Hahmotetaan tätä tavaran luomistyön ja sen valmistamisesta maksamisen välistä suhdetta seuraavilla yksinkertaisilla kaavoilla.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hahmotetaan tätä tavaran luomistyön ja sen valmistamisesta maksamisen välistä suhdetta seuraavilla yksinkertaisilla kaavoilla."

Transkriptio

1 Velan puhdistava vaikutus Saska Heino 1. Alkusanat Velka on loppu ja alku. Šiva ja Vishnu. Tuotantotavan lopettaja, mutta myös sen olemassaolon uusintaja. Kapitalistinen tuotantotapa, jota ilmentää [y]leisen voiton suhdeluvun etenevä tendenssi laskemiseen 1 sisältää aina mahdollisuuden niin mahtavien voittojen kuin velkojenkin kasaamiseen. Juuri kasautuminen riippumatta siitä, mikä kasautuu on kapitalismille tyypillinen piirre. Kuin vetovoima, jonka välittäjänä kappaleiden välillä toimii Higgsin bosoni, vetää varallisuus muuta varallisuutta puoleensa rahan avulla. Raha on kasautumisen välittäjähiukkanen. Raha kasautuu harvojen käsiin, mutta näistä käsistä raha myös jakautuu muille. Ei pyyteettä eikä vastikkeetta, vaan velkana. Koron avulla tämä velka palauttaa itsensä kasvaneessa muodossa. Tämä kasvu ei tapahdu itsestään, vaan edellyttää, että rahan lainaaja harjoittaa sen avulla tuotantoa eli ostaa lainallaan pääomaa C, joka koostuu tekijöistä c + v eli kiinteästä ja vaihtelevasta pääomasta, joista jälkimmäinen tunnetaan myös työvoimana. Rahan antolainaajan eli rahakapitalistin ja sen ottolainaajan, tuotantokapitalistin, suhde on kiinteä. Tuotantoa ei voi harjoittaa ilman alkupääomaa tässä C:tä eikä velkaa maksaa takaisin ilman tuotannon hedelmien, tavaroiden, myyntiä. Myös annetun rahalainan kasvu koron i avulla edellyttää tätä tuotantoa. Mikäli tuotantokapitalistilla ei ole tavaroidensa myynnin jälkeen käytettävissään enemmän rahaa kuin ennen niiden valmistusta, ei hän ole kykeneväinen maksamaan rahakapitalistille. 2. Teoriaa Hahmotetaan tätä tavaran luomistyön ja sen valmistamisesta maksamisen välistä suhdetta seuraavilla yksinkertaisilla kaavoilla. M C M '=M+m (1.1.) kuvaa, miten raha M laajenee tavarana C olonsa kautta M':ksi, joka puolestaan kertoo, miten alkuperäinen raha M on C:n myynnin kautta kasvanut suuremmaksi summaksi. 1 Marx 1980, 216.

2 D M D '=D+i (1.2.) kuvaa puolestaan, miten rahakapitalistin lainaama summa D kasvaa tuotantokapitalistin rahana olon kautta D':ksi, jonka osatekijät ovat alkuperäinen velka D + korko i. Tiedetään Marxin työarvoteorian kautta, että vain C = c + v:n toinen osatekijä, v, voi luoda uutta arvoa tuotannossa. Tämä v on työvoima, jonka työstään saamaa korvausta v kuvaa. Tämä uusi arvo tunnetaan nimellä lisäarvo ja sitä kuvataan kirjaimella s. Lisäarvo on arvoa, joka ei kulu kiinteän pääoman c uusintamiseen eikä vaihtelevan pääoman v palkkoihin. Koska c ei voi uusintaa itseään toisin kuin v, se voi vain kuolettaa arvonsa kulumisen kautta. Siksi v on ainoa osatekijä C:stä, joka voi tehdä enemmän työtä kuin oman palkkansa, v:n, verran. Tiedetään myös, että M:llä ostetun C:n tuote on tavara, jota kuvataan tässä kirjaimella w. Koska w on tavara, joka on myytävä M:n laajentumiseksi M':ksi, ja koska M' on D':n edellytys, on w:stä saatava enemmän rahaa kuin sen tuottamiseen on sijoitettu M:nä. Voidaan sanoa, että w:tä kohtaan kohdistuvat paineet ovat suuret mikäli w:n ei onnistu myyntinsä kautta palauttaa tuotantokapitalistille summaa M', ei tuotantokapitalistikaan voi palauttaa rahakapitalistille summaa D'. Tavara w jaetaan osatekijöihin w=c+v+s, (1.3.) jolloin on mahdollista sanoa, että c:n ollessa sen oston jälkeen annettu tekijä, voidaan tuotannon aikana vaikuttaa ennen kaikkea v:n ja s:n väliseen suhteeseen. Sanotaankin, että tuotantokapitalistin pääoman C = c + v kokoonpano on ratkaiseva tekijä sille, miten suuri uuden arvon eli lisäarvon s suhde on tuotantokapitalistin korvattaviin kustannuksiin c + v. 2 Katsotaan pääoman kokoonpanon merkitystä lisäarvon s tuotannolle seuraavassa taulukossa. C c v s s' p' I ,00% 75,00% II ,00% 50,00% III ,00% 25,00% Nähdään, että suhde c:v on ratkaiseva s:n suuruudelle, kun s' eli lisäarvon suhdeluku s '= s v on annettu 100 % eli vaihteleva pääoma, työvoima, v käyttää yhtä suuren osan työajastaan palkkansa arvoisen summan (25 75v) kuin palkkansa ylittävän summan (25 75s) tuottamiseen. Toisin sanoen 2 Tämä edellyttää, että lisäarvon suhdeluku s' ei muutu.

3 suhde työvoiman palkan v ja lisäarvon s välillä on aina s:v. Yksinkertaistetaan asioita ajattelemalla, että w:n myynnistä ei koidu mitään vaihdantakustannuksia, jotka liittyvät yleensä kauppaan, kuljetukseen ja markkinointiin eli tavaran kohdentamiseen kuluttajille. Näin ollen w(i) = 25c + 75v + 75s = 175w ja jos w = p eli tavaran arvo w on yhtä kuin sen hinta p, niin tuotantokapitalistin on saatava tavaransa myynnistä takaisin hinta 175p. Koska summasta 175p on korvattava 25c + 75v = 100C, jää jäljelle lisäarvo 75s. Kun tämä lisäarvosumma 75s jaetaan kokonaispääomalla 100C, saadaan voiton suhdeluku p'= s C, joka on tapauksessa I = 75 %. Se miten rahakapitalistin myöntämä velka D, joka tuotantokapitalistin käsissä on rahapääomaa M, muuntuu pääomaksi C ja lopulta tavaraksi w, on prosessi, jota kuvataan kaavalla D M C c v w s M ' D ' p. (1.4.) Havaitaan, että velka D laajenee tuotannon kautta M':ksi, josta taasen vähennetään D'. Mikäli M' on suurempi kuin D', tekee tuotantokapitalisti voittoa p. Mikäli voiton suhdeluku p' on kuitenkin liian pieni ja siten tavaran w myynnistä saatava summa M' on pienempi kuin D', on tuotantokapitalistilla ongelmia selvitä velastaan. Tarkastellaan seuraavaksi yksinkertaista taulukkomallia, jossa otetaan w:n tuotannon lisäksi huomioon D':n maksusta aiheutuvat seuraamukset. Taulukossa ei yksinkertaisuuden nimissä oteta huomioon w:n vaihdannasta aiheutuvia kustannuksia, vaan oletetaan jälleen, että w:n lisäarvo s palautuu markkinoilta takaisin tuotantokapitalistille vailla kauppakapitalistin välikättä. Vuosi D i C c v s s' p' s (D + i) G p ,00% 50,00% , ,00% 50,00% -7, ,75 0, ,00% 50,00% 41,86 50,00% 20, ,93 29,07 29,07 100,00% 29,07% 29,07 50,00% 14, ,47 14,53 14,53 100,00% 14,53% 14,53 50,00% 7, ,74 7,26 7,26 100,00% 7,26% 7,26 50,00% 3,63 Taulukossa on esitetty kuuden vuoden mittainen tuotantojakso, joka alkaa ensimmäisenä vuonna velanotolla D = 100. D:n korko on tässä kiinteä eli i = 5 %. Tuotantokapitalisti ostaa D:llä C:n, jonka suuruus on niin ikään = 100. C jakautuu puolestaan osatekijöihin c = 50 ja v = 50. Lisäarvon suhdeluvun s' ollessa = 100 %, tuottaa v aina yhtä paljon lisäarvoa s kuin palkkaansa vastaavaa arvosummaa v. Toisin sanoen suhde s:v on jälleen oletettu 1:1:ksi. Yleinen laskukaava tälle taulukolle on w (c+v)=s s ( D+i+G)= p (1.5.)

4 eli tuotannossa syntyneen tavaran w = c + v + s myynnistä jäljelle jäävästä arvosta s on vähennettävä vielä velanhoito- ja investointikustannukset ennen kuin se voi toimia voittona p. Vuosina 1 3 pääoman kokoonpano C = c + v ei muutu, jolloin voiton suhdeluku p' pysyy samana (p' = 50 %). Sarake s (D + i) kuvaa velan lyhennyskustannuksia suhteessa lisäarvoon s. G tarkoittaa investointiastetta s:sta eli sitä, kuinka suuri osa s:sta investoidaan uudelleen tuotantoon. Viimeinen sarake p taasen kertoo, kuinka paljon lisäarvosta s voidaan jakaa voittoina p investointien G jälkeen. Taulukosta on helppo nähdä, että kiinteään pääomaan c investoiminen vaihtelevan pääoman v sijaan laskee voiton suhdelukua p', kun lisäarvon suhdeluku s '= s v otetaan annettuna eli s' = 100 %. Tämä ei tarkoita, etteikö voiton suhdeluku voisi nousta lisäarvon suhdelukua nostamalla. Tuotannon siirtäminen pienempien työvoimakustannusten maihin voi nostaa s':ää. Samoin s' voi nousta tilanteessa, jossa työvoimalta vaaditaan enemmän työtä palkkansa vastineeksi tuottavuuden noston kautta. Jos kaupankäynti mahdollistaa v:n uusintamis- eli elinkustannusten laskun siten, että vaikkapa tuontiruoka laskee ruuan hintaa kotimarkkinoilla, voi tuotantokapitalisti pitäytyä vaikkapa inflaation mukaisista palkankorotuksista tai yksinkertaisesti laskea työntekijöidensä palkkaa v. Kaikkinensa on kuitenkin hyvä torjua harhakäsitys tuottamattomuudesta laskevan voiton suhdeluvun syynä. Marxin mukaan [v]oiton suhdeluku ei laske siksi, että työ tulee tuottamattomammaksi, vaan siksi, että se tulee tuottavammaksi. 3 Kiinteän pääoman c kasvu mahdollistaa suuremman w:n eli kokonaisarvotuotteen tuottamisen, mutta koska c:n kasvu tarkoittaa myös sen kasvua tavaran arvosta w = c + v + s, on sillä vääjäämättä vaikutuksensa voiton suhdeluvun laskulle, sillä kaavaa p'= s C katsoessa on aina muistettava, että C = c + v. Myös lisäarvon suhdeluku s '= s v voi kasvaa ilman, että voiton suhdeluku p' kasvaa. Pikemminkin päinvastoin, sillä [v]oiton suhdeluku laskee Marxin sanojen mukaan siksi, että verrattuna käytettyyn pääomaan käytetään ylipäätään suhteellisesti vähemmän työtä eikä siksi, että työläisiä riistetään vähemmän. 4 Edellä esitetty taulukko esittääkin juuri tilannetta, jossa tuotantokapitalisti sijoittaa (G) puolet lisäarvosta s kiinteään pääomaan c. Koska lisäarvon suhdeluku s' ei muutu, vaan on vakio, laskee voiton suhdeluku p' ja tuotantokapitalistin käteen jäävä voitto p. Jos tuotantokapitalistilla olisi velkaa vuonna 6, jolloin p' on enää 7,26 %, olisi hänen huomattavasti hankalampi maksaa takaisin velkaansa D saati sen korkoja i. Tämä voisi johtaa korkeampiin velan riskilisiin, kun rahakapitalisti suojaisi itseään mahdolliselta tuotantokapitalistin maksukyvyttömyydeltä. Yllä olevassa taulukossa esitetty velan takaisinmaksunopeus voidaan laskea logaritmilaskulla, 3 Emt., Emt., 249. D t =log D (1+i) n (1.6.)

5 jossa D t = velan takaisinmaksuaika, 1 = vakio, i = korko (esim. 15 % = 0,15) ja n = korkomaksujen määrä. Katsotaan esimerkkiä, jossa D = 100, i = 15 % ja n = 6. Tulokseksi kaavasta (1.6.) saadaan D t =log100 (1+0,15) 6 4,63. Mitään kaavan (1.6.) kaltaista takaisinmaksua ei tietenkään tapahdu ilman lisäarvon s tuottamista. Tiedetään lisäarvon suhdeluvun s' kautta, että s '= s v. Jos s = p eli kaupan kustannuksia ei oteta huomioon, niin kaavan Δ s=log C (1+s) n (1.7.) avulla voidaan laskea, miten nopeasti pääoma C tuottaa lisäarvoa s tuotantokierrosten n aikana, jotta velka D saadaan maksetuksi. 1 = kaavassa (1.7.) vakio, joka kuvaa luotua arvoa c + v. Jos esimerkiksi C = 100, s = 5 % eli 0,05 ja n = 6, niin Δ s=log 100 (1+0,05) 6 =2, Voiton suhdeluku velan lähde ja päätepiste Edellä esitetyssä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Velan koron ja lisäarvon välinen erotus on varsin selvästi ratkaiseva tuotantokapitalistin selviytymisen kannalta. Samalla s piirtää rajat myös velan korkotuottojen myötä sijoittajien kyvylle laajentaa sijoituskohteidensa rahallista kokonaisarvoa. Velka ja rahapääoma eivät voi elää omaa elämäänsä. Marxin mukaan käsitys, jonka mukaan [raha]pääoma tuottaisi kapitalistisen tuotantotavan pohjalla voittoa toimimatta tuotantopääomana 5 on laajalle levinnyt ja pitkällä aikavälillä vahingollinen. Tähän syynä on rahapääoman pakko toimia tuotantopääomana. Marx jatkaa sanomalla, että todellisen tuotannon ehdot, [so. voitot] määräävät teollisuuskapitalistien rahapääomakysynnän 6. Lainauksen takana oleva järjenjuoksu on yksinkertainen. Mikäli tuotantokapitalisti kykenee myymään tavaransa w ja palauttamaan sen myynnistä itselleen lisäarvoa s niin w:n myyntihinta ylittää kiinteän ja vaihtelevan pääoman (c + v) vaatimat uusintamiskustannukset, eikä hänellä ole tarvetta lainata rahapääomaa. 7 Voiton suhdeluku p' on ratkaiseva raha- ja tuotantopääoman välisen suhteen avaamiseen. Edellä esitetyistä taulukoista selviää, että lisäarvon suhdeluvun s' ollessa vakio ainoa tekijä, joka vaikuttaa voiton suhdelukuun p' on kokonaispääoman C = c + v koostumus. Tärkein kapitalistien välinen kilpailu on kilpailu tuotanto- ja markkinahinnoista. Kilpailijoita matalampi tuotantohinta mahdollistaa matalamman markkinahinnan. Tämä taas voi parantaa tuotantokapitalistin kykyä muuntaa tavaransa w rahaksi (ks. kaava (1.1.)) ilman hävikkiä myymättä jääneistä tavaroista. Hintakilpailu on 5 Emt., Emt., Tämä ei tarkoita, etteikö vaikkapa tuotannon laajentaminen vaatisi lisäarvon s ylittävän määrän rahapääomaa.

6 kilpailua kohti pohjaa kilpailua, jossa tuotantokapitalistit eivät pysty laskemaan kustannushintojaan 8 riittävän nopeasti tuotantohintojensa tahtiin. Tämä on täysin johdonmukaista: kustannushinnat ovat hintoja, jotka tuotantokapitalistin on maksettava ennen tuotantohintojen laskuttamista kauppakapitalisteilta. Vaikka tuotantokapitalisti saisikin laskettua tuotantohintaansa suhteessa kustannushintoihinsa, eivät jälkimmäiset muutu mihinkään. Olisi varsin kieroa, jos tuotantovälineiden ja -pääoman myyjä palkitsisi tuotantokapitalistin siitä, että tämä on onnistunut laskemaan tuotantohintojaan. 9 Hahmotetaan kustannus- ja tuotantohintoja seuraavalla taulukolla. A C c v s s' p' Ω I ,00% 75,00% 175 II ,00% 50,00% 150 III ,00% 25,00% 125 Yllä olevassa taulukossa A = kustannushinta (alfa) ja Ω = tuotantohinta (omega). Havaitaan, että laskeva voiton suhdeluku p' on lisäarvon suhdeluvun s' pysyessä vakiona syyllinen tuotantohinnan laskuun. Taulukko on yksinkertaistettu oletuksella siitä, että tuotantokapitalisti ei kykene laskemaan kokonaispääomansa C arvoa kierrosten I III aikana. Toinen yksinkertaistus on olettaa, että hinnat vastaavat arvoja. Asioita vedetään suoraksi myös olettamalla, että lisäarvon suhdeluku pysyy vakiona eli työvoiman tuottavuus ei muutu. Lopputulos taulukossa on kuitenkin, että tuotantohinta Ω lähestyy kustannushinta A:ta. Taulukoidaan seuraavaksi kolmen eri tuotantokapitalistin hintakilpailua. A C c v s s' p' Ω λ $ I ,00% 25,00% II ,00% 50,00% III ,00% 75,00% Tässä taulukossa A on jälleen kustannushinta ja Ω tuotantohinta. Lisätyt muuttujat ovat λ, jolla tarkoitetaan markkinoilla muodostuvaa keskimääräistä hintaa ja $, jolla kuvataan lisävoittoa tai -tappiota. Havaitaan, että I tekee matalammasta voiton suhdeluvustaan (p' = 25 %) huolimatta lisävoittoa ($ = 25). II saa tavaransa myytyä tuotantohinnallaan ( Ω = 150), sillä se vastaa keskimääräistä markkinahintaa (λ = 150). Ristiriitaiselta Marxin teorian kannalta tuntuu kuitenkin, että tuotantokapitalisti III:n voiton suhdeluku (p' = 75 %) on korkein, mutta hän joutuu silti laskemaan tuotantohintaansa (Ω = 175). Tuotantokapitalisti on tässä tilanteessa pulman edessä, sillä 8 Kustannushinta (cost-price) on tuotantokapitalistin ostohinta, johon hän hankkii pääomansa, tuotannontekijänsä ja työvoimansa. Tuotantohinta (price of production) on puolestaan hänen myyntihintansa, jolla hän siirtää tavaransa markkinoille kauppakapitalistin välityksellä. 9 Niin sanottu transformaatio-ongelma liittyy juuri kustannus- ja tuotantohintojen väliseen erotukseen. Aiheesta on käyty viime aikoina runsasta keskustelua (ks. vaikka Kallinen et al. 2011, 95).

7 [v]aikka voitto syntyy - - pelkästään lisätyöstä, siis pelkästään vaihtelevan pääoman käytöstä, yksittäisestä kapitalistista voi asia näyttää siltä, että elävä työ on tuotantokustannusten kallein elementti, joka on ennen muuta supistettava minimiin. 10 Edellä esitetty väittämä siitä, että hintakilpailu on kilpailua kohti pohjaa, tulee käsitettävämmäksi, kun mietitään, miten tuotantokapitalisti III pyrkii laskemaan tuotantohintaansa. Kuvitellaan tilanne, jossa kaikkien tuotantokapitalistien I, II ja III tuotanto- ja kustannushinnat ovat samat. Tällaisessa tilanteessa ainoaksi voittoa määrittäväksi tekijäksi jäisi voiton suhdeluku. Kapitalistilta III tämä edellyttäisi työvoiman v korvaamista kiinteällä pääomalla c. Koska hänen voiton suhdelukunsa on korkea (p' = 75 %), on hänen mahdollista käyttää lisäarvoaan s ja ostaa sillä lisää kiinteää pääomaa. Tämä on mahdollista siitä huolimatta, että hintojen tasoittuminen keskimääräiseksi markkinahinnaksi (λ = 150) syö hänen lisäarvostaan pois 25 yksikköä. Mikäli kapitalisti III toimisi samanlaisella pääomalla kuin I, hänellä olisi varaa lisävoiton ($ = 25) ansiosta käyttää 50 yksikköä c:n hankkimiseen. Tuotantokapitalistit I, II ja III ovat noidankehässä, jossa laskevat voitot korreloivat laskevien tuotantohintojen kanssa. Mikäli he eivät kykene joko laskemaan kustannushintojaan (A) tai parantamaan työvoimansa tuottavuutta lisäarvon suhdelukua korottamalla, heidän edessään on ennemmin tai myöhemmin kamppailu hupenevasta lisäarvosta. Määrittämättömän mittaisen aikavälin ratkaisu on velan otto. Mikäli tuotantokapitalistit haluavat vaikuttaa tuotantokustannuksiinsa (A + Ω), tulee heidän muuttaa pääomansa hintaa. Tämä voi onnistua rahakapitalistilta ostetulla rahalla tehtävin lisäinvestoinnein. 11 Mikäli velkarahalla ei kuitenkaan onnistuta nostamaan lisäarvon ja voiton suhdelukuja, ajautuvat tuotantokapitalistit aiempaa suurempiin ongelmiin, pahimmillaan jopa konkursseihin. Nykyään yleisesti käytetty keino lisäarvon ja voiton suhdelukujen kasvattamiseen on tuotannon siirtäminen halvempien työvoimakustannusten maihin. Tämä tarkoittaa, että työntekijät voivat käyttää pienemmän osan työpäivästään omien elinkustannustensa kattamiseen ja suuremman osan lisäarvon tuottamiseen. Voiton suhdeluvun lasku on ainoastaan tendenssi. Se on kuitenkin hyvin voimallinen tendenssi, joka ennemmin tai myöhemmin vaikuttaa tuotantokapitalistien velkaantumishalukkuuteen ja -kykyyn. Koska rahakapitalistien elo on sidottu tiukasti arvoa luovien tuotantokollegojensa onneen ja menestykseen, eivät korot ja velkojen ehdot voi nekään koskaan vapautua voiton suhdeluvun ehdollistavalta vaikutukselta. 10 Emt., 680. Kursiivi lisätty. 11 Edellä esitetyissä esimerkeissä lisäarvon ja voiton suhdeluvut ovat paljon todellista maailmaa korkeampia. Näin ollen yritykset tuotantokapitalistit ovat oikeassa maailmassa paljon riippuvaisempia ulkoisesta rahasta kuin tässä. Mitä kilpaillummilla markkinoilla jokin yritys toimii, sitä enemmän sen toiminnan sointi muistuttaa kireäksi viritetyn viulun kieltä. Katkeaminen on lähellä!

8 4. Together as one ylämäki, alamäki, ylämäki... Marxin kyky sitoa kaikki kapitalistisessa talousjärjestelmässä esiintyvät ilmiöt toisiinsa saa todistuksensa seuraavassa lainauksessa. Asettaessaan erilaisia luottokierron muotoja rahan paikalle pankkijärjestelmä osoittaa edelleen, että raha ei tosiasiassa ole mitään muuta kuin työn ja sen tuotteiden yhteiskunnallisen luonteen erikoinen ilmaus, jonka täytyy yksityistuotannon perustan kanssa ristiriidassa olevana kuitenkin aina loppujen lopuksi esiintyä esineenä, erikoisena tavaran muiden tavaroiden rinnalla. 12 Tuotannon ja rahoituksen ykseys on kapitalistisen tuotannontavan kannalta kuolettavan vahva. Kummallakin on vahva pyrkimys eroon toisistaan. Tuotantokapitalistit pyrkivät toimimaan ilman lainarahaa, rahakapitalistit taas jättävät mieluusti tuotannosta huolehtimisen toisille. Rahan sitominen tuotantoon koneisiin, työvoimaan, tuotannontekijöihin on riskialtista toimintaa. On joka tavalla helpompaa jättää raha mahdollisimman helposti käytettävään, likvidiin, muotoon. Marxin mukaan [f]iktiivisen pääoman muodostamista seuraa usko siitä, että yhteys pääoman todelliseen arvonlisäysprosessiin katoaa, jolloin käsitys pääomasta arvoaan itsesäätävänä automaattina vahvistuu 13. Kaikki edellä esitetty todistaa kuitenkin päinvastaista rahaa ja tavaraa ei voi erottaa toisistaan lopullisesti. Päinvastoin, [n]iin kauan kuin työn yhteiskunnallinen luonne ilmenee tavaran rahamuotoisena olemassaolona ja noin ollen todellisen tuotannon ulkopuolella olevana oliona, eivät rahakriisit, todellisista kriiseistä riippumattomina tai niiden kärjistyminä, ole vältettävissä. 14 Velan paisuminen voi olla armonlaukaus ja alkulaukaus lamalle. Samalla velka pitää sisällään mahdollisuuden koko kapitalistisen tuotantotavan elämään ja kuolemaan. Marxin mukaan ei ole mitään epäilystä siitä, että luottojärjestelmä tulee toimimaan mahtavana vipuna siirryttäessä kapitalistisesta tuotantotavasta yhteenliittyneen työn tuotantotapaan, kuitenkin vain yhtenä elementtinä itse tuotantotavan muiden suurten elimellisten mullistusten yhteydessä. 15 Niin tai näin. Velalla on puhdistava vaikutus. Se puhdistaa pöhöttyneen tuotantotavan itse itsestään niin kuin tupakka lopettaa polttajansa tai viina juojansa. Luojaansa tavaraa velka ei pääse pakoon, vaikka keskustelu virtuaalirahasta tai fiktiivisestä pääomasta voikin joskus kasvattaa pakohaaveita. Velka mahdollistaa toisaalta uuden elämän kapitalistiselle tuotantotavalle. Kun luottotappiot, maksuhäiriöt, irtisanomiset, kiinteän omaisuuden 12 Emt., Emt., Emt., Emt., 599.

9 paniikinomaiset myynnit ja kurjuuden lisääntyminen vähennetään yhtälöstä, jää jäljelle laihtunut, mutta terve kapitalismi, joka aamulla heräävän pillerinpyörittäjän tavoin on valmis aloittamaan uuden lantapallon pyörittämisen. Jossain kohtaa pallo kasvaa liian suureksi, eikä pillerinpyörittäjä jaksa sitä enää liikutella. Uudestaan voi kuitenkin aina yrittää... Lähteet Kallinen Yrjö et al., Kurssi kohti konkurssia. Talouskriisin syyt ja seuraukset. Vastapaino, Tampere Marx Karl, Pääoma. Kansantaloustieteen arvostelua. Osa 3. Kapitalistisen tuotannon kokonaisprosessi. Progress, Moskova 1980.

Ravintola-alalla kasvatetaan lisäarvoa

Ravintola-alalla kasvatetaan lisäarvoa Ravintola-alalla kasvatetaan lisäarvoa Saska Heino Helsingin Sanomat uutisoi jokin aika sitten siitä, kuinka Helsingin huippuravintoloissa vallitsevan yleisen käsityksen mukaan korvaukseton työ kuuluu

Lisätiedot

Pilkeyrityksen liiketoimintaosaamisen kehittäminen. Timo Värre Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Pilkeyrityksen liiketoimintaosaamisen kehittäminen. Timo Värre Jyväskylän ammattikorkeakoulu Pilkeyrityksen liiketoimintaosaamisen kehittäminen Timo Värre Jyväskylän ammattikorkeakoulu 1 Talouden hallinnan keskeiset osat Tulevaisuus Pitääkö kasvaa? KASVU KANNATTAVUUS Kannattaako liiketoiminta?

Lisätiedot

Voiton suhdeluvun vertailua

Voiton suhdeluvun vertailua Saska Heino Voiton suhdeluvun vertailua Teollisuus ja rahoitusmarkkinat vuosina 1976 2010 1. Aluksi [L]iiketoiminta näyttää juuri välittömästi ennen romahdusta miltei kohtuuttoman terveeltä. 1 Marxin mukaan

Lisätiedot

Kapitalistisen tuotannon kokonaisprosessi

Kapitalistisen tuotannon kokonaisprosessi SISÄLTÖ Lukijalle Alkusanat 5-6 7-29 KOLMAS KIRJA Kapitalistisen tuotannon kokonaisprosessi ENSIMMÄINEN JAKSO ENSIMMÄINEN OSASTO Lisäarvon muuttuminen voitoksi ja lisäarvon suhdeluvun muuttuminen voiton

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE.6.016: Mallivastaukset Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti Pohjola, Taloustieteen oppikirja, 014] sivuihin. (1) (a) Julkisten menojen kerroin (suljetun

Lisätiedot

Kansainvälinen rahatalous Matti Estola. Termiinikurssit ja swapit valuuttariskien hallinnassa

Kansainvälinen rahatalous Matti Estola. Termiinikurssit ja swapit valuuttariskien hallinnassa Kansainvälinen rahatalous Matti Estola ermiinikurssit ja swapit valuuttariskien hallinnassa 1. Valuuttariskien suojauskeinot Rahoitusalan yritykset tekevät asiakkailleen valuuttojen välisiä termiinisopimuksia

Lisätiedot

Kasvun edellytykset. Saska Heino

Kasvun edellytykset. Saska Heino Kasvun edellytykset Saska Heino 1. Aluksi Pääoman kasvunopeus asettaa rajan kansantuotteen kasvulle. Mitä nopeammin pääoma kasvaa, sitä nopeammin kasvaa myös mahdollisuus tuotannollisiin sijoituksiin eli

Lisätiedot

Marx ja raha. Saska Heino. Aluksi

Marx ja raha. Saska Heino. Aluksi Marx ja raha Saska Heino Aluksi Tämä kirjoitus tutkii Marxin ja rahan välistä suhdetta. Marxin käsitys rahasta poikkeaa ratkaisevasti tavallisesta taloustieteellisestä näkemyksestä, jonka mukaan raha on

Lisätiedot

Yritystoiminta Pia Niuta HINNOITTELU

Yritystoiminta Pia Niuta HINNOITTELU HINNOITTELU Hinta on keskeinen kilpailukeino. sen muutoksiin asiakkaat ja kilpailijat reagoivat herkästi. toimii tuotteen arvon mittarina. vaikuttaa yrityksen imagoon. on tuotteen/palvelun arvo rahana

Lisätiedot

Kapitalismi rahatalousjärjestelmänä. Rahatalous haltuun -luentosarja Jussi Ahokas 28.10.2014

Kapitalismi rahatalousjärjestelmänä. Rahatalous haltuun -luentosarja Jussi Ahokas 28.10.2014 Kapitalismi rahatalousjärjestelmänä Rahatalous haltuun -luentosarja Jussi Ahokas 28.10.2014 Luennon sisältö Kertaus: Moderni raha ja rahatalous Toimintamotiivit rahataloudessa miksi kerrytämme rahavarallisuutta?

Lisätiedot

Financial Statement Scorecard as a Tool for Small Business Management 1 LIIKEVAIHTO / TUOTTEIDEN ARVONLISÄVEROTON MYYNTI ASIAKASULOTTUVUUS

Financial Statement Scorecard as a Tool for Small Business Management 1 LIIKEVAIHTO / TUOTTEIDEN ARVONLISÄVEROTON MYYNTI ASIAKASULOTTUVUUS YRITYKSEN MAKSUKYKY JA STRATEGINEN JOHTAMINEN HELSINKI 29.1.2010 OTM, KTM MIKKO HAKOLA 1 TULOSLASKELMAPERUSTEINEN MITTARISTO JOHDON KONTROLLITYÖVÄLINEESTÄ Financial Statement Scorecard as a Tool for Small

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 7 Swap sopimuksista lisää

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 7 Swap sopimuksista lisää Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola luento 7 Swap sopimuksista lisää 1. Pankki swapin välittäjänä Yleensä 2 eri-rahoitusalan yritystä eivät tee swap sopimusta keskenään vaan pankin tai yleensäkin

Lisätiedot

MAY1 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty 12.4.2016 Julkaiseminen sallittu vain koulun suljetussa verkossa.

MAY1 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty 12.4.2016 Julkaiseminen sallittu vain koulun suljetussa verkossa. KERTAUS Lukujono KERTAUSTEHTÄVIÄ K1. Ratkaisussa annetaan esimerkit mahdollisista säännöistä. a) Jatketaan lukujonoa: 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, Rekursiivinen sääntö on, että lukujonon ensimmäinen jäsen

Lisätiedot

Arkijärjen koettelua. Saska Heino

Arkijärjen koettelua. Saska Heino Arkijärjen koettelua Saska Heino Ajatellaan niin sanotulla arkijärjellä. Kumpi ala kuulostaa kannattavammalta: korkean tuottavuuden pääomavaltainen ja matalien työvoimakustannusten paperiteollisuus vai

Lisätiedot

Ennen oli paremmin. Suomen talouden kehitystä raamittaneita tekijöitä 1960 2012. Saska Heino

Ennen oli paremmin. Suomen talouden kehitystä raamittaneita tekijöitä 1960 2012. Saska Heino Ennen oli paremmin. Suomen talouden kehitystä raamittaneita tekijöitä 1960 2012 Saska Heino i. JOHDATUS AIHEESEEN Tämän pienoistutkielman lähtökohtana on aiemmin laadittujen aikasarjojen jatkaminen vuotta

Lisätiedot

Nyt ensimmäisenä periodina (ei makseta kuponkia) odotettu arvo on: 1 (qv (1, 1) + (1 q)v (0, 1)) V (s, T ) = C + F

Nyt ensimmäisenä periodina (ei makseta kuponkia) odotettu arvo on: 1 (qv (1, 1) + (1 q)v (0, 1)) V (s, T ) = C + F Mat-2.34 Investointiteoria Laskuharjoitus 2/2008, Ratkaisut 29.04.2008 Binomihilan avulla voidaan laskea T vuoden ja tietyn kupongin sisältävän joukkovelkakirjan arvo eli hinta rekursiivisesti vaihtelevan

Lisätiedot

Opetusapteekkiharjoittelun taloustehtävät. 12.11.2013 Esittäjän nimi 1

Opetusapteekkiharjoittelun taloustehtävät. 12.11.2013 Esittäjän nimi 1 Opetusapteekkiharjoittelun taloustehtävät 12.11.2013 Esittäjän nimi 1 ESIMERKKI APTEEKIN TULOSLASKELMASTA APTEEKIN TULOSLASKELMA Liikevaihto 3 512 895 Kelan ostokertapalkkiot 34 563 Muut tuotot 27 156

Lisätiedot

Menot (oikaistut) / Tulot (oikaistut) x 100 = Suorat rahamenot tuloista %

Menot (oikaistut) / Tulot (oikaistut) x 100 = Suorat rahamenot tuloista % Veroilmoituksesta laskettavat tunnusluvut Heikki Ollikainen, ProAgria Oulu Nopea tuloksen analysointi on mahdollista tehdä laskelmalla veroilmoituksesta muutamia yksinkertaisia tunnuslukuja, joiden perusteella

Lisätiedot

Mat-2.3114 Investointiteoria Laskuharjoitus 3/2008, Ratkaisut 05.02.2008

Mat-2.3114 Investointiteoria Laskuharjoitus 3/2008, Ratkaisut 05.02.2008 Korko riippuu usein laina-ajan pituudesta ja pitkille talletuksille maksetaan korkeampaa korkoa. Spot-korko s t on se korko, joka kertyy lainatulle pääomalle hetkeen t (=kokonaisluku) mennessä. Spot-korot

Lisätiedot

(1) Katetuottolaskelma

(1) Katetuottolaskelma (1) Katetuottolaskelma Katetuottolaskelmalla tarkastellaan yrityksen kannattavuutta myyntituotto - muuttuvat kustannukset (mukut) = katetuotto katetuotto - kiinteät kustannukset (kikut) = tulos (voitto

Lisätiedot

Diskonttaus. Diskonttaus. Ratkaistaan yhtälöstä (2) K 0,jolloin Virallinen diskonttauskaava. = K t. 1 + it. (3) missä

Diskonttaus. Diskonttaus. Ratkaistaan yhtälöstä (2) K 0,jolloin Virallinen diskonttauskaava. = K t. 1 + it. (3) missä Diskonttaus Ratkaistaan yhtälöstä (2) K 0,jolloin Virallinen diskonttauskaava K t 1 + it. (3) missä pääoman K t diskontattu arvo, eli nykyarvo(t = 0) i = korkokanta jaksosta kulunut aika t = korkojakson

Lisätiedot

Laskentatoimi. Kirjanpito = ulkoinen laskentatoimi Kustannuslaskenta = sisäinen laskentatoimi

Laskentatoimi. Kirjanpito = ulkoinen laskentatoimi Kustannuslaskenta = sisäinen laskentatoimi Laskentatoimi Kirjanpito = ulkoinen laskentatoimi Kustannuslaskenta = sisäinen laskentatoimi Kannattavuus, maksuvalmius, vakavaraisuus Yrityksen on huolehdittava: -kannattavuudesta -maksuvalmiudesta -vakavaraisuudesta

Lisätiedot

Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14)

Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun siellä on niin paljon yrityksiä, että jokainen pitää markkinoilla määräytyvää hintaa omista

Lisätiedot

Tunteeko marxilainen taloustiede uusklassista kriisin käsitettä?

Tunteeko marxilainen taloustiede uusklassista kriisin käsitettä? Tunteeko marxilainen taloustiede uusklassista kriisin käsitettä? Saska Heino Vuoden 2008 jälkeiset maailmantaloudelliset tapahtumat on lähes kaikkialla pyritty ymmärtämään käsitteen kriisi avulla. Sanakirjamaisesti

Lisätiedot

Tunnuslukuopas. Henkilökohtaista yritystalouden asiantuntijapalvelua.

Tunnuslukuopas. Henkilökohtaista yritystalouden asiantuntijapalvelua. Tunnuslukuopas TM Henkilökohtaista yritystalouden asiantuntijapalvelua www.mediatili.com Kannattavuus Kannattavuus on eräs yritystoiminnan tärkeimpiä mittareita. Mikäli kannattavuus on heikko, joudutaan

Lisätiedot

Taloudellisten järjestelmien historiallinen kehitys

Taloudellisten järjestelmien historiallinen kehitys Työpoli(ikka 2 2014 Taloudellisten järjestelmien historiallinen kehitys Esikapitalistinen vaihe Merkantilismi Tavaroiden tuottaminen rahan avulla (T 1 -R-T 2 ) Teollinen kapitalismi: esifordismi ja fordismi

Lisätiedot

Pilkeyrityksen liiketoiminnan kehittäminen

Pilkeyrityksen liiketoiminnan kehittäminen Pilkeyrityksen liiketoiminnan kehittäminen Mari Hakkarainen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Laskelmapohjat: Timo Värre, JAMK Esimerkki hyvästä tuotteistamisesta Menestyvän yrityksen talous Kasvu - Onko

Lisätiedot

OPTIOT Vipua ja suojausta - mutta mitä se maksaa? Remburssi Investment Group 23.5.2000

OPTIOT Vipua ja suojausta - mutta mitä se maksaa? Remburssi Investment Group 23.5.2000 OPTIOT Vipua ja suojausta - mutta mitä se maksaa? Remburssi Investment Group 23.5.2000 MARKKINAKATSAUS AGENDA Lyhyt johdanto optioihin Näkemysesimerkki 1: kuinka tehdä voittoa kurssien laskiessa Näkemysesimerkki

Lisätiedot

Laskentatoimen perusteet Tilinpäätöksen laadinta Jaksottaminen

Laskentatoimen perusteet Tilinpäätöksen laadinta Jaksottaminen Laskentatoimen perusteet Tilinpäätöksen laadinta Jaksottaminen Seppo Ikäheimo Tehtävä 1 Marraskuu Oy:n tilinpäätöksen laadinta Laadi seuraavista 1.-31.11 välillä toteutuneista liiketapahtumista tuloslaskelma

Lisätiedot

Tietoa hyödykeoptioista

Tietoa hyödykeoptioista Tietoa hyödykeoptioista Tämä esite sisältää tietoa Danske Bankin kautta tehtävistä hyödykeoptiosopimuksista. Hyödykkeet ovat jalostamattomia tuotteita tai puolijalosteita, joita tarvitaan lopputuotteiden

Lisätiedot

Mat Investointiteoria Laskuharjoitus 1/2008, Ratkaisu Yleistä: Laskarit tiistaisin klo luokassa U352.

Mat Investointiteoria Laskuharjoitus 1/2008, Ratkaisu Yleistä: Laskarit tiistaisin klo luokassa U352. Yleistä: Laskarit tiistaisin klo 14-16 luokassa U352. Kysyttävää laskareista yms. jussi.kangaspunta@tkk. tai huone U230. Aluksi hieman teoriaa: Kassavirran x = (x 0, x 1,..., x n ) nykyarvo P x (r), kun

Lisätiedot

On olemassa eri lainatyyppiä, jotka eroavat juuri sillä, miten lainaa lyhennetään. Tarkastelemme muutaman yleisesti käytössä olevan tyypin.

On olemassa eri lainatyyppiä, jotka eroavat juuri sillä, miten lainaa lyhennetään. Tarkastelemme muutaman yleisesti käytössä olevan tyypin. Rahoitusmuodot HUOM. Tässä esitetään vain teoriaa ja joitakin esimerkkejä. Enemmän esimerkkejä ja laskuja löytyy ratkaistuina EXCEL-tiedostosta "Rahoitusmuodot - laskut ja esimerkit", joka on MOODLESSA

Lisätiedot

a) 3500000 (1, 0735) 8 6172831, 68. b) Korkojaksoa vastaava nettokorkokanta on

a) 3500000 (1, 0735) 8 6172831, 68. b) Korkojaksoa vastaava nettokorkokanta on Kotitehtävät 4 Ratkaisuehdotukset. 1. Kuinka suureksi 3500000 euroa kasvaa 8 vuodessa, kun lähdevero on 30% ja vuotuinen korkokanta on 10, 5%, kun korko lisätään a) kerran vuodessa b) kuukausittain c)

Lisätiedot

NAHKAMARKKINOIDEN SUHDANTEET JA NIIDEN ENNUSTAMINEN. TAPIO HERNESNIEMI Turkistuotannon lehtori Evijärvi

NAHKAMARKKINOIDEN SUHDANTEET JA NIIDEN ENNUSTAMINEN. TAPIO HERNESNIEMI Turkistuotannon lehtori Evijärvi NAHKAMARKKINOIDEN SUHDANTEET JA NIIDEN ENNUSTAMINEN TAPIO HERNESNIEMI Turkistuotannon lehtori Evijärvi 19.2.2016 Nahkamarkkinoiden historiaa Nahkamarkkinat ovat kautta historian seilanneet nousu- ja laskusuhdanteissa

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015 Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Sisältö Mitä on yrityksen taloudellinen tila? Tunnuslukujen perusteet

Lisätiedot

Voidaan laskea siis ensin keskimääräiset kiinteät kustannukset AFC: 100 000 /10000=10

Voidaan laskea siis ensin keskimääräiset kiinteät kustannukset AFC: 100 000 /10000=10 Harjoitukset 3 Taloustieteen perusteet Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014 1. a) Autonrenkaita valmistavalla yhtiöllä on 100 000 :n kiinteät kustannukset vuodessa. Kun yritys tuottaa 10 000 rengasta,

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Luentokurssi kevät 2011 Lehtori Matti Estola

Rahoitusriskit ja johdannaiset Luentokurssi kevät 2011 Lehtori Matti Estola Rahoitusriskit ja johdannaiset Luentokurssi kevät 2011 Lehtori Matti Estola Itä-Suomen yliopisto, Yhteiskunta- ja Kauppatieteiden tiedekunta, Oikeustieteiden laitos, kansantaloustiede Luennot 22 t, harjoitukset

Lisätiedot

Mitä tilinpäätös kertoo?

Mitä tilinpäätös kertoo? Kati Leppälä 2018 Mitä tilinpäätös kertoo? Tilinpäätös on yrityksestäsi tilikaudelta eli vuosittain tehtävä laskelma, josta selviää yrityksesi tulos ja varallisuus. Tilinpäätös on osa yrityksen valvontajärjestelmää

Lisätiedot

Tunnetko asuntolainariskisi?

Tunnetko asuntolainariskisi? Tunnetko asuntolainariskisi? Studia Monetaria 12.10.2010 Peter Palmroos, tutkija Esityksen sisältö Asuntoluottojen riskit lainanottajalle Vakuuksien hinnan kehitys Maksukyvyn säilyminen Pankkien asuntoluottoriskit

Lisätiedot

This watermark does not appear in the registered version - http://www.clicktoconvert.com. Hedgehog Oy:n Rapidfire-pääomalaina

This watermark does not appear in the registered version - http://www.clicktoconvert.com. Hedgehog Oy:n Rapidfire-pääomalaina Hedgehog Oy:n Rapidfire-pääomalaina Sisältö Lyhyt lainaesite Hedgehog Oy Rapidfire lainaehdot Rapidfire testaus Miten Rapidfireen voi sijoittaa Yhteystiedot ã 2004 Hedgehog Oy E Koskinen / 2 Rapidfire-pääomalaina

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola Luento 5. Termiinihinnan määräytyminen

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola Luento 5. Termiinihinnan määräytyminen Rahoitusriskit ja johdannaist Matti Estola Lunto 5 rmiinihinnan määräytyminn 1. rmiinin ylinn hinnoittlukaava Mrkitään trmiinisopimuksn kohd-tuudn spot hintaa sopimuksn tkopäivänä S :lla, kohd-tuudn trmiinihintaa

Lisätiedot

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2016

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2016 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 4. www-harjoitusten mallivastaukset 2016 Tehtävä 1. Oikea vastaus: C Voitto maksimoidaan, kun MR=MC. Kyseisellä myyntimäärällä Q(m) voittomarginaali yhden tuotteen

Lisätiedot

Viime kerralta Luento 9 Myyjän tulo ja kysynnän hintajousto

Viime kerralta Luento 9 Myyjän tulo ja kysynnän hintajousto Viime kerralta Luento 9 Markkinatasapaino Markkinakysyntä kysyntöjen aggregointi Horisontaalinen summaaminen Eri kuluttajien kysynnät eri hintatasoilla Huom! Kysyntöjen summaaminen käänteiskysyntänä Jousto

Lisätiedot

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa?

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa? Mitä on MLM! Monitasomarkkinoinnin perusasioita: -Historia -Mistä raha tulee? -mitä on 'vivuttaminen'? -miksi siitä puhutaan?(6 kk esimerkki) -organisaatimalli *binäärinen organisaatiomalli *ylivuoto -palkkiojärjestelmä

Lisätiedot

Oikeilla jäljillä. Taloustiede, pääoman laskeva tuotto ja Suomi. Saska Heino

Oikeilla jäljillä. Taloustiede, pääoman laskeva tuotto ja Suomi. Saska Heino Oikeilla jäljillä. Taloustiede, pääoman laskeva tuotto ja Suomi Saska Heino i. Johdatukseksi Kuten tässä viitekehyksessä julkaistuja kirjoituksia lukeneet tietävät, olen käsitellyt yhtä aihetta ylitse

Lisätiedot

Arvo, hinta ja verotus

Arvo, hinta ja verotus Arvo, hinta ja verotus Saska Heino i. Mistä on kyse Yhteisöjen tulovero kannetaan kirjanpidollisesta liikevoitosta. Tämä voitto on yhteisöjen kirjanpidossa näytetty rahana. Kuten Pääoman 3. osan lukeneet

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 1. Prosenttilaskentaa Korkolaskentaa Lukujonot: aritmeettinen ja geometrinen

Talousmatematiikan perusteet: Luento 1. Prosenttilaskentaa Korkolaskentaa Lukujonot: aritmeettinen ja geometrinen Talousmatematiikan perusteet: Luento 1 Prosenttilaskentaa Korkolaskentaa Lukujonot: aritmeettinen ja geometrinen Luennon sisältö Prosenttilaskennan kertausta Korkolaskentaa Käsitteitä Koron lisäys kerran

Lisätiedot

PK-YRITYKSEN RAHOITUSINSTRUMENTTIEN SUUNNITTELU. KTT, DI TOIVO KOSKI elearning Community Ltd

PK-YRITYKSEN RAHOITUSINSTRUMENTTIEN SUUNNITTELU. KTT, DI TOIVO KOSKI elearning Community Ltd PK-YRITYKSEN RAHOITUSINSTRUMENTTIEN SUUNNITTELU KTT, DI TOIVO KOSKI elearning Community Ltd Yrityksen rahoituslähteet 1. Oman pääomanehtoinen rahoitus Tulorahoitus Osakepääoman korotukset 2. Vieraan pääomanehtoinen

Lisätiedot

Kello käy, vaan kenelle työ ja aika Suomessa 1975 2012. Saska Heino. Aluksi. Teoriaa ja tuloksia

Kello käy, vaan kenelle työ ja aika Suomessa 1975 2012. Saska Heino. Aluksi. Teoriaa ja tuloksia Kello käy, vaan kenelle työ ja aika Suomessa Saska Heino Aluksi Vuonna 2012 suomalaiset palkansaajat tekivät 3 547 000 000 tuntia töitä. 2 214 000 palkansaajaa kohden tunteja kertyi näin ollen 1602. 1

Lisätiedot

Ratkaisu: a) Aritmeettisen jonon mielivaltainen jäsen a j saadaan kaavalla. n = a 1 n + (n 1)n d = 5 500 + 4 = 501500. 2 500 = 5 + 2001 2

Ratkaisu: a) Aritmeettisen jonon mielivaltainen jäsen a j saadaan kaavalla. n = a 1 n + (n 1)n d = 5 500 + 4 = 501500. 2 500 = 5 + 2001 2 Kotitehtäviä 5. Ratkaisuehdotuksia. a) Jono a,..., a 500 on aritmeettinen, a = 5 ja erotusvakio d = 4. Laske jäsenet a, a 8 ja a 00 sekä koko jonon summa. b) Jono b,..., b 0 on geometrinen, b = ja suhdeluku

Lisätiedot

8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14)

8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) 8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun siellä on niin paljon yrityksiä, että jokainen pitää markkinoilla määräytyvää hintaa omista toimistaan

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 1. Prosenttilaskentaa Korkolaskentaa

Talousmatematiikan perusteet: Luento 1. Prosenttilaskentaa Korkolaskentaa Talousmatematiikan perusteet: Luento 1 Prosenttilaskentaa Korkolaskentaa Luennon sisältö Prosenttilaskennan kertausta Korkolaskentaa Käsitteitä Koron lisäys kerran / m kertaa vuodessa / jatkuvasti Diskonttaus

Lisätiedot

Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä

Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä Asiakasohje tulli.fi 8.12.2016 Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä Sisällys 1 Käytettyjen

Lisätiedot

Monopoli 2/2. S ysteemianalyysin. Laboratorio. Teknillinen korkeakoulu

Monopoli 2/2. S ysteemianalyysin. Laboratorio. Teknillinen korkeakoulu Monopoli / Monopolimarkkinat - oletuksia Seuraavissa tarkasteluissa oletetaan, että monopolisti tuntee kysyntäkäyrän täydellisesti monopolisti myy suoraan tuotannosta, ts. varastojen vaikutusta ei huomioida

Lisätiedot

Oikean hinnan asettaminen

Oikean hinnan asettaminen Oikean hinnan asettaminen Hinnoittelu on yrityksen kannattavuuden kannalta tärkeä tekijä. Tuotteen myyntihintaa voidaan ajatella o markkinoiden kannalta = kuinka paljon asiakkaat ovat valmiita tuotteesta

Lisätiedot

Moduuli 7 Talouden hallinta

Moduuli 7 Talouden hallinta 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Moduuli 7 Talouden hallinta Osa 3 Talouden suunnittelu ja ennusteet Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan sen laatija,

Lisätiedot

w = c + v + s (1.1.) Lisäarvon suhdeluku puolestaan pohjustaa voiton suhdelukua p', joka kirjoitetaan

w = c + v + s (1.1.) Lisäarvon suhdeluku puolestaan pohjustaa voiton suhdelukua p', joka kirjoitetaan Sosialismista Saska Heino 1. Saatteeksi Taloussaippuakupla on leijaillut nyt noin vuoden päivät. Tänä aikana sen kautta on julkaistu lähinnä kapitalismia käsittelevää kirjoittelua. Mikään yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Voiton suhdeluvun laskutendenssi Suomessa 1949 2012. Saska Heino

Voiton suhdeluvun laskutendenssi Suomessa 1949 2012. Saska Heino Voiton suhdeluvun laskutendenssi Suomessa 1949 2012 Saska Heino i. Johdanto Jos voittoaste laskee enemmän kuin sen koko kasvaa, niin suuremman pääoman bruttovoitto laskee suhteessa pienempään pääomaan,

Lisätiedot

BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj Tuloslaskelma ja tase

BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj Tuloslaskelma ja tase Tuloslaskelma ja tase 30.6.2018 BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj KONSERNITULOSLASKELMA 1.1.-30.6.2018 1.1.-30.6.2017 1.1.-31.12.2017 Liiketoiminnan muut tuotot * 2 237 121,94 13 879,38 20 466,26 Materiaalit

Lisätiedot

Moraalinen uhkapeli: laajennuksia ja sovelluksia

Moraalinen uhkapeli: laajennuksia ja sovelluksia Moraalinen uhkapeli: laajennuksia ja sovelluksia Sisältö Kysymysten asettelu Monen tehtävän malli Sovellusesimerkki: Vakuutus Sovellusesimerkki: Palkkion määrääminen Johtajan palkitseminen Moraalisen uhkapelin

Lisätiedot

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5)

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5) 4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5) Opimme tässä ja seuraavissa luennoissa että markkinat ovat hyvä tapa koordinoida taloudellista toimintaa (mikä on yksi taloustieteen

Lisätiedot

KARL MARX P Ä Ä O M A KOLMAS KIRJA. Kapitalistisen tuotannon kokonaisprosessi. Ensimmäinen jakso ENSIMMÄINEN OSASTO ENSIMMÄINEN LUKU

KARL MARX P Ä Ä O M A KOLMAS KIRJA. Kapitalistisen tuotannon kokonaisprosessi. Ensimmäinen jakso ENSIMMÄINEN OSASTO ENSIMMÄINEN LUKU KARL MARX P Ä Ä O M A KOLMAS KIRJA Kapitalistisen tuotannon kokonaisprosessi Ensimmäinen jakso ENSIMMÄINEN OSASTO Lisäarvon muuttuminen voitoksi ja lisäarvon suhdeluvun muuttuminen voiton suhdeluvuksi

Lisätiedot

Haitallinen valikoituminen: Kahden tyypin malli

Haitallinen valikoituminen: Kahden tyypin malli Haitallinen valikoituminen: Kahden tyypin malli Mat-2.4142 Optimointiopin seminaari Mikko Hyvärinen 29.1.2008 Haitallinen valikoituminen kahden tyypin malli Haitallinen valikoituminen tarkoittaa että päämies

Lisätiedot

9 VEROTUS, TALLETUKSET JA LAINAT

9 VEROTUS, TALLETUKSET JA LAINAT 9 VEROTUS, TALLETUKSET JA LAINAT ALOITA PERUSTEISTA 370A. Kunnallisveroprosentti oli 19,5, joten 31 200 tuloista oli maksettava kunnallisveroa 0,195 31 200 = 6084. Vastaus: 6084 euroa 371A. a) Hajuveden

Lisätiedot

https://xlitemprod.pearsoncmg.com/api/v1/print/en-us/econ

https://xlitemprod.pearsoncmg.com/api/v1/print/en-us/econ 06 www4 Page of 5 Student: Date: Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 06 Assignment: 06 www4. Mikä seuraavista alueista vastaa voittoa maksimoivan monopoliyrityksen ylisuuria

Lisätiedot

diskonttaus ja summamerkintä, L6

diskonttaus ja summamerkintä, L6 diskonttaus ja summamerkintä, L6 1 Edellä aina laskettiin kasvanut pääoma alkupääoman ja koron perusteella. Seuraavaksi pohdimme käänteistä ongelmaa: Miten suuri tulee alkupääoman K 0 olla, jotta n jakson

Lisätiedot

Niku Määttänen, Aalto-yliopisto ja Etla. Makrotaloustiede 31C00200, Talvi 2018

Niku Määttänen, Aalto-yliopisto ja Etla. Makrotaloustiede 31C00200, Talvi 2018 Niku, Aalto-yliopisto ja Etla Makrotaloustiede 31C00200, Talvi 2018 Johdanto Rahan syntyminen ja tuhoutuminen Rahan määrä vaihtelee yli ajan eikä se ole suoraan esim. keskuspankin kontrollissa. Miten rahaa

Lisätiedot

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2017

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 4. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 Tehtävä 1. Oikea vastaus: C Voitto maksimoidaan, kun MR=MC. Kyseisellä myyntimäärällä Q(m) voittomarginaali yhden tuotteen

Lisätiedot

Asymmetrinen informaatio

Asymmetrinen informaatio Asymmetrinen informaatio Luku 36 Marita Laukkanen November 24, 2016 Marita Laukkanen Asymmetrinen informaatio November 24, 2016 1 / 10 Entä jos informaatio tuotteen laadusta on kallista? Ei ole uskottavaa,

Lisätiedot

Sidottu välikäsi julkinen valta tulojensa käyttelijänä

Sidottu välikäsi julkinen valta tulojensa käyttelijänä Sidottu välikäsi julkinen valta tulojensa käyttelijänä Saska Heino Mitä on oikeudenmukainen jako? Eivätkö porvarit väitä, että nykyinen jako on oikeudenmukainen? Ja eikö se nykyisen tuotantotavan perusteella

Lisätiedot

Rahatalous kriisissä. Lauri Holappa Helsingin suomenkielinen työväenopisto 13.9.2011 8.11.2011

Rahatalous kriisissä. Lauri Holappa Helsingin suomenkielinen työväenopisto 13.9.2011 8.11.2011 Rahatalous kriisissä Lauri Holappa Helsingin suomenkielinen työväenopisto 13.9.2011 8.11.2011 YleisAetoa Luennoitsija tavoitecavissa osoiceesta lauri.holappa@helsinki.fi Luennot Aistaisin kello 18.30 20.00

Lisätiedot

3. www-harjoitusten mallivastaukset 2016

3. www-harjoitusten mallivastaukset 2016 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 3. www-harjoitusten mallivastaukset 2016 Tehtävä 1. Reaalitulo perunoina on 0 = 40 20*P, mistä seuraa 2 perunaa. Reaalitulo korkokenkinä on M = 40-0*P = 40 makkaraa.

Lisätiedot

Yksikkökate tarkoittaa katetuottoa yhden tuotteen kohdalla. Tämä voidaan määrittää vain jos myytäviä tuotteita on vain yksi.

Yksikkökate tarkoittaa katetuottoa yhden tuotteen kohdalla. Tämä voidaan määrittää vain jos myytäviä tuotteita on vain yksi. KATETUOTTOLASKENTA laskennassa selvitetään onko liiketoiminta kannattavaa. Laskelmat tehdään liiketoiminnasta syntyvien kustannuksien ja tuottojen perusteella erilaisissa tilanteissa. laskennassa käytetään

Lisätiedot

Tilinpäätöksen rakenne ja tulkinta Erkki Laitila. E Laitila 1

Tilinpäätöksen rakenne ja tulkinta Erkki Laitila. E Laitila 1 Tilinpäätöksen rakenne ja tulkinta Erkki Laitila E Laitila 1 YRITYSTOIMINNAN TAVOITTEENA ON TAVALLISESTI VOITON MAKSIMOINTI TULOT MENOT = MAHDOLLISIMMAN SUURI LUKU VOITTOA VOIDAAN MAKSIMOIDA JOKO LYHYELLÄ

Lisätiedot

Viimeinen erä on korot+koko laina eli 666, 67 + 100000 100667, 67AC.

Viimeinen erä on korot+koko laina eli 666, 67 + 100000 100667, 67AC. Kotitehtäviä 6. Aihepiiri Rahoitusmuodot Ratkaisuehdotuksia 1. Pankki lainaa 100000 bullet-luoton. Laina-aika on 4kk ja luoton (vuotuinen) korkokanta 8% Luoton korot maksetaan kuukausittain ja laskutapa

Lisätiedot

SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA

SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA Sopimustyypit ja niiden valinta Kaksi päävaihtoehtoa ovat liiketoiminnan myynti (liiketoimintakauppa) ja yrityksen itsensä, eli ns. oikeushenkilön, myynti (osuus

Lisätiedot

Tilinpäätöksen tunnuslukujen tulkinta

Tilinpäätöksen tunnuslukujen tulkinta Tilinpäätöksen tunnuslukujen tulkinta TILINPÄÄTÖKSEN TUNNUSLUKUJA VOIDAAN LASKEA 1) tuloslaskelmapohjaisesti eli suoriteperusteisesti tai 2) rahoituslaskelmapohjaisesti eli maksuperusteisesti. MITTAAMISEN

Lisätiedot

Kun uutta työtä ei synny marxilainen taloustiede, tietokoneistaminen ja työpaikat. Saska Heino

Kun uutta työtä ei synny marxilainen taloustiede, tietokoneistaminen ja työpaikat. Saska Heino Kun uutta työtä ei synny marxilainen taloustiede, tietokoneistaminen ja työpaikat Saska Heino i. Aluksi Syys lokakuussa 2013 maailmalla uutisoitiin laajalti tutkimuksesta, jonka mukaan puolet yhdysvaltalaisista

Lisätiedot

Informaatio ja Strateginen käyttäytyminen

Informaatio ja Strateginen käyttäytyminen Informaatio ja Strateginen käyttäytyminen Nuutti Kuosa 2.4.2003 Sisältö Johdanto Duopoli ja epätietoisuutta kilpailijan kustannuksista Kilpailijan tietämyksen manipulointi Duopoli ja epätietoisuutta kysynnästä

Lisätiedot

Kannattavampaa tilaus-toimitusketjun toimitusketjun yhteistyötä. - sovellusten taustaa

Kannattavampaa tilaus-toimitusketjun toimitusketjun yhteistyötä. - sovellusten taustaa Kannattavampaa tilaus-toimitusketjun toimitusketjun yhteistyötä - sovellusten taustaa Jouni Sakki Oy tel. +358 50 60828 e-mail: jouni.sakki@jounisakki.fi www.jounisakki.fi B-to-b tilaus-toimitusketju (Supply

Lisätiedot

3. www-harjoitusten mallivastaukset 2017

3. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 3. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 Tehtävä 1. Reaalitulo perunoina on 0 = 40 20*P, mistä seuraa 2 perunaa. Reaalitulo makkaroina on M = 40-0*P = 40 makkaraa.

Lisätiedot

talletetaan 1000 euroa, kuinka paljon talouteen syntyy uutta rahaa?

talletetaan 1000 euroa, kuinka paljon talouteen syntyy uutta rahaa? TALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 1.6.2017 1. Kerro lyhyesti (korkeintaan kolmella lauseella ja kaavoja tarvittaessa apuna käyttäen), mitä tarkoitetaan seuraavilla käsitteillä: (a) moraalikato (moral hazard) (b)

Lisätiedot

7 Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Mankiw & Taylor, Ch 13)

7 Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Mankiw & Taylor, Ch 13) 7 Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Mankiw & Taylor, Ch 13) Tavaroiden ja palvelujen tuotanto tapahtuu yrityksissä Yritykset tuntevat niiden valmistukseen tarvittavan teknologian teknologia on

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 4.6.2015 MALLIVASTAUKSET

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 4.6.2015 MALLIVASTAUKSET KANSANTALOUSTIETEEN ÄÄSYKOE 4.6.05 MALLIVASTAUKSET Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti ohjola, Taloustieteen oppikirja,. painos, 04] sivuihin. () (a) Bretton Woods -järjestelmä:

Lisätiedot

Marx ilmaisee Pääoman 2. osassa pääoman kiertokulun seuraavan prosessikaavion avulla. Tässä kaaviossa

Marx ilmaisee Pääoman 2. osassa pääoman kiertokulun seuraavan prosessikaavion avulla. Tässä kaaviossa VEROPOLITIIKKA, PALAUTEVAIKUTUS JA PÄÄOMAN TUOTTO Saska Heino I. JOHDANTO Ajalla ja tapahtumajärjestyksellä on merkitystä, kun puhutaan pääoman tuotosta. Sillä, missä kohtaa pääoman kiertokulkuprosessia

Lisätiedot

Luentorunko 7: Raha, hintataso ja valuuttakurssit pitkällä aikav

Luentorunko 7: Raha, hintataso ja valuuttakurssit pitkällä aikav Luentorunko 7: Raha, hintataso ja valuuttakurssit pitkällä aikavälillä Niku, Aalto-yliopisto ja Etla Makrotaloustiede 31C00200, Talvi 2018 Johdanto Mitä on raha? Rahan määrä ja hintataso pitkällä aikavälillä.

Lisätiedot

MAATALOUS-METSÄTIETEELLISEN TIEDEKUNNAN VALINTAKOE 2014

MAATALOUS-METSÄTIETEELLISEN TIEDEKUNNAN VALINTAKOE 2014 MAATALOUS-METSÄTIETEELLISEN TIEDEKUNNAN VALINTAKOE 2014 KOE 2: Ympäristöekonomia KANSANTALOUSTIEDE JA MATEMATIIKKA Sekä A- että B-osasta tulee saada vähintään 10 pistettä. Mikäli A-osan pistemäärä on vähemmän

Lisätiedot

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi Sijoittajan sanastoa Pörssisäätiön sijoituskoulu VERO 2014 Prof. Minna Martikainen Hanken School of Economics, Finland Sijoitusmaailman termistö ja logiikka, omat toimet ja näin luen. SIJOITUSMAAILMAN

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola Luento 6. Swap -sopimukset

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola Luento 6. Swap -sopimukset Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola Luento 6 Swap -sopimukset 1. Swapit eli vaihtosopimukset Swap -sopimus on kahden yrityksen välinen sopimus vaihtaa niiden saamat tai maksamat rahavirrat keskenään.

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 4 Jatkuvuus Jatkuvan funktion määritelmä Tarkastellaan funktiota f x) jossakin tietyssä pisteessä x 0. Tämä funktio on tässä pisteessä joko jatkuva tai epäjatkuva. Jatkuvuuden

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Oppitunnin sisältö Tuloslaskelma Mikä on tuloslaskelma?

Lisätiedot

KONSERNITULOSLASKELMA

KONSERNITULOSLASKELMA KONSERNITULOSLASKELMA 1.1.-31.12.2017 1.1.-31.12.2016 LIIKEVAIHTO 5 099 772 4 390 372 Liiketoiminnan muut tuotot 132 300 101 588 Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat Ostot tilikauden aikana

Lisätiedot

Palvelusetelihanke Hinnoitteluprojekti / hinnoittelupolitiikan vaihtoehtoja ja malleja 16.4.2010

Palvelusetelihanke Hinnoitteluprojekti / hinnoittelupolitiikan vaihtoehtoja ja malleja 16.4.2010 Palvelusetelihanke Hinnoitteluprojekti / hinnoittelupolitiikan vaihtoehtoja ja malleja 16.4.2010 Sisältö Sivu Johdanto 3 Palvelusetelin hinnoittelun elementit 5 Palvelun hinta: hintakatto tai markkinahinta

Lisätiedot

Verkkokurssin tuotantoprosessi

Verkkokurssin tuotantoprosessi Verkkokurssin tuotantoprosessi Tietotekniikan perusteet Excel-osion sisältökäsikirjoitus Heini Puuska Sisältö 1 Aiheen esittely... 3 2 Aiheeseen liittyvien käsitteiden esittely... 3 2.1 Lainapääoma...

Lisätiedot

Indeksi Indeksi Indeksi Indeksi Indeksi Indeksi Indeksi Indeksi Indeksi

Indeksi Indeksi Indeksi Indeksi Indeksi Indeksi Indeksi Indeksi Indeksi YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA VUOSI -94-95 -96-97 -98-99 -00-01 -02-03 -04-05 % % % % % % % % Lappi Teollisuus (D) - - - - 10 9 9 9 9 9 Rakentaminen (F) - - - - 12 12 12 12 12 12 Tukku- ja vähittäiskauppa

Lisätiedot

Voiton suhdeluku Suomessa 2012 lasku jatkuu. Saska Heino. Aluksi. Käytetyistä kaavoista

Voiton suhdeluku Suomessa 2012 lasku jatkuu. Saska Heino. Aluksi. Käytetyistä kaavoista Voiton suhdeluku Suomessa 2012 lasku jatkuu Saska Heino Aluksi Karl Marx määrittelee Pääoman kolmannessa osassa voiton suhdeluvun p' tuotteen arvon ylijäämän [suhteeksi] sijoitetun kokonaispääoman arvoon.

Lisätiedot

Monopoli. Tommi Välimäki S ysteemianalyysin. Laboratorio. Teknillinen korkeakoulu

Monopoli. Tommi Välimäki S ysteemianalyysin. Laboratorio. Teknillinen korkeakoulu Monopoli Tommi Välimäki 29.1.2003 Peruskäsitteitä: kysyntä ja tarjonta Hyödykkeen arvo kuluttajalle on maksimihinta, jonka hän olisi siitä valmis maksamaan Arvon raja-arvo vähenee määrän funktiona, D=MV

Lisätiedot

Mikä on paras hinta? Hinnoittele oikein. Tommi Tervanen, Kotipizza Group

Mikä on paras hinta? Hinnoittele oikein. Tommi Tervanen, Kotipizza Group Mikä on paras hinta? Hinnoittele oikein Tommi Tervanen, Kotipizza Group v VAIN 54 % YRITTÄJISTÄ OSAA HINNOITELLA TUOTTEEN TAI PALVELUN OIKEIN. LÄHDE: Y-STUDION HALLITSE TALOUTTASI -TESTI Hinnoittelun perusteet

Lisätiedot

Ekonomistin katsaus: suhteellisuutta velkakeskusteluun

Ekonomistin katsaus: suhteellisuutta velkakeskusteluun Ekonomistin katsaus: suhteellisuutta velkakeskusteluun Velat ja velkaantuminen ovat olleet jatkuvia puheen ja huolen aiheita jo usean vuoden ajan. Danske Bankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila muistuttaa

Lisätiedot

, , , ,5 48,75 52

, , , ,5 48,75 52 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen

Lisätiedot