JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVAN MITOITUSSELVITYS VUOTEEN 2040 EHDOTUSVAIHEEN PÄIVITYS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVAN MITOITUSSELVITYS VUOTEEN 2040 EHDOTUSVAIHEEN PÄIVITYS"

Transkriptio

1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVAN MITOITUSSELVITYS VUOTEEN 2040 EHDOTUSVAIHEEN PÄIVITYS Jyväskylän kaupunki Marraskuu 2013

2 Mitoitusselvityksen tavoite ja lähtökohdat Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden mukaan yleiskaavan lähtökohtana on oltava perusteltu väestönkehitysarvio. Yleiskaavoituksessa on tarkasteltava pitkällä aikavälillä sekä taajama- että maaseutualueiden väestömäärän kehityksen erilaisia vaihtoehtoja. Jyväskylän kaupungin yleiskaavan yhtenä tavoitteena on varmistaa, että asunto- ja työpaikkarakentamiseen on tarjolla riittävästi tonttimaata pitkällä aikajänteellä. Realistisella mitoituksella edistetään yhdyskuntarakenteen eheytymistä. Mitoitusselvityksessä tarkastellaan uusien asuntojen ja työpaikka-alueiden rakentamisen tarvetta vuoteen 2040 sekä arvioidaan Jyväskylän kaupungin yleiskaavassa esitettävän kaavavarannon riittävyyttä. Syksyllä 2012 laaditussa selvityksessä on tarkasteltu mm. Jyväskylän väestömäärän kehitysarvioita, asuntotuotantotarvetta, nykyistä kaavavarantoa sekä Jyväskylän kaupungin yleiskaavan luonnosvaiheen kaavavarannon määrää. Selvitys: Tiivistelmä: Tässä mitoitusselvityksen ehdotusvaiheen päivityksessä arvioidaan ehdotusvaiheen kaavavarannon määrän riittävyyttä ja sen muutosta luonnosvaiheeseen nähden. Tarkastelussa alueellisen jäsentelyn pohjana on käytetty yleiskaavan OLLI-, LALLI- ja MASSU-kehäjaottelua.

3 Jyväskylän väestökehitys ja väestöennuste Koko väestö vuotiaat: (16 %) (15 %) vuotiaat (69 %) (63 %) Yli 64-vuotiaat (15 %) (22 %) vuotiaat vuotiaat yli 64-vuotiaat koko väestö Vuosina Jyväskylän nykyisen alueen väestömäärä kasvoi yhteensä asukkaalla. Tilastokeskus ennakoi Jyväskylän väestömääräksi lähes asukasta vuonna 2040, mikäli väestökehitys jatkuu nykyisen kaltaisena asukasta lisää. Työikäisten määrä kasvaa jonkin verran, mutta kasvu on hitaampaa aiempiin vuosikymmeniin nähden. Lasten määrä kasvaa vuoteen 2030 saakka. Eniten kasvua odotetaan yli 64-vuotiaiden määrässä. Asumisessa tämä tarkoittaa mm. ikääntyville sopivien asuinmuotojen aiempaa suurempaa merkitystä.

4 Asuntotuotanto asuntoa Keskiarvo = asuntoa Kerrostalot Rivitalot Omakotitalot Vuosina asuntotuotanto on ollut keskimäärin asuntoa / vuosi. Vuosittainen asuntotuotanto vaihtelee huomattavasti mm. taloudellisista suhdanteista riippuen. Kerros- ja rivitaloasuntoja on valmistunut vuosittain kpl, keskimäärin 933 asuntoa / vuosi Omakotitaloasuntoja vuosittain kpl, keskimäärin 252 asuntoa / vuosi Menneen kehityksen perusteella ei voida tehdä päätelmiä yksittäisen vuoden asuntotuotannon ennakoimiseksi. Omakotitaloasuntojen valmistumisen määrä vaihtelee kerros- ja rivitaloasumiseen nähden vähemmän.

5 Tulevan asuntotuotannon tarpeeseen vaikuttavia tekijöitä 1. Väestömäärän kasvu Jyväskylän väestömäärä kasvaa vuoteen 2040 mennessä noin asukkaaseen (Tilastokeskuksen väestöennuste). L Ä H T Ö K O H D A T 2. Väestörakenteen muutos Asuntokuntien rakenne on muutoksessa: asuntokuntien koko pienenee, väestö vanhenee. Tämän ennakoidaan nostavan erityisesti pienten asuntojen ja kerrostaloasuntojen kysyntää. Asuntokuntien keskikoon ennakoidaan laskevan Jyväskylässä nykyisestä 1,99 asukkaasta 1,80 asukkaaseen vuoteen 2040 mennessä. Asumisväljyyden ennakoidaan kasvavan myös asumisväljyyden yleisen kasvutrendin johdosta. 3. Asuntojen poistuma Poistumalla tarkoitetaan asuntojen purkamista, tuhoutumista, käyttötarkoituksen muuttumista sekä asuntojen autioitumista ja ränsistymistä, jolloin asunto ei ole asumiskäytössä huonon kunnon, sijainnin tai varustepuutteiden vuoksi. VTT:n arvion mukaan koko maan asuntokannasta poistuu n. 0,2-0,4 % vuosittain. Yleiskaavan mitoitusselvityksessä vuotuisen poistuman arviona käytetään 0,25 % asuntokannasta vuosille ja 0,3 % vuosille Yleiskaavan aikajänteellä nykyisen asuntokannan perusparannustarve kasvaa, mikä voi vaikuttaa poistumaa lisäävästi. Asuntojen poistuma ei välttämättä kasvata asemakaavoitetun kokonaispinta-alan tarvetta, mikäli poistumaa korvaava uudistuotanto kohdistuu pääasiassa jo asemakaavoitetuille alueille. 4. Asuntovarauman kehitys Ei-vakituisesti asuttujen asuntojen osuus koko asuntokannasta. Mm. tilapäisesti asutut asunnot, kakkosasunnot, muuton tai myynnin vuoksi tyhjillään olevat. Lisäksi asunnot, jotka ovat jäämässä kokonaan käyttämättä vakituiseen asumistarkoitukseen (käytännössä lähellä poistumaa). Jyväskylässä asuntovarauman osuuden (8,5 %) odotetaan säilyvän ennallaan koko asuntokannasta.

6 Asuntotuotantotarve vuoteen % 41% Asuntotuotantoon vaikuttavien tekijöiden arvioitu osuus asuntotuotannosta Väestönkasvu Asuntovarauman kasvu Poistuma Väestörakenteen muutos 24% 6% Vuoteen 2040 mennessä tarve on n uudelle asunnolle. Tämä vastaa n k-m 2. Vuotuinen asuntotuotantotarve on keskimäärin asuntoa. Vuoteen 2020 saakka tarve on vielä yli asuntoa / vuosi. Asuntotuotannon ja uuden asuinrakentamisen kerrosalan tarpeen arviointiin vaikuttavat useat epävarmuustekijät. Esim. väestömäärä voi kasvaa suuremmaksi tai asuntokuntien keskikoko voi laskea ennakoitua nopeammin, jolloin uusien asuntojen tarve kasvaa suuremmaksi. Näiden epävarmuustekijöiden kompensoimiseksi yleiskaavassa tulee osoittaa ylimääräisiä asuinrakentamisen aluevarauksia, jotka voidaan ottaa käyttöön, mikäli asuntotuotannon tarve kasvaa ennakoitua nopeammin.

7 Yleiskaavan luonnosvaiheen mitoitus

8 LUONNOSVAIHE: Asumisen kaavavaranto ilman yleiskaavaluonnoksen uusia asuinaluevarauksia 10/2012 Toteutuma-arvio n. 90 % k-m 2 rii ävyys noin 20 vuodeksi (vuotuinen toteutuma-arvio n k-m 2 ) Ilman yleiskaavassa osoitettuja uusia asuinaluevarauksia, asuntotuotantomahdollisuuksia on jo lainvoimaisilla asemakaava-alueilla. Lisäksi vireillä ja suunnitteilla on useita asema- ja osayleiskaavoja. Tästä kaavavarannosta kaupungin omakotitontit riittävät 100 tontin vuosiluovutuksella lähes 30 vuodeksi. Tämä edellyttää kolmen suuren LALLIkehän osayleiskaava-alueen: Kauramäki-Eteläportin, Raspio-Iloniemen ja Valkeamäen toteutumista lähes 80 %:sti. Ilman näiden alueiden avaamista kaupungin omakotitonttien riittävyys on noin 11 vuotta. Maankäytön toteuttamisohjelma Kymppi R 2012:ssa on linjattu, että Valkeamäen avaamista siirretään. Merkittävimmät kaupunkirakennetta laajentavat alueavaukset seuraavan kymmenen vuoden aikana ovat Kauramäki ja Iloniemi. Kaupungin tavoitteena oleva alueellisesti monipuolinen pientalotonttitarjonta edellyttää pitkällä tähtäimellä uusia asuinalueavauksia myös muualla kuin em. osayleiskaava-alueilla. Kerros- ja rivitalovarannosta huomattava määrä, 70 %, sijoittuu OLLI-kehälle, mikä tukee tavoitetta olemassa olevan kaupunkirakenteen tiivistämisestä. Kerros- ja rivitalovarannon riittävyys kokonaisuudessaan on lähes 20 vuotta, mikäli vuositoteutuma on k-m 2. Varanto on kuitenkin riittämätön yleiskaavan aikajänteellä etenkin ilman Kauramäki-Eteläportin ja Valkeamäen avaamista (noin 13 vuotta). Kaupungin on varauduttava myös kysynnässä tapahtuviin muutoksiin ja mahdollistettava riittävä joustavuus uusien asuinalueiden toteuttamisjärjestyksessä.

9 LUONNOSVAIHE: Yleiskaavaluonnoksen uudet asuinaluevaraukset Yleiskaavan keskeisenä tavoitteena on yhdyskuntarakenteen ohjaaminen. Kaavakartan pieni esitysmittakaava (luonnosvaihe 1:75 000) asettaa reunaehdot aluevarausten kuvaamiselle. Jyväskylän kaupungin yleiskaavassa on osittain luovuttu perinteisestä, yksityiskohtaisiin aluevarauksiin perustuvasta maankäytön suunnittelutavasta. Tämän sijaan luonnosvaiheessa maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteensovittamista ilmentää taajamarakenteen kolmiasteinen kehittämisen periaate (joukkoliikennetaajama, taajama ja reservitaajama). Kaupungin alue on jaettu 100 m x 100 m aluevarausruutuihin. Asumisen kaavavarantoa on tarkastelu seuraavien aluevarausruutujen osalta: TAAJAMARAKENNE Taajama Tiivistyvä, monitoiminnallinen taajamarakenteen alue. Aluevaraus sisältää asumisen lisäksi myös palveluja, työpaikkoja ja pieniä paikallisia viheralueita. Joukkoliikennetaajama Tiivistyvä, joukkoliikenteeseen tukeutuva, toiminnoiltaan monipuolinen taajama-alue. Ko. alueita tulee kaavoittaa joko kerrostalomaisiksi tai hyvin tiiviiksi pientaloalueiksi. Alueelle tavoiteltu väestöntiheys on vähintään 35 asukasta / ha. Reservitaajama Taajamarakenteen laajenemisen pitkän tähtäimen reservialue. Alue ei ole yhdyskuntarakenteen taloudellisuuden ja joukkoliikenteen järjestämisen näkökulmasta ensisijainen taajamarakenteen laajenemissuunta. Asumisen kaavavarantoa on tarkasteltu myös seuraavien aluevarausmääräysten osalta: Kivat naapurit -täydennysrakentamiskohteet Yleiskaavan OLLI- ja LALLI-kehille, kaupungin maalle sijoittuvia täydennysrakentamisalueita, joilta on hyvät joukkoliikenneyhteydet. Erityiskysymysalue Tulevaisuudessa tarkemmin selvitettävä täydennysrakentamisalue/virkistysalue/erityiskohde (Keljonlahti, Lehtinensaari, Haapaniemi-Haapasaari-Väinölä ja Jyväsjärven pohjoisranta).

10 Asumisen kaavavaranto suunnitteluvaiheen mukaan 08/2012 YLEISKAAVAN LUONNOSVAIHE

11 LUONNOSVAIHE: Yleiskaavaluonnoksen uudet asuinaluevaraukset (ilman lainvoimaista asema-/osayleiskaavavarantoa sekä vireillä/suunnitteilla olevia asema- ja osayleiskaavoja) Suuntaa antava arvio Lainvoimaisten sekä vireillä olevien asemakaavojen ja osayleiskaavojen varannon toteuma-arvio n. 2 milj. k-m 2 + Arvio yleiskaavan uudesta rakennusoikeudesta ilman reservitaajamia n. 2 milj. k-m 2 Laskennallinen tarve n. 3 milj. k-m 2 asumisen uudesta rakennusoikeudesta ylittyy.

12 LUONNOSVAIHE: Johtopäätökset yleiskaavaluonnoksen asuinaluevarausten riittävyydestä Yleiskaavaluonnoksen uusien asuinaluevarausten sekä lainvoimaisten ja vireillä/suunnitteilla olevien asema- ja yleiskaavojen mitoitus kokonaisuudessaan (n. 4 milj. k-m 2 ) ylittää laskennallisen tarpeen uudesta asumisen rakennusoikeudesta (n. 3 milj. k-m 2 ). Yleiskaavan aikajänteellä ylimääräinen kapasiteetti on tarpeen monesta syystä: Tarvitaan joustavuutta mm. rakentamistavan, alueellisesti monipuolisen tonttitarjonnan ja kysynnän muutosten suhteen. Lisäksi alueiden toteuttamismahdollisuuksiin vaikuttavat niiden kunnallistekniset kustannukset, jotka tarkentuvat suunnittelun edetessä sekä vaikutukset palveluverkkoihin. Myös maanomistusolosuhteet vaikuttavat. Jyväskylän kaupungin maapolitiikan periaatteiden mukaan kaupungin maapolitiikka perustuu riittävään maanomistukseen. Maata hankitaan keskeisiltä kasvusuunnilta suunnitelmallisesti ja hyvissä ajoin ennen kaavoitusta. Lainvoimaisten sekä vireillä/suunnitteilla olevien asemakaavojen ja osayleiskaavojen varannosta 77 % sijoittuu kaupungin omistamalla maalle. Yleiskaavassa esitetyistä uusista aluevarauksista perustaajaman osalta 23 %, joukkoliikennetaajamista 31 % ja reservitaajamista 10 % sijoittuu kaupungin maalle. Ylimääräinen mitoitus asettaa myös haasteita yleiskaavan hallitulle ja taloudelliselle toteuttamiselle. Yleiskaavaehdotuksen jatkokehi äminen: Yleiskaavassa kaupunkirakenteen laajenemisen periaatteena olevaa joukkoliikenne- ja pyöräilypohjaista asumista vahvistetaan. Alueet, joilla joukkoliikenne- ja pyöräilypohjaisen asumisen periaate ei jo tehtyjen selvitysten mukaan toteudu, esitetään toissijaisina asemakaava-alueen laajenemiskohteina (ehdotusvaiheen aluevaraus: selvittämisen arvoinen taajama).

13 LUONNOSVAIHE: Työpaikka-alueiden mitoitus, teollisuus Yleiskaavan tavoitteena on turvata elinkeinoelämän toimintaedellytykset varaamalla työpaikkatoimintojen sijoittamiseen riittävästi tarkoituksenmukaisia alueita. Vuosina teollisuustontteja luovutettiin Jyväskylässä yhteensä noin 90 ha eli noin 8 ha / vuosi. Kysyntä on ollut tarjontaa suurempi. Yleiskaavan aikajänteellä esimerkiksi hehtaarin vuosiluovutuksella luovutettavaa teollisuustonttimaata tarvittaisiin noin hehtaaria. Laskennallisesti yleiskaavan teollisuustyöpaikkavaraukset ( ha) ylittävät tarpeen kun huomioidaan myös jo lainvoimaiset sekä vireillä ja suunnitteilla olevat asema- ja osayleiskaavat.

14 LUONNOSVAIHE: Johtopäätökset työpaikka-aluevarausten riittävyydestä Vaikka työpaikka-alueita on yleiskaavaluonnoksessa yli laskennallisen tarpeen, käytännössä työpaikkaaluevarausten toteutumiseen vaikuttavat useat seikat. Teollisuustonttitarjonnassa on varauduttava mm. nykyistä suurempaan kysyntään ja mahdollistettava tarjonnan alueellinen monipuolisuus. Myös maanomistusolosuhteet vaikuttavat aluevarausten toteuttamismahdollisuuksiin. Monien uusien työpaikkaalueiden toteuttaminen edellyttää maanhankintaa. Työpaikka-alueiden tarkemmassa maankäytön suunnittelussa on huomioitava tuotannollisen toiminnan laatu, joka asettaa reunaehtoja eri toimintojen sijoittumiselle. Esimerkiksi ympäristöhäiriötä aiheuttavat toiminnot Pohjavesialueille sijoittuvat työpaikka-alueet Yleiskaavassa tärkeää mahdollistaa erilaisten tuotannollisten toimintojen sijoittuminen Jyväskylään. Lisäksi useiden yleiskaavaluonnoksessa esitettyjen uusien työpaikka-aluevarausten toteuttaminen on osittain riippuvainen mm. kehäväylähankkeiden, etenkin Koillisen ja Läntisen kehäväylän toteutumisesta.

15 LUONNOSVAIHE: Työpaikka-alueiden mitoitus, liike- ja toimistotila FCG: Jyväskylän kaupungin kaupallinen palveluverkkoselvitys (2010) Jyväskylän väestön ostovoiman kasvun vaatima laskennallinen liiketilan lisätarve vuoteen 2030 mennessä on yhteensä noin k-m 2, josta päivittäistavarakauppaan kohdistuu noin k-m 2 tilaa vaativaan erikoiskauppaan noin k-m 2 muuhun erikoiskauppaan k-m 2 Mikäli ostovoiman siirtymän vaatima liiketilan tarve otetaan huomioon on liiketilan lisätarve suurempi. Uuden toimistotilan tarvetta on vaikea ennustaa tarkasti, koska siihen vaikuttavat useat eri tekijät. Catella Property on selvityksessään arvioinut Jyväskylän toimistotilan tarpeeksi n k-m 2 uutta toimistotilaa vuosittain. Todellinen tarve voi olla ennakoidusta hyvinkin poikkeava riippuen mm. taloudellisista suhdanteista. Yleiskaavaluonnoksen esitysmittakaava ei mahdollista tarkkaa liike- ja toimistorakentamisen mitoitusta. Yleiskaavan tasolla näiden toimintaedellytysten varmistaminen tarkoittaa mm. kaupallisen palveluverkon periaatteiden ja vähittäiskaupan suuryksiköiden sijoittamiseen soveltuvien alueiden määrittelyä. Toimistotyyppisen työpaikkarakentamisen edellytysten huomiointi tarkoittaa mm. sen sijoittamisen mahdollistamista keskusten ja muun taajamarakenteen yhteyteen. KAUPAN OHJAUS: Kaupan mahdollisia sijaintipaikkoja Jyväskylässä ovat strateginen keskusta-alue, alue- ja lähikeskukset sekä erikseen tunnistetut muut, jo olemassa olevat kohdealueet. Tilaa vaativalle kaupalle on osoitettu uusia kehittymismahdollisuuksia ja aluevarauksia Seppälänkankaalle, Palokankeskus Kirri ja Eteläportti Muurame välille. YLEISKAAVAN RAAMILAUSE KESKUSTAHAKUISET TYÖPAIKAT: Keskustahakuisille (toimisto-, palvelu- ja kaupunkikäsityöläistyyppisille) työpaikoille kehitetään sijoittumismahdollisuuksia täydennysrakentamisella mm. keskustaan, Tourulaan, Kankaan alueelle, Seppälään, Jyväsjärven ympäristöön sekä joukkoliikenneyhteyksien varsille alue- ja lähikeskuksiin.

16 Yleiskaavan ehdotusvaiheen mitoitus

17 EHDOTUSVAIHE: Asumisen kaavavaranto ilman yleiskaavaehdotuksen uusia asuinaluevarauksia 10/2013 Toteutuma-arvio n. 90 % k-m 2 rii ävyys noin 20 vuodeksi (vuotuinen toteutuma n k-m 2 ) Lainvoimaisen ja vireillä/suunnitteilla olevien asema- ja osayleiskaavojen varannon kokonaismäärä ei ole juurikaan muuttunut luonnosvaiheen tilanteeseen nähden. Kaavavarannon riittävyydessä LALLI-kehän osayleiskaava-alueiden avaamisilla on edelleen suuri merkitys. Ilman näitä alueita etenkin kaupungin omakotitonttien varanto on riittämätön jo kymmenen vuoden aikajänteellä. Pitkällä tähtäimellä myös kerros- ja rivitalovarannon turvaaminen edellyttää uusia LALLI-kehän asuinalueavauksia.

18 EHDOTUSVAIHE: Yleiskaavaehdotuksen uudet asuinaluevaraukset Yleiskaavaehdotuksessa kaupungin alue on kuvattu 250m x 250m maankäyttöruutuina. Kartan esitysmittakaava on 1: (keskusta ympäristöineen 1:50 000). Ehdotusvaiheessa asumisen aluevarauksia ja niiden kokonaismitoituksia on tarkennettu luonnosvaiheeseen nähden seuraavasti: Taajama- ja joukkoliikennetaajama aluevaraukset on yhdistetty UUSI aluevaraus: kestävän liikkumisen taajama Ensisijaisia asemakaavan laajentumiskohteita, joiden käyttöä tulee asemakaavoituksella tehostaa. Alueet ovat asumisvaltaisia ja niillä toteutuu mahdollisuus liikennejärjestelmään, joka tukee henkilöauton käytön ohella muita liikkumismuotoja kuten joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä. Reservialuevarauksen nimi on muutettu UUSI aluevaraus: selvittämisen arvoinen taajama Merkinnällä on osoitettu ne olemassa olevien asemakaava-alueiden läheiset alueet, jotka yleiskaavan yhteydessä laadittujen selvitysten mukaan ovat asemakaavan toissijaisia laajennuskohteita. Alueita, joilla joukkoliikenne- ja pyöräilypohjaisen asumisen periaate ei jo tehtyjen selvitysten mukaan toteudu. Tällaisia ovat mm. osa Kanavuori-Kairahtan, Lintukankaan ja Rippalanmäen alueista. Erityiskysymysalueista Lehtisen saaren ja Pohjoisrannan asuinrakentamisesta luovutaan toistaiseksi. Sen sijaan Jyskänvuoren Haapasaaren alueet on merkitty kaavaehdotukseen taajamarakenteena. Keljonlahtea kehitetään voimalan toiminnan huomioon ottavana työpaikkapainotteisena alueena. Kivat naapurit täydennysrakentamiskohteista osa on poistettu täydentyneiden selvitysten, tarkentuneen suunnittelun ja saadun palautteen johdosta. Kokonaismitoitus on pienentynyt k-m 2 :sta k-m 2 :een. Kivat naapurit kohteiden lisäksi yleiskaavakartassa n:o 6 on määritelty kestävään liikkumiseen tukeutuvan täydennysrakentamisen vyöhykkeitä. Merkinnöillä on kuvattu kaupunkirakenteen tiivistämiseen parhaiten soveltuvat vyöhykkeet.

19 EHDOTUSVAIHE: Yleiskaavaehdotuksen uudet asuinaluevaraukset (ilman lainvoimaista asema-/osayleiskaavavarantoa sekä vireillä/suunnitteilla olevia asema- ja osayleiskaavoja) Suuntaa antava arvio Lainvoimaisten sekä vireillä olevien asemakaavojen ja osayleiskaavojen varannon toteuma-arvio n. 2 milj. k-m 2 + Arvio yleiskaavan uudesta rakennusoikeudesta ilman selvittämisen arvoisia taajamia n. 1,7 milj. k-m 2 Yleiskaavaehdotuksen asumisen mitoitus on vähentynyt luonnosvaiheeseen nähden. Kestävän liikkumisen taajamaaluevarauksia on tarkennettu joukkoliikennekriteeriin nojautuen ja osa alueista on määritelty toissijaisiksi asemakaavoituskohteiksi (selvittämisen arvoinen taajama). Lisäksi Kivat Naapurit-kohteiden määrää on vähennetty. Laskennallinen tarve n. 3 milj. k-m 2 asumisen uudesta rakennusoikeudesta ylittyy näistä muutoksista huolimatta.

20 EHDOTUSVAIHE: Johtopäätökset yleiskaavaehdotuksen asuinaluevarausten riittävyydestä Vaikka yleiskaavaehdotuksen mitoitus on pienentynyt luonnosvaiheeseen nähden, ovat aluevaraukset asuntotuotantotarpeen näkökulmasta riittävät. Lisäksi yleiskaavaehdotuksen määräykset mahdollistavat keskusten ja etenkin hyvien joukkoliikenneyhteyksien varsilla olevien alueiden täydennysrakentamisen. Tälle täydentämisrakentamispotentiaalille ei voida yleiskaavan esitysmittakaavan vuoksi esittää tarkkoja arvioita, mutta sen osuus voi olla kokonaisasuntotuotannossa merkittävä. Täydennysrakentamista suosimalla voidaan vaikuttaa merkittävästi uusien asuinalueiden avaamistarpeeseen LALLI-kehällä. Kerros- ja rivitalotuotannon osalta OLLI-kehän potentiaali on merkittävä. Pientalotonttitarjonnan turvaaminen edellyttää kuitenkin LALLI-kehän alueavauksia. Jotta alueet saadaan taloudellisesti kannattavan joukkoliikenteen piiriin, edellyttää niiden asemakaavoitus tiivistä rakennetta, jossa on myös kerros- ja rivitaloja.

21 Asumisen kaavavaranto suunnitteluvaiheen mukaan 10/2013 YLEISKAAVAN EHDOTUSVAIHE

22 EHDOTUSVAIHE: Yleiskaavaehdotuksen uudet työpaikka-aluevaraukset Yleiskaavan ehdotusvaiheessa työpaikka-aluevarauksia on tarkennettu luonnosvaiheeseen nähden seuraavasti: Työpaikka-alueet on jaettu maankäytön ja liikennejärjestelmän kehittämisen näkökulmasta ensisijaisiin ja toissijaisiin työpaikkarakentamisen laajenemissuuntiin: tilaa vaativien työpaikkojen alue ja tilaa vaativien työpaikkojen selvitysalue Yleiskaavaehdotuksessa työpaikka-alueiden mitoitus on pienentynyt luonnosvaiheeseen nähden.

23 EHDOTUSVAIHE: Johtopäätökset työpaikka-aluevarausten riittävyydestä Useiden yleiskaavaehdotuksessa esitettyjen uusien tilaa vaativien työpaikka-alueiden toteuttaminen on ainakin osittain riippuvainen mm. kehäväylähankkeiden etenemisestä ja 4-tien parantamisesta. Osa näistä alueista on merkitty yleiskaavaehdotuksessa maankäytön ja liikennejärjestelmän kehittämisen näkökulmasta toissijaisiksi työpaikkarakentamisen laajenemissuunniksi. Tilaa vaativien työpaikka-alueiden määrä on vähentynyt yleiskaavaluonnokseen nähden, mutta alueiden mitoitus ylittää laskennallisen tarpeen (noin ha ha vuosiluovutuksella arvioiden) kun huomioidaan myös jo lainvoimainen kaavavaranto sekä vireillä/suunnitteilla olevat asema- ja osayleiskaavat. Liike- ja toimistorakentamisen osalta yleiskaavaehdotuksessa ei ole mitoituksellisia muutoksia luonnosvaiheeseen nähden.

24 Yhdyskuntarakenteen kestävyys - Kymppi R -ohjelma yleiskaavan toteuttamisen välineenä YLEISKAAVA Yleiskaavassa määritellään kaupunkirakenteen laajenemisen pitkän tähtäimen suunnat ja asemakaavoitettavat kohteet. Yleiskaavassa ei oteta kantaa asuinalueiden toteuttamisjärjestykseen, välineenä tähän toimii Kymppi R -ohjelma. Luonnosvaiheeseen nähden uusien, ensisijaisten asemakaavan laajentumiskohteiden määrää on vähennetty jonkin verran vahvistamalla periaatetta joukkoliikenteeseen tukeutuvasta yhdyskuntarakenteesta. Alueet, joille kohdistuu asemakaavoituspaineita, mutta jotka eivät ole joukkoliikenteen näkökulmasta suotuisia kaupunkirakenteen laajenemisalueita jo yleiskaavan yhteydessä laadittujen selvitysten mukaan, on merkitty toissijaisiksi asemakaava-alueen laajennuskohteiksi. Tällä ratkaisulla luodaan suuntaviivoja yleiskaavan yhdyskuntarakenteellisesti ja taloudellisesti kestävälle toteuttamiselle. KYMPPI R -OHJELMA Sisältää uusien asuinalueiden toteutusjärjestyksen ja vaiheistuksen seuraavalle kymmenelle vuodelle Tarkoituksena on mm. varmistaa: Asuintonttien riittävyys ja alueellisesti tasapainoinen tonttitarjonta. Yhdyskuntarakentamisen eteneminen toimintojen kannalta parhaalla ja kustannuksiltaan kohtuullisella tavalla ja että eri toimijoilla on edellytykset varautua tuleviin tarpeisiin. Ohjelma tarkistetaan vuosittain ja sen toteutumista seurataan tiiviisti. Sen tarkoitus on toimia välineenä muutostarpeiden havaitsemiseen, jotta niihin voidaan reagoida riittävän ajoissa. Yleiskaavan uudet asuinaluevaraukset sijaitsevat eri puolilla Jyväskylää, joten ne luovat edellytyksiä alueellisesti monipuoliselle tonttitarjonnalle myös jatkossa. Keskeinen kysymys yleiskaavan toteuttamisessa tulee olemaan eri puolilla LALLI-kehää sijaitsevien uusien asuinalueiden avaamisen ajoitus. Kaikki LALLI-kehän asuinaluevaraukset eivät todennäköisesti toteudu vuoteen 2040 mennessä.

25 Arvio yleiskaavan OLLI-, LALLI- ja MASSU-kehien väestömäärästä vuosina 2011 / 2040 KEHÄ VÄESTÖ /OSUUS KOKO VÄESTÖSTÄ 2011 VÄESTÖ /OSUUS KOKO VÄESTÖSTÄ 2040 OLLI / 91 % / 87 % LALLI / 3 % / 7 % MASSU / 6 % / 6 % Väestömäärän alueelliseen jakautumiseen vaikuttaa oleellisesti uusien asuinalueiden tarkempi toteutusjärjestys, joka määritellään Kymppi R - ohjelmassa. Eniten väestömäärän arvioidaan kasvavan OLLI-kehällä. Oletuksena tarkastelussa Kivat Naapurit- ja muiden OLLI-kehän jo vireillä/suunnitteilla olevien kaavoituskohteiden toteutuminen. Nykyiselle OLLI-kehälle sijoittuva väestömäärä voi olla jopa arviota suurempi yleiskaavamääräysten mahdollistaman täydennysrakentamisen hyödyntämisvolyymista riippuen. OLLI-kehän varantopotentiaalin hyödyntämistä puoltaa olemassa oleva infrastruktuuri ja palveluiden läheisyys. Väestön ikärakenteen muutoksen myötä kasvaa mm. tarve mahdollistaa uutta asumista olemassa olevaan kaupunkirakenteeseen ja erityisesti keskustaan/aluekeskuksiin hyvien palvelujen äärelle. LALLI-kehän väestöllinen merkitys ja osuus koko väestöstä kasvaa eniten. Ensisijaisesti kasvu kohdistuu yleiskaavan mukaisiin kestävän liikkumisen taajamiin. MASSU-kehän väestömäärän arvioidaan pysyvän nykyisellä tasollaan. Maaseudun kasvupotentiaali kohdistuu kylähelmiin eli yleiskaavan kyläalueille ja kylänauhoihin. Suhteellinen osuus koko väestöstä säilyy ennallaan.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVAN MITOITUSSELVITYS VUOTEEN 2040. Jyväskylän kaupunki Kaavoitus Lokakuu 2012

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVAN MITOITUSSELVITYS VUOTEEN 2040. Jyväskylän kaupunki Kaavoitus Lokakuu 2012 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVAN MITOITUSSELVITYS VUOTEEN 2040 Jyväskylän kaupunki Kaavoitus Lokakuu 2012 Lähtökohdat Mitoitusselvityksessä tarkastellaan uusien asuntojen ja työpaikkaalueiden rakentamisen

Lisätiedot

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1 Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys 31.3.2014 Page 1 Kaupan palveluverkkoselvityksessä: Selvitettiin Kainuun kaupan palvelurakenteen ja yhdyskuntarakenteen kehitys, nykytilanne ja kehitysnäkymät Laadittiin

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKIRAKENNE (KARA) 2030-LUVULLE. Tiivistelmä

KUOPION KAUPUNKIRAKENNE (KARA) 2030-LUVULLE. Tiivistelmä KUOPION KAUPUNKIRAKENNE (KARA) 2030-LUVULLE Tiivistelmä Strategisen maankäytön palvelut 8.6.2015 Kuopion strategia vuoteen 2020 Kuopion kasvusopimus Kuopion väestöennuste vuoteen 2030 Kaupunkirakennesuunnitelma

Lisätiedot

OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA 1. Valmistelun tulokset Uudenmaan liiton mukaan Karjaan kaavaluonnoksen ei tule ylittää seudullisesti merkittävän

Lisätiedot

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Jyväskylän kaupunki Kaupallinen palveluverkkoselvitys Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Tiivistelmä, kesäkuu 2010 Selvityksen sisältö 1. Kaupan sijainnin ohjaus 2. Kaavoitustilanne ja yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Kauppa Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Satakunnan aluerakenne ja keskusverkko 2009, tarkistetun palvelurakennetilaston mukaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 tavoitteet - maakunnan tarkoituksenmukainen

Lisätiedot

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Kauppa Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Satakunnan aluerakenne ja keskusverkko 2009, tarkistetun palvelurakennetilaston mukaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 kaupan ratkaisut perustuvat

Lisätiedot

LAHDEN YLEISKAAVA Kaupan tarpeet ja mitoitus. Maakuntakaavan kaupan ryhmä P H Liitto. Veli Pekka Toivonen

LAHDEN YLEISKAAVA Kaupan tarpeet ja mitoitus. Maakuntakaavan kaupan ryhmä P H Liitto. Veli Pekka Toivonen LAHDEN YLEISKAAVA 2025 Kaupan tarpeet ja mitoitus Maakuntakaavan kaupan ryhmä 17.3.2011 P H Liitto Veli Pekka Toivonen Luonnosvaihtoehdot olivat nähtävillä joulukuussa 2010 LUONNOSVAIHTOEHDOT PALAUTE Luonnosvaihtoehdot

Lisätiedot

Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen

Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Konserniesikunta, Strategia ja kehittäminen Tekninen ja ympäristötoimi, Kaupunkisuunnittelukeskus ja Asuntoyksikkö Lähde: Trimble

Lisätiedot

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS Naantalissa Luolalan kaupunginosassa on korttelissa 7 tontit 4, 5 ja 6 osoitettu liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi kaavamerkinnällä (K-1). Korttelialueelle

Lisätiedot

Maapolitiikan linjat ja yleiskaava. KV:n seminaari 5.2.2013 Timo Koivisto

Maapolitiikan linjat ja yleiskaava. KV:n seminaari 5.2.2013 Timo Koivisto Maapolitiikan linjat ja yleiskaava KV:n seminaari 5.2.2013 Timo Koivisto maapolitiikka Käsitteitä kaupungin suorittamaa maanhankintaa, tonttien luovutusta, hinnoittelua sekä omistus- ja hallintasuhteiden

Lisätiedot

Salon kaupallinen selvitys Maankäyttö- ja elinkeinorakenneseminaari

Salon kaupallinen selvitys Maankäyttö- ja elinkeinorakenneseminaari Salon kaupallinen selvitys 2011 Maankäyttö- ja elinkeinorakenneseminaari 3.3.2011 Salon kaupallisen selvityksen sisältö 1. Kaupan sijainnin ohjaus 2. Kaavoitustilanne ja yhdyskuntarakenne 3. Ostovoima

Lisätiedot

HYVINKÄÄN MAAPOLITIIKASTA

HYVINKÄÄN MAAPOLITIIKASTA HYVINKÄÄN MAAPOLITIIKASTA Kymppi-Moni Työpaja 15.2-16.2.2012 Marko Kankare kaupungingeodeetti HYVINKÄÄ KARTALLA HYVINKÄÄ (31.12.2011) Asukkaita 45 500 Pinta-ala 337 km2 Asemakaava-alue 3 100 ha osuus väestöstä

Lisätiedot

Täydennysrakentamisen tärkeys ja edistäminen Espoossa

Täydennysrakentamisen tärkeys ja edistäminen Espoossa Täydennysrakentamisen tärkeys ja edistäminen Espoossa Kehittämisjohtaja Olli Isotalo RAKLI: Täydennysrakentamiskäytäntöjen kehittäminen Finlandiatalo 5.3.2015 Espoo toteuttaa Helsingin seudun MAL-sopimusta

Lisätiedot

Talous- ja suunnittelukeskus

Talous- ja suunnittelukeskus Helsingin kaupunki Talous- ja suunnittelukeskus Kotikaupunkina Helsinki Asumisen ja maankäytön suunnittelun päämäärät ja tavoitteet Asumisen ja maankäytön suunnittelun lähtökohtia Uutta kaupunkia Vuosina

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 2: Kaupunkikehitysohjelma

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 2: Kaupunkikehitysohjelma Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 2: Kaupunkikehitysohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto Järvenpään kaupunki KAUPUNKIKEHITYSOHJELMA 1 Kaupunkikehitysohjelman lähtökohdat Strateginen

Lisätiedot

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus 22.4.2013, Helsinki, Laituri Pekka Normo, Ympäristöministeriö VÄHITTÄISKAUPAN PALVELUT - KESKUSTA-ALUEET, LÄHIKAUPAT,

Lisätiedot

Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksen seurantakokous 2.5.2013

Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksen seurantakokous 2.5.2013 Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksen seurantakokous 2.5.2013 Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen seuranta Aiesopimuskauden ensimmäinen seurantaraportti on koottu Seurattavat

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ Kivat naapurit selvitys (Kina) Jyväskylän kaupungin yleiskaavan luonnosvaihe 24.4.-21.5.2012 Kaavoitusarkkitehti Reijo Teivaistenaho

TIIVISTELMÄ Kivat naapurit selvitys (Kina) Jyväskylän kaupungin yleiskaavan luonnosvaihe 24.4.-21.5.2012 Kaavoitusarkkitehti Reijo Teivaistenaho TIIVISTELMÄ Kivat naapurit selvitys (Kina) Jyväskylän kaupungin yleiskaavan luonnosvaihe 24.4.-21.5.2012 Kaavoitusarkkitehti Reijo Teivaistenaho Mitä missä miksi? Yksi Jyväskylän kaupungin yleiskaavan

Lisätiedot

Seudun tonttipäivä 21.5.2015 Lempäälän tonttitarjonnasta, tulevaisuuden tarpeista ja ratkaisumalleista

Seudun tonttipäivä 21.5.2015 Lempäälän tonttitarjonnasta, tulevaisuuden tarpeista ja ratkaisumalleista Seudun tonttipäivä 21.5.2015 Lempäälän tonttitarjonnasta, tulevaisuuden tarpeista ja ratkaisumalleista Jaakko Hupanen Ilari Rasimus Harri Järvenpää tekninen johtaja kaavoituspäällikkö kiinteistöinsinööri

Lisätiedot

Kauppa. Yleisötilaisuus Karviassa Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti

Kauppa. Yleisötilaisuus Karviassa Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti Kauppa Yleisötilaisuus Karviassa 8.2.2017 Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti Satakunnan kokonaismaakuntakaava - Hyväksyttiin 2009 - YM vahvistuspäätöksellä voimaan 30.11.2011 - KHO: 13.3.2013 -kaupan

Lisätiedot

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B Lausunto 1 (4) 8.3.2017 Dnro 148/05.01/2017 Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta Elina Kurjenkatu 11 B 10300 Karjaa Lausuntopyyntö 7.2.2017 Lepin liikealue, itäisen osan

Lisätiedot

LAPPEEN ALUERAATI Tekninen toimi / kaavoitus

LAPPEEN ALUERAATI Tekninen toimi / kaavoitus LAPPEEN ALUERAATI 7.3.2017 7.3.2017 Tekninen toimi / kaavoitus YLEISKAAVAT 1. Lappeenrannan keskustaajaman osayleiskaava 2030, läntinen osa-alue 2. Lappeenrannan keskustaajaman osayleiskaava 2030, keskusta-alue

Lisätiedot

Maankäytön toteuttamisen ajoitus ja kunnallisteknisten investointien ennakointi Jyväskylässä

Maankäytön toteuttamisen ajoitus ja kunnallisteknisten investointien ennakointi Jyväskylässä Maankäytön toteuttamisen ajoitus ja kunnallisteknisten investointien ennakointi Jyväskylässä Kymppi Moni työpaja 16.2.2012 Anna Isopoussu ja Mika Koliseva Maankäytön toteuttamisen ajoitus Lähtötietoina

Lisätiedot

SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS

SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS Kuntakehityslautakunta 22.4.2015 KAAVALUONNOS KAAVAEHDOTUS 15.4.2014 PALAUTE OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA Nähtävillä 22.5. 27.6.2014 Lausuntoja 23 Muistutuksia 20 Pääasiat lausunnoissa

Lisätiedot

Yleiskaava Yleiskaavan yleisötilaisuus Vimmassa / Andrei Panschin

Yleiskaava Yleiskaavan yleisötilaisuus Vimmassa / Andrei Panschin Yleiskaava 2029 Yleiskaavan yleisötilaisuus Vimmassa 26.11.2018 / Andrei Panschin Ohjelma 17:00-19:30 Andrei Panschin: Tervetuloa Christina Hovi: Kaupungin strategiat & yleiskaava Andrei Panschin: Yleiskaava

Lisätiedot

Vyöhykesuunnittelu hajarakentamisen hallinnassa

Vyöhykesuunnittelu hajarakentamisen hallinnassa Vyöhykesuunnittelu hajarakentamisen hallinnassa 13.11.2012 Vyöhykkeisyys ja kyläsuunnittelu yhdistyneen kaupungin suunnittelussa Aluearkkitehti Julia Virtanen Jyväskylän kaupunki Jyväskylä 2009 JYVÄSKYLÄ

Lisätiedot

Kylien maankäytön suunnittelu ja kylähelmien kehittäminen. Case Jyväskylä

Kylien maankäytön suunnittelu ja kylähelmien kehittäminen. Case Jyväskylä Kylien maankäytön suunnittelu ja kylähelmien kehittäminen 3.9.2015 Iisalmi Case Jyväskylä Julia Virtanen Muuramen kunta Jyväskylä 2009 JYVÄSKYLÄ - Kaupunkikeskusta - 86 500 JKYLÄN MLK - Taajamia - 36 400

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja Kaavatunnus: 3-331 Asianumero: 507/10.2.03/2012 ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja Asemakaavanmuutos koskee korttelin 3086 tonttia 2 Asemakaavanmuutoksella muodostuu osa korttelista

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun tonttivarantokatsaus 2015. Pääkaupunkiseutua koskevia tunnuslukuja SeutuRAMAVA 1/2015 -aineistosta

Pääkaupunkiseudun tonttivarantokatsaus 2015. Pääkaupunkiseutua koskevia tunnuslukuja SeutuRAMAVA 1/2015 -aineistosta Pääkaupunkiseudun tonttivarantokatsaus 2015 Pääkaupunkiseutua koskevia tunnuslukuja SeutuRAMAVA 1/2015 -aineistosta SeutuRAMAVA-aineisto HSY tuottaa Seudullisen perusrekisterin pohjalta kaksi kertaa vuodessa,

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN JOUKKOLIIKENTEEN YLEISKAAVALLISET TARKASTELUT YLEISKAAVAN UUDEN MAANKÄYTÖN ARVIOINTI

JYVÄSKYLÄN JOUKKOLIIKENTEEN YLEISKAAVALLISET TARKASTELUT YLEISKAAVAN UUDEN MAANKÄYTÖN ARVIOINTI JYVÄSKYLÄN JOUKKOLIIKENTEEN YLEISKAAVALLISET TARKASTELUT YLEISKAAVAN UUDEN MAANKÄYTÖN ARVIOINTI YLEISKAAVAN UUDEN MAANKÄYTÖN ARVIOINTI 2 1. KAAVOITETTAVIEN ALUEIDEN ARVOTTAMINEN JOUK- KOLIIKENTEEN NÄKÖKULMASTA

Lisätiedot

TYKKI työpaikka-alueiden toteuttamisohjelman tavoitteet

TYKKI työpaikka-alueiden toteuttamisohjelman tavoitteet Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 22.5.2018 TYKKI työpaikka-alueiden toteuttamisohjelman tavoitteet TYKKI-ohjelmassa tarkastellaan Jyväskylän uusien teollisuus- ja varastoalueiden sekä

Lisätiedot

TYKKI-ohjelma / tilanne

TYKKI-ohjelma / tilanne TYKKI-ohjelma / tilanne 4.9.2013 TYKKI sisältää arvion uusista työpaikka-alueista Selvitystä pidetään ajan tasalla idea-, yleis- ja asemakaavatasolla Alueiden lajittelu pääkäyttötarkoituksen mukaan perustuu

Lisätiedot

Hausjärven kunnan maapoliittinen ohjelma 2008

Hausjärven kunnan maapoliittinen ohjelma 2008 Hausjärven kunta ohjelma 2008 Ehdotus 2.12.2008, hyväksyminen: Kvalt 16.12.2008 104 1 SISÄLLYS 1 JOHDANTO...2 1.1 MAAPOLITIIKAN YLEISET MÄÄRITELMÄT... 2 1.1.1 Maapolitiikka... 2 1.1.2 Maankäyttöpolitiikka...

Lisätiedot

LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark )

LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark ) LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark. 7.12.2016) Lähtökohdat Pieksämäen merkittävin tilaa vaativan kaupan alue on kehittynyt Pieksämäen kantakaupungin ja Naarajärven taajamakeskusten

Lisätiedot

Yleiskaavan elinkeinovaraukset

Yleiskaavan elinkeinovaraukset Yleiskaavan elinkeinovaraukset Yleiskaavatyön tausta Rakennemallityössä Yleiskaavan tavoitteet Turku tukee elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tarjoamalla yrityksille ja elinkeinoelämälle riittävästi

Lisätiedot

Jyväskylän maapolitiikan ja maankäyttöpolitiikan linjaukset. 24.1.2013 Ora Nuutinen Kaupunkirakennepalvelut/Maankäyttö Tontit ja maanhallinta

Jyväskylän maapolitiikan ja maankäyttöpolitiikan linjaukset. 24.1.2013 Ora Nuutinen Kaupunkirakennepalvelut/Maankäyttö Tontit ja maanhallinta Jyväskylän maapolitiikan ja maankäyttöpolitiikan linjaukset 24.1.2013 Ora Nuutinen Kaupunkirakennepalvelut/Maankäyttö Tontit ja maanhallinta maapolitiikka Käsitteitä kaupungin suorittamaa maanhankintaa,

Lisätiedot

Paikkatieto työkaluna seudullisessa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyössä. Miliza Ryöti, HSY Tuire Valkonen, HSL

Paikkatieto työkaluna seudullisessa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyössä. Miliza Ryöti, HSY Tuire Valkonen, HSL Paikkatieto työkaluna seudullisessa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyössä Miliza Ryöti, HSY Tuire Valkonen, HSL Valmistuneet/ valmistuvat asunnot 70 % asunnoista sijoittui alueille,

Lisätiedot

Jyväskylän nykymenetelmän kuvaus

Jyväskylän nykymenetelmän kuvaus Jyväskylän nykymenetelmän kuvaus Jyväskylän kaupunki Anna Isopoussu 1 Kymppi R toimintaympäristön prosessikuvaukset Kymppi R toimintaympäristön prosessikuvaukset ovat osa Kymppi R maankäytön suunnittelumenetelmän

Lisätiedot

Helsingin seudun asuntorakentamisen ja asuntojen korkean hintatason ongelmat

Helsingin seudun asuntorakentamisen ja asuntojen korkean hintatason ongelmat Asuntopolitiikan kehittäminen Fokusryhmä 10.3.2017 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Helsingin seudun asuntorakentamisen ja asuntojen korkean hintatason ongelmat Alustavia tuloksia ja johtopäätöksiä pääkaupunkiseudun

Lisätiedot

Oulun seudun kaupallinen palveluverkko 2030

Oulun seudun kaupallinen palveluverkko 2030 Oulun seudun kaupallinen palveluverkko 2030 Haukipudas Kiiminki Anne Leskinen, 27.1.2011 Hailuoto Oulunsalo Oulu Kempele Lumijoki Liminka Tyrnävä Muhos Kaupalliset selvitykset seudun yleiskaavan taustalla

Lisätiedot

Kaavajärjestelmä Kymppi R -ohjelma

Kaavajärjestelmä Kymppi R -ohjelma Kaavajärjestelmä Kymppi R -ohjelma Luottamushenkilökoulutus 24.1.2013 Leena Rossi Yleiskaavapäällikkö 24.1.2013 MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAKI (MRL) Alueidenkäytön suunnittelujärjestelmä: VALTAKUNNALLISET

Lisätiedot

Klaukkalan asemakaavoitettujen asuinalueiden täydennysrakentamismahdollisuudet

Klaukkalan asemakaavoitettujen asuinalueiden täydennysrakentamismahdollisuudet Klaukkalan asemakaavoitettujen asuinalueiden täydennysrakentamismahdollisuudet Tässä selvityksessä on tarkasteltu Klaukkalan asemakaavoitettujen asuinalueiden täydentämismahdollisuuksia. Selvityksen tavoitteena

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 16-KAUPUNGINOSA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA HANKE Nokian kaupunki, asemakaava Asemakaava koskee Nokian kaupungin 16. kaupunginosan kaavoittamatonta aluetta/ kiinteistöjä 536-407-24-3, 536-407-10-31,

Lisätiedot

Kouvolan maankäytön suunnittelun tasoja Yleiskaavoitus

Kouvolan maankäytön suunnittelun tasoja Yleiskaavoitus Kouvolan maankäytön suunnittelun tasoja 24.2.2013 Yleiskaavoitus 2 Rakennemalli kuvaa Kouvolan kaupunginvaltuuston hyväksymää maankäytön kehittämisen tahtotilaa ei ole juridinen kaava 14.3.2013 Konsernipalvelut,

Lisätiedot

Kanta-Hämeen vähittäiskaupan palveluverkkoselvitys Tiivistelmä 2.7.2010

Kanta-Hämeen vähittäiskaupan palveluverkkoselvitys Tiivistelmä 2.7.2010 Kanta-Hämeen vähittäiskaupan palveluverkkoselvitys Tiivistelmä 2.7.2010 2 Palveluverkon kehittämisen lähtökohdat Kanta-Hämeen päivittäistavarakaupan myymäläverkko muodostui vuoden 2009 lopussa yhteensä

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun tonttivarantokatsaus Pääkaupunkiseudun tunnuslukuja SeutuRAMAVA 1/2019 -aineistosta

Pääkaupunkiseudun tonttivarantokatsaus Pääkaupunkiseudun tunnuslukuja SeutuRAMAVA 1/2019 -aineistosta Pääkaupunkiseudun tonttivarantokatsaus 2019 Pääkaupunkiseudun tunnuslukuja SeutuRAMAVA 1/2019 -aineistosta Tonttivarantokatsaus perustuu SeutuRAMAVAaineistoon HSY tuottaa SeutuRAMAVA-aineiston Seudullisen

Lisätiedot

Kokemuksia vyöhykemenetelmästä Uudenmaan maakuntakaavatyössä Maija Stenvall. MAL verkosto Oulu 13.11.2012

Kokemuksia vyöhykemenetelmästä Uudenmaan maakuntakaavatyössä Maija Stenvall. MAL verkosto Oulu 13.11.2012 Kokemuksia vyöhykemenetelmästä Uudenmaan maakuntakaavatyössä Maija Stenvall MAL verkosto Oulu 13.11.2012 Valtakunnallisen alueluokittelun (VALHEA-malli) 2 tarkentaminen raideliikenteen osalta menetelmän

Lisätiedot

Liittyminen laajempaan kontekstiin

Liittyminen laajempaan kontekstiin Liittyminen laajempaan kontekstiin E-18 Yrityslohja Ympäristösi parhaat tekijät 2 Kartalle näkyviin myös meidän kohdeliittymät Pallukat eivät erotu ihan riittävästi taustakartasta. Lisää kontrastia. 3

Lisätiedot

Pirkanmaan maakuntakaava 2040. Maakuntakaavaluonnos Alue- ja yhdyskuntarakenne

Pirkanmaan maakuntakaava 2040. Maakuntakaavaluonnos Alue- ja yhdyskuntarakenne Pirkanmaan maakuntakaava 2040 Maakuntakaavaluonnos Alue- ja yhdyskuntarakenne Maakuntakaavafoorumi Vanha kirjastotalo, Tampere, 19.3.2015 Maankäytön suunnittelujärjestelmä ja maakuntakaavan rooli Pirkanmaan

Lisätiedot

HELSINGIN UUSI YLEISKAAVA JA ELINKEINOALUEET

HELSINGIN UUSI YLEISKAAVA JA ELINKEINOALUEET HELSINGIN UUSI YLEISKAAVA JA ELINKEINOALUEET Anne Karlsson johtava yleiskaavasuunnittelija 4.3.2013 HELSINGIN YLEISKAAVA Suunnittelu- ja selvityshankkeet: tarkasteluja eri mittakaavatasolla koko Helsingin

Lisätiedot

Vaihtoehtoisia linjauksia Kevät 2011

Vaihtoehtoisia linjauksia Kevät 2011 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YLEISKAAVA RAAMILAUSEET Näitä lauseita voit kommentoida internet-kyselyssä, linkki yleiskaavan sivuilla Vaihtoehtoisia linjauksia Kevät 2011 27.4.2011 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKISTRATEGIA

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PYHÄJOEN STRATEGINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PARHALAHTI PYHÄJOEN KESKUSTA - hallinto ja palvelut (viheralueet ja väylät yhdistävät) - asuminen - ympäristöstä selkeästi erottuva kokonaisuus, joka osittain

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Seutuhallituksen työpaja 28.5.2014 TYÖ- SUUNNITELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LINJA- RATKAISU LUONNOS EHDOTUS Linjaratkaisu, sh. 23.4.2014 Linjaratkaisuehdotus perustuu tarkasteluun,

Lisätiedot

KYMPPI R 2015 OHJELMA

KYMPPI R 2015 OHJELMA 2013 2014 2015 2016 2017 201720182018 2019 2019 2020 2020 2021 2022 2021 2023 20222024 202320252024 2026 2025 2027 2026 2027 2028 2029 KYMPPI R 2015 OHJELMA Maankäytön toteuttaminen vuoteen 2025 JYVÄSKYLÄN

Lisätiedot

Kurvolan asemakaava. Asemakaavan vaiheittainen muutos. Ehdotus

Kurvolan asemakaava. Asemakaavan vaiheittainen muutos. Ehdotus Kurvolan asemakaava Asemakaavan vaiheittainen muutos Ehdotus Kaavan laatija: Akaan kaupunki Päiväys: KAAVAN TUNNISTETIEDOT Kaavan nimi Kurvolan vaiheittainen asemakaavan muutos Kaavan päiväys Kiinteistöt

Lisätiedot

Yhdyskuntasuunnittelun tukijärjestelmä YT:n käyttö tonttituotanto ja palveluverkkoprosessien yhteensovittamisessa

Yhdyskuntasuunnittelun tukijärjestelmä YT:n käyttö tonttituotanto ja palveluverkkoprosessien yhteensovittamisessa Yhdyskuntasuunnittelun tukijärjestelmä YT:n käyttö tonttituotanto ja palveluverkkoprosessien yhteensovittamisessa YT kehitysprojektin tuotokset ja uudet menetelmäideat Anna Isopoussu, Jyväskylän kaupunki

Lisätiedot

Lähtökohdat. Raportti II a 10.8.2011

Lähtökohdat. Raportti II a 10.8.2011 2011 Lähtökohdat Raportti II a 10.8.2011 Sisältö Väestö... 4 Asuminen Tuusulassa... 7 Liikenne... 12 Liikkumistottumukset... 12 Joukkoliikenne... 12 Henkilöautoliikenne... 14 Elinkeinot... 15 2 Tuusulan

Lisätiedot

Kaavavarannon hallinta ja maapolitiikka Jyväskylässä

Kaavavarannon hallinta ja maapolitiikka Jyväskylässä Kaavavarannon hallinta ja maapolitiikka Jyväskylässä Kymppi Moni työpaja 15.2.2012 Anna Isopoussu Kaavavarannon lähtötietojen hallinta Kaavavaranto = kaavalähtöinen kuvaus alueen käyttämättömistä rakentamismahdollisuuksista

Lisätiedot

Kasvukäytävän pohjoinen keskus. Suomen kasvukäytävän elinvoimakartasto 2014.

Kasvukäytävän pohjoinen keskus. Suomen kasvukäytävän elinvoimakartasto 2014. MAL-sidosryhmäfoorumi 2.10.2015 Kasvukäytävän pohjoinen keskus Suomen kasvukäytävän elinvoimakartasto 2014. 1. Varaudumme väestön kasvuun 2. Tiivistämme yhdyskuntarakennetta 3. Kehitämme keskustoja ja

Lisätiedot

Kymppi-Moni -hanke. Väestöennusteen laatiminen Vantaalla. Väestöennustetyöpaja 22.3.2012, Tampere. Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija

Kymppi-Moni -hanke. Väestöennusteen laatiminen Vantaalla. Väestöennustetyöpaja 22.3.2012, Tampere. Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija Kymppi-Moni -hanke Väestöennusteen laatiminen Vantaalla Väestöennustetyöpaja 22.3.2012, Tampere Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija Väestöennusteen laadinta Vantaalla väestöennuste laaditaan Vantaalla

Lisätiedot

Näkökulmia kaupunkirakenteeseen ja tutkimustietoon yleiskaavan valmistelussa

Näkökulmia kaupunkirakenteeseen ja tutkimustietoon yleiskaavan valmistelussa Näkökulmia kaupunkirakenteeseen ja tutkimustietoon yleiskaavan valmistelussa Rikhard Manninen Yleiskaavapäällikkö Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto 4.5.2016 Strategia ja visio Väestöprojektio ja mitoitus

Lisätiedot

Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä

Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä Uudenmaan 2.vaihemaakuntakaava Valtuustoon 20.3, sitten vahvistettavaksi TEEMAT 1. Metropolialueen

Lisätiedot

Kohtuuhintaiseen metropoliasumiseen. Espoon kaupunkisuunnittelukeskus Torsti Hokkanen 12.2.2013

Kohtuuhintaiseen metropoliasumiseen. Espoon kaupunkisuunnittelukeskus Torsti Hokkanen 12.2.2013 Kohtuuhintaiseen metropoliasumiseen Espoon kaupunkisuunnittelukeskus Torsti Hokkanen Esityksen sisältö Hieman asuntotuotannon ja kaavoituksen volyymeistä Espoossa Asuntotuotannon kriittiset tekijät maankäytön

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto Kankaanpään kaupunki Kulttuurikorttelin liikerakennushanke Lausunto 10.10.2014 Kankaanpään kulttuurikorttelin liikerakennushanke Kankaanpään ydinkeskustaan suunnitellaan Kulttuurikortteli 20:een liikerakennushanketta.

Lisätiedot

Asuntotuotanto Vantaalla

Asuntotuotanto Vantaalla Asuntotuotanto Vantaalla Vantaan kaupunkirakenteen kehitys 1960-2014 Asuntopolitiikan päätavoitteita Täydennysrakentamisen edistäminen Vantaan asuntorakentamisennuste 2015-2024 ARY:n vierailu Vantaalla

Lisätiedot

KAITAA IIVISNIEMI OSAYLEISKAAVA

KAITAA IIVISNIEMI OSAYLEISKAAVA KAITAA IIVISNIEMI OSAYLEISKAAVA TAVOITTEET / OHEISMATERIAALI Väestö, asuminen, julkiset palvelut, päivittäistavarakauppa ja työpaikat 2012 Kaupunkisuunnittelukeskus, yleiskaavayksikkö 15.10.2012 Ritva

Lisätiedot

TYKKI2017-ohjelma. Ohjelman sisältö 1. TILANNEKATSAUS JA SEURANTA 2. KAAVOITUS JA TONTTITARJONTA 3. KAUPAN SIJAINNIN OHJAUS

TYKKI2017-ohjelma. Ohjelman sisältö 1. TILANNEKATSAUS JA SEURANTA 2. KAAVOITUS JA TONTTITARJONTA 3. KAUPAN SIJAINNIN OHJAUS TYKKI2017-ohjelma Ohjelmassa on seurattu alueiden toteutumista ja paikallisen elinkeinoelämän mittareita sekä päivitetty tarvittavilta osin alueiden toteuttamisaikatauluja. Jyväskylän alueella työpaikka-alueiden

Lisätiedot

Helsingin seudun MALaiesopimuksen. seurannan valmistelusta. Arja Salmi

Helsingin seudun MALaiesopimuksen. seurannan valmistelusta. Arja Salmi Helsingin seudun MALaiesopimuksen ja sen seurannan valmistelusta Arja Salmi Helsingin seudun MAL-valmistelu Kolme valmisteluryhmää: 1. Maankäyttö ja liikenne (Pekka Normo, YM) 2. Asuminen (Tommi Laanti,

Lisätiedot

Toimintaympäristön tila Espoossa 2019 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen

Toimintaympäristön tila Espoossa 2019 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Konsernihallinto, Tutkimus ja tilastot Tekninen ja ympäristötoimi, Kaupunkisuunnittelukeskus ja Asuntoyksikkö Lähde: Trimble Locus rekisteri, Kaupunkisuunnittelukeskus,

Lisätiedot

Kaupunkiseudun maankäytön tavoitteet Rakennesuunnitelma 2040

Kaupunkiseudun maankäytön tavoitteet Rakennesuunnitelma 2040 Kaupunkiseudun maankäytön tavoitteet Rakennesuunnitelma 2040 Seutufoorumi 27.11.2013 Kimmo Kurunmäki seutusuunnittelupäällikkö Lähtökohtia Rakennesuunnitelmalle 2040 Seutustrategia 2020 Vetovoimainen Tampereen

Lisätiedot

Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys. Luonnos 31.3. 2014

Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys. Luonnos 31.3. 2014 Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys Luonnos 31.3. 2014 LÄHTÖKOHTIA Kivistön kauppakeskuksen päämarkkina-alue on Kivistön suuralue. Muu lähimarkkina-alue kattaa seuraavat alueet: Myyrmäen

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖASIOITA HUITTISISSA 2011. KARMA:n kokous 29.3.2011 Ulla Ojala

MAANKÄYTTÖASIOITA HUITTISISSA 2011. KARMA:n kokous 29.3.2011 Ulla Ojala MAANKÄYTTÖASIOITA HUITTISISSA 2011 KARMA:n kokous 29.3.2011 Ulla Ojala Suunnittelu- ja maankäyttöpalvelut SMP Maankäyttö Maankäyttöpäällikkö Kiinteistösihteeri Paikkatietopalvelut Paikkatietoinsinööri

Lisätiedot

Maapolitiikan pääperiaatteet ja -linjat sekä kaavavarantotietojen ylläpito. Kalle Sivén Kymppi-Moni tapaaminen Tampere

Maapolitiikan pääperiaatteet ja -linjat sekä kaavavarantotietojen ylläpito. Kalle Sivén Kymppi-Moni tapaaminen Tampere Maapolitiikan pääperiaatteet ja -linjat sekä kaavavarantotietojen ylläpito Kalle Sivén Kymppi-Moni tapaaminen 15.2.2012 Tampere Maapolitiikka Joensuun kaupungin maapoliittinen ohjelma 2010 on hyväksytty

Lisätiedot

MAL-sopimuksen seurannasta

MAL-sopimuksen seurannasta MAL-sopimuksen seurannasta MAL-aiesopimustyöpaja 11.9.2012 14.9.2012 Tampereen seudun MAL-sopimus Lähtökohtana Tampereen seudun hankekokonaisuuden 2030 toteuttaminen Tavoitteena tukea kaupunkiseudun elinvoimaisuuden,

Lisätiedot

Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta

Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta Asemakaavan muutos Rajamäki, Kylänpää Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta 29.9.2015 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Johdanto... 3 2. Kaupan nykytilanne Rajamäellä... 4 3. Kaupan liiketilatarve

Lisätiedot

KAAVAVARANTO

KAAVAVARANTO KAAVAVARANTO 31.1.016 Asemakaavareservi kerrosneliömetreissä talotyypeittäin (AO, AR, AK) sekä maanomistuksen mukaan (yksityinen / kunta) jaoteltuna Asemakaavareservi AO (kem) Asemakaavareservi AP, AR

Lisätiedot

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset RAUTALAMMIN KUNTA 1(7) SISÄLLYSLUETTELO 1 TIIVISTELMÄ...2 1.1 KAAVAPROSESSIN VAIHEET...2 1.2 ASEMAKAAVAN MUUTOS...2 1.3 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN TOTEUTTAMINEN...2 2 LÄHTÖKOHDAT...2 2.1 SELVITYS SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

Toimintaympäristön tila Espoossa 2017 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen

Toimintaympäristön tila Espoossa 2017 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Toimintaympäristön tila Espoossa 2017 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Konserniesikunta, Strategia ja kehittäminen Tekninen ja ympäristötoimi, Kaupunkisuunnittelukeskus ja Asuntoyksikkö Lähde: Trimble

Lisätiedot

Kymppi R -palveluverkkoyhteistyö Jyväskylässä: päiväkotiverkkoselvitykset Kymppi-Moni työpaja Anna Isopoussu

Kymppi R -palveluverkkoyhteistyö Jyväskylässä: päiväkotiverkkoselvitykset Kymppi-Moni työpaja Anna Isopoussu Kymppi R -palveluverkkoyhteistyö Jyväskylässä: päiväkotiverkkoselvitykset Kymppi-Moni työpaja 31.5.2012 Anna Isopoussu Taustaa Kuntien yhdistyminen vuonna 2009 (Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän maalaiskunta

Lisätiedot

18 Maankäyttölautakunta / Maankäyttötoimi

18 Maankäyttölautakunta / Maankäyttötoimi 18 Maankäyttölautakunta / Maankäyttötoimi Toimielin Tilivelvolliset Maankäyttölautakunta Maankäyttölautakunta ja kaavoitusjohtaja Toiminta-ajatus ja tehtävät Rakennustoiminnan ja rakennetun ympäristön

Lisätiedot

Suomun kehittämissuunnitelma ja yleiskaava

Suomun kehittämissuunnitelma ja yleiskaava KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Suomun kehittämissuunnitelma ja yleiskaava Suomen hallinto-oikeudelle FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 0208-D1850 1 (5) Sisällysluettelo 3 Pekka Turkki... 2 FCG Suunnittelu ja Tekniikka

Lisätiedot

SeutuRAMAVAkatsaus, syksy Pääkaupunkiseutua koskevia tunnuslukuja tuotettuna SeutuRAMAVA 9/2013 -laskennan perusteella

SeutuRAMAVAkatsaus, syksy Pääkaupunkiseutua koskevia tunnuslukuja tuotettuna SeutuRAMAVA 9/2013 -laskennan perusteella SeutuRAMAVAkatsaus, syksy 2013 Pääkaupunkiseutua koskevia tunnuslukuja tuotettuna SeutuRAMAVA 9/2013 -laskennan perusteella SeutuRAMAVA Tuotetaan Seudullisen perusrekisterin pohjalta kaksi kertaa vuodessa,

Lisätiedot

Vyöhykesuunnittelun kehittämishanke kaupunkiseutujen hajarakentamisen hallintaan

Vyöhykesuunnittelun kehittämishanke kaupunkiseutujen hajarakentamisen hallintaan Vyöhykesuunnittelun kehittämishanke kaupunkiseutujen hajarakentamisen hallintaan Välituloksia 6.6.2012 HELJÄ AARNIKKO 2 16.11.2011 Työn tavoitteet hajarakentamisen suunnittelumenetelmien ja -prosessien

Lisätiedot

Kunnanhallitus 198 01.09.2014 Kunnanhallitus 81 09.03.2015 LAUSUNTO LIMINGAN ANKKURILAHDEN - HAARANSILLAN - LIMINGANPORTIN OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA

Kunnanhallitus 198 01.09.2014 Kunnanhallitus 81 09.03.2015 LAUSUNTO LIMINGAN ANKKURILAHDEN - HAARANSILLAN - LIMINGANPORTIN OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA Kunnanhallitus 198 01.09.2014 Kunnanhallitus 81 09.03.2015 LAUSUNTO LIMINGAN ANKKURILAHDEN - HAARANSILLAN - LIMINGANPORTIN OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA 308/10.02.02/2014 KHALL 198 Limingan kunta on lähettänyt

Lisätiedot

Kokkola Kälviä Lohtaja Ullava Kokkola 2009-

Kokkola Kälviä Lohtaja Ullava Kokkola 2009- Kokkolan kantakaupunki 2030 18.9.2008 KR Asuntotuotantotarve nykyisen Kokkolan alueella vuoteen 2030 mennessä 60000 50000 40000 30000 20000 10000 Väestöennuste 2010-2040 / Trendilaskelma (Lähde: Tilastokeskus,

Lisätiedot

Täydennysrakentamisen tärkeys ja edistäminen Vantaalla. Täydennysrakentamiskäytäntöjen kehittäminen -klinikan tulosseminaari 5.3.

Täydennysrakentamisen tärkeys ja edistäminen Vantaalla. Täydennysrakentamiskäytäntöjen kehittäminen -klinikan tulosseminaari 5.3. Täydennysrakentamisen tärkeys ja edistäminen Vantaalla Täydennysrakentamiskäytäntöjen kehittäminen -klinikan tulosseminaari 5.3.2015 Täydennysrakentamistarpeen tausta Vantaalla 2010: 51 063 aluerakentamisen

Lisätiedot

Itäinen Ylöjärvi MERKKIEN SELITE. Talonrakennus. Liikenne, vesi ja muut. Liikenne- vesi- ja muut. Yleiskaavat. Asemakaavat.

Itäinen Ylöjärvi MERKKIEN SELITE. Talonrakennus. Liikenne, vesi ja muut. Liikenne- vesi- ja muut. Yleiskaavat. Asemakaavat. Itäinen Ylöjärvi Tämä osa-alue koostuu Siivikkalan ja Mettistön asemakaava-alueista sekä läheisestä maaseutualueesta. Siivikkalan asukkaiden palvelujen käyttö on perinteisesti suuntautunut Tampereen suuntaan,

Lisätiedot

ASEMAKAAVOITUSOHJELMA

ASEMAKAAVOITUSOHJELMA Asra 6.9.2016 64 ASEMAKAAVOITUSOHJELMA vuosille 2017-2021 Asemakaavoitus ja tekninen suunnittelu 1 ASEMAKAAVOITUS Asemakaava laaditaan alueiden käytön yksityiskohtaista järjestämistä, rakentamista ja kehittämistä

Lisätiedot

Pientä täydennystä SeutuRAMAVAn käyttö Vantaan pientaloprojektissa

Pientä täydennystä SeutuRAMAVAn käyttö Vantaan pientaloprojektissa Pientä täydennystä SeutuRAMAVAn käyttö Vantaan pientaloprojektissa HSY:n paikkatietoseminaari 22.3.2017 Anna-Karin Kyrönviita, kaavoitusinsinööri Maria Hyövälti, pientalokoordinaattori Vantaan kaupunki

Lisätiedot

Keskustavisio 2035 Työpaja 1 Tavoiteasettelu Raatihuoneen juhlasali Ke klo 18:30-21

Keskustavisio 2035 Työpaja 1 Tavoiteasettelu Raatihuoneen juhlasali Ke klo 18:30-21 Keskustavisio 2035 Työpaja 1 Tavoiteasettelu Raatihuoneen juhlasali Ke klo 18:30-21 Keskustavision tarkoitus Kaupungin keskusta on koko kaupungin käyntikortti ja se määrittää identiteettiä ja mielikuvaa

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA OULUN KAUPUNKISEUDULTA. yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen

NÄKÖKULMIA OULUN KAUPUNKISEUDULTA. yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen NÄKÖKULMIA OULUN KAUPUNKISEUDULTA yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen 13.12.2017 tilaa, valoa ja pohjoista voimaa H A U K I P U D A S, K I I M I N K I, O U L U, O U L U N S A L O, Y L I - II Pohjois- Pohjanmaan

Lisätiedot

Maapolitiikan pääperiaatteet ja -linjat sekä kaavavarantotietojen ylläpito

Maapolitiikan pääperiaatteet ja -linjat sekä kaavavarantotietojen ylläpito Maapolitiikan pääperiaatteet ja -linjat sekä kaavavarantotietojen ylläpito Kymppi-Moni hankkeen työpaja 15.2.2012, Tampere Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija Ari Jaakola tietopalvelupäällikkö,

Lisätiedot

Alueelle kohdistuvat suunnittelukaudella 2014-2018 seuraavat kaavoitushankkeet: Hanke Toteutusaika Toteutustapa Kustannusarvio

Alueelle kohdistuvat suunnittelukaudella 2014-2018 seuraavat kaavoitushankkeet: Hanke Toteutusaika Toteutustapa Kustannusarvio Asuntila Asuntilasta on rakentunut 1990-luvun loppupuolesta alkaen vajaan 3 000 asukkaan pientaloalue. Alue on laaja, yhtenäinen ja monipuolinen pientaloalue, jossa on lähipalvelut. Asuntila ei kasva enää

Lisätiedot

Iin kunta PL 24 91101 Ii 5.2.2007 KAAVOITUSKATSAUS

Iin kunta PL 24 91101 Ii 5.2.2007 KAAVOITUSKATSAUS Iin kunta PL 24 90 Ii 5.2.2007 KAAVOITUSKATSAUS Kaavoituskatsaus käsittää tarkastelun Iin kunnassa ja Pohjois-Pohjanmaan liitossa vireillä olevista ja lähiaikoina vireille tulevista kaava-asioista. Iin

Lisätiedot

Maapolitiikan pääperiaatteet sekä kaavavarantotiedot Helsingissä

Maapolitiikan pääperiaatteet sekä kaavavarantotiedot Helsingissä Maapolitiikan pääperiaatteet sekä kaavavarantotiedot Helsingissä Kymppi-Moni -työpaja 1 Tampereen teknillinen yliopisto 15.2.2012 täydennetty 28.2.2012 Riikka Henriksson, talous- ja suunnittelukeskus Jussi

Lisätiedot

KASSU-työkalu kuntien kokonaisvaltaisessa asumisen suunnittelussa

KASSU-työkalu kuntien kokonaisvaltaisessa asumisen suunnittelussa KASSU-työkalu kuntien kokonaisvaltaisessa asumisen suunnittelussa Anna Strandell Suomen ympäristökeskus SYKE Tulevaisuuden asuntotuotannon suunnittelu -seminaari 13.12.2017 KASSU2-työkalun kehittämishanke

Lisätiedot

Case Metropolialue MAL-verkosto 2.10.2014

Case Metropolialue MAL-verkosto 2.10.2014 Case Metropolialue MAL-verkosto 2.10.2014 Mari Randell, Helsingin kaupunki, asunto-ohjelmapäällikkö 3.10.2014 1 Helsingin seudun maankäyttösuunnitelma, MASU 2050 Helsingin seudun asuntostrategia 2025 Helsingin

Lisätiedot

Kymppi R -ohjelma: Maankäyttö- ja palveluverkkoprosessien yhteensovittaminen Jyväskylässä

Kymppi R -ohjelma: Maankäyttö- ja palveluverkkoprosessien yhteensovittaminen Jyväskylässä Palveluinnovaatiot ja tuottavuus seminaari 21.11.2011 Kymppi R -ohjelma: Maankäyttö- ja palveluverkkoprosessien yhteensovittaminen Jyväskylässä Anna Isopoussu Jyväskylän kaupunki, kaavoitustutkija Taustaa

Lisätiedot

MAL-työpaja. Maankäytön näkökulma Hannu Luotonen Tekninen johtaja Hannu Luotonen

MAL-työpaja. Maankäytön näkökulma Hannu Luotonen Tekninen johtaja Hannu Luotonen MAL-työpaja Maankäytön näkökulma Hannu Luotonen Tekninen johtaja 1 KOUVOLAN RAKENNEMALLI Alueiden käytön kehityskuva Ekotehokas yhdyskuntarakenne Keskusten kehittäminen Maaseudun palvelukylät Olevan infran

Lisätiedot