MATKARAPORTTI Ingelsta Kalkon, Ruotsi, Tomelilla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKARAPORTTI 9.3.2011 Ingelsta Kalkon, Ruotsi, Tomelilla"

Transkriptio

1 MATKARAPORTTI Ingelsta Kalkon, Ruotsi, Tomelilla Matkalla mukana: Kalkkunatuottajat Seppo Heikkilä, Juhani Viljakainen ja Fredrik Ström Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka Länsi-Kalkkuna Oy:n toimitusjohtaja Erkki Muilu MTT Mikkö Määttä Satafood Kehittämisyhdistys ry Mira Jääskeläinen Tilakäynti: Mukana Ingelsta Kalkonin alkutuotantojohtaja Andreas Rosenlund Ingelsta Kalkonilta. Tila: Tilalla tuotettiin viljaa ja kalkkunoita. Joakim Svensson, 25 v. vastaa kalkkunatuotannosta ja hänen yhtiökumppaninsa vastaa viljelystä. Peltoa on n. 100 ha. Tilalla oli alkukasvatushalli sekä kasvatushalli. Halleissa kasvatettiin vain kukkoja. Vuonna 1964 rakennettu, 500 m 2 vanha broilerhalli toimi alkukasvatushallina. Toisessa hallissa, rakennettu vuonna -91, 32 x 100 m, oli kaksi n m 2 osastoa, joissa oli eri-ikäiset linnut. Kasvatushalliin on vuodesta -95 lähtien lain mukaan rakennettava ikkunat, mutta ne on kuitenkin maalattu mustaksi sisältä. Käyntihetkellä tilalla oli 5 päivän ikäisiä, 7 viikon ja 18 viikon ikäisiä kukkoja. Tilalla käytetään omaa viljaa, siilo oli pihalla, josta putket suoraan kasvattamolle. Lämmityksessä käytettiin haketta. Tilan maisemanhoitoa tekivät mahtavat sarvettomat mustavalkeat sonnit.

2 Alkukasvatus: Linnut olivat alkukasvatushallissa n. 5-6 viikkoa. Hallissa oli 2 ruokintalinjaa ja 3 juomalinjaa. Linnut olivat 5 päivän ikäisiä ja niiden paino oli käyntihetkellä 110 g, ei käytössä tontturuokkijoita. Kuivikkeena kutteri. Hallissa oli automaattivaaka ja lattialämmitys Skovin ohjausjärjestelmä. Hallissa 36,5 astetta. Valotaso oli aika kirkas, yö oli klo välillä. Kasvattaja kokeilee Broilactia = finnish soup, nyt ensimmäistä kertaa. Lämmitys yleensä vain 5-6 alkukasvatuksen ajan eli kasvatushalleissa ei lämmitystä. Untuvikkohallissa pesu ja uudet linnut, 4800 kpl, toimitettiin 7 viikon jälkeen. Loppukasvatus: 5-6 viikon jälkeen kukot siirrettiin kasvatushalliin. Kasvatushallissa ruokintalinjat Coretime, SKOVin ohjausjärjestelmä, Plasson-kupit. Happoa (Goldfeed) annettiin 3,5 % koko ajan, kokeilee myös tätä nyt ensimmäistä kertaa. Antaa kun kukot siirretään uuteen halliin ja kuivikkeeksi muutetaan olki. Oljen on oletettu tosin olevan mahdollinen Aspergillus -kontaminaation lähde. Tällä tilalla lämmitys myös loppukasvatuksen aikana mahdollista, mutta muilla kasvattajilla ei lämmitystä kasvattamossa ole. Varsinkin tänä talvena tavoitepainoihin ei ole päästy toivotulla tavalla ja alkutuotantojohtaja arveli sen johtuvan lämmityksen puuttumisesta loppukasvatuksessa. Ilmastoinnissa 13 sisääntuloa ja 9 ulosmenoa sekä kesällä käytössä on 2 jättipuhallinta. Täyttö loppuvaiheessa 45 kg/m2, tavoite-elopaino 17-17,5 kg ja kasvatusaika on 140 päivää. Loppukasvatushallissa oli siis käyntihetkellä 7 ja18 viikon ikäiset kukot. 18 viikkoisten elopaino oli 16,3 kg, hallin lämpötila 14 astetta. Heillä ei ole rintalimakko ongelmaa, mutta Ahtisaaria ja varpusia on paljon. Isäntä seuraa aamuin illoin sekä järjestelmän hallista mittaamia parametrejä että hallin oikeita olosuhteita. Hallissa kaksi lämpötila- ja kosteusanturia n. metrin korkeudella. Tilalla SKOVin ohjausjärjestelmä. Linnut olivat aika likaisia ja varsinkin 7 viikkoisten kukkojen määrä näytti hallissa aika korkealta.

3 Teuraskuljetus ja vastaanotto: Kävelytetään laatikkoon, yleensä noin puolet saadaan laatikoihin kävelemällä, loput joudutaan lastaamaan käsin. Kukkojen laatikon korkeus on 70 cm, 25 kukkoa/laatikko, 500 kpl / kuorma, kuljetetaan traktorilla teurastamolle (tältä tilalta matkaa n. 3 km). Arvioimme kukkolaatikon kokonaiskooksi 70 x 120 x 250 cm. Laatikko on Ingelstan oma design. Laatikot olivat ruosteisia ja laatikon säleiköt olivat rikkoutuneita.

4 Muuta: Sähkönkulutus tilalla oli kwh/vuosi ja hinta n. 1 kr/kwh. Ingelsta Kalkon- yritysesittely sekä keskustelu Paikalla Ingelsta Kalkonin toimitusjohtaja Martin Lindström, talousjohtaja Torbjörn Persson sekä alkutuotantojohtaja Anders Rosenlund. Ingelsta Kalkonilla käytetään rotua BUT 10. Aiemmin ollut BUT 8 ja se oli hieman suurempi kuin BUT 10 nyt. Vaihto tapahtui Aviagenin päätöksellä. Kalkkunan teuraskasvattajia on 9, joista 5 kasvattaa pelkkiä kukkoja ja kaksi kasvattaa molempia. Kaikki tuottajat ovat n. 20 km etäisyydellä teurastamosta. Kanat: Kasvatusaikainen kuolleisuus kukoilla 10 % ja kanoilla n 3 %. Kierto kukoilla on 3,2 erää/vuodessa. Ingelsta Kalkonilla kanojen kasvatusaika on 70 päivää ja tavoite-elopaino 5 kg. Kanojen kasvatustiheys on 30kg/m 2. Kritiikkiä saatu kanan kuljetuslaatikosta, korkeutta haluttaisiin nostaa nykyisestä 28 cm -> 34 cm. Emoketju: Emot tuodaan 2200 kpl parvina Englannista. Muninnassa on kolme parvea. Munat painavat n g/kpl ja munintamäärä 110 munaa/emo. Hautomo on Blentagin yksityisomistuksessa. Untuvikkojen kuolleisuus on n. 1,5 %. Untuvikon hinta 2,6-2,7 /kukko ja 2,2 /kana. Untuvikkojen koko heillä ei ole tasainen ja asia koetaan ongelmalliseksi, mutta siihen ei ole löydetty ratkaisua. Nokkia ei käsitellä ja untuvikot eivät saa Broilact- sumutetta hautomolla. Salmonella valvonta ja lintujen hyvinvointi: Svensk Fågel- yhdistys valvoo ja kontrolloi salmonellavalvontaohjelmaa sekä lintujen hyvinvointia. Jalkapohjien tarkastuksen perusteella ja jos ongelmia siinä ilmenee, tuottajalle voidaan määrätä pienempi kg/m2 määrä, vaikkakaan asia ei ole ihan näin yksiselitteinen. Sekä tuottajat että yritykset voivat olla Svensk Fågelin jäseniä, ja silloin sitoutuvat lakisääteistä tiukempaan eläinten hyvinvoinnin huomioimiseen, mutta saavat silloin käyttää Svenk Fågelin merkkiä tuotteissaan. Salmonella valvontaan saadaan rahoitus valtiolta. Lihan hinta tuottajalle: Heillä on käytössään perushinta joihin on mahdollista saada korotus kahden kriteerin perusteella: 1) kokonaiskuolleisuus sekä teurashylkymäärät kukoilla on yhteensä alle 12,5 % 2) asetetun tavoitepainon saavuttaminen Lihahinnassa huomioidaan rehukustannusten nousu/lasku. Ingelstan on helpompi viedä rehun hinnan nousu suoraan tuotteiden hintaan, koska tuotteista melkein puolet myydään omien myymälöiden kautta ja Ruotsissa hinnat keskusliikkeille annetaan neljä kertaa vuodessa. Nykyhinta kukoille 1,65 /elopainokilo ja kanoille 1,90 /elopainokilo. Kukon rintafileesaanto on noin 40 %. Rehut: Käyttävät 4 portaista rehustusta.

5 1. rikottu pelletti 3,5 viikkoa 2. oma rehunsa 3,5-6 tai 7 viikkoon saakka 3. yhdistelmärehu viikot loppukasvatusrehu 12 viikosta eteenpäin Kalkkunarehuja valmistaa kaksi firmaa, joiden kanssa mahdollista tehdä yhteistyötä ja esim. muuttaa rehuja, mutta ei mitään sopimustoimittajaa. Soijan hinta n 3 kr/kg, n. 330 /tn. Vehnää käytetään 2-50 % rehusta. Tapaamamme tuottaja käytti myös kauraa muutaman prosentin verran. Kukkojen RHS on 3 kg/elopainokilo. Muuta mielenkiintoista: Viettävät Kalkkunapäivää 3. toukokuuta. Lannan saa polttaa, eli ei luokitella jätteeksi. Eläinlääkäri ei voi olla Ingelstan valvova eläinlääkäri, vaan ulkopuolinen. Tämä aiheuttaa ongelmia, koska muilla eläinlääkäreillä ei ole linnuista juuri lainkaan kokemusta ja osaamista. Leikkaamossa lihanleikkuu tehdään manuaalisesti. Tuottajat eivät saa minkäänlaista tukea kalkkunankasvatukseen. Tuottajan mielestä kalkkunan kokoa ei voi enää nostaa, koska sitten puhuttaisiin kalkkunatehtaasta ja hän haluaa pysyä kalkkunantuottajana. Yritysesittely: Ingelsta Kalkon kuuluu Blentaggruppen AB:en ja sen omistajana toimii Jan Håkanssonin perhe. Ingelsta Kalkon on toiminut vuodesta -84 asti. Blentaggruppenissa on alkutuotanto erikseen, ja broilerin jalostuksen hoitaa Guldfågel ja kalkkunan jalostuksen Ingelsta Kalkon. Alkutuotannon liikevaihto on 190 M kr, Guldfågelin 1000 M kr ja Ingelsta Kalkonin 240 M kr. Ryhmällä on omat sopimustuottajat. Kaiken kaikkiaan henkilökuntaa on 200 henkeä.

6 Ingelsta Kalkon tuottaa lintua vuodessa, joista on kukkoja. 70 % lihasta myydään jalosteina, 30 % tuoreena lihana. 90 % tuotetuista kanoista myydään kokonaisina. Tuotteista 48 % myydään vähittäiskaupassa, 38 % omien konseptimyymälöiden kautta, 7 % myydään Hotel, Restaurant & Catering -sektorille ja vain 7 % teollisuuden raaka-aineeksi. Portfoliossa n erilaista tuotetta. Tuotteistossa on pyritty pitämään tasapaino suhteessa raaka-ainepohjaan eli tuotteet eivät ole vain fileepohjaisia tuotteita. Heillä on VIP- asiakasta, joille lähtee APTIT-lehti 4 kertaa vuodessa sekä kuuluvat sähköpostijakeluun, jolla lähetetään tietoa kuukausittaisista VIPtarjouksista. Ruotsissa lihankulutuksesta (n. 75 kg/vuosi/hlö) 44,5 % on sianlihaa, 34,5 % nautaa, 19,1 broileria, 1,1 % lammasta ja 0,8 % kalkkunaa. Tarkoittaa että kalkkunalihan kulutus Ruotsissa on 0,6 kg/hlö. Lopuksi kävimme tutustumassa Ingelstan omaan myymälään sekä söimme mainiot reisipihvit heidän omassa ravintolassaan.

7 Tuotteistosta löytyi joka lähtöön. Oli kalkkunan palalihaa (fileepihvejä, kokonaisia fileitä, koipipaloja, siipipaloja) ja raakalihatuotteita laajasta raaka-ainepohjasta tehtynä sekä pintamaustettuna (ei marinoituna) että maustamattomana (suikaleita, pihvejä, rullia). Tavallisia keitto- ja leikkelemakkaroita löytyi tiskistä laaja valikoima erilaisia ja erilailla maustettuna, kylmäsavutuotteita (metvursteja, pieniä keittometvusteja, kylmäsavulihaa), maksamakkaroita, savustettuja kokolihatuotteita, kypsiä paisteja, pussissa keitettyjä paisteja, formutuotteita, leikkeleitä, lihapullia ja leipomosovelluksia (piiraita, rullia). Myymälässä oli myös pakastetuotteita. Myymälästä löytyi myös valikoimaa kalkkunaruokien kanssa sopivista tuotteista esim. mausteita, sinappeja ja maustekastikkeita. Leipomosovelluksia myytiin myös lämpimäisinä.

8

9 Lisätietoja: Mira Jääskeläinen, Satafood Kehittämisyhdistys ry.

Matkaraportti 26.11.2010 Mira Jääskeläinen

Matkaraportti 26.11.2010 Mira Jääskeläinen Matkaraportti 26.11.2010 Mira Jääskeläinen Eurotier-messut 16-19.11.2010 Kalkkuna tuottajia oli paikalla Jarkko Ja Perttu Eskola, Kirsi ja Hermanni Huhtala, Juho Marttila, Hannu Heikkilä. Tiistaina 16.11.

Lisätiedot

Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry.

Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry. Kanasta rahaa - siipikarjatuotannon mahdollisuudet tulevaisuudessa Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry. Siipikarjanlihan markkinat meillä ja muualla Valkoisen lihan menekki kasvaa kaikkialla Maailman

Lisätiedot

Tuottajan tietopankki. Koulutuspäivät broilerinkasvattajille 30.11.2012

Tuottajan tietopankki. Koulutuspäivät broilerinkasvattajille 30.11.2012 Tuottajan tietopankki Koulutuspäivät broilerinkasvattajille 30.11.2012 Tuottajan tietopankki Tuotantodataa: Olosuhdetiedot Tuotantotiedot Teurastulokset Taloudelliset tunnusluvut Huomiot HH 11/12 2 Tuottajan

Lisätiedot

Kalkkunan hyvinvointi ääriolosuhteissa. Dr Jérôme NOIRAULT

Kalkkunan hyvinvointi ääriolosuhteissa. Dr Jérôme NOIRAULT Kalkkunan hyvinvointi ääriolosuhteissa Dr Jérôme NOIRAULT Suomessa sääolosuhteet ovat erittäin ankarat. Talvella on erittäin kylmää ja kuivaa ja kesällä on kuuma. Ilmastointi on vaikeaa tuhlaamatta energiaa:

Lisätiedot

LAIDUNLINNUT Oy Hemmanet Ab 5.6. 4.9.2014

LAIDUNLINNUT Oy Hemmanet Ab 5.6. 4.9.2014 LAIDUNLINNUT Oy Hemmanet Ab 5.6. 4.9.2014 Linnut saapuivat tilalle 5. kesäkuuta. Tavoitteena oli toimittaa tavanomaisesti tuotettavien kasvattamountuvikkotoimituksen yhteydessä ylimääräisiä untuvikkoja,

Lisätiedot

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta Broilerin tuotantoketju Eläinjalostuksen perusteet ja hyvinvointi 20.11.2012 Eija Kaukonen / HK Agri Oy Broilerituotannon asiakasketju Aviagen Ltd Skotlanti

Lisätiedot

Kalkkunatuotannon kustannusrakenne sekä tuottavuus- ja talousmittarit yrityksen seurannan apuna

Kalkkunatuotannon kustannusrakenne sekä tuottavuus- ja talousmittarit yrityksen seurannan apuna Hanke: Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Kalkkunatuotannon kustannusrakenne sekä tuottavuus- ja talousmittarit yrityksen seurannan apuna

Lisätiedot

Siipikarjan salmonellavalvontaohjelma

Siipikarjan salmonellavalvontaohjelma Siipikarjan salmonellavalvontaohjelma Siipikarjan terveys ja terveydenhuolto Eläinlääkäreiden täydennyskoulutus 2014 Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Suomi ja siipikarjan salmonella EU-lisävakuudet

Lisätiedot

Broilerkasvatus prosessina. Koulutuspäivät broilerinkasvattajille 30.11.2012

Broilerkasvatus prosessina. Koulutuspäivät broilerinkasvattajille 30.11.2012 Broilerkasvatus prosessina Koulutuspäivät broilerinkasvattajille 30.11.2012 Hanna Hamina Eura hannahamina@gmail.com 0505730773 1 Tärkeät periaatteet Broilerien hyvinvoinnista huolehtiminen kaikissa vaiheissa

Lisätiedot

Siipikarjan salmonellavalvontaohjelma

Siipikarjan salmonellavalvontaohjelma Siipikarjan salmonellavalvontaohjelma Munintakanojen terveys Ylitarkastaja Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Suomi ja siipikarjan salmonella EU-lisävakuudet ja EU:n hyväksymä kansallinen valvontaohjelma

Lisätiedot

Hyvää Suomesta- Saarioisilta. 21.3.2013 Mirja Lonka

Hyvää Suomesta- Saarioisilta. 21.3.2013 Mirja Lonka Hyvää Suomesta- Saarioisilta 21.3.2013 Mirja Lonka Saarioinen yrityksenä Saarioinen Oy on kotimainen, yksityisessä omistuksessa oleva elintarvikealan yritys. Vuonna 1957 käynnistettiin Saarioinen Oy:n

Lisätiedot

Broileridirektiivin kansallinen toteutus. Lea Lastikka Siipikarjan terveys- ja hyvinvointipäivä

Broileridirektiivin kansallinen toteutus. Lea Lastikka Siipikarjan terveys- ja hyvinvointipäivä Broileridirektiivin kansallinen toteutus Lea Lastikka Siipikarjan terveys- ja hyvinvointipäivä 9.6.2010 Broilereiden hyvinvointidirektiivin vaatimukset Kansallinen valmistautuminen Kansallinen lainsäädäntö

Lisätiedot

TUTUSTUMINEN PUOLAN KALKKUNATUOTANTOON 7. 10.2.2012 Osana Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen -hanketta

TUTUSTUMINEN PUOLAN KALKKUNATUOTANTOON 7. 10.2.2012 Osana Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen -hanketta MATKAKERTOMUS 1.3.2012 TUTUSTUMINEN PUOLAN KALKKUNATUOTANTOON 7. 10.2.2012 Osana Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen -hanketta Hankkeessa verrataan suomalaista kalkkunatuotantoa

Lisätiedot

Veljekset Rönkä Oy. www.merilapinkaritsa.fi

Veljekset Rönkä Oy. www.merilapinkaritsa.fi Veljekset Rönkä Oy www.merilapinkaritsa.fi Meri-Lapin Karitsa on Lapissa tuotettu ja jalostettu tuoteperhe. Maultaan mieto, murea, vähärasvainen ja nopeasti kypsyvä liha on jalostettu -0 kk ikäisistä karitsoista.

Lisätiedot

Elinkaariarvioinnin hyödyntäminen HK Ruokatalon liiketoiminnan kehittämisessä

Elinkaariarvioinnin hyödyntäminen HK Ruokatalon liiketoiminnan kehittämisessä Elinkaariarvioinnin hyödyntäminen HK Ruokatalon liiketoiminnan kehittämisessä Case Kariniemen hunajamarinoidut fileesuikaleet HK Ruokatalo Oy 30.1.2007 HK Ruokatalo Group Oyj Suomessa, Baltian maissa ja

Lisätiedot

ETU-seminaari Terveydenhuollon toimista ja tämän päivän haasteista munantuotanto Lea Lastikka

ETU-seminaari Terveydenhuollon toimista ja tämän päivän haasteista munantuotanto Lea Lastikka ETU-seminaari Terveydenhuollon toimista ja tämän päivän haasteista munantuotanto Lea Lastikka Kananmunatuotannon vastuullisuus Kananmunantuotannossa on viime vuosina tapahtunut laaja tuotantotavan muutos,

Lisätiedot

Essi Tuomola / Satafood Kehittämisyhdistys ry 5.2.2010

Essi Tuomola / Satafood Kehittämisyhdistys ry 5.2.2010 Essi Tuomola / Satafood Kehittämisyhdistys ry 5.2.2010 Broilerin sopimustuottajien kilpailukyvyn parantaminen hanke Matkakertomus Lantmännen SweChick AB:n vieraana Malmössä 26.-27.11.2009 Ruotsi Osallistuin

Lisätiedot

VALIKOIMAKIRJA www.ronka.fi Veljekset Rönkä Oy

VALIKOIMAKIRJA www.ronka.fi Veljekset Rönkä Oy VALIKOIMAKIRJA www.ronka.fi Veljekset Rönkä Oy www.merilapinkaritsa.fi Meri-Lapin Karitsa on Lapissa tuotettu ja jalostettu tuoteperhe. Maultaan mieto, murea, vähärasvainen ja nopeasti kypsyvä liha on

Lisätiedot

Onnistuuko luomukalkkunatuotanto Suomessa?

Onnistuuko luomukalkkunatuotanto Suomessa? Onnistuuko luomukalkkunatuotanto Suomessa? Luomusiipikarjan syysseminaari Tampere 25.10.2012/ Sirkka Karikko Esityksen sisältö - Hanke: - Hankkeen tausta - Hankkeessa selvitettyä - Haasteet 1 Hanke: Luomukalkkunan

Lisätiedot

Veljekset Rönkä Oy. www.merilapinkaritsa.fi

Veljekset Rönkä Oy. www.merilapinkaritsa.fi Veljekset Rönkä Oy www.merilapinkaritsa.fi Meri-Lapin Karitsa on Lapissa tuotettu ja jalostettu tuoteperhe. Maultaan mieto, murea, vähärasvainen ja nopeasti kypsyvä liha on jalostettu -0 kk ikäisistä karitsoista.

Lisätiedot

Broilerien kasvatus optimaalisissa olosuhteissa. Elina Santavuori HK Agri Oy

Broilerien kasvatus optimaalisissa olosuhteissa. Elina Santavuori HK Agri Oy Broilerien kasvatus optimaalisissa olosuhteissa Elina Santavuori HK Agri Oy Broilerin kasvatus Kasvattamon valmistelut ennen untuvikkojen tuloa Untuvikkoaika Olosuhteet Hoitotoimet kasvatusaikana Päiväkirjan

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro. ulkomaille suuntautuvan pitkän kuljetuksen lähtöpaikassa muussa lähtöpaikassa. muu, mikä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro. ulkomaille suuntautuvan pitkän kuljetuksen lähtöpaikassa muussa lähtöpaikassa. muu, mikä ELÄINSUOJELUTARKASTUS ELÄINKULJETUS, SIIPIKARJA Lain eläinten kuljetuksesta (1429/2006) 29 :n tarkoittama tarkastus neuvoston asetuksen (EY) 1/2005* sisältämien, eläinten suojelua kuljetuksen aikana koskevien

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 29 päivänä huhtikuuta 2011. 375/2011 Valtioneuvoston asetus. broilereiden suojelusta

Julkaistu Helsingissä 29 päivänä huhtikuuta 2011. 375/2011 Valtioneuvoston asetus. broilereiden suojelusta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 29 päivänä huhtikuuta 2011 375/2011 Valtioneuvoston asetus broilereiden suojelusta Annettu Helsingissä 28 päivänä huhtikuuta 2011 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti,

Lisätiedot

Suomen Siipikarjaliitto 31.3.2016 Tampere. Asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholz Eläinten terveys ETT ry

Suomen Siipikarjaliitto 31.3.2016 Tampere. Asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholz Eläinten terveys ETT ry Suomen Siipikarjaliitto 31.3.2016 Tampere Asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholz Eläinten terveys ETT ry Hyvinvointitavoitteet ETU-siipikarja-asiantuntijaryhmien toimesta Munintakanat 2004 Broilerit

Lisätiedot

Eläinsuojelulainsäädäntö koskee myös luomubroilereita. Tampere 15.4.2014/P.H.

Eläinsuojelulainsäädäntö koskee myös luomubroilereita. Tampere 15.4.2014/P.H. Eläinsuojelulainsäädäntö koskee myös luomubroilereita Tampere 15.4.2014/P.H. Ns. hyvinvointidirektiivi (2007/43/EY): tavanomaisen broilerinkasvatuksen vähimmäisvaatimukset (lintujen kasvatustiheys, kasvattamon

Lisätiedot

Broilereiden hyvinvointia kuvaavien tietojen keruu. Hannele Nauholz Asiantuntijaeläinlääkäri Eläinten terveys ETT ry

Broilereiden hyvinvointia kuvaavien tietojen keruu. Hannele Nauholz Asiantuntijaeläinlääkäri Eläinten terveys ETT ry Broilereiden hyvinvointia kuvaavien tietojen keruu Hannele Nauholz Asiantuntijaeläinlääkäri Eläinten terveys ETT ry Broilerintuotanto Suomessa Tuotantopolven broilerit Atria Chick Oy HKScan Finland Oy

Lisätiedot

Luomuruokinnan erot tavanomaiseen ruokintaan

Luomuruokinnan erot tavanomaiseen ruokintaan ruokinnan erot tavanomaiseen ruokintaan Kehityspäällikkö Eija Valkonen Hankkija Oy Rehuliiketoiminta rehujen valmistuksen yleiset tuotantosäännöt 1. Luonnonmukaisten rehujen valmistus on pidettävä ajallisesti

Lisätiedot

ETT:n Eläintautivakuutusseminaari 16.3.2016. Yli-tervalan Maatila Tuomo Anttila

ETT:n Eläintautivakuutusseminaari 16.3.2016. Yli-tervalan Maatila Tuomo Anttila ETT:n Eläintautivakuutusseminaari 16.3.2016 Yli-tervalan Maatila Tuomo Anttila Taustatietoa Hiehohotellitoimintaa vuodesta 2011 Asiakkaana 10 tilaa Tällä hetkellä 450 hiehoa Vasikat tulevat 3kk:n iässä

Lisätiedot

Broilerin käyttäytyminen ja fysiologia. Broilerinkasvattajien koulutuspäivät Ahlman-instituutti 30.11.2012 ELL Petri Yli-Soini

Broilerin käyttäytyminen ja fysiologia. Broilerinkasvattajien koulutuspäivät Ahlman-instituutti 30.11.2012 ELL Petri Yli-Soini Broilerin käyttäytyminen ja fysiologia Broilerinkasvattajien koulutuspäivät Ahlman-instituutti 30.11.2012 ELL Petri Yli-Soini Tavoitteet Kasvattaja tunnistaa broilerikanan normaalin ja epänormaalin käyttäytymisen

Lisätiedot

Eerolan tila, Palopuro SYKSY

Eerolan tila, Palopuro SYKSY 1. Kesän kasvukausi Kesän kasvukausi on takana ja tähkät ovat tuleentuneet eli viljat ovat korjuukypsiä. Kesän aikana maanviljelijä on joutunut ruiskuttamaan viljan tuholaiseläinten ja homeiden yms. aiheuttamien

Lisätiedot

Mitä luomukalkkunan tuottaminen maksaa?

Mitä luomukalkkunan tuottaminen maksaa? Mitä luomukalkkunan tuottaminen maksaa? Timo Karhula ja Jarkko Niemi MTT Taloustutkimus Johdanto Luomulihan tuotanto on Suomessa vähäistä Noin prosentti kaikesta tuotetusta lihasta, luomukalkkunaa vain

Lisätiedot

Katsaus siipikarjatuotannon talouteen

Katsaus siipikarjatuotannon talouteen Katsaus siipikarjatuotannon talouteen Timo Karhula MTT Taloustutkimus Suomen Siipikarjaliiton vuosikokous- ja seminaaripäivä Tampereella 27. 3.2014 Tuotantomäärät ja ennusteet vuoteen 2020 Tuottaja- ja

Lisätiedot

Laidunkalkkunatuotantoon tutustuminen Englannissa syyskuu 2014

Laidunkalkkunatuotantoon tutustuminen Englannissa syyskuu 2014 MATKARAPORTTI Elina Kari ja Sirkka Karikko Laidunkalkkunatuotantoon tutustuminen Englannissa syyskuu 2014 Vierailu: Kelly Turkeys, Danbury, ESSEX Paul Kelly otti meidät vastaan ja piti tapaamisemme alkuun

Lisätiedot

Ajankohtaista siipikarjaterveydenhuollosta. Loimaa Asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholz

Ajankohtaista siipikarjaterveydenhuollosta. Loimaa Asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholz Ajankohtaista siipikarjaterveydenhuollosta Loimaa 4.4.2019 Asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholz Eläinten terveys ETT 25 vuotta Juhlaseminaari Seinäjoella 29.8.2019 Yhteistyöllä kilpailukykyä suomalaiselle

Lisätiedot

Vasikoiden hyvinvointi Keski-Suomessa eläinsuojelusta ja vasikan elosta ja kuolosta

Vasikoiden hyvinvointi Keski-Suomessa eläinsuojelusta ja vasikan elosta ja kuolosta Vasikoiden hyvinvointi Keski-Suomessa eläinsuojelusta ja vasikan elosta ja kuolosta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Läänineläinlääkäri Taina Kingelin Jyväskylä 29.11.2011 Lihavasikka teemapäivä

Lisätiedot

Suorastaan suussa sulavaa

Suorastaan suussa sulavaa FOOD SERVICE 2019 Suorastaan suussa sulavaa Parasta kanaa Kun kananpojat syövät paremmin ja voivat hyvin, ihmiset saavat lautasilleen parempaa kananlihaa. Tämän takia haluamme tehdä asioita koko ajan kestävämmin,

Lisätiedot

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia 22.8.2012 Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 1 Maatilojen Kehitysnäkymät 2020 Pirkanmaan lähiruoka Maatilojen kehitysnäkymät 2020 tutkimuksen

Lisätiedot

Siipikarjatilan omavalvontakuvaus

Siipikarjatilan omavalvontakuvaus Siipikarjatilan omavalvontakuvaus Maa- ja metsätalousministeriön asetus alkutuotannolle elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi asetettavista vaatimuksista 134/2006 edellyttää alkutuotannon toimijoilta

Lisätiedot

Tietopaketti. Vastuullisesta broilerituotannosta Suomessa

Tietopaketti. Vastuullisesta broilerituotannosta Suomessa Tietopaketti Vastuullisesta broilerituotannosta Suomessa SISÄLTÖ 1. Kansallinen laatujärjestelmä 2. Broilerikasvatuksen tuotantoketju Suomessa 3. Hyvinvointi ja terveys 4. Ruokinta 5. Kasvatustiheys 6.

Lisätiedot

Härkäpapu siipikarjan rehuna

Härkäpapu siipikarjan rehuna Härkäpapu siipikarjan rehuna OMAVARA-hankkeen loppuseminaari 19.3.2013, Raisio Erja Koivunen 1 Kotimaiset rehuvalkuaiskasvit siipikarjan ruokinnassa Aikaisemmissa hankkeissa tutkittua MTT:llä on aikaisemmissa

Lisätiedot

Lihatilan tuotantoratkaisut ja riskien hallinta

Lihatilan tuotantoratkaisut ja riskien hallinta Lihatilan tuotantoratkaisut ja riskien hallinta Jarkko Niemi MTT taloustutkimus Asiana pihvi-seminaari 11.10.2012 Tampere Esityksen sisältö Tilatason taloustutkimuksia MTT:ssä Esimerkkinä tuloksia sikahankkeista

Lisätiedot

BROILERIVALIKOIMA VALIKOIMA 1.5.2015 ALKAEN

BROILERIVALIKOIMA VALIKOIMA 1.5.2015 ALKAEN BROILERIVALIKOIMA VALIKOIMA 1.5.2015 ALKAEN GTIN-koodi ATRIA PERHETILA-NIMELLÄ TAATTU Atria Perhetilan 4,5 kg Miedosti suolattu Paistisuikale 6407800008757 875 Atria Perhetilan 3 kg Broilerin fileesuikale

Lisätiedot

ETU-lihasiipikarjaasiantuntijaryhmä

ETU-lihasiipikarjaasiantuntijaryhmä Hanna Hamina, puheenjohtaja, MTK Lea Lastikka, Siipikarjaliitto Reijo Jokela, Suomen Broiler Oy Essi Tuomola, HKScan Finland Oy Leena Pohjola, HKScan Finland Oy Petri Yli-Soini, Atria Chick Oy Pekka Wiro,

Lisätiedot

Tutustumismatka Yhdysvaltojen kalkkunatuotantoon 28.9. - 6.10.2012.

Tutustumismatka Yhdysvaltojen kalkkunatuotantoon 28.9. - 6.10.2012. Satafood Kehittämisyhdistys ry MATKAKERTOMUS Sirkka Karikko 28.9 6.10.2012 Tutustumismatka Yhdysvaltojen kalkkunatuotantoon 28.9. - 6.10.2012. Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen

Lisätiedot

Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää?

Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää? Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää? Ravitsemusasiantuntija Mirva Lampinen Atria Suomi Oy 1 Mitä tarkoitetaan jäljitettävyydellä ruokaketjussa? Lakisääteinen velvoite on pystyä jäljittämään

Lisätiedot

Luomu- ja laidunkalkkunan tuotantokustannukset

Luomu- ja laidunkalkkunan tuotantokustannukset Luomu- ja laidunkalkkunan tuotantokustannukset Esimerkkilaskelmia hyvin onnistuvalle tuotannolle ja vertailu saksalaiseen tuotantoon Jarkko K. Niemi ja Timo Karhula MTT Taloustutkimus 1 Sisältö Johdanto...

Lisätiedot

kasvattajalleen lisäarvoa

kasvattajalleen lisäarvoa N ärpiöön kuuluvassa Ylimarkussa kalkkunoita vuodesta 1999 kasvattaneen Kristian Bengtsin maatilan takana avautuvalla peltoaukealla kävijää kohtaa erikoinen näky. Aukea on täynnä ulkona vapaasti tepastelevia

Lisätiedot

ELÄIMIÄ KASVATTAMASSA

ELÄIMIÄ KASVATTAMASSA MAATA VILJELEMÄSSÄ Suomessa on 48 000 maatilaa ja minun viljatilani on yksi niistä. Maatilan pinta-ala on Suomessa keskimäärin 47 hehtaaria. Tällä määrällä pystymme normaalina satovuonna tuottamaan viljat,

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriö. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Eläinsuojelusäädökset. Eläinsuojelulaki (247/1996, muutoksineen)

Maa- ja metsätalousministeriö. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Eläinsuojelusäädökset. Eläinsuojelulaki (247/1996, muutoksineen) Broilereiden suojelua koskevat säädökset ja niiden valvonta Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Koulutuspäivät

Lisätiedot

ELÄINTENHYVINVOINTIKORVAUS SIIPIKARJA Marjaana Spets V S ELY-keskus. Lähde: Mavi, MMM

ELÄINTENHYVINVOINTIKORVAUS SIIPIKARJA Marjaana Spets V S ELY-keskus. Lähde: Mavi, MMM ELÄINTENHYVINVOINTIKORVAUS SIIPIKARJA 2016 Marjaana Spets V S ELY-keskus. Lähde: Mavi, MMM Eläinten hyvinvointikorvaus EHK 1 vuosi 1.5.2015-31.12.2016 (poikkeus) Maksatusta vuodelle 2016 haetaan kevään

Lisätiedot

Satafood Kehittämisyhdistys Ry Suomen Siipikarjaliitto Ry. Kvalitatiivinen tutkimus Kopla Helsinki Kati Nurminen & Jenna Puikkonen

Satafood Kehittämisyhdistys Ry Suomen Siipikarjaliitto Ry. Kvalitatiivinen tutkimus Kopla Helsinki Kati Nurminen & Jenna Puikkonen Satafood Kehittämisyhdistys Ry Suomen Siipikarjaliitto Ry Kvalitatiivinen tutkimus Kopla Helsinki Kati Nurminen & Jenna Puikkonen RUOAN JA LIHAN VALINTAPERUSTEET LUOMULIHA SIIPIKARJA BROILERI JA KALKKUNA

Lisätiedot

Presentaatio riskien realisoitumisesta Laitilassa

Presentaatio riskien realisoitumisesta Laitilassa Presentaatio riskien realisoitumisesta Laitilassa 12.2.2019 Alituvan tila 2 yrittäjänä 16-vuotta Liikevaihto n.4,4 MEUR Käyttökate 18-20% viimeiset 5-vuotta Yritys keskittynyt porsastuotantoon Yritys tuotti

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointifoorumi 2014

Eläinten hyvinvointifoorumi 2014 Eläinten hyvinvointifoorumi 2014 Ontuva broileri Eija Kaukonen 10.12.2014 Broilerin jalkaviat - merkitys Heikentynyt hyvinvointi Kipu Huono ja epätasainen kasvu olosuhteiden ja laitteiden säätö vaikeaa

Lisätiedot

Laadukas, kotimainen, gmo-vapaa

Laadukas, kotimainen, gmo-vapaa Laadukas, kotimainen, gmo-vapaa 2018 Food Service Suorastaan suussa sulavaa Ihminen on sitä mitä syö. Ja niin on muuten kanakin. Naapurin Maalaiskananpojat syövät vastuullisesti tuotettua GMO-vapaata ruokaa.

Lisätiedot

Luomulihan arvoketjutyöryhmä. 12.02. 2013 klo 10.00-12.00, Kesko

Luomulihan arvoketjutyöryhmä. 12.02. 2013 klo 10.00-12.00, Kesko Luomulihan arvoketjutyöryhmä 12.02. 2013 klo 10.00-12.00, Kesko Työryhmän kokoonpano Nimi Paikalla 12.2. Petteri Mäkelä, naudanlihan tuottaja x Hermanni Huhtala, naudanlihan tuottaja Fredrik von Limburg

Lisätiedot

Ota meihin yhteyttä!

Ota meihin yhteyttä! Ota meihin yhteyttä! Myynti Etelä- ja Itä-Suomi Myynti Länsi- ja Pohjois-Suomi Tilaukset ja laskutus Marjut Suomalainen Rauno Saarivaara Henna Sonninen +358 VALIKOIMA 40 482 3416 +358 40 630 6925 SYKSY

Lisätiedot

Siipikarjalihan kansallinen laatujärjestelmä

Siipikarjalihan kansallinen laatujärjestelmä Dokumentointi Broilertuotannon dokumentointi perustuu lainsäädäntöön, kansallisesti sovittuun Hyvään tuotantotapaan sekä teurastamokohtaisiin laatuvaatimuksiin Siipikarjalihan kansallinen laatujärjestelmä

Lisätiedot

PTT-ennuste: Maa- ja elintarviketalous. syksy 2014

PTT-ennuste: Maa- ja elintarviketalous. syksy 2014 PTT-ennuste: Maa- ja elintarviketalous syksy 2014 Maatalous Maailman viljantuotanto Syksyllä korjataan jälleen ennätyssuuri sato Määrää nostaa hyvä sato kaikkialla Varastot kasvavat hieman Hintojen lasku

Lisätiedot

TUTUSTUMINEN PIETARIN LIHA- JA EINESTUOTTEIDEN VÄHITTÄISKAUPPATAR- JONTAAN 16. 18.9.2013

TUTUSTUMINEN PIETARIN LIHA- JA EINESTUOTTEIDEN VÄHITTÄISKAUPPATAR- JONTAAN 16. 18.9.2013 TUTUSTUMINEN PIETARIN LIHA- JA EINESTUOTTEIDEN VÄHITTÄISKAUPPATAR- JONTAAN 16. 18.9.2013 1. Yleistä Suomalaiset kauppaketjut SOK, Kesko ja Stockmann ovat rynnistäneet Pietariin hyvin erilaisilla strategioilla.

Lisätiedot

Tutkittua tietoa luomusta

Tutkittua tietoa luomusta Tutkittua tietoa luomusta Luomumarkkinoiden ja liiketoiminnan nykytila Sinikka Mynttinen, Aalto yliopiston Pienyrityskeskus 4.3.2014 Kansainväliset luomumarkkinat Luomumarkkinoiden kehitys Euroopassa ja

Lisätiedot

Broilereiden hyvinvointi ja terveys. 22.3.2011 terveydenhuoltoeläinlääkäri Petri Yli-Soini

Broilereiden hyvinvointi ja terveys. 22.3.2011 terveydenhuoltoeläinlääkäri Petri Yli-Soini Broilereiden hyvinvointi ja terveys 22.3.2011 terveydenhuoltoeläinlääkäri Petri Yli-Soini Mitä on tehotuotanto ja onko broileri tehotuotettu? Onko tehotuotanto: taloudellisen tehokkuuden maksimointia,

Lisätiedot

ELÄINTEN HYVINVOINTIKORVAUS (EHK) SIIPIKARJALLE Kotieläintuki-info Loimaa. Varsinais-Suomen ELY-keskus, lähde: Mavi, MMM, Evira

ELÄINTEN HYVINVOINTIKORVAUS (EHK) SIIPIKARJALLE Kotieläintuki-info Loimaa. Varsinais-Suomen ELY-keskus, lähde: Mavi, MMM, Evira ELÄINTEN HYVINVOINTIKORVAUS (EHK) SIIPIKARJALLE Kotieläintuki-info 22.1.2018 Loimaa Varsinais-Suomen ELY-keskus, lähde: Mavi, MMM, Evira EHK yleistä / ajankohtaista koskien tukivuotta 2017 Ilmoitus vuoden

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013. 1036/2013 Maa ja metsätalousministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013. 1036/2013 Maa ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2013 1036/2013 Maa ja metsätalousministeriön asetus Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä siirrettävää siipikarjaa ja siirrettäviä siipikarjan

Lisätiedot

Suorastaan suussa sulavaa

Suorastaan suussa sulavaa FOODSERVICE 2019 Suorastaan suussa sulavaa Parasta kanaa Kun kananpojat syövät paremmin ja voivat hyvin, ihmiset saavat lautasilleen parempaa kananlihaa. Tämän takia haluamme tehdä asioita koko ajan kestävämmin,

Lisätiedot

Olki energian raaka-aineena

Olki energian raaka-aineena Olki energian raaka-aineena Olki Isokyrö Vilja- ala 6744 ha Koruu ala 70% Energia 50324 MW Korjuu kustannus 210 /ha Tuotto brutto ilman kustannuksia 3,4 mijl. Vehnä ala 1100 ha Vähäkyrö Vilja- ala 5200

Lisätiedot

Markkinakehityksestä yleensä

Markkinakehityksestä yleensä Markkinakehityksestä yleensä lihan kulutus kasvaa globaalisti, kaksinkertaistuu vuoteen 2040. Broileri, nauta Eussa kulutus vakaa. Sika laskussa, broiler nousussa. Suomessa vastaava. Mitä Suomessa tapahtuu?

Lisätiedot

LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS

LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS V a s i k a s t a p i h v i k s i LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS TEHOKKAAT REHUT, TERVEET ELÄIMET. Rehuraisio Tehokas ruokinta parantaa kannattavuutta Tehokas ruokinta lyhentää lihanaudan kasvatusaikaa ja eläimet

Lisätiedot

CASE TENHON TILA. Maatalousyhtymä Peltoa reilu 700 ha Palkattuja työntekijöitä

CASE TENHON TILA. Maatalousyhtymä Peltoa reilu 700 ha Palkattuja työntekijöitä CASE TENHON TILA Elintarvikkeiden valmistus tilalla Laura Tenho MMM 16.11.2017 Maatalousyhtymä Peltoa reilu 700 ha Palkattuja työntekijöitä 4-10 1 Lihakarjan rotuna limousin n. 160 emoa Lampaiden rotuna

Lisätiedot

Kananmunantuotantotilan terveydenhuolto

Kananmunantuotantotilan terveydenhuolto Kananmunantuotantotilan terveydenhuolto Tampere 23.10.2014 Loimaa 29.10.2014 Seinäjoki 30.10.2014 Virpi Rantanen, kunnaneläinlääkäri Nykyiset tuotantomuodot virikehäkkikanala. Kanoja 10-60 kanaa / häkki.

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS KARJATALOUS

ENERGIATEHOKAS KARJATALOUS ENERGIATEHOKAS KARJATALOUS PELLON GROUP OY / Tapio Kosola ENERGIAN TALTEENOTTO KOTIELÄINTILALLA Luonnossa ja ympäristössämme on runsaasti lämpöenergiaa varastoituneena. Lisäksi maatilan prosesseissa syntyvää

Lisätiedot

NÄYTTEENOTTOMENETELMÄT. 1. Näytteenotto emokasvattamon untuvikoista

NÄYTTEENOTTOMENETELMÄT. 1. Näytteenotto emokasvattamon untuvikoista N:o 1148 3159 Liite I NÄYTTEENOTTOMENETELMÄT Näytteiden pakkaamisesta ja lähettämisestä on sovittava erikseen tutkimuksen suorittavan laboratorion kanssa. Näytteet on lähetettävä laboratorioon näytteenottopäivänä

Lisätiedot

Lihamarkkinakatsaus eli Nurmesta Lihaksi

Lihamarkkinakatsaus eli Nurmesta Lihaksi Lihamarkkinakatsaus eli Nurmesta Lihaksi Pohjois-Suomen Nurmipäivät 9.1.2015 Sinikka Hassinen AtriaNauta 2015-01-15 1 Sialla haasteita Nauta pitänyt pintansa Kana kirinyt naudan ohi - 2 - Naudanlihan tuotanto

Lisätiedot

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 30.9.2010 Mitä lihayritykset tekevät sikojen ja nautojen hyvinvoinnin varmistamiseksi? Matti Perälä Suomen lihateollisuusyhdistys,

Lisätiedot

Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla. 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy

Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla. 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy Bakteerin ominaisuudet Campylobacter jejuni joskus C. coli Optimilämpötila 42-43 C Ei lisäänny alle 25 C:ssa Kuumennusherkkä,

Lisätiedot

Viljakauppatilaisuus Taneli Marttila

Viljakauppatilaisuus Taneli Marttila Viljakauppatilaisuus 7.6.2018 Taneli Marttila A-Rehu yleisesti Omistajat 9 % 20 % 51 % Atria Suomi Oy Itikka osuuskunta Lihakunta Pohjanmaan Liha 20 % - 3 - Taneli Marttila Taneli Marttila A-Rehu Oy Seinäjoki

Lisätiedot

TAPELIN LUOMUSIKA Tilan historiaa 1969 lihasikalan rakentaminen 240 lihasialle ja vaihto lypsylehmistä lihasikoihin, peltoa n. 16 ha 1982 sukupolven vaihdos 1999 Yhdistelmäsikalan rakentaminen 70 emakolle

Lisätiedot

IKEA FOOD KESTÄVÄ KEHITYS

IKEA FOOD KESTÄVÄ KEHITYS IKEA FOOD KESTÄVÄ KEHITYS Page 1 IKEA FOOD PRODUCT DEVELOPMENT PROCESS 2010 "Voin sanoa, että sekä IKEA että sen henkilökunta ovat parhaat tietämäni. Yhteishenki on mahtava, ja haluamme kaikki olla mukana

Lisätiedot

Taustatietoa sianlihan kulutuksesta

Taustatietoa sianlihan kulutuksesta Taustatietoa sianlihan kulutuksesta Suomalaiset syövät n. 35 kg/hlö porsaanlihaa vuodessa. Porsaanliha edustaa n. 50 % lihan kokonaiskulutuksesta. Vain ¾ talouksista osti v 2009 kuluttajapakattua tuoretta

Lisätiedot

Broilereiden hyvinvointi mihin tuottaja voi vaikuttaa? 11.6.2011 terveydenhuoltoeläinlääkäri Petri Yli-Soini

Broilereiden hyvinvointi mihin tuottaja voi vaikuttaa? 11.6.2011 terveydenhuoltoeläinlääkäri Petri Yli-Soini Broilereiden hyvinvointi mihin tuottaja voi vaikuttaa? 11.6.2011 terveydenhuoltoeläinlääkäri Petri Yli-Soini Mitä on tehotuotanto ja onko broileri tehotuotettu? Onko tehotuotanto: taloudellisen tehokkuuden

Lisätiedot

Kuivikkeiden käyttö ja kustannusvertailua Juva

Kuivikkeiden käyttö ja kustannusvertailua Juva Kuivikkeiden käyttö ja kustannusvertailua 1.11.2018 Juva Kuivikkeiden käyttömäärään vaikuttavia tekijöitä? Keskustelu pareittain mitkä tekijät lisäävät/ vähentävät kuivikkeiden menekkiä 2-3 min Kuivikemenekkiin

Lisätiedot

Uudet tutkimustulokset nautojen hyvinvoinnista

Uudet tutkimustulokset nautojen hyvinvoinnista Uudet tutkimustulokset nautojen hyvinvoinnista dosentti Laura Hänninen Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskus & Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto Eläinten hyvinvointi osana maatalouden tulevaisuutta

Lisätiedot

Lihat ja lihajalosteet kysymykset ja vastaukset

Lihat ja lihajalosteet kysymykset ja vastaukset Lihat ja lihajalosteet 2017-2019 kysymykset ja vastaukset 10.4.2017 Kysymys 1. "Pakastetuotteita ei hyväksytä tarjoukseen." Tuotevalikoimassamme seuraavat tarjouspyynnössä pyydetyt tuotteet ovat pakastetuotteita:

Lisätiedot

Esimerkkejä yksittäisten maatilojen energiankäytöstä - lähtötilanteen muodostaa tilan nykyinen energiankäyttö

Esimerkkejä yksittäisten maatilojen energiankäytöstä - lähtötilanteen muodostaa tilan nykyinen energiankäyttö Esimerkkejä yksittäisten maatilojen energiankäytöstä - lähtötilanteen muodostaa tilan nykyinen energiankäyttö Viljatila 80 hehtaaria, etelä-suomi vehnää, ohraa, kauraa, rypsi Hakelämpökeskus 1970 luvulta.

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 21 päivänä helmikuuta /2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 21 päivänä helmikuuta /2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 21 päivänä helmikuuta 2012 75/2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus kanojen salmonellavalvontaohjelmasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen

Lisätiedot

Luomubroilerin elämää munasta lautaselle

Luomubroilerin elämää munasta lautaselle Luomubroilerin elämää munasta lautaselle Kaupan hyllystä löytyy L uomu Nokan Rottinkirintaa ja Juoksujalkaa. Mistä se on tullut? Luomuemolintutilalla munitaan muna Tanskalaisella luomutilalla on kukoilla

Lisätiedot

Kun minkinpennut syntyy siinä tulee aina menetyksiä. Eli jos naaras on liian lihava niin ei välttämättä hoida kaikkia pentuja tai jos naaras liian

Kun minkinpennut syntyy siinä tulee aina menetyksiä. Eli jos naaras on liian lihava niin ei välttämättä hoida kaikkia pentuja tai jos naaras liian Kun minkinpennut syntyy siinä tulee aina menetyksiä. Eli jos naaras on liian lihava niin ei välttämättä hoida kaikkia pentuja tai jos naaras liian laiha. Kuntoluokka tärkeää. Nuoret naaraat myös hävittää

Lisätiedot

MTT Biotekniikka- ja elintarviketutkimus, Mervi Honkatukia

MTT Biotekniikka- ja elintarviketutkimus, Mervi Honkatukia 25.10.2014 MTT Biotekniikka- ja elintarviketutkimus, Mervi 1 Honkatukia Säilytysohjelma osa maa- ja metsätalousministeriön kansallista eläingeenivaraohjelmaa Tavoitteena turvata alkuperäisen ja uhanalaisen

Lisätiedot

Tampere 27.3.2014 Hannele Nauholz Asiantuntijaeläinlääkäri

Tampere 27.3.2014 Hannele Nauholz Asiantuntijaeläinlääkäri Tampere 27.3.2014 Hannele Nauholz Asiantuntijaeläinlääkäri Siipikarjan terveys Suomessa vuosikymmeniä tiukka viranomaisvalvonta Tartuntojen ennaltaehkäisy Toimenpiteet tautitapauksissa 1995 EU-jäsenyyden

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointikorvaus EHK

Eläinten hyvinvointikorvaus EHK Eläinten hyvinvointikorvaus EHK Eläinlajikohtaiset 1-vuotiset sitoumukset Sitoumus koskee kaikkia valitun eläinlajin samalla tilatunnuksella olevia eläimiä Täydentävien ehtojen noudattaminen Noudatettava

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

LUOMUKOTIELÄINKONFERENSSIN KUULUMISIA SUOMEN SIIPIKARJALIITTO. Ulla Holma Luomusiipikarjan syysseminaari 25.10.2012 Tampere

LUOMUKOTIELÄINKONFERENSSIN KUULUMISIA SUOMEN SIIPIKARJALIITTO. Ulla Holma Luomusiipikarjan syysseminaari 25.10.2012 Tampere IFOAMIN LUOMUKOTIELÄINKONFERENSSIN KUULUMISIA SUOMEN SIIPIKARJALIITTO Ulla Holma 25.10.2012 Tampere http://www.ifoam.org/ IFOAM is the worldwide umbrella organization for the organic movement, uniting

Lisätiedot

Selvitystä ja koontia valvonnassa olevista luomujatkojalostajista

Selvitystä ja koontia valvonnassa olevista luomujatkojalostajista Selvitystä ja koontia valvonnassa olevista luomujatkojalostajista 20.8.2012 Jaana Elo Kokopalvelut Valvonnasta poistuneet / poistumassa Aikavälillä 2.1. 31.5.2012 11 viljavarastoa (Suomen Viljava Oy:n

Lisätiedot

Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto

Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto 1 Lähiruoka Kuinka saada kysyntä ja tarjonta kohtaamaan? 2 Elinvoimaa lähiruoasta -hankkeen lähiruokailtapäivä Kysymyksiä joihin on etsitty vastaus: Mitä Pirkanmaalla tuotetaan? Kuinka paljon tuotetaan?

Lisätiedot

Muutokset suomalaisten lihan- ja kasvisten kulutuksessa - Onko syömisemme kestävää ja mitkä ovat sen ympäristövaikutukset?

Muutokset suomalaisten lihan- ja kasvisten kulutuksessa - Onko syömisemme kestävää ja mitkä ovat sen ympäristövaikutukset? Muutokset suomalaisten lihan- ja kasvisten kulutuksessa - Onko syömisemme kestävää ja mitkä ovat sen ympäristövaikutukset? Juha-Matti Katajajuuri Vanhempi tutkija Biotekniikka- ja elintarviketutkimus juha-matti.katajajuuri@mtt.fi

Lisätiedot

Tuoteopas 2014. Snellman Food Service. Lihat ja lihavalmisteet. TUOTEOPAS 2014 Snellman Food Service

Tuoteopas 2014. Snellman Food Service. Lihat ja lihavalmisteet. TUOTEOPAS 2014 Snellman Food Service Tuoteopas 2014 Snellman Food Service Lihat ja lihavalmisteet TUOTEOPAS 2014 Snellman Food Service 1 Ivalo Muonio Kittilä Alueiden vastuuhenkilöt: 1. Maarit Ruuth, gsm 044-7966753 2. Jukka Heikkilä, gsm

Lisätiedot

Salmonellavalvontaohjelmaan kuuluvien näytteiden käsittely ja koostaminen

Salmonellavalvontaohjelmaan kuuluvien näytteiden käsittely ja koostaminen Vastuuhenkilö Tuula Johansson Sivu/sivut 1 / 6 Salmonellavalvontaohjelmaan kuuluvien näytteiden käsittely ja koostaminen 1 Soveltuvuus Tämä työohje soveltuu eläinten elin- ja ulostenäytteiden, ruhojen

Lisätiedot

Lammastalous esitys. Eemeli Piesala Tarvaala

Lammastalous esitys. Eemeli Piesala Tarvaala Lammastalous esitys Eemeli Piesala Tarvaala 8.5.2019 Taustani Petäjävedeltä Opiskelen maatalousekonomiaa Helsingin yliopistossa (Agronomi) Aikaisemmin myös biotekniikkaa Piesalantila SPV 2016 v. alussa

Lisätiedot

Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy Motiva 1

Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy Motiva 1 Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy 22.3.2017 Motiva 1 Koottu opas elintarvikehankintoihin Opas kattaa seuraavat tuoteryhmät: ravintorasvat ja kasviöljyt kasvikset

Lisätiedot

Viljamarkkinanäkymät. Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä

Viljamarkkinanäkymät. Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä Viljamarkkinanäkymät Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä Vehnän tuotanto Markkinoiden epävarmuus väheni tuotannon kasvun seurauksena Vientimarkkinoiden tarjonta kasvaa Tuotannon kasvu Mustanmeren alueella,

Lisätiedot

VÄHITTÄISKAUPPA VALIKOIMAKIRJA

VÄHITTÄISKAUPPA VALIKOIMAKIRJA VÄHITTÄISKAUPPA VALIKOIMAKIRJA 1 Perheyritys Veljekset Oy on toiminut Kemissä vuodesta 1984 lähtien. Yli 30 vuoden ajan olemme tarjonneet asiakkaillemme laadukkaita naudan-, poron- ja karitsanlihatuotteita.

Lisätiedot