PowerPoint -esitysgrafiikka

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PowerPoint -esitysgrafiikka"

Transkriptio

1 TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala PowerPoint -esitysgrafiikka jatkokurssi

2 SisällysError! Not a valid link. 1 Automaattiset muodot 1 2 Piirrosobjektin käsittely Täyttövärit Järjestys Kiertäminen ja kääntäminen Tasaus ja apuviivat Ryhmittely 3 3 Kuvien käsittely ClipArt-kuvan värien muokkaaminen ClipArt-kuvan purkaminen 5 4 Vaiheittaiset diat 5 5 Objektien animointi 6 6 Vuorovaikutteinen esitys 6 7 Medialeikkeet 7 8 Esityksen aputoimintoja Piilodia Mukautettu esitys Pakkaaminen CD-levylle Tallennus HTML-muotoon 10 9 Tekstin animoiminen Näyttööntulo-, korostus- tai näytöstä poistuminen animaation lisääminen Tekstin osan animoiminen 13 Ohje päivitetty /TL

3 1 1 Automaattiset muodot Piirrosobjekteja voit luoda Piirto-työkalurivin toiminnoilla. Työkalurivi löytyy yleensä Powerpoint-ikkunan alareunasta. Muutoin saat sen esille valikosta Näytä/Työkalurivit/Piirto. Automaattisen muodot valikkoa napauttamalla näet alavalikot, joista löytyy erilaisia viivoja ja kuvioita. 1. Napauta valikosta haluamaasi kuvioita. 2. Vie kursori kohtaan, johon haluat kuvion piirtää. 3. Paina hiiren vasenta painiketta ja vedä hiirellä kuvio sopivan kokoiseksi. Kun kuvio on valittu, sen reunoissa ja kulmissa näkyvät pienet neliöt valintakahvat. Niiden kohdalla hiiren osoitin muuttuu kaksipäiseksi nuoleksi, jolloin voit hiirellä vetämällä muuttaa objektin kokoa. Joissakin kuvioissa näkyy myös keltainen vinoneliö säätökahva. Kokeile, miten säätökahva vaikuttaa eri kuvioihin! Vinkki: Ympyrän, neliön tai muun säännöllisen kuvion saa piirrettyä Shift-näppäin (vaihtonäppäin) pohjassa. 2 Piirrosobjektien käsittely Piirrosobjekteja voi muotoilla joko Piirto-työkaluriviltä tai valikosta Muotoile/Automaattinen muoto tai Objekti 1. Valitse ensin muotoiltava objekti napauttamalla sitä hiirellä. 2. Muotoile-valikon lopussa lukee valitun objektin mukaan joko Automaattinen muoto tai Objekti. Siitä aukeaa valintaikkuna, jossa voit eri välilehdillä muotoilla objektia. Valintaikkunan saat esille myös kaksoisnapauttamalla objektia.

4 2 2.1 Täyttövärit Kuvioiden täytön oletusväri on vihreä. Voit vaihtaa objektin värin, tehdä siitä läpikuultavan, käyttää liukuvärejä sekä erilaisia viiva- ja pistekuvioita. Voit täyttää kuvion myös valmiilla materiaalikuviolla tai kuvalla. 1. Valitse kuvio. Napauta Piirto-työkalurivin Täyttöväri-painikkeen nuolta. 2. *Lisää täyttövärejä* saat näkyville lisää värejä. Mukautetut-välilehdelllä voit valita värisävyn tarkemmin. *Täytön tehosteet* voit eri välilehdiltä valita kuvion täytöksi liukuvärin, materiaalikuvion, muun kuvion tai kuvan. *Ei täyttöä* muuttaa objektin läpinäkyväksi. Vinkki: Jos haluat muuttaa kuvion oletusväriä tai oletusviivaa, valitse objekti, jossa on haluamasi muotoilut. Napauta hiiren oikeaa painiketta ja valitse Määritä automaattisen muodon oletukset. Muutos koskee vain ko. tiedostoa. 2.2 Järjestys Kun piirrät kuvioita tai lisää esitykseen kuvia, myöhemmin tehdyt kuvat asettuvat edellisten eteen. Huomaat tämän, jos asettelet objekteja limittäin. Voit muuttaa objektien järjestystä siirtämällä niitä eteenpäin tai taaksepäin. Valitse siirrettävä objekti ja Piirto-työkalurivi, Piirrä Järjestys tai avaa toimintovalikko hiiren oikealla painikkeella. Komennot Tuo eteen ja Vie taakse siirtävät valitun objektin suoraan päällimmäiseksi tai alimmaiseksi. Siirrä eteenpäin ja Siirrä taaksepäin siirtävät objektia askel kerrallaan järjestyksessä. 2.3 Kiertäminen ja kääntäminen Valitse objekti. Napauta Piirtotyökaluriviltä Piirrä ja valitse Kierrä tai käännä. Voit kiertää objektia haluamasi astemäärän tai kääntää sitä vaaka- tai pystysuunnassa akselinsa suhteen (peilikuva).

5 3 1. Kun valitset Kierrä vapaasti, kierrettävän objektin kulmiin ilmestyvät vihreät pallot. 2. Vie hiiren osoitin pallon päälle niin, että nuoli muuttuu kaarevaksi. 3. Paina hiiren vasen painike pohjaan, jolloin hiiren kursori muuttuu neljän nuolen kehäksi ja kierrä objektia. 2.4 Tasaus ja apuviivat Valitse tasattavat objektit ja Piirtotyökalurivi, Piirrä Tasaa tai tasaa välit. Voit tasata objektien reunat tai välit. Jos Suhteessa diaan kohta on valittuna, objektit tasataan dian reunojen tai keskikohdan mukaan. Apuviivojen avulla voit asetella objekteja tarkemmin. Apuviivat saat näkyville valikosta Näytä/Ruudukko ja apuviivat. Viivoja voit siirtää hiirellä vetämällä. Lisää viivoja saat, kun painat siirrettäessä Ctrl-näppäimen pohjaan. Voit poistaa viivan vetämällä sen dia-alueen ulkopuolelle. Pois näkyviltä viivat saat valitsemalla uudelleen Näytä/Ruudukko ja apuviivat. Ota rasti pois kohdasta Näytä piirtotilan apuviivat. Jotta saat apuviivat näkyviin, rastita kohta Näytä piirtotilan apuviivat. 2.5 Ryhmittely Kun olet asetellut objektit sopiville paikoille toisiinsa nähden, ne kannattaa ryhmitellä, jolloin niitä käsitellään yhtenä kokonaisuutena. Tällöin et vahingossa pääse liikuttelemaan objekteja pois paikoiltaan.

6 4 Valitse ryhmiteltävät objektit ja Piirto-työkalurivi, Piirrä Ryhmittele. Ryhmän saat purettua komennolla Piirto-työkalurivi, Piirrä Pura ryhmittely. Voit palauttaa ryhmittelyn valitsemalla Piirtotyökalurivi, Piirrä Ryhmittele uudelleen. 3 Kuvien käsittely ClipArt-kuvaa tai valokuvaa voit muotoilla Kuva-työkaluriviltä tai valikosta Muotoile/Kuva Kuva-työkalurivi tulee yleensä näkyville, kun napautat muotoiltavaa kuvaa. Muutoin löydät sen valitsemalla Näytä/Työkalurivit/Kuva. 3.1 ClipArt-kuvan värien muokkaaminen Useimmat ClipArt-kuvat ovat.wmf-muotoista vektorigrafiikkaa, jota voi vapaasti skaalata. Voit myös muuttaa kuvan värejä. ClipArt-valikon saat esille toiminnolla Lisää/Kuva/ClipArt. Valitse kuva ja napauta Kuvatyökalurivin Muuta kuvan värejä painiketta. Siitä avautuu valintaikkuna, jossa voit myös esikatsella tekemiäsi muutoksia. Uusi-sarakkeessa on väriruutuja, joiden vieressä olevia nuolipainikkeita napauttamalla pääset valitsemaan värejä. Voit peruuttaa tekemäsi muutoksen ottamalla ruksin pois sarakkeesta Alkuperäinen.

7 5 3.2 ClipArt-kuvan purkaminen ClipArt-kuva (.wmf-muotoa) on mahdollista purkaa osiin, jolloin voit muokata kuvan osia. Valitse kuva. Valitse Piirtotyökalurivi, Piirrä/Pura ryhmittely. Ohjelma kysyy, muutetaanko objekti piirrosobjektiksi. vastaa Kyllä. Valitse uudelleen Piirrä/Pura ryhmittely. Kuva puretaan osiin, jotka näkyvät valittuina. Jotta pääset muokkaamaan kuvan osia, klikkaa kuvan ulkopuolella ja sitten osaa, jota haluat muokata. Voit siirrellä, kopioida ja poistaa osia ja vaihtaa niiden täyttöväriä. 4 Vaiheittaiset diat Ilmettä ja vauhtia saat esityksiisi liittämällä objekteihin erilaisia tehosteita. Käytä tehosteita kuitenkin harkiten, sillä ne saattavat viedä huomion pääasiasta esityksen sisällöstä. 1. Valitse objekti, johon haluat tehosteen. 2. Valikosta Diaesitys/Animaatiomallit löydät listan valmiita tehosteita. 3. Valitse haluamasi tehoste ja tarkista sen toiminta diaesityksessä. Tehosteita saat lisättyä myös työkaluriviltä, jonka saat näkyville komennolla Näytä/Työkalurivit/Tehtäväruutu. 5 Objektien animointi Tarkempia määrityksiä tehosteisiin voit tehdä valikosta Diaesitys/Mukautettu animaatio. Lisää tehoste valikossa on luettelo erilaisista tehostetyyleistä. Lisäksi voi määritellä, miten teksti tulee näyttöön.

8 6 Objektien animointi aloitetaan valitsemalla animoitava objekti. Valitse sitten valikosta Diaesitys/Mukautettu animaatio. Napauta Lisää tehoste painiketta, valitse tehoste ja OK. Tehosteen asetuksia voi muokata tehtäväruudun yläosassa (Muokkaa). Tehosteen käynnistystavan voi määritellä tehosteen valikon kautta (pieni nuoli tehtäväruudun vieressä). Tehosteasetuksia voi myös määritellä tarkemmin tehosteen valikosta (Tehosteasetukset). Tehosteen voi poistaa valitsemalla sen tehtäväruudusta ja napauttamalla Poistapainiketta. 6 Vuorovaikutteinen esitys PowerPoint-esitykseen voit lisätä toimintopainikkeita, joilla pääset liikkumaan diojen välillä. Voit myös luoda painikkeeseen linkin muuhun tiedostoon, jolloin ko. tiedoston avaamiseen tarvittava ohjelma käynnistyy, kun painiketta käytetään.

9 7 1. Valitse dia, johon haluat painikkeen lisätä. Jos haluat lisätä painikkeen kaikkiin dioihin, lisää se dian perustyyliin (Näytä/Perustyyli). 2. Valitse Diaesitys/Toimintopainikkeet (tai Piirto-työkalurivi, Automaattiset muodot/toimintopainikkeet). Valitse painike, joka kuvaa haluamaasi toimintoa. 3. Vedä toimintopainike hiirellä sopivan kokoiseksi. Voit muokata painiketta, kuten muitakin piirrosobjekteja. 4. Kun olet piirtänyt painikkeen, näytölle aukeaa Toimintoasetukset-ikkuna. Valitse Hyperlinkki-kohdan luettelosta haluamasi linkki. OK. Voit liittää linkin myös johonkin muuhun piirrosobjektiin tai tekstiin. Valitse vain Toimintoasetukset-valintaikkunasta objektiin haluamasi linkki. 7 Medialeikkeet PowerPoint-esityksiin voit lisätä ääniä ja videoleikkeitä. PowePoint tunnistaa esim..wav- ja.mid-muotoiset äänitiedostot ja.avi-muotoiset videoleikkeet. Lisää uusi dia ja valitse valmis rakenne, jossa on medialeikkeen paikka, OK. Kaksoisnapauta dian medialeikekuvaketta, niin saat auki viereisen ikkunan. 1. Voit etsiä haluamasi leikkeen (Siirry-painike) 2. Kaksoisnapauttaa valitsemaasi kuvaketta 3. Etsiä lisää leikkeitä (Tuopainike)

10 8 Lisääpainikkeesta voit tuoda uusia leikkeitä tiedostokokoel maan. Tiedostotyyppi-valintaikkunasta voit valita, etsitkö video- vai äänitiedostoja. Voit lisätä medialeikkeen muuhunkin rakenteeseen valikosta Lisää/Filmit ja äänet. Voit valita videon tai äänen Clip Gallerystä tai etsiä jonkin muun tiedoston. Kun olet valinnut leikkeen, ohjelma kysyy, kuinka haluat filmin käynnistyvän. Medialeikkeen toistamista esityksessä voi ohjata hiirellä. Hiiriohjattu toisto Hiiren napautus välilehti, Objektin toiminta -kohta valittuna: Leikkeen napauttaminen hiirellä käynnistää sen esittämisen. Hiiri objektin päällä välilehti, Objektin toiminta kohta valittuna: Hiiren vieminen leikkeen päälle käynnistää sen esittämisen.

11 9 Ajastettu toisto Automaattisesti käynnistettäessä voit ajastaa videoiden ja äänten esittämisen. Voit lisätä tehosteita ja määritellä tehosteen asetukset Muokkaakohdassa. Voit myös muotoilla objektien esitysjärjestystä Järjestä uudelleen painikkeilla. 8 Esityksen aputoimintoja Voit muokata pidemmästä PowerPoint-esityksestä erilaisia lyhyempiä versioita käyttämällä piilodioja ja mukauttamalla esityksiä. 8.1 Piilodia 1. Valitse dialajittelunäkymässä dia, jonka haluat piilottaa. 2. Napauta Dialajittelu-työkalurivin Piilota dia painiketta (tai Diaesitys/Piilota dia). Piilotetun dian saat uudelleen esille napauttamalla Piilota dia painiketta toistamiseen. Esityksen aikana voit näyttää piilotetun dian valikosta Siirry/Piilotettu dia.

12 Mukautettu esitys 1. Valitse Diaesitys/Mukautetut esitykset. 2. Napauta Uusi-painiketta. 3. Valitse Lisää-painikkeella esityksen diat. OK. 4. Mukautetut esitykset ikkunassa pääset Näytä-painikkeella katsomaan mukautetun esityksen. 8.3 Pakkaaminen CD-levylle Kun esityksesi ei mahdu levykkeelle tai haluat esittää sen koneella, jossa ei ole PowerPoint-ohjelmaa, voit tehdä pakata esityksen CD-levylle. 1. Laita CD-levy sille varattuun asemaan. 2. Aloita esityksen pakkaaminen komennolla Tiedosto/CD-paketti. 3. Anna esitykselle nimi ja napauta painiketta Kopioi CD-levylle. 4. Napauta Sulje-painiketta. 8.4 Tallennus HTML-muotoon Voit luoda PowerPointilla myös www-sivuja, joita voidaan tarkastella selainohjelmassa. Valitse Tiedosto/Tallenna Web-sivuna. Nimeä tiedosto ja valitse kohderuutuun kansio, johon tallennat esityksen. Valitse Tallennusmuotoruutuun Web-sivu.

13 11 Muuta otsikkoa painikkeesta vaihdetaan selaimen otsikkorivillä näkyvä otsikkoteksti. OK. Napauta Tallenna-painiketta. Julkaise-painikkeella käynnistetään ohjattu toiminto, jolla esitystä voidaan mukauttaa. Voit mm.määritellä, näytetäänkö koko esitys vai osa dioista. 9 Tekstin animoiminen Tekstin animoimiseen voidaan käyttää näyttööntulo-, korostus-, näytöstä poistuminen- tai liikeratatehostetta. 9.1 Näyttööntulo-, korostus- tai näytöstä poistuminen animaation lisääminen Avaa esitys, johon haluat lisätä animaation, ja tee jompikumpi tai molemmat seuraavista toimista: Valmiin animaatiomallin käyttäminen 1. Jos haluat käyttää animaatiomallia tekstiin vain joissakin dioissa, valitse Normaalinäkymässä Diat-välilehti ja haluamasi diat. 2. Valitse Diaesitys/Animaatiomallit. 3. Valitse animaatiomalli Dian suunnittelu tehtäväruudun kohdassa Käytä valituissa dioissa olevasta luettelosta. 4. Jos haluat käyttää mallia kaikissa dioissa, valitse Käytä kaikissa dioissa. Mukautetun animaation käyttäminen 1. Tuo animoitavan tekstin tain objektit sisältävä dia näyttöön normaalinäkymässä. 2. Valitse animoitava objekti. 3. Valitse Diaesitys/Mukautettu animaatio. 4. Napauta Mukautettu animaatio tehtäväruudussa -kuvaketta ja tee jokin seuraavista: Jos haluat, että teksti tai objekti tulee diaesityksessä näkyviin tehosteen kanssa, valitse Sisääntulo ja valitse sitten tehoste. Jos haluat lisätä tehosteen diassa olevaan tekstiin tai objektiin, valitse Korostus valitse ja sitten tehoste. Jos haluat lisätä tekstiin tai objektiin tehosteen, joka poistaa tekstin tai objektin diasta jossain vaiheessa, valitse Lopeta ja valitse sitten tehoste. Huom.! Tehosteet näkyvät Mukautettu animaatio luettelossa (Mukautettu animaatio luettelo: Luettelo diassa käytetyistä animaatiojaksoista. Kohteet näkyvät luettelossa lisäämisjärjestyksessä, ja ne sisältävät kuvakkeita, jotka ilmaisevat ajoituksen toisten animaatiotapahtumien suhteen.) siinä järjestyksessä, jossa niitä käytetään. Animoidut

14 12 kohdat merkitään diaesityksessä näkymättömällä, numeroidulla tunnisteella, joka vastaa luettelon tehosteita. Jos katselet dian animaatioita Mukautettu animaatio tehtäväruudussa olevan Toistapainikkeen avulla, animaatiojaksoja ei tarvitse käynnistää hiirtä napsauttamalla. Jos haluat esikatsella, kuinka käynnistettävät (animaatiokäynnistin: Animaatioasetus, joka voidaan määrittää siten, että animaatio käynnistyy, kun tiettyä kohdetta napautetaan.) animaatiot toimivat, valitse sen sijaan Diaesitys-painike. Liikerata-animaation lisääminen 1. Tuo normaalinäkymässä näyttöön dia, jossa olevalle tekstille tai objektille haluat luoda liikeradan. 2. Valitse animoitava (animointi: Visuaalisen tehosteen tai äänitehosteen lisääminen tekstiin tai objektiin. Esimerkiksi tekstin luettelokohdat voidaan määrittää tulemaan näyttöön vasemmalta sana kerrallaan tai suosionosoitusääni voidaan toistaa, kun kuva tulee näkyviin.) teksti tai objekti. Tekstikohtia varten voit valita paikkamerkin (paikkamerkit: Piste- tai katkoviivareunuksella varustettuja ruutuja, joita käytetään useimmissa dian rakenteissa. Nämä ruudut sisältävät otsikoita ja leipätekstiä tai objekteja, kuten kaavioita, taulukoita ja kuvia.) tai kappaleen (luettelomerkki mukaan lukien). 3. Jos Mukautettu animaatio tehtäväruutu (tehtäväruutu: Office-sovelluksen ikkuna, joka sisältää yleisesti käytettäviä komentoja. Ikkunan sijainti ja pieni koko mahdollistavat komentojen käyttämisen samalla, kun tiedostoja käsitellään.) ei näy näytössä, valitse Diaesitys-valikosta Mukautettu animaatio. 4. Valitse Mukautettu animaatio tehtäväruudussa,valitse Liikeradat ja tee jompikumpi seuraavista: Valmiin liikeradan käyttäminen Napauta valmista liikerataa tai valitse Lisää liikeratoja, jolloin voit valita erilaisia vaihtoehtoja. Mukautetun liikeradan luominen 1. Valitse Piirrä mukautettu liikerata ja tee jokin seuraavista: a. Valitse Puolivapaa piirto jos haluat luoda polun, jossa on sekä mutkia että suoria osia. Hiirellä vetämällä voit luoda vapaita muotoja ja hiirtä napauttamalla ja liikuttamalla voi vetää suoria viivoja. b. Valitse Vapaa piirto ja vedä hiirellä, jos haluat polun näyttävän kynällä piirretyltä tai jos haluat luoda loivia mutkia. c. Valitse Viiva ja vedä hiirellä, jos haluat piirtää suoran polun. d. Valitse Käyrä ja napauta kohtaa, josta haluat polun mutkan alkavan. Liikuta sitten hiirtä ja napauta taas kohtaa, johon haluat lisätä mutkan.

15 13 Huom.! 2. Tee jokin seuraavista: a. Jos haluat päättää puolivapaan (puolivapaa muoto: Muoto, joka piirretään käyttämällä Käyrä-, Puolivapaa piirto- ja Vapaa piirto työkaluja. Puolivapaassa muodossa voi olla suoria ja vapaita viivoja. Ne voivat olla avoimia tai suljettuja, ja niitä voi muokata piirtotyökalujen avulla.) tai käyrän polun ja jättää sen avoimeksi, kaksoisnapauta hiirellä. b. Jos haluat päättää viiva- tai vapaapiirtopolun, vapauta hiiren painike. c. Jos haluat luoda suljetun kuvion, napauta lähellä aloituskohtaa. Jos haluat, että polku jäljittelee näytöstä poistumisen tehostetta, aseta tehosteasetukset siten, että kohta häviää tai piilotetaan animaation toiston jälkeen, tai vedä liikepolku pois diasta. 9.2 Tekstin osan animoiminen Valitse Mukautettu animaatio luettelosta haluamasi animoitu tekstikohta. Napauta nuolta ja valitse Tehosteasetukset. Jos animoit kirjain kerrallaan, valitse Tehoste-välilehdeltä Animoi teksti/kirjain kerrallaan. Jos animoit sana kerrallaan, valitse Tehoste-välilehdeltä Animoi teksti/sana kerrallaan. Jos haluat animoida kappale tai luettelomerkki kerrallaan, valitse Tekstin animaatio välilehden Ryhmitä teksti luettelosta haluamasi vaihtoehto. Huom.! Animoitujen tekstien välille voi asettaa viiveen Ajoitus-välilehdellä. Kirjoita lukema Viive-ruutuun.

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2010 3/32

Lisätiedot

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI Dia 1... 1 Suunnittelumallin luominen... 1 Suunnittelumallin tallennus... 2 Suunnittelumallin käyttö... 2 Esityksen rakentaminen... 3 Dia 3... 4 Dia 4... 5 Oman tekstin lisääminen...

Lisätiedot

PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä

PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä 1/6 PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä PowerPoint 2003 toiminnot Toiminnot PowerPoint 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ PowerPoint esitysgrafiikan perusteet Sisällys PowerPoint 1 1 PowerPointin käynnistäminen 2 2 Esityksen luominen

Lisätiedot

Palauta tehtävä nimellä E1_Omasukunimi.pptx Optimaan. Tallenna tiedosto myös USB -tikulle.

Palauta tehtävä nimellä E1_Omasukunimi.pptx Optimaan. Tallenna tiedosto myös USB -tikulle. Esitysgrafiikka 10 pistettä Tehtävään liittyvät tiedostot SkyDrive kansiossa: Kohtaamispaikka_kesken.pptx Matka tietotyön tulevaisuuteen Microsoft.pdf Microsoft_tyyliohjeistus.docx Kuvapankki kansio kohtaamispaikka.wma

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona).

Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona). Esitysgrafiikka 1 (8) ESITYSGRAFIIKKA Yleistä Kansiossa Y:\Taitaja2009\Materils\PowerPoint\Fi on tehtäviin liittyvät tiedostot. Kopioi kansio C:\Temp -kansioon. Muuta kansion nimeksi pp_omanimi, jossa

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint perusohje 2003

Microsoft PowerPoint perusohje 2003 1 Microsoft PowerPoint perusohje 2003 Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK 21.10.2005 2 YLEISTÄ POWERPOINT- ESITYKSEN TEOSTA...3 1. SUUNNITELUMALLIN VALINTA UUDELLE ESITYKSELLE...4 2. UUDEN DIAN LISÄÄMINEN...4

Lisätiedot

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13 PowerPoint 2010 Ohjelman käynnistäminen Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kirjoita otsikko ja alaotsikko. Alaotsikkona voi olla myös oma nimi.

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen KTKO104 Demo 3 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Harjoitusryhmät Vko 41 Esitysgrafiikka, Powerpoint, Prezi ja pientä kuvankäsittelyä Vko 43 Tekstinkäsittely Vko 44 Tekstinkäsittely jatkuu

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

MICROSOFT POWERPOINT 2010

MICROSOFT POWERPOINT 2010 1 MICROSOFT POWERPOINT 2010 Esitysgrafiikkaohjelman peruskäyttö ja uudet ominaisuudet 2 Voit tehdä näyttävät esitykset helposti Voit lisätä esitykseen kuvia, taulukoita, kaavioita, kuvia, piirroksia, ääntä,

Lisätiedot

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo DIAESITYS, TEHOSTEET DIAESITYS, TEHOSTEET... 1 Diaesityksen käynnistäminen... 1 Diaesityksen siirtymät... 1 Siirtymän asettaminen... 1 Diasta

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint - perusohjeet

Microsoft PowerPoint - perusohjeet 1 Microsoft PowerPoint - perusohjeet Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK 06.09.2002 2 YLEISTÄ POWERPOINT- ESITYKSEN TEOSTA...4 1. ESITYSTYYLIN VALINTA...4 1.1 OHJATUN SISÄLLÖN LUOMINEN...5 1.2 MALLI...6 1.3

Lisätiedot

PERUSTEET. Sisällysluettelo

PERUSTEET. Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Perusteet Sisällysluettelo PERUSTEET POWERPOINT PERUSTEET... 1 Ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Pikavalikoima... 2 Pikavalikot... 2 Näkymät, zoomaus... 2 Valintanauha...

Lisätiedot

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset POWERPOINT A-ajokorttivaatimukset Kurssin suorittaminen Tunneille osallistuminen Tehtävien teko ja palauttaminen Tämän A-ajokorttivaatimukset tehtävän täydentäminen Tuo kuvakaappauksia ja tee malleja toiminnoista

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatkokurssi

Tekstinkäsittelyn jatkokurssi TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Tekstinkäsittelyn jatkokurssi Word Error! Not a valid link. Sisällys 1 Tekstin asettelu 1 1.1 Sarkaimet 1 1.2 Sivun

Lisätiedot

Talentum Media Oy tarvitsee messuille PowerPoint-esityksen uutuustuotteistaan. Tee esityksestä mahdollisimman mallinmukainen.

Talentum Media Oy tarvitsee messuille PowerPoint-esityksen uutuustuotteistaan. Tee esityksestä mahdollisimman mallinmukainen. MULTIMEDIA 1 (5) H - Tehtävä 8 MULTIMEDIA Tässä osuudessa tarvitsemasi tiedostot löydät verkkokansiosta T:\Multimedia Kopioi kansio C: aseman juureen. Käytä tätä kansiota työhakemistonasi. Kun olet valmis,

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

PowerPoint tutuksi Elävyyttä esityksiin Keijo Salakari 12. lokakuuta 2013

PowerPoint tutuksi Elävyyttä esityksiin Keijo Salakari 12. lokakuuta 2013 PowerPoint tutuksi Elävyyttä esityksiin Keijo Salakari 12. lokakuuta 2013 2 (25) Microsoft Excel perusteita Sisältö 1 MICROSOFT POWERPOINT... 3 1.1 MIKÄ ON MS POWERPOINT... 3 1.2 MS POWERPOINT OHJELMAN

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Valokuvien, diojen ja filminegatiivien skannaus ION PICS 2 PC Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. ION PICS 2 PC skannerilla voit skannata valokuvia, dioja ja filminegatiiveja tietokoneelle

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

Openoffice Impress-pikakurssi

Openoffice Impress-pikakurssi Openoffice Impress-pikakurssi Openofficen saat kotikoneellesi ilmaiseksi osoitteesta www.openoffice.org Writer on MS Wordin vastine, eli tekstinkäsittelyohjelma Calc on MS Exelin vastine, eli taulukkolaskenta-

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa Asentaminen 1. Valitse osoitteessa www.teamviewer.com Lataa Versio 11. TeamViewerin asennus, vaihe 1. 2. Napauta Lataa TeamViewer 11 -linkkiä. TeamViewerin

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

http://www.microsoft.com/expression/

http://www.microsoft.com/expression/ Verkkojulkaisuharjoitus1 TAVOITE Harjoituksen tarkoituksena on opiskella käyttämään verkkojulkaisueditoria (Microsoft Expression Web) ja käynnistämään verkkosivu internetissä. VERKKOSIVUEDITORIN KÄYTTÖOHJEITA

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela 2.5.2016 2 Sisältö... 1 1. Laitteet ja ohjelmat... 3 2. Tulospalvelun yleisohjeet... 3 3. E-Result ohjeet...

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

Esitysgrafiikka (20 pistettä)

Esitysgrafiikka (20 pistettä) Esitysgrafiikka (20 pistettä) Yleistä Tehtävänäsi on rakentaa PowerPoint esitys osavuosikatsauksesta mielikuvituksellista automyyntiä tekevälle yritykselle Skills Car Turku. Käytettävät tiedostot Tiedostot

Lisätiedot

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Office- työkalujen yhteiskäyttö 1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Diaesitykseen voidaan lisätä tarvittavaa sisältöä valmiista Word- dokumentista. Diaesitykseen voidaan avata wordillä luotu asiakirja.

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 2 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit * Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen Moodle 2.2 pikaohje 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen https://moodle2.pkky.fi Kirjaudu omilla kuntayhtymän verkkotunnuksilla klikkaamalla Kirjaudu linkkiä

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

1. Diaesityksen suunnittelu

1. Diaesityksen suunnittelu AT1 Esitysgrafiikkaohjelmia käytetään yleisesti erilaisten esitysten tukena. Yleisin esitysgrafiikkaohjelma on Microsoft PowerPoint, jota käytetään tässä harjoituksessa. 1. Diaesityksen suunnittelu Diaesityksen

Lisätiedot

2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti

2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti 2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti Kuva 2.1 Tiedon portaat Kuva 2.2 Ohjelman käyttöliittymä suoran luonnissa 1. Valitse Luo, Suora, Luo suora päätepistein. 2. Valitse Pystysuora 3. Valitse Origo Origon

Lisätiedot

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9.

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9. Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Kun olet suorittanut ensimmäisen tehtävän, osaat seuraavat toiminnot: 1. Uuden esityksen aloittaminen 2. Otsikkodian tekeminen 3. Teeman ottaminen käyttöön 4. Tekstin

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI Kun olet luonut itsellesi kotisivut, voit aloittaa ulkoasun yksityiskohtaisemman räätälöimisen. Kotisivukone tarjoaa helppokäyttöisen ulkoasueditorin, jonka avulla saat sivujen

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

6. Harjoitusjakso II. Vinkkejä ja ohjeita

6. Harjoitusjakso II. Vinkkejä ja ohjeita 6. Harjoitusjakso II Seuraavaksi harjoitellaan algebrallisten syötteiden, komentojen ja funktioiden käyttöä GeoGebrassa. Tarjolla on ensimmäisen harjoittelujakson tapaan kahden tasoisia harjoituksia: perustaso

Lisätiedot

Flow!Works Pikaohjeet

Flow!Works Pikaohjeet 1 Flow!Works Pikaohjeet FW 3.0.0 Piirtotyökalut Kynä Sivellin Kirjoituskynä Korostuskynä Loistekynä Kuviokynä Älykynä Elekynä Valitse Kuvion Piirtotoiminnot Täytä llä Leveys Pyyhekumi Pyyhi alku muoto

Lisätiedot

MICROSOFT PUBLISHER 2010

MICROSOFT PUBLISHER 2010 1 MICROSOFT PUBLISHER 2010 Julkaisuohjelman peruskäyttö 2 Kurssin sisältö Julkaisun aloittaminen mallien avulla, erilaiset käyttötavat ja mahdollisuudet Tekstiruutujen käyttäminen, linkitys Tekstin käsittely,

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT PowerPoint 2013 Taulukko, kaaviot, SmartArt-kuviot Sisällysluettelo TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT TAULUKOT... 1 Taulukon muotoileminen... 1 Taulukon koon muuttaminen... 2 Rivien valitseminen... 2 Sarakkeiden

Lisätiedot

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen)

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) 1. Valitse sivu, jolle haluat lisätä sisältöä tai jota haluat muutoin muokata, ja klikkaa sitä.

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

PowerPointin jatkokurssi

PowerPointin jatkokurssi 1 PowerPointin jatkokurssi Ohje PowerPoint 00 -ohjelman monipuoliseen käyttöön 1 Kuvion liittäminen diaesitykseen... 1 1.1 Kuvion piirtäminen... 1. Kuvion siirtäminen... 1. Kuvion koon muuttaminen... 1.4

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aineisto-valikon tai Add an activity or resource valikon (Asetukset lohko Activity chooser on toiminnon ollessa päällä). Valitse

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

Ohjeet Libre Officen käyttöön

Ohjeet Libre Officen käyttöön 1 Ohjeet Libre Officen käyttöön Toisinaan Libre Officen kanssa sama asia on koitettava tehdä kolme kertaa ennen kuin se onnistuu. Kannattaa ottaa rauhallisesti. 1. Pylväsdiagrammi ohje Askel 1 Klikkaa

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset...

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset... - 1 - Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10 Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2 Yleistä... 2 Laitteistovaatimukset... 2 Sisäänkirjautuminen... 2 Uloskirjautuminen... 3

Lisätiedot

Planssit (layouts) ja printtaus

Planssit (layouts) ja printtaus 1 / 21 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 17.11.2015 Planssit (layouts) ja printtaus Yksittäisen kuvan printtaus 2 / 21 Ennen printtausta valitse näkymä, jonka haluat printata, klikkaamalla

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu. Win7 & Office 2010 Kouluttaja: Mikko Niskanen Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.fi Sisältö 1(2) Win7 Perustoiminnot Asetukset Pikakomennot SCCM

Lisätiedot

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Viestintäpalvelut 9.6.2015 1 Sivupohjan tekeminen Ennen kuin alat tekemään hankkeen sivuja, tilaa Viestintäpalveluilta hankesivupohja ja ilmoita

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aktiviteetti tai aineisto - linkin. Valitse linkin takaa avautuvasta listasta, millaisen aineiston haluat alueelle tuoda, ja paina

Lisätiedot

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet 1 Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet Microsoft on julkaissut Office-paketteihin tietoturvapäivitykset. Seuraavat päivitykset aiheuttavat Visma Econet -ohjelmissa

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot