powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA"

Transkriptio

1 powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/)

2 SISÄLLYSLUETTELO POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN KÄYTTÖLIITTYMÄ... 1 TIEDOSTON AVAAMINEN, SULKEMINEN JA TALLENTAMINEN... 2 ESITYKSEN TEKEMISESTÄ... 4 Teemat... 5 Dian asettelu... 6 Dian lisääminen ja poistaminen sekä kopiointi toisesta esityksestä... 7 Näkymät... 9 ERILAISIA DIA-ASETTELUJA JA SISÄLTÖJÄ Tekstin luettelointi Kuvat PowerPointissa Taulukot Kaaviot SmartArt-grafiikkaobjektit ja piirtotyökalut Hyperlinkit OMAN TAUSTAN TEKEMINEN YLÄ- JA ALATUNNISTE PERUSTYYLI DIAN SISÄINEN ANIMOINTI JA DIAN VAIHTUMINEN MUISTIINPANOT CD-PAKETTI TULOSTAMINEN OHJE-TOIMINTO... 35

3 1 POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN KÄYTTÖLIITTYMÄ PowerPoint on esitysgrafiikkaohjelma, jolla voidaan tehdä erilaisia diaesityksiä. Esitykset koostuvat useasta peräkkäisestä kuvasta tai sivusta. Näitä sivuja tai kuvia kutsutaan dioiksi. Erilaisia ns. teemoja käyttämällä voidaan varmistaa diaesityksen tai kalvosarjan ulkoasun yhtenäisyys. Ohjelma sisältää useita valmiita teemoja, mutta voit luoda niitä itsekin. Diaesityksellä tarkoitetaan kuvasarjaa, jota voidaan katsella tietokoneen näytöltä esim. dataprojektorin avulla. PowerPoint -tiedosto on jo sinällään yksinkertainen diaesitys. Esityksestä saadaan elävämpi ja mielenkiintoisempi erilaisilla kuvan vaihtumiseen yms. liittyvillä tehosteilla. Diaesitys voidaan määritellä automaattiseksi, jolloin diat vaihtuvat itsekseen niille määriteltyjen asetusten mukaan. Uusilla esitysgrafiikkaohjelmilla tehtäviin diaesityksiin voidaan lisätä painikkeita ja linkkejä, joiden avulla on mahdollista tarkastella esitystä hypertekstin tapaan. Esitysgrafiikkaohjelma sopii hyvin lyhyiden tekstiluetteloiden, graafisten kuvaajien, organisaatiokaavioiden ja taulukoiden esittämiseen. Ohjelmaan kuuluu monipuolinen ClipArtkuvakirjasto sekä runsaasti vapaapiirtotyökaluja ja tekstiä ja grafiikkaa yhdisteleviä ns. SmartArt-objekteja. Diaesitykseen voidaan liittää myös valokuvia, videoleikkeitä ja äänitiedostoja. PowerPoint voidaan käynnistää Windowsissa (yleensä) painamalla Start-painiketta ja valitsemalla sieltä All Programs ja sieltä edelleen ohjelmaryhmä Microsoft Office ja edelleen Microsoft Office. Käynnistyksen jälkeen näkymä on seuraavanlainen:

4 2 Seuraavassa esitellään hiukan PowerPointin käyttöliittymää. Tämän version 2007 myötä käyttöliittymä muuttui melko lailla entisestä. Yllä olevassa kuvassa on nimetty joitakin tämän uuden käyttöliittymän osia. Katsotaan joitakin niistä kohta kohdalta. Valintanauhalta löytyy välilehtiä, välilehdiltä ryhmiä ja niistä painikkeita. Joissakin ryhmissä on myös ns. valintaikkunan avain, josta aukeaa lisää vaihtoehtoja kyseisiin toimintoihin. Pikatyökalurivillä on valmiina muutamia painikkeita. Voit lisätä sinne itsekin komentoja. Klikkaa hiiren kakkospainikkeella pikatyökalurivin päällä ja valitse avautuvasta valikosta kohta Mukauta pikatyökaluriviä ja siirrä haluamasi toiminnot vasemmanpuoleiselta listalta oikealle Lisää-painikkeella. Jos haluamasi komento ei näy listalla, valitse ylhäällä olevasta valikosta kohta kaikki komennot Suositut komennot- kohdan sijaan. TIEDOSTON AVAAMINEN, SULKEMINEN JA TALLENTAMINEN Tavalliset tiedostotoiminnot ovat PowerPointissa samanlaiset kuin muissakin ohjelmissa. Ne löytyvät Office-painikkeen kautta avautuvasta valikosta. Office-painikkeen kautta avautuvassa valikossa näkyy viimeksi avattujen tiedostojen luettelo. Jos haluamasi tiedosto on tässä listassa, saat sen avattua klikkaamalla kyseisen tiedoston nimeä. Tiedoston nimen

5 3 perässä olevaa nastaa klikkaamalla saat kiinnitettyä tiedoston tälle listalle eli se ei häviä listalta vaikka uusia tiedostoja tulisikin listalle. Jos tiedostoa ei ole listalla, se avataan kohdasta Avaa, josta avautuu normaali tiedoston avaus -ikkuna. Valitaan oikea levyasema ja kansio, varmistetaan, että tiedostotyyppi on oikea eli sellainen, jota ollaan avaamassa. Lopuksi tietysti valitaan se haluttu tiedosto ja klikataan avaa. Talllennus menee samaan tapaan. On tärkeää, että muistat tallentaa esityksesi aika ajoin. Tallentaminen käy Office-painikkeen kautta Tallenna- tai Tallenna nimellä kohdasta. Valitse oikea levyasema ja kansio. Varmista taas, että tallennusmuoto on oikea. Kirjoita vielä tiedoston nimi -ruutuun tekstisi nimi ja paina Tallenna. Muista tallennus pienin väliajoin, niin et menetä suurta työmäärää ongelmien sattuessa. Valikossa on kohdat Tallenna ja Tallenna nimellä. Ensimmäistä kertaa esitystä tallennettaessa näillä ei ole eroa. Seuraavilla kerroilla kuitenkin pelkkä Tallenna -kohdan (tai tallennuksen pikanappulan pikatyökalurivillä) valinta tallentaa aina vanhan jo olemassa olevan

6 4 tiedoston päälle kyselemättä mitään. Tallenna nimellä -kohta sen sijaan avaa aina uudestaan tallennuksen ikkunan ja voit vaihtaa levyasemaa, kansiota tai tiedoston nimeä tai tallennusmuotoa ja ottaa näin vaikka tiedostosta varmuuskopion. Useimmiten PowerPoint tallentaa pptx-päätteisiä tiedostoja. Nämä ovat ns. PowerPointesityksiä, eli ne saa auki PowerPointilla. Uusi 2007-version PowerPoint tekee pptxpäätteisiä tiedostoja, mutta sillä voidaan tallentaa esitys myös vanhempaan muotoon, jolloin tiedoston päätteeksi tulee ppt. Voit valita, haluatko tallentaa esityksesi sellaiseen muotoon, jota voit vielä myöhemmin muokata (pptx tai ppt) vai haluatko tallentaa esityksesi esitysmuotoon (ppsx tai pps), jolloin esitys aukeaa ruudulle ilman PowerPoint ohjelman aukeamista. PowerPoint suljetaan ikkunan oikean yläkulman rastista. Voit sulkea esityksen sulkematta PowerPointia Office-painikkeen kautta kohdasta Sulje. ESITYKSEN TEKEMISESTÄ Kun haluat aloittaa rakentaa uutta diaesitystä, valitse Office-painikkeen kautta kohta Uusi ja sieltä Tyhjä esitys. PowerPoint avaa uuden, tyhjän esityksen ja tuo näkyville otsikkodian, johon voit kirjoittaa esityksen pää- ja alaotsikon. Ruudun alalaidassa on palkki, jossa lukee Lisää muistiinpanoja napsauttamalla tätä. Näistä muistiinpanoista lisää myöhemmin. Ruudun vasemmassa reunassa on palkki, johon ilmestyvät pikkukuvat dioista. Se on ikään kuin koonti esityksestä. Tästä kohdasta voit myös muuttaa diojen järjestystä hiiren kanssa raahaamalla. Tässä vaiheessa ei tuossa vasemmassa palkissa näy kuin yksi dia, eli juuri otsikkodia.

7 5 Teemat Voit jo tässä vaiheessa tai sitten vasta myöhemmin valita esitykseen jonkin ns. teeman. Teema sisältää diojen taustan, fontti- yms. asetuksia. Teema on ikään kuin valmis malli tai kokoelma esityksen ulkonäköön vaikuttavista asetuksista. Teemat löytyvät Rakennevälilehdeltä Teemat-ryhmästä. Huomaa, että Teemat-ryhmän oikeassa reunassa on rullausjana, josta saat lisää teemoja näkyville. Haluttu teema otetaan käyttöön kilkkaamalla kerran hiirellä halutun teeman päällä. Alla olevassa kuvassa teemaksi on valittu "Paperi". Voit myös luoda omia teemoja ja tallentaa ne myöhempää käyttöä varten. Eli jos olet vaikka tehnyt oman taustan (tästä myöhemmin lisää), voit tallentaa sen teemaksi Teematryhmän kohdasta Tallenna nykyinen teema.

8 6 Dian asettelu Voit valita jokaiselle uudelle dialle erilaisen asettelun, esim. että diassa on pelkkää tekstiä tai sitten kuva tai kaavio jne. Ensimmäisen dian asettelu on nimeltään otsikkodia. Otsikkodiassa on ennalta asetettu esimerkiksi otsikon ja alaotsikon paikka. Asettelut löytyvät Aloitus-valintanauhalta Diat-ryhmästä Asettelu-painikkeen kautta. Listalta löytyy Otsikko ja sisältö -diatyyppi, johon voit lisätä kuvan tai kaavion jne. Voit lisätä objekteja näihin varattuihin paikkoihin, tai muokata niitä. Valitse toivomasi rakennemalli valikosta klikkaamalla sen kuvaketta. Tällöin esillä oleva dia muuttuu asettelultaan valintaa vastaavaksi. Yleensä kuitenkin esitys kannattaa nimenomaan aloittaa otsikkodialla. Kirjoita tekstikehyksiin esityksen pää- ja alaotsikko klikkaamalla näiden tekstikehysten sisälle.

9 7 PowerPointissa teksti kirjoitetaan juuri tekstikehyksiin. Tekstiä ei voi kirjoittaa "suoraan" dialle, et saa kursoria vilkkumaan esim. otsikkodialla muualle kuin noihin tekstikehyksiin. Eli jos haluat kirjoittaa tekstiä muualle kuin valmiisiin tekstikehyksiin, sinun täytyy lisätä ensin tekstikehys dialle. Se tehdään Lisää-välilehden painikkeesta Tekstikehys. Dian lisääminen ja poistaminen sekä kopiointi toisesta esityksestä PowerPointissa sivu ei vaihdu, vaikka se tulisi täyteen tekstiä tai kuvia, käyttäjän täytyy itse huomata lisätä uusi sivu eli dia. Se tehdään Aloitus-välilehden painikkeesta Uusi Dia. Sieltä avautuu lista, josta pääset valitsemaan haluamasi dia-asettelun. Usein valitaan kohta Otsikko ja sisältö. PowerPoint lisää tällöin esitykseen uuden dian. Tämän saman "pohjan" avulla voit tehdä monenlaisia erityyppisiä dioja: Tekstidian, kuvan sisältävän dian, taulukon, kaavion jne. Näitä eri asetteluita ja sisältöjä käydään myöhemmin läpi tarkemmin.

10 8 Tässäkin kohtaa tulee esiin se PowerPointin piirre, että ohjelma neuvoo käyttäjää. Ohjelma esim. kehottaa lisäämään dian otsikon tai tekstin napsauttamalla. Dian keskellä on painikkeet, joista voit muuttaa dian asettelua siten, että se sisältää juuri noita em. elementtejä, kuvia, taulukoita jne. Dia poistetaan Aloitus-välilehden Diat-ryhmästä painikkeesta Poista. Se dia, joka on valittuna tai näkyvillä poistuu. Voit kopioida dian, joka on jo olemassa jossain vanhassa esityksessä. Avaa esitys, jossa haluamasi dia on ja klikkaa hiiren kakkospainikkeella ikkunan vasemman reunan palkissa sen dian kohdalla, jonka haluat kopioida. Valitse avautuvasta valikosta Kopioi. Siirry esitykseen, johon haluat dian kopioida ja taas vasemman reunan palkissa klikkaa hiiren kakkospainiketta ja valitse valikosta Liitä.

11 9 Dia ilmestyy esitykseen ja noudattaa tämän kohde-esityksen teemaa. Jos haluaa kopioida pelkän tekstin, kuvan tms. toisesta esityksestä, se kannattaa tehdä leikepöydän kautta. (Kopioi, Liitä) Näkymät PowerPointin eri näkymävaihtoehdot löytyvät ikkunan oikeasta alalaidasta. Täältä löytyvät ns. näkymäpainikkeet. Näkymiä voit vaihtaa myös Näytä-välilehden Esitysnäkymätryhmästä.

12 10 Normaalinäkymässä muokattavanasi on yksi dia. Jos haluat vaihtaa diojesi keskinäistä järjestystä, kannattaa muuttaa näkymä Dialajittelunäkyvmäksi. Lajittelunäkymä on myös oletuksena ruudun vasemmassa reunassa kapeana ikkunana. Lajittelunäkymässä diojen järjestystä voi muuttaa raahamalla dioja hiirellä haluttuun kohtaan esitystä. Diaesitys-näkymässä esitys "valtaa" koko ruudun, valikot ja työkalurivit häviävät. Tätä tilaa käytetään, kun esitellään valmis esitys.

13 11 ERILAISIA DIA-ASETTELUJA JA SISÄLTÖJÄ Kuten aiemmin oli puhetta, PowerPointissa on erilaisia dia-asetteluita, josta voi valita useammankin tyyppisen sisällön dialle: Näistä rakenteista voi valita, haluaako pelkän ns. sisällön ja otsikon, vai pelkän otsikon, vaiko useamman kappaleen tuota sisältöä jne. Sisältö valitaan klikkaamalla halutun sisällön kuvaketta kuuden kuvakkeen ryhmästä, joka näkyy dialla. Itse tuo sisältö voi olla: Luetteloitu teksti taulukko kaavio SmartArt-objekti tiedostosta lisätty kuva ClipArt-kuva Medialeike (videopätkä)

14 12 Käytä ko. sisältöä ja asettelua, jos haluat jonkun em. tyyppisen sisällön esitykseesi. Klikkaa vain haluamaasi kuvaketta sen jälkeen, kun olet ensin valinnut eri dia-asetteluista haluamasi (siis esim. yksi tai monta sisältöä). Tekstin luettelointi Älä kirjoita luettelomerkkejä käsin, sillä ne syntyvät automaattisesti enterin painalluksesta, jos olet valinnut dia-asettelun, jossa sisältönä on luetteloitu teksti. Kirjoita siis vain kohtaan Lisää teksti napsauttamalla ja vaihda kohtaa enterin painalluksella. PowerPointin käytön eräänä ideana on esittää vain ydinkohtia tekstistä erilaisin luetteloin. Voit vaihtaa luettelomerkkien- ja numeroinnin ulkoasua Aloitus-välilehden Kappale-ryhmän Luettelomerkit- ja Numerointi-painikkeista. Näiden painikkeiden vieressä olevista nuolenkärjistä saat esille valikon, josta voit vaihtaa asetukset haluamiksesi. Tämä on muuten ainakin lähes samanlainen toiminto kuin vastaava kohta Wordissä. Fonttiasetukset ovat PowerPointissa samanlaiset kuin Wordissäkin. Kuvat PowerPointissa Kuvien muokkaaminen on PowerPointissa hyvin pitkälle samanlaista kuin Wordissäkin. Voit lisätä kuvan ClipArtista valitsemalla ClipArtin dian sisällöksi. Tällöin ikkunan oikeaan laitaan ilmestyy palkki, josta pääet hakemaan ja valitsemaan kuvan.

15 13 Tiedostosta kuva lisätään valitsemalla sisältökuvakkeista Lisää kuva tiedostosta -kohta. Tämän jälkeen aukeaa normaali tiedoston avaus -ikkuna, josta pääset lisäämään kuvan dialle. Kuvaa siirretään ja sen kokoa muutetaan aivan kuten Wordissäkin eli hiirellä raahamalla kuva siirtyy ja reunoilla olevista kahvoista kuvan kokoa muutetaan. Muut asetukset löytyvät Kuvatyökalut-työkaluriviltä, joka on näkyvillä, kun kuva on valittuna. Voit tuoda kuvan myös valmiiseen diaan joko Lisää-välielhdeltä Kuva- tai ClipArtpainikkeesta tai leikepöydän (Kopioi,Liitä) kautta jostain muusta esityksestä tai ohjelmasta.

16 14 Taulukot Taulukko lisätään valitsemalla dian sisällöksi taulukko. PowerPoint kysyy rivien ja sarakkeiden määrää, aivan kuten Wordinkin taulukossa. Kun olet saanut taulukon valmiiksi, kannattaa sen asetukset vielä tarkistaa ja tarvittaessa muuttaa niitä esitykseen sopivaksi. Asetuksia pääset muokkaamaan Taulukkotyökaluttyökaluriviltä. Tällä työkalurivillä on kaksi välilehteä: Rakenne ja Asettelu. Työkalurivi on näkyvissä, kun taulukko on valittuna tai olet taulukon sisällä. Näiltä työkaluriveiltä pääset muokkaamaan taulukon asetuksia samaan tapaan kuin Wordissäkin ja saat vaikkapa muutettua taulukon ulkoasun haluamaksesi.

17 15 Kaaviot Voit lisätä esitykseen kaavion, vaikkapa pylväskaavion valitsemalla dian sisällöksi kaavion. Kaavion teko on samanlaista kuin Excelissäkin, itse asiassa kaavio tehdään juuri Excelillä ja vain sitten lopuksi tuodaan PowerPointiin. Ensimmäisenä pitää valita kaaviolaji. Kun olet valinnut haluamasi kaaviolajin ja klikannut ok, ruutu jakautuu kahteen ikkunaan, kaavioon ja taulukkoon. Taulukko-osaan syötetään ne luvut, joita kaaviolla halutaan esittää. Taulukon ympärillä on sinen kehys. Se rajaa sen alueen taulukosta, joka kaaviossa esitetään. Sen kokoa voi muuttaa sinisen kehyksen oikeasta alakulmasta hiirellä raahaamalla, kuten taulukossa olevassa ohjeessa sanotaan.

18 16 Kirjoita otsikot ja luvut valmiiksi ja kaavio muuttuu vastaamaan niitä. Sulje Excel-ikkuna. Nyt kaavio on PowerPointissa. Sitä voi muokata Kaaviotyökalurivin välilehdiltä Rakenne, Asettelu ja Muotoilu, samaan tapaan kuin Excelissäkin. Työkalurivi on näkyvissä, kun kaavio on valittu. Voit muuttaa taulukon tietoja Rakenne-välilehden kohdasta Muokkaa tietoja. Otsikot saat lisättyä Asettelu-välilehdeltä Otsikot ryhmästä.

19 17 SmartArt-grafiikkaobjektit ja piirtotyökalut SmartArt-grafiikkaobjekteilla voit tehdä erilaisia visuaalisia kaavioita, joissa on sekä tekstiä että grafiikkaa. Voit esim. luoda organisaatiokaavion. SmartArt-grafiikkaobjektin saat valitsemalla dian sisällöksi SmartArt-grafiikkaobjektin. Voit lisätä sellaisen myös jo olemassa olevalle dialle Lisää-välilehden kohdasta SmartArt. Valitse ensin, minkälaisen objektin haluat luoda. Tässä on valittu hierakia-luokasta tavallinen organisaatiokaavio. Klikkaa ok.

20 18 Pääset kirjoittamaan laatikoiden sisälle. Voit kirjoittaa haluamasi tekstit myös ruudun vasemmassa reunassa olevaan Kirjoita teksti tähän -laatikkoon. Lisää laatikoita saat Smart-Aet-työkalurivin Rakenne-välilehdeltä kohdasta Lisää muoto. Valitse ensin laatikko, jolle haluat lisätä laatikon, ja sitten klikkaa Lisää muoto painiketta, ja valitse, mihin kohtaa suhteessa valittuun laatikkoon haluat uuden laatikon lisätä. Muutenkin SmartArteja voi muokata SmartArt-työkalut-työkalurivin välilehdiltä Rakenne ja Muotoile. Kuvien ja SmartArt-objekstien lisäksi voit lisätä diaesitykseesi erilaisia otsikoita tai muita vastaavan tyyppisiä tekstejä Lisää-välilehden painikkeesta WordArt. Valitse haluamasi tyyli listalta.

21 19 WordArt on työkalu, jolla voi tehdä hieman näyttävämpiä tekstejä kuin ihan normaalisti kirjoittamalla. Tämän jälkeen dialle ilmestyy tekstikehys, johon voit kirjoittaa haluamasi tekstin. WordArt-tekstiä voit muokata Piirtotyökalut-työkaluriviltä, joka on näkyvissä, kun WordArt-objekti on valittuna. Muuten muokkaus on aika paljon samanlaista kuin tavallisten kuvienkin. Myös muita piirtotyökaluja voi käyttää PowerPointissa aivan kuten Wordissäkin. Erilaiset piirtotyökalut löytyvät Lisää-työkalurivin painikkeesta Lisää muodot.

22 20 Valitse haluamasi piirtotyökalu ja piirrä se dialle hiirellä vetämällä. Kun olet saanut muodon piirrettyä, kuvion ympärillä on valkoiset ympyrät tai neliöt, joista voit muuttaa kokoa. Voit myös siirtää kuviota samaan tapaan kuin kuvaakin. Jos haluat käännellä kuvaa ota kiinni vihreästä pallosta Kuviota voi muokata Piirtotyökalut-työkalurivin painikkeilla. Se on taas näkyvissä, kun kuvio on valittuna. Työkalurivillä voit esim. muuttaa kuvion täyttöä ja ääriviivaa.

23 21 Jos sinulla on useampi kuvio ja haluat että toinen on toisen edessä, valitse se kuvio, jonka sijaintia toisen tai muiden suhteen haluat muuttaa ja klikkaa työkalurivin Tuo eteen tai Vie taakse painiketta, sen mukaan, mitä haluat tehdä. Jos olet piirtänyt monta objektia ja järjestänyt ne toisiinsa nähden niin kuin haluat, niin voit tehdä niistä ns. ryhmän, jolloin esim. voit muuttaa kaikkien piirrosten kokoa yhtä aikaa ja niin, etteivät niiden kokojen suhteet muutu. Tai voit siirtää kaaviota yhtä aikaa ilman, että useasta kaaviosta koottu piirustus ei "hajoa" osiin. Ryhmä tehdään valitsemalla kaikki ryhmään tulevat kaaviot pitämällä näppäimistön vaihto (Shift) -näppäin alhaalla ja kilkkailemalla halutut kaaviot. Sen jälkeen klikkaa piirtotyökalut-välilehdeltä painiketta ryhmitä ja valitse valikosta edellen kohta ryhmitä.

24 22 Nyt valitut kaaviot ovat yhtä piirrosta ja voit siirtää ja muuttaa niiden kokoa yhdessä. Ryhmittelyn voit purkaa klikkaamalla Ryhmitä-painiketta ja valitsemalla Pura ryhmittely. Hyperlinkit Voit tehdä linkin vaikkapa jollekin nettisivulle. Kirjoita ensin johonkin diaan teksti, jota klikkaamalla linkin kohteena oleville sivuille siirrytään. Maalaa sitten tuo teksti. Hyperlinkki lisätään Lisää-välilehdeltä kohdasta Hyperlinkki. Avautuu seuraavanlainen ikkuna: Kirjoita linkin osoite sinulle avautuneen valikon Osoite -riville. Varmempi tapa saada osoite oikein on mennä ensin internetissä haluamallesi sivulle ja kopioida leikepöydän kautta osoite PowerPointiin. Linkkiä voit testata ainakin siirtymällä PowerPointin esitystilaan, jolloin linkki toimii kuten internetissäkin, eli hiiren osoitin muuttuu käden kuvaksi, kun viet osoittimen linkin kohdalle. Klikkaamalla linkkiä avautuu nettiselain ja siirrytään ko. osoitteeseen. Voit ohjata linkit myös jo olemassa oleviin dioihin. Valitse silloin Lisää hyperlinkki-ikkunan vasemmasta laidasta Kohta tässä tiedostossa, aktivoi toivomasi dia listauksesta ja napauta OK. Tätä ennen tietysti pitää maalata teksti, jota klikkaamalla halutaan siirtyä johonkin toiseen diaan.

25 23 Myös kuva voi toimia linkkinä. Valitse silloin vain ennen hyperlinkin lisäämistä tekstin sijasta kuva, jota klikkaamalla haluat linkin kohteeseen siirtyä. OMAN TAUSTAN TEKEMINEN Jos haluat käyttää dioissa taustana jotain muuta kuin valmiiden teemojen taustoja, vaikkapa jotain tiettyä taustaväriä tai taustakuvaa, mene Rakenne-välilehdelle Tausta-ryhmään ja klikkaa Taustatyylit-painiketta ja valitse valikosta kohta Muotoile tausta. Sitä ennen kannat-

26 24 taa valita teemaksi Office-teema, joka on se "perusteema", missä ei ole mitään taustaväriä tai -kuvaa. Avautuu ikkuna, josta pääset tekemään oman taustasi. Taustana voit käyttää joko erilaista täyttöä tai sitten taustakuvaa. Nämä valitaan ikkunan vasemmasta laidasta. Täyttö voi olla tasainen väritäyttö tai liukuväritäyttö tai sitten taustana voi käyttää erilaisia kuvia tai materiaalikuvia. Huomaa, että kun valitset täältä jonkin taustan, se tulee voimaan heti valitussa diassa. Jos haluat palata vanhaan, edelliseen taustaan (joka oli käytössä ennen kuin tulit tänne), klikkaa Palauta tausta -painiketta. Käytä kaikissa -painike asettaa valitun taustan kaikkiin dioihin. Sulje-painike sulkee ikkunan, mutta jättää määritellyn taustan valittuihin dioihin. Tasaisessa täytössä valitse täyttöväri valikosta.

27 25 Jos näkyvillä olevasta listasta ei löydy hyvää väriä, lisää värejä löydät kohdasta Lisää värejä. Täältä avautuu ikkuna, jossa on kaksi välilehteä, joilta voit valita haluamasi värin: Tämä on ikkuna, joka tulee vastaan monessa muussakin kohdassa ja ohjelmassa värejä valittaessa. Standardi -välilehdeltä voit valita jonkin värin, mahdollisimman lähellä haluamaasi sävyä, ja Mukautetut-välilehdellä voit määrittää värin vielä tarkemmin. Liukuvärjäys-kohdassa voit tehdä liukuväritaustan joko yhdellä tai useammalla värillä tai voit valita jonkin valmiista liukuväri-malleista. Omaa liukuväritaustaa määritellessä valitse ensin liukuvärjäyksen laji, eli miten liuku kulkee sekä Suunta ja kulma. Kokeilemalla Laji-, Suunta- ja Kulma-valikkojen eri vaihtoehtoja näet, mitä ne tarkoittavat, ne näkyvät saman tien dialla. Jos haluat liukuvärin yhdellä värillä, määritä vain yksi raja. Jos haluat kaksi väriä, klikkaa Lisää-painiketta Liukuvärin rajat - kohdasta. Kolmannen värin saat lisäämällä kolmannen rajan jne. Turhan rajan voit poistaa Poista-painikkeella. Kunkin rajan väri määritellään Väri-valikon kautta samaan tapaan kuin tasaisen täytön värikin. Rajan sijainti -liukusäätimestä voit muuttaa kunkin rajan paikkaa ja läpinäkyvyyttä Läpinäkyvyys-liukusäätimellä. Nämäkin selviävät parhaiten kokeilemalla. Voit tietysti vielä tässä vaiheessa muuttaa myös liukuvärin lajia, suuntaa ja kulmaa. Kokeilemalla löydät varmasti parhaan vaihtoehdon.

28 26 Kuva- tai materiaalikuvio -kohdasta valitaan taustaksi värin sijasta jokin materiaalikuvio tai muu kuva. Voit valita taustan valmiista vaihtoehdoista kohdasta materiaalikuvio tai hakea itse joko oman kuvan tiedostosta tai käyttää ClipArt-kuvia. Ikkunan alalaidassa on lisäasetuksia, voit esim. muuttaa kuvan läpinäkyvyyttä ja täten himmentää tarvittaessa taustakuvaa. Jos Täyttö-kohdassa on valittu juuri tämä Kuva- tai materiaalikuviotäyttö vasemman reunan Kuva-kohdassa on lisävaihtoehtoja kuvalle. Täältä voit vaihtaa vaikka kuvan värejä. Kokeilemalla tämäkin kohta selviää parhaiten.

29 27 Taustaa määriteltäessä kannattaa muistaa, että se on todellakin tausta eli sen tulisi olla asian taustalla, eikä niin, että esim. teksti ei erotu taustasta tai tausta on liian levoton ja vie huomion pois itse esityksen sisällöstä. YLÄ- JA ALATUNNISTE Voit käyttää Ylä- ja alatunniste -toimintoa joko yksittäisissä dioissa tai kaikissa esityksesi dioissa. Tunnisteiden avulla voit lisätä dioihin muun muassa päivämäärän ja oman nimesi. Luo tunniste valitsemalla Lisää-välilehdeltä kohdasta Ylä- ja alatunniste. Tee ikkunaan haluamasi tunnistemääritykset. Rastita ruutu Päivämäärä ja aika, jos haluat, että päivämäärä näkyy tunnisteessa. Voit valita joko automaattisesti päivittyvän tai pysyvän päivämäärän. Samaan tapaan voit lisätä dian numeron tai oman tunnisteen kirjoittamalla oma tunniste riville haluamasi tekstin.

30 28 Käytä kaikissa -painikkeella saat lisättyä tunnisteen kerralla kaikkiin dioihin. Valitse vaihtoehto "Älä näytä otsikkodiassa", jos et halua tunnisteen näkyvän ensimmäisessä diassa. Tunnisteen paikka riippuu siitä, mikä teema on käytössä ja sen paikkaa voit muuttaa ns. perustyylin kautta, josta seuraavassa lisää. PERUSTYYLI Perustyyliä kannattaa käyttää, jos haluat käyttää samaa muotoilua koko esityksessä. Voit lisätä perustyylin avulla vaikkapa logon, jonka haluat näkyvän kaikissa dioissa tietyssä kohtaa. Perustyyli tehdään rakentamalla yksi dia, jonka tyylitiedot tulevat näkyviin jokaiseen muuhun diaan esityksessä. Pääset rakentamaan sen Näytä-työkalurivin Dian perustyyli-painikkeesta. PowerPoint siirtyy ns. perustyylinäkyvmään. Täältä voit määritellä esim. otsikoiden ja muiden tekstien fonttimääritykset. Voit vaikkapa vaihtaa tekstin värin vaaleaksi, jos käyttämäsi tausta on tumma. Fonttiasetusten muutokset tehdään ihan samaan tapaan kuin muutenkin eli Aloitus-välilehdeltä. Ja kuten aiemmin sanottu, voit vaikkapa lisätä logon tai muun kuvan tänne perustyyliin, jolloin se on kaikilla dioilla näkyvillä. Voit lisätä kuvan normaaliin tapaan Lisää-välilehden Kuva-painikkeesta. Seuraavassa kuvassa on muutettu otsikkotekstin väriä ja lisätty kuva dian oikeaan yläkulmaan.

31 29 Perustyylinäkymästä pääset pois Perustyylidia-välilehden Sulje perustyylinäkymäpainikkeella. DIAN SISÄINEN ANIMOINTI JA DIAN VAIHTUMINEN Voit animoida diaesityksesi. Voit esimerkiksi tuoda esityksessä tekstin näkyviin kohta kerrallaan tai lisätä dialla oleviin objekteihin, esim. kuviin jonkin tehosteen, kun ne tulevat näkyviin dialla. Animointi määritellään Animaatiot välilehden Animaatiot-ryhmästä. Valitse dialta objekti (tekstikehys, kuva yms.) ja tee sille halutut animoinnit Animoilistasta. Tässä on valittu tekstikehys ja sille animaatio 1. tason kappaleiden mukaan sekä kuvalle on valittu etenevä näyttö. Nämäkin selviävät parhaiten kokeilemalla.

32 30 Painikkeesta Mukautettu animaatio aukeaa ikkunan oikeaan laitaan palkki, josta pääset määrittelemään dialla oleville objekteille erilaisia tehosteita, esim. miten objekti tulee sisään diaan, miten se dialla käyttäytyy. Voit myös määrätä liikeradan, jota myöten objekti dialla liikkuu. Valitse ensin dialta objekti, vaikkapa kuva ja määrittele sille oma animaatiosi.

33 31 Jokaiselle animaatiolle voit määritellä myös lisäasetuksia, miten animaatio alkaa, animaatiokohtaisia määrityksiä ja nopeuden. Tekemäsi animaatiot listautuvat mukautettu animaatio-palkille, josta voit valitsemalla ja painamalla näppäimistön delete-painiketta ne poistaa. Ja jälleen kokeile rohkeasti, niin näet, mitä mikäkin kohta tarkoittaa. Dian vaihtumisen efektit voit määritellä Animaatiot-välilehden Siirtymä tähän diaan ryhmästä. Jokaiselle dialle voit valita tehosteen, jolla se tulee näkyville, onko vaihtumisessa mukana jokin äänitehoste ja kuinka nopeasti vaihtuminen tapahtuu. Voit myös valita, että tuleeko esityksessä dia näkyville hiirtä napsauttamalla vaiko automaattisesti tietyn ajan kuluttua. Jos haluat saman vaihtumistehosteen ja muut vaihtumisen määritykset kaikkiin dioihin, klikkaa Käytä kaikissa painiketta. Vaikka animaatioita on hauska tehdä ja kokeilla, niin muista: Älä käytä liikaa erilaisia animaatioita, koska silloin esityksestä tulee helposti levottoman oloinen!! MUISTIINPANOT Voit tehdä muistiinpanoja vaikkapa itsellesi avuksi pitäessäsi esitelmää, jossa käytät PowerPoint-esitystä. Voit kirjoittaa joka diasta itsellesi muistiinpanoja, jotta muistat, mitä minkäkin dian kohdalla tulisi sanoa, Muistiinpanot kirjoitetaan suoraan kunkin dian kohdalle ruudun alalaidassa näkyvään tilaan, jossa lukee Lisää muistiinpanoja napsauttamalla tätä: Tulostettaessa voit sitten valita tulostettavaksi muistiinpanot (tästä lisää vähän myöhemmin). CD-PAKETTI Joskus voit joutua tilanteeseen, jossa olet valmistanut esityksen PowerPoint ohjelmalla. Esityspaikalla huomaat, että käytettävässä koneessa ei olekaan PowerPoint ohjelmaa, joten et pysty näyttämään diaesitystäsi.

34 32 Tällaisten tilanteiden varalle on olemassa ns. CD-paketti. Sen avulla voit luoda esityksestäsi pakatun muodon, jolloin saat esityksesi auki koneissa, joissa ei ole PowerPoint ohjelmaa. Aloita CD-paketin luominen klikkaamalla Office-painiketta ja menemällä valikossa kohtaan Julkaise ja sieltä edelleen CD-paketti. Aukeaa ikkuna, jossa kysytään paketin nimeä. PowerPoint ehdottaa nimeksi Esitys-CDlevy. Nimi kannattaa vaihtaa paremmin kuvaavaksi, varsinkin jos teet monesta eri esityksestä paketin. Oletuksena on, että pakataan auki oleva esitys, mutta voit sen muuttaa Lisää tiedostoja - painikkeen kautta ja valitsemalla sieltä haluttu pakattava esitystiedosto. Asetukset-painikkeen kautta avautuu ikkuna, josta pääset määrittelemään paketin asetuksia.

35 33 Viewer-paketti on se, joka useimmiten tehdään. Silloin tiedostot muutetaan sellaiseen muotoon, että PowerPoint Viewer pystyy ne näyttämään. PowerPoint Viewer on ohjelma, jolla pystyy katsomaan PowerPoint-esityksen, vaikkei koneella itse PowerPoint-ohjelmaa olisikaan. Sekä linkitetyt tiedostot että TrueType-fontit kannattaa ottaa mukaan pakettiin. Näin varmistetaan se, että esityksessä näkyvät kaikki kuvat yms. elementit ja fontit juuri sellaisina kuin ne alkuperäisessäkin esityksessä ovat. Kopioi kansioon -painikkeesta valitaan kansio, johon paketti tehdään. Paketti kannattaa luoda tyhjään kansioon eli tee tarvittaessa uusi kansio pakettia varten. Klikkaa valitun kansion kohdalla Valitse. Ja tämän jälkeen klikkaa vielä OK Kopioiminen kansioon -ikkunasta. Ohjelma kertoo, että linkitetyt tiedostot tulevat mukaan pakettiin, ja varmistaa sinulta vielä asian. Klikkaa Kyllä. Tämän jälkeen PowerPoint rupeaa tekemään pakettia. Kun tämä toiminto on viety loppuun, paketti on tehty valitsemaasi kansioon. Sulje cd-paketin tekoikkuna Suljepainikkeesta.

36 34 Esityksen voit käynnistää My computer (Oma tietokone) -ohjelman kautta menemällä kansioon, johon paketin teit ja käynnistämällä sieltä play.bat -niminen tiedosto. Esitys käynnistyy. TULOSTAMINEN Tulostaminen on periaatteessa ihan samanlaista kuin muissakin ohjelmissa. Tulostusikkunan saat auki Office-painikkeen kohdasta Tulosta ja sieltä edelleen kohta Tulosta. Seuraavassa katsotaan joitakin seikkoja, jotka on hyvä tietää PowerPointin tulostuksesta. Tulosta alasvetovalikosta valitaan, mitä tulostetaan. Diat-kohta tulostaa yhden dian yhdelle sivulle.

37 35 Tiivistelmät-kohdasta voit tulostaa useamman dian yhdelle sivulle. Kun tulostat esityksestäsi tiivistelmän, ei kannata tulostaa liian monta diaa yhdelle paperille; liian pientä tekstiä on vaikea lukea. Yleensä 6 diaa yhdelle sivulle on maksimimäärä. Muistiinpanosivut-kohdasta tulostat diakohtaiset muistiinpanot itsellesi. Tulostuksen yhteydessä voit valita, myös tulostetaanko esitys väreissä vai harmaasävyisenä vai mustavalkoisena. Tämä tehdään Väri/harmaasävy-alasvetovalikosta. OHJE-TOIMINTO PowerPointissa on käytössä samanlainen sisäänrakennettu ohjekirja kuin Wordissäkin. Ruudun oikeassa yläkulmassa on kysymysmerkki-painike, jota klikkaamalla aukeaa hakutoiminto. Hakusana kirjoitetaan hakuriville. Enterin painalluksella käynnistetään haku ja saadaan tulokset.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI Dia 1... 1 Suunnittelumallin luominen... 1 Suunnittelumallin tallennus... 2 Suunnittelumallin käyttö... 2 Esityksen rakentaminen... 3 Dia 3... 4 Dia 4... 5 Oman tekstin lisääminen...

Lisätiedot

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset

POWERPOINT. A-ajokorttivaatimukset POWERPOINT A-ajokorttivaatimukset Kurssin suorittaminen Tunneille osallistuminen Tehtävien teko ja palauttaminen Tämän A-ajokorttivaatimukset tehtävän täydentäminen Tuo kuvakaappauksia ja tee malleja toiminnoista

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2010 3/32

Lisätiedot

PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

PowerPoint. esitysgrafiikan perusteet. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ PowerPoint esitysgrafiikan perusteet Sisällys PowerPoint 1 1 PowerPointin käynnistäminen 2 2 Esityksen luominen

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9.

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9. Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Kun olet suorittanut ensimmäisen tehtävän, osaat seuraavat toiminnot: 1. Uuden esityksen aloittaminen 2. Otsikkodian tekeminen 3. Teeman ottaminen käyttöön 4. Tekstin

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

PowerPoint -esitysgrafiikka

PowerPoint -esitysgrafiikka TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ PowerPoint -esitysgrafiikka jatkokurssi SisällysError! Not a valid link. 1 Automaattiset muodot 1 2 Piirrosobjektin

Lisätiedot

Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona).

Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona). Esitysgrafiikka 1 (8) ESITYSGRAFIIKKA Yleistä Kansiossa Y:\Taitaja2009\Materils\PowerPoint\Fi on tehtäviin liittyvät tiedostot. Kopioi kansio C:\Temp -kansioon. Muuta kansion nimeksi pp_omanimi, jossa

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

Siirtyminen PowerPoint versioon

Siirtyminen PowerPoint versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin PowerPoint 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Sivunumerot ja osanvaihdot

Sivunumerot ja osanvaihdot Sivunumerot ja osanvaihdot WORD 2010 Sivu 1 / 11 Sivunumerot ja osanvaihdot HUOM ohje on tehty toimimaan WORD 2010 -tekstinkäsittelyohjelmalla. Ohje saattaa toimia tai olla toimimatta myös uudemmille tai

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu. Win7 & Office 2010 Kouluttaja: Mikko Niskanen Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.fi Sisältö 1(2) Win7 Perustoiminnot Asetukset Pikakomennot SCCM

Lisätiedot

Talentum Media Oy tarvitsee messuille PowerPoint-esityksen uutuustuotteistaan. Tee esityksestä mahdollisimman mallinmukainen.

Talentum Media Oy tarvitsee messuille PowerPoint-esityksen uutuustuotteistaan. Tee esityksestä mahdollisimman mallinmukainen. MULTIMEDIA 1 (5) H - Tehtävä 8 MULTIMEDIA Tässä osuudessa tarvitsemasi tiedostot löydät verkkokansiosta T:\Multimedia Kopioi kansio C: aseman juureen. Käytä tätä kansiota työhakemistonasi. Kun olet valmis,

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

OTA KAIKKI IRTI MICROSOFT OFFICESTA (WORD, EXCEL, POWERPOINT)

OTA KAIKKI IRTI MICROSOFT OFFICESTA (WORD, EXCEL, POWERPOINT) MS Office 2013 Käytä työvälineohjelmia entistä tehokkaammin ja opi työtäsi helpottavia ominaisuuksia. Osallistujilta toivotaan tietokoneen peruskäytön hallintaa. Soveltuu myös Officen versioille 2007/2010.

Lisätiedot

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Tässä pikaohje Uuden Punomon Tee itse -julkaisujen tekemiseen. Kun ensimmäinen juttusi on tehty tätä ohjetta noudattaen, seuraava homma hoituu maalaisjärjellä. Uudistuvan

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

FORMATIIVINEN ARVIOINTI

FORMATIIVINEN ARVIOINTI FORMATIIVINEN ARVIOINTI (OHJEISTUKSESSA KÄYTETTY VISMAN YLEISIÄ OHJEITA FORMATIIVISEN ARVIOINNIN TEKEMISESTÄ. LISÄTIETOJA VISMA.FI) 1 OPETTAJAN ARVIOINTINÄKYMÄ Opettaja pääsee tekemään formatiivista arviointia

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota.

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota. 1.1 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämistäsi pisteistä. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

2006 i&i Solutions Oy

2006 i&i Solutions Oy 2006 i&i Solutions Oy Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäiseen materiaaliin ei saa kuitenkaan tehdä muutoksia ja alkuperäinen tekijä (i&i Solutions Oy) on aina oltava näkyvissä. Mikäli materiaalista

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA Ohje ryhmätyökalun käyttäjille 7.4.2015 Kuva: Ilpo Okkonen Ryhmätyökalu Oodissa Tässä ohjeessa käydään läpi OodiHOPSin ryhmätyökalutoimintoa.

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty Museokartta 2015 Muokkaajan käyttöohje 9.6.2015,päivitetty 25.9.2015 Tässä ohjeessa neuvotaan, kuinka paikkatietokohteita voi luoda ja muokata. Muut toiminnot on selostettu Katselukäyttöohjeessa. Ennen

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 8 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO Sähköposti: jouni.laaksonen@olfellows.fi www.olfellows.fi olfellows

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja Väitöskirja -mallipohja Ohje: Word 2003 -versiolle Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö Miksi tyylit ovat käteviä? Miten toimii asiakirjamallipohja? Miten lisään tekstiä: a) kirjoitan itse

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

OTA KAIKKI IRTI MICROSOFT OFFICESTA (WORD, EXCEL, POWERPOINT)

OTA KAIKKI IRTI MICROSOFT OFFICESTA (WORD, EXCEL, POWERPOINT) MS Office 2013 Käytä työvälineohjelmia entistä tehokkaammin ja opi työtäsi helpottavia ominaisuuksia. Osallistujilta toivotaan tietokoneen peruskäytön hallintaa. Soveltuu myös Officen versioille 2007/2010.

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

Kyvyt.fi eportfolion luominen

Kyvyt.fi eportfolion luominen Kyvyt.fi eportfolion luominen Portfolion tekeminen koostuu kolmesta vaiheesta: 1 Yksittäisten portfolio-sivujen luominen 2 Sivujen liittäminen yhteen sivustoksi - eportfolioksi 3 Katseluoikeuksien antaminen

Lisätiedot

Discendum Oy

Discendum Oy 1 CV+ ansioluettelon luominen ja muokkaus CV+ - Yleistä 3 CV+ -ansioluettelon luominen 5 Tietojen muokkaaminen Perustoiminnot 7 CV+ sisältöjen otsikoiden muokkaus 8 Koulutus- ja työkokemustiedot Todistuksen

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatkokurssi

Tekstinkäsittelyn jatkokurssi TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Tekstinkäsittelyn jatkokurssi Word Error! Not a valid link. Sisällys 1 Tekstin asettelu 1 1.1 Sarkaimet 1 1.2 Sivun

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015 MUOTOSEIKKOJA Mitä asetuksia käytän? Tyypillisimpiä fontteja ovat Times New Roman (fonttikoko 12) tai Arial (fonttikoko 11). Käytä riviväliä 1,5, jotta asettelu on selkeä ja teksti on myös tältä osin helppolukuista.

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos)

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) 1 (18) SISÄLTÖ 1 Optimaan kirjautuminen... 2 2 Salasanan vaihto... 2 3 Optiman sivujen

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

OTA KAIKKI IRTI MICROSOFT OFFICESTA

OTA KAIKKI IRTI MICROSOFT OFFICESTA MS Office 2013 Käytä työvälineohjelmia entistä tehokkaammin ja opi työtäsi helpottavia ominaisuuksia. Osallistujilta toivotaan tietokoneen peruskäytön hallintaa. Soveltuu myös Officen versioille 2007/2010.

Lisätiedot

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro 1 Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App... 11 OneNote Web App... 17 Excel Kysely... 20 Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro ohjelmaan... 25 Blogi... 27 Kansiot... 28 Skydrive

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Kansalliskirjasto / Digitointi- ja konservointikeskus Uusittu 14.9.2016 Digi.kansalliskirjasto.fi - Pääsivu Etusivu Sivustokartta

Lisätiedot

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella VHS -nauhojen digitointi tietokoneella Finlux VCR 6257 videonauhuri 1. Avaa ohjelma MAGIX Video easy Rescue Your Videotapes -kuvakkeesta. 2. Ohjelman avauduttua valitse Luo uusi videoprojekti. Ohjelma

Lisätiedot

Xamk Portfolio käyttöopas

Xamk Portfolio käyttöopas Xamk Portfolio käyttöopas Sisällysluettelo 1. YLEISKATSAUS PORTFOLIOON 1 1.1 Portfolion rakenne 1 1.2 Kuvakkeet 2 1.3 Asetukset 2 2. OMA SISÄLTÖ 2 2.1 Profiili 2 2.2. Tiedostot 2 2.3 Oppimispäiväkirjat

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda WebOodin OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasVastuuhenkilö-oikeudet. WebOodin

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen it-arvi Ohjeet sovelluksen käyttöön KÄYNNISTYS: - Sovellus käynnistetään tuplanapauttamalla kuvaketta Esteettomyysarviointi.exe. ETUSIVU: Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi Hoitoaikojen ilmoittaminen 1.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tunnistautuminen 3 2 Hoitoaikojen ilmoittaminen 5 3 Viikkojen kopiointi 11 4 Tallennus 11 5 Yhteenvetotiedot 12 6 Tulostus 13 1.8.2015 Sivu 2 / 13

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 28.9.2009

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 28.9.2009 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 28.9.2009 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS 1 NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS YLEISTÄ NAVIGAATTORIN KÄYTÖSSÄ... 2 NAVIGAATTORIN HAKEMINEN... 3 NAVIGAATTORIN KOPIOINTI OMALLE SAP-TUNNUKSELLE... 6 NAVIGAATTORIN MUOKKAUS ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA... 7

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot