Pään ja kaulan syövät: Kenelle ja miksi? Aaro Turunen, evahl, HLT TYKS Suu- ja leukasairauksien klinikka, leukakirurgia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pään ja kaulan syövät: Kenelle ja miksi? Aaro Turunen, evahl, HLT TYKS Suu- ja leukasairauksien klinikka, leukakirurgia"

Transkriptio

1 Pään ja kaulan syövät: Kenelle ja miksi? Aaro Turunen, evahl, HLT TYKS Suu- ja leukasairauksien klinikka, leukakirurgia

2 Suomen Syöpärekisteri 2019: Etenkin kielen ja suunielun syövät ovat yleistymässä.

3 Kielisyövän esiintyvyys on noussut 10 vuoden aikana 1.25% vuodessa Samalla suunielun syövät ovat yleistyneet 9.9% vuodessa. (Engholm 2010) Sama trendi on havaittavissa mm.saksassa (Tinhofer 2015) Syy tähän on suurelta osin tuntematon.

4 Mikä on syöpäsolu?

5 8 Jakaantumis signaloinnin jatkaminen Kasvurajoitteiden välttely Energiaaineenvaihdunnan säätely Immuniteetin välttely Solukuoleman vastustus 8. Syöpä solu 3. Immortaliteetti Genomin instabiliteetti ja mutaatiot Tuumoria edistävä inflammaatio Angiogeneesi Invaasio ja metastaasi Modified from Hanahan & Weinberg 2011 The Landmarks of Cancer

6 Suusyövän tyypillisimpiä mutaatioita p53, prb, Caspase 8, CDKN2A (p16), cyclin D1, EGFR (epidermal growth factor receptor),pi3k, PTEN, NOTCH1 ja SMAD4 (Stransky 2011, Martin 2014). On esitetty että HNSCC esiintyy ainakin kolmella eri geeniekspressiokaavalla: HPV:n aiheuttamat HPV-negatiiviset joissa on- ja HPV-negatiiviset joissa ei ole kopiomäärän muutoksia (Leemans et al. 2018). Lisäksi, mahdollinen tulehdukseen liittyvä suusyöpätyyppi on kuvattu (Brennan et al. 2017)

7 Suusyövän molekyyligenetiikkaa

8 Miten suusyöpä syntyy?

9 Miksi syöpä kehittyy?

10 Karsinogeenit Aineita jotka pystyvät aiheuttamaan solun DNA vaurioita ja siten johtamaan syövän syntyyn. Vaihtoehtoisesti ne voivat vaikuttaa metabolisiin prosesseihin tai emittoimansa säteilyn kautta. Kokarsinogeeni on aine tai mikrobi joka ei itsessään aiheuta syöpää mutta yhdessä muiden karsinogeenien kanssa se lisää niiden vaikutusta.

11 Miksi syöpä kehittyy?

12 Säteilyn vaikutus DNA vaurio Ensimmäinen säteilyn aiheuttama syöpä oli ihon levyepiteelikarsinooma. Leukemiaa ja sittemmin kilpirauhaskarsinoomaa havaittiin säteilytyöntekijöillä 1900 luvun alussa. Vasta 70-luvulla asiaa kyettiin tutkimaan soluviljelymalleilla. Ydinaseet ihosyövät, leukemia Säteilyn biologinen vaikutus tapahtuu pääosin DNA vaurion kautta. Sanotaan että 1 maligni tuumori kehittyy joka PTG kuvan jälkeen. Suomessa näitä otetaan /v.

13 Säteilyn vaikutus Ionisoiva säteily voi vaikuttaa molekyyliin suoraan, kuten α säteily tai muu hiukkassäteily, Säteilyn epäsuora vaikutus tuottaa happiradikaaleja osuessaan kudoksen veteen. Happiradikaalit diffuusion kautta leviävät kudoksessa ja vahingoittavat molekyylejä. Antioksidantit kuten C tai E vitamiinit voivat reagoida vapaiden radikaalien kanssa ja siten suojata soluja.

14 Casp9 Casp8 Casp3 C C C C C C C C C B A X B A X B A X B A X BAX kanava C Sytokromi C APAF-1 B A X C C C B C L 2 B A X C C acasp9 NFκB1 B C L 2 Bcl-2 onkoproteiini T-solu Vs Muuntunut solu

15 Reaktiiviset aineenvaihduntatuotteet Esimerkiksi solun energia-aineenvaihdunnassa muodostuu itsekseen reaktiivisia happiyhdisteitä jotka voivat vahingoittaa DNA:ta

16 Miksi DNA mutaatio on ongelma? DNA on ohje solulle tuottaa proteiineja -> toimia The fat cat ate the hot dog. Jos emäs vaihtuu niin viesti muuttuu: The fat car ate the hot dog. TAI vaikkapa: The fat cat are the hot hog. Lause on yhä luettavissa mutta ei aivan samanlainen. Frameshift mutaatio on ongelmallisempi: The fma tca tat eth eho tdo g. Vain yhden kirjaimen lisäys ( m ) saa lauseen siansaksaksi koska lukukehys on muuttunut. Deleetiolla olisi sama vaikutus: The atc ata tet heh otd og. DNA katkeamisella (DSB) lause katkeaa eikä enää toimi kuten sen pitäisi: The fat ca

17 Suusyöpä ja ruokavalio Näytön aste ei ole kaikenkaikkiaan vahvaa: Vähäinen hedelmien ja vihannesten käyttö altistaa suusyövälle. C-vitamiinin puute myös. Jonkin verran näyttöä että punainen liha ja tärkkelysrikas ruokavalio altistaisi suusyövälle (Bravi 2012, Edefonti 2012) Mutta: Ruokavalion vaikutus ylipäänsä HNSCC:hen on kohtuullisen vähäinen.

18 Kulttuuria Betel lehden / Areca pähkinän käyttö ( Paan ). Tätä tapahtuu Kaakkois-Aasiassa yleisesti ja vain Intiassa arvellaan perheen saavansa siitä elantonsa Betel tuotteena koostuu Areca pähkinästä joka nautitaan pureskelemalla käärittynä Betel lehteen ja usein siinä on mukana kalsiumhydroksidia(!)

19 Juomavalio Alkoholin vaikutus: -Etanoli on osasyyllinen -Alunperin etanolin ajateltiin olevan ko-karsinogeeni sillä se ei aiheuttanut koe-eläimissä tuumoreita. -Uudemmissa kokeissa juomaveden etanoli yhdistettiin useisiin syöpiin eläimillä. Alkoholi on monimutkainen syövän aiheuttaja: -Ei mutageeninen, mutta sen aineenvaihduntatuotteet ovat. -ROS metaboliasta -Limakalvojen läpäisevyys muuttuu! -DNA metylaatio, epigeneettiset muutokset.

20 IARC Carcinogenicity in humans There is sufficient evidence in humans for the carcinogenicity of alcoholic beverages. The occurrence of malignant tumours of the oral cavity, pharynx, larynx, oesophagus, liver, colorectum and female breast is causally related to the consumption of alcoholic beverages. is substantial mechanistic evidence in humans that acetaldehyde derived from the metabolism of ethanol in alcoholic beverages contributes to the causation of malignant oesophageal tumours. Carcinogenicity in experimental animals There is sufficient evidence in experimental animals for the carcinogenicity of ethanol. There is sufficient evidence in experimental animals for the carcinogenicity of acetaldehyde.

21 Juomavalio Alkoholin vaikutus: -Aineenvaihduntatuote asetaldehydi on karsinogeeni -Sitä muodostuu maksassa normaalisti, lisäksi suun mikrobisto metaboloi etanolia asetaldehydiksi -Useissa ruoka-aineissa on asetaldehydiä -Eri alkoholijuomissa on eri määrä asetaldehydiä valmiiksi, alkoholimetabolian synnyttämän asetaldehydin päälle!

22 METABOLIA IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans VOLUME 96 Alcohol Consumption and Ethyl Carbamate Henri de Toulouse-Lautrec ( ) The Hangover (Portrait of Suzanne Valadon), 1888, oil on canvas. Harvard Art Museums/Fogg Art Museum.

23 Asetaldehydistä Kaikkein yleisin karsinogeeni tupakansavussa Liukenee sylkeen Sitä muodostuu fermentaatiossa ja mikrobien aineenvaihdunnassa

24 Yhteys asetaldehydin ja suusyövän välillä A single sip of a strong alcoholic beverage causes exposure to carcinogenic concentrations of acetaldehyde in the oral cavity. Linderborg K, Salaspuro M, Väkeväinen S. Food Chem Toxicol % puhdasta etanolia nosti 10 minuutiksi syljen ACH pitoisuuden karsinogeenisille tasoille. Calvados nosti sitä enemmän. Alcohol-Derived Acetaldehyde Exposure in the Oral Cavity. Stornetta A, Guidolin V, Balbo S. Cancers (Basel) Maksa ei vaikuta suun ACH pitoisuuteen juomisen jälkeen eli alkoholin metabolia suussa on itsenäinen syövän riskitekijä. Maksa metaboloi ACH:n mutta suussa ei ole ALDH entsyymiä tarpeeksi sen hajottamiseksi. Characterization of oral microbiota and acetaldehyde production. Yokoama ym. J Oral Microbiol Tietynlainen suun bakteeristo tuottaa enemmän asetaldehydiä kuin toisenlainen. Neisseria bakteerit ilmeisesti vaikuttavat asiaan tuntemattomalla tavalla.

25 Ruoka-aineet ja ACH Fermentoidut ruoat sisältävät hyvin vaihtelevia määriä asetaldehydiä: Jugurttiannos aiheuttaa suussa µM pitoisuuden 3-15 minuutiksi 1 omena aiheuttaa 7-55µM 3-15 minuutiksi. 1 tupakka aiheuttaa 261µM pitoisuuden 5 minuutiksi. Karsinogeenisuus on kuitenkin monimutkainen prosessi ja esimerkiksi jugurtti on meta-analyysien mukaan turvallista jopa terveellistä. Asia on tästäkin huolimatta hyvä pitää mielessä ja seurata kirjallisuutta.

26 Geneettinen alttius Tunnetaan joitain syndroomia jotka altistavat suusyövälle: Fanconin anemia Resessiivinen harvinainen syndrooma (FA geenimutaatio) jossa geneettinen instabiliteetti johtaa syöpiin ja luuydinlamaan. Ataxia-telangiectasia syndrooma ATM geenimutaatio haittaa DNA korjausta Bloomin syndrooma Resessiivinen harvinainen syndrooma, kromosomien instabiliteetti BLM mutaation takia joka jälleen haittaa DNA korjausta

27 Field carcinogenesis teoria eli Kenttäkarsinogeneesiteoria Slaughter 1953 tutki histologisesti epänormaalia kudosta suusyövän ympäriltä joka kliinisesti oli normaalia. Myöhemmin kenttäkarsinogeneesi on todettu pään ja kaulan alueella, keuhkoissa, vulvan, ruokatorven, kohdunkaulan, rinnan, ihon, koolonin ja virtsarakon syövissä. Viimeaikoina molekyylimenetelmät osoittavat että kenttä muuntuneita soluja ympäröi syöpää/dysplastisia alueita. Tämä alkaa siitä kun kantasolu saavuttaa mutaatioita ja muodostaa muuntuneen alueen. Nämä voi osoittaa p53 mutaation osoittamalla. Alue muuttuu laajentuvaksi kentäksi kun solut muuntuvat edelleen. Kasvuetu saa ne syrjäyttämään normaalit solut alueella. Pään ja kaulan alueella voi syövästä olla >7cm alueella muuntuneita soluja. Lopulta muuntuneen alueen soluista osa saattaa pahanlaatuistua muodostaen useita tuumoreita. Lisäksi yhden poiston jälkeen voi toinen kohta saavuttaa maligniteetin ja muodostuu uusiutuma tai toinen primaari riippuen kuinka pitkä aika leikkauksesta on.

28 Dionne et al Premalignit tilat suussa Lichen planus: Noin 1% malignisoitumisriski. Leukoplakia: 5-25% on dysplastisia, Näistä 1-17% malignisoituu vuodessa. Anatomialla on väliä (kielen sivu,suunpohja) Muutoksen poiston merkitys ei ole varmaa Erytroplakia: ~80% malignisoituu

29 Premalignit tilat suussa PVL - suurimpaan osaan tulee maligniteetti Submukoosi fibroosi 10-15% dysplastisia Aktiini keratoosi (Huulen) on premaligni tila

30 Mitä on dysplasia? Histologinen tulkinta epiteelin erilaistumisesta.

31 Dysplasia Dost et al Malignant transformation of oral epithelial dysplasia: a real-world evaluation of histopathologic grading Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology and Oral Radiology 368 Australialaista potilasta jolla OED tutkittiin. 26 malignisoitui (7.1%) Vuotuinen malignisoitumisriski oli 1% Dysplasian aste ei vaikuttanut tähän. -> Siispä kaikkia tulee seurata yhtälailla tarkasti

32 Miksi syöpä kehittyy?

33 Mikä aiheuttaa syöpää?? International Agency for Research on Cancer (IARC) Monografit 1 bakteeri: Helicobacter pylori 6 virusta: HBV, HCV, HPV; 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, ja 59, EBV, HHV-8, Kaposi sarcoma-associated herpesvirus (KSHV), ja human T-cell lymphotropic virus type 1 (HTLV-1) 3 loista: Opisthorchis viverrini, Clonorchis sinensis, and Schistosoma haematobium.

34 Virukset pään ja kaulan syövissä Maailman kaikista syövistä noin 12% on virusten aiheuttamia. Pään ja kaulan syövistä Ihmisen papilloomaviruksen (HPV) tiedetään aiheuttavan etenkin suunielun syöpää. Epstein-Barrin virus (EBV) on nenänielun syövän tärkein aiheuttaja. Pään ja kaulan alueella tavataan yleisesti Herpes simplex 1 -virusta (HSV-1) Kaikki nämä infektoivat pään ja kaulan limakalvojen epiteelisoluja, keratinosyyttejä joista myös pään ja kaulan syövät yleensä saavat alkunsa.

35 Ihmisen Papilloomavirus (HPV) HPV:t ovat pieniä DNA viruksia jotka on liitetty useisiin eri syöpiin: kohdunkaulan syövät, suurin osa anaalisyövistä, genitaalien syövistä ja osa pään ja kaulan syövistä liittyvät HPV infektioihin. Nielurisan ja kielen tyven syövissä HPV on yleisin. Muiden pään ja kaulan syöpien osuus on pienempi. Esimerkiksi suusyövässä virusta löydetään ~25%:sta.

36 Ihmisen Papilloomavirus (HPV) Lisäksi HPV aiheuttaa anaalisyövistä 95%, vaginan syövistä 65%, 35% penissyövistä. HPV aiheuttaa kaikista maailman pään- ja kaulan syövistä noin (~7%) vuodessa. HPV tyyppi 16 on syypää suurimpaan osaan kaikista näistä.

37 Ihmisen papilloomavirus (HPV) HPV on pieni ja kestävä virus joka saa limakalvon epiteelisolut jakaantumaan ilmentämällä 8 geeniään. Eri HPV tyyppejä on tutkittu yli 241 ja osa niistä (ns.korkean riskin HPV-tyypit) voi aiheuttaa syöpää, osa ihosyyliä, osa limakalvon papilloomia ja kondyloomia. Korkean riskin HPV on voimakkain tunnettu karsinogeeninen taudinaiheuttaja. HPV aiheuttaa maailman kaikki kohdunkaulan syövät: kuolee vuosittain tästä syystä: Eli yksi nainen 1.8 minuutin välein

38 HPV:n aiheuttamat sairaudet Syylät ovat lapsilla erittäin yleisiä. Kondylooma on kaikkein yleisin sukupuolitauti. Itämisaika on jopa 1-2v.

39 HPV on liitetty useisiin eri tauteihin:

40 HPVt ja hyvänlaatuiset sairaudet Kukkakaalimaisia syyliä suussa on noin 0.4 %:lla. (papillooma, kondylooma) Lapsilla sormien syylät voivat tarttua myös suuhun. Osasta papilloomia ei löydy nykymenetelmillä HPV-virusta. HPV-infektio voi olla myös näkymättömissä terveellä suun limakalvolla (n. 12 %:lla). Geneettisesti alttiilla potilailla voi olla larynx papillomatoosi, matalan riskin HPV-tyypit 6 ja 11 aiheuttavat ongelmia.

41 HPV ja perhe: Turkulaisessa terveillä nuorilla naisilla ja miehillä Finnish Family HPV study ryhmässä, suun HPV:n havaitseminen vaihteli 15%-24% ja 15%-31% välillä 6-vuoden seurannassa (Rautava ym. 2012, Kero ym. 2012). HPV havaitaan 3-21%:lla vauvojen suun limakalvoa. HPV voi siirtyä synnytyskanavassa, istukan läpi, sormien kautta ja imetyksessä vauvan suuhun. Äidin HPV-infektio on keskeinen lapsen HPV:n riski.

42 HPV pään ja kaulan syövissä NC 27% Syrjänen 2013 NPC 31 % Isayeva 2012 OPSCC 73% Mehanna 2013 OSCC % Syrjänen 2011 HPSCC 4-7% Dalianis 2014&15 LarSCC % Gama 2016

43 ASR HPV positiiviselle HNSCC:lle DeMartel 2017

44

45 Miten HPV aiheuttaa syöpää? HPV:n tärkeimmät syöpägeenit ovat E6 ja E7 HPV E6 solun jakautuminen pysähtyy tai solukuolema käynnistyy E7

46 HPV infektion taudinkulku: Benigni tai premaligni muutos Immuunijärjestelmä hävittää HPV:n Normaali Genomi episomaalinen tyvisoluissa Replikoituu suprabasaalisesti HPV infektio johtaa: -Viruksen poistumiseen (yleensä) -Persistointiin (epätavallista) -Kasvaimeen (harvoin) HPV infektoi tyvisolun Invaasio Metastaasi Soluviljelmä: Normaali. Pahanlaatuinen tauti E6/E7 immortalisoitunut, ei tuumoreita. Key Events: Infektio HPV integroituu, eli muuttaa solun pahanlaatuisempaan suuntaan E5,E6 ->NFκB aktivaatio E6->p53 inaktivaatio E7 ->prb inaktivaatio ->CDKN2A ->p16 + Integraatio -> E2 -> E6 and E7 + Immortaali. Tuumoreita. E5 -> VEGF + -> angiogeneesi Integroitunut E6 / E7 -> Geneettinen epästabiliteetti -> Lisää mutaatioita

47 HPV:n suhteellinen määrä lisääntymässä Näsman ym. (2009) julkaisi tilastot Tukholman alueen HPV-positiivisten tonsillasyöpien määristä: 1970 oli 23% HPV positiivisia olivat 57% 2007 olivat 93%:sti HPV positiivisia. Samanlaisia suuntia suunielun syövissä havaitaan USA:ssa (Javadi et al. 2017), Brasiliassa ja muissa Pohjoismaissa (Simard et al. 2014) ja briteissä (Melchers et al. 2015).

48 HPV:n aiheuttama pään ja kaulan alueen syöpä Kaulametastaasissa havaittu HPV viittaa siihen että varsinainen kasvain on suunielussa. HPV:n aiheuttamat syövät löytyvät suurempina kuin HPV-negatiiviset, mutta: HPV:n aiheuttamat syövät ovat huomattavasti parempiennusteisia. On esitetty että HPV-syöpien hoito ei olisi niin aggressiivista

49 Ihmisen papilloomavirukset ja HNSCC, landmark study HPV positiivisuus suunielun syövässä: (Ang et al. 2010) Retrospektiivinen 303 potilaan 4.8 vuoden seuranta aineisto hpv+ vs hpv oropharynxin syövissä 3 vuoden selviytyminen oli 82.4% HPV-positiivisten verrattuna 57.1%:n HPV-negatiivisten potilaiden ryhmässä. This study provides strong evidence that tumor HPV status is an independent prognostic factor for overall survival and progression-free survival among patients with oropharyngeal squamous-cell carcinomas -Ang

50 Tästä huolimatta, joillakin HPV positiivisilla syövillä on aggressiivinen taudinkuva: Compared with HPV-16-negative advanced OSCC patients (22% of 172), those with a single HPV-16 infection are at higher risk of distant metastases and poor survival despite undergoing radiation-based adjuvant therapy and require a more aggressive adjuvant treatment and a more thorough follow-up. -Lee et al PLOSOne

51 Tulevaisuus: HPV testaus syrjäyttänyt jo papa näytteet HNSCC:n HPV status jo rutiinia Mutta mikä vaikutus sillä on eri syöpätyyppeihin? Milloin voidaan vähentää terapian intensiteettiä? HPV+ syövissä ehkäpä anti-hpv terapia?? Rokotteista myöhemmin -> ->

52 EBV

53 Epstein-Barrin virus (EBV) EBV lisääntyy suun ja suunielun epiteelisoluissa ja säilyy piilevänä B- lymfosyyteissä. Tästä johtuen tutkimusnäyttö EBV:n osuudesta muiden pään ja kaulan syöpien kuin NPC:n syntyyn on vähäistä sillä kasvaimissa on tulehdusta ja siten aina B-lymfosyyttejä. EBV vaikuttaa syövän syntyyn onkogeeniensa kautta. EBV B-lymfosyytit Nämä onkogeenit estävät syöpää estävien geenien (p53 and prb) vaikutuksia eri tavoin. >Aivan kuten HPV:n E6 ja E7 proteiinitkin

54 Epstein-Barrin virus (EBV) EBV kuten kaikki herpesvirukset ovat suuria ja monimutkaisia dsdna viruksia. EBV aiheuttaa nenänielun karsinoomia (NPC), lymfoomia ja mahasyöpää. Lisäksi EBV aiheuttaa karvaisen leukoplakian immunosuppressoiduille potilaille EBV on havaittu parodontiittisista ientaskuista kuten HSVkin.

55 Miten EBV aiheuttaa syöpää? EBV LMP-1 LMP-1 pystyy estämään p53 aktivaatiota säteilyn jälkeen EBNA1 solun jakautuminen pysähtyy tai solukuolema käynnistyy +++ Solu jakautuu

56 HSV

57 Herpes simplex virus -tyyppi 1 (HSV-1) DNA virus joka infektoi 2/3 kaikista ihmisistä, ollen läsnä 7.6%:lla syljessä. HSV-1 on kaikkein yleisin suun virusinfektio. We estimated that 3709 million people aged 0 49 years had prevalent HSV-1 infection in 2012 (67%) Looker et al. PLOSOne 2015 Viimeaikoina HSV-1 on havaittu erittyvän suuhun %:lla nuorista aikuisista (Mäki 2015).

58 By CDC/Dr. Erskine Palmer - dc.gov/phil_ Images/ /00014/ B _lores.j pg, Public Domain Hukkanen ym HSV yleensä tappaa infektoimansa epiteelisolun. Kuitenkin, HSV-1 on osoitettu latenttina jopa epiteelissä (Hukkanen ym. 1999) ja löytyy usein syöpäpotilaiden näytteistä pään ja kaulan alueelta (Hyland 2007).

59 HSV ja leukakirurgia Leukakirurgisilla potilailla HSV-1 on raportoitu jopa 84,6%:ssa tapauksista hoidon yhteydessä. Pään ja kaulan syöpäpotilailla HSV-1 aiheuttaa usein suun haavaumia sädehoidon aikana. Asikloviiri on ajoittain auttanut sädehoidon aikaiseen mukosiittiin. HSV-1 löytyy huomattavasti useammin syöpä- (56%) ja premaligneista- (44%) kuin terveistä kudoksista (18%) (Cox et al. 1993, Jain 2016).

60

61 HSV-1: ko-karsinogeeni? HSV-1 R1 ICP4 LAT ICP27 ICP22??? solun jakautuminen pysähtyy tai solukuolema käynnistyy HSV-1 pystyy estämään ohjelmoitua solukuolemaa, apoptoosia. Lisäksi HSV-1 lisää mutaatioita solussa heikentämällä DNA:n korjausta.

62 Eläinkokeissa HSV-1 ja nuuska yhdessä ovat aiheuttaneet suusyöpää. Park ym tutki 120 hamsteria, nuuska(ruots.) tai HSV1 eivät aiheuttaneet 6kk aikana muutoksia mutta yhdessä ne aiheuttivat 50%:lle levyepiteelikarsinooman. Tiedetään että HSV saattaa edistää HPV:n lisääntymistä ja siirtymistä solun perimään. Ei tiedetä voivatko virukset vaikuttaa yhdessä pään ja kaulan syövän syntyyn toisin kuin yksin. Muiden mikrobien kuten bakteerit ja candida, osuus on vielä myös suurelta osin tuntematon.

63 HPV/HSV-1 infektiot, rikoskumppaneita? Turunen ym. 2016

64 Conclusions Pään ja kaulan syövät ovat monitekijäisiä mutta perusasiat ovat merkityksellisimpiä. On paljon mitä ei vielä tiedetä HNSCC esiintyvyyden muutoksista ja asian tutkimus on haasteellista. HNSCC hoidot tulevat sitä mukaa muuttumaan kun etiologia selvenee paremmin. Ehkäisy on kuitenkin useimmiten yksinkertaista

HPV-infektion ja kohdunkaulan syövän esiasteiden luonnollinen kulku

HPV-infektion ja kohdunkaulan syövän esiasteiden luonnollinen kulku HPV-infektion ja kohdunkaulan syövän esiasteiden luonnollinen kulku Olli Carpén VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI HOSPITAL DISTRICT OF VARSINAIS-SUOMI Kohdunkaulan syöpä ja esiasteet HPV ja kohdunkaulan

Lisätiedot

Tulehdus ja karsinogeneesi. Tulehduksen osuus syövän synnyssä. Tulehdus ja karsinogeneesi. Tulehdus ja karsinogeneesi. Tulehdus ja karsinogeneesi

Tulehdus ja karsinogeneesi. Tulehduksen osuus syövän synnyssä. Tulehdus ja karsinogeneesi. Tulehdus ja karsinogeneesi. Tulehdus ja karsinogeneesi Tulehduksen osuus syövän synnyssä Ari Ristimäki, professori Patologia Helsingin yliopisto esiasteissa ja useissa eri syöpäkasvaintyypeissä. 1 A Mantovani, et al. NATURE Vol 454 24 July 2008 Figure 15.22d

Lisätiedot

Syövän synty. Esisyöpägeenit (proto-onkogeenit)

Syövän synty. Esisyöpägeenit (proto-onkogeenit) Esisyöpägeenit (proto-onkogeenit) Syövän synty 1. Säätelevät solunjakautumista ja mitoosia (solunjakaantumisen kaasupolkimia). 2. Kasvunrajoitegeenit hillitsevät solun jakaantumista tai pysäyttävät se

Lisätiedot

Mutaatiot ovat muutoksia perimässä

Mutaatiot ovat muutoksia perimässä Mutaatiot ovat muutoksia perimässä Aiheuttajina mutageenit (säteily, myrkyt) myös spontaanimutaatioita, vai onko? Geenimutaatiot (syntyy uusia alleeleja) Yksittäinen emäs voi kadota tai vaihtua toiseksi.

Lisätiedot

Katja Aktan-Collan Alkoholi ja syöpä

Katja Aktan-Collan Alkoholi ja syöpä Katja Aktan-Collan Alkoholi ja syöpä Alkoholi ja syöpä Maarit Rautio Matti Rautalahti Alkoholin kulutus 10 l/vuodessa Suomessa ja Tanskassa 9 l/vuodessa Ruotsissa 6,5 l/vuodessa Norjassa Alkoholi on Suomessa

Lisätiedot

Etanolimetabolia. Alkoholi ja ruuansulatuskanavan syöpä. Ruuansulatuskanavan syöpä. Ruuansulatuskanavan syöpä. Etanolimetabolia

Etanolimetabolia. Alkoholi ja ruuansulatuskanavan syöpä. Ruuansulatuskanavan syöpä. Ruuansulatuskanavan syöpä. Etanolimetabolia Alkoholi ja ruuansulatuskanavan syöpä Alkoholi ja ruuansulatuskanavan syöpä Johanna Uittamo HLT, LK Päihdelääketieteen tutkimusyksikkö Biomedicum Helsinki 4.3.213 Ruuansulatuskanavan syöpiä runsaasti maailmanlaajuisesti

Lisätiedot

Suutaudit 4 Virusinfektiot

Suutaudit 4 Virusinfektiot Suutaudit 4 Virusinfektiot Jaana Hagström, HLT, EHL Patologian laitos/haartman instituutti ja Suupatologian osasto/ Hammaslääketieteen laitos, Helsingin Yliopisto Virusinfektiot Herpesvirukset Herpes simplex

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA IHMINEN ON TOIMIVA KOKONAISUUS Ihmisessä on noin 60 000 miljardia solua Solujen perusrakenne on samanlainen, mutta ne ovat erilaistuneet hoitamaan omia tehtäviään Solujen on oltava

Lisätiedot

Tiesitkö tämän? Naisille. Miehille. Vanhemmille SIVU 2

Tiesitkö tämän? Naisille. Miehille. Vanhemmille SIVU 2 3 4 10 12 14 Tiesitkö tämän? Naisille Miehille Vanhemmille SIVU 2 4 Tiesitkö tämän? 5 Mikä on ihmisen papilloomavirus? Ihmisen papilloomavirus (HPV) on sukupuoliteitse leviävä virusinfektion aiheuttaja,

Lisätiedot

Uusia mahdollisuuksia FoundationOne CDx. keystocancer.fi

Uusia mahdollisuuksia FoundationOne CDx. keystocancer.fi Uusia mahdollisuuksia FoundationOne CDx keystocancer.fi FI/FMI/1810/0067 Lokakuu 2018 FoundationOne CDx -geeniprofilointi FoundationOne CDx on kattava geeniprofilointipalvelu, jossa tutkitaan syöpäkasvaimen

Lisätiedot

HPV-diagnostiikan menetelmät ja käytännöt. Eeva Auvinen Virologian dosentti, laboraattori HUSLAB Virologian ja immunologian osasto

HPV-diagnostiikan menetelmät ja käytännöt. Eeva Auvinen Virologian dosentti, laboraattori HUSLAB Virologian ja immunologian osasto HPV-diagnostiikan menetelmät ja käytännöt Eeva Auvinen Virologian dosentti, laboraattori HUSLAB Virologian ja immunologian osasto Papilloomavirukset (HPV) Tällä hetkellä tunnetaan 156 ihmisen papilloomavirustyyppiä

Lisätiedot

Seminoman hoito ja seuranta. S. Jyrkkiö

Seminoman hoito ja seuranta. S. Jyrkkiö Seminoman hoito ja seuranta S. Jyrkkiö 17.4.2015 Kivessyöpä yleistyy Pohjoismaissa Seminoman ja non-seminoomien yleisyys Pohjoismaissa Kuolleisuus kivessyöpään Pohjoismaissa Kivessyöpä 5 v OSS Kivestuumoreiden

Lisätiedot

? LUCA (Last universal common ancestor) 3.5 miljardia v.

? LUCA (Last universal common ancestor) 3.5 miljardia v. Mitä elämä on? - Geneettinen ohjelma, joka kykenee muuttamaan ainehiukkaset ja molekyylit järjestyneeksi itseään replikoivaksi kokonaisuudeksi. (= geneettistä antientropiaa) ? LUCA (Last universal common

Lisätiedot

Asetaldehydi ja ruoansulatuskanavan syöpä

Asetaldehydi ja ruoansulatuskanavan syöpä Asetaldehydi ja ruoansulatuskanavan syöpä Biohit Oyj:n hallituksen jäsen ja tieteellinen neuvonantaja Alkoholi- ja huumetutkijain seuran seminaari Mikko Salaspuro Helsingin yliopisto Asetaldehydin ja syövän

Lisätiedot

Akuutti maksan vajaatoiminta. Määritelmä Aiemmin terveen henkilön maksan pettäminen johtaa enkefalopatiaan kahdeksassa viikossa

Akuutti maksan vajaatoiminta. Määritelmä Aiemmin terveen henkilön maksan pettäminen johtaa enkefalopatiaan kahdeksassa viikossa Vatsa 4: maksa 1. Akuutti maksan vajaatoiminta 2. Hepatiitti B ja C: tartunta, taudinkulku ja näiden vertailu 3. Kroonisen hepatiitin syyt 4. Maksakirroosin syyt, oireet ja hoito 5. Maksabiopsian aiheet

Lisätiedot

Valkovuoto ja kutina nuorilla naisilla

Valkovuoto ja kutina nuorilla naisilla Valkovuoto ja kutina nuorilla naisilla Sirpa Vilska YTHS Suomen koulu- ja nuorisolääketieteen yhdistys Turku 25.10.2007 Sisältö Fysiologiaa Kutinan ja valkovuodon syyt Dianostiikka Hoito Fysiologiaa vaginan

Lisätiedot

Käänteentekevä brittiläinen syöpätutkimus kertoo, että lasten akuutti lymfoplastileukemia on ehkä ehkäistävissä!

Käänteentekevä brittiläinen syöpätutkimus kertoo, että lasten akuutti lymfoplastileukemia on ehkä ehkäistävissä! Käänteentekevä brittiläinen syöpätutkimus kertoo, että lasten akuutti lymfoplastileukemia on ehkä ehkäistävissä! Noin kolmannes lasten syövistä on leukemioita ja yleisin niistä on akuutti lymfoblastileukemia.

Lisätiedot

Solujen viestintäjärjestelmät. Katri Koli, Solu- ja molekyylibiologian dosentti Helsingin Yliopisto 16.04.2014

Solujen viestintäjärjestelmät. Katri Koli, Solu- ja molekyylibiologian dosentti Helsingin Yliopisto 16.04.2014 Solujen viestintäjärjestelmät Katri Koli, Solu- ja molekyylibiologian dosentti Helsingin Yliopisto 16.04.2014 Solujen kasvu Geneettinen koodi Liukoiset viestimolekyylit Kontakti ympäristöön Kantasolut

Lisätiedot

Alkoholi. lisää syövän vaaraa. Niillä, jotka kuluttavat säännöllisesi neljä alkoholiannosta päivässä, on. Alkoholi voi aiheuttaa ainakin

Alkoholi. lisää syövän vaaraa. Niillä, jotka kuluttavat säännöllisesi neljä alkoholiannosta päivässä, on. Alkoholi voi aiheuttaa ainakin Alkoholi lisää syövän vaaraa Alkoholi on yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä. Mitä enemmän alkoholia käyttää, sitä suurempi on riski sairastua syöpään. Myös kohtuullinen alkoholinkäyttö

Lisätiedot

Genetiikan perusteiden toisen jakson kaavailua

Genetiikan perusteiden toisen jakson kaavailua Genetiikan perusteiden toisen jakson kaavailua Tiedämme kaiken siitä, miten geenit siirtyvät sukupolvelta seuraavalle solun ja yksilön tasolla Toisen jakson sisältö: Mitä geenit ovat? Miten geenit toimivat?

Lisätiedot

KOKEMUKSIA HPV-SEULONNASTA TAMPEREELLA Paula Kujala

KOKEMUKSIA HPV-SEULONNASTA TAMPEREELLA Paula Kujala KOKEMUKSIA HPV-SEULONNASTA TAMPEREELLA 7.4.2016 Paula Kujala KOHDUNKAULASYÖVÄN SEULONNASSA Taustaa - 2012 Fimlab Laboratoriot, joka toteuttaa kohdunkaulansyövän seulonnan suurimmassa osassa Pirkanmaan

Lisätiedot

Suomalainen maksa - ja miten se on marinoitu

Suomalainen maksa - ja miten se on marinoitu Suomalainen maksa - ja miten se on marinoitu Helena Isoniemi ylilääkäri, professori Elinsiirto- ja maksakirurgian klinikka Martti Färkkilä ylilääkäri, professori Gastroenterologia HYKS 13.3.2014 Alkoholi

Lisätiedot

Ihotuumorin biopsia vai leikkaushoito

Ihotuumorin biopsia vai leikkaushoito Ihotuumorin biopsia vai leikkaushoito Tiina Jahkola HYKS Plastiikkakirurgian klinikka Malignit ihokasvaimet - tavalliset insidenssi Suomessa v. 2004 Levyepiteelikarsinooma = okasolusyöpä = ca spinocellulare

Lisätiedot

HPV-rokote tulee rokotusohjelmaan mitä, kenelle, miksi?

HPV-rokote tulee rokotusohjelmaan mitä, kenelle, miksi? HPV-rokote tulee rokotusohjelmaan mitä, kenelle, miksi? Tuija Leino THL Kerron tässä alkavasta rokotusohjelmasta rokotteesta Miksi otettu ohjelmaan? Miltä taudilta suojaudutaan? Miksi otettu ohjelmaan

Lisätiedot

Alkoholi ja sen yhteys syöpään

Alkoholi ja sen yhteys syöpään Alkoholi ja sen yhteys syöpään Taustaa Vaikka alkoholin kulutuksen merkityksestä syövän syynä oli riittävästi näyttöä jo yli kaksi vuosikymmentä sitten (IARC, 1988), yleisön tietoisuus alkoholista syöpäriskitekijänä

Lisätiedot

Syöpägeenit. prof. Anne Kallioniemi Lääketieteellisen bioteknologian yksikkö Tampereen yliopisto

Syöpägeenit. prof. Anne Kallioniemi Lääketieteellisen bioteknologian yksikkö Tampereen yliopisto Syöpägeenit prof. Anne Kallioniemi Lääketieteellisen bioteknologian yksikkö Tampereen yliopisto Mitä syöpä on? Ryhmä sairauksia, joille on ominaista: - solukasvun säätelyn häiriö - puutteet solujen erilaistumisessa

Lisätiedot

Alkoholi, tupakka ja mikrobit suusyövän etiologiassa

Alkoholi, tupakka ja mikrobit suusyövän etiologiassa Suusairaudet VILLE SALASPURO, JOHANNA KURKIVUORI JA MIKKO SALASPURO Alkoholi, tupakka ja mikrobit suusyövän etiologiassa Suusyövän tärkeimmät riskitekijät ovat tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö. Syöpä

Lisätiedot

Bifaasiset rintatuumorit. IAP Ruka 2 4.4.2009 Vesa Kärjä

Bifaasiset rintatuumorit. IAP Ruka 2 4.4.2009 Vesa Kärjä Bifaasiset rintatuumorit IAP Ruka 2 4.4.2009 Vesa Kärjä Fibroepiteliaaliset tuumorit Epiteliaalinen ja mesenkymaalinen komponentti WHO: Fibroadenooma (FA) Phylloidituumori (PT) Periduktaalinen stromaalinen

Lisätiedot

Klamydia ja muut kamaluudet - Nuorten seksitaudit ja niiden ehkäisy

Klamydia ja muut kamaluudet - Nuorten seksitaudit ja niiden ehkäisy Klamydia ja muut kamaluudet - Nuorten seksitaudit ja niiden ehkäisy 15.3.2019 Terveydenhoitajapäivät Gynekologi Katja Hämeenoja Lapin keskussairaala, Rovaniemi Klamydia Chlamydia trachomatis on pieni solunsisäinen

Lisätiedot

Oppimistavoitteet. Syöpien esiintyvyys, ennuste, hoito ja tutkimus. Syöpien esiintyvyys. Suomen syöpärekisteri. Lisäksi

Oppimistavoitteet. Syöpien esiintyvyys, ennuste, hoito ja tutkimus. Syöpien esiintyvyys. Suomen syöpärekisteri. Lisäksi Oppimistavoitteet Syöpien esiintyvyys, ennuste, hoito ja tutkimus Sirpa Leppä, professori Syöpätautien klinikka Hankkia yleiskäsitys syövän yleisyydestä, yleisimpien syöpien sairastavuudesta ja kuolleisuudesta

Lisätiedot

Säteilyvaikutuksen synty. Erikoistuvien lääkärien päivät 25 26.1.2013 Kuopio

Säteilyvaikutuksen synty. Erikoistuvien lääkärien päivät 25 26.1.2013 Kuopio Säteilyvaikutuksen synty Erikoistuvien lääkärien päivät 25 26.1.2013 Kuopio Säteilyn ja biologisen materian vuorovaikutus Koska ihmisestä 70% on vettä, todennäköisin (ja tärkein) säteilyn ja biologisen

Lisätiedot

Immuunipuutokset. Olli Vainio OY Diagnostiikan laitos OYS Kliinisen mikrobiologian laboratorio 17.10.2008

Immuunipuutokset. Olli Vainio OY Diagnostiikan laitos OYS Kliinisen mikrobiologian laboratorio 17.10.2008 Immuunipuutokset Olli Vainio OY Diagnostiikan laitos OYS Kliinisen mikrobiologian laboratorio 17.10.2008 Immuunijärjestelm rjestelmän n toiminta Synnynnäinen immuniteetti (innate) Välitön n vaste (tunneissa)

Lisätiedot

Yleispatologia Johdanto

Yleispatologia Johdanto Mitä patologia on? Yleispatologia Johdanto Jarkko Hietanen professori, LKT, HLL, M.Sc Hammaslääketieteen laitos Hammaslääketieteellinen patologia Patologia on tautioppia. Inflammaatio ja immunologiset

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSSÄÄNNÖKSIÄ VALMISTELEVA NEUVOTTELUKUNTA Luonnos 2/HTP2012

TYÖTURVALLISUUSSÄÄNNÖKSIÄ VALMISTELEVA NEUVOTTELUKUNTA Luonnos 2/HTP2012 TYÖTURVALLISUUSSÄÄNNÖKSIÄ VALMISTELEVA NEUVOTTELUKUNTA Luonnos 2/HTP2012 5.5.2011 1 (6) Propyleeni HTP-ARVON PERUSTELUMUISTIO Yksilöinti ja ominaisuudet CAS No: 115-07-1 EINECS No: 204-062-1 EEC No: 601-011-00-9

Lisätiedot

ALKOHOLINKÄYTTÖ JA MAKSASAIRAUDET. Kalle Jokelainen Gastroenterologi, Peijaksen sairaala Alkoholi- ja huumetutkijain seuran seminaari 11.2.

ALKOHOLINKÄYTTÖ JA MAKSASAIRAUDET. Kalle Jokelainen Gastroenterologi, Peijaksen sairaala Alkoholi- ja huumetutkijain seuran seminaari 11.2. ALKOHOLINKÄYTTÖ JA MAKSASAIRAUDET Kalle Jokelainen Gastroenterologi, Peijaksen sairaala Alkoholi- ja huumetutkijain seuran seminaari 11.2.2010 ALKOHOLINKULUTUS SUOMESSA Lähde: THL ALKOHOLINKULUTUS SUOMESSA

Lisätiedot

HPV ja syöpä. HPV:n aiheuttamat muut kuin naisen genitaalialueen syövät

HPV ja syöpä. HPV:n aiheuttamat muut kuin naisen genitaalialueen syövät Stina Syrjänen ja Jaana Rautava KATSAUS HPV ja syöpä Lähes kaikki saavat genitaalialueen HPV-infektion jossain elämänsä vaiheessa. Myös suun alueen infektiot ovat yleisiä. Valtaosa infektioista on oireettomia

Lisätiedot

Syöpähoitojen kehitys haja- Pirkko Kellokumpu-Lehtinen Säde- ja kasvainhoidon professori, ylilääkäri, TaY/TAYS 19.02.2008

Syöpähoitojen kehitys haja- Pirkko Kellokumpu-Lehtinen Säde- ja kasvainhoidon professori, ylilääkäri, TaY/TAYS 19.02.2008 Syöpähoitojen kehitys haja- ammunnasta täsmäosumiin Pirkko Kellokumpu-Lehtinen Säde- ja kasvainhoidon professori, ylilääkäri, TaY/TAYS 19.02.2008 Haasteet Syöpämäärien lisäys/väestön vanheminen Ennaltaehkäisy/seulonnat

Lisätiedot

COPYRIGHT MARTINE VORNANEN. Tämän materiaalin julkinen esittäminen ilman tekijän lupaa on kielletty!

COPYRIGHT MARTINE VORNANEN. Tämän materiaalin julkinen esittäminen ilman tekijän lupaa on kielletty! COPYRIGHT MARTINE VORNANEN Tämän materiaalin julkinen esittäminen ilman tekijän lupaa on kielletty! PAPILLAN JA ULKOISTEN SAPPITEIDEN KASVAIMET MARTINE VORNANEN PSHP LABORATORIOKESKUS ULKOISTEN SAPPITEIDEN

Lisätiedot

Tervekudosten huomiointi rinnan sädehoidossa

Tervekudosten huomiointi rinnan sädehoidossa Tervekudosten huomiointi rinnan sädehoidossa Onkologiapäivät 30.8.2013 Sairaalafyysikko Sami Suilamo Tyks, Syöpäklinikka Esityksen sisältöä Tervekudoshaittojen todennäköisyyksiä Tervekudosten annostoleransseja

Lisätiedot

Ekstranodaaliset lymfoomat. Kliinisen patologian osasto Kuopion yliopistollinen sairaala

Ekstranodaaliset lymfoomat. Kliinisen patologian osasto Kuopion yliopistollinen sairaala Ekstranodaaliset lymfoomat Jan Böhm,, LT, erikoislää ääkäri Kliinisen patologian osasto Kuopion yliopistollinen sairaala Ekstranodaaliset lymfoomat yleensä: Suomessa vuosittain hieman yli 300 tapausta/v.

Lisätiedot

GYNEKOLOGINEN SYÖPÄ 10.5.2016

GYNEKOLOGINEN SYÖPÄ 10.5.2016 GYNEKOLOGINEN SYÖPÄ 10.5.2016 kohtusyöpä munasarjasyöpä kohdunkaulasyöpä ulkosynnyttimien syöpä gynekologisten syöpien hoito on HUS-alueella keskitetty NKL:lle KOHTUSYÖPÄ naisten 3. yleisin syöpä; 800-900

Lisätiedot

HPV-epidemiologiasta ja diagnostiikasta

HPV-epidemiologiasta ja diagnostiikasta HPV-epidemiologiasta ja diagnostiikasta Eeva Auvinen dosentti, vs. laboraattori HUSLAB Kliininen mikrobiologia, virologia Labquality 15.10.2004 1 Papilloomavirukset Ihmisillä ja useilla muilla eläinlajeilla,

Lisätiedot

Biologian tehtävien vastaukset ja selitykset

Biologian tehtävien vastaukset ja selitykset Biologian tehtävien vastaukset ja selitykset Ilmainen lääkiksen harjoituspääsykoe, kevät 2017 Tehtävä 2. (20 p) A. 1. EPÄTOSI. Ks. s. 4. Menetelmää käytetään geenitekniikassa geenien muokkaamisessa. 2.

Lisätiedot

IAP Kuopio 27.9.2007. Mesenkymaalisia. kasvaimia iholla, ja vähän v n muuallakin Jyrki Parkkinen ja Tom BöhlingB

IAP Kuopio 27.9.2007. Mesenkymaalisia. kasvaimia iholla, ja vähän v n muuallakin Jyrki Parkkinen ja Tom BöhlingB IAP Kuopio 27.9.2007 Mesenkymaalisia kasvaimia iholla, ja vähän v n muuallakin Jyrki Parkkinen ja Tom BöhlingB Pehmytkudoskasvainten patologiaa Valtaosa pehmytkudoskasvaimista benignejä, malignit harvinaisia,

Lisätiedot

- Jakautuvat kahteen selvästi erottuvaan luokkaan,

- Jakautuvat kahteen selvästi erottuvaan luokkaan, Syöpä, osa II Syöpäkriittiset geenit - Geenejä, joiden mutaatiot usein havaitaan syöpien kanssa korreloituneena - Jakautuvat kahteen selvästi erottuvaan luokkaan, - dominoiviin onkogeeneihin - resessiivisiin

Lisätiedot

"Geenin toiminnan säätely" Moniste sivu 13

Geenin toiminnan säätely Moniste sivu 13 "Geenin toiminnan säätely" Moniste sivu 13 Monisteen alussa on erittäin tärkeitä ohjeita turvallisuudesta Lukekaa sivu 5 huolellisesti ja usein Vaarat vaanivat: Palavia nesteitä ja liekkejä on joskus/usein

Lisätiedot

Tutkimus. Terveys. Turvallisuus. Rokotetutkimusta - terveemmän tulevaisuuden puolesta.

Tutkimus. Terveys. Turvallisuus. Rokotetutkimusta - terveemmän tulevaisuuden puolesta. Tutkimus. Terveys. Turvallisuus. Rokotetutkimusta - terveemmän tulevaisuuden puolesta. ROKOTETUTKIMUSTA terveemmän tulevaisuuden puolesta Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy edellyttää rokotteiden jatkuvaa

Lisätiedot

Papilloomavirukset ja HPV-testaus kohdunkaulasyövän seulonnassa

Papilloomavirukset ja HPV-testaus kohdunkaulasyövän seulonnassa Papilloomavirukset ja HPV-testaus kohdunkaulasyövän seulonnassa Eeva Auvinen Virologian dosentti, laboraattori Virologian ja immunologian osasto Kliinisen mikrobiologian vastuualue HUSLAB Virologian osasto

Lisätiedot

Candida-hiivojen asetaldehydin tuotto etanoli- ja glukoosiinkubaatiossa

Candida-hiivojen asetaldehydin tuotto etanoli- ja glukoosiinkubaatiossa Candida-hiivojen asetaldehydin tuotto etanoli- ja glukoosiinkubaatiossa in vitro Mikko Nieminen Syventävä tutkielma perustuu kansainvälisesti vertaisarvioituun artikkeliin: Acetaldehyde production from

Lisätiedot

Suusyövän ennustetekijät

Suusyövän ennustetekijät Suusyövän ennustetekijät Lauri Ågren Tutkielma Hammaslääketieteen koulutusohjelma Itä-Suomen yliopisto Terveystieteiden tiedekunta Lääketieteen laitos / suupatologia Kevätlukukausi 2018 1 ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

Lisätiedot

vauriotyypit Figure 5-17.mhc.restriktio 9/24/14 Autoimmuniteetti Kudosvaurion mekanismit Petteri Arstila Haartman-instituutti Patogeeniset mekanismit

vauriotyypit Figure 5-17.mhc.restriktio 9/24/14 Autoimmuniteetti Kudosvaurion mekanismit Petteri Arstila Haartman-instituutti Patogeeniset mekanismit vauriotyypit Kudosvaurion mekanismit Autoimmuniteetti Petteri Arstila Haartman-instituutti Antigeenin tunnistus HLA:ssa pitää sisällään autoimmuniteetin riskin: jokaisella on autoreaktiivisia lymfosyyttejä

Lisätiedot

Tietopaketti seksitaudeista

Tietopaketti seksitaudeista Tietopaketti seksitaudeista Tietopaketti seksitaudeista Seksitaudit tarttuvat nimensä mukaan seksin välityksellä, kun kahden ihmisen limakalvot (tai niiden viereinen iho) ovat kosketuksissa keskenään.

Lisätiedot

KandiakatemiA Kandiklinikka

KandiakatemiA Kandiklinikka Kandiklinikka Kandit vastaavat Immunologia Luonnollinen ja hankittu immuniteetti IMMUNOLOGIA Ihmisen immuniteetti pohjautuu luonnolliseen ja hankittuun immuniteettiin. Immunologiasta vastaa lymfaattiset

Lisätiedot

Asetaldehydi ruoansulatuskanavan syövän aiheuttajana. Satu Väkeväinen ja Mikko Salaspuro

Asetaldehydi ruoansulatuskanavan syövän aiheuttajana. Satu Väkeväinen ja Mikko Salaspuro Katsaus Asetaldehydi ruoansulatuskanavan syövän aiheuttajana Satu Väkeväinen ja Mikko Salaspuro Alkoholin runsas käyttö lisää riskiä sairastua ruoansulatuskanavan yläosan syöpiin. Tämän yhteyden patogeneettinen

Lisätiedot

Uusia mahdollisuuksia FoundationOne

Uusia mahdollisuuksia FoundationOne Uusia mahdollisuuksia FoundationOne FI/FMI/1703/0019 Maaliskuu 2017 FoundationOne -palvelu FoundationOne on kattava genomianalysointipalvelu, jossa tutkitaan 315 geenistä koko koodaava alue sekä 28 geenistä

Lisätiedot

Luonnonmarjat ja kansanterveys. Raija Tahvonen MTT/BEL

Luonnonmarjat ja kansanterveys. Raija Tahvonen MTT/BEL Luonnonmarjat ja kansanterveys Raija Tahvonen MTT/BEL 15.8.2013 Jos poimit marjat itse, saat Liikuntaa Luonnossa liikkumisen hyvät vaikutukset aivoille Marjasi tuoreena Varman tiedot, mistä marjat ovat

Lisätiedot

Syöpä. Ihmisen keho muodostuu miljardeista soluista. Vaikka. EGF-kasvutekijä. reseptori. tuma. dna

Syöpä. Ihmisen keho muodostuu miljardeista soluista. Vaikka. EGF-kasvutekijä. reseptori. tuma. dna Ihmisen keho muodostuu miljardeista soluista. Vaikka nämä solut ovat tietyssä mielessä meidän omiamme, ne polveutuvat itsenäisistä yksisoluisista elämänmuodoista, jotka ovat säilyttäneet monia itsenäisen

Lisätiedot

Epigeneettinen säätely ja genomin leimautuminen. Tiina Immonen BLL Biokemia ja kehitysbiologia

Epigeneettinen säätely ja genomin leimautuminen. Tiina Immonen BLL Biokemia ja kehitysbiologia Epigeneettinen säätely ja genomin leimautuminen Tiina Immonen BLL Biokemia ja kehitysbiologia 21.1.2014 Epigeneettinen säätely Epigenetic: may be used for anything to do with development, but nowadays

Lisätiedot

Elimistö puolustautuu

Elimistö puolustautuu Elimistö puolustautuu Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin Miten elimistö

Lisätiedot

Muuttuva diagnostiikka avain yksilöityyn hoitoon

Muuttuva diagnostiikka avain yksilöityyn hoitoon Muuttuva diagnostiikka avain yksilöityyn hoitoon Olli Carpén, Patologian professori, Turun yliopisto ja Patologian palvelualue, TYKS-SAPA liikelaitos ChemBio Finland 2013 EGENTLIGA HOSPITAL FINLANDS DISTRICT

Lisätiedot

Elimistö puolustautuu

Elimistö puolustautuu Elimistö puolustautuu Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin Mistä taudinaiheuttajat

Lisätiedot

HPV rokotus. Tuija Leino, LT, ylilääkäri, Rokotusohjelmayksikkö. Ei sidonnaisuuksia Osastolla rokotetutkimuksia GSK:n rokotteilla

HPV rokotus. Tuija Leino, LT, ylilääkäri, Rokotusohjelmayksikkö. Ei sidonnaisuuksia Osastolla rokotetutkimuksia GSK:n rokotteilla HPV rokotus Tuija Leino, LT, ylilääkäri, Rokotusohjelmayksikkö Ei sidonnaisuuksia Osastolla rokotetutkimuksia GSK:n rokotteilla Uusi rokote tulossa markkinoille! Gardasil 9 HPV16 ja 18 HPV 6 ja 11 kondyloomasuoja

Lisätiedot

Tulisiko poikien HPV-rokotusten olla osa kansallista rokotusohjelmaa? Työryhmän loppuraportti

Tulisiko poikien HPV-rokotusten olla osa kansallista rokotusohjelmaa? Työryhmän loppuraportti RAPORTTI Tulisiko poikien HPV-rokotusten olla osa kansallista rokotusohjelmaa? Työryhmän loppuraportti 2 2019 Raportti 2/2019 Tulisiko poikien HPV-rokotusten olla osa kansallista rokotusohjelmaa? Työryhmän

Lisätiedot

Molekyyligeneettiset testit syövän hoidon suuntaajina. Laura Lahtinen Molekylibiologi, FT Patologia Keski-Suomen keskussairaala

Molekyyligeneettiset testit syövän hoidon suuntaajina. Laura Lahtinen Molekylibiologi, FT Patologia Keski-Suomen keskussairaala Molekyyligeneettiset testit syövän hoidon suuntaajina Laura Lahtinen Molekylibiologi, FT Patologia Keski-Suomen keskussairaala Perinteisesti kasvaimet on luokiteltu histologian perusteella Samanlainen

Lisätiedot

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Tämä selkokielinen esite on tehty osana opinnäytetyötä Kansallinen rokotusohjelma tutuksi selkokielinen esite maahanmuuttajille. Opinnäytetyön toimeksiantaja on MARJAT-hanke.

Lisätiedot

Terveys, työhyvinvointi ja talous - jokaisen etu. Savuton Suomi 2040 11.5.2010 Harri Vainio

Terveys, työhyvinvointi ja talous - jokaisen etu. Savuton Suomi 2040 11.5.2010 Harri Vainio Terveys, työhyvinvointi ja talous - jokaisen etu Savuton Suomi 2040 11.5.2010 Harri Vainio Tupakka globaalisti riski nro 1 WHO 2009 Työterveyslaitos / Harri Vainio / 11.5.2010 2 Terveyshaitat kasvussa

Lisätiedot

HIV-POSITIIVISTEN POTILAIDEN KUOLINSYYT 2000-LUVUN HELSINGISSÄ. 11.2.2015 XVI valtakunnallinen HIV-koulutus Jussi Sutinen Dos, Joona Lassila LL

HIV-POSITIIVISTEN POTILAIDEN KUOLINSYYT 2000-LUVUN HELSINGISSÄ. 11.2.2015 XVI valtakunnallinen HIV-koulutus Jussi Sutinen Dos, Joona Lassila LL HIV-POSITIIVISTEN POTILAIDEN KUOLINSYYT 2000-LUVUN HELSINGISSÄ 11.2.2015 XVI valtakunnallinen HIV-koulutus Jussi Sutinen Dos, Joona Lassila LL Changes in the cause of death among HIV positive subjects

Lisätiedot

Opiskelijoiden nimet, s-postit ja palautus pvm. Kemikaalin tai aineen nimi. CAS N:o. Kemikaalin ja aineen olomuoto Valitse: Kiinteä / nestemäinen

Opiskelijoiden nimet, s-postit ja palautus pvm. Kemikaalin tai aineen nimi. CAS N:o. Kemikaalin ja aineen olomuoto Valitse: Kiinteä / nestemäinen Harjoitus 2: Vastauspohja. Valitun kemikaalin tiedonhaut ja alustava riskinarviointi. Ohje 09.03.2016. Laat. Petri Peltonen. Harjoitus tehdään k2016 kurssilla parityönä. Opiskelijoiden nimet, s-postit

Lisätiedot

Geenimonistus -ongelmia

Geenimonistus -ongelmia Geenimonistus -etuja nopeus spesifisyys herkkyys ei tarvitse elävää virusta tunnistetaan viruksia, joita ei voida viljellä hitaasti kasvavien virusten tunnistus nopeutuu kvantitaatio, genotyypitys Geenimonistus

Lisätiedot

Autoimmuunitaudit: osa 1

Autoimmuunitaudit: osa 1 Autoimmuunitaudit: osa 1 Autoimmuunitaute tunnetaan yli 80. Ne ovat kroonisia sairauksia, joiden syntymekanismia eli patogeneesiä ei useimmissa tapauksissa ymmärretä. Tautien esiintyvyys vaihtelee maanosien,

Lisätiedot

Conflict of interest: No! VH has no association with companies mentioned! VH has authored reviews on virus vectors in Suomen Lääkärilehti and

Conflict of interest: No! VH has no association with companies mentioned! VH has authored reviews on virus vectors in Suomen Lääkärilehti and Conflict of interest: No! VH has no association with companies mentioned! VH has authored reviews on virus vectors in Suomen Lääkärilehti and Duodecim, and a textbook chapter on viral gene therapy for

Lisätiedot

Miten geenitestin tulos muuttaa syövän hoitoa?

Miten geenitestin tulos muuttaa syövän hoitoa? ChemBio Helsingin Messukeskus 27.-29.05.2009 Miten geenitestin tulos muuttaa syövän hoitoa? Kristiina Aittomäki, dos. ylilääkäri HYKS Perinnöllisyyslääketieteen yksikkö Genomin tutkiminen FISH Sekvensointi

Lisätiedot

DNA METYLAATIO PÄÄN JA KAULAN ALUEEN SYÖVISSÄ

DNA METYLAATIO PÄÄN JA KAULAN ALUEEN SYÖVISSÄ DNA METYLAATIO PÄÄN JA KAULAN ALUEEN SYÖVISSÄ Syventävien opintojen kirjallinen tutkielma Kaisa Tanskanen Turun yliopisto Lääketieteellinen tiedekunta Hammaslääketieteen laitos 05.09.2015 Tutkielman oppiala:

Lisätiedot

LYMFOSYTOOSIT SANOIN JA KUVIN. Pentti Mäntymaa TAYS, Laboratoriokeskus

LYMFOSYTOOSIT SANOIN JA KUVIN. Pentti Mäntymaa TAYS, Laboratoriokeskus LYMFOSYTOOSIT SANOIN JA KUVIN Pentti Mäntymaa TAYS, Laboratoriokeskus Lymfosytoosin määritelmä veren lymfosyyttien määrä >3.5 x 10 9 /l lymfosyyttien kohonnut %-osuus erittelyjakaumassa voi johtua joko

Lisätiedot

Immuunijärjestelmän toimintamekanismit

Immuunijärjestelmän toimintamekanismit Ravinto & Terveys Immuunijärjestelmän toimintamekanismit Immuunipuolustus rakentuu kahden toisiaan täydentävän immuunijärjestelmän varaan. Nämä ovat adaptiivinen eli hankittu immuunijärjestelmä ja luontainen

Lisätiedot

Mitä onkologi toivoo patologilta?

Mitä onkologi toivoo patologilta? Mitä onkologi toivoo patologilta? Mikä PAD-lausunnossa vaikuttaa kilpirauhassyövän hoitoon Hanna Mäenpää, dos HUS, Syöpätautien klinikka Onkologian trendejä Entiteetit pirstoutuvat pienemmiksi: lisää tietoa

Lisätiedot

TIETOA HUULIHERPEKSESTÄ

TIETOA HUULIHERPEKSESTÄ TIETOA HUULIHERPEKSESTÄ MEDIVIR LEHDISTÖMATERIAALI Lisätietoja: Tuovi Kukkola, Cocomms Oy, puh. 050 346 2019, tuovi.kukkola@cocomms.com Lehdistökuvia voi ladata osoitteesta www.mynewsdesk.com/se/pressroom/medivir

Lisätiedot

Suusyövän ehkäisy ja miten hammaslääkäri tekee diagnoosin ajoissa. Aaro Turunen, evahl, HLT TYKS Suu- ja leukasairauksien klinikka, leukakirurgia

Suusyövän ehkäisy ja miten hammaslääkäri tekee diagnoosin ajoissa. Aaro Turunen, evahl, HLT TYKS Suu- ja leukasairauksien klinikka, leukakirurgia Suusyövän ehkäisy ja miten hammaslääkäri tekee diagnoosin ajoissa. Aaro Turunen, evahl, HLT TYKS Suu- ja leukasairauksien klinikka, leukakirurgia Prevention is better than cure Nyt tiedämmekin jo miten

Lisätiedot

HHV8-virus: infektio ja diagnostiikka

HHV8-virus: infektio ja diagnostiikka HHV8-virus: infektio ja diagnostiikka (Kaposin sarkooma -herpesvirus, KSHV) Anne Lehtonen, FT Suomen Akatemian tutkijatohtori Genomibiologian tutkimusohjelma Biomedicum Helsinki, HY Esityksen sisältö 1.

Lisätiedot

Immunohistokemia HPV-muutosten ja tavallisten gynekologisten adenokarsinoomien diagnostiikassa. Elisa Lappi-Blanco OYS, patologian osasto

Immunohistokemia HPV-muutosten ja tavallisten gynekologisten adenokarsinoomien diagnostiikassa. Elisa Lappi-Blanco OYS, patologian osasto Immunohistokemia HPV-muutosten ja tavallisten gynekologisten adenokarsinoomien diagnostiikassa Elisa Lappi-Blanco OYS, patologian osasto Gynekopatologian tavallisia ongelmia HPV-muutosten vaikeusasteen

Lisätiedot

Veren välityksellä tarttuvat taudit. Ajankohtaista infektioiden torjunnasta 7.10.2011 OYS, infektiolääkäri Lotta Simola

Veren välityksellä tarttuvat taudit. Ajankohtaista infektioiden torjunnasta 7.10.2011 OYS, infektiolääkäri Lotta Simola Veren välityksellä tarttuvat taudit Ajankohtaista infektioiden torjunnasta 7.10.2011 OYS, infektiolääkäri Lotta Simola Veren välityksellä tarttuvat taudit merkittävä tartunnanvaara taudeissa, joissa mikrobia

Lisätiedot

Kohdunkaulansyöpää ehkäisevä seulonta muuttuu MAIJA JAKOBSSON DOS, NAISTENTAUTIEN JA SYNNYTYSTEN ERIKOISLÄÄKÄRI YLILÄÄKÄRI, HYVINKÄÄN SAIRAALA

Kohdunkaulansyöpää ehkäisevä seulonta muuttuu MAIJA JAKOBSSON DOS, NAISTENTAUTIEN JA SYNNYTYSTEN ERIKOISLÄÄKÄRI YLILÄÄKÄRI, HYVINKÄÄN SAIRAALA Kohdunkaulansyöpää ehkäisevä seulonta muuttuu MAIJA JAKOBSSON DOS, NAISTENTAUTIEN JA SYNNYTYSTEN ERIKOISLÄÄKÄRI YLILÄÄKÄRI, HYVINKÄÄN SAIRAALA Kohdunkaulan syöpä Ihmisen papillomavirus- eli HPV-infektio

Lisätiedot

PRIMARY HPV TESTING IN ORGANIZED CERVICAL CANCER SCREENING

PRIMARY HPV TESTING IN ORGANIZED CERVICAL CANCER SCREENING PRIMARY HPV TESTING IN ORGANIZED CERVICAL CANCER SCREENING Veijalainen O, Kares S, Kujala P, Vuento R, TirKkonen M, Kholová I, Osuala V, Mäenpää J University and University Hospital of Tampere, Finland,

Lisätiedot

HPV ja irtosolututkimukset, kliinikon näkökulma. Pekka Nieminen Dosentti Klinikkaylilääkäri HYKS, naistentaudit

HPV ja irtosolututkimukset, kliinikon näkökulma. Pekka Nieminen Dosentti Klinikkaylilääkäri HYKS, naistentaudit HPV ja irtosolututkimukset, kliinikon näkökulma Pekka Nieminen Dosentti Klinikkaylilääkäri HYKS, naistentaudit Human Papilloma Virus DNA-virus Ilman HPV:tä ei synny kohdunkaulan syöpää Harald zur Hausen,

Lisätiedot

Etunimi: Henkilötunnus:

Etunimi: Henkilötunnus: Kokonaispisteet: Lue oheinen artikkeli ja vastaa kysymyksiin 1-25. Huomaa, että artikkelista ei löydy suoraan vastausta kaikkiin kysymyksiin, vaan sinun tulee myös tuntea ja selittää tarkemmin artikkelissa

Lisätiedot

Virus-mediated gene delivery for human gene therapy KURT NURMI

Virus-mediated gene delivery for human gene therapy KURT NURMI Virus-mediated gene delivery for human gene therapy KURT NURMI 23.10.2017 Sisältö Lyhyesti geeniterapiasta, yleisimmistä virusvektoreista ja niiden ominaispiirteistä Kliininen käyttö ja ongelmat Johdanto

Lisätiedot

Yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden ilmeneminen suussa Opas suuhygienisteille

Yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden ilmeneminen suussa Opas suuhygienisteille Yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden ilmeneminen suussa Opas suuhygienisteille Jenni Härkönen Tämä opas on osa opinnäytetyötä, joka on tehty Oulun seudun ammattikorkeakoulussa syksyllä 2011, Suun terveydenhuollon

Lisätiedot

Sarkoomien syto- ja molekyyligenetiikkaa Iina Tuominen, FT Erikoistuva sairaalasolubiologi Tyks-Sapa-liikelaitos IAP:n kevätkokous 12.5.

Sarkoomien syto- ja molekyyligenetiikkaa Iina Tuominen, FT Erikoistuva sairaalasolubiologi Tyks-Sapa-liikelaitos IAP:n kevätkokous 12.5. Sarkoomien syto- ja molekyyligenetiikkaa Iina Tuominen, FT Erikoistuva sairaalasolubiologi Tyks-Sapa-liikelaitos IAP:n kevätkokous 12.5.2016 Iina.Tuominen@tyks.fi Genetiikan tutkimukset sarkoomien diagnostiikassa

Lisätiedot

Mitä suu voi kertoa. Annukka Vuorinen 9.4.2014 OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ

Mitä suu voi kertoa. Annukka Vuorinen 9.4.2014 OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ Mitä suu voi kertoa Annukka Vuorinen 9.4.2014 Esityksessäni on kuvia, joista osan olen saanut professori Riitta Seppäseltä, osa on Therapia odontologicasta ja osa on omia kuviani. Lävistyskuvista kaksi

Lisätiedot

Avainsanat: BI5 III Biotekniikan sovelluksia 9. Perimä ja terveys.

Avainsanat: BI5 III Biotekniikan sovelluksia 9. Perimä ja terveys. Avainsanat: mutaatio Monitekijäinen sairaus Kromosomisairaus Sukupuu Suomalainen tautiperintö Geeniterapia Suora geeninsiirto Epäsuora geeninsiirto Kantasolut Totipotentti Pluripotentti Multipotentti Kudospankki

Lisätiedot

Meeri Apaja-Sarkkinen. Aineiston jatkokäyttöön tulee saada lupa oikeuksien haltijalta.

Meeri Apaja-Sarkkinen. Aineiston jatkokäyttöön tulee saada lupa oikeuksien haltijalta. Meeri Apaja-Sarkkinen Aineiston jatkokäyttöön tulee saada lupa oikeuksien haltijalta. HODGKININ LYMFOOMA IAP Tampere 4.-5.5.2006 Dosentti Meeri Apaja-Sarkkinen OYS/Patologian osasto Hodgkinin lymfooma/alatyypit

Lisätiedot

Focus Oncologiae. Syöpäsäätiön julkaisusarja No 15, 2014. Pään ja kaulan alueen syövät

Focus Oncologiae. Syöpäsäätiön julkaisusarja No 15, 2014. Pään ja kaulan alueen syövät Focus Oncologiae Syöpäsäätiön julkaisusarja No 15, 2014 Pään ja kaulan alueen syövät Syöpäsäätiön XLI symposiumi 13. 14.2.2014 Focus Oncologiae -sarjan julkaisut: Pään ja kaulan alueen syövät 2014 Endokriiniset

Lisätiedot

Miten rokottaminen suojaa yksilöä ja rokotuskattavuus väestöä Merit Melin Rokotusohjelmayksikkö

Miten rokottaminen suojaa yksilöä ja rokotuskattavuus väestöä Merit Melin Rokotusohjelmayksikkö Miten rokottaminen suojaa yksilöä ja rokotuskattavuus väestöä Merit Melin Rokotusohjelmayksikkö 1 ESITYKSEN SISÄLTÖ Miten rokottaminen suojaa yksilöä? Immuunijärjestelmä Taudinaiheuttajilta suojaavan immuniteetin

Lisätiedot

Kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen multimodaliteettikuvantaminen Sami Kajander

Kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen multimodaliteettikuvantaminen Sami Kajander Kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen multimodaliteettikuvantaminen Sami Kajander Radiologi Valtakunnallinen PET-keskus, Turku TT +aika- ja paikkaerotuskyky +nopeus +saatavuus +hinta +keuhkot +useimmat vatsan

Lisätiedot

Matkapuhelimet ja syöpävaara

Matkapuhelimet ja syöpävaara Matkapuhelimet ja syöpävaara Anssi Auvinen LT, tutkimusprofessori Säteilyturvakeskus Miksi tutkitaan Radiotaajuinen sähkömagneettikenttä Heikko energia Paikallinen: kantama joitain cm Tutkimuksen edellytykset

Lisätiedot