Laidunkalkkunatuotantoon tutustuminen Englannissa syyskuu 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Laidunkalkkunatuotantoon tutustuminen Englannissa syyskuu 2014"

Transkriptio

1 MATKARAPORTTI Elina Kari ja Sirkka Karikko Laidunkalkkunatuotantoon tutustuminen Englannissa syyskuu 2014 Vierailu: Kelly Turkeys, Danbury, ESSEX Paul Kelly otti meidät vastaan ja piti tapaamisemme alkuun lyhyen yritysesittelyn. Kelly Turkeys ja sen 22 sopimuskasvattajaa kasvattavat joulusesonkiin kalkkunaa, joista sopimustuottajat myyvät suoraan tilan portilta noin kokonaisina. Lisäksi Kelly Turkeys tuottaa 2,6 miljoonaa haudontamunaa välillä touko-elokuu, joista se hautoo untuvikkoja myyntiin. Kelly Turkeys on äskettäin ostanut pienen tilan Virginiasta tarkoituksenaan tuottaa USA:n markkinoille Kelly Turkeys merkillä kokonaisia kalkkunoita. Ostopäätöstä edelsi koemarkkinointi, mikä rohkaisi investointiin vaativilla USA:n markkinoilla. Kellyllä on myös sisaryritykset Hollannissa ja Saksassa. Kelly Turkeys on tunnetuin omasta Kelly Bronze rodustaan, joka kasvaa täysikasvuiseksi noin viiden kuukauden aikana (20 26 viikkoa). Kelly Turkeysin kalkkunat kasvavat laitumilla (noin 750 kalkkunaa/ha) ja metsissä. Yöajaksi ne otetaan sisälle avoseinäisiin rakennuksiin, joissa on paksu olkipatja. Kalkkunat teurastetaan noin 26 viikon iässä. Kalkkunoiden teurastus tapahtuu käsin, koska koneet ovat kalliita ja teurastamo on poissa käytöstä 45 viikkoa vuodesta. Kalkkunat myydään jouluksi KellyBronze paketeissa, joissa kalkkunan lisäksi on mukana valmistusohjeet, rosmariininoksa, reseptivihko ja paistomittari. Paul Kelly kertoi luomastaan KellyBronze konseptista. Tilalle kutsuttiin isoja ruokalehtikirjoittajia tekemään juttua pronssikalkkunasta ja näin luotiin kuluttajalle tarve saada kalkkunaa. Kauppa ostaa sitä, mitä kuluttaja haluaa. Kuluttajan odotuksiin vastaamiseksi kuluttajan tarpeet tulee ensin ymmärtää ja toimia sitten niiden mukaan. Kuluttajat ovat aina tervetulleita Kelly Turkeysin tilalle katsomaan kalkkunoiden kasvatusta, mikä antaa mielikuvan siitä, että toimitaan kuluttajan odotusten mukaisesti. Jos tilalle ei voida päästää vieraita, antaa se helposti kuluttajalle kuvan siitä, että toimitaan kuluttajan mielikuvien ja odotusten vastaisesti. KellyBronze kalkkuna on hinnaltaan huomattavasti kaupan peruskalkkunaa kalliimpaa, joten markkinoinnissa on erittäin tärkeää korkeamman hinnan perustelu kuluttajalle. Englannin kuuluisin kokki, Jamie Oliver on ollut yksi KellynBronze kalkkunoiden puolestapuhujista. KellyBronze on saanut vuosien saatossa useita ruoka-alan palkintoja.

2 Hautomo Vierailimme Kellyn hautomossa, jossa haudotaan toukokuusta syyskuuhun haudontamunaa viikoittain. Viikkokapasiteetti hautomolla olisi untuvikkoa. Hautomolla on ChickMaster haudontakoneet. Kalkkunaa lounaaksi Hautomokierroksen jälkeen lounastimme Paul Kellyn luona kalkkunaa, totta kai. Paul tarjosi kokonaista perinteisellä tavalla teurastettua KellyBronze kalkkunaa, jonka hän oli valmistanut uunissa. Kalkkunasta paistaessa muodostuneen rasvan Paul valeli kalkkunan päälle nam. kyllä maistui hyvälle. Paul kertoi tarjoavansa usein vierailleen myös kalkkunan tartar-pihviä. Kun epäilimme raa an kalkkunan syöntiä, hän kertoi, että ikivanhalla perinteisellä teurastustavalla käsitelty kalkkuna on täysin turvallinen, sillä mikrobien määrää vähenee kuivakynintä menetelmällä.

3 Kävimme katsomassa Kelly Turkeysin 12 viikon ja 7 viikon ikäisiä laidunkalkkunoita. Laidunta ympäröi 1,8 m korkea aita ja aidan ulkopuolella on paimenlanka pitämässä petoeläimet loitolla. Laidunta vaihdetaan ja kalkkunoita siirretään usein, jotta maaperä ei ehdi kulua liikaa. Kalkkunat siirretään ajamalla ne haluttuun paikkaan. Linnut päästetään laitumelle 6 viikkoisina. Osa kalkkunoista laiduntaa metsässä, jossa ruokinta- ja vesilaitteistojen siirtäminen ja täyttäminen on haasteellista. Juomapaikkaa siirretään parin viikon välein, jotta alusta saa levätä. Koko laiduntamisen ajan (7 26 vk) käytössä on sama rehu.

4 Näille 7 viikon ikäisille kalkkunoille oli avattu vapaa siirtyminen laitumelle paria päivää aikaisemmin. Ruokinta- ja juomalaitteet sijaitsevat yleensä kiinteässä laidunsuojassa Paul arvioi, että parin viikon kuluessa kaikki kalkkunat ovat siirtyneet hallista laitumelle. Lisää: Vierailu: Walters Turkeys Ltd Walters Turkeys Ltd on perheyritys, jossa kalkkunoita on tuotettu jo 40 vuoden ajan. Walters tuottaa free range kalkkunaa, luomukalkkunaa sekä perinteistä valkoista tarhakalkkunaa. Kaikissa näissä kasvatusmuodoissa kalkkunat ovat hitaasti kasvia kalkkunalinjoja. Kalkkunoille syötetään tilalla kasvatettua viljaa, joka jauhetaan omassa rehumyllyssä. Luomukalkkunaa tuotetaan läheisellä luomutilalla ja Walters on yksi harvoista luomukalkkunan dry plucking käsittelijöistä. Perinteisten hitaasti kasvavien kalkkunalinjojen untuvikot ovat arvokkaita, sillä niiden hinta on lähes 6 kappale. Kalkkunat myydään kokonaisina noin 5 7 kilon painoisina, yhden kalkkunan tuotantokustannus vaihtelee noin kappaleelta, mikä tarkoittaa, että teuraskiloa kohti tuotantokustannus vaihtelee 5 11 /kilo. Tilalla on investoitu sekä rakennuksiin, että teurastamoon ja varastotiloihin. Alla kuvassa oleva rakennuksen jatko-osa on tehty pari vuotta sitten ja sen kustannus oli noin Laitumen aitaverkossa ala-osa oli pystysuunnassa tiheämpää ja yläosa harvempaa.

5 Tilalla on käytössä useita rakennuksia ja kaikille rakennuksille on tarjolla oma laidunalue. Samoja laidunalueita köytetään vuodesta toiseen. Tämä on mahdollista, koska laidun saa levätä yli puoli vuotta, jolloin se on jälleen käyttökelpoinen. Kalkkunat rokotetaan Mycoplasma Gallisepticumia vastaan. Kaikissa nähdyissä laidunsuojissa kuiviketta oli runsaasti ja kuiviketta lisättiin joka päivä. Kasvattamot ovat suhteellisen kevytrakenteisia ja niissä on maalattia. Walters Turkeys teurasti vuonna 2012 kalkkunoita 9 500, joista kaikki myytiin itse, pääasiassa suoraan tilalta kuluttajille tai lihan jälleenmyyjille. Englannissa tilalla saa teurastaa kalkkuna vuodessa. Yrittäjä oli investoinut tilateurastamoon viimeisten vuosien aikana puntaa ja siihen oli saatu avustusta. Walters on TFTA:n jäsen (Traditional Farmfresh Turkey Association), mikä takaa tavallista tiukemmat hyvinvointivaatimukset tuotannolta. Uudessa pakkaamossa on käytössä järjestelmä, jossa punnituksen yhteydessä saadaan tiedot lintutyypistä, luokasta ja tarkka paino. Kalkkunat myydään tarkoitukseen suunnitelluissa laatikoissa, joissa kalkkunan mukana on rosmariininoksa ja pop-up paistomittari Lisää:

6 Vierailu: Peach Croft Farm Kalkkunoiden ja hanhien kasvatuksen lisäksi Peach Croft Farmilla viljellään mm. parsaa ja mansikkaa. Kalkkunoita on kasvatettu tilalla jo 75 vuoden ajan, kolmessa sukupolvessa. Hitaasti kasvavat kalkkunauntuvikot hankitaan Kelly Turkeysilta ja Hockenhull Turkeysiltä. Kalkkunoita kasvatetaan 26 viikkoa 5 7 kg teuraspainoon. Jalostelinjan valinta riippuu siitä, millaista loppupainoa tavoitellaan. Tilalla työskentelee henkilöä kokoaikaisesti ja sesonkiavuksi palkataan joulukuulle henkilöä. Kalkkunat teurastetaan omalla tilalla samalla menetelmällä kuten edellisissäkin käyntikohteissa. Peach Croft Farmin tilalla kasvatetaan pääasiassa kalkkunakanoja, kukkoja tilataan vain 500. Kalkkunat rokotetaan sikaruusua vastaan kaksi kertaa. Kalkkunat laiduntavat päivisin ja öiksi ne otetaan sisälle kevytrakenteisiin halleihin. Tuottaja kertoi kuvassa olevan hallin kustannukseksi noin Ketut saattavat aiheuttaa suurta tappiota jos pääsevät kalkkunoiden kimppuun. Yksi kettu voi tappaa jopa 100 kalkkunaa syödäkseen vain yhden niistä. Ketut torjutaan sähköpaimenella ja myös ampumalla. Laitumen ja hallin vieressä oli aurinkopaneeli keräämässä sähköä pieniin akkuihin. Tällä sähköllä käytetiin hallin laitteita ja sähköistettiin laitumen paimenaitaa.

7 Eri kalkkunarodut kasvatetaan sekalaumoissa. Kuvassa näkyvät Bourboun Red kalkkunat myydään Lontoon Harrodsilla. Borboun Red on rakenteeltaan korkeampi kuin muut hitaasti kasvavat linnut. Rodun kantalintuja on kerätty pieniltä tiloilta ja nyt rotua ylläpitää ja jalostaa mm. James Bentley, jolta nämä untuvikot oli hankittu. Kalkkunoilla on hallissa paksu olkipatja ja virikkeinä olkipaaleja. Sisällä olevien rehukuppien lisäksi myös ulkona oli tarjolla rehua. Vettä oli tarjolla laidunhallin sisällä lattiatasossa olevissa juomakaukaloissa.

8 Hanhien kasvatusta Tilalla kasvatetaan vuosittain 2000 hanhea joulumarkkinoille. Kana- ja kukkohanhet kasvatetaan sekaisin. Hanhenlihan lisäksi tila myy hanhenrasvaa :lla vuodessa. Rasvan lisäksi hanhien höyhenet hyödynnetään myymällä ne vuodevaatteiden valmistajille. Hanhet teurastetaan erillisessä niille varatussa teurastamossa. Lisää: Torstai Aviagen Turkeys Ltd, Chester Keskustelua teuraskalkkunoiden ruokinnasta: Keskusteltiin Antonyn ja Richardin kanssa kasvuun vaikuttavista tekijöistä. Suomessa kalkkunoille syötetään viljaa 0 40 %, rehutehtaan ohjeen tähdätessä noin 20 % vehnämäärään. Annettaessa viljaa rehutehtaan suositusta enemmän, vääristyy ruokinnan energia- ja proteiinipitoisuus, mistä voi aiheutua ongelmia rehun hyväksikäytölle. Viljasta tulisi aina tehdä analyysi. Jos viljaa syötetään suositusta enemmän, aiheutuu ruokintaan epätasapaino, mikä voi aiheuttaa mm. nokintaa, jolloin valaistusta joudutaan himmentämään, mikä taas vaikuttaa rehunkulutukseen. Jos valaistus on kovin himmeä, osa kalkkunoista jättää syömättä, jolloin erän painohajonta suurenee. Tavoitepainoon osumiseen vaikuttavat myös muun muassa rehu- ja vesilinjojen riittävyys ja ilman riittävä kierrättäminen ja ilmastointi. Englannissa Aviagen Tukeysillä on 23 nuorikko/emotilaa Chesterin lähistöllä, joista ovat tavallisia nuorikko- ja emotiloja, kaksi R&D tilaa ja yksi koetila. Käytiin katsomassa yhden nuorikko- ja yhden emotilan pihapiiriä. Hallit on aidattu verkkoaidan sisäpuolelle, jonne kulku ulkopuolisilta on estetty. Rehuautokaan ei mene aidan sisäpuolelle, vaan rehun saa purettua siiloihin aidan ulkopuolelta. Rakennusmateriaalina kaikilla tiloilla on puu!

9 Tässä näkymä yhdeltä Aviagen Turkeysin munitustilalta. Jokaisella tilalla on oma tilanhoitaja, joka asuu perheineen tilalla. Tällä tilalla on yhteensä lintua, joista kanoja on ja kukkoja 500. Kukin tila toimii all in - all out periaatteella. Tilat täytetään 3 viikon aikana ja kun ne tyhjenevät kokonaan, ne pestään ja desinfioidaan. Tilakäynti Baily`s Turkeys Baily s Tukeys lopetti tavanomaisen ison teuraskalkkunan tuotannon 10 vuotta sitten, jolloin Puola ja Unkari tulivat vahvasti kilpailemaan kalkkunalihan tarjonnasta. Teurastamo sijaitsee ison valtaväylän lähellä ja teurastamoaluetta ympäröi tukeva aita.

10 Bailey s Turkeys teurastaa vuodessa kalkkunaa, josta on luomua. Untuvikot kasvatetaan sopimustiloilla 6 viikkoon saakka, jonka jälkeen ne siirretään kasvatustiloille. Baily silla on omassa kasvatuksessa kalkkunaa. Linnut ovat pääasiassa kanoja. Kasvatustiloilla lintuja punnitaan viikoittain. Tavoitteena on 5 kg teuraspaino, jolloin kalkkunat ovat vähintään 20 viikon ikäisiä. Bailey s teurastaa myös luomukalkkunaa. Luomukalkkunan hinta asiakkaalle on /kg (hintasuhde normaalikalkkunaan on 6 kertainen). Bailey s teurastaa myös luomubroileria noin 400 kpl viikossa. Puolet teurastetuista kalkkunoista menee joulumarkkinoille. Kysyntää kalkkunalle olisi enemmänkin, mutta koska kulutus on niin sesonkiluonteista, ei tiloja kannata laajentaa. Kaikki kalkkunat ovat hitaasti kasvavia linjoja: kalkkunoiden teuraspaino on noin 5 kg ja ne myydään pienille lihakauppiaille. Kaikki kalkkunat toimitetaan itse lihakauppiaille tuoremyyntiin. Myynti on pääasiasiassa ja mieluiten kokonaisena kalkkunana. Isoihin marketteihin ei myydä lainkaan, vaikka supermarketitkin haluavat nykyisin parempilaatuisia kokonaisia kalkkunoita. Suurin myynnin kasvu on tapahtunut nettimyynnissä. Baily`s Turkeys huolehtii, että jälleen myyjillä on tietoa kalkkunan kasvatusoloista, resepteistä ym. asioista, mitkä voivat kuluttajaa kiinnostaa. Baileysin mukaan kuluttajien suurin syy FreeRange kalkkunan ostoon on eläinten hyvinvointi, ei niinkään maku. Lisää: Muuta Englannissa kasvatetaan 18 miljoonaa kalkkunaa, joista 9 miljoonaa menee joulumarkkinoille. Joulukalkkunoista suurin osa myydään tuoreina! Markkinat ovat siis erittäin sesonkiluontoiset. Valitettavasti emme ehtineet kauppoihin tutkimaan millaista kalkkunaa ja millä hinnalla sitä oli tarjolla. Kysyimme yleisesti taudeista. Meille kerrottiin, että laiduntamisessa on se filosofia että kasvatetaan yksi parvi vuodessa ja laidun saa sitten levätä talvella ja keväällä. Laidunkasvattamisessa käytetään hitaammin kasvavia kalkkunarotuja. Kalkkunoita kasvatetaan viikkoa, jolloin ne ovat täysin kypsiä lihakset ovat kehittyneet kunnolla ja kalkkunan teurasruho on pyöreä ja kaunis. Osa laidunlinnuista prosessoidaan kuivakynintämenetelmällä. Tällä tavalla teurastettu kalkkuna erottuu vielä enemmän markettien halvoista bulkkikalkkunoista. Liikuimme matkan aikana Englannin vauraimmilla alueilla ja sen takia kysyntä Kelly Bronze tyyppisille kalkkunoille riittää. Pohjoisempana Free-range kasvatus ei ollut niin suosittua, koska kuluttajat eivät ole valmiita maksamaan niin paljon luksustuotteista.

11 Useilla tiloilla eri eläinlajit käyskentelivät sulassa sovussa rinnakkaisilla laitumilla. Tässä kuvassa nautanuorkarjaa edessä ja taustalla näkyy kalkkunoiden laidun. Viereisellä laitumella kirmaili pari hevosta. Varsinaista idylliä!

kasvattajalleen lisäarvoa

kasvattajalleen lisäarvoa N ärpiöön kuuluvassa Ylimarkussa kalkkunoita vuodesta 1999 kasvattaneen Kristian Bengtsin maatilan takana avautuvalla peltoaukealla kävijää kohtaa erikoinen näky. Aukea on täynnä ulkona vapaasti tepastelevia

Lisätiedot

Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 4.-6.11.2009

Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 4.-6.11.2009 Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 4.-6.11.2009 Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushanke keskiviikko 4.11.2009 klo 9.45 Simo Orsama, Pitkäjärventie 525, Orivesi Ensimmäisessä vierailukohteessa

Lisätiedot

OPINTOMATKA HOLLANTIIN 20. 24.2.2012

OPINTOMATKA HOLLANTIIN 20. 24.2.2012 VENE Verkostot nautakarjatalouden edistäjinä Matkaraportti: OPINTOMATKA HOLLANTIIN 20. 24.2.2012 VENE-hankkeen toinen ulkomaan opintomatka suuntautui Hollantiin. Matkalle osallistui 37 osanottajaa Keski-

Lisätiedot

Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 9.-11.11.2011

Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 9.-11.11.2011 Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 9.-11.11.2011 Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushanke 9.11.2011 Jukka Hytönen, Vesanto 20 hengen voimin lähdimme liikenteeseen kohti Itä-Suomea marraskuun

Lisätiedot

Kotitilalta1/2012. Ohjauksella kysyntä ja tarjonta tasapainoon. Maitotila arvostaa ternien nopeaa noutoa. Moottorikelkalla tunturiin. s. 18 19. s.

Kotitilalta1/2012. Ohjauksella kysyntä ja tarjonta tasapainoon. Maitotila arvostaa ternien nopeaa noutoa. Moottorikelkalla tunturiin. s. 18 19. s. Kotitilalta1/2012 Maitotila arvostaa ternien nopeaa noutoa s. 18 19 Moottorikelkalla tunturiin s. 30 Ohjauksella kysyntä ja tarjonta tasapainoon s. 4 5 pääkirjoitus Kilpaileminen ajalla on kilpailua logistiikalla

Lisätiedot

Teemana suoramyynti. Pihviliha on nousussa Lähiruoka ja luomu tapetilla Hyviksi havaittuja lihareseptejä Esittelyssä Ranchising

Teemana suoramyynti. Pihviliha on nousussa Lähiruoka ja luomu tapetilla Hyviksi havaittuja lihareseptejä Esittelyssä Ranchising PIHVIKARJALIITON TIEDOTUSLEHTI 2 2012 (nro 13) Teemana suoramyynti Pihviliha on nousussa Lähiruoka ja luomu tapetilla Hyviksi havaittuja lihareseptejä Esittelyssä Ranchising Hyvää laidunkautta kaikille!

Lisätiedot

Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014. Matkaraportti

Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014. Matkaraportti MaitoTaito hanke Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014 Matkaraportti Matkaraportin kokosivat Sanna Hämäläinen ja Anna Liimatainen Sivu 2 / 24 Opintomatkan ohjelma Maanantai 10.2. Maitoa Liettuan

Lisätiedot

MATKARAPORTTI 9.3.2011 Ingelsta Kalkon, Ruotsi, Tomelilla

MATKARAPORTTI 9.3.2011 Ingelsta Kalkon, Ruotsi, Tomelilla MATKARAPORTTI 9.3.2011 Ingelsta Kalkon, Ruotsi, Tomelilla Matkalla mukana: Kalkkunatuottajat Seppo Heikkilä, Juhani Viljakainen ja Fredrik Ström Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka Länsi-Kalkkuna

Lisätiedot

Kun siat voivat hyvin, myös tuottajan on hyvä olla

Kun siat voivat hyvin, myös tuottajan on hyvä olla Liite 4/2008 n 15.12.2008 Kun siat voivat hyvin, myös tuottajan on hyvä olla Suomalaiset siat voivat jatkuvasti paremmin. Emakkorenkaan keskusyksikön omistavan Jari Ollikkalan mielestä sikojen yleinen

Lisätiedot

Kinkkukauppa. huipentaa pitkän toimitusketjun. HK Agri aloittaa vuoden alussa s. 2. Vasikka matkustaa uuteen kotiin s. 8

Kinkkukauppa. huipentaa pitkän toimitusketjun. HK Agri aloittaa vuoden alussa s. 2. Vasikka matkustaa uuteen kotiin s. 8 LSO Foods Oy:n tuottajalehti 5/ 2010 Kinkkukauppa huipentaa pitkän toimitusketjun HK Agri aloittaa vuoden alussa s. 2 Vasikka matkustaa uuteen kotiin s. 8 Yksikertaiset ja edulliset lastaustilat s. 10

Lisätiedot

Loppukasvatuksen optimointi liharotuisilla naudoilla

Loppukasvatuksen optimointi liharotuisilla naudoilla 2012 Loppukasvatuksen optimointi liharotuisilla naudoilla Juha Alatalo & Katri Strohecker 30.5.2012 1 SISÄLLYSLUETTELO 1.0 NAUDANLIHAMARKKINAT, PIHVILIHAMARKKINAT JA PIHVILIHAN TARJONNAN TASAISUUS....

Lisätiedot

Rotukarjahankkeesta toimintamalleja kehittyville lihakarjatiloille

Rotukarjahankkeesta toimintamalleja kehittyville lihakarjatiloille PIHVIKARJALIITON TIEDOTUSLEHTI 2 2011 (nro 10) Tässä numerossa mm.: Asiaa geeneistä Rotukarjahankkeesta toimintamalleja kehittyville lihakarjatiloille Opintomatka Isoon-Britanniaan ja BeefExpo 2011 -näyttely

Lisätiedot

Kotitilalta VASTUULLISUUS ON VÄLITTÄMISTÄ 10 SIISTIT SAPAROT 14 VUODEN BROILERITUOTTAJA EI OLE MIKÄÄN UNTUVIKKO

Kotitilalta VASTUULLISUUS ON VÄLITTÄMISTÄ 10 SIISTIT SAPAROT 14 VUODEN BROILERITUOTTAJA EI OLE MIKÄÄN UNTUVIKKO 01 2015 Kotitilalta 06 VASTUULLISUUS ON VÄLITTÄMISTÄ 10 SIISTIT SAPAROT Huolellinen hoito tuo tasaiset kasvutulokset 14 VUODEN BROILERITUOTTAJA EI OLE MIKÄÄN UNTUVIKKO MAALISKUUN MINISEMINAARIT Varaa paikkasi!

Lisätiedot

Ranskan opintomatka 3.-7.10.2011

Ranskan opintomatka 3.-7.10.2011 Ranskan opintomatka 3.-7.10.2011 Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushanke Saavuimme Ranskaan upean sään vallitessa maanantaiaamuna. Kun pääsimme pois Pariisin humusta, saimme pian huomata, että

Lisätiedot

Maaseutuverkoston opintomatka Skotlantiin 28.9. 2.10.2009

Maaseutuverkoston opintomatka Skotlantiin 28.9. 2.10.2009 Maaseutuverkosto järjesti maaseudun kehittämisohjelman ympäristöteemaan liittyvän opintomatkan Skotlantiin yhteistyössä Viron ja Skotlannin maaseutuverkostojen kanssa. Opintomatkalla tutustuttiin Skotlannin

Lisätiedot

Tavoitteena tienata enemmän rahaa puhtain käsin

Tavoitteena tienata enemmän rahaa puhtain käsin MaitoManagement 2020 Matkakertomus tilavierailut Hollanti sekä EuroTier2012 messut http://www.globaldairyfarmers.com http://en.wikipedia.org/wiki/agrifirm http://www.agrifirm.com Tavoitteena tienata enemmän

Lisätiedot

YmpäristöAgro II ja Masvan Luomuretki Etelä-Savoon

YmpäristöAgro II ja Masvan Luomuretki Etelä-Savoon YmpäristöAgro II ja Masvan Luomuretki Etelä-Savoon YmpäristöAgro ja Masva hankkeet tekivät kesäkuun lopulla retken Etelä-Savoon, jossa kohteina oli monialaisia luomuyrityksiä. Kohteiksi valittiin yrittäjiä,

Lisätiedot

Matkaraportti Opintomatka kainuulaisille maaseutuelinkeinojen parissa työskenteleville Pohjois- ja Etelä-Savoon 16.-17.10.2014

Matkaraportti Opintomatka kainuulaisille maaseutuelinkeinojen parissa työskenteleville Pohjois- ja Etelä-Savoon 16.-17.10.2014 Matkaraportti Opintomatka kainuulaisille maaseutuelinkeinojen parissa työskenteleville Pohjois- ja Etelä-Savoon 16.-17.10.2014 Maaseutuelinkeinojen kehittämisen tiedotus-, koordinaatio- ja aktivointihanke

Lisätiedot

Kotitilalta3/2011. Ota reitti kohti parempaa tulosta s. 4 5. Rotukarjahanke pureutuu vasikoihin ja rehustukseen. Ajatukset vapaalle Harrikan satulassa

Kotitilalta3/2011. Ota reitti kohti parempaa tulosta s. 4 5. Rotukarjahanke pureutuu vasikoihin ja rehustukseen. Ajatukset vapaalle Harrikan satulassa Kotitilalta3/2011 Rotukarjahanke pureutuu vasikoihin ja rehustukseen s. 19 Ajatukset vapaalle Harrikan satulassa s. 29 Ota reitti kohti parempaa tulosta s. 4 5 pääkirjoitus Uudet menetelmät käyttöön sikatiloilla

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Kauppa keskittyy. Broileri. Kova kilpailu ahdistaa yrittäjiä KULUTTAJAN. matkaa tilalta ruokapöytään. N o 3/2011

Kauppa keskittyy. Broileri. Kova kilpailu ahdistaa yrittäjiä KULUTTAJAN. matkaa tilalta ruokapöytään. N o 3/2011 N o 3/2011 hinta: 4 euroa KULUTTAJAN Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry www.kuluttajaliitto.fi Kauppa keskittyy Kova kilpailu ahdistaa yrittäjiä Broileri matkaa tilalta ruokapöytään Autoilija, oletko

Lisätiedot

Kotitilalta3/2012. Tilayhteistyö tehostaa toimintaa broileritilalla. Hannu Kottonen kannustaa rohkeuteen s. 4 5

Kotitilalta3/2012. Tilayhteistyö tehostaa toimintaa broileritilalla. Hannu Kottonen kannustaa rohkeuteen s. 4 5 Kotitilalta3/2012 Hannu Kottonen kannustaa rohkeuteen s. 4 5 Lastauksen työaikahävikki kuriin s. 14 15 Tilayhteistyö tehostaa toimintaa broileritilalla s. 18 19 pääkirjoitus Ohjatumpiin tuotantoketjuihin

Lisätiedot

Tyytyväinen mies Toscanassa Lähiruoka valtaa alaa Tuplajuustostrategia.proresto.fi Luomukanaa metsästämässä www Luomukana on antanut odottaa itseään

Tyytyväinen mies Toscanassa Lähiruoka valtaa alaa Tuplajuustostrategia.proresto.fi Luomukanaa metsästämässä www Luomukana on antanut odottaa itseään Tyytyväinen mies Toscanassa Lähiruoka valtaa alaa Tuplajuustostrategia www.proresto.fi Luomukanaa metsästämässä Luomukana on antanut odottaa itseään ammattilaisen paras ostospaikka www.heinontukku.fi Koko

Lisätiedot

s.11 s.19 Saako turvallinen kemikaali vammauttaa? Luomuliitto.fi uudistui s.10 Pienviljelyllä lisää luomuvihanneksia?

s.11 s.19 Saako turvallinen kemikaali vammauttaa? Luomuliitto.fi uudistui s.10 Pienviljelyllä lisää luomuvihanneksia? 5/2012 10,00 Luomulehti s.19 Saako turvallinen kemikaali vammauttaa? s.10 Pienviljelyllä lisää luomuvihanneksia? s.11 Luomuliitto.fi uudistui s.9 Luomuviikko s.31 Lähiluomua s.40 IFOAM Pääkirjoitus Luomussa

Lisätiedot

MATKARAPORTTI OPINTOMATKA SAKSAAN LUOMUTILOILLE JA BIOFACH-LUOMUMESSUILLE 10-15.2.2013 HELSINGIN YLIOPISTO RURALIA-INSTITUUTTI

MATKARAPORTTI OPINTOMATKA SAKSAAN LUOMUTILOILLE JA BIOFACH-LUOMUMESSUILLE 10-15.2.2013 HELSINGIN YLIOPISTO RURALIA-INSTITUUTTI HELSINGIN YLIOPISTO RURALIA-INSTITUUTTI LUOMULLA ETUMATKAA ETELÄ-SAVOLLE. MATKARAPORTTI OPINTOMATKA SAKSAAN LUOMUTILOILLE JA BIOFACH-LUOMUMESSUILLE 10-15.2.2013 teksti Jukka Rajala, kuvat Harri Hakala

Lisätiedot

Kotitilalta1/2011. HK Agri tarjoaa hyvän palvelupaketin s. 4 5. Neuvonta kuuluu lihayrityksen rooliin s. 14 15. Rypsiporsas näkyy läpi vuoden s.

Kotitilalta1/2011. HK Agri tarjoaa hyvän palvelupaketin s. 4 5. Neuvonta kuuluu lihayrityksen rooliin s. 14 15. Rypsiporsas näkyy läpi vuoden s. Kotitilalta1/2011 Satu ja Kari Alakylä: Neuvonta kuuluu lihayrityksen rooliin s. 14 15 Rypsiporsas näkyy läpi vuoden s. 25 HK Agri tarjoaa hyvän palvelupaketin s. 4 5 pääkirjoitus HK Rypsiporsas erilaistaa

Lisätiedot

Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen arvontuottoa lisäämällä

Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen arvontuottoa lisäämällä Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen arvontuottoa lisäämällä Mitä kuluttajan odotukset tarkoittavat kalkkunanlihan tuotannossa kirjallisuusselvitys Taustaa Kuluttaja on entistä enemmän

Lisätiedot

Luomubroilerin elämää munasta lautaselle

Luomubroilerin elämää munasta lautaselle Luomubroilerin elämää munasta lautaselle Kaupan hyllystä löytyy L uomu Nokan Rottinkirintaa ja Juoksujalkaa. Mistä se on tullut? Luomuemolintutilalla munitaan muna Tanskalaisella luomutilalla on kukoilla

Lisätiedot

Eläinten viikon tieto- ja tehtäväpaketti alakouluille

Eläinten viikon tieto- ja tehtäväpaketti alakouluille Eläinten viikon tieto- ja tehtäväpaketti alakouluille OPETTAJALLE Tämä vihkonen on alakouluikäisille suunniteltu tieto- ja tehtäväpaketti vuoden 2014 Eläinten viikon teemasta, naudasta. Aineistoa voi käyttää

Lisätiedot