PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@"

Transkriptio

1 TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala PowerPoint esitysgrafiikan perusteet

2 Sisällys PowerPoint 1 1 PowerPointin käynnistäminen 2 2 Esityksen luominen 2 3 Sivujen rakenne Dian osat Dian asetukset 4 4 Dian lisääminen ja poistaminen Dian lisääminen toisesta esityksestä Dian kopioiminen 5 5 Näkymät Diojen selaaminen Diojen piilottaminen Diojen uudelleenjärjestäminen 7 6 Tekstikentän lisääminen 8 7 Kuvien lisääminen 9 8 Värimallin vaihtaminen ja yksittäisen värin määritys 9 9 Esityksen tehosteet 9 10 Katselutapa ja siirtymätehosteet Esityksen tallentaminen Esityksen tulostaminen Tulostus kalvoille Kuulijoille jaettava materiaali Kalvoihin liittyvät muistiinpanot Jäsennysnäkymän tulostaminen 12 sivu Päivitetty 2006

3 PowerPoint Tervetuloa tutustumaan Microsoft PowerPoint -esitysgrafiikkaohjelmaan! Tämän monisteen tarkoituksena on auttaa sinua PowerPoint-ohjelman käyttämisen alkuun. Monisteessa on esiteltyinä PowerPointin perustoiminnot, erikoistoiminnot kuuluvat sitten jatko-osien aiheisiin. PowerPoint-esitysgrafiikkaohjelma on osa Microsoft Office 4.2, 95, 97, 2000 ja 2003 toimistotyöpakettia. Tämä ohje on tehty käyttäen Microsoft PowerPoint ohjelmaa. Esitysgrafiikkaohjelma on sovellus, jolla voidaan tehdä useasta peräkkäisestä kuvasta tai sivusta koostuvia yhdenmukaisia monisivuisia diaesityksiä. Diaesityksellä tarkoitetaan tietokoneen näytöltä dataprojektorin tai siirtoheittimen välityksellä katseltavaa kuvasarjaa. PowerPoint-tiedosto on jo sellaisenaan yksinkertainen diaesitys. Diaesityksestä saadaan elävämpi ja mielenkiintoisempi erilaisin kuvan vaihtumiseen liittyvin tehostein. Diaesitys voidaan myös määritellä automaattiseksi, jolloin kuvat vaihtuvat itsekseen ilman käyttäjän antamia käskyjä. Esitys voidaan myös tulostaa perinteiseen tapaan värillisiksi ja mustavalkoisiksi piirtoheitinkalvoiksi. Esityksen ohella diasarjasta voidaan tulostaa kuulijoille jaettava paperiversio.

4 1 PowerPointin käynnistäminen Jos tietokoneesi työpöydältä löytyy PowerPoint-ohjelman pikakuvake, näpäytä sitä tai valitse Käynnistä Ohjelmat Microsoft Office - Microsoft Office PowerPoint Kun PowerPoint-ohjelma avautuu, näytölle ilmestyy seuraava ikkuna.

5 2 Esityksen luominen Uuden esityksen luomisen voit aloittaa valitsemalla esimerkiksi työkalupalkista suunnittelumallin, joita on useita eri vaihtoehtoja. Mikäli sinulla ei ole työkalupalkissa muotoiluvälineitä valitse Näytä /Työkalurivit/Muotoilu. Suunnittelu tuo käyttöösi paljon erilaisia sivupohjia. Sivupohjissa on somisteet valmiina, mutta voit itse päättää dia dialta niiden rakenteen ja värimaailman. Uusi dia.. tuo dian pohjaksi valkoisen arkin. Se löytyy myös klikkaamalla valkoista paperia vasemmasta yläkulmasta. Jos suunnittelumalli ei näy Esikatselussa, malli ei ole käytettävissä; sitä ei ole asennettu käyttämällesi tietokoneelle tai joku on sen poistanut asennuksen jälkeen. Suunnittelumallin vaihtaminen on mahdollista milloin tahansa. Kuitenkin yhdessä diasarjassa jokaisella sivulla on käytössä sama suunnittelumalli. Suunnittelumallin vaihtaminen kesken esityksen muuttaa siis mallin myös jo valmiiden diojen taustalle. Suunnittelumallin vaihtaminen tapahtuu komennoilla Muotoile Dian suunnittelu.

6 3 Sivujen rakenne Jokaiselle sivulle pitää valita oma rakenne riippuen siitä, mitä haluaa kullakin sivulla esittää. Dian rakennetta voi vaihtaa milloin tahansa. Dian rakenteen muuttaminen tapahtuu komennoilla Muotoile Dian rakenne tai klikkaamalla pikanäppäintä Uusi dia Dian rakenne valitaan näpäyttämällä haluttua. Jokaisessa diamallissa on myös oma valikko, josta voit valita haluamasi toiminnon. Jos aiot ajastaa dian eri osia, valitse pohja, jossa voit sijoittaa osat eri kehyksiin. Jos diassasi on vain yksi kehys, et ehkä voi ajastaa dian eri osia toivomallasi tavalla. PowerPointissa pienin käskytettävä yksikkö on siis kehys.

7 3.1 Dian osat Dian eri osia voi muokata eri tavoin. Napsauttamalla kuvaketta voi dialle suoraan luoda kuvia, kaavioita, erilaisia kaaviokuvia, taulukoita jne. jäsennellä esitystään haluamallaan tavalla. Tekstirakenteesta voit valita sopivan muodon tekstillesi. Tyhjälle dialle voit asetella vapaasti eri objekteja: tekstejä, piirroksia jne. Sisältörakenteen avulla voit muokata erilaisia esityksiä. Taulukot saat luotua suoraan diaesitykseesi. Kuvia voit tuoda omista kuvatiedostoistasi tai ClipArt kuvakirjastosta. Voit myös lisätä medialeikkeen. Laskennalliset kaaviot voi luoda suoraan esitykseesi. Voit myös yhdistää teksti- ja sisältörakenteen. Muut rakenteet sisältävät myös erilaisia yhdistelmiä esityksistä. Kaaviokuvien avulla voit kuvata erilaisia asiayhteyksiä tai esimerkiksi organisaatiorakenteita. Objekti voidaan luoda millä tahansa toimintoa tukevalla ohjelmalla. Se voidaan myös tuoda olemassa olevasta tiedostosta. Objektin voi upottaa tai linkittää. 3.2 Dian asetukset Sivun suunta kannattaa valita ennen esityksen luomista. Oletuksena on vaakasuuntainen A4-arkki. Mikäli haluat pystysuuntaisen esityksen, dian asetukset vaihdetaan valinnoilla Tiedosto / Sivun asetukset.

8 Jos vaihdat paperin suuntaa valmiiseen esitykseen, se vaikuttaa esimerkiksi kuvien mittasuhteisiin! Jos teet tietokoneen näytöltä katseltavan / dataprojektorilla heijastettavan esityksen, valitse vaaka-arkki. Perinteiset piirtoheitinkalvot on sen sijaan parempi suunnitella pystyarkeille. PowerPoint sallii tekstin kirjoittamisen yli dian reunojen. Reunan yli kirjoitettu teksti ei kuitenkaan näy diaesityksessä eikä se tulostu piirtoheitinkalvoille. Älä siis ylitä dian reunoja! 4 Dian lisääminen ja poistaminen Saat uusia dioja esitykseen valitsemalla Lisää - Uusi dia. Uusi dia lisätään aina aktivoidun dian jälkeen. Dian poistaminen tapahtuu siten, että aktivoit poistettavan dian ja valitset sen jälkeen Muokkaa - Leikkaa. Tekemäsi toiminnot voit perua komennolla Muokkaa - Kumoa. 4.1 Dian lisääminen toisesta esityksestä Voit lisätä dian toisesta esityksestä valitsemalla Lisää - Diat tiedostosta. Etsi haluamasi tiedosto Selaa-toiminnon avulla ja paina Lisää-painiketta. Laajennusnäppäimestä saat kaikki vaihtoehdot näkyville. Kun lisäät dioja toisesta esityksestä, lisättävät diat saavat taustalleen saman suunnittelumallin, jonka olet valinnut tekeillä/muokattavana olevan esityksen suunnittelumalliksi. Esityksestäsi tulee siis yhtenäisen näköinen, vaikka kokoaisit sen useasta aikaisemmin tehdystä esityksestä. Maalaamalla ja käyttämällä Ctrl+C (kopio) ja Ctrl+V (liitä) näppäinyhdistelmiä voit varsin nopeasti kopioida tekstiä muista tiedostoista. 4.2 Dian kopioiminen Mikäli haluat esitykseesi useita samansisältöisiä dioja, voit kopioida dian helposti komennolla Lisää Monista dia. Toiminto on kätevä silloin, kun diasta saa esitykseen sisältyvän toisen dian vain pienin muutoksin.

9 Monistettu dia sijoittuu alkuperäisen dian viereen. Jos kuitenkin haluat sijoittaa sen toisaalle esitykseen, dian siirtäminen onnistuu helposti esim. dialajittelunäkymässä. 5 Näkymät PowerPointissa on useita erilaisia näkymiä, joissa esitystä voi tehdä ja muokata. Näkymän vaihto tehdään Näytä-valikossa. Näkymän vaihtaminen onnistuu myös pikapainikkeilla PowerPoint-ikkunan vasemmasta alalaidasta. Valittavana ovat seuraavat näkymät: Normaalinäkymä, Dialajittelunäkymä ja Diaesitys. Normaalinäkymä Normaalinäkymän vasemmassa laidassa on eräänlainen sisällysluettelo, joka helpottaa esityksen selaamista. Näkymässä on mahdollista yksittäisen sivun muokkaus ja muotoilu. Tässä näkymässä voi lisätä myös tekstiä ja grafiikkaa. Dialajittelunäkymä Dialajittelunäkymässä näkyy koko esitys kerralla. Näkymässä voi vaihtaa diojen paikkaa hiirellä vetäen. Mikäli tekeillä on ajastettu esitys, tässä näkymässä voidaan asettaa teksteille ja sivuille tehosteet. Dialajittelunäkymässä on helppoa myös diojen piilotus ja kopiointi. Diaesitys Diaesitys näyttää varsinaiset diat koko näytössä. Esityksessä edetään Enter-näppäimellä tai hiirtä klikkaamalla.

10 Muistiinpanosivu Muistiinpanosivu sisältää dian pienoiskoossa ja tekstilaatikon, jonne voi kirjoittaa omia muistiinpanoja. Muistiinpanosivut on tarkoitettu esityksen tekijän omaan käyttöön. Muistiinpanot eivät näy normaalissa diojen esityksessä, mutta ne voidaan tulostaa paperille. Jokaista diaa kohden muodostuu yksi muistiinpanosivu. Voit kirjoittaa muistiinpanoja yli dian reunojen, mutta vain dialle mahtuvat muistiinpanot tulostuvat. Perustyyli Perustyylinäkymässä (Näytä Perustyyli Dian perustyyli) tehdään muotoiluja tai lisäyksiä, jotka halutaan näkyviksi kaikissa esityksen dioissa. Siis kaikki muutokset, jotka tehdään Perustyyli-näkymässä, vaikuttavat esityksen jokaiseen diaan. Dian perustyyli-ikkunassa näkyvä S-painike tarkoittaa varjostuksen lisäämistä tekstiin. Painike löytyy siis lihavoinnin (B), kursivoinnin (I) ja alleviivauksen (u) ohella pikapainikeriviltä. Varjostus on usein hyvä valinta. Tiivistelmän perustyyli Tiivistelmän perustyylinäkymässä (Näytä Perustyyli- Tiivistelmän perustyyli) voit tarkistaa esityksesi kokonaisuutta ja muokata esitystäsi. 5.1 Diojen selaaminen Voit siis selata dioja monella eri tavoin, riippuen siitä millaista näkymää haluat käyttää työskennellessäsi. Esimerkiksi Normaalinäkymässä diojen välillä on helppo liikkua näpäyttämällä vasemmassa reunassa näkyvästä dialistasta

11 halutun dian kohdalla. Diasta toiseen voi liikkua myös näppäimistön nuolinäppäimiä käyttäen. 5.2 Diojen piilottaminen Mikäli haluat näyttää jollekin kohderyhmälle vain osan dioistasi, voit kätevästi piilottaa diat väliaikaisesti, joita et halua näyttää. Piilottaminen tapahtuu komennoilla Diaesitys Piilota dia. Piilottaminen kohdistuu aina piilotushetkellä aktiivisena olevaan diaan. Piilotetun dian saa näkymään esityksessä uudelleen tekemällä valinnan toistamiseen (siis Diaesitys Piilota dia). Huomaa kuitenkin, että aktiivisena diana pitää olla aikaisemmin piilottamasi dia, muutoin komento piilottaa dian, joka on toiminnon valintahetkellä aktiivinen. Kun tulostat esityksen, jossa on mukana piilotettuja dioja, voit valita Tulostusikkunasta, tulostetaanko piilotetut diat vai ei. Valitse tästä haluatko piilotettujen diojen tulostuvan. 5.3 Diojen uudelleenjärjestäminen Diaesityksen diat voidaan järjestää uudelleen dialajittelunäkymässä. Valitse siis Näytä Dialajittelu. Dian siirtäminen paikasta toiseen tapahtuu siten, että siirrettävä dia aktivoidaan hiirellä näpäyttäen ja sitten se vedetään hiiren vasen painike pohjassa haluttuun paikkaan. Tässä esimerkissä aktiivinen dia on siirtymässä pystyviivan osoittamaan paikkaan

12 6 Tekstikentän lisääminen Voit luoda uuden tekstikentän seuraavasti: 1. Valitse Lisää - Tekstikehys. (Tai näpäytä Piirto-valikosta löytyvää tekstikehys-painiketta). 2. Näpäytä diassa kohtaa, johon sijoitat tekstikehyksen tai osoita aloituskohtaa ja vedä tekstikehykselle tarvittava leveys. 3. Kirjoita teksti. Jos joku on sulkenut Piirto-valikon, saat avattua sen, kuten muutkin pikapainikevalikot, valinnoilla Näytä Työkalut Piirto. Mikäli avautunut piirtotyökaluvalikko jää kellumaan näytölle, kaksoisnäpäytä valikon sinistä otsikkopalkkia, niin saat valikon kiinnittymää näytön reunalle. Voit muuttaa tekstikehyksen kokoa näpäyttämällä hiirellä tekstin ympärillä olevaan kehykseen ja siirtämällä hiiren osoitinta johonkin valintakahvaan ja vetämällä/työntämällä kehyksen kokoa haluamaasi suuntaan. Voit muokata tekstiä näpäyttämällä tekstin päällä tekstikehyksessä ja sijoittamalla hiirellä tekstikohdistin haluamaasi tekstikohtaan. Voit tehdä tarvittavia muokkaustoimintoja tekstiin aktivoinnin jälkeen. Voit esim. muuttaa fonttikokoa, tekstityyliä, tasausta, värejä jne. 7 Kuvien lisääminen Teetpä sitten diaesitystä tai piirtoheitinkalvoja, valitse riittävän iso fonttikoko. Minimikoko on 18 pistettä, mutta valitse mieluiten kuitenkin fonttikooksi vähintään 22 pistettä. Hyviä piirtoheitinkalvofontteja ovat esim. Arial ja Verdana, koska ne ovat tasapaksuja. Esim. fontissa Times New Roman viivan paksuus vaihtelee. Jos olet valinnut dialle rakenteen, missä on kuva, pääset lisäämään ClipArtkuvia kaksoisnäpäyttämällä sivulla olevaa kuvaketta. Valitsemalla Lisää / Kuva voit lisätä mitä tahansa kuvia. Useimmat kuvaformaatit näkyvät PowerPointissa. Kun käytät tätä komentoa, dian rakenteessa ei tarvitse olla kuvalle valmista paikkaa, vaan voit sijoittaa kuvan haluamaasi kohtaan. Kun haluat lisätä esim. logon jokaiselle esityksen sivulle, lisää kuva Perustyyli-tilassa. Kun lisäät kuvan perustyyliin, se tulee diasarjan jokaiseen diaan samalle paikalle.

13 8 Värimallin vaihtaminen ja yksittäisen värin määritys Voit vaihtaa dian värimallia valitsemalla Muotoile / Dian värimalli. PowerPointissa on muutamia vakiovärimalleja. Vaihtoehtoisesti voit määritellä itse kokonaan oman mukautetun värimallin. Värimallin vaihtaminen voi koskea joko aktiivista diaa tai esityksen kaikkia dioja. Jos haluat muuttaa vain yhden dian värityksen, näpäytä Käytäpainiketta värimallin muutoksen jälkeen. Jos tarkoituksesi on muuttaa koko diaesityksen väritys valitse Käytä kaikissa painike, kun olet tehnyt uudet värimääritykset. 9 Esityksen tehosteet Piirtoheitinkalvoille sopii vaalea tausta ja tumma teksti. Mikäli taas näytät esitystä suoraan tietokoneen ruudulta / dataprojektorilla, valitse tumma tausta ja vaalea teksti. Kehyksen tehoste määritellään seuraavalla tavalla: 1. Aktivoi dia, johon lisäät tehosteita. 2. Valitse Diaesitys Mukautettu animaatio. 3. Valitse objekti, jota animoit (Objektin animointi:). 4. Valitse Tehosteet-välilehdeltä Aloitustehoste ja ääni sekä tapa, miten leipäteksti tulee näyttöön (Leipäteksti näyttöön:). 5. Järjestys ja ajoitus välilehdeltä voit valita missä järjestyksessä kyseisen dian osat tulevat näytölle. 6. Esikatselu-painikkeella voit katsella, millaiselta kyseisen dian animointi näyttää. Jos esityksesi muodostuu isoista kuvista, hajonta on hyvä valinta kuvien vaihtumiseen. Muutoin isolle kankaalle heijastettu esitys vaikuttaa nykivältä.

14 10 Katselutapa ja siirtymätehosteet Voit määritellä esitykseesi ns. siirtymätehosteen eli tehosteen, joka esiintyy diaa vaihdettaessa. Jos haluat määritellä tehosteita useaan diaan, siirry dialajittelunäyttöön. Toimi sen jälkeen seuraavasti: 1. Valitse dia tai diat (käytä apunasi Ctrl-näppäintä), joihin haluat siirtymistehosteen. 2. Valitse Diaesitys Dian vaihtuminen. 3. Valitse haluamasi tehostetapa. 4. Valitse Hidas, Normaali tai Nopea tehosteen etenemisvauhti. 5. Merkitse haluatko dian vaihtuvan Hiirtä napsauttamalla vai Automaattisesti. Jos valitset automaattisesti, määrittele myös aika, jonka kuluttua dia vaihtuu uuteen. 6. Voit valita myös äänen, joka liittyy dian vaihtumiseen. 7. Näpäytä Käytä-painiketta. Vaikka ajastettu esitys vaikuttaisi houkuttelevalta, muista kuitenkin, että esim. oppitunnit ovat tilannekohtaisia ja dian vaihtumista on vaikea ennakolta arvioida. Sen sijaan uuden kehyksen tuominen diaan ajastettuna, voi olla monissa tapauksissa onnistunut valinta. 11 Esityksen tallentaminen Kun esitys on valmis, se tallennetaan valitsemalla Tiedosto / Tallenna nimellä. PowerPoint lisää automaattisesti antamallesi tiedostonimelle tiedostonimen tarkentimen.ppt. 12 Esityksen tulostaminen 12.1 Tulostus kalvoille Voit tulostaa esityksesi kirjoittimelle valinnalla Tiedosto / Tulosta. Varmista tulostuksen asetuksista, että paperin suunta on oikea. Muista myös valita Tulostus-ikkunasta, että tulostat paperin sijasta kalvoille, jos olet tekemässä piirtoheitinkalvoja.

15 Jos tulostat esityksen suoraan kalvoille, varmista, että kalvot on tarkoitettu tulostukseen! Tulostustapa 12.2 Kuulijoille jaettava materiaali Mikäli esität diaesityksesi / piirtoheitinkalvosi opiskelijoille, kannattaa sinun tulostaa opiskelijoille kalvot siten, että kalvojen ohelle tulostuu tilaa opiskelijoiden muistiinpanoille. Valitse Tiedosto Tulosta ja muuta Tulosta:-kohdasta tavaksi Tiivistelmät ja valitse Tiivistelmät-kohdasta, että sivulle tulostetaan 3 diaa (Diaa sivulle:). Näillä valinnoilla sivulle siis tulostuu 3 diaa ja jokaisen dian vieressä on tila muistiinpanoille Kalvoihin liittyvät muistiinpanot Jos olet tehnyt diaesityksesi muistiinpanonäkymää hyödyntäen ja olet kirjoittanut dioihin liittyviä muistiinpanoja, voit tulostaa myös muistiinpanot valitsemalla Tulostus-ikkunasta (Tiedosto Tulosta) tulostustavaksi Muistiinpanosivut Jäsennysnäkymän tulostaminen Halutessasi voi tulostaa myös pelkät dioihin sisältyvät tekstit. Tulosta tällöin Jäsennysnäkymä. Valitse siis Tulostus-ikkunasta (Tiedosto Tulosta) tulostustavaksi Jäsennysnäkymä. Jos käytössäsi on vain mustavalkoinen tulostin, valitsemalla harmaasävytulostuksen saat vaihtelua värisävyihin.

PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ PowerPoint esitysgrafiikan perusteet Sisällys PowerPoint 1 1 PowerPointin käynnistäminen 2 2 Esityksen luominen

Lisätiedot

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI Dia 1... 1 Suunnittelumallin luominen... 1 Suunnittelumallin tallennus... 2 Suunnittelumallin käyttö... 2 Esityksen rakentaminen... 3 Dia 3... 4 Dia 4... 5 Oman tekstin lisääminen...

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2010 3/32

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

PowerPoint tutuksi Elävyyttä esityksiin Keijo Salakari 12. lokakuuta 2013

PowerPoint tutuksi Elävyyttä esityksiin Keijo Salakari 12. lokakuuta 2013 PowerPoint tutuksi Elävyyttä esityksiin Keijo Salakari 12. lokakuuta 2013 2 (25) Microsoft Excel perusteita Sisältö 1 MICROSOFT POWERPOINT... 3 1.1 MIKÄ ON MS POWERPOINT... 3 1.2 MS POWERPOINT OHJELMAN

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint perusohje 2003

Microsoft PowerPoint perusohje 2003 1 Microsoft PowerPoint perusohje 2003 Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK 21.10.2005 2 YLEISTÄ POWERPOINT- ESITYKSEN TEOSTA...3 1. SUUNNITELUMALLIN VALINTA UUDELLE ESITYKSELLE...4 2. UUDEN DIAN LISÄÄMINEN...4

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint - perusohjeet

Microsoft PowerPoint - perusohjeet 1 Microsoft PowerPoint - perusohjeet Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK 06.09.2002 2 YLEISTÄ POWERPOINT- ESITYKSEN TEOSTA...4 1. ESITYSTYYLIN VALINTA...4 1.1 OHJATUN SISÄLLÖN LUOMINEN...5 1.2 MALLI...6 1.3

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

PowerPoint -esitysgrafiikka

PowerPoint -esitysgrafiikka TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ PowerPoint -esitysgrafiikka jatkokurssi SisällysError! Not a valid link. 1 Automaattiset muodot 1 2 Piirrosobjektin

Lisätiedot

Palauta tehtävä nimellä E1_Omasukunimi.pptx Optimaan. Tallenna tiedosto myös USB -tikulle.

Palauta tehtävä nimellä E1_Omasukunimi.pptx Optimaan. Tallenna tiedosto myös USB -tikulle. Esitysgrafiikka 10 pistettä Tehtävään liittyvät tiedostot SkyDrive kansiossa: Kohtaamispaikka_kesken.pptx Matka tietotyön tulevaisuuteen Microsoft.pdf Microsoft_tyyliohjeistus.docx Kuvapankki kansio kohtaamispaikka.wma

Lisätiedot

MICROSOFT POWERPOINT 2010

MICROSOFT POWERPOINT 2010 1 MICROSOFT POWERPOINT 2010 Esitysgrafiikkaohjelman peruskäyttö ja uudet ominaisuudet 2 Voit tehdä näyttävät esitykset helposti Voit lisätä esitykseen kuvia, taulukoita, kaavioita, kuvia, piirroksia, ääntä,

Lisätiedot

PERUSTEET. Sisällysluettelo

PERUSTEET. Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Perusteet Sisällysluettelo PERUSTEET POWERPOINT PERUSTEET... 1 Ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Pikavalikoima... 2 Pikavalikot... 2 Näkymät, zoomaus... 2 Valintanauha...

Lisätiedot

Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona).

Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona). Esitysgrafiikka 1 (8) ESITYSGRAFIIKKA Yleistä Kansiossa Y:\Taitaja2009\Materils\PowerPoint\Fi on tehtäviin liittyvät tiedostot. Kopioi kansio C:\Temp -kansioon. Muuta kansion nimeksi pp_omanimi, jossa

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset POWERPOINT A-ajokorttivaatimukset Kurssin suorittaminen Tunneille osallistuminen Tehtävien teko ja palauttaminen Tämän A-ajokorttivaatimukset tehtävän täydentäminen Tuo kuvakaappauksia ja tee malleja toiminnoista

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13 PowerPoint 2010 Ohjelman käynnistäminen Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kirjoita otsikko ja alaotsikko. Alaotsikkona voi olla myös oma nimi.

Lisätiedot

PowerPoint 2002/2003 Osa 1, perinteiset esitykset Hannu Matikainen

PowerPoint 2002/2003 Osa 1, perinteiset esitykset Hannu Matikainen PowerPoint 2002/2003 Osa 1, perinteiset esitykset Päivitetty 6.4.2009 2000-2009 Sisällysluettelo 1 PowerPointin käyttöliittymä...1 2 Uuden esityksen luomisen alkutyövaiheet...1 2.1 Uuden esityksen luomisvaihtoehdot...1

Lisätiedot

POWERPOINT HARJOITUKSET OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN

POWERPOINT HARJOITUKSET OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN POWERPOINT HARJOITUKSET 3.1-3.7 OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN Tässä harjoituksessa luomme oman perustyylin, teemme omat värit, oman fonttiteeman, mukautamme perustyyliä ja tallennamme luomuksemme. 1/5

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo DIAESITYS, TEHOSTEET DIAESITYS, TEHOSTEET... 1 Diaesityksen käynnistäminen... 1 Diaesityksen siirtymät... 1 Siirtymän asettaminen... 1 Diasta

Lisätiedot

PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä

PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä 1/6 PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä PowerPoint 2003 toiminnot Toiminnot PowerPoint 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta

Lisätiedot

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) SISÄLLYSLUETTELO POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN

Lisätiedot

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Office- työkalujen yhteiskäyttö 1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Diaesitykseen voidaan lisätä tarvittavaa sisältöä valmiista Word- dokumentista. Diaesitykseen voidaan avata wordillä luotu asiakirja.

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

Openoffice Impress-pikakurssi

Openoffice Impress-pikakurssi Openoffice Impress-pikakurssi Openofficen saat kotikoneellesi ilmaiseksi osoitteesta www.openoffice.org Writer on MS Wordin vastine, eli tekstinkäsittelyohjelma Calc on MS Exelin vastine, eli taulukkolaskenta-

Lisätiedot

ECDL Esitysgrafiikka. Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Esitysgrafiikka Sivu 1 / 7

ECDL Esitysgrafiikka. Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Esitysgrafiikka Sivu 1 / 7 ECDL Esitysgrafiikka Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Esitysgrafiikka Sivu 1 / 7 Tavoite Tässä esitellään tutkintovaatimukset moduulille ECDL Esitysgrafiikka, joka määrittelee tarvittavat tiedot ja

Lisätiedot

POWER POINT- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

POWER POINT- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA POWER POINT- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA 2008/2012 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Sisällysluettelo 1 POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN

Lisätiedot

Aikuiskoulutus ja työelämäpalvelut. PP 2007 Startti. Tekijä: Matti Lehtonen

Aikuiskoulutus ja työelämäpalvelut. PP 2007 Startti. Tekijä: Matti Lehtonen PP 2007 Startti Tekijä: Matti Lehtonen Sisällysluettelo Ohjelman käynnistäminen... 1 Vista - käyttöjärjestelmä... 1 XP - käyttöjärjestelmä... 1 Ohjelman avautumisnäkymä... 2 Esityksen tallentaminen...

Lisätiedot

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu. Win7 & Office 2010 Kouluttaja: Mikko Niskanen Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.fi Sisältö 1(2) Win7 Perustoiminnot Asetukset Pikakomennot SCCM

Lisätiedot

PowerPointin perusteet

PowerPointin perusteet Pikaohje PowerPoint 00 -ohjelman käyttöön. Käyttöliittymä.... Diaesityksen valmistaminen.... Dian rakenne (Slide Layout)... 4. Tallennus... 5. Kuvan lisääminen ja muokkaus... 6. Taulukon lisääminen...

Lisätiedot

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9.

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9. Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Kun olet suorittanut ensimmäisen tehtävän, osaat seuraavat toiminnot: 1. Uuden esityksen aloittaminen 2. Otsikkodian tekeminen 3. Teeman ottaminen käyttöön 4. Tekstin

Lisätiedot

Talentum Media Oy tarvitsee messuille PowerPoint-esityksen uutuustuotteistaan. Tee esityksestä mahdollisimman mallinmukainen.

Talentum Media Oy tarvitsee messuille PowerPoint-esityksen uutuustuotteistaan. Tee esityksestä mahdollisimman mallinmukainen. MULTIMEDIA 1 (5) H - Tehtävä 8 MULTIMEDIA Tässä osuudessa tarvitsemasi tiedostot löydät verkkokansiosta T:\Multimedia Kopioi kansio C: aseman juureen. Käytä tätä kansiota työhakemistonasi. Kun olet valmis,

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2007 Esitysgrafiikka

Microsoft PowerPoint 2007 Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2007 Esitysgrafiikka 2011 AIKUISKOULUTUS ESedu 2007 by MA PowerPoint 2007 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. OHJELMAN PERUSTEET... VIRHE. KIRJANMERKKIÄ

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

Powerpoint esittele elävästi

Powerpoint esittele elävästi Powerpoint esittele elävästi Tietohallintokeskus / hannele.rajaniemi@jyu.fi Powerpoint - lisäarvo? esitys luennon tukena videotykin kautta piirtoheitinkalvot www-sivuiksi jaettavat yhteenvedot, pdf tiedostot

Lisätiedot

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen KTKO104 Demo 3 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Harjoitusryhmät Vko 41 Esitysgrafiikka, Powerpoint, Prezi ja pientä kuvankäsittelyä Vko 43 Tekstinkäsittely Vko 44 Tekstinkäsittely jatkuu

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2010(2013) Esitysgrafiikka

Microsoft PowerPoint 2010(2013) Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2010(2013) Esitysgrafiikka (Ver 1.0) Esedu SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 3 1 OHJELMAN PERUSTEET... 3 1.1 IKKUNA... 3 1.2 TIEDOSTO VALIKKO (BACKSTAGE)... 4 1.3 VALINTANAUHA... 5 1.4 TÄRKEIMMÄT

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Siirtyminen PowerPoint versioon

Siirtyminen PowerPoint versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin PowerPoint 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy Office 365 Web Apps Ohjelmat verkossa 1 Sisältö Esittely ja ohjelmat Yleiset toiminnot Word Web App Excelin Web App PowerPointin Web App 2 Esittely ja Ohjelmat Mitä ovat Web Appit? Office Web Apps SharePoint

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Matti Vuorikoski ESITYSGRAFIIKKA

Matti Vuorikoski ESITYSGRAFIIKKA Esitysgrafiikka 2 PowerPoint ESITYSGRAFIIKKA Esitysgrafiikkaohjelmalla tarkoitetaan sovellusta, jolla voidaan tehdä useasta sivusta koostuvia diaesityksiä (kuvaesitys, Screen Show, Slide Show). Tällainen

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

DIAESITYKSEN LUOMINEN

DIAESITYKSEN LUOMINEN PowerPoint 2013 Diaesityksen luominen Sisällysluettelo DIAESITYKSEN LUOMINEN DIAESITYKSEN LUOMINEN... 1 Esityksen koko, suunta ja sivunumerointi... 1 Kansidia... 1 Uuden dian lisääminen... 1 Teeman valitseminen...

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Pikaopas. Löydä etsimäsi Kun napsautat mitä tahansa valintanauhan välilehteä, sen painikkeet ja komennot tulevat näkyviin.

Pikaopas. Löydä etsimäsi Kun napsautat mitä tahansa valintanauhan välilehteä, sen painikkeet ja komennot tulevat näkyviin. Pikaopas Microsoft PowerPoint 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Löydä etsimäsi Kun napsautat mitä tahansa valintanauhan

Lisätiedot

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen

Tekstinkäsittely 1. Peruskäyttö. Tietotekniikan perusteet Metropolia Ammattikorkeakoulu Vesa Ollikainen Tekstinkäsittely 1 Peruskäyttö Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman esittely Tekstinkäsittelyprosessi Tekstin

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 28.9.2009

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 28.9.2009 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 28.9.2009 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

Pikaopas. Lisäasetusten näyttäminen Saat näkyviin lisää asetuksia valintaikkunassa napsauttamalla tätä nuolta.

Pikaopas. Lisäasetusten näyttäminen Saat näkyviin lisää asetuksia valintaikkunassa napsauttamalla tätä nuolta. Pikaopas Microsoft PowerPoint 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Löydä etsimäsi tiedot Saat valintanauhan

Lisätiedot

Miten tehdään diaesitys

Miten tehdään diaesitys Miten tehdään diaesitys Yleistä Tämän harjoituksen tavoitteena on perehtyä diaesityksen luomiseen esitysgrafiikkaohjelmalla. Harjoitukset keskittyvät diaesityksen tekniikkoihin. Tekniikkoihin kuuluu mm.

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO

Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto...2 2. Esityksen suunnittelu...2 3. Esityksen aloittaminen...2 3.1. Tyhjän esityksen luominen... 2 3.2. Suunnittelumallin käyttäminen... 3 4.

Lisätiedot

1/43. POWERPOINT Tietotekniikka II

1/43. POWERPOINT Tietotekniikka II POWERPOINT Tietotekniikka II 1/43 POWERPOINT...4 DIAT, TEKSTI JA MUISTIINPANOT...4 Työskenteleminen dia-alueella...4 Uusien diojen lisääminen...4 Tekstin kirjoittaminen...5 Diasta toiseen siirtyminen...6

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä -projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 10/2005 idvd 5

Lisätiedot

Operatiiviset päivät Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta

Operatiiviset päivät Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta Operatiiviset päivät 15.-17.11.2017 Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta 1. Luentosalin AV-tekniikka ja esityksen valmistelu Helsingin Messukeskuksen luentotilojen varustukseen kuuluu verkkoliittymä

Lisätiedot

PowerPointin jatkokurssi

PowerPointin jatkokurssi 1 PowerPointin jatkokurssi Ohje PowerPoint 00 -ohjelman monipuoliseen käyttöön 1 Kuvion liittäminen diaesitykseen... 1 1.1 Kuvion piirtäminen... 1. Kuvion siirtäminen... 1. Kuvion koon muuttaminen... 1.4

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

Flow!Works Pikaohjeet

Flow!Works Pikaohjeet 1 Flow!Works Pikaohjeet FW 3.0.0 Piirtotyökalut Kynä Sivellin Kirjoituskynä Korostuskynä Loistekynä Kuviokynä Älykynä Elekynä Valitse Kuvion Piirtotoiminnot Täytä llä Leveys Pyyhekumi Pyyhi alku muoto

Lisätiedot

Esitysgrafiikka (20 pistettä)

Esitysgrafiikka (20 pistettä) Esitysgrafiikka (20 pistettä) Yleistä Tehtävänäsi on rakentaa PowerPoint esitys osavuosikatsauksesta mielikuvituksellista automyyntiä tekevälle yritykselle Skills Car Turku. Käytettävät tiedostot Tiedostot

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Kuvien ja asiakirjojen skannaus HP Scanjet G4050 Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. HP Scanjet G4050 skannerilla voit: Skannata valokuvia ja asiakirjoja Skannata filmipositiiveja ja negatiiveja

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

TEM Rakennerahastot. Graafinen ohjeistus PowerPoint-pohja

TEM Rakennerahastot. Graafinen ohjeistus PowerPoint-pohja TEM Rakennerahastot Graafinen ohjeistus Käytön ohjeistus, sivu TEM_Rakennerahastot -PowerPoint-paketti sisältää: TEM_Rakennerahastot_2014-2020_PPT-ohjeistus (tämä pdf) TEM_Rakennerahastot_2014-2020_mallipohja.potx

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti 1. Qcad. Aloitusohjeita. Asenna ohjelma pakettien hallinasta. Tämä vapaa ohjelma on 2D. 3D ohjelma on maksullinen. Qcad piirustusohjelma avautuu kuvakkeesta. Oletuksena, musta pohja. On kuitenkin luontevaa

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Ambientia Content Manager TM

Ambientia Content Manager TM Ambientia Content Manager TM ESIMERKKIOHJE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (16) ESIMERKKIOHJE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...3 1.1 SIVUN MUOKKAUS...3

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Planssit (layouts) ja printtaus

Planssit (layouts) ja printtaus 1 / 21 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 17.11.2015 Planssit (layouts) ja printtaus Yksittäisen kuvan printtaus 2 / 21 Ennen printtausta valitse näkymä, jonka haluat printata, klikkaamalla

Lisätiedot