1 Johdanto 4 2 Esityksen suunnittelu 4 3 Ohjelman käynnistäminen ja esityksen aloittaminen 5. 4 Tekstin kirjoittaminen ja muotoilu 20

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 Johdanto 4 2 Esityksen suunnittelu 4 3 Ohjelman käynnistäminen ja esityksen aloittaminen 5. 4 Tekstin kirjoittaminen ja muotoilu 20"

Transkriptio

1 Esitysviestintä 1, vs. 1 1 Esitysviestintä 1, vs. 1 2 Sisältö Vs. 1,0 1 Johdanto 4 2 Esityksen suunnittelu 4 3 Ohjelman käynnistäminen ja esityksen aloittaminen Ohjelman käynnistäminen Ohjattu sisällön luominen (Design Template) Esityksen luominen mallista Tyhjän esityksen luominen Ohjelmankäyttöliittymä Valikkorivin valikot Pikapainikkeet Näyttötilat Normaali näkymä Dianäkymä Jäsennysnäkymä Dialajittelunäkymä Muistiinpanonäkymä Diaesitysnäyttö Hiiren oikean korvan valikot Sivumallit Sivun värimallin muokkaaminen Sivun taustakuvan muuttaminen Esityksen perustyylin muokkaaminen 19 4 Tekstin kirjoittaminen ja muotoilu Tekstin muotoilu Tekstin muotoiluun liittyviä perusasetuksia Tekstin tuominen MS Wordista 22 5 Taulukko 23 6 Kuva Kuvan lisääminen Kuvan muokkaaminen 24 7 Piirtotyökalut Piirtotyökalurivi Piirrosten muokkaaminen WordArt-objekti 28 8 KAAVIOT 29

2 Esitysviestintä 1, vs. 1 3 Esitysviestintä 1, vs Organisaatiokaavio ESITYSTEHOSTEET Diojen siirtymät Tekstin ja objektin tehosteet ja siirtymät Mukautettu animaatio Esityksen ajastaminen Hyperlinkki Toimintopainikkeet ESITYKSEN TALLENTAMINEN TULOSTAMINEN ESITYSTILANNE Esitykseen valmistautuminen Esityksen tallentaminen matkapakettina Kannettava tietokone + videotykki 43 Kkauko-ohjain ei toimi 44 tarkista kyljestä ON/OFF-nappi 44 paristot 44 Nnäytössä ei näy kuvaa 44 vga-vaihtajassa virta päällä ja oikea lähde valittuna 44 datatykiltä oikea lähde valittuna Computer 2 tietokoneelle. Video videokuvalle (XC1), computer tai video (XNB2) 44 Kkuva on suttuinen/ei näy kokonaan 44 säädä FOCUS 44 katso tietokoneelta onko työpöydän koko suurempi kuin 1024x tarkista ettei ole digital zoom käytössä, kaukosäätimessä D.ZOOM painike Esityksen näyttäminen Esityksen esittäminen näppäimistön avulla Esityksen esittäminen hiiren oikean korvan avulla 46 1 Johdanto Monissa seminaareissa näkee esittäjien esittävän tietokoneella näyttäviä diaesityksiä, jotka toimivat samalla puhujan sanalistana. Kuuntelija voi keskittyä kuuntelemaan, mutta samalla hän pystyy katsomaan avainkohdat esim. siirtoheittimen kautta valkokankaalta. Yksi tällaisen esityksen mahdollistava tietokoneohjelma on MS PowerPoint. Office-tuoteperhe on lähes kaikissa tietokoneissa ja PowerPoint kuuluu jokaiseen Officeversioon. Ohjelmalla voi tehdä näyttäviä esityksiä, jossa voi olla tekstiä, ääntä, kuvaa, kaaviota tms. Lisäksi ohjelmalla voi tulostaa paperitulosteet tai kalvot suoraan ohjelmasta tai muistiinpanonäkymänä kuuntelijoille jaettavaksi. Lisäksi ohjelmalla voi tehdä esityksestä www-sivuston, josta kerrotaan tarkemmin osassa 2. Tässä materiaalissa kerrotaan ensiksi mitä tulee huomioida esityksen suunnittelussa, miten esitys tehdään ja tulostetaan sekä mitä tulisi huomioida varsinaisessa esitystilanteessa. 2 Esityksen suunnittelu Koska PowerPoint on kehitetty nimenomaan esityksen näyttämiseen, ei sen suunnitteluun teknisesti tarvitse paljon kiinnittää huomiota. Ohjelman suunnittelumallit on kehitetty ajatellen juuri esitystilannetta. Kannattaa siis luottaa ohjelman ehdottamiin fontteihin ja värimalleihin. Jos käyttää esityksessä hyperlinkkejä on syytä tarkistaa esityksen linkkien värit, sillä joskus ne eivät erotu tarpeeksi taustasta. Datatykki vääristää värejä, joten niitäkin kannattaa tarkistaa ennen esitystilannetta. PowerPointissa voi kirjoittaa dioihin haluaman tiedon ja ne voi jälkeenpäin järjestää raahaamalla järjestykseen. Luvussa x on kerrottu ohjeita esitystilanteeseen.

3 Esitysviestintä 1, vs Ohjelman käynnistäminen ja esityksen aloittaminen 3.1 Ohjelman käynnistäminen Käynnistä ohjelma: joko Käynnistä > Ohjelmat > PowerPoint tai Office-palkin kuvakkeesta Kun käynnistät PowerPointin saat seuraavan valintataulun: Ohjattu sisällön luominen (AutoContent Wizard) ohjelma luo valmiin esitysrungon muutamien kysymysten muodossa, johon lisätään omat tekstit. Voit valita valmiiksi esityksen lajin, esitystavan ja esityksen tiedot. Luku Esitysviestintä 1, vs Ohjattu sisällön luominen (Design Template) Ohjattuun toimintoon pääsee joko kuvassa 1 esitetyssä kohdassa tai valitsemalla Tiedosto > Uusi > Yleiset-välilehdeltä Ohjattu esityksen luominen (kuva 2). Nimensä mukaan voi esityksen rakentaa ohjelman ohjatun Kuva 2 Ohjatun esityksen luominen. toiminnon avulla, jolloin ohjelmalle kerrotaan muutamia asioita ja se rakentaa esityksen niiden pohjalta: 1. Ohjatun toiminnon aloittaminen. Jatka klikkaamalla Seuraava- painiketta Suunnittelumalli (Design Template) - valinnassa voit valita valmiin suunnittelumallin, jossa on ennalta määritetyt värit, kuvan osien paikat, fontit, jne. Voit halutessasi vaihtaa mallin myöhemmin toiseksi tai muokata mallia haluamallasi tavalla. Luku Tyhjä esitys (Blank presentation) luo tyhjän esityksen, johon voi itse valita pohjamallin, taustan, tyylin jne. Tätä esitysmallia käytetään silloin, kun halutaan esitys valkoiselle pohjalle. Luku Kuva 1 Ohjelman käynnistyttyä esiintyy Jos et halua, että tämä ikkuna tulee esille, vaan tällainen valikko. pääset suoraan ohjelmaan laita vasempaan alakulmaan rasti Älä näytä enää tätä valintaikkunaa. 2. Valitse haluamasi esityksen laji. Tällöin ohjelma luo valmiin pohjan, jossa on kerrottu mitä tulisi huomioida missäkin vaiheessa. Olipa laji mikä tahansa voi dioja lisätä/poistaa halutessa. Jatka klikkaamalla Seuraavapainiketta. Valitse haluamasi vaihtoehto ja jatka klikkaamalla OK-painiketta.

4 Esitysviestintä 1, vs Valitse esityksen esitystapa: Näytössä katseltava esitys Web-esitys Mustavalkoiset piirtoheitinkalvot Värilliset piirtoheitinkalvot 35 mm:n diat Jos valitset ensimmäisen vaihtoehdon, voit myöhemmin muokata esityksestä www-sivun tai tulostaa niistä erilaisia tulosteita. Esitysviestintä 1, vs Esityksen luominen mallista Esityksen luominen malista -toimintoon pääsee käynnistettäessä ohjelman valitse Design Temple eli Luo mallista (kuva 1) ja klikkaa OK-painiketta TAI valitsemalla Tiedosto > Uusi > Kolmannelta välilehdeltä Suunnittelumallit haluttu malli (kuva 2). 1. Valitse haluamasi malli (kuva 3) ja klikkaa OK-painiketta. Huom. valitsemalla mallin, näet sen esikatseluna oikealla puolella. Jatka klikkaamalla Seuraavapainiketta. 4. Anna esitykselle otsikko, joka näkyy ensimmäisessä diassa sekä alatunnisteeseen tulevat tiedot. Jatka klikkaamalla Seuraavapainiketta. Kuva 3 Esityksen teemamallin valinta. 3. Valitse edityksen dian rakenne (kuva 4) ja klikkaa ok-painiketta. 5. Ohjelma kertoo ohjatun toiminnon olevan valmis. Jatka klikkaamalla Valmispainiketta. Kuva 4 Dian rakenteen valinta Tyhjän esityksen luominen Tyhjän esityksen luomiseen pääsee joko kuvassa 1 esitetyssä kohdassa tai valitsemalla Tiedosto > Uusi > Yleiset-välilehdeltä Tyhjä esitys (kuva 2).

5 Esitysviestintä 1, vs. 1 9 Kun valitset Tyhjä esitys, pääset valitsemaan seuraavana dian rakennetta. Valittavana olevat valmiit rakenteet (kuva 4) ovat seuraavat: Otsikkosivu Kaavio Merkitty luettelo Teksti ja ClipArt-kuva 2-palstainen teksti ClipArt-kuva ja teksti Taulukko Vain otsikko Teksti ja kaavio Tyhjä Kaavio ja teksti Teksti ja objekti tai toisinpäin eri variaatioineen Organisaatiokaavio Valittuasi jonkin rakenteen ja klikkaamalla OK-painiketta, pääset aloittamaan esityksen tekemistä. 3.2 Ohjelmankäyttöliittymä Vakio-työkalurivi Esityksen tiedostonimi Valikkorivi Muotoilu-työkalurivi viivain Piilota ikkuna Suuurenna ikkuna Pienennä ikkuna Sulje ikkuna Ohjelmaan liittyvät Tiedostoon liittyvät Esitysviestintä 1, vs Valikkorivin valikot Valikkorivin valikoiden valinnoista lähes kaikki on myös pikapainikkeina. Näissä ohjeissa käytetään >-merkkiä, kun tarkoitetaan valittavan jostakin seuraava vaihe: esim. valitse Tiedosto > Avaa, tarkoittaa valitse valikkoriviltä Tiedosto ja sen alaspudotusvalikosta Avaa-toiminto. Aluksi on syytä hahmottaa valikoiden tarjoamat mahdollisuudet, mutta ohjelman käyttökokemuksen kerryttyä on syytä opetella pikapainikkeiden ja hiiren oikean korvan mahdollistamat valinnat. Office 2000 versiossa on ns. mukautuvat valikot. Tämä tarkoittaa sitä, että ohjelma piilottaa harvemmin käytettyä komentoja. Tällöin valikon alle tulee alaspäin osoittava kaksinkertainen nuoli. Klikkaamalla ko. nuolta valikkoon tulee esiin kaikki toiminnot. Tämä saattaa alussa tuntua oudolta. Tiedosto eli File-valikossa ohjataan tiedoston hallinnan yleisiä asetuksia Edellinen /seuraava dia Muokkaa- eli Edit-valikossa on kaikki muokkaukseen liittyvät ominaisuudet Diojen jäsennysnäkymä Piirto-työkalurivi Vierityspalkki Kuva 5 Ohjelman käyttöliittymä ja sen osat.

6 Esitysviestintä 1, vs Näytä- eli View-valikossa on erilaiset työskentelynäkymät. Esitysviestintä 1, vs Muotoile eli Format-valikosta löytyy fontin, luettelon, dian muotoiluun liittyvät toiminnot. Työkalut eli Tools-valikko Lisää- eli Insert-valikkossa on kaikki lisättävät komponentit. Diaesitys eli Slide Show valikossa määritellään esitystilanteeseen liittyviä toimintoja.

7 Esitysviestintä 1, vs Esitysviestintä 1, vs Ikkuna eli Window valikossa ohjataan ohjelman ikkunoiden asemointia. Ohje eli Help- valikossa on ohjelman käyttöoppaat. 3.5 Näyttötilat Ohjelma sisältää viisi erilaista näyttötilaa, joihin pääset joko valitsemalla ylävalikosta Näytä tai View ja haluttu vaihtoehto tai klik- Kuva 6 Näyttötilan pikapainikkeet. kaamalla käyttöliittymän vasemmasta alalaidasta ko. pikapainiketta (kuva 6). Näyttötilat on dianäkymä, jäsennysnäkymä, dialajittelunäkymä, muistiinpanonäkymä ja diaesitys. 3.4 Pikapainikkeet Lähes kaikki työkalurivien painikkeet ovat tuttuja muista Microsoftin ohjelmista. Painikkerivit on ns. työkalurivejä, jotka saa esille Näytä > Työkalurvit. Pikapainikkeiden sisältö esitellään siinä kohdassa, kun asiaa käsitellään tarkemmin. Vakiotyökalurivin painikkeet: PowerPoint-ohjelman omia painikkeita ovat mm. seuraavat: Normaali näkymä Tämän näkymän saat valitsemalla ylävalikosta View > Normal eli Näytä > Normaali tai klikkaamalla näytön vasemmasta alalaidasta ensimmäinen vaihtoehto. Lisää uusi sivu -painikkeella voit lisätä esitykseesi uuden dian. Dian rakenne -painikkeella pääset muuttamaan näytössä olevan dian rakennetta. Valmiit rakennetyypit on lueteltu luvussa Dianäkymä Käytä mallia -painikkeella pääset valitsemaan dian sivumallin. Kun siirryt mustavalkonäkymään napsauttamalla Mustavalkonäkymä - painiketta, esityksen objektit näkyvät näytössä ja tulostuvat kirjoittimelle mustavalkoisina. Ohjelma käynnistyy oletuksena dianäkymään, jossa esitystä muokataan dia kerrallaan. Jos katsotaan esitystä muissa näkymissä dianäkymän saa esille klikkaamalla näytön vasemmasta alalaidasta toista vaihtoehtoa.

8 Esitysviestintä 1, vs Jäsennysnäkymä Esitysviestintä 1, vs Muistiinpanonäkymä Jäsennysnäkymässä esitys näkyy diojen otsikoista ja teksteistä koostuvana jäsennyksenä. Voit itse kirjoittaa jäsennyksen PowerPointissa, luoda sen ohjatun sisällyksen luomisen avulla tai tuoda sen toisesta ohjelmasta, esimerkiksi Microsoft Wordista. Esityksen sisällön järjestäminen ja kehittäminen on helpointa jäsennysnäkymässä Dialajittelunäkymä Dialajittelynäkymä näyttää kaikista esityksen dioista pienoiskuvat, joissa näkyy teksti ja kuvat. Näkymässä voit muuttaa diojen järjestystä raahaamalla dia uudelle paikalleen, lisätä diojen vaihtojen animaatiotehosteita sekä asettaa diaesityksen määräaikoja. Muistiinpanonäkymässä voi kirjoittaa esityksen tueksi muistiinpanoja. Näytöllä on yksi pystysivu, jossa näytetään yksi dia kerrallaan pienennettynä ja sivun alalaidassa kehys kirjoitettavalle tekstille Diaesitysnäyttö Diaesitysnäyttö on varsinaisen esityksen katselutila. Näyttöä voi myös käyttää yksittäisen kuvan esikatseluun. Napauttamalla Diaesitysnäyttöpainiketta kuva suurentuu koko ruuudulle ilman ohjelman valikoita, vierityspalkkeja, työkalu- ja tilarivejä. Diasta seuraavaan siirrytään napsauttamalla hiiren vasenta painiketta tai näppäimistön Välilyönti tai Enter-näppäintä. Edelliseen diaan pääset valitsemalla hiiren oikean painikeen ja luettelosta Edellinen tai näppäimistötä PageUp. Voit lopettaa diaesityksen painamalla Esc-näppäintä. 3.6 Hiiren oikean korvan valikot Riippuen siitä, missä hiiri on sen oikean korvan valikot muokkautuvat siten, mitä toimintoja ko. paikassa voi tehdä. Viereisessä kuvassa oleva luettelo on tyypillinen valikko. Hiiren oikean korvan hyödyntäminen työskentelyssä nopeuttaa huomattavasti toimintaa.

9 Esitysviestintä 1, vs Sivumallit Voit valita esitykselle valmiin sivumallin, mikä sisältää taustan, värin, kuvioinnin, grafiikan, fonttimäärittelyt ym. valitsemalla Muotoile > Käytä mallia tai klikkaamalla Näytä mallia-painiketta. Yhdessä esityksessä voi käyttää vain yhtä sivumallia ja kaikki sivut luodaan samalle pohjalle. Mallin voi vaihtaa missä vaiheessa tahansa, jolloin esityksen kaikki diat päivittyvät uuden mallin pohjalta. Esitysviestintä 1, vs Klikkaamalla haluttua vaihtoehtoa esityksen sivumalli pysyy samana, mutta väritys muuttuu. Klikkaamalla Käytä kaikissa painiketta värimalli muuttuu kaikkiin esityksen dioihin, eikä vain siihen, missä tämä toimintokäsky annettiin. Mukautettu välilehdellä voi määritellä esim. taustalle, tekstille, varjostuksille jne. oman värinsä. Esim. viereissessä esimerkissä taustan ja lisävärin sekä avatun hyperlinkin (viimeinen vaihtoehto) väri on liian lähellä toisiaan, jolloin hyperlinkki ei erotu taustasta. Muutettaessa väriä klikataan hiirellä ko. vaihtoehtoa ja klikataan Muuta väriä-painiketta. Tällöin avautuu oikealla puolella esitetty valikko, jonka Standardi-välilehdellä on esitetty värejä ja Mukautettuvälilehdellä voi määrittää värisävyn miksi tahansa. Valitse haluttu väri ja klikkaa OK-painiketta. Palaat yllä olevaan valikkoon Sivun värimallin muokkaaminen Sivun taustakuvan muuttaminen Voit muuttaa mallin värejä omiin tarpeisiisi sopiviksi valitsemalla Muotoile > Dian värimalli. Vakio-välilehdellä voi valita esityksen värimallin siniseksi, vihreäksi, tai punaiseksi. Piirtoheitinkalvoja varten on valittavana värillinen tai mustavalkoinen vaihtoehto. Taustaväriä tai -kuvaa voit muuttaa valitsemalla Muotoile >Tausta. Voit myös poistaa sivupohjan ja grafiikan yksittäiseltä sivulta valitsemalla Piilota perustyyliin kuuluva grafiikka. Jos haluat vaikutuksen näkyvän yksittäisessä diassa klikkaa Käytä-painiketta ja Käytä kaikissa - painiketta jos haluat muutoksen näkyvän kaikissa dioissa. Jos haluat muuttaa Sivun taustakuvaa, valitse Muotoile > Tausta ja avautuvan ikkunan esimerkkidian alapuolelta alaspudotusvalikosta Täytön tehosteet. Seuraavaksi avautuu täytön tehosteikkuna, jossa voit : Liukuväri-välilehdellä määrittää halutun värin ja miten se vaihtuu toiseksi. Huom. jos käytät yhtä väriä se näky tasaisena värinä.

10 Esitysviestintä 1, vs Esitysviestintä 1, vs Materiaalikuvio-välilehdellä voit valita ohjelman Galleriasta materiaalikuvion tai määritellä oman maateriaalikuvion tiedostopolun. Kuvio-välilehdellä voit määritellä kuvion värisävyyn. Kuva-välilehdellä voit määritellä käytettäväksi tiettyä taustakuvaa, esim. organisaation oma kalvopohja. Valitse haluamasi vaihtoehto ja klikkaa OK-painiketta. Palaat takaisin Taustan asetuksiin ja valitse taas joko Käytä/Käytä kaikissa vaihtoehto. 4 Tekstin kirjoittaminen ja muotoilu Määriteltäessä dialle määrätynlainen rakenne ohjelma automaattisesti muotoilee siihen paikkamerkit (katokoviivoilla esitetyt paikat, jotka eivät näy varsinaisessa esityksessä => apu esityksen kokoajalalle). Tällöin voit lisätä diaan tekstiä kirjoittamalla se suoraan johonkin dian paikkamerkkiin. Eli napsauta hiirellä paikkamerkkiä ja kirjota teksti. Paikkamerkki häviää kun napsautat hiirellä ulkopuolelle. Käyttämättömät paikkamerkit eivät tulostu. Paikkamerkkien välillä liikut vaivattomimmin hiirellä klikkaamalla tai painamalla CTRL+ENTER. 4.1 Tekstin muotoilu Esityksen perustyylin muokkaaminen Valitsemalla Näytä > Perustyyli pääset muokkaamaan Dian, Otsikkodian, Tiivistelmän tai Muistiinpanojen perustyylejä. Sivulla voit määrittää esim. esityksen tasojen fontin ja fonttikoon, jolloin muutokset vaikuttavat kaikille sivuille. Perustyyliin voidaan myös lisätä päivämäärä, sivunumero, tekijä ym. tietoja joiden halutaan tulostuvan jokaiselle sivulle. Jos joka sivulle halutaan logo tai muu kuva, se kannattaa laittaa perustyyliin. Voit kirjoittaa tekstiä kuin tekstinkäsittelyssä, sillä tekstin muotoilut, delete ja askelpalautinnäpäimet, kopioi-leikkaa-liimaa toiminnot, jne. toimivat aivan samalla tavalla. Luetteloidussa tekstissä enter lisää seuraavan luettelokomponentin, mutta jos edellisellä rivillä ei ollut tekstiä, luettelomerkki ei näy. Se tulee kuitenkin näkyviin kun siirrät kursorin ko. riville ja kirjoitat tekstiä. Muotoilu-työkalurivillä on suurimmaksi osaksi samoja kuin muissakin Officen tuotteissa juuri tekstin muotoiluunl iittyviä painikkeita. PowerPoint-ohjelmassa on erikoisuutena Tekstin varjostus painike, sisennykset ja niiden poistot ovat paksuilla vihreillä nuolilla, common task eli yleiset tehtävät painikkeen alta löytyvät diaan liittyviä toimintoja sekä keltainen tähti-painike on vaiheittaisen dian tehosteet.

11 Esitysviestintä 1, vs Esitysviestintä 1, vs Tekstin fonttia voit muotoilla normaalisti muotoilutyökalurivin painikkeilla tai valitsemalla Muotoile > Fontti. Tarkista ohjelman perusasetuksista paljonko samaan esitykseen voi sisällyttää fontteja (seuraava luku). Jos teet luetteloon alakohtia, klikkaa Suurenna sisennystä-painiketta tai sarkain-näppäintä. Takaisin ensimmäiselle tasolle pääset Pienennä sisennystäpainikkeella. Huom! Kun painat Enter-painiketta ohjelma olettaa, että pysyt samalla sisennystasolla. Luettelomerkin voit poistaa Luettelomerkit-painikkeella ja luetteromerkkejä voi muokata valitsemalla Muotoile>Luettelomerkki. Voit lisätä tekstiä paikkamerkin tai muodon ulkopuolelle esimerkiksi kuvateksteiksi tai grafiikan otsikoiksi piirtotyökalurivin Tekstikehys-työkalun avulla. Voit muuttaa tekstikentän kokoa vetämällä hiirellä tekstikehyksen reunoista. Napsauta objektia, jolloin objektin ympärille tulee neliökahvoja. Kun viet kohdistimen kahvan päälle, hiiri muuttuu kaksipäiseksi nuoleksi ja voit vetää hiirellä tekstinkentän haluamasi kokoiseksi. Tekstikenttää voit siirtää viemällä kohdistimen objektin reunan päälle ja vetämällä hiirellä kentän haluttuun kohtaan. 4.2 Tekstin muotoiluun liittyviä perusasetuksia kirjoittamiseen (kts. edellinen kuva) Oikeinkirjoitus ja tyyli välilehdellä voi muokata nimenomaan tähän toimintoon liittyviä asetuksia. Sen Tyyliasetuksetpaniketta klikkaamalla pääsee tarkistamaan ohjelman tyyliin liittyvät toiminnot. Kirjainkoko ja piste virkkeen lopussa välilehdellä määritellään korjaako ohjelma ne automaattisesti. Visuaalinen selkeys - välilehdellä määritellään esim. montako fonttikokoa, luettelomerkkiä tms. esityksessä käytetään (vrt. kvua). 4.3 Tekstin tuominen MS Wordista Toisesta sovelluksesta voi tuoda tietoja leikepöydän kautta, mutta se saattaa muotoilujen kanssa olla ongelmallista. PowerPoint voi tuoda Word-asiakirjoja sekä Rich Text Format- (.rtf), vain teksti- (.txt) tai HTML-muodossa (.htm) olevia tiedostoja. PowerPointissa on mahdollisuus, jossa 1. koko esitys luodaan Word-tiedoston mukaan:. Otsikko 1:stä tulee dian otsikko, otsikko 2:sta tekstin ensimmäinen taso ja niin edelleen. Jos tuotavassa asiakirjassa ei ole muotoiluja, PowerPoint luo jäsennyksen kappaleiden sisennyksien mukaan. Muotoilemattomissa tekstitiedostoissa kappaleiden alussa olevat sarkaimet määrittävät jäsennysrakenteen. Nykyisen esityksen dian perustyyli määrää otsikon ja tekstin muotoilun. 2. Wordissa, voit helposti luoda esityksen PowerPoin-ohjelmaan tuodusta Wordasiakirjasta, jossa on käytetty otsikkotyylejä. Avaa esitys Wordissa ja valitse Tiedosto Lähetä > Microsoft PowerPoint. Ohjelman perusasetuksissa Työkalut > Asetukset Muokkaa-välilehdellä on toimintoja, jotka vaikuttavat tekstin

12 Esitysviestintä 1, vs Esitysviestintä 1, vs Taulukko Voit lisätä diaan taulukon vain jos koneeseen on asennettu MS Word, koska PowerPoint käyttää sen taulukkotoimintona hyväkseen. Taulukko lisätään valitsemalla Lisää > Uusi Dia > rakenteeksi Taulukko. Klikkaamalla tuplasti dian taulukko-merkkiä (kts. edellinen kuva) avautuu ikkuna, johon tulee määrittää taulukon rivien ja sarakkeiden lukumäärä. Voit liikkua taulukon sarakkeesta toiseen sarkainnuolella (Tab) tai hiirellä napsauttamalla. Muotoilussa voi käyttää Wordin taulukon muotoilutoimintoja sekä automaattista muotoilua. Kun taulukkosi on valmis klikkaa hiirellä taulukon ulkopuolelta, niin Wordin taulukkotoiminto päättyy. Halutessasi muokata taulukkoa klikkaa se aktiiviseksi, tee tarvittavat muotoilut ja klikkaa hiirellä taas taulukon ulkopuolella. Taulukon muotoilussa helpottaa Taulukot ja sen reunat työkalurivi (Näytä > Työkalurivit > Taulukot ja reunat), jotka ovat aivan samanlaiset kuin esim. Wordissa. 6 Kuva 6.1 Kuvan lisääminen Kuvia voi lisätä joko a) lisäämällä kuvarakenteinen dia valitsemalla Lisää > Uusi Dia > rakenteeksi Teksti ja ClipArtKuva. Seuraavaksi klikkaa diassa olevaa grafiikkaobjektia ja liitä haluttu kuva Galleriasta tai tiedostosta TAI b) valitsemalla Lisää > Kuva > ClipArt tai Lisää kuva-painikkeella c) leikepöydän kautta muusta ohjelmasta kopioi liitä. 6.2 Kuvan muokkaaminen Voit muokata liitettyä kuvaa klikkaamalla sitä kahdesti. Kuvan ympärille muodostuu kahvat, joita liikuttamalla muokataan kuvan kokoa. Kuvan ominaisuuksia voi muokata aktivoimalla Kuva-työkalurivi (Näytä > Työkalurivit > Kuva).

13 Esitysviestintä 1, vs Kuva työkalurivi ylhäältä alaspäin: Lisää kuva tiedostosta - voit tuoda esitykseen uuden kuvan. Esitysviestintä 1, vs Piirrä-valikossa on Kuvanhallinta - voit säätää kuvaa harmaasävyksi, mustavalkoiseksi tai vesileimaksi. Suurempi kontrasti ja Pienempi kontrasti säätää kuvan värien kontrastia. Suurempi kirkkaus ja Pienempi kirkkaus säätää kuvan värien kirkkautta Rajaus - pystyt rajaamaan kuvan halutun kokoiseksi Viivan tyyli - Muuta kuvan värejä - voit muuttaa kuvan värit haluamaksesi. Muotoile kuvaa - voit määrittää esimerkiksi kuvan paikan, kuvan koon ja muuttaa kuvan värejä. Kuvan kokoa voi muuttaa myös vetämällä jostain kulmakahvasta. Määritä läpinäkyvä väri - muuttaa haluamasi pohjavärin läpinäkyväksi. Toiminto on käytettävissä bittikarttakuville. joita ei ole vielä määritetty läpinäkyviksi. Se on käytettävissä myös joillekin ClipArt-kuville. Voit muuttaa läpinäkyväksi vain yhden värin. Tulostettaessa läpinäkyvät osat näkyvät tulostuspaperin värisinä. Sähköisessä näytössä, esimerkiksi Web-sivulla tai PowerPoint-esityksessä, läpinäkyvät osat näkyvät taustan värisinä. Palauta kuva palauttaa kuvan muotoilut alkuperäisiksi. Kuvan voi hajoittaa osiin Piirtotyökalurivin Piirrä > Pura ryhmittely- toiminnolla, jolloin kuvasta voi poistaa osia tai järjestää osat uudella tavalla. Voit muuttaa erilliset objektit uudelleen yhtenäiseksi kuvaksi valitsemalla kaikki kuvaan kuuluvat objektit ja valitsemalla sen jälkeen Piirrä > Ryhmittele (kts. seur. luku) Ryhmittele tarkoittaa kuvioiden ryhmittämistä, esim. kaavioiden osat, jotta ne eivät liiku toisiinsa nähden. Pura ryhmittely komennolla ryhmittelyn osat voi jälleen muokata. Automaattiset muodot -rivillä on erilaisia valmiita viivoja, nuolia, kuvioita ja painikkeita. Automaattisissa muodoissa on keltainen vinoneliön muotoinen kahva, josta muutetaan kuvion muotoa. Valitse työkalu ja vie osoitin kohtaan, josta kuvio alkaa. Vedä kuvio hiiren vasen painike alaspainettuna. Kun haluat piirtää suoran viivan, neliön tai ympyrän, pidä Vaihtonäppäin alaspainettuna samalla kun piirrät kuvion. Voit muuttaa piirroksen kokoa reuna- ja kulmakahvoista vetämällä. 7 Piirtotyökalut 7.2 Piirrosten muokkaaminen Piirtotyökalujen avulla voi piirtää erilaisia muotoja 7.1 Piirtotyökalurivi Kuvion täyttövärin voi vaihtaa Täyttöväri -painikkeella, jonka alta löytyy lisää täyttövärejä sekä täytön tehosteet kuten liukuväri ja taustakuvio. Viivatyökalupainikkeilla voit muotoilla viivan täyttöä, väriä, tyyliä, nuolen tyyliä jne. Piirtotyökalurivillä on työkalut kuvioiden piirtoa ja tekstin lisäämistä varten sekä painikkeita näiden muokkaamiseen. Toiminnot ovat aivan samat kuin esim. Wordissa.

14 Esitysviestintä 1, vs Kierrä vapaasti painkkeella voit kiertää objektia asettamalla osoittimen pyöreän vihreän pallokahvan päälle ja vetämällä. Objektia voi myös kiertää valitsemalla piirtotyökaluriviltä Piirrä > Kierrä ja käännä ja siitä edelleen haluttu valinta Esitysviestintä 1, vs Kun haluat piirtää tarkasti, ota esille viivain ja apulinjat valitsemalla Näytä - Viivain ja Näytä > Apuviivat. Pitämällä Ctrl-näppäin alaspainettuna ja vetämällä hiirellä apulinjasta, saat lisää uusia apulinjoja. Halutessasi lisätä tekstiä, napsauta piirtotyökalurivin Tekstikehys-painiketta. Lisää tekstiä napsauttamalla kohtaa, johon haluat lisätä tekstin, ja kirjoittamalla siihen. Voit lisätä tekstiin tai kuvioon varjostuksen tai kohokuvion napsauttamalla muotoilutyökalurivin Varjostettu-painiketta. Voit lisätä kolmiulotteisen tehosteen viivoihin, automaattisiin muotoihin ja vapaisiin piirrosobjekteihin Kolmiulotteisuus painikkeella. Lisäksi voit muuttaa kolmiulotteisen objektin syvyyttä (eli pursotusta), väriä, kiertoa, kulmaa, valaistuksen suuntaa sekä pintaa. Kun muutat kolmiulotteisen tehosteen väriä, muutos vaikuttaa vain objektin kolmiulotteiseen tehosteeseen, ei itse objektiin. Objektissa voi olla joko varjostus tai kolmiulotteinen tehoste, mutta ei molempia. Jos lisäät kolmiulotteisen tehosteen varjostettuun objektiin, varjostus poistuu. Tehdessäsi piirrosta, jossa on useita samankokoisia laatikoita, tee ensimmäinen ja tarvittaessa muotoile se. Käytä Kopio - Liitä toimintoa niin saat laatikoista helposti samankokoisia ja -näköisiä. PowerPoint sijoittaa uuden version viistosti alkuperäisen päälle, joten veda se siitä oikeaan paikkaan. Voit monistaa alkuperäisen myös valitsemalla ensin Kopioi ja sen jälkeen Muokkaaa > Monista. 7.3 WordArt-objekti Lisää WordArt-objekti painikkeella. Näin voit lisätä tekstitehosteen. Voit lisätä varjostettua, viistottua, kierrettyä, venytettyä ja ennalta määrättyihin muotoihin asetettua tekstiä. Koska tekstitehoste on piirrosobjekti, voit käyttää piirtotyökalurivin työkaluja sen muuttamiseen. Tekstitehostetta pääset muokkaamaan WordArt työkalurivin painikkeilla. WordArt-objektin lisäät: 1. Valitse piirtotyökaluriviltä WordArt-painike. 2. Valitse avautuvasta valikoimasta tyyppi, jota haluat käyttää. Klikkaa Ok. 3. Kirjoita haluamasi teksti. Klikkaa Ok. Halutessasi poistaa, siirtää, kopioida, ryhmittää tms. useita objekteja voit valita objektit yksitellen Vaihto-näppäin pohjassa tai kaikki objektit osoitintyökalulla vetämällä laatikko aktivoitavien kohteiden ympärille. Objektien järjestystä voit muuttaa aktivoimalla kohteen ja valitsemalla Piirrä > Järjestys ja siitä edelleen joko Tuo eteen, Vie taakse, Siirrä eteenpäin tai Siirrä taaksepäin. Objektien paikkoja voi tasata aktivoimalla halutut objektit ja valitsemalla Piirrä > Tasaa tai tasaa välit.

15 Esitysviestintä 1, vs KAAVIOT Lisää uusi dia kaaviorakenteella (Lisää > Uusi Dia > rakenteeksi Teksti ja kaavio ) ja klikkaa kaavio-objektia. Tai olemassa olevaan diaan Lisää > Kaavio. Microsoft Graph näyttää kaavion ja siihen liittyvät tiedot taulukossa. Taulukon mallitiedoista näet, mihin voit kirjoittaa omat rivi- ja sarakeotsikkosi sekä haluamasi tiedot. Lisää tarvittavat tietueet tai poista liiat sarakkeet maalaamalla sarakeotsikot ja painamalla Delete-näppäintä. Pääset takaisin diaan napsauttamalla hiirellä kaavion ulkopuolella. Esitysviestintä 1, vs Organisaatiokaavio Aloita organisaatiokaavion luominen valitsemalla Lisää > Uusi dia > rakenteeksi Organisaatiokaavio tai valikkoriviltä Lisää > Kuva > Organisaatiokaavio. Kun apuohjelma on käynnistynyt, saat näyttöön mallikaavion. Kirjoita ruutuihin haluamasi tekstit. Voit poistaa ylimääräiset ruudut Deletenäppäimellä. Ruutujen lisääminen kaavioon onnistuu työkalurivin painikkeilla. Napauta ensin jotain yllä olevista painikkeista ja napsauta sen jälkeen siihen ruutuun jonka alaiseksi, työtoveriksi jne. uusi ruutu lisätään. Jos haluat muokata kaaviota kaksoisnapauta hiirellä kaavion päällä. Samalla saat näyttöön kaaviotyökalurivin. Käytännössä kaaviotyökalurivi tulee Vakiotyökaluriviin: Voit muuttaa ruutujen asetuksia eli väriä, varjostusta, reunan tyyliä jne. valikkoriviltä kohdasta Ruudut. Esimerkiksi jos haluat muuttaa ruudun taustaväriä valitse ruudut, joiden tyyliä haluat muuttaa ja sen jälkeen valikkoriviltä Ruudut > Väri ja luettelosta haluamasi väri. Fonttia voit muotoilla valitsemalla ruudun ja sen jälkeen valikkoriviltä Teksti > Fontti. Voit vaihtaa fontin, tyylin, värin, tasauksen ja koon valitsemallesi tekstille. Kaaviolajia voit muuttaa Kaaviolaji -painikkeella tai valitsemalla valikkoriviltä Kaavio > Kaaviolaji. Selitettä voit muotoilla Muotoile selite -painikkeella tai voit poistaa selitteen kokonaan Selite -painikkeesta. Useita kaavion liittyviä asetuksia voit muuttaa valitsemalla valikkoriviltä Kaavio > Kaavion asetukset. Voit mm. lisätä kaavioon haluamasi otsikon, voit muuttaa taustaruudukkoa sekä arvopisteiden otsikoita. Yksittäisiä arvosarjoja pääset muokkaamaan kaksoisnapauttamalla haluamasi arvosarjan kohdalla. Tyyli-valikosta voit valita organisaatiokaavion tyypin. valitsemalla Kaavio > Taustaväri voit muuttaa koko kaavion taustavärin. Piirtotyökalut saat esille valitsemalla Näytä > Piirtotyökalut. Näillä työkaluilla voit piirtää uusia laatikoita, vaaka-/pystyviivoja, vinoviivoja ja apuviivoja.

16 Esitysviestintä 1, vs Esitysviestintä 1, vs ESITYSTEHOSTEET Yhteenvetodia. Voit luoda esitykseen valitsemiesi diojen otsikoihin perustuvan yhteenvetodian. Lisäämällä otsikoihin hyperlinkit voit myös muuntaa yhteenvetodian esityslistadiaksi. Esityslistadian avulla voit siirtyä otsikkoa vastaavaan kohtaan esityksessä. Esittäjän muistiinpanot Yleiset tehtävät Voit liittää esitykseesi erilaisia esitystehosteita dian vaihtumisele ja tekstin tai piirrosobjektin esiintuomiselle. Näitä tulee kuitenkin käyttää harkiten ja varsinkin opetustilanteessa tulee arvioida suuntautuuko oppilaiden mielenkiinto itse sisältöön vai tehosteisiin. Siirtymät ja tehosteet voidaan laittaa erikseen jokaiselle yksittäiselle sivulle tai valita Vaihto-näppäin alaspainettuna ne sivut, joihin halutaan samanlainen siirtymä tai tehoste. Voit myös valita kaikki diat valitsemalla Muokkaa > Valitse kaikki tai CTRL+A. Esityksen tehosteet tehdään dialajittelunäkymässä, jolloin työkaluvalikkoon ilmestyy Dialajittelu-painikkeet; Dian vaihtuminen - painikkeesta pääset lisäämään vaihtumistehosteen ja vaihtumistavan (hiirellä napsautus tai ajastus). Voit valita Käytä, jolloin tehostetta käytetään valitsemassasi diassa. Jos valitset Käytä kaikissa, valittua tehostetta käytetään kaikissa dioissa. dian vaihtumisen tehosteita 10.1 Diojen siirtymät 1. Tee diaesitys valmiiksi ja siirry sivulajittelunäyttöön. 2. Aktivoi dia(t), johon tehoste lisätään. 3. Klikkaa dian vaihtuminen tekstin animaatiotehosteita painiketta työkaluriviltä Tai valitse suoraan tehoste Dian vaihtumisen tehosteista. Jos valitset Dian vaihtuminen Vaiheiden esikatselu Piilota dia - diaesityksessä ei esitetä kyseistä diaa. "Ohitus"-merkki tulee näkyviin dian numeron päälle. Kokeile määräaikoja painikkeen, saat vieressä olevan näytön, jossa valitaan tehoste ja sen nopeus, sekä esiintyykö se hiiren painalluksen jälkeen vai automaattisesti. Voit lisätä myös samalla ääni-efektin. Jatka klikkaamalla Käytä-painiketta Tekstin ja objektin tehosteet ja siirtymät 1. Tee diaesitys valmiiksi ja siirry sivulajittelunäyttöön. 2. Aktivoi dia(t), johon tehoste lisätään.

17 Esitysviestintä 1, vs Valitse tehoste Tekstin animaatiotehosteista tai ylävalikosta Diaesitys > Mukautettu animaatio (kts. seur. luku) Esitysviestintä 1, vs Määritä haluamasi muutokset Mukautettu animaatio 1. Tee diaesitys valmiiksi ja siirry sivulajittelunäyttöön. 2. Aktivoi dia, johon tehoste lisätään. 3. Valitse ylävalikosta Diaesitys > Mukautettu animaatio 4. Valitse Diaobjektien animointiin liitettävät tiedostot Järjestys ja animointi välilehden vasemmasta ylänurkasta. 5. Siirry Tehosteet välilehdelle. 6. Määritä 10.4 Esityksen ajastaminen Esityksessä diat voi vaihtua hiirtä napsauttamalla, nuolinäppäimillä tai automaattisesti ajastettuna. Voit määrittää dian näyttöajan esityksessä kahdella tavalla: 1. manuaalisesti kuhunkin diaan ja tarkistaa ajat käymällä esityksen läpi. 2. harjoitustoimintona, jonka avulla voit määrittää tarvitsemasi määräajat automaattisesti harjoittelun yhteydessä. Voit muuttaa asettamiasi määräaikoja ja harjoitella muutetuilla ajoilla. haluamasi animaatiot. Huom. jos valitset Tehosteen jälkeen kohtaan Himmennä, voi esityksessä ja tulostuksessa esiintyä vaikeuksia. Kaavion animointi: 7. Siirry Kaavion tehosteet välilehdelle. Kokeile määräaikoja painikkeella voit kokeilla määräaikoja. Harjoitus-valintaikkunan painikkeiden avulla voit pitää taukoja diojen seuraava välissä, dia näyttää dian uudelleen ja siirtyä seuraavaan diaan. tauko toistaa dian esitykseen käytetty aika PowerPoint rekisteröi, kuinka kauan dia on näkyvissä, ja esitykseen asettaa käytetty määräajan aika sen mukaan. Jos näytät saman dian useaan kertaan, PowerPoint rekisteröi ajoista viimeisen. Lopetettuasi voit hyväksyä ajat tai yrittää uudelleen.

18 Esitysviestintä 1, vs Esitysviestintä 1, vs Aktivoi teksti tai piirrosobjekti. Tekstilinkkiin on järkevä kirjoittaa selventävä teksi, jotta linkistä selviää mihin se viittaa. 2. Luo hyperlinkki valitsemalla ylävalikosta Diaesitys > Toimintoasetukset tai napsauttamalla vakiotyökalurivin Lisää hyperlinkki Monia diaesityksen asetuksia pääset muuttamaan valitsemalla ylävalikosta Diaesitys > Määritä esitys. Laittamalla rastin kohtaan Toista esitystä kunnes painetaan Esc, diaesitys pyörii jatkuvasti Hyperlinkki Voit lisätä esitykseen hyperlinkin ja siirtyä sen avulla esimerkiksi mukautettuun esitykseen, esityksen tiettyyn diaan, toiseen esitykseen, Word-asiakirjaan tai Microsoft Excel - laskentataulukkoon, yrityksen sisäiseen verkkoon tai Internet-osoitteeseen. Linkin muodostumisessa edellytetään, että ko. asiakirja on saatavilla ja että tietokoneessasi on tuon asiakirjan avaamiseen tarvittava sovellus. Hyperlinkin voi luoda haluamastasi tekstiobjektista ja käynnistää hyperlinkin joko napsuttamalla objektia tai siirtämällä osoittimen sen päälle. Lisätyn hyperlinkin merkkinä on alleviivauksen ja värin lisäksi se, että hiiren osoitin muuttuu käden kuvaksi kun osoitin viedään linkin päälle. painiketta. 3. Määritä linkin tyyppi oikealta puolelta: Aiemmin luotu tiedosto tai Web-sivu Anna tiedoston tai Web-sivun nimi: tiedoston nimi kohdasta Selaa tiedosto tai web-sivun osoite esim. Kohta tässä tiedostossa: Valitse haluamasi dia. Huom. kohdassa Dian otsikot näet esityksesi diat otsikoittain. Näin pystyt tekemään linkin määrättyyn diaan. Luo uusi tiedosto Sähköpostiosoite rivilleen.

19 Esitysviestintä 1, vs Esitysviestintä 1, vs Hyperlinkin poistaminen on vaihtoehtoja paljon: 1. Aktivoi hyperlinkki 2. Poista hyperlinkki a) hiiren kakkospainikkeella Hyperlinkki > Poista hyperlinkki. b) Valitse Hyperlinkki-painike työkaluriviltä ja klikkaa avautuvasta valikosta alhaalla Poista linkki-painiketta Toimintopainikkeet 5. Jos haluat muokata painikkeen väritystä, klikkaa sitä tuplasti. Määritä haluttu väri ja klikkaa OK-painiketta. Jos haluat myöhemmin muuttaa näitä asetuksia näpäytä objektia kerran ja valitse hiiren oikeasta korvasta haluttu PowerPoint sisältää valmiita toimintopainikkeita erilaisille toiminnoille, kuten Seuraava, Edellinen, Koti, Ohje, Tietoja, Ääni ja Filmi. Napsauttamalla näitä painikkeita diaesityksen aikana voit aloittaa toisen ohjelman, toistaa äänen tai filmin tai siirtyä muihin dioihin, tiedostoihin tai Web-sivuille. muutoskohde. Voit lisätä toimintopainikkeen diaan: 1. valitsemalla ylävalikosta Diaesitys - Toimintopainikkeet. 2. valitse haluamasi painike 3. piirrä hiirellä haluamasi kokoinen painike 4. päästä hiiri irti ja valitse sille muodostuneelle painikkeelle haluttu toiminto. Klikkaa lopuksi OK-painiketta. Huom. kohdassa hyperlinkki

20 Esitysviestintä 1, vs ESITYKSEN TALLENTAMINEN Esitys tallennetaan ylävalikosta Tiedosto > Tallenna. Tallennusvaihtoehtoja on muutamia: *.ppt => esitys, jota voi muokata jälkeenpäin *.pps => esitys, jota ei voi muokata jälkeenpäin ja joka lähtee suoraan esitysnäkymään *.pot => suunnittelumalli, jota voit käyttää tulevien esitystesi pohjana erilaisina kuvatiedostoina, jolloin jokaisesta diasta syntyy kuva *.rtf => tekstidokumentti, jossa otsikot ovat lukuja jne. Esitysviestintä 1, vs TULOSTAMINEN PowerPointissa tulostus tapahtuu valitsemalla ylävalikosta Tiedosto > Tulosta. Voit tulostaa paperikopioita tai suoraan kalvoille. Voit tulostaa myös Dioja (yksi sivu/dia sivulla), tiivistelmiä, muistiinpanosija ja jäsennyksiä. Ohjelmassa ei ole varsinaista tulostuksen esikatselunäkymää, mutta voit käyttää Diashow-näyttöä tähän tarkoitukseen (näyttää dian tulostusasussa). Myös dialajittelunäkymä on kätevä, Tiedosto> Dian asetukset-- -kohdassa voit muuttaa dian paperin suunnan (vaaka/pysty). Tiedoston voin nimetä samalla tavalla kuin muutkin Office-tuotteiden tiedostot, mutta jos esitystä aikoo käyttää muiden ohjelmien kanssa tai luoda siitä myöhemmin www-sivuja, on syytä nimetä tiedosto siten, että nimen pituus olisi enintään 8 merkkiä eikä nimi saisi sisältää skandeja eikä erikoismerkkejä (%&/();:-,.+ eikä välilyöntiä). Matkapaketin käyttöstä ja luomisesta kerrotaan tarkemmin luvussa Kirjoitin-kohtaan valitaan haluttu kirjoitin alaspudotusvalikosta. Tulostusalueessa määritellään: kaikki sivut kaikki esityksen sivut

21 Esitysviestintä 1, vs nykyinen dia dia, jossa kursori on valinta valintaan kuuluva alue mukautettu esitys diat: ruutuun annetaan diojen numerot puolipisteellä erotettuna tai väliviivalla. Esim. jos halutaan tulostaa diat 1 ja 5-7 => 1; 5-7 Kopiota kohtaan kopioiden lukumäärä ja lajittelu-kohtaan valintamerkki, jos halutaan tulostaa nippuina. Tulostusmuoto: Diat Tiivistelmät: 2 diaa/sivu ; 3 diaa/sivu 4 diaa/sivu ; 6 diaa/sivu ;9 diaa/sivu Muistiinpanosivut, jossa tulostetaan kohtaan 1 dia ja kohtaan 2 esittäjän muistiinpanot Jäsennysnäkymä Tiivistelmät kohtaan haluttu sivumäärä, jos edellisessä kohdassa on valittu Tiivistelmät Järjestys joko vaaka/pysty tulostus Harmaasävy, jos haluat musta-valkotulosteessa tulostuvaksi kuvan sävyt harmaina. Täysin mustavalkoinen tulostaa on vain ääriviivat. Sisällytä animaatiot Sovita paperille - vaihtoehto käyttää paperin koko pinta-alan hyväkseen eli dia tulostuu koko paperin kokoiseksi. Diojen reunaviiva varsinkin vaaleissa dioissa kannattaa olla ääriviivat, jotta katsoja tietää missä dia loppuu. Tulosta piilotetut diat Esitysviestintä 1, vs ESITYSTILANNE Näyttääksesi esityksen tietokoneelta tarvitset tietokoneen, videotykin ja pinnan jolle esitys heijastetaan Esitykseen valmistautuminen 1. Varmista esityspaikan varustelu: Onko esityspaikassa tietokone ja datatykki käytettävissä? Onko esityspaikan tietokoneessa PowerPoint-ohjelma, verkkoyhteys, äänikortti ja äänen toisto sekä muut tietokoneohjelmat mitä tarvitset esityksessäsi? 2. Tallenna esityksesi sopivaan esitysmuotoon: www-sivuina, esityksenä, matkapakettina tai diaesityksenä. Jos käytät muita muistilaitteita, tarkista että voit käyttää sitä esityspaikan tietokoneessa. 3. Tulosta esityksestäsi muistiinpanosivut, jos haluat jakaa ne kuulijoille. 4. Tallenna esityksesi www-sivulle, jos haluat kuulijoiden voivan tutustua siihen myös esityksen jälkeen. Laita osoite esitykseesi näkyviin. 5. Jos käytät valokynää esityksessäsi, muista ottaa se mukaan Esityksen tallentaminen matkapakettina Esityksen voi ottaa mukaan PowerPointin tiedostomuotona, mutta voit luoda siitä myös ns. matkapaketin. Matkapaketin luominen: 1. Valitse ylävalikosta Tiedosto> Ohjattu matkapaketin luominen 2. Järjestelmä aloittaa ohjatun toiminnon, jatka klikkaamalla Seuraava-painiketta.

22 Esitysviestintä 1, vs Valitse haluatko pakata nykyisen esityksen (Aktiivinen esitys) vai jonkun aikaisemmin luodun esityksen (Muut esitykset: ) Jatka klikkaamalla Seuraavapainiketta. 4. Valitse asema, mihin haluat matkapaketin tallennettavan. VIHJE: Jos et ole varma miten iso matkapaketista tulee, tallenna ensin tietokoneen kovalevylle ja siirrä se sitten vasta levykkeelle. Jatka klikkaamalla Seuraavapainiketta. 5. Jos esitykseen liittyy muita tiedostoja ja haluat niiden sisältyvän matkapakettiin valitse Sisällytä linkitetyt tiedostot. HUOM. Liitettävien tiedostojen tiedostokoko ei pienennyt, vaan ne liittyvät sellaisinaan. Jos käytät erikoisia fontteja esityksessäsi valitse myös Upota TrueType-fontit. Jatka klikkaamalla Seuraava-painiketta. 6. Jos esitykseen käytettävä tietokone ei sisällä PowerPoint-ohjelmaa, valitse matkapaketin mukaan PowerPoint Viewer (Windows 95 Viewer tai Windows NT Viewer), joka on pieni, juuri esityksen esittämistä varten tehty ohjelma. Jatka klikkaamalla Seuraava-painiketta. 7. Järjestelmä kokoaa valitsemasi vaihtoehdot. Jos et halua muuttaa mitään jatka klikkaamalla Valmis-painiketta. Esitysviestintä 1, vs Virta päälle Dataprojektoriin ja valitaan lähteeksi computer 2 tai videolle video Mahdollisia ongelmia ja ratkaisuja: kauko-ohjain ei toimi tarkista kyljestä ON/OFF-nappi paristot näytössä ei näy kuvaa vga-vaihtajassa virta päällä ja oikea lähde valittuna datatykiltä oikea lähde valittuna Computer 2 tietokoneelle. Video videokuvalle (XC1), computer tai video (XNB2) kuva on suttuinen/ei näy kokonaan säädä FOCUS katso tietokoneelta onko työpöydän koko suurempi kuin 1024x768 tarkista ettei ole digital zoom käytössä, kaukosäätimessä D.ZOOM painike 13.4 Esityksen näyttäminen 13.3 Kannettava tietokone + videotykki 1. Tietokone auki ensin tai kannettava kiinni ensin VGA-johtoon 2. Tietokoneen näytön koko yleensä 800*600. Näytön asetukset: Käynnistä > Asetukset > Ohjauspaneeli> Näyttö > Asetukset 3. VGA-vaihtajaan virta päälle ja valitaan lähde Diaesitys (*.ppt): 1. Aukaise diaesitys 2. Valitse joko ylävalikosta Näytä > Diaesitys, tai Diaesitys > Katsele diaesitystä, tai paina funktionäppäintä F5, tai klikkaa ohjelman vasemmassa alakulmassa diaesityspainiketta. Diaesitys (*.pps) => Aukaise tiedosto ja esitys lähtee käyntiin. Jos esitystä ei ole ajastettu, sitä voi ohjata näppäimistön ja/tai hiiren avulla.

23 Esitysviestintä 1, vs Esityksen esittäminen näppäimistön avulla Diaesitys kulkee kronologisessa järjestyksessä, jos esittäjä ei hyperlinkkien tai toimintopainikkeiden avulla etene muulla tavoin. Näppäimistöllä hyperlinkkejä ei voi ohjata. Näppäimistöllä voit ohjata seuraavasti: Esitysviestintä 1, vs Esityksen esittäminen hiiren oikean korvan avulla Esityksen käynnistyttyä hiiren erikoispainikkeella eli oikealle korvalla avulla voi tehdä erilaisia toimintoja: Komento Eteenpäin seuraava dia Taaksepäin edellinen dia Siirry diaan nro Siirtyy piilotettuun diaan Aloita/pysäytä automaattinen esitys Tummenna/näytä esitys Vaalenna/näytä esitys Esityksen lopettaminen Poistaa piirroksen näytöstä Muuttaa osoittimen kynäksi Muuttaa osoittimen nuoleksi Piilottaa osoittimen ja painikkeen Näyttää tai osoittaa osoittimen ja painikkeen automaattisesti Ohjeet komennoista Näppäin nuolinäppäin oikealle tai ylöspäin, Page- Down-, väilyönti-, N- tai Enter-näppäin nuolinäppäin vasemmalle tai alaspäin, askelpalautin-, P- tai PageUp-näppäin. numero + Enter-näppäin H-näppäin S- tai?-näppäin B- tai.(piste)-näppäin W- tai, (pilkku)-näppäin ESC, - (miinusmerkki)-näppäin tai näppäinyhdistelmä CTRL+BREAK E-näppäin näppäinyhdistelmä CTRL+P näppäinyhdistelmä CTRL+A näppäinyhdistelmä CTRL+H näppäinyhdistelmä CTRL+U funktionäppäin F1 Esitystä voi ohjata samanaikaisesti sekä näppäimistön että hiiren avulla. Niiden käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen.

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI Dia 1... 1 Suunnittelumallin luominen... 1 Suunnittelumallin tallennus... 2 Suunnittelumallin käyttö... 2 Esityksen rakentaminen... 3 Dia 3... 4 Dia 4... 5 Oman tekstin lisääminen...

Lisätiedot

PERUSTEET. Sisällysluettelo

PERUSTEET. Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Perusteet Sisällysluettelo PERUSTEET POWERPOINT PERUSTEET... 1 Ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Pikavalikoima... 2 Pikavalikot... 2 Näkymät, zoomaus... 2 Valintanauha...

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint perusohje 2003

Microsoft PowerPoint perusohje 2003 1 Microsoft PowerPoint perusohje 2003 Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK 21.10.2005 2 YLEISTÄ POWERPOINT- ESITYKSEN TEOSTA...3 1. SUUNNITELUMALLIN VALINTA UUDELLE ESITYKSELLE...4 2. UUDEN DIAN LISÄÄMINEN...4

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13 PowerPoint 2010 Ohjelman käynnistäminen Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kirjoita otsikko ja alaotsikko. Alaotsikkona voi olla myös oma nimi.

Lisätiedot

Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO

Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto...2 2. Esityksen suunnittelu...2 3. Esityksen aloittaminen...2 3.1. Tyhjän esityksen luominen... 2 3.2. Suunnittelumallin käyttäminen... 3 4.

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint - perusohjeet

Microsoft PowerPoint - perusohjeet 1 Microsoft PowerPoint - perusohjeet Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK 06.09.2002 2 YLEISTÄ POWERPOINT- ESITYKSEN TEOSTA...4 1. ESITYSTYYLIN VALINTA...4 1.1 OHJATUN SISÄLLÖN LUOMINEN...5 1.2 MALLI...6 1.3

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

PowerPoint tutuksi Elävyyttä esityksiin Keijo Salakari 12. lokakuuta 2013

PowerPoint tutuksi Elävyyttä esityksiin Keijo Salakari 12. lokakuuta 2013 PowerPoint tutuksi Elävyyttä esityksiin Keijo Salakari 12. lokakuuta 2013 2 (25) Microsoft Excel perusteita Sisältö 1 MICROSOFT POWERPOINT... 3 1.1 MIKÄ ON MS POWERPOINT... 3 1.2 MS POWERPOINT OHJELMAN

Lisätiedot

PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ PowerPoint esitysgrafiikan perusteet Sisällys PowerPoint 1 1 PowerPointin käynnistäminen 2 2 Esityksen luominen

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo DIAESITYS, TEHOSTEET DIAESITYS, TEHOSTEET... 1 Diaesityksen käynnistäminen... 1 Diaesityksen siirtymät... 1 Siirtymän asettaminen... 1 Diasta

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

MICROSOFT POWERPOINT 2010

MICROSOFT POWERPOINT 2010 1 MICROSOFT POWERPOINT 2010 Esitysgrafiikkaohjelman peruskäyttö ja uudet ominaisuudet 2 Voit tehdä näyttävät esitykset helposti Voit lisätä esitykseen kuvia, taulukoita, kaavioita, kuvia, piirroksia, ääntä,

Lisätiedot

PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä

PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä 1/6 PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä PowerPoint 2003 toiminnot Toiminnot PowerPoint 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta

Lisätiedot

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset POWERPOINT A-ajokorttivaatimukset Kurssin suorittaminen Tunneille osallistuminen Tehtävien teko ja palauttaminen Tämän A-ajokorttivaatimukset tehtävän täydentäminen Tuo kuvakaappauksia ja tee malleja toiminnoista

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Office- työkalujen yhteiskäyttö 1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Diaesitykseen voidaan lisätä tarvittavaa sisältöä valmiista Word- dokumentista. Diaesitykseen voidaan avata wordillä luotu asiakirja.

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

PowerPoint -esitysgrafiikka

PowerPoint -esitysgrafiikka TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ PowerPoint -esitysgrafiikka jatkokurssi SisällysError! Not a valid link. 1 Automaattiset muodot 1 2 Piirrosobjektin

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen Word 2013 Piirtäminen IIRTÄMINEN PIIRTÄMINEN... 1 Piirto-objektien muotoileminen... 1 Muotoilutyökalut... 2 Tekstin tasaaminen objektin sisään, koko... 4 Objektien järjestyksen muuttaminen... 5 Kuvan osien

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2010 3/32

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy Office 365 Web Apps Ohjelmat verkossa 1 Sisältö Esittely ja ohjelmat Yleiset toiminnot Word Web App Excelin Web App PowerPointin Web App 2 Esittely ja Ohjelmat Mitä ovat Web Appit? Office Web Apps SharePoint

Lisätiedot

PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ PowerPoint esitysgrafiikan perusteet Sisällys PowerPoint 1 1 PowerPointin käynnistäminen 2 2 Esityksen luominen

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

Mainoksen taittaminen Wordilla

Mainoksen taittaminen Wordilla Mainoksen taittaminen Wordilla Word soveltuu parhaiten standardimittaisten (A4 jne) word-tiedostojen (.docx) tai pdf-tiedostojen taittoon, mutta sillä pystyy tallentamaan pienellä kikkailulla myös kuvaformaattiin

Lisätiedot

PowerPoint 2002/2003 Osa 1, perinteiset esitykset Hannu Matikainen

PowerPoint 2002/2003 Osa 1, perinteiset esitykset Hannu Matikainen PowerPoint 2002/2003 Osa 1, perinteiset esitykset Päivitetty 6.4.2009 2000-2009 Sisällysluettelo 1 PowerPointin käyttöliittymä...1 2 Uuden esityksen luomisen alkutyövaiheet...1 2.1 Uuden esityksen luomisvaihtoehdot...1

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen Tekstinkäsittely 1 Peruskäyttö Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman esittely Tekstinkäsittelyprosessi Tekstin

Lisätiedot

POWER POINT- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

POWER POINT- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA POWER POINT- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA 2008/2012 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Sisällysluettelo 1 POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

1. Diaesityksen suunnittelu

1. Diaesityksen suunnittelu AT1 Esitysgrafiikkaohjelmia käytetään yleisesti erilaisten esitysten tukena. Yleisin esitysgrafiikkaohjelma on Microsoft PowerPoint, jota käytetään tässä harjoituksessa. 1. Diaesityksen suunnittelu Diaesityksen

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

Openoffice Impress-pikakurssi

Openoffice Impress-pikakurssi Openoffice Impress-pikakurssi Openofficen saat kotikoneellesi ilmaiseksi osoitteesta www.openoffice.org Writer on MS Wordin vastine, eli tekstinkäsittelyohjelma Calc on MS Exelin vastine, eli taulukkolaskenta-

Lisätiedot

Tiedostomuodon valitseminen kuville

Tiedostomuodon valitseminen kuville Kuvan lisääminen sivulle Valitse työkaluriviltä Lisää Kuva tiedostosta painike 1. Ruudulle aukeaa sekä Kuva-ikkuna että Valitse tiedosto ikkuna 2. Selaa Valitse tiedosto ikkunassa esiin se kuva, jonka

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

KUVAT, PIIRTÄMINEN. Sisällysluettelo

KUVAT, PIIRTÄMINEN. Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Kuvat, piirtäminen Sisällysluettelo KUVAT, PIIRTÄMINEN KUVAT, PIIRTÄMINEN... 1 Kuvan lisääminen... 1 Kuvan lisääminen tiedostosta... 1 Online kuvat... 1 Kuvan koon muuttaminenja siirtäminen...

Lisätiedot

POWERPOINT HARJOITUKSET OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN

POWERPOINT HARJOITUKSET OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN POWERPOINT HARJOITUKSET 3.1-3.7 OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN Tässä harjoituksessa luomme oman perustyylin, teemme omat värit, oman fonttiteeman, mukautamme perustyyliä ja tallennamme luomuksemme. 1/5

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

ECDL Esitysgrafiikka. Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Esitysgrafiikka Sivu 1 / 7

ECDL Esitysgrafiikka. Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Esitysgrafiikka Sivu 1 / 7 ECDL Esitysgrafiikka Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Esitysgrafiikka Sivu 1 / 7 Tavoite Tässä esitellään tutkintovaatimukset moduulille ECDL Esitysgrafiikka, joka määrittelee tarvittavat tiedot ja

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Sivueditorin käyttöohje

Sivueditorin käyttöohje Sivueditorin käyttöohje Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ja ylläpitää sivuja silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Aloittaaksesi tarvitset

Lisätiedot

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9.

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9. Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Kun olet suorittanut ensimmäisen tehtävän, osaat seuraavat toiminnot: 1. Uuden esityksen aloittaminen 2. Otsikkodian tekeminen 3. Teeman ottaminen käyttöön 4. Tekstin

Lisätiedot

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen OKLV120 Demo 7 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Tekstin sanat allekkain Kirjoita teksti Wordiin tai kopioi teksti, laitetaan teksti joka sana eri riville Valitse Muokkaa > Etsi ja korvaa

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

DIAESITYKSEN LUOMINEN

DIAESITYKSEN LUOMINEN PowerPoint 2013 Diaesityksen luominen Sisällysluettelo DIAESITYKSEN LUOMINEN DIAESITYKSEN LUOMINEN... 1 Esityksen koko, suunta ja sivunumerointi... 1 Kansidia... 1 Uuden dian lisääminen... 1 Teeman valitseminen...

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko Fonttimuotoilut Kun haluat muotoilla jonkin sanan tai osan tekstistä, sinun pitää ensin "maalata" ko. alue. Maalaaminen tapahtuu vetämällä alueen yli hiiren ykköspainike alas painettuna. Maalattu alue

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman

Lisätiedot

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo Excel 2010 Taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN RYHMITTÄMINEN... 1 Ryhmän luominen... 1 Ryhmän purkaminen... 1 Tietojen kirjoittaminen, muotoilu ym.... 1 Tietojen kopioiminen taulukosta

Lisätiedot

KUVAT. Word 2013. Kuvat

KUVAT. Word 2013. Kuvat Word 2013 Kuvat KUVAT KUVAT... 1 Kuvatiedoston lisääminen... 1 Microsoftin-kuvien lisääminen... 1 Koon muuttaminen ja kääntäminen... 2 Kuvan siirtäminen... 2 Tekstiin tasossa... 2 Kelluva kuva, tekstin

Lisätiedot

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007 Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi Word 2007 Perttu Suhonen 2008 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelon tekeminen...5 1.1 Monitasoinen numerointi...5 1.2 Otsikkotyylien

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen KTKO104 Demo 3 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Harjoitusryhmät Vko 41 Esitysgrafiikka, Powerpoint, Prezi ja pientä kuvankäsittelyä Vko 43 Tekstinkäsittely Vko 44 Tekstinkäsittely jatkuu

Lisätiedot

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta PIKAOHJE PDF-XChange PRO 1. PDF TIEDOSTON LUOMINEN - Voit tulostaa haluamasi dokumentin PDF-tiedostoksi valitsemalla tulostimeksi ohjelman mukana asentuneen virtuaalitulostimen PDF-XChange Standardin.

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona).

Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona). Esitysgrafiikka 1 (8) ESITYSGRAFIIKKA Yleistä Kansiossa Y:\Taitaja2009\Materils\PowerPoint\Fi on tehtäviin liittyvät tiedostot. Kopioi kansio C:\Temp -kansioon. Muuta kansion nimeksi pp_omanimi, jossa

Lisätiedot

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT PowerPoint 2013 Taulukko, kaaviot, SmartArt-kuviot Sisällysluettelo TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT TAULUKOT... 1 Taulukon muotoileminen... 1 Taulukon koon muuttaminen... 2 Rivien valitseminen... 2 Sarakkeiden

Lisätiedot

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut 9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut Aloitus -välilehdellä Kappale -ryhmästä löytyvät kaikki kappalemuotoilut. Huomaa, että kappalemuotoilut ovat aina voimassa seuraavaan kappalemerkkiin asti. Kappalemerkki

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

PowerPointin perusteet

PowerPointin perusteet Pikaohje PowerPoint 00 -ohjelman käyttöön. Käyttöliittymä.... Diaesityksen valmistaminen.... Dian rakenne (Slide Layout)... 4. Tallennus... 5. Kuvan lisääminen ja muokkaus... 6. Taulukon lisääminen...

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet KSAO Liiketalous 1. 5 Rivitunnus (65 536 riviä) 14 Edellisten vierityspainikkeet. 6 Solu 15 Taulukon vierityspalkit

Taulukkolaskennan perusteet KSAO Liiketalous 1. 5 Rivitunnus (65 536 riviä) 14 Edellisten vierityspainikkeet. 6 Solu 15 Taulukon vierityspalkit KSAO Liiketalous 1 Perusteet 1110 12 9 1 2 8 3 4 18 5 7 6 14 13 16 15 15 17 1 Vakiotyökalurivi Vakio 10 vastaa Enter -näppäintä 2 Muotoilutyökalurivi Motoilu 11 vastaa Esc näppäintä 3 Työkirjan otsikkorivi

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Siirtyminen PowerPoint versioon

Siirtyminen PowerPoint versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin PowerPoint 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) SISÄLLYSLUETTELO POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 Sisällys 1 Tekstinkäsittelyohjelma... 1 2 Tekstinkäsittelyprosessi... 2 3 Word-tekstinkäsittelyohjelman käyttöliittymä...

Lisätiedot

2.5 Tiedonsiirto ohjelmien välillä

2.5 Tiedonsiirto ohjelmien välillä 2.5 Tiedonsiirto ohjelmien välillä Sisällönsuunnittelu Opiskelijan opas Ohjelmien yhteiskäyttö Tiedonsiirto ohjelmien välillä Sähköpostin työryhmäominaisuudet Työskentely-ympäristön mukauttaminen Ohjelmien

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä:

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: KSAO Liiketalous 1 Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: tekstin tasaus sisennys riviväli; kappaleen sisäiset rivivälit kappaleiden

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 2 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit * Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot