powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA"

Transkriptio

1 powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (

2 SISÄLLYSLUETTELO POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN KÄYTTÖLIITTYMÄ... 1 TIEDOSTON AVAAMINEN, SULKEMINEN JA TALLENTAMINEN... 2 ESITYKSEN TEKEMISESTÄ... 4 Teemat... 5 Dian asettelu... 6 Dian lisääminen ja poistaminen sekä kopiointi toisesta esityksestä... 7 Näkymät... 9 ERILAISIA DIA-ASETTELUJA JA SISÄLTÖJÄ Tekstin luettelointi Kuvat PowerPointissa Taulukot Kaaviot SmartArt-grafiikkaobjektit ja piirtotyökalut Hyperlinkit OMAN TAUSTAN TEKEMINEN YLÄ- JA ALATUNNISTE PERUSTYYLI DIAN SISÄINEN ANIMOINTI JA DIAN VAIHTUMINEN MUISTIINPANOT CD-PAKETTI TULOSTAMINEN OHJE-TOIMINTO... 35

3 1 POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN KÄYTTÖLIITTYMÄ PowerPoint on esitysgrafiikkaohjelma, jolla voidaan tehdä erilaisia diaesityksiä. Esitykset koostuvat useasta peräkkäisestä kuvasta tai sivusta. Näitä sivuja tai kuvia kutsutaan dioiksi. Erilaisia ns. teemoja käyttämällä voidaan varmistaa diaesityksen tai kalvosarjan ulkoasun yhtenäisyys. Ohjelma sisältää useita valmiita teemoja, mutta voit luoda niitä itsekin. Diaesityksellä tarkoitetaan kuvasarjaa, jota voidaan katsella tietokoneen näytöltä esim. dataprojektorin avulla. PowerPoint -tiedosto on jo sinällään yksinkertainen diaesitys. Esityksestä saadaan elävämpi ja mielenkiintoisempi erilaisilla kuvan vaihtumiseen yms. liittyvillä tehosteilla. Diaesitys voidaan määritellä automaattiseksi, jolloin diat vaihtuvat itsekseen niille määriteltyjen asetusten mukaan. Uusilla esitysgrafiikkaohjelmilla tehtäviin diaesityksiin voidaan lisätä painikkeita ja linkkejä, joiden avulla on mahdollista tarkastella esitystä hypertekstin tapaan. Esitysgrafiikkaohjelma sopii hyvin lyhyiden tekstiluetteloiden, graafisten kuvaajien, organisaatiokaavioiden ja taulukoiden esittämiseen. Ohjelmaan kuuluu monipuolinen ClipArtkuvakirjasto sekä runsaasti vapaapiirtotyökaluja ja tekstiä ja grafiikkaa yhdisteleviä ns. SmartArt-objekteja. Diaesitykseen voidaan liittää myös valokuvia, videoleikkeitä ja äänitiedostoja. PowerPoint voidaan käynnistää Windowsissa (yleensä) painamalla Start-painiketta ja valitsemalla sieltä All Programs ja sieltä edelleen ohjelmaryhmä Microsoft Office ja edelleen Microsoft Office. Käynnistyksen jälkeen näkymä on seuraavanlainen:

4 2 Seuraavassa esitellään hiukan PowerPointin käyttöliittymää. Tämän version 2007 myötä käyttöliittymä muuttui melko lailla entisestä. Yllä olevassa kuvassa on nimetty joitakin tämän uuden käyttöliittymän osia. Katsotaan joitakin niistä kohta kohdalta. Valintanauhalta löytyy välilehtiä, välilehdiltä ryhmiä ja niistä painikkeita. Joissakin ryhmissä on myös ns. valintaikkunan avain, josta aukeaa lisää vaihtoehtoja kyseisiin toimintoihin. Pikatyökalurivillä on valmiina muutamia painikkeita. Voit lisätä sinne itsekin komentoja. Klikkaa hiiren kakkospainikkeella pikatyökalurivin päällä ja valitse avautuvasta valikosta kohta Mukauta pikatyökaluriviä ja siirrä haluamasi toiminnot vasemmanpuoleiselta listalta oikealle Lisää-painikkeella. Jos haluamasi komento ei näy listalla, valitse ylhäällä olevasta valikosta kohta kaikki komennot Suositut komennot- kohdan sijaan. TIEDOSTON AVAAMINEN, SULKEMINEN JA TALLENTAMINEN Tavalliset tiedostotoiminnot ovat PowerPointissa samanlaiset kuin muissakin ohjelmissa. Ne löytyvät Office-painikkeen kautta avautuvasta valikosta. Office-painikkeen kautta avautuvassa valikossa näkyy viimeksi avattujen tiedostojen luettelo. Jos haluamasi tiedosto on tässä listassa, saat sen avattua klikkaamalla kyseisen tiedoston nimeä. Tiedoston nimen

5 3 perässä olevaa nastaa klikkaamalla saat kiinnitettyä tiedoston tälle listalle eli se ei häviä listalta vaikka uusia tiedostoja tulisikin listalle. Jos tiedostoa ei ole listalla, se avataan kohdasta Avaa, josta avautuu normaali tiedoston avaus -ikkuna. Valitaan oikea levyasema ja kansio, varmistetaan, että tiedostotyyppi on oikea eli sellainen, jota ollaan avaamassa. Lopuksi tietysti valitaan se haluttu tiedosto ja klikataan avaa. Talllennus menee samaan tapaan. On tärkeää, että muistat tallentaa esityksesi aika ajoin. Tallentaminen käy Office-painikkeen kautta Tallenna- tai Tallenna nimellä kohdasta. Valitse oikea levyasema ja kansio. Varmista taas, että tallennusmuoto on oikea. Kirjoita vielä tiedoston nimi -ruutuun tekstisi nimi ja paina Tallenna. Muista tallennus pienin väliajoin, niin et menetä suurta työmäärää ongelmien sattuessa. Valikossa on kohdat Tallenna ja Tallenna nimellä. Ensimmäistä kertaa esitystä tallennettaessa näillä ei ole eroa. Seuraavilla kerroilla kuitenkin pelkkä Tallenna -kohdan (tai tallennuksen pikanappulan pikatyökalurivillä) valinta tallentaa aina vanhan jo olemassa olevan

6 4 tiedoston päälle kyselemättä mitään. Tallenna nimellä -kohta sen sijaan avaa aina uudestaan tallennuksen ikkunan ja voit vaihtaa levyasemaa, kansiota tai tiedoston nimeä tai tallennusmuotoa ja ottaa näin vaikka tiedostosta varmuuskopion. Useimmiten PowerPoint tallentaa pptx-päätteisiä tiedostoja. Nämä ovat ns. PowerPointesityksiä, eli ne saa auki PowerPointilla. Uusi 2007-version PowerPoint tekee pptxpäätteisiä tiedostoja, mutta sillä voidaan tallentaa esitys myös vanhempaan muotoon, jolloin tiedoston päätteeksi tulee ppt. Voit valita, haluatko tallentaa esityksesi sellaiseen muotoon, jota voit vielä myöhemmin muokata (pptx tai ppt) vai haluatko tallentaa esityksesi esitysmuotoon (ppsx tai pps), jolloin esitys aukeaa ruudulle ilman PowerPoint ohjelman aukeamista. PowerPoint suljetaan ikkunan oikean yläkulman rastista. Voit sulkea esityksen sulkematta PowerPointia Office-painikkeen kautta kohdasta Sulje. ESITYKSEN TEKEMISESTÄ Kun haluat aloittaa rakentaa uutta diaesitystä, valitse Office-painikkeen kautta kohta Uusi ja sieltä Tyhjä esitys. PowerPoint avaa uuden, tyhjän esityksen ja tuo näkyville otsikkodian, johon voit kirjoittaa esityksen pää- ja alaotsikon. Ruudun alalaidassa on palkki, jossa lukee Lisää muistiinpanoja napsauttamalla tätä. Näistä muistiinpanoista lisää myöhemmin. Ruudun vasemmassa reunassa on palkki, johon ilmestyvät pikkukuvat dioista. Se on ikään kuin koonti esityksestä. Tästä kohdasta voit myös muuttaa diojen järjestystä hiiren kanssa raahaamalla. Tässä vaiheessa ei tuossa vasemmassa palkissa näy kuin yksi dia, eli juuri otsikkodia.

7 5 Teemat Voit jo tässä vaiheessa tai sitten vasta myöhemmin valita esitykseen jonkin ns. teeman. Teema sisältää diojen taustan, fontti- yms. asetuksia. Teema on ikään kuin valmis malli tai kokoelma esityksen ulkonäköön vaikuttavista asetuksista. Teemat löytyvät Rakennevälilehdeltä Teemat-ryhmästä. Huomaa, että Teemat-ryhmän oikeassa reunassa on rullausjana, josta saat lisää teemoja näkyville. Haluttu teema otetaan käyttöön kilkkaamalla kerran hiirellä halutun teeman päällä. Alla olevassa kuvassa teemaksi on valittu "Paperi". Voit myös luoda omia teemoja ja tallentaa ne myöhempää käyttöä varten. Eli jos olet vaikka tehnyt oman taustan (tästä myöhemmin lisää), voit tallentaa sen teemaksi Teematryhmän kohdasta Tallenna nykyinen teema.

8 6 Dian asettelu Voit valita jokaiselle uudelle dialle erilaisen asettelun, esim. että diassa on pelkkää tekstiä tai sitten kuva tai kaavio jne. Ensimmäisen dian asettelu on nimeltään otsikkodia. Otsikkodiassa on ennalta asetettu esimerkiksi otsikon ja alaotsikon paikka. Asettelut löytyvät Aloitus-valintanauhalta Diat-ryhmästä Asettelu-painikkeen kautta. Listalta löytyy Otsikko ja sisältö -diatyyppi, johon voit lisätä kuvan tai kaavion jne. Voit lisätä objekteja näihin varattuihin paikkoihin, tai muokata niitä. Valitse toivomasi rakennemalli valikosta klikkaamalla sen kuvaketta. Tällöin esillä oleva dia muuttuu asettelultaan valintaa vastaavaksi. Yleensä kuitenkin esitys kannattaa nimenomaan aloittaa otsikkodialla. Kirjoita tekstikehyksiin esityksen pää- ja alaotsikko klikkaamalla näiden tekstikehysten sisälle.

9 7 PowerPointissa teksti kirjoitetaan juuri tekstikehyksiin. Tekstiä ei voi kirjoittaa "suoraan" dialle, et saa kursoria vilkkumaan esim. otsikkodialla muualle kuin noihin tekstikehyksiin. Eli jos haluat kirjoittaa tekstiä muualle kuin valmiisiin tekstikehyksiin, sinun täytyy lisätä ensin tekstikehys dialle. Se tehdään Lisää-välilehden painikkeesta Tekstikehys. Dian lisääminen ja poistaminen sekä kopiointi toisesta esityksestä PowerPointissa sivu ei vaihdu, vaikka se tulisi täyteen tekstiä tai kuvia, käyttäjän täytyy itse huomata lisätä uusi sivu eli dia. Se tehdään Aloitus-välilehden painikkeesta Uusi Dia. Sieltä avautuu lista, josta pääset valitsemaan haluamasi dia-asettelun. Usein valitaan kohta Otsikko ja sisältö. PowerPoint lisää tällöin esitykseen uuden dian. Tämän saman "pohjan" avulla voit tehdä monenlaisia erityyppisiä dioja: Tekstidian, kuvan sisältävän dian, taulukon, kaavion jne. Näitä eri asetteluita ja sisältöjä käydään myöhemmin läpi tarkemmin.

10 8 Tässäkin kohtaa tulee esiin se PowerPointin piirre, että ohjelma neuvoo käyttäjää. Ohjelma esim. kehottaa lisäämään dian otsikon tai tekstin napsauttamalla. Dian keskellä on painikkeet, joista voit muuttaa dian asettelua siten, että se sisältää juuri noita em. elementtejä, kuvia, taulukoita jne. Dia poistetaan Aloitus-välilehden Diat-ryhmästä painikkeesta Poista. Se dia, joka on valittuna tai näkyvillä poistuu. Voit kopioida dian, joka on jo olemassa jossain vanhassa esityksessä. Avaa esitys, jossa haluamasi dia on ja klikkaa hiiren kakkospainikkeella ikkunan vasemman reunan palkissa sen dian kohdalla, jonka haluat kopioida. Valitse avautuvasta valikosta Kopioi. Siirry esitykseen, johon haluat dian kopioida ja taas vasemman reunan palkissa klikkaa hiiren kakkospainiketta ja valitse valikosta Liitä.

11 9 Dia ilmestyy esitykseen ja noudattaa tämän kohde-esityksen teemaa. Jos haluaa kopioida pelkän tekstin, kuvan tms. toisesta esityksestä, se kannattaa tehdä leikepöydän kautta. (Kopioi, Liitä) Näkymät PowerPointin eri näkymävaihtoehdot löytyvät ikkunan oikeasta alalaidasta. Täältä löytyvät ns. näkymäpainikkeet. Näkymiä voit vaihtaa myös Näytä-välilehden Esitysnäkymätryhmästä.

12 10 Normaalinäkymässä muokattavanasi on yksi dia. Jos haluat vaihtaa diojesi keskinäistä järjestystä, kannattaa muuttaa näkymä Dialajittelunäkyvmäksi. Lajittelunäkymä on myös oletuksena ruudun vasemmassa reunassa kapeana ikkunana. Lajittelunäkymässä diojen järjestystä voi muuttaa raahamalla dioja hiirellä haluttuun kohtaan esitystä. Diaesitys-näkymässä esitys "valtaa" koko ruudun, valikot ja työkalurivit häviävät. Tätä tilaa käytetään, kun esitellään valmis esitys.

13 11 ERILAISIA DIA-ASETTELUJA JA SISÄLTÖJÄ Kuten aiemmin oli puhetta, PowerPointissa on erilaisia dia-asetteluita, josta voi valita useammankin tyyppisen sisällön dialle: Näistä rakenteista voi valita, haluaako pelkän ns. sisällön ja otsikon, vai pelkän otsikon, vaiko useamman kappaleen tuota sisältöä jne. Sisältö valitaan klikkaamalla halutun sisällön kuvaketta kuuden kuvakkeen ryhmästä, joka näkyy dialla. Itse tuo sisältö voi olla: Luetteloitu teksti taulukko kaavio SmartArt-objekti tiedostosta lisätty kuva ClipArt-kuva Medialeike (videopätkä)

14 12 Käytä ko. sisältöä ja asettelua, jos haluat jonkun em. tyyppisen sisällön esitykseesi. Klikkaa vain haluamaasi kuvaketta sen jälkeen, kun olet ensin valinnut eri dia-asetteluista haluamasi (siis esim. yksi tai monta sisältöä). Tekstin luettelointi Älä kirjoita luettelomerkkejä käsin, sillä ne syntyvät automaattisesti enterin painalluksesta, jos olet valinnut dia-asettelun, jossa sisältönä on luetteloitu teksti. Kirjoita siis vain kohtaan Lisää teksti napsauttamalla ja vaihda kohtaa enterin painalluksella. PowerPointin käytön eräänä ideana on esittää vain ydinkohtia tekstistä erilaisin luetteloin. Voit vaihtaa luettelomerkkien- ja numeroinnin ulkoasua Aloitus-välilehden Kappale-ryhmän Luettelomerkit- ja Numerointi-painikkeista. Näiden painikkeiden vieressä olevista nuolenkärjistä saat esille valikon, josta voit vaihtaa asetukset haluamiksesi. Tämä on muuten ainakin lähes samanlainen toiminto kuin vastaava kohta Wordissä. Fonttiasetukset ovat PowerPointissa samanlaiset kuin Wordissäkin. Kuvat PowerPointissa Kuvien muokkaaminen on PowerPointissa hyvin pitkälle samanlaista kuin Wordissäkin. Voit lisätä kuvan ClipArtista valitsemalla ClipArtin dian sisällöksi. Tällöin ikkunan oikeaan laitaan ilmestyy palkki, josta pääet hakemaan ja valitsemaan kuvan.

15 13 Tiedostosta kuva lisätään valitsemalla sisältökuvakkeista Lisää kuva tiedostosta -kohta. Tämän jälkeen aukeaa normaali tiedoston avaus -ikkuna, josta pääset lisäämään kuvan dialle. Kuvaa siirretään ja sen kokoa muutetaan aivan kuten Wordissäkin eli hiirellä raahamalla kuva siirtyy ja reunoilla olevista kahvoista kuvan kokoa muutetaan. Muut asetukset löytyvät Kuvatyökalut-työkaluriviltä, joka on näkyvillä, kun kuva on valittuna. Voit tuoda kuvan myös valmiiseen diaan joko Lisää-välielhdeltä Kuva- tai ClipArtpainikkeesta tai leikepöydän (Kopioi,Liitä) kautta jostain muusta esityksestä tai ohjelmasta.

16 14 Taulukot Taulukko lisätään valitsemalla dian sisällöksi taulukko. PowerPoint kysyy rivien ja sarakkeiden määrää, aivan kuten Wordinkin taulukossa. Kun olet saanut taulukon valmiiksi, kannattaa sen asetukset vielä tarkistaa ja tarvittaessa muuttaa niitä esitykseen sopivaksi. Asetuksia pääset muokkaamaan Taulukkotyökaluttyökaluriviltä. Tällä työkalurivillä on kaksi välilehteä: Rakenne ja Asettelu. Työkalurivi on näkyvissä, kun taulukko on valittuna tai olet taulukon sisällä. Näiltä työkaluriveiltä pääset muokkaamaan taulukon asetuksia samaan tapaan kuin Wordissäkin ja saat vaikkapa muutettua taulukon ulkoasun haluamaksesi.

17 15 Kaaviot Voit lisätä esitykseen kaavion, vaikkapa pylväskaavion valitsemalla dian sisällöksi kaavion. Kaavion teko on samanlaista kuin Excelissäkin, itse asiassa kaavio tehdään juuri Excelillä ja vain sitten lopuksi tuodaan PowerPointiin. Ensimmäisenä pitää valita kaaviolaji. Kun olet valinnut haluamasi kaaviolajin ja klikannut ok, ruutu jakautuu kahteen ikkunaan, kaavioon ja taulukkoon. Taulukko-osaan syötetään ne luvut, joita kaaviolla halutaan esittää. Taulukon ympärillä on sinen kehys. Se rajaa sen alueen taulukosta, joka kaaviossa esitetään. Sen kokoa voi muuttaa sinisen kehyksen oikeasta alakulmasta hiirellä raahaamalla, kuten taulukossa olevassa ohjeessa sanotaan.

18 16 Kirjoita otsikot ja luvut valmiiksi ja kaavio muuttuu vastaamaan niitä. Sulje Excel-ikkuna. Nyt kaavio on PowerPointissa. Sitä voi muokata Kaaviotyökalurivin välilehdiltä Rakenne, Asettelu ja Muotoilu, samaan tapaan kuin Excelissäkin. Työkalurivi on näkyvissä, kun kaavio on valittu. Voit muuttaa taulukon tietoja Rakenne-välilehden kohdasta Muokkaa tietoja. Otsikot saat lisättyä Asettelu-välilehdeltä Otsikot ryhmästä.

19 17 SmartArt-grafiikkaobjektit ja piirtotyökalut SmartArt-grafiikkaobjekteilla voit tehdä erilaisia visuaalisia kaavioita, joissa on sekä tekstiä että grafiikkaa. Voit esim. luoda organisaatiokaavion. SmartArt-grafiikkaobjektin saat valitsemalla dian sisällöksi SmartArt-grafiikkaobjektin. Voit lisätä sellaisen myös jo olemassa olevalle dialle Lisää-välilehden kohdasta SmartArt. Valitse ensin, minkälaisen objektin haluat luoda. Tässä on valittu hierakia-luokasta tavallinen organisaatiokaavio. Klikkaa ok.

20 18 Pääset kirjoittamaan laatikoiden sisälle. Voit kirjoittaa haluamasi tekstit myös ruudun vasemmassa reunassa olevaan Kirjoita teksti tähän -laatikkoon. Lisää laatikoita saat Smart-Aet-työkalurivin Rakenne-välilehdeltä kohdasta Lisää muoto. Valitse ensin laatikko, jolle haluat lisätä laatikon, ja sitten klikkaa Lisää muoto painiketta, ja valitse, mihin kohtaa suhteessa valittuun laatikkoon haluat uuden laatikon lisätä. Muutenkin SmartArteja voi muokata SmartArt-työkalut-työkalurivin välilehdiltä Rakenne ja Muotoile. Kuvien ja SmartArt-objekstien lisäksi voit lisätä diaesitykseesi erilaisia otsikoita tai muita vastaavan tyyppisiä tekstejä Lisää-välilehden painikkeesta WordArt. Valitse haluamasi tyyli listalta.

21 19 WordArt on työkalu, jolla voi tehdä hieman näyttävämpiä tekstejä kuin ihan normaalisti kirjoittamalla. Tämän jälkeen dialle ilmestyy tekstikehys, johon voit kirjoittaa haluamasi tekstin. WordArt-tekstiä voit muokata Piirtotyökalut-työkaluriviltä, joka on näkyvissä, kun WordArt-objekti on valittuna. Muuten muokkaus on aika paljon samanlaista kuin tavallisten kuvienkin. Myös muita piirtotyökaluja voi käyttää PowerPointissa aivan kuten Wordissäkin. Erilaiset piirtotyökalut löytyvät Lisää-työkalurivin painikkeesta Lisää muodot.

22 20 Valitse haluamasi piirtotyökalu ja piirrä se dialle hiirellä vetämällä. Kun olet saanut muodon piirrettyä, kuvion ympärillä on valkoiset ympyrät tai neliöt, joista voit muuttaa kokoa. Voit myös siirtää kuviota samaan tapaan kuin kuvaakin. Jos haluat käännellä kuvaa ota kiinni vihreästä pallosta Kuviota voi muokata Piirtotyökalut-työkalurivin painikkeilla. Se on taas näkyvissä, kun kuvio on valittuna. Työkalurivillä voit esim. muuttaa kuvion täyttöä ja ääriviivaa.

23 21 Jos sinulla on useampi kuvio ja haluat että toinen on toisen edessä, valitse se kuvio, jonka sijaintia toisen tai muiden suhteen haluat muuttaa ja klikkaa työkalurivin Tuo eteen tai Vie taakse painiketta, sen mukaan, mitä haluat tehdä. Jos olet piirtänyt monta objektia ja järjestänyt ne toisiinsa nähden niin kuin haluat, niin voit tehdä niistä ns. ryhmän, jolloin esim. voit muuttaa kaikkien piirrosten kokoa yhtä aikaa ja niin, etteivät niiden kokojen suhteet muutu. Tai voit siirtää kaaviota yhtä aikaa ilman, että useasta kaaviosta koottu piirustus ei "hajoa" osiin. Ryhmä tehdään valitsemalla kaikki ryhmään tulevat kaaviot pitämällä näppäimistön vaihto (Shift) -näppäin alhaalla ja kilkkailemalla halutut kaaviot. Sen jälkeen klikkaa piirtotyökalut-välilehdeltä painiketta ryhmitä ja valitse valikosta edellen kohta ryhmitä.

24 22 Nyt valitut kaaviot ovat yhtä piirrosta ja voit siirtää ja muuttaa niiden kokoa yhdessä. Ryhmittelyn voit purkaa klikkaamalla Ryhmitä-painiketta ja valitsemalla Pura ryhmittely. Hyperlinkit Voit tehdä linkin vaikkapa jollekin nettisivulle. Kirjoita ensin johonkin diaan teksti, jota klikkaamalla linkin kohteena oleville sivuille siirrytään. Maalaa sitten tuo teksti. Hyperlinkki lisätään Lisää-välilehdeltä kohdasta Hyperlinkki. Avautuu seuraavanlainen ikkuna: Kirjoita linkin osoite sinulle avautuneen valikon Osoite -riville. Varmempi tapa saada osoite oikein on mennä ensin internetissä haluamallesi sivulle ja kopioida leikepöydän kautta osoite PowerPointiin. Linkkiä voit testata ainakin siirtymällä PowerPointin esitystilaan, jolloin linkki toimii kuten internetissäkin, eli hiiren osoitin muuttuu käden kuvaksi, kun viet osoittimen linkin kohdalle. Klikkaamalla linkkiä avautuu nettiselain ja siirrytään ko. osoitteeseen. Voit ohjata linkit myös jo olemassa oleviin dioihin. Valitse silloin Lisää hyperlinkki-ikkunan vasemmasta laidasta Kohta tässä tiedostossa, aktivoi toivomasi dia listauksesta ja napauta OK. Tätä ennen tietysti pitää maalata teksti, jota klikkaamalla halutaan siirtyä johonkin toiseen diaan.

25 23 Myös kuva voi toimia linkkinä. Valitse silloin vain ennen hyperlinkin lisäämistä tekstin sijasta kuva, jota klikkaamalla haluat linkin kohteeseen siirtyä. OMAN TAUSTAN TEKEMINEN Jos haluat käyttää dioissa taustana jotain muuta kuin valmiiden teemojen taustoja, vaikkapa jotain tiettyä taustaväriä tai taustakuvaa, mene Rakenne-välilehdelle Tausta-ryhmään ja klikkaa Taustatyylit-painiketta ja valitse valikosta kohta Muotoile tausta. Sitä ennen kannat-

26 24 taa valita teemaksi Office-teema, joka on se "perusteema", missä ei ole mitään taustaväriä tai -kuvaa. Avautuu ikkuna, josta pääset tekemään oman taustasi. Taustana voit käyttää joko erilaista täyttöä tai sitten taustakuvaa. Nämä valitaan ikkunan vasemmasta laidasta. Täyttö voi olla tasainen väritäyttö tai liukuväritäyttö tai sitten taustana voi käyttää erilaisia kuvia tai materiaalikuvia. Huomaa, että kun valitset täältä jonkin taustan, se tulee voimaan heti valitussa diassa. Jos haluat palata vanhaan, edelliseen taustaan (joka oli käytössä ennen kuin tulit tänne), klikkaa Palauta tausta -painiketta. Käytä kaikissa -painike asettaa valitun taustan kaikkiin dioihin. Sulje-painike sulkee ikkunan, mutta jättää määritellyn taustan valittuihin dioihin. Tasaisessa täytössä valitse täyttöväri valikosta.

27 25 Jos näkyvillä olevasta listasta ei löydy hyvää väriä, lisää värejä löydät kohdasta Lisää värejä. Täältä avautuu ikkuna, jossa on kaksi välilehteä, joilta voit valita haluamasi värin: Tämä on ikkuna, joka tulee vastaan monessa muussakin kohdassa ja ohjelmassa värejä valittaessa. Standardi -välilehdeltä voit valita jonkin värin, mahdollisimman lähellä haluamaasi sävyä, ja Mukautetut-välilehdellä voit määrittää värin vielä tarkemmin. Liukuvärjäys-kohdassa voit tehdä liukuväritaustan joko yhdellä tai useammalla värillä tai voit valita jonkin valmiista liukuväri-malleista. Omaa liukuväritaustaa määritellessä valitse ensin liukuvärjäyksen laji, eli miten liuku kulkee sekä Suunta ja kulma. Kokeilemalla Laji-, Suunta- ja Kulma-valikkojen eri vaihtoehtoja näet, mitä ne tarkoittavat, ne näkyvät saman tien dialla. Jos haluat liukuvärin yhdellä värillä, määritä vain yksi raja. Jos haluat kaksi väriä, klikkaa Lisää-painiketta Liukuvärin rajat - kohdasta. Kolmannen värin saat lisäämällä kolmannen rajan jne. Turhan rajan voit poistaa Poista-painikkeella. Kunkin rajan väri määritellään Väri-valikon kautta samaan tapaan kuin tasaisen täytön värikin. Rajan sijainti -liukusäätimestä voit muuttaa kunkin rajan paikkaa ja läpinäkyvyyttä Läpinäkyvyys-liukusäätimellä. Nämäkin selviävät parhaiten kokeilemalla. Voit tietysti vielä tässä vaiheessa muuttaa myös liukuvärin lajia, suuntaa ja kulmaa. Kokeilemalla löydät varmasti parhaan vaihtoehdon.

28 26 Kuva- tai materiaalikuvio -kohdasta valitaan taustaksi värin sijasta jokin materiaalikuvio tai muu kuva. Voit valita taustan valmiista vaihtoehdoista kohdasta materiaalikuvio tai hakea itse joko oman kuvan tiedostosta tai käyttää ClipArt-kuvia. Ikkunan alalaidassa on lisäasetuksia, voit esim. muuttaa kuvan läpinäkyvyyttä ja täten himmentää tarvittaessa taustakuvaa. Jos Täyttö-kohdassa on valittu juuri tämä Kuva- tai materiaalikuviotäyttö vasemman reunan Kuva-kohdassa on lisävaihtoehtoja kuvalle. Täältä voit vaihtaa vaikka kuvan värejä. Kokeilemalla tämäkin kohta selviää parhaiten.

29 27 Taustaa määriteltäessä kannattaa muistaa, että se on todellakin tausta eli sen tulisi olla asian taustalla, eikä niin, että esim. teksti ei erotu taustasta tai tausta on liian levoton ja vie huomion pois itse esityksen sisällöstä. YLÄ- JA ALATUNNISTE Voit käyttää Ylä- ja alatunniste -toimintoa joko yksittäisissä dioissa tai kaikissa esityksesi dioissa. Tunnisteiden avulla voit lisätä dioihin muun muassa päivämäärän ja oman nimesi. Luo tunniste valitsemalla Lisää-välilehdeltä kohdasta Ylä- ja alatunniste. Tee ikkunaan haluamasi tunnistemääritykset. Rastita ruutu Päivämäärä ja aika, jos haluat, että päivämäärä näkyy tunnisteessa. Voit valita joko automaattisesti päivittyvän tai pysyvän päivämäärän. Samaan tapaan voit lisätä dian numeron tai oman tunnisteen kirjoittamalla oma tunniste riville haluamasi tekstin.

30 28 Käytä kaikissa -painikkeella saat lisättyä tunnisteen kerralla kaikkiin dioihin. Valitse vaihtoehto "Älä näytä otsikkodiassa", jos et halua tunnisteen näkyvän ensimmäisessä diassa. Tunnisteen paikka riippuu siitä, mikä teema on käytössä ja sen paikkaa voit muuttaa ns. perustyylin kautta, josta seuraavassa lisää. PERUSTYYLI Perustyyliä kannattaa käyttää, jos haluat käyttää samaa muotoilua koko esityksessä. Voit lisätä perustyylin avulla vaikkapa logon, jonka haluat näkyvän kaikissa dioissa tietyssä kohtaa. Perustyyli tehdään rakentamalla yksi dia, jonka tyylitiedot tulevat näkyviin jokaiseen muuhun diaan esityksessä. Pääset rakentamaan sen Näytä-työkalurivin Dian perustyyli-painikkeesta. PowerPoint siirtyy ns. perustyylinäkyvmään. Täältä voit määritellä esim. otsikoiden ja muiden tekstien fonttimääritykset. Voit vaikkapa vaihtaa tekstin värin vaaleaksi, jos käyttämäsi tausta on tumma. Fonttiasetusten muutokset tehdään ihan samaan tapaan kuin muutenkin eli Aloitus-välilehdeltä. Ja kuten aiemmin sanottu, voit vaikkapa lisätä logon tai muun kuvan tänne perustyyliin, jolloin se on kaikilla dioilla näkyvillä. Voit lisätä kuvan normaaliin tapaan Lisää-välilehden Kuva-painikkeesta. Seuraavassa kuvassa on muutettu otsikkotekstin väriä ja lisätty kuva dian oikeaan yläkulmaan.

31 29 Perustyylinäkymästä pääset pois Perustyylidia-välilehden Sulje perustyylinäkymäpainikkeella. DIAN SISÄINEN ANIMOINTI JA DIAN VAIHTUMINEN Voit animoida diaesityksesi. Voit esimerkiksi tuoda esityksessä tekstin näkyviin kohta kerrallaan tai lisätä dialla oleviin objekteihin, esim. kuviin jonkin tehosteen, kun ne tulevat näkyviin dialla. Animointi määritellään Animaatiot välilehden Animaatiot-ryhmästä. Valitse dialta objekti (tekstikehys, kuva yms.) ja tee sille halutut animoinnit Animoilistasta. Tässä on valittu tekstikehys ja sille animaatio 1. tason kappaleiden mukaan sekä kuvalle on valittu etenevä näyttö. Nämäkin selviävät parhaiten kokeilemalla.

32 30 Painikkeesta Mukautettu animaatio aukeaa ikkunan oikeaan laitaan palkki, josta pääset määrittelemään dialla oleville objekteille erilaisia tehosteita, esim. miten objekti tulee sisään diaan, miten se dialla käyttäytyy. Voit myös määrätä liikeradan, jota myöten objekti dialla liikkuu. Valitse ensin dialta objekti, vaikkapa kuva ja määrittele sille oma animaatiosi.

33 31 Jokaiselle animaatiolle voit määritellä myös lisäasetuksia, miten animaatio alkaa, animaatiokohtaisia määrityksiä ja nopeuden. Tekemäsi animaatiot listautuvat mukautettu animaatio-palkille, josta voit valitsemalla ja painamalla näppäimistön delete-painiketta ne poistaa. Ja jälleen kokeile rohkeasti, niin näet, mitä mikäkin kohta tarkoittaa. Dian vaihtumisen efektit voit määritellä Animaatiot-välilehden Siirtymä tähän diaan ryhmästä. Jokaiselle dialle voit valita tehosteen, jolla se tulee näkyville, onko vaihtumisessa mukana jokin äänitehoste ja kuinka nopeasti vaihtuminen tapahtuu. Voit myös valita, että tuleeko esityksessä dia näkyville hiirtä napsauttamalla vaiko automaattisesti tietyn ajan kuluttua. Jos haluat saman vaihtumistehosteen ja muut vaihtumisen määritykset kaikkiin dioihin, klikkaa Käytä kaikissa painiketta. Vaikka animaatioita on hauska tehdä ja kokeilla, niin muista: Älä käytä liikaa erilaisia animaatioita, koska silloin esityksestä tulee helposti levottoman oloinen!! MUISTIINPANOT Voit tehdä muistiinpanoja vaikkapa itsellesi avuksi pitäessäsi esitelmää, jossa käytät PowerPoint-esitystä. Voit kirjoittaa joka diasta itsellesi muistiinpanoja, jotta muistat, mitä minkäkin dian kohdalla tulisi sanoa, Muistiinpanot kirjoitetaan suoraan kunkin dian kohdalle ruudun alalaidassa näkyvään tilaan, jossa lukee Lisää muistiinpanoja napsauttamalla tätä: Tulostettaessa voit sitten valita tulostettavaksi muistiinpanot (tästä lisää vähän myöhemmin). CD-PAKETTI Joskus voit joutua tilanteeseen, jossa olet valmistanut esityksen PowerPoint ohjelmalla. Esityspaikalla huomaat, että käytettävässä koneessa ei olekaan PowerPoint ohjelmaa, joten et pysty näyttämään diaesitystäsi.

34 32 Tällaisten tilanteiden varalle on olemassa ns. CD-paketti. Sen avulla voit luoda esityksestäsi pakatun muodon, jolloin saat esityksesi auki koneissa, joissa ei ole PowerPoint ohjelmaa. Aloita CD-paketin luominen klikkaamalla Office-painiketta ja menemällä valikossa kohtaan Julkaise ja sieltä edelleen CD-paketti. Aukeaa ikkuna, jossa kysytään paketin nimeä. PowerPoint ehdottaa nimeksi Esitys-CDlevy. Nimi kannattaa vaihtaa paremmin kuvaavaksi, varsinkin jos teet monesta eri esityksestä paketin. Oletuksena on, että pakataan auki oleva esitys, mutta voit sen muuttaa Lisää tiedostoja - painikkeen kautta ja valitsemalla sieltä haluttu pakattava esitystiedosto. Asetukset-painikkeen kautta avautuu ikkuna, josta pääset määrittelemään paketin asetuksia.

35 33 Viewer-paketti on se, joka useimmiten tehdään. Silloin tiedostot muutetaan sellaiseen muotoon, että PowerPoint Viewer pystyy ne näyttämään. PowerPoint Viewer on ohjelma, jolla pystyy katsomaan PowerPoint-esityksen, vaikkei koneella itse PowerPoint-ohjelmaa olisikaan. Sekä linkitetyt tiedostot että TrueType-fontit kannattaa ottaa mukaan pakettiin. Näin varmistetaan se, että esityksessä näkyvät kaikki kuvat yms. elementit ja fontit juuri sellaisina kuin ne alkuperäisessäkin esityksessä ovat. Kopioi kansioon -painikkeesta valitaan kansio, johon paketti tehdään. Paketti kannattaa luoda tyhjään kansioon eli tee tarvittaessa uusi kansio pakettia varten. Klikkaa valitun kansion kohdalla Valitse. Ja tämän jälkeen klikkaa vielä OK Kopioiminen kansioon -ikkunasta. Ohjelma kertoo, että linkitetyt tiedostot tulevat mukaan pakettiin, ja varmistaa sinulta vielä asian. Klikkaa Kyllä. Tämän jälkeen PowerPoint rupeaa tekemään pakettia. Kun tämä toiminto on viety loppuun, paketti on tehty valitsemaasi kansioon. Sulje cd-paketin tekoikkuna Suljepainikkeesta.

36 34 Esityksen voit käynnistää My computer (Oma tietokone) -ohjelman kautta menemällä kansioon, johon paketin teit ja käynnistämällä sieltä play.bat -niminen tiedosto. Esitys käynnistyy. TULOSTAMINEN Tulostaminen on periaatteessa ihan samanlaista kuin muissakin ohjelmissa. Tulostusikkunan saat auki Office-painikkeen kohdasta Tulosta ja sieltä edelleen kohta Tulosta. Seuraavassa katsotaan joitakin seikkoja, jotka on hyvä tietää PowerPointin tulostuksesta. Tulosta alasvetovalikosta valitaan, mitä tulostetaan. Diat-kohta tulostaa yhden dian yhdelle sivulle.

37 35 Tiivistelmät-kohdasta voit tulostaa useamman dian yhdelle sivulle. Kun tulostat esityksestäsi tiivistelmän, ei kannata tulostaa liian monta diaa yhdelle paperille; liian pientä tekstiä on vaikea lukea. Yleensä 6 diaa yhdelle sivulle on maksimimäärä. Muistiinpanosivut-kohdasta tulostat diakohtaiset muistiinpanot itsellesi. Tulostuksen yhteydessä voit valita, myös tulostetaanko esitys väreissä vai harmaasävyisenä vai mustavalkoisena. Tämä tehdään Väri/harmaasävy-alasvetovalikosta. OHJE-TOIMINTO PowerPointissa on käytössä samanlainen sisäänrakennettu ohjekirja kuin Wordissäkin. Ruudun oikeassa yläkulmassa on kysymysmerkki-painike, jota klikkaamalla aukeaa hakutoiminto. Hakusana kirjoitetaan hakuriville. Enterin painalluksella käynnistetään haku ja saadaan tulokset.

POWER POINT- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

POWER POINT- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA POWER POINT- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA 2008/2012 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Sisällysluettelo 1 POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN

Lisätiedot

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI Dia 1... 1 Suunnittelumallin luominen... 1 Suunnittelumallin tallennus... 2 Suunnittelumallin käyttö... 2 Esityksen rakentaminen... 3 Dia 3... 4 Dia 4... 5 Oman tekstin lisääminen...

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint perusohje 2003

Microsoft PowerPoint perusohje 2003 1 Microsoft PowerPoint perusohje 2003 Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK 21.10.2005 2 YLEISTÄ POWERPOINT- ESITYKSEN TEOSTA...3 1. SUUNNITELUMALLIN VALINTA UUDELLE ESITYKSELLE...4 2. UUDEN DIAN LISÄÄMINEN...4

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13 PowerPoint 2010 Ohjelman käynnistäminen Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kirjoita otsikko ja alaotsikko. Alaotsikkona voi olla myös oma nimi.

Lisätiedot

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset POWERPOINT A-ajokorttivaatimukset Kurssin suorittaminen Tunneille osallistuminen Tehtävien teko ja palauttaminen Tämän A-ajokorttivaatimukset tehtävän täydentäminen Tuo kuvakaappauksia ja tee malleja toiminnoista

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2010 3/32

Lisätiedot

PowerPoint tutuksi Elävyyttä esityksiin Keijo Salakari 12. lokakuuta 2013

PowerPoint tutuksi Elävyyttä esityksiin Keijo Salakari 12. lokakuuta 2013 PowerPoint tutuksi Elävyyttä esityksiin Keijo Salakari 12. lokakuuta 2013 2 (25) Microsoft Excel perusteita Sisältö 1 MICROSOFT POWERPOINT... 3 1.1 MIKÄ ON MS POWERPOINT... 3 1.2 MS POWERPOINT OHJELMAN

Lisätiedot

MICROSOFT POWERPOINT 2010

MICROSOFT POWERPOINT 2010 1 MICROSOFT POWERPOINT 2010 Esitysgrafiikkaohjelman peruskäyttö ja uudet ominaisuudet 2 Voit tehdä näyttävät esitykset helposti Voit lisätä esitykseen kuvia, taulukoita, kaavioita, kuvia, piirroksia, ääntä,

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ PowerPoint esitysgrafiikan perusteet Sisällys PowerPoint 1 1 PowerPointin käynnistäminen 2 2 Esityksen luominen

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint - perusohjeet

Microsoft PowerPoint - perusohjeet 1 Microsoft PowerPoint - perusohjeet Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK 06.09.2002 2 YLEISTÄ POWERPOINT- ESITYKSEN TEOSTA...4 1. ESITYSTYYLIN VALINTA...4 1.1 OHJATUN SISÄLLÖN LUOMINEN...5 1.2 MALLI...6 1.3

Lisätiedot

PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä

PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä 1/6 PowerPoint 2003:n käyttötoimintojen muutokset PowerPoint 2010:ssä PowerPoint 2003 toiminnot Toiminnot PowerPoint 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta

Lisätiedot

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9.

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9. Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Kun olet suorittanut ensimmäisen tehtävän, osaat seuraavat toiminnot: 1. Uuden esityksen aloittaminen 2. Otsikkodian tekeminen 3. Teeman ottaminen käyttöön 4. Tekstin

Lisätiedot

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy Office 365 Web Apps Ohjelmat verkossa 1 Sisältö Esittely ja ohjelmat Yleiset toiminnot Word Web App Excelin Web App PowerPointin Web App 2 Esittely ja Ohjelmat Mitä ovat Web Appit? Office Web Apps SharePoint

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

POWERPOINT HARJOITUKSET OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN

POWERPOINT HARJOITUKSET OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN POWERPOINT HARJOITUKSET 3.1-3.7 OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN Tässä harjoituksessa luomme oman perustyylin, teemme omat värit, oman fonttiteeman, mukautamme perustyyliä ja tallennamme luomuksemme. 1/5

Lisätiedot

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Office- työkalujen yhteiskäyttö 1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Diaesitykseen voidaan lisätä tarvittavaa sisältöä valmiista Word- dokumentista. Diaesitykseen voidaan avata wordillä luotu asiakirja.

Lisätiedot

PERUSTEET. Sisällysluettelo

PERUSTEET. Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Perusteet Sisällysluettelo PERUSTEET POWERPOINT PERUSTEET... 1 Ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Pikavalikoima... 2 Pikavalikot... 2 Näkymät, zoomaus... 2 Valintanauha...

Lisätiedot

Openoffice Impress-pikakurssi

Openoffice Impress-pikakurssi Openoffice Impress-pikakurssi Openofficen saat kotikoneellesi ilmaiseksi osoitteesta www.openoffice.org Writer on MS Wordin vastine, eli tekstinkäsittelyohjelma Calc on MS Exelin vastine, eli taulukkolaskenta-

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Aikuiskoulutus ja työelämäpalvelut. PP 2007 Startti. Tekijä: Matti Lehtonen

Aikuiskoulutus ja työelämäpalvelut. PP 2007 Startti. Tekijä: Matti Lehtonen PP 2007 Startti Tekijä: Matti Lehtonen Sisällysluettelo Ohjelman käynnistäminen... 1 Vista - käyttöjärjestelmä... 1 XP - käyttöjärjestelmä... 1 Ohjelman avautumisnäkymä... 2 Esityksen tallentaminen...

Lisätiedot

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin.

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin. Pikaopas Microsoft Visio 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Päivitetyt mallit Mallien avulla voit nopeasti

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo DIAESITYS, TEHOSTEET DIAESITYS, TEHOSTEET... 1 Diaesityksen käynnistäminen... 1 Diaesityksen siirtymät... 1 Siirtymän asettaminen... 1 Diasta

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona).

Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona). Esitysgrafiikka 1 (8) ESITYSGRAFIIKKA Yleistä Kansiossa Y:\Taitaja2009\Materils\PowerPoint\Fi on tehtäviin liittyvät tiedostot. Kopioi kansio C:\Temp -kansioon. Muuta kansion nimeksi pp_omanimi, jossa

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 2 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit * Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2007 Esitysgrafiikka

Microsoft PowerPoint 2007 Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2007 Esitysgrafiikka 2011 AIKUISKOULUTUS ESedu 2007 by MA PowerPoint 2007 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. OHJELMAN PERUSTEET... VIRHE. KIRJANMERKKIÄ

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

PowerPoint 2002/2003 Osa 1, perinteiset esitykset Hannu Matikainen

PowerPoint 2002/2003 Osa 1, perinteiset esitykset Hannu Matikainen PowerPoint 2002/2003 Osa 1, perinteiset esitykset Päivitetty 6.4.2009 2000-2009 Sisällysluettelo 1 PowerPointin käyttöliittymä...1 2 Uuden esityksen luomisen alkutyövaiheet...1 2.1 Uuden esityksen luomisvaihtoehdot...1

Lisätiedot

Esitysgrafiikka (20 pistettä)

Esitysgrafiikka (20 pistettä) Esitysgrafiikka (20 pistettä) Yleistä Tehtävänäsi on rakentaa PowerPoint esitys osavuosikatsauksesta mielikuvituksellista automyyntiä tekevälle yritykselle Skills Car Turku. Käytettävät tiedostot Tiedostot

Lisätiedot

PowerPoint -esitysgrafiikka

PowerPoint -esitysgrafiikka TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ PowerPoint -esitysgrafiikka jatkokurssi SisällysError! Not a valid link. 1 Automaattiset muodot 1 2 Piirrosobjektin

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki.

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Asiakirjan valmistelu Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Tarkista, ettei dokumentissa ole peräkkäisiä

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

1. Word 2007 käyttöliittymä

1. Word 2007 käyttöliittymä 1. Word 2007 käyttöliittymä Word -tekstinkäsittelyohjelman versiossa 2007 ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Siirtyminen PowerPoint versioon

Siirtyminen PowerPoint versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin PowerPoint 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen KTKO104 Demo 3 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Harjoitusryhmät Vko 41 Esitysgrafiikka, Powerpoint, Prezi ja pientä kuvankäsittelyä Vko 43 Tekstinkäsittely Vko 44 Tekstinkäsittely jatkuu

Lisätiedot

ECDL Esitysgrafiikka. Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Esitysgrafiikka Sivu 1 / 7

ECDL Esitysgrafiikka. Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Esitysgrafiikka Sivu 1 / 7 ECDL Esitysgrafiikka Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Esitysgrafiikka Sivu 1 / 7 Tavoite Tässä esitellään tutkintovaatimukset moduulille ECDL Esitysgrafiikka, joka määrittelee tarvittavat tiedot ja

Lisätiedot

Palauta tehtävä nimellä E1_Omasukunimi.pptx Optimaan. Tallenna tiedosto myös USB -tikulle.

Palauta tehtävä nimellä E1_Omasukunimi.pptx Optimaan. Tallenna tiedosto myös USB -tikulle. Esitysgrafiikka 10 pistettä Tehtävään liittyvät tiedostot SkyDrive kansiossa: Kohtaamispaikka_kesken.pptx Matka tietotyön tulevaisuuteen Microsoft.pdf Microsoft_tyyliohjeistus.docx Kuvapankki kansio kohtaamispaikka.wma

Lisätiedot

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007 Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi Word 2007 Perttu Suhonen 2008 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelon tekeminen...5 1.1 Monitasoinen numerointi...5 1.2 Otsikkotyylien

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Pikaopas. Lisäasetusten näyttäminen Saat näkyviin lisää asetuksia valintaikkunassa napsauttamalla tätä nuolta.

Pikaopas. Lisäasetusten näyttäminen Saat näkyviin lisää asetuksia valintaikkunassa napsauttamalla tätä nuolta. Pikaopas Microsoft PowerPoint 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Löydä etsimäsi tiedot Saat valintanauhan

Lisätiedot

Nettisivujen Päivitysohje

Nettisivujen Päivitysohje Hämeenlinnan rauhanyhdistys ry Nettisivujen Päivitysohje Ohje päivitetty 18.7.2012 Hallintapaneeli Kirjautuminen nettisivujen hallintaan Hallintapaneeliin päästään kirjautumaan klikkaamalla linkkiä nettisivujen

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

TEM Rakennerahastot. Graafinen ohjeistus PowerPoint-pohja

TEM Rakennerahastot. Graafinen ohjeistus PowerPoint-pohja TEM Rakennerahastot Graafinen ohjeistus Käytön ohjeistus, sivu TEM_Rakennerahastot -PowerPoint-paketti sisältää: TEM_Rakennerahastot_2014-2020_PPT-ohjeistus (tämä pdf) TEM_Rakennerahastot_2014-2020_mallipohja.potx

Lisätiedot

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja Julkaisujärjestelmän ohje 2014 2 PM-Julk aisujärjestelmän perusohjeet Julkaisujärjestelmän käyttöönotto Julkaisujärjestelämän avulla voit itsenäisesti muokata

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

Word 2007 käyttöliittymä

Word 2007 käyttöliittymä Word 2007 käyttöliittymä Word 2007n ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin Wordin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden kautta, vaan valikot on

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2010(2013) Esitysgrafiikka

Microsoft PowerPoint 2010(2013) Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2010(2013) Esitysgrafiikka (Ver 1.0) Esedu SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 3 1 OHJELMAN PERUSTEET... 3 1.1 IKKUNA... 3 1.2 TIEDOSTO VALIKKO (BACKSTAGE)... 4 1.3 VALINTANAUHA... 5 1.4 TÄRKEIMMÄT

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Pikaopas. Löydä etsimäsi Kun napsautat mitä tahansa valintanauhan välilehteä, sen painikkeet ja komennot tulevat näkyviin.

Pikaopas. Löydä etsimäsi Kun napsautat mitä tahansa valintanauhan välilehteä, sen painikkeet ja komennot tulevat näkyviin. Pikaopas Microsoft PowerPoint 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Löydä etsimäsi Kun napsautat mitä tahansa valintanauhan

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot