Syväsenvaaran päiväkoti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Syväsenvaaran päiväkoti"

Transkriptio

1 Rovaniemen kaupunki Varhaiskasvatuspalvelut Syväsenvaaran päiväkoti Varhaiskasvatussuunnitelma

2 Sisältö: 1. Päiväkodin esittely 2. Toiminta-ajatus ja toimintaamme ohjaavat arvot 3. Hyvä perushoito kasvun tukemisen edellytyksenä ja välineenä 4. Hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuus 5. Varhaiskasvatus- ja oppimisympäristö 6. Kasvattaja varhaiskasvatuksessa 7. Kasvatuskumppanuus 8. Erityistä tukea tarvitsevat lapset kts. liite Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma

3 1. Päiväkodin esittely Syväsenvaaran päiväkoti sijaitsee keskeisellä paikalla Syväsenvaaran kerros- ja pientaloalueella. Päiväkotimme on perustettu vuonna 1974 ja sen toimintaa on laajennettu vuosien aikana. Toimimme kahdessa eri rakennuksessa, jotka ovat saman pihapiirin ympärillä. Päiväkodissa on noin paikkaa 0-7- vuotiaille lapsille. Päiväkodissamme toimii kahdeksan lapsiryhmää. Päiväkotimme iso piha-alue mahdollistaa ja kannustaa lapsia liikkumiseen ja leikkimiseen. Lähiympäristö tarjoaa hyvät puitteet myös monipuoliselle liikkumiselle ja retkeilylle. Syväsenvaaran päiväkodille ja koululle on myönnetty kansainvälinen kasvatusalan ympäristömerkki Vihreä Lippu. Vihreän lipun myötä olemme kiinnittäneet enemmän huomiota kestävän kehityksen tarkasteluun ja ympäristöasioiden huomioimiseen päiväkodissamme. Toimintakautena Vihreä Lipun teemamme on vesi.

4 Päiväkodin ryhmät ja henkilökunta Mansikat 10 kk- 3v Hillat 3-5v Mustikat, 3-5v Vaapukat 2-4v sisarusryhmä Juolukat, 6v: esiopetus Karpalot, 3-5v: integroitu erityisryhmä Puolukat, 4-5v Mesimarjat, 6v: esiopetus Henkilökunta Lastentarhanopettajia (10) Päiväkotiapulaisia (5) Erityislastentarhanopettajia (1) Varahoitaja (1) Lastenhoitajia (13) Ruokapalvelutyöntekijä: Hannele Suorsa Erityisavustajia (määrä vaihtelee) Päiväkodinjohtaja: Silja Jaakkola

5 2. Toiminta-ajatus ja toimintaamme ohjaavat arvot Toiminta-ajatuksemme Syväsenvaaran päiväkoti tarjoaa monipuolista hoitoa, kasvatusta ja opetusta lasten ja perheiden tarpeet huomioiden. Työskentelemme yhdessä perheiden ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Haluamme rakentaa yhdessä yhteisöä, jossa jaetaan elämän ilot ja haasteet. Pohdimme yhdessä vanhempien kanssa kasvatuksen arvoja keskusteluissa. Yhteinen tulkinta kasvatuksesta ja lapsesta on ensisijaisen tärkeä. Suvaitsevaisuuden ja erilaisuuden hyväksyminen on lähtökohtamme varhaiskasvatuksessa. Lapsen tulee saada tuntea, että hänet hyväksytään omana itsenään. Aikuinen välittää ja huolehtii hänestä.

6 Toimintaamme ohjaavat arvot Päiväkotimme arvot pohjautuvat Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaan. Olemme yhdessä pohtineet toimintatapojamme sekä käsitystä hyvästä hoidosta, kasvatuksesta ja opetuksesta. Kasvattaja tiedostaa ja arvioi omia asenteitaan ja yhteisten arvojemme näkymistä työssään. Päiväkotimme arvot näkyvät arjen työssä hyvinä toimintakäytänteinä lapsen jokaisessa päivässä. Lapsi kokee kuuluvansa päiväkodin yhteisöön ja olevansa siellä arvokas ja tärkeä. Häntä kohdellaan kunnioittaen ja tasa-arvoisesti muistaen, että oikeudenmukaisuus toteutuu jokaisen lapsen kohdalla. Turvallisuus Kohtelemme toisiamme tasa-arvoisesti ja kunnioittaen toimien näin hyvänä mallina lapsille. Olemme työntekijöinä sitoutuneet yhdessä sovittuihin toimintatapoihin. Kasvattajat ovat paikalla lasta varten ja jokainen lapsi saa tuntea olevansa tervetullut päiväkotiimme. Kasvattajat kuuntelevat lasta ja vastaavat lapsen kysymyksiin, pyyntöihin ja tarpeisiin. Kasvattajat pitävät huolta siitä, että jokainen lapsi tulee kohdatuksi ja kuulluksi päivän aikana. Aikuisen syli on jokaisen lapsen saatavilla. Lapsille annetaan myönteistä palautetta päivän aikana ja kiinnitetään ensisijaisesti huomiota lapsen onnistumisiin. Kiitos, kannustus, turvalliset yhdessä sovitut rajat ja välittäminen luovat turvallisen ja hyvän kasvupohjan päiväkodissamme.

7 Osallisuus On yhdessä elämistä, kuulluksi tulemista arjen elämässä ja leikeissä. Lasten ideat, mielipiteet ja mielenkiinnon kohteet huomioidaan päiväkodin ja ryhmän toimintaa suunniteltaessa. Tähän kiinnitämme tietoisesti huomiota ja olemme nostaneet sen yhdeksi kehittämiskohteeksemme toimintakaudelle Kasvattajat huolehtivat että kukaan lapsi ei jää ryhmän ulkopuolelle, vaan jokainen lapsi voi osallistua ryhmän toimintaan ja leikkiin. Lasten omia tekemisiä, tuotoksia arvostetaan ja niitä on esillä päiväkodissa, kaikessa lapsen työskentelyssä näkyy lapsen oma käden jälki. Lapset osallistuvat oman varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelman tekemiseen ja arviointiin iän- ja kehitystasonsa mukaan. Lapsuuden arvostaminen Iloitsemme yhdessä pienistä asioista, elämme arkea yhdessä tässä ja nyt kiirehtimättä. Lasten leikeille annetaan riittävästi aikaa ja se nähdään merkittävänä lapsen kasvussa, kehityksessä ja oppimisessa Syli ja hoiva ovat tärkeitä koko varhaislapsuuden ajan.

8 3. Hyvä perushoito kasvun tukemisen edellytyksenä ja välineenä Hyvä perushoito edellyttää, että lapsen päivässä rytmittyvät ruokailut, ulkoilu, liikunta ja mahdollisuus lepoon lapsen yksilölliset tarpeet huomioiden. Perushoitotilanteet ovat aina vuorovaikutustilanteita, joissa tunnelma on kiireetön, rauhallinen ja tunneilmapiiriltään positiivinen. Lapsi saa toimia perushoitotilanteissa mahdollisimman itsenäisesti omien valmiuksiensa ja taitojensa mukaan. Kasvattajat auttavat ja kannustavat lasta tarpeen mukaan. Näitä asioita pidämme tärkeinä perushoitotilanteissa: PUKEMIS- JA RIISUMISTILANTEET positiivinen ja kiireetön ilmapiiri kannustetaan omatoimisuuteen säänmukainen pukeutuminen ULKOILU päivittäin, sääolosuhteet huomioiden yhteisleikit iso ja monipuolinen piha yhteiset pihatapahtumat retket omista vaatteista huolehtiminen HYGIENIA käsienpesu RUOKAILU lapsen yksilöllisyyden kunnioittaminen wctilanteissa vuorovaikutustilanne hyvät pöytä- ja ruokailutavat hyväksyvä ja myönteinen ilmapiiri ei pakkoa tai rangaistuksia LEPO unentarve yksilöllinen turvallinen ja rauhallinen lepohetki sadut ja musiikki aikuisen läheisyys ja läsnäolo

9 4. Hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuus Hyvä hoito ja lapsen hyvinvointi luovat pohjan tasapainoiselle kehitykselle ja oppimiselle. Lähtökohtaisesti jokainen vuorovaikutustilanne, niin aikuisten kuin toisten lasten kanssa, on kasvun ja oppimisen mahdollisuus. Mielekkäintä oppiminen on silloin, kun se lähtee lapsen omista kiinnostuksen kohteista, jotka ovat riittävän haasteellisia kehityksen kannalta. Lapselle ominaiset tavat oppia ovat: taiteellinen kokeminen tutkiminen liikkuminen leikki Leikeissä huomioidaan lapsen ikä- ja kehitystaso. Kasvattajan tehtävä on mahdollistaa leikki, rikastuttaa sitä tuomalla siihen uusia elementtejä ja olemalla tarvittaessa leikissä mukana. Jokaisella lapsella on mahdollisuus leikkimiseen yhdessä toisten kanssa ja yksin. Kasvattajat havainnoivat lasten leikkejä ja hyödyntävät havaintojaan toiminnan suunnittelussa, työskentelyssä ja oppimistilanteissa. Liikkuminen tuo lapselle elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia. Liikkuminen on lapselle luontainen ja mielekäs tapa toimia ja oppia uutta. Päiväkodissamme pidetään tärkeänä sitä, että mahdollistamme lasten monipuolisen liikkumisen. Kasvattaja toimii esimerkkinä, innoittajana ja ympäristön muokkaajana. Kasvattajat tiedostavat arkisen ympäristön merkityksen motoriikan kehittymiseen ja ilmapiiri liikkumiselle on salliva. Tutkiminen ja kokeileminen on lapselle luontainen tapa lähestyä ympäröivää maailmaa. Lapset ovat aktiivisia tekijöitä, kokijoita ja havainnoitsijoita. Kasvattaja innostaa ja luo olosuhteet sellaisiksi, että oma oivaltaminen ja oppiminen mahdollistuvat.

10 Taiteellinen ilmaisu ja kokeminen antavat tilaa mielikuvitusmaailmalle, jossa kaikki on mahdollista ja leikisti totta. Siksi päiväkodissamme lapsilla on mahdollisuus monipuolisiin ilmaisumuotoihin. Kasvattaja antaa tilaa ja aikaa lasten omille ideoille ja luovuudelle. Tärkeää ei ole lopputulos, vaan lapsen omat kokemukset, elämykset ja itse tekemisen prosessi. Päiväkodissamme välineet ja materiaalit ovat lasten saatavilla, jotta ne kannustavat myös vapaaseen ilmaisuun. Päiväkotimme arjessa eri taiteen muotoja ovat: musiikki, lasten tanssi, teatterit, askartelu, kuvataide ja käsityöt. Ympäristön tarjoamia palveluita hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Tärkeänä näemme sen, että lasten tekemiä töitä on esillä päiväkodissa, heidän tuotoksiaan ja esityksiä arvostetaan ja ne ovat myös vanhempien nähtävillä.

11 5. Varhaiskasvatus- ja oppimisympäristö Varhaiskasvatus- ja oppimisympäristön rakentaminen on osa tavoitteellista varhaiskasvatusta. Oppimisympäristö tukee lapsen monipuolista kasvua, kehitystä ja oppimista. Oppimisympäristöä muokataan lapsen ja lapsiryhmän tarpeiden mukaan ja toiminnassa hyödynnetään lähiympäristöä. Fyysisessä ympäristössä sekä sisä- että ulkotilojen turvallisuus, siisteys ja viihtyisyys ovat merkittäviä tekijöitä. Jokaisella lapsella on mahdollisuus erilaisiin toimintoihin, leikkiin ja hiljaiseen työskentelyyn. Lapsille tarkoitetut materiaalit ja leikkivälineet ovat heidän saatavillaan. Psyykkisessä ympäristössämme vallitsee kiireettömyys, rauhallisuus ja turvallisuus. Aikuinen on aidosti läsnä ja suhtautuminen lapsiin on empaattista ja hyväksyvää. Aikuinen huolehtii, että jokainen lapsi tulee kuulluksi, kuuntelee ja vastaa lapsen kysymyksiin. Jokainen aikuinen on vastuussa lapsen hyvinvoinnista. Aikuinen viestii ja opettaa positiivisin keinoin. On tärkeää, että lapsi kokee tulevansa hyväksytyksi omana itsenään. Sosiaalisessa ympäristössä aikuiset ja lapset toimivat aktiivisesti vuorovaikutuksessa keskenään. Lapsia ohjataan toimimaan erilaisissa vertaisryhmissä ja tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Pienryhmäpedagogiikka näkyy arjessa pienissä ryhmissä toimimisessa ja toiminnan porrastamisessa. Tämä mahdollistaa rauhallisen ja kiireettömän ilmapiirin, jossa vuorovaikutukselle on enemmän aikaa. 6. Kasvattaja varhaiskasvatuksessa Varhaiskasvattajilta edellytetään sitoutuneisuutta ja herkkyyttä reagoida lapsen tarpeisiin. Kasvattajat luovat omalla toiminnallaan hyvän ja positiivisen ilmapiirin. Varhaiskasvatuksessa työskentelee moniammatillinen kasvattajayhteisö, jolla on yhtenäinen käsitys toiminnan tavoitteista. Toimiva kasvattajayhteisö vaatii tiimityötä, johon kuuluu oleellisena osana avoin vuorovaikutus, palautteen antaminen ja saaminen, oman ja työyhteisön kehittäminen ja arviointi.

12 7. Kasvatuskumppanuus Vanhemmilla on ensisijainen kasvatusoikeus ja vastuu. He ovat oman lapsensa asiantuntijoita. Kasvatuskumppanuudella tarkoitamme vanhempien ja päiväkodin henkilöstön tietoista sitoutumista toimimaan lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen tukemisessa. Jokaiselle lapselle laaditaan vuosittain varhaiskasvatus/esiopetussuunnitelma, joka tehdään yhdessä huoltajien kanssa ja sitä arvioidaan toimintavuoden aikana. Keskusteluissa pyrimme yhteiseen ymmärrykseen, joka edellyttää aktiivista kuuntelua ja vuoropuhelua. Kasvatuskumppanuus on kodin ja päiväkodin välistä avointa, tasavertaista ja luottamuksellista yhteistyötä ja kumppanuutta lapsen parhaaksi. Vanhempia ja perheitä kunnioitetaan ja kohdellaan tasavertaisesti. Vanhemmat saavat tietoa lapsensa päivästä ja päiväkodin toiminnasta päivittäisten keskustelujen avulla. Kasvatuskumppanuuden avulla tunnistamme mahdollisimman varhain lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen alueella havaittavissa olevat vahvuudet, lähikehityksen alueet ja mahdollinen tuen tarve ja luomme yhteiset toimintaperiaatteet lapsen parhaaksi. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma on lapsen ryhmän toiminnan suunnittelussa keskeisessä roolissa.

13 8. Erityistä tukea tarvitsevat lapset Lapsen yksilöllisiin erityisen tuen tarpeisiin vastataan varhaiskasvatuksessa ensisijaisesti pedagogisin ja toiminnallisin keinoin, jotka kirjataan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan. Lapsi voi tarvita tukea fyysisen, tiedollisen, taidollisen, tunne-elämän tai sosiaalisen kehityksen osa-alueilla eripituisia aikoja. Lähtökohtana lapsen tuen tarvetta arvioidessa on yhdessä vanhempien ja kasvatushenkilöstön kanssa käydyt keskustelut tai aiemmin todettu erityisen tuen tarve. Lapsen tarvitsema tuki aloitetaan heti tuen tarpeen ilmettyä. Osana tuen järjestämistä tehostetaan yhteistyötä vanhempien, päivähoidon henkilöstön ja mahdollisen muun moniammatillisen verkoston kesken.

14 Syväsenvaaran päiväkodin kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma Miksi kiusaamisen vastaista suunnitelmaa tarvitaan? Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen arvopohja perustuu lapsen oikeuksien yleissopimukseen, jossa korostuu lapsen syrjintäkielto ja vaatimus lasten tasaarvoisesta kohtelusta, oikeus turvallisiin ihmissuhteisiin sekä oikeus tuttuun ja turvalliseen toimintaympäristöön, leikkiin, lepoon ja vapaa-aikaan. Kiusaamisen ehkäisyllä on kauaskantoiset myönteiset seuraukset lasten hyvinvoinnille; kasvulle ja kehitykselle. Koko henkilökuntamme on sitoutunut kiusaamista ehkäisevään työhön. Päiväkodissamme se on: johdonmukaista suunnitelmallista sitoutunutta yhteistyötä vanhempien kanssa yhteisöllisyyttä ja osallisuutta korostavaa Tärkeää on että kaikilla, lapsen ympärillä olevilla aikuisilla on yhteinen tapa toimia ja he osallistuvat kiusaamisen vastaiseen työhön mm. toiset huomioonottavien toimintatapojen vahvistamisella turvallisilla ihmissuhteilla hyvällä ilmapiirillä Päivän aikana lapsen tulee saada kokea yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Jokaisella lapsella on oikeus: turvalliseen ryhmään aikuisen huomion saamiseen ystävyyssuhteisiin toisten kanssa. Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelmaa arvioidaan säännöllisin väliajoin, jotta siihen puuttuminen on systemaattista ja tietoista.

15 Näkemyksemme kiusaamisesta: Fyysinen kiusaaminen Verbaalinen kiusaaminen Psyykkinen kiusaaminen Lyöminen Haukkuminen Uhkailu Töniminen Nimittely Manipulointi Potkiminen Härnääminen Kiristäminen Esteenä oleminen Lällättäminen Ilmeily, ilveily Vaatteista repiminen Leikkien sotkeminen Hiekan/ kivien heittely Vaatteiden/hiusten kommentointi Selän takana puhuminen Määräily?? Poissulkeminen leikistä Leikin sääntöjen muuttaminen Puhumatta jättäminen Leikkien ulkopuolelle jättäminen Kaikki riidat eivät ole kiusaamista. Tilanteessa on aina tärkeä huomioida lapsen oma kokemus kiusaamisesta, lapsen kehitystaso ja lapsen yksilöllinen persoonallisuus. Lasten omat kokemukset kiusaamisesta: Päiväkodissamme lapsille tehdyn kyselyn perusteella lapset kokivat että heitä oli kiusattu kun oli jätetty leikkien ulkopuolelle annettu määräyksiä mitä saa leikkiä ja millä leikkivälineillä

16 Miten kiusaamista ehkäistään: Kiusaamisen ehkäisyssä on tärkeää aikuisen läsnäolo Aikuinen havainnoi tilanteita ryhmässä ja päivän touhuissa: hän on tietoinen mitä ryhmässä tapahtuu ja ohjaa lasta toimimaan tarvittaessa oikealla tavalla. Aikuisella on aikaa lapselle, hän tuntee lapsen ja hänen kehitystason ja siihen vaikuttavat tekijät. Aikuinen löytää lapsesta positiivisuuden ja vahvistaa sitä. Aikuisen huolehtii siitä, että jokainen lapsi tulee nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi päivän aikana. Lapsella on mahdollisuus lämpöön ja syliin päivän aikana iästä riippumatta. Tuttu, turvallinen aikuinen herättää lapsessa luottamusta ja lapsella on helpompi kertoa kiusaamisesta. Kiusaamisen ehkäisyssä on tärkeää turvallisen ilmapiirin rakentaminen. Aikuisten keskinäinen, toisia kunnioittava, arvostava ja huomioiva vuorovaikutus sekä hyvät käytöstavat opettavat lapselle oikean tavan toimia. Lapsille annetaan positiivista palautetta, heitä kannustetaan ja kehutaan. Näin lapsen itsetunto vahvistuu. Jokaisen lapsen annetaan olla oma itsensä: ei nosteta liikaa yksittäisiä tilanteita tai asioita esille. Myönteinen, salliva ja rajat omaava ilmapiiri luovat lapselle turvallisuutta. Ryhmän toiminta tulee organisoida niin että kaikki lapset pystyvät osallistumaan siihen. Hyvä suunnittelu ja pienissä ryhmissä toimiminen päivän aikana antavat siihen hyvät mahdollisuudet Lapsia rohkaistaan antamalla palautetta kun he ovat toimineet sosiaalisesti taitavalla, oikealla tavalla esim. ottaneet mukaan leikkii jonkun toisen joka meinaa jäädä ulkopuolelle tms. Näissä tilanteissa palkitsemisena on esim. joku yhteinen leikki, yhteinen toimiminen, joka on lapselle mieluista ja merkityksellistä. Palautteen annossa on tärkeä huomioida lapsen ikä- ja kehitystaso Lasten kanssa tehdään omalle ryhmälle yhteisiä pelisääntöjä ja keskustellaan ryhmän tavasta toimia.

17 Miten kiusaaminen huomataan Aikuiset havainnoivat lapsiryhmän toimintaa lasten leikkien havainnointi ulkona ja sisällä lasten kanssa keskustelut, isommilla lapsilla lapsihaastattelut vanhempien tuoma palaute: yhteistyö vanhempien kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Vanhempia rohkaistaan tuomaan palautetta päiväkodille lapsen kertomista kiusaamistilanteista. Miten kiusaamista käsitellään Riitojen ja taustojen selvittäminen rauhallisesti ketään syyttämättä kirjojen, satujen, draaman avulla

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

5. Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma

5. Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma 5. Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma Varhaiskasvatuksessa pidetään huolta koko yhteisön fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta turvallisuudesta. Lasta tulee varhaiskasvatuslain mukaan

Lisätiedot

MYLLYOJAN PÄIVÄKODIN KIUSAAMISELTA SUOJAAMISEN TOIMINTAMALLI

MYLLYOJAN PÄIVÄKODIN KIUSAAMISELTA SUOJAAMISEN TOIMINTAMALLI MYLLYOJAN PÄIVÄKODIN KIUSAAMISELTA SUOJAAMISEN TOIMINTAMALLI MIKÄ OHJAA MEITÄ SUOJAAMAAN LAPSIA KIUSAAMISELTA? YK:n lasten oikeuksien sopimus Valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Päivähoitoa

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Pienet lapset ja kiusaamisen ehkäisy

Pienet lapset ja kiusaamisen ehkäisy Pienet lapset ja kiusaamisen ehkäisy Pirkanmaan Varhaiskasvattaja 21.4.2015 Laura Repo 22.4.2015 1 Kiusaaminen pienten lasten parissa Eettiset näkökohdat Mitä havainnoimme Arvot havaintoja ohjaamassa Havaintojen

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Kiusaaminen varhaiskasvatusikäisten lasten parissa. Laura Kirves Helsingin yliopisto ja Aalto yliopisto 16.9.2011

Kiusaaminen varhaiskasvatusikäisten lasten parissa. Laura Kirves Helsingin yliopisto ja Aalto yliopisto 16.9.2011 Kiusaaminen varhaiskasvatusikäisten lasten parissa Laura Kirves Helsingin yliopisto ja Aalto yliopisto 16.9.2011 Ohjaavat asiakirjat Varhaiskasvatuksen arvopohja perustuu YK lapsen oikeuksien yleissopimukseen:

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN JA ESIOPETUKSEN

VARHAISKASVATUKSEN JA ESIOPETUKSEN VARHAISKASVATUKSEN JA ESIOPETUKSEN KIUSAAMISEN EHKÄISYN JA PUUTTUMISEN SUUNNITELMA LAITILAN KAUPUNKI 1 Sisällys YLEISTÄ... 3 ARVOT JA NÄKEMYS, MITÄ KIUSAAMINEN ON... 3 KIUSAAMISEN EHKÄISYN KEINOT:... 4

Lisätiedot

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Teemme tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Tavoitteenamme on avoin ja

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKOTI Päiväkotimme sijaitsee Tahiniemessä, Pieksäjärven rannalla, rauhallisella omakotialueella. Lähistöllä on uimaranta ja metsikköä,

Lisätiedot

Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma

Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Mitä toimintakulttuuri tarkoittaa meillä? Hyväksymme erilaisuuden ja kohtaamme toisemme tasa-arvoisesti. Arjessa ja toiminnassa korostuu

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa.

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Päivähoidon laatukriteerit Hakeminen Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Henkilökunta tuntee päivähoitoyksikkönsä

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Taivalkosken kunnan varhaiskasvatuksen KEPSU. (Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma)

Taivalkosken kunnan varhaiskasvatuksen KEPSU. (Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma) Taivalkosken kunnan varhaiskasvatuksen KEPSU (Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma) 2018 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 2 MITÄ KIUSAAMINEN ON? 3 TAVAT ENNALTAEHKÄISTÄ KIUSAAMISTA 4 KIUSAAMISEN PUUTTUMISEN

Lisätiedot

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu kokopäiväpedagogiikkaan; jokainen hetki tukee lapsen kehitystä ja oppimista. Kasvattajat mahdollistavat lasten

Lisätiedot

Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma

Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma 1 (10) Sivistyspalvelut / varhaiskasvatus Elokuu 2012 Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma 2 (10) ESIPUHE Kiusaamisen ehkäisy on lapsen tasapainoisen kasvun ja kehityksen edellytys. Kiusaaminen

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Kisakentän päiväkodin toimintasuunnitelma

Kisakentän päiväkodin toimintasuunnitelma Kisakentän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme ovat tärkeitä hyvät tavat ja positiivinen ilmapiiri. Päiväkotimme jokaisessa ryhmässä on avoin oppimisympäristö, joka

Lisätiedot

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS LEIKKI LUOVUUS YSTÄVYYS TUNTEET TURVALLISUUS LAPSI EI LEIKI OPPIAKSEEN, MUTTA OPPII LEIKKIESSÄÄN Leikissä lapsi oppii toimimaan yhdessä

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Kiusaaminen ja sen ehkäisy varhaiskasvatuksessa

Kiusaaminen ja sen ehkäisy varhaiskasvatuksessa Kiusaaminen ja sen ehkäisy varhaiskasvatuksessa Laura Kirves 9.2.2012 Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa -seminaari Käyttäytymistieteellinen tiedekunta / Laura Kirves/ Kiusaamisen ehkäisy varhaiskasvatuksessa

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodissa toimii 3-5-vuotiaiden ryhmä Peilivuori ja 1-4 vuotiaiden ryhmä Salasaari. Molemmissa ryhmissä toimitaan montessoripedagogiikan

Lisätiedot

Suunnitelmallinen kiusaamisen ehkäisy osana varhaiskasvatuksen suunnitelmaa

Suunnitelmallinen kiusaamisen ehkäisy osana varhaiskasvatuksen suunnitelmaa Suunnitelmallinen kiusaamisen ehkäisy osana varhaiskasvatuksen suunnitelmaa Erikoistutkija Liisa Heinämäki, THL Yksikön päällikkö Päivi Lindberg, THL 16.4.2010 Esityksen nimi / Tekijä 1 Kiusaaminen varhaisvuosina?

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme keskeinen tekijä on toistemme arvostaminen. Annamme lapsille leikkitilaa

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA YPÄJÄN KUNTA VARHAISKASVATUS 2016 KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA 1. KOKO HENKILÖKUNTA ON SAANUT KOULUTUSTA VARHAISLAPSUUDESSA TAPAHTUVASTA KIUSAAMISESTA sekä sen havainnoimisesta: pedagoginen palaveri

Lisätiedot

HYVIEN VUOROVAIKUTUS- JA ALAVUDEN VARHAISKASVATUKSESSA KAVERITAITOJEN VAHVISTAMINEN KIUSAAMISEN ENNALTAEHKÄISYN JA PUUTTUMISEN TOIMINTAMALLI

HYVIEN VUOROVAIKUTUS- JA ALAVUDEN VARHAISKASVATUKSESSA KAVERITAITOJEN VAHVISTAMINEN KIUSAAMISEN ENNALTAEHKÄISYN JA PUUTTUMISEN TOIMINTAMALLI HYVIEN VUOROVAIKUTUS- JA Tyttö 6v. kaveri ei töni tai hauku. Hyvä kaveri näyttää kivalta, mulla on hyviä kavereita. KAVERITAITOJEN VAHVISTAMINEN ALAVUDEN VARHAISKASVATUKSESSA KIUSAAMISEN ENNALTAEHKÄISYN

Lisätiedot

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Työyhteisöllämme on yhteiset tavoitteet. Asettamamme tavoitteet pyrimme saavuttamaan yhteisillä toimintamalleilla ja käytännöillä.

Lisätiedot

Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista. Opetushallitus

Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista. Opetushallitus Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista Opetushallitus Verkkokommentointi VASU2017 Opetushallituksen nettisivuilla oli kaikille kansalaisille avoin mahdollisuus osallistua perusteprosessiin

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS Tarjotaan lapsille perhepäivähoitoa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. Laadukkaan hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on onnellinen

Lisätiedot

3 5-VUOTIAIDEN KERHOTOIMINTA; KERHOJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli

3 5-VUOTIAIDEN KERHOTOIMINTA; KERHOJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli 3 5-VUOTIAIDEN KERHOTOIMINTA; KERHOJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli Naantalissa Karvetin päärakennuksen alakerrassa toimii lukuvuonna 2015 2016 kaksi 3 5- vuotiaiden lasten kerhoryhmää, Viskarit 1 ja

Lisätiedot

Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma Hämeenkyrön. -Tiedote vanhemmille

Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma Hämeenkyrön. -Tiedote vanhemmille Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma Hämeenkyrön varhaiskasvatuksessa -Tiedote vanhemmille Tämän tiedotteen tarkoitus on lujittaa vanhempien ja varhaiskasvatuksen yhteistyötä kiusaamisen ehkäisyssä.

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityssä toimii 2 montessoriryhmää, joiden ikäjakauma on noin 2,5-5 v. Ryhminen nimet ovat Peilivuori ja Salasaari. Molemmissa ryhmissä

Lisätiedot

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Päiväkotimme toiminnassa korostuu se, että olemme aidosti läsnä ja lapsia varten. Havainnoimme ja kuuntelemme heitä ja vastaamme

Lisätiedot

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI Joupin ryhmis sijaitsee Joupin viihtyisällä asuntoalueella hyvien ulkoilumahdollisuuksien läheisyydessä. Ulkoilemme paljon läheisillä leikkikentillä sekä teemme metsäretkiä Kultavuoressa.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. Toimintaympäristö 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Tavoitteet 4. Oppimisympäristö 5. Toiminnan perusta 6. Toiminta lapsen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli 2017-2018 TERVETULOA VY KOLKKA-TANELIIN! Päiväkodit Kolkka ja Taneli ovat toimineet yhdessä varhaiskasvatusyksikkönä 1.8.2017 alkaen. Kolkassa

Lisätiedot

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Kohtaamme jokaisen lapsen omana yksilönä. Arvostamme rehellisyyttä, toisten kunnioittamista ja hyviä käytöstapoja niin lasten kuin aikuistenkin

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme pienryhmätoimintaa on kaikissa päivän tilanteissa ja se on suunniteltu hyvin. Tarjoamme lapsille monipuolista tekemistä,

Lisätiedot

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus...

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 1 2 SISÄLLYS Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 5 Kasvatuskumppanuus... 6 Yhteistyö... 7 Kiusaamisen ehkäisy... 8 Varhainen puuttuminen... 9

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Tavoitteet Tärkeimpiä arvoja meillä ovat välittäminen, turvallisuus ja itsensä toteuttaminen. Toimintaamme

Lisätiedot

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma Esiopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Nurmijärven kunta Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyslautakunta x.1.2016 x www.nurmijarvi.fi Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

KYÖSTIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

KYÖSTIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA KYÖSTIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA Kyöstin päiväkoti Kyöstin päiväkoti on 105-paikkainen yksikkö, joka on kahdessa eri rakennuksessa toimiva kokonaisuus. Idyllisessä Kartano-rakennuksessa

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen henkilökuntaa on Tuulenpesässä yhteensä 13 henkilöä.

Varhaiskasvatuksen henkilökuntaa on Tuulenpesässä yhteensä 13 henkilöä. 1. TIEDOT YKSIKÖSTÄ Päiväkoti Tuulenpesä * 4 ryhmää, 3 kokopäiväryhmää ja 1 osapäiväryhmä Varhaiskasvatuksen henkilökuntaa on Tuulenpesässä yhteensä 13 henkilöä. 2. KIUSAAMISEN MÄÄRITELMÄ Kiusaaminen on

Lisätiedot

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 Jokaisella on oikeus tuntea itsensä toivotuksi, halutuksi ja rakastetuksi. 1 PÄIVÄKODIN KUVAUS JA OPPIMISYMPÄRISTÖ Sorvankaaren päiväkoti on

Lisätiedot

Kasvun kikatusta leikin lumoissa

Kasvun kikatusta leikin lumoissa Kasvun kikatusta leikin lumoissa Tarkastelukiikarissa toimintakulttuurin kehittäminen ja sitä ohjaavat periaatteet Osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Inklusiivisessa toimintakulttuurissa edistetään

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju Yksikön toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju YKSIKKÖMME VARHAISKASVATUSTA OHJAA VALTAKUNNALLINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA HELSINGIN VARHAISKASKASVATUSSUUNNITELMA. OLEMME

Lisätiedot

JOHDANTO PIKIRUUKIN PÄIVÄKODIN VASUUN

JOHDANTO PIKIRUUKIN PÄIVÄKODIN VASUUN JOHDANTO PIKIRUUKIN PÄIVÄKODIN VASUUN Pikiruukin päiväkodin toiminnan suunnittelu ja toteuttaminen perustuu Kokkolan päivähoidon yhteiseen varhaiskasvatussuunnitelmaan ja sitoudumme noudattamaan sitä.

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Onnenkenkä sijaitsee Orimattilassa Pennalan kylässä. Vieressä toimivat koulu sekä kaupungin päiväkoti, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Lasten kanssa teemme retkiä

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO Ryhmiksen toiminta-ajatus 1. Kasvatuspäämäärät ja tavoitteet 1.1 Arvoperusta 1.2 Hyvinvoiva lapsi 1.3 Päivähoidon

Lisätiedot

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Yhteiset tilat koulun kanssa mahdollistavat sen, että tilat ja henkilöstö tulevat tutuiksi lapsille jo päiväkotiaikana. Tämä helpottaa

Lisätiedot

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLLYS 1. Siilin päiväkoti 2. Päiväkodin tärkeät asiat 3. Lapsilähtöisyys 4. Varhaiskasvatuksen suunnittelu 5. Varhaiskasvatuksen toteuttaminen 6. Erityinen

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Sastamalan kaupunki Varhaiskasvatuksen aluejohtaja Marjut Vuokko Tampere 24.3.2017 4.4.2017 2 Vasu työ Ensin Ohjausryhmä - varhaiskasvatuksen päällikkö - varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen vasun tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkotimme sijaitsee keskeisellä paikalla kuntakeskuksessa. Tämä mahdollistaa yhteistyön yläkoulun, lukion, kirjaston,

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Jokainen lapsi on rikkaus ja arvokas omana itsenään. Kuuntelemme ja kohtaamme lapset ja perheet

Lisätiedot

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011 1 Sisällysluettelo Metsolan päiväkoti......3 Toiminta-ajatus...4 Lapsikäsitys...4 Arvopohja...4 Toiminnan toteuttaminen..5 Ohjattu toiminta.6 Erityinen

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNGIN VARHAISKASVATUKSEN

ULVILAN KAUPUNGIN VARHAISKASVATUKSEN ULVILAN KAUPUNGIN VARHAISKASVATUKSEN KIUSAAMISEN EHKÄISYN JA PUUTTUMISEN SUUNNITELMA Alkusanat Kiusaaminen on yleistynyt yhä pienempien lasten keskuudessa ja siihen puuttuminen varhaisessa vaiheessa on

Lisätiedot

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 1 Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 2 Kuusjoen päiväkoti Kuusjoen päiväkoti on perustettu vuonna 2010. Päiväkoti sijaitsee Kuusjoen koulun yhteydessä Salon Kuusjoella

Lisätiedot

Sä pääset meijän leikkiin Kiusaamisen ehkäiseminen varhaiskasvatuksessa KT Laura Repo

Sä pääset meijän leikkiin Kiusaamisen ehkäiseminen varhaiskasvatuksessa KT Laura Repo Kiusaamisen ehkäiseminen varhaiskasvatuksessa - seminaarit Mannerheimin Lastensuojeluliitto 4.3.2016 Turku 7.4.2016 Helsinki 14.4.2016 Rovaniemi 18.4.2016 Hämeenlinna 21.4.2016 Jyväskylä Sä pääset meijän

Lisätiedot

NAPAPIIRIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

NAPAPIIRIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA NAPAPIIRIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1.NAPAPIIRIN PÄIVÄKOTI Napapiirin päiväkoti on ollut toiminnassa vuodesta 2012. Talossa on yhteensä 8 ryhmää joista Hallat 3-6-v sijaitsee erillisessä rakennuksessa.

Lisätiedot

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä.

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Päiväkodissamme toteutamme

Lisätiedot

Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen lapsen ja aikuisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

VASU KAHVILAT Salpakankaan koulun kabinetti klo

VASU KAHVILAT Salpakankaan koulun kabinetti klo VASU KAHVILAT 2017 Salpakankaan koulun kabinetti klo 12.30-14.00 6.3 29.3 12.4. 26.4. 3.5 Yksiköistä kahvilaan osallistuu 1-3 henkilöä Kahvilassa käsitellään yhteisössä keskusteltuja teemoja osallistujat

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ Tilhin toiminta-ajatus 1 Kasvatuspäämäärät ja -tavoitteet 1.1. Tärkeät asiat 1.2. Hyvinvoiva lapsi 1.3. Päivähoidon

Lisätiedot

Välikylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Välikylän päiväkodin toimintasuunnitelma Välikylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kasvattajat sanoittavat lapsille päivittäin huomaamiaan positiivisia asioita lapsissa ja heidän toiminnassaan, näin opetamme lapsia

Lisätiedot

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintamme keskiössä on hyvinvoiva lapsi. Meille on tärkeää, että kaikki kokevat tulevansa arvostetuiksi omana itsenään. Aikuisten

Lisätiedot

LASTEN LUKUMÄÄRÄ RYHMÄSSÄ: 17 VARHAISKASVATUKSEN HENKILÖSTÖ

LASTEN LUKUMÄÄRÄ RYHMÄSSÄ: 17 VARHAISKASVATUKSEN HENKILÖSTÖ VARHAISKASVATUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA Lukuvuosi 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Satulehto VARHAIKASVATUSRYHMÄN NIMI: Vekkula 1-5 vuotiaat KÄSITTELY JA HYVÄKSYMINEN Tulevaisuuslautakunta hyväksynyt Pvm. LASTEN

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Tämä on lapsen varhaiskasvatussuunnitelma, joka sisältää esiopetuksen oppimissuunnitelman sekä mahdollisen tehostetun eli varhaisen tai

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan laatukriteerit

Aamu- ja iltapäivätoiminnan laatukriteerit Liite 1 Tavoite 1. Sisältöjen monipuolisuus Käytänteet: Vuosittaisen toimintasuunnitelman laatiminen, kts. sisällöt yksikkökohtaisten viikkosuunnitelmien laatiminen kysely perheille toimintakauden alkaessa

Lisätiedot