Muiden urheilulajien tavoin voidaan moukarinheitossakin erotella jo melko aikaisessa vaiheessa (n v) lajiin lahjakkaat heittäjät.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muiden urheilulajien tavoin voidaan moukarinheitossakin erotella jo melko aikaisessa vaiheessa (n.12-15 v) lajiin lahjakkaat heittäjät."

Transkriptio

1 Moukarinheittäjätyyppi Muiden urheilulajien tavoin voidaan moukarinheitossakin erotella jo melko aikaisessa vaiheessa (n v) lajiin lahjakkaat heittäjät. Lahjakkaalla moukarinheittäjällä tulee olla: 1. Kokoa: - Miesheittäjien koot 180 cm:stä 200 cm:iin - Naiset cm - Sylivälistä eli ulottuvuudesta on hyötyä 2. Voimaa: - Luontaiset hyvät voimaominaisuudet jalkojen, lantion seudun ja selän alueella ovat lajille sopivia ominaisuuksia 3. Nopeutta: - Omata kyky pyöriä nopeasti - Pyörimisnopeus on lajissa juoksunopeutta tärkeämpi 4. Psyykkisiä ominaisuuksia: - Tahdonvoimaa - Keskittymiskykyä Lahjakkuuden tunnusmerkit: - Hyvä koordinaatio ja ketteryys - Voiman, tekniikan ja nopeuden harjoitettavuus Nuorisovalmennusvaihe: Ikävaihe, jossa harjoittelu muuttuu leikkimisestä enemmän ohjatuksi ja ohjelmoiduksi voidaan nimittää nuorisovalmennusvaiheeksi. Ominaista tälle vaiheelle on monipuolinen ja turvallinen harjoittelu taidon/ tekniikan, nopeuden, voiman ja kestävyyden osa-alueilla ilman lajivalintaa. Kodin positiivinen suhtautuminen nuoren urheiluun on kaiken perusta, niin uran alkuvaiheessa kuin myöhemminkin Harjoittelun painopistealueet vuoden iässä: Monipuolisessa taitojen oppimisessa Yleiskoordinaatiota kehittävät harjoitteet ja esim. yleisurheilun pikajuoksut, hypyt ja heitot. Tämän ikäisenä ei vielä ole kovin mielekästä keskittyä eri tekniikoiden osavaiheisiin, vaan mieluummin kilpaillaan ja tehdään kokonaissuorituksia. Moukarinheiton oppimisen kannalta on tärkeää, että alussa on paljon pyörimissarjoja ja yhden sekä kahden käden heittoja yhdellä - kahdella pyörähdyksellä, joilla hahmotetaan kullekin yksilölle ominaista rytmiä ja suorituksen kiihtyvyyttä.

2 Edellytykset moukarinheiton oppimiselle 1) Valmentajan on oltava innostava ja kannustava. 2) Perusasiat on opeteltava oikein ja hyvin. 3) Suorituksiin on keskityttävä huolellisesti. 3) Harjoitusolosuhteet ja varusteet eivät ole este harjoittelulle Tekniikan opetteleminen 1. Opettelemisessa on edettävä helposta vaikeaan. 2. Opettelu on pitkäjänteistä työtä! - Kärsivällinen opettelu tuo yleensä parhaat tuloksen. - Kolmen - neljän pyörähdyksen oppiminen kestää usein jopa vuosia. 3. Muista, että ei ole olemassa yhtä ja oikeaa tekniikkaa. Moukaria on heitetty pitkälle hyvinkin erilaisella tekniikalla. 4. Tekniikan oppimiseen vaikuttavat myös sellaiset asiat kuin mm. heittäjän vartalon rakenne, lantion sekä selkärangan liikkuvuus ja -malli sekä kehon eri mittasuhteet. 5. Tekniikan opettamisessa on huomioitava heittäjän heikot osa-alueet, kuin myös vahvuudet. 6. "Vain harjoittelu tekee mestarin" Harjoituksen toteutus ja välineet Heiton opettelu/ opettaminen aloitetaan aina opettamalla urheilijalle turvallisuusnäkökohdat. Moukarinheittohäkki on oikea paikka opettaa moukarinheittoa. Heittäjä seisoo häkissä selkä kentälle päin ja valmentaja/ ohjaaja hänen edessään häkin ulkopuolella. On aina varmistettava, että alastulopaikalla ei ole ketään. Ominaisuusharjoittelu nuorena: Nuorisovalmennusvaiheessa olisi tärkeää tuntea kunkin ominaisuuden herkkyyskaudet ja painottaa harjoittelua niiden mukaan. Voimaharjoittelu: Tulevan kehityksen kannalta on syytä oppia hallitsemaan ns. pääliikkeet levytangolla. Pääliikkeitä ovat rinnalleveto, tempaus, ylöstyöntö, takakyykky, etukyykky ja penkkipunnerrus. Puutteellinen tekniikka näissä liikkeissä voi myöhemmin aiheuttaa erilaisia harjoitusta haittaavia rasitusvammoja.

3 1. Alkuvaiheessa: Oman kehon painolla kaikkiin lihasryhmiin kohdistetut sarjat hyppelyiden, kuntopallon heittojen ja lihaskuntopiirien muodossa turvallisilla liikkeillä. 2. Murrosiän alkuvaiheessa on tulevan moukarinheittäjän kehityksen kannalta tärkeää siirtyä voimaharjoittelussa askel askeleelta vuosittain vaativampaan suuntaan. 3. Aluksi on oikeiden suoritustapojen oppiminen tärkeämpää kuin suurten kilomäärien nostaminen. 4. Huippumoukarinheittäjäksi ei voi tulla ilman levytankoharjoittelua. 5. Jos tukilihaksisto on kunnossa, voidaan levytankoharjoittelussa mennä vuosi vuodelta korkeampiin kuormituksiin muistaen kuitenkin määräharjoittelun periaate (sarjat 5-10 toistoina). Tyttöjen tulisi aloittaa voimaharjoittelunsa jo keskimäärin kaksi vuotta poikia aikaisemmin johtuen heidän poikia aikaisemmasta hormonaalisesta kehityksestään. Tyttöjen ja naisten fysiologisista eroista miehiin nähden pitäisi voimaharjoituksen olla kuormitukseltaan vähäisempää, mutta määrällisesti suurempaa. Nopeusharjoittelu: Nopeuden kehittämiseen alkuvaiheessa ovat sopivia reaktionopeutta kehittävät pelit ja liiketiheysharjoitteet. Parhaiten nopeutta kehitetään eri pituisilla juoksupyrähdyksillä sekä pika- ja aitajuoksun koordinaatioharjoitteilla. Jalkojen nopeusvoiman harjoittamiseen kuuluvat tärkeänä osana hyppelyt ja loikat monipuolisesti ja määrällisesti toteutettuna. Kestävyysharjoittelu: Etenkin murrosiän vaiheessa aerobisella kestävyydellä voidaan kehittää myöhempien vuosien kovien harjoitusten läpiviemiseen ja harjoituksista palautumiseen tarvittavaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Tämä toteutuu ympärivuotisella aerobisen kestävyyden harjoittelulla viikoittain min pituisina 1-3 kertaa viikossa tapahtuvina suorituksina kävellen, juosten, hiihtäen, pyöräillen tai uiden. Lajiharjoitteluvaihe: Lajiharjoitteluvaiheen katsotaan alkaneen siitä vaiheesta, jolloin lajivalinta on tehty ja lähdetään suuntaamaan harjoittelua pitkällä tähtäimellä lajivaatimusten mukaisesti. Lajivalinta voidaan useimmiten tehdä vaiheessa, jolloin suurin pituuskasvupyrähdys on takanapäin, usein siinä vuoden iässä. Lajivalinnan tekemisen jälkeen harjoittelun muuttuessa yhä enemmän määrätietoiseksi on henkilökohtaisen valmentajan mukaantulo viimeistään tässä vaiheessa tärkeää. Heittotekniikka pitäisi saada mahdollisimman nopeasti vakiintuneelle tasolle toistamalla paljon tekniikan ydinkohtia osa- ja kokonaissuorituksin. Valmentajan olisi sopivin aikavälein annettava rehellinen palaute harjoittelun edistymisestä urheilijalle.

4 Lajisuoritusten määrän ja tehon tulee olla vuosi vuodelta kasvavaa. Tämä vaatii ympärivuotista lajiharjoittelua, mikä moukarinheiton osalta on helppo nykyisin talvisinkin järjestää. Vuosittaisten heittomäärien tulisi olla kasvavia lajiharjoitteluvaiheen aikana. Valmentajan tehtävä on suunnitella ja ohjata harjoittelua. Lajitekniikan harjoittelussa valmentajan läsnäolo tässä vaiheessa on tärkeää lähes jokaisessa harjoituksessa. Valmennuksen tukitoimet ja tausta-asiat On entistä painavammin otettava huomioon lajiharjoitteluvaiheen alkaessa 15-16v. Oikea ravinto ja ravintotottumukset ovat moukarinheittäjälle tärkeitä jo kasvuvaiheessa. Voiman ja tarvittavan lihasmassan kehittymisen kannalta proteiinin tarve on päivittäin vähintään n. 2 g /urheilijan painokiloa kohti. Sen tulisi hankkia pääasiassa useista valkuaista sisältävistä aterioista. Lihashuoltotoimenpiteinä riittää alkuvaiheessa säännöllisesti tapahtuva venyttely ja liikkuvuuden seuraaminen, myöhemmin voimaharjoittelun muuttuessa enemmän lihasmassaa rakentavaksi on hieronnan ja fysikaalisten huoltotoimenpiteiden käyttöönotto perusteltua. Harjoittelu- ja harjoittelumäärät eri ikäkausina Ikäryhmä vuotiaat: Heittomäärät: 1, heittoa vuodessa. Heittovälineet: Normaali kilpailuväline, 1 alipainoinen, 1 ylipainoinen moukari, painonheittojen opettelua. Yleisvoimaharjoittelu: (2 x/ viikko läpi vuoden) - Kuntopiirit, kuulan- ja kuntopallonheitot, painonnosto eri apuvälineitä käyttäen Ikäryhmä vuotiaat: Heittomäärät: heittoa 1-2 x /viikko (n. 33% alipainoinen, 33% norm % ylipainoinen väline + painonheitot) Yleisvoimaharjoittelu: (2 x/ viikko läpi vuoden) - Kuntopiirit, kuulan- ja kuntopallonheitot, painonnosto eri apuvälineitä käyttäen Ikäryhmä vuotiaat: Heittomäärät: h (10% alip, 30% norm. ja n. 60% ylipainoinen. 2 x/viikko talvella ja 3-4 kertaa kesällä Yleisvoimaharjoittelu: (2 x/ viikko läpi vuoden) - Kuntopiirit, kuulan- ja kuntopallonheitot, painonnosto eri apuvälineitä käyttäen

5 Olli-Pekka Karjalaisen harjoittelu ja ominaisuuskehitys vuotiaana Ikä (v) Moukaritulos *) 50, kg 50, kg kg (6.0 kg) (84,50) 7.26 kg kg (8.3 kg) (66.50) kg kg Harjoituspäivät Harjoituskerrat Harjoitustunnit Lepopäivät Hieronnat Heittomäärät/vuosi Heitot alipainoisella Heitot normaalilla Heitot ylipainoisella Lentävä 20 m (s) Tempaus (kg) 5x35 3x52,5 95 4x80 4x100 3x110 4x105 Rinnalleveto (kg) 3x60 3x85 3x110 3x130 4x80 3x140 4x140 4x155 4x145 Työntö (kg) 125 Jalkakyykky takaa 4x105 3x140 5x160 5x160 5x200 Jalkakyykky edestä 4x130 1/2 kyykky penkille 6x80 4x240 5x250 4x2650 Vauhditon pit. (cm) tasaloikkaa (cm) vuoroloikka Kuulanheitto pyt (m) Kuntopallonheitot Pikajuoksuharjoittelu 1) Hyppelyharjoitukset 2) Voimaharjoitukset vuotiaiden malliviikko peruskuntokaudella: - Aina ennen ja jälkeen harjoituksen kunnon alku ja loppuverryttely Ma Voimaharjoitus: (Rauhallinen tahti, sarjapalautus 3-4 min) Rinnalleveto: 3x10/55-60% maksimista.

6 Jalkakyykky: 3x10/55-60%, (lähes vaakatasoon) Penkkipunnerrus: 3x10/60%. Hauisvääntö: 3x10/20-30 kg. Vatsa: 3x15/ vinopenkissä. Selkä: 3x15 selkäpenkissä. Kierto: 3x10/5 kg levy käsissä oik. ja vas. Pohkeet: 3x15 päkiöille nousuja. - Kotona venyttelyä 15 min. Ti Juoksulenkki, uinti- tai esim. salibändyharjoitus 1-1,5 h. - Kotona venyttelyä 15 min. Ke Heittoharjoitus. (Ulkona) Alkupyörityksien ja liikkeellelähdön opettelua 10 kertaa. Heitot: 8x4 kg, 8x5,0 kg. Painonheitot: 15x5,4 kg:n (80 sm varsi) 1-2 pyörähdyksellä - Kuntopallonheitot: Yht. 60 heittoa eri asennoista. - Kotona 3-4 kierrosta kuntopiiriä: Vauhti rauhallinen, kierrosten välillä 2-3 min palautusta. Liikkeet: Etunojapunnerrus, vatsa, selkä, kiertoliike selällään sekä jännehypyt. Toistoja kussakin liikkeessä kertaa. To Lepopäivä. Pe Voimaharjoitus. (Sarjapalautus 3-4 min) Tempaus: 3x10/55-60 % maksimista. Työntö: 3x6/70 %. Jalkakyykky: 3x10/55-65 % edessä. Vatsa: 3x10-12 jalkojen nostoja selällään. Selkä: Sama kuin maanantaina Kierto: 3x10/20-25 kg tanko harteilla. Pohkeet: 3x15 koneella tai tangolla päkiöille nousuja. - Venyttelyä kotona 15 min. La Juoksulenkki min rauhallista vauhtia. - Venyttelyä 20 min. Su Lajiharjoitus. (ulkona) 10x4 kg, 8x5,0 kg, 6x3 kg. Kuntopallonheittoja 50 kertaa eri asennoista. - Kuntopallonheitot: Yht. 60 heittoa eri asennoista. - Hypyt: 4x10-vuoroloikkaa, 4x5- tasaloikkaa - Vedot: 4x50 m rennosti rennosti. - Kotona venyttelyä 15 min. Malliviikko kilpailua valmistavalle kaudelle: - Aina ennen ja jälkeen harjoituksen kunnon alku ja loppuverryttely Ma Ti Uinti- juoksu -hiihtoharjoitus 1-1,5 h Kotona kuntopiiri: 4-5-kierrosta, toistoja 10-15, palautus liikkeiden välillä 30 s, kierrosten välillä palautusta 2-3 min. Voimaharjoitus: (Sarjapalautus 2-3 min) Rinnalleveto: 4x6/ 60-70% maksimista. Jalkakyykky: 4x6/60-70%. (Lähes vaakatasoon) Penkkipunnerrus: 4x6/ 60-70%. Hauisvääntö: 3x10/30-35 kg. Vatsa: 3x10/ sop. paino vinopenkissä kiertäen.

7 Ke To Pe La Su Selkä: 3x15/ sop. paino selkäpenkissä kiertäen. Kierto: 3x10/ sop. paino, tanko harteilla. Pohkeet: 3x10/ sop. paino päkiöille nousuja. - Hypyt ½ - kyykystä 3x8/tanko harteilla - Kotona venyttelyä 20 min Lepo Heittoharjoitus. 10x4 kg, 10x5,0 kg. - Painonheittoja 15x6,2 kg yhdellä pyörähdyksellä. - Heittojen välillä 4x30 m kiihdytysjuoksua. - Kuntopallonheitot: Yht. 60 heittoa eri asennoista. - Hypyt: 5x5-loikkaa, 6x3-tasaloikkaa. - Venyttelyä 15 min. Voimaharjoitus. (Sarjapalautus 2-3 min) Tempaus: 4x6/60-70% maksimista. Työntö: 4x4/70-75% kg. Jalkak: 4x6/60-70% Vatsa: 3x10/2,5 kg jalkojen nostoja selällään Hyv. huom: 3x10/sopiva paino (selkä suorana) Kierto: 3x10/ sopiva paino levy edessä käsissä kiertoja nostaen taakse ylös mol. puolille. Pohkeet: 4x10/sopiva paino päkiöille nousuja. Saksihypyt kyykystä 4x8/sopiva paino käsissä. - Venyttelyä kotona 15 min. Lepopäivä. Lajiharjoitus. (ulkona). 8x5,4 kg, 8x4 kg, (norm. varsi), Sisällä: 4x5/7,2 kg lyhyt varsi yhdellä pyörähdyksellä. - Kuntopallonheitot: Yht. 60 heittoa eri asennoista. - Vedot: 4x50 m rennosti painonheitto-sarjan välillä. - Hypyt: 5x5-tasaloikkaa, 4x5-kinkkausta terävästi mol. jaloilla. - Kotona venyttelyä 15 min. Malliviikko kilpailukaudella: - Aina ennen ja jälkeen harjoituksen kunnon alku ja loppuverryttely Ma Ti Ke Lajiharjoitus. Alkuverryttelyä juoksua 5 min. Heitot: 8x4 kg, 6x5 kg, 6x3,5 kg. Painoheitot 10x5,4 kg yhdellä pyörähdyksellä - Moukaria hakiessa 3x30 m vetoja. - Hypyt: Korkeushyppyä 5-10 kertaa, 5x3-tasaloikkaa. - Loppuverryttelynä kentän ympäri juoksua 2 kierrosta Voimaharjoitus: Rinnalleveto + työntö: 5x4/70-80% maksimista JK(½): 5x4/65-85% terävästi penkille Kierto: 3x8/5 kg edessä - Kotona 2-3 km verryttelylenkki. - Venyttelyä 15 min. Lepo

8 To Pe La Su Lajiharjoitus. 10x4 kg 8x5,4 kg (90 sm varsi. 4x3,5 kg. Päätteeksi kuulanheitot (4kg): Yht. 20xeteen- ja taaksepäin. - Hypyt: Pituushyppyä lyhyellä vauhdilla 5 kertaa, kinkkausta 4x5 molemmilla jaloilla. - Loppuverryttelynä 2-3 x kentän ympärijuoksua, - Venyttelyä 20 min. Voimaharjoitus. Tempaus: 4x3/75-85% terävästi. JK: (1/2) 4x5/50-60% penkille nopeasti. Kierto: 3x8/sopiva paino edessä. - Illalla kotona min verryttelyjuoksua + venyttelyä 20 min. Lepo tai verryttely-/ venyttelyharjoitus: Ilta: 3-4 km:n verryttelylenkki, jonka aikana 3-4 x 30-40m kiihdytysjuoksua. - Venyttelyä 30 min. Lajiharjoitus. - Hypyt: 5x4-tasaloikkaa terävästi. - Juoksua 2-3 x kentän ympäri. - Venyttelyä 20 min Päivitetty: Kaustisen Pohjan-Veikot

Nuoren moukarinheittäjän harjoittelu. Moukarikarnevaalit 29.6-2.7.2006 Kaustinen

Nuoren moukarinheittäjän harjoittelu. Moukarikarnevaalit 29.6-2.7.2006 Kaustinen Nuoren moukarinheittäjän harjoittelu Moukarikarnevaalit 29.6-2.7.2006 Kaustinen Mitä ominaisuuksia vaaditaan? Antropometria miehet 180-200cm naiset 170-190cm Moukarinheitossa pärjää myös hieman pienemmät

Lisätiedot

Lepo Kestovoima 1,5-2h Lepo Lihaskunto 1h30min Tekniikka 1,5-2h 1. ver, aitakävelyt koordinaatiot 2. PK intervalleilla: 3x4x200m 65% käv.

Lepo Kestovoima 1,5-2h Lepo Lihaskunto 1h30min Tekniikka 1,5-2h 1. ver, aitakävelyt koordinaatiot 2. PK intervalleilla: 3x4x200m 65% käv. VALMENNUSOHJE 2015-2016 PERUSKUNTOKAUSI 1 ESIMERKKIVIIKOT 40-43 Ikä: 11-15v kestovoima, Kestävyys (nopeuskestävyyspohja / peruskestävyys), yleistaitavuus, passiivinen liikkuvuus Nopeus, aktiivinen liikkuvuus

Lisätiedot

KESTOVOIMAHARJOITUS (KV)

KESTOVOIMAHARJOITUS (KV) KESTOVOIMAHARJOITUS (KV) VERRYTTELY JA VENYTTELY 1. SYVÄKYYKKY VARPAILLE NOUSTEN 15 X 40-60 kg 2. NISKAN TAKAA TYÖNTÖ 15 X 15-35 kg 3. ISTUMAAN NOUSU KIERTÄEN 15 X 5-10 kg 4. SIVUKYYKKY 15 X 20-30 kg 5.

Lisätiedot

lähtöjä eri asennoista 10x20m/2-3 3x20m lentävä/98 100%/3-5 /(mahd. testaus) aitahyppely 3x3x10A/1 /3

lähtöjä eri asennoista 10x20m/2-3 3x20m lentävä/98 100%/3-5 /(mahd. testaus) aitahyppely 3x3x10A/1 /3 PIKA- JA AITAJUOKSUN HARJOITUSVIIKOT 12 15-v MALLIVIIKKO syksy(lokakuu) peruskuntokausi TEKNIIKKAKESTÄVYYSHARJOITUS koordinaatioita 2-4x3-4 liikettä 40-80m/käv.pal. loikka-, hyppy- ja lihaskestävyys (moni-,

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA HARJOITUSOHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai PK1 + KP2 KP tai K/N VK tai PK2 Ajo tai PK1 tai PK2 + KP2 Ajo tai Voima tai LEPOVIIKON OHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA HARJOITUSOHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai PK1 + KP2 KP tai K/N PK1 tai PK2 Ajo tai PK1 tai PK2 + KP2 Ajo tai Voima tai LEPOVIIKON OHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA HARJOITUSOHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai PK1 + KP2 Voima tai K/N PK1 Ajo tai PK1 tai VK Ajo tai PK2 tai K/N LEPOVIIKON OHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA HARJOITUSOHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai PK1 + KP2 Ajo3 tai Lepo Ajo2 tai KP tai K/N Ajo1 tai Ajo3 tai VK tai PK2 Lepo Ajo3 tai PK1 tai PK2 + KP2 Ajo2 tai Voima

Lisätiedot

Varala Esa Utriainen

Varala Esa Utriainen Varala 24.4.2014 Esa Utriainen Voimaa /lihaskuntoa tarvitaan kaikessa toiminnassa urheillessa se vain korostuu! Lihaskuntoharjoittelulla luodaan perustaa voimaharjoittelulle ja nostotekniikoiden opettelu

Lisätiedot

Savonlinnan AJO Kesäohjelma NO: 1 1.6-3.8.2014

Savonlinnan AJO Kesäohjelma NO: 1 1.6-3.8.2014 Savonlinnan AJO Kesäohjelma NO: 1 1.6-3.8. Viikko:23 Kova Maanantai 2.6 Tiistai 3.6 Keskiviikko4.6 Torstai 5.6 Perjantai 6.6 Lauantai 7.6 Sunnuntai 8.6 Pihlis 16.30 18.30 POWER POWER POWER POWER POWER

Lisätiedot

NOPEUDEN HARJOITTAMINEN NUORILLA

NOPEUDEN HARJOITTAMINEN NUORILLA NOPEUDEN HARJOITTAMINEN NUORILLA T-klubin valmennusseminaari 23.10.2010, Hämeenlinna Heikki ja Hannu Hämäläinen 12,8 12,6 12,4 12,2 12,64 100m aj : 15v SM 1. 100m: 15v SM 4. Hannun ura ja kehitys 12,0

Lisätiedot

Nuoren moukarinheittäjän harjoittelu

Nuoren moukarinheittäjän harjoittelu Nuoren moukarinheittäjän harjoittelu Liikuntaa vai harjoittelua Riittävä määrä liikuntaa Vähintään 20 tuntia liikuntaa viikossa Nouseva määrä harjoittelua Perusliikunta on hyvä asia urheilemisen kannalta,

Lisätiedot

1. Alkuverryttely; teet aina aluksi itsellesi sopivan kestoisen verryttelyn.

1. Alkuverryttely; teet aina aluksi itsellesi sopivan kestoisen verryttelyn. 1 OHJEET OT-JAKSOLLE: 1. Alkuverryttely; teet aina aluksi itsellesi sopivan kestoisen verryttelyn. 2. Ole aktiivinen OT-jaksolla kukaan ei harjoittele puolestasi. 3. Huoltavat lenkit suositellaan suoritettavaksi

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA HARJOITUSOHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai PK1 Voima tai K/N PK1 Ajo tai PK2 tai PK3 LEPOVIIKON OHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA HARJOITUSOHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai PK1 + KP2 Lepo OTJ tai KP tai Voima VK Lepo Ajo tai PK1 tai Voima Ajo tai PK2 tai PK3 LEPOVIIKON OHJELMA Maanantai Tiistai

Lisätiedot

Road Racing. Harjoittelu ja ajamisen kuormittavuus 8.11.2008. Tomi Konttinen 2008

Road Racing. Harjoittelu ja ajamisen kuormittavuus 8.11.2008. Tomi Konttinen 2008 Road Racing Harjoittelu ja ajamisen kuormittavuus 8.11.2008 Tomi Konttinen 2008 Menestymisen edellytykset LAJITEKNINEN VALMIUS mahdollistaa oikean suoritustavan FYYSINEN VALMIUS mahdollistaa taidon, kestävyyden

Lisätiedot

Sormilukko, myötäote, apinaote, hihnojen käyttö.

Sormilukko, myötäote, apinaote, hihnojen käyttö. Palaudu ja kehity iltaseminaari 4.5.2010, UKK-instituutti Jaskan voimakoulu: Huoltava voimaharjoittelu Kouluttajat: Jaakko Kailajärvi, painonnosto- ja voimavalmentaja Eira Taulaniemi, fysioterapeutti,

Lisätiedot

alkuverryttely 30min (esim.koripallo) koordinaatiot 2-3x4-5 liikettä x10-30m nopeus 2-3x 3-5x 40-60m/80 90%/pal 2min/ 5min loppuverryttely

alkuverryttely 30min (esim.koripallo) koordinaatiot 2-3x4-5 liikettä x10-30m nopeus 2-3x 3-5x 40-60m/80 90%/pal 2min/ 5min loppuverryttely HYPPYJEN VIIKKOHARJOITUSESIMERKIT 12 15-v SYKSYN MALLIVIIKKO loka-joulukuu peruskuntokausi NOPEUSHARJOITUS (esim.koripallo) koordinaatiot 2-3x4-5 liikettä x10-30m nopeus 2-3x 3-5x 40-60m/80 90%/pal 2min/

Lisätiedot

Voimaharjoittelun rytmitys nuorella kiekonheittäjällä

Voimaharjoittelun rytmitys nuorella kiekonheittäjällä Voimaharjoittelun rytmitys nuorella kiekonheittäjällä Nuorten voimaharjoittelu seminaari 20.10.2009 Tanja Komulainen kiekonheittäjä liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri Nuoren kiekonheittäjän voimaharjoittelun

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA HARJOITUSOHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai PK1 + KP2 Voima tai OTJ PK1 Ajo tai PK1 tai VK Ajo tai PK2 tai PK3 LEPOVIIKON OHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai

Lisätiedot

FYYSISEN HARJOITTELUN SUUNTAVIIVAT 8-9 LUOKAN POJILLE Pertti Honkanen

FYYSISEN HARJOITTELUN SUUNTAVIIVAT 8-9 LUOKAN POJILLE Pertti Honkanen FYYSISEN HARJOITTELUN SUUNTAVIIVAT 8-9 LUOKAN POJILLE Pertti Honkanen Liiku kevyesti ensimmäinen 5 minuuttia. Seuraavaksi lisätään hieman tehoa seuraavat 5-8 minuuttia ja valitse listalta vähintään 6 liikkumistapaa

Lisätiedot

HARJOITUSVIIKON OHJELMA LEPO- / KILPAILUVIIKON OHJELMA

HARJOITUSVIIKON OHJELMA LEPO- / KILPAILUVIIKON OHJELMA HARJOITUSVIIKON OHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai PK3 + K/N Ajo Ajo tai PK1 Ajo2 tai KP tai VK Ajo tai K/N tai PK1 LEPO- / KILPAILUVIIKON OHJELMA Maanantai Tiistai

Lisätiedot

FYYSISEN HARJOITTELUN PERUSTEET FHV

FYYSISEN HARJOITTELUN PERUSTEET FHV FYYSISEN HARJOITTELUN PERUSTEET FHV KEHITTYMISEN PERIAATTEITA HARJOITUSÄRSYKE = järjestelmän häirintä Perusvoimaharjoitus lihassoluvaurio ELINJÄRJESTELMÄN REAGOINTI Vaurion korjaus = proteiinisynteesin

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA HARJOITUSOHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai PK1 + KP2 Voima Ajo tai PK1 VK1 tai VK2 tai MK + OTJ tai KP1 Lepo Ajo tai PK1 tai VK1 tai VK2 tai MK Ajo tai PK1 tai

Lisätiedot

Teema / Ikävuodet Iso tavoite

Teema / Ikävuodet Iso tavoite Teema / Ikävuodet 4 6 7 9 10 12 13 15 Iso tavoite Laaja-alainen liikunnan harrastaminen, suuri liikuntamäärä. Liikkuminen on hauskaa. Laaja-alainen liikunnan harrastaminen, suuri liikuntamäärä. Liikkuminen

Lisätiedot

YLEISURHEILUKOULUTUKSEN PÄÄMÄÄRÄ

YLEISURHEILUKOULUTUKSEN PÄÄMÄÄRÄ YLEISURHEILUKOULUTUKSEN PÄÄMÄÄRÄ Yleisurheilukoulutuksen päämääränä - opettaa koulutettaville liikkumisen perusmuodot - kehittää nopeusvoimaa, nopeutta, reaktio- ja koordinaatiokykyä. Yleisurheiluun sopivana

Lisätiedot

GrIFK Fyysinen harjoittelu. Arto Tuohisto-Kokko 08.05.2012, Kauniainen

GrIFK Fyysinen harjoittelu. Arto Tuohisto-Kokko 08.05.2012, Kauniainen GrIFK Fyysinen harjoittelu Arto Tuohisto-Kokko 08.05.2012, Kauniainen Harjoitusmalli jossa Fyysinen harjoittelu mukana 20 pelaajaa + 2 mv 17.30-19.00 (harjoitusvuoro 18-19) - Kenttä ½- kenttää ja 2 pikkumaalia

Lisätiedot

IRONMAN-TESTI. Ski Sport Finland Varalan Urheiluopisto

IRONMAN-TESTI. Ski Sport Finland Varalan Urheiluopisto IRONMAN-TESTI Ski Sport Finland Varalan Urheiluopisto Johdanto Ironman-testipatteristo perustuu Norjan Hiihtoliiton ja Olympiatoppenin käyttämään testistöön ja sen ohjeistukseen (Ironman Testbatteriene,

Lisätiedot

Juoksukoulun vuosisuunnitelma 2015-2016

Juoksukoulun vuosisuunnitelma 2015-2016 Juoksukoulun vuosisuunnitelma 2015-2016 Yleisesti: Juoksukouluharjoitukset pidetään kerran viikossa ja harjoitus on tarkoitettu tukemaan lapsen muuta harjoittelua. Ryhmässä liikkuvat lapset kuuluvat JKU:n

Lisätiedot

You can't climb the ladder of success with your hands in your pocket. - Arnold Schwarzenegger DISKOS B OT-OHJELMA VKO 26-30

You can't climb the ladder of success with your hands in your pocket. - Arnold Schwarzenegger DISKOS B OT-OHJELMA VKO 26-30 You can't climb the ladder of success with your hands in your pocket - Arnold Schwarzenegger DISKOS B OT-OHJELMA VKO 26-30 Yleisiä ohjeita harjoitteluun Tee kaikki ohjelmaan merkityt harjoitteet huolella.

Lisätiedot

NOPEUS JA KOORDINAATIOHARJOITTEITA

NOPEUS JA KOORDINAATIOHARJOITTEITA NOPEUS JA KOORDINAATIOHARJOITTEITA NOPEUSHARJOITTELUN PERIAATTEET: 1. Suorituksen nopeus mahdollisimman nopea ja räjähtävä 2. Suorituksen kesto alle 10 sekuntia 3. Palautus 2 5 minuuttia 4. Määrä 1 5 räjähtävä

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA HARJOITUSOHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai PK1 KP tai K/N VK Ajo tai PK2 tai PK3 LEPOVIIKON OHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai

Lisätiedot

OT-OHJELMA VKO 25-28

OT-OHJELMA VKO 25-28 OT-OHJELMA VKO 25-28 Alku intro 10-11 viikkoa on rakennettu pohjia yhdessä. Perustukset on nyt kunnossa, nyt on sinun aika päättää rupeatko rakentamaan taloa valmiille pohjille vai jämähdätkö perustuksiin??

Lisätiedot

Fyysinen harjoittelu psyykkisen valmistautumisen tukena

Fyysinen harjoittelu psyykkisen valmistautumisen tukena Fyysinen harjoittelu psyykkisen valmistautumisen tukena Harri M. Hakkarainen Lääketieteen Lisensiaatti Liikuntatieteen maisteri Valmentaja Omaa taustaa Omat lajit: Yleisurheilu, jääkiekko, jalkapallo,

Lisätiedot

VALMENNUS PONNISTAA TUTKIMUKSESTA. Juha Isolehto

VALMENNUS PONNISTAA TUTKIMUKSESTA. Juha Isolehto VALMENNUS PONNISTAA TUTKIMUKSESTA Juha Isolehto Jyväskylä, 22.03.2014 VALMENNUS PONNISTAA TUTKIMUKSESTA Esityksen sisältö: 1. HARJOITTELU PERUSTUU LAJIANALYYSIIN LIIKEANALYYSI, KILPAILU ANALYYSI, SUORITUSKYKYANALYYSI,

Lisätiedot

Arvoisat ohjaajat ja valmentajat

Arvoisat ohjaajat ja valmentajat Arvoisat ohjaajat ja valmentajat Tämä on saatekirje SUL Seurapalveluiden nuorisovalmennusryhmäkyselyyn. Jos sinä olet nuorisovalmennusryhmän vastuuvalmentaja, toivomme sinun vastaavan kyselyyn. Kyselystä

Lisätiedot

TAITO- JA FYYSINEN HARJOITTELU, Osa 3

TAITO- JA FYYSINEN HARJOITTELU, Osa 3 TAITO- JA FYYSINEN HARJOITTELU, Osa 3 Maalivahdin fyysistä harjoittelua koskevan trilogian viimeisessä osassa olen käsitellyt fyysisiä ominaisuuksia: voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Kesä on fyysisten

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry

Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Herkkyyskausi, eli ajanjakso jolloin tietyn ominaisuuden kehittyminen tapahtuu osittain luonnollisen kasvun kautta ja jolloin

Lisätiedot

Nopeuskestävyys nuoresta aikuiseksi. Ari Nummela Jyväskylä 14.5.2014

Nopeuskestävyys nuoresta aikuiseksi. Ari Nummela Jyväskylä 14.5.2014 Nopeuskestävyys nuoresta aikuiseksi Ari Nummela Jyväskylä 14.5.2014 1. Nopeuskestävyys ominaisuutena 2. Nopeuskestävyysharjoittelu lapsilla 3. Nopeuskestävyysharjoittelun ohjelmointi Nopeuskestävyys nuoresta

Lisätiedot

ELLA RÄSÄNEN s. 27.1.1994. Ennätykset. 7,73 (16.v) 24,09 (16 v.)

ELLA RÄSÄNEN s. 27.1.1994. Ennätykset. 7,73 (16.v) 24,09 (16 v.) ELLA RÄSÄNEN s. 27.1.1994 Ennätykset 60m 100m 200m 300m 400m 600m 800m 1000m 200m a 7,73 (16.v) 12,05 (16 v.) 24,09 (16 v.) 38,15i (16 v.) 53,73 (16 v.) 1.41,08 (13 v.) 2.17,36 (15 v.) 3.12,40i (13 v.)

Lisätiedot

400m harjoittelu. Seppo Haaviston johdolla 1980 luvulla. Juha Pyy Yrittäjä. Lappajärvi. Urheilu-ura

400m harjoittelu. Seppo Haaviston johdolla 1980 luvulla. Juha Pyy Yrittäjä. Lappajärvi. Urheilu-ura 400m harjoittelu Seppo Haaviston johdolla 1980 luvulla Juha Pyy Yrittäjä Lappajärvi Urheilu-ura 43 SM-tason mitalia Noin 20 Eri sarjojen SE-tulosta Ennätys 400m 45,75 33 maaotteluedustusta 10v ura 1979

Lisätiedot

Viikko 19. Pitkäkestoinen juoksu / kävely (sauvat mukaan) 45 min

Viikko 19. Pitkäkestoinen juoksu / kävely (sauvat mukaan) 45 min PERUSKUNTOKAUSI Harjoitusten alussa ja lopussa tehtävät verkat sisältävät lämmittelyn, joka voi olla varsinkin alkuverkan yhteydessä jokin peli/leikki tai juoksua sekä venyttelyt. Tiistai 10.5. Torstai

Lisätiedot

Espoon Urheilijat ry Judojaos. Fyysisen harjoittelun opas

Espoon Urheilijat ry Judojaos. Fyysisen harjoittelun opas Espoon Urheilijat ry Judojaos Fyysisen harjoittelun opas 1 Sisällysluettelo 1 KUNNON HARJOITTAMINEN... 3 2 KESTÄVYYSHARJOITTELU... 4 2.1 PERUSKESTÄVYYS... 4 2.2 VAUHTIKESTÄVYYS... 4 2.3 MAKSIMIKESTÄVYYS...

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN HARJOITTELU LAJIHARJOITTELUN PERUSTANA. Pajulahti, 27.1.2007 Nuorten maajoukkue

TOIMINNALLINEN HARJOITTELU LAJIHARJOITTELUN PERUSTANA. Pajulahti, 27.1.2007 Nuorten maajoukkue TOIMINNALLINEN HARJOITTELU LAJIHARJOITTELUN PERUSTANA Pajulahti, 27.1.2007 Nuorten maajoukkue Toiminnallinen =suunniteltu/kehittynyt/mukautunut tiettyä tarkoitusta varten. Toiminnallisen voimaharjoittelun

Lisätiedot

SISÄLTÖ 1. JOHDANTO 2. TEKNIIKKAHARJOITTELU 3. VOIMAHARJOITTELU 4. NOPEUS- JA KOORDINAATIOHARJOITTELU 5. KESTOHARJOITTELU 6. LIIKKUVUUS 7.

SISÄLTÖ 1. JOHDANTO 2. TEKNIIKKAHARJOITTELU 3. VOIMAHARJOITTELU 4. NOPEUS- JA KOORDINAATIOHARJOITTELU 5. KESTOHARJOITTELU 6. LIIKKUVUUS 7. 1 LAJINA MOUKARINHEITTO SEKÄ VALMENTAUTUMINEN HEITTOLAJEIHIN Toni Mäenpää SISÄLTÖ 1. JOHDANTO 2. TEKNIIKKAHARJOITTELU 3. VOIMAHARJOITTELU 4. NOPEUS- JA KOORDINAATIOHARJOITTELU 5. KESTOHARJOITTELU 6. LIIKKUVUUS

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

Koripalloilijan voimaharjoittelu Koripalloharjoittelun tukitoimet

Koripalloilijan voimaharjoittelu Koripalloharjoittelun tukitoimet Koripalloilijan voimaharjoittelu 2.1. Koripalloharjoittelun tukitoimet Parikeskustelu Minkälaista voimaa koripalloilija tarvitsee? Miten sitä harjoitellaan 368 - Työkalu voimaharjoitteluun Voiman osa-alueet

Lisätiedot

IRONMAN-TESTI. Ski Sport Finland Varalan Urheiluopisto

IRONMAN-TESTI. Ski Sport Finland Varalan Urheiluopisto IRONMAN-TESTI Ski Sport Finland Varalan Urheiluopisto Johdanto Ironman-testipatteristo perustuu Norjan Hiihtoliiton ja Olympiatoppenin käyttämään testistöön ja sen ohjeistukseen (Ironman Testbatteriene,

Lisätiedot

Nuoren urheilijan voimaharjoittelu

Nuoren urheilijan voimaharjoittelu Tavoitteena terve ja menestyvä nuori urheilija Nuoren urheilijan voimaharjoittelu Varalan urheiluopisto 20.10.2009 Nuoren urheilijan valmiudet voimaharjoitteluun Biologinen ikä: Milloin vastuksena omakehon

Lisätiedot

Taito. Taito jaetaan: yleistaidot lajitaidot

Taito. Taito jaetaan: yleistaidot lajitaidot Taito Taito jaetaan: yleistaidot lajitaidot Yleistaidot ovat perusta lajitaitojen oppimiselle. Yleistaitojen monipuolinen harjoittelu takaa lajitaitojen nopeamman ja paremman oppimisen. Ensin pitää opettaa

Lisätiedot

Nuoren urheilijan voimaharjoittelu

Nuoren urheilijan voimaharjoittelu Tavoitteena terve ja menestyvä nuori urheilija Nuoren urheilijan voimaharjoittelu 20.10.2009 Varalan Urheiluopisto, Tampere TERVE URHEILIJA -ohjelma Taustalla: Liikuntavammojen Valtakunnallinen Ehkäisyohjelma

Lisätiedot

Taso 4: tuntia viikossa, painotus juoksuharjoittelussa

Taso 4: tuntia viikossa, painotus juoksuharjoittelussa Taso 4: 25.6 22.7.2018 5-7 tuntia viikossa, painotus juoksuharjoittelussa Ohjeita ajalle 25.6 22.7.2018 Nyt kisakaudella kannattaa muistaa palautella huolella tapahtumista Jos kilpailet, niin lenkkeily

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliitto Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Kestävyys on kykyä työskennellä pitkään väsymättä Ja tällä kertaa pääosin maastossa! Lajin vaatimukset: 1. Sileän juoksussa kestävyysjuoksijan vauhti

Lisätiedot

Taso 5: tuntia viikossa, kilpakuntoilija ohjelma, jossa painotus monipuolisuudessa

Taso 5: tuntia viikossa, kilpakuntoilija ohjelma, jossa painotus monipuolisuudessa Taso 5: 25.6 22.7.2018 5-8 tuntia viikossa, kilpakuntoilija ohjelma, jossa painotus monipuolisuudessa Ohjeita ajalle 25.6 22.7.2018 Nyt kisakaudella kannattaa muistaa palautella huolella tapahtumista Jos

Lisätiedot

Luku 4 Nuoruus päämäärätietoista harjoittelua

Luku 4 Nuoruus päämäärätietoista harjoittelua Luku 4 Nuoruus päämäärätietoista harjoittelua 155 Valmennuksen osa-alueet Asia tarinasta Taito/ tekniikka Taktiikka/ pelikäsitys Fyysiset valmiudet Henkiset valmiudet omassa toiminnassasi NUORUUS Vahvuutesi

Lisätiedot

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. LAJITAIDOT juokseminen - perusjuoksu

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. LAJITAIDOT juokseminen - perusjuoksu 40 A KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT LAJITAIDOT juokseminen - perusjuoksu liike ja voima suuntautuvat eteenpäin -> sivuttaisliike pois käsien korostunut käyttö vartalo hieman etunojassa,

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA

HARJOITUSOHJELMA LEPOVIIKON OHJELMA HARJOITUSOHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai PK1 Ajo tai K/N Ajo tai KP tai VK Ajo tai PK1 Ajo tai PK2 tai K/N LEPOVIIKON OHJELMA Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai

Lisätiedot

Urheilevien lasten ja nuorten fyysis-motorinen harjoittelu

Urheilevien lasten ja nuorten fyysis-motorinen harjoittelu Hämeenlinna 25.4.2009 Tampere Urheilevien lasten ja nuorten fyysis-motorinen harjoittelu 1.Selvityksen tuloksia ja johtopäätöksiä 2.Mistä ongelmat ovat syntyneet? 3.Miten harjoittelua ja urheilua voisi

Lisätiedot

256 LAATUA KÄYTÄNNÖN VALMENNUKSEEN

256 LAATUA KÄYTÄNNÖN VALMENNUKSEEN 256 LAATUA KÄYTÄNNÖN VALMENNUKSEEN Valmennuksen osa-alueet Asia tarinasta Taito/ tekniikka Taktiikka/ pelikäsitys Fyysiset valmiudet Henkiset valmiudet omassa toiminnassasi Vahvuutesi Kehittämiskohteesi

Lisätiedot

Keravan Kori-80 Pojat 04-05, Kontiot ja Vintiöt Kesäharjoittelu 2016

Keravan Kori-80 Pojat 04-05, Kontiot ja Vintiöt Kesäharjoittelu 2016 Keravan Kori-80 Pojat 04-05, Kontiot ja Vintiöt Kesäharjoittelu 2016 FYYSINEN HARJOITTELU & TUKITOIMET Seuraavassa on kuvattu (henkilökohtaisella tasolla) missä järjestyksessä fyysisiä harjoitteita voi

Lisätiedot

Paula lähettää sähköpostilla kaudet, patteriharjoitukset. Patteriharjoitukset voi lisätä peruskuntokauden harjoitteisiin.

Paula lähettää sähköpostilla kaudet, patteriharjoitukset. Patteriharjoitukset voi lisätä peruskuntokauden harjoitteisiin. 1 KUNTOPALLON HANKKIMINEN? Paula lähettää sähköpostilla kaudet, patteriharjoitukset. Patteriharjoitukset voi lisätä peruskuntokauden harjoitteisiin. Laura Salminen juoksee hyvin, voisko hän olla juoksuesimerkkinä?

Lisätiedot

Harjoituskerta on rakennettava tiettyjen fysiologisten ja pedagogisten periaatteiden

Harjoituskerta on rakennettava tiettyjen fysiologisten ja pedagogisten periaatteiden Suomen Pyöräilyunioni ry PVT/ mn YKSITTÄISEN HARJOITUKSEN RAKENNE Harjoituskerta on rakennettava tiettyjen fysiologisten ja pedagogisten periaatteiden mukaan. Tavallisesti harjoituskerta jaetaan kolmeen

Lisätiedot

Voimaharjoittelu. Muista harjoittelussa:

Voimaharjoittelu. Muista harjoittelussa: Voimaharjoittelu Monipuolinen ja tarkoituksenmukainen voimaharjoittelu luo perustan myöhemmälle lisäpainojen kanssa tehtävälle voimaharjoittelulle. Voimaharjoitteita voidaan myös sulavasti sekoittaa lajiharjoittelun

Lisätiedot

TSEMPPIÄ KESÄÄN JA MUISTA, ETTÄ VASTUU ON NYT SINULLA! MITÄ ENEMMÄN JAKSAT TEHDÄ TÖITÄ KESÄLLÄ, SITÄ HELPOMPAA PELAAMINEN ON ITSE PELIKAUDEN AIKANA!

TSEMPPIÄ KESÄÄN JA MUISTA, ETTÄ VASTUU ON NYT SINULLA! MITÄ ENEMMÄN JAKSAT TEHDÄ TÖITÄ KESÄLLÄ, SITÄ HELPOMPAA PELAAMINEN ON ITSE PELIKAUDEN AIKANA! - Alla omatoimisen jakson harjoitteet ja ohjeet harjoitteiden suorittamiselle. - Sinulle tarjotaan avaimet kehittymiseen ja sinulla on avaimet lunastaa peliaikaa! - Sinä valitset haluatko tehdä kesällä

Lisätiedot

MAASTOHIIHTO U18 RYHMÄN HARJOITTELU, AKU NIKANDER KESTÄVYYSLAJIEN MINISEMINAARI JYVÄSKYLÄ

MAASTOHIIHTO U18 RYHMÄN HARJOITTELU, AKU NIKANDER KESTÄVYYSLAJIEN MINISEMINAARI JYVÄSKYLÄ MAASTOHIIHTO U18 RYHMÄN HARJOITTELU, AKU NIKANDER KESTÄVYYSLAJIEN MINISEMINAARI 15.10.2018 JYVÄSKYLÄ 15.10.2018 1 U18 ryhmä, tausta M/N 17 ja 18 sarjoissa hiihtävien valtakunnallinen valmennusryhmä 57

Lisätiedot

VALMENNUKSEN LINJAUS

VALMENNUKSEN LINJAUS VALMENNUKSEN LINJAUS Valmennuksen linjauksen on tarkoitus olla suuntaa antava ja valmentajien työtä helpottava apuväline. Linjauksessa pyritään hahmottamaan, mitä taitoja pelaajien edellytetään hallitsevan

Lisätiedot

nopeus. tio, oman tekniikan Kisapäivä Judoharjoitus hiominen. Paikka/aika Lah 8:00-9:30 Lepo Lah 8:00-9:30 Lepo Lähtö Tartoon Tarto Tarto

nopeus. tio, oman tekniikan Kisapäivä Judoharjoitus hiominen. Paikka/aika Lah 8:00-9:30 Lepo Lah 8:00-9:30 Lepo Lähtö Tartoon Tarto Tarto PÄIJÄT-HÄMEEN URHEILUAKATEMIA HARJOITUSOHJELMA VIIKKO 46-53 U23 EM / Kaimu Keerak Vko 46 Ma 9.11 Ti 10.11 Ke 11.11 To 12.11 Pe 13.11 La 14.11 Su 15.11 Aamu Judo Judo Kaimu Keeraku Kaimu Keeraku Kaimu Keeraku

Lisätiedot

1. Alkulämmittely kuntopyörällä 15min, josta viimeinen 5min aerobisen kynnyksen. 2. Keskivartalojumppa 15min jumppa kiertävänä, 30 työtä/ 1 palautus

1. Alkulämmittely kuntopyörällä 15min, josta viimeinen 5min aerobisen kynnyksen. 2. Keskivartalojumppa 15min jumppa kiertävänä, 30 työtä/ 1 palautus Pyöräilyvoimaa Lihaskunto- ohjelma pyöräilijälle Harjoituksilla on tarkoitus parantaa liikkuvuutta, nostaa jalkojen voimatasoa, harjoittaa tukilihaksia sekä parantaa keskivartalon lihaskestävyyttä. Keskity

Lisätiedot

TerveysInfo. Haluatko isot lihakset tai pienemmän rasvaprosentin keinolla millä hyvänsä? Tietoa kuntoilijoiden dopingaineiden käytöstä.

TerveysInfo. Haluatko isot lihakset tai pienemmän rasvaprosentin keinolla millä hyvänsä? Tietoa kuntoilijoiden dopingaineiden käytöstä. TerveysInfo kuntoilijat Aitakävelykoulu Aitakävely on levinnyt yleisurheilusta monen muun urheilulajin käyttöön, kun on huomattu harjoitteiden mahdollisuudet erityisesti lantion seudun liikkuvuuden, yleisen

Lisätiedot

Liiketaitoharjoittelu. Jussi Räikkä , Salo

Liiketaitoharjoittelu. Jussi Räikkä , Salo Liiketaitoharjoittelu koripallossa Jussi Räikkä 14.12.2011, Salo Valmennuksen kehä Osaan ratkaista pelitilanteita 1-2 peli-kaverin kanssa Minulla on keinot, miten voitan 1vs.1 tilanteita Peli- ja ajattelutaidot

Lisätiedot

Taitovalmennus. Lapin Urheiluopisto Olli Cajan

Taitovalmennus. Lapin Urheiluopisto Olli Cajan Taitovalmennus Lapin Urheiluopisto Olli Cajan Pohjaa näkemyksille Taitovalmentaja (Lapin urheiluopisto) - Taitokonseptin kehitys - Urheiluakatemia (kaikki lajiryhmät) - Junnuakatemia (eri lajiryhmiä) -

Lisätiedot

Ryhti ja perusliikkuminen lähtökohtana

Ryhti ja perusliikkuminen lähtökohtana Ryhti ja perusliikkuminen lähtökohtana - pystyasennon hahmottaminen ja hallinta - kävely juoksu - kyykky - hyppääminen, heittäminen Juha Koskela Pystyasennon hahmottaminen ja hallinta Motorinen homunculus

Lisätiedot

Littoisten Työväen Urheilijat ry. Valmennuksen linjaukset

Littoisten Työväen Urheilijat ry. Valmennuksen linjaukset Littoisten Työväen Urheilijat ry. Valmennuksen linjaukset Ikä Lajiharjoittelun ja fyysisen harjoittelun suhteen kehittyminen 5-6 7-8 9-10 11-12 13-14 15-16 17-18 19-> Laji% 10 10 20 30 40 50 60 70 Fysiikka%

Lisätiedot

Mikko Koutaniemen ohjelma kohti massahiihtoja

Mikko Koutaniemen ohjelma kohti massahiihtoja LOGO ON WHITE BACKGROUND Mikko Koutaniemen ohjelma kohti massahiihtoja V iime talven Vasaloppetin paras suomalainen ja moninkertainen SM-mitalisti Mikko Koutaniemi on suunnitellut massahiihtäjien iloksi

Lisätiedot

KASVA URHEILIJAKSI TAITOVALMIUSTESTI

KASVA URHEILIJAKSI TAITOVALMIUSTESTI 2015 KASVA URHEILIJAKSI TAITOVALMIUSTESTI Joka kolmas urheiluseurassa urheileva lapsi ei liiku edes terveytensä kannalta riittävästi. Harjoittelu ei ole monipuolista. Suurin muutostarve 12-15 -vuotiaiden

Lisätiedot

VALMENTAJA 2 AMPUMAHIIHDON LIHASHUOLTO. Markus Suontakanen

VALMENTAJA 2 AMPUMAHIIHDON LIHASHUOLTO. Markus Suontakanen VALMENTAJA 2 AMPUMAHIIHDON LIHASHUOLTO Markus Suontakanen LIHASHUOLTO Markus Suontakanen Sisältö Määritelmä Tavoitteet Lihastasapaino venyttely Hieronta Fysikaaliset hoidot Lihashuollon määritelmä Urhelijan

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA 2015 VIIKKO 18-23

HARJOITUSOHJELMA 2015 VIIKKO 18-23 PÄIJÄT-HÄMEEN URHEILUAKATEMIA HARJOITUSOHJELMA 2015 VIIKKO 18-23 Vappuaatto Vappupäivä Vko 18 Ma 27.4 Ti 28.4 Ke 29.4 To 30.4 Pe 1.5 La 2.5 Su 3.5 Akatemioiden Aamu Aerobinen Pk Voimaharjoitus Voimistelu

Lisätiedot

Taustaa GrIFK kyky- ja taitokoulutoiminnalle!

Taustaa GrIFK kyky- ja taitokoulutoiminnalle! Taustaa GrIFK kyky- ja taitokoulutoiminnalle! Tarve kyky- ja taitokoulutoiminnalle on suuri! Pelaajat haluavat oppia enemmän, kokea pätevyyttä, haasteita ja onnistumisia. Vanhemmat haluavat lapsensa oppivan

Lisätiedot

Voima ja voimaharjoittelu. Mistä voimantuotto riippuu? Mitä voimaa tarvitsen lajissani? Miten voimaa harjoitetaan?

Voima ja voimaharjoittelu. Mistä voimantuotto riippuu? Mitä voimaa tarvitsen lajissani? Miten voimaa harjoitetaan? Voima ja voimaharjoittelu Mistä voimantuotto riippuu? Mitä voimaa tarvitsen lajissani? Miten voimaa harjoitetaan? Voimantuottoon vaikuttavia tekijöitä lihaksen pituus (nivelkulma) voimantuottoaika voimantuottonopeus

Lisätiedot

Sara Kuivisto Kausi Valmentaja Ari Suhonen Pajulahti

Sara Kuivisto Kausi Valmentaja Ari Suhonen Pajulahti Sara Kuivisto Kausi 2017-2018 Valmentaja Ari Suhonen Pajulahti 1.10.2018 Ari Suhonen Päämatka 800m (1500m) Ensimmäisen kerran 800m:llä alle 1.50, 19 v 6 kk Parhaimmillaan 24-vuotiaana 1.44,10 SE (23v 8kk)

Lisätiedot

Harjoitusohjelma 21 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL

Harjoitusohjelma 21 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL Harjoitusohjelma 21 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL 0 Viikko 1-4 Peruskestävyys TREENI VIIKKO MA TI KE TO PE LA SU 1 peruskestävyys 40-50 6-8 x 45sek kovaa ylämäkeen / kävely palautus 2min Syke: 80-90%

Lisätiedot

Paikka/aika Paj 10:00-11:30 Paj 10:00-11:30 Omatoiminen Lund lähtö U18 leiri PAJ / Lund U18 Leiri PAJ / Lund

Paikka/aika Paj 10:00-11:30 Paj 10:00-11:30 Omatoiminen Lund lähtö U18 leiri PAJ / Lund U18 Leiri PAJ / Lund PÄIJÄT-HÄMEEN URHEILUAKATEMIA HARJOITUSOHJELMA VIIKKO 43-49 TC Pariisi / syyslomaviikko U18 Maajoukkueleiri PAJ / Cadet Camp Lund Vko 43 Ma 19.10 Ti 20.10 Ke 21.10 To 22.10 Pe 23.10 La 24.10 Su 25.10 Aamu

Lisätiedot

Verryttelyn tavoitteet ja mahdollisuudet

Verryttelyn tavoitteet ja mahdollisuudet Tampereen Urheilulääkäriaseman iltaseminaari 6.5.2008 Tavoitteena menestyvä urheilija Verryttelyn tavoitteet ja mahdollisuudet Juha Koskela Lasketaanpa arvio: Alkuverryttelyyn 20 min (on aika vähän nopeus-,

Lisätiedot

Kyynärvarren ja ranteen vahvistaminen sekä vammojen ennaltaehkäisy

Kyynärvarren ja ranteen vahvistaminen sekä vammojen ennaltaehkäisy PS&V-MM 2011 Kyynärvarren ja ranteen vahvistaminen sekä vammojen ennaltaehkäisy Tärkein yksittäinen tekijä sulkapalloilijan kyynärvarren sekä ranteen vammojen ennaltaehkäisyssä on oikea mailaote. Muista

Lisätiedot

Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT

Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (aloittelija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT 0 Viikko 1-4 Peruskestävyys TREENI VIIKKO MA TI KE TO PE LA SU 1 peruskestävyys 25-35 6-8 x 45sek kovaa ylämäkeen / kävely

Lisätiedot

18.50) Avaus Kati Pasanen Näkökulmia palautumisesta Juha Koskela

18.50) Avaus Kati Pasanen Näkökulmia palautumisesta Juha Koskela Tavoitteena terve ja menestyvä urheilija Palaudu ja kehity 4.5.2010 UKK-instituutti, Tampere Palaudu ja kehity Ohjelma Johdantoa (klo 18.00-18.50) 18.50) Avaus Kati Pasanen Näkökulmia palautumisesta Juha

Lisätiedot

POLKUJUOKSUHARJOITTELU & VALMISTAUTUMINEN ENSIMMÄISEEN POLKU- ULTRAAN. Juuso Simpanen & Miikka-Pekka Rautiainen Jalanjälki juoksuvalmennus

POLKUJUOKSUHARJOITTELU & VALMISTAUTUMINEN ENSIMMÄISEEN POLKU- ULTRAAN. Juuso Simpanen & Miikka-Pekka Rautiainen Jalanjälki juoksuvalmennus POLKUJUOKSUHARJOITTELU & VALMISTAUTUMINEN ENSIMMÄISEEN POLKU- ULTRAAN Juuso Simpanen & Miikka-Pekka Rautiainen Jalanjälki juoksuvalmennus Miksi polkujuoksu psyykkinen puoli Luontoon palaaminen Seikkailu:

Lisätiedot

Juha Isolehto JKU:n valmentajafoorumi (26.3.2014)

Juha Isolehto JKU:n valmentajafoorumi (26.3.2014) Juha Isolehto JKU:n valmentajafoorumi (26.3.2014) Määrittää lajissa tarvittavat ominaisuudet: Fyysiset, Psyykkiset, Taidolliset Esittää tehokkaimman ja terveellisen lajitekniikan. Määrittää harjoittelun

Lisätiedot

Huipulle nopeuden kautta 400 aidoissa

Huipulle nopeuden kautta 400 aidoissa Huipulle nopeuden kautta 400 aidoissa Ilona Ranta 26 v. Systemaattinen harjoittelu alkoi syksyllä -98 Ilonan ollessa 16-vuotias. Yleisurheilu alkoi lapsuusvuosilla LUM:n urheilukoulussa Jo silloin selkeästi

Lisätiedot

PERJANTAI LAUANTAI SUNNUNTAI Vko Ryhmi Fyysinen painotus Aikuiset

PERJANTAI LAUANTAI SUNNUNTAI Vko Ryhmi Fyysinen painotus Aikuiset SYYSKAUSI 2018 MAANANTAI TIISTAI KESKIVIIKKO TORSTAI PERJANTAI LAUANTAI SUNNUNTAI Vko Ryhmi Fyysinen painotus Aikuiset Taito-ominaisuudet Junnut / aikuisten lämmittely JUNIORIT HARMONIA VAPAA JUNIORI KUNTO

Lisätiedot

Laihian Luja Lentopallo Valmennuksen Linjaukset 2012 2015

Laihian Luja Lentopallo Valmennuksen Linjaukset 2012 2015 Laihian Luja Lentopallo Valmennuksen Linjaukset 2012 2015 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 2 2 LAJIN JA FYYSINEN HARJOITTELUN SUHDE... 2 3 FYYSISET OMINAISUUDET... 2 3.1 Perus- ja lajitaidot... 2 3.2. Voima...

Lisätiedot

Taso 2: h viikossa, monipuolinen ohjelma peruskuntoilijalle

Taso 2: h viikossa, monipuolinen ohjelma peruskuntoilijalle Taso 2: 23.7 19.8.2018 4-6h viikossa, monipuolinen ohjelma peruskuntoilijalle Ohjeita ajalle 23.7. 19.8.2018 Nyt kun kelit jatkuu ilmeisen hyvinä, niin kannattaa panostaa pyöräilyyn sekä avovesiuintiin

Lisätiedot

LAATUA EROTUOMARIN NOPEUSHARJOITTELUUN

LAATUA EROTUOMARIN NOPEUSHARJOITTELUUN SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND LAATUA EROTUOMARIN NOPEUSHARJOITTELUUN PL 191, Urheilukatu 5 00251 HELSINKI PUH./TEL 09 742 151 FAX 09 7421 5201 www.palloliitto.fi

Lisätiedot

LAPSUUS- JA VALINTAVAIHEEN FYYSINEN HARJOITTELU SUUNNISTUKSESSA

LAPSUUS- JA VALINTAVAIHEEN FYYSINEN HARJOITTELU SUUNNISTUKSESSA LAPSUUS- JA VALINTAVAIHEEN FYYSINEN HARJOITTELU SUUNNISTUKSESSA VALMENNETTAVIA VUOSIEN VARRELTA Juoksu: Erika Tapio (-76) 800m 2.06 Jouni Haatainen (-76) 800m 1.47 400m 47,80 3000m 8.45 Kalle Keskipoikela

Lisätiedot

Taso 2: h viikossa, monipuolinen ohjelma peruskuntoilijalle

Taso 2: h viikossa, monipuolinen ohjelma peruskuntoilijalle Taso 2: 25.6 22.7.2018 4-6h viikossa, monipuolinen ohjelma peruskuntoilijalle Ohjeita ajalle 25.6 22.7.2018 Nyt kisakaudella kannattaa muistaa palautella huolella tapahtumista Jos kilpailet, niin lenkkeily

Lisätiedot

OT-Ohjelma vko 26-30 Diskos B. If you don't challenge yourself you will never realise what you can become

OT-Ohjelma vko 26-30 Diskos B. If you don't challenge yourself you will never realise what you can become If you don't challenge yourself you will never realise what you can become Yleisiä ohjeita harjoitteluun: OT-Ohjelma vko 26-30 Tee kaikki ohjelmaan merkityt harjoitteet huolella. Määrä ei korvaa laatua!

Lisätiedot

Harjoitusohjelma 21 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL

Harjoitusohjelma 21 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL Harjoitusohjelma 21 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL 0 Viikko 1-4 Peruskestävyys TREENI VIIKKO MA TI KE TO PE LA SU 1 8-10 x 45sek kovaa ylämäkeen / kävely palautus 2min Syke: 80-90% Juoksu Perukestävyys

Lisätiedot

Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT

Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT Harjoitusohjelma 10/12 kilometriä (kokenut juoksija) BODOM TRAIL BODOM TEAM BODOM NIGHT 0 Viikko 1-4 Peruskestävyys TREENI VIIKKO MA TI KE TO PE LA SU 1 Juoksu peruskestävyys 35-45 8-10 x 45sek kovaa ylämäkeen

Lisätiedot

KESÄN HARJOITTELUOHJELMA KILPARYHMILLE

KESÄN HARJOITTELUOHJELMA KILPARYHMILLE KESÄN HARJOITTELUOHJELMA KILPARYHMILLE KESTÄVYYS 2-3 KRT/VIIKKO VAIHTOEHDOT JUOKSU 30-45 min tasavauhtista, PPPP= pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta UINTI 30 min KÄVELY/SAUVAKÄVELY reipas vauhti 1,5h

Lisätiedot

KAUDEN TOIMINNAN SUUNNITTELU Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho 1

KAUDEN TOIMINNAN SUUNNITTELU Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho 1 KAUDEN TOIMINNAN SUUNNITTELU 14.4.2011 Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho 1 SUUNNITELMALLISUUS TEHTÄVÄ: Mitä asioita tulee huomioida joukkueen kausisuunnitelmaa tehtäessä? VALMENTAMALLA VAI VAHINGOSSA?

Lisätiedot