MATKARAPORTTI Ingelsta Kalkon, Ruotsi, Tomelilla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKARAPORTTI 9.3.2011 Ingelsta Kalkon, Ruotsi, Tomelilla"

Transkriptio

1 MATKARAPORTTI Ingelsta Kalkon, Ruotsi, Tomelilla Matkalla mukana: Kalkkunatuottajat Seppo Heikkilä, Juhani Viljakainen ja Fredrik Ström Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka Länsi-Kalkkuna Oy:n toimitusjohtaja Erkki Muilu MTT Mikkö Määttä Satafood Kehittämisyhdistys ry Mira Jääskeläinen Tilakäynti: Mukana Ingelsta Kalkonin alkutuotantojohtaja Andreas Rosenlund Ingelsta Kalkonilta. Tila: Tilalla tuotettiin viljaa ja kalkkunoita. Joakim Svensson, 25 v. vastaa kalkkunatuotannosta ja hänen yhtiökumppaninsa vastaa viljelystä. Peltoa on n. 100 ha. Tilalla oli alkukasvatushalli sekä kasvatushalli. Halleissa kasvatettiin vain kukkoja. Vuonna 1964 rakennettu, 500 m 2 vanha broilerhalli toimi alkukasvatushallina. Toisessa hallissa, rakennettu vuonna -91, 32 x 100 m, oli kaksi n m 2 osastoa, joissa oli eri-ikäiset linnut. Kasvatushalliin on vuodesta -95 lähtien lain mukaan rakennettava ikkunat, mutta ne on kuitenkin maalattu mustaksi sisältä. Käyntihetkellä tilalla oli 5 päivän ikäisiä, 7 viikon ja 18 viikon ikäisiä kukkoja. Tilalla käytetään omaa viljaa, siilo oli pihalla, josta putket suoraan kasvattamolle. Lämmityksessä käytettiin haketta. Tilan maisemanhoitoa tekivät mahtavat sarvettomat mustavalkeat sonnit.

2 Alkukasvatus: Linnut olivat alkukasvatushallissa n. 5-6 viikkoa. Hallissa oli 2 ruokintalinjaa ja 3 juomalinjaa. Linnut olivat 5 päivän ikäisiä ja niiden paino oli käyntihetkellä 110 g, ei käytössä tontturuokkijoita. Kuivikkeena kutteri. Hallissa oli automaattivaaka ja lattialämmitys Skovin ohjausjärjestelmä. Hallissa 36,5 astetta. Valotaso oli aika kirkas, yö oli klo välillä. Kasvattaja kokeilee Broilactia = finnish soup, nyt ensimmäistä kertaa. Lämmitys yleensä vain 5-6 alkukasvatuksen ajan eli kasvatushalleissa ei lämmitystä. Untuvikkohallissa pesu ja uudet linnut, 4800 kpl, toimitettiin 7 viikon jälkeen. Loppukasvatus: 5-6 viikon jälkeen kukot siirrettiin kasvatushalliin. Kasvatushallissa ruokintalinjat Coretime, SKOVin ohjausjärjestelmä, Plasson-kupit. Happoa (Goldfeed) annettiin 3,5 % koko ajan, kokeilee myös tätä nyt ensimmäistä kertaa. Antaa kun kukot siirretään uuteen halliin ja kuivikkeeksi muutetaan olki. Oljen on oletettu tosin olevan mahdollinen Aspergillus -kontaminaation lähde. Tällä tilalla lämmitys myös loppukasvatuksen aikana mahdollista, mutta muilla kasvattajilla ei lämmitystä kasvattamossa ole. Varsinkin tänä talvena tavoitepainoihin ei ole päästy toivotulla tavalla ja alkutuotantojohtaja arveli sen johtuvan lämmityksen puuttumisesta loppukasvatuksessa. Ilmastoinnissa 13 sisääntuloa ja 9 ulosmenoa sekä kesällä käytössä on 2 jättipuhallinta. Täyttö loppuvaiheessa 45 kg/m2, tavoite-elopaino 17-17,5 kg ja kasvatusaika on 140 päivää. Loppukasvatushallissa oli siis käyntihetkellä 7 ja18 viikon ikäiset kukot. 18 viikkoisten elopaino oli 16,3 kg, hallin lämpötila 14 astetta. Heillä ei ole rintalimakko ongelmaa, mutta Ahtisaaria ja varpusia on paljon. Isäntä seuraa aamuin illoin sekä järjestelmän hallista mittaamia parametrejä että hallin oikeita olosuhteita. Hallissa kaksi lämpötila- ja kosteusanturia n. metrin korkeudella. Tilalla SKOVin ohjausjärjestelmä. Linnut olivat aika likaisia ja varsinkin 7 viikkoisten kukkojen määrä näytti hallissa aika korkealta.

3 Teuraskuljetus ja vastaanotto: Kävelytetään laatikkoon, yleensä noin puolet saadaan laatikoihin kävelemällä, loput joudutaan lastaamaan käsin. Kukkojen laatikon korkeus on 70 cm, 25 kukkoa/laatikko, 500 kpl / kuorma, kuljetetaan traktorilla teurastamolle (tältä tilalta matkaa n. 3 km). Arvioimme kukkolaatikon kokonaiskooksi 70 x 120 x 250 cm. Laatikko on Ingelstan oma design. Laatikot olivat ruosteisia ja laatikon säleiköt olivat rikkoutuneita.

4 Muuta: Sähkönkulutus tilalla oli kwh/vuosi ja hinta n. 1 kr/kwh. Ingelsta Kalkon- yritysesittely sekä keskustelu Paikalla Ingelsta Kalkonin toimitusjohtaja Martin Lindström, talousjohtaja Torbjörn Persson sekä alkutuotantojohtaja Anders Rosenlund. Ingelsta Kalkonilla käytetään rotua BUT 10. Aiemmin ollut BUT 8 ja se oli hieman suurempi kuin BUT 10 nyt. Vaihto tapahtui Aviagenin päätöksellä. Kalkkunan teuraskasvattajia on 9, joista 5 kasvattaa pelkkiä kukkoja ja kaksi kasvattaa molempia. Kaikki tuottajat ovat n. 20 km etäisyydellä teurastamosta. Kanat: Kasvatusaikainen kuolleisuus kukoilla 10 % ja kanoilla n 3 %. Kierto kukoilla on 3,2 erää/vuodessa. Ingelsta Kalkonilla kanojen kasvatusaika on 70 päivää ja tavoite-elopaino 5 kg. Kanojen kasvatustiheys on 30kg/m 2. Kritiikkiä saatu kanan kuljetuslaatikosta, korkeutta haluttaisiin nostaa nykyisestä 28 cm -> 34 cm. Emoketju: Emot tuodaan 2200 kpl parvina Englannista. Muninnassa on kolme parvea. Munat painavat n g/kpl ja munintamäärä 110 munaa/emo. Hautomo on Blentagin yksityisomistuksessa. Untuvikkojen kuolleisuus on n. 1,5 %. Untuvikon hinta 2,6-2,7 /kukko ja 2,2 /kana. Untuvikkojen koko heillä ei ole tasainen ja asia koetaan ongelmalliseksi, mutta siihen ei ole löydetty ratkaisua. Nokkia ei käsitellä ja untuvikot eivät saa Broilact- sumutetta hautomolla. Salmonella valvonta ja lintujen hyvinvointi: Svensk Fågel- yhdistys valvoo ja kontrolloi salmonellavalvontaohjelmaa sekä lintujen hyvinvointia. Jalkapohjien tarkastuksen perusteella ja jos ongelmia siinä ilmenee, tuottajalle voidaan määrätä pienempi kg/m2 määrä, vaikkakaan asia ei ole ihan näin yksiselitteinen. Sekä tuottajat että yritykset voivat olla Svensk Fågelin jäseniä, ja silloin sitoutuvat lakisääteistä tiukempaan eläinten hyvinvoinnin huomioimiseen, mutta saavat silloin käyttää Svenk Fågelin merkkiä tuotteissaan. Salmonella valvontaan saadaan rahoitus valtiolta. Lihan hinta tuottajalle: Heillä on käytössään perushinta joihin on mahdollista saada korotus kahden kriteerin perusteella: 1) kokonaiskuolleisuus sekä teurashylkymäärät kukoilla on yhteensä alle 12,5 % 2) asetetun tavoitepainon saavuttaminen Lihahinnassa huomioidaan rehukustannusten nousu/lasku. Ingelstan on helpompi viedä rehun hinnan nousu suoraan tuotteiden hintaan, koska tuotteista melkein puolet myydään omien myymälöiden kautta ja Ruotsissa hinnat keskusliikkeille annetaan neljä kertaa vuodessa. Nykyhinta kukoille 1,65 /elopainokilo ja kanoille 1,90 /elopainokilo. Kukon rintafileesaanto on noin 40 %. Rehut: Käyttävät 4 portaista rehustusta.

5 1. rikottu pelletti 3,5 viikkoa 2. oma rehunsa 3,5-6 tai 7 viikkoon saakka 3. yhdistelmärehu viikot loppukasvatusrehu 12 viikosta eteenpäin Kalkkunarehuja valmistaa kaksi firmaa, joiden kanssa mahdollista tehdä yhteistyötä ja esim. muuttaa rehuja, mutta ei mitään sopimustoimittajaa. Soijan hinta n 3 kr/kg, n. 330 /tn. Vehnää käytetään 2-50 % rehusta. Tapaamamme tuottaja käytti myös kauraa muutaman prosentin verran. Kukkojen RHS on 3 kg/elopainokilo. Muuta mielenkiintoista: Viettävät Kalkkunapäivää 3. toukokuuta. Lannan saa polttaa, eli ei luokitella jätteeksi. Eläinlääkäri ei voi olla Ingelstan valvova eläinlääkäri, vaan ulkopuolinen. Tämä aiheuttaa ongelmia, koska muilla eläinlääkäreillä ei ole linnuista juuri lainkaan kokemusta ja osaamista. Leikkaamossa lihanleikkuu tehdään manuaalisesti. Tuottajat eivät saa minkäänlaista tukea kalkkunankasvatukseen. Tuottajan mielestä kalkkunan kokoa ei voi enää nostaa, koska sitten puhuttaisiin kalkkunatehtaasta ja hän haluaa pysyä kalkkunantuottajana. Yritysesittely: Ingelsta Kalkon kuuluu Blentaggruppen AB:en ja sen omistajana toimii Jan Håkanssonin perhe. Ingelsta Kalkon on toiminut vuodesta -84 asti. Blentaggruppenissa on alkutuotanto erikseen, ja broilerin jalostuksen hoitaa Guldfågel ja kalkkunan jalostuksen Ingelsta Kalkon. Alkutuotannon liikevaihto on 190 M kr, Guldfågelin 1000 M kr ja Ingelsta Kalkonin 240 M kr. Ryhmällä on omat sopimustuottajat. Kaiken kaikkiaan henkilökuntaa on 200 henkeä.

6 Ingelsta Kalkon tuottaa lintua vuodessa, joista on kukkoja. 70 % lihasta myydään jalosteina, 30 % tuoreena lihana. 90 % tuotetuista kanoista myydään kokonaisina. Tuotteista 48 % myydään vähittäiskaupassa, 38 % omien konseptimyymälöiden kautta, 7 % myydään Hotel, Restaurant & Catering -sektorille ja vain 7 % teollisuuden raaka-aineeksi. Portfoliossa n erilaista tuotetta. Tuotteistossa on pyritty pitämään tasapaino suhteessa raaka-ainepohjaan eli tuotteet eivät ole vain fileepohjaisia tuotteita. Heillä on VIP- asiakasta, joille lähtee APTIT-lehti 4 kertaa vuodessa sekä kuuluvat sähköpostijakeluun, jolla lähetetään tietoa kuukausittaisista VIPtarjouksista. Ruotsissa lihankulutuksesta (n. 75 kg/vuosi/hlö) 44,5 % on sianlihaa, 34,5 % nautaa, 19,1 broileria, 1,1 % lammasta ja 0,8 % kalkkunaa. Tarkoittaa että kalkkunalihan kulutus Ruotsissa on 0,6 kg/hlö. Lopuksi kävimme tutustumassa Ingelstan omaan myymälään sekä söimme mainiot reisipihvit heidän omassa ravintolassaan.

7 Tuotteistosta löytyi joka lähtöön. Oli kalkkunan palalihaa (fileepihvejä, kokonaisia fileitä, koipipaloja, siipipaloja) ja raakalihatuotteita laajasta raaka-ainepohjasta tehtynä sekä pintamaustettuna (ei marinoituna) että maustamattomana (suikaleita, pihvejä, rullia). Tavallisia keitto- ja leikkelemakkaroita löytyi tiskistä laaja valikoima erilaisia ja erilailla maustettuna, kylmäsavutuotteita (metvursteja, pieniä keittometvusteja, kylmäsavulihaa), maksamakkaroita, savustettuja kokolihatuotteita, kypsiä paisteja, pussissa keitettyjä paisteja, formutuotteita, leikkeleitä, lihapullia ja leipomosovelluksia (piiraita, rullia). Myymälässä oli myös pakastetuotteita. Myymälästä löytyi myös valikoimaa kalkkunaruokien kanssa sopivista tuotteista esim. mausteita, sinappeja ja maustekastikkeita. Leipomosovelluksia myytiin myös lämpimäisinä.

8

9 Lisätietoja: Mira Jääskeläinen, Satafood Kehittämisyhdistys ry.

kasvattajalleen lisäarvoa

kasvattajalleen lisäarvoa N ärpiöön kuuluvassa Ylimarkussa kalkkunoita vuodesta 1999 kasvattaneen Kristian Bengtsin maatilan takana avautuvalla peltoaukealla kävijää kohtaa erikoinen näky. Aukea on täynnä ulkona vapaasti tepastelevia

Lisätiedot

Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 4.-6.11.2009

Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 4.-6.11.2009 Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 4.-6.11.2009 Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushanke keskiviikko 4.11.2009 klo 9.45 Simo Orsama, Pitkäjärventie 525, Orivesi Ensimmäisessä vierailukohteessa

Lisätiedot

Kinkkukauppa. huipentaa pitkän toimitusketjun. HK Agri aloittaa vuoden alussa s. 2. Vasikka matkustaa uuteen kotiin s. 8

Kinkkukauppa. huipentaa pitkän toimitusketjun. HK Agri aloittaa vuoden alussa s. 2. Vasikka matkustaa uuteen kotiin s. 8 LSO Foods Oy:n tuottajalehti 5/ 2010 Kinkkukauppa huipentaa pitkän toimitusketjun HK Agri aloittaa vuoden alussa s. 2 Vasikka matkustaa uuteen kotiin s. 8 Yksikertaiset ja edulliset lastaustilat s. 10

Lisätiedot

Suomalaisen broilerituotannon. hyvä tuotantotapa. Hyvinvointidirektiivin 2007/43/EY vaatimukset huomioiden

Suomalaisen broilerituotannon. hyvä tuotantotapa. Hyvinvointidirektiivin 2007/43/EY vaatimukset huomioiden Suomalaisen broilerituotannon hyvä tuotantotapa Hyvinvointidirektiivin 2007/43/EY vaatimukset huomioiden 1 2 Sisältö 1. Broilerin tuotanto Suomessa...s. 3 1.1. Tuotantotilat 2. Eläinten hyvinvointi siipikarjanlihantuotannossa...s.

Lisätiedot

Teemana suoramyynti. Pihviliha on nousussa Lähiruoka ja luomu tapetilla Hyviksi havaittuja lihareseptejä Esittelyssä Ranchising

Teemana suoramyynti. Pihviliha on nousussa Lähiruoka ja luomu tapetilla Hyviksi havaittuja lihareseptejä Esittelyssä Ranchising PIHVIKARJALIITON TIEDOTUSLEHTI 2 2012 (nro 13) Teemana suoramyynti Pihviliha on nousussa Lähiruoka ja luomu tapetilla Hyviksi havaittuja lihareseptejä Esittelyssä Ranchising Hyvää laidunkautta kaikille!

Lisätiedot

Kotitilalta5/2012. Talviulkoilu. säästää kuiviketta ja pitää sorkat terveinä s. 12. Eviran Aho: Lihaketjun riskikuva ajan tasalle s.

Kotitilalta5/2012. Talviulkoilu. säästää kuiviketta ja pitää sorkat terveinä s. 12. Eviran Aho: Lihaketjun riskikuva ajan tasalle s. Kotitilalta5/2012 Talviulkoilu säästää kuiviketta ja pitää sorkat terveinä s. 12 Eviran Aho: Lihaketjun riskikuva ajan tasalle s. 4 5 Eläinten tuojalla suuri vastuu s. 14 15 pääkirjoitus MARKKINAKATSAUS

Lisätiedot

Kotitilalta2/2012. Harkitulla investoinnilla tuottavuus nousuun. Eroon porsasruuhkista. Kumi sopii sonnien alle s. 10 12. s. 6 7. s.

Kotitilalta2/2012. Harkitulla investoinnilla tuottavuus nousuun. Eroon porsasruuhkista. Kumi sopii sonnien alle s. 10 12. s. 6 7. s. Kotitilalta2/2012 Eroon porsasruuhkista s. 6 7 Kumi sopii sonnien alle s. 10 12 Harkitulla investoinnilla tuottavuus nousuun s. 4 5 pääkirjoitus Vauhdilla kevään kasvukauteen Viime vuonna kuluttajan käsi

Lisätiedot

Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014. Matkaraportti

Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014. Matkaraportti MaitoTaito hanke Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014 Matkaraportti Matkaraportin kokosivat Sanna Hämäläinen ja Anna Liimatainen Sivu 2 / 24 Opintomatkan ohjelma Maanantai 10.2. Maitoa Liettuan

Lisätiedot

SISÄLTÖ 2/2013 S. 22. S. 15 Vasikoiden haku sujuu S. 26. Kansi Sato-odotukset

SISÄLTÖ 2/2013 S. 22. S. 15 Vasikoiden haku sujuu S. 26. Kansi Sato-odotukset Kotitilalta2/2013 Hyvä siilohygienia varmistaa eläinten kasvun s. 8 9 HK:n viljanvälitys meni nettiin s. 10 Mehukasta luettavaa lihasta s. 22 23 Tavoitteena suuri sato ja edullinen rehu s. 4 6 SISÄLTÖ

Lisätiedot

LUOMUVILJAN TARJONTAKETJUN KILPAILUKYVYN KEHITTÄMISHANKEEN OPINTOMATKA SAKSAAN 6.-10.10.2008 MATKARAPORTTI

LUOMUVILJAN TARJONTAKETJUN KILPAILUKYVYN KEHITTÄMISHANKEEN OPINTOMATKA SAKSAAN 6.-10.10.2008 MATKARAPORTTI LUOMUVILJAN TARJONTAKETJUN KILPAILUKYVYN KEHITTÄMISHANKEEN OPINTOMATKA SAKSAAN 6.-10.10.2008 MATKARAPORTTI Teksti Marja Suutarla Kuvat Marja Suutarla, Reijo Käki, Aulis Lassila 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Matkan

Lisätiedot

EUROOPPALAISEN SIIPIKARJA- TEOLLISUUDEN OPAS (EPIG)

EUROOPPALAISEN SIIPIKARJA- TEOLLISUUDEN OPAS (EPIG) Association de l Aviculture, de l Industrie et du Commerce de Volailles dans les Pays de l Union Européenne euroopan maanviljelijät euroopan maatalousosuuskunnat EUROOPPALAISEN SIIPIKARJA- TEOLLISUUDEN

Lisätiedot

Kotitilalta5/2013. bioenergia. Kotimainen. etenee maatiloilla. Konsernilla energiapihi linja s. 7. HK Agrilta uusi sikarehusarja s.

Kotitilalta5/2013. bioenergia. Kotimainen. etenee maatiloilla. Konsernilla energiapihi linja s. 7. HK Agrilta uusi sikarehusarja s. Kotitilalta5/2013 Konsernilla energiapihi linja s. 7 HK Agrilta uusi sikarehusarja s. 18 LSO:lla alkaa vaalivuosi s. 22 Kotimainen bioenergia etenee maatiloilla SISÄLTÖ 5/2013 Kuva: HooKoo.fi pääkirjoitus

Lisätiedot

Kalkkunatuotannon kustannusrakenne sekä tuottavuus- ja talousmittarit yrityksen seurannan apuna

Kalkkunatuotannon kustannusrakenne sekä tuottavuus- ja talousmittarit yrityksen seurannan apuna Hanke: Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Kalkkunatuotannon kustannusrakenne sekä tuottavuus- ja talousmittarit yrityksen seurannan apuna

Lisätiedot

ItäMaito. Edullista. Korhoset tuottavat 1/2013

ItäMaito. Edullista. Korhoset tuottavat 1/2013 ItäMaito 1/2013 Umpikauden rehustus rakentaa tuottavuuden s. 14 ItäMaidon hallituksen uudet jäsenet s. 20 Meijerin myymälä tärkeä maitotiloille s. 24 Korhoset tuottavat Edullista energiaa 1/2013 Kuva:

Lisätiedot

31 Ruokaohjeet. Eläinlääkäri Petri Yli-Soinin perhetilalla kasvatetaan ja opiskellaan kanoja. Kokki haluaa huipulle. Nauta: paljon muutakin kevääseen

31 Ruokaohjeet. Eläinlääkäri Petri Yli-Soinin perhetilalla kasvatetaan ja opiskellaan kanoja. Kokki haluaa huipulle. Nauta: paljon muutakin kevääseen Atria Food Servicen asiakaslehti 1/2014 Kokki haluaa huipulle 6 kuin 8 Eläinlääkäri Petri Yli-Soinin perhetilalla kasvatetaan ja opiskellaan kanoja 31 Ruokaohjeet 34 Nauta: paljon muutakin pihvilihaa kevääseen

Lisätiedot

ei ole mahdollisuutta ostaa suuria määriä heiniä yhdellä kertaa ei ole varastoja missä pikkupaalit säilyisivät hyvänä

ei ole mahdollisuutta ostaa suuria määriä heiniä yhdellä kertaa ei ole varastoja missä pikkupaalit säilyisivät hyvänä - Jeannette Borén 1 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 3 2. ESISELVITYKSEN TARKOITUS... 5 3. VIITEKEHYS... 6 3.1. Hevosen ruokinta... 6 3.1.1. Kuiva heinä... 7 3.1.2 Säilöheinä... 8 4. LAATUHEINÄRENGAS, AKTIIVISTEN

Lisätiedot

Teemana lähiruoka. Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi: Lähiruoka on osa hyvää elämää. Irrotettava liite: hyvästä lihasta syntyy hyvää ruokaa

Teemana lähiruoka. Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi: Lähiruoka on osa hyvää elämää. Irrotettava liite: hyvästä lihasta syntyy hyvää ruokaa PIHVIKARJALIITON TIEDOTUSLEHTI 2 2014 (nro 19) Teemana lähiruoka Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi: Lähiruoka on osa hyvää elämää Irrotettava liite: hyvästä lihasta syntyy hyvää ruokaa Lähiliha

Lisätiedot

NIBE mahdollisuuksien maailma!

NIBE mahdollisuuksien maailma! UUTISET 2 2012 Monipuoliset lämmitysratkaisut kaikenkokoisiin koteihin NIBE ilma/vesilämpöpumppuvalikoima laajeni NIBE DIM uuden ajan mitoitustyökalu NIBE UPLINK kiinteistölämpöpumppujen etäohjaus ja valvonta

Lisätiedot

SUOMEN MAATALOUS VUONNA 1983

SUOMEN MAATALOUS VUONNA 1983 - 4. MAATALOUDEN TALOUDELLISEN TUTKIMUSLAITOKSEN TIEDONANTOJA N:o 102 THE AGRICULTURAL ECONOMICS RESEARCH INSTITUTE, FINLAND RESEARCH REPORTS, No. 102 SUOMEN MAATALOUS VUONNA 1983 LAURI KETTUNEN HELSINKI

Lisätiedot

Maitoa ja naudanlihaa

Maitoa ja naudanlihaa Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta Huhtikuu 2013 Pienelläkin tilalla pärjää! Robottinavetassa pääosissa yksinkertaisuus ja toimintavarmuus 6 10 sisällys 8 Haukkamäen esikoululaiset tietävät mistä maito

Lisätiedot

MATKAKERTOMUS ELINTARVIKEALAN OPETTAJIEN RUOKAMATKA UNKARI 9.6 16.6.2008

MATKAKERTOMUS ELINTARVIKEALAN OPETTAJIEN RUOKAMATKA UNKARI 9.6 16.6.2008 0 MATKAKERTOMUS ELINTARVIKEALAN OPETTAJIEN RUOKAMATKA UNKARI 9.6 16.6.2008 Maritta Vikeväinen ja Ari Huhta 1.9.2008 1 MATKAKERTOMUS Sisältö Unkarin ruokamatkalle osallistujat... 2 Maanantai 9.6... 3 Tiistai

Lisätiedot

Tuorepuoti Oy LUOMULLA ETUMATKAA ETELÄ-SAVOLLE. Teksti: Markku Virtanen Kuvat: Hamid Alsammarraee

Tuorepuoti Oy LUOMULLA ETUMATKAA ETELÄ-SAVOLLE. Teksti: Markku Virtanen Kuvat: Hamid Alsammarraee LUOMULLA ETUMATKAA ETELÄ-SAVOLLE Tuorepuoti Oy Teksti: Markku Virtanen Kuvat: Hamid Alsammarraee Tämän tapauskuvauksen on laatinut tutkimusjohtaja Markku Virtanen käytettäväksi pääasiassa opetustarkoituksiin.

Lisätiedot

Tyytyväinen mies Toscanassa Lähiruoka valtaa alaa Tuplajuustostrategia.proresto.fi Luomukanaa metsästämässä www Luomukana on antanut odottaa itseään

Tyytyväinen mies Toscanassa Lähiruoka valtaa alaa Tuplajuustostrategia.proresto.fi Luomukanaa metsästämässä www Luomukana on antanut odottaa itseään Tyytyväinen mies Toscanassa Lähiruoka valtaa alaa Tuplajuustostrategia www.proresto.fi Luomukanaa metsästämässä Luomukana on antanut odottaa itseään ammattilaisen paras ostospaikka www.heinontukku.fi Koko

Lisätiedot

MTK-Kaakkois-Suomen maaseutunuorten opintomatka Saksaan 5.-11.4.2013

MTK-Kaakkois-Suomen maaseutunuorten opintomatka Saksaan 5.-11.4.2013 MTK-Kaakkois-Suomen maaseutunuorten opintomatka Saksaan 5.-11.4.2013 Teksti: Eija Paronen Kuvat: Marko Nuojua, Johanna Vesa ja Eija Paronen MTK-Kaakkois-Suomen maaseutunuoret järjesti opintomatkan Ruotsin

Lisätiedot

Maatilan Parhaat info. Snellmanin infolehti alkutuotannon yhteistyökumppaneille 2008 5

Maatilan Parhaat info. Snellmanin infolehti alkutuotannon yhteistyökumppaneille 2008 5 Maatilan Parhaat info Snellmanin infolehti alkutuotannon yhteistyökumppaneille 2008 5 Pimeyttä vaiko valoa? Vastaava julkaisija ja toimittaja Tomas Gäddnäs, Snellmanin Lihanjalostus Oy Toimitus Martti

Lisätiedot

Maatilojen energiaohjelma. Energiaa viisaasti maatilalla

Maatilojen energiaohjelma. Energiaa viisaasti maatilalla Maatilojen energiaohjelma Energiaa viisaasti maatilalla 2 MAATILOJEN ENERGIAOHJELMA Maatilojen oma energiaohjelma Koneet ja laitteet ovat korvanneet lihastyötä kaikilla tuotannon ja elämän alueilla, ja

Lisätiedot

T R I O T E C - T I E D O T E

T R I O T E C - T I E D O T E Numero 5 T R I O T E C - T I E D O T E Joulu 2010 Työntäyteinen vuosi takana, uusi edessä Myyntihenkilöstö Triotecin vuosi 2010 alkoi edellisen vuoden lopun viitoittamalla tiellä: syksy 2009 oli erittäin

Lisätiedot

HK RUOKATALO GROUP OYJ VUOSIKERTOMUS 2006

HK RUOKATALO GROUP OYJ VUOSIKERTOMUS 2006 HK RUOKATALO GROUP OYJ VUOSIKERTOMUS 2006 Sisältö 04 06 08 10 16 19 20 22 24 29 30 31 32 33 34 35 40 HKScan Vuosi 2006 lyhyesti Toimitusjohtajalta Markkina-alue, Suomi Yritysvastuu Markkina-alue, Ruotsi

Lisätiedot

Lähiruoan käyttö keskisuomalaisissa ammattikeittiöissä

Lähiruoan käyttö keskisuomalaisissa ammattikeittiöissä Lähiruoan käyttö keskisuomalaisissa ammattikeittiöissä Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset /ProAgria Keski-Suomi Ry Eeva-Liisa Kivimäki ja Mirja Pummila Maaliskuu 2011 Pro Ruokakulttuuri kehittämishanke

Lisätiedot

EkoPelletti T&K- hankkeen opintomatka Keski-Eurooppaan

EkoPelletti T&K- hankkeen opintomatka Keski-Eurooppaan EkoPelletti T&K- hankkeen opintomatka Keski-Eurooppaan Maanantai 14.11.2011 Tutustumiskohde: European Pellet Council (EPC) Opintomatkalaiset kokoontuivat Oulunsalon lentoasemalle klo 5.00 maanantaiaamuna.

Lisätiedot