuskäsitys); ruumis/mieli. Pluralismi: useita (monijakoinen todellisuuskäsitys).

7 Teorioita mielestä Materialismi / fysikalismi Eliminatiivinen: erillistä mieltä ei ole. Reduktiivinen: mielen ilmiöt voidaan palauttaa fyysisiin. Emergentti / ei-reduktiivinen: mielen ilmiöt syntyvät fyysisistä, mutta saavat omia palautumattomia ominaisuuksia. Supervenienssi (päältäminen)

8 Teorioita mielestä II Dualismi Interaktionismi (mm. Descartes): mieli ja ruumis erillisiä, mutta vaikuttavat toisiinsa. Parallelismi (mm. Spinoza): mieli ja ruumis samojen ilmiöiden kaksi kausaalisesti toisistaan riippumatonta puolta. Epifenomenalismi (mm. Huxley): mieli varjon tapainen aivojen tuotos ilman kausaalisia vaikutuksia.

9 Keskeisiä kysymyksiä Kysymys subjektiivisista kokemusten sisällöistä eli kvaalioista (qualia) Tuottaako "kaikki" tieto tyhjentävästi kokemuksen? Maryn ("Maijan") huone ajatuskoe (Frank Jackson: Epiphenomenal Qualia, 1982) Tiedemies Maija elää mustavalkoisessa huoneessa tutkien värejä; kun hän ensimmäisen kerran tulee ulos huoneesta ja näkee värejä, oppiiko hän mitään uutta?

10 Keskeisiä kysymyksiä II Mitä voimme tietää toistemme kokemuksista (vierassieluisuus)? Entä toisten lajien, esim. lepakon? (Thomas Nagel: What Is it Like to Be a Bat? 1974) Lajityypillinen tapa hahmottaa maailmaa (Umwelt)

11 Keskeisiä kysymyksiä III Voidaanko tietoisuutta simuloida? Onko tietokoneella tietoisuus (sielu, mieli)? Komputationalismi, hardware/software metafora Heikko muoto (aivot ovat kuin tietokone) Vahva muoto (aivot ovat tietokone)

12 Komputationalismin ongelmia Ihminen on tehnyt ja ohjelmoinut tietokoneet, kuka ihmisaivot? Mielen ruumiillisuus, millainen olisi ihmis- (eläin-) mieli ruumiistaan irroitettuna "Ymmärtääkö" tietokone? Turingin testi: jos tietokoneen kanssa asioidessaan ei erota onko kyseessä kone vai ihminen, koneen voidaan sanoa olevan "älykäs"

13 Komputationalismin ongelmia II John Searle: Kiinalaisen huoneen ongelma (1980) Kiinaa osaamaton henkilö on huoneessa, johon toimitetaan kiinankielisiä merkkejä ja hän yhdistelee niitä täsmällisten ja täydellisten ohjeiden mukaan ja toimittaa ne ulos huoneesta. Turingin testin mukaisesti ulkopuolisen ei ole mahdollista päätellä osaako ko. henkilö kiinaa vai ei. Searlen mukaan tietokone toimii juuri samoin.

14 Välitilinpäätös Maailmaan ei kannata postuloida ylimääräisiä entiteettejä (Occamin partaveitsi) ja saman selittävistä teorioista yksinkertaisin on paras (Humen puntari). "Henkeä" ei voida tieteen keinoin saavuttaa, joten kysymys kuuluu, voidaanko tietoisuus selittää materian avulla? [JT:] Kyllä.

15 Välitilinpäätös II Voidaanko tietoisuus nykytiedon perusteella redusoida fyysisiin (neurologisiin) komponetteihinsa ja ilmiöihin? [JT:] Ei. Mitä siis tarvitaan? Kognitiotieteilijät: kognitiotiedettä!

16 Kognitiivinen [Wikipedia:] Kognitio (Latin: cognoscere, "tietää") on lähinnä psykologiaan ja kognitiotieteisiin liittyvä termi, jolla käsitteellistetään erilaisia tietotoimintoja. Kognitiivisia toimintoja ovat mm. erilaiset tiedon vastaanottamiseen, tallentamiseen, käsittelyyn ja käyttöön liittyvät prosessit. Havaitseminen, tunnistaminen (esimerkiksi kyky tunnistaa värejä ja muotoja tai kasvoja) erilaiset kielelliset toiminnot (kuten kyky tuottaa ja ymmärtää luettua tai puhuttua tekstiä), ajattelu, päättely ja ongelmanratkaisu, muistaminen ja oppiminen sisältyvät kognition käsitteen alaan.

17 Hgin työväenopisto FM Jussi Tuovinen Yleiskatsaus kognitiiviseen semiotiikkaan, sen teoriaan ja käytännön sovelluksiin II

18 Vapaasta tahdosta

19 Supervenienssi I Muodollisesti supervenienssin voi määritellä seuraavasti: Ominaisuusluokka X päältää ominaisuusluokkaa Y, jos kaikille olioille a, b pätee joko 1 tai 2: 1. Jos a ja b eroavat X-ominaisuuksiltaan, ne eroavat myös Y-ominaisuuksiltaan. 2. Jos a ja b ovat identtiset Y- ominaisuuksiltaan, ne ovat myös identtiset X-ominaisuuksiltaan.

20 Supervenienssi II

21 Kognitiotiede Kognitiotiede on monitieteinen tieteenala joka tutkii tietoilmiöitä kuten havaitsemista, oppimista, muistia, ajattelua, kieltä ja käsitteitä, sekä näiden taustalla olevia tiedonkäsittelyn mekanismeja. Yhteistä kognitiotieteen tutkimuskohteille on, että niitä voidaan tarkastella tiedon esittämisen ja informaationprosessoinnin näkökulmasta.

22 Ongelmia: Mikä on se mekanismi, joka kytkee ajatukset ja tietoisuuden tilat kohteisiinsa ja toisiinsa? Kieli; onko riittävä, entä eläimet, kieli- ja kulttuurierot, ei-kielellinen kommunikointi jne. Onko lähestymistapaa, joka yhdistää kielelliset ja ei-kielelliset kommunikointimuodot? On: Semiotiikka.

23 Semiotiikka [Wikipedia:] Semiotiikka (kreik. sēmeiōtikē [tekhnē'], merkitsemistaito) eli merkkioppi on filosofinen suuntaus, joka tutkii merkkien, kuten sanojen semantiikkaa eli merkkien merkitystä. [Paul Cobley:] Tieteenala, joka analysoi merkkejä ja tutkii merkkijärjestelmien toimintaa. [Marcel Danesi / Harri Veivo:] Tieteenala, joka tutkii semioosia (semiosis).

24 Semioosi (semiosis) Prosessi, joka muuttaa biologisen, universaalin ja faktuaalisen maailman mentaaliseksi, kulttuurispesifiksi ja suhteelliseksi artifaktuaaliseksi maailmaksi ja päinvastoin kunkin lajin ja yksilön lajityypillisten kykyjen ja ominaisuuksien määräämissä puitteissa (Umwelt).

25 Umwelt (saks.) Ympäristö, ympäröivä maailma. Jakob von Uexküll ( ): Kunkin eliölajin lajityypillinen tapa hahmottaa ympäröivä todellisuus biologis-kognitiivisten edellytystensä perusteella. "Subjektiivinen universumi" Thomas A. Sebeok ( ): Merkitsevä ympäristö, yhteys perustuu merkkeihin. Juri Lotman ( ): Yksilöiden ja lajien Umweltien kohtaama yhteinen merkitysten muodostumis alue on semiosfääri.

26 Merkki Semioosi koostuu merkeistä ja niiden vaikutuksista. Merkki on periaatteessa mikä tahansa, mikä edustaa tai tuo mieleen jotain muuta itsensä lisäksi (lat. aliquid stat pro aliquo, joku jonkin puolesta). Mikä tahansa asia tai olio voi olla merkki, mutta sen ei tarvitse olla (potentiaalisuus aktuaalisuus). Merkkejä ovat mm. ajatukset, eleet, ilmeet, kielelliset ilmaukset, sosiaaliset viestit, kulttuurisiset artifaktit jne.

27 Merkki II Koska ajatukset, kielelliset ilmaukset jne. luonnostaan kohdistuvat johonkin itsensä ulkopuolelle, ne ovat automaattisesti merkkejä. Siten ei-semioottinen ajattelu, kieli, viestintä ym. ei edes määritelmällisesti ole mahdollista => "semioottinen imperialismi". Kritiikki: "Kaiken selittäjä ei selitä mitään". Sikäli väärin, että semiotiikka selittää juuri mainittujen suhteiden toiminnan merkkirelaatioiden kautta.

28 Merkit ja meemit Meemit ovat Richard Dawkinsin, Susan Blackmoren ea. tunnetuksi tekemä ajatus kulttuurisista yksiköistä, jotka käyttäytyvät itsenäisesti ja "itsekkäästi" kuin geenit vaikuttaen "kantajiensa" käyttäytymiseen ja kopioituvat näiltä toisille. Toisin kuin semiotiikka ja merkit memetiikka ja meemit selittävät kuitenkin vain tiettyjen kulttuuristen ilmiöiden kopioituvuuden, mutta ei sitä miksi toiset ilmiöt kopioituvat ja toiset eivät eikä myöskään kulttuuristen ilmiöiden muutoksia ja suhteita niin "kantajiinsa" (vrt geenit) kuin ympäröivään maailmaan. Meemeissä muitakin ongelmia, esim. miten ne rajataan ja määritellään ja mikä on niiden kopioitumismekanismi. Geeneillähän nämä ovat tunnettuja bio-kemiallisia prosesseja. Aiheesta lisää, mm. Erkki Kilpinen: memetics.html

29 Semiotiikan lajeja Historiallinen jako: 1. "Mannermainen semiotiikka" Ferdinand de Saussure ( ) - kielitiede, strukturalismi, 2-osainen merkki (merkitsijä/merkitty) 2. "Amerikkalainen semiotiikka" Charles Sanders Peirce ( ) - filosofia, pragmatismi, 3-osainen merkki (merkki objekti interpretantti)

30 Semiotiikan lajeja II Toiminnallinen hierarkia (Sebeok): Yleinen semiotiikka Biosemiotiikka Eläin (zoo-) semiotiikka Antroposemiotiikka (ihminen) Psykosemiotiikka Sosiosemiotiikka Kieli-, kulttuuri-, viestintä- ym. semiotiikka

31 Kognitiivinen semiotiikka Yleisen semiotiikan osa, joka kognitiotieteen, semiotiikan ja eräiden muiden lähitieteiden (esim. neurotiede, filosofia, kielitiede, psykologia ja sosiologia) käsitteistöjen avulla tutkii ihmisten ja muiden eläinten kognitiivisia toimintoja ja pyrkii vastaamaan kysymykseen, miksi ne toimivat siten kuin toimivat.

32 C.S. Peircen semiotiikka(a) Lähtökohtana olemisen kolme kategoriaa: ensiys (firstness), toiseus (secondeness) ja kolmannuus (thirdness). 1. Ensiys = oleminen sellaisenaan ilman suhdetta mihinkään muuhun. 2. Toiseus = kahden elementin suhde toisiinsa. 3. Kolmannuus = kahden elementin suhde toisiinsa suhteessa johonkin kolmanteen.

33 Peircen semiotiikkaa II Peircellä melkein kaikki jaot kolmijakoja ("triadomania") ja toimivat päällekkäin => moniulotteinen hierarkia. Terminologiassa tiettyä horjuvuutta (esim. merkki / representamen) Hierarkiajaoissa olennaista toisaalta aspektuaalisuus, ei jyrkät rajat.

34 Peircen merkkikäsitys Merkkinä oleminen eli merkkiys ei ole niinkään yksittäinen entiteetti vaan dynaaminen ja välittävä suhde kolmen position välillä. Merkki koostuu aina kolmesta osasta: merkki itse eli representamen, objekti (kohde) ja interpretantti (tulkitsin). Semiotiikka on universaalia eli mikä tahansa voi toimia merkkinä.

35 Peircen merkkikäsitys esitettynä Leif Åbergin (2000) mukaan

36

37 Merkki itsessään 1. Qualisign ("laatumerkki"): Merkki omana itsenään, sen laatuominaisuudet (ensiys). 2. Sinsign (<= single sign, "yksilömerkki"): Aktuaalinen olemassaoleva merkki (toiseus). 3. Legisign ("sääntömerkki"): Merkki, joka on tuotettu jonkin yleisen periaatteen tai säännön mukaan (kolmannuus).

38

39

40

41

42 Kohteen (objektin) aspektit 1. Välitön (immediate) objekti: Objekti tietyn merkkirelaation sisällä tietyn merkin ja tulkinnan välittämänä (esim. em. koira, jonka näen tai josta keskustelen). 2. Dynaaminen (dynamical) objekti: Objekti sellaisena kun se on merkkirelaation ulkopuolella (esim. tietty koira olemassaolevana eläimenä). Välitön objekti tuo esiin osan dynaamisesta ja se on aina olemassa kun merkkirelaatiokin on, mutta ei välttämättä dynaamista objektia (esim. fiktiiviset objektit ensimmäisen kerran mainittuina. Toisaalta fiktiivisille objekteillekin kehittyy dynaaminen aspekti kun niihin viitataan toistamiseen).

43 Interpretantti eli tulkitsin Peircen omaperäisin ja moniulotteisin käsite, samalla hänen semiotiikkansa "ydin". Yhdistää tulkinnan, tulkitsijan ja yleisemmän tulkintahorisontin. Jakautuu moniin aspekteihin: A. Aspektit merkin näkökulmasta: 1. Välitön: Tulkkiutuvuus eli potentiaalisuus tulla tulkituksi (ensiys). 2. Dynaaminen: Merkin aktuaalinen vaikutus tulkitsijaan (toiseus). 3. Lopullinen (final): Tulkintatulos, jota kohti dynaamiset interpretantit haketuvat tai vaikutus, jonka merkki tuottaisi jos voisi vaikuttaa "täydellisesti".

44 Interpretantti II B. Aspektit tulkitsijan näkökulmasta: 1. Emotionaalinen: Merkin synnyttämät reflektoimattomat tunnevaikutelmat, tulkitsijan osuus passiivinen (ensiys). 2. Energeettinen: Vaikutus tai toiminta, joika syntyy merkin vaikutuksesta (toiseus). 3. Looginen: Tietoinen tai älyllinen tulkinta, joka aiheuttaa muutoksen tietoon tai toimintaan (kolmannuus). C. Aspektit sekä merkkkien että tulkitsijan näkökulmasta: 1. Lopullinen looginen (final logical): Yhdistelmä A.3. & B.3., tietoisen ja loogisen päättelyn ohjaama "lopullinen" tulkinta eli tulkkiutuma, joka tosin voi muuttua uuden tiedon myötä (esim. tieteelliset teoriat ja "totuudet").

45 Peircen järjestelmän dynaamisuus Merkit eivät ole irrallaan toisistaan, vaan kytkeytyvät toisiinsa ketjuiksi ja verkoiksi. Interpretantti on aina samalla myös potentiaalinen merkki valmiina uusille tulkinnoille, toisaalta objektikin voi toimia merkkinä toiselle merkkisuhteelle, joten tuloksena on periaatteessa päättymätön semioottinen verkko, jossa tosin jotkut merkityssuhteet ja tulkinnat saavat enemmän painoarvoa kuin toiset ja muodostavat enemmän tai vähemmän pysyviä tulkkiutumia, eräänlaisia paksunnoksia verkossa.

46

47 Kognitiivinen ulottuvuus Peircen systeemi universaali, toisaalta tulkitsijan rooli jää suhteellisen vähälle huomiolle. Kaikki tulkinnat periaatteessa mahdollisia; miksi jotkut kuitenkin yleisempiä kuin toiset? Monessa tapauksessa ympäristötekijät sekä merkin luonne sinänsä ohjaavat tulkintoja, mutta silti erittäin merkittävää on tulkintojen kasautuminen ja aiemmista tulkinnoista oppiminen. Peircen pragmatismin idealistinen komponentti johtaa erityisesti lopullisten ja loogisten interpretanttien tapauksessa (vrt. ed.) tiettyyn determinismiin, joka ei ole täysin yhteensopiva myöhempien kognitiivisten ja evolutiivisten päätelmien kanssa.

48 Tulkitsija ja tulkinta Jos tulkitsin eli interpretantti jaetaan kahteen pooliin eli itse tulkintaan ja tulkitsijaan kuten Peirce itse asiassa aspektiryhmittelyssään tekee (vrt. ed.), voidaan hänen semioottinen kolmionsa täydentää neliulotteiseksi tetraedriksi (eli lyhyesti tetraksi), jonka neljättä kärkeä voidaan kutsua esim. subjektiksi, joka toisaalta asettuu perinteisessä kielenkäytössä binäärisuhteeseen objektin kanssa, toisaalta korostaa suhteen tietoisuutta ja "minuutta" konstituoivaa merkitystä. Semioottisen tetra on heuristinen apuneuvo, jonka jakamisessa komponentteihinsa voidaan korostaa merkkirelaation eri elementtejä.

49 Semioottinen tetra Semioottisen tetran osat näin ollen olisivat (pohjautuu osin Jörgen Dines Johansenin teoksessaan Dialogical Semiosis (1993) esittämään semioottisen pyramidin malliin ja John Deelyn teoksessaan The Human Use of Signs (1994) siitä esittämäänsä tulkintaan: 4 kärkeä: Merkki (M) Objekti (O) Interpretantti (I) Subjekti (S)

50 Semioottinen tetra II 6 akselia: 1. Representationaalinen akseli (miten merkki edustaa eli representoi kohdetta) 2. Konventionaalinen akseli (miten merkin tulkinta määräytyy) 3. Intentionaalinen akseli (mikä suhde merkillä on tulkitsijalle) 4. Informatiivinen akseli (mitä tulkinta kertoo kohteesta) 5. Kokemuksellinen akseli (miten tulkitsija kokee kohteen) 6. Semioottisen kompetenssin akseli (miten tulkitsija tulkitsee)

51 Semioottinen tetra III 4 tasoa: 1. MOI: Proposition taso (merkin merkitys sinänsä) 2. MOS: Representaation taso (mitä merkki edustaa tulkitsijalle) 3. MIS: Konvention taso (tulkitsijan tulkintahorisontti) 4. OIS: Informaation taso (mitä merkki kertoo tulkitsijalle)

52 Semiootinen tetra IV Kokonaisuutena mallin tavoitteena on kuvata merkityksen muodostumisprosessia subjektiivista tietoisuutta konstituoivana ja uusintavana prosessina. Tietoisuus ei synny ilman merkityksiä ja tulkintoja, mutta toisaalta ne eivät muodostu neutraalissa tilassa vaan suhteessa subjektin tulkintahorisonttiin, jota ne samalla kuitenkin jatkuvasti muokkaavat.

53 Semioottinen tetra tietoisuuden Kognitiivisen semioosin merkkirelaatio muodostuu kunkin subjektin tietoisuuden sisällä, toisaalta jokaisen kärkensä kautta se on yhteydessä tietoisuuden ulkopuolisiin entiteetteihin: 1. Merkki siihen konkreettiseen tai konventionaaliseen olioon, joka merkkiä kantaa (vrt. Saussure: merkitsijä / merkitty, signifiand / signifié). 2. Objektin merkkirelaation sisäinen välitön aspekti ulkopuoliseen dynaamiseen (vrt. ed.). 3. Interpretantin välitön aspekti sosiaalisesti kumuloituneeseen tulkintahorisonttiin 4. Tietoinen subjekti itse ympäröivään maailmaansa eli Umweltiinsa (vrt. ed.). kuplassa

54 Hgin työväenopisto FM Jussi Tuovinen Yleiskatsaus kognitiiviseen semiotiikkaan, sen teoriaan ja käytännön sovelluksiin III

55 Popperin kolme maailmaa Sir Karl Popper ( ) Fallibilismi; tieto voidaan aina kumota tai täydentää uudella tiedolla. Falsifioitavuus; mahdollisuus teorian kumoamiseen tieteen kriteeri; esim. astrologia, psykoanalyysi ja marxismi eivät sisäisesti kumottavissa => eivät siis ole tiedettä. 3 maailmaa: Maailma 1 fysikaalinen reaalimaailma Maailma 2 ajatusmaailma Maailma 3 kulttuuristen konseptien ja konstruktioiden maailma

56 Semioosin rajoista I John Deely: Basics of Semiotics, 1990 Virtuaalinen ja aktuaalinen semioosi Semioottisen kolmion elementaariset suhteet Esimerkkinä sade

57 Semioosin rajoista II Toinen esimerkki: dinosauruksen luu pellolla Itsessään virtuaalinen merkki, voi konkretisoitua eri tavoin Kivinen möykky viljelijälle => merkkisuhde dinosaurukseen ei aktualisoidu Dinosauruksen luu koulutetulle paleontologille => merkkisuhde dinosaurukseen aktualisoituu

58 Kausaatio ja semioosi Kausaatio => vain yksi mahdollinen vaikutuksen muoto, ei vaihtoehtoja. Tulkinta tai interpretaatio => vaihtoehtoja on useampia => semioosi (vrt. indeterminaatio ja vapaa tahto). Semioosi alkaa siis vaihtoehtojen ja valintojen myötä, Deelyn termein kun virtuaaliset merkit aktualisoituvat tavalla tai toisella.

59 Semioottinen evoluutio I Luonnonvalinta: tietyt geenien (pääosin) määräämät fenotyypit menestyvät muita paremmin => lisääntyvät enemmän => niiden geenit yleistyvät suhteessa muihin => niiden määräämät fenotyypit yleistyvät. Toisaalta mutaatiot tuovat muutoksia, joista toiset menestyvät, toiset ei => lajien muutokset. Semioottisesti tulkittuna tietyt tulkinnat menestyvät muita paremmin => vakiintuvat ja yleistyvät muita enemmän => muuttuvat vähitellen lajityypillisiksi vieteiksi, vaistoiksi ja toimintatavoiksi (vrt. väliaikaiset paksunnokset tai tulkkiumat semioottisessa verkossa) => vaikuttavat lajin yksilöiden selviytymisedellytyksiin => vaikuttavat siis välillisesti valinnan kautta myös yksilöiden genotyyppeihin.

60 Semioottinen evoluutio II Lajin biologis-semioottinen kompetenssi ratkaisee sen suhteen ympäristöönsä (Umwelt), tapoihin miten se on siihen vuorovaikutuksessa sekä miten se pystyy kumuloimaan kokemuksiaan ja hyödyntämään niitä tulevissa tilanteissa => muistin rooli. Muisti on alkumuodossaan kokoelma muita vahvempia ja toimivampia muistijälkiä ja tulkintoja Ratkaiseva kognitiivinen kehitysvaihe on kun eliön tulkintamahdollisuudet irtautuvat konkreettisesta alkuperäisen tulkinnan muodostaneesta tai sitä muistuttavasta tilanteesta => käsitteellisen ajattelun ja täyden semioottisen kompetenssin synty => ihmisyyden synty (?) ("homo semioticus" / "homo interpretans")

61 Semioottinen evoluutio III Keskeistä kyky irrottaa merkki alkuperäisestä yhteydestään ja kohdistaa se uuteen kohteeseen uuden tulkinnan avulla. Ajatuksen esitti ensimmäisen kerran ainakin merkittävänä kognitiivisena käsitteenä napolilainen monioppinut Giambattista Vico ( ), joka käytti siitä ilmaisua mielikuvitus (fantasia).

62 Vico ja Scienza Nuova Pääteos Scienza Nuova, josta kolme toisistaan poikkeavaa laitosta: 1725, 1730 & 1744 (postuumi) Verum/factum periaate: ihminen voi tietää vain omista tekemisistään => antiteesi luonnontieteille, mutta toisaalta "vapautti" ihmisen luomat järjestelmät; politiikan, oikeudenkäytön, kulttuurin, taiteen, kielet ym. "jumalallisesta" järjestyksestä ja siten vapaasti tutkittavaksi ja kritisoitavaksi

63 Vico ja historian syklit Ihmiskunnan historia etenee tiettyjen vaiheiden leimaamissa sykleissä ("ricorsi", vrt. Herder, Hegel, Marx ym.) Huom. ei koske heprealaisia, koska näillä oma "pyhä" historiansa! 1. Jumalten aika; ihmiset kokevat elävänsä suoraan jumalten ohjauksessa 2. Sankarien aika; ihmisten jakautuminen hallitsijoihin ja hallittuihin luonnollista 3. Ihmisten aika; ihmiset ovat tasa-arvoisia ja voivat rakentaa hallintomallinsa itse (4. Kaaoksen aika ja uuden syklin alku)

64 Vico ja troopit Kullekin jaksolle on tyypillistä tietyntyyppinen kieli, joita kutakin luonnehtivat niille tyypilliset kielikuvat eli troopit: 1. Metafora; kieli hyvin onomatopoeettista ja kuvailevaa (vrt. ensiys ja ikonisuus) 2. Metonymia ja synekdokee; kieli idealisoivaa ja mahdollistaa siten monarkistiset ja feodaaliset rakenteet (vrt. toiseus ja indeksisyys) 3. Ironia; kieli vapautunut todellisuuden kahleista ja sillä voidaan leikitellä ja myös asettaa valtarakenteet kyseenalaisiksi (vrt. kolmannuus ja symbolisuus) 4.?? Jean Baudrillard ( ): Simulacrum; merkin ja todellisuuden side hävinnyt kokonaan..??

65 Troopeista (Teletopelius) metafora Metafora samaistaa, ei vertaa. Kuin-konjunktiolla verrataan. Metafora on esimerkiksi muotoa 'hän on aurinkoni'. Tässä metaforassa aurinko antaa hänelle kuvainnollisia ominaisuuksia, kuten päivänpaiste, lämpöinen tai valoisa. Aurinkoa tässä yhteydessä ei voi ymmärtää kirjaimellisesti. Metaforassa kuvainnollinen merkitys on sen varsinainen merkitys. Kirjaimellinen merkitys voi jäädä absurdiksi: 'ihminen on sarvikuono', 'hän on aurinkoni'.

66 Troopeista II metonymia korvaava sana otetaan siitä perheestä, jota korvataan: 'kuohuvat peräaallo', 'tähden valo', 'sininen vesi', 'konduktööri naksuu'. synekdokee kokonaisuus korvataan osalla tai päinvastoin: 'isännimi' merkityksessä sukukunta 'kirja ei tee ihmistä elämänviisaaksi', kirja merkityksessä oppiminen 'luokka hiljaa!', luokka merkityksessä luokan oppilaat.

67 Vicon seuraajia Sykliteoriaan "hurahtanut" monikin metahistorioitsija (esim. Oswald Spengler, Arnold Toynbee, Harry Redner ja erityisesti Hayden White: Metahistory, 1973) Kiinnostus vaiheiden lukumäärään ja halu muokata mahdollisimman suuri määrä faktaa malliin sopivaksi => "Prokrusteen peti" ilmiö eli tosiseikat muokataan teoriaan sopivaksi, ei päinvastoin Kestävämpää ja yleispätevämpää sen sijaan ajatus kielen ja mielen läheisestä suhteesta ja että troopit vaikuttavat olennaisesti jo mielen eikä vain kielen tai retoriikan tasolla => Kognitiivisen kielitieteen nousu 1980-luvulla

68 Vicon mallista Troopit keskeinen tapa, jolla uudet merkitykset ja sitä kautta uusi tieto syntyy; paitsi luovuus niin ylipäätään kielen, käsitteistöjen ja ajattelun laajeneminen ja kehittyminen Vicon mallissa fantasia koostuu kolmesta osasta (vrt. Peirce): varsinaisesta mielikuvasta (fantasia), muistista (memoria) ja kyvystä kytkeä mielikuva uusiin asioihin (ingegno) Malli erityisesti muistin osalta liian staattinen ja yksinkertaistava, mutta keskeistä on idea mielikuvan irrottamisen keskeisyydestä ja sen vaikutuksesta sekä kieleen että ajatteluun

69 Kognitiivinen kielitiede I Alunperin kielitieteellinen suuntaus, joka syntyi luvulla lähinnä Berkeleyn yliopistossa Kaliforniassa haastamaan vallalla olleen Noam Chomskyn (s. 1928) tunnetuksi tekemän universaalikieliopin suuntauksen, jonka mukaan ihmisillä on erityinen ja muista kognitiivisista kyvyistä erillinen synnynnäinen kielikyky, joka on kaikilla ihmisillä ja kaikissa kielissä sama (ns. syväkielioppi) ja joka eri kielissä saa vain erilaisia pintatason muotoja; liittyy läheisesti strukturalismin ja kontinentaalisen semiotiikan isän Ferdinand de Saussuren langue/parole jaotteluun. Laajentunut sittemmin laajemminkin filosofiaan, kognitiotieteeseen, psykologiaan ja semiotiikkaan.

70 Kognitiivinen kielitiede II Keskeisiä toimijoita mm.: George Lakoff (s. 1941) Mark Johnson (s. 1949) Mark Turner (s. 1954) Gilles Fauconnier (s. 1944) Ronald Langacker (s. 1942) Eleanor Rosch (s. 1938) Eivät yleensä tuo esille Vicoa, mutta vähintäänkin analogiat teeseissä ilmeisiä. Keskeistä trooppien ja erityisesti metaforan merkityksen korostaminen niin kielessä kuin ajattelussa yleensäkin. Suuntauksen ehkä merkittävin popularisoija Lakoffin ja Johnsonin teos Metaphors we live by, 1980.

71 Bottom(s) up! Peruslähtökohta "antiplatoninen" eli että perustavia eivät ole ideat ja yleiskategoriat, joiden perusteella maailma rakentuu ja jakautuu kategorioihin, vaan fysikaalinen ympäristö ja sen ilmiöiden perusteella tehdyt luokitukset, joida voidaan abstrahoida koskemaan laajempia kokonaisuuksia. Perusasenne ei siis ylhäältä alas (top-down) vaan alhaalta ylös (bottom-up) ja edelleen tutusta vieraaseen yksinkertaisesta monimutkaiseen konkreettisesta abstraktiin yleisestä harvinaiseen normaalimittakaavaisesta muihin pääsäännöstä poikkeuksiin Kaiken lähtökohtana siis arkijärki. Eleanor Rosch: Prototyyppiteoria

72 Mitä kuvat esittävät?

73 Prototyyppiteoria Roschin mukaan kategoriat muodostuvat "tyypillisten" tapausten (prototyyppien) laajentumina toisaalta kokemuksen ja tiedon lisääntyessä, toisaalta metaforisten laajentumien kautta. Toisaalta kategoriatasoistakin toiset ovat muita "tyypillisempiä".

74 Mitä kuvat esittävät II?

75 Käsitehierarkioista I Käsite "lintu" perustuu suhteellisen helposti havaittavaan seikkaan ("eläin jolla on siivet ja joka lentää"), kun taas käsite "nisäkäs" vaatii jo melkoisesti tietämystä eläimen fysiologiasta ja käyttäytymisestä. Pääsääntöisesti mitä helpommin havaittavaan eroon perustuva käsite, sen vanhempi, perustavampi ja yleensä myös kielellisesti yksinkertaisempi se on (vrt. lintu ja nisäkäs tai selkärankainen). "Prototyyppikäsite" on myös yleensä korkein hierarkiataso, jolle on helppo visualisoida vastine, esim. tehtävä "piirrä tuoli" helpompi kuin "piirrä huonekalu". Toisaalta perustason osat määräytyvät suhteessa perustasoon; tuoli ei käsitteenä määräydy tuolinjalan mukaan vaan päinvastoin.

76 Käsitehierarkioista II Arkielämässä "keskikokoiset" eli lähellä eliön omaa kokoa olevat asiat ovat helpompia mieltää kuin kovin suuret tai pienet; pienet määrät helpompia kuin suuret; läheiset helpompia kuin kaukaiset jne. Perhe on yhteisön prototyyppi, ei päinvastoin (esim. Lakoffin Moral Politics: How Liberals and Conservatives Think, 1996); liberaalien ja konservatiivien erilainen käsitys toivottavasta yhteiskunnasta perustuu heidän erilaisiin käsityksiin perheestä.

77 Hyvät, pahat ja rumat Perustavina pidetyt ominaisuuskäsitteet usein abstrahoituja adjektiiveja: Hyvä => hyvyys, paha => pahuus Kaunis => kauneus, ruma => rumuus Monissa kielissä etymologinen järjestys vielä ilmeisempi: Good => goodness, bad => badness, ugly => ugliness Tosin beautiful <=beauty (tulee ransk. beau) Merkitystä myös filosofiaan: perustava käsite ei ole esim. absoluuttinen hyvyys tai pahuus, vaan on asioita, jotka tuntuvat hyviltä tai pahoilta ja kulttuurisen konsensuksen kautta merkitykset alkavat vakiintua. Vasta myöhemmin syntyy yleiskäsite "hyvyys" tai "pahuus", joita voidaan soveltaa eri konteksteihin.

78 Ruumiillinen mieli Mentaalisilla ilmiöillä on ruumiillinen taustansa niin etiologisesti (evolutiivinen kehityshistoria) kuin edelleen toiminnallisesti, niinpä on luontevaa, että ihmisen käyttämät käsitteet, ajatukset ja kieli ovat kaikki kytköksissä hänen ruumiiseensa ja ruumiillisiin aistimuksiin ja kokemuksiin. Kognitiivinen kielitieteen suuntaus muuntunutkin kohti laajempaa ruumiillisen, kehollisen tai kokemuksellisen filosofian suuntausta (engl. embodiment, embodied philosophy, experientalism), erityisesti Lakoffin ja Johnsonin teos Philosophy in the Flesh, 1999 merkittävä. Sopii erityisen hyvin semiotiikan yhteyteen, sillä molemmissa painopiste merkityksissä, niiden dynamiikassa, ajattelurakenteiden kehityksessä sekä kytkeytymisessä ympäröivään maailmaan. Kriitikkojakin löytyy, erityisesti komputationalismin ja "kovan" kognitiotieteen suunnista, joiden mukaan mentaaliset ilmiöt voidaan ongelmitta redusoida neuraalisiin ilmiöihin vähintäänkin neurotieteen edistyessä.

79 Ihmisen kehitys kognitiivisen semiotiikan näkökulmasta Ihminen osa eläinkuntaa, semioottinen kompetenssi erityisesti käsitteellisen ajattelun muodossa huomattava "hajurako" muihin eläimiin, muttei periaatteessa mitenkään fundamentaalinen. Moraalille ei tarvita ihmisen ulkopuolista lähdettä, vaan se on yhteisöissä hyödyllisiksi osoittautuneiden kokemusten, tapojen ja tottumusten kodifiointia ja abstrahointia yleisemmälle tasolle. Kodifioinnissa merkittäviä uskonnolliset järjestelmät, jotka ovat omiaan lujittamaan yhteisöjä, toisaalta voivat myös hidastaa tai ehkäistä niissä tapahtuvaa kehitystä.

80 Semioottista moraalia I Perinteinen filosofinen kanta erottaa moraalin jyrkästi tosiasiaväitteistä. Useita formulointeja: Humen giljotiini (David Hume ): Tosiasioista ei voi johtaa moraalisia sääntöjä. Naturalistiseen virhepäätelmä (G.E. Moore, ): Henkilö syyllistyy naturalistiseen virhepäätelmään, jos hän yrittää palauttaa moraalisen "hyvän" johonkin luonnolliseen, maailmassa empiirisesti mitattavissa olevaan ominaisuuteen. Moralistinen virhepäätelmä, edellisten vastakohta Toisaalta jos maailma monistinen kokonaisuus mistä moraali sitten tulee...??

81 Semioottista moraalia II Moraalisääntöjen alkuperä useimmissa tapauksissa helposti ymmärrettävissä ihmisyhteisöjen toimintaa ylläpitävien ja edistävien tapojen ja taipumusten kodifiointeina ja/tai abstrahointeina (esim. syömisohjeet, rituaalit, insestikielto, altruismi ym.). Alkuperä ei välttämättä korreloi ohjeen "pätevyyden" kanssa, toisaalta pitkään säilyneillä säännöillä täytyy olla jotain pysyvyyttä ylläpitäviä tekijöitä. Säännöt osa semioottista evoluutiota eli ovat alttiita muutoksille kussakin relevantissa semioosissa ja siis kytkeytyneenä kunkin yksilön ja yhteisön vallitsevaan vuorovaikutukseen ympäristönsä kanssa.

Hgin työväenopisto 06.11.07 FM Jussi Tuovinen. Yleiskatsaus kognitiiviseen semiotiikkaan, sen teoriaan ja käytännön sovelluksiin

Hgin työväenopisto 06.11.07 FM Jussi Tuovinen. Yleiskatsaus kognitiiviseen semiotiikkaan, sen teoriaan ja käytännön sovelluksiin Hgin työväenopisto 06.11.07 FM Jussi Tuovinen Yleiskatsaus kognitiiviseen semiotiikkaan, sen teoriaan ja käytännön sovelluksiin Lähtökohtia Mikä on suurin selvittämätön filosofinen ongelma? Entä tieteellinen?

Lisätiedot

Hgin työväenopisto FM Jussi Tuovinen

Hgin työväenopisto FM Jussi Tuovinen Hgin työväenopisto 23.9.2008 FM Jussi Tuovinen Mitä ovat ajattelu ja tietoisuus? Mikä niiden suhde on? Kenellä on tietoisuus/tietoisuutta? Mistä tietoisuus alkaa? Voiko tietoisuutta tehdä? Voiko tietoisuutta

Lisätiedot

ARVON MEKIN ANSAITSEMME? ARVOJEN, ARVOSTUSTEN JA MERKITYSTEN ETIOLOGIAA. Hgin työväenopisto FM Jussi Tuovinen

ARVON MEKIN ANSAITSEMME? ARVOJEN, ARVOSTUSTEN JA MERKITYSTEN ETIOLOGIAA. Hgin työväenopisto FM Jussi Tuovinen ARVON MEKIN ANSAITSEMME? ARVOJEN, ARVOSTUSTEN JA MERKITYSTEN ETIOLOGIAA Hgin työväenopisto 30.9.2008 FM Jussi Tuovinen KYSYMYKSIÄ Mikä on arvo? Millä on arvoa? Miten arvoa mitataan? Objektiivinen vai subjektiivinen?

Lisätiedot

Semioottinen Analyysi

Semioottinen Analyysi Semioottinen Analyysi Hannele Leskinen 1 Määritelmä Semiotiikka = oppi merkeistä, merkkijärjestelmistä ja merkityksistä Kielenrakenne merkkijärjestelmänä Koiran viittaus suhde todelliseen koiraan. Tieteenalana

Lisätiedot

7. Luento 9.3. Hyvä ja paha tunne

7. Luento 9.3. Hyvä ja paha tunne 7. Luento 9.3. Hyvä ja paha tunne Hyvä ja paha 19.1.-30.3.2011 Helsingin suomenkielinen työväenopisto FM Jussi Tuovinen Luentoaineisto: http://opi.opisto.hel.fi/yleisluennot/ Hyvä ja paha tunne Pitäisikö

Lisätiedot

Homo sapiens älykäs vai älytön ihminen? luentosarja, osa III. Helsingin työväenopisto FM Jussi Tuovinen

Homo sapiens älykäs vai älytön ihminen? luentosarja, osa III. Helsingin työväenopisto FM Jussi Tuovinen Homo sapiens älykäs vai älytön ihminen? luentosarja, osa III Helsingin työväenopisto 23.3.2009 FM Jussi Tuovinen Ihmisen paikka luonnossa Domeeni: Aitotumaiset Eucarya Kunta: Eläinkunta Animalia Pääjakso:

Lisätiedot

Skitsofrenia ja C.S. Peirce

Skitsofrenia ja C.S. Peirce Skitsofrenia ja C.S. Peirce Ymmärtäminen lääketieteessä seminaari 13.11.2010 Jukka Aaltonen 11/15/2010 c J. Aaltonen 1 Charles Sanders Peirce (1839-1914) Yhdysvaltalainen filosofi ja semiotiikan klassikko,

Lisätiedot

1. HYVIN PERUSTELTU 2. TOSI 3. USKOMUS

1. HYVIN PERUSTELTU 2. TOSI 3. USKOMUS Tietoteoria klassinen tiedonmääritelmä tietoa on 1. HYVIN PERUSTELTU 2. TOSI 3. USKOMUS esim. väitteeni Ulkona sataa on tietoa joss: 1. Minulla on perusteluja sille (Olen katsonut ulos) 2. Se on tosi (Ulkona

Lisätiedot

Itseorganisoituvat hermoverkot: Viitekehys mielen ja kielen, aivokuoren ja käsitteiden tarkasteluun

Itseorganisoituvat hermoverkot: Viitekehys mielen ja kielen, aivokuoren ja käsitteiden tarkasteluun Itseorganisoituvat hermoverkot: Viitekehys mielen ja kielen, aivokuoren ja käsitteiden tarkasteluun Timo Honkela Kognitiivisten järjestelmien tutkimusryhmä Adaptiivisen informatiikan tutkimuskeskus Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

Tiede ja usko kaksi kieltä, yksi todellisuus?

Tiede ja usko kaksi kieltä, yksi todellisuus? Tiede ja usko kaksi kieltä, yksi todellisuus? Uskon ja tieteen vuorovaikutusmallit Neljä vuorovaikutusmallia eli tapaa ymmärtää uskon ja tieteen suhde 1. Konflikti 2. Erillisyys 3. Dialogi 4. Yhteneväisyys

Lisätiedot

Tommi Nieminen. 35. Kielitieteen päivät Vaasa

Tommi Nieminen. 35. Kielitieteen päivät Vaasa Kielten laitos Jyväskylän yliopisto 35. Kielitieteen päivät Vaasa 23. 24.5.2008 Jäsennys Jäsennys Jäsennys Jäsennys Metateorian ongelma taustalla kielitieteen metateorian tai tieteenparadigman epätyydyttävä

Lisätiedot

KTKP040 Tieteellinen ajattelu ja tieto

KTKP040 Tieteellinen ajattelu ja tieto KTKP040 Tieteellinen ajattelu ja tieto Tutkimuksellisia lähestymistapoja 15.2.2016 Timo Laine 1. Miksi kasvatusta tutkitaan ja miksi me opiskelemme sen tutkimista eikä vain tuloksia? 2. Tutkimisen filosofiset

Lisätiedot

Kielellisten merkitysten tilastollinen ja psykologinen luonne: Kognitiivisia ja filosofisia näkökulmia. Timo Honkela.

Kielellisten merkitysten tilastollinen ja psykologinen luonne: Kognitiivisia ja filosofisia näkökulmia. Timo Honkela. Kielellisten merkitysten tilastollinen ja psykologinen luonne: Kognitiivisia ja filosofisia näkökulmia Timo Honkela timo.honkela@helsinki.fi Helsingin yliopisto 29.3.2017 Merkityksen teoriasta Minkälaisista

Lisätiedot

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla POIMU Sosiaalityön käytännönopettajien koulutus Kirsi Nousiainen 13.11.2014 Lahti 13.11.2014 Kirsi Nousiainen 1 Kolme näkökulmaa ohjaukseen 1. Ihminen

Lisätiedot

Mikä on tieteenfilosofinen positioni ja miten se vaikuttaa tutkimukseeni?

Mikä on tieteenfilosofinen positioni ja miten se vaikuttaa tutkimukseeni? Mikä on tieteenfilosofinen positioni ja miten se vaikuttaa tutkimukseeni? Jyväskylä 31.5.2017 Petteri Niemi Relativismi ja Sosiaalinen konstruktivismi Relativismi (Swoyer 2010) Relativismi on näkemysten

Lisätiedot

Sisällys PSYKOLOGIA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN IHMISIÄ. Psykologia tutkii ihmisen toimintaa. Psykologiassa on lukuisia osa-alueita ja sovelluskohteita

Sisällys PSYKOLOGIA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN IHMISIÄ. Psykologia tutkii ihmisen toimintaa. Psykologiassa on lukuisia osa-alueita ja sovelluskohteita Sisällys I 1 PSYKOLOGIA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN IHMISIÄ 10 Psykologia tutkii ihmisen toimintaa 12 Mielen tapahtumat ja käyttäytyminen muodostavat ihmisen toiminnan Psykologian suuntaukset lähestyvät ihmistä

Lisätiedot

Etiikan mahdollisuudesta tieteenä. Henrik Rydenfelt Helsingin yliopisto

Etiikan mahdollisuudesta tieteenä. Henrik Rydenfelt Helsingin yliopisto Etiikan mahdollisuudesta tieteenä Henrik Rydenfelt Helsingin yliopisto Etiikka tieteenä? Filosofit ja ei-filosofit eivät pidä etiikkaa tieteenä Tiede tutkii sitä, miten asiat ovat, ei miten asioiden tulisi

Lisätiedot

Ruma merkitys. Tommi Nieminen. XLII Kielitieteen päivät. Kielitieteen epäilyttävin välttämätön käsite. tommi.nieminen@uef.fi. Itä-Suomen yliopisto ...

Ruma merkitys. Tommi Nieminen. XLII Kielitieteen päivät. Kielitieteen epäilyttävin välttämätön käsite. tommi.nieminen@uef.fi. Itä-Suomen yliopisto ... Ruma merkitys Kielitieteen epäilyttävin välttämätön käsite Tommi Nieminen tomminieminen@ueffi Itä-Suomen yliopisto XLII Kielitieteen päivät 21 23 toukokuuta 2015, Vaasa Merkitys, subst lingvistisen merkityksen

Lisätiedot

Laajennettu tiedonkäsitys ja tiedon erilaiset muodot

Laajennettu tiedonkäsitys ja tiedon erilaiset muodot Laajennettu tiedonkäsitys ja tiedon erilaiset muodot Totuudesta väitellään Perinteinen käsitys Tutkimuksella tavoitellaan a. On kuitenkin erilaisia käsityksiä. Klassinen tiedon määritelmä esitetään Platonin

Lisätiedot

Hgin työväenopisto FM Jussi Tuovinen

Hgin työväenopisto FM Jussi Tuovinen Hgin työväenopisto 7.10.2008 FM Jussi Tuovinen Vaistot, vietit ja tunteet Ratkaisevasti erilaisia vaiko saman jatkumon osia? Perittyjä vai opittuja? Voidaanko luokitella ja jakaa kategorioihin? Samanarvoisia

Lisätiedot

Psyykkinen toimintakyky

Psyykkinen toimintakyky Psyykkinen toimintakyky Toimintakyky = ihmisen ominaisuuksien ja ympäristön suhde : kun ympäristö vastaa yksilön ominaisuuksia, ihminen kykenee toimimaan jos ihmisellä ei ole fyysisiä tai psykososiaalisia

Lisätiedot

Intentionaalisuus. Intentionaalinen psykologia. Intentionaalinen psykologia

Intentionaalisuus. Intentionaalinen psykologia. Intentionaalinen psykologia Intentionaalinen psykologia Johdatus yhteiskuntatieteiden filosofiaan 8. Luento 8.2. Intentionaalisuus Psykologiset tilat, jotka ovat suuntautuneet kohti jotakin seikkaa aikoa, uskoa, haluta, pelätä jne.

Lisätiedot

1. Filosofian luonne. FILOSOFIA 1 KURSSIRUNKO FILOSOFIAN PERUSKURSSI/Kama CC-BY-SA Kaisa-Mari Majamäki (lupa käyttää tekijän nimellä varustettuna)

1. Filosofian luonne. FILOSOFIA 1 KURSSIRUNKO FILOSOFIAN PERUSKURSSI/Kama CC-BY-SA Kaisa-Mari Majamäki (lupa käyttää tekijän nimellä varustettuna) FILOSOFIA 1 KURSSIRUNKO FILOSOFIAN PERUSKURSSI/Kama CC-BY-SA Kaisa-Mari Majamäki (lupa käyttää tekijän nimellä varustettuna) 1. Filosofian luonne MITÄ FILOSOFIA ON? - Filosofia = viisauden rakkaus Ensimmäinen

Lisätiedot

Kokemuksen kuvaaminen ja tuttuustieto

Kokemuksen kuvaaminen ja tuttuustieto Kokemuksen kuvaaminen ja tuttuustieto Tero Vaaja Jyväskylän yliopisto Kokemuksen tutkimus, Oulu 26.4.2013 Onko mahdollista tietää, millaista on olla toinen ihminen? Nagel (1974): What Is It Like to Be

Lisätiedot

FI3 Tiedon ja todellisuuden filosofia LOGIIKKA. 1.1 Logiikan ymmärtämiseksi on tärkeää osata erottaa muoto ja sisältö toisistaan:

FI3 Tiedon ja todellisuuden filosofia LOGIIKKA. 1.1 Logiikan ymmärtämiseksi on tärkeää osata erottaa muoto ja sisältö toisistaan: LOGIIKKA 1 Mitä logiikka on? päättelyn tiede o oppi muodollisesti pätevästä päättelystä 1.1 Logiikan ymmärtämiseksi on tärkeää osata erottaa muoto ja sisältö toisistaan: sisältö, merkitys: onko jokin premissi

Lisätiedot

Luentorunko Mieli-ruumis -ongelma. Mieli-ruumis -ongelma. Mieli ruumis-ongelman versioita. Ongelman historiallinen tausta

Luentorunko Mieli-ruumis -ongelma. Mieli-ruumis -ongelma. Mieli ruumis-ongelman versioita. Ongelman historiallinen tausta Luentorunko 29.4.2009 ieli-ruumis -ongelma 1. ieli ruumis-ongelma: taustaa ja yleistä ihmettelyä 2. Peruskannat: monismi dualismi pluralismi/idealismi materialismi 3. itä mieli tarkoittaa? 4. Ensimmäisen

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka. 2: Helpot ja monimutkaiset. Luento 2. Monimutkaiset ongelmat. Monimutkaiset ongelmat

Kieli merkitys ja logiikka. 2: Helpot ja monimutkaiset. Luento 2. Monimutkaiset ongelmat. Monimutkaiset ongelmat Luento 2. Kieli merkitys ja logiikka 2: Helpot ja monimutkaiset Helpot ja monimutkaiset ongelmat Tehtävä: etsi säkillinen rahaa talosta, jossa on monta huonetta. Ratkaisu: täydellinen haku käy huoneet

Lisätiedot

Mieli ja ruumis. Luentorunko Mieli-ruumis -ongelma. Ongelman historiallinen tausta. Ongelman historiallinen tausta

Mieli ja ruumis. Luentorunko Mieli-ruumis -ongelma. Ongelman historiallinen tausta. Ongelman historiallinen tausta Luentorunko 4.12.2007 1. Mieli ruumis-ongelma: taustaa ja yleistä ihmettelyä 2. Peruskannat: monismi dualismi pluralismi/idealismi materialismi 3. Mitä mieli tarkoittaa? 4. Ensimmäisen ja kolmannen persoonan

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

Ihmistieteet vs. luonnontieteet: Ihmistieteet vs. luonnontieteet: inhimillinen toiminta. Tieteiden erot ja ihmistieteiden suhde luonnontieteisiin

Ihmistieteet vs. luonnontieteet: Ihmistieteet vs. luonnontieteet: inhimillinen toiminta. Tieteiden erot ja ihmistieteiden suhde luonnontieteisiin Tieteiden erot ja ihmistieteiden suhde luonnontieteisiin Johdatus yhteiskuntatieteiden filosofiaan 7. Luento 4.2. Ihmistieteet vs. luonnontieteet: inhimillinen toiminta Inhimillinen toiminta on intentionaalista

Lisätiedot

Kirkko ja tieteellinen maailmankuva. Arkkipiispa Tapio Luoma

Kirkko ja tieteellinen maailmankuva. Arkkipiispa Tapio Luoma Kirkko ja tieteellinen maailmankuva Arkkipiispa Tapio Luoma 15.3.2019 Maailmankuva Luontoa, ihmistä ja yhteiskuntaa koskevien oletusten tai tietojen systemaattista kokonaisuutta kutsutaan maailmankuvaksi.

Lisätiedot

Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa. Kevät 2012 Eeva Anttila eeva.anttila@teak.fi

Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa. Kevät 2012 Eeva Anttila eeva.anttila@teak.fi Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa Kevät 2012 Eeva Anttila eeva.anttila@teak.fi Kurssin tarkoituksesta ja tavoitteista Kurssilla avataan ja pohditaan keskeisimpiä oppimiseen liittyviä käsitteitä

Lisätiedot

Ilmiön merkitystulkintoihin liittyvät semioottiset analyysit

Ilmiön merkitystulkintoihin liittyvät semioottiset analyysit Ilmiön merkitystulkintoihin liittyvät semioottiset analyysit Semioottinen analyysi Semiotiikka tutkii ja tulkitsee merkkien muodostumisprosesseja ja esiintymistä yhteiskunnassa. Merkit voivat olla tunnusmerkkejä,

Lisätiedot

Steven Kelly & Mia+Janne

Steven Kelly & Mia+Janne Luomisoppi evoluutio Steven Kelly & Mia+Janne Tämä ei ole väittely! Pidetään kiinni yhteisestä uskosta: Alussa Jumala loi Se, että on Luoja, ratkaisee paljon: käytetään sitä rohkeasti apologiassa Eri mielipiteitä

Lisätiedot

Tietoisuuden ongelman ytimessä. Paavo Pylkkänen Högskolan i Skövde, Sverige Helsingin yliopisto E-mail: paavo.pylkkanen@helsinki.

Tietoisuuden ongelman ytimessä. Paavo Pylkkänen Högskolan i Skövde, Sverige Helsingin yliopisto E-mail: paavo.pylkkanen@helsinki. Tietoisuuden ongelman ytimessä Paavo Pylkkänen Högskolan i Skövde, Sverige Helsingin yliopisto E-mail: paavo.pylkkanen@helsinki.fi Konteksti: filosofinen naturalismi Filosofinen naturalismi olettaa, että

Lisätiedot

Tieteenfilosofia 2/4. Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia

Tieteenfilosofia 2/4. Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia Tieteenfilosofia 2/4 Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia 1 Viisauden sanoja Aristoteleelta Aristoteles (De int. 1.): Ääneen puhutut sanat ovat sielullisten vaikutusten symboleja

Lisätiedot

Laadullinen tutkimus. KTT Riku Oksman

Laadullinen tutkimus. KTT Riku Oksman Laadullinen tutkimus KTT Riku Oksman Kurssin tavoitteet oppia ymmärtämään laadullisen tutkimuksen yleisluonnetta oppia soveltamaan keskeisimpiä laadullisia aineiston hankinnan ja analysoinnin menetelmiä

Lisätiedot

juhani pietarinen Opas Spinozan Etiikkaan

juhani pietarinen Opas Spinozan Etiikkaan juhani pietarinen Opas Spinozan Etiikkaan 3 Copyright 2019 Kirjoittaja & Gaudeamus Kansi: Jukka Aalto Gaudeamus Oy www.gaudeamus.fi KL 11.3 UDK 17, 11/12 ISBN 978-952-345-017-2 Painopaikka: Tallinna Raamatutrükikoja

Lisätiedot

Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen luento

Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen luento Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen luento Filosofian kurssi 2008 Tavoitteet Havaita filosofian läsnäolo arjessa Haastaa nykyinen maailmankuva Saada

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka

Kieli merkitys ja logiikka Luento 9 Kieli merkitys ja logiikka Luento 9: Merkitys ja logiikka, kertaus Luku 10 loppuun (ei kausatiiveja) Ekstensio, intensio ja käsitteet Primitiivisten ilmaisujen merkitys Käsitteellis-intentionaaliset

Lisätiedot

Sisällys Esipuhe 11 Johdanto 14 Tieteen arvovalta ja tieteellisen keskustelun vapaus 28 Myytti pyyteettömästä tieteentekijästä 36 Tieteen rajat ja rajojen vartijat 39 Kirjan perusjuoni 44 Aukkojen jumala

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka. 4: Luovuus, assosiationismi. Luovuus ja assosiationismi. Kielen luovuus. Descartes ja dualismi

Kieli merkitys ja logiikka. 4: Luovuus, assosiationismi. Luovuus ja assosiationismi. Kielen luovuus. Descartes ja dualismi Luovuus ja assosiationismi Kieli merkitys ja logiikka 4: Luovuus, assosiationismi Käsittelemme ensin assosiationismin kokonaan, sen jälkeen siirrymme kombinatoriseen luovuuteen ja konstituenttimalleihin

Lisätiedot

Kuvattu ja tulkittu kokemus. Kokemuksen tutkimus -seminaari, Oulu VTL Satu Liimakka, Helsingin yliopisto

Kuvattu ja tulkittu kokemus. Kokemuksen tutkimus -seminaari, Oulu VTL Satu Liimakka, Helsingin yliopisto Kuvattu ja tulkittu kokemus Kokemuksen tutkimus -seminaari, Oulu 15.4.2011 VTL Satu Liimakka, Helsingin yliopisto Esityksen taustaa Tekeillä oleva sosiaalipsykologian väitöskirja nuorten naisten ruumiinkokemuksista,

Lisätiedot

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Eeva Willberg Pro seminaari ja kandidaatin opinnäytetyö 26.1.09 Tutkimuksen teoreettinen viitekehys Tarkoittaa tutkimusilmiöön keskeisesti liittyvän tutkimuksen

Lisätiedot

Motiivi-sarjan kurssien 2-5 alustavat sisältösuunnitelmat Luvuilla työnimet

Motiivi-sarjan kurssien 2-5 alustavat sisältösuunnitelmat Luvuilla työnimet Motiivi-sarjan kurssien 2-5 alustavat sisältösuunnitelmat Luvuilla työnimet Motiivi 2 Kehittyvä ihminen I Johdatus kehityspsykologiaan 1. Kehityspsykologian perusteet Mitä kehityspsykologia on? Kehitys

Lisätiedot

S Laskennallinen systeemibiologia

S Laskennallinen systeemibiologia S-114.2510 Laskennallinen systeemibiologia 3. Harjoitus 1. Koska tilanne on Hardy-Weinbergin tasapainossa luonnonvalintaa lukuunottamatta, saadaan alleeleista muodostuvien eri tsygoottien genotyyppifrekvenssit

Lisätiedot

Tutkiva toiminta luovan ja esittävän kulttuurin kehittämishaasteena. Pirkko Anttila 2006

Tutkiva toiminta luovan ja esittävän kulttuurin kehittämishaasteena. Pirkko Anttila 2006 Tutkiva toiminta luovan ja esittävän kulttuurin kehittämishaasteena Pirkko Anttila 2006 Tutkimus vs. tutkiva toiminta? Research = careful search Sana recercher (ransk.) jaettuna osiinsa on: re = intensiivisesti,

Lisätiedot

KOPPI-KURSSIN KUVAUS KURSSIN KOODI JA NIMI: OPPIAINE/-AINEET: KURSSIN OPETTAJA: KOULU: JAKSO JA LUKUVUOSI: KURSSIN OPISKELIJAMÄÄRÄ: 15

KOPPI-KURSSIN KUVAUS KURSSIN KOODI JA NIMI: OPPIAINE/-AINEET: KURSSIN OPETTAJA: KOULU: JAKSO JA LUKUVUOSI: KURSSIN OPISKELIJAMÄÄRÄ: 15 KURSSIKUVAUS 1 / 5 KOPPI-KURSSIN KUVAUS KURSSIN KOODI JA NIMI: OPPIAINE/-AINEET: KURSSIN OPETTAJA: KOULU: JAKSO JA LUKUVUOSI: FI1 KURSSIN OPISKELIJAMÄÄRÄ: 15 FILOSOFIA JUSSI SAARELA SALON LUKIO 5. JAKSO/2014-2015

Lisätiedot

Ihmisen ääni-ilmaisun somaestetiikkaa

Ihmisen ääni-ilmaisun somaestetiikkaa Ihmisen ääni-ilmaisun somaestetiikkaa Anne Tarvainen, FT Musiikintutkimus Tampereen yliopisto 14.3.2013, Suomen musiikintutkijoiden 17. symposium, Turku Ääni-ilmaisu Laulajan ilmaisu tuntuu kuuntelijan

Lisätiedot

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN Sisällysluettelo I Usko Vakaumus Uskonto... 2 Käsitteiden määrittely... 2 Käsitteiden soveltaminen... 2 Kappalekohtaiset pienet esseetehtävät... 2 Laajemmat,

Lisätiedot

Kieli ja viestinnän kokonaisuus

Kieli ja viestinnän kokonaisuus Kieli ja viestinnän kokonaisuus viesti verbaalinen nonverbaalinen kielioppi sanasto parakieli ekstralingv. keinot proksemii kka kinemiikk a 1 Pakieli l. paralingvistiset keinot sävelkulku äänenpaino vokalisaatiot

Lisätiedot

Luento 10. Moraalia määrittävät piirteet Timo Airaksinen: Moraalifilosofia, 1987

Luento 10. Moraalia määrittävät piirteet Timo Airaksinen: Moraalifilosofia, 1987 Luento 10 Neljä moraalia määrittävää piirrettä & Moraaliteorioiden arvioinnin standardit & Analyyttisen etiikan peruskysymykset Moraalia määrittävät piirteet Timo Airaksinen: Moraalifilosofia, 1987 Kun

Lisätiedot

Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi

Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi Perustuu väitöskirjaan Sukupuoli ja syntyvyyden retoriikka Venäjällä ja Suomessa 1995 2010 Faculty of Social Sciences Näin se kirjoitetaan n Johdanto

Lisätiedot

PSYKOLOGIAN VALINTAKOE MALLIVASTAUKSET

PSYKOLOGIAN VALINTAKOE MALLIVASTAUKSET PSYKOLOGIAN VALINTAKOE 7.6.2010 MALLIVASTAUKSET Mallivastauksissa lueteltujen tietojen hallitsemisen lisäksi arvostelussa on otettu huomioon esseen selkeys ja LAAJA ESSEEKYSYMYS (yhdistele ja erittele

Lisätiedot

Puhutun ja kirjoitetun rajalla

Puhutun ja kirjoitetun rajalla Puhutun ja kirjoitetun rajalla Tommi Nieminen Jyväskylän yliopisto Laura Karttunen Tampereen yliopisto AFinLAn syyssymposiumi Helsingissä 14. 15.11.2008 Lähtökohtia 1: Anekdotaaliset Daniel Hirst Nordic

Lisätiedot

Sähkötekniikan historia ja innovaatiot: Essee 3

Sähkötekniikan historia ja innovaatiot: Essee 3 Sähkötekniikan historia ja innovaatiot: Essee 3 Tommi Rimpiläinen 1.4.2016, S4 Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770 1831) Saksalainen filosofi dealisti Seurasi mmanuel Kantin jalanjäljissä Teleologinen

Lisätiedot

9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen

9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen 9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen Hyvä ja paha 19.1.-30.3.2011 Helsingin suomenkielinen työväenopisto FM Jussi Tuovinen Luentoaineisto: http://opi.opisto.hel.fi/yleisluennot/ Hyvä ja paha asenne

Lisätiedot

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri?

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? Kulttuuri = jonkin ryhmän ominaislaatu, joka ilmenee erilaisina arvoina ja toimintatapoina sekä aineellisina ja aineettomina tuotteina.

Lisätiedot

Fenomenografia. Hypermedian jatko-opintoseminaari Päivi Mikkonen

Fenomenografia. Hypermedian jatko-opintoseminaari Päivi Mikkonen Fenomenografia Hypermedian jatko-opintoseminaari 12.12.2008 Päivi Mikkonen Mitä on fenomenografia? Historiaa Saksalainen filosofi Ulrich Sonnemann oli ensimmäinen joka käytti sanaa fenomenografia vuonna

Lisätiedot

Hei, Tässä lähetän sinulle eilisen esitykseni kalvot! Leo Näreaho

Hei, Tässä lähetän sinulle eilisen esitykseni kalvot! Leo Näreaho 1 Panpsykismi (2010) Keskustelijat Heikki Mäntylä Leo Näreaho Kullervo Rainio 1.12.2010 Leo Näreaho Hei, Tässä lähetän sinulle eilisen esitykseni kalvot! Leo Näreaho 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1.12.2010 Heikki

Lisätiedot

Teorian ja käytännön suhde

Teorian ja käytännön suhde Teorian ja käytännön suhde Teoria ja käytäntö 1 Pedagogiikka teoriana ja käytäntönä Teorian ja käytännön suhteen ongelma???? Teoria ei voi tarkasti ohjata käytäntöä - teorialta odotettu tässä suhteessa

Lisätiedot

Kehollinen oppiminen. Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa Eeva Anttila

Kehollinen oppiminen. Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa Eeva Anttila Kehollinen oppiminen Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa Eeva Anttila Teoreettisia ja filosofisia lähtökohtia Holistinen ihmiskäsitys Situationaalinen oppimiskäsitys Yhteisöllisyys, dialogisuus

Lisätiedot

Itsetunto. Itsetunto tarkoittaa ihmisen tunteita ja ajatuksia itsestään sekä sitä miten hän kunnioittaa ja arvostaa itseään.

Itsetunto. Itsetunto tarkoittaa ihmisen tunteita ja ajatuksia itsestään sekä sitä miten hän kunnioittaa ja arvostaa itseään. Itsetunto Itsetunto tarkoittaa ihmisen tunteita ja ajatuksia itsestään sekä sitä miten hän kunnioittaa ja arvostaa itseään. Kaikista tärkein vaihe itsetunnon kehittymisessä on lapsuus ja nuoruus. Olen

Lisätiedot

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski Taiteen ja sosiaalityön rajalla Aikuissosiaalityön i i päivät ä 18.-19.1.201119 1 Työryhmä 19.1.2011: Taiteen avaamat mahdollisuudet d sosiaalityössä Arja Honkakoski Mahdollisuus enemmän kuin todellisuus?

Lisätiedot

Tieteenfilosofia 4/4. Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia

Tieteenfilosofia 4/4. Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia Tieteenfilosofia 4/4 Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia 1 Tieteellinen selittäminen Tieteellisen tutkimuksen perustehtävä on maailmaa koskevan uuden ja totuudenmukaisen

Lisätiedot

MAAILMA 3. Luentoja Karl Popperin filosofiasta Ilkka Niiniluoto toukokuu 2016

MAAILMA 3. Luentoja Karl Popperin filosofiasta Ilkka Niiniluoto toukokuu 2016 MAAILMA 3 Luentoja Karl Popperin filosofiasta Ilkka Niiniluoto toukokuu 2016 TAUSTAA (I.N.) SFY:n kollokviot Arvo (1981), Olio (1984), Minä (1986), Maailma (2009) Maailma, minä ja kulttuuri: Emergentin

Lisätiedot

10. Luento Hyvä ja paha elämä

10. Luento Hyvä ja paha elämä 10. Luento 30.3. Hyvä ja paha elämä Hyvä ja paha 19.1.-30.3.2011 Helsingin suomenkielinen työväenopisto FM Jussi Tuovinen Luentoaineisto: http://opi.opisto.hel.fi/yleisluennot/ Hyvä ja paha elämä Filosofian

Lisätiedot

PSYKOLOGIA Opetuksen tavoitteet Aihekokonaisuudet Arviointi

PSYKOLOGIA Opetuksen tavoitteet Aihekokonaisuudet Arviointi PSYKOLOGIA Ihmisen toimintaa tutkivana tieteenä psykologia antaa opiskelijalle valmiuksia havainnoida ja ymmärtää monipuolisesti ihmistä ja hänen toimintaansa vaikuttavia tekijöitä. Psykologisen tiedon

Lisätiedot

LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan

LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan 1. Motoriset taidot Kehon hahmotus Kehon hallinta Kokonaismotoriikka Silmän ja jalan liikkeen koordinaatio Hienomotoriikka Silmän ja käden

Lisätiedot

Käyttöliittymä. Ihmisen ja tuotteen välinen rajapinta. ei rajoitu pelkästään tietokoneisiin

Käyttöliittymä. Ihmisen ja tuotteen välinen rajapinta. ei rajoitu pelkästään tietokoneisiin Käyttöliittymä Ihmisen ja tuotteen välinen rajapinta ei rajoitu pelkästään tietokoneisiin Tasot: 1. Teknis-fysiologis-ergonimen 2. Käsitteellis-havainnoillinen 3. Toiminnallis-kontekstuaalinen, käyttötilanne

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet 5.20 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

Leikki-ikä. kognitiivinen kehitys. KEHONKUVA: käsitys oman kehon rajoista ja muodosta kehittymistä voidaan havainnoida lasten piirustusten avulla

Leikki-ikä. kognitiivinen kehitys. KEHONKUVA: käsitys oman kehon rajoista ja muodosta kehittymistä voidaan havainnoida lasten piirustusten avulla Leikki-ikä kognitiivinen kehitys KEHONKUVA: käsitys oman kehon rajoista ja muodosta kehittymistä voidaan havainnoida lasten piirustusten avulla kaksi teoriaa ajattelun kehityksestä: A Jean Piaget: ajattelu

Lisätiedot

Eettisten teorioiden tasot

Eettisten teorioiden tasot Eettisten teorioiden tasot ETENE 7.12.2010 Olli Loukola Käytännöllinen filosofia, Politiikan & talouden tutkimuksen laitos, Helsingin yliopisto 1 MORAALIN OSA-ALUEET eli moraali sosiaalisena instituutiona

Lisätiedot

Oppiminen yliopistossa. Satu Eerola Opintopsykologi

Oppiminen yliopistossa. Satu Eerola Opintopsykologi Oppiminen yliopistossa Satu Eerola Opintopsykologi Haasteita opinnoissa Opinnot eivät käynnisty Opinnot jumahtavat Opinnot eivät pääty.. Kielipelkoiset Graduttajat Opiskelutaidot puutteelliset Vitkastelijat

Lisätiedot

Tieteenfilosofia 3/4. Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia

Tieteenfilosofia 3/4. Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia Tieteenfilosofia 3/4 Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia 1 Keskeisiä peruskäsitteitä Päättely on sellaista ajattelutoimintaa, joka etenee premisseistä eli oletuksista johtopäätökseen

Lisätiedot

Hgin työväenopisto FM Jussi Tuovinen

Hgin työväenopisto FM Jussi Tuovinen Hgin työväenopisto 28.10.2008 FM Jussi Tuovinen Identiteetin muodostuminen Geenit vai kulttuuri? Kehityspsykologia Muna vai kana? Yksilö vai yhteisö? Individualismi vai kollektivismi? Semioottinen humanismi?

Lisätiedot

Sielu ja ruumis lääketieteessä 14.-16.5. 2010 Mikael Leiman Psykologian professori, PsT Itä-Suomen yliopisto. Mitä psykoterapiassa tapahtuu

Sielu ja ruumis lääketieteessä 14.-16.5. 2010 Mikael Leiman Psykologian professori, PsT Itä-Suomen yliopisto. Mitä psykoterapiassa tapahtuu Sielu ja ruumis lääketieteessä 14.-16.5. 2010 Mikael Leiman Psykologian professori, PsT Itä-Suomen yliopisto Mitä psykoterapiassa tapahtuu Mutta mitä sielu on? Raimo Puustinen (15.5.) Mielentapahtumat

Lisätiedot

TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN

TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN Hanna Vilkka Mikä on havainto? - merkki (sana, lause, ajatus, ominaisuus, toiminta, teko, suhde) + sen merkitys (huom. myös

Lisätiedot

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Dosentti Elina Kontu Helsingin yliopisto Opettajankoulutuslaitos,

Lisätiedot

Paha ihminen. Miten ihmisestä tulee paha?

Paha ihminen. Miten ihmisestä tulee paha? Paha ihminen Miten ihmisestä tulee paha? Luennoitsijasta Veijo Fiskaali VTM: Käytännöllinen filosofia FM: Uskontotiede Tohtoriopiskelija Tietokirjailija: Itsetuhoinen uskonto, Huomioita uskonnollisesta

Lisätiedot

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET)

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Tukikeskustelukoulutus Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Peter Vermeulen Olen jotakin erityistä Kuinka kertoa lapsille ja nuorille

Lisätiedot

Tieteidenvälisyys Sotkua, järjestystä vai viisautta?

Tieteidenvälisyys Sotkua, järjestystä vai viisautta? Tieteidenvälisyys Sotkua, järjestystä vai viisautta? Katri Huutoniemi Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos 20.10.2014 1 Esityksen sisältö Tieteen viisaus on ideaali, jota ei voida saavuttaa ilman

Lisätiedot

Fransiskaanit ja teologia

Fransiskaanit ja teologia Fransiskaanit ja teologia sääntökunnilla yliopistossa omat oppituolinsa opetus omassa konventissa ) omat teologiset traditiot (k. 1245) opetti Pariisissa aluksi sekulaariteologina (=ei-sääntökuntalaisena)

Lisätiedot

TIETOISET ELÄMYKSET OVAT KOODATTUA AIVOINFORMAATIOTA

TIETOISET ELÄMYKSET OVAT KOODATTUA AIVOINFORMAATIOTA TIETOISET ELÄMYKSET OVAT KOODATTUA AIVOINFORMAATIOTA Simo Hemilä (simo.hemila@welho.com) Luonnonfilosofian seura 12. 11. 2013 Käsittelen tietoisia elämyksiä informaation kannalta Mitä on olemassa? Materiaalinen

Lisätiedot

Tärkeitä ominaisuuksia Suomen ja yhteiskunnan kehittymiseen on monia

Tärkeitä ominaisuuksia Suomen ja yhteiskunnan kehittymiseen on monia 2 1 2 Tärkeitä ominaisuuksia Suomen ja yhteiskunnan kehittymiseen on monia Yhteiskunta vaatii omat kokonaisoptimointinsa, ettei se vajoaisi keskinäiseen riitelyyn Metayliopisto Systeemitieteiden ja osaamisen

Lisätiedot

Rajoitettu/rajoittamaton realismi. Luentorunko Rajoitettu/rajoittamaton realismi

Rajoitettu/rajoittamaton realismi. Luentorunko Rajoitettu/rajoittamaton realismi Luentorunko 20.11.2007 1. Realismin ongelmat 2. Nominalismi 3. Trooppiteoria 4. Realismi ja nominalismi: lyhyt tiivistys 5. Teoriat konkreettisista yksilöolioista..(27.11.2007) Rajoitettu/rajoittamaton

Lisätiedot

Esa Saarinen Henkinen kasvu, soveltava filosofia ja systeemiäly

Esa Saarinen Henkinen kasvu, soveltava filosofia ja systeemiäly Esa Saarinen Henkinen kasvu, soveltava filosofia ja systeemiäly Teknillinen korkeakoulu kevät 2007 luento II, unplugged S ystems Analysis Laboratory Helsinki University of Technology Raphael: School of

Lisätiedot

Naturalistinen ihmiskäsitys

Naturalistinen ihmiskäsitys IHMISKÄSITYKSET Naturalistinen ihmiskäsitys Ihminen on olento, joka ei poikkea kovin paljon eläimistä: ajattelulle ja toiminnalle on olemassa aina jokin syy, joka voidaan saada selville. Ihminen ei ole

Lisätiedot

Mitä eroa on ETIIKALLA ja MORAALILLA?

Mitä eroa on ETIIKALLA ja MORAALILLA? ETIIKKA on oppiaine ja tutkimusala, josta käytetään myös nimitystä MORAALIFILOSOFIA. Siinä pohditaan hyvän elämän edellytyksiä ja ihmisen moraaliseen toimintaan liittyviä asioita. Tarkastelussa voidaan

Lisätiedot

Yhteiskuntafilosofia. - alueet ja päämäärät. Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY

Yhteiskuntafilosofia. - alueet ja päämäärät. Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY Yhteiskuntafilosofia - alueet ja päämäärät Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY 1 Yhteiskunnan tutkimuksen ja ajattelun alueet (A) yhteiskuntatiede (political science') (B) yhteiskuntafilosofia

Lisätiedot

RANTASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV

RANTASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV RANTASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV 2019-2020 I lk Äidinkieli Jukola Tekstioppi (suos. 4. tai uudempi painos) Sanoma Pro Kaikki kurssit Jukola Kielikirja (uusi painos syksyllä hanki koulun alettua!) Sanoma

Lisätiedot

Farmaseuttinen etiikka

Farmaseuttinen etiikka Farmaseuttinen etiikka Etiikka, tiede ja arvot Luento 5. Farmasian tdk. 14.11. Markus Neuvonen markus.neuvonen@helsinki.fi Reduktionistisen ohjelman pyramidi: Humanistiset Yhteiskuntatieteet Psykologia

Lisätiedot

Luku 21. Evoluution perusteet

Luku 21. Evoluution perusteet 1. Evoluutio käsitteenä a. Mitä käsite evoluutio tarkoittaa? b. Miten evoluutiota tapahtuu? c. Mitkä ovat evoluution päämääriä? 2. Evoluution todisteita Mitä seuraavat evoluution todisteet osoittavat evoluutiosta?

Lisätiedot

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9 Kuvataide Vuosiluokat 7-9 Kuvataiteen tehtävänä on kulttuurisesti moniaistisen todellisuuden tutkiminen ja tulkitseminen. Kuvataide tukee eri oppiaineiden tiedon kehittymistä eheäksi käsitykseksi maailmasta.

Lisätiedot

Kompleksisuus ja kuntien kehittäminen

Kompleksisuus ja kuntien kehittäminen Kompleksisuus ja kuntien kehittäminen Kuntatutkijoiden seminaari 25.5.2011, Lapin yliopisto, Rovaniemi Pasi-Heikki Rannisto, HT Tampereen yliopisto Haasteita johtamiselle ja johtamisteorioille Miksi ennustaminen

Lisätiedot

KOHTI TIETOISIA ROBOTTEJA

KOHTI TIETOISIA ROBOTTEJA SESKOn kevätseminaari 2017 KOHTI TIETOISIA ROBOTTEJA Dr. Pentti O A Haikonen Adjunct Professor Department of Philosophy University of Illinois at Springfield pentti.haikonen@pp.inet.fi ESITYKSEN PÄÄAIHEET

Lisätiedot

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Fakta- ja näytenäkökulmat Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Mikä on faktanäkökulma? sosiaalitutkimuksen historia: väestötilastot, kuolleisuus- ja syntyvyystaulut. Myöhemmin kysyttiin ihmisiltä tietoa

Lisätiedot

Muotoilumaailman hahmottaminen - Tuotesemantiikka

Muotoilumaailman hahmottaminen - Tuotesemantiikka TUOTESEMANTIIKAN TEORIA kreik. semeion = merkki Tuotesemantiikka kiinnostaa tutkimusmielessä monia erilaisia tuotteiden kanssa tekemisiin joutuvia elämänalueita. Sellaisia ovat esimerkiksi Markkinointi,

Lisätiedot

Jukola Tekstioppi Sanoma Pro Kaikki kurssit. Jukola 1 Sanoma Pro Kurssi 1. Jukola 2 Sanoma Pro Kurssi 2. Jukola 3 Sanoma Pro Kurssi 3

Jukola Tekstioppi Sanoma Pro Kaikki kurssit. Jukola 1 Sanoma Pro Kurssi 1. Jukola 2 Sanoma Pro Kurssi 2. Jukola 3 Sanoma Pro Kurssi 3 RANTASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV 2017-2018 I lk Äidinkieli Jukola Tekstioppi Sanoma Pro Kaikki kurssit Jukola 1 Sanoma Pro Kurssi 1 Jukola 2 Sanoma Pro Kurssi 2 Jukola 3 Sanoma Pro Kurssi 3 A1-Englanti

Lisätiedot

HYVÄ ELÄMÄ KAIKILLE! UUSI AIKA ON TIE ETEENPÄIN

HYVÄ ELÄMÄ KAIKILLE! UUSI AIKA ON TIE ETEENPÄIN UUSI AIKA ON TIE ETEENPÄIN Nykyinen kapitalistinen taloudellinen ja poliittinen järjestelmämme ei ole enää kestävällä pohjalla Se on ajamassa meidät kohti taloudellista ja sosiaalista kaaosta sekä ekologista

Lisätiedot