KITEEN KAUPUNKI TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KITEEN KAUPUNKI TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA 1.1.2015 31.12.2017"

Transkriptio

1 KITEEN KAUPUNKI TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Työsuojelujaosto Yhteistyötoimikunta Kaupunginhallitus

2 Sisällys 1. TAUSTATIETOJA ASIAKASTOIMIPAIKASTA 4 2. TYÖPAIKAN KUVAUS 4 3. TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUJEN JÄRJESTÄMINEN Työterveyshuollon palvelujen tuottajat Työterveyshuollon toimipisteet KENELLE TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUT KUULUVAT Työterveyshuollon ajanvaraus Työterveyshuoltopalvelujen tehtävät 7 4. KITEEN KAUPUNKIORGANISAATION TYÖTERVEYSHUOLLON TAVOITTEET 8 5. LAKISÄÄTEINEN TYÖTERVEYSHUOLTO Työpaikkaselvitykset Tietojen antaminen, neuvonta, ohjaus ja palaute (TANO) Ensiapuvalmius Riskien arviointi työpaikoilla Ennaltaehkäisevä päihdetyö Työkykyä ja työhyvinvointia ylläpitävä toiminta (TYKY) KUNTOUTUS Terveystarkastukset Alkutarkastus ja lopputarkastus Määräaikaistarkastus ja lopputarkastus erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavassa työssä Työhönsijoitustarkastus Määräaikaistarkastukset Osatyökykyisten terveystarkastus Terveystarkastus eläkkeelle siirryttäessä Asiantuntijoiden palvelut Työfysioterapeutin palvelut Työterveyspsykologin palvelut Kuntoutuspalveluohjaus - kuntoutusohjaaja Ravitsemusterapeutti Työnäkemiseen erikoistunut optikko TYÖPERÄISIÄ JA TYÖHÖN LIITTYVIÄ SAIRAUKSIA SEKÄ SAIRAUSPOISSAOLOJA SEURATAAN KAARI-MALLIN MUKAISESTI Sairauspoissaolon myöntäminen Sairauspoissaolo omalla ilmoituksella esimiehen luvalla Sairauspoissaolo terveydenhoitajan/sairaanhoitajan todistuksella Sairauspoissaolo lääkärintodistuksella 20 2 (23)

3 6.2. Sairausloman myöntäminen ja sen palkallisuus Työskentely osatyökykyisenä osasairausloma - korvaava työ Varhaisen ja tehostetun tuen toimintatavat TYÖTERVEYSPAINOTTEINEN SAIRAANHOITOPALVELU Yleislääkäritasoinen avosairaanhoito Erikoislääkärin konsultaatiot Työperäiseen ja työkykyä heikentävään terveysongelmaan liittyvä fysioterapia TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUJEN LAADUN JA VAIKUTTAVUUDEN SEURANTA SEKÄ TOIMINTAA KOSKEVA RAPORTOINTI 22 3 (23)

4 1. TAUSTATIETOJA ASIAKASTOIMIPAIKASTA Kiteen kaupunki Osoite Kiteentie 25, KITEE Toimiala julkinen yleishallinto Y-tunnus Tilikausi Yhteyshenkilö työhyvinvointipäällikkö Tuija Vaittinen puh Työsuojeluvaltuutetut Erja Törönen (vastuualueena hallintokeskus, sivistyskeskus ja tekninen keskus) puh Iiris Saarelainen (vastuualueena perusturvakeskus) puh Tapio Niskanen (vastuualueena esimiehet ja asiantuntijat) puh Lisäksi työsuojeluasiamiehiä alueellisuus ja eri ammattiryhmät huomioiden. Tapaturmavakuutusyhtiö IF-vakuutus Eläkevakuutusyhtiö Keva ja Valtiokonttori 2. TYÖPAIKAN KUVAUS Julkisten palvelujen tuottaminen Kiteen kaupungilla on n. 750 ( ) työntekijää. Hallintokeskus tuottaa Kiteen kaupungin keskeiset hallintopalvelut, maaseututoimen ja henkilöstöhallinnon palvelut. Sivistyskeskus tuottaa Kiteen kaupungin varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukio-opetuksen palvelut sekä vapaa-aikatoimen ja sivistystoimen muut palvelut. Kansalaisopiston palvelut tuotetaan myös Rääkkylän kunnalle. Tekninen keskus tuottaa Kiteen kaupungin maankäyttöön, kuntatekniikkaan ja rakennusvalvontaan liittyvät palvelut sekä tilapalvelut ja ruokatuotannon palvelut. Perusturvakeskus tuottaa sosiaali- ja perusterveydenhuollon palvelut. 3. TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUJEN JÄRJESTÄMINEN 3.1. Työterveyshuollon palvelujen tuottajat Työterveyshuollon palvelut Kiteen kaupungin henkilöstölle tuottavat Kiteen kaupungin perusturvakeskuksen työterveyshuolto ja Lääkäriasema Resetin työterveyshuolto. 4 (23)

5 Kiteen kaupungin perusturvakeskuksen työterveyshuolto tuottaa työterveyspalvelut koko Kiteen kaupungin henkilökunnalle, esimiehiä, työterveyshuoltohenkilöstöä, virkalääkäreitä ja henkilöstöhallintoa lukuun ottamatta. Halutessaan em. henkilöstöryhmät voivat asioida perusturvan työterveyshuollossa Työterveyshuollon toimipisteet Perusturvakeskus, työterveyshuolto Postiosoite Sähköposti Arppentie 6, Kitee Kiteen toimipiste ma - to ja pe klo Pajarintie 6, KITEE laboratorio ja röntgen, Arppentie 6, KITEE Puh , puhelinaika klo ja klo Kesälahden toimipiste ke - to klo Ratsumestarintie 9, KESÄLAHTI Sähköpostiosoitteeseen tyoterveyshuolto@kitee.fi voi jättää yhteydenottopyynnön tai antaa palautetta. Vastaus viestiin tulee viimeistään kolmen työpäivän kuluessa. Tietoturvasyistä sähköpostiviestissä ei käsitellä yksilöllisiä, arkaluontoisia eikä muitakaan henkilötietoja. Työterveyshuollon www-sivut ovat osoitteessa Lääkäriasema Resetti Oy työterveyshuolto Käynti- ja postiosoite Olkontie 6, KITEE Ajanvarausnumero arkisin klo Vastuuhoitaja Johanna Mikkonen, puh Työfysioterapeutti Reijo Kumpula Työterveyslääkärit Lääkäriasema Resetin työterveyshuollon lääkärit Lääkäriasema Resetin työterveyshuolto tuottaa työterveyspalvelut Kiteen kaupungin, johtoryhmälle, esimiehille, työterveyshuoltohenkilöstölle, virkalääkäreille ja henkilöstöpalveluille. Lääkäriasema Resetin kotisivut Sähköpostiosoite etunimi.sukunimi@resetti.fi 3.3. KENELLE TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUT KUULUVAT Ennaltaehkäisevien työterveyshuoltopalvelujen ja työterveyshuoltona järjestettävien sairaanhoitopalvelujen käyttöoikeus on kaikilla Kiteen kaupungin työntekijöillä. Työajan käytön ohjeistus työterveyshuollon palveluihin löytyy Kiteen kaupungin intrasta/henkilöstöasiat/työterveyshuolto. 5 (23)

6 Työterveyshuollon palvelut eivät ole työntekijän käytettävissä palkattomien virkavapaiden/työvapaiden aikana (esim. palkaton perhevapaa, opintovapaa). Poikkeuksena on vuorotteluvapaa, jonka aikana palvelut ovat käytettävissä. Työterveyshuollon palveluihin eivät kuulu neuvola-, aikuisten terveysneuvonnan ja suun terveydenhuollon palvelut. vapaa-ajan tapaturmien hoito vapaa-ajan tapaturmasta johtuva erikoislääkärikonsultaatio toimenpiteet erikoislääkärikonsultaation yhteydessä ellei toimenpide ole osa tutkimusta erikoislääkärikonsultaatio muusta kuin työhön liittyvästä ongelmasta (esim. gynekologin palvelut) lääkereseptien uusiminen käynnit julkisen terveydenhuollon vastaanotolla tai päivystyksessä, jos aikaa ei ole tilattu työterveyshuollon kautta työterveyshuoltokäyntinä Työtapaturmat voidaan hoitaa työterveyshuollon kautta, mutta kustannuksista vastaa työnantajan vakuutusyhtiö. Kansanterveydellisesti merkittävien pitkäaikaissairauksien kontrollikäynneissä noudatetaan seuraavaa hoitokäytäntöä: Mikäli työterveyshuollon terveystarkastuksessa epäillään kansanterveydellisesti merkittävää pitkäaikaissairautta alkutestaukset tehdään työterveyshuollossa, minkä jälkeen työterveyshuolto ohjaa työntekijän tarvittaessa jatkotutkimuksiin/hoitoon terveyskeskukseen. Pitempiaikaista seurantaa ei työterveyshuollossa tässä yhteydessä tehdä. Työterveyshuollon vastaanottokäynnille ja työterveysneuvotteluun tai muuhun yhteistyöpalaveriin varatusta peruuttamattomasta ajanvarauksesta työterveyshuolto laskuttaa työnantajaa. Työnantaja perii maksun työntekijältä. 3.4 Työterveyshuollon ajanvaraus Molempien palveluntuottajien ajantasaiset ajanvarausohjeet löytyvät kaupungin intranetsivuilta kohdasta työterveyshuolto. Perusturvakeskuksen työterveyshuolto Ajanvaraus ma - pe klo ja klo puh Soittopyynnön voi jättää sähköpostiosoitteeseen tyoterveyshuolto@kitee.fi Vastaanottoajat työterveyshuollon ammattihenkilöille (työterveyslääkäri, työterveyshoitajat) varataan työterveyshuollon ajanvarauksen kautta. Laboratorioon varataan aika internetistä Röntgentutkimuksiin varataan aika röntgenin tai työterveyshuollon ajanvarauksen kautta. Soittoajan perusturvakeskuksen työterveyshuoltoon voi varata myös sähköisesti web-ajanvaraus 6 (23)

7 Muille työterveyshuollon asiantuntijoille (työfysioterapeutti, työterveyspsykologi, ravitsemusterapeutti) varataan ajat joko työterveyshoitajan tai -lääkärin lähetteellä. Resetti Ajanvarausnumero , arkisin klo Työterveyshuoltopalvelujen tehtävät Työterveyshuollon palvelujen tuottamisesta vastaavat työterveyshuollon ammattihenkilöt ja asiantuntijat. Työterveyshenkilöstö toimii oman alansa puolueettomana asiantuntijana ja sitä sitovat salassapitovelvollisuudesta annetut säädökset. Työnantajalla ja työsuojeluorganisaatioilla on oikeus saada työterveyshuollon tehtävissä toimivilta sellaisia näiden asemansa perusteella saamia tietoja, joilla on merkitystä työntekijän terveyden ja työpaikan olosuhteiden terveellisyyden kehittämisen kannalta. Muissa tapauksissa yksilöä koskevia terveystietoja voidaan antaa vain asianomaisen henkilön luvalla. Työterveyshuollon toiminta ja palvelut perustuvat työterveyslain (L1383/2001) ja - asetuksen (VnA 708/2013) mukaiseen hyvään työterveyshuoltokäytäntöön. Työterveyshuolto sisältää lakisääteisenä ennaltaehkäisevän ja työkykyä ylläpitävän toiminnan (Kelan korvausluokka I). Työtapaturmien laskutus tapahtuu vakuutusyhtiön kautta. Lisäksi työnantaja on sopinut yleislääkäritasoisen työterveyshuollollisesti painotetun avosairaanhoidon järjestämisestä (Kelan korvausluokka II). Työnantajan kanssa laaditun palvelusopimuksen mukaiset palvelut ovat työntekijöille maksuttomia. Kiteen kaupunginhallitus on hyväksynyt Kiteen kaupungin henkilöstön työkyvyn hallinnan, seurannan ja varhaisen ja tehostetun tuen toimintamallin eli KAARI-mallin (Keski-Karjalan Aikaisen Aktiivisen Reagoinnin malli - Kiteen toteutus). Työterveyshuollon toimintasuunnitelma on laadittu KAARI-mallissa sovittujen toimintatapojen mukaisesti. Kaari-malli päivitetään v aikana. KAARI-mallia sovellettaessa työterveyshuolto on sekä työntekijöiden että esimiesten yhteistyötaho. Työterveyshuolto osallistuu tarvittaessa asiantuntijana esimiehen ja työntekijän yhteistyöpalavereihin (liite KAARI-malli). Työterveyshuolto saa raportteja työkyvyn muutoksista henkilöstöhallinnon kautta kolme kertaa vuodessa osavuosikatsauksien ja tilinpäätöksien rytmissä (sairauspoissaolotilastot sekä varhaisen ja tehostetun tuen prosessien seurantatiedot). Lisäksi työterveyshuolto saa tiedokseen työntekijän suostumuksella myös KAARI-mallin mukaiset palaverimuistiot tilanteiden reaaliaikaiseksi seuraamiseksi. 7 (23)

8 Työterveyshuolto voi kutsua toistuvilla lyhyillä sairauslomilla olleita tarkempiin terveystarkastuksiin ja tihentää tarkastusvälejä osatyökykyisen työntekijän kohdalla. Työhyvinvoinnin seurantaryhmä ja työhyvinvointifoorumi KAARI-mallin mukaisesti työterveyshuolto, työsuojeluhenkilöstö, johtoryhmä ja henkilöstöhallinto kokoontuvat vähintään kolme (3) kertaa vuodessa keskustelemaan työhyvinvointiin liittyvistä asioista. Mm. työterveyshuollon toimintasuunnitelman tavoitteita valmisteleva työhyvinvointifoorumi kokoontuu kerran vuodessa. Työhyvinvointifoorumissa ovat mukana myös ammattijärjestöjen luottamushenkilöt, kaupungin johtavat luottamushenkilöt sekä kaupunkiorganisaation johtoryhmä. 4. KITEEN KAUPUNKIORGANISAATION TYÖTERVEYSHUOLLON TAVOITTEET KAARI-mallin mukaisesti työterveyshuollon tavoitteet asettaa Kiteen kaupungin työhyvinvointifoorumi. Tavoitteiden toteutumista seuraa työhyvinvoinnin seurantaryhmä. Tavoitteiden toteutumisen arviointi vuodelta 2013 Toimintavuodelle 2013 asetettiin seuraavat tavoitteet: Tavoitteet Toteutunut 1. Esimiestyön tukeminen työhyvinvoinnin edistämisessä ja työhyvinvoinnin hallinta. 2. Sisäilmaongelmien selvittely ja toimenpide-ehdotukset 3. Työhyvinvoinnin hallinta muutoksessa, joista keskeisin on Kiteen ja Kesälahden kuntaliitos 8 (23) 1. Esimiehille suunnattu tietojenanto, neuvonta ja ohjaus (TANO) keskustelut, esimiesten koulutus ja ohjeistukset tuen hakemisen käytännöistä. Sairauspoissaolojen seuranta. Tehostettu varhainen tuki KAARI-mallin avulla. Toimenpiteet toteutuneet. 2. Työntekijöiden terveydentilan tehostettu seuranta niissä työpisteissä, joissa on havaittu sisäilmaongelma. Teknisen toimen, henkilöstöhallinnon, työsuojeluhenkilöstön ja työterveyshuollon yhteistyön kehittäminen sisäilmaongelmien selvittelyssä. Sisäilmatyöryhmän aloittanut toimintansa. 3. Suunnatut työpaikkaselvitykset ja tarvittavien toimenpiteiden käynnistäminen. Toimenpiteinä esim. työnohjaus sekä työterveyshuollon antama ohjaus ja neuvonta. Toiminta toteutunut tarpeen mukaan. 4. Arviointi ja seuranta 4. Kiteen kaupunki tekee kyselyn työterveyshuollon palveluista esimiehille ja työntekijöille itse osana henkilöstöbarometria. Kyselyä ei ole tehty, koska työolobarometri ei vielä toteutunut. Työterveyshuollot tekevät omat asia-

9 Tavoitteet Toteutunut kastyytyväisyyskyselynsä omien tarpeidensa mukaisesti. 5. Työterveyshuollon asiantuntijuuden käyttö uudisrakentamisessa ja kalustamisen suunnittelussa. 5. Työfysioterapeutti asiantuntijana yhdessä työsuojelujaoston kanssa. On toteutunut vain osittain. 6. Ensiapukoulutus 6. Kartoitus ja suunnitelma ensiapukoulutuksen tarpeesta tehdään vuoden 2013 aikana. Asiasta neuvoteltu, mutta ei vielä toteutettu. 7. Vuonna 2013 kiinnitetään huomiota työpaikkojen turvallisuusasioihin. 7. Työturvallisuuteen liittyvät asiat tehostetusti esillä työpaikkakäynneillä ja terveystarkastuksissa. Ei ole toteutunut järjestelmällisesti. Toimintasuunnitelmakauden keskeiset työterveyshuollolliset tavoitteet v. 2015: Työterveyshuollon keskeisistä tavoitteista v alkavalle kaudelle sovittiin KAA- RI-mallin mukaisessa työhyvinvointifoorumissa Tavoitteet Toiminta 1. Esimiestyön tukeminen työhyvinvoinnin edistämisessä ja työhyvinvoinnin hallinta 2. Sisäilmaongelmien selvittely ja toimenpide-ehdotukset 3. Työhyvinvoinnin hallinta erilaisissa muutostilanteissa: kuntaliitokseen liittyvät asiat, palvelurakenneuudistus, uudisrakentaminen, työpisteiden hajasijoitus, työaika yms. 9 (23) 1. Esimiehille suunnattu tietojenanto, neuvonta ja ohjaus (TANO) keskustelut, esimiesten koulutus ja ohjeistukset tuen hakemisen käytännöistä. Sairauspoissaolojen seuranta. Tehostettu varhainen tuki KAARI-mallin avulla. 2. Työntekijöiden terveydentilan tehostettu seuranta niissä työpisteissä, joissa on havaittu sisäilmaongelma. Teknisen toimen, henkilöstöhallinnon, työsuojeluhenkilöstön ja työterveyshuollon yhteistyön kehittäminen sisäilmaongelmien selvittelyssä. Sisäilmatyöryhmän toiminnan vakiinnuttaminen. 3. Suunnatut työpaikkaselvitykset ja tarvittavien toimenpiteiden käynnistäminen. Toimenpiteinä esim. työnohjaus sekä työterveyshuollon antama ohjaus ja neuvonta. 4. Arviointi ja seuranta 4. Kiteen kaupunki tekee kyselyn työterveyshuollon palveluista esimiehille ja työntekijöille itse osana henkilöstöbarometria. Työterveyshuollot tekevät omat asiakastyytyväisyyskyselynsä omien tarpeidensa mukaisesti. Haetaan KEVA:n työhyvinvointisykeohjelmaan v Työterveyshuollon asiantuntijuuden 5- Työfysioterapeutti asiantuntijana yh-

10 Tavoitteet Toiminta käyttö uudisrakentamisessa ja kalustamisen suunnittelussa. dessä työsuojelujaoston kanssa. 6. Ensiapukoulutus 6 Kartoitus ja suunnitelma ensiapukoulutuksen tarpeesta tehdään vuoden 2014 aikana. 7. Huomion kiinnittäminen työpaikkojen 7. Työturvallisuuteen liittyvät asiat tehostetusti esillä työpaikkakäynneillä ja turvallisuusasioihin. terveystarkastuksissa. 5. LAKISÄÄTEINEN TYÖTERVEYSHUOLTO 5.1. Työpaikkaselvitykset Työpaikkaselvitys on työterveyshuoltotoiminnan perusta. Työpaikkaselvityksen tavoitteena on työn ja työpaikan olosuhteiden selvittäminen ja niiden terveydellisen merkityksen arviointi. Mm. organisaatiomuutoksen vuoksi työpaikkoihin kohdistetaan suunnattuja työpaikkaselvityksiä tarpeen mukaan. Työpaikkaselvitykset tehdään yhteistyössä työnantajan edustajan, työsuojeluorganisaation, työterveyshuollon ja tarvittaessa teknisen alan asiantuntijan kanssa. Työpaikkaselvityksiä tehdään työtä aloitettaessa, työpaikan tai kohteen olosuhteiden muuttuessa, työmenetelmien ja työtilojen suunnitteluvaiheessa sekä työperäisten haittojen selvittämiseksi. Työpaikan olosuhteisiin kohdistuvissa toiminnoissa voidaan käyttää apuna työterveyshuollon asiantuntijoita, kuten työfysioterapeuttia, työterveyspsykologia ja teknisen alan asiantuntijaa. Työterveyshuolto lähettää työpaikkaselvitysraportin organisaation edustajalle sekä työsuojelun yhteistoimintahenkilölle. Raportti työpaikkakäynnistä tulee olla työntekijöiden luettavissa työpaikalla. Työpaikkaselvityksen jälkeen arvioidaan tarve käydä läpi selvityksen tulokset työpaikalla siten, että työterveyshoitaja on tarvittaessa mukana palautekeskustelussa. Jatkotoimenpiteistä sovitaan yhdessä työyksikön esimiehen ja työsuojelun edustajien kanssa. Ennen työpaikkaselvitystä ko. työpisteen kaikki työntekijät käyvät uuden työterveyshuoltokäytännön mukaisesti työterveystarkastuksessa. Työpaikkaselvityksiä toteutetaan vuonna 2015 seuraavan suunnitelman mukaan: Kiteen taajama: Uuteen terveyskeskukseen siirtyneet toiminnot, muut kohteet tarpeen mukaan Kesälahden taajama: Aurinkotalo, muut kohteet tarpeen mukaan Sisäilmatyöryhmä on perustettu vuonna 2012 ja toiminta käynnistyi vuoden 2013 alussa ja sisäilmaohjeistus valmistuu v aikana. Sisäilmaan kohdistuvat toimenpiteet jatkuvat vuonna Kiteen kaupunki on käynnistänyt työpaikkojen radonmittaukset vuonna Tarkistusmittauksia ja kohteiden korjauksia tehdään tarpeen mukaan. 10 (23)

11 5.2 Tietojen antaminen, neuvonta, ohjaus ja palaute (TANO) TANO-toiminnan tavoitteena on auttaa työnantajaa, työntekijöitä ja muita työpaikan toimijoita omaksumaan tietoja, taitoja, asenteita ja toimintatapoja, joilla on merkitystä työterveydelle ja turvallisuudelle. TANO-toiminta liittyy työkykyä haittaavien fyysisten, psyykkisten tai sosiaalisten tekijöiden torjuntaan tai korjaamiseen. Kysymyksessä on johonkin tiettyyn pulmaan liittyvä ohjaus tai neuvonta. Tämä erottaa TANO-toiminnan työnohjauksesta, joka ei ole työterveyshuoltotyötä, ja jossa käsitellään prosessimaisesti myös yleisluontoisempia aiheita. Hyvän työterveyshuoltokäytännön mukaisia TANO -toiminnan sisältöalueita ovat: työssä ja työpaikalla esiintyvät terveysvaarat, niiden merkitys sekä vaaroilta suojautuminen ja ensiapujärjestelyt ammattitaudit ja työtapaturmat sekä niiden ehkäisy ja muuhun työhön liittyvä sairastavuus päihteiden väärinkäytön ehkäisy ja päihdeongelmaisen varhainen tunnistaminen sekä hoito ja hoitoon ohjaus päihdeohjelman mukaisesti työmenetelmiin ja -järjestelyihin sekä työaikoihin ja työpaikan olosuhteisiin sekä niiden muutoksiin liittyvät terveysvaarat ja niiden hallinta työhön liittyvän fyysisen ja/tai henkisen väkivallan ehkäiseminen ja hallinta terveelliset ja turvalliset työmenetelmät työn, työympäristön ja -yhteisön parantaminen sekä työntekijän terveyden ja työkyvyn ylläpitäminen ja edistäminen erityinen painopiste esimiestyön tukemisessa ryhmätoiminnot esim. selkä-, niska-, olkapääryhmä (työfysioterapeutin ohjauksessa), äänenhuolto, TYK-kuntoutujien välitapaamiset, tupakasta vieroitusryhmät yms Ensiapuvalmius Ensiapuvalmiuden (hoidollinen valmius, ensiapuvälineistö) suunnittelussa voidaan käyttää työterveyshuollon asiantuntemusta. Tarkoituksenmukaista ensiapuvälineistöä tulee olla työpisteissä riittävästi. Ensiapukoulutettua henkilöstöä tulisi olla jokaisessa työvuorossa. Ensiapuvälineistöstä ja valmiusasteesta on saatavilla tietoa Internetistä Työsuojeluhallinnon oppaasta; Ensiapuvalmius työpaikoilla, Työsuojeluohjeita ja -oppaita 33. Ensiapukoulutusta voi tiedustella perusturvan työterveyshuollosta. Työssä sattuneen uhka- tai kriisitilanteen välitön purkaminen (defusing) hoidetaan yhdessä työterveyshuollon ja esimiehen kanssa. Defusing-tilaisuudessa arvioidaan debriefing-tilaisuuden tarve. Esimies ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon tilaisuuden järjestämiseksi. Debriefing (= kriisitapahtuman jälkikäsittely 1-3 vrk:n kuluessa) järjestetään työterveyshuollon kautta. Työterveyshuollossa asiasta vastaavat työterveyslääkäri, - hoitaja ja -psykologi. 11 (23)

12 Riskien arviointi työpaikoilla Työnantajan tehtäviin kuuluu työpaikan riskien kartoittaminen. Tarvittaessa työnantaja voi käyttää työterveyshuollon apua riskien arvioinnissa. Käyttöturvallisuustiedotteet ja kemikaaliluettelot tulee toimittaa työterveyshuoltoon ja niiden tulee olla saatavilla työpaikalla Ennaltaehkäisevä päihdetyö Ennaltaehkäisevä päihdetyö, päihteiden käytön tunnistaminen ja mini-interventio sisältyvät työterveyshuollon lakisääteiseen toimintaan. Mini-interventiolla tarkoitetaan terveydenhuollossa tapahtuvaa päihteiden käytön puheeksiottoa ja riskikulutukseen kohdistettua neuvontaa. Hoitoonohjauksessa toimitaan Kiteen kaupungin hoitoonohjausmallia noudattaen. Uusi päihdeohjelma astuu voimaan v aikana Työkykyä ja työhyvinvointia ylläpitävä toiminta (TYKY) TYKY-toiminnan tavoitteena on työntekijöiden työ- ja toimintakyvyn edistäminen. TYKY-toiminta toteutetaan työnantajan, työntekijöiden ja työterveyshuollon yhteistyönä. Se on suunnitelmallista ja tavoitteellista monimuotoista toimintaa, johon osallistuessaan työterveyshuolto osaltaan edistää ja tukee työelämässä mukana olevien työ- ja toimintakykyä. Vastuu TYKY-toiminnasta on työnantajalla ja työpaikan henkilöstöllä. TYKY-toimintaa toteutetaan ensisijaisesti työpaikan sisäisin toimenpitein ja se käynnistyy asiakastoimipaikan omista tarpeista. Toiminta käynnistyy työpaikalla laaditusta tarvekartoituksesta. Työterveyshenkilöstö toimii asiantuntijana TYKYtoiminnan suunnittelussa, vastaa toiminnan käynnistämisestä sekä kuntoutustarpeen selvittämisestä. Asiakastoimipaikan kehittämishankkeisiin työterveyshuolto osallistuu asiantuntijana, mutta varsinaisten kehittämishankkeiden toimeenpaneminen ja toteuttaminen on työnantajan tehtävä. 5.4 KUNTOUTUS KELA järjestää kuntoutusta, jolla parannetaan ja tuetaan työkykyä. Työterveyshuolto tarvittaessa ohjaa KELA:n kuntoutukseen. Aslak-kuntoutus: Kuntoutuskurssien tarvetta käydään läpi henkilöstöhallinnon kanssa. Aslak kuntoutusta ei haettu ammattiryhmille, koska Kelalla on tarjolla alueellisia ammattikohtaisia Aslak kursseja Itä-Suomessa. TYK-kuntoutus Kiteen kaupungin työntekijöille alkoi v Anttolanhovissa Mikkelissä. Kuntoutus jatkuu v saakka. Kuntoutujille järjestetään ryhmätapaamisia työterveyshuollossa kuntoutusjaksojen välissä. Tapaamisten aihepiireistä sovitaan kuntoutuslaitoksen kanssa. Lisäksi tarvittaessa haetaan yksilökohtaisia laitoskuntoutuskursseja, TYK-kursseja tai etsitään työntekijälle sopivaa valtakunnallista tai alueellista kurssia. 12 (23)

13 5.5 Terveystarkastukset Esimies tekee ilmoituksen työterveyshuoltoon uusista työntekijöistä ja ilmoittaa työsuhteen päättymisestä. Esimies perehdyttää työterveyshuollon palveluiden käyttöön ja vastaa siitä, että työntekijät käyvät terveystarkastuksessa. Terveystarkastusten yhteydessä tehdään yksilötason työterveyssuunnitelmat. Tarvittaessa asiantuntijoina voidaan käyttää työterveyspsykologia, ravitsemusterapeuttia, työnäkemisen asiantuntijaa (optikko) ja työfysioterapeuttia. Kiteen kaupungilla toteutetaan työyksikköön suunnattuja terveystarkastuksia. Työterveystarkastukseen kutsutaan ne työntekijät, joiden työpaikkaan on suunniteltu samalle vuodelle työpaikkaselvitys. Lisäksi toteutetaan altistekohtaiset määräaikaistarkastukset Alkutarkastus ja lopputarkastus Alkutarkastukset erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavissa töissä (Valtioneuvoston asetus 1485/2001) Sijoitettaessa työntekijä tehtäviin, joista aiheutuu erityistä sairastumisen vaaraa tai työn terveydellisten erityisvaatimusten perusteella viimeistään kuukauden kuluessa työn aloittamisesta. Erityistä sairastumisen vaaraa aiheutuu työoloista, jossa fysikaalisen, kemiallisen tai biologisen tekijän aiheuttamana voi seurata sairaus, liiallinen altistuminen tai vaara lisääntymisterveydelle. Tarkastus kuuluu seuraaville työntekjöille: Yötyötä (työvuorosta vähintään kolme tuntia klo välillä) tekeville työntekijöille, siivoustyöntekijöille, väkivallan uhkaa sisältävää työtä tekeville, hoitotyöntekijöille, jätehuollon työntekijöille, melulle altistuvat, rakennus- ja korjaustyötä tekeville sekä sisäilmaongelmille altistuville. Tarkastuksesta annetaan työhönsopivuuslausunto. Alkutarkastus pyritään tekemään ennen työn aloittamista tai viimeistään kuukauden kuluessa työn aloittamisesta. Lopputarkastus tehdään erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavan työn päättyessä. Tarkastuksen tekevät työterveyshoitaja ja - lääkäri. Tarkastuksen sisältö: haastattelu: yleinen terveydentila, sukurasitus, terveyskäyttäytyminen, tartuntatautilain edellyttämä haastattelu hoitotyössä työn riskitekijät paino, pituus, BMI näkö, kuulo verenpaine laboratoriokokeet (pieni verenkuva, veren glukoosi, kolesterolierittely. Lisäkokeet tarvittaessa ammattihenkilön arvion mukaan. sydänfilmi tarvittaessa keuhkojen toimintakoe, keuhkokuva työkykyä arvioivat mittarit (mm. Audit, TKI) työn vaatimat rokotukset sekä yleisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset 13 (23)

14 tarvittaessa fyysisen toimintakyvyn testit tarvittaessa henkisen toimintakyvyn testit tarkastuksen sisältöä voidaan täydentää lisätutkimuksilla Määräaikaistarkastus ja lopputarkastus erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavassa työssä Sisältö on sama kuin alkutarkastuksessa, mutta huomioidaan lisäksi seuraavat asiat: Hoitotyö Biologiset altisteet, väkivallan uhka, yö- ja vuorotyö, fyysinen ja henkinen kuormitus. tutkimukset tulee tehdä 3 vuoden välein Yötyötä sisältävä vuorotyö: Terveystarkastuksia suoritetaan: ennen vuorotyön aloittamista ensimmäisen työvuoden jälkeen Seurantatarkastukset: alle 25-vuotiaille viiden (5) vuoden välein vuotiaille viiden (5) vuoden välein vuotiaille kahden-kolmen (2-3) vuoden välein yli 60-vuotiaille yhden-kahden (1-2) vuoden välein yksilöllisen riskinarviointiin perustuen tarvittaessa useammin Melutyö Alkutarkastus on pyrittävä tekemään ennen melualtistumisen alkamista. Työntekijöille, jotka altistuvat vähintään db melulle, tehdään kuulontarkastus kerran vuodessa neljän ensimmäisen vuoden ajan ja sen jälkeen kerran kolmessa vuodessa. Yli 100 db:n melulle altistuvien kuulotarkastus kerran vuodessa. Tiloissa, joissa on todettu sisäilmaongelma: tutkimukset tulee tehdä 1-3 vuoden välein altistumisajasta riippuen Keuhkojen toimintakoe (spirometria) lääkärin ohjeen mukaan ja tarvittaessa, lisäksi tarvittaessa keuhkokuva, työpaikka-pef, oirekyselyt. Rakennus- ja korjaustyötä tekevät: tutkimukset tulee tehdä 1-3 vuoden välein altistumisajasta riippuen. Seurantarkastukset on tehtävä myös erityistä sairastumisen vaarasta työtä pois siirryttäessä, vaaralliselle aineelle altistumisen loputtua. melu, pöly, tärinä, hitsaushuurut, liuotinaineet, maalit, lakat, liimat, tapaturmavaara, lämpötilojen vaihtelut, kosteus- ja homevauriomikrobit liuotinainekysely, maksan toimintakokeet, spirometria, audiogrammi, keuhkokuva, ja tarvittaessa homevasta-ainetutkimukset keuhkokuva ruostumattoman teräksen (U-kromi, U-nikkeli) ja alumiinin työstö (U-alumiini) alat (maksakoe) 14 (23)

15 asbestialtistuminen työhistoriassa ja nykytyössä, tarkastus asbestiohjeen mukaan, HUOM! Työnantajan velvollisuus ilmoittaa ASA rekisteriin. Puistotyöntekijät: 2-3 vuoden välein biologiset altisteet, torjunta-aineet, homeet, lämpötilojen vaihtelut spirometria, audiogrammi tarvittaessa lisäverikokeita Väkivallan uhkaa sisältävä työ Terveystarkastus on kolmen (3) vuoden välein. Siivoustyö: Terveystarkastus on kolmen (3) vuoden välein. Suun terveydenhuolto Terveystarkastus on kolmen (3) vuoden välein. Keittiötyöntekijät 1-3 vuoden välein altistumisajasta riippuen jauhopöly, melu, fyysinen rasitus, lämpötilojen vaihtelu spirometria, audiogrammi, tarv. EKG, laboratoriotutkimukset Jätehuollon työntekijät (jätevesihuolto): 2 vuoden välein altistumisajasta riippuen keuhkojen toimintakoe (spirometria), tarvittaessa keuhkokuva Näyttöpäätetyö (VnP näyttöpäätetyöstä 1405/1993, 6 ): Työfysioterapeutin/lääkärin tarkastus tarvittaessa. Erityistyölasien arviointi, jossa noudatetaan Kiteen kaupungin laatimaan toimintaohjetta (2006/115 ) Työhönsijoitustarkastus Työhönsijoitustarkastus tehdään kaikille työhön tuleville, jos alkutarkastusta ei ole tehty. Tarkastuksen suorittaa työterveyshoitaja ja tarvittaessa työterveyslääkäri. Tarkastuksen yhteydessä pyritään hoitamaan todetut sairaudet ja varmistamaan, ettei henkilöä sijoiteta hänelle sopimattomaan työhön. Tarkastuksesta annetaan työhönsopivuuslausunto. Tarkastuksen sisältö: haastattelu: yleinen terveydentila, sukurasitus, terveyskäyttäytyminen työn riskitekijät paino, pituus, BMI näkö, kuulo verenpaine laboratoriokokeet (pieni verenkuva, veren glukoosi ja kolesterolierittely.. Lisäkokeet tarvittaessa ammattihenkilön arvion mukaan. tarvittaessa keuhkojen toimintakokeet tarvittaessa fyysisen toimintakyvyn testit tarvittaessa henkisen toimintakyvyn testit rokotustilanteen tarkistaminen ja tarvittaessa rokotusten tehostaminen lisätutkimukset harkinnanvaraisesti työkykyä arvioivat mittarit 15 (23)

16 Määräaikaistarkastukset Työntekijä kutsutaan määräaikaistarkastukseen samana vuonna kuin työyhteisön tehdään työpaikkaselvitys. Suunnitelluista tarkastuksista sovitaan esimiehen kanssa. Tarkastuksen sisältö: haastattelu: yleinen terveydentila, sukurasitus ja terveyskäyttäytyminen työn riskitekijät paino, pituus, BMI näkö, kuulo verenpaine laboratoriokokeet pieni verenkuva, veren glukoosi, kolesterolierittely. Lisäkokeet tarvittaessa ammattihenkilön arvion mukaan. tarvittaessa keuhkojen toimintakoe työkykyä arvioivat mittarit (työkykyindeksi, Audit, BBI-15) perusrokotukset tarvittaessa fyysisen toimintakyvyn testit tarvittaessa henkisen toimintakyvyn testit tarkastuksen sisältöä voidaan täydentää lisätutkimuksilla Seuraavissa ammattiryhmissä huomioitavaa: B-hepatiittirokote: terveyskeskussairaalassa ja hoivasairaaloissa työskenteleville työntekijöille, päivystyshenkilöstölle, päihde- ja mielenterveystyöntekijöille, suun terveydenhuollon työntekijöille, välinehuoltajille, sosiaalityöntekijöille sekä gynekologisia näytteitä ottaville ja sukupuolitauteja hoitaville työntekijöille, perhetyöntekijöille, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä lasten neuvolatyöntekijöille A- ja B-hepatiittirokote, jätevesi- ja kaatopaikkatyöntekijälle, puistotyöntekijät (tarvittaessa) Hinkuyskä- ja vesirokkorokote: kouluterveydenhuoltotyötä sekä äitiys- ja lastenneuvolatyötä tekeville harkinnanvaraisesti Puutiaisaivokuumerokote maaseutuhallinnon henkilöstölle ja muille suurimman osan luonnossa työnsä vuoksi liikkuville. Pakkaamattomia elintarvikkeita käsittelevät: Työntekijöiden tulee toimittaa ennen työsuhteen solmimista ja yli neljä (4) päivää kestävän, Pohjoismaiden ulkopuolelle suuntautuvan matkan jälkeen salmonellanäyte viipymättä laboratorioon. Lähetteen saa työterveyshuollosta Osatyökykyisten terveystarkastus Osatyökykyisellä työntekijällä tarkoitetaan työntekijää, joka ei selviydy täysimääräisesti työstään. Osatyökykyisille työntekijöille suoritetaan tarvittaessa tihennettyjä terveystarkastuksia työkyvyn seuraamiseksi ja ylläpitämiseksi. Hoitoon ja kuntoutukseen ohjaus tapahtuu työnjohdon, työterveyshoitajan ja -lääkärin sekä työfysioterapeutin yhteistyönä. Työkyvyn edistämiseksi laaditaan työntekijälle henkilökohtainen suunnitelma ja tarvittaessa kuntoutussuunnitelma yhdessä työnantajan 16 (23)

17 kanssa. Tarvittaessa voidaan käyttää myös muita työterveyshuollon asiantuntijoita mm. työkyvyn arvioinnissa Terveystarkastus eläkkeelle siirryttäessä Työsuhteen päättyessä eläkkeelle jäämiseen työntekijä kutsutaan vapaaehtoiseen eläkkeelle jäävän terveystarkastukseen. Esimies ilmoittaa eläköitymisestä työterveyshuoltoon. Tarkastuksen sisältö noudattelee pääosin määräaikaistarkastuksen sisältöä. Tarkastuksessa otetaan huomioon eläkkeelle jäävän yksilöllinen tilanne. Erityinen sairastumisen vaara Seurantarkastukset on tehtävä myös erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavasta työstä pois siirryttäessä ja/tai vaaralliselle aineelle altistumisen loputtua. Myös velvoitetyöllistetyt kuuluvat tämän palvelun piiriin Asiantuntijoiden palvelut Työfysioterapeutin palvelut Työfysioterapeutin palvelut voivat kohdistua yksilöön tai työyhteisöön. Tavoitteena on työntekijöiden työkyvyn ylläpitäminen ja kehittäminen sekä työn ja työpaikan ergonomian selvittäminen ja kehittäminen. Tavoitteena on saada työyhteisö kehittämään työtään, työympäristöään ja itseään. Fysioterapeutin terveystarkastukseen ohjautuu työntekijä, jolla on työssä fyysistä kuormitusta tai työstä johtuvia tuki- ja liikuntaelinoireita. Lähetteen antaa työterveyslääkäri tai työterveyshoitaja. Terveystarkastuksessa tehdään tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapeuttinen tutkiminen ja liikunta-aktiivisuuden kysely sekä ohjaus ja neuvonta. Tarkastukset ovat tarpeen myös kuntoutustarvetta arvioitaessa, TYKYtoimintaa suunniteltaessa, työn sisällön muuttuessa tai työntekijän uudelleen sijoittumisessa. Työfysioterapeutti neuvoo työntekijälle oikeat työasennot ja -liikkeet sekä keinot selviytyä työn fyysistä vaatimuksista sekä ohjaa omaehtoiseen ja ennaltaehkäisevään liikuntaan huomioiden työn erityispiirteet. Yksilöneuvontaan voi hakeutua työterveyslääkärin tai työterveyshoitajan lähettämänä, 1-3 kertaa/oire. Terveysneuvontaa voidaan toteuttaa yksilöllisesti tai pienryhmissä. Työfysioterapeutti voi pitää ergonomialuentoja ryhmille tai ryhmämuotoista ohjausta TULE-oireisille. Työfysioterapeutti osallistuu asiakasyritysten työterveyshuollon toimintasuunnitelman laadintaan tiimin jäsenenä. Työfysioterapeutti tekee tarvittaessa ergonomiaselvityksiä työpaikalla. Ergonomiaselvityksessä havainnoidaan työntekijän fyysistä toimintaa omassa työpisteessään, työasentoja, työliikkeitä jne. Saatujen tietojen avulla etsitään ratkaisuja työn ergonomisiin ongelmiin. Ergonomiaselvityksen tavoitteena on ennaltaehkäistä työstä aiheutuvia tuki- ja liikuntaelimistön kuormitustiloja, parantaa yksilön työ- ja toimintakykyä sekä työssä viihtyvyyttä. Työfysioterapeutti voi osallistua asiantuntijana työtilojen ja kalustehankintojen suunnitteluun. 17 (23)

18 Fyysistä toimintakykyä voidaan arvioida lihaskuntotestillä sekä hengitys- ja verenkiertoelimistöä kävelytestillä tai polkupyöräergometritestillä. Testitulosten perusteella työntekijälle voidaan laatia yksilöllinen liikuntaohjelma ja edistymistä voidaan seurata seurantatestein. Fyysisen toimintakyvyn arviointia käytetään myös kuntoutustarpeen selvittämisessä sekä suunniteltaessa TYKY-toimintaa työntekijän uudelleen sijoittamista silmällä pitäen tai työn sisällön muuttuessa Työterveyspsykologin palvelut Työterveyspsykologin palvelut voivat kohdistua yksilöön tai työyhteisöön. Tavoitteena on työntekijöiden työkyvyn ylläpitämisen ja kehittymisen tukeminen. Työterveyspsykologin vastaanotolle ohjautuu henkilö, jolla psyykkinen tai sosiaalinen kuormitus uhkaa työkykyä. Esimerkiksi työuupumusoireilu tai muu kuormittuneisuuden kokemus voivat olla käynnin syitä. Lähetteen tekee työterveyslääkäri tai hoitaja. Työterveyspsykologi neuvoo ja ohjaa työntekijöitä kuormittavien tilanteiden purkamisessa ja hallinnassa. Esimiehet voivat saada ohjausta vaikeiden johtamistilanteiden käsittelyyn silloin, kun kysymyksessä on alaisen työkykypulman havaitsemiseen tai sen puheeksi ottamiseen liittyvät asiat. Myös työsuojeluvaltuutetut saavat neuvontaa ja ohjausta työntekijöiden sekä työyhteisöjen työkykyä uhkaavien asioiden käsittelyyn. Yksilöneuvontaa ja ohjausta voi yhdellä lähetteellä antaa 1 3, max. 5 kertaa. Mikäli työterveyslääkäri tai -hoitaja näkee tarpeelliseksi, voi hän kirjoittaa jatkolähetteen. Suunnatuilla työpaikkaselvityksillä tutkitaan työyhteisöjen psyykkistä ja sosiaalista kuormittuneisuutta sekä tuotetaan ehdotuksia konkreettisiksi kehitystoimiksi kuormituksen vähentämiseksi. Käytännössä selvitys tarkoittaa työterveyspsykologin toteuttamaa tiedon keruuta haastatellen ja/tai lomakekyselyin. Selvityksestä tehdään raportti, joka sisältää yhteenvedon työyhteisön vahvuuksista sekä työkykyä uhkaavista tekijöistä. Näiden pohjalta suositellaan kehitystoimia. Raportti käsitellään ensin esimiesten ja sitten kaikkien vastanneiden kesken Kuntoutuspalveluohjaus - kuntoutusohjaaja Henkilöstöhallinto ostaa kuntoutuspalveluohjausta tarvittaessa yhteistyössä työterveyshuollon ja esimiesten kanssa Ravitsemusterapeutti Ravitsemusterapeutin tehtäviin työterveyshuollossa voivat kuulua työpaikkalähtöiset työkyvyn ja hyvän ravitsemuksen edistämiseen tähtäävät toiminnat (esimerkiksi työpaikkaruokailun kehittäminen ja edistäminen), työterveyshuollon ammattihenkilöiden tarvearvioon perustuvat ryhmä- ja yksilöohjaukset osana terveystarkastuksia tai tietyissä erityistilanteissa (esimerkiksi yö-/vuorotyöntekijät), työterveyshuollon ammattihenkilöiden koulutus ja konsultaatio sekä ravitsemusohjausmateriaalin valinta ja valmistaminen. 18 (23)

19 Ravitsemusterapeutti voi olla mukana myös vajaakuntoisten, ravitsemusongelmaisten työntekijöiden kuntoutusprosessissa: arvioimassa kuntoutustarvetta, tukemassa onnistuneella ravitsemushoidolla kuntoutumista ja toteuttamassa esimerkiksi laitoskuntoutusjakson jälkeistä jatkoseurantaa Työnäkemiseen erikoistunut optikko Erilaisissa työtehtävissä ja ammateissa vaadittavat näkövaatimukset vaihtelevat yksilöllisesti työntekijän ja toimintaympäristön mukaan. Työnäkemiseen erikoistuneen optikon palveluja voidaan käyttää mm.: Työpisteen järjestämiseen ja säätämiseen työasennon ja näkemisen kannalta sopivaksi. Analysoimaan näkemiseen vaikuttavia ergonomiatekijöitä ja kehittää näkemistä edistäviä toimintaympäristöjä ja ratkaisuja. Työnäköön liittyvien koulutustilaisuuksien järjestämiseen. 6. TYÖPERÄISIÄ JA TYÖHÖN LIITTYVIÄ SAIRAUKSIA SEKÄ SAIRAUSPOISSA- OLOJA SEURATAAN KAARI-MALLIN MUKAISESTI Sairauspoissaoloja seurataan kolmannesvuosittain. Sairauspoissaolojen seuranta on esimiesten vastuulla. Seurannassa käytetään apuna KAARI-mallia. Työterveyshuolto seuraa työpaikalla tapahtuvien työtapaturmien määrää ja sairastuvuutta mahdollisiin ammattitauteihin. Työterveyshuolto pyrkii sairauksien varhaiseen tunnistamiseen, hoitoon ja kuntoutukseen ohjaamiseen sekä työhön paluun tukemiseen. Työterveyshuolto toimii työnantajan tukena sijoitettaessa työntekijää hänelle sopivaan kokoaikaiseen tai osa-aikatyöhön Sairauspoissaolon myöntäminen Sairauspoissaolo omalla ilmoituksella esimiehen luvalla 1 3 kalenteripäivän osalta sairausloman voi myöntää esimies harkintansa mukaan. Työntekijän tulee ottaa henkilökohtainen puhelinyhteys esimieheen tai esimiehen varahenkilöön välittömästi oireiden / työkyvyn heikentymisen havaittuaan. Esimiehellä on kuitenkin aina oikeus vaatia terveydenhoitajan/sairaanhoitajan /lääkärintodistus työkyvyttömyydestä. Sairauspoissaolosta on tehtävä poissaoloilmoitus Populukseen. Ilmoituksen tekeminen on ensisijaisesti työntekijän omalla vastuulla, mutta sen voi tehdä myös esimies. 19 (23)

20 Sairauspoissaolo esimiehen luvalla on ensisijainen tapa hakea sairauslomaa äkillisissä akuuteissa sairauksissa, kuten esim. vatsaflunssa, nuhakuume yms. Työnantajan ohjeita tulee noudattaa yhtenäisesti koko organisaatiossa Sairauspoissaolo terveydenhoitajan/sairaanhoitajan todistuksella Todistuksen 1-3 kalenteripäivän työkyvyttömyydestä voi antaa myös terveydenhoitaja/sairaanhoitaja. Todistus työkyvyttömyydestä on toimitettava ensi tilassa esimiehelle. Erikseen alkaneeksi ilmoitettavan epidemiatilanteen aikana terveydenhoitaja voi kirjoittaa todistuksen työkyvyttömyydestä 1-7 kalenteripäiväksi. Sairauspoissaolosta on tehtävä poissaoloilmoitus Populukseen. Ilmoituksen tekeminen on ensisijaisesti työntekijän omalla vastuulla, mutta sen voi tehdä myös esimies Sairauspoissaolo lääkärintodistuksella Edellä mainittuja poikkeuksia lukuun ottamatta työkyvyttömyydestä on aina esitettävä lääkärintodistus. Ensisijaisesti on esitettävä työterveyslääkärin antama todistus. Lääkärintodistus on toimitettava ensi tilassa esimiehelle tai tämän varahenkilölle. Sairauspoissaolosta on tehtävä poissaoloilmoitus Populukseen. Ilmoituksen tekeminen on ensisijaisesti työntekijän omalla vastuulla, mutta sen voi tehdä myös esimies Sairausloman myöntäminen ja sen palkallisuus Lähin esimies myöntää sairausloman työ- ja virkaehtosopimusten mukaisesti oman harkintansa ja terveydenhoitajan/sairaanhoitajan/lääkärintodistuksen perusteella. Sairausloman palkallisuudesta päättää lähin esimies harkintansa mukaan lähtökohtaisesti lääkärinlausunnon perusteella. Työntekijä toimittaa itse sairauspoissaolotodistuksen/-selvityksen työnantajalle. Jos työntekijä on säästövapaan tai vuosiloman alkaessa tai sen aikana sairauden vuoksi työkyvytön, todisteeksi työkyvyttömyydestä kelpaa vain lääkärintodistus. 20 (23)

21 6.3. Työskentely osatyökykyisenä osasairausloma - korvaava työ Työterveyslääkäri antaa lausunnon voiko työntekijä työskennellä osatyökykyisenä. Em. tarkoittaa sitä, että työterveyslääkäri määrittelee voiko työntekijä tehdä omaa työtään esim. osasairauslomalla vai voiko työntekijä tehdä korvaavaa työtä, johon hänellä ei ole terveydellistä estettä. Aina on huolehdittava siitä, että työ ei vaaranna toipumista. Kaari-mallissa määritellään tarkemmat menettelytavat Varhaisen ja tehostetun tuen toimintatavat Työnantaja ja työterveyshuolto noudattavat KAARI-mallissa sovittuja toimintatapoja. Kaari-mallia tarkennetaan siten, että: Työnantaja, yhdessä työterveyshuollon ja asiantuntijoiden kanssa huolehtii siitä, että koko henkilöstöllä ja erityisesti esimiehillä on tarpeeksi osaamista havaita ja ottaa puheeksi työntekijän työkykyyn liittyviä ongelmia ja ehkäistä ongelmia ennalta. Osaamista ja erityisiä täsmätukimalleja kehitetään yhteistyössä työterveyshuollon ja asiantuntijoiden kanssa, jotta tarvittaviin tukitoimiin ryhdytään heti kun työssä jaksamiseen tai työterveyteen liittyvä ongelma havaitaan. Em. voi koskea sekä yksittäistä työntekijää tai koko työyhteisöä. Tiedonkulkuun ja palautteeseen työterveyshuollon ja työnantajan välillä kiinnitetään erityistä huomiota siten, että työnantaja saa tiedon työntekijän työterveyden uhkista jo varhaisessa vaiheessa. 7. TYÖTERVEYSPAINOTTEINEN SAIRAANHOITOPALVELU 7.1. Yleislääkäritasoinen avosairaanhoito Työterveyshuollon yleislääkäritasoinen avosairaanhoito sisältää myös työterveyshoitajan antaman sairaanhoidon. Tutkimukset: Yleislääkäritasoiset tutkimukset Toimenpiteet: Yleislääkäritasoiset toimenpiteet Lausunnot: Kiteen kaupungin pyytämät lausunnot Kelan ja Kevan pyytämät lausunnot Kiteen kaupungin vakuutuslaitosten tarvitsemat työkyvyttömyyden osoittamista, kuntoutusta, varten tarvittavat todistukset ja lausunnot Erikoislääkärin konsultaatiot Työterveyslääkäri laatii tarvittaessa lähetteen erikoislääkärin konsultaatioon hoitovastuun säilyessä työterveyshuollossa. Maksusitoumus osoitetaan Kiteen kaupungin sopimushoitopaikkaan. Erikoislääkärillä käyntejä 1-2 käyntiä/ongelma. Konsultaatiolausunto toimitetaan työterveyshuoltoon. (Toimenpiteet eivät kuulu konsultaatioon) 21 (23)

22 7.3. Työperäiseen ja työkykyä heikentävään terveysongelmaan liittyvä fysioterapia Työterveyshoitaja tai -lääkäri ohjaa tuki- ja liikuntaelinperäisistä oireepäilyistä/oireista kärsivän työntekijän hoidon tarpeen arviointia täydentäviin selvittelyihin työfysioterapeutin vastaanotolle. Työperäisen tai työkykyä heikentävän ongelman hoitamiseksi tai kuntouttamiseksi työterveyslääkäri voi tarvittaessa laatia lähetteen fysikaaliseen hoitoon, 1-8 käyntikertaa/vuosi hoitovastuun säilyessä työterveyshuollossa. Maksusitoumus osoitetaan Kiteen kaupungin sopimushoitopaikkaan. Maksusitoumukset tekee työterveyslääkäri tai työfysioterapeutti. Fysioterapiasta pyydetään hoitopalaute työterveyshuoltoon. 8. TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUJEN LAADUN JA VAIKUTTAVUUDEN SEURANTA SEKÄ TOIMINTAA KOSKEVA RAPORTOINTI Työterveyshuollon toimenpiteiden vaikuttavuuden seurannassa ja arvioinnissa hyödynnetään asiakastoimipaikoilta ja työntekijäasiakkailta saatavaa palautetta ja yhteydenottoja. Jatkuvaa palautteenantoa varten on asiakkaiden käytössä työterveyshuollon www-sivujen palauteosio. Lääkäriasema Resetin työterveyshuoltoon palautetta voi antaa sähköpostilla. Työterveyshuolto arvioi yhdessä asiakastoimipaikan kanssa työpaikkaselvitysraporttiin kirjattujen suositusten ja toimenpide-ehdotusten toimeenpanoa. Lisäksi arvioidaan onnistuneita työhön paluuta pitkien sairaslomien jälkeen sekä työterveyshuollon ja työnantajan toimintatapoja sekä yhteistyötä. Kiteen kaupunki vastaa itse työterveyshuollon asiakaspalautteen keräämisestä sekä esimiehiltä että henkilöstöltä. Työterveyshuolto toimittaa työnantajalle tarvittavat työterveyshuollon toimintatiedot KELAn korvaushakemukseen liittämistä varten. Työterveyshuollon toimintasuunnitelman laadinta Kiteen kaupungin toimintasuunnitelman laatimiseen ovat osallistuneet Kiteen kaupungin henkilöstöhallinto, työsuojeluorganisaatio, yhteistyötoimikunta ja johtoryhmä sekä palvelujen tuottajina Kiteen kapupungin perusturvakeskuksen työterveyshuolto ja Lääkäriasema Resetin työterveyshuolto. Asiantuntijana ovat toimineet työfysioterapeutti Tuula Matikainen Kiteen perusturvakeskuksesta ja PsT Pirkko- Liisa Hyttinen Tietotaito Group Oy:stä. Työpaikkakäynteihin ja muihin työterveyshuollon suorittamiin selvityksiin sekä työnantajan omiin selvityksiin perustuen toimintasuunnitelmaa tarkistetaan vuosittain. Työterveyshuollon toimintasuunnitelma on työntekijöiden nähtävillä Kiteen kaupungin Intranetissä. Työterveyshuollon toimintasuunnitelman sisällöstä tiedotetaan henkilöstön infotilaisuuksissa, esimiesten aamu-/iltapäiväkahveilla ja työpisteissä työpaikkakokouksissa. 22 (23)

23 Allekirjoitukset Kitee x.x.2014 Kiteen kaupunki henkilöstöpäällikkö Tuija Vaittinen työhyvinvointipäällikkö Kiteen perusturvakeskus, työterveyshuolto Arja Janhonen terveyden edistämisen esimies Lääkäriasema Resetti Oy, työterveyshuolto Jorma Rytkönen työterveyslääkäri Johanna Mikkonen työterveyshoitaja 23 (23)

KITEEN KAUPUNKI TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA 1.1.2016 31.12.2017

KITEEN KAUPUNKI TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA 1.1.2016 31.12.2017 KITEEN KAUPUNKI TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA 1.1.2016 31.12.2017 Työsuojelujaosto Työhyvinvointifoorumi 17.11.2014 Yhteistyötoimikunta 28.11.2014 Kaupunginhallitus hyväksytty 8.12.2014 Työhyvinvointifoorumi

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNKI TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA 1.1.2015 31.12.2017

KITEEN KAUPUNKI TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA 1.1.2015 31.12.2017 KITEEN KAUPUNKI TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA 1.1.2015 31.12.2017 Työhyvinvointifoorumi 17.11.2014 Yhteistyötoimikunta 28.11.2014 Kaupunginhallitus 8.12.2014 Työsuojelujaosto Yhteistyötoimikunta

Lisätiedot

Hyväksytty johtokunta 9.5.2011 61 TYÖTERVEYSHUOLLON TUOTEHINNAT 1.9.2010

Hyväksytty johtokunta 9.5.2011 61 TYÖTERVEYSHUOLLON TUOTEHINNAT 1.9.2010 Hyväksytty johtokunta 9.5.2011 61 TYÖTERVEYSHUOLLON TUOTEHINNAT 1.9.2010 1 ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTA TUOTE HINTA SISÄLTÖ Työpaikkaselvitys 28 e/ alkava ½ tuntia työterveyshoitaja, työfysioterapeutti *

Lisätiedot

Työterveyshuollon toimintasuunnitelma ajalle

Työterveyshuollon toimintasuunnitelma ajalle Työterveys Nurmeksen kaupunki Työterveyshuollon toimintasuunnitelma ajalle 1.1.2017-31.12.2021 Toimintasuunnitelma tulee käsitellä työpaikalla yhteistoimintamenettelyn edellyttämällä tavalla. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

JUANKOSKEN KAUPUNGIN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2014-2016

JUANKOSKEN KAUPUNGIN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2014-2016 1 JUANKOSKEN KAUPUNKI TYÖSUOJELU JUANKOSKEN KAUPUNGIN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2014-2016 1. TOIMINTAOHJELMAN MERKITYS JA TAVOITE Juankosken kaupungin työsuojelun toimintasuunnitelman tarkoituksena

Lisätiedot

Työfysioterapeutin toiminnan laadun arviointi

Työfysioterapeutin toiminnan laadun arviointi Ohjeistus: Taulukko on työväline oman työsi kehittämiseen hyvien käytäntöjen mukaiseksi. Tarkastele työtäsi oheisessa taulukossa kuvattujen toimintojen mukaan. Voit käyttää taulukkoa yksittäisen tai usean

Lisätiedot

Palvelun nimi Tietojen antaminen, neuvonta ja ohjaus ryhmässä. Palvelun nimi Tietojen antaminen, neuvonta ja ohjaus yksilöllisesti

Palvelun nimi Tietojen antaminen, neuvonta ja ohjaus ryhmässä. Palvelun nimi Tietojen antaminen, neuvonta ja ohjaus yksilöllisesti et Työpaikkaselvitys Terveystarkastukset Työkykyä ylläpitävä toiminta Työfysioterapeutin ergonomiatoiminta Tietojen antaminen, neuvonta ja ohjaus Ergonomiaselvitys Kuuluu teema-alueisiin: Työpaikkaselvitys

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteista, työterveyshuollon sisällöstä sekä ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden koulutuksesta Annettu Helsingissä 10 päivänä lokakuuta 2013

Lisätiedot

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO TYÖTERVEYSHUOLLON TAVOITTEET Työterveyshuollon tavoitteena on terveellinen ja turvallinen työympäristö, työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisy

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA RÄÄKKYLÄN KUNTA

TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA RÄÄKKYLÄN KUNTA TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA 1.1.2017-31.12.2019 RÄÄKKYLÄN KUNTA Y-tunnus: 0169967-7 Osoite: Kinnulantie 1, 82300 Rääkkylä Toimiala: 84110 Julkinen yleishallinto Tilikausi: 1.1. - 31.12. Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO TYÖTERVEYSHUOLLON TAVOITTEET Työterveyshuollon tavoitteena on terveellinen ja turvallinen työympäristö, työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisy

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON TUKI KUORMITUKSEN HALLINNASSA

TYÖTERVEYSHUOLLON TUKI KUORMITUKSEN HALLINNASSA TYÖTERVEYSHUOLLON TUKI KUORMITUKSEN HALLINNASSA Minna Pihlajamäki työterveyshuollon erikoislääkäri vastaava työterveyslääkäri Terveystalo Seinäjoki Työterveys Kuormituksen hallinta ja toimintakyvyn ylläpito

Lisätiedot

YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA

YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA 1 YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA Jari Korhonen Liikelaitoksen johtaja, työterveyshuollon erikoislääkäri Joensuun Työterveys Joensuu 26.4.2013 7.5.2013 Jari Korhonen, johtaja, Joensuun Työterveys 2 Mitä

Lisätiedot

ODL Terveys Oy/Lääkärikeskus Materna Työterveyshuolto Lönnrotinkatu 14, 2 krs Kajaani

ODL Terveys Oy/Lääkärikeskus Materna Työterveyshuolto Lönnrotinkatu 14, 2 krs Kajaani ODL Terveys Oy/Lääkärikeskus Materna Työterveyshuolto Lönnrotinkatu 14, 2 krs 87100 Kajaani 1 TYÖTERVEYSHUOLLON JA MUUN TERVEYDENHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA 1.1.2010 31.12.2012 TYÖNANTAJA KUMPPANIKSI RY

Lisätiedot

Terveyttä ja työkykyä työterveysyhteistyöllä

Terveyttä ja työkykyä työterveysyhteistyöllä Työterveysyhteistyö on suunnitelmallista ja tavoitteellista yhteistyötä työterveyshuoltolain toteuttamiseksi. Terveyttä ja työkykyä työterveysyhteistyöllä OPAS PIENTYÖPAIKOILLE Hyvä työkyky ja hyvä ilmapiiri

Lisätiedot

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ KARVIAINEN TYÖTERVEYSHUOLTO TYÖTERVEYSHUOLLON TAVOITTEET Työterveyshuollon tavoitteena on terveellinen ja turvallinen työympäristö, työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisy

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON JÄRJESTÄMINEN HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE

TYÖTERVEYSHUOLLON JÄRJESTÄMINEN HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE TYÖTERVEYSHUOLLON JÄRJESTÄMINEN HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE Työterveyshoitajat Taru Eerola, Anne Laatikainen, Jaana Niemi ja Merja Koivisto 2.5.2019 TYÖTERVEYSHUOLLON SOPIMUS: Työnantajan

Lisätiedot

Työpaikan ja työterveyshuollon yhteistyö

Työpaikan ja työterveyshuollon yhteistyö Työpaikan ja työterveyshuollon yhteistyö Työterveyshuolto = työnantajan järjestettäväksi säädettyä työterveyshuollon ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden toimintaa, jolla edistetään 1) työhön liittyvien

Lisätiedot

Työterveyspalvelukokonaisuudet Elonin yritysasiakkaille

Työterveyspalvelukokonaisuudet Elonin yritysasiakkaille Työterveyspalvelukokonaisuudet Elonin yritysasiakkaille Millainen työ, sellainen Terveystalo. Työterveystoiminnan perusta (lakisääteinen) Työterveysyhteistyö perustuu asiakkaan toimialan ja liiketoiminnan

Lisätiedot

TYÖ- TERVEYS- HUOLTO. Työterveyshuolto on jokaisen työntekijän oikeus. Sen järjestäminen on työnantajan lakisääteinen velvollisuus.

TYÖ- TERVEYS- HUOLTO. Työterveyshuolto on jokaisen työntekijän oikeus. Sen järjestäminen on työnantajan lakisääteinen velvollisuus. TYÖ- TERVEYS- HUOLTO Työterveyshuolto on jokaisen työntekijän oikeus. Sen järjestäminen on työnantajan lakisääteinen velvollisuus. u Työnantajan on järjestettävä työntekijöilleen työterveyshuolto. u Työnantajan,

Lisätiedot

Työkyvyn hallinta ja varhainen tuki

Työkyvyn hallinta ja varhainen tuki Työkyvyn hallinta ja varhainen tuki Pirkko Mäkinen, asiantuntija Työturvallisuuskeskus TTK pirkko.makinen@ttk.fi 2.11.2017 Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki Työkyvyn hallinta tarkoittaa toimintatapoja,

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUISTA TYÖNANTAJALTA PERITTÄVÄT KORVAUKSET 1.1.2014 ALKAEN (ALV 0 %)

TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUISTA TYÖNANTAJALTA PERITTÄVÄT KORVAUKSET 1.1.2014 ALKAEN (ALV 0 %) Rauman sosiaali- ja terveysvirasto Työterveyshuolto TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUISTA TYÖNANTAJALTA PERITTÄVÄT KORVAUKSET 1.1.2014 ALKAEN (ALV 0 %) LAKISÄÄTEINEN TYÖTERVEYSHUOLTO Yksilöön kohdistuva toiminta

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUISTA TYÖNANTAJALTA PERITTÄVÄT KORVAUKSET 1.1.2015 ALKAEN (ALV 0 %)

TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUISTA TYÖNANTAJALTA PERITTÄVÄT KORVAUKSET 1.1.2015 ALKAEN (ALV 0 %) Rauman sosiaali- ja terveysvirasto Työterveyshuolto 13.8.14 TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUISTA TYÖNANTAJALTA PERITTÄVÄT KORVAUKSET 1.1.2015 ALKAEN (ALV 0 %) LAKISÄÄTEINEN TYÖTERVEYSHUOLTO Yksilöön kohdistuva

Lisätiedot

Työterveyshuolto Kirkkopuistokatu 1 B 94100 KEMI 11.11.2014 KEMIN KAUPUNKI TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA 2015-2017.

Työterveyshuolto Kirkkopuistokatu 1 B 94100 KEMI 11.11.2014 KEMIN KAUPUNKI TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA 2015-2017. Kemin kaupunki/terveyspalvelut TOIMINTASUUNNITELMA Työterveyshuolto Kirkkopuistokatu 1 B 94100 KEMI 11.11.2014 KEMIN KAUPUNKI TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA 2015-2017 Työterveyshuolto Kemin kaupungin

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNKI TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017

KEMIN KAUPUNKI TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017 Kemin kaupunki/terveyspalvelut TOIMINTASUUNNITELMA Työterveyshuolto Kirkkopuistokatu 1 B 94100 KEMI 1.12.2016 KEMIN KAUPUNKI TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017 YLEISTÄ Työterveyshuolto

Lisätiedot

Työterveysyhteistyö työntekijän työhön paluun tukena Rovaniemi

Työterveysyhteistyö työntekijän työhön paluun tukena Rovaniemi Työterveysyhteistyö työntekijän työhön paluun tukena 07.02.2013 Rovaniemi ylilääkäri, työterveyslääkäri Heli Leino, Rovaniemen kaupungin työterveysliikelaitos Työterveyshuolto = työnantajan järjestettäväksi

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUISTA TYÖNANTAJALTA PERITTÄVÄT KORVAUKSET ALKAEN

TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUISTA TYÖNANTAJALTA PERITTÄVÄT KORVAUKSET ALKAEN Rauman sosiaali- ja terveystoimiala Työterveyshuolto 1 / 4 15.8.2018 TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUISTA TYÖNANTAJALTA PERITTÄVÄT KORVAUKSET 1.1.2019 ALKAEN LAKISÄÄTEINEN TYÖTERVEYSHUOLTO Työterveyshuollon tavoitteena

Lisätiedot

Työterveyshuolto kehittää työuria. KT Kuntatyönantajat 3.5.2013

Työterveyshuolto kehittää työuria. KT Kuntatyönantajat 3.5.2013 Työterveyshuolto kehittää työuria KT Kuntatyönantajat 3.5.2013 Diapaketin tarkoitus ja käyttö Diapaketti toimii tukimateriaalina, kun kunnat ja kuntayhtymät miettivät, miten voivat tukea henkilöstön työurien

Lisätiedot

Työkyvyn hallinta ja varhainen tuki

Työkyvyn hallinta ja varhainen tuki Työkyvyn hallinta ja varhainen tuki Pirkko Mäkinen, asiantuntija Työturvallisuuskeskus TTK pirkko.makinen@ttk.fi 19.11.2013 Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki Työkyvyn hallinta tarkoittaa toimintatapoja,

Lisätiedot

Työelämäpalvelut Mehiläinen Paimio. Tervetuloa asiakkaaksi!

Työelämäpalvelut Mehiläinen Paimio. Tervetuloa asiakkaaksi! Työelämäpalvelut Mehiläinen Paimio Tervetuloa asiakkaaksi! PUITESOPIMUS Koskee kansanterveyslain edellyttämien kuntien lakisääteisten työterveyspalveluiden järjestämistä Paimion kaupungin ja Sauvon kunnan

Lisätiedot

Alueellisella yhteistyöllä tukea työkykyyn Verkostoseminaari

Alueellisella yhteistyöllä tukea työkykyyn Verkostoseminaari Alueellisella yhteistyöllä tukea työkykyyn Verkostoseminaari TYÖTERVEYSHUOLLON NÄKÖKULMA TYÖKYVYN TUKEMISESSA Satu Väihkönen Työterveys Wellamo Oy, johtava ylilääkäri Suomen Työterveyslääkärit ry, pj 2013

Lisätiedot

Uudistuva työterveyshuolto - Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma

Uudistuva työterveyshuolto - Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma Uudistuva työterveyshuolto - Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma TTH-lain tarkoitus (1383/2001, 1 2mom) Yhteistoimin edistää: 1. työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisyä; 2. työn ja

Lisätiedot

Työhyvinvointia työpaikoille

Työhyvinvointia työpaikoille Työhyvinvointia työpaikoille 11.10.2016 Marja Heikkilä 1 Jamit kehittämistyö Työpaikat työkyvyn tukijoiksi 10 yritystä Uudellamaalla ja Pohjanmaalla 4 metalli- ja 6 hoiva-alan yritystä perustettu v.1951-

Lisätiedot

Työhyvinvointi ja johtaminen

Työhyvinvointi ja johtaminen Työhyvinvointi ja johtaminen Johtaja 2012 forum Riihimäen-Hyvinkään Kauppakamari 13.9.2012 Aino-Marja Halonen Vastaava työterveyshoitaja Riihimäen Työterveys ry Riihimäen Työterveys ry Perustettu 1981

Lisätiedot

Yhteyshenkilö Eeva Kyrönviita, kunnanjohtaja Puhelin Johtaja Eeva Kyrönviita, kunnanjohtaja Puhelin

Yhteyshenkilö Eeva Kyrönviita, kunnanjohtaja Puhelin Johtaja Eeva Kyrönviita, kunnanjohtaja Puhelin TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA AJALLE 1.1.2013 31.12.2017 / tämä on voimassa siihen saakka kunnes uusi työterveyshuollon toimintasuunnitelma on hyväksytty Perustiedot päivitetty 12.12.2017 ASIAKKAAN

Lisätiedot

SAIRAUSLOMA. Sari Anetjärvi

SAIRAUSLOMA. Sari Anetjärvi SAIRAUSLOMA Sari Anetjärvi SAIRAUSLOMAN MYÖNTÄMINEN Sairaudesta johtuvan työkyvyttömyyden vuoksi on haettava sairauslomaa toimivaltaiselta työnantajan edustajalta. Esimies voi myöntää sairauslomaa ilman

Lisätiedot

Työterveyshuollon järjestäminen. Henkilökohtaisen avustajan työnantajalle Työterveyshoitaja Jaana Niemi ja Suvi Pöyry- Mannari

Työterveyshuollon järjestäminen. Henkilökohtaisen avustajan työnantajalle Työterveyshoitaja Jaana Niemi ja Suvi Pöyry- Mannari Työterveyshuollon järjestäminen Henkilökohtaisen avustajan työnantajalle Työterveyshoitaja Jaana Niemi ja Suvi Pöyry- Mannari 14.10.2015 Työterveyshuoltolaki (1.1.2002) Työnantajalla työterveyshuollon

Lisätiedot

Korvausjärjestelmän tuki uudistuneille käytännöille

Korvausjärjestelmän tuki uudistuneille käytännöille Korvausjärjestelmän tuki uudistuneille käytännöille Finlandia-talo / webinaari 26.9.2014 Reija Jääskeläinen etuuspäällikkö Työterveyshuollon korvausjärjestelmän tavoitteet (1/2) Edistää, kannustaa ja ohjata

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUHINNASTO VOIMASSA 01.01.2015 ALKAEN. Hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa

TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUHINNASTO VOIMASSA 01.01.2015 ALKAEN. Hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUHINNASTO VOIMASSA 01.01.2015 ALKAEN Hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa LAKISÄÄTEINEN TYÖTERVEYSHUOLTO, KELAN KORVAUSLUOKKA I Työpaikkaselvitys, työpaikkakäynti,

Lisätiedot

Työntekijän työkyvyn tukeminen Aktiivinen tuki

Työntekijän työkyvyn tukeminen Aktiivinen tuki Varhainen tukeminen osa esimiestyötä asiantuntijapalvelut Tehostettu tuki kun työpaikan eivät riitä 1. Työntekijän ongelman tunnistaminen 2. Esimies ottaa asian puheeksi 3. Työpaikan 4. Työterveyshuollon

Lisätiedot

SOPIMUS TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUISTA

SOPIMUS TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUISTA 1/5 TARJOUSPYYN- NÖN LIITE 1 SOPIMUS TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUISTA Siuntion kunta ja XXXXX sopivat työterveyspalvelujen tuottamisesta ajalla 1.1.2012-31.12.2013 seuraavasti: Sopimusosapuolet Palveluntuottaja

Lisätiedot

Henkilöstön hyvinvointia ja työkykyä ylläpitävä toiminta

Henkilöstön hyvinvointia ja työkykyä ylläpitävä toiminta Henkilöstön hyvinvointia ja työkykyä ylläpitävä toiminta 2015 Työterveyshuolto on kattava Lakisääteinen työterveyshuolto (lakisääteiset terveystarkastukset, työpaikkakäynnit) Muu ennaltaehkäisevä työterveyshuolto

Lisätiedot

Juuan terveyskeskus/ STLTK 16.12.2015 Työterveyshuolto Liite nro 7 Aimontie 7, 83900 Juuka Puh 0401042269 TYÖTERVEYSHUOLLON HINNASTO 1.1.

Juuan terveyskeskus/ STLTK 16.12.2015 Työterveyshuolto Liite nro 7 Aimontie 7, 83900 Juuka Puh 0401042269 TYÖTERVEYSHUOLLON HINNASTO 1.1. Juuan terveyskeskus/ STLTK 16.12.2015 Työterveyshuolto Liite nro 7 Aimontie 7, 83900 Juuka Puh 0401042269 TYÖTERVEYSHUOLLON HINNASTO 1.1.2016 ALKAEN Juuan terveyskeskuksen työterveyshuolto tuottaa laadukkaita,

Lisätiedot

Palveluhinnasto 2019

Palveluhinnasto 2019 Palveluhinnasto 2019 Siun työterveys on maakunnallinen työterveyspalvelujen tuottaja ja kehittäjä. Kumppaniverkostomme avulla tarjoamme palveluja oman maakuntamme lisäksi kaikkialla Suomessa. Lakisääteinen

Lisätiedot

TYÖKYVYN TUKEMISEN TOIMINTAMALLI. Työpaikan nimi: Yhteystiedot Osoite: Puhelin: Sähköposti:

TYÖKYVYN TUKEMISEN TOIMINTAMALLI. Työpaikan nimi: Yhteystiedot Osoite: Puhelin: Sähköposti: TYÖKYVYN TUKEMISEN TOIMINTAMALLI Työpaikan nimi: Yhteystiedot Osoite: Puhelin: Sähköposti: Yhdyshenkilö työkykyasioissa/yhteystiedot: Mallin laadinnassa mukana olleet: Työkyvyn tuen malli on laadittu yrityksen

Lisätiedot

1.1. HYVÄN TYÖTERVEYSHUOLTOKÄYTÄNNÖN MUKAINEN ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTA

1.1. HYVÄN TYÖTERVEYSHUOLTOKÄYTÄNNÖN MUKAINEN ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTA 1 PALVELUHINNASTO 1.1.2015 alkaen (Kiteen kaupunki, perusturvalautakunta 16.12.2014, 142) Työterveyshuolto laskuttaa työnantajaa tuotetuista, sopimuksen mukaisista työterveyshuollon palveluista tämän hinnaston

Lisätiedot

Masennuksen hyvä hoitokäytäntö Luonnos työterveyshenkilöstön käyttöön 2.9.2009

Masennuksen hyvä hoitokäytäntö Luonnos työterveyshenkilöstön käyttöön 2.9.2009 Masennuksen hyvä hoitokäytäntö Luonnos työterveyshenkilöstön käyttöön 2.9.2009 Leila Rautjärvi, koulutuspäällikkö, tth Selina Selin, työterveyshuollon erikoislääkäri Systemaattista seulontaa voidaan tehdä

Lisätiedot

Työpaikan keinot työkyvyn tukemisessa maatilalla

Työpaikan keinot työkyvyn tukemisessa maatilalla Työpaikan keinot työkyvyn tukemisessa maatilalla Porvoo 8.4.2014 Kuninkaantien työterveys JAMIT-hanke, Kuntoutussäätiö Marja Heikkilä Projektisuunnittelija JAMIT -hanke Tavoitteena on edistää työhyvinvointia

Lisätiedot

Työterveyshuolto 2018

Työterveyshuolto 2018 Työterveyshuolto 2018 Työterveyshuollon tavoitteet Terveellinen ja turvallinen työ, työympäristö ja työyhteisö Työhön liittyvien terveysvaarojen ja -haittojen ehkäisy Työntekijän terveyden sekä työ- ja

Lisätiedot

Työsuojelun toimintaohjelma 2014-2017. Saarijärven kaupunki

Työsuojelun toimintaohjelma 2014-2017. Saarijärven kaupunki Työsuojelun toimintaohjelma 2014-2017 Saarijärven kaupunki 1. Työsuojelun tavoitteet Työpaikan työsuojelutoiminta perustuu työturvallisuuslakiin (738/2002) sekä lakiin työsuojelun valvonnasta ja työpaikan

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2013-2015

KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2013-2015 KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2013-2015 SISÄLLYSLUETTELO: 1. Työnantajan ja työterveyshuollon perustiedot 2. Työnantajan järjestämän työterveyshuollon laajuus

Lisätiedot

ASKOLAN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE

ASKOLAN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE ASKOLAN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2018-2019 Yhteistyötoimikunta 20.8.2018 16 Henkilöstöjaosto 4.9.2018 1 SISÄLTÖ Sisällysluettelo 1. TOIMINTAOHJELMAN MERKITYS 2 2. TAVOITTEET 2 3. TYÖSUOJELUVASTUUN

Lisätiedot

Uusi hyvä työterveyshuoltokäytäntö Kolmas kerta toden sanoo

Uusi hyvä työterveyshuoltokäytäntö Kolmas kerta toden sanoo Uusi hyvä työterveyshuoltokäytäntö Kolmas kerta toden sanoo HTTHK webinaari 26.9.2014 Finlandiatalo Sosiaali- ja terveysministeriön puheenvuoro lääkintöneuvos Arto Laine Hyvä työterveyshuoltokäytäntö -

Lisätiedot

SAIRAUSPOISSAOLOJEN HALLINTA

SAIRAUSPOISSAOLOJEN HALLINTA 1 SAIRAUSPOISSAOLOJEN HALLINTA Sairauspoissaolo tarkoittaa työstä poissaoloa sairaudesta, vammasta tai tapaturmasta johtuvan työkyvyttömyyden vuoksi. Sairauspoissaolojen hallinnan keskeinen tavoite on

Lisätiedot

Palvelutasovaihtoehdot (Viisari)

Palvelutasovaihtoehdot (Viisari) Palvelutasovaihtoehdot (Viisari) 1. lakisääteinen, sairaanhoito (Terveystalon perussopimus) 2. lakisääteinen, sairaanhoito (kilpailutettu, suppea sairaanhoito) 3. lakisääteinen (kilpailutettu, ei sairaanhoitoa)

Lisätiedot

Johtoryhmä Työsuojelutoimikunta Yhteistyötoimikunta Henkilöstöjaosto

Johtoryhmä Työsuojelutoimikunta Yhteistyötoimikunta Henkilöstöjaosto Johtoryhmä 8.9.2014 Työsuojelutoimikunta 1.10.2014 Yhteistyötoimikunta 7.10.2014 Henkilöstöjaosto 27.10.2014 1 SAIRAUSPOISSAOLOJEN HALLINTA Sairauspoissaolo tarkoittaa työstä poissaoloa sairaudesta, vammasta

Lisätiedot

1. TERVEYSTARKASTUKSET, TYÖSSÄSELVITYMISEN SEURANTA JA ARVIOINTI (LAKISÄÄTEINEN ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTA, KELA I)

1. TERVEYSTARKASTUKSET, TYÖSSÄSELVITYMISEN SEURANTA JA ARVIOINTI (LAKISÄÄTEINEN ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTA, KELA I) Liite 1B VAATIMUSMATRIISI Tarjouslomake, palautetaan täytettynä tarjouksen liitteenä. Tarjoajan nimi: Ohjeet: Tarjoajan on vastattava seuraaviin kysymyksiin ja liitettävä erikseen pyydetyt selvitykset

Lisätiedot

Palvelutasovaihtoehdot (Pori)

Palvelutasovaihtoehdot (Pori) Palvelutasovaihtoehdot (Pori) 1. lakisääteinen + kattavan tason 2. lakisääteinen + yleislääkäritasoinen 3. lakisääteinen + suppean tason 1. Lakisääteinen, kattavan tason Lakisääteinen ja ennaltaehkäisevä

Lisätiedot

Tarjoamme terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja diagnostiikkapalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea

Tarjoamme terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja diagnostiikkapalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea Tarjoamme terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja diagnostiikkapalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea Terveystalo Kemijärvi Sairaala Lapponiassa, Sairaalakatu 9, 98100 Kemijärvi Avoinna:

Lisätiedot

Työterveyshuolto ja kuntoutusasiakas. Heli Leino Työterveyshuollon ja yleislääketeiteen erikoslääkäri

Työterveyshuolto ja kuntoutusasiakas. Heli Leino Työterveyshuollon ja yleislääketeiteen erikoslääkäri Työterveyshuolto ja kuntoutusasiakas Heli Leino Työterveyshuollon ja yleislääketeiteen erikoslääkäri Ylilääkärii Työterveyshuolto tekee työtä työsuhteessa olevien terveyden edistämiseksi, työtapaturmien

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON ASIAKASMAKSUT

TYÖTERVEYSHUOLLON ASIAKASMAKSUT 1 Säkylän kunta 1.1.2018 Sosiaali- ja terveystoimi Työterveyshuolto Välskärinte 5 27800 Säkylä TYÖTERVEYSHUOLLON ASIAKASMAKSUT TYÖTERVEYSHUOLLON YLEISMAKSU Yleismaksu/työntekijä 24 ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖTERVEYSHUOLTO

Lisätiedot

Siun sote Työterveyden palveluhinnasto 2017

Siun sote Työterveyden palveluhinnasto 2017 Palveluhinnasto 1 (5) Siun sote Työterveyden palveluhinnasto 2017 1. Palvelukuvaus Siun sote tuottaa, järjestää ja kehittää, hyvän työterveyshuoltokäytännön mukaisia työterveyshuoltopalveluja sopimusasiakkailleen.

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUISTA TYÖNANTAJALTA PERITTÄVÄT KORVAUKSET ALKAEN

TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUISTA TYÖNANTAJALTA PERITTÄVÄT KORVAUKSET ALKAEN Rauman sosiaali- ja terveysvirasto Työterveyshuolto 16.9.2016 TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUISTA TYÖNANTAJALTA PERITTÄVÄT KORVAUKSET 1.1.2017 ALKAEN LAKISÄÄTEINEN TYÖTERVEYSHUOLTO Yksilöön kohdistuva toiminta

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLTO VARHAISEN PUUTTUMISEN MALLI

TYÖTERVEYSHUOLTO VARHAISEN PUUTTUMISEN MALLI 1 TYÖTERVEYSHUOLTO VARHAISEN PUUTTUMISEN MALLI Satu Myller, vastaava työterveyshoitaja Joensuun Työterveys Savuton Pohjois-Karjala työryhmän jäsen Siun Soten työterveyden asiakkuusvastaava 1.1.2017 2.11.2016

Lisätiedot

Työterveyshuollon toimintasuunnitelman perustietolehti

Työterveyshuollon toimintasuunnitelman perustietolehti Työterveyshuollon toimintasuunnitelman perustietolehti päivitetty TYÖPAIKKA Toimiala (numero) Tilikausi Nimi Pyhäjärven kaupunki Osoite Ollintie 26, Puhelin 08-7697111 Faksi 087697100 Yhteyshenkilö Nimi

Lisätiedot

SAVITAIPALEEN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUODELLE Työsuojelupäällikkö Virpi Kallio

SAVITAIPALEEN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUODELLE Työsuojelupäällikkö Virpi Kallio 1 SAVITAIPALEEN KUNNAN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUODELLE 2018 Työsuojelupäällikkö Virpi Kallio 2 TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA Toimipaikka: Savitaipaleen kunta 1. LÄHTÖKOHTA TYÖPAIKAN TYÖSUOJELULLE Työturvallisuuslain

Lisätiedot

Työterveysyhteistyö kunta-alalla vuonna 2012. Toni Pekka Kevan Työterveyspäivä 22.11.2012

Työterveysyhteistyö kunta-alalla vuonna 2012. Toni Pekka Kevan Työterveyspäivä 22.11.2012 Työterveysyhteistyö kunta-alalla vuonna 2012 Toni Pekka Kevan Työterveyspäivä 22.11.2012 Tutkimuksen toteutus ja aineisto Erillistutkimus ev.lut. kirkon seurakunnissa ja seurakuntayhtymissä Seurantatutkimus,

Lisätiedot

Henkilöstöyritysten työterveys

Henkilöstöyritysten työterveys Alk. 19 Netto vuodessa Toimintasuunnitelma Seulova terveystarkastus Sähköinen työpaikkakäynti Ekstranet Maksusitoumusmalli Helpperi-terveysohjaus SATA Henkilöstöyritysten työterveys Lähipalveluita jo 17

Lisätiedot

Miten tukea työurien jatkamista työpaikoilla?

Miten tukea työurien jatkamista työpaikoilla? Miten tukea työurien jatkamista työpaikoilla? Mistä työhyvinvointi koostuu? Työhyvinvointiryhmä tämä ryhmä perustettiin 2009 ryhmään kuuluu 13 kaupungin työntekijää - edustus kaikilta toimialoilta, työterveyshuollosta,

Lisätiedot

Työterveyshuolto työkyvyn tukena: 30-60-90. Tanja Vuorela, ylilääkäri

Työterveyshuolto työkyvyn tukena: 30-60-90. Tanja Vuorela, ylilääkäri Työterveyshuolto työkyvyn tukena: 30-60-90 Tanja Vuorela, ylilääkäri 6.11.2012 Osallistava työterveyshuolto 2. Suunnittelu 3. Toiminta Varhainen tuki: Sairauspoissaolojen seuranta Hälytysrajat Esimiesvalmennus

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA

TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Vuosille 2012-2015 2 1. TYÖNANTAJAN TIEDOT Posion kunta Kirkkotie 1 97900 Posio Tilikausi: 1.1 31.12.2012, toimintasuunnitelma päivitetään vuosittain. Toimiala- ja

Lisätiedot

Työterveyshuolto. Mitä työnantajan ja yrittäjän on hyvä tietää työterveyshuollosta.

Työterveyshuolto. Mitä työnantajan ja yrittäjän on hyvä tietää työterveyshuollosta. Työterveyshuolto Mitä työnantajan ja yrittäjän on hyvä tietää työterveyshuollosta. www.kela.fi/tyoterveyshuolto www.kela.fi/sairastaminen> Työterveyshuolto>Yrittäjä> Työterveyshuollon tavoitteet Työterveyshuollon

Lisätiedot

Palvelutasovaihtoehdot (Satakunta)

Palvelutasovaihtoehdot (Satakunta) Palvelutasovaihtoehdot (Satakunta) 1. lakisääteinen + yleislääkäritasoinen sairaanhoito 2. lakisääteinen + suppean tason sairaanhoito 3. lakisääteinen, ei sairaanhoitoa 1. Lakisääteinen + yleislääkäritasoinen

Lisätiedot

7.5.2012/ LW, SK VARHAISEN TUEN MALLI. Varhaisen tuen mallin tarkoitus ja tavoitteet

7.5.2012/ LW, SK VARHAISEN TUEN MALLI. Varhaisen tuen mallin tarkoitus ja tavoitteet 7.5.2012/ LW, SK VARHAISEN TUEN MALLI Varhaisen tuen mallin tarkoitus ja tavoitteet Terveyden ja työkyvyn säilyminen ovat yksi työelämän suurimpia haasteita. Työkyky voidaan kuvata ihmisen voimavarojen

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2016-2019

TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2016-2019 TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2016-2019 Hyväksytty/käsitelty pvm/ Kunnanhallitus 22.2.2016 13 Yhteistyötoimikunta 3.2.2016 / 5 1. Työnantajan tiedot Posion kunta Kirkkotie 1 97900 Posio

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON JÄRJESTÄMINEN JA TOIMINTASUUNNITELMA

TYÖTERVEYSHUOLLON JÄRJESTÄMINEN JA TOIMINTASUUNNITELMA TYÖTERVEYSHUOLLON JÄRJESTÄMINEN JA TOIMINTASUUNNITELMA Toimintasuunnitelman voimassaoloaika: 1.1.2016-31.12.2018 Toimintasuunnitelma päivitetty: 26.11.2015 1 TYÖPAIKKA Työnantajan nimi LIEKSAN KAUPUNKI

Lisätiedot

Työterveysyhteistyö kunta- ja seurakuntaorganisaatioissa

Työterveysyhteistyö kunta- ja seurakuntaorganisaatioissa Työterveysyhteistyö kunta- ja seurakuntaorganisaatioissa vuonna 0 Toni Pekka KEVA toni.pekka@keva.fi TYKYHELMI..0 Kuopion Musiikkikeskus Tutkimuksen aineisto Tavoitteena tarkastella kunta- ja seurakuntaorganisaatioiden

Lisätiedot

Työterveyshuollon toimintasuunnitelma ajalle

Työterveyshuollon toimintasuunnitelma ajalle Työterveys Nurmeksen kaupunki Työterveyshuollon toimintasuunnitelma ajalle 1.1.2017-31.12.2021 Työterveyshuollon toimintasuunnitelma on päivitetty 23.2.2018. Toimintasuunnitelma tulee käsitellä työpaikalla

Lisätiedot

TYÖTERVEYDENHUOLTO JA TYÖTERVEYSKORTTI

TYÖTERVEYDENHUOLTO JA TYÖTERVEYSKORTTI TYÖTERVEYDENHUOLTO JA TYÖTERVEYSKORTTI Tämä pieni opas työterveydenhoitoon. Rakennusliitto ry Edunvalvontaosasto Tiina Nurmi-Kokko, sosiaalisihteeri Tapio Jääskeläinen, työsuojelusihteeri Kuvat Tapio Jääskeläinen

Lisätiedot

Työterveyshuolto. Opas työpaikoille työterveyshuollon järjestämiseen

Työterveyshuolto. Opas työpaikoille työterveyshuollon järjestämiseen Työterveyshuolto Opas työpaikoille työterveyshuollon järjestämiseen 1 Sisältö 1 2 3 4 5 6 Työterveyshuolto kuuluu jokaiselle työntekijälle Työnantajan velvollisuudet Työnantajan on kuultava työntekijöitä

Lisätiedot

TyöSyke Oy maksaa Kanta- maksut ja maksut sähköisistä resepteistä asiakkaan puolesta.

TyöSyke Oy maksaa Kanta- maksut ja maksut sähköisistä resepteistä asiakkaan puolesta. TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUT JA HINNASTO 1.1.2019 alkaen on kanta-hämäläisten kuntaorganisaatioiden omistama lakisääteisiä ja kokonaisvaltaisia työterveyshuoltopalveluja tarjoava työterveyshuolto-organisaatio.

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA AJALLE

TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA AJALLE 1 TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA AJALLE 1.1.2017-31.12.2017 ASIAKKAAN YHTEYSTIEDOT Asiakasyritys ja osoite Savitaipaleen kunta/lomituspalvelut Kirkkotie 6, 54800 Savitaipale Yhteyshenkilö ja puhelinnumero

Lisätiedot

Terveysosasto, kuntoutusryhmä. Ammatilllinen kuntoutus Työkykyä ylläpitävä ja parantava valmennus eli Tykkuntoutus. Voimassa 1.1.

Terveysosasto, kuntoutusryhmä. Ammatilllinen kuntoutus Työkykyä ylläpitävä ja parantava valmennus eli Tykkuntoutus. Voimassa 1.1. Ammatilllinen kuntoutus Työkykyä ylläpitävä ja parantava valmennus eli Tykkuntoutus Voimassa 1.1.2012 TYK-kuntoutus Työkyky ja ansiomahdollisuudet ovat olennaisesti heikentyneet sairauden vuoksi tai asianmukaisesti

Lisätiedot

2.6.2010. Eini Hyttinen, ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue eini.hyttinen@avi.fi

2.6.2010. Eini Hyttinen, ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue eini.hyttinen@avi.fi 2.6.2010 Eini Hyttinen, ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue eini.hyttinen@avi.fi TAUSTATEKIJÄT SEURAAMUKSET TYÖSUOJELUN HALLINTA TYÖOLOT KIELTEISET MYÖNTEISET TOIMINNAN

Lisätiedot

Työhyvinvointi työterveyslääkärin näkökulmasta

Työhyvinvointi työterveyslääkärin näkökulmasta Hyvinvointia maakuntaan VIII, Hyvinvointia työssä ja vapaa-ajalla seminaari 21.1.2015 Työhyvinvointi työterveyslääkärin näkökulmasta Kirsti Hupli, Työterveyshuollon ylilääkäri Etelä-Karjalan Työkunto Oy

Lisätiedot

Pirkkalan kunta. TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA 1.1.2008 31.12.2010 Päivitys 4.5.2009 YRITYS PERUSTIEDOT

Pirkkalan kunta. TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA 1.1.2008 31.12.2010 Päivitys 4.5.2009 YRITYS PERUSTIEDOT TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA 1.1.2008 31.12.2010 Päivitys 4.5.2009 YRITYS Pirkkalan kunta Ly-tunnus 0152084-1 Toimiala Julkiset palvelut Tilikausi 1.1.- 31.12.2009 TYÖTERVEYSHUOLTO Työterveyspalvelu

Lisätiedot

LIEKSAN KAUPUNGIN TYÖPAIKKATERVEYDENHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2013-2015

LIEKSAN KAUPUNGIN TYÖPAIKKATERVEYDENHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2013-2015 KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA Kaupunginhallituksen henkilöstöjaosto hyväksynyt 5.12.2012 Voimaantulo 11.12.2012 LIEKSAN KAUPUNGIN TYÖPAIKKATERVEYDENHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2013-2015 Yhdyshenkilöt:

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA AJALLE 1.1.2014 31.12.2016

TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA AJALLE 1.1.2014 31.12.2016 1 TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA AJALLE 1.1.2014 31.12.2016 RUOKOLAHDEN KUNTA Nimi Osoite Puhelin Toimiala Y-tunnus Tilikausi Organisaation johtaja Yhteyshenkilö Työsuojelupäällikkö Työsuojeluvaltuutettu

Lisätiedot

Hyvinvointianalyysi MediBeat Työterveyshuollossa

Hyvinvointianalyysi MediBeat Työterveyshuollossa Medivire Työterveyspalvelut Oy Terveyttä ja hyvinvointia työhön n ja elämää ään Hyvinvointianalyysi MediBeat Työterveyshuollossa Jyväskyl skylä 22.05.2006 TFT Ippe Natunen Medivire Työterveyspalvelut Oy

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUHINNASTO VOIMASSA 1.1.2016 ALKAEN

TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUHINNASTO VOIMASSA 1.1.2016 ALKAEN TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUHINNASTO VOIMASSA 1.1.2016 ALKAEN Hyväksytty sosiaali-ja terveyslautakunnan kokouksessa x.x.2015 TERVEYDEN JA TYÖKYVYN EDISTÄMINEN JA TUKEMINEN, KELAN KORVAUSLUOKKA I Työpaikkaselvitys,

Lisätiedot

Masennuksesta toipuvan paluu töihin työterveyshuollon tuella

Masennuksesta toipuvan paluu töihin työterveyshuollon tuella Masennuksesta toipuvan paluu töihin työterveyshuollon tuella Kehittämisasiantuntija Työterveyshoitaja Leena Haakana Helsingin kaupungin työterveyskeskus 1 Työterveyshuollon näkökulma Työn ja terveyden

Lisätiedot

Työterveyshuollon palvelusopimuksen sisältö:

Työterveyshuollon palvelusopimuksen sisältö: _ Työterveyshuollon palvelusopimuksen sisältö: Yritysnumero: YRITYKSEN NIMI: Osoite: Laskutus-os: Puhelin: Toimiala: Toimipaikat: Tilikausi: Hallinto/Talous-os: Yhdyshenkilö ja e-mail: Tapaturmavakuutus:

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2011-2013

TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2011-2013 1 HEINÄVEDEN TOIMIPISTE Virastokuja 1, 79700 Heinävesi Työterveyshoitaja Annamari Luostarinen Puh. 040-353 1975 TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2011-2013 TYÖNANTAJA Nimi ja osoite HEINÄVEDEN

Lisätiedot

Marita Pirttijärvi Työterveyslääkäri Oulun Työterveys

Marita Pirttijärvi Työterveyslääkäri Oulun Työterveys Marita Pirttijärvi Työterveyslääkäri Oulun Työterveys Yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri. Oulun kaupungin opetuspalveluja hoitavan tiimin palveluesimies. Työterveyslääkärinä vuodesta

Lisätiedot

1 (5) Työsuojelujaosto 6.8.2014 TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA. 1. Yleiset periaatteet

1 (5) Työsuojelujaosto 6.8.2014 TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA. 1. Yleiset periaatteet 1 (5) TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA Työsuojelujaosto 6.8.2014 1. Yleiset periaatteet Tämä ohjelma on työturvallisuuslain (738/2002) 9 :n tarkoittama turvallisuuden ja terveellisyyden edistämistä ja työntekijöiden

Lisätiedot

Palvelutasovaihtoehdot (Kangasala)

Palvelutasovaihtoehdot (Kangasala) Palvelutasovaihtoehdot (Kangasala) 1. lakisääteinen, sairaanhoito (Terveystalon perussopimus) 2. lakisääteinen, sairaanhoito (kilpailutettu, suppea sairaanhoito) 3. lakisääteinen (kilpailutettu, ei sairaanhoitoa)

Lisätiedot

Asiantuntijoiden työterveys

Asiantuntijoiden työterveys Kun työ on lähes korvaamatonta! Toimintasuunnitelma Seulova terveystarkastus Sähköinen työpaikkakäynti Ekstranet Helpperi-terveysohjaus AJATUS Asiantuntijoiden työterveys Lähipalveluita jo 17 kunnassa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyslautakunta on edellisen kerran vahvistanut hinnaston 16.11.2006

Sosiaali- ja terveyslautakunta on edellisen kerran vahvistanut hinnaston 16.11.2006 1 TYÖTERVEYSHUOLLON MAKSUT 1.1.2007 ALKAEN JA EHDOTETTAVAVAT UUDET HINNAT 1.1.2009 ALUSTA LUKIEN Ensin on ilmoitettu kunkin ryhmän tämänhetkinen hinta ja sen jälkeen uusi ehdotettava hinta Sosiaali- ja

Lisätiedot

Varhainen puuttuminen ja välittäminen työhyvinvoinnin edistämisessä ja seurannassa

Varhainen puuttuminen ja välittäminen työhyvinvoinnin edistämisessä ja seurannassa Varhainen puuttuminen ja välittäminen työhyvinvoinnin edistämisessä ja seurannassa Elintarvikealan tuottavuustalkoot Seminaari 1.10.2009 Valio Oy Elisa Putula ja Seija Hoikka Valion tehtävä ja arvot Tehtävä:

Lisätiedot

Työkyvyn palauttaminen ja työhön paluu. Mervi Viljamaa LT, työterveyshuollon erikoislääkäri Dextra Työterveys, Pihlajalinna Oy

Työkyvyn palauttaminen ja työhön paluu. Mervi Viljamaa LT, työterveyshuollon erikoislääkäri Dextra Työterveys, Pihlajalinna Oy Työkyvyn palauttaminen ja työhön paluu Mervi Viljamaa LT, työterveyshuollon erikoislääkäri Dextra Työterveys, Pihlajalinna Oy Esityksen sisältö 1. Työkyvyn palauttamiseen ja työhön paluuseen liittyvät

Lisätiedot