externan haaroja. Jälkimmäiset kulkevat duran lehtien luuhun ja veriviemäriin ja falx cerebriin. Mikä suoni mihinkin vuotaa?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "externan haaroja. Jälkimmäiset kulkevat duran lehtien luuhun ja veriviemäriin ja falx cerebriin. Mikä suoni mihinkin vuotaa?"

Transkriptio

1 1 Aivodissektio /Neurobiologia/ 2012 Aivodissektio on järjestetty siten, että kohteista on tehty valmiit preparaatit, joita kurssityössä tarkastellaan ja joista etsitään monisteessa nimetyt rakenteet. Syynä tähän demonstraatiomalliseen menettelyyn on toisaalta päiden/aivojen on rajallinen määrä - vain pieni osa kurssilaisista pääsisi dissekoimaan ja toisaalta rakenteiden huolelliseen preparoimiseen kuluisi opiskelijoilta aivan tuhottomasti aikaa. Kiinnostuneille tarjoutuu mahdollisuus tämän aiheen syventävään dissektioon tarjoutuu valinnaisena. Aivodissektion ennakkotehtävät. Kuten muissakin dissektioissa tässäkin työssä kohteiden opiskelu ennakkoon on edellytyksenä laadukkaalle oppimistapahtumalle. Sopivana verryttelynä käy merkittyjen kohteiden nimeäminen alla esitettyihin kuviin latinapohjaisilla termeillä (kohteet kuuluvat keskeisiin oppimistavoitteisiin siis tästä on hyötyä kuulustelussakin). 1. Täydennä alla oleviin frontaalileikkauksiin päänahan, kallon ja aivokalvojen kerrosten nimet ja nimeä kovakalvon muodostamat rakenteet ja kuviin liityvät keskeiset valtimot ja veriviemärit. Huomaa galea aponeurotica, duran lehtien suhde kallon Ohimovaltimo ja kovakalvon valtimot ovat a. carotis luuhun ja veriviemäriin ja falx cerebriin. externan haaroja. Jälkimmäiset kulkevat duran lehtien Kiinnitä huomiota aivokalvoihin liittyviin välitiloihin. välissä. Niitä ei pidä sekoittaa aivojen valtimoihin Mikä suoni mihinkin vuotaa? (aa.cerebrae), jotka kulkevat subarachnoidaalitilassa. Päänahan, kallon ja aivokalvojen kerrokset ja välitilat. Kallon, aivokalvojen ja aivojen suhteeet. Duran poimuista suurimmat ovat falx cerebri, isoaivosirppi ja tentorium cerebelli, pikkuaivoteltta. Suurimmat sinukset ovat sinus sagittalis, rectus, transversus, sigmoideus ja cavernosus. Kallon pohjan kuvassa aivohermoista erottuvat suurina nervus opticus ja trigeminus sekä kimppuina 1) silmäkuoppaan menevät n. oculomotorius, abducens ja trochlearis 2) ohimoluuhun sukeltavat n. facialis (+intermedius) ja vestibulocochlearis sekä 3) foramen jugulareen kulkevat n. glossopharyngeus, vagus ja accessorius. Kovakalvon rakenteet ja veriviemärit, sagittaalinäkymä. Kallonpohjan duran muodostelmat ja aivohermojen tyngät.

2 2 2abc. Nimeä alla oleviin kuviin merkityt kohteet. Lisäksi merkitse lohkot ja lohkorajat. Mitkä uurteet toimivat lohkorajoina? Uurteista sulcus centralis, parieto-occipitalis ja calcarinus ovat huomionarvoisia, samoin fissura lateralis (Sylvii). Poimuista ainakin gyrus precentralis, postcentralis, supramarginalis, cinguli tulee tunnistaa. Keskisagittaalileikauksesta voi tunnistaa corpus callosumin, käpylisäkkeen (corpus pineale), pedunculus cerebrin, nelikukkulalevyn, aquaductus cerebrin, ponsin ja neljännen aivokammion. Sulcus Sulcus.... Fissura.... 2aAivojen pinta lateraalipuolelta nähtynä. 2b. Aivojen mediaalipinta, keskisagittaalileikkaus 2c. Tunnista ja nimeä aivojen alapinnan ja keskiaivojen poikkileikkauksen rakenteet. 3a. Aivovaltimot kaudaalisuunnasta katsottuna. 3abc. Oheisissa kuvissa on esitetty aivojen valtimot. Basaalipuolella a. carotis internat ja vertebralikset haaroineen ja circulus Willisii. Nimeä suonet. Merkitse kuviin a. cerebri-valtimoiden verisuonitusalueet ja aivokuoren toiminnalliset alueet. 3b. Aivovaltimot lateraalisuunnasta katsottuna. 3c. Aivovaltimot keskisagittaalileikkauksessa.

3 3 4abc. Nimeä taas oheisiin kuviin merkityt rakenteet. Näissä aivoleikkeissä erottuvat 1-3 aivokammiot ja plexus choroideus, tyvitumakkeet - nucleus caudatus, putamen ja globus pallidus, claustrumkin talamus, ratayhteydet capsula interna ja corpus callosum. Lisäksi löydät ainakin hippocampuksen (aivoturso), siitä lähtevän ratayhteyden, forniksit, joiden kohteena on aivojen alapinnan corpus mamillaret. Kuvaa samalla rakenteiden keskinäiset suhteet, esim. corpus callosum sijaitsee fissura longitudinaliksen pohjalla ja samalla muodostaa lateraaliventrikkelin kattoa (frontaalileike). 4a. Horisontaalitasossa leikkeet. 4b.Tässä kuvassa lateraalikammio on avattu ja hippokampus lähirakenteineen on saatu esille. 5. Pikkuaivoissa erottuvat pinnalla vermis ja hemisfäärit sekä alapinnalla flocculus ja vermiksen osa nodulus. Halkileikkauksessa erottuu pikkuaivokuoren superpoimuttuminen ja sisällä sijaitsevat tumakkeet. Alhaalta Halkileikkaus 4c. Frontaalitason leike. 6ab. Aivorungon alueella erottuvat dorsaalisesti nelikukkulalevy, neljäs aivokammio ja fasciculus ja nucleus cuneatuksen ja graciliksen (tuntoradat ja tumakkeet) aiheuttamat kohoumat. Anterioripuolella taas isoaivoreidet, pons, pyramidiradan kohouma ja risteämä ja näiden lateraalipuolella oliva. Lisäksi löydät aivohermojen lähtökohtia. 6a. Aivorunko takalateraali(oikealta)suunnasta katsottuna. 6b. Aivorunko edestä katsottuna.

4 4 Aivodissektio-kurssityö Preparaateissa aivot on poistettu kallosta ja dissekoitu valmiiksi preparaateiksi, joita tarkastellaan monisteen mukaan. Preparaatit on järjestetty neljäksi työpisteeksi, jossa preparaattien tarkastelua varten on aikaa 20 minuuttia. Keskity kullakin työasemalla monisteessa esitettyihin asioihin niin aika riittää. Eri asemilla kaikki rakenteet tulevat kyllä loppujen lopuksi käsitellyiksi. Aivoja irroitettaessa ne on jouduttu katkaisemaan tentoriumin aukon tasossa. Mikä aivojen osa sijaitsee tässä kohdassa? (Netter 4. auflage 106a) 1. Työpiste: Preparaatit: Päänahka, kalotti, aivokalvot, kallonpohja aivokalvoineen, kovakalvoja irrotettuna kalotista, a. meningea media, aivopreparaatti, jossa pehmytkalvot ja lukinkalvojyväset. Kovakalvossa (dura mater) kulkee Huomaa miten päänahka yhdessä vahvan galea aponeurotican on irronnut kallosta, johon se on vaih löyhästi kiinnittynyt. a) Kovakalvo, dura mater (Purves 839, Netter4a t99a, 100a, 102-3; Moore6p s865-72; Gray2p s830-4) - Tunnista isoaivosirppi, falx cerebri Huomaa isoaivosirpin ja duran yhtymäkohdassa ylempi nuoli-viemäri (sinus sagittalis ). Sinukseen tyhjentyvistä aivojen pinnan laskimoista on jäänyt pätkiä kiinni duraan. - Etsi a. menigea median kulku kovassa aivokalvossa. Sijaitseeko se duran sisäpinnalla, ulkopinnalla vai miten? Mikä on suonen vastine kalotissa? Arteria meningea media iso valtimo, a. meningea media Frontaalihaara Parietaalihaara Kallon luu Kovakalvo, dura mater 2008 Rohen et al.: A Color Atlas of Anatlmy, LWW b) Aivojen pinnalla: Lukinkalvo ja sen alainen tila (subarach-noidaalitila) (N4a t102; Moore6p s872-3; Gray2p s834) Lukinkalvo, arachnoidea liittyy in situ tiiviisti kovakalvon sisäpintaan. Kalvojen välissä ei ole rakoa tai tilaa, mutta niiden väliin saattaa muodostua esim. verenvuodon johdosta tila. Myös preparaattia valmistaessa, dissekoitaessa lukinkalvo irtoaa kova-kalvosta. Tässä preparaatissa aivot ovat siis arachnoidea-kalvon muodostaman "pussin" peittämät. Parieto-ocipitaalialueella arachnoidea on useimmiten revennyt Koska se on vahvasti kiinni sinus sagittalis in rakenteissa ja aukosta näkyy pehmytkalvon (pia mater) peittämä aivojen pinta. - Huomaa miten aivojen pinnan poimut ja verisuonet kuultavat lukinkalvon läpi. - Pia mater seuraa tiiviisti aivojen pintaa, eikä sitä voi preparoida irti. - Lukinkalvon ja aivojen pintaa peittävän pia materin väliin jää aivo-selkäydinnesteen täyttämä subarachnoidaalitila. Siinä aivo-selkäydinneste virtaa laajentumia, cisternoita (sammioita) pitkin kohti sinus sagittalis ia. Myös aivojen suuret valtimot ja laskimot sijaitsevat subarachnoidaalitilassa. Lukinkalvo, arachnoidea aivojen päällä Kovakalvo poistettu Aivopoimut ja uurteet kuultavat lukinkalvon läpi Arachnoidean pinta kiiltää Fissura lateralis, sivuvako Sulcus centralis Pikkuaivot Laskimot kuultavat arachnoidean läpi Laskimot kuultavat arachnoidean läpi 2008 Rohen et al.: A Color Atlas of Anatlmy, LWW

5 5 Lukinkalvojyväset, granulationes arachnoidales - Etsi lukinkalvon pinnalta sinus sagittalis ia ja sen sivulaajentumia vastaavalta kohdalta (repeytymäalue) lukinkalvojyväsiä. Ne ovat pieniä harmaita nystermiä. (Mitä virkaa toimittavat?) Kertauksena kalvoista ja välitiloista: Minkä rakenteiden väliin jää: a) epiduralitila, b) subarachnoidaalitila, c) subduraalitila? Näihin tiloihin voi syntyä veripahka verenvuodon seurauksena. Mikä suoni mihinkin tilaan voi vuotaa? Lukinkalvojyväset Dura materin ulkolehti Sinus sagittalis Sinus sagittalis avattuna Sinuksen sivulaajentuma Lukinkalvojyväset, granulationes arachnoideales 2008 Moore, Clinically Oriented Anatomy, LWW Lukinkalvo poistettu Rohen et al.: A Color Atlas of Anatlmy, LWW Lukinkalvo jäljellä c) Kallonpohjan kovakalvomuodostumat, valtimot ja hermorakenteet (N4a t104; Moore6p s865-72; Gray2p s831-3, 842-4) Falx cerebri Tunista pikkuaivoteltta, tentorium cerebelli Vena ophthalmica (leikattu halki) ja pikkuaivosirppi, falx cerebelli. Sinus Keskikuopasta löydät cavernosus - aivolisäkkeen, hypofyysin (ainakin varren Sinus petrosus tynkä pilkottaa duran aukosta) et inferior - näköhermon, nervus opticus - sisemmän kaulavaltimon, a. carotis interna Tentorium cerebelli - silmän liikehermot, n. oculomotorius ja trochlearis aivan tentoriuminaukon reunassa. Sinus rectus Takakuopasta löydät muidenkin aivohermojen Sinus teransversus pätkiä: Suuri kolmoishermo, n. trigeminus Sinus sagittalis löytynee helposti. Lisäksi erottuvat kuulotasapainohermo, n. vestibulocochlearis ja kasvohermo, n. facialis (+intermedius), jotka kulkevat yhdessä ohimoluun aukkoon. Kallonpohjan veriviemärit 2008 Aivolisäke Nervus opticus A. carotis interna N. oculomotorius, trochlearis ja abducens N. trigeminus Foramen jugulare Sinus sigmoideus Sinus transversus Vena cerebri magna Toinen aivohermokimppu, n. glossopharyngeus, vagus ja accessorius, kulkee foramen jugulareen, sinus sigmoideuksen päätekohtaan. Tutki vielä kovakalvon veriviemärit: - Etsi sinus rectus (keskiviivassa tentoriumin ja falxin liitoskohdassa), sinus transversus tästä lateraalisuuntaan tentoriumin reunaa pitkin ja sinus sigmoideus edellisen jatkona - Sinus cavernosus sijaitsee sella turcican kummallakin sivuilla. Huomaa, että a. carotis interna kulkee sen läpi.

6 6 2. Työpiste. Preparaatit: a) Aivovaltimot arachnoidea poistettu ainakin basaalipuolelta, jolloin isot valtimot ovat näkyvissä; b) Aivojen pinta - aivokalvot ja verisuonet on poistettu. a) Aivojen valtimot (Purves 833-7; N4a t139, 141-2; Moore6p s882-5; Gray2p s837-41) Joissakin preparaateissa on poistettu osia aivoista, jotta suonten kulkua voisi seurata pidemmälle. Missä aivokalvojen välisessä tilassa suuret aivovaltimohaarat kulkevat? Huomaa preparaatista miten: - Valtimoiden isoimmat haarat sijaitsevat aivojen basaalipuolella, josta haarat suuntautuvat syvällä pinnan uurteiden (sulcusten) pohjalla kohti suonitusalueitaan. - Laskimoista suurimmat taas kulkevat hemisfäärien yläpinnoilla ja sijaitsevat aivopoimujen välisissä uurteissa pinnallisesti. Tunnista preparaatista (N4a t140) circulus Willisin osat (circulus arteriosus cerebri): - A. carotis internan tulo circulukseen - A. vertebraliksen tulo a. basilarikseen ja edelleen sen haarautuminen a. cerebri posterioreiksi (pikkuaivopreparaatti) - Yhdyssuoni a. communicans posterior a. cerebri posteriorin ja a. cerebri media välillä - Tunnista a. cerebri anterior ja etsi niitä yhdistävä anteriorinen yhdyssuoni, a. communicans anterior. Seuraa aivovaltimoiden kulkua periferiaan päin: Seuraa ensin a. cerebri anteriorin haaroja: Missä valtimohaarat tarkalleen sanottuna kulkevat? Mitä isoaivokuoren alueita ne suonittavat? Isot valtimot sijaitsevat aivojen alapinnalla anterior A. carotis interna media posterior A. basilaris A. vertebralis Etummainen yhdyshaara Takimmainen yhdyshaara A. cerebelli A. cerebelli inferior anterior A. cerebelli inferior posterior 2008 Seuraa a. cerebri median haaroja: Missä ne kulkevat suhteessa isoaivorakenteisiin, kuten temporaalilohko, insula, fissura lateralis? Mitä aivokuosen alueita a cerebri median haarat suonittavat? Seuraa vielä a. cerebri posteriorin haaroja vastaavasti: Miten valtimo kulkee aivorungon suhteen? Mille alueille päätyy? Pikkuaivot ja pons saava verisuonituksensa circulus Willisin ulkopuolelta. Mitkä ovat pikkuaivoihin menevät pääsuonet? Mistä suonista ne haarautuvat? Aivojen lateraalipinta fissura lateralis raotettu Aivojen mediaali- ja alapinta anteriorin haaroja Sulcus centralis Sulcus parietooccipitalis Etuhaara Takahaara callosum Talamus media 2008 posteriorin haaroja anterior Hypofyysi Keskiaivot posterior 2008

7 7 b) Aivojen pinta (N4a t105; Purves appendix 827-8; Moore6p s878-9 ) - i. Aivot päältä ja sivuilta - Tunnista otsalohko (lobus frontalis) ja päälakilohko (lobus parietalis) mitkä uurteet toimivat rajana? - Tunnista takaraivolohko (lobus occipitalis) mikä uurre rajaa päälakilohkosta? - Tunnista ohimolohko (lobus temporalis)! - Tunnista vielä sulcus centralis sekä sen kummanki puolen sijatisevat poimut, gyrus precentralis ja gyrus postcentralis. Mitkä toiminnat näihin gyruksiin liittyvät? - Paikallista seuraavat toiminnalliset alueet: - Primaarinen näkökuori, - Brocan alue; - Wernicken alue - Mistä löytyy insula? - ii. Mediaalipinta (N4a t106; Purves ) Leikkauspinnalta voit tunnistaa aivokurkiaisen (corpus callosum). Sen alla on kolmannen aivokammion tila, joka jatkuu taakse alas aquaductus cerebrina. callosumin päällä kiertävä poimu on gyrus cinguli (osa limbistä järjestelmää). Missä sijaitsee sulcus calcarinus? Mitkä toiminnallinen kuorikerroksen alue siihen liittyy? 2008 geniculatum laterale et mediale Talamuksen takaosa, pulvinar Colliculus callosumin Takaosa, splenium Bulbus ja tractus olfactorius Chiasma opticum Aivolisäke, hypophysis mamillare Pedunculus cerebri, isoaivoreisi Substantia nigra Nucleus ruber Colliculus Aquaductus cerebri Isoaivojen lateraalipinta Gyrus frontalis Fissura lateralis, fissura Sylvii - media Isoaivojen mediaalipinta mamillare Gyrus dentatus - inferior inferior Gyrus Gyrus precentralis precentralis Sulcus centralis Gyrus Gyrus supramarginalis Gyrus Gyrus postcentralis postcentralis Gyrus temporalis Gyrus cinguli callosum -- media -- inferior Sulcus centralis Fornix Gyrus para- hippo- Gyrus angularis hippocampalicampalis 2006 Sulcus parietooccipitalis Sulcus parietooccipitalis Sulcus calcarinus - iii. Basaali/ventraalipuolelta (N4a t1071; Purves 822-7, 828-9): Tunnista tractus olfactorius, nervus opticus, chiasma ja tractus opticus. - Etsi corpora mamillaret ja hypofyysin katkennut varsi. Miksi se on katkennut? - Mistä löydät isoaivoreidet (pedunculus cerebri)? Entä substantia nigran (mustatumake)? Keskiaivojen läpi kulkeva aquaductus cerebri (aivoneste-viemäri) näkyy pienenä aukkona, jonka dorsaalipuolella sijaitsee nelikukkulalevy (vain toiset kukkulat ovat preparaatissa). 2006

8 8 3. Työpiste. Preparaatit: Vaakatason (horisontaalitaso) leikkeet, aivokammiot, hippocampus a) Horisontaalileikkeet (N4a t110; Purves ) Tunnista leikkeistä aivokammiot: - Lateraaliset aivokammiot, ventriculus lateralis (encephali) seuraa niiden eri osien sijoittumista hemisfääreissä. - Kolmas aivokammio (ventriculus tertius) ja yhteys sivukammioihin (foramina interventriculares, Monro) - Aquaductus cerebri (Sylvii) ja neljäs aivokammio (ventriculus quartus) Tunnista edelleen: - Kuorikerros, cortex ja valkea aine - Aivosaari, insula. Mikä on sen suhde sivuuurteeseen? Hemisfäärien sisäosista etsi talamus. Mikä on sen suhde 3. aivokammioon? - Putamen ja globus pallidus muodostavat nk.- linssitumakkeen, nucleus lentiformiksen. Etsi! b) Aivokammot Tunnista leikkeistä ja kammiopreparaatista aivokammiot: (N4a t108-9; Purves 831-3, 840-2; Moore6p s878-82) - Sivu(aivo)kammiot seuraa niiden eri osien sijoittumista. Tunnista sivukammion etusarvi, runko, takasarvi ja alasarvi - Sivukammion etusarven lateraalipuolella pullottaa nucleus caudatus tunnistatko? - Etsi leikkeistä kolmas aivokammio ja kammioden väliset aukot, foramina interventriculares - Aquaductus cerebri (Sylvii) yhdistää kolmannen aivokammion neljänteen. Minkä aivojen osan läpi? - Halkaistussa pikkuaivossa erottuu neljäs aivokammio - Missä kammioissa plexus choroideusta esiintyy? c) Hippocampus: Sivukammion ala-sarven pohjalla pullottaa hippocampus tunnista se! Etsi se myös leikkeistä! - Hippokampus jatkuu säieyhteytenä, fornixina, joka seuraa sivukammiota ylös sivukammion runko-osaan, jossa se sijaitsee keskiviivan vieressä. Tästä fornix sukeltaa eteen ja alas kohti aivojen pohjaa corpus mamillarikseen. Mihin järjestelmään hippocampus, fornix ja corpora mamillaret kuuluvat? Insula Isoaivot, horisontaalileikkaukset callosum etuosa, genu Capsula interna callosum takaosa, splenium Nucleus caudatus (caput) Claustrum Putamen Globus pallidus Talamus Nucleus caudaus (häntä) Nucleus caudatuksen iso osa eli pää, caput, sijaitsee lateralikammion etusarven vieressä. Sen häntä kiertää kammiota seuraten amygdalaan asti. - Capsula interna on valkea aineen vyöhyke. Mikä on sen suhde talamukseen, nucleus lentiformikseen ja caudatukseeen? Oikea sivukammio Aivokammioiden sijainti Foramen interventriculare (Monro) Kolmas aivokammio keskiviivassa Apertura lateralis (Luschka) Hippokampus ja fornix callosum Nucleus caudatus Pes hippocampi Talamus Fimbriae Gyrus dentatus Neljäs aivokammio Hippocampus mamillare Lateraalikammio avattuna Etusarvi Runko Ala(ohimo)sarvi Takasarvi Aquaductus cerebri (Sylvii) Apertura medialis (Magendie) Amygdala 2008 Fornix Fornix Uncus Hippocampus Gyrus parahippocampalis Hippocampus Frontaalileike Sivukammion alasarvi 2006

9 9 4. Työpiste Preparaatit: Frontaalitason leikkeet; aivorunko, pikkuaivot (taka-aivot, hindbrain) Frontaalileikkeissäkin kannattaa aloittaa ensin orientoitumalla aivojen pinnan mukaan: missä Fornix on etu- ja missä takaosa, sitten leikkeistä aivojen sisältä aivokammiot ja insula ja lopuksi voidaan tunnistaa tumakkeita ja ratayhteyksiä. a) Frontaalileike: Tunnista isoaivojen osia: - Kuorikerros, cortex ja valkea aine - Löydätkö aivosaaren, insulan? - Tunista talamus. Mikä on Talamuksen suhde sivukammioihin ja 3. aivokammioon? Mihin toimintoihin talamus liittyy? Talamus Talamus Aivokammiot frontaalileikkeessä callosum Sivukammio Ependyma Pia mater Hippocampus Nucleus caudatus Plexus choroideus Capsula interna Putamen ja Globus pallidus Nucleus lentiformis 3. aivokammio Plexus choroideus Lateraalikammion alasarvi Etsi putamen ja globus pallidus. Mikä on niiden yhteisnimi? - Nucleus caudatus erottuu selvästi sivukammion etusarven lateraalipuolella? Mihin kulkee sen häntä? - Katso miten capsula interna sijaitsee em tumakkeiden suhteen! -Entä miten corpus callosum suhtautuu lateraali-ventrikkeliin? - Mitkä rakenteet luetaan tyvitumakkeisiin? Mitä tiedät tyvitumakkeiden tehtävistä? Isoaivohemisfäärien frontaalileike callosum Fissura longitudinalis * cerebri Isoaivokuori Aivokammiot Talamus Insula Claustrum Putamen Globus pallidus Commissura anterior Capsula interna 2008 Rohen et al.: A Color Atlas of Anatlmy, LWW b) Taka-aivot (aivorunko ja pikkuaivot) Pikkuaivot (N4a s113; Purves ) Tarkastele pikkuaivot sisältävää preparaatin osaa. - Huomaa pikkuaivohemisfäärit ja niiden välissä aivomato, vermis. - Pikkuaivojen alapinnalla erottuvat tonsillat ja flocculus. - Halkileikkauksessa voit erottaaa nucleus dentatuksen, pienempiä tumakkeita ei yleensä erota näissä preparaateissa. - Halkileikkauksessa erottuu myös kuorikerroksen äärimmäisen voimakas poimutus. - Mitä ovat pikkuaivoreidet, pedunculi cerebelli? Pikkuaivot, cerebellum 1.Flocculonodulaarilohko ja Vermis 3. Hemisfäärit ja nucleus Vermis dentatus = neocerebellum liikkeiden koordinaatio Nucleus fastigii Nucleus globosus Nucleus dentatus Nucleus emboliformis Ylhäältä Alhaalta Halkileikkaus nucleus fastigii = archi- Cerebellum tasapaino Flocculus Nodulus 2. Vermis ja lähialueet sekä nn. globosi, n. emboliformis = paleocerebellum lihastonus ja asento Hemisfäärit Tonsilla 2008

10 10 c) Aivorunko (ydinjatke, aivosilta ja keskiaivot) (Purves 823, 824, 829, 830) - Keskiaivojen dorsaalipuolella erottuvat Talamuksen takaosa, nelikukkulalevyn colliculukset. pulvinar - Kun pikkuaivot on poistettu paljastuu niiden alta neljäs aivokammio, jota reunustavat sivuilta pikkuaivoreidet (ratayhteydet pikkuaivojen ja muun keskushermoston välillä). pineale Colliculus et inferior Neljäs aivokammio avattuna (kuulo) Talamuksen corpus geniculatum mediale et laterale (näkö) Isoaivoreisi, pedunculus cerebri Pikkuaivoreidet - Ydinjatkeen alueella nähdään fasciculus cuneatuksen ja graciliksen pitkittäiset kohoumat ja niiden yläpäässä voimakkaammat pullistumat (tuberculum) vastaavien tuntotumakkeiden aiheuttamina. - Edessä keskiaivojen alueella erottuvat isoaivoreidet, pedunculi cereberi (, jotka jatkuvat capsula internana aivojen sisällä). -Aivosillan, pons alueella nähdään pikkuaivoreisien jatkuvan siltamaisena rakenteena puolelta toiselle. - Ydinjatkeen alueella nähdään ventraalisesti pitkittäinen kohouma keskiviivan kummankin puolen: pyramis eli pyramidiradan aiheuttama kohouma. Pyramidiradan risteymä erottuu tietyssä kohdassa ylittämässä keskiviivan uurretta. Tuberculum cuneatum et gracile Chiasma opticum Tractus opticus Pedunculus cerebri N. trigeminus Pons Pikkuaivoreidet Oliva Aivorunko edestä ja alhaalta Pyramis Decussatio pyramidum 2006 Infundibulum mamillare N. abducens, oculomotorius, trochlearis N. facialis, intermedius, vestibulocochlearis N. glossopharyngeus, vagus, accessorius ja hypoglossus

Nucleus caudatus. Putamen. Globus pallidus. Cingulum. anterior Uncinatuskimppu

Nucleus caudatus. Putamen. Globus pallidus. Cingulum. anterior Uncinatuskimppu Neurobiologia/ Anatomia 1/ 2012 Neurobiologia-jaksossa käsitellään anatomiasta: 1) aivojen rakenne ja selkäytimen rakenteet (kertautuvat osin motorisen ja sensorisen järjestelmän käsittelyn yhteydessä)

Lisätiedot

Aivojen rakenne HEIKKI HERVONEN. Rohen et al.: A Color Atlas of Anatlmy, LWW

Aivojen rakenne HEIKKI HERVONEN. Rohen et al.: A Color Atlas of Anatlmy, LWW Aivojen rakenne HEIKKI HERVONEN Rohen et al.: A Color Atlas of Anatlmy, LWW HEIKKI HERVONEN Aivojen rakenne Neurobiologia-jaksossa käsitellään anatomiasta: - aivojen rakenne ja selkäytimen rakenteet (kertautuvat

Lisätiedot

Aivojen topografiaa HEIKKI HERVONEN

Aivojen topografiaa HEIKKI HERVONEN Aivojen topografiaa HEIKKI HERVONEN LUKU 1 Aivojen topografiaa Kallo voidaan jakaa kahteen osaan sen mukaan mihin elinjärjestelmään sen luut liittyvät. Neurocranium tarkoittaa kallon aivoja ympäröivää

Lisätiedot

Hermosto (L/H1k) ydinaines

Hermosto (L/H1k) ydinaines Hermosto (L/H1k) ydinaines A - soveltaminen B - ymmärtäminen C - tietäminen 1 - ehdottomasti osattava 2 - osattava hyvin 3 erityisosaaminen 1. Keskushermoston anatomia 1.1 Isoaivot, cerebrum 1.1.1 Isoaivolohkot

Lisätiedot

Neurobiologia/ Anatomia 2/ Heikki Hervonen 2012

Neurobiologia/ Anatomia 2/ Heikki Hervonen 2012 Neurobiologia/ Anatomia 2/ 2012 1. Aivokoppa, neurocranium (Moore 6p: 822; 826-836; Gray 2p: 800-1, 814-29) Jaetaan kahteen osaan: - Calvaria, pääkallon laki = aivokopan litteät luut. - Kallonpohja, basis

Lisätiedot

Luentomoniste: Aivohermojen anatomiaa /Heikki Hervonen 2012

Luentomoniste: Aivohermojen anatomiaa /Heikki Hervonen 2012 Luentomoniste: Aivohermojen anatomiaa /Heikki Hervonen 2012 Aivohermot ja selkäydinhermot ovat keskushermostosta lähtevät hermot. Näistä aivohermot saavat alkunsa aivojen alueelta (n. accessoriuksella

Lisätiedot

Aivojen keskeiset rakenteet kognitiivisissa ja psyykkisissä toiminnoissa

Aivojen keskeiset rakenteet kognitiivisissa ja psyykkisissä toiminnoissa Aivojen keskeiset rakenteet kognitiivisissa ja psyykkisissä toiminnoissa 2 Mervi Jehkonen, Tiia Saunamäki Hermoston rakenne 23 Aivojen kuvantaminen 25 Aivojen rakenne 25 Aivojen tärkeimmät välittäjäainejärjestelmät

Lisätiedot

Neurobiologia L/H1k-L/H2s

Neurobiologia L/H1k-L/H2s Neurobiologia L/H1k-L/H2s A - soveltaminen B - ymmärtäminen C - tietäminen 1 - ehdottomasti osattava 2 - osattava hyvin 3 erityisosaaminen 1. Keskushermoston anatomia 1.1 Isoaivot, cerebrum 1.1.1 Isoaivolohkot

Lisätiedot

Aivohermojen anatomiaa

Aivohermojen anatomiaa Aivohermojen anatomiaa HEIKKI HERVONEN Tämä julkaisu on tarkoitettu ainoastaan Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden ja opettajien käyttöön jaettuna Terkon digitaalisen kurssikirjaston

Lisätiedot

1 a) Mark the following anatomical references in Figure 1.

1 a) Mark the following anatomical references in Figure 1. 1 a) Mark the following anatomical references in Figure 1. Sagittal plane: sagitaalitaso, jakaa alueet oikeaan ja vasempaan puoleen Corona plane: Horisontaalitaso jakaa alueen ylä- ja alaosaan horizontal

Lisätiedot

Kurssin tavoitteet. Anatomian (vähän sekavia) termejä. Lisää (edelleen vähän sekavia) anatomian termejä

Kurssin tavoitteet. Anatomian (vähän sekavia) termejä. Lisää (edelleen vähän sekavia) anatomian termejä Helsingin yliopiston Avoin yliopisto Neuro- ja kognitiivinen psykologia I -neuro-osuuden luennot (12 h) Teemu Rinne, FT, dosentti, yliopistonlehtori, akatemiatutkija (1.8->) teemu.rinne@helsinki.fi Psykologian

Lisätiedot

Kurssin tavoitteet. Anatomian (vähän sekavia) termejä. Lisää (edelleen vähän sekavia) anatomian termejä

Kurssin tavoitteet. Anatomian (vähän sekavia) termejä. Lisää (edelleen vähän sekavia) anatomian termejä Helsingin yliopiston Avoin yliopisto Neuro- ja kognitiivinen psykologia I -neuro-osuuden luennot (12 h) Teemu Rinne, FT, dosentti, akatemiatutkija teemu.rinne@helsinki.fi Käyttäytymistieteiden laitos HY

Lisätiedot

Kurssin tavoitteet. Anatomian (vähän sekavia) termejä. Lisää (edelleen vähän sekavia) anatomian termejä

Kurssin tavoitteet. Anatomian (vähän sekavia) termejä. Lisää (edelleen vähän sekavia) anatomian termejä Helsingin yliopiston Avoin yliopisto Neuro- ja kognitiivinen psykologia I -neuro-osuuden luennot (12 h) luentokuvat: http://www.helsinki.fi/~tjrinne/neuroi_syksy2009_espoo/ Teemu Rinne, FT, dosentti, yliopistonlehtori

Lisätiedot

Miksi neurologinen status tehdään? Aivohermojen tutkiminen. Oireiston lokalisaatio Tasodiagnostiikka. Oireiston etiologia

Miksi neurologinen status tehdään? Aivohermojen tutkiminen. Oireiston lokalisaatio Tasodiagnostiikka. Oireiston etiologia Miksi neurologinen status tehdään? Aivohermojen tutkiminen HYKS Neurologian klinikka 2012 Oireiston lokalisaatio Tasodiagnostiikka Psyyke Aivokuori Basaaligangliot Aivorunko Pikkuaivot Selkäydin Aivot

Lisätiedot

Motoriikan säätely. 2 Supraspinaaliset Mekanismit Pertti Panula. Biolääketieteen laitos ja Neurotieteen Tutkimuskeskus

Motoriikan säätely. 2 Supraspinaaliset Mekanismit Pertti Panula. Biolääketieteen laitos ja Neurotieteen Tutkimuskeskus Motoriikan säätely 2 Supraspinaaliset Mekanismit 2013 Pertti Panula Biolääketieteen laitos ja Neurotieteen Tutkimuskeskus 15.1 Overall organization of neural structures involved in the control of movement.

Lisätiedot

Aivojen anatomiaa magneettileikekuvin verkko-oppimateriaali röntgenhoitajaopiskelijoille

Aivojen anatomiaa magneettileikekuvin verkko-oppimateriaali röntgenhoitajaopiskelijoille Lotta Christersson, Hanna Partanen Aivojen anatomiaa magneettileikekuvin verkko-oppimateriaali röntgenhoitajaopiskelijoille Opinnäytetyö Metropolia Ammattikorkeakoulu Röntgenhoitaja (AMK) Radiografia ja

Lisätiedot

AIVOJEN KORKEAMMAT TOIMINNOT 17.09.2012

AIVOJEN KORKEAMMAT TOIMINNOT 17.09.2012 Aivojen korkeammat toiminnot AIVOJEN KORKEAMMAT TOIMINNOT 17.09.2012 Synnöve Carlson syncarls@cc.helsinki.fi 1. Aivojen rakenteesta Assosiatiiviset alueet 2. Miten tietoa aivojen toiminnasta saatu Vauriot,

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA KESKUS- JA ÄÄREISHERMOSTO SÄÄTELEVÄT ELIMISTÖN TOIMINTAA Elimistön säätely tapahtuu pääasiassa hormonien ja hermoston välityksellä Hermostollinen viestintä on nopeaa ja täsmällistä

Lisätiedot

Yläraaja 2: Yläraajan hermotus ja verenkierto Selkäydinhermon (ryggmärgsnerv) päähaarat: M6p s Gray2p s

Yläraaja 2: Yläraajan hermotus ja verenkierto Selkäydinhermon (ryggmärgsnerv) päähaarat: M6p s Gray2p s 1 Yläraaja 2: Yläraajan hermotus ja verenkierto / H. Hervonen/ 2013 Ruotsinnokset (kursiivilla) Henri puttonen Selkäydinhermon (ryggmärgsnerv) päähaarat: M6p s50-8, 91-3, 473-4, 693-7; Gray2p s38-40, 63,

Lisätiedot

12.4.2012. Luennon tavoitteet HAMPAAT, HERMOT, KAULA, LIHAKSET, LUUSTO, SYLKIRAUHASET. Suu- ja leukakirurgian PBL-case. Anatomian harjoitustyö H1

12.4.2012. Luennon tavoitteet HAMPAAT, HERMOT, KAULA, LIHAKSET, LUUSTO, SYLKIRAUHASET. Suu- ja leukakirurgian PBL-case. Anatomian harjoitustyö H1 Luennon tavoitteet H1 Pään ja kaulan anatomia 1 17.4.2012 HAMPAAT, HERMOT, KAULA, LIHAKSET, LUUSTO, SYLKIRAUHASET Luennolla korostetaan hammaslääkärin tarvitsemaa käytännön anatomiaa kliinistä työtä silmällä

Lisätiedot

Hermosto. Enni Kaltiainen

Hermosto. Enni Kaltiainen Hermosto Enni Kaltiainen Hermoston kehittyminen Neurulaatiossa ektodermin solut muodostavat hermostouurteen, joka sulkeutuu hermostoputkeksi ( 8vk ) samalla liitoskohdan solut muodostavat hermostopienan.

Lisätiedot

NEUROLOGISEN POTILAAN MOTORIIKAN JA SENSORIIKAN TUTKIMINEN

NEUROLOGISEN POTILAAN MOTORIIKAN JA SENSORIIKAN TUTKIMINEN NEUROLOGISEN POTILAAN MOTORIIKAN JA SENSORIIKAN TUTKIMINEN Laura Mattila Anna Mäkivaara Heini Ranta Syventävien opintojen kirjallinen työ Tampereen yliopisto Lääketieteen yksikkö Joulukuu 2015 Tampereen

Lisätiedot

Kaularanka HEIKKI HERVONEN

Kaularanka HEIKKI HERVONEN Kaularanka HEIKKI HERVONEN LUKU 1 Kaularanka KAULARANGAN YLEISRAKENNE 1. Kaularanka koostuu seitsemästä nikamasta. 2. Nikamat liittyvät toisiinsa välilevyllä ja synoviaalinivelillä. 3. Ylin kaulanikama

Lisätiedot

AIVOVAMMAPOTILAS TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLA

AIVOVAMMAPOTILAS TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLA AIVOVAMMAPOTILAS TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLA LK Miikka Marttila ja LK Joonatan Lempinen Syventävien opintojen kirjallinen työ Tampereen yliopisto Lääketieteen yksikkö Lokakuu 2015 Tampereen yliopisto

Lisätiedot

ALARAAJAN ANATOMIAA 4

ALARAAJAN ANATOMIAA 4 Tuku- ja liikuntaelimistö-jakso/ BLL/ Anatomia ALARAAJAN ANATOMIAA 4 SÄÄRI, POHJE JA JALKATERÄ HEIKKI HERVONEN Thieme Teaching Assistant Luku 1 SÄÄRI, POHJE JA JALKATERÄ Oheisissa kuvissa on esitetty osittaisia

Lisätiedot

Autonominen sympaattinen hermosto Autonominen parasympaattinen hermosto. Kirsi Sainio

Autonominen sympaattinen hermosto Autonominen parasympaattinen hermosto. Kirsi Sainio Kirsi Sainio 14.5.2013 Kertausta varhaisesta kehityksestä Keskushermosto ja ääreishermosto: erilaistumisen pääpiirteet Toiminnallinen jakautuminen somaattiseen ja viskeraaliseen l. autonomiseen hermostoon

Lisätiedot

Sikiön CNS ultraäänidiagnostiikkaa. Tommi Vimpeli 23.2.2011

Sikiön CNS ultraäänidiagnostiikkaa. Tommi Vimpeli 23.2.2011 Sikiön CNS ultraäänidiagnostiikkaa Tommi Vimpeli 23.2.2011 Hermoston kehitys 1. Hermokudoksen induktio ektodermissä ja kaavoittuminen 2. Hermoston esiastesolujen eli neuroblastien synty ja vaeltaminen

Lisätiedot

AKILLESJÄNNEKIPUPOTILAIDEN POHJELIHASHARJOI- TUKSEN AIKAINEN AIVOAKTIVAATIO JA KUNTOUTUS- JAKSON VAIKUTUS AKTIVAATIOON

AKILLESJÄNNEKIPUPOTILAIDEN POHJELIHASHARJOI- TUKSEN AIKAINEN AIVOAKTIVAATIO JA KUNTOUTUS- JAKSON VAIKUTUS AKTIVAATIOON AKILLESJÄNNEKIPUPOTILAIDEN POHJELIHASHARJOI- TUKSEN AIKAINEN AIVOAKTIVAATIO JA KUNTOUTUS- JAKSON VAIKUTUS AKTIVAATIOON Riina Flink Pro gradu- tutkielma Syksy 2011 Liikuntabiologian laitos Jyväskylän Yliopisto

Lisätiedot

Sisällys. Hartiaseudun alue. Löydöksen varmentaminen... 5. Alkusanat...

Sisällys. Hartiaseudun alue. Löydöksen varmentaminen... 5. Alkusanat... V Alkusanat... Muutama sana kirjasta... 1 Kirjan syntyhistoria... 1 Käytännön anatomia -kirjan soveltuvuus... 1 Rakenteiden valinta... 2 Kohderyhmä... 2 Mitä tämä kirja tarjoaa lukijalleen?... 2 Perusteet...

Lisätiedot

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Hoitotyön koulutusohjelma

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Hoitotyön koulutusohjelma KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Hoitotyön koulutusohjelma Outi Kolehmainen Heidi Kuronen AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖT Ohjejuliste oireiden tunnistamisesta ja ennaltaehkäisystä Opinnäytetyö Huhtikuu 2014 OPINNÄYTETYÖ

Lisätiedot

Turun yliopisto Biolääketieteen laitos Anatomia. Pään ja kaulan syventävä anatomia

Turun yliopisto Biolääketieteen laitos Anatomia. Pään ja kaulan syventävä anatomia Turun yliopisto Biolääketieteen laitos Anatomia Pään ja kaulan syventävä anatomia Syksy 2014 SISÄLLYS Alkusanat 1 1. Kallon luut, kieliluu ja hampaisto 2 2. Leukanivelen rakenne ja toiminta 7 3. Pään ja

Lisätiedot

OPETUSMATERIAALI AIVOHERMOJEN TUTKIMISESTA HERMOSTON RAKENNE JA TOIMINTA -KURSSILLE. Ilkka Ruohonen, Mika Nurmi ja Santeri Nieminen

OPETUSMATERIAALI AIVOHERMOJEN TUTKIMISESTA HERMOSTON RAKENNE JA TOIMINTA -KURSSILLE. Ilkka Ruohonen, Mika Nurmi ja Santeri Nieminen Ilkka Ruohonen, Mika Nurmi ja Santeri Nieminen OPETUSMATERIAALI AIVOHERMOJEN TUTKIMISESTA HERMOSTON RAKENNE JA TOIMINTA -KURSSILLE Turun yliopiston laatujärjestelmän mukaisesti tämän julkaisun alkuperäisyys

Lisätiedot

b) Minkä aivokuorialueen toiminnan häiriöstä johtuvat potilaan halvausoireet? Viite: luentomoniste: isoaivokuoren toiminnalliset alueet

b) Minkä aivokuorialueen toiminnan häiriöstä johtuvat potilaan halvausoireet? Viite: luentomoniste: isoaivokuoren toiminnalliset alueet Kliinis-anatomisen seminaarin ongelmat/hh 2014/ pädiversio Paikka: Oppimisbasaari ja ryhmäopetustilat loppuratkaisut eli viimeinen tunti luentosalissa Työskentelytapa: opiskelijat jakautuvat 6-9 ryhmään

Lisätiedot

NEUROLOGIA copyright 2012

NEUROLOGIA copyright 2012 NEUROLOGIA copyright 2012 NEUROLOGIA Neurologian erikoisalaan kuuluvat hermoston eli aivojen, selkäytimen ja ääreishermojen sekä lihasten elimellisten sairauksien selvittely ja hoito. Erikoisalan nimi

Lisätiedot

Toiminnallisen kuntopiirin kehittäminen ASPA Palvelut Oy:n Käpytien päivätoimintayksikölle. Fyysisen toimintakyvyn näkökulma

Toiminnallisen kuntopiirin kehittäminen ASPA Palvelut Oy:n Käpytien päivätoimintayksikölle. Fyysisen toimintakyvyn näkökulma Toiminnallisen kuntopiirin kehittäminen ASPA Palvelut Oy:n Käpytien päivätoimintayksikölle Fyysisen toimintakyvyn näkökulma Kangasniemi Pinja Kivisalo Laura Opinnäytetyö Lokakuu 2010 Fysioterapian koulutusohjelma

Lisätiedot

KOIRAN AISTIEN AIVOPERUSTA

KOIRAN AISTIEN AIVOPERUSTA KOIRAN AISTIEN AIVOPERUSTA Taru Tammela Kirjallisuuskatsaus Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Helsingin yliopisto Eläinlääketieteellinen tiedekunta Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto

Lisätiedot

Vastasyntyneen/keskosen aivojen ultraäänitutkimus

Vastasyntyneen/keskosen aivojen ultraäänitutkimus Vastasyntyneen/keskosen aivojen ultraäänitutkimus Suomen perinatologisen seuran ja Suomen lastenradiologikerhon suositus vastasyntyneen tai keskosen pään uä-tutkimuksen suorittamisesta ja dokumentoinnista.

Lisätiedot

SISÄLLYS. I Normaali hermosto. II Potilaan neurologinen. Kliinisen neurofysiologian tutkimukset Kliininen neuroanatomia. 12

SISÄLLYS. I Normaali hermosto. II Potilaan neurologinen. Kliinisen neurofysiologian tutkimukset Kliininen neuroanatomia. 12 6 SISÄLLYS Lukijalle... 5 I Normaali hermosto Kliininen neuroanatomia. 12 Aivokuori... 13 Tyvitumakkeet... 17 Väliaivot... 21 Pikkuaivot... 30 Aivorunko... 32 Aivokalvot... 39 Aivokammiot ja likvorikierto...

Lisätiedot

Hermoston toiminnallinen jako

Hermoston toiminnallinen jako Hermoston toiminnallinen jako Autonominen hermosto ylläpitää homeostasiaa Hypotalamus, aivosilta ja ydinjatke päävastuussa homeostaasin säätelystä Aivojen autonomiset säätelykeskukset Hypotalamus Vesitasapaino,

Lisätiedot

Autonominen sympaattinen hermosto Autonominen parasympaattinen hermosto. Kirsi Sainio

Autonominen sympaattinen hermosto Autonominen parasympaattinen hermosto. Kirsi Sainio Kirsi Sainio 8.5.2012 Kertausta varhaisesta kehityksestä Keskushermosto ja ääreishermosto: erilaistumisen pääpiirteet Toiminnallinen jakautuminen somaattiseen ja viskeraaliseen l. autonomiseen hermostoon

Lisätiedot

AIVOJEN KORKEAMMAT TOIMINNOT

AIVOJEN KORKEAMMAT TOIMINNOT Aivojen korkeammat toiminnot AIVOJEN KORKEAMMAT TOIMINNOT 16.09.2012 Synnöve Carlson syncarls@cc.helsinki.fi 1. Aivojen rakenteesta Assosiatiiviset alueet 3. Aivot kehityksestä syntymän jälkeen 4. Temporaalilohko:

Lisätiedot

Sisällys. Suomen Iäänit ja maakunnat, Sirkka Paikkala. s. 3 Kansankodin kuokkavieraat, Marja Räihä... s. 7

Sisällys. Suomen Iäänit ja maakunnat, Sirkka Paikkala. s. 3 Kansankodin kuokkavieraat, Marja Räihä... s. 7 211998 Sisällys Suomen Iäänit ja maakunnat, Sirkka Paikkala s. 3 Kansankodin kuokkavieraat, Marja Räihä... s. 7 Lahjaksi naiselle vasara rusetilla varustettuna, TuijaMäättä....... s. 10 Vaalisanoja, Hannele

Lisätiedot

Neurobiologia, osa I (neuroanatomia) HY Biolääketieteen laitos, kevät 2013 Jaksovastaava Heikki Hervonen

Neurobiologia, osa I (neuroanatomia) HY Biolääketieteen laitos, kevät 2013 Jaksovastaava Heikki Hervonen Elinjärjestelmien toinen osajakso: Neurobiologia, osa I (neuroanatomia) HY Biolääketieteen laitos, kevät 2013 Jaksovastaava Heikki Hervonen Kuva Andreas Vesaliuksen kirjasta: De humanis corpora fabrica,

Lisätiedot

NEURO- OFTALMOLOGIAA

NEURO- OFTALMOLOGIAA NEURO- OFTALMOLOGIAA Kirsi Setälä Neuro-oftalmologia oftalmologia tutkii: - selittämätön näön n aleneminen - näkökenttäpuutokset - kaksoiskuvat, akuutti karsastus, silmien liikehäiri iriöt - mustuais-ongelmia

Lisätiedot

Tuuli Laaninen ja Juha Pirttijärvi Traumaperäisten aivovammojen ensihoitotyö ja potilaan päihtymystilan huomiointi hoidossa

Tuuli Laaninen ja Juha Pirttijärvi Traumaperäisten aivovammojen ensihoitotyö ja potilaan päihtymystilan huomiointi hoidossa Tuuli Laaninen ja Juha Pirttijärvi Traumaperäisten aivovammojen ensihoitotyö ja potilaan päihtymystilan huomiointi hoidossa Opinnäytetyö Kevät 2012 Koskenalan yksikkö Hoitotyön koulutusohjelma 2 SEINÄJOEN

Lisätiedot

Toisiinsa kytkeytyneet hermosolut muodostavat hermoston

Toisiinsa kytkeytyneet hermosolut muodostavat hermoston Toisiinsa kytkeytyneet hermosolut muodostavat hermoston Hermosto jaetaan keskushermostoon ja ääreishermostoon. Keskushermostoon kuuluvat aivot selkäydin. Aivoihin kuuluvat isoaivot pikkuaivot aivorunko.

Lisätiedot

TRANSKRANIAALISEN MAGNEETTISTIMULAATION KÄYTTÖ AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖPOTILAIDEN MOTORISTEN PUUTOSOIREIDEN KUNTOUTUKSESSA

TRANSKRANIAALISEN MAGNEETTISTIMULAATION KÄYTTÖ AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖPOTILAIDEN MOTORISTEN PUUTOSOIREIDEN KUNTOUTUKSESSA TRANSKRANIAALISEN MAGNEETTISTIMULAATION KÄYTTÖ AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖPOTILAIDEN MOTORISTEN PUUTOSOIREIDEN KUNTOUTUKSESSA Aleksi Montonen Tutkielma Lääketieteen koulutusohjelma Itä-Suomen yliopisto Terveystieteiden

Lisätiedot

MUSIIKKI, AIVOT JA OPPIMINEN. Mari Tervaniemi Tutkimusjohtaja Cicero Learning ja Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikkö Helsingin yliopisto

MUSIIKKI, AIVOT JA OPPIMINEN. Mari Tervaniemi Tutkimusjohtaja Cicero Learning ja Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikkö Helsingin yliopisto MUSIIKKI, AIVOT JA OPPIMINEN Mari Tervaniemi Tutkimusjohtaja Cicero Learning ja Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikkö Helsingin yliopisto ÄÄNET AIVOISSA Huotilainen 2000 premotorinen aivokuori motorinen

Lisätiedot

Aivoverenkiertohäiriöisen potilaan tarkkailu ja seuranta

Aivoverenkiertohäiriöisen potilaan tarkkailu ja seuranta Aivoverenkiertohäiriöisen potilaan tarkkailu ja seuranta Toimintaohjeen toteuttaminen päivystysosaston hoitajille LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Sosiaali- ja terveysala Hoitotyön koulutusohjelma Sairaanhoitaja

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Virpi Kalakoski. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Virpi Kalakoski. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Virpi Kalakoski Taide ja aivot tutkimusprofessori, Työterveyslaitos Aivot, oppiminen ja koulutus professori, Cicero Learning verkosto, Helsingin yliopisto Aivotutkimuksen tulosuuntia

Lisätiedot

Pelihimon neurobiologiaa. Petri Hyytiä, FT, dosentti Biolääketieteen laitos, farmakologia Helsingin yliopisto

Pelihimon neurobiologiaa. Petri Hyytiä, FT, dosentti Biolääketieteen laitos, farmakologia Helsingin yliopisto Pelihimon neurobiologiaa Petri Hyytiä, FT, dosentti Biolääketieteen laitos, farmakologia Helsingin yliopisto Pelihimo aivoperäinen häiriö? Riippuvuussyndrooma Toistuva ja voimakas tarve pelata normaalien

Lisätiedot

CLONINGERIN ALKOHOLISTITYYPPIEN 1 JA 2 EROT AUTORADIOGRAFIASSA

CLONINGERIN ALKOHOLISTITYYPPIEN 1 JA 2 EROT AUTORADIOGRAFIASSA CLONINGERIN ALKOHOLISTITYYPPIEN 1 JA 2 EROT AUTORADIOGRAFIASSA Hanna Leppänen Syventävät opinnot Lääketieteen koulutusohjelma Itä-Suomen yliopisto Terveystieteiden tiedekunta Lääketieteen laitos/ Farmakologia

Lisätiedot

Evolutiiviset muutokset aivoalueiden rakenteessa, osa 2. 21.2. 2006, Nisse Suutarinen

Evolutiiviset muutokset aivoalueiden rakenteessa, osa 2. 21.2. 2006, Nisse Suutarinen Evolutiiviset muutokset aivoalueiden rakenteessa, osa 2 21.2. 2006, Nisse Suutarinen Aivoalueen monimutkaistuminen eriytymällä Eriytyminen (segregation) aivojen evoluutiosta puhuttaessa on tapahtuma, jossa

Lisätiedot

Liikunta ja skitsofrenia?

Liikunta ja skitsofrenia? Liikunta ja skitsofrenia? Kirjallisuuskatsaus aivojen näkökulmasta Mikko Leinonen SPT3S1 Tuukka Äännevaara SPT3S1 Opinnäytetyö Kevät 2007 Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulu JYVÄSKYLÄN AMMATTKIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Johdanto anatomian ryhmäopetuksiin

Johdanto anatomian ryhmäopetuksiin Johdanto anatomian ryhmäopetuksiin 1 Dissektio oppimisen välineenä Dissektiotyöt muodostavat anatomian opiskelun alueittain etenevän rungon. Kun panostat jakson edetessä dissektioiden aiheiden opiskeluun,

Lisätiedot

Ihoviillot dissektiossa

Ihoviillot dissektiossa Thoraxin dissektio / k2013 / HH Työvaiheet: I Rintakehän avaus II Rintakehän elimet in situ III Rintakehän seinämä IV Pericardium V Keuhkot VI Sydämen pinta VII Sydämen sisäosat VIII Mediastinum Viitteet

Lisätiedot

Kahdet aivot ja psyykkinen trauma

Kahdet aivot ja psyykkinen trauma Kahdet aivot ja psyykkinen trauma Kirsi Eskelinen neuropsykologian erikoispsykologi, PsL Joensuu 20.9.2017 1 Lähde:http://www.lefthandersday.com/tour2.html 2 3 Limbinen järjestelmä - tunneaivot Pihtipoimu

Lisätiedot

OPPIMATERIAALIN TUOTTAMINEN PÄÄN JA KAULAN ALUEEN ANATOMIAN OPETUKSEEN

OPPIMATERIAALIN TUOTTAMINEN PÄÄN JA KAULAN ALUEEN ANATOMIAN OPETUKSEEN Eetu Peippo, Vesa Lahdes OPPIMATERIAALIN TUOTTAMINEN PÄÄN JA KAULAN ALUEEN ANATOMIAN OPETUKSEEN Syventävien opintojen kirjallinen tutkielma Turun yliopisto Lääketieteellinen tiedekunta Biolääketieteen

Lisätiedot

Ihminen havaitsijana: Luento 5. Jukka Häkkinen ME-C2000

Ihminen havaitsijana: Luento 5. Jukka Häkkinen ME-C2000 Ihminen havaitsijana: Luento 5 Jukka Häkkinen ME-C2000 Kevät 2017 1 Luento 5 Näön perusprosessit Näköjärjestelmän rakenne 2 Verkkokalvon välittämä kuva maailmasta 1. Kontrastitieto: On- ja Off-rata 2.

Lisätiedot

Musiikin parissa toimiminen tukee puheen oppimista. 1. Musiikin ja puheen läheinenl yhteys. Musiikinkuuntelu vaikuttaa aivojen tunnealueisiin

Musiikin parissa toimiminen tukee puheen oppimista. 1. Musiikin ja puheen läheinenl yhteys. Musiikinkuuntelu vaikuttaa aivojen tunnealueisiin Voiko musiikki tuoda laatua lastentarhanopettajan työhön näkökulmiakulmia aivotutkimuksesta Minna Huotilainen Monitieteisen musiikintutkimuksen huippuyksikkö Helsingin yliopisto Työterveyslaitos Sisältö

Lisätiedot

7. PUHEEN TARKKAILUMEKANISMIT

7. PUHEEN TARKKAILUMEKANISMIT 7. PUHEEN TARKKAILUMEKANISMIT Puhe on ihmisen lihastoiminnoista monimutkaisin ja nopein. Tällaisen monimutkaisen viestintämuodon taustalla olevien eri lihasten toiminnan sääs äätely tulee olla tarkkaa

Lisätiedot

Ruoansulatus ja ravitsemus-jakso SUUN ANATOMIAA HEIKKI HERVONEN. Kuva kirjasta Netter: Atlas of Human Anatomy. Netter presenter copyright

Ruoansulatus ja ravitsemus-jakso SUUN ANATOMIAA HEIKKI HERVONEN. Kuva kirjasta Netter: Atlas of Human Anatomy. Netter presenter copyright Ruoansulatus ja ravitsemus-jakso SUUN ANATOMIAA HEIKKI HERVONEN Kuva kirjasta Netter: Atlas of Human Anatomy. Netter presenter copyright SUUN ANATOMIAA Kuva kirjasta Netter: Atlas of Human Anatomy. Netter

Lisätiedot

PIKKUAIVOINFARKTISTA JOHTUVA ATAKSIA JA SEN FYSIOTERAPIA Opas ataktisen henkilön fysioterapiaan

PIKKUAIVOINFARKTISTA JOHTUVA ATAKSIA JA SEN FYSIOTERAPIA Opas ataktisen henkilön fysioterapiaan PIKKUAIVOINFARKTISTA JOHTUVA ATAKSIA JA SEN FYSIOTERAPIA Opas ataktisen henkilön fysioterapiaan Krista Jokinen Laura Koivumäki Opinnäytetyö Elokuu 2014 Fysioterapeuttikoulutus TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Sydän ja suuret suonet - makroanatomiaa

Sydän ja suuret suonet - makroanatomiaa Sydän ja suuret suonet - makroanatomiaa HEIKKI HERVONEN Sobotta. Atlas of Human Anatomy Elsevier Urban & Fischer LUKU 1 Sydämen makroanatomiaa* Sydämen muoto, asento ja sijainti rintakehässä. Moore 6p.

Lisätiedot

3 Missä aivojen kieli on?

3 Missä aivojen kieli on? 3 Missä aivojen kieli on? Alex kärsi geneettisen mutaation aiheuttamasta parantumattomasta synroomasta, joka aiheuttaa laajan verenkiertohäiriön vasemmalle aivopuoliskolle. Vasemman aivopuoliskon laaja

Lisätiedot

Entry-tekniikat GKS 23.9.2010

Entry-tekniikat GKS 23.9.2010 Entry-tekniikat Päivi Härkki GKS 23.9.2010 Laparoskopia Vakavien komplikaatioiden riski laparoskopioissa 0.3% 50% laparoskopian vakavista komplikaatioista johtuu sokkona tehtävästä alkuvaiheesta/entrystä

Lisätiedot

SELKÄYDINVAURION KUVANTAMINEN TETRAPAREESIPOTILAILLA

SELKÄYDINVAURION KUVANTAMINEN TETRAPAREESIPOTILAILLA SELKÄYDINVAURION KUVANTAMINEN TETRAPAREESIPOTILAILLA Sami Ayvasik Syventävien opintojen kirjallinen työ Tampereen yliopisto Lääketieteen laitos Neurokirurgian tutkimusryhmä Maaliskuu 2010 Tampereen yliopisto

Lisätiedot

Muisti Aivojen muovautuvuus l. plastisiteetti MUISTILUENTO. Varhain alkanut sokeus muovaa aivoja

Muisti Aivojen muovautuvuus l. plastisiteetti MUISTILUENTO. Varhain alkanut sokeus muovaa aivoja Muisti 18.09.2013 Synnöve Carlson syncarls@cc.helsinki.fi MUISTILUENTO Aivojen muovautuvuus Muistin lajit Muistin solumekanismeista Habituaatio, Sensitisaatio Lyhytkestoinen muisti Pitkäkestoinen muisti

Lisätiedot

Perusemootioita. Emootioiden neurobiologiaa. Korkeamman asteen emootioita. Pelko Ahdistus Raivo Hämmästys Inho Ilo Suru

Perusemootioita. Emootioiden neurobiologiaa. Korkeamman asteen emootioita. Pelko Ahdistus Raivo Hämmästys Inho Ilo Suru Emootioiden neurobiologiaa Antti Pertovaara Perusemootioita Pelko Ahdistus Raivo Hämmästys Inho Ilo Suru Korkeamman asteen emootioita Mukana kognitiivisia komponentteja Ylpeys Kiitollisuus Le Doux n teesit

Lisätiedot

POTILASOHJE AIVOKASVAINLEIKKAUKSESTA KOTIUTUVALLE

POTILASOHJE AIVOKASVAINLEIKKAUKSESTA KOTIUTUVALLE OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO SOSIAALI-, TERVEYS- JA LIIKUNTA-ALA POTILASOHJE AIVOKASVAINLEIKKAUKSESTA KOTIUTUVALLE T E K I J Ä T : Tarja Rautiainen Tiina Tuomela SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Kuulon fysiologia. Välikorvan osat. Välikorva vahvistaa signaalia. Välikorvan vaimennusheijaste. Paineaallon liike ilmassa => ääni

Kuulon fysiologia. Välikorvan osat. Välikorva vahvistaa signaalia. Välikorvan vaimennusheijaste. Paineaallon liike ilmassa => ääni Paineaallon liike ilmassa => ääni Kuulon fysiologia Antti Pertovaara Ihminen voi aistia ääniä taajuusalueella 20 20 000 Hz, miljoonakertaisella intensiteettialueella ja paikantaa äänen yhden asteen tarkkuudella

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN KESKUSSAIRAALAAN TUO- TAVIEN AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖPOTILAIDEN HOITOPOLKU

ETELÄ-KARJALAN KESKUSSAIRAALAAN TUO- TAVIEN AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖPOTILAIDEN HOITOPOLKU Saimaan ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Lappeenranta Ensihoidon koulutusohjelma Ensihoitaja AMK Anna-Liisa Hynninen Tytti Teräväinen ETELÄ-KARJALAN KESKUSSAIRAALAAN TUO- TAVIEN AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖPOTILAIDEN

Lisätiedot

Värikalvo, iris näkyy sarvaiskalvon, cornea, läpi Mustuainen, pupilli Sarveiskalvon reuna, limbus

Värikalvo, iris näkyy sarvaiskalvon, cornea, läpi Mustuainen, pupilli Sarveiskalvon reuna, limbus Silmän makro ja mikroanatomiaa luentomoniste/ Heikki Hervonen 2012 Silmäluomet, palpebrae (M6p 891-2; M5p s961; Gray2p s831-3; RP 854-6) - Silmäluomia peittää ulkoa iho, sisäpuolelta sidekalvo,, joka kääntyy

Lisätiedot

Perusemootioita. Emootioiden neurobiologiaa. Korkeamman asteen emootioita. Pelko Ahdistus Raivo Hämmästys Inho Ilo Suru

Perusemootioita. Emootioiden neurobiologiaa. Korkeamman asteen emootioita. Pelko Ahdistus Raivo Hämmästys Inho Ilo Suru Emootioiden neurobiologiaa Antti Pertovaara Perusemootioita Pelko Ahdistus Raivo Hämmästys Inho Ilo Suru Korkeamman asteen emootioita Mukana kognitiivisia komponentteja Esim. Ylpeys Kiitollisuus Le Doux

Lisätiedot

4. PUHEKYKY AIVOJEN EVOLUUTION NÄKÖKULMASTAKULMASTA

4. PUHEKYKY AIVOJEN EVOLUUTION NÄKÖKULMASTAKULMASTA 4. PUHEKYKY AIVOJEN EVOLUUTION NÄKÖKULMASTAKULMASTA Tässä osassa haluan välittää näkemykseni, jonka mukaan puhekykymme pohjautuu aivojen tapaan käsitellä liikkeitä. Puhuminen on suun eleitä, joiden toteuttamiseksi

Lisätiedot

Musiikkia kaikille miksi?

Musiikkia kaikille miksi? Musiikkia kaikille miksi? TUTKIMUSJOHTAJA MARI TERVANIEMI CICERO LEARNING JA KOGNITIIVISEN AIVOTUTKIMUKSEN YKSIKKÖ HELSINGIN YLIOPISTO Musiikki aivoissa motorinen somatosensorinen premotorinen talamus

Lisätiedot

Neurokirurgisen potilaan tajunnantasoon vaikuttavat tekijät ja tajunnantason tarkkailu Tietotesti sairaanhoitajille

Neurokirurgisen potilaan tajunnantasoon vaikuttavat tekijät ja tajunnantason tarkkailu Tietotesti sairaanhoitajille Neurokirurgisen potilaan tajunnantasoon vaikuttavat tekijät ja tajunnantason tarkkailu Tietotesti sairaanhoitajille Ahonen Aki Helenius Ville 2013 Laurea Tikkurila Laurea-ammattikorkeakoulu Tikkurila Neurokirurgisen

Lisätiedot

Hermoston kehitys KIRSI SAINIO 2018

Hermoston kehitys KIRSI SAINIO 2018 Hermoston kehitys KIRSI SAINIO 2018 Larsen s Human Embryology: kappaleet 9 ja 10 Sariola ym. Kehitysbiologia (2015): kappaleet 10 ja 11 Luennon sisältö u Kertausta varhaisesta kehityksestä; muodon kehitys

Lisätiedot

KandiakatemiA Kandiklinikka

KandiakatemiA Kandiklinikka Kandiklinikka Kandit vastaavat Hermoston sensoriset, autonomiset Ja motoriset toiminnot SENSORISET TOIMINNOT Aistiradat Reseptoreista keskushermostoon kulkevia hermoratoja kutsutaan aistiradoiksi (sensoriset

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen (avain)kaulakoruun tarvitset: 1-2 m 0,6 tai 0,8 mm metallilankaa (valitse paksuus helmien reikäkoon mukaan) erilaisia ja kokoisia helmiä, riipuksia, korunosia, renkaita kalotteja, mikäli käytät

Lisätiedot

YLÄRAAJAN DISSEKTIOT

YLÄRAAJAN DISSEKTIOT Tuki- ja liikuntaelimistö-jakso YLÄRAAJAN DISSEKTIOT HEIKKI HERVONEN Heikki Hervonen, 2012 Kuvat: Rohen: Anatomian kuvaatlas, Medirehab kustannus Rohen et al.: Color Atlas of Anatomy, 6. painos, LWW Luku

Lisätiedot

Opinnäytetyö (AMK) Ensihoidon koulutusohjelma. Assi Aalto & Sofia Ajo LIEVÄ AIVOVAMMA. Kyselytutkimus tunnistamisen, hoidon ja jälkiseurannan

Opinnäytetyö (AMK) Ensihoidon koulutusohjelma. Assi Aalto & Sofia Ajo LIEVÄ AIVOVAMMA. Kyselytutkimus tunnistamisen, hoidon ja jälkiseurannan Opinnäytetyö (AMK) Ensihoidon koulutusohjelma 2012 Assi Aalto & Sofia Ajo LIEVÄ AIVOVAMMA Kyselytutkimus tunnistamisen, hoidon ja jälkiseurannan ohjeistuksista OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Silmätaudit Documentation

Silmätaudit Documentation Silmätaudit Documentation Release 0.0.1 Wilhelm Matilainen 27.10.2017 Sisältö 1 Laitteet ja välineet 1 2 Rakenteet 3 3 Seuranta 5 3.1 Lääkehoito................................................ 5 3.2 Diabetes.................................................

Lisätiedot

SCRAPIE NÄYTTEIDEN LÄHETTÄMINEN KUOLLEISTA JA LOPETETUISTA LAMPAISTA JA VUOHISTA RAATOKERÄILYALUEEN ULKOPUOLELTA

SCRAPIE NÄYTTEIDEN LÄHETTÄMINEN KUOLLEISTA JA LOPETETUISTA LAMPAISTA JA VUOHISTA RAATOKERÄILYALUEEN ULKOPUOLELTA Esittelijä Henna Pekkarinen Sivu/sivut 1 / 5 SCRAPIE NÄYTTEIDEN LÄHETTÄMINEN KUOLLEISTA JA LOPETETUISTA LAMPAISTA JA VUOHISTA RAATOKERÄILYALUEEN ULKOPUOLELTA 1 Tutkimusvelvollisuus Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Neurologinen! status!

Neurologinen! status! Neurologinen! status! Mikko Kallela Olli Häppölä Neurologian klinikka HYKS2012 Keskushermosto Perifeerinen hermosto Kiire Tulosvastuu Säästötoimet Potilas Psyyke Tuki- ja Liikunta- elimistö Henkeä uhkaavat

Lisätiedot

Fyysisen toimintakyvyn arviointi AVHkuntoutujilla

Fyysisen toimintakyvyn arviointi AVHkuntoutujilla Antti Suomalainen Fyysisen toimintakyvyn arviointi AVHkuntoutujilla Kirjallisuuskatsaus Opinnäytetyö Fysioterapia Toukokuu 2017 Tekijä/Tekijät Antti Suomalainen Tutkinto Fysioterapia (AMK) Aika Toukokuu

Lisätiedot

SCRAPIE NÄYTTEIDEN LÄHETTÄMINEN KUOLLEISTA JA LOPETETUISTA LAMPAISTA JA VUOHISTA RAATOKERÄILYALUEEN ULKOPUOLELTA

SCRAPIE NÄYTTEIDEN LÄHETTÄMINEN KUOLLEISTA JA LOPETETUISTA LAMPAISTA JA VUOHISTA RAATOKERÄILYALUEEN ULKOPUOLELTA Esittelijä Miia Kauremaa Sivu/sivut 1 / 5 SCRAPIE NÄYTTEIDEN LÄHETTÄMINEN KUOLLEISTA JA LOPETETUISTA LAMPAISTA JA VUOHISTA RAATOKERÄILYALUEEN ULKOPUOLELTA Maa- ja metsätalousministeriön asetus lampaiden

Lisätiedot

Nenäontelon suhteet ympäristöön. Kasvojen luut rajaavat nenää ja nenäonteloa

Nenäontelon suhteet ympäristöön. Kasvojen luut rajaavat nenää ja nenäonteloa Nenäontelo, nenän sivuontelot, nielu, kurkunpää/hh 2013 ruotsinnokset Henri Puttonen 1. Nenäontelo ja sen sivuontelot (M6p s956-65; Gray2p s1013-29) Sairaustiloja mm: - Nuha on oire, johon kuuluu nenän

Lisätiedot

AKUUTIN AIVOHALVAUKSEN RADIOLO- GISET KUVANTAMISMENETELMÄT: POSTERI RÖNTGENHOITAJAOPISKELI- JOILLE

AKUUTIN AIVOHALVAUKSEN RADIOLO- GISET KUVANTAMISMENETELMÄT: POSTERI RÖNTGENHOITAJAOPISKELI- JOILLE 1 (39) OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO SOSIAALI-, TERVEYS- JA LIIKUNTA-ALA AKUUTIN AIVOHALVAUKSEN RADIOLO- GISET KUVANTAMISMENETELMÄT: POSTERI RÖNTGENHOITAJAOPISKELI- JOILLE. T E K I J Ä / T

Lisätiedot

TRANSKRANIAALINEN MAGNEETTISTIMULAATIO TUTKIMUS- JA HOITOKÄYTÖSSÄ

TRANSKRANIAALINEN MAGNEETTISTIMULAATIO TUTKIMUS- JA HOITOKÄYTÖSSÄ TRANSKRANIAALINEN MAGNEETTISTIMULAATIO TUTKIMUS- JA HOITOKÄYTÖSSÄ Olli-Matti Sirviö Opinnäytetyö Lokakuu 2013 Bioanalytiikan koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Bioanalytiikan koulutusohjelma

Lisätiedot

Aivokasvainpotilaan kortikosteroidihoito Kirjallisuuskatsaus hoitotyön näkökulmasta

Aivokasvainpotilaan kortikosteroidihoito Kirjallisuuskatsaus hoitotyön näkökulmasta Aivokasvainpotilaan kortikosteroidihoito Kirjallisuuskatsaus hoitotyön näkökulmasta Damski Sanna Laiti Jere 2017 Laurea Laurea-ammattikorkeakoulu Tikkurila Aivokasvainpotilaan kortikosteroidihoito Kirjallisuuskatsaus

Lisätiedot

1. Juota vastukset R1 (47ohm tai 33ohm) ja R3 (15ohm) paikoilleen.

1. Juota vastukset R1 (47ohm tai 33ohm) ja R3 (15ohm) paikoilleen. Asennusohje. Jarrunsäätökytkimen valmistelut: 0. Avaa kytkimen kiinnitysmutteri, poista prikka ja aseta rajoitin kynsi asentoon 10. Varmista, että kytkin ei ole siinä asennossa. Nyt kytkimestä tulisi löytyä

Lisätiedot

Ultraäänen kuvausartefaktat. UÄ-kuvantamisen perusoletukset. Outi Pelkonen OYS, Radiologian Klinikka 29.4.2005

Ultraäänen kuvausartefaktat. UÄ-kuvantamisen perusoletukset. Outi Pelkonen OYS, Radiologian Klinikka 29.4.2005 Ultraäänen kuvausartefaktat Outi Pelkonen OYS, Radiologian Klinikka 29.4.2005 kaikissa radiologisissa kuvissa on artefaktoja UÄ:ssä artefaktat ovat kaikuja, jotka näkyvät kuvassa, mutta eivät vastaa sijainniltaan

Lisätiedot

MALLIVASTAUKSET JA PISTEYTYS, LOGOPEDIAN VALINTAKOE 2007

MALLIVASTAUKSET JA PISTEYTYS, LOGOPEDIAN VALINTAKOE 2007 MALLIVASTAUKSET JA PISTEYTYS, LOGOPEDIAN VALINTAKOE 2007 KYSYMYS 2: Nienstedt, Hänninen, Arstila & Björkqvist: Ihmisen fysiologia ja anatomia, luvut 1,3,10,12,17,18 ja 21. Viides tai uudempi painos. WSOY/SHKS.

Lisätiedot

Musiikki, aivot ja oppiminen. professori Minna Huotilainen Helsingin yliopisto

Musiikki, aivot ja oppiminen. professori Minna Huotilainen Helsingin yliopisto Musiikki, aivot ja oppiminen professori Minna Huotilainen Helsingin yliopisto Twitterissä: @minnahuoti Musiikki vaikuttaa nopeasti Soittaminen ja laulaminen muuttaa aivoja Musiikkiharrastuksen erityisiä

Lisätiedot

molle alveolares, jopa mandibulan ramus.

molle alveolares, jopa mandibulan ramus. Ruora/makro III: Suu, sylkirauhaset ja puremaelimet/ H. Hervonen 2013 Ruotsinnokset Henri Puttonen Kirjaviitteet: M6p=Moore 6 painos; G2p= Gray2. painos; N=Netter 5. painos 1. Suuontelo (munhålan) (M6p

Lisätiedot

NANNAN ENGLANTI-SUOMI PSYKOLOGIAN SANASTO

NANNAN ENGLANTI-SUOMI PSYKOLOGIAN SANASTO ********************************************************************************** NANNAN ENGLANTI-SUOMI PSYKOLOGIAN SANASTO **********************************************************************************

Lisätiedot

AVH-YHDYSHENKILÖ AVH-SAIRASTUNEIDEN JA HEIDÄN LÄHEISTENSÄ OHJAAJANA AKAAN TERVEYSKESKUKSESSA

AVH-YHDYSHENKILÖ AVH-SAIRASTUNEIDEN JA HEIDÄN LÄHEISTENSÄ OHJAAJANA AKAAN TERVEYSKESKUKSESSA AVH-YHDYSHENKILÖ AVH-SAIRASTUNEIDEN JA HEIDÄN LÄHEISTENSÄ OHJAAJANA AKAAN TERVEYSKESKUKSESSA -TYÖKALUNA PAIKALLINEN MONIAMMATILLINEN ENSITIETOTILAISUUS Katja Alanko Elisa Rajamäki Kehittämistehtävä Toukokuu

Lisätiedot

Neurobiologia 2 RO3 VESTIBULO-OKULAARIREFLEKSI (VOR)

Neurobiologia 2 RO3 VESTIBULO-OKULAARIREFLEKSI (VOR) RO3 VESTIBULO-OKULAARIREFLEKSI (VOR) VALMISTAVAT TEHTÄVÄT KOTONA ENNEN INTRO-OPETUSTA TEHTÄVÄ 1: Tämän monisteen liitteenä on kaava, josta voit askarrella kolmiulotteisen mallin ihmisen oikeasta ja vasemmasta

Lisätiedot

Johdanto fysiologian kurssityöhön KTI = F1 Verenpaineen mittaaminen Valtimosykkeen tunnusteleminen Verenvirtauksen tutkiminen doppler laitteella

Johdanto fysiologian kurssityöhön KTI = F1 Verenpaineen mittaaminen Valtimosykkeen tunnusteleminen Verenvirtauksen tutkiminen doppler laitteella Johdanto fysiologian kurssityöhön KTI = F1 Verenpaineen mittaaminen Valtimosykkeen tunnusteleminen Verenvirtauksen tutkiminen doppler laitteella Liisa Peltonen Sydänäänien kuuntelu Matti Ahlström VERENKIERTOON

Lisätiedot