Toimintaohje Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueen terveydenhuollon yksiköille influenssaepidemiassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimintaohje Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueen terveydenhuollon yksiköille influenssaepidemiassa"

Transkriptio

1 Toimintaohje n alueen terveydenhuollon yksiköille influenssaepidemiassa Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

2 UUTTA TÄSSÄ TOIMINTAOHJEESSA: Tämä ohje on päivitetty versio viime influenssakauden ( ) ohjeesta tehdyt muutokset: Rokotussuositus on päivitetty vastaamaan THL:n kausi-influenssarokotussuositusta talvikaudelle ja VSSHP:n yleiskirjettä 26/2013. Influenssalääkkeiden annokset on päivitetty vastaamaan Pharmaca Fennica 2013:n tietoja Mikrobiologinen diagnostiikka on päivitetty, 2579 RvirAg (Respiratoristen virusten antigeenit, UTULab) poistuu tutkimusvalikoimasta, tilalla RvirAg-O (Respiratoristen virusten antigeenit, TYKSLab) Influenssakauden aikana tätä ohjetta päivitetään tarvittaessa, ja uudistuneet osiot luetteloidaan tällä sivulla. www-linkit tarkastettu Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

3 SISÄLTÖ 1 Johdanto Influenssan ennaltaehkäisy Hoidon porrastaminen ja eristystoimet Vastaanottotilat Sairaalan vuode- ja teho-osastot Eristystoimien kesto Henkilökunnan suojautuminen ja sairaalahygienia Henkilökunnan suojautuminen Käsihygienia Henkilökohtaiset suojaimet Sairaalahygienia Influenssaoireisilta potilailta otettavat influenssanäytteet Influenssanäytteiden ottokriteerit Influenssanäytteiden ottovälineet Influenssanäytteiden ottaminen ja käsittely Influenssanäytteiden toimittaminen laboratorioon Muut mahdolliset näytteet erotusdiagnostiikkaa varten Antiviraalinen lääkehoito Oireisen infektion hoito Ehkäisevä viruslääkitys Viruslääkehoidon toteutus Oseltamiviiri (Tamiflu ) Tsanamiviiri (Relenza ) Ennaltaehkäisevä viruslääkehoito Muu mahdollinen lääkehoito Kotihoito ja poissaolot Ilmoitusjärjestelmä Sairaalahoidettavien influenssapotilaiden ilmoittaminen Avoterveydenhuollon käynnit Ryväsesiintymien ilmoittaminen Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

4 1 Johdanto Influenssavirukset tarttuvat ihmisestä toiseen lähinnä pisara- ja kosketustartuntana. Ilmateitse tapahtuva tartunta voi olla mahdollinen (ns. pienaerosolitartunta). Influenssan itämisaika on lyhyt, yleensä 1 2 päivää, mutta se voi olla jopa 7 päivää. Influenssan taudinkuva vaihtelee lievistä, lähes oireettomista infektioista, hyvinkin vakaviin ja jopa tappaviin tautimuotoihin. Influenssan kliinisiä oireita ja löydöksiä ovat: Äkillinen kuume > 38 o C (alle 3-vuotiailla 38.5 o C) JA Hengitystieoireet kuten yskä, kurkkukipu, nuha, hengitysvaikeus Joissakin tapauksissa voi olla muita oireita kuten lihaskipua ja ripulia Vakavia komplikaatioita ovat keuhkokuume ja äkillinen hengitystoiminnan vajaus (ARDS), jotka voivat ilmetä esim. takypneana (hengitysfrekvenssi > 25/min), hengenahdistuksena ja rintapistoksina tai kipuna. Kliinisesti influenssaa ei voi erottaa muista respiratoristen virusten aiheuttamista hengitystieinfektioista. Influenssaepidemian aikana diagnostinen tarkkuus kliinisillä kriteereillä nousee kuitenkin 80 %:iin. Yleisimmät influenssan komplikaatiot ovat ylä- ja alahengitystieinfektiot kuten poskiontelo- tai välikorvantulehdus sekä keuhkokuume. Pandeemisen H1N viruksen todettiin aiheuttavan pienellä osalla sairastuneista hyvin vaikeita ARDS-muutoksia keuhkoihin. Influenssan sairastamisen jälkeen on kuvattu jonkin verran keuhkojen toimintahäiriöitä, joiden pysyvyydestä ei vielä ole tarpeeksi tietoa, sekä keskushermosto-oireita kuten enkefalopatiaa. Lähtökohtaisesti influenssan riskien oletetaan olevan talvella samanlaisia kuin viime influenssakaudella. Tulevan influenssakauden terveydenhuollon kuormitukseen vaikuttaa suuresti virukselle vastustuskykyisten henkilöiden määrä. Vastustuskyky viime vuosina kiertäneille influenssaviruksille on saatu joko sairastamalla infektio tai influenssarokotteella viime syksynä. Influenssaviruksen vähittäinen muuntuminen voi kuitenkin heikentää vastustuskykyä ja altistaa henkilön uudelle infektiolle. 2 Influenssan ennaltaehkäisy Influenssatartuntoja voidaan ehkäistä katkaisemalla sen tartuntareitit. Tärkein suojautumiskeino mitä tahansa hengitystieinfektiota vastaan on noudattaa hyvää käsihygieniaa. Sairastuneet voivat ehkäistä tartunnan leviämistä peittämällä nenänsä ja suunsa yskiessä sekä niistämällä kertakäyttönenäliinaan. Terveydenhuollon toimipisteissä on oltava esillä ohjemateriaaleja käsihygieniasta ja yskimisetiketistä. Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

5 Terveydenhuollon henkilöstön toiminnassa pitää huomioida tartuntareittien katkaiseminen. Hyvä käsihygienia, oikea suojautuminen ja riskipotilaiden tunnistus kuuluvat turvalliseen potilashoitoon. Jokaista influenssaoireista (muitakin kuin riskiryhmiin kuuluvia) on pidettävä tartunnanvaarallisena ja noudatettava heidän hoidossa tarpeellisia eristystoimia. Rokottaminen on tehokas tapa vähentää influenssan aiheuttamaa sairastumista ja kuolleisuutta myös pandemian jälkeisenä aikana. Terveydenhuollon ja Hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut kausi-influenssarokotussuosituksen talvikaudelle Lisäksi kannattaa tutustua THL:n influenssarokotesivustoon. Suosituksen mukaan maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja: Terveys- ja sosiaalialan ammattilaiset Raskaana olevat naiset Kaikki 65 vuotta täyttäneet Kaikki 6-35 kuukauden ikäiset lapset Sairautensa vuoksi lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri Varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset Syys- ja talvikaudella rokotuksiin ovat oikeutettuja kaikki potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon ja huoltoon osallistuvat sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Myös vastaavassa työssä olevat opiskelijat ovat oikeutettuja rokotukseen. Asiasta on VSSHP:ssa julkaistu yleiskirje 26/2013. VSSHP:ssa terveydenhuollon henkilökunnalle tarjotaan Vaxigrip -rokotetta. Henkilökunnan rokotuksilla on kaksi tavoitetta: Rokotuksilla pyritään suojaamaan potilaita ja merkittävässä riskissä olevaa henkilökuntaa influenssalta. Terveydenhuoltohenkilöstön influenssarokotuksilla ehkäistään kausi-influenssaa, sen aiheuttamia jälkitauteja ja kuolemia. Lisäksi vähennetään influenssan leviämistä. Influenssaa voi tartuttaa tuntia ennen oireiden alkua. Vaikka omat oireet olisivat lieviä, potilaat voivat saada vaikean influenssan. Henkilökunta rokotetaan ensisijaisesti osaston oman henkilökunnan voimin ennen epidemiakauden alkua. Rokotteen ottaminen on luonnollisesti vapaaehtoista. Ellei osastolla ole rokotusoikeutta omaavaa henkilöä, rokotuksen saa henkilökunnan työterveysasemalta. Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

6 3 Hoidon porrastaminen ja eristystoimet Influenssaoireisen potilaan hoitopaikka riippuu hänen voinnistaan. Pääasiallisesti influenssaoireiset hoidetaan avoterveydenhuollossa joko perusterveydenhuollossa tai yksityisillä lääkäriasemilla. Erikoissairaanhoitoon lähetetään ne potilaat, joiden epäillään vointinsa perusteella tarvitsevan erikoissairaanhoitoa. Influenssapotilaan oireiden vaatima hoidon taso (vuodeosasto, teho-osasto) on toteutettava eristyshuoneiden saatavuudesta riippumatta. Potilasturvallisuuden kannalta oleellista on olla altistamatta muita potilaita influenssatartunnalle. Tästä syystä eristystoimia pitää noudattaa jokaisessa terveydenhuollon toimipisteessä ja niiden käyttöönotosta sekä toteuttamisesta voi konsultoida VSSHP:n hygieniahoitajia. 3.1 Vastaanottotilat - Erillinen odotustila influenssaoireisille potilaille. Jos tätä ei ole, niin erillinen nurkkaus (>2m muista). - Influenssaepäiltyjen potilaiden väli odotustiloissa vähintään 1m. - Influenssaoireisille potilaille suu-nenäsuojus ja muille henkilöille heidän niin halutessaan. - Käsihuuhdetta helposti saatavilla. - Potilasohjeet käsihygieniasta, yskimisetiketistä ja suojainten käytöstä näkyvillä. - Influenssapotilaiden käyttämien tilojen puhdistus ainakin kerran vuorokaudessa (kloori 500 ppm) - Sairaalan päivystyspoliklinikalla potilashuoneeksi ensisijaisesti ilmaeristyshuone. - Jos ilmaeristyshuonetta ei ole käytettävissä, järjestetään potilaalle oma huone (WC-tilalla). 3.2 Sairaalan vuode- ja teho-osastot - Ilmaeristyshuone ensisijaisesti. Tämä koskee erityisesti niitä osastoja, joilla potilaat pääosin kuuluvat riskiryhmiin. - Toissijaisesti influenssaoireinen potilas sijoitetaan omaan huoneeseen, jossa on oma WC ja suihku. Jos näitä potilaita on useampia, osastosta voidaan rajata osa näiden potilaiden hoitoon. Samaan huoneeseen voidaan kohortoida vain virologisesti varmistettuja tapauksia. Hoito tapahtuu pisara- ja kosketuseristyksessä. Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

7 - Mikäli potilasta ei voida sijoittaa omaan huoneeseen, jossa on WC ja suihku, potilas sijoitetaan omaan huoneeseen pisara- ja kosketuseristykseen. WC:hen ja suihkuun potilas menee noudattaen hyvää käsihygieniaa ja käyttäen suunenäsuojainta. WC:n ja suihkun käytössä tulee huomioida kosketuseristyksen vaatimukset mm. siivouksesta. - Jos omaa huonetta ei saada, potilas sijoitetaan samaan huoneeseen muiden influenssaoireisten (virologisesti varmistettujen tapausten kohortointi) kanssa kuitenkin niin, että vuoteiden väli on >1m. - Osastoilla, joissa pääasiallisesti hoidetaan riskiryhmien potilaita (esim. hematologia, obstetriikka, onkologia, nefrologia) influenssaoireisia pitää hoitaa ilmaeristyshuoneissa tai heille erikseen erotetussa osaston osassa. Jos ilmaeristyshuonetta ei ole käytettävissä, järjestetään potilaalle oma huone (oma WC ja suihku). Hoidossa on noudatettava pisara- ja kosketuseristyksen ohjeita huolellisesti. 3.3 Eristystoimien kesto Influenssaepäillyn potilaan eristys ja hoito voidaan purkaa hoitavan lääkärin harkinnan perusteella, jos influenssa-pcr- näyte osoittautuu negatiiviseksi tai todetaan muu yksiselitteinen syy potilaan infektiolle. Mahdollisen kaksoisinfektion suhteen on kuitenkin oltava varuillaan, koska influenssaan liittyy usein bakteereiden aiheuttamia sekundaarisia infektiota kuten pneumokokkipneumonioita. Virologisesti varmennettujen aikuispotilaiden kohdalla eristys voidaan purkaa, kun potilas on ollut 1) vuorokauden ajan kuumeeton ilman kuumetta alentavia lääkkeitä JA 2) on kliinisesti toipumassa sairaudestaan JA 3) oireiden alkamisesta on kulunut vähintään 7 vuorokautta TAI 4) viruslääkityksen (oseltamiviiri tai tsanamiviiri) aloittamisesta on kulunut vähintään 5 vuorokautta Lapsipotilaiden eristyksen purku tapahtuu lasten infektiolääkärin päätöksellä. Torjuntarajoitteiset potilaat voivat erittää influenssavirusta kauan, ja heidän eristyksensä voi kestää pidempään kuin immuniteetiltaan normaalien potilaiden. Vaikeasti torjuntarajoitteisten potilaiden (esim. hematologiset potilaat) eristys voidaan päättää, kun kliinisen toipumisen jälkeen potilaalta on otettu vähintään 24 h välein kaksi negatiiviseksi todettua PCR-kontrollinäytettä. Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

8 4 Henkilökunnan suojautuminen ja sairaalahygienia Kukin voi omalta osaltaan ennaltaehkäistä influenssatartuntoja ottamalla vuosittaisen kausiinfluenssarokotteen. Rokotettujen henkilökunnan jäsenten on noudatettava myös suojautumisohjeita estääkseen tartunnan leviäminen potilaasta toiseen. Raskaana olevat henkilökunnan jäsenet vapautetaan osallistumasta influenssaepäillyn tai - varmistetun potilaan tutkimukseen tai hoitoon esimerkiksi työvuorojärjestelyin. Vapautus perustuu siihen, että raskaana olevan henkilön riski sairastua vakavaan influenssaan on suurentunut verrattuna ei-raskaana oleviin henkilöihin. Raskaana olevan henkilön rokottaminen ei vaikuta asiaan, koska joinakin vuosina epidemian aiheuttava viruskanta eroaa niin paljon kyseisen kauden influenssarokotteesta, että rokotteen suojateho jää vaillinaiseksi. Jos raskaana oleva joutuu pakkotilanteessa osallistumaan influenssaoireisten hoitoon, pitää hänen suojautua huolellisesti (FFP3-hengityssuojain, visiiri, suojakäsineet ja suojatakki). Raskaana olevien henkilöiden lisäksi rokottamattomien terveysalojen opiskelijoiden ei ole syytä osallistua influenssapotilaiden hoitoon. 4.1 Henkilökunnan suojautuminen Terveydenhuollon henkilöstön suojautumisohjeet perustuvat pisara-, kosketus- ja pienaerosolitartunnan estämiseen. Paras suojautumisväline on moitteettoman käsihygienian lisäksi käyttää henkilökohtaisia suojaimia. Influenssaoireista potilasta hoitava henkilökunta käyttää vähintään kirurgista suu-nenäsuojusta. Suojainten tarkoituksena on rajoittaa ja estää terveydenhuollon toimipisteen sisällä tapahtuva influenssan leviäminen Käsihygienia Käsihygieniaan liittyvät asiat on huomioitava: Ei sormuksia, rannekelloa tai rakennekynsiä. Ihon on oltava ehjä sekä hyväkuntoinen ja kynsien on oltava lyhyet. Käsien pesuun käytetään nestemäistä saippuavalmistetta. Kädet pestään saippualla wc-käyntien yhteydessä sekä niiden ollessa näkyvästi likaiset. Käsienpesun jälkeen huolellinen kuivaus on tärkeää. Käsien desinfiointiin käytetään käsihuuhdetta. Henkilökunta: Käsien desinfektio suoritetaan aina potilas- tai vastaanottohuoneeseen mentäessä ja sieltä poistuttaessa, ennen ja jälkeen potilaan ja hänen hoitoympäristönsä kosketusta sekä ennen suojakäsineiden ja -vaatteiden pukemista sekä niiden riisumisen jälkeen (Kuva 1). Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

9 Käsihygienian toteuttaminen 5 kriittistä kohtaa 2 ENNEN ASEPTISIA TEHTÄVIÄ 1 ENNEN POTILAAN KOSKETTA- MISTA 4 POTILAAN KOSKETUKSEN JÄLKEEN KUN OLTU POTILAAN ERITTEIDEN KANSSA 3 TEKEMISISSÄ WHO: Guidelines on Hand Hygiene in Health Care 2007; s POTILAAN YMPÄRISTÖN KOSKETUKSEN JÄLKEEN Kuva 1: Käsihuuhteen käyttö potilashoidossa Potilaat: Kaikille potilaille opetetaan käsien desinfektio tai hoitaja hieroo käsihuuhteen potilaan käsiin mm. yksikössä liikkuessa, ennen ruokailua ja wc- käynnin jälkeen. Vierailijat: Vierailijoita ohjataan käsihuuhteen käytössä. Käsihuuhdetta käytetään yksikköön tultaessa ja sieltä poistuttaessa sekä tarvittaessa myös vierailun aikana Henkilökohtaiset suojaimet Henkilökohtaisia suojaimia käytetään kaikissa tutkimus- ja hoitotilanteissa hoidettaessa sekä epäiltyjä että todettuja influenssapotilaita. Henkilökohtaisia suojautumisvälineitä ovat suojatakki, suu-nenäsuojus, silmäsuoja sekä suojakäsineet. Tartunnan riski vaihtelee toimenpiteen mukaan. Suurimmillaan se on BAL-tutkimuksessa, intubaatiossa ja imettäessä nenänielua tai trakeaa. Aerosoleja tuottavissa toimenpiteissä voi olla ilmatartunnan vaara, jolloin suu-nenäsuojaimen tilalla käytetään hengityssuojainta (FFP3 tai FFP2). Kertakäyttöistä suojatakkia tai -esiliinaa käytetään potilaan lähihoidossa tai toimiessa < 1 m päässä potilaasta. Nesteitä läpäisemätöntä suojatakkia käytetään pesutilanteissa, muuten käytettäväksi soveltuu nesteitä hylkivä suojatakki ja/tai -esiliina. Suu-nenäsuojusta käytetään lähihoidossa ja aina potilashuoneessa oltaessa. Suunenäsuojaimena käytetään kirurgista suu-nenäsuojainta (maskia). Suu-nenäsuojain asetetaan huolellisesti paikoilleen, eikä sitä saa kosketella enää paikoilleen asettamisen jälkeen. Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

10 VSSHP:ssa Influenssapotilaiden hoidossa hoitohenkilökunta voi halutessaan käyttää hengityssuojaukseen venttiilisiä tai venttiilittömiä FFP3- ja FFP2 -tason hengityssuojaimia. Rokottautumattomat työntekijät käyttävät FFP3-luokan hengityssuojainta influenssapotilaiden lähihoidossa ja potilashuoneessa oltaessa. Silmäsuojaimia käytetään tavanomaisten varotoimien mukaisesti, jos hoitotoimenpiteissä on odotettavissa roiskeita. Visiiriä tai suojalaseja käytetään mm. näytteenotossa ja aerosoleja tuottavissa toimenpiteissä. Tehdaspuhtaita suojakäsineitä käytetään koskettaessa potilasta ja hänen hoitoympäristöään. Potilashoidossa suojakäsineet ovat työvaihekohtaiset. Käytetyt suojakäsineet riisutaan työvaiheen loputtua roskapussiin, jonka jälkeen kädet desinfioidaan ja tarvittaessa puetaan uudet suojakäsineet. Hius- ja kenkäsuojia ei käytetä. Aerosoleja tuottavissa toimenpiteissä käytetään FFP3- tai FFP2 -hengityssuojainta sovitettuna tiiviisti kasvoille. Aerosoleja tuottavia toimenpiteitä ovat mm. elvytys, liman imu hengitysteistä, nebulisaattorihoito, intubaatio ja bronkoskopia. Suojaimet puetaan ja riisutaan sulkutilassa. Mikäli sulkutilaa ei ole, suojaimet puetaan potilashuoneen ulkopuolella ja riisutaan potilashuoneessa paitsi hengityssuojain, joka riisutaan viimeiseksi potilashuoneen ulkopuolella. Suojaimet ovat aina käyttökertakohtaiset. Suojainten pukeminen Desinfioi kädet. Pue suojavarusteet seuraavassa järjestyksessä: o suojatakki o suu-nenäsuoja o silmäsuoja (visiiri tai suojalasi), jos sellainen on käytössä Desinfioi kädet. Pue suojakäsineet ennen potilashuoneeseen menoa. Suojainten riisuminen Riisu suojakäsineet ja desinfioi kädet Poista suojavarusteet seuraavassa järjestyksessä: o suojatakki o silmäsuoja (visiiri tai suojalasi), jos sellainen on käytössä o suu-nenäsuoja Desinfioi kädet. Jokaisen työvaiheen jälkeen käsineet vaihdetaan potilashuoneessa puhtaisiin ja ennen käsineiden pukemista kädet desinfioidaan. Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

11 Erityistilanteet: Leikkaukset ja respiraattorihoito: Suojautumisessa käytetään toimenpiteen vaatimia asianmukaisia suojavaatteita, joiden ohella käytetään influenssaan tarkoitettuja suojaimia. Leikkaustilanteissa pitää huomioida aerosoleja tuottavien toimenpiteiden vaatima suojautuminen. Tarvittaessa steriilissä toimenpiteessä käytetään FFP3-hengityssuojainta, jonka venttiili on peitetty (TYKS tilausnro ). Respiraattorihoitopotilaiden uloshengitysilma ohjataan erilliseen poistoilmaventtiiliin, mikäli se on mahdollista. Näytteiden otto: Suojaudutaan asianmukaisesti yllä olevan ohjeen mukaisesti. Näytteenoton jälkeen näyteputket pyyhitään alkoholilla (väh. 70 % alkoholi), kiinnitetään nimitarrat ja näyteputket laitetaan erilliseen salpapussiin sulkutilassa tai huoneen ulkopuolella. Potilaskuljetus: Potilas saa poistua huoneesta vain välttämättömien hoito- ja tutkimustoimenpiteiden ajaksi. Kuljetuksen aikana potilas käyttää kirurgista suu-nenäsuojainta tai pisaroiden erittyminen suusta estetään laittamalla esimerkiksi nenäliina suun eteen. Kuljettava henkilökunta huolehtii hyvästä käsihygieniasta, erillisiä suojaimia ei tarvita. Ambulanssi yms. kuljetusmuodot: Potilas käyttää kirurgista suu-nenäsuojainta tai pisaroiden erittyminen suusta estetään muutoin (nenäliina suun eteen). Autonkuljettaja huolehtii hyvästä käsihygieniasta. Ambulanssin potilastilassa oleva sairaankuljettaja käyttää vähintään kirurgista suu-nenäsuojusta. 4.2 Sairaalahygienia Ruokailuastiat: Ruokailussa käytetään monikäyttöisiä astioita. Ruokailun jälkeen syömättä jäänyt kiinteä ruoka laitetaan sekajätteisiin ja liemiruoka kaadetaan viemäriin. Ruokailutarjotin välineineen laitetaan suoraan ruokakärryyn. Potilas- ja vuodevaatteet: Tavallinen käytäntö. Potilaan kotiuduttua patjansuojus pyyhitään klooriliuoksella (500 ppm). Käytetyt tyynyt yms. pisaroille altistuneet materiaalit laitetaan likapyykkiin pestäväksi. Likapyykki: Vältetään vuodevaatteiden ja potilaan vaatteiden pöllyttämistä. Likapyykki kerätään huonekohtaisesti saumasta liukenevaan muovipussiin, jossa on osaston numero. Tiiviisti suljettu muovipussi laitetaan oranssiin kangaspussiin. Jätteet: Normaali käytäntö: Jätteet kerätään huonekohtaisesti mustaan, osaston numerolla varustettuun muovisäkkiin Tutkimus- ja hoitovälineet: Eristyshuoneeseen varataan hoidossa jatkuvasti tarvittavat välineet. Välineet kuljetetaan peitettynä huoltohuoneen huuhtelulaitteeseen. Välineet, jotka eivät kestä lämpödesinfektiota, liotetaan klooriliuoksessa (2000 ppm) kahden tunnin ajan. Välineet, jotka eivät Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

12 kestä liotusdesinfektiota, pyyhitään klooriliuoksella 500 ppm (tai alkoholi vähintään 70 %). Erityistä huomiota kiinnitetään välineisiin, jotka kestävät vain pyyhintää kuten tippalaskureiden, stetoskooppien, verenpainemittareiden ym. desinfektioon potilaiden välillä. Siivous: Henkilökohtaiset suojaimet ovat samat kaikilla ammattiryhmillä (suojatakki, suunenäsuojain, suojakäsineet). Siivousvälineiden on oltava huonekohtaiset. Siivousvälineet puhdistetaan ja desinfioidaan siivouksen jälkeen tai käytetään kertakäyttövälineitä. Siivousaineena pinnoilla käytetään klooriliuosta (500 ppm). Lattiapinnoille käytetään normaalistikin käytettäviä siivousaineita. Huoneen kosketuspinnat, saniteettitilat ja lavuaarit siivotaan päivittäin (muiden potilashuoneiden jälkeen) klooripitoisella liuoksella (500 ppm). Odotus- ja vastaanottotilojen, joissa on influenssaoireisia potilaita, kosketuspinnat pyyhitään vähintään kerran päivässä (klooriliuos 500 ppm). Eritteet: Eritepyyhintään käytetään klooriliuosta 5000 ppm. Jos eritteet ensin imeytetään riittää klooriliuos 500 ppm. Vierailut: Vierailut tapahtuvat vain osaston henkilökunnan ohjauksessa. Vierailijoiden suojautuminen on kaikilta osin sama kuin henkilökunnan (suojatakki, suu-nenäsuojus ja suojakäsineet). 5 Influenssaoireisilta potilailta otettavat influenssanäytteet Influenssa A- ja B-virukset voidaan luotettavasti osoittaa PCR-testillä, InfNhO (25047) ja virusviljelyllä. PCR-testi on näistä kahdesta suositeltavampi hyvän herkkyytensä ja nopeutensa vuoksi. Muita mahdollisia testejä ovat influenssa virusten antigeeninosoitus RvirAg-O (Respiratoristen virusten antigeenit) eli ns. NPS-näyte tai bed-side influenssapikatesti. Näitä antigeenitestejä käytettäessä pitää huomioida, että niiden negatiivinen ennustearvo on PCR-testiä selvästi huonompi. Antigeenin osoitustestien positiiviset vastaukset voivat olla hyödyllisiä tietyissä tilanteissa kuten päivystyspoliklinikoilla ja teho-osastolla potilassijoittelun kannalta. Tästä syystä antigeenitestiä voidaan käyttää yhdessä PCR-testin kanssa. Antigeenitestauksen etuna on vastauksen nopeampi valmistuminen. TYKS:n Lastenklinikalla lapsipotilaista otetaan poliklinikalla influenssapikatesti. Tämän bed-side - pikatestin luotettavuus on syksyn 2009 lastenpoliklinikan otettujen näytteiden mukaan yli 80 %. Huomioitavaa on, että negatiivinen antigeenivastaus ei poissulje influenssaa. Vakavissa tautitapauksissa otetaan influenssa PCR-testi (InfNhO 25047). Päivystys-influenssa-PCR testi (13246 Np-PäivInf) on rajoitetussa käytössä TYKS kantasairaalan päivystyslaboratoriossa 930. Testillä voidaan osoittaa nenänielu- tai imulimanäytteestä influenssa A (InfANhO), erikseen vuoden 2009 pandeeminen sikainfluenssa Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

13 A/2009/H1N1 (InfAH1NhO) ja influenssa B (InfBNhO). Tulos saadaan noin kahdessa tunnissa. Tällä päivystystutkimuksella voidaan tutkia influenssankaltaista tautia sairastavia potilaita kaikkina viikonpäivinä ja vuorokaudenaikoina TYKS kantasairaalassa. Tutkimus on ensisijaisesti suunnattu päivystyspoliklinikan influenssaepäilyille potilaille, joiden arvioidaan tarvitsevan tehostettua valvontaa tai teho-osastohoitoa. Koska tutkimus on uusi eikä sen herkkyyttä vielä täysin tunneta, suositellaan, että tutkittavista potilaista otettaisiin samanaikaisesti myös tavallinen influenssa- PCR-testi (InfNhO 25047). Lisäksi tutkimuksen uutuuden vuoksi toistaiseksi vain positiivinen tulos katsotaan merkitseväksi ts. negatiivinen päivystys-pcr tulos ei sulje pois influenssan mahdollisuutta tutkitulla potilaalla. Vasta kliinisen kokemuksen karttumisen myötä voidaan luotettavasti arvioida negatiivisen vastauksen ennustearvoa. 5.1 Influenssanäytteiden ottokriteerit - Kaikista sairaalahoitoon otettavista tai jo siellä olevista potilaista, joilla on influenssan kaltaisia oireita. Pelkkä nuha ei ole influenssan kaltainen oire. - Lääkärin harkinnan mukaan myös muilta (matkalla sairastuneet, riskiryhmiin kuuluvat jne.) - Laitoshoidossa olevista potilaista, jotka ensimmäisinä laitoksessa sairastuvat influenssan kaltaiseen hengitystietulehdukseen, jotta laitosepidemia voitaisiin tunnistaa. - Epidemian toteamisen tai sen seurannan vuoksi. 5.2 Influenssanäytteiden ottovälineet Influenssa A- ja B- viruksen PCR-testi (InfNhO 25047) Tähän tarvitaan kuiva steriili putki (ns. PCR-putki) 1 näytetikku (Näytetikku on taipuisavartinen, kapeakärkinen nukkatikku (Copan 503C01, Oberonin tilausnumero , valmistaja Copan, toimittaja Mekalasi Oy) Influenssa vasta-aineet (S-InfAAbG, KL nro 4419, S-InfBAbG, KL nro 4957) Potilaasta voidaan PCR-testin lisäksi ottaa pariseeruminäyte mahdollisia myöhemmin tehtäviä vasta-ainetutkimuksia varten, jos potilaasta tutkitaan muita verinäytteitä. Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

14 5.3 Influenssanäytteiden ottaminen ja käsittely Näyte voidaan ottaa nenänielu-, yskös- tai nenänieluimunäytteenä. Nenänieluimunäytteenotto katsotaan aerosoleja tuottavaksi toimenpiteeksi ja edellyttää henkilökunnalta FFP2- ja FFP3 - tasoisen hengityssuojaimen käyttöä. Muutoin tavanomaiset influenssan suojautumismenetelmät ovat riittävät. Hengitystie-eritenäytteet otetaan sieraimen kautta näytetikulla syvältä nenänielusta (A). Syvästi trombosytopeenisiltä tai muusta syystä vuotoherkiltä potilailta otetaan nenänäyte (B). Virustutkimuksiin menevät eritenäytteet pitää suojata valolta mahdollisimman nopeasti, sillä UVvalo voi inaktivoida viruksia. A. Nenänielutikkunäytteet Näyte otetaan nenänielusta cm syvyydestä (HUOM! syvyys mitataan etukäteen: sierainkorvannipukka; aikuisilla aina > 10cm; < 2v. lapsilla 6-7 cm). Näytetikku ohjataan alaviistoon syvälle sieraimeen nenänpohjaa pitkin. Nenänielussa tikkua hangataan kiertoliikkeellä limakalvoa vasten siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Usein tikkuun tulee vähän punertavuutta. B. Nenänäyte (otetaan vain vuotoherkiltä potilailta, joilla ei voida käyttää edellä kuvattua menetelmää) Sieraimen kautta otetaan eritettä dacronkärkisellä metallivartisella näytetikulla, joka viedään 3 5 cm syvyyteen. Käsittely on kuten yllä kuvattu. Yskösnäytteet Mikäli potilas tuottaa ysköksiä, pyydetään samat tutkimukset myös niistä. Näytteet tulee huolellisesti erottaa ylähengitystienäytteistä. Yskösnäytteiden kaltaisesti käsitellään myös nenänieluimunäytteet (esimerkiksi hengityskonepotilailta). Pumpulipuikko kastetaan yskökseen ja katkaistu pumpulipuikko laitetaan kuivaan steriiliin putkeen PCR-testejä varten. Mahdollisista muista näytteistä kiinnitetään yksi tarra ysköspurkkiin ja loput tarrat arkkina näytteiden mukaan. Eritenäyte lähetetään sellaisenaan keräyspurkissa saman päivän aikana viruslaboratorioon. Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

15 5.4 Influenssanäytteiden toimittaminen laboratorioon Näytteenoton jälkeen putkeen liimataan potilaan nimitarra sekä tutkimuspyyntötarra(t). Huomioi, että jos näytteestä toivotaan tehtäväksi laajasti PCR-tutkimuksia, tarvitaan kaksi tikkua. Samoin mahdollista bakteeriviljelyä varten tarvitaan erillinen näyte. Putket laitetaan kukin erilliseen salpamuovipussiin (esim. "minigrip"-pussiin). Näytteet toimitetaan normaaliin tapaan osastolle 909 tai päivystysaikana osastolle 930, jotka joko tutkivat näytteen itse tai toimittavat sen eteenpäin Turun Yliopiston Virusopille. Näytettä voidaan säilyttää jääkaapissa esimerkiksi viikonloppuisin tai iltaisin. Mahdolliset näytteisiin ja tekoaikoihin liittyvät tiedustelut Virusopilta (p ). Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

16 5.5 Muut mahdolliset näytteet erotusdiagnostiikkaa varten Nämä näytteet otetaan hoitavan lääkärin harkinnan mukaan. 1. Veriviljely x 2 (B-BaktVi, KL nro 1153) 2. Yskös- ja/tai nenänielunäytteestä Respiratoristen virusten PCR (ResVirNhO, KL nro 12637), joka sisältää tutkimukset: AdenNhO, KL nro 4897 hmpvnho, KL nro InfANhO, KL nro 4896 InfBNhO, KL nro KVE/NLNhO, KL nro KVOC/HKNhO, KL nro Pin1NhO, KL nro Pin2NhO, KL nro Pin3NhO, KL nro RinoNhO, KL nro 4784 RSVANhO, KL nro RSVBNhO, KL nro Bokavirus PCR (BokaNhO, KL nro 6062) Bakteeriviljely (Pu-BaktVi2, KL nro 3492) Legionella PCR (LepnNhO, KL nro 4428) Mycoplasma pneumoniae PCR (MypnNhO, KL nro 4439) Chlamydia pneumoniae PCR (CnpnNhO, KL nro 4384) Respiratoristen virusten antigeenit (RvirAg-O, KL nro 13228) o Tykslab tekee respiratoristen virusten antigeenimääritystä kaupallisella maripocmenetelmällä päivystyslaboratoriossa (os. 930). Tutkimuksessa etsitään nenänielueritteestä seuraavia taudinaiheuttajia: influenssa A (InfAAg), influenssa B (InfBAg), respiratory syncytial virus (RSVAg), ihmisen metapneumovirus (hmpvag), parainfluenssavirukset 1, 2 ja 3 (Pin1Ag, Pin2Ag, Pin3Ag), adenovirus (AdenAg) ja pneumokokki (PneAg). Tutkimus on saatavissa kaikkina päivinä ympäri vuorokauden. Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

17 3. Vasta-aineet Adenovirus IgG-vasta-aineet (S-AdenAbG, KL nro 4371) Influenssa A IgG-vasta-aineet (S-InfAAbG, KL nro 4419) Influenssa B IgG-vasta-aineet (S-InfBAbG, KL nro 4957) Parainfluenssavirus 1 ja 3 IgG-vasta-aineet (S-Pi1-3-AbG, KL nro 750) Parainfluenssavirus 2 IgG-vasta-aineet (S-Pin2-AbG, KL nro 749) RSV-IgG-vasta-aineet (S-RSV-AbG, KL nro 4455) Mycoplasma pneumoniae vasta-aineet (S-MypnAb, KL nro 2367) Chlamydia pneumoniae vasta-aineet (S-ChpnAb, KL nro 4955) Legionella vasta-aineet (S-LegiAb, KL nro 2205) 4. Virtsanäyte - virtsan Legionella antigeenin osoitus (U-LepnAg, KL nro 4632) - virtsan Streptococcus pneumoniae antigeenin osoitus (U-StpnAg, KL nro 3326) 5. Jos potilas ripuloi - otetaan ulostenäyte, joka pakastetaan laboratoriossa -70 o C, ellei määrityksiä haluta tehdä heti - ulosteen virusviljely (VirVi, KL nro 2975) - ulosteen elektronimikroskopia (VirEm, KL nro 4470) - noroviruksen antigeenin osoitus (F-NoroAg, KL nro 12528) - adeno- ja rotaviruksen antigeenin osoitus (AdeRotaAg, KL nro 10947) - enterovirus PCR (EvirNhO, KL nro 4392) - ulosteviljely 1 (F-BaktVi, KL nro 3442) 6. Muita harkinnanvaraisia laboratoriotutkimuksia - Malariaplasmodit (E-Plasm-O, KL nro 2316) aina malaria-alueilta tulevalta kuumeilevalta potilaalta - Q-kuume vasta-aineet (S-CobuAb, KL nro 2557) - Salmonella vasta-aineet (S-SalmAb, KL nro 2607) - Legionellaviljely (LegiVi, KL nro 2206). Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

18 6 Antiviraalinen lääkehoito Influenssan antiviraalinen lääkehoito aloitetaan kliinisen arvion perusteella. Lääkitys on aloitettava niin pian kuin mahdollista, kuitenkin 48 tunnin kuluessa oireiden alusta. Riskiryhmään kuuluvalle potilaalle sekä vaikeasta taudinkuvasta kärsivälle voidaan aloittaa antiviraalinen lääkehoito myöhemmässäkin vaiheessa. Lääkehoidon on osoitettu lievittävän oireita ja lyhentävän niiden kestoa varsinkin, jos lääkitys on päästy aloittamaan nopeasti oireiden ilmennyttyä. Tämän vuoksi lääkityksen aloittamiseen ei ole enää syytä suhtautua pidättyväisesti. PCR-testiä lukuun ottamatta muiden testien negatiivinen tulos ei ole peruste hoidon lopettamiselle niiden PCR-testiä vähäisemmän herkkyyden vuoksi. 6.1 Oireisen infektion hoito Viruslääkehoito pitää aloittaa oireiden alettua ainakin seuraavissa tilanteissa, jolloin komplikaatioiden riski on suurin: - Raskaana olevat ja 4 viikkoa raskauden päättymisen jälkeen (synnytys, keskenmeno, keskeytys) - Säännöllistä lääkitystä tarvitseva sydän- tai keuhkosairaus, diabetes - Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta - Vastustuskykyä heikentävä sairaus (esim. leukemia, lymfooma, HIV) - Vastustuskykyä heikentävä hoito (esim. elinsiirto, solusalpaajat, TNFalfasalpaaja, kortikosteroidi >15mg/vrk vähintään 2 4 viikon ajan, muu immuunivastetta heikentävä hoito) - Krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti - Sairaalloinen ylipaino (BMI >40) - Heikkokuntoiset vanhukset (>65v) - Kliinisen tutkimuksen perusteella syntyy epäily vakavasta taudinkuvasta Lisäksi hoitava lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä viruslääkityksen myös muille. Tämän lisäksi pitkäaikaishoitolaitoksissa sairastuneet asukkaat kannattaa hoitaa viruslääkkeellä ja eristää muista asukkaista 7 vrk:n ajaksi, mikä vähentää laitosepidemioita. Suuren riskin potilaat (esimerkiksi vakavaa hematologista tautia sairastavat sekä dialyysipotilaat), jotka matkustavat epidemian aikana, voivat saada hoitavan lääkärin määräämän influenssaviruslääkkeen hoitokuurin mukaansa. Heille on annettava yksityiskohtaiset ohjeet hoidon Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

19 aloittamisesta, jos he sairastuvat matkan aikana influenssan kaltaiseen tautiin (omatoiminen hoidon aloitus). 6.2 Ehkäisevä viruslääkitys Ehkäisevää viruslääkitystä tai altistumisen jälkeistä estohoitoa ei ole syytä käyttää. Profylaksiaa ei suositella edes influenssaan sairastuneen lähiomaisille, jotka kuuluvat riskiryhmiin. Heille hoito aloitetaan viivyttelemättä ensioireiden ilmaannuttua. Olennaista tämän strategian onnistumiselle on se, että influenssapotilaan lähiomainen tietää kuuluvansa riskiryhmään ja osaa hakeutua hoitoon. Ehkäisevä pitkäaikainen viruslääkitys voi tulla kysymykseen erikoissairaanhoidossa suuren riskin potilaille, kuten tietyille hematologisille potilaille. Tällöin suositellaan konsultoimaan infektiolääkäriä ennen lääkityksen aloitusta. Viruslääkkeen profylaktisella käytöllä on ollut yhteys lääkeresistenssin kehittymiseen. 6.3 Viruslääkehoidon toteutus Lääkkeenä käytetään oseltamiviiria (Tamiflu ) tai tsanamiviiria (Relenza ), ellei niiden käytölle ei ole vasta-aihetta. Oseltamiviiri on tällä hetkellä ensisijainen valinta ja resistenssi sitä kohtaan on vielä vähäistä Oseltamiviiri (Tamiflu ) Influenssan antiviraalinen hoito toteutetaan oseltamiviirilla (Tamiflu ), jonka annos aikuisilla ja yli 40 kg painavilla lapsilla on 75 mg 1 x 2 p.o. viiden päivän ajan. Seuraavaa painonmukaista annostusohjetta suositellaan 1-vuotiaille ja tätä vanhemmille potilaille: Paino Suositeltu annos 5 vuorokauden hoidolle kg 30 mg kaksi kertaa vuorokaudessa Yli kg Yli kg yli 40 kg 45 mg kaksi kertaa vuorokaudessa 60 mg kaksi kertaa vuorokaudessa 75 mg kaksi kertaa vuorokaudessa Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

20 Munuaisten vajaatoiminnassa annoksen tarkistamista suositellaan aikuisille ja nuorille ( vuotiaille), joilla on keskivaikea tai vaikea munuaisten vajaatoiminta. Suositusannostukset esitetään alla olevassa taulukossa. Kreatiniinin poistuma Suositeltu hoitoannos > 60 (ml/min) 75 mg kaksi kertaa vuorokaudessa > (ml/min) 30 mg (suspensio tai kapseli) kaksi kertaa vuorokaudessa > (ml/min) 30 mg (suspensio tai kapseli) kerran vuorokaudessa 10 (ml/min) Hemodialyysipotilaat Ei suositella (tutkimustietoa ei ole) 30 mg jokaisen hemodialyysin jälkeen Peritoneaalidialyysipotilaat* 30 mg (suspensio tai kapseli) kerta-annos Tsanamiviiri (Relenza ) Influenssan lääkehoitona voidaan käyttää myös tsanamiviiria (Relenza ). Tsanamiviiri on indisoitu influenssa A:n ja B:n hoitoon sekä ehkäisyyn aikuisilla ja yli 5-vuotiailla lapsilla. Lääke inhaloidaan hengitysteihin Diskhaler-inhalaattoria käyttäen. Suositeltu kerta-annos on 2 inhalaatiota (2 x 5 mg) kahdesti vuorokaudessa viiden päivän ajan. Kokonaisannos vuorokaudessa on 20 mg. Virologisesti varmistetuille influenssapotilaille voidaan myös erikseen tilata tsanamiviiria suonensisäisesti annostettavassa muodossa. Suonensisäisesti annosteltava viruslääkehoito on indisoitu vakaville ja komplisoituneille tapauksille (tehohoidossa olevat). Sairaala-apteekin päivystysvarastossa on saatavilla Zanamivir iv-valmistetta 10 mg/ml 20 ml injektiopulloissa. Lääkeaine on tarkoitettu yli 6kk ikäisille, raskaus ei ole ehdoton este. Tavanomainen annos aikuisille on 600 mg kaksi kertaa päivässä. Lapsipotilaille annetaan painoon suhteutettu annos, jolla on tarkoitus saavuttaa vastaava systeeminen altistus kuin 600 mg:lla aikuisilla. Annossuositukset lapsille perustuvat mallinnukseen. Tietoja käytöstä lasten lääkkeeksi on vain vähän. < 1 kuukausi: 8 mg/kg kaksi kertaa päivässä 1 kk - < 3 kk: 10 mg/kg kaksi kertaa päivässä 3 kk - < 6 kk: 12 mg/kg kaksi kertaa päivässä 6 kk - < 6 vuotta: 14 mg/kg kaksi kertaa päivässä 6 vuotta (jos < 50 kg): 6 vuotta (jos 50 kg): 12 mg/kg kaksi kertaa päivässä 12 mg/kg kaksi kertaa päivässä Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

21 Ehdotetut annokset pätevät vain täysaikaisiin vastasyntyneisiin. Vastasyntyneille keskosille ei ole saatavilla annossuosituksia Ennaltaehkäisevä viruslääkehoito Mikäli perustellusta syystä päädytään ennaltaehkäisevään viruslääkehoitoon, annostelussa on hyvä huomioida seuraavaa: Aikuisille ja yli 40 kg painavilla lapsilla suositeltu annos on 75 mg oseltamiviiria suun kautta kerran vuorokaudessa 10 päivän ajan. Alle 40 kg painavien lasten ja munuaisten vajaatoimintaa sairastavien potilaiden annokset käyvät ilmi Pharmaca Fennicasta. Huomioitavaa on, että ennaltaehkäisyssä kyseessä on kerran päivässä otettu annos ja lääkehoidon kesto on 10 vuorokautta. Tsanamiviiria (Relenza ) voidaan käyttää myös influenssan ehkäisyyn. Relenza inhaloidaan hengitysteihin Diskhaler-inhalaattoria käyttäen. Yksi läpipainoannos tulisi käyttää jokaiseen inhalaatioon. Ehkäisyyn käytettynä kerta-annos on 2 inhalaatiota (2x5 mg) kerran vuorokaudessa kymmenen päivän ajan. 6.4 Muu mahdollinen lääkehoito Mikäli potilaan katsotaan tarvitsevan empiiristä antibioottihoitoa, sen tulee kattaa pneumokokki ja myös muut vakavaa avohoitopneumoniaa aiheuttavat mikrobit kuten legionella, mykoplasma ja klamydia. Pneumokokeista % on resistenttejä makrolideille (atsitromysiini, erytromysiini, klaritromysiini, roksitromysiini), jotka eivät näin ollen yksinään sovellu empiiriseen antibioottihoitoon. Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

22 7 Kotihoito ja poissaolot Influenssapotilas voidaan hoitaa kotona, jos hän on hyväkuntoinen. Aikuisen arvellaan olevan tartuttava 7 vrk:n ja lapsen, raskaana olevan ja immunosuprimoidun potilaan 14 vrk:n ajan oireiden alusta. Tämän perusteella sairausloman tarve on tavallisesti 5 7 vuorokautta oireiden alusta laskien. Raskaana olevien ja immunosuprimoitujen potilaiden kohdalla tilanne on arvioitava aina tapauskohtaisesti. Raskaana oleville viruslääkehoito vähentää tartuttavuuden kestoa 7 päivään. THL on määritellyt, että lapsen tulee olla poissa päivähoidosta, kunnes kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä. Näiden kriteerien voidaan katsoa pätevän myös poissaoloihin koulusta ja työpaikoilta. Sairastuneen potilaan ei ole hyvä liikkua kodin ulkopuolella. Mikäli hän kuitenkin joutuu liikkumaan julkisissa tiloissa, hänelle ohjeistetaan hyvä yskimishygienia ja tarvittaessa myös kirurgisen suunenäsuojuksen käyttö. Lähikontakteille ei aloiteta estohoitoa. Oireettomat lähikontaktit saavat mennä päiväkotiin, kouluun tai töihin. 8 Ilmoitusjärjestelmä Influenssaepäilytapauksissa käytetään J11-alkuisia koodeja pyrkien tarkkaan diagnoosinumeroon ICD-10:n mukaisesti. Virologisesti varmennetuista influenssatapauksista käytetään J10-alkuista koodia. Näiden ICD-10 J-alkuisten koodien pohjalta saadaan päivittäiset poliklinikoiden, päivystysten sekä ensiavun tilannetiedot Oberonista. 8.1 Sairaalahoidettavien influenssapotilaiden ilmoittaminen Influenssakauden aikana VSSHP:n toimintayksiköt ilmoittavat toimipisteissään hoidettavien influenssapotilaiden määrät sähköisen epidemiaseurantaohjelman avulla. Ohjelman polku on: Käynnistä-valikko 1 Potilaan hoitotiedot Infektion torjunta Epidemianseuranta. Ohjelman käyttöohje on ohjepankin influenssaosiossa. Ajantasaisen raportoinnin avulla voidaan luoda nopeasti kuva epidemiatilanteesta ja ohjata torjuntatoimia sekä epidemian hoidon vaatimia resursseja. 8.2 Avoterveydenhuollon käynnit Epidemian alkuvaiheessa kuntien suositellaan tiedottamaan ensimmäisistä löydöksistään VSSHP:n Sairaalahygieniayksikölle, jotta epidemian alkaminen voidaan määrittää. Kuntien ei ole kuitenkaan enää välttämätöntä ilmoittaa kaikista epidemian aikana toteamistaan influenssatapauksista VSSHP:n Sairaalahygieniayksikölle, mutta kuntien suositellaan kuitenkin olevan tietoisia oman alueensa epidemiatilanteesta. Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

23 8.3 Ryväsesiintymien ilmoittaminen Influenssan kaltaiset hengitystieinfektioryppäät ( 3 tapausta) ilmoitetaan suoraan THL:lle. Ennen ilmoituksen tekoa on kuntien syytä konsultoida VSSHP:n Sairaalahygieniayksikköä. Epidemiaryppäistä otetaan muutamia näytteitä etiologian selvittämiseksi. Mikäli tartuntaa epäillään laitoksessa tai kyseessä on muu yhteisötartuntaepäily, ilmoittamiseen voidaan käyttää epidemiaepäilyilmoitus -lomaketta Ilmoitus epäilystä ruokamyrkytys- tai vesivälitteisestä epidemiasta. Lisätietokohtaan kirjataan tieto kuumeisesta hengitystieryppäästä. Ilmoitus käsitellään normaalin epidemiaepäilyilmoitusmenettelyn mukaisesti THL:ssa. Tehdyistä ilmoituksista pitää lähettää kopio faksilla myös VSSHP:n Sairaalahygieniayksikölle [faksi (02) ]. Lisätietoja antavat tarvittaessa infektiolääkärit puh. (02) ja puh. (02) sekä hygieniahoitajat puh. (02) , puh. (02) , puh. (02) , puh. (02) ja puh. (02) Sairaalahygieniayksikkö Laadittu (23)

Toimintaohje Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueen terveydenhuollon yksiköille influenssaepidemiassa

Toimintaohje Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueen terveydenhuollon yksiköille influenssaepidemiassa Toimintaohje n alueen terveydenhuollon yksiköille influenssaepidemiassa 2012 2013 Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö Laadittu 07.02.2013 1 (24) UUTTA TÄSSÄ TOIMINTAOHJEESSA: Tämä ohje on päivitetty

Lisätiedot

Toimintaohje Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueen terveydenhuollon yksiköille influenssaepidemiassa

Toimintaohje Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueen terveydenhuollon yksiköille influenssaepidemiassa Toimintaohje Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueen terveydenhuollon yksiköille influenssaepidemiassa 2011 2012 Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö Laadittu 1.11.2011 1 (22) UUTTA TÄSSÄ TOIMINTAOHJEESSA:

Lisätiedot

INFLUENSSAN TORJUNTA JA HOITO VSSHP:SSA KAUDELLA 2015-2016 11.2.2016

INFLUENSSAN TORJUNTA JA HOITO VSSHP:SSA KAUDELLA 2015-2016 11.2.2016 1 INFLUENSSAN TORJUNTA JA HOITO VSSHP:SSA KAUDELLA 2015-2016 11.2.2016 Ohje on laadittu yhdessä Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa. 1 Johdanto Influenssavirukset tarttuvat ihmisestä toiseen lähinnä pisara-

Lisätiedot

INFLUENSSAN TORJUNTA JA HOITO VSSHP:SSA KAUDELLA

INFLUENSSAN TORJUNTA JA HOITO VSSHP:SSA KAUDELLA 1 INFLUENSSAN TORJUNTA JA HOITO VSSHP:SSA KAUDELLA 2016-2017 1 Johdanto Influenssavirukset tarttuvat ihmisestä toiseen lähinnä pisara- ja kosketustartuntana. Ilmateitse tapahtuva tartunta voi olla mahdollinen.

Lisätiedot

Influenssapotilaan eristyskäytännöt

Influenssapotilaan eristyskäytännöt Influenssapotilaan eristyskäytännöt Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 3.11.2014 Tuula Keränen, hygieniahoitaja infektioiden torjuntayksikkö Puh. 040 5094097

Lisätiedot

INFLUENSSAN TORJUNTA JA HOITO VSSHP:SSA KAUDELLA

INFLUENSSAN TORJUNTA JA HOITO VSSHP:SSA KAUDELLA 1 INFLUENSSAN TORJUNTA JA HOITO VSSHP:SSA KAUDELLA 2017-2018 1 Johdanto Influenssavirukset tarttuvat ihmisestä toiseen lähinnä pisara- ja kosketustartuntana. Ilmateitse tapahtuva tartunta voi olla mahdollinen.

Lisätiedot

Sivu 1 / 5. Ohje on tarkoitettu hygieniavastuuhenkilöiden käyttöön laitoksen omien toimintaohjeiden pohjaksi.

Sivu 1 / 5. Ohje on tarkoitettu hygieniavastuuhenkilöiden käyttöön laitoksen omien toimintaohjeiden pohjaksi. Sivu 1 / 5 Influenssa Ohje perusterveydenhuoltoon Torjuntaohjeet osastojen influenssaepidemioissa Ohje on tarkoitettu hygieniavastuuhenkilöiden käyttöön laitoksen omien toimintaohjeiden pohjaksi. Epidemiaepäily

Lisätiedot

INFLUENSSAPOTILAAN HOITO ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA (Satakunnan keskussairaala)

INFLUENSSAPOTILAAN HOITO ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA (Satakunnan keskussairaala) 1 (6) 26.1.2016 RUS / RM Infektioyksikkö ja Kliinisen mikrobiologian laboratorio INFLUENSSAPOTILAAN HOITO ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA (Satakunnan keskussairaala) Tämä on Satakunnan sairaanhoitopiirin ohje erikoissairaanhoitoon

Lisätiedot

Influenssapotilaan pisaraja kosketusvarotoimet

Influenssapotilaan pisaraja kosketusvarotoimet Influenssapotilaan pisaraja kosketusvarotoimet Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 17.10.2016 Tuula Keränen, hygieniahoitaja infektioiden torjuntayksikkö

Lisätiedot

MERS-koronavirusinfektioepäillyn potilaan tutkimukset ja hoito VSSHP:ssa

MERS-koronavirusinfektioepäillyn potilaan tutkimukset ja hoito VSSHP:ssa Toimintaohje MERS-koronavirusinfektioepäillyn potilaan tutkimukset ja hoito VSSHP:ssa 1 TAUSTA Vuonna 2012 todettiin ensi kerran uudentyyppisen koronaviruksen aiheuttamia vakavia alahengitystieinfektioita

Lisätiedot

INFLUENSSAN TORJUNTA JA HOITO VSSHP:SSA KAUDELLA

INFLUENSSAN TORJUNTA JA HOITO VSSHP:SSA KAUDELLA 1 INFLUENSSAN TORJUNTA JA HOITO VSSHP:SSA KAUDELLA 2018-2019 22.10.2018 1 Johdanto Influenssavirukset tarttuvat ihmisestä toiseen lähinnä pisara- ja kosketustartuntana. Ilmateitse tapahtuva tartunta voi

Lisätiedot

MERS-koronavirusinfektioepäillyn potilaan tutkimukset ja hoito VSSHP:ssa

MERS-koronavirusinfektioepäillyn potilaan tutkimukset ja hoito VSSHP:ssa Toimintaohje MERS-koronavirusinfektioepäillyn potilaan tutkimukset ja hoito VSSHP:ssa 1. TAUSTA Vuonna 2012 todettiin ensi kerran uudentyyppisen koronaviruksen aiheuttamia vakavia alahengitystieinfektioita

Lisätiedot

Sivu 1 / 5. Ohje perusterveydenhuollon ympärivuorokautista hoitoa antaviin yksiköihin

Sivu 1 / 5. Ohje perusterveydenhuollon ympärivuorokautista hoitoa antaviin yksiköihin Sivu 1 / 5 Influenssa Ohje perusterveydenhuollon ympärivuorokautista hoitoa antaviin yksiköihin Torjuntaohjeet osastojen influenssaepidemioissa Ohje on tarkoitettu hygieniavastuuhenkilöiden käyttöön laitoksen

Lisätiedot

INFLUENSSAPOTILAAN HOITO ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA

INFLUENSSAPOTILAAN HOITO ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA 1 (5) 29.12.2014 Infektioyksikkö ja Kliinisen mikrobiologian laboratorio INFLUENSSAPOTILAAN HOITO ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA Tämä on Satakunnan sairaanhoitopiirin ohje erikoissairaanhoitoon influenssapotilaiden

Lisätiedot

INFLUENSSAN TORJUNTA JA HOITO VSSHP:SSA KAUDELLA

INFLUENSSAN TORJUNTA JA HOITO VSSHP:SSA KAUDELLA 1 INFLUENSSAN TORJUNTA JA HOITO VSSHP:SSA KAUDELLA 2019-2020 28.10.2019 1 Johdanto Influenssavirukset tarttuvat ihmisestä toiseen lähinnä pisara- ja kosketustartuntana. Ilmateitse tapahtuva tartunta voi

Lisätiedot

PISARA- JA KOSKETUSVAROTOIMET MILLOIN JA MITEN?

PISARA- JA KOSKETUSVAROTOIMET MILLOIN JA MITEN? PISARA- JA KOSKETUSVAROTOIMET MILLOIN JA MITEN? Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 25.4.2016 13.45-14.30, Ls 5 Hygieniahoitaja Sirpa Ukkola p. 040-5094107

Lisätiedot

RIPULOIVAN POTILAAN ERISTYSKÄYTÄNNÖT

RIPULOIVAN POTILAAN ERISTYSKÄYTÄNNÖT RIPULOIVAN POTILAAN ERISTYSKÄYTÄNNÖT Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutus 3.11.2014 Hygieniahoitaja Reija Leiviskä P:040 509 4107 e-mail: Reija.Leiviska@ppshp.fi

Lisätiedot

TARTTUVA OKSENNUS- JA RIPULITAUTI

TARTTUVA OKSENNUS- JA RIPULITAUTI TARTTUVA OKSENNUS- JA RIPULITAUTI Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutus 6.5.2013 Hygieniahoitaja Reija Leiviskä P: 08-315 2574, e-mail: Reija.Leiviska@ppshp.fi

Lisätiedot

Influenssapotilaan hoito ja leviämisen ehkäisy Satakunnan keskussairaalassa

Influenssapotilaan hoito ja leviämisen ehkäisy Satakunnan keskussairaalassa 1 (6) 31.10.2017 RUS / RM Infektioyksikkö ja Kliinisen mikrobiologian laboratorio Influenssapotilaan hoito ja leviämisen ehkäisy Satakunnan keskussairaalassa Tämä on Satakunnan sairaanhoitopiirin ohje

Lisätiedot

MERS-KORONAVIRUSINFEKTION TUTKIMUKSET JA HOITO TYKSISSÄ

MERS-KORONAVIRUSINFEKTION TUTKIMUKSET JA HOITO TYKSISSÄ Toimintaohje 18.2.2016 MERS-KORONAVIRUSINFEKTION TUTKIMUKSET JA HOITO TYKSISSÄ MERS-koronavirus (MERS-CoV, Middle East Respiratory Syndrome coronavirus) aiheuttaa vakavia alahengitystieinfektioita. MERS

Lisätiedot

Pisaravarotoimet PISAROITA SYNTYY

Pisaravarotoimet PISAROITA SYNTYY Pisaravarotoimet Hygieniahoitaja Jaana Sinkkonen Alueellinen sairaalahygieniapäivä 15.11.2018 PISAROITA SYNTYY Puhuessa, yskiessä, niistäessä, aivastaessa hengitysteiden toimenpiteissä Pisarat eivät tavallisesti

Lisätiedot

Tavanomaiset varotoimet Kosketusvarotoimet Pisaravarotoimet Ilmaeristys Käsien desinfektio. kuten tavanomaisissa

Tavanomaiset varotoimet Kosketusvarotoimet Pisaravarotoimet Ilmaeristys Käsien desinfektio. kuten tavanomaisissa Varotoimiluokat (päivitetty 5.9.2018) Tavanomaiset varotoimet ovat käytössä aina, muut valitaan mikrobin tartuntareitin mukaan. Mikrobi saattaa levitä useita eri tartuntareittejä, jolloin käytetään samanaikaisesti

Lisätiedot

Sikainfluenssa: Tietoa influenssa A(H1N1) viruksesta

Sikainfluenssa: Tietoa influenssa A(H1N1) viruksesta TOIMINTAOHJE H1N1 -TAPAUKSESSA 1 (5) Sikainfluenssa: Tietoa influenssa A(H1N1) viruksesta Tartuttavuus Tällä hetkellä influenssan A(H1N1) (ns. sikainfluenssa) taudinkuva muistuttaa vakavuusasteeltaan tavallista

Lisätiedot

Norovirus ja Clostridium difficile sairaalassa. Hygieniahoitaja Ella Mauranen Kuopion yliopistollinen sairaala Infektioyksikkö 4620 28.5.

Norovirus ja Clostridium difficile sairaalassa. Hygieniahoitaja Ella Mauranen Kuopion yliopistollinen sairaala Infektioyksikkö 4620 28.5. Norovirus ja Clostridium difficile sairaalassa Hygieniahoitaja Ella Mauranen Kuopion yliopistollinen sairaala Infektioyksikkö 4620 28.5.2008 1 Tavanomaiset varotoimet Tavanomaiset varotoimet Noudatetaan

Lisätiedot

Influenssarokotus miksi ja kenelle? Esa Rintala, ylilääkäri Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö VSSHP 2016

Influenssarokotus miksi ja kenelle? Esa Rintala, ylilääkäri Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö VSSHP 2016 Influenssarokotus miksi ja kenelle? Esa Rintala, ylilääkäri Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö VSSHP 2016 Influenssa Lisää väestön sairastuvuutta 5 15 % aikuisista ja 20 30 % lapsista sairastuu

Lisätiedot

INFLUENSSAEPIDEMIA TUNNISTAMINEN JA ILMOITTAMINEN. Infektiolääkäri Mikael Kajova Hygieniahoitaja Jaana-Marija Lehtinen

INFLUENSSAEPIDEMIA TUNNISTAMINEN JA ILMOITTAMINEN. Infektiolääkäri Mikael Kajova Hygieniahoitaja Jaana-Marija Lehtinen INFLUENSSAEPIDEMIA TUNNISTAMINEN JA ILMOITTAMINEN Infektiolääkäri Mikael Kajova Hygieniahoitaja Jaana-Marija Lehtinen YKSIKÖISSÄ TOTEUTETTAVAN HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN JA MDRO -SEURANNAN PÄÄPIIRTEET

Lisätiedot

Influenssa A(H1N1) -toimintaohjeita

Influenssa A(H1N1) -toimintaohjeita 1 (5) Influenssa A(H1N1) -toimintaohjeita 1. KUINKA TOIMIT, JOS EPÄILET SAIRASTUNEESI H1N1-INFLUENSSAAN? Jos epäilet sairastuneesi A(H1N1)-influenssaan, ÄLÄ MENE SAIRAANA TYÖHÖN, älä mene suoraan työterveyshuollon/

Lisätiedot

Moniresistentin gram-negatiivisen sauvabakteerin kantaja pitkäaikaishoidon yksikössä

Moniresistentin gram-negatiivisen sauvabakteerin kantaja pitkäaikaishoidon yksikössä Moniresistentin gram-negatiivisen sauvabakteerin kantaja pitkäaikaishoidon yksikössä Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö 06.11.2009 1 (5) Moniresistentin gram-negatiivisen sauvabakteerin kantaja

Lisätiedot

Asiaa moniresistenteistä mikrobeista päivitettyjä ohjeita. Tarja Kaija hygieniahoitaja p

Asiaa moniresistenteistä mikrobeista päivitettyjä ohjeita. Tarja Kaija hygieniahoitaja p Asiaa moniresistenteistä mikrobeista päivitettyjä ohjeita Tarja Kaija hygieniahoitaja tarja.kaija@ppshp.fi p. 3152574 Moniresistentit mikrobit Bakteeriviljelynäyte haavalta MRSA VRE losteviljelynäyte ESBL

Lisätiedot

Tarttuvat hengitystieinfektiot

Tarttuvat hengitystieinfektiot Tarttuvat hengitystieinfektiot Mitä tehdä kun useampi alkaa oireilla osastolla? Mari Kanerva dos, sis ja inf el oyl, HUS Tulehduskeskus, Infektiosairauksien pkl, Infektioidentorjunta ja Mobiiliyksikkö

Lisätiedot

Pisaraeristys ja pisaravarotoimet

Pisaraeristys ja pisaravarotoimet Pisaraeristys ja pisaravarotoimet Pisaraeristyksen tavoitteena on katkaista pisaroiden välityksellä tapahtuva tartunta. Tartunnan levittäjinä toimivat potilaan hengitysteistä ympäristöön lentävät pisarat

Lisätiedot

Influenssaepidemia laitoksessa, miten tunnistan, miten hoidan

Influenssaepidemia laitoksessa, miten tunnistan, miten hoidan Influenssaepidemia laitoksessa, miten tunnistan, miten hoidan 25.11.2014 Katariina Kainulainen Dos, sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri HUS, infektioklinikka Influenssaepidemia vanhainkodissa

Lisätiedot

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA 1 SISÄLLYSLUETTELO ASEPTIIKKA 3 VAROTOIMET 3 VALMISTAUTUMINEN DOULAUKSEEN 4 SAAPUMINEN SAIRAALAAN 4 KÄSIENPESU 5 SUOJAKÄSINEET 5 KÄSIENPESUOHJE 6 KÄSIDESINFEKTIO 7 SYNNYTYSSALISSA

Lisätiedot

Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö

Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö Ohje henkilökunnalle 1 Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö Infektioiden torjunta perustuu tartuntareittien katkaisuun. Infektioiden torjunta edellyttää hyvää käsihygieniaa ja aseptisia työtapoja.

Lisätiedot

Antibiooteille vastustuskykyisen bakteerin kantaja pitkäaikaishoidon ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä

Antibiooteille vastustuskykyisen bakteerin kantaja pitkäaikaishoidon ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä Antibiooteille vastustuskykyisen bakteerin kantaja pitkäaikaishoidon ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä Tämä ohje koskee antibiooteille vastustuskykyisen bakteerin kantajan hoitoa pitkäaikaishoidossa

Lisätiedot

SUOJAUTUMINEN VAROTOIMISSA, MIKSI JA MITEN? KATARIINA KAINULAINEN INFEKTIOLÄÄKÄRI, HUS 5/9/2019 1

SUOJAUTUMINEN VAROTOIMISSA, MIKSI JA MITEN? KATARIINA KAINULAINEN INFEKTIOLÄÄKÄRI, HUS 5/9/2019 1 SUOJAUTUMINEN VAROTOIMISSA, MIKSI JA MITEN? 9.5.2019 KATARIINA KAINULAINEN INFEKTIOLÄÄKÄRI, HUS 5/9/2019 1 HYGIENIA Potilaan turvallisuus Oma turvallisuus 5/9/2019 2 HOITOON LIITTYVÄ INFEKTIO SUOMESSA

Lisätiedot

AVOHOIDOSSA potilas (vastaanotolla tai ottaa yhteyttä puhelimitse) ohjataan MERS-CoV-tutkimuksiin, jos seuraavat kriteerit täyttyvät:

AVOHOIDOSSA potilas (vastaanotolla tai ottaa yhteyttä puhelimitse) ohjataan MERS-CoV-tutkimuksiin, jos seuraavat kriteerit täyttyvät: Toimintaohje 22.10.2018 MERS-KORONAVIRUSINFEKTION TUTKIMUKSET JA HOITO Uusi eli Middle East Respiratory Syndrome koronavirus (MERS-CoV) todettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2012 potilaalta, joka menehtyi

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

Eristyksen kesto. Sairauden kesto. Sairauden kesto. Oireiden kesto. Oireiden kesto

Eristyksen kesto. Sairauden kesto. Sairauden kesto. Oireiden kesto. Oireiden kesto 1 KOSKETUSERISTYS Käytetään potilailla, joilla tiedetään tai epäillään olevan helposti suoran tai epäsuoran kosketuksen välityksellä leviävä infektio. Kosketuseristyksen tarkoituksena on katkaista kosketustartuntatie.

Lisätiedot

RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS (RSV)

RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS (RSV) RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS (RSV) Infektioiden torjuntapäivät 8.11.2018 Espoo, Dipoli 8.11.2018 Respiratory syncytial virus/ Niina Ikonen 1 RS-VIRUS Virus eristettiin 1956 Aiheuttaa vuosittaisia epidemioita

Lisätiedot

KÄSIHYGIENIA, MITÄ VÄLIÄ? KATARIINA KAINULAINEN INFEKTIOLÄÄKÄRI, HUS 4/26/2018 1

KÄSIHYGIENIA, MITÄ VÄLIÄ? KATARIINA KAINULAINEN INFEKTIOLÄÄKÄRI, HUS 4/26/2018 1 KÄSIHYGIENIA, MITÄ VÄLIÄ? 25.4.2018 KATARIINA KAINULAINEN INFEKTIOLÄÄKÄRI, HUS 4/26/2018 1 KÄSIHYGIENIA Potilaan turvallisuus Oma turvallisuus 4/26/2018 2 HOITOON LIITTYVÄ INFEKTIO SUOMESSA 6-7% sairaalapotilaista

Lisätiedot

Mitä moniresistentin mikrobin kantajuus tarkoittaa? Eristääkö vai ei?

Mitä moniresistentin mikrobin kantajuus tarkoittaa? Eristääkö vai ei? Mitä moniresistentin mikrobin kantajuus tarkoittaa? Eristääkö vai ei? Infektioiden torjunnalla turvaa ja laatua hoitolaitoksiin Alueellinen koulutuspäivä 29.11.2016 Hygieniahoitaja, Anu Harttio-Nohteri/VSSHP

Lisätiedot

Vastaukset Paperipyynnöllä lähetetyistä näytteistä vastaukset faxataan.

Vastaukset Paperipyynnöllä lähetetyistä näytteistä vastaukset faxataan. Laboratoriotiedote KU 7/2009 28.07.2009 Kuopion aluelaboratorio Kliininen mikrobiologia 1(5) Toimintaohje avoterveydenhuollon influenssa A(H1N1)v epäilyssä ISLABin Kuopion aluelaboratorion toimipisteille

Lisätiedot

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012 MITÄ KÄSIHYGIENIALLA TARKOITETAAN? Käsihygienialla tarkoitetaan käsiin kohdistuvia toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään infektioiden ja niitä aiheuttavien mikrobien siirtymistä käsien välityksellä.

Lisätiedot

Moniresistentin mikrobin (MRSA/ VRE /CPE /Klebsiella ESBL) kantaja pitkäaikaishoidon yksikössä

Moniresistentin mikrobin (MRSA/ VRE /CPE /Klebsiella ESBL) kantaja pitkäaikaishoidon yksikössä Moniresistentin mikrobin (MRSA/ VRE /CPE /Klebsiella ESBL) kantaja pitkäaikaishoidon yksikössä Tämä ohje koskee moniresistentin mikrobin kantajan hoitoa pitkäaikaishoidossa. Pitkäaikaishoidon yksiköillä

Lisätiedot

Eristyspotilas leikkaussalissa Anestesiakurssi 2014

Eristyspotilas leikkaussalissa Anestesiakurssi 2014 Eristyspotilas leikkaussalissa Anestesiakurssi 2014 Eija Similä Hygieniavastaava, leikkausosastot Oulun yliopistollinen sairaala eija.simila@ppshp.fi Tavanomainen toiminta Toimintamalli jonka on toteuduttava

Lisätiedot

Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta

Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta Kuvallisten ohjeiden kehittäminen Kehittämistyö, Arcada, Hygieniahoitajan opinnot Maarit Juti Sisältö Miksi nämä ohjeet? Verinäytteenotto CVK:sta

Lisätiedot

Mitä opittiin kuluneen influenssakauden infektioista?

Mitä opittiin kuluneen influenssakauden infektioista? Mitä opittiin kuluneen influenssakauden infektioista? Mika Salminen Professori Infektiotaudit -osasto Helsinki 13.5.2016 4.4.2016 Tartuntatautikurssi 2016/Niina Ikonen 1 Influenssan tautitaakka vuosittain

Lisätiedot

Ripuliepidemia - toimintaohje

Ripuliepidemia - toimintaohje AMMATTILAISOHJE 1 (5) INFEKTIOYKSIKKÖ Ripuliepidemia - toimintaohje Tilanteen kartoitus Jos toimintayksikössä todetaan tavallista enemmän ripulitapauksia, on syytä selvittää 1. Sairastuneiden määrä. Montako

Lisätiedot

Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla

Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla 1(5) Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla Yleistä Sairaalaympäristössä mikrobien keskeisin tartuntareitti on kosketustartunta.

Lisätiedot

Eristyssiivousohje. Pintojen puhdistaminen ja desinfektio. Eritetahradesinfektio: Klorilli 1000 ppm tai Erisan Oxy+ 2 % ja kertakäyttöpyyhe

Eristyssiivousohje. Pintojen puhdistaminen ja desinfektio. Eritetahradesinfektio: Klorilli 1000 ppm tai Erisan Oxy+ 2 % ja kertakäyttöpyyhe 1 (9) siivousohje: potilashuoneeseen, toimenpidehuoneeseen ja leikkaussaliin. Tätä ohjetta noudatetaan välisiivouksessa, päivittäisessä siivouksessa ja loppusiivouksessa. Pääsääntöisesti käytetään mikrokuituista

Lisätiedot

Influenssarokotussuositus Suomessa syys- ja talvikaudella 2014 2015

Influenssarokotussuositus Suomessa syys- ja talvikaudella 2014 2015 OHJAUS Influenssarokotussuositus Suomessa syys- ja talvikaudella 2014 2015 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos PL 30 (Mannerheimintie 166) 00271 Helsinki Puhelin: 029 524 6000 www.thl.fi 14 2014 OHJAUS 14/2014

Lisätiedot

Erikoissairaanhoidon ohjeet HUS alueella influenssa A(H1N1)v epäilyssä marraskuusta 2009 alkaen. Suomessa epidemian kiihtymisvaihe

Erikoissairaanhoidon ohjeet HUS alueella influenssa A(H1N1)v epäilyssä marraskuusta 2009 alkaen. Suomessa epidemian kiihtymisvaihe 11.1.10 Erikoissairaanhoidon ohjeet HUS alueella influenssa A(H1N1)v epäilyssä marraskuusta 2009 alkaen Suomessa epidemian kiihtymisvaihe Sisällysluettelo 1. Influenssa A(H1N1)v pandemia... 2 2. Kliiniset

Lisätiedot

Pandeemista influenssaa varten Suomeen varattujen suojainten käyttö hoitotyössä

Pandeemista influenssaa varten Suomeen varattujen suojainten käyttö hoitotyössä Pandeemista influenssaa varten Suomeen varattujen suojainten käyttö hoitotyössä Varmuusvarastoitujen suojainten käyttöönotto Influenssa A(H1N1)v -viruksen aiheuttaman suojaintarpeen täyttämiseksi Suomessa

Lisätiedot

Clostridium difficile - infektioiden torjunta

Clostridium difficile - infektioiden torjunta Clostridium difficile - infektioiden torjunta Sairaalainfektio-ohjelma (SIRO) Terveysturvallisuusosasto 24.1.2019 1 Clostridium difficile -infektioiden torjunta Varhainen diagnoosi Seuranta Koulutus ja

Lisätiedot

KÄSIHYGIENIA JA TAVANOMAISET VAROTOIMET PIAMARI KAARIO HYGIENIAHOITAJA

KÄSIHYGIENIA JA TAVANOMAISET VAROTOIMET PIAMARI KAARIO HYGIENIAHOITAJA KÄSIHYGIENIA JA TAVANOMAISET VAROTOIMET PIAMARI KAARIO HYGIENIAHOITAJA 040 584 2844 6.6.2018 KÄSIHYGIENIA JA TAVANOMAISET VAROTOIMET TAVANOMAISET VAROTOIMET Käsihygienia Suojaimet Ympäristö Hoito- Eritetahradesinfektio

Lisätiedot

Päivitetyt sairaalahygienia- ja infektio-ohjeet

Päivitetyt sairaalahygienia- ja infektio-ohjeet Päivitetyt sairaalahygienia- ja infektio-ohjeet 22.11.2017 Vastaava hygieniahoitaja Minna Vuorihuhta 2 23.11.2017 1 3 23.11.2017 4 23.11.2017 2 5 23.11.2017 6 23.11.2017 3 Uusia ohjeita, kertaa ohje kokonaisuudessaan

Lisätiedot

VSSHP:n influenssaraportti Viikko 09/2018 Löydöstiedot saakka

VSSHP:n influenssaraportti Viikko 09/2018 Löydöstiedot saakka VSSHP:n influenssaraportti Viikko 09/2018 Löydöstiedot 27.2.2018 saakka Yleistä: Tässä raportissa esitetään graafisesti A-influenssalöydökset VSSHP:n alueella talven 2017 2018 aikana. Raporttia päivitetään

Lisätiedot

H1N1 2009 pandemia Helsingin perusterveydenhuollossa. Hannele Kotilainen Infektiolääkäri Kaupunginepidemiologi 15.4.2010

H1N1 2009 pandemia Helsingin perusterveydenhuollossa. Hannele Kotilainen Infektiolääkäri Kaupunginepidemiologi 15.4.2010 H1N1 2009 pandemia Helsingin perusterveydenhuollossa Infektiolääkäri Kaupunginepidemiologi 15.4.2010 Taustaa Pandemia varautumisuunnitelmaa tehty Helsingissä v 2006 lähtien STM / THL / HUS sh piirin velvoittamana

Lisätiedot

Siivous ja desinfektio. Laitoshuoltopäällikkö Tanja Salomaa 16.11.2009

Siivous ja desinfektio. Laitoshuoltopäällikkö Tanja Salomaa 16.11.2009 Siivous ja desinfektio Laitoshuoltopäällikkö Tanja Salomaa 16.11.2009 Sairaalasiivous siivouksen tavoitteena on luoda edellytykset tilan varsinaiselle toiminnalle huomioiden: hygieenisyys viihtyisyys edustettavuus

Lisätiedot

Moniresistentit bakteerit

Moniresistentit bakteerit 25.8.2014 1 Moniresistentit bakteerit MRSA = Metisilliini Resistentti Staphylococcus aureus Staphylococcus aureus on yleinen terveiden henkilöiden nenän limakalvoilla ja iholla elävä grampositiivinen kokkibakteeri.

Lisätiedot

Syyhy, ohjeen muutokset

Syyhy, ohjeen muutokset Syyhy, ohjeen muutokset Janne Laine Infektiolääkäri Tays Tavallinen syyhy Hedelmöittynyt naaras kaivaa ihon alle 2-15 mm käytävän, johon munii Tapahtuma käynnistää viivästyneen yliherkkyysreaktion Pääoire

Lisätiedot

Sivu 1 / 3. Ohje on tarkoitettu hygieniavastuuhenkilöiden käyttöön laitoksen omien toimintaohjeiden pohjaksi.

Sivu 1 / 3. Ohje on tarkoitettu hygieniavastuuhenkilöiden käyttöön laitoksen omien toimintaohjeiden pohjaksi. Sivu 1 / 3 HOITO-OHJE HUS Mobiiliyksikkö www.hus.fi ESBL Torjuntaohjeita pitkäaikaishoitolaitoksiin Ohje on tarkoitettu hygieniavastuuhenkilöiden käyttöön laitoksen omien toimintaohjeiden pohjaksi. ESBL-kantaja

Lisätiedot

Influenssapotilaiden. pandemian aikana PPSHP:ssä. Hannu Syrjälä (H.S.) 13.5.09

Influenssapotilaiden. pandemian aikana PPSHP:ssä. Hannu Syrjälä (H.S.) 13.5.09 Influenssapotilaiden hoito pandemian aikana PPSHP:ssä Hannu Syrjälä (H.S.) 13.5.09 Influenssapandemiat Ainakin 31 (32) pandemiaa v. 1580 alkaen Espanjantauti ollut pahin (H1N1): vuosina 1918 1919 kolmena

Lisätiedot

Tuberkuloositartunnan torjunta laitosolosuhteissa ja kotona. Sirkku Grierson TtM, Projektipäällikkö, Filha ry

Tuberkuloositartunnan torjunta laitosolosuhteissa ja kotona. Sirkku Grierson TtM, Projektipäällikkö, Filha ry Tuberkuloositartunnan torjunta laitosolosuhteissa ja kotona Sirkku Grierson TtM, Projektipäällikkö, Filha ry 1 Tuberkuloositartuntaan vaikuttavat tekijät 1. Potilas värjäyspositiivisuus yskä hoito 2. Tartunnan

Lisätiedot

Tuberkuloosi ja raskaus. Esa Rintala, ylilääkäri Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö VSSHP 16.4.2015

Tuberkuloosi ja raskaus. Esa Rintala, ylilääkäri Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö VSSHP 16.4.2015 Tuberkuloosi ja raskaus Esa Rintala, ylilääkäri Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö VSSHP 16.4.2015 Tuberkuloosi Suomessa 500 450 400 350 Tapauksia 300 250 200 Keuhkotbc Muu tbc 150 100 50

Lisätiedot

Henkilösuojainten valinta

Henkilösuojainten valinta Henkilösuojainten valinta Hygieniahoitaja Jaana Kaappa Tays Valkeakoski Työturvallisuus laki 738/2002 Työnantajan on hankittava ja annettava työntekijän käyttöön apuväline tai muu varuste, silloin kun

Lisätiedot

Tuberkuloosi ja hoitohenkilökunta. 26.9.2007 ISLT LT Riitta Erkinjuntti-Pekkanen el, keuhkosairauksien klinikka KYS

Tuberkuloosi ja hoitohenkilökunta. 26.9.2007 ISLT LT Riitta Erkinjuntti-Pekkanen el, keuhkosairauksien klinikka KYS Tuberkuloosi ja hoitohenkilökunta 26.9.2007 ISLT LT Riitta Erkinjuntti-Pekkanen el, keuhkosairauksien klinikka KYS Tb ja hoitohenkilökunta Tartunta ja suojautuminen Tb tilanne Pohjois-Savossa Valvottu

Lisätiedot

Suojainten käyttö. Käytä eristyssiivouksessa eristyssiivousohjeistuksen mukaisia suojaimia. Suojaimet puetaan seuraavassa järjestyksessä.

Suojainten käyttö. Käytä eristyssiivouksessa eristyssiivousohjeistuksen mukaisia suojaimia. Suojaimet puetaan seuraavassa järjestyksessä. 1 Suojainten käyttö Käytä eristyssiivouksessa eristyssiivousohjeistuksen mukaisia suojaimia. Suojaimet puetaan seuraavassa järjestyksessä. Suojainten pukeminen Suusuojus à Suojalasit à Suojatakki à Suojakäsineet

Lisätiedot

Ajankohtaista infektioiden torjunnasta. Pekka Ylipalosaari Infektiolääkäri /OYS Infektioiden torjuntayksikkö 261015

Ajankohtaista infektioiden torjunnasta. Pekka Ylipalosaari Infektiolääkäri /OYS Infektioiden torjuntayksikkö 261015 Ajankohtaista infektioiden torjunnasta Pekka Ylipalosaari Infektiolääkäri /OYS Infektioiden torjuntayksikkö 261015 Mikä on runsaasti kosketeltujen pintojen merkitys influenssan leviämisessä? 49 näytettä

Lisätiedot

SUOMEN RINGETTELIITON OHJEET. Influenssa A (H1N1)

SUOMEN RINGETTELIITON OHJEET. Influenssa A (H1N1) 1 SUOMEN RINGETTELIITON OHJEET Influenssa A (H1N1) A (H1N1) influenssan johdosta hoitoon hakeutumisesta ja kotihoito-ohjeita löytyy runsaasti jatkuvasti päivittyvää tietoa Internetistä. Lisäksi jokaisen

Lisätiedot

Vakava kausi-influenssa. Pekka Ylipalosaari Infektiolääkäri OYS/Infektioiden torjuntayksikkö 27.09.2013

Vakava kausi-influenssa. Pekka Ylipalosaari Infektiolääkäri OYS/Infektioiden torjuntayksikkö 27.09.2013 Vakava kausi-influenssa Pekka Ylipalosaari Infektiolääkäri OYS/Infektioiden torjuntayksikkö 27.09.2013 Mikä on influenssa Influenssavirusten (influenssa A tai influenssa B) aiheuttama äkillinen ylempien

Lisätiedot

HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI. Ebolasuojavarusteiden. pukeminen ja riisuminen JAMES BOYD OSASTONLÄÄKÄRI HYKS ENSIHOITO, HELSINKI 25.11.

HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI. Ebolasuojavarusteiden. pukeminen ja riisuminen JAMES BOYD OSASTONLÄÄKÄRI HYKS ENSIHOITO, HELSINKI 25.11. HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Ebolasuojavarusteiden pukeminen ja riisuminen JAMES BOYD OSASTONLÄÄKÄRI HYKS ENSIHOITO, HELSINKI 25.11.2014 SUOJAVARUSTEIDEN PUKEMINEN (donning) 1 Muista käydä

Lisätiedot

Kausi-influenssa lähestyy, miten suojaat potilaasi ja itsesi? Hannu Syrjälä

Kausi-influenssa lähestyy, miten suojaat potilaasi ja itsesi? Hannu Syrjälä Kausi-influenssa lähestyy, miten suojaat potilaasi ja itsesi? Hannu Syrjälä 30.9.2016 Kausi-influenssalöydökset PPSHP:ssä 2014-16 (Nordlab) 140 120 116 100 86 94 80 75 2014 60 40 20 16 18 27 42 36 39 29

Lisätiedot

HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYÄ VUODEOSASTOLLA HYGIENIAHOITAJA JAANA LEHTINEN

HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYÄ VUODEOSASTOLLA HYGIENIAHOITAJA JAANA LEHTINEN HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYÄ VUODEOSASTOLLA HYGIENIAHOITAJA JAANA LEHTINEN MIKÄ ON HOITOON LIITTYVÄ INFEKTIO Potilaalla todetaan mikrobin aiheuttama paikallinen- tai yleisinfektio ei ollut

Lisätiedot

Pandemian kulku Suomessa eri seurantamittarein Markku Kuusi Ylilääkäri Tartuntatautien torjuntayksikkö

Pandemian kulku Suomessa eri seurantamittarein Markku Kuusi Ylilääkäri Tartuntatautien torjuntayksikkö Pandemian kulku Suomessa eri seurantamittarein Markku Kuusi Ylilääkäri Tartuntatautien torjuntayksikkö Pandemian seurantajärjestelmät Tartuntatautirekisteri Yksittäisten tapausten seuranta Laboratorionäytteet

Lisätiedot

Käsihygieniahavainnoinnit väline potilasturvallisuuden edistämiseen

Käsihygieniahavainnoinnit väline potilasturvallisuuden edistämiseen Käsihygieniahavainnoinnit väline potilasturvallisuuden edistämiseen Hygieniahoitaja Saija Dahl Miten käsihygienian tulee toteutua? toteutettava yhtä hyvin jokaisen potilaan/asiakkaan kohdalla, riippumatta

Lisätiedot

VSSHP:n influenssaraportti Viikko 12/2018 Löydöstiedot saakka

VSSHP:n influenssaraportti Viikko 12/2018 Löydöstiedot saakka VSSHP:n influenssaraportti Viikko 12/2018 Löydöstiedot 20.3.2018 saakka Yleistä: Tässä raportissa esitetään graafisesti A-influenssalöydökset VSSHP:n alueella talven 2017 2018 aikana. Raporttia päivitetään

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI HOSPITAL DISTRICT OF SOUTHWEST FINLAND VRE (vankomysiiniresistenttienterokokki)- kantaja pitkäaikaishoidossa Enterokokki kuuluu ihmisen suoliston normaaliin bakteerikasvustoon.

Lisätiedot

Tuberkuloosi tutuksi. Koulutuspäivä vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015. Sirkku Grierson / Filha Rauni Ruohonen / Filha

Tuberkuloosi tutuksi. Koulutuspäivä vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015. Sirkku Grierson / Filha Rauni Ruohonen / Filha Tuberkuloosi tutuksi Koulutuspäivä vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015 Sirkku Grierson / Filha Rauni Ruohonen / Filha 1 Tuberkuloosi on parannettavissa www.tuberkuloosi.fi/materiaali/animaatiot/

Lisätiedot

LIITE 2/1 ARVOISA VASTAAJA!

LIITE 2/1 ARVOISA VASTAAJA! LIITE 2/1 ARVOISA VASTAAJA! Olemme kaksi sairaanhoitaja opiskelijaa Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta terveysalalta. Hoitotyön koulutusohjelmaan kuuluu opinnäytetyön tekeminen. Opinnäytetyömme tarkoituksena

Lisätiedot

Streptokokki epidemia päiväkodissa

Streptokokki epidemia päiväkodissa Streptokokki epidemia päiväkodissa Jane Marttila 18.10.2017 asiantuntijalääkäri, terveyskeskuksen vastaava lääkäri Turun Hyvinvointitoimiala Ei sidonnaisuuksia. Pienten lasten päiväkotiepidemiat

Lisätiedot

INFLUENSSA A(H1N1) OHJE JÄÄKIEKOSSA

INFLUENSSA A(H1N1) OHJE JÄÄKIEKOSSA Suomen jääkiekkoliitto INFLUENSSA A(H1N1) OHJE JÄÄKIEKOSSA Laatija: MarkkuTuominen CMO YLEISTÄ Maailmalla leviän Influenssa A(H1N1) viruksen oletetaan aiheuttavan epidemian Suomessa seuraavan 3 kuukauden

Lisätiedot

Mistä kaikki alkaa ja mihin päättyy? Hygieenistä pohdintaa

Mistä kaikki alkaa ja mihin päättyy? Hygieenistä pohdintaa Mistä kaikki alkaa ja mihin päättyy? Hygieenistä pohdintaa Puhtaus- ja hygienia-alan alueellinen koulutuspäivä Maire Matsinen hygieniahoitaja Sairaalahygienia on tartuntojen ja infektoiden torjunnan perusperiaatteiden

Lisätiedot

OHJE AMMATTILAISILLE. Kosketusvarotoimet

OHJE AMMATTILAISILLE. Kosketusvarotoimet Kosketusvarotoimet Kosketusvarotoimien tavoitteena on katkaista kosketustartuntatie. Valtaosa infektioita aiheuttavista mikrobeista leviää kosketuksen välityksellä. Jokaisen potilaan hoidon perustana ovat

Lisätiedot

VRE -kantaja pitkäaikaishoidossa

VRE -kantaja pitkäaikaishoidossa VRE -kantaja pitkäaikaishoidossa Tämä ohje koskee VRE (vankomysiinille resistentti enterokokki) -kantajan hoitoa pitkäaikaishoidossa. Pitkäaikaishoidon yksiköillä tarkoitetaan vanhainkoteja, palvelutaloja

Lisätiedot

Ylilyönnit ja rimanalitukset!

Ylilyönnit ja rimanalitukset! Ylilyönnit ja rimanalitukset! Reetta Huttunen infektiolääkäri Kahvihuoneelta kuuluu tyytyväisiä hyrinöitä: Nyt kun meillä on kaikki huoneet yhden hengen huoneita, niin ei kyllä pöpöt leviä! Pöpöt leviävät

Lisätiedot

Tartuntatautilaki 48 Työntekijän ja opiskelijan rokotussuoja potilaiden suojaamiseksi (voimaan )

Tartuntatautilaki 48 Työntekijän ja opiskelijan rokotussuoja potilaiden suojaamiseksi (voimaan ) Henkilökunnan rokotukset sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä Janne Laine Infektiolääkäri 2017 Tartuntatautilaki 48 Työntekijän ja opiskelijan rokotussuoja potilaiden suojaamiseksi (voimaan

Lisätiedot

Resistenttien bakteerien torjunnan valtakunnalliset linjaukset mikä muuttui?

Resistenttien bakteerien torjunnan valtakunnalliset linjaukset mikä muuttui? Resistenttien bakteerien torjunnan valtakunnalliset linjaukset mikä muuttui? Esa Rintala, ylilääkäri Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö TYKS / VSSHP 9.3.2015 MRSA-epidemiat VSSHP:ssa ja SatSHP:ssa

Lisätiedot

Tutkimus odottaville äideille.

Tutkimus odottaville äideille. Tutkimus odottaville äideille. Suojaa itsesi ja lapsesi influenssalta Hyvä odottava äiti! Tiesitkö, että influenssa on vakava tauti sekä odottavalle äidille että imeväisikäiselle lapselle? Se on myös riski

Lisätiedot

VSSHP:n influenssaraportti Viikko 13/2018 Löydöstiedot saakka

VSSHP:n influenssaraportti Viikko 13/2018 Löydöstiedot saakka VSSHP:n influenssaraportti Viikko 13/2018 Löydöstiedot 27.3.2018 saakka Yleistä: Tässä raportissa esitetään graafisesti A-influenssalöydökset VSSHP:n alueella talven 2017 2018 aikana. Raporttia päivitetään

Lisätiedot

ESBL Klebsiella pneumoniae -epidemia

ESBL Klebsiella pneumoniae -epidemia ESBL Klebsiella pneumoniae -epidemia INTO-päivät 7.11.2018 Infektiolääkäri Laura Pakarinen, Helsingin kaupunki 1 Helsingin kaupungin sairaalat Suursuon sairaala MalmiH sairaala MalmiP sairaala Laakson

Lisätiedot

VRE-torjuntaohjeita terveyskeskusten vuodeosastoille ja pitkäaikaishoitolaitoksiin

VRE-torjuntaohjeita terveyskeskusten vuodeosastoille ja pitkäaikaishoitolaitoksiin VRE-torjuntaohjeita terveyskeskusten vuodeosastoille ja pitkäaikaishoitolaitoksiin Ohje on tarkoitettu hygieniavastuuhenkilöiden käyttöön laitoksen omien toimintaohjeiden pohjaksi. 1. VRE-kantaja Vankomysiinille

Lisätiedot

OHJEITA PÄIVÄKOTIEN HENKILÖKUNNALLE LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON

OHJEITA PÄIVÄKOTIEN HENKILÖKUNNALLE LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON 15.8.2017 Hyvinvointipalvelus Kasvatus- ja opetuspalvelut OHJEITA PÄIVÄKOTIEN HENKILÖKUNNALLE LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON Tampereen kaupunki Varhaiskasvatus Lasten ja nuorten terveyspalvelut

Lisätiedot

MRSA -kantaja pitkäaikaishoidon yksikössä

MRSA -kantaja pitkäaikaishoidon yksikössä Ohje henkilökunnalle / MRSA -kantaja pitkäaikaishoidossa MRSA -kantaja pitkäaikaishoidon yksikössä Tämä ohje koskee MRSA (metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus) -bakteeritartunnan saaneen kantajan

Lisätiedot

Infektioiden torjuntaa haava-, skopia- ja yleispoliklinikalla

Infektioiden torjuntaa haava-, skopia- ja yleispoliklinikalla Infektioiden torjuntaa haava-, skopia- ja yleispoliklinikalla Helena Ojanperä Hygieniahoitaja/osastonhoitaja 5.10.2012 Alueellinen infektioiden torjunnan koulutuspäivä Hoitoon liittyvät infektiot avohoidossa

Lisätiedot

TaLO-tapaukset Virusoppi. Vastuuhenkilöt: Tapaus 1: Matti Varis Tapaus 2: Veijo Hukkanen Tapaus 3: Sisko Tauriainen Tapaus 4: Ilkka Julkunen

TaLO-tapaukset Virusoppi. Vastuuhenkilöt: Tapaus 1: Matti Varis Tapaus 2: Veijo Hukkanen Tapaus 3: Sisko Tauriainen Tapaus 4: Ilkka Julkunen TaLO-tapaukset Virusoppi Vastuuhenkilöt: Tapaus 1: Matti Varis Tapaus 2: Veijo Hukkanen Tapaus 3: Sisko Tauriainen Tapaus 4: Ilkka Julkunen TaLO-tapaus 1 Uusi uhkaava respiratorinen virusinfektio Tapaus

Lisätiedot

Laitosten ripuliepidemiat ja niiden hallinta sekä torjunta. Hygieniahoitaja Paula Niemi

Laitosten ripuliepidemiat ja niiden hallinta sekä torjunta. Hygieniahoitaja Paula Niemi Laitosten ripuliepidemiat ja niiden hallinta sekä torjunta Hygieniahoitaja Paula Niemi 25.11.2016 Käsiteltävät asiat Mikä on epidemia? Tavallisimmat ripuliepidemia aiheuttajat Mitkä ovat torjuntatoimet

Lisätiedot

Influenssa. Niina Ikonen. Tartuntatautikurssi, Helsinki 8.4.2016

Influenssa. Niina Ikonen. Tartuntatautikurssi, Helsinki 8.4.2016 Influenssa Niina Ikonen Tartuntatautikurssi, Helsinki 8.4.2016 Influenssan tautitaakka vuosittaisia epidemioita ja ajoittain pandemioita vuosittain 5-10% aikuisista ja 20-30% lapsista sairastuu influenssaan

Lisätiedot

Henkilökunnan influenssarokotus mitä ja miksi? Esa Rintala, ylilääkäri Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö VSSHP 2015

Henkilökunnan influenssarokotus mitä ja miksi? Esa Rintala, ylilääkäri Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö VSSHP 2015 Henkilökunnan influenssarokotus mitä ja miksi? Esa Rintala, ylilääkäri Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö VSSHP 2015 Influenssa Lisää väestön sairastuvuutta 5 15 % väestöstä sairastuu jokaisen

Lisätiedot