Kysymyksiä ja vastauksia ATJ-aikaisesta ennakkoilmoittamisesta

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kysymyksiä ja vastauksia ATJ-aikaisesta ennakkoilmoittamisesta"

Transkriptio

1 Valmistajat ja valmistajien edustajat ATJ-käyttöönotto Kysymys vastaus-luettelo Kysymyksiä ja vastauksia ATJ-aikaisesta ennakkoilmoittamisesta Nro Kysymys / Vastaus Vastaaja Vastauspvm 1 Saako ennakkoilmoitustiedostossa ilmoittaa myös ne ennakkoilmoitustiedot, jotka ovat versiotiedoissa yksiselitteisenä eli kiinnitetty? Saa, mutta ennakkoilmoitus ei onnistu jos tiedot ennakkoilmoitetaan eri tavalla kuin mitä versiolle on kiinnitettynä. 2 Tulevatko virheilmoitukset kooditettuna vai selitetekstinä? Virheet tulevat sekä koodina että selväkielisenä. 3 Voiko perua koko tiedoston tai selainilmoituksen ja lähettää uudelleen? Peruminen tehdään selaimella. Tällöin voi rajoitukseksi laittaa tietyn ennakkoilmoitusajankohdan ja sen jälkeen peruuttaa kaikki. Mikäli tiedostossa oli alun perin virheellisiä rivejä joiden ansioista joidenkin ajoneuvojen ennakkoilmoitus ei onnistunut, ei näiden ajoneuvojen ennakkoilmoitusta tarvitse perua (koska ne eivät ole virheen vuoksi ennakkoilmoitettuja). 4 Miten peruminen kannattaa tehdä? Selaimella käyttäen sopivaa rajoitustekijää: ennakkoilmoitusajankohtaa, rekisteritunnusta, valmistenumeroa, tai versionimeä.

2 2 5 Koska ennakkoilmoituksia on mahdollista korjata? Sen hetken jälkeen kun ennakkoilmoitus on tehty selaimella tai asiakas on vastaanottanut ennakkoilmoituksen paluutiedoston aina siihen hetkeen asti, kunnes ajoneuvo on ensirekisteröity. 6 Miten maahantuoja saa kilpivaraston? Sopimalla asiasta Ajoneuvohallintokeskuksen rekisteröintiyksikön kanssa. 7 Miksi on päädytty tiedostopohjaiseen tiedonvälitykseen eikä sanomapohjaiseen? Tiedostopohjainen tiedonvälitys valittiin pääosin siksi, että se on valtaosalle ennakkoilmoittajista vaivattomin tapa siirtyä LTJ:stä ATJ:hin. AKE:n ja ennakkoilmoittajien välisissä keskusteluissa tämä vaihtoehto on todettu parhaaksi vaihtoehdoksi. 8 Vaikuttaako tiedostojen koko tai lukumäärä ennakkoilmoittamisen hintaan (välityspalvelun osalta)? Ei vaikuta. Hinta riippuu valitusta protokollasta. (ks. myös vastaus nro 13) Markku Noukka. Tarkennettu Maksaako jokainen ennakkoilmoitus erikseen vai kattaako välityspalvelulle maksettava hinta kaikki kulut? Välityspalveluhinnoittelu kattaa tietoliikenneyhteyden avaamisen ja teknisen testauksen välityspalveluun. Tuotantokäytön aikainen veloitus kattaa yhteyksien ylläpito- ja ohjelmistolisenssikustannukset. Välityspalveluhinnoittelun tarkat tiedot selviävät elokuussa Ennakkoilmoituksista laskutetaan lisäksi maksuasetuksen 2 :n mukainen omakustannehinta, joka on tällä hetkellä 2 / ennakkoilmoitus (2 / ajoneuvo). Katso myös vastaus Paljonko ATP:n toimittamat ensirekisteröintitiedot maksavat?

3 3 Ensirekisteröintitiedoista veloitetaan omakustannushinta. Hintaan vaikuttaa kuinka suureksi volyymi kehittyy. Tämän hetkisen arvion mukaan hinta olisi 300 /kk ja lisäksi 0,04 /ensirekisteröinti. Katso myös vastaus Miksei kaikkia kuvauksia voi laittaa kumppanisivuille? AKE:n tietoturvapäätöksen vuoksi tarkat rajapintakuvaukset on päätetty jättää julkaisematta -sivuilla. Lisäksi erillisen tilauksen avulla AKE:ssa voidaan nähdä, jos jokin sopimuskumppani ei ole tilannut rajapintakuvauksia tämä helpottaa kumppanitiedottamisen seurantaa AKE:ssa. 12 Mitä ATJ-info_ennakkoilmoittajille_ pdf dokumentissa tarkoitetaan salatulla FTP-yhteydellä? SFTP? SSL? Salattuna yhteytenä voidaan käyttää SFTP:tä, mutta muitakin vaihtoehtoja on olemassa. Tästä kannattaa keskustella AKE:n välityspalvelutoimittajan vastuuhenkilön Matti Salinin kanssa, koska hänen kauttaan saa tarkan tiedon salattujen aineistolähetysten eri protokollavaihtoehdoista. Markku Noukka Mitä kaikkia kustannuksia tulee ennakkoilmoittamisesta ATJ-aikana Kustannuksia kertyy seuraavasti: 1. Välityspalvelusopimuksen kustannukset TE KV:lle - liittyminen testiympäristöön 550 (kertamaksu) - liittyminen tuotantoympäristöön 550 (kertamaksu) - protokollakohtainen kuukausimaksu 4/2007 alkaen (esim. SFTP 80 /kk) 2. Ennakkoilmoitusmaksu (maksuasetuksen 2 pykälän mukaan) AKE:lle - nyt 2 /ajoneuvo ( Se sisältää tiedon vastaanottamisen, ennakkoilmoitustodistuksen muodostamisen ja tiedostoennakkoilmoituksessa paluutiedoston muodostamisen sekä selaus- ja korjausoikeuden ennakkoilmoitustilassa oleviin ennakkoilmoittajan ajoneuvoihin). Maksu on omakustanteinen - vuoden 2006 maksua ei ole vahvistettu, mutta siihen saattaa tulla korotusta esim. 1 - siis saattaa tulla - vuoden 2007 maksusta ei myöskään ole tietoa, Aino Varhimo ja Markku Noukka

4 4 3. Ensirekisteröintitietojen välitys ATP-tietopalvelusta ennakkoilmoittajalle. Maksu AKE:lle - AKE veloittaa ennakkoilmoittajaa ensirekisteröintipoiminnasta kulloinkin voimassaolevan hinnaston mukaan. Palvelu tulee olemaan omakustannushintainen. Meillä ei ole vielä ATJ aikaista tarkkaa ATJ-aikaista hintaa tiedossa. 14 Jos käyttää selainta ennakkoilmoittamiseen, niin tarvitaanko välityspalvelusopimusta? Milloin selainkäyttö testataan ennakkoilmoittajan kanssa? Markku Noukka Jos teette ennakkoilmoituksen vain selaimella, niin silloin ei tarvita välityspalvelusopimusta. Välityspalvelusopimus tarvitaan tiedostojen avulla tapahtuvaa ennakkoilmoitusta varten. Selainkäyttöä ei varsinaisesti testata sopimuskumppaneiden kanssa, vaan 'testaaminen' tapahtuu ATJ:n selainkäytön koulutuksen avulla. Selainkoulutus tapahtuu alku vuonna 2007, mutta jo sitä ennen AKE:n teknisen hyväksynnän yksikkö tuottaa ohjeita tuleville selainkäyttäjille. 15 Kuvauksissa käytetty terimnologia ei aina avaudu "maallikolle" - varsinkin, jos nämä pitää vielä kääntää englanniksi, saataa tulla väärinkäsityksiä. Siispä kysymykseni onkin löytyykö teiltä engalnninkielisiä käännösvastineita (sanastoa tms.) kuvauksessa käytetyille termeille? Ennakkoilmoituksessä käytettävistä koodeista löytyy - ainakin osalle - ruotsinkieliset vastineet. Onko teillä liittymäkuvauksesta ruotsinkielistä versiota? Jos koodien selitteitä tulee tulosteille, pitää niistä olla ruotsinnokset koodistossa ruotsinkielisiä kansalaisia varten. Muuten kaikki ATJ-järjestelmät ja kuvaukset ovat toistaiseksi suomenkielisiä. Mitään käännösvastineita emme ole tehneet eli mitään suomi-englanti -sanastoa ei ole olemassa. Joihinkin yksittäisiin termeihin voimme kyllä ottaa kantaa, jos niitä meiltä kysytään, mutta kuvausten käännättäminen kokonaan englanniksi ei ole suunnitelmissa. Liittymäkuvauksista ei ole eikä ole suunnitelmissa tuottaa ruotsinkielistä versiota. 16 Mikä on Tullin rooli ennakkoilmoittamisessa? Ilmeisesti kaikkien tiedostoennakkoilmoittajien vai myös selain ennakkoilmoittajien on tehtävä sopimus Tullin kanssa?

5 5 Ajoneuvolain 65 kertoo kenellä on oikeus ennakkoilmoituksen tekemiseen. Tähän tulee ATJ:n myötä pieniä tarkennuksia, mutta tullin sopimusten osalta (kohta 2) tilanne säilyy ennallaan: Ennakkoilmoituksen voi tehdä se: 1) joka on merkitty Suomessa yritys- ja yhteisötietojärjestelmään; 2) joka on autoverolain 39 :ssä tarkoitettu rekisteröity verovelvollinen, jos yhteisö ennakkoilmoittaa autoveron alaisia ajoneuvoja, tai joka on tullin rekisteröity luottoasiakas, jos yhteisö ennakkoilmoittaa ETA-valtioiden ulkopuolelta maahan tuomiaan muita kuin autoveron alaisia ajoneuvoja; 3) joka on vakavarainen ja asiantunteva; 4) joka saa käyttöönsä ajoneuvon rakenteeseen ja varusteisiin liittyvät hyväksynnän ehtona olevat tekniset tiedot ja M 1 -, L- tai T 1 T 3 -luokan ajoneuvon vaatimustenmukaisuustodistuksen tai muun ajoneuvon tyyppihyväksyntätodistuksen; ja 5) jolla on sopimus Ajoneuvohallintokeskuksen kanssa tietojen toimittamisesta sähköisesti. Tämä siis tarkoittaa sitä, että jos ennakkoilmoittaa autoveron alaisia ajoneuvoja (henkilö- tai pakettiautoja, moottoripyöriä, L5e-, tai L7e-luokan ajoneuvoja), pitää olla tullin rekisteröity verovelvollinen. Jos ei ole tullin rekisteröity verovelvollinen ja tuo maahan tullattavia ajoneuvoja, pitää ennakkoilmoittajan olla tullin luottoasiakas. Muita ajoneuvoja (esim. ETA-alueella valmistettuja perävaunuja tai mopoja) ennakkoilmoittavilta ei vaadita mitään tullin sopimuksia. Nämä tullin sopimukset eivät mitenkään liity siihen, ennakkoilmoittaako tiedostolla vai selaimella. AKE kirjaa järjestelmiinsä tullilta saamansa tiedon tullin sopimusten olemassaolosta ja ennakkoilmoitusjärjestelmä tarkistaa sopimusten olemassaolon, kun ajoneuvoa ennakkoilmoitetaan. Jos ennakkoilmoitettava ajoneuvo on sellainen, että tullin sopimus vaaditaan ja tullin sopimusta ei ole AKEn järjestelmään kirjattu, ennakkoilmoitus estyy. 17 Miten tapahtuu ensirekisteröinti ennakkoilmoitustodistuksella ja miten otetaan liikennevakuutus? Entä miten siirretään omistusoikeus jälleenmyyjälle? Hanna Hakanen Liikennevakuutuksen todistemerkistä luovutaan ATJ:n käyttöönoton yhteydessä. Samalla käyttöönotetaan uusi sähköinen vakuutustietovarasto VATI, johon vakuutusyhtiöt välittävät tiedot uusista liikennevakuutuksista. Ajoneuvon ensirekisteröinnin yhteydessä rekisteröintijärjestelmä hakee VATIsta ajoneuvolle sen vakuutustiedot.

6 6 Jos liikennevakuutusta ei ole otettu etukäteen, eikä voimassaolevaa vakuutusta siten löydy, voidaan vakuutus myöntää vakuutusasiamiehen toimesta rekisteröintitoimipisteessä, kuten nykyäänkin. - Ennakkoilmoitustodistukseen tulee merkitä jälleenmyyjän tiedot. Kun ajoneuvo ensirekisteröidään ennakkoilmoitustodistuksella, ei ennakkoilmoittajan ja jälleenmyyjän väliltä vaadita erillistä omistusoikeusselvitystä. Ennakkoilmoitustodistuksen allekirjoittavat jälleenmyyjä ja uusi omistaja. 18 Tarvitaanko ennakkoilmoitustiedoston välitykseen erillistä palvelinta? Lähettääkö välityspalvelu aineistot kumppanin IP-osoitteeseen? ATJ-aikana aineiston lähetys välityspalveluun ja haku sieltä ei vaadi erillistä palvelinta tai vastaavaa. SFTP lähetys ja haku onnistuu normaalilta työasemalta. Välityspalveluun syntyvät aineistot on noudettavissa välityspalvelusta. Kullekin ennakkoilmoittajalle luodaan välityspalveluun oma hakemisto, josta omat aineistot - ja vain ne on haettavissa kumppanille sopivaan aikaan. Markku Noukka Voiko tiedostoennakkoilmoituksen myös peruuttaa selaimella? Tiedostoennakkoilmoituksen peruutus tehdään selaimella. 20 Paluutiedostojen lähettäminen ja nouto. Joutuuko paluutiedoston itse hakemaan kuten nykyään? Pääsääntöisesti tiedosto haetaan, mutta muistakin tavoista voi sopia välityspalvelun kanssa. 21 Keskeneräisenä tyyppihyväksytyt pitää selainennakkoilmoituksen jälkeen rekisteröintikatsastaa? Kyllä. Kun ajoneuvo on rakennettu valmiiksi, se rekisteröintikatsastetaan kuten nykyisinkin. Toinen vaihtoehto on hakea kansallinen tyyppihyväksyntä valmiille ajoneuvolle ja ennakkoilmoittaa valmiina, mutta yksittäiskappaleena valmistetut normaalisti rekisteröintikatsastetaan. 22 Kuinka monelle käyttäjälle (/yritys) käyttäjätunnus rajattu? Vastattu ennak-

7 7 Käyttäjätunnukset ovat henkilökohtaisia, mutta sitä, miten monta käyttäjätunnusta yhdelle yritykselle annetaan ei ole rajoitettu. koilmoittajien 23 Voiko ennen ennakkoilmoitustodistuksen (pdf) tulostusta täyttää ilmoitusosaan asiakkaan tiedot valmiiksi, jotta ne tulostuisivat samalla siihen todistukseen. Tällaista toimintoa ei ole suunniteltu. Mietitään toteutusmahdollisuutta kehityspiirteenä ylläpitoaikana. 24 Voiko omistajatiedot kirjoittaa käsin suoraan ennakkoilmoitustodistukseen? Voi. 25 Miten ennakkoilmoituksen peruminen tapahtuu selaimella, pitääkö perua yksi kerrallaan, vai voiko perua monta yhtaikaa? Selaimella voi hakea erilaisilla ehdoilla, esim. päivämäärävälillä ennakkoilmoituksia peruttavaksi ja valita haun tuloksista ne ajoneuvot, joiden ennakkoilmoitukset perutaan. 26 Voiko perumisia tehdä syöttämällä valmistenumeroita järjestelmään? Ennakkoilmoituksen perumisen voi tehdä selaimella myös syöttämällä valmistenumeron. 27 Miten tietää moottorityökoneen hyväksyntänumeron, joka pitää syöttää ENNIin? Moottorityökoneelle on tehtävä nykyiseen tapaan ensin kansallinen tyyppihyväksyntä. Siinä annetaan kansallinen tyyppihyväksyntänumero. 28 Onko kansainvälinen EY-tyyppihyväksyntänumero ja AKEn pyytämä EY-tyyppihyväksyntänumero sama? Vastattu ennak-

8 8 On sama. Tämä koskee luonnollisesti vain EY-tyyppihyväksyttyjä ajoneuvoja. koilmoittajien 29 Kansallisesta tyyppikoodista luovutaan tyyppirekisteriotteen mukana? Kyllä. Uusien järjestelmien myötä tyyppikoodi ja tyyppirekisteriote poistuvat käytöstä. 30 Tuleeko tiedostomuotoisten ennakkoilmoitusten todistukset ennakkoilmoittajalle kuten nytkin? Kyllä, ne postitetaan ennakkoilmoittajan antamaan osoitteeseen. 31 Voiko tiedostomuotoisessa ennakkoilmoituksessa säilyttää tulostamattomia todistuksia sähköisesti jossakin (paperikasoja vaikea selata ja säilyttää)? Tällaista toimintoa ei ole suunniteltu. Tutkitaan mahdollisuutta toteuttaa tällainen projektissa muutoksena tai tuotantoaikana ylläpitotyönä. 32 Tarvitaanko selainkäyttöön kiinteä IP-osoite? Ei tarvita. 33 Käyttäjätunnus on henkilökohtainen eikä yrityskohtainen, mutta eikö sen silti pitäisi olla sidottuna jonkun yrityksen alle? Kyllä. Käyttäjätunnus on sidottu henkilöön ja yritykseen. 34 Milloin yhteyksiä tarvitaan välityspalvelun kanssa? Mitkä ovat aikataulut? Välityspalveluun pitäisi olla yhteydessä marraskuun -05 aikana.

9 9 35 Välityspalvelusopimusta ei tarvita jos käyttää selainennakkoilmoitusta? Ennakkoilmoittamiseen ei tarvita välityspalvelua eikä välityspalvelusopimusta, jos käyttää vain selainennakkoilmoitusta. 36 Mitä ajoneuvoja näkyy ENNIn hauissa? Hauissa näkyvät ne ennakkoilmoittajan ennakkoilmoittamat ajoneuvot, jotka ovat ennakkoilmoitustilassa eli ovat ennakkoilmoitettuja, mutta eivät vielä ensirekisteröityjä. 37 Lueskelin tiedotteen läpi ja heräsi muuan kysymys: *Mitä meinaa oikeushenkilö? *Mitä dokumentteja meidän kotimaisena valmistajana (moottorikelkat) tarvitsee teille toimittaa? Oikeushenkilö on vastakohta yksityiselle henkilölle. Oikeushenkilö on siis juridinen termi ja tarkoittaa yhteisöä ja yritystä (esim. Oy, Ay, Ky, jne.). Yhteisö on hieman laajempi termi ja voi tarkoittaa siis rekisteröityä yhdistystä, säätiötä jne. Käytännössä oikeushenkilö ennakkoilmoitusasioiden yhteydessä tarkoittaa sitä, että ennakkoilmoittaja on kaupparekisteriin merkitty yritys. Teidän ei tarvitse toimittaa mitään dokumentteja, mikäli saamani tiedot teistä pitävät edelleen paikkansa. Jos aiotte edelleen tehdä ennakkoilmoitukset ATJ-aikana internetselainta käyttäen, ja mikäli toimitte ainoastaan kotimaisten verottomien ajoneuvojen valmistajana. Asia on toinen, mikäli teillä on tarkoitus tallentaa ja ennakkoilmoittaa esim. maahantuomianne L7e-luokan ajoneuvoja. Siinä tapauksessa teillä pitäisi olla myös valmistajan valtuutus sekä tullin sopimukset kunnossa. Mari Saranpää Nykyistä tyyppirekisteriotetta ei voi enää käyttää ajoneuvon ensirekisteröintiin LTJ:n ja ATJ:n välisen siirtymävaiheen aikana ja varsinaisen ATJ:n käyttöönoton jälkeen. Miten tässä tapauksessa tulee toimia jos ja kun jälleenmyyjillä on perävaunuja varastoissaan jotka vielä on tyyppirekisteriotteella varustettuja? Valmistajan olisi hyvä jo ennakkoon saada tiedottaa jälleenmyyjilleen kyseisestä muutoksesta ja miten silloin toimitaan

10 10 Tyyppirekisteriotetta ei voi käyttää rekisteröintiin yliheiton aikana eikä sen jälkeen. Jälleenmyyjillä on vaihtoehtoina joko rekisteröidä vaunut tyyppirekisteriotteella ennen yliheiton alkua tai ne voidaan ennakkoilmoittaa yliheiton jälkeen ja rekisteröidä ennakkoilmoitustodistuksella, johon on merkitty viimeisen jälleenmyyjän tiedot. Rekisteröinti ennakkoilmoitustodistuksella tapahtuu kuten nykyään tyyppirekisteriotteella paitsi, että luovutustodistuksia ennakkoilmoittajan ja todistukselle merkityn viimeisen jälleenmyyjän väliltä ei rekisteröinnissä vaadita. 39 Mikä tarkalleen on siirtymävaihe eli ns.yliheitto? Yliheitolla tarkoitetaan aikaa, jolloin rekistereissä olevat tiedot siirretään AKEn nykyisistä tietojärjestelmistä ATJ-järjestelmiin ja uusien järjestelmien toiminta käynnistetään. Suunnitelmien mukaan yliheitto alkaa ja päättyy LTJ:n päivityskäyttö päättyy ja LTJ on koko yliheiton ajan vain kyselykäytössä. Uuden ATJ:n päivityskäyttö alkaa ja Markku Noukka Kansallisen tyyppihyväksynnän nimeämiskäytäntö ATJ-aikana? 41 ATJ-aikana annetaan kansallisesti hyväksyttävälle ajoneuvolle hyväksyntänumero AKEn toimesta. Hyväksyntänumero on tyyppikohtainen. Hyväksynnän hakija antaa ajoneuvolle tyyppinimen, varianttinimen ja versionimen. AKE ohjeistaa ajoneuvoluokittain perusteet, joilla ajoneuvot jaetaan tyyppeihin variantteihin ja versioihin. Jaottelussa sovelletaan mahdollisuuksien mukaan kehysdirektiiveissä kerrottuja jakoperusteita. Koskeeko pakollisista ja valinnaisista turvavarusteista annettu ohje pakettiautojakin turvavarusteiden merkinnän osalta? 42 Kyllä koskee, turvavarusteet merkitään kuten henkilöautoistakin. Missä tilanteessa täytyy ilmoittaa ajoneuvon vapaaehtoisetkin turvavarusteet? 43 Ennakkoilmoituksessa ilmoitetaan ajoneuvoon asennetut valinnaiset turvavarusteet, jotka on tyyppihyväksynnässä ilmoitettu valinnaisiksi. Tulostuuko ennakkoilmoitustodistukselle vapaaehtoiset turvavarusteet? Ainakaan ATJ:n alkuvaiheessa turvavarusteet eivät ole tulossa tulosteille. Jos tulostetta muutetaan siten, että turvavarusteet tulostetaan, näytetään myös valinnaiset asennetut turvavarusteet.

11 11 44 Miten keskeneräiset ajoneuvot ennakkoilmoitetaan? 45 Keskeneräisenä (esim. kuorma-auton alustana) tyyppihyväksytty ajoneuvo voidaan ennakkoilmoittaa ATJ:n alkuvaiheessa vain selaimella. Selainennakkoilmoitus korvaa poistuvan tyyppirekisteriotteen. Miten selainennakkoilmoitus toimii käytännössä verrattuna tyyppirekisteriotteeseen? 46 Ennakkoilmoittaja tekee internet-selaimella ennakkoilmoituksen käyttäen AKEn ohjelmia. Sen jälkeen ennakkoilmoittaja tulostaa omalle tulostimelleen ennakkoilmoitustodistuksen, joka allekirjoituksin varustettuna toimii rekisteröintiasiakirjana. Yhden ennakkoilmoituksen tekemiseen kuluu aikaa normaalisti alle minuutti. Nykyisten ajoneuvojen tyyppitiedot konvertoidaan uuteen järjestelmään. Miten näitä ajoneuvoja on tarkoitus ennakkoilmoittaa konversion jälkeen? 47 EY-hyväksyttyjä konvertoituja versioita ennakkoilmoitetaan lähes samalla tavalla kuin ATJ-aikana syntyneitä. Valinnaisia tietoja ei konvertoiduilla versioilla ole. Kansallisesti LTJ-aikana tyyppihyväksytyillä malleilla ei ole ATJ-tunnistetietoja, vaan niillä jätetään hyväksyntänumero- ja varianttikentät tyhjiksi sekä käytetään versionimenä LTJ:n tyyppikoodia. AKE ohjeistaa tarkemmin tämän kokonaisuuden loppuvuodesta -06. Miten toimitaan nykyisin käytössä olevan paperihakemuksen kanssa ATJ-aikana? Miten ja minne se toimitetaan? 48 Paperihakemusta ei ATJ-aikana tarvita. Selaimella tehdystä hakemuksesta muodostuu sähköinen dokumentti AKEn arkistoon. Kuka AKEn tietopalveluissa osaa vastata ensirekisteröintitietojen tilaamiseen liittyviin asioihin? 49 Aino Varhimo Koskeeko asiakirja ennakkoilmoittajien rajapintakuvauksesta sekä tiedosto- että selainennakkoilmoittajia? 50 Dokumentti koskee vain tiedostoennakkoilmoittajia. Näkyvätkö harmaatuonnit tilastoissa? Ensirekisteröintitiedot toimitetaan ennakkoilmoittajille vain heidän itsensä ennakkoilmoittamista ajoneuvoista.

12 12 51 Tuleeko ongelmia tiedonvälityksessä jos asiakkaan tiedoissa on merkitty 2001/116 ja datassa on merkitty 01/116? Tulisiko tietojen olla identtiset? Miksi on lähdetty merkitsemään vuosi vain kahdella numerolla? 52 Kyllä tiedonvälityksessa tulee ongelmia, jos ennakkoilmoitustiedostossa oleva hyväksyntänumero ei ole sama kuin TYYTIin tallennettu hyväksyntänumero. Tällöin versiota ei löydy TYYTIstä ja kyseisen ajoneuvon ennakkoilmoitus estyy. Vuoden merkitseminen kahdella numerolla on peräisin yhteispohjoismaisesta NorType tietokannasta, josta tiedot tulevat AKEn WVTA -järjestelmään ja siitä edelleen TYYTIin. Myös hyväksyntäasiakirjoissa on käytössä erilaisia kirjaustapoja. Kaikilla on lukuisia eri järjestelmiä käytössä, ja kaikkiin niihin on omat käyttäjätunnuksensa. Olisiko mahdollista saada ATJ-järjestelmään sellaiset käyttäjätunnukset, jotka olisi helppo muistaa? Voisiko käyttäjätunnus olla esimerkiksi henkilön nimi tai sähköpostiosoite? 53 Käyttäjätunnus generoidaan koneellisesti, että sen päätteleminen olisi ulkopuoliselle mahdotonta. Montako roolia / työtehtävää on järjestelmään merkitty ennakkoilmoittajille? 54 Kaksi työtehtävää: Ennakkoilmoituksen korjaaja ja Ennakkoilmoitusasiakas. Voiko KOHOlla hakea samoja käyttöoikeuksia kahdelle eri henkilölle? Näin voisi helposti järjestää sairauspoissaolo- ja lomatuuraajat ym. 55 Kyllä yrityksessä voi olla useita henkilöitä, jotka tekevät samoja tehtäviä ja, joilla on samat käyttöoikeudet. Päätös kansallisesta tyyppihyväksynnästä ja ilmoitus tyyppitietojen tallennuksesta on kuitenkin määritelty lähteväksi automaattisesti vain yhteen sähköpostiosoitteeseen asiakkaalle, joten asiakkaan pitää varmistaa, että nämä viestit ovat kaikkien tarvittavien henkilöiden luettavissa. Mitä työtehtävillä tarkoitetaan KOHOn yhteydessä? Pitääkö kaikille omille työtehtävilleen hakea oikeuksia KO- HOn kautta? 56 Työtehtävällä tarkoitetaan niitä oikeuksia, joita tarvitaan jonkun työtehtävän suorittamisessa. Esim. työtehtävä Ennakkoilmoitusasiakas pitää sisällään oikeuden selata, korjata, peruuttaa ja tehdä ennakkoilmoituksia. Kaikille omille työtehtäville pitää hakea oikeudet, mutta työtehtävät on pyritty muodostamaan niin, että ne kattavat kaikki kyseiseen tehtävään liittyvät oikeudet. Samoilla tunnuksilla voi hoitaa useampia työtehtäviä ja kaikki tarvittavat työtehtävät voi hakea kerralla. Miten tulee toimia jos ATJ-salasana tai käyttäjätunnus unohtuu, mihin tulee ottaa yhteys?

13 13 Asiakkaan käyttöoikeusyhteyshenkilö hoitaa esim. kadonneisiin tunnuksiin liittyvät asiat KOHOn avulla. AKEn järjestelmätuki auttaa, jos käyttöoikeusyhteyshenkilön tunnuksissa on ongelmia. Voiko käyttäjä itse vaihtaa salasanansa? 57 Kyllä voi ja salasana pitääkin vaihtaa vähintään 90 päivän välein. 58 Miten ja kuinka usein selainennakkoilmoittajat saavat ensirekisteröintitiedot? Aino Varhimo Toimintamalli on sellainen, että näiden tiedostot menevät välityspalveluun AKEn "Boxiin" tai mikä se nyt sitten on. Sieltä tietotiimi noutaa ja laittaa sähköpostitse sopimuksessa sovittuun sähköpostiosoitteeseen. Tiedostothan muodostuvat normaalisti päivittäin, mutta kuinka usein niitä toimitetaan ei ole päätetty. Tuskin joka päivä edes jokaiselle niitä muodostuu, sillä nämähän ovat pieniä ennakkoilmoittajia. Voit vastata, että toimitetaan sähköpostitse sopimuksessa sovittuun sähköpostiosoitteeseen. Toimitustiheyttä ei ole päätetty ja siihen vaikuttaa ennakkoilmoitettujen ensirekisteröintien määrä. Periaatteessa voitaisiin toimittaa päivittäin. 59 Mitä tarkoitetaan termillä valmistajan edustaja? Ajoneuvolain 3 mukaan tarkoitetaan valmistajan edustajalla sellaista ajoneuvojen, järjestelmien, osien ja erillisten teknisten yksiköiden kauppaa tai maahantuontia harjoittavaa Suomessa yritys- ja yhteisötietojärjestelmään merkittyä yhteisöä, joka on valmistajan valtuuttama ja joka saa käyttöönsä ajoneuvon, osan ja erillisen teknisen yksikön rakenteeseen ja varusteisiin liittyvät, hyväksymisen ehtona olevat tekniset tiedot; 60 Miten varmistetaan ajoneuvon vaatimustenmukaisuus, kun ajoneuvo rekisteröidään ennakkoilmoituksen kautta? AKE saa tehdä ennakkoilmoitussopimuksen vain sellaisen yrityksen kanssa, joka on asiantunteva ja pystyy vastaamaan siitä, että rekisteröitävät ajoneuvot täyttävät niitä koskevat vaatimukset. Tätä valvotaan sopimuksen voimassaoloaikana säännöllisesti tehtävillä tarkastuksilla. Lisäksi järjestelmät mahdollistavat ennakkoilmoitusten estämisen, kun tyyppirekisteriin viety versio ei enää täytä vaatimuksia. 61 Pitääkö ennakkoilmoittajan olla tullin luottoasiakas, vaikka ennakkoilmoittaa ajoneuvoja vain selaimella?

14 14 Tullin luottoasiakkuus on edellytys ennakkoilmoittamiselle, jos ennakkoilmoittaa autoveron alaisia ajoneuvoja tai sellaisia ajoneuvoja, jotka tullataan Suomeen. Autoverotuksen luottoasiakas on rekisteröity autoverovelvollinen. 62 Mitä tulliin liittyviä vaatimuksia on verottomia ajoneuvoja maahantuoville ennakkoilmoittajille? Ennakkoilmoittajan pitää olla tullin luottoasiakas, jos ennakkoilmoitettavat ajoneuvot tullataan Suomeen. Jos ajoneuvot ovat vapaassa liikkeessä EU:ssa, eli mahdolliset tullit on maksettu muussa maassa tai esim. valmistettu ETA alueella, ja ovat autoverottomia, ei mitään vaatimuksia tulliin liittyen ole. 63 ATJ käyttöönoton jälkeiseen tullin kevyempään menettelyyn liittyvä kysymys: Kun veroilmoitusasiakirja on lähetetty tulliin, voiko ajoneuvot rekisteröidä, vaikka veroja ei vielä ole maksettu? Kyllä voi. Rekisteröidyt autoverovelvolliset ovat tullin luottoasiakkaita ja tulli valvoo, että luottoasiakkaat maksavat veronsa. 64 Voiko selainennakkoilmoittaja olla tullin käteisasiakas autoveroasioissa? Ei voi. Autoverollisen ajoneuvon ennakkoilmoittamisen edellytyksenä on AKEn järjestelmään kirjattu tieto tullin rekisteröidystä verovelvollisuudesta. 65 Koska tullin uuden järjestelmän MOVEn mukaisia xml sanomia testataan? Asiakastestaukset alkavat toukokuun lopussa ja kevyemmän menettelyn asiakkaiden osalta elokuussa -07. Käyttöönotto alkaa Sanomakuvaukset löytyvät > Yritykset > Autoverotus maahantuojille > MOVE XML-sanomat 66 Pitääkö alusta ennakkoilmoittaa? Ennakkoilmoittaminen ei ole pakollista, rekisteröintikatsastus ns. puhtaalta pöydältä on toinen vaihtoehto. Alustana ennakkoilmoitetun ajoneuvon rekisteröintikatsastus on kuitenkin selvästi kevyempi menettely, koska vaatimustenmukaisuus on selvitettävä vain siltä osin, mihin hyväksynnän jälkeinen päällirakenne vaikuttaa. ATJ:ssa tehdyn ennakkoilmoituksen jälkeen ajoneuvon tiedot löytyvät katsastajien käyttämästä järjestelmästä ja katsastajan syötettäväksi ja korjattavaksi jää vain päällirakenteen vaikutukset

15 15 67 Onko kilpivarastoa? Tiedostoennakkoilmoittajilla on mahdollisuus saada kilpivarasto, jolloin tunnus määräytyy ennakkoilmoituksessa ja rekisterikilvet toimitetaan postitse. Tiedostolla voi ennakkoilmoittaa vain valmiita ajoneuvoja. Kilpivarastosta pitää sopia AKEn rekisteröintiyksikön kansssa, se on tarkoitettu yrityksille, joiden vuotuiset ensirekisteröintimäärät ovat melko suuria. 68 Pitääkö tyypittää (hankkia kansallista tyyppihyväksyntää)? Kansallinen tyyppihyväksyntä tai EY-tyyppihyväksytyn ajoneuvon tyyppitietojen tallennus on edellytys sille, että ajoneuvo voidaan ennakkoilmoittaa. Kansallista tyyppihyväksyntää ei ole pakko hakea, jos ajoneuvot rekisteröintikatsastetaan ns. puhtaalta pöydältä. 69 Kelpaako vanhat tyypit (eli voidaanko käyttää vanhoja tyyppirekisteriotteita)? Valmiina ajoneuvona hyväksytyt konvertoidaan uuteen järjestelmään. Ennen konversiota toimitetaan asiakkaille taulukko, johon he saavat merkitä ne LTJ-tyyppikoodit, joita haluavat konvertoitavaksi. Näitä voi ATJ:ssa ennakkoilmoittaa. Tyyppirekisteriotetta ei ATJ:ssä voi käyttää rekisteröintiasiakirjana, mutta vanhaa tyyppirekisteriotetta voi käyttää apuna keskeneräisenä tyyppihyväksytyn ajoneuvon identifiointiin rekisteröintikatsastuksessa,. Keskeneräisenä tyyppihyväksyttyjen ajoneuvojen tiedot konvertoidaan LTJ-tyyppien kyselyt järjestelmään, johon katsastajilla on selausoikeus. 70 Mitä etua tästä on kyseiselle maahantuojalle? Valmistajan edustajat saavat käyttäjätunnukset, joilla pääsevät selaamaan omien versioidensa hyväksyntätietoja ja teknisiä tietoja sekä pääsevät selaamaan ja tarvittaessa korjaamaan ennakkoilmoittamiensa ajoneuvojen tietoja siihen asti, kunnes ne ensirekisteröidään. Selauksessa voi käyttää järjestelmissä olevia hakuehtoja. Myös AKElle lähettämiensä hakemusten tilannetta voi seurata omilla tunnuksillaan. Valmistajan edustaja saa sähköpostiinsa tiedon hyväksynnästä eikä omien paperiarkistojen pitäminen ole välttämätöntä.

Tullin infotilaisuus ATJ:n vaikutuksesta autoverotukseen

Tullin infotilaisuus ATJ:n vaikutuksesta autoverotukseen Tullin infotilaisuus ATJ:n vaikutuksesta autoverotukseen Sisällys Ajoneuvon ensirekisteröinnin edellytyksistä 2.4.2006 jälkeen ja sopimuksista Tullin kanssa (Ziessler) sivu 2 Rekisteröity autoverovelvollinen

Lisätiedot

LIITE 2 Versio 1.9. Ennakkoilmoitusohje

LIITE 2 Versio 1.9. Ennakkoilmoitusohje LIITE 2 Versio 1.9 Ennakkoilmoitusohje Tässä ennakkoilmoitussopimuksen liitteessä kuvataan Ennakkoilmoittajan liittymistä Ennakkoilmoittajaksi, ennakkoilmoituksen tekemistä internet-selaimella, ennakkoilmoituksen

Lisätiedot

Tervetuloa M1-luokan tyyppitietojen tallentamista koskevaan seminaariin! sivu 2. Ajankohtaista PALKO-asioista (Ziessler) sivu 6

Tervetuloa M1-luokan tyyppitietojen tallentamista koskevaan seminaariin! sivu 2. Ajankohtaista PALKO-asioista (Ziessler) sivu 6 Sisällys Tervetuloa M1-luokan tyyppitietojen tallentamista koskevaan seminaariin! sivu 2 Ajankohtaista PALKO-asioista (Ziessler) sivu 6 Edellytykset tallennusasiakkaalle (Suomela) sivu 14 Valmistajan edustajan

Lisätiedot

Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus

Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus Versio 1.0 Copyright Liikenteen turvallisuusvirasto TALLENNUSPAIKKA: MUUTOSHISTORIA Versio Päiväys Laatija Muutoksen kuvaus / hyväksyjä 1.0 Essi Laakso Lisätty ohjeeseen

Lisätiedot

Valmistajan edustajan prosessit. AKE-MP seminaari Björn Ziessler

Valmistajan edustajan prosessit. AKE-MP seminaari Björn Ziessler Valmistajan edustajan prosessit AKE-MP seminaari 6.9.2005 Björn Ziessler 9.9.2005 2 Tarve prosessien kuvauksille Valmistajan edustajan tyyppirekisteriotteella rekisteröidyt ja ennakkoilmoittamat ajoneuvot

Lisätiedot

Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus

Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus Sopimus ajoneuvojen ennakkoilmoittamisesta Liite 6 Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus Asiakas - välityspalvelu tiedostojen kuvaus Versio 2.0 Copyright Liikenteen turvallisuusvirasto MUUTOSHISTORIA Versio

Lisätiedot

Vakuutustiedot REKIssä

Vakuutustiedot REKIssä Vakuutustiedot REKIssä Vakuutusalan prosessi-info 29.3.2006 Hanna Hakanen Vakuutus REKIssä Voimassaoleva liikennevakuutus todennetaan rekisteröinnin yhteydessä kolmella vaihtoehtoisella tavalla automaattinen

Lisätiedot

Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus

Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus 16.2.2012 Versio 1.2 Copyright Liikenteen turvallisuusvirasto TALLENNUSPAIKKA: MUUTOSHISTORIA Versio Päiväys Laatija Muutoksen kuvaus / hyväksyjä 1.2 16.2.2012 Ville Korhonen

Lisätiedot

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus SELAINENNAKKOILMOITUKSEN IKKUNANKUVAT 1(24) 2.2.2010 Selainennakkoilmoitus ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus Yleistä ENNI-järjestelmästä ENNI-järjestelmän vakiopainikkeita Selainennakkoilmoitus

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus ATJtiedostoennakkoilmoittajille

Tiedotustilaisuus ATJtiedostoennakkoilmoittajille Tiedotustilaisuus ATJtiedostoennakkoilmoittajille 16.6.2005 - Aikataulu ja projektit (s. 2 9) - Ajoneuvojärjestelmien tietojärjestelmäarkkitehtuuri (s. 10 16) - Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus ATJ:ssä

Lisätiedot

Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus

Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus Sopimus ajoneuvojen ennakkoilmoittamisesta Liite 6 Tiedostomuotoinen ennakkoilmoitus Asiakas - välityspalvelu tiedostojen kuvaus Versio 2.1 Copyright Liikenteen turvallisuusvirasto MUUTOSHISTORIA Versio

Lisätiedot

Tietojen jälleenmyyjien ATJ:n käyttöönoton kysymys-vastausluettelo. Nro Kysymys / Vastaus Vastaaja Vastauspvm 1. Heikki Honkela 23.11.

Tietojen jälleenmyyjien ATJ:n käyttöönoton kysymys-vastausluettelo. Nro Kysymys / Vastaus Vastaaja Vastauspvm 1. Heikki Honkela 23.11. Tietojen jälleenmyyjät-ake ATJ-käyttöönotto Kysymys-vastausluettelo Tietojen jälleenmyyjien ATJ:n käyttöönoton kysymys-vastausluettelo Nro Kysymys / Vastaus Vastaaja Vastauspvm 1 Onko sov-sov-rajapinnasta

Lisätiedot

Infotilaisuus

Infotilaisuus Infotilaisuus AT1-aikataulu Tietopalvelun palvelut, raportointi ja kustannukset ATJ:n käyttöoikeudet ATJ-testaukset ja kenraaliharjoitukset sekä käyttöönoton yliheitto AT1-tilanne PALKO kokonaisaikataulu

Lisätiedot

Vakuutusalan ja AKE:n ATJ-työryhmän kokous 1/2005 (9.8.2005)

Vakuutusalan ja AKE:n ATJ-työryhmän kokous 1/2005 (9.8.2005) Vakuutusalan ja AKE:n ATJ-työryhmän kokous 1/2005 () Pöytäkirja Aika: klo 9.00-11.10. Paikka: AKE/Diesel Läsnä: Lauri Linna LVK / Asiantuntija Markku Kallio Lähivakuutus / Asiantuntija Eero Viitanen Pohjantähti

Lisätiedot

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä AJONEUVOHALLINTOKESKUS Ennakkotehtävä 1 AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...3 ATJ Aloitussivu...4 Rekisteröinnin päävalikko...5 Ensirekisteröinti...6 Rekisteritietojen haku...6

Lisätiedot

OHJE KILPIEN LISÄÄMISESTÄ ATJN KILPIVARASTOON

OHJE KILPIEN LISÄÄMISESTÄ ATJN KILPIVARASTOON OHJE KILPIEN LISÄÄMISESTÄ ATJN KILPIVARASTOON Kilpiä voidaan joutua lisäämään kilpivarastotiedoksi mm. alla mainituissa tilanteissa. Sarjakilpivarastoon: - Tunnus on määräytynyt ajoneuvolle LTJn aikaisessa

Lisätiedot

LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO

LIIKENNEVAKUUTUS JA VAKUUTUSTIETOVARASTO Ohje 1 (6) Antopäivä: 25.5.2012 Voimaantulopäivä: 26.5.2012 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: 26.5.2012-25.5.2017 Muutostiedot: Kumoaa ohjeet AKE 11/2008 ja TRAFI/4625/2012

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (6) Antopäivä: 16.9.2015 Voimaantulopäivä: 21.9.2015 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: TRAFI/23887/03.04.03.02/2013 Soveltamisala: Rekisteröintitehtävien

Lisätiedot

ATJ kirjautuminen, käyttäjätunnukset, käyttäjätuki ja koulutusympäristö

ATJ kirjautuminen, käyttäjätunnukset, käyttäjätuki ja koulutusympäristö ATJ kirjautuminen, käyttäjätunnukset, käyttäjätuki ja koulutusympäristö 15.8.2007 Kirjautuminen Kirjautumissivu https://atj.ake.fi 2 Käyttöoikeudet Henkilökohtaiset tunnukset ja salasana ei saa luovuttaa

Lisätiedot

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET. Syksy 2008 Katsastustoimipaikat

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET. Syksy 2008 Katsastustoimipaikat KYSYMYKSET JA VASTAUKSET Syksy 2008 Katsastustoimipaikat Rekisterikilpi ja siirtolupa K: Kun ulkomaiset kilvet palautetaan Suomeen rekisteröinnin yhteydessä, historiatietoihin jää vain merkintä "Muu muutos".

Lisätiedot

Infotilaisuus 26.4.2006

Infotilaisuus 26.4.2006 Infotilaisuus 26.4.2006 AT1-aikataulu (Riitta-Liisa Linnakko), s. 2-7 Tietopalvelun kyselykäyttö, raportointi ja kustannukset (Aino Varhimo), s. 8 12 ATJ:n käyttöoikeudet (Merja Snickeri) s. 13 26 ATJ-testaukset

Lisätiedot

Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali

Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi on Pohjantähden selainpohjainen vakuutushakemusjärjestelmä, jolla välitetään liikenne- ja ajoneuvovakuutushakemukset

Lisätiedot

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...2 ATJ Aloitussivu...3 Rekisteröinnin päävalikko...4 Liikennekäytöstäpoisto...5 Rekisteritietojen haku...5 Omistajuuden perustiedot...6

Lisätiedot

AKEn infotilaisuus viranomaiskumppaneille 28.9.2005

AKEn infotilaisuus viranomaiskumppaneille 28.9.2005 AKEn infotilaisuus viranomaiskumppaneille Tilannekatsaus (Riitta-Liisa Linnakko) s. 2-8 Palvelut viranomaisille (Aino Varhimo) s. 9-25 Rajapintakuvausten tilanna (Heikki Honkela) s. 26 29 ATJ:n käyttäjähallinta

Lisätiedot

REKISTERÖINTIKATSASTUKSEN ALOITTAMINEN, RAJOITUSTIEDOT, KATSASTUKSEN PÄÄTTÄMINEN JA JATKAMINEN

REKISTERÖINTIKATSASTUKSEN ALOITTAMINEN, RAJOITUSTIEDOT, KATSASTUKSEN PÄÄTTÄMINEN JA JATKAMINEN REKISTERÖINTIKATSASTUKSEN ALOITTAMINEN, RAJOITUSTIEDOT, KATSASTUKSEN PÄÄTTÄMINEN JA JATKAMINEN REKISTERÖINTIKATSASTUKSEN ALOITTAMINEN... 2 KATSASTUKSEN PÄÄVALIKKO... 2 AJONEUVON HAKU (REKISTERÖINTIKATSASTUS)...

Lisätiedot

tapauksiin lisätty muutama ohje Poistettu näpyttelyohje, omistajien/haltijoiden lukumäärä ja 2.3. Muut omistajat ja haltijat

tapauksiin lisätty muutama ohje Poistettu näpyttelyohje, omistajien/haltijoiden lukumäärä ja 2.3. Muut omistajat ja haltijat KTP-OHJEKANSION ATJ-OHJEET Muuttunut tieto Rekisteröinnin ohjekansio 1. 2.1. Rekisteriin merkittävistä yrityksistä ja yhteisöistä Uusi ohje (yhdistetty kaksi ohjetta) 2.2. Omistajan ja haltijan ikä- ja

Lisätiedot

Tietojen jälleenmyyjien ATJ:n ajoneuvojärjestelmien käyttöönottosuunnitelma

Tietojen jälleenmyyjien ATJ:n ajoneuvojärjestelmien käyttöönottosuunnitelma Ajoneuvosiirtymäprojekti SOKULIprojekti Tietojen jälleenmyyjien ATJ:n ajoneuvojärjestelmien käyttöönottosuunnitelma 1.2 Hyväksytty Vastuuhenkilö Markku Noukka TALLENNUSPAIKKA: Hankearkisto: ATJ / PROJEKTIT

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Lisäohje katsastusalan työtehtävistä

Lisäohje katsastusalan työtehtävistä Lisäohje katsastusalan työtehtävistä Ohje ATJ-oikeuksien hallintaan 16.11.2009 1.3 TALLENNUSPAIKKA: ATJ:/Järjestelmäkirjat/Muut yhteiset järjestelmät/sopimuskumppanihallinta/7 Käyttäjän ja käytön ohjeet

Lisätiedot

HUIPPUSTORE.FI REKISTERÖITYMINEN

HUIPPUSTORE.FI REKISTERÖITYMINEN HUIPPUSTORE.FI REKISTERÖITYMINEN Miksi kannattaa rekisteröityä? 1. Saat heti käyttöösi edullisemmat hinnat 2. Yritykset, seurat ja julkishallinto saavat käyttöön muiden maksutapojen lisäksi laskutuksen

Lisätiedot

AT1 kokonaisuus. AT1 Ohry. Valvontaryhmät - Projekti- ja ylläpitosopimukset. Sopimuskumppaniyhteistyöryhmät

AT1 kokonaisuus. AT1 Ohry. Valvontaryhmät - Projekti- ja ylläpitosopimukset. Sopimuskumppaniyhteistyöryhmät AT1-tilannekatsaus AT1 kokonaisuus Käyttöönoton tekniset työryhmät - Kumppanien liittyminen Valvontaryhmät - Projekti- ja ylläpitosopimukset AT1 Ohry Liittyvien AKEn järjestelmien ylläpitoryhmät Ajoneuvo-LTJ

Lisätiedot

Laturi. Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali

Laturi. Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Kirjautuminen järjestelmään netso.fi sivujen kautta Netsoon kirjautumisen jälkeen valitaan Netson etusivulta Pohjantähden logo.

Lisätiedot

Sonyn suomenkielisen Web-portaalin käyttöohjeet

Sonyn suomenkielisen Web-portaalin käyttöohjeet Sonyn suomenkielisen Web-portaalin käyttöohjeet Sonyn Web-portaalin käyttöohjeet Seuraavilla sivuilla esiteltävien käyttöohjeiden yhteenveto: Sisäänkirjautuminen Uuden tai vaihtosalasanan hankkiminen.

Lisätiedot

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten 7.1.2015 alkaen käyttöönotettavaan AIPAL aikuiskoulutuksen palautejärjestelmään myönnetään käyttöoikeuksia.

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten 7.1.2015 alkaen käyttöönotettavaan AIPAL aikuiskoulutuksen palautejärjestelmään myönnetään käyttöoikeuksia. AIPAL-KÄYTTÖOHJE 7.1.2015 1(6) Näyttötutkinnon järjestäjän AIPAL-koulutustoimijan pääkäyttäjälle TERVETULOA AIPAL - KOULUTUSTOIMIJAN PÄÄKÄYTTÄJÄKSI! Tässä ohjeessa kerrotaan, miten 7.1.2015 alkaen käyttöönotettavaan

Lisätiedot

RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje Ohje 21.01.2008 0.1 Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta...

Lisätiedot

Prosessi 1: Siirtolupa ja ajoneuvon ensirekisteröinti

Prosessi 1: Siirtolupa ja ajoneuvon ensirekisteröinti Prosessikuvaukset 1(19) 24.3.2006 Prosessi 1: Siirtolupa ja ajoneuvon ensirekisteröinti Prosessissa käydään läpi käytettynä maahantuodulle ajoneuvolle myönnettävä pitkä siirtolupa, ajoneuvon rekisteröintikatsastus

Lisätiedot

Autoverolain muutokset 1.4.2009 30.3.2009 1

Autoverolain muutokset 1.4.2009 30.3.2009 1 Autoverolain muutokset 1.4.2009 30.3.2009 1 Tärkeimmät muutokset Luovutaan kantamasta autoverolle arvonlisäveroa (ns. elv) ajoneuvojen verotus ei kuitenkaan kevene, koska autoveroa korotetaan autoverolle

Lisätiedot

Tullin ATJ-koulutus Prosessimuutoksista Siirtoluvan myöntäminen järjestelmässä

Tullin ATJ-koulutus Prosessimuutoksista Siirtoluvan myöntäminen järjestelmässä Tullin ATJ-koulutus Prosessimuutoksista Siirtoluvan myöntäminen järjestelmässä 20.9.2007 ja 21.9.2007 Sähköinen vakuutustietovarasto VATI Liikennevakuutuksen todistemerkistä luopuminen Vakuutustietovarasto

Lisätiedot

Rekisteröityminen, tilojen varaaminen ja maksaminen WebTimmi varausjärjestelmässä

Rekisteröityminen, tilojen varaaminen ja maksaminen WebTimmi varausjärjestelmässä Rekisteröityminen, tilojen varaaminen ja maksaminen WebTimmi varausjärjestelmässä 1. Sanasto WebTimmi on Tampereen kaupungin kulttuuripalvelujen käytössä oleva internetpohjainen varausjärjestelmä, jossa

Lisätiedot

Yksittäishyväksyntä ja komponenttiluettelo

Yksittäishyväksyntä ja komponenttiluettelo Yksittäishyväksyntä ja komponenttiluettelo Komponenttiluettelo ikkuna yleistä Täytetään KATSAssa yksittäishyväksynnän yhteydessä Ikkunalle pääsee siirtymään Navigointi-, Perustiedot - ja Katsastustapahtuma

Lisätiedot

Ajoneuvolainsäädäntö 2011 Tuotannon vaatimustenmukaisuuden valvonta (HAP) Jarmo Hirvonen Trafi. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ajoneuvolainsäädäntö 2011 Tuotannon vaatimustenmukaisuuden valvonta (HAP) Jarmo Hirvonen Trafi. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ajoneuvolainsäädäntö 2011 Tuotannon vaatimustenmukaisuuden valvonta (HAP) Jarmo Hirvonen Trafi Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Näkökulma Esityksen näkökulma lähes puhtaasti viranomaisnäkökulma, viranomaisvaatimukset

Lisätiedot

Ajoneuvon valmistajien ja valmistajien. ajoneuvojärjestelmien käyttöönottosuunnitelma. Ajoneuvosiirtymäprojekti SOKULIprojekti

Ajoneuvon valmistajien ja valmistajien. ajoneuvojärjestelmien käyttöönottosuunnitelma. Ajoneuvosiirtymäprojekti SOKULIprojekti Ajoneuvosiirtymäprojekti SOKULIprojekti Ajoneuvon valmistajien ja valmistajien edustajien ATJ:n ajoneuvojärjestelmien käyttöönottosuunnitelma 1.2 Hyväksytty Vastuuhenkilö Markku Noukka TALLENNUSPAIKKA:

Lisätiedot

AKEn tilannekatsaus. Sisältö. ATJ:n kenraaliharjoitukset. Yliheitto eli siirtyminen LTJ:stä ATJ:hin. ATJ:n tuotantokäytön vaiheistettu aloitus

AKEn tilannekatsaus. Sisältö. ATJ:n kenraaliharjoitukset. Yliheitto eli siirtyminen LTJ:stä ATJ:hin. ATJ:n tuotantokäytön vaiheistettu aloitus AKEn tilannekatsaus Kyselyjälleenmyyjien koulutustilaisuus 6.9.2007 Sisältö ATJ:n kenraaliharjoitukset Yliheitto eli siirtyminen LTJ:stä ATJ:hin ATJ:n tuotantokäytön vaiheistettu aloitus 2 Kenraaliharjoitus

Lisätiedot

Visma Fivaldi sovelluspalvelu: Laskut sähköpostiin ja tulostuspalveluun. 1 Yleistä

Visma Fivaldi sovelluspalvelu: Laskut sähköpostiin ja tulostuspalveluun. 1 Yleistä 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Laskujen välitys / Perustiedot / Välitystavat... 4 2.1 Laskut asiakkaan sähköpostiin... 4 2.2 Laskujen lähetys tulostuspalveluun... 7 3 Yrityksen oletusvälitystapa... 9 4 Yritysrekisteri...

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

Sopimus ajoneuvojen ennakkoilmoittamisesta

Sopimus ajoneuvojen ennakkoilmoittamisesta Dnro Sopimus ajoneuvojen ennakkoilmoittamisesta 1. Sopijapuolet Liikenteen turvallisuusvirasto (jäljempänä Trafi) PL 320, 00101 Helsinki, ja [yritys] (jäljempänä Ennakkoilmoittaja), Y-tunnus [Y-tunnus]

Lisätiedot

TYYTI-järjestelmällä tehtävä EY-tallennushakemus T1-, T2-, tai T3 luokan ajoneuvolle

TYYTI-järjestelmällä tehtävä EY-tallennushakemus T1-, T2-, tai T3 luokan ajoneuvolle EY-TALLENNUSHAKEMUKSEN IKKUNANKUVAT 1(34) 13.6.2007 TYYTI tallennushakemus T1, T2, T3 TYYTI-järjestelmällä tehtävä EY-tallennushakemus T1-, T2-, tai T3 luokan ajoneuvolle Yleistä TYYTI-järjestelmästä TYYTI-järjestelmän

Lisätiedot

Sähköisen vienti- ja tuontitodistuspalvelun käyttöohje

Sähköisen vienti- ja tuontitodistuspalvelun käyttöohje Sähköisen vienti- ja tuontitodistuspalvelun käyttöohje 12.05.2011 SISÄLLYSLUETTELO SIVU I MAASEUTUVIRASTON YHTEYSTIEDOT 3 II MUUT YHTEYSTIEDOT 3 1 YLEISTÄ 4 2 REKISTERÖITYMINEN SÄHKÖISEN HAKUPALVELUN ASIAKKAAKSI

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

Kyselyjälleenmyyjäkumppanien koulutus Selvennykseksi

Kyselyjälleenmyyjäkumppanien koulutus Selvennykseksi Kyselyjälleenmyyjäkumppanien koulutus 6.9.2007 Tietosisällöstä ja muutokset LTJ-> ATJ Rekisteröintilainsäädönnön muutokset Marja Koskinen Selvennykseksi Ajoneuvoluokka = N3/Kuorma-auto, M1/Henkilöauto

Lisätiedot

EMCS-järjestelmän sanomarajapinnan toiminnallinen kuvaus asiakkaille 13.6.2008. Meeri Nieminen

EMCS-järjestelmän sanomarajapinnan toiminnallinen kuvaus asiakkaille 13.6.2008. Meeri Nieminen EMCS-järjestelmän sanomarajapinnan toiminnallinen kuvaus asiakkaille 13.6.2008 Meeri Nieminen Asiakkaan vaihtoehdot Asiakkaan vaihtoehdot EMCS-järjestelmän käyttöön XML-sanomarajapinta oman järjestelmän

Lisätiedot

Lähettäjän ja vastaanottajan ollessa rekisteröitynä Maventaan verkkolaskuosoitteena käytetään OVTtunnusta.

Lähettäjän ja vastaanottajan ollessa rekisteröitynä Maventaan verkkolaskuosoitteena käytetään OVTtunnusta. 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Käyttöoikeuksien määrittely Palvelunhallinnassa... 4 3 Fivaldi yrityksen rekisteröinti Maventa-palveluun... 4 3.1 Yleistä... 4 3.2 Uusi rekisteröinti... 4 3.3 Useamman yrityksen

Lisätiedot

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinnassa on neljän tyyppisiä dokumentteja: Tilaukset, laskut, lähetykset ja hyvityslaskut, Tilaus on ensimmäinen dokumentti, jonka joko ostaja on luonnut

Lisätiedot

Ennakkoilmoittajat

Ennakkoilmoittajat Ennakkoilmoittajat 16.12.2004 20.12.2004 2 Ennakkoilmoittaminen ATJ aikana ylitarkastaja Björn Ziessler Tietojenluovutuspäätös ja sopimus lakimies Johanna Lähde Ensirekisteröintitiedot palvelun sisältö

Lisätiedot

Ajankohtaista tietoa LähiTapiolan verkkopalvelun pääkäyttäjille

Ajankohtaista tietoa LähiTapiolan verkkopalvelun pääkäyttäjille Ajankohtaista tietoa LähiTapiolan verkkopalvelun pääkäyttäjille Hyvä verkkopalvelumme pääkäyttäjä, Kerromme tässä tiedotteessa ajankohtaisia ja tärkeitä asioita LähiTapiolan yritysten verkkopalveluun kirjautumisesta,

Lisätiedot

LIITE 2 Versio 1.7. Ennakkoilmoitusohje. 1. Yleistä. 2. Ennakkoilmoittajaksi ryhtyminen ja ennakkoilmoitustavan valinta

LIITE 2 Versio 1.7. Ennakkoilmoitusohje. 1. Yleistä. 2. Ennakkoilmoittajaksi ryhtyminen ja ennakkoilmoitustavan valinta LIITE 2 Versio 1.7 Ennakkoilmoitusohje Tässä ennakkoilmoitussopimuksen liitteessä kuvataan Ennakkoilmoittajan liittymistä Ennakkoilmoittajaksi, ennakkoilmoituksen tekemistä internet-selaimella, ennakkoilmoituksen

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

ValueFrame Laskuhotelli

ValueFrame Laskuhotelli ValueFrame Laskuhotelli ValueFramen käyttäjäpäivät 30.11.2010 Harri Kanerva, ValueFrame Oy Esityksen sisältö 1 2 3 4 5 ValueFrame Laskuhotelli - taustaa Laskuhotelli-palvelun käyttöönotto Laskuhotelli-palvelun

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

KATSAn selaustoiminnot, katsastusten korjaukset ja mitätöinti

KATSAn selaustoiminnot, katsastusten korjaukset ja mitätöinti KATSAn selaustoiminnot, katsastusten korjaukset ja mitätöinti Koulutus 15.11.2006 Heini Lehtonen järjestelmäasiantuntija Ajoneuvon teknisten tietojen selaus Ajoneuvon teknisten tietojen selauksessa voidaan

Lisätiedot

Määräaikaiskatsastussuoritteen avaaminen ikkunalle (KATSA010) on lisätty

Määräaikaiskatsastussuoritteen avaaminen ikkunalle (KATSA010) on lisätty Tiedote katsastajille 1/2011 13.1.2011 ATJ:ssä käyttökatko 16.1.2011 kello 08.00 16.00 Ajoneuvoliikenteen tietojärjestelmään (ATJ) tehdään uuden version käyttöönotto 16.1.2011. ATJ ei ole tuotantokäytössä

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Kuluttajaverkkolaskutus ja esilläpitopalvelu Suomessa

Kuluttajaverkkolaskutus ja esilläpitopalvelu Suomessa Kuluttajaverkkolaskutus ja esilläpitopalvelu Suomessa Palvelun kuvaus sivu 1/7 Tiedon asiakirjat: tekijänoikeudet Tämän asiakirjan sisältöä tai mitään sen osaa ei saa jäljentää yrityksenne ulkopuolella

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti 1 (7) Antopäivä: 28.12.2015 Voimaantulopäivä: 4.1.2016 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: TRAFI/49966/03.04.03.02/2015 Soveltamisala: Rekisteröintitehtävien

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

CABAS. Release Notes 5.4. Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely

CABAS. Release Notes 5.4. Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely Release Notes 5.4 CABAS Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely Olemme päivittäneet ja nykyaikaistaneet CABASin kuvien ja dokumenttien käsittelyn. Nyt kuvia voi vetää hiiren osoittimella ja pudottaa ne kuvaluetteloon.

Lisätiedot

Ajoneuvon valmistajien ja valmistajien. ajoneuvojärjestelmien käyttöönottosuunnitelma. Ajoneuvosiirtymäprojekti SOKULIprojekti

Ajoneuvon valmistajien ja valmistajien. ajoneuvojärjestelmien käyttöönottosuunnitelma. Ajoneuvosiirtymäprojekti SOKULIprojekti Ajoneuvosiirtymäprojekti SOKULIprojekti Ajoneuvon valmistajien ja valmistajien edustajien ATJ:n ajoneuvojärjestelmien käyttöönottosuunnitelma 0.2 Luonnos Vastuuhenkilö Markku Noukka TALLENNUSPAIKKA: Hankearkisto:

Lisätiedot

OHJE TOIMINTARYHMILLE

OHJE TOIMINTARYHMILLE OHJE TOIMINTARYHMILLE Käyttäjätunnusten aktivointi ja oikeuksien hakeminen Pääsynhallinnassa Päivitetty 7.11.2013 Kun tietosi on tallennettu Pääsynhallintaan, saat kolme sähköpostia. 1. Uusi käyttäjätunnus

Lisätiedot

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Webforum Version 14.4 uudet ominaisuudet Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Yleistä & hallinnointi... 5 Dokumentit... 5 Perättäinen tarkistus- ja hyväksymisprosessi...

Lisätiedot

TYYTI-järjestelmällä tehtävä hyväksyntä maastoajoneuvolle

TYYTI-järjestelmällä tehtävä hyväksyntä maastoajoneuvolle KANSALLISEN TYYPPIHYVÄKSYNTÄHAKEMUKSEN IKKUNANKUVAT 1(33) 18.6.2007 TYYTI hyväksyntähakemus - MA TYYTI-järjestelmällä tehtävä hyväksyntä maastoajoneuvolle Yleistä TYYTI-järjestelmästä TYYTI-järjestelmän

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Kela Kanta-palvelut Terveydenhuollon todistusten välitys Toiminnalliset prosessit

Kela Kanta-palvelut Terveydenhuollon todistusten välitys Toiminnalliset prosessit Kela Kanta-palvelut 19.5.2016 Terveydenhuollon todistusten välitys Toiminnalliset prosessit Kela Kanta-palvelut 19.5.2016 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Todistuksen välitys vastaanottokäynnin yhteydessä (perusprosessi)3

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

ILMOITUSSOVELLUS 4.1. Rahanpesun selvittelykeskus REKISTERÖINTIOHJE. SOVELLUS: 2014 UNODC, versio 4.1.38.0

ILMOITUSSOVELLUS 4.1. Rahanpesun selvittelykeskus REKISTERÖINTIOHJE. SOVELLUS: 2014 UNODC, versio 4.1.38.0 Rahanpesun selvittelykeskus ILMOITUSSOVELLUS 4.1 REKISTERÖINTIOHJE SOVELLUS: 2014 UNODC, versio 4.1.38.0 Tekninen tuki: puh: 0295 486 833 (ark. 8-16) email: goaml.krp@poliisi.fi Ilmoitusten sisältöön liittyvät

Lisätiedot

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen Ohje 1 (5) Antopäivä: 27.5.2011 Voimaantulopäivä: 27.5.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Voimassa: toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ohjeen 759/208/2009, 26.6.2009 Soveltamisala:

Lisätiedot

Tonttihakemuksen tekeminen

Tonttihakemuksen tekeminen Tonttihakemuksen tekeminen Tontinluovutuksen periaatteet ja hyväksyttävän hakemuksen ehdot on kuvattu Espoon kaupungin internet-sivuilla osoitteessa. Tärkeitä huomioita tonttihakuun osallistumisessa: 1)

Lisätiedot

REKIn tavoitteet ja keskeiset muutokset. Lunastuspoistajat

REKIn tavoitteet ja keskeiset muutokset. Lunastuspoistajat REKIn tavoitteet ja keskeiset muutokset Lunastuspoistajat Tavoitteet REKIn kehittämisen tavoitteet Rekisterin ajantasaisuuden ja luotettavuuden edistäminen Sähköisen tiedonvälityksen lisääminen Myöhemmin

Lisätiedot

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Liikenteen turvallisuusvirasto 27.9.2012 Sisällysluettelo Luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien

Lisätiedot

Voit hakea asiakasta nimellä sivun alapalkissa Tarkennettu haku -valinnalla tai sivun yläpalkissa olevalla valinnalla Haut.

Voit hakea asiakasta nimellä sivun alapalkissa Tarkennettu haku -valinnalla tai sivun yläpalkissa olevalla valinnalla Haut. 1 2 Syötetään haettavan tai lisättävän yrityksen Y-tunnus (tai asiakasnumero). Asiakasnumero on A+8 merkkiä tai 8 merkkiä ja kohta Asiakasnumero rastitettuna. Järjestelmä antaa jokaiselle henkilölle ja

Lisätiedot

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas 02/2015 Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Kirjautumalla

Lisätiedot

Sisältö. 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP. 29/05/2015 Anna-Stina Lindblad

Sisältö. 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP. 29/05/2015 Anna-Stina Lindblad Toimittajaportaali Sisältö 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP 2 Yleistä Toimittajaportaali on Baswaren internetissä toimiva sovellus, jonka kautta voi

Lisätiedot

TYYTI-järjestelmällä tehtävä EY-tallennushakemus O1 ja O2-luokan ajoneuvolle

TYYTI-järjestelmällä tehtävä EY-tallennushakemus O1 ja O2-luokan ajoneuvolle EY-TALLENNUSHAKEMUKSEN IKKUNANKUVAT 1(33) 2.2.2010 TYYTI tallennushakemus O1 ja O2 TYYTI-järjestelmällä tehtävä EY-tallennushakemus O1 ja O2-luokan ajoneuvolle Yleistä TYYTI-järjestelmästä TYYTI-järjestelmän

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2014

Määräykset ja ohjeet 3/2014 Määräykset ja ohjeet 3/2014 Toimiluvat, rekisteröinnit ja ilmoitukset Dnro FIVA 2/01.00/2013 Antopäivä 6.3.2014 Voimaantulopäivä 15.4.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Sisällys. Katso-tunnisteiden hankinta ja käyttö opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustusten asiointipalvelussa

Sisällys. Katso-tunnisteiden hankinta ja käyttö opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustusten asiointipalvelussa Katso-tunnisteiden hankinta ja käyttö opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustusten asiointipalvelussa Sisällys 1 Yleistä Katso-tunnistautumisesta... 2 2 Kuinka saan Katso-tunnisteen asiointipalvelun

Lisätiedot

VIS Online 2.0 version uudistukset

VIS Online 2.0 version uudistukset VIS Online 2.0 version uudistukset Tämä dokumentti kuvaa VIS Online 2.0 julkaisun erot VIS Online 1.0:aan nähden. Dokumentti on tarkoitettu vanhan VIS Online 1.0 version käyttäjille siirryttäessä uuden

Lisätiedot

Rekisteröintikatsastus. L-luokan ajoneuvo

Rekisteröintikatsastus. L-luokan ajoneuvo Rekisteröintikatsastus L-luokan ajoneuvo Kirjautuminen / katsastuksen päävalikko L3-luokan rekisteröintikatsastus variantti- ja versiotietojen pohjalta Käytettynä maahantuotu Ahtimen jälkiasennus Kirjaudu

Lisätiedot

Vakuutusyhtiöt AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI

Vakuutusyhtiöt AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Vakuutusyhtiöt AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...3 ATJ Aloitussivu...4 Rekisteröinnin päävalikko...5 Ensirekisteröinti...6 Rekisteritietojen haku...6 Ajoneuvon ensirekisteröinnin

Lisätiedot

Ajoneuvotietopalvelun käyttöohje Päivitetty 26.1.2010

Ajoneuvotietopalvelun käyttöohje Päivitetty 26.1.2010 Ajoneuvotietopalvelun käyttöohje Päivitetty 26.1.2010 Yleistä Ajoneuvotietopalvelulla voidaan hakea ajoneuvon tiedot reaaliajassa AKE:n ajoneuvorekisteristä ajoneuvokortille. Tämä ohje käsittelee 2010

Lisätiedot

Yleistä ATJ-järjestelmästä

Yleistä ATJ-järjestelmästä Yleistä ATJ-järjestelmästä ATJ-järjestelmän käyttöönottokoulutus Tullille 20.9.2007 ja 21.9.2007 ATJ Ajoneuvoliikenteen tietojärjestelmä PALKO-hanke on AKEn tietojärjestelmien ja prosessien uudistamishanke,

Lisätiedot

Yleiset toimitusehdot Asiantuntijapalvelut

Yleiset toimitusehdot Asiantuntijapalvelut Asiantuntijapalvelut SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 2 1.1 Soveltaminen... 2 1.2 Työmenetelmät... 2 2 TOIMITTAJAN VELVOLLISUUDET... 2 2.1 Yleistä... 2 2.2 Tiedottaminen palvelun edistymisestä... 2 3 TILAAJAN

Lisätiedot

Apply-palvelu: maisterivalinnan koulutus laitoksille https://apply.aalto.fi. Mari Riihiaho

Apply-palvelu: maisterivalinnan koulutus laitoksille https://apply.aalto.fi. Mari Riihiaho Apply-palvelu: maisterivalinnan koulutus laitoksille https://apply.aalto.fi Mari Riihiaho 5.3.2012 Kirjautuminen ja käyttöoikeudet Järjestelmään kirjaudutaan Aalto tunnuksella (käyttäjätunnus ja salasana)

Lisätiedot

Web -myyntilaskutus Käyttöönotto v. 6.4.0. Toukokuu 2014 1 (17) Versio 6.4.0. Web -myyntilaskutus. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved.

Web -myyntilaskutus Käyttöönotto v. 6.4.0. Toukokuu 2014 1 (17) Versio 6.4.0. Web -myyntilaskutus. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved. Toukokuu 2014 1 (17) Versio 6.4.0 Web -myyntilaskutus Toukokuu 2014 2 (17) 1 Johdanto... 3 2 Pikaohje... 3 3 Yritysasetukset... 5 4 Käyttäjät ja käyttäjäroolit... 6 4.1 Käyttäjäroolit... 6 4.2 Käyttäjät...

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN SALAUSPALVELU

SÄHKÖPOSTIN SALAUSPALVELU ------- SÄHKÖPOSTIN SALAUSPALVELU Käyttäjän opas ver. 106865-4, 6.2.2014 Sisältö 1 Salauspalvelun toimintaperiaate... 1 2 Salauspalvelun käyttö... 2 2.1 Avausviestin lähettäminen... 2 2.2 Vastaanottajan

Lisätiedot

Tikon ostolaskujen käsittely

Tikon ostolaskujen käsittely Toukokuu 2013 1 (7) 6.3.0 Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (7) Sisällysluettelo 1. Käyttäjäasetukset... 3 2. Yleiset parametrit... 3 3. Kierrätysasetukset... 3 4. palvelimen tiedot... 4 5. lähetyksen

Lisätiedot

Rekisteröintiasioita. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt

Rekisteröintiasioita. Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Rekisteröintiasioita Koulutuskierros syksy 2010 Autoliikkeet ja Rahoitusyhtiöt Valtuuttaminen Valtuutuksen perusteella valtuutettu voi edustaa valtakirjan antajaa Valtuutuksen laajuus riippuu valtakirjan

Lisätiedot

Web -myyntilaskutus Käyttöönotto v. 6.3.0. Toukokuu 2013 1 (16) Versio 6.3.0. Web -myyntilaskutus. Copyright Aditro. All rights reserved.

Web -myyntilaskutus Käyttöönotto v. 6.3.0. Toukokuu 2013 1 (16) Versio 6.3.0. Web -myyntilaskutus. Copyright Aditro. All rights reserved. Toukokuu 2013 1 (16) Versio 6.3.0 Web -myyntilaskutus Toukokuu 2013 2 (16) 1 Johdanto... 3 2 Pikaohje... 3 3 Yritysasetukset... 4 4 Käyttäjät ja käyttäjäroolit... 5 4.1 Käyttäjäroolit... 5 4.2 Käyttäjät...

Lisätiedot

Ajoneuvojen tyyppihyväksyntä EU:ssa. Ajoneuvojen tyyppihyväksyntä, yleistä. Taustat ja tarkoitus

Ajoneuvojen tyyppihyväksyntä EU:ssa. Ajoneuvojen tyyppihyväksyntä, yleistä. Taustat ja tarkoitus Ajoneuvojen tyyppihyväksyntä, yleistä Ajoneuvojen tyyppihyväksyntä, yleistä Taustat ja tarkoitus EU:lla on ollut jo pitkään direktiivi, joka koskee henkilöautojen ja moottoripyörien tyyppihyväksyntää.

Lisätiedot

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa OHJE 1 (8) Luottamuksellinen sähköposti Trafissa Trafi käyttää Deltagon Sec@GW -ohjelmistoa sähköpostin luottamuksellisuuden suojaamiseen. D-Envelope sovelluksen avulla viestien vastaanottaminen ei edellytä

Lisätiedot

Osallistu julkisiin kilpailutuksiin helposti ja turvallisesti

Osallistu julkisiin kilpailutuksiin helposti ja turvallisesti Osallistu julkisiin kilpailutuksiin helposti ja turvallisesti Sisältö Mikä on Tarjouspalvelu-toimittajaportaali? Mitä hyötyä ja etuja toimittajalle? Miten Tarjouspalvelua käytetään? Tarjouspalveluun pääseminen

Lisätiedot

Liitteenä on ohje järjestelmän käytöstä. Lasse Haverinen p Kaisa Korhonen p

Liitteenä on ohje järjestelmän käytöstä. Lasse Haverinen p Kaisa Korhonen p 1 Laskukierros.fi on ilmailijoiden ja ilmailukerhojen sähköinen lentopäiväkirja- ja laskutuspalvelu. Järjestelmän on luonut Pudasjärven Ilmailukerho ry:n jäsen Lasse Haverinen. Palvelun käyttöliittymä

Lisätiedot