From Failand to Winland. Vesiturvallisuuden kokonaisarviointi. Tilakortit päätekijälle: 1. Vesiympäristön tila. Päivitetty: 9.1.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "From Failand to Winland. Vesiturvallisuuden kokonaisarviointi. Tilakortit päätekijälle: 1. Vesiympäristön tila. Päivitetty: 9.1."

Transkriptio

1 Frm Failand t Winland turvallisuuden kknaisarviinti Tilakrtit päätekijälle: Päivitetty: Hum! Näissä tilakrteissa esitetyt arvit n tehty Winland-hankkeen työryhmässä asiantuntijahaastattelujen ja Winlandin työpajjen phjalta. Ne vat tämänhetkisiä suuntaa-antavia arviita ja vain yksi näkökulma asiaan, mutta jstain tisesta näkökulmasta katsttuna arvi vi lla hyvinkin erilainen. Tisaalta arviinnin yhtenä tavitteena n tunnistaa, mistä asiista llaan samaa ja mistä eri mieltä. Täten tamme mieluusti vastaan myös mia näkemyksiänne, jiden perusteella arviita vidaan päivittää. Kmmentteja ja humita vi lähettää sitteeseen: jyri.mustajki@ymparist.fi

2 turvallisuuden kknaisarviinti - khtainen tilakrtti Lainsäädäntö Kytkökset rukaan ja energiaan Tilan arviinti 1.1. en eklginen tila (fys-kem., bilgia, hydr-mrflgia) Nykytila: - Nykytila välttävä/jnkin verran tavitteen mukaista hunmpi Trendi: - n tilan arviidaan heikkenevän jnkin verran vuteen 2030 mennessä VPD:n tavitteiden mukaista hyvää eklgista tilaa ei le vielä saavutettu. Hyvää heikmmassa tilassa n 35 % jkipituudesta sekä 15 % järvien ja 75 % rannikkvesien pinta-alasta. Ilmastnmuuts lisää edelleen ravinne- ja kiintainekurmitusta lisäten vesien rehevyyttä ja tummumista ja vaikeuttaen hyvän eklgisen tilan saavuttamista. Kalista erityisesti nieriä, siika ja taimen vaativat kylmää vettä ja kärsivät lämpöstressistä, mutta kuha taas hyötyy lämpenemisestä ja rehevöitymisestä. Kytkökset: Tärkeiden vaelluskalavesistöjen eklgisen tilan parantaminen vaatii vastaantula vesivimalaitksilta (esim. riittävät ympäristövirtaamat, eklgisempia säännöstelykäytäntöjä). Tisaalta vesiviman tarjama säätövima n tärkeä elementti energiantutantkknaisuudessa. Turvetutannlle ei myönnetä lupia alueilla, jissa vesien hyvä eklgisen tilan saavuttaminen vaarantuu. Turve- ja vesiviman tutant vaikuttavat jkien ja järvien eliöstöön ja vaelluskalihin. Ydinvimalaitkset ja fssiilisia plttaineita käyttävät lauhdevimalat aiheuttavat lämpökurmaa, jlla n paikallista vaikutusta vesistöjen lämpötilihin, bilgiaan ja kalastn. Rikkidiksidi ja typen ksidit aiheuttavat vesistöjä happamittavaa laskeumaa, jskin vimalaitksista ne n melk hyvin pudistettu. Pinta- ja phjavesien laadun paranemisella n myönteinen vaikutus maataludessa (kasteluvesi) ja ruantutannssaja elintaviketellisuudessa käytettävän veden laatuun. en tilalla n vaikutus kalalajien keskinäisiin runsaussuhteisiin ja kalansaaliisiin. Maa- ja karjataluden sekä kalankasvatuksen kurmitus vaikuttaa vesistöjen eklgiseen tilaan ja phjavesiin negatiivisesti. Kastelu- ym. muu vedentt vi vaikuttaa pienten vesistöjen vesimääriin. stösäännöstelyissä taustalla usein maataluden tarpeet (ns.kevätkuppa, tuktyömutka) ja ylimpien vedenkrkeuksien lasku ja järvien kuivatukset. Ks. khta 4.4. Ajanmukaisuus: - Lainsäädäntö n sin vanhentunut ja sen ajantasaistamiseen n khtalaisen suuri tarve puitedirektiivin tilatavitteita ei le kaikilta sin saavutettu. Lupaharkinnan ja lupien valvnnan suhde tilatavitteisiin ei le lainsäädännössä selväpiirteinen. Lainsäädännön keint hajakurmitukseen puuttumiseen vat myös rajallisia.

3 Yhteenvet Tiet ja timenpiteet Asiasta n melk vähän tutkimustieta ja lisätutkimukselle n tarvetta asian tilan tai Nykytiedn tas: - siihen liittyvän päätöksenten laadun edistämiseksi en eklgiseen tilaan vaikuttavien tekijöiden välisten vaikutusketjujen ymmärtämisessä n jitain puutteita. Uusilla menetelmillä (esim. kipsi, ravinnekalkki) vidaan vähentää maataluden ravinteiden huuhtumista ja parantaa tilannetta, mutta tutkimustieta tarvitaan näiden käytännön sveltamisesta. VPD:n mukaisessa vesien tilan lukittelussa heikkuksia ja tilaa kskevissa seurantatiedissa puutteita. Vaelluskaljen palauttamiseen rakennetuissa vesistöissä liittyy avimia kysymyksiä (kalateiden timivuus, smlttien selviytyminen pataltaissa ja alasvaellus vimalaitsten khdalla). Kkeiluasteella n uusia menetelmiä (esim. kipsi, ravinnekalkki), jilla vidaan vähentää maataluden ravinteiden huuhtumista en eklginen tila (fys-kem., bilgia, hydr-mrflgia) KYTKÖKSET VESI ENERGIA VESI RUOKA TIEDON TASO NYKYTILA TRENDI 2030 (Tilan muuts) VPD:n mukaisia tilatavitteita ei le täysin saavutettu ja ilmastnmuutksen myötä vesien eklgien tila n heikkenemässä, etenkin js ilmastnmuuts n dtettua vimakkaampaa. Tutkimustiedn salta n tarvetta lisätutkimukselle etenkin tilaan vaikuttavien tekijöiden vaikutusketjujen ymmärtämisessä. Näköpiirissä n kuitenkin uusia menetelmiä (esim. kipsi, ravinnekalkki), jilla vidaan vähentää maataluden ravinteiden huuhtumista ja parantaa tilannetta. Tila n vahvasti kytköksissä sekä energiaturvallisuuteen että rukaturvaan, mikä lisää asian merkittävyyttä. Lupaharkintaa ja lupien valvnnan suhdetta tilatavitteisiin ei le lainsäädännössä ja lainsäädännön keint hajakurmitukseen puuttumiseen vat rajallisia. TILA LAINSÄÄDÄNNÖN AJANTASAISUUS Värien yleinen tulkinta: Erittäin hyvä Merkittävä psitiivinen tai negatiivinen kytkös Hyvä Psitiivinen tai negatiivinen kytkös Ei hyvä eikä hun Ei kytköstä tai heikk kytkös Hun Erittäin hun (Yksityiskhtaisemmat kuvaukset arviintiasteikista Asteikt-välilehdellä)

4 turvallisuuden kknaisarviinti - khtainen tilakrtti Lainsäädäntö Kytkökset rukaan ja energiaan Tilan arviinti 1.2. lunnn mnimutisuus Nykytila: - - Nykytila heikk/humattavasti tavitteen mukaista hunmpi Trendi: - n tilan arviidaan heikkenevän jnkin verran vuteen 2030 mennessä Lunnntilaisia purja, nrja ja lähteitä Etelä-Sumessa vain n. 2 % ja lajistssa n mnia erittäin uhanalaisia lajeja, mm. meritaimen Sumen jkivesistöissä, Saimaan järvilhi ja nieriä sekä saimaannrppa. Elinvimaisia jkihelmisimpukkakantja n lähinnä Phjis-Sumessa, Etelä-Sumessa vain yksi lisääntymiskykyinen kanta. Ilmastnmuuts vi heikentää tilannetta (esim. lhikaljen ja saimaannrpan lisääntyminen lämpötilan nusun vuksi). Kytkökset: lunnn mnimutisuuden turvaaminen vi vaatia myönnytyksiä vesivimalta (esim. ympäristövirtaamat, kalatiet, eklgisempi säännöstely järvillä) tai kunnstustimenpiteitä. viman vaikutukset jkien ja järvien eliöstöön ja vaelluskalihin vat mninaiset (esim. vaellusesteet, menetetyt lisääntymisalueet, pataltaissa lisääntynyt petkaljen saalistus, virtaamamuutkset) Erittäin uhanalaisiksi lukiteltujen kalalajien kalastusta rajitettu (saimaannieriä, meritaimen ym.). Tulvilla ja niiden muutksilla vaikutuksia esim. rantavyöhykkeen hyönteisiin, mutta vat hyvin vähäisiä. Maa- ja karjataluden sekä kalankasvatuksen kurmituksen väheneminen ja siitä aiheutuva vesien rehevöitymisen vähentäminen parantaa mnimutisuutta (valaistus, happilsuhteet, ligtrfiaa susivien lajien väheneminen). Karjan laiduntaminen vesistöjen äärellä vaikuttaa rantavyöhykkeen kasvillisuuteen (vaikutus hyvin paikallinen). Kalankasvatuksen karkulaiset ja kalanistutuksen vivat heikentää lunnnkaljen geneettistä mnimutisuutta ja aiheuttaa risteymiä (siika). Ajanmukaisuus: - Lainsäädäntö n sin vanhentunut ja sen ajantasaistamiseen n khtalaisen suuri tarve lunnn mnimutisuus tetaan humin tiettyjen vesilain, lunnnsujelulain, ympäristönsujelulain ja metsälain säännösten myötä. Esimerkiksi uhanalaisten kalalajien ja vesilunttyyppien sekä mnimutisuuden kknaisvaltaisessa sujelussa n kehitettävää.

5 Yhteenvet Tiet ja timenpiteet Nykytiedn tas: + Nykytilanne ja tarvittavat timenpiteet kantjen vahvistamiseksi tunnetaan varsin hyvin. Lunnnmukaiset hitusumat vivat tarjta mahdllisia uusia ratkaisuja lunnn mnimutisuus KYTKÖKSET VESI ENERGIA Asiasta n melk runsaasti tutkimustieta, ja suurta tarvetta lisätutkimukselle ei le VESI RUOKA TIEDON TASO NYKYTILA TRENDI 2030 (Tilan muuts) Lunnntilaisia purja, nrja ja lähteitä n Etelä-Sumessa vain vähän ja lajistssa n mnia erittäin uhanalaisia lajeja. Ilmastnmuuts vi heikentää tilannetta entisestään etenkin js viivyttely timenpiteiden tteuttamisessa vimistaa sitä ennustetusta. Mnimutisuuden turvaaminen vi vaatia suuria myönnytyksiä vesivimalta tai kunnstustimenpiteitä ja maataluden kurmituksen vähememinen parantaa mnimutisuutta. Nykytilanne ja tarvittavat timenpiteet tunnetaan varsin hyvin ja lunnnmukaiset hitusumat vivat tarjta mahdllisia uusia ratkaisua. Lainsäädännössä n kehitettävää esimerkiksi uhanalaisten kalalajien ja vesilunttyyppien sekä mnimutisuuden kknaisvaltaisen sujelun salta. TILA LAINSÄÄDÄNNÖN AJANTASAISUUS Värien yleinen tulkinta: Erittäin hyvä Merkittävä psitiivinen tai negatiivinen kytkös Hyvä Psitiivinen tai negatiivinen kytkös Ei hyvä eikä hun Ei kytköstä tai heikk kytkös Hun Erittäin hun (Yksityiskhtaisemmat kuvaukset arviintiasteikista Asteikt-välilehdellä)

6 turvallisuuden kknaisarviinti - khtainen tilakrtti Lainsäädäntö Kytkökset rukaan ja energiaan Tilan arviinti Uusien haitta-aineiden (lääkkeet, hrmnit, mikrmuvit) hallinta Nykytila: - - Nykytila heikk/humattavasti tavitteen mukaista hunmpi Trendi: - n tilan arviidaan heikkenevän jnkin verran vuteen 2030 mennessä ympäristöstä löytyy lukuisia haitta-aineita (mm. fluripintakäsittelyaineet, brmatut palnestaineet, muvien lisäaineet, puhdistusaineiden ja ksmetiikan yhdisteet sekä lääkeaineet), mutta havaitut pitisuudet vat pääsääntöisesti lleet haitalliseksi arviituja pienempiä. Pienienkin pitisuuksien esiintyminen n kuitenkin hulestuttavaa, sillä aineiden yhteis- ja pitkäaikaisvaikutuksista ei le tietja. Pitkäikäisyytensä vuksi myös vesistöihin päätyvät mikrmuvit vivat lla ympäristöriski. Haitta-aineiden käyttö tdennäköisesti lisääntyy, ja vie vusia ennen kuin saadaan uusia krvaavia aineita tai rajituksia, tai puhdistamissa tettu käyttöön parempia puhdistusmenetelmiä. Uhkana n lisäksi, että ngelman vakavuutta ei le täysin tiedstettu. Kytkökset: Enintään heikkja kytköksiä ntutannssa käytettävien laitsten ja siirtverkkjen rakentamisesta ja kunnssapidsta aiheutuvia ympäristövaikutuksia vat työmaalla käytettävien kemikaalien ja plttnesteiden ja työssä syntyvien jätteiden käsittely. Haitta-ainepitisuuksilla n negatiivisia vaikutuksia maataludessa ja ruantutannssa käytettävän veden laatuun Karjataludessa käytetään lääkkeitä. Sumessa antibittien käyttö n maltillista useimpiin muihin EU-maihin verrattuna. Rutsissa, Nrjassa ja Islannissä käyttö vähäisempää kuin Sumessa. Mikrmuveja syntyy maataluden muveista ja lgistiikasta. Ajanmukaisuus: - Lainsäädäntö n sin vanhentunut ja sen ajantasaistamiseen n khtalaisen suuri tarve Oikeudellinen sääntely le ehtinyt vielä kunnlla reagida viime vusina virinneeseen keskusteluun uusista haittaaineista. Niiden hallinta ikeudellisin keinin n myös haastavaa, kska esimerkiksi mikrmuveja syntyy useista timinnista.

7 Yhteenvet Tiet ja timenpiteet Asiasta n erittäin vähän tutkimustieta ja lisätutkimukselle n suurta tarvetta asian Nykytiedn tas: - - tilan tai siihen liittyvän päätöksenten laadun edistämiseksi Uusista haitta-aineista ja niiden yhteisvaikutuksista n vasta vähän tieta. Tekniikita haitta-aineiden pistamiseksi jätevesistä n lemassa, mutta niiden käyttäminen n kallista. Meneillään n hankkeita, jssa phditaan haitta-ainekurmituksen vähentämistä, esim. SYKEn vetämässä EPIC-hankkessa elvitetään mm. hitlaitksista ja ktitaluksista yhdyskuntajätevedenpuhdistamille päätyvää lääkeainekurmaa ja tarkastellaan syntypaikalla tapahtuvan puhdistamisen kustannustehkkuutta verrattuna keskitettyyn puhdistamiseen vesihultlaitksella Uusien haitta-aineiden (lääkkeet, hrmnit, mikrmuvit) hallinta KYTKÖKSET VESI ENERGIA VESI RUOKA TIEDON TASO NYKYTILA TRENDI 2030 (Tilan muuts) ympäristöstä havaitut haitta-ainepitisuudet vat pääsääntöisesti lleet pieniä, mikä n kuitenkin hulestuttavaa, sillä aineiden yhteis- ja pitkäaikaisvaikutuksista ei le tietja ja ngelman vakavuutta ei le välttämättä täysin tiedstettu. Pitisuuksien vähentämisella n suria ja humattavia vaikutuksia maataludessa ja ruantutannssa käytettävän veden laatuun. Tekniikita haitta-aineiden pistamiseksi jätevesistä n lemassa, mutta niiden käyttäminen n kallista. Meneillään n hankkeita, jssa phditaan haittaainekurmituksen vähentämistä. TILA LAINSÄÄDÄNNÖN AJANTASAISUUS Värien yleinen tulkinta: Erittäin hyvä Merkittävä psitiivinen tai negatiivinen kytkös Hyvä Psitiivinen tai negatiivinen kytkös Ei hyvä eikä hun Ei kytköstä tai heikk kytkös Hun Erittäin hun (Yksityiskhtaisemmat kuvaukset arviintiasteikista Asteikt-välilehdellä)

8 turvallisuuden kknaisarviinti - khtainen tilakrtti Lainsäädäntö Kytkökset rukaan ja energiaan Tilan arviinti Perinteisten haitta-aineiden (raskasmetallit, trjunta-aineet, hiilivedyt) hallinta Nykytila: - Nykytila välttävä/jnkin verran tavitteen mukaista hunmpi Trendi: - n tilan arviidaan heikkenevän jnkin verran vuteen 2030 mennessä Vanhjen tellisuuslaitsten alapulisten vesialueiden sedimentteihin n kertynyt raskasmetalleja. Petkaljen elhpeapitisuudet ylittävät mnissa järvissä terveysviranmaisten susitukset. Ilmastnmuuts (sadannan kasvu) vi lisätä valuma-alueuilta huuhtutuvan elhpean määrää ja nstaa elhpeapitisuuksia vesieliöissä. Jidenkin järvien kalissa elhpeapitisuudet eivät le pienentyneet viimeisen 20 vuden aikana juuri lainkaan, mutta tisaalta esimerkiksi silakan diksiinipitisuudet vat lleet laskussa. Kytkökset: Ajanmukaisuus: Enintään heikkja kytköksiä Turvetutant vi lisätä nikkeli-, kadmium- ja elhpeakurmitusta vesistöihin? (VARMISTETTAVA) Haitta-ainepitisuuksilla n negatiivisia vaikutuksia maataludessa ja ruantutannssa käytettävän veden laatuun. Yhdyskuntajätevesilietteen levittäminen pellille ngelmallista. Maataluden trjunta-aineet tärkein. Trjunta-aineiden ja hiilivetyjen vaikutus phjavesiin suurempi kuin 1.3.1:ssa. Lainsäädäntö timii melk hyvin, mutta sen ajantasaistamisen tarve n tunnistettu Perinteisiin haitta-aineisiin pystytään nykyisin reagimaan ympäristönsujelulain mukaisessa eri timintjen luvituksessa. Vanhjen haitta-aineiden puhdistamisen sääntely ja vastuiden sittaminen n sen sijaan hankalaa.

9 Yhteenvet Tiet ja timenpiteet Nykytiedn tas: + Asiasta n melk runsaasti tutkimustieta, ja suurta tarvetta lisätutkimukselle ei le Perinteiset myrkyt (diksiini, PCB, DDT, elhpea) ja niiden vaikutukset tunnetaan pääsääntöisesti hyvin ja päähumi llut kurmituksen vähentämisessä. Sadannan lisääntyminen ja lämpötilan nusun seurauksena valuma-alueen maaperäprsesseilla n kuitenkin entistä suurempi merkitys. Vaikutusmahdllisuudet niihin vat kuitenkin vähäiset Perinteisten haitta-aineiden (raskasmetallit, trjunta-aineet, hiilivedyt) hallinta KYTKÖKSET VESI ENERGIA VESI RUOKA TIEDON TASO NYKYTILA TRENDI 2030 (Tilan muuts) Perinteiset myrkyt (diksiini, PCB, DDT, elhpea) ja niiden vaikutukset tunnetaan varsin hyvin ja niiden hallinnan eteen n tehty paljn työtä. Tsin turvetutant vi lisätä nikkeli-, kadmium- ja elhpeakurmitusta vesistöihin. TILA LAINSÄÄDÄNNÖN AJANTASAISUUS Värien yleinen tulkinta: Erittäin hyvä Merkittävä psitiivinen tai negatiivinen kytkös Hyvä Psitiivinen tai negatiivinen kytkös Ei hyvä eikä hun Ei kytköstä tai heikk kytkös Hun Erittäin hun (Yksityiskhtaisemmat kuvaukset arviintiasteikista Asteikt-välilehdellä)

10 turvallisuuden kknaisarviinti - khtainen tilakrtti Lainsäädäntö Kytkökset rukaan ja energiaan Tilan arviinti 1.4. Vieraslajien aiheuttamien riskien hallinta Nykytila: - Nykytila välttävä/jnkin verran tavitteen mukaista hunmpi Trendi: - n tilan arviidaan heikkenevän jnkin verran vuteen 2030 mennessä Vieraslajeilla n llut merkittäviä vaikutuksia vesilunnn mnimutisuuteen. Mm. rapurutt n hävittänyt jkiravun laajilta alueilta ja Sumenlahden Sumenlahden itäsassa esiintyvä vaeltajasimpukka n esim. Phjis- Amerikassa aiheuttanut suuria taludellisia vahinkja. Yksi haitallisimmista Sumeen levinneistä tulkaskalista n hpearuutana, jka viihtyy lämpimissä ja rehevissä vesissä. Sumeen saavuttuaan vieraslajien leviämisen estäminen vesistöissä n erittäin vaikeaa ellei mahdtnta. Glbaali kaupankäynti, matkailun kasvu ja ilmastnmuuts lisäävät vieraslajien leviämisen riskiä, kun lisäksi ihmisestä aiheutuvaa jk tahallista tai tahatnta lajien leviämistä n vaikea ennakida. Myös ilmastnmuutksen etenemisen npeus ja vaikutukset Sumen ilmastn eri vudenaikina vivat aiheuttaa "yllätyksiä" lajien leviämisessä. Kytkökset: Ei merkittäviä kytköksiä. Phjis-Amerikassa vaeltajasimpukat vat tukkineet vimalaitsten jäähdytysvedenttputkia, mutta Sumessa tällaista ei le havaittu. Vimalaitkset ja padt vivat estää vieraslajien leviämistä ylävirtaan (esim. hpearuutana, kalataudit) Vieraslajit vivat vaikuttaa kalankasvatukseen (liset, kalataudit) ja kalastn (hpearuutana). Ruan tunnin mukana tulevat vieraslajit (esim. kirjlhi). Onk merkittävä ngelma/uhka? Ajanmukaisuus: - Lainsäädäntö n sin vanhentunut ja sen ajantasaistamiseen n khtalaisen suuri tarve Vieraslajien aiheuttamien riskien hallintaan ei le kiinnitetty lainsäädännössä kattavasti humita. Etenkin ilmastnmuutksen dtetaan haastavan nykysääntelyä vieraslajien sääntelyn näkökulmasta.

11 Yhteenvet Tiet ja timenpiteet Nykytiedn tas: - Asiasta n melk vähän tutkimustieta ja lisätutkimukselle n tarvetta asian tilan tai siihen liittyvän päätöksenten laadun edistämiseksi Kansallisessa vieraslajistrategiassa n esitetty timenpiteitä, mutta useimpien vieraslajien leviämistä n erittäin vaikeaa/mahdtnta estää. Tieta tarvitaan kulkeutumisreiteistä, lajien leviämisnpeudesta (ilmastnmuutksen vaikutukset) sekä lajien leviämisen trjunnan keinnista ja tehkkuudesta Vieraslajien aiheuttamien riskien hallinta KYTKÖKSET VESI ENERGIA VESI RUOKA TIEDON TASO NYKYTILA TRENDI 2030 (Tilan muuts) Vieraslajeilla n llut merkittäviä vaikutuksia vesilunnn mnimutisuuteen, mm. rapurutt n hävittänyt jkiravun laajilta alueilta. Sumeen saavuttuaan vieraslajien leviämisen estäminen vesistöissä n erittäin vaikeaa ellei mahdtnta. Glbaali kaupankäynti, matkailun kasvu ja ilmastnmuuts lisäävät vieraslajien leviämisen riskiä. Leviämistä n vaikea ennakida, sillä esim. ilmastnmuutksen etenemisen npeus ja vaikutukset Sumen ilmastn vivat aiheuttaa "yllätyksiä". Vimalaitkset ja padt vivat estää vieraslajien leviämistä ja leviämisen ehkäisemisellä vi lla myönteisiä vaikutuksia veden laatuun. Vieraslajien kulkeutumisreiteistä ja leviämisnpeudesta sekä trjuntakeinista ja tehkkuudesta n jnkin verran tutkimustieta, mutta uusia ratkaisumahdllisuuksia ei juuri le näköpiirissä. TILA LAINSÄÄDÄNNÖN AJANTASAISUUS Värien yleinen tulkinta: Erittäin hyvä Merkittävä psitiivinen tai negatiivinen kytkös Hyvä Psitiivinen tai negatiivinen kytkös Ei hyvä eikä hun Ei kytköstä tai heikk kytkös Hun Erittäin hun (Yksityiskhtaisemmat kuvaukset arviintiasteikista Asteikt-välilehdellä)

From Failand to Winland. Vesiturvallisuuden kokonaisarviointi. Tilakortit päätekijälle: 2. Terveys ja hyvinvointi. Päivitetty: 9.1.

From Failand to Winland. Vesiturvallisuuden kokonaisarviointi. Tilakortit päätekijälle: 2. Terveys ja hyvinvointi. Päivitetty: 9.1. Frm Failand t Winland turvallisuuden kknaisarviinti Tilakrtit päätekijälle: Päivitetty: 9.1.2019 Hum! Näissä tilakrteissa esitetyt arvit n tehty Winland-hankkeen työryhmässä asiantuntijahaastattelujen

Lisätiedot

From Failand to Winland. Vesiturvallisuuden kokonaisarviointi. Tilakortit päätekijälle: 3. Elinkeinojen kestävyys. Päivitetty: 9.1.

From Failand to Winland. Vesiturvallisuuden kokonaisarviointi. Tilakortit päätekijälle: 3. Elinkeinojen kestävyys. Päivitetty: 9.1. Frm Failand t Winland turvallisuuden kknaisarviinti Tilakrtit päätekijälle: Päivitetty: 9.1.2019 Hum! Näissä tilakrteissa esitetyt arvit n tehty Winland-hankkeen työryhmässä asiantuntijahaastattelujen

Lisätiedot

Tilakortit päätekijälle: 4. Yhteiskunnan vakaus, toimivuus ja vastuullisuus

Tilakortit päätekijälle: 4. Yhteiskunnan vakaus, toimivuus ja vastuullisuus Frm Failand t Winland turvallisuuden kknaisarviinti Tilakrtit päätekijälle: Päivitetty: 9.1.2019 Hum! Näissä tilakrteissa esitetyt arvit n tehty Winland-hankkeen työryhmässä asiantuntijahaastattelujen

Lisätiedot

Vesiturvallisuuden kokonaisarviointi

Vesiturvallisuuden kokonaisarviointi turvallisuuden kokonaisarviointi Lokakuu 218 Ennakkomateriaali Winlandtyöpajan osallistujille turvallisuuden kokonaisarviointia on kehitetty osana Winlandtutkimushanketta. Kehittämistyöhön osallistuivat

Lisätiedot

Maahantuojat: omavalvontasuunnitelman ja sen toteutumisen tarkastuslomakkeen käyttöohje

Maahantuojat: omavalvontasuunnitelman ja sen toteutumisen tarkastuslomakkeen käyttöohje Esittelijä Nurttila Annika Sivu/sivut 1 / 6 Maahantujat: mavalvntasuunnitelman ja sen tteutumisen tarkastuslmakkeen käyttöhje Tarkastuksen tavitteena n selvittää, nk maahantujalla mavalvntasuunnitelmassaan

Lisätiedot

Basware Konsernitilinpäätös Forum Ajankohtaista pörssiyhtiön raportoinnissa

Basware Konsernitilinpäätös Forum Ajankohtaista pörssiyhtiön raportoinnissa Basware Knsernitilinpäätös Frum Ajankhtaista pörssiyhtiön raprtinnissa 16.5.2013 Samuli Perälä, KHT Ajankhtaista pörssiyhtiön raprtinnissa Arvpaperimarkkinalain muuts Mitä tieta tilinpäätöksessä n annettava

Lisätiedot

Uhanalaisten vaelluskalojen suojelutyö Etelä-Savossa

Uhanalaisten vaelluskalojen suojelutyö Etelä-Savossa Uhanalaisten vaelluskaljen sujelutyö Etelä-Savssa Mikkeli 4.6.2019 Kalastusbilgi Teemu Hentinen Phjis-Savn ELY-keskus, Järvi-Sumen kalataluspalvelut Taustaa Etelä-Savlla n pitkät perinteet lajisujelun

Lisätiedot

Järviruoko energiaksi, vesien tila paremmaksi Pohjois-Karjalassa (JÄREÄ-hanke)

Järviruoko energiaksi, vesien tila paremmaksi Pohjois-Karjalassa (JÄREÄ-hanke) Järviruk energiaksi, vesien tila paremmaksi Phjis-Karjalassa (JÄREÄ-hanke) Kuva Eemil Tlvanen 13.6.2013 Jensuun Tiedepuist, Jensuu Ilna Jensuu Sumen ympäristökeskus, Jensuun timipaikka Järviruk energiaksi,

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Toimintamalli muutostilanteessa

REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Toimintamalli muutostilanteessa Rekisterinpitäjän muutkset 1(7) REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Timintamalli muutstilanteessa Ptilasasiakirjan rekisterinpitäjä: alkutilanne Tiet ptilaan hidssa syntyvien asiakirjjen rekisterinpitäjästä tallennetaan

Lisätiedot

ENEGIATEHOKKUUSsopimukset. Energiantuotannon toimenpideohjelma Yhteenveto vuoden 2017 tuloksista

ENEGIATEHOKKUUSsopimukset. Energiantuotannon toimenpideohjelma Yhteenveto vuoden 2017 tuloksista ENEGIATEHOKKUUSspimukset 2017 2025 Energiantutannn timenpidehjelma Yhteenvet vuden 2017 tulksista 1 Sisällys ENERGIANTUOTANNON TOIMENPIDEOHJELMA 2017 Jhdant Liittymistilanne Liittyneiden määrä Energiatehkkuustimenpiteet

Lisätiedot

CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. 1. Hallituksen tehtävien ja toiminnan perusta. 2. Hallituksen kokoonpano ja valintamenettely

CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. 1. Hallituksen tehtävien ja toiminnan perusta. 2. Hallituksen kokoonpano ja valintamenettely CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS 1. Hallituksen tehtävien ja timinnan perusta Hallituksen tehtävät ja timintaperiaatteet perustuvat Sumen lainsäädäntöön, erityisesti sakeyhtiölakiin ja arvpaperimarkkinalakiin

Lisätiedot

TORNIONJOEN VESIPARLAMENTTI Vesienhoidon yhteistyöfoorumi Tornionjoen kansainvälisellä vesienhoitoalueella. 22.5.2008 Hotelli Pellonhovi, Pello

TORNIONJOEN VESIPARLAMENTTI Vesienhoidon yhteistyöfoorumi Tornionjoen kansainvälisellä vesienhoitoalueella. 22.5.2008 Hotelli Pellonhovi, Pello TORNIONJOEN VESIPARLAMENTTI Vesienhidn yhteistyöfrumi Trninjen kansainvälisellä vesienhitalueella. 22.5.2008 Htelli Pellnhvi, Pell Osallistujat: Kts. erillinen lista Puheenjhtaja: Jari Pasanen, vesistöpäällikkö,

Lisätiedot

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy?

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? Ongelma : Mistä jihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Miten vidaan pelata algritmisesti? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Onk mahdllista pelata ptimaalisesti? 0-0 Lasse

Lisätiedot

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy?

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? Ongelma : Mistä jihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Miten vidaan pelata algritmisesti? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Onk mahdllista pelata ptimaalisesti? 0-0 Lasse

Lisätiedot

VIRIILI KUHMOINEN STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT

VIRIILI KUHMOINEN STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT VIRIILI KUHMOINEN Kuhmisissa n luntaista elinvimaa, tekemistä ja laadukkaita palveluita ihmisille ja yhteisöille. Kuhmisten tunnetusti lunnnkauniissa ympäristössä arki ja vapaa-aika sujuvat sekä yhteydet

Lisätiedot

Merenhoidon toimenpideohjelma: Kohti hyvää tilaa vuonna 2020

Merenhoidon toimenpideohjelma: Kohti hyvää tilaa vuonna 2020 Merenhidn timenpidehjelma: Khti hyvää tilaa vunna 2020 Vesien- ja merenhidn sidsryhmätilaisuus 12.11.2014, Helsinki Neuvtteleva virkamies Maria Laamanen, YM Tavitteena meriympäristön hyvä tila 2020 Riittävätkö

Lisätiedot

DNA OY:N LAUSUNTO KUSTANNUSSUUNTAUTUNEEN HINNAN MÄÄRITTELYYN SOVELLETTAVASTA MENETELMÄSTÄ SUOMEN TELEVISIOLÄHETYSPALVELUIDEN MARKKINALLA

DNA OY:N LAUSUNTO KUSTANNUSSUUNTAUTUNEEN HINNAN MÄÄRITTELYYN SOVELLETTAVASTA MENETELMÄSTÄ SUOMEN TELEVISIOLÄHETYSPALVELUIDEN MARKKINALLA 1 (6) Vivi 1110/230/2013 DNA OY:N LAUSUNTO KUSTANNUSSUUNTAUTUNEEN HINNAN MÄÄRITTELYYN SOVELLETTAVASTA MENETELMÄSTÄ SUOMEN TELEVISIOLÄHETYSPALVELUIDEN MARKKINALLA [Liikesalaisuudet merkitty hakasulkein]

Lisätiedot

Aloite toimitusvelvollisen myyjän taseselvitystavan muuttamisesta

Aloite toimitusvelvollisen myyjän taseselvitystavan muuttamisesta SÄHKÖKAUPPA ALOITE 1(5) Heinimäki, Leht 19.6.2014 Työ- ja elinkeinministeriö Art Rajala Alite timitusvelvllisen myyjän taseselvitystavan muuttamisesta Energiatellisuus ry ehdttaa muutsta timitusvelvllisen

Lisätiedot

82136257 Parikkalan kunta. Koirniemen osayleiskaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 19.11.2013. 1. Osayleiskaava-alue

82136257 Parikkalan kunta. Koirniemen osayleiskaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 19.11.2013. 1. Osayleiskaava-alue 82136257 Parikkalan kunta Kirniemen sayleiskaava Osallistumis- ja arviintisuunnitelma 19.11.2013 Osallistumis- ja arviintisuunnitelma n lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen liittyvä asiakirja, jssa

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistaminen

Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistaminen Opetus- ja kulttuuriministeriö Lausuntpyyntö 18.05.2018 OKM/93/040/2017 Kuntien kulttuuritiminnasta annetun lain uudistaminen Jhdant Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausunta liitteenä levasta muistista

Lisätiedot

Tulityöt: järjestäminen ja suunnittelu

Tulityöt: järjestäminen ja suunnittelu Tulityöt: järjestäminen ja suunnittelu 2012 Tulitöitä vat kaikki työt, jssa n syttymän aiheuttaja (esim. kipinöinti, hitsaus, avtuli, kuuma ilma) sekä ympäristössä leva palvaara Tulityökrtti ei le lakisääteinen,

Lisätiedot

Vieraslajilainsäädäntö - käytännön soveltamistilanteita

Vieraslajilainsäädäntö - käytännön soveltamistilanteita Vieraslajien hallinta teemapäivä SYKE 8.11.2016 Vieraslajilainsäädäntö - käytännön sveltamistilanteita Kuva: Länsi-Sav Maa- ja metsätalusministeriö lainsäädäntöneuvs Pekka Kemppainen Sveltajan 5 muistisääntöä

Lisätiedot

82136257 Parikkalan kunta. Kolmikannan Koirniemen osayleiskaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 22.5.2013. 1. Osayleiskaava-alue

82136257 Parikkalan kunta. Kolmikannan Koirniemen osayleiskaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 22.5.2013. 1. Osayleiskaava-alue 82136257 Parikkalan kunta Klmikannan Kirniemen sayleiskaava Osallistumis- ja arviintisuunnitelma 22.5.2013 Osallistumis- ja arviintisuunnitelma n lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen liittyvä asiakirja,

Lisätiedot

VillageWaters Yhteistyöllä ratkaisuja haja-asutusalueen jätevesiin

VillageWaters Yhteistyöllä ratkaisuja haja-asutusalueen jätevesiin VillageWaters Yhteistyöllä ratkaisuja haja-asutusalueen jätevesiin Virpi Vrne, Frans Silvenius ja Marja-Liisa Vieraankivi Lunnnvarakeskus Luke Hajajätevesiristeily Seminaari haja-asutusalueen jätevedenkäsittelystä

Lisätiedot

Jätevesijärjestelmien ilmasto- ja rehevöittävien vaikutusten mittaaminen ja päästöt

Jätevesijärjestelmien ilmasto- ja rehevöittävien vaikutusten mittaaminen ja päästöt Jätevesijärjestelmien ilmast- ja rehevöittävien vaikutusten mittaaminen ja päästöt Tietja VillageWaters-hankkeesta Frans Silvenius, Virpi Vrne, Kati Räsänen Lunnnvarakeskus Luke Linkki-hankkeen lppuseminaari

Lisätiedot

kriisiviestintäohjeistus esimiehille

kriisiviestintäohjeistus esimiehille . Espn kaupungin 11.2.2009 kriisiviestintähjeistus esimiehille 1 (5) Espn kriisiviestintähje esimiehille Kun ikävää sattuu Pelasta ja varita välittömässä vaarassa levia. Estä lisävahinkjen syntyminen.

Lisätiedot

Koulutustilaisuudessa tehtiin kolme ryhmätyötä. Seuraavassa on koonti ryhmätöiden tuloksista.

Koulutustilaisuudessa tehtiin kolme ryhmätyötä. Seuraavassa on koonti ryhmätöiden tuloksista. EKOTUKIKITOIMINNAN PERUSKOULUTUS OSA II MAANANTAI 13.2.2012 Kulutustilaisuudessa tehtiin klme ryhmätyötä. Seuraavassa n knti ryhmätöiden tulksista. Alussa phdittiin mitä tulee mieleen kestävästä kuluttamisesta.

Lisätiedot

KR-Tukefin 2011-2012 Korjausrakentamiseen uusia toimintamalleja ARA ja TEKES. Loppuraportti

KR-Tukefin 2011-2012 Korjausrakentamiseen uusia toimintamalleja ARA ja TEKES. Loppuraportti KR-Tukefin 2011-2012 Krjausrakentamiseen uusia timintamalleja ARA ja TEKES Lppuraprtti Sisältö Tiivistelmä sivu 1. KR-Tukefin tuttavuushanke 3 1.1. KR-Tukefin- hanke ja sen tavitteet 3 1.2. Hankkeen eteneminen

Lisätiedot

Hevosenlannan polton lainsäädännön muutos HELMET Pirtti Hevosvoimaa Uudellemaalle Ratsastuskeskus Aino, Järvenpää

Hevosenlannan polton lainsäädännön muutos HELMET Pirtti Hevosvoimaa Uudellemaalle Ratsastuskeskus Aino, Järvenpää Hevsenlannan pltn lainsäädännön muuts HELMET Pirtti Hevsvimaa Uudellemaalle Ratsastuskeskus Ain, Järvenpää 23.1.2018 Lannanpltta hjaavan lainsäädännön muuts Mistä n kyse? EU-asetukseen tehty muuts hyväksytty

Lisätiedot

FISU (Finnish Sustainable Communities) edelläkävijäkuntien verkoston jäsenyydestä

FISU (Finnish Sustainable Communities) edelläkävijäkuntien verkoston jäsenyydestä HAKEMUS FISU (Finnish Sustainable Cmmunities) edelläkävijäkuntien verkstn jäsenyydestä Kunta Kunnan tiedt / site Puh. www-sivut hakee FISU-verkstn jäsenyyttä situtuen seuraaviin liitteessä 1 esitettyihin

Lisätiedot

Jätteen luokittelu kiertotalouden instrumenttina

Jätteen luokittelu kiertotalouden instrumenttina Jätteen lukittelu kierttaluden instrumenttina Alustavia jhtpäätöksiä SYS-päivät, 13.9.2017 Tpi Turunen, Itä-Sumen ylipist / Sumen Ympäristökeskus SYKE UEF // University f Eastern Finland Kierttalus & jätesääntely

Lisätiedot

Aineistoa hankitaan laajasti ja monipuolisesti asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin. Suosituksena on hankkia 300-400 kirjaa/1000 asukasta.

Aineistoa hankitaan laajasti ja monipuolisesti asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin. Suosituksena on hankkia 300-400 kirjaa/1000 asukasta. Liite 1: Rvaniemen kaupunginkirjastn kkelmahjeet Kkelmahjeet Kirjast n lemassa asiakkaita varten ja sen aineistn tulee heijastaa heidän tarpeitaan ja tiveitaan. Kirjastlla n myös vanhat sivistykselliset

Lisätiedot

Suomi 100 -tukiohjelma

Suomi 100 -tukiohjelma Sumi 100 -tukihjelma 1. Tavitteet Sumen valtillisen itsenäisyyden satavutisjuhlavutta vietetään vunna 2017. Valtineuvstn kanslian asettama Sumi 100 -hanke vastaa juhlavuden hjelman rakentamisesta. Ohjelman

Lisätiedot

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNÖT

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNÖT FINvs3_Annex III_mnbeneficiary_updated_with_v300714.dc KA 1 Yleissivistävälle kulutukselle I. JOHDANTO LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNÖT Tämä liite täydentää spimuksessa määriteltyjä ehtja tuen käyttämisestä

Lisätiedot

Tämä ruutu näkyy ainoastaan esikatselutilassa.

Tämä ruutu näkyy ainoastaan esikatselutilassa. FINLAND_Decisin_Making_March_3_4cuntry_study(1) Tämä kysely n sa neljän maan vertailututkimusta, jssa tutkitaan päätöksenteka lastensujelussa Nrjassa, Sumessa, Englannissa ja Yhdysvallissa. Samat kysymykset

Lisätiedot

Kuntien vammaisneuvostojen työpaja

Kuntien vammaisneuvostojen työpaja Kuntien vammaisneuvstjen työpaja 31.10.2018 Yhteenvet: 1. Maakunnan vammaisneuvstn asettaminen Mitä näkökulmia maakunnan vammaisneuvstn kknpanssa tulisi humiida? (esim. eri vammaisryhmien sallisuus, kielijakauma,

Lisätiedot

LEMIN KUNTA KIVIJÄRVEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOKSET PIENTEN VESISTÖJEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOKSET. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

LEMIN KUNTA KIVIJÄRVEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOKSET PIENTEN VESISTÖJEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOKSET. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma LEMIN KUNTA KIVIJÄRVEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOKSET PIENTEN VESISTÖJEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOKSET Osallistumis- ja arviintisuunnitelma 1.8.2017 Lemin kunta Osallistumis- ja arviintisuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen

KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja piskelijahulln palvelurakenteen ja laadun kehittäminen Oppilashult ja turvallisuuden edistäminen Kdin ja kulun yhteistyö Heidi Peltnen, petusneuvs 29.9.2010,

Lisätiedot

Spectrum kokous 11-12.2.2013, Sturenkatu 2a, Helsinki

Spectrum kokous 11-12.2.2013, Sturenkatu 2a, Helsinki Spectrum kkus 11-12.2.2013, Sturenkatu 2a, Helsinki Yleiset ajatukset ja ideat Miksi maanne n valinnut kääntää tietyn san Spectrumia? Sumi Kääntää Appendix 1 - Tämä n sitä, mitä Sumen muset tarvitsevat

Lisätiedot

Neuvoston säädösten lopullista hyväksymistä koskevat pöytäkirjan osat, joihin yleisöllä on oikeus tutustua, ovat tämän pöytäkirjan lisäyksessä 1.

Neuvoston säädösten lopullista hyväksymistä koskevat pöytäkirjan osat, joihin yleisöllä on oikeus tutustua, ovat tämän pöytäkirjan lisäyksessä 1. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 7. julukuuta 2001 (20.12) (OR. fr) 14235/01 LIMITE PV/CONS 68 AGRI 235 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Neuvstn 2387. istunt (maatalus) Bryssel, 20. marraskuuta 2001 1 Neuvstn

Lisätiedot

KiertoVesi - Maatalouden ympäristökuormituksen ja lannan ravinteiden kierrätyksen nykytila 3/2016-5/2019, MaKeRa

KiertoVesi - Maatalouden ympäristökuormituksen ja lannan ravinteiden kierrätyksen nykytila 3/2016-5/2019, MaKeRa KiertVesi - Maataluden ympäristökurmituksen ja lannan ravinteiden kierrätyksen nykytila 3/2016-5/2019, MaKeRa MATO-tutkimushjelman 3. vusiseminaari 13.3.2019 YM:n Pankkisali (Aleksanterinkatu 7) Sari Väisänen

Lisätiedot

Johdanto laadullistamismoduuliin. 1. koulutuspäivä

Johdanto laadullistamismoduuliin. 1. koulutuspäivä Jhdant laadullistamismduuliin 1. kulutuspäivä Päivän agenda Tervetula, alitussanat Miksi täällä llaan? Miten ensimmäinen päivä menee: Esitesti Sumen maahanmuuttjärjestelmä Sumen työmarkkinat Sumen VTO-markkinat

Lisätiedot

Euroopan muotoiluinnovaatioaloite - Asiantuntijaryhmän 21 suositusta Euroopan komissiolle

Euroopan muotoiluinnovaatioaloite - Asiantuntijaryhmän 21 suositusta Euroopan komissiolle Raprtin tiivistelmä Julkaisuvapaa 17.9.2012 Eurpan mutiluinnvaatialite - Asiantuntijaryhmän 21 susitusta Eurpan kmissille Design fr Grwth and Prsperity -raprtin tiivistelmä Kmissin varapuheenjhtaja, yritys-

Lisätiedot

Omaishoitajienkuntoutuskurssit

Omaishoitajienkuntoutuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Omaishitajienkuntutuskurssit Omaishitajien kuntutuskurssit, Omaishitajien kuntutuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän

Lisätiedot

Miten ilmastokysymyksillä on merkitystä viljelijöiden arkeen

Miten ilmastokysymyksillä on merkitystä viljelijöiden arkeen Ilmastnmuuts ja maaseutu hankkeen lppuseminaari Miten ilmastkysymyksillä n merkitystä viljelijöiden arkeen Maanviljelijä Markus Eerla Markus Eerla 11.3.2014 Maanviljelys taustatiedt Markus Eerla Kulutus

Lisätiedot

YLEISTAVOITTEET 21.12.2010

YLEISTAVOITTEET 21.12.2010 YLEISTAVOITTEET 21.12.2010 Kaupunkiseutua (kk rakennemallin aluetta) kskevat yleistavitteet Aluerakenteella vastataan glbalisaatin mukanaan tumiin haasteisiin ja tetaan humin maakunnan asema Itämeren alueella

Lisätiedot

Profiloitumistoimi on se toimi, jolla yliopisto aikoo kehittää valittua profiloitumisaluetta.

Profiloitumistoimi on se toimi, jolla yliopisto aikoo kehittää valittua profiloitumisaluetta. LUONNOS 22.8 2016 1 (5) YLIOPISTOJEN PROFILOITUMISEN VAHVISTAMINEN KILPAILLULLA RAHOITUKSELLA MARRASKUUN 2016 (PROFI 3) HAUN HAKUILMOITUS Haku n auki verkkasiinnissa 26.10. 16.11.2016. Rahitus tteutuu

Lisätiedot

ENEGIATEHOKKUUSsopimukset. Palvelualan yleinen toimenpideohjelma Yhteenveto vuoden 2017 tuloksista

ENEGIATEHOKKUUSsopimukset. Palvelualan yleinen toimenpideohjelma Yhteenveto vuoden 2017 tuloksista ENEGIATEHOKKUUSspimukset 2017 2025 Palvelualan yleinen timenpidehjelma Yhteenvet vuden 2017 tulksista 1 Sisällys PALVELUALAN YLEINEN TOIMENPIDEOHJELMA 2017 Jhdant Liittymistilanne Liittyneiden määrä Liittyneiden

Lisätiedot

Uniapneaoireyhtymää sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit

Uniapneaoireyhtymää sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Uniapneaireyhtymää sairastavien aikuisten kuntutuskurssit, sittaiset perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital

Lisätiedot

kohde 114, Vuohisaaren syväsataman asemakaavan muutos ja laajennus

kohde 114, Vuohisaaren syväsataman asemakaavan muutos ja laajennus Savnlinnan kaupunki Khde 114, Vuhisaaren syväsataman asemakaavan muuts ja laajennus, Savnlinnan kaupunki khde 114, Vuhisaaren syväsataman asemakaavan muuts ja laajennus Osallistumis- ja arviintisuunnitelma

Lisätiedot

Etelä-Savon alueen arvio kulttuurin ja luovan talouden toimintaedellytyksistä 2013: kolmas sektori Etelä-Savossa vuosina 2009-2013

Etelä-Savon alueen arvio kulttuurin ja luovan talouden toimintaedellytyksistä 2013: kolmas sektori Etelä-Savossa vuosina 2009-2013 7.2.2014 Opetus- ja kulttuuriministeriö Kirsi Kaunisharju Sähköp. kirsi.kaunisharju@minedu.fi Arvi kulttuurin ja luvan taluden timintaedellytyksistä 2013, hjeistus 7.11.2013 Etelä-Savn alueen arvi kulttuurin

Lisätiedot

Muistio 1 (5) Tarja Holi. Terveydenhuollon kanteluasioiden käsittelystä Valvirassa. Yleistä

Muistio 1 (5) Tarja Holi. Terveydenhuollon kanteluasioiden käsittelystä Valvirassa. Yleistä Muisti 1 (5) Tarja Hli Terveydenhulln kanteluasiiden käsittelystä Valvirassa Yleistä Sumessa terveydenhulln ammattihenkilöiden ja timintayksikköjen valvnta kuuluu kuudelle itsenäiselle aluehallintvirastlle

Lisätiedot

Autismia sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit

Autismia sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Autismia sairastavien lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital Autismia

Lisätiedot

7. KRIISIT JA SELVIYTYMINEN URHEILIJAN ELÄMÄSSÄ

7. KRIISIT JA SELVIYTYMINEN URHEILIJAN ELÄMÄSSÄ 39 7. KRIISIT JA SELVIYTYMINEN URHEILIJAN ELÄMÄSSÄ Elämässä tulee vastaan yllättäviä tilanteita ja tapahtumia, tisinaan aivan yllättäenkin ja arvaamattmasti ja ne vievät elämän hetkeksi hämmennyksen ja

Lisätiedot

Akaa: Onnistunut työ tekee hyvää -hankkeen työpaja

Akaa: Onnistunut työ tekee hyvää -hankkeen työpaja 1 Akaa: Onnistunut työ tekee hyvää -hankkeen työpaja muisti aika 23.11.2015 kl 13-16: kahvit nin kl 14.15-14.30 paikka valtuustsali sallistujat lapsiperhepalveluissa timivat Aiemmin n lähetetty (ja löytyvät

Lisätiedot

Viherrakentamisen reunaehdot lainsäädännöllinen toimintaympäristö

Viherrakentamisen reunaehdot lainsäädännöllinen toimintaympäristö Viherrakentamisen reunaehdt lainsäädännöllinen timintaympäristö YGOFORUM-seminaari, Helsinki 21.11.2017 Sepp Närhi, Viherympäristöliitt ry (Knnut Hanna Tajakka, Viher-Arkki) Esityksen sisältö Viherrakentamista

Lisätiedot

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Aspergerin ireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan

Lisätiedot

NOUSIAISTEN KUNTA VESIHUOLLON YHTIÖITTÄMISPALVELUT TARJOUS BDO OY 12.5.2014

NOUSIAISTEN KUNTA VESIHUOLLON YHTIÖITTÄMISPALVELUT TARJOUS BDO OY 12.5.2014 NOUSIAISTEN KUNTA VESIHUOLLON YHTIÖITTÄMISPALVELUT TARJOUS BDO OY 12.5.2014 BDO Oy Vattuniemenranta 2 00210 Helsinki Keskus 020 743 2920 Faksi 020 743 2935 www.bd.fi BDO Oy, a limited liability cmpany

Lisätiedot

1. Yleistä. Tavoitteet vuodelle 2016

1. Yleistä. Tavoitteet vuodelle 2016 Timintasuunnitelma 2016 1. Yleistä JyväsRiihi ry n vunna 2000 perustettu maaseudun kehittämisyhdistys eli Leader-ryhmä. Yhdistys aktivi alueen timijita maehtiseen kehittämiseen ja yhteistyöhön. Timinnan

Lisätiedot

UUSIUTUVA ENERGIA MAANKÄYTÖN NÄKÖKULMASTA

UUSIUTUVA ENERGIA MAANKÄYTÖN NÄKÖKULMASTA UUSIUTUVA ENERGIA MAANKÄYTÖN NÄKÖKULMASTA HUE HANKE / NASTOLA MIKSI? MITEN? Ilmastnmuuts Tavitteena ilmastnmuutksen hillitseminen, päästöjen alentaminen Energian kulutus EU:n alueella: liikenne 26 %, tellisuus

Lisätiedot

Muistisairauksia sairastavien aikuisten sopeutumisvalmennuskurssit, parikurssit

Muistisairauksia sairastavien aikuisten sopeutumisvalmennuskurssit, parikurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Muistisairauksia sairastavien aikuisten speutumisvalmennuskurssit, parikurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital speutumisvalmennuskurssi,

Lisätiedot

7920/16 mn/sj/vb 1 DG F 2C

7920/16 mn/sj/vb 1 DG F 2C Eurpan uninin neuvst Bryssel, 14. huhtikuuta 2016 (OR. en) Timielinten välinen asia: 2012/0011 (COD) 7920/16 ILMOITUS Asia: Äänestystuls VOTE 18 INF 61 PUBLIC 20 CODEC 450 Eurpan parlamentin ja neuvstn

Lisätiedot

Sipoon kunnan rakennusjärjestyksen uudistaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Sipoon kunnan rakennusjärjestyksen uudistaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Osallistumis- ja arviintisuunnitelma Rakennusjärjestyksen muuts Rakennusvalvnta Sipn kunnan rakennusjärjestyksen uudistaminen Osallistumis- ja arviintisuunnitelma (OAS) 1. Mikä rakennusjärjestys n? Rakennusjärjestys

Lisätiedot

OULAISTEN KAUPUNKI MAASELÄNKANKAAN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA VASTINEET MIKKO YLIKULJUN TEKEMÄÄN VALITUKSEEN

OULAISTEN KAUPUNKI MAASELÄNKANKAAN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA VASTINEET MIKKO YLIKULJUN TEKEMÄÄN VALITUKSEEN OULAISTEN KAUPUNKI MAASELÄNKANKAAN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA VASTINEET MIKKO YLIKULJUN TEKEMÄÄN VALITUKSEEN Phjis- Sumen hallint-ikeus PL 189 90101 OULU 26.10.2014 (saapunut 27.10.2014) Valituksen laatijan

Lisätiedot

Nykyisten järjestelmien kehittämistarpeet

Nykyisten järjestelmien kehittämistarpeet Nykyisten järjestelmien kehittämistarpeet TOVA 28.2.2014 Vakuusjärjestelmän kehittäminen: lemassa levat vakuudet (1) Kattavuuden arviinti YSL 43 a ja KaivsL 108 Muut timintaa kskevat mahd. vakuusvelvitteet

Lisätiedot

TUKEA LAJILIITTOJEN LASTEN JA NUORTEN URHEILUN KEHITTÄMISTYÖHÖN 2011 12

TUKEA LAJILIITTOJEN LASTEN JA NUORTEN URHEILUN KEHITTÄMISTYÖHÖN 2011 12 TUKEA LAJILIITTOJEN LASTEN JA NUORTEN URHEILUN KEHITTÄMISTYÖHÖN 2011 12 Lajiliittjen n mahdllista hakea tukea lasten ja nurten urheilun (6-19v) kehittämistyöhön. Nuri Sumi tukee lajiliittjen kehittämistimia

Lisätiedot

HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008

HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008 1(5) HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008 YLEISTÄ Liikunnallisen iltapäivätiminnan kehittämishankkeiden tukemiseen liittyviä valtinavustuksia jaettaessa

Lisätiedot

ENEGIATEHOKKUUSsopimukset. Kuntien energiatehokkuussopimus Yhteenveto vuoden 2017 tuloksista

ENEGIATEHOKKUUSsopimukset. Kuntien energiatehokkuussopimus Yhteenveto vuoden 2017 tuloksista ENEGIATEHOKKUUSspimukset 2017 2025 Kuntien energiatehkkuusspimus Yhteenvet vuden 2017 tulksista 1 Sisällys Kunta-alan energiatehkkuusspimus 2017 Jhdant Liittymistilanne Liittyneiden määrä Energiatehkkuustimenpiteet

Lisätiedot

Tämä liite täydentää sopimuksessa määriteltyjä ehtoja tuen käyttämisestä hankkeen eri kululuokissa. Nämä tarkennukset löytyvät II osasta.

Tämä liite täydentää sopimuksessa määriteltyjä ehtoja tuen käyttämisestä hankkeen eri kululuokissa. Nämä tarkennukset löytyvät II osasta. FIN_Annex III_mnbeneficiary_v20140604.dc KA 1 Yleissivistävälle kulutukselle LIITE III TALOUS- JA SOPIMUSSÄÄNNÖT I. JOHDANTO Tämä liite täydentää spimuksessa määriteltyjä ehtja tuen käyttämisestä hankkeen

Lisätiedot

KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU

KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU PÖYTÄKIRJA VIESTINNÄN KESKUSLIITTO SUOMEN JOURNALISTILIITTO KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU Aika 3.6.2016 Paikka Eteläranta 10, Helsinki Läsnä Elina Nissi edustaen VKL:a Ltta

Lisätiedot

KTJkii-aineistoluovutuksen tietosisältö

KTJkii-aineistoluovutuksen tietosisältö KTJkii-aineistluvutuksen tietsisältö 2008-02-12 Versi 1.05 2009-02-10 Versi 1.06 2010-02-16 Versi 1.07 2011-02-14 Versi 1.08 2012-02-13 Versi 1.09 2013-02-25 Versi 1.10 2014-02-10 Versi 1.11 Yleistä Ominaisuustietjen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN HULEVESISTRATEGIA

HELSINGIN KAUPUNGIN HULEVESISTRATEGIA HELSINGIN KAUPUNGIN HULEVESISTRATEGIA Helsingin kaupungin rakennusvirastn julkaisut 2008:9 / Katu- ja puist-sast 1 Helsingin kaupungin hulevesistrategia STRATEGIAN PÄÄMÄÄRÄ Hulevesitulva Prissa 12.8.2007

Lisätiedot

Lausuntopyyntökysely

Lausuntopyyntökysely SOSIAALI-JA 1 0 TERVEYSMINISTERIÖ Lausuntpyyntökysely Ohjeet: Sähköisessä kyselylmakkeessa vi liikkua edestakaisin painamalla Edellinen- tai Seuraava - painikkeita. Kyselyssä n mahdllista edetä vastaamatta

Lisätiedot

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Aspergerin ireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien aikuisten kuntutuskurssit, sittaiset perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän

Lisätiedot

29.3.2016. Eduskunnan sivistysvaliokunnalle

29.3.2016. Eduskunnan sivistysvaliokunnalle 29.3.2016 Eduskunnan sivistysvalikunnalle Re: lausuntpyyntö E 13/2016 vp Valtineuvstn selvitys: Kmissin julkinen kuuleminen, EU:n tellis- ja tekijänikeuksien täytäntöönpana kskeva lainsäädäntökehys EU:N

Lisätiedot

HENKILÖSTÖRAPORTTI 2014

HENKILÖSTÖRAPORTTI 2014 Henkilöstöraprtti 2014 1 Raahen seudun hyvinvintikuntayhtymä HENKILÖSTÖRAPORTTI 2014 Yhteistyötimikunta 17.03.2015 Yhtymähallitus 25.03.2015 Pyhäjen kunnanvaltuust Raahen kaupunginvaltuust Siikajen kunnanvaltuust

Lisätiedot

Ruokajätteen. vähentäminen. Tiina Toivonen. Ekokokkikurssi 21.11.2015

Ruokajätteen. vähentäminen. Tiina Toivonen. Ekokokkikurssi 21.11.2015 Rukajätteen vähentäminen Tiina Tivnen Ekkkkikurssi 21.11.2015 Ravinnepankki rukahävikin ravinteet hyötykäyttöön hanke Tteutusaika: 2015-2016 Tavitteet: rukahävikin vähentäminen ja hyödyntäminen ravinteiden

Lisätiedot

MUTKAPOLUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 12.8.2013 31.5.2014. Auringonpilkkujen ryhmä. Päivänsäteiden ryhmä

MUTKAPOLUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 12.8.2013 31.5.2014. Auringonpilkkujen ryhmä. Päivänsäteiden ryhmä MUTKAPOLUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 12.8.2013 31.5.2014 Auringnpilkkujen ryhmä Päivänsäteiden ryhmä 1. YKSIKKÖ Mutkaplun päiväkti n Rajamäen uusin ja suurin 5-ryhmäinen päiväkti, jka

Lisätiedot

KYT 2010 tutkimusohjelman loppuseminaari

KYT 2010 tutkimusohjelman loppuseminaari KYT 2010 tutkimushjelman lppuseminaari 18.3.2011 Helsinki Kalliperän maisuuksien karakterisinti sana ydinjätehulln tutkimusta Paula Rutsalainen, STUK RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY 1 Esityksen

Lisätiedot

PROJEKTISUUNNITELMA 26.4.2010

PROJEKTISUUNNITELMA 26.4.2010 1 Tarjuspyyntö, LIITE 4. NAANTALIN STRATEGISEN YLEISKAAVA PROJEKTISUUNNITELMA 26.4.2010 Tämä prjektisuunnitelma sittaa mm. strategisen yleiskaavan tarpeellisuuden, kuinka laatimisprsessi n tarkitus viedä

Lisätiedot

Vaaratilanteet - ilmoittaminen ja hyödyntäminen

Vaaratilanteet - ilmoittaminen ja hyödyntäminen 2012 Vaaratilanteet - ilmittaminen ja hyödyntäminen Tilastllisesti yhtä vakavaa tapaturmaa khden sattuu samankaltaisessa työssä: 1 10 30 600 Vakava tapaturma Lievä tapaturma Materiaalivahink Vaaratilanne

Lisätiedot

Henkilöstöpalveluiden tiedote 5/2011

Henkilöstöpalveluiden tiedote 5/2011 Lutu 29.12.2011 13:26:00 29.12.2010 Henkilöstöpalveluiden tiedte 5/2011 KEVÄÄN REKRYTOINTIEN AIKATAULUT Kevään 2012 keskitetyt rekrytinnit tteutetaan seuraavan aikataulun mukaan: Tammikuussa täyttölupa-anmusten

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 31.5.2010. Työsuhde- ja lakiasiain johtaja Jouni Valjakka

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 31.5.2010. Työsuhde- ja lakiasiain johtaja Jouni Valjakka 31.5.2010 Työsuhde- ja lakiasiain jhtaja Juni Valjakka Infrmaatiteknlgian tiedekunnan kehittämisehdtukset rehtrin delegintipäätökseen 14.12.2009 sekä hallintkeskuksen antamiin hjeisiin tuntipettajien ttamisesta

Lisätiedot

Parikkalan kunta. Uukuniemen yleiskaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kaavamuutosalue

Parikkalan kunta. Uukuniemen yleiskaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kaavamuutosalue 83657 Parikkalan kunta Uukuniemen yleiskaavan muuts Osallistumis- ja arviintisuunnitelma 9.3.0 Osallistumis- ja arviintisuunnitelma n lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen liittyvä asiakirja, jssa

Lisätiedot

Päivärinteen koulun asemakaava ja asemakaavamuutos

Päivärinteen koulun asemakaava ja asemakaavamuutos 1510007062 Hattulan kunta Päivärinteen kulun asemakaava ja asemakaavamuuts Osallistumis- ja arviintisuunnitelma 5.8.2013, tark. 27.9.2013 Osallistumis- ja arviintisuunnitelma n lakisääteinen (MRL 63 )

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 13.7.2016 päivitetty 9.6.2017 Inarin kunta Tekninen sast Kaavitus Kaunispään asemakaavan laajennus Valtatie 4:n länsipuli Inarin kunta Tekninen sast Kaavitus Sivu

Lisätiedot

Leena Suurpää, Nuorisotutkimusverkosto (Nuorisotutkimusseura ry.), puheenjohtaja Katariina Soanjärvi, Humanistinen ammattikorkeakoulu, sihteeri

Leena Suurpää, Nuorisotutkimusverkosto (Nuorisotutkimusseura ry.), puheenjohtaja Katariina Soanjärvi, Humanistinen ammattikorkeakoulu, sihteeri 1 Nuristyön kehittämisverkst MUISTIO 4/2010 Kkus: Krdinaatiryhmän kkus Aika: ti 30.11.2010 kl 13.00 15.55 Paikka: Läsnä: DIAK (etelä), Järvenpää Päivi Harinen, Itä-Sumen ylipist (YUNET) Elna Hirvnen, Tampereen

Lisätiedot

HAAPAJÄRVEN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA 2035

HAAPAJÄRVEN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA 2035 HAAPAJÄRVEN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA 2035 Haapajärvenkaupunki LIITE A HAAPAJÄRVENKESKUSTANOSAYLEISKAAVA2035 OSALLISTUMISJAARVIOINTISUUNNITELMA 16.6.2011,päivitetty15.11.2011,5.3.2012 Nähtävillä4.7. 31.8.2011

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESIOPETUKSESSA (POL 16, 16a, 17, 17a )

KOLMIPORTAINEN TUKI ESIOPETUKSESSA (POL 16, 16a, 17, 17a ) KOLMIPORTAINEN TUKI ESIOPETUKSESSA (POL 16, 16a, 17, 17a ) YLEINEN TUKI Yleinen tuki n jkaiselle lapselle annettavaa esipetusta, jssa hänen yksilölliset tarpeensa ja ppimisedellytyksensä humiidaan yhteistyössä

Lisätiedot

Liikunnallisen elämäntavan valtakunnalliset kehittämisavustukset 2018

Liikunnallisen elämäntavan valtakunnalliset kehittämisavustukset 2018 Liikunnallisen elämäntavan valtakunnalliset kehittämisavustukset 2018 Perustiedt: Hakuaika: 31.10.2017 päätös pyritään tekemään maaliskuun alkuun mennessä Haun tarkituksena n tukea Muutsta liikkeellä linjausten,

Lisätiedot

Domperidonin hyväksytyt käyttöaiheet, jotka on lueteltu alkuperäisvalmisteen CDS-asiakirjassa, ovat seuraavat:

Domperidonin hyväksytyt käyttöaiheet, jotka on lueteltu alkuperäisvalmisteen CDS-asiakirjassa, ovat seuraavat: Liite II Tieteelliset jhtpäätökset ja perusteet myyntilupien peruuttamiselle tai myyntilupien ehtjen muuttamiselle sveltuvin sin sekä yksityiskhtainen selvitys lääketurvallisuuden riskinarviintikmitean

Lisätiedot

Yhtiöistä - 11 on varmasti ara-rajoitusten alaisia, - kaksi todennäköisesti ara-rajoitusten alaisia ja - kolme vapaata ara-arajoituksista.

Yhtiöistä - 11 on varmasti ara-rajoitusten alaisia, - kaksi todennäköisesti ara-rajoitusten alaisia ja - kolme vapaata ara-arajoituksista. 1 LUONNOS 10.6.2008 YHTEENVETOA ASUNTOTOIMINNASTA KY:n lakatessa KY:llä levien asuntjen/talyhtiöiden siirtämistä kskevia vaihtehtja vat lähinnä: - asuntjen siirtäminen KY säätiöön suraan säätiön alaisuuteen

Lisätiedot

MAL-AIESOPIMUKSEN SEURANTA

MAL-AIESOPIMUKSEN SEURANTA 1 (9) Seutu. ja ympäristötiet VERSIO 8b (Tämä versi n laadittu HSY-asunttimikunnan kkuksen 8.5.2012 perusteella) MAL-AIESOPIMUKSEN SEURANTA 1. Aiespimus Aiespimuslunnksen khdassa X Aiespimuksen seuranta

Lisätiedot

Strategisen tutkimuksen neuvoston alustavat, julkista kuulemista varten tuotetut teema-aloitteet (2014)

Strategisen tutkimuksen neuvoston alustavat, julkista kuulemista varten tuotetut teema-aloitteet (2014) 1 (5) Strategisen tutkimuksen neuvstn alustavat, julkista kuulemista varten tutetut teema-alitteet (2014) Jhdant Maailmassa tapahtuu rajuja mullistuksia, jtka vaikuttavat Sumeen, sumalaisiin ja Sumessa

Lisätiedot

Muurikkalan osayleiskaavan 2. vaihe

Muurikkalan osayleiskaavan 2. vaihe MIEHIKKÄLÄN KUNTA Muurikkalan sayleiskaavan 2. vaihe arviintisuunnitelma FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 68789-P21395 arviintisuunnitelma I (I) Salmaa Kristina / Reinikainen Kuisma Sisällysluettel 1 Suunnittelualue...

Lisätiedot

PAIMIONJOEN VESISTÖN KUNNOSTAMINEN JA VIRKISTYSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN hanke

PAIMIONJOEN VESISTÖN KUNNOSTAMINEN JA VIRKISTYSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN hanke PAIMIONJOEN VESISTÖN KUNNOSTAMINEN JA VIRKISTYSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN hanke Virkistyskäyttöteemaryhmän klmas kkus tiistaina 25.1.2011 kl 13-15.30 Marttilan kunnantal, Härkätie 773, Marttila Läsnä Taija Ranta,

Lisätiedot

Liikkujan polku -verkosto

Liikkujan polku -verkosto Liikkujan plku -verkst Oletk kskaan miettinyt? Sinä teet, minä teen Visik tekemisiä yhdistää ja saada ismpia tulksia aikaiseksi? Khderyhmä tiedssa, kanavat kunnssa Keneltä löytyisi sisältöjä? Yksinäistä

Lisätiedot

Muistilistan tarkoitus: Valvotaan lain toteutumista sekä tavoitteiden, toimenpiteiden ja koulun tasa-arvotyön seurantamenettelyn laatua.

Muistilistan tarkoitus: Valvotaan lain toteutumista sekä tavoitteiden, toimenpiteiden ja koulun tasa-arvotyön seurantamenettelyn laatua. Muistilista tasa-arvtyön laadunvalvntaan Muistilistan tarkitus: Valvtaan lain tteutumista sekä tavitteiden, timenpiteiden ja kulun tasa-arvtyön seurantamenettelyn laatua. Jhdant: Muistilistat timivat usein

Lisätiedot

Yhdessä lapsen parhaaksi järjestöt ja seurakunnat perhekeskustoimintaa kehittämässä Seminaari Helsingissä 10/2015

Yhdessä lapsen parhaaksi järjestöt ja seurakunnat perhekeskustoimintaa kehittämässä Seminaari Helsingissä 10/2015 Yhdessä lapsen parhaaksi järjestöt ja seurakunnat perhekeskustimintaa kehittämässä Seminaari Helsingissä 10/2015 KOOSTE SEMINAARIPÄIVÄN HAVAINNOISTA JA TULOKSISTA Kirjaukset: Tm Tarvainen, tm.tarvainen@ajatustal.fi

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus, Peltotuki 2016.1

Ajankohtaiskatsaus, Peltotuki 2016.1 Ajankhtaiskatsaus, Pelttuki 2016.1 Sftsal Oy huhtikuu 2016 Seuraa Pelttuen alkuruudun Tiedtteet-timinta ja sivustn www.sftsal.fi ajankhtaistiedtteita! Lyhyesti Muista palauttaa 5 vuden viljelysuunnitelma

Lisätiedot