Suomessa sairastuu aivoinfarktiin runsaat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomessa sairastuu aivoinfarktiin runsaat"

Transkriptio

1 Katsaus Akuutin aivoinfarktin kuvantaminen Juha Halavaara, Leena Valanne ja Risto O. Roine Aivoinfarktipotilas tarvitsee nopeita hoitopäätöksiä, ja niillä on ennusteen kannalta ratkaiseva vaikutus. Saatavilla olevat nykyaikaiset kuvantamismenetelmät, kuten tietokonetomografia ja magneettikuvaus, sekä niiden antamien löydösten luotettava tulkinta ovat erityisasemassa, kun arvioidaan infarktin laajuutta tai sen erotusdiagnostiikkaa. Uudet kuvantamistekniikat antavat erinomaiset mahdollisuudet infarktipotilaan varhaiseen arviointiin ja hoitoratkaisujen valintaan. Niiden tehokas käyttö edellyttää saumatonta yhteistyötä kliinikoiden ja radiologisen yksikön välillä. Uusien hoitomuotojen kuten trombolyysin ansiosta laajankin aivoinfarktin saanut potilas saattaa kuntoutua työkykyiseksi. Suomessa sairastuu aivoinfarktiin runsaat ihmistä vuodessa. Ensimmäisen kuukauden kuolevuus on edelleen noin 20 %, joskin kuolleisuus aivoinfarktiin on Suomessa vähentynyt 46 % viimeisten 20 vuoden kuluessa (Tuomilehto ym. 1996). Akuuttivaiheen sairaalakuolleisuus voi aivohalvausyksiköissä hoidettavilla potilailla olla parhaimmillaan alle 5 %. Suurin osa potilaista kuntoutuu omatoimisiksi ja kolme neljästä kotiutuu ilman välivaiheita. Aivoinfarktin akuuttivaiheen ennuste on kohentunut merkittävästi parantuneiden diagnostisten ja hoitomahdollisuuksien myötä. Iskeemisen aivoinfarktin yleisimmät syyt ovat kaula- ja aivovaltimoiden ateroskleroosi, aivoembolia ja mikroangiopatia. Esimerkkejä hyvin dokumentoiduista tehokkaista interventioista ovat trombolyysi eli liuotushoito sekä hoito aivohalvausyksikössä (Lindsberg ja Kaste 1997). Trombolyysin onnistuminen riippuu hoidon viipeestä sekä potilaiden valinnasta. Riskit ja hyödyt arvioidaan tapauskohtaisesti kaikkien käytettävissä olevien tietojen ja tutkimustulosten valossa. Tämä asettaa tiukkenevia vaatimuksia myös kuvantamiselle, ja tuoreen aivoinfarktin radiologia onkin nykyään keskeinen tutkimuskohde. Vakiintuneiden kuvausmenetelmien tietokonetomografian (TT) ja magneettikuvauksen (MK) rinnalle on kehitetty uusia, kuten diffuusio- ja perfuusiokuvaukset. TT- ja MK-kuvien tulkintaan on myös löydetty uusia piirteitä, jotka auttavat tuoreen aivoinfarktin diagnostiikassa. Tietokonetomografia TT on helpon ja nopean saatavuutensa vuoksi infarktipotilaan ensivaiheen tutkimus. Se on nopea ja on useimmiten tehtävissä rauhattomallekin potilaalle kevyessä sedaatiossa. Jos erotusdiagnostiikka vaatii tai perustutkimukseen halutaan liittää joko TT-angiografia tai aivojen perfuusiotutkimus, on potilaalle annettava suoneen jodivarjoainetta. TT:tä pidettiin aiemmin varsin epäherkkänä menetelmänä akuutin aivoinfarktin kuvantamisessa, sillä iskemian aiheuttamat muutokset tulivat näkyviin vasta 6 12 tunnin kuluttua oireiden alusta. TT-tekniikka on kuitenkin viimeisen viiden vuoden aikana kehittynyt, ja nykyisillä laitteilla on mahdollista havaita muutoksia jo huomattavasti aikaisemmin, jopa alle kahden Duodecim 2001;117:

2 A Kuva 1. Tiekonetomografian merkitys erotusdiagnostiikassa. Kaksi potilasta, joilla oli samankaltaiset oireet. A) Oikealla tyvitumakealueen infarkti. B) Oikealla tyvitumakevuoto. B Kuva 2. Tuore aivoinfarkti. Vasemmalla on havaittavissa aivouurteiden kaventumista ja epätarkkarajaisuutta (tähdet) sekä hentoa harventumaa. Kuva 3. Oikealla nucleus lentiformis ja nucleus caudatus ovat hävinneet. tunnin kuluttua. TT:llä on kaksi tärkeätä tehtävää infarktipotilaiden arvioinnissa: sulkea pois muut kuin iskeemiset syyt, erityisesti verenvuoto (kuva 1), sekä määrittää infarktin laajuus. On todettu, että jos aivoinfarkti käsittää yli kolmasosan keskimmäisen aivovaltimon huoltoalueesta, trombolyysihoitoon liittyvä vuotoriski on suuri (Hacke ym. 1998). Aivoinfarkti TT-kuvissa. Infarktin varhainen näkyminen TT-kuvissa saattaa viitata vaikeaan hypoperfuusioon (Higano ym. 1990). Näiden potilaiden ennuste on yleensä huonompi kuin niiden, joiden infarkti ei näy vielä kuuden tunnin kuluttua oireista. Varhaisen iskemian aiheuttamat muutokset TT-kuvassa ovat hento harventuma (kuva 2) tai paikallinen iskemian aiheuttama aivokudoksen turvotus ja siitä aiheutuva aivouurteiden litistyminen (ns. aikainen massavaikutus, kuva 2). Keskimmäisen aivovaltimon infarkteissa voidaan havaita varhaisen vaiheen muutoksina tyvitumakkeiden (kuva 3) tai insulaarisen aivokuoren (kuva 4) muuttuvan ääriviivoiltaan epätarkoiksi tai häviävän. Nämä muutokset voidaan havaita jopa kolmen tunnin 2026 J. Halavaara ym.

3 Kuva 4. Insulaarisen aivokuoren tiheys on vasemmalla pienentynyt (tähti). Huomaa myös oikealla vanha, tarkkarajainen tyvitumakeinfarkti. Kuva 5. Tiivis keskimmäisen aivovaltimon tyvi (dense media sign) merkkinä tuoreesta tromboosista (nuoli). Ympärillä hentoa infarktiharventumaa. Kuva 6. Varjoainetehosteisessa TT-kuvassa on havaittavissa vasemmalla muutaman vuorokauden ikäiseen infarktiin liittyvää gyraalista tehostumista. kuluessa oireiden alkamisesta. Kuvien tulkinnan kannalta on olennaista verrata muutosta vastakkaiseen puoleen. Keskimmäisen aivovaltimon näkyminen kuvissa tihentymänä (dense media sign, kuva 5) ennustaa laajaa infarktia, ja näillä potilailla aivoinfarktin oireet ovat yleensä liian vaikeat liuotushoitoa ajatellen. Dense media sign voi esiintyä myös ilman muita infarktin löydöksiä. Varhaisessa vaiheessa tehostuva laaja infarkti ennustaa hemorragisoitumista (Warlow ym. 1996). Tavallista kuitenkin on, että noin 5 7 Kuva 7. Kahden vuorokauden kuluttua otettu seurantakuva samasta potilaasta kuin kuvassa 3. Infarktialue näkyy aiempaa selkeämmin harventumana, ja mukana on kudosturvotusta. vuorokauden kuluttua infarktin alusta varjoainetehosteisissa kuvissa näkyy ns. gyraalinen tehostuminen (kuva 6). Tämä on merkki veri-aivoesteen vauriosta, itsesäätelyn häiriöstä (ns. luksusperfuusio) sekä neovaskularisaatiosta. Joskus se voidaan erehdyksessä tulkita neoplasiaksi! Varhaisen vaiheen TT-löydösten jälkeen infarkti alkaa muutaman vuorokauden kuluessa erottua paremmin paikallisena tai laajempana harventumana. Tällöin se myös rajautuu selkeämmin ympäristöstään (kuva 7). Aivokudok- Akuutin aivoinfarktin kuvantaminen 2027

4 Kuva 9. TT-perfuusiokuva paljastaa oikealla keskimmäisen aivovaltimon suonitusalueella laajan hypoperfuusioalueen (keltainen väri). Kuva 8. Hemorraginen infarkti. Harventumana nähtävän infarktin keskellä on tihentymä alue merkkinä infarktin hemorragisoitumisesta (tähdet). sen turvotus, joka on yleensä enimmillään 3 5 vuorokauden kuluttua oireiden alkamisesta, vähenee vähitellen ja häviää viimeistään 2 3 viikon kuluttua oireiden alusta. Turvotuksen määrä vaihtelee yksilöllisesti ja siten myös sen aiheuttama ekspansiovaikutus. Laajat infarktit aiheuttavat yleensä enemmän kudosturvotusta. Huomattavaa turvotusta esiintyy ns. pahanlaatuisissa mediainfarkteissa, joihin liittyy tyypillisesti aivokudosherniaatio ja suuri kuolleisuus. Vahvakin infarktiödeema tosin vastaa melko hyvin moderneihin hoitoihin, kuten lämpötilan alennukseen ja osmoottisiin diureetteihin. Tällöin hoidon tehoa voidaan parhaiten arvioida peräkkäisistä TT-kuvista, joissa havaittavat muutokset eivät kuitenkaan aina täysin vastaa kliinistä tilaa. Kahden ensimmäisen viikon aikana infarktin TT-tiheys saattaa kasvaa. Tällöin sitä voi olla vaikea havaita (fogging effect). Näin voi käydä myös, jos tutkimus tehdään suoraan varjoainetehosteisena. Infarktin seurannassa tärkeimmät havainnoitavat asiat ovat likvorikierron häiriön ja aivopaineen nousun toteaminen. Varsinkin takakuoppainfarkteissa näitä seikkoja on syytä tarkkailla. Infarktin mahdollinen hemorragisoituminen (kuva 8) on toinen seikka, joka vaikuttaa hoitopäätöksiin. Kroonistuessaan infarkti kutistuu jättäen jälkeensä vain likvorin täyttämän ontelon ja pienet kortikaaliset infarktit aiheuttavat vain aivouurteiden paikallisen levenemisen. Takakuopan alueella tietokonetomografian selkeä haitta on sen alttius kallonpohjan luista aiheutuville artefakteille. Niinpä varhaista takakuoppainfarktia epäiltäessä TT onkin lähinnä erotusdiagnostinen työkalu, ja jos halutaan tarkka diagnoosi, on syytä suorittaa MK. TT-perfuusio ja -angiografia. Perfuusiokuvauksen tavoitteena on osoittaa huonosti verta saavat aivojen alueet ennen kuin ne ilmaantuvat harventumina tai muina iskemian merkkeinä tavallisiin TT-kuviin (kuva 9). Aivojen harmaan aineen perfuusio on terveessä kudoksessa keskimäärin 80 ml verta 100:aa kudosgrammaa kohden minuutissa. Aivojen toiminta säilyy, jos verenkierto ei vähene alle määrän 25 ml / 100 g / min. Verenvirtauksen vähentyessä määrään ml / 100 g / min iskeeminen vaurio voi vielä korjaantua, mutta jos perfuusio on alle ml / 100 g / min, tapahtuu korjaantumaton soluvaurio. Nykyaikaisilla monidetektorisilla TTlaitteilla tietoa pystytään keräämään nopeasti, mikä on perfuusiokuvauksen onnistumisen olennainen edellytys. Nykyaikaiset tiedonprosessointitekniikat mahdollistavat tarkan perfuusioku J. Halavaara ym.

5 vauksen (Hamberg ym. 1996, Koenig ym. 1998). TT-perfuusiotutkimus on nykyisin teknisesti mahdollista tehdä koko aivojen alueelta, mutta yleisimmin aivojen verenkiertoa tutkitaan 1 4 leikkeestä tärkeiksi arvioiduilta alueilta ns. first-pass-periaatteen mukaisesti (varjoaineen ensikierto aivokudoksen läpi). Nykytekniikat antavat mahdollisuuden myös hyvälaatuisiin TT-angiografiakuviin. Varjoaineen nopean ruiskutuksen jälkeen suoritetaan kuvaus nopealla spiraalitekniikalla. Tämän jälkeen kuvainformaatio voidaan muokata kolmiulotteisiksi kuviksi. Ihanteellista olisi infarktipotilaan kuvantaminen TT:llä kaksivaiheisesti: ensin kuvataan natiivileikkeet varhaisen iskemian muutosten toteamiseksi ja vuodon pois sulkemiseksi, ja sitten tehdään varjoainetehosteinen kuvaus aivojen perfuusion kartoittamiseksi ja aivovaltimoiden tilan toteamiseksi. Näin saataisiin yhdellä kerralla todettua mahdollinen iskemia, määritettyä sen laajuus ja kartoitettua aivovaltimoiden avoimuus (one-stop-shop). TTtekniikan yhä kehittyessä ja laitteiden lisääntyessä tämä lienee mahdollista suurimmassa osassa Suomea muutaman vuoden kuluessa. Magneettikuvaus Akuutin aivoinfarktin välittömin magneettikuvauslöydös on valtimoissa näkyvän virtauksen aiheuttaman signaalikadon häviäminen. Tämä muutos saattaa laajoissa infarkteissa tuottaa havaittavan puolieron. Varjoainekuvissa valtimovirtauksen hidastuminen infarktialueella johtaa valtimoiden tehostumiseen (Elster ja Moody 1991). Muutaman tunnin kuluttua infarktoitumisesta nähdään turvotuksen aiheuttamaa aivokuoren paksuuntumista ja aivouurteiden kaventumista sekä T2-signaalivoimistumaa (kuva 10 A) (Yuh ym. 1990). Varjoainetehosteisissa leikkeissä on havaittavissa suonensisäistä tehostumista (Karonen ym. 2001) (kuva 10 B). Vielä vuorokauden kuluttua noin 20 % infarkteista jää näkymättä T2-painotteisissa kuvissa (Beauchamp ym. 1999). Vahvasti T2-painotteiset FLAIR-kuvatkaan (fluid attenuated inversion recovery) eivät ole erityisen herkkiä tuoreen infarktin osoittamisessa. Niinpä kokemus on osoittanut, että TT-tutkimus on tavallisen magneettikuvauksen veroinen tuoreen aivoinfarktin diagnostiikassa. Poikkeuksena tästä ovat takakuoppainfarktit ja erityisesti epäily kallonpohjavaltimon tromboosista, joissa MK on ylivertainen. Infarktin kehittyessä iskeemisen kudoksen turvotus aiheuttaa massavaikutusta ja signaalinvoimistumaa, jotka näkyvät erityisen hyvin T2- ja FLAIR-kuvissa. Muutaman vuorokauden ikäisessä infarktissa nähdään useammin kuin TT-kuvissa vähäistä hemorragisoitumista, joka ei yleensä kuitenkaan ole este antikoagulanttihoidolle. Varjoainetehosteisissa kuvissa nähdään 3 5 vuorokauden kuluttua usein huomattava gyraalinen tehostuma samoin kuin tietokonetomografiassa. Tyvitumakkeiden infarktit saattavat tässä vaiheessa tehostua kokonaisuudessaan vahvasti, ja tämän seikan tunnistaminen on tärkeää erotusdiagnostisten pulmien välttämiseksi. Tehostuminen kestää muutaman viikon ajan, minkä jälkeen krooninen infarkti ei enää tehostu varjoaineella. Magneettiangiografia (MKA) perustuu virtauksen antamaan signaaliin (Lamminen ja Keto 1992). Virtauksen loppuessa signaali häviää, joten MKA antaa periaatteessa nopeimmin tiedon kudosiskemian alkamisesta. Ongelmana on kuitenkin, että valtimon tukkeutumisen osoittaminen ei auta ennustamaan tulevan infarktialueen laajuutta. Pienet valtimohaarat eivät myöskään näy MKA:ssa, joten vain päävaltimoiden tukkeutumat voidaan luotettavasti kuvantaa. Suonen tukkeutuminen saattaa myös olla jo vanhaa perua muutoksen tuoreutta ei angiografiakuvista voi päätellä. MKA on kuitenkin tärkeä lisämenetelmä infarktipotilaan kuvantamisessa, ja sen tulosta on arvioitava potilaan oirekuvan perusteella. MKA voidaan ulottaa myös kaulasuonien alueelle ja samassa yhteydessä todeta infarktin aiheuttava suonimuutos, esimerkiksi arterioskleroottinen plakki sisemmän kaulavaltimon tyvessä tai suonen dissektoituma. Magneettiangiografia saattaa paljastaa sekä oireisia että oireettomia kallonsisäisten valtimoiden kaventumia, joilla on merkitystä niin akuuttihoidon kuin pitkän aikavälin sekundaariprevention kannalta. Akuutin aivoinfarktin kuvantaminen 2029

6 A B C D Kuva 10. Tuore infarkti magneettikuvissa. A) FLAIR-leike. B) Varjoainetehosteinen T1-leike. C) Diffuusiopainotteinen kuva, D) Ns. ADC-karttakuva. Infarktialue näkyy vasemmalla FLAIR-kuvassa signaalinvoimistumana. Varjoainekuvassa on havaittavissa suonensisäistä tehostumista (nuoli) T1-leikkeen signaalinheikentymän keskellä. Diffuusiokuvassa infarkti näkyy parhaiten, ja ADC-kuva tukee varhaisen infarktin diagnoosia. Diffuusio- ja perfuusiokuvauksia on käsitelty tässä lehdessä äskettäin varsin perusteellisesti (Tatlisumak ym. 1996, Aronen 1997). Diffuusiokuvaus perustuu vesimolekyylien lämpöliikkeeseen, joka magneettikuvissa aiheuttaa signaalin heikkenemistä. Kudosiskemiassa perfuusion väheneminen alle kriittisen tason aiheuttaa solukalvon vaurion, jolloin nestettä virtaa solunulkoisesta tilasta solun sisään. Vapaasti diffundoituvan nesteen määrä ja siten myös diffuusion määrä vähenevät, mikä aiheuttaa erityisessä diffuusiopainotteisessa magneettikuvassa signaalin voimistumisen. Vastaavasti ns. laskennallisessa ADC-karttakuvassa (apparent diffusion coefficient) vähentyneen diffuusion alue näkyy signaalin puutoksena (kuvat 10 C ja D). Menetelmällä voidaan osoittaa aivoiskemia parhaimmillaan jo minuutin kuluttua sen alusta (Siewert ym. 1995). Magneettiperfuusiokuvauksessa kapillaareissa kulkeva varjoaine aiheuttaa ympäristöönsä magneettikentän muutoksen, jolloin signaali heikkenee tällä alueella. Jos perfuusio on vähentynyt, tämä signaalimuutos jää tapahtumatta (Aronen 2030 J. Halavaara ym.

7 1997, Rosen ym. 1990). Iskeemisen alueen perfuusio on voimakkaammin vähentynyt alueen keskellä kuin sen laidoilla, missä kapillaarivirtaus vielä riittää pitämään solut elossa, vaikka niiden toiminta onkin jo häiriintynyt. Koska diffuusiomuutos yleensä osoittaa jo pysyvän kudostuhon alueen ja perfuusiomuutos koko häiriintyneen virtauksen alueen, voidaan ajatella, että näiden alueiden erotus, ns. iskeeminen puolivarjo, on pelastettavissa olevaa kudosta, jonka säilyttämiseen akuutin aivoinfarktin hoitotoimet kohdistetaan. Diffuusio- ja perfuusiokuvaukset edellyttävät laitteistolta mahdollisuutta huippunopeaan kuvantamiseen ns. EPI-tekniikan (echo planar imaging) avulla (Hamberg ja Aronen 1992). Perfuusiokuvauksella voidaan myös usein todeta valtimon rekanalisaation jo tapahtuneen, ja tällä tiedolla on merkitystä hoidon kannalta. Spektroskopia. Akuutissa aivoinfarktissa kudoksen laktaattipitoisuus kasvaa, mikä on havaittavissa protonispektroskopian menetelmin (Felber ym. 1992). Neuronaalisen kudoksen tuhoutumisen viitteenä n-asetyyliaspartaattipitoisuus pienenee ja myös kreatiinipitoisuuden on havaittu vähenevän (Wild ym. 2000, Boyko ym. 2001). Spektroskopia on käyttökelpoinen tuoreen infarktin diagnostiikassa mutta vaatii nopeita jälkilaskentamenetelmiä, joita ei vielä ole käytettävissä suurimmassa osassa nykyisin käytössä olevista magneettikuvauslaitteista. Sen paikkaresoluutio on myös vielä huono. Aivoinfarktin eri tyypit Suurten aivovaltimoiden tukkeutumisesta aiheutuvat aivoinfarktit ovat valtaosassa tapauksista etiologialtaan tromboembolisia ja niiden yleisin syy on arterioskleroosi. Seuraavassa käsitellään niitä infarktityyppejä, joiden syy on jokin muu kuin suuren valtimon tukkeutuminen ja joiden kuvantamislöydösten ominaispiirteiden tunnistaminen saattaa auttaa etiologian selvittelyssä. Mikroangiopatiainfarktit. Tyvitumakkeet ja talamus saavat valtimoverenkiertonsa päasiassa keskimmäisen ja takimmaisen aivovaltimon pienten päätehaarojen kautta. Nämä suonihaarat ovat pitkiä, yksittäisiä ja erityisen herkkiä esimerkiksi kroonisen verenpainetaudin vaurioittavalle vaikutukselle. Näiden ns. perforanttivaltimoiden tukosten aiheuttamat infarktit ovat yleensä pieniä mutta kriittisen sijaintinsa vuoksi usein oireisia, ja niistä käytetään yleisnimeä mikroangiopatiainfarktit (aiempi nimitys lakuunainfarkti). Ne johtuvat verenpainetaudista, sidekudossairauksista, homokysteinuriasta ja todennäköisesti myös diabeteksesta ja selittävät kolmanneksen kaikista iskeemisistä aivoverenkiertohäiriöistä. TT:ssä tuore mikroangiopatiainfarkti on usein varsin vaikeasti havaittava pieni ja epätarkkarajainen harventuma, joka kroonistuessaan muuttuu selkeämmin näkyväksi. Varjoainetehostumista ei yleensä aluksi esiinny, mutta muutaman vuorokauden ikäisessä infarktissa saattaa näkyä hentoa tehostumista. Magneettikuvauksessa se näkyy aluksi signaalinvoimistumana T2- painotteisissa kuvissa mutta ei näy lainkaan T1- kuvissa. Vanhetessaan se muuttuu keskiosistaan usein nekroottiseksi ja näkyy T1- ja FLAIR-kuvissa ontelomaisena. Tuoreen mikroangiopatiainfarktin erottaminen yleisestä valkean aineen vaskulaarisesta degeneraatiosta on vakiintuneilla kuvaustekniikoilla usein mahdotonta, mutta diffuusiokuvaus on näissä tapauksissa osoittautunut hyödylliseksi lisämenetelmäksi. Raja-alueinfarktit. Päävaltimoiden suonitusalueiden rajamailla sijaitsevia aivokudosvyöhykkeitä kutsutaan vedenjakaja- tai raja-alueiksi. Niitä suonittavat valtimot ovat päävaltimoiden ääreishaaroja, joissa virtaus on vähäisempää kuin keskeisillä alueilla. Näiden raja-alueiden valtimokierto saattaa verenpaineen laskiessa vähentyä alle kriittisen perfuusiotason, ja seurauksena ovat multippelit, samanaikaiset infarktit anatomisilla raja-alueilla (kuva 11). Löydös on tyypillinen hypoksis-iskeemisessä tilanteessa, esimerkiksi traumaattisen sokin tai hypovolemian yhteydessä. Erityisen herkästi vaurioituva on takimmaisen ja keskimmäisen aivovaltimon välinen raja-alue. Verenpaineen äkillisestä rajusta noususta aiheutuvaa verisuonten laajenemista ja sitä seuraavaa raja-alueiden kudosturvotusta on radiologisesti vaikea erottaa raja-alueinfarkteista. Erotusdiagnoosi on kuitenkin tärkeä, koska hoito on päinvastainen kuin aivoiskemiassa. Akuutin aivoinfarktin kuvantaminen 2031

8 Kuva 11. Raja-alueinfarktit. Oikealla useita eri-ikäisiä infarktiharventumia, joista taimmaisessa tuoreessa muutoksessa näkyy vuotoa (nuoli). Potilaalla todettiin oikean sisemmän kaulavaltimon tyven kriittinen ahtauma. Diffuusiokuvaus osoittaa kuitenkin sytotoksisen ödeeman puuttumisen ja varmistaa muutoksen ei-iskeemisen luonteen. Sisemmän kaulavaltimon tyven kriittinen ahtauma voi olla toispuolisten ja eri-ikäisten raja-alueinfarktien syy, ja tähän viittaavan kuvantamislöydöksen tulisikin aina johtaa kaulavaltimoiden magneettiangiografiaan tai doppler-kaikukuvaukseen. Laminaarinen nekroosi. Aivokudoksen monista solutyypeistä aivokuoren neuronit, jotka muodostavat korteksin kerrokset 3, 5 ja 6, ovat kaikkein herkimmät hypoksiselle vauriolle. Neuronit tuhoutuvat nopeammin kuin gliasolut (Graham 1992). Tämän vuoksi aivokudoksen vauriot vaihtelevat hypoksis-iskeemisen tilan keston ja asteen mukaisesti. Edellä mainitut raja-alueinfarktit ovat tyypillisesti pitkittyneen hypovolemia-hypoperfuusiotilanteen seurausta, kun taas aivoverenkierron hetkellinenkin täydellinen pysähtyminen esimerkiksi sydämenpysähdyksen yhteydessä voi johtaa aivokuoren laajaan laminaariseen nekroosiin. Tällöin erityisesti magneettikuvauksessa todetaan kortikaalista T2-signaalivoimistumaa ja turvotusta, joka muutaman vuorokauden jälkeen muuttuu kutistavaksi. T1-kuvissa aivokuori piirtyy voimakassignaalisena serpentiininä, mikä aiheutuu toisaalta mikrohemorragiasta nekroosialueilla ja toisaalta tiiviisti pakkautuvista kutistuneista neuroneista (Boyko ym. 1992) (kuva 12). Kuva 12. Vastasyntyneen hypoksis-iskeeminen vaurio. Sagittaalisuunnan tehostamaton T1- leike, jossa näkyy laminaariseen nekroosiin sopivaa nauhamaista kortikaalista signaalinvoimistumaa. Laskimoinfarktit. Kortikaalisen laskimon tai yleisemmin suuren laskimosinuksen trombosoituessa syntyy tilanne, jossa kudoksen sisäisen paineen kasvu aiheuttaa kapillaarivirtauksen heikkenemisen. Täten syntyvät laskimoinfarktit ovat usein hemorragisia ja sijaitsevat aivovaltimoiden suonitusalueiden kannalta epätyypillisissä paikoissa (Bjelogrlic ym. 1997). Tila voi kehittyä nopeasti henkeä uhkaavaksi. Radiologinen diagnoosi on erityisen haasteellinen, koska kliininen kuva on usein epäselvä ja nopeasti aloitettu antikoagulaatiohoito pelastaa yleensä potilaan hengen. TT-kuvissa nähdään usein multippelit samanaikaiset laskimoinfarktit. Yleinen aivoödeema on pitkälle edenneen tilan merkki. Trombosoitunut laskimo on usein jo natiivikuvissa tiivis, ja varjoainetehosteisissa kuvissa voidaan pehmytosaikkunalla katsottuna nähdä tehostumaton kolmio sinus sagittalis superiorin sisällä (empty delta sign) (kuva 13). Magneettikuvissa veren hajoamistuotteiden vaihteleva käyttäytyminen voi aiheuttaa tulkintaongelmia. Ns. vaihekontrastimagneettiangiografia on sen sijaan osoittautunut luotettavaksi menetelmäksi, koska se ilmaisee virtaussignaalin puuttumisen laskimosinuksen alueella. Tämä menetelmä onkin nykyään paras väline sinustromboosin diagnosoinnissa (kuva 14). Väärä negatiivinen tulos on mahdollinen niissä harvoissa tapauksissa, joissa tromboosi rajoittuu aivokuoren las J. Halavaara ym.

9 Kuva 13. Sinustromboosi varjoainetehosteisessa TT-kuvassa. Varjoainepuutos sinus sagittalis superiorin sisällä (nuoli). kimoon, talamuksen laskimoihin tai sinus sagittalis inferioriin, joiden tukokset ovat vaikeimmin diagnosoitavissa radiologisesti. Aivoinfarktin harvinaisempia syitä Edellä kuvatusta on jo käynyt ilmi, että aivoinfarktin paikka, alkuoireet ja anamnestiset tiedot esimerkiksi sydämen rytmihäiriöstä antavat tärkeitä vihjeitä infarktin syntymekanismista. Osalla potilaista syy ei kuitenkaan ole alusta saakka ilmeinen. Tällöin radiologisia tutkimuksia voidaan jatkaa kuvaamalla kaulavaltimot magneettiangiografialla tai dopplerkaikututkimuksella ja etenkin kirurgista hoitoa suunniteltaessa valtimoiden varjoainekuvauksella. Aivosuonten vaskuliitti on harvinainen ja vaikeasti diagnosoitava tauti, jonka kuvaan kuuluvat eri-ikäiset ja usean eri aivovaltimon suonitusalueella sijaitsevat infarktit. Magneettiangiografia saattaa osoittaa helminauhamaista kaventumista suurissa valtimorungoissa, mutta jos tauti sijaitsee pääasiassa pienissä aivoarterioleissa, varjoaineangiografia on ainoa luotettava taudin osoitusmenetelmä. Moyamoya-taudissa suuret aivovaltimorungot kaventuvat etenevästi ja tyvitumakealueille muodostuu herkästi vuotavien pienten kollateraalisuonten verkosto. Tämä verkosto näkyy angiografiassa häivähtävänä tehostumana (jap. moyamoya = savutuprahdus), mutta myös magneettikuvauksessa valtimorunkojen puutoksen ja tyvitumakealueiden pistemäisten virtaussignaalien yhdistelmä on tyypillinen ja helposti tunnistettavissa. Samankaltainen löydös saattaa liittyä muihinkin valtimoiden seinämiä vaurioittaviin tiloihin, kuten tulehduksiin ja neurokutaanisiin syndroomiin. Subaraknoidaalivuodossa (SAV) todetaan likvortiloihin vuotaneen veren aiheuttamaa valtimospasmia, joka johtaa aivokudoksen perfuusiohäiriöön ja infarkteihin. Spasmin aiheuttama infarkti voi olla SAV:n ainoa kuvantamislöydös, jos potilaan hoitoontulo viivästyy. Tällaisessa tilanteessa magneetti- tai TT-angiografia on olennaisen tärkeä lisätutkimus. Aivoinfarktin erotusdiagnostiikka Halvausoireiden taustalla saattaa olla muukin syy kuin aivoinfarkti. Enkefaliitti voi aiheuttaa A Kuva 14. Sinustromboosi magneettikuvissa: vaihekontrastiangiografia. A) Normaali sinus sagittalis superior näkyy voimakkaan signaalin antavana (nuolet). B) Trombosoitunut sinus ei anna virtaussignaalia, mutta kiemurtelevia kortikaalisia laskimoita (nuoli) tulee näkyviin poikkeuksellisen hyvin. B Akuutin aivoinfarktin kuvantaminen 2033

10 (kuva 15). Toisaalta tuore kontuusio voi näkyä vain aivoaineen harventumana, mutta tällöin tiedetään usein potilaan saaneen vamman päähänsä. Kuva 15. Erilaistumisasteen II astrosytooma muistuttaa TT-kuvassa infarktia (tähti). samankaltaisen TT- tai MK-löydöksen kuin infarkti, mutta yleensä anamneesi ja kliininen tila johdattavat oikeille jäljille. Tuumorit, kuten erilaistumisasteen (gradus) II gliooma, joka ei tehostu varjoaineella, saattaa muistuttaa infarktia Lopuksi Aivoinfarktin kuvantamistekniikat ovat kehittyneet huomattavasti viimeisten kymmenen vuoden aikana. Diagnostinen tarkkuus ja myös palveluiden saatavuus ovat parantuneet. Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää viiveiden minimointi hoitoontulon, kliinisen tutkimuksen ja kuvantamisen sekä hoitopäätöksen välillä. Tämä edellyttää kuvantamisyksiköiden toimintamallien optimointia, uudenlaista näkemystä tilojen suunnittelussa sekä kliinikon ja radiologin yhä tiiviimpää yhteistyötä. *** Kiitämme TT-perfuusiokuvasta Leena Hambergia ja George Hunteria, Massachusetts General Hospital ja Harvard Medical School, Boston, USA. Kirjallisuutta Aronen H. Aivojen funktionaalinen magneettikuvaus. Duodecim 1997;113: Beauchamp NJ Jr, Barker PB, Wang PY, van Zijl PC. Imaging of acute cerebral ischemia. Radiology 1999:212: Bjelogrlic N, Brander A, Valtonen M, Partinen M. Sinustromboosi. Duodecim 1997;113: Boyko O, Burger P, Shelburne J, Ingram P. Non-heme mechanisms for T1 shortening: pathologic, CT and MR elucidation. Am J Neuroradiol 1992;13: Boyko OB, Paul C, Kanamalla US, ym. Proton spectroscopy findings in stroke using a multi-te approach. Kirjassa: Proceedings, 39th ASNR Meeting 2001, Boston. Book of abstracts, s Elster A, Moody D. Early cerebral infarction: gadopentate dimeglumine enhancement. Radiology 1990;177: Felber S, Aichner F, Sauter R, Gerstenbrand F. Combined magnetic resonance imaging and proton magnetic resonance spectroscopy of patients with acute stroke. Stroke 1992;23: Graham D. Hypoxia and vascular disorders. Kirjassa: Adams J, Corsellis J, Duchen L, toim. Greenfield s neuropathology. 5. painos. Lontoo: Edward Arnold, 1992, s Hacke W, Kaste M, Fieschi C, ym. Randomised double-blind placebocontrolled trial of thrombolytic therapy with intravenous alteplase in acute ischaemic stroke (ECASS II). Lancet 1998;352: Hamberg L, Aronen H. Magneettikuvauksen perusteet ja tutkimusmenetelmät. Duodecim 1992;108: Hamberg LM, Hunter GJ, Halpern EF, Hoop B, Gazelle GS, Wolf GL. Quantitative high-resolution measurement of cerebrovascular physiology with slip-ring CT. Am J Nuroradiol 1996;17: Higano S, Uemura F, Shishido F, ym. Evaluation of ischemic threshold for the indication of thrombolytic therapy of embolic stroke in very acute phase. Stroke 1990;21 Suppl 1: Karonen JO, Partanen PL, Vanninen RL, Vainio PA, Aronen HJ. Evolution of MR contrast enhancement patterns during the first week after acute ischemic stroke. Am J Neuroradiol 2001;22: Koenig M, Klotz E, Luka B, Venderink DJ, Spittler JF, Heuser L. Perfusion CT of the brain: diagnostic approach for early detection of ischemic stroke. Radiology 1998;209: Lamminen A, Keto P. Magneettiangiografia. Duodecim 1996;112:1533. Lindsberg P, Kaste M. Voidaanko aivoinfarktin aiheuttamaa halvausoireistoa rajoittaa? Duodecim 1997;113: Rosen B, Belliveau J, Vevea J, Brady T. Perfusion imaging with NMR contrast agents. Magn Reson Med 1990;14: Siewert B, Patel M, Warach S. Stroke and ischemia. Magn Reson Imag Clin North Am 1995;3: Tatlisumak T, Lahti K, Valanne L, Kaste M. Magneettikuvauksen uudet menetelmät parantavat aivoinfarktin varhaisdiagnostiikkaa. Duodecim 1996;112: Tuomilehto J, Rastenyte D, Sivenius J, ym. Ten-year trends in stroke incidence and mortality in the FINMONICA Stroke Study. Stroke 1996;27: Warlow CP, Dennis MS, van Gijn J, ym., toim. Stroke: a practical guide to management. Oxford: Blackwell Science Ltd Wild JM, Wardlaw JM, Marshall I, Warlow CP. N-acetylaspartate distribution in proton spectroscopic images of ischemic stroke: relationship to infarct appearance on T2-weighted magnetic resonance imaging. Stroke 2000;31: Yuh W, Crain M, Loes D, ym. MR imaging of cerebral ischemia. Findings in the first 24 hours. Am J Neuroradiol 1991;12: JUHA HALAVAARA, LL, erikoislääkäri juha.halavaara@hus.fi LEENA VALANNE, LKT, erikoislääkäri, osastonylilääkäri HUS, Meilahden sairaala, radiologian klinikka Haartmaninkatu 4, Helsinki RISTO O. ROINE, dosentti, erikoislääkäri, osastonylilääkäri HUS, Meilahden sairaala, neurologian klinikka HUS 2034 J. Halavaara ym.

Neuroradiologia. Mikko Kallela Juha Halavaara

Neuroradiologia. Mikko Kallela Juha Halavaara Neuroradiologia Mikko Kallela Juha Halavaara Jaksokirja - oppimistavoi6eet Tunnistaa yleisimmät päivystysaikaisen TT-tutkimuksen tyypilliset löydökset (aivoinfarkti, aivoverenvuotojen eri tyypit, aivokontuusio

Lisätiedot

Kuvantaminen akuutissa ja kroonisessa pankreatiitissa. Eila Lantto HUS-Kuvantaminen

Kuvantaminen akuutissa ja kroonisessa pankreatiitissa. Eila Lantto HUS-Kuvantaminen Kuvantaminen akuutissa ja kroonisessa pankreatiitissa Eila Lantto HUS-Kuvantaminen Roche Oy (koulutusmatka, luentopalkkio) Kuvantamisen rooli diagnostiikassa ja seurannassa (EUS, ERCP ei käsitellä) Kuvantamismenetelmän

Lisätiedot

Aivoinfarktin trombolyysihoito alteplaasilla Helsingin malli

Aivoinfarktin trombolyysihoito alteplaasilla Helsingin malli Alkuperäistutkimus Aivoinfarktin trombolyysihoito alteplaasilla Helsingin malli Perttu J. Lindsberg, Lauri Soinne, Risto O. Roine, Oili Salonen, Turgut Tatlisumak, Mikko Kallela, Olli Häppölä, Marjaana

Lisätiedot

Perfuusiokuvaus aivoiskemian diagnostiikassa

Perfuusiokuvaus aivoiskemian diagnostiikassa Heli Silvennoinen, Perttu J. Lindsberg ja Leena Valanne KATSAUS Perfuusiokuvaus aivoiskemian diagnostiikassa Akuutin aivoiskemian tavanomainen kuvausmenetelmä on pään tietokonetomografia (TT) ilman varjoainetta.

Lisätiedot

Uudet tutkimusmenetelmät rintadiagnostiikassa

Uudet tutkimusmenetelmät rintadiagnostiikassa Uudet tutkimusmenetelmät rintadiagnostiikassa Mammografiapäivät 25-26.5.09 Tampere-Talo ayl Anna-Leena Lääperi TAYS, Kuvantamiskeskus, Radiologia Uusia menetelmiä ja mahdollisuuksia rintadiagnostiikassa

Lisätiedot

Valtimotaudin ABC 2016

Valtimotaudin ABC 2016 Valtimotaudin ABC 2016 Sisältö Mikä on valtimotauti? Valtimotaudin taustatekijät Valtimon ahtautuminen Valtimotauti kehittyy vähitellen Missä ahtaumia esiintyy? Valtimotauti voi yllättää äkillisesti Diabeteksen

Lisätiedot

C. difficile-diagnostiikan vaikutus epidemiologiaan, potilaan hoitoon ja eristyskäytäntöihin. Miksi lasten C. difficileä ei hoideta? 16.3.

C. difficile-diagnostiikan vaikutus epidemiologiaan, potilaan hoitoon ja eristyskäytäntöihin. Miksi lasten C. difficileä ei hoideta? 16.3. C. difficile-diagnostiikan vaikutus epidemiologiaan, potilaan hoitoon ja eristyskäytäntöihin. Miksi lasten C. difficileä ei hoideta? 16.3.2016 Eero Mattila HUS Infektioklinikka CDI = C. difficile infektio

Lisätiedot

Appendisiitin diagnostiikka

Appendisiitin diagnostiikka Appendisiitti score Panu Mentula LT, gastrokirurgi HYKS Appendisiitin diagnostiikka Anamneesi Kliiniset löydökset Laboratoriokokeet Ł Epätarkka diagnoosi, paljon turhia leikkauksia 1 Insidenssi ja diagnostinen

Lisätiedot

SAV? Milloin CT riittää?

SAV? Milloin CT riittää? SAV? Milloin CT riittää? Evl Akuuttilääketiede To Sidonnaisuudet Ei sidonnaisuuksia 1 Potilastapaus 28- vuotias nainen vastaanotolla klo 12 Hypotyreoosi, hyvässä hoitotasapainossa Lääkityksenä Thyroxin

Lisätiedot

Mikä on valtimotauti?

Mikä on valtimotauti? Valtimotaudin ABC Sisältö Mikä on valtimotauti? Valtimotaudin taustatekijät Valtimon ahtautuminen Valtimotauti kehittyy vähitellen Missä ahtaumia esiintyy? Valtimotauti voi yllättää äkillisesti Diabeteksen

Lisätiedot

Suoliston alueen interventioradiologiaa

Suoliston alueen interventioradiologiaa Suoliston alueen interventioradiologiaa Erkki Kaukanen, radiologi, KYS rtg Toimenpideradiologia = endovasculaariset tekniikat akuutti ja krooninen suoliston iskemia visceraalialueen aneurysmat suoliston

Lisätiedot

Aivojen laskimotromboosi paksusuolentulehdusta

Aivojen laskimotromboosi paksusuolentulehdusta Tapausselostus Aivojen laskimotromboosi paksusuolentulehdusta sairastavalla lapsella Ari Karttunen, Pekka Jartti, Katariina Mankinen, Eija Pääkkö, Heikki Rantala ja Jorma Kokkonen Haavaisen paksusuolentulehduksen

Lisätiedot

TERVEYS ALKAA TIEDOSTA NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI

TERVEYS ALKAA TIEDOSTA NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI TERVEYS ALKAA TIEDOSTA NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI 1 RINTAOIREET JA RINTOJEN SEURANTA Jokaisen naisen on syytä pitää huolta rintojensa terveydestä. Rintakuvauksiin tullaan yleensä joko oireettomille tehdyn

Lisätiedot

Selkärangan natiivikuvausindikaatiot VSKKssa alkaen 1.9.2015 1,2 tekijä: Roberto Blanco

Selkärangan natiivikuvausindikaatiot VSKKssa alkaen 1.9.2015 1,2 tekijä: Roberto Blanco tiedottaa 20/2015 17.8.2015 Selkärangan natiivikuvausindikaatiot VSKKssa alkaen 1.9.2015 1,2 tekijä: Roberto Blanco hyväksyjä: Roberto Blanco pvm: 17.8.2015 Ohje tilaajille ja kuvausyksiköille Selkärangan

Lisätiedot

NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI TERVEYS ALKAA TIEDOSTA

NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI TERVEYS ALKAA TIEDOSTA NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI TERVEYS ALKAA TIEDOSTA 1 RINTAOIREET JA RINTOJEN SEURANTA Nainen huolehdi rintojesi terveydestä. Rintakuvauksiin tullaan yleensä joko oireettomille tehdyn seulontatutkimuksen

Lisätiedot

Sydänpurjehdus 8.10.2013. Sepelvaltimotauti todettu - Milloin varjoainekuvaus, pallolaajennus tai ohitusleikkaus? Juhani Airaksinen TYKS, Sydänkeskus

Sydänpurjehdus 8.10.2013. Sepelvaltimotauti todettu - Milloin varjoainekuvaus, pallolaajennus tai ohitusleikkaus? Juhani Airaksinen TYKS, Sydänkeskus Sydänpurjehdus 8.10.2013 Sepelvaltimotauti todettu - Milloin varjoainekuvaus, pallolaajennus tai ohitusleikkaus? Juhani Airaksinen TYKS, Sydänkeskus Oireet RasitusEKG - CT Sepelvaltimoiden varjoainekuvaukset

Lisätiedot

Keuhkoahtaumataudin varhaisdiagnostiikka ja spirometria. Esko Kurttila Keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri

Keuhkoahtaumataudin varhaisdiagnostiikka ja spirometria. Esko Kurttila Keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri Keuhkoahtaumataudin varhaisdiagnostiikka ja spirometria Esko Kurttila Keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri Epidemiologia N. 10%:lla suomalaisista on keuhkoahtaumatauti Keuhkoahtaumatauti

Lisätiedot

Jaakko Niinimäki, OYS

Jaakko Niinimäki, OYS Jaakko Niinimäki, OYS ASR recall toteaa: MRI, jos MARS-protokolla UÄ vaihtoehto CT ei suositella Natiivikuvat? Inklinaatio 40 ± 10 Anteversio 15 ± 10 Pinnoiteproteesi Anteversio 15-25 Valgus ~5-10 Abduktio/inklinaatio

Lisätiedot

Magneettikuvaus on yksi tarkimpia aivojen

Magneettikuvaus on yksi tarkimpia aivojen KATSAUS Aivojen funktionaalinen magneettikuvaus Hannu Aronen Funktionaalinen magneettikuvaus on kehittynyt merkittäväksi menetelmäksi tutkittaessa elimien toimintaa. Koehenkilöillä ja potilailla voidaan

Lisätiedot

Akuutin aivohalvauspotilaan kuvantaminen valtimotukoksen hoidon suunnittelussa

Akuutin aivohalvauspotilaan kuvantaminen valtimotukoksen hoidon suunnittelussa Ritva Vanninen, Jukka Putaala, Michaela Bode, Mikko Nyman, Johanna Pekkola ja Hannu Manninen Akuutin aivohalvauspotilaan kuvantaminen valtimotukoksen hoidon suunnittelussa Valtimonsisäinen mekaaninen tukoksenpoisto

Lisätiedot

AIVOVAMMOJEN DIAGNOSTIIKKA JA HOITO - HISTORIAA JA TULEVAISUUTTA

AIVOVAMMOJEN DIAGNOSTIIKKA JA HOITO - HISTORIAA JA TULEVAISUUTTA AIVOVAMMOJEN DIAGNOSTIIKKA JA HOITO - HISTORIAA JA TULEVAISUUTTA Olli Tenovuo Ylilääkäri, yksikön johtaja TYKS Aivovammakeskus HISTORIAA Aivovammojen historia on yhtä vanha kuin ihmisenkin historia Antiikin

Lisätiedot

Mekaaninen rekanalisaatio akuutin aivovaltimotukoksen yhteydessä

Mekaaninen rekanalisaatio akuutin aivovaltimotukoksen yhteydessä Alkuperäistutkimus Tanya Bogoslovsky, Olli Häppölä, Turgut Tatlisumak, Kimmo Lappalainen, Tapio Paananen, Markku Kaste ja Perttu J. Lindsberg Mekaaninen rekanalisaatio akuutin aivovaltimotukoksen yhteydessä

Lisätiedot

EEG:N KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET SAIRAUKSIEN DIAGNOSTIIKASSA MAIJA ORJATSALO, ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI, HUS-KUVANTAMINEN LABQUALITY DAYS 9.2.

EEG:N KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET SAIRAUKSIEN DIAGNOSTIIKASSA MAIJA ORJATSALO, ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI, HUS-KUVANTAMINEN LABQUALITY DAYS 9.2. EEG:N KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET SAIRAUKSIEN DIAGNOSTIIKASSA MAIJA ORJATSALO, ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI, HUS-KUVANTAMINEN LABQUALITY DAYS 9.2.2017 SISÄLLYSLUETTELO EEG-tutkimuksen esittely EEG-tutkimuksen käyttö sairauksien

Lisätiedot

RADIOLOGIAAN ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN LOKIRJA Oppimistavoitteet

RADIOLOGIAAN ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN LOKIRJA Oppimistavoitteet RADIOLOGIAAN ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN LOKIRJA Oppimistavoitteet YO KOULUTUSPAIKAT OSASTOT Sivu THORAX Röntgen 1 Meilahti 2 VATSA Röntgen 2 Mei 3 KORVA Röntgen 2 Mei 4 URO Röntgen 2 Mei 5 ANGIO Röntgen 3 Mei

Lisätiedot

Yleisimmät idiopaattiset interstitiaalipneumoniat ja tavalliset keuhkovauriot - avainasemassa moniammatillisuus

Yleisimmät idiopaattiset interstitiaalipneumoniat ja tavalliset keuhkovauriot - avainasemassa moniammatillisuus Yleisimmät idiopaattiset interstitiaalipneumoniat ja tavalliset keuhkovauriot - avainasemassa moniammatillisuus 12.11.2015 IAP Tampere Airi Jartti Elisa Lappi-Blanco Sidonnaisuudet Luentopalkkioita Oy

Lisätiedot

Stabiili sepelvaltimotauti: diagnostiikka ja hoito

Stabiili sepelvaltimotauti: diagnostiikka ja hoito Stabiili sepelvaltimotauti: diagnostiikka ja hoito Kai Kiilavuori, kardiologi HYKS Sydän- ja keuhkokeskus Jorvin sairaala Labquality Days 8.2.2018 Stabiili sepelvaltimotauti Patogeneesi Stabiilit anatomiset

Lisätiedot

Kuvanlaatu eri tutkimuksissa SPECT-TT ja PET-TT. Kirsi Timonen ylilääkäri, ksshp Kiitos Eila Lantolle!

Kuvanlaatu eri tutkimuksissa SPECT-TT ja PET-TT. Kirsi Timonen ylilääkäri, ksshp Kiitos Eila Lantolle! Kuvanlaatu eri tutkimuksissa SPECT-TT ja PET-TT Kirsi Timonen ylilääkäri, ksshp Kiitos Eila Lantolle! Miksi kuvanlaatuun kiinnitetään huomiota? Oikeutusarviointi. Onko TT-tutkimus yleensä oikeutettu? Tarvittavan

Lisätiedot

ESSENTIAL TO KNOW; eli mitä oppijan tulee ymmärtää, hallita ja osata käyttää tilanteessa kuin tilanteessa

ESSENTIAL TO KNOW; eli mitä oppijan tulee ymmärtää, hallita ja osata käyttää tilanteessa kuin tilanteessa ESSENTIAL TO KNOW; eli mitä oppijan tulee ymmärtää, hallita ja osata käyttää tilanteessa kuin tilanteessa hallitsee röntgenlähetteen laatimisen tietää säteilyturvallisuuden keskeiset periaatteet (mm. ymmärtää

Lisätiedot

AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖPOTILAAN HOIDOSSA TARVITTAVA TIEDOLLINEN OSAAMINEN PERUSTASON ENSIHOIDOSSA -tietotestin kehittäminen

AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖPOTILAAN HOIDOSSA TARVITTAVA TIEDOLLINEN OSAAMINEN PERUSTASON ENSIHOIDOSSA -tietotestin kehittäminen AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖPOTILAAN HOIDOSSA TARVITTAVA TIEDOLLINEN OSAAMINEN PERUSTASON ENSIHOIDOSSA -tietotestin kehittäminen Antti Juntura 0502942 Kimmo Kurvi 0302637 Metropolia Ammattikorkeakoulu Terveys-

Lisätiedot

Tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö, huumeet.

Tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö, huumeet. Yleinen luulo on, että syy erektiohäiriöön löytyisi korvien välistä. Tosiasiassa suurin osa erektiohäiriöistä liittyy sairauksiin tai lääkitykseen. Jatkuessaan erektiohäiriö voi toki vaikuttaa mielialaankin.

Lisätiedot

Aivoinfarkti ensimmäiset kuusi tuntia. Perttu J. Lindsberg, Risto O. Roine, Markku Kuisma ja Markku Kaste

Aivoinfarkti ensimmäiset kuusi tuntia. Perttu J. Lindsberg, Risto O. Roine, Markku Kuisma ja Markku Kaste Aivoinfarkti Aivoinfarkti ensimmäiset kuusi tuntia Perttu J. Lindsberg, Risto O. Roine, Markku Kuisma ja Markku Kaste Aivosolujen peruuttamaton tuhoutuminen alkaa jo aivoiskemian kestettyä puolesta yhteen

Lisätiedot

Sisemmän kaulavaltimon tyven ahtauma on

Sisemmän kaulavaltimon tyven ahtauma on Katsaus HELI SILVENNOINEN JA LEENA VALANNE Monirivitekniikkaan perustuvat nopeat tietokonetomografialaitteet ovat mahdollistaneet verisuonten ja jopa nopeavirtauksisten valtimoiden kuvantamisen. Tietokonetomografia

Lisätiedot

Tietoa eteisvärinästä

Tietoa eteisvärinästä Tietoa eteisvärinästä Mikä eteisvärinä eli flimmeri on? Eteisvärinä on tavallisin pitkäkestoinen sydämen rytmihäiriö, joka yleistyy 60 ikävuoden jälkeen. Yli 75-vuotiaista noin 10 % sairastaa eteisvärinää

Lisätiedot

Potilasesite Robottitekniikkaan perustuvaa tarkkuussädehoitoa Kuopiossa

Potilasesite Robottitekniikkaan perustuvaa tarkkuussädehoitoa Kuopiossa Potilasesite Robottitekniikkaan perustuvaa tarkkuussädehoitoa Kuopiossa 2 Tarkkuussädehoitoa Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) sädehoitoyksikössä sijaitsee Pohjoismaiden ensimmäinen robottitekniikkaan

Lisätiedot

Vatsaontelon parenkyymielimet ja suolisto

Vatsaontelon parenkyymielimet ja suolisto Näin tutkin Magneettikuvaus vai tietokonetomografia vatsaontelon tutkimuksessa? Juha Halavaara ja Pekka Tervahartiala Tietokonetomografia- ja magneettikuvauslaitteiden ripeä kehitys viime vuosina on luonut

Lisätiedot

Keuhkoventilaation ja -perfuusion SPET/TT keuhkoembolian diagnostiikassa. Dos. Tuula Janatuinen 8.4.2010

Keuhkoventilaation ja -perfuusion SPET/TT keuhkoembolian diagnostiikassa. Dos. Tuula Janatuinen 8.4.2010 Keuhkoventilaation ja -perfuusion SPET/TT keuhkoembolian diagnostiikassa Dos. Tuula Janatuinen 8.4.2010 Johdantoa Keuhkoembolian diagnostiikka perustuu kliiniseen arvioon, laboratoriolöydöksiin (P-FIDD)

Lisätiedot

NEGLECT-POTILAAN POLKU KUNTOUTTAVAAN ARKEEN

NEGLECT-POTILAAN POLKU KUNTOUTTAVAAN ARKEEN NEGLECT-POTILAAN POLKU KUNTOUTTAVAAN ARKEEN Riitta Luukkainen-Markkula Kl. Neuropsykologi, PsT Neuron AVH-päivät 2012; AVH ja arki 24.10.2012 Neglect-oireessa on kysymys vaikeudesta tulla tietoiseksi vasemmalta

Lisätiedot

AIVOVASKULIITIT. 27.3.09 Aki Hietaharju TAYS

AIVOVASKULIITIT. 27.3.09 Aki Hietaharju TAYS AIVOVASKULIITIT 27.3.09 Aki Hietaharju TAYS Keskushermostovaskuliitin ilmenemismuodot Akuutti tai subakuutti enkefalopatia päänsärky sekavuus tajunnan häiriöt Varjoaineella latautuva tuumorimainen muutos

Lisätiedot

Subaraknoidaalivuodon diagnostiikka likvorin spektritutkimuksella

Subaraknoidaalivuodon diagnostiikka likvorin spektritutkimuksella Subaraknoidaalivuodon diagnostiikka likvorin spektritutkimuksella Lasse Uotila HUSLAB Meilahden sairaalan laboratorio 16.11.2012 1 Subaraknoidaalivuodon (SAV) syitä Ei-traumaattiset vuotava aivovaltimon

Lisätiedot

RASITUSKOKEEN TULKINTA Kliinikon näkökulma. Kai Kiilavuori LKT, kardiologi HYKS, Jorvin sairaala

RASITUSKOKEEN TULKINTA Kliinikon näkökulma. Kai Kiilavuori LKT, kardiologi HYKS, Jorvin sairaala RASITUSKOKEEN TULKINTA Kliinikon näkökulma Kai Kiilavuori LKT, kardiologi HYKS, Jorvin sairaala Sidonnaisuudet Ei aiheeseen liittyviä sidonnaisuuksia Tutkimusrahoitus Novartis Luennoitsija Sanofi-Aventis,

Lisätiedot

Tuomo Saloheimo SYVENTÄVÄÄ MAGNEETTIKUVAUKSEN FYSIIKKAA JA LAITEOPPIA

Tuomo Saloheimo SYVENTÄVÄÄ MAGNEETTIKUVAUKSEN FYSIIKKAA JA LAITEOPPIA Tuomo Saloheimo SYVENTÄVÄÄ MAGNEETTIKUVAUKSEN FYSIIKKAA JA LAITEOPPIA 14.8.2015 8. Nopeat kuvausmenetelmät Perinteisessä SE-kuvauksessa kuvauksessa yhdellä sekvenssillä pystytään ottamaan informaationa

Lisätiedot

Huimauspotilaan kuvantamistutkimukset milloin ja miten?

Huimauspotilaan kuvantamistutkimukset milloin ja miten? Katsaus tieteessä Johanna Pekkola LT, erikoislääkäri HUS-kuvantaminen johanna.pekkola@hus.fi Riste Saat LL, erikoislääkäri HUS-kuvantaminen Huimauspotilaan kuvantamistutkimukset milloin ja miten? Kuvantamistutkimuksia

Lisätiedot

Neuroradiologia- ja Päivystysradiologiapäivät 28.-30.1.2015

Neuroradiologia- ja Päivystysradiologiapäivät 28.-30.1.2015 , KYS Auditorio 28.-30.1.2015 Neuroradiologia- ja Päivystysradiologiapäivät 28.-30.1.2015 28.1.2015 Päivystysradiologiaa 9.00 9.15 Tervetuloa, päivien avaus Ritva Vanninen ja Roberto Blanco Sequeiros Pää

Lisätiedot

Yleinen histologinen diagnoosi patologi etiologisen haasteen edessä

Yleinen histologinen diagnoosi patologi etiologisen haasteen edessä PAD: INFLAMMATIO GRANULOMATOSA (KEUHKO) Yleinen histologinen diagnoosi patologi etiologisen haasteen edessä Risto Pirinen PKSSK patologia GRANULOMATOOTTINEN TULEHDUS KEUHKOSSA Infektio (tbc ~ mykobakteerit,

Lisätiedot

Eteisvärinä ja aivoinfarktin ehkäisy

Eteisvärinä ja aivoinfarktin ehkäisy Eteisvärinä ja aivoinfarktin ehkäisy Tunne pulssisi -ammattilaisten koulutus 1.10.2013 / 9.12.2013 Kirsi Rantanen Neurologian erikoislääkäri, neurologian klinikka, HUS Aivoinfarkti Verisuonitukoksesta

Lisätiedot

Likvorin biomarkkerit. diagnostiikassa. Sanna Kaisa Herukka, FM, LL, FT. Kuopion yliopistollinen sairaala

Likvorin biomarkkerit. diagnostiikassa. Sanna Kaisa Herukka, FM, LL, FT. Kuopion yliopistollinen sairaala Likvorin biomarkkerit neurodegeneratiivisten sairauksien diagnostiikassa Sanna Kaisa Herukka, FM, LL, FT Itä Suomen yliopisto ja Kuopion yliopistollinen sairaala Selkäydinneste Tilavuus n. 150ml, muodostuu

Lisätiedot

Syöpäseulonnat I - sairauksien ennaltaehkäisyä

Syöpäseulonnat I - sairauksien ennaltaehkäisyä Syöpäseulonnat I - sairauksien ennaltaehkäisyä Janne Pitkäniemi 1,2 1 Suomen Syöpärekisteri ja 2 Helsingin yliopisto Suomen Syöpärekisteri,Finnish Cancer Registry Institute for Statistical and Epidemiological

Lisätiedot

Fabryn taudin neurologiset oireet ja löydökset. Aki Hietaharju Neurologipäivät Helsinki

Fabryn taudin neurologiset oireet ja löydökset. Aki Hietaharju Neurologipäivät Helsinki Fabryn taudin neurologiset oireet ja löydökset Aki Hietaharju Neurologipäivät Helsinki 31.10.2018 Fabryn tauti Lysosomaalinen kertymäsairaus Glykosfingolipidisubstraattien kertyminen plasmaan, virtsaan

Lisätiedot

Keuhkoahtaumataudin monet kasvot

Keuhkoahtaumataudin monet kasvot Keuhkoahtaumataudin monet kasvot Alueellinen koulutus 21.4.2016 eval Henrik Söderström / TYKS Lähde: Google Lähde: Google Lähde: Google Lähde: Google Keuhkoahtaumatauti, mikä se on? Määritelmä (Käypä

Lisätiedot

Primovist (dinatriumgadoksetaatti) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Primovist (dinatriumgadoksetaatti) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Primovist (dinatriumgadoksetaatti) 05/2013, Versio 2.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO 2. Julkisen yhteenvedon osiot 2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Magneettikuvaus (MK) on yksi useasta

Lisätiedot

PredictAD-hanke Kohti tehokkaampaa diagnostiikkaa Alzheimerin taudissa. Jyrki Lötjönen, johtava tutkija VTT

PredictAD-hanke Kohti tehokkaampaa diagnostiikkaa Alzheimerin taudissa. Jyrki Lötjönen, johtava tutkija VTT PredictAD-hanke Kohti tehokkaampaa diagnostiikkaa Alzheimerin taudissa Jyrki Lötjönen, johtava tutkija VTT 2 Alzheimerin taudin diagnostiikka Alzheimerin tauti on etenevä muistisairaus. Alzheimerin tauti

Lisätiedot

Spondylartropatioiden moderni kuvantaminen

Spondylartropatioiden moderni kuvantaminen Spondylartropatioiden moderni kuvantaminen Antti Lamminen osastonylilääkäri HUS Kuvantaminen, HYKS Meilahden sairaala Kuvantamislöydökset ovat aina olleet oleellisessa roolissa selkärankareuman ja muiden

Lisätiedot

Kuolintodistusten kieli

Kuolintodistusten kieli Kuolintodistusten kieli Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 132. vuosipäivän symposiumi 15.11.2013 Aleksanterin teatteri Jenni Viinikka Helsingin yliopisto ja tutkijakoulu Langnet Tapahtumatietojen historiaa

Lisätiedot

TIIMITYÖSKENTELY LYMFOOMADIAGNOSTIIKAN JA HOIDON KULMAKIVI. K Franssila & E Jantunen

TIIMITYÖSKENTELY LYMFOOMADIAGNOSTIIKAN JA HOIDON KULMAKIVI. K Franssila & E Jantunen TIIMITYÖSKENTELY LYMFOOMADIAGNOSTIIKAN JA HOIDON KULMAKIVI K Franssila & E Jantunen KLIINIKON PERSPEKTIIVI DIAGNOSTIIKKAAN ilman diagnoosia rationaalinen, tavoitteellinen hoito mahdotonta diagnostiikkaan

Lisätiedot

Käypä hoito -indikaattorit, depressio

Käypä hoito -indikaattorit, depressio 1 Käypä hoito -indikaattorit, depressio Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat Depressio Käypä hoito suositukseen (2014). Käypä hoito -työryhmä on nostanut suosituksesta keskeisiksi implementoitaviksi

Lisätiedot

Aivoverenkierron häiriöt (=AVH)

Aivoverenkierron häiriöt (=AVH) Aivoverenkierron häiriöt (=AVH) 1. Aivoinfarktit eli aivoveritulpat 2. Aivoverenvuodot (yleisin SAV= subaraknoidaalivuoto/lukinkalvon alainen vuoto) Aivohalvaus= aivoinfarkti+aivoverenvuoto TIA-kohtaukset

Lisätiedot

Liite III. Muutoksia valmistetietojen tiettyihin kohtiin

Liite III. Muutoksia valmistetietojen tiettyihin kohtiin Liite III Muutoksia valmistetietojen tiettyihin kohtiin Huomaa: Kyseessä olevat valmistetietojen kohdat ovat lausuntopyyntömenettelyn tuloksia. Jäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset päivittävät tämän

Lisätiedot

ADHD:n Käypä hoito -suositus. Lastenpsykiatrian ylilääkäri Anita Puustjärvi ESSHP

ADHD:n Käypä hoito -suositus. Lastenpsykiatrian ylilääkäri Anita Puustjärvi ESSHP ADHD:n Käypä hoito -suositus Lastenpsykiatrian ylilääkäri Anita Puustjärvi ESSHP Sidonnaisuudet kolmen viimeisen vuoden ajalta LL, lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lastenpsykoterapian erityispätevyys

Lisätiedot

Voiko muistisairauksia ennaltaehkäistä?

Voiko muistisairauksia ennaltaehkäistä? Voiko muistisairauksia ennaltaehkäistä? Juha Rinne, Neurologian erikoislääkäri ja dosentti Professori PET- keskus ja neurotoimialue, TYKS ja Turun yliopisto MITÄ MUISTI ON? Osatoiminnoista koostuva kyky

Lisätiedot

Bakteerimeningiitti tänään. Tuomas Nieminen 23.9.2015

Bakteerimeningiitti tänään. Tuomas Nieminen 23.9.2015 Bakteerimeningiitti tänään Tuomas Nieminen 23.9.2015 Meningiitti Lukinkalvon, pehmytkalvon (pia mater) ja selkäydinnesteen inflammaatio/infektio; likvorissa valkosolujen ylimäärä Tulehdus leviää subaraknoidaalisessa

Lisätiedot

Aivojen PIENTEN SUONTEN TAUTI. Susanna Melkas LT, neurologian ylilääkäri, HUS Lohjan sairaala 15.04.2016

Aivojen PIENTEN SUONTEN TAUTI. Susanna Melkas LT, neurologian ylilääkäri, HUS Lohjan sairaala 15.04.2016 Aivojen PIENTEN SUONTEN TAUTI Susanna Melkas LT, neurologian ylilääkäri, HUS Lohjan sairaala 15.04.2016 Ei sidonnaisuuksia POTILAS 46-vuotias yleensä terve mies, yksityisyrittäjä. Ei lääkityksiä, verenpainetta

Lisätiedot

Poliklinikat kuntoutus- ja aivovammapoliklinikka neurokirurgian poliklinikka neurologian poliklinikat (Turku, Salo, Loimaa, Uusikaupunki)

Poliklinikat kuntoutus- ja aivovammapoliklinikka neurokirurgian poliklinikka neurologian poliklinikat (Turku, Salo, Loimaa, Uusikaupunki) Osastot AVH-valvonta Tyks kuntoutusosasto neurokirurgian osasto neurologian osasto Poliklinikat kuntoutus- ja aivovammapoliklinikka neurokirurgian poliklinikka neurologian poliklinikat (Turku, Salo, Loimaa,

Lisätiedot

Sattumalöydökset aivojen kuvantamisessa. Johanna Annunen-Rasila Neurologian erikoislääkäri, LT NP

Sattumalöydökset aivojen kuvantamisessa. Johanna Annunen-Rasila Neurologian erikoislääkäri, LT NP Sattumalöydökset aivojen kuvantamisessa Johanna Annunen-Rasila Neurologian erikoislääkäri, LT NP 2.11.2017 Taustaa ja määritelmiä Tavallisimpia sattumalöydöksiä Sattumalöydöksien merkityksestä Voidaanko

Lisätiedot

Trauma-teamin toimintaperiaatteet Anestesiakurssi 18.3.2011 Naantali

Trauma-teamin toimintaperiaatteet Anestesiakurssi 18.3.2011 Naantali Trauma-teamin toimintaperiaatteet Anestesiakurssi 18.3.2011 Naantali Olli Väisänen, LT Anestesiologian erikoislääkäri Lääketietellinen johtaja, yliopettaja Arcada Vammapotilaan hoitopolku Potilaan prehospitaalinen

Lisätiedot

Anemian diagnostiikka mitä saan selville mikroskoopilla? Pirkko Lammi Kl. kem. erikoislääkäri ISLAB

Anemian diagnostiikka mitä saan selville mikroskoopilla? Pirkko Lammi Kl. kem. erikoislääkäri ISLAB Anemian diagnostiikka mitä saan selville mikroskoopilla? Pirkko Lammi Kl. kem. erikoislääkäri ISLAB ANEMIA Anemia = Hb laskee alle iän ja sukupuolen mukaisen viitearvon Anemian syntymekanismit Punasolujen

Lisätiedot

Mitä uutta eturauhassyövän sädehoidosta? Mauri Kouri HUS Syöpätautien klinikka Onkologiapäivät 31.8.13 Turku

Mitä uutta eturauhassyövän sädehoidosta? Mauri Kouri HUS Syöpätautien klinikka Onkologiapäivät 31.8.13 Turku 1 Mitä uutta eturauhassyövän sädehoidosta? Mauri Kouri HUS Syöpätautien klinikka Onkologiapäivät 31.8.13 Turku 2 ASCO GU 2013 Radikaali prostatektomian jälkeinen sädehoito ARO 92-02 / AUO AP 09/95 10v

Lisätiedot

AKUUTTIEN AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖIDEN TIETOKONETOMOGRAFIA- PERFUUSIOKUVANTAMINEN JA PERFUUSION TUNNUSLUKUJEN MERKITYS LIUOTUSHOITOARVIOINNISSA

AKUUTTIEN AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖIDEN TIETOKONETOMOGRAFIA- PERFUUSIOKUVANTAMINEN JA PERFUUSION TUNNUSLUKUJEN MERKITYS LIUOTUSHOITOARVIOINNISSA AKUUTTIEN AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖIDEN TIETOKONETOMOGRAFIA- PERFUUSIOKUVANTAMINEN JA PERFUUSION TUNNUSLUKUJEN MERKITYS LIUOTUSHOITOARVIOINNISSA Arto Lähteelä Syventävien opintojen kirjallinen työ Tampereen

Lisätiedot

Akuutin aivovaltimotukoksen uudet hoitolinjat

Akuutin aivovaltimotukoksen uudet hoitolinjat Tieteessä katsaus Satu Mustanoja neurologian dosentti HUS, neurologian klinikka satu.mustanoja@hus.fi Johanna Pekkola LT, neuroradiologian erikoislääkäri HUS-Kuvantaminen Akuutin aivovaltimotukoksen uudet

Lisätiedot

Hanna-Mari Viero AIVOVALTIMOTUKOSTEN ENDOVASKULAARINEN HOITO TYKSISSÄ VUONNA Syventävien opintojen kirjallinen työ

Hanna-Mari Viero AIVOVALTIMOTUKOSTEN ENDOVASKULAARINEN HOITO TYKSISSÄ VUONNA Syventävien opintojen kirjallinen työ Hanna-Mari Viero AIVOVALTIMOTUKOSTEN ENDOVASKULAARINEN HOITO TYKSISSÄ VUONNA 2016 Syventävien opintojen kirjallinen työ Syyslukukausi 2018 Hanna-Mari Viero AIVOVALTIMOTUKOSTEN ENDOVASKULAARINEN HOITO TYKSISSÄ

Lisätiedot

Aivovammojen kuvantaminen. Aivovammojen kuvantaminen Timo Kurki, dos, neuroradiologi

Aivovammojen kuvantaminen. Aivovammojen kuvantaminen Timo Kurki, dos, neuroradiologi Aivovammojen kuvantaminen Timo Kurki, dos, neuroradiologi Aivovammojen kuvantaminen Vammamuutokset: -verenvuodot -ruhjeet (kontuusiot) -traumaattinen aksonivaurio (TAI, DAI) Akuuttipotilaat kirurginen

Lisätiedot

AIVOKASVAIN Tietoa sairastuneelle. Helena Vainio 2018

AIVOKASVAIN Tietoa sairastuneelle. Helena Vainio 2018 AIVOKASVAIN Tietoa sairastuneelle Helena Vainio 2018 AIVOT Ihmisen aivot ovat herkkää kudosta, joka ei juurikaan uusiudu niiden vaurioituessa. Se, mille alueelle ja kuinka nopeasti aivoja vaurioittava

Lisätiedot

Diabetes (sokeritauti)

Diabetes (sokeritauti) Diabetes (sokeritauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Diabeteksessa eli sokeritaudissa veren sokerimäärä on liian korkea. Lääkäri tai hoitaja mittaa verensokerin verinäytteestä

Lisätiedot

GYNEKOLOGINEN SYÖPÄ 10.5.2016

GYNEKOLOGINEN SYÖPÄ 10.5.2016 GYNEKOLOGINEN SYÖPÄ 10.5.2016 kohtusyöpä munasarjasyöpä kohdunkaulasyöpä ulkosynnyttimien syöpä gynekologisten syöpien hoito on HUS-alueella keskitetty NKL:lle KOHTUSYÖPÄ naisten 3. yleisin syöpä; 800-900

Lisätiedot

Idiopaattinen keuhkofibroosi tunnistaminen, toteaminen ja hoito

Idiopaattinen keuhkofibroosi tunnistaminen, toteaminen ja hoito Idiopaattinen keuhkofibroosi tunnistaminen, toteaminen ja hoito Charlotte Hyldgaard LT, erikoistuva lääkäri Keuhkosairauksien klinikka, Aarhusin yliopistosairaala Interstitiaalinen keuhkosairaus on yläkäsite,

Lisätiedot

Kipupotilas psykiatrin vastaanotolla. Ulla Saxén Ylilääkäri Satshp, yleissairaalapsykiatrian yksikkö 26.05.2016

Kipupotilas psykiatrin vastaanotolla. Ulla Saxén Ylilääkäri Satshp, yleissairaalapsykiatrian yksikkö 26.05.2016 Kipupotilas psykiatrin vastaanotolla Ulla Saxén Ylilääkäri Satshp, yleissairaalapsykiatrian yksikkö 26.05.2016 ICD-10 tautiluokituksessa kipuoire esiintyy vain muutaman psykiatrisen diagnoosin kuvauksessa

Lisätiedot

Miten MALDI-TOF MS -menetelmä on muuttanut diagnostiikkaa ja tunnistusta?

Miten MALDI-TOF MS -menetelmä on muuttanut diagnostiikkaa ja tunnistusta? Miten MALDI-TOF MS -menetelmä on muuttanut diagnostiikkaa ja tunnistusta? Risto Vuento Fimlab mikrobiologia 1 Sidonnaisuudet kahden viimeisen vuoden ajalta LKT, dosentti, kl. mikrobiologian erikoislääkäri,

Lisätiedot

Harvinainen Lapsuusiän Primaarinen Systeeminen Vaskuliitti,

Harvinainen Lapsuusiän Primaarinen Systeeminen Vaskuliitti, www.printo.it/pediatric-rheumatology/fi/intro Harvinainen Lapsuusiän Primaarinen Systeeminen Vaskuliitti, Versio 2016 2. DIAGNOOSI JA HOITO 2.1 Mitä vaskuliittityyppejä tunnetaan? Miten vaskuliitit luokitellaan?

Lisätiedot

Sydän- ja verisuonitaudit. Linda, Olga, Heikki ja Juho

Sydän- ja verisuonitaudit. Linda, Olga, Heikki ja Juho Sydän- ja verisuonitaudit Linda, Olga, Heikki ja Juho Yleistä Sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisimpiä kansantauteja ympäri maailmaa. Vaarallisia ja lyhyetkin häiriöt voivat aiheuttaa työ- ja toimintakyvyn

Lisätiedot

KATSAUS. Magneettikuvaus tarkentaa ylävatsan diagnostiikkaa. Juha Halavaara ja Pekka Tervahartiala

KATSAUS. Magneettikuvaus tarkentaa ylävatsan diagnostiikkaa. Juha Halavaara ja Pekka Tervahartiala KATSAUS Magneettikuvaus tarkentaa ylävatsan diagnostiikkaa Juha Halavaara ja Pekka Tervahartiala Magneettikuvaus vahvakenttälaitteilla ja nykyaikaisilla pintakeloilla antaa tarkan käsityksen ylävatsan

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN LABORATORIOKESKUKSEN ISLAB Laboratoriotiedote 17/2008 LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ. Kliininen mikrobiologia (5)

ITÄ-SUOMEN LABORATORIOKESKUKSEN ISLAB Laboratoriotiedote 17/2008 LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ. Kliininen mikrobiologia (5) Kliininen mikrobiologia 20.10.2008 1(5) MUUTOKSIA PUUMALAVIRUSVASTA-AINETUTKIMUKSISSA JA KÄYTTÖÖN OTETAAN UUSI RIPULIEPIDEMIATUTKIMUS NOROVIRUSANTIGEENIN OSOITTAMISEKSI Puumalapikatesti käyttöön Kuopion

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02 Liite.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02 Liite. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. maaliskuuta 2016 (OR. en) 6937/16 ADD 1 TRANS 72 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 7. maaliskuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Neuvoston

Lisätiedot

Leena Raulisto Radiologian erikoislääkäri HUS-röntgen

Leena Raulisto Radiologian erikoislääkäri HUS-röntgen Leena Raulisto Radiologian erikoislääkäri HUS-röntgen h h Film säteet kulkevat lyhyemmän matkan kuvausaika lyhenee, liikehäiriö jää pois säteilyn hajonta vähenee sädeannos pienenee kuvan kontrasti paranee

Lisätiedot

Autoimmuunitaudit: osa 1

Autoimmuunitaudit: osa 1 Autoimmuunitaudit: osa 1 Autoimmuunitaute tunnetaan yli 80. Ne ovat kroonisia sairauksia, joiden syntymekanismia eli patogeneesiä ei useimmissa tapauksissa ymmärretä. Tautien esiintyvyys vaihtelee maanosien,

Lisätiedot

Miksi kardiovaskulaaristen riskitekijöiden ennustusarvo muuttuu vanhetessa?

Miksi kardiovaskulaaristen riskitekijöiden ennustusarvo muuttuu vanhetessa? Miksi kardiovaskulaaristen riskitekijöiden ennustusarvo muuttuu vanhetessa? Timo Strandberg 6.11.2007 Vanhoissa kohorteissa poikkileikkaustilanteessa suurempaan kuolleisuuteen korreloi: Matala verenpaine

Lisätiedot

Ari Rosenvall Yleislääketieteen erikoislääkäri 10.11.2015

Ari Rosenvall Yleislääketieteen erikoislääkäri 10.11.2015 Ari Rosenvall Yleislääketieteen erikoislääkäri 10.11.2015 Muistisairauksista Muistisairauksien lääkehoidon periaatteet Muistisairauden hoidon kokonaisuus Lääkkeettömät hoidot Etenevät muistisairaudet ovat

Lisätiedot

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Naproxen Orion on

Lisätiedot

Akuutti vatsa raskauden aikana. Panu Mentula LT, erikoislääkäri HYKS Vatsaelinkirurgian klinikka

Akuutti vatsa raskauden aikana. Panu Mentula LT, erikoislääkäri HYKS Vatsaelinkirurgian klinikka Akuutti vatsa raskauden aikana Panu Mentula LT, erikoislääkäri HYKS Vatsaelinkirurgian klinikka Akuutti vatsa Äkillisesti alkanut tai voimistuva tunteja tai päiviä kestävä vatsakipu Tila saattaa vaatia

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/16 01.10.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/16 01.10.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (6) 324 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Tuomo Valokaisen ym. aloitteesta koskien kaupunginsairaalan ja terveyskeskuksen

Lisätiedot

Varjoaineet ja munuaisfunktio. Lastenradiologian kurssi , Kuopio Laura Martelius

Varjoaineet ja munuaisfunktio. Lastenradiologian kurssi , Kuopio Laura Martelius Varjoaineet ja munuaisfunktio Lastenradiologian kurssi 6.-7.5.2015, Kuopio Laura Martelius S-Krea CIN AKI Contrast Induced Nephropathy Acute Kidney Injury Useimmiten munuaisfunktion huononeminen on lievää

Lisätiedot

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN 41 KABERGOLIINIA SISÄLTÄVIEN LÄÄKEVALMISTEIDEN VALMISTEYHTEENVEDON 4.2 Annostus ja antotapa: Seuraava tieto tulee lisätä sopivalla tavalla:

Lisätiedot

Säteilevät naiset -seminaari 15.9.2004, Säätytalo STUK SÄTEILYTURVAKESKUS STRÅLSÄKERHETSCENTRALEN RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY

Säteilevät naiset -seminaari 15.9.2004, Säätytalo STUK SÄTEILYTURVAKESKUS STRÅLSÄKERHETSCENTRALEN RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY Säteilevät naiset -seminaari 15.9.2004, Säätytalo Yleistä säteilyn käytöstä lääketieteessä Mitä ja miten valvotaan Ionisoivan säteilyn käytön keskeisiä asioita Tutkimusten on oltava oikeutettuja Tutkimukset

Lisätiedot

OHJEISTUS PÄÄHÄN KOHDISTUNEEN ISKUN SAANEEN OTTELIJAN VALMENTAJILLE, HUOLTAJILLE SEKÄ OMAISILLE

OHJEISTUS PÄÄHÄN KOHDISTUNEEN ISKUN SAANEEN OTTELIJAN VALMENTAJILLE, HUOLTAJILLE SEKÄ OMAISILLE OHJEISTUS PÄÄHÄN KOHDISTUNEEN ISKUN SAANEEN OTTELIJAN VALMENTAJILLE, HUOLTAJILLE SEKÄ OMAISILLE Laatinut: Catarina Virta fysioterapeutti, palveluohjaaja Tarkistanut: Olli Tenovuo dosentti, neurologian

Lisätiedot

IMPEDANSSITOMOGRAFIA AIVOVERENVUODON DIAGNOSOINNISSA - TARVE UUDELLE TEKNOLOGIALLE

IMPEDANSSITOMOGRAFIA AIVOVERENVUODON DIAGNOSOINNISSA - TARVE UUDELLE TEKNOLOGIALLE IMPEDANSSITOMOGRAFIA AIVOVERENVUODON DIAGNOSOINNISSA - TARVE UUDELLE TEKNOLOGIALLE NINA FORSS YLILÄÄKÄRI, LINJAJOHTAJA HUS NEUROKESKUS AALTO YLIOPISTO (NEUROTIETEEN JA LÄÄKETIETEELLISEN TEKNIIKAN LAITOS)

Lisätiedot

Virtsan kemiallisen seulonnan kliininen käyttö. Dosentti Martti L.T. Lalla Osastonylilääkäri HUSLAB Kirurginen sairaala 4.2.2009

Virtsan kemiallisen seulonnan kliininen käyttö. Dosentti Martti L.T. Lalla Osastonylilääkäri HUSLAB Kirurginen sairaala 4.2.2009 Virtsan kemiallisen seulonnan kliininen käyttö Dosentti Martti L.T. Lalla Osastonylilääkäri HUSLAB Kirurginen sairaala Virtsa elimistön tietolähteenä Virtsa - ensimmäinen kehon aine, jonka tutkiminen yhdistettiin

Lisätiedot

Yleistä. tarkoittaa endometriumin rauhasten ja stroomasolujen muodostamia pesäkkeitä kohdun ulkopuolella. yleinen tauti, 1-71

Yleistä. tarkoittaa endometriumin rauhasten ja stroomasolujen muodostamia pesäkkeitä kohdun ulkopuolella. yleinen tauti, 1-71 Endometrioosi LK Heikkilä Maija, LK Jutila Topi, LK Myllylä Hanna, LK Pietarinen Johanna, LK Puumala Pasi, LK Vallasto Inari, LK Visuri Sofia, Prof Ryynänen Markku Johdanto Yleistä tarkoittaa endometriumin

Lisätiedot

Selkäkipupotilaan diagnostinen selvittely. Jaro Karppinen, professori, OY

Selkäkipupotilaan diagnostinen selvittely. Jaro Karppinen, professori, OY Selkäkipupotilaan diagnostinen selvittely Jaro Karppinen, professori, OY Mistä selkäkipu johtuu? Vakava tai spesifi Vakava tauti Spesifinen tauti välilevytyrä spondylartropatiat traumat ym. Epäspesifi

Lisätiedot

Sydän ja ajokyky. Dosentti, kardiologi Pekka Porela TYKS:n alueellinen koulutuspäivä

Sydän ja ajokyky. Dosentti, kardiologi Pekka Porela TYKS:n alueellinen koulutuspäivä Sydän ja ajokyky Dosentti, kardiologi Pekka Porela TYKS:n alueellinen koulutuspäivä 29.3.2017 Sidonnaisuudet Työnantajan määräämä koulutus Boston scientific Medtronic finland St Jude Medical Sydän Ihmisen

Lisätiedot

Aivokasvainten toiminnallinen magneettikuvaus

Aivokasvainten toiminnallinen magneettikuvaus Aivojen kuvantaminen Aivokasvainten toiminnallinen magneettikuvaus Hannu J. Aronen, Nina Lundbom, Saara Haapamäki, Juha Huttunen, Antti Korvenoja, Jyrki Mäkelä, Markku Kaste ja Juha Jääskeläinen Viimeisten

Lisätiedot

Kuka on näkövammainen?

Kuka on näkövammainen? Näkövammat 1 Sisältö Kuka on näkövammainen? 3 Millaisia näkövammat ovat? 4 Näöntarkkuus 4 Näkökenttä 4 Kontrastien erotuskyky 6 Värinäkö 6 Silmien mukautuminen eri etäisyyksille 6 Silmien sopeutuminen

Lisätiedot