Tukitehtävien laadun parantaminen. Laatusertifikaatti JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO. laadunkehittämisryhmälle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tukitehtävien laadun parantaminen. Laatusertifikaatti JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO. laadunkehittämisryhmälle"

Transkriptio

1 Jyväskylän yliopiston rehtorin asettaman laadunkehittämisryhmän toimikausi oli Laadunkehittämisryhmä jättää testamenttinaan mahdolliselle seuraajaryhmälleen kehittämisehdotukset. Näiden perässä on ryhmän toiminnan loppuraportti. K E H I T T Ä M I S E H D O T U K S E T Järjestelmästä laatuun Jyväskylän yliopisto on luonut laadunhallintajärjestelmän. Nyt on vuorossa tietoon perustuva laadun parantaminen. Laatua on yliopiston jokaisen yksikön ja jokaisen yksilön toiminta yliopiston, tiedekunnan, erillislaitoksen ja laitoksen tavoitteiden suuntaisesti. Kaiken toiminnan tulee kytkeytyä yliopiston strategisiin linjauksiin. Yliopistoon on synnyttävä laatukulttuuri, jossa laatutyöstä tulee osa yksiköiden johtoryhmissä johdettavaa normaalitoimintaa. Parantamispotentiaali Laadun parantamisessa keskeisenä pidetään johtamisen prosessien parantamista. Yliopiston tavoitteita asetettaessa on otettava huomioon jatkuva kehittäminen. Yliopiston päätöksillä, niiden toimeenpanolla ja käytännön tehtävillä tulee olla kaikilla vastuuhenkilöt, joilla on myös toimintavaltuudet. On huomattava, että kollektiivinen elin, työryhmä tai neuvosto ei voi vastata tehtävien toimeenpanosta. Yliopisto on tyystin erilainen kuin vielä 1980 tai 1990 luvulla. Yhteisten asioiden hoitamiselle ei henkilöstöllä enää ole aikaa. Talkootyön aika on ohi. Prosessijohtaminen Laadunkehittämisryhmä näkee avaimena toiminnan laadukkuuteen prosessijohtamisen. Yliopiston on määriteltävä ydinprosessinsa ja niiden omistajat. Prosessien omistajien tulee vastata prosessien kehittämisestä, ja heillä tulee olla siihen valtuudet. Prosessien pitää olla yliopiston strategian suuntaisia. Toteuttamiskeinot voivat vaihdella yksiköittäin. Prosesseja on lähdettävä kehittämään johdetusti. Yliopiston johdon on päätettävä, mitkä ovat yliopiston ydinprosessit ja tukiprosessit. Prosessityöskentely auttaa yhdenmukaistamaan toimintoja, joiden poikkeavat käytänteet eivät ole tarkoituksenmukaisia. Tiedolla johtaminen Laadunhallinnan kannalta keskeistä on tiedontarpeen ja tiedonkeruun ketjujen loogisuus ja tunnettuus: mitä, miten ja milloin kerätään, kuka kerää, missä tieto käsitellään, ja kuka tietoa voi käsitellä tai kenen saatavilla se on. On tärkeää selkiyttää yliopiston toiminnan arviointisyklit ja se, mitä tiedontuottamisen prosesseja näihin sisältyy. Hyvän, kehittävän arvioinnin periaatetta pitää pystyä jatkamaan. Se onnistuu vain järjestelmällisellä otteella. Yliopiston tulee säilyttää laadunhallinnan kehittämisen resurssi. 1 (8)

2 K E H I T T Ä M I S E H D O T U K S E T Tukitehtävien laadun parantaminen Tuki ja palvelutoimintojen kehittämiseksi on tunnistettava niiden hajanaisuus: palvelua on laitoksilla, tiedekunnissa, erillislaitoksissa, hallintovirastossa ja tästä lähtien myös yliopistojen palvelukeskus Certiassa sekä tiedekuntien palvelukeskuksissa. Palvelu ei aina ole asiakaslähtöistä. Monet tukitehtävät ovat myös liikaa henkilöityneitä. Prosesseja parantamalla ja varahenkilöstöjärjestelmän luomisella voidaan saavuttaa palvelukulttuuri, jonka avulla voidaan vapauttaa tutkijoiden ja opettajien voimavaroja ydintehtäviin. Laatusertifikaatti Laadunhallinnan siirtyessä seuraavalle tasolle yliopiston on keskusteltava, mitä tavoitetasoa halutaan lähestyä. Laadunkehittämisryhmä on todennut, että laadunvarmistus on hengissä pysymisen strategia. Sekä kansallisen että kansainvälisen kilpailun kiristyessä yliopiston mainetta ja mm. koulutusvientiä tukisi kansainvälinen laatustandardi. Tämän lisäksi joillain aloilla koulutuskokonaisuuksien akkreditointi tai muu laatumaininta voi olla tarkoituksenmukainen. Mikäli yliopiston hallitus päättää lähteä tavoittelemaan laatusertifikaattia, laatujärjestelmäksi on valittava ISO 9001 standardin mukainen järjestelmä. Sen olennaisia piirteitä ovat 1. Asiakaskeskeisyys 2. Johtajuus 3. Henkilöstön sitoutuminen 4. Prosessimainen toimintamalli 5. Järjestelmällinen johtamistapa 6. Jatkuva parantaminen 7. Tosiasioihin perustuva päätöksenteko 8. Molempia osapuolia hyödyttävät toimittajasuhteet Näistä suurin haaste on prosessimainen toimintamalli, joka tarkoittaa prosessijohtamista. ISO standardiin siirtymisen pitää perustua nykyjärjestelmän arviointiin. 2 (8)

3 K E H I T T Ä M I S E H D O T U K S E T Konkreettiset toimet Laaturyhmä Toiminnan kehittämiseksi edullista on, jos yliopistossa toimii ydintehtäviin integroitunut laaturyhmä. Sen tehtävänä on koordinoida yliopiston laatutyötä, sen johtamista, prosesseja, arviointia ja kehittämistä kulloinkin tarkoituksenmukaiseen suuntaan. Yliopiston kehittämispäällikkö vastaa laatutyön käytännön toteutuksesta sekä arviointi ja kehittämisprosesseista. Arviointia ja erityisesti arvioinnin analysointia varten tulee olla joko erillinen arviointiryhmä tai tehtävä annetaan laaturyhmälle. Sisäiset auditoinnit Sisäisiä auditointeja jatketaan. Niiden merkitys toiminnan kehittämisessä on keskeinen. Sisäisten auditointien keskusteluissa löytyy yliopistossa pinnalla ja joskus myös pinnan alla olevia ongelmia. Ongelmien paljastumisen lisäksi myös hyvät käytänteet leviävät sisäisten auditointien kautta. Sisäisten auditointien toteuttamistavoissa on vaihtoehtoja, joihin syksyllä 2009 uusittu sisäisen tarkastuksen ohjesääntö avaa uusia mahdollisuuksia. KKA:n auditoinnin tulosten käsittely Yliopiston tulee ottaa huomioon KKA:n auditointiraportin kehittämissuositukset siten, että seuraavassa ulkoisessa auditoinnissa Jyväskylän yliopisto on laadunhallinnaltaan selvästi edelliskertaista korkeammalla tasolla. Lähitulevaisuudessa tulee arvioida vuosi sitten auditointiin laadunhallintajärjestelmän vahvuuksiksi kirjattujen asioiden merkitystä nykyisessä laadunhallinnassa. Laatukäsikirjat Yliopiston uusiutuva toimintamalli aiheuttaa isoja muutoksia laatukäsikirjoihin. Laatukäsikirjat ovat nykyisin raskaita ja toistavat eri tasoilla samoja asioita. Laatukäsikirjasto uusitaan täysin. Uudella verkkosivujen rakentamistekniikalla käsikirjat saadaan hierarkkisiksi ja käytettävyydeltään huomattavasti nykyistä paremmiksi. Prosessikuvaukset Prosessijohtamisen myötä prosessikuvausten merkitys kasvaa. Prosessikuvausten ohjelmistosta QPR:stä luovutaan. Tilalle otettaneen Microsoftin Visio. Asiakirjojen ulkoasu Yliopiston julkikuvaan vaikuttavat muiden asioiden lisäksi yliopiston asiakirjojen ulkoinen muoto. Laatutyön ohessa on asiakirjojen ulkoasua kehitetty. Työtä on jatkettava edelleen Jyväskylän yliopiston asiakirjoiksi tunnistamattomista dokumenteista eroon pääsemiseksi. Nyt se alkaa! 3 (8)

4 Laadunkehittämisryhmä Jyväskylän yliopiston rehtorin asettaman laadunkehittämisryhmän tehtävinä olivat laatupäällikön tukena osallistua laadunvarmistusjärjestelmän toteuttamiseen, arvioida laadunvarmistusjärjestelmää, osallistua ulkoisen auditoinnin suunnitteluun, huolehtia, että auditoinnin tulos ja siihen sisältyvät kehittämistoimet välittyvät yliopistoyhteisölle sekä huolehtia, että laatutyö on jatkuvaa yliopiston kehittämistä. Ryhmällä oli vuonna 2007 kahdeksan, vuonna 2008 kymmenen ja vuonna 2009 yhteensä kymmenen kokousta. Lisäksi 2007 ja 2008 ryhmä kokoontui kumpanakin vuonna kerran kokousta pitempään työpajaan, jossa vapaamuotoisesti ideoitiin laadunvarmistusjärjestelmää ja laatukäsikirjan sisältöä. Kesäkuussa 2009 ryhmällä oli yhteinen kokous tiedeneuvoston ja opetusneuvoston kanassa. Yhtä lukuun ottamatta kaikista kokouksista on kirjoitettu muistiot, jotka ovat luettavissa ryhmän verkkosivulla Ryhmä itsearvioi toimintaansa vuoden 2008 johdon katselmukseen sekä ryhmän työn ollessa lopullaan marraskuussa Laatutyön eteneminen Ensimmäisestä, tammikuussa 2007 pidetystä kokouksesta alkaen laadunkehittämisryhmä loi suuntaviivoja Jyväskylän yliopiston laatutyölle pitämällä pohjana opetuksen laatuhankkeiden OPLAAn ja OPLAApron sekä laatupäällikköä edeltäneen suunnittelijan työtä. Suunnittele Toteuta Arvioi Kehitä kehä, STAK kehä eli Demingin laatuympyrä oli vahvasti mukana kehittämistyössä. Yliopiston hallituksen hyväksymässä laatupolitiikassa oli määritelty laatujärjestelmän perustaksi CAF arviointimalli. Huhtikuussa 2007 laadunkehittämisryhmä päätti laatukäsikirjojen rakenteesta, että se otsikkotasolla noudattaa CAF mallia ja jokaisen pääkohdan alla STAK kehää. CAF mallin prosessit avattiin yliopiston perustehtäviksi eli tutkimukseksi, koulutukseksi ja yhteiskunnalliseksi vuorovaikutukseksi. Koska CAF mallin osa alue Tulokset sulautuu osaksi STAK kehän arviointia ja kehittämistä, Tulokset osa alue jätettiin pois. Rakennetta on noudatettu laadunkehittämisryhmän toimikauden ajan. Laatutyön haasteiksi koettiin arvioinnin vähäistä käyttämistä toiminnan kehittämisen perustana. Huhtikuussa 2007 laadunkehittämisryhmä päätti esittää opetusneuvostolle arvioivaa roolia. Tiedeneuvostolla se jo alkoi olla kehittyvän tiedebarometrin myötä. Laadunkehittämisryhmä esitti harkittavaksi myös yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen neuvoston perustamista. Hallituksen syksyllä 2009 hyväksymän yliopiston uuden johtosäännön mukaan koulutusneuvostoksi muuttuva opetusneuvosto saa koulutuksen tilan arviointitehtävän, tutkimuksen tilan arviointi on vakiintunut tiedeneuvoston tehtäväksi, ja nyt myös perustetaan yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen neuvosto, jolle tosin arviointitehtävää ei ole kirjattu. 4 (8)

5 Laadunkehittämisryhmä on ehdottanut yliopiston johdolle myös kestävän kehityksen ohjelman laatimista ja kestävän kehittämisen organisoinnin luomista. Järjestelmän rakentamisen ohjaamiseen oli nimetty virkamiestyöryhmä. Asia ei ole edennyt. Keväällä 2007 luotiin yliopiston verkkoon Plone instanssi, johon alettiin rakentaa yliopistotason laatukäsikirjaa. Sen ensimmäinen raakaversio oli saatavissa verkosta Toiminnanohjausta ja laatutyötä lähennettiin kevään 2007 toiminta ja taloussuunnittelun ohjeissa, joissa yksiköitä pyydettiin keskittymään aikaisempaa konkreettisempien tavoitteiden asettamiseen ja samalla tavoitteiden saavuttamiskeinojen sekä niiden saavuttamisen mittaamismekanismien miettimiseen. Laadunkehittämisryhmää keskustelutti vielä vakiintumaton sidosryhmätyö. Sidosryhmien kuulemiseksi ideoitiin työseminaaria, johon olisi kutsuttu keskeiset yhteistyötoimijat. Myös sidosryhmäkyselyä harkittiin. Lisäksi laatutyötä suunniteltiin esiteltävän vastaperustetussa Keski Suomen korkeakoulufoorumissa, mikä sittemmin syksyllä 2008 toteutui. Syyskuussa 2007 todettiin, että koulutuksessa monet asiat kytkeytyvät yhteen, mm. ohjaus, HOPS, portfolio, ilmoittautumisasiat ja palautejärjestelmät. Näiden prosessit ovat epäselviä samoin kuin monissa kohdin myös vastuut. Tilanne on jonkin verran kehittynyt laadunkehittämisryhmän toimikaudella, mutta prosesseja on yhä edistettävä. Yhtenä ongelmana on tiettyjen päätösten käytäntöön viemisen puutteellisuus. Yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen laadunvarmistusta pidettiin alusta asti vaikeana. Vastuutahojen ja prosessien puuttuminen, samoin kuin yliopiston sisäiset erilaiset käsitykset yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen sisällöistä vaikeuttavat yhteiskunnallisen tehtävän laadunvarmistusta. Osittain ongelmana on ollut myös opetusministeriön selkeiden linjausten puuttuminen. Laatusuunnittelija aloitti yliopiston läpäisevien prosessien mallinnuksen. Yliopiston toiminnan prosessimainen ohjaus ja vastuut prosessien esiin tuomien muutostarpeiden ratkaisun toteuttamiseksi olivat usein epäselviä. Todettiin, että toiminnan näkyväksi saamiseksi prosessikuvaukset ovat usein tarpeen. Muun muassa todettiin, että prosessi, mitä yliopiston hallituksen päätöksestä seuraa, on hämärä. Vuoden 2008 laadunkehittämisryhmä valmistautui KKA:n ulkoiseen auditointiin. Huhtikuussa pohdittiin auditointiaineistoon liitettäviä näytteitä ja näyttöjä laadunvarmistuksesta. Toukokuussa 2008 yliopiston hallitus päätti yliopiston laadunvarmistusjärjestelmästä ja laatuvaatimuksista. Korkeakoulujen arviointineuvoston nimeämä auditointiryhmä auditoi Jyväskylän yliopiston joulukuussa Korkeakoulujen arviointineuvosto totesi maaliskuussa 2009, että Jyväskylän yliopisto täyttää laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuudelle ja perustehtävien laadunvarmistukselle asetetut kriteerit. Auditointikohteista tutkimuksen laadunvarmistus ylsi korkeimmalle tasolle edistynyt. Matalimmalla hyväksyttäväksi tulevalla tasolla eli alkavalla tasolla olivat tuki ja palvelutoimintojen sekä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen laadunvarmistus. Muut auditointikohteet saavuttivat arvosanan kehittyvä. 5 (8)

6 Yliopisto valmistautui vuonna 2009 lakimuutokseen. Laadunkehittämisryhmän keskustelussa pohdittiin strategiatyön yhteisöllisyyttä. Laadunkehittämisryhmän tavoitteena oli huolehtia, että strategiatyö alistetaan yhteisön keskusteltavaksi. Keskustelua strategialuonnoksen painopisteistä pidettiin tarpeellisena, jotta yliopistoyhteisö voisi sitoutua esitettyihin linjauksiin. Yliopiston hallitus hyväksyi strategian alustavasti elokuussa Laadunkehittämisryhmän työn päättyessä strategia on edelleen luottamuksellinen eikä siten kaikkien tiedossa. Keväällä 2009 valmistuivat yliopiston riskianalyysi sekä selvitys sisäisestä tarkastuksesta. Riskienhallinta oli jo aiemmin sovittu yhdistettäväksi laadunhallintaan. Riskianalyysin tuloksien perusteella riskienhallintaa käsitellään laatukäsikirjoissa. Käsittely on toistaiseksi kesken. Niin ikään keväällä 2009 raportoidussa sisäisen tarkastuksen selvityksessä ehdotettiin, että sisäinen tarkastus ja laatuauditoinnit muodostavat yhden kokonaisuuden. Auditoinnit käytännössä hallinnoitaisiin yhdessä sisäisen tarkastuksen kanssa. Muodostettava hallituksen alainen tarkastusvaliokunta johtaa tätä työtä. Yliopiston hallitus hyväksyy vuosittaisen auditointisuunnitelman ja myös arvioi sisäisen tarkastuksen ja laatuauditointien suunnitelmallisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä niiden perustumista yliopiston strategiaan ja nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin. Hallitus myös arvioi auditointiprosessia. Laadun kehittämiseen on liittynyt yliopiston tietovarastohanke samoin kuin projektien laadun kehittämishanke. Yliopistossa on myös edistetty täydentävän rahoituksen hankkeiden dokumentinhallintaa. Laatutyön organisointi Laadunkehittämisryhmän puheenjohtaja lähetti tammikuussa 2007 laitosjohtajille ja dekaaneille pyynnön heidän yksikkönsä laatuvastaavan nimeämiseksi. Syntyi laatuvastaavaverkosto, johon vuoden 2009 lopulla kuului 80 henkilöä, yksi tai useampia henkilöitä toimintayksiköstään. Syyskuussa 2007 laitosjohtajille suunnatussa kirjeessä puheenjohtaja kehotti henkilöiden työsuunnitelmissa otettavan huomioon laatutyöhön kuluva aika. Samoin opiskelijoiden mukanaoloon laatutyössä pyydettiin kiinnittämään huomiota. Keväällä 2007 oli jo tiedossa Korkeakoulujen arviointineuvoston (KKA) tulevan ulkoisen auditoinnin ajankohta. Toimintayksiköitä pyydettiin varautumaan siihen kuitenkin muistaen, että ʺLaatutyön päätavoite on kehittää yliopistoamme laadukkaaksi, kansainvälisesti kilpailukykyiseksi tutkimusja koulutusorganisaatioksi.ʺ Laatupäällikkö aloitti tehtävässään Laatusuunnittelija saatiin heinäkuun alussa Suunnittelija jatkoi tehtävässä elokuun 2009 loppuun. Vuoden 2008 aikana sisäisten auditointien pääauditoijana toimi ympäristöntutkimuskeskuksen (YMTK) tutkija, joka on kokenut auditoija. Hänen työpanostaan on käytetty aikaisempaa vähäisemmässä määrin hyväksi myös vuonna Laatukoulutukset Tiedekuntien ja laitosten henkilöiden kouluttamiset laatutyöhön aloitettiin helmikuussa Kouluttajina ensi vaiheessa toimivat yliopiston omat asiantuntijat, jotka olivat enemmän sub 6 (8)

7 stanssiasiantuntijoita kuin laatutyön eksperttejä. Rehtori tai vararehtori avasi koulutustilaisuudet, mikä osoitti johdon sitoutumista laatutyöhön. Syksyllä 2007 alettiin kouluttaa sisäisiä auditoijia ulkopuolisen kouluttajan avulla. Auditointikoulutukset jatkuivat vuoden 2008 puolella, ja keväällä 2009 ne järjestettiin omin voimin. Kahteen opintopisteeseen (yksi koulutuksesta, yksi auditoijana toimimisesta) oikeuttavana vuoden 2009 koulutukseen osallistui runsaasti opiskelijoita. Yksityiskohtana voi mainita, että riippumatta koulutuksesta ja sen aiheesta, osallistujamäärä oli yleensä 30. Palautekäytännöt Syksyllä 2007 perustettiin laatulista, sähköpostiosoite, johon toivottiin tulevan ilmoituksia yliopiston toiminnan laaduttomuudesta ja ennen kaikkea kehittämisehdotuksia toimintaan. Aluksi listalle tuli viestejä. Ne annettiin tiedoksi asiaa hoitavalle hallintoviraston virkamiehelle tai muulle toimijalle. Ilmoitukset myös raportoitiin johdon katselmuksen yhteydessä hallitukselle. Useimmiten virkamiehen tai muun toimijan vastaus ja suunnitelma asian korjaamiseksi eivät johtaneet korjauksiin. Laadunkehittämisryhmä piti tärkeänä opiskelijapalautteen käytäntöjen kehittämistä systemaattiseksi ja palautteen jälkihoidon kehittämistä. Opetusneuvosto, koulutusjohtaja ja laadunkehittämisryhmän puheenjohtaja rakensivat yliopistotason opiskelijakyselyä, joka toteutettiin ensimmäisen kerran keväällä 2009 yliopiston 1., 3. ja 5. vuoden opiskelijoille. Yliopiston viestinnän keräämä sidosryhmäpalaute hyödynnettiin ensimmäisessä johdon katselmuksessa. Palautteen säännönmukaisuudessa on vielä kehittämistä. Uutena palautemuotona otettiin käyttöön tiedekuntien palaute yliopiston johdolle. Myös ylioppilaskunnan palaute yliopiston johdolle on uusi, laatutyön mukanaan tuoma käytäntö. Arviointikäytännöt Yliopistoon synnytettiin sisäisten auditointien käytäntö. Ulkoinen, KKA:n toteuttama auditointi oli Hallituksen tekemä johdon katselmus pidettiin kahdesti vuosina 2008 ja 2009, ja siitä on tulossa pysyvä käytäntö. Johdon katselmuksen ja toimintakertomuksen osittainen päällekkäisyys lienee poistettavissa, kun tilivirastolta vaadittu, opetusministeriölle tehty toimintakertomus keventynee. Johdon katselmuksessa toisaalta arvioidaan laadunhallintajärjestelmää, toisaalta yliopiston suorituskykyä. Yliopiston tutkimuksen tilaa kuvaava tiedebarometri on luotu ja se on raportoitu kolme kertaa hallitukselle. Vastaava koulutusbarometri on kehitteillä. Sen ensimmäinen versio esiteltiin hallitukselle keväällä Työryhmät ovat arvioineet toimintansa kerran joko vuonna 2008 tai Tavoite on, että myös työryhmän päättäessä toimintansa se arvioi aikaansaannoksiaan sekä työskentelyprosessiaan. 7 (8)

8 Viestintä Yliopiston laatutyölle laadittiin viestintäsuunnitelma lokakuussa Suunnitelma toteutui jokseenkin täysin. Elokuussa 2008 perustettiin laadunhallinnan verkkosivulle Kuukauden hyvä käytänne. Kerrallaan yhdestä sisäisten auditointien tuloksena löydetystä hyvästä käytänteestä ja myöhemmin myös ulkoisen auditoinnin näytöistä on kerran kuussa laadittu lyhyt seloste yliopistoyhteisön käyttöön. Hyvä käytänne on koko ajan näkyvissä laatusivuilla, jonne on linkki yliopiston viikkotiedotteen Sähköjyvän alusta. Lopuksi Laadunkehittämisryhmän työn päättyessä yliopistot ovat uuden aikakauden alussa. Vuoden 2010 alussa voimaantuleva yliopistolaki edellyttää yliopistojen on osallistuttava laatujärjestelmiensä arviointiin säännöllisesti. On täysi syy olettaa, että laadunhallinta on tullut jäädäkseen. Jotta se tulee jokapäiväiseksi asiaksi, on saatava syntymään laatukulttuuri, jossa kaikki voivat tuntea yliopiston toiminnan sujuvaksi ja laadukkaaksi. 8 (8)

LAATUVASTAAVAN PEREHTYMINEN

LAATUVASTAAVAN PEREHTYMINEN LAATUVASTAAVAN PEREHTYMINEN Perehtyjä /pm Mentori / pm Huomiot, havainnot, kysymykset, kehittämisehdotukset yms. Perehtymissuunnitelman laatiminen Tavoitteet ja aikataulu Uusi laatuvastaava laatii oman

Lisätiedot

Laatuvastaavien perehdytys

Laatuvastaavien perehdytys Laatuvastaavien perehdytys Perehdytyksen tavoite Laatuvastaava ymmärtää oman tehtäväosuutensa yliopiston laadunhallintatyössä Laatuvastaavan tehtävistä: Koordinoi yksikössä laadunhallintatyötä Toimii laaturyhmän

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017 LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Laadunohjausryhmä hyväksynyt 19.1.2017 J Y V Ä S K Y LÄ N Y LI O PI S T O 26.1.2017 YLEISTÄ Jyväskylän yliopiston laadunhallinta määritellään

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2016

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2016 LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2016 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Hyväksytty laadunohjausryhmässä 25.2.2016 YLEISTÄ Jyväskylän yliopiston laadunhallinta määritellään laatupolitiikassa yhteisössä tunnetun vastuunjaon,

Lisätiedot

Seuraavan kokouksen aikaistaminen johdon katselmuksen vuoksi. Edellisen kokouksen muistio hyväksyttiin esitetyssä muodossaan.

Seuraavan kokouksen aikaistaminen johdon katselmuksen vuoksi. Edellisen kokouksen muistio hyväksyttiin esitetyssä muodossaan. Jyväskylän yliopisto 1(6) Aika: 21.1.2009 klo 9:05 12:20 Paikka: T115 Läsnä: Matti Leino, puheenjohtaja Antti Auer Minna Hautamäki Sirkka Liisa Korppi Tommola Sakari Liimatainen Minna Riitta Luukka Anita

Lisätiedot

Laatuvastaavien tapaaminen

Laatuvastaavien tapaaminen Laatuvastaavien tapaaminen 24.10.2007 klo 10:15-12, A103 pirjo.halonen@adm.jyu.fi 014 260 1180 050 428 5315 soile.vaananen@adm.jyu.fi 014 260 1085 050 443 2363 Asioita Laatulista Sisäinen auditointi Viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja. Tiivistelmä sidosryhmille

Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja. Tiivistelmä sidosryhmille Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja Tiivistelmä sidosryhmille Itä-Suomen yliopiston päälaatukäsikirja tiivistelmä sidosryhmille Plan - Suunnittele Act - Kehitä Do - Tee Check - Arvioi 1 1 Itä-Suomen

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston laatutyö

Jyväskylän yliopiston laatutyö Jyväskylän yliopiston laatutyö Pirjo Halonen Laatupäällikkö 17.1.2007 1 Yliopistolain Jyväskylän yliopisto velvoite 5 Arviointi Yliopistojen tulee arvioida koulutustaan, tutkimustaan sekä taiteellista

Lisätiedot

Laadunkehittämisryhmän tehtävät on lueteltu ryhmän toimeksiannossa:

Laadunkehittämisryhmän tehtävät on lueteltu ryhmän toimeksiannossa: Jyväskylän yliopisto 1(7) n tehtävät n tehtävät on lueteltu ryhmän toimeksiannossa: osallistuu laadunvarmistusjärjestelmän toteuttamiseen, arvioi laadunvarmistusjärjestelmää, osallistuu ulkoisen auditoinnin

Lisätiedot

Tavoitteet. Toiminnan ohjaus. Jyväskylän yliopisto 1(5) L A A T U T Y Ö Ryhmällä tarkoitetaan työryhmää, toimikuntaa tai neuvostoa.

Tavoitteet. Toiminnan ohjaus. Jyväskylän yliopisto 1(5) L A A T U T Y Ö Ryhmällä tarkoitetaan työryhmää, toimikuntaa tai neuvostoa. Jyväskylän yliopisto 1(5) Ryhmällä tarkoitetaan työryhmää, toimikuntaa tai neuvostoa. Ryhmän nimi: Laadunkehittämisryhmä Ryhmän puheenjohtaja: Vararehtori Matti Leino Ryhmän sihteeri: Laatupäällikkö Halonen

Lisätiedot

AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN

AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN Yliopistopalvelujen johtoryhmä 5.3.2012 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 Yliopistolain velvoite Yliopistolaki 558/2009, 87 : Yliopistojen tulee arvioida koulutustaan, tutkimustaan

Lisätiedot

VUODEN 2014 ULKOISEEN

VUODEN 2014 ULKOISEEN VUODEN 2014 ULKOISEEN AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN Koulutusneuvosto 9.2.2012 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 Ulkoinen auditointi Edellinen auditointi 2008. Toteuttaja Korkeakoulujen arviointineuvosto

Lisätiedot

Mikkelin ammattikorkeakoulu

Mikkelin ammattikorkeakoulu Mikkelin ammattikorkeakoulu Mamk lyhyesti Mikkelin ammattikorkeakoulu on elinikäisen oppimisen korkeakoulu, opiskelijan korkeakoulu, kansainvälinen korkeakoulu, yhteisöllinen korkeakoulu, vahva TKI-korkeakoulu

Lisätiedot

Sinisellä ovat laadunkehittämistyöryhmän pidetyssä kokouksessa muutetut kohdat. Kohtien perusteluja on kokousmuistiossa.

Sinisellä ovat laadunkehittämistyöryhmän pidetyssä kokouksessa muutetut kohdat. Kohtien perusteluja on kokousmuistiossa. Jyväskylän yliopisto 1(8) L A A T U T Y Ö 6. 3. 2 0 0 8 J o h d o n k a t s e l m u s, l u o n n o s Sinisellä ovat laadunkehittämistyöryhmän 3.3.2008 pidetyssä kokouksessa muutetut kohdat. Kohtien perusteluja

Lisätiedot

Paikalla on useimmiten myös laatupäällikkö. Hän antaa auditoinnista palautteen asiantuntija auditoijalle.

Paikalla on useimmiten myös laatupäällikkö. Hän antaa auditoinnista palautteen asiantuntija auditoijalle. Jyväskylän yliopisto 1(5) Auditoinnin menettelyohjeiden soveltamisala Laadunvarmistusjärjestelmä on organisaation, vastuunjaon, vakiintuneiden, mutta silti kehittyvien menettelytapojen, prosessien ja voimavarojen

Lisätiedot

Sisäisten auditointien toteuttaminen L A A T U T Y Ö

Sisäisten auditointien toteuttaminen L A A T U T Y Ö 1(5) L A A T U T Y Ö 16.1.9 SUUNNITELMA n sisäiset auditoinnit toteutetaan tiedekunta ja erillislaitostasolla samaan tapaan kuin ensimmäisellä kierroksella 2008, mutta kevennetyllä mallilla. Pääauditoijina

Lisätiedot

EFQM kansalaisopiston kehittämisessä

EFQM kansalaisopiston kehittämisessä OSAAVAT KÄDET LUOVAT MAAILMOJA. EFQM kansalaisopiston kehittämisessä Kansalaisopistojen laatuseminaari 25.11.2011 Tampere Outi Itäluoma/Petäjä-opisto EFQM (European Foundation for Quality Management) Opiston

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOINEN AUDITOINTI. Laatuvastaavat ja muu yliopistoyhteisö

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOINEN AUDITOINTI. Laatuvastaavat ja muu yliopistoyhteisö ULKOINEN AUDITOINTI Laatuvastaavat ja muu yliopistoyhteisö 12.5.2014 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 13. 15.1.2015 13.5.2014 Pirjo Halonen 2 TOTEUTTAJAORGANISAATIO Kansallinen koulutuksen arviointikeskus

Lisätiedot

Laatujärjestelmätyön ohjausryhmän kokous

Laatujärjestelmätyön ohjausryhmän kokous Laatujärjestelmätyön ohjausryhmän kokous 16.12.2013 Taina Joutsenvirta 16.12.2013 1 Auditoinnin tarkoitus Auditoinnin tavoitteena on tukea suomalaisia korkeakouluja niiden kehittäessä laatujärjestelmiään

Lisätiedot

Laadunhallinta osana organisaation toimintaa

Laadunhallinta osana organisaation toimintaa Laadunhallinta osana organisaation toimintaa TieVie-asiantuntijakoulutus Organisatorinen muutos 1.9.2006 Sari Tervonen Oppimiskeskus Sisältö Laadun käsitteistöä Laatu organisaatiossa Laatutyö Kuopion yliopistossa

Lisätiedot

Laadunkehittämisryhmän kokous Muistio 6/2007

Laadunkehittämisryhmän kokous Muistio 6/2007 1/6 Aika: 20.8.2007 klo 9:21 11:35 Paikalla Paikka: T405 Läsnä: Matti Leino, puheenjohtaja Antti Auer Terhi Huovinen Sirkka-Liisa Korppi-Tommola Sakari Liimatainen 9:35-10:30 Minna-Riitta Luukka 9:30->

Lisätiedot

LAADUNHALLINNNAN KEHITTÄMINEN

LAADUNHALLINNNAN KEHITTÄMINEN LAADUNHALLINNAN KEHITTÄMINEN 2012 1. KORKEAKOULUN LAATUPOLITIIKKA t Laadunhallinnan jalkauttaminen laitoksille ja koulutusohjelmiin - EFQM-itsearvioinnin käytön kehittäminen - OPS- katselmusten kehittäminen,

Lisätiedot

Marjo Nykänen

Marjo Nykänen MAMK laadunvarmistuksen kehittäjänä Yhteistyötä laadun vuoksi ammattikorkeakoulujen laatutoimijoiden tapaaminen 9.12.2010 Sisältö MAMK vuonna 2010 Laadunvarmistuksen pitkät perinteet Laatu MAMKissa MAMKin

Lisätiedot

Laadunkehittämistyöryhmän kokous

Laadunkehittämistyöryhmän kokous 1/6 Aika: 3.4.2007 klo 9:15 11:42 Paikalla Paikka: T405 Läsnä: Matti Leino, puheenjohtaja Antti Auer Terhi Huovinen Sirkka-Liisa Korppi-Tommola - Sakari Liimatainen 4 -> Minna-Riitta Luukka Hanna-Leena

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN AJANKOHTAISET

LAADUNHALLINNAN AJANKOHTAISET LAADUNHALLINNAN AJANKOHTAISET Laatuvastaavat 9.2.2012 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 Aiheet Kertaus laadunhallintajärjestelmästä Ajankohtaiset muut asiat Kokonaisarkkitehtuurihanke Vuoden 2014 auditointiin

Lisätiedot

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ Paasitorni 17.12.2013 Opetusneuvos Anu Räisänen AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAATUTYÖRYHMÄ 2012 (1) 1 Koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Laatuverkoston tapaaminen 31.10.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Laatutyöryhmä työskentelee Ehdotus koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien

Lisätiedot

Tampereen yliopiston laatujärjestelmän kehittäminen vuoden 2014 auditoinnin jälkeen

Tampereen yliopiston laatujärjestelmän kehittäminen vuoden 2014 auditoinnin jälkeen Tampereen yliopiston laatujärjestelmän kehittäminen vuoden 2014 auditoinnin jälkeen Laatujärjestelmien kehittämisseminaari 14.6.2017 Laatupäällikkö Jukka Mäkinen Kehittämispäällikkö Leena Ahrio Esityksen

Lisätiedot

Sidosryhmät koulutusohjelmia kehittämässä yhteenvetoa korkeakoulujen laatujärjestelmien auditoinneista arviointiasiantuntija Touko Apajalahti

Sidosryhmät koulutusohjelmia kehittämässä yhteenvetoa korkeakoulujen laatujärjestelmien auditoinneista arviointiasiantuntija Touko Apajalahti Sidosryhmät koulutusohjelmia kehittämässä yhteenvetoa korkeakoulujen laatujärjestelmien auditoinneista arviointiasiantuntija Touko Apajalahti PEDA-forum, 16.8.2017 Tausta Auditoinnin tarkastelussa laadunhallinta:

Lisätiedot

Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmät ja sidosryhmäyhteistyö

Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmät ja sidosryhmäyhteistyö Korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmät ja sidosryhmäyhteistyö Riitta Pyykkö Professori, puheenjohtaja Korkeakoulujen arviointineuvosto Peda-forum Rovaniemi 26.8.2010 Sidosryhmäyhteistyö ja auditoinnit

Lisätiedot

Arviointi ja mittaaminen

Arviointi ja mittaaminen Arviointi ja mittaaminen Laatuvastaavien koulutus 5.6.2007 pirjo.halonen@adm.jyu.fi 014 260 1180 050 428 5315 Arviointi itsearviointia sisäisiä auditointeja ulkoisia auditointeja johdon katselmusta vertaisarviointeja

Lisätiedot

Yliopiston hallitus on päättänyt toukokuussa 2008 yliopiston laatuvaatimuksista:

Yliopiston hallitus on päättänyt toukokuussa 2008 yliopiston laatuvaatimuksista: Jyväskylän yliopisto 1(9) 1 Yleistä Yliopistotason laatukäsikirjan mukaan laadunhallinnalla tarkoitetaan laadun suunnittelua ja ohjausta, laadunvarmistusta ja laadun parantamista. Laadun suunnittelu ja

Lisätiedot

TKI-toiminnan laadunhallinta auditointiraporttien ( ) pohjalta

TKI-toiminnan laadunhallinta auditointiraporttien ( ) pohjalta TKI-toiminnan laadunhallinta auditointiraporttien (2012-2018) pohjalta Mira Huusko mira.huusko@karvi.fi 31.10.2018 Korkeakoulujen laatujärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Esityksen sisältö Tutkimuksen

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuurin ja laatutyön yhteensovittaminen KKA:n näkökulmasta

Kokonaisarkkitehtuurin ja laatutyön yhteensovittaminen KKA:n näkökulmasta Kokonaisarkkitehtuurin ja laatutyön yhteensovittaminen KKA:n näkökulmasta KOKOA seminaari 10.10.2013 Kuopio Pääsuunnittelija Sirpa Moitus & erikoissuunnittelija Touko Apajalahti KKA:n auditointimallin

Lisätiedot

Auditointiprosessin vaiheet ja auditointivierailun toteutus

Auditointiprosessin vaiheet ja auditointivierailun toteutus Auditointiprosessin vaiheet ja auditointivierailun toteutus Auditoinnin informaatio- ja keskustelutilaisuus Oulun yliopistossa 29.10.2009 Suunnittelija MuT Marja-Liisa Saarilammi Korkeakoulujen arviointineuvosto

Lisätiedot

Tampereen yliopiston auditointi kirjaston näkökulmasta

Tampereen yliopiston auditointi kirjaston näkökulmasta 3.12.2008 Mirja Iivonen Tampereen yliopiston auditointi kirjaston näkökulmasta Johto ja keskushallinto Kansleri Hallitus Rehtori Vararehtorit (2) Hallintokeskus Hallintojohtaja Tiedekunnat (6) ja laitokset

Lisätiedot

LAATUTYÖSTÄ JA AUDITOINNISTA TTY:N KIRJASTOSSA

LAATUTYÖSTÄ JA AUDITOINNISTA TTY:N KIRJASTOSSA LAATUTYÖSTÄ JA AUDITOINNISTA TTY:N KIRJASTOSSA Kaija Jääskeläinen, Tampereen teknillinen yliopisto Kirjasto Taustaa laadunvarmistusjärjestelmään ja auditointiin 2 Kirjastossa perinteisesti tehty työtä

Lisätiedot

Auditoinnin tavoitteet ja laadunvarmistuksen arvioinnissa käytettävät kriteerit

Auditoinnin tavoitteet ja laadunvarmistuksen arvioinnissa käytettävät kriteerit Auditoinnin tavoitteet ja laadunvarmistuksen arvioinnissa käytettävät kriteerit Auditoinnin informaatio- ja keskustelutilaisuus Oulun yliopistossa 29.10.2009 emeritusprofessori Paavo Okko Auditointiryhmän

Lisätiedot

laadunvarmistusjärjestelmän

laadunvarmistusjärjestelmän Kajaanin ammattikorkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmän auditoinnin i i tulokset t Kehitysjohtaja Mirja Toikka Auditointiryhmän puheenjohtaja Kajaani 30.1.2008 Korkeakoulujen arviointineuvosto Rådet för

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan laatutyöpaja Helena Immonen

Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan laatutyöpaja Helena Immonen Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan laatutyöpaja 7.4.2011 Helena Immonen 7.4.2011 www.helsinki.fi/yliopisto Laatuajattelu ja prosessityö Suunnittelu ja laadunvarmistus / Helena Immonen www.helsinki.fi/yliopisto

Lisätiedot

SAMKin laadunkehittämistyö

SAMKin laadunkehittämistyö SAMKin laadunkehittämistyö Suunnittelija Erja Kuurila, SAMK Kohti nykyistä laadunhallintajärjestelmää Väliaikaiselle amkille luotiin yhteistä laatujärjestelmää Vuonna 1995 haettiin toimilupaa vakinaiselle

Lisätiedot

KAMK:n johtamis- ja laatujärjestelmän kehittäminen. Teija Sievänen Laatupäällikkö p

KAMK:n johtamis- ja laatujärjestelmän kehittäminen. Teija Sievänen Laatupäällikkö p KAMK:n johtamis- ja laatujärjestelmän kehittäminen Teija Sievänen Laatupäällikkö p. 044 7101 237 teija.sievanen@kamk.fi 1 Esityksen sisältö KAMKin auditoinnin tulokset Laatujärjestelmän esittely Auditoinnin

Lisätiedot

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Ajankohtaista laadunhallinnasta Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma

Lisätiedot

Kokemuksia auditointien ensimmäisestä kierroksesta

Kokemuksia auditointien ensimmäisestä kierroksesta Kokemuksia auditointien ensimmäisestä kierroksesta Puheenjohtaja Riitta Pyykkö Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaari Tampere 2.12.2010 Miksi juuri auditointi?

Lisätiedot

Auditointitulosten analyysia johtamisen näkökulmasta

Auditointitulosten analyysia johtamisen näkökulmasta Auditointitulosten analyysia johtamisen näkökulmasta Ammattikorkeakoulujen rehtorien seminaari 15.2.2007 Projektisuunnittelija Sirpa Moitus Korkeakoulujen arviointineuvosto www.kka.fi Auditointien kokonaisaikataulu

Lisätiedot

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta 06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta on opettajan työssä? Peda-Forum 20.8.2013 Vararehtori Riitta Pyykkö, TY, Korkeakoulujen arviointineuvoston pj. Yliopettaja Sanna Nieminen, Jyväskylän AMK Pääsuunnittelija

Lisätiedot

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen TERVEYSALAN LAITOKSEN LAATUTYÖN KUVAUS 2012 Laatutyön tavoitteet Terveysalan laitoksen

Lisätiedot

Tiivistetty hankekuvaus osahanke. Partnerin laadunhallinnan hyvät käytänteet. Osahankkeen kehittämistavoite ja tulokset 1 (8)

Tiivistetty hankekuvaus osahanke. Partnerin laadunhallinnan hyvät käytänteet. Osahankkeen kehittämistavoite ja tulokset 1 (8) 1 (8) Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raision aikuiskoulutuskeskus Timali Juhaninkuja 1 21200 Raisio Raision aikuiskoulutuskeskus Timali aloittaa laadunhallintajärjestelmän systemaattista rakentamista

Lisätiedot

Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa

Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa Valmisteluvaihe ja tausta Tiedotus Osallistaminen Pilotointiprosessin toteutus Itsearviointi-istunnot Tietojen koonti ja syöttö Mitä maksoi? Hyödyt: Organisaatiolle

Lisätiedot

Satakunnan koulutuskuntayhtymän laatujärjestelmä. RUORI Matti Isokallio Noormarkku 10.8.2010

Satakunnan koulutuskuntayhtymän laatujärjestelmä. RUORI Matti Isokallio Noormarkku 10.8.2010 atakunnan koulutuskuntayhtymän laatujärjestelmä RUORI Matti Isokallio Noormarkku 10.8.2010 Kokemäenjokilaakson kky Pohjois-atakunnan kky Kokemäenjokilaakson mmattiopisto Kokemäki Kokemäenjokilaakson mmattiopisto

Lisätiedot

Auditoinnin jälkeinen kehittämistyö Polamkissa

Auditoinnin jälkeinen kehittämistyö Polamkissa Auditoinnin jälkeinen kehittämistyö Polamkissa Korkeakoulujen laatujärjestelmien seurantaja kehittämisseminaari 14.10.2015 Aatos Juurijoki Poliisiammattikorkeakoulun laatujärjestelmä muodostuu kolmesta

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän auditoinnin tulokset. Auditointiryhmän puheenjohtaja Laatujohtaja, dosentti Helka Urponen

Jyväskylän yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän auditoinnin tulokset. Auditointiryhmän puheenjohtaja Laatujohtaja, dosentti Helka Urponen Jyväskylän yliopiston laadunvarmistusjärjestelmän auditoinnin tulokset Auditointiryhmän puheenjohtaja Laatujohtaja, dosentti Helka Urponen Jyväskylän yliopiston auditointiryhmä Laatujohtaja, dosentti Helka

Lisätiedot

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI

KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI KORKEAKOULUJEN LAATUJÄRJESTELMIEN SEURANTA- JA KEHITTÄMISSEMINAARI 31.10.2018 Tampereen ammattikorkeakoulu Päivi Karttunen, vararehtori Susanna Saarinen, kehittämispäällikkö TAMK numeroina yhteensä noin

Lisätiedot

Keskustelu ja kuulemistilaisuus:

Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Ammatillisen koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien kriteerit Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Ammatillisen koulutuksen tasalaatuisuuden varmistaminen

Lisätiedot

Toinen auditointikierros ja katse kohti kolmatta

Toinen auditointikierros ja katse kohti kolmatta Toinen auditointikierros ja katse kohti kolmatta KORKEAKOULUJEN LAATUTYÖ MITEN MENEE? Korkeakoulujen laatujärjestelmien seuranta ja kehittämisseminaari 31.10.2018 Finlandia-talo Helka Kekäläinen, FT Yksikön

Lisätiedot

Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa

Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa Itsearviointi Itsearvioinnissa pyydetään tutkintotavoitteisen koulutuksen näyttöihin liittyen kuvaamaan, miten oppimistavoitteiden ja niiden määrittelyn

Lisätiedot

Paikka Scandic Oulu, Kamarineuvos 2 -kabinetti, Saaristonkatu 4. Kokouksen alussa on rehtorin katsaus.

Paikka Scandic Oulu, Kamarineuvos 2 -kabinetti, Saaristonkatu 4. Kokouksen alussa on rehtorin katsaus. HALLITUS Aihe HALLITUKSEN KOKOUS nro 5/2010 Aika Perjantai 18.6.2010 kello 8.15 Paikka Scandic Oulu, Kamarineuvos 2 -kabinetti, Saaristonkatu 4 Kokouksen alussa on rehtorin katsaus. Asialistat Hallintojohtaja

Lisätiedot

JY:n laatutyö. Ainejärjestötapaaminen Pirjo Halonen Laatupäällikkö

JY:n laatutyö. Ainejärjestötapaaminen Pirjo Halonen Laatupäällikkö Jyväskylän yliopisto JY:n laatutyö Ainejärjestötapaaminen 20.3.2007 Pirjo Halonen Laatupäällikkö pirjo.halonen@adm.jyu.fi 014 260 1180 050 428 5315 1 Jyväskylän yliopisto Yliopistot ja ammattikorkeakoulut

Lisätiedot

Laadunhallinta Koulutuskeskus Salpauksessa. Laatu- ja arviointipäällikkö Sari Mikkola

Laadunhallinta Koulutuskeskus Salpauksessa. Laatu- ja arviointipäällikkö Sari Mikkola Laadunhallinta Koulutuskeskus Salpauksessa Laatu- ja arviointipäällikkö Sari Mikkola Laadunhallinta Koulutuskeskus Salpauksessa (vrt. Ammatillisen koulutuksen laadunhallintasuositus) Salpauksessa laadunhallinnalla

Lisätiedot

Laadunvarmistuksesta 7.1.2009. Ismo Kantola. www.turkuamk.fi

Laadunvarmistuksesta 7.1.2009. Ismo Kantola. www.turkuamk.fi Laadunvarmistuksesta 7.1.2009 Ismo Kantola Laatu Käsitykset laadusta on jäsennetty usein seuraavasti: laatu erinomaisuutena (excellence) itsestään selvää erinomaisuutta, tavanomaisesta poikkeavaa ja elitististä:

Lisätiedot

Laadunhallinta kaupunkiorganisaatioissa Kuopion kaupunki laatupäällikkö Sirpa Pajula

Laadunhallinta kaupunkiorganisaatioissa Kuopion kaupunki laatupäällikkö Sirpa Pajula 26.1.2018 Laadunhallinta kaupunkiorganisaatioissa Kuopion kaupunki laatupäällikkö Sirpa Pajula 2 KUOPIO 2030: HYVÄN ELÄMÄN PÄÄKAUPUNKI STRATEGIAN NÄKÖKULMAT MISSIO Kuopio kumppaneineen mahdollistaa kestävän

Lisätiedot

Pop & Jazz Konservatorion laadunhallintajärjestelmä. Janne Murto

Pop & Jazz Konservatorion laadunhallintajärjestelmä. Janne Murto Pop & Jazz Konservatorion laadunhallintajärjestelmä Janne Murto 19.9.2017 1. Viranomaisten vaatimukset Koulutuksen järjestäjillä on oltava toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva

Lisätiedot

Kokous: Perjantai klo 9.00 Hallituksen kokoushuone, päärakennus, Seminaarinmäki

Kokous: Perjantai klo 9.00 Hallituksen kokoushuone, päärakennus, Seminaarinmäki JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO HALLITUKSEN ESITYSLISTA 2/2019 Kokous: Perjantai 15.2.2019 klo 9.00 Hallituksen kokoushuone, päärakennus, Seminaarinmäki Läsnä: Kansleri emerita Krista Varantola, puheenjohtaja Pääekonomisti

Lisätiedot

Arviointi uuden luomisessa Näkökulma työntekijänä ja luottamushenkilönä

Arviointi uuden luomisessa Näkökulma työntekijänä ja luottamushenkilönä Arviointi uuden luomisessa Näkökulma työntekijänä ja luottamushenkilönä Laadun varmistus päätöksenteon pohjana 10.3.2015 Kuntatalo, B 3.8 Turun kaupunki Hyvinvointitoimiala Laatuasiantuntija, terveyspalvelujen

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston tarkastus- ja varmennustoiminnan ohjesääntö

Jyväskylän yliopiston tarkastus- ja varmennustoiminnan ohjesääntö 1 Jyväskylän yliopiston tarkastus- ja varmennustoiminnan ohjesääntö Hyväksytty yliopiston hallituksen kokouksessa 23.11.2012 1 Tarkastus- ja varmennustoiminta Sisäinen valvonta on yliopiston päätöksentekoelinten,

Lisätiedot

Hanketoiminnan STAK-kehän mukainen auditointimatriisi

Hanketoiminnan STAK-kehän mukainen auditointimatriisi Jyväskylän yliopisto 1 (9) Hanketoiminnan STAK-kehän mukainen auditointimatriisi SUUNNITTELU PUUTTUVA Yksikön hanketoiminnalla ei ole selkeää visiota. Hanketoiminnan tavoitteita ei ole määritelty. Ei ole

Lisätiedot

Ei näyttöä tai puheen tasolla

Ei näyttöä tai puheen tasolla Jyväskylän yliopisto 1(5) Dokumenteilla tarkoitetaan suuntaa ohjaavia asiakirjoja, strategioita ja linjauksia. Keskeisiä ovat vain ko. auditointikohdetta koskevat ja ohjaavat dokumentit. Dokumentit voivat

Lisätiedot

KOULUTUKSEN ITSEARVIOINNIT YHTEENVETO

KOULUTUKSEN ITSEARVIOINNIT YHTEENVETO KOULUTUKSEN ITSEARVIOINNIT YHTEENVETO Hyvät käytännöt jakoon -tilaisuus 10.6.2013 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 PALAUTTEET 1/4 Pyydettiin itsearviointiraportin valmistuttua kaikilta osallistuneilta

Lisätiedot

Arvioinnilla luottamusta

Arvioinnilla luottamusta Arvioinnilla luottamusta Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen laadunhallinta- ja itsearviointikäytänteet Elina Harjunen, Risto Hietala, Laura Lepola, Anu Räisänen ja Aila Korpi Pohjois-Suomen AVI-alueen

Lisätiedot

Asialista hyväksyttiin esitetyssä muodossa muuten, mutta mikäli aika riittää, päätettiin käsitellä laadunhallinnan vuosikelloa.

Asialista hyväksyttiin esitetyssä muodossa muuten, mutta mikäli aika riittää, päätettiin käsitellä laadunhallinnan vuosikelloa. MUISTIO 1/2015 Aika: 24.2.015 klo 8:31-10:30 Paikka: Läsnä: Ag C133 Helena Rasku-Puttonen (puheenjohtaja) Kaisa Miettinen Timo Tiihonen Hannu Salminen Peppi Taalas (poistui kohdassa 6 klo 10:19) Jussi

Lisätiedot

Verkko-opetuksen laatu osana yliopistojen laatutyötä

Verkko-opetuksen laatu osana yliopistojen laatutyötä Verkko-opetuksen laatu osana yliopistojen laatutyötä Sari Tervonen KuY, Oppimiskeskus TieVie-asiantuntijakoulutus Organisatorinen muutos 26.8.2005 Esityksen sisältö Laadun käsitteistöä Laatutyö Kuopion

Lisätiedot

laaditaan joka kokouksessa laaditaan joka kokouksessa Tehdään joka kokouksesta Tehdään joka kokouksesta

laaditaan joka kokouksessa laaditaan joka kokouksessa Tehdään joka kokouksesta Tehdään joka kokouksesta Kokoukset,työryhmät, lausunnot Johtoryhmän kokous -asialista laatii -muistio asialistan. Johtoryhmän sihteeri laatii muistion / Opetuksen kehittämisja arviointitoimikunnan kokous -asialista -muistio Toimikunnan

Lisätiedot

Työpaja B - Kuinka kokonaisarkkitehtuurin laadunhallinta voidaan integroida osaksi korkeakoulun laatujärjestelmää?

Työpaja B - Kuinka kokonaisarkkitehtuurin laadunhallinta voidaan integroida osaksi korkeakoulun laatujärjestelmää? Työpaja B - Kuinka kokonaisarkkitehtuurin laadunhallinta voidaan integroida osaksi korkeakoulun laatujärjestelmää? Työpisteessä pohdittiin, mitä on kokonaisarkkitehtuurin laadunhallinta ja miten se voidaan

Lisätiedot

Opetuksen johtamisen jatkuva kehittäminen case Itä-Suomen yliopisto

Opetuksen johtamisen jatkuva kehittäminen case Itä-Suomen yliopisto Opetuksen johtamisen jatkuva kehittäminen case Itä-Suomen yliopisto 17.3.2009 SiSu Esitykseni rakenne 1. Yliopistojen toimintakulttuurin ja opettajuuden muuttuminen 1. Opetuksen suunnittelu ja toteuttaminen

Lisätiedot

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi Kymenlaakson ammattikorkeakoulu opiskelijoita 4500 henkilöstöä 300 2 kampusta 4 koulutusalaa 18 tiimiä Kyamkin laatupolitiikka Laadusta viestitään ymmärrettävästi Vastuu laadusta ja kehittämisestä on kaikilla

Lisätiedot

Laatutyö yliopistossa - arkea, strategiaa ja auditointia. Oulun yliopisto 18.9.2008 ja TKK 22.10.2008 Sirpa Suntioinen

Laatutyö yliopistossa - arkea, strategiaa ja auditointia. Oulun yliopisto 18.9.2008 ja TKK 22.10.2008 Sirpa Suntioinen Laatutyö yliopistossa - arkea, strategiaa ja auditointia Oulun yliopisto ja TKK 22.10.2008 Sirpa Suntioinen Esitykseni rakenne Strategisen johtamisen ja laatutyön kokonaisuus Laadunhallintajärjestelmä

Lisätiedot

Laatujärjestelmä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

Laatujärjestelmä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa Laatujärjestelmä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa Päivi Jantunen laatukoordinaattori 4.1.2017 1 Toimintajärjestelmän ja laadunhallinnan pohjana SFS-EN ISO9001-standardi johtamisjärjestelmä, joka auttaa

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2017 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2017 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen Informaatiotilaisuus 1.3.2017, OPH Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2017 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen Leena Koski Opetusneuvos Leena.koski@oph.fi Laatupalkinnon tavoitteet

Lisätiedot

10.12.2010 Ulla Keto & Marjo Nykänen

10.12.2010 Ulla Keto & Marjo Nykänen Itsearviointi, case MAMK Laatu- ja palvelujohtaja Marjo Nykänen Lehtori, laatuvastaava Ulla Keto Ohjelma Itsearviointi korkeakoulun laatutyökaluna Itsearviointi MAMKissa EFQM-itsearvioinnit (1998, 1999)

Lisätiedot

Tutkimushankkeiden riskienhallinta

Tutkimushankkeiden riskienhallinta Tutkimushankkeiden riskienhallinta Tutkimuksen tuki, yrittäjyys ja innovaatiot Jyväskylän yliopisto Kirsi Murtosaari Parityö Tutkimushankkeet: Kuvatkaa hankkeiden haasteita suunnittelu- ja toteutus- tai

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULUN LAADUNHALLINNAN YLEISET PERIAATTEET

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULUN LAADUNHALLINNAN YLEISET PERIAATTEET Toimenpide Päivämäärä Tekijä Hyväksyjä Hyväksytty 08.11.2004 H. Malinen Johtoryhmä Päivitetty 15.08.2005 H. Malinen Johtoryhmä Päivitetty 10.09.2007 H. Malinen Johtoryhmä Päivitetty 14.11.2008 M. Nykänen

Lisätiedot

2. päivä. Etätehtävien purku Poikkeamat. Poikkeamat Auditoinnin raportointi Hyvän auditoijan ominaisuudet Harjoituksia

2. päivä. Etätehtävien purku Poikkeamat. Poikkeamat Auditoinnin raportointi Hyvän auditoijan ominaisuudet Harjoituksia OAMK / Luova 4.5. ja 11.5. Sisäinen auditointi osa Oamkin ympäristöohjelmatyötä Sisältö 1. päivä Johdanto Auditoinnin tavoitteet Ympäristöstandardin (ISO 14001) pääkohdat Alustava ympäristökatselmus Auditoinnin

Lisätiedot

QL Excellence -käsikirja

QL Excellence -käsikirja QL Excellence -käsikirja QL Laatutoiminta Oy:n laadunhallinta 2010 Sisällysluettelo: QL Excellence -käsikirja...3 Yleiskuvaus... 3 Laatupolitiikka...3 Laatukäsikirja...3 Laadunhallintajärjestelmän kuvaus...

Lisätiedot

Oulun yliopiston laatujärjestelmä: Toiminnan kehittämisen malli. OKTR-puheenjohtajien koulutus 10.12.2007

Oulun yliopiston laatujärjestelmä: Toiminnan kehittämisen malli. OKTR-puheenjohtajien koulutus 10.12.2007 Oulun yliopiston laatujärjestelmä: Toiminnan kehittämisen malli OKTR-puheenjohtajien koulutus 10.12.2007 Korkeakoulut kehittävät laadunvarmistusjärjestelmiään siten, että ne täyttävät Euroopan korkeakoulutusalueen

Lisätiedot

ITSEARVIOINNIT ENNEN AUDITOINTIA

ITSEARVIOINNIT ENNEN AUDITOINTIA ITSEARVIOINNIT ENNEN AUDITOINTIA Viestintätieteiden laitos 2.5.2012 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 ULKOINEN AUDITOINTI Edellinen auditointi 2008. Toteuttaja Korkeakoulujen arviointineuvosto (KKA), joka

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA 2015 2016 Rehtorin päätös 22.4.2015 SISÄLTÖ 1 Yliopisto työympäristönä...1 2 Yliopisto opiskeluympäristönä...4 3 Yliopisto yhteiskunnallisena vaikuttajana...6

Lisätiedot

Laadunhallintajärjestelmän rakentaminen ja kehittäminen. Laatuseminaari Tero Pippola 2014.12.11

Laadunhallintajärjestelmän rakentaminen ja kehittäminen. Laatuseminaari Tero Pippola 2014.12.11 Laadunhallintajärjestelmän rakentaminen ja kehittäminen Laatuseminaari Tero Pippola 2014.12.11 Esityksen aiheita Laatu 2 Johtaminen laatu- ja johtamisjärjestelmät Standardit Miksi johtamisjärjestelmät

Lisätiedot

Tervetuloa Laatutyön asiantuntija -koulutuksen kolmannelle lähijaksolle!

Tervetuloa Laatutyön asiantuntija -koulutuksen kolmannelle lähijaksolle! Tervetuloa Laatutyön asiantuntija -koulutuksen kolmannelle lähijaksolle! Aika Aihe / teema Alustaja / vastuuhenkilö klo 13.00 13.20 klo 13.20 14.15 klo 14.15 14.45 klo 14.45 15.00 Tervetulosanat ja välitehtävien

Lisätiedot

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen Pedagogisen johtamisen hankkeen johtoryhmän jäsen Ritva Ylitervo ja AMKEn kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopisto Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta Liite 7 KEHITTÄMISSUUNNITELMA 10.11.2014 AUDITOINNIN POHJALTA Hallintopalvelukeskusta, opintoasioita ja laatukäsikirjaa koskevat

Lisätiedot

HKL:n johtamisjärjestelmän uudistaminen

HKL:n johtamisjärjestelmän uudistaminen HKL:n johtamisjärjestelmän uudistaminen Suunnittelu & Valmistelu Toimeenpano Vakiinnuttaminen HKL johtoryhmä työpaja 13.5.2015 1 Uuden johtamisjärjestelmän suunnittelu ja valmistelu 1. Projektin tavoitteet,

Lisätiedot

Laatukriteerien pilotointi Itsearvioinnin toteutus ja OPHn arviointiryhmän käynti KAOssa

Laatukriteerien pilotointi Itsearvioinnin toteutus ja OPHn arviointiryhmän käynti KAOssa Laatukriteerien pilotointi Itsearvioinnin toteutus ja OPHn arviointiryhmän käynti KAOssa 31.10.2014 Esa Oikarinen Koulutuspäällikkö Kainuun ammattiopisto Kainuun ammattiopisto (KAO) Osa Kajaanin kaupungin

Lisätiedot

LAATUTYÖ JA TOIMINTAKÄSIKIRJA. Taina Joutsenvirta

LAATUTYÖ JA TOIMINTAKÄSIKIRJA. Taina Joutsenvirta LAATUTYÖ JA TOIMINTAKÄSIKIRJA Taina Joutsenvirta Laatu Laatu tarkoittaa Helsingin yliopistossa toiminnan tarkoituksenmukaisuutta ja tulosten korkeatasoisuutta. Ks. http://www.helsinki.fi/laatu/index.html

Lisätiedot

YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN. Hallitusneuvos Eerikki Nurmi Jyväskylän yliopisto

YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN. Hallitusneuvos Eerikki Nurmi Jyväskylän yliopisto YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN Hallitusneuvos Eerikki Nurmi 30.5.2008 Jyväskylän yliopisto YLIOPISTOLAIN UUDISTAMISEN AIKATAULUTUS Yliopistolain uudistamisen keskeiset

Lisätiedot

Korkeakoulun johtaminen ja kokonaisarkkitehtuuri. Päivi Karttunen, TtT Vararehtori TAMK

Korkeakoulun johtaminen ja kokonaisarkkitehtuuri. Päivi Karttunen, TtT Vararehtori TAMK Korkeakoulun johtaminen ja kokonaisarkkitehtuuri Päivi Karttunen, TtT Vararehtori TAMK Mm. Kansainvälisesti korkeatasoisia ja omille vahvuusalueille profiloituneita korkeakouluja Entistä tuloksellisempaa

Lisätiedot

MUUTOSTA LAADUN EHDOILLA

MUUTOSTA LAADUN EHDOILLA MUUTOSTA LAADUN EHDOILLA Auditointien painopisteitä J Moisio, Qualitas Fennica /Arter Oy 09/2015 2 AUDITOINNIN MISSIO SELVÄKSI: Tutkitaan johtamisjärjestelmän riittävyyttä ja sopivuutta Tutkitaan johtamisjärjestelmän

Lisätiedot

laaditaan joka kokouksessa laaditaan joka kokouksessa Tehdään joka kokouksesta Tehdään tarvittaessa kokouksesta muistio

laaditaan joka kokouksessa laaditaan joka kokouksessa Tehdään joka kokouksesta Tehdään tarvittaessa kokouksesta muistio Kokoukset,työryhmät, lausunnot Johtoryhmän kokous -asialista Laitosjohtaja laatii -muistio asialistan. Johtoryhmän sihteeri laatii muistion / ohtaja Opetuksen kehittämisja arviointitoimikunnan kokous -asialista

Lisätiedot