Tilakortit päätekijälle: 4. Yhteiskunnan vakaus, toimivuus ja vastuullisuus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tilakortit päätekijälle: 4. Yhteiskunnan vakaus, toimivuus ja vastuullisuus"

Transkriptio

1 Frm Failand t Winland turvallisuuden kknaisarviinti Tilakrtit päätekijälle: Päivitetty: Hum! Näissä tilakrteissa esitetyt arvit n tehty Winland-hankkeen työryhmässä asiantuntijahaastattelujen ja Winlandin työpajjen phjalta. Ne vat tämänhetkisiä suuntaa-antavia arviita ja vain yksi näkökulma asiaan, mutta jstain tisesta näkökulmasta katsttuna arvi vi lla hyvinkin erilainen. Tisaalta arviinnin yhtenä tavitteena n tunnistaa, mistä asiista llaan samaa ja mistä eri mieltä. Täten tamme mieluusti vastaan myös mia näkemyksiänne, jiden perusteella arviita vidaan päivittää. Kmmentteja ja humita vi lähettää sitteeseen: jyri.mustajki@ymparist.fi

2 turvallisuuden kknaisarviinti - khtainen tilakrtti Lainsäädäntö Kytkökset rukaan ja energiaan Tilan arviinti 4.1. Lunnnriskien hallinta (mm. tulvasujelu) Nykytila: Nykytila khtalainen/lähes tavitteen mukainen Trendi: - n tilan arviidaan heikkenevän jnkin verran vuteen 2030 mennessä Sumessa tulvien ja muiden lunnnkatastrfien aiheuttamat vahingt vat lleet mniin muihin Eurpan maihin verrattuna pieniä. Merkittävimmille tulvariskialueille n laadittu tulvariskien hallintasuunnitelmat, jissa n määritetty tavitteet ja timenpiteet ja jtka tarkistetaan kuuden vuden välein. Tulevaisuudessa ilmastnmuutksen dtetaan muuttavan tilannetta hunmmaksi. Kytkökset: Ajanmukaisuus: Vaikeissa tulvatilanteissa juksutukset määräytyvät tulvasujelun eivät vimataluden tarpeiden perusteella (esimerkiksi hyydetilanteet, jita esiintyy talvipakkasilla erityisesti, js virtaamat vat suuria) viman ja tulvasujelun tavitteet vat usein samansuuntaisia talvella ja keväällä; tehdään varasttilaa lumen sulamisvesille. Nykyään Etelä-Sumen talvet vat usein vähälumisia, eikä tarvetta tulvasujelun näkökulmasta tehdä talvialenemaa. Asutuksen tulvasujelu vi vaatia tulvien hjaamista pellille. Ei kuitenkaan Sumen mittakaavassa lennaista. Usein valittava aiheutetaank tulvia pellille vai infralle. Lainsäädäntö timii melk hyvin, mutta sen ajantasaistamisen tarve n tunnistettu Tulvasujelun sääntely n terävöitynyt ja ylipäänsä lunnnriskien hallinnan sääntely n lisääntynyt viimeisen kymmenen vuden aikana. Se ei le kaikissa tilanteissa kuitenkaan kvin ketterää eikä välttämättä pysty vastaamaan ilmastnmuutksen takia edelleen muuttuviin lsuhteisiin. Tulvasujelu keskittyy vittpulisesti kvaan tulvasujeluun lunnllisten tulvasujelurakenteiden (esim. ksteikt) sijaan. Tätä vi lla tarpeen arviida sittain uudelleen tulevaisuudessa.

3 Yhteenvet Tiet ja timenpiteet Nykytiedn tas: Asiasta n j jnkin verran tutkimustieta, mutta uudella tutkimuksella vidaan edistää asian tilaa tai siihen liittyvän päätöksenten laatua Tulvasujeluun tarvittavat timenpiteet tunnetaan khtalaisen hyvin, mutta tulvien ennustamiseen vidaan kehittää parempia menetelmiä 4.1. Lunnnriskien hallinta (mm. tulvasujelu) KYTKÖKSET VESI ENERGIA VESI RUOKA TIEDON TASO NYKYTILA TRENDI 2030 (Tilan muuts) Sumessa tulvien ja muiden lunnnkatastrfien salta nykytila n khtalainen ja esim. merkittävimmille tulvariskialueille n laadittu tulvariskien hallintasuunnitelmat. Tulvasujeluun tarvittavat timenpiteet tunnetaan khtalaisen hyvin, jskin tulvien ennustamiseen vidaan kehittää parempia menetelmiä. Tulevaisuudessa ilmastnmuutksen dtetaan muuttavan tilannetta hunmmaksi ja mahdlliset hybridiuhat, takaisinkytkennät ja ilmasttavitteista spuun pääsemättömyys ja viivyttely timenpiteiden tteuttamisessa vivat heikentää tilannetta ennustetusta. TILA LAINSÄÄDÄNNÖN AJANTASAISUUS Värien yleinen tulkinta: Erittäin hyvä Merkittävä psitiivinen tai negatiivinen kytkös Hyvä Psitiivinen tai negatiivinen kytkös Ei hyvä eikä hun Ei kytköstä tai heikk kytkös Hun Erittäin hun (Yksityiskhtaisemmat kuvaukset arviintiasteikista Asteikt-välilehdellä)

4 turvallisuuden kknaisarviinti - khtainen tilakrtti Lainsäädäntö Kytkökset rukaan ja energiaan Tilan arviinti 4.2. Kriittisen infrastruktuurin tila (mm. vesihult) Nykytila: Nykytila khtalainen/lähes tavitteen mukainen Trendi: - n tilan arviidaan heikkenevän jnkin verran vuteen 2030 mennessä Kriittisen infrastruktuurin kasvava krjausvelka merkittävä piilevä ngelma. Uhkana veden laadun heikkeneminen, veden hukka ja lisääntyvät epidemiat. Kytkökset: hulllla ei le merkittäviä kytköksiä energiantutantn hulln timiminen vaatii keskeytyksettömän sähkönsaannin hultinfrastuktuurin rapistuminen vi lisätä katkksia maataluden ja elintarviketellisuuden vedensaannissa ja laatungelmia. Elintarviketellisuuden jätevedet vivat vaikuttaa jätevesipudistamiden puhdistustasn. Ajanmukaisuus: - Lainsäädäntö n sin vanhentunut ja sen ajantasaistamiseen n khtalaisen suuri tarve hultinfrastruktuurin saneeraus eikä siten myöskään vesihultlain kunnssapitvelvitteiden täytäntöönpan le riittävällä taslla.

5 Yhteenvet Tiet ja timenpiteet Nykytiedn tas: - Asiasta n melk vähän tutkimustieta ja lisätutkimukselle n tarvetta asian tilan tai siihen liittyvän päätöksenten laadun edistämiseksi Saneerausvelan määrää ei tiedetä tarpeeksi hyvin. Parempia menetelmiä tarvitaan infrastruktuurin krjausvelan kartittamiseen. VNK-Teas hanke hulln tilanne ja rakennemuuts parhaillaan käynnissä Kriittisen infrastruktuurin tila (mm. vesihult) KYTKÖKSET VESI ENERGIA VESI RUOKA TIEDON TASO NYKYTILA TRENDI 2030 (Tilan muuts) Kriittisen infrastruktuurin kasvava krjausvelka merkittävä piilevä ngelma. Uhkana veden laadun heikkeneminen, veden hukka ja lisääntyvät epidemiat. Saneerausvelan määrää ei tiedetä tarpeeksi hyvin. Uudet ratkaisumahdllisuudet liittyvät parempia menetelmiin kartittaa infrastruktuurin krjausvelka. TILA LAINSÄÄDÄNNÖN AJANTASAISUUS Värien yleinen tulkinta: Erittäin hyvä Merkittävä psitiivinen tai negatiivinen kytkös Hyvä Psitiivinen tai negatiivinen kytkös Ei hyvä eikä hun Ei kytköstä tai heikk kytkös Hun Erittäin hun (Yksityiskhtaisemmat kuvaukset arviintiasteikista Asteikt-välilehdellä)

6 turvallisuuden kknaisarviinti - khtainen tilakrtti Lainsäädäntö Kytkökset rukaan ja energiaan Tilan arviinti 4.3. varjen hallinta (instituutit, timijat, vurvaikutus) Nykytila: Nykytila khtalainen/lähes tavitteen mukainen Trendi: - n tilan arviidaan heikkenevän jnkin verran vuteen 2030 mennessä varjen hallinnan tila Sumessa n pääsin hyvällä taslla, jskin veteen liittyvät knfliktit vat lisääntyneet viime vusina. Uhkana vat hallinnn heikkenevä kapasiteetti timia välittäjänä ja maakuntauudistuksen vaikutukset hallinnn kykyyn valva julkista etua. Kytkökset: Ajanmukaisuus: Paineita vesilainsäädännön muuttamiselle ja kataludellisille krvauksille niissä vesistöissä, jissa krvauksia ei le aiemmin määritetty tai ne eivät vastaa aiheutuneita haittja vimaluvat pysyviä (muutkset esim. lsuhteiden/arvstusten muuttumisen vuksi vaikeaa ) viman mukaan tehtävä säännöstely yksi kiistjen aihe, niukkuustilanteessa vesi aiheuttaa knflikteja. Hyvällä vesivarjen knfiliktienhallinnalla vidaan lisätä myös rukaturvaa Maataluden tulvat, maataludesta aiheutuva rehevöityminen ja virkistysmahdllisuuksien heikkeneminen kiistjen aiheita. Lainsäädäntö timii melk hyvin, mutta sen ajantasaistamisen tarve n tunnistettu Mittavaan vedenkäyttöön tarvitaan aina lupa ja vesilaissa säädetään vedenkäytön etusijajärjestyksestä lähialueen käyttöä ja talusvesikäyttöä painttaen. Lainsäädäntö kannustaa yhdennettyyn vesivarjen hallintaan, mutta vesienhidn tavitteiden sekä ennakk- ja jälkivalvnnan välinen suhde n epäselvä. Oikeudellisia haasteita liittyy esimerkiksi vaelluskalihin ja vesivimaan, turvetutantn sekä lisääntyvän bitaluden kurmituksen hallintaan. Myös metsä- ja maataluden kaikkia vaikutuksia n llut haasteellista sisällyttää yhdennetyn hallinnan piiriin. hultverkstja ei le tarkituksenmukaista ikeudellisin keinin ulttaa haja-asutusalueille nykyistä laajemmin.

7 Yhteenvet Tiet ja timenpiteet Asiasta n j jnkin verran tutkimustieta, mutta uudella tutkimuksella vidaan Nykytiedn tas: edistää asian tilaa tai siihen liittyvän päätöksenten laatua Knfliktien hallinnasta n lemassa paljn tutkimustieta ja käytännön kkemuksia niin Sumesta kuin maailmalta. Sillin kun kyse n maailmankatsmuksissa levista erista, näkemyksiä n vaikea svittaa yhteen ja asiat ratktaan ikeusistumissa. Siksi n tärkeää,että lainsäädäntö mukautuisi yhteiskunnan arvstusten muuttumiseen (adaptiivinen ikeus). Esiin nusevia kiistja, niiden ajureita ja juurisyitä, n syytä tarkastella yksityiskhtaisesti ja tuda mukaan klmansien sapulien välitysmenettelyitä. Uudet tutkimushankkeet (esim. Blue Adapt, Cre, Winland) vivat tuda asiaan uusia ratkaisumahdllisuuksia. Tutkimustieta tarvitaa selvittämään kriittisimmät muutstarpeet ttaen humin timintaympäristön muutkset ja speutumisen ilmastnmuutkseen sekä hallintuudistuksen vaikutukset varjen hallinta (instituutit, timijat, vurvaikutus) KYTKÖKSET VESI ENERGIA VESI RUOKA TIEDON TASO NYKYTILA TRENDI 2030 (Tilan muuts) varjen hallinnan tila Sumessa n pääsin hyvällä taslla, jskin veteen liittyvät knfliktit vat lisääntyneet viime vusina. Uhkana vat hallinnn heikkenevä kapasiteetti timia välittäjänä ja maakuntauudistuksen vaikutukset hallinnn kykyyn valva julkista etua. Knfliktien ratkaiseminen vi vaatia myönnytyksiä vesivimalta, mutta hyvällä vesivarjen knfiliktienhallinnalla vidaan lisätä rukaturvaa, sillä maataluden tulvat, rehevöityminen ja virkistysmahdllisuuksien heikkeneminen vat kiistjen aiheita. Knfliktien hallinnasta n lemassa paljn tutkimustieta ja käytännön kkemuksia niin Sumesta kuin maailmalta. Maailmankatsmuksissa levia erja ja näkemyksiä n vaikea svittaa yhteen, ja js asiita ratktaan ikeusistumissa, n tärkeää, että lainsäädäntö mukautuisi yhteiskunnan arvstusten muuttumiseen. TILA LAINSÄÄDÄNNÖN AJANTASAISUUS Värien yleinen tulkinta: Erittäin hyvä Merkittävä psitiivinen tai negatiivinen kytkös Hyvä Psitiivinen tai negatiivinen kytkös Ei hyvä eikä hun Ei kytköstä tai heikk kytkös Hun Erittäin hun (Yksityiskhtaisemmat kuvaukset arviintiasteikista Asteikt-välilehdellä)

8 turvallisuuden kknaisarviinti - khtainen tilakrtti Lainsäädäntö Kytkökset rukaan ja energiaan Tilan arviinti 4.4. Kansainvälinen yhteistyö (ml. rajavesiyhteistyö) Nykytila: + Nykytila pääsin hyvä/tavitteen mukainen Trendi: + n tilan arviidaan paranevan jnkin verran vuteen 2030 mennessä Sumen rajavesiyhteistyön n arviitu levan maailman kärkeä. Sumen vesialan kehitysyhteistyön määrärahat putsivat 2015, mutta vidaan lettaa kasvavan. Päivitetty vesialan kansainvälinen strategia vi vaikuttaa kehitykseen psitiivisesti. Ilmastnmuutksen haittavaikutukset kehittyvissä maissa vivat kärjistyä ja sitä myötä tarve lisätä määrärahja kasvaa. Näin vidaan mahdllisesti myös vähentää hallitsematnta muuttliikettä Eurppaan. Kytkökset: Ajanmukaisuus: Etenkin Venäjän kanssa kv. yhteistyö vaikuttaa energiantutantn. Saimaan tulvasujelun kannalta Venäjä-yhteistyö lennainen Etenkin Venäjän kanssa rajavesiyhteistyö hjautuu pääsin vesivimatutannn ehdilla. Ei lennaisia kytköksiä. Ei kytköksiä. Lainsäädäntö timii melk hyvin, mutta sen ajantasaistamisen tarve n tunnistettu Sumi tekee rajavesistöyhteistyötä kaikkien naapurivaltiiden kanssa eikä tässä le ilmennyt suuria ngelmia. Kuitenkin esim. Sumen ja Venäjän välinen Vuksen juksutussääntö phjautuu verraten vanhihin lsuhteisiin, jtka vat sin muuttuneet.

9 Yhteenvet Tiet ja timenpiteet Nykytiedn tas: Asiasta n j jnkin verran tutkimustieta, mutta uudella tutkimuksella vidaan edistää asian tilaa tai siihen liittyvän päätöksenten laatua Tutkimustieta tarvitaan vesialan yhteistyön uusista mudista, ml. vesidiplmatia ja veden rli rauhanvälityksessä sekä mitkä vat kriittisimmät muutstarpeet ttaen humin timintaympäristön muutkset ja speutumisen ilmastnmuutkseen, hallintuudistuksen vaikutukset Kansainvälinen yhteistyö (ml. rajavesiyhteistyö) KYTKÖKSET VESI ENERGIA VESI RUOKA TIEDON TASO NYKYTILA TRENDI 2030 (Tilan muuts) Sumen rajavesiyhteistyö n kansainvälisesti arviituna huippulukkaa. alan kehitysyhteistyön rahitus n llut laskussa. Kehitysmahdllisuudet liittyvät vesialan paintuksen nusuun ja uusiin yhteistyön mutihin, ml. vesidiplmatia ja vesi rauhanvälityksessä. TILA LAINSÄÄDÄNNÖN AJANTASAISUUS Värien yleinen tulkinta: Erittäin hyvä Merkittävä psitiivinen tai negatiivinen kytkös Hyvä Psitiivinen tai negatiivinen kytkös Ei hyvä eikä hun Ei kytköstä tai heikk kytkös Hun Erittäin hun (Yksityiskhtaisemmat kuvaukset arviintiasteikista Asteikt-välilehdellä)

10 turvallisuuden kknaisarviinti - khtainen tilakrtti Lainsäädäntö Kytkökset rukaan ja energiaan Tilan arviinti 4.5. Sumalaisten vesijalanjälki maailmalla Nykytila: - Nykytila välttävä/jnkin verran tavitteen mukaista hunmpi Trendi: + n tilan arviidaan paranevan jnkin verran vuteen 2030 mennessä Lähes pulet sumalaisten kulutuksen vesijalanjäljestä jää maamme rajjen ulkpulella, myös erilaisista veteen liittyvistä ngelmista kärsiville alueille. Sumalaisyritykset tuntevat hunsti kansainväliset arvketjunsa ja niiden vesiriskit. Kuluttajien vesijalanjäljen kestävyyden ja yritysten vesivastuullisuuden merkitykseen llaan kuitenkin heräämässä. Kytkökset: Ajanmukaisuus: Sumalaiseen biplttaineiden tutantn Sumen rajjen ulkpulella liittyy vesiriskejä, jtka uhkaavat paikallista vesiturvallisuutta ja tisaalta biplttaineiden tutanta. Sumalaisten rahittamat pathankkeet vat herättäneet vimakasta vastustusta mm. Etelä-Amerikassa ja Kaakkis-Aasiassa paikallista vesiturvallisuutta heikentävien vaikutustensa vuksi. Sumalaiseen biplttaineiden tutantn Sumen rajjen ulkpulella liittyy vesiriskejä, jtka uhkaavat paikallista vesiturvallisuutta ja tisaalta biplttaineiden tutanta. Sumalaisten rahittamat pathankkeet vat herättäneet vimakasta vastustusta mm. Etelä-Amerikassa ja Kaakkis-Aasiassa paikallista vesiturvallisuutta heikentävien vaikutustensa vuksi. Sumalaisten vesijalanjäljen pienentämistavite vi lisätä ktimaisten elintarvikkeiden kysyntään. Sumeen tutavan ruan tutant vi vähentää vedenkulutusta maailmalla. Sumalaisten kulutuksen merkitys kknaisuudessa kuitenkin pieni. Lainsäädäntö timii melk hyvin, mutta sen ajantasaistamisen tarve n tunnistettu Lainsäädäntöä tai ikeudellista hjausta asiasta ei käytännössä le. Tutkimukset kuitenkin sittavat, että suuri sa sumalaisten vesijalanjäljestä tulee Sumen rajjen ulkpulelta. Nrmihjauksen rli ngelman ratkaisemiseksi n kuitenkin rajallinen.

11 Yhteenvet Tiet ja timenpiteet Asiasta n j jnkin verran tutkimustieta, mutta uudella tutkimuksella vidaan Nykytiedn tas: edistää asian tilaa tai siihen liittyvän päätöksenten laatua Sumalaisten vesijalanjäljen jakautumisesta n kauppatilaistihin perustuen jnkin verran tutkimustieta (mm. WWF 2012), mutta lisäselvityksille n tarvetta kestävien vaihtehtjen tunnistamiseksi sekä vesivastuullisuuden parhaiden käytänteiden kehittämiseksi ja käytäntöönviemiseksi. Sumalaisyritykset tuntevat hunsti kansainväliset arvketjunsa. Vapaaehtiset eri yhteiskunnan timijiden situmukset (esim. vastuusitumus) hallinnan prsessien täydentäjinä ja vauhdittajina Sumalaisten vesijalanjälki maailmalla KYTKÖKSET VESI ENERGIA VESI RUOKA TIEDON TASO NYKYTILA TRENDI 2030 (Tilan muuts) Lähes pulet sumalaisten kulutuksen vesijalanjäljestä jää Sumen rajjen ulkpulelle, myös erilaisista veteen liittyvistä ngelmista kärsiville alueille. Sumalaisyritykset tuntevat hunsti kansainvälisesti arvketjunsa ja niiden vesiriskit. Tietisuus kestävän vesijalanjäljen merkityksestä ja yritysten situtuminen vesivastuullisuuteen vat kuitenkin nusussa. TILA LAINSÄÄDÄNNÖN AJANTASAISUUS Värien yleinen tulkinta: Erittäin hyvä Merkittävä psitiivinen tai negatiivinen kytkös Hyvä Psitiivinen tai negatiivinen kytkös Ei hyvä eikä hun Ei kytköstä tai heikk kytkös Hun Erittäin hun (Yksityiskhtaisemmat kuvaukset arviintiasteikista Asteikt-välilehdellä)

From Failand to Winland. Vesiturvallisuuden kokonaisarviointi. Tilakortit päätekijälle: 2. Terveys ja hyvinvointi. Päivitetty: 9.1.

From Failand to Winland. Vesiturvallisuuden kokonaisarviointi. Tilakortit päätekijälle: 2. Terveys ja hyvinvointi. Päivitetty: 9.1. Frm Failand t Winland turvallisuuden kknaisarviinti Tilakrtit päätekijälle: Päivitetty: 9.1.2019 Hum! Näissä tilakrteissa esitetyt arvit n tehty Winland-hankkeen työryhmässä asiantuntijahaastattelujen

Lisätiedot

From Failand to Winland. Vesiturvallisuuden kokonaisarviointi. Tilakortit päätekijälle: 3. Elinkeinojen kestävyys. Päivitetty: 9.1.

From Failand to Winland. Vesiturvallisuuden kokonaisarviointi. Tilakortit päätekijälle: 3. Elinkeinojen kestävyys. Päivitetty: 9.1. Frm Failand t Winland turvallisuuden kknaisarviinti Tilakrtit päätekijälle: Päivitetty: 9.1.2019 Hum! Näissä tilakrteissa esitetyt arvit n tehty Winland-hankkeen työryhmässä asiantuntijahaastattelujen

Lisätiedot

From Failand to Winland. Vesiturvallisuuden kokonaisarviointi. Tilakortit päätekijälle: 1. Vesiympäristön tila. Päivitetty: 9.1.

From Failand to Winland. Vesiturvallisuuden kokonaisarviointi. Tilakortit päätekijälle: 1. Vesiympäristön tila. Päivitetty: 9.1. Frm Failand t Winland turvallisuuden kknaisarviinti Tilakrtit päätekijälle: Päivitetty: 9.1.2019 Hum! Näissä tilakrteissa esitetyt arvit n tehty Winland-hankkeen työryhmässä asiantuntijahaastattelujen

Lisätiedot

Liikunnallisen elämäntavan valtakunnalliset kehittämisavustukset 2018

Liikunnallisen elämäntavan valtakunnalliset kehittämisavustukset 2018 Liikunnallisen elämäntavan valtakunnalliset kehittämisavustukset 2018 Perustiedt: Hakuaika: 31.10.2017 päätös pyritään tekemään maaliskuun alkuun mennessä Haun tarkituksena n tukea Muutsta liikkeellä linjausten,

Lisätiedot

Maahantuojat: omavalvontasuunnitelman ja sen toteutumisen tarkastuslomakkeen käyttöohje

Maahantuojat: omavalvontasuunnitelman ja sen toteutumisen tarkastuslomakkeen käyttöohje Esittelijä Nurttila Annika Sivu/sivut 1 / 6 Maahantujat: mavalvntasuunnitelman ja sen tteutumisen tarkastuslmakkeen käyttöhje Tarkastuksen tavitteena n selvittää, nk maahantujalla mavalvntasuunnitelmassaan

Lisätiedot

KR-Tukefin 2011-2012 Korjausrakentamiseen uusia toimintamalleja ARA ja TEKES. Loppuraportti

KR-Tukefin 2011-2012 Korjausrakentamiseen uusia toimintamalleja ARA ja TEKES. Loppuraportti KR-Tukefin 2011-2012 Krjausrakentamiseen uusia timintamalleja ARA ja TEKES Lppuraprtti Sisältö Tiivistelmä sivu 1. KR-Tukefin tuttavuushanke 3 1.1. KR-Tukefin- hanke ja sen tavitteet 3 1.2. Hankkeen eteneminen

Lisätiedot

Johdanto laadullistamismoduuliin. 1. koulutuspäivä

Johdanto laadullistamismoduuliin. 1. koulutuspäivä Jhdant laadullistamismduuliin 1. kulutuspäivä Päivän agenda Tervetula, alitussanat Miksi täällä llaan? Miten ensimmäinen päivä menee: Esitesti Sumen maahanmuuttjärjestelmä Sumen työmarkkinat Sumen VTO-markkinat

Lisätiedot

VIHI-Forssan seudun yritysten vihreän kilpailukyvyn ja innovaatioiden kehittäminen (2012-2013) Poistotekstiilit 2012, Workshop -ryhmät 1-4

VIHI-Forssan seudun yritysten vihreän kilpailukyvyn ja innovaatioiden kehittäminen (2012-2013) Poistotekstiilit 2012, Workshop -ryhmät 1-4 VIHI-Frssan seudun yritysten vihreän kilpailukyvyn ja innvaatiiden kehittäminen (2012-2013) Pisttekstiilit 2012, Wrkshp -ryhmät 1-4 HAMK Frssa 24.5.2012 1. Suljetun tekstiilimateriaalin kierrn kehittäminen

Lisätiedot

Profiloitumistoimi on se toimi, jolla yliopisto aikoo kehittää valittua profiloitumisaluetta.

Profiloitumistoimi on se toimi, jolla yliopisto aikoo kehittää valittua profiloitumisaluetta. LUONNOS 22.8 2016 1 (5) YLIOPISTOJEN PROFILOITUMISEN VAHVISTAMINEN KILPAILLULLA RAHOITUKSELLA MARRASKUUN 2016 (PROFI 3) HAUN HAKUILMOITUS Haku n auki verkkasiinnissa 26.10. 16.11.2016. Rahitus tteutuu

Lisätiedot

Miten ilmastokysymyksillä on merkitystä viljelijöiden arkeen

Miten ilmastokysymyksillä on merkitystä viljelijöiden arkeen Ilmastnmuuts ja maaseutu hankkeen lppuseminaari Miten ilmastkysymyksillä n merkitystä viljelijöiden arkeen Maanviljelijä Markus Eerla Markus Eerla 11.3.2014 Maanviljelys taustatiedt Markus Eerla Kulutus

Lisätiedot

1. Yleistä. Tavoitteet vuodelle 2016

1. Yleistä. Tavoitteet vuodelle 2016 Timintasuunnitelma 2016 1. Yleistä JyväsRiihi ry n vunna 2000 perustettu maaseudun kehittämisyhdistys eli Leader-ryhmä. Yhdistys aktivi alueen timijita maehtiseen kehittämiseen ja yhteistyöhön. Timinnan

Lisätiedot

ENEGIATEHOKKUUSsopimukset. Energiantuotannon toimenpideohjelma Yhteenveto vuoden 2017 tuloksista

ENEGIATEHOKKUUSsopimukset. Energiantuotannon toimenpideohjelma Yhteenveto vuoden 2017 tuloksista ENEGIATEHOKKUUSspimukset 2017 2025 Energiantutannn timenpidehjelma Yhteenvet vuden 2017 tulksista 1 Sisällys ENERGIANTUOTANNON TOIMENPIDEOHJELMA 2017 Jhdant Liittymistilanne Liittyneiden määrä Energiatehkkuustimenpiteet

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Toimintamalli muutostilanteessa

REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Toimintamalli muutostilanteessa Rekisterinpitäjän muutkset 1(7) REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Timintamalli muutstilanteessa Ptilasasiakirjan rekisterinpitäjä: alkutilanne Tiet ptilaan hidssa syntyvien asiakirjjen rekisterinpitäjästä tallennetaan

Lisätiedot

Tulityöt: järjestäminen ja suunnittelu

Tulityöt: järjestäminen ja suunnittelu Tulityöt: järjestäminen ja suunnittelu 2012 Tulitöitä vat kaikki työt, jssa n syttymän aiheuttaja (esim. kipinöinti, hitsaus, avtuli, kuuma ilma) sekä ympäristössä leva palvaara Tulityökrtti ei le lakisääteinen,

Lisätiedot

Tämä ruutu näkyy ainoastaan esikatselutilassa.

Tämä ruutu näkyy ainoastaan esikatselutilassa. FINLAND_Decisin_Making_March_3_4cuntry_study(1) Tämä kysely n sa neljän maan vertailututkimusta, jssa tutkitaan päätöksenteka lastensujelussa Nrjassa, Sumessa, Englannissa ja Yhdysvallissa. Samat kysymykset

Lisätiedot

CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. 1. Hallituksen tehtävien ja toiminnan perusta. 2. Hallituksen kokoonpano ja valintamenettely

CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. 1. Hallituksen tehtävien ja toiminnan perusta. 2. Hallituksen kokoonpano ja valintamenettely CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS 1. Hallituksen tehtävien ja timinnan perusta Hallituksen tehtävät ja timintaperiaatteet perustuvat Sumen lainsäädäntöön, erityisesti sakeyhtiölakiin ja arvpaperimarkkinalakiin

Lisätiedot

VIRIILI KUHMOINEN STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT

VIRIILI KUHMOINEN STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT VIRIILI KUHMOINEN Kuhmisissa n luntaista elinvimaa, tekemistä ja laadukkaita palveluita ihmisille ja yhteisöille. Kuhmisten tunnetusti lunnnkauniissa ympäristössä arki ja vapaa-aika sujuvat sekä yhteydet

Lisätiedot

Yhteistyösopimus Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikka tutkimus- ja yhteistyöohjelman toteuttamisesta vuosina 2015 2018

Yhteistyösopimus Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikka tutkimus- ja yhteistyöohjelman toteuttamisesta vuosina 2015 2018 Yhteistyöspimus Kaupunkitutkimus ja metrpliplitiikka -tutkimus- ja yhteistyöhjelman tteuttamisesta vusina 2015 2018 Yhteistyöspimus Kaupunkitutkimus ja metrpliplitiikka tutkimus- ja yhteistyöhjelman tteuttamisesta

Lisätiedot

Uniapneaoireyhtymää sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit

Uniapneaoireyhtymää sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Uniapneaireyhtymää sairastavien aikuisten kuntutuskurssit, sittaiset perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital

Lisätiedot

Suomi 100 -tukiohjelma

Suomi 100 -tukiohjelma Sumi 100 -tukihjelma 1. Tavitteet Sumen valtillisen itsenäisyyden satavutisjuhlavutta vietetään vunna 2017. Valtineuvstn kanslian asettama Sumi 100 -hanke vastaa juhlavuden hjelman rakentamisesta. Ohjelman

Lisätiedot

Leena Suurpää, Nuorisotutkimusverkosto (Nuorisotutkimusseura ry.), puheenjohtaja Katariina Soanjärvi, Humanistinen ammattikorkeakoulu, sihteeri

Leena Suurpää, Nuorisotutkimusverkosto (Nuorisotutkimusseura ry.), puheenjohtaja Katariina Soanjärvi, Humanistinen ammattikorkeakoulu, sihteeri 1 Nuristyön kehittämisverkst MUISTIO 4/2010 Kkus: Krdinaatiryhmän kkus Aika: ti 30.11.2010 kl 13.00 15.55 Paikka: Läsnä: DIAK (etelä), Järvenpää Päivi Harinen, Itä-Sumen ylipist (YUNET) Elna Hirvnen, Tampereen

Lisätiedot

20.6.2011. Hankinnasta on julkaistu ennakkoilmoitus HILMA- palvelussa 10.5.2011.

20.6.2011. Hankinnasta on julkaistu ennakkoilmoitus HILMA- palvelussa 10.5.2011. SUOJAVAATEPALVELUHANKINTA Peruspalvelukeskus Oiva liikelaits kuuluu Hlllan kunnan rganisaatin ja tuttaa ssiaali- ja perusterveydenhullnpalvelut yhteistiminta-alueen kuntien (Asikkala, Hllla, Hämeenkski,

Lisätiedot

SPL TAMPEREEN PIIRI: SEURATUTOROINTI

SPL TAMPEREEN PIIRI: SEURATUTOROINTI SPL TAMPEREEN PIIRI: SEURATUTOROINTI Tampellan esplanadi 6, 33100 Tampere, puh. 010 841 1880, fax 010 841 1888, www.pallliitt.fi/tampere Jaettu vastuu auttaa yhteisöä kehittymään Ihmisyhteisöt rakentuvat

Lisätiedot

Kärkihanke 1 Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI) Palvelusetelikokeilu -osahankkeen laajennus Sitra Vuokko Lehtimäki, hankepäällikkö, STM

Kärkihanke 1 Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI) Palvelusetelikokeilu -osahankkeen laajennus Sitra Vuokko Lehtimäki, hankepäällikkö, STM Kärkihanke 1 Palvelut asiakaslähtöisiksi (PASI) Palvelusetelikkeilu -sahankkeen laajennus Sitra 13.10.2017 Vukk Lehtimäki, hankepäällikkö, STM 1 Palvelusetelikkeilujen mahdllisuus laajentua Kärkihankkeen

Lisätiedot

Etelä-Savon alueen arvio kulttuurin ja luovan talouden toimintaedellytyksistä 2013: kolmas sektori Etelä-Savossa vuosina 2009-2013

Etelä-Savon alueen arvio kulttuurin ja luovan talouden toimintaedellytyksistä 2013: kolmas sektori Etelä-Savossa vuosina 2009-2013 7.2.2014 Opetus- ja kulttuuriministeriö Kirsi Kaunisharju Sähköp. kirsi.kaunisharju@minedu.fi Arvi kulttuurin ja luvan taluden timintaedellytyksistä 2013, hjeistus 7.11.2013 Etelä-Savn alueen arvi kulttuurin

Lisätiedot

Miksi suomalaisten syntyvyys on alhaista?

Miksi suomalaisten syntyvyys on alhaista? Miksi sumalaisten syntyvyys n alhaista? Ehkäisyvälineet Naisten kulutusajan pidentyminen Krkea aviitumisikä krkea synnyttämisikä, mikä heikentää hedelmällisyyttä eivätkä naiset enää ehdi tehdä mnta lasta

Lisätiedot

Basware Konsernitilinpäätös Forum Ajankohtaista pörssiyhtiön raportoinnissa

Basware Konsernitilinpäätös Forum Ajankohtaista pörssiyhtiön raportoinnissa Basware Knsernitilinpäätös Frum Ajankhtaista pörssiyhtiön raprtinnissa 16.5.2013 Samuli Perälä, KHT Ajankhtaista pörssiyhtiön raprtinnissa Arvpaperimarkkinalain muuts Mitä tieta tilinpäätöksessä n annettava

Lisätiedot

Ajankohtaista europarlamentista. Bioenergiapäivät 29.11.2013 Eija-Riitta Korhola, MEP

Ajankohtaista europarlamentista. Bioenergiapäivät 29.11.2013 Eija-Riitta Korhola, MEP Ajankhtaista eurparlamentista Bienergiapäivät 29.11.2013 Eija-Riitta Krhla, MEP Sisältöä Bienergian kestävyyskriteereistä EU:n energia- ja ilmastplitiikka 2030 mututumassa EU:n päästökaupan ajankhtaiset

Lisätiedot

HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008

HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008 1(5) HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008 YLEISTÄ Liikunnallisen iltapäivätiminnan kehittämishankkeiden tukemiseen liittyviä valtinavustuksia jaettaessa

Lisätiedot

Autismia sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit

Autismia sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Autismia sairastavien lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital Autismia

Lisätiedot

Yhdessä lapsen parhaaksi järjestöt ja seurakunnat perhekeskustoimintaa kehittämässä Seminaari Helsingissä 10/2015

Yhdessä lapsen parhaaksi järjestöt ja seurakunnat perhekeskustoimintaa kehittämässä Seminaari Helsingissä 10/2015 Yhdessä lapsen parhaaksi järjestöt ja seurakunnat perhekeskustimintaa kehittämässä Seminaari Helsingissä 10/2015 KOOSTE SEMINAARIPÄIVÄN HAVAINNOISTA JA TULOKSISTA Kirjaukset: Tm Tarvainen, tm.tarvainen@ajatustal.fi

Lisätiedot

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit, osittaiset perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Aspergerin ireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien aikuisten kuntutuskurssit, sittaiset perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän

Lisätiedot

Liikkujan polku -verkosto

Liikkujan polku -verkosto Liikkujan plku -verkst Oletk kskaan miettinyt? Sinä teet, minä teen Visik tekemisiä yhdistää ja saada ismpia tulksia aikaiseksi? Khderyhmä tiedssa, kanavat kunnssa Keneltä löytyisi sisältöjä? Yksinäistä

Lisätiedot

M U U TO S TA L A A D U N E H D O I L L A W W W. A R T E R. F I

M U U TO S TA L A A D U N E H D O I L L A W W W. A R T E R. F I M U U TO S TA L A A D U N E H D O I L L A Auditintien painpisteitä Jussi Misi, Qualitas Fennica / Arter Oy 01/2018 09/2015 Auditinnin missi selväksi: Tutkitaan jhtamisjärjestelmän riittävyyttä ja spivuutta

Lisätiedot

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit

Aspergerin oireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Aspergerin ireyhtymää ja ADHD:ta sairastavien lasten ja nurten speutumisvalmennuskurssit, perhekurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan

Lisätiedot

DNA OY:N LAUSUNTO KUSTANNUSSUUNTAUTUNEEN HINNAN MÄÄRITTELYYN SOVELLETTAVASTA MENETELMÄSTÄ SUOMEN TELEVISIOLÄHETYSPALVELUIDEN MARKKINALLA

DNA OY:N LAUSUNTO KUSTANNUSSUUNTAUTUNEEN HINNAN MÄÄRITTELYYN SOVELLETTAVASTA MENETELMÄSTÄ SUOMEN TELEVISIOLÄHETYSPALVELUIDEN MARKKINALLA 1 (6) Vivi 1110/230/2013 DNA OY:N LAUSUNTO KUSTANNUSSUUNTAUTUNEEN HINNAN MÄÄRITTELYYN SOVELLETTAVASTA MENETELMÄSTÄ SUOMEN TELEVISIOLÄHETYSPALVELUIDEN MARKKINALLA [Liikesalaisuudet merkitty hakasulkein]

Lisätiedot

Kehittämistehtävän aihe PaKaste - työskentelyjakso 2011

Kehittämistehtävän aihe PaKaste - työskentelyjakso 2011 Kehittämistehtävän aihe PaKaste - työskentelyjaks 2011 Tekijät : Anja Akujärvi Päivämäärä: 7.9.2011 Sisällysluettel 1. Jhdant 2. Inarin kunnan työskentelyjaksn aihe / sisältö 3. Tavite 4. Tteutus 5. Tulkset

Lisätiedot

82136257 Parikkalan kunta. Koirniemen osayleiskaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 19.11.2013. 1. Osayleiskaava-alue

82136257 Parikkalan kunta. Koirniemen osayleiskaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 19.11.2013. 1. Osayleiskaava-alue 82136257 Parikkalan kunta Kirniemen sayleiskaava Osallistumis- ja arviintisuunnitelma 19.11.2013 Osallistumis- ja arviintisuunnitelma n lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen liittyvä asiakirja, jssa

Lisätiedot

UUTTA VAHVISTUSTA ASIAKASOHJAUKSEEN

UUTTA VAHVISTUSTA ASIAKASOHJAUKSEEN 1 UUTTA VAHVISTUSTA ASIAKASOHJAUKSEEN Millaisia vat uuden vanhuspalvelulain ja laatususituksen tumat muutstarpeet? Case Hämeenlinna Vukk Lehtimäki, asiakashjausyksikön päällikkö, vs. Khti vanhustyön tulevaisuutta

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistaminen

Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistaminen Opetus- ja kulttuuriministeriö Lausuntpyyntö 18.05.2018 OKM/93/040/2017 Kuntien kulttuuritiminnasta annetun lain uudistaminen Jhdant Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausunta liitteenä levasta muistista

Lisätiedot

Sipoon kunnan rakennusjärjestyksen uudistaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Sipoon kunnan rakennusjärjestyksen uudistaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Osallistumis- ja arviintisuunnitelma Rakennusjärjestyksen muuts Rakennusvalvnta Sipn kunnan rakennusjärjestyksen uudistaminen Osallistumis- ja arviintisuunnitelma (OAS) 1. Mikä rakennusjärjestys n? Rakennusjärjestys

Lisätiedot

Aloite toimitusvelvollisen myyjän taseselvitystavan muuttamisesta

Aloite toimitusvelvollisen myyjän taseselvitystavan muuttamisesta SÄHKÖKAUPPA ALOITE 1(5) Heinimäki, Leht 19.6.2014 Työ- ja elinkeinministeriö Art Rajala Alite timitusvelvllisen myyjän taseselvitystavan muuttamisesta Energiatellisuus ry ehdttaa muutsta timitusvelvllisen

Lisätiedot

Jätteen luokittelu kiertotalouden instrumenttina

Jätteen luokittelu kiertotalouden instrumenttina Jätteen lukittelu kierttaluden instrumenttina Alustavia jhtpäätöksiä SYS-päivät, 13.9.2017 Tpi Turunen, Itä-Sumen ylipist / Sumen Ympäristökeskus SYKE UEF // University f Eastern Finland Kierttalus & jätesääntely

Lisätiedot

NOUSIAISTEN KUNTA VESIHUOLLON YHTIÖITTÄMISPALVELUT TARJOUS BDO OY 12.5.2014

NOUSIAISTEN KUNTA VESIHUOLLON YHTIÖITTÄMISPALVELUT TARJOUS BDO OY 12.5.2014 NOUSIAISTEN KUNTA VESIHUOLLON YHTIÖITTÄMISPALVELUT TARJOUS BDO OY 12.5.2014 BDO Oy Vattuniemenranta 2 00210 Helsinki Keskus 020 743 2920 Faksi 020 743 2935 www.bd.fi BDO Oy, a limited liability cmpany

Lisätiedot

FISU (Finnish Sustainable Communities) edelläkävijäkuntien verkoston jäsenyydestä

FISU (Finnish Sustainable Communities) edelläkävijäkuntien verkoston jäsenyydestä HAKEMUS FISU (Finnish Sustainable Cmmunities) edelläkävijäkuntien verkstn jäsenyydestä Kunta Kunnan tiedt / site Puh. www-sivut hakee FISU-verkstn jäsenyyttä situtuen seuraaviin liitteessä 1 esitettyihin

Lisätiedot

7. KRIISIT JA SELVIYTYMINEN URHEILIJAN ELÄMÄSSÄ

7. KRIISIT JA SELVIYTYMINEN URHEILIJAN ELÄMÄSSÄ 39 7. KRIISIT JA SELVIYTYMINEN URHEILIJAN ELÄMÄSSÄ Elämässä tulee vastaan yllättäviä tilanteita ja tapahtumia, tisinaan aivan yllättäenkin ja arvaamattmasti ja ne vievät elämän hetkeksi hämmennyksen ja

Lisätiedot

1. Suomi on kilpailukykyinen toimintaympäristö metsiin perustuville liiketoiminnoille

1. Suomi on kilpailukykyinen toimintaympäristö metsiin perustuville liiketoiminnoille 1. Sumi n kilpailukykyinen timintaympäristö metsiin perustuville liiketiminnille 1.1 Metsäala kasvaa, alan yritykset uudistuvat sekä uusia ja kasvuyrityksiä kehittyy Tavitteet: Mittarit: Lähtötast (2012):

Lisätiedot

Strategisen tutkimuksen neuvoston alustavat, julkista kuulemista varten tuotetut teema-aloitteet (2014)

Strategisen tutkimuksen neuvoston alustavat, julkista kuulemista varten tuotetut teema-aloitteet (2014) 1 (5) Strategisen tutkimuksen neuvstn alustavat, julkista kuulemista varten tutetut teema-alitteet (2014) Jhdant Maailmassa tapahtuu rajuja mullistuksia, jtka vaikuttavat Sumeen, sumalaisiin ja Sumessa

Lisätiedot

Spectrum kokous 11-12.2.2013, Sturenkatu 2a, Helsinki

Spectrum kokous 11-12.2.2013, Sturenkatu 2a, Helsinki Spectrum kkus 11-12.2.2013, Sturenkatu 2a, Helsinki Yleiset ajatukset ja ideat Miksi maanne n valinnut kääntää tietyn san Spectrumia? Sumi Kääntää Appendix 1 - Tämä n sitä, mitä Sumen muset tarvitsevat

Lisätiedot

Muistisairauksia sairastavien aikuisten sopeutumisvalmennuskurssit, parikurssit

Muistisairauksia sairastavien aikuisten sopeutumisvalmennuskurssit, parikurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Muistisairauksia sairastavien aikuisten speutumisvalmennuskurssit, parikurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän timital speutumisvalmennuskurssi,

Lisätiedot

Muistilistan tarkoitus: Valvotaan lain toteutumista sekä tavoitteiden, toimenpiteiden ja koulun tasa-arvotyön seurantamenettelyn laatua.

Muistilistan tarkoitus: Valvotaan lain toteutumista sekä tavoitteiden, toimenpiteiden ja koulun tasa-arvotyön seurantamenettelyn laatua. Muistilista tasa-arvtyön laadunvalvntaan Muistilistan tarkitus: Valvtaan lain tteutumista sekä tavitteiden, timenpiteiden ja kulun tasa-arvtyön seurantamenettelyn laatua. Jhdant: Muistilistat timivat usein

Lisätiedot

Artikkeleita. Elintarvike- ja metsäketju Suomen kansantaloudessa 1. OSMO FORSSELL Emeritusprofessori Oulun yliopisto. 1 Elintarvikeketju ja metsäketju

Artikkeleita. Elintarvike- ja metsäketju Suomen kansantaloudessa 1. OSMO FORSSELL Emeritusprofessori Oulun yliopisto. 1 Elintarvikeketju ja metsäketju Kansantaludellinen aikakauskirja - 94. vsk. - 2/1998 Artikkeleita Elintarvike- ja metsäketju Sumen kansantaludessa 1 OSMO FORSSELL Emeritusprfessri Oulun ylipist Pans-tutstaulukk ja siitä mudstettu malli

Lisätiedot

Järviruoko energiaksi, vesien tila paremmaksi Pohjois-Karjalassa (JÄREÄ-hanke)

Järviruoko energiaksi, vesien tila paremmaksi Pohjois-Karjalassa (JÄREÄ-hanke) Järviruk energiaksi, vesien tila paremmaksi Phjis-Karjalassa (JÄREÄ-hanke) Kuva Eemil Tlvanen 13.6.2013 Jensuun Tiedepuist, Jensuu Ilna Jensuu Sumen ympäristökeskus, Jensuun timipaikka Järviruk energiaksi,

Lisätiedot

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy?

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? Ongelma : Mistä jihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Miten vidaan pelata algritmisesti? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Onk mahdllista pelata ptimaalisesti? 0-0 Lasse

Lisätiedot

YLEISTAVOITTEET 21.12.2010

YLEISTAVOITTEET 21.12.2010 YLEISTAVOITTEET 21.12.2010 Kaupunkiseutua (kk rakennemallin aluetta) kskevat yleistavitteet Aluerakenteella vastataan glbalisaatin mukanaan tumiin haasteisiin ja tetaan humin maakunnan asema Itämeren alueella

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESIOPETUKSESSA (POL 16, 16a, 17, 17a )

KOLMIPORTAINEN TUKI ESIOPETUKSESSA (POL 16, 16a, 17, 17a ) KOLMIPORTAINEN TUKI ESIOPETUKSESSA (POL 16, 16a, 17, 17a ) YLEINEN TUKI Yleinen tuki n jkaiselle lapselle annettavaa esipetusta, jssa hänen yksilölliset tarpeensa ja ppimisedellytyksensä humiidaan yhteistyössä

Lisätiedot

Lausuntopyyntökysely

Lausuntopyyntökysely SOSIAALI-JA 1 0 TERVEYSMINISTERIÖ Lausuntpyyntökysely Ohjeet: Sähköisessä kyselylmakkeessa vi liikkua edestakaisin painamalla Edellinen- tai Seuraava - painikkeita. Kyselyssä n mahdllista edetä vastaamatta

Lisätiedot

LUKITIETOA JA TAITOA VERKOSTA Hakuaika päättyy 5.6.2009

LUKITIETOA JA TAITOA VERKOSTA Hakuaika päättyy 5.6.2009 LUKITIETOA JA TAITOA VERKOSTA Hakuaika päättyy 5.6.2009 Khderyhmä: Alkupetuksen 1- lukkien pettajat Opettaja vi lisäksi nimetä työkavereistaan 1-2 pettajaa/erityispettajaa seuraamaan verkkluentja Millin:

Lisätiedot

Muistio 1 (5) Tarja Holi. Terveydenhuollon kanteluasioiden käsittelystä Valvirassa. Yleistä

Muistio 1 (5) Tarja Holi. Terveydenhuollon kanteluasioiden käsittelystä Valvirassa. Yleistä Muisti 1 (5) Tarja Hli Terveydenhulln kanteluasiiden käsittelystä Valvirassa Yleistä Sumessa terveydenhulln ammattihenkilöiden ja timintayksikköjen valvnta kuuluu kuudelle itsenäiselle aluehallintvirastlle

Lisätiedot

Vastuukäyttäjän tehtävät

Vastuukäyttäjän tehtävät Vastuukäyttäjän tehtävät 22.3.2013 Satu Hrnbrg Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedte 3/500/2013 Kulutuksen järjestäjä nimeää 2-6 vastuukäyttäjää, jiden tehtäviä vat Perehtyminen rganisaati-, kulutustarjnta-

Lisätiedot

Uusia tapoja arvottaa ja markkinoida metsien ulkoisvaikutuksia (NEWFOREX)

Uusia tapoja arvottaa ja markkinoida metsien ulkoisvaikutuksia (NEWFOREX) Uusia tapja arvttaa ja markkinida metsien ulkisvaikutuksia (NEWFOREX) Art Naskali, Erkki Mäntymaa, Ville Ovaskainen ja Liisa Tyrväinen (METLA) Arvt ja arvttaminen: Arvtiedn tutant LYNET laitksissa 24.5.2012,

Lisätiedot

Akaa: Onnistunut työ tekee hyvää -hankkeen työpaja

Akaa: Onnistunut työ tekee hyvää -hankkeen työpaja 1 Akaa: Onnistunut työ tekee hyvää -hankkeen työpaja muisti aika 23.11.2015 kl 13-16: kahvit nin kl 14.15-14.30 paikka valtuustsali sallistujat lapsiperhepalveluissa timivat Aiemmin n lähetetty (ja löytyvät

Lisätiedot

Hankkeen tavoitteet voidaan jakaa valvonnan tavoitteisiin ja työsuojeluvalvonnan kehittämisen tavoitteisiin.

Hankkeen tavoitteet voidaan jakaa valvonnan tavoitteisiin ja työsuojeluvalvonnan kehittämisen tavoitteisiin. 1 (6) 22.1.2015 Valtakunnallinen kunta-alan työsujelun valvntahanke vusina 2012-2015 ( Turvallinen, terveellinen ja tuttava kuntatyö 2015 ) HANKESUUNNITELMA Tausta Kuntasektrilla n tapahtunut ja tapahtuu

Lisätiedot

E+ liikkuvuushankkeen sopimusasiat. Liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus 2018

E+ liikkuvuushankkeen sopimusasiat. Liikkuvuushankkeiden aloituskoulutus 2018 E+ liikkuvuushankkeen spimusasiat Liikkuvuushankkeiden alituskulutus 2018 Hankespimus ja sen liitteet Hankespimuksen numer Hankenumer EPlusLink-tietkannasta esim. 2018-1-FI-KA102-034323 2018-1-FI-KA116-034641

Lisätiedot

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy?

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? Ongelma : Mistä jihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Miten vidaan pelata algritmisesti? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Onk mahdllista pelata ptimaalisesti? 0-0 Lasse

Lisätiedot

MAL-AIESOPIMUKSEN SEURANTA

MAL-AIESOPIMUKSEN SEURANTA 1 (9) Seutu. ja ympäristötiet VERSIO 8b (Tämä versi n laadittu HSY-asunttimikunnan kkuksen 8.5.2012 perusteella) MAL-AIESOPIMUKSEN SEURANTA 1. Aiespimus Aiespimuslunnksen khdassa X Aiespimuksen seuranta

Lisätiedot

Omaishoitajienkuntoutuskurssit

Omaishoitajienkuntoutuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Omaishitajienkuntutuskurssit Omaishitajien kuntutuskurssit, Omaishitajien kuntutuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän

Lisätiedot

Lapin sosiaalityön kehittämisyksikkö, 1. kehittämisseminaari, MUISTIO

Lapin sosiaalityön kehittämisyksikkö, 1. kehittämisseminaari, MUISTIO Lapin ssiaalityön kehittämisyksikkö, 1. kehittämisseminaari, MUISTIO - Trstai 17.8.2006 kl 10 15 - Lapin ylipist, ls 21, Rvaniemi - Läsnä 25 henkilöä: Kaisa Kstam-Pääkkö, Asta Niskala, Maarit Pirttijärvi,

Lisätiedot

11139/15 1 DPG LIMITE FI

11139/15 1 DPG LIMITE FI Eurpan uninin neuvst Bryssel, 12. lkakuuta 2015 (OR. en) 11139/15 LIMITE CO EUR-PREP 38 ILMOITUS Lähettäjä: Neuvstn pääsihteeristö Vastaanttaja: Neuvst Asia: Eurppa-neuvst (15. ja 16. lkakuuta 2015) Ehdtus

Lisätiedot

ENEGIATEHOKKUUSsopimukset. Kuntien energiatehokkuussopimus Yhteenveto vuoden 2017 tuloksista

ENEGIATEHOKKUUSsopimukset. Kuntien energiatehokkuussopimus Yhteenveto vuoden 2017 tuloksista ENEGIATEHOKKUUSspimukset 2017 2025 Kuntien energiatehkkuusspimus Yhteenvet vuden 2017 tulksista 1 Sisällys Kunta-alan energiatehkkuusspimus 2017 Jhdant Liittymistilanne Liittyneiden määrä Energiatehkkuustimenpiteet

Lisätiedot

Koulutustilaisuudessa tehtiin kolme ryhmätyötä. Seuraavassa on koonti ryhmätöiden tuloksista.

Koulutustilaisuudessa tehtiin kolme ryhmätyötä. Seuraavassa on koonti ryhmätöiden tuloksista. EKOTUKIKITOIMINNAN PERUSKOULUTUS OSA II MAANANTAI 13.2.2012 Kulutustilaisuudessa tehtiin klme ryhmätyötä. Seuraavassa n knti ryhmätöiden tulksista. Alussa phdittiin mitä tulee mieleen kestävästä kuluttamisesta.

Lisätiedot

Lasten niveltulehdusta sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit

Lasten niveltulehdusta sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Lasten niveltulehdusta sairastavien speutumisvalmennuskurssit Nurten speutumisvalmennuskurssit, sittaiset t Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012

Lisätiedot

KOKO-RUSSIA TIEDOTTAA Nro 5/2010 1/5

KOKO-RUSSIA TIEDOTTAA Nro 5/2010 1/5 KOKO-RUSSIA TIEDOTTAA Nr 5/2010 KOKO-RUSSIA MUKANA TAPAHTUMISSA KOKO-RUSSIA li mukana Sumi-päivillä Rstv na Dnussa, Etelä-Venäjällä, 17. 19.5. KOKO-RUSSIA verkst kartittaa Venäjän ptentiaalisia yhteistyöalueita.

Lisätiedot

82136257 Parikkalan kunta. Kolmikannan Koirniemen osayleiskaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 22.5.2013. 1. Osayleiskaava-alue

82136257 Parikkalan kunta. Kolmikannan Koirniemen osayleiskaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 22.5.2013. 1. Osayleiskaava-alue 82136257 Parikkalan kunta Klmikannan Kirniemen sayleiskaava Osallistumis- ja arviintisuunnitelma 22.5.2013 Osallistumis- ja arviintisuunnitelma n lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen liittyvä asiakirja,

Lisätiedot

Liikkujan polku mitä, miksi ja miten? #LiikkujanPolku

Liikkujan polku mitä, miksi ja miten? #LiikkujanPolku Liikkujan plku mitä, miksi ja miten? #LiikkujanPlku Liikkujan plku -verkst Oletk kskaan miettinyt? Sinä teet, minä teen Visik tekemisiä yhdistää ja saada ismpia tulksia aikaiseksi? Khderyhmä tiedssa, kanavat

Lisätiedot

Vaaratilanteet - ilmoittaminen ja hyödyntäminen

Vaaratilanteet - ilmoittaminen ja hyödyntäminen 2012 Vaaratilanteet - ilmittaminen ja hyödyntäminen Tilastllisesti yhtä vakavaa tapaturmaa khden sattuu samankaltaisessa työssä: 1 10 30 600 Vakava tapaturma Lievä tapaturma Materiaalivahink Vaaratilanne

Lisätiedot

TORNIONJOEN VESIPARLAMENTTI Vesienhoidon yhteistyöfoorumi Tornionjoen kansainvälisellä vesienhoitoalueella. 22.5.2008 Hotelli Pellonhovi, Pello

TORNIONJOEN VESIPARLAMENTTI Vesienhoidon yhteistyöfoorumi Tornionjoen kansainvälisellä vesienhoitoalueella. 22.5.2008 Hotelli Pellonhovi, Pello TORNIONJOEN VESIPARLAMENTTI Vesienhidn yhteistyöfrumi Trninjen kansainvälisellä vesienhitalueella. 22.5.2008 Htelli Pellnhvi, Pell Osallistujat: Kts. erillinen lista Puheenjhtaja: Jari Pasanen, vesistöpäällikkö,

Lisätiedot

Kv 3/15. Kn 6/15 I MIKSI TEHDÄÄN STRATEGIA? 37 Liite 1. 98 Liite 1

Kv 3/15. Kn 6/15 I MIKSI TEHDÄÄN STRATEGIA? 37 Liite 1. 98 Liite 1 I MIKSI TEHDÄÄN STRATEGIA? Kn 6/15 98 Liite 1 Kv 3/15 37 Liite 1 1. Edellinen strategia Lähimmäisen yhteisö päättyy vuteen 2015. 2. Seurakunta tarvitsee strategiaa, kska se hjaa kaikkea seurakunnan timintaa

Lisätiedot

TAPULIKAUPUNGINTIEN ETELÄPUOLI JA MAATULLIN ALA-ASTEEN YMPÄRISTÖ

TAPULIKAUPUNGINTIEN ETELÄPUOLI JA MAATULLIN ALA-ASTEEN YMPÄRISTÖ Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirast, kirjaam PL 2100 00099 Helsingin kaupunki TAPULIKAUPUNGINTIEN ETELÄPUOLI JA MAATULLIN ALA-ASTEEN YMPÄRISTÖ Tapulikaupunki- Seura ry. esittää seuraavaa: Yleistä

Lisätiedot

Suomen vetovoimaisin opiskelijakunta

Suomen vetovoimaisin opiskelijakunta Sumen vetvimaisin piskelijakunta Strategia 2013-2015 1 Sisällys 1. JOHDANTO... 3 2. MISSIO JA VISIO... 3 2.1.Missi... 3 2.2.Visi... 4 3. PAINOPISTEET... 4 3.1. Erinmaiset palvelut... 4 3.2. Osaavat ja

Lisätiedot

TiEDoTE. VUoSikErTomUS. EU:n TaloUSarVio VarainhoiToVUoDEllE 2007. EUrooPan TilinTarkaSTUSTUomioiSTUin

TiEDoTE. VUoSikErTomUS. EU:n TaloUSarVio VarainhoiToVUoDEllE 2007. EUrooPan TilinTarkaSTUSTUomioiSTUin EUrPan TilinTarkaSTUSTUmiiSTUin VUSikErTmUS EU:n TalUSarVi VarainhiTVUDEllE 2007 TiEDTE Sisältää tietja myös Eurpan kehitysrahastja kskevasta vusikertmuksesta JOHDANTO Eurpan tilintarkastustumiistuin

Lisätiedot

OHJE POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEEN KOULUSSA

OHJE POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEEN KOULUSSA elkuu 2015 OHJE POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEEN KOULUSSA OPPILAAN SÄÄNNÖLLISEN KOULUNKÄYNNIN TURVAAMINEN JA TUKEMINEN Kulun aikuisten tehtävä n tukea tasapulisesti jkaista ppilasta tämän kasvussa ja kehityksessä

Lisätiedot

kriisiviestintäohjeistus esimiehille

kriisiviestintäohjeistus esimiehille . Espn kaupungin 11.2.2009 kriisiviestintähjeistus esimiehille 1 (5) Espn kriisiviestintähje esimiehille Kun ikävää sattuu Pelasta ja varita välittömässä vaarassa levia. Estä lisävahinkjen syntyminen.

Lisätiedot

Muurikkalan osayleiskaavan 2. vaihe

Muurikkalan osayleiskaavan 2. vaihe MIEHIKKÄLÄN KUNTA Muurikkalan sayleiskaavan 2. vaihe arviintisuunnitelma FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 68789-P21395 arviintisuunnitelma I (I) Salmaa Kristina / Reinikainen Kuisma Sisällysluettel 1 Suunnittelualue...

Lisätiedot

kohde 114, Vuohisaaren syväsataman asemakaavan muutos ja laajennus

kohde 114, Vuohisaaren syväsataman asemakaavan muutos ja laajennus Savnlinnan kaupunki Khde 114, Vuhisaaren syväsataman asemakaavan muuts ja laajennus, Savnlinnan kaupunki khde 114, Vuhisaaren syväsataman asemakaavan muuts ja laajennus Osallistumis- ja arviintisuunnitelma

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan johtaminen. Saara Jäämies Salo

Vapaaehtoistoiminnan johtaminen. Saara Jäämies Salo + Vapaaehtistiminnan jhtaminen Saara Jäämies Sal 14.3.2017 + Kuka len? Saara Jäämies Helsingin kaupunginkansliassa vapaaehtistiminnan mallin prjektisuunnittelija Vapaaehtis- ja kansalaistiminnan kehittäjä

Lisätiedot

Hyvinvoinnin tietotuotanto apunasi Pohjanmaan hyvinvoinnin ja tiedolla johtamisen kehittämisessä

Hyvinvoinnin tietotuotanto apunasi Pohjanmaan hyvinvoinnin ja tiedolla johtamisen kehittämisessä 29.4.2014 Hyvinvinnin tiettutant apunasi Phjanmaan hyvinvinnin ja tiedlla jhtamisen kehittämisessä Hyvinvintia ja terveyttä kskevan päätöksenten, jhtamisen ja kehittämisen tueksi n Phjanmaalla käynnistetty

Lisätiedot

LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISEEN JA YRITYKSEN MUUTOSTILANTEISIIN LIITTYVÄT PALVELUT

LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISEEN JA YRITYKSEN MUUTOSTILANTEISIIN LIITTYVÄT PALVELUT TARJOUSPYYNTÖ 1(4) LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISEEN JA YRITYKSEN MUUTOSTILANTEISIIN LIITTYVÄT PALVELUT Lestijärven kunta Kaustisen seutukunta ja sen hallinnima InnKas -prjekti (S 12115) tarjaa prjektissa mukana

Lisätiedot

NOUSIAISTEN KUNTA VESIHUOLLON YHTIÖITTÄMISPALVELUT TARJOUS BDO OY 16.9.2015

NOUSIAISTEN KUNTA VESIHUOLLON YHTIÖITTÄMISPALVELUT TARJOUS BDO OY 16.9.2015 NOUSIAISTEN KUNTA VESIHUOLLON YHTIÖITTÄMISPALVELUT TARJOUS BDO OY 16.9.2015 BDO Oy Vattuniemenranta 2 00210 Helsinki Keskus 020 743 2920 Faksi 020 743 2935 www.bd.fi BDO Oy, a limited liability cmpany

Lisätiedot

Nykyisten järjestelmien kehittämistarpeet

Nykyisten järjestelmien kehittämistarpeet Nykyisten järjestelmien kehittämistarpeet TOVA 28.2.2014 Vakuusjärjestelmän kehittäminen: lemassa levat vakuudet (1) Kattavuuden arviinti YSL 43 a ja KaivsL 108 Muut timintaa kskevat mahd. vakuusvelvitteet

Lisätiedot

MUTKAPOLUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 12.8.2013 31.5.2014. Auringonpilkkujen ryhmä. Päivänsäteiden ryhmä

MUTKAPOLUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 12.8.2013 31.5.2014. Auringonpilkkujen ryhmä. Päivänsäteiden ryhmä MUTKAPOLUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 12.8.2013 31.5.2014 Auringnpilkkujen ryhmä Päivänsäteiden ryhmä 1. YKSIKKÖ Mutkaplun päiväkti n Rajamäen uusin ja suurin 5-ryhmäinen päiväkti, jka

Lisätiedot

Aktia-konsernin palkka- ja palkkioselvitys

Aktia-konsernin palkka- ja palkkioselvitys Aktia-knsernin palkka- ja palkkiselvitys Tämä selvitys nudattaa hallinnintikdin (1.10.2010) susitusta 47, jnka mukaan Aktian tulee selvittää Aktia Pankki Oyj:n (Aktia) timitusjhtajalle, muulle knserninjhdlle,

Lisätiedot

KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen

KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja piskelijahulln palvelurakenteen ja laadun kehittäminen Oppilashult ja turvallisuuden edistäminen Kdin ja kulun yhteistyö Heidi Peltnen, petusneuvs 29.9.2010,

Lisätiedot

Tämä liite täydentää sopimuksessa määriteltyjä ehtoja tuen käyttämisestä hankkeen eri kululuokissa. Nämä tarkennukset löytyvät II osasta.

Tämä liite täydentää sopimuksessa määriteltyjä ehtoja tuen käyttämisestä hankkeen eri kululuokissa. Nämä tarkennukset löytyvät II osasta. FIN_Annex III_mnbeneficiary_v20140604.dc KA 1 Yleissivistävälle kulutukselle LIITE III TALOUS- JA SOPIMUSSÄÄNNÖT I. JOHDANTO Tämä liite täydentää spimuksessa määriteltyjä ehtja tuen käyttämisestä hankkeen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/7 28.04.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/7 28.04.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) 7 Perhekeskuspiltin valmistelutilanne HEL 2015-004845 T 06 00 00 Päätösehdtus Esittelijän perustelut päättää merkitä tiedksi perhekeskuspiltin valmistelun tilanteen.

Lisätiedot

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNÖT

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNÖT FINvs3_Annex III_mnbeneficiary_updated_with_v300714.dc KA 1 Yleissivistävälle kulutukselle I. JOHDANTO LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNÖT Tämä liite täydentää spimuksessa määriteltyjä ehtja tuen käyttämisestä

Lisätiedot

Pihlajalinna julkistaa suunnitellun listautumisantinsa merkintähinnan alustavan hintavälin

Pihlajalinna julkistaa suunnitellun listautumisantinsa merkintähinnan alustavan hintavälin PIHLAJALINNA OY YHTIÖTIEDOTE 22.5.2015, KLO 13.30 EI JULKISTETTAVAKSI TAI LEVITETTÄVÄKSI, SUORAAN TAI VÄLILLISESTI, YHDYSVALLOISSA AUSTRALIASSA, KANADASSA, HONGKONGISSA, JAPANISSA, SINGAPORESSA, ETELÄ-

Lisätiedot

Kuntien vammaisneuvostojen työpaja

Kuntien vammaisneuvostojen työpaja Kuntien vammaisneuvstjen työpaja 31.10.2018 Yhteenvet: 1. Maakunnan vammaisneuvstn asettaminen Mitä näkökulmia maakunnan vammaisneuvstn kknpanssa tulisi humiida? (esim. eri vammaisryhmien sallisuus, kielijakauma,

Lisätiedot

Ystävän apuri. Palveluihin ohjaamisen opasvihko ikäihmisen ystävälle. Ystävätoiminnan alueellisen tuen kehittämisprojekti 2012-

Ystävän apuri. Palveluihin ohjaamisen opasvihko ikäihmisen ystävälle. Ystävätoiminnan alueellisen tuen kehittämisprojekti 2012- Ystävän apuri Palveluihin hjaamisen pasvihk ikäihmisen ystävälle Ystävätiminnan alueellisen tuen kehittämisprjekti 2012- TAVALLISEN IHMISEN TAIDOIN Oppaan sisällöstä: Opas n tarkitettu Punaisen Ristin

Lisätiedot

PROJEKTISUUNNITELMA 26.4.2010

PROJEKTISUUNNITELMA 26.4.2010 1 Tarjuspyyntö, LIITE 4. NAANTALIN STRATEGISEN YLEISKAAVA PROJEKTISUUNNITELMA 26.4.2010 Tämä prjektisuunnitelma sittaa mm. strategisen yleiskaavan tarpeellisuuden, kuinka laatimisprsessi n tarkitus viedä

Lisätiedot