powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA"

Transkriptio

1 powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/)

2 SISÄLLYSLUETTELO POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN KÄYTTÖLIITTYMÄ... 1 TIEDOSTON AVAAMINEN, SULKEMINEN JA TALLENTAMINEN... 2 ESITYKSEN TEKEMISESTÄ... 4 Teemat... 5 Dian asettelu... 6 Dian lisääminen ja poistaminen sekä kopiointi toisesta esityksestä... 7 Näkymät... 9 ERILAISIA DIA-ASETTELUJA JA SISÄLTÖJÄ Tekstin luettelointi Kuvat PowerPointissa Taulukot Kaaviot SmartArt-grafiikkaobjektit ja piirtotyökalut Hyperlinkit OMAN TAUSTAN TEKEMINEN YLÄ- JA ALATUNNISTE PERUSTYYLI DIAN SISÄINEN ANIMOINTI JA DIAN VAIHTUMINEN MUISTIINPANOT CD-PAKETTI TULOSTAMINEN OHJE-TOIMINTO... 35

3 1 POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN KÄYTTÖLIITTYMÄ PowerPoint on esitysgrafiikkaohjelma, jolla voidaan tehdä erilaisia diaesityksiä. Esitykset koostuvat useasta peräkkäisestä kuvasta tai sivusta. Näitä sivuja tai kuvia kutsutaan dioiksi. Erilaisia ns. teemoja käyttämällä voidaan varmistaa diaesityksen tai kalvosarjan ulkoasun yhtenäisyys. Ohjelma sisältää useita valmiita teemoja, mutta voit luoda niitä itsekin. Diaesityksellä tarkoitetaan kuvasarjaa, jota voidaan katsella tietokoneen näytöltä esim. dataprojektorin avulla. PowerPoint -tiedosto on jo sinällään yksinkertainen diaesitys. Esityksestä saadaan elävämpi ja mielenkiintoisempi erilaisilla kuvan vaihtumiseen yms. liittyvillä tehosteilla. Diaesitys voidaan määritellä automaattiseksi, jolloin diat vaihtuvat itsekseen niille määriteltyjen asetusten mukaan. Uusilla esitysgrafiikkaohjelmilla tehtäviin diaesityksiin voidaan lisätä painikkeita ja linkkejä, joiden avulla on mahdollista tarkastella esitystä hypertekstin tapaan. Esitysgrafiikkaohjelma sopii hyvin lyhyiden tekstiluetteloiden, graafisten kuvaajien, organisaatiokaavioiden ja taulukoiden esittämiseen. Ohjelmaan kuuluu monipuolinen ClipArtkuvakirjasto sekä runsaasti vapaapiirtotyökaluja ja tekstiä ja grafiikkaa yhdisteleviä ns. SmartArt-objekteja. Diaesitykseen voidaan liittää myös valokuvia, videoleikkeitä ja äänitiedostoja. PowerPoint voidaan käynnistää Windowsissa (yleensä) painamalla Start-painiketta ja valitsemalla sieltä All Programs ja sieltä edelleen ohjelmaryhmä Microsoft Office ja edelleen Microsoft Office. Käynnistyksen jälkeen näkymä on seuraavanlainen:

4 2 Seuraavassa esitellään hiukan PowerPointin käyttöliittymää. Tämän version 2007 myötä käyttöliittymä muuttui melko lailla entisestä. Yllä olevassa kuvassa on nimetty joitakin tämän uuden käyttöliittymän osia. Katsotaan joitakin niistä kohta kohdalta. Valintanauhalta löytyy välilehtiä, välilehdiltä ryhmiä ja niistä painikkeita. Joissakin ryhmissä on myös ns. valintaikkunan avain, josta aukeaa lisää vaihtoehtoja kyseisiin toimintoihin. Pikatyökalurivillä on valmiina muutamia painikkeita. Voit lisätä sinne itsekin komentoja. Klikkaa hiiren kakkospainikkeella pikatyökalurivin päällä ja valitse avautuvasta valikosta kohta Mukauta pikatyökaluriviä ja siirrä haluamasi toiminnot vasemmanpuoleiselta listalta oikealle Lisää-painikkeella. Jos haluamasi komento ei näy listalla, valitse ylhäällä olevasta valikosta kohta kaikki komennot Suositut komennot- kohdan sijaan. TIEDOSTON AVAAMINEN, SULKEMINEN JA TALLENTAMINEN Tavalliset tiedostotoiminnot ovat PowerPointissa samanlaiset kuin muissakin ohjelmissa. Ne löytyvät Office-painikkeen kautta avautuvasta valikosta. Office-painikkeen kautta avautuvassa valikossa näkyy viimeksi avattujen tiedostojen luettelo. Jos haluamasi tiedosto on tässä listassa, saat sen avattua klikkaamalla kyseisen tiedoston nimeä. Tiedoston nimen

5 3 perässä olevaa nastaa klikkaamalla saat kiinnitettyä tiedoston tälle listalle eli se ei häviä listalta vaikka uusia tiedostoja tulisikin listalle. Jos tiedostoa ei ole listalla, se avataan kohdasta Avaa, josta avautuu normaali tiedoston avaus -ikkuna. Valitaan oikea levyasema ja kansio, varmistetaan, että tiedostotyyppi on oikea eli sellainen, jota ollaan avaamassa. Lopuksi tietysti valitaan se haluttu tiedosto ja klikataan avaa. Talllennus menee samaan tapaan. On tärkeää, että muistat tallentaa esityksesi aika ajoin. Tallentaminen käy Office-painikkeen kautta Tallenna- tai Tallenna nimellä kohdasta. Valitse oikea levyasema ja kansio. Varmista taas, että tallennusmuoto on oikea. Kirjoita vielä tiedoston nimi -ruutuun tekstisi nimi ja paina Tallenna. Muista tallennus pienin väliajoin, niin et menetä suurta työmäärää ongelmien sattuessa. Valikossa on kohdat Tallenna ja Tallenna nimellä. Ensimmäistä kertaa esitystä tallennettaessa näillä ei ole eroa. Seuraavilla kerroilla kuitenkin pelkkä Tallenna -kohdan (tai tallennuksen pikanappulan pikatyökalurivillä) valinta tallentaa aina vanhan jo olemassa olevan

6 4 tiedoston päälle kyselemättä mitään. Tallenna nimellä -kohta sen sijaan avaa aina uudestaan tallennuksen ikkunan ja voit vaihtaa levyasemaa, kansiota tai tiedoston nimeä tai tallennusmuotoa ja ottaa näin vaikka tiedostosta varmuuskopion. Useimmiten PowerPoint tallentaa pptx-päätteisiä tiedostoja. Nämä ovat ns. PowerPointesityksiä, eli ne saa auki PowerPointilla. Uusi 2007-version PowerPoint tekee pptxpäätteisiä tiedostoja, mutta sillä voidaan tallentaa esitys myös vanhempaan muotoon, jolloin tiedoston päätteeksi tulee ppt. Voit valita, haluatko tallentaa esityksesi sellaiseen muotoon, jota voit vielä myöhemmin muokata (pptx tai ppt) vai haluatko tallentaa esityksesi esitysmuotoon (ppsx tai pps), jolloin esitys aukeaa ruudulle ilman PowerPoint ohjelman aukeamista. PowerPoint suljetaan ikkunan oikean yläkulman rastista. Voit sulkea esityksen sulkematta PowerPointia Office-painikkeen kautta kohdasta Sulje. ESITYKSEN TEKEMISESTÄ Kun haluat aloittaa rakentaa uutta diaesitystä, valitse Office-painikkeen kautta kohta Uusi ja sieltä Tyhjä esitys. PowerPoint avaa uuden, tyhjän esityksen ja tuo näkyville otsikkodian, johon voit kirjoittaa esityksen pää- ja alaotsikon. Ruudun alalaidassa on palkki, jossa lukee Lisää muistiinpanoja napsauttamalla tätä. Näistä muistiinpanoista lisää myöhemmin. Ruudun vasemmassa reunassa on palkki, johon ilmestyvät pikkukuvat dioista. Se on ikään kuin koonti esityksestä. Tästä kohdasta voit myös muuttaa diojen järjestystä hiiren kanssa raahaamalla. Tässä vaiheessa ei tuossa vasemmassa palkissa näy kuin yksi dia, eli juuri otsikkodia.

7 5 Teemat Voit jo tässä vaiheessa tai sitten vasta myöhemmin valita esitykseen jonkin ns. teeman. Teema sisältää diojen taustan, fontti- yms. asetuksia. Teema on ikään kuin valmis malli tai kokoelma esityksen ulkonäköön vaikuttavista asetuksista. Teemat löytyvät Rakennevälilehdeltä Teemat-ryhmästä. Huomaa, että Teemat-ryhmän oikeassa reunassa on rullausjana, josta saat lisää teemoja näkyville. Haluttu teema otetaan käyttöön kilkkaamalla kerran hiirellä halutun teeman päällä. Alla olevassa kuvassa teemaksi on valittu "Paperi". Voit myös luoda omia teemoja ja tallentaa ne myöhempää käyttöä varten. Eli jos olet vaikka tehnyt oman taustan (tästä myöhemmin lisää), voit tallentaa sen teemaksi Teematryhmän kohdasta Tallenna nykyinen teema.

8 6 Dian asettelu Voit valita jokaiselle uudelle dialle erilaisen asettelun, esim. että diassa on pelkkää tekstiä tai sitten kuva tai kaavio jne. Ensimmäisen dian asettelu on nimeltään otsikkodia. Otsikkodiassa on ennalta asetettu esimerkiksi otsikon ja alaotsikon paikka. Asettelut löytyvät Aloitus-valintanauhalta Diat-ryhmästä Asettelu-painikkeen kautta. Listalta löytyy Otsikko ja sisältö -diatyyppi, johon voit lisätä kuvan tai kaavion jne. Voit lisätä objekteja näihin varattuihin paikkoihin, tai muokata niitä. Valitse toivomasi rakennemalli valikosta klikkaamalla sen kuvaketta. Tällöin esillä oleva dia muuttuu asettelultaan valintaa vastaavaksi. Yleensä kuitenkin esitys kannattaa nimenomaan aloittaa otsikkodialla. Kirjoita tekstikehyksiin esityksen pää- ja alaotsikko klikkaamalla näiden tekstikehysten sisälle.

9 7 PowerPointissa teksti kirjoitetaan juuri tekstikehyksiin. Tekstiä ei voi kirjoittaa "suoraan" dialle, et saa kursoria vilkkumaan esim. otsikkodialla muualle kuin noihin tekstikehyksiin. Eli jos haluat kirjoittaa tekstiä muualle kuin valmiisiin tekstikehyksiin, sinun täytyy lisätä ensin tekstikehys dialle. Se tehdään Lisää-välilehden painikkeesta Tekstikehys. Dian lisääminen ja poistaminen sekä kopiointi toisesta esityksestä PowerPointissa sivu ei vaihdu, vaikka se tulisi täyteen tekstiä tai kuvia, käyttäjän täytyy itse huomata lisätä uusi sivu eli dia. Se tehdään Aloitus-välilehden painikkeesta Uusi Dia. Sieltä avautuu lista, josta pääset valitsemaan haluamasi dia-asettelun. Usein valitaan kohta Otsikko ja sisältö. PowerPoint lisää tällöin esitykseen uuden dian. Tämän saman "pohjan" avulla voit tehdä monenlaisia erityyppisiä dioja: Tekstidian, kuvan sisältävän dian, taulukon, kaavion jne. Näitä eri asetteluita ja sisältöjä käydään myöhemmin läpi tarkemmin.

10 8 Tässäkin kohtaa tulee esiin se PowerPointin piirre, että ohjelma neuvoo käyttäjää. Ohjelma esim. kehottaa lisäämään dian otsikon tai tekstin napsauttamalla. Dian keskellä on painikkeet, joista voit muuttaa dian asettelua siten, että se sisältää juuri noita em. elementtejä, kuvia, taulukoita jne. Dia poistetaan Aloitus-välilehden Diat-ryhmästä painikkeesta Poista. Se dia, joka on valittuna tai näkyvillä poistuu. Voit kopioida dian, joka on jo olemassa jossain vanhassa esityksessä. Avaa esitys, jossa haluamasi dia on ja klikkaa hiiren kakkospainikkeella ikkunan vasemman reunan palkissa sen dian kohdalla, jonka haluat kopioida. Valitse avautuvasta valikosta Kopioi. Siirry esitykseen, johon haluat dian kopioida ja taas vasemman reunan palkissa klikkaa hiiren kakkospainiketta ja valitse valikosta Liitä.

11 9 Dia ilmestyy esitykseen ja noudattaa tämän kohde-esityksen teemaa. Jos haluaa kopioida pelkän tekstin, kuvan tms. toisesta esityksestä, se kannattaa tehdä leikepöydän kautta. (Kopioi, Liitä) Näkymät PowerPointin eri näkymävaihtoehdot löytyvät ikkunan oikeasta alalaidasta. Täältä löytyvät ns. näkymäpainikkeet. Näkymiä voit vaihtaa myös Näytä-välilehden Esitysnäkymätryhmästä.

12 10 Normaalinäkymässä muokattavanasi on yksi dia. Jos haluat vaihtaa diojesi keskinäistä järjestystä, kannattaa muuttaa näkymä Dialajittelunäkyvmäksi. Lajittelunäkymä on myös oletuksena ruudun vasemmassa reunassa kapeana ikkunana. Lajittelunäkymässä diojen järjestystä voi muuttaa raahamalla dioja hiirellä haluttuun kohtaan esitystä. Diaesitys-näkymässä esitys "valtaa" koko ruudun, valikot ja työkalurivit häviävät. Tätä tilaa käytetään, kun esitellään valmis esitys.

13 11 ERILAISIA DIA-ASETTELUJA JA SISÄLTÖJÄ Kuten aiemmin oli puhetta, PowerPointissa on erilaisia dia-asetteluita, josta voi valita useammankin tyyppisen sisällön dialle: Näistä rakenteista voi valita, haluaako pelkän ns. sisällön ja otsikon, vai pelkän otsikon, vaiko useamman kappaleen tuota sisältöä jne. Sisältö valitaan klikkaamalla halutun sisällön kuvaketta kuuden kuvakkeen ryhmästä, joka näkyy dialla. Itse tuo sisältö voi olla: Luetteloitu teksti taulukko kaavio SmartArt-objekti tiedostosta lisätty kuva ClipArt-kuva Medialeike (videopätkä)

14 12 Käytä ko. sisältöä ja asettelua, jos haluat jonkun em. tyyppisen sisällön esitykseesi. Klikkaa vain haluamaasi kuvaketta sen jälkeen, kun olet ensin valinnut eri dia-asetteluista haluamasi (siis esim. yksi tai monta sisältöä). Tekstin luettelointi Älä kirjoita luettelomerkkejä käsin, sillä ne syntyvät automaattisesti enterin painalluksesta, jos olet valinnut dia-asettelun, jossa sisältönä on luetteloitu teksti. Kirjoita siis vain kohtaan Lisää teksti napsauttamalla ja vaihda kohtaa enterin painalluksella. PowerPointin käytön eräänä ideana on esittää vain ydinkohtia tekstistä erilaisin luetteloin. Voit vaihtaa luettelomerkkien- ja numeroinnin ulkoasua Aloitus-välilehden Kappale-ryhmän Luettelomerkit- ja Numerointi-painikkeista. Näiden painikkeiden vieressä olevista nuolenkärjistä saat esille valikon, josta voit vaihtaa asetukset haluamiksesi. Tämä on muuten ainakin lähes samanlainen toiminto kuin vastaava kohta Wordissä. Fonttiasetukset ovat PowerPointissa samanlaiset kuin Wordissäkin. Kuvat PowerPointissa Kuvien muokkaaminen on PowerPointissa hyvin pitkälle samanlaista kuin Wordissäkin. Voit lisätä kuvan ClipArtista valitsemalla ClipArtin dian sisällöksi. Tällöin ikkunan oikeaan laitaan ilmestyy palkki, josta pääet hakemaan ja valitsemaan kuvan.

15 13 Tiedostosta kuva lisätään valitsemalla sisältökuvakkeista Lisää kuva tiedostosta -kohta. Tämän jälkeen aukeaa normaali tiedoston avaus -ikkuna, josta pääset lisäämään kuvan dialle. Kuvaa siirretään ja sen kokoa muutetaan aivan kuten Wordissäkin eli hiirellä raahamalla kuva siirtyy ja reunoilla olevista kahvoista kuvan kokoa muutetaan. Muut asetukset löytyvät Kuvatyökalut-työkaluriviltä, joka on näkyvillä, kun kuva on valittuna. Voit tuoda kuvan myös valmiiseen diaan joko Lisää-välielhdeltä Kuva- tai ClipArtpainikkeesta tai leikepöydän (Kopioi,Liitä) kautta jostain muusta esityksestä tai ohjelmasta.

16 14 Taulukot Taulukko lisätään valitsemalla dian sisällöksi taulukko. PowerPoint kysyy rivien ja sarakkeiden määrää, aivan kuten Wordinkin taulukossa. Kun olet saanut taulukon valmiiksi, kannattaa sen asetukset vielä tarkistaa ja tarvittaessa muuttaa niitä esitykseen sopivaksi. Asetuksia pääset muokkaamaan Taulukkotyökaluttyökaluriviltä. Tällä työkalurivillä on kaksi välilehteä: Rakenne ja Asettelu. Työkalurivi on näkyvissä, kun taulukko on valittuna tai olet taulukon sisällä. Näiltä työkaluriveiltä pääset muokkaamaan taulukon asetuksia samaan tapaan kuin Wordissäkin ja saat vaikkapa muutettua taulukon ulkoasun haluamaksesi.

17 15 Kaaviot Voit lisätä esitykseen kaavion, vaikkapa pylväskaavion valitsemalla dian sisällöksi kaavion. Kaavion teko on samanlaista kuin Excelissäkin, itse asiassa kaavio tehdään juuri Excelillä ja vain sitten lopuksi tuodaan PowerPointiin. Ensimmäisenä pitää valita kaaviolaji. Kun olet valinnut haluamasi kaaviolajin ja klikannut ok, ruutu jakautuu kahteen ikkunaan, kaavioon ja taulukkoon. Taulukko-osaan syötetään ne luvut, joita kaaviolla halutaan esittää. Taulukon ympärillä on sinen kehys. Se rajaa sen alueen taulukosta, joka kaaviossa esitetään. Sen kokoa voi muuttaa sinisen kehyksen oikeasta alakulmasta hiirellä raahaamalla, kuten taulukossa olevassa ohjeessa sanotaan.

18 16 Kirjoita otsikot ja luvut valmiiksi ja kaavio muuttuu vastaamaan niitä. Sulje Excel-ikkuna. Nyt kaavio on PowerPointissa. Sitä voi muokata Kaaviotyökalurivin välilehdiltä Rakenne, Asettelu ja Muotoilu, samaan tapaan kuin Excelissäkin. Työkalurivi on näkyvissä, kun kaavio on valittu. Voit muuttaa taulukon tietoja Rakenne-välilehden kohdasta Muokkaa tietoja. Otsikot saat lisättyä Asettelu-välilehdeltä Otsikot ryhmästä.

19 17 SmartArt-grafiikkaobjektit ja piirtotyökalut SmartArt-grafiikkaobjekteilla voit tehdä erilaisia visuaalisia kaavioita, joissa on sekä tekstiä että grafiikkaa. Voit esim. luoda organisaatiokaavion. SmartArt-grafiikkaobjektin saat valitsemalla dian sisällöksi SmartArt-grafiikkaobjektin. Voit lisätä sellaisen myös jo olemassa olevalle dialle Lisää-välilehden kohdasta SmartArt. Valitse ensin, minkälaisen objektin haluat luoda. Tässä on valittu hierakia-luokasta tavallinen organisaatiokaavio. Klikkaa ok.

20 18 Pääset kirjoittamaan laatikoiden sisälle. Voit kirjoittaa haluamasi tekstit myös ruudun vasemmassa reunassa olevaan Kirjoita teksti tähän -laatikkoon. Lisää laatikoita saat Smart-Aet-työkalurivin Rakenne-välilehdeltä kohdasta Lisää muoto. Valitse ensin laatikko, jolle haluat lisätä laatikon, ja sitten klikkaa Lisää muoto painiketta, ja valitse, mihin kohtaa suhteessa valittuun laatikkoon haluat uuden laatikon lisätä. Muutenkin SmartArteja voi muokata SmartArt-työkalut-työkalurivin välilehdiltä Rakenne ja Muotoile. Kuvien ja SmartArt-objekstien lisäksi voit lisätä diaesitykseesi erilaisia otsikoita tai muita vastaavan tyyppisiä tekstejä Lisää-välilehden painikkeesta WordArt. Valitse haluamasi tyyli listalta.

21 19 WordArt on työkalu, jolla voi tehdä hieman näyttävämpiä tekstejä kuin ihan normaalisti kirjoittamalla. Tämän jälkeen dialle ilmestyy tekstikehys, johon voit kirjoittaa haluamasi tekstin. WordArt-tekstiä voit muokata Piirtotyökalut-työkaluriviltä, joka on näkyvissä, kun WordArt-objekti on valittuna. Muuten muokkaus on aika paljon samanlaista kuin tavallisten kuvienkin. Myös muita piirtotyökaluja voi käyttää PowerPointissa aivan kuten Wordissäkin. Erilaiset piirtotyökalut löytyvät Lisää-työkalurivin painikkeesta Lisää muodot.

22 20 Valitse haluamasi piirtotyökalu ja piirrä se dialle hiirellä vetämällä. Kun olet saanut muodon piirrettyä, kuvion ympärillä on valkoiset ympyrät tai neliöt, joista voit muuttaa kokoa. Voit myös siirtää kuviota samaan tapaan kuin kuvaakin. Jos haluat käännellä kuvaa ota kiinni vihreästä pallosta Kuviota voi muokata Piirtotyökalut-työkalurivin painikkeilla. Se on taas näkyvissä, kun kuvio on valittuna. Työkalurivillä voit esim. muuttaa kuvion täyttöä ja ääriviivaa.

23 21 Jos sinulla on useampi kuvio ja haluat että toinen on toisen edessä, valitse se kuvio, jonka sijaintia toisen tai muiden suhteen haluat muuttaa ja klikkaa työkalurivin Tuo eteen tai Vie taakse painiketta, sen mukaan, mitä haluat tehdä. Jos olet piirtänyt monta objektia ja järjestänyt ne toisiinsa nähden niin kuin haluat, niin voit tehdä niistä ns. ryhmän, jolloin esim. voit muuttaa kaikkien piirrosten kokoa yhtä aikaa ja niin, etteivät niiden kokojen suhteet muutu. Tai voit siirtää kaaviota yhtä aikaa ilman, että useasta kaaviosta koottu piirustus ei "hajoa" osiin. Ryhmä tehdään valitsemalla kaikki ryhmään tulevat kaaviot pitämällä näppäimistön vaihto (Shift) -näppäin alhaalla ja kilkkailemalla halutut kaaviot. Sen jälkeen klikkaa piirtotyökalut-välilehdeltä painiketta ryhmitä ja valitse valikosta edellen kohta ryhmitä.

24 22 Nyt valitut kaaviot ovat yhtä piirrosta ja voit siirtää ja muuttaa niiden kokoa yhdessä. Ryhmittelyn voit purkaa klikkaamalla Ryhmitä-painiketta ja valitsemalla Pura ryhmittely. Hyperlinkit Voit tehdä linkin vaikkapa jollekin nettisivulle. Kirjoita ensin johonkin diaan teksti, jota klikkaamalla linkin kohteena oleville sivuille siirrytään. Maalaa sitten tuo teksti. Hyperlinkki lisätään Lisää-välilehdeltä kohdasta Hyperlinkki. Avautuu seuraavanlainen ikkuna: Kirjoita linkin osoite sinulle avautuneen valikon Osoite -riville. Varmempi tapa saada osoite oikein on mennä ensin internetissä haluamallesi sivulle ja kopioida leikepöydän kautta osoite PowerPointiin. Linkkiä voit testata ainakin siirtymällä PowerPointin esitystilaan, jolloin linkki toimii kuten internetissäkin, eli hiiren osoitin muuttuu käden kuvaksi, kun viet osoittimen linkin kohdalle. Klikkaamalla linkkiä avautuu nettiselain ja siirrytään ko. osoitteeseen. Voit ohjata linkit myös jo olemassa oleviin dioihin. Valitse silloin Lisää hyperlinkki-ikkunan vasemmasta laidasta Kohta tässä tiedostossa, aktivoi toivomasi dia listauksesta ja napauta OK. Tätä ennen tietysti pitää maalata teksti, jota klikkaamalla halutaan siirtyä johonkin toiseen diaan.

25 23 Myös kuva voi toimia linkkinä. Valitse silloin vain ennen hyperlinkin lisäämistä tekstin sijasta kuva, jota klikkaamalla haluat linkin kohteeseen siirtyä. OMAN TAUSTAN TEKEMINEN Jos haluat käyttää dioissa taustana jotain muuta kuin valmiiden teemojen taustoja, vaikkapa jotain tiettyä taustaväriä tai taustakuvaa, mene Rakenne-välilehdelle Tausta-ryhmään ja klikkaa Taustatyylit-painiketta ja valitse valikosta kohta Muotoile tausta. Sitä ennen kannat-

26 24 taa valita teemaksi Office-teema, joka on se "perusteema", missä ei ole mitään taustaväriä tai -kuvaa. Avautuu ikkuna, josta pääset tekemään oman taustasi. Taustana voit käyttää joko erilaista täyttöä tai sitten taustakuvaa. Nämä valitaan ikkunan vasemmasta laidasta. Täyttö voi olla tasainen väritäyttö tai liukuväritäyttö tai sitten taustana voi käyttää erilaisia kuvia tai materiaalikuvia. Huomaa, että kun valitset täältä jonkin taustan, se tulee voimaan heti valitussa diassa. Jos haluat palata vanhaan, edelliseen taustaan (joka oli käytössä ennen kuin tulit tänne), klikkaa Palauta tausta -painiketta. Käytä kaikissa -painike asettaa valitun taustan kaikkiin dioihin. Sulje-painike sulkee ikkunan, mutta jättää määritellyn taustan valittuihin dioihin. Tasaisessa täytössä valitse täyttöväri valikosta.

27 25 Jos näkyvillä olevasta listasta ei löydy hyvää väriä, lisää värejä löydät kohdasta Lisää värejä. Täältä avautuu ikkuna, jossa on kaksi välilehteä, joilta voit valita haluamasi värin: Tämä on ikkuna, joka tulee vastaan monessa muussakin kohdassa ja ohjelmassa värejä valittaessa. Standardi -välilehdeltä voit valita jonkin värin, mahdollisimman lähellä haluamaasi sävyä, ja Mukautetut-välilehdellä voit määrittää värin vielä tarkemmin. Liukuvärjäys-kohdassa voit tehdä liukuväritaustan joko yhdellä tai useammalla värillä tai voit valita jonkin valmiista liukuväri-malleista. Omaa liukuväritaustaa määritellessä valitse ensin liukuvärjäyksen laji, eli miten liuku kulkee sekä Suunta ja kulma. Kokeilemalla Laji-, Suunta- ja Kulma-valikkojen eri vaihtoehtoja näet, mitä ne tarkoittavat, ne näkyvät saman tien dialla. Jos haluat liukuvärin yhdellä värillä, määritä vain yksi raja. Jos haluat kaksi väriä, klikkaa Lisää-painiketta Liukuvärin rajat - kohdasta. Kolmannen värin saat lisäämällä kolmannen rajan jne. Turhan rajan voit poistaa Poista-painikkeella. Kunkin rajan väri määritellään Väri-valikon kautta samaan tapaan kuin tasaisen täytön värikin. Rajan sijainti -liukusäätimestä voit muuttaa kunkin rajan paikkaa ja läpinäkyvyyttä Läpinäkyvyys-liukusäätimellä. Nämäkin selviävät parhaiten kokeilemalla. Voit tietysti vielä tässä vaiheessa muuttaa myös liukuvärin lajia, suuntaa ja kulmaa. Kokeilemalla löydät varmasti parhaan vaihtoehdon.

28 26 Kuva- tai materiaalikuvio -kohdasta valitaan taustaksi värin sijasta jokin materiaalikuvio tai muu kuva. Voit valita taustan valmiista vaihtoehdoista kohdasta materiaalikuvio tai hakea itse joko oman kuvan tiedostosta tai käyttää ClipArt-kuvia. Ikkunan alalaidassa on lisäasetuksia, voit esim. muuttaa kuvan läpinäkyvyyttä ja täten himmentää tarvittaessa taustakuvaa. Jos Täyttö-kohdassa on valittu juuri tämä Kuva- tai materiaalikuviotäyttö vasemman reunan Kuva-kohdassa on lisävaihtoehtoja kuvalle. Täältä voit vaihtaa vaikka kuvan värejä. Kokeilemalla tämäkin kohta selviää parhaiten.

29 27 Taustaa määriteltäessä kannattaa muistaa, että se on todellakin tausta eli sen tulisi olla asian taustalla, eikä niin, että esim. teksti ei erotu taustasta tai tausta on liian levoton ja vie huomion pois itse esityksen sisällöstä. YLÄ- JA ALATUNNISTE Voit käyttää Ylä- ja alatunniste -toimintoa joko yksittäisissä dioissa tai kaikissa esityksesi dioissa. Tunnisteiden avulla voit lisätä dioihin muun muassa päivämäärän ja oman nimesi. Luo tunniste valitsemalla Lisää-välilehdeltä kohdasta Ylä- ja alatunniste. Tee ikkunaan haluamasi tunnistemääritykset. Rastita ruutu Päivämäärä ja aika, jos haluat, että päivämäärä näkyy tunnisteessa. Voit valita joko automaattisesti päivittyvän tai pysyvän päivämäärän. Samaan tapaan voit lisätä dian numeron tai oman tunnisteen kirjoittamalla oma tunniste riville haluamasi tekstin.

30 28 Käytä kaikissa -painikkeella saat lisättyä tunnisteen kerralla kaikkiin dioihin. Valitse vaihtoehto "Älä näytä otsikkodiassa", jos et halua tunnisteen näkyvän ensimmäisessä diassa. Tunnisteen paikka riippuu siitä, mikä teema on käytössä ja sen paikkaa voit muuttaa ns. perustyylin kautta, josta seuraavassa lisää. PERUSTYYLI Perustyyliä kannattaa käyttää, jos haluat käyttää samaa muotoilua koko esityksessä. Voit lisätä perustyylin avulla vaikkapa logon, jonka haluat näkyvän kaikissa dioissa tietyssä kohtaa. Perustyyli tehdään rakentamalla yksi dia, jonka tyylitiedot tulevat näkyviin jokaiseen muuhun diaan esityksessä. Pääset rakentamaan sen Näytä-työkalurivin Dian perustyyli-painikkeesta. PowerPoint siirtyy ns. perustyylinäkyvmään. Täältä voit määritellä esim. otsikoiden ja muiden tekstien fonttimääritykset. Voit vaikkapa vaihtaa tekstin värin vaaleaksi, jos käyttämäsi tausta on tumma. Fonttiasetusten muutokset tehdään ihan samaan tapaan kuin muutenkin eli Aloitus-välilehdeltä. Ja kuten aiemmin sanottu, voit vaikkapa lisätä logon tai muun kuvan tänne perustyyliin, jolloin se on kaikilla dioilla näkyvillä. Voit lisätä kuvan normaaliin tapaan Lisää-välilehden Kuva-painikkeesta. Seuraavassa kuvassa on muutettu otsikkotekstin väriä ja lisätty kuva dian oikeaan yläkulmaan.

31 29 Perustyylinäkymästä pääset pois Perustyylidia-välilehden Sulje perustyylinäkymäpainikkeella. DIAN SISÄINEN ANIMOINTI JA DIAN VAIHTUMINEN Voit animoida diaesityksesi. Voit esimerkiksi tuoda esityksessä tekstin näkyviin kohta kerrallaan tai lisätä dialla oleviin objekteihin, esim. kuviin jonkin tehosteen, kun ne tulevat näkyviin dialla. Animointi määritellään Animaatiot välilehden Animaatiot-ryhmästä. Valitse dialta objekti (tekstikehys, kuva yms.) ja tee sille halutut animoinnit Animoilistasta. Tässä on valittu tekstikehys ja sille animaatio 1. tason kappaleiden mukaan sekä kuvalle on valittu etenevä näyttö. Nämäkin selviävät parhaiten kokeilemalla.

32 30 Painikkeesta Mukautettu animaatio aukeaa ikkunan oikeaan laitaan palkki, josta pääset määrittelemään dialla oleville objekteille erilaisia tehosteita, esim. miten objekti tulee sisään diaan, miten se dialla käyttäytyy. Voit myös määrätä liikeradan, jota myöten objekti dialla liikkuu. Valitse ensin dialta objekti, vaikkapa kuva ja määrittele sille oma animaatiosi.

33 31 Jokaiselle animaatiolle voit määritellä myös lisäasetuksia, miten animaatio alkaa, animaatiokohtaisia määrityksiä ja nopeuden. Tekemäsi animaatiot listautuvat mukautettu animaatio-palkille, josta voit valitsemalla ja painamalla näppäimistön delete-painiketta ne poistaa. Ja jälleen kokeile rohkeasti, niin näet, mitä mikäkin kohta tarkoittaa. Dian vaihtumisen efektit voit määritellä Animaatiot-välilehden Siirtymä tähän diaan ryhmästä. Jokaiselle dialle voit valita tehosteen, jolla se tulee näkyville, onko vaihtumisessa mukana jokin äänitehoste ja kuinka nopeasti vaihtuminen tapahtuu. Voit myös valita, että tuleeko esityksessä dia näkyville hiirtä napsauttamalla vaiko automaattisesti tietyn ajan kuluttua. Jos haluat saman vaihtumistehosteen ja muut vaihtumisen määritykset kaikkiin dioihin, klikkaa Käytä kaikissa painiketta. Vaikka animaatioita on hauska tehdä ja kokeilla, niin muista: Älä käytä liikaa erilaisia animaatioita, koska silloin esityksestä tulee helposti levottoman oloinen!! MUISTIINPANOT Voit tehdä muistiinpanoja vaikkapa itsellesi avuksi pitäessäsi esitelmää, jossa käytät PowerPoint-esitystä. Voit kirjoittaa joka diasta itsellesi muistiinpanoja, jotta muistat, mitä minkäkin dian kohdalla tulisi sanoa, Muistiinpanot kirjoitetaan suoraan kunkin dian kohdalle ruudun alalaidassa näkyvään tilaan, jossa lukee Lisää muistiinpanoja napsauttamalla tätä: Tulostettaessa voit sitten valita tulostettavaksi muistiinpanot (tästä lisää vähän myöhemmin). CD-PAKETTI Joskus voit joutua tilanteeseen, jossa olet valmistanut esityksen PowerPoint ohjelmalla. Esityspaikalla huomaat, että käytettävässä koneessa ei olekaan PowerPoint ohjelmaa, joten et pysty näyttämään diaesitystäsi.

34 32 Tällaisten tilanteiden varalle on olemassa ns. CD-paketti. Sen avulla voit luoda esityksestäsi pakatun muodon, jolloin saat esityksesi auki koneissa, joissa ei ole PowerPoint ohjelmaa. Aloita CD-paketin luominen klikkaamalla Office-painiketta ja menemällä valikossa kohtaan Julkaise ja sieltä edelleen CD-paketti. Aukeaa ikkuna, jossa kysytään paketin nimeä. PowerPoint ehdottaa nimeksi Esitys-CDlevy. Nimi kannattaa vaihtaa paremmin kuvaavaksi, varsinkin jos teet monesta eri esityksestä paketin. Oletuksena on, että pakataan auki oleva esitys, mutta voit sen muuttaa Lisää tiedostoja - painikkeen kautta ja valitsemalla sieltä haluttu pakattava esitystiedosto. Asetukset-painikkeen kautta avautuu ikkuna, josta pääset määrittelemään paketin asetuksia.

35 33 Viewer-paketti on se, joka useimmiten tehdään. Silloin tiedostot muutetaan sellaiseen muotoon, että PowerPoint Viewer pystyy ne näyttämään. PowerPoint Viewer on ohjelma, jolla pystyy katsomaan PowerPoint-esityksen, vaikkei koneella itse PowerPoint-ohjelmaa olisikaan. Sekä linkitetyt tiedostot että TrueType-fontit kannattaa ottaa mukaan pakettiin. Näin varmistetaan se, että esityksessä näkyvät kaikki kuvat yms. elementit ja fontit juuri sellaisina kuin ne alkuperäisessäkin esityksessä ovat. Kopioi kansioon -painikkeesta valitaan kansio, johon paketti tehdään. Paketti kannattaa luoda tyhjään kansioon eli tee tarvittaessa uusi kansio pakettia varten. Klikkaa valitun kansion kohdalla Valitse. Ja tämän jälkeen klikkaa vielä OK Kopioiminen kansioon -ikkunasta. Ohjelma kertoo, että linkitetyt tiedostot tulevat mukaan pakettiin, ja varmistaa sinulta vielä asian. Klikkaa Kyllä. Tämän jälkeen PowerPoint rupeaa tekemään pakettia. Kun tämä toiminto on viety loppuun, paketti on tehty valitsemaasi kansioon. Sulje cd-paketin tekoikkuna Suljepainikkeesta.

36 34 Esityksen voit käynnistää My computer (Oma tietokone) -ohjelman kautta menemällä kansioon, johon paketin teit ja käynnistämällä sieltä play.bat -niminen tiedosto. Esitys käynnistyy. TULOSTAMINEN Tulostaminen on periaatteessa ihan samanlaista kuin muissakin ohjelmissa. Tulostusikkunan saat auki Office-painikkeen kohdasta Tulosta ja sieltä edelleen kohta Tulosta. Seuraavassa katsotaan joitakin seikkoja, jotka on hyvä tietää PowerPointin tulostuksesta. Tulosta alasvetovalikosta valitaan, mitä tulostetaan. Diat-kohta tulostaa yhden dian yhdelle sivulle.

37 35 Tiivistelmät-kohdasta voit tulostaa useamman dian yhdelle sivulle. Kun tulostat esityksestäsi tiivistelmän, ei kannata tulostaa liian monta diaa yhdelle paperille; liian pientä tekstiä on vaikea lukea. Yleensä 6 diaa yhdelle sivulle on maksimimäärä. Muistiinpanosivut-kohdasta tulostat diakohtaiset muistiinpanot itsellesi. Tulostuksen yhteydessä voit valita, myös tulostetaanko esitys väreissä vai harmaasävyisenä vai mustavalkoisena. Tämä tehdään Väri/harmaasävy-alasvetovalikosta. OHJE-TOIMINTO PowerPointissa on käytössä samanlainen sisäänrakennettu ohjekirja kuin Wordissäkin. Ruudun oikeassa yläkulmassa on kysymysmerkki-painike, jota klikkaamalla aukeaa hakutoiminto. Hakusana kirjoitetaan hakuriville. Enterin painalluksella käynnistetään haku ja saadaan tulokset.

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO

Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto...2 2. Esityksen suunnittelu...2 3. Esityksen aloittaminen...2 3.1. Tyhjän esityksen luominen... 2 3.2. Suunnittelumallin käyttäminen... 3 4.

Lisätiedot

PowerPoint 2007 Näyttävä Diaesitys FIN

PowerPoint 2007 Näyttävä Diaesitys FIN PowerPoint 2007 Näyttävä Diaesitys FIN TÄMÄ MATERIAALI ON TARKOITETTU AINOASTAAN SUOMALAISEN LÄÄKÄRISEURA DUODECIMIN HENKILÖSTÖN KÄYTTÖÖN. MATERIAALILLA EI OLE LEVITYSLUPAA. HELSINKI TAMPERE TURKU OULU

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2010 Opas

Microsoft PowerPoint 2010 Opas Microsoft PowerPoint 2010 Opas PowerPoint on Microsoftin esitysgrafiikkaohjelma jolla on helppo laatia esityksiä eri tarpeisiin, kuten vaikkapa esitelmien pitoon tai opetukseen. PowerPoint esitys koostuu

Lisätiedot

PowerPointin jatkokurssi

PowerPointin jatkokurssi 1 PowerPointin jatkokurssi Ohje PowerPoint 00 -ohjelman monipuoliseen käyttöön 1 Kuvion liittäminen diaesitykseen... 1 1.1 Kuvion piirtäminen... 1. Kuvion siirtäminen... 1. Kuvion koon muuttaminen... 1.4

Lisätiedot

1/43. POWERPOINT Tietotekniikka II

1/43. POWERPOINT Tietotekniikka II POWERPOINT Tietotekniikka II 1/43 POWERPOINT...4 DIAT, TEKSTI JA MUISTIINPANOT...4 Työskenteleminen dia-alueella...4 Uusien diojen lisääminen...4 Tekstin kirjoittaminen...5 Diasta toiseen siirtyminen...6

Lisätiedot

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excel perusteita 2 (36) Sisältö 1 MS EXCEL OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 4 1.1 KÄYNNISTÄ-VALIKON KAUTTA... 4 1.2 TYÖPÖYDÄN PIKAKUVAKE...

Lisätiedot

LIBREOFFICE. Published : 2012-06-02 License : GPLv2

LIBREOFFICE. Published : 2012-06-02 License : GPLv2 LIBREOFFICE Published : 2012-06-02 License : GPLv2 1 LIBREOFFICE 1. LIBREOFFICE 2 1. LIBREOFFICE LibreOffice on täysi toimisto-ohjelmistopaketti, joka sisältää kaikki tarvitsemasi ohjelmat tekstinkäsittelystä

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä

Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13. Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kotiope Aarno Hyvönen p. 045 349 05 99 1/13 PowerPoint 2010 Ohjelman käynnistäminen Ohjelma löytyy Microsoft Office -ohjelmaryhmästä Kirjoita otsikko ja alaotsikko. Alaotsikkona voi olla myös oma nimi.

Lisätiedot

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen Word 2010 Perusteet Päivitetty 3.10.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Ohjelmaikkunan osat ja asetukset... 1 3 Asiakirjanäkymät... 3 4 Uusi asiakirja... 4 5 Asiakirjan hallinta... 5 5.1 Tallentaminen...

Lisätiedot

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 1 WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 2 Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 OFFICE- OHJELMIEN MUUTTAMINEN SUOMEN KIELELLE... 3 1.2 WORDIN OMA OHJETOIMINTO... 3 1.3 WORDIN IKKUNAN

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15 AB-ajokortti 2 Excel 97 Sisällys Taulukkolaskenta...4 Excel...5 Alueiden valinta...5 Automaattinen laskenta...6 Excelin käytön perusperiaatteita...6 Täyttökahva, aikasarjat, muut sarjat...7 Solun sisällön

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyä tutkielman tekijälle... 3

Tekstinkäsittelyä tutkielman tekijälle... 3 SISÄLLYS Tekstinkäsittelyä tutkielman tekijälle... 3 Tutkielman ulkoasu ja jäsentely... 4 Nimiölehti... 4 Sivun asettelu ja kappalejako... 5 Typografia... 5 Erilaiset tavuviivat... 6 Tyylit ja mallit...

Lisätiedot

WINDOWS XP perusteita osa I

WINDOWS XP perusteita osa I WINDOWS XP perusteita osa I Hannu Mikkonen 1 1(1) WINDOWS XP perusteita osa I 2 WINDOWS XP Perusteita osa I Hannu Mikkonen 2(2) WINDOWS XP perusteita osa I 3 SISÄLLYSLUETTELO 1 WINDOWS XP...1 1.1 Käyttöliittymä...1

Lisätiedot

Käytännön ohjeita Episerver -julkaisujärjestelmän käyttöön

Käytännön ohjeita Episerver -julkaisujärjestelmän käyttöön Ohjeet päivitetty 17.12.2009 1 Käytännön ohjeita Episerver -julkaisujärjestelmän käyttöön Sisällysluettelo 1 Selainvaatimus julkaisujärjestelmän ylläpitopuolella 2 Kirjautuminen Episerver -julkaisujärjestelmään

Lisätiedot

Keynote 09 Käyttöopas

Keynote 09 Käyttöopas Keynote 09 Käyttöopas KKApple Inc. Copyright 2011 Apple Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Apple-logo on Apple Incorporatedin Yhdysvalloissa ja muissa maissa rekisteröity tavaramerkki. Näppäimistön Apple-logon

Lisätiedot

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Sisällys...2 Acrobat...4 Digitaalinen paperi... 4 Acrobat-teknologia... 4 Perusidea... 4 PDF-tiedostomuoto... 4 Adobe Acrobat ohjelma... 5 Välilehtien näyttäminen

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/36 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

OHJEITA LASKUJEN LASKEMISEEN JA KUVIEN PIIRTÄMISEEN MICROSOFT EXCEL 2007:LLÄ

OHJEITA LASKUJEN LASKEMISEEN JA KUVIEN PIIRTÄMISEEN MICROSOFT EXCEL 2007:LLÄ OHJEITA LASKUJEN LASKEMISEEN JA KUVIEN PIIRTÄMISEEN MICROSOFT EXCEL 2007:LLÄ Sini-Jatta Suonio - 2010 Esipuhe Tämän ohjeen tarkoitus on opastaa yksinkertaisesti tekemään fysiikan oppilaslaboratorion selostustöissä

Lisätiedot

OpenOffice.org 2.0. toimisto-ohjelmien pikaopas, harjoituksia. Esitysgrafiikka. Versio 1.0 Matti Jaakkola Koulutuskeskus Salpaus, Lahti

OpenOffice.org 2.0. toimisto-ohjelmien pikaopas, harjoituksia. Esitysgrafiikka. Versio 1.0 Matti Jaakkola Koulutuskeskus Salpaus, Lahti toimisto-ohjelmien pikaopas, harjoituksia Esitysgrafiikka Versio 1.0 Matti Jaakkola Koulutuskeskus Salpaus, Lahti Sisällysluettelo Alkusanat...3 Ohje-toiminto ja vihjeet...4 Ohje-toiminto...4 Vihjetekstit...4

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Tekijä Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK päivitys: 09.09.04

Tekijä Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK päivitys: 09.09.04 Tekijä Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK päivitys: 09.09.04 2 Sisältö 1 YLEISTÄ WWW-SIVUISTA....4 2 OHJELMAN KÄYNNISTYS...4 3 TYÖKALU- JA MUOTOILUVALIKON ESITTELY...4 4 TIEDOSTON TALLENNUS...5 5 TIEDOSTON

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO... 3 2. PICASAN

Lisätiedot

Taulukoita ja kaavioita MS Excelillä Keijo Salakari 7. maaliskuuta 2006

Taulukoita ja kaavioita MS Excelillä Keijo Salakari 7. maaliskuuta 2006 Taulukoita ja kaavioita MS Excelillä Keijo Salakari 7. maaliskuuta 2006 Plasmatelevision hintoja 3 000,00 2 900,00 2 800,00 2 700,00 2 600,00 2 500,00 2 400,00 2 300,00 32" 37" 42" 2 (33) Microsoft Excel

Lisätiedot

MICROSOFT OFFICE 2007- KOULUTUSPAKETTI KRTT - OULU

MICROSOFT OFFICE 2007- KOULUTUSPAKETTI KRTT - OULU MICROSOFT OFFICE 2007- KOULUTUSPAKETTI KRTT - OULU Tehoa työskentelyyn koulutuskiertue 10.12.2008 Oulu Kimmo Rousku Materiaalin edelleenlevittäminen on kielletty. 10.12.2008 Office 2007-koulutusmateriaali

Lisätiedot