Leppävaaran koulun erityisopetuksen opetussuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Leppävaaran koulun erityisopetuksen opetussuunnitelma 2011-2012"

Transkriptio

1 Leppävaaran koulun erityisopetuksen opetussuunnitelma

2 4.1 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Espoon suomenkielisessä perusopetuksessa Koulun oma ops Yleinen tuki Ennen yläkouluun siirtymistä lähikoulujen kuudesluokkalaisia kutsutaan tutustumiskäynnille yläkouluun. Ohjelmassa on mm. aineopettajien pitämiä oppitunteja. Vierailut ajoitetaan 9.- luokkalaisten työelämään tutustumisjakson (TET) aikaan. Koulumme opettajia myös kannustetaan tutustumaan lähikoulun oppilaisiin ja luokkiin 9.- luokkalaisten TET-jakson aikana. Laaja-alainen erityisopettaja (ELA) ja oppilaanohjaaja (OPO) hankkivat tietoa mahdollisista yleistä, tehostettua tai erityistä tukea tarvitsevista oppilaista. He suunnittelevat oppilaiden koulunkäynnin tukea yhdessä rehtorin, koulupsykologin, -kuraattorin ja -terveydenhoitajan kanssa. Toukokuussa tulevat 7. luokan oppilaat käyvät tutustumassa vielä kerran kouluun ja opettajiin. Tällöin tukioppilaat kiertävät oppilaiden mukana koulussa. Valmistavien luokkien opettajat neuvottelevat yhdessä rehtorin ja maahanmuuttajien erityisopettajien kanssa oppilaiden siirtymisestä yleisopetukseen. Neuvottelussa päätetään alustavasti ketkä oppilaista siirtyvät koulun 7., 8. tai 9. luokalle perusopetuksen ryhmiin. Oppilaat sijoitetaan joko maahanmuuttajien integroituun ryhmään tai tavalliselle luokalle, ensisijaisesti 7. luokalle. Oppimissuunnitelman pohjaksi valmistavan luokan opettajat ja maahanmuuttajien erityisopettajat keskustelevat yleisopetukseen siirtyvien oppilaiden tuen tarpeen määrästä ja laadusta. Syyslukukauden aikana luokanvalvojat pitävät vanhempainvartit, jossa he keräävät tietoa oppilaan vahvuuksista, kiinnostuksista ja oppimisprofiileista. Keskustelun pohjaksi vanhemmat täyttävät kaavakkeen, jonka luokanvalvoja toimittaa kotiin ennen tapaamista. Yleisiä tuen muotoja Leppävaaran koulussa ovat vapaaehtoinen oppimissuunnitelma, huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö (vanhempainvartit, vanhempainillat, vanhempainyhdistys), eriyttäminen, opettajien välinen yhteistyö (YT-ajat, opettajankokoukset, tiimit), oppilaanohjaus, joustavat ryhmittelyt, oppilashuoltoryhmä, eriyttävät materiaalit ja kotitehtävät, samanaikaisopetus, tukiopetus, laaja-alaisen eritysopettajan tuki, mahdollisuuksien mukaan resurssiopettajan tuki ja läksykerho, systemaattinen havainnointi ja arviointi, luokan sisäisen vuorovaikutuskulttuurin kehittäminen ja kokeiden eriyttäminen. Eriyttämisen ja erilaisten tukimuotojen tarpeen kartoittamiseksi tarvitaan opettajakunnalta yhteistyötä sekä yhteistä aikaa asioiden käsittelylle ja suunnittelulle. Luokanvalvojan rooli korostuu oman luokkansa oppilaiden tuen tarpeen koordinoijana ja annetun tuen onnistumisen informoijana niin aineopettajien kuin kotien välisessä yhteistyössä.

3 Koulun oma ops Tukiopetus Aineenopettajat antavat tarvittaessa henkilökohtaista tukiopetusta. Mikäli resurssia ja tarvetta on, toimii koulussamme läksykerho. Läksykerhon tavoitteena on tarjota tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ennen kuin ongelmia oppilaan opiskelussa syntyy. Oppilas voi mennä läksykerhoon, kun hän haluaa tukiopetusta jossain aineessa. Myös opettaja voi lähettää läksykerhoon oppilaan, joka tarvitsee tukea opiskeluunsa. Jokaisella luokka-asteella on maahanmuuttajien pienryhmä, jossa erityisopettaja on mukana lähes kaikilla tunneilla tukemassa oppilaiden opiskelua. Erityisopettaja antaa säännöllisesti myös tukiopetusta ryhmälleen. Jos oppilas on vapautettu ruotsin kielen opinnoista, saa hän samanaikaisesti S2-opetusta. Oppilaan saaman tukiopetuksen määrästä ja vaikutuksesta informoidaan huoltajia lähinnä Wilman välityksellä. Vuorovaikutus aineenopettajien ja erityisopettajan välillä toimii suullisen palautteen ja yhteisten palaverien lisäksi myös Wilman välityksellä. Aineenopettajien antamat tukiopetustunnit kirjataan kansliassa pidettävään kansioon. Sieltä oppilaalle annetut tukiopetustunnit voidaan koota esim. arvioitaessa tuen riittävyyttä ja uudelleen suunnittelua. Läksykerhossa tarjottua tukiopetusta myös seurataan ja kirjataan ylös oppilaan läksykerhokerrat. Selkeä mittari oppilaan osaamisesta ja sen kehittymisestä on oppiaineessa menestyminen.

4 Koulun oma ops Osa-aikainen erityisopetus Osa- aikaista erityisopetusta annetaan koulussamme oppituntien aikana pienryhmäopetuksena tai samanaikaisopetuksena. Oppilaalla on mahdollisuus osa- aikaiseen erityisopetukseen myös lukujärjestyksen mukaisten oppituntien lisäksi. Erityisopetus voi olla säännöllinen tai väliaikainen tukimuoto. Erityisopettaja osallistuu nivelkokouksiin, missä kartoitetaan syöttävien alakoulujen oppilaiden lähtökohtia ja erityisopetuksen tarvetta. Laaja-alainen erityisopettaja (myöhemmin ELA) tuo nivelkokouksista opetuksen järjestämiselle välttämättömät tiedot luokanvalvojille ja oppilasta opettaville aineenopettajille. Näin mahdollistetaan riittävän tuen saanti heti yläkoulun alussa. Jos lukuvuoden aikana oppilaan tuloksissa tai suoritustasossa tapahtuu epäsuotuisia muutoksia, voidaan käynnistää osa-aikainen erityisopetus. Aineenopettaja keskustelee oppilaan ongelmista laaja- alaisen erityisopettajan kanssa tai ilmaisee asian huolilomakkeella. Oppilas lähetetään erityisopetukseen ns. pienryhmäesityslomakkeella, jossa on yksilöity oppilaan problematiikka ja tavoitteet. Tilapäisesti opetuksen häiriintyessä voidaan oppilas lähettää laaja- alaisen erityisopettajan luo myös ns. akuuttisiirtona. Oppilaan pienryhmäopetuksen osuus luokkaopetuksesta vaihtelee tuen tarpeen mukaan. Tehostetun tuen vaiheessa pienryhmäsiirtoesitys sisältää pedagogisia arvioita oppilaan vahvuuksista ja erityistarpeista. Oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma. Erityisen tuen vaiheessa keskeinen asiakirja on HOJKS, joka laaditaan luokanvalvojan, erityisopettajan ja vanhempien yhteistyönä. Asiakirja sisältää myös muiden asiantuntijoiden ja viranomaisten diagnooseja ja lausuntoja. Erityisopettajan antaman opetuksen määrä kirjataan ko. asiakirjaan. Maahanmuuttajien integroidun ryhmän opetus järjestetään samanaikaisopetuksena aineenopettajan ja erityisopettajan toimesta. Näissä ryhmissä opiskelee oppilaita, joiden äidinkieli ei ole suomi. He tarvitsevat usein kokonaisvaltaista tukea koulunkäynnissä. Osa laaja- alaisen erityisopettajan työnkuvaa on konsultointi. ELA konsultoi luokanvalvojia HOJKS- asiakirjan sisällöstä, jotta erityisoppilaiden erilaiset tarpeet voidaan opetustilanteessa huomioida. ELA toimii luokanvalvojan tukena erilaisissa neuvotteluissa, joissa erityisopetuksen näkökulma täytyy ottaa huomioon.

5 Koulun oma ops Perusopetusta tukeva muu toiminta Koulun kirjastotoiminta Koululla on kirjasto, joka on oppilaiden käytettävissä. Kirjaston hoitajana on toimeen nimetty koulun opettaja. Kaunokirjallisuus on sijoitettu kirjastoluokkaan. Samaan tilaan on sijoitettu myös tietokoneita tiedonhallintataitojen harjoittelua varten. Joissakin oppiaineissa on oma käsikirjastonsa. Yhteinen tieto- ja ammattikirjallisuus on opettajainhuoneessa. Koulun kerhotoiminta Koulun kerhotoiminnan päämääränä on tukea oppilaiden koulunkäyntiä ja myönteisten harrastusten edistämistä. Mahdollisuuksien mukaan tehdään yhteistyötä koulumme yhteistyökumppanien kanssa, esim. maahanmuuttajataustaisten nuorten kotouttamiseksi. Koulun johto määrittää kerhotoiminnalle varatut resurssit tuntikehyksen perusteella ja koordinoi kerhotoimintaa. Mahdollisuuksien mukaan oppilaat osallistuvat kerhotoiminnan suunnitteluun tai toteutukseen. Kerhotoimintaa arvioidaan lukuvuosittain. Huoltajilla on mahdollisuus antaa palautetta myös kerhotoiminnasta Wilmahuoltajakyselyssä. Kulttuuri- ja liikuntapolku KULPS! Koulun johto koordinoi KULPS!-toimintaa ja tiedottamista, ja aineenopettajat vastaavat toteutuksesta ja tapahtumista tiedottamisesta. Koulussamme KULPS!-polkuja hyödynnetään eri oppiaineissa. Vuosittain järjestetään KULPS!-polkuihin liittyviä vierailuja, tutustumiskäyntejä ja opintoretkiä. 5.3 Joustavan perusopetuksen toiminta Leppävaaran koulun osuus: Joustavassa perusopetuksessa korostuu oppilaan ohjaaminen, jolla tähdätään erityisesti oppilaan elämänhallinnan ja jatko-opintokelpoisuuden saavuttamiseen. Päävastuun oppilaan ohjaamisesta kantavat oppilaanohjaaja ja jopo-tiimi, jonka lisäksi oppilasta ohjaavat kaikki hänen kanssaan työskentelevät aikuiset. Joustavassa perusopetuksessa korostuu huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö, kasvatuskumppanuus. Oppilaskohtaisten tavoitteiden saavuttaminen edellyttää huoltajien aktiivista osallistumista kodin ja koulun yhteistyöhön. Lukuvuoden alussa tapahtuva onnistunut ryhmäytyminen on joustavan perusopetuksen tavoitteiden saavuttamisen kannalta ensiarvoisen tärkeää, sillä ryhmässä toimiminen on eräs joustavan perusopetuksen kulmakivistä. Ryhmäytymistä tukevat muun muassa leirikoulu, opintoretket ja erilaiset yhteiset projektit.

6 SUOMENKIELINEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt 2.1 Yleiset tavoitteet ja yhteistyö perusopetuksen kanssa 2.2 Luku- ja kirjoitustaidottomat oppilaat 2.3 Kielenopetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt Suomi tai ruotsi toisena kielenä Oppilaan oma äidinkieli Muut kielet 2.4 Muiden oppiaineiden opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt 3. Oppilaan oman opinto-ohjelman laatiminen 4. Opiskelun ja hyvinvoinnin tuki 4.1 Erityistä tukea tarvitsevien opetus 4.2 Kodin ja koulun yhteistyö 4.3 Oppilashuolto 4.4 Oppilaanohjaus 5. Oppilaan arviointi 6. Todistukset 7. Perusopetuksen oppimäärään sisältyvien opintojen suorittaminen valmistavan opetuksen aikana Liite: Kielitaidon tasojen kuvausasteikon taitotasot A1.3 - A2.1

7 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat Perusopetuslaissa (628/1998) säädetään maahanmuuttajille järjestettävästä perusopetukseen valmistavasta opetuksesta. Perusopetukseen valmistava opetus on tarkoitettu niille maahanmuuttajataustaisille oppilaille, joiden suomen tai ruotsin kielen taito ja/tai muut valmiudet eivät riitä esi- tai perusopetuksen ryhmässä opiskelemiseen. Opetusta annetaan 6 10-vuotiaille vähintään 900 tuntia ja tätä vanhemmille vähintään tuntia. Opetukseen osallistuvalla on oikeus siirtyä perusopetukseen jo ennen edellä todettujen tuntimäärien täyttymistä, jos hän pystyy seuraamaan perusopetusta. Opetusta varten ei ole määritelty valtakunnallista tuntijakoa eikä oppimäärää. Perusopetuslain mukaan oppilailla on oikeus työpäivinä opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetusryhmien muodostamisesta päättää opetuksen järjestäjä. Valmistavaa opetusta voidaan järjestää myös yhdelle oppilaalle. Opetusryhmät muodostetaan oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaisesti siten, että ryhmäjako edistää oppilaiden tervettä kasvua ja kehitystä sekä varmistaa opetussuunnitelman mukaisten ja oppilaiden omissa opinto-ohjelmissa asetettujen tavoitteiden saavuttamisen. Valmistavan opetuksen aikana oppilaita integroidaan esi- tai perusopetukseen, oppilaan ikätasoa vastaaviin suomen- tai ruotsinkielisiin opetusryhmiin oman opinto-ohjelman mukaan oppilaan omassa opinto-ohjelmassa määritellyllä tavalla. Integroinnilla edistetään kotoutumista, suomen tai ruotsin kielen kehittymistä ja oppiaineiden sisältöjen omaksumista. Espoon linjaus: Maahanmuuttajien määrä Espoossa on jatkuvassa kasvussa. Tunnusomaista on työperäinen maahanmuutto erityisesti lähialueilta (Viro, Venäjä) sekä maahanmuuttajaväestön siirtyminen muista kunnista Espooseen. Erityisen ryhmän muodostavat yksin maahan tulleet alaikäiset. Pitkään jatkuneesta maahanmuutosta kertoo se, että kaupungissa on yhä enemmän toisen polven maahanmuuttajataustaisia lapsia ja nuoria.

8 Espoossa järjestetään perusopetukseen valmistavaa opetusta kolmen toimintamallin mukaan. Inklusiivista valmistavaa opetusta järjestetään esiopetusikäisille ja alkuopetusikäisille maahanmuuttajataustaisille lapsille esiluokkien ja alkuopetusluokkien yhteydessä. Tätä toimintamallia kutsutaan myös nimellä Maahanmuuttajataustaisen lapsen koulupolun alku. Inklusiivinen valmistava opetus on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille, jotka osaavat jo jonkin verran suomea, mutta tarvitsevat tukea keskeisten käsitteiden hallinnassa, sanavaraston laajentamisessa, oman ilmaisun vahvistamisessa, ohjeiden ymmärtämisessä ja muissa kouluvalmiuksissa. Yksilöllisen arvion perusteella inklusiiviseen opetukseen voidaan sijoittaa myös lapsia, jotka eivät osaa lainkaan suomen kieltä. Inklusiivista valmistavaa opetusta tarvitsevat lapset integroidaan ryhmänä esiluokkaan/perusopetuksen 1. luokalle. Valmistavaa opetusta antaa luokan opettajan lisäksi monikulttuurisuuteen perehtynyt resurssiluokanopettaja. Valmistavan opetuksen oppilaiden määrä esiopetuksen/perusopetuksen ryhmässä on enintään puolet ryhmän oppilasmäärästä. Ryhmät muodostetaan tarpeen mukaan ja pyrkien noudattamaan lähikouluperiaatetta. Valmistavaa opetusta järjestetään erillisissä ryhmissä juuri maahan muuttaneille oppilaille, erikseen alakouluikäisille ja yläkouluikäisille. Yläkouluikäisenä maahan tulleet luku- ja kirjoitustaidottomat oppilaat opiskelevat oman toimintamallinsa mukaisesti. Erillisen valmistavan opetuksen ryhmän oppilasmäärän ei tulisi ylittää kymmentä kuin poikkeustapauksessa. Erillisissä ryhmissä opiskelevia oppilaita integroidaan heidän ikätasoaan vastaaviin perusopetuksen opetusryhmiin kunkin oman opinto-ohjelman mukaan. Perusopetukseen valmistava opetus kestää yhden lukuvuoden. Valmistavan opetuksen jälkeen oppilas siirtyy perusopetukseen tai muuhun hänelle soveltuvaan opetukseen. Mikäli oppilas on valmistavan opetuksen jälkeen kokonaisvaltaisen tuen tarpeessa, hän voi saada perusopetuksessa määräaikaista tukea (MMO) 1-2 vuotta. Leppävaaran koulussa on ryhmämuotoista valmistavaa opetusta yläkouluikäisille oppilaille.

9 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt 2.1 Yleiset tavoitteet ja yhteistyö perusopetuksen kanssa Valmistavan opetuksen tavoitteena on edistää opetukseen osallistuvan oppilaan suomen/ruotsin kielen taitoa, tasapainoista kehitystä ja kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan sekä antaa tarvittavia valmiuksia perusopetukseen siirtymistä varten. Valmistavassa opetuksessa oppilaalle annetaan opetusta perusopetuksen oppiaineissa ja mahdollisuuksien mukaan oppilaan omassa äidinkielessä oppilaan omassa opinto-ohjelmassa tarkemmin määritellyllä tavalla. Eri oppiaineiden opetuksessa noudatetaan soveltuvin osin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita, joten valmistavan opetuksen opettajan ja perusopetuksen opettajien yhteistyö on tärkeää. Koulun pedagogisissa järjestelyissä ja opetuksessa otetaan huomioon, että oppijat ovat iältään, opiskeluvalmiuksiltaan ja taustaltaan erilaisia ja että oppilaan opetusjärjestelyt suunnitellaan ja opetusta eriytetään oppilaiden ikä- ja kehitysvaiheiden mukaisesti. Oppilaan omalla äidinkielellä tuettu opetus edistää eri oppiaineiden sisältöjen omaksumista. Espoon linjaus: Perusopetukseen valmistavan opetuksen tukena koulussa toimii suunnittelutiimi. Sen tehtävä on koulun oman valmistavan opetuksen toimintamallin kehittäminen, valmistavan opetuksen ja perusopetuksen yhteistyön suunnittelu sekä tiedottaminen kouluyhteisölle valmistavan opetuksen tavoitteista ja järjestelyistä. Suunnittelutiimi edistää omalta osaltaan kouluyhteisön monikulttuurisuustaitojen kehittymistä siten, että se näkyy koko koulun toimintakulttuurissa. Valmistavassa opetuksessa annetaan suomi toisena kielenä -opetuksen lisäksi opetusta perusopetuksen oppiaineissa oppilaan oman opinto-ohjelman mukaan. Oman opinto-ohjelman laatimisessa ja opetuksen järjestämisessä otetaan huomioon oppilaan ikä ja opiskeluvalmiudet. Opetuksen tulee keskittyä niihin oppisisältöihin, joiden hallinta on tarpeen oppilaan siirtyessä perusopetukseen.

10 Valmistavan opetuksen oppilaat osallistuvat koulun yhteisiin tapahtumiin. Yhteistoiminta perusopetuksen oppilaiden kanssa edistää kielitaidon ja vuorovaikutustaitojen kehittymisen lisäksi sosiaalisten suhteiden syntymistä. Valmistavan opetuksen vuosiviikkotuntisuunnitelmassa pääpaino on suomen kielen opiskelussa. Lisäksi oppilaat opiskelevat seuraavia aineita: Suomi2 vähintään vt, matematiikka 3-4 vt, englanti 2 vt, biologia, maantieto, historia, kotitalous, musiikki, tekstiilityö/tekninen työ, liikunta, tietotekniikka, kuvataide. Oppilaan viikkotuntimäärän tulee olla sama kuin yleisopetuksen 7. luokan oppilaan tuntimäärä. Lisäksi tulevat mahdollisesti oman äidinkielen ja uskonnon tunnit. Integrointi yleisopetuksen ryhmiin alkaa heti valmistavan opetuksen alussa, jos oppilaalla on siihen valmiudet. Valmistavan opetuksen suunnittelutiimiin kuuluvat valmistavan luokan opettajat, MPR-opettajat, kuraattori ja rehtori. Suunnittelutiimin tehtävänä on tiedonsiirron varmistaminen nivelvaiheessa aineenopettajien, erityisopettajien ja valmistavien luokkien opettajien välillä. Suunnittelutiimi valmistelee MPR-siirtopalaverit ja niveltämispalaverit. Tarvittaessa järjestetään koko koulun yhteisiä koulutustilaisuuksia. Valmistavien luokkien oppilaita eriytetään heidän tieto-/ taitotasonsa ja oppimisvalmiuksiensa mukaan. Oppilaita opetetaan joko valmistavan opetuksen ryhmässä tai heidät voidaan integroida oppimistasonsa mukaisiin perusopetuksen ryhmiin. Valmistavien luokkien oppilaat osallistuvat koulun tilaisuuksiin (juhliin, teemapäiviin, kerhoihin ja tapahtumiin) täysivaltaisina koulun oppilaina. Valmistavilla luokilla on omat tukioppilaat koulun 8. ja 9. luokkien oppilaista. Koulun vertaissovittelutoiminta koskee myös valmistavan luokan oppilaita. 2.2 Luku- ja kirjoitustaidottomat oppilaat Lapsilla ja nuorilla, joilla on heikko luku- ja kirjoitustaito, painotetaan perusopetukseen

11 valmistavassa opetuksessa näiden taitojen oppimista. Oppilaan oman opinto-ohjelman tavoitteet asetetaan siten, että oppilaat saavat omalle taito- ja ikätasolleen soveltuvaa opetusta. Sisällöt valitaan niin, että ne tukevat arkitilanteista selviytymistä, kotoutumista ja auttavat opiskelijaidentiteetin kehittymisessä. Oman äidinkielen opiskelu edistää oppilaan oppimistaitoja ja vahvistaa kulttuurista identiteettiä. Luku- ja kirjoitustaidon omaksumiseen ja varmentamiseen varataan riittävästi aikaa. Mikäli oppilaan taidot eivät riitä perusopetuksessa opiskeluun, tulee oppilaan omassa opinto-ohjelmassa kiinnittää huomiota perusopetukseen siirtymisen aikatauluun. Tarvittaessa oppilas voi jatkaa perusopetukseen valmistavassa opetuksessa, siirtyä opiskelemaan vuosiluokkiin sitomattoman opinto-ohjelman mukaisesti tai muulla tavoin hänelle parhaiten soveltuvin tukitoimin. Perusopetukseen siirtyvän luku- ja kirjoitustaidottoman oppilaan riittävästä tuesta huolehditaan. Espoon linjaus: Yläkouluikäiset luku- ja kirjoitustaidottomat oppilaat opiskelevat omana ryhmänään, josta heitä integroidaan perusopetukseen heidän valmiuksiensa mukaan. Valmistavan opetuksen jälkeen oppilailla on mahdollisuus jatkaa opiskelua 3-4 vuotta perusopetuksen vuosiluokkiin jakamattomissa pienryhmissä pedagogisin, oppilashuollollisin ja ohjauksellisin tukitoimin. Näille oppilaille järjestetään mahdollisuuksien mukaan myös omalla äidinkielellä tuettua opetusta. Jos valmistavaan opetukseen tulee oppilas, joilla on heikko luku- ja kirjoitustaito, annetaan näille oppilaille yksilöllistä näiden taitojen opetusta. Menetelmissä ja materiaaleissa otetaan huomioon oppilaan ikä- ja kehitystaso. Valmistavan opetuksen jälkeen näille oppilaille etsitään tarkoituksenmukainen jatkoopiskelupaikka. 2.3 Kielenopetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt Suomi tai ruotsi toisena kielenä

12 Suomen tai ruotsin kielen opintojen tavoitteena on kielitaidon tasojen kuvausasteikolla (liite) taso A1.3 A2.1, joka kuvaa keskimäärin oppilaan osaamista valmistavan opetuksen päättyessä. Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa pääpaino on suomi tai ruotsi toisena kielenä - opinnoissa. Opetuksessa noudatetaan soveltuvin osin perusopetuksen suomi tai ruotsi toisena kielenä -oppimäärän opetussuunnitelman perusteita. Suomi tai ruotsi toisena kielenä -opinnot ovat pohjana kaikille muille opinnoille. Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa suomi tai ruotsi toisena kielenä -opintojen tavoitteena on antaa oppilaille tarvittavat valmiudet siirtyä perusopetukseen. Opetuksessa otetaan huomioon oppilaan koulu- ja opiskelutausta ja hänen jo mahdollisesti hallitsemansa suomen tai ruotsin kielen taito. Oppilaalle laaditussa omassa opintoohjelmassa määritellään taito- ja ikätason mukaiset tavoitteet ja sisällöt. Espoon linjaus: Valmistavassa opetuksessa maahanmuuttajaoppilaan suomen kielen kehittymiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Oppilaalla on mahdollisuus oppia suomen kieltä sekä ohjatuissa ryhmätilanteissa että luonnollisissa viestintätilanteissa suomenkielisten oppilaiden ja koulun aikuisten kanssa. Vaihtelevat työtavat harjaannuttavat eri kieli- ja kulttuuriryhmistä tulevia oppilaita käyttämään monipuolisesti kielen eri osa-alueita. Erilaiset työmenetelmät kotouttavat lapsia ja nuoria suomalaiseen kulttuuriin ja totuttavat vertailemaan suomalaista kulttuuria muihin kulttuureihin. Päiväkodeissa ja kouluissa tapahtuvan S2-opetuksen kehittäminen yhteistyössä on tärkeää, jotta turvattaisiin mahdollisimman hyvin varhaiskasvatuksesta esiopetuksen kautta perusopetukseen ulottuva pedagoginen jatkumo. Opetus noudattaa soveltuvin osin esiopetuksen tai perusopetuksen suomi toisena kielenä -opetussuunnitelmaa Opetus perustuu jatkuvaan oppilaan kielen kehityksen seurantaan ja arviointiin. Opettajat käyttävät eurooppalaista viitekehystä työvälineenä oppilaan suomen kielen opetuksen suunnittelussa ja oppilaan kielen kehityksen arvioinnissa. Suomi toisena kielenä -opetus ei valmistavalla luokalla rajoitu suomi toisena kielenä - oppiaineeseen, vaan suomen kieltä ja sanastoa opetetaan ja opitaan myös muissa oppiaineissa. Sisältöjen valintaa ohjaavat oppilaan oletettu perusopetuksen vuosiluokka sekä eri oppiaineiden keskeinen käsitteistö. Valmistavan opetuksen keskeinen tavoite on suomen kielen kehittyminen. Kielenoppiminen on kokonaisvaltaista ja oppilaiden aktiivinen osallistuminen koulun kaikkeen toimintaan on luonteva osa kielenoppimista.

13 Tutustumiskäynnit ja retket tehostavat kielenoppimista. Valmistavan luokan opettajat osallistuvat suomi2-opetuksen koulutuksiin. Kielitaidon kehittymistä havainnoidaan ja siitä annetaan oppilaalle jatkuvaa palautetta. Lisäksi käytetään tarkoituksenmukaisia testejä. Oppilaan oma äidinkieli Oppilaan oman äidinkielen opetuksen tavoitteena on tukea ja edistää äidinkielen hallintaa, kulttuuritaustan tuntemusta ja kulttuuri-identiteetin kehittymistä. Oman äidinkielen hyvä hallinta luo edellytyksiä myös suomen/ruotsin kielen oppimiselle ja tällä kielellä tapahtuvalle muulle oppimisille. Oppilaille järjestetään opetusta mahdollisuuksien mukaan. Opetus noudattaa soveltuvin osin Opetushallituksen suositusta maahanmuuttajien äidinkielen opetuksen perusteiksi. Oppilaan oman äidinkielen hallintaa ja sen säilymistä tuetaan myös eri tavoin yhteistyössä perheen kanssa. Espoon linjaus: Perusopetuksen valmistavaan opetukseen ilmoittautumisen yhteydessä oppilaan huoltajille kerrotaan mahdollisuuksista osallistua oppilaan oman äidinkielen opetukseen. Oman äidinkielen opetukseen ilmoittaudutaan valmistavaan opetukseen ilmoittautumisen yhteydessä. Esiopetusikäisille oppilaan omaa äidinkieltä opetetaan erillisissä ryhmissä. Opetuksessa noudatetaan Espoon suomenkielisen opetuslautakunnan hyväksymiä maahanmuuttajien äidinkielen opetuksen suunnitelmia 2006 ja opetuksen järjestämistä koskevia linjauksia. On tärkeää, että valmistavan opetuksen opettaja on tietoinen oppilaan kielitaustasta ja hänen oman äidinkielen taidostaan. Avainasemassa on yhteistyö oppilaan oman äidinkielen opettajan kanssa.

14 Oman äidinkielen opetukseen osallistumista pidetään erittäin tärkeänä. Oman äidinkielen opettajia (MAIopettaja) konsultoidaan selvitettäessä oppilaan oman äidinkielen tasoa ja koulunkäyntitaustaa. MAIopettajien kanssa tehdään yhteistyötä mahdollisuuksien mukaan ja avainasemassa on koulun MAIopettajien yhdyshenkilö. Muut kielet Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin sisältyy oppilaiden vieraan kielen opetuksen tavoitteet. Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa noudatetaan näitä opetussuunnitelman perusteita soveltuvin osin. Oppilaan vieraan kielen opinnot järjestetään kunnan kieliohjelman mukaisesti. Oppilaan kielelliset valmiudet ratkaisevat, missä määrin hänen omaan opintoohjelmaansa voidaan sisällyttää vieraiden kielten opiskelua perusopetukseen valmistavan opetuksen aikana. Espoon linjaus: Kolmasluokkalaisten ikäisten tai sitä vanhempien maahanmuuttajaoppilaiden opintoohjelmaan sisältyy ensimmäisen vieraan kielen opiskelu. Toisen kotimaisen kielen opiskelu voidaan aloittaa valmistavan opetuksen aikana. Luku- ja kirjoitustaidottomien yläkouluikäisten maahanmuuttajaoppilaiden osalta kielten opiskelu määritetään yksilöllisesti oppilaan omassa opinto-ohjelmassa. Vieraan kielen ja toisen kotimaisen kielen opetus järjestetään yhteistyössä koulun kieltenopettajien kanssa. Kielten opetuksessa noudatetaan soveltuvin osin Espoon suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Valmistavan opetuksen oppilaat opiskelevat englannin kieltä 2 vt, integroituna yleisopetuksen ryhmään tai omana ryhmänään, poikkeuksena luku- ja kirjoitustaidottomat oppilaat. Jos oppilaalla on kielitaitoa muissa koulussa opetettavissa kielissä, (muissa kuin englannissa) oppilas voi osallistua koulussa järjestettävään opetukseen integroituna.

15 2.4 Muiden oppiaineiden opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt Valmistavan opetuksen lähtökohtana ovat oppilaan aikaisemmat opinnot ja kulttuuritausta. Opetuksessa hyödynnetään oppilaan tietämystä oman kieli- ja kulttuurialueensa luonnosta, elämäntavoista, historiasta ja yhteiskunnasta, kielistä ja kulttuureista. Valmistavan opetuksen aikana muiden oppiaineiden opetuksen tavoitteet ja sisällöt noudattavat soveltuvin osin perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteita ja keskeisiä sisältöjä. Sisältöjä suunniteltaessa otetaan huomioon kunkin oppiaineen keskeinen käsitteistö, työtavat ja välineet. Omalla äidinkielellä annettu opetus ja tuki edistää oppilaan opiskelua ja kotoutumista. Omakielisen opetuksen ja tuen avulla saatu lisätieto oppilaan osaamisen tasosta auttaa muiden oppiaineiden tavoitteiden asettamisessa. Näin oppilas voi edistyä aineopinnoissaan, vaikka suomen/ruotsin kielen taidot kehittyisivätkin muita taitoja hitaammin. Omakielistä opetusta ja tukea annetaan oppilaan tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Valmistavassa opetuksessa hyödynnetään kokemuksellisia ja toiminnallisia oppimisympäristöjä ja monipuolisia opetusmenetelmiä ja työtapoja. Monipuoliset oppimisympäristöt tarjoavat oppilaalle mielekkäitä ja monipuolisia tilanteita käyttää kieltä eri kommunikaatioympäristöissä. Erilaiset tilanteet kehittävät oppilaan kykyä toimia sekä itsenäisenä yksilönä että yhteisön jäsenenä ja antavat valmiuksia elinikäiseen oppimiseen. Oppimisympäristöt tutustuttavat oppilasta suomalaiseen kulttuuriin ja edistävät hänen kotoutumistaan lähiympäristöön sekä laajemmin suomalaiseen yhteiskuntaan. Espoon linjaus:

16 Muiden oppiaineiden opetuksen järjestämisessä otetaan huomioon oppilaan ikä ja opiskeluvalmiudet. Eri oppiaineiden sisällöt valitaan ennakoiden sitä vuosiluokkaa, jolle oppilas siirtyy valmistavan opetuksen jälkeen. Valmistavalla luokalla oleva oppilas integroidaan yleisopetuksen ryhmään oppilaan oman opinto-ohjelman mukaan. Inklusiivisessa valmistavassa opetuksessa oppilas opiskelee tuetusti kaikkia oppiaineita yleisopetuksen ryhmässä. Opetusta eriytetään tarpeen mukaan. Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa käytetään liikunta- ja kulttuuripalveluja, kuten esim. jää- ja uimahalleja, kirjastoa, teattereita, konsertteja, museoita, taidenäyttelyitä. Kulttuuri- ja liikuntapolku KULPSin tarjoamat mahdollisuudet koskevat perusopetuksen tavoin myös valmistavan opetuksen oppilaita. Valmistavan opetuksen oppilaat ohjataan käyttämään sähköisiä oppimisympäristöjä. Tieto- ja viestintätekniikan opetuksessa noudatetaan soveltuvin osin Espoon suomenkielisen perusopetuksen tieto- ja viestintätekniikan taitotavoitteita. Oppilaan osaamistaso testataan tarvittaessa ainekohtaisesti yleisopetuksen vuosiluokkien mukaisilla kokeilla huomioon ottaen oppilaan kielitausta. Valmistavan opetuksen aikana kehitetään oppilaan valmiuksia siirtyä yleisopetukseen opettamalla yleisopetuksen seuraamiseen välttämätöntä sanastoa, käsitteistöä, tietoja ja taitoja. Valmistavan opetuksen aikana oppilailla on oikeus päästä tutustumaan yleisopetukseen eri aineiden tunneille. Tutustumisen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat valmistavan luokan opettajat ja aineenopettajat yhdessä. 3. Oppilaan oman opinto-ohjelman laatiminen Perusopetukseen valmistavaa opetusta varten ei ole olemassa valtakunnallista tuntijakoa tai oppimäärää, joten jokaiselle oppilaalle laaditaan oma opinto-ohjelma. Oppilaan omaan opintoohjelmaan kirjataan: oppilaan lähtötaso, kuten koulunkäyntihistoria, kielitaito ja oppilaan vahvuudet oppilaan henkilökohtaiset oppimistavoitteet, joita tarkistetaan säännöllisin väliajoin opiskeltavat oppiaineet, niiden tuntimäärät sekä opetuksen sisältö oppilaan opinnot valmistavan opetuksen opetusryhmässä ja integrointi perusopetukseen ohjauksen järjestäminen ja mahdollisesti tarvittavat tukitoimet Opinto-ohjelma voi olla osa kotouttamislain mukaista oppilaan kotoutumissuunnitelmaa.

17 Valmistavan opetuksen oppilaalle voidaan laatia myös oppimissuunnitelma. Espoon linjaus: Kaikille perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaille laaditaan oma opintoohjelma yhteistyössä huoltajien kanssa viimeistään kolmen kuukauden kuluttua valmistavan opetuksen aloittamisesta. Espoossa käytetään omaa opintoohjelmalomaketta. Esiopetusikäisen valmistavan opetuksen oppilaan opinto-ohjelma sisältyy Lapsen esiopetuksen suunnitelmaan. Valmistavan opetuksen oppilaille kerätään portfolio, joka sisältää oppilaan kehityksen ja edistymisen arvioinnin tueksi oppilaan tuotoksia ja erilaisia dokumentteja. Portfolio siirtyy valmistavan opetuksen päättyessä oppilaan seuraavalle opettajalle (luokanopettaja, luokanvalvoja, S2 -opettaja). Oppilaille laaditaan henkilökohtainen opinto-ohjelma valmistavan opetuksen alussa. Opinto-ohjelmaa täydennetään tarpeen mukaan. Opinto-ohjelma laaditaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajien kanssa. Tarvittaessa käytetään tulkkia. Valmistavan opetuksen aikana oppilaan tuotoksista kerätään portfolio. 4. Opiskelun ja hyvinvoinnin tuki Kun perusopetukseen valmistavan opetuksen aikana selviää oppilaan tarve opiskelun tukeen, tuki annetaan oppilaalle parhaiten soveltuvalla tavalla. Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa oppilaille annetaan tarvittaessa tukiopetusta, oppilashuollollisia tukitoimenpiteitä sekä osa-aikaista erityisopetusta. Jos annettu tuki ei riitä, on tarpeen kartoittaa oppilaan erityisen tuen tarve.

18 4.1 Erityistä tukea tarvitsevien opetus Espoon linjaus: Valmistavan opetuksen aikana oppilaalla on oikeus samoihin tuen muotoihin kuin perusopetuksen oppilailla. Tuen tarve ja muodot kirjataan oppilaan omaan opintoohjelmaan. Mikäli oppilaan arvioidaan tarvitsevan erityistä tukea, tuen järjestämisen valmistelu käynnistetään valmistavan opetuksen aikana. Valmistavan luokan opettajat tekevät tarvittaessa moniammatillista yhteistyötä erityistä tukea vaativien oppilaiden kohdalla. Valmistavan luokan opettajat ja valmistavan opetuksen suunnittelutiimin jäsenet tekevät yhteistyötä. 4.2 Kodin ja koulun yhteistyö Opetuksen järjestäjä luo edellytykset kodin ja koulun yhteistyölle. Yhteistyön lähtökohtana on osapuolten yhdenvertainen ja tasa-arvoinen kunnioitus ja kohtelu. Tavoitteena on vuoropuhelun aikaansaaminen oppilaan kasvun ja oppimisen tukemiseksi. Kodin ja koulun yhteistyössä otetaan huomioon perheiden kieli- ja kulttuuritausta. Huoltajille annetaan tietoa suomalaisesta koulusta ja koulutusjärjestelmästä, opetussuunnitelmasta, oppilaan arvioinnista, opetusmenetelmistä ja perusopetukseen valmistavassa opetuksessa käytettävästä oppilaan omasta opinto-ohjelmasta. Perheille annetaan tietoa perusopetukseen siirtymisestä sekä jatko-opintomahdollisuuksista perusopetuksen jälkeen. Espoon linjaus: Valmistavassa opetuksessa luodaan pohja kodin ja koulun yhteistyölle. Kaupunginvaltuuston vahvistama Espoon kaupungin monikulttuurisuusohjelma velvoittaa laatimaan kehittämissuunnitelman maahanmuuttajaperheiden ja

19 koulun välisen yhteistyön edistämiseksi. Yhteistyön tueksi kehitetään toimintamalleja ja hyviä käytänteitä, joita voi hyödyntää jo valmistavan opetuksen aikana. Yhteistyöhön huoltajien kanssa käytetään tulkkipalveluita tarpeen mukaan ja kaupungin ohjeistuksen mukaisesti. Valmistavan luokan oppilaiden vanhemmille järjestetään vanhempainiltoja, joissa on paikalla myös koulun kuraattori. Huoltajia pyritään saamaan mukaan vanhempainyhdistyksen toimintaan, sekä koulun johtokuntaan. Koulun tiedotteita pyritään lähettämään monikielisenä myös valmistavan luokan vanhemmille. 4.3 Oppilashuolto Perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaalla on oikeus oppilashuoltoon. Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa. Valmistavassa opetuksessa kiinnitetään erityistä huomioita oppilaiden tuen tarpeiden varhaiseen tunnistamiseen ja tukitoimet aloitetaan heti tarpeen ilmetessä. Lisäksi huoltajille annetaan riittävät tiedot suomalaisen koulu-, sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän tukitoimien saatavuudesta, menetelmistä ja käytännöistä. Tukea suunniteltaessa tehdään yhteistyötä perheen sekä perheelle mahdollisesti tehtävän kotoutumissuunnitelman laatijoiden kanssa. Tarvittaessa on huolehdittava tulkkauksen järjestämisestä. Oppilaan tuen tarpeet arvioidaan valmistavan opetuksen aikana yhteistyössä koulun oppilashuoltohenkilöstön kanssa. Espoon linjaus: Valmistavassa opetuksessa olevat oppilaat kuuluvat koulun oppilashuoltopalvelujen piiriin. Oppilaille ja huoltajille annetaan tietoa yleisistä kaikille oppilaille tarjottavista

20 palveluista. Oppilaan tuen tarpeet valmistavan opetuksen aikana ja perusopetukseen siirtyessä arvioidaan yhteistyössä koulun oppilashuoltohenkilöstön kanssa. Alueelliset oppilashuoltoryhmät, joissa on myös kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksen edustus, seuraavat alueellisia tuen tarpeita. Koulun oppilashuoltoryhmän palvelut ovat valmistavan luokan oppilaiden ja heidän perheidensä käytettävissä. Valmistavan luokan opettaja esittelee oppilaidensa tilanteen OHR:ssä. Tarvittaessa ryhdytään moniammatilliseen yhteistyöhön oppilaan parhaaksi. 4.4 Oppilaanohjaus Opetussuunnitelmassa määritellään, miten oppilaanohjaus valmistavassa opetuksessa toteutetaan. Ohjausta toteutetaan perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa kuvattujen ohjaustoiminnalle asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Oppilaanohjauksen tarkoituksena on kehittää oppilaan oppimisvalmiuksia ja tukea hänen sosiaalista kasvuaan sekä ennaltaehkäistä oppimisvaikeuksia. Oppilaan opiskelua valmistavassa opetuksessa tuetaan oppilaanohjauksella siten, että opiskelutaidot ja elämänsuunnittelun kannalta tarpeelliset tiedot ja taidot kehittyvät. Perusopetukseen siirtymistä suunniteltaessa tulee huolehtia siitä, että tieto oppilaan valmiuksista ja edistymisestä valmistavassa opetuksessa siirtyy seuraavan kouluun. Oppilaalle ja hänen huoltajalleen annetaan mahdollisuus tutustua ajoissa tulevaan kouluun. Valmistavan opetuksen oppilaanohjauksessa tulee kiinnittää huomiota myös siihen, että oppilaalla on käsitys omista mahdollisuuksistaan jatko-opinnoissa ja työelämässä. Espoon linjaus: Oppilaanohjauksessa noudatetaan soveltuvin osin Espoon suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Oppilaalle ja huoltajalle annetaan tietoa

21 suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja koulunkäynnin kulttuurista. Alakouluikäisten osalta painotetaan oppimaan oppimisen taitojen ja sosiaalisten taitojen kehittymistä. Lisäksi yläkouluikäisille annetaan tietoa jatko-opintomahdollisuuksista ja eri alojen pätevyys- ja koulutusvaatimuksista sekä tarjotaan mahdollisuus tutustua työelämään (TET) ja toisen asteen koulutukseen. Yksilölliset ohjauksen tarpeet kartoitetaan ja tavoitteet ja toteutus kirjataan oppilaan omaan opinto-ohjelmaan. Ennen perusopetukseen siirtymistä valmistavan luokan opettaja järjestää oppilaalle ja huoltajille tutustumiskäynnin tulevaan kouluun. Oppilaan portfolio siirtyy vastaanottavalle koululle nivellyksen yhteydessä. Koulun opinto-ohjaaja työskentelee myös valmistavan luokan oppilaiden kanssa. Huoltajat, valmistavan luokan opettaja ja opinto-ohjaaja neuvottelevat yhdessä koulustamme muihin kouluihin siirtyvien valmistavan luokan oppilaiden opiskelusta ja tulevaisuuden suunnitelmista, sekä tapaavat tarvittaessa vastaanottavan koulun opinto-ohjaajan. 5. Oppilaan arviointi Opetussuunnitelmassa määrätään valmistavaan opetukseen osallistuvien arvioinnista sekä heille annettavasta todistuksesta. Arvioinnin tulee olla ohjaavaa, kannustavaa ja monipuolista. Oppilaan edellytyksiä itsearviointiin kehitetään. Arvioinnin avulla valmistavan opetuksen oppilaalle annetaan kuva myös perusopetuksen vaatimuksista. Oppilaan suomen tai ruotsin kielen taitoa arvioidaan kielitaidon tasojen kuvausasteikolla. (liite). Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa ei käytetä numeroarvostelua. Arvioinnin suorittavat yhteistyössä kaikki oppilasta opettavat opettajat. Arviointi perustuu jatkuvaan ja monipuoliseen havainnointiin ja näyttöön. Espoon linjaus:

22 Arvioinnin periaatteista, tavoitteista ja menetelmistä tulee antaa hyvissä ajoin tietoa sekä oppilaalle että hänen huoltajalleen. Oppilaan edistymistä arvioidaan hänelle laaditun oman opinto-ohjelman ja valmistavan opetuksen yleisten tavoitteiden mukaisesti. Oppilaan arvioinnissa otetaan huomioon oppilaan tausta ja vähitellen kehittyvä suomen kielen taito. Oppilaan edistymisen arvioinnissa käytetään monipuolisia, joustavia ja oppilaan tilanteeseen sovitettuja menettelytapoja, kuten arviointikeskustelu, portfolioarviointi, taitoprofiili ja itsearviointi. Oppilaan arviointi valmistavan opetuksen aikana on sanallista, jonka tulee olla ohjaavaa, kannustavaa ja monipuolista. Jos oppilas on suorittanut pääosin yleisopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti 7. luokan taito- ja taideaineet (kotitalous, kuvaamataito, käsityö, liikunta ja musiikki), hänelle annetaan todistus erillisen arvosanan suorittamisesta. Todistus erillisestä arvosanasta voidaan antaa myös muista oppiaineista, kun oppilas on hyväksytysti suorittanut kyseisen luokkatason kurssit. 6. Todistukset Perusopetukseen valmistavan opetuksen päätteeksi oppilaalle annetaan osallistumistodistus. Todistukseen merkitään opiskellut oppiaineet, niiden laajuus ja opetuksen sisältö. Todistuksessa kuvataan oppilaan edistymistä valmistavan opetuksen aikana. Espoon linjaus: Perusopetukseen valmistavan opetuksen päätteeksi oppilaalle annetaan osallistumistodistus. Osallistumistodistukseen merkitään opiskellut oppiaineet, niiden laajuus ja opetuksen sisältö. Työskentelytaidot arvioidaan erikseen. Todistuksessa kuvataan oppilaan edistymistä perusopetuksen oppiaineissa valmistavan opetuksen aikana. Valmistavan opetuksen oppilaalle ei anneta välitodistusta tai jaksotodistusta. Oppilaan edistymisestä voidaan antaa arviointipalautetta samaan aikaan, kun saman koulun perusopetuksen oppilaat saavat välitodistuksen. Arviointipalautteen sijaan voidaan käyttää arviointikeskustelua noudattaen kyseisen koulun käytänteitä.

23 Valmistavan luokan oppilaat saavat lukuvuoden päätteeksi todistuksen, jossa heidän opiskeluaan, sen tuloksia ja työskentelytaitoja arvioidaan sanallisesti. Oppilaiden suomen kielen arvioinnissa voidaan käyttää apuna eurooppalaista viitekehystä. 7. Perusopetuksen oppimäärään sisältyvien opintojen suorittaminen valmistavan opetuksen aikana Perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaan omaan opinto-ohjelmaan voi kuulua perusopetuksen oppimäärän mukaisia eri oppiaineiden opintoja. Oppilas voi saada todistuksen edellä mainittujen opintojen hyväksytystä suorittamisesta osallistumalla perusopetuslaissa (38 ) tarkoitettuun erityiseen tutkintoon. Erityisessä tutkinnossa selvitetään eri tavoin, vastaavatko oppilaan tiedot ja taidot perusopetuksen oppimäärän mukaisia tietoja ja taitoja kyseisessä oppiaineessa. Tutkintoon osallistuvan oppilaan osaamista arvioidaan suhteessa vuoden 2004 perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa määriteltyihin ja paikallisessa opetussuunnitelmassa tarkennettuihin eri oppiaineiden tavoitteisiin. Oppilaan osaamisen tason määrittelyssä käytetään apuna perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin 2004 sisältyviä hyvän osaamisen kuvauksia ja päättöarvioinnin kriteerejä. Erityisessä tutkinnossa voidaan suorittaa oppiaineen koko oppimäärä tai osia siitä, kuten jonkin vuosiluokan oppimäärä. Erityisessä tutkinnossa käytettäviä todistuksia koskevat määräykset sisältyvät perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2004 lukuun 8.3. Todistukset kohtaan Muut todistukset. Jos oppilas on suorittanut pääosin yleisopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti 7. luokan taito- ja taideaineet (kotitalous, kuvataide, tekstiilityö/tekninen työ, liikunta ja musiikki), hänelle annetaan todistus

24 erillisen arvosanan suorittamisesta. Todistus erillisestä arvosanasta voidaan antaa myös muista oppiaineista, kun oppilas on hyväksytysti suorittanut kyseisen luokkatason kurssit. Eurooppalainen viitekehys A1 A2 B1 Kuullun ymmärtäminen Tunnistan tuttuja sanoja ja kaikken tavallisimpia sanontoja, jotka koskevat minua itseäni, perhettäni ja lähiympäristöäni, kun minulle puhutaan hitaasti ja selvästi. Ymmärrän muutamia sanontoja ja kaikkein tavallisinta sanastoa, joka liittyy läheisesti omaan elämääni; esimerkiksi aivan keskeinen tieto itsestäni ja perheestäni, ostosten tekeminen, asuinpaikka ja työpaikka. Ymmärrän lyhyiden, selkeiden, Ymmärrän pääkohdat selkeästä, yleiskielisestä puheesta, jossa käsitellään esimerkiksi työssä, koulussa tai vapaaaikana säännöllisesti esiintyviä ja minulle tuttuja aiheita.

25 yksinkertaisten viestien ja kuulutusten ydinsisällön. Tavoitan pääkohdat monista radio- ja tvohjelmista, joissa käsitellään ajankohtaisia tai minua henkilökohtaisesti kiinnostavia asioita, kun puhe on melko hidasta ja selvää. Luetun ymmärtäminen Ymmärrän tuttuja nimiä, sanoja ja hyvin yksinkertaisia lauseita esimerkiksi ilmoituksissa, julisteissa ja luetteloissa. Pystyn lukemaan hyvin lyhyitä, yksinkertaisia tekstejä. Pystyn löytämään tiettyä, ennustettavissa olevaa tietoa jokapäiväisistä yksinkertaisista teksteistä, esimerkiksi mainoksista, esitteistä, ruokalistoista ja aikatauluista. Ymmärrän lyhyitä, yksinkertaisia henkilökohtaisia kirjeitä. Ymmärrän tekstejä, joissa on pääasiassa hyvin tavallista arkipäivän kieltä tai työhön liittyvää kieltä. Ymmärrän tapahtumien, tunteiden ja toiveiden kuvaukset henkilökohtaisissa kirjeissä. Suullinen vuorovaikutus Selviydyn kaikkein yksinkertaisimmista keskusteluista, jos puhekumppanini on valmis toistamaan sanottavansa tai ilmaisemaan asian toisin, puhumaan tavallista hitaammin ja auttamaan minua muotoilemaan sen, mitä yritän sanoa. Pystyn esittämään yksinkertaisia kysymyksiä ja vastaamaan sellaisiin arkisia tarpeita tai hyvin tuttuja aiheita käsittelevissä keskusteluissa. Pystyn kommunikoimaan yksinkertaisissa ja rutiininomaisissa tehtävissä, jotka edellyttävät yksinkertaista ja suoraa tiedonvaihtoa tutuista aiheista ja toiminnoista. Selviydyn hyvin lyhyistä keskusteluista, mutta ymmärrän harvoin kylliksi pitääkseni keskustelua itse yllä. Selviydyn useimmista tilanteista, joita syntyy kohdekielisellä alueilla matkustettaessa. Pystyn osallistumaan valmistautumatta keskusteluun aiheista, jotka ovat tuttuja, itseäni kiinnostavia tai jotka liittyvät arkielämään, esimerkiksi perheeseen, harrastuksiin, työhön, matkustamiseen ja ajankohtaisiin asioihin. Puheen tuottaminen Osaan käyttää yksinkertaisia sanontoja ja lauseita kuvaamaan, missä asun ja keitä Pystyn kuvaamaan perhettäni ja muita ihmisiä, elinolojani, koulutustaustaani ja Osaan liittää yhteen ilmauksia yksinkertaisella tavalla kuvatakseni

26 tunnen. nykyistä tai edellistä työpaikkaani käyttäen, usein luettelomaisesti, aivan yksinkertaisia ilmauksia ja lauseita. kokemuksia ja tapahtumia, unelmiani, toiveitani ja pyrkimyksikäni. Pystyn perustelemaan ja selittämään lyhyesti mielipiteitäni ja suunnitelmiani. Pystyn kertomaan tarinan tai selittämään kirjan tai elokuvan juonen sekä kuvailemaan omia reaktioitani. Kirjoittaminen Pystyn kirjoittamaan lyhyen, yksinkertaisen postikortin, esimerkiksi lomaterveiset. Pystyn täyttämään lomakkeita, joissa kysytään henkilötietoa, esimerkiksi kirjoittamaan nimeni, kansallisuuteni ja osoitteeni hotellin majoittumislomakkeeseen. Pystyn kirjoittamaan lyhyitä, yksinkertaisia muistiinpanoja ja viestejä asioista, jotka liittyvät arkisiin tarpeisiini. Pystyn kirjoittamaan hyvin yksinkertaisen henkilökohtaisen kirjeen esimerkiksi kiittääkseni jotakuta jostakin. Pystyn kirjoittamaan yksinkertaista, yhtenäistä tekstiä aiheista, jotka ovat tuttuja tai itseäni kiinnostavia. Pystyn kirjoittamaan henkilökohtaisia kirjeitä, joissa kuvailen kokemuksia ja vaikutelmia. B2 C1 C2 Kuullun ymmärtäminen Ymmärrän pitkähköä puhetta ja luentoja. Pystyn jopa seuraamaan monipolvista perustelua, jos aihe on suhteellisen tuttu. Ymmärrän useimmat tv-uutiset ja ajankohtaisohjelmat. Ymmärrän useimmat yleispuhekielellä esitetyt elokuvat. Ymmärrän pitkähköä puhetta silloinkin, kun sitä ei ole muotoiltu selkeästi ja kun asioiden välisiin suhteisiin vain viitataan eikä niitä ilmaista täsmällisesti. Ymmärrän tv-ohjelmia ja elokuvia ilman erityisiä ponnistuksia. Ymmärrän vaikeuksitta kaikenlaista elävää ja nauhoitettua puhetta silloinkin kun on kyse syntyperäisen kielenpuhujan nopeasta puheesta jos minulla on hiukan aikaa tutustua puhetapaan. Luetun ymmärtäminen Pystyn lukemaan ajankohtaisia ongelmia käsitteleviä artikkeleita ja raportteja ja havaitsemaan niissä kirjoittajien näkökulmat ja kannanotot. Ymmärrän oman aikani Ymmärrän pitkiä ja monipolvisia asia- ja kirjallisuustekstejä ja huo-maan tyylieroja. Ymmärrän erityis-alojen artikkeleita ja melko pitkiä teknisiä ohjeita silloinkin, kun ne eivät Pystyn lukemaan vaivatta käytännöllisesti katsoen kaikenlaista kirjoitettua kieltä, myös abstrakteja, rakenteellisesti tai

27 kaunokirjallisuutta. liity omaan alaani. kielellisesti monimutkaisia tekstejä, kuten ohjekirjoja, erityisalojen artikkeleita ja kaunokirjalli-suutta. Suullinen vuorovaikutus Pystyn viestimään niin sujuvasti ja spontaanisti, että säännöllinen yhteydenpito syntyperäisten puhujien kanssa on mahdollista ilman että kumpikaan osapuoli kokee sen hankalaksi. Pystyn osallistumaan aktiivisesti tutuista aihepiireistä käytävään keskuste-luun, esittämään näkemyksiäni ja puolustamaan niitä. Pystyn ilmaisemaan ajatuksiani sujuvasti ja spontaanisti ilman että minun juurikaan tarvitsee hakea ilmauksia. Osaan käyttää kieltä joustavasti ja tehokkaasti sosiaalisiin ja ammatillisiin tarkoituksiin. Osaan muotoilla ajatuksia ja mielipiteitä täsmällisesti ja liittää oman puheenvuoroni taitavasti muiden puhujien puheenvuoroihin. Pystyn ottamaan vaivatta osaa asioiden käsittelyyn ja kaikkiin keskusteluihin. Tunnen hyvin kielelle tyypilliset, idiomaattiset ilmaukset ja puhekieliset ilmaukset. Pystyn tuomaan esille ajatuksiani sujuvasti ja välittämään täsmällisesti hienojakin merkitys-vivahteita. Osaan perääntyä ja kiertää mahdolliset ongelmat niin sujuvasti, että muut tuskin havaitsevat ollenkaan ongelmia. Puheen tuottaminen Pystyn esittämään selkeitä, yksityiskohtaisia kuvauksia hyvinkin erilaisista minua kiinnostavista aiheista. Pystyn selittämään näkökantani johonkin ajankohtaiseen kysymykseen ja esittämään eri vaihtoehtojen edut ja haitat. Pystyn esittämään selkeitä ja yksityiskohtaisia kuvauksia monipolvisista aiheista ja kehittelemään keskeisiä näkökohtia sekä päättämään esitykseni sopivaan lopetukseen. Pystyn esittämään selkeän ja sujuvan kuvauksen tai perustelun asiayhteyteen sopivalla tyylillä. Esityksessäni on tehokas looginen rakenne, joka auttaa vastaanottajaa havaitsemaan ja muistamaan tärkeitä seikkoja. Kirjoittaminen Pystyn kirjoittamaan selkeitä, myös yksityskohtia sisältäviä selvityksiä hyvinkin erilaisista aiheista, jotka kiinnostavat minua. Pystyn ilmaisemaan ajatuksiani ja näkökantojani varsin laajasti selkeässä, hyvin jäsennetyssä tekstissä. Pystyn Osaan kirjoittaa selkeää, sujuvaa tekstiä asiaankuuluvalla tyylillä. Pystyn kirjoittamaan

28 Pystyn laatimaan kirjoitelman tai raportin, jossa välitän tietoa tai esitän perusteluja jonkin tietyn näkökannan puolesta tai sitä vastaan. Pystyn kirjoittamaan kirjeitä, joissa korostan tapahtumien tai kokemusten henkilökohtaista merkitystä. kirjoittamaan yksityiskohtaisia selvityksiä monipolvisista aiheista kirjeessä, esseessä/kirjoitelmassa tai raportissa sekä korostamaan tärkeimpinä pitämiäni seikkoja. Osaan valita oletetulle lukijalle sopivan tyylin. monimutkaisia kirjeitä, raportteja tai artikkeleita, jotka esittelevät jonkin yksittäisen tapauksen. Käytän thokkaasti loogisia rakenteita, jotka auttavat vastaanottajaa löytämään ja muistamaan keskeiset seikat. Pystyn kirjoittamaan koosteita ja katsauksia ammattiin tai kaunokirjallisuuteen liittyvistä julkaisuista. Lähde: Eurooppalainen viitekehys. Kielten oppimisen, opettamisen ja arvioinnin yhteinen eurooppalainen viitekehys WSOY.

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Lapinlahden kunta Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.8.2012 Peruspalvelulautakunta xx.xx.2012 Tämä opetussuunnitelma perustuu opetushallituksen määräykseen DNO

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013 Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2013 Sivistyslautakunta 12.6.2013 Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 2 2 Opetuksen järjestäminen...

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

KAITAAN KOULU SUOMENKIELINEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2013-2014

KAITAAN KOULU SUOMENKIELINEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2013-2014 KAITAAN KOULU SUOMENKIELINEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2013-2014 1 Sisällys 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Pudasjärven perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävä suunnitelma 2010 Valmistavan opetuksen opetussuunnitelman sisältö 1. VALMISTAVAN OPETUKSEN PERUSTEET...3

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNNAN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

KIRKKONUMMEN KUNNAN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA KIRKKONUMMEN KUNNAN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2 Sisällys 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

SUOMENKIELINEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2009

SUOMENKIELINEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2009 SUOMENKIELINEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2009 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Lisätiedot

Alavuden valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Alavuden valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Alavuden valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Opetushallitus on hyväksynyt 18.6.2009 maahanmuuttajille järjestettävän perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteet. Perusopetukseen

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2010

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2010 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2010 Hyvinkää Järvenpää Kerava Riihimäki Tuusula Sisällysluettelo 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat 3 2. Perusopetukseen valmistavan

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Suonenjoella

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Suonenjoella Suonenjoen kaupunki, Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 30.10.2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Suonenjoella Perustuu 1.8.2009 voimaan tulleeseen Perusopetukseen

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteet 2009

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteet 2009 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteet 2009 Opetushallitus DNO 14/011/2009 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava Perusopetuksen järjestäjille PÄIVÄMÄÄRÄ 18.6.2009 Voimassaoloaika

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta

Sonkajärven kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta 26.2.2014 11 liitenro 2 Sonkajärven kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 26.2.2014 11 Sonkajärven kunnan perusopetukseen valmistavan opetuksen

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN PERUSOPETUKSEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

KEMIJÄRVEN PERUSOPETUKSEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA KEMIJÄRVEN PERUSOPETUKSEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Hyväksytty sivistyslautakunnassa 27.1.2016 7 0 Kemijärven suomenkielisen perusopetukseen valmistavan opetuksen kuntakohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET RAAHEN KAUPUNGISSA

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET RAAHEN KAUPUNGISSA PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET RAAHEN KAUPUNGISSA Sofia Joentakainen, 9 vuotta OPLA 12.11.2014 169 Sisä llysluettelo PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN

Lisätiedot

1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat ja opetusjärjestelyt

1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat ja opetusjärjestelyt 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat ja opetusjärjestelyt Perusopetuslaissa (628/1998) säädetään maahanmuuttajille järjestettävästä perusopetukseen valmistavasta opetuksesta. Perusopetukseen

Lisätiedot

VALMISTAVAN OPETUKSEN SUUNNITELMA

VALMISTAVAN OPETUKSEN SUUNNITELMA VALMISTAVAN OPETUKSEN SUUNNITELMA 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen perusteet 1.1 Peruopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat ja laajuus Maahanmuuttajien valmistava opetus on tarkoitettu jokaiselle

Lisätiedot

SAARIJÄRVEN KAUPUNKI. Sivistyslautakunta 18.11.2015 liite 3 PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2015-2016

SAARIJÄRVEN KAUPUNKI. Sivistyslautakunta 18.11.2015 liite 3 PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2015-2016 SAARIJÄRVEN KAUPUNKI Sivistyslautakunta 18.11.2015 liite 3 PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2015-2016 PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUS- SUUNNITELMA Sisällys 1. Valmistavan

Lisätiedot

Valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Valmistavanopetuksen opetussuunnitelma Hämeenkyrönkunta Sisällys 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 Hämeenkyrössä... 3 2. Perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma...

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat Kauniaisissa 2. Toimintakulttuuri 3. Opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Lisätiedot

Teuvan kunnan. valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Teuvan kunnan. valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Teuvan kunnan valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Opetushallitus on hyväksynyt 18.6.2009 maahanmuuttajille järjestettävän perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteet. Perusopetukseen

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteet

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteet Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteet 2009 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat Perusopetuslaissa (628/1998) säädetään maahanmuuttajille järjestettävästä perusopetukseen

Lisätiedot

1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetusjärjestelyt

1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetusjärjestelyt Sisällysluettelo 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetusjärjestelyt 2 2. Keskeiset tavoitteet ja sisällöt 3 3. Oppilaan henkilökohtainen opinto-ohjelma 4 4. Kielenopetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVA OPETUS HELI LISKI MAARIT PIHLAVA PIA VALONEN MARJAANA YLÖNEN

OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVA OPETUS HELI LISKI MAARIT PIHLAVA PIA VALONEN MARJAANA YLÖNEN OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVA OPETUS HELI LISKI MAARIT PIHLAVA PIA VALONEN MARJAANA YLÖNEN Turun kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Mustalla painetut tekstit ovat Perusopetukseen

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2015-2016 KEURUUN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAA TÄYDENTÄVÄ SUUNNITELMA

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2015-2016 KEURUUN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAA TÄYDENTÄVÄ SUUNNITELMA PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2015-2016 KEURUUN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAA TÄYDENTÄVÄ SUUNNITELMA 1 1. PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN LÄHTÖKOHDAT... 3 2. PERUSOPETUKSEEN

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2015-2016 KEURUUN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAA TÄYDENTÄVÄ SUUNNITELMA

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2015-2016 KEURUUN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAA TÄYDENTÄVÄ SUUNNITELMA PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2015-2016 KEURUUN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAA TÄYDENTÄVÄ SUUNNITELMA Hyväksytty sivistyslautakunnassa 15.12.15 65 1. PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA ESPOON KAUPUNKI OPETUS- JA KULTTUURITOIMI SUOMENKIELINEN KOULUTUSKESKUS PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Hyväksytty Espoon suomenkielisen koulutuslautakunnan kokouksessa 12.5.2004

Lisätiedot

Kauhavan kaupungin valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Kauhavan kaupungin valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauhavan kaupungin valmistavan opetuksen opetussuunnitelma KAUHAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAA TÄYDENTÄVÄ SUUNNITELMA 2 SISÄLLYS 1 OPETUKSEN PERUSTEET...3 2 VALMISTAVAN OPETUKSEN TAVOITTEET JA OPETUSJÄRJESTELYT...4

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt

Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt Yksikön päällikkö, opetusneuvos Leena Nissilä Tästä on kyse perusopetuslaissa (628/1998,

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Oulun opetustoimen perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävä suunnitelma 1.8.2010 Valmistavan opetuksen opetussuunnitelman sisältö 1. OPETUKSEN

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVA OPETUS HELI LISKI MAARIT PIHLAVA PIA VALONEN MARJAANA YLÖNEN

OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVA OPETUS HELI LISKI MAARIT PIHLAVA PIA VALONEN MARJAANA YLÖNEN OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVA OPETUS HELI LISKI MAARIT PIHLAVA PIA VALONEN MARJAANA YLÖNEN Turun kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Mustalla painetut tekstit ovat Perusopetukseen

Lisätiedot

JUVAN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Hyväksytty sivistyslautakunnassa:

JUVAN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Hyväksytty sivistyslautakunnassa: Sivistysltk 3.11.2015 Liite nro 1 JUVAN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Hyväksytty sivistyslautakunnassa: 28.10.2015 1 Sisällys Mitä Perusopetukseen valmistavalla opetuksella tarkoitetaan?...

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN ESIOPETUKSEN JA PERUSOPETUKSEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

SIILINJÄRVEN ESIOPETUKSEN JA PERUSOPETUKSEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA SivLtk 20.11.2018 72 SIILINJÄRVEN ESIOPETUKSEN JA PERUSOPETUKSEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 1 OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Opetushallitus (OPH) on hyväksynyt 13.11.2015 maahanmuuttajille järjestettävän

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

Kruunupyy, Luoto, Uusikaarlepyy ja Pedersöre. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Kruunupyy, Luoto, Uusikaarlepyy ja Pedersöre. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kruunupyy, Luoto, Uusikaarlepyy ja Pedersöre Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Esipuhe Tämän opetussuunnitelman on koonnut työryhmä, joka koostuu Kruunupyyn, Luodon, Uusikaarlepyyn

Lisätiedot

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma Esiopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Nurmijärven kunta Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyslautakunta x.1.2016 x www.nurmijarvi.fi Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa 1.4 (s 9) Koulun tasaarvosuunnitelma Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa laaditaan erilliseksi liitteeksi.

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan. opetuksen opetussuunnitelma

Perusopetukseen valmistavan. opetuksen opetussuunnitelma Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Pälkäneen kunta 2015 1 2 Sisällys 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 4 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma...

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA korostaa ennalta ehkäisevän ja varhaisen tuen merkitystä tehostettu tuki (yleisten tukitoimenpiteiden tehostaminen määrällisesti ja laadullisesti sekä opetuksen järjestäminen

Lisätiedot

Someron perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 1.8.2016

Someron perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 1.8.2016 Someron perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 1.8.2016 SISÄLTÖ 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 2 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma... 3

Lisätiedot

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluvat opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden

Lisätiedot

Turun perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 1.8.2016

Turun perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 1.8.2016 Kuva: Ilkka Kaljonen Turun perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 1.8.2016 Sisältö LUKU 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 LUKU 2 Perusopetukseen valmistavan opetuksen

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

Oriveden kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Oriveden kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 1 Oriveden kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Valmistava opetus on tarkoitettu jokaiselle uudelle 6 17-vuotiaalle maahanmuuttajataustaiselle oppilaalle, jonka suomen kielen

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

PELKOSENNIEMEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA PELKOSENNIEMEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 31.8.2017 0 Pelkosenniemen suomenkielisen perusopetukseen valmistavan opetuksen kuntakohtainen opetussuunnitelma.

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

4 OPISKELUN YLEINEN TUKI 4.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ

4 OPISKELUN YLEINEN TUKI 4.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ 4 OPISKELUN YLEINEN TUKI 4.1 KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ Lapsi ja nuori elää samanaikaisesti sekä kodin että koulun vaikutuspiirissä. Tämä edellyttää näiden kasvatusyhteisöjen vuorovaikutusta ja

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

RUOVEDEN KUNNAN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

RUOVEDEN KUNNAN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA KLTK 19.1.2010 6 Liite nro 4 Päivitetty: KLTK 9.2.2011 14 Liite nro 1 Sivistyslautakunta 27.1.2016 87 RUOVEDEN KUNNAN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 1 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen

Lisätiedot

1. Kolmiportainen tuki

1. Kolmiportainen tuki 1 1. Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Suunnataan pedagogiseen selvitykseen perustuen, opetuspäällikön päätöksellä oppilaalle, jonka selviytyminen perusopetuksesta edellyttää yksilöllisiä opetusjärjestelyjä.

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Kankaanpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävä suunnitelma 9.2.2016 Valmistavan opetuksen opetussuunnitelman sisältö 1. OPETUKSEN

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteet Loviisan kaupungin opetussuunnitelma Loviisan kaupunki Päivitetty

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteet Loviisan kaupungin opetussuunnitelma Loviisan kaupunki Päivitetty Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteet Loviisan kaupungin opetussuunnitelma 12.4.2016 Loviisan kaupunki Päivitetty Sisällysluettelo 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen

Lisätiedot

enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK

enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK Esi- ja peruskouluikäisille maahanmuuttajataustaisille lapsille voidaan järjestää perusopetukseen valmistavaa opetusta perusopetuslain (628/1998) mukaisesti. Sitä voidaan

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

Inklusiivisen valmistavan opetuksen alueelliset koulutuspäivät

Inklusiivisen valmistavan opetuksen alueelliset koulutuspäivät Inklusiivisen valmistavan opetuksen alueelliset koulutuspäivät 20.-30.3.2017 Sisältö 1.Valmistavan opetuksen tavoite 2.Kenelle opetus on tarkoitettu 3.Opetuksen toteuttamisen eri tavat 4. Resurssit 5.

Lisätiedot

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki eriyttäminen opetuksessa huomioidaan oppilaan opetusta voidaan

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA LIEKSAN KAUPUNKI PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 1.8.2016 alkaen Hyväksytty Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnassa 15.6.2016 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on Yleisellä tuella tarkoitetaan jokaiselle suunnattua Yleinen tukea tuki muoto. erityisen Tehostamalla yleisen tuen tukimuotoja pyritään ennalta ja se on ehkäisemään ensisijainen tuen tehostetun järjestämisen

Lisätiedot

Kuudesluokkalaisten maahanmuuttajaoppilaiden suomen kielen tason vaihtelut. Annukka Muuri 18.11.2014

Kuudesluokkalaisten maahanmuuttajaoppilaiden suomen kielen tason vaihtelut. Annukka Muuri 18.11.2014 Kuudesluokkalaisten maahanmuuttajaoppilaiden suomen kielen tason vaihtelut Annukka Muuri 18.11.2014 Maahanmuuttajataustaiset oppilaat Maahanmuuttajaoppilaiden määrä on kasvanut seitsemässä vuodessa noin

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma päivitetty 31.5.2013 hyväksytty Kurikan kaupungin sivistyslautakunnassa 12.6.2013 1. Taustaa Perusopetuslaissa (628/1998) säädetään maahanmuuttajille

Lisätiedot

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II Esimerkkejä Vaasa: Nivelluokat Jyväskylä: JOPO mmt oppilaille Kontiolahti: Jatkoluokat MOKU 18.9.2009 Vaasan nivelluokat 1 Nivelluokat

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI

YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI Laadukas opetus sekä mahdollisuus saada ohjausta ja tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin kaikkina työpäivinä on jokaisen oppilaan oikeus. Koulutyössä otetaan huomioon

Lisätiedot

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Ohjaus ennen opintojen alkua Ohjaus maahanmuuttajaoppilaan opintojen alkaessa TEHTÄVÄ TEHTÄVÄN SISÄLTÖ JA AJOITUS VASTUUHENKILÖT MUUTA Oppilaan

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 6-vuotiaille

Varhaiskasvatuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 6-vuotiaille Varhaiskasvatuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 6-vuotiaille Suomenkieliseen perusopetukseen valmistavan opetuksen kuntakohtainen opetussuunnitelma Suomenkieliseen perusopetukseen valmistavan

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Perusopetuslaki ja opetussuunnitelman perusteet uudistuivat Koulun toimintakulttuurin muutos Uudistuksessa keskeistä

Lisätiedot

Keravan lukiokoulutusosasto Keravan lukio ja aikuislukio. Aikuisten perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Keravan lukiokoulutusosasto Keravan lukio ja aikuislukio. Aikuisten perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Keravan lukiokoulutusosasto Keravan lukio ja aikuislukio Aikuisten perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Keravan lukio ja aikuislukio Aikuisille järjestettävän perusopetukseen valmistavan

Lisätiedot

Oppilaanohjauksen malli

Oppilaanohjauksen malli Espoon kristillinen koulu Oppilaanohjauksen malli Elina Palosaari 2015 Sisällys Espoon kristillisen koulun oppilaanohjauksen malli 1. Ohjauksen toteutuminen käytännössä Henkilökohtainen ohjaus Luokkamuotoinen

Lisätiedot

Ohje HOJKS:n laadintaan

Ohje HOJKS:n laadintaan Ohje HOJKS:n laadintaan Luonnos 1 HOJKS 1.1 Perustiedot 1.2 Asiakirja 1.3 Opetuksen ja tukitoimien järjestäminen 1.4 Tukimuodot 1.5 Oppiaineet 1.6 Muut palvelut 1.7 Laatimisessa on hyödynnetty seuraavia

Lisätiedot

Koulu/päiväkoti: Oppilas: Hyväksytty Opetuslautakunta 13.6.2012 37

Koulu/päiväkoti: Oppilas: Hyväksytty Opetuslautakunta 13.6.2012 37 Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS) (salassa pidettävä) Koulu/päiväkoti: Oppilas: Henkilötiedot Päiväys Oppilas Sukunimi Etunimi Syntymäaika Osoite Puhelin/sähköposti Koulun/päiväkodin

Lisätiedot

EUROPASS-KIELIPASSIN TÄYTTÖOHJEET JOHDANTO

EUROPASS-KIELIPASSIN TÄYTTÖOHJEET JOHDANTO EUROPASS-KIELIPASSIN TÄYTTÖOHJEET JOHDANTO Europass-kielipassi on asiakirja, johon voit merkitä kielitaitosi. Kielipassi on osa Euroopan neuvoston luomaa kolmiosaista kielisalkkua (katso www.coe.int/portfolio),

Lisätiedot

NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE)

NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE) NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE) Tuki jaetaan kolmeen portaaseen: 1. Yleinen tuki Tuki on tilapäistä ja ennaltaehkäisevää. 2. Tehostettu tuki Oppilaalla oppimissuunnitelma, tuki on jatkuvaa/säännöllistä.

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu

Opetussuunnitelma. Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu Opetussuunnitelma Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu 1 Hyväksytty opetuslautakunnassa 12.4.2011 Johdanto Perusopetuslaki on muuttunut osittain 24.6.2010 (PoL 642/2010). Tästä johtuen myös perusopetuksen

Lisätiedot

4. HOJKS ohje PERUSTIEDOT. Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: Isä Osoite: Puhelin: äiti Osoite: Puhelin:

4. HOJKS ohje PERUSTIEDOT. Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: Isä Osoite: Puhelin: äiti Osoite: Puhelin: 4. HOJKS ohje PERUSTIEDOT Luokanvalvoja: Työpuhelin: Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: Isä Osoite: Puhelin: äiti Osoite: Puhelin: Erityisen tuen päätöspäivä: Päätöksen tekijä: Opetuksen

Lisätiedot

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus Tuki annetaan mahdollisuuksien mukaan omassa tutussa ympäristössä ja luokassa. Tarpeen kasvaessa tukimuotoja voidaan lisätä joustavasti ja päinvastoin. Tuen kolmiportaisuus Peruskouluissa 3 Tuen kolmiportaisuus

Lisätiedot

Lainsäädäntöä maahanmuuttajaoppilaiden opetukseen

Lainsäädäntöä maahanmuuttajaoppilaiden opetukseen Lainsäädäntöä maahanmuuttajaoppilaiden opetukseen Tiina Pilbacka-Rönkä Valteri, Mikael 2.5.2017 Tiina Pilbacka-Rönkä PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS Valmistavan opetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden

Lisätiedot

7.1 Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet

7.1 Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet 7.1 Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet Oppimisen ja koulunkäynnin tuen kolme tasoa ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Näistä oppilas voi saada kerrallaan vain yhden tasoista tukea. Perusopetuslaissa

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 MANDARIINIKIINAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA Opetuksen lähtökohdat Maahanmuuttajien äidinkielen opetuksella tuetaan oppilaan

Lisätiedot

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10. Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.2009 Maahanmuuttajien oman äidinkielen opetus Espoossa järjestetään perusopetusta

Lisätiedot

Yleistä vai tehostettua tukea? Tuija Vänni KELPO-koordinaattori

Yleistä vai tehostettua tukea? Tuija Vänni KELPO-koordinaattori Yleistä vai tehostettua tukea? Tuija Vänni KELPO-koordinaattori Oppilaiden tukimuodot Eriyttäminen, joustavat järjestelyt, yhteisopettajuus 14.3.2013 Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Tuija Vänni

Lisätiedot

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen - oppilaslähtöinen näkökulma Helsinki 27.4.2012 Marja Kangasmäki Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Tehostettu tuki Yleinen tuki Oppimisen ja koulunkäynnin

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 ENGLANNIN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA Opetuksen lähtökohdat Maahanmuuttajien äidinkielen opetuksella tuetaan oppilaan ajattelun

Lisätiedot

Vantaan perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Vantaan perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Vantaan perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Vantaan suomenkielisen perusopetukseen valmistavan opetuksen kuntakohtainen opetussuunnitelma Maahanmuuttajien perusopetukseen valmistavan

Lisätiedot

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 13.3 Vuosiluokkien 1-2 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 13.3.1 Siirtyminen esiopetuksesta perusopetukseen

Lisätiedot

Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa , 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET

Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa , 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 17.3.2005, 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus Perusopetuksen oppimäärän suorittaneille

Lisätiedot

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 15.3 Vuosiluokkien 7-9 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 15.3.1 Siirtyminen kuudennelta luokalta

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

ESITE PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS

ESITE PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS ESITE PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS Valmistava opetus - yleistä Oppilas, joka ei vielä osaa suomea tai tarvitsee tukea suomen kielen vahvistamisessa, aloittaa koulunkäyntinsä perusopetukseen valmistavassa

Lisätiedot

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2)

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2) Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Valinnainen kieli (B2) B 2 -SAKSA Valinnaisen kielen opiskelun tulee painottua puheviestintään kaikkein tavanomaisimmissa arkipäivän tilanteissa ja toimia samalla johdantona

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma esiopetuksessa

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma esiopetuksessa Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma esiopetuksessa Kesäkuu 2014 Sisältö 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat esiopetuksessa 5 2 Perusopetukseen valmistavan opetuksen

Lisätiedot

Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä

Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä Opetuksen järjestäjä HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (HOJKS) Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24

Lisätiedot

2. Oppimissuunnitelma ohje

2. Oppimissuunnitelma ohje 2. Oppimissuunnitelma ohje PERUSTIEDOT Luokanvalvoja: Työpuhelin: Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: TEHOSTETTUUN TUKEEN SIIRTÄMINEN KÄSITELTY MONIALAISESTI Käsittelypäivä, kommentit:

Lisätiedot

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne.

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne. YLEINEN TUKI Aloitetaan HETI tuen tarpeen ilmetessä. Ei vaadi testausta tai päätöstä. On yksittäinen pedagoginen ratkaisu sekä ohjaus- ja tukitoimi, jota toteutetaan joustavasti. Tuki järjestetään opettajien

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot